Page 1

λίδες

10

Σε

Σήμερα το «View» συζητά με το γνωστό ηθοποιό Αντώνη Καφετζόπουλο και ξεναγείται στους εντυπωσιακούς χώρους του οινοποιείου «Οινοφόρος Μεγαλοχωρίου» στον Καρά Τεπέ.

MIKPEΣ

AΓΓEΛIEΣ

& OΔHΓOΣ AΓOPAΣ

ΣEΛ. 11-18 25-26

ΣABBATO 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY www.emprosnet.gr

ΣABBATOKYPIAKO

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3053

TIMH €1,5

Σε αναζήτηση δανείου 1,5 εκατ. ευρώ η νομαρχία, για να «ζήσει» το εγχείρημα

Μια ανακοίνωση και το κλείσιμο ενός καταστήματος αναδεικνύουν ένα σημαντικό ζήτημα της Μυτιλήνης

Τρεις μπάρες για έναν πεζόδρομο!

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ των Lesvoshop Ο Γιώργος Διακορώνας ανέλυσε τα σημερινά προβλήματα και τα χρέη και...

«Έδειξε» Βογιατζή

ΣEΛ. 4-5

ΣEΛ. 8-9

Ο «Καλλικράτης» διέρρευσε χθες και προβλέπει ότι «κάθε νησί αποκτά δική του "κυβέρνηση"»

Ο δήμος Λέσβου-«έκτρωμα» προ των πυλών Νάσος Γιακαλής

« “Σούπερμαν” αυτοδιοικητικοί ακόμη δε γεννήθηκαν»

Χριστιάνα Καλογήρου

«Η σιωπή είναι συνενοχή για το εξαμβλωτικό σχέδιο» ΣEΛ. 6

APΘP0 Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΥΡΙΤΖΗΣ

ΝΟΘΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ Δημοκρατία των μαθητευομένων μάγων ή των τεχνικών της εξουσίας ΣEΛ. 7


2

ΣABBATO 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Είναι διαδικαστικό; Καθαρά διαδικαστικό είναι, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, το πρόβλημα της πληρωμής που παρουσιάζεται από το ταμείο των λιμενικών. Δεν έχει δημιουργηθεί ένας επίσημος φορέας υγείας στον οποίο να υπάγονται οι λιμενικοί, ώστε να μπορούν να μπαίνουν εκεί οι χρηματοδοτήσεις για τις φαρμακευτικές δαπάνες. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τα άλλα ταμεία με τα οποία ο φαρμακευτικός σύλλογος έχει καταγγείλει τις συμβάσεις και υπάρχει οικονομική αδυναμία να καλυφθούν οι ανάγκες, για το θέμα των λιμενικών χρειάζεται, όπως λένε, να συσταθεί ένας φορέας. Αν υπάρχει ένα τέτοιο ζήτημα, είναι απορίας άξιον γιατί αφήνουν εδώ και πάνω από τρεις μήνες χωρίς φαρμακευτική κάλυψη τους λιμενικούς. Πελ.Γ. Απόσπασμα της εφημερίδας «Λέσβος», του Σαββάτου 10 Απριλίου 1915. Διάφορες διεθνείς ειδήσεις και άρθρο σχετικά με τη συνεισφορά των γυναικών της Ευρώπης στην προσπάθεια ενδυνάμωσης της ειρήνης μεταξύ των κρατών.

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Tα ∆ηκτικά HMEPOλόγιο

Πλούσιος; Πυκνώνουν οι πληροφορίες που θέλουν, πάντως, τον 90χρονο γέροντα να έχει μεγάλη περιουσία ή τουλάχιστον μια καλή σύνταξη. Την πλούσια «καταγωγή» του ηλικιωμένου μαρτυρά το αρχοντικό σπίτι στο οποίο κατοικεί, όμως είναι άγνωστο γιατί ζει μέσα σε αυτές τις συνθήκες σε ένα σπίτι που είναι τρώγλη, ανάμεσα σε όγκους σκουπιδιών, χωρίς φαγητό, νερό, ρεύμα. Θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες πρόνοιας να παρέμβουν και να εξεταστεί αν τελικά ο άνθρωπος παίρνει σύνταξη, ή έχει όντως μεγάλη περιουσία, και για ποιο λόγο κατέληξε να ζει μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Πελ.Γ.

ΣΑΒΒΑΤΟ Σελ. 26 ημ. Aνατ. 05.57 ∆ύσ. 18.56

10 Δήμου νεομάρτυρος, Τερεντίου, Μαξίμου μαρτ.

ΑΠΡΙΛΙΟΥ

«Παράνομη η επιτόπου κοπή» Ένα έγγραφο της Διεύθυνσης ΠΕΧΩ της Περιφέρειας που συνόδευσε την απόφαση για απόρριψη της προσφυγής κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης σχετικά με το τουρκικό δεξαμενόπλοιο στον κόλπο της Γέρας… δικαιώνει το «Δελφίνι». Μπορεί να απορρίφθηκε η προσφυγή κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου (που έλεγε ότι αν κρίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ότι είναι δυνατό, να γίνει η κοπή του πλοίου στη Σκάλα Λουτρών), όμως αυτό έγινε για καθαρά τυπικούς λόγους, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει την αρμοδιότητα ν’ αποφασίσει για αυτό το θέμα. Από την άλλη μεριά, όμως, η Διεύθυνση ΠΕΧΩ στο έγγραφό της αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η επιτόπου διάλυση του πλοίου στις εγκαταστάσεις του καρνάγιου που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί». Μετά και από αυτό είναι προφανές ότι το ζήτημα δεν είναι καθόλου απλό και βέβαια θα έχει και συνέχεια… Πελ.Γ.

Πρωτοβουλία ανθρωπιάς Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των πολιτών για το ρεπορτάζ που δημοσίευσε χθες το «Ε» για τον 90χρονο ηλικιωμένο, που ζει μέσα σε άθλιες συνθήκες σε ένα παλιό αρχοντικό στην περιοχή του γηπέδου. Δεχθήκαμε πολλά τηλεφωνήματα από πολίτες που ήθελαν να βοηθήσουν. Αξίζουν πολλά «μπράβο» ιδιαίτερα στο εστιατόριο «Martano» που προσφέρθηκε να πηγαίνει καθημερινά φαγητό στο γέροντα. Σίγουρα αυτή είναι μια πολύ σημαντική κίνηση ανθρωπιάς για τον άνθρωπο που δεν έχει ούτε τα στοιχειώδη για μια αξιοπρεπή ζωή. Και πάλι, μπράβο! Πελ.Γ.

Άμεση ανταπόκριση Ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Παπαδόπουλος, αρμόδιος για τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», επικοινώνησε μαζί μας με αφορμή το ρεπορτάζ για τον ηλικιωμένο και προσφέρθηκε να στείλει κοινωνική λειτουργό που προγράμματος, προκειμένου να διαπιστώσει τις ανάγκες και αν υπάρχει δυνατότητα να ενταχθεί ο ηλικιωμένος στο πρόγραμμα ώστε να έχει φροντίδα. Φαίνεται ότι τελικά η κοινωνία μας έχει ακόμη αντανακλαστικά και αντιδρά... Πελ.Γ.

Αντίο σε έναν Αγιασώτη… Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 72 ετών, ο Μιχάλης Χατζηπροκοπίου, καθηγητής Οικονομικών Επιστημών και πρώην πρύτανης της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής και στη συνέχεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Θεσσαλονίκης. Έχοντας γεννηθεί το 1937 στην Αγιάσο, όπου μεγάλωσε και πήγε σχολείο, ο Μιχάλης Χατζηπροκοπίου αντιμετώπιζε τους τελευταίους μήνες σοβαρό πρόβλημα υγείας. Απεβίωσε, τελικά, χθες νωρίς το πρωί στο σπίτι του, έχοντας στο πλάι του τα μέλη της οικογένειάς του. Β.Χρ.

Κυκλική πεζοπορία Μια πεζοπορία με την κυκλική διαδρομή Συκαμνιά Λεπέτυμνος - Κρίτα - Συκαμνιά, διοργανώνει αύριο Κυριακή στις 10 το πρωί ο Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου «Ορειάς». Τα μέλη του Συλλόγου έχουν δώσει ραντεβού στο πάρκινγκ απέναντι από το σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος», ώστε να ξεκινήσουν από εκεί για την εξόρμησή τους. Η οποία απαιτεί και αρκετές δυνάμεις, αφού η διαδρομή θα διαρκέσει περίπου τρεισήμισι ώρες. Β.Χρ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΠEΛΛH ΓIAKOYMH NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΠΥΡΙ∆ΑΚΗ (ΛΗΜΝOΣ) TAΞIAPXOYΛA ΛA∆A (AΘΗΝΑ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)) ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ))

ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑ MAPIA KOP∆EPA ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO : ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΛΛΗ ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ:: ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.


3

ΣABBATO 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

ΚΑΚουργήµατα

Λαξευτής Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΥΡΙΚΟΣ ΕΡΓΑΣ*

Λήμνος η αγαπημένη ο κείμενο αυτό το γράφω στο υπολογιστή του κρεοπωλείου του Χρήστου Αρβανίτη στη Μύρινα. Είναι Πέμπτη το πρωί και έχει λιακάδα. Λήμνος, το νησί των ανέμων και ο άνεμος δε θα μπορούσε να είναι απών. Στο windfinder λέει πως έχει άπνοια εδώ, όμως στο τοπίο της ήμερης ξηράς και της άγρια θάλασσας τίποτα δεν υπολογίζει τις προβλέψεις των δορυφόρων και των μετεωρολογικών σταθμών. Τον αέρα της θα τον έχει πάντα αυτή η γη, για να γίνονται τα αμπέλια, να θρέφονται τα στάρια και για να έχουν οι άνθρωποι τον ιδιαίτερό τους χαρακτήρα. Ετοιμαζόμαστε, βλέπετε, να πάμε ψάρεμα με τη βάρκα του Χρήστου και μας «κόφτει» τι καιρό κάνει και τι φυσάει «έξω». Όλες αυτές τις μέρες ο καιρός ήταν φίνος. Ελπίζουμε σήμερα να μη μας τα χαλάσει. Στην αγορά της Μύρινας έχουν ξεκινήσει εργασίες και φτιάχνουν εκεί τον πεζόδρομο. Έχουν επιλέξει μια γκρίζα πέτρα, συμπαγή και ευχάριστη στην όψη, το τελικό όμως αποτέλεσμα φαίνεται κάπως σκουρόχρωμο. Οι περισσότεροι έμποροι στην αγορά δε βλέπουν και με πολύ καλό μάτι την επιλογή της πέτρας. Λένε πως θα φαίνεται λίγο μελαγχολική, ιδιαίτερα το χειμώνα. Ίσως και να έχουν δίκιο. Πάντως ο πεζόδρομος θα γίνει λειτουργικότατος. Όταν περάσει λίγο ο καιρός και ανθίσουν τα αναρριχόμενα πάνω από κεφάλι του περαστικού, τότε θα υπάρχει και σκιά και μαζί μιαν άλλη αίσθηση στην αγορά. Το καράβι που μας έφερε εδώ μας πήρε 55 ευρώ το άτομο για μια δίκλινη καμπίνα. Δεν ξέρω αν φαίνεται σε κάποιους υπερβολικό το ποσόν. Εμένα μου φάνηκε εντάξει. Οι καμπίνες πάντως ήταν τελείως χάλια, βρόμικες. Ψάξαμε πολύ για να βρούμε κάποια πτήση αλλά δεν υπήρχε τίποτα, μια και οι «συμβάσεις των αεροπορικών είχαν λήξει», έτσι μας είπαν, ό,τι και να σημαίνει αυτό. Οι κάτοικοι εδώ είναι πολύ απογοητευμένοι και πολύ θυμωμένοι. Με το δίκιο τους. Έρχομαι και εγώ από ένα μικρό νησάκι και ξέρουμε καλά τι σημαίνει να είσαι αποκομμένος από την υπόλοιπη Ελλάδα (βλ. Αθήνα), η οποία Ελλάδα θυμάται ότι είσαι μέρος της μόνο όταν συμφέρει. Μάθαμε όσο ήμασταν εδώ πως η Athens Airways θα αναλάβει αυτό το Σαββατοκύριακο κάποιες πτήσεις. Ας είναι. Εμείς έχουμε κόψει εισιτήριο με το «Lissos» με 19 ευρώ το άτομο, τρίτη θεσούλα, Σαββάτο πρωί, κάνει εφτά ώρες να δέσει στη Μυτιλήνη, θα περάσει ο χρόνος σα σφαίρα. Δεν είναι απλά η εντύπωσή μας, η Λήμνος από Μυτιλήνη είναι σχετικά προσβάσιμη και προσιτή σε θέματα τιμών. Για λίγες μέρες είναι ιδανική απόδραση για όλη την οικογένεια. Πάρτε το αυτοκίνητό σας ή νοικιάστε από εδώ (βρήκαμε και με 20 ευρώ τη μέρα). Οι δρόμοι είναι όμορφοι, καλά σηματοδοτημένοι, ελάχιστα πολύπλοκοι ακόμα και για να βρεθείτε στο πιο απόμακρο μέρος. Οι αποστάσεις είναι μικρές (Μύρινα - Μούδρος βάλτε 30 κάτι χιλιόμετρα, ισιάδα, τίποτα στροφές και χωρίς καμμιά κίνηση). Ανακαλύψτε το καλό κρασί (ακόμα και το χύμα του συνεταιρισμού είναι καλύτερο από πολλά εμφιαλωμένα), φάτε άφθονο, καλό ψάρι, δείτε παραλίες που έχετε αντικρίσει μόνο σε καρτ-ποστάλ, συζητείστε με τους ανθρώπους, αφουγκραστείτε τους Λημνιούς, αξίζει. Μέσα σε όλα αυτά προσπαθώ να καταλάβω τι είναι αυτό στη Λήμνο που μαγνητίζει τόσο πολύ. Σίγουρα οι άνθρωποι, μα και κάτι στον τόπο τον ίδιο. Κατά τη γνώμη μου είναι η παράξενη σχέση στεριάς - θάλασσας. Οι στεριά εδώ είναι καλόγνωμη, απλωσιά, ελάχιστοι λόφοι, απότομες παρυφές μόνο στις άκρες του πελάγους. Το πράσινο και το χρυσαφί χρώμα συνεχίζει αδιάκοπα και το μάτι πλανιέται πάνω του χωρίς εμπόδια μέχρι να συναντήσει το γαλάζιο. Θα μου πείτε και στη Λέσβο έτσι είναι. Όχι, δεν είναι το ίδιο. Κάτι έχει εδώ η λήμνια γη, κάτι πιο χωμάτινο, πιο χθόνιο. Όταν φτάσαμε στο λιμάνι την Τετάρτη το πρωί, απέναντι στον ορίζοντα μας περίμενε ξεκάθαρο το Άγιον Όρος. Είμαστε βόρεια εδώ στη Λήμνο, ναι, στις εσχατιές του Αιγαίου, μέσα σε έναν αλλιώτικο αγέρα. Μην προσπαθείτε να βρείτε τι θέλω να πω μέσα από τα λόγια μου. Ελάτε στη Λήμνο, αδειάστε το μυαλό σας και ανοίξτε τα μάτια σας. Βάζω στοίχημα πως τότε θα με καταλάβετε... Μη χάνετε την ευκαιρία να γνωρίσετε έναν τόσο σπάνιο τόπο, τόσο κοντά σας!

Τ

Το παράπονο του νομάρχη

Πορεία στο κέντρο της Μυτιλήνης

Ένα παράπονο εξέφρασε ο νομάρχης προς τις τοπικές επιχειρήσεις που στηρίχθηκαν από το Lesvoshop κι οποίες τού γύρισαν την πλάτη στις δύσκολες στιγμές. Έσπευσε, όμως, να προσθέσει: «δεν έχει σημασία το δικό μου παράπονο, σημασία έχει να μη χάσει καμμία τοπική επιχείρηση τα χρήματά της». Είναι αλήθεια πως στα πρώτα βήματά του το Lesvoshop στήριξε σημαντικά τις μικρές παραγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες βρήκαν μια καλή πρόσβαση στην αγορά. Ύστερα, όμως, άρχισαν τα προβλήματα... Ν.Μ.

Πορεία για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης πραγματοποίησε προχθές το απόγευμα στη Μυτιλήνη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ). Ξεκινώντας από την πλατεία Σαπφούς, οι συμμετέχοντες στην πορεία - νέοι και μεγαλύτεροι, εργαζόμενοι και φοιτητές - κινήθηκαν μέσα στους δρόμους της αγοράς, φωνάζοντας μεταξύ άλλων συνθήματα εναντίον της λιτότητας και των στόχων της κυβέρνησης. Β.Χρ.

Μόνος στη συνέντευξη

Εκπαιδευτικές προσπάθειες

Εντελώς μόνος εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου ο νομάρχης Παύλος Βογιατζής. Όπως μάθαμε, είχε ζητήσει να εμφανιστεί όλη η νομαρχιακή αρχή μαζί, αλλά δε βρήκε ανταπόκριση από τους αντινομάρχες. Μια άλλη σκέψη ήταν να εμφανιστεί μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Αναπτυξιακής της Ν.Α. κ. Διακορώνα, αλλά κάποιοι συνεργάτες του τον απέτρεψαν, διότι πίστεψαν ότι αυτό θα του κάνει κακό. Η μόνη που παρακολούθησε τη συνέντευξη ήταν η σύζυγός του, Δέσποινα. Δυστυχώς, είναι σύνηθες, έτσι τουλάχιστον επιβάλλουν και οι ναυτικοί κανόνες, ο... καπετάνιος να εγκαταλείπει τελευταίος το πλοίο που βουλιάζει. Αυτή είναι η μοίρα του! Ν.Μ.

Η διοργάνωση του αφιερώματος στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο από το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης την ερχόμενη Τετάρτη, αλλά και η παρουσία από την ερχόμενη εβδομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών από το Βέλγιο και τη Σλοβενία, δεν είναι οι μόνες δράσεις που αναπτύσσει το Σχολείο. Έχουν προηγηθεί πολλές ανάλογες, που, αν μη τι άλλο, δείχνουν τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την κοινωνικοποίηση των μαθητών του και την όσο το δυνατόν ομαλότερη ένταξή τους στην τοπική κοινωνία. Εξάλλου, όπως τόνισε στο «Ε» η διευθύντρια του Σχολείου, Άννα Κουρασάνη, στόχος είναι να «ξεφεύγουν» καθηγητές και μαθητές, όσο γίνεται, από το κλασσικό σχολικό πρόγραμμα. Παράδειγμα προς μίμηση, όπως ισχύει άλλωστε και για αρκετά άλλα σχολεία της Μυτιλήνης και της υπόλοιπης Λέσβου. Β.Χρ.

Αγωγή Ο τίτλος «Lesvoshop» είναι κατοχυρωμένος από την ΑΕΝΑΛ και όποιοι επιχειρηματίες τον χρησιμοποιούν, στο σύνολό του ή το πρώτο συνθετικό «Lesvos» για να πουλήσουν προϊόντα, θα βρουν απέναντί τους της νομαρχία. Αυτό υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και ήταν κατηγορηματικός ο νομάρχης για το ζήτημα αυτό. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι προαναγγέλλει πως θα ανοίξει μέτωπο με τους επιχειρηματίες που προσπαθούν να δημιουργήσουν τα «Lesvos Stores» ή τα «Βuy Lesvos»; Ν.Μ.

Προσπάθεια από «έξω» Το να τονιστεί η προσπάθεια που έχει γίνει από τους σπουδαστές των Τμημάτων Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και Καλών Τεχνών της Αρχιτεκτονικής Σχολής από τη Δανία, που συμμετέχουν στη διημερίδα «Πλωμάρι: Αρμενίζοντας στο χρόνο», η οποία χθες και σήμερα διοργανώνεται από το Σύλλογο «Το Πόλιον», ζήτησε από το «Ε» κάτοικος του Πλωμαρίου. Όπως λέει η ίδια, που έχει παρακολουθήσει από κοντά τη δουλειά τους, η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει από τους μεν το 2005 και από τους δε ήδη από το 1984, όταν άρχισαν να καταγράφουν ό,τι είχε σχέση με την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία και την πολιτισμική παράδοση του Πλωμαρίου. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό, να έχει γίνει τόση δουλειά για μια περιοχή της Λέσβου από σπουδαστές του εξωτερικού, οι οποίοι μάλιστα φαίνεται πως έχουν μαγευτεί από όσα είδαν και έμαθαν κατά την εμπειρία τους εκεί. Β.Χρ.

* Ο Γιώργος Τυρίκος Εργάς είναι υποψήφιος διδάκτορας Λαογραφίας του Παν. Ιωαννίνων κι έχει γράψει το βιβλίο «Οι Μίνες του Θαβώρ: 12 διηγήματα του φανταστικού», Εκδόσεις Αιολίδα.


4

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣABBATO 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

Aπό το λάκκο των...

Λεόντων Το δημόσιο χρέος τους! ο δημόσιο χρέος, δηλαδή το ξεπούλημα του κράτους, βάζει τη σφραγίδα του στην κεφαλαιοκρατική εποχή. Το μοναδικό κομμάτι του λεγόμενου εθνικού πλούτου, που στους σύγχρονους λαούς ανήκει πραγματικά στο σύνολο του λαού, είναι το δημόσιο χρέος του. […] Το δημόσιο χρέος γίνεται ένας από τους πιο δραστικούς μοχλούς της πρωταρχικής συσσώρευσης. Σα με μαγικό ραβδί προικίζει το μη παραγωγικό χρήμα με παραγωγική δύναμη και το μετατρέπει έτσι σε κεφάλαιο, χωρίς να ‘ναι υποχρεωμένο να εκτεθεί στους κόπους και στους κινδύνους που είναι αχώριστοι από τη βιομηχανική μα ακόμα κι από την τοκογλυφική τοποθέτηση. Οι πιστωτές του δημοσίου στην πραγματικότητα δε δίνουν τίποτα, γιατί το ποσό που δανείζουν μετατρέπεται σε κρατικά ευκολο-μεταβιβάσιμα χρεόγραφα, που στα χέρια τους εξακολουθούν να λειτουργούν όπως θα λειτουργούσαν αν ήταν ισόποσο μετρητό χρήμα. Άσχετα με την τάξη των αργόσχολων εισοδηματιών που δημιουργείται μ’ αυτόν τον τρόπο και τον αυτοσχέδιο πλούτο των χρηματιστών που παίζουν το ρόλο του μεσίτη ανάμεσα στην κυβέρνηση και το έθνος... το δημόσιο χρέος έχει δημιουργήσει τις μετοχικές εταιρείες, το εμπόριο με συναλλάξιμες αξίες…, με δυο λόγια: το παιχνίδι στο χρηματιστήριο και τη σύγχρονη τραπεζοκρατία.» Μπορεί το παραπάνω απόσπασμα από τον πρώτο τόμο του «Κεφαλαίου» του Μαρξ (κεφ. 21, σελ. 779) να γράφτηκε πριν από ενάμιση αιώνα, είναι όμως τόσο επίκαιρο σα να γράφτηκε ειδικά για να περιγράψει όσα συμβαίνουν στις μέρες μας. Ρίξτε μια ματιά γύρω μας. Το δημόσιο χρέος και τα ετήσια ελλείμματα εκτινάσσονται στις μεγαλύτερες καπιταλιστικές χώρες του πλανήτη... Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου των ΗΠΑ, στην τελευταία έκθεσή του που δημοσιεύτηκε τον Γενάρη, το ετήσιο έλλειμμα του αμερικανικού δημοσίου για το 2010 προβλέπεται γύρω στο 1,3 τρισ. δολλάρια. Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη που ο Ben Bernanke, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, την Τετάρτη 24/2 προειδοποίησε το Κογκρέσο ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σύντομα ανάλογη κρίση χρέους με την Ελλάδα!!! Στη Γερμανία, το δημόσιο χρέος έχει ξεπεράσει το 1,6 τρισ. ευρώ από τον περσινό Ιούνη, σημειώνοντας μία αύξηση 7,2% μέσα σε ένα χρόνο. Ποσό πάνω από πενταπλάσιο του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, για το οποίο γίνεται τόσος ντόρος τον τελευταίο καιρό!!! Στην Ιαπωνία, με το δημόσιο χρέος έχει πλέον… χαθεί η μπάλα! Ξεπερνάει το 192% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα η Ιαπωνία να είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο, μετά την… Ζιμπάμπουε, με το μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Δεν υπάρχει χώρα της Ευρώπης που να μην αναμένεται να διογκωθεί το δημόσιο χρέος κάνοντας σκόνη το όριο του Μάαστριχτ, το οποίο έκανε λόγο για μέγιστο όριο το 60% του ΑΕΠ, τη στιγμή που στη ζώνη του ευρώ ο μέσος όρος ξεπερνά το 69%. Αλήθεια, σε ποιον χρωστάει όλος ο κόσμος; Το ποιος πληρώνει το δημόσιο χρέος είναι γνωστό: Εμείς!!! «Επειδή το δημόσιο χρέος στηρίζεται στα κρατικά έσοδα, που οφείλουν να καλύψουν τις χρονιάτικες τοκοχρεωλυτικές κ.τ.λ. πληρωμές, το σύγχρονο φορολογικό σύστημα έγινε αναγκαίο συμπλήρωμα του συστήματος των εθνικών δανείων. Τα δάνεια δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση ν’ αντεπεξέρχεται σε έκτακτα έξοδα, χωρίς να γίνεται αυτό αμέσως αισθητό στο φορολογούμενο, μετά όμως απαιτούν αυξημένους φόρους. Απ’ την άλλη μεριά, η αύξηση των φόρων, που προκλήθηκε με τη συσσώρευση απανωτών δανείων, αναγκάζει την κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση καινούργιων έκτακτων εξόδων να καταφεύγει διαρκώς σε καινούργια δάνεια. Έτσι, το σύγχρονο φορολογικό σύστημα, που άξονάς του είναι οι φόροι στα πιο αναγκαία μέσα συντήρησης (επομένως και το ανέβασμα της τιμής τους), κρύβει μέσα του το σπέρμα της αυτόματης προοδευτικής αύξησης.» (Καρλ Μαρξ, «Το Κεφάλαιο», τόμος 1ος, κεφ. 21, σελ. 780 - 781.) Οποιαδήποτε ομοιότητα με σημερινές καταστάσεις είναι… εντελώς συμπτωματική! Μέσα από το χρεωστικό λάκκο των λεόντων, σκεφτόμαστε πως αν θέλετε να απαλλαγείτε από το... στράγγισμα, για να ξεπληρώνετε το δημόσιο χρέος (που άλλοι δημιούργησαν), θα πρέπει να αρχίζετε να σκέφτεστε πώς θα απαλλαγείτε από τον καπιταλισμό… ... ο Δανιήλ.

«Τ

Από τις 20 Μαρτίου βρίσκονται τα σκουπίδια αφημένα δίπλα στον κάδο του πεζόδρομου της Αγίου Ευστρατίου, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του καφενείου «Δίαυλος», Παναγιώτη Μολυβιάτη

Μία μπάρα, δύο μπάρες, τρεις στην άλλη άκρη της οδού Σάμου, που βλέπει στην προκυμαία της Μυτιλήνης. Ανάμεσα σε αυτές, παρκαρισμένα μηχανάκια που σε άλλες ώρες είναι πολύ περισσότερα από αυτά που φαίνονται στη φωτογραφία. Κατά τα άλλα, το κομμάτι αυτό του ιστορικού κέντρου της πόλης είναι… πεζόδρομος

Μια ανακοίνωση και το κλείσιμο ενός καταστήματος αναδεικνύουν ένα σημαντικό ζήτημα της Μυτιλήνης της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ριν από λίγες μέρ ες στην οδό Σάμο υ, ένα μικρό δ ρόμο πο υ συνδέει την προκυμαία με τα Λαδάδικα στο ύψος της πλατείας Σαπφούς, έναν από το υς δύο όλους κι όλους πεζόδρομους της πόλης της Μυτιλήνης, αναρτήθηκε στη βιτρ ίνα ενός από τα καταστήματα που λειτουργούν εκεί μία αν μη τι άλλο λυπηρ ή ανακοίνωση. Σε αυτήν, ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσιάζεται στους πολίτες η πραγματικότητα για τον τρ όπο πο υ αντιμετωπίζεται ο χαρακτήρας του ιστορικού κέντρου της πόλης μας, τμήμα του οποίου απομονώνεται από το υπόλοιπο με… μπάρες ! Ή μετατρέπε ται αδιαμαρτύρητα σε πάρ κινγκ, ενώ απουσιάζει εντελώς ο σε βασμός όχι μόνο πρ ος τους ιδιο κτήτες ορισμένων καταστημάτων που αντιμε τω πίζουν σοβ αρ ά πρ οβλήματα λειτουργίας και ενίοτε οδηγούνται σε κλείσιμο, αλλά και προς τους πεζούς συμπολίτες μας και όσους από αυτούς έ χουν προβλήματα κίνησης. «Ο πεζόδρομος Σάμου, το παραδοσιακό δρομάκι της Μυτιλήνης, το μικρό πλακόστρωτο που συνδέει την προκυμαία και το

Π

λιμάνι με την ιστορική, πολιτισμική, εμπορική καρδιά της πόλης, το στενάκι που φιλοξενεί εμπορικό κατάστημα, καφέ-μπαρ, πιτσαρία κ.λπ., έχει τρεις σειρές μπάρες που κάνουν απαγορευτική την πρόσβαση σε μητέρες με παιδιά σε καροτσάκι, ανθρώπους με ιδιαίτερες ανάγκες (μπαστούνι, αναπηρικό αμαξίδιο), ποδηλάτες, εργάτες που μεταφέρουν εμπορεύματα κ.λπ., προσφέρεται όμως και από τις δύο εισόδους - εξόδους για παρκάρισμα δίτροχων και αυτοκινήτων. Ευχαριστούμε θερμά το

δήμο Μυτιλήνης, καθώς και τους γείτονές μας, για την κατανόηση και την κοινωνική ευαισθησία.» Αυτό είναι το πλήρες κείμενο που ανήρτησε μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, στη βιτρίνα του καταστήματος ρούχων «ANIMA Valiente» που διαθέτει εδώ και ενάμιση χρόνο στην οδό Σάμου, η Χριστίνα Καραμηνά.

Κλείνει το μαγαζί της! Σύμφωνα με την ίδια, η οποία μέσα στις επόμενες μέρες πρόκειται να κλείσει το κατάστημά της αφού δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει στην κα-

τάσταση που έχει δημιουργηθεί έξω από αυτό, αλλά και για όποιον διέρχεται από τον πεζόδρομο, η εικόνα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα είναι αποκαρδιωτική. Εκτός από τις μόνιμες μπάρες που εδώ και χρόνια βρίσκονται τοποθετημένες στην έξοδο του πεζόδρομου προς την προκυμαία και οι οποίες αποτελούν εδώ και καιρό σημείο στάθμευσης αυτοκινήτων ή μηχανών κάνοντας αδύνατη την πρόσβαση στο εσωτερικό του, αλλά και τις κινητές μπάρες που είχαν τοποθετηθεί στην έ-

Πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους επόμενους καταστηματάρχες και για όσους περνούν από τον πεζόδρομο Σάμου, αναφέρει η ιδιοκτήτρια του καταστήματος ρούχων «ANIMA Valiente», Χριστίνα Καραμηνά, λίγο πριν κλείσει απογοητευμένη το μαγαζί της


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣABBATO 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

5

Τρεις μπάρες για έναν πεζόδρομο! όπως αυτά της πρόσβασης των πεζών, των μητέρων με μωρά σε καροτσάκια, των ατόμων με προβλήματα κίνησης, των μεταφορέων εμπορευμάτων. «Δεν έχει ενδιαφερθεί κανείς για το εάν μπορεί να περάσει μια γυναίκα με μωρό σε καροτσάκι ή ένας ανάπηρος», λέει.

Δεν περνούν τα εμπορεύματα Την ίδια, μεταξύ άλλων άποψη, έχουν και άλλοι επαγγελματίες της περιοχής. Ανάμεσα σε αυτούς, ο ιδιοκτήτης καταστήματος χρωμάτων Ανδ ρ έας Τριανταφύλλου. Αναφερόμενος, ωστόσο, και στο ζήτημα της τροφοδοσίας των καταστημάτων, ο ίδιος συμπληρώνει: «Από την αρχή ήμουν προσωπικά αντίθετος στο να γίνει πεζόδρομος η Σάμου. Κάποιοι εξυπηρετούνταν, κάποιοι όχι. Είχαμε ζητήσει, ωστόσο, να μείνει ένα κομμάτι ανοιχτό, ώστε να γίνεται η τροφοδοσία των μαγαζιών. Με τη σημερινή κατάσταση αυτό δεν είναι δυνατό. Είναι μέρες που το σημείο γεμίζει μηχανάκια, ενώ με τις μπάρες τα μεγάλα φορτηγά που σταματούν

στην προκυμαία και μεταφέρουν τα εμπορεύματα με καροτσάκια μεταφοράς, δεν μπορούν πλέον να περάσουν.» «Φταίμε κι εμείς για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί», παραδέχεται. «Θεωρώ, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να φύγουν οι μπάρες και με κάποιο τρόπο να σταματήσουν να παρκάρουν εκεί. Ή θα λέμε ότι έχουμε πεζόδρομους ή να τους κλείσουν τελείως.»

Παράδρομοι για απορρίμματα Δεν είναι τυχαίο ότι η ίδια εικόνα επικρατεί και στον… «πεζόδρομο» της Αγίου Ευστρατίου, κάθετο σε αυτόν της Σάμου, που εκτός από πάρκινγκ δικύκλων έχει μετατραπεί σε παράδρομο για απορρίμματα και απόνερα που ρίχνουν εκεί, από την πίσω πόρτα τους, καφετέριες της προκυμαίας. Για την κατάσταση αυτή και τη γενικότερη εικόνα των δύο πεζόδρομων διαμαρτύρεται και ο ιδιοκτήτης του καφενείου «Δίαυλος», Παναγιώτης Μολυβιάτης, που βγάζει τραπεζοκαθίσυνέχεια στη ΣEΛ. 27

κατάργηση των πεζόδρομων της Μυτιλήνης από τους ίδιΗ άτυπη ους τους κατοίκους της είναι ένα θέμα. Ένα άλλο, εξίσου σημαντι-

ΕΠΩΝΥΜΩΣ...

ξοδό του προς την οδό Λαδάδικα και εξυπηρετούσαν μόνο τους καταστηματάρχες της περιοχής «ανοίγοντας» για τη στάθμευση οχημάτων τροφοδοσίας, πριν από δύο εβδομάδες περίπου στο μικρό αυτό στενό προστέθηκε και μια τρίτη σειρά μπαρών, σταθερές κι αυτές, δίπλα ακριβώς από το κατάστημα «ANIMA Valiente». «Αυτό ήταν και η καταδίκη μου», λέει η ιδιοκτήτρια του καταστήματος. «Μεταξύ αυτών και των κινητών μπαρών που βρίσκονται στην πλευρά των Λαδάδικων δημιουργείται ένας χώρος πάρκινγκ με αυτοκίνητα και μηχανάκια, από τα οποία πολλές φορές δεν υπάρχει πρόσβαση. Μάλιστα, με την τοποθέτηση των μεσαίων μπαρών σχεδόν καταργήθηκαν οι κινούμενες εξωτερικές μπάρες. Το κατάστημά μου σχεδόν δε φαίνεται πολλές φορές, ενώ είναι δύσκολο να προσεγγιστεί.» Όπως υποστηρίζει, ωστόσο, δεν είναι μόνο οι δυσκολίες που έχουν προκύψει για την ίδια, που την απασχολούν. Τίθενται, εξάλλου, πολλά ζητήματα

κό, είναι η κατάργηση, σταδιακά, όλων των μικρών παραδοσιακών στενών του ιστορικού κέντρου της πόλης που βρίσκονται στην περιοχή των Λαδάδικων. Κι αυτό γιατί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, σε διάφορα σημεία τους, αλλά κυρίως στις εισόδους τους, είναι «μπλοκαρισμένοι» από αυτοκίνητα και μηχανάκια. Είναι όντως κατανοητό το πρόβλημα στάθμευσης στο κέντρο, αλλά ένα πράγμα που δύσκολα κατανοεί κανείς, είναι η ευκολία με την οποία οι οδηγοί αποφασίζουν να αφήσουν το όχημά τους μέσα στα στενά αυτά, καταργώντας τα ως σημεία πρόσβασης στους διπλανούς τους παράδρομους για ποδηλάτες, πεζούς, μητέρες με καροτσάκια, αλλά και από το υπόλοιπο τμήμα της παλιάς Μυτιλήνης, που εν τέλει είναι και η εικόνα που η πόλη έχει να παρουσιάσει στους επισκέπτες της. Κι αν αποδεχτούμε ότι δε γίνεται τίποτα, ποιος τελικά θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση πυρκαγιάς, που το όχημα της Πυροσβεστικής δε θα έχει τρόπο και χώρο να μπει μέσα στα στενά των Λαδάδικων όπου λειτουργούν τόσα καταστήματα; Οι οδηγοί των οχημάτων, ο δήμος, οι καταστηματάρχες ή όλοι αυτοί κι εμείς μαζί, που τόσο καιρό δε μιλάμε;… Βαγγελιώ Χρηστίδου


6

EI∆HΣEIΣ

ΣABBATO 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

Ο «Καλλικράτης» διέρρευσε χθες και προβλέπει ότι «κάθε νησί αποκτά δική του “κυβέρνηση”»

Ο δήμος Λέσβου «έκτρωμα» προ των πυλών πόσχεση για «δήμους - μικρές κυβερνήσεις σε κάθε νησί» διέρρευσε χθες στον αθηναϊκό Τύπο το υπουργείο Εσωτερικών, προφανώς σε μια προσπάθεια να προλάβει τις αντιδράσεις που υπάρχουν σχετικά με το σχέδιο «Καλλικράτης» και την ουσιαστική διάλυση της αυτοδιοίκησης στα νησιά με την κατάργηση των νησιωτικών δήμων. Σύμφωνα με τα όσα διέρρευ- ισχύσει για όλα τα ελληνικά σαν και δημοσιεύθηκαν χθες νησιά, εκτός από τα ιδιαιτέστην αθηναϊκή «Ελευθεροτυ- ρως μικρά που θα συνενωπία», ο ενιαίος δήμος ανά θούν με τον κοντινότερο δήνησί θα έχει ισχυρό δήμαρχο μο. και αντιδημάρχους που θα έ- - Μεταφέρονται αρμοδιότηχουν εξουσίες «νομάρχη». τες και υπηρεσίες των νομαρΤο νέο νομοσχέδιο, μαζί με χιών (που καταργούνται στον τους πολυαναμενόμενους «Καλλικράτη») στους δήχάρτες συνενώσεων θα συζη- μους. Επιπροσθέτως, μεταβιτηθεί σε πανηγυρική συνε- βάζονται πόροι, στελεχικό δρίαση του Υπουργικού Συμ- δυναμικό και υποδομές των βουλίου αμέσως μετά το τα- νομαρχιών και των αρμόδιων ξίδι του πρωθυπουργού στην κρατικών υπηρεσιών. Κύπρο την επόμενη εβδομά- - Στους τομείς Ανάπτυξης δα και σύμφωνα με το δημο- Περιβάλλοντος, Ποιότητας σίευμα καθιερώνει προνομια- Ζωής, Εξυπηρέτησης του Ποκές και ειδικές ρυθμίσεις για λίτη, Υγείας και Πρόνοιας, τους «καλλικράτειους» νη- Μεταφορών και Δημοσίων σιωτικούς δήμους, που όπως Έργων μεταφέρονται επιπλέλέγεται θα συνιστούν μια μι- ον αρμοδιότητες στους νηκρή κυβέρνηση σε κάθε νησί. σιωτικούς δήμους. Επίσης ιδρύονται επιτροπές - Οι αρχές της ηλεκτρονικής Τουριστικής Προβολής για διακυβέρνησης θα εφαρμοτην προώθηση του τουρισμού στούν κατά προτεραιότητα σε κάθε νησί και συστήνεται στους νησιωτικούς δήμους Ερευνητικό Ινστιτούτο Νη- για την εξυπηρέτηση των κασιωτικής Πολιτικής που θα τοίκων των νησιών στον τόπο είναι ο σύμβουλος του κρά- τους. τους στα νησιά και θα αποτε- - Οι μικροί νησιωτικοί δήμοι λεί τη γέφυρα μεταξύ των πε- θα στελεχωθούν με εκπαιριοχών αυτών και της κεντρι- δευμένους και έμπειρους υκής κυβέρνησης με τη μεσο- παλλήλους που θα είναι σε λάβηση και εποπτεία του υ- θέση να εξυπηρετούν πολυεπουργείου Εσωτερικών. πίπεδα τους πολίτες. - Τα τοπικά συμβούλια σε αυΤι προβλέπεται Αναλυτικά, οι ειδικές προβλέ- τούς τους δήμους θα είναι ψεις του «Καλλικράτη» για τα τριμελή, ανεξαρτήτως μεγένησιά, σύμφωνα πάντα με το θους της περιοχής, με αρμοδημοσίευμα της χθεσινής διότητες ενισχυμένες, αντίστοιχες των σημερινών δια«Ελευθεροτυπίας», είναι: - Δημιουργείται ένας δήμος μερισμάτων των μεγάλων δήσε κάθε νησί. Αυτός είναι έ- μων. νας γενικός κανόνας που θα - Σε κάθε δήμο που θα συνε-

Υ

Ο κ. Ραγκούσης

νωθεί, θα αντιστοιχεί και ένας τοπικός αντιδήμαρχος με αυξημένες αρμοδιότητες. Ο τοπικός αντιδήμαρχος είναι πρόεδρος των συμβουλίων των δημοτικών κοινοτήτων και ασκεί επιπλέον αρμοδιότητες, όπως η αδειοδότηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. - Θα υπάρξει υποστήριξη από την Περιφέρεια στους μικρούς δήμους στα τεχνικά έργα και στο σχεδιασμό, την έγκριση και την παρακολούθηση των ενδοπεριφερειακών ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. - Ειδικά στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου ως εκλογική περιφέρεια για την εκλογή των περιφερειακών συμβουλίων δε θα είναι το σύνολο του νομού όπως στις ηπειρωτικές περιφέρειες, αλλά θα διαχωρίζονται σε επί μέρους ενότητες που θα είναι αντίστοιχες των ορίων των σημερινών επαρχιών. Έτσι οι πολίτες θα εκλέγουν με τον αμεσότερο δυνατό τρόπο τους δικούς τους εκπροσώπους στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Άρθρο Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΥΡΙΤΖΗΣ

ΝΟΘΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ Δημοκρατία των μαθητευομένων μάγων ή των τεχνικών της εξουσίας ναμένεται σύντομα η ανακοίνωση των θεσμικών δεδομένων του σχεδίου «Καλλικράτης» για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, που πιθανότατα θα συνδυαστεί (ταυτόχρονα ή μετά από μερικές μέρες) με την ανακοίνωση των χωροταξικών προβλέψεων, δηλαδή των διοικητικών ορίων των νέων δήμων. Και πυκνώνουν οι πληροφορίες από πολλές έγκυρες πηγές ότι στο σχεδιασμό των πολιτικά υπευθύνων του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπεται το απίστευτο εκ πρώτης όψεως σενάριο, της συνένωσης των υφιστάμενων 13 δήμων της νήσου Λέσβου σε έναν! Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς! Τη δημοκρατική διαδικασία που προηγήθηκε της όποιας απόφασης; Όταν, παρά τη γνωστή μελέτη του ΙΤΑ (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης), που αποτελούσε υποτίθεται τη βάση της δημόσιας διαβούλευσης περί «εύλογων εξαιρέσεων», που για το σύνολο του αθηναϊκού Τύπου ήταν αυτονόητα τα τρία μεγάλα νησιά (Κρήτη, Εύβοια, Λέσβος), η Λέσβος περιέργως επανέρχεται στο «δόγμα» κάθε νησί και δήμος. Άραγε ο δύσμοιρος πολίτης, ατομικά ή ως εκπρόσωπος φορέα, πώς θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει εναντίον για τα προφανή, πάνω σε μια πρόταση που απειλεί να πρωτοεμφανισθεί ως ειλημμένη απόφαση; Μήπως όμως να θαυμάσει τα έρποντα και με τη μορφή επιλεκτικών διαρροών σε ημετέρους «επιχειρήματα» του υπουργείου; Του επιπέδου, γιατί η Ρόδος που είναι και πιο μεγάλη πληθυσμιακά και όχι η Λέσβος; Λες και ένα νησί που η μεγαλύτερη απόσταση καλύπτεται σε 40 λεπτά, είναι το ίδιο με ένα άλλο που θέλει δύο και πλέον ώρες, λες και ένα νησί με συγκεντρωμένο το 70% του πληθυσμού σε ένα σημερινό δήμο μοιάζει με άλλο με αντίστοιχη συγκέντρωση στο 30%, λες και η υποτιθέμενη διαχείριση 73 (ναι, εβδομήντα τριών!!!) τοπικών συμβουλίων έχει την παραμικρή σχέση με αυτοδιοίκηση. Για να μην πούμε βέβαια ότι και η συνενωμένη σε ένα δήμο Ρόδος κατά τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ δεν προέκυψε ως προϊόν μελέτης, αλλά ως επιθυμία ισχυρού παράγοντα, που είδε στη συγκεκριμένη επιλογή βολικό κοστούμι για τον ίδιο, γι’ αυτό και την επέβαλε. Εκεί όμως που πραγματικά κανείς βγαίνει από τα ρούχα του, είναι όταν και τοπικά «παπαγαλάκια» της... γενναίας μεταρ-

Α

ρύθμισης ξεχνούν τα επιστημονικοφανή επιχειρήματα και αρχίζουν τις επιχειρηματολογίες για το τι «χαλάει τη σούπα στον Παύλο», «εμποδίζει το Σταύρο ή το Σωτήρη», «δε βολεύει το Νάσο», «συμφέρει το Νίκο», «διευκολύνει το Μιχάλη» ευτελίζοντας μια μεταρρύθμιση με προοπτική δεκαετιών, σε διαχείριση της μιζέριας τους. Το λέμε ξεκάθαρα και φωναχτά. Ανεξάρτητα από το πόσο αυτό το διοικητικό μοντέλο, με το όποιο «χρύσωμα του χαπιού» περί πρόσθετων εξουσιών, μπορεί να είναι λειτουργικό σε ένα νησί με τις γεωφυσικές, πληθυσμιακές (κυρίως ως προς την κατανομή), συγκοινωνιακές και άλλες ιδιαιτερότητες της Λέσβου (που προφανώς δεν μπορεί), σε κάθε περίπτωση αυτό το έκτρωμα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ! - Γιατί δεν παρέχει το παραμικρό εχέγγυο περί ισότιμης αντιπροσώπευσης του πολίτη και ιδιαίτερα αυτού του απομακρυσμένου οικισμού. - Γιατί οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε υδροκεφαλισμό και ερήμωση της υπαίθρου. - Γιατί συγκεντρώνει σε ένα κέντρο εξουσίες που έχουν τα χαρακτηριστικά ακριβώς του κρατικού μοντέλου συγκεντρωτικής διοίκησης και αποδυναμώνουν εξ αντικειμένου τη λαϊκή κυριαρχία. - Γιατί εξ ορισμού αντί της λαϊκής έκφρασης δημιουργεί πολλές μονοπρόσωπες τοπικές εξουσίες, αναπαράγοντας σε συνθήκες 21ου αιώνα, ένα μοντέλο διοίκησης με πολλούς «Γκρούεζες»! Είναι φανερό ότι ένα τέτοιο μοντέλο θα λειτουργήσει αφ’ εαυτού διαλυτικά, αντιαναπτυξιακά, σε τελική ανάλυση σε βάρος της ενεργοποίησης και συμμετοχής του πολίτη, τώρα ακριβώς που σε συνθήκες κρίσης είναι πλέον απαραίτητα από ποτέ. Στις αυτονόητες εντάσεις που θα ακολουθήσουν από την τυχόν εφαρμογή του (αν ως την τελευταία στιγμή δεν πρυτανεύσει η κοινή λογική), εμείς τουλάχιστον, που δεν αναζητούμε ούτε… πτυχίο μαθητευόμενου μάγου, ούτε επιθυμούμε να χειραγωγήσουμε τη λαϊκή βούληση, θα είμαστε παρόντες, για να θυμίζουμε ενεργούς και σιωπηρούς συνενόχους στην καταστροφική αυτή για τον τόπο εξέλιξη. Υ.Γ. Όσο για τους μακριά από την πραγματικότητα εμπνευστές των χωρίς εξαιρέσεις δογμάτων «κάθε νησί ένας δήμος», ας μην ξεχάσουν στους σχεδιασμούς τους να βάλουν επιπλέον την Εύβοια, την Κρήτη και την… νήσο Πελοπόννησο!


EI∆HΣEIΣ

ΣABBATO 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

Νάσος Γιακαλής

Αλλαγή πλεύσης για «Καλλικράτη» στη Λήμνο

«“Σούπερμαν” αυτοδιοικητικοί ακόμη δε γεννήθηκαν»

της ANAΣTAΣIAΣ ΣΠYPI∆AKH ουδιασμένο ήταν χθες το κλίμα μεταξύ των αιρετών της Λήμνου, μετά και τις πληροφορίες που διέρρευΜ σαν στον αθηναϊκό Τύπο σχετικά με τις προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών να δημιουργήσει σε κάθε νησί ένα δήμο. Μετά τις νέες εξελίξεις, οι αποφάσεις των δύο Δημοτικών Συμβουλίων Μούδρου και Ατσικής, καθώς και οι δηλώσεις των δύο δημάρχων περί δημιουργίας δύο δήμων στο νησί φαίνεται να μη βρίσκουν πολλούς υποστηρικτές, ενώ οι περισσότεροι από τους ενδιαφερόμενους αιρετούς ήδη προετοιμάζονται για να συμμετάσχουν στις επόμενες εκλογές με το νέο διοικητικό σχήμα. Μετά και τη δημοσιοποίηση για πιθανή δημιουργία ενός δήμου στη Λέσβο, οι αντιδράσεις των αιρετών της Λήμνου έχουν εξασθενήσει, καθώς πιστεύουν ότι, μετά και τα νέα δεδομένα, δε θα βρουν τη σχετική ανταπόκριση για τη δημιουργία δύο δήμων στη Λήμνο. Οι δήμαρχοι Μύρινας, Νάσος Σκαμάγκης, και Νέας Κούταλης, Δημήτρης Βουλγαράκης, έχουν από πολύ νωρίς εκφραστεί υπέρ της δημιουργίας ενός ισχυρού δήμου στη Λήμνο, ενώ σχεδόν το σύνολο των φορέων του νησιού έχει υποστηρίξει την ίδια άποψη. Μετά και τις νέες εξελίξεις, μιλώντας χθες στο «Ε» ο δήμαρχος Ατσικής, Ανδρέας Καλαϊτζής, δήλωσε ότι δεν αποκλείει τη δημιουργία ενός δήμου. «Η πλειοψηφία των δημοτών μας», τόνισε ο κ. Καλαϊτζής, «λέει “ναι” στον “Καλλικράτη”, αλλά αφού δοθούν οι απαραίτητες πιστώσεις και μπορέσει να προχωρήσει η νέα διοικητική μεταρρύθμιση. Δε θα αποκλείσουμε τη δημιουργία ενός δήμου, αρκεί να συμμετέχουμε στα κέντρα λήψης των αποφάσεων με αναλογική εκπροσώπηση. Εμείς είχαμε πάρει απόφαση για τη δημιουργία δύο δήμων και τώρα περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.» Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ατσικής ήταν υπέρ της δημιουργίας δύο δήμων, ενώ έδινε την ευχέρεια στα Τοπικά Συμβούλια Αγίου Δημητρίου και Σαρδών να αποφασίσουν αν θα ήθελαν να ενταχθούν διοικητικά στο δήμο Μύρινας, καθώς γεωγραφικά βρίσκεται πιο κοντά από την πρωτεύουσα του δήμου Ατσικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο δήμο Μούδρου θα υπάρχει πιο οργανωμένη αντίδραση, κάτι που επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στο «Ε» ο δήμαρχος Μούδρου, Κώστας Αδαμίδης. «Εμείς θα παλέψουμε διεκδικώντας δεύτερο δήμο, τονίζει ο κ. Αδαμίδης, «γιατί πιστεύουμε στην αυτοδιοίκηση και όχι στη διοίκηση. Το ζητούμενο δεν είναι ο αριθμός των δήμων, αλλά πόσο είναι αποφασισμένη η κεντρική εξουσία να εκχωρήσει αρμοδιότητες και πόρους προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Άλλωστε, η Ευρώπη με μικρούς δήμους σε Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία, αλλά με ανάλογη πολιτική διάθεση, έχει κάνει θαύματα στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης όλα αυτά τα χρόνια.»

7

ην πλήρη του αντίθεση στην προοπτική δημιουργίας ενός δήμου στη Λέσβο εκφράζει με χθεσινή του ανακοίνωση ο Νάσος Γιακαλής. Ας σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση εντυπωσιάζει η οξύτητα με την οποία ο κ. Γιακαλής επιτίθεται στον «Καλλικράτη» τον οποίο αποκαλεί «αυτοδιοικητικό έκτρωμα». Η πλήρης ανακοίνωση του κ. Γιακαλή έχει ως εξής: «Εάν τα σημερινά δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, εάν το εμπεριστατωμένο σημερινό (σ.σ. χθεσινό) δημοσίευμα του “Εμπρός” για τη χωροταξική κατανομή του σχεδίου “Καλλικράτης” για ένα δήμο σε κάθε νησί και εάν αυτό ισχύει και για το νησί μας, τότε θα πρόκειται κατά τη γνώμη μου για ένα τεράστιο πολιτικό λάθος της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού. Διότι, εάν σε ένα νησί όπως η Λέσβος, με έκταση 1.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων και 100.000 μόνιμους κατοίκους, με 72 χωριά και

Τ

κωμοπόλεις από 200 έως 5.000 κατοίκους το καθένα, επιχειρηθεί η επιβολή ενός δήμου, θα πρόκειται όντως για αυτοδιοικητικό έκτρωμα. Ως δήμαρχος Μυτιλήνης, αλλά και ως άνθρωπος της αυτοδιοίκησης για πολλά χρόνια, διαφωνώ κάθετα με μια τέτοια προοπτική. Γιατί η δημιουργία και η λειτουργία ενός δήμου στη Λέσβο με τις αρμοδιότητες που θέλει να εκχωρήσει στους δήμους ο νέος νόμος, θα επιφέρει στα σίγουρα το αυτοδιοικητικό χάος. Πρέπει να ξέρουν αυτοί που σχεδιάζουν - ερήμην των θεσμοθετημένων οργάνων της αυτοδιοίκησης τη χωροταξική κατανομή, ότι “‘Σούπερμαν’ αυτοδιοικητικοί”, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ακόμη δε γεννήθηκαν… Αν δεν το έχουν λάβει αυτό υπ’ όψιν, ούτε οι τηλεδιασκέψεις, ούτε η ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα σώσουν το εγχείρημα του “Καλλικράτη” που τόσες ελπίδες γέννησε σε όλους μας. Η αυτοδιοίκηση, για να το πω απλά, δεν είναι από καθέδρας

Η Χριστιάνα Καλογήρου για τον ένα δήμο ανά νησί

Ηδιοδτοδηνιμοέοινκσαηιοτδιπκήοήμίςηοσαανηναάτδοινυοηρσσγίχά,ενπδωοιασυσηπμςρο«ούΚβτλαηέλςπλιεκκτυραβάιέταρηπνςόη»σ,τηοπςρσογχκιέαά-λεσε χθες την αντίδραση της τέως βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Χριστιάνας Καλογήρου: «Διερωτώμαι», σημειώνει η κ. Καλογήρου, «εάν το εξαμβλωματικό Σχέδιο Καλλικράτης αποτελεί έναν αντιπερισπασμό της κυβέρνησης για να αποσπάσει την προσοχή από την κρίση και τους τραγικούς χειρισμούς της, εάν αποτελεί μια πρόφαση για τον επανασχεδιασμό εκλογικών ορίων με στόχο την επίτευξη μικροκομματικών ωφελημάτων, ή εάν αποτελεί μία συνειδητή προσπάθεια να διαλύσει τις τοπικές κοινωνίες και να επιτείνει την ερημοποίηση της υπαίθρου. »Όσον αφορά στη Λέσβο», καταλήγει η πρώην βουλευτής, «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή η σιωπή είναι συνενοχή. Όποιο δημόσιο πρόσωπο σιωπά, με τη σιωπή του συμφωνεί, επικυρώνει και κατά συνέπεια καθίσταται συνυπεύθυνος για τις συνέπειες του Σχεδίου. Και ο νοών νοείτω.»

και αφ’ υψηλού θεώρηση των προβλημάτων. Έχει πολλή αγωνία, πολύ κόπο, καθημερινές δυσκολίες, με λίγα λόγια έχει “λάντζα”. Χρειάζονται, λοιπόν, μεγάλοι μεν δήμοι, κυρίως δε λειτουργικοί. Η προσωπική μου άποψη, την οποία έχω διατυπώσει στην ΤΕΔΚ και στην ΚΕΔΚΕ, είναι ότι στο νησί μας πρέπει να συσταθούν τρεις τουλάχιστον δήμοι, που πιστεύω ότι θα είναι λειτουργικοί. Εύχομαι να επικρατήσει η σύνεση και η λογική. Ένας δήμος για τη Λέσβο σημαίνει ότι κάποιοι ζουν εκτός πραγματικότητας. Σημαίνει ότι τους ενδιαφέρει η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος και όχι η ουσία και η πρόοδος της αυτοδιοίκησης και του τόπου. Μακάρι τα δημοσιεύματα και οι πληροφορίες να είναι ανακριβείς. Αν επαληθευτούν, όμως, δε θα πρόκειται για λάθος, αλλά για σημαντικότατο πολιτικό ολίσθημα, από αυτά που συνήθως πληρώνονται πολύ ακριβά…»

Αυτοδιοικητικοί πέντε δήμων

«Ενιαίος δήμος της κεντρικής χερσονήσου» πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών από τους Ηκαιμεγάλη δήμος Αγιάσου, Γέρας, Ευεργέτουλα, Πλωμαρίου Πολιχνίτου συναντήθηκαν χθες Πέμπτη στα Κεραμειά και συζήτησαν την προοπτική της αυτοδιοίκησης στη Λέσβο, δεδομένων - όπως σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωση που κυκλοφόρησε χθες και υπογράφει ο δήμαρχος Γέρας και πρόεδρος της ΤΕΔΚ, Σωτήρης Ζαμτράκης - των πολλών φημολογιών σχετικά με το τι προβλέπει το σχέδιο «Καλλικράτης». Οι παραπάνω, λοιπόν, αυτοδιοικητικοί ζητούν με επιστολή που απέστειλαν στον κ. Ραγκούση αλλά και στους βουλευτές Λέσβου, το γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τη γενική γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, το νομάρχη και την ΤΕΔΚ Λέσβου, «να συνενωθούν και να αποτελέσουν ενιαίο δήμο στη νότια Λέσβο, δεσμευόμενοι να συναποφασίσουν την έδρα και την ονομασία του νέου δήμου».

Εξηγήσεις από Aegean για τις απογευματινές πτήσεις Σνώύδννοδπ, ετέήσχσηεειμωωενςδδσιυετθοόνχώεοίρςοεπςπτνρήωοσγρερίιτςαε,μριμαδα.ιατΑιίυστετμόρόαςαπττηαωννθτεάαρπιηνοήAγεeπυgεμeρaαίnοτι-Airlines με αφορμή επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου, Γιώργου Ορφανού, για τα προβλήματα που δημιουργεί στους επιβάτες του νησιού το γεγονός ότι οι τελευταίες πτήσεις της εταιρείας είναι νωρίς το απόγευμα. Ο διευθύνων σύμβουλος θετήσει στη γραμμή ένα της εταιρείας, κ. Δημή- ολοκαίνουργιο Airbus τρης Γερογιάννης, τονίζει A320, το οποίο έχει 168 στην επιστολή του ότι η θέσεις, και ένα AVRO RJ Μυτιλήνη είναι ένας από 100 με 112 θέσεις σε κάτους πιο σημαντικούς θε πτήση. « Έτσι συνολικά προορισμούς για την προσφέρουμε στο νησί Aegean και για αυτόν το 560 θέσεις την ημέρα, ή λόγο για τη φετινή καλο- πιο απλά τις θέσεις που καιρινή σαιζόν έχει τοπο- θα διέθεταν τέσσερις κα-

θημερινές πτήσεις με ελικοφόρα αεροσκάφη 70 75 θέσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας το μεγαλύτερο κόστος που συνεπάγεται για την εταιρεία. Και συνεχίζει μεταξύ άλλων: «Με τις δύο πτήσεις που έχουμε επιλέξει να έχουν αναχώρηση από τη Μυτιλήνη στις 07:30 το πρωί η πρώτη και από την Αθήνα στις 17:20 η δεύτερη, μπορούμε να προσφέρουμε εξαιρετική συνδεσιμότητα με τις διε-

θνείς πτήσεις του δικτύου μας, τις οποίες αυξήσαμε σημαντικά το τελευταίο έτος. Ειδικότερα με το απογευματινό ωράριο πτήσεων προσφέρουμε εξαιρετική σύνδεση προς Μυτιλήνη από πέντε προορισμούς της Γερμανίας [Φρανκφούρτη, Μόναχο, Ντίσελντορφ, Στουτγάρδη και Βερολίνο (νέος προορισμός)], από τρεις προορισμούς της Ιταλίας (Ρώμη, Μιλάνο και Βενετία), από το Παρίσι, από δύο προορισμούς της Ι-

σπανίας [Βαρκελώνη και Μαδρίτη (νέος προορισμός)], από το Τελ Αβίβ (νέος προορισμός που συνδυάζεται πολύ καλά με την πρωινή πτήση), από το Κάιρο αλλά και από την Κωνσταντινούπολη (νέος προορισμός). Όλες αυτές οι πτήσεις φθάνουν από το εξωτερικό μεταξύ 15:00 και 16:30 και έτσι η ώρα αναχώρησης της πτήσης από Αθήνα στις 17:20 είναι η κα-

λύτερη που μπορούμε να προσφέρουμε ώστε να είναι δυνατή η σύνδεση με τη Μυτιλήνη.» Και καταλήγει, κλείνοντας την επιστολή: «Το να ζητάμε από τους επιβάτες από τη Μυτιλήνη που φθάνουν νωρίς το πρωί στην Αθήνα να επιστρέφουν δύο ώρες νωρίτερα, ειδικά για το καλοκαίρι, πιστεύουμε ότι είναι ένας καλός συμβιβασμός…»


8

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣABBATO 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

O Γιώργος Διακορώνας άνοιξε τα χαρτιά του και υπερασπίστηκε το έργο του στα Lesvoshop και στην ΑΕΝΑΛ Ανέλυσε τα σημερινά προβλήματα και τα χρέη και…

«Έδειξε» Βογιατζή τoυ NIKOY MANABH ς υπεύθυνο για τη σημερινή τραγική κατάσταση των Lesvoshop και της ΑΕΝΑΛ έδειξε το νομάρχη Παύλο Βογιατζή ο Γιώργος Διακορώνας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης, από το γραφείο του δικηγόρου του, Παναγιώτη Τσακύρη. Ο λόγος που έδωσε τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Διακορώνας το βράδυ της Πέμπτης, όπως είπε, ήταν το σχόλιο που δημοσιεύθηκε στο «Ε» την ίδια ημέρα το πρωί, με τίτλο «Οι άνθρωποι του νομάρχη». Στο σχόλιο αυτό καταγράφονταν οι απόψεις που εκφράζουν οι συνεργάτες του νομάρχη, οι οποίοι θεωρούν ότι θα πρέπει να σταματήσει η πολιτική κάλυψη προς τον κ. Διακορώνα. Κατά την άποψη του κ. Διακορώνα, το σχόλιο αυτό θίγει τον ίδιο και την οικογένειά του. Αμέσως μετά από αυτήν τη καν με αποφάσεις του Νοδήλωση, έκανε μια ιστορι- μαρχιακού Συμβουλίου. κή αναφορά από την επο- Με απόφαση του Ν.Σ. έγιχή που εκείνος ανέλαβε τη νε και η αύξηση του μετοδιοίκηση της ΑΕΝΑΛ έως χικού κεφαλαίου της ΑΕσήμερα. Είπε πως παρέλα- ΝΑΛ κατά 150.000 ευρώ βε την ΑΕΝΑΛ χωρίς γρα- για την κάλυψη υποχρεώφεία στο υπόγειο της νο- σεων, όπως και η αύξηση μαρχίας, ότι σε αυτήν ερ- των 100.000 ευρώ για τη γάζονταν δύο υπάλληλοι δημιουργία των καταστηκαι στο ταμείο της δεν υ- μάτων.» Τα ποσά αυτά ήταν πήρχε ούτε ευρώ. Λίγο και- τα μόνα που δόθηκαν στην ρό πριν (επί νομαρχίας ΑΕΝΑΛ, όσο διάστημα ήΒουνάτσου) είχε γίνει αύ- ταν εκείνος πρόεδρος της ξηση κεφαλαίου για να κα- εταιρείας, από τη νομαρλυφθούν τρέχουσες υπο- χία. χρεώσεις, όπως ήταν α- Οι αυξήσεις κεφαλαίου πλήρωτα ενοίκια προς τον χρησιμοποιήθηκαν για την κ. Στουκίδη, ύψους οκτώ κατασκευή των δύο καταεκατομμυρίων δραχμών στημάτων Lesvoshop στην για το στούντιο της Αθήνα και τη Μυτιλήνη, αγοράστηκαν δύο φορτηγά «ΕΡΤ3». αυτοκίνητα για τη μεταφο«Το έργο μου» Ως έργο του ο πρώην πρό- ρά των εμπορευμάτων, έγιεδρος της ΑΕΝΑΛ ανέφερε νε το συσκευαστήριο και προγράμματα προβολής ό- το βασικότερο από όλα διαφημίστηκαν τα τοπικά πως είναι: - Πάσχα στη Λήμνο που προϊόντα. «Επί των ημερών προβλήθηκε από την υπήρχαν διαφημίσεις στο «ΕΡΤ3» και με δορυφορι- περιοδικό της Aegean κή σύνδεση έφθασε ως την Airlines, διαφημίσεις σε αθηναϊκές εφημερίδες και Αυστραλία. - «Πράσινες» τάξεις, προ- περιοδικά, διαφημίσεις βολή με στόχο το σχολικό στον τοπικό Τύπο. Ένα κότουρισμό. Η χρηματοδότη- στος πάνω από 80.000 ευση για το πρόγραμμα αυτό ρώ. Κάντε σύγκριση της δε δόθηκε πότε από το υ- διαφήμισης των λεσβιαπουργείο Παιδείας και έτσι κών προϊόντων επί της βάρυναν το ταμείο της ΑΕ- προεδρίας μου με τη διαφήμιση που έγινε μετά την ΝΑΛ. παραίτησή μου. Με όλους - Αθλητικός τουρισμός. - Προγράμματα Equal για αυτούς που ανέλαβαν πρότη γυναικεία επιχειρηματι- εδροι και διαχειριστές, όλους αυτούς που ανέλαβαν κότητα. - Σύστημα τηλεδιάσκεψης. να σώσουν τα Lesvoshop, Οι παραπάνω δράσεις και και εγώ ήμουν η αιτία όλων άλλες είχαν ως αποτέλε- αυτών των καταστάσεων σμα να αναβαθμιστεί ο ρό- (σ.σ. εννοεί της κατάρρευλος της ΑΕΝΑΛ και να δο- σης)», σημείωσε ο πρώην θεί δουλειά σε πολύ περισ- πρόεδρος της ΑΕΝΑΛ. σότερα άτομα. Έπρεπε να γίνει Α.Ε. Το Lesvoshop ήταν η κορυ- Στη συνέχεια επικαλέστηκε φαία δράση της ΑΕΝΑΛ. μια αναφορά του ΠαναγιώΘύμισε ότι στόχος της δη- τη Μυριτζή, που είχε κάνει μιουργίας των καταστημά- την προμελέτη για τη δημιτων δεν ήταν να αποκομί- ουργία των καταστημάτων, σει κέρδη η νομαρχία από σε συνεδρίαση του Νοτο εμπόριο των προϊόντων, μαρχιακού Συμβουλίου τον αλλά να αναδειχθούν και Ιούλιο του 2003. Ο κ. Μυνα στηριχθούν τα τοπικά ριτζής είχε πει πως ήταν απροϊόντα. «Τα καταστήμα- νάγκη να δημιουργηθεί ατα», είπε, «δημιουργήθη- νώνυμη εταιρεία που θα

Ω

Ο κ. Διακορώνας (αριστερά) με το δικηγόρο του, κ. Τσακύρη, στην προχθεσινή του συνέντευξη

λειτουργεί τα καταστήματα, διαφορετικά θα εμπλεκόταν μια εμπορική δραστηριότητα με το δημόσιο λογιστικό, με ό,τι θα σήμαινε αυτό για τη λειτουργία των καταστημάτων. Η δημιουργία της εταιρείας δεν έγινε ποτέ επειδή δεν υπήρχαν τα κεφάλαια, υποστήριξε ο Γιώργος Διακορώνας, αφού η προμελέτη προέβλεπε ότι θα έπρεπε τα αρχικά κεφάλαια της εταιρείας να ανέλθουν στις 300.000 ευρώ. Θέμα που εκείνος είχε πάει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, αφού είχαν συγκεντρωθεί μόλις 15.000 ευρώ. Το ζήτημα το γνώριζαν όλοι, η αντιπολίτευση, ο νομάρχης και τα μέλη της πλειοψηφίας. Παρά τη μη χορήγηση των παραπάνω κεφαλαίων προς την ΑΕΝΑΛ από τη νομαρχία, το εγχείρημα αρχικά είχε επιτυχία διότι, όπως είπε, κάλυπτε ο κ. Διακορώνας τις υποχρεώσεις. Για να επιβεβαιώσει, μάλιστα, αυτήν τη δήλωση, παρέδωσε σε όλους τους δημοσιογράφους έγγραφο ορκωτού λογιστή που αναφέρει ότι η ΑΕΝΑΛ χρωστάει στον ίδιο 40.525,28 ευρώ!

Γιατί στοχοποιήθηκε Επισήμανε ότι στοχοποιήθηκε μετά την αρχική επιτυχία, την εκλογική νίκη, της παράταξης του Παύλου Βογιατζή με 48% και τη φερεγγυότητα που είχαν τα καταστήματα όταν εκείνος ήταν πρόεδρος. Ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΝΑΛ τόνισε: «Ποια ήταν η κακοδιαχείριση όταν επί προεδρίας μου δε σφραγίστηκε καμμία επιταγή; Τώρα αν πάτε σε καθημερινή βάση, σφραγίζονται επιταγές. Περίπου 600 προμη-

θευτές είχαν τα Lesvoshop επί προεδρίας μου, όλοι πληρώνονταν κανονικά και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα τροφοδοσίας. Μπαίνεις τώρα στα Lesvoshop και πιάνεται η ψυχή σου, δεν υπάρχει ούτε προϊόν στο ράφι. Ποια ήταν η κακοδιαχείριση λοιπόν; Μετά την παραίτησή μου, παρά τις πολλαπλάσιες αυξήσεις κεφαλαίου που έγιναν, παρά το ότι πέρασαν πρόεδροι και διευθυντές με παχυλούς μισθούς, δεν μπήκε ούτε μια πέτρα πάνω σε αυτά που εγώ παρέδωσα. Βέβαια δε γίνεται τόσος ντόρος τώρα. Τώρα γίνονται όλα καλά. Τότε ήταν όλα τα προβλήματα. Δεν ήταν κανένας υπάλληλος απλήρωτος επί προεδρίας μου.»

Για το συσκευαστήριο Η επένδυση του συσκευαστηρίου δε θα είχε κανένα πρόβλημα και σήμερα θα λειτουργούσε κανονικά αν ο προμηθευτής των μηχανημάτων δεν ήταν η εταιρεία του Στρατή Γόμου, υποστήριξε ο κ. Διακορώνας. Τα μηχανήματα ήταν σύμφωνα με τις προδιαγραφές και αποπληρώθηκαν από έσοδα των Lesvoshop. «Το πρόβλημα όπως σας είπα ήταν ο προμηθευτής. Με παρεμβάσεις πολιτικές καθυστερούσε η Επιτροπή να παραλάβει το έργο για να εκταμιευθεί η επιχορήγηση σε πάνω από ένα χρόνο. Κι όταν τελικά με πολλά παρακάλια ήρθε η Επιτροπή, δύο μέλη της Επιτροπής τα έβρισκαν όλα εν τάξει, ενώ ο τρίτος παρουσίαζε αντιδράσεις. Μετά δε από πιέσεις και από διαμάχη που είχε με τον προμηθευτή, τον κ. Γόμο, ο ίδιος παραδέχθηκε - ενώ-

πιον και άλλων - ότι δέχεται πολιτικές πιέσεις για να μην το εγκρίνει. Σ’ αυτά, λοιπόν, όλα φταίει ο Διακορώνας. Με κατηγορούν νομαρχιακοί δύμβουλοι και ο νομάρχης. Σας αναφέρω, λοιπόν, ότι επί των ημερών μου καμμία απόφαση δεν πάρθηκε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και του νομάρχη και των νομαρχιακών συμβούλων της πλειοψηφίας», δήλωσε ο κ. Διακο-

ρώνας. Ρωτήσαμε τον κ. Διακορώνα ποιος ασκούσε τις πιέσεις για να παγώσει η επένδυση που ήταν ενδιαφέροντος της νομαρχιακής αρχής που στήριξε η Νέα Δημοκρατία, με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, με περιφερειάρχη διορισμένο από τη Νέα Δημοκρατία και με τον προμηθευτή των μηχανημάτων κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. επίσης, και το Νομαρχιακό Συμβούλιο εκλεγμένο με την παράταξη της Ν.Δ.. Σαφή απάντηση δε δόθηκε από τον κ. Διακορώνα, αλλά άφησε να διαφανεί ότι οι πιέσεις για να μη λειτουργήσει η νομαρχία ασκούνταν από την πλευρά της νομαρχίας. Ακολούθως ανέφερε πως αν είχε λειτουργήσει το συσκευαστήριο, η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης σήμερα θα ήταν πολύ καλύτερη.

Το έλλειμμα της αποθήκης Ένα δεύτερο ζήτημα που θέσαμε στον κ. Διακορώνα ήταν το έλλειμμα των συνέχεια στ η ΣEΛ. 27

Ξ.Δ

Προς: Όλους τους συνεργάτες της Interattica Αθήνα, 9 Απριλίου 2010 Λόγω των συνεχών ζημιών και οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει η INTERATTICA σε συνδυασμό με τις γενικότερες δυσχέρειες του κλάδου, η Εταιρεία αποφάσισε να αναστείλει τις δραστηριότητές της στις 9 Απριλίου στον τομέα των ταχυμεταφορών. Επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης και επίγνωσης των δυσλειτουργιών στην αγορά και τους πελάτες της, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλιστεί η ομαλή παράδοση των αποστολών που έχουν ήδη παραληφθεί από τους πελάτες μας. Από σήμερα σταματάνε όλες οι νέες παραλαβές. Μετά την ανωτέρω απόφαση, η Interattica δε θα είναι πλέον στη διάθεσή σας για τις ταχυμεταφορικές σας ανάγκες. Με ιδιαίτερη λύπη πάρθηκε μία τόσο δύσκολη απόφαση, αλλά πιστεύουμε ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων/συναλασσομένων της επιχείρησης. Εάν επιθυμείτε, κατά τη δική σας κρίση, να χρησιμοποιήσετε μια εναλλακτική λύση, μας έχει διαβεβαιώσει ήδη η ACS ότι είναι στην ευχάριστη θέση να αναλάβει τις αποστολές σας με άμεση ισχύ. Το τηλέφωνο επικοινωνίας τους είναι 801 500 1111. Για τυχόν εξελίξεις, μπορείτε να ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα μας. Με εκτίμηση, Παναγιώτης Πρωτοψάλτης


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣABBATO 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

Ζητάει δάνειο 1,5 εκατομμυρίου ευρώ η νομαρχία για να «ζήσει» το εγχείρημα

Λαϊκή Ενότητα:

Αναστέλλεται η λειτουργία των «Lesvoshop» τoυ NIKOY MANABH φυγή προς τα μπρος ήταν η επιλογή του νομάρχη στην υπόθεση των Lesvoshop. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες, ανακοίνωσε ένα σχέδιο για τη διάσωση των Lesvoshop, αλλά και την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων το αμέσως επόμενο διάστημα. Δεν προσδιόρισε, πάντως, την ημερομηνία που θα «κατεβάσουν ρολά» τα δύο καταστήματα, καθώς και το πότε θα βγει σε υποχρεωτική άδεια το προσωπικό τους. Τα καταστήματα, ωστόσο, ξεκαθαρίστηκε ότι θα επαναλειτουργήσουν σε νέα θέση και υπό νέα διοίκηση. Όλα τα παραπάνω θα υλοποιηθούν, βέβαια, υπό τον όρο ότι η ΑΕΝΑΛ θα καταφέρει να πάρει νέο δάνειο, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, για να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της προς τους προμηθευτές και για την αναχρηματοδότηση των δανείων της. Έως χθες, όμως, τίποτα από τα παραπάνω δεν είχε οριστικοποιηθεί.

Η

Ποια τράπεζα θα συμφωνήσει; Τον παραπάνω σχεδιασμό αποφάσισε το Δ.Σ. της ΑΕΝΑΛ, όμως η υλοποίησή του εξαρτάται από το αν θα συμφωνήσει κάποια τράπεζα να δώσει το δάνειο στην εταιρεία. Πληροφορίες αναφέρουν πως μια από τις τράπεζες με τις οποίες έχει συζητήσει το θέμα αυτό ο νομάρχης είναι η Συνεταιριστική. Έχει γίνει, όμως, συζήτηση και με δεύτερη και τις επόμενες ημέρες θα γίνει κρούση και σε άλλες. Η τράπεζα με την οποία θα επιλέξει να συνεργαστεί η νομαρχία είναι ε-

Ο κ. Βογιατζής, χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του

κείνη που θα προσφέρει τους καλύτερους όρους. Εγγυητής του δανείου, πάντως, θα είναι η νομαρχία. Ξεκινώντας τη συνέντευξη, ο κ. Βογιατζής είπε πως έγινε μια προσπάθεια διάσωσης των Lesvoshop, η οποία ως ένα βαθμό πήγε αρκετά καλά, μια και η επιχείρηση κατάφερνε να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Όμως το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά την αποτυχία της προσπάθειας να πουληθούν τα Lesvoshop, υπήρξε μεγάλη κάμψη των εσόδων τους. Στην κάθετη πτώση του τζίρου εκτιμάται πως έχει συμβάλει και η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας αυτή την περίοδο. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η επιχείρηση να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στα αυξημένα χρέη της. Οι επιλογές που τέθηκαν υπόψη του Δ.Σ. της ΑΕΝΑΛ ήταν να κηρυχθεί η επιχείρηση σε πτώχευση ή να γίνει αναχρηματοδότηση των δανείων της και ταυτόχρονα να γίνει ένα νέο ξεκίνημα. Η λύση της πτώχευσης αποκλείστηκε, μια και θα είχε ως συνέπεια να χάσουν πολλές τοπικές επιχειρήσεις, ε-

παγγελματίες και συνεταιρισμοί τα χρήματα που τους οφείλει το Lesvoshop. Έτσι επιλέχθηκε η αναχρηματοδότηση του χρέους. Επιπλέον, η απόφαση προβλέπει ότι η διοίκηση της επιχείρησης θα δοθεί στην τράπεζα που θα δώσει το δάνειο και μ’ αυτό τον τρόπο ο νομάρχης δήλωσε πως θα μείνει ζωντανή η ιδέα του Lesvoshop. Συζητήσεις για την πώληση της επιχείρησης ή την παραχώρηση της διοίκησης έγιναν με τους γυναικείους συνεταιρισμούς του νομού, αλλά και με την εταιρεία Mediterra που έχει δημιουργήσει τα Mastihashop, καμμία όμως δεν είχε θετική κατάληξη. Η έγκριση του σχεδίου διάσωσης της επιχείρησης και η λήψη του δανείου είναι ζητήματα που θα απασχολήσουν το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου. Ο νομάρχης προσδιόρισε τη συνεδρίαση αυτή για τη Δευτέρα 19 Απριλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το δάνειο που θα ληφθεί, θα αποπληρωθούν τα δάνεια που πήρε η ΑΕΝΑΛ με εγγυητή των πρώην πρόεδρο της εταιρείας Γιώργο Διακορώνα.

Παύλος Βογιατζής:

«Δεν απαντώ» το νομάρχη τι απαντάει Ρδρουωτήσαμε στις καταγγελίες του πρώην προέτης ΑΕΝΑΛ Γιώργου Διακορώνα, πως υπεύθυνος για τη σημερινή κατάσταση της επιχείρησης είναι ο κ. Βογιατζής. Η απάντηση ήταν πως δεν πρόκειται να σχολιάσει ούτε αυτά που δήλωσε ο κ. Διακορώνας στο «Ε», ούτε αυτά που υποστήριξε στη συνέ-

ντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτη το βράδυ. Εδώ να σημειωθεί ότι την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνέντευξη του νομάρχη, ο κ. Διακορώνας τηλεφώνησε στο «Ε» και είπε ότι «όσα γράφτηκαν στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας ως δικές του δηλώσεις… είναι προϊόν της φαντασίας του συντάκτη κι όχι δικά του λόγια!».

9

Θα λειτουργήσει το συσκευαστήριο Ο νομάρχης υποστήριξε ότι το συσκευαστήριο του Lesvoshop θα λειτουργήσει και πιστεύει ότι τελικά η επένδυση θα χρηματοδοτηθεί από τον Αναπτυξιακό Νόμο, υποστηρίζοντας στη συνέχεια πως αυτή η επένδυση δεν έχει ενεργοποιηθεί διότι δεν είχε έως τώρα λάβει άδεια λειτουργίας, κάτι που θα γίνει σύντομα. Κατά την άποψη του νομάρχη, η επένδυση του συσκευαστηρίου μαζί με το όνομα του Lesvoshop είναι δύο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης. Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο θα προβλέπει μείωση του προσωπικού των Lesvoshop, ενώ οι εργαζόμενοι που θα απολυθούν θα λάβουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται με βάση την εργατική νομοθεσία. Τέλος, ο νομάρχης δεσμεύτηκε να στείλει όλο το φάκελο της υπόθεσης αυτής στη Δικαιοσύνη, ώστε η Εισαγγελία να κρίνει αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες σε βάρος του ή σε βάρος άλλων προσώπων. nman@emprosnet.gr

Υπάρχει εισήγηση πτώχευσης της Lesvoshop A.E.;

ΕυπιLησeρήsεvγσoηίsσαhηoτηpγςιΑαν.νΕοα.μέαοχρδεχηιίγκαηαςθτ,αεπίτιεθσθαεενίπόσττώταοτχαενυοτσημηάΔρηιεχύηθαυπνόση Εμπορίου, σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσε στο νομάρχη η παράταξη Λαϊκή Ενότητα, ζητώντας να ενημερωθεί από την πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου, Πόπη Πρωτογεράκη Γόμου, πηγαίνοντας το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Θέμα πτώχευσης της Lesvoshop A.E. όσο και της ΑΕΝΑΛ, σύμφωνα με την εισήγηση της υπηρεσίας της νομαρχίας που η Λαϊκή Ενότητα ισχυρίζεται ότι υπάρχει, τίθεται από τη στιγμή που: - η καθαρή θέση των δύο εταιρειών είναι αρνητική και - αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς τους προμηθευτές τους, ευρισκόμενες σε πραγματική στάση πληρωμών. Να σημειώσουμε εδώ ότι η Lesvoshop A.E. είναι θυγατρική εταιρεία της ΑΕΝΑΛ και δημιουργήθηκε με σκοπό να περάσουν σε αυτή τόσο το συσκευαστήριο όσο και τα εμπορικά καταστήματα της Μυτιλήνης και της Αθήνας. Το συσκευαστήριο βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Α.Ε., αλλά τα καταστήματα λειτουργούν υπό τον έλεγχο της ΑΕΝΑΛ. Οι δαπάνες για την αγορά των μηχανημάτων του συσκευαστηρίου και του ενοικίου του χώρου που στεγάζεται ανέκαθεν καλύπτονταν από την ΑΕΝΑΛ, διότι ποτέ δεν ενεργοποιήθηκε η Lesvoshop A.E.. Να τονίσουμε ακόμα ότι αίτηση για πτώχευση της Lesvoshop A.E. μπορούν να καταθέσουν τόσο η ΑΕΝΑΛ ως βασικός μέτοχος, οι γυναικείοι συνεταιρισμοί που είναι μικρομέτοχοι της εταιρείας, αλλά και οι προμηθευτές στους οποίους έχει οφειλές. Ακόμη και το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης μπορεί αυτεπάγγελτα να κηρύξει την εταιρεία σε πτώχευση για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Ανησυχεί το Επιμελητήριο για τα Lesvoshop o Επιμελητήριο Λέσβου ανησυχεί για την ποΤχειρήσεις, ρεία των Lesvoshop, καθώς πολλές τοπικές επιεπαγγελματίες και συνεταιρισμοί είναι προμηθευτές του. Σε επιστολή του προς την πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου, Πόπη Πρωτογεράκη - Γόμου, και το νομάρχη Παύλο Βογιατζή ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Ορφανός, καταγράφει την ανησυχία αυτή και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τις τοπικές επιχειρήσεις η μη αποπληρωμή των οφειλών των Lesvoshop. Επισημαίνει ότι πρέπει να αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα το θέμα από το Νομαρχιακό Συμβούλιο και ζητάει να αντιμετωπισθεί με συναινετική διάθεση από όλες τις νομαρχιακές παρατάξεις. Ακόμη, στην επιστολή του κ. Ορφανός αναφέρει ότι «οι επιχειρήσεις που προμηθεύουν το Lesvoshop είναι μικρές βιοτεχνίες, συνεταιρισμοί κ.λπ. και τυχόν μη αποπληρωμή των οφειλών του προς αυτές θα τις οδηγήσει σε δυσμενή οικονομική κατάσταση, με συνέπειες πιθανές απολύσεις προσωπικού, σφράγισμα επιταγών, ενδεχομένως και κλείσιμό τους, με περαιτέρω επιπτώσεις στην οικονομία της Λέσβου και της Λήμνου. Γνωρίζοντας το ενδιαφέρον και την ευαισθησία σας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είμαστε σίγουροι για την ευνοϊκή εξέλιξη της υπόθεσης.».


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

10

ΣABBATO 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

Ανησυχεί μέχρι και ο Καρχιμάκης

Περιμένουν τις πιστώσεις για τη δακοκτονία τoυ NIKOY MANABH το γενικό λογιστήριο του κράτους έχει κολλήσει, για ακόμη μια χρονιά, το πρόγραμμα της δακοκτονίας, αφού αν δεν εγκριθούν από αυτό οι σχετικές πιστώσεις, τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει. Χθες το πρωί, τόσο ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κυριάκος Βάσσος, όσο και ο αρμόδιος αντινομάρχης Χάρης Γραμμός, μας διαβεβαίωσαν ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες σε τοπικό επίπεδο για να ξεκινήσει έγκαιρα η καταπολέμηση του δάκου τη φετινή χρονιά. Ωστόσο, αν δεν εγκριθούν οι πιστώσεις από το υπουργείο Οικονομικών, τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει.

Σ

Την Πέμπτη, ο κ. Βάσσος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το ζήτημα των πιστώσεων. Η απάντηση που έλαβε ήταν ότι ο σχετικός φάκελος έχει προωθηθεί στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είναι υπεύθυνο να εγκρίνει τις πιστώσεις. Στο μεταξύ, ανησυχία για την πορεία του προγράμ-

ματος δακοκτονίας υπάρχει και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πράγμα που προκύπτει από τα όσα δήλωσε στα Χανιά κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του εκεί ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης. Συγκεκριμένα, μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας συστήματος

Ημερίδα των ελαιοπαραγωγών χωρίς την παρουσία τους τις 26 Μαρτίου, με απόφαση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη «ημερίδα», πρωτότυπη για τα αγροτικά χρονικά, με τον τίτλο «Η ποιότητα ελαιολάδου, κλειδί για τις αγορές». Η πρωτοτυπία της προκύπτει από το ότι, ενώ η ημερίδα ενδιέφερε όλους τους ελαιοπαραγωγούς, έγινε χωρίς αυτούς και μάλιστα με τίτλο, όπως παραπάνω, αποπροσανατολιστικό εφόσον επρόκειτο, ξεκάθαρα, για το πρόγραμμα «Ολοκληρωμένης διαχείρισης» ή «Εφαρμογής Κωδίκων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής» (ΚΟΡΕΠ). Στην εφημερίδα «Εμπρός» δόθηκαν ορισμένα αριθμητικά στοιχεία, όπως ότι έχουν ενταχθεί σ’ αυτό 800 ελαιοπαραγωγοί, με 36.108 στρέμματα και 682.253 ελαιόδενδρα. Οι αριθμοί αυτοί, όμως, δεν αποτελούν στοιχεία ενημέρωσης των ελαιοπαραγωγών, όταν σύμφωνα με τον Κανονισμό της Ε.Ε. 1342/02, θα έπρεπε να προϋπάρξουν οι παρακάτω διαδικασίες: 1. Να έχουν υπογραφεί συμφωνητικά από τους ελαιοπαραγωγούς που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, με τα οποία καθορίζονται απόλυτα οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των ελαιοπαραγωγών. 2. Να έχουν προσδιοριστεί οι θύλακες εφαρμογής του προγράμματος κατά περιοχή και ανά συνεταιρισμό. 3. Να έχει υπάρξει πρόγραμμα και ανάληψης καθηκόντων, από επιβλέποντες γεωπόνους, και εκπαίδευσής τους. 4. Να έχουν εξηγηθεί ο σκοπός, η δομή, οι στόχοι του προγράμματος, καθώς το σύστημα διαχείρισης και το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος. 5. Για την είσπραξη των όποιων κοινοτικών επιδοτήσεων για την εφαρμογή του προγράμματος, απαραίτητη προϋπόθεση η τήρηση των Κωδίκων Εφαρμογής Ορθής Γεωργικής Πρακτικής. Το πρόγραμμα αυτό το ξεκίνησε η «Ελαιουργική», το 2002, και θα μπορούσε να λεχθεί ότι η Ένωση Λέσβου ξύπνησε ύστερα από οκτώ χρό-

ΕΠΩΝΥΜΩΣ...

Σ

νια να μπει στο δύσκολο αυτό πρόγραμμα, άγνωστο στον ελαιοπαραγωγικό κόσμο της Λέσβου. Ασφαλώς η Ένωση, επηρεασμένη από την επιχορήγηση των 2,3 εκατ. ευρώ - άγνωστο πού πάνε αυτά τα λεφτά -, σκέφτηκε να παρουσιάσει στην ημερίδα προϋπολογισμό, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν, εκτός και αν θέλει να δικαιολογήσει την είσπραξη από την επιδότηση του 2% για το πρόγραμμα αυτό, έναντι του συνόλου του 6% που εισέπραξε. Μέχρι σήμερα, για τη Λέσβο τουλάχιστον, δε θυμάμαι να έγινε άλλη ημερίδα για το πρόγραμμα αυτό και αν οι ελαιοπαραγωγοί μας έχουν ενημερωθεί. Η ημερίδα που έγινε, αναφέρεται στον προϋπολογισμό, που σημαίνει ότι όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον Κανονισμό 1342/02 πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα και δεν κρίθηκε ίσως... αναγκαία η παρουσία ελαιοπαραγωγών εκτός βέβαια των παρόντων πολιτικών προσώπων κυρίων Σηφουνάκη, Γαληνού, Σκοπελίτη, Χαλκιώτη και του υπευθύνου Αγροτικού της Νέας Δημοκρατία, κ. Κασαπίδη, που οπωσδήποτε αγνοούν τον Κανονισμό 1342/02, αλλά ούτε και θα τους ενδιέφερε. Το γεγονός ότι στην ημερίδα αναφέρθηκαν και προμήθειες αναλώσιμου και μόνιμου υλικού, όπως ελαιοδικτύων, συσκευής μέτρησης ελαιοπεριεκτικότητας, κινητών ελαιοδεξαμενών, προδίδει ότι οι προϋποθέσεις του προγράμματος έχουν καλυφθεί και θα έπρεπε η ημερίδα να αναφερθεί σε απολογισμό και όχι σε προϋπολογισμό. Ακόμα, πρέπει να γίνει γνωστό αν οι ομάδες αυτές των ελαιοπαραγωγών έχουν νομική υπόσταση και αν τελικά συνιστούν Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και αν οι όποιες προμήθειες είναι περιουσιακό στοιχείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών ή του νομικού προσώπου των ελαιοπαραγωγών. ΣΤΡΑΤΗΣ ΤΣΙΡΤΣΗΣ

πίεσης προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να δείξει ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται σε αυτές τις υπηρεσίες και όχι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ακόμη ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνει σύσκεψη στην Αθήνα με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ελαιοπαραγωγών των Χανίων και της νομαρχίας Χανίων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της κρητικής πρωτεύουσας. Στη σύσκεψη αυτή θα επιδιώξει να πάρει μέρος και η νομαρχία Λέσβου, ώστε να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι πρώτες εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης δείχνουν ότι η παραγωγή ελαιοκάρπου στις ποικιλίες «αδραμυτινή» και «λαδολιά» που αποτελούν το 30% του ε-

λαιώνα της Λέσβου, θα είναι πρώιμη. Έως τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις πρωίμησης στην ποικιλία «κολοβή». Ο κ. Βάσσος πιστεύει ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός θα έχει γίνει σαφές αν θα έχουμε ή όχι πρώιμη παραγωγή. Οι ιδιώτες γεωπόνοι και οι ελαιοπαραγωγοί, απ’ την άλλη, είναι βέβαιοι γι’ αυτό και η εκτίμησή τους βασίζεται στο μεγάλο όγκο των φετινών βροχοπτώσεων. Η πρώιμη παραγωγή θα κάνει επιτακτική την ανάγκη να ξεκινήσει νωρίτερα το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου. Στις 28 και 29 Απριλίου στη Σάμο θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο σεμινάριο δακοκτονίας και ο κ. Βάσσος πιστεύει ότι μέχρι τότε θα έχουν προχωρήσει οι γραφειοκρατικές ενέργειες από την πλευρά των συναρμόδιων υπουργείων. nman@emprosnet.gr

ΤΕΕ

Όχι στη μετακίνηση της κ. Σταθέλλη η τοποθέτηση της κ. Αθηνάς ΝαΣτανακληθεί αθέλλη στο ΚΕΠ και να επιστρέψει στην προηγούμενη θέση της, ζητάει το Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ από το νομάρχη. Η κ. Σταθέλλη μέχρι πρότινος ήταν προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού της νομαρχίας Λέσβου και με απόφαση του νομάρχη τοποθετήθηκε στο ΚΕΠ της νομαρχίας. Μεταξύ άλλων, το ΤΕΕ σημειώνει: «Δε θα δεχθούμε μέσα από τη λογική “ισόβαθμες και ισάξιες υπηρεσίες” να υποβαθμίζονται πενταετείς σπουδές και γνώσεις, επιστημονική εμπειρία όπως αυτές του μηχανικού ή και κάθε επιστήμονα οποιασδήποτε ειδικότητας, γιατί πιστεύουμε ότι η χώρα μας σε αυτήν τη συγκυρία δεν έχει την πολυτέλεια να θέτει επιστήμονες στο “ψυγείο” ή να χρησιμοποιούνται και να καταλαμβάνουν θέση άλλων επιστημόνων διαφορετικό πεδίου γνώσης και σπουδών.» Η κ. Σταθέλλη έχει προσφύγει κατά της απόφασης του νομάρχη και αναμένεται να εκδοθεί σχετική απόφαση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.


11

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010 Ζητείται για αγορά δυάρι ή μικρή μονοκατοικία, μέχρι 100.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ Ενοικιάζεται τεσσάρι με 3 Υ/Δ και τζάκι, άνετους χώρους, στην περιοχή Αγ. Φωτεινής. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη ανεξάρτητη γκαρσονιέρα πάνω ορόφου διώροφης οικοδομής, με αυτόνομο καλοριφέρ και θέα στο λιμάνι, 150μ. από την παλιά Αστυνομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται ολοκαίνουργια λουξ νεόκτιστη μεζονέτα, στον Άγ. Νεκτάριο, με 3 Υ/Δ, τζάκι, αυλή, αποθήκες, πανοραμική θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται δυομισάρι γ΄ ορόφου στη Χρυσομαλλούσα, με καινούργια κουζίνα και έξτρα δωμάτιο για γραφείο, άνετη βεράντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται ολοκαίνουργια γκαρσονιέρα ορόφου στη Xρυσομαλλούσα (πλησίον Εκπαιδευτηρίων «Πλάτωνος») με αυτόνομο καλοριφέρ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων στην Eπάνω Σκάλα, με καινούργια κουζίνα, αυλή και καλοριφέρ. Tιμή χαμηλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Ενοικιάζεται μεγάλο άνετο τριάρι 2 υπνοδωματίων, πλησίον Γηπέδου, με πανοραμική θέα στο λιμάνι. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται εξαιρετικό άνετο δυάρι γωνιακό, πάνω ορόφου, στη Xρυσομαλλούσα, με μπαλκόνια, τέντες, αυτόνομο καλοριφέρ, 1 air-condition. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται διαμπερές διαμέρισμα 120τ.μ., με 3 Υ/Δ, πλησίον Ναυτικού Ομίλου, ορόφου, με τζάκι. Αυτονομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται άνετο, ολοκαίνουργιο οροφοδιαμέρισμα δυάρι, πλήρως επιπλωμένο, α΄ ορόφου, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, ηλιακό, στην περιοχή του Χάλικα. Τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ.6986985627. Ενοικιάζεται τριώροφη, λουξ μονοκατοικία, 200τ.μ., με μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, WC, 3 υπνοδωμάτια, μπάνιο, ημιισόγειο διαμορφωμένο με κουζίνα - καθιστικό μπάνιο, αυλή, στην περιοχή Πυργέλια. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923 - 15919, www. leonisrealestate.com Ενοικιάζεται τριώροφη, νεοκλασσική μονοκατοικία 210τ.μ., στην Καβέτσου, με αυλή, σε άριστη κατάσταση, με καλοριφέρ. Κατάλληλη για επαγγελματική στέγη ή κατοικία. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923-15919, www.leonisrealestate. com Ενοικιάζεται διαμέρισμα δυάρι, ισόγειο, με αυλή, πλήρως επιπλωμένο, Μυρίνης 3 Επάνω Σκάλα. Πληρ. τηλ. 22510 24700 (πρωινές ώρες) και 25425 (απογευματινές ώρες).

Μετακομίσεις - Μεταφορές Συσκευασία Αμπαλάζ Αντικειμένων Μ Ε ΤΑ Κ Ο Μ Ι ΣΕ Ι Σ - Α Ν Υ Ψ Ω Σ Ε Ι Σ - Ε Ξ Ε Ι Δ Ι Κ Ε Υ Μ Ε Ν Ο Σ Υ Ν Ε Ρ Γ Ε ΙΟ

www.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918 Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα πλησίον Αγ. Συμεών (150μ. από Eρμού), σε χαμηλή τιμή, χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέρα πάνω ορόφου στον Άγ. Iωάννη Kαλυβίτη, με αυτόνομο καλοριφέρ, μπαλκόνι και θέα στη θάλασσα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται μεγάλο άνετο δυάρι 68τ.μ., στην Kαβέτσου, α΄ ορόφου, με άνετους χώρους. Πλησίον πάρκου Aγ. Eιρήνης. Tιμή 330 ευρώ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται μεγάλη γκαρσονιέρα 42τ.μ. πλησίον Aγ. Θεράποντα, χωρίς έπιπλα και κοινόχρηστα, α΄ ορόφου με 2 air-condition για ψύξη θέρμανση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται άνετο τριάρι 2 υπνδοδωματίων, στην περιοχή Γηπέδου. Mερικώς ανακαινισμένο, σε καλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία στην Κουλμπάρα, 2 υπνοδωματίων, με μικρή αυλή, σε χαμηλή τιμή. Κατάλληλη και για συγκατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 45τ.μ., στη Βαρειά, 500 μέτρα από το Πανεπιστήμιο. Επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, μεγάλο πάρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα, κατάλληλο για φοιτητές και στρατιωτικούς Πληρ. τηλ. 22510 71194 και 6979-228312. Ενοικιάζεται καινούριο, νεόδμητο δυάρι 1ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, στην περιοχή Χρυσομαλλούσας. Τιμή 330€. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 35τ.μ, δίχωρη, 1ου ορόφου, στην περιοχή Χρυσομαλλούσας. Τιμή 250€. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται καινούρια γκαρσονιέρα, με κουζίνα με πάσο, αυτόνομη θέρμανση, μπαλκόνι με θέα στο Κάστρο, διπλά τζάμια με ανάπλαση, περιοχή Επάνω Σκάλα. Τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Ενοικιάζεται καινούριο οροφοδιαμέρισμα τριάρι 75 τ.μ. με άνετα μπαλκόνια και θέα, ενιαίος χώρος σαλόνι τραπεζαρία κουζίνα με πάσο, σποτάκια στο ταβάνι, 2 Υ/δ με πρόσβαση στο μπαλκόνι, στο 1 υ/δ υπάρχει εξάφυλλη εντοιχισμένη ντουλάπα, αυτόνομη θέρμανση, χαμηλά στο Βουναράκι. Πληρ. Τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www. realhouses.gr

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

Ενοικιάζεται δυάρι επιπλωμένο σε μονοκατοικία με αυλή, στο κέντρο της πόλης με ανεξάρτητη θέρμανσηκαλοριφέρ, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6973-264357, 22510 29478. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα 36 τ.μ., ενιαίος χώρος σαλόνι, τραπεζαρία, κρεβατοκάμαρα, με καινούρια έπιπλα, με αυτόνομη θέρμανση, διπλά τζάμια, μικρό μπάνιο, πρόσβαση στην αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. Τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www.realhouses.gr Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα 36 τ.μ. στον 2ο όροφο στη Χρυσομαλλούσα, χώρος στάθμευσης για μηχανάκια, κεντρική θέρμανση, καινούρια έπιπλα, ηλ. συσκευές (καναπές, κρεβάτι, τραπεζαρία με καρέκλες, ψυγείο, φούρνος), μπαλκόνι. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www.realhouses.gr

Ενοικιάζεται δίχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα 35 τ.μ., στη Λαγκάδα, με a/c, ξεχωριστά υ/δ, αυλή φρεσκοβαμμένη. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. Τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www.realhouses.gr Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. Τηλ. 22510 47618, 6989-869651. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο 3αρι ισογείου, 90τ.μ. με αυλή στο Κιόσκι. Μεγάλο χολ, σαλόνι, κουζίνα με πάσο, δυο άνετα υπνοδωμάτια, 1 WC, 1 μπάνιο, κεντρική θέρμανση, αυλή. Πληρ. τηλ.22510 40074, 6938 - 477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται παραδοσιακή κατοικία με βοηθητικούς χώρους, κατάλληλη για επαγγελματική στέγη και γραφεία στην Ε. Βοστάνη. Επίσης δυάρι με αυτόνομη θέρμανση και αυλή με κήπο. Πληρ. τηλ. 6937-449634. Ενοικιάζονται από τον ιδιοκτήτη και σε άριστη κατάσταση α) ισόγειο δυάρι 45 τ.μ. στην Οδό Μαρκοπούλου 4, Μαύρα σίδερα-Γήπεδο, β) μικρή μονοκατοικία 65 τ.μ. στην οδό Αισχύλου 24 (1ος Παιδικός Σταθμός). Πληρ. τηλ. 22510-24690 & 6946011338. Ενοικιάζεται νεόδμητη γκαρσονιέρα με αυτόνομη θέρμανση στην περιοχή Καμάρες στον Παιδικό Σταθμό. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται νεόδμητη γκαρσονιέρα με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα στην περιοχή Βαρειά, πάνω από Πανεπιστήμιο Ξενία. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται δυάρι 60τ.μ., 1ου ορόφου, νεόδμητο με αυτόνομη θέρμανση στην περιοχή της Καλλιθέας. Τιμή 370 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται δυάρι επιπλωμένο, νεόδμητο και με αυτόνομη θέρμανση στην περιοχή του ΟΤΕ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην Παναγιούδα δυάρι με αυτονομία και A/C, στον α΄ όροφο, με θέα το λιμανάκι της Παναγιούδας. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Ενοικιάζεται μικρό δυάρι (38τ.μ.) σε διώροφη οικοδομή στο β΄ όροφο. Χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση, διπλά τζάμια, ηλιακό, boiler, βεράντα 25τ.μ. και υπέροχη θέα. Πληρ. τηλ. 22510 24963 & 6973-647763.

Ενοικιάζεται καινούργια πέτρινη μονοκατοικία 70τ.μ., με αυλή, στον Πολιχνίτο. Χτιστός φούρνος στην αυλή, ενιαίος χώρος σαλόνι-τραπεζαρία, υπερυψωμένο σαλόνι, ενεργειακό τζάκι, 1 Υ/Δ, μεγάλο μπάνιο, σύγχρονη κουζίνα. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β΄ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται τριάρι οροφοδιαμέρισμα με τζάκι, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945935806.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 25τ.μ., ε΄ όροφος, στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζονται στα Πάμφιλα α) 2 διαμερίσματα 45τ.μ., πλήρως επιπλωμένα και με A/C και β) μονοκατοικία με αυλή. Πληρ. τηλ. 6937-293664, 6937-777743, 22510 31422 & 22510 31177.

Ενοικιάζεται καινούργιο πολυτελές προνομιούχο διαμέρισμα 50τ.μ., α΄ όροφος, πλησίον σχολής Παπαρίσβα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται διαμέρισμα 120τ.μ., γ΄ όροφος, στην περιοχή Μαύρα Σίδερα, στην Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης ολοκαίνουργια γκαρσονιέρα, χωρίς κοινόχρηστα, 30τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-202221. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στο Χάλικα, πλήρως επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται τριάρι 75τ.μ., στην περιοχή του Μεσαίου Χάλικα, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, με τζάκι και απεριόριστη θέα. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι ισόγειο, στη Χρυσομαλλούσα, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 23314, 6945183755. Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας και επιπλωμένο. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή της Καλλιθέας γκαρσονιέρα, νεόδμητη, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση στο ισόγειο. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας μεγάλο δυάρι, 60τ.μ., ισόγειο με κήπο, επιπλωμένο ή μη. Τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα δυάρι 55τ.μ., α΄ ορόφου, με κεντρική θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται καινούργια επιπλωμένη ή μη γκαρσονιέρα, 32τ.μ., χαμηλά στην Επάνω Σκάλα, με ημι-ξεχωριστή κουζίνα με πάσο, αυτόνομη θέρμανση, μπαλκόνι, τιμή 270 ευρώ, ελεύθερη από 22 Μαρτίου. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην περιοχή του Νοσοκομείου, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Ενοικιάζεται μεζονέτα 72τ.μ. με θέα και με μικρή αυλή, 150 μέτρα από τη θάλασσα, 20χλμ. από τη Μυτιλήνη. Ενιαίος χώρος σαλονοτραπεζαρία, 2 μπαλκόνια, διαμπερής, μεγάλο Υ/Δ, WC, ιδιωτικός χώρος στάθμευσης, αυτόνομη θέρμανση, κατασκευή του 2005. Τιμή 380 €. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Ενοικιάζεται στην Καλλονή γκαρσονιέρα, επιπλωμένη και χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Ενοικιάζεται στο Πυργί μικρό δυάρι, επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΥ ΤΙΛ ΗΝ Η ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456 6977 359251

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450 κιν. 6932622045

KOYNEΛΛHΣ MAPKOΣ EPMOY 278 Τηλ. 22513 00984 KIN 6943472073 mkounellis@hotmail.com

ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181 Κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr

ΛΕΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Αθ. Μητρέλια 1 & Ικαρίας Τηλ. 22510 23781 www.leonisrealestate.com e-mail: info@leonisrealestate.com

ΠΑΡΑΣΧΗ ΚΑΤΙΟΥΣΑ Καβέτσου 17 Τηλ. 22510 44243 Κιν. 6936626775 paraschi_k@yahoo.gr

ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr

XΩPIATEΛΛHΣ ΣTYΛIANOΣ Iκτίνου 2 Kιν. 6977241294

AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6941-584574

LESVOSESTATE Ζαχαρούλα Παπγή - Πρωτούλη 6947 021559 Ελευθ. Βενιζέλου 21 Agora Center, 1ος όροφος Μυτιλήνη 22510 41770 www.lesvosestate.gr e-mail: contact@lesvosestate.gr

REALHOUSES

Ενοικιάζεται δυάρι καινούργιο, στον Αγ. Νικόλαο, διαμπερές, ήσυχο, α΄ ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση air condition, μπαλκόνι με θέα τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 26358, 6947-337488.

Περγαμηνού Μαρίνα Ερμού 254 Τηλ. 22510 41196 Κιν.6974-472262 www.realhouses.gr

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα επιπλωμένη χωρίς κοινόχρηστα, στην οδό Ζωοδόχου Πηγής 82. Πληρ. τηλ. 22510 25149 & 6947-933337.

Ενοικιάζεται στο Κουμκό 110τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, ηλιακό, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, γκαράζ και θέα. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Μποσταντά Άντζελα Hλία Bενέζη 2 Tηλ. 22510 40074 Kιν. 6938477850 www.realpro.gr

Ενοικιάζεται μονοκατοικία 120τ.μ., με μεγάλη αυλή 3 στρεμ., πλησίον Λάμπου Μύλων (στο 14ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής). Σαλόνι με τζάκι, μεγάλη τραπεζαρία, ενιαίος χώρος με κουζίνα, 4 υπνοδωμάτια, 1 WC, 1 μπάνιο, εσωτερική και εξωτερική αποθήκη. Αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας, γεώτρηση, αγροτικό και οικιακό ρεύμα, χτιστός φούρνος στην αυλή με οπωροφόρα δέντρα, 40 ελιές, κλήμα κ.τ.λ.. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται στο κέντρο γκαρσονιέρα 30τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, πλήρως εξοπλισμένη. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στην Καλλιθέα δυάρι 50τ.μ., νεόδμητο, α΄ ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται δυάρι 60τ.μ. στην περιοχή πριν το Γαϊδαρανήφορο, νεόδμητο, με αυτόνομη θέρμανση και με δική του θέση πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται μεζονέτα 115τ.μ., στην περιοχή Γαϊδαρανήφορος, με τζάκι, αυτόνομη θέρμανση και δικό του λέβητα, 3 υπνοδωμάτια, απεριόριστη θέα και 55τ.μ. γκαράζ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στο Βουναράκι καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέραστούντιο, 28τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση και κλιματιστικό, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται τριάρι 75τ.μ., ε΄ ορόφου, με κεντρική θέρμανση, στην περιοχή του Γηπέδου. Τιμή 430ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή Χρυσομαλλούσας πεντάρι β΄ ορόφου, 120τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, 3 υπνοδωμάτια, WC, μπάνιο, αποθήκη. τιμή 450 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή Καλλιθέας 75τ.μ. νεόδμητο α΄ ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση και 2 υπνοδωμάτια. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζονται διαμερίσματα 1 ή 2 υπνοδωματίων, επιπλωμένα, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22156 και 6972-844003, 6944533866.

REALPRO

REMAX Φανάρας Θωμάς Κιν. 6948-172413, 6973-655735 e-mail: fanarastom@gmail.com

ΠΛ Ω MAP I ΚΑΛΔΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΑ Τηλ. 22520 31711 KIN 6974142661 www.lesvos-realestate.com e-mail: m-estate@otenet.gr

ΜΑΜΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Τηλ. 22520 33335 Κιν. 6973-887531 www.mamakos.net info@plomari-houses.com

Π ΟΛ IΧΝ ΙΤΟΣ ΚΟΥΡΒΑΝΙΟΥ ΜΠΑΛΚΙΖΑ ΔΗΜΗΤΡΑ Τηλ. 22520 41885 Κιν. 6945-479497 e-mail: lesvosproperties@yahoo.co.uk

E P E ΣO Σ LESVOSESTATE

Ενοικιάζεται τεσσάρι ρετιρέ οροφοδιαμέρισμα, ολοκαίνουργιο, στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός, με ή χωρίς γκαράζ. Πληρ. τηλ. 6945-346984, 22510 61408.

Ζαχαρούλα Παπγή Πρωτούλη 6947 021559 Σκάλα Ερεσού 22530 52170 www.lesvosestate.gr e-mail: contact@lesvosestate.gr

Ενοικιάζεται τριάρι 90τ.μ., κατάλληλο για επαγγελματική στέγη, στο κεντρικό της Χρυσομαλλούσας, με πρόσοψη στο δρόμο. Πληρ. ηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

SAPPHO ESTATE Σάββα Ιωάννα Σκάλα Ερεσού 22530 52333 6972-502630 e-mail: info@sapphoestate.com www.sapphoestate.com


12

Πωλείται επαγγελματικό σκάφος (καΐκι) τρεχαντήρι σε άριστη κατάσταση, μήκους 9,5 μ. με άδεια 4,02 GT, ξύλινο, με μηχανή 85 ίπποι, πλήρως εξοπλισμένο (βυθόμετρο 2000μ. GPS, VHF, ραντάρ, βίντσι) καθώς και όλα τα εργαλεία επαγγελματικού ψαρέματος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ξενοδοχειακή μονάδα στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου αποτελούμενη από16 αυτόνομα μονόχωρα δωμάτια λουξ. Έτος κατασκευής 2000. Κτίσμα 400 τ.μ. σε οικόπεδο 700 τ.μ., συνδεδεμένο με το βιολογικό καθαρισμό του δήμου Πλωμαρίου. Ετήσιο εισόδημα 60.000 Ευρώ. Απέχει 100 μ. από την πλαζ Αγίου Ισιδώρου, μια από τις καθαρότερες και ομορφότερες παραλίες της Λέσβου, που έχει ψηφισθεί ως η 7η καλύτερη παραλία της Ελλάδας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 37,5 στρεμμάτων στη Γέρα με χαραγμένη γραμμή αιγιαλού και παραλίας, χωρισμένο σε 7 επιμέρους οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα. Στην ακτή εφάπτεται σε μήκος 250μ. Έχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και γεώτρηση. Περιέχει 850 ελαιόδεντρα και 100 οπωροφόρα. Έχει απεριόριστη θέα σε ένα πανέμορφο τοπίο του κόλπου Γέρας. Πραγματική πρόκληση για σοβαρό επενδυτή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται πολυτελέστατες μεζονέτες παραδοτέες άμεσα, νεόδμητες, πλήρως εξοπλισμένες 160τ.μ. (ισόγειο-όροφος) και υπόγειο 80τ.μ., στην πανέμορφη περιοχή της Νεάπολης Μυτιλήνης. Απέχουν 100μ. από τον κεντρικό δρόμο Μυτιλήνης- Αεροδρομίου. Έχουν πλήρη αυτοτέλεια. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγειος οικία 30Χ2=60τ.μ. με αυλή, κατοικήσιμη στο καταπράσινο και πανέμορφο Μεγαλοχώρι, προσπελάσιμο σε αυτοκίνητο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται τριώροφη οικία σε πολύ καλή κατάσταση, κατοικήσιμη, με πολύ καλή θέα, 35τ.μ. ο κάθε όροφος στη περιοχή Πλάτανος Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής ολοκαίνουργια 128τ.μ. με γκαράζ στην πανέμορφη περιοχή Αγία Μαρίνα του Δήμου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής νεόδμητη 120τ.μ. στην πανέμορφη περιοχή Αγία Μαρίνα του Δήμου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μεζονέτα υπερπολυτελούς κατασκευής στη Νεάπολη Μυτιλήνης125τ.μ. με υπόγειο 90 τ.μ.,100μ. από την παραλία και θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 56 τ.μ. νεόδμητο, άριστης κατασκευής στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διαμέρισμα 75 τ.μ.,1ου ορόφου, νεόδμητο, άριστης κατασκευής, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου 56 τ.μ. με υπέροχη θέα στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικία 50 τ.μ. με αυλή 55 τ.μ. στον Παπάδο Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται κήπος στα όρια του οικισμού Παπάδου. Έχει γεώτρηση, ηλεκτρικό ρεύμα και μικρή αποθήκη. Έχει συνολική έκταση 7 στρέμματα και είναι προσβάσιμος με αυτοκίνητο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στον Άγιο Ισίδωρο, εμβαδού 1.202 τ.μ. Απόσταση από τον επαρχιακό δρόμο Πλωμαρίου-Μυτιλήνης 90μ. Έχει συντελεστή δόμησης 0,6 και κάλυψη 40%. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται συγκρότημα ενοικιαζόμενων αυτόνομων κατοικιών πολυτελούς κατασκευής με διπλή πισίνα σε προνομιακή θέση στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται διαμέρισμα 2ου ορόφου 90 τ.μ. στη περιοχή Ταρσανάς Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται ελαιόκτημα 20 στρεμμάτων στην περιοχή Λιώτα Άντισσας, άριστα περιποιημένο και περιφραγμένο, επί του επαρχιακού δρόμου Γαβαθάς-Λιώτα, κατάλληλο για οικοδόμηση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην περιοχή Κλίβανος Πλωμαρίου πάνω στο περιφερειακό δρόμο, εμβαδού 484,03 τ.μ. Κτίζει 290,4 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται ημιτελής οικοδομή (σκελετός από μπετόν), ολικής επιφάνειας ορόφων 396τ.μ. σε οικόπεδο εμβαδού 654 τ.μ. Το κτίσμα έχει και υπόγειο. Το ακίνητο βρίσκεται στον Τρύγωνα επί του επαρχιακού δρόμου Πλωμαρίου-Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται κήπος-οικόπεδο 770 τ.μ. με ημιτελές κτίσμα (καρά γιαπί) ισόγειο 100τ.μ. στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται πολυτελείς μεζονέτες, άριστης κατασκευής, σε προνομιακό μέρος της Παναγιούδας Μυτιλήνης. Βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής. Εμβαδόν κάθε κτίσματος 100 τ.μ. ( ισόγειο και όροφος) Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλούνται διαμερίσματα υπό κατασκευή στην περιοχή Ακρωτήρι Μυτιλήνης, συνολικού εμβαδού 100 τ.μ. το καθένα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται σκάφος ξύλινο, τύπου LIBERTY, με ερασιτεχνική άδεια, μηχανή πετρελαίου VOLVO 25 ίππων υδρόψυκτη και ολικό μήκος επάνω 6μ. Έτος κατασκευής το 2000. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο με απεριόριστη θέα στη θάλασσα εφαπτόμενο του επαρχιακού δρόμου Πλωμαρίου-Μελίντας, εμβαδού 5.785,90τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο επί του επαρχιακού δρόμου Πλωμάρι-Μεγαλοχώρι, συνολικής έκτασης 2.830 τ.μ. στην περιοχή Ροδαφνίδια Πλωμαρίου. Έχει οικοδομική άδεια και χτίζει 2 οικίες από 100τ.μ. εκάστη. Στα όρια του οικοπέδου υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο νεόδμητο διαμέρισμα 67τ.μ., άριστης κατασκευής στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο 15 στρεμμάτων, άρτιο και οικοδομήσιμο εφαπτόμενο στη θάλασσα, στο Μόλυβο Λέσβου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο εμβαδού 300 τ.μ. σε άριστη θέση. Απέχει 60 μ. από τον επαρχιακό δρόμο Πλωμαρίου-Μυτιλήνης και κτίζει οικία 180 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα ολοκαίνουργια πολυτελούς κατασκευής στη Νεάπολη Μυτιλήνης. Απέχει 100 μ. από τη θάλασσα με καταπληκτική θέα συνολικού εμβαδού 260τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται αγρόκτημα 100μ. από τη θάλασσα με απεριόριστη θέα, με αμαξιτό δρόμο, με γεώτρηση, με ηλεκτρικό ρεύμα στα όρια του, συνολικής έκτασης 35 στρεμμάτων στο Λιγουνάρι Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα 100 τ.μ. στην οδό Ζωοδόχου Πηγής στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται ελαιόκτημα-οικόπεδο με παλαιό κτίσμα εμβαδού 1.226,46 και 2.474,88 τ.μ. στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής στη Νεάπολη Μυτιλήνης. Απέχει 100μ. από τη θάλασσα με πανέμορφη θέα συνολικού εμβαδού 260 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου συνολικής έκτασης 1.600 τ.μ. με δικαίωμα δόμησης 400 τ.μ. Απέχει 100 μ. από τη θάλασσα και εφάπτεται δημοτικού δρόμου πλάτους 4μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται παλαιό αρχοντικό κατοικήσιμο με πανέμορφη θέα στο Μεγαλοχώρι, με δενδρόφυτο οικόπεδο 2.000 τ.μ. Το οίκημα είναι 80 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο συνολικής έκτασης 390 τ.μ. σε άριστη θέση στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου με συντελεστή δόμησης 0,6 και κάλυψη 40%. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα άριστης κατασκευής 115 τ.μ. (ισόγειο-όροφος) με υπόγειο και γκαράζ στην περιοχή Ακαδημία Μυτιλήνης. Σε πολύ καλό σημείο και με άριστη θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ελαιόκτημα 80 στρεμμάτων στη περιοχή Κάραβος Μεγαλοχωρίου εφαπτόμενο σε αγροτικό δρόμο. Περιέχει 800 ελαιόδεντρα. Είναι κατάλληλο για αγροτουριστική μονάδα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται διώροφο κτίσμα με απεριόριστη θέα τον κόλπο Γέρας επί του επαρχιακού δρόμου Πηγαδάκια-Πέραμα με οικόπεδο 2.500 τ.μ., που λειτουργεί ως Ενοικιαζόμενα Δωμάτια και είναι πλήρως εξοπλισμένο. Είναι προνομιακό και σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο εφαπτόμενο δημοτικού δρόμου συνολικής έκτασης 2.205 τ.μ. στην Ευρειακή Γέρας (Απιδιάς Λάκκος) 50 μ. από τον κεντρικό επαρχιακό δρόμο Μυτιλήνης-Περάματος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διώροφο κτίσμα κατασκευής 2002, επί του επαρχιακού δρόμου Περάματος-Πύργοι Περάματος, άριστης κατασκευής, πλήρως εξοπλισμένο, που αποτελείται από ισόγειο κατάστημα (ταβέρνα) 100τ.μ. με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό και τον 1ο όροφο που αποτελείται από 3 αυτόνομες γκαρσονιέρες υπερλούξ με βεράντες, συνολικά 100τ.μ. Το ακίνητο έχει οικοπεδικό χώρο 1.600 τ.μ. Έχει απεριόριστη θέα τον κόλπο Γέρας και απέχει 20 μ. από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μαγαζί στον Παπάδο Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ελαιόκτημα 150 στρεμμάτων στη περιοχή Στροβήλια Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 526,85 τ.μ. εντός σχεδίου πόλεως στη περιοχή του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίου, άρτιο και οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα στην οδό Ευρυδάμαντος στον Άγιο Σώστη στην Αθήνα, 217τ.μ. με πατάρι 106 τ.μ., κτισμένο το 1979. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο εμβαδού 7.884 τ.μ. στη θέση Αυλάκι Ανάξου Δήμου Πέτρας, εφαπτόμενο της παραλίας, κατά μήκος 47 μέτρα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα επί του κεντρικού δρόμου Μυτιλήνης-Αεροδρόμιου, 55τ.μ. σε οικόπεδο 500τ.μ. Τιμή πώλησης 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ελαιόκτημα εμβαδού 6.034,945 τ.μ. στη θέση Κόκαλα Αγίου Ισιδώρου Δήμου Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται νεόδμητη οικία στο Αμουδέλι Πλωμαρίου, 80 τ.μ., με άριστη θέα σε προνομιακή θέση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται διαμερίσματα νεόδμητα 99 τ.μ. το καθένα (2 ισόγεια και 2 στον πρώτο όροφο) με 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, λουτρό. Στο υπόγειο της οικοδομής υπάρχουν γκαράζ και αποθήκη για το καθένα. Η οικοδομή βρίσκεται στα Παπιανά του Δήμου Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται παλαιά οικία ισόγειος 50τ.μ., όροφος 50τ.μ., που βρίσκεται στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης στην οδό Λορ. Μαβίλη με αυλή 30τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο εμβαδού 879,78 τ.μ. εντός οικισμού στο Μεσαγρό Γέρας. Στο οικόπεδο υπάρχει αποθήκη 16,90 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 2ου ορόφου 90τ.μ. στην οδό Βαλαωρίτου στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται παλαιά οικία εμβαδού 70 τ.μ. μετά του οικοπέδου της εμβαδού 700 τ.μ. στο Μεσαγρό Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο με καταπληκτική θέα στο Αιγαίο στη θέση Καλάμι Μελίντας Παλαιοχωρίου, εμβαδού 7.188,90 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται οικόπεδο εμβαδού 4.280,30 τ.μ. στα Βατερά Πολιχνίτου (Περιοχή Πηγαδούλι ή Άγιος Ιωάννης ). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα εμβαδού 20 στρεμμάτων περίπου, στη θέση Άνω Χωριό Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο με καταπληκτική θέα εμβαδού 448,47 τ.μ. στον Προφήτη Ηλία Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ελαιόκτημα εμβαδού 25 στρεμμάτων εφαπτόμενο παραλίας με αμμουδιά 100 μ., πολυεπίπεδο με ιδιωτικό αγροτικό δρόμο μέχρι την παραλία και με καταπληκτική θέα στη θέση Αγριλιά Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο εμβαδού 5.251,52 τ.μ. εκτός οικισμού στα Μαγγούφικα ή Γαϊδαρανήφορο Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ελαιόκτημα άριστα καλλιεργημένο , βιολογικό, εφαπτόμενο περιμετρικά με αγροτικούς αμαξιτούς δρόμους, με 2 πηγές νερού και 2 παλαιά κτίσματα συνολικής έκτασης 60 στρεμμάτων, στην περιοχή Κριθάρι, Αύλωνας Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μεζονέτα στην Κράτηγο Μυτιλήνης με υπέροχη θέα, 128 τ.μ. (ισόγειο & όροφος) με υπόγειο γκαράζ 80τ.μ. και οικοπεδικό χώρο 250 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται μεζονέτα στο Λιμάνι Μυτιλήνης (Αρχοντικό Μουζάλα) 156τ.μ. (1ος & 2ος όροφος ) με ισόγειο γκαράζ 81τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται αποθήκη υπό κατασκευή στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη, 144τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ελαιόκτημα 1 στρέμματος στη Μελίντα Παλαιοχωρίου Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ελαιόκτημα 4 στρεμμάτων στη Μελίντα Παλαιοχωρίου Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικία 80 τ.μ. στον Πλάτανο Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ημιυπόγειο διαμέρισμα 47 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα στην περιοχή Παπά Χατζή στο Πλωμάρι, 120 τ.μ., κατάλληλο για βιοτεχνικό εργαστήριο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο εμβαδού 333,66 τ.μ. στη θέση Προφήτης Ηλίας Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται δύο οικόπεδα με καταπληκτική θέα, εμβαδού 375,64 τ.μ. και 663,31 τ.μ. στον Προφήτη Ηλία Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται παλαιά οικία 84 τ.μ. με αυλή 10 τ.μ. στη Μυτιλήνη (περιοχή Δικαστήρια). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλούνται οικόπεδα 4 στρεμμάτων εφαπτόμενα στην παραλία Μελίντας Πλωμαρίου, άρτια και οικοδομήσιμα. Σε πολύ προνομιακή θέση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ελαιόκτημα 48 στρεμμάτων στην περιοχή Άγιος Γρηγόριος Σκοπέλου Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται 4 μεζονέτες εμβαδού 99,65 τ.μ. η κάθε μια στο Σκόπελο Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ελαιόκτημα 8 στρεμμάτων με δύο στάβλους στη θέση Τσιπ’ρια Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται αγρόκτημα εμβαδού 3,8 στρεμμάτων στον Καριώνα Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 2 στρεμμάτων με εξοχικό σπίτι 75 τ.μ. και αποθήκη 30 τ.μ. στην Ευρειακή Δήμου Γέρας. Το οικόπεδο απέχει από τη θάλασσα 250 μ., έχει 2 γεωτρήσεις, 30 οπωροφόρα δένδρα και βρίσκεται εντός του οικισμού. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ισόγειο κτίσμα στο Πλωμάρι, κατάλληλο για κατάστημα στον κεντρικό δρόμο, 30 τ.μ και με υπόγειο χώρο 30 τ.μ., σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μονοκατοικία διώροφη γωνιακή στην οδό Μουσών στη Μυτιλήνη, 84 τ.μ ο κάθε όροφος και με 40 τ.μ υπόγειο και αυλή 30 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διώροφη οικία 150 τ.μ., στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου επί του επαρχιακού δρόμου Μυτιλήνης-Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ελαιόκτημα 10 στρεμμάτων στο Φτέλι Γέρας, κατάλληλο και για ανέγερση κατοικίας, εφαπτόμενο αγροτικού δρόμου με μικρό οικίσκο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται γκαρσονιέρα 47 τ.μ. ισόγειος, στο κέντρο της Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Ενοικιάζεται κατάστημα 160τ.μ στην Ερμού στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 450τ.μ. με οικία 60τ.μ. στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης, σε πολύ καλό σημείο και σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 4.700τ.μ. στην Αγία Μαρίνα στη Μυτιλήνη, σε πολύ καλή τοποθεσία. Κτίζει οικία 200τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζονται ολοκαίνουργιες γκαρσονιέρες ισόγειες και στον 1ο όροφο, στον Άγιο Ευδόκιμο στη Μυτιλήνη, πλήρως εξοπλισμένες. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται διαμέρισμα ολοκαίνουργιο 64 τ.μ., 2ου ορόφου στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγειο κατάστημα σε πάροδο της Ερμού στη Μυτιλήνη (Μπας Φανάρ) πλήρως ανακαινισμένο και με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος, συνολικού εμβαδού 60 τ.μ. (30 ισόγειο και 30 όροφος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο στη Λάρσο 6.500 τ.μ., εφαπτόμενο του εθνικού δρόμου Μυτιλήνης-Καλλονής, άρτιο και οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται Πύργος διατηρητέος στην Ελευθερίου Βενιζέλου, στο Μακρύ Γιαλό στη Μυτιλήνη, τριώροφος, 175τ.μ. ο κάθε όροφος με μεγάλη αυλή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μονοκατοικία άριστης κατασκευής σε εξαιρετικά προνομιακό σημείο στο Συνοικισμό, 115 τ.μ, κατασκευής το 2003 με μικρή αυλή, άριστα διαμορφωμένη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα στο 5ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Καλλονής-Πέτρας, 130 τ.μ., κατάλληλο και για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Έχει μεγάλο αύλειο χώρο για πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου 75 τ.μ., στην οδό Κ. Βάρναλη στη Χρυσομαλλούσα στη Μυτιλήνη, με χώρο πάρκινγκ, σε πολύ καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται αποθήκη στον Καρά Τεπέ, 144 τ.μ. επί του επαρχιακού δρόμου Μυτιλήνης-Παναγιούδας. Τιμή ενοικίασης 850 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται φορτηγό αγροτικό αυτοκίνητο σε άριστη κατάσταση, 3 τόνων, DAIHATSU. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται οικόπεδο 6.053 τ.μ. στη Λάρσο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο 4.700τ.μ στα Βατερά Πολιχνίτου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικία σε καλή κατάσταση στην πλατεία Σκοπέλου Γέρας, 75τ.μ ισόγειο και 75τ.μ. όροφος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 68,12 τ.μ. στον Άγιο Ευδόκιμο (ΙΚΑ) στη Μυτιλήνη. Κτίζει 166,56 τ.μ. οικία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην οδό Γιαννιτσών στη Μυτιλήνη, 252 τ.μ. και κτίζει οικία 250 τ.μ. και υπόγειο 135 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται μεζονέτες υπό κατασκευή στα Αλυφαντά, σε εξαιρετικό σημείο, 130 τ.μ. με 65 τ.μ υπόγειο και 120 τ.μ αύλειο χώρο. Χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2011. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται μεζονέτες σε προνομιακό σημείο στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης, 135τ.μ με 65τ.μ. υπόγειο και 120τ.μ. αύλειο χώρο. Χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2011. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται ολοκαίνουργιες γκαρσονιέρες 35τ.μ. εκάστη στην περιοχή Τρία Κυπαρίσσια στη Μυτιλήνη, 3ος όροφος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου στο Χάλικα Μυτιλήνης, με εξαιρετική θέα και άριστη κατασκευή, 67τ.μ. και 10τ.μ. αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται διαμέρισμα ισόγειο στην περιοχή Μαύρα Σίδερα στη Μυτιλήνη, 52τ.μ., πλήρως ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στο Πληγώνι Μυτιλήνης, 160 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στο Συνοικισμό στη Μυτιλήνη, 166,79τ.μ. σε εξαιρετική θέση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται έκταση 5.000τ.μ. στο Πυργί της Μυτιλήνης, σε πολύ καλό σημείο και το οποίο οικοδομεί 196τ.μ. οικία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται μεζονέτες 133τ.μ. εκάστη στο Σκόπελο της Γέρας, με 300τ.μ. αύλειο χώρο. Χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2011. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ερειπωμένη οικία στην οδό Πατριάρχου Κυρίλλου στη Μυτιλήνη, σε οικόπεδο 125 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγειο κατάστημα 300τ.μ. στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 300τ.μ στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται μεζονέτες στην οδό Θεοκρίτου στη Μυτιλήνη (Πλάτανος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικία στη Βρίσα Πολιχνίτου, 120τ.μ., πλήρως ανακαινισμένη με τιμή πώλησης 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται προνομιακή οικία 100τμ. με οικοπεδικό χώρο 4.000τ.μ, δενδροφυτεμένο στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται μονοκατοικία 150 τ.μ. με υπόγειο 80τ.μ. και οικοπεδικό χώρο 500τ.μ. στα Βατερά του Πολιχνίτου. Είναι σε πολύ καλό σημείο, 50μ. από τη θάλασσα και την παραλιακή επαρχιακή οδό. Είναι άριστης κατασκευής και με άριστα διαμορφωμένο τον εξωτερικό χώρο. Τηλ. 2252032319, 6973887531. Πωλούνται στην Παναγιούδα, μεζονέτες 100 και 115 τ.μ. με υπόγεια 50 και 75τ.μ. Τηλ. 2252032319, 6973887531. Πωλούνται διαμερίσματα στη Λαγκάδα Μυτιλήνης, 110τ.μ.στον 1ο όροφο, άριστης κατασκευής με πολύ καλή θέα. Τηλ. 2252032319, 6973-887531.


13

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

Ενοικιάζεται επιπλωμένο διαμέρισμα 60τ.μ. σε άριστη κατάσταση, στο 10ο όροφο τριώροφης οικοδομής, με κεντρική θέρμανση, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6974640422.

Ενοικιάζεται τεσσάρι οροφοδιαμέρισμα (υπερυψωμένο ισόγειο) στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 500 ευρώ. Πληρ. τηλ 22510 45181, 6945935806. Ενοικιάζεται δυάρι στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 300 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Ενοικιάζεται δίχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα πρώτου ορόφου στα Μαύρα Σίδερα. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945935806. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα σε μονοκατοικία στη Νεάπολη, ημι-επιπλωμένη, με αυλή. Πληρ. τηλ 22510 40420, 6946-950523.

Ενοικιάζεται ανακαινισμένη γκαρσονιέρα 30τ.μ., χαμηλά στο Κιόσκι, κοντά στο λιμάνι, με ξεχωριστή ανακαινισμένη μικρή κουζίνα, μικρό μπάνιο, 1 δωμάτιο, ανακαινισμένο πάτωμα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Ενοικιάζεται γωνιακό διαμέρισμα δ΄ ορόφου, 85τ.μ., σε άριστη κατάσταση, με θέα, στη Ε. Βοστάνη (πλησίον Νοσοκομείου) Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται καινούργιο σύγχρονο οροφοδιαμέρισμα, επιπλωμένο ή μη, τριάριμ 130τ.μ.μ στο δρόμο Λουτρών - Αγ. Ερμογένη. Ιδιωτικός χώρος στάθμευσης σε 4στρέμ. γης, αυτόνομη θέρμανση, μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, πολυτελής κουζίνα, 2 άνετα Υ/Δ μεγάλο μπάνιο, WC, εξωτερική αποθήκη, μεγάλη βεράντα με πέτρινες επενδύσεις και θέα, διπλά τζαμιά. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www. realhouses.gr

Ενοικιάζεται 3αρι 90 τ.μ. στην Καβέτσου. Άνετο σαλόνι, μεγάλη ξεχωριστή κουζίνα με πολλά ντουλάπια, 2 υ/δ, μπάνιο, 2 μπαλκόνια, κεντρική θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www. realhouses.gr Ενοικιάζεται διαμέρισμα 45τ.μ. στον α΄ όροφο, καινούργιο, στο Κιόσκι - Δικαστήρια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται διαμέρισμα 75τ.μ., σε καλή κατάσταση, α΄ όροφος, στο κέντρο της αγοράς (πλησίον Κτηρίου «Παπαρίσβα»). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα 95τ.μ., γ΄ όροφος, επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα, 55 τ.μ., πολυτελές, σε αρχοντικό, με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, διαμπερές (μπρος - πίσω μπαλκόνι), θέα σε κήπο και στη θάλασσα, πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο. Διαθέτει χώρο πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζεται μεζονέτα 180τ.μ. στο Χάλικα, σε άριστη κατάσταση, φωτεινή (βεράντες με καταπληκτική θέα), με αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, τζάκι, μεγάλο σαλόνι, 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC και αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζεται διαμπερές, υπερλούξ διαμέρισμα, 89τ.μ., με μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, WC, μπάνιο, 2 υπνοδωμάτια και αποθήκη. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919.

Ενοικιάζεται ρετιρέ οροφοδιαμέρισμα, 140τ.μ., σε διπλοκατοικία, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας. Μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα με πάσο, 3 άνετα υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, 2 μπαλκόνια, διαμπερές, φωτεινό, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ 22510 40074, 6938 - 477850, www. realpro.gr Ενοικιάζεται πολυτελές διώροφο κτήριο στην Παγανή, 800τ.μ.. Ο κάθε όροφος είναι 400τ.μ. και μισθώνεται ξεχωριστά. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com Ενοικιάζεται δυάρι 57 τ.μ., στον Άγιο Παντελεήμονα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Ενοικιάζεται αρχοντικό 150 τ.μ., στο Κιόσκι, έναντι υπουργείου Αιγαίου και στο Δικαστήριο. Ενδείκνυται για γραφεία. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται πολυτελέστατη βίλα 180 τ.μ., με έξτρα βοηθητικές αποθήκες και γκαράζ, πολύ υψηλή ποιότητα κατασκευής, καταπληκτική απεριόριστη θέα, σε 6 στρεμ. οικόπεδο. Μάστερ-ρουμ με ιδιαίτερο μπάνιο, ξυλείες μασίφ από δρυ, γρανίτες κ.λπ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται πλεονεκτική, ανεξάρτητη, παραθαλάσσια μεζονέτα, 120τ.μ., με 3 Υ/Δ, στη Βίγλα Βαρειάς. Έξτρα αποθήκες, γκαράζ, αυλή. Απεριόριστη θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μεγάλη μονοκατοικία, διαμορφωμένη σε 4 ανεξάρτητες γκαρσονιέρες, με δυνατότητα επέκτασης, 1 λεπτό από Άγ. Θεράποντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στη Χρυσομαλλούσα διαμέρισμα 85τ.μ., ορόφου, σε άριστη κατάσταση και λογική τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στου Καλαμάρη Παναγιούδας εξαιρετική παραθαλάσσια μεζονέτα, 130τ.μ., ανεξάρτητη, με 3 Υ/Δ, βοηθητικό WC, τζάκι, διαμορφωμένο ημιυπόγειο 70τ.μ., αυλή, σε ιδανική τοποθεσία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλούνται πολυτελείς ανεξάρτητες γκαρσονιέρες/δυάρια/τριάρια, σε υπερυψωμένο πλεονεκτικό οικόπεδο, με πανοραμική θέα, 6 λεπτά από την Ερμού. Διαμπερείς, άνετες οικίες, με ξεχωριστές εισόδους και τζάκι, από 36 έως 97τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται μονοκατοικία 3 δωματίων στις καφετέριες (Kιόσκι), με αυλή. Tιμή χαμηλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται τριάρι 80τ.μ., δ΄ ορόφου στην Kαλλιθέα - πάνω από το γήπεδο - σε καλή κατάσταση και χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται διαμέρισμα τριετίας, 80 τ.μ., πάνω ορόφου, πλησίον πλατείας Aλυσίδας. Tιμή ευκαιρίας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται ολοκαίνουργιο νεόκτιστο διαμέρισμα 102τ.μ., 3 υπνοδωματίων, άριστης κατασκευής, βοηθητικό WC, στην περιοχή της Bαρειάς. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται πλησίον Γηπέδου οροφοδιαμέρισμα 80τ.μ., γ΄ ορόφου, με θέα και αυτονομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται μεζονέτα στον Aφάλωνα 90τ.μ. και 500τ.μ. αυλή, σε πολύ καλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται ανεξάρτητες μεζονέτες στην Παναγιούδα, από 108τ.μ. έως 130τ.μ., με αυλή. Αρίστης κατασκευής σε εξαιρετικές τιμές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στη Σουράδα διαμέρισμα 85τ.μ., με εξτρά 85τ.μ. αποθήκη. 2 επιπέδων, με εσωτερική σκάλα. Δυνατότητα 4 υπνοδωματίων. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται γκαρσονιέρα δεκαετίας στη Χρυσομαλλούσα, άριστη κατάσταση. Ευκαιρία επένδυσης. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται διατηρητέα μονοκατοικία, 120τ.μ. περίπου, σε άριστη κατάσταση εξωτερικά (επισκευές μόνο εσωτερικά). Με αυλή, έξτρα αποθήκη και υπόγειο, σε τιμή ευκαιρίας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στη Βερναρδάκη διατηρητέα οικία 210τ.μ. περίπου στο σύνολο, με αυλή. Δυνατότητα 2 εισόδων, ιδανική για μετατροπή σε επαγγελματικές στέγες, γραφεία ή γκαρσονιέρες. Πωλείται μονοκατοικία στην Kυπαρισσίων, μερικώς ανακαινισμένη, σε πολύ καλή τιμή. Xωρίς αυλή, με 2 υπνοδωμάτια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μονοκατοικία λίγο πιο πάνω από την αγορά, στον Παιδικό Σταθμό, Φαβιέρου 9, με δυνατότητα δόμησης και β΄ ορόφου. Πληρ. τηλ. 6992-254018. Πωλείται δυάρι στις εργατικές πολυκατοικίες Χρυσομαλλούσας, 47τ.μ.. Τιμή 35.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6986-985627. Πωλείται διατηρητέα διώροφη μονοκατοικία 120τ.μ. (συν 50τ.μ. υπόγειο), με αυλή, στο κέντρο της Μυτιλήνης. Ισόγειο 60τ.μ., πάνω όροφος 60τ.μ., υπόγειο 50τ.μ., αυλή 40τ.μ.. Χρήζει ανακαίνισης. Πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 - 477850, www. realpro.gr Πωλείται μεγάλη, πλήρως ανακαινισμένη, δίχωρη γκαρσονιέρα, β΄ ορόφου, στο Βουναράκι (Ιωάννη Καλυβίτη). Άνετη κουζίνα, μεγάλο υπνοδωμάτιο με θέα στη θάλασσα, εξωτερική αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Βρίσκεται στο στάδιο ανακαίνισης. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 - 477850, www. realpro.gr Πωλείται στο Βουναράκι (Ιωάννη Καλυβίτη) νεόδμητο δυάρι 47τ.μ., α΄ ορόφου, διώροφης οικοδομής, με θέα στη θάλασσα. Σαλόνι, ενιαίος χώρος με κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, εσωτερική αποθήκη, βεράντα με θέα, αυτόνομη θέρμανση. Διαθέσιμο από το Ιούνιο 2010. Τιμή 105.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 - 477850, www. realpro.gr

Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 50τ.μ., με αυλή, στη Σουράδα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923-15919, www.leonisrealestate. com Πωλείται νεόδμητη διαμπερής μεζονέτα 3 Υ/δ, 110 τ.μ. με υπόγειο & γκαράζ στην οδό Μούρα, περιοχή Ακαδημίας. Πληρ. τηλ. 6972779562. Πωλείται ανακαινισμένο διαμέρισμα 75τ.μ., ε΄ ορόφου επί της Βοστάνη. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 130τ.μ., με 70τ.μ. ημιισόγειο και 400 τ.μ. αυλή, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α΄ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργιο προνομιούχο διαμέρισμα 60τ.μ., α΄ ορόφου, στο Ακρωτήρι (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργιο προνομιούχο διαμέρισμα 100τ.μ., σε διπλοκατοικία με αποθήκη 30τ.μ. και γκαράζ, στη Σκάλα Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια, προνομιούχα, πολυτελής διώροφη μονοκατοικία 120τ.μ., με θέα και μικρή αυλή 50τ.μ., περιοχή Αγίου Ευδόκιμου, Επάνω Σκάλα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσια γκαρσονιέρα 35τ.μ., β΄ ορόφου, με θέα, στην παραλία Μιστεγνών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 120τ.μ., στην περιοχή Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργιο προνομιούχο διαμέρισμα 110τ.μ., α΄ ορόφου, σε διπλοκατοικία στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 75τ.μ., α΄ ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση και χώρο στάθμευσης, πλησίον Ναυτικού Ομίλου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται παραλιακή μονοκατοικία 70 τ.μ. με καταπληκτική θέα και αυλή μπρος-πίσω και βεράντες, 30 χλμ από τη Μυτιλήνη (στο δρόμο προς Μανταμάδο, θέση Σκυδιά). Ανακαινισμένα παράθυρα, χολ, ενιαίος χώρος κουζίνα-τραπεζαρία με τζάκι, ξεχωριστό σαλόνι, 2 υ/δ, άνετο μπάνιο, με περίφραξη και μεγάλη καγκελόπορτ α για αυτοκίνητα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Πωλείται νεόδμητο διαμέρισμα 70τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, στην περιοχή Χάλικα, με μεγάλες βεράντες και πανοραμική θέα. Έτος κατασκευής 2007. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923 - 15919, www.leonisrealestate.com

Στη Μυτιλήνη, περιοχή Αγ. Ευδόκιμου πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., με ημιυπαίθριο και θέα προς το λιμάνι της Επάνω Σκάλας - Καλαμάρη. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

Πωλείται μικρό τριάρι 68τ.μ., γ΄ όροφου στα Μαύρα Σίδερα, διαμπερές, με θέα, σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια και αυτόνομη θέρμανση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923 - 15919, www.leonisrealestate.com

Στη Βίγλα Βαρειάς δίπλα στο ξενοδοχείο «Ηλιοτρόπιο» πωλείται γκαρσονιέρα 35τ.μ., δίχωρη, στον α΄ όροφο, σε τιμή ευκαιρίας, μαζί με αποθήκη 35τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251.

Πωλείται παλιά μονοκατοικία 50τ.μ., με αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Κτίζει 3 ορόφους (120τ.μ.), 23 μέτρα αυλή, κατάλληλη και για εκμετάλλευση, ήσυχη περιοχή. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Πωλούνται στην περιοχή της Λαγκάδας 2 γκαρσονιέρες από 43τ.μ., στον α΄ όροφο, πλήρως επιπλωμένες και με ηλεκτρικές συσκευές, αυτόνομη θέρμανση και Α/C. Μισθωμένες. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Στη Σκάλα Ν. Κυδωνιών (Μπαλτζίκι) πωλούνται ετοιμοπαράδοτες παραθαλάσσιες εξοχικές κατοικίες πάνω στο κύμα, 30, 50, 70, 80 και 100τ.μ., σε διαμερίσματα & μεζονέτες από 2.000τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-807567 & 210 6395044, 22510 31747.

Πωλείται διαμέρισμα δυάρι στις προσφυγικές κατοικίες, β΄ ορόφου, πρόσφατα ανακαινισμένο, με αυτόνομη θέρμανση, σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται μεζονέτα 72τ.μ. με θέα και με μικρή αυλή, 150 μέτρα από τη θάλασσα, 20χλμ. από τη Μυτιλήνη. Ενιαίος χώρος σαλονοτραπεζαρία, 2 μπαλκόνια, διαμπερής, μεγάλο Υ/Δ, WC, ιδιωτικός χώρος στάθμευσης, αυτόνομη θέρμανση, κατασκευή του 2005. Τιμή 100.000 €. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Πωλείται νεόδμητη κατοικία στην περιοχή Πυργί Μυτιλήνης, εμβαδού 120τ.μ., άριστης κατασκευής, με πολυτελής υλικά, έχει πανοραμική θέα στον κόλπο Γέρας, άμεσα κατοικήσιμο. Τιμή 265.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045 - 22510 46450, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται πέτρινη κατοικία στην περιοχή Μόριας Μυτιλήνης, εμβαδού 134τ.μ., με κήπο 1στρέμ., διαμορφωμένο (γκαράζ, εξωτ. φούρνος, αυλή), με επιπλέον δόμηση 266τ.μ., σε άριστη κατάσταση, άμεσα κατοικήσιμο. Τιμή 270.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045 22510 46450, www.lesvos-realestate. gr Πωλείται νεόδμητη κατοικία στην περιοχή Καγιάνι Μυτιλήνης, εμβαδού 100τ.μ. κύριοι χώροι και 50τ.μ. βοηθητικοί χώροι, έχει πανοραμική θέα. Τιμή 225.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045 - 22510 46450, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται διώροφη μονοκατοικία στον κεντρικό δρόμο επί της Ζωοδόχου Πηγής, σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μεζονέτα στο Πυργί, νεόδμητη, 120τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση και απεριόριστη θέα, σε οικόπεδο 200τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται δυάρι στη Χρυσομαλλούσα 35τ.μ., νεόδμητο, με αυτόνομη θέρμανση και αυλή. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται μεζονέτα τριών Υ/Δ, με γκαράζ, βοηθητικούς χώρους, στους Πύργους Θερμής. Τιμή 230.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806.

Πωλείται πέτρινη μονοκατοικία 154τ.μ., με θέα, στην Αγ. Μαρίνα. Πληρ. τηλ. 6943-907155.

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα σε διπλοκατοικία, στην περιοχή Καλλιθέας, 120τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται στους Λάμπου Μύλους μονοκατοικία 190τ.μ. και 22τ.μ. σοφίτα, σε οικόπεδο 2στρεμ., νεόχτιστο με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μεζονέτα στην περιοχή Σουράδας, 120τ.μ., με υπόγειο 70τ.μ. και δικό της λέβητα, νεόδμητη με 2 μπάνια, 3 υπνοδωμάτια και τζάκι. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στο Χάλικα μεγάλο δυάρι υπόγειο, 67τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 87.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στα Βατερά μεζονέτα επάνω στη θάλασσα, 100τ.μ., με οικόπεδο 150τ.μ., τιμή 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στην περιοχή Κιόσκι δυάρι 37τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, ετοιμοπαράδοτο από Σεπτέμβρη. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται ένα κτήριο με 2 δυάρια, νεόδμητο, ημιτελές, συνολικού εμβαδού 77,5τ.μ. και υπόγειο 27,5τ.μ., στην περιοχή Πλάτανος, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα, α΄ ορόφου, 117τ.μ. με δύο WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση, 28 ετών. Τιμή 155.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα γ΄ ορόφου με θέα, στη Χρυσομαλλούσα, επί της Μυρογιάννη. 77τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση και δικό του πάρκινγκ. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μεζονέτα 138τ.μ. στην περιοχή Ακρωτήρι και 35τ.μ. γκαρσονιέρα και 22τ.μ. γκαράζ, με αυτόνομη θέρμανση, 3 υπνοδωμάτια, μεγάλο καθιστικό, μεγάλη κουζίνα και τζάκι. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται δυάρι 45τ.μ., στην περιοχή Ζωοδόχου Πηγής, πλήρως επιπλωμένο και μισθωμένο, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται μονοκατοικία στο Συνοικισμό, νεόδμητη, 105τ.μ., και υπόγειο 55τ.μ.. Αυτόνομη και ανεξάρτητη. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται νεόδμητο διαμέρισμα στην περιοχή Χάλικα 75τ.μ., α΄ ορόφου και 10τ.μ. αποθήκη, νεόδμητο, με αυτόνομη θέρμανση και μπαλκόνι με θέα. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται ένα κτήριο ημιτελές στην περιοχή Πλάτανος, με 2 δυάρια, συνολικό εμβαδό 100τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση και λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μεζονέτα στον Επάνω Χάλικα, 140τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση με δικό της λέβητα και απεριόριστη θέα. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα, 75τ.μ., σε διπλοκατοικία, α΄ ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, 2 υπνοδωμάτια και αποθήκη 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλούνται στην Πέτρα 5 ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αυτόνομη θέρμανση, σε 4στρέμ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μεγάλο διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, πλησίον εκκλησίας Αγ. Κωνσταντίνου, κατάλληλο τόσο για κατοικία όσο και για επαγγελματική στέγη. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945935806. Πωλείται ολοκαίνουργια μονοκατοικία 3 Υ/Δ, στα Πάμφιλα. Διαθέτει αυλή. Θέα στη θάλασσα. Δυνατότητα επεκτάσεως καθ’ ύψος ενός ακόμη διαμερίσματος 100τ.μ. περίπου. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται καινούργιο τριάρι στην περιοχή Ακλειδιού, με θέα στη θάλασσα. Διαθέτει ανεξάρτητη αποθήκη. Τιμή 180.000 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230τ.μ.. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945935806. Πωλείται γκαρσονιέρα 30τ.μ., στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Δάφνης, β΄ ορόφου. Απέχει 150 μέτρα από το μετρό. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806.


14 Πωλείται μονοκατοικία δύο υπνοδωματίων στην περιοχή Καμάρες Μυτιλήνης. Πανοραμική θέα της πόλης. Μικρή αυλή. Τιμή 80.000. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία με αυλή, στη Βρίσα, 2χλμ. από τα Βατερά. Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται ανακαινισμένη μονοκατοικία 190τ.μ., με μεγάλη αυλή και κλειστό γκαράζ, στο κέντρο της Μυτιλήνης. Κάτω: κουζίνα με πάσο, χωλ, άνετη σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, έξτρα σαλόνι, WC. Πάνω: άνετο χωλ, 1 μεγάλο μπάνιο 3 Υ/Δ, 2 μπαλκόνια, 3 κλιματιστικά, αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www. realhouses.gr

Πωλείται μονοκατοικία 80τ.μ. έκαστον. Βρισκόμενη σε οικόπεδο 250τ.μ., στο κέντρο της Μυτιλήνης, σε άριστη κατάσταση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate. com Πωλείται μεζονέτα τριών Υ/Δ, στην περιοχή της Θερμής, διαθέτει υπόγειο γκαράζ. Τιμή 240.000 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με 2 μπάνια, αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση μεγάλες βεράντες. Τιμή 230.000 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται καινούργια γκαρσονιέρα 30τ.μ., α΄ ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. 60.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6937-277315. Πωλείται στην Καλλονή και στη θέση «Μαλταίδενα» τριάρι 84τ.μ., με 12τ.μ. ημιυπαίθριο και 14τ.μ. αποθήκη, στον α΄ όροφο διώροφης οικοδομής, σχεδόν καινούργιο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλείται στην Άντισσα διώροφη μονοκατοικία 120τ.μ., με μαγαζί 100τ.μ. και υπόγειο 70τ.μ., με απέραντη θέα, διαμορφωμένο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλείται στην περιφέρεια «Κάμπος» Άντισσας μονοκατοικία 70τ.μ., σε άριστη κατάσταση, με όλο τον οικιακό εξοπλισμό, σε οικόπεδο 400μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251.

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

Πωλείται τριάρι 89τ.μ., με θέα, στην περιοχή Ν. Ομίλου, στον α΄ όροφο 2ώροφης πολυκατοικίας με 6 διαμερίσματα. Σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, ξεχωριστή άνετη κουζίνα, 2 Υ/Δ, 2 μπαλκόνια, αποθήκη εσωτερική και εξωτερική, άνετο μπάνιο, A/C, κεντρική θέρμανση, καινούργια παράθυρα με σήτες και ανάκληση. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται πλήρως ανακαινισμένο δυάρι 48τ.μ., στην περιοχή Συνοικισμού. Σαλόνι, ξεχωριστή κουζίνα, μεγάλο υπνοδωμάτιο με μεγάλη ντουλάπα, μπάνιο με καμπίνα, αυλή με πέτρα Καρύστου και παραδοσιακή βρύση, υπέροχη θέα, 2 A/C, άνετο πάρκινγκ, ξύλινη πέργκολα, παράθυρα με διπλά τζάμια με ανάκληση και σήτες από PVC, καθώς και πόρτα από PVC με εξωτερική σήτα. Τιμή 65.000 ευρώ, συζητίσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται στη Λαγκάδα οροφοδιαμέρισμα τριάρι, ρετιρέ, 67τ.μ., σε διπλοκατοικία. Άνετο σαλόνι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, μεγάλο μπάνιο, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα, μεγάλη βεράντα, εξωτερική αποθήκη, κοινόχρηστη αυλή, αυτόνομη θέρμανση, κουφώματα αλουμινίου, άνετο παρκινγκ. Ήσυχη περιοχή, πρόσφατα ανακαινισμένο. Πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 - 477850, www. realpro.gr Πωλείται μονοκατοικία 200τ.μ., σε οικόπεδο 1στρέμ., στην περιοχή Γέρας Λέσβου, 100τ.μ. βοηθητικοί χώροι, 100τ.μ. υπόγειο, μεγάλη αυλή. Κάτω: W/C, 2 δωμάτια, ξεχωριστή κουζίνα, βεράντα. Πάνω: χωλ, 2 Υ/Δ, μπάνιο που επικοινωνεί με το Υ/Δ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται συγκρότημα 11 δωματίων, εμβαδού 270τ.μ., σε οικόπεδο 500τ.μ., πέτρινης κατασκευής, στο Μόλυβο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλούνται διαμέρισμα-γκαρσονιέρα 40τ.μ., α΄ όροφος, με θέα και 45τ.μ. ισόγειο προνομιούχο, στη Βίγλα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται στην Άντισσα μικρή ανακατασκευασμένη μονοκατοικία με θέα. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251.

Πωλείται προνομιούχα παραδοσιακή κατοικία, 650τ.μ., με βοηθητικούς χώρους, σε οικόπεδο 1.000τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται στη Μυτιλήνη, στο Βουναράκι και 500μ. από τον Άγ. Ιωάννη τον Καλυβίτη, πέτρινη ανακατασκευασμένη διώροφη μονοκατοικία 75τ.μ., με 300μ. οικόπεδο-αυλή. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251.

Πωλείται προνομιούχο πολυτελές, καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 150τ.μ., σε διπλοκατοικία, με απεριόριστη θέα και αυλή στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται στην αγροτική περιοχή «Βουναράκι» (Αρχαία Άντισσα) Σκαλοχωρίου μονοκατοικία 85τ.μ., σε άριστη κατάσταση, με 6στρέμ. κτήμα με ελαιόδεντρα, οπωροφόρα, αμπέλι, πηγάδι και γεώτρηση με πόσιμο νερό. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251.

Πωλείται τριάρι 75τ.μ., στην περιοχή Χρυσομαλλούσας, κουζίνα από ξύλο iroko με πάσο, 2 άνετα Υ/Δ, σαλόνι, μεγάλο μπαλκόνι, μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός, air condition. Πληρ. τ ηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www. realhouses.gr

Πωλείται καινούργια γκαρσονιέρα 42τ.μ., χαμηλά στο Λαζαρέτο. Ξεχωριστή κουζίνα, ενιαίος χώρος σαλόνι-τραπεζαρία, Υ/Δ με ξύλινο πάσο βιβλιοθήκη, αυτόνομη θέρμανση, σε τριπλοκατοικία. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α΄ ορόφ., πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 80τ.μ., γ΄ όροφος, με αυτόνομη θέρμανση, στην περιοχή γηπέδου, Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται πλήρως επιπλωμένο δυάρι, 47τ.μ., στην περιοχή Χρυσομαλλούσας. Ενιαίος χώρος, σαλονοτραπεζαρία, ξεχωριστό Υ/Δ, άνετο μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, A/C (18), ηλ. συσκευές (ψυγείο, κουζ ίνα, πλυντήριο), χωρίς κοινόχρηστα, παράθυρα με σήτες. Τιμή 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται μεζονέτα 90 τ.μ. στη Σουράδα, με 2 Υ/Δ, καθιστικό-σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, αποθήκη. Άψογη κατάσταση, φωτεινό, βλέπει θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775.

Πωλείται καινούργια διώροφη μονοκατοικία 165τ.μ., στην περιοχή Βουναράκι. Κάτω: σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, κουζίνα, αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση. Πάνω: 3 άνετα ΥΔ με μπαλκόνια, μεγάλο μπάνιο. Σοφίτα 45τ.μ., με εμφανή ξύλινη σκεπή και μεγάλη τζαμαρία με θέα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται καινούργιο τριάρι στην περιοχή Ακλειδιού, με θέα στη θάλασσα. Διαθέτει ανεξάρτητη αποθήκη. Τιμή 180.000 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουργιο δυάρι στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε διώροφη οικοδομή. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μονοκατοικία 85τ.μ. στην Ακαδημία. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα, 43τ.μ., σε καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται διαμέρισμα τριάρι 85τ.μ., στην περιοχή Ολυμπιακής. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται μονοκατοικία 80τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται ανακαινισμένη μονοκατοικία 200τ.μ., στο κέντρο της Μυτιλήνης. Αποτελείται από 7 διαμερίσματα, πλήρως επιπλωμένα, με Α/C και ηλεκτρικές συσκευές. Μηναίο εισόδημα 2.300 ευρώ. Επενδυτική ευκαιρία. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www.realhouses.gr

Πωλείται ημιυπόγειο δυάρι 45τ.μ. σε γωνιακή πολυκατοικία, περιοχή Χρυσομαλλούσα. Ξεχωριστή κουζίνα, σαλόνι, Υ/Δ, μικρό χωλ, μπάνιο, φωτεινό. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται διαμέρισμα 107τ.μ. 2 Υ/Δ με γκαράζ και 20τ.μ. αποθήκη, στην περιοχή Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται μονοκατοικία 186τ.μ., σε οικόπεδο 340τ.μ. με τζάκι, ηλιακό και θέα, πλήρως ανακαινισμένο και με επιπλέον συντελεστή δόμησης 180τ.μ., περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλείται μονοκατοικία 160τ.μ. + 160τ.μ. υπόγειο, με 500τ.μ. αυλή, 3 Υ/Δ και πολλά έξτρα, 5ετίας με αυτονομία, περιοχή Καλαμιάρης Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται μεζονέτα υπό κατασκευή 115τ.μ. + 65τ.μ. υπόγειο, 200τ.μ. αυλή, τζάκι, επάνω στη θάλασσα, περιοχή Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται τριάρι 80τ.μ., με αυτονομία, στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη, 7ετίας. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται μονοκατοικία 192τ.μ. και 60τ.μ. γκαράζ, με αποθήκη, 3 Υ/Δ, κουζίνα, καθιστικό, απεριόριστη θέα, 5ετίας, σε εξαιρετική κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλούνται 4 γκαρσονιέρες, καινούργιες, πίσω από την Τoyota. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλούνται στη Χρυσομαλλούσα, σε διώροφη οικοδομή, διαμέρισμα τριάρι 88 τ.μ., διαμπερές, με καινούργια ντουλαπάκια κουζίνας, με εντοιχισμένες συσκευές, καινούργιες ντουλάπες στα υπνοδωμάτια, αποθήκη 17 τ.μ. και γκαρσονιέρα 44 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

Πωλείται παραδοσιακή μονοκατοικία 180τ.μ., στο κέντρο της αγοράς, βρισκόμενη σε οικόπεδο 280τ.μ.. Κατάλληλη για εμπορική εκμετάλλευση (ενοικιαζόμενα δωμάτια-γκαρσονιέρες). ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται προνομιούχος κατοικία, 140τ.μ., δύο επιπέδων, στη Νεάπολη, με ηλιακό, τζάκι, μεγάλες βεράντες, 200τ.μ. αυλή, στο ημιισόγειο υπάρχει τριάρι διαμέρισμα 60τ.μ., με αυτονομία, 100μ. από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται νεόδμητη, παραθαλάσσια μεζονέτα 125τ.μ., στην Παναγιούδα, με διαμορφωμένο υπόγειο 70τ.μ. και οικόπεδο 300τ.μ., μεγάλη σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, πλήρως εντοιχισμένη κουζίνα, WC, 3 Υ/Δ, μπάνιο και μεγάλες βεράντες. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται στη Σκάλα Ερεσού πέτρινη οικία εντός οικοπέδου 1 στρέμ. περίπου. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251.

Πωλείται νεόδμητη πολυτελής, παραθαλάσσια μεζονέτα, 125 τ.μ., στην Παναγιούδα και υπόγειο 70 τ.μ. και 3 υπνοδωμάτια. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919,www.leonisrealestate.com Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 75 τ.μ. νεόδμητο, άριστης κατασκευής, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής, ολοκαίνουργια, 128 τ.μ., με γκαράζ, στην πανέμορφη περιοχή Αγίας Μαρίνας του δήμου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μεζονέτα υπερπολυτελούς κατασκευής, στη Νεάπολη Μυτιλήνης, 125 τ.μ., με υπόγειο 90 τ.μ., 100μ. από την παραλία και θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διαμέρισμα α΄ ορόφου, 75 τ.μ., με υπέροχη θέα, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής, στο πανέμορφο τοπίο του ΑΚΟΘ στα Λουτρά, συνολικής επιφάνειας κτίσματος 209 τ.μ., με απεριόριστη θέα, τεράστιο εξωτερικό χώρο με ελαιόδενδρα. Απέχει 200 μ. από τη θάλασσα του κόλπου Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται πολυτελής μεζονέτα 144 τ.μ., με απεριόριστη θέα και πλήρη αυτοτέλεια, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλούνται 3 καινούργιες γκαρσονιέρες από 28 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλούνται 3 γκαρσονιέρες από 38 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλούνται 2 γκαρσονιέρες από 34,5 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται νεόδμητη διώροφη οικία 140 τ.μ. ο κάθε όροφος, με οικοπεδικό χώρο καλλιεργήσιμο (θερμοκήπιο-φυτώρια), συνολικής έκτασης 5.000 τ.μ., με γεώτρηση. Το ακίνητο εφάπτεται του κεντρικού δρόμου Παπάδου - Περάματος Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλούνται πολυτελείς μεζονέτες, άριστης κατασκευής, σε προνομιακό μέρος της Παναγιούδας Μυτιλήνης. Βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής. Εμβαδόν κάθε κτίσματος 100 τ.μ. (ισόγειο και όροφος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται παλαιό αρχοντικό που κατοικείται, στην περιοχή της Σουράδας Μυτιλήνης, συνολικού εμβαδού 220 τ.μ. (ισόγειο και όροφος), με υπέροχη θέα, κεντρική θέρμανση, σε οικόπεδο εμβαδού 860 τ.μ.. Υπάρχει και έτερο κτίσμα (κατοικία) ισόγειο 75 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται συγκρότημα ενοικιαζόμενων αυτόνομων κατοικιών, πολυτελούς κατασκευής, με διπλή πισίνα, σε προνομιακή θέση στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 72 τ.μ., στο β΄ όροφο, με ημιυπαίθριο 13 τ.μ., υπό κατασκευή, στο Βουναράκι Μυτιλήνης, με πολύ καλή θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται μεζονέτα 100 τ.μ. (ισόγειο & όροφος) με γκαράζ 67 τ.μ., στους Πύργους Θερμής, σε εξαιρετικά καλό σημείο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μεζονέτα στην Κράτηγο Μυτιλήνης, με υπέροχη θέα, 128 τ.μ. (ισόγειο & όροφος), με υπόγειο γκαράζ 80 τ.μ. και οικοπεδικό χώρο 500 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μεζονέτα στο Καγιάνι Μυτιλήνης, 133 τ.μ., με υπόγειο 65 τ.μ., υπό κατασκευή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μεζονέτα 166 τ.μ. (α΄ & β΄ όροφος) με ισόγειο γκαράζ 91 τ.μ., στην περιοχή Άγαλμα Ελευθερίας στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται υπό ανέγερση διαμερίσματα στα Βατερά Πολιχνίτου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται διώροφη κατοικία, γωνιακή, στην οδό Ιακωβίδου στη Μυτιλήνη. Εμβαδόν οικοπέδου στο οποίο είναι κτισμένη 270 τ.μ.. Ισόγειο: 85 τ.μ. και αυτοτελές, έχει 2 εισόδους και περιλαμβάνει κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι, WC και 2 υπνοδωμάτια. Επίσης υπάρχει γραφείο 40 τ.μ.. Όροφος: αυτοτελής, 104 τ.μ. και περιλαμβάνει κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι, 3 υπνοδωμάτια, μπάνιο και μεγάλες βεράντες. Το εν λόγω ακίνητο πωλείται είτε ενιαίο είτε ξεχωριστά. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται διαμερίσματα νεόδμητα, 99 τ.μ. το καθένα (2 ισόγεια και 2 στον α΄ όροφο) με 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, λουτρό. Στο υπόγειο της οικοδομής υπάρχουν γκαράζ και αποθήκη για το καθένα. Η οικοδομή βρίσκεται στα Παπιανά του δήμου Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα διπλοκατοικίας, 140 τ.μ., με 3 Υ/Δ, μπάνιο, μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, χωλ, κουζίνα και αποθήκη. Διαμπερές, βεράντες με θέα. Περιοχή γηπέδου. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775. Πωλείται μονοκατοικία 90 τ.μ. στην Καλλιθέα, βρισκόμενη σε οικόπεδο 150 τ.μ., με σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, 2 μεγάλα υπνοδωμάτια, αποθήκη, μπάνιο και υπόγειο διαμορφωμένο σε μικρή γκαρσονιέρα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 140 τ.μ., β΄ όροφος, στην Καλλιθέα, με μεγάλες βεράντες, σαλονοτραπεζαρία, χωλ, κουζίνα, 3 υπνοδωμάτια και μπάνιο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται μονοκατοικία 120 τ.μ. στο Βουναράκι, σε άριστη κατάσταση, βρισκόμενη σε οικόπεδο 240 τ.μ.. Υπολείπονται άλλα 120 τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται πέτρινη οικία πολυτελούς κατασκευής 114+64 τ.μ., με αυλή 1 στρέμμα, στο Μόλυβο, με πανοραμική θέα, πισίνα, γήπεδο τέννις κ.ά.. Τιμή από 265.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450 και 6932622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται μονοκατοικία 83 τ.μ. στη Σκάλα Καλλονής, κοντά στη θάλασσα, με οικόπεδο 800 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6943 - 744611, 210 8814715. Πωλούνται διαμερίσματα και μεζονέτες πολυτελούς κατασκευής, σε Βαρειά, Ακρωτήρι και Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661. Πωλείται οικία 75 τ.μ., σε οικόπεδο 136 τ.μ., χτίζει 163 τ.μ. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται ολοκαίνουργιο τριάρι 82 τ.μ., στην Αγ. Μαρίνα. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974-142661, www.lesvos-realestate.com Πωλείται στη Βαρειά, μετά την καφετέρια “Status”, μονοκατοικία 125 τ.μ., σε οικόπεδο 350 τ.μ. και με υπόλοιπο συντελεστή δόμησης. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251.

Πωλούνται διαμερίσματα από 68 τ.μ., 71 τ.μ., 86 τ.μ. και 92 τ.μ., όλα με γκαράζ και αποθήκη, στις περιοχές Δάφνης και Ταύρου Αθήνας, κοντά σε Ηλεκτρικό και μετρό. Αφοί Ασημάκη Χατζημανωλάκη. Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6947202221. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Πωλούνται 4 ανεξάρτητες μεζονέτες, στα Πάμφιλα, από 95 εώς 135 τ.μ., όλες με ιδιόχρηστη αυλή, αποθήκη 50 τ.μ., απεριόριστη θέα στη θάλασσα. Αφοί Ασημάκη Χατζημανωλάκη. Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6947-202221. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Πωλούνται στους Πύργους Θερμής μεζονέτες και διαμερίσματα από 63 τ.μ. - 75 τ.μ. - 100 τ.μ., όλα με ιδιόχρηστη αυλή, αποθήκες και θέα. Αφοί Ασημάκη Χατζημανωλάκη Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6947202221. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Πωλείται οικία στα Πάμφιλα 100 τ.μ. και μία γκαρσονιέρα καινούργια. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 103 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, όλο ανακατασκευασμένο. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλούνται 2 τριάρια, 65 τ.μ. το καθένα, 40 τ.μ. βεράντα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται σπίτι με οικόπεδο στον Άγιο Ευδόκιμο, με συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα α’ ορόφου, 100 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Παντελεήμονος στο Βουναράκι (διπλοκατοικία υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται οικία 350 τ.μ. παλαιή, διατηρητέα, στο κέντρο της πόλης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται προνομιούχα μονοκατοικία 95 τ.μ., με μεγάλη αυλή σε 2 στρέμ. οικόπεδο και πανοραμική θεά, στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 108 τ.μ. στον Πλάτανο, σε άριστη κατάσταση, με μεγάλη βεράντα και αυλή, απεριόριστη θέα, καλοριφέρ και διπλά τζάμια. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974-142661.


15

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

Ζητούνται για ενοικίαση ή αγορά γκαρσονιέρες - διαμερίσματα - μονοκατοικίες στη Μυτιλήνη, σε καλή κατάσταση, για την εξυπηρέτηση των πελατών του γραφείου μας. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Ενοικιάζεται τριάρι 92τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνης. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Ενοικιάζονται επιπλωμένα δυάρια 30τ.μ., στη Βαρειά Μυτιλήνης, με θέα τη θάλασσα, επάνω από την ταβέρνα «Αχιβάδα». RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλείται μεζονέτα 115τ.μ. υπό κατασκευή, στην Παναγιούδα Μυτιλήνης, σε ιδιαίτερα προνομιακή τιμή. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλείται μεζονέτα 125τ.μ. υπό κατασκευή στα σχέδια, στην Aγ. Μαρίνα Μυτιλήνης, σε ιδιαίτερα προνομιακή τιμή. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413.

Πωλείται διαμέρισμα 122 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, με 3 υπνοδωμάτια, WC, τζάκι, αποθήκη. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 120 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, WC, αποθήκη, 3 υπνοδωμάτια. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται διαμέρισμα διαμπερές, 85 τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται κατοικία 100 τ.μ., με αυλή 500 τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 120 τ.μ., με απεριόριστη θέα στον Κόλπο Γέρας. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται οικία στην Παναγιούδα, 100 τ.μ., με αυλή. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται διαμέρισμα στην Αγία Φωτεινή, 100 τ.μ., με αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλούνται 2 οροφοδιαμερίσματα, 150 τ.μ. το καθένα. Περιοχή Μακρύ Γιαλού. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 90 τ.μ., στην περιοχή του Συνοικισμού, με θέα, 4 δωμάτια, καλοριφέρ, 2 υπνοδωμάτια. Υπολείπονται 80τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528. Πωλείται αρχοντικό 200 τ.μ., υπόγεια και βοηθητικοί χώροί 100 τ.μ., σε άριστη κατάσταση. Έτος κατασκευής 1890. Βρίσκεται σε οικόπεδο 600 τ.μ. με ψηφιδωτές αυλές, το δε κτήριο σε καλή κατάσταση και σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919. Πωλείται αρχοντικό 120 τ.μ., μεγάλης προβολής, στα Πάμφιλα, επί οικοπέδου εκτάσεως 300 τ.μ., με παραδοσιακό φούρνο, 4 κύριων δωματίων και μεγάλη αποθήκη. ΛEΩNHΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται ημιισόγειο πολυτελές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 150 τ.μ., με αυλή, αποτελούμενη από 2 ανεξάρτητα διαμερίσματα, στην περιοχή γηπέδου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661.

Πωλείται διαμέρισμα 60τ.μ. στη Μυτιλήνη. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973655735 & 6948-172413. Πω λείται μονοκατοικία 114τ.μ., στo κέντρο της Μυτιλήνης. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλείται διαμέρισμα 65τ.μ., στo κέντρο της Μυτιλήνης. Ρετιρέ με μεγάλα μπαλκόνια και εξαιρετική θέα. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλείται μονοκατοικία 160τ.μ. συν ισόγειο 160τ.μ. μαζί με οικόπεδο 3.373 τ.μ., που χτίζει 640τ.μ. επιπλέον, στην Παναγιούδα Μυτιλήνης. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973655735 & 6948-172413. Πωλείται διαμέρισμα 40τ.μ., στην Αθήνα (Νέος Κόσμος). RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλείται διαμέρισμα 75τ.μ., στην Αθήνα (Βοτανικός). RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413.

Πω λε ίται ρετιρέ διαμέρισμα 44τ.μ., στην Αθήνα (Καλλιδρομίου 27). Πρόσφατα ανακαινισμένο, με τζάκι, μεγάλη βεράντα με θέα την Ακρόπολη και το Λυκαβηττό. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413.

Πωλείται στο κέντρο της Αθήνας: Μισθωμένο κατάστημα 34τ.μ., με καλή απόδοση, πλησίον Εθνικού Θεάτρου. 170.000 ευρώ. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413.

Ενοικιάζετ αι γραφείο-κατάστημα στη Μυτιλήνη, επί της οδού Ερμού. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413.

Πωλείται στο κέντρο της Αθήνας: Στο πιο εμπορικό κομμάτι της οδού Ερμού, γραφειακός χώρος 39τ.μ., α΄ ορόφου. 165.000 ευρώ. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413.

Ενοικιάζονται - πωλούνται καταστήματα στη Μυτιλήνη επί της οδού Αεροπ. Γιανναρέλλη. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλείται κατάστημα 78τ.μ. στη Μυτιλήνη (οδός Ερμού). RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλείται κατάστημα 54τ.μ στη Μυτιλήνη (οδός Ερμού). RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλείται αποθήκη 186τ.μ. στη Μυτιλήνη, κατάλληλη για επαγγελματική στέγη (τγειονομικού ενδιαφέροντος). RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973655735 & 6948-172413.

Πωλούνται προνομιούχα οροφοδιαμερίσματα 70 τ.μ., υπό κατασκευή, κατάλληλα και για επαγγελματική στέγη, πλησίον Καβέτσου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο κεντρικό κατάστημα με 76τ.μ. ισόγειο και 66τ.μ. όροφο, στην Ερμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα διώροφη μονοκατοικία 90 τ.μ., ανακαινισμένη, με απεριόριστη θέα, στην Αγ. Μαρίνα, σε οικόπεδο 180 τ.μ.. Πληρ. τ ηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται στο 4ο χλμ. Καλλονής Πέτρας κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, 140τ.μ., με 50τ.μ. στεγασμένο χώρο, αποθήκη και ψυγείο-θάλαμο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

Πωλείται μονοκατοικία στην Αγία Μαρίνα, 90 τ.μ., με μεγάλη αυλή και πανοραμική θέα. Αποτελείται από δύο υπνοδωμάτια, σαλονοτραπεζαρία, καλοριφέρ και κλιματιστικό. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932 - 315919, www. leonisrealestate.com

Πωλούνται πάνω στη θάλασσα, στην Παναγιούδα, υπό κατασκευήν πολυτελείς μεζονέτες, με μεγάλη αυλή, μελέτη και επίβλεψη αρχιτέκτονα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται καινούργιο προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα, διαμπερές, 85 τ.μ., σε διώροφο κτίσμα, με αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό, στο κέντρο της Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Πωλείται καινούργιο υπό κατασκευή διαμέρισμα, 55 τ.μ., πλησίον πάρκου Eπάνω Σκάλας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528.

Πωλείται βιοτεχνικό κατάστημα 215τ.μ., όπισθεν Νοσοκομείου, σε καλή τιμή. Κατάλληλο για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 6973-335733. Πωλείται κατάστημα ψητοπωλείο-ταβέρνα, στον Παπάδο της Γέρας. Πληρ. τηλ. 6977-972017. Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα στην Παγανή Μυτιλήνης. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806.

Πωλείται πλήρως ανακαινισμένο γωνιακό κατάστημα (υγειονομικού ενδιαφέροντος) 125τ.μ., υπερυψωμένο ισόγειο, στην περιοχή Χρυσομαλλούσας - Ναυτικός Όμιλος, 11μ. πρόσοψη, σε κεντρικό δρόμο, με μεγάλη τζαμαρία, τριφασικό ρεύμα, 2 WC, μεγάλη αποθήκη, γυψοσανίδες με σποτάκια, υποδοχή για κλιματιστικό. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www. realhouses.gr

Πωλείται στο κέντρο της Αθήνας: Στο πιο εμπορικό κομμάτι της οδού Ερμού γραφειακός χώρος 110τ.μ., β΄ ορόφου. 370.000 ευρώ. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλούνται στο κέντρο της Αθήνας: Μόλις 200μ. από το σταθμό του Μετρό Πανεπιστήμιο 2 γραφεία 130τ.μ., α΄ ορόφου, μισθωμένα σε επώνυμη εφημερίδα, 360.000 ευρώ. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413.

Πωλείται αποθήκη-συνεργείο, καινούργια, 135τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977241294.

Πωλείται στη μαγευτική παραλία Βίγλα Παμφίλων, με τα καταγάλανα και κρυστάλλινα νερά, 7 χλμ. απο τη Μυτιλήνη, παραθαλάσσιο οικό-

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Πωλε ίτ αι αγρόκτημα με ελιές, 5.000τ.μ., στα Πάμφιλα Μυτιλήνης. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλείται στα Νησέλια Παμφίλων αγροτεμάχιο 4στρεμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στα σύνορα του οικισμού (υπό ένταξη στο σχέδιο), με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, 150.000 ευρώ. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973655735 & 6948-172413.

Ενοικιάζονται νεόδμητοι χώροι, κατάλληλοι για γιατρούς, μηχανικούς, λογιστές, μεσίτες κ.τ.λ.. Στην οδό Ερεσού 13 (πρώην κτήριο Σαλά). Πληρ. τηλ. 6944-206723, 6977073399.

Ενοικιάζεται ισόγεια αποθήκη-γκαράζ 80τ.μ., με ανεξάρτητη μεγάλη είσοδο και εύκολη πρόσβαση για φορτοεκφόρτωση, στην περιοχή γηπέδου (Ηλία Βενέζη). Πληρ. τηλ. 6945-467400.

Ενοικιάζεται κατάστημα 42τ.μ., στη συμβολή Ερμού & Τυρταίου 1, στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 210 6890660, 6973-401710, 6944335291.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα 100 τ.μ. στην οδό Ζωοδόχου Πηγής, στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Ενοικιάζεται γραφείο α΄ ορόφου, 35τ.μ. πλησίον Ερμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται κατάστημα 65τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, πληροί προδιαγραφές υγειονομικού κανονισμού. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα 130 τ.μ., με πατάρι 60 τ.μ., επί της οδού Λυκούργου, στην Καλλιθέα Αθηνών. Είναι μισθωμένο και λειτουργεί ως καφενείο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ξενοδοχειακή μονάδα στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου, αποτελούμενη από 16 αυτόνομα μονόχωρα δωμάτια λουξ. Έτος κατασκευής 2000. Κτίσμα 400 τ.μ. σε οικόπεδο 700 τ.μ., συνδεδεμένο με το βιολογικό καθαρισμό του δήμου Πλωμαρίου. Ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ. Απέχει 100 μ. από την πλαζ Αγίου Ισιδώρου, μια από τις καθαρότερες και ομορφότερες παραλίες της Λέσβου, που έχει ψηφισθεί ως η 7η καλύτερη της Ελλάδας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται αποθήκη υπό κατασκευή στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη, 144 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

Πωλείται αποθήκη υπόγεια στα Πυργέλλια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ένα κατάστημα, 140 τ.μ. στον Ποταμό. Πληρ. τηλ. 6977241294.

Πωλούνται γραφείο-διαμέρισμα 120τ.μ., ι΄ όροφος, προνομιούχα, μισθωμένα, πλησίον Μητροπόλεως. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται καταστήματα 125 τ.μ., στο δρόμο για τη χωματερή. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται γκαράζ-αποθήκη, εμβαδού 49τ.μ., στην περιοχή Μαύρα Σίδερα. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται 20 στρέμματα έκταση, παραθαλάσσια, με δική της παραλία, στην Κάγια Συκαμνιάς, Ν. Λέσβου. Πρόσοψη σε δημοτική οδό. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413.

Δίδεται αντιπαροχή 4.200τ.μ. οικόπεδο, στη Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνης. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973655735 & 6948-172413.

Πωλούνται γραφεία 141τ.μ. (σύνολο) στην προκυμαία Μυτιλήνης, με πολύ καλή απόδοση ενοικίου. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate. com

Πωλούνται καταστήματα από 280 τ.μ. έως 335 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977241294.

Πωλείται πολύ μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο στη Μυτιλήνη (Καρά Τεπέ), Ν. Λέσβου, κατάλληλο για κάθε επαγγελματική χρήση, με πρόσοψη σε εθνική και δημοτική οδό. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973655735 & 6948-172413.

Πωλείται στη μαγευτική παραλία Αγ. Ερμογένη, με εξαιρετική θέα, 8 χλμ. απο τη Μυτιλήνη, παραθαλάσσιο οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 10.000 τ.μ. σε ιδιαίτερα προνομιακή τιμή. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413

Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος 40 τ.μ. στον 1ο όροφο, με εσωτερικό wc, στο κέντρο της πόλης (πλησίον πάρκινγκ). Πληρ. Τηλ. 6973011446, 22510 40880.

Πωλείται κατάστημα 140τ.μ., με μεγάλο πεζοδρόμιο, στη Χρυσομαλλούσα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www. leonisrealestate.com

Πωλείται βιοτεχνικό κτήριο στην περιοχή Παγανή Μυτιλήνης: α) εμβαδού 184τ.μ. (άμεσα διαθέσιμο), β) εμβαδού 225τ.μ. (διαθέσιμο σε 2 μήνες), γ) εμβαδού 350 (διαθέσιμο). ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-realestate.gr

Ζητούνται για αγορά ή αντιπαροχή οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα στη Μυτιλήνη, για την εξυπηρέτηση των πελατών του γραφείου μας. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413.

πεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 7.017 τ.μ. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973655735 & 6948-172413

Πωλείται κατάστημα στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης στην περιοχή «ΜΠΑΣ ΦΑΝΑΡ», που περιλαμβάνει: Υπόγειο - ισόγειο - πατάρι και α΄ όροφο. Συνολικά 169,60 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 20625.

Πωλούνται διαμερίσματα α’ ορόφου, 47 τ.μ., με γκαράζ 25 τ.μ., αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Πωλούνται διάφορες επιχειρήσεις σε τιμή ευκαιρίας στη Μυτιλήνη. Για περισσότερες λεπτομέρειες επικοινωνήστε με το γραφείο μας. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413.

Πωλούνται αποθήκες στη Χρυσομαλλούσα, από 45 τ.μ. μέχρι 90 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλούνται σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή στο Μακρύ Γιαλό (απέναντι από τη μαρίνα): α) Κατάστημα προσόψεως, 130 τ.μ., με υπόγειο 120 τ.μ. και β) Κατάστημα 70 τ.μ., με υπόγειο 70 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 26738 & 6932-533880.

Ενοικιάζεται κεντρικό προνομιούχο κατάστημα 100τ.μ. επί της Καβέτσου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται κεντρικό κατάστημα 120τ.μ. σε πάροδο Ερμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται καινούργια κεντρικά προνομιούχα καταστήματα 450τ.μ. (3Χ150) στο 3ο χιλιόμετρο Μυτιλήνης - Θερμής (ενοικιάζονται και μεμονωμένα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 160τ.μ. στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος 237τ.μ. στο κέντρο της πόλης. Κατάλληλο για γραφεία - φροντιστήρια. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945935806. Ενοικιάζονται 2 καταστήματα-επαγγελματικοί χώροι 70 & 40τ.μ., μαζί ή και μεμονωμένα, στη Χρυσομαλλούσα Θουκυδίδη & Κανάρη. Πληρ. τηλ. 22510 47474, 6978 292195, 6936-834441. Ενοικιάζονται καταστήματα στο λιμάνι της Μήθυμνας. Πληρ. τηλ. 6945894579, 6946-334935. Ενοικιάζεται στο κέντρο της πόλης ένας χώρος 130τ.μ., στον δ΄ όροφο, κατάλληλο για ιατρείο. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται κατάστημα στη Μυτιλήνη, Χρυσοστόμου Σμύρνης 21, 22τ.μ. ανά όροφο (διώροφο). Πληρ. τηλ. 6973-384691.

Ενοικιάζεται κατάστημα 155τ.μ. στο 1ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής (Παγανή πρώην «Αρτόζα»). Πληρ. τηλ. 6973-013287.

Ενοικιάζεται γραφείο 26τ.μ., στον α΄ όροφο, επί της κεντρική οδού Καβέτσου, τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Ενοικιάζεται σε κεντρική πολυκατοικία, στην αρχή της Καβέτσου, γραφείο 24τ.μ., στον α΄ όροφο. Πληρ. τηλ. 22510 40548, 6944959278. Ενοικιάζεται κατάστημα 211 τ.μ., στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 20887, 22510 24264, 22510 48008. Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος 99τ.μ., α΄ ορόφου, Π. Βοστάνη 12. Προσφάτως ανακαινισμένος. Πληρ. τηλ. 6970-216246, 22510 44656. Ενοικιάζεται κατάστημα 110 τ.μ. στη Ζωοδόχου Πηγής 3 (Πλάτανος). Πληρ. τηλ. 22510 27456, 6977272969. Ενοικιάζεται πλήρως εξοπλισμένο κατάστημα που λειτουργούσε ως ταβέρνα-ουζερί, στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου, σε επαφή με τον παραλιακό δρόμο Αγίου Ισιδώρου - Αγίας Βαρβάρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Ενοικιάζεται αποθήκη σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται βιοτεχνικό κτήριο 1.000τ.μ. με 2στρεμ. οικόπεδο, 4,5μ. ύψος, 2 διπλές γκαραζόπορτες, 5 λεπτά από Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα, κεντρικό, 75 τ.μ., με 30 τ.μ. πατάρι, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.


16

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

Ενοικιάζετ αι επαγγελματικός χώρος, 360 τ.μ. και 500 τ.μ. προαύλιο χώρο. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Ενοικιάζεται γραφείο γ’ ορόφου, 50 τ.μ., με πρόσοψη, στο πάρκο, Ικτίνου 2. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Ενοικιάζεται προνομιούχο νέο κατάστημα 160 τ.μ. με 100 τ.μ. ημιυπόγειο, πλησίον Ζωοδόχου Πηγής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 60 τ.μ., στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, δίπλα στην παραλία, με πάρκινγκ, κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661. Ενοικιάζονται σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή στο Μακρύ Γιαλό (απέναντι από τη μαρίνα): α) Κατάστημα 70 τ.μ. με υπόγειο 70 τ.μ. και β) κατάστημα προσόψεως στον όροφο, 87 τ.μ., με βεράντα 50 τ.μ., πανοραμικής θέας, ιδανικό για μπαρ-εστιατόριο-καφε-τέρια. Πληρ. τηλ. 22510 26738 & 6932-533880. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 110 τ.μ., πίσω από την κεντρική αγορά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλείται κατάστημα 50τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, μισθωμένο με ενοίκιο 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6986985627. Πωλείται κατάστημα 50τ.μ., στην περιοχή Λαδάδικα. Σε άριστη κατάσταση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923-15919, www. leonisrealestate.com Πωλείται εμπορική επιχείρηση Sex Shop με σταθερή πελατεία και ιστοσελίδα, σε κεντρικό σημείο της πόλης. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. Τηλ. 6944-655795. Πωλείται επιχείρηση με υπέροχη θέα στην προκυμαία Μυτιλήνης και σε προσιτή τιμή. Πληρ. τηλ. 6977269923. Πωλείται επιχείρηση ψητοπωλείου με σταθερή πελατεία και καλό πόστο, στην προκυμαία Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6980-152832. Πωλείται επιχείρηση fast food (καφέ, σάντουιτς, τυρόπιτα, κρέπα κ.λπ.) στο κέντρο της πόλης, Ερμού 80, λόγω αναχωρήσεως. Τιμή προσιτή. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6980-785927. Πωλείται επιχείρηση βίντεο-κλαμπ, σε κεντρικό σημείο της πόλης, σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται επιχείρηση-καφετέρια, πλήρως επιπλωμένη, στην Καλλονή σε προσιτή τιμή. Πληρ. τηλ. 6970311187. Πωλείται ταβέρνα-καφετέρια στο Κανόνι Θερμής, πάνω στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 6972-548681. Πωλείται γωνιακό μαγαζί υγειονομικού ενδιαφέροντος, 26τ.μ., με 3μ. πρόσοψης, στο κέντρο της αγοράς, στην περιοχή Παπάδου Γέρας, τιμή 14.000 ευρώ, διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr Πωλείται επιχείρηση café-bar στην πλατεία της Σκάλας Καλλονής. Λειτουργεί χειμώνα - καλοκαίρι. Πληρ. τηλ. 6989-847286. Πωλείται επιχείρηση 350τ.μ., με πλήρως επιπλωμένα 9 διαμερίσματα, σε οικόπεδο 4,1 στρεμμάτων, στη Σκάλα Καλλoνής. Τα διαμερίσματα βρίσκονται σε μια ήσυχη περιοχή, 800μ. μακριά από το μαγευτικό υδροβιότοπο του κόλπου της Καλλονής. Το συγκρότημα είναι εξοπλισμένο με όλες τις ανέσεις, όπως κουζίνα, ψυγείο, κλιματισμό και TV, μπάνιο με ντους και ιδιωτικό πάρκινγκ, κεντρική θέρμανση. Κατάλληλο για τουριστική επένδυση. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Πωλείται σύγχρονη διώροφη επιχείρηση 180τ.μ., υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο Μ. Γιαλό. Πλήρως εξοπλισμένη και πρόσφατα ανακαινισμένη. Μηναίο εισόδημα 5.000 ευρώ. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Πωλείται επιχείρηση στην Ελ. Βενιζέλου, 108 τ.μ., με πατάρι, αυτούσια ή χωρίς το εμπόρευμα. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται μίνι μάρκετ σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6999-210183. Πωλείται επιχείρηση ψαροταβέρνα στο λιμανάκι της Ευρειακής, πλήρως εξοπλισμένη, με τζάκι, για χειμερινή και θερινή σαιζόν. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στα Λαδάδικα Μυτιλήνης επιχείρηση ταβέρνα, πλήρως εξοπλισμένη. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Στην Ευρειακή πωλείται επιχείρηση «καφέ-μπαρ» σε λειτουργία, πλήρως εξοπλισμένο, πάνω στο κύμα, 300τ.μ.. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλείται παλιό ελαιοτριβείο, με οικόπεδο 4,5 στρεμμάτων, εντός οικισμού Περάματος, πάνω στη θάλασσα, κατάλληλο και για τουριστική αξιοποίηση. Πληρ. τηλ. 22510 26738 & 6932-533880.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Από το ξενοδοχείο «Λασία» στη Μυτιλήνη, λόγω γενικής ανακαίνισης, πωλείται η επίπλωση των δωματίων (πλήρες σετ, κρεβάτι - στρώμα, κομοδίνα, τουαλέτα, TV), σε πολύ καλή κατάσταση, τιμές ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 61642, 6970804931. Πωλείται βυτίο μεταφοράς καυσίμων για πρατήριο, χωρητικότητας 2.350 λίτρων, τύπος Mazda T2500, με αντλία, μετρητή και 120μ. λάστιχο. Δεκτός κάθε μηχανολογικός έλεγχος. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6948-601773. Πωλείται ρυμουλκούμενη καντίνα με πλήρη εξοπλισμό και άδεια λειτουργίας. Πληρ. τηλ. 6977 972017. Πωλείται πάγκος-ψυγείο σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται εξοπλισμός για καφετέριαμπαρ (δυο επαγγελματικά ηχεία, εξαερισμοί και κανάλια, φώτα πίστας, καναπέδες, καρέκλες με μπράτσα, μηχανή καπνού, ντουλάπια, ράφια αρτοποιίας). Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6939-276505 και 22510 93314. Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίουταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Καθίσματα εσωτερικού χώρου, ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5μ. μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα.

Πωλούνται ψυγεία παστών ζαχαροπλαστικής, καταψύξεις παγωτού, καθώς και μηχανήματα εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής λόγω ανακαίνισης. Πληρ. τηλ. 22510 28588, 6947-073972.

Πωλείται φίλτρο καπνού τελευταίας τεχνολογίας για ψησταριές, εστιατόρια κ.λπ.. Πληρ. τηλ. 6942627869.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο στο Καγιάνι, 320τ.μ., εφαπτόμενο σε δύο δρόμους, με απεριόριστη πανοραμική θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μοναδικό οικόπεδο 450τ.μ. περίπου, στην περιοχή Γηπέδου, με εξαιρετική προοπτική εκμετάλλευσης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται εξαιρετικό γωνιακό οικόπεδο στην Παναγιούδα εντός οικισμού, με μεγάλο συντελεστή δόμησης. Xτίζει περίπου 290τ.μ. με έξτρα υπόγεια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο στην Παγανή, 4 στρεμμάτων, με έτοιμες εκσκαφές και διαμορφώσεις, πλησίον κεντρικής οδού. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στη θέση Λακέρδα - Χριστός, 200μ. περίπου από τη θάλασσα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο 6 στρεμμάτων, στα Βατερά Λέσβου, πλησίον ξενοδοχείου «Ειρήνη». Ιδανικό για κάθε επένδυση (ξενοδοχείο - δωμάτια κ.λπ.). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται εξαιρετικό οικόπεδο 4 στρεμμάτων στα Βατερά Λέσβου, 100μ. από τη θάλασσα. ΔΕΗ ΔΕΥΑΜ - ΟΤΕ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στην περιοχή της Aγ. Mαρίνας, άρτιο και οικοδομήσιμο, εκτός οικισμού. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο στο Πυργί 3.500τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με αρκετή θέα στον κόλπο της Γέρας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο 0,5 στρέμ. (άρτιο και οικοδομήσιμο) εντός των ορίων οικισμού Σκάλας Μιστεγνών, με ιδιωτικό δρόμο, σε απόσταση 200 μέτρα από τη θάλασσα. Χτίζει 100τ.μ. συν υπόγειο. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πωλείται οικόπεδο στη θέση Λακέρδας Μυτιλήνης, 7 στρεμάτων, χτίζει 260 τ.μ.. Τιμή 160.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6986-985627. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Καμάρες, 135τ.μ., με θέα στη θάλασσα και στην πόλη. Πληρ. τηλ. 6986-985627. Πωλείται οικόπεδο 4.500τ.μ., στην Κράτηγο, κοντά στη θάλασσα, με θέα και άδεια οικοδομής. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923 15919, www.leonisrealestate.com Πωλείται οικόπεδο επίπεδο 4.700τ.μ., στην περιοχή Ακλειδιού, με πανοραμική θέα τη Μυτιλήνη. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923 - 15919, www. leonisrealestate.com Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμμάτων, στην Παγανή (επί του κεντρικού δρόμου). Κατάλληλο για επαγγελματική χρήση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923-15919, www.leonisrealestate.com Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 210τ.μ., στα Αλυφαντά. Χτίζει 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται στην Αγ. Μαρίνα, πάνω σε δημοτικό δρόμο, οικόπεδο 3στρεμ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

Πωλείται στην Καλλονή, στη θέση Μαλτέδαινα, οικόπεδο περιφραγμένο, 6 στρεμ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, 1.320 τ.μ., ακριβώς πάνω στο δρόμο. Πληρ. τηλ. 22510 46404 & 22513 53117 (ώρες γραφείου), κ. Κούρογλου Στέλιος.

Πωλείται στην Παγανή οικόπεδο 6 στρεμ., με βιοτεχνικό κτήριο 550τ.μ. και με μεγάλο υπόλοιπο συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται οικόπεδο στα Λουτρά, εντός οικισμού, 420τ.μ., όπου χτίζονται 380τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 40015 & 22510 46279. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Αγ. Μαρίνας Μυτιλήνης, εμβαδού 2στρεμ., με δυνατότητα οικοδομήσης 160τ.μ. οικίας, πάνω σε δρόμο, επίπεδο και με θέα. Τιμή 85.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045 22510 46450, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Οτζάς Μυτιλήνης, εμβαδού 5,5στρεμ., με δυνατότητα οικοδόμησης 200τ.μ., επίπεδο, με δρόμο, νερό, ρεύμα (100μ.). Τιμή 34.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045 22510 46450, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή του Μολύβου, με άδεια οικοδόμησης για πέτρινη κατοικία, με μοναδικά πανοραμική θέα από την Πέτρα έως το δίαυλο Τουρκίας, με θέα ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο. Στοιχεία κατοικίας: α) 114τ.μ. κύριοι χώροι, β) 64τ.μ. βοηθητικοί χώροι, γ) πισίνα 7,5μ. Χ 4,5μ., δ) οικόπεδο περί τα 900τ.μ.. Τιμή για το οικόπεδο με την άδεια οικοδόμησης 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045 - 22510 46450, www.lesvos-realestate. gr Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Καλλιθέας Μυτιλήνης, με δυνατότητα οικοδόμησης 225τ.μ. οικίας συν πυλωτή, σε καταπληκτικό σημείο, κοντά στα σχολεία. Τιμή 185.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045 22510 46450, www.lesvosrealestate.gr

Πωλείται οικόπεδο στο Μόλυβο, στην περιοχή Φάρος, 13στρεμ., με θέα στη θάλασσα, κατάλληλο για ξενοδοχειακή μονάδα. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στο Μάρμαρο Γέρας, 1.200τ.μ., με 12 μέτρα πρόσοψη, επάνω στη θάλασσα, άρτιο και οικοδομήσιμο, 400τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Νέων Κυδωνιών, 850τ.μ., με 200τ.μ. συντελεστή δόμησης, τιμή 75.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 400 στρεμμάτων περίπου, στη θέση Μάλαθρα Παρακοίλων Λέσβου. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται οικόπεδο στη θέση Βουναράκι Μυτιλήνης. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945935806. Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εντός οικισμού στην Αγία Μαρίνα, στην άκρη του χωριού, με πολύ ελαφρά κλίση, θέα στη θάλασσα. Οικοδομεί 400τ.μ. συν υπόγεια. Κατάλληλο για ανέγερση δύο έως τεσσάρων ανεξάρτητων κατοικιών. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806.

Πωλείται οικόπεδο 430τ.μ., εντός οικισμού, οικοδομήσιμο 350τ.μ., στην Καλλονή, τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22530 22132, 6978856427.

Πωλείται οικόπεδο 420τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στην περιοχή της Σουράδας. Οικοδομούνται 200τ.μ.. Βρίσκεται 80μ. από τη θάλασσα. Έχει πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919,www.leonisrealestate.com

Πωλείται οικόπεδο 6στρεμ., εντός σχεδίου, στη Θερμή, επίπεδο, περιφραγμένο, με νερό και ρεύμα και 1 κτίσμα 90τ.μ., με θέα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www.realhouses.gr

Πωλείται οικόπεδο 410τ.μ., στην περιοχή Ακλειδιού. Οικοδομούνται 205τ.μ., με πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate. com

Πωλούνται οικόπεδα στην Αρίσβη Καλλονής, άρτια και οικοδομήσιμα, εντός οικισμού (δίδονται και για αντιπαροχή). Πληρ. τηλ. 22530 22652 (μόνο σοβαρές προτάσεις).

Πωλείται οικόπεδο 420τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στην περιοχή της Σουράδας. Οικοδομούνται 200τ.μ.. Βρίσκεται 80μ. από τη θάλασσα. Έχει πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919,www.leonisrealestate. com

Πωλείται οικόπεδο στη Νεάπολη 4στρεμ., με 200τ.μ. συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο 2στρεμ. στα Πάμφιλα, εντός οικισμού, άρτιο και οικοδομήσιμο, με εκπληκτική θέα. Πληρ. τηλ. 22520 31711 και 6974-142661, www.lesvosrealestate.com Πωλούνται στην Πέτρα 25 στρέμ. πάνω στη θάλασσα. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στα Βατερά οικόπεδο 20στρεμ., επάνω στο δρόμο, μπροστά στη θάλασσα, μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται στο Κουμκό οικόπεδο εντός οικισμού, 500τ.μ., με θέα το λιμάνι & το κάστρο της Μυτιλήνης. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στο Κουμκό εντός οικισμού, 700τ.μ., με θέα το λιμάνι και το κάστρο της Μυτιλήνης. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

Πωλείται οικόπεδο 410τ.μ., στην περιοχή Ακλειδιού. Οικοδομούνται 205τ.μ., με πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 315919, www. leonisrealestate.com

Πωλείται αγροτεμάχιο 4στρεμ. άρτιο και οικοδομήσιμο στην περιοχή μεταξύ αεροδρομίου και Αγ. Μαρίνας, θέση Χασάν Αγά (πλησίον Τούμπας Βουρνάζου). Πληρ. τηλ. 210 6719532, 6972-228721, 6945482614.

Πωλούνται 2 επίπεδα οικόπεδα, 4 στρεμ. το καθένα, στο Ακρωτήρι. Οικοδομούνται 160τ.μ. + 80τ.μ. υπόγειο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919,www. leonisrealestate. com Πωλείται στην Άντισσα και σε πλεονεκτική θέση επίπεδο οικόπεδο 6στρεμ., κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251.

Πωλείται οικόπεδο 6 στρ. στο Καγιάνι. Υπέροχη θέα στο λιμάνι, 30μ. πρόσοψη στο δρόμο με ρεύμα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400τ.μ.. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται στη Νυφίδα Πολιχνίτου 3 οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα, 1.500 περίπου τ.μ. το καθένα, εντός οικισμού, πάνω στο κύμα. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

Πωλείται οικόπεδο 140 τ.μ., επί της κεντρικής οδού στη Λουτρόπολη Θερμής, με άδεια οικοδομής που χτίζει 2 μεζονέτες, 80 τ.μ. εκάστη. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 160τ.μ. στο κέντρο της Παναγιούδας, χτίζει 205τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται παραλιακό οικόπεδο 8στρεμ. στο Μόλυβο, σε ένα υπέροχο καταπράσινο περιβάλλον, με καταπληκτική θέα. Πρόσοψη στην παραλία κατά μήκος 40μ., μια από της καλύτερες παραλίες του Μολύβου, κοντά σε ένα υπέροχο ξενοδοχείο και μια καντίνα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www. realhouses.gr Υπεύθυνη: Μαρίνα Περγαμηνού

Πωλείται οικόπεδο 5,5στρεμ., στην περιοχή Μυχού Δ. Ευεργέτουλα, 5 λεπτά από την παραλία της Γέρας, καταπληκτική θέα στον κόλπο, με νερό και ρεύμα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www. realhouses.gr Πωλείται οικόπεδο 136τ.μ. με άδεια οικοδομής 160τ.μ., στην περιοχή Λουτρόπολη Θερμής. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλείται οικόπεδο 120τ.μ. στο κέντρο των Μιστεγνών. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο 6.000τ.μ., με οικοδομή 90τ.μ., νερό ελαιόδεντρα και οπωροφόρα, περιοχή Άγ. Γεώργιος Θερμής. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο 4στρεμ. με υπέροχη θέα στη θάλασσα, πάνω στο δημοτικό δρόμο Κομκό - Καγιάνι. Το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ελαφρώς ανισόπεδο με εύκολη πρόσβαση, για χωματουργικά μηχανήματα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 - 477850, www. realpro.gr Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 10.000τ.μ., στην Πέτρα Λέσβου. Ιδανικό για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Στην Ευρειακή πωλείται οικόπεδο 500τ.μ., με σπίτι 80τ.μ. και γεώτρηση, εντός οικισμού. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977359251. Στο Κιόσκι πωλείται οικόπεδο 340τ.μ., με δυνατότητα δόμησης 340τ.μ. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251.


17

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

Πωλείται παλιό σπίτι σε τιμή ευκαιρίας στα Μιστεγνά. Πληρ. Τηλ. 22530 52170 & 2251041770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr

Πωλείται παραθαλάσσια μονοκατοικία στην Πεδή. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. Τηλ. 22530 52170 & 2251041 770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr

Super Προσφορά λόγω αναχώρησης! Πωλείται μονοκατοικία 57τ.μ. στην Επάνω Σκάλα, με καλό ενοίκιο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πωλούνται διαμερίσματα 45τ.μ. και 70τ.μ. στον Άνω Χάλικα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www. lesvosestate.gr Πωλείτ αι κτήριο αποτελούμενο από 3 γκαρσονιέρες και 1 δυάρι, στη Λαγκάδα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr Πωλείτ αι μονοκατοικία 90τ.μ., στον Πλάτανο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται οικόπεδο 526,85 τ.μ. εντός σχεδίου πόλεως, στην περιοχή του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίουν άρτιο και οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλε ίται οικόπεδο εμβαδού 7.884 τ.μ., στη θέση Αυλάκι Ανάξου δήμου Πέτρας, εφαπτόμενο της παραλίας, κατά μήκος 47 μέτρα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 65τ.μ., στο Συνοικισμό. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται μονοκατοικία 80τ.μ., στον Άγ. Γεώργιο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr

Πωλούνται 2 γκαρσονιέρες, με ξεχωριστό υπνοδωμάτιο, σε πολύ καλή τιμή, στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate. gr

Πωλείται διαμέρισμα 75τ.μ., με 2 Υ/Δ, σε καλή τιμή, στην Καλλονή. Πληρ. τ ηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr

Πωλείται διώροφη οικία υπό ανέγερση κοντά στην πλατεία της Ερεσού. Πληρ. τηλ. 22530 52170, 22510 41770 και 6947 021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται οικόπεδο στην Αρίσβη, 265 τ.μ., εντός οικισμού, με άδεια οικοδομής. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο στη Βαρειά, εντός οικισμού, 1 στρέμμα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο 270 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στις Καμάρες, με θέα. Πληρ. τηλ. 6977241294.

Πωλούνται 2 οικόπεδα με καταπληκτική θέα, εμβαδού 375,64 τ.μ. και 663,31 τ.μ., στον Προφήτη Ηλία Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται οικόπεδο 10,5 στρεμ. στον Κάτω Χάλικα. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλε ίται οικόπεδο εμβαδού 5.251,52 τ.μ., εκτός οικισμού, στα Μαγγούφικα ή Γαϊδαρανήφορο Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338.

Πωλείται οικόπεδο με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, εφαπτόμενο του επαρχιακού δρόμου Πλωμαρίου - Μελίντας, 5.785,90 τ.μ.. Πληρ τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου, συνολικής έκτασης 1.600 τ.μ., με δικαίωμα δόμησης 400 τ.μ.. Απέχει 100 μ. από τη θάλασσα και εφάπτεται δημοτικού δρόμου πλάτους 4 μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται στη Σκάλα Καλλονής, θέση «Τσιπέρια», οικόπεδο 30 στρεμ. περίπου, εφαπτόμενο της παραλίας του κόλπου Καλλονής, σε μήκος 110 μ., κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Τιμή προσιτή. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977 359251. Πωλείται οικόπεδο 270 τ.μ., στις Καμάρες. Πληρ. τηλ. 6977 241294. Πωλείται οικόπεδο παραθαλάσσιο 225 στρεμ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6977 241294. Πωλείται οικόπεδο 1.000 τ.μ. στην περιοχή Αγ. Μαρίνας. Επίπεδο με πανοραμική θέα. Οικοδομούνται 500 τ.μ.. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919. Πωλείται οικόπεδο στην Αγ. Μαρίνα 1.200 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974-142661.

Πω λε ίτα ι οικόπεδο 290 τ.μ., στην περιοχή του Δικαστηρίου. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 27.000 τ.μ. στη θέση “Φάρος” – Εφταλού Μήθυμνας, με μεγάλη πρόσοψη στον κεντρικό δρόμο και στην παραλία. Κατάλληλο για ξενοδοχειακή μονάδα και εξοχική κατοικία. Έχει καθοριστεί αιγιαλός και παραλία. Έχει πιστοποιητικά μη δασικού χαρακτηρισμού και έχει ελεγχθεί από αρχαιολογική υπηρεσία. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919. Πωλείται οικόπεδο κατάλληλο για κατοικία, επαγγελματική χρήση (τουριστικά καταλύματα) ή εμπορική εκμετάλλευση, εκμετάλλευση για γκαρσονιέρες. Υπάρχει μελέτη στην περιοχή της Κουλμπάρας. Συντελεστής 250 τ.μ. + υπόγεια. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται προνομιούχο, μοναδικό οικόπεδο, επί της παραλίας της Πέτρας, 4.500 τ.μ.. Χτίζει 2.500 τ.μ.. Απεριόριστη θέα. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528.

Πωλείται οικόπεδο στη Mόρια. Χτίζονται 320 τ.μ., με θέα στον κόλπο της Παναγιούδας. Ευκαιρία. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919.

Πωλείται παλαιό κτίσμα με οικόπεδο κατάλληλο για 2 δυάρια + 6 γκαρσονιέρες, στο κέντρο της Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr

Πωλείται τριώροφη οικία στα Μιστεγνά, 150 τ.μ. τα σπίτια και 250 τ.μ. η αυλή. Τιμή ευκαιρίας! Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 22510 41770, 6947-021559, www. lesvosestate.gr

Πωλείται στην Άναξο παραθαλάσσιο διαμέρισμα, στον α’ όροφο, με θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559.

Πωλείται καινούργιο διαμέρισμα 90 τ.μ., α’ ορόφου, στη Λαγκάδα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr

Πωλείται διώροφη οικία στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, 90 τ.μ. και γκαράζ, με θέα στο Πλωμάρι και τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559.

Πωλείται διαμέρισμα 110 τ.μ., στον α’ όροφο, στη Λαγκάδα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr

Πωλείται παραθαλάσσια μονοκατοικία στο Ταβάρι, με πιλοτή, 2 υπνοδωμάτια, σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα και μπάνιο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559. Πωλείται σπίτι στη Μόρια 150 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770 και 6947 021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται οικία στο Κάτω Χωριό Πλωμαρίου, καινούργια, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 22510 41770, 6947 021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται οικόπεδο 6.500 τ.μ., στο Χάλικα (κοντά στην πόλη), με πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919. Πωλείται στη Σκάλα Καλλονής προνομιακό οικόπεδο 880 τ.μ., 30 μ. από την παραλία. Χτίζει 400 τ.μ. για κατοικία και 600 τ.μ. για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρ. στη Σκάλα Συκαμινέας, με πανοραμική θέα προς το χωριό και τη θάλασσα, κατάλληλο για τουριστική εκμετάλλευση αλλά και για παραθεριστικές κατοικίες. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932-315919, www.leonisrealestate.com

ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Δίδεται οικόπεδο 1 στρ. εντός οικισμού, στα Αλυφαντά για αντιπαροχή. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ Κέ δρο Αλυφαντών. Πωλε ίται ελαιόκτημα 7.858τ.μ., εντός οικισμού, εκτός σχεδίου, 500μ. από Νέα Περιφερειακή Μυτιλήνης ,- Καλλονής περιφραγμένο, με 140 δέντρα, γεώτρηση, ρεύμα, σε αγροτική οδό, άσφαλτο. Πληρ. τηλ. 210 2696469-463, 210 2136712 (19:00-22:00), 6946-891934. Πωλείται κτήμα 2στρεμ., με καινούργιο εξοχικό σπίτι 30τ.μ., πλησίον Ιππείου. Το κτήμα είναι επίπεδο, περιφραγμένο, με γεώτρηση, 17 ελιές, πολλά οπωροφόρα δέντρα (αχλαδιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, κερασιές, βυσσινιές, καρυδιές, συκιές κ.τ.λ.). Βρίσκεται πάνω στον αγροτικό δρόμο, σε απόσταση 1χλμ. από εθνική οδό Μυτιλήνης - Πλωμαρίου, μόλις 10 λεπτά από το κέντρο της Μυτιλήνης. Τιμή 35.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πωλεί ται παραλιακό κτήμα 60στρεμ. στο Μανταμάδο, με δυνατότητα τμηματικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www.realhouses.gr

Πωλείται οικία 152 τ.μ. στο Σκόπελο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559.

Ενοικιάζεται κατάστημα 56τ.μ., στη Σκάλα Ερεσού. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, 60 τ.μ., με 2 τουαλέτες, κατάλληλο και για υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559. Πωλείται επιχείρηση-εστιατόριο στο Μόλυβο, σε κεντρικό σημείο, με πλήρη εξοπλισμό. Πληρ. τηλ. 22530 52170, 22510 41770 & 6947021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται οικόπεδο στα Τσόνια 281 τ.μ., εντός οικισμού, 200 μ. από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770 και 6947 - 021559, www.lesvosestate.gr

Πωλείται κτήριο στην αγορά της Μυτιλήνης. Δεχόμαστε σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559.

Πωλείται οικόπεδο στα Τσόνια 865 τ.μ., εντός οικισμού, με δυνατότητα δόμησης 400 τ.μ., 200 μέτρα από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr

Πωλείται κτήριο κατάλληλο για επαγγελματική χρήση, περίπου 600 τ.μ., με πάρκινγκ. Δεχόμαστε μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6947-021559, 22530 52170 και 22510 41770, www.lesvosestate.gr

Πωλείται οικόπεδο 1.800 τ.μ., επί επαρχιακού δρόμου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Δεχόμαστε μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www. lesvosestate.gr

Πωλείται ελαιόκτημα 2,5 στρεμ. πλησίον Ασώματου Δ. Ευεργέτουλα. Το κτήμα είναι καθαρισμένο, κλαδεμένο, με σέτια, έχει 87 δέντρα που βγάζουν πολύ καλό λάδι (0,6 - 1,0), 200 μ. από το δρόμο. Τιμή 3.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-4778 50, www.realpro.gr

Πωλε ίται κτήμα πε ρί που 100 στρεμ., στην περιοχή Σκοπέλου Γέρας. Αποτελείται από 2 παράλληλα κτήματα με ιδιωτικό δρόμο 1χλμ., καθένα έχει 2 κτίσματα μέσα με απεριόριστη θέα το Αιγαίο, με περίπου 2.500 ελιές, 250μ. από τον κεντρικό δρόμο. Τιμή συζ ητήσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www.realhouses.gr

Πωλούνται διάφορα ελιοκτήματα 40στρεμ., 8στρεμ., 7στρεμ., 2στρεμ, 18στρεμ, 1,5στρέμ., περιοχή Γέρας. Ιδιωτικοί δρόμοι και περίφραξη στο κάθε κτήμα. Καθώς και 4 μικρά αγροτεμάχια, περιοχή Μεσαγρού, θέση Σορόκος, με απεριόριστη θέα στο Αιγαίο και στη Τουρκία. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www. realhouses.gr Πωλείται κτήμα 11στρεμ. στην περιοχή Βρυσά (Βατερά). Επίπεδο με ελιόδεντρα, δυνατότητα γεώτρησης. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www.realhouses.gr Πωλείται ελαιόκτημα 4στρεμ. στη Μόρια, πάνω σε αγροτικό δρόμο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλ είται στον Άργενο έκταση 240στρεμ., κατάλληλη για νέους αγρότες κ.λπ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται αγρόκτημα 100 μ. από τη θάλασσα, με απεριόριστη θέα, αμαξιτό δρόμο, γεώτρηση, ηλεκτρικό ρεύμα στα όριά του, συνολικής έκτασης 35 στρεμ., στο Λιγουνάρι Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα άριστα καλλιεργημένο, βιολογικό, εφαπτόμενο περιμετρικά με αγροτικούς αμαξιτούς δρόμους, με 2 πηγές

νερού και 2 παλαιά κτίσματα συνολικής έκτασης 57 στρεμ., στην περιοχή Κριθάρι, Αύλωνας Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται κτήμα στη Mόρια 10 στρεμ., 50μ. από το δρόμο, με 250 ελαιόδενδρα, απόδοση 15 μ οδιών. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932-315919.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται μηχανή Kawasaki Ninja 1.000cc, μοντέλο 2008, χρώματος πράσινου, από τις λίγες που κυκλοφορούν στο νησί. Σε άριστη κατάσταση, 10.000χλμ.. Πληρ. τηλ. 22530 22116, 22530 22132, 6973-044717, 6978-856427.

Πω λε ίτ αι Hon da Custom LA 250cc μηχανή, μοντέλο 1998, σε εξαιρετική κατάσταση, με καινούργια λάστιχα, 43.000 χλμ.. Τιμή 900 ευρώ. Τιμή διαπραγματ εύ σι μη. Πληρ. τηλ. 697 6775073, κ. Δημήτρης.

Πωλείται Fiat Bravo 1.400cc, μοντέλο 7/1996, 80HP, ΚΤΕΟ 7/2009, ΠΡΟΣΦΑΤΟ service, ηλεκτρικά παράθυρα, υδραυλικό τιμόνι, σε πολύ καλή κατάσταση, τιμή 1.500. Πληρ. τηλ. 6986985627. Πωλείται AUDI A6, του 2004, με 52.000 χλμ. και φουλ έξτρα, σε άριστη κατάσταση. Δεκτός κάθε έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6937204896 και 22510 26036. Πωλείται Piagio Sfaira 80 κ.ε.. Σε άριστη κατάσταση. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6993-526530.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΚΑΦΩΝ Πωλείται επαγγελματικό σκάφος (καΐκι), τρεχαντήρι, σε άριστη κατάσταση, μήκους 9,5 μ., με άδεια 4,02 GT, ξύλινο, με μηχανή 85 ίππων, πλήρως εξοπλισμένο (βυθόμετρο 2.000 μ. GPS, VHF,

Πωλείται οικόπεδο στη Νυφίδα, 100 μ. από τη θάλασσα, μέσα στον οικισμό, περίπου 1 στρεμ., χτίζει 400 τ.μ.. Ενδιαφέρον και για 2 άτομα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559. Πωλείται οικόπεδο στη θέση “Σκυδιά” Μανταμάδου, 8 στρεμ., με πανοραμική θέα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται πέτρινη μονοκατοικία 154τ.μ. στην Αγ. Μαρίνα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www. lesvosestate.gr Πωλείται λόγω αναχώρησης πολυτελέστατη μονοκατοικία 140τ.μ. στα Μιστεγνά. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr Πωλούνται 3 οροφοδιαμερίσματα σε αυτόνομο κτήριο, 65τ.μ. το καθένα, στην Επάνω Σκάλα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www. lesvosestate.gr Πωλούνται οικόπεδα στη Λάρσο σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr ραντάρ, βίντσι), καθώς και όλα τα εργαλεία επαγγελματικού ψαρέματος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

ΧΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ Χρειάζεστε μετρητά; Έχουμε τη λύση. Άμεση εξυπηρέτηση 9:00 π.μ. - 9:00 μ.μ.. Πληρ. τηλ. 6996-999443, κ. Δήμος.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Πωλούνται μεταχειρισμένοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές H/Y, νέας τεχνολογίας, σε πολύ προσιτές τιμές. Πληρ. τηλ. 6939-288290. Πωλούνται καθαρόαιμα Κόλεϋ, με χρώμα μαύρο-άσπρο και μελίάσπρο. Τιμή 150 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6937-480898.

Πωλούνται έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευ ές ελαφρώς μεταχει ρισμένα, όπως ψυγείο Sharp 300 ευρώ, κουζίνα με κεραμική εστία Pitsos τιμή 350, διθέσιος καναπές τιμή 150, μεγάλο έπιπλο τηλεόρασης 100 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6944-308701.

Πωλούντα ι διάφορα έπιπλα, όπως σιφονιέρα, σύνθετο, κρεβατοκάμαρα κομπλέ, όλα σε άριστη κατάσταση, τραπέζι με καρέκλες, ηλεκτρική κουζίνα Bosch, σε πολύ λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6980-739748. Πωλείται αντίκα τραπεζαρία με 6 καρέκλες και μπουφέ, χειροποίητη του 1948, καρυδιά ψημένη, σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6976-331127, 22510 45046, Έφη. ΠΛΥΣΙΜΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πλένουμε το αυτοκίνητο σας μέσα-έξω με δικά μας εργαλεία, ρεύμα και νερό. Ερχόμαστε οπουδήποτε βρίσκεστε. Πληρ. τηλ. 6939-276505 5. ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ARAMIS Στην Αθήνα. Πληρ. Τηλ 210 6540308 Αυτοκίνητο από 30 ευρώ, 9θέσιο λεωφορείο από 70 ευρώ.


18

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

Α Γ Ο Ρ Α

ΧΡΗΣΙΜΑ ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΦΑ Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΣΑΒΒΑΤΟ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ ΣΥΣ.ΦΑΡ.ΚΟΥΝΤΣΟΥΡΟΣ Δ. & ΕΛ. Καβέτσου 8, Πλατεία Πάρκου Τηλ. 22510 22113 07.45 - 14.00

ΠΑΛΛΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Ερμού 312 Τηλ. 22510 28738 07.45 - 14.00

ΛΑΔΑ ΣΤΥΛΙΑΝΗ Παπαδιαμάντη 9, Χρυσομαλλούσα Τηλ. 22510 43244 07.45 - 20.30

ΣΑΒΒΑΤΟ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 17.30 - 07.45

ΣΥΣ.ΦΑΡ.ΚΟΥΝΤΣΟΥΡΟΣ Δ. & ΕΛ. ΠΚαβέτσου 8, Πλατεία Πάρκου Τηλ. 22510 22113

ΚΥΡΙΑΚΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 07.45 - 20.30

ΣΥΣ.ΦΑΡ.ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ ΑΣ. & Μ. Καβέτσου 36 Τηλ. 22510 25870

ΚΥΡΙΑΚΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 20.30 - 07.45

ΣΥΣ.ΦΑΡ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣ. & ΒΙΡ. Χρυσομαλλούσας 30, Εκκλησία Τηλ. 22510 42922 ΣΗΜΕΙ ΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία 22510 22776 Αστυνομία 22510 41911 Πυροσβεστική 199 Νομαρχία 156 Νοσοκομείο 22510 57700 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Δημ.Θέατρο 22510 37194 Υπ. Αιγαίου 22510 38200 Δικαστήριο 22510 45489 TEΔK 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 2251025670 6973245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α.Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Επαρχείο Αegean Airlines

22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700 -1 22540 22214 -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

Ε Λ Ε Γ Χ Ο Σ

Κ Τ Ε Ο

Ζητείται κοπέλα για φαστ-φουντ στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 6937195296. Ζητείται βοηθός φαρμακείου που να διαθέτει μεταφορικό μέσο (μηχανάκι κ.λπ.). Επιθυμητή η γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή, αποστολή βιογραφικών στη Θυρίδα 96. Ζητείται υπάλληλος για χρωματοπωλείο. Πληρ. τηλ. 22510 45810. Ζητούνται υπάλληλοι γραφείου, για reception, καμαριέρες, μάγειρας ή μαγείρισσα, από ξενοδοχείο στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22510 43111, 46990. Εμπειρία 30 χρόνων στο χώρο του οικιακού προσωπικού, άριστα επιλεγμένο προσωπικό με συστάσεις για φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων, baby sitters, καθαρίστριες, καμαριέρες, λαντζιέρες. Επίσης, εργάτες για αγροτικές-κτηνοτροφικές εργασίες. Πληρ. τηλ. 210 3821550, 210 3821420, 6936890590, φαξ: 210 3821720, email: loukia tsiota@yahoo.gr Ζητείται πωλητής από εταιρεία τροφοδοσίας καφέ και συναφών. Αποστολή βιογραφικών στο info@ blue-line.gr. Πληρ. τηλ. 22530 29277

Από το «Φούρνο με τα ξύλα» ζητείται έμπειρος αρτεργάτης. Πληρ. τηλ. 22510 20011. Εμπορική εταιρεία ζήτα για μόνιμη εργασία, 1 αποθηκάριο και 1 πωλητή, ηλικίας έως 30 ετών, με ερασιτεχνικό δίπλωμα αυτοκινήτου. Πληρ. τηλ. 22510 44410. Εταιρεία Εισαγωγής Ξύλινων Σπιτ ιών & Ειδικών Ξύλινων Κατασκευών. Ζητούνται τεχνίτες ξύλου ή νέοι, που επιθυμούν να ειδικευθούν στις ξύλινες κατασκευές - κεραμοσκεπές κ.λπ.. Πληρ. τηλ. 22510 46890, κ. Χρήστος (6-8 μ.μ.). Ζητούνται κοπέλες για να εργαστούν στην έκθεση της Καλλονής από 5 έως 10 Μαΐου για το Studio Idea. Πληρ. τηλ. 22510 44289, κ. Αργυρώ και κ. Μαρίνα. Ζητείται λαντζιέρισσα για εργαστήριο ζαχαροπλαστικής. Πληρ. τηλ. 6972-815114. Ζητούνται σερβιτόροι για το εστιατόριο «Το Τσουκάλι». Σχετική εμπειρία θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα. Πληρ. τηλ. 22510 48660 και 6976-953553. Η Coca-Cola 3E ζητά merchandiser για το νησί της Μυτιλήνης. Ευχάριστο περιβάλλον. Πληρ. τηλ. 6974448947, κ. Παναγιώτης,

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ

Ζητείται εξωτερικός συνεργάτης εταιρείας με κτηνιατρικά είδη, για προώθηση των προϊόντων της στη Λέσβο. Πληρ. τηλ. 2310 334444 (ώρες γραφείων).

Εταιρεία Εμπορίας Γεωργικών Εφοδίων στην Καλλονή ζητά τεχνολόγο Φυτικής Παραγωγής ή γεωπόνο για μόνιμη απασχόληση. Πληρ. τηλ. 22530 23800 & 6944-818938.

Από ξενοδοχείο στη Σκάλα Καλλονής ζητούνται για εργασία σερβιτόροι άνδρες ή γυναίκες με γνώσεις αγγλικών. Πληρ. τηλ. 6972-955464.

Ζητείται πωλητής/-τρια για κατάστημα επίπλων στη Μυτιλήνη, με γνώσεις αγγλικών και Η/Υ. Πληρ. τηλ. 22710 78488.

Ζητείται πωλητής-πωλήτρια με προϋπηρεσία στις πωλήσεις. Αποστολή βιογραφικών: casaidea@otenet.gr

Ζητούνται α) πεπειραμένος ψυκτικός καταρτισμένος στην επαγγελματική ψύξη, κάτοχος διπλώματος αυτοκινήτου, β) υπάλληλος γραφείου με γνώσεις Κεφαλαίου, πρόγραμμα Office, δίπλωμα μοτοποδηλάτου. Πληρ. τηλ. 22510 48108.

Η ASPIS Real Estate - Κτηματομεσιτικές Συναλλαγές ζητά συνεργάτες ως συμβούλους ακίνητης περιουσίας για το νέο κατάστημα στη Μυτιλήνη. Αποστολή βιογραφικών: με κωδικό θέσης ΣΑΠ στο e-mail: mitilini @ aspisrealestate. gr και στο φαξ 22510 46946. Πληρ. τηλ. 22510 22220, 210 6106560.

Ζητείται πωλητής/-τρια για είδη κομμωτικής και εξοπλισμό κομμωτηρίων. Πληρ. τηλ. 6993-361867, 222510 43034, κ. Μιχάλης. Γνωστό ξενοδοχείο της Πέτρας ζητά προσωπικό, με την ειδικότητα του μάγειρα, του σερβιτόρου και της reception. Πληρ. τηλ. 6974-725031.

κιωμένων ή μικρών παιδιών μέχρι 2 ετών, ή για λαντζιέρισσα. Έχει εμπειρία. Πληρ. τηλ. 6974-472262. Κυρία Ελληνίδα ζητά εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων ή παιδιών. Πληρ. τηλ. 22510 43349. Έμπειρη κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη μικρών παιδιών. Πληρ. τηλ. 6978-840723. Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945985466. Κυρία ζητά εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων-παιδιών, καθώς και την καθαριότητα. Πληρ. τηλ. 22510 43471, 6934-310879.

Ζητούνται κοπέλες για κουζίνα, με εμπειρία, από το εστιατόριο «Martano». Πληρ. τηλ. 22510 24700.

Κοπέλα 35 ετών ζητά εργασία μόνο για απογευματινές ώρες, στην περιοχή της Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 41770 & 6947-021559.

Ζητείται κοπέλα για εργασία σε καφετέρια στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 6970-311187.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Από το Studio Ιdea, ζητούνται άτομα για μόνιμη εργασία σε διανομές, Βαλαωρίτου 32. Πληρ. τηλ. 22510 44289.

ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Κυρία ζητά εργασία για φύλαξη ηλι-

Παραδίδονται μαθήματα Πληροφορικής για την απόκτηση πτυχίων Core/Expert, καθώς και εξειδικευμένων προγραμμάτων. Πληρ. τηλ. 6973-055407. Παραδίδονται μαθήματα Φυσικοχημείας - Μαθηματικών σε παιδιά δημοτικού & γυμνασίου. Πληρ. τηλ. 6973-055407.

Επιστολές Ο δήμαρχος Θερμής, Δημ. Καμενής, για τη Μονή του Αγ. Ραφαήλ

Φυσιολογική η κάμψη μετά από τόσα χρόνια... πό το δήμαρχο Θερμής, Δημήτρη Καμενή, λάβαμε την παρακάτω επιστολή μ’ αφορμή δημοσίευμα του «Ε» για τον εορτασμό του Αγ. Ραφαήλ, την ομώνυμη Μονή, αλλά και για το γενικότερο σχολιασμό του «Ε» για το πρόσωπο της ηγουμένης. Η επιστολή του δημάρχου Θερμής έχει ως εξής: Κύριε Διευθυντά, Με αφορμή το σχόλιό σας με τίτλο «Το μεγάλο θαύμα του Αγίου Ραφαήλ» στο φύλλο της 7-04-2010 του «ΕΜΠΡΟΣ», θα ήθελα να επισημάνω τα παρακάτω: 1) Ο δήμος μας εκπροσωπήθηκε στον εορτασμό της ιεράς μονής Αγίου Ραφαήλ από τον αντιδήμαρχο του δήμου μας κ. Καλογνωμά Ευστράτιο. Προ-

Α

σωπικά θα ήμουν παρών αν δε με απασχολούσε το τελευταίο διάστημα ένα πρόβλημα με τη μέση μου που δε μου επιτρέπει την πολύωρη ορθοστασία. 2) Στο σχόλιό σας διαφαίνεται μια ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός ότι φέτος οι επισκέπτες ήταν λιγότεροι, συνδυάζοντάς το με τα δημοσιεύματα-αποκαλύψεις της εφημερίδας σας, παραγνωρίζοντας εν μέρει την οικονομική κρίση, αλλά και τη φυσιολογική κάμψη μετά από πολύχρονη πολυάριθμη συμμετοχή πιστών. 3) Σε ό,τι με αφορά και όπως δημόσια τοποθετήθηκα, όντως διάκειμαι θετικά προς το πρόσωπο της ηγουμένης για τη σημαντική της προσφορά τόσο στο δήμο Θερμής

όσο και σε ολόκληρο το νησί μας, προσφορά που ηθελημένα κάποιοι θέλουν να παραγνωρίσουν. Όσο γι’ αυτά που της καταμαρτυρούν, δεν είμαι το αρμόδιο πρόσωπο να αποφανθώ, δηλώνοντας απερίφραστα την αντίθεσή μου σε κάθε ενέργεια που αποπνέει οσμή σκανδάλου όπως το χαρακτηρίζετε, αρκεί να αποδειχθεί από τη δικαστική διερεύνηση. Αποφαίνομαι, όμως, για ό,τι βλέπω, για ό,τι εισπράττω από τον κόσμο για το μοναστήρι και την ηγουμένη Ευγενία Κλειδαρά και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το σύνολο σχεδόν των σχολίων είναι θετικά. Σε κάθε περίπτωση είναι δικαίωμα και υποχρέωσή σας να στηλιτεύετε τα «κακώς κείμενα» για κάθε

δημόσιο πρόσωπο, μηδ’ εμού εξαιρουμένου, αρκεί να υπάρχει αντικειμενική προσέγγιση και έλλειψη εμπάθειας που δυστυχώς υποψιάζομαι ότι καθ’ υπέρβαση επιδεικνύετε για το πρόσωπο της ηγουμένης. Ο Δήμαρχος Λουτροπόλεως Θερμής Δημήτρης Καμενής σ.σ. Θα συμφωνήσει ο δήμαρχος μαζί μας ότι η Μονή του Αγ. Ραφαήλ και η ηγουμένη της, όχι μόνο τώρα, αλλά εδώ και χρόνια έχουν αποκτήσει τεράστια προβολή, γεγονός που εκ των πραγμάτων προκαλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, αλλά και του Τύπου. Ο εορτασμός, λοιπόν, του Αγ. Ραφαήλ τη Λαμπροτρίτη στη Μονή δεν μπορούσε να

SUDOKU

περάσει απαρατήρητος. Η απουσία τοπικών αρχόντων, αλλά και του πολύ πλήθους που είχαμε συνηθίσει τα άλλα χρόνια, καταγράφηκε στο «Ε» και σχολιάστηκε. Ασφαλώς το γεγονός αυτό ο καθένας το κρίνει και το ερμηνεύει όπως αυτός νομίζει, και καλά κάνει. Πάντως, το γεγονός ότι η ηγουμένη έχει ομολογουμένως τη δική της μεγάλη προσφορά στο «θαύμα του Αγ. Ραφαήλ» δε σημαίνει ότι είναι στο απυρόβλητο για τα «κακώς κείμενα» που συμβαίνουν, είτε εν γνώσει της είτε εν αγνοία της, στο χώρο της Μονής. Η κριτική γι’ αυτά δεν είναι εμπάθεια, αλλά υποχρέωση του Τύπου που σέβεται την αποστολή και το ρόλο του.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

ΕΥΚΟΛΟ

Σ Α Β Β ΑΤ Ο : 1 0 . 0 4 . 2 0 1 0

ΜΕΤΡΙΟ

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

“ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 18.30 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “ΜΥΤΙΛΗΝΗ” --.--

ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ “ΛΙΣΣΟΣ”

“EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.”

01.00 ΠΡΟΣ ΛΗΜΝΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΠΟ ΛΗΜΝΟ

E Θ N I K H T PA Π E ZA

“ΘΕΟΦΙΛΟΣ” 07.50 ΠΡΟΣ ΒΑΘΥ ΣΑΜΟΥ

415/470156-97

A LP HA BA NK 601-00-2002-008741

ΚΥΡ Ι ΑΚΗ : 1 1 . 04 . 2 01 0

∆ΥΣΚΟΛΟ

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

T PA Π E Z A Π E I PA I Ω Σ

“ΛΙΣΣΟΣ”

5709-017817-954

Γ E N I K H T PA Π E Z A

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

9800145525-7

E M Π O P I K H T PA Π E Z A 85231511

Σ Υ Ν Ε ΤΑ Ι Ρ Ι Σ Τ Ι Κ Η T PA Π E Z A ΛEΣBOY - ΛHMNOY 000432850013

M A R F I N E G N AT I A B A N K 0266727426

19.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

“ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 13.30 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΛYΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤ ΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

“ΜΥΤΙΛΗΝΗ” 19.30 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΠΟ ΒΑΘΥ ΣΑΜΟΥ “ΘΕΟΦΙΛΟΣ” 10.00 ΠΡΟΣ ΛΗΜΝΟ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια


19

ΣABBATO 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

Tη σελίδα επιµελείται η ΤΑΞΙΑΡΧΟΥΛΑ ΛΑ∆Α

με τους Συντοπίτες

Συνάντηση συντοπίτικων συλλόγων στην Αθήνα

Συνεργασία για τα προβλήματα στη Λέσβο Ε ίναι γνωστό το ψήφισμα που εξέδωσαν τα διοικητικά συμβούλια των λεσβιακών συλλόγων της Αττικής, με παραλήπτες δημόσιους φορείς, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για το «πάγωμα» της κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Εκπαίδευσης στη Βρίσα του δήμου Πολιχνίτου Λέσβου. Στην ίδια συνάντηση όπου συζητήθηκε το παραπάνω θέμα, συζητήθηκαν και μία σειρά από άλλα που αφορούσαν στο νησί, αλλά και την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής. Σχετικά με τις υποδομές συζητήθηκαν προβλήματα όπως ο δρόμος Καλλονής Σιγρίου, η παράκαμψη της Άγρας, ο δρόμος Βρίσας - Βατερών και ο βορειοανατολικός άξονας. Στη συνάντησή τους τα προεδρεία των συντοπίτικων συλλόγων ενημέρωσαν επίσης τους παρευρισκομένους ότι για τον οδικό άξονα Καλλονής - Σιγρίου έχει συσταθεί επιτροπή μελών από δέκα χωριά, άμεσα εξυπηρετούμενα από τον παραπάνω οδικό άξονα, η οποία προωθεί το σημαντικό αυτό έργο. Το έργο αυτό θα πρέπει να γίνει στα πλαίσια του Δ΄ Κ.Π.Σ. (ΕΣΠΑ 2007 - 2013), όπως έχει εξαγγελθεί και δεσμευτεί από την Πολιτεία, και πρόκειται να βοηθήσει ριζικά στην ανάκαμψη, την οικονομική τόνωση, την πληθυσμιακή ανάταση των χωριών αυτής της περιοχής, αλλά και όλου του

νησιού, αφού εκτός των άλλων ο δρόμος αυτός θα αποτελέσει και τον υποστηρικτικό χερσαίο άξονα του λιμανιού του Σιγρίου. Άλλα θέματα που συζητήθηκαν είναι: - Η βελτίωση της λειτουργίας των κέντρων υγείας. - Η προστασία του περιβάλλοντος της Λέσβου. - Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λέσβου. «Απαιτούμε τακτικές, ασφαλείς και οικονομικά προσιτές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και ουσιαστική επιτέλους σύνδεση με το λιμάνι του Σιγρίου», σημειώνεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση. Ολοκληρώνοντας, όλοι όσοι παρευρέθηκαν στη συνάντηση θεώρησαν απαράδεκτη την υποβάθμιση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στη Λέσβο. «Οι χαμηλές τιμές λαδιού και γάλακτος και οι πανάκριβες ζωοτροφές έχουν καταστήσει ασύμφορη την εκμετάλλευση αυτών των δύο πλουτοπαραγωγικών πηγών του», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση. Για όλα τα παραπάνω αξίζει να σημειωθεί ότι από την ΟΛΣΑ υπάρχει πρόθεση και πρόταση διοργάνωσης αναπτυξιακού συνεδρίου, ώστε να συζητηθούν διεξοδικά όλα τα θέματα και να γίνουν σχετικές προτάσεις που θα οδηγήσουν στην αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Εκδηλώσεις από τη Λεσβιακή Παροικία ΗΣυγΛμκίεαεσκβσριειαμικρέήάνααΠ:παόροεικκδίαηλΑώθσηενιώςν. προγραμματίζει - Την Τετάρτη 14 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα, στο «Θέατρο Ελπίδα» που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Αριστοτέλους 53 και Σμύρνης 5 - 7, στην πλατεία Βικτωρίας, θα πραγματοποιηθεί ομιλία της Μαρίας Αναγνωστοπούλου για τη λεσβιακή φορεσιά αλλά και προβολή του ντοκυμαντέρ του Περικλή Μαθιέλλη από την Πέργαμο, με θέμα: «Αναμνήσεις ενός πρόσφυγα 3ης γενιάς». Πριν την εκδήλωση, η Λεσβιακή Παροικία θα τιμήσει τη Μαρία Αναγνωστοπούλου για την προσφορά της στα Λεσβιακά Γράμματα και στη διάσωση της παράδοσης του νησιού. - Το Σάββατο 8 Μαΐου τα μέλη της Λεσβιακής Παροικίας πάνε εκδρομή! Αν και μονοήμερη, έχουν να επισκεφτούν αρκετά σημεία αρχαιολογικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος, όπως είναι το Ασκληπιείο, η Επίδαυρος, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κωτσιομύτη και η Μονή Αγνούντος. - Μέσα στο Μάιο επίσης, στις 26 του μήνα, στις 6:30 το απόγευμα, στο «Θέατρο Ελπίδα», η κ. Ντόρα Πολίτη θα μιλήσει με θέμα: «Το χρονικό των αυτόπτων μαρτύρων», που αναφέρεται στις τελευταίες 52 ημέρες πριν την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Λεσβιακής Παροικίας ολοκληρώνεται με οκταήμερη εκδρομή στη γενέτειρα! Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας από την πλευρά του σωματείου είναι η προβολή του νησιού, έτσι ώστε να γίνουν γνωστά τα σημαντικότερα αξιοθέατά του. Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 19 Ιουνίου και δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 15 Μαΐου.


ΓPAMMATA & TEXNEΣ Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή

Το Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης τιμά το Γιάννη Ρίτσο της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ να αφιέρωμα στον κορυφαίο Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσο διοργανώνει την ερχόμενη Τετάρτη 14 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης. Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών του Σχολείου με συμμετοχή τόσο του Θεατρικού Εργαστηρίου του δήμου Μυτιλήνης, όσο και του 11ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης, γίνεται με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή. Όπως εξηγεί η διευθύντρια του του δήμου Μυτιλήνης δύο μοΠειραματικού Λυκείου, Άννα νόπρακτων σε σκηνοθεσία του Κουρασάνη, παρ’ όλο που η ε- Στρατή Βλαστάρη. πέτειος των 100 χρόνων από τη Θα παρουσιαστούν, επιπλέον, γέννηση του Γιάννη Ρίτσου ήταν επτά μελοποιημένα ποιήματα το 2009 - έτος που είχε χαρα- του Γιάννη Ρίτσου από τη μουσικτηριστεί και ως « Έτος Ρίτσου» κό του 11ου Δημοτικού Σχολείαπό το υπουργείο Πολιτισμού -, ου Χρυσούλα Καμπουράκη (πιάμόνο φέτος υπήρξε ο χρόνος να νο), το μαθητή Παναγιώτη Γαλάγίνει σχετική εκδήλωση από το νη (κιθάρα) και τη θεολόγο του Σχολείο. Πραγματοποιείται, μά- Πειραματικού Λυκείου Χρ ύσα λιστα, σε συνεργασία με το Εθνι- Βέκιου (τραγούδι), με συμμετοκό Κέντρο Βιβλίου, που έχοντας χή και της χορωδίας των μαθηαναλάβει τον επιτελικό σχεδια- τών του 11ου Δημοτικού. σμό και το συντονισμό των σχε- Την επιμέλεια της εκδήλωσης έτικών επετειακών δράσεων και χει ο φιλόλογος του Σχολείου εκδηλώσεων, έχει εντάξει το Δημήτρης Πατίλας, ο οποίος μάΠειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης λιστα γνωρίζει πολύ καλά τη ζωή στο πρόγραμμα εκδηλώσεων και το έργο του Γιάννη Ρίτσου, που γίνονται στα σχολεία της αφού αποτέλεσε και το αντικείμενο της διδακτορικής του διαχώρας. τριβής. Η ζωή και το έργο

Έ

του ποιητή… Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει, εκτός άλλων, προβολή διαφανειών με το εν γένει έργο του Γιάννη Ρίτσου - εικαστικό και ποιητικό - απαγγελίες ποιημάτων του καθώς και παρουσίαση από το Θεατρικό Εργαστήρι

… μαζί με μαθητές του εξωτερικού Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή για την εκδήλωση επιλέχθηκε, επιπλέον, λόγω του ότι το Πειραματικό Λύκειο πρόκειται να φιλοξενήσει μέχρι τη Δευτέρα 19 Απριλίου, μέσω του προ-

στη Λ έ σχη Πλω μαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» Ομαδική έκθεση των μελών της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης

στις 9:15 στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου «Πλωμάρι: Αρμενίζοντας στο χρόνο», Διημερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον» στις 20:30 στο θέατρο του ΦΟΜ «150 χρόνια ελληνικού τραγουδιού», με ερμηνεία της δραματικής σοπράνο Ιωάννας Καρβέλα

Δευτέρα 12 Απριλίου γράμματος Comenius με θέμα τα ήθη και τα έθιμα της δεκαετίας τού ‘60 («The fading sixties») στο οποίο συμμετέχει, μαθητές και καθηγητές τόσο από τη Σλοβενία - οι οποίοι καταφτάνουν ήδη από σήμερα - όσο και από το Βέλγιο από την ερχόμενη Δευτέρα. Μάλιστα, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του προγράμματος οι επισκέπτες των δύο χωρών θα συμμετέχουν σε μια σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων από κοινού με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Πειραματικού Λυκείου. Ανάμεσα σε αυτές θα περιλαμβάνονται συνα-

ντήσεις και προβολές εργασιών κάθε σχολείου, στις οποίες το Πειραματικό Λύκειο θα παρουσιάσει θέματα που αφορούν στη ζωή, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό της Ελλάδας και ειδικά της Λέσβου, καθώς και επισκέψεις στα Μουσεία Θεόφιλου και Τεριάντ, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι, αλλά και στο Μανταμάδο, την Πέτρα και το Μόλυβο. Στόχος του προγράμματος είναι επιπλέον η ανταλλαγή απόψεων και η εξεύρεση κοινών στοιχείων και διαφορών μεταξύ των τριών χωρών και των λαών τους.

Έκθεση κολάζ

ΣτομυαΠπάοσυχαέ,γιτνοεπγριαόγτριςαμδμιαακεοκπθέέςσεων που η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης έχει προγραμματίσει μέχρι και τα τέλη Απριλίου, αυτήν τη φορά με μία έκθεση κολάζ του καλλιτέχνη Αλέξανδρου Καραβά, η οποία έχει τίτλο «Songs about Building» (Τραγούδια για τα κτήρια). Πρόκειται για την έβδομη κατά σειρά και προτελευταία έκθεση της χειμερινής περιόδου της χρονιάς, που θα εγκαινιαστεί στις 7:30 το απόγευμα της Δευτέρας 12 Απριλίου, στο χώρο της ΦΕΜ. Ο Αλέξανδρος Καραβάς, όπως σημειώνει η Εταιρεία για το φιλοξενούμενο καλλιτέχνη, έχει γεννηθεί στην Αθήνα το 1975. Αποφοίτησε από την Ανωτέρα Σχολή Καλών Τεχνών μόλις πρόσφατα, έχοντας ασχοληθεί κυρίως με τη ζωγραφική, το κολάζ και τις γραφικές τέχνες. Η δουλειά που θα εκθέσει στο χώρο της ΦΕΜ μέσα στην άλλη εβδομάδα, είναι μέρος της πτυχιακής του εργασίας με τίτλο «Songs about Buildings» και αποτελεί μικτή τεχνική - κολάζ και ζωγραφική - με πρώτη ύλη κυρίως τυπωμένες φωτογραφίες, κομμένες σε βαθμό που το αρχικό τους θέμα να μην είναι αναγνωρίσιμο και συντεθειμένες

Έως αύριο Κυριακή 11 Απριλίου

Σήμερα Σάββατο 10 Απριλίου

Στη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης υνεχίζεται, μετά από το διάλειμ-

● ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα

σε σύνολα, λιγότερο ή περισσότερο αφηρημένα, μιας αρχιτεκτονικής χωρίς κανόνες, με εκφραστικό σκοπό. Η έκθεση του Αλέξανδρου Καραβά θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 16 Απριλίου.

Τρέχουσες και επόμενες εκθέσεις Σημειώνεται ότι αύριο Κυριακή του Θωμά ολοκληρώνεται και η ομαδική έκθεση των μελών της ΦΕΜ που από τη Μεγάλη Δευτέρα έχει ξεκινήσει στη Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος». Πρόκειται για ένα μόνο τμήμα της ομαδικής έκθεσης των μελών της Εταιρείας που είχε γίνει το προηγούμενο καλοκαίρι στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, αφού το υπόλοιπο κομμάτι της βρίσκεται στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΦΕΜ με τη Φωτογραφική Ε-

ταιρεία Κύπρου. Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της Εταιρείας, Δημήτρη Γιασσιά, η έκθεση είχε ήδη πολλές επισκέψεις, ενώ θα είναι ανοιχτή για το κοινό με ελεύθερη είσοδο σήμερα και αύριο, από το πρωί μέχρι και αργά το απόγευμα. Στο πλαίσιο των εκθέσεων που έχουν προγραμματιστεί για το χειμώνα του 2010 στο χώρο της ΦΕΜ, εκτός από την έκθεση του Παγκύπριου Φωτογραφικού Διαγωνισμού 2009 που θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 26 Απριλίου, θα μεσολαβήσει τη Δευτέρα 19 Απριλίου και η έκθεση φωτογραφίας - φωτορεπορτάζ του αντιπροέδρου της Εταιρείας, Μπάμπη Στυλιανίδη, με τίτλο «City Stories», που είχε αναβληθεί τον περασμένο Φεβρουάριο. Β.Χρ.

στις 19:30 στο χώρο της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης Έκθεση κολάζ με θέμα «Songs about Building»

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως Δευτέρα 12 Απριλίου «180 μοίρες», του Νικόλα Δημητρόπουλου (κωμωδία) Πρ ωταγωνιστο ύν: Παναγιώτα Βλαντή, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Μιχάλης Μαρίνος, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Νικολέτα Καρρά, Σοφία Φαράζη Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Σάββατο και Κυριακή του Θωμά στις 19:30 και στις 22:15, Δευτέρα στις 22:15 Έως Τετάρτη 14 Απριλίου «Παραδεισένια Οστά», του Πίτερ Τζάκσον (κοινωνική περιπέτεια) Πρ ωταγωνιστο ύν: Μαρκ Γουόλμπεργκ, Σούζαν Σάραντον, Ρέιτσελ Βάις, Στάνλεϋ Τούτσι, Σάουαρς Ρόναν Ώρες προβολής: Σάββατο και Κυριακή του Θωμά στις 18:45 (Αίθ. 1), Τρίτη και Τετάρτη στις 21:30 (Αίθ. 2) Έως Πέμπτη 15 Απριλίου «Στην άκρη του νήματος», του Μάρτιν Κάμπελ (περιπέτεια) Πρ ωταγωνιστο ύν: Μελ Γκίμπσον, Μπογιάνα Νοβάκοβιτς, Ντάνι Χιούστον, Ρέι Γουίνστον, Σον Ρόμπερτς Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Σάββατο, Κυριακή του Θωμά, Δευτέρα και Τρίτη στις 21:45, Τετάρτη στις 19:00 και στις 21:45, Πέμπτη στις 21:45


ΣABBATO 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

21

ΓPAMMATA & TEXNEΣ

Η Ελληνοαμερικανίδα δραματική σοπράνο Ιωάννα Καρβελά μιλάει στο «Ε»

«Στη Λέσβο βρήκα έμπνευση και ηρεμία»

ο «Ε» σήμερα φιλοξενεί τη δραματική σοπράνο Ιωάννα Καρβελά, δημιουργό του «Opera Lesvos», που σήμερα το βράδυ μαζί με άλλους αξιόλογους συντελεστές θα παρουσιάσει στο κοινό της Μυτιλήνης μια σειρά από δημοτικά και παραδοσιακά τραγούδια, οπερέτες και δημιουργίες σύγχρονων συνθετών, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα 150 χρόνια ελληνικού τραγουδιού, που διοργανώνει ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Μυτιλήνης «Ο Θεόφιλος». Η Ελληνοαμερικανίδα τραγουδίστρια, που σπούδασε φωνητική στη Νέα Υόρκη και στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και ζει στη Λέσβο εδώ και 11 χρόνια, μας μιλάει για την πορεία της στο τραγούδι τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα, για τη σημερινή εκδήλωση, αλλά και για την τέχνη της που μεταλαμπαδεύει ζώντας στο νησί της Λέσβου. Στο πρόγραμμα θα έχουμε και ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη τα βιογραφικά τους και θα δει ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ το κοινό τη μόρφωση που απέκτησαν στο εξωτερικό και την Κυρία Καρβελά, έχετε πει ότι δε προσπάθειά τους να μάθουν θα κάνατε ποτέ μια συναυλία την παραδοσιακή τεχνική, της που δεν έχει «κάτι το ελληνικό πλούσιας παράδοσης από δημέσα της». Η αποψινή συναυ- μοτικά τραγούδια που αναπτυσλία στο θέατρο του ΦΟΜ μάλ- σόταν στην Ελλάδα και την ολον εκπληρώνει απόλυτα αυτή ποία οι ίδιοι είχαν δεσμευτεί να την «υποχρέωση» που η ίδια έ- εντάξουν στη ροή της δυτικής χετε πει πως νιώθετε. Πώς ξεκί- μουσικής που είχε αναπτυχθεί νησε ως ιδέα; ήδη από το 14ο αιώνα. Κάπως «Ναι, ισχύει αυτό που έχω πει, έτσι συναντήθηκαν οι δύο δρόισχύει. Αυτό που προσπαθούμε μοι.» με τη συγκεκριμένη συναυλία, Πόσο εύκολο είναι για μια δραείναι να δώσουμε πληροφόρη- ματική σοπράνο να ερμηνεύσει ση στο κοινό για τη μουσική ι- διαφορετικά είδη τραγουδιού, στορία της χώρας μας, αφού αν που ποικίλουν τόσο ως προς το δεν ξέρουμε το παρελθόν, δεν ύφος, όσο και ως προς την τεμπορούμε να έχουμε δημιουρ- χνική που απαιτούν; γία και στο παρόν. Νιώθω από- «Να μια πολύ καλή ερώτηση. λυτα δεσμευμένη, το βλέπω Είναι πολύ δύσκολο, πρέπει να σχεδόν ως αποστολή…» προσαρμοστείς σε κάθε είδος Θα ερμηνεύσετε, μαζί με τους προκειμένου να έχεις φυσικόάλλους συντελεστές της εκδή- τητα, αφού δεν μπορείς και να λωσης, 24 ελληνικά τραγούδια χαλάσεις τη φωνή, το όργανο από το 1860 και μετά. Πώς επι- αυτό που θα αποδώσει μια υλέχθηκαν τα συγκεκριμένα τρα- ψηλότερη αισθητική. Ένας πιο γούδια μέσα από ένα τόσο με- δυτικός καλλιτέχνης μπορεί να γάλο χρονικό εύρος; μην καταλάβαινε πώς να απο«Πρόκειται για τραγούδια πολ- δώσει τα συγκεκριμένα τραγούλά από τα οποία έχουν εκδοθεί, δια χωρίς να φαίνεται τεχνητός, σε πολύ “σκονισμένα” χαρτιά γιατί με το βυζαντινό μέλος δεν βέβαια, αφού κανείς δεν τα ψά- είναι όλα συγκερασμένα και υχνει, ενώ άλλα έχουν βρεθεί σε πάρχουν και ενδιάμεσα διαστήμπαούλα των συζύγων των συν- ματα. Εμένα με βοηθάει το ότι θετών που τα έγραψαν, οι οποί- είμαι Ελληνίδα· τι να πω, είτε το ες δεν μπορούσαν να κατανοή- έχω στο DNA μου, είτε επειδή σουν την αξία τους. Όλα αυτά μου τραγουδούσε ο πατέρας τα συνέλεξα από διάφορους αν- μου, τα έχω ως ακούσματα και θρώπους που τα είχαν και προ- αισθάνομαι άνετα με αυτά. Εσπαθώ να τα παρουσιάζω όπου ξάλλου, είναι κάτι που έχω πάω, για να δει ο κόσμος τη με- δουλέψει πολύ και έχω δει ότι γάλη ποικιλία της ελληνικής συγκινώ τους Έλληνες, και κάτι μουσικής. Νησιώτικη, δημοτική πετυχαίνω. Αν δεν το έβλεπα, δε μουσική από διάφορα μέρη της θα εκπροσωπούσα τα κομμάτια Ελλάδας, από τα παράλια της αυτά, θα αισθανόμουν άσχημα. Μικράς Ασίας - όλα τα τραγού- Πρέπει, πάντως, να προσεδια κουβαλούν τον πόνο των χθούν όλες οι λεπτομέρειες και ανθρώπων που αναγκάστηκαν έχουμε δουλέψει μήνες για να να φύγουν από τον τόπο τους ετοιμάσουμε το πρόγραμμα με και είναι βασισμένα σε μεγά- τους υπόλοιπους συντελελους ποιητές, όπως ο Σολωμός, στές.» ο Βαλαωρίτης, ο Δροσίνης, ο Ξεκινώντας Καμπίσης. Κατά τη γνώμη μου, το τραγούδι όλοι οι συνθέτες ήταν ήρωες, έχοντας γράψει έργα σε απόλυτη Τι είναι αυτό που σας τράβηξε αρμονία με τα αισθητικά κινή- στο τραγούδι και συγκεκριμένα ματα στη λογοτεχνία και την στην όπερα; ποίηση του 19ου αιώνα, συνυ- «Η αλήθεια είναι πως ήμουν φασμένα και με την πολυτάρα- πιο πολύ άνθρωπος του θεάχη ιστορία του ελληνικού έ- τρου. Αγαπούσα, όμως, ανέκαθνους μετά την Επανάσταση. θεν τη μουσική και ειδικά την

Τ

κλασσική, μάλιστα όσο ήμουν στην Αμερική έπαιζα κιθάρα και τραγουδούσα πολλά φολκ τραγούδια. Κρατούσα τις μουσικές μου σπουδές στο ωδείο παράλληλα με τις πανεπιστημιακές σπουδές και στη συνέχεια αποφάσισα να αφοσιωθώ στη μουσική, ερχόμενη στην Αθήνα για να τελειοποιήσω το πιάνο. Εκεί η δασκάλα μου στο πιάνο και διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, Κρηνώ Καλομοίρη, κόρη του μεγάλου συνθέτη Μανώλη Καλομοίρη, ανακάλυψε τη φωνή μου.» Έτσι προέκυψε και η πρώτη σας δουλειά, που ήταν ο ρόλος της μητέρας στην όπερα του Μανώλη Καλομοίρη «Το δαχτυλίδι της μάνας»; «Μένοντας στο σπίτι της Κρηνώς Καλομοίρη, άκουγα παλιές εγγραφές του πατέρα της. Έτσι ξεκίνησε το πάθος μου για την ελληνική μουσική. Η ίδια άρχισε να μου δίνει μουσική γραμμένη από τα χέρια του πατέρα της και άρχισα να μελετάω, έκανα παράλληλα τα πρώτα μαθήματα τραγουδιού και η φωνή μου βελτιώθηκε πολύ. Με αυτό το έναυσμα προχώρησα και στην όπερα και το 1983 η Κρηνώ Καλομοίρη με παρακάλεσε να τραγουδήσω για τα 100 χρόνια εορτασμού της γέννησης του πατέρα της. Η όπερα του Μανώλη Καλομοίρη “Το δαχτυλίδι της μάνας” ήταν, μάλιστα, η πρώτη ελληνική όπερα που καταγράφηκε ψηφιακά στην Ελλάδα και θεωρείται η έναρξη της ελληνικής κλασσικής δισκογραφίας. Στη συνέχεια παρουσίασα έργα του και στην Αμερική και άρχισε το ενδιαφέρον για το μεγάλο συνθέτη κι εκεί, αλλά και η δική μου καριέρα.»

Λέσβος και όπερα Στη Λέσβο πώς βρεθήκατε; Είχατε κάποιους δεσμούς με το ν η σί ; «Είχαμε έρθει κάποιες φορές διακοπές με το σύζυγό μου, Αντώνη, που έχει καταγωγή από εδώ από την πλευρά της μητέρας του. Το 1999 αποφασίσαμε πλέον να μείνουμε μόνιμα εδώ. Πάντα το αγαπούσα το νησί και αισθανόμουν πολύ ωραία στη Βατούσα όπου μένουμε. Εδώ, βρήκα και έμπνευση και ηρεμία, ενώ παράλληλα ταξιδεύω και στο εξωτερικό για τη δουλειά μου.» Μιλήστε μας λίγο για το «Opera Lesvos». Υπάρχει ενδιαφέρ ον στο νησί για το κλασσικό τραγούδι; «Είναι μια ομάδα που, από το 1999 που πρωτοϊδρύθηκε, προσπαθεί να βοηθήσει τον κόσμο να γνωρίσει την όπερα. Έχω ετοιμάσει περίπου 35 φωνές, προσπαθώντας να τους μάθω

να μη φοβούνται και να βγαίνουν στη σκηνή. Για αρκετά χρόνια δούλεψα και με τη ΔΕΠΤΑΜ και μαζέψαμε πολύ ταλαντούχο κόσμο, νέους ανθρώπους που έχουν δίψα και πάθος γι’ αυτό το είδος τραγουδιού. Κάνουμε δύο με τρεις παραστάσεις κάθε χρόνο. Έχουμε φέρει και πολλούς ανθρώπους από την Αθήνα και από το εξωτερικό. Έχουμε κάνει, μάλιστα, μια ιστορική παρουσίαση ενός έργου του Βέρντι, που γράφτηκε από τον ίδιο για την Οριέτα της Λέσβου, που το 1450 βοήθησε τους Γατελούζους σε ένα από τα κάστρα του νησιού να διώξουν τους Τούρκους πολιορκητές, πολεμώντας τους μαζί τους και εμπνέοντάς τους. Είχε γίνει η παγκόσμια πρεμιέρα στο Όρεγκον και στη συνέχεια έγινε εδώ η πανευρωπαϊκή πρεμιέρα του έργου. Πέρυσι, παρουσιάσαμε το “Ζωή, Έρως και Θάνατος” στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, ένα πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα, με αποσπάσματα από όλους τους μεγάλους Ευρωπαίους συνθέτες που είχαν γράψει πάνω σε κά-

ποιο μυθολογικό θέμα.» Ετοιμάζετε και κάποια άλ λη δουλειά προσεχώ ς; «Σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε το σημερινό πρόγραμμα και σε άλλες περιοχές της Λέσβου, με πρώτη τη συναυλία στο Πνευματικό Κέντρο Βατούσας “Η Μεταμόρφωσις”, το άλλο Σάββατο 17 του μήνα. Θα πάμε ίσως και στο παράρτημα του Πανεπιστημίου της Ινδιανάπολις στην Αθήνα, θα απευθυνθούμε και στην αμερικανική πρεσβεία. Η ιδέα είναι να δείξουμε τα ντόπια ταλέντα, αφού όλοι είμαστε από εδώ και δουλεύουμε εδώ. Επιπλέον, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Για καλ ής, έχει στείλει πρόσκληση στην Ένωση Όπερας της Καλιφόρνια προκειμένου να έρθουν το καλοκαίρι στη Λέσβο για να παρουσιάσουν τον “Οιδίποδα Τύραννο”, στο οποίο θα συμμετέχω κι εγώ. Δυστυχώς η χρηματοδότηση αργεί, ωστόσο αν δεν προλάβει να γίνει αυτό μέσα στο καλοκαίρι, θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο.»


ΥΓΕΙΑ Προδιαθέτουν για εγκεφαλικό επεισόδιο 22

Πρόβλημα τα περιττά κιλά

α περιττά κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα ιταλική μελέτη, η οποία διαπίστωσε ότι όσο παχύτερος είναι κάποιος, τόσο πιο πολύ κινδυνεύει. Η έρευνα (μετα-ανάλυση), που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Stroke», συμπεριέλαβε σχεδόν 2,3 εκατομμύρια άτομα και έγινε από ερευνητές με επικεφαλής το δρα Πασκουάλε Στρατσούλο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Φρεντερίκο ΙΙ» της Νάπολης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με την έρευνα, όχι απλώς οι παχύσαρκοι, αλλά και οι υπέρβαροι έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, κάτι που μπορεί να επιφέρει μόνιμη ανικανότητα στο άτομο και να μειώσει το προσδόκιμο ζωής του. Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια εκδηλώνονται όταν μπλοκάρονται τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο, ενώ τα λιγότερο συχνά αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια λαμβάνουν χώρα όταν προκαλείται αιμορραγία στον εγκέφαλο. Η αύξηση του βάρους αυξάνει διαφόρους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως την αύξηση της πίεσης του αίματος. Η ιταλική μελέτη, που ανέλυσε όλες

Τ

Διατροφή & Υγεία °Ú¿ÊÂÈ Ë Ã∞ƒ∞ ∫√À∆ƒ√§√À*

Στην τελική ευθεία για το καλοκαίρι…

Β

τις μέχρι σήμερα σχετικές επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει διεθνώς, συμπέρανε ότι ένας υπέρβαρος έχει 22% περισσότερες πιθανότητες να πάθει ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ ένας παχύσαρκος 64% περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με ένα άτομο κανονικού βάρους. Οι υπέρβαροι δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ οι παχύσαρκοι έχουν 24% περισσότερες πιθανότητες. Σύμφωνα με τη μελέτη, η παχυσαρκία αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, πέρα από άλλους παράγο-

ντες, όπως το κάπνισμα, η ηλικία και η υψηλή αρτηριακή πίεση του αίματος. Σε έναν άνθρωπο με φυσιολογική αρτηριακή πίεση η παχυσαρκία αυξάνει κατά 6% τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ σε κάποιον με υψηλή αρτηριακή πίεση η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο κατά 25%. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι που θέλουν να αποφύγουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, πρέπει να προσέχουν τα περιττά κιλά, ελέγχοντας την καθημερινή λήψη θερμίδων και κάνοντας τακτική σωματική άσκηση. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γυμναστική κατά την εγκυμοσύνη Ηκειεσαλκατηηφσςρηιεάκγακστυωάμμοταηστύιδκνιήηάςρά-μπορεί να βελτιώσει τη μελλοντική υγεία του παιδιού, ελέγχοντας το βάρος ακόμη και εντός της μήτρας, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism». Οι υπέρβαρες ή παχύσαρκες μαμάδες είναι πιθανότερο να αποκτήσουν μεγαλύτερα ως προς το βάρος παιδιά, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης προβλημάτων υγείας μετέπειτα στη ζωή του. Η μελέτη των επιστημόνων των Πανεπιστημίων του Ώκλαντ στη Νέα Ζηλανδία και του Πανεπιστημίου της Βόρειας Αριζόνα στις ΗΠΑ έγινε σε δείγμα 84 γυναικών που κυοφορούσαν το πρώτο τους παιδί και έδειξε ότι η σωματική άσκηση σχετίζεται με ελαφρώς πιο αδύνατα βρέφη. Αξίζει να σημειωθεί ότι γενικώς αυξάνονται τα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο μελλοντικός μεταβολισμός του παιδιού μπορεί να επηρε-

ΣABBATO 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

αστεί από το ενδομήτριο περιβάλλον και τα βρέφη που είναι σχετικά βαρύτερα για το ύψος τους τείνουν να είναι παχύσαρκα άτομα στη ζωή τους. Οι ερευνητές στην παρούσα μελέτη επιστράτευσαν τις εγκύους και ζήτησαν από τις μισές να χρησιμοποιήσουν στατικά ποδήλατα για πέντε 40λεπτες συνεδρίες κάθε εβδομάδα. Τους ζητήθηκε επίσης να διατηρούν το πρόγραμμα εκγύμνασης μέχρι την 36η εβδομάδα κύησης. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες που αθλούνταν απέ-

κτησαν βρέφη που δεν ήταν κοντύτερα από τα παιδιά των γυναικών της ομάδας ελέγχου, ήταν όμως ελαφρύτερα κατά 143 γραμμάρια κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα σωματικής άσκησης δεν εμπόδισε την ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά μείωσε την ποσότητα του επιπλέον λίπους στα βρέφη. Επιπροσθέτως, η γυμναστική δε φάνηκε να παρεμβαίνει στις φυσιολογικές πιθανότητες της μητέρας να ανταποκρίνεται

στην ινσουλίνη, απαραίτητος μηχανισμός της εγκυμοσύνης που διασφαλίζει ότι το έμβρυο σιτίζεται κατάλληλα. Ο δρ Πωλ Χόφμαν που ηγήθηκε της έρευνας, σημειώνει πως «δεδομένου ότι το μεγάλο μέγεθος γέννησης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, η μετριοπαθής μείωση του βάρους γέννησης μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη υγείας για τα παιδιά, μειώνοντας τον κίνδυνο και μετέπειτα στηνζωή τους.» Πηγή: health.in.gr

ρισκόμαστε στα μέσα του Απρίλη και οι διακοπές του Πάσχα έχουν φτάσει στο τέλος τους. Ένα Πάσχα που φέτος βρήκε τη χώρα μας σε δυσμενείς συνθήκες και τους Έλληνες επιφυλακτικούς και προβληματισμένους. Αλλά οι Έλληνες είμαστε δυνατοί και όλα τα ξεπερνάμε. Και έχουμε μάθει να γλεντάμε τη ζωή μας, όσα προβλήματα κι αν αντιμετωπίζουμε. Και όσο ψαλίδισμα κι αν έχει γίνει στα έσοδά μας, όλοι μας απολαύσαμε τα λαχταριστά πασχαλινά εδέσματα: τσουρέκι, κουλούρια, αρνί, κατσίκι γεμιστό, συκωτάκι, κοκορέτσι, γλυκά και πολλά άλλα. Και μετά το φαγοπότι έρχονται οι τύψεις. Κι αν η ζυγαριά έδειξε παραπάνω και η ζώνη κουμπώνει στην πιο έξω τρύπα, κι αν τα ανοιξιάτικα ρούχα αδυνατούν να κρύψουν τα σημάδια καλοπέρασης, δεν υπάρχει λόγος πανικού και βεβιασμένων κινήσεων. Το καλοκαίρι ναι μεν πλησιάζει, υπάρχει δε όμως αρκετός χρόνος να ρυθμίσετε τη διατροφή σας και να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να επανέλθει χωρίς να ταλαιπωρηθεί και να επιβαρυνθεί. Άλλωστε, είναι πλέον γνωστό ότι οι αποτοξινώσεις και οι δίαιτες-εξπρές σοκάρουν τον οργανισμό και τον αναγκάζουν να αποβάλλει υγρά και μυϊκή μάζα, με μακροχρόνιες συνέπειες στο μεταβολισμό. Γι’ αυτό οπλιστείτε με επιμονή και υπομονή, αλλά και θετική σκέψη και διάθεση και βάλτε ένα πρόγραμμα στη διατροφή σας. - Φτιάξτε ένα εβδομαδιαίο μενού που να περιλαμβάνει μέχρι μία φορά κόκκινο κρέας και εμπλουτίστε το με ψάρι (ψητό ή βραστό), όσπρια και λαδερά (μία - δύο φορές την εβδομάδα), ζυμαρικά με ελαφριά σάλτσα και τυρί τριμμένο (μία φορά την εβδομάδα), κοτόπουλο (μία - δύο φορές την εβδομάδα). - Συνοδέψτε το μεσημεριανό σας με σαλάτα από βραστά ή ωμά λαχανικά με μετρημένη ποσότητα ελαιολάδου (αποφύγετε τα έτοιμα dressing) και μια καλή πηγή υδατάνθρακα (μία - δύο φέτες ψωμί ολικής άλεσης ή μισό με ένα φλιτζάνι ρύζι αναποφλοίωτο ή μακαρόνια ολικής άλεσης ή μία δύο μικρές πατάτες βραστές ή φούρνου). - Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα ισορροπημένο πρωινό, πλούσιο σε ενέργεια και χαμηλό σε λιπαρά. Γάλα ημίπαχο με δημητριακά ολικής άλεσης, αποξηραμένα φρούτα και ανάλατους ξηρούς καρπούς ή τοστ με ψωμί ολικής άλεσης (χωρίς βούτυρο) μαζί με φυσικό χυμό αποτελούν πολύ καλές επιλογές. - Μην ξεχνάτε πόσο σημαντικά είναι τα ενδιάμεσα γεύματα (σνακ) για τη ρύθμιση της πείνας και την καύση τους λίπους. Φρούτα, κράκερ ολικής άλεσης, μπάρες δημητριακών, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και μέλι θα πρέπει να είναι στις προτιμήσεις σας. - Το βραδινό γεύμα θα πρέπει να είναι πιο ελαφρύ από το μεσημεριανό. Υπάρχουν διάφορες προτάσεις: σαλάτα με λίγο τυρί ή αυγό βραστό ή τόνο σε νερό με λίγο ψωμί, τοστ με ένα ποτήρι γάλα ή ακόμη και μισή μερίδα από το μεσημεριανό φαγητό, ενώ γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά για πιο ελαφριές επιλογές. - Μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό. Το νερό είναι σημαντικό για τη μεταφορά των θρεπτικών ουσιών και για την αποβολή των τοξινών. Επιπλέον ενεργοποιεί την καύση του λίπους και καθυστερεί τα σημάδια κόπωσης από μια δύσκολη μέρα. - Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας μαζί με τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία της απώλειας βάρους και λίπους. Η άσκηση, εκτός από καύση θερμίδων, προσφέρει και εκτόνωση από την ένταση της καθημερινότητας, το οποίο όλοι χρειαζόμαστε για να μη συσσωρεύουμε και σωματοποιούμε το καθημερινό άγχος. - Αποφεύγετε το κάπνισμα, τον καφέ και το αλκοόλ. Η νικοτίνη και η καφεΐνη αυξάνουν την κατακράτηση υγρών, ενώ το αλκοόλ παρέχει στον οργανισμό «κενές» θερμίδες (χωρίς θρεπτική αξία), συντελεί στην αφυδάτωσή του και αποθηκεύεται ως λίπος. - Περιορίστε το αλάτι και τις κρυφές πηγές νατρίου (μουστάρδα, κέτσαπ, έτοιμα dressing, αλλαντικά, παστά κ.ά.), καθώς αυξάνουν την κατακράτηση υγρών και εμποδίζουν την καύση του λίπους. Και τέλος, μην ξεχνάτε να εκτονώστε το άγχος της καθημερινότητας. Η έκκριση της κορτιζόλης που προκαλείται από το άγχος αυξάνει την επιθυμία για κατανάλωση λιπαρών και πλούσιων θερμιδικά τροφίμων, ενώ σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους εμποδίζει την απώλεια λίπους. Μην πνίγεστε σε μια κουταλιά νερό και καταστρέφετε τη ζωή σας με αρνητικές σκέψεις σε όλα τα επίπεδα. Η ζωή είναι μικρή με πολλά απρόοπτα και οφείλουμε να γευτούμε κάθε της στιγμή! * Η Χαρά Κουτρολού είναι κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος, πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών.


ΓΙΑΤΑΚΙ

ΣABBATO 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

ΕΙΠΑΝ:

23

!

Το καλό είναι εχθρός του καλύτερου (μη μου πείτε ότι δεν ταιριάζει σε όλα σχεδόν τα ζητήματα σε σχέση με τα ζώα!).

«Το Γιατάκι» επιμελείται η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑ ababoula@hotmail.com

Η «οδύσσεια» ενός υπεύθυνου πολίτη Ο αναγνώστης μας Α.Π. ήρθε σε επαφή μαζί μας για να βοηθήσουμε να βρεθεί ο ιδιοκτήτης ενός σκύλου που περιμάζεψε. Δημοσιεύουμε το μεγαλύτερο μέρος της επιστολής που μας έστειλε, αφού έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να βοηθήσει το ζώο. «Κατ’ αρχάς να σας ενημερώσω ότι πολλές φορές έχω βοηθήσει αδέσποτο ζώο, από την απλή παροχή τροφής, τη σύντομη φιλοξενία, την υιοθεσία του, τον έλεγχό του από κτηνίατρο, μέχρι και αναγκαία επέμβαση λόγω τραυματισμού του και φιλοξενία έως την ανάρρωσή του. Δεν είμαι μέλος κανενός φιλοζωικού συλλόγου. Δεν έχω ασχοληθεί με φιλοζωικούς. Δεν έτυχε. Συνεπώς, δε γνωρίζω τι προβλήματα έχουν και τι αντιμετωπίζουν καθημερινά. Φαντάζομαι ότι από το κράτος δεν υπάρχει χρηματοδότηση ή, αν υπάρχει, είναι ψίχουλα, οπότε ό,τι κάνουν το κάνουν τα μέλη με δικά τους έξοδα. Έτσι καταλαβαίνω ότι υπάρχουν και κάποια όρια αντοχής (οικονομικής; ψυχολογικής; όπως θέλετε πείτε το) των εθελοντών, όπως και περιορισμοί στην παροχή υπηρεσίας/έργου λόγω της μειωμένης ρευστότητας... Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, δεν μπορώ να κατηγορήσω κανένα φιλοζωικό σύλλογο. Αφενός γιατί, όπως είπα, δε γνωρίζω τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν, αφετέρου γιατί κάνουν μια δουλειά που θα έπρεπε να κάνει το κράτος (όπως κάνουν όλα τα ευρωπαϊκά κρά-

τη). Ούτε και είμαι αγανακτισμένος με κάποιο φιλοζωικό σύλλογο συγκεκριμένα. Εδώ δεν τα βάζουμε με κρατικές υπηρεσίες που πληρώνουμε και που δεν κάνουν ούτε το 50% της δουλειάς που θα έπρεπε να κάνουν, και θα τα βάλουμε με τους εθελοντές;! Από εκεί και πέρα, και από όσο έχω πληροφορηθεί στις δυο - τρεις μέρες που ασχολούμαι έντονα με το θέμα (φιλοζωικών, διαχείριση αδέσποτων), υπάρχει μια διαμάχη τόσο μεταξύ των δύο φιλοζωικών που υπάρχουν στη Μυτιλήνη όσο και των Φιλοζωικών με το δήμο. Δηλαδή μια διαμάχη μεταξύ του χειροτέρου συνδυασμού αντιπάλων... Όλων όσοι μπορούν να βοηθήσουν για τη διαχείριση αδέσποτων /χαμένων ζώων. Δεν μπορώ να ξέρω ποιος έχει δίκιο, ποιος άδικο, και ούτε θα ήθελα να κατηγορήσω κάποιον από τους εθελοντές, όπως είπα. Αν ήθελα να το κάνω γενικώς, θα έγραφα στα stray.gr, pets.gr, zoofilia. gr και σε άλλα παρόμοια sites και blogs περί ζωοφιλίας και όχι μόνο (παρακολουθώ και γράφω σε αρκετά fora) για να περιγράψω τα μαύρα μας τα χάλια τοπικά.

Τα μαύρα μας τα χάλια »Όπου δείχνουμε ότι είμαστε ανίκανοι να συνεργαστούμε τοπική αυτοδιοίκηση - εθελοντικές οργανώσεις - απλοί αυτόνομοι εθελοντές, και να έχουμε ένα οργανωμένο σύστημα και ένα καλό αποτέλεσμα στο θέμα φιλοζωίας - διαχείρισης αδέσποτων (και όχι μόνο). Όπου οι δρόμοι είναι και πάλι γεμάτοι αδέσποτα, τα-

λαιπωρημένα ζώα... Όπου όταν κάποιος χάσει το ζώο του, δεν έχει ελπίδα να το βρει αν δεν παρατήσει τη δουλειά του και το σπίτι του για να πάρει τους δρόμους… Όπου κάποιος που θέλει να βοηθήσει, δεν έχει τρόπο να το κάνει εύκολα και άμεσα... πέρα από μια δήλωση στην Αστυνομία. Όπου δε φαίνεται να υπάρχει και η απαραίτητη θέληση να φτιάξει η κατάσταση... ένας - δυο άνθρωποι δεν μπορούν να τα κάνουν όλα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους φιλοζωικούς συλλόγους, άλλα και στους πολίτες. Σε τοπικό επίπεδο, υπάρχει μεγάλος βαθμός αναισθησίας τόσο σε ό,τι αφορά την προστασία και τη διαχείριση των ζώων, όσο και της φύσης γενικότερα. Δεν μπορεί συνέχεια κάποιοι να παρατάνε και κάποιοι να μαζεύουν, είτε αυτό είναι ζώα είτε σκουπίδια... Και ειδικά όταν αυτοί που μαζεύουν είναι εθελοντές... Φανταστείτε να τα παρατήσουν και οι εθελοντές... Δε συνεχίζω γιατί θα καταλήξουμε στο εμφανές έλλειμμα παιδείας που δημιουργεί πάνω από το 50% των προβλημάτων.

Βήματα ευθύνης »Εγώ έκανα ό,τι θα ήθελα να κάνει και κάποιος άλλος που θα έβρισκε το ζώο που έχασα (εφόσον θα είχα κάνει το λάθος να μην του φοράω τουλάχιστον ταυτότητα με όνομα, τηλέφωνο κ.λπ.). 1) Εκανα δήλωση στην Ασφάλεια, 2) Πήγα το ζώο σε κτηνίατρο για έλεγχο για chip (δεν είχε), 3) Ήρθα σε επαφή με τους τοπικούς Φιλοζωικούς Συλλόγους, 4) Ήρθα σε επαφή και δημοσιεύτηκε άμεσα στο διαδίκτυο η εύρεση του σκύλου (δυστυχώς όχι σε τοπικό site). Είναι ένας φιλοζωικός στη Λέρο, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα (himairafound. wordpress. com) και έκανε upload το σχετικό, 5) Ήρθα σε επαφή με την εφημερίδα σας, 6) Εκανα αφίσες στον υπολογιστή με φωτογραφία του ζώου και σχετικό συνοδευτικό κείμενο για να τις κολλήσω σε σημεία της περιοχής που τον βρήκα και σε σημεία μαζικής προσέλευσης κόσμου.»

Τι θα γινόταν αν… Τελικά ο ιδιοκτήτης του σκύλου βρέθηκε μετά και από επέμβαση του φιλοζωικού «Κιβωτός» και ο Α.Π. συνε-

χίζει: «Οφείλω ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στο Σύλλογο “Κιβωτός”, που αν και με μεγάλη καθυστέρηση βοήθησε στο να βρεθεί ο ιδιοκτήτης του σκύλου και να ηρεμήσω και εγώ οικογενειακώς... Γιατί και σκύλο έχουμε, και μικρό παιδί, και εργαζόμαστε, και ο χρόνος περιορισμένος. Και τις τελευταίες δύο μέρες με τη γυναίκα μου κάναμε βόλτα και τα δυο σκυλιά σε κοντινά μέρη με αυτό που βρήκαμε και μαζέψαμε το σκυλί, μήπως και το δει ο ιδιοκτήτης και το αναγνωρίσει. Και είχαμε και τη στενοχώρια τι θα γίνει εάν δεν το αναζητήσει κανείς... Από τους Φιλοζωικούς μού είπαν και οι δυο ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για φιλοξενία. Από τη συνομιλία με την “Κιβωτό” κατάλαβα ότι υπάρχει η δυνατότητα βοήθειας στο θέμα υιοθεσίας. Εγώ θα μπορούσα να κρατήσω την σκυλίτσα για μια δυο εβδομάδες, παραπάνω όχι όμως, καθότι έχω ήδη σκύλο και δεν τα πήγαιναν πολύ καλά μεταξύ τους. Και πάλι καλά που είχα χώρο... Αν δε βρισκόταν ο ιδιοκτήτης και αν δεν μπορούσα να βρω κάποιον να το υιοθετήσει ,τι επιλογές είχα...; Κατ’ αρχήν θα την στείρωνα με δικά μου έξοδα, τουλάχιστον να μη μεγαλώσει το πρόβλημα.»

Προβληματισμοί: Στη συνέχεια της επιστολής ο Α.Π. περιγράφει το πώς ανταποκρίθηκαν οι φιλοζωικοί στην επικοινωνία που είχε μαζί τους και κατανοεί τις δυσκολίες. Όμως προτείνει παρακάτω κάποιες λύσεις που καλό θα ήταν τόσο οι σύλλογοι όσο και ο δήμος να τις εξετάσουν προσεκτικά και να δώσουν τις απαντήσεις τους με έργα. «Συμπέρασμα: Πρέπει τουλάχιστον να δημιουργηθούν κανάλια επικοινωνίας, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να μεταφέρει το μήνυμά του άμεσα και εύκολα σε κάποιον που θα επεξεργαστεί το συντομότερο δυνατόν την πληροφορία και θα τη διοχετεύει στα σημεία που πρέπει. Είτε αφορά εύρεση, είτε απώλεια σκύλου, είτε αναφορά συμβάντος γενικά. Πρέπει και όσοι έχουν το πρόβλημα άλλα και όσοι θέλουν να βοηθήσουν να διευκολύνονται και όχι να δυσκολεύονται, τουλάχιστον στη διανομή της πληροφορίας. - Kάνουν προσπάθειες οι

φιλοζωικοί σύλλογοι να μαζέψουν χρήματα; - Τα ζητούν με τον κατάλληλο τρόπο; Είδα ιδιαίτερη ευαισθησία του κόσμου στο θέμα της ανακύκλωσης, φαντάζομαι θα υπάρχει παρόμοια με το θέμα φιλοζωικών - διαχείριση αδέσποτων, αν όχι μεγαλύτερη. Αρκεί να δημιουργηθούν κατάλληλα κανάλια/σημεία. Μήπως η διοργάνωση κάποιων εκδηλώσεων με σκοπό τη συλλογή χρημάτων για τη διαχείριση αδέσποτων θα είχε καλύτερο αποτέλεσμα από την απλή αναφορά ενός τραπεζικού λογαριασμού στα έντυπα και τα sites των Συλλόγων; Και δεν πιστεύω ότι μπορεί να επικαλεστεί κανείς θέμα κρίσης για να στερηθεί 10 20 ευρώ... Εδώ τόσοι έδωσαν από 20 ευρώ να αγοράσουν μια σαχλαμάρα με το DVD, δε θα δώσουν για τα ζώα που ταλαιπωρούνται... τη στιγμή που μπορεί και το δικό τους ζώο να βρεθεί στην ίδια μοίρα; Πιστεύω ότι πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια από τον κόσμο σε τοπικό επίπεδο πρώτα και έπειτα από το κράτος.... Τι να ζητήσουν από το κράτος... Πότε έδωσε για να δώσει ειδικά τώρα; - Είναι στελεχωμένοι σωστά, με αρμοδιότητες σε ενεργά άτομα; - Υπάρχει προθυμία συνεργασίας γενικά ή πάλι κυριαρχεί το ελληνικό σύνδρομο του ποιος θα είναι πρόεδρος και ποιος θα φαίνεται; […] Μιλάμε για εθελοντές και οι εθελοντές πρέπει να είναι ενωμένοι και όχι διασπασμένοι... Ας επικροτήσουμε την καλύτερη προσπάθεια λοιπόν και ας αγνοήσουμε τη μέτρια. Ούτως ή άλλως, στην πορεία υπερισχύει ο αποδοτικότερος. Ίσως αναρωτηθείτε γιατί τα έκανα όλα αυτά... Γιατί έχασα πέρυσι το σκύλο μου άλλα - και απερισκεψία μου δεν του φόραγα ταυτότητα. Θα μπορούσαν να τον χτυπήσουν αυτοκίνητα, να τον κλέψουν, να φάει φόλα, διάφορα... καταλαβαίνω λοιπόν πώς νιώθει κάποιος που χάνει το ζώο που αγαπάει, για το λόγο αυτό προσπαθώ να βοηθώ όσο μπορώ. Ελπίζω να έγινα κατανοητός. Και πάλι ευχαριστώ πολύ για τη διάθεση να βοηθήσετε και την άμεση ανταπόκριση.»

µήπως χρειάζεστε βοήθεια από ειδικούς; ΚΑΛΕΣΤΕ... ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΙΚΡΩΝ ΖΩΩΝ

Λίνα Τεντόµα - Ζερβού Θεοφιλοπούλου 6 τηλ. 22510-25200

Κτηνιατρικό Κέντρο www.ktiniatrikokentro. com Ερεσού 11, τηλ 22510-28250 Υποκατάστημα Σκόπελος Γέρας τηλ.: 22510 84250, 6944790131

Πρότυπο Κτηνιατρείο Λέσβου ∆. Μαλάκης Β. Καρβέλλης Αερ. Γιανναρέλλη 66, τηλ. 22510-46488 e-mail: vetmed@otenet.gr

Τουρβαλή Μυρσίνη Βουρνάζων 15-17, τηλ. 22510-28838

Καλλωπισµοί µικρών ζώων ✓Πόλυ Βουλγαρέλη, Grooming - pet shop «Γιατάκι» Θεόφιλου Χατζηµιχαήλ 21, τηλ. 22510 22765 ✓Βίλλα Σίμπα Σιμούλη Εύα Καλλωπισμοί, φιλοξενία, νοσηλεία Παγανή Μυτιλήνης Τηλ. 22510-44471 & 6932-549955

Aγροτικά Kτηνιατρεία Πέτρας 22530-41142 Mανταµάδου 22530-61032 Πλωµαρίου 22520-32322 Kαλλονής 22530-22317 Aγιάσου 22520-22288 Άντισσας 22530-50351 Μυτιλήνης 22510-47428

Φιλοζωικοί Σύλλογοι: ✓Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων « Η ΚΙΒΩΤΟΣ» 6937400469 kivotosmytlgmail.com ✓Φιλοζωικός Σύλλογος Λέσβου “Ο ΠΑΝ” 22510-47710 ✓Ζωοκοµείο Λέσβου: Αγία Παρασκευή 22530-32006

ΧΑΘΗΚΕ το Μυτίκι, αρσενικό, μικρόσωμο, 10 κιλά. Άσπρο με μαύρο και καφέ. Δε φοράει λουράκι, έχει χτυπημένα τα πίσω πόδια. Παρακαλούμε πολύ, αν τον βρείτε ή τον είδατε, επικοινωνήστε στα 6974078553, 6982-317214, 22510 24217.


!

AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται ο MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ και ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ

ΜΠΑΣΚΕΤ Αν και προηγούνταν σχεδόν σε όλο το παιχνίδι, η Γέρα με τραγικά λάθη στο τελευταίο δεκάλεπτο, κατάφερε να χάσει από την Αναγέννηση Ρόδου και να αποχαιρετίσει πρόωρα το όνειρο της ανόδου

ΣABBATO 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010 Την πρώτη κατ’ ιδίαν συζήτηση με το νέο Πρόεδρο της ΑΕΚ, Σταύρο Αδαμίδη, είχε ο Μιχάλης Παυλής. Ο νεαρός Μυτιληνιός επιθετικός, που με δικό του πείσμα παρέμεινε στην ΑΕΚ, τις αρκετές φορές που του προτάθηκε να δοθεί δανεικός, φαίνεται ότι θα ανταμειφθεί με νέο συμβόλαιο. Άλλωστε πολλάκις έχει δηλώσει: «Δεν με ενδιαφέρει να αγωνιστώ σε άλλη ελληνική ομάδα»!

Άξια της μοίρας της… νηση να προηγείται 6460, 1.30΄΄ πριν το τέλος. Εκεί όμως που όλα έδειχναν πως η Γέρα θα έφευγε ξανά με πικρή γεύση από τα μπαράζ, ήρθε η αντεπίθεση, για να φτάσουμε έπειτα από δύο χαμένες βολές του Πουζουκάκη, στο 64-62, στην τελευταία επίθεση του αγώνα. Εκεί ο Γιάννης Ζεστός με διπλή προσπάθεια μέσα στη ρακέτα, ισοφάρισε στην εκπνοή, με τον πάουερ φόργουορντ της Γέρας, να ζητά και φάουλ, όμως τους διαιτητές να κλείνουν τα μάτια σε μία φάση που μπορούσε να κρίνει και το παιχνίδι!

Παραδόθηκε οτέ άλλοτε στην πρόσφατη ιστορία του λεσβιακού μπάσκετ και δη της Electronet Γέρας, το όνειρο της ανόδου στη Γ΄ Εθνική, δεν ήταν τόσο κοντά… Οι παίκτες του Γιώργου Μάγειρα για 35 και πλέον λεπτά, όχι απλά άγγιξαν το όνειρο, αλλά το βίωσαν κιόλας. Η μοίρα όμως, ή η ατυχία, άφησε ξανά την ομάδα του Παπάδου με τις εντυπώσεις. Η Αναγέννηση έπεσε κυριολεκτικά από την… Ακρόπολη και βρήκε πορτοφόλι, επικρατώντας με το «μαγικό» 80-70, που διαμορφώθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα της παράτασης. Νωρίτερα η Electronet που προηγούνταν στο σκορ από την αρχή του αγώνα, φτάνοντας ακόμα και στο +10, περίπου 15 λεπτά πριν το τέλος του αγώνα, σπατάλησε ούτε μια, ούτε δύο, αλλά πέντε ευκαιρίες να τελειώσει το ματς, και πάλι καλά που έσωσε στο τελευταίο δευτερόλεπτο της κανονικής διάρκειας, την παρτίδα, στέλνοντας το ματς στην παράταση (6464), με παλικαρίσιο καλάθι του Γιάννη Ζεστού. Ας σημειωθεί ότι στη φάση της ισοφάρισης στην εκπνοή, υπήρχε υποψία φάουλ στον αρχισκόρερ της Γέρας, με τους διαιτητές ωστόσο να κλείνουν τα μάτια και να επιλέγουν τη λύση του… Ποντίου Πιλάτου, δεί-

Π

χνοντας παράταση.

Ιδανικό ξεκίνημα

Δεν τη σκότωσε και… ήρθε το θρίλερ

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για την ομάδα του Γιώργου Μάγειρα. Στην επίθεση, η Electronet βρήκε νωρίς, καλό ρυθμό με τα αδέλφια Ζεστού να βρίσκουν με διαφόρους τρόπους, το δρόμο προς το καλάθι της Αναγέννησης. Μίας ομάδας, οργανωμένης μεν, που δεν είχε καμία σχέση ωστόσο με την «υπερομάδα» για τα δεδομένα των μπαράζ, περσινή ομάδα της Ρόδου, Διαγόρα. Το πρώτο δεκάλεπτο έληξε, με τη Γέρα να κατέχει βραχεία κεφαλή στο σκορ (2219) και τους Ροδίτες να δείχνουν χτυπητές αδυναμίες μέσα στη ρακέτα. Με την έναρξη του δευτέρου δεκαλέπτου, η Γέρα πάτησε ακόμα περισσότερο γκάζι φτάνοντας στο 30-22, με τις βοήθειες από τον πάγκο, να δίνουν κι αυτές λύσεις στο σκοράρισμα, με τον Χατζ ηντάνο αλλά και τον Βολικάκη να πετυχαίνουν σημαντικά τρίποντα, όταν η άμυνα της Αναγέννησης έσφιγγε. Η λήξη του ημιχρόνου βρήκε τη Γέρα μπροστά στο σκορ με 3732, η οποία ωστόσο θα μπορούσε να ήταν διψήφια. Όμως η επιπολαιότητα και η νευρικότητα των παικτών της Γέρας, που έχασαν μέχρι και τρία λέι-απ στον αιφνιδιασμό, κράτησαν στο παιχνίδι την Αναγέννηση.

Με το ξεκίνημα της επανάληψης, η ομάδα του Γιώργου Μάγειρα άνοιξε το ρυθμό και βελτιώνοντας κατά διαστήματα την άμυνά της, έτρεξε ένα σερί, φτάνοντας στο σημείο να προηγηθεί με 4737, 14 λεπτά πριν το τέλος του αγώνα. Όλα έδειχναν πως εύκολα ή δύσκολα, η Electronet θα κατάφερνε αυτό που αποπειράθηκε ανεπιτυχώς πέντε φορές τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά από τη στιγμή που οι Ροδίτες έχαναν το έναν μετά τον άλλο παίκτη τους, με πέντε φάουλ. Κάπου εκεί όμως ήρθε το μπλακ-άουτ. Η άμυνα της Αναγέννησης προσαρμόστηκε πάνω στο Γιάννη Ζεστό, με το καλάθι ξαφνικά να «μικραίνει» για τους πρωταθλητές Λέσβου. Αντίθετα, η Αναγέννηση βελτιώθηκε τόσο από τη γραμμή των 6,25μ., αλλά και κάτω από τη ρακέτα, και με κορυφαίο τον Πουζουκάκη, γύρισε το παιχνίδι στις αρχές της τέταρτης περιόδου. Πέντε λεπτά πριν το τέλος, οι Ροδίτες προηγούνταν με 60-55, με τον Ιορδάνους όμως, με καθοριστικό τρίποντο, να φέρνει το ματς ξανά στα ίσια τρία λεπτά πριν το τέλος. Οι δύο επιθέσεις που ακολούθησαν από πλευράς Γέρας, δεν είχαν ευτυχή κατάληξη, με την Αναγέν-

Στην παράταση, η Αναγέννηση παρά το σοκ της ισοφάρισης στο τελευταίο δευτερόλεπτο, έδειξε πιο ψύχραιμη και προηγήθηκε με 70-68 τρία λεπτά πριν τη λήξη. Αντίθετα η Γέρα έχασε πάλι ουκ ολίγες ευκαιρίες να πάρει τη νίκη, αλλά δύο συνεχόμενα λάθη του Φράγγου στην επίθεση, και δύο βιαστικά σουτ του Γιάννη Ζεστού, έβαλαν ταφόπλακα στο όνειρο. Ενδεικτικό της απογοήτευσης των παικτών της Γέρας για την εξέλιξη του παιχνιδιού, είναι το τελικό σκορ… Αφού το 74-70, 30΄΄ πριν τη λήξη, έγινε 80-70. Συνοψίζοντας, θα λέγαμε πως η Γέρα έχασε μοναδική ευκαιρία για την άνοδο, αφού ο πιο ανταγωνιστικός της αντίπαλος, έδειξε πως ήταν του χεριού της και μάλιστα σε μέτρια μέρα. Καθοριστικός παράγοντας για την οικονομία του αγώνα, πέραν των τραγικών λαθών στην επίθεση πριν το τέλος του κανονικού αγώνα και της παράτασης, έπαιξε και το τραγικό ποσοστό στις ελεύθερες βολές. Όμως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός πως σε όλα τα κρίσιμα χρονικά σημεία του παιχνιδιού, η Γέρα δεν είχε ψυχραιμία και καθαρό μυαλό. Και σε αυτό σίγουρα φταίει το μη ανταγωνιστικό πρωτάθλημά μας, καθώς και η έλλειψη της στο ρόστερ,

κυρίως στη θέση του πλέι μέικερ και του σέντερ. Ο προπονητής της ομάδας, Γιώργος Μάγειρας, δήλωσε μετά τη λήξη του ματς στο «Ε»: «Μας έ-

γιάννης 7, Πουζουκάκης 23(2), Γερονικόλας, Μακρής 32(6), Μοσχής 2, Τσαλίκης 3, Ροδίτης. Electronet ΓΕΡΑ (Μάγε ιρας): Ιορδάνους 6, Κακα-

ΛΗΜΝΟΣ

Ακόμη πιο κοντά στον τίτλο ο Ηρακλής! δώρο πήρε ο πρωτοπόρος Ηρακλής ΑτσιΈνακής,ακόμη αυτή τη φορά από τον Αργοναύτη, ο οποίος νίκησε στο ντέρμπι με 4-2 τον Κεραυνό Αγίου Δημητρίου και τον έθεσε οριστικά εκτός διεκδίκησης πρωταθλήματος. Την ίδια ώρα, ο Ηρακλής έκανε υγιεινό περίπατο νικώντας μέσα στο Κοντοπούλι, την Ηφαιστία με 17, αυξάνοντας έτσι τη διαφορά στους οκτώ βαθμούς. Ο Κυπελλούχος ΕΠΣ Λέσβου θέλει μόνο ένα βαθμό στα επόμενα τρία παιχνίδια, ώστε να κατακτήσει και μαθηματικά τον τίτλο. Τα άλλα δύο παιχνίδια της 11ης αγωνιστικής, τελείωσαν χωρίς να υπάρξει νικητής. Στο Θάνος, η τοπική ομάδα παραχώρησε ισοπαλία με 1-1 στο Διαγόρα, ο οποίος μάλιστα έχασε πέναλτι στις καθυστερήσεις. Αγγλικό σκορ (3-3) σημειώθηκε στην αναμέτρηση του Άρη με τον Αητό στο Μούδρο, με τη γηπεδούχο ομάδα να ισοφαρίζει στις καθυστερήσεις του αγώνα.

Τα αποτελέσματα 11η αγωνιστική Ηφαιστία-Ηρακλής Αργοναύτης-Κεραυνός Άρης-Αητός Θάνος-Διαγόρας

1-7 4-2 3-3 1-1

Η βαθμολογία σε 11 αγώνες 1. Ηρακλής 2. Κεραυνός 3. Αργοναύτης 4. Αητός 5. Διαγόρας 6. Άρης 7. Θάνος 8. Ηφαιστία

μεινε η πίκρα από το χαμένο ματς, ειδικά από τη στιγμή που στο μεγαλύΠεριφερειακό τερο διάστημα της κανο(ώρα 5μ.μ.) νικής διάρκειας, ήμασταν 25η αγωνιστική μπροστά στο σκορ. Προ(Σάείμαι ββατοαρκετά 2 μ.μ.)ικασωπικά Αιολικός-Δάφνη νοποιημένος από την αΚυριακή (11-4-10) πόδοση των παικτών. Αχαρναϊκός-ΑΕΛΚ (2.30 μ.μ.) Μπορώ να πω πως παίΚορωπί-Ολυμπιακός Λ. ξαμε ανέλπιστα Προοδευτική-Μαρκό καλά και ανΆρης είχαμε Αμφ.-ΑΕ καλύτερα Περάματος ποσοστά από Κερατσίνι-Αήττητοςτη γραμμή των Ελλάςελευθέρων Ποντ.-Αμφιάλη βολών, αλλά και καθαρό Διαγόρας-Ωρωπός (3 μ.μ.)μυαλό στην τέταρτη περίοδο, θα μπορούσαμε Σάββατο (1να 0-4έχουμε -10) καλύτερη Α΄ τύχη.» Κατηγορία Το φιλμ(ώ τορυα α5γμώ.νμα.): 19-22, 10η32-37, αγωνιστι52-51, κή 64-64 (κ.α.), 80-70 Αλκιβιάδης-Ατρόμητος (παρ.) Αναγέννηση Γέρας-Θύελλα ΑΝ Α Γ ΕΝΝΗΣ Η Ρ ΟΔ ΟΥ Αιγέας-Κεραυνός ( ΦΠαλλεσβιακός-Ορφέας ρ ύδας): ΠαπανικολάΜήθ.-Όλυμπος ουΑρίων 4(1), Καστέλλας 7(1), Αετός-Φίλια Καμπουράκης 2, Καρα-

34 26 22 17 14 11 9 6

38-10 29-14 29-15 8-23 13-16 18-28 15-32 12-32

γιάννης 2, Βολικάκης 10,

Καραχάλιας 5, Χρυσός 3, Η ΛΕΣΒΟΣ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΛΑ Ζεστός Ι. 22(2), Ζώιτος

Αστέρας Νίκης-Βύρων (Κυριακή) 1, Ζεστός(Κυριακή) Γ. 8(1), ΧατζηΔόξα-Ερμής

ντάνος 5, Φράγγου 8 Κυριακή Β΄ κατηγορία 6η αγωνιστική

Αρίων Μήθ.-Εθνικός Βασιλικά-Παπανικολής ΑΕΜ-Αίας Λιονταράκια-Προοδευτική Ανδρονικάς-Αχιλλέας

Λήμνος 12η αγωνιστική Α΄ όμιλος Αργοναύτες-Ηφαιστία Ηρακλής-Θάνος Κεραυνός-Άρης Διαγόρας-Αητός

9η αγωνιστική Β΄ όμιλος Αστραπή-ΑΕ Λήμνου Αγ. Γεώργιος-Φιλοκτήτης Ρεπό Κορνός


25

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

EKΔHΛΩΣEΩN CATERING ΛEMBOYPΓEIO

ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΗΜΕΤΕΡΟΝ Λαδάδικα Ανοιχτά από Πέμπτη έως Σάββατο Τηλ. 22510 45100 Κιν. 6932-520999

YΛIKA ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

Παναγιούδα, Mυτιληνής Tηλ. 22510 32222 Kιν. 6948580463

ΞENOΔOXEIO ZAΪPA - KTHMA EΛIA & ΘAΛAΣΣA Σκάλα Λουτρών Tηλ. 22510 91100

EΔEΣMATOΠOIEIO

EΣTIATOPIA ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ Ξενοδοχείο, μπαρ, εστιατόριο Καθημερινά ανοιχτά μεσημέρι βράδυ Παρασκευή - Σάββατο βραδιές πιάνου Τηλ. για reserve 22510 45857, 44466

EMΠYPIEΣ Zυθεστιατόριο Από Τετάρτη έως Κυριακή Λαδάδικα Tηλ. 22510 45100

Catering and fast services Aλυφαντά, Tηλ. 22510 41122

KABEΣ - ΠOTOΠOIIEΣ ΚΑΒΑ ΣΑΝΤΟ Παράκαμψη Μόριας Τηλ. 22510 32810 Ηλ. Βενέζη 10, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 43543 Πέτρα τηλ: 22530 41830 E-mail: SANTO1@OTENET.GR

ΣΠΟΡ

ΛEMBOYPΓEIO Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 Kιν. 6948580463

ΤΑΚΗΣ Ψαροταβέρνα Παναγιούδα Τηλ. 22510 31342

FOUR SEASONS by MAYOTE Bistro - piano restaurant Tηλ. 6979325911

ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΑ Κομνηνάκη 30 Τηλ. 22510 29613

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 22510 28177

5x5 EURO 2004 Γήπεδα ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8 Βαρειά Μυτιλήνης τηλ. 22510 46884 & 6977987994

SPANOS Γήπεδα Ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8 Εθν. Οδός Μυτιλήνης - Παναγιούδας Tηλ. 22510 32774 & 6948591839

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΟΜΗΣΗ & Κιν. 6942964208

ΒΑΓΙΕΣ Ταβέρνα Ακρωτήρι Τηλ. 22510 43532

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ Πηγαδάκια Γέρας. Ζωντανή Μουσική κάθε Παρασκευή και Σάββατο Τηλ. 2251093484 & 6973741809

ΒΑΦΕΙΟΣ Ταβέρνα Ανοιχτά κάθε Σάββατο βράδυ, Κυριακή μεσημέρι & γιορτές μεσημέρι. Tηλ. 22530 71752

CAFÉ-BAR FOUR SEASONS by MAYOTE Kανόνι Θερμής Tηλ. 22510 71971

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 6932520999

OCEANIS Πλωμάρι Τηλ. 22520 31925

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ ΑΣΤΡΟ (ΤΟ) Ερμού 5 Τηλ. 22510 44540

ΠΙΤΑ ΜΑΚΗΣ Πλατεία Αλυσίδας Delivery: 22510 42397 & 42597 Tώρα και online παραγγελίες www.pita-makis.gr

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ

ΑΙΘΟΥΣΕΣ

AL-DECO Χατζημανωλάκης Σταύρος 8ο χλμ Περιφ. οδού Μόριας Τηλ. 22510 32855

IGNIS ΠETPA Aφεντούλης Iωάννης Nέες Kυδωνιές Τηλ. 22510 94040, 94101

ΕΥ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ Πόρτες, Παράθυρα. Συνθετικά Κουφώματα KÖMMERLING Αερ. Γιανναρέλλη 44α Τηλ. 22510 27833

ΜΗΛΙΟΡΕΛΛΗΣ ΝΙΚΟΣ Καυσόξυλα, Μετακομίσεις, Μεταφορές, Πέτρες Mυστεγνών, Εξέδρες εκδηλώσεων, Επικουρικές υπηρεσίες θεαμάτων, οικοδομικά υλικά, γενικές επισκευαστικές εργασίες. Τηλ. 6942261001, 6946004444 & 22510 43129.

ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ/ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικό εργοστάσιο παραγωγής με υπερσύγχρονα μηχανήματα (CNC). Κουφώματα Γερμανικού Τύπου - Εσωτ. Πόρτες - Θωρακισμένες Πόρτες - Σκάλες Εσωτ. Χώρου Αλυφαντά. Τηλ. 22510 46307

KΛEIΣTHKATE EΞΩ;

KATAΣKEYAΣTIKEΣ ETAIPEIEΣ ΠPAΞIΣ A.E. Πωλήσεις κατασκευές Tηλ. 22510 44242

ΣΓOYPEΛΛHΣ Aργύρη Eφταλιώτη 13 Tηλ. 22510 26777

BLUE LINE A. Kαλλονή Τηλ. 22530 29277 B. Xίος, Kαρφά 34, Kοντάρι Tηλ. 22710 33470

ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Ικτίνου 2, Τηλ. 22510 41244 & 6947202221

ΕΤΟΙΜΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ STAR BETON Βιομηχανία έτοιμου σκυροδέματος και δομικών υλικών με πιστοποίηση ISO-9001 Λακέρδα Αλυφαντών, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 46446 - 22510 46776 Φαξ 22510 46756

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ EΡΓΑΣΙΕΣ ΚΟΚΩΝΗΣ ΒΛΑΣΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΚΤΗΡΙΑ (ΝΕΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ, ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ) Τηλ. 6932392591

ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΣΥΣΚΕΥΩΝ Service και επιδιορθώσεις μικρών ηλεκτρικών συσκευών, αλυσοπρίονων, μηχανών πετρελαίου, βενζινοκινητήρων κ.λπ.. Παραλαβή και παράδοση στο χώρο σας. Πληρ. τηλ. 6949-

Διασταύρωση Αγ. Παρασκευής Καλλονής Τηλ. 22530 22685 & 23420

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ

Κλειθροποιός από το 1974 Αξιόπιστα Επώνυμα Προϊόντα Γερμανικά: Abus, Burk, Dom Ισραήλ: Yardeni Γαλλικά: Iaperce Frofaux Ιταλικά: Cisa όλη την γκάμα Ελβετικά: Ceso Αγ. Ειρήνης 2, Μυτιλήνη 22510 20317, 942420803

ΘΕΡΜΑΝΣΗ KΛIMATIΣMOΣ MANTZΩPOΣ Eλ. Bενιζέλου 10 Τηλ. 22510 42248

ΑΛΟΥΜΙΝΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΙΔΗΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΤΥΡΑΝΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ & ΑΝΤΩΝΗΣ Πλωμάρι Πληρ. τηλ. 22520 31172

ΤΕΝΤΕΣ

Καθαρισμοί χώρων - καταπολέμηση εντόμων, τρωκτικών, επαγγελματική διαχείριση κτηρίων Καβέτσου 10 (β΄ όροφος) 22510 37415, 6937-407221 e-mail: es-karag@otenet.gr

ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Μόρια Λέσβου Τηλ. 225103 1616 & 6942625198

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ Συνεργείο Kαθαρισμού Kαθάρισμα κτηρίων, εμπορία απορρυπαντικών Aκρωτήρι Mυτιλήνης 22510 46540, 6974801110

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52 Μυτιλήνη 22510 32400

EIΔH YΓIEINHΣ OIKOΣ Mητροπόλεως 7, Παγανή Μυτιλήνης Τηλ. 22510 24788

ΠANTAZOΠOYΛOΣ Aγ. Θεράποντος 7 Τηλ. 22510 41488

ΚΑΛΥΜΝΙΟΣ ΑΒΕΕ

Σέρεσλη Μαριάνθη Eρμού 151 Τηλ. 22510 28547

Η/Υ AΓOPA-EΞOΠΛIΣMOΣ USHOP MYTIΛHNHΣ Aγ. Eιρήνης 7, Tηλ. 22510 45453

ANAKYKΛΩΣH ANAΛΩΣIMA THE PRINTER SHOP H μεγαλύτερη Γερμανική Eταιρεία αναγόμωσης μελανιού στη Mυτιλήνη Ίμβρου 2, Tηλ. 22510 23540

Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παγανή Μυτιλήνης ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 60 ΙΠΠΟΥΣ KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO (FORKLIFT - ΚΛΑΡΚ) Τηλ. 22510 29419 & 6944324667

IVECO ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ Δημήτριος Κομνηνός Πρινέρι Mόριας Tηλ. 22510 43262

MHXANAΓPOTIKH A.E. Λάρσος, Πλησίον KTEO Eπαρ. δρ. Mόριας - Kαλλονής Tηλ. 22510 22211

ΓEΩPΓIKA MHX/TA ΣΩTHPAKHΣ Παπάδος Γέρας Tηλ. 22510 84400

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ BIBΛIO ΠAΠAΣΩTHPIOY Eρμού 211 Στον επάνω όροφο θα βρείτε και σχολικά βοηθήματα! Tηλ. 22510 23388 Fax. 22510 23317

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΙΦΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Tηλ. 22510 41450, 41364, 26920 FAX: 22510 26910

TAXYMETAΦOPEΣ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ

ΜΕΔΟΥΣΑ Aγ. Συμεών 3, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 28036, 22530 22921

GIANNOULIS INTERIORS Αγ. Ειρήνης 8α Τηλ. 22510 45830

ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Casa Ideale Λάρσος, τηλ. 22510 42222

ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Ideal strom Kαβέτσου 13 τηλ. 22510 41271

EΠIΓPAΦEΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΣIMOΣ Aερ. Γιανναρέλλη 61 Tηλ. 22510 41805

KOPNIZEΣ AFISORAMA Ερμού 60, Tηλ. 22510 45019

AVANTI Όμιλος Χρηματοασφαλιστικών προϊόντων Παναγιώτης Λιόλιος Πλωμάρι Τηλ. 22520 33751 & 22520 33753 Κιν. 6944508686

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA KATEPNEΛHΣ ΛEYTEPHΣ KOMNHNOΣ OΔYΣΣEAΣ

Κορνίζες, επεξεργασία σε ξύλο και καμβά Καβέτσου 44, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45449

Hρ. Πολυτεχνείου 4, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40833, 41833

ΜΥΡΙΤΖΗΣ Π. ΙΑΤΡΕΛΛΗΣ Ι. Ο.Ε. Αρίονος 17, Μυτιλήνη Τηλ: 22510 27430 Fax: 22510 43185

ΠANΣEΛHNAΣ ΣTPATHΣ Αλκαίου 26, Μυτιλήνη Τηλ/Fax: 22510 28017 Π. Bοστάνη 14, Τηλ. 22510 42028

ΕΝΔΥΜΑΤΑ PROTAGONISTI Γυναικεία & Ανδρικά Ενδύματα Εισαγωγής Σαπφούς 5, τ. 22510 37966

ΝΥΦΙΚΑ-ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ Αριστειδοπούλου Ρούλα Ερμού 193 - 195 Τηλ. 22510 22753

ΦΩTIOY

Αερ. Γιανναρέλλη 50 22510 45912, 37731 Εκτός από ταχυμεταφορές Αναλαμβάνουμε τη ΔΙΑΝΟΜΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΦΥΛΛΑΔΙΩΝ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΛYΣIMO ΣTO XΩPO ΣAΣ Mε δικό μας νερό, Kαλέστε στο 6939-276505

ENOIKIAΣEIΣ LESVOS CAR rentals Στρατής Λόγγιος Λουτρά Mυτιλήνη Τηλ. 22510 27825 Fax. 22510 44280 Kιν. 6932896712 www.lesvos-carrentals.com info@lesvos-carrentals.com

KAΛΛIΠOΛITHΣ BAΣIΛHΣ Πέτρα Λέσβου Τηλ. 22530 42455 Κιν. 6934018535 Fax 2253042483

ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ ΡΑΝΙΑ Μητροπόλεως 12 Τηλ. 22510 24445

SUPER ΤΑΧΥ-ΔΙΑΝΟΜΕΣ

MANΩΛAKEΛΛHΣ MIXAΛHΣ

ΕΚΛΗΣΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ

Αεροπόρου Γιανναρέλλη 76 Τηλ. 22510 45144 & 42600 Κιν. 6932627300 Φαξ 22510 21666 www.elta-courier.gr

Μητροπόλεως 29, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 41120, 41912 Fax 22510 41411

ΡΑΒΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

ΣΙΜΕΛΗ Aεροπόρου Γιανναρέλλη Τηλ./Fax: 22510 24523 Κιν. 6932214752

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΝΥΜΦΕΣ

MOYTZOYPEΛΛHΣ KΩN/NOΣ

ΚΑΦΑΛΟΥΚΟΣ Τέντες με τυπωμένο το εταιρικό σας logo, περγοτέντες, προβολικό στέγαστρο Πολιχνίτος Τηλ. 22520 42052 & Κιν. 6978-370334

Ερμού 164 δίπλα στη Μητρόπολη Τηλ. 22510 22026

ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

ΕΠIΠΛO ΚΛΕΙΔΙΑ ΔΑΡΔΑΓΟΣ Γ. ΒΑΣΙΛΗΣ

ΜΑΣΚΩΤΙΤΣΑ ΑΛΚΑΙΟΥ 2 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 26181 2o κατάστημα: Π. Κουντουριώτη 11 και Ερμού 16 Τηλ. 22510 47700

079052, κ. Γιώργος.

Κομνηνάκη 7, Μυτιλήνη Τηλ. 2251040813 φαξ 2251037416

OIKONOMIKOI ΣYMBOYΛOI Π.MYPITZHΣ & ΣYNEPΓATEΣ Eρεσσού 5, Mυτιλήνη Tηλ. 22510 40377

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γεωργικές - περιβαλλοντικές μελέτες Καβέτσου 10 (2ος όροφος) Τηλ. 22510 37415 & 6937407221 Email: es-karag@otenet.gr

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ FUN TOURS Γραφείο Γενικού Tουρισμού Π. Kουντουριώτη 87-89 Τηλ: 22510 40802 Kιν.: 6945344240 e-mail: funtours@otenet.gr www.funtours.gr

MYTONIΣ Γραφείο Γενικού Tουρισμού Παναγιούδα, 81100 Τηλ: 22510 31777 Fax: 22510 37614 Kουντουριώτη 87 Τηλ: 22510 37500 Kιν.: 6942424121

OLIVEGROOVE Π. Kουντουριώτου 11 & Aργύρη Eφταλιώτη 3, Mυτιλήνη Τηλ: 22510 37533 -534 Fax: 22510 37535 e-mail: olivemjt@otenet.gr www.olive-groove.gr


26

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

Υ EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος

Καβέτσου 40 Τηλ.: 22510 41210 Κιν.: 6932703093 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία

Ερεσού 2, 1ος Όρ. Tηλ. 22510 37192 Κιν. 6973303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Γρηγοράκης Παναγιώτης

Καβέτσου 36 Τηλ. 22510 42109 Κιν. 6932251120 Μαλλιαρός Ιωάννης

Αερ. Γιανναρέλλη 13 Iατρείο: 22510 46002 Κιν.: 6932906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος

Καβέτσου 5, (Ισόγειο) Iατρείο: 22510 47788 Κιν.: 6944696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γιανναδάκης Εμμανουήλ

Καβέτσου 5 - 1ος όροφος Ιατρείο: 22510 24846 Κιν: 6945682747 Γαλής Νάσος

Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 Tηλ. 22510 42505 Kιν. 6932303873 Γιαννίκος Π. Στρατής

Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) Tηλ. 22510 41125 Kιν. 6976654509 Ζερδελής Γιάννης

Σμύρνης 7 Iατρείο: 22510 43874 Oικία. 22510 22589 Μακρή Στέλλα

Καβέτσου 27 Τηλ. 22510 47448 Κιν. 6978-697793 Περγαμηνού Άννα

Καβέτσου 40 (γ΄ όροφ.) Τηλ. 22510 41110 Κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη

Καβέτσου 5 Tηλ. 22510 44010 Kιν. 6977649458 Fax. 22510 44027

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Aμπατζής Πολύδωρος

Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 28222

Γ

Ε

Ι

Α

Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη

Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. Τηλ. 22510 42101 Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος

(Στρατιωτικός Ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού Τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

ΚΑΛΛΟNH Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας Τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI

Ο

Μ

Ο

Ρ

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης

Kαβέτσου 27 Tηλ. 22510 43456, 6972122738 (Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη

Καβέτσου 11 (πλησίον χαρτ. “Eιρμός”) Ιατρείο: 22510 42312 Οικ. 22510 41487 Κιν. 6944434811 Κουτζά Χριστίνα

Αγ. Θεράποντος 5 Τηλ. 22510 44664 Κιν. 6944363959 Τουρβάς Θ. Γεώργιος

Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα

Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος Τηλ. 22510 23818 Κιν. 6944-564159

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καβέτσου 27, 3ος όροφος Δέχεται με ραντεβού Ιατρείο: 22510 23661 Κιν. 6932404602

ΠAIΔIATPOI

Κυριακίδης Π. Στρατής

Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 37477 Κιν. 6976980830

Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία

Oυζουνέλλη Θ. Kλειώ

Aλκαίου 27 Tηλ. & Fax: 22510 46930 Kιν. 6937218711

Αερ. Γιανναρέλλη 13 Τηλ. 22510 40250 Τηλ. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI Γρίβας Κων/νος

Καβέτσου 5 (3ος όροφος) Tηλ. 22510 44020 Κιν. 6932204318 Fax. 22510 44027

Σάκης Ευστράτιος

Καβέτσου 24 Τηλ. 22510 28561 Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 Τηλ. 22510 21275

Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ

Φεβρωνία Γ. Κανταρτζή M.D.

Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη Τηλ. 22510 25070 Κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία

NEYPOΛOΓOI

Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 25338 Κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ. Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος ωτορρινολαρυγγολόγος Καβέτσου 40 Τηλ. 22510 29342, 6942290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης Πασχαλίδης Π. Γιάννης Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217 Κιν. 6944-586587

Δάμης Παναγιώτης

Kων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 40538, Κιν. 6974799090 Λαμπούσης Π. Ραφαήλ

Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 23933 Κιν. 6972 853790

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI

Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 21030

Βιτούλιας Γεώργιος

Βογιατζή Μπέσσυ

Καβέτσου & Ξενοφώντος Tηλ. 22510 44704 Κιν. 6977393637

Ερεσού 2, Μυτιλήνη Tηλ. 22510 43033 Κιν. 6947422066

Φ

Ι

Α

Κ

Α

Βογιατζής Ιωάννης

Ι

Α

Λ

Λ

Κιστάνη Σοφία

Καβέτσου 3, Tηλ. 22510 46868 Κιν. 6945901518

Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. Ιατ. 22510 41923 Κιν. 6937540523

Δημηρούδης Γεώργιος

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ

Αγίας Ειρήνης 2 Tηλ. 22510 22233 Κιν. 6973236406 Καπτανής Ευστράτιος

Καβέτσου 22 Τηλ .2251044314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης

Καβέτσου 22, 1ος όροφος Τηλ. 22510 45977 Κιν. 6977-881899 Παπουτσή Βαρβάρα

Aλκαίου & Αρίωνος Tηλ. 22510 25852 Κιν. 6957329664

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ Μουτζούρη Κατερίνα

Τηλ. 22530 61572 Κιν. 6936-960693

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος

Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 Tηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη

Αγίας Ειρήνης 1 Tηλ. 22510 48105 Κιν. 6936406140 Κατανάκης Σ. Μιχαήλ

Καβέτσου 24, 3ος Όρ. Tηλ. & Fax: 22510 40778 Κιν. 6932460966 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης-Ορέστης

Καβέτσου 32 Iατρείο: 22510 43377 Kιν.: 6974117849

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα

Ηρώων Πολυτεχνείου 4 Τηλ. 22510 29996 Κιν. 6937293661

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος

Καβέτσου 29 Μυτιλήνη Τηλ. 2251041696 Κιν. 6944304116 Xατζησάββα Aλεξάνδρα

Kων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 42225, Κιν. 6972225125

ΨYXOΛOΓOI Ζητιανέλλη Μαρίνα

Αλκαίου 1 (πρώην Μεγ.Βρετάνια) Tηλ. Ιατ. 22510 45150 Κιν. 6974020648

Α Σταμάτη Κωνσταντίνα

Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα Tηλ. 22510 22696

ΜΥΤΙΛΗΝΗ Κέντρο Φυσικοθεραπείας Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος

&

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη Tηλ. 22510 41868 Κιν. 6938802270 Χατζηδημητρίου Αντώνης

Σμύρνης 7 (Υπεραστικά ΚΤΕΛ) Τηλ 2251037633 Κιν. 6945792823 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης

Καβέτσου 13 Tηλ. 22510 29802, Κιν. 6932420297

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSC Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 BODY SPA

Eλευθ. Bενιζέλου 31 Tηλ.: 22510 29393 Διαιτολόγοι: Kαραφασούλη Δήμητρα Δούκα Eιρήνη Κουνιαρέλλη Η. Ευστρατία

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Κουντουριώτη 17 & Αλκαίου 1 (πρώην Μεγάλη Βρετανία) Τηλ. 22510 28512 κιν. 6936447893 Κουτρολού Κ. Χαρά

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη Tηλ/Fax. 22510 21374 Κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη

Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη Tηλ./Fax. 22510 42011 Κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να

Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111

ΓYMNAΣTHPIA BODY SPA

Ελευθερίου Βενιζέλου 85 Τηλ. 22510 23473

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Αλεξανδρή Μαρία

Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, Τηλ. 22510 47714 Ορθοπεδική Λέσβου

Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45542

OΠTIKA Oπτικά Γιαλούρη

Πλατεία Yπεραστικών KTEΛ, Mυτιλήνη Τηλ. 22510 25985 Πουλέλλης Vision Αντωνίου Μαρία Γαβριέλα EYE COM

Αερ. Γιανναρέλλη 11-13 Τηλ. 22510 44886 ΠΟΥΛΕΛΛΗΣ VISION Οπτικά Πουλέλλη

Ερμού 50 Τηλ. 22510 28893

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΘΗΝΑ Kόρακας Γεώργιος

Συρακουσών 52, Λαμπρινη Τηλ. 210 2920064 Τηλ/Fax. 210 2133951 Kιν. 6932538488 Aναλαμβάνουμε τη μεταφορά προς την ιδιαίτερη πατρίδα Eιδικές τιμές στους συμπατριώτες

MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική

Αγ. Συμεών 4 Τηλ. 22510 42687 29504 Κιν. 6932486155 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: 22510 82808

O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΛΗΜΝΟΥ 3420585, 3416595

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ART COIFFURE Μύρινα, Τηλ. 22540 25990

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΣΑ GYM Μύρινα, 22540 25938

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΥIOI ΝIK. ΦΥΛΛΑΔΙΤΗ Γενικές Μεταφορές Ι.Μ.Ε Ε.Π.Ε Αποθήκη Λήμνου: Τηλ. 22540 23087, 25039 Αποθήκη Αθηνών: Τηλ. 210 3420506,

PETRIDES Travel Tourism & Car Rental Tηλ. 22540 22039, 22998 Φαξ 22540 22129 Κιν. 6947601516 e-mail: petrides@otenet.gr

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ CRYSTAL CLEAN Eθνικής Αντιστάσεως Σούμπρα Μύρινας Τηλ./Φαξ 22540 25830, 29576 Κιν. 6979357201

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ FLOWER STUDIO Μαρουλάς 37 Μύρινα Τηλ. 22540 26141

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

...σημαίνει courier Μύρινα Λήμνου Τηλ. 22540 23429, 25140

ΦΑΓΗΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ Εστιατόριο, Snack Bar ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254300948

CENTRO Ψησταριά Άγ. Δημήτριος Τηλ. 22540 61993 Με κρέατα παραγωγής τους και διανομή κατ’ οίκον

ΓΛΑΡΟΣ Ψαροταβέρνα Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 22220

ΛΙΜΑΝΙ Ψητοπωλείο Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 23809

ΜΑΣΤΕΡ Εστιατόριο - Πιτσαρία Μύρινα τηλ. 22540 22828 ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Εστιατόριο - Πιτσαρία Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ 22540 22540 Διανομή κατ’ οίκον

ΖΕΦΥΡΟΣ Εστιατόριο - Catering Πλατύ, Τηλ 22540 22540

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Café–Club Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ. 22540 24055

ΚΑΒΕΙΡΟΙ Tαβέρνα - Oυζερί Κοντοπούλι, Τηλ. 22540 41755

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ MΠΟΥΛΟΥΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ Τηλ. 22540 23536, 23113

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε. Άγιος Δημήτριος Λήμνου Τηλ. 22540 92655, 22540 51656

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΤΖΑΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 25690, 25936 Fax: 2254025691

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ Ενοικιαζόμενα Δωμάτια ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254093329


EI∆HΣEIΣ

ΣABBATO 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

14 - 18 Απριλίου στην πλατεία Σαπφούς…

Σύγκρουση αυτοκινήτου με λεωφορείο

Πρωτότυπη έκθεση των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH Μυτιλήνη θα είναι φέτος ο πρώτος σταθμός της έκθεσης που πραγματοποιεί η οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα» σε διάφορες πόλεις της χώρας, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα εθελοντισμού και προσφοράς, δίνοντάς τους την ευκαιρία να «ζήσουν» τη συμμετοχή σε μια αποστολή των «Γ.Χ.Σ.». Ήδη η οργάνωση έχει οργανώσει με επιτυχία άλλες δύο ανάλογες εκθέσεις, το 2007 και το 2009, ενώ φέτος για πρώτη φορά μπήκε στο πρόγραμμα και η Μυτιλήνη. Από την Τετάρτη 14 έως την Κυριακή 18 Απριλίου στην πλατεία Σαπφούς Μυτιλήνης θα έχουν την ευκαιρία οι πολίτες να ζήσουν την εμπειρία μιας αποστολής, μπαίνοντας στη θέση ενός εθελοντή. Ένας κινητός προσφυγικός καταυλισμός φτάνει στο κέντρο της πόλης καλώντας τους επισκέπτες της έκθεσης να ζήσουν τα προβλήματα και τις ευθύνες ως γιατροί, τεχνικοί ή νοσηλευτές των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» και να γνωρίσουν τα διλήμματα, τις προκλήσεις και την ικανοποίηση μιας αποστολής. «Μόλις έχετε περάσει τα σύνορα. Βρίσκεστε σε μια χώρα που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση. Ολόκληρες οικογένειες τρέπονται σε φυγή από τα χωριά τους για να γλυτώσουν απ’ τις μάχες.

Η

Την τελευταία εβδομάδα περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε μια απομονωμένη περιοχή που δεν έχει καμμιά απολύτως υποδομή. Στον καταυλισμό ακούγεται ότι χιλιάδες ακόμα άνθρωποι είναι στο δρόμο και καταφθάνουν. Άλλοι είναι απόλυτα εξουθενωμένοι, άλλοι άρρωστοι. Όλοι έχουν κάτι κοινό: δεν τους έχει απομείνει τίποτα πια. Εδώ αρχίζει η δική σας αποστολή. Από εσάς εξαρτάται η επιβίωσή τους!», αναφέρει χαρακτηριστικά ανακοίνωση των «Γιατρών χωρίς σύνορα» που περιγράφει το «σενάριο» της έκθεσης.

Μια… μικρογραφία! Μια μεγάλη νταλίκα θα εγκατασταθεί στην πλατεία Σαπφούς στην οποία θα έχουν διαμορφωθεί μικρά «δωμάτια» σαν τους χώρους που «στήνει» η Οργάνωση σε κάθε αποστολή της σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο. Συγκεκριμένα, θα υπάρχει ένα εξεταστήριο, ένα ιατρείο αντιμετώπισης χολέρας, ένα ιατρείο επισιτισμού, ένας χώρος χλωρίωσης νερού κ.ά.. «Θα υπάρχει μια μικρογραφία των δωματίων που χρησιμοποιούν οι “Γιατροί χωρίς Σύνορα” σε κάθε αποστολή τους, για να δώσουμε την ευκαιρία στον επισκέπτη να ζήσει την πραγματικότητα που ζουν καθημερινά χιλιάδες εθελοντές των αποστολών μας σε διάφορα

27

λαφρά τραυματίστηκε 31χρονος οδηγός εΕστικό νός αυτοκινήτου, όταν συγκρούστηκε με αλεωφορείο που οδηγούσε 55χρονος.Το

σημεία του κόσμου, και να γίνουν και εκείνοι για λίγα λεπτά εθελοντές», δήλωσε στο «Ε» ο κ. Βασίλης Τάκος, υπεύθυνος της έκθεσης από την οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα». Οι επισκέπτες της έκθεσης θα φοράνε ακουστικά όπου θα ενημερώνονται για τις αρμοδιότητες που έχει κάθε μέλος της αποστολής, ενώ μπαίνοντας στο χώρο της έκθεσης θα μπορεί να παίρνει τη θέση ενός γιατρού, νοσηλευτή, τεχνικού και μέσα από μια διαδικασία εικονικής πραγματικότητας να «ζει» την καθημερινότητά του σε κάθε αποστολή. «Κάθε χρόνο επιλέγουμε διαφορετικές πόλεις της χώρας για την πραγματοποίηση αυτή της έκθεσης που σημειώνει μεγάλη απήχηση από τον κόσμο, όπου έχει οργανωθεί μέχρι τώρα», λέει η κ. Μαρία Πασχούλα, υπεύθυνη Τύπου των Γ.Χ.Σ.. Στον εξωτερικό χώρο της έκθεσης, βραβευμένες φωτογραφίες από το διεθνές πρακτορείο Magnum Photos θα «μεταφέρουν» τους επισκέπτες στις αποστολές της οργάνωσης σε όλο τον κόσμο. Η έκθεση φέτος θα ταξιδέψει σε εννέα πόλεις. Στη Μυτιλήνη, από τις 14 ως τις 18 Απριλίου, και μετά στην Κομοτηνή, την Ξάνθη, την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη, την Κατερίνη, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και τέλος στην Αθήνα. Στη Μυτιλήνη θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

ατύχημα έγινε στις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης, στο 7ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Μυτιλήνης - Θερμής.

Τραυματισμός δικυκλιστή τις 10:20 το βράδυ της Πέμπτης, στη συμΣΜυτιλήνη, βολή των οδών Κυδωνιών και Κρήνης στη μοτοποδήλατο που οδηγούσε 30χρονος υπήκοος Αλβανίας συγκρούστηκε με φορτηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε 35χρονος. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε ο οδηγός του μοτοποδηλάτου που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Πλαστό χαρτονόμισμα έσω χρηματαποστολής προσκομίστηκε Μ την Πέμπτη για συναλλαγή από το υποκατάστημα του ΟΤΕ Μυτιλήνης, μεταξύ άλλων εισπράξεων, στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στη Μυτιλήνη ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, το οποίο όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια κατά την καταμέτρησή του από αρμόδιο υπάλληλο της τράπεζας ήταν πλαστό. Το πλαστό χαρτονόμισμα κατασχέθηκε.

Παράνομες αφίξεις 11 παράνομους μετανάστες υπηΣστιςυνολικά κόους Παλαιστίνης εντόπισαν αστυνομικοί 8 το πρωί της Τετάρτης, στην περιοχή της Κρατήγου στη Μυτιλήνη. Σύμφωνα με δήλωσή τους, αποβιβάστηκαν με φουσκωτή βάρκα σε παραθαλάσσιο σημείο της περιοχής, προερχόμενοι από τα απέναντι τουρκικά παράλια.

«Έδειξε» Βογιατζή συνέχεια από ΣEΛ. 8

200.000 ευρώ στην αποθήκη, που διαπίστωσαν οι ελεγκτές της ΑΕΝΑΛ. Υποστήριξε ότι αυτό είναι ζήτημα στο οποίο θα έπρεπε να έχει απαντήσει ο λογιστής της επιχείρησης κι όχι ο ίδιος. Προσέθεσε ότι μέρος του ελλείμματος αυτού προερχόταν από δώρα που έγιναν σε ομάδες και προσωπικότητες που επισκέφθηκαν τη Λέσβο. Όταν επισημάναμε

πως το ποσό είναι πολύ μεγάλο για να δικαιολογείται από δώρα, μας ανέφερε ότι δεν υπήρχε έλλειμμα στην αποθήκη, αλλά έγινε λογιστική τακτοποίηση άλλων θεμάτων, χωρίς να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί με τον όρο «λογιστική τακτοποίηση». Ως προσωπικό του λάθος αναγνώρισε ο κ. Διακορώνας το ότι υπέγραψε ως εγγυητής σε δάνεια που είχαν ληφθεί από την ΑΕΝΑΛ κατά τη διάρκεια της θη-

τείας του στη θέση του προέδρου. Διότι σήμερα κινδυνεύει να πληρώσει από την τσέπη του δάνεια που πάρθηκαν από τη Συνεταιριστική Τράπεζα και την Αlpha Bank, συνολικού ύψους 226.000 ευρώ. Τα δάνεια αυτά ανέφερε ότι εξυπηρετούνταν όσο ήταν πρόεδρος της ΑΕΝΑΛ, αλλά δε γνωρίζει τι έγινε μετά από αυτό. Εγγυητής είναι ο κ. Διακορώνας

και για τα κατάστημα της Αθήνας, γι’ αυτό προσφάτως είχε ζητήσει ο ιδιοκτήτης να καταβάλει 180.000 ευρώ. Τελικά το ποσό αυτό καταβλήθηκε από τη νομαρχία. Μόνη δίκαιη λύση, κατά τον κ. Διακορώνα και του δικηγόρου του, κ. Τσακύρη, είναι η νομαρχία να πάρει δάνειο για να καλύψει τις υποχρεώσεις της ΑΕΝΑΛ, αλλά και τα δάνεια στα ο-

Τρεις μπάρες για έναν πεζόδρομο! συνέχεια από ΣEΛ. 5

σματα στην πλευρά της Αγίου Ευστρατίου. Ο ίδιος υποστηρίζει, μάλιστα, πως οι σακκούλες με σκουπίδια που βρίσκονται μπροστά από τον κάδο ανακύκλωσης του «Υδάτινου» βρίσκονται εκεί από τις 20 Μαρτίου, ενώ ακριβώς απέναντι υπάρχει ένα μηχανάκι που ο ιδιοκτήτης του το έχει αφήσει στο σημείο εκείνο εδώ και πέντε περίπου μήνες! «Οι μπάρες στην Αγίου Ευστρατίου μπήκαν μετά από δική μου εμμονή, ώστε να μην περνούν μηχανάκια», εξηγεί. «Ωστόσο, αυτό δε σταμάτησε, ενώ είναι μέρες που εντείνεται, όπως σε γιορτές ή παρελάσεις. Θα έπρεπε να προσέχει ο δήμος. Δεν είναι μόνο η παραλία της πόλης που πρέπει να φαίνεται καθαρή. Δε γίνεται να έχεις δύο στενάκια αποκλεισμένα από το γύρω τμήμα της πόλης,

πεζόδρομους στα χαρτιά…»

Θέμα αισθητικής και ασφάλειας Τόσο το θέμα της αισθητικής, όσο και αυτό της ασφάλειας, σε περίπτωση π.χ. πυρκαγιάς, θίγει έντονα και η κ. Καραμηνά, η οποία μάλιστα υποστηρίζει ότι δεν ήταν λίγες οι φορές που έχει εισπράξει πολύ αρνητικά σχόλια από επισκέπτες της Μυτιλήνης. «Θεωρώ ότι τα μικρά δρομάκια αξίζουν λίγο καλλωπισμό, αφού επί της ουσίας είναι η είσοδος της πόλης μας. Με απασχολεί πολύ το γεγονός ότι έρχονται τουρίστες στη Μυτιλήνη και στο κατάστημά μου και έχω εισπράξει πολλά ειρωνικά σχόλια και γέλια από αρκετούς, που αναρωτιούνται “αυτή είναι η εντύπωση που έχετε για τους πεζόδρομους;”. Δε μου αρέσει σαν ιδέα, αλλά αυτό που χρειάζεται τελικά είναι περισσότερη αστυνόμευση μέχρι να γίνει

ποία εγγυητής είναι ο ίδιος. Σχετικά με το ότι η επιχείρηση, τέλος, οδηγείται σε πτώχευση, ο κ. Διακορώνας δήλωσε ότι το πληροφορήθηκε από τους εργαζομένους της επιχείρησης, που ανησυχούν για τις θέσεις εργασίας τους. Τη Μεγάλη Εβδομάδα, μάλιστα, συναντήθηκε με το νομάρχη, ο οποίος του επιβεβαίωσε σχετική πληροφορία. nman@emprosnet.gr

∆HMOΣIEYΣEIΣ- ANAKOINΩΣEIΣ συνείδηση ότι δεν επιτρέπεται η στάθμευση στους πεζόδρομους, και όχι περισσότερες μπάρες.» Δεν είναι τυχαίο ότι, όπως προαναφέρθηκε, μέσα στις επόμενες μέρες η κ. Καραμηνά πρόκειται να κλείσει το κατάστημα ρούχων που λειτουργεί στην οδό Σάμου. Ωστόσο, επιμένει σε όσα έχει ήδη αναφέρει: «Εγώ θα φύγω ούτως ή άλλως, αλλά θα κάνω ό,τι μπορώ για να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους επόμενους και για όσους περνούν από εκεί. Καταλαβαίνω το πρόβλημα στάθμευσης που υπάρχει στη Μυτιλήνη, αλλά χρειάζεται και λίγη ευαισθησία.» Από την πλευρά τους, οι αντιδήμαρχοι Παντελής Πατερέλ λης και Παναγιώτης Μαγγούσης ανέφεραν στο «Ε» ότι διερευνούν την υπόθεση και δεσμεύτηκαν πως σύντομα θα προβούν σε σχετικές ενέργειες.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟ∆ΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΣΒΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟ∆ΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Π∆Ε & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Μυτιλήνη 23-03-2010 Αρ. Πρωτ.: 829

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Σας γνωρίζουµε ότι εκδόθηκε η αριθ. πρ.145/11/14.2.782/18-032010 Απόφαση της ∆/ΝΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟ∆ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΛΕΣΒΟΥ που αφορά στην Έγκριση περιβαλλοντικών όρων µονάδας τυποποίη-

σης κηπευτικών και ψυκτικών θαλάµων, ιδιοκτησίας ∆ηµητρίου Γκιοργκινές στον Άγιο ∆ηµήτριο Λήµνου. Φορέας εκτέλεσης έργου: ∆ηµήτριος Γκιοργκινές Πληροφορίες για το περιεχόµενο της απόφασης, µπορείτε να ζητάτε από την Νοµ/κή Επιτροπή της Νοµ/κής Αυτ/σης Λέσβου Κουντουριώτη 1, Μυτιλήνη. Η απόφαση έχει αναρτηθεί στην επίσηµη ιστοσελίδα της Νοµ/κής Αυτ/σης Λέσβου (www.lesvos.gr). Η ανακοίνωση δηµοσιεύεται στην εφηµερίδα «ΕΜΠΡΟΣ». Η δαπάνη θα πληρωθεί από τον ∆ηµήτριο Γκιοργκινές. Ο Πρόεδρος της Νοµαρχιακής Επιτροπής ΘΕΟ∆ΩΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙ∆ΗΣ

Προαγγελία γάµου Σύµφωνα µε το άρθρο 1369 του Aστικού Kώδικα ανακοινώνεται ότι:

Ο Παπαπάντος Γεώργιος του Ιωάννη και της Μαρίνας, το γένος Μουφλούζη, που γεννήθηκε και κατοικεί στη Μυτιλήνη, και η Σεβαστέλλη Βικτώρια του Γεωργίου και της Σοφίας, το γένος Σαμαρίδη, που γεννήθηκε και κατοικεί στη Μυτιλήνη, πρόκειται να παντρευτούν στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σκάλας Παμφίλων, στις 23 Μαΐου 2010.


28

XPONOΓPAΦHMA

µέρα νύχτα

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

Νομικά θέματα

w Ο Νικηφόρος στο «Λεμόνι και Πράσινο Πιπέρι» σερβίρει τα διάσημα φιλέτα του με μοναδικές σάλτσες, αλλά και άλλα πολλά πρωτότυπα πιάτα, που συνεχώς ανανεώνουν το μενού του. Μετά το φαγητό μην παραλείψετε να δοκιμάστε τα εκπληκτικά γλυκά του. w Ανοιξιάτικη διάθεση τα βράδια στο «De Facto», όπου οι ρυθμοί ανεβαίνουν και η διασκέδαση κρατάει μέχρι αργά. w Ο «Ρεμπέτης», στην Επάνω Σκάλα, σερβίρει άφθονους ντόπιους μεζέδες, καθώς και ψαρικά και κρεατικά της ώρας. w Το «Monkey» κρατάει τα σκήπτρα της νυχτερινής ζωής με πολύ κόσμο μέσα, αλλά και στα τραπεζάκια έξω, για πιο «χαλαρές» καταστάσεις. w Κρεατικά στα κάρβουνα σε χορταστικές μερίδες σερβίρει στον όμορφο χώρο του το ψητοπωλείο «Η πίττα του Παππού», στο Μακρύ Γιαλό. w Ο «Δίαυλος», στα Λαδάδικα, αποτελεί μια άλλη πρόταση για καφέ, ποτό ή ουζάκι με μεζέδες, στην καρδιά της παλιάς πόλης. w Στις «Καλαμιές», δίπλα απ’ το αεροδρόμιο, θ’ απολαύσετε καθημερινά σπιτικά πιάτα ημέρας, αλλά και νόστιμα κρεατικά και ψαρικά. Άνετος χώρος και πολύ καλή εξυπηρέτηση.

ΣABBATO 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

η νομική διάφοΠγουοια ρα μεταξύ του συζύκαι του εραστή της συζύγου του; Ο σύζυγος έχει την ψιλή κυριότητα και ο εραστής την… επικαρπία!

Οι Ισπανοί, εμείς και το κουπί! ατάφερα πριν λίγες ημέρες να κάνω ένα ταξίδι στη Βαρκελώνη, σε πείσμα των «απεργών χωρίς αύριο», που με τις πρόσφατες απεργίες μού το είχαν απαγορεύσει! Είχα τέσσερα χρόνια να βγω εκτός Ελλάδας και οι μνήμες από το τελευταίο μου ταξίδι ήταν θολές, μακρινές και πολύ πίσω στο κεφάλι μου. Είχα ξεχάσει το πόσο ενδιαφέρον είναι να γνωρίζεις νέους τόπους, νέους ανθρώπους και συνήθειες. Με την όμορφη παρέα, περιπλανηθήκαμε ατέλειωτες ώρες σε αυτήν την πόλημουσείο. Αποκτήσαμε με το σπαθί μας όλα αυτά που δικαιούμασταν. Δηλαδή, φουσκάλες στα πόδια, πόνους πολλές, φορές αφόρητους, στη μέση, στις κνήμες, στα γόνατα. Κάποιοι και αρρώστιες, όχι όμως κάτι σημαντικό ώστε να χαλάσει το καλό κλίμα. Μα πάνω από όλα κατακτήσαμε τον αντικειμενικό μας στόχο. Γεμίσαμε το μυαλό με νέες εικόνες και βεβαιότατα γίναμε λίγο «σοφότεροι». Ξανά είδα το πώς μπορεί να είναι μία πόλη στις μέρες μας… κράτος!! Απόλυτα οργανωμένη, απόλυτα καθαρή. Στα πεζοδρόμια, όσο και αν

Κ

22510 44242

έψαξα, δεν είδα να λείπει πλακάκι. Με πολύ κόπο κατάφερα να βρω τέσσερα πλακάκια που «έπαιζαν»! Είμαι σίγουρος δε πως, επειδή είναι κοντά το ένα στο άλλο, άρα ορατά από τους υπευθύνους του δήμου, το θέμα θα διευθετηθεί πάραυτα και δε θα γυρίσουν τα νερά της βροχής στο παπούτσι κάποιου άτυχου διαβάτη! Έξι - επτά εκατομμύρια ψυχές που ζουν σε αυτήν την πόλη, δεν έχουν στο λεξιλόγιό τους δύο πολύ βασικές για εμάς λέξεις: «διπλό παρκάρισμα» και «μποτιλιάρισμα»!! Απορώ με τους δημάρχους μας. Δεν ταξιδεύουν; Ή μήπως κλείνονται στα δωμάτια των ξενοδοχείων, σαν τον Καραμανλή; Τελικά, δεν υπάρχει πλευρά της ζωής μας ανεπηρέαστη από αυτόν τον άνθρωπο!!! Αν ρωτάτε, ναι έχουν πρόβλημα, εξάλλου ποιος έχει μείνει μακριά από τα δεινά της οικονομικής κρίσης, όμως έχουν δώσει λύσεις στα καθημερινά τους και ο φόβος υφίσταται, αλλά σε λογικά πλαίσια. Και να είστε σίγουροι, πως δεν υπάρχει κάτοικος στη Βαρκελώνη που να εισπράττει επίδομα «έγκαιρης μετάβασης στην εργασία»!!! Αυτά τα απλά καθημερινά ήταν που ζηλέψαμε. Όμορφο περιβάλλον, δρόμοι χωρίς μπαλώματα και λακκούβες, τακτικότατη συγκοινωνία, εκμετάλλευση κάθε τετραγωνικού μέτρου προς το κοινό όφελος και φυσικά δεν πήραμε χαμπάρι κάποιον Ισπανό υπουργό να «κοιλοπονάει», ή να βολοδέρνει στους δρόμους μέχρι να βρει απάγκιο στη Μαδρίτη!!! Αν ή Βαρκελώνη είναι ο καθρέφτης της Ισ πανίας, τότε θα μου επιτρέ-

ψετε να μην πολυπιστεύω τα λεγόμενα περί ισπανικού και πορτογαλικού προβλήματος. Ορειβατούν σε μια δύσκολη πλαγιά, αλλά έχουν και σκοινιά και καρφιά και σφυριά και όλα τα σύνεργα που χρειάζονται στην προσπάθειά τους να βγουν στην κορυφή, αλώβητοι. Την ίδια στιγμή που εμείς παραπατούμε σα νεογέννητα γατιά και ελπίζουμε, άκουσον-άκουσον, πως επιτέλους πιάσαμε πάτο!!! Οι Ισπανοί θα βάλουν «πλά-

τες», γιατί σέβονται και γνωρίζουν πως ζούνε σε ένα οργανωμένο κράτος. Εδώ το βάρος θα πέσει στο ελληνικό φιλότιμο για άλλη μια φορά. Ανόρεχτα θα βάλουμε «πλάτες» και «χέρια» και «μέση», αφού δεν έχουμε επιλογή, γνωρίζοντας παράλληλα πως ζούμε σε ένα κράτος εντελώς ανοργάνωτο! Και να δείτε που θα μας ζητηθεί και κάτι άλλο να δώσουμε!!! Στο βάρβαρο περιβάλλον που ζούμε, βάρβαρες είναι

και οι διαθέσεις του κόσμου και στην αρένα που κάποιοι φτιάξανε, κυριαρχεί το αίμα. Όπως του μικρού παιδιού από το Πακιστάν. Η υπομονή ακουμπάει στην αγανάκτηση και όσο δε βλέπουμε φως, γίνεται πιο εύκολη η μετάβαση. Μοιραία, και για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, ο Γιώργος πρέπει άμεσα να πάρει κεφάλια. Και μάλιστα μεγάλα. Με το κουπί… Αλέξης Β. Τζιμογιάννης al71tz@yahoo.gr

Εμπρός 3053  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Εμπρός 3053  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου