Page 1

λίδες

Σε

10

Διαβεβαίωση Παπακωνσταντίνου σε Γιακαλή

MIKPEΣ

AΓΓEΛIEΣ

«Δε θα ανεβεί ο Φ.Π.Α.…»

ΣEΛ. 8

& OΔHΓOΣ AΓOPAΣ

ΣEΛ. 11-18 25-26

ΣABBATO 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY www.emprosnet.gr

ΣABBATOKYPIAKO

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3276

TIMH €1,5

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, η οικονομική κατάσταση του Δήμου μετά την ενοποίηση των 13 ταμείων

Χρέος 22.000.000 ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ «Τέλος εποχής» για την ΕΛΑΣ στη Λέσβο

Αποστρατεύθηκε ο Χρήστος Δεσποτέλλης «Ευδοκίμως τερματίσας» τη σταδιοδρομία του έκρινε αργά χθες το απόγευμα το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων της Ελληνικής Αστυνομίας τον υποστράτηγο, γενικό επιθεωρητή Βορείου Αιγαίου της Ελληνικής Αστυνομίας, Χρήστο Δεσποτέλλη. Από τους 20 υποστρατήγους της Ελληνικής Αστυνομίας, κρίθηκαν δυο προακτέοι, έξι διατηρητέοι, ενώ αποστρατεύτηκαν 12, οι οποίοι προάγονται στο βαθμό του αντιστρατήγου εκτός ορ-

γανικών θέσεων, απονέμεται ο τίτλος του επιτίμου της θέσης που κατείχαν και θα αποστρατευθούν ύστερα από 30 ημέρες. Δεδομένων τούτων, ο κ. Δεσποτέλλης προάγεται σε αντιστράτηγο και αποχωρεί από την ΕΛΑΣ με τον τίτλο του επιτίμου επιθεωρητή Βορείου Αιγαίου του Σώματος. Οι κρίσεις θα συνεχιστούν με την κρίση των ταξιάρχων Αστυνομίας, προκειμένου να προκύψει και ο νέος γενικός επιθεωρητής Βορείου Αιγαίου τής ΕΛΑΣ, βαθμού υποστρατήγου ή ακόμα και ταξιάρχου.

Προμηθευτές, εργολάβοι, τράπεζες και γενικά όσοι έχουν να λαμβάνουν απ' το Δήμο Λέσβου περιμένουν πάνω από 22 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει απ' την ενοποίηση των ταμείων και το άθροισμα των χρεών των 13 τέως δήμων του νησιού. Σε αυτό το συνολικό χρέος δε συνυπολογίζονται τα χρέη των νομικών προσώπων, εκτός αυτών του τέως Δήμου Μυτιλήνης, που έχουν περιληφθεί, όπως και οι δικαστικές διεκδικήσεις από τους παλιούς δήμους. Ας σημειωθεί πως ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Απόστολος Πατέστος, στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κι έχοντας ήδη εικόνα της κατάστασης, είχε υποστηρίξει πως τα πράγματα είναι ελέγξιμα. ΣEΛ.8

Διαψεύδει η Hellenic Seaways

Προς πώληση το «Νήσος Χίος»; ΣEΛ.27

Αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί, στη μνήμη των δύο αστυνομικών που χάθηκαν στη συμπλοκή στου Ρέντη «Αθάνατοι» φώναξαν πολλές φορές έξω από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου κατέληξε η πορεία τους, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες, σε μια μεγάλη κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χθες στις 12 το μεσημέρι στη μνήμη των δύο νεκρών αστυνομικών στην αιματηρή συμπλοκή στου Ρέντη. Ήταν ίσως η μεγαλύτερη κινητοποίηση που έχουν πραγματοποιήσει στη Λέσβο οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας και εντάχθηκε στο πλαίσιο ανάλογων κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, έστειλαν και ένα μήνυμα προς την Πολιτεία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους.

Πορεία διαμαρτυρίας ΣEΛ. 6

«Γκρίνια» απ' το ΤΕΕ, που για πρώτη φορά απ' το 1995 έμεινε χωρίς εκπρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο

Διοίκηση στη ΔΕΥΑΛ ΣEΛ. 7


2

ΣABBATO 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Έρχεται στα τέλη του μήνα Την εβδομάδα που μας πέρασε, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, επισκέφθηκε το Νότιο Αιγαίο και την Πάτρα. Έτσι, η μόνη περιφέρεια της χώρας που δεν έχει επισκεφθεί, είναι το Βόρειο Αιγαίο. Ένα… «πουλάκι» μάς έλεγε τις προηγούμενες ημέρες ότι θα έρθει στα τέλη του μήνα. Αν επιβεβαιωθεί, ίσως τότε να έχουμε νεώτερα για τη συγκέντρωση του ελαιολάδου από τις ενώσεις συνεταιρισμών, με άτοκη χρηματοδότηση από την ΑΤΕ. Ν.Μ.

Έτριβε τα χέρια του

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Απόσπασμα της εφημερίδας «Ελεύθερη Λέσβος», της Τρίτης 5 Μαρτίου 1946, που παρουσιάζει τον απολογισμό της τρίχρονης δράσης τής ΕΠΟΝ.

Tα ∆ηκτικά HMEPOλόγιο

Έπιασαν τόπο Οι διαμαρτυρίες του Επιμελητηρίου, των Τουριστικών Πρακτόρων και του συνόλου του επιχειρηματικού κόσμου έπιασαν τόπο. Η Olympic Air άλλαξε γραμμή πλεύσης και βάζει ένα βραδινό δρομολόγιο για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού στη γραμμή Μυτιλήνη - Αθήνα. Κατά πληροφορίες, το αεροπλάνο θα ξεκινάει στις 8 το βράδυ από την Αθήνα και περί τις 9:30 από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης. Το δρομολόγιο αυτό θα ενσωματωθεί σύντομα στο πρόγραμμα πτήσεων της εταιρείας. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που δείχνει ότι επιστρέφουμε στην εποχή του έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών. Ν.Μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ Σελ. 1 ημ. Aνατ. 06.52 ∆ύσ. 18.22

5 Κόνωνος οσίου, Αρχελάου, Ευλαμπίου

ΜΑΡΤΙΟΥ

Πιο άντρες… Αρνούνταν δήμαρχοι της Κρήτης, που συνέπεσαν με τους Δημήτρη Βουνάτσο και Γιάννη Βατό στον προθάλαμο του υφυπουργού Εσωτερικών, να πιστέψουν πως οι 13 δήμοι της Λέσβου συνενώθηκαν σε έναν. Στα «πώς» και στα «γιατί» της συζήτησης που ακολούθησε, επαναλάμβαναν διαρκώς την απορία γιατί η Κρήτη κατάφερε να μείνει με 24 δήμους και το μεγάλο νησί της Λέσβου συρρικνώθηκε σε έναν. Κι όταν τέλειωσαν τα επιχειρήματα της λογικής, οι της Λέσβου άρχισαν τις εξηγήσεις του παραλόγου, «πνεύμα» απ’ το οποίο άλλωστε διακατέχεται η συγκεκριμένη χωροταξική επιλογή τους ενός δήμου. Η ατάκα που έκλεισε την κουβέντα - αλλά κι «έγραψε» - αποδίδεται στο Γιάννη Βατό, που αγανακτισμένος απ’ τα σχόλια, δεν άντεξε και είπε με το γνωστό του κυνικό ύφος: «Τι να κάνουμε. Φαίνεται ότι εσείς οι Κρητικοί είστε πιο άντρες από μας…» Έλεος με αυτόν τον «Κακοκράτη», που θα έλεγε κι ο δήμαρχος. ΜΑΡ.ΠΛ.

Στέλεχος της ΕΑΣ Λέσβου, μόλις έμαθε ότι μελετάται η συγκέντρωση του ελαιολάδου από τις ενώσεις συνεταιρισμών, έτριβε τα χέρια του κι έσπευσε να κινητοποιήσει τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες της Λέσβου για να στηρίξουν το αίτημα. Πάντως, εμείς μάθαμε πως, αν τελικά δοθούν τα άτοκα δάνεια, θα δοθούν για να διασωθούν ορισμένες ενώσεις συνεταιρισμών της Κρήτης. Διότι, αν «σκάσει το κανόνι», θα ξεκινήσει ένα ντόμινο καταρρεύσεων. Ν.Μ.

Εντυπωσιακή συμμετοχή Εντυπωσιακή σε συμμετοχή ήταν η πορεία που οργάνωσαν χθες το μεσημέρι αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες στο κέντρο της Μυτιλήνης, στη μνήμη των δύο νεκρών αστυνομικών. Όπως σχολίαζαν πολλοί, είναι ίσως η μεγαλύτερη κινητοποίηση που έχει πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη, η οποία μάλιστα οργανώθηκε κυριολεκτικά μέσα σε λίγες ώρες, αφού η απόφαση πάρθηκε το απόγευμα της Πέμπτης. Σ’ αυτό, βέβαια, έχει παίξει ρόλο η συγκίνηση που έχει προκαλέσει ο θάνατος των δύο αστυνομικών, που ανέδειξε παράλληλα τα τεράστια προβλήματα και ελλείψεις του κλάδου τους. Πελ.Γ.

Το πρόβλημα των αδέσποτων Το πρόβλημα των αδέσποτων είναι ιδιαίτερα έντονο στους δρόμους της Μυτιλήνης. Οι πληθυσμοί των αδέσποτων σκυλιών έχουν αυξηθεί σε κεντρικά σημεία, ενώ οι προσπάθειες που είχαν γίνει στο παρελθόν για να ελεγχθεί ο πληθυσμός τους, να καθιερωθούν οι στειρώσεις και η σήμανση των ιδιόκτητων ζώων ώστε να υπάρχει έλεγχος στους ιδιοκτήτες, δεν προχώρησε. Θα πρέπει ο Δήμος Λέσβου να δει με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα αυτό, γιατί η εικόνα μιας πόλης με τα ζώα να περιφέρονται στους δρόμους, άρρωστα, νηστικά, τραυματισμένα, δε μας τιμά. Πελ.Γ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΠEΛΛH ΓIAKOYMH NIKOΣ MANABHΣ ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΠΥΡΙ∆ΑΚΗ (ΛΗΜΝOΣ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ

ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗ ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ ΟΥΡΑΝΙΑ ΤΡΑΜΟΥΝΤΑΝΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ: ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΓΕΙΡΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO : MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΛΛΗ ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.


3

ΣABBATO 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Τρέχοντα & Επίκαιρα

ΚΑΚουργήµατα

Δυστυχώς πτωχεύουμε την εποχή της παγκοσμιοποίησης κυριάρχησε η άποψη ότι ο καπιταλισμός ήταν ένα σύστημα χωρίς αντίπαλο (ο πρώην υπαρκτός «σοσιαλισμός» είχε γίνει προ πολλού ανύπαρκτος), που έχει ξεπεράσει τις κρίσεις του και ότι ο οικονομικός του κύκλος μπορούσε να ελέγχεται. Ξεχάστηκαν τα ιστορικά διδάγματα και αφέθηκαν, στο όνομα της μεγιστοποίησης του συστήματος, να λειτουργούν χωρίς δημόσιο έλεγχο και εποπτεία οι μη εμπορικές, δηλαδή οι επενδυτικές, τράπεζες. Οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί ρίσκαραν ακραία, ασύστολα και όταν τους έβγαινε το ρίσκο, κρατούσαν τα κέρδη κι όταν δεν τους έβγαινε, καλούνταν όλοι οι υπόλοιποι να τους αποζημιώσουν. Το αποτέλεσμα, γνωστό. Το σημερινό σύστημα εξακολουθεί να παράγει κρίσεις και μαζί με αυτές ήρθε και η εκδίκηση της πραγματικότητας πάνω στην οικονομία. Τελικά, μαζί με τις αγορές, τη νύφη την πλήρωσαν τα οικονομικά αδύναμα κράτη και εκατομμύρια απλοί άνθρωποι που δε συμμετείχαν σε αυτό «το παιχνίδι», δεν μπορούσαν να το επηρεάσουν μέσα από πολιτικές διαδικασίες. Η κρίση, με τη σειρά της, έδειξε με τον πιο κυνικό τρόπο ότι το κράτος κάθε άλλο παρά ουδέτερο είναι. Χρησιμοποίησε τα λεφτά των φορολογούμενων πολιτών του για να σώσει τις τράπεζες και τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τινάζοντας τα δικά του ελλείμματα στον αέρα. Σπατάλησε εκατομμύρια ευρώ χωρίς κάποιο κοινωνικό αντίκρισμα. Το τελικό συμπέρασμα από όλη αυτή την τραγική ιστορία είναι ότι η ευημερία του δυτικού κόσμου στηρίζεται σε δανεικά και φούσκες. Και για να έρθουμε στα δικά μας, φτάσαμε σε κατάσταση ελεγχόμενης πτώχευσης, με τους δανειστές μας να ρυθμίζουν τα πάντα και με μια κυβέρνηση άβουλη, σχεδόν ανύπαρκτη, που θεωρεί τους ανθρώπους νούμερα μέσα σε μια βάση δεδομένων. Έχουμε μπει σε μια διαδικασία χωρίς προοπτική. Οι τράπεζες έχουν διακόψει την παροχή δανείων αναγκάζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε κλείσιμο, τις μεγάλες σε μείωση προσωπικού και την Στατιστική Υπηρεσία να μην προλαβαίνει να καταμετρά ανέργους. Είμαστε χώρα με μεγάλο μέγεθος παραοικονομίας, που κάθε χρόνο χάνει 5% τού ΑΕΠ από φορολογικά έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι σε 20 χρόνια έχουμε «χτίσει» ένα χρέος ίσο με ένα ΑΕΠ. Το χρέος είναι πια αδύνατο να ρυθμιστεί, πόσο μάλλον να εξοφληθεί. Ζούμε αυτό που στα οικονομικά αποκαλούμε σπιράλ χρέους: περισσότερο χρέος οδηγεί σε υψηλότερα spreads, υψηλότερα spreads οδηγούν σε μεγαλύτερα επιτόκια αποπληρωμής, τα μεγαλύτερα επιτόκια αποπληρωμής οδηγούν σε μεγαλύτερα κρατικά ελλείμματα, τα μεγαλύτερα κρατικά ελλείμματα οδηγούν σε μεγαλύτερο χρέος, και ο κύκλος δεν κλείνει. Είμαστε, λοιπόν, σε κατάσταση ελεγχόμενης πτώχευσης, που λίγο πια διαφέρει από την πτώχευση που είχε κηρύξει ο Χ. Τρικούπης το 1893. Το «κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμεν» που είπε ο Τρικούπης με σπαραγμό καρδιάς μέσα στη Βουλή, απευθυνόταν κυρίως στους δανειστές μας. Τους λέγαμε, δηλαδή, ότι φαλιρίσαμε και δεν έχουμε λεφτά να τους πληρώσουμε. Ήρθαν οι δανειστές μας στην Ελλάδα και απαίτησαν να επιβληθεί φόρος στα ελληνικά προϊόντα, για να πληρωθούν οι τράπεζες που μας είχαν δανείσει. Ήρθε ο «Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος», ο γνωστός ΔΟΕ. Ακόμα μερικοί γηραιότεροι συμπολίτες μας θα θυμούνται ότι στα σπίρτα του ελληνικού μονοπωλίου υπήρχε ταινία σήμανσης με την ένδειξη ΔΟΕ. Σήμερα ο ΔΟΕ λέγεται Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Δ.Ν.Τ. ή Τρόικα και οι δεσμεύσεις λέγονται μνημόνια. Υπογράψαμε το μνημόνιο Νο 4, που χρονικά καλύπτει και το 2015. Τα απαιτούμενα δισεκατομμύρια από τους δανειστές μας ανεβαίνουν με ξέφρενους ρυθμούς. Από τα 15 πήγαν στα 50 και από τα 50 στα 70 μέσα σε λίγες μόνο μέρες. Όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι μια μικρή χώρα, όπως εμείς και η Ιρλανδία, διαθέτει επιλογές. Μας συνιστούν να αποχωρήσουμε από το Ευρώ και να κηρύξουμε στάση πληρωμών. Δεν είναι το καλύτερο δυνατόν, αλλά, αν η εναλλακτική λύση είναι η καθήλωση της ανεργίας σε μεγάλα διψήφια ποσοστά επ’ αόριστο και το μεγάλο χρέος σε ύψος που είναι αδύνατο να αποπληρωθεί, η λύση της πτώχευσης είναι περισσότερο ελκυστική. Υ.Γ.1 «Ένα απούλητο εμπόρευμα είναι μπελάς, αλλά ένας άνεργος είναι τραγωδία.» Πωλ Κρούγκμαν, νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος και καθόλου αριστερός. Υ.Γ.2 «Χωρίς τις κατάλληλες πολιτικές, όπως ένα κεφάλαιο αλληλεγγύης, το ευρώ ίσως τελικά δεν επιβιώσει.» Τζ. Στίγκλιτς, νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών, φίλος του πρωθυπουργού μας. Κεραμιδόγατος ο μαντουμανταδόρος (Β.Π.)

Σ

Στους ρυθμούς της Αποκριάς

Στο Βόλο ο Σόλωνας

Στους ρυθμούς της Αποκριάς έχει μπει από την αρχή της εβδομάδας η Μυτιλήνη. Μπορεί να μη φημίζεται η πόλη για το καρναβάλι της (αν και στο παρελθόν ακριβοπληρώσαμε κάτι… μυτιληνιά καρναβάλια), μπορεί φέτος να μην οργανώθηκαν μεγάλες και ακριβές εκδηλώσεις όπως παλιότερα, όμως ο κόσμος, και κυρίως η νεολαία, μασκαρεύεται και διασκεδάζει. Αυτή ήταν η παραδοσιακή μυτιληνιά Αποκριά εξάλλου… Α.Ω.

Στο Βόλο επρόκειτο να εμφανιστεί την περασμένη Τετάρτη ο Σόλωνας Λέκκας, μαζί με εξαιρετικούς μουσικούς που τον συνοδεύουν, ως καλεσμένος από το Λύκειο Ελληνίδων της πόλης. Ήταν, όπως φαίνεται, η συνέχεια της πρόσκλησης που είχε από τον αντίστοιχο φορέα των Βρυξελλών, όπου είχε βρεθεί μέσα στον περασμένο χειμώνα, και, όπως γράφαμε τότε, είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Αυτήν τη φορά, βέβαια, το πρόγραμμα θα περιελάμβανε «Τα αδιάντροπα της Λέσβου», εν όψει και των ημερών της Αποκριάς, όπως είχε παρουσιαστεί λίγες μέρες πριν και στην Αθήνα. Εδώ δε θα φέρει τους μουσικούς που τον συνοδεύουν ο Σόλωνας, να τους ακούσουμε κι εμείς στα αποκριάτικα; Β.Χρ.

Κάτι κινείται… Δεν είναι μόνο οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, που δείχνουν ότι κάτι κινείται και μάλιστα αρκετά έντονα για το Κέντρο Εκπαίδευσης, Έρευνας και Πολιτισμού Βρίσας. Όπως μας έλεγε ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας, Παναγιώτης Καπάρας, ήδη οι υπηρεσίες της έχουν δεχθεί έγγραφο αίτημα απ’ τον αρμόδιο καθηγητή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που έχει αναλάβει την υπόθεση, για την παροχή στοιχείων. Ήδη μάλιστα, η Περιφέρεια, διά υπηρεσιακών στελεχών της, σπεύδει να ανταποκριθεί και να απαντήσει στο φορέα, που για ακόμη μια φορά για το ίδιο θέμα σημειώνει στροφή 180 μοιρών, επανερχόμενος στην αρχική του θέση να κάνει παράρτημα στη Λέσβο. ΜΑΡ.ΠΛ.

Πιο μετά… Όπως έλεγε τις προάλλες ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, Χρήστος Κορδώνης, στη συνεδρίαση της προσεχούς Τετάρτης δε θα συζητηθεί το θέμα του Δημοτικού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, το οποίο και μετατίθεται για μεταγενέστερη συνεδρίαση. Τι να γίνει, θα πορευτούμε για άγνωστο ακόμη διάστημα χωρίς Συμπαραστάτη, προκειμένου έτσι να δοθεί το περιθώριο να ξαναδούν όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι τη στάση τους. Και, ποιος ξέρει, ίσως μετά απ’ αυτό να υπάρξει και υποψήφιος να συγκεντρώσει τις 30 ψήφους που απαιτούνται για την εκλογή του. ΜΑΡ.ΠΛ.

Βρέθηκε ανταλλακτικό… Αν δεν υπάρξουν άλλα απρόοπτα, το Κολυμβητήριο Μυτιλήνης θα ανοίξει ξανά από βδομάδα. Το ανταλλακτικό που χρειάζεται για να αποκατασταθεί η βλάβη στην αντλία πετρελαίου, βρέθηκε και έτσι είναι ζήτημα ημερών η αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργήθηκε την προηγούμενη Τρίτη κι είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της λειτουργίας του Κολυμβητηρίου. Όχι, για τη χρηματοδότηση νέου σύγχρονου κολυμβητηρίου, που τόσο πολύ χρειάζεται το νησί της Λέσβου και οι 400 αθλητές του υγρού στίβου, η λύση δεν είναι τόσο εύκολη όπως η εύρεση κάποιου ανταλλακτικού, αφού γεννάται ζήτημα τεράστιου κόστους. ΜΑΡ.ΠΛ

Ταινία με ζήτηση Πολύ μεγάλη επιτυχία έχει σημειώσει η ταινία «Το Κορίτσι με το τατουάζ», που θα προβληθεί την Τετάρτη στο «Σινέ Αρίων» από την «Text and Video Improving». Είναι χαρακτηριστικό πως όποιος το ψάχνει τους τελευταίους μήνες, από τότε που κυκλοφόρησε δηλαδή σε DVD, στα βίντεο κλαμπ της Μυτιλήνης, πρέπει να είναι πολύ τυχερός για να το βρει ξενοίκιαστο. Παρεμπιπτόντως, μαζί του κυκλοφορούν και οι δύο συνέχειές του (τις οποίες, προς το παρόν τουλάχιστον, είναι πιο εύκολες να τις δει κανείς). Β.Χρ.

Πορεία για τους μετανάστες Δυναμική και με μεγάλη συμμετοχή ήταν η πορεία αλληλεγγύης στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας, που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στους δρόμους της Μυτιλήνης. Συμπαραστεκόμενος στους απεργούς ήταν κόσμος από διάφορους χώρους και κάθε ηλικίας, που φώναξε συνθήματα στους δρόμους του κέντρου και της Επάνω Σκάλας, την ίδια ώρα που σε πολλές ακόμη πόλεις της χώρας εκφραζόταν με τον ίδιο τρόπο η αλληλεγγύη στους μετανάστες. Για τη Μυτιλήνη, άλλωστε, το θέμα αυτό δεν είναι καθόλου άγνωστο ή «μακρινό». Β.Χρ.


4

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aπό το λάκκο των...

Λεόντων Εναλλακτική πρόταση στην κρίση ή μεταμοντέρνος μεσαίωνας; παγκόσμια οικονομική κρίση, ή πιο σωστά το μακρύ κύμα ύφεσης, σηματοδοτεί μια καμπή στην καπιταλιστική εξέλιξη. Η χρηματοπιστωτική φούσκα μετατράπηκε σε κρίση κρατικών χρεών και τώρα παίρνει τη μορφή μαζικής ανεργίας, που ναρκοθετεί την όποια αναιμική ανάπτυξη. Η απειλή μιας διπλής ύφεσης πυροδοτεί τις υπαρκτές αντιθέσεις ανάμεσα στα καπιταλιστικά μπλοκ, επαναφέροντας τα φαντάσματα του προστατευτισμού και των ανταγωνισμών της μεγάλης ύφεσης… Καθώς η παγκόσμια ζήτηση στην αγορά φθίνει, η πίτα του διεθνούς εμπορίου μειώνεται κι έτσι κάθε «μεμονωμένος» καπιταλισμός αναζητά το μερίδιό του, προφανώς σε βάρος των υπολοίπων! Η επιθετική υποτίμηση των νομισμάτων έχει και εσωτερικές επιπτώσεις, καθώς μειώνει την αξία της εγχώριας εργατικής δύναμης, με στόχο πάντα την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας»… Ο ακήρυχτος νομισματικός πόλεμος, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο και τις συστάσεις τού Δ.Ν.Τ. για συστημικές επιπτώσεις, θα αποτελέσει τη σταθερά για το άμεσο μέλλον, με απρόβλεπτες συνέπειες για την αντιδραστική ουτοπία της παγκοσμιοποίησης. Η παγκόσμια αγορά πολώνεται ανάμεσα στις δυνάμεις ενοποίησης και διάλυσής της. Ας πούμε για μια ακόμη φορά πως ο καπιταλισμός δεν έχει κάποιο ορθολογικό ή παντοδύναμο σχέδιο σωτηρίας και όσο το μακρύ κύμα ύφεσης θα σαρώνει τις παλιές ισορροπίες, τόσο οι αστικές τάξεις θα γοητεύονται από το μοναχικό δρόμο του προστατευτισμού, ακόμα κι αν αυτό αποτελεί εν δυνάμει συνταγή καταστροφής! Αναζητά τη θέση του στο νέο πολυπολικό κόσμο, δεμένος όμως ασφυκτικά με τα συμφέροντα των ανταγωνιστών του, με τις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας να αποτελούν ανάγλυφο παράδειγμα. Ο νομισματικός πόλεμος δεν είναι παρά το προανάκρουσμα των επερχόμενων (αιματηρών;) ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Η αντίθεση ανάμεσα στη συνεργασία και τη σύγκρουση αποτελεί τη βαθύτερη ιστορική κίνηση και ορίζει το πλαίσιο της εποχής μας! Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης μονιμοποιούνται και έτσι νομιμοποιούνται και δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα που περιγράφει τον καπιταλισμό μετά την κρίση. Σιδερένια δημοσιονομική προσαρμογή, το κράτος θα μεριμνά μόνο για αστυνομικά καθήκοντα, καμμία κρατική εγγύηση ή δαπάνη για κοινωνικά αγαθά, τσάκισμα κάθε εργατικής και κοινωνικής κατάκτησης της μεταπολεμικής περιόδου, αναστύλωση των τραπεζιτικού συστήματος! Ο ευσεβής αστικός πόθος είναι η δημιουργία τέτοιων ποσοστών κέρδους στην οικονομία, ώστε τα παράσιτα της αριστοκρατίας του χρήματος να έχουν κίνητρο να επενδύσουν σε παραγωγή. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να επιβληθεί βίαια μια νέα ταξική ισορροπία και να εξασφαλιστούν οι τόκοι των «νεοφεουδαρχών», σε βάρος προφανώς της εργατικής τάξης και ευρύτερα της κοινωνίας. Να προστατευθεί το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο από την κατάρρευση, για να μπορέσει να επενδυθεί στα συντρίμμια. Η προστασία των τοκογλύφων θα πάρει τη μορφή της… αναδιάρθρωσης του χρέους και με αυτόν τον τρόπο η μνημονιακή πραγματικότητα, αναβάλλοντας τη χρεωκοπία μεν, επιβάλλοντας συνεχώς νέα μέτρα δε, είναι εικόνα από το μέλλον… Από τη συντονισμένη επίθεση κατά των κατακτήσεων της προηγούμενης ιστορικής περιόδου σαν όχημα να ξεπεραστεί η κρίση, στην απόπειρα δημιουργίας μιας νέας καπιταλιστικής ισορροπίας, με κόστος για τον ανθρώπινο πολιτισμό, μεσολαβούν μάχες και συγκρούσεις, είτε αυτές δοθούν είτε όχι! Η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών προσθέτει ακόμα ένα στοιχείο αβεβαιότητας στην πραγματικότητα, επαναφέροντας τις προοπτικές ενός σφαγείου… Η ελληνική κοινωνία με το αίσθημα της μιζέριας να πλανάται από πάνω της, υφίσταται το σοκ της κοινωνικής αντεπανάστασης, που επικαιροποιείται μέχρι τελικής πτώσης. Η κυβέρνηση χαζογελά με την υποτονικότητα των αντιδράσεων, ενώ τα διάφορα αστικά κέντρα εξουσίας αναζητούν τις επόμενες λύσεις μετά τη βέβαιη χρεωκοπία-αναδιάρθρωση που απλά αναβάλλεται… Η παγκόσμια οικονομική κρίση πνίγει τις όποιες πιθανότητες της εγχώριας ανάκαμψης και πιθανώς η περίοδος 2011 - ‘12 φέρνει μια πραγματική κοινωνική κρίση στο εσωτερικό της χώρας, που κανένα δελτίο των 8 ή τηλεσκουπίδι δε θα μπορεί να εξωραΐσει. Η ταχύτητα των γεγονότων εκφράζεται και στην εναλλαγή των κοινωνικών διαθέσεων. Τη νηνεμία τού «σήμερα» μπορεί να τη σαρώσει ένα νέο κύμα διάψευσης προσδοκιών και οργής! Οι συνειδητές δυνάμεις κι όσοι αντιλαμβάνονται την οριακότητα της εποχής, ας αναλάβουν τις ευθύνες που αναλογούν σε όσους μπορούν να δουν πέρα από την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Η εναλλακτική πρόταση της αριστεράς, και αν υπάρξει η τόλμη για την υλοποίησή της, θα συναντηθεί με την υποβόσκουσα κοινωνική αγανάκτηση, αυτή που τα φερέφωνα αποκαλούν… συναίνεση. Μέσα από το λάκκο των λεόντων βλέπουμε πως είναι η μόνη προοπτική για την ανθρωπότητα. Η άλλη, είναι ο μεταμοντέρνος μεσαίωνας… … ο Δανιήλ.

Η

ΣABBATO 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Ο Σύλλογος Βρισαγωτών Αθήνας για το Πανεπιστημιακό Κέντρο και το βιολογικό της Βρίσας

Προσπάθειες από το δήμαρχο Λέσβου ις ιδιαίτερες ευχαριστίες τους προς το δήμαρχο Λέσβου εκφράζουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας, για τις προσπάθειες που κάνει προς επίλυση θεμάτων που απασχολούν τη γενέτειρά τους. Μόλις δύο μήνες από την εγκατάσταση της νέας δημοτικής αρχής και παρά τον όγκο των προβλημάτων και τις αντιξοότητες της συγκυρίας, η νέα δημοτική αρχή Λέσβου και προσωπικά ο δήμαρχος, Δημήτρης Βουνάτσος

Τ

Νέο Δ.Σ. στο Σύνδεσμο Πολιτικών Συνταξιούχων σε σώμα το νέο Δ.Σ. Στουυγκροτήθηκε Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου. Η σύνθεσή του έχει ως εξής: Πρόεδρος: Νικόλαος Θεοφανέλλης του Τιμολέοντος. Αντιπρόεδρος: Ακίνδυνος Παλαιολόγος του Γεωργίου. Γραμματέας: Ανθή Παλιβάνη του Ευστρατίου. Ταμίας: Φώτιος Κανιμάς του Πολυχρόνη. Μέλη: Γεώργιος Λυμπερτός του Ευστρατίου, Αγγέλα Βουγιούκα του Δημητρίου και Μελανθία Αντωνέλλου του Κωνσταντίνου. Η σύνθεση της εξελεγκτικής επιτροπής έχει ως εξής: Πρόεδρος: Αλέκος Χιωτέλλης του Ευστρατίου. Γραμματέας: Ιωάννης Αναγνώστου του Ευστρατίου. Μέλος: Ιωάννης Παττακός Ευστρατίου. Αντιπρόσωπος στην ΠΟΠΣ έχει εκλεγεί ο Νικόλαος Θεοφανέλλης του Τιμολέοντος.

- όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος - «έχει ξεκινήσει, όπως πληροφορούμαστε, την προσπάθεια για την προώθηση των δύο βασικών θεμάτων που αφορούν την περιοχή, του βιολογικού καθαρισμού και της κατασκευής του Πανεπιστημιακού Κέντρου της Βρίσας». Ο Σύλλογος Βρισαγωτών Αθήνας, διερμηνεύοντας και τα αισθήματα των μόνιμων κατοίκων της Βρίσας, εκφράζει την ικανοποίηση των μελών του και τις ευχαριστίες τους στο δήμαρχο

και τους συνεργάτες του, με την ελπίδα ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί ως την τελική επίτευξη του κοινού στόχου, που είναι η επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων και η πραγματοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, που όπως τονίζει «θα συμβάλλουν στην αναζωογόνηση και εκείνων των περιοχών της Λέσβου που επί χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί στην αδιαφορία, τόσο των τοπικών αρχών όσο και της κεντρικής κυβέρνησης.»

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τη «Λεσβιγάλ»

«Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για προσωρινές άδειες» ην ικανοποίησή τους για την απόφαση της ΑΤποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου να κάνει δεκτή την προσφυγή του Περιβαλλοντικού - Πολιτιστικού Συλλόγου «Δρυς» Σκαλοχωρίου κατά της απόφασης του απερχόμενου νομάρχη Λέσβου, περί προσωρινής άδειας λειτουργίας της εταιρείας «Λεσβιγάλ», εκφράζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι Λέσβου. «Για το θέμα αυτό έχουμε κάνει και κατά το παρελθόν πολλές παρεμβάσεις, στηρίζοντας τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής για ποιότητα ζωής και καθαρό φυσικό περιβάλλον. Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για προσωρινές άδειες λειτουργίας μιας επιχείρησης που λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια», λένε χαρακτηριστικά. Κάνουν, μάλιστα, λόγο για συνολικό πρόβλημα διαχείρισης των αποβλήτων των τυροκομείων στη Λέσβο, το οποίο αποδίδουν στον έλεγχο της αγοράς του γάλακτος από λίγες τυροκομικές μονάδες, τις οποίες κατηγορούν ότι «δεν τους ενδιαφέρει» η τήρηση των νόμων και των υποχρεώσεών τους όσον αφορά στην περιβαλλοντική προστασία. Οι Οικολόγοι Πράσινοι

ζητούν την ενεργοποίηση όλων των φορέων για τη δημιουργία μιας συνεταιριστικής μονάδας που, εκμεταλλευόμενη το δίκτυο της ΕΑΣ Λέσβου, θα πετύχει αφενός την προσφορά καλής τιμής γάλακτος για τους παραγωγούς, αφετέρου θα λειτουργήσει υπο-

δειγματικά, σεβόμενη την περιβαλλοντική προστασία του τόπου. Καλούν, τέλος, τις περιφερειακές υπηρεσίες και τον περιφερειάρχη, Νάσο Γιακαλή, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κάνουν αυστηρούς ελέγχους στη λειτουργία τής «Λεσβιγάλ».

Παράταση στο πρόγραμμα «Πράσινος τουρισμός» αρατάθηκε η περίοδος υποβολής αιτήσεων στο Πκαταληκτική πρόγραμμα Πράσινος Τουρισμός. Συγκεκριμένα, η ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων μεταφέρθηκε από τις 25 Φεβρουαρίου στις 31 Μαρτίου 2011 και ώρα 12 το βράδυ.

Στο 9ο και το 11ο Δημοτικό Σχολείο

Εκδήλωση για τη δημιουργική σκέψη των παιδιών ια εκδήλωση με θέμα «Καλλιέργεια της Κριτικής και Δημιουργικής Σκέψης των παιδιών» διοργανώΜ νεται την Τετάρτη 9 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα, στο χώρο εκδηλώσεων του σχολικού συγκροτήματος του 9ου και 11ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης. Την εκδήλωση, που είναι ανοιχτή στο κοινό, διοργανώνουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των δύο Σχολείων, σε συνεργασία με την προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Σταυρούλα Λυκιαρδοπούλου.


5

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣABBATO 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Κοντέλλη, Τσολερίδου και Κοντάρας κατέθεσαν τις προτάσεις τους στην υπουργό Παιδείας

Στην τελική ευθεία για τις συγχωνεύσεις της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ε ένα τριήμερο διαδοχικών συσκέψεων της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου, με τους διευθυντές Εκπαίδευσης, συμμετείχαν η περιφερειακή διευθύντρια Ματούλα Κοντέλλη, καθώς και οι δύο διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου, Τασούλα Τσολερίδου και Βασίλης Κοντάρας αντίστοιχα. Οι προτάσεις των τριών διευθυντών για τις συγχωνεύσεις σχολείων της αρμοδιότητάς τους κατατέθηκαν για εξέταση και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοι-

Σ

νωθούν οι οριστικές αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας. Με προτάσεις για αλλαγές για 27 συνολικά δημοτικά σχολεία και 12 νηπιαγωγεία, πήγε στην Αθήνα η κ. Τσολερίδου. Πολύ λιγότερες είναι οι παρεμβάσεις που προτείνονται στην εισήγηση που έχει καταθέσει ο κ. Κοντάρας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Χωρίς… αλλαγές Από την άλλη, στη δική της πρόταση, έχοντας λάβει υπ’ όψιν της τις θέσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η κ. Ματούλα Κοντέλλη αναφέρεται σε πολύ λιγότερες παρεμβάσεις.

Όπως εξήγησε στο «Ε», δεν προτείνει καμμία αλλαγή για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αντιθέτως, διατηρεί όλες τις προτάσεις για υποβιβασμούς σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, προτείνοντας ωστόσο συγχώνευση για τρεις μόνο περιπτώσεις της Λέσβου: του τριθέσιου Δημοτικού Σχολείου Λισβορίου με το 11θέσιο του Πολιχνίτου, του τριθέσιου Δημοτικού Σχολείου Μεσαγρού με το οκταθέσιο του Παπάδου και του τριθέσιου Δημοτικού Σχολείου Πελόπης, με το πενταθέσιο Σχολείο Κάπης - Κλειούς. Η περιφερειακή διευθύντρια διατήρησε επί-

σης την πρόταση για συγχώνευση του τετραθέσιου Δημοτικού Σχολείου Πλάκας - Παναγιάς της Λήμνου με το εξαθέσιο Κοντοπουλίου.

«Οι λιγότερες δυνατές προτάσεις» «Ήμασταν από τις περιφερειακές διευθύνσεις που κάναμε τις λιγότερες προτάσεις, άλλες έχουν κάνει ακόμη και 200 προτάσεις για αλλαγές», δήλωσε χθες στο «Ε» η κ. Κοντέλλη. «Ήταν μια διαδικασία δύσκολη και προσπαθήσαμε να κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερες και προς το καλύτερο προτάσεις. Ωστόσο, δε γνωρίζουμε ποια θα είναι η

τελική απόφαση. Το Υπουργείο αυτήν τη στιγμή τις επεξεργάζεται και είναι πιθανό να καταλήξει σε περισσότερες αλλαγές.» «Στον αέρα» μένει η πρόταση του κ. Κοντάρα για δημιουργία ενός ενιαίου Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Αιγαίου, μετά από συγχώνευση του 2ου Γενικού Λυκείου με το σημερινό Πειραματικό Λύκειο και τη μετατροπή του 1ου Δημοτικού Μυτιλήνης επίσης σε πειραματικό. Όπως μας εξήγησε ο ίδιος, το Υπουργείο προσανατολίζεται σε επαναπροσδιορισμό του θεσμού των πειραματικών σχολείων και άρα όποιες αλλαγές δεν πρόκειται να γίνουν τώρα.

Συνάντηση του δημάρχου Λήμνου με την υπουργό Παιδείας για συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, καθώς και για τα έργα στα διδακτήρια του νησιού

Με το Σχολικό Συμβούλιο Πέτρας ο Δημήτρης Βουνάτσος

Ο χάρτης της Παιδείας στη Λήμνο

Για τα προβλήματα του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου

της ANAΣTAΣIAΣ ΣΠYPI∆AKH περιθώριο της ημερίδας για τη «Νέα εκπαιδευτική και το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», Σπουτοπολιτική πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα την περασμένη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, συναντήθηκε ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, με την υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου. Όπως ο κ. Χατζηδιαματνής σημείωσε, η υπουργός δεσμεύτηκε ότι «πριν παρθούν οι τελικές αποφάσεις, θα ακούσει με μεγάλη προσοχή τις απόψεις της αυτοδιοίκησης». Παράλληλα, ο δήμαρχος γραμματισμένων συναντήΛήμνου συναντήθηκε με σεων με τους εκπαιδευτιυπηρεσιακούς παράγο- κούς του νησιού μας, θα ντες προκειμένου να προ- τεθεί για συζήτηση στο ωθήσει εκπαιδευτικά θέ- Δημοτικό Συμβούλιο Λήματα της Λήμνου, όπως μνου. αυτό της χρηματοδότησης Συγκεκριμένα, ο Δήμος των κτηριακών υποδομών Λήμνου προχώρησε σε λεκαι του εξοπλισμού σχο- πτομερή καταγραφή της λικών μονάδων, της προε- κατάστασης των διδακτητοιμασίας για την εφαρμο- ρίων της Λήμνου, καθώς γή προγραμμάτων διά βί- και των αναγκών των μαου μάθησης, της επίλυσης θητών και του εκπαιδευτιθεμάτων λειτουργίας του κού προσωπικού, ώστε να Τμήματος Αθλητικής Δι- είναι κατάλληλα προετοιευκόλυνσης, καθώς και μασμένος για την επόμενη της συστηματικής προε- σχολική χρονιά, που θα ετοιμασίας για την καλύτε- πωμιστεί όλα τα θέματα ρη οργάνωση του συστή- της κατασκευής, επισκευματος μεταφοράς μαθη- ής και λειτουργίας των τών από τη νέα σχολική κτηρίων καθώς και της μετακίνησης των μαθητών. χρονιά. Η δημοτική αρχή απέστειΚαταγραφή λε ένα ερωτηματολόγιο σε της κατάστασης όλα τα σχολεία, που αφοΣτις συναντήσεις με την ρά στα σχολικά κτήρια και πολιτική ηγεσία του Υ- στην κατάσταση στην οπουργείου και τους υπη- ποία βρίσκονται, καθώς ρεσιακούς παράγοντες, ζητούνται και οι προτάπαρουσιάστηκε και η ολο- σεις των εκπαιδευτικών κληρωμένη δουλειά κατα- για τη βελτίωση, το μαθηγραφής της κατάστασης τικό δυναμικό και τη μετατης εκπαίδευσης στη Λή- κίνηση μαθητών και το εκμνο, η οποία μετά και την παιδευτικό έργο, αλλά και ολοκλήρωση των προ- προτάσεις για την οργά-

νωση γενικότερα της εκπαίδευσης στη Λήμνο. «Κάναμε μια λεπτομερή καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στα διδακτήρια και υπάρχει αυτήν τη στιγμή μια σφαιρική εικόνα για την υπάρχουσα κατάσταση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια μας για να προχωρήσουμε», δήλωσε ο δήμαρχος Λήμνου. Ήδη τα αποτελέσματα της καταγραφής έχουν παρουσιαστεί σε εκδήλωση στους διευθυντές των σχολείων της

δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παρουσία και του προϊσταμένου του Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μανώλη Ρόκου, και του προέδρου τής ΕΛΜΕ, Θόδωρου Μονοκρούσου. Στη συνέχεια, ακολούθησε η παρουσίαση στους διευθυντές όλων των δημοτικών σχολείων της Λήμνου και τον προϊστάμενο του Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Παναγιώτη Μουτζούρη, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η παρουσίαση για τα νηπιαγωγεία του νησιού.

Αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις ό,τι αφορά στο πρόγραμμα συγχωνεύσεων και Σ ’καταργήσεων για τα σχολεία της Λήμνου, συζητήθηκε το σχέδιο το Σχολείο της Παναγιάς, που λειτουργεί και με τους μαθητές της Πλάκας (σύνολο 13), να μεταφερθεί στο Σχολείο Κοντοπουλίου. Επίσης, συζητήθηκε ευρέως το θέμα του Δημοτικού Σχολείου στο Πλατύ, που παραμένει ως έχει ενώ φιλοξενεί μόνο 12 μαθητές. Ακόμη προβλέπεται κατάργηση του Δημοτικού Σχολείου Κορνού με οκτώ μαθητές και του Νηπιαγωγείου Κορνού με τρία νήπια και η μεταφορά τους στα σχολεία της Μύρινας. Τέλος, προβλέπεται ακόμη μία κατάργηση, και επισήμως, του Σχολείου στις Σαρδές, απ’ όπου οι έξι μαθητές ήδη μεταφέρονται στο Σχολείο της Ατσικής. Ας σημειωθεί πως υπήρξαν αντιδράσεις από τους γονείς των μαθητών της Παναγιάς και της Πλάκας, ενώ το θέμα θα συζητηθεί αναλυτικά στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου. «Στη Λήμνο έχουμε αντιδράσεις, άλλα βρισκόμαστε σ’ ένα ουσιαστικό διάλογο με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή, για να προχωρήσουμε μπροστά προς όφελος των μαθητών.»

τέως Δήμο Πέτρας επισκέφθηκε ο δήμαρχος ΛέΔημήτρης Βουνάτσος. Ο δήμαρχος συμμετείΤχεονσβου, σε σύσκεψη που είχε συγκαλέσει το Τοπικό Σχολικό Συμβούλιο, με θέμα τα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο του χωριού. Παρόντες στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου, ήταν ο προϊστάμενος του Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Καλλονής, Γιώργος Σακαλής, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Βελούτσος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πέτρας, Κλεάνθης Θεολόγου, ο προϊστάμενος της Κοινότητας, Αντώνης Τρίχος, η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου, Χρυσούλα Βανικιώτη, η προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου, Χρύσα Αθανασιάδου, εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς και μέλη της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής των δύο Σχολείων. Οι τοπικοί φορείς ενημέρωσαν το δήμαρχο για την ανάγκη τοποθέτησης προκάτ αιθουσών ώστε να στεγαστεί το Νηπιαγωγείο, καθώς και για τον πολεοδομικό περιορισμό που υπάρχει για την τοποθέτησή τους λόγω του ότι ένα μέρος του οικοπέδου βρίσκεται εκτός των ορίων του οικισμού. Ενημερώθηκε, επιπλέον, για τη μελέτη του τέως Δήμου Πέτρας σχετικά με τα κτηριακά προβλήματα του Δημοτικού Σχολείου και την ανάγκη υλοποίησής της. Από πλευράς του, ο κ. Βουνάτσος υποσχέθηκε πως το θέμα των προκάτ αιθουσών θα εξεταστεί άμεσα από την Πολεοδομία, ώστε να ξεπεραστούν με νόμιμο τρόπο τα κωλύματα που υπάρχουν. Ενημέρωσε, τέλος, τους παρευρισκομένους για το νεοσύστατο Οργανισμό Παιδείας, Πολιτισμού και Άθλησης και τη νεοσύστατη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι οι δύο αυτοί φορείς θα επιληφθούν και των παραπάνω θεμάτων.


6

EI∆HΣEIΣ

ΣABBATO 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί, στη μνήμη των δύο αστυνομικών που χάθηκαν στη συμπλοκή στου Ρέντη

Πορεία διαμαρτυρίας Η Δημοκρατική Αριστερά για την απώλεια των δύο αστυνομικών πολιτική γραμΗκρατικής ματεία της ΔημοΑριστεράς Λέσβου, σε ανακοίνωσή της, εκφράζει την οδύνη της για το θάνατο των δύο αστυνομικών, οι οποίοι δολοφονήθηκαν την ώρα του καθήκοντος στην υπεράσπιση της δημόσιας ασφάλειας. «Το δραματικό αυτό περιστατικό είναι ένα ακόμα μήνυμα που κάνει επιτακτική την ανάγκη για μια συντεταγμένη αντίδραση της δημοκρατικής πολιτείας απέναντι στην αύξηση της εγκληματικότητας», αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει: «Οι ανεξέλεγκτες διαστάσεις που βλέπουμε να λαμβάνει σε αρκετές περιπτώσεις η τυφλή βία και το έγκλημα στη χώρα μας, προκαλούν τη βαθειά ανησυχία της κοινωνίας μας και καθιστούν την πρότασή μας της Δημοκρατικής Αριστεράς, για σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας, για μία ακόμη φορά επίκαιρη.»

της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH θάνατοι» φώναξαν πολλές φορές έξω από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου κατέληξε η πορεία τους, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες, σε μια μεγάλη κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χθες στις 12 το μεσημέρι στη μνήμη των δύο νεκρών αστυνομικών στην αιματηρή συμπλοκή στου Ρέντη. Ήταν ίσως η μεγαλύτερη κινητοποίηση που έχουν πραγματοποιήσει στη Λέσβο οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας και εντάχθηκε στο πλαίσιο ανάλογων κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, έστειλαν και ένα μήνυμα προς την Πολιτεία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους. Χθες, στις 11 το πρωί, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των αδικοχαμένων αστυνομικών, στο παρεκκλήσι του Αγίου Αρτέμιου μέσα στο κτήριο της Αστυνομίας, η οποία οργανώθηκε από τις Ενώσεις Αστυνομικών, Πυροσβεστών, Λιμενικών και Αποστράτων ΕΛΑΣ. Ακολούθησε συγκέντρωση στην Πλατεία Σαπφούς και στη συνέχεια συμβολική πορεία στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Εκεί, αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή από τους συγκεντρωμένους στη μνήμη των δύο αστυνομικών, οι πρόεδροι των Ενώσεων που διοργάνωσαν την κινητοποίηση, επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση για τις δραματι-

«Α

Δημήτρης Αλεξίου

Φώτης Γαρουφαλιάς

Νίκος Σίμος

«Δε θα ξεχάσουμε τη θυσία τους»

«Να φροντίσουμε για την ασφάλεια»

«Να είναι οι τελευταίοι»

«Σήμερα είναι μέρα μνήμης για τους συναδέλφους μας που χάθηκαν. Οργανώσαμε αυτή την κινητοποίηση για να τους τιμήσουμε και δε θα ξεχάσουμε ποτέ τη θυσία τους στο βωμό του καθήκοντος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου, κ. Δημήτρης Αλεξίου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμενικών Υπαλλήλων, Φώτης Γαρουφαλιάς, τόνισε με τη σειρά του: «Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε εμείς, είναι να φροντίσουμε για την ασφάλεια των οικογενειών, να έχει το δικαίωμα ο καθένας να κάνει πορεία διαμαρτυρίας, να κοιμούνται ήσυχα τα παιδιά μας, να προστατεύονται οι περιουσίες των πολιτών. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι και εμείς είμαστε άνθρωποι και επιστρέφοντας, μας περιμένει η μάνα, ο πατέρας, οι σύζυγοι και τα παιδιά μας.»

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων, Νίκος Σίμος, είπε: «Αποδώσαμε φόρο τιμής στους δύο αστυνομικούς που χάθηκαν. Ευχόμαστε να είναι οι τελευταίοι που χάνουν τη ζωή τους στο καθήκον και βέβαια, γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες.»

κές περικοπές στους μισθούς των εργαζόμενων στα Σώματα Ασφαλείας. Το ψήφισμα παρέλαβε ο διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας, κ. Παύλος Μιχαλακέλλης, αφού ο γενικός γραμματέας, κ. Χαλκιώτης, απουσίαζε εκτός νησιού.

Το ψήφισμα «Είμαστε υποχρεωμένοι να εκφράσουμε την έντονη αντίδρασή μας για την απόφαση της κυβέρνησης να μην εξαιρέσει υπό την πίεση της “τρόικας” και των δανειστών τα Σώματα Ασφαλείας από την πολιτική των περικοπών των α-

παιτούμενων κονδυλίων για την ασφάλεια του τόπου. Στο όνομα της διάσωσης της Ελληνικής Οικονομίας, για άλλη μια φορά ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εμφανίζεται δραστικά μειωμένος, με αποτέλεσμα να εγείρεται μείζον ζήτημα για την εύρυθμη λειτουργία των αστυνομικών, των πυροσβεστικών και των λιμενικών υπηρεσιών», αναφέρει μεταξύ άλλων το ψήφισμα των τεσσάρων Ενώσεων, Αστυνομικών, Πυροσβεστών, Λιμενικών και Αποστράτων ΕΛΑΣ. Στο ίδιο κείμενο επισημαί-

νουν πως «είναι σαφές ότι η κυβέρνηση, με την άρνησή της να ενισχύσει τους προϋπολογισμούς των οργανισμών των Σωμάτων Ασφαλείας, όχι μόνο αποδυναμώνει τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους, εγκαταλείποντας το ένστολο προσωπικό να εργάζεται σε καθεστώς ανασφάλειας, αλλά την ίδια ώρα αφήνει ανοιχτό το πεδίο δράσης στις ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας κάθε είδους». Καταλήγοντας, στο ψήφισμά τους οι Ενώσεις Αστυνομικών, Πυροσβεστών και Λιμενικών Υπαλλήλων και Αποστράτων ΕΛΑΣ διεκδικούν: «Αύξηση των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες, τον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση των

υπηρεσιών, τη βελτίωση της εκπαίδευσης, την εφαρμογή των όρων υγιεινής και ασφάλειας, την αναγνώριση της επικινδυνότητας του λειτουργήματός μας, τον ορθολογισμό του μισθολογίου και την ενίσχυση του εισοδήματος των ενστόλων. Κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών με προσλήψεις νέου ένστολου δυναμικού. Όχι στην αφαίρεση βασικών και θεμελιωδών μας δικαιωμάτων. STOP στις περικοπές. »[…] Στο αγαθό της ασφάλειας του Πολίτη δε χωρούν εκπτώσεις και περικοπές. Οικονομική ανάπτυξη δε νοείται σε ανασφαλές περιβάλλον! Προστατέψτε μας για να σας προστατέψουμε», καταλήγει χαρακτηριστικά το ψήφισμα.


EI∆HΣEIΣ

ΣABBATO 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

«Γκρίνια» απ’ το ΤΕΕ, που για πρώτη φορά απ’ το 1995 έμεινε χωρίς εκπρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο

Συγκροτήθηκε απ’ το Φώτη Χατζημιχάλη

Διοίκηση στη ΔΕΥΑΛ της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ένοντας στην ίδια επιλογή που είχε απ’ την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του ανακοινώσει ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, για την προεδρία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Λέσβου δεν υπήρξαν εκπλήξεις στη σύνθεση της διοίκησής της. Αν και μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου δεν έχει περιληφθεί εκπρόσωπος του ΤΕΕ, για πρώτη φορά απ’ το 1995, προκαλώντας «γκρίνια» απ’ το φορέα που συμμετείχε στις τέσσερις προηγούμενες τετραετίες στη διοίκηση της ΔΕΥΑΜ. Το θέμα τής ΔΕΥΑΛ δεν δεδομένα, μάλιστα, και απασχόλησε στο σύνολό ζητήματα που είχαν να του - όπως προβλεπόταν κάνουν με το προσωπικό - την προηγούμενη συνε- τής ΔΕΥΑΜ και το πώς δρίαση του Δημοτικού αυτό θα καλύπτει αντί της Συμβουλίου, αφού κρίθη- Μυτιλήνης όλο το νησί, κε πρόωρο, πριν ολοκλη- μετατέθηκε στο μέλλον η ρωθεί η καταγραφή της λήψη αυτών των αποφάκατάστασης που αφορά σεων - όταν θα έχει ολοστην ύδρευση και την α- κληρωθεί και η μελέτη ποχέτευση ολόκληρης που θα αφορά στην τιμοτης Λέσβου, να γίνει επέ- λογιακή πολιτική, «συνεκταση της περιοχής αρ- νώνοντας» τους 13 τέως μοδιότητας της τέως δήμους σε ενιαία ή μη τιΔΕΥΑΜ σε όλη την επι- μολόγια νερού και τελών. κράτεια του καλλικράτει- Έτσι, το μόνο που αποφαου Δήμου Λέσβου. Με σίστηκε είναι η μετονομασία της επιχείρησης από Μυτιλήνης σε Λέσβου και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Σύμφωνα με την εισήγηε ό,τι αφορά έναν ση του δημάρχου που υιάλλο ορισμό, των οθετήθηκε απ’ το σώμα μελών του ΟργανιΠρόεδρος ανέλαβε ο Σωσμού Παιδείας, Πολιτήρης Μαρινάτος και ατισμού, Άθλησης και ντιπρόεδρος ο Προκόπης Περιβάλλοντος, χρειΓυμνάγος, ενώ στο συμάζεται να σημειώσουβούλιο επίσης μετέχουν με ότι εκ παραδρομής οι δημοτικοί σύμβουλοι το ορισθέν μέλος Θωτης πλειοψηφίας Απόμάς Μαυροφίδης αναστολος Πατέστος και φέρθηκε (και αναπαΣτρατής Αλεξίου και της ράγαμε το λάθος στο Κώστας μειοψηφίας σχετικό μας δημοσίΨαρρόπουλος. Το Δ.Σ. ευμα) ως λέκτορας πλαισιώνουν τέσσερις του Τμήματος Πολιτιπολίτες, οι Άγγελος σμικής Τεχνολογίας Μουζάλας, Χρήστος Κακαι Επικοινωνίας, ενώ ραγιαννόπουλος, Δημήανήκει στο Ειδικό Τετρης Μουτζούρης και χνικό Εργαστηριακό Παναγιώτης Σεκερτζής, Προσωπικό του Πανεενώ δεν έχουν οριστεί απιστημίου Αιγαίου. κόμη οι εκπρόσωποι του Παλλεσβιακού Εργατοϋ-

Μ

Γράψε λάθος…

Σ

παλληλικού Κέντρου και των Εργαζομένων τής ΔΕΥΑΛ, που ομοίως θα μετέχουν στη διοίκηση.

Χωρίς ΤΕΕ «Είναι η πρώτη φορά απ’ το 1995, επί δημαρχίας Θεόδωρου Χοχλάκα, οπότε και καθιερώθηκε η εκπροσώπηση του ΤΕΕ στη ΔΕΥΑΜ, που στο συμβούλιο δε μας ζητήθηκε να ορίσουμε εκπρόσωπό μας», ανέφερε ο

7

πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου τού ΤΕΕ, Παναγιώτης Πιττός. Ο κ. Πιττός συμπλήρωσε πως το 80% του αντικειμένου της επιχείρησης είναι μεταξύ των αρμοδιοτήτων των μηχανικών και «πραγματικά απορούν τι άποψη μπορεί να πρυτάνευσε ώστε να μη μετέχει αυτήν τη φορά εκπρόσωπός τους».

Εκτός ΣΧΟΠ και Τεχνικού Συμβουλίου Λέσβου…

Ορίστηκε συμβούλιο ΔΕΔΑΠΑΛ και εκπρόσωποι επιτροπών

Επιτροπή εποπτείας εκτελωνιστών Μυτιλήνης Επιτροπής Άσκησης Εποπτείας Στηκαισυγκρότηση Πειθαρχικής Εξουσίας επί των Εκτελωνιστών της Τελωνειακής Περιφέρειας Μυτιλήνης, για τη διετία 2011 - 2012, προέβη με απόφασή του ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Φώτης Χατζημιχάλης. Πρόεδρος της Επιτροπής ορίστηκε ο προϊστάμενος της Οικονομικής Επιθεώρησης Βορείου Αιγαίου, Βαγγέλης Μάκρας, και μέλη οι Δημήτρης Κουτρουμπής (προϊστάμενος της Τελωνειακής Περιφέρειας Μυτιλήνης), Χαράλαμπος Μαργαρίτης (προϊστάμενος του Τμήματος Τελωνειακών Διαδικασιών και Ειδικού Φόρου Καυσίμων του Τελωνείου Μυτιλήνης), Γιώργος Παπαρίσβας (αντιπρόσωπος του Επιμελητηρίου Λέσβου), Παναγιώτης Παντελόπουλος (εκτελωνιστής της Τελωνειακής Περιφέρειας Μυτιλήνης, εκπρόσωπος των Εκτελωνιστών).

Συστράτευση για να μην καταργηθεί ο μειωμένος Φ.Π.Α.

εννέα μέλη που συγκροτούν το διοικητικό συμε συστράτευση όλων για να μην καταργηθούν οι Tαβούλιο της Διαδημοτικής Επιχείρησης ΔιαχείριΣ μειωμένοι συντελεστές τού Φ.Π.Α. καλούν τα Πεσης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΔΕΔΑΠΑΛ) Α.Ε., όρισε με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου. Σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής, Γιάννη Βατού, τα επτά μέλη της παράταξης της πλειοψηφίας που μετέχουν στην επιχείρηση είναι ο ίδιος και οι Γιώργος Κυριαζής, Δημήτρης Ζαφειρίου, Κώστας Φραγκόπουλος, Σταύρος Πολίτης, Σωτήρης Μαρινάτος και Ηλίας Κουνιαρέλλης, ενώ απ’ την αντιπολίτευση μέλη τής ΔΕΔΑΠΑΛ θα είναι οι Μανώλης Κωνσταντιδέλλης και Δημήτρης Κάσσιος. Σε ό,τι αφορά στις συμμετοχές δημοτικών συμβούλων, υπηρεσιακών στελεχών και ιδιωτών σε επιτροπές τεχνικού χαρακτήρα, σημειώνουμε ότι αναβλήθηκε η συζήτηση για τους εκπροσώπους στο Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ) καθώς και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων (Τεχνικό Συμβούλιο) Λέσβου, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο κατέληξε στις εξής αποφάσεις: - Στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (Β΄ ΕΠΑΕ) ορίστηκε εκπρόσωπος του Δήμου Λέσβου ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης, με αναπληρωτή το Ραφαήλ Μωραΐτη. - Εκπρόσωπος του Δήμου Λέσβου στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ορίστηκε ο Γιάννης Βατός, με αναπληρωτή του τον Κώστα Αστυρακάκη. - Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων ορίστηκε εκπρόσωπος του Δήμου Μυτιλήνης η Έφη Μαυρονικόλα, με αναπληρώτρια τη Μαριάνθη Αναγνώστου. - Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο επιβολής ποινών στα διοικητικά όργανα των φορέων παροχής συγκοινωνιακού έργου και στους ιδιοκτήτες λεωφορείων ορίστηκε εκπρόσωπος του Δήμου Λέσβου ο Προκόπης Γυμνάγος, με αναπληρωτή το Στρατή Αλεξίου.

ριφερειακά Τμήματα Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. «Οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. δεν αποτελούν προνόμιο ή χαριστική ρύθμιση, αλλά είναι ένα ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στο αυξημένο κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων και προϊόντων για τα νησιά μας. Η μείωση του κόστους παραγωγής υπηρεσιών και προϊόντων, το οποίο επιδιώκει να επιτύχει εμμέσως το πρόγραμμα σταθερότητας στα πλαίσια της δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν πρόκειται σε καμμία περίπτωση να επιτευχθεί στις νησιωτικές μας περιοχές με την εξομοίωση των συντελεστών», σημειώνουν τα δύο Παραρτήματα του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Συστάθηκε απ’ την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου

Γραφείο Υδάτων στη Λήμνο απόφαση του γενικού γραμματέα της ΑποκεMεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Φώτη Χατζημιχάλη, συστάθηκαν στη Διεύθυνση Υδάτων Βορείου Αιγαίου τρεις οργανικές μονάδες σε επίπεδο Γραφείου Υδάτων, σε Λήμνο, Χίο και Σάμο. Το Γραφείο Υδάτων Λήμνου, με έδρα τη Μύρινα και τοπική αρμοδιότητα την Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου, θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Υδάτων Βορείου Αιγαίου και οι αρμοδιότητές του στο χώρο ευθύνης του θα είναι η πραγματοποίηση των επιτόπιων ελέγχων, η συγκέντρωση των αιτήσεων και η αποστολή τους προς τη Διεύθυνση Υδάτων μαζί με τη σχετική εισήγησή του προκειμένου να εκδοθούν οι προβλεπόμενες άδειες, η εισήγηση για κυρώσεις μετά από ελέγχους που θα διενεργεί, εισηγήσεις όταν κρίνεται αναγκαίο για το περιεχόμενο των περιβαλλοντικών και λοιπών μελετών που αποστέλλονται στην υπηρεσία για γνωμοδότηση, η συγκέντρωση και επεξεργασία των στοιχείων της ποσότητας και ποιότητας των υδάτων και η αποστολή τους στη Διεύθυνση Υδάτων και γενικότερα ό,τι αφορά στον έλεγχο του νερού σε επίπεδο Λήμνου.


8

EI∆HΣEIΣ

ΣABBATO 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Διαβεβαίωση Παπακωνσταντίνου σε Γιακαλή για διατήρηση μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στο Βόρειο Αιγαίο

«Δε θα ανεβεί ο Φ.Π.Α.…» της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY η δέσμευση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ότι δε θα αλλάξει τίποτε στο Βόρειο Αιγαίο αναφορικά με τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α., πήρε ο Νάσος Γιακαλής σε ερώτημα που υπέβαλε χθες το πρωί στον υπουργό και σε συνάντηση που είχαν μαζί του οι 13 περιφερειάρχες της χώρας. Στη συνάντηση αυτή, παρουσία και του υφυπουργού Φίλιππου Σαχινίδη, αλλά και του γενικού γραμματέα του Υπουργείου, Ηλία Πλασκοβίτη, τέθηκαν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 13 περιφέρειες στα πρώτα βήματα εφαρμογής του «Καλλικράτη». Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, όπως ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, δεσμεύτηκε να

Τ

Από τη χθεσινή συνάντηση των περιφερειαρχών με το Γιώργο Παπακωνσταντίνου

δοθεί λύση στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών, τόσο για τα χρέη των προηγούμενων ετών με την ψήφιση σχετικής τροπολογίας, όσο και για την κάλυψη των αναγκών των δήμων που αναλαμβάνουν τη μεταφορά των μαθητών από την 1η Ιουλίου 2011. Οι περιφερει-

άρχες έθεσαν στην ηγεσία του Υπουργείου διεξοδικά τα θέματα της μισθοδοσίας του προσωπικού και των λειτουργικών εξόδων και συναποφασίστηκε να υπάρξει διάλογος, τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, για την επίλυσή τους.

«Ικανοποιημένοι» Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Νάσος Γιακαλής δήλωσε σχετικά: «Μπορώ να πω πως αποχωρούμε ικανοποιημένοι από αυτή την πρώτη επαφή με τον υπουργό Οικονομικών. Συζητήσαμε μαζί του όλα τα θέματα που μας απασχολούν αυ-

τό το διάστημα και έχουν να κάνουν με γραφειοκρατικές κυρίως και οικονομικές επιπλοκές, που προκύπτουν από την εφαρμογή του “Καλλικράτη”. Σε ό,τι αφορά τη δική μας Περιφέρεια, θεωρώ πως αποτελεί πολύ σημαντική εξέλιξη το ότι ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε πως δεν πρόκειται να αλλάξει το ποσοστό του μειωμένου Φ.Π.Α. στο Βόρειο Αιγαίο, έπειτα από σχετική ερώτηση που του απηύθυνα.» Ο κ. Γιακαλής χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική και τη δέσμευση του υπουργού για άμεση λύση στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών, με την ψήφιση σχετικής τροπολογίας, αφού το θέμα έχει απασχολήσει ήδη και το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, όπου εξετάστηκαν και τα σοβαρά σχετικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Ικαρία και η Σάμος.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, η οικονομική κατάσταση του Δήμου μετά την ενοποίηση των 13 ταμείων

Χρέος 22 εκατομμύρια εργολάβοι, τράπεζες και γενικά όσοι έχουν να λαμβάνουν απ’ το Δήμο Λέσβου περιμέΠνουνρομηθευτές, πάνω από 22 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει απ’ την ενοποίηση των ταμείων και το άθροισμα των χρεών των 13 τέως δήμων του νησιού. Σε αυτό το συνολικό χρέος δε συνυπολογίζονται τα χρέη των νομικών προσώπων, εκτός αυτών του τέως Δήμου Μυτιλήνης, που έχουν περιληφθεί, όπως και οι δικαστικές διεκδικήσεις από τους παλιούς δήμους. Ας σημειωθεί πως ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Απόστολος Πατέστος, στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κι έχοντας ήδη εικόνα της κατάστασης, είχε υποστηρίξει πως τα πράγματα είναι ελέγξιμα. Το θέμα της οικονομικής Δημοτικό Συμβούλιο ανά θέσης του Δήμου Λέσβου φορέα, είναι κατά προσέγθα απασχολήσει την Τε- γιση - και στρογγυλοποίητάρτη 9 Μαρτίου τη συνε- ση - αυτή που αποτυπώνεδρίαση του Δημοτικού ται στον πίνακα. Στον οΣυμβουλίου, η οποία μάλι- ποίο και εμφανίζεται, όστα αναμένεται να ξεκινή- πως αναμενόταν και λόγω σει με αυτό. Η εισήγηση μεγέθους, ο Δήμος με το του θέματος θα γίνει απ’ μεγαλύτερο χρέος να είναι τον κ. Πατέστο, αλλά και αυτός της Μυτιλήνης. Οι τον ταμία του Δήμου Λέ- οφειλές της Μυτιλήνης είσβου, Στρατή Γεωργαντή, ναι λίγο περισσότερες απ’ που όλο το προηγούμενο το σύνολο των χρεών όδιάστημα συγκέντρωνε τα λων των υπολοίπων. στοιχεία των τέως δήμων, Μεγάλο ή μικρό; βάσει των οποίων οι συνο- Τα χρέη ανά δήμο αφολικές οφειλές του Δήμου ρούν τόσο στις υποχρεώείναι πάνω από 22 εκατ. σεις του που απορρέουν ευρώ. απ’ την υλοποίηση έργων, Σύμφωνα με ασφαλείς όσο και από οφειλές σε πληροφορίες, η εικόνα προμηθευτές και τράπεζες. που θα παρουσιαστεί στο Όπως αναμένεται να εξη-

Το χρέος ανά τέως δήμο

«Ελέγξιμα τα πράγματα», λέει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Απόστολος Πατέστος

γηθεί και στη συνεδρίαση, δεν έχουν προσμετρηθεί, επειδή δεν υπάρχει ακόμη εικόνα, τα χρέη των νομικών προσώπων των 12 δήμων, παρά μόνο των οκτώ νομικών προσώπων του τέως Δήμου Μυτιλήνης. Ομοίως στην ενοποίηση των ταμείων, δεν υπάρχει αναφορά στα χρέη και γενικά στις υποχρεώσεις του καταργηθέντος Συνδέσμου Ύδρευσης και Αποχέτευσης δημοτικών διαμερισμάτων των Δήμων Θερμής και Μυτιλήνης, ενώ αντιθέτως εμφανίζονται τα αντίστοιχα στοιχεία που αφορούν στον τέως Σύνδε-

ΦΟΡΕΑΣ Δημοτική Ενότητα Αγιάσου Δημοτική Ενότητα Αγίας Παρασκευής Δημοτική Ενότητα Γέρας Δημοτική Ενότητα Ερεσού - Αντίσσης Δημοτική Ενότητα Ευεργέτουλα Δημοτική Ενότητα Θερμής Δημοτική Ενότητα Καλλονής Δημοτική Ενότητα Μανταμάδου Δημοτική Ενότητα Μήθυμνας Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης Δημοτική Ενότητα Πέτρας Δημοτική Ενότητα Πλωμαρίου Δημοτική Ενότητα Πολιχνίτου Νομικά Πρόσωπα τέως Δήμου Μυτιλήνης Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Λέσβου ΣΥΝΟΛΟ

σμο Δήμων και Κοινοτήτων. Το ύψος του συνολικού χρέους όπως αποτυπώνεται με την ενοποίηση των ταμείων των 13 τέως δήμων, αν και πολύ μεγάλο σε οικονομικά μεγέθη, είναι κατά πολύ μικρότερο των αριθμών που είχαν ακουστεί και ως φήμη είχαν κυκλοφορήσει το προηγούμενο διάστημα ανεβάζοντάς το σε δυσθεώρητα ύψη, διπλάσια ή και τριπλάσια της εικόνας που θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο. Ο κ. Πατέστος, ήδη απ’ την προηγούμενη συνε-

ΧΡΕΟΣ (σε ευρώ) 45.000 880.000 350.000 1.000.000 270.000 800.000 2.500.000 240.000 1.000.000 10.750.000 700.000 820.000 1.240.000 1.450.000 36.000 22.081.000

δρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε επισημάνει πως «η οικονομική κατάσταση είναι ελέγξιμη», ενώ δε θέλησε εν όψει της νέας συνεδρίασης, όπου και θα αναλυθεί περαιτέρω το θέμα, να προκαταβάλει με καμμία σχετική δήλωση τους συμβούλους για το περιεχόμενο της εισήγησής του. Πρέπει, όμως, να θεωρείται περίπου βέβαιο ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, όπως έκανε και στην περίπτωση της δημοσιοποίησης των χρεών του Δήμου Μυτιλήνης πριν από λίγο καιρό, θα υποστηρίξει πως

σε μεγάλο ποσοστό τα χρέη οφείλονται στην πρακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση το δεύτερο εξάμηνο του 2010, μη αποδίδοντας στο σύνολό τους στους δήμους όλης της χώρας θεσμοθετημένους πόρους για τακτικές δαπάνες, αλλά και τις δύο τελευταίες δόσεις τής ΣΑΤΑ. Ζητούμενο, βέβαια, για όλους όσοι έχουν να λαμβάνουν απ’ το Δήμο είναι τώρα, μετά την ενοποίηση των ταμείων σε ένα, να γίνει το δεύτερο βήμα, να υπάρξουν δηλαδή οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις για την «τακτοποίηση» του χρέους. Για να μπει επιτέλους μπροστά η μηχανή της απόδοσης των οφειλομένων, αλλά και των αναγκαίων πιστώσεων που χρειάζονται όλα τα χωριά, οι 23 δημοτικές και οι 50 τοπικές κοινότητες, για επείγοντος χαρακτήρα παρεμβάσεις. Γεγονός είναι ότι δύο μήνες τώρα που δε ρέει χρήμα απ’ το Δήμο, τα προβλήματα συσσωρεύονται και δεν αντιμετωπίζονται, επιδεινώνοντας την ήδη δεινή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω της κρίσης.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣABBATO 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Σοβαρή καταγγελία από τον Ανεξάρτητο Σύλλογο Ελαιοπαραγωγών και Κτηνοτρόφων

Σε «μαϊμού» κτηνοτρόφους το ποιοτικό παρακράτημα τoυ NIKOY MANABH αλλαγή του τρόπου καταβολής του ποιοτικού παρακρατήματος των αιγοπροβάτων στους κτηνοτρόφους ανοίγει το δρόμο για να γίνουν μεγάλες λαθροχειρίες. Αποτέλεσμα είναι η επιδότηση να καταλήξει στα χέρια «μαϊμού» κτηνοτρόφων, κάτι που σημαίνει πως αυτή θα είναι πολύ μικρή για τους πραγματικούς. Αυτά δηλώνει στο «Ε» ο γραμματέας του Ανεξάρτητου Συλλόγου Ελαιοπαραγωγών και Κτηνοτρόφων, Αχιλλέας Κεχαγιάς. Έως πέρυσι το ποιοτικό παρακράτημα δινόταν στους παραγωγούς με βάση το γάλα που παρέδιδαν στα τυροκομεία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που είχε αυτό. Η ποσότητα του γάλακτος που παραδίδουν στα τυροκομεία οι κτηνοτρόφοι προκύπτει από τα τιμολόγια αγοράς αγροτικών προϊόντων που τα τυροκομεία εκδίδουν, ενώ τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος (δηλαδή το ολικό μικροβιακό φορτίο τους) προκύπτει από τους ποιοτικούς ελέγχους που κάνουν τα τυροκομεία και τα εργαστήρια του ΕΛΟΓΑΚ (Ελληνικός Οργανι-

Η

σμός Γάλακτος και Κρέατος). Το σύστημα αυτό περιόριζε τις λαθροχειρίες, χωρίς ωστόσο να τις εξαφανίζει. Φέτος εφαρμόζεται ένα νέο σύστημα. Η επιδότηση καταβάλλεται στους κτηνοτρόφους με βάση τον αριθμό των αιγοπροβάτων που δηλώνουν, αρκεί οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις να έχουν την έδρα τους σε περιοχές (ορεινές και μειονεκτικές) που δικαιούνται την επιδότηση. Οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν κάθε χρόνο τα κοπάδια που εκτρέφουν, στο Μητρώο Αιγοπροβάτων, αλλά ο αριθμός των ζώων που δηλώνει κάθε κτηνοτρόφος δεν ελέγχεται από καμμία κρατική αρχή. Κατά συνέπεια, οποιοσδήποτε μπορεί να δηλώσει όσα ζώα θέλει για να λάβει την επιδότηση, αρκεί μόνο τα πρόβατα που δήλωσε πέρυσι τον Απρίλη να είναι ισάριθμα με τα πρόβατα που δηλώνει φέτος.

Τι κάνουν… Με τον τρόπο αυτό οι κτηνοτρόφοι μπορούν να αυξήσουν πλασματικά τον αριθμό των αιγοπροβάτων που εκτρέφουν και κάθε χρόνο να λαμβάνουν μεγαλύτερες επιδοτήσεις από αυτές που πραγματικά δικαι-

ούνται. Ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Συλλόγου Ελαιοπαραγωγών και Κτηνοτρόφων, Θανάσης Κόμλος, σημειώνει πως «πολλοί είναι αυτοί που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα νέων αγροτών ως κτηνοτρόφοι, αν και δε διαθέτουν ούτε ένα ζώο. Κι αυτοί οι άνθρωποι τώρα θα πάρουν ενιαία ενίσχυση και ποιοτικό παρακράτημα. Πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή η κατάσταση και να γίνουν πραγματικοί έλεγχοι για τον αριθμό των ζώων που εκτρέφει κάθε κτηνοτρόφος.». Κατά την άποψη του κ. Κόμλου, έλεγχοι θα μπορούσαν να γίνουν αν η ΕΑΣ Λέσβου δε ζητούσε από τους αγρότες να κατατεθούν τα Μητρώα Αιγοπροβάτων σε διάστημα δύο εβδομάδων. Από την πλευρά τής ΕΑΣΛ, η απάντηση σε αυτό τον ισχυρισμό είναι πως από τη στιγμή που ο ΟΠΕΚΕΠΕ έδωσε προθεσμία μέχρι τις 15 Μαρτίου, δεν μπορεί να γίνει τίποτα διαφορετικό. Ωστόσο το ζήτημα παραμένει, αφού τα Μητρώα Αιγοπροβάτων δεν ελέγχονται. nman@emprosnet.gr

Μέτωπο ενάντια στα αγριοκούνελα πρώτη συνάντηση για την κατάρτιση ενός σχεδίΗβοηθήσουν ου δράσης ώστε να παρθούν άμεσα μέτρα που θα στην καταπολέμηση των προβλημάτων που δημιουργεί ο υπερπληθυσμός των αγριοκούνελων στη Λήμνο, πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του δημάρχου Λήμνου, Αντώνη Χατζηδιαμαντή. Στη συνάντηση συζητήθη- έχουν παρθεί μέχρι σήμεκε η άμεση αξιοποίηση της ρα, ο κ. Μπουλώτης ανέμελέτης που έχει συντα- φερε: «Έχουν γίνει κάποιες χθεί από καθηγητές του Α- νομοθετικές ενέργειες που ριστοτέλειου Πανεπιστήμι- θα τις χαρακτήριζα θετικές. ου Θεσσαλονίκης, ενώ το Όμως θεωρούμε ότι έχει πλάνο δράσης που θα εκ- δημιουργηθεί ένα σοβαρό πονηθεί θα έχει ως χρονι- κοινωνικό πρόβλημα και κό ορίζοντα για την έναρξη θα πρέπει να συνεχίσουμε των πρώτων προσπαθειών με πιο συστηματικές και τους επόμενους έξι μήνες. οργανωμένες προσπάθειΗ κατάσταση που επικρατεί στη βορειανατολική ες, ώστε να γίνει η αρχή και κεντρική Λήμνο έχει και να υπάρξει η αντίστροφτάσει στο απροχώρητο φη μέτρηση για την επίλυαπό τις ζημιές που προ- ση του προβλήματος.» Α.Σπυ καλούν στις καλλιέργειες τα αγριοκούνελα. «Αν δεν έχει κανείς εικόνα, δεν μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος», δήλωσε στο «Ε» ο αντιδήμαρχος Λήμνου Δημήτρης Μπουλώτης, ενώ τονίζει ότι «οι παραγωγοί έχουν φτάσει σε απόγνωση, η αποζημίωση που δίνεται είναι πολύ μικρή και δυστυχώς πληθαίνουν οι ακαλλιέργητες εκτάσεις στο νησί». Σχετικά με τα μέτρα που

9

Και αποζημίωση σε… έναν αγρότη! νας αγρότης της Λέσβου έλαβε χθες 540 Έευρώ αποζημίωση για ανασύσταση φυτικού κεφαλαίου. Η αποζημίωση αφορά στην ανασύσταση του ελαιώνα του, που είχε καεί το 2007.

Πέμπτη 10 Μάρτη στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ημερίδα για τα απόβλητα των ελαιοτριβείων ερχόμενη Πέμπτη 10 Μαρτίου, στις 10 Ττοην πρωί στο Επιμελητήριο Λέσβου, θα γίνει παρουσίαση τεχνολογιών διαχείρισης αποβλήτων ελαιουργείων. Διοργανωτές της εκδήλωσης είναι το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Life Oleico+. Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνονται ομιλίες του διευθυντή του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων, δρος. Κωνσταντίνου Χαρτζουλάκη, του δρος. Νικόλαου Καλογεράκη από το Πολυτεχνείο Κρήτης, του στελέχους της εταιρείας Envitec Κωνσταντίνου Δημόπουλου και άλλων.

«Τραγική η κατάσταση των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων»

Από το Κ.Κ.Ε. στη Βουλή η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι Τκτηνοτρόφοι και οι γεωργοί της χώρα μας φέρνει στη Βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα τού Κ.Κ.Ε.. Συγκεκριμένα, σε επερώτηση που κατατέθηκε γίνεται λόγος για «υπέρμετρη αύξηση του κόστους παραγωγής» στη γεωργία, με «ουσιαστική κατάργηση της κρατικής στήριξης στον ΕΛΓΑ». Επίσης γίνεται λόγος για υποταγή της χώρας μας στις επιλογές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, την ώρα που θα έπρεπε να προκρίνεται η ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής και η αυτάρκεια σε αγροτικά προϊόντα. «Τραγική» χαρακτηρίζεται, επίσης, η κατάσταση στον τομέα της κτηνοτροφίας, στον οποίο «χιλιάδες καταχρεωμένοι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι είναι στην κυριολεξία “στον αέρα”». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις τιμές των ζωοτροφών που έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50%, αφού η εμπορία τους μονοπωλείται από μια «χούφτα» εμπόρων, που εμφανίζουν τεχνητή έλλειψη για να αυξήσουν ακόμα πιο πολύ τις τιμές και να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των κτηνοτρόφων.


10

ΣABBATO 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Tη σελίδα επιµελείται η ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

με τους Συντοπίτες

Οι Πλωμαρίτες γιόρτασαν τις Απόκριες

Εκδηλώσεις από το Σύλλογο Μηθυμναίων ια σειρά από εκδηλώσεις με σημείο αναφοράς την Ημέρα της Γυναίκας, μια ημερήσια εκδρομή και επισκέψεις σε χώρους πίστης και όχι μόνο, διοργανώνει μέσα στο επόμενο δίμηνο ο Σύλλογος Μηθυμναίων Αθήνας «Η Μήθυμνα». Ξεκινώντας από την Ημέρα της Γυναίκας, ο Σύλλογος διοργανώνει στις 13 Μαρτίου από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ το καθιερωμένο απογευματινό του τσάι, στην αίθουσα «Ίκαρος» του ξενοδοχείου «Stanley» (πλατεία Καραϊσκάκη, στάση μετρό «Μεταξουργείο»). Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο συντοπίτης γιατρός Ιωάννης Χούμης, ενώ μουσικά η συνάντηση θα πλαισιωθεί από το σταθερό πλέον φίλο του Συλλόγου Ευάγγελο Σταυρόπουλο. Λίγες μέρες μετά, την Παρασκευή 18 του μήνα, οι Μυθημναίοι διοργανώνουν απογευματινή επίσκεψη στη Μονή Κλειστών στη Χασιά, όπου θα παρακολουθήσουν την ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών. Στη συνέχεια, θα γίνει γλέντι στο ουζερί «Μόλυβος», στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το πούλμαν

Μ

χορό και πολύ κέφι γιόρτασαν οι Πλωμαρίτες Μετηςμουσική, Αθήνας της Απόκριες την περασμένη Κυριακή. Παρόντες στη γιορτή ήταν και άλλοι φίλοι του Συνδέσμου, ανάμεσα στους οποίους οι Κλειώτες της Αθήνας. Πρωτότυπες κινήσεις, όπως ανέκδοτα που έλεγαν οι παρευρισκόμενοι στο μικρόφωνο, αλλά και ταχυδακτυλουργικά κόλπα, πλαισίωσαν επίσης την ημέρα, ενώ όπως γίνεται παραδοσιακά κάθε χρόνο οι Πλωμαρίτες τραγούδησαν το «Έρι Πάλε» χωρίς συνοδεία οργάνων. Το ούζο ήταν προσφορά της «Ποτοποιίας Βαρβαγιάννη». Παρόντες ήταν η Ειρήνη Βαρβαγιάννη, καθώς και ο υπεύθυνος Ανάπτυξης της ΟΛΣΑ, Νεκτάριος Βακάλης, που δώρισε στο Σύνδεσμο ένα ημερολόγιο και ένα CD παραδοσιακής μουσικής, με καλλιτέχνες του τόπου. Υπεύθυνος για τη μουσική της γιορτής ήταν ο Γιάννης Μαλλής.

Ετήσιος χορός από το «Νόστο» ον ετήσιο χορό του διοργανώνει την Παρασκευή 18 Ττζηαντωνίου Μαρτίου, στις 9 το βράδυ, στην ταβέρνα «Λοκάντα» (Χα& Πλαταιών) στο Μαρούσι, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μυτιληνιών Αμαρουσίου & Όμορων Δήμων «Ο Νόστος». Όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 6946-662206 και 210 6049972 (κ. Ζώκου).

Νέο τεύχος της εφημερίδας «Σκαμιά» Με κεντρικό θέμα τις εκλογές του «Καλλικράτη» και μια ανοιχτή επιστολή στο δήμαρχο Λέσβου κυκλοφόρησε το νέο, καλαίσθητο τεύχος της εφημερίδας «Σκαμιά», του Συλλόγου Συκαμνιωτών Λέσβου, για τους μήνες Οκτώβριος Δεκέμβριος. Η τρίμηνη αυτή έκδοση παρουσιάζει επιπλέον το ενδεχόμενο κλεισίματος, λόγω συνένωσής του με αυτό της Κάπης - Κλειούς, του Δημοτικού Σχολείου του χωριού. Πλούσιο πολιτιστικό υλικό (παρουσιάσεις βιβλίων, κεί-

μενα συγχωριανών και φίλων του Συλλόγου, άρθρο για τη νεοελληνική κεραμική μέσω της συλλογής του Λαογραφικού Μουσείου Συκαμνιάς κ.ά.), αλλά και ένα ενδιαφέρον κείμενο για τη λαϊκή ελαιοκομία και ελαιουργία στο Αδραμύττι. Η έκδοση κλείνει με νέα από τους πολιτιστικούς φορείς του χωριού, τις εξελίξεις όσον αφορά στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, αλλά και τα δυσάρεστα νέα της φωτιάς στο Κάτω Σχολείο του Μανταμάδου.

θα αναχωρήσει στις 3:30 το μεσημέρι από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και θα παραλάβει επιβάτες από τη γωνία Φιλελλήνων και Μητροπόλεως στο Σύνταγμα, περίπου στις 4.

Η εκδρομή του Απριλίου Τέλος, την Κυριακή 3 Απριλίου διοργανώνεται ημερήσια εκδρομή στη Μονή Οσίου Αγάθωνος, το Γοργοπόταμο και τα Λουτρά Υπάτης. Το πούλμαν θα αναχωρήσει στις 7:30 από το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά και στις 8 από το Σύνταγμα (Φιλελλήνων και Μητροπόλεως), με προορισμό τη Λαμία. Μετά από την επίσκεψη στη Μονή του Οσίου Αγάθωνος και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, οι συμμετέχοντες θα πάνε στο Γοργοπόταμο για φαγητό

και στη συνέχεια στα Λουτρά Υπάτης για απογευματινό καφέ, ενώ υπολογίζεται πως θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 8. Το κόστος συμμετοχής είναι 20 ευρώ κατ’ άτομο. Είναι απαραίτητο να γίνει εγκαίρως κράτηση θέσης σε κάποιο από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου: Ευστρατία Καριοφύλλη (6972-383684, 210 4532586), Σταύρος Μεσσηνέζης (6977466200), Σούλη Τσαλίκη (6937-143337), Αθανασία Κράλλη (6942891026), Αικατερίνη Παπαμερή (6946-686817), Νούλη Φωτοπούλου (6974-195719), Παναγιώτης Τρύφων (6977439912), Ευαγγελία Τρύφων (6944-243796) και Σοφία Μεσσηνέζη (6974069896).

Εκδηλώσεις από τη Λεσβιακή Παροικία

Για τις Απόκριες και τον Άγιο Θεόδωρο ε δύο εκδηλώσεις, τη μία για τη Μ γιορτή του Αγίου Θεοδώρου και τη δεύτερη για τις Αποκριές, αποχαιρέτησε το μήνα που μας πέρασε η «Λεσβιακή Παροικία». Την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, ο Σύλλογος γιόρτασε την Αποκριά στην ταβέρνα «του Χρήστου» στο Χαλάνδρι. Παρόντες ήταν εκλεκτοί Μυτιληνιοί, φίλοι της «Λεσβιακής Παροικίας», που τραγούδησαν και διασκέδασαν, παρασυρόμενοι και από την πρόεδρο, Καίτη Μεσσηνέζη. Λίγες μέρες πριν, την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου, τα μέλη του Συλλόγου γιόρτασαν τον πολιούχο της Μυτιλήνης στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, στην Ομόνοια. Μαζί με τους

H «Λεσβιακή Παροικία» για τις Απόκριες

ψάλτες έψαλαν τα απολυτίκια του αγίου, ενώ στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι περπάτησαν, όπως κάθε χρονιά, μέχρι την αίθουσα του Συλλόγου στην οδό Ζήνωνος, για τον καφέ, τα βουτήματα και τη… μυτιληνιά συντροφιά.


ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

11

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ Ενοικιάζεται διαμέρισμα 78 τ.μ., 2 Υ/Δ, μπάνιο, WC και λοιπούς χώρους, αυτόνομη θέρμανση, lux κατασκευή, σε μονοκατοικία με κήπο, στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6977-248653, 22510 20633. Ενοικιάζονται γκαρσονιέρα δυάρι - τριάρι - τεσσάρι, στον 1ο όροφο, στην οδό Σίμου Χουτζαίου 11, Αγία Φωτεινή. Πληρ. τηλ. 22510 45544, 22510 54167, 6947-242954. Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρισμα τριάρι μεγάλο, 86 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Διαμπερές, ρετιρέ, σε μικρή πολυκατοικία με 12 διαμερίσματα, ανακαινισμένη προσφάτως. Τζάκι, ηλιακός, αυτόνομη θέρμανση, εντοιχιζόμενες ηλεκτρικές συσκευές (ψυγείο, κουζίνα, πλυντήριο πιάτων Miele). Πληρ. τηλ. 6971890568, τηλ./fax 22510 43047. Ενοικιάζεται στα Πάμφιλα ανακαινισμένη μονοκατοικία 100 τ.μ., με μεγάλη αυλή. Σαλόνι ενιαίος χώρος με κουζίνα, χωλ, τραπεζαρία, 2 υπνοδωμάτια στον όροφο, 2 μπάνια, εσωτερική αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας, μεγάλη αυλή (100 τ.μ.), ιδιωτική θέση στάθμευσης. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 22 τ.μ., επιπλωμένη, με πλυντήριο, φούρνο και A/C, στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 27512, 22510 28306, 6973-076611. Ενοικιάζεται νεόκτιστη, πέτρινη, διώροφη μονοκατοικία, 90 τ.μ., στα Πάμφιλα, πλησίον Αγίας Βαρβάρας. Ενιαίος χώρος σαλόνι-τραπεζαρία, κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, άνετο μπάνιο και αποθήκη. Αυτόνομη θέρμανση, πετρόχτιστο τζάκι και μεγάλη αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-854220, κ. Ειρήνη. Ενοικιάζεται στο Ν. Όμιλο μεγάλο τριάρι, 95 τ.μ., διαμπερές, με πολύ άνετους χώρους, σε χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 6972-990181. Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι πάνω ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, σε διώροφη, μικρή οικοδομή. Διαθέτει καλοριφέρ και A/C. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 6972-990181.

Ενοικιάζεται ανεξάρτητη, ανακαινισμένη γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, 50 μέτρα από τον Άγ. Θεράποντα (Ερμού). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 6972-990181. Ενοικιάζεται τριάρι, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση (Κερκύρας 29). Πληρ. τηλ. 22510 25052, 6972-073048. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, στα Πυργέλια. Πληρ. τηλ. 6937248623, 22510 28294. Γκαρσονιέρα ενοικιάζεται, πλήρως επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, δίχωρη, νέα κατασκευή (πλησίον ΟΤΕ). Πληρ. τηλ. 6944-696907. Ενοικιάζεται τριάρι, ρετιρέ, 80 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον «Γαρδένιας»). Άνετο σαλόνι, ξεχωριστός χώρος καινούργια κουζίνα, 2 άνετα υπνοδωμάτια, μπάνιο με καινούργια είδη υγιεινής, 3 μπαλκόνια με τέντες, αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται στο Συνοικισμό καινούργιο, διαμπερές, lux δυάρι 52 τ.μ., 1ου ορόφου, με θέα στο κάστρο. Σαλόνι με ενεργειακό τζάκι, ενιαίος χώρος με κουζίνα, άνετο υπνοδωμάτιο, μεγάλο μπάνιο, μπαλκόνι. Πλήρως επιπλωμένο (πλυντήριο ρούχων, plasma TV, καναπές, κ.τ.λ.), χωρίς κοινόχρηστα. Διαθέσιμο από το Μάρτιο. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται στη Λαγκάδα πλήρως επιπλωμένο οροφοδιαμέρισμα, τριάρι, ρετιρέ, 69 τ.μ., σε διπλοκατοικία, με θέα στη θάλασσα και κοινόχρηστη αυλή. Άνετο σαλόνι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, μεγάλο μπάνιο, μπαλκόνι, μεγάλη βεράντα, αυτόνομη θέρμανση, κουφώματα αλουμινίου, ήσυχη περιοχή, άνετο πάρκινγκ. Τιμή 400 ευρώ Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται πολυτελές τριάρι διαμέρισμα, στο Καγιάνι, με καταπληκτική θέα. 2 μπάνια. Τιμή 550 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο, αρίστης κατάστασης δυάρι, στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Μετακομίσεις - Μεταφορές Συσκευασία Αμπαλάζ Αντικειμένων ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ - ΑΝΥΨΩΣΕΙΣ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

www.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

Ενοικιάζεται μεζονέτα 3 υπνοδωματίων, στη Σουράδα. Διαθέτει γκαράζ, τζάκι. Τιμή 580 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ο επάνω όροφος καινούργιας διπλοκατοικίας, πλησίον Λουτρών, εμβαδού 120 τ.μ., με 3 Υ/Δ, μπάνιο και WC, πολύ μεγάλη αυλή. Τιμή 650 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονόχωρη γκαρσονιέρα στη Βαρειά, τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι οροφοδιαμέρισμα, στο κέντρο. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στο κέντρο, 2ος όροφος, με διπλά τζάμια. Δεν έχει κοινόχρηστα. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τεσσάρι, γωνιακό διαμέρισμα, στη Χρυσομαλλούσα. Ανεξάρτητη, μεγάλη κουζίνα, 3 Υ/Δ, αποθήκη. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ρετιρέ τριάρι, στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση, θέα στη θάλασσα, τζάκι. Τιμή 420 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα, στη Χρυσομαλλούσα, με τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα, πλησίον Νοσοκομείου. Τιμή 300 ευρώ. Διαθέτει πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι, πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο. Θέα στη θάλασσα. Τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέρα, στο Κιόσκι, με θέρμανση και ηλιακό θερμοσίφωνα. Πληρ. τηλ. 22510 26894, 29315. Ενοικιάζονται επιπλωμένες γκαρσονιέρες, lux, μέχρι τέλος Ιουνίου, στη Βαρειά. Αυτόνομη θέρμανση, πάρκινγκ, internet, A/C. Πληρ. τηλ. 22510 44985, 20670, 6944-646034, 6948506877, www.sapphostudios. gr Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42 τ.μ., στη Σουράδα, Γεωργίου Μούρα 7 Ακαδημία), ημιεπιπλωμένη ή χωρίς έπιπλα. Ενιαίος χώρος κουζίνα - σαλόνι, WC, χωλ και ξεχωριστό υπνοδωμάτιο, κεντρική θέρμανση, γκαράζ και κήπος. Πληρ. τηλ. 6949696250 (κ. Μαίρη), 6972662324 (κ. Πλάνη). Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989869651.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στον Άγιο Θεράποντα (πλησίον Ερμού) 2ου ορόφου, σε χαμηλή τιμή (230 ευρώ). Χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται άνετη γκαρσονιέρα 40 τ.μ., πλήρως εξοπλισμένη, σε ιδιόκτητη μονοκατοικία στα Πυργέλια. Στο ενοίκιο συμπεριλαμβάνεται ηλιακός, καλοριφέρ, λογαριασμοί ΔΕΗ/ΔΕΥΑΜ, A/C και internet. Τιμή 330 ευρώ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται μεγάλη γκαρσονιέρα, επιπλωμένη ή μη, 40 τ.μ., σε πολυκατοικία μπροστινή, 1ος όροφος, στην Οικονόμου Τάξη 22, Χρυσομαλλούσα. Ανεξάρτητο υπνοδωμάτιο, σαλόνι-κουζίνα, μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, ψυγείο, πλυντήριο, ηλεκτρική κουζίνα. Πληρ. τηλ. 6947320944. Ενοικιάζονται α) Πολυτελές διαμέρισμα στο Ακλειδιού 90 τ.μ., σε μονοκατοικία, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτονομία θέρμανσης, ηλιακό, διπλά τζάμια, μεγάλο κήπο και πανοραμική θέα. β) Διαμέρισμα στην Καλλιθέα, πολυτελές, 36 τ.μ., σε διώροφη οικοδομή 4 διαμερισμάτων, με αυτονομία θέρμανσης, boiler, μεγάλη βεράντα 40 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6973-647763 και 6949935362. Ενοικιάζεται τριάρι 75 τ.μ., στην οδό Άνδρου 13Β, σε διώροφο οίκημα (στο 2ο όροφο), διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση, στα Πυργέλια. Πληρ. τηλ. 22530 54234. Ενοικιάζεται αρχοντικό 150 τ.μ., στο Κιόσκι, έναντι υπουργείου Αιγαίου και στο Δικαστήριο. Ενδείκνυται για γραφεία. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781. Ενοικιάζεται επιπλωμένο ή μη οροφοδιαμέρισμα στον Αφάλωνα, 2 υπνοδωμάτια, σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, απεριόριστη θέα, 100τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977552108. Ενοικιάζεται τεσσάρι 108 τ.μ., 1ου ορόφου στη Χρυσομαλλούσα. Κουζίνα-τραπεζαρία-σαλόνι ενιαίος χώρος, 3 υπνοδωμάτια, 2 WC, αυτόνομη θέρμανση και διπλά τζάμια. Έτος κατασκευής 2003. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947-849500. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 130 τ.μ., 1ου ορόφου, με 3 υπνοδωμάτια, WC, μπάνιο και αυτόνομη θέρμανση. Κατασκευή 2001, περιοχή Χρυσομαλλούσας. Τιμή 550 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται διαμέρισμα 70 τ.μ., ημιωρόφου, με αυτόνομη θέρμανση, κατασκευή 2000, περιοχή Χρυσομαλλούσας. Τιμή 370 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται καινούργια, πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα, 32 τ.μ. με μικρή αυλή και θέα, στη Λαγκάδα, χωρίς κοινόχρηστα, με A/C, ηλεκτρικές συσκευές (καινούργιο πλυντήριο, ψυγείο, φουρνάκι), σε μονοκατοικία με 2 διαμερίσματα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr/, info@realhouses.gr Ενοικιάζονται μεγάλη γκαρσονιέρα και στούντιο στο Χάλικα και στο Ακρωτήρι αντίστοιχα, σε πολύ καλές τιμές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα-μονοκατοικία 30 τ.μ., πάνω στη θάλασσα, επιπλωμένη με έπιπλα SATO, ανεξάρτητη, με θέα το λιμάνι της Μυτιλήνης, με θέση πάρκινγκ. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonis realestate.com Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα - στούντιο 35τ.μ., διαμπερές, στην περιοχή Καλλιθέα Πυργέλια. Μεγάλος ενιαίος χώρος με μονό κρεβάτι, ηλ. κουζίνα, ψυγείο, πλυντήριο ρούχων, αυτόνομη θέρμανση, θέα στη θάλασσα, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται επιπλωμένη, νεόκτιστη γκαρσονιέρα στο Βουναράκι (πάνω από την πλατεία Αλυσίδας), με αυτονομία, χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται στη Θερμή ανεξάρτητο τριάρι στον πάνω όροφο διπλοκατοικίας, σε μεγάλο παραθαλάσσιο οικόπεδο. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται δίχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα 40 τ.μ., 1ου ορόφου στη Χρυσομαλλούσα. Ξεχωριστός χώρος κουζίνα, υπνοδωμάτιο με μεγάλη ντουλάπα, μπάνιο, μπαλκόνι, κεντρική θέρμανση, κλιματιστικό, άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr Ενοικιάζεται μεγάλη, δίχωρη, επιπλωμένη γκαρσονιέρα 40 τ.μ., στον Παιδικό Σταθμό (50 μ. από καφενείο Κουτσομύτη), χωρίς κοινόχρηστα και σε πολύ χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα καινούργια, 1ου ορόφου με αυτόνομη θέρμανση, κοντά στην αγορά της Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6972-732918, 22520 42377.

Ενοικιάζεται ανεξάρτητο δυομισάρι στην Ολυμπίου Γυμνασιάρχου (200 μ. από την Καβέτσου), στον πάνω όροφο διπλοκατοικίας. Είναι μερικώς ανακαινισμένο, διαθέτει air-condition. Χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται άνετο τριάρι, ορόφου, στη Σουράδα, 90 τ.μ., σε διώροφη οικοδομή, με αυτόνομο καλοριφέρ και τζάκι. Θέση στάθμευσης σε πιλοτή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται ανακαινισμένο τεσσάρι 3 υπνοδωματίων, 1ου ορόφου, 400 μ. από το γήπεδο (στο ζαχαροπλαστείο «Γαρδένια»), με κεντρική θέρμανση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζονται 2 μονόχωρες γκαρσονιέρες στην Ολυμπίου Γυμνασιάρχου (200 μ. από την Καβέτσου), σε αρίστη κατάσταση, πλήρως εξοπλισμένες, στο ισόγειο ιδιόκτητης οικοδομής, χωρίς κοινόχρηστα, σε πολύ καλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται άνετο δυάρι (55 τ.μ.), 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, σε αρίστη κατάσταση και με αυτόνομο καλοριφέρ. Ενιαίος χώρος κουζίνα - καθιστικό. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται δυάρι πλήρως επιπλωμένο & εξοπλισμένο, διαθέτει πάρκινγκ, στην Ε. Βοστάνη 50, έναντι Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 94550, 6945544386. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη, καινούργια γκαρσονιέρα, με υπέροχη θέα, πάρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα και με αυτόνομη θέρμανση, στην Αγ. Μαρίνα. Πληρ. τηλ. 6946-334198. Eνοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα σε διπλοκατοικία, 68 τ.μ., με καθιστικό, Υ/Δ, μεγάλη κουζίνα, μπάνιο, WC, αποθήκη αυλή-κήπο. Διαθέτει ψυγείο, τραπέζι με 4 καρέκλες, κρεβάτι, ντιβάνι και τραπεζάκι τηλεόρασης. Με αυτόνομη θέρμανση με δικό του λέβητα, όχι κοινόχρηστα. Τιμή προσιτή, κατάλληλο και για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775. Ενοικιάζεται ισόγειο 3άρι διπλοκατοικίας στη Χρυσομαλλούσα, ανεξάρτητο καυστήρα καλοριφέρ, χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα, με μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, 2 Υ/Δ, αποθήκη, κουζίνα, τουαλέτα, μπαλκόνι και βεράντα, αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό θερμοσίφωνα. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775.


12

Ενοικιάζεται διαμέρισμα ισόγειο στην περιοχή Μαύρα Σίδερα στη Μυτιλήνη, 52τ.μ., πλήρως ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα άριστης κατασκευής, σε εξαιρετική θέση, στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης, 120τ.μ., με μεγάλο οικοπεδικό χώρο. Το ισόγειο αποτελείται από κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι, WC, τζάκι, βεράντες μεγάλες. Ο όροφος αποτελείται από 4 υπνοδωμάτια, μπάνιο, μεγάλες βεράντες. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Πωλείται πύργος διατηρητέος στην Ελευθερίου Βενιζέλου, στο Μακρύ Γιαλό στη Μυτιλήνη, τριώροφος, 175τ.μ. ο κάθε όροφος, με μεγάλη αυλή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο κτίσμα στο Πλωμάρι, κατάλληλο για κατάστημα στον κεντρικό δρόμο, 30 τ.μ και με υπόγειο χώρο 30 τ.μ., σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής, ολοκαίνουργια, 128τ.μ., με γκαράζ, στην πανέμορφη περιοχή Αγία Μαρίνα του δήμου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου 75τ.μ., στην οδό Κ. Βάρναλη στη Χρυσομαλλούσα στη Μυτιλήνη, με χώρο πάρκινγκ, σε πολύ καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα στην περιοχή Παπά Χατζή στο Πλωμάρι, 120 τ.μ., κατάλληλο για βιοτεχνικό εργαστήριο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου, συνολικής έκτασης 1.600τ.μ., με δικαίωμα δόμησης 400τ.μ.. Απέχει 100μ. από τη θάλασσα και εφάπτεται δημοτικού δρόμου πλάτους 4μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα στην οδό Ευρυδάμαντος στον Άγιο Σώστη στην Αθήνα, 217τ.μ. με πατάρι 106 τ.μ., κτισμένο το 1979. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο εμβαδού 879,78τ.μ. εντός οικισμού, στο Μεσαγρό Γέρας. Στο οικόπεδο υπάρχει αποθήκη 16,90τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα επί του κεντρικού δρόμου Μυτιλήνης-Αεροδρόμιου, 55τ.μ. σε οικόπεδο 500τ.μ. Τιμή πώλησης 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο με καταπληκτική θέα στο Αιγαίο στη θέση Καλάμι Μελίντας Παλαιοχωρίου, εμβαδού 7.188,90τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα σε πάροδο της Ερμού στη Μυτιλήνη (Μπας Φανάρ) πλήρως ανακαινισμένο και με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος, συνολικού εμβαδού 60 τ.μ. (30 ισόγειο και 30 όροφος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται 2 οικόπεδα με καταπληκτική θέα, εμβαδού 375,64τ.μ. και 663,31τ.μ. στον Προφήτη Ηλία Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής, νεόδμητη, 120τ.μ., στην πανέμορφη περιοχή Αγία Μαρίνα του δήμου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα σε εξαιρετική θέση στην Παναγιούδα, 115τ.μ. και υπόγειο 90τ.μ.. Το ισόγειο αποτελείται από κουζίνα, τραπεζαρία, καθιστικό, WC. Ο όροφος αποτελείται από 3 υπνοδωμάτια. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα υπερπολυτελούς κατασκευής στη Νεάπολη Μυτιλήνης 125τ.μ., με υπόγειο 90τ.μ., 100μ. από την παραλία και θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται μονοκατοικία σε καλή κατάσταση, διώροφη, 160τ.μ., στον Άγιο Ευδόκιμο Μυτιλήνης, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής στη Νεάπολη Μυτιλήνης. Απέχει 100μ. από τη θάλασσα, με πανέμορφη θέα, συνολικού εμβαδού 260τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 40τ.μ. στην Αγία Φωτεινή Μυτιλήνης, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ημιυπόγειο διαμέρισμα 89τ.μ., στην Αγία Φωτεινή Μυτιλήνης, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα ολοκαίνουργια, πολυτελούς κατασκευής, στη Νεάπολη Μυτιλήνης. Απέχει 100μ. από τη θάλασσα, με καταπληκτική θέα, συνολικού εμβαδού 260τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται μεζονέτες υπό κατασκευή στα Αλυφαντά, σε εξαιρετικό σημείο, 130τ.μ. με 65τ.μ. υπόγειο και 120τ.μ. αύλειο χώρο. Χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2011. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται μεζονέτες σε προνομιακό σημείο στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης, 135τ.μ με 65τ.μ. υπόγειο και 120τ.μ. αύλειο χώρο. Χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2011. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου στο Χάλικα Μυτιλήνης, με εξαιρετική θέα και άριστη κατασκευή, 67τ.μ. και 10τ.μ. αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται μεζονέτες 133τ.μ. εκάστη στο Σκόπελο της Γέρας, με 300τ.μ. αύλειο χώρο. Χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2011. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται διώροφη παλαιά οικία 110τ.μ., με οικοδομική άδεια επισκευής, στον Άγιο Γεώργιο Μυτιλήνης, σε πολύ καλή τοποθεσία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο νεόδμητο διαμέρισμα 67τ.μ., άριστης κατασκευής, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται παλαιά οικία στην οδό Πατριάρχου Κυρίλλου στη Μυτιλήνη, σε οικόπεδο 125 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 56τ.μ., νεόδμητο, άριστης κατασκευής, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται μεζονέτες στην οδό Θεοκρίτου στη Μυτιλήνη (Πλάτανος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται διώροφη οικία 71,24τ.μ., στην Αγία Παρασκευή Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται διαμέρισμα 75τ.μ., 1ου ορόφου, νεόδμητο, άριστης κατασκευής, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα υπό κατασκευή, 110τ.μ., με ισόγειο γκαράζ 27τ.μ. και ημιυπαίθριους 30τ.μ., καθώς και με αυλή αποκλειστικής χρήσης, στη Βαρειά Μυτιλήνης, σε πολύ καλό σημείο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγεια οικία υπό κατασκευή, 70τ.μ., με ισόγειο γκαράζ 24τ.μ., ημιυπαίθριους 14τ.μ. και αυλή αποκλειστικής χρήσης, στην περιοχή Βαρειά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 115,10τ.μ., στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 3.288τ.μ., στην περιοχή Τρούπια Μανταμάδου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο στο Μεγαλοχώρι, 500τ.μ., σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα 1.200τ.μ., έκαστο, σε πολύ καλό σημείο επί της οδού Πλωμαρίου - Αγίας Βαρβάρας. Χτίζει έκαστο 400τ.μ. οικία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται προνομιακά οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα, στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου, εφαπτόμενα στον επαρχιακό δρόμο Πλωμαρίου - Μυτιλήνης, σε πολύ καλές τιμές. Θέα απεριόριστη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα στην περιοχή Πλατάνι Πλωμαρίου, σε πολύ καλές τιμές. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται στην περιοχή Βάγιες - Ακρωτήρι Μυτιλήνης οικόπεδο 700τ.μ., με παλαιά οικία (χρήζει γενικής επισκευής) διώροφη, 80τ.μ. ο κάθε όροφος, με απίστευτη θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

κού δρόμου Πλωμαρίου - Μελίντας, εμβαδού 5.785,90τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται τριώροφη οικία σε πολύ καλή κατάσταση, κατοικήσιμη, με πολύ καλή θέα, 35τ.μ. ο κάθε όροφος, στην περιοχή Πλάτανος Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται πολυτελείς μεζονέτες, άριστης κατασκευής, σε προνομιακό μέρος της Παναγιούδας Μυτιλήνης. Βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής. Εμβαδόν κάθε κτίσματος 100τ.μ. (ισόγειο και όροφος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλούνται διαμερίσματα υπό κατασκευή στην περιοχή Ακρωτήρι Μυτιλήνης, συνολικού εμβαδού 100τ.μ. το καθένα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται μεζονέτα άριστης κατασκευής 115 τ.μ. (ισόγειο-όροφος) με υπόγειο και γκαράζ, στην περιοχή Ακαδημία Μυτιλήνης. Σε πολύ καλό σημείο και με άριστη θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικία στη Βρίσα Πολιχνίτου, 120τ.μ., πλήρως ανακαινισμένη με τιμή πώλησης 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται προνομιακή οικία 100τμ. με οικοπεδικό χώρο 4.000τ.μ, δενδροφυτεμένο στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μονοκατοικία 150 τ.μ. με υπόγειο 80τ.μ. και οικοπεδικό χώρο 500τ.μ. στα Βατερά του Πολιχνίτου. Είναι σε πολύ καλό σημείο, 50μ. από τη θάλασσα και την παραλιακή επαρχιακή οδό. Είναι άριστης κατασκευής και με άριστα διαμορφωμένο τον εξωτερικό χώρο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται στην Παναγιούδα, μεζονέτες 100 και 115 τ.μ. με υπόγεια 50 και 75τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται παλαιό αρχοντικό, κατοικήσιμο, με πανέμορφη θέα στο Μεγαλοχώρι, με δενδρόφυτο οικόπεδο 2.000τ.μ.. Το οίκημα είναι 80τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται διαμερίσματα στη Λαγκάδα Μυτιλήνης, 110τ.μ.στον 1ο όροφο, άριστης κατασκευής με πολύ καλή θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται συγκρότημα ενοικιαζόμενων αυτόνομων κατοικιών πολυτελούς κατασκευής, με διπλή πισίνα, σε προνομιακή θέση στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται διαμέρισμα 2ου ορόφου 90 τ.μ. στη περιοχή Ταρσανάς Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται παλαιά οικία 84τ.μ. με αυλή 10τ.μ. στη Μυτιλήνη (περιοχή Δικαστήρια). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλούνται διαμερίσματα νεόδμητα, 99τ.μ. το καθένα (2 ισόγεια και 2 στον πρώτο όροφο) με 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, λουτρό. Στο υπόγειο της οικοδομής υπάρχουν γκαράζ και αποθήκη για το καθένα. Η οικοδομή βρίσκεται στα Παπιανά του δήμου Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται παλαιά οικία εμβαδού 70τ.μ. μετά του οικοπέδου της, εμβαδού 700τ.μ., στο Μεσαγρό Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται 4 μεζονέτες εμβαδού 99,65τ.μ. η κάθε μια, στο Σκόπελο Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται διώροφη οικία 150τ.μ., στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου, επί του επαρχιακού δρόμου Μυτιλήνης - Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλούνται πολυτελέστατες μεζονέτες παραδοτέες άμεσα, νεόδμητες, πλήρως εξοπλισμένες 160τ.μ. (ισόγειο-όροφος) και υπόγειο 80τ.μ., στην πανέμορφη περιοχή της Νεάπολης Μυτιλήνης. Απέχουν 100μ. από τον κεντρικό δρόμο Μυτιλήνης - Αεροδρομίου. Έχουν πλήρη αυτοτέλεια. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται νεόδμητη οικία στο Αμουδέλι Πλωμαρίου, 80τ.μ., με άριστη θέα, σε προνομιακή θέση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειος οικία 30Χ2=60τ.μ. με αυλή, κατοικήσιμη στο καταπράσινο και πανέμορφο Μεγαλοχώρι, προσβάσιμο σε αυτοκίνητο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται παλαιά οικία, με ισόγειο 50τ.μ., όροφο 50τ.μ., που βρίσκεται στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης στην οδό Λορ. Μαβίλη, με αυλή 30τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ξενοδοχειακή μονάδα στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου αποτελούμενη από16 αυτόνομα μονόχωρα δωμάτια λουξ. Έτος κατασκευής 2000. Κτίσμα 400 τ.μ. σε οικόπεδο 700 τ.μ., συνδεδεμένο με το βιολογικό καθαρισμό του δήμου Πλωμαρίου. Ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ. Απέχει 100 μ. από την πλαζ Αγίου Ισιδώρου, μια από τις καθαρότερες και ομορφότερες παραλίες της Λέσβου, που έχει ψηφισθεί ως η 7η καλύτερη παραλία της Ελλάδας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγειο κατάστημα 100 τ.μ. στην οδό Ζωοδόχου Πηγής στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται διώροφο κτίσμα κατασκευής 2002, επί του επαρχιακού δρόμου Περάματος-Πύργοι Περάματος, άριστης κατασκευής, πλήρως εξοπλισμένο, που αποτελείται από ισόγειο κατάστημα (ταβέρνα) 100τ.μ. με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό και τον 1ο όροφο που αποτελείται από 3 αυτόνομες γκαρσονιέρες υπερλούξ με βεράντες, συνολικά 100τ.μ. Το ακίνητο έχει οικοπεδικό χώρο 1.600 τ.μ. Έχει απεριόριστη θέα τον κόλπο Γέρας και απέχει 20 μ. από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διώροφο κτίσμα με απεριόριστη θέα τον κόλπο Γέρας επί του επαρχιακού δρόμου Πηγαδάκια-Πέραμα με οικόπεδο 2.500 τ.μ., που λειτουργεί ως Ενοικιαζόμενα Δωμάτια και είναι πλήρως εξοπλισμένο. Είναι προνομιακό και σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται αποθήκη στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη, 144τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 300τ.μ. στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα στο 5ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Καλλονής - Πέτρας, 130τ.μ., κατάλληλο και για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Έχει μεγάλο αύλειο χώρο για πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται αποθήκη στον Καρά Τεπέ, 144τ.μ. επί του επαρχιακού δρόμου Μυτιλήνης - Παναγιούδας. Τιμή ενοικίασης 850 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 37,5στρεμ. στη Γέρα, με χαραγμένη γραμμή αιγιαλού και παραλίας, χωρισμένο σε 7 επιμέρους οικόπεδα, άρτια και οικοδομήσιμα. Στην ακτή εφάπτεται σε μήκος 250μ.. Έχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και γεώτρηση. Περιέχει 850 ελαιόδεντρα και 100 οπωροφόρα. Έχει απεριόριστη θέα σε ένα πανέμορφο τοπίο του κόλπου Γέρας. Πραγματική πρόκληση για σοβαρό επενδυτή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 15στρεμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, εφαπτόμενο στη θάλασσα, στο Μόλυβο Λέσβου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. οικόπεδο εμβαδού Πωλείται 4.280,30τ.μ. στα Βατερά Πολιχνίτου (περιοχή Πηγαδούλι ή Άγιος Ιωάννης). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο 526,85τ.μ. εντός σχεδίου πόλεως στην περιοχή του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίου, άρτιο και οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εμβαδού 333,66τ.μ., στη θέση Προφήτης Ηλίας Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο εμβαδού 7.884τ.μ., στη θέση Αυλάκι Ανάξου δήμου Πέτρας, εφαπτόμενο της παραλίας κατά μήκος 47μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στον Άγιο Ισίδωρο, εμβαδού 1.202τ.μ.. Απόσταση από τον επαρχιακό δρόμο Πλωμαρίου - Μυτιλήνης 90μ.. Έχει συντελεστή δόμησης 0,6 και κάλυψη 40%. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο συνολικής έκτασης 390τ.μ., σε άριστη θέση στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου, με συντελεστή δόμησης 0,6 και κάλυψη 40%. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εμβαδού 300τ.μ., σε άριστη θέση. Απέχει 60μ. από τον επαρχιακό δρόμο Πλωμαρίου - Μυτιλήνης και κτίζει οικία 180τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην περιοχή Κλίβανος Πλωμαρίου, πάνω στον περιφερειακό δρόμο, εμβαδού 484,03τ.μ.. Κτίζει 290,4τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, εφαπτόμενο του επαρχια-

Πωλείται οικόπεδο με καταπληκτική θέα εμβαδού 448,47τ.μ., στον Προφήτη Ηλία Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται κήπος-οικόπεδο 770τ.μ. με ημιτελές κτίσμα (καρά γιαπί) ισόγειο 100τ.μ., στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο επί του επαρχιακού δρόμου Πλωμάρι - Μεγαλοχώρι, συνολικής έκτασης 2.830τ.μ. στην περιοχή Ροδαφνίδια Πλωμαρίου. Έχει οικοδομική άδεια και χτίζει 2 οικίες από 100τ.μ. εκάστη. Στα όρια του οικοπέδου υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 2στρεμ. με εξοχικό σπίτι 75τ.μ. και αποθήκη 30τ.μ. στην Ευρειακή δήμου Γέρας. Το οικόπεδο απέχει από τη θάλασσα 250μ., έχει 2 γεωτρήσεις, 30 οπωροφόρα δένδρα και βρίσκεται εντός του οικισμού. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται οικόπεδα 4 στρεμμάτων εφαπτόμενα στην παραλία Μελίντας Πλωμαρίου, άρτια και οικοδομήσιμα. Σε πολύ προνομιακή θέση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 450τ.μ. με οικία 60τ.μ. στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης, σε πολύ καλό σημείο και σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 4.700τ.μ. στην Αγία Μαρίνα στη Μυτιλήνη, σε πολύ καλή τοποθεσία. Κτίζει οικία 200τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. οικόπεδο εμβαδού Πωλείται 5.251,52τ.μ. εκτός οικισμού στα Μαγγούφικα ή Γαϊδαρανήφορο Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο στη Λάρσο 6.500τ.μ., εφαπτόμενο του εθνικού δρόμου Μυτιλήνης - Καλλονής, άρτιο και οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 6.053τ.μ. στη Λάρσο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο 4.700τ.μ. στα Βατερά Πολιχνίτου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 68,12 τ.μ. στον Άγιο Ευδόκιμο (ΙΚΑ) στη Μυτιλήνη. Κτίζει 166,56τ.μ. οικία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην οδό Γιαννιτσών στη Μυτιλήνη, 252τ.μ. και κτίζει οικία 250τ.μ. και υπόγειο 135τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στο Πληγώνι Μυτιλήνης, 160τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στο Συνοικισμό στη Μυτιλήνη, 166,79τ.μ. σε εξαιρετική θέση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται έκταση 5.000τ.μ. στο Πυργί της Μυτιλήνης, σε πολύ καλό σημείο και το οποίο οικοδομεί 196τ.μ. οικία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα-οικόπεδο με παλαιό κτίσμα εμβαδού 1.226,46 και 2.474,88 τ.μ. στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ελαιόκτημα 80στρεμ. στην περιοχή Κάραβος Μεγαλοχωρίου, εφαπτόμενο σε αγροτικό δρόμο. Περιέχει 800 ελαιόδεντρα. Είναι κατάλληλο για αγροτοτουριστική μονάδα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται αγρόκτημα 100μ. από τη θάλασσα με απεριόριστη θέα, με αμαξιτό δρόμο, με γεώτρηση, με ηλεκτρικό ρεύμα στα όριά του, συνολικής έκτασης 35στρεμ., στο Λιγουνάρι Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται κήπος στα όρια του οικισμού Παπάδου. Έχει γεώτρηση, ηλεκτρικό ρεύμα και μικρή αποθήκη. Έχει συνολική έκταση 7στρεμ. και είναι προσβάσιμος με αυτοκίνητο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 20στρεμ. στην περιοχή Λιώτα Άντισσας, άριστα περιποιημένο και περιφραγμένο, επί του επαρχιακού δρόμου Γαβαθάς - Λιώτα, κατάλληλο για οικοδόμηση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ημιτελής οικοδομή (σκελετός από μπετόν), ολικής επιφάνειας ορόφων 396τ.μ. σε οικόπεδο εμβαδού 654τ.μ.. Το κτίσμα έχει και υπόγειο. Το ακίνητο βρίσκεται στον Τρύγονα επί του επαρχιακού δρόμου Πλωμαρίου - Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα εμβαδού 20στρεμ. περίπου, στη θέση Άνω Χωριό Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα εμβαδού 25στρεμ., εφαπτόμενο παραλίας με αμμουδιά 100μ., πολυεπίπεδο με ιδιωτικό αγροτικό δρόμο μέχρι την παραλία και με καταπληκτική θέα, στη θέση Αγριλιά Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα άριστα καλλιεργημένο, βιολογικό, εφαπτόμενο περιμετρικά με αγροτικούς αμαξιτούς δρόμους, με 2 πηγές νερού και 2 παλαιά κτίσματα, συνολικής έκτασης 60στρεμ., στην περιοχή Κριθάρι, Αύλωνας Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ελαιόκτημα 1στρέμ. στη Μελίντα Παλαιοχωρίου Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 4στρεμ. στη Μελίντα Παλαιοχωρίου Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 150στρεμ., στην περιοχή Στροβήλια Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα εμβαδού 6.034,945τ.μ. στη θέση Κόκαλα Αγίου Ισιδώρου δήμου Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 48στρεμ., στην περιοχή Άγιος Γρηγόριος Σκοπέλου Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ελαιόκτημα 8στρεμ., με 2 στάβλους στη θέση Τσιπ’ριά Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. αγρόκτημα εμβαδού Πωλείται 3,8στρεμ. στον Καρυώνα Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 10στρεμ. στο Φτέλι Γέρας, κατάλληλο και για ανέγερση κατοικίας, εφαπτόμενο αγροτικού δρόμου με μικρό οικίσκο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται φορτηγό αγροτικό αυτοκίνητο σε άριστη κατάσταση, 3 τόνων, DAIHATSU. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται σκάφος ξύλινο, τύπου LIBERTY, με ερασιτεχνική άδεια, μηχανή πετρελαίου VOLVO 25 ίππων υδρόψυκτη και ολικό μήκος επάνω 6μ.. Έτος κατασκευής το 2000. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται επαγγελματικό σκάφος (καΐκι) τρεχαντήρι, σε άριστη κατάσταση, μήκους 9,5μ. με άδεια 4,02 GT, ξύλινο, με μηχανή 85 ίππων, πλήρως εξοπλισμένο (βυθόμετρο 2.000μ. GPS, VHF, ραντάρ, βίντσι), καθώς και όλα τα εργαλεία επαγγελματικού ψαρέματος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.


13

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 32 τ.μ. (κοντά στην παλιά αστυνομία) δίχωρη, πλήρως επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση. Γύρω-γύρω μπαλκόνια με θέα την πόλη της Μυτιλήνης και το λιμάνι. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Πύργοι Θερμής. Οι καλύτερες νεόκτιστες, ανεξάρτητες, επιπλωμένες μονοκατοικίες. Μισθώνονται με την ημέρα ή και κατ’ έτος. Πληρ. τηλ. 6937052647. Ενοικιάζεται εξαιρετικό ανεξάρτητο διαμέρισμα 110 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια (μάστερ υπνοδωμάτιο με δικό του μπάνιο), έξτρα δεύτερο μπάνιο, πάνω από το Ακρωτήρι, σε ιδιόκτητη πολυτελή οικοδομή. Ήσυχο περιβάλλον με απεριόριστη πανοραμική θέα. Αυτόνομη θέρμανση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα (χωλ, κουζίνα, καθιστικό, Υ/Δ, τουαλέτα) κοντά στο 7ο Σχολείο. Πολύ μεγάλες βεράντες και μπαλκόνια, με προνομιακή θέα. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζεται πολυτελές διώροφο κτήριο στην Παγανή, 800τ.μ.. Ο κάθε όροφος είναι 400τ.μ. και μισθώνεται ξεχωριστά. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 - 23781 & 6932 315919, www.leonis realestate.com Ενοικιάζεται άνετο δυάρι 3ου ορόφου, σε πολύ καλή κατάσταση, με πάρκινγκ, απέναντι από το Φροντιστήριο Πλάτωνα, στη Γυμν. Δαυίδ, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 6944-472977, 6978-610855, 22510 82461, 44453.

Ενοικιάζεται τριάρι 75τ.μ. περίπου, 2ου ορόφου, στην Οικ. Τάξη, σε καλή κατάσταση και χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται επιπλωμένη ανεξάρτητη γκαρσονιέρα πάνω ορόφου, διώροφης οικοδομής, με αυτόνομο καλοριφέρ και θέα στο λιμάνι, 150μ. από παλιά Αστυνομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται στου Ζωγράφου, οδός Πολυφήμου, κάθετος Λ. Παπάγου, 3η στάση, τριάρι, 70τ.μ., γωνιακό, με θέα το Λυκαβηττό. Ιδανικό για 2 φοιτητές. Πληρ. τηλ. 6934-145890 και 6936-694299.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται ανακαινισμένη μεζονέτα 140 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, στ’ Ακλειδιού Μυτιλήνης. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investinlesvos.com Πωλείται επενδυτικό ακίνητο που αποτελείται από 3 δυάρια και 4 γκαρσονιέρες, στην περιοχή Παιδικού Σταθμού Μυτιλήνης. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investinlesvos. com Πωλείται καινούργιο μεγάλο δυάρι στην περιοχή Ακρωτηρίου Μυτιλήνης. Τιμή 115.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη, κέντρο αγορά Ερμού. Πωλείται μονοκατοικία 30ετίας, 90 τ.μ., 3 επιπέδων, με 4 υπνοδωμάτια, άνετο κήπο και αυλή, με θέση στάθμευσης, αποθήκη. Χρήζει ανακαίνισης, 110.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate. gr (κωδικός: LE-196452). Μυτιλήνη, Άγ. Ιωάννης Καλυβίτης. Πωλείται μονοκατοικία 85 τ.μ., κατασκευής 1962, με 2 Υ/Δ, αυλή και κήπο, υπόγειο 85 τ.μ.. 150.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate. gr (κωδικός: LE-196848). Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα. Πωλείται διαμέρισμα 72 τ.μ., με ενιαίο χώρο σαλόνι - κουζίνα, 2 άνετα Υ/Δ, μπάνιο, μεγάλο μπαλκόνι, αυτονομία θέρμανσης, θέση στάθμευσης. 110.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate. gr (κωδικός: LE-196853). Μυτιλήνη, Ακρωτήρι. Πωλείται διαμέρισμα 77 τ.μ., κατασκευή 2009, διαμπερές, με ενιαίο χώρο σαλόνι - κουζίνα, 2 άνετα Υ/Δ, μεγάλο μπάνιο, μπόιλερ, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, 2 βεράντες, άριστη θέα. 155.000 ευρώ. Aspis Real

Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate. gr (κωδικός: LE-198044). Μυτιλήνη. Βουναράκι. Πωλείται διαμέρισμα 90 τ.μ., νεόδμητο, με μεγάλη σαλονοκουζίνα, 2 μεγάλα Υ/Δ, μπάνιο, μπαλκόνια, απεριόριστη θέα, 160.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-196254). Μυτιλήνη. Μαύρα Σίδερα. Πωλείται διαμέρισμα 62 τ.μ. σε ημιτελή κατάσταση, 60.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-197972).

Πωλείται μεγάλο δυάρι, αρίστης κατάστασης, στη Χρυσομαλλούσα, 90.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, χωρίς αυλή, πλησίον περιοχής «Πλάτανος». Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στη Βαρειά καινούργια μεζονέτα, 125 τ.μ., με γκαράζ (25 τ.μ.) και αυλή (170 τ.μ.). Σαλόνι με τζάκι, ημι-ξεχωριστός χώρος κουζίνα, 3 υπνοδωμάτια, 1 WC, 1 μπάνιο, μεγάλες βεράντες με θέα στη θάλασσα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πωλείται μονοκατοικία 85 τ.μ., με αυλή, στ’ Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται μονοκατοικία 2 Υ/Δ, με αυλή, στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμπερές τεσσάρι διαμέρισμα, 1ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο, με 3 Υ/Δ, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, στην οδό Μητροπολίτου Ιακώβου 32. Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338. Πωλείται υπερπολυτελές διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 3ου ορ., 140 τ.μ., με ισόγειο, γκαράζ & αποθήκη, 3 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, γραφείο, εκπληκτική θέα. Real Estate Marianna Kaldeli. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974-142661, www. lesvos-realestate.com Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 120 τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, με δική του αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουργια μεζονέτα 120 τ.μ., σε οικόπεδο 1.000 τ.μ., στη Βαρειά. 3 υπνοδωμάτια, καθιστικό, κουζίνα, 2 μπάνια, γκαράζ, σε τιμή ευκαιρίας. Real Estate Marianna Kaldeli. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974-142661, www.lesvosrealestate.com Πωλείται διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στην περιοχή του Υφαντήριου, πλησίον Λυκείων. Αυτόνομη θέρμανση. Αρίστη κατάσταση. Τιμή 220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχα, ανακαινισμένη μονοκατοικία 150 τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οικόπεδο, εντός οικισμού και με απεριόριστη θέα (υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 250 τ.μ.), περιοχή Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 130 τ.μ., χαμηλά στο Λαζαρέτο. Πλήρως ανακαινισμένη. Ημιυπόγειο 65 τ.μ.: ξεχωριστό σαλόνι, άνετη ξεχωριστή κουζίνα, WC, Αυλή με πέτρα Καρύστου, πίσω αυλή με μεγάλη αποθήκη, μπόιλερ, ξεχωριστή αυτόνομη θέρμανση, χωλ, εσωτερική σκάλα που επικοινωνεί με κυρίως σπίτι. Πρώτος όροφος 65 τ.μ.: άνετη ξεχωριστή κουζίνα, μεγάλος χώρος σαλονοτραπεζαρία με μπαρ, σποτάκια στο ταβάνι, άνετο μπαλκόνι. Δεύτερος όροφος 65 τ.μ.: χωλ με μεγάλη ντουλάπα, 2 Υ/Δ, μεγάλο μπάνιο με γωνιακή μπανιέρα και μπαλκόνι. Έξτρα ντουλάπα στη μικρή σοφίτα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www. realhouses.gr/, info@real houses.gr

Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 1ου ορόφου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται καινούργια μεζονέτα 4 Υ/Δ, στη Νεάπολη. Τιμή 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα στη Μόρια της Μυτιλήνης, ισόγειο υπερυψωμένο, εμβαδού 50 τ.μ., με κρεβατοκάμαρα, σαλόνι, κουζίνα, τουαλέτα, αποθήκη, σε άριστη κατάσταση, 5ετίας, με μπαλκόνι και πρόσβαση σε άνετο δρόμο. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται μονοκατοικία 160 τ.μ., στο κέντρο της Μυτιλήνης (αγορά). Σε τιμή ευκαιρίας. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται συγκρότημα τριών γκαρσονιερών, εκάστη 35 τ.μ., στο κέντρο της Μυτιλήνης. Έτος κατασκευής 2003. Επιπλωμένες και με πολύ καλή απόδοση ενοικίου. Τιμή ευκαιρίας. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonis realestate.com Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα, 170 τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 255 τ.μ., πλησίον Λουτρών, ευρισκόμενη σε οικόπεδο εμβαδού 8 στρεμ.. Έχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης για να κτιστεί και άλλο ένα μεγάλο σπίτι. Τιμή 450.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτικούς χώρους και θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Τιμή 270.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται γκαρσονιέρα 30 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Δάφνης (Αθήνα), 2ου ορόφου. Απέχει 150 μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων στις Καμάρες Μυτιλήνης. Πανοραμική θέα της πόλης. Μικρή αυλή. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 3 Υ/Δ στην περιοχή των Πύργων Θερμής. Διαθέτει υπόγειο γκαράζ. Τιμή 220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ., με επιπλέον βοηθητικούς χώρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα, με καταπληκτική θέα. Τιμή 350.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μεζονέτα, στην περιοχή της Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 - Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560 realestate.gr (κωδικός: LE196676). Μυτιλήνη, Μαύρα Σίδερα. Πωλείται δίχωρη γκαρσονιέρα 26 τ.μ., ισογείου, σε καλή κατάσταση. 40.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate. gr (κωδικός: LE-198159). Μυτιλήνη, Καγιάνι, ευκαιρία. Πωλείται μονοκατοικία 77 τ.μ., 2 Υ/Δ, με αποθήκη, σε άριστη κατάσταση, δυνατότητα δόμησης επιπλέον ορόφου 77 τ.μ., 130.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate. gr (κωδικός: LE-187036).

Μυτιλήνη, Κράτηγος. Πωλείται μεζονέτα 108 τ.μ., νεόδμητη, με απεριόριστη θέα, 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, χώρο στάθμευσης. 280.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate. gr (κωδικός: LE-196246).

Μυτιλήνη. Πωλείται διαμέρισμα 4ου ορόφου, 94 τ.μ.. Λουξ ανακαίνιση, 2 Υ/Δ, κουζίνα με πάσο, A/C, βεράντες, αποθήκη, τέντες, θέα. 195.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-188198).

Μυτιλήνη, Ακρωτήρι. Πωλείται μεζονέτα 130 τ.μ., νεόδμητη, με απεριόριστη θέα, 5 Υ/Δ, μπάνιο, WC, ενεργειακό τζάκι, μπόιλερ, αυτόνομη θέρμανση, γρανίτες, κήπο, γκαράζ, άριστη κατασκευή. 430.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-

Μυτιλήνη, Καλλιθέα. Πωλείται μονοκατοικία 80 τ.μ., με 2 Υ/Δ, ανακαινισμένη κουζίνα, ηλιακό θερμοσίφωνα, αποθήκη, βεράντες, αυλή, θέα. 110.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate. gr (κωδικός: LE-180566).

Μυτιλήνη, Ταξιάρχες. Πωλείται μονοκατοικία, 78 τ.μ., με 2 Υ/Δ, απεριόριστη θέα, θέλει επισκευές. 52.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE180580). Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ., κατασκευής 2009, με 1 Υ/Δ. 115.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate. gr (κωδικός: LE-173969). Μυτιλήνη, Παναγιούδα. Πωλείται μεζονέτα 165 τ.μ., κατασκευής 2010, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, τζάκι. 260.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE170133). Μυτιλήνη. Πωλείται μονοκατοικία στα Πυργέλια, 90 τ.μ., με 2 Υ/Δ, κουφώματα από ξύλο καστανιάς, αυλή. 140.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE179879). Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείται γραφείο, 101 τ.μ., 170.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδι-

κός: LE-173246). Μυτιλήνη, Ερμού. Πωλείται επαγγελματική στέγη 65 τ.μ., σε κεντρικότατο σημείο, 165.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate. gr (κωδικός: LE-191004).

22220,www.aspis-realestate. gr (κωδικός: LE-189541). Καλλονή. Πωλείται οικόπεδο 4.900 τ.μ., με ηλεκτρικό, νερό. 250.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate. gr (κωδικός: LE-173659).

Μυτιλήνη, Χάλικας. Πωλείται οικόπεδο 115 τ.μ. εντός σχεδίου, χτίζει 184 τ.μ., με απεριόριστη θέα. 90.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE196450).

Μυτιλήνη, Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Πωλείται οικόπεδο, 275 τ.μ., 80 μ. από τη θάλασσα, χτίζει 100 τ.μ.. 40.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE175284).

Μυτιλήνη, Ακρωτήρι. Πωλείται οικόπεδο 650 τ.μ, με θέα, χτίζει 200 τ.μ., κοντά σε κεντρικό δρόμο. 120.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate. gr (κωδικός: LE-196852).

Μυτιλήνη, Λάρσος. Πωλείται οικόπεδο, 2.792 τ.μ., 135.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-174389)

Μυτιλήνη, Αγ. Μαρίνα. Πωλείται οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός σχεδίου, χτίζει 200 τ.μ., με απίστευτη πανοραμική θέα. 100.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate. gr (κωδικός: LE-197123). Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., με απεριόριστη θέα, 130.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510

Μυτιλήνη, Λουτρά. Πωλείται οικόπεδο, 422 τ.μ., 60.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-178144). Μυτιλήνη, Πληγώνι. Πωλείται οικόπεδο απεριόριστη θέα θάλασσα, 623 τ.μ., χτίζει 498 τ.μ.. 180.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate. gr (κωδικός: LE-176040).


14 Πωλείται καινούργιο τριάρι στ’ Ακλειδιού, με θέα στη θάλασσα, διαθέτει ανεξάρτητη αποθήκη, θέση στάθμευσης. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με 2 μπάνια, αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουργιο δυάρι στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε τριώροφη οικοδομή. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται τριώροφο κτήριο στο Καγιάνι. Αποτελείται από υπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο 107 τ.μ. (δυάρι και ένα γκαράζ), όροφο 107 τ.μ., (τριάρι οροφοδιαμέρισμα). Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται τεσσάρι 110 τ.μ., σε μονοκατοικία, στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου, με αυτόνομη θέρμανση, ξεχωριστή κουζίνα, άνετη σαλονοτραπεζαρία, 3 Υ/Δ, χωλ, αποθήκη, αυλή, μπαλκόνι (χρήζει επισκευής), δυνατότητα για χτίσιμο άλλα 150 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr/, info@ realhouses.gr Πωλείται μονοκατοικία 130 τ.μ., με αυλή 1 στρέμ., στη Βαρειά. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonis realestate.com Πωλείται 2,5αρι 65τ.μ. στο δεύτερο όροφο τριώροφης πολυκατοικίας στη Χρυσομαλλούσα. Μεγάλο σαλόνι, χολ, κουζίνα, ένα άνετο υπνοδωμάτιο και ένα μικρό δωμάτιο (που μπορεί να γίνει γραφείο, ξενώνας ή αποθήκη). Κεντρική θέρμανση, κλιματιστικό. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr Πωλείται εξαιρετική, ανεξάρτητη μονοκατοικία 115 τ.μ., πενταετίας, στα Πάμφιλα. Διαθέτει 2 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα 80 τ.μ. και υπόλοιπο συντελεστή δόμησης (30 τ.μ.) για προέκταση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 Πωλείται στους Πύργους Θερμής νεόκτιστη μεζονέτα, 3 επιπέδων, 3 υπνοδωματίων, με τζάκι, καθώς και αύλειο χώρο, περίπου 400 τ.μ.. Επίσης πωλείται στα Πάμφιλα, νεόκτιστη μεζονέτα, 97 τ.μ., με αυλή και 2 υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πωλήσεις - Aντιπαροχές (Ικτίνου, 2). Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6948-172730. Πωλείται διαμέρισμα 63 τ.μ., 3ου ορόφου, σε καλή κατάσταση, στην τιμή των 86.000 ευρώ, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, πλησίον «Γαρδένιας». Πληρ. τηλ. 22510 44245. Πωλείται διαμέρισμα 64 τ.μ., 1ου ορόφου, με πρόσοψη στην Καβέτσου (Αγία Ειρήνη). ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonis realestate.com Πωλείται παλιά μονοκατοικία 27 τ.μ. συν υπόγειο 27 τ.μ., με καταπληκτική θέα, στην Αγία Μαρίνα. Εξωτερική αποθήκη 14 τ.μ., ρεύμα, νερό, κτίζει 2 ορόφους. Τιμη 35.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr Πωλείται πλήρως ανακαινισμένη μονοκατοικία 80 τ.μ., με γκαράζ, σε οικόπεδο 2,5 στρεμ. στο Πλωμάρι. Πρόσοψη στο δρόμο, 2 Υ/Δ, σαλόνι με τζάκι, ξεχωριστή κουζίνα, σποτάκια στο ταβάνι, μπάνιο, μεγάλη βεράντα, ελιές, θέα στο βουνό, 30 τ.μ. γκαράζ και αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www. realhouses.gr/, info@ realhouses.gr Πωλείται πέτρινη διώροφη μονοκατοικία με αυλή, στο Δ. Πολιχνίτου (Βρίσα). Κάτω: σαλόνι, τραπεζαρία με τζάκι, ξεχωριστή κουζίνα, μπάνιο. Πάνω: 3 Υ/Δ, μικρό χωλ. Αυλή στο πίσω μέρος και αποθήκες. Τιμή 60.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr/, info@ realhouses.gr Πωλείται προνομιούχο νεόδμητο ρετιρέ 2ου ορόφου, 70τ.μ., με 2 Υ/Δ, στο κέντρο της πόλης. Τιμή 140.000. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 120τ.μ., στην περιοχή Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλούνται καινούργια δυάρια και γκαρσονιέρες (58 τ.μ., 45 τ.μ. και 38 τ.μ.), πλήρως επιπλωμένα, στο Δ. Μυτιλήνης, 5´ από το κέντρο της Μυτιλήνης. Ξεχωριστό Υ/Δ, ενιαίος χώρος σαλόνι - τραπεζαρία, μπαλκόνι με καταπληκτική θέα στη θάλασσα, ιδιωτικός χώρος στάθμευσης, Α/C, χωρίς κοινόχρηστα Τιμή από 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses. gr/, info@realhouses.gr Πωλείται καινούργια, πολυτελής, επιπλωμένη, παραλιακή μεζονέτα 80 τ.μ., στην Ευρειακή Γέρας, 40 τ.μ. υπόγειο με κλειστό γκαράζ για 2 αυτοκίνητα, 2 μπάνια, 2 κουζίνες, σαλόνι, 2 Υ/Δ, ιταλικά έπιπλα, γερμανικά κουφώματα, αυτόνομη θέρμανση, 2 A/C. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr/, info@ realhouses.gr

Πωλείται ανακαινισμένο πολυτελές διαμέρισμα, 95 τ.μ., 4ου ορόφου, με μεγάλες βεράντες, στην περιοχή του γηπέδου (Καλλιθέα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 72 τ.μ., με θέα και μικρή αυλή στο πλάι, 20 μ. από τη θάλασσα, 20 χλμ. από τη Μυτιλήνη. Ενιαίος χώρος σαλονοτραπεζαρία, 2 μπαλκόνια, διαμπερής, μεγάλο Υ/Δ, WC, ιδιωτικός χώρος στάθμευσης, αυτόνομη θέρμανση, κατασκευή τού 2005. Τιμή 85000 €. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www. realhouses.gr/, info@ realhouses.gr

Πωλούνται μονοκατοικίες, μεζονέτες, διαμερίσματα, καταστήματα, οικόπεδα, αποθήκες νεόδμητα ή παλαιά, σε λογικές τιμές, στη Μυτιλήνη και στα περίχωρά της. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 140τ.μ., στην Καλλιθέα, με θέα. Σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, 3 υπνοδωμάτια με δρύινα πατώματα, μπάνιο, WC, θέρμανση: καλοριφέρ, air-conditioner, ηλιακός. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται πλήρως ανακαινισμένο οροφοδιαμέρισμα, δυάρι 75 τ.μ., στην περιοχή Λαζαρέτου. Μεγάλος χώρος σαλόνι - τραπεζαρία, γωνιακή κουζίνα, άνετο Υ/Δ με 2 ντουλάπες, ευρύχωρο μπάνιο με γωνιακή μπανιερά (υδρομασάζ), έξτρα ντουλάπα, αυτόνομη θέρμανση, 2 A/C, μπαλκόνι, αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr/, info@ realhouses.gr (κωδ. 268) Πωλείται κατοικία 55τ.μ., με 50τ.μ. υπόγειο, σε προνομιούχο γωνιακό οικόπεδο 735τ.μ., με απεριόριστη θέα, στις Νέες Κυδωνιές. Δυνατότητα επιπλέον δόμησης 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6974-778561. Πωλείται μεγάλη μονοκατοικία, διαμορφωμένη σε 4 ανεξάρτητες γκαρσονιέρες, με δυνατότητα επέκτασης, 1 λεπτό από Άγ. Θεράποντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται πολυτελές, πλήρως ανακαινισμένο οροφοδιαμέρισμα, δίπατο, 120 τ.μ., στην περιοχή Λαζαρέτου. Κάτω: Ενιαίος χώρος σαλόνι-τραπεζαρία με τζάκι, κουζίνα από άριστα υλικά, με πάσο και σποτάκια στο ταβάνι, ενσωματωμένες ηλεκτρικές συσκευές AEG (κουζίνα, φούρνος μικροκυμάτων, ψυγείο), μεγάλο μπάνιο με υδρομασάζ, 2 Υ/Δ, μπαλκόνι. Πάνω: 1 Υ/Δ, WC, μεγάλη βεράντα 40 τ.μ., με υπέροχη θέα. Ιδιωτικός χώρος στάθμευσης, αυτόνομη θέρμανση, 3 Α/C. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr/, info@ realhouses.gr (κωδ. 267).

Πωλείται διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, στα Μαύρα Σίδερα, γωνιακό, σε άριστη κατάσταση. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλούνται 3 γκαρσονιέρες 4 ετών, σε διώροφη οικοδομή, πλησίον της εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456

και 6977-359251.

47456 και 6977-359251.

Πωλείται μονοκατοικία 140 τ.μ., στο 12ο χλμ. εθνικής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, με 80 τ.μ. βοηθητικούς χώρους, γκαράζ, καλοριφέρ με γερμανικό λέβητα, air-condition, ηλιακό, μεγάλο πατάρι, 3 Υ/Δ και γεώτρηση, σε οικόπεδο (κήπο) 1.150 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

Ενοικιάζεται στην Αερ. Γιανναρέλλη κατάστημα 120 τ.μ., με πατάρι 40 τ.μ. και 55 τ.μ. βοηθητικούς χώρους. Υπάρχει δυνατότητα αύξησης των 120 τ.μ. κατά 80 τ.μ. (σύνολο 200τ.μ.). ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251.

Πωλείται τριάρι διαμέρισμα στη Μυρογιάννη - Μακρύς Γιαλός, γωνιακό, 2ου ορόφου, 103 τ.μ., με μπαλκόνια και σε πολύ καλή κατάσταση. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510

Πωλείται διαμέρισμα 35 τ.μ. στο «Π», οδός Αγ. Ειρήνης - Μυτιλήνη, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται οικόπεδο εντός σχεδί-

ΜΥΤΙΛΗΝΗ AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947-949150 ASPIS REAL ESTATE ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560 ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ ΙΚΤΙΝΟΥ 2, ΙΣΟΓΕΙΟ 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181 ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251 BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη τηλ. 22510 40188 www.investinlesvos.com ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045

Πωλούνται 2 ξεχωριστές μονοκατοικίες με αυλές, στα Μιστεγνά. Καινούργια παράθυρα, σκεπές, κουζίνες, μπάνια, ανακαινισμένες, με τζάκι, εξωτερικός φούρνος, 800 μ. από τη θάλασσα. Πωλούνται ή μαζί ή χώρια. Σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www.realhouses.gr

KOYNEΛΛHΣ MAPKOΣ EPMOY 278 Τηλ. 22513 00984, κιν 6943-472073 mkounellis@hotmail.com

Πωλείται ολοκαίνουργιο άνετο 4άρι με 3 υπνοδωμάτια, 120 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, 3ου ορόφου, με τζάκι, δρύινα πατώματα, βοηθητικό W.C., αποθήκη, αυτονομία και μεγάλη βεράντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

ΛΕΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Αθ. Μητρέλια 1 & Ικαρίας (Λαδάδικα)

ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ - τηλ. 22510 47456, Πωλείται στα Μιστεγνά διώροφη κατοικία με θέα και με ανεξάρτητο ισόγειο δυάρι, συνολικής επιφάνειας 185 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ Τηλ. 22510 23781, 6932315919 www.leonisrealestate.com e-mail: info@leonisrealestate.com REALHOUSES Περγαμηνού Μαρίνα Ερμού 254 Τηλ. 22510 41196, κιν.6974-472262 www.realhouses.gr REALPRO Μποσταντά Άντζελα Hλία Bενέζη 2 Tηλ. 22510 40074, κιν. 6938477850 www.realpro.gr ΠΑΡΑΣΧΗ ΚΑΤΙΟΥΣΑ Καβέτσου 17 Τηλ. 22510 44243, κιν. 6936-626775 paraschi_k@yahoo.gr ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr XΩPIATEΛΛHΣ ΣTYΛIANOΣ Iκτίνου 2 Kιν. 6977241294 ΠΛΩMAPI ΚΑΛΔΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΑ Τηλ. 22520 31711, κιν 6974-142661 www.lesvos-realestate.com e-mail: m-estate@otenet.gr ΜΑΜΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Τηλ. 22520 33335, κιν. 6973-887531 www.mamakos.net info@plomari-houses.com ΠΟΛIΧΝΙΤΟΣ HIBISCUS REAL ESTATE SERVICES ΚΟΥΡΒΑΝΙΟΥ ΜΠΑΛΚΙΖΑ ΔΗΜΗΤΡΑ Κ. Δεληγιάννη 6, Ψαράδικα Πολιχνίτος Τηλ. 22520 41885 Κιν. 6945-479497

κιν. 6977-359251

ου πόλης Μυτιλήνης, 800 τ.μ., με δυνατότητα δόμησης 1.120 τ.μ.. Δεκτές σοβαρές προτάσεις. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλούνται στη Σκάλα Μιστεγνών 2 οικόπεδα, εντός οικισμού. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλούνται στο Κομκό 2 οικόπεδα των 360 τ.μ. και 1.070 τ.μ. αντίστοιχα, εντός οικισμού, με θέα. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251.

Πωλείται πριν την Αρίσβη και πάνω στην εθνική οδό Μυτιλήνης - Καλλονής οικόπεδο 4 στρεμμάτων, 130.000 €. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλείται στη Λακέρδα, 70 μ. από κεντρικό δρόμο, οικόπεδο 10 στρεμ., με δυνατότητα δόμησης 185 τ.μ. και με θέα τον κόλπο της Γέρας. Τιμή 110.000 €. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται οικόπεδο στον κεντρικό δρόμο της Αρίσβης, 160 τ.μ., με δυνατότητα δό-

μησης 230 τ.μ.. Τιμή 120.000 €. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στο Πυργί μετά την Coca-Cola και πάνω στο δρόμο οικόπεδο 4 στρεμ., με θέα τον κόλπο της Γέρας και με οικοδομική άδεια για ανέγερση 200 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Στο Κιόσκι πωλείται οικόπεδο 340 τ.μ. με δυνατότητα δόμησης 340 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.


15

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 Πωλούνται 2 οροφοδιαμερίσματα, 70τ.μ. το καθένα, σε διπλοκατοικία, με δυνατότητα εσωτερικής επικοινωνίας. 4 Υ/Δ, 2 κουζίνες, 2 σαλόνια, 2 μπάνια, μεγάλος χώρος αυλής - κήπου, στο Μεσαίο Χάλικα, τιμή 245.000. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο νεόδμητο, ισόγειο, ημιτελές οροφοδιαμέρισμα, 115τ.μ., με αυλή, στη Νέαπολη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οροφοδιαμέρισμα νεόδμητο, 105τ.μ., με 3 μεγάλα Υ/Δ, WC, μπάνιο, μεγάλο σαλόνι με τζάκι, κουζίνα με πάσο, με 30τ.μ. μπαλκόνια, 25τ.μ. γκαράζ και πανοραμική θέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχα νεόδμητη μεζονέτα, 120τ.μ., με 65τ.μ. ισόγειο, στη Βαρειά. Υπάρχει και γκαράζ, τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλούνται στο Ακρωτήρι, δύο πολυτελέστατες μεζονέτες ιδιωτικής κατασκευής, με επιπλέον ημιτελές διαμέρισμα 150 τ.μ. Βρίσκονται σε 1.500 τ.μ. οικόπεδο με καταπληκτική πανοραμική θέα, 3 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια με ROCA ήδη υγιεινής, μάρμαρα σε όλα τα δάπεδα, τζάκια, μεγάλες extra ντουλάπες και πολλά επιπλέον ντουλάπια κουζίνας. Εξαιρετική περίπτωση επένδυσης. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται πλησίον Γηπέδου οροφοδιαμέρισμα 80τ.μ., γ´ ορόφου, με θέα και αυτονομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται στην Καλλιθέα προνομιούχα διπλοκατοικία 250τ.μ. (ισόγειο διαμέρισμα 125τ.μ. και διαμέρισμα 125τ.μ. 1ου ορόφου), με αυλή. Διαθέτει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 125τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται εξαιρετική ιδιόκτητη μεζονέτα 150τ.μ. στο Ακρωτήρι, με σχεδόν 1στρέμ. αυλή (μπρος - πίσω), με extra υπόγειο 80τ.μ. και 130τ.μ. περίπου βεράντες. 3 υπνοδωμάτια και 3 μπάνια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στο Κιόσκι, μεγάλη ανεξάρτητη μονοκατοικία αποτελούμενη από ισόγειο υπερυψωμένο όροφο 125 τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια και δύο μισθωμένα άνετα δυάρια στον πάνω όροφο, 62 τ.μ. και 59 τ.μ. αντίστοιχα. Βρίσκεται σε 290 τ.μ. οικόπεδο και υπάρχει υπόλοιπο Συντελεστή Δόμησης 39 τ.μ., για ανέγερση προσθήκης ή μιας ανεξάρτητης γκαρσονιέρας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται καινούργια πολυτελής, προνομιούχα και αυτοτελής μονοκατοικία 125τ.μ., με 45τ.μ. σοφίτα, με τζάκι και ηλιακό, στο κέντρο της πόλης, πλησίον ΟΤΕ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται στον Κάτω Χάλικα διώροφη μονοκατοικία 100τ.μ. (οικόπεδο 390τ.μ.). Σαλόνι με τζάκι, 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας, 3 είσοδοι, μεγάλη αυλή με πρόσβαση για αυτοκίνητο. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr

Πωλείται διώροφο σπίτι στα Βατερά, 300μ. από τη θάλασσα, με θέα, συνολικού εμβαδού 260τ.μ.. 130τ.μ. ο όροφος (ισόγειο: δυάρι και τριάρι και 1ος όροφος: μεγάλο τεσσάρι με τζάκι), σε οικόπεδο 900τ.μ., οικοδομήσιμο άλλα 250τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 61193, 6974-949625.

Πωλείται καινούργιο δυομισάρι, 65τ.μ., στο Βουναράκι. Σαλόνι ενιαίος χώρος με κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, άνετο μπάνιο, μεγάλη αποθήκη (που μπορεί να γίνει δεύτερο υπνοδωμάτιο), βεράντα 30τ.μ. με θεά στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, ανεξάρτητη είσοδο, άνετο παρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται γκαρσονιέρα δεκαετίας, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, εμβαδού 29τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας 40.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται γωνιακό διαμέρισμα 2ου ορόφου, 85τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται εξαιρετική παραθαλάσσια μεζονέτα στη Νεάπολη (επί της Κεντρικής Οδού). Με 3 Υ/Δ, extra βοηθητικό WC, τζάκι, διαμορφωμένους όλους τους βοηθητικούς χώρους στο ημιισόγειο με μάρμαρα, εγκαταστάσεις κ.τ.λ.. Μεγάλες άνετες βεράντες και απεριόριστη θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται πέτρινη κατοικία στην περιοχή Μόριας Μυτιλήνη, εμβ. 134τ.μ., με κήπο 1 στρεμ., διαμορφωμένο (γκαράζ, εξωτ. φούρνο), αυλή με επιπλέον δόμηση 266τ.μ., σε άριστη κατάσταση. άμεσα κατοικήσιμη, τιμή 240.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www. lesvos-realestate.gr

Πωλείται μονοκατοικία στην Kυπαρισσίων, μερικώς ανακαινισμένη, σε πολύ καλή τιμή. Xωρίς αυλή, με 2 υπνοδωμάτια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στου Καλαμάρη Παναγιούδας εξαιρετική παραθαλάσσια μεζονέτα, 130τ.μ., ανεξάρτητη, με 3 Υ/Δ, βοηθητικό WC, τζάκι, διαμορφωμένο ημιυπόγειο 70τ.μ., αυλή, σε ιδανική τοποθεσία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται συγκρότημα 11 δωματίων, εμβαδού 270τ.μ., σε οικόπεδο 500τ.μ., πέτρινης κατασκευής, στο Μόλυβο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται πολυτελέστατη βίλα 180 τ.μ., με έξτρα βοηθητικές αποθήκες και γκαράζ, πολύ υψηλή ποιότητα κατασκευής, καταπληκτική απεριόριστη θέα, σε 6 στρεμ. οικόπεδο. Μάστερρουμ με ιδιαίτερο μπάνιο, ξυλείες μασίφ από δρυ, γρανίτες κ.λπ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλούνται ανεξάρτητες μεζονέτες στην Παναγιούδα, από 108τ.μ. έως 130τ.μ., με αυλή. Αρίστης κατασκευής σε εξαιρετικές τιμές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλούνται πολυτελείς ανεξάρτητες γκαρσονιέρες/δυάρια/ τριάρια, σε υπερυψωμένο πλεονεκτικό οικόπεδο, με πανοραμική θέα, 6 λεπτά από την Ερμού. Διαμπερείς, άνετες οικίες, με ξεχωριστές εισόδους και τζάκι, από 36 έως 97τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στη Σουράδα διαμέρισμα 85τ.μ., με εξτρά 85τ.μ. αποθήκη. 2 επιπέδων, με εσωτερική σκάλα. Δυνατότητα 4 υπνοδωματίων. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 130τ.μ., με 70τ.μ. ημιισόγειο και 400 τ.μ. αυλή, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται στη Βερναρδάκη διατηρητέα οικία 210τ.μ. περίπου στο σύνολο, με αυλή. Δυνατότητα 2 εισόδων, ιδανική για μετατροπή σε επαγγελματικές στέγες, γραφεία ή γκαρσονιέρες. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται νεόδμητο διαμέρισμα 70τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, στην περιοχή Χάλικα, με μεγάλες βεράντες και πανοραμική θέα. Έτος κατασκευής 2007. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonis realestate.com Πωλείται μικρό τριάρι 68τ.μ., γ´ όροφου στα Μαύρα Σίδερα, διαμπερές, με θέα, σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια και αυτόνομη θέρμανση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528. Στη Σκάλα Ν. Κυδωνιών (Μπαλτζίκι) πωλούνται ετοιμοπαράδοτες παραθαλάσσιες εξοχικές κατοικίες πάνω στο κύμα, 30, 50, 70, 80 και 100τ.μ., σε διαμερίσματα & μεζονέτες από 2.000τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977807567 & 210 6395044, 22510 31747. Πωλείται προνομιούχα παραδοσιακή κατοικία, 650τ.μ., με βοηθητικούς χώρους, σε οικόπεδο 1.000τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο πολυτελές, καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 150τ.μ., σε διπλοκατοικία, με απεριόριστη θέα και αυλή στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφ., πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται αρχοντικό 200 τ.μ., υπόγεια και βοηθητικοί χώροί 100 τ.μ., σε άριστη κατάσταση. Έτος κατασκευής 1890. Βρίσκεται σε οικόπεδο 600 τ.μ. με ψηφιδωτές αυλές, το δε κτήριο σε καλή κατάσταση και σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919. Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 90 τ.μ., στην περιοχή του Συνοικισμού, με θέα, 4 δωμάτια, καλοριφέρ, 2 υπνοδωμάτια. Υπολείπονται 80τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 315919, www.leonisreal estate.com

KOYNEΛΛHΣ MAPKOΣ MEΣITIKO ΓPAΦEIO EPMOY 278 - τηλ. 22513 00984, κιν. 6943-472073 - mkounellis@hotmail.com Ενοικιάζεται δυάρι 55 τ.μ., 3ου ορόφου, στην περιοχή του γηπέδου. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα, καινούργια και επιπλωμένη, στο Βουναράκι. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr Πωλείται μονοκατοικία 86 τ.μ., 2 Υ/Δ, σε 2 επίπεδα, με αυλή και θέα, στη Χρυσομαλλούσα. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073, www.kounellisestate. gr Πωλείται μονοκατοικία 192 τ.μ. και 60 τ.μ. γκαράζ, με 3 Υ/Δ, κουζίνα, καθιστικό, απεριόριστη θέα, πενταετίας, σε εξαιρετική κατάσταση, Συνοικισμός Μυτιλήνης. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www.

kounellisestate.gr Πωλείται μεζονέτα 142 τ.μ., καινούργια, με 3 υπνοδωμάτια και θέα, στην Παναγιούδα. Τιμή Λογική. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr Πωλείται μεζονέτα υπό κατασκευή, 125 τ.μ. + 65 τ.μ., υπόγειο, με 3 Υ/Δ και 180 τ.μ. αυλή, στα Αλυφαντά. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073, www.kounellisestate. gr Πωλείται 60 τ.μ., μονοκατοικία, με 1 Υ/Δ και Σ.Δ. 20 τ.μ., στο Κιόσκι. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr Πωλείται παλιά οικία 55 τ.μ. + 55 τ.μ. υπόγειο, με αυλή και θέα το κάστρο, στο Συνοικισμό. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-

472073, www.kounellisestate. gr Πωλείται διαμέρισμα 105 τ.μ., με 3 Υ/Δ και αυλή, σε διπλοκατοικία, με υπόλοιπο Σ.Δ. 150 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073, www.kounellisestate. gr Πωλείται δυάρι 72 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073, www.kounellisestate. gr Πωλείται μονοκατοικία 75 τ.μ., με 2 Υ/Δ, ισόγεια, σε οικόπεδο 136 τ.μ. και χτίζει επιπλέον 75 τ.μ., στο Συνοικισμό Μυτιλήνης. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943 - 472073, www. kounellisestate.gr Πωλείται διαμέρισμα 54 τ.μ., ισόγειο, με 1 Υ/Δ, στο κέντρο της Μυτιλήνης. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥ-

ΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr

22513 00984, 6943472073, www.kounellisestate. gr

Πωλείται διαμέρισμα 110 τ.μ., με 2 Υ/Δ, με υπόλοιπο Σ.Δ. 85 τ.μ. και αυλή, σε πολύ καλή κατάσταση, στη Χρυσομαλλούσα. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073, www.kounellisestate. gr

Πωλείται οικόπεδο 2 στρεμ., στους Πύργους Θερμής, άρτιο, χτίζει 200 τ.μ., με θέα και στο όριο του οικισμού. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073, www.kounellisestate. gr

Ενοικιάζονται καινούργια γραφεία 30 τ.μ., επί της Ερμού. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073, www.kounellisestate. gr

Πωλείται οικόπεδο 300 τ.μ. εντός οικισμού, περιοχή Βουναράκι, με απεριόριστη θέα, κατάλληλο για επένδυση. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073, www.kounellisestate. gr

Πωλείται κατάστημα 41 τ.μ. επί της Ερμού, στο ύψος της Επάνω Σκάλας. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr Πωλείται οικόπεδο 4.000 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στη Νεάπολη Μυτιλήνης. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.

Πωλείται οικόπεδο 7 στρεμ., χτίζει 230 τ.μ. στους Πύργους Θερμής. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr Πωλείται οικόπεδο 1 στρέμ., εντός οικισμού, χτίζει 400 τ.μ.,

στη Θερμή. Τιμή λογική. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073, www.kounellisestate. gr Πωλούνται 2 οικόπεδα 4 στρεμ., πάνω σε δημοτικό δρόμο, με απεριόριστη θέα, στο Κουμκό Μυτιλήνης. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943 472073, www.kounellisestate. gr Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., χτίζει 200 τ.μ., στη Λουτρόπολη Θερμής. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr Πωλείται οικόπεδο 13.000 τ.μ., στην περιοχή της ΔΕΗ, στη ζώνη χαμηλής όχλησης, χτίζει 7.000 τ.μ.. Τιμή λογική. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073, www.kounellisestate. gr


16

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Πωλείται προνομιούχα μονοκατοικία 95 τ.μ., με μεγάλη αυλή σε 2 στρέμ. οικόπεδο και πανοραμική θεά, στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα α’ ορόφου, 100 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Παντελεήμονος στο Βουναράκι (διπλοκατοικία υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.

Πωλείται νεόδμητη, παραθαλάσσια μεζονέτα 125τ.μ., στην Παναγιούδα, με διαμορφωμένο υπόγειο 70τ.μ. και οικόπεδο 300τ.μ., μεγάλη σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, πλήρως εντοιχισμένη κουζίνα, WC, 3 Υ/Δ, μπάνιο και μεγάλες βεράντες. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www. leonisrealestate.com

Πωλείται μονοκατοικία 120 τ.μ. στο Βουναράκι, σε άριστη κατάσταση, βρισκόμενη σε οικόπεδο 240 τ.μ.. Υπολείπονται άλλα 120 τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www. leonisrealestate.com Πωλείται καινούργιο προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα, διαμπερές, 85 τ.μ., σε διώροφο κτίσμα, με αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό, στο κέντρο της Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Πωλείται ημιισόγειο πολυτελές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πωλείται προνομιούχα διώροφη μονοκατοικία 90 τ.μ., ανακαινισμένη, με απεριόριστη θέα, στην Αγ. Μαρίνα, σε οικόπεδο 180 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ Ζητείται για αγορά τριάρι ή τεσσάρι, εντός της Μυτιλήνης. 2 ή 3 υπνοδωμάτια, για άμεση κατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται παραθαλάσσιο κατάστημα στη Νεάπολη Μυτιλήνης. Διαθέτει μεγάλο αύλειο χώρο. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ακίνητο 400 τ.μ. στο κέντρο της Μυτιλήνης. Στεγάζει επικερδή επιχείρηση τουριστικού ενδιαφέροντος. Εξαιρετική ευκαιρία επένδυσης, με εξασφαλισμένα καθαρά κέρδη 100.000 ευρώ ετησίως. Πληροφορίες από το γραφείο, μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται κατάστημα στη περιοχή «Ποταμός» Λαγκάδας Μυτιλήνης, κατάλληλο για συνεργείο και άλλες παρεμφερείς χρήσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα, στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900 τ.μ. επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται πολύ μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κεντρικό κατάστημα 100τ.μ., με 60τ.μ. αποθήκη, σε εμπορικό σημείο της αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται αποθήκη υπόγεια στα Πυργέλλια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται γκαράζ 23τ.μ., στην περιοχή της Καλλιθέας, 22.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται κατάστημα 140τ.μ., με μεγάλο πεζοδρόμιο, στη Χρυσομαλλούσα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonis realestate.com Πωλείται κατάστημα στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης στην περιοχή «ΜΠΑΣ ΦΑΝΑΡ», που περιλαμβάνει: Υπόγειο - ισόγειο - πατάρι και α´ όροφο. Συνολικά 169,60 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 20625. Πωλούνται γραφεία 141τ.μ. (σύνολο) στην προκυμαία Μυτιλήνης, με πολύ καλή απόδοση ενοικίου. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919, www.leonisreal estate.com

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται κατάστημα 56 τ.μ., πλήρως ανακαινισμένο, με πατάρι 12 τ.μ., WC, επί της οδού Θεοκρίτου, Πλατεία Αλύσιδας. Πληρ. τηλ. 22510 43318, 6972-318376. Ενοικιάζεται κατάστημα 211 τ.μ., στο 4ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής. Κατάλληλο για εκθέσεις, αντιπροσωπείες, υγειονομικού ενδιαφέροντος, έκτος συνεργείων. Σε χαμηλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22510 20887, 24264. Ενοικιάζεται χώρος 150 τ.μ., πλήρως ανακαινισμένος, στον 1ο όροφο, πάνω στο λιμάνι, επί της Λεωφ. Κουντουριώτου. Κατάλληλος για εστιατόριο, καφετέρια, μπαρ ή και για γραφείο εταιρείας. Πληρ. τηλ. 6944618818. Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος 115 τ.μ., πλησίον σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος», κατάλληλος για στέγαση γραφείων, φροντιστηρίων κ.λπ.. Τιμή 1.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται εκθεσιακός χώρος 450 τ.μ., με ή χωρίς αποθήκη 400 τ.μ., σε κεντρικό σημείο, επί της Αεροπόρου Γιανναρέλλη, με πρόσοψη επί του δρόμου 150 μ.. Ανακαινισμένος, κατάλληλος για κάθε είδους έκθεση. Πληρ. τηλ. 6978-613242. Ενοικιάζεται κατάστημα 70 τ.μ. στην Καλλονή, στη θέση Χάνια, με βοηθητικούς χώρους (WC, αποθήκη, αυλή). Πληρ. τηλ. 22510 45542 (ώρες καταστημάτων). Ενοικιάζεται κατάστημα 70 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, για κάθε χρήση. Χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται κατάστημα 120 τ.μ. πίσω από το Νοσοκομείο, με επιπλέον εξωτερικό χώρο, προς κάθε χρήση, σε πολύ καλή τιμή. Βρίσκεται σε συγκρότημα καταστημάτων. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 697990181. Ενοικιάζεται κεντρικό κατάστημα 50 τ.μ., με πατάρι 20 τ.μ., σε πάροδο της Ερμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται στην περιοχή Αγ. Θεράποντα (πρώην Κλινική Σηφάκη) επαγγελματικός χώρος 190 τ.μ. ισόγειο και 65 τ.μ. υπόγειο, σε αρίστη κατάσταση, με αυτόνομη θέρμανση, καλοριφέρ και κλιματισμό, κατάλληλο για γραφεία, φροντιστήρια και ό,τι άλλο. Πληρ. τηλ. 6939351033.

Ενοικιάζεται γραφείο 26τ.μ. 2ου ορόφου, στην Ικτίνου. Σε χαμηλή τιμή, ιδανικό για κάθε χρήση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται γραφείο 40 τ.μ., πλησίον Ερμού, στο ύψος του Αγίου Θεράποντος. Ιδανικό για κάθε χρήση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 106 τ.μ., με επιπλέον πατάρι, στην Ελ. Βενιζέλου 29, Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 6976-626973, 22510 29206. Ενοικιάζεται προνομιούχο νέο κατάστημα 160 τ.μ. με 100 τ.μ. ημιυπόγειο, πλησίον Ζωοδόχου Πηγής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Ενοικιάζεται στην οδό Ικτίνου πλεονεκτικό γραφείο 4ου ορόφου, ιδανικό για επαγγελματική στέγη, σε κεντρικότατη πολυκατοικία στην αρχή της οδού Καβέτσου. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται μαγαζί στην κεντρική αγορά, 43 τ.μ.. Πέτρινοι τοίχοι, δυνατότητα δημιουργίας παταριού. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζονται 2 καταστήματαεπαγγελματικοί χώροι, 70 & 40 τ.μ. αντίστοιχα, μαζί ή και μεμονωμένα, στη Χρυσομαλλούσα, Θουκυδίδη & Κανάρη, πρώην αξονικός τομογράφος «Ιατρική Διάγνωση». Πληρ. τηλ. 22510 47474, 6978-292195.

Ενοικιάζονται 2 ολοκαίνουργια καταστήματα, αρίστης κατασκευής, γενικού και υγειονομικού ενδιαφέροντος, 150 τ.μ. και 170 τ.μ., στην Παγανή, στο ύψος του Κτηνιατρείου. Διαθέτουν άνετο χώρο φορτοεκφόρτωσης και θέση στάθμευσης. Τιμές χαμηλές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 69729901. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 110 τ.μ., πίσω από την κεντρική αγορά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528. Ενοικιάζεται κατάστημα (βιοτεχνικό κτήριο) 100τ.μ. με 40τ.μ. πατάρι στο Γαϊδαρανήφορο, ιδανικό για συνεργείο, βαφείο και εμπόριο αλουμινίων κ.τ.λ. Τιμή πολύ χαμηλή - μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αποθήκη. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλείται επιχείρηση στην Πλατεία Σαπφούς 100 τ.μ., με χαμηλό ενοίκιο, σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6948-041797. Πωλείται επιχείρηση καφέ-ουζερί-εστιατόριο, στο κέντρο της πλατείας Καλλονής, εν ενεργεία, με σταθερή πελατεία, λόγω φόρτου εργασίας. Πληρ. τηλ. 6979-705151.

Πωλείται οργανωμένη επιχείρηση κομμωτηρίου και studio αισθητικής, εξοπλισμένη πλήρως με τα τελειότερα μηχανήματα στην Καλλονή. Πελατεία εξασφαλισμένη, μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22530 23486.

Πωλείται επικερδής επιχείρηση καφετέρια-πιτσαρία στην πλατεία Καλλονής. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22530 22755 6976-837749, κ. Νίκος. Πωλείται επιχείρηση fast food (καφέ, σάντουιτς, τυρόπιτα, κρέπα κ.λπ.) στο κέντρο της πόλης, Ερμού 80, λόγω αναχωρήσεως. Τιμή προσιτή. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6980-785927. Πωλείται οπωροπαντοπωλείο πρατήριο άρτου, επί της Αεροπόρου Γιανναρέλλη, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6989919130, 22510 42346.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενοικιάζεται επιχείρηση-εστιατόριο στο γραφικό λιμάνι του Μολύβου. Πληρ. τηλ. 6945894579, 6946-334935. Ενοικιάζεται προνομιούχο κεντρικό κατάστημα 120τ.μ., με 60τ.μ. πατάρι, στην περιοχή της μαρίνας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πωλείται μπετονιέρα και αναβατόριο Ρομπόκα βαρέως τύπου, με μηχανές Diesel - Μαλκότσι, 12 & 15 ΗΡ αντίστοιχα. Πληρ. τηλ. 6936-897033.

Πωλείται βυτίο μεταφοράς καυσίμων για πρατήριο, χωρητικότητας 2.350 λίτρων, τύπος Mazda T2500, με αντλία, μετρητή και 120μ. λάστιχο. Δεκτός κάθε μηχανολογικός έλεγχος. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6948601773. Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5μ. μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ

Πωλείται ελαιόκτημα 4,5 στρεμ., πάνω σε δημόσιο δρόμο, κατάλληλο για επιχειρηματικές δραστηριότητες. Πληρ. τηλ. 22530 22652, 6932-693313

Πωλείται πάνω από την «Αχιβάδα» εξαιρετικό γεωτεμάχιο 1.200 τ.μ., με προοπτική για οικόπεδο. Καταπληκτική θέα. Ιδανική για επένδυση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται αγροτεμάχιο 4στρεμ. άρτιο και οικοδομήσιμο στην περιοχή μεταξύ αεροδρομίου και Αγ. Μαρίνας, θέση Χασάν Αγά (πλησίον Τούμπας Βουρνάζου). Πληρ. τηλ. 210 6719532, 6972-228721, 6945-482614.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλούνται 4 οικόπεδα στα Πηγαδάκια, 17 χλμ. από Μυτιλήνη, 200 μ. από θάλασσα. Έκαστο 500 τ.μ.. Οικοδομούν 100 τ.μ., πλέον υπογείου. Επίσης 3 αγροτεμάχια, στη Λάρσο, 1.200 τ.μ. έκαστο, όπισθεν ταβέρνας «Κιρκίλα», 100 μ. από εθνική οδό. Πληρ. τηλ. 210 8232280, 210 8225659. Πωλείται οικόπεδο 812 τ.μ., πολύ κοντά στο λιμανάκι της Νυφίδας. Χτίζει περίπου 400 τ.μ.. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investinlesvos. com Πωλείται οικόπεδο στη Μυτιλήνη, περιοχή Χρυσομαλλούσα, σε σημείο γωνίας δρόμου, 117 τ.μ., με δόμηση 94 τ.μ.. Τιμή 115.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται μεγάλο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, πλησίον θέσης «Γαϊδαρανήφορος». Τιμή 135.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο με απεριόριστη θέα, 2.000 τ.μ. (χτίζει 200 τ.μ.), στο Ακρωτήρι. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, ευρισκόμενο εντός οικισμού στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, έκτασης 1 στρέμ. περίπου. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στην Αγία Μαρίνα. Καταπληκτική θέα. Τιμή 100.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο έκτασης 25.000 τ.μ., σε αγροτική περιοχή Ταξιαρχών, πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 500 τ.μ., στην Κράτηγο. Κτίζει 150 τ.μ., τιμή 160.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ., στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτίζει περίπου 100 τ.μ. σε δύο επίπεδα (50 και 50). Τιμή 15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., στη Νεάπολη. Θέα στη θάλασσα. Τιμή 200.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο στο Πέραμα Γέρας, 1.600 τ.μ. και 50 τ.μ. οικίας. Δυνατότητα οικοδόμησης 400 τ.μ., εντός οικισμού. Τιμή 50.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 400 στρεμ. περίπου, στη θέση Μάλαθρα Παρακοίλων Λέσβου. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μικρό οικόπεδο στο Βουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού Περάματος Γέρας, άρτιο και οικοδομήσιμο. Διαθέτει γεώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 600 τ.μ. στην Κράτηγο. Επίπεδο, με θέα, χτίζονται 300 τ.μ.. Σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisreal estate.com Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Κουμκό Μυτιλήνης, με πανοραμική θέα, εμβαδόν 4 στρεμμάτων με οικοδομική άδεια για 200τ.μ. οικία. Τιμή 150.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Αγίας Μαρίνας Μυτιλήνης, εμβαδόν 2 στρεμμάτων με δυνατότητα οικοδόμησης 160 τ.μ οικίας, εφάπτεται σε δρόμο χωρίς κλίσεις. Τιμή 88.000. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvosrealestate.gr


17

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 Πωλείται άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο 923 τ.μ., στον Άνω Χάλικα (στους Δυο Αγίους), με πανοραμική θέα στη θάλασσα, μικρή κλήση, πάνω στο δημοτικό δρόμο. Χτίζει 160 τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας! Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr Πωλείται στον Αφάλωνα οικόπεδο 365 τ.μ., με παλιά πέτρινη οικία 90 τ.μ., με θέα στη θάλασσα. Το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, επίπεδο, περιφραγμένο, με μεγάλη πρόσοψη στη δημοτική οδό (13 μ.). Χτίζει 320 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr Πωλείται επίπεδο προνομιακό οικόπεδο 317 τ.μ. στην Σκάλα Σικαμινιάς. Οικοδομούνται 127 τ.μ. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932 315919, www.leonisreal estate.com Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται περιφραγμένο οικόπεδο 372τ.μ., επί κεντρικού δρόμου στο Ίππειος, με παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Έχει μέσα μικρή παλιά μονοκατοικία και μεγάλη αυλή με δέντρα. Πληρ. τηλ. 22510 31167 και 6976-601192. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 210τ.μ., στα Αλυφαντά. Χτίζει 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο 3.000 τ.μ. στο Πυργί επί της κεντρικής οδού, με θέα στον κόλπο της Γέρας. Άρτιο, οικοδομήσιμο και επίπεδο. Με άδεια οικοδομής.

Μπορούν να χτιστούν 200 τ.μ. Σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932 - 315919, www.leonis realestate.com

Πωλείται οικόπεδο 250τ.μ. (χτίζει 250τ.μ.), στην Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 1.000 τ.μ. στην περιοχή Αγ. Μαρίνας. Επίπεδο με πανοραμική θέα. Οικοδομούνται 500 τ.μ.. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919.

Πωλούνται 2 επίπεδα οικόπεδα, 4 στρεμ. το καθένα, στο Ακρωτήρι. Οικοδομούνται 160τ.μ. + 80τ.μ. υπόγειο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 315919, www.leonisreal estate.com

Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο 6 στρεμμάτων, στα Βατερά Λέσβου, πλησίον ξενοδοχείου «Ειρήνη». Ιδανικό για κάθε επένδυση (ξενοδοχείο - δωμάτια κ.λπ.). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμμάτων, στην Παγανή (επί του κεντρικού δρόμου). Κατάλληλο για επαγγελματική χρήση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonis realestate.com

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στη θέση Λακέρδα - Χριστός, 200μ. περίπου από τη θάλασσα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο 5στρεμ. στη Νεάπολη, πάνω από το «Ολύμπικο». ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρ. στη Σκάλα Συκαμινέας, με πανοραμική θέα προς το χωριό και τη θάλασσα, κατάλληλο για τουριστική εκμετάλλευση αλλά και για παραθεριστικές κατοικίες. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932 315919, www.leonisreal estate.com Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή του Μολύβου, με άδεια οικοδόμησης για πέτρινη κατοικία, με μοναδικά πανοραμική θέα από την Πέτρα έως το δίαυλο Τουρκίας, με θέα ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο. Στοιχεία κατοικίας: α) 114τ.μ. κύριοι χώροι, β) 64τ.μ. βοηθητικοί χώροι, γ) πισίνα 7,5μ. Χ 4,5μ., δ) οικόπεδο περί τα 900τ.μ.. Τιμή για το οικόπεδο με την άδεια οικοδόμησης 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932 - 622045, 22510 46450, www.lesvos-realestate. gr

Πωλείται οικόπεδο 4.600 στρ., στον Ε. Χάλικα. Κοντά ρεύμα και νερό, περιφραγμένο, δε χρειάζονται επιπλέον εργασίες, αρκετό μέρος του οικόπεδου φλατ, κτίζει 150 τ.μ. συν 150 υπόγεια (ισόγειο από την κάτω πλευρά), με πανοραμική θέα σε κάστρο, λιμάνι, Βαρειά, Χάλικα, βουνά, πόλη. Πρόσοψη στον κεντρικό δρόμο. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www.realhouses.gr

Πωλείται προνομιακό οικόπεδο στο Μόλυβο, 11.000τ.μ., με γεώτρηση. Κατάλληλο για επαγγελματική χρήση, με πρόσοψη σε κεντρικό οδικό άξονα. Πληρ. τηλ. 6948-202060.

τα στο χειρισμό ηλεκτρονικού υπολογιστή και συγγραφή μαθητικών και φοιτητικών εργασιών. Τιμές πολύ λογικές. Πληρ. τηλ. 6972-803863.

Έμπειρη εκπαιδεύτρια, απόφοιτη Οικονομικών Επιστημών, με μεταπτυχιακό στα Παιδαγωγικά, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού - γυμνασίου. Επίσης, ιδιαίτερα μαθήμα-

Φιλόλογος με πείρα και μεταδοτικότητα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου - λυκείου. Πλούσιο υλικό σημειώσεων, παράδοση μαθημάτων με υπολογι-

Από κομμωτήριο στη Μυτιλήνη ζητείται κομμώτρια/κομμωτής, με εμπειρία. Πληρ. τηλ. 22510 23482.

Ζητείται υπάλληλος γραφείου για μόνιμη απασχόληση, από εμπορική επιχείρηση. Απαραίτητα προσόντα η γνώση Η/Υ, λογιστικών και αγγλικής γλώσσας. Πληρ. τηλ. 6932-742948.

Η εταιρεία ΣΑΜΑΡΑ ΟΙΝΩΝ & ΠΟΤΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε., για τις ανάγκες στελέχωσης του τμήματος πωλήσεων καφέ, ζητά να προσλάβει πωλητή X-Van. Επιθυμητά προσόντα: Ηλικία έως 35 ετών ● Απόφοιτος Λυκείου ● Κάτοχος διπλώματος αυτοκινήτου ● Εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις ● Καλή γνώση Η/Υ και αγγλικών ● Άριστη ικανότητα επικοινωνίας ● Ομαδικό πνεύμα Προϋπηρεσία σε πωλήσεις café espresso θα ληφθεί σοβαρά υπόψη. ●

Προσφέρονται: ● Μισθός αναλόγως προσόντων ● Bonus πωλήσεων ● Εταιρικό αυτοκίνητο & κινητό τηλέφωνο ● Άριστο εργασιακό περιβάλλον - προοπτικές εξέλιξης Για την αποστολή αναλυτικού βιογραφικού σημειώματος: fax: 22510 82262, email: samara@otenet.gr (υπόψη κ. Αναγνώστου Δημήτρη)

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στην περιοχή της Aγ. Mαρίνας, άρτιο και οικοδομήσιμο, εκτός οικισμού. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 10.000τ.μ., στην Πέτρα Λέσβου. Ιδανικό για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonis realestate.com

στή, ιδιαίτερη πείρα σε μαθητές με δυσλεξία στο μάθημα της Έκθεσης. Δυνατότητα οργάνωσης μικρών γκρουπ. Τιμές φιλικές. Δυνατότητα μαθημάτων και στις περιοχές Γέρας, Πολιχνίτου. Πληρ. τηλ. 6976-595767. Φιλόλογος με 12ετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου - λυκείου - ΕΠΑΛ

Από ασφαλιστική εταιρεία που εξειδικεύεται σε προγράμματα υγείας, ζητείται συνεργάτης/-τιδα με προοπτική δημιουργίας γραφείου στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 6932-445007, 2310 778714, pazarlis@otenet.gr

Ζητούνται καμαριέρα και κοπέλα με γνώσεις αγγλικών, για ξενοδοχείο 4 αστέρων, στη Σκάλα Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22530 29990 & 6947-126061. Μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στη Μήθυμνα Λέσβου ζητά άτομο για απογευματινή απασχόληση, με σχετική προϋπηρεσία, να καλύψει θέση για τη ρεσεψιόν και το μπαρ του ξενοδοχείου για την καλοκαιρινή περίοδο. Πληρ. τηλ. 22510 46414. Ζητούνται 3 άτομα (άνω των 22

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946011338.

Πωλείται προνομιούχο, μοναδικό οικόπεδο, επί της παραλίας της Πέτρας, 4.500 τ.μ.. Χτίζει 2.500 τ.μ.. Απεριόριστη θέα. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528.

Πωλείται οικόπεδο 5,5 στρεμ., με 130 ρίζες ελιές, στην περιοχή Κώμη, θέση Τάψα. Πληρ. τηλ. 6972-442460.

Πωλείται εξαιρετικό οικόπεδο 4 στρεμμάτων στα Βατερά Λέσβου, 100μ. από τη θάλασσα. ΔΕΗ - ΔΕΥΑΜ - ΟΤΕ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο στο Καγιάνι, 320τ.μ., εφαπτόμενο σε δύο δρόμους, με απεριόριστη πανοραμική θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται στα Βατερά προνομιακό παραθαλάσσιο οικόπεδο 2,5 στρεμ., με οικοδομική άδεια για 3 πολυτελείς πέτρινες μεζονέτες. Σύνολο δόμησης 400τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ι Δ Ι Α Ι Τ Ε Ρ Α Φυσικομαθηματικός παραδίδει μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Τιμές πολύ προσιτές. Πληρ. τηλ. 6942540232.

Πωλείται μοναδικό οικόπεδο 450τ.μ. περίπου, στην περιοχή Γηπέδου, με εξαιρετική προοπτική εκμετάλλευσης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται στη Σκάλα Καλλονής προνομιακό οικόπεδο 880 τ.μ., 30 μ. από την παραλία. Χτίζει 400 τ.μ. για κατοικία και 600 τ.μ. για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932 - 315919, www.leonisrealestate.com

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΚΑΦΩΝ Πωλείται φουσκωτό Jocker 370 γαστράτο, με στρατιωτικές προδιαγραφές (ύφασμα Orca 1670 Denier, μεταλλικές βαλβίδες, 4 αεροθάλαμοι, γάστρα βαρέως τύπου), Yamaha 25ΗΡ, κονσόλα, κάθισμα, τρέιλερ, τέντα, φωτισμό. Το σύνολο είναι άβρεχτο. Πληρ. τηλ. 6936-897033.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται Smart Pulse ‘02, χάτσμπακ, μεταχειρισμένο, χρώματος πράσινου (μεταλλικό), 600cc, με ABS, A/C, κεντρικό

κλείδωμα, ηλεκτρικά παράθυρα, immobilizer, πανοραμική γυάλινη οροφή, υδραυλικό τιμόνι. Έλεγχος δεκτός. Πληρ. τηλ. 6938-949123.

Πωλείται Mercedes Sport Coupe Look AMG, 2.000 cc, full extra, με δερμάτινα καθίσματα και γυάλινη οροφή. Πληρ. τηλ. 6982-770592.

Πωλείται μηχανή Honda Varadero 1.000 κ.κ., σε άριστη κατάσταση (γκαράζ). Πληρ. τηλ. 6932-455112. Τιμή 6.000 ευρώ. Πωλείται μηχανή Υamaha Fazer 1.000 cc, έκδοση FZ1S, μοντέλο 2007, 15.000 χιλιόμετρα, σε άριστη κατάσταση, φυλασσόμενη σε κλειστό γκαράζ, έξτρα μανιτάρια Υamaha, bagster, εργοστασιακός συναγερμός Abus, όλα τα service σε αντιπροσωπεία, τιμή 8.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973403114, 22510 45046, Νίκος.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!!

Πωλούνται χειροποίητα κυνηγετικά όπλα. Πληρ. τηλ. 6936897033.

Πωλείται αντίκα τραπεζαρία με 6 καρέκλες και μπουφέ, χειροποίητη του 1948, καρυδιά ψημένη, σε άριστη κατάσταση. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6976-331127, 22510 45046, Έφη.

Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για πανελλαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717. Φιλολογίας, με πολυετή πείρα, παραδίδει μαθήματα ισπανικών. Προετοιμασία για πτυχία DELE (Inicial, Intermedio, Superior). Τμήματα

ολιγομελή ή ατομικά. Πληρ. τηλ. 6932-434235.

Πληρ. τηλ. 6937-012529, 22510 48545.

Γερμανικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών & Goethe Institut. Παραδίδει μαθήματα γερμανικών σε όλα τα επίπεδα, για όλα τα πτυχία, σε μαθητές, φοιτητές, ενηλίκους. Παράδοση μαθημάτων και με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης (internet).

Καθηγήτρια Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών, Λατινικών, Ιστορίας κι Έκθεσης παραδίδει μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου - λυκείου. Τιμές λογικές. Πληρ. τηλ. 6973-746278.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ ετών) για εργασία από το χώρο τους, μέσω Η/Υ. Μερική ή ολική απασχόληση. Πληρ. τηλ 6975-593625 ή στο site www.time-for-money.gr Ζητείται από εργαστήριο οδοντοτεχνίτη βοηθός οδοντοτεχνίτη, με ή χωρίς προϋπηρεσία, περιοχή Καλλονή, πλήρες ωράριο. Πληρ. τηλ. 22530 24008, 6989844551. Πολυεθνική εταιρεία, πρωτοπόρος στον τομέα διατροφήςευεξίας, ζητά άμεσα άτομα άνω των 23 ετών για στελέχωση τμημάτων μάρκετινγκ, & διοικητικής οργάνωσης. Δεν απαιτείται προϋπηρεσία. Επιθυμητή γνώση διαδικτύου. Παρέχεται εκπαίδευση - υψηλές αποδοχές - προοπτική καριέρας. Πληρ. τηλ. 6988954483, www.extraxrima.gr

Εισαγωγική εταιρεία των Αθηνών, για την επέκταση των εργασιών της στη ΛΕΣΒΟ, ζητά δυο κυρίους, μόνιμους κατοίκους ΛΕΣΒΟΥ, κατόχους Ι.Χ. αυτοκινήτου, για πλήρη και μόνιμη πενθήμερη εργασία. Σταθερός μισθός συν έξοδα μετακίνησης. Πληρ. τηλ. 210 2310293.

Ζητείται πεπειραμένος ψυκτικός, καταρτισμένος στην επαγγελματική ψύξη, κάτοχος διπλώματος αυτοκινήτου. Πληρ. τηλ. 22510 48108. ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Πτυχιούχος Βαλκανικών Σπουδών με επιλογή κύκλου σπουδών Οικονομικά, Κοινοτικό Δίκαιο, Γεωπολιτικές Σχέσεις στα Βαλκάνια κ.λπ., με άριστη γνώση αγγλικής, βουλγαρικής,

τουρκικής γλώσσας και Η/Υ, με προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα, αναζητά ανάλογη απασχόληση. Πληρ. τηλ. 6932264558. Κοπέλα με πιστοποιητικό ECDL, άριστη γνώση χειρισμού Η/Υ, αγγλικά επιπέδου Lower και με κάρτα ανεργίας από ΟΑΕΔ, ζητά εργασία ως υπάλληλος γραφείου. Πληρ. τηλ. 6974-877958. Κυρία από τη Βουλγαρία, με προϋπηρεσία, ζητά απασχόληση για φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες (πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984-710605. Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945-985466.


18 ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

ΧΡΗΣΙΜΑ Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΣΑΒΒΑΤΟ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ ΨΥΧΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Κορνάρου 12, Δίπλα στο ΙΚΑ Τηλ. 22510 27880 07.45 - 20.30

ΜΥΛΩΝΑΔΗ ΜΑΡΙΡΕΝΑ Ερμού 16 Τηλ. 22510 28447 07.45 - 14.00

ΙΩΑΝΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ Π. Βοστάνη 10 Γήπεδο Τηλ. 22510 27561 07.45 - 14.00

ΣΑΒΒΑΤΟ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 17.30 - 07.45

ΜΥΛΩΝΑΔΗ ΜΑΡΙΡΕΝΑ Ερμού 16 Τηλ. 22510 28447

ΚΥΡΙΑΚΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ ΕΥΡΙΠΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ερμού 203 Τηλ. 22510 24888 07.45 - 20.30

ΚΥΡΙΑΚΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ ΑΣ. & Μ. Καβέτσου 36 Τηλ. 22510 25870 20.30 - 07.45 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία 22510 22776 Αστυνομία 22510 41911 Πυροσβεστική 199 Νομαρχία 156 Νοσοκομείο 22510 57700 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Δημ.Θέατρο 22510 37194 Υπ. Αιγαίου 22510 38200 Δικαστήριο 22510 45489 TEΔK 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 2251025670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α.Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Επαρχείο Αegean Airlines

22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700 -1 22540 22214 -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

Ε Λ Ε Γ Χ Ο Σ

∆HMOΣIEYΣEIΣ- ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ- ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ - ∆HMOΣIEYΣEIΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 1.382/411-2010 ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΟΥ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ (μετά των επ’ αυτού κτισμάτων) Εγώ ο Δικαστικός Επιμελητής του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΜΜ. ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ, κάτοικος Μυτιλήνης (Ικτίνου αρ. 2 τηλ. 47457), γνωστοποιώ ότι: Στις είκοσι τρεις (23) Μαρτίου 2011, ημέρα Τετάρτη και από ώρας 16:00 - 17:00, της ίδιας μέρας, εντός του Καταστήματος του Ειρηνοδικείου Καλλονής Λέσβου, που βρίσκεται εντός της κωμοπόλεως Καλλονής Λέσβου και ενώπιον της Συμβολαιογράφου της περιφέρειας του Ειρηνοδικείου Καλλονής Λέσβου κ. Ελένης Μαρμάρου - Κονινιού, ή του νόμιμου αναπληρωτού της εφόσον αυτή έχει κώλυμα με επίσπευση του: Γεωργίου Μανωλούδα του Στεφάνου, κατοίκου Νεοχωρούδας Θεσσαλονίκης, θα πλειστηριασθεί αναγκαστικά και υποχρεωτικά το, με την με αριθμό 1.382/4-11-2010, Έκθεση Αναγκαστικής Κατάσχεσης Ακινήτου, εμού του ιδίου Δικαστικού Επιμελητή, ακίνητο, που ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στην οφειλέτιδα: Ομόρρυθμη Εταιρεία υπό την επωνυμία «ΜΙΧΑΛΗΣ & ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ Ο.Ε.» Βιοτεχνία Επίπλων που εδρεύει στην Αγία Τριάδα Καλλονής Λέσβου και εκπροσωπείται νόμιμα, για ποσό απαίτησης (16.379,00), αφαιρουμένων εξ αυτών τα όσα κατέβαλε η πιο πάνω οφειλέτιδα στον παραπάνω επισπεύδοντα μέχρι σήμερα, πλέον νόμιμων τόκων και εξόδων εκτέλεση και πλειστηριασμού, δυνάμει και σε εκτέλεση της με αριθμό 19656/ 24-6-2010 Διαταγής Πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, ήτοι: Είναι ένα αγροτεμάχιο περιφραγμένο με συρματόπλεγμα βαρέος τύπου αγροτικό που στην είσοδό του φέρει διπλή καγκελόθυρα, εμβαδού μέτρων τετραγωνικών (4.315,75 τ.μ.) μετά της επ’ αυτού αγροτικής παλαιάς αποθήκης εμβαδού μέτρων τετραγωνικών (19,00 τ.μ.), ύψους (2,50 μ.) και όγκου μέτρων κυβικών (47,50) το

οποίο βρίσκεται στη θέση «ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ» ή «ΣΟΥΜΟΥΡΙΑ» της αγροτικής περιφερείας Καλλονής Λέσβου, όπως αυτό εμφαίνεται υπό τα περιμετρικά γράμματα του Ελληνικού Αλφαβήτου Κ-ΛΜ-Ν-Ξ-Ο-Ρ-Κ στο από 6 Σεπτεμβρίου του έτους 2010 τοπογραφικό διάγραμμα του Πολιτικού Μηχανικού Μιχαήλ Χατζηνικολάου, το οποίο φέρει υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν.651/1977 ότι είναι άρτιο και οικοδομήσιμο κατά κανόνα, ότι δεν υπάγεται στις διατάξεις του Ν.1337/1983, δεν έχει υποχρέωση εισφοράς σε γη και χρήμα και συνορεύει ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΣ επί τεθλασμένης πλευράς Ρ-Κ-Λ συνολικού μήκους διαδοχικών τμημάτων μέτρων (59,70) εν μέρει με ιδιοκτησία Νικολάου Διαλεκτού και με ιδιοκτησία Θεράποντα Ματθαίου, ΝΟΤΙΩΣ επί τεθλασμένης πλευράς Λ-Μ συνολικού μήκους διαδοχικών τμημάτων μέτρων (63,05) εν μέρει με αγροτική οδό και με ιδιοκτησία Ιγνατίου Σίμου, ΔΥΤΙΚΩΣ επί τεθλασμένης πλευράς Μ-Ν-Ξ-Ο συνολικού μήκους διαδοχικών τμημάτων μέτρων (69,40) με ιδιοκτησία Ευστρατίου Μαραγκού και εν μέρει με ιδιοκτησία Παναγιώτου Διαλεκτού και ΒΟΡΕΙΩΣ επί ευθείας πλευράς Ο-Ρ μήκους μέτρων (70,00) με ιδιοκτησία Νικολάου Διαλεκτού. Γίνεται μνεία ότι υπέρ της όμορης ιδιοκτησίας Νικολάου Διαλεκτού υφίσταται υπέρ αυτής και σε βάρος του πιο πάνω ακινήτου δουλεία διόδου πλάτους τεσσάρων μέτρων και μήκους (16,05) μέτρων, όπως αυτή εμφαίνεται στο ως άνω αναφερόμενο τοπογραφικό. Στον ως άνω περιγραφόμενο αγρό σήμερα έχει αναγερθεί ισόγειο βιοτεχνικό κτήριο εμβαδού μέτρων τετραγωνικών περίπου (700,00 τ.μ.) που χρησιμοποιείται από την πιο πάνω οφειλέτιδα για την κατασκευή και επισκευή οικιακών και επαγγελματικών επίπλων. Τα εξωτερικά κουφώματα του πιο πάνω κτηρίου είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο λευκού χρώματος η δε στέγη του είναι από αυλακωτή λαμαρίνα.- Το ως άνω ακίνητο εκτιμήθηκε στο ποσό των (450.000,00) ευρώ. Τιμή πρώτης προσφοράς για την έναρξη του Δημοσίου αναγκαστικού πλειστηριασμού, ορίζεται πάνω από την αξία του κατασχεθέντος ακινήτου, που προκύπτει από τον προσδιορισμό αυτής με αντικειμενικά κριτήρια, σύμφωνα

με τα ανωτέρω (άρθρ. 995 παρ. 1 Κ.Πολ.Δ. όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (Ν. 3714/7-11-2008ΦΕΚ 231/Α΄), ήτοι τιμή πρώτης προσφοράς τριακόσιες χιλιάδες ευρώ (300.000,00 €), δηλαδή τα 2/3 της εκτίμησή του.- Κατά τα υπόλοιπα ισχύουν οι όροι της με αριθμό 1.411/2011 Α΄ Επαναληπτικής Περίληψής μου της πιο πάνω κατασχετήριας έκθεσης.Προσκαλούνται λοιπόν όποιοι θέλουν να γίνουν αγοραστές του πιο πάνω εκπλειστηριαζομένου ακινήτου να προσέλθουν να πλειοδοτήσουν.Ο Δικαστικός Επιμελητής (Τ.Σ.Υ.) ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΜΜ. ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ-

ΠΕΡΙΛΗΨΗ (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ) Της υπ’ αριθμόν 903/8-12-2010 Δ΄ Επαναληπτικής Περίληψής μου, της με αριθμό 798/28-12010 έκθεσής μου αναγκαστικής εκτέλεσης [κατάσχεση ακινήτου - αρτοποιείου] για τη διενέργεια Δημοσίου αναγκαστικού πλειστηριασμού, στις 23 Μαρτίου 2011. Εγώ η Δικαστική Επιμελήτρια του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, Βασιλική Μ. Δεμερτζή, που έχω την έδρα μου στη Μυτιλήνη, Κομνηνάκη 20, σας γνωρίζω ότι στις 23/3/2011, ημέρα Τετάρτη και ώρα 16:00 - 17:00 ενώπιον της Συμβολαιογράφου Μυτιλήνης Εριφύλης Τατά, ως υπαλλήλου του πλειστηριασμού, ή ενώπιον του νομίμου αναπληρωτή αυτής σε περίπτωση κωλύματός της, στο Κατάστημα του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης, επί της οδού Μικράς Ασίας 5 και μέσα ή έξω απ’ αυτό, θα διενεργηθεί Δημόσιος αναγκαστικός πλειστηριασμός του ακινήτου του οφειλέτη Γεωργίου Γραμματά του Ασημάκη και της Αδαμαντίας, κατοίκου Δ.Δ. Παμφίλων του Δήμου Μυτιλήνης, για ποσό 16.465,00 €, πλέον τόκων και εξόδων κατάσχεσης και προγράμματος πλειστηριασμού, αφαιρουμένων των καταβολών του οφειλέτη, με επίσπευση της Ομόρρυθμης Εταιρείας με την επωνυμία «ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ ΤΖΑΝΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» και το δ.τ. «ΔΟΜΟ CΕΝΤΕR», που εδρεύει στην περιοχή Κάτω Χάλικας του Δήμου Λέσβου και νόμιμα εκπροσωπείται Πλειστη-

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 64/2011 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης εγκρίθηκε το καταστατικό του Σωματείου με την επωνυμία «ΦΙΛΟΙ Της ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ» με έδρα την πόλη της Μυτιλήνης και σκοπό τον στο καταστατικό αναφερόμενο. Μυτιλήνη 25 Φεβρουαρίου 2011 Ο πληρεξούσιος δικηγόρος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ. ΠΑΠΑΜΑΛΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ’ ΕΦΕΤΑΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 27 - ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΤΗΛ.& ΦΑΞ 22510 - 20878

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ: 5.3.2011

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ” ΛΗΝΗ “EUROPEAN EXPRESS” ΛΗΝΗ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

ΧΙΟ-ΜΥΤΙ-

ΠΡΟΣ 07.00

ΛYΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

ΧΙΟ-ΒΑΘΥ ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ”

85231511

0266727426

ΠΡΟΣ

“EUROPEAN EXPRESS” 21.30

5709-017817-954

MA RFI N E GN ATI A BA NK

19.30

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

601-00-2002-008741

TPAΠ EZA Π E IPA IΩ Σ

ΛEΣBOY - ΛHMNOY 000432850013

ΧΙΟ-ΜΥΤΙ-

ΚΥΡΙΑΚΗ: 6.3.2011

A LP HA BA NK

ΣΥ ΝΕ ΤΑΙ ΡΙ ΣΤΙ ΚΗ TPA ΠE ZA

ΠΡΟΣ

∆ΥΣΚΟΛΟ

415/470156-97

E MΠO P IKH TPA ΠE ZA

17.30

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “ΠΗΝΕΛΟΠΗ” 12.30 “ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ”

“EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.”

9800145525-7

Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Μ. ΔΕΜΕΡΤΖΗ

ΜΕΤΡΙΟ

ΕΥΚΟΛΟ

ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

ΓE NI KH TPA ΠE ZA

σό 60.000,00 €, υπέρ Τράπεζας Κύπρου Δημόσιας Εταιρείας Λίμιτεδ, 4) Προσημείωση υποθήκης, εγγεγραμμένη στον Τόμο 84 με αριθμό 359 για ποσό 235.000,00 €, υπέρ Τράπεζας Κύπρου Δημόσιας Εταιρείας Λίμιτεδ και 5) η υπ’ αριθμ. 798/28-12010 έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσής μου, υπέρ της επισπεύδουσας, για ποσό 16.465,00 €, στον τόμο 11 με αριθμό 36 στις 29-1-2010 σύμφωνα με το από 30-1-2010 πιστοποιητικό της υποθηκοφύλακα Μυτιλήνης. Τιμή πρώτης προσφοράς για την έναρξη του Δημοσίου αναγκαστικού πλειστηριασμού, ορίζεται το ποσό των 60.000,00€. Προσκαλούνται λοιπόν όσοι θέλουν να γίνουν αγοραστές των παραπάνω ακινήτων, να βρίσκονται την ημέρα και ώρα που προανέφερα στον τόπο του πλειστηριασμού για να πάρουν μέρος σ’ αυτόν συμμορφούμενοι με τα παραπάνω και τους όρους των σχετικών άρθρων του Κωδ. Πολ. Δικ.. Σε βεβαίωση των παραπάνω εγώ η Δικαστική Επιμελήτρια έγραψα το παρόν απόσπασμα περίληψης σήμερα στις τέσσερις (4) Μαρτίου 2011, το υπογράφω και το σφραγίζω νόμιμα.-

SUDOKU

Κ Τ Ε Ο

E Θ NI KH TPAΠ E ZA

ριαζόμενο ακίνητο: Ένα ακίνητο που βρίσκεται στη θέση «Ταξιάρχης» του δημοτικού διαμερίσματος Παμφίλων του Δήμου Μυτιλήνης συνολικού εμβαδού 126,20 τ.μ. επί του οποίου υφίσταται ισόγειο κτίσμα εμβαδού 124 τ.μ., αποτελούμενο από το χώρο παρασκευής άρτου και τους αντίστοιχους βοηθητικούς χώρους και όροφο εμβαδού 17,86 τ.μ., που αποτελείται από αποδυτήρια WC και πλυντήριο. Το ανωτέρω ακίνητο συνορεύει Βόρεια με ιδιοκτησία Μαρίας Λυκαρδοπούλου, Νότια με ιδιοκτησία Χατζηπαναγιώτη, Ανατολικά με οδό και Δυτικά με ιδιοκτησία Γεωργίου Γραμματά. Στα βιβλία του Υποθηκοφυλακείου Μυτιλήνης, υπάρχουν εγγεγραμμένα επί του ανωτέρω ακινήτου τα παρακάτω βάρη: 1) Προσημείωση υποθήκης, εγγεγραμμένη στον Τόμο 81 με αριθμό 495 στις 10-82005 για ποσό 130.000,00 €, υπέρ της Τράπεζας Κύπρου Δημόσιας Εταιρείας Λίμιτεδ, 2) Προσημείωση υποθήκης, εγγεγραμμένη στον Τόμο 82 με αριθμό 174 στις 23-11-2005 για ποσό 36.000,00 €, υπέρ Τράπεζας Κύπρου Δημόσιας Εταιρείας Λίμιτεδ, 3) Προσημείωση υποθήκης, εγγεγραμμένη στον Τόμο 84 με αριθμό 11 στις 30-1-2007 για πο-

“ΜΥΤΙΛΗΝΗ”

18.00

“ΠΗΝΕΛΟΠΗ”

19.50

21.30

ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΡΟΣ ΛΗΜΝΟ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


ΓPAMMATA & TEXNEΣ O Λευτέρης Χαβός, ένας εκ των σατιρογράφων της Στύψης, μιλάει στο «Ε» για την «τέχνη» της πολιτικής ομοιοκαταληξίας στο καρναβάλι

«Το θέμα είναι να κατέχεις καλά την ντοπιολαλιά…» Η

«σάτιρα» είναι το θέμα της σημερινής συνέντευξης του «Ε». Μαζί μας, ο Λευτέρης Χαβός, ελεύθερος επαγγελματίας στον τομέα του τουρισμού και μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Στύψης από τον πρώτο χρόνο ίδρυσής του, που εδώ και χρόνια γράφει σάτιρα για το καρναβάλι του χωριού του. Στο κλίμα των ημερών, μας μιλάει για την παράδοση της Αποκριάς στη Στύψη παλιότερα και σήμερα, για τα θέματα που αγγίζει, αλλά και για τη σημασία που έχει η καλή γνώση της τοπικής διαλέκτου για να γράψει κανείς σάτιρα. πολιτική και κομματική ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη φυσιογνωμία και κάποια ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ μέλη του Συλλόγου που τον ήξεραν, τον κάλεσαν. Πότε ξεκίνησε να γίνεται Στη συνέχεια, άρχισαν να το Καρναβάλι της Στύψης γράφουν δειλά-δειλά και και ποιοι ήταν οι πρωτερ- κάποιοι από το χωριό. γάτες του; Πρώτοι ήταν ο Δημήτριος «Στη Στύψη υπήρχε από Βαγής και ο πατέρας μου, παλιά το έθιμο της “Καμή- Δημήτριος Χαβός, που κάλας”, το να σκεπάζονται λυψαν ουσιαστικά κάποια δηλαδή χωριανοί με κου- καρναβάλια μέσα στη δερελούδες και να γυρνούν καετία τού ‘80.» στις γειτονιές λέγοντας Μετά, ποιοι ανέλαβαν; στίχους. Πρέπει, μάλιστα, «Μέσα στη δεκαετία τού να ήταν αρκετά παλιό, α- ‘90 το Καρναβάλι ατόνησε. φού, όπως στην Αγιάσο υ- Πάντα υπάρχουν αντικειπήρχε αντιτουρκικού πε- μενικές δυσκολίες σε ό,τι ριεχομένου σάτιρα, έτσι υ- θέλεις να κάνεις. Ο Πολιπάρχουν μαρτυρίες και για τιστικός Σύλλογος έχει πετη Στύψη, για στιχάκια α- ράσει στιγμές δόξας, αλλά πελευθερωτικού περιεχο- και κατάρρευσης. Για παμένου. Ωστόσο, ήταν ένα ράδειγμα, το ‘70 που ήταν απλό έθιμο, που συνεχιζό- τα πολιτικά και τα πολιτιταν χωρίς να γίνεται οργα- στικά σε έξαρση, είχε για νωμένα από κάποιο φορέα χρόνια πολύ καλή εξέλιξη, και πλέον έχει σβήσει. Το διοργάνωνε ακόμη και πρώτο οργανωμένο Καρ- ποιητικές βραδιές με τον ναβάλι στη Στύψη, με τη Τίτο Πατρίκιο, τον Ασημάμορφή που έχει σήμερα, κη Πανσέληνο κ.ά.. Μετά, διοργανώθηκε το 1980 α- ακολούθησε κι αυτός την πό τον Πολιτιστικό Σύλλο- πτωτική πορεία της κοινωγο του χωριού, που είχε ι- νίας.» Βασισμένο στην δρυθεί το 1977. Στη συνέχεια ατόνησε, σε κάποια «πολιτική σάτιρα» φάση σταμάτησε τελείως, Σήμερα, ποιοι είστε που για να ξεκινήσει και πάλι, γράφετε σάτιρα; οργανωμένα πια, το 1998, «Από το ‘98, που τους στίμε τον καποδιστρικό Δήμο χους πια οργανωμένα τους Πέτρας. Με ένα διάλειμμα γράφουμε εγώ, ο Διογένης και πάλι ορισμένων ετών, ο Δρακούλας και από φέτην τελευταία πενταετία τος ο πιτσιρικάς που ξεκιγίνεται πλέον συστηματι- νάει για πρώτη φορά, ο κά.» Δημήτριος ο ΣτραβουλέλΗ σάτιρα ήταν στοιχείο λης, και απ’ ό,τι είδα θα που το χαρακτήριζε από πάει καλά.» την αρχή; Τι θέματα αγγίζετε; Ισχύει «Ναι, η σάτιρα υπήρχε α- και εδώ η επικαιρότητα όπό την αρχή. Στα δύο πρώ- πως σε άλλα καρναβάλια τα Καρναβάλια, οι στίχοι του νησιού; ήταν γραμμένοι από τον «Ναι, τα θέματα προέρχοΠολιχνιάτη Μπάμπη Βγε- νται πάντα από την τοπική νά, που έγραφε διάφορα επικαιρότητα και έχουν σατιρικά ποιήματα, τα ο- πάντα κατεύθυνση πολιτιποία δημοσιεύονταν μάλι- κού περιεχομένου. Τα στα στην τοπική εφημερί- “φώτα” γι’ αυτό τα έχουμε δα “Δημοκρατική Λέ- πάρει από την Αγιάσο. Δίσβος”. Ήταν τότε έντονη νουμε βάρος σε αυτό που

λένε “πολιτική σάτιρα” και όχι στις κατασκευές με την έννοια των γιγαντοαρμάτων, όπως ισχύει για άλλα καρναβάλια, που μέσα στη δεκαετία τού ‘90 έφτασαν να μιμούνται αυτά της Πάτρας, του Ρίο κ.λπ.. Το τελευταίο οφείλεται και στο ότι υπάρχει πρόβλημα οικονομικό, αλλά τελικά μάς έχει βγει σε καλό, γιατί μπορούμε να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο ακόμη και σήμερα, σε αντίθεση με άλλα καρναβάλια που βασίζονταν σε πολλά έξοδα. Εμείς βασιζόμαστε στο λόγο. Ντυνόμαστε με στολές δικές μας, παραδοσιακές, παλιά ρούχα δηλαδή, δε φτιάχνουμε στολές καινούργιες. Πάμε στα σπίτια και ζητάμε μια βράκα, ένα διαφορετικό παντελόνι, ένα παλιό πουκάμισο, ό,τι έχει ο καθένας.» Υπάρχει κάποιο θέμα που γράψατε ο ίδιος και ξεχωρίζετε; «Το δικό μου αγαπημένο είναι αυτό που είχα γράψει πριν τρία χρόνια και αφορούσε τα γεγονότα στην Αθήνα, με το Γρηγορόπουλο. Το θεωρώ από τα καλύτερα με την έννοια της σάτιρας.» Πώς μπορεί κανείς να γράψει σάτιρα με αυτό το θέμα; «Μπορεί. Ήταν η δίκη ενός από τους κουκουλοφόρους που συνελήφθησαν στις πορείες. Το Δικαστήριο είχε μέλη τον Πρετεντέρη, τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Εφραίμ και έναν

ακόμη δημοσιογράφο. Μια ομάδα ανθρώπων, ουσιαστικά, που είχαν κοινά συμφέροντα: αυτά της τάξης και της ασφάλειας. Θεωρώ ότι είναι από τα καλύτερα σκετς που έχουν γραφτεί.» Τα φετινά σας θέματα ποια θα είναι; «Φέτος το Καρναβάλι έχει να κάνει με το μνημόνιο. Ουσιαστικά, είναι δύο παραδοσιακοί Στυψιανοί χαρακτήρες, που κάθονται σε ένα καφενείο και μπαίνουν η Μέρκελ με τη Διαμαντοπούλου. Τους κάνει παρατηρήσεις η μια και σιγοντάρει η άλλη. Προσπαθούμε, πλέον, να πάμε σε μια πιο θεατρική μορφή του Καρναβαλιού, που θα είναι μεν έμμετρη, αλλά θα έχει και πεζό λόγο, πάντα στην τοπική διάλεκτο.» Τελικά, πόσο δύσκολο είναι να γράψει κανείς σάτιρα; Θα λέγατε πως είναι θέμα «χαρίσματος»; «Υπάρχει ένα ζήτημα. Θα έλεγα ότι υπάρχον δύο μορφές σάτιρας. Η κλασσική, η παραδοσιακή της Αγιάσου που είναι πολιτική και απ’ ό,τι θυμάμαι τη δεκαετία τού ‘80 ήταν πολύ καλύτερη από τώρα, και μια σάτιρα που είναι μια ξεπατικούρα και η θεματολογία της έχει να κάνει με όσα προβάλλει η τηλεόραση, το οποίο για εμένα δεν αξίζει. Μπορείς να ονομάσεις άρμα ορισμένους μασκαράδες, χωρίς όμως σαφές πολιτικό περιεχόμενο. Στην Αγιάσο, δυο - τρεις

άνθρωποι γράφουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια και κρατάνε κάποια σταθερά πράγματα. Κατά τη γνώμη μου, είναι θέμα το να κατέχεις καλά και την ντοπιολαλιά. Το να γράψεις μια ομοιοκαταληξία δεν είναι τόσο δύσκολο, για να το κάνεις όμως με συμπυκνωμένο νόημα αυτού που θες να πεις και στη διάλεκτο που το θες, πρέπει να τη μιλάς. Ο πιτσιρικάς, ας πούμε, που έγραψε για πρώτη φορά φέτος, φαίνεται πως έχει κενά σε αυτό που λένε “παραδοσιακή λαλιά”, αλλά με λίγη δουλίτσα μπορούνε να κρατήσουν και στο μέλλον την παράδοση αυτή, ώστε να συνεχίζεται η ιστορία.»

Η συμμετοχή των νέων Οι νέοι του χωριού σας ανταποκρίνονται στα έθιμα αυτά και στα κοινά του χωριού; «Ναι, ο νέος κόσμος ανταποκρίνεται. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος έκανε πριν λίγες μέρες εκλογές, εγώ αποχώρησα ακριβώς για να μπουν νέα μέλη και γράφτηκαν συνολικά 180. Είμαστε, έτσι, από τους

πολυπληθέστερους συλλόγους.» Πού νομίζετε πως οφείλεται αυτό; «Νομίζω πως η συμμετοχή είναι και πάλι μεγάλη γιατί είναι πολύς ο κόσμος που φοβάται πως θα βρεθεί σε κατάσταση απομόνωσης λόγω του συγκεντρωτικού χαρακτήρα που έχει πάρει η αυτοδιοίκηση. Νιώθουν πως τα χωριά τους πρέπει κάπως να κρατηθούν. Και βρήκαν το αποκούμπι σε ένα σύλλογο που θα είχε να τους προσφέρει και ένα μέλλον. Νομίζω πως για τη Στύψη, ο Σύλλογος είναι ο μόνος φορέας που έχει κάποια διαχρονικότητα και κρατάει πράγματα, και ελπίζουμε πως θα ξεκινήσει κι άλλες δραστηριότητες.» Βοηθούν όλοι στο Καρναβάλι; «Ναι, οι υπόλοιποι βοηθάνε βάφοντας, ζωγραφίζοντας, κάνοντας τέτοιου είδους δουλειές. Μέχρι και πέρυσι, που ουσιαστικά δεν είχε τόση μαζικότητα ο Σύλλογος, μέσα από λίγους περνούσαν όλα: άρματα, γράψιμο, επικοινωνία με Μ.Μ.Ε. κ.λπ.. Τώρα όλοι βοηθούν και όσοι γράφουν είναι λίγο πιο απελευθερωμένοι.» Πόσο σημαντικό είναι τελικά το Καρναβάλι για τους Στυψιανούς; «Δεν πιστεύω φυσικά πως η Στύψη έχει την παράδοση της Αγιάσου, αλλά βλέπω ότι σιγά-σιγά το Καρναβάλι γίνεται και για εμάς βίωμα, ήδη ο κόσμος δύο - τρεις μήνες πριν ρωτά αν θα πραγματοποιηθεί. Και, λόγω σάτιρας, έχει πάντα φίλους φανατικούς από το Μόλυβο, την Πέτρα, το Μανταμάδο, ακόμη και τη Μυτιλήνη.»


20

ΓPAMMATA & TEXNEΣ

ΣABBATO 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Μια κωμωδία έρχεται από το ΦΟΜ

● ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα

«Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» Μ

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Περιοδική έκθεση με θέμα «Απολιθώματα στο Αιγαίο Βιοποικιλότητα θηλαστικών: Από το Δεινοθήριο της Λέσβου στον Άνθρωπο των Πετραλώνων»

ε μια κωμωδία, για να… περάσουμε όλοι μας καλά, μας περιμένει σε λίγες μέρες ο ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος». Το έργο «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης», του Άκη Δήμου, θα παίζεται στο θεατράκι του Ομίλου από τις 12 έως τις 14 και από τις 19 έως τις 21 Μαρτίου κάθε βράδυ στις 9 και υπόσχεται να φέρει «λίγο γέλιο στις γκρίζες μέρες που ζούμε τελευταία». Μια κωμωδία, θαρρείς παρμένη από τις παλιές του ασπρόμαυρου Ελληνικού Κινηματογράφου. Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα οροφοδιαμέρισμα του πέμπτου ορόφου, ας πούμε Δευτέρα απόγευμα μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης. Η μητέρα Ιοκάστη, με πρόφαση έναν υποτιθέμενο φόνο, είναι η κεντρική ηρωίδα του έργου, μέσα στο οποίο περνάει η σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Επιχειρηματικές ίντριγκες βγαίνουν στο φως, οικογενειακά μυστικά και ψέματα αποκαλύπτονται, α-

Τα πρόσωπα και οι συντελεστές

νελέητη σάτιρα της νεοελληνικής αστικής οικογένειας και παρωδία των τηλεοπτικών «οικογενειών», που στις μέρες μας δημιουργούν πρότυπα… Συνδετικός κρίκος, το σασπένς των κωμικών καταστάσεων, που μας δίνει άφθονο γέλιο…

Ημέρα της Γυναίκας στη Μυτιλήνη ην Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζει την Τρίτη 8 του μήνα, από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, και ο Εξωραϊστικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Μυτιλήνης «Η Επάνω Σκάλα». Η γιορτή θα γίνει στην Κεντρική Αγορά και θα περιλαμβάνει έκθεση ζωγραφικής, με συμμετοχή 10 γυναικών ζωγράφων.

Τ

Ημέρα της Γυναίκας στα Πάμφιλα ην καθιερωμένη του εκδήλωση για την Ημέρα της ΓυΤΓυναικών ναίκας διοργανώνει την Τρίτη 8 Μαρτίου ο Σύλλογος Παμφίλων. Φέτος, τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου θα συναντηθούν στις 9 το βράδυ στο εστιατόριομπαρ «Λεμβουργείο».

… και στη Γέρα ια εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας διοργανώνει, M για έκτη συνεχόμενη χρονιά, την Τρίτη 8 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα, στο Πολύκεντρο Παπάδου, ο Παγγεραγωτικός Σύλλογος. Φετινή καλεσμένη θα είναι η καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Εύη Σαμπανίκου, που θα μιλήσει στους παρευρισκομένους για τη Γυναίκα στην Τέχνη.

Ποιοι… «τρώνε» μαζί με την Ιοκάστη Παπαδάμου (Αγγελική Πολιτάκη); Τα υπόλοιπα πρόσωπα που πλαισιώνουν την παράσταση είναι ο μανάβης (Δημήτρης Καμπάς), ο βοηθός του (Μαριλένα Σεφτελή), ο Γιούρι, ο Εσθονός υπηρέτης (Ευάγγελος Φραγκουλάκης), ο Ρωμύλος Παπαδάμου, ο (νεκρός) σύζυγος (Αντώνης Μυλωνακάκης), η κόρη Κάτια Παπαδάμου (Αφροδίτη Καντσά), ο συνέταιρος και οικογενειακός φίλος Κοσμάς Λεοντίδης (Μάριος Σπανός), ο γιος Στέφανος Παπαδάμος (Δημήτρης Δαστερίδης) και η Νάντια η Ρωσίδα, ως guest star (Ματίνα Κυριάκου). Η σκηνοθεσία, οι φωτισμοί και τα κοστούμια είναι του Ανδρέα Σεφτελή. Τα σκηνικά είναι της Κλαίρης Φραγκουλάκη. Στο πιάνο συνοδεύει ο Νίκος Τσαμαΐδης. Γραφιστικά και δημιουργία σκηνικών, αφίσας και εξωφύλλου προγράμματος: Ελισάβετ Κελίδου. Φροντιστήριο: Μαριλένα Σεφτελή.

Από την «Text and video improving», στο «Σινέ Αρίων»

«Το κορίτσι με το τατουάζ» πολιτικό ΤΝιλςοκαισουηδικό ερωτικό θρίλερ του Άρντεν Όπλεφ «Το κορίτσι με το τατουάζ» θα προβάλει την ερχόμενη Τετάρτη 9 Μαρτίου (και όχι την Καθαρά Δευτέρα, λόγω εορτασμού), η «Text and video improving» στο «Σινέ Αρίων». Μια 16χρονη κοπέλα εξαφανίζεται μυστηριωδώς κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιρινού φεστιβάλ, χωρίς να βρεθεί ποτέ κανένα ίχνος της, παρά τις έρευνες της αστυνομίας. Η υπόθεση κλείνει, όλοι ξεχνούν τις λεπτομέρειες, εκτός από το θείο της, έναν ηλικιωμένο βιομήχανο, που έχει βάλει σκοπό της ζωής του να λύσει το μυστήριο πριν πεθάνει. Στους τοίχους του γραφείου του υπάρχουν 43 κορνιζαρισμένα λουλούδια. Τα επτά πρώτα ήταν δώρα από την ανιψιά του. Τα υπόλοιπα έφταναν ανώνυμα κάθε χρόνο στα γενέθλιά του. Έτσι αρχίζει το Millenium, μια περιπέτεια και μια τρυφερή ερωτική ιστορία ανάμεσα σε έναν κατατρεγμένο δημοσιογράφο και ένα πανκ κορίτσι με τατουάζ. Η ταινία είναι ένα έμμεσο σχόλιο στο μισογυνισμό, την οικονομική διαφθορά και το φασισμό. Παίζουν: Μάικλ Νίκβιστ, Νούμι Ραπάσε, Λένα Έντρε. Η ταινία θα προβληθεί στις 7 το απόγευμα και στις 9:30 το βράδυ και έχει γενική είσοδο έξι ευρώ.

Σήμερα Σάββατο 5 Μαρτίου από τις 10:00 έως τις 12:00 στο πάρκο Αγίας Ειρήνης Αποκριάτικο πάρτυ για παιδιά από τη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης (με τη Φρου Φρου και την παρέα της) στις 12:00 στη διασταύρωση Μητροπόλεως και Ερμού 21ο Καρναβάλι Μυτιλήνης (σάτιρα) στις 18:30 και στις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης «Αυτός ο αλήτης ο Κοέλιο… έχει πάρει πολύ κόσμο στο λαιμό του». Θεατρική παράσταση με τον Αλέξανδρο Ρήγα και την Εβελίνα Παπούλια στις 19:00 στο πάρκο Επάνω Σκάλας 21ο Καρναβάλι Μυτιλήνης (νεανικό πάρτυ, διαγωνισμοί και σοκολατοπόλεμος) στις 19:30 στα σοκάκια της Καλλονής Καντάδες με μουσική και τραγούδι στις 18:00 και στις 20:00 στο Κινηματοθέατρο Αγιάσου Η καρναβαλική επιθεώρηση «Δέμα ‘πι τ’ν Αμιρική», από το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Αύριο Κυριακή 6 Μαρτίου στις 11:00 στο πάρκο Επάνω Σκάλας 21ο Καρναβάλι Μυτιλήνης (παιδικός χορός, διαγωνισμοί και παιχνίδι χαμένου θησαυρού) στις 11:00 στην κεντρική πλατεία της Άντισσας Καρναβαλικές εκδηλώσεις με σάτιρα και δώρα στις 11:00 στην πλατεία της Στύψης Καρναβαλικές εκδηλώσεις στις 11:00 στο Μεσότοπο Μεσοτοπίτικο Καρναβάλι στις 11:00 στην Ντάμπια της Μήθυμνας Διαγωνισμός χαρταετού στις 15:00 στον Παλαιόκηπο Γέρας Παραδοσιακό Καρναβάλι της Γέρας στις 15:30 στην Πλατεία Αγοράς της Αγιάσου «Τριψίματα» από τον Καρναβαλικό Σύλλογο «Ο Σάτιρος» στις 16:00 μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Έναρξη αποκριάτικων εκδηλώσεων της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης (DJ, χορός, εμφάνιση του μουσικού σχήματος «CRZ Positive») στις 21:00 στο θεατράκι των «Αστέγων» Μασκέ πάρτι με εμφάνιση της μουσικής κολεκτίβας «Vodka Rag» στις 21:00 στην ταβέρνα «Νοσταλγία» στη Βίγλα Αποκριάτικο γλέντι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θεσσαλών

Δευτέρα 7 Μαρτίου (Καθαρά Δευτέρα) στις 11:00 στα Τσαμάκια 21ο Καρναβάλι Μυτιλήνης: Διαγωνισμός Χαρταετού στις 11:00 στην Πλατεία Λευκονίκου της Μήθυμνας Αποκριάτικη γιορτή με παραδοσιακά κεράσματα στις 15:30 στην Πλατεία Αγοράς της Αγιάσου Εμφάνιση Καρναβαλικών Συγκροτημάτων

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως αύριο Κυριακή 6 Μαρτίου «Ο Μεγαλοφυής», του Τομ Μακ Γκραφ (κινούμενα σχέδια μεταγλωττισμένα) Τις φωνές τους δανείζουν: Μανώλης Γιούργος, Νέστορας Κοψίδας, Λεωνίδας Κακούρης, Μάντυ Λάμπου Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Σάββατο και Κυριακή στις 19:00 Έως Δευτέρα 7 Μαρτίου «Το κυνήγι των μαγισσών», του Ντομινίκ Σένα (περιπέτεια - θρίλερ) Πρωταγωνιστούν: Νίκολας Κέιτζ, Ρον Πέρλμαν, Κλερ Φόι, Κρίστοφερ Λι Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα στις 21:30 Έως Κυριακή 13 Μαρτίου «Το έτερον ήμισυ», του Βαγγέλη Σεϊτανίδη (κωμωδία) Πρωταγωνιστούν: Κρατερός Κατσούλης, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Κατερίνα Παπουτσάκη, Γιάννης Ζουγανέλλης Ώρες προβολής: Σάββατο (5/3) και Κυριακή (6/3) στις 19:30 (Αίθ. 1) και στις 22:00 (Αίθ. 1), Δευτέρα και Τρίτη στις 22:00 (Αίθ. 1), Τετάρτη στις 19:30 (Αίθ. 1) και στις 22:00 (Αίθ. 1), Πέμπτη στις 22:00 (Αίθ. 1), Παρασκευή, Σάββατο (12/3) και Κυριακή (13/3) στις 22:00 (Αιθ. 2)


ΥΓΕΙΑ

ΣABBATO 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Η άσκηση θεραπεύει το άγχος! Τ

ο άγχος χαρακτηρίζεται από διστακτικές ή ανησυχητικές σκέψεις και συνοδεύεται συνήθως από την ανατάραξη, τα συναισθήματα της έντασης και ενεργοποίηση του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Γίνεται διάκριση μεταξύ παροδικών συμπτωμάτων άγχους, που ονομάζεται αγχώδης κατάσταση. Επίμονα συμπτώματα ονομάζονται άγχος και μια ομάδα που χαρακτηρίζεται από υπερβολικό, χρόνιο άγχος είναι γνωστή ως αγχώδεις διαταραχές. Οι αγχώδεις διαταραχές είναι οι εξής: Οι αγχώδεις διαταραχές, επηρεάζουν πάνω από 16 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο (περίπου 4% των γυναικών και το 2% των ανδρών). Περισσότερα από 80 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες σε κάποια στιγμή της ζωής τους υποφέρουν από μία αγχώδη διαταραχή. Οι αγχώδεις διαταραχές αρχίζουν σε μέση ηλικία των 15 ετών, συχνά εξακολουθούν να υπάρχουν σε όλη τη ζωή και συνδέονται με πολλές σωματικές και ψυχικές ασθένειες, ιδιαίτερα κατάθλιψη. Άτομα ηλικίας 15 έως 24 χρόνων έχουν επεισόδια άγχους περίπου 40% πιο συχνά από ό,τι τα άτομα ηλικίας 25 έως 54 ετών, ανεξάρτητα από τη φυλή. Λιγότερο από το 30% των ατόμων που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές

αναζητούν θεραπεία. Επιπρόσθετα, υπάρχει έμμεσο κόστος των αγχωδών διαταραχών που προκύπτουν από τη μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας. Οι συνολικές ετήσιες δαπάνες κατά το 1990 όλων των αγχωδών διαταραχών, υπολογίζεται ότι είναι 42 δισεκατομμύρια δολλάρια σε 47 δισεκατομμύρια δολλάρια. Και πιθανόν το κόστος σήμερα να είναι διπλάσιο ποσό. Η σωματική άσκηση προστατεύει από την έναρξη των αγχωδών διαταραχών ή τα συμπτώματα άγχους; Τουλάχιστον τέσσερις μελέτες που δημοσιεύθηκαν από το 1995, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων από σχεδόν 121.000 Αμερικανούς, δείχνουν ότι η τακτική σωματική άσκηση σχετίζεται με χαμηλότερες πιθανότητες ανάπτυξης των συμπτωμάτων άγχους. Μελέτη διαπίστωσε ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα μειώνει τις πιθανότητες να διαγνωσθεί αγχώδης διαταραχή (π.χ. ειδική φοβία, κοινωνική φοβία, γενικευμένο άγχος, πανικός και αγοραφοβία), με μέσο όρο 43%!!! Οι πιθανότητες για την ανάπτυξη κάθε αγχώδους διαταραχής μειώθηκε κατά μέσο όρο 53% μεταξύ των Αυστραλών που ανέφεραν ότι πάνω από τρεις ώρες την εβδομάδα είχαν έντονη σωματική δραστηριότητα σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν. Η σωματική άσκηση μειώνει τα συ-

μπτώματα άγχους; Τα αποτελέσματα έρευνας, που γίνεται σε ασθενείς και υγιείς ενήλικες δείχνουν ότι η συμμετοχή στα προγράμματα σωματικής δραστηριότητας μειώνει τα συμπτώματα άγχους. Επίσης, έρευνα σε 46 ασθενείς με διαταραχή πανικού διαπίστωσε ότι εκείνοι οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει 10 εβδομάδες (τρεις φορές την εβδομάδα) περπάτημα ή τρέξιμο, ανέφεραν, κατά μέσο όρο, μεγάλη μείωση των συμπτωμάτων άγχους (1,1 SD), σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο καθημερινά σε κάψουλες. Σε άλλη μελέτη συμμετείχαν 74 ασθενείς με κοινωνική φοβία, γενικευμένο άγχος ή διαταραχή πανικού. Η προσθήκη μιας μέτριας έντασης άσκησης οκτώ έως δέκα εβδομάδων, σε σύγκριση με μία ομάδα ελέγχου όπου έγινε γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία (GCBT), οδήγησε σε μεγάλη μείωση των συμπτωμάτων άγχους (SD 1,36) σε σύγκριση με την κατάσταση ελέγχου (GCBT). Σε όλες τις περιπτώσεις διαφαίνεται ότι η άσκηση προλαμβάνει την έναρξη των συμπτωμάτων του άγχους, αλλά και θεραπεύει τις αγχώδεις καταστάσεις σε μεγαλύτερο ποσοστό, ακόμα και σε σύγκριση με άλλες φαρμακευτικές και ψυχαναλυτικές μεθόδους. Πηγή: www.iator.gr

Υποχωρεί η «νέα γρίπη» ολλές δεκάδες, περισσότεροι από 130, είναι οι νεκροί από τον ιό Η1Ν1 στην Ελλάδα, ενώ πολύ πεΠρισσότεροι νοσηλεύτηκαν και συνεχίσουν να νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τη προηγούμενη εβδομάδα κορυφώθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων της νέας γρίπης στην Ελλάδα. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι την τρέχουσα εβδομάδα και την ερχόμενη θα καταγραφεί αύξηση των θανάτων που οφείλονται στον ιό H1N1. Οι επιδημιολόγοι αναμένουν τις επόμενες μέρες και κυρίως από τα μέσα Μαρτίου σταδιακή υποχώρηση της γρίπης και εκτιμούν ότι μέσα σε ενάμιση μήνα θα έχει υποχωρήσει πλήρως η μεταδοτικότητά της. Σύμφωνα με τα στοιχεία, όσων νοσούν είναι άνπου παρουσιάστηκαν σε δρες. συνάντηση εργασίας Φέτος, είναι κατειλημμέστην Εθνική Σχολή Δημό- να 126 κρεβάτια ΜΕΘ σιας Υγείας, με τη συμ- λόγω γρίπης Η1Ν1, ενώ μετοχή ειδικών εκπροσώ- πέρυσι ήταν 70. Οι επιπων του Υπουργείου Υ- στήμονες τόνισαν ότι αγείας και άλλων φορέων, πό όσους εμφανίζουν ε30% όσων νοσηλεύονται πιπλοκές, εκείνοι που σε ΜΕΘ, λόγω της νέας χρειάζονται εντατική θεγρίπης, καταλήγουν. Η ραπεία είναι σχεδόν διμέση ηλικία όσων προ- πλάσιοι από πέρυσι. σβάλλονται από τον ιό Εκτιμούν ότι αυτό συνέΗ1Ν1 είναι τα 53 έτη, ε- βη: νώ υπολογίζεται ότι 57% α. Διότι οι ευπαθείς ομά-

δες, όπως οι χρόνιοι πάσχοντες, που έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί, δεν το έκαναν φέτος. β. Διότι ο ιός Η1Ν1 αποδεικνύεται ότι έχει πιο λοιμογόνα στελέχη. γ. Επειδή η εμφάνιση των κρουσμάτων έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και η διασπορά του ιού ήταν μεγάλη. Οι ειδικοί τόνισαν για μία ακόμα φορά ότι τα αντιικά φάρμακα, αν δοθούν εγκαίρως, καλύπτουν α-

πόλυτα την πρόληψη και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να σώσουν ζωές. Εξ άλλου, οι φαρμακοποιοί ανακοίνωσαν ότι έχει αποκατασταθεί το θέμα με την επάρκεια αντιικών φαρμάκων στα φαρμακεία. Οι επιστήμονες τόνισαν, επίσης, ότι ποτέ δεν είναι αργά για εμβολιασμό. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα ποσοστό 8,5% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Υγεία

21

Ιατρικό Βήμα °Ú¿ÊÂÈ Ë ª∞ƒπ∞ µ∂ƒµ∂ƒ∏*

Γενική αγχώδης διαταραχή στα παιδιά α άτομα με γενικευμένη αγχώδη διαταραΤανεξέλεγκτο χή χαρακτηρίζονται από υπερβολικό και άγχος, το οποίο προκαλείται από μια σειρά γεγονότων και δραστηριοτήτων τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Απαραίτητο στοιχείο για τη διάγνωση της διαταραχής είναι η ύπαρξη έντονης ανησυχίας στο άτομο για μια σειρά γεγονότων της ζωής του, τα οποία μπορεί να αφορούν το παρελθόν ή το μέλλον του. Η ανησυχία αυτή μπορεί να αφορά επίσης την ικανότητα του ατόμου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ορισμένων καταστάσεων σε σχέση με το σχολείο, τις παρέες, τη δουλειά κ.ά.. Υπερβολικές ανησυχίες που έχουν να κάνουν με το μέλλον, αφορούν σε θέματα όπως για παράδειγμα η έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο θάνατος ή η ασθένεια κάποιου μέλους της οικογένειας κ.ά.. Η Γενική Αγχώδης Διαταραχή (ΓΑΔ) μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περίοδο της παιδικής ηλικίας, αλλά σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα πρωτοεμφανίζεται συνήθως στις ηλικίες των 10 έως 12 ετών. Τα παιδιά με αυτήν τη διαταραχή νιώθουν να βρίσκονται σε κατάσταση έντασης και συχνά αδυνατούν να χαλαρώσουν λόγω της υπερβολικής ανησυχίας τους. Επιπλέον, συνήθως τείνουν να υπερεκτιμούν το ενδεχόμενο των αρνητικών συνεπειών μιας κατάστασης, σε βαθμό που πολλές φορές βιώνουν συνθήκες επερχόμενης καταστροφής. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά είναι ιδιαίτερα δειλά, ντροπαλά, ανεπαρκή σε κοινωνικές δεξιότητες και κοινωνικά απομονωμένα, γι’ αυτόν το λόγο χρειάζονται συνεχώς επιβεβαίωση και ενθάρρυνση. Συνοπτικά, λοιπόν, τα ψυχολογικά συμπτώματα της ΓΑΔ φαίνεται να είναι αναίτια, αλλά είναι πιο έντονα από το λογικά αναμενόμενο. Τα συμπτώματα της ΓΑΔ περιλαμβάνουν: - χρόνια, υπερβολική ανησυχία - ψυχοκινητική ανησυχία - ένταση και ευερεθιστότητα - προβλήματα συγκέντρωσης - δυσχέρεια επέλευσης ή διατήρησης του ύπνου Εκτός από τα ψυχολογικά συμπτώματα, τα άτομα με ΓΑΔ συχνά βιώνουν και σωματικά συμπτώματα όπως: - τρεμούλες - πονοκεφάλους - επεισόδια ζάλης - μυϊκές συσπάσεις - μυϊκή τάση - πόνους - στομαχική αναταραχή - εφίδρωση Συνοψίζοντας, είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι τα άγχη που βιώνουμε όλοι στην καθημερινότητά μας δεν αποτελούν σημάδι ΓΑΔ. Το βασικό χαρακτηριστικό τής ΓΑΔ είναι επίμονη, υπερβολική ανησυχία σχετικά με πραγματικές περιστάσεις, που δε σχετίζεται με άλλη αγχώδη διαταραχή. Το άγχος που αισθάνονται οι άνθρωποι με ΓΑΔ είναι δύσκολο να ελεγχθεί και προκαλεί σημαντικές επιπλοκές στην καθημερινή ζωή και στις κοινωνικές περιστάσεις. Ωστόσο, όλες οι αγχώδεις διαταραχές, στις οποίες ανήκει και η ΓΑΔ, ανήκουν στις πλέον ιάσιμες ψυχικές διαταραχές και υπάρχει σειρά αποτελεσματικών θεραπειών γι’ αυτές. * Η Μαρία Βερβέρη είναι ψυχολόγος, απόφοιτος Α.Π.Θ., MSc Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων University of Leiden, Netherlands.


!

AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται ο MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ και ο ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ

ΑΕΛΚ

ΣABBATO 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 Αποκριάτικο χορό πραγματοποιεί σήμερα Σάββατο η Θύελλα Πηγής, στο κέντρο «Mayotte», υποσχόμενοι σε όσους βρεθούν να περάσουν μια αξέχαστη ομάδα.

Το ντέρμπυ των… ντέρμπυ! αντίστροφη μέτρηση μόλις ξεκίνησε… Φωκικός και ΑΕΛΚ παίζουν κατά πολλούς ένα σημαντικό τους χαρτί στην παρτίδα του Πρωταθλήματος και, κακά τα ψέματα, ειδικά για την Καλλονή, η νίκη - ή καλύτερα, η αποφυγή της ήττας - είναι μονόδρομος. Η παρουσία του Μιχάλη Κασάπη στον πάγκο του Φωκικού δημιουργεί πολλούς συνειρμούς και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον σε όλη την Κατηγορία, δεδομένου πως αντιμετωπίζει την πρώην ομάδα του, απέναντι σε πολλούς ανθρώπους με τους οποίους ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση στο πρόσφατο παρελθόν. Ωστόσο, για την ΑΕΛΚ όλα αυτά λίγη σημασία θα πρέπει να έχουν, αφού από αυτό το παιχνίδι καλείται να πάρει βαθμούς και να συνεχίσει τη μάχη για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος.

Η

Επιστρέφουν «Κρίπι» και Πετρουζέλλης Ο Σωτήρης Αντωνίου ζήτησε πάθος και δύναμη από τους παίκτες του στις τελευταίες προπονήσεις και περιμένει α-

Φάση από το παιχνίδι του πρώτου γύρου…

πό εκείνους να δώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μεγάλη μάχη που τους περιμένει. Αμφίβολος για το παιχνίδι είναι ο Κώστας Χατζηκυριάκος, ενώ απών είναι ο Βαλιός, που έχει συμπληρώσει κάρτες, αν και δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση για το αν θα εκτίσει την ποινή του σίγουρα στο παιχνίδι με το Φωκικό. Αντιθέτως, επανέρχονται από

τιμωρία οι δύο βασικοί αμυντικοί χαφ της ομάδας, Πετρουζέλλης και Κριπιντήρης, ενισχύοντάς την σημαντικά. Ωστόσο, η 11άδα που θα παρατάξει ο Σωτήρης Αντωνίου την Κυριακή, αποτελεί γρίφο…

Προκλήσεις… Να σημειώσουμε εδώ πως καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας οι φίλοι του Φωκικού προκαλούν μέσω του διαδικτύ-

ου, δυναμιτίζοντας το κλίμα του παιχνιδιού. Ανακαλύπτοντας τους εχθρούς και τους φίλους του Μιχάλη Κασάπη από την… Καλλονή, ετοιμάζουν σύμφωνα με τα λεγόμενά τους «θερμή» υποδοχή στην ομάδα τής ΑΕΛΚ. Ο ίδιος ο πρώην τεχνικός της ΑΕΛΚ, ωστόσο, σε δηλώσεις του παραμονές του παιχνιδιού στην εφημερίδα των Αθηνών «Goal», έριξε τους τόνους, ξεκαθαρίζοντας πως δεν ψάχνει για κάποιου είδους εκδίκηση και απλά θέλει να κερδίσει η ομάδα του το σημαντικό ετούτο παιχνίδι.

πλά ένα ντέρμπυ, στο οποίο ο Φωκικός θέλει πάση θυσία τη νίκη και, αν την πάρει, θεωρώ ότι θα κάνει ένα τεράστιο βήμα για την άνοδο», κατέληξε στη σχετική του δήλωση πριν από το παιχνίδι.

«Δεν είναι ιδιαίτερο παιχνίδι»

Τελικός Κυπέλλου Ν. Λέσβου

«Είμαι άνθρωπος που δεν κρατάει κακία. Δεν ψάχνω για εκδίκηση. Ό,τι συνέβη φεύγοντας από την Καλλονή, το κρατάω για τον εαυτό μου», είπε χαρακτηριστικά ο τεχνικός του Φωκικού. «Δε θέλω να επηρεαστεί η ομάδα μου. Αυτό που με ενδιαφέρει, είναι να δείξουμε μέσα στο γήπεδο ότι είμαστε η καλύτερη ομάδα. Αυτό μου αρκεί... Δε θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερο παιχνίδι για μένα. Είναι α-

Η ΛΕΣΒΟΣ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΛΑ Football league 2 (Κυριακή 6/3, 15:15)

25η Αγωνιστική Φωκικός ΑΕΛΚ (15:00)

Κεραυνός - Αιολικός (γήπ. Ατσικής)

Α´ Κατηγορία 22η Αγωνιστική (Σάββατο 5/3, 15:15) Φίλια - Αναγέννηση Γέρας (γήπ. Φίλιας) Ατρόμητος - Διαγόρας (γήπ. Αγ. Μαρίνας) Αλκιβιάδης - Δόξα Πλ.(γήπ. Κ. Τρίτους) Προοδευτική - ΑΕΜ (γήπ. Σκ. Καλλονής) Όλυμπος - Αστέρας Νίκης (γήπ. Ιππείου) Βύρων - Αετός Λ. (γήπ. Μόριας) Αιγέας - Αρίων Μηθ. (γήπ. Πλωμαρίου, Κυριακή)

Κεραυνός - Αιολικός για τον τελικό Κυπέλλου Λέσβου, την Κυριακή στο γήπεδο της Ατσικής

Δίψα για διάκριση! αι η μεγάλη στιγμή έφτασε! Κεραυνός Λήμνου και Κμεσημέρι Αιολικός Μυτιλήνης συγκρούονται την Κυριακή το (15:15) στο γήπεδο της Ατσικής, με φόντο τον τίτλο του κυπελλούχου νομού και το εισιτήριο για τη συνέχεια στο θεσμό του Κυπέλλου Ερασιτεχνών Ελλάδος. Ο Αιολικός, μετά από πολλά χρόνια, επιστρέφει σε έναν τελικό νομού αποτελώντας τον πολυνίκη του θεσμού και του Κυπέλλου Ερασιτεχνών με δύο κατακτήσεις. Από την άλλη, ο Κεραυνός παίζει για τρίτη φορά σε τέτοιον τελικό και φιλοδοξεί αυτή να είναι και η… «φαρμακερή» του. Οι δύο αντίπαλοι δεν α- ματισμούς στη διάρκεια ντιμετωπίζουν προβλήμα- της εβδομάδας, τέθηκαν τα τραυματισμών και πα- στη διάθεση του προπορουσιάζονται πάνοπλες νητή και είναι πανέτοιμοι. για τη μάχη. Ο Αιολικός Ο Αιολικός από την αρχή είναι σαφώς το φαβορί για της σαιζόν είχε θέσει ως την κατάκτηση του τίτλου, στόχο την κατάκτηση του αλλά σε έναν τελικό όλα Κυπέλλου, αλλά και τη αυτά πάνε περίπατο. Άλ- διάκριση στο Κύπελλο Ελωστε, πρόσφατο παρά- ρασιτεχνών, και θα τα δώδειγμα είναι η περσινή κα- σει όλα για την επίτευξή τάκτηση του Κυπέλλου α- του. πό τον Ηρακλή Ατσικής «Θέλουμε κόντρα στη μετέπειτα να φτάσουμε πρωταθλήτρια του Περιφερειακού, ΑΕΛΚ. μακριά στο θεσμό» «Η προετοιμασία μας για Φαβορί ο Αιολικός τον τελικό στη Λήμνο κύΟ Αιολικός δε θα έχει καλησε ομαλά, αφού ξεπένένα πρόβλημα τραυματισμών στον τελικό και θα ρασαν τους τραυματιπαρατάξει, σύμφωνα με σμούς οι Παπαδόπουλος δήλωση του προπονητή και Κροτσίδας, ενώ ο Κατου, την καλύτερη δυνατή δής ακολούθησε τον κα11άδα στο παιχνίδι. Κρο- νονικό ρυθμό των προποτσίδας και Παπαδόπουλος νήσεων», είπε στο «Ε» ο που αντιμετώπιζαν τραυ- προπονητής του Αιολικού.

«Για εμάς, είναι ευτύχημα το ότι εκμεταλλευόμαστε το ρεπό στο Περιφερειακό, δίνοντας ένα σημαντικό αγώνα με ένα δυνατό αντίπαλο. Αυτό θα μας βοηθήσει, ώστε να διατηρήσουμε την καλή μας αγωνιστική κατάσταση, εν όψει και της απαιτητικής συνέχειας στο Πρωτάθλημα. Θέλουμε να κατακτήσουμε το Κύπελλο για αρκετούς λόγους. Πρώτα, για να επιστρέψει ο Αιολικός στα τρόπαια, αφού το τελευταίο το κατέκτησε το 2002. Στη συνέχεια, για να μπορέσουμε να φτάσουμε όσο πιο μακριά γίνεται στο Κύπελλο Ερασιτεχνών, το οποίο έχει κα-

τακτήσει η ομάδα δύο φορές. Και φυσικά, για να μη διαταραχθεί η καλή μας ψυχολογία, αφού μας περιμένουν κρίσιμα ματς μέχρι το τέλος της χρονιάς.» Ο Αιολικός θα ταξιδέψει την Κυριακή αεροπορικώς για τη Λήμνο και θα διανυκτερεύσει εκεί.

Με οδηγό τον άθλο του Ηρακλή Στον Κεραυνό το παιχνίδι αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για διάκριση. Στη Λήμνο τονίζουν πως δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, αναγνωρίζοντας πως έχουν να αντιμετωπίσουν ένα δυνατό αντίπαλο, που είναι το φαβορί. «Θέλω να αγωνιστούμε ό-

πως έχουμε κάνει μέχρι τώρα», είπε στους παίκτες του ο τεχνικός του Κεραυνού, Δημήτρης Κουκάκης, σε μια προσπάθεια να μπορέσει να τους αποβάλει το άγχος και να αγωνιστούν ελεύθερα.

Αουτσάιντερ… Στην ομάδα υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά μέσα από το μυαλό τους περνάει και ο περσινός άθλος του Ηρακλή, κυπελλούχου της προηγούμενης χρονιάς, όταν είχε νικήσει στον τελικό την ΑΕΛΚ στο Ενωσιακό Γήπεδο της Θερμής, κερδίζοντας παράλληλα το θαυμασμό όλων και γενόμενος ακόμη πιο γνωστός

στο ευρύ κοινό της Λέσβου. Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, ο Λημνιός τεχνικός είναι στην ευχάριστη θέση να έχει κοντά του όλα τα όπλα που θα ρίξει στην αυριανή μάχη. Το πιο πιθανό είναι να χρησιμοποιηθούν οι 11 που αντιμετώπισαν τον Ηρακλή, αφού 11άδα που κερδίζει, δύσκολα μπορεί να αλλάξει. Τέλος, ένα από τα όπλα της ομάδας στον τελικό θα είναι ο κόσμος, που δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσει το ματς και να στηρίξει τους παίκτες στο δύσκολο έργο που έχουν να επιτελέσουν.


ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΣABBATO 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

23

Ο πρόεδρος του Ατρομήτου Αγίας Μαρίνας, Κλεάνθης Μανιάτης, μιλάει εν όψει του μεγάλου ντέρμπυ με το Διαγόρα στο «Ε»

«Παίζουν οι δύο καλύτερες ομάδες!» ισιόδοξος ότι η ομάδα του, ο Ατρόμητος, θα είναι ο μεγάλος νικητής στο αυριανό ντέρμπυ με το Διαγόρα έδειξε να είναι, με δηλώσεις του στο «Ε», ο πρόεδρος Κλεάνθης Μανιάτης, τονίζοντας ότι στο σπουδαίο αυτό παιχνίδι έρχονται αντιμέτωπες οι δύο καλύτερες ομάδες του Πρωταθλήματος, που δικαίως πρωταγωνιστούν. «Πάμε με αισιοδοξία να παίξουμε το ποδόσφαιρο που ξέρει να παίζει η ομάδα μας και να ικανοποιήσουμε τους φιλάθλους μας», τόνισε χαρακτηριστικά, ευχόμενος φυσικά στο τέλος να χαμογελάσει η δική του ομάδα. σθούμε με τα στοιχεία που σας ανέφερα.» ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στο Η πορεία σάς ικανοποιεί; ΜΑΝΩΛΗ ΛΑΓΟΥΤΑΡΗ «Αν έλεγα το αντίθετο, θα ήμουν ψεύτης. Ναι, είμαΠού πιστεύετε ότι θα κρι- στε μέσα στο στόχο που θεί το παιχνίδι; έχουμε βάλει από το ξε«Στη δύναμη, στο πάθος, κίνημα της χρονιάς. Δε στο καθαρό μυαλό, αλλά μας απογοητεύει το γεκαι στην τύχη που πι- γονός ότι ενώ η ομάδα ήστεύω ότι χρειάζεται στο ταν επικεφαλής στο βαθποδόσφαιρο. Ο Ατρόμη- μολογικό πίνακα, εν τούτος διατηρεί ένα προβά- τοις στις τελευταίες αγωδισμα αφού παίζει στην νιστικές βρέθηκε στη έδρα του, αλλά δεν αρκεί δεύτερη θέση. Θα προμόνο αυτό. Σε ένα ντέρ- σπαθήσουμε να ξανακερμπυ ρόλο παίζουν αρκε- δίσουμε την πρωτιά και τοί παράγοντες και εμείς να έχουμε το αβαντάζ της πρέπει να παρουσια- έδρας όταν θα γίνουν τα

Α

ΜΠΑΣΚΕΤ

ΑΙΟ - Αρίων, πράξη τρίτη και Αρίων ΜυΑιολικός τιλήνης λύνουν για φέτος τις διαφορές τους, στην τρίτη μεταξύ τους αναμέτρηση για τα ημιτελικά των play-offs. Οι δύο ομάδες μετρούν από μία νίκη και με τυπικά γηπεδούχο τον Αιολικό, το Σάββατο στο Κλειστό της Νεάπολης (18:00) θα διεκδικήσουν το εισιτήριο για το μεγάλο τελικό κόντρα στον Παλλεσβιακό. Διαιτητές της συνάντησης θα είναι οι Λεβεντέλλης και Πρωτούλης.

Η ομάδα του Κλεάνθη Μανιάτη. O Ατρόμητος θέλει τη νίκη στο ντέρμπυ με το Διαγόρα

πλέι-οφ.» Αυτήν τη στιγμή, όμως, ο Όλυμπος είναι η ομάδα που προπορεύεται στη βαθμολογία. Θα αντέξει μέχρι το τέλος; «Τον πρωτοπόρο τον έχουμε αντιμετωπίσει δύο φορές, σε πρωτάθλημα και κύπελλο, και μάλιστα τον έχουμε κερδίσει ισάριθμες φορές, με άνετο

και μεγάλο σκορ. Μας ξέρει και τον ξέρουμε. Δεν μπορώ να σας πω αν θα ολοκληρώσει την πορεία του κατακτώντας την κορυφή, γιατί το Πρωτάθλημα έχει να διανύσει κάποιες ακόμη αγωνιστικές και όλα μπορεί να συμβούν. Μην ξεχνάτε ότι έχει ντέρμπυ και με μας. Οπότε, συμπερά-

Ατρόμητος - Διαγόρας και Όλυμπος - Αστέρας Νίκης συγκρούονται στην Α´ Τοπική Κατηγορία!

Ντέρμπυ που κρίνουν πολλά στην τετράδα! ντέρμπυ της… τετράδας ανάτα απολύτως μεταξύ τους και θα Ταμεσα σε Ατρόμητο - Διαγόρα και παρατάξουν την καλύτερη δυνατή Όλυμπο - Αστέρα Νίκης, μονοπωλούν το ενδιαφέρον της αγωνιστικής στην Α΄ Τοπική. Το Σάββατο, τα δύο κατά πολλούς φαβορί από το καλοκαίρι για την κατάκτηση του τίτλου συγκρούονται στο γήπεδο της Αγίας Μαρίνας, θέλοντας μόνο νίκη για να συνεχίσουν το κυνήγι του Ολύμπου. Οι αναμετρήσεις των δύο αντιπάλων πάντα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συνήθως αρκετά γκολ. Στρατής Μυρογιάννης και Νίκος Μάτας δεν έχουν να κρύψουν τίπο-

11άδα στο παιχνίδι. Την ίδια ώρα, ο Όλυμπος υποδέχεται τον Αστέρα Νίκης, που θέλει βαθμό ή βαθμούς για να παραμείνει στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας. Η ομάδα του Παπαλόπουλου γνωρίζει πολύ καλά πως με νίκη στο παιχνίδι αυτό θα ξεφύγει ακόμη περισσότερο από τους διώκτες της. Από την άλλη μεριά, το συγκρότημα του Γιακαλή έχει αποδείξει πως τους… μεγάλους «τούς έχει», ειδικά φέτος, και θα επιδιώξει το «τρίποντο» στην αναμέτρηση.

σματα δεν μπορούμε ακόμη να βγάλουμε.» Νιώθετε δικαιωμένος από την απόρριψη της ένστασης που είχε υποβάλει στο μεταξύ σας παιχνίδι η συγκεκριμένη ομάδα; «Και φυσικά νιώθουμε δικαιωμένοι, γιατί την απόφαση αυτή την έβγαλαν από κοινού οι

Ε.Π.Σ.Λ. και ΕΠΟ, επομένως δεν έχουμε λόγο να μην είμαστε ικανοποιημένοι. Αυτό που μας πείραξε πολύ, ήταν ο θόρυβος που δημιουργήθηκε πέφτοντας όλοι πάνω στην ομάδα να την καταδικάσουν χωρίς λόγο.» Το σήριαλ, όμως, θα έχει και συνέχεια, δε σταματά εδώ. Αναφέρομαι στην έφεση που υπέβαλε το σωματείο της Αγιάσου, ζητώντας η ένσταση να εκδικαστεί από την αρχή. Σας προβληματίζει η ενέργεια αυτή; «Δε θα ήθελα να κάνω κάποιο σχόλιο πάνω στο θέμα αυτό, άλλωστε Ε.Π.Σ.Λ. και ΕΠΟ έχουν πάρει την επίσημη απόφαση, οπότε δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας.» Μια ευχή για το ντέρμπυ; «Να γίνει ένα καλό και αθλητικό παιχνίδι και ο καλύτερος να αναδειχθεί στο γήπεδο.»

ΛΗΜΝΟΣ

Έπεσαν καμπάνες! μια φορά η Πειθαρχική ΕπιτροΓπήια άλλη Πρωταθλήματος της Λήμνου αναγκάστηκε να τιμωρήσει με βαριές ποινές τους απείθαρχους της περασμένης αγωνιστικής. Η χρονιά τελείωσε για τον ποδοσφαιριστή του Κάσπακα Γαρύφαλο Μουστάκα, ο οποίος επιτέθηκε κατά του διαιτητή της αναμέτρησης της ομάδας του με την Α.Ε. Λήμνου και του επιβλήθηκε ποινή οκτώ αγωνιστικών. Με έξι αγωνιστικές τιμωρήθηκε ο Δ. Χρηστάκης τής Α.Ε. Λήμνου, για την αποβολή του στο παιχνίδι με την Προποντίδα. Τέσσερις αγωνιστικές επιβλήθηκαν στο Β. Αγέρα της Προποντίδας και τέλος δύο αγωνιστικές επιβλήθηκαν στο Φώτη Κρίκη του Ηρακλή Ατσικής, που αντίκρισε την κόκκινη κάρτα στον τελικό του Κυπέλλου με τον Κεραυνό.


24

ΣABBATO 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

ΖΩΟ...λογίες

Μήπως χρειάζεστε βοήθεια από ειδικούς; ΚΑΛΕΣΤΕ...

Τη σελίδα επιμελούνται οι ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ (vchris@emprosnet.gr) & ΠΕΛΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ (pelg@emprosnet.gr)

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΑ

Τα γεννητούρια της αγελάδας Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΡΟΥ*

Ε

ίχα σκοπό να σας γράψω για την περιποίηση του αλόγου, αλλά μετά από αυτό που μου έτυχε την περασμένη Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, είπα να το αναβάλω και να μοιραστώ μαζί σας το συγκεκριμένο απόγευμα. 6 μ.μ.: απόγευμα στο ιατρείο μου στη Γέρα. Όλα κυλούσαν ήσυχα, ρουτινιάρικα, μέχρι που εισβάλλει στο ιατρείο μου ένας παππούς γύρω στα 80, σχεδόν κλαίγοντας, ζητώντας μου να πάω μαζί του, για να βοηθήσω το ζώο του που γεννούσε. Του είπα ότι έχω ιατρείο και να το φέρει εκεί και τότε τον ακούω να μου λέει: «Μα γιατρέ, πώς θα μεταφέρω τη γελάδα μου στο ιατρείο σου;» Αφού πέρασα το πρώτο σοκ, πήρα τη μεγάλη απόφαση ότι έπρεπε να βοηθήσω. Πήρα, λοιπόν, αυτά που έπρεπε, έκανα το σταυρό μου, και μπήκα στο αμάξι μου με τον παππού για να πάμε στο ζώο του. Οδήγησα για αρκετή ώρα σε κάτι υπέροχους χωματόδρομους (αντιδήμαρχε Γέρας, κάνε κάτι!) και τελικά φτάσαμε πάνω σε κάποιο βουνό. Εκεί είχα τη δεύτερη έκπληξή μου. Η αγελάδα γεννημένη, πεσμένη κάτω, το μοσχαράκι ευτυχώς ζωντανό, αλλά η μήτρα του ζώου έξω από το σώμα, σαν ένα τεράστιο τσουβάλι, βρόμικη μέσα στις κοπριές, σχισμένη σε κάποια σημεία. Η πρώτη μου σκέψη να πω στον παππού, «εντάξει, έχεις το μοσχαράκι, πήγαινε αύριο την αγελάδα στο σφαγείο». Αλλά όταν είδα το μοσχαράκι δίπλα στη μάνα του, τον παππού βουρκωμένο, αποφάσισα πως έπρεπε να κάνω την προσπάθεια να σώσω το ζώο. Ζήτησα ένα καθαρό σεντόνι και με τη βοήθεια του φίλου μου του Νίκου, αυτήν τη φορά, έβαλα τη μήτρα του ζώου πάνω στο σεντόνι, την έπλυνα, την καθάρισα, την έραψα. Όλη την ώρα αυτή το ζώο ήταν στους κατάλληλους ορούς και μετά άρχισε η διαδικασία της τοποθέτησης της μήτρας του ζώου στη θέση της…(Αυτό δεν περιγράφεται.) Όταν τελείωσα, η ώρα ήταν κοντά 11 το βράδυ. Από ένα σημείο και μετά άναψαν οι φακοί και οι προβολείς των αυτοκινήτων για να βλέπουμε. Η ικανοποίησή μου όμως ήταν τεράστια, παρά την κούραση που ένιωθα, όταν το ζώο σηκώθηκε πάνω, έγλειψε το μοσχαράκι της και ήπιε λίγο νερό. Η εικόνα αυτή γέμισε την ψυχή μου αγαλλίαση, η κούραση μου έφυγε μονομιάς. Ευχαρίστησα το θεό για τη δύναμη που μου έδωσε να αντεπεξέλθω στο περιστατικό. Ήμουν από την κορυφή έως τα νύχια μέσα στο αίμα και την κοπριά. Αλλά λίγο με ενδιέφερε. Ξέρετε, σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν είναι μόνο να είσαι καλός στη δουλειά σου, αλλά να διαθέτεις και δύναμη ψυχής. Αφού δέχτηκα τα συγχαρητήρια των παρισταμένων, αλλά και του συνεργάτη μου, Γιώργου Παλαιολόγου, που με τόνωνε έστω και τηλεφωνικά συνεχώς, πήρα το δρόμο για το σπίτι μου. Έκανα ένα ζεστό μπάνιο και χύθηκα στην αγκαλιά του Μορφέα (του Ηλία…), κουρασμένη μεν, αλλά τρομερά δυνατή και ικανοποιημένη. Αύριο θα είναι μια άλλη μέρα. Ελπίζω κι αυτή να είναι γεμάτη συγκινήσεις, γιατί κάτι τέτοιες στιγμές νιώθω ότι αγαπώ υπερβολικά τη δουλειά μου. Υ.Γ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στο Νίκο, που έτρεξε δίπλα μου μόλις του το ζήτησα, για να προτάξει τα στιβαρά του μπράτσα κρατώντας για τόση ώρα το σεντόνι με τη μήτρα της αγελάδας! * Η Μαρία Πέρρου είναι κτηνίατρος του Κτηνιατρικού Κέντρου.

Σύσκεψη Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, φιλοζωικών σωματείων και κυνηγετικών συλλόγων

Ξεκινούν κοινή δράση για τα αδέσποτα Θ

ετικά έληξε την περασμένη Τετάρτη η συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Λέσβου όσον αφορά στο θέμα των αδέσποτων ζώων της Μυτιλήνης και του υπόλοιπου νησιού. Στη συνάντηση ήταν παρόντες εκπρόσωποι τόσο των δύο φιλοζωικών σωματείων της Μυτιλήνης, όσο και κυνηγετικών συλλόγων, που παρουσίασαν τις θέσεις τους ο καθένας από τη δική του οπτική γωνία, προκειμένου να καταλήξουν σε ορισμένα κοινά σημεία, που θα καθόριζαν και τη μετέπειτα δράση της Επιτροπής. Η τελευταία, από την πλευρά της, δεσμεύτηκε πως στην επόμενη συνεδρίαση θα είναι σε θέση να εκφράσει πλέον μια συγκεκριμένη πολιτική όσον αφορά στο θέμα των αδέσποτων, ώστε να δρομολογηθούν εφικτές λύσεις. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης ορίστηκε και η Τριμελής Επιτροπή Ευθανασίας, που αποτελείται από τον αντιδήμαρχο και κτηνίατρο, Γιάννη Τσακίρη, τον πρόεδρο της «Κιβωτού», Τέρπανδρο Παπαθεοδώρου (που εκλέχθηκε εκ μέρους και των δύο φιλοζωικών

- Ιατρείο μικρών ζώων Λίνα Τεντόµα Ζερβού Θεοφιλοπούλου 6 τηλ. 22510 25200 - Κτηνιατρικό Κέντρο Ερεσού 11, τηλ 22510 28250 Υποκατάστημα Σκόπελος Γέρας τηλ.: 22510 84250, 6944 790131 www.ktiniatrikokentro. com - Πρότυπο Κτηνιατρείο Λέσβου ∆. Μαλάκης Β. Καρβέλλης Αερ. Γιανναρέλλη 66, τηλ. 22510 46488 e-mail: vetmed@otenet.gr

Πιο συστηματική μέριμνα για τα αδέσποτα αναμένεται να ξεκινήσει μέσω της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

σωματείων «Κιβωτός» και «Ο Παν»), και τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλαγή Πορείας» και μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Γιώργο Πάλλη. Μιλώντας στο «Ε» και εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το ότι οι δύο φιλοζωικοί σύλλογοι ήρθαν σε συμφωνία μετά από χρόνια αντιπαράθεσής τους, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Βατός, δήλωσε σχετικά: «Διαφάνηκε πως για πρώτη φορά υπήρχε πολύ συνεργατικό κλίμα και πιστεύω πως βοηθήσαμε όλοι στην κατεύθυνση αυτή. Έγινε μια συζήτηση επί της ουσίας και πιστεύω πως είδαμε ένα

“φως στο τούνελ”. Υπάρχει κόσμος που είναι πολύ ευαισθητοποιημένος και χρέος μας είναι να τον ευαισθητοποιήσουμε παραπάνω, δείχνοντας καλή διαγωγή στην πράξη.» Σύμφωνα με τον ίδιο, με ενέργειες της Επιτροπής έχει ήδη εξασφαλιστεί ένας σημαντικός αριθμός φαρμάκων από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ενώ υπάρχει και η στήριξη δύο κτηνιάτρων της πόλης. Οι δράσεις που θα ξεκινήσουν στη Μυτιλήνη, πρόκειται να επεκταθούν και στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες, ξεκινώντας προσεχώς από την Καλλονή.

Απάντηση Παναγιώτη Μαγγούση για τα Τσαμάκια

«Δεν έδωσα ποτέ εντολή» ε αφορμή όσα γράφαμε στο φύλλο μας και ο Α.Χ. (όπως αναφέρει το άρθρο) έστις 16 Φεβρουαρίου σχετικά με την υ- πραξαν τούτο, κάλεσα αμέσως τον Α.Χ. Μ πόθεση της απομάκρυνσης πέρυσι το καπαρουσία του τότε αντιπροέδρου του Φιλοκαίρι σκύλων από τα Τσαμάκια και την προδικασία, η οποία ξεκινούσε εκείνες τις ημέρες, ο τέως αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Παναγιώτης Μαγγούσης απαντά με επιστολή στην οποία αναφέρει: «Σαν αντιδήμαρχος τότε, ουδέποτε έδωσα εντολή σε οποιονδήποτε για απομάκρυνση σκυλιών από τα Τσαμάκια. Αντίθετα, όταν πληροφορήθηκα ότι δύο άτομα της πλαζ

λοζωικού Συλλόγου “Κιβωτός” και τους είπα να ψάξουν μαζί να βρουν τα σκυλιά και να τα μεταφέρουν στο Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Μυτιλήνης. Τα σκυλιά βρέθηκαν από τους ανωτέρω στο χωριό Πηγή, παρέμειναν για λίγες μέρες στο Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων και έπειτα τα πήρε ο ανωτέρω Σύλλογος.»

Χαρίζονται Ο αρσενικός σκυλάκος της φωτοΗ Πετρούλα, μια γραφίας. Είναι περίπου έξι μηνών όμορφη σκυλίτσα και βρέθηκε στο αεροδρόμιο. Προς περίπου ενός έτο παρόν φιλοξενείται προσωρινά, τους και βάρους αλλά ψάχνει ένα ζεστό σπίτι για να 10 κιλών. Πληρ. περάσει την υπόλοιπη ζωή του. τηλ. 6946Πληρ. τηλ. 6942-768956, Shark. 404007, 22510 22765, 6942-061846, thanasis@hotmail.com (Θανάσης). 6972-078012. Η Λαζαρίνα - Αναστασία, που ακόμη Ο μικρός Πέτρος, που περιμένει να υιοθετηθεί. Είναι λίγο είναι σχεδόν ενός έντροπαλή στην αρχή, αλλά μετά γίνετους και ζυγίζει 10 κιται πολύ τρυφερή. Είναι πλέον δύο ελά. Πληρ. τηλ. 6946τών, στειρωμένη και υγιέστατη και 404007, 22510 22765, 6942-061846, ζυγίζει περίπου 12 κιλά. Πληρ. τηλ. 6946-404007, 22510 22765, 6942-061846, 6972-078012. 6972-078012.

- Τουρβαλή Μυρσίνη Βουρνάζων 15-17, τηλ. 22510 28838 ΚΑΛΩΠΙΣΜΟΙ ΜΙΚΡΩΝ ΖΩΩΝ - Πόλυ Βουλγαρέλη Grooming - pet shop «Γιατάκι» Θ. Χατζηµιχαήλ 21, τηλ. 22510 22765 - Βίλλα Σίμπα Σιμούλη Εύα Καλλωπισμοί, φιλοξενία, νοσηλεία Παγανή Μυτιλήνης Τηλ. 22510 44471 & 6932 549955 ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΑ Πέτρας 22530 41142 Mανταµάδου 22530 61032 Πλωµαρίου 22520 32322 Kαλλονής 22530 22317 Aγιάσου 22520 22288 Άντισσας 22530 50351 Μυτιλήνης 22510 47428 ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η ΚΙΒΩΤΟΣ» 6937400469 kivotosmytl@gmail. com - Φιλοζωικός Σύλλογος Λέσβου «Ο ΠΑΝ» 22510 47710 - Ζωοκοµείο Λέσβου: Αγία Παρασκευή 22530 32006 e-mail: lwhjorin@otenet.gr


25

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ EΣTIATOPIA Ο ΚΑΡΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΜΕΝΗΣ Ταβέρνα Καρυώνας - Γέρα τηλ. 6979-971924 ΤΟ ΖΟΥΜΠΟΥΛΙ Ταβέρνα Δ. Βερναδάκη 2, Κουλμπάρα - Μυτιλήνη τηλ. 22510 21251 ELYSION HOTEL Ξενοδοχείο-εστιατόριο Παρασκευή - Σάββατο ζωντανό μουσικό πρόγραμμα Νεάπολη Τηλ. για κρατήσεις 22510 61531-2 ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ Ξενοδοχείο, pool-μπαρ, εστιατόριο Καθημερινά ανοιχτά μεσημέρι - βράδυ Παρασκευή - Σάββατο βραδιές πιάνου, με τις μελωδικές φωνές του Νίκου και της Μαρίας Τηλ. για reserve 22510 45857, 44466, 6976974610 Βαρειά - Βίγλα Μυτιλήνης ΦΙΛΕΜΑ Restaurant-Μεζεδοπωλείο Αεροδρόμιο Τηλ. 6973809282 ΤΣΟΥΚΑΛΙ Π. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 49 τηλ. 2251048660 ΛEMBOYPΓEIO Μεζεδοπωλείο Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 ΤΑΚΗΣ Ψαροταβέρνα Παναγιούδα Τηλ. 22510 31342 ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ Κομνηνάκη 30 Τηλ. 22510 29613 ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474 ΒΑΓΙΕΣ Ταβέρνα Ακρωτήρι Τηλ. 22510 43532 ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ Πηγαδάκια Γέρας Τηλ. 2251093484 & 6973-741809 ΒΑΦΕΙΟΣ Ταβέρνα Tηλ. 22530 71752

CAFÉ-BAR ENVY Κουντουριώτη 78 Τηλ. 22541021102 FOUR SEASONS by MAYOΤTE Kανόνι Θερμής Tηλ. 22510 71971 ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474 OCEANIS Πλωμάρι Τηλ. 22520 31925

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ ΑΣΤΡΟ (ΤΟ) Ερμού 5 Τηλ. 22510 44540

ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΩΝΙΑ Ελ. Βενιζέλου 10 Τηλ. 22510 45508

ΤΑΧΥΦΑΓΕΙΑ ΦΕΥΓΑΤΟΣ ΚΑΒΕΤΣΟΥ 16 τηλ. 22510 40271

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΜΑΣΚΩΤΙΤΣΑ ΑΛΚΑΙΟΥ 2 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 26181 2o κατάστημα: Π. Κουντουριώτη 11 και Ερμού 16 Τηλ. 22510 47700

ΑΙΘΟΥΣΕΣ EKΔHΛΩΣEΩN CATERING

Έκδοση οικοδ. αδειών, Μελέτες - Επιβλέψεις, Τοπογραφικά - Κτηματολόγιο Κρήνης & Κισθήνης 6Α, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 20264 & 6945-900730 nikolakog@tee.gr

ΕΤΟΙΜΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ STAR BETON Βιομηχανία έτοιμου σκυροδέματος και δομικών υλικών με πιστοποίηση ISO-9001 Λακέρδα Αλυφαντών, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 46446 22510 46776 Φαξ 22510 46756

BLUE BAY Ξενοδοχείο τηλ. 22510 91000 / 91468 τηλ./φαξ 22510 91004 Το ξενοδοχείο διαθέτει αίθουσες για γάμους - βαφτίσεις.

ΛEMBOYPΓEIO Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 ΞENOΔOXEIO ZAΪPA - KTHMA EΛIA & ΘAΛAΣΣA Σκάλα Λουτρών Tηλ. 22510 91100 EΔEΣMATOΠOIEIO Catering and fast services Aλυφαντά, Tηλ. 22510 41122

KABEΣ - ΠOTOΠOIIEΣ ΚΑΒΑ ΣΑΝΤΟ Παράκαμψη Μόριας Τηλ. 22510 32810 Ηλ. Βενέζη 10, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 43543 Πέτρα τηλ: 22530 41830 E-mail: SANTO1@OTENET.GR

ΣΠΟΡ 5x5 SPANOS Γήπεδα Ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8 Εθν. Οδός Μυτιλήνης - Παναγιούδας Tηλ. 22510 32774 & 6948-591839

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΟΜΗΣΗ KATAΣKEYAΣTIKEΣ ETAIPEIEΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Γ. ΒΑΜΒΑΚΑΣ - Ε. ΛΙΝΟΣ Ο.Ε. Γυμν. Δαυίδ 2, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 23277, 22510 28210, 6944-456083

ΠPAΞIΣ A.E. Πωλήσεις κατασκευές Tηλ. 22510 44242 ΣΓOYPEΛΛHΣ Aργύρη Eφταλιώτη 13 Tηλ. 22510 26777 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΚΑΤΖΟΥΡΙΔΗΣ Τεχνικες εταιρείες Παλαιόκηπος Γέρας Τηλ. 22510 84370 ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Ικτίνου 2, Τηλ. 22510 41244 & 6947202221

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ν. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΠΛ. ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ.

ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣ EΡΓΑΣΙΕΣ Αφοί Αγριτέλλη Χώμα για κήπους Πέτρες για λιθόκτιστα τηλ. 22510 48119 κιν. 6976-056463, 6946-364408

YΛIKA ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ AL-DECO Χατζημανωλάκης Σταύρος 8ο χλμ Περιφ. οδού Μόριας Τηλ. 22510 32855 IGNIS ΠETPA Aφεντούλης Iωάννης Nέες Kυδωνιές Τηλ. 22510 94040, 94101 ΜΗΛΙΟΡΕΛΛΗΣ ΝΙΚΟΣ Καυσόξυλα, Μετακομίσεις, Μεταφορές, Πέτρες Mυστεγνών, Εξέδρες εκδηλώσεων, Επικουρικές υπηρεσίες θεαμάτων, οικοδομικά υλικά, γενικές επισκευαστικές εργασίες. Τηλ. 6942261001, 6946004444 & 22510 43129.

ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ/ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΩΝΤΗΒΕΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικές εργασίες παντός τύπου Καρά Τεπέ - Μυτιλήνη Πληρ. τηλ. 22510 48102 ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικό εργοστάσιο παραγωγής με υπερσύγχρονα μηχανήματα (CNC). Κουφώματα Γερμανικού Τύπου - Εσωτ. Πόρτες Θωρακισμένες Πόρτες - Σκάλες Εσωτ. Χώρου Αλυφαντά. Τηλ. 22510 46307 ΓΕΩΡΓΑΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ξυλουργικά μερεμέτια και παντός τύπου αναπαλαιώσεις επίπλων τηλ.: 6947-153832

ΘΕΡΜΑΝΣΗ KΛIMATIΣMOΣ MANTZΩPOΣ Eλ. Bενιζέλου 10 Τηλ. 22510 42248

ΤΕΝΤΕΣ ΣΙΜΕΛΗ Aεροπόρου Γιανναρέλλη Τηλ./Fax: 22510 24523 Κιν. 6932214752

EIΔH YΓIEINHΣ OIKOΣ Mητροπόλεως 7, Παγανή Μυτιλήνης Τηλ. 22510 24788

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Καθαρισμοί χώρων καταπολέμηση εντόμων, τρωκτικών, επαγγελματική διαχείριση κτηρίων Καβέτσου 10 (β´ όροφος) 22510 37415, 6937407221 e-mail: es-karag@otenet.gr ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες Μόρια Λέσβου Τηλ. 225103 2192 & 6942-625198 ΝΙΚΟΣ ΑΔ. ΜΟΝΙΟΥΔΗΣ Απολυμάνσεις - αποφρακτικά - συνεργείο καθαρισμού υπηρεσίες φύλαξης ISO 9001:2000 Πληρ. τηλ. 6978-186090 & 6974-269683 MOYTZOYPEΛΛHΣ KΩN/NOΣ Συνεργείο Kαθαρισμού Kαθάρισμα κτηρίων, εμπορία απορρυπαντικών Aκρωτήρι Mυτιλήνης 22510 46540, 6974801110

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52 Μυτιλήνη 22510 32400

ΕΠIΠΛO GIANNOULIS INTERIORS Αγ. Ειρήνης 8α Τηλ. 22510 45830 ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Casa Ideale Λάρσος, τηλ. 22510 42222 ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Ideal strom Kαβέτσου 13 τηλ. 22510 41271

EΠIΓPAΦEΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΣIMOΣ Aερ. Γιανναρέλλη 61 Tηλ. 22510 41805

KOPNIZEΣ

LESVOS BAGS Πιττακού 13 Πληρ. τηλ. 22510 40540

Η/Υ AΓOPA-EΞOΠΛIΣMOΣ U SHOP MYTIΛHNHΣ Aγ. Eιρήνης 7, Tηλ. 22510 45453

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ AVANTI Όμιλος Χρηματοασφαλιστικών προϊόντων Παναγιώτης Λιόλιος Πλωμάρι Τηλ. 22520 33751 & 22520 33753 Κιν. 6944508686

ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών Τηλ. & Φαξ: 22510 48604 KATEPNEΛHΣ ΛEYTEPHΣ KOMNHNOΣ OΔYΣΣEAΣ Μητροπόλεως 29, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 41120, 41912 Fax 22510 41411 MANΩΛAKEΛΛHΣ MIXAΛHΣ Hρ. Πολυτεχνείου 4, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40833, 41833 ΜΥΡΙΤΖΗΣ Π. ΙΑΤΡΕΛΛΗΣ Ι. Ο.Ε. Αρίονος 17, Μυτιλήνη Τηλ: 22510 27430 Fax: 22510 43185 ΠANΣEΛHNAΣ ΣTPATHΣ Αλκαίου 26, Μυτιλήνη Τηλ/Fax: 22510 28017 ΡΑΒΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. Bοστάνη 14, Τηλ. 22510 42028 KAΛΛIΠOΛITHΣ BAΣIΛHΣ Πέτρα Λέσβου Τηλ. 22530 42455 Κιν. 6934018535 Fax 2253042483 ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ ΡΑΝΙΑ Κομνηνάκη 7, Μυτιλήνη Τηλ. 2251040813 φαξ 2251037416

OIKONOMIKOI ΣYMBOYΛOI

ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ Κορνίζες, επεξεργασία σε ξύλο και καμβά Καβέτσου 44, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45449

BUSINET Μαλαματίνας Ηλίας, Χατζάρας Παναγιώτης Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40188 & 37214 www.businet.gr

ΓΕΩΠΟΝΟΙ

ΝΥΦΙΚΑ-ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ Αριστειδοπούλου Ρούλα Ερμού 193 - 195 Τηλ. 22510 22753 ΦΩTIOY Ερμού 164 δίπλα στη Μητρόπολη Τηλ. 22510 22026

MHXANAΓPOTIKH A.E. Λάρσος, Πλησίον KTEO Eπαρ. δρ. Mόριας - Kαλλονής Tηλ. 22510 22211 ΓEΩPΓIKA MHX/TA ΣΩTHPAKHΣ Παπάδος Γέρας Tηλ. 22510 84400

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Π.MYPITZHΣ &ΣYNEPΓATEΣ Eρεσσού 5, Mυτιλήνη Tηλ. 22510 40377

ΒΥΖΑΝΤΙΟ Μητροπόλεως 12 Τηλ. 22510 24445

IVECO ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ Δημήτριος Κομνηνός Πρινέρι Mόριας Tηλ. 22510 43262

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA

AFISORAMA Ερμού 60, Tηλ. 22510 45019

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ

ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 60 ΙΠΠΟΥΣ KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO (FORKLIFT ΚΛΑΡΚ) Τηλ. 22510 29419 & 6944324667

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γεωργικές - περιβαλλοντικές μελέτες Καβέτσου 10 (2ος όροφος) Τηλ. 22510 37415 & 6937407221 e-mail: es-karag@otenet.gr

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παγανή Μυτιλήνης

ΚΙΦΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Tηλ. 22510 41450, 41364, 26920 FAX: 22510 26910

TAXYMETAΦOPEΣ

Αεροπόρου Γιανναρέλλη 76 Τηλ. 22510 45144 & 42600 Κιν. 6932627300 Φαξ 22510 21666 www.elta-courier.gr

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ENOIKIAΣEIΣ LESVOS CAR rentals Στρατής Λόγγιος Λουτρά Mυτιλήνη Τηλ. 22510 27825 Fax. 22510 44280 Kιν. 6932896712 www.lesvos-carrentals.com info@lesvos-carrentals.com GOLDEN SUN Ενοικιάσεις αυτοκινήτων Τζ. Αριστάρχου, έναντι Τουριστικής Αστυνομίας Τηλ. 22510 41779, 6977-616830 Δωρεάν παράδοση σε αεροδρόμιο & λιμάνι

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ FUN TOURS Γραφείο Γενικού Tουρισμού Π. Kουντουριώτη 87-89 Τηλ: 22510 40802 Kιν.: 6945344240 e-mail: funtours@otenet.gr www.funtours.gr MYTONIΣ Γραφείο Γενικού Tουρισμού Παναγιούδα, 81100 Τηλ: 22510 31777 Fax: 22510 37614 Kουντουριώτη 87 Τηλ: 22510 37500 Kιν.: 6942424121 OLIVEGROOVE Π. Kουντουριώτου 11 & Aργύρη Eφταλιώτη 3, Mυτιλήνη Τηλ: 22510 37533 -534 Fax: 22510 37535 e-mail: olivemjt@otenet.gr www.olive-groove.gr


26

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Υ EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 Τηλ.: 22510 41210 Κιν.: 6932-703093 Κατσαβέλλης Ε. Ιωάννης

Αγ. Ειρήνης 1 4ος όροφος Τηλ. 22510 54568 Κιν. 6932-482412 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος Όρ. Tηλ. 22510 37192 Κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Γρηγοράκης Παναγιώτης Καβέτσου 36 Τηλ. 22510 42109 Κιν. 6932-251120 Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 Iατρείο: 22510 46002 Κιν.: 6932-906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5, (Ισόγειο) Iατρείο: 22510 47788 Κιν.: 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γιανναδάκης Εμμανουήλ Καβέτσου 5 - 1ος όροφος Ιατρείο: 22510 24846 Κιν: 6945682747 Μαυρογένης Νίκος Καβέτσου 10 - 4ος όροφος Ιατρείο: 22510 42290 Οικία: 22510 23403, 32677 Κιν.: 6944-516208 Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 Tηλ. 22510 42505 Kιν. 6932-303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) Tηλ. 22510 41125 Kιν. 6976-654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 Iατρείο: 22510 43874 Oικία. 22510 22589 Μακρή Στέλλα Καβέτσου 27 Τηλ. 22510 47448 Κιν. 6978-697793 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (γ´ όροφ.) Τηλ. 22510 41110 Κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 Tηλ. 22510 44010 Kιν. 6977-649458 Fax. 22510 44027

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Έλσα Χατζηκυριάκου Γρηγοράκη Ιατρός - Ακτινολόγος Ναυμάχου Παπανικολή 17 Τηλ. 22510 47773, κιν.: 6932616601 Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 28222

Γ

Ε

Ι

Α

Ο

Μ

Ο

Ρ

στην «Ιατρική Διάγνωση Λέσβου», 2ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής τηλ. 6972-439364, 210 7676100

Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. Τηλ. 22510 42101 Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (Στρατιωτικός Ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού Τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

ΚΑΛΛΟNH

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI Βιτούλιας Γεώργιος Καβέτσου & Ξενοφώντος Tηλ. 22510 44704 Κιν. 6977393637 Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου Τηλ. 22530 29233 (ιατρείο) Κιν. 6979-070772

Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας Τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ

Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 Tηλ. 22510 43456, 6972122738 (Μόνο Απογεύματα)

Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος Τηλ. 22510 54038 6973-821145

ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΙ Τσουκαλάς Π. Θωμάς MD, PhD Χειρουργός - Ειδικός Μαστολόγος Δέχεται καθημερινά με ραντεβού: 10:00 - 13:00 και 17:00 - 20:00 στην «Ιατρική Διάγνωση Λέσβου», 2ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής τηλ. 22510 42101, κιν. 6976-116205

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI Γ.Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη Τηλ. 22510 25070 Κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Καμάτσου Π. Ευφροσύνη Η. Ηλίου 5, Πλατεία Κωνσταντινουπόλεως τηλ. 22510 20014, 6941-676971

Πελέκος Μιχάλης Χειρουργός ουρολόγος Καβέτσου 10 - 1ος όροφος τηλ. 22510 40883 6934-877441

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον χαρτ. “Eιρμός”) Ιατρείο: 22510 42312 Οικ. 22510 41487 Κιν. 6944434811

Ψιάχου Ελένη Αιματολόγος - Ογκολόγος Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 21030 Βογιατζή Μπέσσυ Ερεσού 2, Μυτιλήνη Tηλ. 22510 43033 Κιν. 6947422066 Βογιατζής Ιωάννης Καβέτσου 3, Tηλ. 22510 46868 Κιν. 6945901518 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 Τηλ .2251044314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος Τηλ. 22510 45977 Κιν. 6977-881899 Παπουτσή Βαρβάρα Aλκαίου & Αρίωνος Tηλ. 22510 25852 Κιν. 6957329664

Λ

Λ

Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού. Ζακύνθου 34 τηλ. 22510 43394 κιν. 6973-312860 Κιστάνη Σοφία Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. Ιατ. 22510 41923 Κιν. 6937540523 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, 6970095950 (24 ώρες/24ωρο) Ταμτάμη Γιώτα Σύμβουλος Ψυχολόγος M.Sc. Καβέτσου 22, ημιώροφος τηλ.: 22510 54529, κιν.: 6945-199064

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH

Κατανάκης Σ. Μιχαήλ Καβέτσου 24, 3ος Όρ. Tηλ. & Fax: 22510 40778 Κιν. 6932460966

Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 Tηλ. 22510 29802, Κιν. 6932420297

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ

Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης-Ορέστης Καβέτσου 32 Iατρείο: 22510 43377 Kιν.: 6974117849

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 Τηλ. 22510 29996 Κιν. 6937293661 Χατζόγλου Ελένη Ερεσού 13 Τηλ. 22510 48986 Κιν. 6946684555

ΨYXIATPOI

Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40 Τηλ. 22510 29342, 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης

Ανδριώτης Νικόλαος Καβέτσου 29 Μυτιλήνη Τηλ. 2251041696 Κιν. 6944304116

Πασχαλίδης Π. Γιάννης Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217 Κιν. 6944-586587

Βερβέρη Μαρία Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

ΨYXOΛOΓOI

Α

Ζητιανέλλη Μαρίνα Αλκαίου 1 (πρώην Μεγ.Βρετάνια) Tηλ. Ιατ. 22510 45150 Κιν. 6974020648

Χατζηδημητρίου Αντώνης Σμύρνης 7 (Υπεραστικά ΚΤΕΛ) Τηλ 2251037633 Κιν. 6945792823

Θεοδοσίου - Πασχαλίδη Γ. Μαρία Καβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217, 6948-309834

OΓΚΟΛΟΓΟΙ

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI

Α

Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 Tηλ. 22510 48105 Κιν. 6936406140

Ω.Ρ.Λ.

Σκανέλης Π. Ευστράτιος Στρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 27702 6936-667657

Ρουμελιώτης Δημήτρης Χειρουργός Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων- Παίδων Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης Υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Πράσινου Λόφου 13 & Πολυτεχνείου, Ν. Ηράκλειο Αττικής Συνεργάζεται με όλα τα ταμεία Τηλ. 210 2833368, 6944141359

Ι

Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 Tηλ. 22510 42233

Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 25338 Κιν. 6946465866

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 Τηλ. 22510 21275

Α

Τουρβάς Θ. Γεώργιος Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καβέτσου 27, 3ος όροφος Δέχεται με ραντεβού Ιατρείο: 22510 23661 Κιν. 6932404602

Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) Tηλ. 22510 44020 Κιν. 6932204318 Fax. 22510 44027

Σάκης Ευστράτιος Καβέτσου 24 Τηλ. 22510 28561

Κ

Μουτζούρη Κατερίνα Τηλ. 22530 61572 Κιν. 6936-960693

PEYMATOΛOΓOI

Oυζουνέλλη Θ. Kλειώ Aλκαίου 27 Tηλ. & Fax: 22510 46930 Kιν. 6937218711

Α

Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10 Τηλ. 22510 44664 Κιν. 6944363959

Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 Τηλ. 22510 40250 Τηλ. 6932449588

Κυριακίδης Π. Στρατής Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 37477 Κιν. 6976980830

Ι

Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη Tηλ. 22510 41868 Κιν. 6938802270

ΠAIΔIATPOI

Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος Τηλ. 22510 23818 Κιν. 6944-564159

Φ

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSC Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 BODY SPA Eλευθ. Bενιζέλου 31 Tηλ.: 22510 29393 Διαιτολόγοι: Kαραφασούλη Δήμητρα Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη Tηλ/Fax. 22510 21374 Κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη Tηλ./Fax. 22510 42011 Κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα Tηλ. 22510 22696

ΓYMNAΣTHPIA BODY SPA Ελευθερίου Βενιζέλου 85 Τηλ. 22510 23473

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Αλεξανδρή Μαρία Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, Τηλ. 22510 47714 Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45542

OΠTIKA Οπτικά Κάσδαγλη Ερμού 7 Τηλ. 22510 24400 Oπτικά Γιαλούρη Πλατεία Yπεραστικών KTEΛ, Τηλ. 22510 25985 Πουλέλλης Vision Αντωνίου Μαρία Γαβριέλα EYE COM Αερ. Γιανναρέλλη 11-13 Τηλ. 22510 44886 ΠΟΥΛΕΛΛΗΣ VISION Οπτικά Πουλέλλη Ερμού 50 Τηλ. 22510 28893

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΘΗΝΑ Kόρακας Γεώργιος* Συρακουσών 52, Λαμπρινή Τηλ. 210 2920064 Τηλ/Fax. 210 2133951 Kιν. 6932538488 Aναλαμβάνουμε τη μεταφορά προς την ιδιαίτερη πατρίδα * Καταγόμενος από τα Κεραμειά Λέσβου

MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική Αγ. Συμεών 4 Τηλ. 22510 42687 - 29504 Κιν. 6932486155 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: 22510 82808

O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΛΗΜΝΟΥ ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ FLOWER STUDIO Μαρουλάς 37 Μύρινα Τηλ. 22540 26141

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ - ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ MΠΟΥΛΟΥΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ Τηλ. 22540 23536, 23113

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ PETRIDES Travel Tourism & Car Rental Tηλ. 22540 22039, 22998

Φαξ 22540 22129 Κιν. 6947601516 e-mail: petrides@otenet.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ Ενοικιαζόμενα Δωμάτια ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254093329

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ CRYSTAL CLEAN Eθνικής Αντιστάσεως Σούμπρα Μύρινας Τηλ./Φαξ 22540 25830, 29576 Κιν. 6979357201

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΣΑ GYM Μύρινα, 22540 25938

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ ART COIFFURE Μύρινα, Τηλ. 22540 25990

ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΥIOI ΝIK. ΦΥΛΛΑΔΙΤΗ Γενικές Μεταφορές Ι.Μ.Ε Ε.Π.Ε Αποθήκη Λήμνου: Τηλ. 22540 23087, 25039 Αποθήκη Αθηνών: Τηλ. 210 3420506, 3420585, 3416595

...σημαίνει courier Μύρινα Λήμνου Τηλ. 22540 23429, 25140

ΦΑΓΗΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΓΛΑΡΟΣ Ψαροταβέρνα Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 22220 ΛΙΜΑΝΙ Ψητοπωλείο Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 23809 ΜΑΣΤΕΡ Εστιατόριο - Πιτσαρία Μύρινα τηλ. 22540 22828

ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ Εστιατόριο, Snack Bar ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254300948

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Εστιατόριο - Πιτσαρία Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ 22540 22540 Διανομή κατ’ οίκον

CENTRO Ψησταριά Άγ. Δημήτριος Τηλ. 22540 61993 Με κρέατα παραγωγής τους και διανομή κατ’ οίκον

ΖΕΦΥΡΟΣ Εστιατόριο - Catering Πλατύ, Τηλ 22540 22540 ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Café–Club Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ. 22540 24055

ΚΑΒΕΙΡΟ Tαβέρνα - Oυζερί Κοντοπούλι, Τηλ. 22540 41755

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε. Άγιος Δημήτριος Λήμνου Τηλ. 22540 92655, 22540 51656

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΤΖΑΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 25690, 25936 Fax: 2254025691


EI∆HΣEIΣ

ΣABBATO 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

27

Διαψεύδει η Hellenic Seaways

Προς πώληση το «Νήσος Χίος»; τoυ NIKOY MANABH άσχημη οικονομική κατάσταση των ακτοπλοϊκών εταιρειών, σε συνδυασμό με τις δυσοίωνες προοπτικές που έχει ο κλάδος για φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια, οδηγεί τις εταιρείες στην απόφαση να βγάλουν προς πώληση νεότευκτα πλοία για να καλύψουν τα δάνεια που έχουν πάρει από τις τράπεζες. Στο κυριακάτικο φύλλο βατηγά πλοία προτίθενται της εφημερίδας «Καθη- να πουλήσουν οι ελληνιμερινή» ο ναυτιλιακός κές ακτοπλοϊκές εταιρείσυντάκτης Νίκος Μπαρ- ες και σε αυτά δε συμπεδούνιας αναφέρει ότι ένα ριλαμβάνονται τα τρία τααπό τα πρώτα προς πώλη- χύπλοα της σειράς «Αίοση πλοία είναι το «Νήσος λος» της ΝΕΛ. Είναι γνωΧίος» τής Hellenic στό ότι είναι διακαής πόSeaways, προκειμένου να θος τής ΝΕΛ να πουλήσει εξοφληθούν δάνεια της αυτά τα πλοία, καθώς βαεταιρείας προς τράπεζες. ρύνονται με μεγάλα δάΑς σημειωθεί, επίσης, νεια, τη στιγμή που η Επως συνολικά οκτώ επι- ταιρεία εισπράττει πολύ

Η

περιορισμένα έσοδα από αυτά.

Ρωτήσαμε… Η Hellenic Seaways, μετά από ερώτησή μας, διέψευσε ότι το πλοίο είναι προς πώληση. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα της

«Καθημερινής» χαρακτηρίζεται από την εταιρεία «ψευδές και κακόβουλο», ενώ στον ισχυρισμό πως το «Νήσος Χίος δεν πωλείται προσθέτει και ότι δεν πρόκειται καν να φύγει από τη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλή-

νη. Το ζήτημα αυτό έχει άμεσο τοπικό ενδιαφέρον, καθώς αν φύγει το «Νήσος Χίος» από τη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη θα μείνει μόνη της η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου, εξέλιξη ιδιαίτερα

αρνητική για τα νησιά μας, μια και θα μειωθούν οι δυνατότητες μεταφοράς από και προς τα νησιά, με συνέπεια να δεχθούν ένα πολύ μεγάλο πλήγμα οι τοπικές οικονομίες κι ιδιαίτερα ο τομέας του εσωτερικού τουρισμού. Μια πιθανή αποχώρηση του «Νήσος Χίος» από τη γραμμή θα λειτουργήσει, φυσικά, ευεργετικά για τα οικονομικά μεγέθη τής ΝΕΛ, ωστόσο ο γενικός εντεταλμένος της Εταιρείας, Ιωάννης Αβραντίνης, προσφάτως είχε δηλώσει στο «Ε» ότι δεν επιθυμεί την αποχώρηση του ανταγωνιστικού πλοίου. nman@emprosnet.gr

Γράμματα Αναγνωστών Στη σύσκεψη για την προετοιμασία της Καλλονής

Συμμετείχε και η αντιδήμαρχος Τουρισμού ε επιστολή της διοίκησής του, ο Σύλλογος ΕM πιχειρήσεων Τουριστικής Ανάπτυξης Καλλονής επισημαίνει πως στη σύσκεψη προετοιμασίας της περιοχής εν όψει της τουριστικής περιόδου συμμετείχε και η αντιδήμαρχος Τουρισμού, ενώ μας ενημερώνουν ότι στο μεταξύ ο Σύλλογος, από προσωρινό, απέκτησε εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο. Η επιστολή έχει ως ακολούθως: Αγαπητοί κύριοι, Θα θέλαμε να κάνουμε μια συμπλήρωση στο άρθρο της εφημερίδας σας «Η Σκάλα Καλλονής ετοιμάζεται», και αφορά τη συνάντηση που είχε ο Σύλλογός μας «Σύλλογος Επιχειρήσεων Τουριστικής Ανάπτυξης Καλλονής» με τη Δημοτική Αρχή της Λέσβου, την Κυριακή 20/02/2011. Στη συνάντηση αυτή, εκτός από τον αντιδήμαρχο κ. Γιαβάση Βαγγέλη και μέλη του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Κεραμίου, παρευρέθηκε και συμμετείχε ενεργά και η αντιδήμαρχος Τουρισμού, κ. Πνακά Ταξιαρχούλα, που είναι η κυρίως υπεύθυνη εκπρόσωπος του Δήμου σε θέματα τουρισμού.

Στο ίδιο άρθρο επίσης είχε αναφερθεί ότι ο Σύλλογος εκπροσωπείται από προσωρινό προεδρείο. Σας ενημερώνουμε, λοιπόν, ότι ο Σύλλογός μας «Σύλλογος Επιχειρήσεων Τουριστικής Ανάπτυξης Καλλονής» στο μεταξύ διεξήγαγε εκλογές για την ανάδειξη Δ.Σ.. Ο Σύλλογός μας εκπροσωπείται πλέον από ανανεωμένο Δ.Σ., με νέα και δραστήρια άτομα, που εκπροσωπούν όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις της Σκάλας Καλλονής. Μετά την πετυχημένη παρουσία του Συλλόγου μας στην Έκθεση της Κωνσταντινούπολης με φυλλάδιο στην τουρκική, ο Σύλλογος θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται ενεργά για την τουριστική ανάπτυξη της Καλλονής και της Λέσβου γενικότερα. Ζητούμε τη συνδρομή και τη συνεργασία της δημοτικής αρχής, όλων των φορέων και όλων των λοιπών παραγωγικών τάξεων της περιοχής μας. Με εκτίμηση, Ο πρόεδρος, Φωκίων Θεοδώρου Η αντιπρόεδρος, Διαμάντη Νανίδου Η γενική γραμματέας, Μιχαέλα Καψάλη

Εξηγήσεις από το Δημήτρη Μπούμπα ε αφορμή το δημοσίευμά μας για το M Γυμνάσιο Παμφίλων, λάβαμε από τον κ. Δημήτρη Μπούμπα την ακόλουθη επιστολή: Mε αφορμή την αναφορά του ονόματός μου σε άρθρο της έγκριτης εφημερίδας σας με θέμα «Δε θέλουν τη συγχώνευση Γυμνάσιο Παμφίλων», στο οποίο μού αποδίδεται από μη ηθελημένη παραδρομή από το Σύλλογο Γ/Κ των Παμφίλων η ιδιότητα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θέλω να δηλώσω ότι είμαι εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Ν. Λέσβου. Επίσης, δηλώνω ότι η διδακτορική μου διατριβή δε σχετίζεται με τα βιβλία μου (διδακτήρια της Λέσβου). Όσον αφορά το Γυμνάσιο των Παμφίλων και τη λειτουργία του, δηλώνω αρωγός των προσπαθειών των φορέων του χωριού στις προσπάθειες που καταβάλλουν για τη διατήρηση της λειτουργίας τους.

∆HMOΣIEYΣEIΣ- ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ- ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ - ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 1.410/72-2011 ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΟΥ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ (οικοπέδου) Εγώ ο Δικαστικός Επιμελητής του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΜΜ. ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ, κάτοικος Μυτιλήνης (Ικτίνου αρ. 2 τηλ. 47457), γνωστοποιώ ότι: Στις είκοσι τρεις (23) Μαρτίου 2011, ημέρα Τετάρτη και από ώρας 16:00 - 17:00, της ίδιας μέρας, εντός του Καταστήματος του Ειρηνοδικείου Καλλονής Λέσβου, που βρίσκεται εντός της κωμοπόλεως Καλλονής Λέσβου και ενώπιον της Συμβολαιογράφου της περιφέρειας του Ειρηνοδικείου Καλλονής Λέσβου κ. Ελένης Μαρμάρου - Κονινιού, ή του νόμιμου αναπληρωτού της ε-

φόσον αυτή έχει κώλυμα με επίσπευση του: Στέφανου ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ του Χαραλάμπους, κατοίκου Παμφίλων Λέσβου, θα πλειστηριασθεί αναγκαστικά και υποχρεωτικά το, με την με αριθμό 1.410/7-2-2011, Έκθεση Αναγκαστικής Κατάσχεσης Ακινήτου, εμού του ιδίου Δικαστικού Επιμελητή, ακίνητο, που ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στην οφειλέτιδα: Ομόρρυθμη Εταιρεία υπό την επωνυμία «Γ. ΜΑΛΛΗΣ - Κ. ΦΩΝΙΑΝΗΣ Ο.Ε.» Εμπόριο Σιδήρου Υλικά Οικοδομών που εδρεύει στην Καλλονή Λέσβου και εκπροσωπείται νόμιμα, για ποσό απαίτησης (10.280,08), πλέον νόμιμων τόκων και εξόδων εκτέλεση και πλειστηριασμού, δυνάμει και σε εκτέλεση των με αριθμούς 74/24-12-2010 και 77/29-12-2010 Διαταγών Πληρωμής του Ειρηνοδικείου Καλλονής, ήτοι: Είναι ένα οικόπεδο κατά τον τίτλο κτήσης (2 ½) στρεμμάτων περίπου ή όσης εκτάσεως και αν είναι επί τόπου και μετά από νεωτέρα και ακριβεστέρα καταμέτρηση εμβαδού μέτρων τετραγωνικών (2.271,73 τ.μ.) που βρίσκεται ε-

ντός των ορίων του οικισμού της κωμοπόλεως Καλλονής Λέσβου στη θέση «ΣΟΥΜΟΥΡΙΑ» τα οποίο εμφαίνεται με τους αριθμούς 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-1213-14-15-16-1 στο από Σεπτεμβρίου 2008 τοπογραφικό διάγραμμα του Πτυχιούχου Μηχανικού Δομικών Έργων Ιωάννη Ρουμελιώτη μετά της επ’ αυτού υπεύθυνης δήλωσης του Ν.651/ 1977, σύμφωνα με την οποία το παραπάνω οικόπεδο βρίσκεται εντός των ορίων του οικισμού Καλλονής Λέσβου, έχει εμβαδόν (2.271,73 τ.μ.) είναι άρτιο και οικοδομήσιμο κατά κανόνα σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις δεν υπάγεται στις διατάξεις του Ν.1337/1983 και δεν έχει υποχρέωση εισφοράς σε γη και χρήμα, στην περιοχή του δεν έχει κυρωθεί καμμιά πράξη εφαρμογής του άρθρου 12 του Ν.1337/1983, δεν βρίσκεται σε ρέμα, αιγιαλό, ζώνη παραλίας, βιότοπο, δημόσιο κτήμα ή αρχαιολογικό χώρο και δεν υπάγεται στις διατάξεις των άρθρων 3 παρ. 15 και 6 παρ. 4 του Ν.2242/1994 και συνορεύει γύ-

ρωθεν επί πλευρών 1-2 μήκους μέτρων 13,20, 2-3 μήκους μέτρων 10,23 και 3-4 μήκους μέτρων 10,19 με επαρχιακή οδό Καλλονής - Πέτρας, επί πλευρών 4-5 μήκους μέτρων 15,05, 5-6 μήκους μέτρων 11,97, 6-7 μήκους μέτρων 14,17, 7-8 μήκους μέτρων 11,58 και 8-9 μήκους μέτρων 18,16 με ιδιοκτησία Κωνσταντίνου Καριώτη και σήμερα Σπύρου Καριώτη, επί πλευρών 910 μήκους μέτρων 18,54, 10-11 μήκους μέτρων 8,56, 11-12 μήκους μέτρων 5,59 και 12-13 μήκους μέτρων 2,80 με ιδιοκτησία Μιχαήλ Μαριόλα και επί πλευρών 13-14 μήκους μέτρων 7,00, 14-15 μήκους μέτρων 22,98, 15-16 μήκους μέτρων 14,10 και 16-1 μήκους μέτρων 17,63 με ιδιοκτησία πρώην Γεωργίου Σκαλοχωρίτη και σήμερα Ανδρονίκης Κυρατζή.- Το πιο πάω ακίνητο είναι περιφραγμένο με συρματόπλεγμα και στην είσοδό του από την πλευρά που εφάπτεται με την Ε.Ο. Καλλονής - Πέτρας φέρει καγκελόθυρα και χρησιμοποιείται από την οφειλέτιδα ως μάντρα σιδήρου και οικοδομικών υλικών.-

Το ως άνω ακίνητο εκτιμήθηκε στο ποσό των (260.000,00) ευρώ. Τιμή πρώτης προσφοράς για την έναρξη του Δημοσίου αναγκαστικού πλειστηριασμού, ορίζεται πάνω από την αξία του κατασχεθέντος ακινήτου, που προκύπτει από τον προσδιορισμό αυτής με αντικειμενικά κριτήρια, σύμφωνα με τα ανωτέρω (άρθρ. 995 παρ. 1 Κ.Πολ.Δ. όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (Ν. 3714/7-11-2008ΦΕΚ 231/Α΄), ήτοι τιμή πρώτης προσφοράς (173.333,33 €), δη-

λαδή τα 2/3 της εκτίμησή του.Κατά τα υπόλοιπα ισχύουν οι όροι της με αριθμό 1.414/2011 Περίληψής μου της πιο πάνω κατασχετήριας έκθεσης.- Προσκαλούνται λοιπόν όποιοι θέλουν να γίνουν αγοραστές του πιο πάνω εκπλειστηριαζομένου ακινήτου να προσέλθουν να πλειοδοτήσουν.Ο Δικαστικός Επιμελητής (Τ.Σ.Υ.) ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΜΜ. ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ-

Προαγγελία γάµου Σύµφωνα µε το άρθρο 1369 του Aστικού Kώδικα ανακοινώνεται ότι:

Ο Πολυχρόνης Κωνσταντίνος του Νικολάου και της Δέσποινας, το γένος Ψαραδέλλη, που γεννήθηκε και κατοικεί στη Μυτιλήνη, και η Κοτσέλα Βασιλική του Βασιλείου και της Μαρίας, το γένος Γαλάτη, που γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στη Μυτιλήνη, πρόκειται να παντρευτούν στις 30 Ιουλίου 2011 και ώρα 20:30, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Μυτιλήνης


28

XPONOΓPAΦHMA

ΣABBATO 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

µέρα νύχτα

Μικρή διαφορά XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

w Ο Αλέξανδρος Ρήγας και η Εβελίνα Παπούλια θα παρουσιάσουν για δεύτερη μέρα σήμερα Σάββατο, στο Δημοτικό Θέατρο, στις 6:30 και στις 9 το βράδυ την κωμωδία «Αυτός ο αλήτης ο Κοέλιο... έχει πάρει πολύ κόσμο στο λαιμό του». w Την Κυριακή, όπως κάθε χρόνο, τα πάρτυ θα ξεκινήσουν από το μεσημέρι και θα κρατήσουν μέχρι αργά το βράδυ, κορυφώνοντας την τριήμερη αποκριάτικη διασκέδαση που έχει ξεκινήσει από την Παρασκευή σε όλα τα καφέ-μπαρ της προκυμαίας. w Στο «Marush» το θέμα του πάρτυ σήμερα θα είναι «Aliens», ενώ την Κυριακή ετοιμάζει ένα μεγάλο «Ελεεινό» πάρτυ από τις 3 το μεσημέρι. w Στο «Monkey» το Σάββατο το βράδυ τα «Avatar» αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους. w Το «Fisheye», στην Επάνω Σκάλα, ετοιμάζει σήμερα πάρτυ με θέμα «ΤV Ηeroes & Stars». w Μασκέ πάρτυ οργανώνεται αύριο Κυριακή στις 9 το βράδυ, στο θεατράκι των «Αστέγων», με live από τους «Vodka Rag». w Το «Envy» σήμερα το βράδυ θα θυμίζει… κουζίνα τού «Master Chef», ενώ αύριο Κυριακή οργανώνεται daylight πάρτυ, από τις 3 το μεσημέρι, με διαγωνισμό καλύτερης στολής. w Στο «Mojo» θα γιορτάσουν την Τρίτη την Ημέρα της Γυναίκας, προσφέροντας δωρεάν μακιγιάζ τις πρωινές ώρες, ενώ το βράδυ θα κληρωθούν είδη ομορφιάς για τις τυχερές που θα παρευρεθούν στο event.

22510 44242

ώς ξεχωρίζουμε ένα Πάσπρο μαύρο αρνί από ένα στο σκοτάδι; Όταν τσιμπήσουμε το άσπρο, θα κάνει «Μπεεεεεεε!», ενώ όταν τσιμπήσουμε το μαύρο, θα κάνει «Μπεεεεεεε μαν!».

J

Λέσβος και Μυτιληναίων Αιγιαλός

Κώδικες Αχερώνης και Μητροπόλεως Μηθύμνης Δεκαπενθήμερες επισημάνσεις ελετώντας την τουρκοκρατία μέσα από τα αρχεία της Αχερώνης Καλλονής, καταγράφω σήμερα τις ονομασίες από τους πέντε Κώδικές της, των οποίων τα πρωτότυπα φυλάσσονται στο μέχρι πέρυσι Δημαρχείο της και φωτοτυπημένα αντίγραφα στο Σύλλογο Καλλονιατών, στην Αθήνα, και που στην προμετωπίδα τους αναγράφουν, το 1ο: «1822 Αυγούστου Πρώτη. Κόνδηξ Γενηκός της χώρας Αχυρώνας» (σελίδες 392). Το 2ο: «Κανονισμοί, αποφάσεις και πρακτικά, και διάφορα έγγραφα της Δημογεροντίας και εφορίας Σχολείων, από του 1875» (σελίδες 294). Το 3ο: «Κώδηξ των Προικοσυμφώνων και Διαθηκών τη 10βρίου 1η 1886 Αχερώνη» (σελίδες 193). Το 4ο: «Κώδηξ της εν Αχυρώνη εκκλησίας της υπερευλογημένης θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας, της ζωοδόχου πηγής, εν ω καταγράφεται άπασα η κινητή και ακίνητος αυτής περιουσία», από το 1817 (σελίδες 159). Το 5ο: «Πρακτικά Δημογεροντίας Αχυρώνος από Ιανουάριο 1913» (σελίδες 292). Αναφέρω επίσης τους δεκαεννέα Κώδικες της Μητροπόλεως Μηθύμνης, που φυλάσσονται στα γραφεία της στην Καλλονή, όπου στο εξώφυλλο του 2ου βιβλίου σημειώνεται: «ΚΩΔΗΞ ΙΕΡΟΣ Β! της αγιωτάτης Μητροπόλεως ΜΗΘΥΜΝΗΣ εν ω καταγράφονται άπαντα τα

Μ

επίσημα έγγραφα της Ιεράς Μητροπόλεως. Εν έτει σωτηρίω 1860 κατά μήνα Ιανουάριον» (σελίδες 202), και στο εξώφυλλο του 6ου βιβλίου: «Κώδιξ της Ιεράς Μητροπόλεως ΜΗΘΥΜΝΗΣ εν έτει σωτηρίω αωοθ΄ (1879) κατά μήνα Μάιον», (σελίδες 160). Διάβασα επίσης έγγραφα από το 1798 που δεν είναι καταγεγραμμένα στους Κώδικες, καθώς και από τον τελευταίο στη διάθεσή μου Κώδικα που στο εξώφυλλό του αναγράφει: «Κώδιξ Ιεράς Μητροπόλεως Μηθύμνης. Υπ’ αριθμ. 18». Από τις στήλες αυτές οφείλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του Συλλόγου Καλλονιατών κύριο Χρήστο Τραγέλλη και τον Πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης Μηθύμνης Αρχιμανδρίτη κύριο Νικόδημο Κουτσαμπάση, που μου έδωσαν την ευκαιρία να μελετήσω τα Αρχεία της Καλλονής και της Ιεράς Μητρόπολης αντίστοιχα. Επίσης μνημονεύω τους πρώτους τρεις μελετητές των βιβλίων, αντιγράφο-

ντας τις ιδιόχειρες σημειώσεις τους, στην αρχική σελίδα του πρώτου Κώδικα της Αχερώνης, πάνω από τη φράση: «1824 Αυγούστου 15: τα όσα χαράτσια, πληρόνι η Αχυρώνα». Η πρώτη σημείωση: «Μισώ πολίτην, όστις ωφελείν πάτραν βραδύς πέφυκε… (Ευριπίδης εν Αλκιβιάδη) 1868 Απριλίου 29. Π. Αναστασιάδης», του τότε γραμματέα της Αχερώνης Παύλου Αναστασιάδη, είναι από τους στίχους: 1427-1429, των «Βατράχων» του Αριστοφάνη: «Μισώ πολίτην, όστις ωφελείν πάτραν βραδύς πέφυκε, μεγάλα δε βλάπτειν ταχύς, και πόριμον αυτώ, τη πόλει δ’ αμήχανον», δηλαδή: «Μισώ τον πολίτη που ενώ είναι αργός για το καλό της πατρίδας, τρέχει για να τη βλάψει και κοιτάζοντας μονάχα τον εαυτό του, δείχνει αδράνεια για την πόλη». Ο γραμματέας σημειώνοντας τους στίχους του Αριστοφάνη ένα χρόνο μετά τον καταστρεπτικό σεισμό της Λέσβου, κατά τον ο-

ποίο η Αχερώνη έχασε 52 πολίτες και είδε κατεστραμμένα ολοσχερώς 270 σπίτια από τα 300 που είχε, προφανώς αναφέρεται στον Μητροπολίτη Μηθύμνης Αγαθάγγελο, ο οποίος αμέσως μετά το σεισμό σύμφωνα με αναφορά των Δημογερόντων της προς το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως: «Μετοικήσας δε μακράν του πρωτοτύπου θρόνου της Επαρχίας του, και διαμένων έκτοτε εν Μολύβω, ένθα ο σεισμός ουδεμίαν, ή λίαν ανεπαίσθητον επήνεγκε συμφοράν, ούτε όμμα παρήγορον έθηκεν εξ εκείνου εις την αθλιότητα των καθ’ ημάς πραγμάτων ούτως και των ετεροφύλων αυτών κενή την συμπάθειαν, ούτε πνευματικήν τινά πρόνοιαν έλαβε περί των ενταύθα, αλλ’ αφήκεν ετοιμόρροπον τον εν τη Ιερά Μητροπόλει θείον Ναόν του Τιμίου Προδρόμου, ούτινος το τέμπλον, αβλαβές υπό του σεισμού διαμείναν, εάν εξ αμελείας καταστραφή, ούτε δι’ εκατόν πεντήκοντα χιλιάδων γροσίων αντικαθίσταται όμοιον.» («Κόνδηξ Γενηκός της χώρας Αχυρώνας», σελίδες 176 - 181). Ο Αγαθάγγελος έμεινε στο Μόλυβο πέντε χρόνια, ενεργώντας αλλά μη επιτυγχάνοντας να μεταφέρει εκεί την έδρα της Μητροπόλεως αφού δεν συναίνεσε το Πατριαρχείο. Στη φωτογραφία της στήλης διακρίνεται η υπογραφή του και τα ονόματα των Δημογερόντων της Αχερώνης στα 1858: Παναγιώτης

Μ. Αγγελίδης, Θεολόγος Εμμανουήλ, Σταύρος Ράλλης, Αντώνιος Αντόνας και Σταυράκης Καρέκος. Η δεύτερη σημείωση στην πρώτη σελίδα του Κώδικα της Δημογεροντίας αναφέρει: «Γ. Μ. Βαλέτας, καθηγητής, εσπούδασα τη 13 14 Αυγούστου 1935 τον παρόντα κώδικα, συγκείμενον εκ 392 σελίδων» και η τρίτη από τον πρωτεξάδελφο της μητέρας μου, δασκάλας Σαπφούς Καρέκου: «Εμελέτησα τον κώδικα στα 1933. Μ. Καρέκος (Καλλοναίος), Τμηματάρχης Βουλής.» Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση της Κοινότητας Καλλονής, της Μητροπόλεως Μηθύμνης, του Δήμου Λέσβου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αλλά και των αρμόδιων υπουργείων της Κυβέρνησης η διαφύλαξη, περίθαλψη και συντήρηση των αρχείων μιας και δικαιούνται ως αρχεία του κράτους, να έχουν έστω μετά από τόσους αιώνες, την φροντίδα των εκφραστών του. Τονίζω τέλος ότι μετά την πρόσφατη πυρκαγιά των αρχείων του ληξιαρχείου Μανταμάδου είναι απαραίτητη η ψηφιοποίησή τους για ασφάλεια και εύκολη πρόσβαση στο κοινό. Όμως λόγω περιορισμένου χώρου της στήλης θα συνεχίσουμε για τις επτά ονομασίες της Αχερώνης Καλλονής στις επόμενες δεκαπενθήμερες επισημάνσεις. Άρης Κυριαζής astromereia@ath. forthnet.gr

Εμπρός 3276  
Εμπρός 3276  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Advertisement