Page 1

Κ. κατάστημα Μυτιλήνης

Απεργούν σήμερα Γιατροί κι Εργαζόμενοι, ενάντια στην υποχρηματοδότηση της Υγείας

Πανελλήνια ημέρα κινητοποίησης ΣEΛ. 8

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY

5

www.emprosnet.gr

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3828 TIMH €1,00

ΣΕΛΙΔΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & OΔHΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-12, 17

Ένωση Λιμενικών κατά Σπιλάνη για την παραχώρηση μικρού λεωφορείου στην Αστυνομία, κι όχι στο Λιμενικό

Η φτώχεια φέρνει γκρίνια «Σημείο των καιρών» αποτελεί η αντίδραση της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Νομού Λέσβου στην απόφαση του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής να παραχωρήσει ένα 12θέσιο λεωφορείο στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου. Οι συνδικαλιστές λιμενικοί, επικαλούμενοι τις σοβαρότατες ανάγκες σε μέσα μεταφοράς προσφύγων, μιλάνε για «άδειασμα» απ' το Γιάννη Σπιλάνη, μιας υπηρεσίας του ίδιου Υπουργείου, του Ναυτιλίας και Αιγαίου. Απ' την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας υπογραμμίζει ότι ουδέποτε έγινε αποδέκτης σχετικού αιτήματος απ' το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, όπως είχε γίνει εδώ και έξι μήνες απ' την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου για το συγκεκριμένο λεωφορείο. Σε κάθε περίπτωση, η αδυναμία του κράτους να εξασφαλίσει τον αναγκαίο εξοπλισμό για τις αυξημένες αρμοδιότητες που δημιουργεί η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων στην παραμεθόριο, είναι η βασική αιτία που οι άντρες του Λιμενικού γκρινιάζουν.

Μόνο μία κάλπη την Κυριακή, αλλά και 12 υποψήφιοι για την εννεαμελή Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου

Δύσκολοι καιροί στο ΠΑΣΟΚ Περιορισμένο ενδιαφέρον, σημάδι της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στο κόμμα, εκδηλώθηκε για τη στελέχωση της νέας Νομαρχιακής, αφού για τις εννέα θέσεις των μελών της, κατατέθηκαν μόλις 12 υποψηφιότητες. Δείγμα της ίδιας κρίσης αποτελεί και το γεγονός ότι απ’ τις έξι κάλπες της προηγούμενης διαδικασίας ή τις 13 παλαιότερων εποχών, την Κυριακή θα υπάρχει σ’ όλη τη Λέσβο μόλις μία, στη Μυτιλήνη.

ΣEΛ. 4 - 5

Ανατρεπτικό το αποτέλεσμα των εκλογών των Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Λέσβου

«Πρωτιά» τού ΠΑΜΕ

ΣEΛ. 6

Στη Δικαιοσύνη για παράβαση καθήκοντος, τρία χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή του απ' τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Ανεπαρκές χαρακτήρισε το εξ Αθηνών κλιμάκιο το κτήριο όπου στεγάζεται το ΕΚΑΒ Μυτιλήνης

Αθώος ο Θανάσης Φραγκόπουλος ΣEΛ. 8

Τα μεγάλα προβλήματα δεν έχουν ξεπεραστεί

Μείωση ζημιών για τη ΝΕΛ ΣEΛ. 13

«Δε φεύγουμε αν δε βρούμε κτήριο για μεταστέγαση» ΣEΛ. 8

ΣEΛ. 7


2 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Νέα αναβολή Από αναβολή σε αναβολή πάει η επιβολή φόρου στα αγροκτήματα. Προφανώς όλοι οι κυβερνητικοί βουλευτές της επαρχίας σκέφτονται ότι θα περάσουν δύσκολο καλοκαίρι αν ψηφίσουν αυτό το μέτρο. Επιπλέον κατανοούν ότι η συνεχής πτώση του αγροτικού εισοδήματος δεν επιτρέπει την επιβολή ενός τέτοιου χαρατσιού. Ν.Μ.

Και οι νέοι… Εν όψει του Συνεδρίου τής Ν.Δ., θα πραγματοποιηθεί και θα προηγηθεί το 9ο Τακτικό Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ που θα γίνει την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Ιουνίου σε κλειστό γυμναστήριο στην Αττική, στο Δήμο Δάφνης - Υμηττού. Με απόφαση μάλιστα του προέδρου τής ΟΝΝΕΔ, Σάκη Ιωαννίδη, το Συνέδριο θα μετατραπεί σε αρχών και θέσεων και στο τέλος των εργασιών του θα δημοσιευθεί πολιτική διακήρυξη. Για να αναδειχθούν οι εκπρόσωποι και της Λέσβου, θα διενεργηθούν εσωκομματικές εκλογές, ενώ λεπτομέρειες για τις διαδικασίες θα αναρτηθούν στον ιστότοπο του Συνεδρίου, παρέχοντας στους ενδιαφερομένους τις απαιτούμενες πληροφορίες, αλλά και τη δυνατότητα εγγραφής στον κατάλογο των ομιλητών, όπως και δήλωση συμμετοχής για τους ex officio συνέδρους. ΜΑΡ.ΠΛ. Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Απόσπασμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», της Πέμπτης 7 Ιουνίου 1945. Οι τελευταίες ειδήσεις από τα μέτωπα του πολέμου.

Tα ∆ηκτικά HMEPOλόγιο

Κατατέθηκε Αργά χθες το απόγευμα κατατέθηκε στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Ελπίζουμε να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα γραφειοκρατικά μονοπάτια και να δίνει μια οριστική λύση. Την έχουν ανάγκη οι κτηνοτρόφοι και όλος ο πρωτογενής τομέας. Ν.Μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΕΛ. 29 ημ. Aνατ. 05.03 ∆ύσ. 19.46

7 Θεοδότου Αγκύρας, Ζηναΐδος μ., Παναγή Μπασιά

ΙΟΥΝΙΟΥ

Μπράβο! Ένα μεγάλο «μπράβο» αξίζει σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, δεν ξεχνούν ότι είναι άνθρωποι. Και δεν το ξεχνούν γιατί φροντίζουν να το δείχνουν σε κάθε ευκαιρία κι όταν ο διπλανός τους έχει ανάγκη, απλώνουν το χέρι για να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν. Δεν έχει σημασία τόσο το περιεχόμενο ή το είδος της προσφοράς, όσο η κίνηση αυτή καθαυτή. Ο καθένας δείχνει με τον τρόπο του ότι όταν χρειαστεί, θα είναι εκεί. Μπορεί οι εποχές που περνάμε να είναι δύσκολες και πολλοί να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ωστόσο το θετικό είναι ότι έχουν πολλαπλασιαστεί οι εκδηλώσεις βοήθειας προς όσους έχουν ανάγκη. Βέβαια κάποιος μπορεί να πει: «Μακάρι οι άνθρωποι να μην είχαν προβλήματα και να μη χρειάζονταν τέτοιου είδους εκδηλώσεις» Στη ζωή όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, κι έτσι πρέπει να τ’ αντιμετωπίσουμε βοηθώντας τούς γύρω μας, αλλά και με αυτό τον τρόπο τον ίδιο μας τον εαυτό.

Μπράβο! (2) Ένα μεγάλο «μπράβο» αξίζει και σ’ όλη η κοινωνία της Γέρας που όπως γράφαμε χθες στέκεται δίπλα στο Μαγδαληνό Ζαργκλή, οργανώνοντας μουσική εκδήλωση τα έσοδα της οποίας θα δοθούν στους γονείς του 16χρονου που είχε τραυματιστεί πριν από καιρό και τώρα βρίσκεται σε κέντρο αποθεραπείας στη Λάρισα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κοινωνία της Γέρας δείχνει με αυτό τον τρόπο την ευαισθησία της, και στο παρελθόν έχουν γίνει ανάλογες εκδηλώσεις. Α.Κου

Τεκμηριωμένη θέση Με αφορμή τη χθεσινή παρέμβαση του Μανώλη Κωνσταντιδέλλη προς τη ΝΟΔΕ για ανάληψη πρωτοβουλίας, ο πρώην δήμαρχος Ευεργέτουλα Μιχάλης Πολυπαθέλλης σχολίαζε ότι η επικείμενη επίσκεψη του Ευριπίδη Στυλιανίδη αποτελεί την καταλληλότερη ευκαιρία για να θέσει η Λέσβος μια τεκμηριωμένη θέση-πρόταση αλλαγής του «Καλλικράτη» σε ό,τι αφορά στον αριθμό των δήμων που πρέπει να γίνουν στο νησί. «Και για τη διατύπωση αυτής της θέσης, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, που θα προτείνει τον αριθμό των δήμων της Λέσβου», σημείωσε ο κ. Πολυπαθέλλης, ψέγοντας το γεγονός ότι έως τώρα, παρά τη διαρκή κριτική, το όργανο ουδέποτε ασχολήθηκε με τη διαμόρφωση αιτιολογημένης άποψης για το χωροταξικό της αυτοδιοίκησης. ΜΑΡ.ΠΛ.

Μίκρυνε… Έως και τις 2 χθες το μεσημέρι, το ΠΑΣΟΚ ήξερε πως θα ψηφίσει για 11μελή Νομαρχιακή Επιτροπή. Όταν όμως η απερχόμενη γραμματέας, Μαρία Ψήμμα, ζήτησε να επιβεβαιωθεί ο αριθμός του νέου οργάνου, τότε έμαθε απ’ τα κεντρικά πως «βάσει των συμμετοχών στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης των συνέδρων, η νέα Νομαρχιακή θα είναι εννεαμελής». Οπότε και γίνεται ελαφρώς πιο δύσκολη η μάχη της Κυριακής για όσους διεκδικούν πραγματικά την εκλογή τους και δεν έβαλαν, απλά για να βάλουν, υποψηφιότητα. ΜΑΡ.ΠΛ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ: Ποσειδώνος 8 - Λιμάνι, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ

ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΗΛΕΚ/ΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΑΡΙΑ ΣΕΛΑΧΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΓΡΙΒΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ - ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO: MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ ΣΤΕΛΛΑ ΗΛΙΑ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.


3

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Άρθρο Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΡΚΑΡΗΣ*

Λάθη και αλαζονεία ιάβασα χτες ένα άρθρο του αγαπητού μου φίλου Ηρακλή Μήλλα σχετικά με τα «λάθη» τού Ερντογάν (σημ: άρθρο που αναδημοσιεύτηκε και στο «Ε» στις 4/6/13). Καταρχήν συμφωνώ με τις επισημάνσεις και την ανάλυσή του, θεωρώ ωστόσο ότι αυτά τα «λάθη», σε συνδυασμό με την αλαζονεία του Τούρκου πρωθυπουργού, την οποία επίσης επισημαίνει ο Ηρακλής Μήλλας, έχουν μια μακρά ιστορία και λειτουργούν συσσωρευτικά σε μια μεγάλη μερίδα των πολιτών. Το βασικό λάθος τού Ερντογάν είναι η αντίληψή του για το δημοκρατικό πολίτευμα. Ο Ερντογάν βλέπει τη δημοκρατία ως μια διαδικασία, όπου οι πολίτες ρίχνουν την ψήφο τους κάθε τέσσερα χρόνια, από την οποία προκύπτει μια κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτή η κυβερνητική πλειοψηφία έχει, κατά τον Ερντογάν, τη θεσμική νομιμοποίηση να κυβερνήσει ως τις επόμενες εκλογές, χωρίς κανείς να έχει το δικαίωμα να φέρει αντίρρηση στις αποφάσεις της, από τη στιγμή που είναι νόμιμα εκλεγμένη. Με αυτή την αφετηρία σκέψης, ο Ερντογάν αδιαφορεί για τη γνώμη της μειοψηφίας, κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο σε μια χώρα με πολλές εθνότητες, και πολλές θρησκευτικές αιρέσεις, γιατί σπέρνει το σαράκι της καχυποψίας σε κάθε απόφαση της κυβέρνησης. Η αλαζονεία τού Ερντογάν πηγάζει από τις αναμφισβήτητες επιτυχίες της κυβέρνησής του, με κυριότερη την οικονομική ανάπτυξη, η οποία είναι δικό του έργο. Ζούμε, ωστόσο, σε έναν κόσμο στον οποίο όλοι περιορίζονται στο να χειροκροτούν την οικονομική επιτυχία και να εθελοτυφλούν μπροστά στις συνέπειες των πολιτικών αποφάσεων. Θα αναφέρω τρία παραδείγματα, για να γίνω κατανοητός. Το πρώτο είναι το όνομα της τρίτης γέφυρας του Βοσπόρου, το οποίο αναφέρει και ο Ηρακλής Μήλλας. Μόνο που στους Τούρκους κεμαλιστές και Αλεβίτες η πρόκληση δεν περιορίζεται στο όνομα του Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ, του σουλτάνου που πέρασε στην ιστορία ως σφαγέας των Αλεβιτών, αλλά συνδυάζεται και με την επιθετική πολιτική τού Ερντογάν απέναντι στον Άσαντ, ο οποίος είναι, επίσης, Αλεβίτης. Η καχυποψία ενισχύεται από το γεγονός ότι πολλοί δεν μπορούν να κατανοήσουν την εχθρότητα του Ερντογάν για το καθεστώς τού Άσαντ, με το οποίο η Τουρκία διατηρούσε τις τελευταίες δεκαετίες πολύ φιλικές σχέσεις. Καταλήγουν, συνεπώς, στο συμπέρασμα ότι ο Ερντογάν έχει μια «κρυφή ατζέντα» δημιουργίας ενός ισλαμικού, σουνίτικου, κράτους. Το δεύτερο παράδειγμα είναι η πρόσφατη απαγόρευση πώλησης οινοπνευματωδών μετά τις 10 το βράδυ. Και αυτή η απόφαση λειτουργεί συσσωρευτικά. Η πρώτη απόπειρα έγινε πριν από μερικά χρόνια με την επιβολή μιας υπερβολικής φορολογίας στα οινοπνευματώδη. Αυτό αμέσως ερμηνεύθηκε ως απόπειρα περιορισμού της κατανάλωσης ποτού από τους πολίτες. Ακολούθησε πριν δυο χρόνια μια δεύτερη απόπειρα. Το καλοκαίρι οι δρόμοι γύρω από το Πέρα είναι γεμάτοι τραπεζάκια με κόσμο που τρώει, πίνει και κουβεντιάζει. Ξαφνικά, πριν από δύο χρόνια, ο Δήμος της Κωνσταντινούπολης, που ανήκει στο κόμμα του Ερντογάν, απαγόρευσε να βγάζουν τα φαγάδικα τραπεζάκια στο δρόμο, με την αιτιολογία ότι εμποδίζουν την κυκλοφορία. Αυτό ερμηνεύτηκε αμέσως ως μια νέα απόπειρα να περιοριστεί η δημόσια κατανάλωση ποτού. Έρχεται τώρα ο νόμος για την απαγόρευση της πώλησης και το «κακό τριτώνει», που λέμε. Άντε τώρα να πείσεις τους καχύποπτους ότι αυτές οι αποφάσεις δεν έχουν ως κίνητρο την επιβολή τού Ισλάμ. Το τρίτο παράδειγμα είναι το Κουρδικό. Μπορεί όλοι εμείς να χειροκροτούμε, και δικαίως, την τόλμη τού Ερντογάν να το επιλύσει. Υπάρχει όμως μια μεγάλη μερίδα Τούρκων που αντιτίθεται στη νομιμοποίηση του Οτζαλάν και του PKK. Είναι εκείνοι που πλήρωσαν με το αίμα των παιδιών και των συγγενών τους τον πόλεμο. Έχουν σίγουρα άδικο, αλλά ο Ερντογάν δεν μπαίνει στον κόπο να τους εξηγήσει και να τους πείσει. Η λογική του είναι πως «αφού το αποφάσισα εγώ, άρα είναι σωστό». Πολλοί θα υποστηρίξουν ότι ο Ερντογάν προσέφερε πολλά στην Τουρκία. Θα συμφωνήσω ανεπιφύλακτα. Μόνο που η πιο επικίνδυνη συνέπεια της καχυποψίας είναι η λογική τού «όπερ έδει δείξαι». (Αναδημοσίευση από το Protagon.gr 5 Ιουνίου 2013.)

Δ

Χαράτσι 35 ευρώ επιβάλλει η ΕΑΣ Λέσβου σε κάθε παραγωγό της βόρειας Λέσβου που ενεργοποιεί τα δικαιώματα επιδότησής του. Στην απόδειξη που δημοσιεύουμε, η αιτιολογία είναι «συντήρηση αρχείου-φωτοτυπίες». Να σημειώσουμε πως η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων επιδότησης δίνεται από το 2006 μέχρι σήμερα με απευθείας ανάθεση στην ΠΑΣΕΓΕΣ και τις ενώσεις συνεταιρισμών της χώρας. Είναι το μόνο μονοπώλιο που δημιουργήθηκε την τελευταία δεκαετία και παραμένει ακλόνητο ως τις μέρες μας.

Θα φανεί…

Ξεσηκώνονται

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη απ’ το μηχανικό εταιρείας συμβούλων τού ΤΑΙΠΕΔ ο έλεγχος σε Νυφίδα - Βούβαρη, όπως και στο «φιλέτο» τού πάρκινγκ Μυτιλήνης, με αντικείμενο αν συμφέρει η μεταβίβαση των συγκεκριμένων ακινήτων του Δημοσίου στο Ταμείο προς… αξιοποίηση-πώληση. Απ’ τον έλεγχο φάνηκε ότι για τη μεν Νυφίδα έχουν αλλάξει τα δεδομένα και μετά από δικαστική απόφαση, μέρος της έκτασης που το Δημόσιο θεωρούσε δική του, έχει περιέλθει σε ιδιώτη. Για το Βούβαρη, υπάρχει ασάφεια σε σχέση με το τι ανήκει στο Δημόσιο και τι όχι. Οπότε το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην «καρδιά» της πόλης και στην έκταση όπου παρκάρει όχι μόνο η Μυτιλήνη, αλλά ολόκληρη η Λέσβος και οι επισκέπτες της.

Τεράστια αναστάτωση έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Βρίσας η είδηση ότι κατά πάσα πιθανότητα δε θα βρεθεί χρηματοδότηση για τα δίκτυα αποχέτευσης Βρίσας και Βατερών. Μάλιστα η πρώτη αντίδραση ήταν η διερεύνηση τρόπων προκειμένου να ασκηθεί πίεση έτσι ώστε αν το έργο δε χωράει ολόκληρο στο ΕΠΠΕΡΑΑ, να γίνει αυτό που πρότεινε ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης, να επιδιωχθεί ένταξη στο περιφερειακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Ως μέσο πίεσης θεωρήθηκε αρχικά η μη παραχώρηση της έκτασης που έχει χωροθετηθεί για τη Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων Πολιχνίτου, που βρίσκεται σε έδαφος Βρισαγωτών, περίπου 800 μέτρα απ’ τα Βατερά, αλλά στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι τα τρία κατάλληλα οικόπεδα έχουν ήδη πουληθεί στο Δήμο. Οπότε και αναζητείται νέος τρόπος διαμαρτυρίας για να βρει το αντικειμενικά μεγάλο δίκιο της η κατ’ εξοχήν τουριστική περιοχή, που όσο και αν δεν το καταλαβαίνουν ορισμένοι τεχνοκράτες της Αθήνας, πρέπει κατά προτεραιότητα να αποκτήσει σύνδεση στο βιολογικό. ΜΑΡ.ΠΛ.

… σύντομα Επαΐοντες μας έλεγαν χθες πως πολύ σύντομα, το πολύ σε ένα μήνα, θα φανεί αν το ΤΑΙΠΕΔ θα ασχοληθεί περαιτέρω με τη Λέσβο (έχει ήδη το νησάκι του Αγίου Γεωργίου στην Πέτρα στην κατοχή του) ή όχι. Αν ενδιαφέρεται για το πάρκινγκ, θα ακολουθήσει και η επίσκεψη νομικών που θα ελέγξουν τους τίτλους κι ό,τι άλλο αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής, κάτι που είναι αδύνατον να γίνει απ’ την Αθήνα. Σημείωναν, όμως, πως σε κάθε περίπτωση θα μετρήσει και το αν θα υπάρξουν αντιδράσεις απ’ την κοινή γνώμη, αφού και μόνο η προοπτική να αναλάβουν Κινέζοι ή Ρώσοι, ή όποιοι άλλοι επενδυτές τη χρήση του φιλέτου - άγνωστο με τι τρόπο τρομάζει. Αναμονή λοιπόν, έως ότου οριστικοποιηθεί η απόφαση για… ξεπούλημα ή οπισθοχώρηση του ΤΑΙΠΕΔ. ΜΑΡ.ΠΛ.

Πωλείται στην Καλλονή κερδοφόρα επιχείρηση ενοικίασης και πώλησης DVD και ειδών δώρου, λόγω αλλαγής επαγγελματικού αντικειμένου. Μοναδική στο είδος της στην περιοχή, σε κεντρικό σημείο και με έτοιμο πελατολόγιο. Πληρ. τηλ. 22530 24544, 6983-730486, 6983-295489.

Αφύλακτο! Με αφορμή την αντιπαράθεση για το λεωφορείο που παραχωρήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, προέκυψε ακόμη ένα ζήτημα μεταξύ Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, που δείχνει ότι αν μη τι άλλο οι σχέσεις τους, αν και παρακλάδια του ίδιου Υπουργείου στην ίδια πόλη, δε διάγουν και την καλύτερη περίοδο. Το τελευταίο τετράμηνο, λοιπόν, το κτήριο της Γραμματείας που παλαιότερα φυλασσόταν απ’ την Αστυνομία και τώρα απ’ το Λιμενικό, μένει δίχως φρουρά όλη τη μέρα, με αποτέλεσμα να φυλάσσεται μόνο τη νύχτα. Δεν ξέρουμε αν κάτι τέτοιο είναι απαραίτητα κακό, παρ’ ότι όπως διαπιστώσαμε το θέμα απασχόλησε και απασχολεί εντόνως το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, αλλά και το γενικό γραμματέα Γιάννη Σπιλάνη. ΜΑΡ.ΠΛ.

Ανθυγιεινά Πανυγειονομική απεργία πραγματοποιείται σήμερα, με τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας να αυξάνονται συνεχώς. Προσλήψεις δε γίνονται, μισθοί μειώνονται, κλινικές συγχωνεύονται, οι ανασφάλιστοι πολίτες πληθαίνουν, οι γιατροί διαμαρτύρονται για τους μισθούς τους, οι αγροτικοί γιατροί είναι άφαντοι. Τα προβλήματα δεν τελειώνουν, αφού η συμμετοχή κι οι τιμές στα φάρμακα αυξάνονται και οι πολίτες φοβούνται να αρρωστήσουν γιατί δεν ξέρουν πόσα θα τους κοστίσει η θεραπεία… Α.Κου

* Ο Πέτρος Μάρκαρης είναι συγγραφέας.

Επανιέλ Μπρετόν Κουτάβια καθαρόαιμα, από άριστους κυνηγετικά και μορφολογικά γονείς. Πληρ. τηλ. 6944-417550.


4

EI∆HΣEIΣ

Τρέχοντα & Επίκαιρα Η Τουρκία και το Success Story τού Ερντογάν ριν ένα χρόνο είχαμε τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη, φέτος την εξέγερση των λαών του ευρωπαϊκού Νότου, πριν λίγες ημέρες τα εξεγερμένα προάστια της Στοκχόλμης που χάλασαν τη εικόνα του σουηδικού παραδείσου και ξαφνικά, αναπάντεχα, η έκπληξη ήρθε από την Κωνσταντινούπολη. Αυτό που θεωρούσαμε δεδομένο όλοι στην Ελλάδα, ότι η Τουρκία είναι ακίνητη και δεν αλλάζει τίποτα, τελικά ήταν μια λανθασμένη ανάγνωση. Φυσικά δεν ήταν η προστασία ενός μικρού πράσινου χώρου με λιγοστά δέντρα στην Πλατεία Ταξίμ που κινητοποίησε τους Τούρκους πολίτες. Τι ήταν αυτό, λοιπόν, που έκανε τους Τούρκους να αφήσουν το δέντρο και να δουν το δάσος; Η Τουρκία των «ισλαμοδημοκρατών» που σπρώχνει τη χώρα προς Ανατολάς, παρ’ όλο που έγινε μια σημαντική περιφερειακή οικονομική δύναμη, παρ’ όλο που μπήκε στους G20, αποδείχθηκε ανίκανη να πείσει - εδώ είναι το παράλογο - τους δικούς της πολίτες για την πετυχημένη οικονομική της πορεία. Η κυρίαρχη ρητορική των ισχυρών του πλανήτη εμφάνιζε την Τουρκία ως παράδειγμα οικονομικού θαύματος, πρότυπο νεοφιλελεύθερης αποτελεσματικότητας, παραβλέποντας ότι η περιοχή στα δυτικά της (Ευρώπη) βυθίζεται στην οικονομική κρίση και η περιοχή στα ανατολικά της (Συρία) ζει την κόλαση του πολέμου. Και εδώ δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε τις ισλαμικές διαφορές. Στη Συρία κυβερνούν οι Αλεβίτες μουσουλμάνοι, που στην Τουρκία υπολογίζονται στα 15 - 20 εκατομμύρια και αντιδρούν υπέρ των ομόθρησκών τους της Συρίας. Ας λάβουμε υπ’ όψιν και το λάθος του Σουνίτη Ερντογάν να αναμοχλεύσει τις ιστορικές ισλαμικές διαφορές μέσα στη χώρα του με το να βαφτίσει την τρίτη μελλοντική γέφυρα του Βοσπόρου με το όνομα του σουλτάνου Σελίμ, που στην ιστορία τού Ισλάμ είναι ο πιο απεχθής εχθρός τόσο των Σιιτών όσο και των Αλεβιτών. Στο εσωτερικό της η μεσαία τάξη, αλλά κυρίως η νεολαία, έδειχνε ότι ασφυκτιά αναζητώντας Δημοκρατία, αξιοπρέπεια, αλλά κυρίως μια διαφορετική πολιτική εκπροσώπηση. Προς το παρόν δεν υπάρχει η πολιτική δύναμη, ένα κόμμα που να μπορεί να εκφράσει το αίτημα για δημοκρατία. Τα κεμαλικά κόμματα είναι τελειωμένα και δεν μπορούν να απαντήσουν σε τέτοιου είδους προκλήσεις. Τον κοσμικό εθνικισμό τους τον είχαμε γνωρίσει τις προηγούμενες δεκαετίες. Και είναι προφανές λάθος να απαντηθεί ο ισλαμικός εθνικισμός τού Ερντογάν με έναν αντίστοιχο κοσμικό εθνικισμό. Στις μεγάλες πόλεις (Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη), σε αντίθεση με την ύπαιθρό της, ζουν οι εξευρωπαϊσμένοι μορφωμένοι Τούρκοι, οι λεγόμενοι από πολλούς και «λευκοί Τούρκοι», που βλέπουν το μέλλον της χώρας τους μέσα στην Ευρώπη και αναζητούν έναν εκσυγχρονισμό που να μην έχει καμμία σχέση με Ανατολή και Ισλάμ. Πριν 10 χρόνια ο αυταρχικός Ερντογάν χρησιμοποίησε τον εκδημοκρατισμό ως εργαλείο προκειμένου να βγάλει το Στρατό από τη μέση. Άλλωστε, σε ένα μεγάλο βαθμό, αυτό ήταν και απαίτηση την τουρκικής κοινωνίας. Και κατάφερε να τον εξουδετερώσει με μια σημαντική διαφορά. Μετέτρεψε τον εαυτό του σε έναν πατερναλιστή δημοκράτη. Με δηλώσεις «όσο εγώ κυβερνώ, η δημοκρατία είναι δεδομένη», επιβεβαίωνε τη ναπολεόντειο άποψη ότι «Δημοκρατία είμαι εγώ». Προσπάθησε και σε ένα βαθμό πέρασε την αντίληψη ότι από την στιγμή που ο πολίτης ευημερεί, ζει και σε μια δημοκρατική χώρα. Έφτιαξε τον Τούρκο πολίτη με την οικονομική έννοια του όρου και όχι με την πολιτική, δηλαδή τον πολίτη ως υποκείμενο παρέμβασης στην ιστορία του τόπου του. Αυτό είναι το πολιτισμικό πρότυπο του Ερντογάν: ο οικονομικά δραστήριος πολίτης, που θα τον χαρακτηρίζει το ισλαμικό, συντηρητικό καθωσπρέπει ήθος. Το μοντέλο αυτό, όπως δείχνουν τα πράγματα στη σημερινή Τουρκία, αμφισβητείται και αν συνεχίσει να ισχύει, δε θα στεριώσει. Με άλλα λόγια, ο Ερντογάν δεν μπορεί να παίξει πλέον μόνος του το πολιτικό παιχνίδι. Η τουρκική κοινωνία αντέδρασε. Στην πράξη Success Story πουλούσε μέχρι τώρα, όπως κάνει και στη δική μας χώρα η τρικομματική κυβέρνηση (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) με την κοινωνία στριμωγμένη στη γωνία, γι’ αυτό και δεν του βγήκε. Ο Σταύρος Λυγερός και ο Κώστας Μελάς έγραψαν πρόσφατα ένα βιβλίο με τον τίτλο «Μετά τον Ερντογάν, τι;». Το έχω πάρει, αλλά δεν έχω προλάβει ακόμα να το διαβάσω. Προφήτες ήταν;

Π

ΥΓ. 1 Θ. Πάγκαλος: «Δηλαδή το γιαούρτι που πέταξαν σε μένα, ήταν προοδευτικό και οι μπουνιές του κ. Ηλιόπουλου ήταν φασιστικές;» - Προοδευτικό δεν το λες. Στραγγιστό, ναι. ΥΓ. 2 Άδωνις Γεωργιάδης (βουλευτής Ν.Δ.): «Η Ταϊβάν δεν έχει συνδικαλιστές της συμφοράς. Δεν κάνουν κάθε μέρα απεργία. Έφεραν τις καλές εταιρείες στη χώρα τους. Δεν είχαν ΣΥΡΙΖΑ. Έφτιαξαν κανονική χώρα. Τι να κάνουμε τώρα;» - Να μετακομίσετε στην Ταϊβάν. ΥΓ. 3 Γ. Προβόπουλος (διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος): «Από πέρυσι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος.» - Για τους τραπεζίτες προφανώς εννοείτε, κύριε. ΥΓ. 4 Οικονομικά από το Χάρβαρντ: «Ποιος είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός για τα παιδιά που δίνουν Πανελλήνιες;» - Στα 18 τους θα πρέπει να αποφασίσουν σε ποια χώρα θέλουν να γίνουν μετανάστες. Κεραμιδόγατος ο μαντουμανταδόρος (Β.Π.) e-mail: vaspik@gmail.com blog: www.vaspik.blogspot.com

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Ένωση Λιμενικών κατά Σπιλάνη για την παραχώρηση μικρού λεωφορείου στην Αστυνομία, κι όχι στο Λιμενικό

Η φτώχεια φέρνει γκρίνια

Η παραχώρηση της χρήσης στην Αστυνομία ενός 12θέσιου λεωφορείου για τις ανάγκες μεταφοράς παράνομων μεταναστών, «άναψε φωτιές»

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ημείο των καιρών» αποτελεί η αντίδραση της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Νομού Λέσβου στην απόφαση του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής να παραχωρήσει ένα 12θέσιο λεωφορείο στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου. Οι συνδικαλιστές λιμενικοί, επικαλούμενοι τις σοβαρότατες ανάγκες σε μέσα μεταφοράς προσφύγων, μιλάνε για «άδειασμα» απ’ το Γιάννη Σπιλάνη, μιας υπηρεσίας του ίδιου Υπουργείου, του Ναυτιλίας και Αιγαίου. Απ’ την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας υπογραμμίζει ότι ουδέποτε έγινε αποδέκτης

«Σ

σχετικού αιτήματος απ’ το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, όπως είχε γίνει εδώ και έξι μήνες απ’ την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου για το συγκεκριμένο λεωφορείο. Σε κάθε περίπτωση, η αδυναμία του κράτους να εξασφαλίσει τον αναγκαίο εξοπλισμό για τις αυξημένες αρμοδιότητες που δημιουργεί η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων στην παραμεθόριο, είναι η βασική αιτία που οι άντρες του Λιμενικού γκρινιάζουν. Όσο για την Αστυνομία, φαίνεται να είναι σε σαφώς πλεονεκτικότερη θέση απ’ το Λιμενικό, ενδεχομένως λόγω και της προνοητικότητας των στελεχών της να ζητούν εγκαίρως ό,τι θα μπορούσε να βελτιώσει τις υποδομές της. Είναι

δε πολύ πιθανόν το όχημα που διατέθηκε απ’ τη Γενική Γραμματεία, να μην καλύψει τη μετακίνηση προσφύγων, αφού υπάρχει υπερεπάρκεια σε μέσα μεταφοράς κρατουμένων.

«Όταν διψάει η αυλή σου…» Ξεχειλίζει από παράπονο η ανακοίνωση των συνδικαλιστών του Λιμενικού, που υπογράφουν ο πρόεδρος της Ένωσης, Φώτης Γαρουφαλιάς, και ο γραμματέας, Γιώργος Κουτρουμπίλας, δηλώνοντας ότι η είδηση της παραχώρησης του λεωφορείου προκάλεσε αντικρουόμενα συναισθήματα, αλλά κυρίως πίκρα γιατί «όταν διψάει η αυλή σου, δεν ποτίζεις τις διπλανές». συνέχεια στη ΣEΛ. 5

Συνελήφθησαν άλλοι 30 μετανάστες 30 παράνομοι μετανάστες και πρό- κολούθησε η περισυλλογή τους από τους Ά λλοι σφυγες εντοπίστηκαν προχθές, κατά την άνδρες του Λιμενικού, που τους μετέφεραν προσπάθειά τους να προσεγγίσουν με φουσκωτό ακτές της Λέσβου. Τα στελέχη του Λιμενικού, που περιπολούσαν με σκάφος, εντόπισαν στις 6 το πρωί της Τετάρτης, 2,5 ναυτικά μίλια από την ακτή στη θαλάσσια περιοχή των νησίδων Μερσίνια, το φουσκωτό στο οποίο επέβαιναν 30 άτομα, Σύριοι και Αφγανοί, μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες και τρία παιδιά. Όταν οι επιβαίνοντες αντιλήφθηκαν ότι τους πλησίαζαν τα σκάφη του Λιμενικού, έσκισαν τη βάρκα κι έπεσαν στη θάλασσα. Α-

στη συνέχεια στην πόλη της Μυτιλήνης. Μαζί τους, και δυο Αφγανοί που κατηγορούνται ως διακινητές. Χτες το μεσημέρι στον περίκλειστο χώρο του Λιμεναρχείου υπήρχαν 71 άτομα, ενώ επρόκειτο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπολιμενάρχη Νικόλαου Γρηγορέλλη, κάποια από αυτά να οδηγούνταν στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου. Σημειώνεται ότι αστυνομικοί πήραν από τον περίκλειστο χώρο άλλα 30 άτομα από εκείνα που είχαν συλληφθεί στις αρχές της εβδομάδας.


EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 συνέχεια από ΣEΛ. 4

Και «αυλή» για τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου είναι το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, ενώ διπλανή αυλή, η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου. Το σωματείο αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να μη γνωρίζει ο κ. Σπιλάνης τις τεράστιες ανάγκες που έχει το Λιμεναρχείο, που δε διαθέτει κατάλληλο μέσο μεταφοράς προσφύγων «ειδικά μετά την εντολή που λάβαμε να συλλαμβάνουμε ως Λιμενικό Σώμα όλους τους λαθρομετανάστες, όπου και αν βρίσκονται, ακόμα και απ’ τον… Όλυμπο». Θεωρούν δε αδικαιολόγητη την «προτίμηση» προς την Αστυνομία όταν η έδρα της Γραμματείας είναι στη Μυτιλήνη, και «με τόσα δημοσιεύματα, τόσες παρεμβάσεις για το πρόβλημα, κανείς εδώ δε δικαιούται να μην ξέρει τι συμβαίνει». Καταλήγοντας οι κ.κ. Γαρουφαλιάς και Κουτρουμπίλας, αναφέρονται στην «πληγή» που δημιουργούν τέτοιες ενέργειες-διακρίσεις μεταξύ των Σωμάτων Ασφαλείας στο ηθικό των λιμενικών και επισημαίνουν πως πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι «με περίσσευμα φιλότιμου, που και αυτό εξαντλείται, προσπαθούμε με αμέτρητες αντιξοότητες να αντιμετωπίσουμε όχι απλά ένα ελληνικό, αλλά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα».

«Δεν το ζήτησε το Λιμενικό…» Δηλώνοντας πως έπεσε απ’ τα σύννεφα, ο κ. Σπιλάνης ανέφερε πως δεν υποβλήθηκε απολύτως κανένα ανάλογο αίτημα απ’ το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, ούτε προφορικά, ούτε γραπτά, ούτε άτυπα, ενώ αντιθέτως απ’ την αρχή του χρόνου ζητήθηκε εγγράφως απ’ την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου. «Πάντα, μόλις υπάρξει κάποιο αίτημα, επιδιώκουμε να το αντιμετωπίσουμε και ειδικά αν αφορά σε εξοπλισμό, γιατί δε θέλω να παραμένει στην αυλή της Γραμματείας, αλλά να διατίθεται όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί», τόνισε ο κ. Σπιλάνης, σημειώνοντας ότι προσφάτως δόθηκαν τρεις μοτοσυκλέτες σε ΠΣΕΑ και στο Λιμενικό Ρόδου και εξετάζεται αίτημα του λιμενάρχη Μυτιλήνης για τη στέγαση στη Γενική Γραμματεία της περιφερειακής υπηρεσίας του Λιμενικού που συγκροτείται. «Γιατί ξαφνικά τέτοια επίθεση; Πώς ήθελαν να το ξέρω αν δε μου γνώριζε κανείς το πρόβλημα;», αναρωτήθηκε ο γενικός γραμματέας, τονίζοντας πως: «Σε κάθε περίπτωση, τέλος του χρόνου που λήγει η παραχώρηση στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, τώρα που γνωρίζω την έλλειψη του Λιμενικού, έστω και με αυτόν τον ανορθόδοξο τρόπο κι όχι υπηρεσιακά ως όφειλε το Λιμεναρχείο, θα εξετάσω πώς θα αντιμετωπιστεί.»

Στον έναν περισσεύουν, στον άλλο λείπουν

Συν Αθηνά και χείρα κίνει… τέλος του χρόνου το λεωφορειάκι της ΓεΈ ωςνικήςτο Γραμματείας θα είναι στη διάθεση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, αν και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί - όπως πληροφορηθήκαμε - και τυπικά η διαδικασία της παράδοσης. Όπως όμως μας ενημέρωσαν απ’ την Αστυνομική Διεύθυνση, αρνούμενοι λόγω διαταγών να μας πουν στοιχεία για το πόσα οχήματα και ποιας δυναμικότητας έχουν στη διάθεσή τους για τη μεταφορά προσφύγων/κρατουμένων, «κατά πάσα πιθανότητα το 12θέσιο λεωφορείο δε θα χρησιμοποιηθεί για αυτόν το σκοπό, αλλά για άλλες υπηρεσιακές ανάγκες». Σημειωτέον ότι η Αστυνομία, πέραν των λεωφορείων μικρών και μεγάλων τύπου van, διαθέτει και δύο πούλμαν («κλούβες»), που πολύ συχνά είναι παρκαρισμένα στο εξωτερικό μέρος του διαδρόμου στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης. Αντιθέτως, το Λιμενικό για τη μεταφορά κρατουμένων διαθέτει - όπως μας είπαν λιμενικοί - ένα λεωφορειάκι τύπου van, δυναμικότητας 20 ατόμων, το οποίο όμως λόγω παλαιότητας δε χρησιμοποιείται με μεγάλη συχνότητα. Με αυτά τα δεδομένα, και μετά την ανακοίνωση των Λιμενικών, φαίνεται πως δεν είναι μόνο κεντρικό ζήτημα το πώς εξοπλίζονται οι περιφερειακές υπηρεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και των ίδιων των υπηρεσιών της Λέσβου, που αναλόγως ζητούν, διεκδικούν ή επαναπαύονται σε αυτά που έχουν.

Μονάδα Ανήλικων Προσφύγων στην Αγιάσο

«Ναι» στα έξοδα, «όχι» στο προσωπικό πογράφηκε από τον υφυπουργό Εργασίας Νίκο Παναγιωτόπουλο η προκήρυξη του Ετήσιου Σχεδίου για το 2012 και του 2013 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα υποβάλει αίτηση προς ένταξη η Μονάδα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων της Αγιάσου. Το πρόγραμμα θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Απριλίου τού 2013 έως τις 30 Ιουνίου τού 2014. Οι αιτήσεις των φορέων θα υποβάλλονται έως τις 8 Ιουλίου και το Σεπτέμβριο αναμένεται να ανακοινωθούν οι φορείς που θα ενταχτούν σε αυτό. Ο κ. Ψυρούκης, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος, εκφράζει την πεποίθησή του ότι η πρόταση της Μονάδας της Αγιάσου θα επιλεγεί καθώς είναι μία από τις καλύτερες. Δε-

Υ

δομένου τούτου, είπε ότι μπορούν να γίνονται πλέον και προμήθειες, οι οποίες θα πληρωθούν το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τους αρμοδίους του προγράμματος, σε περίπτωση που μία μονάδα είχε συνεχίσει τη λειτουργία της και πέραν της 31ης Μαρτίου, όταν και έληξε η χρηματοδότηση, και έχει σχετικά με τα έξοδά της αποδεικτικά, μπορεί να τα πληρώσει αναδρομικά. Όσον αφορά στο ζήτημα των προσλήψεων, που είναι καθοριστικό για την ομαλή λειτουργία της Μονάδας, δεν έχει διευκρινιστεί τίποτε ακόμη. Ο κ. Ψυρούκης είπε στο «Ε» ότι το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου πρόκειται να μεταβεί στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Εργασίας, όπου μαζί με εκπροσώπους άλλων φορέων θα θίξουν το συγκεκριμένο ζήτημα στον υφυπουργό κ. Παναγιωτόπουλο.

5 Διανομή του ειδικού βιβλίου ταξί ιανέμονται από Δφερειακό χτες, από το ΠεριΤμήμα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), τα ειδικά βιβλία ταξί. Οι ιδιοκτήτες των Δ.Χ. επιβατηγών αυτοκινήτων μπορούν να πηγαίνουν στο Τμήμα, που βρίσκεται στην οδό Στρατή Μυριβήλη 14 για να τα παίρνουν. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 22510 22748 και 22510 23988.


EI∆HΣEIΣ

6

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Μόνο μία κάλπη την Κυριακή, αλλά και 12 υποψήφιοι για την εννεαμελή Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου

Δύσκολοι καιροί στο ΠΑΣΟΚ της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY εριορισμένο ενδιαφέρον, σημάδι της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στο κόμμα, εκδηλώθηκε για τη στελέχωση της νέας Νομαρχιακής, αφού για τις εννέα θέσεις των μελών της, κατατέθηκαν μόλις 12 υποψηφιότητες. Δείγμα της ίδιας κρίσης αποτελεί και το γεγονός ότι απ’ τις έξι κάλπες της προηγούμενης διαδικασίας ή τις 13 παλαιότερων εποχών, την Κυριακή θα υπάρχει σ’ όλη τη Λέσβο μόλις μία, στη Μυτιλήνη. Το βράδυ της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων στη Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου, με την κατάθεση 12 συνολικά αιτημάτων, τα οποία και απέστειλε, αμέσως μετά, στα κεντρικά του κόμματος στην Αθήνα, η απερχόμενη γραμματέας, Μαρία Ψήμμα, η οποία εκτιμά ότι αν υπήρχε κι άλλος διαθέσιμος χρόνος, θα ήταν πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των υποψηφίων, γιατί υ-

Π

πήρξαν περιπτώσεις μελών τού ΠΑΣΟΚ που αποφάσισαν την τελευταία στιγμή να μετάσχουν στις εκλογές, όταν όμως είχε ήδη λήξει η προθεσμία.

Οι υποψήφιοι Κατ’ αλφαβητική σειρά, υποψήφιοι για την εννεαμελή Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου είναι οι: Ανδριώτου Άννα, Αργυρόπουλος Ηρακλής, Γιαννουλέλλης Γιώργος, Γιαχνάκη Θεοδώρα, Δαγκλής Στρατής, Δούκας Μόδεστος, Μουχτούρης Τάκης, Πετρέλλη Λένα, Προβέτζα Στέλλα, Τερζής Βασίλης, Φινφίνης Γιώργος και Χοχλάκα Βάσω. Μεταξύ των υποψηφίων, υπάρχουν στελέχη της παλιάς φρουράς, αλλά και νέα πρόσωπα, καθώς και τρεις φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ σε ό,τι αφορά στο φύλο, περίπου μοιράζονται οι υποψήφιοι, αφού είναι πέντε γυναίκες και επτά άντρες. Απ’ τη Νομαρχιακή που θα εκλεγεί, θα αναδειχθεί ο γραμματέας και ο αναπληρωτής του, με διαδικασία μεταξύ των με-

λών του οργάνου. Απ’ τους 12 υποψηφίους, φέρονται τουλάχιστον τρεις, δύο άντρες και μία γυναίκα, να ενδιαφέρονται για τη θέση του γραμματέα, δίχως όμως και τίποτε ακόμη να έχει οριστικοποιηθεί. Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Νομαρχιακής, όπου και θα στηθεί η μοναδική στο νησί κάλπη, στον τέταρτο όροφο της οδού Ικτίνου 2 στο κέντρο της Μυτιλήνης, απ’ τις 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα της Κυριακής. Εκτός της Νομαρχιακής, θα εκλεγούν και οι τριμελείς Επιτροπές Δεοντολογίας και Οικονομικών, για τις οποίες οι υποψηφιότητες είναι όσες και οι θέσεις. Στην Επιτροπή Δεοντολογίας υποψήφιοι είναι οι Μπαρδούλη Παυλίνα, Πόθας Στρατής και Χρυσοπούλου Δήμητρα, ενώ υποψήφιοι στη Νομαρχιακή Οικονομική Επιτροπή είναι οι Κεσίδου Αγγελική, Κουτσαβλή Ανθή και Σπανουδάκης Ηλίας.

ΕΠΩΝΥΜΩΣ...

«Αναμένομεν ανάσταση ιδεών και αξιών» την ευκαιρία του Συ- χος του κουδουνιού ση- νή ως κομματικός μηχαM ενεδρίου τής Ν.Δ. τον μαίνει φαγητό. Στο δεύτε- νισμός. Ιούνιο, θα ήθελα να καταθέσω μερικές σκέψεις για το παρελθόν και το μέλλον τής Ν.Δ.. Πριν 60 χρόνια περίπου, ένας Ρώσος επιστήμονας ονόματι Παβλώφ, έκανε ένα πείραμα ψυχολογίας. Πήρε σκυλάκια και τα εκπαίδευσε ως εξής: Κάθε μέρα χτυπούσε ένα καμπανάκι και εμφανιζόταν φαγητό. Πράγματι τα σκυλάκια έμαθαν ότι ο ή-

ρο μέρος του πειράματος το καμπανάκι χτυπούσε, αλλά φαγητό δεν υπήρχε. Οι σκύλοι όμως είχαν σιελόρροια. Με έναν παρόμοιο τρόπο τα κόμματα στην Ελλάδα εκπαίδευσαν τα στελέχη τους τα τελευταία 30 χρόνια. Χτυπούσε το καμπανάκι των εκλογών και τα στελέχη (κομματόσκυλα) έτρεχαν για την ανταμοιβή (φαγητό): διορισμοί, θέσεις στη διοίκηση κ.λπ.. Το 2009 περάσαμε στο δεύτερο μέρος του πειράματος: το καμπανάκι των εκλογών χτύπησε, αλλά φαγητό δεν υπήρξε. Μεγάλη αναστάτωση στο κομματικό προσωπικό τού ΠΑΣΟΚ, που είχε κερδίσει τις εκλογές. Γι’ αυτό και πολύ σωστά ο κ. Παπανδρέου φώναξε ότι «Λεφτά (φαγητό) υπάρχουν» μήπως και συγκρατήσει τα στελέχη του. Αδύνατο. Λεφτά δεν υπήρχαν και τα κομματόσκυλα έφυγαν. Ευτυχώς η Ν.Δ. δεν πρόλαβε να εκπαιδεύσει τόσο πολύ στη μέθοδο της ανταμοιβής, με αποτέλεσμα να παραμείνει ζωντα-

Αυτά τέλειωσαν. Κομματικοί στρατοί με πλαστικά σημαιάκια δεν υπάρχουν. Εκφράσεις όπως «είμαι στρατιώτης του κόμματος», ακούγονται σήμερα βλακώδεις. Το «αύριο» είναι συγκεκριμένο. Αν η Ν.Δ. θέλει να υπάρχει ως ζωντανός κομματικός μηχανισμός, μόνο ένας δρόμος υπάρχει: αυτός στον οποίο μικρές κομματικές οργανώσεις βάσης (ΝΟΔΕ), αποτελούμενες από λίγους ελεύθερους ανθρώπους, έχουν μοναδικό κίνητρο την αγάπη στην πατρίδα και στον τόπο και μόνη ανταμοιβή τη συνεισφορά στη διαμόρφωση της Πολιτικής. Αυτές οι οργανώσεις, αυτοί οι άνθρωποι, θα είναι πανίσχυροι πολιτικά γιατί θα είναι ελεύθεροι πολίτες και όχι κομματικά στελέχη που περιμένουν υλικές ανταμοιβές. Οδεύοντας προς το Συνέδριο, «αναμένομεν ανάσταση ιδεών και αξιών». Αλέξανδρος Κουτσαντώνης Πρόεδρος ΝΟΔΕ Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ το Προεδρικό Διάταγμα του Υπουργείου Παιδείας για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, βάσει του Σχεδίου «Αθηνά»

Ετοιμάζεται προσφυγή στο ΣτΕ της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ προχτές σε ΦΕΚ η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τη συγκρότηση των σχοΔλώνημοσιεύτηκε και τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου βάσει των όσων προέβλεπε το Σχέδιο «Αθηνά». Ολοκληρώνεται, έτσι, η εικόνα που αποκτά το ίδρυμα για τα επόμενα χρόνια, ενώ η πρυτανική αρχή υποστηρίζει πως ετοιμάζεται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως προς τη νομιμότητα του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το σχετικό ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε προχτές, το Τμήμα Μαθηματικών της Σάμου συγχωνεύεται τελικά με το Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών - Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, σε Τμήμα Μαθηματικών, αποκτώντας δύο κατευθύνσεις: Μαθηματικών και Στατιστικής και Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών. Καταργείται το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού, ενώ το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής της Λήμνου εντάσσεται στη Σχολή Περιβάλλοντος. Το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων εντάσσεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών, ενώ στις ήδη υφιστάμενες ειδικεύσεις του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Χίου προστίθεται κατεύθυνση Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού. Έτσι, οι σχολές του ιδρύματος συγκροτούνται ως εξής: - Σχολή Κοινωνικών Επιστημών με έδρα τη Μυτιλήνη και Τμήματα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Κοινωνιολογίας, Γεωγραφίας, Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας - Σχολή Περιβάλλοντος με έδρα τη Μυτιλήνη και Τμήματα Περιβάλλοντος, Επιστημών της Θάλασσας, Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (με έδρα τη Λήμνο) - Σχολή Επιστημών της Διοίκησης με έδρα τη Χίο και Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης - Σχολή Θετικών Επιστημών με έδρα τη Σάμο και Τμήματα Μαθηματικών, Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (με έδρα τη Σύρο), Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων - Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών με έδρα τη Ρόδο και Τμήματα Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής κι Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Μεσογειακών Σπουδών

«Είναι αυτό που περιμέναμε» «Το ΦΕΚ είναι αυτό που περιμέναμε, δε λέει κάτι πέραν αυτού που γνωρίζαμε», δήλωσε χτες στο «Ε» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας. Σύμφωνα τόσο με τον ίδιο, όσο και με τον αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικών Θεμάτων του ιδρύματος, Νίκο Σουλακέλλη, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία προσφυγής της πρυτανικής αρχής στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως προς τη νομιμότητα του Προεδρικού Διατάγματος. «Η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος κλείνει μια μαραθώνια προσπάθεια του Πανεπιστημίου και των τοπικών κοινωνιών για την εδραίωση και αναβάθμιση του Πανεπιστημίου στο νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σουλακέλλης. «Το Προεδρικό αυτό Διάταγμα δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική ακαδημαϊκή θέση του ιδρύματος, παρ’ όλα αυτά αυτό είναι προσωπικό μου σχόλιο. Πιστεύω ότι κάτω από τις συνθήκες με τις οποίες δημιουργήθηκε, το Πανεπιστήμιο κατάφερε να αποφύγει εξίσου σημαντικά προβλήματα.» Οι κινήσεις που θα γίνουν ως προς την προσφυγή στο ΣτΕ, θα αποφασιστούν στην επόμενη Σύγκλητο του ιδρύματος, που θα γίνει στις 13 Ιουνίου.


EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

7

Ανατρεπτικό το αποτέλεσμα των εκλογών των Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Λέσβου

«Πρωτιά» τού ΠΑΜΕ της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Αποτελέσματα εκλογών στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λέσβου «Μίλτος Κουντουράς» 2013

νατρεπτικά είναι τα αποτελέσματα των προχτεσινών εκλογών των Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Λέσβου, με την ΕΣΑΚ-ΔΕΕ (ΠΑΜΕ) να παίρνει την «πρωτιά» από τη ΔΑΚΕ. Οι έδρες και τα περισσότερα ονόματα των εκλεγμένων παραμένουν ωστόσο ίδια με αυτά που ήταν μέχρι τώρα, όπως και ο αριθμός αντιπροσώπων που βγάζει κάθε παράταξη στη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ). Συνολικά 198 ψήφους «Μίλτος Κουντουράς», συγκέντρωσε η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ ενώ εκλέγει δύο αντιπρο(ΠΑΜΕ) κατά τις προχτε- σώπους στη ΔΟΕ. σινές εκλογές, στις οποί- Ακολουθεί η ΔΑΚΕ με ες ψήφισαν 729 δάσκα- 195 ψήφους, έχοντας λοι και καθηγητές, 20 πε- χάσει οκτώ ψήφους σε ρισσότεροι από αυτούς σχέση με τις προηγούμεπου είχαν προσέλθει στις νες εκλογές, διατηρώκάλπες δύο χρόνια πριν. ντας τις δύο έδρες στο Με τις ψήφους αυτές, διοικητικό συμβούλιο που είναι 15 περισσότε- του Συλλόγου και τους ρες από αυτές που είχε δύο αντιπροσώπους της στις προηγούμενες εκλο- στη ΔΟΕ. Συνολικά 182 γές, η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ παίρνει ψήφους, τρεις λιγότερες δύο έδρες στο διοικητικό από τις προηγούμενες εσυμβούλιο του Συλλόγου κλογές, συγκέντρωσε η Εκπαιδευτικών Πρωτο- «Δημοκρατική Συνεργαβάθμιας Εκπαίδευσης σία» (ΠΑΣΚ), που διατη-

A

Ψήφισαν: 729 Ψήφοι

ΕΣΑΚ-ΔΕΕ (ΠΑΜΕ) ΔΑΚΕ «Δημοκρατική Συνεργασία» (ΠΑΣΚ) «Ριζοσπαστική Παρέμβαση»

ρεί επίσης δύο έδρες στο διοικητικό συμβούλιο και δύο αντιπροσώπους στη ΔΟΕ, ενώ σημαντική άνοδο σημείωσε η «Ριζοσπαστική Παρέμβαση», που συγκέντρωσε 102 ψήφους έναντι των 70 που είχε δύο χρόνια πριν, διατηρώντας τη μία έδρα στο συμβούλιο και τον ένα αντιπρόσωπό της στη ΔΟΕ. Πέρα από τα παραπάνω, η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ εκλέγει εννέα αντιπροσώπους στο Νομαρχιακό Τμήμα τής ΑΔΕΔΥ (171 ψήφους), η ΔΑΚΕ 11 (202 ψήφους), η ΠΑΣΚ εννέα (171 ψήφους) και η «Ριζοσπαστι-

198 195 182 102

Λευκά: 34 Έδρες Δ.Σ.

Άκυρα: 18 2011 Αντιπρόσωποι ΔΟΕ

2 2 2 1

κή Παρέμβαση» έξι (108 ψήφους). Συνολικά, για τους αντιπροσώπους στο Νομαρχιακό Τμήμα τής ΑΔΕΔΥ ψήφισαν 695 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, αρκετά λιγότεροι από τις προηγούμενες εκλογές.

Ποιοι εκλέχθηκαν Ίδια παραμένουν στην πλειοψηφία τους τα ονόματα των εκλεγμένων εκπαιδευτικών από κάθε παράταξη στο διοικητικό συμβούλιο και τη ΔΟΕ. Πιο συγκεκριμένα, από την ΕΣΑΚ-ΔΕΕ εκλέχθηκαν για το συμβούλιο ο Δημήτρης Μακροθανάσης με 122 ψήφους και ο Βασίλης Γιαννέλης με 97

Τι λένε οι εκπρόσωποι των παρατάξεων Αικατερίνη Στρατάκη - ΔΑΚΕ εωρώ ότι πήγαμε καλά, οι δια«Θ φορές μας ήταν μικρές, κάτι που προέκυψε και από την πολιτική κατάσταση που επικρατεί και από τα

πρόσωπα που υπήρχαν σε κάποια ψηφοδέλτια. Είχαμε ωστόσο πάνω κάτω τα ίδια αποτελέσματα που είχαμε και την προηγούμενη φορά.»

Αριστείδης Σγατζός Παναγιώτης Καμμένος «Δημοκρατική Συνεργασία» «Ριζοσπαστική Παρέμβαση» υχαριστούμε όσους στή(ΠΑΣΚ) «Eριξαν με την ψήφο τους εωρώ ότι τα αποτελέ«Θ σματα ήταν αναμενόμενα, αφού και στις προηγούμενες εκλογές όλες οι παρατάξεις ήταν πολύ κοντά. Θεωρούμε ότι σαν παράταξη το στόχο μας τον πιάσαμε, αφού διεκδικούσαμε δύο έδρες στο διοικητικό συμβούλιο και τη ΔΟΕ, και παρά τα όσα μάς κατηγορούν, αντέξαμε. Πείσαμε τον κόσμο ότι λειτουργούμε ως ανεξάρτητοι συνδικαλιστές, κάτι που είναι μια καλή βάση για την αλλαγή σελίδας που κάνουμε στην παράταξή μας.»

το ψηφοδέλτιο της “Ριζοσπαστικής Παρέμβασης”. Όμως η ψήφος δεν είναι αρκετή, δεν είναι απλά θέμα συσχετισμών, οι εργαζόμενοι στην Εκπαίδευση πρέπει να βρεθούν στο δρόμο, μαζί με τους γονείς και τους μαθητές, μαζί με τους εργαζόμενους όλων των άλλων κλάδων, για να ανατρέψουν την πολιτική των μνημονίων, την πολιτική που διαλύει τη δημόσια εκπαίδευση, τη δημόσια υγεία, την πολιτική που καθημερινά εξαθλιώνει τους εργαζόμενους. Ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν.»

Σημειώνουμε ότι χτες προσπαθήσαμε επανειλημμένως να επικοινωνήσουμε και με τον πρώτο σε ψήφους εκπρόσωπο της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ (ΠΑΜΕ), Δημήτρη Μακροθανάση, ωστόσο κάτι τέτοιο δε στάθηκε εφικτό.

2 2 2 1

Ψήφισαν: 709 Ψήφοι 183 203 185 70

ψήφους, ενώ οι ίδιοι εκλέχθηκαν και ως αντιπρόσωποι στη ΔΟΕ, με 104 και 53 ψήφους αντίστοιχα. Για το Νομαρχιακό Τμήμα τής ΑΔΕΔΥ εκλέγονται ο Δημήτρης Μακροθανάσης με 109 ψήφους, Βασίλης Γιαννέλης με 67 ψήφους, Μιχάλης Καλαϊτζής με 34 ψήφους, Αντώνιος Κλειδαράς με 33 ψήφους, Γιάννης Χιωτέλλης με 31 ψήφους, Χρυσάνθη Συκά με 30 ψήφους, Μαρία Λυτούδη με 23 ψήφους, Χριστίνα Ιορδανίδου με 21 ψήφους και Αντώνης Πανταχός με 20 ψήφους. Από τη ΔΑΚΕ εκλέχθηκαν η Αικατερίνη Στρατάκη με 149 ψήφους και ο Παναγιώτης Γιαννίκος με 96, ενώ οι ίδιοι εκλέχθηκαν και ως αντιπρόσωποι στη ΔΟΕ, με 127 και 87 ψήφους αντίστοιχα. Οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ στο Νομαρχιακό Τμήμα τής ΑΔΕΔΥ θα είναι οι Αικατερίνη Στρατάκη με 151 ψήφους, Παναγιώτης Γιαννίκος με 105 ψήφους, Παναγιώτης Σάλτας με 68 ψήφους, Παναγιώτης Κατσαβέλλης με 61 ψήφους, Αικατερίνη Γιαννακού με 29 ψήφους, Χαρίκλεια Καρατζάνου με 28 ψήφους, Αιμιλία Αραμπατζή με 21 ψήφους, Βασιλεία Καλαμιδιώτου με 19 ψήφους, Αντώνης Βλαχονικολός με 18 ψήφους, Μαρία Τσακρίρη με 17 ψήφους και Μυρσίνη Κουμάνια με 16 ψήφους. Από τη «Δημοκρατική Συνεργασία» (ΠΑΣΚ) ε-

Λευκά: 25 Έδρες Δ.Σ. 2 2 2 1

Άκυρα: 10 Αντιπρόσωποι ΔΟΕ 2 2 2 1

κλέχθηκαν για το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου ο Παναγιώτης Καμμένος με 119 ψήφους και για πρώτη φορά ο Νικόλαος Αξιμνιώτης με 68 ψήφους. Ο κ. Καμμένος εκλέχθηκε και ως αντιπρόσωπος στη ΔΟΕ με 92 ψήφους, μαζί και με το Γιώργο Ζαφειρίου, που επανεκλέχθηκε αντιπρόσωπος με 70 ψήφους. Για το Νομαρχιακό Τμήμα τής ΑΔΕΔΥ, η ΠΑΣΚ εκλέγει τους Ανέστη Καμμένο με 90 ψήφους, Γιώργο Ζαφειρίου με 84, Νικόλαο Αξιμνιώτη με 58 ψήφους, Αθανάσιο Χατζηελευθερίου με 40 ψήφους, Κωνσταντίνο Καλαθά με 29 ψήφους, Νικόλαο Καλέσογλου με 25 ψήφους, Γιώργο Ζορμπά με 24 ψήφους, Χριστίνα Βογιάννη με 22 ψήφους και Γιάννη Γρηγορίου με 17 ψήφους. Τέλος, από τη «Ριζοσπαστική Παρέμβαση» εκλέγεται τόσο για το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου, όσο και ως αντιπρόσωπος στη ΔΟΕ, ο Αριστείδης Σγατζός, με 58 και 59 ψήφους αντίστοιχα. Οι εκπρόσωποι της «Ριζοσπαστικής Παρέμβασης» στο Νομαρχιακό Τμήμα τής ΑΔΕΔΥ είναι ο Αριστείδης Σγατζός με 55 ψήφους, ο Γιάννης Μυρογιάννης με 35 ψήφους, η Ελένη Ζάχου με 29 ψήφους, η Θάνια Βέζου με 24 ψήφους, η Ευτυχία Καριώτου με 23 ψήφους και η Αναστασία Τσάτσου με 18 ψήφους.


8

EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Ανεπαρκές χαρακτήρισε το εξ Αθηνών κλιμάκιο το κτήριο όπου στεγάζεται το ΕΚΑΒ Μυτιλήνης

«Δε φεύγουμε αν δε βρούμε κτήριο για μεταστέγαση» του. Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που έχει έρθει κι η πολιτική μηχανικός Νίκη Παντελάρου, για να δει από κοντά τους διαθέσιμος χώρους. Στο σημείο αυτό, ο κ. Βιβλάκης με παρέμβασή του υποστήριξε ότι στην εύρεση του νέου κτηρίου θα πρέπει να βοηθήσει όλη η κοινωνία μετά την αποτυχημένη απόπειρα εκμετάλλευσης του οικοπέδου που βρίσκεται στο Κιόσκι.

της ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ ποφασισμένοι να βρουν νέο κτήριο που θα πληροί τις ελάχιστες προδιαγραφές για να μεταστεγαστεί άμεσα σε αυτό το ΕΚΑΒ Μυτιλήνης, δήλωσαν στο «Ε» πως είναι ο διευθυντής του Παραρτήματος ΕΚΑΒ Μυτιλήνης, Μανώλης Τσανικλίδης, ο διευθυντής Οργάνωσης και Συντονισμού, Νικόλαος Βιβλάκης, κι η τεχνολόγος πολιτική μηχανικός Νίκη Παντελάρου. Το κλιμάκιο που έφτασε χτες στο νησί, έχει εντολή από τη διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας και από τον πρόεδρό του, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, να βρεθεί το κτήριο όπου θα μετακομίσει προσωρινά το ΕΚΑΒ. Για το σκοπό αυτό θα γίνουν μία σειρά από επαφές σήμερα με τους εκπροσώπους του Δήμου και της Περιφέρειας, για να τους παραχωρηθεί κάποιο κτήριο και να τακτοποιηθεί το ζήτημα της μεταστέγασης. Ο κ. Τσανικλίδης χρησιμοποίησε τη λέξη «κακός» για να προσδιορίσει την κατάσταση του χώρου και

A

Συντονισμός κι επανεκπαίδευση Ο διευθυντής Οργάνωσης και Συντονισμού, Νικόλαος Βιβλάκης, η τεχνολόγος πολιτική μηχανικός Νίκη Παντελάρου και ο διευθυντής του Παραρτήματος ΕΚΑΒ Μυτιλήνης, Μανώλης Τσανικλίδης

υποστήριξε ότι δεν είναι κατάλληλος για ένα φορέα μοναδικό όσον αφορά στην εξυπηρέτηση των ασθενών. «Πρέπει να πάμε μία βαθμίδα παραπάνω», είπε κι έσπευσε να συμπληρώσει ότι το κτήριο όπου στεγάζεται τώρα, δεν πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Μάλιστα, έδωσε και παραδείγματα λέγοντας ότι οι αποθηκευτικοί χώροι για το υγειονομικό υλικό δεν είναι οι κατάλληλοι, ενώ χαρακτήρι-

σε ανεπαρκή τα στέγαστρα των ασθενοφόρων. Τόνισε δε, ότι από ανάγκη βρίσκονται σήμερα στο συγκεκριμένο ακίνητο, καθώς το 1998 ήταν το μόνο διαθέσιμο. «Δε βάζω χρονοδιάγραμμα, αλλά μπορώ να μείνω στη Μυτιλήνη έως ότου τακτοποιηθεί το ζήτημα της μεταστέγασης», είπε ο κ. Τσανικλίδης εκδηλώνοντας με αυτήν τη φράση την αποφασιστικότητά του για να επιτύχει το στόχο

Εκτός όμως από το ζήτημα της στέγασης, οι εκπρόσωποι του ΕΚΑΒ βρίσκονται στο νησί για δύο ακόμη λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ της δύναμης του ΕΚΑΒ και εκείνης των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας του νησιού, ούτως ώστε να ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα. Εξήγησε ο κ. Βιβλάκης ότι υπάρχουν προβλήματα στελέχωσης τόσο στο ΕΚΑΒ, όσο και στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας, λόγω της «δυστοκίας που υπάρχει στις προσλήψεις» - όπως είπε χαρακτηριστικά.

Απεργούν σήμερα Γιατροί κι Εργαζόμενοι, ενάντια στην υποχρηματοδότηση της Υγείας

Πανελλήνια ημέρα κινητοποίησης ινητοποίηση στο χώρο της Υγείας στη Δημόσια Υγεία οδηγούν στην απραγματοποιείται σήμερα. Νοσο- παξίωσή της και θέτουν σε κίνδυνο Kκομειακοί Γιατροί, Εργαζόμενοι στο τη ζωή των πολιτών.

Νοσοκομείο Μυτιλήνης, αλλά και οι Γιατροί τού ΙΚΑ, συμμετέχουν στην πανυγειονομική κινητοποίηση που κήρυξαν οι ομοσπονδίες τους. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΣΗΝ), Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΙΚΑ ανακήρυξαν τη σημερινή ημέρα ως πανελλήνια ημέρα κινητοποίησης για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας, διαμαρτυρόμενοι για τα απλήρωτα δεδουλευμένα των μελών τους, για την υποστελέχωση των κλάδων τους και τα κενά στη δημόσια υγεία. Οι Γιατροί τόσο του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, όσο κι εκείνοι του ΕΟΠΥΥ, συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία, ενώ οι Εργαζόμενοι του Νοσοκομείου πραγματοποιούν τρίωρη στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι. Οι Εργαζόμενοι μαζί με τους Γιατρούς θα συγκεντρωθούν στο προαύλιο του Νοσοκομείου στις 10 το πρωί. Σε ανακοινώσεις των τοπικών οργάνων, αναφέρεται ότι οι ελλείψεις και οι ολοένα αυξανόμενες περικοπές

Οι ελλείψεις στη Λέσβο… Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης σημειώνονται ελλείψεις σε φάρμακα, γιατρούς, νοσηλευτές, οδηγούς ασθενοφόρων, φύλακες, καθαρίστριες και τραπεζοκόμους. Το πρόβλημα οξύνεται καθώς προσλήψεις γιατρών πλην επικουρικών - δεν προχωρούν, ενώ την ίδια στιγμή εκκρεμούν προσλήψεις τεσσάρων ειδικευόμενων γιατρών από το 2010. Ακόμη, ανησυχητικές είναι οι ελλείψεις ειδικευομένων κυρίως στις χειρουργικές κλινικές, όπως και των αγροτικών γιατρών. Εξ άλλου, ο νέος Οργανισμός του Νοσοκομείου προκαλεί αντιδράσεις, αφού οδηγεί σε συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων και κλινικών και συρρίκνωση και υποβάθμιση του Βοστάνειου.

Οι περικοπές… Περικοπές της τάξεως του 20% με 25% σημειώθηκαν στις εφημερίες του Δεκεμβρίου, του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, από τις οποίες δε γλύτωσαν ούτε οι αγροτικοί γιατροί. Επίσης, ενώ ψηφίστηκε τέλος Απριλίου η τροπολογία για την πλήρη α-

ποζημίωση των εφημεριών από τον Οκτώβριο του 2012, δεν εφαρμόζεται. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Δημοσθένης Ανδρεάδης, σε δήλωσή του τόνισε ότι θα αντισταθούν με κάθε τρόπο στις πολιτικές εκείνες που απαξιώνουν το Σύστημα Υγείας και το οδηγούν σε κατάρρευση κι διάλυση. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν κι οι δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Στρατή Κλεάνθη. Ο κ. Κλεάνθης είπε ότι η προειδοποιητική αυτή κινητοποίηση αποδεικνύει την αντίσταση στην υποχρηματοδότηση και την οικονομική ασφυξία του τομέα της υγείας και της πρόνοιας. «Να αποδείξει άμεσα το Υπουργείο ότι σέβεται το δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, ικανοποιώντας τα δίκαια αιτήματά μας», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού και Υγειονομικού Προσωπικού τού ΙΚΑ Λέσβου, Σάββας Κωφόπουλος, που τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας δε θα ανεχτούν άλλες καθυστερήσεις και αναβλητικές συμπεριφορές και πράξεις που οδηγούν στη λεηλασία των ασφαλιστικών πόρων. Α.Κου

Στη Δικαιοσύνη για παράβαση καθήκοντος, τρία χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή του απ’ τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Αθώος ο Θανάσης Φραγκόπουλος της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY θέση του προϊσταμένου Θεμάτων HκαιΠολιτιστικών Καλλιτεχνικών Αγώνων έστειλε χθες στο εδώλιο του κατηγορουμένου, τρία χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή του απ’ την Εκπαίδευση και τη θέση του σιευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου, το Θανάση Φραγκόπουλο, ο οποίος υπερασπίστηκε χωρίς δικηγόρο τον εαυτό του για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος και κρίθηκε ομόφωνα αθώος απ’ το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης. Στον κ. Φραγκόπουλο έγινε μήνυση από εκπαιδευτικό, η οποία τον κατηγόρησε ότι καθυστέρησε ως πρόεδρος του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ) να εκτελέσει δικαστική απόφαση, βάσει της οποίας θα έπρεπε αυτή να είναι η προϊσταμένη Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων, κι όχι ο εκπαιδευτικός που είχε οριστεί στη συγκεκριμένη θέση. Η απόφαση του Εφετείου που έκρινε σχετική προσφυγή της για την κάλυψη της θέσης, έγινε γνωστή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στις 27 Νοεμβρίου τού 2009 και υλοποιήθηκε στις 12 Ιανουαρίου τού 2010. Ο κ. Φραγκόπουλος ανέφερε ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει στην αντικατάσταση του προϊσταμένου αν προηγουμένως δεν ολοκληρωνόταν η διαδικασία έγκρισης των σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, 42 συνολικά, στα οποία εμπλέκονταν 80 εκπαιδευτικοί και 500 μαθητές. Μάρτυρες υπεράσπισης του κ. Φραγκόπουλου ήταν οι συνάδελφοί του Δημήτρης Ζαχαριάδης και Μιχάλης Σαρρόγλου, ενώ σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, απ’ την ακροαματική διαδικασία δεν απεδείχθη δόλος προκειμένου να προσπορίσει όφελος για τον εκπαιδευτικό που κατείχε τη θέση του προϊσταμένου. Η μηνύτρια με την κατάθεσή της υποστήριξε πως ο κ. Φραγκόπουλος δεν ήθελε να αναλάβει εκείνη προϊσταμένη, ενώ με τη σειρά του κ. Φραγκόπουλος επιχειρηματολόγησε, και έπεισε όπως δείχνει η απόφαση το δικαστήριο, πως οι ενέργειές του αποσκοπούσαν αποκλειστικά και μόνο στην εξυπηρέτηση των υπηρεσιακών αναγκών.

Τροχαίο στο δρόμο Μόριας - Μυτιλήνης το Νοσοκομείο Μυτιλήνης μεταφέρθηκε Στισμό 69χρονος Μυτιληνιός μετά τον τραυματου που προκλήθηκε σε τροχαίο ατύχημα. Ο 69χρονος, ενώ οδηγούσε μηχανάκι κινούμενος από τη Μόρια προς τη Μυτιλήνη, για άγνωστους λόγους βγήκε από την πορεία του και χτύπησε σε τοίχο. Το τροχαίο σημειώθηκε στις 7:30 το απόγεμα της Τετάρτης στο 1ο χλμ. Μόριας - Μυτιλήνης. Αμέσως ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο τού ΕΚΑΒ και ο 69χρονος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου μέχρι χτες νοσηλευόταν. Ο 69χρονος, σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν έχει τραυματιστεί σοβαρά, απλά φέρει κάποιους μικροτραυματισμούς στο σώμα του, που δεν είναι σοβαροί.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

9

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Ενοικιάζεται στην περιοχή τού ΟΤΕ μονοκατοικία 45 τ.μ., επιπλωμένη, με 1 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό. Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504. Ενοικιάζεται στη Σουράδα μεζονέτα 150 τ.μ., με 4 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό, 1 μπάνιο, 2 WC, τζάκι και 20 τ.μ. υπόγειο. Τιμή 630 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα πλήρως εξοπλισμένη (επιπλωμένη και ηλεκτρικές συσκευές), 38 τ.μ., στο κέντρο της Μυτιλήνης (περιοχή Κιόσκι). Διαμπερής, ενιαίος χώρος, αυτόνομη θέρμανση, κλιματισμός χωρίς κοινόχρηστα και ΔΕΥΑΛ, κέντρο απόκεντρο, τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6977-506278, 22510 40857. Ενοικιάζεται τριάρι στη Χρυσομαλλούσα σε 2ο όροφο, διαμπερές, 92 τ.μ., με 2 Υ/Δ και αποθήκη. Πληρ. τηλ. 6973501026.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δίχωρη, πλήρως επιπλωμένη και εξοπλισμένη με ηλεκτρικές συσκευές, έτοιμη για άμεση κατοίκηση, με air-condition και μεγάλη βεράντα, στον 2ο όροφο μικρής πολυκατοικίας σε ήσυχη περιοχή, στην Καλλιθέα. Τιμή απολύτως λογική. Πληρ. τηλ. 22510 61408, 6945346984, 6978-763772.

Ενοικιάζεται στην περιοχή του Νοσοκομείου γκαρσονιέρα 33 τ.μ., επιπλωμένη, με θέα, αυτόνομη θέρμανση συν πλυντήριο και TV. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό και πιλοτή για ένα αμάξι. Τιμή 500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Γκαρσονιέρα ενοικιάζεται,

δα. Διαθέτει τζάκι. Τιμή 600 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

δίχωρη, νέα κατασκευή, στο κέντρο (πλησίον ΟΤΕ), πλήρως επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση και air-condition, πλυντήριο ρούχων κ.λπ.. Πληρ. τηλ. 6944-696907. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 60 τ.μ., σε μονοκατοικία, με κεντρική θέρμανση (αυτονομία), πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της πόλης (κατάλληλο για συγκατοίκηση δυο φοιτητών/τριών). Πληρ. τηλ. 6974640422. Ενοικιάζονται από τον ιδιοκτήτη πλήρως επιπλωμένα ή όχι και σε άριστη κατάσταση α) γωνιακό, διαμπερές τριάρι 85 τ.μ. οροφοδιαμέρισμα, με ωραία θέα και β) ισόγειο γωνιακό δυάρι 45 τ.μ. και πολύ καλή δυνατότητα σταθμεύσεως, στην οδό Μαρκοπούλου 4 (Μαύρα Σίδερα - γήπεδο). Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338. Ενοικιάζεται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, με πλήρη επίπλωση και χωρίς έπιπλα, στις Καμάρες. Έχει αυλή, θέρμανση με καλοριφέρ, 1 κλιματιστικό, διπλά τζάμια, ηλιακό, θέα στο λιμάνι. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο τριάρι 75 τ.μ., 1ου ορόφου σε διπλοκατοικία, στη Χρυσομαλλούσα. Φωτεινό σαλόνι, 2 υπνοδωμάτια, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, μπάνιο, εσωτερική αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση, κλιματιστικό, χωρίς κοινόχρηστα, ημιεπιπλωμενο. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938-477850, www.real pro.gr Ενοικιάζονται διαμερίσματα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνοδωματίων, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22196, 6951-796634 και 6972-844003. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85 τ.μ., σε διπλοκατοικία, καινούργιο, με ενεργειακά κουφώματα. Ανεξάρτητο, αυτόνομη θέρμανση, κλιματισμός, boiler, χωρίς κοινόχρηστα, με άνετο πάρκινγκ, κοντά στην Αστυνομία και στα Σχολεία της Καλλιθέας. Πληρ. τηλ. 22510 27583, 6938532092. Ενοικιάζεται δυάρι διαμπερές, με υπέροχη θέα, πλη-

σίον Νοσοκομείου, 61 τ.μ., 3ου ορόφου, με 1 Υ/Δ, κουζίνα και ευρύχωρη σαλονοτραπεζαρία. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6946-404422. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου, 130 τ.μ., σε διπλοκατοικία, στην Καλλιθέα (απέναντι από τα σχολεία). Έχει 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι με τζάκι, τραπεζαρία, κουζίνα, μπάνιο, WC, αποθήκη και αυλή. Κεντρική θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 24974, 6980-854487. Ενοικιάζεται καινούργιο τεσσάρι οροφοδιαμέρισμα στο κέντρο. Αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός μπάνιο και WC. Τιμή 440 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται στην Καβέτσου 22: α) Πεντάρι τέταρτου ορόφου,γωνιακό, με θέα, 3 Υ/Δ, μεγάλο καθιστικό με τζάκι, άνετη κουζίνα, αποθήκη μπάνιο, WC, φρεσκοβαμμένο. β) Τριάρι τέταρτου ορόφου, με 2 Υ/Δ, ευρύχωρο καθιστικό, κουζίνα, μπάνιο, αποθηκούλα, βεράντα. Πληρ. τηλ. 22510 25714. Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα, με μεγάλη βεράντα και με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στη Βαρειά. Τιμή 170 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται από ιδιώτη γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, δίχωρη, 40 τ.μ., μπροστινή, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση. Οικονόμου Τάξη 22, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 6947-320944. Ενοικιάζεται στην Αθήνα δυάρι διαμέρισμα 50 μ., περιοχή Παγκρατίου (οδός Χρυσοστόμου Σμύρνης), 3ου ορόφου, διαμπερές, με δίπλα τζάμια, ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ. 6945935806. Ενοικιάζονται καινούργιες επιπλωμένες μονοκατοικίες με 1 υπνοδωμάτιο, κοντά στη θάλασσα, στη Μόρια. Πληρ. τηλ. 6934233351, 6948-275460. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στο κέντρο. Δεν έχει κοινόχρηστα. Τιμή 160 ευρώ. Πληρ. τηλ.

22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέρα, 1ου ορόφου, δίχωρη, στην Καλλιθέα (χαμηλά, στην αρχή της ανηφόρας του Νοσοκομείου και δεξιά). Αυτόνομη θέρμανση με καλοριφέρ και κλιματισμό. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στην προκυμαία Μυτιλήνης. Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται Α) μικρό δυάρι, περίπου 25 τ.μ., επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση. Είναι κατάλληλο και για γραφείο. Πολύ κοντά στην κεντρική αγορά. Β) στο Μακρύ Γιαλό άνετο τριάρι 60 τ.μ., ισόγειο, με αυλή μπροστά και πίσω, καλοριφέρ, θέρμανση, αυτονομία. Ενοίκιο 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 25521, 6949140649. Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέρες, 20 τ.μ. στο Γήπεδο και 22 τ.μ. στη Βαρειά. Και οι δύο, πλήρως επιπλωμένες, η μία και με πλυντήριο. Πληρ. τηλ. 22510 27512 & 28306, 6973-076611. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, πλήρως επιπλωμένη στον Άνω Χάλικα, με μεγάλη αυλή, καλοριφέρ και θέα στην πόλη και τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσάρι οροφοδιαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο και WC, πολύ μεγάλη βεράντα. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες από 180 ευρώ, δυάρια από 250 ευρώ, τριάρια από 280 ευρώ και μονοκατοικίες από 300 ευρώ. ΚΤΗΜΑΤΕΜΟΡΙΚΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 45181 (υπεύθυνος: Λουκιανός Ραλλίδης). Ενοικιάζεται μεγάλο καινούργιο τριάρι διαμέρισμα στο Ακλειδιού. Αυτόνομη θέρμανση, θέση στάθμευσης. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεζονέτα 4 υπνοδωματίων στη Σουρά-

Ενοικιάζεται ανακαινισμένο δυομισάρι οροφοδιαμέρισμα στην Επάνω Σκάλα. Αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο και WC, θέα στη θάλασσα. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμπερές, αρίστης κατάστασης, στη Χρυσομαλλούσα. Έχει θέση στάθμευσης. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στο Μακρύ Γιαλό 4ου ορόφου διαμέρισμα, 90 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό. Τιμή 420 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504. Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι οροφοδιαμέρισμα 2ου ορόφου, στο κέντρο της πόλης, πλησίον κεντρικής αγοράς. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται πολύ μεγάλο δυάρι στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου, με αυτόνομη θέρμανση και θέα στη θάλασσα. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία πλησίον Λόφου Πανεπιστημίου. Ατομική θέρμανση με δικό της λέβητα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δίχωρη, καινούργια γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, στο Ακλειδιού. Έχει θέα στην πόλη και τη θάλασσα. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στο Κιόσκι δυάρι σε ισόγειο, 50 τ.μ.. Χωρίς έπιπλα, με 1 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6947949150 και 6981624504. Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα στο Πολύγωνο στην Αθήνα, εμβαδού 57 μ., 2ου ορόφου. Έχει θέα στην Αθήνα, είναι διαμπερές, κεντρική θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στη Λαγκάδα γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, ημιυπόγεια, 25 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 130 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150 και 6981624504. Ενοικιάζεται δυάρι ανακαινισμένο με air condition, άνετο και φωτεινό, στην Ε. Βοστάνη 8-10, στην περιοχή του Γηπέδου. Πληρ.

τηλ. 6949-972159. Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι διαμέρισμα στην Καλλιθέα (χαμηλά, στην αρχή της ανηφόρας του Νοσοκομείου και δεξιά). Διαθέτει 2 μπάνια, αυτόνομη θέρμανση με καλοριφέρ και κλιματισμό. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα 4ου ορόφου, στην Άνω Κυψέλη της Αθήνας, εμβαδού 54 τ.μ.. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο ανακαινισμένο δυάρι 65 τ.μ., με αυλή, στο υπερυψωμένο ισόγειο διπλοκατοικίας στη Λαγκάδα. Μεγάλο σαλόνι, χωλ, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, άνετο υπνοδωμάτιο, μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, επιπλωμένο ή μη. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται επιπλωμένο καινούργιο δυάρι 50 τ.μ., ισογείου, στη Βαρειά. Σαλόνι ενιαίος χώρος με κουζίνα, άνετο υπνοδωμάτιο, μπάνιο, εσωτερική αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση, κλιματιστικό, μεγάλη ιδιωτική αυλή, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938 - 477850, www.real pro.gr Ενοικιάζεται επιπλωμένη δίχωρη γκαρσονιέρα σε όροφο, στη Χρυσομαλλούσα, με τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριώροφο (ισόγειο, 1ος, 2ος) παραδοσιακό κτήριο, σε άριστη κατάσταση, 140 τ.μ. ο κάθε όροφος, με εγκατεστημένο δίκτυο ίντερνετ, για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση, στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6972-210895. Ενοικιάζεται καινούργια μικρή μονοκατοικία με 2 υπνοδωμάτια, στο Βουναράκι. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στην Καλλιθέα (χαμηλά, στην αρχή της ανηφόρας του Νοσοκομείου και δεξιά). Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο τριάρι διαμέρισμα στην περιοχή Ακλειδιού. Θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, διαμπερές, θέση στάθμευσης με πολύ μεγάλο βοηθητικό χώρο. Το κυρίως σπίτι είναι 85 τ.μ. και


10 ο βοηθητικός χώρος 85 τ.μ.. Τιμή 430 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989-869651. Ενοικιάζεται επιπλωμένο τριάρι στο κέντρο, 4ου ορόφου, με θέρμανση κεντρική και κλιματισμό, μεγάλες βεράντες. Θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων στα Πάμφιλα. Αυτόνομη θέρμανση. Αρίστη κατάσταση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται διαμέρισμα ανακαινισμένο, ρετιρέ, διαμπερές, με θέα, 120 τ.μ., στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 41186, 46141, 6947842565, 6977-018289. Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι με τζάκι, στο κέντρο της Μυτιλήνης, 4ου ορόφου, με πανοραμική θέα της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ολοκαίνουργιο μικρό τριάρι διαμέρισμα στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης. Τιμή 350 ευρώ. Δεν έχει κατοικηθεί ακόμα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέρα στην Καλλιθέα (χαμηλά, στην αρχή της ανηφόρας του Νοσοκομείου και δεξιά). Αυτόνομη θέρμανση με καλοριφέρ και κλιματισμό. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργια μονόχωρη γκαρσονιέρα 32 τ.μ. (κατασκευής 2011), 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Ενοικιάζονται διαμερίσματα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνοδωματίων, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22196, 6951-796634 και 6972-844003. Eνοικιάζεται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων στο Ακρωτήρι Μυτιλήνης. Διαθέτει γκαράζ και αυλή. Έχει λέβητα που δουλεύει και με πέλλετ και με πετρέλαιο. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

στη Χρυσομαλλούσα, αρίστης κατάστασης, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται α) δυάρι ανεξάρτητο χωρίς κοινόχρηστα και β) τριάρι 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 45771, 6971-573639, 6996-536690. Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση, αποθήκη. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι 45 τ.μ. (κατασκευής 2011), με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται στον Επάνω Χάλικα δυάρι ισόγειο, 45 τ.μ., με έπιπλα, 1 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 45 τ.μ. (κατασκευής 2005) πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Ενοικιάζεται δίχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα στην προκυμαία Μυτιλήνης. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται διαμέρισμα στην Επάνω Σκάλα, 1ου ορόφου, 124 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία. Έτος κατασκευής 2001. Τιμή 145.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150 και 6981624504. Πωλείται καινούργιο δυάρι οροφοδιαμέρισμα, στην περιοχή του Παιδικού Σταθμού, με μεγάλα μπαλκόνια, θέα στη θάλασσα και στην πόλη, ηλιακό, αυτονομία και πολλά άλλα έξτρα. Τιμή 80.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ. με επιπλέον βοηθητικούς χώρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα. Καταπληκτική θέα. Τιμή 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται δίχωρη γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 30.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουργιο μικρό τριάρι διαμέρισμα, στον Άνω Χάλικα. Τιμή

150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ημιτελές διαμέρισμα 110 τ.μ., 3 χλμ. έξω από την πόλη, με θέα στη θάλασσα, με 1 αποθήκη 100 τ.μ. και 4 στρέμ. οικόπεδο. Σε πολύ χαμηλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150 και 6981624504. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, με δική του αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μεζονέτα στην περιοχή της Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170 τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 50 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται διπλοκατοικία με 2 οροφοδιαμερίσματα (70 τ.μ. το καθένα), στο Βουναράκι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται ανακαινισμένο δυάρι στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 1ου ορόφου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργιο τριάρι στην περιοχή Ακλειδιού, με θέα στη θάλασσα. Εμβαδόν 170 τ.μ.. Διαθέτει και θέση στάθμευσης. Τιμή 240.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στο κέντρο της αγοράς παλιά μονοκατοικία 70 τ.μ., σε 2 πατώματα. Τιμή 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται τριώροφο κτήριο

στο Καγιάνι. Αποτελείται από υπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο 107 τ.μ. (δυάρι και ένα γκαράζ), όροφο 107 τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρισμα). Τιμή 270.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μεζονέτα στη Νεάπολη. Τιμή 175.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια, προνομιούχα, πολυτελής μεζονέτα, 105 τ.μ., με 55 τ.μ. ισόγειο/βοηθητικό χώρο, θέα, στ’ Ακλειδιού. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 150 τ.μ., με θέα, μεγάλη αυλή και 2 χώρους στάθμευσης, στη Βαρειά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

νης, 2ου ορόφου. Απέχει 150 μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 95 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528. Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές, καινούργιο διαμέρισμα 55 τ.μ., 1ου ορόφου, με θέα, περιοχή Παιδικού Σταθμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται πολυτελές προνομιούχο διαμέρισμα 100 τ.μ., 1ου ορόφου, με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Βουναράκι. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα μικρή μεζονέτα 45 τ.μ., με 25 τ.μ. υπερυψωμένο ισόγειο-βοηθ. χώρο, στη Βαρειά, με αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται γωνιακό, πολυτελές, προνομιούχο διαμέρισμα δευτέρου ορόφου, 125 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Υπάρχει και χώρος στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμπερές προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 180 τ.μ., με απεριόριστη θέα, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ. πρώτου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 65 τ.μ., 1ου ορόφου, σε άριστη κατάσταση, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο, αυτοτελές, διώροφο αρχοντικό-παραδοσιακό, με 150 τ.μ. και 75 τ.μ. βοηθητικό χώρο αποθήκη, με αυλή, στο Κιόσκι, πλησίον Δικαστηρίων. Πληρ. τηλ.

Πωλείται προνομιούχο καινούργιο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται υπό κατασκευή τριάρι 85 τ.μ., με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται γκαρσονιέρα 30 τ.μ., στον Άγ. Ιωάννη Δάφ-

Πωλείται καινούργιο τριάρι, πολυτελές διαμέρισμα, στο Βουναράκι. Θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, τριπλός ηλιακός, ηλεκτρικές τέντες, πολλές ντουλάπες. Δίχωρη ημιυπόγεια αποθήκη, διαμορφωμένη με ράφια. Τιμή 150.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. ΠΡΟΣΦΟΡΑ!!! Πωλείται νεόδμητη, πολυτελή μεζονέτα 110 τ.μ., με 57 τ.μ. βοηθητικό χώρο, 3 υπνοδωμάτια, WC και μπάνιο, σε πολύ καλό σημείο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται δυάρι διαμέρισμα 4ου ορόφου, στην Άνω Κυψέλη της Αθήνας, εμβαδού 54 τ.μ.. Τιμή 35.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτικούς χώρους και θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Τιμή 240.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με ωραία θέα στη θάλασσα. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στη Χρυσομαλλούσα (Μητρέλια) διαμπερές τεσσάρι 102 τ.μ., 2ου ορόφου + 20 τ.μ. εξωτερική αποθήκη. Σαλόνι με τζάκι, ημιξεχωριστός χώρος κουζίνα, 3 υπνοδωμάτια (2 μεγάλα και 1 μικρό), μεγάλα μπαλκόνια, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός, εξωτερική αποθήκη ισογείου με WC, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γκαράζ. Άριστη κατάσταση. Τιμή 160.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938-477850, www.real pro.gr Πωλείται πολύ μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων στην περιοχή του γηπέδου. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργιο δυάρι οροφοδιαμέρισμα, στο Συνοικισμό, με μεγάλα μπαλκόνια, θέα στη θάλασσα και στην πόλη. Ηλιακός, αυτονομία και πολλά άλλα έξτρα. Πληρ. τηλ. 6945935806. Πωλείται πολυτελές διαμέρισμα στη Μυτιλήνη, 110


11

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

τ.μ., 1ου ορόφου, διαμπερές, προσόψεως. Διαθέτει μεγάλο σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, 3 Υ/Δ, WC και ένα κυρίως μπάνιο, βεράντα, μικρή αυλή, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, ηλιακό θερμοσίφωνα, χωρίς κοινόχρηστα. Θέα στη θάλασσα, ήσυχη περιοχή. Έτος κατασκευής 2009. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 130.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται διαμέρισμα 40 τ.μ. (υπό κατασκευή), πρώτου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται διπλοκατοικία 250 τ.μ. στο Κιόσκι (125 τ.μ. ισόγειο και 125 τ.μ. πρώτος όροφος), με αυλή. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα υπερυψωμένου ισογείου, σε άριστη κατάσταση, 90 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα (μαζί με τα έπιπλα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχα, ανακαινισμένη μονοκατοικία 150 τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οικόπεδο, εντός οικισμού και με απεριόριστη θέα (υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 250 τ.μ.), περιοχή Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται γκαρσονιέρα 34 τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 75 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται στη Χρυσομαλλούσα αποθήκη εσωτερική 10 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 1.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504. Πωλείται κατάστημα (30 τ.μ.), σε κεντρικό σημείο κοντά στον Παιδικό Σταθμό, επί της Ζαλόγγου, κατάλληλο για γραφείο, κομμωτήριο, πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ κ.ά.. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6976-455043.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 62 τ.μ., 1ου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται ανακαινισμένο γραφείο 3ου ορόφου, 35 τ.μ., πλησίον προκυμαίαςΕφορία. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται κατάστημα στη Χρυσομαλλούσα. Είναι μισθωμένο με ενοίκιο 450 ευρώ. Τιμή πώλησης 100.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900 τ.μ., επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κατάστημα-γραφείο 30 τ.μ. περίπου, επί της Καβέτσου. Τιμή 85.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μικρό κατάστημα επί της προκυμαίας Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται εμπορικά καταστήματα στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής, 170 τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο κατάστημα 52 τ.μ. πλησίον Καβέτσου. Είναι μισθωμένο και προσφέρεται ως επενδυτική λύση. πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα, στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 100 τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα, πλησίον γηπέδου. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται εστιατόριο πάνω από το «Ναυάγιο», με καλό ενοίκιο. Πληρ. τηλ. 22510 84203. Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 33 τ.μ., επί της Καβέτσου. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται πολύ μεγάλο κατάστημα στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα στην οδό Κομνηνάκη της Μυτιλήνης, 40 τ.μ.. Τιμή 250 ευρώ. Χρειάζεται επισκευές. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Eνοικιάζεται συγκρότημα 2 ολοκαίνουργιων γραφείων, χωρίς κοινόχρηστα, είτε συνολικά είτε μεμονωμένα, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα επί της Καβέτσου (γωνιακό), εμβαδού 65 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ολοκαίνουργιο κατάστημα σε πολύ κεντρικό σημείο της Χρυσομαλλούσας, 90 τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκη στο υπόγειο. Διαθέτει κλιματισμό, ασανσέρ, 1 χώρο στάθμευσης και 15 μέτρα πρόσωπο. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 160 τ.μ., στο 6ο χλμ. επαρχιακής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, με ιδιωτικό πάρκινγκ και γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται μικρό κατάστημα 2 επιπέδων, στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Τιμή 850 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος, Υακίνθου και Χρυσομαλλούσης, κατάλληλος για φαρμακείο, 90 τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκη και εσωτερική επικοινωνία στο ισόγειο. Διαθέτει ένα χώρο στάθμευσης και 15 μ. πρόσωπο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Ενοικιάζεται μεγάλο κατάστημα στο Μακρύ Γιαλό Μυτιλήνης, κατάλληλο και για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Διαθέτει υπαίθριο χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και μεγάλη αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλείται γνωστή βιοτεχνία επίπλων και ξύλινων κατασκευών στη Μυτιλήνη. Σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 40788 (20:00 22:00). Επώνυμο, υγιές και κερδοφόρο εκπαιδευτικό κέντρο ξένων γλωσσών, σε προνομιακή τοποθεσία στη Μυτιλήνη, ανακοινώνει την πώληση της επιχείρησης, της επωνυμίας, καθώς και της γεωγραφικής αποκλειστικότητας. Η επιχείρηση προσφέρει σταθερά κέρδη και συμπεριλαμβάνει ολόκληρο το πελατολόγιο, τον εξοπλισμό, το προσωπικό, το know-how, την εκπαιδευτική υποστήριξη και την επαγγελματική συνεργασία με στόχο τη διατήρηση, την αύξηση και ανάπτυξη του πελατολογίου και των υπηρεσιών. Παρέχεται δυνατότητα διακανονισμού κάτω από προϋποθέσεις. Η αξιολόγηση των προσφορών θα βασιστεί σε δύο παραμέτρους: α) το ποσό προσφοράς και β) τα εκπαιδευτικά προσόντα του αγοραστή. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με την κ. Αντωνίου ή με τον κ. Παπαδόπουλο στο 6949-301477. Πωλείται επικερδής επιχείρηση καφέ-ψησταριά, με όλο τον εξοπλισμό, στα Κεραμειά Λέσβου. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6972-207950. Πωλείται παραθαλάσσιο κατάστημα 190 τ.μ. στα Πάμφιλα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επιχείρηση fastfood πλησίον κεντρικής αγοράς Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επιχείρηση κομμωτηρίου με 32ετή συνεχή λειτουργία και διαμορφωμένη σταθερή πελατεία, σε κεντρικό σημείο της πόλης, πλησίον της αγοράς. Η επιχείρηση δί-

νεται με όλο τον απαραίτητο επαγγελματικό εξοπλισμό και τα έπιπλα. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6930-842100. Πωλείται στην Καλλονή κερδοφόρα επιχείρηση ενοικίασης και πώλησης DVD και ειδών δώρου, λόγω αλλαγής επαγγελματικού αντικειμένου. Μοναδική στο είδος της στην περιοχή, σε κεντρικό σημείο και με έτοιμο πελατολόγιο. Πληρ. τηλ. 22530 24544, 6983-730486, 6983-295489.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Ο Συνεταιρισμός Γεωμήλων και Σύκων Καλλονής ενδιαφέρεται να πωλήσει ένα ακίνητο στο χωριό Αρίσβη επί του κεντρικού δρόμου Αρίσβης - Καλλονής. Δεχόμαστε προσφορές στα τηλέφωνα 22530 22470 (Κωνσταντίνος Χατζηδουκάκης, λογιστής) και 22530 22053 (Άρης Ελευθερίου, δικηγόρος) έως τις 20/6. Πωλείται οικόπεδο στο Λαζαρέτο, 500 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150. Στην Καλλονή Λέσβου και σε κεντρική περιοχή πωλούνται οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως, άρτια και οικοδομήσιμα, από 255 τ.μ. έως και 544 τ.μ.. Σε τιμές απίστευτα χαμηλές. Πληρ. τηλ. 22530 22146. Πωλείται οικόπεδο στον Κάτω Χάλικα, 100 τ.μ., με οικοδομική άδεια. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται οικόπεδο 216 τ.μ. εντός του οποίου υπάρχει παλιά μονοκατοικία εμβαδού 86 τ.μ., στο Πλακάδο Λέσβου. Κτίζει 200 τ.μ.. Έχει ωραία θέα. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εντός οικισμού, στους Πύργους Θερμής. Καταπληκτική θέα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εκτός σχεδίου, στην περιοχή της Λάρσου, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση ή και για ανέγερση κατοικίας. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 250 τ.μ., κοντά στο Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, ευρισκόμενο εντός οικισμού στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, έκτασης

1 στρέμ. περίπου. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο έκτασης 25.000 τ.μ., σε αγροτική περιοχή των Ταξιαρχών, πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., με πανοραμική θέα, στο Γαϊδαρανήφορο. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται παραθαλάσσιο προνομιούχο οικόπεδο 3 στρεμ., στην παραλία Θερμής, πλησίον Άι-Γιώργη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 10 στρεμ., πλησίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδού Μυτιλήνης - Μόριας), κατάλληλο για κάθε χρήση. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, πλησίον θέσης «Γαϊδαρανήφορος». Τιμή 135.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 7.500 τ.μ. επί της Εθνικής Οδού Μυτιλήνης Καλλονής (πλησίον διακλάδωσης Αγίας Παρασκευής). Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλούνται οικόπεδα 6 στρεμ. (με πρόσωπο 50 μ.) στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται οικόπεδο 2.465 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, επί της Ε.Ο. Μόριας Μυτιλήνης, κατάλληλο για ανέγερση κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 126 τ.μ. στις Καμάρες, με καταπληκτική θέα. Κτίζει 126 τ.μ. κύρια κατοικία και 70 περίπου τ.μ. βοηθητικούς χώρους, ήτοι συνολικά περίπου 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μικρό οικόπεδο στο Βουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού Περάματος Γέρας, άρτιο και οικοδομήσιμο. Διαθέτει γεώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.


12

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

22510 45181. Πωλείται οικισμού, να. Τιμή Πληρ. 45181.

οικόπεδο εντός στην Αγία Μαρί70.000 ευρώ. τηλ. 22510

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946011338. Πωλείται εξοπλισμός εστι ατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5 μ., μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510

42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο με πανοραμική θέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200 μ.), εντός οικισμού, στο Καγιάνι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρεμ. (250 μ. από παραλία Μιστεγνών), στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας, όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ., στους Πύργους Θερμής, εκτός οικισμού (χτίζει 200 μ.). Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο στις Καμάρες Μυτιλήνης, 88 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με δυνατότητα δόμη-

σης 100 τ.μ. σε 2 ορόφους, πρόσωπο σε δημοτικό δρόμο, με θέα. Τιμή ευκαιρίας 40.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, στον Αφάλωνα. Κτίζει 400 τ.μ.. Καταπληκτική θέα. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ., στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτίζει περίπου 100 τ.μ. σε δύο επίπεδα (50 τ.μ. και 50 τ.μ.). Τιμή 15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πωλείται εξοπλισμός μαγαζιού σε τιμή ευκαιρίας, λόγω αλλαγής επαγγέλματος: 1) ερμάριο ανοξείδωτο με πάσο και γούρνα νερού 1,40 μ. x 0,55 μ. x 1,30 μ., 2) ψυγείο-πάγκος συντήρησης με 2 πόρτες 1,31 μ. x 0,70 μ. x 85 μ., 3) ερ-

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945-985466. Κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων, καθώς και οικιακές εργασίες κατόπιν συνεννόησης. Πληρ. τηλ. 22513 00544. Κυρία από τη Βουλγαρία, με προϋπηρεσία, ζητά

απασχόληση για φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες (πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984710605. ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Ζητείται κοπέλα αλλοδαπή ή Ελληνίδα, μικρής ηλικίας, άνευ υποχρεώσεων, φιλόζωη, για οικιακές εργασίες σε άριστες συνθήκες διαμονής και διατροφής και δυνατότητα παράλληλης εργασίας εφόσον το επιθυμεί. Μισθός αναλόγως οικιακών προσόντων. Πλρη. τηλ. 6972-927888, What’s up 6975-978580

μάριο ανοξείδωτο 1,90 μ. x 0,70 μ. x 0,85 μ., 4) τοστιέρα μονή, 5) τραπέζια, καρέκλες, πυροσβεστήρες, όλα καινούργια. Πληρ. τηλ. 6984-292326. Πωλείται εξοπλισμός netcafé, τμηματικά ή ολόκληρος, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6976-974147.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Πωλείται ταχύπλοο καμπινάτο «Olympic» 5 μέτρων, με «Suzuki» 70 hp τετράχρονη και πολλά extras. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πωλούνται και χωριστά σκάφος - μηχανή. Πληρ. τηλ. 22510 61751. Επανιέλ Μπρετόν. Κουτάβια καθαρόαιμα, από άριστους κυνηγετικά και μορφολογικά γονείς. Πληρ. τηλ. 6944-417550.

Πωλείται καινούργιος καναπές τριθέσιος, που γίνεται κρεβάτι. Πληρ. τηλ. 6981-624504. Πωλείται αντίκα τραπεζαρία με 6 καρέκλες και μπουφέ, χειροποίητη του 1948, καρυδιά ψημένη, σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6973-403114.

Μερεμέτια στο σπίτι ή στο γραφείο, οικοδομικές εργασίες, ελαιοχρωματισμοί, ηλ εκτ ρο συγ κολ λή σε ις, υδραυλικά κ.λπ.. Πληρ. τηλ. 6996-791925 (Σάββας).

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται Fiat Panda 4x4, μοντέλο 2005. Λίγα χιλιόμετρα, σε άριστη κατάσταση, με πολλά έξτρα και καινούργια λάστιχα. Πληρ. τηλ. 6981-083682, 22510 84370. Πωλείται Nissan Αγροτικό 1,5 καμπίνα D21, μοντέλο 1992, με 90 HP και 2 αντικριστά καθίσματα πίσω, ελεγμένο από ΚΤΕΟ. Τιμή 1.600€. Πληρ. τηλ. 6977299527. Πωλείται Opel Corsa Sport, 1.400 cc, 10/2001, με μεταλλικό χρώμα, 75.000 χλμ., aircondition, ραδιο-cd-mp3 Pioneer, συναγερμό, GPS, σε άριστη κατάσταση, φυλασσόμενο σε κλειστό γκαράζ. 1ο χέρι, με service σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο Opel, πληρωμένα τέλη κυκλοφορίας και ΚΤΕΟ για 2 χρόνια. Τιμή 3.100 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973-403114.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ

(ώρες επικοινωνίας: πρωί 12:00 - 14:00, απόγευμα 20:00 - 22:00). Εμπορική επιχείρηση ζητά υπάλληλο γραφείου μόνο εφόσον έχει αντίστοιχη προϋπηρεσία ως υπάλληλος γραφείου στο χονδρεμπόριο. Πληρ. τηλ. 22510 24366, 22510 42985. Ζητούνται πωλητές στα νησιά Λέσβο, Λήμνο, Χίο και Ικαρία. Με γνώση υπολογιστών και μεταφορικό μέσο. Αποστολή βιογραφικών στο info@rweb.gr Ζητείται κοπέλα από το κα-

τάστημα «Enjoy». Πληρ. τηλ. 22510 55755.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Μαθηματικά - Φυσική - Χημεία. Ιδιαίτερα μαθήματα κατ' οίκον, από έμπειρο καθηγητή, σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Πληρ. τηλ. 6936577837.

Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου - λυκείου ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για πανελλαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717.

Πτυχιούχος πανεπιστημίου με μεταπτυχιακό παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού, καθώς αναλαμβάνει και τη φύλαξή τους (εάν χρειάζεται). Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6937-657223.

Ζητείται τυλιχτής (ή/και ψήστης). Ανάλογη προϋπηρεσία απαραίτητη. Πληρ. τηλ. 6942848537.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947-949150 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOSREALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045 ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr REALPRO ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑ Ηλία Βενέζη 2 Τηλ. 22510 40074, κιν. 6938-477850 www.realpro.gr


EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Τα μεγάλα προβλήματα δεν έχουν ξεπεραστεί

Μείωση ζημιών για τη ΝΕΛ τoυ NIKOY MANABH ραστική μείωση ζημιών πέτυχε ο όμιλος της ΝΕΛ το πρώτο τρίμηνο του 2013, κατά 43,11%. Βέβαια το αποτέλεσμα αυτό επιτεύχθηκε με δραστικό περιορισμό του τζίρου του ομίλου. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των κινήσεων που έγιναν σε αυτή την κατεύθυνση, είναι η αποδρομολόγηση του «European Express» από τη γραμμή Πειραιάς - Χίος Μυτιλήνη, ενώ η ΝΕΛ έχει αποσυρθεί κι από τις γραμμές τις Αδριατικής και έτσι εξυπηρετεί μόνο άγονες. Τα στοιχεία δείχνουν πως ο τζίρος του ομίλου υποχώρησε στα 9,69 εκατ. ευρώ, από τα 13,21 εκατ. ευρώ που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2012, δηλαδή κατέγραψε μείωση 26,66%. Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν ζημίες ύψους 2,02

Δ

εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι ζημιών 5,92 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα καθαρά αποτελέσματα του ομίλου για το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν ζημία 5,14 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 9,03 εκατ. ευρώ. Οι παραπάνω αριθμοί δείχνουν μια θεαματική βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων του ομίλου τής ΝΕΛ. Είναι πολύ πιθανό στο τέλος του έτους, λοιπόν, ο όμιλος της ΝΕΛ για πρώτη φορά μετά από χρόνια να καταγράψει λειτουργική κερδοφορία. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ξεπεράστηκαν τα προβλήματά του. Τεράστια πληγή για τον όμιλο παραμένουν τα υπέρογκα χρέη του. Στις 31 Μαρτίου οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τής ΝΕΛ ανήλθαν στα 98,2 εκατ. ευρώ. Οι ταμειακές ροές του ομίλου παρέμειναν αρνητικές κατά 163.223,81 ευρώ, όταν την αντίστοιχη περίοδο του 2012 οι ταμειακές ροές ήταν αρνητικές κατά

7,37 εκατ. ευρώ. Στο σύνολό τα ίδια κεφάλαια του ομίλου τής ΝΕΛ ήταν αρνητικά κατά 68,86 εκατ. ευρώ στις 31 Μαρτίου τού 2013, όταν στο τέλος του Δεκεμβρίου τού 2012 ήταν αρνητικά κατά 68,86 εκατ. ευρώ. Η ΝΕΛ και η C-Link Ferries αναμένουν την έγκριση από το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης της συμφωνίας εξυγίανσης, που θα μειώσει δραστικά τις δανειακές υποχρεώσεις τους. Η εκτίμηση της διοίκησης του ομίλου είναι ότι η συμφωνία εξυγίανσης συνιστά θετική εξέλιξη, που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των δύο εταιρειών. Με τη συμφωνία εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μείωση των υποχρεώσεων της εταιρείας κατά 132 εκατ. ευρώ. Η έγκριση της συμφωνίας, επιπλέον, αναμένεται να μειώσει το χρηματοοικονομικό κόστος της κατά 4,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πέρα από τη λογιστική Πέρα από τις ενέργειες για τη λογιστική διαχείριση των οικονομικών μεγεθών, η διοίκηση του ομίλου τής ΝΕΛ οφείλει να αναμετρηθεί με τις προκλήσεις που έχει μπροστά της. Τα προβλήματα που κατά καιρούς παρουσιάζονται σε πλοία όπως το «Ταξιάρχης», το «Θεόφιλος» και το «Αqua Maria», δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως ζητήματα ήσσονος σημασίας. Η ΝΕΛ οφείλει να προχωρήσει σε ανανέωση του στόλου της για να μπορέσει να ανταγωνιστεί τα νεότευκτα πλοία που έχουν μπει ήδη στις γραμμές του βορείου Αιγαίου. Αν δε γίνει ανανέωση του στόλου, δεν είναι μακριά η ημέρα που η ΝΕΛ θα χάσει και τις άγονες γραμμές που σήμερα εξυπηρετεί. Τα χρονικά περιθώρια για την επιβίωση της εταιρείας γίνονται όλο και μικρότερα. nman@emprosnet.gr

Μεγάλες ζημίες για την Hellenic Seaways Μείωση ζημιών και οικονομικά αποτελέσματα της 20%, γεγονός που οφείλεται στις ζημίες T αHellenic Seaways για το 2012, της μό- της χρήσης. Ο τραπεζικός δανεισμός α- δανεισμού για την Attica νης μεγάλης μη εισηγμένης στο Χρημα- νήλθε στα 157,4 εκατ. ευρώ, έναντι Attica Group που έχει δρομολογημένο το «Blue Star Patmos» τιστήριο ακτοπλοϊκής εταιρείας, δεί- 154,9 εκατ. ευρώ το 2011. Τα ταμειακά H στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη, το πρώτο τρίμηνο χνουν πτώση του τζίρου κατά 22,7% σε διαθέσιμα του ομίλου στο τέλος της χρήσχέση με τη χρήση τού 2011. Ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε στα 111,4 εκατ. ευρώ. Η μείωση του τζίρου είναι αποτέλεσμα της μείωσης των δρομολογίων κατά 26%, της συρρίκνωσης των οικονομικών μεγεθών του κλάδου και της όξυνσης του ανταγωνισμού μεταξύ των ακτοπλοϊκών εταιρειών. Επίσης ως αιτία της μείωσης του τζίρου καταγράφεται η προσωρινή αποδρομολόγηση του «Νήσος Χίος» και του «Flyingcat 3» για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του περσινού καλοκαιριού. Στο σύνολο του προηγούμενου έτους, η Hellenic Seaways κατέγραψε ζημίες 34,9 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 29,52 εκατ. ευρώ. Η καθαρή θέση του ομίλου ανήλθε στα 138,5 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά

σης διαμορφώθηκαν στα 0,9 εκατ. ευρώ. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, η εταιρεία σχεδιάζει την πώληση πλοίων, ριζικές ανακατατάξεις των δρομολογίων, καθώς και περικοπές διοικητικών και λειτουργικών εξόδων. Οι παραπάνω αποφάσεις ίσως να επηρεάσουν και τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Λέσβου με τον Πειραιά, δεδομένου ότι η εταιρεία έχει δρομολογημένο το «Νήσος Χίος» στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αλλαγές αναμένονται μετά το τέλος του Αυγούστου, διότι καμμία ακτοπλοϊκή εταιρεία δε θέλει να χάσει τον αυξημένο τζίρο των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει ήδη ναυλώσει στο εξωτερικό δύο πλοία της.

του 2013 πέτυχε να περιορίσει τις ζημίες προ φόρων, αποσβέσεων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων, σε 7,94 εκατ. ευρώ, έναντι 11,96 εκατ. ευρώ που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2012. Παράλληλα πέτυχε περιορισμό της καθαρής ζημίας στα 19,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 21,79 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012. Πολύ σημαντικό γεγονός για την πορεία του ομίλου αποτέλεσε η μείωση του τραπεζικού δανεισμού κατά 50 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος του ομίλου αυξήθηκε στα 41,04 εκατ. ευρώ, από τα 39,96 εκατ. ευρώ. Στη βελτίωση των αποτελεσμάτων συνέβαλαν η ανακοπή του ρυθμού πτώσης της κίνησης, η συνεχιζόμενη περικοπή των λειτουργικών εξόδων, καθώς και η μείωση της τιμής των καυσίμων κατά περίπου 8%. Η διοίκηση της Attica Group συνεχίζει την πολιτική της μείωσης των δρομολογίων, αλλά και της ταχύτητας των πλοίων, προκειμένου να πετύχει μείωση των λειτουργικών εξόδων της. Παράλληλα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις δανείστριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση των δανείων του Ομίλου. Στις 8 Μαρτίου 2013 πουλήθηκε το πλοίο «Superfast VI», έναντι συνολικού τιμήματος 54 εκατ. ευρώ.

Μείωση ζημιών και για την ΑΝΕΚ

Σε καλό δρόμο η Minoan Lines εργασιών τής Minoan Lines το πρώ- Lines κατά τα τελευταία έτη, προκειμένου να αO κύκλος το τρίμηνο του 2013 διαμορφώθηκε στα ντιμετωπίσει την υπό εξέλιξη οικονομική κρί30,3 εκατ. ευρώ, έναντι 31,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012. Η λειτουργική κερδοφορία ανήλθε σε 184 χιλ. ευρώ, έναντι ζημιών 6,8 εκατ. ευρώ το 2012, εμφανίζοντας βελτίωση κατά 7,0 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά αποτελέσματα της Minoan Lines μετά από φόρους το πρώτο τρίμηνο του 2013 διαμορφώθηκαν σε -5,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 13,3 εκατ. ευρώ το 2012, παρουσιάζοντας σημαντική μείωση ζημιών κατά 7,5 εκατ. ευρώ. Η Minoan

ση, έχει λάβει μια σειρά μέτρων ώστε να επιτύχει μείωση των δαπανών της. Συγκεκριμένα, εκτός από τη μείωση των διαφόρων κονδυλίων λειτουργικών εξόδων, υιοθέτησε πολιτικές περιορισμού του κόστους καυσίμων, το οποίο κατά τα τελευταία οικονομικά έτη ξεπερνά το 55% του συνόλου του κόστους πωληθέντων. Η εταιρεία που ελέγχεται από τον ιταλικό ναυτιλιακό Όμιλο Grimaldi, έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου.

Η ΑΝΕΚ Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η ΑΝΕΚ παρουσίασε τζίρο 30,8 εκατ. ευρώ, έναντι 33,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Τα μικτά αποτελέσματα ανήλθαν σε ζημίες 2,9 εκατ. ευρώ, από ζημίες 7,2 εκατ. ευρώ. Η μείωση των ζημιών επιτεύχθηκε χάρη στη μείωση του κόστους των πωλήσεων κατά 60%. Τα καθαρά αποτελέσματα του ομίλου ανήλθαν σε ζημίες 12 εκατ. ευρώ, από -17,2 εκατ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Παράταση στο «Θεόφιλος» ημοσιεύθηκε η απόφαση του γενικού γραμ- ΝΕΛ για τη δρομολόγηση του «Θεόφιλος» στις ΔΓιάννη ματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, παραπάνω άγονες γραμμές. Το πλοίο θα έπρεΣπιλάνη, που παρατείνει τη δρομολόγη- πε να είχε αντικατασταθεί από το 2011 με άλλο ση του πλοίου «Θεόφιλος» στις άγονες γραμμές του βορείου Αιγαίου. Συγκεκριμένα, το πλοίο θα συνεχίσει να εκτελεί δρομολόγια έως τις 31 Οκτωβρίου τού 2016 στις γραμμές Καβάλα - Λήμνος - Μυτιλήνη - Χίος - Καρλόβασι Σάμου - Άγιος Κήρυκος Ικαρίας και επιστροφή, Θεσσαλονίκη - Λήμνος - Μυτιλήνη - Χίος - Βαθύ Σάμου. Το Δημόσιο έχει συνάψει 12ετή σύμβαση με τη

νεότευκτο, όμως λίγο μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, είχε δοθεί παράταση σε όλες τις ομοειδείς συμβάσεις, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες που αδυνατούσαν να βρουν νεότευκτα πλοία. Για τους ίδιους λόγους δόθηκε νέα παράταση φέτος σε όλες τις συμβάσεις. Το αίτημα της ΝΕΛ για παράταση της δρομολόγησης του «Θεόφιλος» συζητήθηκε στην τε-

λευταία συνεδρίαση του ΣΑΣ και πήρε θετική γνωμοδότηση. Έτσι, οι κάτοικοι της Λήμνου που από το 2009 αναμένουν να δουν ένα νεότευκτο πλοίο να εξυπηρετεί τις συνδέσεις τους με τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα, έμειναν για δεύτερη φορά… «στα κρύα του λουτρού».

13 Επενδυτικό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα Leader

17 προτάσεις από τη Λήμνο ντονο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από τους επενΈδυτές της Λήμνου για ένταξη στο πρόγραμμα Leader. H διαδικασία υποβολής φακέλων υποψηφιότητας στο πλαίσιο της 3ης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Τοπικού Προγράμματος Leader, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και στην Αναπτυξιακή Λήμνου Α.Ε. υποβλήθηκαν 17 προτάσεις για ιδιωτικές επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 4.294.768 ευρώ. Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν 15 προτάσεις από ιδιώτες, οι οποίες κατανέμονται στο σύνολο των δράσεων που προκηρύχθηκαν για ιδιωτικές επενδύσεις και αφορούν αναλυτικότερα σε βιοτεχνικές μονάδες, υποδομές διανυκτέρευσης, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής, στην παραγωγή ειδών διατροφής μετά την πρώτη μεταποίηση, καθώς και στην τυποποίηση και συσκευασία αγροτικών προϊόντων. Υποβλήθηκαν επίσης δυο προτάσεις από συλλόγους του νησιού, οι οποίες αφορούν στην προμήθεια εξοπλισμού και ενίσχυση για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η διευθύντρια της ΑΝΕΛ Α.Ε., Χριστίνα Μοσχούδη, μιλώντας στο «Ε» εξέφρασε την ικανοποίησή της «για την ομαλή διαδικασία υποβολής και το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της δυσμενούς οικονομικής και αναπτυξιακής συγκυρίας που βιώνουμε». Ο συνολικός προϋπολογισμός των υποβληθέντων προτάσεων υπερκαλύπτει τα διαθέσιμα κονδύλια, καθώς το ποσό που προκηρύχθηκε ήταν συνολικού κόστους 3.047.041 ευρώ. Σε περίπτωση που το διαθέσιμο ποσό δεν επαρκεί για να καλύψει το συνολικό κόστος των θετικά αξιολογημένων προτάσεων, θα ζητηθούν επιπλέον πιστώσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι υποβληθείσες προτάσεις θα εξεταστούν από την Επιτροπή Αξιολόγησης που συγκροτήθηκε με απόφαση της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος. Η διαδικασία αξιολόγησης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.


ΠOΛITIΣMOΣ

!

α βιβλία παίζει

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 Συνεχίζονται τα μαθήματα ζωγραφικής στην Εικαστική Ακαδημία τού ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος».

Γράφει και επιμελείται ο Παναγιώτης Σκορδάς

Σάντρο Μοντέο Barça. Όλα τα μυστικά της ισχυρότερης ομάδας του πλανήτη Μετάφραση: Γιάννης Στάμος Πρόλογος: Χρήστος Σωτηρακόπουλος Εκδόσεις Τόπος Αθήνα 2012, σελ. 256

ισχυρότερη ομάδα όλων των εποχών για περισσότερους. Το παιχνίδι της προΗκαλείτους ένα ξεχωριστό συναίσθημα ευφορίας, μας απογειώνει σε μια άλλη ποδοσφαιρική διάσταση και αποδεικνύει ότι η Μπάρτσα είναι όντως «κάτι παραπάνω από ένας απλός σύλλογος». Για να μυήσει τον αναγνώστη στα μυστικά αυτού του ποδοσφαιρικού γαλαξία, ο Μοντέο αναλύει - όχι μόνο ποδοσφαιρικά, αλλά κοινωνικά και πολιτισμικά - την εξέλιξη του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου από ορθόδοξους και αιρετικούς προπάτορες και εκφραστές του (Ρέινολντς, Μπάκιγχαμ, Σάνκλι, Μασλόφ, Γκέταλς, Σάκι, Μίχελς, Κρόιφ). Ταυτόχρονα, αναζητά στη βιολογία και τη φυσική αναλογίες ανάμεσα στις ποδοσφαιρικές μάχες και στον αγώνα βακτηριδίων - αντισωμάτων, ή ανάμεσα στις αρχές της κβαντικής μηχανικής και το φουτουριστικό ποδόσφαιρο της Μπαρτσελόνα του ξεχωριστού Πεπ Γκουαρντιόλα. Ο Μοντέο προσφέρει μια αναμφίβολα πρωτότυπη και σημαντική έρευνα στο πιο πετυχημένο ως σήμερα εγχείρημα δημιουργικού και επιθετικού ποδοσφαίρου, το οποίο, όπως λέει, δεν πρόκειται να εκλείψει. Peter Lambrou, George Pratt Ας μιλήσουμε για σένα Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μίσσιος Εκδόσεις Διόπτρα Αθήνα 2013, σελ. 330

υνδυάζοντας έξι δεκαετίες κλινικής εμπειρίας με έρευνες αιχμής, οι δόκτορες Πήτερ ΣΛάμπρου και Τζωρτζ Πραττ, αυθεντίες στον τομέα της ψυχολογίας, έχουν αναπτύξει μια επαναστατική μέθοδο τεσσάρων βημάτων προκειμένου να εξαλείψουν τις «περιοριστικές πεποιθήσεις», δηλαδή φόβους, άγχη και συναισθηματικά κατάλοιπα θαμμένα μέσα μας, που μας στερούν την ευκαιρία να απολαύσουμε τη ζωή μας. Η μέθοδος αυτή που είναι πρακτική και εφαρμόζεται εύκολα στο σπίτι, έχει τη δύναμη να φέρει στην επιφάνεια την έμφυτη χαρά μέσα μας και να μεταμορφώσει τη ζωή μας με έναν ξεκάθαρα θετικό τρόπο.

Ο Ανδρέας Σεφτελής, διαβάζει αποσπάσματα από τα μυθιστορήματα του Ketil Bjørnstad

Γεμάτο το θέατρο του ΦΟΜ κατά την προχτεσινή συναυλία

«Μάγεψαν» τα… «Τραγούδια τού Άξελ» εμάτο ήταν το θέατρο του ΦΟΜ το βράδυ της Τετάρτης, στην εκδήλωση με θέμα «Τα τραγούδια τού Άξελ». Οι πιανίστες της βραδιάς μάγεψαν τον κόσμο με τη μουσική τους, ενώ παράλληλα διαβάζονταν αποσπάσματα από τα μυθιστορήματα του συνθέτη κι εκτελεστή Ketil Bjørnstad, πάνω στα οποία βασίστηκε και η συναυλία. Κομμάτια των Debussy, Chopin, Beethoven, Schubert κ.ά., ιδιαίτερα δύσκολα στην εκτέλεσή τους, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της προχτεσινής συναυλίας, που προσέλκυσε πολύ κόσμο. Τα κομμάτια εκτέλεσαν οι πιανίστες Κατερίνα Γούλα, Χρυσούλα

Γ

Καμπουράκη, Λίνα Ζαχαρούλη, Νίκη Κεραμέκη, Ελένη Περδίκα, Γεωργία Φωτοπούλου και Γιώργος Τριχόπουλος, ενώ ενδιάμεσα ο Αντρέας Σεφτελής διάβαζε αποσπάσματα από τα δύο μυθιστορήματα του Ketil Bjørnstad «Η λέσχη των νέων πιανιστών» και «Το ποτάμι», τα οποία υπήρξαν και η αφορμή για τη συναυλία. Στα μυθιστορήματα αυτά, περιγράφεται η μαθητεία και η ζωή του νεαρού πιανίστα Άξελ, από την εφηβεία του μέχρι τη στιγμή που κάνει το επίσημο πιανιστικό του ντεμπούτο. «Χτες (σ.σ. προχτές) βράδυ ακούστηκαν σπουδαίες ερμηνείες, σε πολύ απαιτητικά έργα, τα

οποία συμπεριλαμβάνονται συνήθως στα ρεσιτάλ γνωστών ερμηνευτών διεθνώς», λέει ο Ανδρέας Σεφτελής. «Αισθάνομαι περηφάνεια που μουσικοί σαν και τους χτεσινούς ζουν δίπλα μας, στον τόπο μας. Μια συναυλία πιάνου σαν και τη χτεσινή, ήταν ένα όνειρο που είχα εδώ και πολλά χρόνια και τους ευχαριστώ όλους που το έκαναν πραγματικότητα.» Σημειώνεται ότι ο ΦΟΜ προγραμματίζει συνέχεια σχετικών μουσικών και άλλων εκδηλώσεων μέσα στο προσεχές φθινόπωρο, με το γενικό τίτλο «Πρόσωπα στο Χρόνο, Χτες και Σήμερα». Β.Χρ.

Το «Αυγό» τού Φελισιέν Μαρσώ ή «η κότα έκανε τ’ αυγό ή το αυγό την κότα»

είχα δει παρά μόνο δύο θεατρικές Δμαςενδουλειές των «Αστέγων». «Τη μικρή πόλη» και το «Άντε πάλι... άλλο ένα

Σώτη Τριανταφύλλου Μιλώντας με την Αλίκη για τη φιλοσοφία και το νόημα της ζωής Εκδόσεις Πατάκη Αθήνα 2012, σελ. 326

ΕΠΩΝΥΜΩΣ...

ποφάσισα να γράψω αυτό το βιβλίο όταν η Αλίκη, η κόρη μιας αγαπημένης μου φί«Α λης, έγινε 14 ετών. Ήθελα να συμβάλω με όποιον τρόπο μπορούσα στην ευτυχία της σ’ αυτήν τη Χώρα των θαυμάτων που είναι ο κόσμος. Η ιδέα πήρε συγκεκριμένο σχήμα όταν διάβασα τα σχολικά εγχειρίδια της Φιλοσοφίας που διδάσκονται στη β΄ τάξη του γενικού λυκείου: μου φάνηκαν εξαιρετικά καλογραμμένα και βαθυστόχαστα, αλλά δυσνόητα για τα παιδιά. Πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσουμε από διαφορετική αφετηρία και να ακούσουμε τα ερωτήματα που θέτουν οι έφηβοι: τι είναι η φύση; Τι είναι η ανθρώπινη κοινωνία, η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η λογική. Ύστερα, να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε τοποθετώντας τη φιλοσοφία σ’ ένα πλαίσιο γενικών γνώσεων και λαμβάνοντας υπόψη την ανυπομονησία που αποτελεί γνώρισμα της εφηβικής ηλικίας. Δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι οι σημερινοί έφηβοι είναι πολύ εξυπνότεροι και πιο πληροφορημένοι από εμάς όταν ήμασταν έφηβοι στη δεκαετία τού 1970. Αυτό το βιβλίο απευθύνεται λοιπόν στους πολύ νέους και, γιατί όχι, σ’ εμάς τούς όχι - και - τόσο νέους που συχνά νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα, ενώ δεν ξέρουμε τίποτα.» Τα παραπάνω είναι από τον πρόλογο του νέου και πολύ ενδιαφέροντος βιβλίου της γνωστής πεζογράφου και δοκιμιογράφου Σώτης Τριανταφύλλου.

Το κοινό καταχειροκρότησε τους μουσικούς της βραδιάς. Εδώ, αμέσως μετά τη λήξη της συναυλίας

“Ρωμαίος και Ιουλιέτα”». Και ενθουσιάστηκα. Όμως «Το Αυγό» με καθήλωσε! Μια ομάδα ερασιτεχνών-ηθοποιών, με τη σκηνοθετική επιμέλεια του Κλεομένη Τζαννέτου, λειτούργησαν και ως πρωταγωνιστές και ως κομπάρσοι. Και πέτυχαν το ακατόρθωτο. απέδωσαν με εμπειρία επαγγελματία και άγγιξαν το τέλειο, σ’ ένα έργο δύσκολο, οι διάλογοι στο οποίο συμπληρώνονταν και με την αφαιρετική κίνηση, το minimal σκηνικό και την έξυπνη και πρωτότυπη ενδυματολογία. «Το Αυγό» είναι ένα έργο ζωηρό, γρήγορο, θρασύ, ένα κράμα σάτιρας και δράματος, ρεαλισμού και θεάτρου του παραλόγου. Ένα θεατρικό παιχνίδι με το χρόνο, το χώρο, τις λέξεις, τις ιδέες και την πιο πνιγηρή λογική, που οδηγεί σε μια μορφή αρχαίας κάθαρσης. «Το Αυγό» επιδιώκει να απομυθοποιήσει το άτομο από μερικές από τις πρωταρχικές του αλήθειες, τα ταμπού και τις έτοιμες ιδέες του. Θίγει και ξεριζώνει τον έρωτα, τη φιλία, την τιμή, το δίκαιο, όπου η αλήθεια έχει τη γεύση της στάχτης.

Ο Μαρσώ είναι μαζί ένας μυθιστοριογράφος και δραματουργός. Ένας φιλόσοφος στοχαστής. Σαρκάζει, χλευάζει και περιφρονεί. Στηλιτεύει κάθε αξία και επιτυχία της ζωής. Κάθε είδους συμβιβασμό (ταξικό, ηθικό, συναισθηματικό). Ραπίζει το βόλεμα και επί πτωμάτων. Κινεί σα μαριονέτες τους ήρωές του και προκαλεί το άτομο να αναλογιστεί την ευθύνη του για τη διαμόρφωση της μοίρας του και της κοινωνίας του, μέσα από την οργή και το πικρό χιούμορ. Θέτει προβληματισμούς και ερωτήματα. Τελικά ποιος έχει πιο πολλή δύναμη, το Αυγό-Σύστημα, που αφομοιώνει όποιον κλείσει στο κέλυφός του, ή το άτομο δημιουργεί το αυγό για να κλειστεί με τη σειρά του μέσα σ’ αυτό;... Και να η τραγικότητά του σ’ όλο της το μεγαλείο. Τελικά ποιος γράφει την ιστορία των λαών, ποιος διαγράφει την πολιτική τους πορεία, ποιος πρωταγωνιστεί στο κοινωνικό θέατρο; Ο Μαρσώ θέτει το πρόβλημα και τους προβληματισμούς, το ερώτημα όμως παραμένει. «Η κότα έκανε τ’ αυγό ή το αυγό την κότα;» Απόστολος Σγούτσος


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

15

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα

Μεγάλη η συμμετοχή μαθητών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα δέντρο στο Μουσείο»

Σήμερα Παρασκευή 7 Ιουνίου

Μαθαίνουν για την αξία της φύσης…

στον αύλειο χώρο του παλιού κτηρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης Εκπαιδευτική δράση με θέμα «Ένα δέντρο στο Μουσείο»

Σήμερα Παρασκευή 7 και αύριο Σάββατο 8 Ιουνίου στο Αρχοντικό Γεωργιάδη Προβολές ταινιών μικρού μήκους

Έως Κυριακή 9 Ιουνίου στην Πινακοθήκη Κοντιά της Λήμνου Έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με τίτλο «Μας βλέπουν;»

Έως Δευτέρα 15 Ιουλίου από τις 10:00 έως τις 18:00 στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγία Παρασκευή Έκθεση φωτογραφίας της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης

Σάββατο 8 Ιουνίου

Μαθητές της Μυτιλήνης στην αυλή του Παλιού Αρχαιολογικού Μουσείου, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Ένα δέντρο στο Μουσείο»

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ε επιτυχία συνεχίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα δέντρο στο Μουσείο», που υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», στο Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης. Συνολικά 80 περίπου παιδιά είχαν επισκεφτεί το χώρο μέχρι και χτες και ξεναγήθηκαν από αρχαιολόγους της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, μαθαίνοντας για την αξία της φύσης από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα δέντρο στο Μουσείο» ξεκίνησε να υλοποιείται τη Δευτέρα που μας πέρασε, απευθυνόμενο σε παιδιά από έξι έως 12 ετών. Δύο ήταν τα σχολεία της Μυτιλήνης που έδειξαν ενδιαφέρον, το 5ο και το 8ο Δημοτικό, οι μαθητές των οποίων ε-

Μ

πισκέπτονται το Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο ανά ομάδες, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα. Ειδικά την Τετάρτη, λόγω και των εκλογών των δασκάλων, στο πρόγραμμα συμμετείχαν ομάδες παιδιών από διάφορα σχολεία της πόλης.

Τι μαθαίνουν τα παιδιά Όλα γίνονται στην αυλή του Μουσείου. Εκεί, μέσα στα δέντρα και τα αρχαία μνημεία, τα παιδιά μαθαίνουν για το πώς απεικονίζεται η φύση στα τελευταία, για τη βλάστηση στην αρχαία Λέσβο, για τους θεούς που προστατεύουν τη φύση… «Μέσα από παιχνίδια και ερωτήσεις, προσπαθούμε να κάνουμε τα παιδιά να καταλάβουν τη σημασία της φύσης από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα», λέει στο «Ε» η υπεύθυνη αρχαιολόγος τής Κ΄ ΕΠΚΑ Θάλεια Κυριακοπούλου, που ξεναγεί τα παιδιά μαζί με το συνάδελφό της Γιάννη Κουρτζέλλη. «Το πρόγραμμα είχε ξαναγίνει το 2008, στα πλαίσια

μιας άλλης δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού, της πανελλήνιας εκστρατείας “Περιβάλλον και Πολιτισμός”, τώρα όμως το έχουμε εμπλουτίσει σε ορισμένα σημεία, δίνοντας σε κάθε σχολείο και μια ψηφιακή εφαρμογή γραμμένη σε CD, που είχαμε φτιάξει το 2008 για να παίξουν με αυτήν ομαδικά τα παιδιά στο σχολείο τους.» Μεταξύ των όσων βλέπουν τώρα τα παιδιά, είναι δύο δαχτυλίδια της Εποχής του Χαλκού, ένα μυκηναϊκό κι ένα μινωικό, που έχουν αναπαραστάσεις της λατρείας της φύσης, ενώ τα ίδια αναζητούν στο χώρο, τόσο στην αυλή όσο και στο υποστατικό, το μικρό κτήριο όπου φυλάσσονται τα βαριά αντικείμενα, γλυπτά στα οποία απεικονίζεται η φύση. Συνολικά, μέχρι και χτες περίπου 80 παιδιά είχαν περάσει από το Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ το πρόγραμμα πρόκειται να ολοκληρωθεί σήμερα.

στις 18:30 στο θεατράκι του 10ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης Το θεατρικό έργο του Ευγένιου Τριβιζά «Τα μαγικά μαξιλάρια», από τη Γ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Ταξιαρχών στις 20:00 στο καφέ-μπαρ «Loft airlounge» Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Ντέπης Χατζηκαμπάνη «Είναι οι άλλοι παράξενοι ή είμαι εγώ;»

Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Ιουνίου στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγία Παρασκευή Σεμινάριο φωτογραφίας με τον Πλάτωνα Ριβέλλη

Δευτέρα 10 Ιουνίου στις 20:30 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Μουσικοχορευτική παράσταση από την «Πάραλο» με τίτλο «Η Ελλάδα της καρδιάς μας»

Από Τρίτη 11 έως Δευτέρα 17 Ιουνίου Σεμινάριο για την Commedia dell’arte, με εισηγητή τον κουκλοπαίχτη Camilo Bentacor

Πέμπτη 13 Ιουνίου στις 21:30 στην Εργατική Λέσχη Λέσβου Αφιέρωμα στον αλβανικό Κινηματογράφο: Προβολή της ταινίας «Kukumi»

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως αύριο Σάββατο 8 Ιουνίου «Το πρόσωπο του κακού», του Φέντε Άλβαρεζ (τρόμου) Πρωταγωνιστούν: Τζέσικα Λούκας, Λου Τέιλορ Πούτσι, Τζέιν Λέβι, Σάιλον Φερνάντεζ Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Παρασκευή και Σάββατο στις 22:00 Έως Τετάρτη 12 Ιουνίου «The Hangover 3», του Τοντ Φίλιπς (κωμωδία) Πρωταγωνιστούν: Μπράντλεϊ Κούπερ, Ζακ Γκαλιφιανάκης, Εντ Χελμς, Τζάστιν Μπάρθα, Κεν Τζέονγκ, Χέδερ Γκράχαμ, Τζων Γκούντμαν Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Παρασκευή στις 21:45, Σάββατο και Κυριακή στις 19:15 και στις 21:45, Δευτέρα 6, Τρίτη και Τετάρτη στις 21:45


!

AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται οι MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ & ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 Την 6η θέση στο Διπλό Σκιφ Ελαφρών Βαρών κατέκτησε ο Λημνιός αθλητής Παναγιώτης Μαγδανής με το συναθλητή του Λευτέρη Κόνσολα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Σεβίλλης.

ΑΕΛΚ

Οι πρώτες ανανεώσεις πορεί τα συμβόλαια που τελειώνουν στο τέλος του μήνα να ήταν αρκετά, όμως τώρα σαφώς μειώθηκαν, μετά και τη συμφωνία του Νίκου Μιχαλάκη με εννιά από τους ποδοσφαιριστές της ομάδας να συνεχίσουν να φοράνε τη φανέλα της Καλλονής και στη Super League. Ο πρόεδρος ξεκίνησε από το τοπικό επίπεδο, πρώτα βλέποντας τα πιο ελαφρά συμβόλαια πριν ξεκινήσει τις επαφές του και με άλλους. Πιστεύεται, πάντως, ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο αρχές της επόμενης, θα έχουν κλείσει όσοι συμπεριλαμβάνονται στο σχεδιασμό

Μ

τής ΑΕΛΚ, ώστε στη συνέχεια να κινηθούν για την απόκτηση των υπόλοιπων παικτών που θα καλύψουν τις θέσεις. Ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, Γιώργος Μανούσος, όπως και οι Αναστασιάδης, Σιδεράκης, Χωριανόπουλος, Βλαστέλλης, Γάλας, Μάπας, Κριπιντήρης και Λαμπρόπουλος συμφώνησαν την Τετάρτη με την ΠΑΕ και ετοιμάζονται να αγωνιστούν στη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής τους, τη Super League.

Υπάρχει διαφορά με Κάντζι! Στην υπόθεση του Μακούμπα Κάντζι, η οικονομική διαφορά ανάμεσα στις δύο πλευρές, όπως προέκυ-

ψε από την πρώτη επαφή που έγινε, είναι μεγάλη. Όμως ο Νίκος Μιχαλάκης θα εξαντλήσει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να κρατήσει το θηριώδη φορ, που έχει το πιο ακριβό συμβόλαιο στην ομάδα και ο οποίος είναι το μήλο της έριδος και για άλλους συλλόγους της Super League (Ξάνθη, Λεβαδειακός). Στο προσκήνιο, ωστόσο, από χθες μπήκε και η ΑΕΚ, εξετάζοντας την περίπτωσή του. Τον Κάντζι καλοβλέπουν επίσης δύο σύλλογοι από το εξωτερικό. Μάλιστα ο παίκτης, όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, βρίσκεται στην αποστολή τής Γκάμπια και το Σάββατο θα αγωνιστεί

με την Εθνική στο παιχνίδι της προκριματικής φάσης τού Μουντιάλ με την Ακτή Ελεφαντοστού. Δεν αποκλείεται, αν ο ποδοσφαιριστής κάνει καλό παιχνίδι, τότε για αυτόν να ενδιαφερθούν κι άλλες ομάδες, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την υπόθεση παραμονής του στην Καλλονή. Στη Λέσβο φθάνει σήμερα ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του και τον Μπάμπη Τεννέ θα τρέξουν το πλάνο των μεταγραφών, ενώ φυσικά ο πρόεδρος θα ασχοληθεί και με το θέμα του γηπέδου, το οποίο είναι στις άμεσες προτεραιότητές του.

Άκαρπη και η πέμπτη συνέλευση, μέσα σε ένταση

Καράβι χωρίς προορισμό ο ΑΙΟ πίστευτες σκηνές σημειώθηκαν στην πέμπτη κατά σειρά γενική συνέλευση του Αιολικού το βράδυ του AΣαββάτου στο Επιμελητήριο Λέσβου, με αντεγκλήσεις, υβριστικούς χαρακτηρισμούς, ψηφοδέλτια που ανακοινώθηκαν χωρίς οι υποψήφιοι για τη διοίκηση να είναι ενημερωμένοι για τη συμμετοχή τους σε αυτά, αλλά και αποχωρήσεις μελών που σημάδεψαν αλλά και διέσυραν προς τα έξω την ιστορία του συλλόγου, που φαίνεται ότι πληρώνει αμαρτίες ανθρώπων που βάζουν τα προσωπικά πάνω από όλα και μετά νοιάζονται για το σύλλογο. Και εδώ φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι η πρόταση που είχε υποβάλει ο Νίκος Μιχαλάκης ήταν η πιο σωστή και ουσιαστική πρόταση που θα μπορούσε να γίνει για τη βιωσιμότητα του Αιολικού. Και όμως, αυτή πετάχτηκε στα σκουπίδια και τώρα όλοι τρέχουν, ψάχνοντας τι μπορεί να περιμένει από εδώ και στο εξής ο σύλλογος, που αν μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη δε βρει ανθρώπους να στελεχώσουν τη διοίκηση, τότε πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος να βρεθεί στο πρωτοδικείο - χωρίς να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πήγαν, είδαν και απήλ- λήθηκε με τον Αιολικό θαν οι άνθρωποι, και κα- και αυτό δεν πέρασε απανένας δεν ξέρει αν θα με- ρατήρητο. Το άλλο θετικό ταπειστούν βλέποντας με ήταν ότι ο σύλλογος θα τα ίδια τους τα μάτια τους είχε τη στήριξη του κ. άστοχους χειρισμούς και Τρύφωνος, αναγνωρίζοτην προχειρότητα που υ- ντας τους φόβους των υπήρχε. Αυτοί λοιπόν που πολοίπων για τους σκοανέλαβαν την πρωτοβου- πούς που θα είχε η συλία να μη δεχθούν την γκεκριμένη πρόταση. Μάπρόταση Μιχαλάκη, θα λιστα, όπως τόνισε και ο πρέπει άμεσα να τρέξουν, ίδιος, έγινε δέκτης παρανα ξεκινήσουν επαφές με πόνων για το γεγονός ότι υποψήφιους παράγοντες δεν ψηφίστηκε η πρότααπό μηδενική βάση και τη ση του κ. Μιχαλάκη, λέ12η Ιουνίου, στην έκτη γοντας ότι χάθηκε μια μεκαι τελευταία - πιστεύου- γάλη ευκαιρία. Επίσης αμε - συνέλευση, να δώ- ναγνώρισε τη βοήθεια κάσουν τη λύση. Σε διαφο- ποιων ανθρώπων που θέρετική περίπτωση, ο κό- λησαν να προσφέρουν, όσμος του Αιολικού δε θα πως του Κώστα Μουτζούσυγχωρήσει άλλα παρό- ρη, αλλά και, το σημαντιμοια με τα προχθεσινά κότερο, νέων ανθρώπων λάθη. που ενδιαφέρθηκαν. Ακολούθως ο ίδιος, χωρίς να Δική του επιθυμία Στο ξεκίνημα της συνέ- είχε πάρει την έγκριση λευσης, ο πρόεδρος του των υπόλοιπων μελών ΣΦΑΜ, Κώστας Παπτσάς, του Συνδέσμου, αλλά και είπε πως είναι θετικό το των υποψήφιων παραγόότι ο κ. Μιχαλάκης ασχο- ντων, έκανε μια πρόταση

Ανησυχεί ο κόσμος του Αιολικού από τη διοικητική ανυπαρξία των πέντε συνελεύσεων

να μπουν στο Δ.Σ. άτομα γνωστά και με εμπειρία και να δοθεί ένα τέλος. Όμως, σε αυτό το σημείο, οι κ.κ. Γρυπιώτης, Τρύφων, Μαλαματίνας, Φλωρίδης κ.ά. αρνήθηκαν. Μάλιστα πρότεινε στο διοικητικό συμβούλιο να υπάρχει και άνθρωπος της Καλλονής, ώστε οι καλές σχέσεις να συνεχιστούν και να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας.

Ανοικτή λειτουργία για όλους Στη συνέχεια ο Νίκος Μανάβης είχε δικό του ψηφοδέλτιο, με ανθρώπους με τους οποίους είχε μιλήσει και είχε αποσπάσει το «ναι» όλων. Όμως η δουλειά χάλασε στο τέλος και ο ίδιος βρέθηκε εκτεθειμένος.

Ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι ο σύλλογος δε θα λειτουργεί ως κλειστό κλαμπ, αλλά θα είναι μια ανοικτή λειτουργία, όπως ήταν κάθε φορά. Τα επτά ονόματα που διάβασε στη συνέχεια, ήταν αυτά των κ.κ. Μιχάλη Αναγνώστου, Στρατή Κυπριώτη, Γιώργου Σπάρταλη, Παναγιώτη Σαλταμάρα, Παναγιώτη Κουλουκάκη και Γιάννη Φλωρίδη, ενώ στις προθέσεις του ήταν να υπάρχει και ένας εκπρόσωπος του Συνδέσμου, πράγμα που ο τελευταίος αρνήθηκε. Ο κ. Μανάβης είπε ακόμη ότι πίσω από αυτούς, υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι θα στηρίξουν την προσπάθεια, όπως ο δικηγόρος ο Θέμης Κεφάλας, που θα προσφέρει τις νομικές του υπηρε-

σίες. Η εξέλιξη, όμως, δεν ήταν η αναμενόμενη, αφού ορισμένοι από αυτούς και πάλι δε συμφώνησαν και αποχώρησαν. Ο Σταύρος Γρυπιώτης, από την πλευρά του, εξέφρασε την άποψη ότι η συνεργασία αν γινόταν, θα ήταν προς όφελος της ομάδας. Δυστυχώς όμως δεν έγινε αποδεκτό, κι αυτό αποδόθηκε στο ότι μέσα στο Σύνδεσμο δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων, κατεβάζοντας ακόμη ένα ψηφοδέλτιο. Τότε κατ’ ευθείαν άνθρωποι που δεν επιθυμούν να διχάσουν το σύλλογο αποσύρουν το ενδιαφέρον τους, όπως ο κ. Τρύφων, που τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του συνέβαλλαν καθοριστικά στην ύπαρξη και τη διασφάλιση των συμφερό-

ντων του Αιολικού. Ο Παναγιώτης Σαλταμάρας, όταν πήρε το λόγο, είπε ότι τα χρήματα (περίπου 70.000 ευρώ) υπάρχουν ώστε η ομάδα να οργανωθεί, κάνοντας λόγο για επιχειρηματίες οι οποίοι προθυμοποιήθηκαν να επενδύσουν στην ομάδα. Ακολούθησε ένταση με βροχή ερωτήσεων, όπως γιατί ενώ το ψηφοδέλτιο προχωρούσε κανονικά, λίγες ώρες μετά αυτοί που το στελέχωναν αποχώρησαν, όπως ο Ηλίας Μαλαματίνας, που ήταν από τους πρώτους που κίνησαν τις διαδικασίες. Η απόφαση της γενικής συνέλευσης ήταν πάλι να δοθεί μια μικρή παράταση, με την πρόταση του Νίκου Μανάβη να παραμένει.


17

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 τηλ. 22510 41210 κιν. 6932-703093 Κατσαβέλλης Ε. Ιωάννης Αγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφος τηλ. 22510 54568 κιν. 6932-482412 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος όροφος. τηλ. 22510 37192 κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Κουκόση - Κατσαβέλλη Χρυσάνθη Αγ. Ειρήνης 1 (4ος όροφος) Υπερηχοκαρδιογράφημα & ηλεκτροκαρδιογράφημα κατ’ οίκον τηλ. 22510 54024 κιν. 6973-822661 Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 ιατρείο: 22510 46002 κιν. 6932-906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5 (ισόγειο) ιατρείο: 22510 47788 κιν. 6944-696854 Χατζησάββας Αντ. Σπυρίδων Αγ. Ειρήνης 3Α, 1ος όροφος (Εμπορικό Κέντρο «Π») τηλ. 22511 045710 κιν. 6944-795429

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 τηλ. 22510 42505 κιν. 6932-303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) τηλ. 22510 41125 κιν. 6976-654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 ιατρείο: 22510 43874 Oικία: 22510 22589 Λαγουτάρη Δήμητρα τ. Επιμελήτρια Ογκολογικής Κλινικής Ιατρικού Αθηνών Καβέτσου 10, 3ος όροφος τηλ./φαξ: 22510 55636 κιν. 6932-089054 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (3 όροφος) τηλ. 22510 41110 κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 τηλ. 22510 44010 κιν. 6977-649458 fax 22510 44027 Τσουνάς Ι. Παναγιώτης Ιατρός ενδοκρινολόγοςδιαβητολόγος Καλλονή (Εμπορικό Κέντρο Αλβανού) τηλ./φαξ 22530 24590 κιν. 6946-008966 Δέχεται: Δευτέρα - Παρασκευή πρωί και Τρίτη - Πέμπτη απόγευμα

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 28222 Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. τηλ. 22510 42101 Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (στρατιωτικός ιατρός) Καβέτσου 44 τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

Χατζηκυριάκου - Γρηγοράκη Έλσα Ακτινολογικό Υπερηχοδιαγνωστικό Εργαστήριο Ναυμάχου Αποστόλη 17 (κάθετος της Καβέτσου 22 - 24) τηλ. 22510 47773 και κιν. 6932-616601 ΚΑΛΛΟNH Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος τηλ. 22510 54038 κιν. 6973-821145

ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ Λογιώτατος Γ. Νικόλαος Καλλονή Λέσβου τηλ./φαξ ιατρείου 22530 25000 κιν. 6977-202582 Δευτέρα - Παρασκευή 8:30 - 13:30 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 18:00 - 20:30 e-mail: logidoc@gmail.com

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Ζαμπάκος Ι. Γεώργιος Πλαστικός χειρουργός Σκουφά 27, Κολωνάκι τηλ. 210 3612681 κιν. 6974-117070 fax 210 3600543 Μπλιθικιώτης Παύλος Λαπαροσκοπική χειρουργική, Χειρουργική πεπτικού & ενδοκρινών αδένων, Ογκολογική χειρουργική Βουρνάζων 17, Μυτιλήνη τηλ. 6977-266001, e-mail: blithikiotispavlos@gmail.com

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Κεχαγιάς Αθ. Ευάγγελος Μέλος της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας & της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης Υπ. διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βουρνάζων 17 τηλ. 6977-375962 e-mail: vagelis_kechagias@yahoo.gr

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη τηλ. 22510 25070 κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος τηλ. 22510 23818 κιν. 6944-564159

Καβέτσου 3, 1ος όροφος τηλ. 22510 23952, 6972439364 e-mail: epsiachou@doctors.org.uk

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI Αθανασέλης Στρατής Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών Κουντουριώτη 47Γ, Πλατεία Σαπφούς Β´ όροφος Εμπορικού Κέντρου Μαλλιαρού τηλ. 22510 55570 κιν. 6972-5557289 Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου ιατρείο: 22530 29233 κιν. 6979-070772 ΑΘΗΝΑ Δρ. Παπαδέλλης Παναγιώτης τ. Διευθυντής Νοσοκομείου ΚΑΤ Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ Δ. Σούτσου 38, Πλ. Μαβίλη τηλ.: 210 6420357 τηλ. οικίας: 210 8079880 e-mail: ppdelis@yahoo.gr

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 τηλ. 22510 43456, κιν. 6972 122738 (Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον καταστημάτων με στρώματα) ιατρείο: 22510 42312 οικία: 22510 41487 Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10 τηλ. 22510 44664 κιν. 6944363959 ΑΘΗΝΑ Μάλλιας Ιωάννης Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65 Νέα Σμύρνη τηλ. 210 9320215

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 τηλ. 22510 40250 κιν. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) τηλ. 22510 44020 κιν. 6932 204318 φαξ 22510 44027 Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή τηλ. 22510 25338 κιν. 6946465866

Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης Υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Πράσινου Λόφου 13 & Πολυτεχνείου, Ν. Ηράκλειο Αττικής. Συνεργάζεται με όλα τα ταμεία τηλ. 210 2833368, κιν. 6944-141359

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος Καβέτσου 29 Μυτιλήνη τηλ. 2251041696 κιν. 6944304116

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 21030 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 τηλ. 22510 44314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος τηλ. 22510 45977 κιν. 6977-881899

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 τηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 τηλ. 22510 48105 κιν. 6936406140 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης - Ορέστης Καβέτσου 32 ιατρείο: 22510 43377 κιν. 6974117849

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Βερβέρη Μαρία

Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

ΨYXOΛOΓOI Βεκρή Βαλεντίνα ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ (Ι.ΠΑΙ.Ψ.Υ.) Διαταραχές αυτιστικού φάσματος, Μαθησιακές δυσκολίες, Δυσλεξία, Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση, Ψυχοδιαγνωστικά τεστ, Συμβουλευτική γονέων Αγ. Ειρήνης 11 τηλ. 22511 02215 κιν. 6936-649439 Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού Ξενοφώντος 6 (α´ όροφος) τηλ. 22510 43394 κιν. 6973-312860

Κρέτζας Π. Δημήτριος Εμπορικό Κέντρο Αλβανού τηλ. - φαξ: 22530 23256 κιν. 6944-523748

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, κιν. 6970-095950 (24 ώρες/24ωρο)

Ρεκλείτη Άννα Καβέτσου 40, 5ος όροφος τηλ. 22510 55516 κιν. 6944-662304

Δρ. Πασχαλίδης Γιάννης Δρ. Θεοδοσίου Μαρία Μυτιλήνη: Καβέτσου 44, τηλ. 22510 22217 Καλλονή: Εμπορικό Κέντρο Χατζημανώλη, τηλ. 22530 29530 ΑΘΗΝΑ

Παραδείσης Γιώργος Ψυχολόγος Μπουχλία 10 Ψυχοθεραπεία και Υποστήριξη παιδιών, εφήβων & ενηλίκων Δέχεται με ραντεβού τηλ. 22510 41803 κιν. 6971-736667

Ψιάχου Ελένη Αιματολόγος, τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Αγγλίας

Ρουμελιώτης Δημήτρης Χειρουργός Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων - Παίδων

Σαμιώτου Κατερίνα Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών,

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 τηλ. 22510 21275

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ Περγαμηνού Γ. Μυρσίνη Ιατρικό Κέντρο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ

Ειδικευθείσα στο Γ.Ν. «Γεννηματάς» Αθηνώβ, τ. επιμελήτρια Γ.Ν, «Άγιος Παύλος» Θεσσαλονίκης Καβέτσου 42 και Ξενοφώντος, Μυτιλήνη Για ραντεβού: τηλ. 22510 47771, fax 22510 47772, κιν. 6984167492

Ω.Ρ.Λ. Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. τηλ. 22510 29342, κιν. 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης KAΛΛΟΝΗ

Εφήβων, Ενηλίκων Βερναρδάκη και Δοϊράνης 1 τηλ. 22510 41285, 6937-294235 e-mail: katsam_@hotmail.com Ταμτάμη Γιώτα Σύμβουλος ψυχολόγος M.Sc. Ατομική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία Δέχεται κατόπιν ραντεβού Θεοδώρου Αλκαίου 6 κιν. 6945-199064

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 τηλ. 22510 29996 κιν. 6937293661 Αναγνώστου Πελαγία Αργύρη Εφταλιώτη 11 (έναντι Αγάλματος Ελευθερίας) τηλ. 22510 54538 κιν. 6980-266109 e-mail: pelagia_ana@yahoo.gr ΛΕΞΗΜΑ Χατζηεμμανουήλ Αδριανή Χρυσομαλλούσης 25 τηλ. 22510 55109 κιν. 6973-565403 e-mail: adriani_xatziemmanouil @hotmail.com Χατζόγλου Ελένη Γρηγ. Παπαμιχαήλ 2 τηλ. 22510 48986 κιν. 6946684555

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Θαλασσέλλη Μαρία Φυσικοθεραπεία Χειροθεραπεία Μυοσκελετικές παθήσεις / κακώσεις, αθλητικές κακώσεις Καβέτσου 29 τηλ. 22513 00320 κιν. 6946-564929 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη τηλ. 22510 41868 κιν. 6938802270 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 τηλ. 22510 29802, κιν. 6932420297

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παρελκόμενα, σκαπτικά χειρός & ανταλλακτικά Παγανή Μυτιλήνης KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO τηλ. 22510 29419 κιν. 6944-324667

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ Γεωργικές - Περιβαλλοντικές Μελέτες Βιολογική Γεωργία - Κτηνοτροφία, Νέοι Αγρότες Καταπολεμήσεις Εντόμων και Τρωκτικών Επαγγελματικοί καθαρισμοί χώρων Καβέτσου 10 (2ος όροφος) τηλ. 22510 37415, κιν. 6937-407221

Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης Χατζηδημητρίου Αντώνης Αγ. Ειρήνης 3Α τηλ. 2251037633 κιν. 6945792823 Phisiocare Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας Σταυρουλάκη Ιφιγένεια P.T. M.T. Φυσικοθεραπεύτρια Επισκέψεις κατ’ οίκον Ασκληπιού 39, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 54898 κιν. 6977-957180

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος M.Sc. Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 21374 κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 42011 κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, τηλ. 22510 45542

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ Αθηνών Σκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989 κιν. 6973-036163

e-mail: es_karag@otenet.gr

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες Μόρια Λέσβου τηλ. 225103 2192 κιν. 6942-625198

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52, Μυτιλήνη τηλ. 22510 32400

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών τηλ./φαξ: 22510 48604


EI∆HΣEIΣ

18

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Άγγλοι, Ολλανδοί και Γερμανοί oι βασικοί πελάτες Γράφει ο ΣYMEΩN AΛEΞANΔPIΔHΣ Δημοσιογράφος της NET

αστερισμό των αγώνων των εθνικών ομάΣσήτον... δων κινείται το κουπόνι που έχουμε στη διάθεμας. Θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να αποφύγουμε την... επαφή με αυτά τα ματς και θα στρέψουμε την προσοχή μας στους αγώνες για τα εθνικά πρωταθλήματα. Υπάρχουν αρκετοί «θησαυροί» σε Αργεντινή και Βραζιλία οι οποίοι μας περιμένουν να τους ανακαλύψουμε.

ΜΠΕΛΓΡΑΝΟ - ΣΑΝ ΜΑΡΤΙΝ Αρκετά παράξενος καταμερισμός των αποδόσεων σε αυτό το παιχνίδι από την Αργεντίνικη Λίγκα. Οι φιλοξενούμενοι είναι σε αρκετά καλή κατάσταση, ενώ η Μπελγράνο δεν έχει παρουσιάσει κάτι το ιδιαίτερο στην έδρα της. Οι φιλοξενούμενοι φαίνεται πως έχουν τον πρώτο λόγο για να πάρουν αποτέλεσμα, αλλά μας προβληματίζει το γεγονός πως προσφέρονται σε τόσο μεγάλη απόδοση. Εκτίμηση: 1

ΣΙΚΑΓΟ - ΠΟΡΤΛΑΝΤ ΤΑΪΜΠΕΡΣ Ισορροπία αποδόσεων στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Παρουσιάζεται μια πτωτική τάση στον «άσσο» στο διαδίκτυο. Το Σικάγο φέρνει αρκετά «αλλοπρόσαλλα» αποτελέσματα στην έδρα του, εκεί όπου μετρά τρεις νίκες και ισάριθμες ήττες σε έξι παιχνίδια. Αντίθετα, το Πόρτλαντ είναι σταθερό και ως τώρα δεν έχει χάσει μακριά από το γήπεδό του... Εκτίμηση: X

ΣΙΑΤΛ - ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ Σύμφωνα με τις αλλαγές στο χάντικαπ σε αυτό το ματς, οι φιλοξενούμενοι έχουν το προβάδισμα. Αν παρατηρήσουμε τις αλλαγές αποδόσεων στο ίντερνετ, θα δούμε πως σε μερικές εταιρείες ο «άσσος» ανεβαίνει και σε άλλες πως... κατεβαίνει. Μας προξενεί εντύπωση που το χάντικαπ των γηπεδούχων έχει αλλάξει (δίνεται αβαντάζ στο Σηάτλ) και επιλέγουμε την ισοπαλία αντί του «άσσου». Εκτίμηση: X

...+ ΤΟ ΕΞΤΡΑ

ΡΙΒΕΡ ΠΛΕΪΤ - ΙΝΤΕΠΕΝΤΙΕΝΤΕ Καλές οι τιμές για τη Ρίβερ, η οποία είναι το φαβορί στο ματς αυτό. Αναμφίβολα οι «μιγιονάριος» είναι σε θέση να πιέσουν την Ιντεπεντιέντε, η οποία παρουσιάζεται ως στοιχηματική ευκαιρία από τους μπουκ. Σίγουρα το «όλωμα» για τους παίκτες του Στοιχήματος είναι καλό, αφού οι φιλοξενούμενοι είναι αήττητοι τις τελευταίες έξι αγωνιστικές. Εκτίμηση: 1

ΠΡΟΣΕΞΤΕ O σχεδιασμός τής Τσέλσι υπό τις οδηγίες τού Ζοσέ Μουρίνιο έχει ήδη ξεκινήσει και ο Πορτογάλος τεχνικός έχει βάλει στο στόχαστρο το Βραζιλιάνο Χαλκ τής Ζενίτ. Οι δυο ομάδες είναι πολύ κοντά σε συμφωνία και υπολογίζεται πως ο Χαλκ θα κοστίσει περίπου 41 εκατ. ευρώ. Οι φήμες πως ο Γουέιν Ρούνεϋ θα παραμείνει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ενισχύονται με το πέρασμα του χρόνου. Ο Άγγλος επιθετικός είναι άλλωστε το κεντρικό πρόσωπο στη διαφημιστική καμπάνια του συλλόγου... Η Γιουβέντους έχει κάνει προχωρημένες επαφές με τη Μάντσεστερ Σίτυ προκειμένου να κλείσει τον «πολύ» Κάρλος Τέβεζ. Όλα αυτά, σε περίπτωση που ναυαγήσει η προσφορά της για το νεώτερο (επίσης φορ) Στέφαν Γιόβετιτς της Φιορεντίνα.

Ισχνή ανάκαμψη των αφίξεων με τσάρτερ τoυ NIKOY MANABH τις 7.697 ανήλθαν οι αφίξεις τουριστών με τσάρτερ το φετινό Μάιο, έναντι 7.065 αφίξεων το Μάιο του 2012 και είναι αυξημένες κατά 8,95% σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, η άνοδος είναι εξαιρετικά μικρή και δεν μπορεί να καλύψει τις απώλειες των προηγούμενων ετών, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που διατηρεί για τις αφίξεις το «Ε». Από το 2007 παρατηρείται συνεχής μείωση των αφίξεων, η οποία μόνο φέτος αναστράφηκε. Έτσι, μεταξύ του 2007 και του 2013 παρατηρείται απώλεια 4.247 τουριστών μόνο για το μήνα Μάιο. Φυσικά μαζί με την καθίζηση των αφίξεων, παρατηρείται συρρίκνωση και των χωρών προέλευσης των τουριστών. Συγκεκριμένα, το 2007 οι χώρες προέλευσης ήταν 13, ενώ φέτος οι χώρες προέλευσης των τουριστών έχουν μειωθεί σε μόλις επτά. Αύξηση των αφίξεων σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο παρουσιάζεται

Σ

Αφίξεις αλλοδαπών τουριστών ΧΩΡΑ Αυστρία Βέλγιο Γερμανία Δανία Ελβετία Ισραήλ Κύπρος Ολλανδία Νορβηγία Σουηδία Φινλανδία Πολωνία Αγγλία ΣΥΝΟΛΟ

ΜΑΪΟΣ 2013 397 311 1.529 852 0 0 0 2.615 242 0 0 0 1.751 7.697

ΜΑΪΟΣ 2012 64 324 1.344 713 0 0 0 2.445 401 0 0 0 1.774 7.065

από τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Δανία. Αντίθετα, κάμψη καταγράφηκε στις αφίξεις από το Βέλγιο, τη Νορβηγία και την Αγγλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Μάιο του 2007 είχαν φθάσει στη Λέσβο 3.599 Άγγλοι τουρίστες, ενώ το φετινό Μάιο οι αφίξεις από την Αγγλία ήταν μόλις 1.751. Έντονα πτωτική πορεία ακολουθούν και οι αφίξεις από τη Νορβηγία, οι οποίες ήταν μόλις 242 το φετινό Μάιο, όταν το Μάιο του 2008 ήταν 1.166.

Προϋποθέσεις Σχολιάζοντας την πορεία της τουριστικής κίνησης της Λέσβου, ο τέως πρόεδρος της Ένωσης Τουρι-

ΜΑΪΟΣ 2011 ΜΑΪΟΣ 2010 0 93 453 465 970 792 784 819 0 0 0 0 0 0 2.761 2.346 598 795 141 150 0 0 0 0 2.879 3.267 8.586 8.727

ΜΑΪΟΣ 2009 0 405 969 709 0 0 0 2.854 1.023 427 0 0 3.421 9.808

στικών Πρακτόρων Λέσβου Αχιλλέας Σούγιολτζης τονίζει: «Για να αλλάξουν τα δεδομένα στον τουρισμό της Λέσβου, πρέπει να αλλάξουμε πρώτα εμείς, κι αναφέρομαι σε όλους, τους επαγγελματίες του κλάδου, τους πολίτες και τις υπηρεσίες. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για τους οποίους δεν μπορούμε να προσελκύσουμε μεγάλο αριθμό τουριστών από την Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγάλοι tour operators του εξωτερικού έρχονται στη Λέσβο και μετά από λίγα χρόνια αποχωρούν. Δυστυχώς δεν έχουμε επαναλαμβανόμενους τουρίστες.» Ο κ. Σούγιολτζης πιστεύει ότι η στροφή που έχει

ΜΑΪΟΣ 2008 111 449 1.317 823 0 0 0 3.310 1.166 160 0 0 3.124 10.460

ΜΑΪΟΣ 2007 262 586 1.065 695 112 12 53 3.276 967 541 695 81 3.599 11.944

γίνει προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης δεν μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα, διότι οι τουρίστες των χωρών αυτών έχουν χαμηλό εισόδημα και κατά συνέπεια και η μέση κατά κεφαλή δαπάνη είναι περιορισμένη. Εκτιμά πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη Λέσβο από την Αγγλία, αλλά δεν υπάρχουν επαρκείς πτήσεις για να καλύψουν τη ζήτηση αυτή. Πιστεύει πως θα μπορούσε να αυξηθεί ο αριθμός των Άγγλων τουριστών αν η Λέσβος εντασσόταν στους προορισμούς μιας εκ των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους. nman@emprosnet.gr

Έλεγχοι για τα ισοζύγια κρέατος Ένας στους λιμάκιο του ΕΛΓΟ «Δήμη- νέλθουν οι ελεγκτές και διαπιKΛέσβο τρα» βρίσκεται από χθες στη στώσουν ότι οι επιχειρήσεις τέσσερις άνεργος και πραγματοποιεί ελέγ- δεν υλοποίησαν τις συστάσεις χους σε σφαγεία, κρεοπωλεία τους. στο Αιγαίο και εγκαταστάσεις χονδρεμπό- Χθες έγιναν έλεγχοι στην πετο 23% ανέβηκε η ανεργία στα νησιά ρων κρέατος, σε συνεργασία με ριοχή της Καλλονής και της ΑΣ του Αιγαίου το Μάρτιο, αυξημένη καστελέχη από τις τοπικές υπηρε- γίας Παρασκευής. Μεταξύ των σίες. Βασικό αντικείμενο των ελέγχων είναι τα ισοζύγια κρέατος. Δηλαδή εξετάζεται αν καταγράφονται σωστά οι εισαγωγές και οι εξαγωγές κρέατος που γίνονται από κάθε επιχείρηση. Κατά τον έλεγχο δεν επιβάλλονται πρόστιμα, ωστόσο γίνονται παρατηρήσεις και καταγράφονται οι παραβάσεις της νομοθεσίας, ενώ στους υπευθύνους των επιχειρήσεων γίνονται συστάσεις για συμμόρφωση. Πρόστιμα θα επιβληθούν όταν επα-

επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν, ήταν και τα Βιομηχανικά Σφαγεία Λέσβου τής «Σελάχας ΑΒΕΕ». Ελεγκτής που μετείχε στο κλιμάκιο αναφερόμενος στη λειτουργία του σφαγείου, μας είπε πως «η επιχείρηση τηρεί κατά γράμμα την κείμενη νομοθεσία». Στους ελέγχους που έγιναν σε κρεοπωλεία, διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχουν οι ζυγιστικές μηχανές που προβλέπονται από το νόμο.

τά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το Φεβρουάριο και κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιανουάριο. Το πανελλαδικό ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 26,8%. Η μόνη περιοχή με χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από το Αιγαίο, είναι η Κρήτη, όπου το ποσοστό ανέρχεται στο 21,4%. Οι περιοχές Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων είχαν ανεργία στο 23,6%, ενώ το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στην περιοχή της Ηπείρου και είναι 29,9%.


ΒΗΜΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

19

Ο τελευταίος αντίλογος Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ*

εν τρέφω αυταπάτες ότι είναι σε θέση «ν’ αλλάξει τα μυαλά του» ένας πρώην σταλινιστής και μάλιστα διάγων το έσχατον γήρας του, σύμφωνα με την ορολογία του 19ου αιώνα, κατά την οποία οι άνω των 50 ετών εχαρακτηρίζοντο εσχατόγηροι. Ο εσχατόγηρος, σύμφωνα με την παραπάνω έννοια, κ. Δ. Συκιώτης υπερηφανεύεται ότι απεκδύθη το ένδυμα του μικροαστισμού, με το οποίον είμαι - υποτίθεται ενδεδυμένος εγώ, και αντ’ αυτού ενεδύθη το ένδυμα του εκτοξεύοντος ασυνάρτητες πομφόλυγες λαϊκιστή, του χυδαίου υβριστή ανθρώπων, οι οποίοι έκαναν το σφάλμα, κατά την άποψή του, να ενδυθούν τα ιερατικά ενδύματα. Δικαίωμά του να αισθάνεται υπερήφανος γι’ αυτό, δικαίωμά μου και μένα να αισθάνομαι απέχθεια και αποστροφή για τις πεζοδρομιακές ύβρεις του, οι οποίοι ουδόλως συνάδουν, κατά την προσωπική μου γνώμη, με το «έσχατον» της ηλικίας του και το λειτούργημα του Πανεπιστημιακού δασκάλου, που υπηρέτησε κατά το παρελθόν. Αν και εσχατόγηρος, ο κ. Δ. Συκιώτης εξακολουθεί να διαθέτει το ανώριμο μυαλό ενός εφήβου, αφού α) προσπαθεί να κρίνει ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα, χρησιμοποιώντας σημερινά κριτήρια και όχι τα κριτήρια της εποχής, β) αμφισβητεί την κοινή λογική και επιλέγει τον παραλογισμό, προκειμένου να στηρίξει τη σαθρή άποψή του, γ) ισοπεδώνει ιστορικά πρόσωπα με απαράδεκτες ιδεολογικές γενικεύσεις και δ) ο λόγος του είναι σε αρκετά σημεία του κειμένου του ασυνάρτητος και δυσερμήνευτος. Και εξηγούμαι: Α) Αν κατάλαβα καλά, με την πεζοδρομιακή λέξη «αλλαξοκωλιές» ο κ. Συκιώτης πρέπει να εννοεί την αθέμιτη συνεργασία προς ίδιον όφελος μεταξύ Εκκλησίας και Οθωμανικού Κράτους. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο από το 1462 μέχρι το 1923 ήταν μέρος της δομής του Οθωμανικού Κράτους και οι εκάστοτε Πατριάρχες, έπρεπε, προτού καταλάβουν το αξίωμά

Δ

τους, με το αζημίωτο βέβαια, να έχουν την έγκριση της κεντρικής εξουσίας. Ο εκάστοτε Πατριάρχης ήταν ο επικεφαλής του γένους των Ρωμιών (Rum millet), ο θρησκευτικός και πολιτικός ηγέτης τους συνάμα, ο υπεύθυνος για τη διατήρηση της ησυχίας και της τάξης, δηλαδή ο υπεύθυνος για την τήρηση των «ραγιαδικών» καθηκόντων των Ρωμιών, σύμφωνα με την ορολογία της εποχής. Αν κρίνουμε το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τα κριτήρια της εποχής μας, θα πρέπει να το καταδικάσουμε, όπως κάνει ο κ. Συκιώτης, χρησιμοποιώντας τις προσφιλείς σ’ αυτόν πεζοδρομιακές εκφράσεις. Όμως, η ίδια ακριβώς πρακτική ακολουθείτο από όσους Οθωμανούς ήθελαν να ανελιχθούν σε οποιαδήποτε κρατικό αξίωμα και ήταν παγιωμένη για αιώνες στο Οθωμανικό Κράτος, γι’ αυτό και κανέναν δεν ξένιζε την εποχή εκείνη η άσκηση της συγκεκριμένης πρακτικής. Ούτε βέβαια μπορούσε ο εκάστοτε Πατριάρχης να εκφράζει ελεύθερα τις όποιες απόψεις του, ειδικά αν αυτές στρέφονταν κατά της διατήρησης της ακεραιότητας του Οθωμανικού Κράτους, γιατί απειλούταν συνεχώς με βαριές τιμωρίες. Έτσι, ο λόγος του απαγχονισμού του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ ήταν η αδυναμία του, ως κατ’ εξοχήν υπεύθυνου κρατικού αξιωματούχου, να αποτρέψει την έκρηξη της επανάστασης του 1821. Επίσης, αρκετοί άλλοι Πατριάρχες απαγχονίστηκαν ή εξέπεσαν του αξιώματός τους, επειδή έπεσαν στη δυσμένεια Οθωμανών κρατούντων για διάφορους λόγους. Αυτά ο κ. Συκιώτης έντεχνα τα αποσιωπά ή τα αγνοεί. Ας ανατρέξει, λοιπόν, και σε άλλους τόμους της Ιστορίας του Κ. Παπαρηγόπουλου, που τόσο του αρέσει. Αλλά δεν αρκεί ο Παπαρηγόπουλος, κ. Συκιώτη, για να μάθεις Ιστορία. Αφού σε ενδιαφέρει η δράση της Εκκλησίας πριν και κατά την επανάσταση του 1821, διάβασε τις πάμπολλες πηγές που υπάρχουν για την περίοδο και κυρίως τα απομνημονεύματα των αγωνιστών τού 1821. Μάθε ποια ήταν η γνώμη του Κολοκοτρώνη, του Μακρυγιάννη και των

ΧΡΗΣΙΜΑ

άλλων συναγωνιστών τους για τους εκκλησιαστικούς άρχοντες της εποχής τους και για το ρόλο της Εκκλησίας στον Αγώνα και, αν βρεις κάτι το αρνητικό γι’ αυτούς, δημοσίευσέ το. Β) Πώς μπορεί ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ από τη μια να αφορίζει και να «κάνει αλλαξοκωλιές» με την οθωμανική εξουσία και από την άλλη να δίνει συστατικές επιστολές σε Φιλικό, που διέδιδε το μήνυμα της Επανάστασης; Αφού δε δέχεται ο κ. Συκιώτης την εκδοχή του Δεσποτόπουλου ότι ο αφορισμός έγινε υπό το κράτος απειλής σφαγών, όπως τόνισα στην επιστολή μου («Εμπρός», 14-52013), τότε δύο τινά συμβαίνουν. Ή ήταν σχιζοφρενής ο Πατριάρχης ή ο ισχυρισμός του κ. Συκιώτη (ε, όχι και να συμψηφίσουμε μια συστατική επιστολή του Γρηγορίου του Ε΄ με κείνο το αισχρό […]) είναι σαθρός. Γ) Κάθε ιερωμένος κατά τον κ. Συκιώτη είναι απορριπτέος, γιατί απλώς είναι ιερωμένος. Απορριπτέος ο Χριστόδουλος, απορριπτέος ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄, απορριπτέο και όλο το «παπαδαριό». Ο Αθανάσιος Διάκος, ο Γρηγόριος Δικαίος (Παπαφλέσσας), κι αυτοί είναι απορριπτέοι; Μήπως είναι απορριπτέος και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος Φιλιππίδης, ο από Τραπεζούντος, που αρνήθηκε να ορκίσει την κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου και εξέπεσε του αξιώματός του; Μήπως είναι απορριπτέος και ο μητροπολίτης Μηθύμνης Διονύσιος Μηνάς και άλλοι συνάδελφοί του ιερωμένοι, που αγωνίστηκαν μέσα από τις τάξεις τού ΕΑΜ, για την αποτίναξη της ναζιστικής κατοχής; Τέλος, πολύ περίεργος είμαι να μάθω ποια είναι η γνώμη του κ. Συκιώτη για το σημερινό αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Δ) Ας εξηγήσει ο κ. Συκιώτης τι υπονοεί με τις παρακάτω ασυνάρτητες φρασεολογίες του: «Διάβαζα […] για τις σφαγές και τις κρεμάλες, ιδιαίτερα αυτών που είχαν πάρει τα όπλα. Μήπως αυτοί ήταν από το ποίμνιο (κοπάδι), που επηρέαζε το παπαδαριό;» Και παρακάτω: «Το Σταλινισμό τον εγκατέλειψα γιατί είναι θρησκεία.» Και, τέλος, ποι-

ες είναι οι «εβραϊκές σαχλαμάρες του Παυλισμού;» τις οποίες, κατά την άποψή του, ασπάζομαι; Κύριε Συκιώτη, απορρίπτω μετά βδελυγμίας όλες τις ιστορικές ακρότητες και ανακρίβειες, απ’ όπου και αν προέρχονται, είτε από τα αριστερά είτε από τα δεξιά. Στην Ιστορία δεν υπάρχει μόνο «άσπρο» και «μαύρο». Υπάρχει και το «ασπρόμαυρο». Ο Τσολάκογλου, π.χ., ως κατοχικός πρωθυπουργός ήταν πειθήνιο όργανο των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, είχε τεράστιες ευθύνες για τα δεινά των Ελλήνων στα χρόνια της Κατοχής και γι’ αυτό καταδικάστηκε σε θάνατο από το Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων και πέθανε στη φυλακή. Ωστόσο, ως στρατηγός ήταν αυτός που μαζί με τους στρατηγούς Μπάκο και Δεμέστιχα και το μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνα έσωσε, κατά τη γνώμη πολλών ιστορικών, χιλιάδες Έλληνες στρατιώτες από άδικο θάνατο. Συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 1941, παραβαίνοντας την εντολή του Γενικού Επιτελείου, που ήθελε τη συνέχιση του πολέμου, παρά το γεγονός της περικύκλωσης του ελληνικού στρατού από τα ιταλικά και τα γερμανικά στρατεύματα,

έσπευσε να συνθηκολογήσει με τους Γερμανούς, βάζοντας τέλος σε μια άσκοπη αιματοχυσία όσων Ελλήνων στρατιωτών συνέχισαν να μάχονται, για να δώσουν χρόνο στο αγγλικό εκστρατευτικό σώμα να αποχωρήσει από την κυρίως Ελλάδα. Συνταρακτικό είναι και το γεγονός ότι αρκετοί Έλληνες στρατιώτες είχαν εκτελεστεί στο μέτωπο για λιποταξία ή απόπειρα λιποταξίας, αρνούμενοι να συνεχίσουν τον άσκοπο αγώνα. Επειδή παρασύρθηκα και έκανα μάθημα Ιστορίας σε ένα ιδεολογικά πωρωμένο από τις αρχές του σταλινισμού, όπως φαίνεται, άτομο, δηλώνω ότι σταματώ τον όποιο αντίλογο με τον κ. Συκιώτη. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Ο χρόνος μου είναι πολύτιμος και δε θα τον ξαναδιαθέσω, προκειμένου να πείσω για τα αυτονόητα τους γερά πακτωμένους στα ιδεολογικά τους μετερίζια πρώην σταλινικούς σαν τον κ. Συκιώτη. Δε θα απαντήσω σε καμμία άλλη επιστολή, ακόμα και αν προκληθώ. Θέτω τη φρασεολογία και το ύφος των επιστολών του κ. Συκιώτη στην κρίση των αναγνωστών της εφημερίδας σας. * Ο Στρατής Αναγνώστου είναι ιστορικός.

Ξ.Δ. Επιστολή προς τον πρόεδρο της ΑΔΕΛ Α.Ε. Με την παρούσα επιστολή μου επανέρχομαι για πολλοστή φορά στο ζήτημα της μίσθωσης του κυλικείου που βρίσκεται εντός της πλαζ «Τσαμάκια». Σας ενημερώνω εγγράφως, όπως και προφορικά σάς έχω ήδη επανειλημμένως καταστήσει γνωστό, ότι ο Αθανάσιος Μάνδαλος ο οποίος είχε συνάψει συμφωνητικό μίσθωσης με το Δήμο Λέσβου για χρονικό διάστημα από 1-6-2009 έως 31-12-2012, διατηρεί πρακτορείο ΟΠΑΠ στη Μυρίνα Λήμνου επί της οδού Κοραή αρ. 3. Σύμφωνα δε με τη σύμβαση που έχει υπογράψει με τον ΟΠΑΠ, απαγορεύεται να ασκεί οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης και της μίσθωσης και εκμετάλλευσης κυλικείου. Επομένως, η παράταση και ανανέωση της μίσθωσης του ανωτέρω κυλικείου με τον Αθανάσιο Μάνδαλο είναι πράξη απόλυτα απαγορευμένη και ελλοχεύει κινδύνους για την έναρξη και συνέχιση της λειτουργίας του κυλικείου μεσούσης της θερινής περιόδου, με περαιτέρω συνέπεια την πρόκληση μεγάλης οικονομικής ζημίας στο Δήμο και στη δημοτική του επιχείρηση. Για τον λόγο αυτό, σας καλώ όπως διενεργήσετε έλεγχο στα έγγραφα που έχει προσκομίσει ο κύριος Αθανάσιος Μάνδαλος και όπως προβείτε άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες κατά νόμον ενέργειες, για να προκηρύξετε πλειοδοτικό διαγωνισμό, άλλως πως θα ασκήσω κάθε ένδικο μέσο μεταξύ άλλων και για την απόδοση κάθε ποινικής και πειθαρχικής ευθύνης. Μυτιλήνη, 4/6/2013 Με εκτίμηση Ευαγγελία Κουταλιανού - Καραγεωργίου

Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 08.00 - 21.00

ΚΟΥΝΤΣΟΥΡΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ερμού 133 Τηλ. 22510 47144

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 18.00 - 07.45

ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ ΜΑΡΙΑ Παπαδιαμάντη 19, Χρυσσομαλούσα Τηλ. 22510 29642 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 7.6.2013 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “Ν. Χίος”

21.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “Blue Star Patmos” 20.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία Αστυνομία Πυροσβεστική Περιφέρεια Β. Αιγαίου Νοσοκομείο

22510 22776 22510 41911 199

22510 37080 22513 51100 22513 51200 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Αεροδρόμιο 22510 38722 2251038700 Δημ. Θέατρο 22510 37194 Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής 22510 41161 Δικαστήριο 22510 45489 ΠΕΔ Β. Αιγαίου 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη Μυτιλήνης 22510 40892 Υπηρεσία ταξί Taxiplon 18222 (αστική χρέωση) Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 22510 25670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Δημαρχείο Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α. Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Περιφερειακή Ενότητα Αegean Airlines

22543 50000 22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700, -1 22540 22214, -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.”

EΘNIKH TPAΠEZA

SUDOKU

415/470156-97

ALPHA BANK ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

601-00-2002-008741

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ ΛYΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

5709-017817-954 ∆ΥΣΚΟΛΟ

ΓENIKH TPAΠEZA 9800145525-7

EMΠOPIKH TPAΠEZA 85231511

CYPRUS POPULAR BANK (CPB) 0266727426


XPONOΓPAΦHMA

20

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

µέρα νύχτα w Η ταβέρνα-ουζερί Μπερεκέτ στη Χίου 2, στα Λαδάδικα, έχει μπει δυναμικά στο χώρο των γεύσεων και του καλού φαγητού. Είναι δίπλα μας καθημερινά με φρέσκες γεύσεις και λαχταριστά πιάτα. Μάλιστα, απόψε αλλά και αύριο το βράδυ, θα παίζει για εσάς ζωντανή ελληνική μουσική. Μην το χάσετε. w Το ψητοπωλείο «Ο Παράσχος», στην Πλατεία Αλυσίδας, χρόνια τώρα, είναι πιστό στις γευστικές σας απολαύσεις. Με δύο εκδοχές, ως το... ψητοπωλείο της πόλης, αλλά και το φαγητό της μαμάς, σερβίρει τόσο ψητά, όσο και μαγειρευτά φαγητά. Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τη μερίδα με το μπιφτέκι του. Καταπληκτική! Αλλά και το κοκορέτσι σε πίτα αποτελεί άλλη μία έξυπνη επιλογή. w Το καλοκαιράκι έχει μπει πλέον δυναμικά και τι καλύτερο από ένα δροσιστικό μπάνιο στη θάλασσα, σε ένα ωραίο περιβάλλον. Ο λόγος για το beach bar «Kohilia», στο αεροδρόμιο. Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια του καλοκαιριού. Δροσιστικά coctails φρέσκοι χυμοί, καταπληκτικά ποτά, αλλά και νόστιμα πιάτα είναι στη διάθεσή σας. Ανοιχτά καθημερινά, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.

Του Πάνου Μαραγκού από το «Έθνος»

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

Θερμή! - Ρε Μήτσο, η γυναίκα σου φωνάζει όταν κάνει σεξ; - Αν φωνάζει λέει; Απ’ το καφενείο την ακούω...

J

Αντιρατσισμός «από τα κάτω» η στιγμή που η φράση «αντιρατσιστικό νομοσχέδιο» τείνει να γίνει το νέο συντομότερο ανέκδοτο των ημερών, ελπιδοφόρα και αναζωογονητικά μηνύματα καταφθάνουν «από τα κάτω», έτοιμα να σαρώσουν τις αδρανείς κομματικές ηγεσίες, που αναλίσκονται σε κοντόφθαλμες μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις. Από τη μία, η πρωτοβουλία των δημάρχων πέντε μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας και από την άλλη η ανακοίνωση της οικογένειας των θυμάτων του Αλιβερίου συνιστούν απτές αποδείξεις ότι τέτοιου είδους νόμοι είναι εξ ορισμού άχρηστοι, αν δεν υπάρξουν αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν «grassroots» κινήματα, δηλαδή μια δυναμική αφύπνιση της κοινωνίας των πολιτών. Εξηγούμαι: νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού υπάρχει, έστω παρωχημένο, κακοδιατυπωμένο και αναντίστοιχο με το σημερινό Zeitgeist. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνταχθεί νέο σχέδιο νόμου, ακριβώς για να καταδείξει τη βούληση του «συνταγματικού τόξου» να διατρανώσει τη δυσανεξία του σε ξενοφοβικές, σεξιστικές, ομοφο-

Τ

βικές και γενικότερα μισαλλόδοξες, βίαιες ενέργειες. Αλλά δεν αρκεί. Η ψήφιση ενός νόμου είναι ημίμετρο σε σχέση με το μέγεθος της ευρύτερης πρόκλησης, που αποτελεί η καταπολέμηση του ρατσισμού. Αψηφώντας για μια ακόμη φορά το πολιτικό κόστος από τη σύγκρουσή του με το μητροπολίτη Άνθιμο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, έθεσε υπό την αιγίδα του Δήμου το gay pride, υπενθυμίζοντας ότι «η πόλη είναι ό,τι έχει κληρο-

νομήσει από την ιστορία της, ανοιχτή, εξωστρεφής και πολυπολιτισμική». Παράλληλα, σε συνεργασία με τους δημάρχους Αθηναίων, Γ. Καμίνη, Πατρέων, Γ.Δημαρά, Ιωαννιτών, Φ. Φίλιο, και Βόλου, Π. Σκοτινιώτη, αποφάσισαν να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Άφησαν πίσω τους τα κόμματα να ερίζουν ποιο κατέθεσε το καλύτερο νομοσχέδιο και τη Χρυσή Αυγή να παρουσιάζει το δικό της «αντιρατσιστικό» με φωτογραφικές

διατάξεις σε βάρος της Μαρίας Ρεπούση. Πέρα όμως από τις πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο, υπάρχουν εξίσου αισιόδοξα δείγματα και από μεμονωμένους συνειδητοποιημένους πολίτες: «Απαιτούμε ο θάνατος των δύο συγγενών να μη χρησιμοποιηθεί για πολιτικές σκοπιμότητες απ’ όποιον προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός για να τροφοδοτήσει ρατσιστικό μίσος», ζητά με την ανακοίνωσή της η οικογένεια του ζευγαριού που δολοφονήθηκε στο Αλιβέρι. Απευθύνει την έκκλησή της τόσο σε κομματικούς σχηματισμούς όσο και στα Μ.Μ.Ε., που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το αποτρόπαιο έγκλημα για να τονίσουν για μια ακόμη φορά την εθνικότητα του δράστη. Διεκδικεί σεβασμό των νεκρών και προστασία της μνήμης τους από κάμερες και βέβηλα μεσημεριανάδικα. Η ανακοίνωση αυτή θα έπρεπε να έχει προέλθει από τους ίδιους τους δημοσιογράφους και τα κόμματα του «συνταγματικού τόξου». Ήταν όμως όλοι τους πολύ απασχολημένοι. Είχαν να διαβάσουν και να σχολιάσουν τα αντιρατσιστικά νομοσχέδια. Ξένια Κουναλάκη

Εμπρός 3828  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you