Page 1

Αρνήθηκε για οικογενειακούς λόγους, την επικουρική θέση

Χωρίς ιατροδικαστή το «Βοστάνειο»

ΣEΛ. 6

TPITH 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3380

Σε

10

λίδες

www.emprosnet.gr

TIMH €1,3

Τέταρτος νεκρός την περασμένη Κυριακή σε τροχαίο δυστύχημα, μέσα σε τρεις εβδομάδες!

MIKPEΣ

AΓΓEΛIEΣ

& OΔHΓOΣ AΓOPAΣ

Ματωμένο καλοκαίρι…

ΣEΛ. 11-18 , 25-26

Συνεχίζεται και το 2011, η φθίνουσα πορεία του αριθμού των τουριστών της Λέσβου με τσάρτερ, ενώ οι εμπλεκόμενοι στον τουρισμό, δηλώνουν απογοητευμένοι απ' την εσωτερική κίνηση

ΣABBATOKYPIAKO

Ούτε οι… μισοί Έλληνες

Την τελευταία του πνοή άφησε την Κυριακή το μεσημέρι στο δρόμο Μανταμάδου - Μυτιλήνης, ένας 39χρονος όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε, καρφώθηκε σε κολώνα φωτισμού. Τραγωδία χωρίς τέλος φέτος το καλοκαίρι για τη Λέσβο, με τα τροχαία δυστυχήματα να διαδέχονται το ένα το άλλο και τους θανάτους να έχουν φθάσει στους 11 από την αρχή της χρονιάς. Μέσα σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων, τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή του. Αυτή τη φορά νεκρός είναι ο 39χρονος Γεώργιος Κανέλλης ο οποίος κατάγεται από τον Πολιχνίτο.

ΣEΛ. 8

«Μπλόκο» σε 300 γραμμάρια χασίς από τους λιμενικούς

Συνέλαβαν 43χρονο στον Πολιχνίτο ΣEΛ. 7

«Εξοστρακισμός» των κάδων έξω απ' τα Πάμφιλα, κίνημα «δεν θα πληρώσουμε ανταποδοτικά» στην Παναγιούδα, ατομικές λύσεις στη Μόρια

Στον καιρό των σκουπιδιών… ΣEΛ. 4

ΣEΛ. 7

Απολογήθηκε ο κάτοικος που κατηγορείται για τον εξ αμελείας εμπρησμό της Νυφίδας

2.000 στρέμματα καμένης γης ΣEΛ. 7

Κυκλοφόρησε το λεύκωμα της Λέσχης Πλωμαρίου για την Απελευθέρωση του νησιού

ΣEΛ. 22


2 πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

TPITH 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011 Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Περί σκουπιδιών Απελπιστική είναι η κατάσταση με τα σκουπίδια στους δρόμους, σε διάφορα σημεία της Μυτιλήνης. Ο αέρας και τα αδέσποτα, τα διασκορπίζουν παντού και κανείς δεν αναλαμβάνει να τα μαζέψει. Ως πότε θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση; Φαίνεται πως, ούτε η θερινή τουριστική περίοδος συγκίνησε τους αρμόδιους. Β. Χρ.

Κόσμος στην Ερεσό

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Απόσπασμα της εφημερίδας Ελεύθερη Λέσβος» της Πέμπτης 8 Αυγούστου 1946. Διεθνείς αντιδράσεις στη διάλυση της ΓΣΕΕ από την κυβέρνηση Τσαλδάρη.

Tα ∆ηκτικά Παπαλίνα ή χαβιάρι;

HMEPOλόγιο

Διευθυντές σχολείων Από αναβολή σε αναβολή, πάει η ανακοίνωση των διευθυντών σχολικών μονάδων. Το ΠΥΣΔΕ συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα, το ΠΥΣΠΕ όμως συνεδριάζει σήμερα Τρίτη. Η συνεδρίαση μεταφέρθηκε για σήμερα, αφού όσοι εκπαιδευτικοί είχαν δηλώσει και για τις θέσεις των σχολικών συμβούλων και δεν συμπλήρωναν τα απαραίτητα μόρια, έχουν τώρα το δικαίωμα να δηλώσουν σχολεία. Υπήρχε μια τέτοια περίπτωση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και εφόσον δεν υπάρξει κάποια άλλη καθυστέρηση, σήμερα θα έχουμε τα ονόματα και τις θέσεις των διευθυντών, σε σχολεία της υπηρεσίας. Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, από την πλευρά της, έστειλε τα ονόματα στην Περιφερειακή Διεύθυνση και περιμένει να ανακοινωθούν, αφού γίνει ο έλεγχός τους. Β. Χρ.

TPITH Σελ. 10 ημ. Aνατ. 05.35 ∆ύσ. 19.26

Του Σωτήρος τρώνε ψάρι, αλλά όποιοι επέλεξαν το Σάββατο να φάνε παπαλίνα, την πλήρωσαν κάτι παραπάνω από ακριβά, σαν χαβιάρι. Μάλιστα σε παραλιακή ταβέρνα, η μερίδα ψητής παπαλίνας, που περιείχε 11 ψάρια, κοστολογήθηκε 5,5 ευρώ. Ή πιο απλά, μισό ευρώ η παπαλίνα. Πού οι εποχές -εξού και το μαθηματικό πρόβλημα- που μισή σαρδέλα, μισή δραχμή, μιάμιση σαρδέλα, πόσες δραχμές; ΜΑΡ.ΠΛ.

Στα φόρτε της ήταν η τουριστική κίνηση μέσα στο Σαββατοκύριακο, στη Σκάλα Ερεσού. Τόσο ξένοι τουρίστες, όσο και πολλοί Μυτιληνιοί που βρέθηκαν μέχρι εκεί για το διήμερο, γέμισαν την παραλία και τα καταστήματα της περιοχής. Και το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου, η κίνηση αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Καλά τα νέα για τους Ερεσιώτες επιχειρηματίες, που μέχρι πριν τρεις εβδομάδες περίπου, ανησυχούσαν για το πώς θα πάει ο τουρισμός στην περιοχή τους. Β. Χρ.

Υψηλά ενοίκια Σε υψηλά επίπεδα κινούνται τα ενοίκια στη Μυτιλήνη. Παρόλη την κρίση, φαίνεται πως πολλοί ιδιοκτήτες επιμένουν προς το παρόν στην τιμή των 300 και άνω ευρώ, για γκαρσονιέρες μεταξύ 30 και 40 τετραγωνικών μέτρων. Καλό είναι να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους, γιατί τα πράγματα έχουν δυσκολέψει για όλους, φοιτητές και εργαζόμενους. Β. Χρ.

Το κακό παράδειγμα

Βγάζουμε τα μάτια μας; (1)

9 Ματθία αποστόλου, Εν Χαλκή Πύλη δέκα Μ.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Απαράδεκτες καταστάσεις διαδραματίζονται σε ταβέρνες κυρίως της Λεσβιακής υπαίθρου, και οι καταγγελίες που έρχονται η μια μετά την άλλη, λένε πως σύντομα θα χάσουμε και αυτό το λίγο τουρισμό που μας έμεινε. Σαλάτες χωριάτικες προς έξι ευρώ η μια, παστές σαρδέλες προς πέντε ευρώ οι πέντε, που πολλές φορές είναι και χθεσινές, γαύροι (που πουλιούνται στην αγορά τρία ευρώ το κιλό) που προσφέρονται αντί έξι ευρώ η μερίδα, τρία με τέσσερα ευρώ για πιάτα με ζαρζαβατικά και άλλα ανάλογα απίθανα, που όμως… φτάνει. Δεν πάει άλλο.

Βγάζουμε τα μάτια μας; (2) Το μέλλον του τόπου αυτού, δεν μπορεί να είναι στα χέρια ερασιτεχνών, που βγάζουν λογαριασμούς με το κεφάλι, προς 15 με 20 ευρώ το άτομο! Και μη σπεύσει κανείς να πει πως δεν είναι έτσι τα πράγματα γιατί ουκ ολίγοι λογαριασμοί είναι μαζεμένοι στο τραπέζι του υπογράφοντος, που δεν το έχει σε πολύ να τους δημοσιοποιήσει. Μαζευτείτε το λοιπόν… Σ.ΜΠΑ

Υπηρεσιακό αυτοκίνητο της Αστυνομίας, επί της Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο οδηγός, ένστολος, με το ένα χέρι έχει το κινητό στο αυτί και μιλά συνεχώς σε κοινή θέα, και με το άλλο χέρι οδηγεί. «Εάν οι ιερείς δαιμονίζονται, τις αγιάσει ημάς;» Π.Μ.

Με εμφιαλωμένο; Σοβαρότατα προβλήματα στην υδροδότηση του χωριού, καταγγέλλουν κάτοικοι της Πλαγιάς, φοβούμενοι τα χειρότερα. Μην πιάσει δηλαδή καμιά φωτιά και δεν έχουν πώς και με τι να την αντιμετωπίσουν. «Την ίδια ώρα -μας είπε αναγνώστης μας- που δεν φτάνει στις βρύσες μας το νερό απ’ τις πηγές του χωριού, νερό που σπαταλιέται άσκοπα γιατί δεν φρόντισε κανείς να το ρίξει στις δεξαμενές και χύνεται στο δρόμο, εμείς αν πιάσει καμιά φωτιά τι θα κάνουμε; Θα πάμε με εμφιαλωμένο νερό να τη σβήσουμε;». ΜΑΡ.ΠΛ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΠEΛΛH ΓIAKOYMH NIKOΣ MANABHΣ ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΠΥΡΙ∆ΑΚΗ (ΛΗΜΝOΣ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ

ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗ ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO : MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΛΛΗ ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.


3

TPITH 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Eπίκαιρα θέµατα Γράφει ο ∆HMHTPHΣ ΣAPANTAKOΣ*

Είναι το φιλότιμο ελλαδική λέξη; ροσέξτε αγαπητοί αναγνώστες, δεν αναρωτιέμαι αν το φιλότιμο είναι ελληνική, αλλά ελλαδική λέξη. Γιατί, για την ελληνική προέλευσή της, δεν υπάρχει αμφιβολία ή αντίρρηση. Διαθέτει τρισχιλιετείς περγαμηνές, μια που την πρωτοαναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα (ξέρετε, στον καυγά του Αχιλλέα με τον Αγαμέμνονα). Αυτό που με στεναχωρεί και με εξοργίζει, είναι πως το φιλότιμο, όχι σα λέξη, αλλά σαν έννοια, είναι ανύπαρκτο στη σημερινή ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Ανέκαθεν καμάρωνα πως οι Κύπριοι, που είναι κι αυτοί Έλληνες και, μάλιστα, πιο ανατολίτες από εμάς τους Ελλαδίτες, έχουν φτιάξει ένα υποδειγματικό κράτος, όπου οι νόμοι τηρούνται και είναι σεβαστοί και όπου η προκοπή είναι εμφανής. Μου κακοφάνηκε λοιπόν πολύ όταν έμαθα για την πολύνεκρη έκρηξη και τα όσα επακολούθησαν. Δεν ταίριαζαν με την εικόνα που είχα σχηματίσει. Μια εξήγηση που θα την αποδεχόμουνα είναι πως η κυβέρνηση Χριστόφια τα έχει μπλέξει, προσπαθώντας να συνδυάσει την αντιιμπεριαλιστική πολιτική του Μακαρίου και του Τάσου Παπαδόπουλου, με τη σημερινή πραγματικότητα. Έτσι, δε μπορώ να αξιολογήσω ποιες και πόσες από τις παραιτήσεις σημαινόντων παραγόντων, έγιναν για λόγους ευθιξίας, δηλαδή από φιλότιμο, και πόσες για λόγους σκοπιμότητας ή για άλλες ανομολόγητες αιτίες. Το γεγονός πάντως είναι πως έγιναν πολλές παραιτήσεις. Και θα μου πείτε εντάξει, οι Κύπριοι είναι Έλληνες και συνεπώς έχουνε φιλότιμο. Αλλά και στην Αγγλία, που δεν την κατοικούνε Έλληνες, τώρα που ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών και αποκαλύφθηκε ο σκοτεινός ρόλος του Μέρντοχ κι εκείνης της κοκκινομάλλας καρακάξας, ακολούθησαν τουλάχιστον δέκα παραιτήσεις εμπλεκομένων, γιατί είχαν το φιλότιμο να παραδεχτούν τις ευθύνες τους. Στην Ελλάδα όμως τι γίνεται; Τα τελευταία τριάντα τουλάχιστον χρόνια, μας φλόμωσαν τα σκάνδαλα, οι φούσκες του χρηματιστηρίου ή οι μίζες της Ζήμενς ή το βρωμερό Βατοπέδι, ενώ παράλληλα είχαμε ένα σωρό θανατηφόρα ατυχήματα, σαν το ναυάγιο της Σάμινας ή εμπλοκές με γειτονικές χώρες που στοίχισαν ανθρώπινες ζωές, όπως το επεισόδιο στα Ίμια, αλλά και πλήθος άλλα ανάλογα περιστατικά. Είδατε να παραιτηθεί κανένας από τους εμπλεκόμενους για λόγους πολιτικής ευθιξίας, δηλαδή από φιλότιμο; Αμ δε! Ποιός έχασε το φιλότιμο για να το βρουν αυτοί! Εδώ ο πρωθυπουργός της εποχής που έσκαγαν οι φούσκες του χρηματιστηρίου, ο γίγαντας της δημιουργικής λογιστικής, Σημίτης, έριξε την ευθύνη στα θύματα, σ’ αυτούς δηλαδή που χάσανε τα λεφτά τους! «Ας πρόσεχαν» είχε πει τότε. Και όταν έγινε το ναυάγιο της Σάμινας, πάλι ο γίγαντας είχε πει «αυτή είναι η Ελλάδα, κύριοι». Δηλαδή, να το πάρουμε απόφαση, αυτό το κράτος δε διορθώνεται. Δεν είχε όμως το φιλότιμο να παραιτηθεί από πρωθυπουργός αυτού του αδιόρθωτου κράτους, που στάθηκε ανίκανος να το διορθώσει. Σάμπως και ο σημερινός πρωθυπουργός, δεν είχε δηλώσει σε μια συνέντευξη του, εννοείται σε άψογα αγγλικά (γιατί το έχει σε κακό να μιλήσει ελληνικά εκτός Ελλάδος) πως είναι πρωθυπουργός ενός διεφθαρμένου κράτους, χωρίς να περάσει καν από το μυαλό του, πως μετά από μια τέτοια δήλωση, όφειλε να παραιτηθεί από φιλότιμο; Αλλά πού; Τους βλέπουμε όλους αυτούς τους πρωταγωνιστές των σκανδάλων, τους μεταφορείς μιζών, τους αποτυχημένους σε όσα επιχείρησαν ως πολιτικοί, να κυκλοφορούν με αυτάρεσκα χαμόγελα, σα να μην τρέχει τίποτα! Δεν τους φτάνει που δεν πήγανε φυλακή, όπως τους άξιζε, τουλάχιστον δεν είχαν το φιλότιμο να αποσυρθούν εγκαίρως. Αλλά, επαναλαμβάνω, ποιος έχασε το φιλότιμο για να το βρουν αυτοί οι μασκαράδες και απατεώνες, για να θυμηθώ το Βάρναλη (Άι-Στράτης 1935): Αφού μας εσκοτώναν με το ζόρι, στα μακελειά τους, χρόνια, οι μπαζαδόροι. Κι αφού μας εσκοτώνανε πιο φίνα, στα χρόνια της ειρήνης με την πείνα. Κι αφού μας εσκοτώναν, έτσι, αιώνες οι μασκαράδες κι οι απατεώνες…. ……………………………………………. Καλά που υπάρχουν η ποίηση και ο πολιτισμός και μας παρηγορούνε.

Π

Σε δασική έκταση κατά μήκος του δρόμου και σε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της διαδρομής στο δρόμο Μυτιλήνης - Καλλονής, υπήρχαν το Σαββατοκύριακο, μπλε σακούλες σκουπιδιών, γεμάτες με σκουπίδια (;), οι οποίες είχαν εγκαταλειφθεί στην άκρη του δρόμου. Προφανώς έγινε κάποια παρέμβαση καθαρισμού και πρόκειται να περάσει κάποιο φορτηγό να τις μαζέψει, όμως έμειναν έτσι όλο το Σαββατοκύριακο και κάποιες σκίστηκαν ή άνοιξαν. Ας ελπίσουμε ότι θα μαζευτούν αυτές οι σακούλες το συντομότερο και δεν θα μείνουν εκεί… για καιρό ακόμη.

Μόλυβος… Την ίδια ώρα που οι αριθμοί περιγράφουν με αποκαρδιωτικό τρόπο, την κατάσταση στον τουρισμό, δεν λείπουν και τα αισιόδοξα μηνύματα. Κάποιες προσπάθειες εναλλακτικού τουρισμού, που επιβραβεύονται με ανταπόκριση, από περιορισμένο βέβαια αριθμό τουριστών, μια και δεν στοχεύουν άλλωστε σε μεγαλύτερο κοινό. Βλέποντας μάλιστα την επιτυχία αυτών των προσπαθειών που δίνουν στους τουρίστες ό,τι ζητάνε, όπως έλεγε ο Αχιλλέας Σούγιουλτζης, «θελήσαμε να δούμε τι είναι αυτό που πραγματικά αρέσει ή ενοχλεί τους επισκέπτες μας.».

…χωρίς τροχοφόρα Έτσι στην περιοχή του Μολύβου, διαμορφώθηκε ένα ερωτηματολόγιο που διατέθηκε στους ξένους τουρίστες, ζητώντας τους να αξιολογήσουν και να ιεραρχήσουν τα υπέρ και τα κατά της περιοχής. Κι όπως κατέληξε ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων, αυτό που οι τουρίστες ζητούν και μάλιστα μακράν όλων των άλλων, είναι να μην μπαίνουν τροχοφόρα, ούτε αυτοκίνητα, ούτε δίκυκλα, μέσα στον οικισμό. Οπότε αν δεν αντιμετωπιστεί το νούμερο ένα για τους τουρίστες, πρόβλημα, θα είναι ξεκάθαρο γιατί κάποιοι δεν θέλησαν να επαναλάβουν τις διακοπές τους στο Μόλυβο, κι ας τον λατρεύουν, όπως ομοίως φάνηκε στο ίδιο ερωτηματολόγιο. ΜΑΡ.ΠΛ.

Σπεύδουν για τη στελέχωση Με επείγουσα επιστολή προς το προσωπικό του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενημερώνει τους υπαλλήλους ότι έχουν περιθώριο να καταθέσουν μέσα σε πέντε ημέρες, αιτήσεις μετάθεσης, για να στελεχώσουν το νέο Εφετείο Μυτιλήνης, που θα λειτουργήσει στις 16 Σεπτεμβρίου. Ανάλογα έγγραφα βέβαια στάλθηκαν σε όλα τα Πρωτοδικεία, Ειρηνοδικεία και Εισαγγελίες της χώρας καθώς έχουν τη δυνατότητα οι υπάλληλοι να ζητήσουν να μετακινηθούν στα νέα Εφετεία. Το ζήτημα είναι βέβαια να υπάρξει και το ανάλογο ενδιαφέρον τόσο από υπαλλήλους όσο και από δικαστές, για να είναι έτοιμο να λειτουργήσει το Εφετείο. Πελ.Γ.

Ρεφενέ για καύσιμα… 20 ευρώ απ’ την τσέπη του, έδωσε ο πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας, για να συμπληρώσει τα 10 ευρώ που έβαλε ο οδηγός του απορριμματοφόρου και έτσι να φουλάρει το ρεζερβουάρ και να μαζευτούν τα σκουπίδια του χωριού. Τις προάλλες έγινε ρεφενέ μεταξύ των αιρετών του ίδιου χωριού, για να αγοραστεί ένα σακί τσιμέντο κι έτσι να κλείσει ο λάκκος για τη σύνδεση μιας αποχέτευσης. Χθες, στο ίδιο πάλι χωριό, προσπάθησαν να μαζευτούν ξανά λεφτά, για να αγοραστεί ένας σωλήνας και να πληρωθεί υδραυλικός που θα αποκαθιστούσε βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης. Όλα τα παραπάνω, μας περιέγραψε σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας, εκλεγμένος μάλιστα με το συνδυασμό του Δημήτρη Βουνάτσου, που βαρέθηκε πλέον να χρωστάει ή να γράφουν βερεσέ στο όνομά του για ό,τι χρειάζεται το χωριό. Ο ίδιος βαρέθηκε να ακούει και το χωρικό αντιδήμαρχο της περιοχής, να τον προτρέπει, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου, «πληρώστε τα απ’ την τσέπη σας, για να λειτουργήσει το χωριό και θα βρούμε κάποια στιγμή το λογαριασμό.». Δήμαρχε, επτά μήνες μετά τη δημιουργία του νέου Δήμου, αυτά τα πράγματα, η διαιώνιση του χάους στα θέματα της καθημερινότητας, είναι ντροπή για τη δημοτική σας αρχή, είναι ντροπή και κατάντια, είναι ξεφτίλα για τον τόπο και τους ανθρώπους του. ΜΑΡ.ΠΛ.

Αφισομάνι… Οι αφίσες από εκδηλώσεις και συναυλίες, έχουν «πνίξει» κυριολεκτικά κάθε στύλο, τοίχο, κολώνα, στην πόλη της Μυτιλήνης και φθάνουν μέχρι και σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο. Άραγε εκείνοι που κολλάνε όλες αυτές τις αφίσες, φροντίζουν και να τις απομακρύνουν; Δεν νομίζουμε να συμβαίνει κάτι τέτοιο και με τις ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει ο Δήμος και κυρίως η υπηρεσία καθαριότητας, μάλλον θα περιμένουμε… τον καιρό να τις βγάλει. Πελ.Γ.

Χρειάζονται μόνιμες θέσεις Οι θέσεις του ιατροδικαστή και του νευροχειρούργου για το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, είναι δυο ειδικότητες που ήρθαν ν’ αναβαθμίσουν τη λειτουργία του «Βοστάνειου», όμως καθώς ήταν… επικουρικές, πολύ γρήγορα το ίδρυμα έμεινε… χωρίς αυτές. Είναι ανάγκη, η διοίκηση να δώσει προτεραιότητα στην εξασφάλιση μόνιμων θέσεων γιατί κάθε φορά που θα λήγουν οι συμβάσεις των γιατρών, τότε η προσπάθεια για επαρκή ιατρική στελέχωση του «Βοστάνειου» ματαιώνεται και το Νοσοκομείο επιστρέφει πάλι στις ίδιες ελλείψεις που παρελθόντος. Πελ.Γ.

* O ∆ηµήτρης Σαραντάκος γεννήθηκε στη Mυτιλήνη, σπούδασε χηµικός µηχανικός και µετά τη συνταξιοδότησή του εκδίδει το σατιρικό περιοδικό «Το Φιστίκι» και κάνει τον συγγραφέα. Το τελευταίο (ενδέκατο στη σειρά) βιβλίο του “Οι Αρχαίοι είχαν την πλάκα τους” - Μυτιλήνη 2008 - κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Γνώση”.


4

EI∆HΣEIΣ

Τρέχοντα & Επίκαιρα Ευρωζώνη: Μια γεννήτρια χρεών και ελλειμμάτων τις επιμέρους χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει κραυγαλέο έλλειμμα ηγεσίας και αυτό αντικατοπτρίζεται και στις Βρυξέλες. Κάθε φορά που γίνεται σύνοδος κορυφής, επιβεβαιώνονται μερικές αλήθειες που είναι πια γνωστές στον περισσότερο κόσμο. Η πρώτη είναι ότι η Ε.Ε. έχει έλλειμμα ηγεσίας. Η δεύτερη, ότι είναι ένας δυσκίνητος οργανισμός, με αποτέλεσμα να δρομολογεί μέτρα κατόπιν εορτής τρέχοντας πίσω από τις εξελίξεις. Και η τρίτη αλήθεια είναι ότι επικρατεί η γερμανική βούληση, που επιβάλλει τα δικά της συμφέροντα. Οι σημερινοί ηγέτες των χωρών της Ευρώπης, δεν έχουν καμία σχέση με τους ηγέτες των προηγούμενων δεκαετιών. Η Μέρκελ, ο Σαρκοζί και ο Κάμερον είναι κακέκτυπα των Κολ, Μιτεράν και Θάτσερ. Για να μη συγκρίνουμε το δικό μας τωρινό Παπανδρέου με τον πατέρα του. Όσο και αν διαφωνούσε κανείς ιδεολογικά ή πολιτικά με τους παραπάνω, δεν μπορεί να μην αναγνώριζε το πολιτικό τους εκτόπισμα και την ικανότητά τους να επηρεάζουν πολιτικά ακροατήρια πέραν των ομοϊδεατών τους. Παλιότερα υπήρχε ένας Ντελόρ, υποστηρικτής και φανατικός της ευρωπαϊκής σύγκλισης, που στήριζε τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες. Τώρα υπάρχει ένας Μπαρόζο, που από πρώην μαοϊκός ξαφνικά ανακάλυψε τον παράδεισο της ελεύθερης οικονομίας, για να καταλήξει απλός διεκπεραιωτής των εντολών των αγορών. Στην πρωθυπουργία της Ε.Ε., τοποθετήθηκε ο Ρομπάι. Ένας άχρωμος πολιτικός, φανατικός της ιδεολογίας της ακινησίας, χωρίς φιλοδοξίες, έρμαιο των διαθέσεων της ευρωπαϊκής τράπεζας. Δεν τολμά να τα βάλει με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Μάλλον για αυτό τον επέλεξαν, για να μην ενοχλεί. Αλλά ας δούμε μερικά τρωτά στοιχεία της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζονται στην σημερινή Ε.Ε. και την καθιστούν γεννήτρια χρεών και ελλειμμάτων. Βασική αρχή της συνθήκης του Μάαστριχτ, ήταν η σύγκλιση των επιτοκίων δανεισμού. Τώρα παρατηρείται απόκλιση τόσο μεγάλη, ώστε τα επιτόκια των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων να είναι τριπλάσια των γερμανικών. Για τα δικά μας δεν το συζητάμε. Στην πραγματικότητα έχουμε επιτόκια εθνικών νομισμάτων και όχι επιτόκιο Euro. Ήδη από αυτή την εξέλιξη, απειλείται επικίνδυνα η συνοχή της ευρωζώνης. Η ίδια η συνθήκη του Μάαστριχτ απαγόρευσε στις κεντρικές τράπεζες να χρηματοδοτούν άμεσα τα κράτη τα οποία στο εξής έπρεπε να εξασφαλίζουν τη ρευστότητά τους από τις χρηματοοικονομικές αγορές. Ο στόχος ήταν να υποταχθούν τα κράτη που υποτίθεται ότι είναι εκ φύσεως σπάταλα στην πειθαρχία των χρηματοοικονομικών αγορών, που υποτίθεται ότι είναι εκ φύσεως αποδοτικές και παντογνώστριες. Τα αποτελέσματα της υποταγής στις χρηματοοικονομικές αγορές τα ζούμε σήμερα ειδικά εμείς με τα συνεχή μνημόνια, που όχι μόνο δεν δίνουν λύση αλλά έχουν εξαντλήσει και τη χώρα. Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν το «χτίσιμο» του Euro, ένα μεγάλο λάθος από πλευράς δομής, αφού δεν υπάρχει κοινή οικονομική πολιτική να το στηρίξει, ούτε υπάρχει μια κεντρική κυβέρνηση που να έχει το εκδοτικό του δικαίωμα. Υπάρχουν πολλές αναλύσεις που θεωρούν ότι το Euro χτίστηκε με βάση το γερμανικό συμφέρον, αφού η Γερμανία θα επεδίωκε να δημιουργήσει μια μεγάλη αγορά για τις εξαγωγές των προϊόντων της. Μια αγορά που θα είχε μέλη χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, που βρίσκονται σε μια χαμηλότερη φάση από πλευράς παραγωγικής διαδικασίας και θα ήταν οι κύριοι εισαγωγείς των γερμανικών προϊόντων. Με αυτόν τον τρόπο, θα μετέφερε πόρους από το φτωχό ευρωπαϊκό νότο στο βιομηχανικό βορρά. Και το σημαντικότερο, που προφανώς εσκεμμένα ξεχνούν οι οπαδοί της ευρωπαϊκής προσαρμογής, είναι ότι η Ε.Ε. συνολικά δεν είναι ιδιαίτερα ανοιχτή στον έξω κόσμο, με αποτέλεσμα οι πελάτες των ευρωπαϊκών χωρών να είναι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή οι ίδιοι οι ανταγωνιστές τους. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια, ότι μια δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών συνολικά στην Ε.Ε., θα έχει ως αποτέλεσμα μια σοβαρή ύφεση μεγαλύτερη από την σημερινή και περαιτέρω επιβάρυνση του δημόσιου χρέους. ΥΓ 1: Μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Ο Ντάου Τζόουνς έπεσε τόσο, που χτύπησε στο σοβατεπί. ΥΓ 2: Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι οδοντίατροι για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους. Θα πονέσουν κουφάλες.

Σ

Κεραμιδόγατος ο μαντουμανταδόρος (Β.Π.) e-mail: vaspik@gmail.com blog: www.vaspik.blogspot.com

TPITH 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

«Εξοστρακισμός» των κάδων έξω απ’ τα Πάμφιλα, κίνημα «δεν θα πληρώσουμε ανταποδοτικά» στην Παναγιούδα, ατομικές λύσεις στη Μόρια

Στον καιρό των σκουπιδιών… αγορά προσωπικών κάδων, ενώ μετά από πρόταση που υσως η χειρότερη όλων περιοχή του νησιού στο θέμα της α- ποβλήθηκε στον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας, Φώτη ποκομιδής των σκουπιδιών, να είναι τα βορειόχωρα της Παπαευστρατίου, εξετάζεται Μυτιλήνης. Tα χωριά που δεν είχαν υπηρεσία καθαριότητο ενδεχόμενο να αναλάβουν τας, ούτε εν ενεργεία εργολαβίες να τα εξυπηρετούν, γιατί πρωτοβουλία για τα σκουπίμέχρι το τέλος του προηγούμενου χρόνου, μαζί με τα χωριά δια οι σύλλογοι του χωριού, της Θερμής, εξυπηρετούνταν από το Σύνδεσμο Θερμής - Μυτουλάχιστον για τη θερινή πετιλήνης, ο οποίος και καταργήθηκε. Έκτοτε λοιπόν η αποκομιρίοδο. δή γίνεται αποσπασματικά, δίχως πρόγραμμα, δίχως κανένα σύστημα, ενώ πολύ συχνά δεν γίνεται και καθόλου για αρκετό Σημειωτέον ότι χθες Παρασκευή, έγινε αποκομιδή των διάστημα. Οι μόνιμοι κάτοικοι και τα τοπικά συμβούλια σκέφτονται διάφορους τρόπους αντίδρασης ή αντιμετώπισης του σκουπιδιών, και μάλιστα μετά από έντονες διαμαρτυρίες του προβλήματος, μια και μέχρι τώρα οι εκκλήσεις τους προς τη χωριού, γιατί οι κάδοι είχαν δημοτική αρχή, για λύσεις, πέφτουν στο κενό. Η πόλη της Μυτιλήνης ήταν Δήμου. Τα βορειόχωρα της απ’ την προηγούμενη Δευτέκαι παραμένει η μόνη περιο- Μυτιλήνης όμως, βιώνουν α- ρα να αδειαστούν και κυριοχή του Δήμου Λέσβου, που έ- νεπανάληπτες στιγμές, αφού λεκτικά ξεχείλιζαν σκουπίδια. χει δική της υπηρεσία καθα- παραθαλάσσιοι οικισμοί με έΔεν πληρώνω, ριότητας. Σε όλο το υπόλοιπο ντονη κίνηση, όπως τα Νησέδεν πληρώνω νησί, υπήρχαν κι έχουν παρα- λια, βλέπουν απορριμματο«Ο κόσμος φωνάζει για τα ταθεί έως το τέλος του 2011, φόρο μία φορά τη βδομάδα ή σκουπίδια γιατί η κατάσταση εργολαβίες για την καθαριό- και περισσότερο. Τις προάλπολύ συχνά φτάνει στο απροτητα, βάσει των οποίων υπο- λες μάλιστα υπήρξε καταγγεχώρητο. Εμείς με τη σειρά στηριζόταν ή γινόταν εξ ολο- λία ότι το απορριμματοφόρο μας απευθυνόμαστε στο Δήκλήρου το έργο της αποκομι- έκανε 11 μέρες για να περάμο, όπου μια μας λένε ότι δεν δής των σκουπιδιών. Τα βό- σει να μαζέψει τα σκουπίδια, υπάρχουν αυτοκίνητα, μια ότι ρεια χωριά της Δημοτικής Ε- ενώ ανάλογα διαστήματα καδεν προλαβαίνουν να κάνουν νότητας Μυτιλήνης, Μόρια, θυστερήσεων υπήρξαν και όλη τη διαδρομή απ’ το Πάμφιλα, Παναγιούδα και Α- στις αρχές Ιουλίου. ΔημοτιΜπαλτζίκι έως εδώ, μια ότι φάλωνας, καθώς και τα χωριά κός σύμβουλος της πλειοψηδεν υπάρχουν οδηγοί. Δικαιοτης Δημοτικής Ενότητας Θερ- φίας που κατάγεται απ’ την λογίες, αλλά το αποτέλεσμα μής, όλα τα προηγούμενα περιοχή, έλεγε ότι δεν τολμά παραμένει το ίδιο: όγκοι χρόνια εξυπηρετούνταν απ’ να πάει να πιει καφέ στο χωσκουπιδιών μέσα στα σπίτιά το Σύνδεσμο Ύδρευσης και ριό του γιατί πέφτουν οι συγμας», ανέφερε ο πρόεδρος Αποκομιδής Απορριμμάτων χωριανοί του να τον λιντσάτης Τοπικής Κοινότητας Παδήμων Θερμής - Μυτιλήνης. ρουν για το θέμα των σκουπιναγιούδας, Βαγγέλης ΒιόλαΟ οποίος, παρά τα προβλή- διών. τζης. Ο οποίος πολλές φορές ματα που κατά καιρούς εντο- «Σε έκτακτη συνεδρίαση του όλο το προηγούμενο διάστηπίζονταν, σε τακτική βάση, α- τοπικού μας συμβουλίου» είμα, για να «αποσυμφορήσει» κόμη και καθημερινά τα κα- πε στο «Ε» ο πρόεδρος της την κατάσταση, διέθεσε δικό λοκαίρια, απάλλασσε τους Δημοτικής Κοινότητας Παμτου φορτηγό και με προσωπιοικισμούς απ’ τα σκουπίδια. φίλων, Βαγγέλης Λυκαρδό- κή δουλειά απομάκρυνε Εκτός Παμφίλων… πουλος, «προκειμένου να α- σκουπίδια. Σε ό,τι αφορά τα χωριά της ντιμετωπιστεί η κατάσταση Όπως μας είπε ο κ. ΒιόλαΘερμής, την ευθύνη σε συ- και τουλάχιστον να μην έχου- τζης, υπάρχει σε επίπεδο χωνεργασία με τον αντιδήμαρχο με τόσο έντονη δυσοσμία απ’ ριού, κινητικότητα για να ορΚαθαριότητας, Ηλία Κουνια- τα σκουπίδια μέσα στο χωριό, γανωθεί, και με νομική υπορέλλη, έχει αναλάβει και ο αποφασίσαμε, και ήδη ξεκι- στήριξη, η προσπάθεια μη χωρικός αντιδήμαρχος Σταύ- νήσαμε να μετακινούμε τους καταβολής των ανταποδοτιρος Πολίτης, οπότε το πρό- κάδους, εκτός οικισμού, σε ε- κών τελών για την καθαριότηβλημα δεν είναι τόσο οξύ πτά σημεία που επιλέξαμε γύ- τα μέσω των λογαριασμών γιατί υπάρχει ένας συντονι- ρω απ’ το χωριό. Το ξέρουμε της ΔΕΗ. «Έρχονται δημότες σμός και πιέσεις να εξυπηρε- ότι θα υπάρχει μια ταλαιπω- και διαμαρτύρονται, θέτοντας τούνται απ’ τα απορριμματο- ρία, αλλά δεν μπορούμε να το πολύ απλό ερώτημα: γιατί φόρα και το προσωπικό του κάνουμε τίποτε άλλο προς το να πληρώνω στο Δήμο όταν παρόν.». δεν μαζεύει τα σκουπίδια, Αγοράζουν κάδους στο οποίο και δεν έχω τι να Στη Μόρια, έχει ξεκι- απαντήσω», πρόσθεσε ο ίνήσει από πολίτες, η διος. της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Ί


Ιδρύεται στην 3η συνάντηση των εκλεγμένων στο Δήμο Λέσβου

Δίκτυο Δημοτικών Τοπικών Κοινοτήτων δημιουργία Δικτύου οι Δημοτικές Σκαιτηπροχωρούν Τοπικές Κοινότητες της Λέσβου, που ανταμώνουν την επόμενη βδομάδα, στην τρίτη κατά σειρά συνάντηση των εκπροσώπων τους, προκειμένου να εξετάσουν τα ζητήματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση σε τοπικό επίπεδο. Σύμφωνα με την πρόσκληση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δημοτικών Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Λέσβου, η 3η συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί στις 12 Αυγούστου, ημέρα Παρασκευή, στις 8 το βράδυ, στην Αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Καλλονής, με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης: - Ψήφιση ιδρυτικής διακήρυξης Δικτύου Δημοτικών Τοπικών Κοινοτήτων Δήμου Λέσβου και εκλογή συντονιστικής επιτροπής, θέμα που θα εισηγηθεί ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ιππείου, Προκόπης Σινάνης. - Κανονισμοί Λειτουργίας Δημοτικών - Τοπικών Κοινοτήτων, με εισηγήτρια την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σκαλοχωρίου, Δέσποινα Μαϊάκη. - Εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους προέδρους Δημοτικών - Τοπικών Κοινοτήτων με εισηγητή τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ασωμάτου, Στρατή Ψώμο. - Προβλήματα Δημοτικών Τοπικών Κοινοτήτων. Διάθεση Πάγιας Προκαταβολής, με εισηγητή τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Περάματος, Κίμωνα Χρυσίδη. Στη συνάντηση έχουν κληθεί ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Χρήστος Κορδώνης, οι δημοτικές παρατάξεις, οι αντιδήμαρχοι και όλοι οι πρόεδροι και τα μέλη των 23 δημοτικών και των 50 τοπικών κοινοτήτων του νησιού.

5

EI∆HΣEIΣ

TPITH 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Απίστευτη «πατέντα» εργατών, που πήγαν να καθαρίσουν δημοτική δεξαμενή νερού στην Πλαγιά, αλλά… δεν μπήκαν απ’ το πορτάκι

Έκοψαν την… πλάκα! της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY οιάζει με πλάκα, αλλά δεν είναι. Εργάτες που πήγαν να καθαρίσουν τη μία απ’ τις τρεις δεξαμενές νερού της Πλαγιάς, αντί να μπουν απ’ το πορτάκι που χρόνια τώρα διευκόλυνε την πρόσβαση για τον καθαρισμό της δεξαμενής, αφαίρεσαν την τσιμεντένια πλάκα-καπάκι που τη σκέπαζε. Έτσι, καιρό τώρα, η δεξαμενή παραμένει καλυμμένη πρόχειρα, δημιουργώντας τον κίνδυνο, κάποιο παιδί ή κάποιος περίεργος που θα θελήσει να δει τι συμβαίνει, να πέσει μέσα. Κάθε χρόνο στις αρχές του καλοκαιριού, όχι μόνο στην Πλαγιά, αλλά σε όλα τα χωριά, έχει καθιερωθεί να γίνεται ο καθαρισμός των δεξαμενών του νερού. Όπως κατήγγειλε στο «Ε» ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης απ’ τη Δημοτική Ενότητα Πλωμαρίου, Κυριάκος Πετρέλλης, «φέτος στην Πλαγιά έγινε κάτι πρωτοφανές. Αντί οι εργάτες που έστειλε ο Δήμος προ διμήνου

Ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί ατύχημα, αφού ήδη για δυο μήνες, παραμένει πρόχειρα καλυμμένη η δεξαμενή στην Πλαγιά. Το πάνω τμήμα της, η πλάκα που τη σκέπαζε, απομακρύνθηκε και τώρα χρειάζεται να γίνει καινούργια

Μ

για τον καθαρισμό της δεξαμενής, να μπουν απ’ το πορτάκι, όπως γινόταν απ’ την κατασκευή της, επέλεξαν να βγάλουν την πλάκα και να αφήσουν ουσιαστικά ξεσκέπαστη τη δεξαμενή. Ειδοποίησα τον αντιδήμαρχο, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη, παρ’ ότι πέρασε τόσος καιρός, τίποτε.».

Δε χωρούσαν… Πράγματι, όπως μας επιβεβαίωσε ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου, Σταύρος Πολίτης, οι δύο εργάτες που πήγαν στη δεξαμενή «μάλ-

λον δε χώραγαν να μπουν απ’ το πορτάκι που υπάρχει και απ’ το οποίο μπαίνει και η σκάλα για να κατέβει κανείς στη δεξαμενή και να την καθαρίσει, και έτσι πήραν την πρωτοβουλία να αφαιρέσουν την πλάκα, για να γίνει η δουλειά που είχαν αναλάβει. Αναζήτησα λύση, αλλά εξαιτίας και των χρεών που υπάρχουν, δεν μπορέσαμε ακόμη να επισκευάσουμε τη ζημιά και να κλείσουμε τη δεξαμενή, που σκεπάστηκε πρόχειρα.». Όπως προσέθεσε ο κ. Πολί-

Συνεργασία Δήμου - Περιφέρειας για τα έργα στη Λήμνο έγκαιρος προγραμματισμός και η προετοιμασία των έργων που θα προωθήσουν από κοινού, ο Δήμος της Λήμνου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αποτέλεσε το αντικείμενο συνάντησης που είχαν ο Δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, με τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο της Λήμνου, Σάββα Βαρελτζή. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Λήμνου, προκειμένου να ενημερώσει τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο για την πορεία των έργων που προγραμματίζει η δημοτική αρχή, να εξειδικευτεί η μεταξύ τους συνεργασία και να προωθήσουν από κοινού μελέτες για τα έργα που προγραμματίζουν να ενταχθούν στο περιφερειακό πρόγραμμα. Στόχος της δημοτικής αρχής Λήμνου, είναι η έγκαιρη προετοιμασία για την υποβολή προτάσεων στο ΕΣΠΑ, δεδομένου ότι η Λήμνος παρουσιάζει μεγάλο έλλειμμα στην προετοιμασία έργων περιφερειακής σημασίας. «Η συνεργασία μας είναι γόνιμη και αποτελεσματική και θα συνεχίσουμε τις επαφές μας, για να αξιοποιήσουμε όποιες δυνατότητες υπάρχουν για την ανάπτυξη της Λήμνου», δήλωσε ο Δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμα-

Ο

ντής. Σ’ ότι αφορά στα έργα, συζητήθηκε η προώθηση για ένταξη, συγκεκριμένων προτάσεων για μελέτες σε σημαντικά έργα που έχει ανάγκη το νησί. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το έργο της διαμόρφωσης χερσαίας ζώνης στο λιμάνι της Μύρινας, καθώς και η μελέτη για την κατασκευή του δρόμου από το Κοντοπούλι στην Ηφαιστεία, αλλά και το έργο της παράκαμψης του Θάνους. Σύμφωνα με τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο, Σάββα Βαρελτζή, πρόκειται για «σημαντικά έργα για το νησί, που θα πρέπει να διεκδικήσουμε και να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση των μελετών. Η συνεργασία μας με το Δήμαρχο, είναι πολύ καλή και οι δύο αυτοδιοικήσεις εργαζόμαστε για την ανάπτυξη του νησιού». Ακόμη συζητήθηκαν έργα εγγείων βελτιώσεων και συγκεκριμένα για τις εργασίες συντήρησης που θα πρέπει άμεσα να γίνουν στο φράγμα Αγίου Δημητρίου καθώς έχει πολλά χρόνια να συντηρηθεί, όπως και για την λιμενοδεξαμενή Θάνους, και να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το έργο του αναδασμού της Ατσικής, που είναι αρμοδιότητας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

της, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πέσει κάποιος μέσα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Ο κ. Πετρέλλης, σε σχέση με την ύδρευση της Πλαγιάς, επεσήμανε κι ένα ακόμη σημαντικότατο πρόβλημα. Μας είπε ότι το νερό που φτάνει στο χωριό από τις πηγές «Χάλακα», «Κάστελο» και «Όξινο Νερό», αντί να το εκμεταλλεύεται ο Δήμος για την ύδρευση, χάνεται γιατί χύνεται στο δρόμο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι τώρα με την αυξημένη ζήτηση, το νερό δεν φτάνει και «είναι κρίμα την ίδια ώρα που κάποιοι στερούνται το νερό, να χύνονται άδικα δυο ίντσες νερό στο δρόμο απ’ τη μη σύνδεση των πηγών.». Σχετικά ο κ. Πολίτης ανέφερε πως έχει ζητήσει και περιμένει έγκριση, για να γίνει η δαπάνη αγοράς των υλικών που χρειάζονται (περίπου 100 μέτρα λάστιχο) ώστε να ανατεθεί σε έναν υδραυλικό, η αντικατάσταση των φθαρμένων απ’ την πολυκαιρία ενώσεων, κάτι που θεωρεί πως θα γίνει άμεσα.

Προσπάθειες να γίνει το νησί προορισμός για κρουαζιερόπλοια

Η Λήμνος στο χάρτη κρουαζιέρων της ANAΣTAΣIAΣ ΣΠYPI∆AKH την σημαντικότητα της νέας προοπτικής που ανοίγεται στη Λήμνο για την κρουαζιέρα, αναφέρθηκε στην ομιλία του, ο ΣΔήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, στην ημερίδα που διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο «Limnos Village» στο Πλατύ, με θέμα «Λήμνος, η πρόκληση της Διεθνούς Κρουαζιέρας». Στην ομιλία του, δεν παρέλει- ρισμό, Χρήστος Νικολαΐδης. ψε να αναφερθεί στις εντατι- Όπως αναφέρθηκε στην ημεκές προσπάθειες που γίνονται ρίδα, υπάρχει μεγάλο ενδιααπό πλευράς της δημοτικής φέρον από πλευράς των εταιαρχής, για τη δημιουργία των ρειών που δραστηριοποιούαπαραίτητων υποδομών. Ειδι- νται στο χώρο της κρουαζιέκότερα, ο Δήμαρχος Λήμνου ρας, για αλλαγή από τους καδήλωσε ότι: «Η Λήμνος έχει θιερωμένους προορισμούς. όλες τις προϋποθέσεις να α- Μέσα στα νησιά που παρουναδειχθεί σε νέο ελκυστικό σιάζεται το ενδιαφέρον, είναι προορισμό κρουαζιέρας, αρκεί και η Λήμνος, ενώ υπάρχει εννα ενώσουμε τις προσπάθειές διαφέρον και για την Σύρο και μας, ιδιώτες και Δήμος, ώστε την Ίο. να προετοιμάσουμε τις απα- Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέριραίτητες υποδομές και να με- μνα της δημοτικής αρχής είναι γιστοποιήσουμε το αναμενό- σε πρώτη φάση η εξυπηρέτημενο όφελος για το νησί μας». ση των εταιρειών, οι οποίες Την ημερίδα, την οποία συ- για να εντάξουν τη Λήμνο ντόνισε η τουριστική πράκτο- στον προορισμό τους, θα πρέρας Χρύσα Καραϊσκάκη, ενώ πει να ικανοποιηθούν ορισμέβασικοί ομιλητές ήταν ο αρχι- να από τα ζητήματα που θέναυπηγός και τ. πρόεδρος της τουν και κυρίως αυτά που αCelebrity Cruises, μέλους της φορούν στον τομέα της ασφαRCCL, Δημήτρης Κάπαρης και λούς πρόσδεσης ή αγκυροβόο σύμβουλος Τουριστικής Α- λησης και της μεταφοράς των νάπτυξης και καθηγητής μετα- τουριστών από και προς τα πτυχιακών σπουδών στον του- κρουαζιερόπλοια.


6

EI∆HΣEIΣ

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Δεκαπενταύγουστος στην Παναγία Σουμελά φέτος (για δεύτερη Κσειαιχρονιά), θα λειτουργήστις 15 Αυγούστου, η Παναγία Σουμελά στον Πόντο. Στην αυλή του Μοναστηριού στο όρος Μελά, θα λειτουργήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής, κ. Δημήτριο. Χιλιάδες Ορθόδοξων Χριστιανών, κυρίως απ’ την

Ελλάδα και τις χώρες του Εύξεινου Πόντου, αναμένεται να συρρεύσουν στην Τραπεζούντα, για να συμμετάσχουν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις. Οι τουρκικές αρχές έδωσαν φέτος πολύ εύκολα την σχετική άδεια. Άλλωστε η έλευση των χριστιανών Ποντίων, σημαίνει τουριστικό συνάλλαγμα στην περιοχή, που το έχουν ανάγκη!

Χαμόγελα στο Κουσάντασι απ’ τον τουρισμό

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΟΘΑΣ

Ενδιαφέρον των Τούρκων για επενδύσεις στην Ελλάδα για «επιχειρηματική Έναιτοιμοι επέλαση» στην Ελλάδα, είπολλοί Τούρκοι επενδυτές, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας «Ernst&Young». Οι τομείς που τους προσελκύουν, είναι βέβαια ο τουρισμός, το real estate (μεσιτικά γραφεία) κυρίως στα νησιά, αλλά και ο κλάδος εστίασης και τηλεπικοινωνιών. Απ’ τις άμεσες επενδύσεις, ξεχωρίζει αυτή της αλυσίδας ζαχαροπλαστείων παραδοσιακών γλυκών «Ozsut», που ειδικεύεται στο περίφημο «Καζάν- ντιπί», το οποίο ολοένα και γίνεται δημοφιλές και στη χώρα μας. Στόχος τους είναι μέσω της Ελλάδας, να πραγματοποιούν εξαγωγές στη Δυτική Ευρώπη. Η εταιρεία «Ozsut» ιδρύθηκε το 1938 και διατηρεί ήδη 155 καταστήματα σε όλη την Τουρκία. Αλλά όμως και δική μας «Pizza Fun» επεκτείνεται στην Τουρκία. Μετά την επιτυχία που σημείωσε η λειτουργία του πρώτου καταστήματος της, ετοιμάζεται αυτές τις ημέρες να ανοίξει και δεύτερο, με προοπτική ως το τέλος του έτους, να λειτουργούν 3 καταστήματα delivery «Pizza Fun» στην Κωνσταντινούπολη. Η τουρκική «Pizza Fun» έχει προσαρμοστεί στις τοπικές διατροφικές προτιμήσεις (όπως αντικατάσταση του ζαμπόν και μπέικον με άλλα αλλαντικά, για θρησκευτικούς λόγους) και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, κυρίως μεταξύ των νέων καταναλωτών.

262 ήταν τα κρουαζιερόπλοια και 228 τα γιοτ που προσέγγισαν το πρώτο 7μηνο του 2011, στο Κουσάντασι, αριθμός ρεκόρ, όπως λένε, γεγονός που κάνει να χαμογελούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο τουριστικό κύκλωμα. Εκατοντάδες επισκέπτες φθάνουν καθημερινά στο Κουσάντασι, Αμερικανοί, Καναδοί, Γερμανοί, Γάλλοι, Ιάπωνες αλλά και Έλληνες, με κατεύθυνση κυρίως τον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου. Αυτοί οι «μονοήμεροι» τουρίστες έως το τέλος Ιουλίου 2011, άγγιξαν τις 300 χιλιάδες. Μάλιστα απ’ αυτούς κινήθηκαν από και προς τα ελληνικά νησιά, 23 και 31 χιλιάδες αντίστοιχα. Είναι να μην χαμογελούν στο Κουσάντασι;

«Ανοιχτή» βιβλιοθήκη στο Αϊβαλί ια πρωτότυπη προσπάΜ θεια ξεκίνησε στο Αϊβαλί, με τη δημιουργία «ανοιχτής» δανειστικής βιβλιοθήκης σε μια γωνιά παραδοσιακού καφενείου στη συνοικία Παλά Μπαχτσέ της γειτονικής μας πόλης. Σκοπός είναι να φτάνει εύκολα η γνώση στον καθένα χωρίς γραφειοκρατία και διατυπώσεις. Η ιδέα αυτή είχε ξεκινήσει και στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του ΄80 με Υπουργό Πολιτισμού την Μελίνα Μερκούρη, που όμως δεν προχώρησε ή δεν άφησαν να προχωρήσει, όπως το είχε οραματιστεί η Μελίνα. Μιλώ-

ντας στα εγκαίνια, ο συγγραφέας - δημοσιογράφος κ. Μπεκίρ Τζοκούν, που χάρισε στη βιβλιοθήκη 5.000 τόμους βιβλίων, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Οι οπαδοί του κοσμικού κράτους, πρέπει να βγούνε από τα σαλόνια τους και να αρχίσουν να συζητούν με τον κόσμο για τα πραγματικά προβλήματα του λαού. Μόνο έτσι θα προχωρήσουμε και θα επαναφέρουμε τη χώρα στο σωστό δρόμο, όπως την σχεδίασε ο Κεμάλ!». Για να δούμε, με τέτοιες «κομματικές» προδιαγραφές, πόσο θα κρατήσει η «ανοιχτή» βιβλιοθήκη!

Προώθηση της Ίμβρου στη διεθνή τουριστική αγορά κτενέστατο αφιέρωμα στην Ίμβρο (Gokceada) είχε την περασμένη βδομάδα, η εγγλέζικη εφημερίδα «Financial Times», με αφορμή την πρόσφατη έναρξη αεροπορικών δρομολογίων, που συνδέουν το νησί τρεις φορές τη βδομάδα με την Κωνσταντινούπολη. Επισημαίνεται ότι με την αεροπορική σύνδεση που ξεκίνησε αλλά και το νέο σύγχρονο πλοίο που ήδη απ το 2008, συνδέει την Ίμβρο με το Τσανάκαλε, το νησί, το μεγαλύτερο της Τουρκίας, βγήκε απ’ την απομόνωση και είναι έτοιμο να δεχθεί το διεθνή τουρισμό. Μάλιστα η εφημερίδα χαρακτηρίζει την Ίμβρο ως το «πιο ήσυχο νησί του κόσμου».

Ε

Ο Δήμαρχος Δικελί, σήμερα στη Μυτιλήνη νταποκρινόμενος στο κάλεσμα της «Συνύπαρξης», που Α σήμερα γιορτάζει τη συμπλήρωση 12 χρόνων απ’ την ίδρυση της, έρχεται σήμερα στη Μυτιλήνη, ο Δήμαρχος Δικελί, κ. Οσμάν Οζγκιουβέν. Καλεσμένος επίσης είναι και ο Δήμαρχος Αιβαλί, κ. Χασάν Τουρκοζέν, και μερικοί άλλοι καλοί Τούρκοι φίλοι, που υποστήριξαν τις προσπάθειες και τις δράσεις της κίνησης, αλλά λόγω επαγγελματικού φόρτου, μάλλον δεν θα μπορέσουν έλθουν. Η συνεστίαση της «Συνύπαρξης» θα γίνει σήμερα το βράδυ στο κέντρο «Άρτεμης» (Λέσχη υπαλλήλων Νοσοκομείου) στη Νεάπολη.

TPITH 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Αρνήθηκε την επικουρική θέση, η γιατρός που μέχρι τώρα είχε προσληφθεί, για οικογενειακούς λόγους Μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται νέος γιατρός ν’ αναλάβει καθήκοντα

Χωρίς ιατροδικαστή το «Βοστάνειο» Χ ωρίς ιατροδικαστή έχει μείνει από τον περασμένο Απρίλιο, το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, αφού εκτός από το νευροχειρούργο, και η ιατροδικαστής που είχε υποβάλλει αίτηση για την ανανέωση της επικουρικής θέσης στο «Βοστάνειο», λίγο πριν την υπογραφή της σύμβασης, αρχές Ιουλίου, αρνήθηκε και εκείνη ν’ αναλάβει καθήκοντα. Οι γιατροί και κυρίως οι χειρουργοί του «Βοστάνειου» καλούνται -όπως και στο παρελθόν- να καλύψουν τις ανάγκες για νεκροψίες, με αποτέλεσμα βέβαια να μη λείπουν τα παράπονα και οι γκρίνιες από τους γιατρούς, που αρνούνται ν’ αναλάβουν αυτή την αρμοδιότητα, αλλά και οι πιέσεις από τους συγγενείς που θέλουν να κηδέψουν τους ανθρώπους τους. «Δεν έχω κανένα παράπονο από το Νοσοκομείο, μου έφτιαξαν καινούργιο νεκροτομείο μέχρι ν’ ανοιγοκλείσω τα μάτια, όμως λόγοι οικογενειακοί με υποχρέωσαν να μην μπορέσω να δεχθώ τη θέση. Δεν ήταν μια μόνιμη θέση, σε ένα χρόνο θα έπρεπε πάλι να μπω στις ίδιες διαδικασίες και η οικογένειά μου βρίσκεται μακριά», είπε μιλώντας στο «Ε», η ιατροδικαστής Ρόζαλη Αθανασάκη. Την ίδια ώρα, η διοίκηση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης έχει ξεκινήσει αγώνα δρόμου προκειμένου το συντομότερο δυνατό να καλύψει τις θέσεις των επικουρικών, τόσο του ιατροδικαστή όσο και του νευροχει-

ρούργου, που τόσο έχει ανάγκη το ίδρυμα. Ήδη, σύμφωνα με το διοικητή κ. Παύλο Παπαδόπουλο, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από έναν ιατροδικαστή από τη Βόρεια Ελλάδα, στις 16 Αυγούστου θα βγει η προκήρυξη και θα υποβάλλει αίτηση, ενώ μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, το «Βοστάνειο» τού έχει προτείνει να τον προσλάβει ακόμη και με σύμβαση ενός ή δύο μηνών προκειμένου να καλυφθεί το συντομότερο δυνατό το κενό που έχει δημιουργηθεί. «Κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, για να καλύψουμε το συντομότερο τη θέση. Βρίσκομαι σε επικοινωνία με τον ιατροδικαστή που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, πιστεύω ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα τον έχουμε στο Νοσοκομείο» δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος. Οι γιατροί στο Νοσοκομείο, αρνούνται ν’ αναλάβουν το κομμάτι των νεκροψιών, τονίζοντας ότι δεν είναι στα καθήκοντά τους, ενώ εκφράζουν τις επιφυλάξεις ότι μπορεί σε κάποια περίπτωση, η κρίση τους να μην είναι σωστή, αφού δεν έχουν τις ειδικές γνώσεις που απαιτούνται. Πελ.Γ.

Πίνακας αναπληρωτών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Λήγουν σήμερα οι ενστάσεις έχρι και σήμερα, Τρίτη 9 Αυγούστου, έχουν προθεσμία οι Μ αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, ώστε να υποβάλλουν τις όποιες ενστάσεις τους όσον αφορά στους προσωρινούς πίνακες μοριοδότησης που έχουν ανακοινωθεί. Στη σελίδα http://e-aitisi.sch.gr, έχουν αναρτηθεί οι προσωρινοί πίνακες αναπληρωτών με μηδενική προϋπηρεσία έως και τις 30 Ιουνίου, που δεν έχουν λάβει τη βαθμολογική βάση σε έναν από τους δύο τελευταίους διαγωνισμούς εκπαιδευτικών του Α.Σ.Ε.Π., καθώς και αναπληρωτών με πραγματική προϋπηρεσία μέχρι και την ίδια ημερομηνία. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, από χτες μέχρι και σήμερα, όσοι εκπαιδευτικοί υπέβαλαν αίτηση, καλού-

νται να ελέγξουν ενδελεχώς τον πίνακα αναπληρωτών, ώστε να σιγουρευτούν ότι είναι σωστά αναρτημένα τα στοιχεία τους. Στην περίπτωση που διαπιστώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στα γραφεία της Διεύθυνσης. Σημειώνεται ότι θα παραλαμβάνονται οι ενστάσεις που αφορούν στην αλλαγή της σειράς κατάταξης, που σχετίζονται δηλαδή με μόρια του τελευταίου και προτελευταίου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, μόρια προϋπηρεσίας, στρατό, βαθμό και ημερομηνία πτυχίου, πολυτεκνία, μεσογειακή αναιμία και σκλήρυνση κατά πλάκας, κ.ά. Δεν θα παραλαμβάνονται ενστάσεις, για θέματα που δεν αφορούν την κατάταξη στους οικείους πίνακες, όπως η προϋπηρεσία μέσα στο 2010 2011, πιστοποιητικά γλωσσομάθειας και γνώσης Η/Υ, κ.ά.


«Μπλόκο» σε 300 γραμμάρια χασίς από τους λιμενικούς

Συνέλαβαν 43χρονο στον Πολιχνίτο

Τέταρτος νεκρός την περασμένη Κυριακή σε τροχαίο δυστύχημα, μέσα σε τρεις εβδομάδες!

Ματωμένο καλοκαίρι της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH

τον ανακριτή οδηγήθηκε χθες το μεσημέρι, ένας 43χρονος Αθηναίος, ο οποίος συνελήφθη από λιμενικούς το απόγευμα του Σαββάτου στον Πολιχνίτο, μετά από πληροφορίες που είχαν οι λιμενικοί ότι διακινεί ναρκωτικά σε στέκια νεολαίας στα Βατερά και στη Νυφίδα. Ο 43χρονος εντοπίστηκε στο αυτοκίνητό του και οι λιμενικοί που έκαναν «φύλλο και φτερό» το όχημα, εντόπισαν μια πλαστική συσκευασία με χασίς βάρους 300 γραμμαρίων. Επίσης βρέθηκε μια άλλη συσκευασία με άλλα 25 γραμμάρια χασίς καθώς και ένα φιαλίδιο με καφέ υγρό (πιθανόν χασισέλαιο) μεικτού βάρους 16 γραμμαρίων. Η αξία των ναρκωτικών ουσιών που είχε στην κατοχή του, εκτιμάται γύρω στα 1.000 ευρώ. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πάντως ότι είναι χρήστης ουσιών, ότι ήρθε για λίγες ημέρες στο νησί και ότι τις ναρκωτικές ουσίες, τις είχε για προσωπική του χρήση. Ο 43χρονος κατάγεται από τον Πολιχνίτο και δήλωσε άνεργος. Έρευνες έγιναν και στο σπίτι όπου φιλοξενούνταν από ένα φίλο του ο 43χρονος στον Πολιχνίτο, χωρίς όμως εκεί να βρεθούν ναρκωτικών ουσίες. Οι λιμενικοί έκαναν χθες το πρωί, άλλες τρεις συλλήψεις για κατοχή μικροποσοτήτων χασίς στο λιμάνι της Μυτιλήνης κατά την άφιξη πλοίων της γραμμής.

Σ

7

EI∆HΣEIΣ

TPITH 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

ην τελευταία του πνοή άφησε την Κυριακή το μεσημέρι στο δρόμο Μανταμάδου - Μυτιλήνης, ένας 39χρονος όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε, καρφώθηκε σε κολώνα φωτισμού. Τραγωδία χωρίς τέλος φέτος το καλοκαίρι για τη Λέσβο, με τα τροχαία δυστυχήματα να διαδέχονται το ένα το άλλο και τους θανάτους να έχουν φθάσει στους 11 από την αρχή της χρονιάς. Μέσα σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων, τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή του. Αυτή τη φορά νεκρός είναι ο 39χρονος Γεώργιος Κανέλλης ο οποίος κατάγεται από τον Πολιχνίτο. Τρίτο νεκρό αυτό το καλο- Κυριακής, επέστρεφε με το καίρι, θρηνεί ο Πολιχνίτος. αυτοκίνητό του από τα Πριν ένα μήνα είχε χαθεί Τσόνια -όπως αναφέρουν στα Βασιλικά, ο 34χρονος πληροφορίες- με κατεύδύτης Καζαμίας Μιχάλης, θυνση προς τη Μυτιλήνη. μόλις πριν από 10 ημέρες Στο 11ο χιλιόμετρο της επερίπου ο 21χρονος Ρα- θνικής οδού Μυτιλήνης φαήλ Μπαρός και προχθές Μανταμάδου, στο ύψος Κυριακή, στη θλιβερή λίστα περίπου των Πύργων Θερθανάτου για την περιοχή, μής, κάτω από άγνωστες προστέθηκε και ο 39χρο- συνθήκες, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, νος Γιώργος Κανέλλης. βγήκε από την πορεία του Πατέρας δυο ανηλίκων προς τα δεξιά και «καρφώΠατέρας δυο ανήλικων θηκε» κυριολεκτικά σε κοπαιδιών, ο 39χρονος ζούσε λώνα φωτισμού με αποτέκαι εργαζόταν στη Μυτιλή- λεσμα να βρει ακαριαίο θάνη σαν οδηγός σε τεχνικές νατο. Είναι χαρακτηριστικό εταιρείες. Το μεσημέρι της ότι ολόκληρο το μπροστινό

Τ

μέρος του αυτοκινήτου είχε διαλυθεί λόγω της σφοδρότητας της πρόσκρουσης. Στο σημείο του ατυχήματος λίγα λεπτά αργότερα, έσπευσε η νεαρή ναυαγοσώστρια από την παραλία «Κανόνι», προκειμένου να παράσχει κάποιου είδους βοήθειας στον οδηγό, ήταν όμως ήδη αργά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο οδηγός θα πρέπει να κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι -όπως έλεγαν πολίτες που βρέθηκαν στο σημείο του ατυχήματος- δεν βρέθηκε στο οδόστρωμα, ίχνος από φρε-

νάρισμα. Σε αυτή την περίπτωση, φαίνεται ότι ο οδηγός δεν πρόλαβε καν ν’ αντιδράσει όταν το αυτοκίνητο βγήκε από την πορεία του. «Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει φέτος το καλοκαίρι. Έχουν χαθεί τόσοι νέοι άνθρωποι μέσα σε ένα καλοκαίρι. Χρειάζεται προσοχή στους δρόμους -τι άλλο να πει κανείς;- για να μη θρηνήσουμε και άλλους» δήλωσε στο «Ε» ο αντιδήμαρχος Πολιχνίτου, κ. Νίκος Κατράνης. Η κηδεία του 39χρονου επρόκειτο να γίνει χθες το απόγευμα στον Πολιχνίτο.

Απολογήθηκε ο κάτοικος που κατηγορείται για τον εξ αμελείας εμπρησμό της Νυφίδας

2.000 στρέμματα καμένης γης από 2.000 στρέμματα καμένης γης, είναι ο απολογισμός των πυρκαΠγιώνάνω που ξέσπασαν στην περιοχή της Νυφίδας και των Βατερών, το μεσημέρι και το απόγευμα της Πέμπτης. Η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο το απόγευμα της Παρασκευής, αλλά το μεσημέρι της Κυριακής, σημειώθηκε αναζωπύρωση στο μέτωπο της Νυφίδας, η φωτιά όμως σβήστηκε έγκαιρα πριν πάρει διαστάσεις. Ουσιαστικά το απόγευμα της Κυριακής, σβήστηκε η μεγάλη πυρκαγιά που έγινε η αιτία, επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, να δίνουν τριήμερη μάχη με τις φλόγες. Σε απολογία κλήθηκε ο πολίτης που, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε η αιτία να ξεσπάσει η μεγάλη πυρκαγιά στα Βατερά, αφού έκανε εργασίες ηλεκτροκόλλησης στην αυλή του και από σπινθήρες ξέσπασε φωτιά σε ξερά χόρτα. Η μεγάλη φωτιά στη Νυφίδα, ανέδειξε τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές της Πυροσβεστικής, αλλά και την τραγική κατάσταση των αγροτικών δρόμων, που σε πολλά σημεία ήταν απροσπέλαστοι, δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης. Όπως λένε κάτοικοι της περιοχής, οι αγροτικοί δρόμοι έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και φάνηκε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις έκτακτης

πολόγιστες, αφού θα κινδύνευαν χωριά και οικισμοί. «Μπορούμε να πούμε ότι οι φωτιές έσβησαν την Κυριακή γιατί ο κίνδυνος αναζωπύρωσης σε βελανιδιές και πρίνους, είναι πολύ μεγάλος, όπως και έγινε βέβαια την Κυριακή το μεσημέρι» δήλωσε στο «Ε», ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Λευτέρης Ελευθεριάδης.

Στον Εισαγγελέα

ανάγκης, μπορούν να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα πρόσβασης. Τέσσερα αεροσκάφη τύπου Canader, τα δυο πετζετέλ της Μυτιλήνης και ένα ελικόπτερο από Χίο, ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες μαζί με τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, εθελοντές, οχήματα ΟΤΑ, βυτιοφόρα, στο μέτωπο της Νυφίδας, που ήταν και το πιο δύσκολο κομμάτι της φωτιάς.

Μεγάλη κινητοποίηση όμως, υπήρξε και στη φωτιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη με τέσσερις ώρες διαφορά από την πρώτη. Τα δυο μέτωπα μάλιστα, κάποια στιγμή ενώθηκαν και η πυρκαγιά είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις. Όπως τονίζουν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής αλλά και κάτοικοι της περιοχής, αν η κατεύθυνση των ανέμων ήταν νότια και όχι βόρεια, τότε οι ζημιές θα ήταν ανυ-

Στον Εισαγγελέα εμφανίστηκε για ν’ απολογηθεί ο κάτοικος της περιοχής, που έκανε εργασίες ηλεκτροκόλλησης και οι σπινθήρες προκάλεσαν τη φωτιά. Λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου, ο κάτοικος, που κατηγορείται για εμπρησμό εξ αμελείας, δεν συνελήφθη. Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δημοτικό Συμβούλιο, Βαγγέλης Παλαιολόγος, ο οποίος βρέθηκε στον τόπο της φωτιάς για δυο ημέρες, τόνισε ότι θα προτείνει να τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, το θέμα της μεγάλης φωτιάς προκειμένου να διαπιστωθούν οι ελλείψεις και τα προβλήματα και να δρομολογηθούν λύσεις. «Καταβλήθηκαν ομολογουμένως, υπεράνθρωπες προσπάθειες συνέχεια στη ΣEΛ. 27


8

EI∆HΣEIΣ

TPITH 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Συνεχίζεται και το 2011, η φθίνουσα πορεία του αριθμού των τουριστών της Λέσβου με τσάρτερ, ενώ οι εμπλεκόμενοι στον τουρισμό, δηλώνουν απογοητευμένοι απ’ την εσωτερική κίνηση

Ούτε οι… μισοί Έλληνες της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ημαντικά υψηλό μονοψήφιο ποσοστό πτώσης για ακόμη μια χρονιά, καταγράφεται στις αφίξεις ξένων τουριστών το μήνα Ιούλιο, ενώ τα πράγματα είναι τραγικά σε ό,τι αφορά την έλευση Ελλήνων επισκεπτών στη Λέσβο. Δίχως ακόμη να έχει κλείσει η τουριστική περίοδος, λίγο μάλιστα πριν την «έκρηξη» του Δεκαπενταύγουστου, οι εμπλεκόμενοι στον τουρισμό εκτιμούν, πως το φετινό καλοκαίρι, δεν θα έρθουν ούτε οι μισοί απ’ τους επισκέπτες προηγούμενων χρόνων. Η κρίση, όπως και τα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη βόρεια Ελλάδα, ήταν απ’ τους βασικότερους λόγους που τουριστικές περιοχές του νησιού, μέχρι και πριν λίγες μέρες, δεν είχαν δει παρά ελάχιστους τουρίστες. Χθες, η Υπηρεσία Πολιτι- Σταθερά όλα τα τελευταία κής Αεροπορίας ανακοί- χρόνια, η Λέσβος χάνει 4 νωσε τις αφίξεις επιβα- έως 6% των επισκεπτών τών των πτήσεων τσάρτερ με πτήσεις τσάρτερ κι όκατά εθνικότητα για το πως είπε ο πρόεδρος των μήνα Ιούλιο του 2011. πρακτόρων, είναι χαραΣύμφωνα με αυτά, έφτα- κτηριστικό ότι συγκριτικά σαν στη Λέσβο συνολικά με πέρυσι, ήρθαν λιγότεαπό 12 χώρες, 13.624 ροι Άγγλοι (3.915 τον Ιτουρίστες, έναντι 14.580 ούλιο του 2010, 3.546 το επιβατών που είχαν αφι- 2011), λιγότεροι Τσέχοι χθεί πέρυσι απ’ τις ίδιες (1.279 το 2010, 718 το χώρες, τον ίδιο μήνα. 2011) αλλά και λιγότεροι Δανοί (1.294 το 2010, Άγγλοι λιγότεροι… Η μείωση των επιβατών 1.024 το 2011), αφού κόκατά 6,56% -περίπου χί- πηκε μία πτήση που υλιοι λιγότεροι από πέρυ- πήρχε τη βδομάδα απ’ τη σι- χαρακτηρίστηκε απ’ βόρεια Δανία για Λέσβο. τον πρόεδρο των τουρι…περισσότεροι στικών πρακτόρων της Γερμανοί Λέσβου, Αχιλλέα ΣούγιΤα «προσχήματα» έσωσε ουλτζη, ως αναμενόμενη. η αύξηση των Γερμανών «Υπήρξε τον Ιούνιο μια μικρή αύξηση, αλλά ήταν τουριστών, αφού στον ίτυχαία, επειδή ο μήνας διο μήνα, ήρθαν περίπου είχε πέντε Πέμπτες, μέρα 300 περισσότεροι, καθώς που έρχονται τα τσάρτερ και Ολλανδοί τουρίστες, από Αγγλία», ανέφερε ο που αποτελούν έναν απ’ κ. Σούγιουλτζης, προσθέ- τους βασικούς «τροφοτοντας ότι και τον Απρί- δότες» τουριστών της Λέλιο υπήρξε αύξηση, σε σβου, οι οποίοι και παρέσχέση πάντα με τον αντί- μειναν στα ίδια με πέρυσι στοιχο περσινό, γιατί πέ- επίπεδα (περίπου 3.300 ρυσι υπήρχε μείωση των επισκέπτες τον Ιούλιο). πτήσεων λόγω της ηφαι- Σημειωτέον δε ότι την τεστειακής τέφρας. λευταία πενταετία, οι του-

Σ

ρίστες της Λέσβου κάνουν κατά μέσο όρο διακοπές διάρκειας επτά έως εννέα ημερών, ενώ στο παρελθόν, η συνήθης διάρκεια των διακοπών κυμαινόταν μεταξύ δύο ή τριών βδομάδων. Στο ερώτημα γιατί ήταν αναμενόμενη η μείωση των επισκεπτών τον Ιούλιο, τάση που βλέπει να διατηρείται και τον Αύγουστο στους τουρίστες απ’ τα τσάρτερ, ο κ. Σούγιουλτζης απάντησε ότι «το προϊόν που πουλάμε ως Λέσβος, είναι παρωχημένο και παλιό και εμείς μείναμε με την ίδια νοοτροπία και λάθος τουριστική πολιτική. Έγιναν ελάχιστες ανακαινίσεις ξενοδοχειακών μονάδων και συνεχίζουμε να αναλωνόμαστε σε αδιέξοδες προσπάθειες προβολής δίχως στρατηγικό στόχο, δίχως να προσπαθούμε να δώσουμε στον επισκέπτη αυτό που ζητάει, ή έστω αυτό που του τάξαμε για να έρθει. Με λογικές του “πέσε πίτα να σε φάω”, δεν θα δούμε ανάκαμψη. Και δεν έχει νόη-

μα να αναρωτιόμαστε γιατί οι 22.000 Γερμανοί που είχαμε το καλοκαίρι του 1995 στη Λέσβο, έγιναν 7.000 το 2010.».

Χαμηλού κόστους… Προς το παρόν, η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου δεν έχει αποτιμήσει τα στοι-

χεία που αφορούν στην κίνηση του Ιουλίου, αλλά σε ό,τι αφορά τους ξένους επισκέπτες, ο πρόεδρός της, Περικλής Αντωνίου, επισήμανε πως πλέον υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός των πτήσεων τσάρτερ με τις πτήσεις με χαμηλού κόστους ναύλο, όπως πέτυχαν να έχουν η Ρόδος, η Κως, η Μαγνησία, κ.ά. με τη συνδρομή των φορέων τους. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε ο κ. Αντωνίου, με τη βοήθεια του Επιμελητηρίου και της Συνεταιριστικής Δωδεκανήσου, που πλήρωσαν σοβαρά ποσά για προκρατήσεις εισιτηρίων, η Ρόδος και η Κως δέχονται τουρίστες οι οποίοι ταξιδεύουν aller - retour απ’ τη Νορ-

βηγία ή τη Σουηδία, έναντι 29 ή 49 ευρώ. «Με τόσο φτηνό εισιτήριο κι έχοντας δικό τους Υπουργό τουρισμού, τα Δωδεκάνησα βουλιάζουν και φέτος από τουρίστες όταν εμείς εδώ βλέπουμε να επαναλαμβάνεται και φέτος η φθίνουσα πορεία των προηγούμενων ετών», ανέφερε ο κ. Αντωνίου, που θύμισε ότι πέρυσι έγιναν κάποιες προσπάθειες σε συνεννόηση τότε με τη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σοφία Θεολογίτου «για να έρθουμε σε επαφή με εταιρίες χαμηλού κόστους ναύλο, αλλά ήρθαν οι δημοτικές εκλογές και έμεινε στη μέση η προσπάθεια.».

Μαύρα μαντάτα για εσωτερικό τουρισμό

Δεν ήρθαν ούτε οι συντοπίτες! όμως που τα πράγματα περιγρά- βαρές στην κίνηση ειδικά για τους δύο φονται τραγικά και απογοητευτικά Εσεκεί πρώτους μήνες του καλοκαιριού, αλλά ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση, και για τις κρατήσεις του επόμενου είναι για τον εσωτερικό τουρισμό. «Ακόμη και μέχρι να τελειώσει και ο Αύγουστος, θα ήταν ριψοκίνδυνο να μιλήσουμε με νούμερα και ποσοστά, αλλά τα άδεια ξενοδοχεία που ως επί το πλείστον πόνταραν στον εγχώριο τουρισμό, μιλάνε από μόνα τους», ανέφερε ο κ. Αντωνίου, σημειώνοντας πως η εκτίμηση των συναδέλφων του, είναι πως συνολικά η χρονιά θα κλείσει με μείωση του εσωτερικού τουρισμού από 40% έως και 60%. Πέραν της κρίσης και των περικοπών που επηρέασαν σε όλη την επικράτεια τον εσωτερικό τουρισμό, ο κ. Αντωνίου επισημαίνει ότι «εμείς εδώ αποκοπήκαμε για μεγάλο διάστημα και απ’ τη Βόρειο Ελλάδα, με επιπτώσεις σο-

διαστήματος.». Λόγω της κρίσης, οι ξενοδόχοι εκτιμούν πως δεν ήρθαν φέτος στο νησί και οι συντοπίτες. Οι Λέσβιοι δηλαδή που έχουν ξενιτευτεί στα μεγάλα αστικά κέντρα και κατέκλυζαν κάθε χρόνο τη γενέτειρά τους, συνήθως μαζί με πολυμελείς παρέες φίλων τους, που έμεναν σε καταλύματα ενισχύοντας την τοπική οικονομία. «Δυστυχώς, υπάρχουν συνάδελφοι που πλέον μετράνε αρνητικά την πληρότητα, λέγοντας ότι είμαστε 30% ή 40% γεμάτοι. Πρέπει να αντιδράσουμε, να δούμε τι θα κάνουμε, για να μην επιβεβαιωθούν οι τόσο δυσάρεστες προβλέψεις μας για τη φετινή σεζόν», κατέληξε ο κ. Αντωνίου.


9

EI∆HΣEIΣ

TPITH 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Η ζωή στο παρελθόν», στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους

Από το σύλλογο «Η Επάνω Σκάλα»

Μια συλλογή, βασισμένη σε δωρεές

Καθαριότητα και προβολές ταινιών

γκαινιάστηκε, την περασμένη Παρασκευή στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, η έκθεση απολιθωμάτων με θέμα «Η ζωή στο παρελθόν». Μια έκθεση που περιλαμβάνει εκθέματα από τη Λέσβο και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και η δωρεά απολιθωμάτων και ορυκτών από τη συλλογή του Ιωάννη Τσίκνα και η οποία θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 20 Αυγούστου. Στόχος της έκθεσης, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της επιστροφής, στο Μουσείο, απολιθωμάτων που βρίσκονται στην κατοχή τους, ως πολύτιμη συμβολή στη διάσωση των τεκμηρίων της αξίας του μνημείου. Αναφερόμενος στη σπουδαιότητα της έκθεσης, ο διευθυντής του Μουσείου, αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Ζούρος, αναφέρθηκε στο ιστορικό των δωρεών και τόνισε τη σημασία της επιστροφής απολιθωμάτων. Όπως είπε, τα τελευταία δίνουν πολύτιμα στοιχεία που τεκμηριώνουν την παρουσία διαφορετικών ειδών δέντρων, που αποτελούσαν το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου. Σημείωσε επιπλέον πως, τα τελευταία 10 χρόνια, το Μουσείο έχει δεχθεί σημαντικές δωρεές, που αποτέλεσαν τμήμα των συλλογών του. Η προσφορά της συλλογής του Ιωάννη Τσίκνα στο Μουσείο, τεκμηριώνει το ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής για την προστασία και την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς.

Ε

Από την εισήγηση του κ. Ζούρου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης

βουλία του να βρει μιμητές. Για την παρουσία απολιθωμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Άγρας, αλλά και στην πολύχρονη συνεργασία του με το Μουσείο για την προστασία και την ανάδειξη απολιθωμάτων και στοιχείων της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου, μίλησε και ο Μάκης Αξιώτης.

Απονομή βραβείων στους δωρητές Παρόντες στα εγκαίνια της έκθεσης ήταν, εκτός άλλων, ο αντιδήμαρχος Λέσβου, Γιάννης Τσακίρης, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σιγρίου, Παύλος Τσίκνας, η προϊσταμένη της Κ΄ ΕΠΚΑ, Όλγα Φιλανιώτου, μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου, πολλοί κάτοικοι του Σιγρίου και επισκέπτες του Απολιθωμένου Δάσους. Στο χαιρετισμό του, ο αντιδήμαρχος Λέσβου, Γιάννης Τσακίρης, συνεχάρη το Μουσείο για την

Απολιθωμένες… αναμνήσεις Παίρνοντας το λόγο, ο ίδιος ο κ. Τσίκνας εξιστόρησε στη συνέχεια, τις αναμνήσεις του από τα παιδικά του χρόνια στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους, καθώς και από τις πρώτες προσπάθειες που έγιναν για τη συγκέντρωση απολιθωμάτων από την Κοινότητα Σιγρίου και για την προστασία του Απολιθωμένου Δάσους. Τόνισε ότι το Μουσείο είναι ο φυσικός χώρος για τη στέγαση της συλλογής του και ευχήθηκε, η πρωτο-

Η βράβευση του κ. Ιωάννη Τσίκνα, από το διευθυντή του Μουσείου, Νίκο Ζούρο, και τον αντιδήμαρχο Γιάννη Τσακίρη

πρωτοβουλία της έκθεσης και τόνισε ότι ο Δήμος Λέσβου αναγνωρίζει το έργο και τη συμβολή του φορέα, στην ανάδειξη του σημαντικού αυτού φυσικού μνημείου και την ανάπτυξη της περιοχής. Αναφέροντας πως ο Δήμος Λέσβου συμπαραστέκεται στις προσπάθειες του Μουσείου, δεσμεύτηκε και για μελλοντική συμπαράσταση σε κάθε νέα πρωτοβουλία του. Στη συνέχεια απένειμε διπλώματα και αναμνηστικά δώρα στους μεγαλύτερους δωρητές, ενώ στους νεότερους δωρητές απένειμε δώρα ο Παύλος Τσίκνας. Εκτός από τον Ιωάννη Τσίκνα, δωρητές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας είναι οι εξής: Μάκης Αξιώτης, μέλος επί 12 χρόνια του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου, που τιμήθηκε για την υπόδειξη μιας νέας απολιθωματοφόρας θέσης στην περιοχή της Άγρας και δώρισε σημαντικό απολίθωμα στο

Μουσείο, ο εκπαιδευτικός από τη Βέροια Χρήστος Γούλας, που δώρισε συλλογή απολιθωμάτων από την περιοχή Αλατόπετρας Γρεβενών, η Σοφία Μαγκαφά και ο Ασημάκης Κιλέκογλου, από την Αθήνα, που δώρισαν απολίθωμα από την περιοχή Κερασιάς Ευβοίας, ο Μιχάλης Αξιώτης, επί χρόνια πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θεοφάνης Σιγριανής, που δώρισε στο Μουσείο ένα απολίθωμα, ο Απόστολος Τζινιέρης από το Σίγρι, που δώρισε απολίθωμα που βρήκε στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους, ο μαθητής του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης, Βαγγέλης Καπιωτάς, που δώρισε απολιθώματα από την περιοχή των Γρεβενών, και ο μαθητής της Γ΄ Δημοτικού του 9ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, Χρήστος Βαλιάκος, που δώρισε έκθεμα που βρήκε στην περιοχή του αεροδρομίου Μυτιλήνης.

ια σειρά από δραστηριότητες για τον εξωραϊσμό και την καΜ θαριότητα της περιοχής του, διοργάνωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Η Επάνω Σκάλα». Παράλληλα ο σύλλογος διοργανώνει προβολές ταινιών επιστημονικής φαντασίας, στο θερινό σινεμά «1922», που έχει στήσει στην Επάνω Σκάλα. Οι δραστηριότητες που διοργάνωσαν τα μέλη του συλλόγου μέσα στο Σαββατοκύριακο, περιλάμβαναν κυρίως ευπρεπισμό δημόσιων κτισμάτων και μνημείων της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, καλλωπίστηκε και συντηρήθηκε ο χώρος γύρω από το άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας, κόπηκαν οι φοίνικες αριστερά και δεξιά που παρεμπόδιζαν τη διέλευση των πεζών και βάφτηκαν οι ιστοί, γύρω από το άγαλμα. Επιπλέον, απομακρύνθηκαν αφίσες που βρίσκονταν σε δέντρα και καθαρίστηκαν συνθήματα που είχαν γραφτεί σε διάφορα σημεία της περιοχής. Ο σύλλογος, περιμένει τώρα να του παραχωρήσει ο Δήμος Λέσβου, ένα καροτσάκι, για να καθαρίζει συχνά και για δύο ώρες την ημέρα, την οδό Ερμού, μέχρι και τα όρια δράσης του συλλόγου, στο Μπας Φανάρι.

Τρεις ημέρες προβολών Παράλληλα, συνεχίζονται και οι πολιτιστικές δράσεις του συλλόγου. Έχοντας εξασφαλίσει για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη, τις ταινίες του Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας, που έγινε στο «Μικρόκοσμο» της Αθήνας από τις 10 έως τις 16 Μαρτίου, ο σύλλογος διοργανώνει τρεις ημέρες προβολών. Την Παρασκευή 12 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, θα προβληθεί στο σινέ «1922», η ταινία «Η 8η Χώρα των θαυμάτων». Την Τρίτη 16 Αυγούστου, θα γίνει προβολή των ταινιών «Dead on time», «Οι δίποδοι φίλοι του ανθρώπου», «Όλοι λέγονται Rombert» και «Το κόστος της ζωής» και τέλος, την Παρασκευή 19 Αυγούστου θα προβληθεί η ταινία «Αποδέκτες». Η είσοδος στις προβολές, θα είναι ελεύθερη για όλους.


10

EI∆HΣEIΣ

TPITH 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η εκδήλωση που έγινε στη Βατούσα Γιόρτασαν στα Πάμφιλα

Τα πάντα γύρω από το λεσβιακό έντυπο… της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ια ιδιαίτερη εκδήλωση, ήταν το αφιέρωμα στο Λεσβιακό Συλλογικό Έντυπο, που διοργάνωσαν την περασμένη Κυριακή στη Βατούσα, ο Πολιτιστικός - Εξωραϊστικός Σύλλογος Βατούσας «Η Μεταμόρφωση» και το Ίδρυμα για την Ανάπλαση της Βατούσας «Χρήστος και Μαρία Παπουτσή». Πολύς ήταν ο κόσμος που παραβρέθηκε, τόσο για να ακούσει τις εισηγήσεις για την ιστορία και την προσφορά των εντύπων των λεσβιακών συλλόγων, όσο και για να δει την έκθεση λεσβιακών εντύπων, από την πλούσια συλλογή που διαθέτει ο σύλλογος Βατουσαίων. Η εκδήλωση, «οικοδεσπότης» της οποίας ήταν ο διευθυντής του περιοδικού «Παλμοί της Βατούσας», Γιάννης Μανούκας, πλαισιώθηκε από ομιλίες πάνω στα λεσβιακά συλλογικά έντυπα. Ο φιλόλογος Βαγγέλης Γδοντέλλης, μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού «Παλμοί της Βατούσας», μίλησε για την προσφορά των συντοπίτικων εντύπων στον πολιτισμό, ενώ η ομιλία του Αριστείδη Καλάργαλη, είχε θέμα «Από τη “Χαραυγή”, στα συντοπίτικα έντυπα». Ο φιλόλογος Χρήστος Σταυράκογλου έκανε μια αναδρομή στα 30 χρόνια έκδοσης του περιοδικού «Παλμοί της Βατούσας» και τέλος, ο φιλόλογος Παναγιώτης Σκορδάς μίλησε για τα συντοπίτικα έντυπα, τους συντοπίτικους συλλόγους και τη σχέση τους με τις τοπικές κοινωνίες. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, εκτός άλλων, ο βουλευτής Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βου-

Μ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρακολούθησαν οι παραβρισκόμενοι, την εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα του συλλόγου «Η Μεταμόρφωση»

νάτσος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Χρήστος Κορδώνης, ο αΓιάννης ντιδήμαρχος Τσακίρης, ο εκδότης και διευθυντής του περιοδικού «Αιολικά Γράμματα», Κώστας Βαλέτας, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (Ο.Λ.Σ.Α.) και άλλων λεσβιακών συλλόγων της Αττικής, κ.ά. Παράλληλα με τις εισηγήσεις, στην αίθουσα της εκδήλωσης, γινόταν προβολή διαφανειών, με εξώφυλλα τευχών παλιών και πρόσφατων, συντοπίτικων συλλόγων.

Ψήφισμα για τα ταχυδρομικά τέλη… Η συζήτηση που ακολούθησε και κράτησε πάνω από δύο ώρες, είχε θέμα όχι μόνο την προσφορά των συντοπίτικων εντύπων, αλλά και τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο παρόν και τις προκλήσεις που θα έχουν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον. Στο τέλος της συζήτησης, όλοι οι παραβρισκόμενοι συμφώνησαν σε ψήφισμα, για το θέμα της κατάργησης του μειωμένου ταχυδρομικού τέλους όσον αφορά τα έντυπα των συλλόγων, συμφωνώντας πως σε περίπτωση που κάτι τέτοιο ισχύσει, τα περιοδικά θα σταματήσουν να εκδίδονται, λόγω δυσβάσταχτου κόστους. Η Ο.Λ.Σ.Α. ήταν

αυτή που εξουσιοδοτήθηκε να μεταφέρει το ψήφισμα σε όλους τους άμεσα ενδιαφερόμενους, ενώ ο βουλευτής Λέσβου Σπύρος Γαληνός, που ήταν παρών στην εκδήλωση, ανέφερε πως έχει ήδη υποβάλει σχετικό ερώτημα στη Βουλή και πως θα ξαναμεταφέρει το θέμα.

…και αίτημα για Μουσείο Λεσβιακού Εντύπου Μια ακόμη παράμετρος της εκδήλωσης, ήταν το αίτημα που προέκυψε από τους παραβρισκόμενους για τη δημιουργία Μουσείου Λεσβιακού Εντύπου στο νησί, βασισμένο στο σκεπτικό ότι τα έντυπα που κυκλοφορούν, είναι τόσα πολλά και η ποικιλία και ο αριθμός τους τόσο μεγάλα, ώστε αποτελούν στην ουσία μια «πραγματολογική και πολιτιστική “Κιβωτό”», στην οποία θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση όλοι οι Λέσβιοι. Παίρνοντας το λόγο, ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, δεσμεύτηκε πως θα συγκροτηθεί μια επιτροπή ώστε να προτείνει το πώς θα μπορέσει να στηθεί κάτι τέτοιο, καθώς και ότι ο Δήμος θα στραφεί προς την κατεύθυνση της παραχώρησης στέγης και θα βοηθήσει με κάθε τρόπο στη λειτουργία ενός τέτοιου μουσείου.

Με κρασί και τοπικά προϊόντα ε επιτυχία και συμμετοχή πολύ κόσμου, πραγματοποιήθηκε προχτές Κυριακή, η Γιορτή κρασιού και τοπικών προϊόντων, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Παμφίλων. Η καθιερωμένη πλέον εκ- Την εκδήλωση πλαισίωσε δήλωση του συλλόγου, μουσικά, η εμφάνιση της που πραγματοποιήθηκε Χορωδίας Παμφίλων, καστο Πάρκο Σκάλας Παμ- θώς και της Χορωδίας φίλων, περιλάμβανε προ- «Νίκος Μυρογιάννης», σφορά άφθονου κρασιού που ερμήνευσαν μια σειαπό ερασιτέχνες παραγω- ρά από τραγούδια τόσο γούς της περιοχής, κα- ξεχωριστά, όσο και από θώς και έκθεση τοπικών κοινού. Εμφανίστηκαν επροϊόντων, όπως τυριά, πίσης μικρά παιδιά που ελιές, γλυκά και τραχανά μαθαίνουν στο σύλλογο, από τα χέρια των γυναι- βιολί και σαντούρι, καθώς κών του χωριού, κ.ά. και συγκρότημα παραδο-

Μ

σιακής μουσικής, μαζί με χορευτικά συγκροτήματα. Στο γλέντι, που κράτησε μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας, παραβρέθηκαν εκτός άλλων, ο βουλευτής Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Παντελής Πατερέλλης και Βάσω Χοχλάκα, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών, κυρίως μέλη της Λεσβιακής Παροικίας της Αθήνας.

Με επιτυχία, το 1ο Στυψιανό Αντάμωμα

Τετραήμερο αναμνήσεων ε μεγάλη επιτυχία, ολοκληρώθηκε το περασμέΜ νο Σάββατο, το τετραήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων τοπικών προϊόντων, που για πρώτη φορά διοργάνωνε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στύψης. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, με το μουσικοχορευτι- Εκατοντάδες Στυψιανοί της διασποράς, θυμήθηκαν το παρελθόν του χωριού τους, μέσα από την έκθεση παλιών φωτογραφιών κό πρόγραμμα που πλαισίωσε το 1ο Στυψιανό Αντάμωμα, στο ο- μετείχαν στην έκθεση, τόσο για την ίδια τη συμμετοχή τους, όσο και για τα δώρα ποίο παραβρέθηκαν πάνω από 500 άτοπου προσέφεραν για τη λαχειοφόρο αγομα. Τις καλύτερες εντυπώσεις, άφησαν σε ό- ρά, καθώς και όλον τον κόσμο που μας εσους πέρασαν από το χώρο του Δημοτι- νίσχυσε οικονομικά με όποιον τρόπο κού Σχολείου της Στύψης, οι εκθέσεις μπορούσε και την Τριανταφυλλιώ Χίου, έργων κεραμικής, ζωγραφικής και ξυλο- για τον πίνακα που προσέφερε για τη δηγλυπτικής, καθώς και πετρωμάτων της μοπρασία». ευρύτερης περιοχής, αλλά και η έκθεση Η έκθεση παλιών φωτογραφιών, θα φιεργόχειρων και άλλων τοπικών προϊό- λοξενηθεί μέχρι τα τέλη του μήνα σε μια αίθουσα στην πλατεία του χωριού και θα ντων, όπως μέλι, λάδι, κλπ. Από το απόγευμα της Τετάρτης, οπότε μένει ανοιχτή δυο μέρες την εβδομάδα, και ξεκίνησε η έκθεση παλιών φωτογρα- ώστε να μπορέσουν να την επισκεφτούν φιών, μέχρι και το Σάββατο, που το τε- και όσοι Στυψιανοί δεν είχαν την ευκαιτραήμερο ολοκληρώθηκε με το γλέντι ρία να το κάνουν, μέσα στα πλαίσια των που είχε προγραμματιστεί, εκατοντάδες εκδηλώσεων. Β. Χρ. απόδημοι Στυψιανοί θυμήθηκαν το χωριό τους και έμειναν εντυπωσιασμένοι από τη δουλειά που είχε γίνει από τα μέλη του συλλόγου. Το βράδυ του Σαββάτου πλαισιώθηκε από ζωντανή μουσική, καθώς και εμφάνιση των τριών χορευτικών ερινή συνεστίαση για τη συτμημάτων -παιδιών, εφήβων κι ενηλίμπλήρωση 12 χρόνων από την ίκων- του συλλόγου. δρυσή της, διοργανώνει την Τρίτη Δηλώνοντας απόλυτα ικανοποιημένος α9 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, στο πό την έκβαση των προσπαθειών, ο πρόκέντρο «Άρτεμης» στη Νεάπολη, η εδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Στύ«Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο ψης, Ραφαήλ Παλαιοπάνης, ανέφερε στο Αιγαίο». «Ε»: «Είδαμε στα βλέμματα του κόσμου, Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει φατο γέλιο, τη συγκίνηση και τις αναμνήγητό, ζωντανή μουσική και χορό, εσεις, κάτι που ουσιαστικά αποτελεί την νώ προσκεκλημένοι είναι ο Δήμαραπόδειξη πως αυτό που θέλαμε, να συΟσμάν Οζγκιουβέν, χος του Δικελί, γκεντρώσουμε τον κόσμο και να του θυκαι άλλοι φίλοι της «Συνύπαρξης», μίσουμε πράγματα, το καταφέραμε. Θα από την Τουρκία. θέλαμε να ευχαριστήσουμε όσους συμ-

Η «Συνύπαρξη» γιορτάζει

Θ


ΤΡΙΤΗ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

11

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Ενοικιάζεται τριώροφη μονοκατοικία, 160 τ.μ., κεντρική και ήσυχη, ημιεπιπλωμένη, όπισθεν Αγ. Συμεών, με ενιαίο χώρο, αυλή με τριανταφυλλιές, τζάκι και καλοριφέρ. Ιδανική για 3 φοιτητές ή οικογένεια. Πληρ. τηλ.: 6972-839314. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 180 τ.μ. στο Πληγώνι Μυτιλήνης, με αυτόνομη θέρμανση, κήπο και γκαράζ. Πληρ. τηλ.: 6982-468516 και 6974-813434. Ενοικιάζεται οικία 95 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, ανακαινισμένη, στο Παγκράτι, Αθήνα (Ολυμπιάδος 32-34). Πληρ. τηλ.: 22510 23116, 25410 77277 και 6993-525546. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85 τ.μ. με αυτόνομη θέρμανση, με boiler και air condition. Χωρίς κοινόχρηστα, σε διπλοκατοικία κοντά στην Αστυνομία και στα σχολεία της Καλλιθέας. Πληρ. τηλ.: 22510 27583 και 6938532092.

Ενοικιάζεται στην Αθήνα, περιοχή Χίλτον, 3 λεπτά από στάση (μετρό Ευαγγελισμός) γκαρσονιέρα 35 τ.μ., ανακαινισμένη, ιδανική για φοιτητές. Πληρ. τηλ.: 22510 45145, 6944-767616. Ενοικιάζεται μεγάλο 4αρι οροφοδιαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 450 ευρώ. Πληρ. τηλ.: 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούρια μεζονέτα 2 υπνοδωματίων στον Αφάλωνα Λέσβου. Έχει θέα στη θάλασσα, τζάκι, μπάνιο και wc, μπόιλερ. Πληρ. τηλ.: 22510 45181. Ενοικιάζεται μονόχωρη γκαρσονιέρα στη Βαρειά. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ.: 22510 45181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στο κέντρο, Α´ ορόφου. Δεν έχει κοινόχρηστα. Διατίθεται και ως επιπλωμένη και ως ανεπίπλωτη. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ.: 22510 45181. Ενοικιάζεται ρετιρέ 3αρι στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση, θέα στη θάλασσα, τζάκι. Τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ.: 22510 45181.

Ενοικιάζεται δυάρι ισόγειο, 51 τ.μ., στην περιοχή της Αλυσίδας, επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr

Ενοικιάζεται μονόχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα χωρίς κοινόχρηστα στο Χάλικα. Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ.: 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα σε όροφο στη Χρυσομαλλούσα με τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ.: 22510 45181. Ενοικιάζεται 3αρι διαμέρισμα στο κέντρο, με θέα στη θάλασσα. Τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ.: 22510 45181. Ενοικιάζεται ισόγειο επιπλωμένο 2αρι στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 250 ευρώ. Διατίθεται και χωρίς έπιπλα. Πληρ. τηλ.: 22510 45181. Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρισμα καινούριας διπλοκατοικίας πλησίον Λουτρών, εμβαδού 120 τ.μ ., με μπάνιο και WC, πολύ μεγάλη αυλή. Τιμή 480 ευρώ. Πληρ. τηλ.: 22510 45181. Ενοικιάζονται επιπλωμένες γκαρσονιέρες στο Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 26894, 22510 29315. Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες από 180 ευρώ, δυάρια από 250 ευρώ και τριάρια από 330 ευρώ και μονοκατοικίες από 400 ευρώ. ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Πληρ. τηλ.: 22510 45181 (Υπεύθυνος Λουκιανός Ραλλίδης). Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 35 τ.μ., ολοκαίνουρια στο Γαϊδαρανήφορο, με απεριόριστη θέα, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, μεγάλη αυλή και πάρκινγκ. Πληρ. τηλ.: 6976-766200. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση και χωρίς κοινόχρηστα πλησίον αγοράς. Πληρ. τηλ. 6977596474. Ενοικιάζονται τρεις γκαρσονιέρες, 24 τ.μ., επιπλωμένες, χωρίς κοινόχρηστα στην οδό Κορνάρου 67 (κοντά στο ΙΚΑ). Ενοίκιο 180 ευρώ, 190 ευρώ και 200 ευρώ η κάθε μια. Πληρ. τηλ. 6998720647 και 22510 29836. Ενοικιάζονται α) 3άρι 75 τ.μ. επί της Αγίας Ειρήνης 6, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη, β) διαμέρισμα 80 τ.μ., Καβέτσου 29, κατάλληλο για ιατρείο-γραφείο και γ) επαγγελματικός χώρος 100 τ.μ., πρώην μικροβιολογικό εργαστήριο Χατζηγιαννάκη, κατάλληλο για ιατρείο-γραφείο. Πληρ. τηλ 22510 25100, 94463 και 6942712715.

Μετακομίσεις - Μεταφορές Συσκευασία Αμπαλάζ Αντικειμένων ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ - ΑΝΥΨΩΣΕΙΣ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

www.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

Μυτιλήνη Πάμφιλα, ενοικιάζεται νεόδμητο διαμέρισμα 75 τ.μ., 1ου ορόφου, διαμπερές, κατασκευή ‘06, με 2 υ/δ, αυτόνομη θέρμανση, αποθήκη 25 τ.μ., με ηλεκτρικές συσκευές, τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 6974-450505, ώρες 09:00 - 21:00. Ενοικιάζονται Γκαρσονιέρα 40 τ.μ. (επιπλωμένη, δίχωρη, με air-condition) νεόκτιστα, lux κατασκευής, με αυτόνομη θέρμανση σε μονοκατοικία με κήπο, στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6977-248653,22510 20633. Ενοικιάζεται δυάρι στο Γουδί στον 4ο όροφο, κοντά στη Ιατρική Σχολή Αθηνών. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 22510 41652, 22510 26804, & 6945-872186. Πύργοι Θερμής. Οι καλύτερες νεόκτιστες, επιπλωμένες ανεξάρτητες μονοκατοικίες, για 1 έως 5 άτομα, μισθώνονται με την ημέρα ή κατά έτος. Πληρ. τηλ. 6946280702. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 30 τ.μ., στην περιοχή της Αστυνομίας, με αυτόνομη θέρμανση και χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www. aeolianestate.gr Ενοικιάζεται στην Αθήνα (Κουκάκι), πλησίον Παντείου, γκαρσονιέρα επιπλωμένη, 4ου ορόφου. Πλήρως ανακαινισμένη, κατάλληλη για φοιτητές. Πληρ. τηλ. 6974-355472. Ενοικιάζεται μεγάλη ανακαινισμένη γκαρσονιέρα πάνω από το καφενείο Κουτσομύτη, στην περιοχή του Παιδικού Σταθμού. Χωρίς κοινόχρηστα, σε χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται καινούργιο lux δυάρι στη Σουράδα, 2ου ορόφου, σε ιδιόκτητη οικοδομή, με αυτονομία air-condition και παρκινγκ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται ανεξάρτητη δίχωρη γκαρσονιέρα, διαμπερής, πάνω από τον Πλάτανο (οδός Θησέως 6), 5´ από τον Άγιο Θεράποντα. Πλήρως επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται στη Νεάπολη ισόγειο διαμέρισμα, 85 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα-καθιστικό και γκαράζ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, στην Επάνω Σκάλα, κοντά στο ΙΚΑ, με aircondition. Πληρ. τηλ. 22510 29735, 6981-623104. Ενοικιάζεται μεζονέτα 3ετίας στο Χάλικα, με 3 υπνοδωμάτια, τζάκι, αυτονομία και πάρκινγκ. Διαθέσιμη από αρχές Αυγούστου. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται τεσσάρι στη Χρυσομαλλούσα, με 3 υπνοδωμάτια, σε άριστη κατάσταση. Αυτονομία και πρόσβαση σε αυλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται ισόγεια lux γκαρσονιέρα στην Καλλιθέα, σε ιδιόκτητη οικοδομή, με 3 διαμερίσματα. Διαθέτει αυτόνομο καλοριφέρ, ηλεκτρική κουζίνα και air-condition. Δυνατότητα πλήρους επίπλωσης. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στον Άγιο Θεράποντα (πλησίον Ερμού), 1ου ορόφου, σε χαμηλή τιμή. Χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται δυάρι 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, σε άριστη κατάσταση και αυτόνομο καλοριφέρ. Χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται δυάρι ισόγειο, 52 τ.μ., στην Καλλιθέα, 30 χρόνων, χωρίς έπιπλα. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται τριάρι 70 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, στην Οικονόμου Τάξη, 2ου ορόφου, με τέντες και καλή θέα προς βουνό. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται μεγάλη γκαρσονιέρα 42 τ.μ., με 3 χώρους, πάνω από το γήπεδο, 1ου ορόφου σε πολύ καλή τιμή. Χωρίς έπιπλα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται ανεξάρτητο δυομισάρι στην Ολυμπίου Γυμνασιάρχου (200 μ. από την Καβέτσου), στον πάνω όροφο διπλοκατοικίας. Είναι μερικώς ανακαινισμένο, διαθέτει air-condition. Χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται στο Πυργί γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, 30 τ.μ., με δωρεάν νερό, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στο κέντρο της πόλης, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση και χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στην Καλλονή γκαρσονιέρα επιπλωμένη και χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στο Βουναράκι, 24 τ.μ., επιπλωμένη, με θέα και χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 260 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην περιοχή Ζωοδόχου Πηγής, 24 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www. aeolianestate.gr

Ενοικιάζεται καινούργια μονοκατοικία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, στον Αφάλωνα. Πανοραμική θέα, μπαλκόνια, αυλή με χτιστό φούρνο, τζάκι, καλοριφέρ, ηλεκτρικές συσκευές, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6982441258.

Ενοικιάζεται δυάρι σε ισόγειο αρχοντικού, 55 τ.μ., στο κέντρο της πόλης, χωρίς έπιπλα και κοινόχρηστα, με ενιαία κουζίνα - καθιστικό και κήπο. Τιμή 330 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, κοντά στην αγορά. Πληρ. τηλ. 6972-732918, 22520 42377. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα, στις Καμάρες, με υπέροχη θέα, χωρίς κοινόχρηστα, με κλιματισμό και εύκολο παρκάρισμα. Πληρ. τηλ. 6946-334198 και 6980-378667. Ενοικιάζονται στη Χρυσομαλλούσα: α. Δυαράκι 36 τ.μ., ισόγειο, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. β. Γκαρσονιέρα επιπλωμένη, 32 τ.μ., δίχωρη, 2ου ορόφου, με ανεξάρτητη θέρμανση, A/C, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 24051, 6930-966796. Ενοικιάζεται στην Αθήνα, στα Άνω Ιλίσια - Ζωγράφου, γκαρσονιέρα σε άριστη κατάσταση, πολύ κοντά στις πανεπιστημιακές σχολές. Πληρ. τηλ. 6939-459814, 22510 25720. Ενοικιάζεται στην Αθήνα, στην Καλλιθέα, Πλατεία Κύπρου (κοντά σε Ηλεκτρικό και τρόλλεϋ), διαμέρισμα δυάρι, 55 τ.μ., στον 3ο όροφο, προσφάτως ανακαινισμένο, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22510 21926, 6945287744. Ενοικιάζεται στο Χάλικα 1ου ορόφου διαμέρισμα, 85 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό και ένα χώρο πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται επιπλωμένη καινούργια γκαρσονιέρα, στην Επάνω Σκάλα, κοντά στη θάλασσα. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973213955. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην περιοχή της παλιάς αστυνομίας, 24 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 40 τ.μ., στο κέντρο. Δωμάτιο, μεγάλη κουζίνα, χωλ, μπάνιο, αποθήκη, αυλή με δέντρα. Αυτόνομο, στο ισόγειο παροδοσιακού σπιτιού. Θέρμανση-κλιματιστικό. Πληρ. τηλ. 22510 24974, 6980854487, 6974-016419. Ενοικιάζεται στο Χάλικα δυάρι, 40 τ.μ., καινούργιο, με αυτόνομη θέρμανση, επιπλωμένο, με θέα και 1 χώρο στάθμευσης. Τιμή 260 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150 www.aeolian estate.gr Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 35 τ.μ., στο Χάλικα, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση και 1 θέση πάρκινγκ. Τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Ενοικιάζεται στην περιοχή του Νοσοκομείου γκαρσονιέρα, 35 τ.μ., καινούργια, με αυτόνομη θέρμανση, επιπλωμένη, με θέα και χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην Καλλιθέα (Σίμου Χουτζαίου 4), με αυτόνομη θέρμανση, air-condition, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6972-032895. Eνοικιάζεται επιπλωμένο διαμέρισμα 45 τ.μ., σε διπλοκατοικία (επάνω όροφος) στην περιοχή κάτω από το Δικαστήριο, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 20887, 22510 24264, 22510 48008. Ενοικιάζεται νεόδμητη γκαρσονιέρα, εντελώς ανεξάρτητη, σε μονοκατοικία, πλήρως επιπλωμένη, με αυτόνομη κεντρική θέρμανση και aircondition, δική της αυλή, 100 μ. από το Πανεπιστήμιο. Πληρ. τηλ. 22510 41026 και 6974-640427. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 40 τ.μ., στο Χάλικα, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση και 1 θέση πάρκινγκ. Τιμή 260 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150.


12 Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, στη Ζωοδόχου Πηγής 82. Πληρ. τηλ. 6978980846 και 22510 48967. Ενοικιάζεται δυάρι 1ου ορόφου διπλοκατοικίας, στον Άγιο Νικόλαο, επιπλωμένο, διαμπερές, ήσυχο, με αυτόνομη θέρμανση, κλιματισμό, βεράντες και θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 26358, 6947-337488. Ενοικιάζεται ισόγειο επιπλωμένο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 250 ευρώ. Διατίθεται και χωρίς έπιπλα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα, 78 τ.μ., 3ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο, στην Αθήνα, στους Αμπελοκήπους (στο ύψος της Πανόρμου), 2´ από το μετρό Πανόρμου, από στάση λεωφορείων, τρόλλεϋ, πιάτσα ταξί και αγορά. Διαθέτει κεντρική θέρμανση, 2 aircondition, διπλά τζάμια, μπαλκόνι με τέντες, κουζίνα, ψυγείο, φούρνο μικροκυμάτων, πλυντήριο, τηλεόραση και πλήρη επίπλωση, πολύ φωτεινό, σε άριστη κατάσταση. Κατάλληλο και για φοιτητές. Πληρ. τηλ. 22510 37225 & 6932-206393. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, ρετιρέ. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζονται γκαρσονιέρα και δυάρι κοντά στο γήπεδο, με αυτονομία θέρμανσης και πλήρη εξοπλισμό, σε τιμές λογικές. Πληρ. τηλ. 6938675464, 6983-404108 και 22510 24224.

ΤΡΙΤΗ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Ενοικιάζονται α) διώροφη μονοκατοικία, φουλ επιπλωμένη, με θέρμανση και aircondition, στην περιοχή του 1ου Παιδικού Σταθμού Μυτιλήνης, 70 τ.μ.. Τιμή 350 ευρώ. β) Γκαρσονιέρα λουξ, 50 τ.μ., φουλ επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, κήπο και χώρο στάθμευσης, χωρίς κοινόχρηστα, ολοκαίνουργια, στο Ακρωτήρι (κάτω από το Μουσείο Θεοφίλου). Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41564, 6948686725 και 6937-373792. Ενοικιάζεται καινούργιο διαμέρισμα 55 τ.μ., με 2 Υ/Δ, στον 1ο όροφο, στο Ακρωτήρι, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση, σήτες στα παράθυρα και χώρο στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 6947-848928, 6977-473273, 2251 300380. Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρισμα 50 τ.μ., 1ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση και A/C, κατασκευής 2011, με μεγάλη βεράντα και θέα (υπάρχει δυνατότητα επίπλωσης) στα Πάμφιλα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

αυτόνομη θέρμανση με δικό του λέβητα, όχι κοινόχρηστα. Τιμή προσιτή, κατάλληλο και για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζονται από τον ιδιοκτήτη πλήρως επιπλωμένα ή μη, σε άριστη κατάσταση: α) διαμπερές γωνιακό τριάρι οροφοδιαμέρισμα, 85 τ.μ. & β) ισόγειο δυάρι, 45 τ.μ., στην οδό Μαρκοπούλου 4 (Μαύρα Σίδερα - γήπεδο). Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338. Ενοικιάζεται ισόγεια γκαρσονιέρα ενιαίου χώρου, πλήρως εξοπλισμένη, πάνω από την κεντρική Ερμού (οδός Βύρωνος), χωρίς κοινόχρηστα. Διαθέτει και πλυντήριο. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται δυάρι 57 τ.μ., 3ου ορόφου, στο κέντρο, με αυτόνομη θέρμανση και A/C, σε άριστη κατάσταση, με θέα στο λιμάνι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Ενοικιάζεται δίχωρη γκαρσονιέρα 37 τ.μ., 1ου ορόφου, με ατομική θέρμανση και aircondition, κατασκευής 2010, πλήρως επιπλωμένη (με καινούργιες ηλεκτρικές συσκευές και έπιπλα) στο κέντρο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα, με αυτόνομη θέρμανση, air-condition, ψυγείο, κουζινάκι, τηλεόραση, μπαλκόνι και μπροστινή πρόσοψη, στην περιοχή Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 6942-084107, 22510 43518.

Eνοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα σε διπλοκατοικία, 68 τ.μ., με καθιστικό, Υ/Δ, μεγάλη κουζίνα, μπάνιο, WC, αποθήκη αυλή-κήπο. Διαθέτει ψυγείο, τραπέζι με 4 καρέκλες, κρεβάτι, ντιβάνι και τραπεζάκι τηλεόρασης. Με

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 70 τ.μ., ημιωρόφου, με αυτόνομη θέρμανση, κατασκευή 2000, περιοχή Χρυσομαλλούσας. Τιμή 370 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Ενοικιάζεται νεόκτιστη γκαρσονιέρα, πλήρως επιπλωμένη, σε όροφο, με boiler, αυτόνομη θέρμανση και μπαλκόνι, στην περιοχή του γηπέδου. Πληρ. τηλ. 6932-846220, 22510 51041.

Ενοικιάζεται στου Ζωγράφου, οδός Πολυφήμου, κάθετος Λ. Παπάγου, 3η στάση, τριάρι, 70τ.μ., γωνιακό, με θέα το Λυκαβηττό. Ιδανικό για 2 φοιτητές. Πληρ. τηλ. 6934145890 και 6936-694299.

Ενοικιάζεται δυάρι 36 τ.μ., ισόγειο, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 24051, 6930-966796.

Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη, καινούργια γκαρσονιέρα, με υπέροχη θέα, πάρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα και με αυτόνομη θέρμανση, στην Αγ. Μαρίνα. Πληρ. τηλ. 6946334198.

Ενοικιάζεται άνετο τριάρι, ορόφου, στη Σουράδα, 90 τ.μ., σε διώροφη οικοδομή, με αυτόνομο καλοριφέρ και τζάκι. Θέση στάθμευσης σε πιλοτή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δίχωρη, καινούργια, 34 τ.μ., 2ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, με αυτόνομη θέρμανση και μεγάλες βεράντες. Τιμή 300 ευρώ. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6939-2315919, www.leonis realestate.com Ενοικιάζεται άνετο τριάρι 1ου ορόφου, πάνω από το γήπεδο (Μητροπολίτου Ιακώβου). Άνετο σαλόνι, καινούργια κουφώματα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Eνοικιάζεται δυάρι πλήρως επιπλωμένο & εξοπλισμένο, διαθέτει πάρκινγκ, στην Ε. Βοστάνη 50, έναντι Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 94550, 6945-544386. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 32 τ.μ. (κοντά στην παλιά αστυνομία) δίχωρη, πλήρως επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση. Γύρω-γύρω μπαλκόνια με θέα την πόλη της Μυτιλήνης και το λιμάνι. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775.

Ενοικιάζεται πολυτελές διώροφο κτήριο στην Παγανή, 800τ.μ.. Ο κάθε όροφος είναι 400τ.μ. και μισθώνεται ξεχωριστά. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonis realestate.com Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989-869651. Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται παραδοσιακή μονοκατοικία 140 τ.μ., Αγίας Ειρήνης. Πληρ. τηλ. 22510 25100, 94463, 6942712715. Πωλούνται διαμερίσματα στην Αθήνα, σε Νέα Σμύρνη, Πειραιά, Φάληρο, Γαλάτσι. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www. aeolianestate.gr

Πωλείται μονοκατοικία στην περιοχή της Καλλιθέας, συνολικού εμβαδού 120 τ.μ. Το ακίνητο βρίσκεται μέσα σε οικόπεδο έκτασης 151,27 τ.μ., είναι γωνιακό, διαμπερές και σε πολύ κεντρικό σημείο. Επίσης με τον υπάρχοντα συντελεστή μπορεί να χτίσει ακόμη 121 τ.μ. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 2251040188, www.investinlesvos.com Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα στην Αγία Μαρίνα με πανοραμική θέα από το λιμάνι της Μυτιλήνης έως και το αεροδρόμιο. Ανεμπόδιστη θέα και από το ισόγειο και από τον Α´ όροφο. Έχει 3 Υ/δ, μπάνιο, WC, δύο υπόγεια 50 και 50 τ.μ., και διαμορφωμένη αυλή έξω, που χρησιμοποιείται και για parking. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510-40188, www.investinlesvos.com Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα, 1ου ορόφου, 117 τ.μ., με 2 WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση, 34 ετών. Τιμή 152.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται διαμέρισμα ρετιρέ 140 τ.μ., λουξ κατασκευής στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας. Το διαμέρισμα έχει δική του ιδιόκτητη ταράτσα και είναι πλήρως ανακαινισμένο το 2008. Διαθέτει 3 υ/δ, τζάκι, τζακούζι, αποθήκη, αυτονομία. Έχει επίσης εξαιρετική θέα προς την πόλη της Μυτιλήνης και το λιμάνι. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510-40188, www.investinlesvos.com


13

ΤΡΙΤΗ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Πωλείται στον Παιδικό Σταθμό 1 γκαρσονιέρα 24 τ.μ., νεόδμητη, με αυτόνομη θέρμανση και επιπλωμένη. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται οροφοδιαμέρισμα στο Λαζαρέτο, 87 τ.μ., σε διπλοκατοικία, 1ου ορόφου, με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό. Διαμπερές και με ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www. aeolianestate.gr Πωλείται διαμέρισμα στο Βουναράκι, 93 τ.μ., σε διπλοκατοικία, ισόγειο, με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό, τζάκι και με ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται μεζονέτα στο Ακρωτήρι 138 τ.μ. + 35 τ.μ. γκαρσονιέρα και 22 τ.μ. γκαράζ, με αυτόνομη θέρμανση, 3 υπνοδωμάτια, μεγάλο καθιστικό, μεγάλη κουζίνα και τζάκι. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Πωλείται μεζονέτα στη Σουράδα 127 τ.μ., με δικό της λέβητα, νεόδμητη, με 2 μπάνια, 3 υπνοδωμάτια, τζάκι και 2 γκαράζ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται γκαρσονιέρα 25 τ.μ., στην περιοχή Ζωοδόχου Πηγής, πλήρως επιπλωμένη και μισθωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται μονοκατοικία στο Συνοικισμό, νεόδμητη, 105 τ.μ. + υπόγειο 55 τ.μ., αυτόνομη και ανεξάρτητη. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www. aeolianestate.gr

Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 1ου ορόφου, 110 τ.μ., διαμπερές, με 3 υπνοδωμάτια, 1 μπάνιο, 1 WC, αυτόνομη θέρμανση και μεγάλα μπαλκόνια. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Πωλείται διαμέρισμα στο Χάλικα, 68 τ.μ., 1ου ορόφου + 10 τ.μ. αποθήκη, με αυτόνομη θέρμανση και μπαλκόνι με θέα. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα, 75 τ.μ., σε διπλοκατοικία, 1ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, 2 υπνοδωμάτια και αποθήκη 40 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Πωλείται στους Λάμπου Μύλους μονοκατοικία 190 τ.μ. + 22 τ.μ. σοφίτα, σε οικόπεδο 2 στρεμ., νεόχτιστη, με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www. aeolianestate.gr Πωλείται στην Αθήνα (Ζωγράφου) διαμέρισμα σε 5ο και 6ο όροφο, με αυτόνομη θέρμανση, αποθήκη, θερμοσίφωνα, θεά στο Λυκαβηττό. Υπάρχει και ένας χορός πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Πωλείται στα Βατερά μεζονέτα επάνω στη θάλασσα, 100 τ.μ., σε οικόπεδο 150 τ.μ.. Τιμή 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www. aeolianestate.gr Πωλείται στον Άνω Χάλικα ημιυπόγειο 46 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 www. aeolianestate.gr

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα. Πωλείται πολυτελές διαμέρισμα 1ου ορόφου, 110 τ.μ., 15ετίας, με ενιαίο χώρο σαλόνι - κουζίνα, 3 Υ/Δ, μεγάλο μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι. Διαμπερές, με 2 βεράντες, τέντες 200.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-204931). Μυτιλήνη, Βουναράκι. Πωλείται διαμέρισμα 90 τ.μ., νεόδμητο, με μεγάλη σαλονοκουζίνα, 2 μεγάλα Υ/Δ, μπάνιο, μπαλκόνια, απεριόριστη θέα, 160.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-196254). Μυτιλήνη, Κράτηγος. Πωλείται μεζονέτα 108 τ.μ., νεόδμητη, με απεριόριστη θέα, 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, απεριόριστη θέα, χώρο στάθμευση, 280.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE196246). Μυτιλήνη, Ακρωτήρι. Πωλείται μεζονέτα 130 τ.μ., νεόδμητη, με απεριόριστη θέα, 5 Υ/Δ, μπάνιο, WC, ενεργειακό τζάκι, μπόιλερ, αυτόνομη θέρμανση, γρανίτες, κήπο, γκαράζ. Άριστη κατασκευή, 430.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-196676).

Μυτιλήνη, Μ. Σίδερα. Πωλείται δίχωρη γκαρσονιέρα 26 τ.μ., ισογείου, σε καλή κατάσταση, 40.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE198159). Μυτιλήνη. Πωλείται διαμέρισμα 4ου ορόφου, 94 τ.μ., με λουξ ανακαίνιση, 2 Υ/Δ, κουζίνα με πάσο, A/C, βεράντες, αποθήκη, τέντες, θέα, 195.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE188198). Μυτιλήνη, Καλλιθέα. Πωλείται μονοκατοικία, 80 τ.μ., 2 Υ/Δ, με ανακαινισμένη κουζίνα, αυλή, ηλιακό θερμοσίφωνα, αποθήκη, θέα, βεράντες, 110.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-180566). Mυτιλήνη, Ταξιάρχες. Πωλείται μονοκατοικία, 78 τ.μ., με 2 Υ/Δ, απεριόριστη θέα, θέλει επισκευές, 52.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-180580). Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ., κατασκευής 2009, με 1 Υ/Δ, 115.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE-

Πωλείται στη Νεάπολη διαμέρισμα 110 τ.μ., ημιτελές, με 1 WC, 1 μπάνιο, 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση και 150 τ.μ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικία στο κέντρο του Παλαιοχωρίου με ισόγειο μαγαζί. Πληρ. τηλ. 6978-918141, 6972566180. Πωλείται δυάρι διαμέρισμα 1ου ορόφου στη Νεάπολη, επί της παραλιακής οδού. Καταπληκτική θέα στη θάλασσα. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 255 τ.μ., πλησίον Λουτρών, ευρισκόμενη σε οικόπεδο εμβαδού 8 στρεμ.. Έχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης για να κτιστεί κι άλλο ένα μεγάλο σπίτι. Τιμή 450.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ., με επιπλέον βοηθητικούς χώρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα, με καταπληκτική θέα. Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 1ου ορόφου, 102 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, 1 μπάνιο, 1 WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση, 18 ετών. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται παραθαλάσσιο διαμέρισμα 55 τ.μ., με καταπληκτική θέα, στη Βίγλα Μυτιλήνης. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www. investinlesvos.com Πωλείται καινούργια μεζονέτα 4 Υ/Δ, στη Νεάπολη. Τιμή 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια μεζονέτα, στην περιοχή της Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται πλήρως ανακαινισμένη μονοκατοικία 1 υπνοδωματίου, στις Καμάρες Μυτιλήνης. Μικρή αυλή. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται πέτρινη κατοικία στην περιοχή Μόριας Μυτιλήνη, εμβ. 134τ.μ., με κήπο 1 στρεμ., διαμορφωμένο (γκαράζ, εξωτ. φούρνο), αυλή με επιπλέον δόμηση 266τ.μ., σε άριστη κατάσταση. άμεσα κατοικήσιμη, τιμή 240.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 622045, www.lesvos-real estate.gr

Πωλείται ανακαινισμένη γκαρσονιέρα 32 τ.μ., 3ου ορόφου, στην περιοχή του γηπέδου. Τιμή ευκαιρίας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170 τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ευρύχωρο τριάρι 3ου ορόφου, 110 τ.μ., σε πολύ καλή κατάσταση, με 2 μεγάλα υπνοδωμάτια, στα Μαύρα Σίδερα Μυτιλήνης. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investin lesvos.com

Πωλείται ανεξάρτητη ολοκαίνουργια μεζονέτα 105 τ.μ., στην Κράτηγο, με 3 υπνοδωμάτια και 60 τ.μ. γκαράζαποθήκες. Τιμή χαμηλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται παλαιά διώροφη μονοκατοικία 71 τ.μ., με αυλή 19 τ.μ., πάνω από το ΤΕΒΕ Μυτιλήνης, έναντι 40.000 ευρώ. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investinlesvos.com

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, με δική του αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται βίλα πολύ καλής κατασκευής, φτιαγμένη από ιδιώτη, 165 τ.μ., σε οικόπεδο 4,5 στρεμ., στην περιοχή του αεροδρομίου. Έχει αποθηκευτικούς χώρους 125 τ.μ., άνετο κήπο με μπάρμπεκιου και πέτρινη περίφραξη. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www. investinlesvos.com

Πωλείται μονοκατοικία υπό κατασκευή, με άριστα υλικά, με 2 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, 2 WC, σε ένα επίπεδο και 48 τ.μ. βοηθητικοί χώροι με αυλή και καταπληκτική θέα, στο Πυργί. Τιμή 190.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 2510 46450, 6932622045, www.lesvos-real estate.gr

Πωλείται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, χωρίς αυλή, πλησίον περιοχής «Πλάτανος». Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται α) στους Πύργους Θερμής νεόκτιστη μεζονέτα, 3 επιπέδων, 3 υπνοδωματίων, με τζάκι και αύλειο χώρο, περίπου 400 τ.μ. και β) στα Πάμφιλα, νεόκτιστη μεζονέτα 97 τ.μ., με αυλή και 2 υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πωλήσεις Αντιπαροχές (Ικτίνου 2). Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6948-172730.

Πωλείται ανεξάρτητη ολοκαίνουργια μεζονέτα 120 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα. Διαθέτει επιπλέον αποθήκες-γκαράζ 120 τ.μ., μεγάλες βεράντες και αυλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στην περιοχή του Υφαντήριου, πλησίον Λυκείων. Αυτόνομη θέρμανση. Αρίστη κατάσταση. Τιμή 210.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτικούς χώρους και θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 3 Υ/Δ, στους Πύργους Θερμής. Διαθέτει υπόγειο γκαράζ. Τιμή 220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται τριώροφο κτήριο στο Καγιάνι. Αποτελείται από υπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο 107 τ.μ. (δυάρι και ένα γκαράζ), όροφο 107 τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρισμα). Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 - Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560 173969). Μυτιλήνη, Παναγιούδα. Πωλείται μεζονέτα 165 τ.μ., κατασκευής 2010, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, τζάκι, 260.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-170133). Μυτιλήνη, περιοχή Πλάτανος. Πωλείται μονοκατοικία 188 τ.μ., με 5 Υ/Δ, αυλή 75 τ.μ.. Χρειάζεται ανακαίνιση 95.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE200138). Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα. Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου, 80 τ.μ., με ενιαίο χώρο σαλόνι - κουζίνα, 2 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό, βεράντα, 145.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-205630). Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 1ου ορόφου, 110 τ.μ., πολυτελές, με ενιαίο χώρο σαλόνι - κουζίνα, 3 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, ηλιακό, βεράντα, θέα στη θάλασσα, 167.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE206170). Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα. Πωλείται διαμέρισμα 2ου

ορόφου, 52 τ.μ. + 8 τ.μ. αποθήκη, με 1 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό, 75.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE203627).

Μυτιλήνη, Ερμού. Πωλείται επαγγελματική στέγη 65 τ.μ., σε κεντρικότατο σημείο, 165.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE191004).

Μυτιλήνη, Ναυτικός Όμιλος. Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου, 80 τ.μ., με 2 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό, βεράντες, θέα, 180.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-181521).

Μυτιλήνη, Αγία Μαρίνα. Πωλείται οικόπεδο 900 τ.μ., χτίζει 400 τ.μ., με μοναδική θέα, 200.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE203601).

Μυτιλήνη. Πωλείται γκαρσονιέρα καινούργια, 29 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, 66.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE209699). Μυτιλήνη, Άνω Χάλικας. Πωλείται διαμέρισμα καινούργιο, 55 τ.μ., με 1 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, 67.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-209441). Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείται γραφείο 36 τ.μ., δίχωρο, πλήρως ανακαινισμένο, σε κεντρικότατο σημείο της πόλης, 65.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE204502).

Μυτιλήνη, Μόρια. Πωλείται οικόπεδο 868 τ.μ., χτίζει 113 τ.μ., σε κεντρικό δρόμο, 72.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE200821). Γέρα, Πύργοι Περάματος. Πωλείται οικόπεδο 2.300 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με θέα, 110.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-181519). Μυτιλήνη, περιοχή Άγιος Ερμογένης. Πωλείται οικόπεδο 4.200 τ.μ., με θέα, 70.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-201835). Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., με απεριόριστη θέα, 130.000 ευ-

ρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-189541). Μυτιλήνη, Πληγώνι. Πωλείται οικόπεδο με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, 623 τ.μ., χτίζει 498 τ.μ., 180.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-176040). Μυτιλήνη, Ταξιάρχης-Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 2.350 τ.μ., χτίζει 160 τ.μ., 200.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE199879). Μυτιλήνη, Αγ. Μαρίνα. Πωλείται οικόπεδο 2,5 στρεμ., χτίζει 110 τ.μ., με άδειες οικοδομής, 150.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-200228). Πηγαδάκια. Πωλείται οικόπεδο 500 τ.μ., χτίζει 100 τ.μ., 20.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE207001). Πυργί. Πωλείται οικόπεδο 2.300 τ.μ., χτίζει 150 τ.μ., με θέα απεριόριστη, 75.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-206980).


14

ΤΡΙΤΗ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 50 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται υπό κατασκευή δυάρι 50 τ.μ., στην περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παλιό γωνιακό σπιτάκι πάνω από τον Πλάτανο. Δυνατότητα επισκευής ή και κατεδάφισης για εκμετάλλευση. Τιμή ευκαιρίας. 40.000,00 ευρώ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 150 τ.μ., με θέα, μεγάλη αυλή και 2 χώρους στάθμευσης, στη Βαρειά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα, στη Χρυσομαλλούσα, με ωραία θέα στη θάλασσα. Τιμή 210.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διώροφη τοικία 120τ.μ., στην Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 44245 & 22510 www.inter-lesvos.gr

μονοκαπεριοχή 22510 42528,

Πωλούνται μονοκατοικίες, μεζονέτες, διαμερίσματα, καταστήματα, οικόπεδα, αποθήκες νεόδμητα ή παλαιά, σε λογικές τιμές, στη Μυτιλήνη και στα περίχωρά της. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται καινούργιο, πολυτελές, προνομιούχο διαμέρισμα, 80 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται καινούργιο διαμέρισμα 92 τ.μ., 1ου ορόφου, με τζάκι, στο Βουναράκι. Σαλόνι, κουζίνα, WC, μπάνιο, 2 υπνοδωμάτια. Σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisreal estate.com

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα, ακατοίκητο, σε άριστη κατάσταση, 4ετίας, 127 τ.μ., με μεγάλα μπαλκόνια, 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι-κουζίνα ενιαίο χώρο, έξτρα αποθήκηγκαράζ 64 τ.μ., στην Καλλιθέα. Τιμή ευκαιρίας. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-real estate.gr Πωλείται ολοκαίνουργιο δυάρι, στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε τριώροφη οικοδομή. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 140τ.μ., στην Καλλιθέα, με θέα. Σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, 3 υπνοδωμάτια με δρύινα πατώματα, μπάνιο, WC, θέρμανση: καλοριφέρ, air-conditioner, ηλιακός. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται ανεξάρτητη μεζονέτα 2 υπνοδωματίων (με έξτρα 3ο υπνοδωμάτιο ή γραφείο), στη Βαρειά Μυτιλήνης, ενός επιπέδου, με τζάκι, αυλή και ηλιακό. Διαθέτει 2 επιπλέον ισόγεια διαμερίσματα-γκαρσονιέρες, ιδανικά για εκμετάλλευση (εκμίσθωση). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 120 τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται στην περιοχή του Πλατάνου (300 μ. από τον Άγ. Θεράποντα) πλήρως ανακαινισμένη διώροφη μονοκατοικία 70 τ.μ. περίπου, με ένα υπνοδωμάτιο. Ιδανικό για εκμετάλλευση. ΑΚΙΝΗΤΑ

ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται επενδυτικό ακίνητο που αποτελείται από 3 δυάρια και 4 γκαρσονιέρες, στην περιοχή Παιδικού Σταθμού Μυτιλήνης. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investinlesvos.com Πωλείται διαμέρισμα 3ου ορόφου 110 τ.μ., με θέα, σε καλή κατάσταση, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται (τιμή διαπραγματεύσιμη) αυτοτελές, ημιτελές διώροφο κτίσμα 340 τ.μ. (170 τ.μ. πάνω όροφος με 170 τ.μ. ημι-ισόγειο/βοηθητικό χώρο), με απεριόριστη θέα και αυλή, στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

Υ/Δ, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, στην οδό Μητροπολίτου Ιακώβου 32. Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946011338.

Πωλείται εξαιρετική, ανεξάρτητη μονοκατοικία 115 τ.μ., πενταετίας, στα Πάμφιλα. Διαθέτει 2 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα 80 τ.μ. και υπόλοιπο συντελεστή δόμησης (30 τ.μ.) για προέκταση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλείται υπό κατασκευή τριάρι 85 τ.μ., με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται στους Πύργους Θερμής νεόκτιστη μεζονέτα, 3 επιπέδων, 3 υπνοδωματίων, με τζάκι, καθώς και αύλειο χώρο, περίπου 400 τ.μ.. Επίσης πωλείται στα Πάμφιλα, νεόκτιστη μεζονέτα, 97 τ.μ., με αυλή και 2 υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πωλήσεις - Aντιπαροχές (Ικτίνου, 2). Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6948172730.

Πωλούνται 3 καινούργια οροφοδιαμερίσματα κατασκευής 2008, από 60 τ.μ. το καθένα (δυάρια), με αυτόνομη θέρμανση, μισθωμένα, στο κέντρο της αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται μεγάλη μονοκατοικία, διαμορφωμένη σε 4 ανεξάρτητες γκαρσονιέρες, με δυνατότητα επέκτασης, 1 λεπτό από Άγ. Θεράποντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 1ου ορόφου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ολοκαίνουργιο άνετο 4άρι με 3 υπνοδωμάτια, 120 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, 3ου ορόφου, με τζάκι, δρύινα πατώματα, βοηθητικό W.C., αποθήκη, αυτονομία και μεγάλη βεράντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται καινούργιο τριάρι στ’ Ακλειδιού, με θέα στη θάλασσα. Διαθέτει ανεξάρτητη αποθήκη, θέση στάθμευσης. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχα, ανακαινισμένη μονοκατοικία 150 τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οικόπεδο, εντός οικισμού και με απεριόριστη θέα (υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 250 τ.μ.), περιοχή Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 2ου ορόφου, 82 τ.μ., στο Δήμο Συκεών (Θεσσαλονίκη), σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6977-865674.

Πωλείται γκαρσονιέρα 30 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Δάφνης, 2ου ορόφου. Απέχει 150 μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται 2 οροφοδιαμερίσματα, 70τ.μ. το καθένα, σε διπλοκατοικία, με δυνατότητα εσωτερικής επικοινωνίας. 4 Υ/Δ, 2 κουζίνες, 2 σαλόνια, 2 μπάνια, μεγάλος χώρος αυλής - κήπου, στο Μεσαίο Χάλικα, τιμή 245.000. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται διαμπερές τεσσάρι διαμέρισμα, 1ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο, με 3

Πωλείται διώροφο σπίτι στα Βατερά, 300μ. από τη θάλασσα, με θέα, συνολικού εμβαδού 260τ.μ.. 130τ.μ. ο όροφος (ισόγειο: δυάρι και τριάρι και 1ος όροφος: μεγάλο τεσσάρι με τζάκι), σε οικόπεδο 900τ.μ., οικοδομήσιμο άλλα 250τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 61193, 6974949625.

Πωλείται ανακαινισμένο πολυτελές διαμέρισμα, 95 τ.μ., 4ου ορόφου, με μεγάλες βεράντες, στην περιοχή του γηπέδου (Καλλιθέα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα παραδοσιακή κατοικία, 650τ.μ., με βοηθητικούς χώρους, σε οικόπεδο 1.000τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται εξαιρετική ιδιόκτητη μεζονέτα 150τ.μ. στο Ακρωτήρι, με σχεδόν 1στρέμ. αυλή (μπρος - πίσω), με extra υπόγειο 80τ.μ. και 130τ.μ. περίπου βεράντες. 3 υπνοδωμάτια και 3 μπάνια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528. Πωλείται καινούργια πολυτελής, προνομιούχα και αυτοτελής μονοκατοικία 125τ.μ., με 45τ.μ. σοφίτα, με τζάκι και ηλιακό, στο κέντρο της πόλης, πλησίον ΟΤΕ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947-949150 ASPIS REAL ESTATE ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560 ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ ΙΚΤΙΝΟΥ 2, ΙΣΟΓΕΙΟ 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181 ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251 BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη τηλ. 22510 40188 www.investinlesvos.com ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045 ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr ΛΕΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Αθ. Μητρέλια 1 & Ικαρίας (Λαδάδικα) Τηλ. 22510 23781, 6932-315919 www.leonisrealestate.com e-mail: info@leonisrealestate.com ΠΑΡΑΣΧΗ ΚΑΤΙΟΥΣΑ Καβέτσου 17 Τηλ. 22510 44243, κιν. 6936-626775 paraschi_k@yahoo.gr ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr ΠΛΩMAPI ΜΑΜΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Τηλ. 22520 33335, κιν. 6973-887531 www.mamakos.net info@plomari-houses.com ΠΟΛIΧΝΙΤΟΣ HIBISCUS REAL ESTATE SERVICES ΚΟΥΡΒΑΝΙΟΥ ΜΠΑΛΚΙΖΑ ΔΗΜΗΤΡΑ Κ. Δεληγιάννη 6, Ψαράδικα Πολιχνίτος Τηλ. 22520 41885 Κιν. 6945-479497 www.buy-greekproperty.co.uk info@buy-greekproperty.co.uk


15

ΤΡΙΤΗ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 63 τ.μ., 3ου ορόφου, σε καλή κατάσταση, στην τιμή των 86.000 ευρώ, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, πλησίον «Γαρδένιας». Πληρ. τηλ. 22510 44245. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται συγκρότημα 11 δωματίων, εμβαδού 270τ.μ., σε οικόπεδο 500τ.μ., πέτρινης κατασκευής, στο Μόλυβο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οροφοδιαμέρισμα νεόδμητο, 105τ.μ., με 3 μεγάλα Υ/Δ, WC, μπάνιο, μεγάλο σαλόνι με τζάκι, κουζίνα με πάσο, με 30τ.μ. μπαλκόνια, 25τ.μ. γκαράζ και πανοραμική θέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται κατοικία 55τ.μ., με 50τ.μ. υπόγειο, σε προνομιούχο γωνιακό οικόπεδο 735τ.μ., με απεριόριστη θέα, στις Νέες Κυδωνιές. Δυνατότητα επιπλέον δόμησης 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6974-778561. Πωλείται ημιισόγειο πολυτελές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα υπερυψωμένου ισογείου, σε άριστη κατάσταση, 90 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα (μαζί με τα έπιπλα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 130τ.μ., με 70τ.μ. ημιισόγειο και 400 τ.μ. αυλή, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο νεόδμητο, ισόγειο, ημιτελές οροφοδιαμέρισμα, 115τ.μ., με αυλή, στη Νέαπολη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται πλησίον Γηπέδου οροφοδιαμέρισμα 80τ.μ., γ´ ορόφου, με θέα και αυτονομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφ., πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται πολυτελέστατη βίλα 180 τ.μ., με έξτρα βοηθητικές αποθήκες και γκαράζ, πολύ υψηλή ποιότητα κατασκευής, καταπληκτική απεριόριστη θέα, σε 6 στρεμ. οικόπεδο. Μάστερ-ρουμ με ιδιαίτερο μπάνιο, ξυλείες μασίφ από δρυ, γρανίτες κ.λπ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται στο Κιόσκι, μεγάλη ανεξάρτητη μονοκατοικία αποτελούμενη από ισόγειο υπερυψωμένο όροφο 125 τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια και δύο μισθωμένα άνετα δυάρια στον πάνω όροφο, 62 τ.μ. και 59 τ.μ. αντίστοιχα. Βρίσκεται σε 290 τ.μ. οικόπεδο και υπάρχει υπόλοιπο Συντελεστή Δόμησης 39 τ.μ., για ανέγερση προσθήκης ή μιας ανεξάρτητης γκαρσονιέρας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται μονοκατοικία στην Kυπαρισσίων, μερικώς ανακαινισμένη, σε πολύ καλή τιμή. Xωρίς αυλή, με 2 υπνοδωμάτια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται προνομιούχα μονοκατοικία 95 τ.μ., με μεγάλη αυλή σε 2 στρέμ. οικόπεδο και πανοραμική θεά, στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται νεόδμητη, παραθαλάσσια μεζονέτα 125τ.μ., στην Παναγιούδα, με διαμορφωμένο υπόγειο 70τ.μ. και οικόπεδο 300τ.μ., μεγάλη σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, πλήρως εντοιχισμένη κουζίνα, WC, 3 Υ/Δ, μπάνιο και μεγάλες βεράντες. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται στη Σουράδα διαμέρισμα 85τ.μ., με εξτρά 85τ.μ. αποθήκη. 2 επιπέδων, με εσωτερική σκάλα. Δυνατότητα 4 υπνοδωματίων. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται γκαρσονιέρα δεκαετίας, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, εμβαδού 29τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας 40.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvos-real estate.gr Πωλείται προνομιούχο πολυτελές, καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 150τ.μ., σε διπλοκατοικία, με απεριόριστη θέα και αυλή στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλούνται ανεξάρτητες μεζονέτες στην Παναγιούδα, από 108τ.μ. έως 130τ.μ., με αυλή. Αρίστης κατασκευής σε εξαιρετικές τιμές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται μονοκατοικία 120 τ.μ. στο Βουναράκι, σε άριστη κατάσταση, βρισκόμενη σε οικόπεδο 240 τ.μ.. Υπολείπονται άλλα 120 τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonis realestate.com Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα α’ ορόφου, 100 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Παντελεήμονος στο Βουναράκι (διπλοκατοικία υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται στη Βερναρδάκη διατηρητέα οικία 210τ.μ. περίπου στο σύνολο, με αυλή. Δυνατότητα 2 εισόδων, ιδανική για μετατροπή σε επαγγελματικές στέγες, γραφεία ή γκαρσονιέρες. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Στη Σκάλα Ν. Κυδωνιών (Μπαλτζίκι) πωλούνται ετοιμοπαράδοτες παραθαλάσσιες εξοχικές κατοικίες πάνω στο κύμα, 30, 50, 70, 80 και 100τ.μ., σε διαμερίσματα & μεζονέτες από 2.000τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977807567 & 210 6395044, 22510 31747. Πωλείται μικρό τριάρι 68τ.μ., γ´ όροφου στα Μαύρα Σίδερα, διαμπερές, με θέα, σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια και αυτόνομη θέρμανση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλούνται πολυτελείς ανεξάρτητες γκαρσονιέρες/ δυάρια/τριάρια, σε υπερυψωμένο πλεονεκτικό οικόπεδο, με πανοραμική θέα, 6 λεπτά από την Ερμού. Διαμπερείς, άνετες οικίες, με ξεχωριστές εισόδους και τζάκι, από 36 έως 97τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ - τηλ. 22510 47456, Πωλείται μεζονέτα 175 τ.μ., με 4 Υ/Δ, 3 WC, στην Ε.Ο. Μυτιλήνης - Ακρωτηρίου, με φόντο τη θάλασσα. Τιμή λογική. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Ενοικιάζεται κατάστημα 92 τ.μ., με υπόγειο 84 τ.μ., στην Καβέτσου, πλησίον πρώην γραφείων «Ολυμπιακής». ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται επιχείρηση εστιατορίου στη Σκάλα Καλλονής, με δεδομένη πελατεία, φουλ έξτρα εξοπλισμό, σε τιμή λογική, λόγω αναχώρη-

σης. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται οικόπεδο 210 τ.μ., στον Αφάλωνα, με δυνατότητα δόμησης 230 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στο Γαβαθά Άντισσας, σε κεντρικό σημείο της «Φραγκόσκαλας», με πανοραμική θέα και σχεδόν πάνω στο κύμα, οικόπεδο 170 τ.μ., με υφιστάμενη αποθήκη. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

Πωλείται οικόπεδο 500 τ.μ. στον οικισμό του Γαβαθά της Άντισσας, με δυνατότητα δόμησης 100 τ.μ., πάνω στη θάλασσα, δίπλα στην ταβέρνα «Τσολιάς». ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλείται στη Μυτιλήνη οικόπεδο 56 τ.μ., σε κατάλληλο σημείο για εκμετάλλευση και με δυνατότητα δόμησης 100 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται οικόπεδο στη Νυφίδα Πολιχνίτου, 225 στρεμ.. Περιβάλλεται από

Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.

Πωλούνται γραφεία 141τ.μ. (σύνολο) στην προκυμαία Μυτιλήνης, με πολύ καλή απόδοση ενοικίου. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919, www. leonisrealestate.com

Πωλείται προνομιούχα διώροφη μονοκατοικία 90 τ.μ., ανακαινισμένη, με απεριόριστη θέα, στην Αγ. Μαρίνα, σε οικόπεδο 180 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται κεντρικό κατάστημα 100τ.μ., με 60τ.μ. αποθήκη, σε εμπορικό σημείο της αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται αποθήκη στην Παγανή 200 τ.μ., με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος ή βιομηχανικού. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται επαγγελματικός χώρος 84 τ.μ., ημιυπόγειος, έτους κατασκευής 1980, με είσοδο σε δρόμο στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης, κατάλληλος για κατάστημα ή αποθήκη. Σε τιμή ευκαιρίας. Πλρη. τηλ. 6981-174106. Πωλείται κατάστημα στην περιοχή Ποταμός Λαγκάδας Μυτιλήνης, κατάλληλο για συνεργείο και άλλες παρεμφερείς χρήσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900 τ.μ., επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται γωνιακό διαμέρισμα 2ου ορόφου, 85τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται κατάστημα 140τ.μ., με μεγάλο πεζοδρόμιο, στη Χρυσομαλλούσα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 315919, www.leonisreal estate.com Πωλείται αποθήκη υπόγεια στα Πυργέλλια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Τιμή 380.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ακίνητο 400 τ.μ. στο κέντρο της Μυτιλήνης. Στεγάζει επικερδή επιχείρηση τουριστικού ενδιαφέροντος. Εξαιρετική ευκαιρία επένδυσης, με εξασφαλισμένα καθαρά κέρδη 100.000 ευρώ ετησίως. Πληροφορίες από το γραφείο, μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται γκαράζ 23τ.μ., στην περιοχή της Καλλιθέας, 22.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κατάστημα στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης στην περιοχή «ΜΠΑΣ ΦΑΝΑΡ», που περιλαμβάνει: Υπόγειο - ισόγειο - πατάρι και α´ όροφο. Συνολικά 169,60 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 20625.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Προκυμαία. Ενοικιάζεται κατάστημα 220 τ.μ., ισόγειο με πεζοδρόμιο, υγειονομικού ενδιαφέροντος, προαιρετικά πλήρως εξοπλισμός καφετέριας, σε άριστη κατάσταση για άμεση λειτουργία. Πληρ. τηλ.: 6934-031474. Ενοικιάζεται κατάστημα 27 τ.μ. ανακαινισμένο, στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης, περιοχή Πηγαδάκι, σε πάροδο της Ερμού, Ιωακείμ Πατριάρχη. Πληρ. τηλ.: 6974895754, 210 8048500. Ενοικιάζεται κατάστημα 100 τ.μ. στη Σκάλα Βασιλικών, ευρισκόμενο επί της παραλίας, κατάλληλο για κατάστημα εστίασης ή αναψυχής. Έχει αρκετούς βοηθητικούς χώρους. Πληρ. τηλ.: 22510 45181.

κιν. 6977-359251

θάλασσα, κατέχει σχετική απόφαση της Δασικής Υπηρεσίας και έχει οριοθετηθεί η αιγιαλίτιδα ζώνη. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251.

γερμανικό λέβητα, air-condition, ηλιακό, μεγάλο πατάρι, 3 Υ/Δ και γεώτρηση, σε οικόπεδο (κήπο) 1.150 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

Πωλείται, στην Ε.Ο. Καλλονής - Παρακοίλων και μετά τη διασταύρωση προς Σκάλα Καλλονής, οικόπεδο 4 στρεμ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

Πωλείται οικόπεδο εντός σχεδίου πόλης Μυτιλήνης, 800 τ.μ., με δυνατότητα δόμησης 1.120 τ.μ.. Δεκτές σοβαρές προτάσεις. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251.

Πωλείται μονοκατοικία 140 τ.μ., στο 12ο χλμ. εθνικής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, με 80 τ.μ. βοηθητικούς χώρους, γκαράζ, καλοριφέρ με

Πωλείται στη Λακέρδα, 70 μ. από κεντρικό δρόμο, οικόπεδο 10 στρεμ., με δυνατότητα δόμησης 185 τ.μ. και με θέα τον κόλπο της Γέ-

ρας. Τιμή 110.000 €. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλείται στο Πυργί μετά την Coca-Cola και πάνω στο δρόμο οικόπεδο 4 στρεμ., με θέα τον κόλπο της Γέρας και με οικοδομική άδεια για ανέγερση 200 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Στο Κιόσκι πωλείται οικόπεδο 340 τ.μ. με δυνατότητα δόμησης 340 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251.


16 Ενοικιάζεται κατάστημα 40 τ.μ. (20 στο ισόγειο και 20 στον όροφο) στην Ερμού. Τιμή 900 ευρώ. Πληρ. τηλ.: 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα στην οδό Κομνηνάκη της Μυτιλήνης, 40 τ.μ. Τιμή 300 ευρώ. Χρειάζεται επισκευές. Πληρ. τηλ.: 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούριο κατάστημα 33 τ.μ. επί της Καβέτσου. Τιμή 750 ευρώ. Πληρ. τηλ.: 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο κατάστημα στο κέντρο της πόλης, κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Πληρ. τηλ.: 22510 45181. Ενοικιάζεται συγκρότημα 2 ολοκαίνουριων γραφείων χωρίς κοινόχρηστα, είτε συνολικά είτε μεμονωμένα, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ.: 22510 45181. Ενοικιάζεται τριώροφο κτήριο στο κέντρο της Ερμού, συνολικού εμβαδού 420 τ.μ. (ισόγειο 140 τ.μ., 1ος όροφος 140 τ.μ., σοφίτα 140 τ.μ.), με 5 WC. Κατάλληλο για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisreal estate.com Ενοικιάζεται υπερυψωμένο ισόγειο για επαγγελματικός χώρος, 57 τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www. aeolianestate.gr Ενοικιάζεται αποθήκη στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται καινούργιο, κεντρικό, προνομιούχο κατάστημα στη Μυτιλήνη, Αιγαίου 5 (πάροδος Ερμού), 50 τ.μ. ανά όροφο (τριώροφο), εξοπλισμένο με ανελκυστήρα, κεντρική θέρμανση - ψύξη, ανεξάρτητη ανά όροφο, ηλιακό θερμοσίφωνα, τριφασικό ρεύμα, 2 WC. Ο 3ος όροφος είναι εξοπλισμένος και ως γκαρσονιέρα. Πληρ. τηλ. 22510 22762, 32137, 6945-795779.

ΤΡΙΤΗ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Ενοικιάζεται γραφείο 26τ.μ. 2ου ορόφου, στην Ικτίνου. Σε χαμηλή τιμή, ιδανικό για κάθε χρήση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται προνομιούχο νέο κατάστημα 160 τ.μ. με 100 τ.μ. ημιυπόγειο, πλησίον Ζωοδόχου Πηγής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 160 τ.μ., στο 6ο χλμ. επαρχιακής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, με ιδιωτικό πάρκινγκ και γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 110 τ.μ., πίσω από την κεντρική αγορά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528. Ενοικιάζεται μαγαζί στην κεντρική αγορά, 43 τ.μ.. Πέτρινοι τοίχοι, δυνατότητα δημιουργίας παταριού. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775. Ενοικιάζονται 2 καταστήματα-επαγγελματικοί χώροι, 70 & 40 τ.μ. αντίστοιχα, μαζί ή και μεμονωμένα, στη Χρυσομαλλούσα, Θουκυδίδη & Κανάρη, πρώην αξονικός τομογράφος «Ιατρική Διάγνωση». Πληρ. τηλ. 22510 47474, 6978-292195. Ενοικιάζονται 2 ολοκαίνουργια καταστήματα, αρίστης κατασκευής, γενικού και υγειονομικού ενδιαφέροντος, 150 τ.μ. και 170 τ.μ., στην Παγανή, στο ύψος του Κτηνιατρείου. Διαθέτουν άνετο χώρο φορτοεκφόρτωσης και θέση στάθμευσης. Τιμές χαμηλές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ενοικιάζεται κατάστημα 60 τ.μ., πλήρως ανακαινισμένο, οδός Χατζηγρηγόρη 25 (περιοχή 1ου Παιδικού Σταθμού), πλησίον αγοράς, τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973330593 και 22510 28309.

Πωλούνται 2 επιχειρήσεις λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο εξωτερικό, πολύ γνωστές και πολύ επικερδείς. Μπορούν να δουλέψουν και σαν μια επιχείρηση. Απόσβεση σε ένα χρόνο. Πληρ. τηλ.: 6984-165935.

Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 60 τ.μ., πλησίον της προκυμαίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ή ενοικιάζεται κομμωτήριο πλήρως εξοπλισμένο (επίπλωση και προϊόντα), με έτοιμη πελατεία 15 ετών, με προϋπηρεσία σε κεντρικό σημείο της Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ.: 6978-150400.

Ενοικιάζεται κατάστημα 70 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, για κάθε χρήση. Χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 106 τ.μ., με επιπλέον πατάρι, στην Ελ. Βενιζέλου 29, Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 6976-626973, 22510 29206. Ενοικιάζεται στην οδό Ικτίνου πλεονεκτικό γραφείο 4ου ορόφου, ιδανικό για επαγγελματική στέγη, σε κεντρικότατη πολυκατοικία στην αρχή της οδού Καβέτσου. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται επιχείρηση εμπορίας και διανομής τροφίμων (ψυκτικοί θάλαμοι, φορτηγά, βαν, κομπιούτερ για exvan, εκτυπωτές, ανυψωτικά κτλ.). Πληρ. τηλ. 6940-815423. Πωλείται επιχείρηση ψητοπωλείου στη Μυτιλήνη, με πολυετή παρουσία στο χώρο, λόγω αλλαγής επαγγέλματος. Πληρ. τηλ. 6944420063. Πωλείται επιχείρηση στεγνοκαθαριστηρίου στο κέντρο της πόλης, με σταθερή πελατεία 35 ετών, καλό ενοίκιο και σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6937-150855. Πωλούνται στην Πέτρα 5 ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αυτόνομη θέρμανση, σε 4 στρεμ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www. aeolianestate.gr

Πωλείται αποθήκη, στη Χρυσομαλλούσα, ισογείου, 100 τ.μ., σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Delicatessen πωλείται ή ενοικιάζεται στα Λαδάδικα, λόγω έκτακτης μετάθεσης. Τιμή πώλησης 55.000, τιμή ενοικίασης 1.300. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 28418. Πωλείται επιχείρηση ζαχαροπλαστείου λόγω συνταξιοδότησης, με έτοιμη πελατεία, σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6946-065059. Πωλείται επιχείρηση εστίασης, επί της προκυμαίας. Περισσότερες πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επικερδής επιχείρηση καφετέρια-πιτσαρία στην πλατεία Καλλονής. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22530 22755 6976837749, κ. Νίκος. Πωλείται πολύ γνωστή επιχείρηση εστίασης πλησίον της Μυτιλήνης, στον οδικό άξονα Μυτιλήνης - Αεροδρομίου. Πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλη επιχείρηση εστίασης-αναψυχής, κερδοφόρα, 280 τ.μ., με μεγάλα πεζοδρόμια, στην προκυμαία Μυτιλήνης. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisreal estate.com Πωλείται επιχείρηση fast food (καφέ, σάντουιτς, τυρόπιτα, κρέπα κ.λπ.) στο κέντρο της πόλης, Ερμού 80, λόγω αναχωρήσεως. Τιμή προσιτή. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6980785927. Πωλείται ή ενοικιάζεται στο κέντρο της πλατείας της Καλλονής εν ενεργεία επικερδής επιχείρηση καφέ, ουζερί-εστιατόριο. Τιμή λογική, δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Επίσης πωλείται επιχείρηση σνακ-μπαρ, πιτσαρίαμ στο κέντρο της Πλατείας Καλλονής. Δεκτός κάθε έλεγχος, τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6979705151. Πωλείται οπωροπαντοπωλείο - πρατήριο άρτου, επί της Αεροπόρου Γιανναρέλλη, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6989-919130, 22510 42346.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενοικιάζεται κατάστημα στην αγορά (Ερμού), 28 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6944-140182. Ενοικιάζεται προνομιούχο κεντρικό κατάστημα 120τ.μ., με 60τ.μ. πατάρι, στην περιοχή της μαρίνας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πωλείται βυτίο μεταφοράς καυσίμων για πρατήριο, χωρητικότητας 2.350 λίτρων, τύπος Mazda T2500, με αντλία, μετρητή και 120μ. λάστιχο. Δεκτός κάθε μηχανολογικός έλεγχος. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6948601773.

Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5μ. μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988907798, κ. Ντίνα. Πωλούνται α) πάγκος παραλαβής ζαχαροπλαστείου 2m, β) 1 τυροπιτιέρα, γ) ψυγείο κουπέ βιτρίνα 2m και δ) ψυγείο κουπέ βιτρίνα 1,5 m, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6981-684866. Πωλείται κατάστημα-βιοτεχνικό κτήριο 220 τ.μ., μισθωμένο 600,00 ευρώ, σε τιμή ευκαιρίας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μπετονιέρα και αναβατόριο Ρομπόκα βαρέως τύπου, με μηχανές Diesel - Μαλκότσι, 12 & 15 ΗΡ αντίστοιχα. Πληρ. τηλ. 6936897033.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ Ζητείται για αγορά άδεια εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου, με υπογεγραμμένη σύμβαση σύνδεσης με τη ΔΕΗ και επαρκή χρόνο για την εγκατάσταση του πάρκου (να μην έχουν περάσει οι 18 μήνες που καθορίζει η ΔΕΗ για την εγκατάσταση του πάρκου). Πληρ. τηλ. 6939895440. Ζητείται για αγορά τριάρι ή τεσσάρι, εντός της Μυτιλήνης. 2 ή 3 υπνοδωμάτια, για άμεση κατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ Πωλείται κτήμα πάνω από 200 στρέμ., μεταξύ Αργένου και Μολύβου, με πανοραμική θέα, νερό, δρόμο με περίφραξη, πλησίον μονοφασικού-τριφασικού ρεύματος, κατάλληλο και για τουριστικές επιχειρήσεις. Πληρ. τηλ. 6980-783776, 22530 55217 Πωλείται πάνω από την «Αχιβάδα» εξαιρετικό γεωτεμάχιο 1.200 τ.μ., με προοπτική για οικόπεδο. Καταπληκτική θέα. Ιδανική για επένδυση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλείται αγροτεμάχιο 4στρεμ. άρτιο και οικοδομήσιμο στην περιοχή μεταξύ αεροδρομίου και Αγ. Μαρίνας, θέση Χασάν Αγά (πλησίον Τούμπας Βουρνάζου). Πληρ. τηλ. 210 6719532, 6972 - 228721, 6945482614.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Ενοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4 στρεμμάτων επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης - Παναγιούδας στο ύψος Καρά Τεπέ. Πληρ. τηλ.: 22510 45181.

Eνοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4 στρεμ., επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης - Παναγιούδας, στο ύψος του Καρά Τεπέ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλείται στο Χάλικα οικόπεδο 0,5 στρεμ., με συντελεστή δόμησης 400 τ.μ., απεριόριστη θέα. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στο κέντρο της Μυχούς, άρτιο και οικοδομήσιμο, 300 τ.μ. και κτίζει 200 τ.μ.. Τιμή πώλησης25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6978-748678 (ώρες εργάσιμες). Πωλείται οικόπεδο στο Αύλωνα Γέρας, 4 στρεμ., με θέα στη θάλασσα και συντελεστή 200 τ.μ.. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται οικόπεδο στο Μόλυβο 10 στρεμ., με θέα στη θάλασσα, κατάλληλο για ξενοδοχειακή μονάδα. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στο Μάρμαρο Γέρας, 1.200 τ.μ., με 12 μ. πρόσοψη, επάνω στην θάλασσα, άρτιο και οικοδομήσιμο, 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www. aeolianestate.gr Πωλείται οικόπεδο στις Νέες Κυδωνιές, 22 στρεμ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www. aeolianestate.gr Πωλείται οικόπεδο στη Λάρσο, 8,5 στρεμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται οικόπεδο στη Νεάπολη, 4 στρεμ., με 200 τ.μ. συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στα Βατερά οικόπεδο 20 στρεμ., επανω στο δρόμο, μπροστά στη θάλασσα. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται στην Κάτια οικόπεδο 0,5 στρεμ., με συντελεστή δόμησης 90 τ.μ., μικρή κλίση 10% και με θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Πωλούνται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, στην Κλειώ (Μανταμάδος Δήμου Λέσβου) στη θέση «Σκύψη», 2.237,81 τ.μ., με ελιές, περιφραγμένο με πέτρα, καθώς και ένα αγροτεμάχιο σε μικρή απόσταση, 373,19 τ.μ., με ελιές. Πληρ. τηλ. 6975-932083. Πωλείται οικόπεδο στην Παγανή-Πυργί, άρτιο και οικοδομήσιμο, με εμβαδό 2 στρεμ., θέα, οικοδομεί 160 τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας 60.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 11 στρεμ., στην περιοχή Βρολίδια, πίσω από το αεροδρόμιο Μυτιλήνης. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investin lesvos.com

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 2 στρεμ. στον Αύλωνα Γέρας, ιδανικό για την ανέγερση εξοχικής κατοικίας. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www. investinlesvos.com Πωλείται οικόπεδο με καταπληκτική θέα, 555 τ.μ., εντός σχεδίου, στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης. Το οικόπεδο χτίζει 400 τ.μ. και περιλαμβάνει παλαιά οικία 48 τ.μ. και υπόγειο 20 τ.μ.. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investin lesvos.com Πωλείται μικρό οικόπεδο στη θέση Βουναράκι Μυτιλήνης. Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 216 τ.μ., εντός του οποίου υπάρχει παλιά μονοκατοικία εμβαδού 86 τ.μ., στον Πλακάδο Λέσβου. Κτίζει 250 τ.μ.. Έχει ωραία θέα. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εντός οικισμού στους Πύργους Θερμής. Καταπληκτική θέα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 126 τ.μ. στις Καμάρες, με καταπληκτική θέα. Κτίζει 126 τ.μ. κύρια κατοικία και 70 περίπου τ.μ. βοηθητικούς χώρους, ήτοι συνολικά περίπου 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εκτός σχεδίου στη Λάρσο, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση ή και για ανέγερση κατοικίας. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού Περάματος Γέρας, άρτιο και οικοδομήσιμο. Διαθέτει γεώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ. στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτίζει περίπου 100 τ.μ. σε δύο επίπεδα (50 και 50). Τιμή 15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο έκτασης 25.000 τ.μ., στην αγροτική περιοχή Ταξιαρχών, πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, πλησίον θέσης «Γαϊδαρανήφορος». Τιμή 135.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο με πανοραμική θέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200 μ.), εντός οικισμού, στο Καγιάνι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr


17

ΤΡΙΤΗ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 210τ.μ., στα Αλυφαντά. Χτίζει 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται εξαιρετικό οικόπεδο 4 στρεμμάτων στα Βατερά Λέσβου, 100μ. από τη θάλασσα. ΔΕΗ - ΔΕΥΑΜ - ΟΤΕ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλούνται οικόπεδα 6 στρεμ. (με πρόσωπο 50 μ.) στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Κουμκό Μυτιλήνης, με πανοραμική θέα, εμβαδόν 4 στρεμμάτων με οικοδομική άδεια για 200τ.μ. οικία. Τιμή 150.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 622045, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται στο Πυργί οικόπεδο 2 στρέμ., με συντελεστή δόμησης 160 τ.μ., με ρεύμα, νερό, έτοιμη περίφραξη και θέα στον Κόλπο Γέρας. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ. επί της παραλιακής οδού Χαραμίδας - Μυτιλήνης. Είναι άρτιο, οικοδομήσιμο και επίπεδο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 10 στρεμ., πλησίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδού Μυτιλήνης - Μόριας), κατάλληλο για κάθε χρήση. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ. στη Θερμή, 250 μ. από πλαζ Αγίου Γεωρ-

γίου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

στούν 200 τ.μ. Σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932 315919, www.leonisreal estate.com

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ., στους Πύργους Θερμής, εκτός οικισμού (χτίζει 200 μ.). Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 5,5 στρεμ., με 130 ρίζες ελιές, στην περιοχή Κώμη, θέση Τάψα. Πληρ. τηλ. 6972442460.

Πωλείται οικόπεδο 250τ.μ. (χτίζει 250τ.μ.), στην Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται επίπεδο προνομιακό οικόπεδο 317 τ.μ. στην Σκάλα Σικαμινιάς. Οικοδομούνται 127 τ.μ. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932-315919, www.leonis realestate.com

Πωλούνται στο Ακόθ Λουτρών οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα, σε διάφορες τιμές. Πανοραμική απεριόριστη θέα στον Κόλπο Γέρας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται περιφραγμένο οικόπεδο 372τ.μ., επί κεντρικού δρόμου στο Ίππειος, με παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Έχει μέσα μικρή παλιά μονοκατοικία και μεγάλη αυλή με δέντρα. Πληρ. τηλ. 22510 31167 και 6976-601192.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στο Κουμκό, άρτιο και οικοδομήσιμο, με άδεια οικοδομής για 200 τ.μ., έξτρα υπόγειο. Πανοραμική, απεριόριστη θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται στα Βατερά προνομιακό παραθαλάσσιο οικόπεδο 2,5 στρεμ., με οικοδομική άδεια για 3 πολυτελείς πέτρινες μεζονέτες. Σύνολο δόμησης 400τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο 3.000 τ.μ. στο Πυργί επί της κεντρικής οδού, με θέα στον κόλπο της Γέρας. Άρτιο, οικοδομήσιμο και επίπεδο. Με άδεια οικοδομής. Μπορούν να χτι-

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στην περιοχή της Aγ. Mαρίνας, άρτιο και οικοδομήσιμο, εκτός οικισμού. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο στο Καγιάνι, 320τ.μ., εφαπτόμενο σε δύο δρόμους, με απεριόριστη πανοραμική θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται προνομιακό οικόπεδο στο Μόλυβο, 11.000τ.μ., με γεώτρηση. Κατάλληλο για επαγγελματική χρήση, με πρόσοψη σε κεντρικό οδικό άξονα. Πληρ. τηλ. 6948202060.

Ι Δ Ι Α Ι Τ Ε Ρ Α Καθηγήτρια γαλλικών, απόφοιτος Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη Διδακτική της γαλλικής γλώσσας και πολυετή εμπειρία σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Αθήνας, παραδίδει μαθήματα και αναλαμβάνει την προετοιμασία μαθητών για εξετάσεις όλων των επιπέδων: DELF, SORBONNE, Κρατικό πιστοποιητικό γλωσ-

σομάθειας, γαλλικά πανελληνίων εξετάσεων. Πληρ. τηλ. 6973-033861. Καθηγήτρια Αγγλικών, με πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία, παραδίδει μαθήματα σε αρχάριους και προχωρημένους. Αναλαμβάνει και προετοιμασία παιδιών προσχολικής ηλικίας. Τιμές λογικές. Πληρ. τηλ. 6976463093.

Φιλόλογος με πείρα και μεταδοτικότητα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου - λυκείου. Πλούσιο υλικό σημειώσεων, παράδοση μαθημάτων με υπολογιστή, ιδιαίτερη πείρα σε μαθητές με δυσλεξία στο μάθημα της Έκθεσης. Δυνατότητα οργάνωσης μικρών γκρουπ. Τιμές φιλικές. Δυνατότητα μαθημάτων και στις περιοχές Γέρας, Πολιχνίτου.

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Είμαστε αντρόγυνο χωρίς παιδιά στον Άνω Χάλικα. Ζητάμε οικιακή βοηθό, που να μπορεί να μένει μέσα στο σπίτι, για να κάνει παρέα στον πατέρα μας που αυτοεξυπηρετείται, και να φροντίζει την καθαριότητα του σπιτιού. Επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 6944-417550.

Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών ANGLIA FOYNDATION ζητά γραμματέα με γνώση Cambridge Proficiency καθώς και καθηγήτριες Αγγλικών, Γαλλικών, Γερμανικών, Ισπα-

νικών, Τούρκικων, Ρουμανικής και Βουλγαρικής γλώσσας. Αποστολή βιογραφικών πληροφοριών Σίμου Χουτζαίου 11. Πληρ. τηλ. 22510 45544 και 6947-242954. Ζητείται διανομέας για ημιαπασχόληση σε ψητοπωλείο. Πληρ. τηλ. 6946-286919, 22510 46266. Ζητούνται σερβιτόρες από το καφέ-ζαχαροπλαστείο «Βυζαντινό». Πληρ. τηλ. 6973809282 (κ. Βογιατζής). Ζητείται έμπειρος/-η χημικός έως 30 ετών, για εργαστήριο αναλύσεων τροφίμων κ.λπ.. Πληρ. τηλ. 22510 22669, 6977-137670.

Από ΑΒΕΕ ζητείται στέλεχος με διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες, με καλές γνώσεις μάρκετινγκ, H/Y, αγγλικών, ευχέρεια λόγου, δίπλωμα οδήγησης (γνώσεις αρχιτεκτονικής ή μηχανολογίας θα θεωρηθούν επιπλέον προσόν). Έδρα επιχείρησης: διασταύρωση Αγίας Παρασκευής - Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22530 22685, 6979983020 (κ. Καλύμνιος).

Από ασφαλιστική εταιρεία που εξειδικεύεται σε προγράμματα υγείας, ζητείται συνεργάτης/-τιδα με προοπτική δημιουργίας γραφείου στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ.

Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο 6 στρεμμάτων, στα Βατερά Λέσβου, πλησίον ξενοδοχείου «Ειρήνη». Ιδανικό για κάθε επένδυση (ξενοδοχείο δωμάτια κ.λπ.). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στη θέση Λακέρδα - Χριστός, 200μ. περίπου από τη θάλασσα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται μοναδικό οικόπεδο 450τ.μ. περίπου, στην περιοχή Γηπέδου, με εξαιρετική προοπτική εκμετάλλευσης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται στη Σκάλα Καλλονής προνομιακό οικόπεδο 880 τ.μ., 30 μ. από την παραλία. Χτίζει 400 τ.μ. για κατοικία και 600 τ.μ. για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή του Μολύβου, με άδεια οικοδόμησης για πέτρινη κατοικία, με μοναδικά πανοραμική θέα από την Πέτρα έως το δίαυλο Τουρκίας, με θέα ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο. Στοιχεία κατοικίας: α) 114τ.μ. κύριοι χώροι, β) 64τ.μ. βοηθητικοί χώροι, γ) πισίνα 7,5μ. Χ 4,5μ., δ) οικόπεδο περί τα 900τ.μ.. Τιμή για το οικόπεδο με την άδεια οικοδόμησης 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου -

Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338.

τιμή 2.500 ευρώ και γ) μηχανή KTM 640, μοντέλο 2004, τιμή 2.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973-809282.

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρεμ. (250 μ. από παραλία Μιστεγνών), στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μηχανή Honda Varadero 1.000 κ.κ., σε άριστη κατάσταση (γκαράζ). Πληρ. τηλ. 6932-455112. Τιμή 6.000 ευρώ.

Πωλείται οικόπεδο 5στρεμ. στη Νεάπολη, πάνω από το «Ολύμπικο». ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται προνομιούχο, μοναδικό οικόπεδο, επί της παραλίας της Πέτρας, 4.500 τ.μ.. Χτίζει 2.500 τ.μ.. Απεριόριστη θέα. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΚΑΦΩΝ Πωλείται φουσκωτό Jocker 370 γαστράτο, με στρατιωτικές προδιαγραφές (ύφασμα Orca 1670 Denier, μεταλλικές βαλβίδες, 4 αεροθάλαμοι, γάστρα βαρέως τύπου), Yamaha 25ΗΡ, κονσόλα, κάθισμα, τρέιλερ, τέντα, φωτισμό. Το σύνολο είναι άβρεχτο. Πληρ. τηλ. 6936897033.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται μηχανή Suzuki Katana, 750cc, μοντέλο 1994, συλλεκτικό κομμάτι. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6974897589. Πωλούνται α) αυτοκίνητο μάρκας Mitsubishi Lancer μοντέλο 1998, τιμή 2.500 ευρώ, β) αυτοκίνητο μάρκας Citroen Berlingo, μοντέλο 2004, επαγγελματικό, με πετρέλαιο,

Πωλείται Smart, μοντέλο 2004, με φουλ έξτρα. Λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται μηχανή Υamaha Fazer 1.000 cc, έκδοση FZ1S, μοντέλο 2007, 15.000 χιλιόμετρα, σε άρ ιστη κατάσταση, φυλασσόμενη σε κλειστό γκαράζ, έξτρα μανιτάρια Υamaha, bagster, εργοστασιακός συναγερμός Abus, όλα τα service σε αντιπροσωπεία, τιμή 7.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973-403114, 22510 45046, Νίκος.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Πωλείται γεννήτρια πετρελαίου 23 KWA εντελώς αμεταχείριστη. Πληρ. τηλ. 22510 25100, 94463 και 6942712715. Πωλείται οικιακός εξοπλισμός 1 έτους: κρεβατοκάμαρα, τραπεζαρία-κρύσταλλο, ηλεκτρικά κομπλέ, 2 TVs Plasma, σαλόνι μοντέρνο. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6970885809. Πωλείται παιδικό κρεβατάκι (bébé) μασίφ ξύλο, μαζί με ορθοπαιδικό στρώμα, ολοκαίνουργιο, σε άριστη κατάσταση, χρώμα μελί σκούρο, αγορασμένο το 2008. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6932131930. Πωλείται αντίκα τραπεζαρία με 6 καρέκλες και μπουφέ, χειροποίητη του 1948, καρυδιά ψημένη, σε άριστη κατάσταση. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6976-331127, 22510 45046, Έφη.

Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α Πληρ. τηλ. 6976-595767. Φιλόλογος με 12ετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου - λυκείου - ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για πανελλαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717. Φιλολογίας, με πολυετή πείρα, παραδίδει μαθήματα

ισπανικών. Προετοιμασία για πτυχία DELE (Inicial, Intermedio, Superior). Τμήματα ολιγομελή ή ατομικά. Πληρ. τηλ. 6932-434235. Γερμανικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών & Goethe Institut. Παραδίδει μαθήματα γερμανικών σε όλα τα επίπεδα, για όλα τα πτυχία, σε μαθητές, φοιτητές, ενηλίκους. Παράδοση μαθη-

μάτων και με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης (internet). Πληρ. τηλ. 6937-012529, 22510 48545. Καθηγήτρια Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών, Λατινικών, Ιστορίας κι Έκθεσης παραδίδει μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου - λυκείου. Τιμές λογικές. Πληρ. τηλ. 6973-746278.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ 6932 - 445007, 2310 778714, pazarlis@otenet. gr

χος διπλώματος αυτοκινήτου. Πληρ. τηλ. 22510 48108. ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Πολυεθνική εταιρεία, πρωτοπόρος στον τομέα διατροφής-ευεξίας, ζητά άμεσα άτομα άνω των 23 ετών για στελέχωση τμημάτων μάρκετινγκ, & διοικητικής οργάνωσης. Δεν απαιτείται προϋπηρεσία. Επιθυμητή γνώση διαδικτύου. Παρέχεται εκπαίδευση - υψηλές αποδοχές προοπτική καριέρας. Πληρ. τηλ. 6988-954483, www. extraxrima.gr Ζητείται πεπειραμένος ψυκτικός, καταρτισμένος στην επαγγελματική ψύξη, κάτο-

Αναλαμβάνω τη διεκπεραίωση εξωτερικών εργασιών της επιχείρησης, του γραφείου ή του καταστήματός σας. Πληρ. τηλ. 6974-580401 (κυρία Χατζηνικολάου). Πτυχιούχος παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα Μαθηματικών σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου και αναλαμβάνει τη συγγραφή μαθητικών και φοιτητικών εργασιών. Τιμές πολύ προσιτές. Πληρ. τηλ. 6983-679963. Κοπέλα με πιστοποιητικό

ECDL, άριστη γνώση χειρισμού Η/Υ, αγγλικά επιπέδου Lower και με κάρτα ανεργίας από ΟΑΕΔ, ζητά εργασία ως υπάλληλος γραφείου. Πληρ. τηλ. 6974-877958. Κυρία από τη Βουλγαρία, με προϋπηρεσία, ζητά απασχόληση για φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες (πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984-710605. Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945985466.


18

ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ

ΧΡΗΣΙΜΑ Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΤΡΙΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 07.45 - 21.00

ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ ΜΑΡΙΑ Παπαδιαμάντη 19, Χρυσομαλλούσα Τηλ. 22510 29642

ΤΡΙΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 18.00 - 07.45

ΟΥΖΟΥΝΕΛΛΗ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ Ερμού 45 Τηλ. 22510 28535 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

ΤΡΙΤΗ: 9.8.2011 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “EUR.EXPRESS” 19.00

ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

“ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 12.30 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “ΜΥΤΙΛΗΝΗ” 18.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

“ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 22.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία Αστυνομία Πυροσβεστική Νομαρχία Νοσοκομείο

22510 22776 22510 41911 199 156 22513 51100 22513 51200 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Δημ.Θέατρο 22510 37194 Υπ. Αιγαίου 22510 38200 Δικαστήριο 22510 45489 TEΔK 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 2251025670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α.Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Επαρχείο Αegean Airlines

22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700 -1 22540 22214 -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

Ε Λ Ε Γ Χ Ο Σ

Κ Τ Ε Ο

ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.”

E Θ NI KH TPAΠ E ZA 415/470156-97

A LP HA BA NK 601-00-2002-008741

TPAΠ EZA Π E IPA IΩ Σ 5709-017817-954

ΓE NI KH TPA ΠE ZA 9800145525-7

E MΠO P IKH TPA ΠE ZA 85231511

ΣΥ ΝΕ ΤΑ Ι ΡΙ ΣΤΙ ΚΗ TPA ΠE A ΛEΣBOY - ΛHMNOY 000432850013

MA RFI N E GN ATI A BA NK 0266727426

ΤΡΙΤΗ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

∆HMOΣIEYΣEIΣ- ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ- ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ - ∆HMOΣIEYΣEIΣ ΑΔΑ: 4Α58ΟΡ1Ι-ΨΙΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ & ΑΓΡ. ΥΠΟΘ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Ν. ΛΕΣΒΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΑΣΩΝ & Δ. ΚΑΤΗΓΟΡΟΥ

ΑΔΑ: 4ΑΣΗΟΡ1Ι-ΙΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Ν. ΛΕΣΒΟΥ Αρ. απόφασης 34/2011 Α΄/βαθμιας Ε.Ε.Δ.Α.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ

Η Δ/νση Δασών Ν. Λέσβου ανακοινώνει ότι: Με την αρ. 12576/2493/03-082011 Πράξη Χαρακτηρισμού του Δ/ντή Δασών Ν. Λέσβου, που στάλθηκε για να αναρτηθεί στο δημοτικό κατάστημα Καλλονής χαρακτηρίσθηκε, μετά από αίτηση του Κων/νος Ταστάνης, έκταση εμβαδού Ε=5.827,34 τ.μ. στη θέση «ΒΑΛΑΝΙΔΟΥΡΙΑ» περιοχής Δημοτικής Ενότητας Καλλονής (Άγρα), Δήμου Λέσβου, ως μη δασική (παρ. 6α του άρθρου 3 του Ν. 998/79 «Περί προστασίας των δασών κ.λ.π.»). Κατά της πράξης αυτής και εντός δύο μηνών από την τελευταία δημοσίευση μπορούν να εκφέρουν αντιρρήσεις ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου καθώς και κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον, ενώπιον της Α΄/θμιας Ε.Ε.Δ.Α. Ν. Λέσβου.

Η Δ/νση Δασών Νομού Λέσβου ανακοινώνει ότι με την αριθμ. 34/2011 απόφαση, η Α΄/βάθμια Επιτροπή Επιλύσεως Δασικών Αμφισβητήσεων (Ε.Ε.Δ.Α.) Νομού Λέσβου απορρίπτει τις από 17-09-2010 αντιρρήσεις του Βασιλείου Περπερίδη και της Ευστρατίας-Ουρανίας Περπερίδου κατά της 22203/2947/29-06-2010 Πράξης Χαρακτηρισμού του Δ/ντή Δασών Λέσβου, την οποία διατηρεί σε ισχύ και παραμένει ως έχει. Κατά της απόφασης αυτής που εκτίθενται στο κατά τόπο δημοτικό κατάστημα μπορούν να εκφέρουν αντιρρήσεις ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου καθώς και κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον για την έκταση. Οι αντιρρήσεις υποβάλλονται ενώπιον της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων Αιγαίου και εντός δυο (2) μηνών από της κοινοποιήσεως της απόφασης ή εφόσον δεν συντρέχει λόγος κοινοποίησης εντός δύο (2) μηνών από την τελευταία δημοσίευση της απόφασης, οπότε αυτή καθίσταται τελεσίδικος.

Μυτιλήνη 03-08-2011 Ο Δ/ντής Δασών Ν. Λέσβου Φώτιος Κράλης Δασολόγος, ΜSc

Μυτιλήνη, 19-07-2011 Ο Διευθυντής Δασών Ν. Λέσβου Φώτιος Κράλης Δασολόγος, ΜSc

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Προαγγελία γάµου Σύµφωνα µε το άρθρο 1369 του Aστικού Kώδικα ανακοινώνεται ότι:

Ο Ευστράτιος Πέτροβιτς του Παναγιώτη και της Δήμητρας, το γένος Παγώνη, που γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στη Γέρα, και η Συμεώνη Σεβαστού του Ευστρατίου και της Ταξιαρχούλας, το γένος Τζίνη, που γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και κατοικεί στη Γέρα, πρόκειται να παντρευτούν στον Ιερό Ναό Αγ. Παντελεήμονος στο Πέραμα Γέρας στις 20 Αυγούστου 2011.

ΑΔΑ: 4ΑΣΦΟΡ1Ι-1ΙΜ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ & ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Ν. ΛΕΣΒΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Δ/νση Δασών Ν. Λέσβου ανακοινώνει ότι: Με την αρ. 11747/2296/21-072011 Πράξη Χαρακτηρισμού του Δ/ντή Δασών Ν. Λέσβου, που στάλθηκε για ανάρτηση στο δημοτικό κατάστημα Ν. Κούταλης χαρακτηρίσθηκε, μετά από αίτηση του κ. Κωνσταντίνου Σκαπέτη, έκταση εμβαδού Ε=23.560,00 τ.μ. στη θέση «Χριστός» περιφέρειας της Δημ. Ενότητας Ν. Κούταλης (Τσιμάνδρια) του Δήμου Λήμνου ως μη δασική (παρ. 6α του άρθρου 3 του Ν. 998/79 «Περί προστασίας των δασών κ.λ.π.»). Κατά της πράξης αυτής και εντός δύο μηνών από την τελευταία δημοσίευση μπορούν να εκφέρουν αντιρρήσεις ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Α.Δ. Αιγαίου καθώς και κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον, ενώπιον της Α΄/θμιας Ε.Ε.Δ.Α. Ν. Λέσβου. Μυτιλήνη 21-07 -2011 Ο Διευθυντής Δασών Ν. Λέσβου Φώτιος Κράλης Δασολόγος, ΜSc

ΑΔΑ: 4Α58ΟΡ1Ι-8ΒΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ & ΑΓΡ. ΥΠΟΘ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Ν. ΛΕΣΒΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΑΣΩΝ & Δ. ΚΑΤΗΓΟΡΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Δ/νση Δασών Ν. Λέσβου ανακοινώνει ότι: Με την αρ. 12608/2497/03-082011 Πράξη Χαρακτηρισμού του Δ/ντή Δασών Ν. Λέσβου, που στάλθηκε για να αναρτηθεί στο δημοτικό κατάστημα Καλλονής, χαρακτηρίσθηκε, μετά από αίτηση του Ιγνατίου Βασιλέλλη έκταση εμβαδού Ε=5.020,75 τ.μ., η οποία βρίσκεται στη θέση «ΚόψεΡίξε» περιοχής Δημοτικής Ενότητας Καλλονής, Δήμου Λέσβου ως μη δασική (παρ. 6α του άρθρου 3 του Ν. 998/79 «Περί προστασίας των δασών κ.λ.π.»). Κατά της πράξης αυτής και εντός δύο μηνών από την τελευταία δημοσίευση μπορούν να εκφέρουν αντιρρήσεις ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου καθώς και κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον, ενώπιον της Α΄/θμιας Ε.Ε.ΔΑ Ν. Λέσβου. Μυτιλήνη 03-08-2011 Ο Διευθυντής Δασών Ν. Λέσβου Φώτιος Κράλης Δασολόγος, ΜSc

ΑΔΑ: 4ΑΣΦΟΡ1Ι-5ΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ & ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Ν. ΛΕΣΒΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Δ/νση Δασών Ν. Λέσβου ανακοινώνει ότι: Με την αρ. 11744/2294 Πράξη Χαρακτηρισμού του Δ/ντή Δασών Ν. Λέσβου, που στάλθηκε για ανάρτηση στο δημοτικό κατάστημα Ν. Κούταλης χαρακτηρίσθηκε, μετά από αίτηση της κ. Ιακώβου Μαρίας, έκταση εμβαδού Ε=11.500,00 τ.μ. στη θέση «Άγιος Αντώνιος-Φακός» περιφέρειας της Δημ. Ενότητας Ν. Κούταλης (Τσιμάνδρια) του Δή-

μου Λήμνου ως μη δασική (παρ. 6α του άρθρου 3 του Ν. 998/79 «Περί προστασίας των δασών κ.λ.π.»). Κατά της πράξης αυτής και εντός δύο μηνών από την τελευταία δημοσίευση μπορούν να εκφέρουν αντιρρήσεις ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Α.Δ. Αιγαίου καθώς και κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον, ενώπιον της Α΄/θμιας Ε.Ε.Δ.Α. Ν. Λέσβου. Μυτιλήνη 21 -07-2011 Ο Διευθυντής Δασών Ν. Λέσβου Φώτιος Κράλης Δασολόγος, ΜSc

ΑΔΑ: 4ΑΘΚΟΡ1Ι-ΒΜ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ Δ/Ν ΣΗ ΔΑΣΩΝ & ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Ν. ΛΕΣΒΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Δ/νση Δασών Ν. Λέσβου ανακοινώνει ότι: Με την αρ. 7255/1410/11-052011 Πράξη Χαρακτηρισμού του Δ/ντή Δασών Ν. Λέσβου, που στάλθηκε για ανάρτηση στο δημοτικό κατάστημα Μύρινας χαρακτηρίσθηκε, μετά από αίτηση της κ. Σοφίας Γκαράλη, έκταση εμβαδού Ε=1.559,00 τ.μ. στη θέση «Νετιές» της περιοχής Δημοτικής Ενότητας Μύρινας (Θάνος) του Δήμου Λήμνου Νομού Λέσβου, ως μη δασική (παρ. 6α του άρθρου 3 του Ν. 998/79 «Περί προστασίας των δασών κ.λ.π.»). Κατά της πράξης αυτής και εντός δύο μηνών από την τελευταία δημοσίευση μπορούν να εκφέρουν αντιρρήσεις ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Α.Δ. Αιγαίου καθώς και κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον, ενώπιον της Α΄/θμιας Ε.Ε.ΔΑ Ν. Λέσβου. Μυτιλήνη 11-05-2011 Ο Δ/ντής Δασών Ν. Λέσβου Φώτιος Κράλης Δασολόγος, ΜSc

SUDOKU ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

ΛYΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ


ΠOΛITIΣMOΣ

!

TPITH 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011 Το βιβλίο του Κώστα Βελούτσου «Σεργιάνι στη ζωή», επρόκειτο να παρουσιαστεί χτες Δευτέρα, στο οινοποιείο της Κατερίνας Λούπου και του Παντελή Πατερέλλη, στον Καρά Τεπέ.

Διέπρεψε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγιεβο, ο Ευθύμης Kosemund Σανίδης

Με ένα 1ο βραβείο στο χέρι… της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ο 1ο βραβείο στην υποενότητα «Pack and Pitch» του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγιεβο, πήρε ο Ευθύμης Kosemund Σανίδης. Κι άλλες πόρτες ανοίγονται έτσι για το νεαρό Μυτιληνιό σκηνοθέτη, που μόλις επέστρεψε από τα Βαλκάνια. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγιεβο, αποτελεί τα τελευταία χρόνια, ένα «παράρτημα», κατά κάποιο τρόπο, του Φεστιβάλ του Βερολίνου. Είναι ένα από τα περιφερειακά φεστιβάλ που πραγματοποιούνται, εκτός από την περιοχή των Βαλκανίων, στη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ασία. Ο Ευθύμης Kosemund Σανίδης βρέθηκε στο Σαράγιεβο στα τέ-

Τ

Σημαντική η διάκριση στο Σαράγιεβο, για το νεαρό Μυτιληνιό

λη του Ιουλίου, προκειμένου να λάβει μέρος στο διαγωνισμό ταλέντων «talent campus» του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, αλλά και στην υποενότητα «Pack and Pitch» του

Νέα δουλειά, για τη μυτιληνιάς καταγωγής ηθοποιό

Η Ρηνιώ Κυριαζή σκηνοθετεί Λόρκα ε το θεατρικό έργο του Φεδερίκο ΓκαρΜ θία Λόρκα «Τα μάγια της πεταλούδας», θα περιοδεύει όλο τον Αύγουστο, η μυτιληνιάς καταγωγής ηθοποιός, Ρηνιώ Κυριαζή. Έχοντας ως συνεργάτη της τον Ορέστη Τάτση, η νεαρή καλλιτέχνιδα σκηνοθετεί το πρώτο αυτό θεατρικό έργο του μεγάλου Ισπανού ποιητή και συγγραφέα, στους κόλπους του ΔΗΠΕΘΙ Ιωαννίνων. Γεννημένη στην Ήπειρο και έχοντας σπου- Το πρώτο θεατρικό έργο του Λόρκα, συν - σκηνοθετεί δάσει νηπιαγωγός, η η Μυτιληνιά ηθοποιός Ρηνιώ Κυριαζή (κάτω δεξιά) Ρηνιώ Κυριαζή, κόρη του Μυτιληνιού συγγραφέα Άρη Κυριαζή, ασχολείται εδώ και χρόνια με το θέατρο, ως απόφοιτος της σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Η πρώτη της εμφάνιση ήταν το 1999, στο μιούζικαλ «Όνειρο Καλοκαιρνής Νυχτός», μαζί με τους Φάνη Δίπλα, Άννα Συνοδινού και Μίρκα Γεμεντζάκη. Στη Μυτιλήνη και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Θέατρο, είχε εμφανιστεί πριν από κάποια χρόνια, παρουσιάζοντας δραματοποιημένα ποιήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Το έργο του Λόρκα «Τα μάγια της πεταλούδας», το οποίο συν σκηνοθετεί, είναι μια αλληγορική ιστορία, όπου η ποίηση κυριαρχεί τόσο στη μορφή, όσο και στο περιεχόμενο. Η «κωμωδία» αυτή, όπως την αποκαλεί ο ίδιος ο συγγραφέας, διαδραματίζεται σε ένα απόμερο λιβάδι, όπου κατοικούν έντομα, που περνούν ήσυχα τη ζωή τους, έως ότου ένα από αυτά ερωτευτεί και αποφασίσει να κυνηγήσει το άπιαστο. Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε την Τρίτη 19 Ιουλίου στην Άρτα, ενώ ακολούθησε σειρά παραστάσεων σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου. Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν όλο τον Αύγουστο, ενώ τον Σεπτέμβριο, το έργο θα παρουσιαστεί στην Αθήνα. Σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί, η παράσταση αυτή σηματοδοτεί την «αλλαγή πλεύσης» του ΔΗΠΕΘΙ, που φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ζωντανό οργανισμό στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων.

θεσμού. Η τελευταία, αφορούσε την προετοιμασία ενός πρότζεκτ προώθησης της δουλειάς των δημιουργών και ο νεαρός Μυτιληνιός ήταν ο ένας από τους τρεις που είχαν επιλεχθεί

να συμμετάσχουν, μεταξύ 27 συνολικά προτάσεων. Έχοντας συμμετάσχει σε τριήμερη εκπαίδευση, που αφορούσε την προετοιμασία τους για την παρουσίαση και την προώθηση της δουλειάς τους, οι τρεις δημιουργοί διαγωνίστηκαν μεταξύ τους και ο Ευθύμης Σανίδης είχε κάνει, όπως φαίνεται, την καλύτερη προώθηση της μικρού μήκους ταινίας του, «ΙΙ». Η διάκρισή του αυτή, του δίνει τώρα «λευκή κάρτα» για το διαγωνισμό «CineLink» του ίδιου φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι. Με άλλα λόγια, έχει ήδη «στο χέρι», μια από τις 14 συνολικά θέσεις που προσφέρονται, για συμμετέχοντες δημιουργούς. Πέρα από αυτό, σημαντικό είναι το ότι μέσω της συμμετο-

χής του, ήρθε σε επαφή με πολλούς και σημαντικούς εκπροσώπους του χώρου του κινηματογράφου. Την ίδια στιγμή, ο Ευθύμης περιμένει, το Σεπτέμβριο, την ανακοίνωση των έργων που θα επιλεγούν από το πρόγραμμα «Μικροφίλμ 2012» της ΕΡΤ. Πρόκειται για το μόνο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον τομέα του στην Ελλάδα. Αυτό που έχει σημασία, είναι πως η δουλειά του έχει αρέσει πολύ στην ΕΡΤ και είναι πολύ πιθανό να εγκριθεί. Όπως μας είπε ο ίδιος, αν γίνει δεκτός και στο «Μικροφίλμ 2012» τώρα που έχει διακριθεί και στο «Pack and Pitch», θα μπορεί πλέον εύκολα και με λιγότερους συμβιβασμούς, να γυρίσει την ταινία μικρού μήκους που στήνει.

Παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Καπιωτά, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Εικόνες από το Μανταμάδο του παρελθόντος ο βιβλίο του Μιχάλη Καπιωτά «Άνθρωποι και ΕπαγΤγέλματα - Χώροι και Καταστήματα του Μανταμάδου στις δεκαετίες ‘50 - ‘60», παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι. Ενός βιβλίου που κάνει ιστορική αναφορά στα επαγγέλματα εκείνης της εποχής και τις ιστορίες των ανθρώπων που συνδέονται με αυτά. Ανοίγοντας την εκδήλωση, παρόντες στην οποία ήταν ο αντιδήμαρχος Γιάννης Τσακίρης, κάτοικοι του Σιγρίου και επισκέπτες του Απολιθωμένου Δάσους, ο διευθυντής του Μουσείου, αναπληρωτής καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, χαρακτήρισε το βιβλίο ως μια σημαντική προσπάθεια καταγραφής της τοπικής ιστορίας του Μανταμάδου και διατήρησης της μνήμης, των τοπικών κοινωνιών. Αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία του συγγραφέα με το Μουσείο, με ποικίλες δράσεις στον τομέα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, καθώς και στα αποτελέσματα της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί ειδικά τα τελευταία χρόνια, με την υπογραφή σχετικού μνημονίου μεταξύ του ΚΠΕ Ευεργέτουλα και του Μουσείου. Μιας συνεργασίας, στα πλαίσια της οποίας μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα που επισκέπτονταν το ΚΠΕ Ευεργέτουλα στα πλαίσια πολυήμερων εκπαιδευτικών

Ο Γιάννης Τσακίρης, ο Μιχάλης Καπιωτάς, ο Νίκος Ζούρος και ο Μάκης Αξιώτης, στην παρουσίαση του βιβλίου του δεύτερου, που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Σίγρι

εκδρομών, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος και να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Το βιβλίο παρουσίασε ο γιατρός Μάκης Αξιώτης. Αναφερόμενος με κολακευτικά λόγια στην προσπάθεια του συγγραφέα να καταγράψει και να διασώσει στοιχεία της τοπικής ιστορίας των δεκαετιών ‘50 και ‘60 του Μανταμάδου, χαρακτήρισε το βιβλίο ως μια «αστυγραφία». Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε τη σημασία του για τη διατήρηση των πληροφοριών και ιστοριών που παρουσιάζει, μέσα από μαρτυρίες των ίδιων

των κατοίκων του Μανταμάδου, που διαφορετικά θα είχαν χαθεί. Τελευταίος μίλησε ο ίδιος ο συγγραφέας, Μιχάλης Καπιωτάς, που μίλησε για τα παιδικά του βιώματα στο Μανταμάδο, που τον οδήγησαν στην καταγραφή των επαγγελμάτων και των ιστοριών, των ανθρώπων του χωριού. Σημειώνεται πως στο βιβλίο, έχουν καταγραφεί πάνω από 150 μαγαζιά και επαγγελματικές δραστηριότητες, άλλες κύριες και αποκλειστικές και άλλες δευτερεύουσες και συμπληρωματικές.


20

TPITH 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

400 νέα είδη ψαριών… ετρακόσια νέα είδη ψαριών εμφανίστηκαν στη Μεσόγειο Θάλασσα εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας των νερών της, τα τελευταία 30 χρόνια. Τα ψάρια αυτά πέρασαν στη Μεσόγειο από την Ερυθρά Θάλασσα διασχίζοντας το κανάλι του Σουέζ. Αυτοί που θα έπρεπε πρώτοι να ανησυχήσουν, είναι οι αλιείς. Δεν το έκαναν όμως, γιατί έβλεπαν τα δίχτυα τους να γεμίζουν. Τα παραπάνω υπογράμμισε ο διδάκτωρ Επιστημών Φυσικής Ωκεανογραφίας, Ζαν Πιερ Μπετού. Οι μελέτες του για το διοξείδιο του άνθρακα με τη δόκτορα Νταϊάνα Ρουίζ-Πινό, γίνονται σε συνεργασία με την οργάνωση International Pannel for Climat Change, που έλαβε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2007 εξ ημισείας με τον Αλ Γκορ. Ο κ. Μπετού βρέθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη και έδωσε διάλεξη με θέμα «Η Μεσόγειος: ένα μοντέλο μελέτης των παγκόσμιων αλλαγών που συνδέονται με τις ανθρώπινες δραστηριότητες». Όπως λέει, οι αλλαγές στα βαθιά νερά της Μεσογείου ξεκίνησαν εδώ και έναν αιώνα και οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα· στη γεωργία, τη βιομηχανία, αλλά και την καθημερινότητα. «Κι αυτό αυξάνεται σύμφωνα με τον αριθμό αύξησης των κατοίκων και έχει επίδραση στο οικοσύστημα. Η αύξηση της θερμοκρασίας έφερε στη Μεσόγειο, μεταξύ άλλων ψαριών, μπαρακούντα, οστρακόδερμα, γαϊδορόψαρα, αλλά και πολύ μεγάλες μέδουσες, οι οποίες πλέον πλήττουν τον τουρισμό στα παράλια του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Αιγύπτου και μάλιστα αυξάνονται με προοδευτικό ρυθμό», τονίζει. Παρά τις έρευνές του και τις διαλέξεις του τα τελευταία 30 χρόνια, ο Ζ.Π. Μπετού διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει ευαισθητοποίηση. «Δεν υπάρχει ευαισθητοποίηση στις μεσογειακές χώρες, επειδή για τους αλιείς τα γεμάτα δίχτυα είναι θέ-

Τ

EΠIMEΛEIA: ΓIΩPΓOΣ TYPIKOΣ EPΓAΣ

tyrikos@hotmail.com

Μια όμορφη κίνηση ντιγράφουμε από το facebook, μια Α δράση την οποία χαιρετίζουμε από καρδιάς! «Στις 7 Αυγούστου ημέρα Κυριακή, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Παράρτημα Λέσβου σε συνεργασία με το συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Σκαλοχωρίου, διοργανώνει καθαρισμό της περιοχής και του βυθού του Τσαμούρ Λιμάνι ή Καλό Λιμάνι στο Σκαλοχώρι Λέσβου. Μια περιοχή πλούσια σε πολιτιστική κληρονομία για το νησί. Έπειτα από τη σχετική άδεια που δόθηκε από την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και τις σχετικές διαβεβαιώσεις της ομάδας ότι ο καθαρισμός θα γίνει με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, στην περιοχή θα γίνει καθαρισμός του βυθού από αυτόνομους και ελεύθερους δύτες του τμήματος του υγρού στοιχείου της ομάδας και καθαρισμός της παράκτιας περιοχής από μέλη της ΕΟΔ». Ευκαιρία λοιπόν, να δείξουμε έμπρακτα την αγάπη μας για τη θάλασσα. Όσοι το επιθυμούν να βοηθήσουν, είναι βέβαια καλοδεχούμενοι. Τέτοιες ενέργειες έχουμε τόσο πολύ ανάγκη. Μπράβο στους συντελεστές!

Με τι καλάμι να ψαρέψουμε; λαβα ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από φίλο αναγνώστη, ο οποίος θέλει να αγοράσει εξοπλισμό για surfcasting και ρωτάει τι να αγοράσει. Αμέσως απαντώ, τι έχεις να ξοδέψεις. Μου απάντησε, διακόσια ευρώ περίπου. Καλώς λοιπόν, να τι προτείνω: τον εξοπλισμό που έχω και εγώ, δοκιμασμένος από όλες της απόψεις. Για καλάμι, ένα Beastmaster ΧT-Surf της Shimano με action 150. Το έχω συνδυάσει με ένα TITANOS μακρινής ρίψης μηχανισμό της ίδιας εταιρίας. Δεν κάνω διαφήμιση, ούτε προμοτάρισμα προϊόντων καθώς δεν έχω κανένα όφελος. Απλά θέλω να προτείνω αυτό που για μένα είναι το τέλειο. Το Beastmaster έχει την πιο ονειρεμένη παραβολικότητα που έχω συναντήσει. Το φορτώνουμε με εκατονεικοσάρια μολύβια και με ελάχιστη προσπάθεια, οι βολές μας ξεπερνούν τα 150 μέτρα (μετρημένα σε χωράφι με έντρομα τα πρόβατα να τρέχουν αριστερά και δεξιά). Λίγο φοβόμαστε τα δαχτυλίδια του, αλλά εδώ και δυο χρόνια ακόμα να παρουσιάσει πρόβλημα. Το δε TITANOS έχει αντέξει σε τρελά τραβήγματα τόσο ψαριών όσο και νεύρων που οφείλονται σε αψαρία. Τα μέταλλα από τα οποία είναι φτιαγμένο, είναι άψογα, τα πλαστικά μέρη πολύ ισχυρά. Αν έχετε να ξοδέψετε ένα διακοσάρι, τα λεφτά σας εκεί είναι εγγυημένα. Από εκεί και πέρα, υπάρχει και ο μέγας κόσμος Badbass. Εγώ πάντως πρότεινα….

Έ

Το ψάρι Τρομπέτα ή αλλιώς «Ολυμπιονίκης» στην αργκό των ψαράδων. Αγαπημένη του τροφή, ο γόνος των μπαρμπουνιών…

μα επιβίωσης. Όμως, παρατηρείται επίσης αύξηση του επικίνδυνου πλαγκτόν και εμφάνιση επικίνδυνων ψαριών για τον άνθρωπο», είπε, όπως το τοξικό λαγοκέφαλο. Στο ερώτημα αν η Μεσόγειος καταστεί κάποια στιγμή, μια θάλασσα επικίνδυνη ακόμη και για να κολυμπούν οι κάτοικοι

των χωρών που βρέχονται από αυτήν, ο Ζ.Π. Μπετού απαντά: «Σήμερα, για να κολυμπήσουμε στη Μεσόγειο, πρέπει πρώτα να δούμε το χρώμα των νερών, να μην κολυμπάμε στις εκβολές των ποταμών, να μην κολυμπάμε μετά από καταιγίδες, να προσέχουμε αν έχει μέδουσες...». (Πηγή: enet.gr)

Όσο οι «αρχές» δεν κάνουν τη δουλειά τους… ο γράψαμε μέσα από αυτήν την στήλη και να Τσουν: που τα γεγονότα έρχονται να μας επαληθεύοι παράνομες πρακτικές ορισμένων «επαγγελματιών» ψαράδων, θα κάνουν ζημιά και από τύχη και μόνο, δεν έχουμε ήδη θρηνήσει θύματα. Ο λόγος που μας δίνει αφορμή, γίνεται για κάποιον που ανάλγητα και δίχως να σκεφτεί τις συνέπειες, έριξε όμορφα και ωραία τα χοντρά παραγάδια του στην έξοδο λιμενοβραχίονα. Ως γνωστόν αυτό, για λόγους ασφάλειας, αρχικά, απαγορεύεται αυστηρά. Μια άλλη βάρκα που περνούσε, ερασιτέχνη αυτή τη φορά, μπλέχτηκε στο παραγάδι που ήταν ριγμένο παράνομα. Η μηχανή έπαθε ζημιά καθώς η ογδοντάρα μάνα πήρε στροφές μέσα στην προπέλα. Φώναξαν το Λιμεναρχείο το οποίο εκτός από τις συστάσεις, ρώτησε αν θέλουν οι παθόντες να κάνουν μήνυση. Οι άνθρωποι προφανώς θέλοντας να ξεφύγουν από περαιτέρω διαδικασίες και έξοδα, αρνήθηκαν. Πού ήταν το Λιμεναρχείο όταν έπεφτε το παραγάδι; Βέβαια θα πει κανείς, το Λιμεναρχείο δεν

μπορεί να είναι παντού. Κι όμως. Οι ίδιοι και οι ίδιοι ρίχνουν τα ίδια και τα ίδια δίχτυα και παραγάδια στα ίδια παράνομα σημεία συνεχώς. Το Λιμενικό τους βλέπει αλλά αδρανεί για θεμιτούς και αθέμιτους λόγους. Το ίδιο στη Μυτιλήνη, το ίδιο στο Μόλυβο, το ίδιο στη Γέρα (με δίχτυ στα πενήντα μέτρα από την ακτή μπροστά το «Iera club»). Γιατί δεν κάνουν τη δουλειά τους; Γιατί μάλλον νομίζουν ότι δεν μπορούν να αλλάξουν νοοτροπία στους παρανομούντες. Από τη μια, τους κατανοώ, από την άλλη όμως, αν δεν κάνουν οι υπεύθυνοι κάτι, ποιος άλλος θα κάνει; Απλά όλοι νίπτουμε τα χείρας μας. Όταν όμως κάποιο φουσκωτό περάσει πάνω από αφρόδιχτο ή παραγάδι καθώς μπαίνει στο λιμάνι και μπλεχτεί, και κάποιος από το πλήρωμα σπρωγμένος από το τράνταγμα, πέσει, χτυπήσει και μη κακό πνιγεί, τότε όλοι θα ψάξουν για ευθύνες. Μα την ευθύνη ξέρουμε ποιος την έχει! Από τη μια οι παρανομούντες και από την άλλη οι «φύλακες» του νόμου. Κανείς άλλος. Ψεύτες να βγούμε…


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

TPITH 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

21

l ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα στο Παντελίδειο Λήμνου Έκθεση αστροφωτογραφίας, του Λουκά Χαψή

κροίσοι», από τους «Asimetri Apili» στις 21:15 στο Κινηματοθέατρο Αγιάσου Η παράσταση «Ανδρομάχη ή τοπίο γυναίκας στο ύψος της νύχτας»

στη Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» Έκθεση φωτογραφιών του Χάρη Γιακουμή με τίτλο «Σπάνιες Φωτογραφίες της Λέσβου 1875 - 1915»

στο Κτήριο Βόντελα Λήμνου Έκθεση ζωγραφικής της Σύνθιας Γεροθανασίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Έκθεση απολιθωμάτων με θέμα «Η ζωή στο παρελθόν» στο Αρχοντικό Γεωργιάδη Έκθεση φωτογραφίας του Κωνσταντίνου Σταματέλλη

στις 21:00 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη Εικαστική έκθεση - Ρεσιτάλ πιάνου, από την Ιωάννα Αβραάμ στις 21:30 στο Γήπεδο Μυτιλήνης Συναυλία με τον Αντώνη Ρέμο στη Σκάλα Πολιχνίτου Γιορτή της Τράτας

Έως Σάββατο 13 Αυγούστου

Έως Τετάρτη 31 Αυγούστου

στο Αρχοντικό Γεωργιάδη Εκθέσεις ζωγραφικής των: Ελένης Κρίκη, Γιάννη Κακαρώνη και Μαρίτσιας Καζιάνη

στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης Λεσβιακό Καλοκαίρι: «Παιδικές αναμνήσεις: Έκθεση παλαιών παιχνιδιών, σκευών και παιδικών επίπλων, στα μέσα του προηγούμενου αιώνα»

Έως αύριο Τετάρτη 10 Αυγούστου στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης Κοντιά Λήμνου Έκθεση ζωγραφικής της Αναστασίας Γιαννάκη Σαραγλή, με τίτλο «Σχέσεις» Έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Γόγαλη με τίτλο «Μνήμες από σκουριά κι αρμύρα»

Έως Πέμπτη 11 Αυγούστου

Έως Δευτέρα 15 Αυγούστου στη Δημοτική Πινακοθήκη Χαλήμ Μπέη Έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Αναγνώστου, αφιερωμένη στο Μανώλη Καλλιγιάννη στη Λέσχη Κοντιά Λήμνου «Χρονο - στιγμές». Έκθεση παλιάς φωτογραφίας, από το Σύλλογο Γυναικών Κοντιά «Η Φιλία» στο Αρχοντικό Γεωργιάδη Έκθεση της εικαστικού Ελένης Κρίκη, με θέμα «Νήσοι - Νησίδες υπάρξεως» στο λιμάνι Μύρινας Έκθεση βιβλίου από τους βιβλιοπώλες της Λήμνου

Έως Τρίτη 16 Αυγούστου στη Δημοτική Πινακοθήκη «Χαλήμ Μπέη» της Μυτιλήνης Έκθεση έργων ζωγραφικής του Νίκου Αναγνώστου, αφιερωμένη στο Μανώλη Καλλιγιάννη

Έως Σάββατο 20 Αυγούστου

Τέλος, το δικαίωμα να θεωρούν το μοναστήρι «δικό τους» όλοι οι κάτοικοι της περιοχής, έδωσε και το φιλανθρωπικό έργο που πρόσφερε σ’ αυτούς, άτυπα για πολλές δεκαετίες, αλλά και οργανωμένα, με το γηροκομείο το οποίο λειτούργησε μέχρι τη δεκαετία του 1980. Αυτή η αίσθηση του «κοινού ιερού» αποτυπώθηκε για μια ακόμα φορά αυτές τις μέρες, στην, κατ’ έθιμο, γιορτή του μοναστηριού στις 6 του μήνα, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Οι χώροι του μοναστηριού ήταν ασφυκτικά γεμάτοι από κατοίκους όλων των χωριών και ιδιαίτερα από αυτούς που μένουν «εκτός των τειχών», έξω δε απ’ αυτό, είναι αλήθεια ότι πάλι υπήρξε κυκλοφορική συμφόρηση στον τσιμεντοστρωμένο δρόμο και στα δυο πάρκινγκ που έχουν δημιουργηθεί. Μετά τη θεία λειτουργία μάλιστα, μοιράστηκαν στους προσκυνητές αναψυκτικά, καφές και σταφύλια - μια κατ’ έθιμο προσφορά των κατοίκων των Βασιλικών. Η αποδοχή και υποστήριξη του μοναστηριού απ’ την ευρύτερη τοπική κοινωνία, συνεπικουρώντας την εργατικότητα του πατέρα Μιχαήλ, έχει καταφέρει να μεταμορφώσει το χώρο από ένα μισοκαταστραμμένο ερείπιο σε ένα όμορφο, ανακαινισμένο -με σεβασμό στην παράδοσηχώρο ψυχικής ηρεμίας και προσευχής. Ανάγλυφα δίνεται η εικόνα αυτή και απ’ το βιβλίο των επισκεπτών, οι οποίοι βρίσκουν σ’ αυτόν το μικρό χώρο, ό,τι δεν μπορούν να δώσουν σήμερα τα μεγάλα και πολυσύχναστα μοναστήρια. Χαρακτηριστική ήταν η εκτίμηση αρκετών προσκυνητών προχτές, στη γιορτή: «Όμορφα είναι και σήμερα με τον πολύ κόσμο αλλά

Πέμπτη 11 Αυγούστου στις 20:00 στον Αρχαιολογικό χώρο της Θερμής Συναυλία με τη χορωδία του Δήμου Λέσβου «Νίκος Μυρογιάννης» στις 21:00 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη Προβολή της ταινίας «Η γοητεία του Σκαντζόχοιρου»

Έως 18 Σεπτεμβρίου

Σάββατο 13 Αυγούστου

Καθημερινά (εκτός Τρίτης) από τις 10:00 έως τις 18:00 στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου Έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Μιχαηλίδη, με θέμα «Ανατολικό Αιγαίο»

Σήμερα Τρίτη 9 Αυγούστου

στο «Barracuda» στη Χαραμίδα Μουσική βραδιά με τους «Αιγιάτες» στον Καλαμιάρη Παναγιούδας Εκδήλωση με πανσέληνο, για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη στο Πέραμα Γέρας Το βράδυ με Πανσέληνο «Γιορτή της Θάλασσας» στην Πολιόχνη της Λήμνου Συναυλία για την Πανσέληνο, με το Μουσικό Εργαστήρι Μούδρου

στο Μανταμάδο Η παράσταση της Παράλου «Από τη Δύση στην Ανατολή» στις 21:00 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη Μουσική παράσταση «η κρίση της κρίσης - ω!

στη Χαραμίδα Ο Σόλων Λέκκας τραγουδάει και συνοδεύει το χορευτικό συγκρότημα του Δήμου Λέσβου, με τον Κώστα Αγκοπιάν

Από σήμερα Τρίτη 9 έως Παρασκευή 12 Αυγούστου στη Βρίσα Έκθεση καλλιτεχνικών έργων Βρισαγωτών

Το Δαμάντρι, «κοινό Ιερό» της περιοχής Πολιχνίτου συνέχεια από ΣEΛ. 28

Αύριο Τετάρτη 10 Αυγούστου

τα Σάββατα (στο μοναστήρι γίνεται θεία λειτουργία κάθε Σάββατο) είναι πολύ πιο όμορφα!!!». Αυτός ο χώρος συνεχώς βελτιώνεται και αλλάζει. Κάθε μέρα, κάθε μήνα κάτι γίνεται, κάτι προστίθεται και για το λόγο τούτο είναι απόλυτα δικαιολογημένη η ευχάριστη έκπληξη του καλοκαιρινού επισκέπτη, που το βλέπει αλλαγμένο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αυτή την υποστήριξη του κόσμου, το μοναστήρι ανταποδίδει με την άριστη φιλοξενία του. Αλλά την υποστήριξη αυτή της τοπικής κοινωνίας, το μοναστήρι ανταποδίδει και θα ανταποδώσει περισσότερο στο μέλλον και ως ένα κύτταρο θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή μας.

Σημείωση 1: Πληροφορίες για το μοναστήρι μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.damandri.gr Σημείωση 2: Στη σημερινή εποχή του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων και της κατεδάφισης των κάθε μορφής, στερητικών της ελευθερίας του ατόμου, φραγμών, υπάρχει άραγε θεολογική εξήγηση και δικαιολογία για το ότι ένας ιερέας δεν μπορεί να λειτουργήσει σε ένα εξωκλήσι αν δεν είναι της δικής του ενορίας;(Δεν αναφερόμαστε βέβαια στους ενοριακούς ναούς αλλά στα δεκάδες απλά και μικρά εκκλησάκια). Αν δεν υπάρχει θεολογική εξήγηση του να είναι οι εφημέριοι αποκλειστικοί διαχειριστές των «δικών τους» τόπων λατρείας, τους οποίους οι πιστοί συνήθως οικοδομούν και συντηρούν, και αυτό έχει καθιερωθεί απλά για τη βιοποριστική τους ενίσχυση, ίσως η κατάργηση του προνομίου αυτού να λειτουργήσει προς όφελος των πιστών αλλά και της εκκλησίας γενικότερα. Νικέλλης Στρατής

Δευτέρα 15 Αυγούστου


22

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

TPITH 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Κυκλοφόρησε το λεύκωμα της Λέσχης Πλωμαρίου για την Απελευθέρωση του νησιού

«Λέσβος 1912 - 2012. Εκατό χρόνια ελευθερίας» της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ υκλοφόρησε το λεύκωμα της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», «Λέσβος 1912 - 2012. Εκατό χρόνια ελευθερίας», που εκδόθηκε με την τεχνική υποστήριξη των εκδόσεων «Αιολίδα». Μια έκδοση που αποτελεί ένα «παζλ» των γεγονότων της εποχής και είναι το αποτέλεσμα της επιθυμίας της Λέσχης Πλωμαρίου να τιμήσει την ιστορία της απελευθέρωσης του νησιού, όπως έχει γραφτεί και αποτυπωθεί στα τότε ντοκουμέντα, αλλά και στη μετέπειτα ιστορική έρευνα. Η Λέσχη Πλωμαρίου «Βε- καθηγητή Διπλωματικής νιαμίν ο Λέσβιος» ιδρύ- Ιστορίας του Αριστοτελείθηκε το 1878, ως «Ανα- ου Πανεπιστημίου Θεσγνωστήριον Βενιαμίν ο σαλονίκης, Ιωάννη ΣτεΛέσβιος». Μετεξελίχθηκε φανίδη, για την ενσωμάμετά τη συνένωσή του με τωση της Λέσβου στην τη Λέσχη Φιλελευθέρων ελληνική επικράτεια. ΞεΠλωμαρίου, που ιδρύθη- κινώντας από την απόφακε το 1915, στο σημερινό ση για την κατάληψη του πολιτιστικό σωματείο, νησιού και την άφιξη του που προσπαθεί να δημι- «Αβέρωφ», το κείμενο ουργήσει ένα κύτταρο πο- καταλήγει στην υπογραλιτισμικής δράσης, στο φή της Συνθήκης της ΛωΠλωμάρι και την περιοχή ζάννης. Την παρουσίαση επτά ετου. Η ιδέα για την έκδοση πιστολών του μέλους του του λευκώματος «Λέσβος Εθνικού Κομιτάτου Θρα1912 - 2012. Εκατό χρό- σύβουλου Μελανδινού νια ελευθερίας» ξεκίνησε προς τον Ελευθέριο Βενιτον Αύγουστο 2010, με α- ζέλο και τον Παύλο Κουφορμή την προετοιμασία ντουριώτη, έχει επιμελητου εορτασμού της επε- θεί η φιλόλογος Βασιλική τείου της 8ης Νοεμβρίου, Κουρβανιού. Ο πρόεδρος που κάθε χρόνο γιορτάζε- της Λέσχης Πλωμαρίου, ται στη Λέσχη με ομιλίες Ξενοφών Μαυραγάνης, ουσίας, πάνω σε θέματα γράφει για την απόβαση που ανάγονται πάντα στα του στόλου στη Μυτιλήνη «Ελευθέρια» της Λέσβου. και τη «Λεσβιακή ΦάΤο σωματείο αποφάσισε λαγξ» και παρουσιάζει την έκδοσή του, με αφορ- την τουρκική άποψη της μή το ότι το 2012 συ- κατάληψης της Λέσβου, μπληρώνονται τα 100 ενώ ο Αριστείδης Φρυχρόνια από την απελευ- δάς, σε κείμενό του με θέρωση. Τα μέλη του α- τίτλο «Σας ξεχάσαμε», πευθύνθηκαν σε γνω- βρίσκει αφορμή να ζωστούς Λέσβιους, όπως ο ντανέψει τη μνήμη των Αλφόνσος Δελής, ο Πα- νεκρών ηρώων μαχητών ναγιώτης Παρασκευ- του 1912, καταγράφοντας αΐδης, η Βασιλική Κουρ- τα ονόματά τους ανά τάγβανιού, ο Παναγιώτης μα στο οποίο ανήκαν και Σκορδάς, ο Γιάννης Χα- διηγούμενος τις ιστορίες τζηβασιλείου, ο Αριστεί- τους. Ο ίδιος γράφει και δης Καλάργαλης, κ.ά., για το επιβατηγό ατμόαλλά και σε άλλους συ- πλοιο «Μακεδονία», που νεργάτες, όπως ο καθη- έλαβε μέρος στην απεγητής της Διπλωματικής λευθέρωση της ΜυτιλήΙστορίας του ΑΠΘ, Γιάν- νης και του Πλωμαρίου, καθώς και για «του κανης Στεφανίδης. Όπως τονίζει το διοικητι- νουνέλ’», το κανονάκι κό συμβούλιο της Λέ- που έκανε δώρο ο ναύαρσχης, μέσα από τις σελί- χος Κουντουριώτης στους δες του, απεικονίζεται ό- Πλωμαρίτες. σο πιο πιστά γίνεται η ι- Η Αγιάσος του 1912 ξαστορική στιγμή, με πα- ναζωντανεύει μέσα από ρουσίαση και της τουρκι- κείμενο του Γιάννη Χακής ματιάς των γεγονό- τζηβασιλείου, ενώ η ιστορικός Αμφιτρίτη Καζάζη των. Καπερώνη γράφει για τη Τα κείμενα συμβολή των Πλωμαριτων συνεργατών τών στην Απελευθέρωση. Οι 140 περίπου σελίδες Αντίστοιχη περιγραφή του λευκώματος, περι- των γεγονότων στην Πέλαμβάνουν συνολικά 27 τρα, κάνει ο φιλόλογος κείμενα, που αναφέρο- και ιστορικός Νίκος Πανται στα γεγονότα και το παδέλλης. Ο συγγραφέας ευρύτερο ιστορικό πλαί- Αριστείδης Κυριαζής ανασιο της εποχής, τα περισ- φέρεται σε γηγενείς Δασότερα από τα οποία γρά- φιώτες Μπεκήρ Αγάδες, φτηκαν ειδικά για την έκ- που ζούσαν στην ανατολιδοση. κή όχθη της Καλής ΛαΗ αφήγηση ξεκινάει με γκάδας, καθώς και σε οιτο κείμενο - χρονικό του κογένεια Καλλονιατών,

Αναγνώσεις από το βιβλίο του Ξενοφώντα Μαυραγάνη

Κ

«Ψάρι με κεφάλι και ουρά» ο βιβλίο του Ξενοφώντα Μαυραγάνη «Ψάρι με κεφάλι και Τουρά», θα παρουσιαστεί μεθαύ-

που ζούσαν στη δυτική όχθη της. Ο ποιητής Γιώργος Ζεϊμπέκης υμνεί την απελευθέρωση του νησιού μέσα από κείμενο του λογοτέχνη και ερευνητή Αριστείδη Καλάργαλη, ενώ μέσα από γράμματα του Αργύρη Εφτιαλιώτη, παρουσιάζει την απελευθέρωση και ο εκπαιδευτικός και δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, Παναγιώτης Σκορδάς. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα γραμματόσημα της Λέσβου του 1912, στις σελίδες που έχει επιμεληθεί ο φιλοτελιστής Μιχάλης Τσιπίδης, «Κυρίαρχοι στο Αιγαίο» είναι το κείμενο του Αλφόνσου Δελή, ενώ η επίτιμη διευθύντρια του 3ου Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας «Μίλτος Κουντουράς», Ευαγγελία Καπετάνου, που έχει επιμεληθεί το αρχείο του τελευταίου, δημοσιεύει τον ύμνο - πεζοτράγουδο του μεγάλου Λέσβιου παιδαγωγού, «Ο γυρισμός του Αλκαίου». Τέλος, η Μαριάνθη Βάμβουρα γράφει για την Ειρήνη Τυροπώλη, την «αγράμματη» λαϊκή ποιήτρια του Πλωμαρίου.

Φωτογραφικό και άλλο υλικό Το λεύκωμα διανθίζεται

από επιπλέον κείμενα, δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής, τοπικών και μη. Ανάμεσα σε αυτά, κείμενο για την κατάληψη του Πλωμαρίου, που δημοσιεύτηκε στην αθηναϊκή εφημερίδα «Εμπρός», και σχετικά δημοσιεύματα των εφημερίδων «Πατρίς», «Αστραπή», «Εφημερίς Λέσβος», αλλά και του αθηναϊκού περιοδικού «Ελλάς» και του μυτιληνιού περιοδικού «Χαραυγή». Δημοσιεύονται επίσης τα γεγονότα, όπως καταγράφηκαν στον Κώδικα του Σκαλοχωρίου, καθώς και απόσπασμα από την «Εφταλού», του Ηλία Βενέζη, που μιλάει για τις τελευταίες ώρες πριν την απελευθέρωση, αλλά και κείμενο του Γάλλου Ναυάρχου L.R. Dartige Du Fournet, για τα πολεμικά γεγονότα της εποχής, στο νησί. Η έκδοση συμπληρώνεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τόσο από εικόνες της απελευθέρωσης, όσο και από φυσιογνωμίες που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα και από επίσημα έντυπα και σφραγίδες της εποχής. Στις τελευταίες σελίδες της, περιλαμβάνεται χρονολόγιο γεγονότων στο

ριο Πέμπτη 11 Αυγούστου στις 7.30 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Παλαιοχωρίου. Το βιβλίο αναφέρεται στους μετανάστες, τους πρόσφυγες και το παλιό Πλωμάρι. Την παρουσίαση διοργανώνουν το Τοπικό Συμβούλιο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοχωρίου και ο Σύλλογος Σκαλοχωριτών Αθήνας, και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους. Αιγαίο, από τις 21 Απριλίου του 1912, μέχρι και την 1η Νοεμβρίου του 1913, καθώς και ημερολόγιο ολόκληρου του 1912, διανθισμένου με δημοσιεύματα εφημερίδων.

«Σεβασμός στην ιστορική αλήθεια» Στο χαιρετισμό του, που περιλαμβάνεται στις πρώτες σελίδες του λευκώματος, ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, αναφέρει για την έκδοση: «Την δύσκολα αποδιδόμενη αυτή χαρά και αγαλλίαση που έζησαν οι Λέσβιοι του 1912, που στις 7 Νοεμβρίου κοιμήθηκαν σκλάβοι και στις 8 ξύπνησαν ελεύθεροι, επιχειρεί να αποδώσει νομίζω το λεύκωμα που εξέδωσε ο πολιτιστικός σύλλογος “Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος”, συμμετέχοντας δυναμικά στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Λέσβου, που περίμεναν ανυπόμονα και επιδίωκαν ανυποχώρητα οι κάτοικοί της. Ο μεγάλος αριθμός Λεσβίων αλλά και μη, ιστο-

ρικών, μελετητών, λογοτεχνών που επιστρατεύτηκαν για να αναπαραγάγουν την ιστορική μνήμη και να χαράξουν την εικόνα των ηρωικών εκείνων ημερών, μαζί με τα ενθυμήματα, τα δημοσιεύματα, τις εικόνες και τις φωτογραφίες -όσες σώθηκαν των πρωταγωνιστών- δίνουν νομίζω το μέγεθος της προσπάθειας. Και του σεβασμού, στην ιστορική αλήθεια». Μιλώντας στο «Ε» για την έκδοση, ο πρόεδρος της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», Ξενοφών Μαυραγάνης, αναφέρει τα εξής: «Θέλουμε να παρακαλέσουμε όλους τους Λέσβιους, όπου κι αν βρίσκονται, να προμηθευτούν αυτό το λεύκωμα, που με πολλή αγάπη και πολύ μόχθο συγκροτήσαμε και που πιστεύουμε ότι περιλαμβάνει ό,τι έχει γραφτεί για το μέγα γεγονός της απελευθέρωσης, από τότε μέχρι σήμερα. Ίσως να έχουμε κάποιες παραλείψεις, αλλά νομίζω πως στο μεγαλύτερο μέρος πετύχαμε το στόχο μας..».

Παρουσίαση του βιβλίου του Άρη Κυριαζή, από τις εκδόσεις «Αιολίδα»

«Τα αστέρια του Μουράγιου» του Άρη Κυριαζή «Τα αστέΤ οριαβιβλίο του Μουράγιου», θα παρουσιάσουν οι εκδόσεις «Αιολίδα» και ο ΕΘΟΚ Καλλονής, μεθαύριο Πέμπτη 11 Αυγούστου στις 8.30 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής. Ο Αριστείδης Κυριαζής γεννήθηκε στην Καλλονή Λέσβου, όπου μαθήτευσε μέχρι και την Ε/ τάξη Γυμνασίου. Αποφοίτησε από το Ε/ Γυμνάσιο Αρρένων στα Εξάρχεια. Είναι πτυχιούχος του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκει στο 26ο Γενικό Λύκειο Αθήνας (Μαράσλειο). Παράλληλα αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Το 1996 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Δωδώνη», το πρώτο του βιβλίο «Αναζητώντας την Ερατώ» και

το 1999 από τις ίδιες εκδόσεις, το μυθιστόρημα «H Eρατώ εις Λέσβον καί εις τόν Μυτιληναίων Αιγιαλόν». Στο μυθιστόρημα «Τα αστέρια του Μουράγιου», μεταφέρει τον αναγνώστη στην Καλλονή των αρχών της δεκαετίας του ‘60. Στο Μουράγιο, τη μεγαλύτερη, κεντρικότερη και ωραιότερη γειτονιά του χωριού, μια ομάδα μαθητών πρωταγωνιστεί σε διάφορες ιστορίες, που έμειναν χαραγμένες για πάντα στη μνήμη του. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο φιλόλογος Γιάννης Κωνσταντέλλης, ο συγγραφέας Μάκης Αξιώτης, η εφοριακός Μαρία Νικολάρα και ο ίδιος ο συγγραφέας, Άρης Κυριαζής. Αποσπάσματα από το βιβλίο, θα διαβάσει η Ράνια Τραγέλλη.


TPITH 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

23

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λεσβιακά Βιβλία Σταυρούλα Λυκιαρδοπούλου - Κοντάρα Κοινωνία και παιδεία στη Λέσβο την περίοδο της Τουρκοκρατίας Μυτιλήνη 2010, σελ. 623 (Προλογίζουν: Δημήτρης Χαλκιώτης, Παναγιώτης Ξωχέλλης, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης)

Σταυρούλα Λυκιαρδοπούλου - Κοντάρα (Μυτιλήνη Η1959), νηπιαγωγός και δασκάλα με μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Ανθρωπολογία και διδακτορικό στο Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μάς έχει δώσει τρία βιβλία που ερευνούν πτυχές της εκπαιδευτικής μας ιστορίας: «Παιδική ηλικία στην εκπαίδευση. Ιστορικές και ανθρωπολογικές προσεγγίσεις» (Κυριακίδης, 2005), «Ο θεσμός της προσχολικής αγωγής στην Ελλάδα (1830-2005)» (Κυριακίδης, 2006) και «Δάσκαλοι στη Λέσβο. Από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα» (Μυτιλήνη, 2008). Το παρόν βιβλίο βασίζεται στη διδακτορική της διατριβή, αποτελεί προϊόν πολυετούς και πολύμοχθης έρευνας και μελέτης σε αρχεία, πηγές και βιβλιογραφία και φωτίζει μια λησμονημένη και δυσπρόσιτη περίοδο της Λεσβιακής Παιδείας. Όπως σημειώνει ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης στον πρόλογό του, το βιβλίο μάς δίνει «μια αντικειμενική και τεκμηριωμένη εικόνα της εξέλιξης και των διαφόρων σταθμών και φάσεων της εκπαίδευσης της Λέσβου την περίοδο αυτή, μέσα στην οποία δημιουργήθηκε το Ελληνικό Κράτος, που οργάνωσε και κατηύθυνε εν πολλοίς τα εκπαιδευτικά πράγματα του Ελληνισμού». Το βιβλίο χωρίζεται σε 12 κεφάλαια με τους παρακάτω τίτλους: Εισαγωγή (Σκοπός και αντικείμενο της έρευνας, Ερευνητικό υλικό, Θεωρητικό πλαίσιο της έρευνας, Μεθοδολογία και διάρθρωση της ύλης), Η πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη Λέσβο (18001912), Η δομή της εκπαίδευσης στη Λέσβο (Η δομή της κοινοτικής εκπαίδευσης στη Λέσβο, Μια συγκεντρωτική καταγραφή των σχολείων της Λέσβου), Η εκπαίδευση στην πόλη της Μυτιλήνης (Το πρώτο σχολείο της Μυτιλήνης, Η περίοδος της συγκρότησης οργανωμένου σχολικού μηχανισμού (1840-1875), Η στοιχειώδης εκπαίδευση, Το αλληλοδιδακτικό σχολείο, κ.ά.), Η εκπαίδευση των κοριτσιών - Το Παρθεναγωγείο Μυτιλήνης, Η εκπαίδευση στην υπόλοιπη Λέσβο (Πλωμάρι, Αγιάσος, Πολιχνίτος, Παπάδος, Ερεσός, Αχυρώνα, Μανταμάδος, Αγία Παρασκευή, Μόλυβος, Πέτρα, Βατούσα), Διοίκηση και εποπτεία των σχολείων. Οικονομικοί πόροι. Κανονισμοί λειτουργίας, Το εκπαιδευτικό προσωπικό, Οι μαθητές (Πειθαρχία και σύστημα ποινών, Μαθητικές αντιδράσεις, Μαθητικά έντυπα, Μαθητικός πληθυσμός, σχολική διαρροή και κοινωνική προέλευση των μαθητών, κ.ά.), Εθνική ταυτότητα και εκπαίδευση (Σχολείο, αναλυτικά προγράμματα και εθνική συνείδηση, Φιλεκπαιδευτικοί Σύλλογοι και Αδελφότητες, κ.ά.), Τα ξένα σχολεία, Γενικά συμπεράσματα. Σε παράρτημα δίνονται διάφορα στατιστικά στοιχεία που αφορούν την εκπαίδευση στην εξεταζόμενη περίοδο, Αναλυτικά προγράμματα διδαχθησομένων μαθημάτων και ο κανονισμός του Λεσβιακού Διδασκαλικού Συνδέσμου. Η μελέτη της Λυκιαρδοπούλου, μεθοδική και πολυπρισματική, αποτελεί μια σημαντική κατάθεση στην επιστημονική κοινότητα και στο αναγνωστικό κοινό για την εκπαιδευτική ιστορία της Λέσβου τα τελευταία 200 χρόνια. Επειδή όμως ο φακός μέσω του οποίου διαβάζει τα γεγονότα, δεν είναι ξερά αριθμητικός και συμβαντολογικός, αλλά συνθετικός και

ανθρωπολογικός, το βιβλίο αφενός διαβάζεται ευχάριστα και με αμείωτο ενδιαφέρον και αφετέρου το παρόν πόνημα συμπληρώνει την ευρύτερη Λεσβιακή Ιστορία, αναδεικνύοντας άγνωστες και φωτίζοντας σκοτεινές πτυχές της. Αξίζει να διαβάσουμε το παρακάτω απόσπασμα από το κεφάλαιο των «Γενικών Συμπερασμάτων»: «Η παροχή εκπαίδευσης μέσα από οργανωμένους θεσμούς, τα σχολεία, είναι ένα φαινόμενο νεωτερικό που αναπτύχθηκε παράλληλα με τη συγκρότηση και εξέλιξη της αστικής-βιομηχανικής κοινωνίας. Η συγκρότηση των δομών της αστικής κοινωνίας και το πέρασμα από μορφές προαστικής οικονομίας σε πρότυπα βιομηχανικής ανάπτυξης, στη σπερματική της έστω μορφή, που εντάθηκε στη Λέσβο κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός σημαντικού σχολικού δικτύου, η ανάπτυξη του οποίου συμβάδισε με την αστικοποίηση της Λεσβιακής κοινωνίας και υπηρέτησε ως ένα μεγάλο βαθμό τις κύριες επιδιώξεις και στόχους της. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια σχέση αμφίδρομη και αλληλοτροφοδοτούμενη στην οποία μπορεί κανείς να ανιχνεύσει τόσο συμπτώσεις στους επιδιωκόμενους σκοπούς, όσο και αντιφάσεις, ρήξεις ή και συγκρούσεις». Π.Σ.

Δημήτρης Κοφτερός Μυτιληνιό Σαντούρι. Σκοποί και χοροί από την Λέσβο Εκδόσεις Αιολίδα Μυτιλήνη 2011, σελ. 63 (Περιέχει CD με 13 σκοπούς)

Δημήτρης Κοφτερός (ΝεοΟτηνχώρι 1951) ασχολείται με τέχνη του σαντουριού από το 1978. Έχει συμμετάσχει σε ορχήστρες και σε συγκροτήματα, σε μουσικολογικά συνέδρια και σε κριτικές επιτροπές, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει δημοσιεύσει άρθρα με μουσικό και λαογραφικό περιεχόμενο και έχει καταγράψει μελωδίες στο πεντάγραμμο, για σαντούρι. Έχει πάρει μέρος σε διάφορες δισκογραφίες, έχει διδάξει σαντούρι στην εκπαίδευση και έχει εκδώσει δύο βιβλία. Πριν λίγο καιρό, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αιολίδα», ένα πολύ ενδιαφέρον και εξαιρετικά καλαίσθητο βιβλίο για το Μυτιληνιό σαντούρι, το οποίο συνοδεύεται και με CD. Το βιβλίο είναι δίγλωσσο (ελληνικά - αγγλικά) και περιέχει τα παρακάτω κεφάλαια: Γνωριμία με το ελληνικό σαντούρι, Ιστορική εξέλιξη του σαντουριού, Το σαντούρι στη Λέσβο, Οι μουσικές της Λέσβου, Σημειώσεις για τους σκοπούς της έκ-

δοσης, Μουσική καταγραφή των σκοπών του CD (παρτιτούρες), Δισκογραφία - Βιβλιογραφία. Στο CD περιέχονται οι παρακάτω σκοποί: Τα ξύλα - του δρόμου ή συρτό, Παλιός καρσιλαμάς, Αϊβαλιώτικο - ζεϊμπέκικο, Αϊσέ - αϊδίνικος καρσιλαμάς, Βουλγάρα - χασάπικο, Γεραγώτικο ή Μανταμαδιώτικο συρτό, Μυτιληνιός καρσιλαμάς, Αδραμυτιανό ή Πηγιανό ζεϊμπέκικο, Τενέδιο συρτό, Βρακάδικο βαρύ ή Φωκιανός ζεϊμπέκικος, Σμυρνιά ή της Νύφης - συρτό, Μπαμ - ζεϊμπέκικο, Χασάπικο Πολίτικο. Π.Σ.

Σημαντικά Λεσβιακά βιβλία στη δημοπρασία Βουρνά δημοπρασία του Αυγούστου Σκότηπου πραγματοποιεί το περιοδι«Συλλογές» του Αργύρη Βουρνά, στην Αθήνα, περιλαμβάνονται και μερικά πολύ αξιόλογα βιβλία Λεσβιακού ενδιαφέροντος , όπως: 1) Στρατή Μυριβήλη, Η ζωή εν τάφω (το βιβλίο του πολέμου), τρίτη έκδοση 1931 σε τελειωτική μορφή, δεμένο, 350 σελ. ( 150

ευρώ). 2) Στρατή Μυριβήλη, Διηγήματα, η πρώτη έκδοση του 1928, με σκίτσο του Πρωτοπάτση στο εξώφυλλο, 118 σελ. Περιέχει τα διηγήματα: Πόλεμος, Οι χωρατατζήδες, Θυσία στον ήλιο, Το Βγενάκι, Οι κάλπηδες (150 ευρώ). 3) Κ. Μαλέα, Εικόνες Λαϊκής Αρχιτεκτονικής, έκδ. Συλλόγου προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βι-

βλίων, 1929, μεγαλόσχημο, 35x24,5 εκατ., 52 σελ., σύγχρονη βιβλιοδεσία με δέρμα στη ράχη, περιέχει εικόνες: Μυτιλήνη 8, Αιτωλία 8, Νάξος 9, Διάφορες 10, όλες ολοσέλιδες ( 200 ευρώ). Λήξη Δημοπρασίας: Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου στις 3 το μεσημέρι. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 3840187. Π.Σ.


!

AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται ο MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ και ο ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ

Κινητικότητα στα μεταγραφικά και της Αγίας Παρασκευής. Συνεχίζει να εκπλήσσει η Προοδευτική αλλά και ο Αετός Λουτρών

TPITH 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011 Την άνοδό της στη Γ´ Εθνική πανηγυρίζει από την Κυριακή το απόγευμα, η ομάδα ανδρών του ΝΟΜ… Με πρωταγωνιστές τους Γιαννέλλο, Αθηνιώτη και Power Ranger (τον μπλε), η ομάδα της Μυτιλήνης ανέβηκε ξανά στα μεγάλα σαλόνια. Αναλυτικό ρεπορτάζ στο αυριανό μας φύλλο.

Ο Σπάρταλης στον πάγκο του Διαγόρα τoυ ΜΑΝΩΛΗ ΛΑΓΟΥΤΑΡΗ ρκετές μετακινήσεις ποδοσφαιριστών λίγες μέρες πριν ολοκληρωθεί η μεταγραφική περίοδος, σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες. Στο Διαγόρα, έκλεισε το κεφάλαιο προπονητή με το Γιώργο Σπάρταλη να είναι ο διάδοχος του Νίκου Μάτα στην τεχνική ηγεσία. Για καλό όνομα που θα κάνει αίσθηση στο χώρο, κινείται η Προοδευτική, ενώ δύο παιδιά δικά του επέστρεψαν στον Αετό. είναι μεγάλες (ΜελαχροιΔιαγόρας νός, Παν. Δελόλμας, ΣαΈνας φίλος μπάνης, Σπύρου) με κενά από τα παλιά τα οποία άμεσα πρέπει να Μετά από έξι περίπου καλυφθούν. χρόνια, οι δρόμοι τους Αετός Λουτρών ξανασμίγουν. Διαγόρας Συνεχίζει να εκπλήσσει και Σπάρταλης συμφώνηΣυνεχίζει να εκπλήσσει σαν να ξανασυνεργαμε τις πολλές μεταγραφές στούν μετά από επιθυμία παικτών που έκανε, ο Αεκαι των δύο πλευρών και τός Λουτρών βάζοντας η ομάδα πραγματοποιεί μια νέα αρχή, ώστε να πε- στη φαρέτρα του, ακόμη τύχει τους στόχους της. τέσσερις. Πρόκειται για Ο Γιώργος Σπάρταλης το γκολκίπερ Παναγιώτη παραμένει ένας σοβαρός Γιαλελλή, ο οποίος επέκαι καλός προπονητής, στρεψε από την ΑΕΜ και που του αρέσει η σκληρή θα ενισχύσει την ομάδα δουλειά και η πειθαρχία. του χωριού του. Παίκτες Άλλωστε επειδή στο πα- εξάλλου για την ομάδα ρελθόν είχε δουλέψει ξα- των Λουτρών, είναι ο Δηνά στο Διαγόρα, πριν πά- μήτρης Μουτζούρης (μερει την οριστική του από- σοαμυντικός), που μετά φαση, μέτρησε πολλά από μια πετυχημένη χροπράματα τα οποία θα τον νιά στον Ερμή, έφυγε αβοηθούσαν ώστε να μπο- ναζητώντας μια καλύτερη ρέσει να δουλέψει άνετα, και σε ανώτερη κατηγοωραία και χωρίς προβλή- ρία, ομάδα, ο 22χρονος Παύλος Τελωνιάτης (μεματα. Ακόμη μέτρησε σε πολύ μεγάλο βαθμό, η σοεπιθετικός) που έπαιξε σε ομάδα στο εξωτερικό, παραμονή στην προεδρία, και ένα δικό τους παιδί, ο του Φώτη Αλεξανδρή με Μάριος Δασκάλου, που τον οποίο μπορεί να πεγνωρίζει αρκετά καλά το τύχει την αποστολή του. τόπι και σίγουρα αποτελεί «Αναλαμβάνω ένα σύλλοαξιόπιστη λύση στα μετόγο, που τα τελευταία χρόπισθεν. Οι μεταγραφές νια πρωταγωνιστεί στο του Αετού έχουν φέρει λεσβιακό ποδόσφαιρο και κλίμα αισιοδοξίας ότι ο έχει εκπροσωπήσει το νησύλλογος θα διαφέρει σε σί μας και στη Δ΄ Εθνική. μεγάλο βαθμό και δεν θα Θα δουλέψουμε για να θυμίζει σε τίποτα την άπετύχουμε τους στόχους σχημη χρονιά που λίγο έτης χρονιάς και είμαι βέ- λειψε να του στοιχίσει. βαιος ότι θα τα πάμε κα- Θα είναι «Αετός», που θα λά. Πρώτο μέλημα όμως, δαγκώνει τους αντιπάείναι να ενισχύσουμε την λους του. ομάδα με παίκτες και Αλκιβιάδης στην κατεύθυνση αυτή Ανακοίνωσε βρισκόμαστε», είπε ο νέος τεχνικός, που τα τετους πρώτους τρεις λευταία χρόνια δεν βρι- Μπορεί να άργησε κάσκόταν σε πάγκο ομάδας. πως, όμως η διοίκηση Στόχος της διοίκησης, εί- του Αλκιβιάδη ανακοίνωναι να κρατήσει τους παί- σε τις τρεις πρώτες μετακτες που θέλει και να κι- γραφές της φετινής χρονηθεί για την απόκτηση νιάς και σύμφωνα με το κάποιων άλλων, τους ο- πλάνο προπονητή - διοίποίους θα εισηγηθεί ο κησης, θα ακολουθήσουν Γιώργος Σπάρταλης σε και άλλες, ώστε η ομάδα συνεργασία με την επι- να ενισχυθεί περισσότετροπή μεταγραφών. Σί- ρο. Με δεδομένο ότι οι γουρα όμως οι απώλειες δύο μικροί του Αλκιβιά-

Α

δη, Βύρων Σταυρινός και Νίκος Ψωμάς θα πάνε από τα βασικά στελέχη στην ομάδα Νέων της ΑΕΛΚ, τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα μπορούν να κλείσουν τα κενά που θα δημιουργηθούν. Ο πρόεδρος κ. Χαράλαμπος Δάλλας λοιπόν, κατάφερε να έρθει σε επαφή με τρεις αξιόλογους παίκτες, που έχουν μεγάλη πείρα από το πέρασμα τους σε άλλες ομάδες. Πρόκειται για το Βασίλη Νησιώτη, που πέρυσι αγωνιζόταν στον Ατρόμητο Αγ. Μαρίνας και είναι γνωστή η αξία του στον αμυντικό τομέα, τον κεντρικό αμυντικό Γιώργο Χατζέλλη που αποχώρησε από την ίδια ομάδα, και τον επίσης αμυντικό Μάκη Δουκάκη ο οποίος πριν από τρία χρόνια ήταν στον Αλκιβιάδη και γνωρίζει το νέο του περιβάλλον. Από τη διοίκηση πάντως, έχει διαρρεύσει η πληροφορία ότι η ομάδα ετοιμάζει μια ακόμη καλή μεταγραφή, που ίσως ολοκληρωθεί και σήμερα. Τέλος, με σωστούς χειρισμούς και με έξοδα της διοίκησης, πραγματοποιήθηκαν εργασίες εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου στο γήπεδο του Κ. Τρίτους, ώστε να μπορέσει να γίνει η προετοιμασία και να μην υπάρξει πρόβλημα με τη διεξαγωγή των επίσημων παιχνι-

διών της ομάδας. Προοδευτική

Πάει… για «άλλα κόλπα» Αθόρυβα προχωρά η Προοδευτική στο μεταγραφικό παζάρι, αποκτώντας ποδοσφαιριστές ποιότητας, που θα της επιτρέψουν να κατακτήσει ψηλότερες θέσεις. Νέα πρόσωπα στην ομάδα της Σκάλας Καλλονής, είναι ο νεαρός ταλαντούχος και πρώτος σκόρερ στον Αρίωνα Μήθ., Κωστής Βαξεβάνης (18 γκολ στο ενεργητικό του) -για τον οποίο ενδιαφέρθηκε ο Μανόλης Εμμανουήλ ο οποίος τον είχε στην ομάδα όταν ήταν προπονητής- καθώς και ο έμπειρος Αργύρης Κοκώνης, που μετά από κάποια χρόνια παρουσίας του στο πόστο του προπονητή και παίκτη στην ομάδα της Φίλιας, αποχώρησε. Στην Προοδευτική, σύμφωνα με καλές πληροφορίες, κινούνται για την απόκτηση ενός μεγάλου ονόματος, που θα προκαλέσει, αν επιτευχθεί συμφωνία, πάταγο. Λιονταράκια

Έφυγαν αλλά και… ήρθαν Από τα Λιονταράκια μπορεί να αποχώρησαν αρκετοί ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές και να κατέληξαν στην ομάδα Νέων

της Καλλονής, εντούτοις όμως οι άνθρωποι της ομάδας δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια και αναζητούν παίκτες, που θα μπορέσουν να καλύψουν τα κενά των παιδιών που έφυγαν. Έτσι η διοίκηση κατάφερε να αποκτήσει τον Τάσο Καρασσόπουλο, αμυντικό από τον Αστέρα Νίκης, τον Αλέκο Καρυδάκη από την ίδια ομάδα, τον Παναγιώτη Μακρέλλη, επίσης αμυντικό από την Αναγέννηση Αγιάσου και τέλος, το Ραφαήλ Παπαπορφυρίου, μέσο από τη Θύελλα Πηγής. Χθες το βράδυ, αναμενόταν να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση και οι αρχαιρεσίες στον σύλλογο για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Όλυμπος

Πήρε άλλους δύο Στην απόκτηση του μεσοεπιθετικού πρώην παίκτη του Αστέρα Νίκης Παναγιώτη Μαρδά, προχώρησε ο Όλυμπος, κλείνοντας ακόμη μια θέση με ένα μικρό σε ηλικία παίκτη, που θα δώσει λύση στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Ο Θ. Παπαλόπουλος ξέρει καλά το Μαρδά, γι’ αυτό και τον έκλεισε πριν προλάβει να τον πάρει άλλη ομάδα. Ακόμη απέκτησε και τον αμυντικό (πλάγιος μπακ) Παναγιώτη Σκοπελίτη, ο οποίος έπαιζε σε ομάδα του Τοπικού στη Χαλκίδα και η

καταγωγή του είναι από τη Μυτιλήνη. Στον Όλυμπο πάντως, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου, αν βρεθεί κάτι αξιόλογο, η ομάδα να κινηθεί, διαφορετικά οι μεταγραφές πρέπει κάπου εδώ να λάβουν τέλος. Α.Ο. Ανάξου

Κάνει ό,τι μπορεί Μπορεί τα οικονομικά δεδομένα να μην τους επιτρέπουν να κινούνται με άνεση, όμως οι άνθρωποι της Ανάξου κάνουν φιλότιμες προσπάθειες ώστε να μην αφήσουν την ομάδα χωρίς μεταγραφές. Μετά από σωστούς χειρισμούς, κατάφεραν να πείσουν το μεσοεπιθετικό Στρατή Σκαρακάκη, ο οποίος είχε προτάσεις και από άλλες ομάδες, να έρθει στην Άναξο. Ο Σκαρακάκης που η καταγωγή του είναι από την Πέτρα, δέχθηκε να πάει στην ομάδα, να την στηρίξει και να βοηθήσει και αυτός να τα καταφέρει στη μεγάλη πρόκληση που έχει μπροστά της, καθώς είναι ένας παίκτης που μπορεί να δώσει λύσεις με την εμπειρία που διαθέτει. Χθες, πραγματοποιήθηκε η «πρώτη» της ομάδας στο γήπεδο της Πέτρας μέσα σε μια ωραία ατμόσφαιρα, αφού η χρονιά που έρχεται, θα είναι τελείως διαφορετική για το σύλλογο.


25

ΤΡΙΤΗ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ EΣTIATOPIA Ο ΚΑΡΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΜΕΝΗΣ Ταβέρνα Καρυώνας - Γέρα τηλ. 6979-971924 ΤΟ ΖΟΥΜΠΟΥΛΙ Ταβέρνα Δ. Βερναδάκη 2, Κουλμπάρα - Μυτιλήνη τηλ. 22510 21251 ELYSION HOTEL Ξενοδοχείο-εστιατόριο Παρασκευή - Σάββατο ζωντανό μουσικό πρόγραμμα Νεάπολη Τηλ. για κρατήσεις 22510 61531-2 ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ Ξενοδοχείο, pool-bar, εστιατόριο Καθημερινά ανοιχτά μεσημέρι - βράδυ Τετάρτη και Παρασκευή βραδιές πιάνου Τηλ. για reserve 22510 45857, 44466, 6976974610 Βαρειά - Βίγλα Μυτιλήνης ΦΙΛΕΜΑ Restaurant-Μεζεδοπωλείο Αεροδρόμιο Τηλ. 6973809282 ΤΣΟΥΚΑΛΙ Π. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 49 τηλ. 2251048660 ΛEMBOYPΓEIO Μεζεδοπωλείο Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 ΤΑΚΗΣ Ψαροταβέρνα. Παναγιούδα Τηλ. 22510 31342 ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ Κομνηνάκη 30 Τηλ. 22510 29613 ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474 ΒΑΓΙΕΣ Ταβέρνα Ακρωτήρι Τηλ. 22510 43532 ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ Πηγαδάκια Γέρας Τηλ. 2251093484 & 6973-741809 ΒΑΦΕΙΟΣ Ταβέρνα Tηλ. 22530 71752 ΚΑΡΙΑΝΗ Ταβέρνα. Αποθήκα Τηλ. 22530 95501

CAFÉ-BAR ENVY Κουντουριώτη 78 Τηλ. 22541021102 FOUR SEASONS by MAYOΤTE Kανόνι Θερμής Tηλ. 22510 71971 MONKEY Κουντουριώτου 57 τηλ. 22510 37717 ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474 OCEANIS Πλωμάρι Τηλ. 22520 31925

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ ΑΣΤΡΟ (ΤΟ) Ερμού 5 Τηλ. 22510 44540 ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΩΝΙΑ Ελ. Βενιζέλου 10 Τηλ. 22510 45508

Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ Ψητοπολείο Χριστουγέννων ‘44

ΤΑΧΥΦΑΓΕΙΑ ΦΕΥΓΑΤΟΣ ΚΑΒΕΤΣΟΥ 26 τηλ. 22510 40271

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΜΑΣΚΩΤΙΤΣΑ ΑΛΚΑΙΟΥ 2 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 26181 2o κατάστημα: Π. Κουντουριώτη 11 και Ερμού 16 Τηλ. 22510 47700

ΑΙΘΟΥΣΕΣ EKΔHΛΩΣEΩN CATERING ΛEMBOYPΓEIO Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 ΞENOΔOXEIO ZAΪPA - KTHMA EΛIA & ΘAΛAΣΣA Σκάλα Λουτρών Tηλ. 22510 91100 EΔEΣMATOΠOIEIO Catering and fast services Aλυφαντά, Tηλ. 22510 41122

KABEΣ - ΠOTOΠOIIEΣ ΚΑΒΑ ΣΑΝΤΟ Παράκαμψη Μόριας Τηλ. 22510 32810 Ηλ. Βενέζη 10, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 43543 Πέτρα τηλ: 22530 41830 E-mail: SANTO1@OTENET.GR

ΣΠΟΡ 5x5 SPANOS Γήπεδα Ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8 Εθν. Οδός Μυτιλήνης - Παναγιούδας Tηλ. 22510 32774 & 6948-591839

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΟΜΗΣΗ KATAΣKEYAΣTIKEΣ ETAIPEIEΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Γ. ΒΑΜΒΑΚΑΣ - Ε. ΛΙΝΟΣ Ο.Ε. Γυμν. Δαυίδ 2, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 23277, 22510 28210, 6944-456083

ΠPAΞIΣ A.E. Πωλήσεις κατασκευές Tηλ. 22510 44242 ΣΓOYPEΛΛHΣ Aργύρη Eφταλιώτη 13 Tηλ. 22510 26777 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΚΑΤΖΟΥΡΙΔΗΣ Τεχνικες εταιρείες Παλαιόκηπος Γέρας Τηλ. 22510 84370 ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Ικτίνου 2, Τηλ. 22510 41244 & 6947202221

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ν. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΠΛ. ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. Έκδοση οικοδ. αδειών, Μελέτες - Επιβλέψεις, Τοπογραφικά - Κτηματολόγιο Κρήνης & Κισθήνης 6Α, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 20264 & 6945-900730 nikolakog@tee.gr

ΧΗΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΟΚΚΩΝΗΣ Ι. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. M.Sc. Περιβαλλοντικές μελέτες,

χημικοτεχνικές μελέτες και άδειες καταστημάτων Μίμη Γαληνού 3Β τηλ./φαξ: 22510 25448 κιν. 6932-117458

ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ ΚΑΡΑΤΖΑ Ι. ΑΛΚΜΗΝΗ Δασολόγος, MSc Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Φωτοερμηνείες - επίλυση δασικών αμφισβητήσεων - δασικές/περιβαλλοντικές μελέτες - αρχιτεκτονική τοπίου - διαμόρφωση κήπων Γεωργίου Τερτσέτη 4 τηλ.: 22510 54764 κιν.: 6973-538302 karatzaalkmini@hotmail.com

ΕΙΔΗ ΚΙΓΚΑΛΕΡΙΑΣ ΚΑΡΑΦΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σιδηρικά - Εργαλεία - Είδη Επιπλοποιίας Ζωοδόχου Πηγής 8 τηλ.: 22510 27370, 22510 24425

ΕΤΟΙΜΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ STAR BETON Βιομηχανία έτοιμου σκυροδέματος και δομικών υλικών με πιστοποίηση ISO-9001 Λακέρδα Αλυφαντών, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 46446 22510 46776 Φαξ 22510 46756

ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣ EΡΓΑΣΙΕΣ Αφοί Αγριτέλλη Χώμα για κήπους Πέτρες για λιθόκτιστα τηλ. 22510 48119 κιν. 6976-056463, 6946-364408

YΛIKA ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ AL-DECO Χατζημανωλάκης Σταύρος 8ο χλμ Περιφ. οδού Μόριας Τηλ. 22510 32855 IGNIS ΠETPA Aφεντούλης Iωάννης Nέες Kυδωνιές Τηλ. 22510 94040, 94101 ΜΗΛΙΟΡΕΛΛΗΣ ΝΙΚΟΣ Καυσόξυλα, Μετακομίσεις, Μεταφορές, Πέτρες Mυστεγνών, Εξέδρες εκδηλώσεων, Επικουρικές υπηρεσίες θεαμάτων, οικοδομικά υλικά, γενικές επισκευαστικές εργασίες. Τηλ. 6942261001, 6946004444 & 22510 43129.

ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ/ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΩΝΤΗΒΕΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικές εργασίες παντός τύπου Καρά Τεπέ - Μυτιλήνη Πληρ. τηλ. 22510 48102 ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικό εργοστάσιο παραγωγής με υπερσύγχρονα μηχανήματα (CNC). Κουφώματα Γερμανικού Τύπου - Εσωτ. Πόρτες - Θωρακισμένες Πόρτες - Σκάλες Εσωτ. Χώρου Αλυφαντά. Τηλ. 22510 46307 ΓΕΩΡΓΑΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ξυλουργικά μερεμέτια και παντός τύπου αναπαλαιώσεις επίπλων τηλ.: 6947-153832

ΘΕΡΜΑΝΣΗ KΛIMATIΣMOΣ MANTZΩPOΣ Eλ. Bενιζέλου 10 Τηλ. 22510 42248

ΤΕΝΤΕΣ ΣΙΜΕΛΗ Aεροπόρου Γιανναρέλλη Τηλ./Fax: 22510 24523 Κιν. 6932214752

EIΔH YΓIEINHΣ OIKOΣ Mητροπόλεως 7, Παγανή Μυτιλήνης Τηλ. 22510 24788 ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Αγ. Θεράποντος 5 τηλ. 22510 41488

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Καθαρισμοί χώρων καταπολέμηση εντόμων, τρωκτικών, επαγγελματική διαχείριση κτηρίων Καβέτσου 10 (β´ όροφος) 22510 37415, 6937-407221 e-mail: es-karag@otenet.gr ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες Μόρια Λέσβου Τηλ. 225103 2192 & 6942625198 ΝΙΚΟΣ ΑΔ. ΜΟΝΙΟΥΔΗΣ Απολυμάνσεις - αποφρακτικά - συνεργείο καθαρισμού υπηρεσίες φύλαξης ISO 9001:2000 Πληρ. τηλ. 6978-186090 & 6974-269683 MOYTZOYPEΛΛHΣ KΩN/NOΣ Συνεργείο Kαθαρισμού Kαθάρισμα κτηρίων, εμπορία απορρυπαντικών Aκρωτήρι Mυτιλήνης 22510 46540, 6974801110

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52 Μυτιλήνη 22510 32400

ΕΠIΠΛO GIANNOULIS INTERIORS Αγ. Ειρήνης 8α Τηλ. 22510 45830 ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Casa Ideale Λάρσος, τηλ. 22510 42222 ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Ideal strom Kαβέτσου 13 τηλ. 22510 41271

EΠIΓPAΦEΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΣIMOΣ Aερ. Γιανναρέλλη 61 Tηλ. 22510 41805

KOPNIZEΣ AFISORAMA Ερμού 60, Tηλ. 22510-45019 ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ Κορνίζες, επεξεργασία σε ξύλο και καμβά Καβέτσου 44, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45449

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Μητροπόλεως 12 Τηλ. 22510 24445

ΝΥΦΙΚΑ-ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ Αριστειδοπούλου Ρούλα Ερμού 193 - 195 Τηλ. 22510 22753

ΦΩTIOY Ερμού 164 δίπλα στη Μητρόπολη Τηλ. 22510 22026 LESVOS BAGS Πιττακού 13 Πληρ. τηλ. 22510 40540

Η/Υ AΓOPA-EΞOΠΛIΣMOΣ U SHOP MYTIΛHNHΣ Aγ. Eιρήνης 7, Tηλ. 22510 45453

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO (FORKLIFT - ΚΛΑΡΚ) Τηλ. 22510 29419 & 6944324667 IVECO ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ Δημήτριος Κομνηνός Πρινέρι Mόριας Tηλ. 22510 43262 MHXANAΓPOTIKH A.E. Λάρσος, Πλησίον KTEO Eπαρ. δρ. Mόριας - Kαλλονής Tηλ. 22510 22211 ΓEΩPΓIKA MHX/TA ΣΩTHPAKHΣ Παπάδος Γέρας Tηλ. 22510 84400

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ AVANTI Όμιλος Χρηματοασφαλιστικών προϊόντων Παναγιώτης Λιόλιος Πλωμάρι Τηλ. 22520 33751 & 22520 33753 Κιν. 6944508686

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών Τηλ. & Φαξ: 22510 48604 KATEPNEΛHΣ ΛEYTEPHΣ KOMNHNOΣ OΔYΣΣEAΣ Μητροπόλεως 29, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 41120, 41912 Fax 22510 41411 MANΩΛAKEΛΛHΣ MIXAΛHΣ Hρ. Πολυτεχνείου 4, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40833, 41833 ΜΥΡΙΤΖΗΣ Π. ΙΑΤΡΕΛΛΗΣ Ι. Ο.Ε. Αρίονος 17, Μυτιλήνη Τηλ: 22510 27430 Fax: 22510 43185 ΠANΣEΛHNAΣ ΣTPATHΣ Αλκαίου 26, Μυτιλήνη Τηλ/Fax: 22510 28017 ΡΑΒΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. Bοστάνη 14, Τηλ. 22510 42028 KAΛΛIΠOΛITHΣ BAΣIΛHΣ Πέτρα Λέσβου Τηλ. 22530 42455 Κιν. 6934018535 Fax 2253042483 ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ ΡΑΝΙΑ Κομνηνάκη 7, Μυτιλήνη Τηλ. 2251040813 φαξ 2251037416

OIKONOMIKOI ΣYMBOYΛOI Π.MYPITZHΣ &ΣYNEPΓATEΣ Eρεσσού 5, Mυτιλήνη Tηλ. 22510 40377 BUSINET Μαλαματίνας Ηλίας, Χατζάρας Παναγιώτης Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40188 & 37214 www.businet.gr

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γεωργικές - περιβαλλοντικές μελέτες Καβέτσου 10 (2ος όροφος) Τηλ. 22510 37415 & 6937407221 e-mail: es-karag@otenet.gr

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παγανή Μυτιλήνης ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 60 ΙΠΠΟΥΣ

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΙΦΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Tηλ. 22510 41450, 41364, 26920 FAX: 22510 26910

TAXYMETAΦOPEΣ

Αεροπόρου Γιανναρέλλη 76 Τηλ. 22510 45144 & 42600 Κιν. 6932627300 Φαξ 22510 21666 www.elta-courier.gr

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΘΡΑΣ Πλυντήριο αυτοκινήτων Κάτω Χάλικας, έναντι Νέας Εισόδου Νοσοκομείου τηλ.: 22510 46236, κιν.: 6945885021

ENOIKIAΣEIΣ LESVOS CAR rentals Στρατής Λόγγιος Λουτρά Mυτιλήνη Τηλ. 22510 27825 Fax. 22510 44280 Kιν. 6932896712 www.lesvos-carrentals.com info@lesvos-carrentals.com GOLDEN SUN Ενοικιάσεις αυτοκινήτων Τζ. Αριστάρχου, έναντι Τουριστικής Αστυνομίας Τηλ. 22510 41779, 6977-616830 Δωρεάν παράδοση σε αεροδρόμιο & λιμάνι

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ FUN TOURS Γραφείο Γενικού Tουρισμού Π. Kουντουριώτη 87-89 Τηλ: 22510 40802 Kιν.: 6945344240 e-mail: funtours@otenet.gr www.funtours.gr MYTONIΣ Γραφείο Γενικού Tουρισμού Παναγιούδα, 81100 Τηλ: 22510 31777 Fax: 22510 37614 Kουντουριώτη 87 Τηλ: 22510 37500 Kιν.: 6942424121 OLIVEGROOVE Π. Kουντουριώτου 11 & Aργύρη Eφταλιώτη 3, Mυτιλήνη Τηλ: 22510 37533 -534 Fax: 22510 37535 e-mail: olivemjt@otenet.gr www.olive-groove.gr


26

ΤΡΙΤΗ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Υ Γ Ε Ι Α EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 Τηλ.: 22510 41210 Κιν.: 6932-703093 Κατσαβέλλης Ε. Ιωάννης

Αγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφος Τηλ. 22510 54568 Κιν. 6932-482412 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος Όρ. Tηλ. 22510 37192 Κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Γρηγοράκης Παναγιώτης Καβέτσου 36 Τηλ. 22510 42109 Κιν. 6932-251120 Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 Iατρείο: 22510 46002 Κιν.: 6932-906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5, (Ισόγειο) Iατρείο: 22510 47788 Κιν.: 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γιανναδάκης Εμμανουήλ Καβέτσου 5 - 1ος όροφος Ιατρείο: 22510 24846 Κιν: 6945682747 Μαυρογένης Νίκος Καβέτσου 10 - 4ος όροφος Ιατρείο: 22510 42290 Οικία: 22510 23403, 32677 Κιν.: 6944-516208 Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 Tηλ. 22510 42505 Kιν. 6932-303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) Tηλ. 22510 41125 Kιν. 6976-654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 Iατρείο: 22510 43874 Oικία. 22510 22589 Μακρή Στέλλα Καβέτσου 27 Τηλ. 22510 47448 Κιν. 6978-697793 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (γ´ όροφ.) Τηλ. 22510 41110 Κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 Tηλ. 22510 44010 Kιν. 6977-649458 Fax. 22510 44027

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Έλσα Χατζηκυριάκου - Γρηγοράκη Ιατρός - Ακτινολόγος Ναυμάχου Παπανικολή 17 Τηλ. 22510 47773, κιν.: 6932616601

Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 28222

Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α

Καλλονής τηλ. 6972-439364, 210 7676100

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI

Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. Τηλ. 22510 42101 Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (Στρατιωτικός Ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού Τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

ΚΑΛΛΟNH Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας Τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

Βιτούλιας Γεώργιος Καβέτσου & Ξενοφώντος Tηλ. 22510 44704 Κιν. 6977393637 Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου Τηλ. 22530 29233 (ιατρείο) Κιν. 6979-070772

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 Tηλ. 22510 43456, 6972122738 (Μόνο Απογεύματα)

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ

OΦΘAΛMIATPOI

Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος Τηλ. 22510 54038 6973-821145

Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον βιβλ. “Eιρμός”) Ιατρείο: 22510 42312 Οικ. 22510 41487 Κιν. 6944434811

ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΙ Τσουκαλάς Π. Θωμάς MD, PhD Χειρουργός - Ειδικός Μαστολόγος Δέχεται καθημερινά με ραντεβού: 10:00 - 13:00 και 17:00 - 20:00 στην «Ιατρική Διάγνωση Λέσβου», 2ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής τηλ. 22510 42101, κιν. 6976-116205

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI

Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10 Τηλ. 22510 44664 Κιν. 6944363959 Τουρβάς Θ. Γεώργιος Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καβέτσου 27, 3ος όροφος Δέχεται με ραντεβού Ιατρείο: 22510 23661 Κιν. 6932404602

ΠAIΔIATPOI

Γ.Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη Τηλ. 22510 25070 Κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Καμάτσου Π. Ευφροσύνη Η. Ηλίου 5, Πλατεία Κωνσταντινουπόλεως τηλ. 22510 20014, 6941-676971 Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος Τηλ. 22510 23818 Κιν. 6944-564159 Κυριακίδης Π. Στρατής Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 37477 Κιν. 6976980830

Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 Τηλ. 22510 40250 Τηλ. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) Tηλ. 22510 44020 Κιν. 6932204318 Fax. 22510 44027 Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 25338 Κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ. Θεοδοσίου - Πασχαλίδη Γ. Μαρία Καβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217, 6948-309834 Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. Τηλ. 22510 29342, 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 Τηλ. 22510 21275 Σκανέλης Π. Ευστράτιος Στρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 27702 6936-667657

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ Ψιάχου Ελένη Αιματολόγος - Ογκολόγος Δέχεται κατόπιν ραντεβού στην «Ιατρική Διάγνωση Λέσβου», 2ο χλμ. Μυτιλήνης -

Κ Α Ι

Θεσσαλονίκης Υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Πράσινου Λόφου 13 & Πολυτεχνείου, Ν. Ηράκλειο Αττικής Συνεργάζεται με όλα τα ταμεία Τηλ. 210 2833368, 6944141359

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 21030 Βογιατζή Μπέσσυ Ερεσού 2, Μυτιλήνη Tηλ. 22510 43033 Κιν. 6947422066 Βογιατζής Ιωάννης Καβέτσου 3, Tηλ. 22510 46868 Κιν. 6945-901518 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 Τηλ. 22510 44314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος Τηλ. 22510 45977 Κιν. 6977-881899

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ Μουτζούρη Κατερίνα Τηλ. 22530 61572 Κιν. 6936-960693

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ Αθηνών Σκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989 κιν. 6973-036163

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 Tηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 Tηλ. 22510 48105 Κιν. 6936406140 Κατανάκης Σ. Μιχαήλ Καβέτσου 24, 3ος Όρ. Tηλ. & Fax: 22510 40778 Κιν. 6932460966 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης-Ορέστης Καβέτσου 32 Iατρείο: 22510 43377 Kιν.: 6974117849

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 Τηλ. 22510 29996 Κιν. 6937293661

Πασχαλίδης Π. Γιάννης Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217 Κιν. 6944-586587

Χατζόγλου Ελένη Ερεσού 13 Τηλ. 22510 48986 Κιν. 6946684555

Ρουμελιώτης Δημήτρης Χειρουργός Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων- Παίδων Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής

Ανδριώτης Νικόλαος Καβέτσου 29 Μυτιλήνη Τηλ. 2251041696 Κιν. 6944304116

ΨYXIATPOI

Α Λ Λ Α ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Βερβέρη Μαρία Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

ΨYXOΛOΓOI Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού. Ζακύνθου 34 τηλ. 22510 43394 κιν. 6973-312860 Κιστάνη Σοφία Κλινική ψυχολόγος Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. Ιατ. 22510 41923 Κιν. 6937540523 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, 6970095950 (24 ώρες/24ωρο) Ταμτάμη Γιώτα Σύμβουλος Ψυχολόγος M.Sc. Θεοδώρου Αλκαίου 6 πλησίον Αγ.Ιωάννη Καλυβίτη τηλ.: 6945-199064

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη Tηλ. 22510 41868 Κιν. 6938802270 Χατζηδημητρίου Αντώνης Σμύρνης 7 (Υπεραστικά ΚΤΕΛ) Τηλ 2251037633 Κιν. 6945792823 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 Tηλ. 22510 29802, Κιν. 6932420297

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSC Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη Tηλ/Fax. 22510 21374 Κιν. 6955409874

Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη Tηλ./Fax. 22510 42011 Κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα Tηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Αλεξανδρή Μαρία Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, Τηλ. 22510 47714 Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45542

OΠTIKA Οπτικά Κάσδαγλη Ερμού 7 Τηλ. 22510 24400 Oπτικά Γιαλούρη Πλατεία Yπεραστικών KTEΛ, Τηλ. 22510 25985 Πουλέλλης Vision Αντωνίου Μαρία Γαβριέλα EYE COM Αερ. Γιανναρέλλη 11-13 Τηλ. 22510 44886 ΠΟΥΛΕΛΛΗΣ VISION Οπτικά Πουλέλλη Ερμού 50 Τηλ. 22510 28893

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΘΗΝΑ Kόρακας Γεώργιος* Συρακουσών 52, Λαμπρινή Τηλ. 210 2920064 Τηλ/Fax. 210 2133951 Kιν. 6932538488 Aναλαμβάνουμε τη μεταφορά προς την ιδιαίτερη πατρίδα * Καταγόμενος από τα Κεραμειά Λέσβου

MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική Αγ. Συμεών 4 Τηλ. 22510 42687 - 29504 Κιν. 6932486155 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: 22510 82808

O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΛΗΜΝΟΥ ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ FLOWER STUDIO Μαρουλάς 37 Μύρινα Τηλ. 22540 26141

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ - ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ MΠΟΥΛΟΥΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ Τηλ. 22540 23536, 23113

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ PETRIDES Travel Tourism & Car Rental Tηλ. 22540 22039, 22998

Φαξ 22540 22129 Κιν. 6947601516 e-mail: petrides@otenet.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ Ενοικιαζόμενα Δωμάτια ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254093329

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ CRYSTAL CLEAN Eθνικής Αντιστάσεως Σούμπρα Μύρινας Τηλ./Φαξ 22540 25830, 29576 Κιν. 6979357201

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΣΑ GYM Μύρινα, 22540 25938

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ ART COIFFURE Μύρινα, Τηλ. 22540 25990

ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΥIOI ΝIK. ΦΥΛΛΑΔΙΤΗ Γενικές Μεταφορές Ι.Μ.Ε Ε.Π.Ε Αποθήκη Λήμνου: Τηλ. 22540 23087, 25039 Αποθήκη Αθηνών: Τηλ. 210 3420506, 3420585, 3416595

...σημαίνει courier Μύρινα Λήμνου Τηλ. 22540 23429, 25140

ΦΑΓΗΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΓΛΑΡΟΣ Ψαροταβέρνα Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 22220 ΛΙΜΑΝΙ Ψητοπωλείο Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 23809 ΜΑΣΤΕΡ Εστιατόριο - Πιτσαρία Μύρινα τηλ. 22540 22828

ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ Εστιατόριο, Snack Bar ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254300948

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Εστιατόριο - Πιτσαρία Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ 22540 22540 Διανομή κατ’ οίκον

CENTRO Ψησταριά Άγ. Δημήτριος Τηλ. 22540 61993 Με κρέατα παραγωγής τους και διανομή κατ’ οίκον

ΖΕΦΥΡΟΣ Εστιατόριο - Catering Πλατύ, Τηλ 22540 22540 ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Café–Club Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ. 22540 24055

ΚΑΒΕΙΡΟ Tαβέρνα - Oυζερί Κοντοπούλι, Τηλ. 22540 41755

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε. Άγιος Δημήτριος Λήμνου Τηλ. 22540 92655, 22540 51656

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΤΖΑΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 25690, 25936 Fax: 2254025691


Ικανοποίηση απ’ το Οικονομικό Επιμελητήριο για το νέο πλαίσιο που κατοχυρώνει τους επαγγελματίες, αλλά και τους φορολογούμενους

Λογιστής - φοροτεχνικός με… πιστοποίηση της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ατοχυρώνεται και αναβαθμίζεται το επάγγελμα του λογιστή - φοροτεχνικού, που πλέον με το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο, θα εξασκείται μόνο από όσους έχουν τη σχετική πιστοποίηση. Οι οποίοι ουσιαστικά θα έχουν και την ευθύνη της «ειλικρινούς» φορολογικής δήλωσης των πελατών τους, αφού σε περίπτωση που εντοπιστούν να «υποθάλπουν» τη φοροδιαφυγή, απειλούνται με βαρύτατες κυρώσεις έως και με αφαίρεση της άδειάς τους, λόγω συνυπευθυνότητας. Με ανακοίνωσή του, το Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικού Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίηση της διοίκησής του για την υπογραφή από τον Υπουργό Οικονομικών, της από καιρό αναμενόμενης απόφασης για τον καθορισμό του περιεχομένου, των προϋποθέσεων και των κριτηρίων πιστοποίησης των λογιστών - φοροτεχνικών. Όπως τονίζει ο πρόεδρος του τμήματος, Παναγιώτης Μπαρούτης, με την απόφαση αυτή «ελπίζεται να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους και να διευκολυνθούν οι συναλλαγές με τις φορολογικές αρχές.».

Κ

Υπεύθυνοι… Ταυτόχρονα όμως, το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα και οι διατάξεις που περιλαμβάνει, εξασφαλίζουν αναμφισβήτητα την αναβάθμιση της επαγγελματικής υπόστασης

27

EI∆HΣEIΣ

TPITH 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

του κλάδου των οικονομικών επιστημόνων, αφού τους επιφορτίζουν με νέα καθήκοντα, που τους καθιστούν βασικούς υπεύθυνους απέναντι στην πολιτεία για την ορθή κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων των φορολογουμένων. Όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ε», ο γραμματέας του τμήματος, Λευτέρης Κατερνέλλης, «με το νέο θεσμικό καθεστώς, οι λογιστές - φοροτεχνικοί με πιστοποίηση, θα είναι υπόλογοι απέναντι στο κράτος, γιατί θα είναι συνυπεύθυνοι με τους φορολογούμενους, επιχειρήσεις και πολίτες. Σε περίπτωση δε που εντοπιστεί φοροδιαφυγή, προβλέπονται σοβαρές κυρώσεις, έως και αφαίρεση της άδειάς τους.». Σε επόμενη φάση, με το νέο πλαίσιο, αναμένεται να αποσυμφορηθούν και οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, αφού οι πιστοποιημένοι λογιστές - φοροτεχνικοί θα αναλαμβάνουν απέναντι στο κράτος, και την εκκαθάριση των δηλώσεων, που σημειωτέον σε επίπεδο χώρας, ο αριθμός τους αγγίζει τα 3,5 εκατομμύρια. Παρόλα αυτά τα «βάρη» που φαίνεται να επωμίζονται, οι λογιστές φοροτεχνικοί θεωρούν ότι η πιστοποίηση θα «διώξει» απ’ το χώρο όσους λειτουργούν προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στα οργανωμένα γραφεία. Κι αυτό γιατί πλέον οι φορολογούμενοι θα απευθύνονται αποκλειστικά σε πιστοποιημένους λογιστές - φοροτεχνικούς κι όχι σε όποιον ευκαιριακά συμπληρώνει το εισόδημά του, αναλαμβάνοντας φορολογικές δηλώσεις.

Μητρώο φοροτεχνικών Η πιστοποίηση, όπως ανακοίνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο, θα χορηγείται από πενταμελή επιτροπή της Κεντρικής Υπηρεσίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, σε φυσικά πρόσωπα κατόχους άδειας λογιστή - φοροτεχνικού καθώς και σε γραφεία παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών. Η επιτροπή θα χορηγεί την πιστοποίηση, αφού διαπιστώσει την ύπαρξη ορισμένων αντικειμενικών προϋποθέσεων. Σημειώνεται πως με την ίδια απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, Βαγγέλη Βενιζέλου, γίνεται περιληπτική αναφορά των ισχυουσών διατάξεων που καθορίζουν τις υποχρεώσεις των πιστοποιουμένων λογιστών - φοροτεχνικών και θεσμοθετείται η δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων λογιστών - φοροτεχνικών. Το μητρώο αυτό θα αναρτάται επικαιροποιημένο στην αρχή κάθε έτους στο διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ώστε να γίνονται γνωστοί οι πιστοποιημένοι λογιστές φοροτεχνικοί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και στους φορολογούμενους. Έτσι γίνεται ένα σημαντικό βήμα στην οριοθέτηση του κρίσιμου για την οικονομία, επαγγελματικού χώρου των λογιστών - φοροτεχνικών. Τα γραφεία που λειτουργούσαν στις 31 Δεκεμβρίου του 2010, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού, θεωρούνται ήδη πιστοποιημένα, και θα περιληφθούν στο Μητρώο που δημιουργείται.

Λύση για τη μεταφορά ζωοτροφών από Λήμνο ην παρέμβαση των λιμεναρχείων για την τήρηση των όσων είχαν συμφωνηθεί σχετικά με τη μεταφορά επικίνδυνων φορτίων από και προς τη Λήμνο, ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης, διαβεβαιώνοντας το Δήμαρχο Λήμνου, Αντώνη Χατζηδιαμαντή, ότι δεν θα παρουσιαστούν νέα προβλήματα και δεν θα παρατηρηθεί το φαινόμενο αποκλεισμού των φορτηγών για Λήμνο. Σε απάντηση σχετικού εγγράφου που είχε στείλει στο Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Δήμαρχος Λήμνου, ο κ. Χαλκιώτης αναφέρει ότι επικοινώνησε με τους λιμενάρχες Λήμνου και Καβάλας, ζητώντας τους, τα δύο λιμεναρχεία να συντονίζουν ώστε η μία από τις δύο θέσεις φορτηγού που εξυπηρετεί επικίνδυνα φορτία, να εξυπηρετεί τις ανάγκες της Λήμνου. Σχετικά με το θέμα της μεταφοράς των ζωοτροφών από το λιμάνι της Μύρινας και κυρίως του άχυρου, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ζήτησε από το οχηματαγωγό πλοίο «Αρχάγγελος», το οποίο εκτέλεσε δύο δρομολόγια, να φορτωθούν και να μεταφερθούν από τη Λήμνο, όλες οι συσσωρευμένες ποσότητες άχυρου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζεται σοβαρό πρόβλημα στη μεταφορά των ζωοτροφών, ιδίως τους θερινούς μήνες, καθώς στα πλοία προτιμούνταν από τις ναυτιλιακές εταιρείες, να φορτωθούν τα φορτηγά από Καβάλα για Μυτιλήνη χωρίς ν’ αφήνουν μια θέση για τα φορτηγά της Λήμνου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά προβλήματα. Ο Δήμαρχος Λήμνου είχε από τις 23 Ιουνίου, απευθύνει σχετική επιστολή στον κ. Δημήτρη Χαλκιώτη, ώστε να μεριμνήσει για να τηρούνται από πλευράς των ναυτιλιακών εταιρειών, τα προβλεπόμενα, καθώς τα συγκεκριμένα δρομολόγια είναι επιδοτούμενα και ανήκουν στα θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Τ

2.000 στρέμματα καμένης γης συνέχεια από ΣEΛ. 7

από την Πυροσβεστική, σε μια πραγματικά δύσκολη και πολύ μεγάλη φωτιά. Όμως πιστεύω ότι υπήρξαν καθυστερήσεις ανάμεσα στις πτήσεις των αεροσκαφών. Δηλαδή με το που ξέσπασε η φωτιά, αμέσως βρέθηκαν εκεί τα πετζετέλ τα οποία αφού έριξαν νερό, αποχώρησαν και χρειάστηκε να περάσει αρκετή ώρα μέχρι να γίνει παρέμβαση από τα καναντέρ. Πιστεύω ότι χρειάζεται το νησί, να ενισχύσει τα εναέρια μέσα του. Είμαστε ένα καταπράσινο νησί και, όπως φάνηκε φέτος το καλοκαίρι, ο κίνδυνος μεγάλης πυρκαγιάς είναι πάντοτε ορατός», τόνισε χαρακτηριστικά Ο ίδιος σχολίασε και την κατάσταση των αγροτικών δρόμων της περιοχής. «Είναι απαράδεκτη η εικόνα των δρόμων. Είναι ασυντήρητοι, γεμάτοι ρωγμές από τις βροχές του χειμώνα και σε πολλές περιπτώσεις απρο-

σπέλαστοι». Η καταστροφική φωτιά στη Νυφίδα και στην περιοχή «Γουρνέλλη» Βατερών, έκαψε μόνο εκτάσεις με πρίνους, βελανιδιές και ξηρά χόρτα, και όπως λένε οι κάτοικοι, σε λίγο καιρό στην καμένη έκταση, θ’ αρχίσει ξανά να φυτρώνει πράσινο. «Είναι πολύ μεγάλη η έκτασή της, ξεκινάει από τα τελευταία σπίτια της Νυφίδας και δημιουργώντας ένα “τρίγωνο”, πηγαίνει προς την περιοχή “Γέρου”, φθάνει στα “Τρία αυγά” και πλησιάζει και την περιοχή “Μπαμπακιές”. Για μας που ζούμε στην περιοχή και τη γνωρίζουμε με τα τοπωνύμιά της, είναι μια πολύ μεγάλη έκταση. Ευτυχώς ήμασταν τυχεροί, που δεν προκάλεσε καταστροφές σε σπίτια, καλλιέργειες κ.α.», τόνισε ο κ. Ρένος Στεφάνου, κάτοικος της περιοχής των Βατερών. Πελ.Γ.


28

XPONOΓPAΦHMA

TPITH 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

µέρα νύχτα w Στο «Congas» στο Μόλυβο, χτυπάει η καρδιά της διασκέδασης, με δυνατούς χορευτικούς ρυθμούς και άφθονα δροσερά κοκτέιλ δίπλα στη θάλασσα. w Στο «Παραδοσιακό» στην Πέτρα, θ’ απολαύσετε σε ένα παραδοσιακό περιβάλλον, καλομαγειρεμένες ντόπιες γεύσεις σε μεγάλη ποικιλία. w Ο Αντώνης Ρέμος αναμένεται ν’ ανεβάσει το θερμόμετρο της διασκέδασης αυτό το καλοκαίρι, την Τετάρτη 10 Αυγούστου στη μεγάλη συναυλία στο γήπεδο Μυτιλήνης. w Νόστιμα σάντουιτς, κρέπες, κρουασάν σερβίρει το «Tastefull» στην οδό Καβέτσου. w Βραδιά καραόκε έχει καθιερώσει κάθε Τετάρτη, το «Arena» στην παραλία των Βατερών. w Νόστιμη πίτσα σε διάφορες γεύσεις, θ’ απολαύσετε στο όμορφο περιβάλλον της «Roma Pizza» στο Μακρύ Γιαλό. w Καλομαγειρεμένα πιάτα ημέρας σερβίρει εδώ και πολλά χρόνια, το εστιατόριο «Αβέρωφ» στην προκυμαία, που διατηρεί αναλλοίωτη την ποιότητά του.

Το Δαμάντρι, «κοινό Ιερό» της περιοχής Πολιχνίτου ο μοναστήρι της Κοίμησης της Παναγίας στο Δαμάντρι, αποτελεί έναν κατανυκτικό χώρο προσευχής για τους κατοίκους όλων των χωριών της περιοχής Πολιχνίτου. Χωρίς να μπαίνουμε στη λογική της χωροταξικής κατανομής των τόπων προσευχής στις διάφορες ενορίες, με τον όρο «κοινό ιερό», εννοούμε την αίσθηση του «δικού μας» χώρου ξεχωριστά -αλλά και συνολικά- για τους πιστούς και των έξι ενοριών της περιοχής (δυο του Πολιχνίτου, και από μιας για τη Σκάλα, το Λισβόρι, τα Βασιλικά και τη Βρίσα) Την αίσθηση του οικείου

Τ

και του «δικού μας», δίνει καταρχήν, η ευκολία στην πρόσβαση. Το μοναστήρι βρίσκεται σε ίση σχεδόν απόσταση από Πολιχνίτο, Λισβόρι και Βασιλικά. Και οι κάτοικοι όμως της Βρίσας, είχαν τα περασμένα χρόνια της πε-

ζοπορικής και «ημιονικής» μετακίνησης, τη δυνατότητα της απ’ ευθείας πρόσβασης σ’ αυτό μέσα απ’ την κοιλάδα της Λαγκάδας. Ένας δεύτερος παράγοντας που ισχυροποιεί την οικειότητα αυτή, είναι τα πρόσωπα τα οποία υπηρέτησαν και υπηρετούν από διάφορα πόστα το μοναστήρι. Ο σημερινός ηγούμενος αρχιμανδρίτης Μιχαήλ Τυροπώλης έχει καταφέρει να αποσπάσει το σεβασμό και την εκτίμηση των κατοίκων όλης της

περιοχής με τις ψυχικές αρετές που διαθέτει, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν η εργατικότητα και η ταπεινοφροσύνη. Αλλά και παλιότερα υπηρέτησαν στο μοναστήρι, ιερωμένοι που είχαν αποσπάσει την αποδοχή και το σεβασμό των κατοίκων της περιοχής, όπως ο μακαριστός λευίτης παπά Λεβέντης, την εντιμότητα, την πνευματικότητα, τον αλτρουισμό και την αφιλοκέρδεια του οποίου θυμούνται οι μεγαλύτεροι και για τον οποίο υπάρχουν καταγεγραμμένες μαρτυρίες της, κατά τους απλούς πιστούς, «αγιότητάς» του. Εξάλλου και στην πολύ μεγάλη αγροτική περιουσία που είχε το μοναστήρι -και που τώρα, την εποχή της γενικής αμφισβήτησης, «ευτυχώς ανήκει στη Μητρόπολη», όπως αναφέρει ο ηγούμενος- υπηρέτησαν άτομα απ’ όλα τα χωριά.

Για να μεγαλώσει άποτε ήταν ένα μιΚοικογένεια κρό αγοράκι με την του. Το μεσημέρι, ο μπαμπάς του παιδιού, του έφτιαξε αυγά. Το παιδάκι όμως, δεν τα ήθελε και του λέει ο πατέρας του: - Φάε το αυγουλάκι σου παιδί μου, να μεγαλώσεις. - Δεν θέλω. - Φάε το αυγό σου παιδί μου, να γίνεις δυνατός. - Δεν θέλω, απαντάει πάλι το παιδί. - Φάε το αυγουλάκι σου παιδί μου, να μεγαλώσει το πουλάκι σου. Και τότε ακούγοντας το αυτό, πετάγεται η μαμά από την κουζίνα και λέει: - Θανάση, φάε εσύ το αυγό, στο παιδί θα φτιάξω μπιφτέκια.

J

συνέχεια στη ΣEΛ. 21

22510 44242

Εμπρός 3380  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you