Page 1

Συνταγογράφηση με ηλεκτρονικούς υπολογιστές ξεκίνησε από χθες, δοκιμαστικά

Πρωτοπόρα μέθοδος από τη Μυτιλήνη

λίδες

Σε

10

MIKPEΣ

AΓΓEΛIEΣ ΣEΛ. 6

& OΔHΓOΣ

AΓOPAΣ

ΠEMΠTH 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

ΣEΛ. 11-18 25-26

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY www.emprosnet.gr

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3174

TIMH €1,3

Μετά τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Λήμνου, με την υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, και την υφυπουργό Έφη Χριστοφιλοπούλου, θα εγκαινιάσει το σχολικό συγκρότημα στο Μούδρο

Ο πρωθυπουργός πάει Μύρινα!

ΣABBATOKYPIAKO

Τις αυριανές εκδηλώσεις τις 98ης επετείου απελευθέρωσης της Λήμνου θα τιμήσει με την παρουσία του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Είναι η πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού στη Λήμνο για τα ελευθέρια του νησιού, επίσκεψη που αποφασίστηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και ήδη από χθες υπήρξε ιδιαίτερη κινητικότητα στο νησί. ΣEΛ. 6

Σ ΚΕΛΟ

» ΦΑ10 ΜΕ ΤΟ «ΕΜΠΡΟΣ

ΕΣ 20 ΕΚΛΟΓ

Α’: Δ ς ο ρ έ Μ

Εκλογ ς έ κ ι ημοτ

ές

Πώς θα ψηφίσουμε στους δήμους Λέσβου και Λήμνου, πόσους θα εκλέξουμε ανά περιοχή

Η κάλπη θέλει… «φίρμες» ΣEΛ. 10, 19

Στον «αέρα» και πάλι το πρόγραμμα αποασυλοποίησης, αφού το υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμη ανανεώσει τις συμβάσεις των υπαλλήλων

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι ΣEΛ. 6

Μείον 15,12% οι αφίξεις τουριστών το Σεπτέμβριο στη Λέσβο

Ζημιά εννιά εκατομμυρίων ευρώ!

Με την εμπειρία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και 11 νέα μέλη, ολοκληρώθηκε το 9ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γεωπάρκων

Η Ευρώπη των… 42 Γεωπάρκων Με 350 συμμετοχές από 41 χώρες όλου του κόσμου, ολοκληρώθηκαν προχθές Τρίτη οι εργασίες του 9ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, έχοντας στρέψει στη Λέσβο το παγκόσμιο ενδιαφέρον του τομέα της ανάδειξης και αξιοποίησης φυσικών μνημείων και της ανάπτυξης του ποιοτικού τουρισμού. Μια διοργάνωση που είχε, εκτός άλλων, ως αποτέλεσμα την ένταξη 11 νέων μελών στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, ανάμεσα σε αυτά και η περιοχή του Βίκου Αώου, αλλά και τη γνωριμία των συνέδρων με ολόκληρο το νησί της Λέσβου.

ΣEΛ. 20 ΣEΛ. 5


2

ΠEMΠTH 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Έχουν φίλους

HMEPOλόγιο

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Συνολικά 279 φίλους συγκέντρωσε, από την προηγούμενη Παρασκευή που δημιουργήθηκε, ο λογαριασμός της περιφερειακής κίνησης «Οικολογικός Άνεμος» στο γνωστό Facebook. Δε γνωρίζουμε αν όλοι αυτοί είναι και… ψηφοφόροι, αλλά, όπως και να το κάνουμε, όλο αυτό το ενδιαφέρον είναι πολύ θετικό. Β.Χρ.

Αεράκι… καταλήψεων Όπως κάθε χρόνο, όλα τα τελευταία χρόνια «ποδαρικό» τον Οκτώβριο στα γυμνάσια και στα λύκεια κάνει το γνωστό «αεράκι» των καταλήψεων. Φέτος ανέκυψε μέσω Facebook και πολιόρκησε τους εφηβικούς υπολογιστές με το ζήτημα του αριθμού των αδικαιολόγητων απουσιών. Τελικά, όμως, τουλάχιστον στη Λέσβο, δεν ευδοκίμησε, αν και υπάρχουν σοβαρά θέματα, που φαίνεται να μην έχουν ακόμη απασχολήσει τις μαθητικές κοινότητες. ΜΑΡ.ΠΛ.

Αύριο η δίκη για τα «Αιολικά Νέα»

Απόσπασμα της εφημερίδας «Εμπρός», του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου 1933. Προειδοποίηση διαγραφής από το Κ.Κ.Ε. τού Ιασ. Καμπανέλλη, για μη σωστή εκτέλεση των κομματικών καθηκόντων του.

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Tα ∆ηκτικά ΠΕΜΠΤΗ ΝΕΑ ΣΕΛΗΝΗ Aνατ. 06.26 ∆ύσ. 18.00

7 Σεργίου και Βάκχου μαρτ. Πολυχρονίου ιερομάρτυρος

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Τα «καλώς»… Δύο πολύ μεγάλα και σημαντικά Συνέδρια μόλις ολοκληρώθηκαν στην πόλη μας, έχοντας φέρει εκατοντάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο σε γνωριμία με τη φύση, την κουλτούρα και τα προϊόντα της Λέσβου. Οι σύνεδροι της Αναλυτικής Χημείας έφυγαν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, με τις καλύτερες εντυπώσεις και παίρνοντας μαζί τους τοπικά προϊόντα. Το ίδιο ισχύει και για τους εκπροσώπους των γεωπάρκων και των υπόλοιπων επιστημόνων που συμμετείχαν στο 9ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γεωπάρκων.

… και τα «κακώς» κείμενα Ωστόσο, όπως μάθαμε, κατά την ξενάγησή τους οι σύνεδροι είχαν την «ευκαιρία» να γνωρίσουν και τις κακές όψεις του… νομίσματος του νησιού, τη γνωστή «μιζέρια» και «κακή συμπεριφορά» ορισμένων, που φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνονται ότι κάνουν κακό στον τόπο μας, αλλά και στον ίδιο τους τον εαυτό! Δε γνωρίζουμε τι ακριβώς είδαν ή άκουσαν οι συγκεκριμένοι επισκέπτες, αλλά δεν είναι και δύσκολο να φανταστούμε διάφορα. Δυστυχώς, πάντα υπάρχουν και στάσεις ή συμπεριφορές που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην ανάδειξη, όχι απλά μιας τέτοιας προσπάθειας, αλλά και του ίδιου του νησιού. Β.Χρ.

Αύριο Παρασκευή δικάζεται από το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης η υπόθεση των αποζημιώσεων των εργαζομένων της εφημερίδας «Αιολικά Νέα», μια δυσάρεστη υπόθεση για τον κλάδο των Μ.Μ.Ε. της Λέσβου. Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε. της Λέσβου (ΣΕΜΜΕΛ) ζητάει την επιδίκαση και την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους 16 απολυμένους της εφημερίδας - που ακόμη δεν έχουν εισπράξει όσα νόμιμα δικαιούνται -, καλώντας κάθε φορέα και όλο το λαό της Λέσβου να κάνει το ίδιο. Β.Χρ.

Ευρύ πρόγραμμα επισκέψεων Το Κάστρο της Μυτιλήνης, τη Μόρια και τη Θερμή επισκέφτηκαν χθες οι οκτώ σπουδαστές από την Ολλανδία που βρίσκονται εδώ και λίγες μέρες στη Λέσβο και ο καθηγητής που τους συνοδεύει. Μετά από αυτό το… άκρως πολιτιστικό πρόγραμμα, μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Σίγρι. Αν μη τι άλλο, θα φύγουν έχοντας μάθει πολλά από το νησί. Β.Χρ.

Προσοχή στην τυποποίηση Το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού και η ανάγκη διαφοροποίησης για τα μικρά καταστήματα έχουν οδηγήσει πολλές τοπικές επιχειρήσεις να τοποθετήσουν τα προϊόντα τους στις προθήκες αρκετών καταστημάτων. Σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για προϊόντα πραγματικά «διαμάντια», αρκεί να γνωρίζει κανείς να τα γευτεί. Αλλά δε λείπουν τα λάθη στην τυποποίηση. Έτσι, για παράδειγμα, υπάρχει φέτα τοπικής παραγωγής που πουλιέται σε κλειστή συσκευασία χωρίς σταθερό βάρος, οπότε ο πωλητής πρέπει να τη ζυγίζει (μαζί με τη συσκευασία και την άλμη) κάθε φορά. Σε άλλες περιπτώσεις έχουμε δει λάδια και τυριά να πωλούνται σε εντελώς αντιλειτουργικές και πρόχειρες συσκευασίες. Η συσκευασία ενός προϊόντος είναι κεφαλαιώδες ζήτημα, που δε χωράει ερασιτεχνισμούς. Διότι στις μέρες μας ο καταναλωτής μια φορά θα κάνει λάθος, αλλά δεύτερη φορά δεν πρόκειται να ψωνίσει το ίδιο προϊόν. Ν.Μ.

Ενδιαφέρουσες συνομιλίες Συζητήσεις για την ανάπτυξη συνεργασιών έχουν η ΝΕΛ και η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων. Ελπίζουμε σύντομα να δούμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Είναι προς το συμφέρον της οικονομίας της Λέσβου η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ της Ναυτιλιακής και των τοπικών επιχειρήσεων. Ν.Μ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΠEΛΛH ΓIAKOYMH NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΠΥΡΙ∆ΑΚΗ (ΛΗΜΝOΣ) TAΞIAPXOYΛA ΛA∆A (AΘΗΝΑ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ

ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗ ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΘΗΝΑΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ: ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΓΕΙΡΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO : MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΛΛΗ ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.


3

ΠEMΠTH 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Λαξευτής Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΥΡΙΚΟΣ ΕΡΓΑΣ*

Κύπρος, μα τι να ξεχάσω; ταν έφτασα στην Κύπρο δεν είχα κλείσει ακόμα τα 18. Ήξερα μόνο πως πρωτεύουσα ήταν η Λευκωσία, ούτε καν τα ονόματα των κυριότερων πόλεων. Ήξερα επίσης πως η Λευκωσία ήταν μια πόλη χωρισμένη στα δύο, κάποια Πράσινη Γραμμή περνούσε από πάνω της, την έκοβε και το ένα κομμάτι το έδινε στους Έλληνες, το άλλο στους Τούρκους. Ανυπομονούσα να δω την Πράσινη Γραμμή, με τι μπογιά είναι χρωματισμένη, αν είναι καμπύλη ή περνάει ολόισια, συνεχιζόμενη πάνω από τα χτίρια και τους τοίχους, από άκρη σε άκρη, μεγάλο, παράξενο κατόρθωμα. Είχα επίσης στο νου μου μια αφίσα-λογότυπο, κρεμασμένη εδώ και εκεί, την είχα δει πολλές φορές από μικρός. Η αφίσα απεικόνιζε το περίγραμμα της Κύπρου με την μύτη του νησιού, τις περιοχές δηλαδή του Βορρά βαμμένες με κόκκινο, σαν πληγή που αιμορραγούσε, το αίμα κύλαγε μέχρι εκεί που θα έπρεπε να είναι η θάλασσα. Πάνω από το αιματοβαμμένο σκηνικό έγραφε, ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Για μένα, αυτό το «δεν ξεχνώ» μιλούσε ξεκάθαρα. Είχα μεγαλώσει στην Κάλυμνο, δέκα λεπτά με το καΐκι μακριά από τις ακτές της «πολυμίσητης» Τουρκίας. Όπως και για όλα τα παιδιά του τόπου μου, οι Τούρκοι ήταν οι κατ’ εξοχήν βάρβαροι. Οι κατ’ εξοχήν αδιόρθωτοι, αμετάλλαχτοι, αμετανόητοι αιώνιοι εχθροί μας. Μου το είχαν μάθει στο σχολείο, μου το έλεγαν στο κατηχητικό, μου το έλεγαν στο σπίτι, «να βαστώ και ένα ραβδί στο χέρι» όταν κάνω «Τούρκο φίλο». Το νόημα λοιπόν της αφίσας με την αιματοβαμμένη Κύπρο ήταν απλό, ήξερα τι δεν πρέπει να ξεχάσω. Κάτι είχα ακουστά για το ‘74, οι Τούρκοι έκαναν εισβολή, αυτό δεν έπρεπε να ξεχάσω, πως η Κύπρος είναι ελληνική και οι Τούρκοι, βάρβαροι εισβολείς. Ζώντας στην Κύπρο έμαθα τα ονόματα που μου έδιναν. Βασικά εγώ θεωρούσα τον εαυτό μου Έλληνα. Τότε αυτό με γέμιζε περηφάνια. Οι Κύπριοι συμφοιτητές μου με έλεγαν «Ελλαδίτη». Έτσι και εγώ συστηνόμουν πριν καταλάβω πως το «Καλύμνιος» ήταν τελικά πιο ανώδυνο. Καταλάβαινα πως μερικοί από τους συμφοιτητές μου δεν με έλεγαν «Έλληνα» καθώς αυτό θα εξαιρούσε τους ίδιους από κάποια «ελληνικότητα». Άλλοι με έλεγαν «Ελλαδίτη» ή «Έλληνα» γιατί, όπως γρήγορα μου εξήγησαν, ήθελαν να τονίσουν πως οι ίδιοι, διαχωρίζονται, είναι Κύπριοι. Οι περισσότεροι όμως με αποκαλούσαν «Καλαμαρά» και ξεμπερδεύαμε. Το ένιωθα κάπως υποτιμητικό αυτό, με ενοχλούσε. Οι φίλοι μου από την Ελλάδα έλεγαν να μη με ενοχλεί: ετυμολογικά «καλαμαράς» είναι ο μορφωμένος, ο λόγιος, οπότε οι Κύπριοι μας αποκαλούν έτσι, μα στην ουσία βγάζουν τα κόμπλεξ τους. Δείχνουν δηλαδή πως καταλαβαίνουν την ανωτερότητά μας ακόμα και όταν προσπαθούν να μας υποτιμήσουν. Οι λέξεις «Ελληνοκύπριος», «Τουρκοκύπριος», ακόμα και το «Κύπριος», είχαν άλλα νοήματα, τα οποία άργησα να καταλάβω. Συνήθως τις λέξεις αυτές τις απέφευγα, καθώς, όποτε τις άκουγα, ήξερα πως θα ακολουθήσει πολιτική συζήτηση την οποία λίγο καταλάβαινα και πολύ λιγότερο είχα όρεξη να καταλάβω. Είχα συνδέσει κάθε πολιτική συζήτηση με την ματαιότητα τέτοιων πραγμάτων πίσω στην Ελλάδα. Τι να συζητήσει κανείς; Πολιτική ίσον ψέμα, μήπως εδώ αλλάζουν τα πράγματα; Γιατί να ασχοληθώ; Η αντίληψη που είχα για την Κύπρο, η ταυτότητά μου στην Κύπρο και η ταυτότητα που πήρα μαζί μου φεύγοντας, αυτό που ήμουν όταν πήγα και αυτό που έγινα μετά από τέσσερα χρόνια σπουδών, όλα άλλαξαν. Σκέφτομαι για το νόημα που είχαν για μένα οι λέξεις, «Έλληνας, Τούρκος, Κύπριος, Καλαμαράς, Τουρκοκύπριος, Ελληνοκύπριος, ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» και πιάνω τον εαυτό μου να γελάει αλλά και να τρομάζει με το μέγεθος της άγνοιας και της αφέλειας που έχουμε εδώ στην Ελλάδα για εκείνον τον τόπο που λέγεται Κύπρος και για εκείνον τον λαό που λέγεται... πώς λέγεται; Σκέφτομαι πως οι συμπατριώτες μου ακόμα, όταν τέλος πάντων το θυμηθούν, ζυγίζουν τα πράγματα της Κύπρου με τον ίδιο τρόπο και την ίδια ένδεια ουσίας με αυτήν που ξεκίνησα εγώ να πάω για σπουδές. Με αυτά τα «εφόδια» οι περισσότεροι συμπατριώτες μου, ελαφρά τη καρδία, σαν δεκαοχτάχρονα, θέλουν να έχουν αξίωση γνώμης στα πολιτικά πράγματα της Κύπρου. Η γνώμη τους βέβαια θα είναι: δεν ξεχνώ την εισβολή, οι Τούρκοι είναι βάρβαροι, η Κύπρος είναι ελληνική, όλα τα τετριμμένα, όλα τα ανόητα, όλα τα επικίνδυνα. Αντίθετα με εμένα που είχα την τύχη και την ευκαιρία, οι συμπατριώτες μου δεν θα μάθουν ποτέ περισσότερα. Δεν θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την Κύπρο, να περπατήσουν την Λευκωσία και την Λευκοσσά. Αυτά που ξέρουν, τους αρκούν, έχουν τα δικά τους προβλήματα. Αυτά που έμαθαν στο σχολείο, στο κατηχητικό, στο σπίτι, έχουν γίνει η εσώτατη ταυτότητά τους που τους καλύπτει. Μου λένε και εκείνοι, σαν υπνωτισμένοι, «δεν ξεχνώ»... μα εγώ αναρωτιέμαι τι να ξεχάσουν από αυτά που ποτέ δεν γνώρισαν.

Ό

Χωρίς λόγια…

402 ή 158 maximum!!!

Πήγε το μυαλό τους αλλού…

Όποιος μελετήσει τον «Καλλικράτη» θα διαπιστώσει πως ένας πλήρης δημοτικός συνδυασμός για τη Λέσβο όπου θα μετέχει ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός υποψήφιων συμβούλων για τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες, απαιτεί 402 άτομα. Αντίστοιχα για το δήμο Λήμνου, απαιτούνται 158 υποψήφιοι για τη συγκρότηση ενός πλήρους συνδυασμού. Μακάρι να διαψευστούμε, αλλά δύσκολα, και στα δύο νησιά, θα υπάρξουν συνδυασμοί που θα μπορέσουν να «χωρέσουν» τέτοιο πλήθος υποψηφίων. ΜΑΡ.ΠΛ.

Η έναρξη - έστω και δοκιμαστικά - του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τη Μυτιλήνη έκανε πολλούς να σκεφτούν ότι ίσως η επιλογή είχε να κάνει και με υποθέσεις παράνομων συνταγογραφήσεων που έχουν εντοπιστεί στο παρελθόν στην ύπαιθρο της Λέσβου και έχουν φθάσει μέχρι τη Δικαιοσύνη. Ο διοικητής του ΟΑΕΕ, κ. Βουδούρης, όμως, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου έσπευσε να διευκρινίσει ότι η έναρξη του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τη Μυτιλήνη δε σχετίζεται με κάτι τέτοιο, αλλά επιλέχθηκε κυρίως για γεωγραφικούς λόγους. Πελ.Γ.

Δυσκολότερο το 2011

Πρότυπο οι φαρμακοποιοί στη Λέσβο

Το 2011 θα είναι ακόμη πιο δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό της Λέσβου. Αυτό εκτιμά ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, Αχιλλέας Σούγιουλτζης. Η εκτίμηση βασίζεται σε δύο στοιχεία: Τα πρώτο είναι ότι η tour operators έχουν κάνει λιγότερες κρατήσεις θέσεων για την καινούργια χρονιά. Το δεύτερο είναι ότι σταματούν τη συνεργασία τους με τη Λέσβο τουριστικά γραφεία από σημαντικές αγορές. Υπάρχει χρόνος τα αρνητικά δεδομένα να αναστραφούν, αλλά χρειάζεται συγκεκριμένη και ουσιαστική δουλειά, η οποία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και όχι όταν θα έχουμε τετελεσμένα γεγονότα. Ν.Μ.

Ως σύλλογος-πρότυπο αναμένεται να βραβευτεί ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου, σε συνέδριο που οργανώνει σύντομα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στη Θεσσαλονίκη, για τη φιλικότητά του στις νέες τεχνολογίες. Αυτό αποκάλυψε, χθες, ο διοικητής του ΟΑΕΕ, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακείων σε όλο το νησί έχει ήδη ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 87 φαρμακεία στο νησί, μόνο τα τέσσερα δεν έχουν υπολογιστές, ενώ την ίδια ώρα στην υπόλοιπη Ελλάδα, από τα 11.000 φαρμακεία, μόνο τα 7.000 διαθέτουν. Πελ.Γ.

Κύριε ∆ιευθυντά

Παλιός γνώριμος της Λέσβου είναι ο διοικητής του ΟΑΕΕ, Άρης Βουδούρης, ο οποίος είχε έρθει και άλλες φορές στο νησί, με την ιδιότητα όμως του διοικητή του ΤΣΑΥ, τότε που βρισκόταν σε εξέλιξη κινητικότητα για την αξιοποίηση του περίφημου «Σάρλιτζα» στη Λουτρόπολη Θερμής. Από τότε μέχρι σήμερα, βέβαια, τίποτα δεν έχει αλλάξει, αφού το «Σάρλιτζα» παραμένει στην ίδια ακριβώς κατάσταση. Βέβαια, ο κ. Βουδούρης σχολίασε χθες στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου ότι διατέθηκαν τότε 200.000 ευρώ για τις αρχαιολογικές ανασκαφές που έγιναν στο χώρο και κανείς δεν ευχαρίστησε το ΤΣΑΥ που διέθεσε αυτό το ποσό. Είναι που λένε, «εμ μας χρωστούσαν, εμ μας πήραν και το βόδι»… Σ.ΜΠΑ

Παλιός γνώριμος Δεν το πιστεύω, αν και το πληροφορήθηκα από αξιόπιστη πηγή. Αληθεύει ότι στις δημοτικές εκλογές στη Λέσβο θα έχουμε συγγενείς, ακόμα και αδέλφια, σε διαφορετικά ψηφοδέλτια; Διαπορών Μυτιληνιός

Θα το εφαρμόσουν; Μεγάλη συμμετοχή είχε χθες στο Επιμελητήριο η ενημέρωση των γιατρών και των φαρμακοποιών για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Παρά το γεγονός ότι η εκδήλωση είχε οργανωθεί στις 4 το απόγευμα, η αίθουσα του Επιμελητήριου γέμισε μέσα σε λίγα λεπτά. Άραγε η εφαρμογή του προγράμματος θα έχει ανάλογη συμμετοχή; Πελ.Γ.

* Ο Γιώργος Τυρίκος Εργάς είναι φιλόλογος με DEA στη Συγκριτική Λογοτεχνία, υποψήφιος διδάκτορας Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


EI∆HΣEIΣ

4 Λίγα απ’ όλα

Σταράτες κουβέντες Γράφει ο ΣTPATHΣ ∆EΛOΓKOΣ

Υπογεννητικότητα και εξωσωματική ίμαστε ένας λαός με γηρασμένο πληθυσμό. Eχρόνια Τα νέα ζευγάρια παντρεύονται στα 30 τους και δυσκολεύονται να κάνουν παιδιά. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 300.000 υπογόνιμα ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδιά με τη βοήθεια της ιατρικής επιστήμης. Ένας από τους βασικούς λόγους της υπογονιμότητας είναι οι πολλές αμβλώσεις πριν το γάμο και η προσπάθεια των νέων ζευγαριών που συζούν αν αποφύγουν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Τα δέκα τελευταία χρόνια γεννήθηκαν στην Ελλάδα 40.000 παιδιά. Κάθε χρόνο γίνονται στην Ελλάδα 15.000 εξωσωματικές, από τις οποίες γεννιούνται 40.000 παιδιά.

Υπογεννητικότητα και εξωσωματική (2) Τι είναι η εξωσωματική; Επειδή πολλές γυναίκες και πολλοί άνδρες, για χίλιους λόγους, δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν φυσιολογικά, παίρνουν το σπέρμα του άνδρα και το ωάριο της γυναίκας, τα γονιμοποιούν στο εργαστήριο και τον κατάλληλο καιρό τα εναποθέτουν στη μήτρα της γυναίκας, η οποία αρχίζει να το κυοφορεί. Δεν πετυχαίνουν όλες οι εξωσωματικές. Είναι αποδεδειγμένο ότι με την εξωσωματική γεννιούνται περισσότερα από ένα παιδιά, διότι γονιμοποιούν περισσότερα από ένα ωάρια για περισσότερη σιγουριά... Το κόστος της εξωσωματικής κυμαίνεται από 1.000 έως 3.500 ευρώ. Ο νόμος προβλέπει αποζημίωση στις δωρήτριες ωαρίων έως 1.400.

Βουλή των Ελλήνων και τα προνόμια Εν όψει της κατάρτισης του νέου μισθολογίου των δημόσιων υπαλλήλων, θα σας δώσω σήμερα ορισμένα στοιχεία για να μπορείτε να κάνετε τις συγκρίσεις σας. Βουλευτές: Οι Έλληνες βουλευτές συνταξιοδοτούνται μετά τα τέσσερα χρόνια θητείας στη Βουλή και 55 έτη ηλικίας. Όσοι βουλευτές είναι άνω των 65 ετών λαμβάνουν ταυτόχρονα βουλευτική σύνταξη και βουλευτική αποζημίωση. Επίσης μπορούν να λαμβάνουν και τη σύνταξη του επαγγέλματός τους και τη σύνταξη του νομάρχη ή δημάρχου εφόσον θήτευσαν σ’ αυτά τα αξιώματα! Όλα δικά μας δηλαδή! Φέτος η μηνιαία αποζημίωση των βουλευτών ανέρχεται στο ποσό των 1.000 ευρώ συν 246 ευρώ ανά συνεδρίαση των επιτροπών.

Βουλή των Ελλήνων και τα προνόμια (2) Το 50% της βουλευτικής αποζημίωσης δε φορολογείται σχεδόν. Κάθε βουλευτής δικαιούται ένα κινητό τηλέφωνο (μέχρι 200 ευρώ μηνιαίως), οκτώ σταθερές γραμμές τηλεφώνου (μέχρι 12.000 ευρώ), ατέλεια συνδιαλέξεων, ένα πολυτελές αυτοκίνητο μετά του οδηγού, δωρεάν διαμονή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας (70 ευρώ ημερησίως), γραφείο εκτός Βουλής και γραφική ύλη, ταχυδρομική ατέλεια, ατέλεια στις μετακινήσεις με λεωφορεία, σιδηροδρόμους και καράβια, καθώς και 52 αεροπορικά εισιτήρια μετ’ επιστροφής στο νομό του εφόσον απέχει πάνω από 200 χιλιόμετρα. Την άλλη Πέμπτη η συνέχεια.

Θέλει να ευχαριστήσει Ο Γιώργος Μπάνης του Αργυρίου, κάτοικος Παπάδου, θέλει να ευχαριστήσει δημόσια το νευροχειρουργό κ. Ευάγγελο Κεχαγιά, ο οποίος τον χειρούργησε λίαν επιτυχώς στον αυχένα, στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Ο κ. Κεχαγιάς, πέραν της άρτιας επιστημονικής του κατάρτισης, τιμά τον όρκο του Ιπποκράτη και είναι κι ένας καλός άνθρωπος, συμπαραστάτης των αδυνάτων. Παράλληλα, ευχαριστεί του Γεραγώτες γιατρούς κυρίους Μάκη Αξιώτη και Βαγγέλη Δούκα για το ενδιαφέρον και τη συμπαράσταση.

Του έκανε εντύπωση και του άρεσε Πρόκειται για τον Κινέζο πρωθυπουργό κ. Wen Jiabao, που επισκέφτηκε πρόσφατα τη χώρα μας κατόπιν προσκλήσεως του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου. Στο γεύμα που του παρέθεσε ο πρωθυπουργός, ο Κινέζος επίσημος δοκίμασε λάδι με ψημένο ψωμί. «Πρώτη φορά γεύτηκα λάδι και μου άρεσε πολύ», απεφάνθη. Έχω γράψει επανειλημμένως από αυτήν εδώ τη στήλη ότι όταν μάθουν να τρων λάδι οι Κινέζοι, τότε δε θα φτάσει όλο το λάδι της Μεσογείου.

Μπάμιες και ρυτίδες Οι γνωστές μπάμιες έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες, αλλά εξαφανίζουν και τις ρυτίδες από το πρόσωπο. Κόβουμε την μπάμια οριζόντια, προσθέτουμε λίγες σταγόνες λεμόνι και κάνουμε ελαφρές μαλάξεις πάνω στις ρυτίδες. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Βροχόμετρο Από την πρώτη τρέχοντος μηνός ενεργοποίησα το βροχόμετρο, που χρόνια τώρα έχω εγκαταστήσει στην αυλή του σπιτιού μου, και θα σας ενημερώνω για το ύψος των βροχοπτώσεων.

Αλλαγές σε Εφορίες - ΣΔΟΕ Θα κλείσουν σε όλη την Ελλάδα 70 Εφορίες με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και θα περιοριστούν οι εφοριακοί. Θα μετακινηθούν πανελλαδικά από το ΣΔΟΕ 300 υπάλληλοι. Δεν επιτρέπεται να παραμένουν στο ίδιο ΣΔΟΕ υπάλληλοι για 10 - 15 χρόνια, δήλωσε ο κ. Καπελάρης, ειδικός γραμματέας του Σώματος. Γνωστοί οι λόγοι! Απιδιάς Λάκκος 5-10-2010

ΠEMΠTH 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Με επιτυχία έληξε το Διεθνές Συνέδριο Αναλυτικής Χημείας στη Μυτιλήνη

Φιλοξενήσαμε 286 επιστήμονες λοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου «Μέρες Αναλυτικής Χημείας στο Αιγαίο» («Aegean Analytical Chemistry Days»), που διοργάνωσαν στη Μυτιλήνη το Τμήμα Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Περιφερειακό Τμήμα Βορείου Αιγαίου της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, με συμμετοχή 286 επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Το απόγευμα της Κυριακής, με την επίσημη τελετή λήξης, βραβεύτηκαν οι τρεις καλύτερες εργασίες νέων επιστημόνων, ενώ διοργανωτές και σύνεδροι κατέληξαν στο ότι το Συνέδριο στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία, ορίζοντας ως τόπο της επόμενης διοργάνωσης τη Σμύρνη. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου, που είχε ως αντικείμενο τις νέες μεθοδολογίες της χημικής ανάλυσης και τις πρόσφατες ανακαλύψεις στο χώρο της επιστήμης της Χημείας με έμφαση στη νανοτεχνολογία και τις εφαρμογές της, περιελάμβανε συνεδρίες κάθε μέρα, πρωί και απόγευμα, με έναρξη την προηγούμενη Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και συνέχεια στο ξενοδοχείο «Ζαΐρα» της Σκάλας Λουτρών.

Ο

Θεματικές και ξεναγήσεις Οι 286 επιστήμονες που συμμετείχαν, από 32 συνολικά χώρες - όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης, καθώς και από Τουρκία, ΗΠΑ, Ρωσία, Ινδία, αραβικές χώρες κ.ά. -, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για θέματα που αφορούσαν στις ιατροβιολογικές εφαρμογές, τη νανοτεχνολογία, την αρχαιομετρία, τον έλεγχο ποιότητας σε προϊόντα διατροφής και κοινής χρήσης, την περιβαλλοντική χημεία και τη ρύπανση του περιβάλλοντος, την εγκληματολογική χημεία κ.ο.κ.. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν συνολικά 306 εργασίες, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως μετά τους Έλληνες,

Οι συμμετέχοντες στο Συνέδριο Αναλυτικής Χημείας, κατά τη διάρκεια των εργασιών του

σημαντικότερη παρουσία τόσο ως προς τον αριθμό των συνέδρων (73), όσο και ως προς τον αριθμό εργασιών που παρουσίασαν, είχαν οι Τούρκοι χημικοί. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να γνωρίσουν την πόλη της Μυτιλήνης και τα λεσβιακά προϊόντα, αλλά και να επισκεφτούν σημαντικούς χώρους πολιτισμού, όπως το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βρανά στον Παπάδο, αλλά και να γνωρίσουν και να χορέψουν τοπικούς χορούς και σκοπούς από τα συγκροτήματα του Αναγνωστηρίου Αγιάσου και της Γιώτας Μιχαλέλλη, σε δύο δείπνα που παραχωρήθηκαν προς τιμήν τους από το δήμο Γέρας και από την οργανωτική επιτροπή.

Βραβεύσεις και αποτελέσματα Σημαντική στιγμή του Συνεδρίου αποτέλεσε η βράβευση για την προσφορά τους στην επιστήμη της Αναλυτικής Χημείας, αλλά και τη γενικότερη υποστήριξή τους στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης επιστήμης και των συνεδρίων της στην Ελλάδα, πέντε Ελλήνων και μη επιστημόνων. Ιδιαίτερη τιμή για τη Λέσβο αποτέλεσε το ότι ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Μυτιληνιός χημικός Απόστολος Γρημάνης, που για πολλά χρόνια έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στο συγκεκριμένο επιστημονικό κλάδο. Μαζί του βραβεύτηκαν επίσης οι καθηγητές Alan Townshend (Ηνωμένο Βασίλειο), Freddy Adams (Βέλγιο), Gürel Nişli (Τουρκία) και ο Έλ-

ληνας Μιλτιάδης Καραγιάννης. Βραβεύσεις έγιναν και κατά την τελετή λήξης του Συνεδρίου, αυτήν τη φορά των καλύτερων εργασιών νέων επιστημόνων σε πόστερ. Παρ’ όλο που, σύμφωνα με τους διοργανωτές, τα αποτελέσματα του Συνεδρίου από τη φύση τους δεν μπορούν να γίνουν άμεσα αντιληπτά από το ευρύ κοινό, από τη στιγμή που αυτά θα περάσουν στην εφαρμογή - διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει -, όλοι πρόκειται να ωφεληθούν από αυτά. Μετά από την επιτυχημένη - κατά κοινή ομολογία διοργανωτών και συνέδρων - φετινή διοργάνωση, το επόμενο Συνέδριο Αναλυτικής Χημείας πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Σμύρνη το 2012. Β.Χρ.

... και κατά την επίσκεψή τους στο Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά


EI∆HΣEIΣ

ΠEMΠTH 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

5

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ε 350 συμμετοχές από 41 χώρες όλου του κόσμου, ολοκληρώθηκαν προχθές Τρίτη οι εργασίες του 9ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, έχοντας στρέψει στη Λέσβο το παγκόσμιο ενδιαφέρον του τομέα της ανάδειξης και αξιοποίησης φυσικών μνημείων και της ανάπτυξης του ποιοτικού τουρισμού. Μια διοργάνωση που είχε, εκτός άλλων, ως αποτέλεσμα την ένταξη 11 νέων μελών στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, ανάμεσα σε αυτά και η περιοχή του Βίκου Αώου, αλλά και τη γνωριμία των συνέδρων με ολόκληρο το νησί της Λέσβου. Το 9ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γεωπάρκων πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της UNESCO, μετά από απόφαση της γενικής διευθύντριας, I. Bokova. Συνδιοργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ είχε την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Μ

Οι σύνεδροι και οι εργασίες Σε αυτό το μεγαλύτερο στην ιστορία των γεωπάρκων Συνέδριο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο χαιρετισμό του κατά τις εργασίες έναρξης, την περασμένη Παρασκευή, ο Νίκος Ζούρος, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, συμμετείχαν δεκάδες επιστήμονες από πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και από χώρες όπως η Αιθιοπία, η Αυστραλία, το Βιετνάμ, η Ινδία, το Ιράν, η Κίνα, η Μαλαισία, η Σαουδική Αραβία κ.ά.. Ανάμεσα σε αυτούς, εκπρόσωποι γεωπάρκων και προστατευόμενων περιοχών με γεωλογικό ενδιαφέρον, εκπρόσωποι της UNESCO, του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και υπουργείων, Περιφερειών και τοπικής αυτοδιοίκησης. Σημαντικότερες παρουσίες αυτές των επικεφαλής: της επταμελούς αντιπροσωπείας τού «Ντονγκ Βαν Καρστ Πλατώ», γενικού διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών του Βιετνάμ και γενικού γραμματέα της εθνικής επιτροπής UNESCO, πρέσβη Σαν Τσάου Παμ, της

Με την εμπειρία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και 11 νέα μέλη, ολοκληρώθηκε το 9ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γεωπάρκων

Η Ευρώπη των… 42 Γεωπάρκων 12μελούς αντιπροσωπείας του Γεωπάρκου «Φανγκ-σαν», κυβερνήτη της ομώνυμης περιοχής του Πεκίνου, Γκάο Βενκάι, της οκταμελούς αντιπροσωπείας του Γεωπάρκου «Νιτζ» και κυβερνήτη της επαρχίας Fujan της Κίνας, Λι Λιν, της 12μελούς αντιπροσωπείας από την Πορτογαλία και πρόεδρο της εθνικής επιτροπής UNESCO, πρέσβη Φ. Αντρέσεν Γκουιμάρες, και της 12μελούς αντιπροσωπείας από την Ιαπωνία, δήμαρχο της πόλης Τογιόοκα, Μουναχάρου Νακαγκάι. Συνολικά 180 ανακοινώσεις πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια των εργασιών του 9ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων, συμμετοχή που σύμφωνα με τους διοργανωτές ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, τόσο από άποψη αντιπροσώπευσης χωρών, όσο και από άποψη ποιότητας εισηγήσεων. Τις 24 ενότητες του Συνεδρίου απασχόλησαν θέματα σχετικά με την ανάπτυξη των γεωπάρκων στις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και

διεθνώς, με το ρόλο τους στην προστασία της γεωλογικής κληρονομιάς, την επίδραση της κλιματικής αλλαγής και το ρόλο των γεωπάρκων στην κατανόησή της, αλλά και για την ανάπτυξη του γεωτουρισμού και τα οικονομικά οφέλη για την τοπική ανάπτυξη, την προώθηση της γεωλογικής κληρονομιάς και την επικοινωνία με το κοινό, την προβολή των γεωπάρκων ως τουριστικών προορισμών ποιότητας και το μέλλον των σημαντικών αυτών μνημείων. Στα πέντε θεματικά συμπόσια αναζητήθηκαν επιπλέον προτάσεις σχετικά με την οικονομική διάσταση της λειτουργίας ενός γεωπάρκου και τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους επισκέπτες του.

Η τελετή έναρξης Στην επίσημη τελετή έναρξης του Συνεδρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, την περασμένη Παρασκευή, παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αναπλη-

ρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης, ο αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Παντελής Πατερέλλης, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Σουλακέλλης, η εκπρόσωπος της UNESCO Μάργκαρετ Πάτζακ, o εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Γεωεπιστημών Ζακ Σαρβέ και ο διευθυντής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης, Τιμ Μπάντμαν. Το Συνέδριο, επιπλέον, χαιρέτισαν με μηνύματά τους η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σοφία Θεολογίτου, και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας. Η εκπρόσωπος της UNESCO τόνισε τη σημασία των γεωπάρκων για την προστασία της φυσικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, αναφέροντας πως για τον ίδιο το φορέα η λειτουργία του

Ο χάρτης με τα 42 γεωπάρκα της Ευρώπης

Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων αποτελεί το παράδειγμα για την ανάπτυξη αντίστοιχων δικτύων και στις άλλες ηπείρους. Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Γεωεπιστημόνων σημείωσε ότι τα γεωπάρκα αποτελούν «μια ευκαιρία συνεργασίας της επιστημονικής κοινότητας με τις τοπικές κοινωνίες, για την ανάδειξη των φυσικών πόρων και την ενεργοποίηση του τοπικού δυναμικού», ενώ ο αναπληρωτής συντονιστής του Δικτύου, Πάτρικ ΜακΚήβερ, χαρακτήρισε τη Λέσβο ως «ένα απόλυτα επιτυχημένο παράδειγμα» για τα γεωπάρκα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ομιλία του Σηφουνάκη Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη για ανάδειξη των φυσικών και γεωλογικών μνημείων, καθώς και στις προσπάθειες της Πολιτείας για την ανάδειξη του απολιθωμένου δάσους. «Τα γεωλογικά πάρκα είναι η μνήμη της Γης: μαρτυρούν στο σημερινό μελετητή και επισκέπτη τα στάδια εξέλιξης της ζωής στον πλανήτη», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σηφουνάκης εξήρε, επιπλέον, τη δράση της UNESCO στον τομέα αυτό και συνεχάρη το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την αδιάκοπη, όπως είπε, προσπάθειά τους να διδάξουν και να εξοικειώσουν το ευρύ κοινό με τη γεωλογία και τους τρόπους που αυτή έχει καθορίσει το φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη δημιουργία. Αναφερόμενος, μάλιστα, στην συνέχεια στη ΣEΛ. 27


6

EI∆HΣEIΣ

ΠEMΠTH 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Συνταγογράφηση με ηλεκτρονικούς υπολογιστές ξεκίνησε από χθες, δοκιμαστικά, για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ. Ενημέρωση σε γιατρούς και φαρμακοποιούς από τη γενική γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης και το διοικητή του Οργανισμού

Πρωτοπόρα μέθοδος από τη Μυτιλήνη και αδυναμίες. Παράλληλα, έχει το πλεονέκτημα η Μυτιλήνη να διαθέτει ένα Σύλλογο Φαρμακοποιών ο οποίος έχει φροντίσει ώστε ήδη από τα 87 φαρμακεία σε όλο το νησί μόνο τέσσερα να μην έχουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές», τόνισε ο διοικητής του ΟΑΕΕ, κ. Βουδούρης.

της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH Μυτιλήνη είναι μια από τις τρεις πόλεις της Ελλάδας όπου ξεκίνησε από χθες δοκιμαστικά η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που από τις 18 Οκτωβρίου θα εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα. Σε πρώτη φάση, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα εφαρμόζουν οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα επεκταθεί στο ΙΚΑ και τα υπόλοιπα Ταμεία. Με την ευκαιρία της δοκιμαστικής έναρξης της ηλεκτρονικής συνταγρογράφησης, βρέθηκαν χθες στη Μυτιλήνη για ενημέρωση ιατρών και φαρμακοποιών σχετικά με το πρόγραμμα η γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Αθηνά Δρέττα, η οποία είναι και επικεφαλής της επιτροπής σχεδιασμού του, καθώς και ο διοικητής του ΟΑΕΕ, κ. Άρης Βουδούρης. Οι γιατροί του ΟΑΕΕ εθε- ποια είναι τα φάρμακα λοντικά και εφόσον έ- που χορηγούνται σε κάθε χουν ήδη πιστοποιηθεί ασφαλισμένο, πόσα φάρστο πρόγραμμα, θα κατα- μακα έχουν χορηγηθεί χωρούν τις συνταγές τους στον ίδιο ασθενή, ενώ θα στον ηλεκτρονικό υπολο- εντοπίζονται συνταγογιστή και θα τυπώνουν τη γραφήσεις που δε συνάσυνταγή για τον ασθενή. δουν με τους κανόνες της Το σύστημα αυτό θα έχει ιατρικής δεοντολογίας. τη δυνατότητα να ελέγχει Το υπουργείο φιλοδοξεί

Η

Ξεκίνησε με τον τρόπο αυτό να μειώσει σημαντικά τις φαρμακευτικές δαπάνες, που φθάνουν τα 2,2 δισ. το χρόνο «Οι δαπάνες αυτές είναι εξωφρενικές, αφού ξεπερνούν κάθε όριο», είπε χαρακτηριστικά η κ. Δρέττα, η οποία έκανε λόγο για μια εθνική προσπάθεια, που θα βάλει φρένο στη σπατάλη όσον αφορά στη φαρμακευτική δαπάνη. Ανέφερε, μάλι-

στα, και χαρακτηριστικές περιπτώσεις γιατρών που, όπως έχει διαπιστωθεί, έφθαναν να συνταγογραφούν φάρμακα αξίας μέχρι και 250.000 ευρώ το μήνα! «Επιλέξαμε τη Μυτιλήνη γιατί είναι ένας απομακρυσμένος νομός και θέλαμε να δούμε σε πραγματικό χρόνο να εφαρμόζεται και να εντοπίσουμε ενδεχόμενα προβλήματα

Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από χθες να εφαρμόζεται δοκιμαστικά επίσης στη Βοιωτία και την Κόρινθο. Όσον αφορά στο θέμα της προμήθειας υπολογιστών από τους γιατρούς, η κ. Δρέττα τόνισε ότι αν επικαλεστούν οι γιατροί ότι εν έτει 2010 δε διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή, αυτό μπορεί να εκληφθεί μόνο ως δικαιολογία. «Το επιχείρημα ότι

Στον «αέρα» και πάλι το πρόγραμμα αποασυλοποίησης, αφού το υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμη ανανεώσει τις συμβάσεις των υπαλλήλων

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι παραμένουν εδώ και εν- να κάνουμε υπομονή και να συνεχίA πλήρωτοι νέα μήνες οι εργαζόμενοι στον ξε- σουμε την εργασία μας μέχρι να ανανώνα «Εστία» του «Θεομήτωρ» που λειτουργεί στην Αγιάσο, ενώ αβέβαιο φαντάζει και το μέλλον τους εκεί, αφού καμμιά δέσμευση δεν έχει υπάρξει από το υπουργείο Υγείας για ανανέωση των συμβάσεών τους. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αποασυλοποίησης απασχολούνταν συνολικά εννιά άτομα, από τους οποίους οι τρεις ήδη έχουν παραιτηθεί. Οι τέσσερις νοσηλευτές και οι δυο θαλαμηπόλοι που παραμένουν, έχουν αναλάβει τη φροντίδα των 12 ενοίκων που φιλοξενούνται εκεί. Πρόκειται για άτομα με νοητική υστέρηση, καθώς και άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα, τα οποία όμως μπορούν ν’ αυτοεξυπηρετηθούν και στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού μαθαίνουν να ζουν μόνοι τους, εκτός των τεσσάρων τοίχων του ιδρύματος, ν’ αναπτύσσουν δραστηριότητες και πώς να ενταχθούν στην κοινότητα. Το πρόγραμμα αυτό ανήκει στο «Ελπιδοφόρος ΙΙ», που συγχρηματοδοτείται κατά 75% από την Ε.Ε. και 25% από τον κρατικό προϋπολογισμό και έχει διάρκεια πέντε ετών. «Φέτος το Φεβρουάριο ενημερωθήκαμε από τους υπευθύνους του “Θεομήτωρ” ότι αν και δεν υπάρχει κάποια γραπτή δέσμευση από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η πρόθεση είναι να συνεχιστεί το πρόγραμμα και για το τρέχον έτος. Ως εκ τούτου, έπρεπε

νεωθεί η σύμβασή μας. Από τη μέρα εκείνη πέρασαν οκτώ μήνες και συνεχίζουμε στον ένατο, χωρίς να έχει υπάρξει καμμία εξέλιξη στην υπόθεσή μας», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση οι έξι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα. Και συνεχίζουν: «Πόση υπομονή μπορούμε όμως να κάνουμε όταν τόσο καιρό είμαστε στον αέρα, όχι μόνο απλήρωτοι αλλά και χωρίς να έχουμε υπογράψει καμμιά σύμβαση; Η αποχώρησή μας από το πρόγραμμα θα σημάνει ταυτόχρονα το κλείσι-

μο του ξενώνα και το πέταγμα στο καλάθι των αχρήστων μιας πολυετούς προσπάθειας για τη μείωση του πληθυσμού της κλειστής περίθαλψης του ΙΚΠΑ και την επανένταξη περιθαλπομένων του στην κοινότητα.» Ο διοικητής του ιδρύματος «Θεομήτωρ», κ. Παναγιώτης Ψυρούκης Γραμμέλλης, μιλώντας στο «Ε» τόνισε ότι θεωρεί δεδομένη τη συνέχιση του προγράμματος και αναμένει από το υπουργείο Υγείας την ανανέωση των συμβάσεων και την καταβολή των οφειλομένων. Πελ.Γ.

Δίωρη στάση εργασίας των Εργαζόμενων στο Νοσοκομείο ίωρη στάση εργασίας έχουν προγραμματίσει για σήμερα ΠέΔζόμενοι μπτη, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, οι Εργαστο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, συμμετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ. Οι εργαζόμενοι, μάλιστα, σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου τους, έχουν αποφασίσει στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους να κάνουν κατάληψη για δυο ώρες και ν’ αναστείλουν τη λειτουργία σε δύο νευραλγικούς χώρους του Νοσοκομείου, του ταμείου και της γραμματείας. «Οι εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο βρίσκονται στο στόχαστρο, με αποτέλεσμα ν’ απειλείται ακόμη και η μονιμότητα», αναφέρει μεταξύ άλλων σχετική ανακοίνωση. Και συνεχίζει: «Οι εργαζόμενοι με τον αγώνα μας μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την πολιτική, τη νέα κοινωνική βαρβαρότητα. Να δώσουμε την πρέπουσα απάντηση σ’ όσους, “εκτός και εντός τειχών”, μιλούν για μονόδρομους και θέλουν να υπονομεύσουν τον αγώνα μας.»

ένας γιατρός σήμερα δεν μπορεί να διαθέσει 300 400 ευρώ για να πάρει έναν απλό υπολογιστή, δε νοείται στην κοινή λογική», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο διοικητής του ΟΑΕΕ επρόκειτο, πάντως, χθες, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που είχε προγραμματιστεί στο Επιμελητήριο, ν’ ανακοινώσει και οικονομικά κίνητρα στους συμβεβλημένους με το συγκεκριμένο Ταμείο γιατρούς, για να προμηθευτούν υπολογιστές και να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα από τις 18 Οκτωβρίου θα εφαρμόζεται πιλοτικά σε όλη τη χώρα, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ξεκινήσει πλέον να είναι συμβατική υποχρέωση των γιατρών να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά.

Στη «φάκα» σπείρα Αλβανών διαρρηκτών ια σπείρα πέντε νεαρών Αλβανών υπηΜ κόων, η οποία ευθύνεται σύμφωνα με την Αστυνομία για σειρά διαρρήξεων που έγιναν κυρίως στο βόρειο Τμήμα του νησιού, εντόπισαν αστυνομικοί στην περιοχή της Ανάξου. Πρόκειται για νεαρούς ηλικίας 17, 26, 22, 20 και 23 ετών, οι οποίοι έμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές. Τους αλλοδαπούς παρακολουθούσαν εδώ και μέρες αστυνομικοί, αξιοποιώντας πληροφορίες που τους ήθελαν να εμπλέκονται σε διαρρήξεις. Εκτιμάται, δε, πως από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τώρα έχουν διαπράξει τουλάχιστον επτά κλοπές/διαρρήξεις κατοικιών, από τις οποίες οι περισσότεροι ιδιοκτήτες απουσιάζουν εκτός νησιού και κάποιοι ενδεχομένως να μη γνωρίζουν καν ότι έχει γίνει διάρρηξη. Οι πέντε Αλβανοί συνελήφθησαν τις απογευματινές ώρες της Τρίτης, σε μια συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών, μέσα στο σπίτι όπου συγκατοικούσαν στην Άναξο. Στο σπίτι βρέθηκε μάλιστα και μέρος των κλοπιμαίων, κάποια από τα οποία αναγνωρίστηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες. Οι ίδιοι αρνούνται, πάντως, τις κατηγορίες και υποστηρίζουν ότι τα κλοπιμαία που βρέθηκαν στο σπίτι τους ανήκαν σε άλλο ομοεθνή τους, ο οποίος έχει φύγει από τη χώρα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η συγκεκριμένη σπείρα είχε διαπράξει και τη διάρρηξη στο ναό της Παναγίας στην Πέτρα.

Και άλλη διάρρηξη Διάρρηξη σημειώθηκε τις νυχτερινές ώρες της Δευτέρας προς Τρίτη σε σπίτι στη Μήθυμνα. Σύμφωνα με καταγγελία, οι δράστες έκλεψαν κοσμήματα καθώς και το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ.


7

EI∆HΣEIΣ

ΠEMΠTH 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Μετά τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Λήμνου, με την υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, και την υφυπουργό Έφη Χριστοφιλοπούλου, θα εγκαινιάσει το σχολικό συγκρότημα στο Μούδρο

Ο πρωθυπουργός πάει Μύρινα! ις αυριανές εκδηλώσεις τις 98ης επετείου απελευθέρωσης της Λήμνου θα τιμήσει με την παρουσία του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Είναι η πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού στη Λήμνο για τα ελευθέρια του νησιού, επίσκεψη που αποφασίστηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και ήδη από χθες υπήρξε ιδιαίτερη κινητικότητα στο νησί. Μετά το τέλος των εορ- σχολικό συγκρότημα του ταστικών εκδηλώσεων, ο ΤΕΕ Μούδρου, καθώς και κ. Παπανδρέου, που θα το πρώτο ακριτικό «ψησυνοδεύεται από την υ- φιακό» σχολείο. πουργό Παιδείας, Άννα Ήδη από την προηγούΔιαμαντοπούλου, και την μενη Δευτέρα, ο αρμόυφυπουργό Παιδείας διος γενικός γραμματέας Εύη Χριστοφιλοπούλου, του υπουργείου Παιδείθα εγκαινιάσει το νέο ας, Βασίλης Κουλαϊδής,

προετοίμασε τους χώρους όπου θα παρουσιαστεί το όλο εγχείρημα, ενώ έγινε και παρουσίαση του προγράμματος στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του Σχολείου.

Τ

Το είχε πει…

μαζί με συνεργάτη του πρωθυπουργού και με στελέχη του υπουργείου

Στενή συνεργάτης του πρωθυπουργού είχε ανακοινώσει από την προηγούμενη Δευτέρα, σε όσους συμμετείχαν στην παρουσίαση του «ψηφιακού» σχολείου, ότι ο

Γιώργος Παπανδρέου, αν και είχε βεβαρημένο πρόγραμμα, είχε εκφράσει την επιθυμία να επισκεφτεί τη Λήμνο για τις εορταστικές εκδηλώσεις της απελευθέρωσης, αλλά και για την παρουσίαση του «ψηφιακού» σχολείου, καθώς δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έχει εκφράσει την υποστήριξή του σε προγράμματα και δράσεις νέων τεχνολογιών. Σύμφωνα με πληροφο-

ρίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να φτάσει νωρίς αύριο το πρωί στη Λήμνο και να μεταβεί στο Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδας για την επίσημη δοξολογία. Στη συνέχεια, θα παρακολουθήσει τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στο Ρωμαίικο Γιαλό και μετά θα μεταβεί στο Μούδρο για τα εγκαίνια του ΤΕΕ Μούδρου, αλλά και της παρουσίασης του «ψηφιακού» σχολείου.

Επίκειται «μεταγραφή» Παναγιώτη Καλλονιάτη

22 υποψήφιοι χθες στη θέση του Παναγιώτη Τσουκαρέλλη από το Νάσο Γιακαλή Ο Στέφανος Αποστόλου με τον Παύλο ο μεγαλύτερο μέρος του ψηφοδελτίου της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY Μαζί πάλι ο Καλλονιάτης Τγαίο» του συνδυασμού «Ισχυρό Βόρειο ΑιΧθες, ο κ. Βογιατζής επρόκειτο να μεταβεί απ’ παρουσίασε χθες ο υποψήφιος περιγια δύο τετραετίες δήμαρ- τη Χίο - όπου οριστικοποιήθηκαν οι συμμετοφερειάρχης Νάσος Γιακαλής. Συγκεκριμέχος Μανταμάδου ΣτέφαΟ χές στο ψηφοδέλτιο μεταξύ άλλων και δύο να, ο κ. Γιακαλής έδωσε στη δημοσιότητα νος Αποστόλου ανακοινώθη22 ονόματα υποψηφίων του συνδυασμού του. Οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι με αλφαβητική σειρά είναι οι παρακάτω: Αλβανόπουλος Παναγιώτης, ιατρός, νομαρχιακός σύμβουλος Βαμβούκου Μαρία, αντιδήμαρχος Μήθυμνας Βάρκας Στρατής, λυκειάρχης, πρώην δημοτικός σύμβουλος Γέρας Βουνατσής Θεόδωρος, πρώην δήμαρχος Ευεργέτουλα, μέλος του νομαρχιακού τμήματος ΑΔΕΔΥ Λέσβου, υπάλληλος ΔΟΥ Γιαννάκης Αντώνης, οικονομολόγος, διευθυντής Νοσοκομείου Μυτιλήνης, πρώην αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Δημηρούδης Σταύρος, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης Κακάμπουρας Στρατής, αντιδήμαρχος Πολιχνίτου Καραντώνης Στέλιος, δήμαρχος Μήθυμνας Καραπαναγιώτης Χρήστος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, πρώην αντιδήμαρχος Πέτρας Κατσαρός Κώστας, πρόεδρος ΔΕΥΑΜ, υπάλληλος ΟΤΕ Λεμονού - Αλάνη Αγγελική, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου δήμου Πολιχνίτου, νοσηλεύτρια Κ.Υ. Πολιχνίτου Μαγγούσης Παναγιώτης, αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Μανούσος Παναγιώτης, συνταξιούχος ΕΛΤΑ, πρώην πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Μανταμάδου Νικολαΐδου Καλλιόπη, πρώην δημοτική σύμβουλος Αγιάσου Παπαδόπουλος Κώστας, δημόσιος υπάλληλος, δημοτικός σύμβουλος Μυτιλήνης, πρόεδρος Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Μυτιλήνης (ΑΟΔΜ) Πατερέλλης Θεολόγος, υπάλληλος ΔΟΥ Πλωμαρίου, αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, μέλος του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Ράλλης Αντώνης, υπάλληλος ΙΚΑ, δημοτικός σύμβουλος Γέρας Σουσαμλή Βίκυ, πρώην πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ευεργέτουλα, δημοτική σύμβουλος Ευεργέτουλα, νοσηλεύτρια Τουρβάς Γιώργος, οφθαλμίατρος Τσέγγου Μαρίνα, τοπογράφος μηχανικός Φλώρος Γιώργος, δημοτικός σύμβουλος, πρώην πρόεδρος Αλυφαντών, πρώην πρόεδρος Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Λέσβου Ψαρρού Μάγδα, πολιτικός μηχανικός

κε χθες ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Αγώνας για τα νησιά μας». Όμως, παρ’ ότι απομένει μία ακόμη κενή θέση, απ’ Ο δήμαρχος τους 27 που κατ’ ανώτατο όΜανταμάδου, ριο μπορούν να είναι οι υποΣτ. Αποστόλου ψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, όλα δείχνουν πως άμεσα θα υπάρξει και μία μετακίνηση από άλλο ψηφοδέλτιο, όπως και μία αποχώρηση για προσωπικούς λόγους. Το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης, ο Παύλος Βογιατζής ανακοίνωσε σε ειδική εκδήλωση και επίσημα τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Λέσβου, καθώς και τους 23 πρώτους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους. Ακολούθησαν ανακοινώσεις για τη συμμετοχή δύο ακόμη υποψηφίων, των αντιδημάρχων Πλωμαρίου και Γέρας, ενώ χθες ο συνδυασμός με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι ο Στέφανος Αποστόλου, δήμαρχος Μανταμάδου, θα είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση του επικεφαλής του συνδυασμού, Παύλου Βογιατζή. Όπως έπραξε και σε όλη την αυτοδιοικητική του πορεία, ο κ. Αποστόλου, πριν αποφασίσει για οποιοδήποτε σημαντικό βήμα, ερχόταν πρώτα σε συνεννόηση με το συνδυασμό του. Εξ ου και το χρονικό περιθώριο που είχε ζητήσει απ’ τον κ. Βογιατζή, ώστε να μην προβεί σε καμμία ανακοίνωση εάν προηγουμένως δε μιλούσε με τα στελέχη του δημοτικού συνδυασμού, του οποίου ηγήθηκε στο δήμο Μανταμάδου, τα οποία και ενημέρωσε για την πρόθεσή του. Αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, ο 27ος του συνδυασμού «Αγώνας για τα νησιά μας» απ’ το ψηφοδέλτιο της Λέσβου αναμένεται να είναι τέως δήμαρχος του νησιού.

δημάρχων, των κυρίων Μαλαφή και Μελιτζάνη - στη Σάμο. Φέρεται, όμως, ενώ βρισκόταν εκτός Λέσβου, να έχει «κλειδώσει» ακόμη μία υποψηφιότητα στη θέση του κοινωνικού λειτουργού Παναγιώτη Τσουκαρέλλη, που για προσωπικούς λόγους αποχώρησε απ’ το ψηφοδέλτιο. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Καλλονιάτη, στενό συνεργάτη τα προηγούμενα χρόνια του Παύλου Βογιατζή και αντινομάρχη για πολύ μεγάλη χρονική περίοδο, και στις δύο τελευταίες νομαρχιακές θητείες. Ο κ. Καλλονιάτης προ δεκαημέρου είχε ανακοινωθεί ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του Άρη Χατζηκομνηνού, με τον οποίο και διατηρεί φιλική σχέση. Όμως επέλεξε για ακόμη μια φορά να μετάσχει στο ψηφοδέλτιο του κ. Βογιατζή κι έτσι «μετακινείται» στον περιφερειακό συνδυασμό. Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει ακόμη μία «επιστροφή» στενού συνεργάτη του κ. Βογιατζή στον «Αγώνα για τα νησιά μας», η οποία και ευρέως συζητείται ως μεγάλη πιθανότητα. Λέγεται, μάλιστα, πως μόλις επιστρέψει ο νομάρχης απ’ τη Σάμο, θα έχει αμέσως συνεργασία με τον περί ου ο λόγος και στην περίπτωση αυτή, θα υπάρξει ακόμη μία αλλαγή απ’ τη λίστα των 23 υποψηφίων που έχει μέχρι στιγμής ανακοινωθεί.


8

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Βουνάτσος στο Επιμελητήριο Λέσβου επισκέφθηκε Τνοςοο Επιμελητήριο Δημήτρης Βουνάτσος, συνοδευόμεαπό τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο του συνδυασμού της «Λαϊκής Ενότητας» Πάνο Τσουπή. Εκεί συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Γιώργο Ορφανό, και την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Μάρω Βερβενιώτου, αλλά και με μέλη των δύο φορέων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος της Λέσβου και οι προοπτικές του «Καλλικράτη» εν προκειμένω. Σύμφωνα με ανακοίνωση της «Λαϊκής Ενότητας», κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι «το συμφέρον του τόπου μας πρέπει να είναι υπεράνω όλων, ώστε να ξεφύγει η Λέσβος απ’ τη θλιβερή σημερινή κατάσταση της υπανάπτυξης». Ο κ. Βουνάτσος διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του, ότι, «όπως έπραξε ως νομάρχης, την ίδια απαρέγκλιτη πολιτική θα εφαρμόσει και ως δήμαρχος της Λέσβου, δίχως να υπολογίσει κανένα πολιτικό ή προσωπικό κόστος προς πάσαν κατεύθυνσιν».

Ο Γιαζιτζόγλου σε εξόρμηση της «Λαϊκής Ενότητας» πριν από την είσοδό του στο συνδυασμό Έ νατουβήμα Δημήτρη Βουνάτσου βρίσκεται αυτές τις μέρες ο Αλέκος Γιαζιτζόγλου. Την Τρίτη το βράδυ εθεάθη μαζί με στελέχη του συνδυασμού, σε εξόρμηση στα χωριά της δυτικής Λέσβου. Ωστόσο, κανείς μέχρι αυτήν τη στιγμή δε γνωρίζει αν θα είναι ή όχι στο συνδυασμό. Το σίγουρο είναι ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για κερδίσει τις εκλογές ο συνδυασμός της «Λαϊκής Ενότητας». Στενοί πολιτικοί φίλοι του κ. Γιαζιτζόγλου λένε ότι το πιθανότερο είναι πως θα αποφασίσει αν θα είναι στο συνδυασμό την τελευταία στιγμή. Οι ίδιοι αναρωτιούνταν αν ο κ. Γιαζιτζόγλου θα ήθελε να εμπλακεί στο ζήτημα της διαχείρισης των δημοτικών ζητημάτων. Θεωρούν ως δεδομένο ότι η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Ενότητας» σημαίνει ότι θα πάρει και μια θέση αντιδημάρχου. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες έγινε προσέγγιση του προέδρου της ΕΑΣ Λέσβου για να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο του Νάσου Γιακαλή και μετά τις εκλογές να ορισθεί αντιπεριφερειάχης. Μια πρόταση που ο ίδιος σε αυτήν τη φάση την έχει απορρίψει.

ΠEMΠTH 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Άλλα πέντε ονόματα από τον Πατερέλλη λλα πέντε ονόματα υποψηφίων του συνδυασμού του «Λέσβος: Δημιουργική Πορεία» έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υποψήφιος δήμαρχος Λέσβου, Παντελής Πατερέλλης. Την Τρίτη οριστικοποιήθηκε η συμμετοχή στο κεντρικό ψηφοδέλτιο του δικηγόρου Τάσου Χατζηγιάννη, του παιδίατρου Στρατή Ψύχα και της οφθαλμίατρου Ελένης Ζουμπούλη. Χθες, η δασκάλα Σοφία Σπανού - Ανδρειώτη και ο καθηγητής Ηλίας Καστρινέλλης οριστικοποίησαν τη συμμετοχή τους στο

Ά

ψηφοδέλτιο. Ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Παντελής Πατερέλλης δήλωσε σχετικά: «Οι ήδη συνεργάτες μου στο συνδυασμό και ο ίδιος προσωπικά καλωσορίζουμε στο ψηφοδέλτιο τους νέους συνυποψήφιούς μας, με τους οποίους είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε έναν ωραίο αγώνα. Με γνώμονα το συμφέρον του τόπου, την προσήλωσή μας στα δημοκρατικά ιδεώδη και στην υπηρέτηση της ανάγκης για αποτέλεσμα, προχωρούμε μεθοδικά και δυναμικά προς τη νίκη. Για μας προτεραιότητα είναι η τοπική αυτοδιοίκηση και οι πολίτες, η συμμετοχή μας και η δεδομένη διάθεσή μας να υ-

πηρετήσουμε τα κοινά. Δεν είναι αυτοσκοπός ούτε βέβαια πράξη διαμαρτυρίας και ρεβανσισμού για αλλότριους στόχους. Έτσι θα προχωρήσουμε ως τις εκλογές και έχουμε την πίστη και τη βεβαιότητα ότι η ζωή και ο λαός θα μας δικαιώσουν.» Την Τρίτη ο κ. Πατερέλλης περιόδευσε μαζί με συνεργάτες του στα χωριά του δήμου Καλλονής και συναντήθηκε με φίλους και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σήμερα, ο υποψήφιος δήμαρχος με στελέχη του συνδυασμού του θα επισκεφθεί τη Λουτρόπολη Θερμής, την Πηγή και την Κώμη.

Περιοδείες με τρία κλιμάκια σε όλο το νησί

Ο Παναγιώτης Τσακύρης με τον Άρη; τις δέκα μέρες που απομένουν για που για αρκετά χρόνια ως Σπρωτοδικείο, την κατάθεση των συνδυασμών στο υπάλληλος του υπουρκορυφώνονται οι διαδικασίες συγκρότησης των δημοτικών και περιφερειακών ψηφοδελτίων, με διαρκείς επαφές των επικεφαλής σε ολόκληρο το νησί. Ταυτόχρονα, όμως, έχουν ξεκινήσει και οι περιοδείες των υποψηφίων και μάλιστα με αρκετά κάθε μέρα κλιμάκια, που κατευθύνονται σε διαφορετικές περιοχές. Σε ό,τι αφορά στην ορι- λογο με τους υποψήφιστικοποίηση των ψηφο- ους δημοτικούς συμβούδελτίων, απ’ το «στρατό- λους έχει προστεθεί και ο πεδο» του υποψήφιου διατελέσας δημοτικός δημάρχου Λέσβου Άρη σύμβουλος Αγίας ΠαραΧατζηκομνηνού υπάρχει σκευής Παναγιώτης Τσαη είδηση πως στον κατά- κύρης. Ο κ. Τσακύρης,

γείου Οικονομικών ηγήθηκε της Οικονομικής Επιθεώρησης Βορείου Αιγαίου, έχει υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης και φέρεται να έχει «κλείσει» τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της «Επόμενης Μέρας».

Περιοδείες Προχθές το απόγευμα, κλιμάκιο του συνδυασμού περιόδευσε στην περιοχή του Μανταμάδου, ενώ δεύτερο κλιμά-

κιο με τη συμμετοχή υποψήφιων δημοτικών συμβούλων επισκέφτηκε το Μόλυβο, την Πέτρα, την Άναξο και το Σκουτάρο. Τέλος, τρίτο πολυμελές κλιμάκιο με επικεφαλής τον κ. Χατζηκομνηνό περιόδευσε σε Βατούσα και Άντισσα. Ανάλογες επισκέψεις αναμενόταν να πραγματοποιηθούν και χθες το απόγευμα από στελέχη του συνδυασμού. ΜΑΡ.ΠΛ.

Παρέμβαση Οικολόγων για την αλιεία στο Αιγαίο αρέμβαση για το ζήτημα της αλιείας στο ΑιΠσυνδυασμού γαίο έκανε ο υποψήφιος περιφερειάρχης του «Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο», Ηλίας Γιαννίρης. Αναφερόμενος εκτός άλλων στις παρεκκλίσεις από τη νομοθεσία όσον αφορά στις μηχανότρατες, την απουσία μέριμνας για τις προστατευόμενες περιοχές αλιείας, αλλά και τη μεταφορά της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας στο νεοσύστατο υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, ο ίδιος δήλωσε: «Η κυβέρνηση σήμερα, και από το προσεχές έτος η Περιφέρειά μας, καλείται να αντιμετωπίσει επιτέλους με σοβαρότητα το θέμα της διαχείρισης της αλιείας και να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του αλιευτικού κλάδου και η προστασία του φυσικού μας πλούτου. Η αλιεία είναι μια σημαντική για τις νησιωτικές κοινωνίες οικονομική δραστηριότητα και μπορεί να είναι περιβαλλοντικά υπεύθυνη και μακροχρόνια βιώσιμη. Για εμάς, τον “Οικολογικό Άνεμο στο Βόρειο Αιγαίο”, το επάγγελμα του ψαρά χρειάζεται να συνδυαστεί με αυτό του προστάτη και διαχειριστή του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.»


10

ΠEMΠTH 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

ΛΟΣΕΜΠΡΟΣ» Ε Κ Α Φ 10 ΜΕ ΤΟ «

ΕΣ 20 ΕΚΛΟΓ

Μέρος

Α’:

ικές Δημοτ

Εκλογ

ές

Πώς θα ψηφίσουμε στους δήμους Λέσβου και Λήμνου, πόσους θα εκλέξουμε ανά περιοχή

Η κάλπη θέ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΥΡΙΤΖΗΣ, ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΛΑΤΟΥ οτέ άλλοτε δημοτικές εκλογές δεν απαιτούσαν τέτοια μεγάλη εμβέλεια απήχησης των υποψηφίων, όσο αυτές της 7ης Νοεμβρίου. Σε αυτόν τον τομέα κάλλιστα θα μπορούσαν οι επικείμενες εκλογές να συγκριθούν με βουλευτικές ή νομαρχιακές αναμετρήσεις αν δεν υπήρχε μια βασική διαφορά, που κάνει ακόμη δυσκολότερες τις δημοτικές εκλογές, και είναι ο μεγάλος αριθμός των υποψήφιων συμβούλων. Η ανάγκη να «συλλέξει» κάθε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος σταυρούς απ’ ολόκληρη την επικράτεια του κάθε νησιού για να καταφέρει να εκλεγεί, είναι δεδομένη. Κι είναι αυτή που καθιστά περισσότερο δύσκολη την αναμέτρηση, μια κι όποιος μελετήσει το νόμο του «Καλλικράτη» διαπιστώνει αμέσως ότι για να εκλεγεί, πρέπει να γίνει γνωστός κυριολεκτικά παντού. Με αυτή την ιδιαιτερότη- γών. Έτσι, η θητεία όσων τα των δημοτικών εκλο- δημάρχων εκλεγούν το γών θελήσαμε να ξεκινή- 2010 θα αρχίσει την 1η σουμε το αφιέρωμα που Ιανουαρίου 2011 και θα είθισται σε όλες τις ανα- λήξει στις 31 Αυγούστου μετρήσεις να δημοσιεύει 2014. Ουσιαστικά θα το «Ε», με τις χρηστικές διαρκέσει μόλις 3,5 χρόως επί το πλείστον πλη- νια και μάλιστα χρόνια ιροφορίες για «σωστή» διαίτερα δύσκολα για ψήφο. Για όλα όσα οφεί- τους τοπικούς άρχοντες, λει να ξέρει ο καλά ενη- αφού το «τοπίο», ειδικά μερωμένος ψηφοφόρος - στα πολύ μεγάλα νησιά όεννοείται και ο υποψή- πως η Λέσβος, αναμένεφιος - πριν φτάσει στην ται ιδιαίτερα «ανώμαλο». κάλπη. Στην κάλπη που εν Νέες αρμοδιότητες θα τέλει, όπως προκύπτει, θα πρέπει να ασκηθούν, και αγαπήσει και θα αναδείξει μάλιστα σε νέα γεωγραφιμόνο τις «φίρμες» ή ό- κά δεδομένα, που χωρικά σους πετύχουν να γίνουν, καταλαμβάνουν τους υφιμε τη δουλειά τους και στάμενους 13 δήμους της την ανάλογη προβολή μέ- Λέσβου και τους τέσσερις σα στον επόμενο μήνα, της Λήμνου αντίστοιχα. γνωστοί στη Λέσβο ή στη Για «σωστή» ψήφο Λήμνο. Με απλά λόγια, ό- Τι πρέπει, όμως, να ξέρει ποιος θέλει να εκλεγεί ο πολίτης που καλείται να δημοτικός σύμβουλος θα ασκήσει το εκλογικό του πρέπει να συγκεντρώσει δικαίωμα; Σύμφωνα με σταυρούς όχι μόνο απ’ το την εκλογική εγκύκλιο χωριό του, αλλά απ’ ολό- που εξέδωσε το υπουρκληρο το νησί. γείο Εσωτερικών, η ψηφοφορία θα αρχίσει στις Για 3,5 χρόνια Την Κυριακή 7 Νοεμβρί- 7 το πρωί και θα λήξει ου, λοιπόν, θα εκλέξουμε στις 7 το απόγευμα. Σε δημάρχους, δημοτικούς περίπτωση που χρειαστεί συμβούλους, συμβούλους να επαναληφθεί, θα διεδημοτικής κοινότητας, ξαχθεί την επόμενη Κυσυμβούλους τοπικής κοι- ριακή 14 Νοεμβρίου, με νότητας, αλλά κι εκπρο- τις ίδιες ώρες έναρξης και σώπους τοπικών κοινοτή- λήξης. Σε περίπτωση που η πρώτη ψηφοφορία δε των. Οι εκλογές με το νόμο διεξαχθεί για οποιονδήτου «Καλλικράτη» θα γί- ποτε λόγο σε ένα δήμο ή νονται πλέον κάθε πέντε σε ένα ή περισσότερα εχρόνια, μαζί με τις ευρωε- κλογικά τμήματα, τότε αυκλογές, έτσι ώστε να δί- τή θα γίνει την Τετάρτη 10 νεται περισσότερος ωφέ- Νοεμβρίου 2010. λιμος χρόνος σε κάθε αυ- Στις δημοτικές εκλογές τοδιοικητική αρχή να ε- δικαίωμα ψήφου έχουν: φαρμόσει το πρόγραμμά όλοι οι δημότες κάθε νέτης. Όμως, η θητεία των ου δήμου που α) έχουν αρχών που θα αναδει- συμπληρώσει το 18ο έτος χθούν από τις εκλογές της ηλικίας τους, δηλαδή της 7ης Νοεμβρίου 2010, έχουν γεννηθεί πριν την θα είναι μικρότερη απ’ 31η Δεκεμβρίου του αυτές που θα ακολουθή- 1992, β) οι εγγεγραμμέσουν, προκειμένου να «ε- νοι στους εκλογικούς καναρμονιστεί» ο χρόνος ταλόγους των δήμων που διεξαγωγής των εκλογών από 1/1/2011 θα αποτεκαι να συμπέσει με την η- λούν ένα δήμο, σύμφωνα μερομηνία των ευρωεκλο- με το νέο νόμο.

Π

Ομοίως, δικαίωμα ψήφου έχουν και οι πολίτες των λοιπών 26 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια αλλά κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του σημερινού δήμου όπου κατοικούν. Επίσης, οι ομογενείς, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα ως αλλοδαποί, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του σημερινού δήμου ή της κοινότητας όπου κατοικούν. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις εγγραφές, που ολοκληρώθηκαν στις 31 Αυγούστου, στους ειδικούς καταλόγους των δήμων, θα ψη-

φίσουν και μετανάστες οι οποίοι ζουν νόμιμα και για πολλά χρόνια στη χώρα και ακολούθησαν τη συγκεκριμένη διαδικασία εγγραφής προκειμένου να ψηφίσουν στις δημοτικές και μόνο εκλογές, αφού δεν έχουν εκλογικό δικαίωμα για την ανάδειξη των περιφερειακών αρχών. Σε αυτές τις εκλογές επαναφέρεται η ρύθμιση για την ανάδειξη ως επιτυχόντος του συνδυασμού με ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του συνόλου των έγκυρων ψήφων, όταν στις προηγούμενες του 2006 αρκούσε ποσοστό 42% συν μία ψήφο.

Πόσους θα εκλέξουμε Όπως σε όλες τις δημοτικές εκλογές, στον υποψήφιο δήμαρχο δε σημειώνεται σταυρός προτίμησης, εάν όμως μπει σταυρός, αυτός δεν αποτελεί αιτία ακύρωσης του ψηφοδελτίου. Κατά την επα-

ναληπτική ψηφοφορία, επίσης δεν τίθεται σταυρός προτίμησης, αφού αυτή διεξάγεται μόνον ανάμεσα στους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Η ύπαρξη, όμως, σταυρού προτίμησης σε ψηφοδέλτιο, επίσης δε συνεπάγεται την ακυρότητά του. Αν σε ένα ψηφοδέλτιο σημειωθούν περισσότεροι από τους προβλεπόμενους σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη κάποιος σταυρός προτίμησης. Πριν δούμε πόσους σταυρούς θα βάλουμε, θα ξεκινήσουμε με κάποιους βασικούς ορισμούς που θα διευκολύνουν την κατανόηση της διαδικασίας σταυροδοσίας: Δήμος Λέσβου είναι ο δήμος που έχει προκύψει απ’ τη συνέ-

νωση των 13 υφιστάμενων δήμων της Λέσβου και δήμος Λήμνου ο νέος δήμος που προέκυψε απ’ τη συνένωση των τεσσάρων δήμων του νησιού. Ως «Δημοτική Ενότητα» ορίζεται ο κάθε παλιός (καποδιστριακός) δήμος. Ομοίως, ο κάθε παλιός δήμος αποτελεί μια «εκλογική περιφέρεια». «Δημοτική Κοινότητα» είναι το παλιό δημοτικό διαμέρισμα με περισσότερους από 1.000 κατοίκους (στην ηπειρωτική Ελλάδα το όριο είναι 2.000 κάτοικοι). «Τοπική Κοινότητα» είναι το παλιό δημοτικό διαμέρισμα με λιγότερους από 1.000 κατοίκους (στην ηπειρωτική Ελλάδα το όριο είναι 2.000). Ο δήμος διοικείται απ’ το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, που για τη Λέσβο είναι 45μελές και για τη Λήμνο 27μελές. Κάθε «Δημοτική Κοινότητα» εκλέγει πενταμελές συμβούλιο με πρόεδρο, ενώ μόνο η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης, λόγω πληθυσμού, θα εκλέξει 11μελές συμβούλιο. Κάθε «Τοπική Κοινότητα» εκλέγει τριμελές συμβούλιο με πρόεδρο, ενώ οι Τοπικές Κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων αναδεικνύουν μόνο έναν εκπρόσωπο (αναλυτικά στον Πίνακα Α΄ η διαίρεση των δήμων Λέσβου και Λήμνου και ο αριθμός των αιρετών που θα αναδειχθούν).

Το ψηφοδέλτιο Το ψηφοδέλτιο είναι διαφορετικό σε κάθε Τοπική ή Δημοτική Κοινότητα που ψηφίζει ο εκλογέας και το μήκος του για το δήμο Λέσβου φτάνει τα 60 εκατοστά. Στο επάνω μέρος του, το ψηφοδέλτιο φέρει το έμβλημα του συνδυασμού και γράφει την ονομασία του. Στο α΄ μέρος του ψηφοδελτίου αναφέρεται το όνομα του υποψήφιου δημάρχου κι αλφαβητικά παρατίθενται οι υποψήφιοι της εκλογικής περιφέρειας. Στο β΄ μέρος παρατίθενται αλφαβητικά οι υπόλοιποι υποψήφιοι σύμβουλοι, με την εκλογική περιφέρεια στην οποία ανήκουν σε παρένθεση δίπλα στο όνομά τους και στο γ΄ μέρος, η ονομασία της Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας και αλφαβητικά τα ονόματα των αντίστοιχων υποψηφίων. Σημειώνουμε πως δε γίνε-


ΠΕΜΠΤΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

11

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα-στούντιο, στην Επάνω Σκάλα, στο 2ο όροφο, χωρίς κοινόχρηστα, A/C, μπαλκόνι με θέα στο Κάστρο, μικρό W/C. Πληρ. τηλ. 22510 41196 6974-472262, www.realhouses.gr/, info@ realhouses.gr Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι, 56 τ.μ., στη Βαρειά, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό, air-condition και πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6979-461282, 6974412790.

Ενοικιάζεται προνομιούχο γωνιακό τεσσάρι 105 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Καινούργια κουζίνα με πάσο, ενιαίος χώρος με σαλόνι, 3 μεγάλα υπνοδωμάτια, άνετο μπάνιο, εσωτερική αποθήκη, μεγάλο γωνιακό μπαλκόνι, κεντρική θέρμανση, κλιματιστικό. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζονται από τον ιδιοκτήτη πλήρως επιπλωμένα και σε άριστη κατάσταση: α) διαμπερές τριάρι οροφοδιαμέρισμα, 85 τ.μ., β) γωνιακό δυάρι 65 τ.μ., γ) ισόγειο δυάρι 45 τ.μ., στην οδό Μαρκοπούλου 4, Μαύρα Σίδερα - Γήπεδο. Με πολύ καλή δυνατότητα στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 22510 24690 και 6946-011338.

Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες, δυάρια, μονοκατοικίες, σε λογικές τιμές, στη Μυτιλήνη και στα περίχωρά της. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-realestate.gr

Ενοικιάζεται διαμέρισμα τριάρι με αυλή, υπερυψωμένο ισόγειο χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση, στη Νεάπολη (κοντά στο Λασία) 22520 93342.

Ενοικιάζεται μεγάλη γκαρσονιέρα επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα και αυτόνομη θέρμανση, στην οδό Κερκύρας 33. Πληρ. τηλ. 22510 25052, 6972-073048.

Ενοικιάζεται μεζονέτα στην Αγία Μαρίνα, με μικρή αυλή, 2 υπνοδωμάτια συν σοφίτα, 2 μπάνια, 1 WC. Τιμή 480 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται ισόγεια επιπλωμένη κατοικία, 65 τ.μ., με αυλή, όπισθεν «Ολυμπιακής». Πληρ. τηλ. 6979336114 και 22510 26475.

Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι στο Ακρωτήρι, με αυτόνομη θέρμανση, αποθήκη. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα ισόγεια σε διώροφο κτήριο, οδός Οικονόμου Τάξη 1, κάτω από το Γηροκομείο, διαμπερές, τελείως ανεξάρτητη, 2 δωμάτια και χωλ, με αυτόνομη κεντρική θέρμανση, με αυλή και δέντρα, βεράντα, 2 πρόσωπα (επί της κεντρικής οδού και επί της αυλής), καλυμμένους βοηθητικούς χώρους. Πληρ. τηλ. 6934-623586 και 22510 24121.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα με τζάκι στη Χρυσομαλλούσα. Είναι σε 2 ορόφους (μεζονέτα). Έχει 2 μπάνια. Τιμή 450 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται διαμπερές τριάρι 90 τ.μ., 3ου ορόφου, στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου. Μεγάλο σαλόνι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, χωλ, 2 ευρύχωρα υπνοδωμάτια, μπάνιο, 2 μπαλκόνια με θέα στη θάλασσα, κεντρική θέρμανση, 1 θέση στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται καινούργιο επιπλωμένο μικρό δυαράκι στη Βαρειά, κοντά στο Πανεπιστήμιο στο Λόφο «Ξενία». Ενιαίος χώρος σαλόνι-κουζίνα, ξεχωριστό Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση χωρίς κοινόχρηστα, ιδιωτικός χώρος στάθμευσης, τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο δυάρι, στο κέντρο της Μυτιλήνης, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, με ξεχωριστό Υ/Δ, μπαλκόνι, αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr Γκαρσονιέρα και δυάρι ενοικιάζονται. 1. Γκαρσονιέρα: πλήρως επιπλωμένη και εξοπλισμένη, δίχωρη με αυτόνομη θέρμανση, νέας κατασκευής, στο κέντρο, πλησίον ΟΤΕ. 2. Δυάρι με αυτόνομη θέρμανση, καλοριφέρ και air-condition, με ιδιωτικό πάρκινγκ, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον μαρίνας). Πληρ. τηλ. 6944-696907.

Ενοικιάζεται μεγάλη γκαρσονιέρα πλησίον «Γαρδένιας», με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονόχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα στα Μαύρα Σίδερα. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στο κέντρο, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονόχωρη γκαρσονιέρα στη Βαρειά. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι 60 τ.μ., στο Βουναράκι, με χωριστό το δωμάτιο από την κουζίνα, τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται εναμισάρι διαμέρισμα, καινούργιο, με Υ/Δ, κουζίνα, μπάνιο, επιπλωμένο, κατάλληλο για στρατιωτικούς και φοιτητές, στη Βαρειά, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, με μεγάλο πάρκινγκ. Τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 71194, 6979-228312. Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρισμα 1ου ορόφου, 130 τ.μ., με 3 Υ/Δ, κουζίνα, μπάνιο, σαλόνι και καθιστικό, αυτόνομη θέρμανση, πλησίον γηπέδου. Πληρ. τηλ. 22510 61432. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στην περιοχή Επάνω Σκάλα (κοντά στη Σχολή «Παπαρίσβα»). Πληρ. τηλ. 6937-226143.

Ενοικιάζεται άνετη επιπλωμένη γκαρσονιέρα σε μονοκατοικία, στο κέντρο της Μυτιλήνης. Μπαλκόνι με θέα στην πόλη, χωρίς κοινόχρηστα, ανακαινισμένο μπάνιο, 2 A/C, φρεσκοβαμμένο, τιμή 250 €. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Ενοικιάζεται μεζονέτα ολοκαίνουργια 95 τ.μ., συν 45 τ.μ. αποθήκη, με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, μεγάλες βεράντες και αυλή, χωρίς κοινόχρηστα, λίγο πριν τα Πάμφιλα. Τιμή ενοικίου 500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-202221.

Ενοικιάζεται στην Παναγιούδα καινούργιο διαμέρισμα 55 τ.μ., 2 Υ/Δ, έναντι γηπέδου Παναγιούδας, με αυτόνομη θέρμανση και χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 32361, 6974-564510.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην Επάνω Σκάλα, 30 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 270 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στο Πληγώνι νεόκτιστο δυάρι, με ενιαίο χώρο κουζίνα-σαλόνι, 2 Υ/Δ, μπάνιο, αποθήκη, βεράντες με απεριόριστη θέα και κεντρική θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6976200987.

Ενοικιάζεται μεγάλη μεζονέτα 3 υπνοδωματίων, στη Σουράδα, πλησίον Ακαδημίας, με τζάκι, γκαράζ για 2 αυτοκίνητα, θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στην Καλλονή γκαρσονιέρα επιπλωμένη και χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 300 €. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Ενοικιάζεται καινούργια γκαρσονιέρα στο κέντρο, με διπλά τζάμια, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιο ρετιρέ τριάρι 70 τ.μ., στην Επάνω Σκάλα. Κουζίνα με πάσο, ενιαίος χώρος με σαλόνι, 2 άνετα υπνοδωμάτια, μεγάλο μπαλκόνι με θέα, αυτόνομη θέρμανση, 2 κλιματιστικά, σήτες, άνετο πάρκινγκ, ήσυχη περιοχή. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr

Μετακομίσεις - Μεταφορές Συσκευασία Αμπαλάζ Αντικειμένων ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ - ΑΝΥΨΩΣΕΙΣ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

www.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

Ενοικιάζεται καινούργια μονοκατοικία με 3 Υ/Δ, 2 WC, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, μεγάλο ιδιωτικό πάρκινγκ, στην είσοδο της Μόριας. Πληρ. τηλ. 6977299527, 22510 32664. Ενοικιάζεται επιπλωμένη μονοκατοικία 40 τ.μ., με air-condition, 2 αποθήκες, αυλή 100 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, περιοχή Λαγκάδα. Πληρ. τηλ. 6951-849793.

Ενοικιάζεται δυάρι στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιο τριάρι, διαμπερές, στην περιοχή Χρυσομαλλούσας (Ασκληπιού και Πρωτοπάτση γωνία), με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6977-073936, 22530 23378, 22530 23911.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα πλήρως επιπλωμένη, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6945-621400, 6972253534.

Ενοικιάζεται ρετιρέ, πλήρως ανακαινισμένη επιπλωμένη γκαρσονιέρα, στην περιοχή Καλλιθέας, Α/C, TV, ημιξεχωριστή μικρή κουζίνα, θέρμανση, μεγάλη ταράτσα. Τιμή 260 €. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Ενοικιάζονται 2 δυάρια, με ή χωρίς επίπλωση, στα Μαύρα Σίδερα, 50 και 60 τ.μ., φρεσκοβαμμένα, με αυτονομία θέρμανσης. Πληρ. τηλ. 6974-569803.

Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο δυάρι στον Άνω Χάλικα, με αυτονομία. Τιμή 330 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 135 τ.μ., 4ου ορόφου, γωνιακό, πολύ άνετο, φωτεινό, φρεσκοβαμμένο, με εξαιρετική θέα και 3 Υ/Δ, μεγάλο καθιστικό, τζάκι, αποθήκη κ.ά., γωνία Καβέτσου και Ναυμάχου Αποστόλη 2. Πληρ. τηλ. 22510 25714.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη, δίχωρη γκαρσονιέρα, 40 τ.μ., στη Σουράδα. Ξεχωριστός χώρος κουζίνα, διάδρομος, μεγάλο υπνοδωμάτιο, μπάνιο, κεντρική θέρμανση, ανεξάρτητη είσοδος, αυλή, χωρίς κοινόχρηστα, πλήρως ανακαινισμένη. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζονται δίχωρα διαμερίσματα, πλήρως επιπλωμένα, λουξ, σε διπλοκατοικία στους Πύργους Θερμής, παραλιακά, με μεγάλο κήπο, πάρκινγκ, A/C, αυτόνομο καλοριφέρ, πλυντήριο, ηλεκτρική κουζίνα, βεράντα. Πληρ. τηλ. 6945604300. Ενοικιάζεται ημιεπιπλωμένη γκαρσονιέρα στη Νεάπολη, με βεράντα, σε μονοκατοικία. Πληρ. τηλ. 22510 40420, 6946-950523.

Ενοικιάζεται στο κέντρο γκαρσονιέρα 30 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, πλήρως εξοπλισμένη. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται δυάρι 40 τ.μ., ισόγειο, επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση, περιοχή Χρυσομαλλούσα. Τιμή 300 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή Καλλιθέας καινούργια οικία, με αυτόνομη θέρμανση, και χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται δυάρι στην Καλλιθέα, με αυλή, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 47810 και 6948769966. Ενοικιάζεται στην περιοχή Χάλικα επιπλωμένη γκαρσονιέρα, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση και με μία θέση πάρκινγκ, τιμή 280 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται δυάρι στην περιοχή Βουναράκι, 60 τ.μ., με χωριστά το δωμάτιο και το καθιστικό, τιμή 350 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται τριάρι στην περιοχή Χρυσομαλλούσα, 4ου ορόφου, με 2 υπνοδωμάτια και ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή Αεροπόρου Γιανναρέλλη, γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, 25 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 250 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στο Πυργί γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, 30 τ.μ., δωρεάν νερό, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 270 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή του Νοσοκομείου γκαρσονιέρα επιπλωμένη, 2ου ορόφου, 40 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, επιπλωμένη & πλυντήριο, τιμή 300 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα 36 τ.μ. ισόγειο, με χωριστό υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή 280 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται ανεξάρτητη επιπλωμένη γκαρσονιέρα - στούντιο, 30 τ.μ., πρώτου ορόφου, στο κέντρο της Μυτιλήνης, με κλιματιστικό, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται μονοκατοικία με 4 υπνοδωμάτια πίσω από το «Μουσικό Καφενείο», πλήρως επιπλωμένη και εξοπλισμένη, με 2 μπάνια, TV, ψυγείο πλυντήριο κτλ. Ιδανική για συγκατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται τριάρι, μονοκατοικία, επιπλωμένο, με αυλή, στην περιοχή Συνοικισμός Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Ενοικιάζεται επιπλωμένη ρετιρέ γκαρσονιέρα 5ου ορόφου, με ολοκαίνουργια κουφώματα, στη Βοστάνη. Διαθέτει καλοριφέρ και air-condition και μεγάλη βεράντα με θέα στη θάλασσα. Τιμή χαμηλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται ανεξάρτητο πλεονεκτικό 2άρι πάνω ορόφου, στην Κράτηγο (πέρα από το αεροδρόμιο) με αυτόνομο καλοριφέρ και πανοραμική θέα στη θάλασσα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται επιπλωμένο 3άρι 1ου ορόφου στην Επάνω Σκάλα (πλησίον 8ου Δημοτικού) με ηλεκτρικές συσκευές, ιδανικό και για συγκατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζονται δυάρι 55 τ.μ. και τριάρι 73 τ.μ., επιπλωμένα, διαμπερή, στο γήπεδο. Πληρ. τηλ. 6973076611, 22510 28306, 22510 27512. Ενοικιάζεται διαμπερές πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο 3άρι, 2ου ορόφου στη Χρυσομαλλούσα, με ηλεκτρικές συσκευές, ιδανικό και για συγκατοίκηση. Διαθέτει αυτόνομο καλοριφέρ και air-condition. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται ισόγειο 3άρι διπλοκατοικίας στη Χρυσομαλλούσα, ανεξάρτητο καυστήρα καλοριφέρ, χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται δίχωρη γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, ανακαινισμένη, κοντά στο γήπεδο. Πληρ. τηλ. 6979551360. Ενοικιάζεται δυάρι 40 τ.μ., στην περιοχή της Καλλιθέας (Υφαντήριο), σε διπλοκατοικία, χωρίς κοινόχρηστα. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188. Ενοικιάζεται δυάρι στη Χρυσομαλλούσα 35 τ.μ., 1ου ορόφου, επιπλωμένο, τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα, 50 τ.μ., υπερυψωμένο ισόγειο, τιμή 330 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται τριάρι με κεντρική αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, στη Σουράδα, Ελ. Βενιζέλου 95. Πληρ. τηλ. 22510 24502.

Ενοικιάζονται στη Μυτιλήνη γκαρσονιέρα επιπλωμένη, 33 τ.μ., με κεντρική αυτόνομη θέρμανση, στο ισόγειο καινούργιας πολυκατοικίας, β) τριάρι 78 τ.μ., με κεντρική θέρμανση και θέα, στον 4ο όροφο πολυκατοικίας. Περιοχή Ναυτικός Όμιλος. Πληρ. τηλ. 22510 28518 (εργάσιμες ημέρες και ώρες). Ενοικιάζονται πλήρως επιπλωμένα studios-δωμάτια με TV, θέρμανση, κουζίνα, ψυγείο, κλιματισμό, internet, θέα. Περιοχή Βαρειά, δίπλα από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Λόφος «Ξενία». Μέχρι και Ιούνιο. Πληρ. τηλ. 6944-816271. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, κάτω από το γήπεδο (Σκαμανδρίου 10). Πληρ. τηλ. 6941-599083. Eνοικιάζεται δυάρι, πλήρως επιπλωμένο & εξοπλισμένο, διαθέτει πάρκινγκ, στην Ε. Βοστάνη 59, έναντι Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 94550 & 42296, 6945-544386. Ενοικιάζονται διαμερίσματα 1 ή 2 υπνοδωματίων, επιπλωμένα, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22196, 6972-844003 και 6944533866. Ενοικιάζεται δυάρι 60 τ.μ., καινούργιο, 1ου ορόφου, στην κεντρική αγορά (Ερμού). Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέρες, καινούργιες και επιπλωμένες, στην περιοχή Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, φρεσκοβαμμένο, με μπάνιο και WC, σε κεντρική περιοχή με θέα στο λιμάνι. Διατίθεται με πλήρη επίπλωση ή χωρίς. Κατάλληλο και για συγκατοίκηση. Πληρ. τηλ. 6937145614. Ενοικιάζεται δυάρι πλήρως επιπλωμένο & εξοπλισμένο, διαθέτει πάρκινγκ, στην Ε. Βοστάνη 50, έναντι Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 94550, 6945-544386. Ενοικιάζεται στην Αθήνα φωτεινή γκαρσονιέρα, κοντά στην τρίτη στάση Ιλισίων - Ζωγράφου, οδός Ξενάρχου 13, με air-condition και βεράντα. Πληρ. τηλ. 6939-459814.

Ενοικιάζεται ανεξάρτητη κατοικία 100 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη και εξοπλισμένη, με αυτόνομη θέρμανση, κλιματισμό, ηλιακό χωρίς κοινόχρηστα, γκαράζ, κήπο στη περιοχή Ναυτικού Ομίλου Μυτιλήνης, κατάλληλη για φοιτητές και για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 6974063916 (11:00 - 13:00 και 18:00 - 22:00).

Ενοικιάζεται στην περιοχή Χρυσομαλλούσας οικία 4ου ορόφου, με 2 υπνοδωμάτια και ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται εξαιρετικό ανεξάρτητο διαμέρισμα 110 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια (μάστερ υπνοδωμάτιο με δικό του μπάνιο), έξτρα δεύτερο μπάνιο, πάνω από το Ακρωτήρι, σε ιδιόκτητη πολυτελή οικοδομή. Ήσυχο περιβάλλον με απεριόριστη πανοραμική θέα. Αυτόνομη θέρμανση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται δυάρι 57 τ.μ., στον Άγιο Παντελεήμονα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Ενοικιάζεται τριάρι 75τ.μ. περίπου, 2ου ορόφου, στην Οικ. Τάξη, σε καλή κατάσταση και χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.


12

Ενοικιάζεται διαμέρισμα ισόγειο στην περιοχή Μαύρα Σίδερα στη Μυτιλήνη, 52τ.μ., πλήρως ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα άριστης κατασκευής, σε εξαιρετική θέση, στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης, 120τ.μ., με μεγάλο οικοπεδικό χώρο. Το ισόγειο αποτελείται από κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι, WC, τζάκι, βεράντες μεγάλες. Ο όροφος αποτελείται από 4 υπνοδωμάτια, μπάνιο, μεγάλες βεράντες. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

ΠΕΜΠΤΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Πωλείται πύργος διατηρητέος στην Ελευθερίου Βενιζέλου, στο Μακρύ Γιαλό στη Μυτιλήνη, τριώροφος, 175τ.μ. ο κάθε όροφος, με μεγάλη αυλή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο κτίσμα στο Πλωμάρι, κατάλληλο για κατάστημα στον κεντρικό δρόμο, 30 τ.μ και με υπόγειο χώρο 30 τ.μ., σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής, ολοκαίνουργια, 128τ.μ., με γκαράζ, στην πανέμορφη περιοχή Αγία Μαρίνα του δήμου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου 75τ.μ., στην οδό Κ. Βάρναλη στη Χρυσομαλλούσα στη Μυτιλήνη, με χώρο πάρκινγκ, σε πολύ καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα στην περιοχή Παπά Χατζή στο Πλωμάρι, 120 τ.μ., κατάλληλο για βιοτεχνικό εργαστήριο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου, συνολικής έκτασης 1.600τ.μ., με δικαίωμα δόμησης 400τ.μ.. Απέχει 100μ. από τη θάλασσα και εφάπτεται δημοτικού δρόμου πλάτους 4μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα στην οδό Ευρυδάμαντος στον Άγιο Σώστη στην Αθήνα, 217τ.μ. με πατάρι 106 τ.μ., κτισμένο το 1979. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο εμβαδού 879,78τ.μ. εντός οικισμού, στο Μεσαγρό Γέρας. Στο οικόπεδο υπάρχει αποθήκη 16,90τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα επί του κεντρικού δρόμου Μυτιλήνης-Αεροδρόμιου, 55τ.μ. σε οικόπεδο 500τ.μ. Τιμή πώλησης 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο με καταπληκτική θέα στο Αιγαίο στη θέση Καλάμι Μελίντας Παλαιοχωρίου, εμβαδού 7.188,90τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα σε πάροδο της Ερμού στη Μυτιλήνη (Μπας Φανάρ) πλήρως ανακαινισμένο και με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος, συνολικού εμβαδού 60 τ.μ. (30 ισόγειο και 30 όροφος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται 2 οικόπεδα με καταπληκτική θέα, εμβαδού 375,64τ.μ. και 663,31τ.μ. στον Προφήτη Ηλία Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής, νεόδμητη, 120τ.μ., στην πανέμορφη περιοχή Αγία Μαρίνα του δήμου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα σε εξαιρετική θέση στην Παναγιούδα, 115τ.μ. και υπόγειο 90τ.μ.. Το ισόγειο αποτελείται από κουζίνα, τραπεζαρία, καθιστικό, WC. Ο όροφος αποτελείται από 3 υπνοδωμάτια. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα υπερπολυτελούς κατασκευής στη Νεάπολη Μυτιλήνης 125τ.μ., με υπόγειο 90τ.μ., 100μ. από την παραλία και θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται μονοκατοικία σε καλή κατάσταση, διώροφη, 160τ.μ., στον Άγιο Ευδόκιμο Μυτιλήνης, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής στη Νεάπολη Μυτιλήνης. Απέχει 100μ. από τη θάλασσα, με πανέμορφη θέα, συνολικού εμβαδού 260τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 40τ.μ. στην Αγία Φωτεινή Μυτιλήνης, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ημιυπόγειο διαμέρισμα 89τ.μ., στην Αγία Φωτεινή Μυτιλήνης, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα ολοκαίνουργια, πολυτελούς κατασκευής, στη Νεάπολη Μυτιλήνης. Απέχει 100μ. από τη θάλασσα, με καταπληκτική θέα, συνολικού εμβαδού 260τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται μεζονέτες υπό κατασκευή στα Αλυφαντά, σε εξαιρετικό σημείο, 130τ.μ. με 65τ.μ. υπόγειο και 120τ.μ. αύλειο χώρο. Χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2011. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται μεζονέτες σε προνομιακό σημείο στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης, 135τ.μ με 65τ.μ. υπόγειο και 120τ.μ. αύλειο χώρο. Χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2011. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου στο Χάλικα Μυτιλήνης, με εξαιρετική θέα και άριστη κατασκευή, 67τ.μ. και 10τ.μ. αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται μεζονέτες 133τ.μ. εκάστη στο Σκόπελο της Γέρας, με 300τ.μ. αύλειο χώρο. Χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2011. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται διώροφη παλαιά οικία 110τ.μ., με οικοδομική άδεια επισκευής, στον Άγιο Γεώργιο Μυτιλήνης, σε πολύ καλή τοποθεσία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο νεόδμητο διαμέρισμα 67τ.μ., άριστης κατασκευής, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται παλαιά οικία στην οδό Πατριάρχου Κυρίλλου στη Μυτιλήνη, σε οικόπεδο 125 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 56τ.μ., νεόδμητο, άριστης κατασκευής, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται μεζονέτες στην οδό Θεοκρίτου στη Μυτιλήνη (Πλάτανος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται διώροφη οικία 71,24τ.μ., στην Αγία Παρασκευή Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται διαμέρισμα 75τ.μ., 1ου ορόφου, νεόδμητο, άριστης κατασκευής, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα υπό κατασκευή, 110τ.μ., με ισόγειο γκαράζ 27τ.μ. και ημιυπαίθριους 30τ.μ., καθώς και με αυλή αποκλειστικής χρήσης, στη Βαρειά Μυτιλήνης, σε πολύ καλό σημείο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγεια οικία υπό κατασκευή, 70τ.μ., με ισόγειο γκαράζ 24τ.μ., ημιυπαίθριους 14τ.μ. και αυλή αποκλειστικής χρήσης, στην περιοχή Βαρειά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 115,10τ.μ., στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 3.288τ.μ., στην περιοχή Τρούπια Μανταμάδου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο στο Μεγαλοχώρι, 500τ.μ., σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα 1.200τ.μ., έκαστο, σε πολύ καλό σημείο επί της οδού Πλωμαρίου - Αγίας Βαρβάρας. Χτίζει έκαστο 400τ.μ. οικία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται προνομιακά οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα, στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου, εφαπτόμενα στον επαρχιακό δρόμο Πλωμαρίου - Μυτιλήνης, σε πολύ καλές τιμές. Θέα απεριόριστη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα στην περιοχή Πλατάνι Πλωμαρίου, σε πολύ καλές τιμές. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται στην περιοχή Βάγιες - Ακρωτήρι Μυτιλήνης οικόπεδο 700τ.μ., με παλαιά οικία (χρήζει γενικής επισκευής) διώροφη, 80τ.μ. ο κάθε όροφος, με απίστευτη θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

κού δρόμου Πλωμαρίου - Μελίντας, εμβαδού 5.785,90τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται τριώροφη οικία σε πολύ καλή κατάσταση, κατοικήσιμη, με πολύ καλή θέα, 35τ.μ. ο κάθε όροφος, στην περιοχή Πλάτανος Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται πολυτελείς μεζονέτες, άριστης κατασκευής, σε προνομιακό μέρος της Παναγιούδας Μυτιλήνης. Βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής. Εμβαδόν κάθε κτίσματος 100τ.μ. (ισόγειο και όροφος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλούνται διαμερίσματα υπό κατασκευή στην περιοχή Ακρωτήρι Μυτιλήνης, συνολικού εμβαδού 100τ.μ. το καθένα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται μεζονέτα άριστης κατασκευής 115 τ.μ. (ισόγειο-όροφος) με υπόγειο και γκαράζ, στην περιοχή Ακαδημία Μυτιλήνης. Σε πολύ καλό σημείο και με άριστη θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικία στη Βρίσα Πολιχνίτου, 120τ.μ., πλήρως ανακαινισμένη με τιμή πώλησης 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται προνομιακή οικία 100τμ. με οικοπεδικό χώρο 4.000τ.μ, δενδροφυτεμένο στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μονοκατοικία 150 τ.μ. με υπόγειο 80τ.μ. και οικοπεδικό χώρο 500τ.μ. στα Βατερά του Πολιχνίτου. Είναι σε πολύ καλό σημείο, 50μ. από τη θάλασσα και την παραλιακή επαρχιακή οδό. Είναι άριστης κατασκευής και με άριστα διαμορφωμένο τον εξωτερικό χώρο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται στην Παναγιούδα, μεζονέτες 100 και 115 τ.μ. με υπόγεια 50 και 75τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται παλαιό αρχοντικό, κατοικήσιμο, με πανέμορφη θέα στο Μεγαλοχώρι, με δενδρόφυτο οικόπεδο 2.000τ.μ.. Το οίκημα είναι 80τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται διαμερίσματα στη Λαγκάδα Μυτιλήνης, 110τ.μ.στον 1ο όροφο, άριστης κατασκευής με πολύ καλή θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται συγκρότημα ενοικιαζόμενων αυτόνομων κατοικιών πολυτελούς κατασκευής, με διπλή πισίνα, σε προνομιακή θέση στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται διαμέρισμα 2ου ορόφου 90 τ.μ. στη περιοχή Ταρσανάς Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται παλαιά οικία 84τ.μ. με αυλή 10τ.μ. στη Μυτιλήνη (περιοχή Δικαστήρια). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλούνται διαμερίσματα νεόδμητα, 99τ.μ. το καθένα (2 ισόγεια και 2 στον πρώτο όροφο) με 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, λουτρό. Στο υπόγειο της οικοδομής υπάρχουν γκαράζ και αποθήκη για το καθένα. Η οικοδομή βρίσκεται στα Παπιανά του δήμου Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται παλαιά οικία εμβαδού 70τ.μ. μετά του οικοπέδου της, εμβαδού 700τ.μ., στο Μεσαγρό Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται 4 μεζονέτες εμβαδού 99,65τ.μ. η κάθε μια, στο Σκόπελο Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται διώροφη οικία 150τ.μ., στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου, επί του επαρχιακού δρόμου Μυτιλήνης - Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλούνται πολυτελέστατες μεζονέτες παραδοτέες άμεσα, νεόδμητες, πλήρως εξοπλισμένες 160τ.μ. (ισόγειο-όροφος) και υπόγειο 80τ.μ., στην πανέμορφη περιοχή της Νεάπολης Μυτιλήνης. Απέχουν 100μ. από τον κεντρικό δρόμο Μυτιλήνης - Αεροδρομίου. Έχουν πλήρη αυτοτέλεια. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται νεόδμητη οικία στο Αμουδέλι Πλωμαρίου, 80τ.μ., με άριστη θέα, σε προνομιακή θέση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειος οικία 30Χ2=60τ.μ. με αυλή, κατοικήσιμη στο καταπράσινο και πανέμορφο Μεγαλοχώρι, προσβάσιμο σε αυτοκίνητο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται παλαιά οικία, με ισόγειο 50τ.μ., όροφο 50τ.μ., που βρίσκεται στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης στην οδό Λορ. Μαβίλη, με αυλή 30τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ξενοδοχειακή μονάδα στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου αποτελούμενη από16 αυτόνομα μονόχωρα δωμάτια λουξ. Έτος κατασκευής 2000. Κτίσμα 400 τ.μ. σε οικόπεδο 700 τ.μ., συνδεδεμένο με το βιολογικό καθαρισμό του δήμου Πλωμαρίου. Ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ. Απέχει 100 μ. από την πλαζ Αγίου Ισιδώρου, μια από τις καθαρότερες και ομορφότερες παραλίες της Λέσβου, που έχει ψηφισθεί ως η 7η καλύτερη παραλία της Ελλάδας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγειο κατάστημα 100 τ.μ. στην οδό Ζωοδόχου Πηγής στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται διώροφο κτίσμα κατασκευής 2002, επί του επαρχιακού δρόμου Περάματος-Πύργοι Περάματος, άριστης κατασκευής, πλήρως εξοπλισμένο, που αποτελείται από ισόγειο κατάστημα (ταβέρνα) 100τ.μ. με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό και τον 1ο όροφο που αποτελείται από 3 αυτόνομες γκαρσονιέρες υπερλούξ με βεράντες, συνολικά 100τ.μ. Το ακίνητο έχει οικοπεδικό χώρο 1.600 τ.μ. Έχει απεριόριστη θέα τον κόλπο Γέρας και απέχει 20 μ. από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διώροφο κτίσμα με απεριόριστη θέα τον κόλπο Γέρας επί του επαρχιακού δρόμου Πηγαδάκια-Πέραμα με οικόπεδο 2.500 τ.μ., που λειτουργεί ως Ενοικιαζόμενα Δωμάτια και είναι πλήρως εξοπλισμένο. Είναι προνομιακό και σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται αποθήκη στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη, 144τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 300τ.μ. στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα στο 5ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Καλλονής - Πέτρας, 130τ.μ., κατάλληλο και για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Έχει μεγάλο αύλειο χώρο για πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται αποθήκη στον Καρά Τεπέ, 144τ.μ. επί του επαρχιακού δρόμου Μυτιλήνης - Παναγιούδας. Τιμή ενοικίασης 850 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 37,5στρεμ. στη Γέρα, με χαραγμένη γραμμή αιγιαλού και παραλίας, χωρισμένο σε 7 επιμέρους οικόπεδα, άρτια και οικοδομήσιμα. Στην ακτή εφάπτεται σε μήκος 250μ.. Έχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και γεώτρηση. Περιέχει 850 ελαιόδεντρα και 100 οπωροφόρα. Έχει απεριόριστη θέα σε ένα πανέμορφο τοπίο του κόλπου Γέρας. Πραγματική πρόκληση για σοβαρό επενδυτή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 15στρεμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, εφαπτόμενο στη θάλασσα, στο Μόλυβο Λέσβου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. οικόπεδο εμβαδού Πωλείται 4.280,30τ.μ. στα Βατερά Πολιχνίτου (περιοχή Πηγαδούλι ή Άγιος Ιωάννης). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο 526,85τ.μ. εντός σχεδίου πόλεως στην περιοχή του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίου, άρτιο και οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εμβαδού 333,66τ.μ., στη θέση Προφήτης Ηλίας Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο εμβαδού 7.884τ.μ., στη θέση Αυλάκι Ανάξου δήμου Πέτρας, εφαπτόμενο της παραλίας κατά μήκος 47μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στον Άγιο Ισίδωρο, εμβαδού 1.202τ.μ.. Απόσταση από τον επαρχιακό δρόμο Πλωμαρίου - Μυτιλήνης 90μ.. Έχει συντελεστή δόμησης 0,6 και κάλυψη 40%. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο συνολικής έκτασης 390τ.μ., σε άριστη θέση στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου, με συντελεστή δόμησης 0,6 και κάλυψη 40%. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εμβαδού 300τ.μ., σε άριστη θέση. Απέχει 60μ. από τον επαρχιακό δρόμο Πλωμαρίου - Μυτιλήνης και κτίζει οικία 180τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην περιοχή Κλίβανος Πλωμαρίου, πάνω στον περιφερειακό δρόμο, εμβαδού 484,03τ.μ.. Κτίζει 290,4τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, εφαπτόμενο του επαρχια-

Πωλείται οικόπεδο με καταπληκτική θέα εμβαδού 448,47τ.μ., στον Προφήτη Ηλία Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται κήπος-οικόπεδο 770τ.μ. με ημιτελές κτίσμα (καρά γιαπί) ισόγειο 100τ.μ., στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο επί του επαρχιακού δρόμου Πλωμάρι - Μεγαλοχώρι, συνολικής έκτασης 2.830τ.μ. στην περιοχή Ροδαφνίδια Πλωμαρίου. Έχει οικοδομική άδεια και χτίζει 2 οικίες από 100τ.μ. εκάστη. Στα όρια του οικοπέδου υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 2στρεμ. με εξοχικό σπίτι 75τ.μ. και αποθήκη 30τ.μ. στην Ευρειακή δήμου Γέρας. Το οικόπεδο απέχει από τη θάλασσα 250μ., έχει 2 γεωτρήσεις, 30 οπωροφόρα δένδρα και βρίσκεται εντός του οικισμού. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται οικόπεδα 4 στρεμμάτων εφαπτόμενα στην παραλία Μελίντας Πλωμαρίου, άρτια και οικοδομήσιμα. Σε πολύ προνομιακή θέση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 450τ.μ. με οικία 60τ.μ. στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης, σε πολύ καλό σημείο και σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 4.700τ.μ. στην Αγία Μαρίνα στη Μυτιλήνη, σε πολύ καλή τοποθεσία. Κτίζει οικία 200τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. οικόπεδο εμβαδού Πωλείται 5.251,52τ.μ. εκτός οικισμού στα Μαγγούφικα ή Γαϊδαρανήφορο Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο στη Λάρσο 6.500τ.μ., εφαπτόμενο του εθνικού δρόμου Μυτιλήνης - Καλλονής, άρτιο και οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 6.053τ.μ. στη Λάρσο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο 4.700τ.μ. στα Βατερά Πολιχνίτου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 68,12 τ.μ. στον Άγιο Ευδόκιμο (ΙΚΑ) στη Μυτιλήνη. Κτίζει 166,56τ.μ. οικία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην οδό Γιαννιτσών στη Μυτιλήνη, 252τ.μ. και κτίζει οικία 250τ.μ. και υπόγειο 135τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στο Πληγώνι Μυτιλήνης, 160τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στο Συνοικισμό στη Μυτιλήνη, 166,79τ.μ. σε εξαιρετική θέση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται έκταση 5.000τ.μ. στο Πυργί της Μυτιλήνης, σε πολύ καλό σημείο και το οποίο οικοδομεί 196τ.μ. οικία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα-οικόπεδο με παλαιό κτίσμα εμβαδού 1.226,46 και 2.474,88 τ.μ. στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ελαιόκτημα 80στρεμ. στην περιοχή Κάραβος Μεγαλοχωρίου, εφαπτόμενο σε αγροτικό δρόμο. Περιέχει 800 ελαιόδεντρα. Είναι κατάλληλο για αγροτοτουριστική μονάδα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται αγρόκτημα 100μ. από τη θάλασσα με απεριόριστη θέα, με αμαξιτό δρόμο, με γεώτρηση, με ηλεκτρικό ρεύμα στα όριά του, συνολικής έκτασης 35στρεμ., στο Λιγουνάρι Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται κήπος στα όρια του οικισμού Παπάδου. Έχει γεώτρηση, ηλεκτρικό ρεύμα και μικρή αποθήκη. Έχει συνολική έκταση 7στρεμ. και είναι προσβάσιμος με αυτοκίνητο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 20στρεμ. στην περιοχή Λιώτα Άντισσας, άριστα περιποιημένο και περιφραγμένο, επί του επαρχιακού δρόμου Γαβαθάς - Λιώτα, κατάλληλο για οικοδόμηση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ημιτελής οικοδομή (σκελετός από μπετόν), ολικής επιφάνειας ορόφων 396τ.μ. σε οικόπεδο εμβαδού 654τ.μ.. Το κτίσμα έχει και υπόγειο. Το ακίνητο βρίσκεται στον Τρύγονα επί του επαρχιακού δρόμου Πλωμαρίου - Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα εμβαδού 20στρεμ. περίπου, στη θέση Άνω Χωριό Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα εμβαδού 25στρεμ., εφαπτόμενο παραλίας με αμμουδιά 100μ., πολυεπίπεδο με ιδιωτικό αγροτικό δρόμο μέχρι την παραλία και με καταπληκτική θέα, στη θέση Αγριλιά Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα άριστα καλλιεργημένο, βιολογικό, εφαπτόμενο περιμετρικά με αγροτικούς αμαξιτούς δρόμους, με 2 πηγές νερού και 2 παλαιά κτίσματα, συνολικής έκτασης 60στρεμ., στην περιοχή Κριθάρι, Αύλωνας Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ελαιόκτημα 1στρέμ. στη Μελίντα Παλαιοχωρίου Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 4στρεμ. στη Μελίντα Παλαιοχωρίου Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 150στρεμ., στην περιοχή Στροβήλια Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα εμβαδού 6.034,945τ.μ. στη θέση Κόκαλα Αγίου Ισιδώρου δήμου Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 48στρεμ., στην περιοχή Άγιος Γρηγόριος Σκοπέλου Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ελαιόκτημα 8στρεμ., με 2 στάβλους στη θέση Τσιπ’ριά Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. αγρόκτημα εμβαδού Πωλείται 3,8στρεμ. στον Καρυώνα Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 10στρεμ. στο Φτέλι Γέρας, κατάλληλο και για ανέγερση κατοικίας, εφαπτόμενο αγροτικού δρόμου με μικρό οικίσκο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται φορτηγό αγροτικό αυτοκίνητο σε άριστη κατάσταση, 3 τόνων, DAIHATSU. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται σκάφος ξύλινο, τύπου LIBERTY, με ερασιτεχνική άδεια, μηχανή πετρελαίου VOLVO 25 ίππων υδρόψυκτη και ολικό μήκος επάνω 6μ.. Έτος κατασκευής το 2000. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται επαγγελματικό σκάφος (καΐκι) τρεχαντήρι, σε άριστη κατάσταση, μήκους 9,5μ. με άδεια 4,02 GT, ξύλινο, με μηχανή 85 ίππων, πλήρως εξοπλισμένο (βυθόμετρο 2.000μ. GPS, VHF, ραντάρ, βίντσι), καθώς και όλα τα εργαλεία επαγγελματικού ψαρέματος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.


13

ΠΕΜΠΤΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 Ενοικιάζεται επιπλωμένη ανεξάρτητη γκαρσονιέρα πάνω ορόφου, διώροφης οικοδομής, με αυτόνομο καλοριφέρ και θέα στο λιμάνι, 150μ. από παλιά Αστυνομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται τριάρι επιπλωμένο, 2ου ορόφου, πάνω από το γήπεδο, σε διπλοκατοικία, κατάλληλο και για συγκατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται μεγάλη γκαρσονιέρα 40τ.μ., στα Πυργέλια, σε ιδιόκτητη οικοδομή χωρίς κοινόχρηστα, πλήρως εξοπλισμένη και επιπλωμένη με καλοριφέρ, air-condition και ηλιακό. Εξαιρετική τιμή στην οποία συμπεριλαμβάνονται όλοι οι λογαριασμοί (ΔΕΗ, ΔΕΥΑΜ, καλοριφέρ κ.τ.λ.). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται μεγάλο άνετο τριάρι, 90τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, 2ου ορόφου, σε άριστη κατάσταση και αυτόνομο καλοριφέρ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται ισόγεια γκαρσονιέρα ενιαίου χώρου στη Χρυσομαλλούσα με αυτόνομο καλοριφέρ. Έχει μεγάλη, άνετη βεράντα. Δυνατότητα να επιπλωθεί. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Eνοικιάζεται ισόγειο επιπλωμένο διαμέρισμα 70τ.μ. (με αυλή), σε διπλοκατοικία στην Επάνω Σκάλα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Ενοικιάζεται πλησίον «Γαρδένιας», μεγάλο άνετο οροφοδιαμέρισμα, 2 υπνοδωματίων, 100τ.μ., στον πάνω όροφο μικρής οικοδομής με 3 διαμερίσματα. Διαθέτει τζάκι, βοηθητικό WC, αυτόνομο καλοριφέρ και άνετη βεράντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, ενιαίου χώρου, στην οδό Βύρωνος, πάνω από την Ερμού, σε ιδιόκτητη διώροφη οικοδομή με 3 γκαρσονιέρες. Χωρίς κοινόχρηστα, διαθέτει και πλυντήριο. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Eνοικιάζεται ισόγειο διαμέρισμα 90τ.μ., πλησίον Ν. Ομίλου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται άνετο δυάρι 3ου ορόφου, σε πολύ καλή κατάσταση, με πάρκινγκ, απέναντι από το Φροντιστήριο Πλάτωνα, στη Γυμν. Δαυίδ, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 6944-472977, 6978-610855, 22510 82461, 44453. Ενοικιάζεται δίχωρη, επιπλωμένη γκαρσονιέρα, με αυλή, στην περιοχή Ακλειδιού. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188. Ενοικιάζεται στου Ζωγράφου, οδός Πολυφήμου, κάθετος Λ. Παπάγου, 3η στάση, τριάρι, 70τ.μ., γωνιακό, με θέα το Λυκαβηττό. Ιδανικό για 2 φοιτητές. Πληρ. τηλ. 6934145890 και 6936-694299. Ενοικιάζεται στο Κουμκό καινούργιο δυάρι ρετιρέ 60τ.μ., με υπέροχη θέα στη θάλασσα. Άνετο σαλόνι, ενιαίος χώρος με κουζίνα, μεγάλο υπνοδωμάτιο, μπάνιο, γωνιακό μπαλκόνι με θέα. Αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 - 477850, www. realpro.gr

Ενοικιάζεται ανεξάρτητη ισόγεια επιπλωμένη γκαρσονιέρα σε μονοκατοικία στην οδό Θησέως 6 (πάνω από τον Πλάτανο - 5 λεπτά από τον Άγιο Θεράποντα) με αυλή και χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή χαμηλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Eνοικιάζεται ισόγεια γκαρσονιέρα, ανακαινισμένη, 30τ.μ., επιπλωμένη, πλησίον Ν. Ομίλου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα καινούργια, 1ου ορόφου με αυτόνομη θέρμανση, κοντά στην αγορά της Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6972-732918, 22520 42377.

Ενοικιάζεται αρχοντικό 150 τ.μ., στο Κιόσκι, έναντι υπουργείου Αιγαίου και στο Δικαστήριο. Ενδείκνυται για γραφεία. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781.

Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται γραφείο, 101τ.μ., 170.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE173246). Μυτιλήνη, Καρά Τεπές, πωλείται αποθηκευτικός χώρος, 146τ.μ,, 265.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-168966). Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται κατάστημα 150τ.μ., 140.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE170141). Καλλονή, πωλείται μονοκατοικία, 100τ.μ., 2 Υ/Δ, αποθήκη, κυρίως μπάνιο, κουζίνα, 100.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE173755). Μυτιλήνη, Καλλιθέα, πωλείται μονοκατοικία, 85τ.μ., 2 Υ/Δ, αποθήκη, θέα, βεράντες, 140.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE173673). Μυτιλήνη, Καλλιθέα, πωλείται μονοκατοικία, 80τ.μ., 2 Υ/Δ, ανακαινισμένη κουζίνα, αυλή, ηλιακός θερμοσίφωνας, αποθήκη, θέα, βεράντες, 130.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-180566). Μυτιλήνη, Ταξιάρχες, πωλείται μονοκατοικία, 78τ.μ., 2 Υ/Δ, απεριόριστη θέα, θέλει επισκευές, 52.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220,

Ενοικιάζεται μεζονέτα 140τ.μ., στη Νεάπολη. Σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, 3 μεγάλα υπνοδωμάτια, WC, μπάνιο, μεγάλη αυλή, αποθήκη-γκαράζ. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonisrealestate.com Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες, δυάρια, τριάρια, μονοκατοικίες, σε λογικές τιμές, στη Μυτιλήνη και τα περίχωρά της. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www.lesvosrealestate.gr Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, δίχωρη, πλήρως επιπλωμένη, αυτόνομη θέρμανση, άνετη, μπαλκόνι με θέα όλη την πόλη. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δίχωρη, με αυτόνομη θέρμανση, άνετη, σε πολύ καλή κατάσταση, στο κέντρο της πόλης Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζεται στο Βουναράκι καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέραστούντιο, 28τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση και κλιματιστικό, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται πολυτελές διώροφο κτήριο στην Παγανή, 800τ.μ.. Ο κάθε όροφος είναι 400τ.μ. και μισθώνεται ξεχωριστά. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 - 23781 & 6932 315919, www.leonisrealestate. com Πύργοι Θερμής. Οι καλύτερες νεόκτιστες, ανεξάρτητες, επιπλωμένες μονοκατοικίες. Μισθώνονται με την ημέρα ή και κατ’ έτος. Πληρ. τηλ. 6937-052647. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989-869651. Ενοικιάζεται τριώροφη μονοκατοικία 160τ.μ., κοντά στην οδό Καβέτσου, με 6 κύρια δωμάτια και χωλ. Ενδείκνυται για επαγγελματική χρήση (γραφείο, ιατρείο, δημόσια υπηρεσία, τμήματα του Πανεπιστημίου και άλλες δραστηριότητες) και για κατοικία. Σε καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonisrealestate. com

www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-180580).

realestate.gr 173964).

Μυτιλήνη, Καμάρες, πωλείται μονοκατοικία, 99τ.μ., 2 Υ/Δ, θέα, διαμπερές, 150.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-167635).

Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται διαμέρισμα, 60τ.μ., κατασκευής 2009, 1 Υ/Δ, 115.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-173969).

Μυτιλήνη, Καμάρες, πωλείται μονοκατοικία, 120τ.μ., 150.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE168046).

Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται διαμέρισμα, 60τ.μ., 1ου ορόφου, κατασκευής 2009, 1 Υ/Δ, 117.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE173972).

Μυτιλήνη, Βίγλα, πωλείται γκαρσονιέρα, 29τ.μ., 1ου ορόφου, 40.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-169323). Μυτιλήνη, Άγ. Ιωάννης Καλυβίτης, πωλείται διαμέρισμα, 52τ.μ., κατασκευής 2010, 1 Υ/Δ, 125.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE171023). Μυτιλήνη, Επάνω Σκάλα, πωλείται διαμέρισμα, 53τ.μ., κατασκευής 2010, 1 Υ/Δ, 125.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE171025). Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται διαμέρισμα, 60τ.μ., κατασκευής 2008, 1 Υ/Δ, 95.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-173961). Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται διαμέρισμα, 60τ.μ., 1ου ορόφου, κατασκευής 2008, 1 Υ/Δ, 120.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-

(κωδικός:

LE-

Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται διαμέρισμα, 60τ.μ., 2ου ορόφου, κατασκευής 2009, 1 Υ/Δ, 125.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE173976). Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται διαμέρισμα, 76τ.μ., 2ου ορόφου, 2 Υ/Δ, 130.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-174012). Μυτιληνη, Σουράδα, πωλείται νεόδμητη μεζονέτα, 104τ.μ., 3 Υ/Δ, 290.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-165237). Μυτιλήνη, Παναγιούδα, πωλείται μεζονέτα, 110τ.μ., κατασκευής 2010, 2 Υ/Δ, 230.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE167557). Μυτιλήνη, Παναγιούδα, πωλείται μεζονέτα, 145τ.μ., κατασκευής 2010, 3 Υ/Δ, αποθήκη, βεράντες, ηλιακός θερμοσίφωνας, 270.000

Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές, καινούργιο διαμέρισμα, ημιωρόφου, 75 τ.μ., στον Άνω Χάλικα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 120 τ.μ., με 50 τ.μ. ισόγειο χώρο, στη Βαρειά (επί του παραλιακού δρόμου), τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται ανακαινισμένο πολυτελές διαμέρισμα, 95 τ.μ., 4ου ορόφου, με μεγάλες βεράντες, στην περιοχή του γηπέδου (Καλλιθέα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεγάλο δυάρι στην περιοχή Χρυσομαλλούσης. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται δυάρι 52 τ.μ., 1ου ορόφου, με θέση πάρκινγκ, διαμπερές. Επίσης στον ίδιο όροφο γκαρσονιέρα 38 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Πληρ. τηλ. 6982-013267. Πωλείται παλαιά πέτρινη διώροφη οικία στο Σκόπελο, 37,53 τ.μ. έκαστος όροφος. Με 2 βοηθητικά κτίσματα: Α. 10 τ.μ. και Β. 18 τ.μ.. Συνολικό εμβαδόν οικοπέδου 138 τ.μ..Τιμή 27.000. Πληρ. τηλ. 22510 20409.

Πωλείται μεζονέτα 72 τ.μ., με θέα, 30 μέτρα από τη θάλασσα 20 χλμ. από τη Μυτιλήνη (Μπαλτζίκι). Ενιαίος χώρος σαλονοτραπεζαρία, 2 μπαλκόνια, διαμπερές, μεγάλο Υ/Δ, WC, ιδιωτικός χώρος στάθμευσης, αυτόνομη θέρμανση, κατασκευή του 2005. Τιμή 100.000 €. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr/, info@realhouses.gr

Πωλείται δυάρι 50 τ.μ., 3ου ορόφου, στην περιοχή Χρυσομαλλούσας. Χωλ, ξεχωριστό Υ/Δ, άνετο σαλόνι, ξεχωριστή κουζίνα, μπάνιο, μπαλκόνι με τέντα και θέα, ηλιακός. Τιμή 53.000 €. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr Πωλείται στο Καγιάνι καινούργια lux (πλήρως ανακαινισμένη) πολυτελής οικία, 95 τ.μ., συν σοφίτα 20 τ.μ., με πανοραμική θέα στη θάλασσα και αυλή. Μεγάλο σαλόνι με τζάκι, ημιξεχωριστός χώρος κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο στο ισόγειο και 1 στη σοφίτα, 2 μπάνια, αυλή (35 τ.μ.) με πέργκολα, κτιστό φούρνο και BBQ, μπαλκόνι 15 τ.μ. με θέα στη θάλασσα, 2 εισόδους, αυτόνομη θέρμανση, κλιματισμό, δορυφορική κεραία και πολλά άλλα extra. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πωλείται μονοκατοικία 90 τ.μ., με μικρή αυλή στην περιοχή Βουναράκι. Κάτω: μπάνιο, κουζίνα, σαλόνι. Πάνω: 3 δωμάτια, χωλ. Οικόπεδο 68 μ., Σ.Δ. 1,6. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr

Πωλούνται διαμερίσματα με γκαράζ και αποθήκη, καινούργια, στην περιοχή Χάλικα. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται παλιά μονοκατοικία 27 τ.μ. συν υπόγειο 27 τ.μ., με καταπληκτική θέα, στην Αγία Μαρίνα. Εξωτερική αποθήκη 14 τ.μ., ρεύμα, νερό, κτίζει 2 ορόφους. Τιμη 35.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr

Πωλούνται καινούργια παραλιακά διαμερίσματα στη Σκάλα Μιστεγνών, 1ου και 2ου ορόφου, από 25 μέχρι 65 τ.μ., με βεράντες και μπαλκόνια με θέα, επιπλωμένα με A/C, TV, 20 μ. από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www.realhouses.gr/, info@realhouses.gr

Πωλείται μεζονέτα 2 Υ/Δ στον Αφάλωνα. Τιμή 150.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE170951).

κόμβου, 150.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-177610).

Μυτιλήνη, Παναγιούδα, πωλείται μεζονέτα, 165τ.μ., κατασκευής 2010, 3 Υ/Δ, αποθήκη, τζάκι, 260.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-170133).

Μυτιλήνη, Καμάρες, πωλείται οικόπεδο, 312τ.μ., με συντελεστή δόμησης 1, 180.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-180035).

Καλλονή, πωλείται οικόπεδο, 4.900τ.μ., ηλεκτρικό, νερό, 250.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-173659). Μυτιλήνη, Κουλμπάρα, πωλείται οικόπεδο, 93τ.μ., εντός σχεδίου, 85.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-170720). Μυτιλήνη, Σκάλα Νέων Κυδωνιών, πωλείται οικόπεδο, 275τ.μ., 80μ. από τη θάλασσα, χτίζει 100τ.μ., 40.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE175284). Μυτιλήνη, Σκάλα Νέων Κυδωνιών, πωλείται οικόπεδο, 550τ.μ., 80μ. από τη θάλασσα, χτίζει 200τ.μ., 80.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE175289). Μυτιλήνη, Λάρσος, πωλείται οικόπεδο, 2.792τ.μ., 135.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE174389). Μυτιλήνη, Λάρσος, πωλείται οικόπεδο, 8.700τ.μ., με δυνατότητα

Καλλονή, Παράκοιλα, πωλείται μονοκατοικία, 110τ.μ., 3 Υ/Δ, με θέα, 75.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-179849). Μυτιλήνη, πωλείται μονοκατοικία στα Πυργέλια, 90τ.μ., 2 Υ/Δ, κουφώματα από ξύλο καστανιάς, με αυλή, 170.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-179879). Μυτιλήνη, Λουτρά, πωλείται οικόπεδο, 422τ.μ., 60.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE178144). Μυτιλήνη, Επάνω Σκάλα, πωλείται μονοκατοικία, 156τ.μ., 3 Υ/Δ, τζάκι, A/C, αυτόνομη θέρμανση, με αυλή, 120.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-178160). Μυτιλήνη, πωλείται διαμέρισμα 80τ.μ., 3 Υ/Δ, 155.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE179777). Μυτιλήνη, 5 λεπτά από το κέντρο, πωλείται νεόδμητη μονοκατοικία 230τ.μ., υπερπολυτελείας, με πισί-

Πωλείται καινούργιο, πλήρως επιπλωμένο δυάρι, 56 τ.μ., με καταπληκτική θέα, στην Παναγιούδα. Διαμπερές, ρετιρέ, πλάκα και σκεπή, 2 μεγάλα μπαλκόνια, ηχομόνωση, θερμομόνωση, μπαλκόνια με θεα. Ξεχωριστή κουζίνα, ξεχωριστό σαλόνι, 1 Υ/Δ, μπάνιο, ηλεκτρικές συσκευές, εύκολος χώρος στάθμευσης. Ενοίκιο 340 ευρώ για 4 χρόνια. Τιμή 110.000 €. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Πωλείται μονοκατοικία 186 τ.μ., σε οικόπεδο 340 τ.μ., με τζάκι, ηλιακό και θέα, πλήρως ανακαινισμένη και με επιπλέον συντελεστή δόμησης 180 τ.μ., περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται μονοκατοικία 190 τ.μ., με αυλή και κλειστό γκαράζ, περιοχή Κιόσκι. Κάτω: μεγάλος χώρος κουζίνα-τραπεζαρία, με τζάκι, ξεχωριστό καθιστικό, χωλ, αυλή, WC. Πάνω: 3 Υ/Δ (το 1 επικοινωνεί με άνετο μπάνιο), μεγάλο χωλ, μπαλκόνι. Αυτόνομη θέρμανση, 3 A/C, ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr

Πωλείται δυάρι 72 τ.μ., 1ου ορόφου, στην περιοχή Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. να, 5 Υ/Δ, 7 μπάνια, 2 κουζίνες, 2 τζάκια, μπόιλερ, ηλιακό, αυτόνομη θέρμανση, air-condition, 300τ.μ. βεράντες, οικόπεδο 1.972τ.μ., 600.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-164943). Βατερά, πωλείται οικόπεδο 4.270τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με απεριόριστη θέα σε όλη την παράλια των Βατερών, 90.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE168284). Μυτιλήνη, ενοικιάζεται γραφείο, 42τ.μ., κατασκευής 1980, WC, 420 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-167298). Μυτιλήνη, πωλείται κατάστημα, 695τ.μ., 1.150.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-173906). Μυτιλήνη, πωλείται μονοκατοικία, 385τ.μ., κατασκευής 2006, 6 Υ/Δ, αποθήκη, θέα, βεράντες, πισίνα, 4 μπάνια, ισόγειο 290τ.μ., 1ος όροφος, 165τ.μ., εμβαδόν οικοπέδου 3.200, 1.700.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE168888). Μυτιλήνη, Πληγώνι, πωλείται οικόπεδο, απεριόριστη θέα στη θάλασσα, 623τ.μ., χτίζει 498τ.μ., 180.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-176040).


14 Πωλείται μεζονέτα 140 τ.μ., καινούργια, με 3 υπνοδωμάτια και θέα, στην περιοχή Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073.

Πωλείται γωνιακή πέτρινη παλιά μονοκατοικία, σε οικόπεδο 120 τ.μ., με καταπληκτική θέα στο κάστρο, στο Συνοικισμό. Εντός σχεδίου, νερό, ρεύμα, κτίζει 155 τ.μ., 2 ορόφους συν υπόγεια (από την κάτω πλευρά ισόγειο). Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr

Πωλούνται 2 ξεχωριστές μονοκατοικίες με αυλές, στα Μιστεγνά. Καινούργια παράθυρα, σκεπές, κουζίνες, μπάνια, ανακαινισμένες, με τζάκι, εξωτερικός φούρνος, 800 μ. από τη θάλασσα. Πωλούνται ή μαζί ή χώρια. Σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr Πωλείται καινούργια μεζονέτα 20 μ., από την παραλία, στα Βατερά. Εξωτερική αποθήκη, 2 Υ/Δ, μεγάλο έξτρα σαλόνι, σαλόνι - κουζίνα ενιαίος χώρος, διαμπερής, 2 μεγάλες βεράντες, 2 WC. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 76 τ.μ., με ημιυπόγειο 25 τ.μ. και αυλή, στον Πολιχνίτο. Καινούργια παράθυρα, ανακαινισμένη κουζίνα και μπάνιο, πέτρες Καρύστου στην αυλή, πλακάκια στο ημιυπόγειο και ντουλάπα, άνετη βεράντα με πλακάκια, μπόιλερ, εξωτερική αποθήκη. Κάτω: σαλόνι, ξεχωριστή κουζίνα, μπάνιο, μικρή αποθήκη. Πάνω: χωλ με ντουλάπα, 1 Υ/Δ, βεράντα. Τιμή 75.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr Πωλείται δυάρι στον Επάνω Χάλικα 47 τ.μ., νεόχτιστο, επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 50.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στους Λάμπου Μύλους μονοκατοικία 190 τ.μ. και 22 τ.μ. σοφίτα, σε οικόπεδο 2στρεμ., νεόχτιστο, με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται στα Πυργέλια, μονοκατοικία 70 τ.μ. περίπου, σε ένα επίπεδο, με δύο υπνοδωμάτια και αυλή. Εξαιρετική δυνατότητα για περεταίρω εκμετάλλευση. Έχει υπόλοιπο Συντελεστή Δόμησης για 40 τ.μ. στον όροφο. Μεγάλη ταράτσα με θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλούνται στο Ακρωτήρι, δύο πολυτελέστατες μεζονέτες ιδιωτικής κατασκευής, με επιπλέον ημιτελές διαμέρισμα 150 τ.μ. Βρίσκονται σε 1.500 τ.μ. οικόπεδο με καταπληκτική πανοραμική θέα, 3 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια με ROCA ήδη υγιεινής, μάρμαρα σε όλα τα δάπεδα, τζάκια, μεγάλες extra ντουλάπες και πολλά επιπλέον ντουλάπια κουζίνας. Εξαιρετική περίπτωση επένδυσης. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται γκαρσονιέρα ισόγεια, 36 τ.μ., μονόχωρη, με πάρκινγκ και μικρή αυλή, στο Μουσείο Θεοφίλου (περιοχή Ακρωτήρι). Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 6974-269683, 6978-186090. Πωλείται δυάρι 55τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου Μυτιλήνης και στον 4ο όροφο πολυκατοικίας. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται γκαράζ στη Μυτιλήνη 23τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται επιχείρηση βουλκανιζατέρ, με όλο τον εξοπλισμό (ξεμονταριστής φορτηγών corch, με 2 μοτέρ, κομπρεσέρ 1000lit HP7,5 + 7,5 και πίνακας αστέρας τρίγωνο, ζυγο-

ΠΕΜΠΤΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 Πωλείται ολοκαίνουργιο άνετο 4άρι με 3 υπνοδωμάτια, 120 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, 3ου ορόφου, με τζάκι, δρύινα πατώματα, βοηθητικό W.C., αποθήκη, αυτονομία και μεγάλη βεράντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται τριώροφη κατοικία στην Αγιάσο Λέσβου. Περιοχή Αμπουτζαλιά, 100 μ. από αγορά. Έτος κατασκευής 1959, 150 τ.μ. (ημιυπόγειο, ισόγειο, 1ος - 50 τ.μ. ανά όροφο). Τιμή: 100.000 €. Πληρ. τηλ. 6944-694005, 210 5706711. Πωλείται μονοκατοικία 192 τ.μ. και 60 τ.μ., γκαράζ, αποθήκη, 3 υπνοδωμάτια, κουζίνα, καθιστικό, απεριόριστη θέα, πενταετίας, σε εξαιρετική κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται μονοκατοικία 158 τ.μ. με 4 υπνοδωμάτια, στην περιοχή Αγ. Θεράποντος. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται δυάρι 60 τ.μ., μονοκατοικία, κτίζει άλλα 20 τ.μ., στην περιοχή Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται παλιά οικία 110 τ.μ., με αυλή και θέα το Κάστρο, στην περιοχή Συνοικισμός. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται δυάρι 46 τ.μ., με αυτονομία, στην περιοχή Νοσοκομείου, τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται διαμέρισμα 78 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, 1ου ορόφου, σε πολύ καλή κατάσταση, περιοχή Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073.

Πωλείται στην περιοχή Καμάρες παλιά μονοκατοικία διώροφη, 105 τ.μ., τιμή 75.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα, 1ου ορόφου, 117 τ.μ., με 2 WC, ενιαίο χώρο κουζίνα-καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση, 28 ετών. Τιμή 155.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλούναι στην Πέτρα 5 ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αυτόνομη θέρμανση, σε 4 στρέμ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται νεόδμητο διαμέρισμα 1ου ορόφου, 60 τ.μ., στην περιοχή Τρία Κυπαρίσσια, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 120.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα 3ου ορόφου, με θέα στη Χρυσομαλλούσα, επί της Μυρογιάννη, 77 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση και δικό του πάρκινγκ. Τιμή 140.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μεζονέτα στην περιοχή Ακρωτήρι 138 τ.μ. και 35 τ.μ. γκαρσονιέρα και 22 τ.μ. γκαράζ, αυτόνομη θέρμανση, 3 υπνοδωμάτια, μεγάλο καθιστικό, μεγάλη κουζίνα και τζάκι. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται δυάρι 45 τ.μ., στην περιοχή Ζωοδόχου Πηγής, πλήρως επιπλωμένο και μισθωμένο, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται μονοκατοικία στο Συνοικισμό, νεόδμητη, 105 τ.μ. και υπόγειο 55 τ.μ., με αυτόνομη και ανεξάρτητη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται στο Χάλικα, δυάρι ημιυπόγειο, 45τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, επιπλωμένο, μισθωμένο. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται νεόδμητο διαμέρισμα στην περιοχή Χάλικα, 75 τ.μ., 1ου ορόφου και 10 τ.μ. αποθήκη, νεόδμητο, με αυτόνομη θέρμανση και μπαλκόνι με θέα. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται μεζονέτα στην περιοχή Σουράδας, 120 τ.μ., με υπόγειο 70 τ.μ. και δικό του λέβητα, νεόδμητη με 2 μπάνια, 3 υπνοδωμάτια και τζάκι. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται κτήριο ημιτελές, στην περιοχή Πλάτανος, με 2 δυάρια, συνολικό εμβαδό 100 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση και λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται στο Χάλικα μεγάλο δυάρι υπόγειο 67 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 87.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται μεζονέτα στον Επάνω Χάλικα 140 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, με δικό της λέβητα και απεριόριστη θέα. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται στα Βατερά, μεζονέτα επάνω στη θάλασσα, 100 τ.μ. με οικόπεδο 150 τ.μ., τιμή 250.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στην περιοχή Επάνω Χάλικα τριάρι 68 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, με θέα και 1 γκαράζ, ετοιμοπαράδοτο σε λίγους μήνες. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στον Παιδικό Σταθμό γκαρσονιέρα 24 τ.μ., νεόδμητη, με αυτόνομη θέρμανση και επιπλωμένη. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα δυάρι στις προσφυγικές κατοικίες, 2ου ορόφου, πρόσφατα ανακαινισμένο, με αυτόνομη θέρμανση, σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται κτήριο με 2 δυάρια, νεόδμητο, ημιτελές, συνολικού εμβαδού 77,5 τ.μ. και υπόγειο 27,5 τ.μ., στην περιοχή του Πλάτανου, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται διαμέρισμα 75 τ.μ., στην οδό Αεροπόρου Γιανναρέλλη, 1ου ορόφου, νεόδμητο, με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 165.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. στάθμιση επί αυτοκινήτου και σταθερή, γρύλοι, αμορτισέρ, λάστιχα μασόν κ.λπ. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στο Πυργί οικόπεδο 4στρεμ., με θέα τον κόλπο Γέρας, με οικοδομική άδεια για ανέγερση 200τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται, στη θέση Πέδη, οικόπεδο εντός οικισμού, 2.725τ.μ., με δυνατότητα δόμησης 800τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑ-

Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα 75 τ.μ., σε διπλοκατοικία, 1ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, 2 υπνοδωμάτια και αποθήκη 40 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στο Κιόσκι, μεγάλη ανεξάρτητη μονοκατοικία αποτελούμενη από ισόγειο υπερυψωμένο όροφο 125 τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια και δύο μισθωμένα άνετα δυάρια στον πάνω όροφο, 62 τ.μ. και 59 τ.μ. αντίστοιχα. Βρίσκεται σε 290 τ.μ. οικόπεδο και υπάρχει υπόλοιπο Συντελεστή Δόμησης 39 τ.μ., για ανέγερση προσθήκης ή μιας ανεξάρτητης γκαρσονιέρας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται προνομιούχα νεόδμητη μεζονέτα, 120τ.μ., με 65τ.μ. ισόγειο, στη Βαρειά. Υπάρχει και γκαράζ, τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται τριάρι διαμέρισμα, πλησίον γραφείων «Ολυμπιακής». Τιμή 85.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. ΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται μονοκατοικία στην πλατεία του Αγ. Ευδοκίμου. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Στο Κιόσκι πωλείται οικόπεδο 340τ.μ., με δυνατότητα δόμησης 340τ.μ. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλούνται στο Κουμκό οικόπεδο 360 και 1070 ρ.μ., αντίστοιχα εντός οικισμού, 500τ.μ., με θέα το λιμάνι

Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο νεόδμητο, ισόγειο, ημιτελές οροφοδιαμέρισμα, 115τ.μ., με αυλή, στη Νέαπολη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλούνται 2 οροφοδιαμερίσματα, 150 τ.μ. το καθένα. Περιοχή Μακρύ Γιαλού. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 3ου ορόφου, 80τ.μ., με θέα στην Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται προνομιούχο καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 1ου ορόφου, 105τ.μ., περιοχή Βαρειάς (υπάρχουν 3 Υ/Δ, γκαράζ και αποθήκη 12τ.μ.). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 160τ.μ., σε καλή κατάσταση, περιοχή Αγ. Ευδοκίμου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στην Καλλιθέα διαμπερές τριάρι, 87τ.μ., 2ου ορόφου, με θέα. Μεγάλο σαλόνι, χωλ, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, 2 άνετα υπνοδωμάτια, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα, κεντρική θέρμανση, σε πολύ καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πωλούνται 2 ξεχωριστές ανακαινισμένες μονοκατοικίες, με αυλή, στα Μιστεγνά. 1) Διώροφη μονοκατοικία 60τ.μ., με 1 Υ/Δ, τζάκι, σαλόνι κουζίνα ενιαίος χώρος. 2) 30τ.μ., με μπάνιο, Υ/Δ, σε στυλ σοφίτας (πέτρινη). Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr

Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οροφοδιαμέρισμα νεόδμητο, 105τ.μ., με 3 μεγάλα Υ/Δ, WC, μπάνιο, μεγάλο σαλόνι με τζάκι, κουζίνα με πάσο, με 30τ.μ. μπαλκόνια, 25τ.μ. γκαράζ και πανοραμική θέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια μεζονέτα, περιοχή Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 145τ.μ., με επιπλέον βοηθητικούς χώρους, εμβαδού 80τ.μ., στην Αγία Μαρίνα, με καταπληκτική θέα. Τιμή 350.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μονοκατοικία 2 Υ/Δ, με αυλή, στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 150.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλη μονοκατοικία 6 κύριων δωματίων, πλησίον κεντρικής αγοράς. Διατηρητέο κτήριο. Τιμή 180.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, με δική του αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 120.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται πλήρως ανακαινισμένο δυάρι, 1ου ορόφου, στο Συνοικισμό, με θέα στη θάλασσα. Τιμή 80.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 220.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μεζονέτα, 4 Υ/Δ, στην περιοχή Νεάπολη. Τιμή 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργιο τριάρι στην περιοχή Ακλειδιού, με θέα στη θάλασσα. Διαθέτει ανεξάρτητη αποθήκη. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με 2 μπάνια, αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση, μεγάλες βεράντες Τιμή 230.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουριο δυάρι στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε τριώροφη οικοδομή. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεζονέτα 1ου ορόφου 117τ.μ., κατασκευής 2005, με 3 Υ/Δ και 2 μπάνια, στη Βαρειά, τιμή 215.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται τριάρι οροφοδιαμέρισμα στο Καγιάνι. Πανοραμική θέα. Μεγάλη βεράντα. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο νεόδμητο ρετιρέ 2ου ορόφου, 70τ.μ., με 2 Υ/Δ, στο κέντρο της πόλης. Τιμή 140.000. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται ολοκαίνουργια μονοκατοικία. 3 Υ/Δ. στα Πάμφιλα. Διαθέτει αυλή. Θέα στη θάλασσα. Δυνατότητα επεκτάσεως καθ’ ύψος, ενός ακόμη διαμερίσματος 100τ.μ. περίπου. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται 2 οροφοδιαμερίσματα, 70τ.μ. το καθένα, σε διπλοκατοικία, με δυνατότητα εσωτερικής επικοινωνίας. 4 Υ/Δ, 2 κουζίνες, 2 σαλόνια, 2 μπάνια, μεγάλος χώρος αυλής - κήπου, στο Μεσαίο Χάλικα, τιμή 245.000. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται γκαρσονιέρα 30τ.μ. στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Δάφνης, 2ου ορόφου. Απέχει 150μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

& το κάστρο της Μυτιλήνης. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

6977-359251.

Πωλούνται στην Πέτρα 25 στρέμ. πάνω στη θάλασσα. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλείται στη Χρυσομαλλούσα ισόγειο τριάρι 98τ.μ., σε άριστη κατάσταση, σαν καινούργιο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και

Πωλείται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων στην περιοχή Καμάρες Μυτιλήνης. Πανοραμική θέα της πόλης. Μικρή αυλή. Τιμή 80.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται στη Μυτιλήνη, στο Βουναράκι και 500μ. από τον Άγ. Ιωάννη τον Καλυβίτη, πέτρινη ανακατασκευασμένη διώροφη μονοκατοικία 75τ.μ., με 300μ. οικόπεδο-αυλή. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλείται στην Καλλονή και στη θέση «Μαλταίδενα» τριάρι 84τ.μ., με 12τ.μ. ημιυπαίθριο και 14τ.μ. αποθήκη, στον α´ όροφο διώροφης οικοδομής, σχεδόν καινούργιο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥ-

Πωλείται μεζονέτα 3 Υ/Δ, στην περιοχή των Πύργων Θερμής. Διαθέτει υπόγειο γκαράζ, τιμή 220.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργιο προνομιούχο πολυτελές διαμέρισμα υπερυψωμένου ισογείου, 55τ.μ., με αυλή, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργιο προνομιούχο πολυτελές διαμέρισμα 60τ.μ., 1ου ορόφου, με υπέροχη θέα, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται στο Συνοικισμό πλήρως ανακαινισμένο οροφοδιαμέρισμα, ρετιρέ, 65τ.μ., με αυλή και θέα στη θάλασσα. Μεγάλο σαλόνι με εμφανή πέτρα, ενιαίος χώρος με κουζίνα, άνετο υπνοδωμάτιο, ευρύχωρο μπάνιο, ιδιωτική αυλή 40τ.μ., ανεξάρτητη είσοδος. Τιμή 75.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πωλούνται νεόδμητα διαμερίσματα στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης, 56, 61 και 68τ.μ.. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188. Πωλείται στον Κάτω Χάλικα διώροφη μονοκατοικία 100τ.μ. (οικόπεδο 390τ.μ.). Σαλόνι με τζάκι, 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας, 3 είσοδοι, μεγάλη αυλή με πρόσβαση για αυτοκίνητο. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 140τ.μ., στην Καλλιθέα, με θέα. Σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, 3 υπνοδωμάτια με δρύινα πατώματα, μπάνιο, WC, θέρμανση: καλοριφέρ, air-conditioner, ηλιακός. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 104τ.μ., στην περιοχή Σουράδα Ακλειδιού, μεγάλη σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, 3 μεγάλα υπνοδωμάτια, WC, μπάνιο. Πολυτελής Κατασκευή. Αυτόνομη θέρμανση. Γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www. leonisrealestate.com Πωλείται κατοικία 55τ.μ., με 50τ.μ. υπόγειο, σε προνομιούχο γωνιακό οικόπεδο 735τ.μ., με απεριόριστη θέα, στις Νέες Κυδωνιές. Δυνατότητα επιπλέον δόμησης 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6974-778561. Πωλείται καινούργιο δυομισάρι, 65τ.μ., στο Βουναράκι. Σαλόνι ενιαίος χώρος με κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, άνετο μπάνιο, μεγάλη αποθήκη (που μπορεί να γίνει δεύτερο υπνοδωμάτιο), βεράντα 30τ.μ. με θεά στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, ανεξάρτητη είσοδο;, άνετο παρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 477850, www.realpro.gr Πωλείται νεόδμητο σε όροφο δυάρι διαμέρισμα, 50τ.μ., αρίστης κατασκευής, στο κέντρο της Μυτιλήνης, κατάλληλο για εκμετάλλευση, με θέα. Τιμή 110.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 6932622045, 22510 46450, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται γκαρσονιέρα δεκαετίας, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, εμβαδού 29τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας 49.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932622045, 22510 46450, www. lesvos-realestate.gr ΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλείται στα Μιστεγνά διώροφη κατοικία, με θέα και με ανεξάρτητο ισόγειο δυάρι, συνολικής επιφάνειας 185τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στην περιοχή Ζωοδόχου Πηγής και πίσω από την ομώνυμη εκκλησία διώροφο κτήριο με τέσσερις γκαρσονιέρες, επιπλωμένες και νοικιασμένες. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.


15

ΠΕΜΠΤΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 Πωλείται εξαιρετική ιδιόκτητη μεζονέτα 150τ.μ. στο Ακρωτήρι, με σχεδόν 1στρέμ. αυλή (μπρος - πίσω), με extra υπόγειο 80τ.μ. και 130τ.μ. περίπου βεράντες. 3 υπνοδωμάτια και 3 μπάνια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλούνται 3 γκαρσονιέρες από 38 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται εξαιρετική παραθαλάσσια μεζονέτα στη Νεάπολη (επί της Κεντρικής Οδού). Με 3 Υ/Δ, extra βοηθητικό WC, τζάκι, διαμορφωμένους όλους τους βοηθητικούς χώρους στο ημιισόγειο με μάρμαρα, εγκαταστάσεις κ.τ.λ.. Μεγάλες άνετες βεράντες και απεριόριστη θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται νεόδμητη κατοικία στην περιοχή Πυργί Μυτιλήνης, εμβ. 120τ.μ., άριστης κατασκευής, με πολυτελή υλικά και πανοραμική θέα στον κόλπο Γέρας, άμεσα κατοικήσιμη, τιμή 250.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται πέτρινη κατοικία στην περιοχή Μόριας Μυτιλήνη, εμβ. 134τ.μ., με κήπο 1 στρεμ., διαμορφωμένο (γκαράζ, εξωτ. φούρνο), αυλή με επιπλέον δόμηση 266τ.μ., σε άριστη κατάσταση. άμεσα κατοικήσιμη, τιμή 250.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται διώροφο σπίτι στα Βατερά, 300μ. από τη θάλασσα, με θέα, συνολικού εμβαδού 260τ.μ.. 130τ.μ. ο όροφος (ισόγειο: δυάρι και τριάρι και 1ος όροφος: μεγάλο τεσσάρι με τζάκι), σε οικόπεδο 900τ.μ., οικοδομήσιμο άλλα 250τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 61193, 6974-949625. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 2ου ορόφου, 110τ.μ., με 3 Υ/Δ, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 - 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται στου Καλαμάρη Παναγιούδας εξαιρετική παραθαλάσσια μεζονέτα, 130τ.μ., ανεξάρτητη, με 3 Υ/Δ, βοηθητικό WC, τζάκι, διαμορφωμένο ημιυπόγειο 70τ.μ., αυλή, σε ιδανική τοποθεσία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται γωνιακό διαμέρισμα 2ου ορόφου, 85τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια πολυτελής, προνομιούχα και αυτοτελής μονοκατοικία 125τ.μ., με 45τ.μ. σοφίτα, με τζάκι και ηλιακό, στο κέντρο της πόλης, πλησίον ΟΤΕ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου 75τ.μ., με αποθήκη, ξεχωριστή αυτόνομη θέρμανση, μισθωμένο ισόγειο 15τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οικία 350 τ.μ. παλαιή, διατηρητέα, στο κέντρο της πόλης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται πλησίον Γηπέδου οροφοδιαμέρισμα 80τ.μ., γ´ ορόφου, με θέα και αυτονομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται στην Καλλιθέα προνομιούχα διπλοκατοικία 250τ.μ. (ισόγειο διαμέρισμα 125τ.μ. και διαμέρισμα 125τ.μ. 1ου ορόφου), με αυλή. Διαθέτει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 125τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται πολυτελέστατη βίλα 180 τ.μ., με έξτρα βοηθητικές αποθήκες και γκαράζ, πολύ υψηλή ποιότητα κατασκευής, καταπληκτική απεριόριστη θέα, σε 6 στρεμ. οικόπεδο. Μάστερ-ρουμ με ιδιαίτερο μπάνιο, ξυλείες μασίφ από δρυ, γρανίτες κ.λπ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μεγάλη μονοκατοικία, διαμορφωμένη σε 4 ανεξάρτητες γκαρσονιέρες, με δυνατότητα επέκτασης, 1 λεπτό από Άγ. Θεράποντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλούνται πολυτελείς ανεξάρτητες γκαρσονιέρες/δυάρια/τριάρια, σε υπερυψωμένο πλεονεκτικό οικόπεδο, με πανοραμική θέα, 6 λεπτά από την Ερμού. Διαμπερείς, άνετες οικίες, με ξεχωριστές εισόδους και τζάκι, από 36 έως 97τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται ολοκαίνουργιο νεόκτιστο διαμέρισμα 102τ.μ., 3 υπνοδωματίων, άριστης κατασκευής, βοηθητικό WC, στην περιοχή της Bαρειάς. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μεζονέτα στον Aφάλωνα 90τ.μ. και 500τ.μ. αυλή, σε πολύ καλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλούνται ανεξάρτητες μεζονέτες στην Παναγιούδα, από 108τ.μ. έως 130τ.μ., με αυλή. Αρίστης κατασκευής σε εξαιρετικές τιμές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στη Σουράδα διαμέρισμα 85τ.μ., με εξτρά 85τ.μ. αποθήκη. 2 επιπέδων, με εσωτερική σκάλα. Δυνατότητα 4 υπνοδωματίων. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται διατηρητέα μονοκατοικία, 120τ.μ. περίπου, σε άριστη κατάσταση εξωτερικά (επισκευές μόνο εσωτερικά). Με αυλή, έξτρα αποθήκη και υπόγειο, σε τιμή ευκαιρίας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στη Βερναρδάκη διατηρητέα οικία 210τ.μ. περίπου στο σύνολο, με αυλή. Δυνατότητα 2 εισόδων, ιδανική για μετατροπή σε επαγγελματικές στέγες, γραφεία ή γκαρσονιέρες. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται μονοκατοικία στην Kυπαρισσίων, μερικώς ανακαινισμένη, σε πολύ καλή τιμή. Xωρίς αυλή, με 2 υπνοδωμάτια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται διατηρητέα διώροφη μονοκατοικία 120τ.μ. (συν 50τ.μ. υπόγειο), με αυλή, στο κέντρο της Μυτιλήνης. Ισόγειο 60τ.μ., πάνω όροφος 60τ.μ., υπόγειο 50τ.μ., αυλή 40τ.μ.. Χρήζει ανακαίνισης. Πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 - 477850, www. realpro.gr

Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 120τ.μ., στην περιοχή Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται νεόδμητο διαμέρισμα 70τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, στην περιοχή Χάλικα, με μεγάλες βεράντες και πανοραμική θέα. Έτος κατασκευής 2007. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923 - 15919, www.leonisrealestate. com Πωλείται μικρό τριάρι 68τ.μ., γ´ όροφου στα Μαύρα Σίδερα, διαμπερές, με θέα, σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια και αυτόνομη θέρμανση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923 15919, www.leonisrealestate.com Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 130τ.μ., με 70τ.μ. ημιισόγειο και 400 τ.μ. αυλή, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται καινούργιο προνομιούχο διαμέρισμα 60τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργιο προνομιούχο διαμέρισμα 100τ.μ., σε διπλοκατοικία με αποθήκη 30τ.μ. και γκαράζ, στη Σκάλα Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργιο προνομιούχο διαμέρισμα 110τ.μ., α´ ορόφου, σε διπλοκατοικία στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 75τ.μ., α´ ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση και χώρο στάθμευσης, πλησίον Ναυτικού Ομίλου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Στη Σκάλα Ν. Κυδωνιών (Μπαλτζίκι) πωλούνται ετοιμοπαράδοτες παραθαλάσσιες εξοχικές κατοικίες πάνω στο κύμα, 30, 50, 70, 80 και 100τ.μ., σε διαμερίσματα & μεζονέτες από 2.000τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-807567 & 210 6395044, 22510 31747. Πωλείται μονοκατοικία 80τ.μ. έκαστον. Βρισκόμενη σε οικόπεδο 250τ.μ., στο κέντρο της Μυτιλήνης, σε άριστη κατάσταση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 315919, www.leonisrealestate. com Πωλείται οικία στην Παναγιούδα, 100 τ.μ., με αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται συγκρότημα 11 δωματίων, εμβαδού 270τ.μ., σε οικόπεδο 500τ.μ., πέτρινης κατασκευής, στο Μόλυβο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται οικία 75 τ.μ., σε οικόπεδο 136 τ.μ., χτίζει 163 τ.μ. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται προνομιούχα παραδοσιακή κατοικία, 650τ.μ., με βοηθητικούς χώρους, σε οικόπεδο 1.000τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλούνται 3 καινούργιες γκαρσονιέρες από 28 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται προνομιούχο πολυτελές, καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 150τ.μ., σε διπλοκατοικία, με απεριόριστη θέα και αυλή στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφ., πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται μονοκατοικία 85τ.μ. στην Ακαδημία. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα, 43τ.μ., σε καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται διαμέρισμα τριάρι 85τ.μ., στην περιοχή Ολυμπιακής. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται μονοκατοικία 80τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται διαμέρισμα στην Αγία Φωτεινή, 100 τ.μ., με αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται παραδοσιακή μονοκατοικία 180τ.μ., στο κέντρο της αγοράς, βρισκόμενη σε οικόπεδο 280τ.μ.. Κατάλληλη για εμπορική εκμετάλλευση (ενοικιαζόμενα δωμάτια-γκαρσονιέρες). ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 315919, www.leonisrealestate. com Πωλείται αρχοντικό 200 τ.μ., υπόγεια και βοηθητικοί χώροί 100 τ.μ., σε άριστη κατάσταση. Έτος κατασκευής 1890. Βρίσκεται σε οικόπεδο 600 τ.μ. με ψηφιδωτές αυλές, το δε κτήριο σε καλή κατάσταση και σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919.

Πωλείται νεόδμητη, παραθαλάσσια μεζονέτα 125τ.μ., στην Παναγιούδα, με διαμορφωμένο υπόγειο 70τ.μ. και οικόπεδο 300τ.μ., μεγάλη σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, πλήρως εντοιχισμένη κουζίνα, WC, 3 Υ/Δ, μπάνιο και μεγάλες βεράντες. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλούνται 2 γκαρσονιέρες από 34,5 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται μονοκατοικία 90 τ.μ. στην Καλλιθέα, βρισκόμενη σε οικόπεδο 150 τ.μ., με σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, 2 μεγάλα υπνοδωμάτια, αποθήκη, μπάνιο και υπόγειο διαμορφωμένο σε μικρή γκαρσονιέρα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www. leonisrealestate.com Πωλείται μονοκατοικία 120 τ.μ. στο Βουναράκι, σε άριστη κατάσταση, βρισκόμενη σε οικόπεδο 240 τ.μ.. Υπολείπονται άλλα 120 τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται οικία στα Πάμφιλα 100 τ.μ. και μία γκαρσονιέρα καινούργια. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 103 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, όλο ανακατασκευασμένο. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλούνται 2 τριάρια, 65 τ.μ. το καθένα, 40 τ.μ. βεράντα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται σπίτι με οικόπεδο στον Άγιο Ευδόκιμο, με συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 120 τ.μ., με απεριόριστη θέα στον Κόλπο Γέρας. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα α’ ορόφου, 100 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Παντελεήμονος στο Βουναράκι (διπλοκατοικία υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.

Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται προνομιούχα μονοκατοικία 95 τ.μ., με μεγάλη αυλή σε 2 στρέμ. οικόπεδο και πανοραμική θεά, στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται διαμέρισμα 122 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, με 3 υπνοδωμάτια, WC, τζάκι, αποθήκη. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 120 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, WC, αποθήκη, 3 υπνοδωμάτια. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται διαμέρισμα διαμπερές, 85 τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται κατοικία 100 τ.μ., με αυλή 500 τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 90 τ.μ., στην περιοχή του Συνοικισμού, με θέα, 4 δωμάτια, καλοριφέρ, 2 υπνοδωμάτια. Υπολείπονται 80τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate. com Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528. Πωλείται ημιισόγειο πολυτελές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πωλείται προνομιούχα διώροφη μονοκατοικία 90 τ.μ., ανακαινισμένη, με απεριόριστη θέα, στην Αγ. Μαρίνα, σε οικόπεδο 180 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μονοκατοικία στην Αγία Μαρίνα, 90 τ.μ., με μεγάλη αυλή και πανοραμική θέα. Αποτελείται από δύο υπνοδωμάτια, σαλονοτραπεζαρία, καλοριφέρ και κλιματιστικό. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932 - 315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται καινούργιο προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα, διαμπερές, 85 τ.μ., σε διώροφο κτίσμα, με αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό, στο κέντρο της Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Πωλούνται διαμερίσματα α’ ορόφου, 47 τ.μ., με γκαράζ 25 τ.μ., αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Πωλείται γκαράζ-αποθήκη, εμβαδού 49τ.μ., στην περιοχή Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κατάστημα εκμισθωμένο στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900τ.μ., επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου 8στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται αποθήκη-συνεργείο, καινούργια, 135τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται πολύ μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επιχείρηση εμπορίας τροφίμων (μετά από 10ετή λειτουργία), ευρισκόμενη εντός κεντρικής αγοράς Μυτιλήνης (μετά τη Μητρόπολη). Εμβαδόν καταστήματος 24τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται γκαράζ 23τ.μ., στην περιοχή της Καλλιθέας, 22.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται ανεξάρτητο κατάστημα 20τ.μ. ισόγειο, με 20τ.μ. πατάρι, πλησίον Ερμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται κατάστημα 140τ.μ., με μεγάλο πεζοδρόμιο, στη Χρυσομαλλούσα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www. leonisrealestate.com Πωλείται αποθήκη υπόγεια στα Πυργέλλια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλούνται γραφείο-διαμέρισμα 120τ.μ., ι´ όροφος, προνομιούχα, μισθωμένα, πλησίον Μητροπόλεως. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται κατάστημα στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης στην περιοχή «ΜΠΑΣ ΦΑΝΑΡ», που περιλαμβάνει: Υπόγειο - ισόγειο - πατάρι και α´ όροφο. Συνολικά 169,60 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 20625. Πωλούνται γραφεία 141τ.μ. (σύνολο) στην προκυμαία Μυτιλήνης, με πολύ καλή απόδοση ενοικίου. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932 - 315919, www.leonis realestate.com Πωλούνται καταστήματα από 280 τ.μ. έως 335 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται ένα κατάστημα, 140 τ.μ. στον Ποταμό. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλούνται καταστήματα 125 τ.μ., στο δρόμο για τη χωματερή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλούνται αποθήκες στη Χρυσομαλλούσα, από 45 τ.μ. μέχρι 90 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται στην περιοχή της Καλλονής εμπορική αποθήκη 500 τ.μ., με αύλειο χώρο 1.300 τ.μ.. Υπάρχει δυνατότητα ενοικίασης σε μικρότερα τμήματα. Πληρ. τηλ. 6972603847.

Πωλείται γκαράζ 50 τ.μ., στην περιοχή Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται καινούργιο κεντρικό προνομιούχο κατάστημα στη Μυτιλήνη, Αιγαίου 5 πάροδος Ερμού, 50 τ.μ. ανά όροφο (τριώροφο), εξοπλισμένο, με ανελκυστήρα, κεντρική θέρμανση, ψύξη ανεξάρτητη ανά όροφο, ηλιακό θερμοσίφωνα, τριφασικό ρεύμα, 2 WC (ο 3ος όροφος είναι εξοπλισμένος και ως γκαρσονιέρα). Πληρ. τηλ. 22510 22762, 32137, 6945-795779.

Πωλείται γκαράζ πλησίον εκκλησίας Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στην Παγανή επαγγελματικός χώρος 1.200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται στον Άνω Χάλικα, ημιυπόγειο 46 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 50.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150.


16 Ενοικιάζεται κατάστημα στην Πιττακού 28 (παράδρομος της αγοράς, Μπας Φανάρ), 39 τ.μ., με τουαλέτα, μικρή αποθήκη-δοκιμαστήριο. Άμεσα διαθέσιμο. Πληρ. τηλ. 6944272029. Ενοικιάζεται γραφείο στην Αγ. Θεράποντος 5, κατάλληλο για ιατρείο ή για οποιαδήποτε άλλη χρήση. Πληρ. τηλ. 22510 28371, 6974497854. Ενοικιάζεται κατάστημα πίσω από το Νοσοκομείο, προσαρμόζεται σε τετραγωνικά από 70 έως 130 για αποθήκη. Πληρ. τηλ. 6975559072. Ενοικιάζεται αποθήκη στην Παγανή, τιμή 100 €. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται ισόγειο για επαγγελματικό χώρο, 57 τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου. Τιμή 450 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζονται γραφεία 30 και 75 τ.μ., προσφάτως ανακαινισμένα, στην Πλατεία Κυπρίων Πατριωτών (ΟΧΙ ΙΚΤΙΝΟΥ). Κατάλληλα για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, γιατρούς, λογιστές. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ 22510 40188. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 76 τ.μ., δευτέρου ορόφου, στο κέντρο της Μυτιλήνης, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση (ιατρείο, γραφείο), οικογένεια ή συγκατοίκηση φοιτητών. Πληρ. τηλ. 6949-472708, 22510 44068. Ενοικιάζεται υπερυψωμένο ισόγειο για επαγγελματικό χώρο 57 τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου, τιμή 450 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται αποθήκη στην Παγανή, τιμή 100 €. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στον Άνω Χάλικα, ημιυπόγειο 50 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 250 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται γραφείο γ’ ορόφου, 50 τ.μ., με πρόσοψη, στο πάρκο, Ικτίνου 2. Πληρ. τηλ. 6977241294. Ενοικιάζονται 2 καταστήματα-επαγγελματικοί χώροι, 70 & 40 τ.μ. αντίστοιχα, μαζί ή και μεμονωμένα, στη Χρυσομαλλούσα, Θουκυδίδη & Κανάρη, πρώην αξονικός τομογράφος «Ιατρική Διάγνωση». Πληρ. τηλ. 22510 47474 6978-292195. Eνοικιάζεται μεγάλη μονοκατοικία, 145τ.μ., στο κέντρο της πόλης, κατάλληλη για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται γραφείο 75τ.μ., πλησίον προκυμαίας, κατάλληλο για λογιστικό, δικηγορικό γραφείο και λοιπές παρεμφερείς επιχειρήσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται συγκρότημα 2 ολοκαίνουργιων γραφείων, χωρίς κοινόχρηστα, είτε συνολικά είτε μεμονωμένα, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα στη Χρυσομαλλούσα, εμβαδού 75τ.μ., πλησίον εκκλησίας Χρυσομαλλούσας. Τιμή 500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα (βιοτεχνικό κτήριο) 100τ.μ. με 40τ.μ. πατάρι στο Γαϊδαρανήφορο, ιδανικό για συνεργείο, βαφείο και εμπόριο αλουμινίων κ.τ.λ. Τιμή πολύ χαμηλή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αποθήκη. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται γραφείο 26τ.μ. 2ου ορόφου, στην Ικτίνου. Σε χαμηλή τιμή, ιδανικό για κάθε χρήση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται καινούργια κεντρικά προνομιούχα καταστήματα 450τ.μ. (3Χ150) στο 3ο χιλιόμετρο Μυτιλήνης - Θερμής (ενοικιάζονται και μεμονωμένα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

ΠΕΜΠΤΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 160τ.μ. στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα, κεντρικό, 75 τ.μ., με 30 τ.μ. πατάρι, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος, 360 τ.μ. και 500 τ.μ. προαύλιο χώρο. Πληρ. τηλ. 6977241294. Ενοικιάζεται προνομιούχο νέο κατάστημα 160 τ.μ. με 100 τ.μ. ημιυπόγειο, πλησίον Ζωοδόχου Πηγής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 60 τ.μ., στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, δίπλα στην παραλία, με πάρκινγκ, κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 110 τ.μ., πίσω από την κεντρική αγορά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενοικιάζεται προνομιούχο γραφείο 35τ.μ., 1ου ορόφου, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται προνομιούχο κεντρικό κατάστημα 120τ.μ., με 60τ.μ. πατάρι, στην περιοχή της μαρίνας. Πληρ. τηλ. 22510 44245&22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλείται ψητοπωλείο στη Μυτιλήνη με πολυετή παρουσία και έτοιμη πελατεία. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ.τηλ. 6981-484002. Πωλείται επιχείρηση καφέ-οβελιστήριο, σε πολύ καλή θέση, στο κέντρο της παραλίας Βατερών, που διαθέτει και ενοικιαζόμενα. Πληρ. τηλ. 6973-526986, 22520 61836.

Πωλείται επιχείρηση κλειθροποιίας ή ξεχωριστά ο εξοπλισμός σε τιμή πολύ χαμηλή λόγω συνταξιοδότησης, κομπλέ μηχανήματα immobilizer & τηλεκοντρόλ και εξτρά πράγματα. Αγ. Ειρήνης 2 & Καβέτσου 14. Πληρ. τηλ. 22510 20317. Πωλείται επιχείρηση εμπορίας ασημένιων κοσμημάτων στο κέντρο της αγοράς στη Μήθυμνα. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6936918550. Πωλείται επικερδής επιχείρηση franchise, στη Χρυσομαλλούσα, μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6978-647002. Πωλείται επιχείρηση βίντεο-κλαμπ, σε κεντρικό σημείο της πόλης, σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται επιχείρηση εστίασης στην περιοχή του Μολύβου. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται κεντρικό κατάστημα 100τ.μ., με 60τ.μ. αποθήκη, σε εμπορικό σημείο της αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οπωροπαντοπωλείο - πρατήριο άρτου, επί της Αεροπόρου Γιανναρέλλη, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6989-919130, 22510 42346. Πωλείται επιχείρηση fast food (καφέ, σάντουιτς, τυρόπιτα, κρέπα κ.λπ.) στο κέντρο της πόλης, Ερμού 80, λόγω αναχωρήσεως. Τιμή προσιτή. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6980-785927.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πωλείται μπετονιέρα και αναβατόριο Ρομπόκα βαρέως τύπου, με μηχανές Diesel - Μαλκότσι, 12 & 15 ΗΡ αντίστοιχα. Πληρ. τηλ. 6936897033. Πωλείται βυτίο μεταφοράς καυσίμων για πρατήριο, χωρητικότητας 2.350 λίτρων, τύπος Mazda T2500, με αντλία, μετρητή και 120μ. λάστιχο. Δεκτός κάθε μηχανολογικός έλεγχος. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6948-601773. Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίουταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5μ. μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Ενοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4στρεμ., επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης - Παναγιούδας, στο ύψος του Καρά Τεπέ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μικρό οικόπεδο, στη θέση Βουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4 στρεμμάτων επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης - Παναγιούδας, στο ύψος του Καρα Τεπέ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλείται οικόπεδο 7 στρεμμάτων στην περιοχή Πέτρας (Πετρί), με πανοραμική θέα, μεγάλη πρόσοψη στο δρόμο. Τιμή 90.000 ευρώ και συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6977637313, 6974-123430. Πωλούνται οικόπεδα, μονοκατοικίες, μεζονέτες, διαμερίσματα, καταστήματα, αποθήκες νεόδμητα ή παλαιά, σε λογικές τιμές, στη Μυτιλήνη και στα περίχωρά της. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.500 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Νεάπολη, με θέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 120 τ.μ., στο κέντρο των Μιστεγνών. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται στο Μόλυβο οικόπεδο 220 τ.μ., με πανοραμική θέα στον Κάμπο, εντός σχεδίου πόλεως. Πληρ. τηλ. 210 3612581, κ. Διονύσης (από Δευτέρα έως Παρασκευή 8:00 - 17:00).

Πωλείται οικόπεδο 4.600 στρ., στον Ε. Χάλικα. Κοντά ρεύμα και νερό, περιφραγμένο, δε χρειάζονται επιπλέον εργασίες, αρκετό μέρος του οικόπεδου φλατ, κτίζει 150 τ.μ. συν 150 υπόγεια (ισόγειο από την κάτω πλευρά), με πανοραμική θέα σε κάστρο, λιμάνι, Βαρειά, Χάλικα, βουνά, πόλη. Πρόσοψη στον κεντρικό δρόμο. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr

Πωλείται επίπεδο προνομιακό οικόπεδο 317 τ.μ. στην Σκάλα Σικαμινιάς. Οικοδομούνται 127 τ.μ. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932 - 315919, www. leonisrealestate.com

Πωλείται οικόπεδο 3.000 τ.μ. στο Πυργί επί της κεντρικής οδού, με θέα στον κόλπο της Γέρας. Άρτιο, οικοδομήσιμο και επίπεδο. Με άδεια οικοδομής. Μπορούν να χτιστούν 200 τ.μ. Σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932 - 315919, www. leonisrealestate.com Πωλείται οικόπεδο 136 τ.μ., με την άδεια οικοδομής 160 τ.μ., στην περιοχή Λουτρόπολη Θερμής. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλείται οικόπεδο 2 στρεμ., στην περιοχή Πύργοι Θερμής, άρτιο, κτίζει 200 τ.μ., με απεριόριστη θέα. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλείται οικόπεδο 4.000 τ.μ. άρτιο και οικοδομήσιμο, στην περιοχή Νεάπολη Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο 300 τ.μ. εντός οικισμού, περιοχή Βουναράκι, με απεριόριστη θέα, κατάλληλο για επένδυση. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο στο Μπαλτζίκι, περιοχή Κάλαμος, 4 στρεμ., χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο 1 στρέμ. εντός οικισμού, κτίζει 400 τ.μ., στη Θερμή, τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλούνται 2 οικόπεδα 4 στρεμ., πάνω σε δημοτικό δρόμο, με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Λάρσος, 8,5 στρέμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στα Βατερά οικόπεδο 20στρεμ., επάνω στο δρόμο, μπροστά στη θάλασσα, μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται οικόπεδο στη Νεάπολη 4 στρεμ., με 200 τ.μ. συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στην Παγανή οικόπεδο 6 στρεμ., με βιοτεχνικό κτήριο 550 τ.μ. και με μεγάλο υπόλοιπο συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται οικόπεδο στο Μόλυβο στην περιοχή Φάρος 13 στρεμ., με θέα στη θάλασσα, κατάλληλο για ξενοδοχειακή μονάδα. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στο Μάρμαρο Γέρας, 1.200 τ.μ., με 12 μ. πρόσοψη, επάνω στη θάλασσα, άρτιο και οικοδομήσιμο, 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Νέων Κυδωνιών 850 τ.μ., με 200 τ.μ. συντελεστή δόμησης, τιμή 75.000 €. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται οικόπεδο 873 τ.μ., εντός σχεδίου, περιοχή (Ντουσεμές) Καλλονής Λέσβου, σε ήσυχο σημείο. Πληρ. τηλ. 6948-706400. Πωλείται οικόπεδο 250τ.μ. (χτίζει 250τ.μ.), στην Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο στους Πύργους Θερμής, εκτός σχεδίου, άρτιο και οικοδομήσιμο. Τιμή 110.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στην περιοχή του Περάματος, εντός οικισμού. Χτίζει 200τ.μ.. Δεν απαιτούνται χωματουργικές εργασίες. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 7στρεμ. στη Λακέρδα. Θέα στη θάλασσα. Διαθέτει γεώτρηση, ρεύμα. Κτίζει 260τ.μ.. Τιμή 170.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 400στρεμ. περίπου, στη θέση Μάλαθρα Παρακοίλων Λέσβου. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται περιφραγμένο οικόπεδο 372τ.μ., επί κεντρικού δρόμου στο Ίππειος, με παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Έχει μέσα μικρή παλιά μονοκατοικία και μεγάλη αυλή με δέντρα. Πληρ. τηλ. 22510 31167 και 6976-601192. Πωλείται οικόπεδο 400τ.μ., εντός οικισμού, στην περιοχή Καγιάνι. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073.

Πωλείται προνομιακό οικόπεδο στο Μόλυβο, 11.000τ.μ., με γεώτρηση. Κατάλληλο για επαγγελματική χρήση, με πρόσοψη σε κεντρικό οδικό άξονα. Πληρ. τηλ. 6948202060.

Πωλείται οικόπεδο 75τ.μ. στην περιοχή του Δικαστηρίου. Χτίζει 75τ.μ. και επιπλέον αποθήκη-υπόγειο. Ιδανικό για επένδυση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο 5στρεμ. στη Νεάπολη, πάνω από το «Ολύμπικο». ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181 Πωλείται οικόπεδο 5,5 στρεμ., με 130 ρίζες ελιές, στην περιοχή Κώμη, θέση Τάψα. Πληρ. τηλ. 6972442460. ωλείται στα Βατερά προνομιακό παραθαλάσσιο οικόπεδο 2,5 στρεμ., με οικοδομική άδεια για 3 πολυτελείς πέτρινες μεζονέτες. Σύνολο δόμησης 400τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται μοναδικό οικόπεδο στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης 4.650τ.μ., με θέα από το Λιμάνι έως το Αεροδρόμιο. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188. Πωλείται οικόπεδο 136τ.μ., με την άδεια οικοδομής 160τ.μ., στην περιοχή Λουτρόπολης Θερμής. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλείται οικόπεδο 300τ.μ., εντός οικισμού, στην περιοχή Βουναράκι, με απεριόριστη θέα, κατάλληλο για επένδυση. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο στο Μπαλτζίκι, περιοχή Κάλαμος. 4στρέμ., χτίζει 200τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο 1στρέμ., εντός οικισμού, χτίζει 400τ.μ., στη Θερμή. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλούνται 2 οικόπεδα 4στρεμ., πάνω σε δημοτικό δρόμο. Απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073.

Πωλείται μοναδικό οικόπεδο 450τ.μ. περίπου, στην περιοχή Γηπέδου, με εξαιρετική προοπτική εκμετάλλευσης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται εξαιρετικό γωνιακό οικόπεδο στην Παναγιούδα εντός οικισμού, με μεγάλο συντελεστή δόμησης. Xτίζει περίπου 290τ.μ. με έξτρα υπόγεια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο στην Παγανή, 4 στρεμμάτων, με έτοιμες εκσκαφές και διαμορφώσεις, πλησίον κεντρικής οδού. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στη θέση Λακέρδα - Χριστός, 200μ. περίπου από τη θάλασσα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο 6 στρεμμάτων, στα Βατερά Λέσβου, πλησίον ξενοδοχείου «Ειρήνη». Ιδανικό για κάθε επένδυση (ξενοδοχείο - δωμάτια κ.λπ.). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται οικόπεδο 6.500 τ.μ., στο Χάλικα (κοντά στην πόλη), με πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919. Πωλείται εξαιρετικό οικόπεδο 4 στρεμμάτων στα Βατερά Λέσβου, 100μ. από τη θάλασσα. ΔΕΗ ΔΕΥΑΜ - ΟΤΕ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στην περιοχή της Aγ. Mαρίνας, άρτιο και οικοδομήσιμο, εκτός οικισμού. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο στη Νεάπολη 4στρεμ., με 200τ.μ. συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στο Πυργί 3.500τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με αρκετή θέα στον κόλπο της Γέρας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. επίπεδο οικόπεδο Πωλείται 4.700τ.μ., στην περιοχή Ακλειδιού, με πανοραμική θέα τη Μυτιλήνη. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923 - 15919, www. leonisrealestate.com Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμμάτων, στην Παγανή (επί του κεντρικού δρόμου). Κατάλληλο για επαγγελματική χρήση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923 - 15919, www.leonisrealestate.com Πωλείται οικόπεδο 4στρεμ. με υπέροχη θέα στη θάλασσα, πάνω στο δημοτικό δρόμο Κομκό - Καγιάνι. Το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ελαφρώς ανισόπεδο με εύκολη πρόσβαση, για χωματουργικά μηχανήματα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 210τ.μ., στα Αλυφαντά. Χτίζει 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή του Μολύβου, με άδεια οικοδόμησης για πέτρινη κατοικία, με μοναδικά πανοραμική θέα από την Πέτρα έως το δίαυλο Τουρκίας, με θέα ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο. Στοιχεία κατοικίας: α) 114τ.μ. κύριοι χώροι, β) 64τ.μ. βοηθητικοί χώροι, γ) πισίνα 7,5μ. Χ 4,5μ., δ) οικόπεδο περί τα 900τ.μ.. Τιμή για το οικόπεδο με την άδεια οικοδόμησης 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvosrealestate.gr

Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο στο Καγιάνι, 320τ.μ., εφαπτόμενο σε δύο δρόμους, με απεριόριστη πανοραμική θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλούνται 2 επίπεδα οικόπεδα, 4 στρεμ. το καθένα, στο Ακρωτήρι. Οικοδομούνται 160τ.μ. + 80τ.μ. υπόγειο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται οικόπεδο 4.200τ.μ. στην Κράτηγο, κοντά στη θάλασσα, με θέα και άδεια οικοδομής, γεώτρηση, ρεύμα και παροχή νερού δήμου. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www. leonisrealestate.com


17

ΠΕΜΠΤΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 Πωλείται ολοκαίνουργια μεζονέτα 120 τ.μ., σε οικόπεδο 1.000 τ.μ., στη Βαρειά. 3 υπνοδωμάτια, καθιστικό, κουζίνα, 2 μπάνια, γκαράζ. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974142661, www.lesvos-realestate. com Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 52 τ.μ., 1ου ορόφου, ανακαινισμένο, με θέα στη θάλασσα, στο Συνοικισμό. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974 - 142661, www.lesvosrealestate.com Πωλείται διαμέρισμα 110 τ.μ., 1ου ορόφου, κατασκευής 2009, στην περιοχή Ζωοδόχου Πηγής. 3 υπνοδωμάτια, μπάνιο, WC, καθιστικό, κουζίνα, τζάκι, πανοραμική θέα. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974142661, www.lesvos-realestate. com Πωλείται νεόδμητη μεζονέτα 90 τ.μ., στην περιοχή Ακαδημίας, με 2

Πωλείται στη Σκάλα Καλλονής προνομιακό οικόπεδο 880 τ.μ., 30 μ. από την παραλία. Χτίζει 400 τ.μ. για κατοικία και 600 τ.μ. για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932- 315919, www.leonisrealestate. com

Πωλείται αγροτεμάχιο 4στρεμ. άρτιο και οικοδομήσιμο στην περιοχή μεταξύ αεροδρομίου και Αγ. Μαρίνας, θέση Χασάν Αγά (πλησίον Τούμπας Βουρνάζου). Πληρ. τηλ. 210 6719532, 6972-228721, 6945-482614.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 140 τ.μ., επί της κεντρικής οδού στη Λουτρόπολη Θερμής, με άδεια οικοδομής που χτίζει 2 μεζονέτες, 80 τ.μ. εκάστη. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919.

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 10.000τ.μ., στην Πέτρα Λέσβου.

υπνοδωμάτια, αυλή, γκαράζ, θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974-142661, www. lesvos-realestate.com Πωλείται ολοκαίνουργια μεζονέτα 105 τ.μ., στην περιοχή Ακαδημίας. 3 υπνοδωμάτια, γκαράζ, κήπος, θέα πανοραμική. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974-142661, www.lesvos-realestate.com

Πωλείται νεόδμητη μεζονέτα 140 τ.μ. στην περιοχή Ακλειδιού, με 3 υπνοδωμάτια, καθιστικό, κουζίνα, μπάνιο, WC, γκαράζ, αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974142661, www.lesvos-realestate. com Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 1ου ορόφου, 83 τ.μ., στην περιοχή Γηπέδου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974-142661, www.lesvos-realestate.com

Πωλείται νεόδμητο διαμέρισμα 105 τ.μ. στην περιοχή Ακλειδιού, με 3 υπνοδωμάτια και γκαράζ. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974142661, www.lesvos-realestate. com

Πωλείται νεόδμητο διαμέρισμα 82 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974-142661, www.lesvos-realestate.com

Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 56 τ.μ., 2ου ορόφου, με 2 υπνοδωμάτια, στο κέντρο της Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974 - 142661, www.lesvosrealestate.com

Πωλείται στο Πέραμα (θέση Καρυές) οικόπεδο 2.250 τ.μ., με οικία 70 τ.μ. + 25 τ.μ. ξενώνα, σε άριστη κατάσταση, σε ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974 - 142661, www.lesvosrealestate.com

Ιδανικό για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται οικόπεδο 270 τ.μ., στις Καμάρες. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται οικόπεδο στη Βαρειά, εντός οικισμού, 1 στρέμμα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 27.000 τ.μ. στη θέση “Φάρος” – Εφταλού Μήθυμνας, με μεγάλη πρόσοψη στον κεντρικό δρόμο και στην παραλία. Κατάλληλο για ξενοδοχειακή μονάδα και εξοχική κατοικία. Έχει καθοριστεί αιγιαλός και παραλία. Έχει πιστοποιητικά μη δασικού χαρακτηρισμού και έχει ελεγχθεί από αρχαιολογική υπηρεσία. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919.

Πωλείται προνομιούχο, μοναδικό οικόπεδο, επί της παραλίας της Πέτρας, 4.500 τ.μ.. Χτίζει 2.500 τ.μ.. Απεριόριστη θέα. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528.

Πωλείται οικόπεδο παραθαλάσσιο 225 στρεμ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται οικόπεδο 1.000 τ.μ. στην περιοχή Αγ. Μαρίνας. Επίπεδο με πανοραμική θέα. Οικοδομούνται 500 τ.μ.. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919. Πωλείται οικόπεδο στην Αρίσβη, 265 τ.μ., εντός οικισμού, με άδεια οικοδομής. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται οικόπεδο 270 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στις Καμάρες, με θέα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο 290 τ.μ., στην περιοχή του Δικαστηρίου. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο 10,5 στρεμ. στον Κάτω Χάλικα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946011338. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρ. στη Σκάλα Συκαμινέας, με πανοραμική θέα προς το χωριό και τη θάλασσα, κατάλληλο για τουριστική εκμετάλλευση αλλά και για παραθεριστικές κατοικίες. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932315919, www.leonisrealestate. com

Ι Δ Ι Α Ι Τ Ε Ρ Α Φιλόλογος παραδίδει μαθήματα σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου. Επίσης αναλαμβάνει τη δημιουργική απασχόληση και μελέτη παιδιών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Πληρ. τηλ. 6976-974533. ΑΓΓΛΙΚΑ. Καθηγήτρια με πολύχρονη πείρα και ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά επιτυχίας στις εξετάσεις παραδίδει μαθήματα όλων των επιπέδων, σε μεμονωμένα άτομα ή γκρουπ, σε πολύ λογικές τιμές. Πληρ. τηλ. 22510 43829, 6942-446638. Πτυχιούχος καθηγήτρια Ισπανικής Φιλολογίας, με πολυετή πείρα, παραδίδει μαθήματα ισπανικών. Προετοιμασία για πτυχία DELE (Inicial, Intermedio, Superior). Τμήματα ολι-

γομελή ή ατομικά. Πληρ. τηλ. 6932-434235. Καθηγήτρια γαλλικών παραδίδει μαθήματα όλων των επιπέδων, ατομικά/ομαδικά, με εποπτικά μέσα διδασκαλίας, σε προσιτές τιμές. Πληρ. τηλ. 6984-503679.

Καθηγήτρια αγγλικών, απόφοιτη Αγγλικής Φιλολογίας Α.Π.Θ., με πολυετή πείρα σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα αγγλικών για όλα τα επίπεδα. Πληρ. τηλ. 6974-359186, 22510 47161. Παραδίδονται μαθήματα Ιταλικών από καθηγήτρια πτυχιούχο ιταλικής φιλολογίας (ΑΠΟ) με προϋπηρεσία για όλα τα επίπεδα, σε μαθητές,

φοιτητές, αλλά και ενήλικες (ορολογία, προφορική εξάσκηση). Προετοιμασία για τα CELI, ΚΠΓ, DIPLOMA, ιταλικά πανεπιστήμια. Ειδικές τιμές αναλόγως γκρουπ και επιπέδου. Πληρ. τηλ. 6946-316679 και 22510 47247, italianamente@ gmail.com Φυσικός παραδίδει μαθήματα Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών, σε μαθητές γυμνασίου - λυκείου. Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6942540232. Καθηγήτρια Γαλλικών, απόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διδακτική και πολυετή πείρα σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Αθήνας,

Α Γ Ο Ρ Α Θέλετε να αυξήστε το εισόδημά σας; Όσοι ανήκετε στα σώματα ασφαλείας (Αστυνομία - Λιμενικό Πυροσβεστική) και εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, καλέστε στο 6972770670. Σπουδές στη Βρετανία. Απευθείας εισαγωγή - εγγραφές, αιτήσεις στα καλύτερα βρετανικά πανεπιστήμια (χωρίς δίδακτρα)! Lower, Proficiency, Ielts. Πληρ. τηλ. 22510 45544, 6947 - 242954, www.anglia.gr, www.studiesinuk.net ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Ζητείται πωλητής/πωλήτρια για εμπορική εταιρεία στον Καρά Τεπέ. Πληρ. τηλ. 22510 44737.

Άμεσα ζητούνται 2 νέοι/νέες, από

22 έως 40 ετών, για μερική απασχόληση, από εμπορική εταιρεία τροφίμων, με βασικές γνώσεις χειρισμού Η/Υ. Πληρ. τηλ. 6976336054 (κ. Κόκκωνας Παναγιώτης - ώρες επικοινωνίας: 9 π.μ. - 2μ.μ. & 6 μ.μ. - 10 μ.μ.).

Η εταιρεία «Αιολικός ΑΕΒΕΤ», βιομηχανία παράγωγης τυροκομικών προϊόντων στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, ζητά βοηθό λογιστή, απόφοιτο ΤΕΙ Λογιστικής, με προϋπηρεσία σε λογιστήριο. Πληρ. τηλ. 210 28 24 808, 6937-358079, κυρία Βερβέρη.

Ζητείται έμπειρος εργοδηγός. Πληρ. τηλ. 22514 084370.

Ζητείται κομμωτής/-τρια, με εμπειρία, για πλήρη απασχόληση, με βασικές αποδοχές και ΙΚΑ. Πληρ. τηλ. 22510 43175. Ζητείται κυρία έως 40 ετών για οικιακή εργασία, μόνο απόγευμα Δευτέρα έως Σάββατο, 6 - 10, με δικό της μεταφορικό μέσο. Πληρ. τηλ. 6976-974955 (9:00 - 13:00 και 18:00 - 21:00). Ζητείται υπάλληλος γραφείου με προϋπηρεσία στα λογιστικά. Πληρ. τηλ. 22510 45288. Ζητείται βοηθός ζαχαροπλάστη από εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, εντός Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6984411839 (09:00-21:00). Ζητείται από το ξενοδοχείο «Loriet» υπάλληλος γραφείου. Πληρ. τηλ. 22510 43111.

Πωλείται πολυτελής μονοκατοικία 180 τ.μ., σε οικόπεδο 7 στρεμ., με 2 σαλόνια, τραπεζαρία, κουζίνα, 3 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, WC, γκαράζ, αποθήκη και εκπληκτική θέα. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974142661, www.lesvos-realestate. com Πωλείται στον Αφάλωνα διώροφη μονοκατοικία, 95τ.μ./όροφο, με αυλή και θέα. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974-142661, www. lesvos-realestate.com Πωλείται στο Σκόπελο μονοκατοικία 120 τ.μ., πλήρως ανακαινισμένη, με κήπο, 3 υπνοδωμάτια, καθιστικό, κουζίνα, μπάνιο, τζάκι, γκαράζ. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974 - 142661, www.lesvosrealestate.com Πωλείται στο Πλωμάρι παραδοσιακή μονοκατοικία 110 τ.μ., πλήρως

ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Δίδεται οικόπεδο 1 στρ. εντός οικισμού, στα Αλυφαντά για αντιπαροχή. Πληρ. τηλ.6977-241294.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται Daihatsu Terios, μοντέλο 2003, full extra, σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6936-897033

Από τη Hertz Autohellas πωλούνται μεταχειρισμένα αυτοκίνητα διετίας τριετίας, μικρού και μεγάλου κυβισμού. Πληρ. τηλ. 22510 37355 & 6936-173447.

Πωλούνται φορτηγά α) Mercedes 817, μοντέλο ‘94, με ανατροπή και γερανό, 8,5 μ., τιμή 14.800. β) Mitsubishi Canter FH 100, 6 τόνων μικτό βάρος, ανατροπή, μοντέλο του ‘95, τιμή 13.500. γ) Φορτηγό Οm, ανατρεπόμενο, σπαστά πλαϊνά, 4 τόνοι μικτό βάρος, τιμή 3.800. δ) Μηχανήματα i) τσάπα GCB, μοντέλο του ‘90, 12.500 ευρώ, ii) φορτοτάκι Bobcat 843, τιμή 9.500, iii)

ανακαινισμένη, με κήπο, αποθήκη και θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974-142661, www.lesvos-realestate.com Πωλείται στο Πλωμάρι διώροφη παραθαλάσσια κατοικία 100 τ.μ., υπό κατασκευή ή τελειωμένη, με εκπληκτική θέα. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974-142661, www.lesvos-realestate.com Πωλείται οικόπεδο στο Πέραμα, 670 τ.μ. με ισόγεια οικία 32 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, σε ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974-142661, www.lesvos-realestate. com Πωλείται οικόπεδο 1.250 τ.μ., εντός οικισμού, άρτιο και οικοδομήσιμο, στην Αγία Μαρίνα. Δόμηση 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974-142661, www. lesvos-realestate.com

Φορτοτάκι στενό, 90 εκ. φάρδος, βενζινοκίνητο, ειδικό για οικοδόμους-σοβατζήδες, 3.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6945-797607. Πωλείται μηχανή Honda Varadero 1.000 κ.κ., σε άριστη κατάσταση (γκαράζ). Πληρ. τηλ. 6932455112. Πωλείται μηχανή TDM 900, σε άριστη κατάσταση, με 35.000 χλμ. και σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6948-582225. Πωλείται αγροτικό Fiat, 1.700cc, πετρελαίου, σε πολύ καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6946-167995. Πωλείται μηχανή Υamaha Fazer 1.000 cc, έκδοση FZ1S, μοντέλο 2007, 15.000 χιλιόμετρα, σε άριστη κατάσταση, φυλασσόμενη σε κλειστό γκαράζ, έξτρα μανιτάρια Υamaha, bagster, εργοστασιακός συναγερμός Abus, όλα τα service σε αντιπροσωπεία, τιμή 8.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973-403114, 22510 45046, Νίκος. Πωλείται μηχανή Kawasaki Ninja 1.000cc, μοντέλο 2008, χρώματος πράσινου, από τις λίγες που κυκλοφορούν στο νησί. Σε άριστη κατάσταση, 10.000χλμ.. Πληρ. τηλ. 22530 22116, 22530 22132, 6973-044717, 6978-856427. Πωλείται Fiat Bravo 1.400cc, μοντέλο 7/1996, 80HP, ΚΤΕΟ

Πωλείται οικόπεδο 2.000 τ.μ., εντός οικισμού, στα Πάμφιλα, άρτιο και οικοδομήσιμο, με εκπληκτική θέα. Δόμηση 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974-142661, www.lesvos-realestate.com Πωλείται οικόπεδο 2.500 τ.μ. (2.000 τ.μ. εντός οικισμού, 500 τ.μ. εκτός) στη θέση Πύργοι Περάματος. Άρτιο και οικοδομήσιμο, με δυνατότητα κατάτμησης σε 2 οικόπεδα και εκπληκτική θέα. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974142661, www.lesvos-realestate. com Πωλείται στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου οικόπεδο 1.200 τ.μ., μόλις 20 μ. απόσταση από τη θάλασσα, άρτιο και οικοδομήσιμο, με υπέροχη θέα. Δόμηση 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974142661, www.lesvos-realestate. com

7/2009, ΠΡΟΣΦΑΤΟ service, ηλεκτρικά παράθυρα, υδραυλικό τιμόνι, σε πολύ καλή κατάσταση, τιμή 1.500. Πληρ. τηλ. 6944-608211.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΚΑΦΩΝ Πωλείται φουσκωτό Jocker 370 γαστράτο, με στρατιωτικές προδιαγραφές (ύφασμα Orca 1670 Denier, μεταλλικές βαλβίδες, 4 αεροθάλαμοι, γάστρα βαρέως τύπου), Yamaha 25ΗΡ, κονσόλα, κάθισμα, τρέιλερ, τέντα, φωτισμό. Το σύνολο είναι άβρεχτο. Πληρ. τηλ. 6936-897033.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Πωλείται μισή άδεια ταξί (50%) με έδρα τη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 6937239160.

Πωλούνται χειροποίητα κυνηγετικά όπλα. Πληρ. τηλ. 6936-897033.

Πωλείται αντίκα τραπεζαρία με 6 καρέκλες και μπουφέ, χειροποίητη του 1948, καρυδιά ψημένη, σε άριστη κατάσταση. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6976-331127, 22510 45046, Έφη.

Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα και αναλαμβάνει την προετοιμασία μαθητών για εξετάσεις όλων των επιπέδων: Delf Sorbonne I & II, Κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας. Πληρ. τηλ. 6973-033861. Καθηγήτρια Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών, Λατινικών, Ιστορίας κι Έκθεσης παραδίδει μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου - λυκείου. Τιμές λογικές. Πληρ. τηλ. 6973-746278. Έμπειρη καθηγήτρια με μητρική γλώσσα τα αγγλικά εφαρμόζει εξειδικευμένο πρόγραμμα σε όλα τα επίπεδα. Μοναδικό πρόγραμμα για παιδιά προσχολικής ηλικίας: Πώς να μάθουν αγγλικά σα να είναι η μη-

τρική τους γλώσσα. Πληρ. τηλ. 6937-145614. Γερμανικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών & Goethe Institut. Παραδίδει μαθήματα γερμανικών σε όλα τα επίπεδα, για όλα τα πτυχία, σε μαθητές, φοιτητές, ενηλίκους. Παράδοση μαθημάτων και με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης (internet). Πληρ. τηλ. 6937-012529, 22510 48545. Χημικός με φροντιστηριακή πείρα, παραδίδει μαθήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας σε μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου. Πληρ. τηλ. 6944-311831 Παραδίδονται μαθήματα Φυσικοχημείας, Μαθηματικών και Πληροφο-

ρικής σε παιδιά και ενήλικες. Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6973055407. Καθηγήτρια αγγλικής και ιταλικής γλώσσας, παραδίδει μαθήματα σε αρχάριους και προχωρημένους μαθητές. Πληρ. τηλ. 6974-124128

Φιλόλογος με 12ετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου, λυκείου, ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση - Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για Πανελλαδικές Εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974478717.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Το εστιατόριο «Φίλεμα» ζητά α) άτομα για κουζίνα, β) σερβιτόρους για καφέ, με προϋπόθεση 2 χρόνια προϋπηρεσία και όρεξη για δουλειά. Πληρ. τηλ. 6973-809282. Ζητούνται ψήστης με εμπειρία και τυλιχτής ή τυλίχτρια. Πληρ. τηλ 22510 45516. Ζητούνται για ψητοπωλείο, τυλιχτής - ψήστης και διανομέας, για μόνιμη εργασία. Πληρ. Τηλ. 22510 46266, 6946-286919. Το κέντρο ξένων γλωσσών «Anglia Foundation», ζητά γραμματέα και καθηγήτριες αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών, τούρκικων, ρουμανικής και βουλγαρικής γλώσσας. Αποστολή βιογραφικών Σίμου Χουτζαίου 11. Πληρ. Τηλ. 22510 45544, 6947-242954.

Ζητείται πεπειραμένος ψυκτικός, καταρτισμένος στην επαγγελματική ψύξη, κάτοχος διπλώματος αυτοκινήτου. Πληρ. τηλ. 22510 48108. Από Κ. Ξ. Γλωσσών στη Γέρα ζητούνται καθηγήτριες Αγγλικών - Γαλλικών - Γερμανικών και Πληροφορικής για συνεργασία από το Σεπτέμβρη. Πληρ. τηλ. 6944-450982, 6946-167995. ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Ελληνίδα, έμπειρη καθαρίστρια αναλαμβάνει σπίτια, γραφεία, πολυκατοικίες στη Μυτιλήνη και τις γύρω περιοχές. Λογικές τιμές. Πληρ. τηλ. 6976-326711. Έμπειρη σχεδιάστρια - μηχανικός αρχιτεκτονικού και ηλεκτρολογικού σχεδίου (Autocad & στο χέρι) ζητεί συνεργασία με τεχνικό γραφείο.

Πληρ. Τηλ. 6948-523077 (απογευματινές ώρες). Άνδρας 47 ετών ζητά εργασία χωρίς ασφαλιστικές εισφορές. Πληρ. τηλ. 6998-443598. Κυρία ζητά εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων ή μικρών παιδιών μέχρι 2 ετών, ή για λαντζιέρισσα. Έχει εμπειρία. Πληρ. τηλ. 6974-472262. Κυρία Ελληνίδα ζητά εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων ή παιδιών. Πληρ. τηλ. 22510 43349. Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945-985466.


18

ΠΕΜΠΤΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

∆HMOΣIEYΣEIΣ- ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ- ∆HMOΣIEYΣEIΣ

ΧΡΗΣΙΜΑ Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 07.45 - 21.00

ΚΑΡΑΜΒΑΛΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ Ερμού 57α Τηλ. 22510 28515

ΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 18.00 - 07.45

ΜΑΡΑΓΑΡΙΤΙΔΟΥ ΒΑΛΑΣΙΑ Ακρωτήρι Μυτιλήνης Τηλ. 22510 21601 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ: 7.10.2010 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “ΛΙΣΣΟΣ”

17.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗΛΗΜΝΟΣ-ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

“ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 12.30 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

“EUROPEAN EXPRESS”

19.30 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “ΜΥΤΙΛΗΝΗ” 18.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

“ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 22.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΠΟ ΛΗΜΝΟ “ΛΙΣΣΟΣ”

01.00 ΠΡΟΣ

ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία 22510 22776 Αστυνομία 22510 41911 Πυροσβεστική 199 Νομαρχία 156 Νοσοκομείο 22510 57700 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Δημ.Θέατρο 22510 37194 Υπ. Αιγαίου 22510 38200 Δικαστήριο 22510 45489 TEΔK 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 2251025670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α.Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Επαρχείο Αegean Airlines

22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700 -1 22540 22214 -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

Ε Λ Ε Γ Χ Ο Σ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗΣ Α.Π. 5360 Μυτιλήνη, 28/9/2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΚΗΡYΞΗΣ ΘΕΣΗΣ Δ.Ε.Π. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποφάσισε την προκήρυξη μιας (1) θέσης ΔΕΠ στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στη Σύρο: 1. στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Τεχνική Μηχανική» Η παραπάνω προκήρυξη (αρ. 4800/06.09.2010) δημοσιεύθηκε στο κάτωθι ΦΕΚ: 1. 899/16.09.2010, τ. Γ΄ και στις ιστοσελίδες του Πανεπιστημίου http://www. aegean.gr/aegean/greek/new s/jobs.htm http://www.syros. aegean.gr Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά λήγει στις 29/11/2010. Πληροφορίες στη Γραμματεία του Τμήματος τηλέφωνο 22810-97084, fax 2281097009, e-mail: stu_dpsd@ syros.aegean.gr Ο Πρύτανης Καθηγητής Πάρις Α. Τσάρτας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΔΗΜΟΣ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ Μανταμάδος, 05-10-2010 Αριθμ. Πρωτ.: 1777

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ του έργου: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΗΠΕΔΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5 Χ 5 ΣΤΟ Δ.Δ. ΚΑΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ» Ο Δήμος Μανταμάδου διακηρύττει ότι την 26η του μηνός Οκτωβρίου του έτους 2010 ημέρα Τρίτη και ώρα 10 π.μ. (λήξη παράδοσης των προσφορών) στο Δημαρχείο

Μανταμάδου, θα διεξαχθεί δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός με το σύστημα: προσφοράς με επί μέρους ποσοστά έκπτωσης, πάνω σε συμπληρωμένο τιμολόγιο της υπηρεσίας σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1418/84 όπως τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και βελτιώθηκε με τους Ν. 3212/03, Ν. 2229/94, Ν. 2338/95, Ν. 2576/98, Ν. 2940/01, N. 3263/04 τις διατάξεις του Π.Δ. 609/85, Π.Δ. 402/96 Π.Δ. 472/85 και Π.Δ. 210/97 όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν σήμερα και τις υπ’ αριθμ. Δ17α/02/101/ΦΝ.437 και Δ17α/03/101/ΦΝ.437 εγκυκλίους του ΥΠΕΧΩΔΕ για την κατασκευή του έργου: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΗΠΕΔΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5 Χ 5 ΣΤΟ Δ.Δ. ΚΑΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ». Ο προϋπολογισμός των δημοπρατούμενων εργασιών του έργου, με βάση τη μελέτη με αριθμό θεώρησης 69/23-6-2010 της Τ.Υ.Δ.Κ. Λέσβου (επικαιροποίηση της μελέτης), ανέρχεται στο ποσό των 69.565,22 ΕΥΡΩ χωρίς Φ.Π.Α. (80.695,65 ΕΥΡΩ με 16% Φ.Π.Α.). Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτές: Eργοληπτικές επιχειρήσεις: α. Εγγεγραμμένες στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.ΕΠ.) που τηρείται στη Γ.Γ.Δ.Ε. του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., εφόσον ανήκουν στην Α1, Α2 ή 1η τάξη για έργα κατηγορίας οικοδομικών με έδρα οπουδήποτε στην Ελλάδα. β. Προερχόμενες από κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) ή από κράτη που έχουν υπογράψει την συμφωνία για τις Δημόσιες Συμβάσεις (Σ.Δ.Σ.) του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (Π.Ο.Ε.), στα οποία τηρούνται επίσημοι κατάλογοι αναγνωρισμένων εργοληπτών, εφόσον είναι εγγεγραμμένες στους καταλόγους αυτούς και σε τάξη και κατηγορία αντίστοιχη με τις καλούμενες του Ελληνικού Μητρώου Μ.Ε.Ε.Π. γ. Προερχόμενες από ως ανωτέρω β΄ κράτη, στα

οποία δεν τηρούνται επίσημοι κατάλογοι αναγνωρισμένων εργοληπτών, εφόσον αποδεικνύουν ότι έχουν εκτελέσει έργα παρόμοια με το δημοπρατούμενο, από ποιοτική και ποσοτική άποψη. 21.2 Κοινοπραξίες Εργ. Επ. των παραπάνω περιπτώσεων α, β και γ σε οποιονδήποτε συνδυασμό μεταξύ τους, υπό τους όρους του άρθρου 16 παρ. 7 του Ν. 3669/08 (ΚΔΕ) (Κοινοπραξία στην ίδια κατηγορία) και υπό τον όρο ότι κάθε Εργοληπτική Επιχείρηση θα συμμετέχει στο κοινοπρακτικό σχήμα με ποσοστό όχι μικρότερο του 25% της καλούμενης κατηγορίας. 21.3 Κοινοπραξίες εργοληπτικών επιχειρήσεων για την κάλυψη των διαφόρων κατηγοριών των εργασιών του έργου υπό τους όρους της παρ. 3 του άρθρου 16 του Ν. 3669/08 (ΚΔΕ). Το ποσοστό συμμετοχής της κάθε επιχείρησης στο κοινοπρακτικό σχήμα προκύπτει από τον προϋπολογισμό της κατηγορίας για την οποία αυτή συμμετέχει και δεν είναι απαραίτητο να αναγράφεται. Κατηγορία εργασιών με ποσοστό κάτω του 10% του προϋπολογισμού του έργου (χωρίς αναθεώρηση και Φ.Π.Α.), εφόσον δεν καλείται στη δημοπρασία, αθροίζεται στον προϋπολογισμό της μεγαλύτερης κατηγορίας. 21.4 Κάθε εργοληπτική επιχείρηση συμμετέχει είτε μεμονωμένα είτε ως μέλος ενός κοινοπρακτικού σχήματος. Γίνονται επίσης δεκτές και μεμονωμένες εργοληπτικές επιχειρήσεις ή κοινοπραξίες εργοληπτικών επιχειρήσεων κατ’ εφαρμογή της παρ. 9 του άρθρου 16 του ν. 3669/08 («κύρια κατηγορία»). Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις για τη συμμετοχή εργοληπτικών επιχειρήσεων σε διαγωνισμούς για την κατασκευή Δημοσίων Έργων. Εγγύηση συμμετοχής στον διαγωνισμό ορίζεται σε 2% επί του προϋπολογισμού του έργου χωρίς αναθεώρηση και Φ.Π.Α. δηλαδή 1.391,30 ΕΥΡΩ και η σχετική εγγυητική επιστολή θα απευθύνεται προς το Δήμο Μανταμάδου.

ΡΩ. Η προθεσμία περάτωσης του έργου είναι 90 (ενενήντα) ημερολογιακές ημέρες. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να πάρουν οι ενδιαφερόμενοι από το Δήμο Μανταμάδου τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (τηλ.: 2253061730, Τσαπώνη Μαρία, Φράγκου Δέσποινα). Μανταμάδος, 05-10-2010 Ο Δήμαρχος Στέφανος Αποστόλου

ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ REALHOUSES

ΜΥΤΙΛΗΝΗ AEOLIAN ESTATE

Περγαμηνού Μαρίνα Ερμού 254 Τηλ. 22510 41196, κιν.6974472262 www.realhouses.gr

Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947-949150

REALPRO

ASPIS REAL ESTATE

Μποσταντά Άντζελα Hλία Bενέζη 2 Tηλ. 22510 40074, κιν. 6938477850 www.realpro.gr

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560

ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ

REMAX Φανάρας Θωμάς Κιν. 6948-172413, 6973-655735 e-mail: fanarastom@gmail.com

ΙΚΤΙΝΟΥ 2, ΙΣΟΓΕΙΟ 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181

ΠΑΡΑΣΧΗ ΚΑΤΙΟΥΣΑ Καβέτσου 17 Τηλ. 22510 44243, κιν. 6936-626775 paraschi_k@yahoo.gr

ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ

ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251

Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr

BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

XΩPIATEΛΛHΣ ΣTYΛIANOΣ

ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Iκτίνου 2 Kιν. 6977241294

Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη τηλ. 22510 40188 www.investinlesvos.com

ΠΛΩMAPI ΚΑΛΔΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΑ Τηλ. 22520 31711, κιν 6974-142661 www.lesvos-realestate.com e-mail: m-estate@otenet.gr

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045

ΜΑΜΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Τηλ. 22520 33335, κιν. 6973-887531 www.mamakos.net info@plomari-houses.com

KOYNEΛΛHΣ MAPKOΣ EPMOY 278 Τηλ. 22513 00984, κιν 6943-472073 mkounellis@hotmail.com

ΠΟΛIΧΝΙΤΟΣ HIBISCUS REAL ESTATE SERVICES

ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΚΟΥΡΒΑΝΙΟΥ ΜΠΑΛΚΙΖΑ ΔΗΜΗΤΡΑ Κ. Δεληγιάννη 6, Ψαράδικα - Πολιχνίτος Τηλ. 22520 41885 Κιν. 6945-479497 www.buy-greek-property.co.uk info@buy-greek-property.co.uk

Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr

EPEΣOΣ

LESVOSESTATE

SUDOKU ΕΥΚΟΛΟ

Ζαχαρούλα Παπγή - Πρωτούλη 6947-021559 Ελευθ. Βενιζέλου 21 Agora Center, 1ος όροφος Μυτιλήνη 22510 41770 www.lesvosestate.gr e-mail: contact@lesvosestate.gr

ΜΕΤΡΙΟ

Κ Τ Ε Ο

ΛΕΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

Αθ. Μητρέλια 1 & Ικαρίας Τηλ. 22510 23781 www.leonisrealestate.com e-mail: info@leonisrealestate.com

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

LESVOSESTATE Ζαχαρούλα Παπγή Πρωτούλη 6947-021559 Σκάλα Ερεσού 22530 52170 www.lesvosestate.gr e-mail: contact@lesvosestate.gr

SAPPHO ESTATE Σάββα Ιωάννα Σκάλα Ερεσού 22530 52333 6972-502630 e-mail: info@sapphoestate.com www.sapphoestate.com

Δ Ρ Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ι Α AT H E N S A I R WAYS

“EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.”

E Θ NI KH TPAΠ E ZA

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν γνώση, να παραλαμβάνουν τα συμβατικά τεύχη του διαγωνισμού και το ειδικό έντυπο οικονομικής προσφοράς από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Μανταμάδου μέχρι και την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010. Για την παραλαβή των τευχών οι ενδιαφερόμενοι καταβάλουν την δαπάνη αναπαραγωγής τους που ανέρχεται στο ποσό των είκοσι (20) ΕΥ-

ΠΕΜΠΤΗ

∆ΥΣΚΟΛΟ

415/470156-97

ΑΘΗΝΑ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

A LP HA BA NK

19:10 - 20:00

601-00-2002-008741

ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

TPAΠ EZA Π E IPA IΩ Σ

11:30 - 12:45* ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 28-06-10

5709-017817-954

ΓE NI KH TPA ΠE ZA 9800145525-7

ΛYΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΑΘΗΝΑ ∆ΥΣΚΟΛΟ

20:30 - 21:20

E MΠO P IKH TPA ΠE ZA

ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ

85231511

09:55 - 11:00* ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 28-06-10

ΣΥ ΝΕ ΤΑΙ ΡΙ ΣΤΙ ΚΗ TPA ΠE ZA

ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ

ΛEΣBOY - ΛHMNOY 000432850013

13:15 - 14:00

MA RFI N E GN ATI A BA NK 0266727426

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ 08:40 - 09:25


19

ΠEMΠTH 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

έλει… «φίρμες» ται ειδική αναφορά στον τρίτο δήμο του νομού Λέσβου, το δήμο Αγίου Ευστρατίου, διότι αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια δίχως Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, που εκλέγει μόνο δήμαρχο και 13μελές δημοτικό συμβούλιο.

Πόσους θα «σταυρώσουμε»; «Σταυροδοσία: Με τη σταυροδοσία ο πολίτης εκφράζει την προτίμησή του προς έναν ή δύο ή τρεις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της εκλογικής περιφέρειας στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένος και προς έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από όλες τις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες του Δήμου. Επίσης, εκφράζει την προτίμησή του προς έναν ή δύο υποψήφιους συμβούλους Δημοτικής Κοινότητας ή προς ένα σύμβουλο Τοπι-

κής Κοινότητας ή εκπρόσωπο Τοπικής Κοινότητας του Δήμου», αναφέρει η εκλογική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών. Σε «προσαρμογή» στα τοπικά δεδομένα, στο κεντρικό ψηφοδέλτιο οι ψηφοφόροι της Λήμνου μπορούν να βάλουν έως τρεις σταυρούς, όπως και οι ψηφοφόροι που είναι γραμμένοι στις εκλογικές περιφέρειες Μυτιλήνης και Καλλονής του Δήμου Λέσβου. Στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες του Δήμου Λέσβου, στο κεντρικό ψηφοδέλτιο οι εκλογείς μπορούν να βάλουν ένα σταυρό προτίμησης (αναλυτικά οι σταυροί ανά Δημοτική Ενότητα, στον Πίνακα Β΄). Ακόμη ένα σταυρό θα βάλουν οι εκλογείς στους υποψηφίους των λοιπών εκλογικών περιφερειών. Στους υποψηφίους για το συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας μπαίνουν έως δύο σταυροί και στους υ-

ποψηφίους για το συμβούλιο ή την εκπροσώπηση Τοπικής Κοινότητας, ένας σταυρός. Αν σε κάποιο μέρος το ψηφοδέλτιο έχει περισσότερους σταυρούς, είναι έγκυρο αλλά δε λαμβάνονται υπόψη οι σταυροί του συγκεκριμένου μέρους.

Κατανομή εδρών… Απ’ τις 45 έδρες του Δήμου Λέσβου, ο συνδυασμός που εκλέγει δήμαρχο λαμβάνει τις 27 και 18 μοιράζονται οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης (16 και 11 για τη Λήμνο). Σε εκλογή απ’ την πρώτη Κυριακή, η κατανομή των εδρών της αντιπολίτευσης γίνεται ως εξής: Το σύνολο των ψηφοδελτίων της αντιπολίτευσης διαιρείται με το 18 και το πηλίκο στρογγυλοποιημένο στην επόμενη ακέραιη μονάδα είναι το εκλογικό μέτρο. Με βάση το μέτρο αυτό, κατανέμονται οι έδρες μεταξύ των συνδυασμών (ακέραιο μέρος) και οι τυ-

Πίνακας Α´ ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ 13 Δημοτικές ενότητες Αγιάσου Αγίας Παρασκευής Γέρας Ερεσού-Αντίσσης Ευεργέτουλα

23 Δημοτικές κοινότητες Αγιάσου Αγίας Παρασκευής Μεσαγρού, Παλαιόκηπου, Παπάδου, Σκοπέλου Αντίσσης, Ερεσού, Μεσοτόπου

Καλλονής

Άγρας, Καλλονής

Λουτρόπολης Θερμής

Θερμής

Μανταμάδου Μήθυμνας Μυτιλήνης Πέτρας Πλωμαρίου

Μανταμάδου Μήθυμνας Λουτρών, Μόριας, Μυτιλήνης, Παμφίλων Πέτρας, Σκουτάρου, Στύψης Πλωμαρίου

Πολιχνίτου

Πολιχνίτου

50 Τοπικές κοινότητες Νάπης* Περάματος, Πλακάδου Βατούσας, Πτερούντας*, Σιγρίου, Χιδήρων Ασωμάτου, Ιππείου, Κάτω Τρίτους, Κεραμείων, Λάμπου Μύλων*, Μυχούς, Συκούντας Ανεμότιας, Αρίσβης, Δαφίων, Κεραμίου, Παρακοίλων, Σκαλοχωρίου, Φίλιας Κώμης*, Μιστεγνών, Νέων Κυδωνιών, Πηγής, Πύργων Θερμής Κάπης, Κλειούς, Πελόπης Αργένου*, Λεπετύμνου*, Συκαμνιάς Αγίας Μαρίνας, Αλυφαντών, Αφάλωνα, Παναγιούδας, Ταξιαρχών Λαφιώνα*, Υψηλομέτωπου* Ακρασίου, Αμπελικού*, Μεγαλοχωρίου, Νεοχωρίου, Παλαιοχωρίου, Πλαγιάς, Τρύγονα Βασιλικών, Βρίσας, Λισβορίου, Σταυρού*

* Με αστερίσκο (*), οι Τοπικές Κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων.

Δήμος Λέσβου ► Δήμαρχος και 45μελές δημοτικό συμβούλιο Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης ► 11μελές συμβούλιο 22 Δημοτικές Κοινότητες ► 5μελή συμβούλια (22 Χ 5 = 110 σύμβουλοι) 10 Τοπικές Κοινότητες με λιγότερους από 300 κατοίκους (Νάπης, Πτερούντας, Λάμπου Μύλων, Κώμης, Αργένου, Λεπετύμνου, Λαφιώνα, Υψηλομέτωπου, Αμπελικού, Σταυρού) ► 1 εκπρόσωπος (10 Χ 1 = 10) 40 Τοπικές Κοινότητες (οι υπόλοιπες) ►3μελή συμβούλια (40 Χ 3 = 120) Σύνολο αιρετών: 297

ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ 4 Δημοτικές Ενότητες

2 Δημοτικές Κοινότητες

Ατσικής

Μούδρου

Μούδρου

Μύρινας Νέας Κούταλης

Μυριναίων

30 Τοπικές Κοινότητες Αγίου Δημητρίου, Ατσικής, Βάρους, Δάφνης*, Καρπασίου*, Καταλάκκου*, Σαρδών Καλλιόπης, Καμινίων, Κοντοπουλίου, Λύχνων, Παναγίας, Πλάκας, Ρεπανιδίου, Ρουσσοπουλίου*, Ρωμανού, Σκανδαλίου*, Φισίνης* Θάνους, Κάσπακα, Κορνού, Πλατέος Αγκαρυώνων*, Καλλιθέας*, Κοντιά, Λιβαδοχωρίου, Νέας Κούταλης, Πεδινού, Πορτιανού, Τσιμανδρίων

* Με αστερίσκο (*), οι Τοπικές Κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων.

Δήμος Λήμνου ► Δήμαρχος και 27μελές δημοτικό συμβούλιο 2 Δημοτικές Κοινότητες ► 5μελή συμβούλια (2 Χ 5 = 10 σύμβουλοι) 8 Τοπικές Κοινότητες με λιγότερους από 300 κατοίκους (Δάφνης, Καρπασίου, Καταλάκκου, Ρουσσοπουλίου, Σκανδαλίου, Φισίνης, Αγκαρυώνων, Καλλιθέας) ► 1 εκπρόσωπος (8 Χ 1 = 8) 22 Τοπικές Κοινότητες (οι υπόλοιπες) ► 3μελή συμβούλια (22 Χ 3 = 66) Σύνολο αιρετών: 112

χόν αδιάθετες, κατά σειρά στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα. Σε επαναληπτική εκλογή προβλέπονται δύο κατανομές. Στην πρώτη μοιράζονται οι 23 έδρες και στη δεύτερη 22 (14 και 13 για τη Λήμνο). Στην πρώτη κατανομή, το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών διαιρείται με το 23 και το πηλίκο στρογγυλοποιημένο στην επόμενη ακέραιη μονάδα είναι το εκλογικό μέτρο. Με βάση το μέτρο αυτό, κατανέμονται οι έδρες μεταξύ των συνδυασμών (ακέραιο μέρος) και οι τυχόν αδιάθετες, κατά σειρά στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα. Επομένως, το μέτρο για να εκλέξει συνδυασμός τουλάχιστον ένα σύμβουλο είναι 4,35% στη Λέσβο και 7,14% στη Λήμνο. Στη δεύτερη κατανομή, στο συνδυασμό που κέρδισε (επιτυχόντα) δίνονται τόσες έδρες ώστε να συμπληρώσει αυτές που πήρε από την πρώτη και να φτάσει συνολικά τις 27 και στη Λήμνο τις 16. Στον άλλο συνδυασμό που συμμετείχε στην επαναληπτική εκλογή, δίνονται οι υπόλοιπες έδρες της δεύτερης κατανομής.

… κατά εκλογική περιφέρεια Σε ό,τι αφορά στην κατανομή εδρών κατά εκλογική περιφέρεια, ο επιτυχών συνδυασμός παίρνει από μια έδρα σε κάθε εκλογική περιφέρεια (επομένως στις μονοεδρικές - Αγιάσος, Αγία Παρασκευή, Μήθυμνα - εκλέγει δημοτικό σύμβουλο μόνο ο επιτυχών συνδυασμός). Έτσι, κατανέμονται αρχικά

φοδέλτιο.

13 έδρες στη Λέσβο και οι τέσσερις στη Λήμνο. Η κατανομή συνεχίζεται από το μικρότερο συνδυασμό που δικαιούται έδρα προς το μεγαλύτερο, ως εξής: Διαιρείται ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων του με τον αριθμό των εδρών που δικαιούται και το πηλίκο στρογγυλοποιημένο στην επόμενη ακέραιη μονάδα είναι το εκλογικό μέτρο του συνδυασμού. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται στις ψήφους του συνδυασμού σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Αν χωράει, παίρνει αντίστοιχη έδρα (έδρες), αν όμως εξακολουθεί να δικαιούται έδρα ή έδρες, παίρνει από τις εκλογικές περιφέρειες με το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο κατά φθίνουσα σειρά. Αν μετά την εφαρμογή της διαδικασίας αυτής κατά σειρά σε όλους του συνδυασμούς μείνουν αδιάθετες έδρες, αυτές δίνονται στο επιτυχόντα.

… κατά Τοπική Κοινότητα Τέλος, σε ό,τι αφορά στην κατανομή εδρών στις Τοπικές Κοινότητες, σε αυτές που εκλέγουν τριμελές συμβούλιο υπάρχει απλή αναλογική, ως εξής: Το σύνολο των ψηφοδελτίων στην Τοπική Κοινότητα διαιρείται με τέσσερα (ν+1) και το ακέραιο πηλίκο είναι το μέτρο. Με βάση αυτό, κατανέμονται οι έδρες πρώτα σε αυτούς που «πιάνουν» το μέτρο και μετά με βάση τα μεγαλύτερα διάθετα υπόλοιπα. Στις κοινότητες που εκλέγουν εκπρόσωπο, αυτός εκλέγεται από τον πρώτο συνδυασμό. Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας είναι ο έχων τους περισσότερους σταυρούς υποψήφιος του πλειονοψηφήσαντος συνδυασμού.

Αντιδήμαρχοι… Από τους εκλεγέντες 45 δημοτικούς συμβούλους στη Λέσβο, ορίζονται 13 ως αντιδήμαρχοι, ενώ απ’ τους 27 της Λήμνου, ορίζονται ως αντιδήμαρχοι οι τέσσερις. Στους αντιδημάρχους ανατίθενται αρμοδιότητες χωρικές και καθ’ ύλην, ενώ η ελάχιστη θητεία τους είναι 2,5 έτη. Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας εκλέγεται, όπως και ο αντιπρόεδρος, με ψηφοφορία την ημέρα εκλογής του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου κι έχει αντιμισθία που θα ορισθεί. Ο δήμαρχος Λέσβου λαμβάνει το 80% των κάθε φύσης αποδοχών γενικού γραμματέα υπουργείου, ο αντιδήμαρχος το 50% του δημάρχου και ο πρόεδρος το 40%.

… κατά Δημοτική Κοινότητα Σε ό,τι αφορά στην κατανομή εδρών στις Δημοτικές Κοινότητες, ο συνδυασμός του επιτυχόντος δημάρχου παίρνει τα 3/5 των συμβούλων και οι υπόλοιποι συνδυασμοί τα 2/5 (δεν ενδιαφέρει δηλαδή ποιος πρώτευσε στη συγκεκριμένη Δημοτική Κοινότητα). Επομένως, η αναλογία είναι τρία προς δύο, εκτός της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, που έχει 11 συμβούλους και η αναλογία είναι επτά προς τέσσερα. Η κατανομή των εδρών της αντιπολίτευσης γίνεται κατ’ αναλογία με τον τρόπο κατανομής στο κεντρικό ψηΠίνακας Β´

ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ Δημοτικές ενότητες

Πληθυσμός

Έδρες

Σταυροί

Υποψήφιοι

Αγιάσου Αγίας Παρασκευής Γέρας Ερεσού - Αντίσσης Ευεργέτουλα Καλλονής Λουτρόπολης Θερμής Μανταμάδου Μήθυμνας Μυτιλήνης Πέτρας Πλωμαρίου Πολιχνίτου ΣΥΝΟΛΑ

2.587 2.628 6.985 5.530 3.336 8.194 3.809 3.210 2.433 36.196 3.749 6.698 5.288 90.643

1 1 3 3 2 4 2 2 1 18 2 3 3 45

1 1 1 1 1 3 1 1 1 3 1 1 1

1-3 1-3 3-5 3-5 2-3 4-6 3-5 3-5 1-3 18 - 27 2-3 3-5 3-5 ΕΩΣ 78

Δημοτικές ενότητες

Πληθυσμός

Έδρες

Σταυροί

Υποψήφιοι

Ατσικής Μούδρου Μύρινας Νέας Κούταλης ΣΥΝΟΛΑ

2.894 4.842 7.488 2.880 18.104

5 7 11 4 27

3 3 3 3

5-8 7 - 11 11 - 17 4-6 ΕΩΣ 42

ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

20

ΠEMΠTH 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Μείον 15,12% οι αφίξεις τουριστών το Σεπτέμβριο στη Λέσβο

Ζημιά εννιά εκατομμυρίων ευρώ! τoυ NIKOY MANABH τις 22 Οκτωβρίου, με την αναχώρηση της τελευταίας πτήσης τσάρτερ από τη Μυτιλήνη για την Ολλανδία, κλείνει η τουριστική περίοδος για το 2010. Τα στοιχεία του αεροδρομίου Μυτιλήνης επιβεβαιώνουν την πτώση της τουριστικής κίνησης σε σχέση με το 2009. Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβριο καταγράφηκε κάμψη στις αφίξεις κατά 15,12%. Σε μέσα επίπεδα δε, από τον Απρίλιο έως το Σεπτέμβριο, η μείωση των αφίξεων ανέρχεται στο 13,15% ή 9.154 τουρίστες. Όταν προστεθούν και τα στοιχεία του Οκτωβρίου, οι απώλειες αλλοδαπών τουριστών αναμένεται να ξεπεράσουν τις 9.500 τουριστών.

Σ

Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα αποτελέσματα των τελευταίων ετών. Η εικόνα γίνεται ακόμη πιο δραματική αν συνυπολογίσουμε ότι κατά τη διάρκεια του Αυγούστου είχαμε μείωση στην επιβατική κίνηση στα πλοία που προσεγγίζουν το λιμάνι της Μυτιλήνης, κατά 12% περίπου. Το μόνο θετικό στοιχείο για τον τουριστικό κλάδο είναι το άνοιγμα της τουρκικής αγοράς προς τη Λέσβο, που αφήνει πολλές υποσχέσεις. Ωστόσο μένει να φανεί αν οι φορείς του τουριστικού τομέα έχουν τη δυνατότητα να το αξιοποιήσουν σωστά. Το φετινό Σεπτέμβριο ήρθαν στη Λέσβο 10.756 αλλοδαποί τουρίστες με 96 πτήσεις τσάρτερ, όταν το Σεπτέμβριο του 2009 είχαν έρθει 12.683 τουρίστες με 109 πτήσεις. Τα στοιχεία των τελευταίων έξι ετών δείχνουν ότι ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν ο χειρότερος όλων στις αφίξεις. Οι περισσότερες αφίξεις σημειώθηκαν το Σεπτέμβριο του 2007 με 13.169 τουρίστες, ενώ το 2005 οι αφίξεις του Σεπτεμβρίου ήταν 11.961, δηλαδή 1.196 περισσότερες από φέτος.

«Τεράστιο ποσό…» Αποτιμώντας το κόστος της απώλειας τουριστών σε έσοδα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, συνηθίζει να λέει πως κάθε τουρίστας που χάνουμε, αντιστοιχεί σε απώλεια εσόδων ύψους 1.000 ευρώ. Δηλαδή το φετινό Σεπτέμβρη ο τουριστικός κλάδος είχε απώλειες εσόδων ύψους 1.196.000 ευρώ. Στο σύνολο του χρόνου οι απώλειες εσόδων ανέρχονται στα 9.154.000 ευρώ.

Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό για τα δεδομένα της μικρής τουριστικής βιομηχανίας της Λέσβου. Κατά τη διάρκεια των έξι χρόνων που πέρασαν από το 2005, έγιναν προσπάθειες να προσελκυσθούν τουρίστες από νέες αγορές. Δυστυχώς το άνοιγμα σε αυτές τις αγορές δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η Ρωσία, από την οποία δεν έφθασε ποτέ κανένας τουρίστας στη Λέσβο (!), και παρά το ότι υπήρξαν συμμετοχές στην τουριστική έκθεση της Μόσχας. Σε ό,τι αφορά στις σκανδιναβικές χώρες, υπάρχει μια ικανοποιητική ροή τουριστών από τη Δανία και τη Νορβηγία. Οι αφίξεις από τη Σουηδία παρουσιάζουν έντονα σκαμπανεβάσματα και φινλανδική αγορά έχει χαθεί. Φθίνουσα πορεία καταγράφουν οι αφίξεις και από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως είναι η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Τσεχία.

«Κουρασμένες» αγορές Μεγάλη κόπωση εμφανίζει η τουριστική κίνηση από τις παραδοσιακές τουριστικές αγορές. Για παράδειγμα, η Ολλανδία που το Σεπτέμβρη του 2005 έδωσε στη Λέσβο 3.401 τουρίστες, φέτος το Σεπτέμβρη έδωσε μόλις 2.260. Το Βέλγιο το Σεπτέμβρη του 2005 μάς είχε δώσει 731 τουρίστες και φέτος μόλις 363. Η Ελβετία τον ίδιο μήνα έδωσε 355 τουρίστες και φέτος κανέναν. Η Αγγλία, επίσης το Σεπτέμβριο του 2005, έδωσε 3.620 τουρίστες και φέτος μόλις 3.412 τουρίστες.

Σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2009 έχουμε αύξηση των αφίξεων κατά 404 τουρίστες. Οι μεταβολές αφίξεων από την Αγγλία σε πολύ μεγάλο βαθμό επηρεάζονται από την ισοτιμία του ευρώ με τη βρετανική λίρα. Το 2009 το βρετανικό νόμισμα ήταν πολύ υποτιμημένο σε σχέση με το ευρώ, ενώ φέτος ανατιμήθηκε. Ικανοποιητικές μπορούν να θεωρηθούν οι αφίξεις τουριστών στη Λέσβο από τη Γερμανία. Φέτος το Σεπτέμβρη ανήλθαν στις 1.162 και είναι οριακά αυξημένες σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2005 (1.099). Ωστόσο, οι περισσότερες αφίξεις Γερμανών τουριστών καταγράφηκαν το Σεπτέμβριο του 2008 και ήταν 1.579.

Ο χειρότερος μήνας της χρονιάς Παρά τις όποιες προσδοκίες είχαν δημιουργηθεί για μια σχετικά καλή πορεία των αφίξεων το Σε-

πτέμβρη, τα στοιχεία του αεροδρομίου δείχνουν πως είναι ο χειρότερος μήνας της φετινής χρονιάς. Οι απώλειες τουριστών ανήλθαν στο 15,12% και είναι κατά δύο μονάδες μεγαλύτερες από τον ετήσιο μέσο όρο. Εδώ δε λαμβάνουμε

υπόψη το ποσοστό της μείωσης του Απριλίου, διότι πρόκειται για ένα μήνα που υπάρχουν πολύ λίγες αφίξεις, με αποτέλεσμα η ποσοστιαία μεταβολή να μη δίνει μια πραγματική εικόνα. Η μεγάλη μείωση των τουριστών του Σεπτεμ-

βρίου, εφόσον παγιωθεί τα επόμενα χρόνια, σηματοδοτεί τη συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου. Κι αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όσους σχεδιάζουν την τουριστική πολιτική της Λέσβου. nman@emprosnet.gr

Αφίξεις τουριστών με τσάρτερ τον Σεπτέμβριο ΧΩΡΑ Αγγλία Αυστρία Βέλγιο Γερμανία Δανία Ελβετία Νορβηγία Ολλανδία Σουηδία Σλοβακία Σλοβενία Τσεχία Πολωνία Φινλανδία ΣΥΝΟΛΑ

2010 3.412 485 363 1.162 874 0 1.167 2.260 276 0 26 740 0 0 10.765

2009 3.008 627 557 1.291 923 0 1.243 2.764 787 101 73 1309 0 0 12683

2008 2.280 334 595 1.579 917 163 1,091 3.038 134 159 0 1.759 12.049

2007 3.667 464 523 1.058 898 267 1.283 2.855 601 105 128 429 525 366 13.169

2006 2.678 702 679 1173 669 301 1.188 3077 249 161 168 0 0 0 11.045

2005 3.620 431 731 1.099 564 355 1.530 3.401 0 83 147 0 0 0 11.961

ΔΙΑΦΟΡΑ 2005 - 2010 -5,75 12,53 -50,34 5,73 54,96 -100,00 -23,73 -33,55 0,00 -100,00 -82,31 0,00 0,00 0,00 -10,00

Αφίξεις αλλοδαπών τουριστών ανά μήνα το 2010 ΜΗΝΕΣ Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος ΣΥΝΟΛΑ

2009 1.897 9.808 13.165 16.740 15.353 12.683 69.646

2010 1.219 8.727 11.439 14.580 13.762 10.765 60.492

ΔΙΑΦΟΡΑ -678 -1.081 -1.726 -2.160 -1.591 -1.918 -9.154

ΠΟΣΟΣΤΟ -35,74 -11,02 -13,11 -12,9 -10,36 -15,12 -13,15

Η ελπίδα εξ ανατολών αφίξεις Ελλήνων τουριστών Οικαταγράφουν κι αυτές κάμψη. Ο πρόεδρος των Τουριστών Πρακτόρων, Αχιλλέας Σούγιουλτζης, εκτιμά ότι οι αφίξεις με πλοία παρουσίασαν πτώση κατά 8% περίπου και πάνω από 10% ήταν η κάμψη των αφίξεων με πτήσεις εσωτερικού. Την κάμψη της κίνησης την αποδίδει στην οικονομική κρίση, αλλά και στις υψηλές τιμές των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Μόνη ελπίδα για τη Λέσβο απο-

τελεί η αύξηση της τουριστικής κίνησης από την τουρκική αγορά. «Από την Τουρκία μάς έρχονται τουρίστες υψηλού βιοτικού επιπέδου, είναι άνθρωποι που έχουν τη δυνατότητα και τη διάθεση να ξοδέψουν χρήματα. Όμως, παρατηρώ ορισμένα αρνητικά φαινόμενα. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι για να έρθουν ξανά και ξανά αυτοί οι τουρίστες, πρέπει να τους προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Πρέπει να τους προωθούμε στα κατάλ-

ληλα ξενοδοχεία. Το ότι έχουν οικονομική άνεση δε σημαίνει ότι είναι διατεθειμένοι να σπαταλούν τα χρήματά τους σε αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες. Κατά την άποψή μου, η σωστή αξιοποίηση του τουριστικού ρεύματος που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται από την Τουρκία, είναι το μεγάλο στοίχημα για τον τουριστικό κλάδο της Λέσβο», καταλήγει ο Αχιλλέας Σούγιουλτζης.


ΠOΛITIΣMOΣ

!

Μια πλούσια συλλογή έργων μαθητών στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης, λίγο πριν λήξει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του δήμου και η σύμβαση της υπεύθυνης

Μικροί… καλλιτέχνες στον κατάλληλο χώρο της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ια νέα… «μικρή» πινακοθήκη έχει προκύψει στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης μέσα στους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για ένα μικρό «θησαυρό», αποτελούμενο από τα έργα ζωγραφικής και τα κείμενα των παιδιών που την έχουν επισκεφτεί συμμετέχοντας στις εκπαιδευτικές δράσεις του ιδρύματος και τα οποία, στο σύνολό τους, φτάνουν τα 1.500. Ωστόσο, τίποτα δεν εγγυάται ότι η πλούσια αυτή δραστηριότητα θα συνεχιστεί και μετά το τέλος του έτους, αφού η σύμβαση της υπεύθυνης του ιδρύματος, Κλεονίκης Λογγίου, λήγει, χωρίς να είναι γνωστό παράλληλα το εάν ο νέος δήμος Λέσβου θα συνεχίσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ο δήμος Μυτιλήνης υλοποιεί από πέρυσι σε συνεργασία με την Πινακοθήκη. Τα έργα που φιλοξενούνται νω» ξεκίνησε μόλις στα τέλη τους τελευταίους μήνες στο του περασμένου Φεβρουαρίαρχείο της Πινακοθήκης, φι- ου, αφού ανέλαβε αντιδήλοτέχνησαν οι μαθητές των μαρχος Παιδείας η Μαρία 25 περίπου σχολείων που α- Λόζου - δείχνει και την επιπό την περασμένη άνοιξη ε- τυχία τελικά του ίδιου του πισκέφτηκαν το ίδρυμα, είτε προγράμματος, που είχε άλστο πλαίσιο του εκπαιδευτι- λωστε ως στόχο το να συνκού προγράμματος «Δια- δυάσει την τέχνη με την εκμορφώνω: Βλέπω, Αφηγού- παίδευση και να φέρει τους μαι και Δημιουργώ με χρώ- μικρούς Μυτιληνιούς σε εματα», που υλοποιούσε ο παφή με τον πολιτιστικό δήμος Μυτιλήνης για τους πλούτο της πόλης τους. μικρούς μαθητές του σε συ- Ωστόσο, ακόμη και εκτός νεργασία με την Πινακοθήκη προγράμματος ήταν πολλά και την υπεύθυνη Πολιτιστι- τα παιδιά που μέσα στο κακών Θεμάτων της Πρωτο- λοκαίρι ήθελαν σε καθημεριβάθμιας, Ελένη Κουφού, είτε νή βάση να μπουν στην Πιεκτός προγράμματος, με επι- νακοθήκη και να ξεναγηθούν σκέψεις σχολείων από πε- στους χώρους της, συμμετέριοχές εκτός πόλης. χοντας και στις δράσεις που διοργάνωνε η υπεύθυνη. Δίψα για δημιουργία Το αποτέλεσμα όλων αυτών «Είχα 35 παιδιά που ήθελαν των επισκέψεων - που κορυ- να έρχονται κάθε μέρα, παιφώθηκαν το Μάιο - είναι το διά από τη γειτονιά και άλνα έχουν συγκεντρωθεί αυ- λες γειτονιές. Ήταν δύσκολο τήν τη στιγμή πάνω από 600 να στηρίξω κάτι τέτοιο μόνη έργα ζωγραφικής των παι- και τελικά αναγκάστηκα να διών βασισμένα στα έργα τα χωρίσω σε μικρές ομάδες, των ζωγράφων που φιλοξε- κανονίζοντας πότε θα έρθει νούνται στους χώρους της η καθεμία», λέει η κ. Λογγίκαι άλλα τόσα κειμενάκια-ι- ου. Προσθέτει, μάλιστα, ότι στορίες, στα οποία οι μικροί το πλούσιο αυτό υλικό που μαθητές σχολιάζουν τους πί- έχει μείνει πίσω είναι κάτι νακες που τους έκαναν εντύ- που θα άξιζε να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης από ειπωση. Σύμφωνα με την υπεύθυνη δικούς (π.χ. παιδοψυχίατης Δημοτικής Πινακοθήκης τρο), ενώ η δουλειά των παιΜυτιλήνης, Κλεονίκη Λογγί- διών θα μπορούσε να αξιοου, τους μαθητές τράβηξαν ποιηθεί σε μια έκδοση που περισσότερο, ενδεχομένως θα περιλαμβάνει τα έργα λόγω των έντονων χρωμάτων τους. Θα συνεχιστούν; και των θεμάτων τους, τα έργα του Άγγελου Κουγιουμτζή Η προσέλευση των σχολείκαι της Βάνιας Γέρου. Δεν έ- ων συνεχίζει και μέσα στο λειψαν, ωστόσο, και οι πιο φθινόπωρο, αφού, παρ’ όλο «ανήσυχοι»… καλλιτέχνες, που δεν έχει γίνει ξανά κάπου εμβάθυναν σε έργα που ποια επίσημη πρόσκληση δεν είχαν τόσο χρώμα - π.χ. στα σχολεία, το πρόγραμμα ο «ταύρος» του Πικάσο - και «Δια-μορφώνω» συνεχίζει που άλλους θα τους άφηναν να «τρέχει», μέχρι το Νοέμαδιάφορους. Τέλος, ενδια- βριο τουλάχιστον. Την προηφέρον έδειχναν τα παιδιά και γούμενη εβδομάδα, τη Δηστην αίθουσα του Ορέστη μοτική Πινακοθήκη ΜυτιλήΚανέλλη, του Τσαρούχη και νης επισκέφτηκε η Α΄ τάξη του Πειραματικού Γυμνασίτου Πρωτοπάτση. Το μεγάλο αυτό ενδιαφέρον ου, ενώ στα τέλη του μήνα έτων σχολείων - παρά το ότι χει προγραμματιστεί επίσκετο πρόγραμμα «Δια-μορφώ- ψη του Δημοτικού Σχολείου

Μ

ΠEMΠTH 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 Ανοιχτή στο κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, καθώς και την Τετάρτη και την Παρασκευή το απόγευμα από τις 4:30 έως τις 7:30 και το Σάββατο το πρωί από τις 10 έως τη 1, είναι η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μήθυμνας.

● ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Περιοδική έκθεση με θέμα «Απολιθώματα στο Αιγαίο - Βιοποικιλότητα θηλαστικών: Από το Δεινοθήριο της Λέσβου στον Άνθρωπο των Πετραλώνων»

Έως Κυριακή 10 Οκτωβρίου στη Λέρο Η 22η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου με συμμετοχή πέντε ομάδων της Λέσβου και της Λήμνου

Έως Κυριακή 31 Οκτωβρίου στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα Η έκθεση «Θεόφιλος: Έργα από τη Συλλογή της Εμπορικής Τράπεζας» Η υπεύθυνη της Πινακοθήκης, Κλεονίκη Λογγίου, μπροστά από έργα των μαθητών. «Πρόθεσή μου είναι το πρόγραμμα “Δια-μορφώνω” να συνεχίσει», λέει

Σήμερα Πέμπτη 7 και αύριο Παρασκευή 8 Οκτωβρίου Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές στο Υδραγωγείο της Μόριας και στα Λουτρά της Αρτέμιδος της Θερμίας

Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Οκτωβρίου Ένας… μοναχικός καλλιτέχνης εν ώρα έμπνευσης (από επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Χαλίκων τον περασμένο Μάρτιο)

Από την επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Χαλίκων τον περασμένο Μάρτιο

Πολιχνίτου. Ωστόσο, τα πράγματα είναι δύσκολα αυτήν τη στιγμή για τη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης και την ίδια την κ. Λογγίου, η οποία, παρ’ όλο που έχει υποδεχτεί όλο αυτό το διάστημα τόσα σχολεία αλλά και επισκέπτες της Μυτιλήνης, τους τελευταίους οκτώ μήνες παραμένει απλήρωτη, ενώ η σύμβασή της λήγει στο τέλος του χρόνου. Η ίδια, ωστόσο, δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια. Αναλαμβάνει την ξενάγηση των μικρών μαθητών, τους μιλάει για τους ζωγράφους και τα έργα τους και τους καθοδηγεί στο να δημιουργήσουν και αυτοί τα δικά τους. Παράλληλα, συνεχίζει τις επαφές που είχε αρχίσει με όσους εν ζωή καλλιτέχνες φιλοξενούνται, καθώς και με

συγγενείς του Γιώργου Πετρή και ιδιαίτερα με την αδερφή του, Έλλη Σίμου, επαφή που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια, στην προσπάθεια να οργανωθεί κάποια στιγμή μια εκδήλωση προς τιμήν του ευεργέτη της Πινακοθήκης. «Πρόθεσή μου είναι το πρόγραμμα “Δια-μορφώνω” να συνεχίσει. Ήταν κάτι που είχε μεγάλη απήχηση στα σχολεία, τα παιδιά έφευγαν πολύ ευχαριστημένα, έχοντας συγκρατήσει την καλή στιγμή της επαφής με την τέχνη», λέει σήμερα η κ. Λογγίου. «Μέχρι να τελειώσει η σύμβασή μου στις 31 Δεκεμβρίου τουλάχιστον, θέλω να προσπαθήσω. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές ας αξιοποιήσουν αυτό το τελευταίο διάστημα, αφού δεν ξέρουμε τι θα γίνει στη συνέχεια.»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές στο Παλαιό Κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως Σάββατο 9 Οκτωβρίου «Οι κυνηγοί», του Νίμροντ Άνταλ (περιπέτεια - θρίλερ) Πρωταγωνιστούν: Έιντριεν Μπρόντι, Λόρενς Φίσμπερν, Τόφερ Γκρέις, Άλις Μπράγκα, Γουόλτον Γκόγκινς, Ντάνι Τρέχο Ώρες προβολής: Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 22:00 (Αίθουσα 1) «Step Up 3», του Γιον Τσου (μουσικό - χορευτικό) Πρωταγωνιστούν: Ρικ Μάλαμπρι, Σάρνι Βίνσον, Άλισον Στόουνερ, Χάρι Σαμ Τζούνιορ Ώρες προβολής: Πέμπτη στις 21:45 (Αίθ. 2), Παρασκευή και Σάββατο στις 19:00 (Αίθ. 1) Από Παρασκευή 8 έως Πέμπτη 14 Οκτωβρίου «The Karate Kid», του Χάραλντ Ζουάρτ (περιπέτεια) Πρωταγωνιστούν: Τσάκι Τσαν, Τζέιντεν Σμιθ, Ταράτζι Χένσον Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 18:45 και στις 21:45, Δευτέρα και Τρίτη στις 21:45, Τετάρτη στις 18:45 και στις 21:45, Πέμπτη στις 21:45* * Οι προβολές συνεχίζονται. Από Κυριακή 10 έως Πέμπτη 14 Οκτωβρίου «Salt», του Φίλιπ Νόις (περιπέτεια) Πρωταγωνιστούν: Αντζελίνα Τζολί, Λιβ Σράιμπερ, Αντρέ Μπάουερ, Τσιουετέλ Ιτζιοφόρ Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Κυριακή στις 19:15 και στις 22:00, Δευτέρα και Τρίτη στις 22:00, Τετάρτη στις 19:15 και στις 22:00, Πέμπτη στις 22:00* * Οι προβολές συνεχίζονται.


22

ΠEMΠTH 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Ναπολέων Λαπαθιώτης Η ζωή μου

α βιβλία παίζει

Απόπειρα συνοπτικής αυτοβιογραφίας Φιλολογική επιμέλεια: Γιάννης Παπακώστας Εκδόσεις Κέδρος Αθήνα 2010, σελ. 290

Γράφει και επιμελείται ο Παναγιώτης Σκορδάς

μου», το απομνημο«Ηζωή νευτικό έργο του εμβληματικού ποιητή του Μεσοπολέμου Ναπολέοντα Λαπαθιώτη (1888 - 1944), είχε δημοσιευτεί το 1940 σε 29 συνέχειες στο εβδομαδιαίο λαϊκό περιοδικό «Μπουκέτο». Τώρα εκδόθηκε σε αυτοτελή τόμο με τη φιλολογική επιμέλεια του πανεπιστημιακού καθηΝίκος Παναγιωτόπουλος Από το καλάθι των αχρήστων Εκδόσεις Πατάκη Αθήνα 2010, σελ. 270

τη σειρά «Η Σσκηνοθέτη», κουζίνα του που επιμελείται ο Μισέλ Φάις, κυκλοφορεί το βιβλίο του γνωστού και πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1941. Ο πάντα αιρετικός δημιουργός διασταυρώνει το βλέμμα του σκηνοθέτη, του αναγνώστη και του εαυτού. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό βιβλίο, όπου ο φιλμικός και ο πραγματικός χρόνος συγχέονται, στην προσπάθεια του συγγραφέα να μιλήσει, με το γνωστό ανάλαφρο τρόπο του, για το σκοτάδι της ύπαρξης και το αίνιγμα της τέχνης. Χριστιάννα Λούπα Στους δρόμους του πεπρωμένου Ιστορικό μυθιστόρημα Εκδόσεις Ιωλκός Αθήνα 2010, σελ. 400

ηρωίδα του έργου, με ισχυρή προσωπικότητα και θέληση, προπορευόμενη της εποχής της, εργατική και ανοιχτόμυαλη, έχει την ευκαιρία να ζήσει μια ζωή συναρπαστική, μοναδική, αλλά και γλυκόπικρη τόσο στην ετοιμοθάνατη Ελλάδα όσο και στη μεταπολεμική Ευρώπη, που ξαναγεννιέται από τις στάχτες της. Μια ζωή που οι πιο πολλοί Έλληνες δεν τολμούσαν καν να ονειρευτούν... Μέσα από τις πλουσιότατες εμπειρίες της πρωταγωνίστριας, που έζησε ένα μεγάλο μέρος της ζωής της σε μια άλλη Αθήνα, μη μεταλλαγμένη ακόμα σε τερατούπολη, και σε μια Θεσσαλονίκη της οποίας η εβραϊκή κοινότητα δεν είχε αφανιστεί από το Ολοκαύτωμα, παρακολουθεί ο αναγνώστης καρέ - καρέ την τραγική πορεία της Ιστορίας της Ελλάδας του 20ού αι., από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1920.

Η

γητή Γιάννη Παπακώστα. Οι αυτοβιογραφικές του εγγραφές δεν αφορούν μόνο στην περίπτωση του συγγραφέα, αλλά φωτίζουν και πλευρές της πνευματικής μας ζωής κατά τις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Αναφέρονται στις λογοτεχνικές συντροφιές και τα φιλολογικά στέκια («Νέον Κέντρον», «Κοραής» και σε άλλα σημεία στην περιοχή Νεαπόλεως), στην ίδρυση περιοδικών και τη δράση τους («Ηγησώ», «Ανεμώνη», «Νουμάς») και, επίσης, σε σύγχρονους συγγραφείς, σε λογοτεχνικά και θεατρικά έργα της εποχής.

Δημήτρης Νόλλας Ο καιρός του καθενός

Νικόλ Ρούσσου Πες στη Μορφίνη, ακόμα την ψάχνω

Μυθιστόρημα Εκδόσεις Καστανιώτη Αθήνα 2010, σελ. 102

Νουβέλα (ε´ έκδοση) Εκδόσεις Αλεξάνδρεια Αθήνα, σελ. 138

λιγοσέλιαλλά Οπολύδο, ενδια-

Μορφίνη στην πόλη: Ηπατσαβούρι μια παρδαλή γάτα σαν κι ένας αλ-

φέρον το τελευταίο μυθιστόρημα του γνωστού πεζογράφου Δημήτρη Νόλλα. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα και ένα σχόλιο για την υπόθεση όπως δημοσιεύεται στο οπισθόφυλλο. «Σοβαρά», είπε πολύ σοβαρά ο Ηλίας. «Οι νεκροί υπάρχουν για να αναφέρονται σ’ αυτούς οι ζωντανοί και να παίρνουν δύναμη... Κι εμείς περισσότερο απ’ τους άλλους, από τη λάσπη που μας περιβάλλει, πρέπει να τους τιμάμε. Γιατί εμείς είμαστε η βαθύτερη συνείδηση μιας πάσχουσας κοινωνίας. Ενός κόσμου πτωμάτων... Γιατί με κοιτάς σαν να μην καταλαβαίνεις τι λέω;» «Δεν σημαίνουν τίποτα όλα αυτά», είπε στεγνά ο Μισέλ. «Σημαίνουν. Εσύ δεν βγάζεις νόημα.» «Άκου να δεις. Αν δεν αφανιστεί αυτός ο κόσμος των πτωμάτων, όπως τον λες, απ’ το δικό μας χέρι, δεν κάνουμε τίποτα, δεν σημαίνουν τίποτα όλ’ αυτά. Επιμένω. Κι αυτά γίνονται αποκλειστικά με τους ζωντανούς και με τους αγώνες.» Μια ιστορία για την αέναη ανανέωση των διακόνων της εξουσίας. Για τους τρελαμένους εραστές της. Για εκείνους που, ως εξεγερμένοι μπουρλοτιέρηδες και υμνητές της ολοκληρωτικής καταστροφής της, εθελοντικώς προσέρχονται στα θυσιαστήρια, τα καθ’ οδόν προς τη λατρεία της ευρισκόμενα. Για τα εθελόδουλα τάγματα των αναλισκομένων και ουδέποτε αφανιζομένων «εχθρών» της. Για την οδό προς τον επίγειο παράδεισο, με την αποφορά της καμμένης σάρκας και των συρματοπλεγμάτων, αναγκαίων για την προστασία της επί γης ευτυχίας. Ένα μικρό σχόλιο σ’ ένα μεγάλο θέμα.

λιώτικος κόσμος μέσα στον κόσμο. Στους δρόμους, τις αυλές και τις ταράτσες του, πλάσματα της νύχτας, σχεδόν ανίδεα ή αδιάφορα για την πρωινή πραγματικότητα, επιβιώνουν με τους δικούς τους νόμους και την καταδικιά τους βέβηλη γλώσσα, παίζοντας πότε με σκληρότητα και αγριάδα, πότε με τρυφερότητα και σωτήριο χιούμορ. Σ’ αυτό το περιθώριο ανάμεσα στην παρανομία και την έκσταση, σ’ αυτό τον κώδικα ανάμεσα στην απάθεια και την απόλυτη έκφραση ακροβατεί το κεντρικό πρόσωπο του μύθου. Μαζί του και η συγγραφέας της ιστορίας, που βάζει το πιο ριψοκίνδυνο στοίχημα: να κάνει λογοτεχνία μ’ αυτήν τη «γλώσσα» και να εμφανίσει, έστω για μια μόνο στιγμή, προτού καεί μπροστά στα μάτια μας, τούτο τον αρνητικό, αδιάφανο κόσμο. Κώστας Ακρίβος Ποιος θυμάται των Αλφόνς Μυθιστόρημα Εκδόσεις Μεταίχμιο Αθήνα 2010, σελ. 307

Βολιώτης φιλόλογος Οφοςκαι εκλεκτός πεζογράΚώστας Ακρίβος στο νέο του μυθιστόρημα ακολουθεί τα ίχνη μιας μυθικής μορφής που έζησε στο Πήλιο στη δεκαετία του ‘30, του Αυστριακού Αλφόνς Χοχάουζερ. Είναι μόλις δεκάξι χρονών όταν εγκαταλείπει το πατρικό του σπίτι στις Άλπεις για να περιπλανηθεί στις χώρες του Νότου. Το 1926 φτάνει στο Πήλιο «εδώ θα ζήσω!» παίρνει την απόφαση. Για να τα καταφέρει, κάνει όλα τα επαγγέλματα της γης και της θάλασσας. Πολύ γρήγορα το όνομά του γίνεται θρύλος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και πώς όχι: Γκρέτα Γκάρμπο, Ποσειδώνας του Αρτεμισίου, ναζί, ο Έρωτας στα χιόνια... 30 χρόνια μετά το απίστευτο τέλος που είχε, ένας συγγραφέας ψάχνει και ρωτάει γι’ αυτόν. Μήπως είναι γιος του; Ένα βιβλίο για το αίμα. Της φυλής, της οικογένειας, των φίλων. Μια μυθιστορηματική αφορμή για να απαντηθεί το ερώτημα: υπάρχει κάτι πιο δυνατό και ιερό από τη συγγένεια; Η αφήγηση πλαισιώνεται από φωτογραφικό υλικό.


23

ΠEMΠTH 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

«Τι χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα» στο Μουσείο Μπενάκη την ερχόμενη Δευτέρα

Tη σελίδα επιμελείται ο ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ e-mail: stagianna@emprosnet.gr

ε μια διαφορετική εμπειρία, την εμπειρία του πρώτου TEDxAcademy event που πραγματοποιείται στην Ελλάδα με την υποστήριξη της WIND, θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει πλήθος κόσμου τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010. Το πρώτο TEDxAcademy event έχει θέμα «Τι χρειάζεται η Ελλάδα Σήμερα: Ένα νέο Όραμα» και θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, στις 14:00, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138). Περισσότεροι από 20 ομιλητές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο θα προσεγγίσουν το θέμα ο καθένας από τη δική του διαφορετική οπτική. Διακεκριμένες προσωπικότητες, επιστήμονες, επιχειρηματίες, επενδυτές, κοινωνικοί οικονομολόγοι, καλλιτέχνες, ειδικοί στην τεχνολογία, την καινοτομία, την επικοινωνία και τη διοίκηση, θα μοιραστούν με μια σύντομη ομιλία τις σκέψεις τους σε τρεις βασικές ενότητες: Όραμα, Αξίες, Δράση. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η WIND θα δημιουργήσει ένα χώρο επικοινωνίας «connectivity alley», όπου οι συμμετέχοντες θα μιλούν στην κάμερα της WIND για το δικό τους όραμα για την Ελλάδα. Οι θεματικές ενότητες της εκδήλωσης, η οποία θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ, διαμορφώνονται ως εξής: Όραμα: Κώστας Μάλιος, innovation strategist.

1o TEDxAcademy στην Ελλάδα

Σ

«Ιδέες που αξίζει να διαδοθούν»

Στέλιος Ράμφος, συγγραφέας. Αρίστος Δοξιάδης, επιχειρηματίας, κοινωνικός επιστήμονας. Σιμάντα Ντας, πειραματικός φυσικός, τεχνολόγος, επιχειρηματίας. Μπάμπης Μαινεμελής, καθηγητής (Creativity) Αξίες: Dan Arielly (Video από το TED 2009). Κώστας Μπακούρης, πρόεδρος Ελληνικής Επιτροπής Διαφάνειας. Ευγενία Λιανού, διευθύντρια Ποιότητας και Ανθρώπινου Δυναμικού. Γιάννης Σωτηράκος, επιχειρηματίας. Πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου. Δράση: Steven Van Der Kruit, οραματιστής. Pattie Maes, MIT Media Lab. Theodore Forbath, ειδικός στην Τεχνολογία και Καινοτομία. Σωτήρης Μπαντάς, μηχανικός Μικροηλεκτρονικής και επιχειρηματίας. Γιώργος Πάνζαρης, μηχανικός, IT developer, επιχειρηματίας. Γιώργος Τσιρόπουλος, καθηγητής, ερευνητής Βιοτεχνολογίας. Δημήτρης Τσουκαλάς, κοινοτάρχης Ανάβρα Μαγνησίας. Μετά τις ομιλίες, τη σκυτάλη θα πάρει

το Κουαρτέτο του Γιώργου Τρανταλίδη. To TEDxAcademy διοργανώνεται από τη Νίκη Συροπούλου, το μοναδικό μέλος TED από την Ελλάδα (με συμμετοχή στα TEDTalks 2009, 2010 και 2011) και μια ομάδα εξειδικευμένων, στον τομέα τους, επαγγελματιών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους pro bono, υποστηρίζοντας το μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της οργάνωσης, όπως και όλοι όσοι συμμετέχουν σ’ αυτή με οποιονδήποτε τρόπο. Tο TEDx είναι μια ανεξα?ρτητη, μη κερδοσκοπική διοργάνωση, αυτόνομων εκδηλώσεων τοπικού χαρακτήρα, με στόχο να φέρει κοντά ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν «ιδέες που αξίζει να διαδοθούν». Σε μια εκδήλωση TEDx - όπου το «x» σημαίνει «ανεξάρτητη διοργάνωση» - η οργάνωση TED παρέχει τη γενικότερη καθοδήγηση. Τα γνωστά πια TEDTalks, που δεν είναι άλλα από τις παρουσιάσεις των ομιλητών και τα προβαλλόμενα videos, συνδυάζονται αρμονικά μεταξύ τους, για να πυροδοτήσουν το διάλογο και τη δημιουργική σκέψη.

To TED είναι μια εκδήλωση παγκόσμιας εμβέλειας, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Long Beach της Καλιφόρνιας και συγκεντρώνει προσωπικότητες από το χώρο της Τεχνολογίας, της Ψυχαγωγίας του Σχεδιασμού και της Καινοτομίας, από όλα τα σημεία του πλανήτη. Στόχος είναι να μοιραστούν με το ευρύ κοινό το μεγαλύτερο πάθος τους: τις ιδέες τους για το μέλλον, καθώς και τα επιτεύγματά τους. Όπως δηλώνουν και τα αρχικά της λέξης TED (Technology, Entertainment και Design), ο θεσμός ασχολείται με τις εξελίξεις στην Τεχνολογία και την Κοινωνία που καθορίζουν το ίδιο μας το μέλλον. Στους ομιλητές τού TED συμπεριλαμβάνονται σημαντικά ονόματα, όπως οι Bill Gates, Bill Clinton, Jane Goodall, Philip Stark, Sir Richard Branson, Frank Gehry, James Cameron, David Cameron και Bono. Οι συμμετέχοντες στο TED είναι εξίσου αξιόλογοι με τους ομιλητές και είναι ερευνητές, επιστήμονες, επιχειρηματίες, εφευρέτες, επενδυτές, διευθυντικά στελέχη, προσωπικότητες με έντονη κοινωνική δράση, συγγραφείς και καλλιτέχνες μεγάλου βεληνεκούς. Οι μέχρι τώρα συμμετέχοντες έχουν χαρακτηρίσει την εμπειρία του TED ως την «απόλυτη εμπειρία για την καρδιά και το μυαλό», καθώς και «ένα συναρπαστικό ταξίδι στο μέλλον». Πηγή: in.gr

Windows Phone 7 στις 11 Οκτωβρίου η Δευτέρα 11 ΟκτωβρίTMicrosoft ου θα ανακοινώσει η την επικείμενη διάθεση των πρώτων smartphones με το νέο λειτουργικό της σύστημα

Windows Phone 7. Aνάμεσά τους φημολογείται ότι θα βρίσκονται και smartphones από τη Samsung, την HTC και την LG. Ήδη στο Διαδί-

κτυο δημοσιεύονται φωτογραφίες από τα πρώτα smartphones με Windows Phone 7, όπως το HTC Spark στo BoyGenius Report.com, ή το HTC HD7 στο Engadget. Η διάθεση των πρώτων smartphones με Windows Phone 7 αναμένεται ότι θα ξεκινήσει στις 8 Νοεμβρίου, τουλάχιστον στις ΗΠΑ. Τα σχέδια της Microsoft για το νέο λειτουργικό Windows Phone 7 ανακοινώθηκαν το Φεβρουάριο του 2010 και ένα μήνα αργότερα παρουσιάστηκε η πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών. Έως τον Ιούνιο ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες για το λεγόμενο Windows Phone Marketplace, μέσω του οποίου θα διατεθούν οι εφαρμογές. Τον Ιούλιο, ήταν έτοιμα όλα τα εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών, ένα training kit, καθώς και οι πρώτες

συσκευές με το λειτουργικό. Τα νέα κινητά Windows περιλαμβάνουν βιντεοπαιχνίδια για το Xbox LIVE και μουσική/βίντεο Zune. Μια ειδική έκδοση του Bing Search αναλαμβάνει την αναζήτηση με κριτήριο «την πρόθεση του χρήστη». Ενσωματωμένη θα είναι η δυνατότητα συγχρονισμού φωτογραφιών στο κινητό με PC και on-line. Επίσης, τα κινητά Windows θα φέρουν ειδικές εκδόσεις του

Microsoft Office. Το motto της Microsoft για τα νέα κινητά με Windows είναι «Life in motion», σε μια προσπάθεια να τονίσει ότι ο χρήστης έχει άμεσα στη διάθεσή του στην αρχική οθόνη του κινητού του ό,τι τον ενδιαφέρει ανά πάσα στιγμή. Στην αρχική οθόνη (Start) το περιεχόμενο αλλάζει δυναμικά, αντικατοπτρίζοντας την τρέχουσα κίνηση για ό,τι όρισε ο χρήστης ότι τον ενδιαφέ-

ρει: οι αλλαγές κατάστασης από τους φίλους που υπάρχουν στις επαφές, τα τρέχοντα ραντεβού, νέο περιεχόμενο από διάφορες υπηρεσίες, προσκλήσεις για συμμετοχή σε παιχνίδια κ.ά.. Έτσι, ο χρήστης μπορεί για παράδειγμα να φτιάξει «ζωντανά τουβλάκια» (live tiles) για όλα τα status updates, τις φωτογραφίες ή τα posts ενός συγκεκριμένου «φίλου». Πηγή: in.gr


!

AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται ο MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ και ο ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ

ΠEMΠTH 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 Αξίζουν πολλά μπράβο στη διοίκηση του Αρίωνα Μήθυμνας, που παρά την ήττα από τον Ατρόμητο εντός έδρας, το περασμένο Σάββατο, συνεχάρη δημόσια, το διαιτητικό τρίο για την άψογη διαιτησία στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

ΣΤΙΒΟΣ Πέμπτο σωματείο στο Αιγαίο, η Ολυμπιάδα Μήθυμνας με εννιά μετάλλια και 56 βαθμούς στην τελική κατάταξη. Δύο ασημένια από τον Αρισβαίο και ένα χάλκινο από την ΑΕ Λήμνου στους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες

Μάγεψε η Λιτσολάρι στη Ρόδο ο καλό της αγωνιστικό πρόσωπο και το πλούσιο ταλέντο που διαθέτει, έδειξε στους 23ους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες Στίβου, που έγιναν στη Ρόδο το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Τζοάνα Λιτσολάρι του Αρίωνα Μυτιλήνης. Η αθλήτρια του Γρηγόρη Κοντού, κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια με σπουδαία μάλιστα επίδοση, που αποτελεί φέτος την καλύτερη στην Ελλάδα στην κατηγορία των Παγκορασίδων. Συγκεκριμένα, η Λιτσολάρι στα 80μ., έκανε εντυπωσιακή κούρσα, πετυχαίνοντας επίδοση 10.30 και ισοφαρίζοντας τη δική της ατομική επίδοση. Η αθλήτρια τα πήγε καλά και στο μήκος, κάνοντας επίδοση 5.35μ., η οποία είναι η καλύτερη στη χώρα μας στην συγκεκριμένη κατηγορία. Δύο ακόμη αθλήτριες που προπονούνται με τον αξιόλογο προπονητή, κατέκτησαν ασημένιο μετάλλιο. Πρόκειται για την Αφροδίτη Κελεμένη της Αθλοκίνησης, η οποία στα 3 χλμ., πήρε τη δεύτερη θέση με χρόνο 11.24, ενώ η Ντανιέλα Κελεμένη κατετάγη επίσης 2η στο βάδην με επίδοση 16.50. Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι όλα τα παιδιά των δύο συλλόγων, είχαν εντυπωσιακή παρουσία στη διοργάνωση με φόρμες και άλλα εφόδια, τα οποία ήταν προσφορά των δύο χορηγών «Οπτικά Iris» και «Οπτικά Πουλέλλης», που θα στηρίξουν τη φετινή χρονιά. «Παρότι ήμαστε εκτός σεζόν, εντούτοις τα παιδιά με ικανοποίησαν με την παρουσία τους και πολύ περισσότερο η Τζοάννα (Λιτσολάρι), που απέδειξε πόσο ταλέντο διαθέτει και πιστεύω ότι η χρονιά αυτή θα είναι δική της», δήλωσε ο Γρηγόρης Κοντός.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Τ

Εννιά μετάλλια η Ολυμπιάδα! Συγκομιδή μεταλλίων είχαμε και από την Ολυμπιάδα Μήθυμνας, που αν και

Η αθλήτρια του Αρίωνα Μυτιλήνης, Τζοάνα Λιτσολάρι, διέπρεψε στους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες, κατακτώντας δύο χρυσά μετάλλια

απροετοίμαστη στη διοργάνωση, πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση, κατακτώντας εννιά μετάλλια, ένα χρυσό και οκτώ χάλκινα. Την αρχή έκανε η Ελένη Παγίδα, η οποία στα 3 χλμ βάδην, έδειξε τις μεγάλες δυνατότητες που έχει, τερματίζοντας στην πρώτη θέση, με μια επίδοση όμως που δεν την αντιπροσωπεύει. Πέτυχε 16.21, ενώ η ατομική της επίδοση είναι το 15.20. Την ακολούθησε στο ίδιο αγώνισμα, η Παναγιώτα Κομνηνού παίρνοντας την 3η θέση με χρόνο 17.50, ενώ το ατομικό της ρεκόρ είναι 16.02. Τα μετάλλια για το ΓΑΣ, συνεχίστηκαν στο ύψος, με τον Ιγνάτη Κανδύλη να πηδά 1,80μ. στα 300μ. Η Μεγιόνα Σιάχου σημείωσε 47.06, τερματίζοντας 3η, ενώ στα 1.500μ., η Εργκίσα Νούρτσε πήρε την 3η θέση. Ο Ράιαν Μπόσλυ κατετάγη επίσης 3ος στα 1.000μ. με 2.58. Στα 1.500μ., η Μελίσσα Σιάχου κατέκτησε τη 2η θέση

με 5.28 και την τρίτη στα 800μ. με 2.28. Ο ΓΑΣ Ολυμπιάς κατετάγη πέμπτο σωματείο στο Αιγαίο με 56 βαθμούς, ενώ όλα τα υπόλοιπα λεσβιακά σωματεία συγκέντρωσαν 47 βαθμούς. «Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για τους αγώνες αυτούς, αφού για μας η χρονιά ξεκινάει τώρα», δήλωσε ο προπονητής του συλλόγου των πρωταθλητών, Βαγγέλης Ζορμπάς, ο οποίος έμεινε ικανοποιημένος μόνο από την συγκομιδή των μεταλλίων. Καλά τα πήγε και ο Αρισβαίος Καλλονής με συγκομιδή δύο ασημένιων μεταλλίων, με τη Ντίνα στα 1.000μ. με απόδοση 3.25, και το Χασάπη στην κατηγορία των Παμπαίδων στα 80μ. με 9.77. Τέλος, χάλκινο είχαμε και από τον αθλητή της ΑΕ Λήμνου, Τσαρούχα στην κατηγορία των Παίδων στη σφαίρα με 12.84μ.

1ο Α.Σ. ΚΑΛΥΜΝΟΣ 2000 2ο Γ.Α.Σ. ΥΓΕΙΑ ΡΟΔΟΥ 3ο Α.Σ. ΚΑΖΩΝΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ 4ο Γ.Σ. ΕΥΔΑΜΟΣ ΚΩ 5ο ΠΑΓΧΙΑΚΟΣ Γ.Σ. 6ο Γ.Α.Σ. ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΜΗΘΥΜΝΑΣ 7ο Α.Ο. ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ ΡΟΔΟΥ 8ο Γ.Σ. ΝΕΩΝ ΛΕΡΟΥ 9ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΝΔΡΙΑΚΟΣ 10ο Γ.Σ. ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΡΟΔΟΥ 11ο Α.Ο. ΜΥΚΟΝΟΥ 12ο Α.Ο. ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΡΟΔΟΥ 13ο ΠΑΝΑΞΙΑΚΟΣ Α.Ο. 14ο Α.Γ.Ε.Σ. ΚΑΜΕΙΡΟΣ 2009 15ο Α.Ε. ΗΡΑΚΛΗΣ ΛΑΡΔΟΥ 16ο Κ.Α.Ο. ΦΙΛΙΝΟΣ 17ο Φ.Ο. ΒΡΟΝΤΑΔΩΝ 18ο Γ.Σ. ΑΡΙΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ 19ο Α.Σ. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΑΜΟΥ 20ο Α.Σ. ΣΥΡΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝ 21ο ΝΑΞΙΑΚΟΣ Γ.Σ. 2003 22ο Α.Ο. ΑΡΙΣΒΑΙΟΣ 23ο Α.Σ. ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΙΟΥ 24ο Α.Σ. ΕΦΗΒΟΣ ΧΙΟΥ 25ο Α.Σ. ΑΘΛΟΚΙΝΗΣΗ ΜΥΤΙΛΗΝ. 26ο ΠΑΝΙΚΑΡΙΑΚΟΣ Α.Σ. 27ο ΠΑΣ ΙΚΑΡΟΣ 28ο Α.Ε. ΛΗΜΝΟΥ 29ο Α.Π.Σ. ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ 30ο Α.Σ. ΝΗΡΕΑΣ ΧΙΟΥ 31ο Α.Σ. Η ΝΙΚΗ ΡΟΔΟΥ 32ο Α.Ο. ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΛΗΜΝΟΥ 33ο Α.Π.Σ. ΑΤΛΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ 34ο Γ.Σ. ΑΦΑΝΤΟΥ 35ο Α.Ο. ΣΥΜΗΣ 36ο ΕΠΑΣ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΠΡΟΟΔΟΣ 37ο Α.Π.Σ. ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ 38ο ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΣ Α.Σ. 39ο ΑΛΚΑΙΟΣ Γ.Σ. 40ο ΠΕΨΑΣ «Η ΡΙΒΑ» ΣΑΜΟΥ 41ο ΠΑΜΜΗΛΙΑΚΟΣ Α.Σ. 42ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ 43ο ΑΜΣ ΖΕΥΣ ΦΙΛΩΤΙΟΥ

110 105 92 78 57 53 41 37 31 30 30 28 26 25 24 23 22 20 19 19 17 15 14 13 10 7 7 6 5 5 4 2 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

ΑΙΟΛΙΚΟΣ

ΚΥΠΕΛΛΟ ΛΕΣΒΟΥ

Μπράβο από Κοκκινέλλη

Κληρώνει σήμερα ήμερα Πέμπτη, στις 6.30 το α-

μοίρασε Στου,υγχαρητήρια στους ποδοσφαιριστές για την σπουδαία νίκη που σημείωσαν στο Αιγάλεω, ο Φώτης Κοκκινέλλης λέγοντας τους ότι ακολούθησαν σωστά τις εντολές του και άξιζαν τους τρεις βαθμούς. «Κάναμε την πρώτη νίκη μας και δεν θα πρέπει να επαναπαυτούμε σε αυτήν. Τώρα θα πρέπει να δείξουμε ακόμη καλύτερο πρόσωπο γιατί οι δυνατότητες της ομάδας, είναι μεγαλύτερες. Σας ευχαριστώ για αυτό, συνεχίζουμε δυνατά και πάμε για νίκη την Κυριακή με το Περιστέρι ώστε να έχει συνέχεια η επιτυχία της περασμένης αγωνιστικής», τόνισε μεταξύ άλλων, ο τεχνικός του

Αιολικού. Το κλίμα στην ομάδα, είναι αρκετά καλό και η προετοιμασία για το δύσκολο εντός έδρας παιχνίδι με τον ΑΟ Περιστερίου, θεωρείται κλειδί για την συνέχεια. Άπαντες γνωρίζουν την σημασία του συγκεκριμένου αγώνα και φέρονται αποφασισμένοι να μην κάνουν άλλα δώρα στους αντιπάλους, χάνοντας πολύτιμους βαθμούς. Ο Γιώργος Τσιταντίνος ο οποίος τραυματίστηκε στο Αιγάλεω και αντικαταστάθηκε, είναι για την ώρα το μοναδικό πρόβλημα της τεχνικής ηγεσίας και η συμμετοχή του στο κυριακάτικο παιχνίδι, κρίνεται αμφίβολη.

Σ

πόγευμα στα γραφεία της ΕΠΣΛ, θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση της Γ΄ φάσης του Κυπέλλου Λέσβου, με το ενδιαφέρον να είναι μεγάλο, αφού σίγουρα στην προημιτελική φάση, θα προκύψει κάποιο σημαντικό ζευγάρι. Την πρόκριση μέχρι τώρα έχουν εξασφαλίσει οι Αιολικός, Αστέρας Νίκης, Ατρόμητος Αγ. Μαρίνας, Αναγέννηση Γέρας, Αλκιβιάδης, Θύελλα, ΑΕΜ και Διαγόρας, που περιμένουν να μάθουν τους αντιπάλους τους. Η ΕΠΣΛ έχει προσκαλέσει τους παράγοντες των οκτώ ομάδων, να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της κλήρωσης, που προμηνύεται με θερμό ενδιαφέρον λόγω της συμμετοχής καλών ομάδων, που εκτός από το Πρωτάθλημα, θέλουν να διακριθούν και στο Κύπελλο.


25

ΠΕΜΠΤΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ EΣTIATOPIA ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ Ξενοδοχείο, pool-μπαρ, εστιατόριο Καθημερινά ανοιχτά μεσημέρι βράδυ Τετάρτη-Παρασκευή βραδιές πιάνου Τηλ. για reserve 22510 45857, 44466,6976974610, Βαριά-Βίγλα Μυτιλήνης

ΑΙΘΟΥΣΕΣ EKΔHΛΩΣEΩN CATERING ΛEMBOYPΓEIO Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 Kιν. 6948580463

ΞENOΔOXEIO ZAΪPA - KTHMA EΛIA & ΘAΛAΣΣA Σκάλα Λουτρών Tηλ. 22510 91100

EΔEΣMATOΠOIEIO ΦΙΛΕΜΑ Restaurant-Μεζεδοπωλείο Αεροδρόμιο Τηλ. 6973809282

ΤΣΟΥΚΑΛΙ Π. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 49 τηλ. 2251048660

ΛEMBOYPΓEIO Μεζεδοπωλείο Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 Kιν. 6948580463

Catering and fast services Aλυφαντά, Tηλ. 22510 41122

KABEΣ - ΠOTOΠOIIEΣ ΚΑΒΑ ΣΑΝΤΟ Παράκαμψη Μόριας Τηλ. 22510 32810 Ηλ. Βενέζη 10, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 43543 Πέτρα τηλ: 22530 41830 E-mail: SANTO1@OTENET.GR

ΤΑΚΗΣ Ψαροταβέρνα Παναγιούδα Τηλ. 22510 31342

FOUR SEASONS by MAYOΤTE Bistro - piano restaurant Tηλ. 2251071971, 6972548681

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ Κομνηνάκη 30 Τηλ. 22510 29613

ΣΠΟΡ 5x5 SPANOS Γήπεδα Ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8 Εθν. Οδός Μυτιλήνης - Παναγιούδας Tηλ. 22510 32774 & 6948-591839

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ)

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΟΜΗΣΗ

Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474

ΒΑΓΙΕΣ Ταβέρνα Ακρωτήρι Τηλ. 22510 43532

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ Πηγαδάκια Γέρας Τηλ. 2251093484 & 6973-741809

ΒΑΦΕΙΟΣ Ταβέρνα Tηλ. 22530 71752

CAFÉ-BAR ENVY Κουντουριώτη 78 Τηλ. 22541021102

FOUR SEASONS by MAYOΤTE Kανόνι Θερμής Tηλ. 22510 71971

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474

OCEANIS Πλωμάρι Τηλ. 22520 31925

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ ΑΣΤΡΟ (ΤΟ) Ερμού 5 Τηλ. 22510 44540

ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΩΝΙΑ Ελ. Βενιζέλου 10 Τηλ. 22510 45508

ΤΑΧΥΦΑΓΙΑ ΦΕΥΓΑΤΟΣ ΚΑΒΕΤΣΟΥ 16 τηλ. 22510 40271

DREAM COFFEE Αρίονος 16 22510 48880

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΜΑΣΚΩΤΙΤΣΑ ΑΛΚΑΙΟΥ 2 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 26181 2o κατάστημα: Π. Κουντουριώτη 11 και Ερμού 16 Τηλ. 22510 47700

KATAΣKEYAΣTIKEΣ ETAIPEIEΣ ΠPAΞIΣ A.E. Πωλήσεις κατασκευές Tηλ. 22510 44242

ΣΓOYPEΛΛHΣ Aργύρη Eφταλιώτη 13 Tηλ. 22510 26777

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΚΑΤΖΟΥΡΙΔΗΣ Τεχνικες εταιρείες Παλαιόκηπος Γέρας Τηλ. 22510 84370

ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Ικτίνου 2, Τηλ. 22510 41244 & 6947202221

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ν. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΠΛ. ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. Έκδοση οικοδ. αδειών, Μελέτες - Επιβλέψεις, Τοπογραφικά - Κτηματολόγιο Κρήνης & Κισθήνης 6Α, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 20264 & 6945-900730 nikolakog@tee.gr

ΕΤΟΙΜΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ STAR BETON Βιομηχανία έτοιμου σκυροδέματος και δομικών υλικών με πιστοποίηση ISO-9001 Λακέρδα Αλυφαντών, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 46446 - 22510 46776 Φαξ 22510 46756

ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣ EΡΓΑΣΙΕΣ Αφοί Αγριτέλλη Χώμα για κήπους Πέτρες για λιθόκτιστα τηλ. 22510 48119 κιν. 6976-056463, 6946-364408

YΛIKA ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ AL-DECO Χατζημανωλάκης Σταύρος 8ο χλμ Περιφ. οδού Μόριας Τηλ. 22510 32855

IGNIS ΠETPA Aφεντούλης Iωάννης Nέες Kυδωνιές Τηλ. 22510 94040, 94101

ΜΗΛΙΟΡΕΛΛΗΣ ΝΙΚΟΣ Καυσόξυλα, Μετακομίσεις, Μεταφορές, Πέτρες Mυστεγνών, Εξέδρες εκδηλώσεων, Επικουρικές υπηρεσίες θεαμάτων, οικοδομικά υλικά, γενικές επισκευαστικές εργασίες. Τηλ. 6942261001, 6946004444 & 22510 43129.

ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ/ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικό εργοστάσιο παραγωγής με υπερσύγχρονα μηχανήματα (CNC). Κουφώματα Γερμανικού Τύπου - Εσωτ. Πόρτες - Θωρακισμένες Πόρτες - Σκάλες Εσωτ. Χώρου Αλυφαντά. Τηλ. 22510 46307

ΓΕΩΡΓΑΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ξυλουργικά μερεμέτια και παντός τύπου αναπαλαιώσεις επίπλων τηλ.: 6947-153832

KΛEIΣTHKATE EΞΩ; ΚΛΕΙΔΙΑ ΔΑΡΔΑΓΟΣ Γ. ΒΑΣΙΛΗΣ Κλειθροποιός από το 1974 Αξιόπιστα Επώνυμα Προϊόντα Γερμανικά: Abus, Burk, Dom Ισραήλ: Yardeni Γαλλικά: Iaperce Frofaux Ιταλικά: Cisa όλη την γκάμα Ελβετικά: Ceso Αγ. Ειρήνης 2, Μυτιλήνη 22510 20317, 942420803

ΘΕΡΜΑΝΣΗ KΛIMATIΣMOΣ MANTZΩPOΣ Eλ. Bενιζέλου 10 Τηλ. 22510 42248

ΤΕΝΤΕΣ

ΝΙΚΟΣ ΑΔ. ΜΟΝΙΟΥΔΗΣ Απολυμάνσεις - αποφρακτικά συνεργείο καθαρισμού υπηρεσίες φύλαξης ISO 9001:2000 Πληρ. τηλ. 6978-186090 & 6974-269683

EIΔH YΓIEINHΣ OIKOΣ Mητροπόλεως 7, Παγανή Μυτιλήνης Τηλ. 22510 24788

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Καθαρισμοί χώρων καταπολέμηση εντόμων, τρωκτικών, επαγγελματική διαχείριση κτηρίων Καβέτσου 10 (β´ όροφος) 22510 37415, 6937-407221 e-mail: es-karag@otenet.gr

ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες Μόρια Λέσβου Τηλ. 225103 2192 & 6942625198

THE PRINTER SHOP H μεγαλύτερη Γερμανική Eταιρεία αναγόμωσης μελανιού στη Mυτιλήνη Ίμβρου 2, Tηλ. 22510 23540

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

ΝΙΚΟΣ ΑΔ. ΜΟΝΙΟΥΔΗΣ Απολυμάνσεις - Αποφρακτικά Συνεργείο Καθαρισμού Υπηρεσίες φύλαξης Πληρ. τηλ. 6978-186090 & 6974-269683

MOYTZOYPEΛΛHΣ KΩN/NOΣ Συνεργείο Kαθαρισμού Kαθάρισμα κτηρίων, εμπορία απορρυπαντικών Aκρωτήρι Mυτιλήνης 22510 46540, 6974801110

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52 Μυτιλήνη 22510 32400

ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΜΑΤΣΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Τηλ. 6958-356027, 22510 54126 jvkamatsos@gmail.com http://basiko-grammiko. webs.com

ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 60 ΙΠΠΟΥΣ KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO (FORKLIFT - ΚΛΑΡΚ) Τηλ. 22510 29419 & 6944324667

IVECO ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ Δημήτριος Κομνηνός Πρινέρι Mόριας Tηλ. 22510 43262

MHXANAΓPOTIKH A.E. Λάρσος, Πλησίον KTEO Eπαρ. δρ. Mόριας - Kαλλονής Tηλ. 22510 22211

ΓEΩPΓIKA MHX/TA ΣΩTHPAKHΣ Παπάδος Γέρας Tηλ. 22510 84400

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

AVANTI Όμιλος Χρηματοασφαλιστικών προϊόντων Παναγιώτης Λιόλιος Πλωμάρι Τηλ. 22520 33751 & 22520 33753 Κιν. 6944508686

ΚΙΦΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Tηλ. 22510 41450, 41364, 26920 FAX: 22510 26910

TAXYMETAΦOPEΣ ΕΠIΠΛO

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA

GIANNOULIS INTERIORS Αγ. Ειρήνης 8α Τηλ. 22510 45830

ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Casa Ideale Λάρσος, τηλ. 22510 42222

ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Ideal strom Kαβέτσου 13 τηλ. 22510 41271

EΠIΓPAΦEΣ

ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών Τηλ. & Φαξ: 22510 48604

KATEPNEΛHΣ ΛEYTEPHΣ KOMNHNOΣ OΔYΣΣEAΣ Μητροπόλεως 29, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 41120, 41912 Fax 22510 41411

Αεροπόρου Γιανναρέλλη 76 Τηλ. 22510 45144 & 42600 Κιν. 6932627300 Φαξ 22510 21666 www.elta-courier.gr

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

MANΩΛAKEΛΛHΣ MIXAΛHΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΣIMOΣ Aερ. Γιανναρέλλη 61 Tηλ. 22510 41805

Hρ. Πολυτεχνείου 4, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40833, 41833

AFISORAMA Ερμού 60, Tηλ. 22510 45019

ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ Κορνίζες, επεξεργασία σε ξύλο και καμβά Καβέτσου 44, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45449

ΠANΣEΛHNAΣ ΣTPATHΣ Αλκαίου 26, Μυτιλήνη Τηλ/Fax: 22510 28017

ΡΑΒΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. Bοστάνη 14, Τηλ. 22510 42028

KAΛΛIΠOΛITHΣ BAΣIΛHΣ

ΕΚΛΗΣΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Μητροπόλεως 12 Τηλ. 22510 24445

ΕΝΔΥΜΑΤΑ

Πέτρα Λέσβου Τηλ. 22530 42455 Κιν. 6934018535 Fax 2253042483

Γυναικεία & Ανδρικά Ενδύματα Εισαγωγής Σαπφούς 5, τ. 22510 37966

ΝΥΦΙΚΑ-ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ Αριστειδοπούλου Ρούλα Ερμού 193 - 195 Τηλ. 22510 22753

ΦΩTIOY Ερμού 164 δίπλα στη Μητρόπολη Τηλ. 22510 22026

LESVOS BAGS Πιττακού 13 Πληρ. τηλ. 22510 40540

Η/Υ

Κομνηνάκη 7, Μυτιλήνη Τηλ. 2251040813 φαξ 2251037416

Π.MYPITZHΣ & ΣYNEPΓATEΣ Eρεσσού 5, Mυτιλήνη Tηλ. 22510 40377

BUSINET Μαλαματίνας Ηλίας, Χατζάρας Παναγιώτης Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40188 & 37214 www.businet.gr

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γεωργικές - περιβαλλοντικές μελέτες Καβέτσου 10 (2ος όροφος) Τηλ. 22510 37415 & 6937407221 e-mail: es-karag@otenet.gr

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

AΓOPA-EΞOΠΛIΣMOΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ U SHOP MYTIΛHNHΣ Aγ. Eιρήνης 7, Tηλ. 22510 45453

Στρατής Λόγγιος Λουτρά Mυτιλήνη Τηλ. 22510 27825 Fax. 22510 44280 Kιν. 6932896712 www.lesvos-carrentals.com info@lesvos-carrentals.com

GOLDEN SUN Ενοικιάσεις αυτοκινήτων Τζ. Αριστάρχου, έναντι Τουριστικής Αστυνομίας Τηλ. 22510 41779, 6977-616830 Δωρεάν παράδοση σε αεροδρόμιο & λιμάνι

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ ΡΑΝΙΑ

OIKONOMIKOI ΣYMBOYΛOI

PROTAGONISTI

ENOIKIAΣEIΣ LESVOS CAR rentals

ΜΥΡΙΤΖΗΣ Π. - ΑΤΡΕΛΛΗΣ Ι. Ο.Ε. Αρίονος 17, Μυτιλήνη Τηλ: 22510 27430 Fax: 22510 43185

KOPNIZEΣ

ΣΙΜΕΛΗ Aεροπόρου Γιανναρέλλη Τηλ./Fax: 22510 24523 Κιν. 6932214752

ANAKYKΛΩΣH ANAΛΩΣIMA

Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παγανή Μυτιλήνης

FUN TOURS Γραφείο Γενικού Tουρισμού Π. Kουντουριώτη 87-89 Τηλ: 22510 40802 Kιν.: 6945344240 e-mail: funtours@otenet.gr www.funtours.gr

MYTONIΣ Γραφείο Γενικού Tουρισμού Παναγιούδα, 81100 Τηλ: 22510 31777 Fax: 22510 37614 Kουντουριώτη 87 Τηλ: 22510 37500 Kιν.: 6942424121

OLIVEGROOVE Π. Kουντουριώτου 11 & Aργύρη Eφταλιώτη 3, Mυτιλήνη Τηλ: 22510 37533 -534 Fax: 22510 37535 e-mail: olivemjt@otenet.gr www.olive-groove.gr

ΚΑΛΛΟΝΗ NATURA Γραφείο Γενικού Τουρισμού Ελένη Βαρδαξή τηλ.: 22530 24024 κιν.: 6974-022292 e-mail: evarda.natura@gmail.com


26

ΠΕΜΠΤΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Υ Γ Ε Ι Α EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος

Καβέτσου 40 Τηλ.: 22510 41210 Κιν.: 6932703093 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία

Ερεσού 2, 1ος Όρ. Tηλ. 22510 37192 Κιν. 6973303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Γρηγοράκης Παναγιώτης

Καβέτσου 36 Τηλ. 22510 42109 Κιν. 6932251120

Παπαδόπουλος Αναστάσιος

ΚΑΛΛΟNH

Καλλονή Λέσβου Τηλ. 22530 29233 (ιατρείο) Κιν. 6979-070772

Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας Τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI

ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ

Μουτζούρης Βασίλης Γιάννης Δ. Χατζηλίας

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος Τηλ. 22510 54038 6973-821145

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI

Μαλλιαρός Ιωάννης

Αερ. Γιανναρέλλη 13 Iατρείο: 22510 46002 Κιν.: 6932906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος

Καβέτσου 5, (Ισόγειο) Iατρείο: 22510 47788 Κιν.: 6944696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γιανναδάκης Εμμανουήλ

Καβέτσου 5 - 1ος όροφος Ιατρείο: 22510 24846 Κιν: 6945682747

Γ.Φεβρωνία Κανταρτζή M.D.

Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη Τηλ. 22510 25070 Κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Καμάτσου Π. Ευφροσύνη

Γιαννίκος Π. Στρατής

Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) Tηλ. 22510 41125 Kιν. 6976654509 Ζερδελής Γιάννης

Σμύρνης 7 Iατρείο: 22510 43874 Oικία. 22510 22589 Μακρή Στέλλα

Καβέτσου 27 Τηλ. 22510 47448 Κιν. 6978-697793 Περγαμηνού Άννα

Καβέτσου 40 (γ´ όροφ.) Τηλ. 22510 41110 Κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη

Καβέτσου 5 Tηλ. 22510 44010 Kιν. 6977649458 Fax. 22510 44027

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Aμπατζής Πολύδωρος

Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 28222 Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη

Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. Τηλ. 22510 42101 Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος

(Στρατιωτικός Ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού Τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

Kαβέτσου 27 Tηλ. 22510 43456, 6972122738 (Μόνο Απογεύματα) Πελέκος Μιχάλης

Χειρουργός ουρολόγος Καβέτσου 10 - 1ος όροφος τηλ. 22510 40883 6934-877441

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη

Καβέτσου 11 (πλησίον χαρτ. “Eιρμός”) Ιατρείο: 22510 42312 Οικ. 22510 41487 Κιν. 6944434811 Κουτζά Χριστίνα

Αγ. Θεράποντος 5 Τηλ. 22510 44664 Κιν. 6944363959

Η. Ηλίου 5, Πλατεία Κωνσταντινουπόλεως τηλ. 22510 20014, 6941-676971

Τουρβάς Θ. Γεώργιος

Γαλής Νάσος

Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 Tηλ. 22510 42505 Kιν. 6932303873

Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α

Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα

Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος Τηλ. 22510 23818 Κιν. 6944-564159 Κυριακίδης Π. Στρατής

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καβέτσου 27, 3ος όροφος Δέχεται με ραντεβού Ιατρείο: 22510 23661 Κιν. 6932404602

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία

Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 37477 Κιν. 6976980830

Αερ. Γιανναρέλλη 13 Τηλ. 22510 40250 Τηλ. 6932449588

Oυζουνέλλη Θ. Kλειώ

Aλκαίου 27 Tηλ. & Fax: 22510 46930 Kιν. 6937218711 Σάκης Ευστράτιος

Καβέτσου 24 Τηλ. 22510 28561

PEYMATOΛOΓOI Γρίβας Κων/νος

Καβέτσου 5 (3ος όροφος) Tηλ. 22510 44020 Κιν. 6932204318 Fax. 22510 44027 Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ

Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 25338 Κιν. 6946465866

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 Τηλ. 22510 21275

Στρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 27702 6936-667657

NEYPOΛOΓOI Δάμης Παναγιώτης

Kων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 40538, Κιν. 6974799090 Λαμπούσης Π. Ραφαήλ

Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 23933 Κιν. 6972 853790

Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος ωτορρινολαρυγγολόγος Καβέτσου 40 Τηλ. 22510 29342, 6942290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης Πασχαλίδης Π. Γιάννης Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217 Κιν. 6944-586587

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI

Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 21030

Βιτούλιας Γεώργιος

Βογιατζή Μπέσσυ

Καβέτσου & Ξενοφώντος Tηλ. 22510 44704 Κιν. 6977393637

Βογιατζής Ιωάννης

Καβέτσου 3, Tηλ. 22510 46868 Κιν. 6945901518 Δημηρούδης Γεώργιος

Αγίας Ειρήνης 2 Tηλ. 22510 22233 Κιν. 6973236406 Καπτανής Ευστράτιος

Καβέτσου 22 Τηλ .2251044314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης

Καβέτσου 22, 1ος όροφος Τηλ. 22510 45977 Κιν. 6977-881899 Παπουτσή Βαρβάρα

Aλκαίου & Αρίωνος Tηλ. 22510 25852 Κιν. 6957329664

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ Μουτζούρη Κατερίνα

Τηλ. 22530 61572 Κιν. 6936-960693

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος

Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 Tηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη

Αγίας Ειρήνης 1 Tηλ. 22510 48105 Κιν. 6936406140 Κατανάκης Σ. Μιχαήλ

Καβέτσου 24, 3ος Όρ. Tηλ. & Fax: 22510 40778 Κιν. 6932460966 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης-Ορέστης

Καβέτσου 32 Iατρείο: 22510 43377 Kιν.: 6974117849

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα

Ηρώων Πολυτεχνείου 4 Τηλ. 22510 29996 Κιν. 6937293661 Χατζόγλου Ελένη

Ερεσού 13 Τηλ. 22510 48986 Κιν. 6946684555

ΠΑΙΔΟΨYXIATPOI

Ω.Ρ.Λ.

Σκανέλης Π. Ευστράτιος

Κ Α Ι

Ερεσού 2, Μυτιλήνη Tηλ. 22510 43033 Κιν. 6947422066

Κορκολή Έφη

τ. επιμελήτρια Γ.Ν. Μυτιλήνης Καβέτσου 44, ημιώροφος Τηλ. 22510 48915 & 6977369387

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος

Καβέτσου 29 Μυτιλήνη Τηλ. 2251041696 Κιν. 6944304116 Xατζησάββα Aλεξάνδρα

Kων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 42225, Κιν. 6972225125

ΨYXOΛOΓOI Βερβέρη Μαρία

Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

Α Λ Λ Α Ζητιανέλλη Μαρίνα

Αλκαίου 1 (πρώην Μεγ.Βρετάνια) Tηλ. Ιατ. 22510 45150 Κιν. 6974020648 Κιστάνη Σοφία

Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. Ιατ. 22510 41923 Κιν. 6937540523 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, 6970095950 (24 ώρες/24ωρο)

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη Tηλ. 22510 41868 Κιν. 6938802270 Χατζηδημητρίου Αντώνης

Σμύρνης 7 (Υπεραστικά ΚΤΕΛ) Τηλ 2251037633 Κιν. 6945792823 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης

Καβέτσου 13 Tηλ. 22510 29802, Κιν. 6932420297

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSC Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 BODY SPA

Eλευθ. Bενιζέλου 31 Tηλ.: 22510 29393 Διαιτολόγοι: Kαραφασούλη Δήμητρα Κουνιαρέλλη Η. Ευστρατία

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Κουντουριώτη 17 & Αλκαίου 1 (πρώην Μεγάλη Βρετανία) Τηλ. 22510 28512 κιν. 6936447893 Κουτρολού Κ. Χαρά

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη Tηλ/Fax. 22510 21374 Κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη

Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη Tηλ./Fax. 22510 42011 Κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να

Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 Σταμάτη Κωνσταντίνα

Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα Tηλ. 22510 22696

ΓYMNAΣTHPIA BODY SPA

Ελευθερίου Βενιζέλου 85 Τηλ. 22510 23473

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Αλεξανδρή Μαρία

Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, Τηλ. 22510 47714 Ορθοπεδική Λέσβου

Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45542

OΠTIKA Οπτικά Κάσδαγλη

Ερμού 7 Τηλ. 22510 24400 Oπτικά Γιαλούρη

Πλατεία Yπεραστικών KTEΛ, Τηλ. 22510 25985 Πουλέλλης Vision Αντωνίου Μαρία Γαβριέλα EYE COM

Αερ. Γιανναρέλλη 11-13 Τηλ. 22510 44886 ΠΟΥΛΕΛΛΗΣ VISION Οπτικά Πουλέλλη

Ερμού 50 Τηλ. 22510 28893

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΘΗΝΑ Kόρακας Γεώργιος*

Συρακουσών 52, Λαμπρινή Τηλ. 210 2920064 Τηλ/Fax. 210 2133951 Kιν. 6932538488 Aναλαμβάνουμε τη μεταφορά προς την ιδιαίτερη πατρίδα * Καταγόμενος από τα Κεραμειά Λέσβου

MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική

Αγ. Συμεών 4 Τηλ. 22510 42687 - 29504 Κιν. 6932486155 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: 22510 82808

O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΛΗΜΝΟΥ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ ART COIFFURE Μύρινα, Τηλ. 22540 25990

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΣΑ GYM Μύρινα, 22540 25938

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΥIOI ΝIK. ΦΥΛΛΑΔΙΤΗ Γενικές Μεταφορές Ι.Μ.Ε Ε.Π.Ε Αποθήκη Λήμνου: Τηλ. 22540 23087, 25039 Αποθήκη Αθηνών: Τηλ. 210 3420506, 3420585, 3416595

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ PETRIDES Travel Tourism & Car Rental Tηλ. 22540 22039, 22998 Φαξ 22540 22129 Κιν. 6947601516 e-mail: petrides@otenet.gr

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ CRYSTAL CLEAN Eθνικής Αντιστάσεως Σούμπρα Μύρινας Τηλ./Φαξ 22540 25830, 29576 Κιν. 6979357201

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ FLOWER STUDIO Μαρουλάς 37 Μύρινα Τηλ. 22540 26141

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

CENTRO Ψησταριά Άγ. Δημήτριος Τηλ. 22540 61993 Με κρέατα παραγωγής τους και διανομή κατ’ οίκον

ΓΛΑΡΟΣ Ψαροταβέρνα Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 22220

ΛΙΜΑΝΙ Ψητοπωλείο ...σημαίνει courier Μύρινα Λήμνου Τηλ. 22540 23429, 25140

ΦΑΓΗΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ Εστιατόριο, Snack Bar ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254300948

Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 23809

ΜΑΣΤΕΡ Εστιατόριο - Πιτσαρία Μύρινα τηλ. 22540 22828 ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Εστιατόριο - Πιτσαρία Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ 22540 22540 Διανομή κατ’ οίκον

ΖΕΦΥΡΟΣ Εστιατόριο - Catering

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ

Πλατύ, Τηλ 22540 22540

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Café–Club Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ. 22540 24055

ΚΑΒΕΙΡΟΙ Tαβέρνα - Oυζερί Κοντοπούλι, Τηλ. 22540 41755

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ MΠΟΥΛΟΥΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ Τηλ. 22540 23536, 23113

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε. Άγιος Δημήτριος Λήμνου Τηλ. 22540 92655, 22540 51656

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΤΖΑΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 25690, 25936 Fax: 2254025691

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ Ενοικιαζόμενα Δωμάτια ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254093329


27

ΠEMΠTH 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Γράμματα Αναγνωστών

Για τις μετεγγραφές ε αφορμή σχετικό μας ρεπορτάζ, πήραμε την παρακάτω επιστολή από την παιδίατρο κ. Ευστρατία Ψυρούκη.

Μ

Προς την ΜΠΡΟΣ»

εφημερίδα

«Ε-

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, είμαι μία εκ των δύο γονέων που προσέφυγε στον εισαγγελέα για τη μετεγγραφή του παιδιού της από το 5ο στο 3ο Λύκειο. Υπέβαλα αίτηση μετεγγραφής την 1η Σεπτεμβρίου, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά και επικαλούμενη επιπλέον κοινωνικούς λόγους, οι οποίοι ενίσχυαν την αίτησή μου. Προηγουμένως, ως όφειλα, ρώτησα το παιδί μου για την

προτίμησή του, γιατί ήταν το πέμπτο κατά σειρά σχολείο που θα άλλαζε. Η αίτηση έγινε αποδεκτή από το διευθυντή του 3ου Λυκείου. Συνάντησα το διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δις και το διευθυντή του 5ου Λυκείου, εξηγώντας το πρόβλημα εν συνόλω, αποσπώντας ταυτόχρονα τη συμπαράσταση όσο και την κατανόησή τους, όχι όμως την υπόσχεση τακτοποίησης του θέματος. Τελικά οι αιτήσεις αξιολογήθηκαν αρνητικά από το διευθυντή του 5ου Λυκείου, για λόγους που δε γνωρίζω, και όταν η υπόθεση έφτασε στο διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η «σολομώντεια λύση» που δόθηκε ήταν να μετεγγραφούν και τα τέσσερα

παιδιά ως υπεράριθμα προς το 4ο ή το 2ο Λύκειο, που δεν αφορούσε επιλογή τους, επειδή στο 3ο θα προέκυπτε υπεραριθμία δύο μαθητών, πρόβλημα που πάλι θα μπορούσε ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να επιλύσει ίδιος. Η ομηρία του παιδιού μου επί ένα μήνα σε αυτή την κατάσταση του δημιούργησε αρνητισμό προς οποιοδήποτε σχολείο, με όλα τα ψυχολογικά επακόλουθα, τα οποία ομοίως πιστοποιώ και ομοίως δέχομαι την απόρριψή τους. Μη βρίσκοντας λύση στην ιεραρχία της εκπαίδευσης, η μόνη λύση ήταν η προσφυγή στη δικαιοσύνη, επειδή: - Αρνούμαι να μην κρίνονται τα παιδιά ως ανθρώπινα όντα,

αλλά ως λαχνός σε κληρωτίδα. - Αρνούμαι ως παιδίατρος, οι παιδαγωγοί στους οποίους απευθυνόμαστε να μη σέβονται την ψυχολογία τους, ιδιαίτερα σε αυτήν την ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας. Ας μην αντιμετωπίζουμε ευτράπελα το γεγονός ότι για να ενταχθεί ένα παιδί στο σχολείο θέλει την «παρέα του». ΝΑΙ, θέλει την παρέα του γιατί ως έφηβος έχει την απόλυτη ανάγκη να ενταχθεί σε ένα σύνολο οικείο. - Αρνούμαι το προσωπικό μου πρόβλημα να αντιμετωπίζεται ως ένα φύλλο χαρτί που άγεται και φέρεται από γραφείο σε γραφείο. - Αρνούμαι να δεχτώ ότι οι όποιες διασχολικές αντιπαλότητες θα λυθούν στην πλάτη κάποιων παιδιών. Δεν είναι τα

παιδιά εμπόρευμα που μετακινείται στο «αλισβερίσι» μεταξύ των σχολείων. - Αρνούμαι να δεχτώ ότι ένας διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν έχει τη δύναμη να λυτρώσει τέσσερεις οικογένειες που ταλαιπωρούνται ένα μήνα τώρα. Αρνούμαι, τέλος, να αφήσω στο παιδί μου την εντύπωση ότι η χώρα στην οποία εγώ και το σχολείο του το προετοιμάζουμε να ενταχθεί, λειτουργεί με αυτόν τον παραλογισμό. Και όλα αυτά, όταν το αίτημα που υποβάλλουμε είναι και νόμιμο και νομότυπο. Μυτιλήνη, 6/10/10 Μετά τιμής Ευστρατία Ψυρούκη Παιδίατρος

Η Ευρώπη των… 42 Γεωπάρκων συνέχεια από ΣEΛ. 5

πρωτοβουλία του κ. Ζούρου, αλλά και του κ. Γκάι Μαρτίνι, να ιδρύσουν το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, τόνισε πως αυτή «έθεσε τα θεμέλια μιας νέας μορφής θεματικού τουρισμού με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, το γεωτουρισμό». Κλείνοντας και αναφερόμενος στη λειτουργία του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι, ο αναπληρωτής υπουργός είπε: «Βίωσα τα τελευταία 30 σχεδόν χρόνια την προσπάθεια δημιουργίας αυτού του Μουσείου και νιώθω ότι δημιουργήσαμε ένα από τα σημαντικότερα έργα στον τόπο αυτό.» Ο ίδιος απένειμε, στην ειδική επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τα 10 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, ειδικά διπλώματα στα 42 μέλη του.

Εντάχθηκαν 11 νέα μέλη Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου, την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου με συμμετοχή και του κ. Ζούρου, μια «μαραθώνια», κατά τους διοργανωτές, συνεδρίαση του 11μελούς Γραφείου Γεωπάρκων της UNESCO, που για πρώτη φορά συνεδρίασε στη Λέσβο. Σε αυτήν έγινε η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων για την ένταξη νέων μελών στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, ενώ συζητήθηκαν και οι κατευθύνσεις για τη λειτουργία και το συντονισμό του Δικτύ-

ου τα επόμενα δύο χρόνια. Τα 10 από τα 11 νέα μέλη, των οποίων η ένταξη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων τελικά ανακοινώθηκε και στις αντιπροσωπείες των οποίων δόθηκε το ειδικό δίπλωμα ένταξης από την κ. Πάτζακ και τον κ. Ζούρο, είναι τα γεωπάρκα: Basque Coast (Ισπανία), Paco Nazionale del Cilento e Vallo di Diano (Ιταλία), Rokua (Φινλανδία), Tuscan Mining Park (Ιταλία), Stonwhammer (Καναδάς), Leye Fengshan (Κίνα), Nindge (Κίνα), San’ in Kaigan (Ιαπωνία), Jeju island (Κορέα) και Dong Van Karst Plateau (Βιετνάμ). Το 11ο γεωπάρκο που εντάχθηκε, είναι αυτό της περιοχής Βίκου Αώου, εντός του Εθνικού Δρυμού, που, εκτός από τη μοναδική πανίδα, περιλαμβάνει και ένα σπάνιο σύνολο γλυπτικών συνόλων, διαμορφωμένων στο ασβεστολιθικό υπόβαθρο της ιόνιας γεωτεκτονικής ενότητας. «Η περιοχή του Βίκου Αώου, ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, αξιολογήθηκε από δύο αξιολογητές, έναν από την Ιρλανδία και έναν από την Ισπανία, τον περασμένο Ιούλιο και η έκθεση συζητήθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου», εξήγησε στο «Ε» ο κ. Ζούρος. «Οι λόγοι που οδήγησαν στην ένταξη ήταν αφενός η φυσική ομορφιά και αφετέρου η ύπαρξη δραστηριοτήτων που ουσιαστικά ανήκουν στην ήπια τουριστική ανάπτυξη. Και φυσικά, ο συνδυασμός της προστασίας του φυσικού με το δομημένο περιβάλλον

της περιοχής, κάτι που οδηγεί στο χαρακτηρισμό ενός τόπου ως “γεωπάρκου”. Η ένταξη αυτή έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, αφού, διαθέτοντας πλέον τέσσερα γεωπάρκα, θα έχει και “καλύτερη φωνή” σε διεθνή θέματα.»

Ξεναγήσεις σε όλο το νησί Πέρα από τις καθαυτές εργασίες του Συνεδρίου, οι 350 επιστήμονες ακολούθησαν ένα ευρύ πρόγραμμα ξεναγήσεων σε όλη τη Λέσβο. Σε αυτό περιλαμβάνονταν, εκτός άλλων, προορισμοί όπως ο αρχαιολογικός χώρος των Μέσσων, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή, η εκκλησία του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο, ο ηφαιστειακός δόμος και το Κάστρο του Μολύβου, ο ηφαιστειακός λαιμός και η εκκλησία της Παναγίας στην Πέτρα, τα βυζαντινά μοναστήρια της Λέσβου. Όπως είναι φυσικό, οι σύνεδροι επισκέφθηκαν το απολιθωμένο δάσος Λέσβου και τις γεωλογικές δομές του νησιού, όπως τα ηφαίστεια του Λεπετύμνου και της Βατούσας και τα ηφαιστειακά κέντρα Ορδύμνου, Ερεσού και Μεσοτόπου. Βρέθηκαν, επιπλέον, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας όπου, αφού τους υποδέχτηκε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σιγρίου, Απόστολος Αθανασιάδης, ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν πάνω στις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην έρευνα και συντήρηση των απολιθωμάτων, για τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και

την προβολή των μνημείων της φύσης, αλλά και σχετικά με τις υπηρεσίες που ο φορέας παρέχει στους επισκέπτες του. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, μετά από την επίσκεψη αυτή, που τους βοήθησε να διαπιστώσουν τη συμβολή του γεωτουρισμού στην ανάπτυξη της περιοχής, οι ξένοι ειδικοί δήλωσαν ότι ο τρόπος ανάδειξης του απολιθωμένου δάσους προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες για την ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού στη Λέσβο, ενώ χαρακτήρισαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ως «πρότυπο», εξαίροντας παράλληλα τις υφιστάμενες υποδομές του ίδιου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την «υψηλού επιπέδου» διοργάνωση συνεδρίων. Όπως σημειώνουν, μάλιστα, χαρακτηριστικά οι διοργανωτές, όλοι οι σύ-

νεδροι δήλωσαν πως θα προβάλουν το απολιθωμένο δάσος και τη Λέσβο στις χώρες τους και θα ενημερώσουν την ακαδημαϊκή κοινότητα των χωρών τους για τις δυνατότητες επίσκεψης. Μιλώντας στο «Ε», ο αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του Μουσείου, Νίκος Ζούρος, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι επισκέπτες έμειναν κατενθουσιασμένοι, αφενός από την ποιότητα των υποδομών, κυρίως όμως από τον τρόπο λειτουργίας των υποδομών αυτών και από τον τρόπο που το σύνολο των επιστημόνων που δουλεύουν στο Μουσείο προσπαθεί να προβάλει τη φυσική κληρονομιά στο σύνολο του νησιού, έχοντας δεθεί οι προορισμοί και τα σημεία ενδιαφέροντος που προβάλλουν τη Λέσβο ως προορισμό ιδιαίτερης σημασίας.»

∆HMOΣIEYΣEIΣ- ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ- ∆HMOΣIEYΣEIΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Ν. ΛΕΣΒΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Δ/νση Δασών Ν. Λέσβου ανακοινώνει ότι: Με την αρ. 36027/4391/06-102010 Πράξη Χαρακτηρισμού του Δ/ντή Δασών Ν. Λέσβου, που στάλθηκε για να αναρτηθεί στο δημοτικό κατάστημα Πέτρας, χαρακτηρίσθηκε, μετά από αίτηση των Αποστόλου Γεωργέλλη και Ελένης Μακρή, έκταση εμβαδού 2.001,77 τ.μ. στη θέση «ΒΟΡΙΑΣ» περιοχής της αγροτικής περιφέρειας του δ.δ. Πέτρας του Δήμου Πέτρας, ως μη δασική (παρ. 6α του άρθρου 3 του Ν. 998/79 «Περί προστασίας των δασών κ.λπ.»). Κατά της πράξης αυτής και εντός δύο μηνών από την τελευταία

δημοσίευση μπορούν να εκφέρουν αντιρρήσεις ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Β.Α. καθώς και κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον, ενώπιον της Α΄/θμιας Ε.Ε.Δ.Α. Ν Λέσβου. Μυτιλήνη 06-10-2010 Ο Δ/ντής Δασών Ν. Λέσβου Φώτιος Κράλης Δασολόγος, MSc

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΣΒΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΔΕ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Μυτιλήνη 29-09-2010 Αρ. Πρωτ.: 2632

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Σας γνωρίζουμε ότι εκδόθηκε η

αριθ. πρ.24689/1986/ΑΦ 6.1.5.3γ/Φ.553 ΜΠΕ/01-09-2010 Απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Δ/ΝΣΗ ΠΕ.ΧΩ., που αφορά στην Ανανέωση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της δραστηριότητας: «Κεραμοποιείο ιδιοκτησίας Κατή Χαράλαμπου, στη θέση “Λιβάδι” στο Δ.Δ. Κοντιά του Δήμου Μύρινας της νήσου Λήμνου του Ν. Λέσβου». Φορέας εκτέλεσης έργου: Κατή Χαράλαμπου Πληροφορίες για το περιεχόμενο της απόφασης, μπορείτε να ζητάτε από την Νομ/κή Επιτροπή της Νομ/κής Αυτ/σης Λέσβου Κουντουριώτη 1 Μυτιλήνη. Η απόφαση έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Νομ/κής Αυτ/σης Λέσβου (www.lesvos.gr). Η ανακοίνωση δημοσιεύεται στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ». Η δαπάνη θα πληρωθεί από τον Κατή Χαράλαμπου.. Ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ


28

XPONOΓPAΦHMA

ΠEMΠTH 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

µέρα νύχτα w Πολλά πάρτυ πρωτοετών οργανώνουν αυτή την εβδομάδα τα στέκια της προκυμαίας, για υποδεχθούν… διασκεδάζοντας, τους freshmen του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

w Χθες Τετάρτη, το «De Facto» οργάνωσε το…. «De Facto Pie», με χορευτική μουσική μέχρι αργά. Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»

w Το «Marush» οργανώνει σήμερα Πέμπτη το «Get the party started», φοιτητικό πάρτυ για να υποδεχθεί τη… νέα γενιά των φοιτητών.

w Ενώ, σήμερα επίσης, το «Monkey» οργανώνει το «Welcome students of 2010 Party».

w Τα πάρτυ θα κορυφωθούν το Σάββατο το βράδυ με το μεγάλο event που οργανώνουν η εφημερίδα «Aegean University Press» και τα foititelia.gr στο Λόφο του «Ξενία».

w Το «Πάρκο», στην καρδιά του καταπράσινου πάρκου Αγίας Ειρήνης, είναι πάντα μια όμορφη πρόταση για καφέ, το πρωί ή το απόγευμα. Αν σας ανοίξει η όρεξη, μπορείτε να συνοδεύσετε τον καφέ σας με σπιτική σπανακόπιτα ή τυρόπιτα.

Οι καταραμένοι ε γνωρίζω, ομολογώ, αν ο εμίρης του Κατάρ εκδήλωσε επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα πριν ή αφού πληροφορήθηκε τον εργασιακό μεσαίωνα που βασιλεύει στη χώρα μας. Τραγική ειρωνεία: προσέξτε πόσες άσχετες με τη Δημοκρατία λέξεις στοιβάχτηκαν στην πρώτη κιόλας φράση αυτού του κειμένου! Σχεδόν ένα χρόνο τώρα βιώνω μια απίστευτη απόρριψη: περιμένω μάταια πίσω από το παράθυρό μου τον κύριο Θόδωρο να έρθει να «τα φάμε μαζί», κι αυτός δεν έρχεται… Και για να χρησιμοποιεί ο ρήτορας α΄ πρόσωπο, σημαίνει πως παραδέχεται τη δική του συμμετοχή στο φαγοπότι. Εγώ πάλι, κύριε Πάγκαλέ μου, δεν έχω φάει. Αν μου προσφέρετε, θα σας πω διακριτικά ότι μου έχει κοπεί η όρεξη. Με πείραξε, ξέρετε, που κατηγορήσατε ως άχρηστο τον ένα στους δύο δημοσίους υπαλλήλους: όχι για το προφανές, δεν υπερασπίζομαι προσωπικά κανέναν, αλλά γιατί, αν κατάλαβα καλά, προτείνετε να τους ξεφορτωνόμαστε τους ανάξιους: με το θάρρος της επί δεκαοχτώ ετών ψήφου μου προς το κόμμα σας, σας ερωτώ: «Αισθάνεστε επιτυχημένος ως υπουργός;» Γιατί όσο ζω θα θυμάμαι

Δ

εκείνη την τραγική σκηνή ενός μαυροφορεμένου Οτσαλάν να οδηγείται με καλυμμένα τα μάτια στον παράδεισο των τουρκικών φυλακών. Για τους Τούρκους αυτό στάθηκε μια τεράστια επιτυχία. Για σας; Όσο αμφιλεγόμενο πρόσωπο κι αν υπήρξε πολιτικά ο Οτσαλάν, θεωρείτε ότι δικαιούστε να βρίσκεστε στην πολιτική σκηνή περισσότερο από έναν ανόητο, τεμπέλη δημόσιο υπάλληλο, που περνά την ώρα του παίζοντας πασιέντζες στον υπολογιστή ενός υπουργείου; Δεν έχω απάντηση: η αυτογνωσία είναι αέρας, χάνεται, την κυνηγούμε μια ζωή, αλλά εν προκειμένω πόσο να τρέξεις; Θα ‘ρθει, λοιπόν, ο εμίρης με τις πολλές γυναίκες του, οι Κινέζοι ήδη αλωνίζουν στο λιμάνι του Πειραιά, το ΠΑΣΟΚ τού σήμερα κατηγορεί το Σημίτη, ο Σημίτης αφήνει

Η γυναίκα σαν... (1) γυναίκα σκληρός δίσκος: ΗΘυμάται τα πάντα, ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. Η γυναίκα RAM: Σας ξεχνάει εντελώς μόλις δεν ασχολείστε μαζί της. Η γυναίκα Windows: Όλος ο κόσμος ξέρει πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα σωστά, μα κανένας δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτήν. Η γυναίκα Excel: Λένε πως μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, αλλά εσείς τη χρησιμοποιείτε μόνο για τα βασικά. Η γυναίκα Screen Saver: Δε χρησιμεύει σε τίποτα, αλλά τουλάχιστον σας κάνει να γελάτε.

J

μπηχτές για τον Ανδρέα κι η Ντόρα, με σπασμένα τα φτερά, αγωνίζεται να τηρήσει την οικογενειακή παράδοση, επιστρέφοντας στο νυν διάδοχο κόμμα εκείνης της Ένωσης Κέντρου, με στόχο (γιατί όχι;) να διαγκωνίσει το συνονόματο εγγονό του Γέρου. Γιατί, όπως είπε κι ο μπαμπάς της, η Ντόρα είναι γεννημένη για να γίνει Πρόεδρος. Το πού είναι λεπτομέρεια. Τώρα που η Έλενα Ακρίτα θα αποσυρθεί από τα σενάρια, τη θέση της αναλαμβάνει η Ιστορία! Διαμαρτύρεστε ότι δε γράφω τίποτα για το Σαμαρά, μόνο στο Γιώργο φωνάζω. Είδατε εσείς τον Αντώνη να κάνει τίποτα; Εγώ δεν τον είδα. Αρχή μου ήταν ανέκαθεν άνθρωπο πεσμένο να μην τον χτυπώ. Αντιθέτως, του εύχομαι καλή δύναμη στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, την οποία και θα χρειαστεί, διότι, όπως πληροφορούμαι, ο γιος του δεν κατάφερε να εκλεγεί στο 15μελές του Κολλεγίου Αθηνών. Αν δηλαδή δεν έχει πέραση στα τζάκια, φαντάσου την τύχη των λοιπών υποψηφίων ανά την Ψωροκώσταινα. Εδώ ο Γιώργος και κάνει … Είναι να μην είμαστε καταραμένοι; Καλυψώ Λάζου kalypsodj@yahoo.gr

22510 44242 w Το «Tasteful», στην Καβέτσου, φέρνει στο σπίτι ή το γραφείο σας λαχταριστά σάντουιτς, σφολιάτες, κρέπες, καθώς και άλλες πολλές νοστιμιές.

Εμπρός 3174  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Advertisement