Page 1

λίδες

σε

7

MIKPEΣ

Νέα προσπάθεια Σηφουνάκη για το Μουσείο Τεριάντ

AΓΓEΛIEΣ

& OΔHΓOΣ

ΣEΛ. 17

AΓOPAΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009

ΣEΛ. 9-16

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY

σε

7

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3013

λίδες

Θα προλάβει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ;

TIMH €1,3 MIKPEΣ

AΓΓEΛIEΣ Στα χέρια της Αστυνομίας περισσότερα από 650 γραμμάρια ηρωίνης, 750 γραμμάρια χασίς, & OΔHΓOΣ 38 γραμμάρια κοκαΐνης και τέσσερις διακινητές σε Πέτρα και Μυτιλήνη AΓOPAΣ ΣEΛ. 7-14

Γερό χτύπημα... στο «λευκό θάνατο»! ΣEΛ. 6

Χιλιάδες σπάνια πουλιά στους υγρότοπους της λήμνου

Ο παράδεισος των φλαμίνγκο ΣEΛ. 17

Ξεκινά η διαδικασία για την ανέγερση, στην Ουτζά, του νέου Ανοικτού Κέντρου Καταγραφής Μεταναστών από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Έπεσαν... οι υπογραφές

Ως έχει… το Βόρειο Αιγαίο

Σπύρος Βούγιας αποκλειστικά στο «Ε»

«Καμμιά σχέση με την Παγανή» ... Έρχεται κι ο Χρυσοχοΐδης ΣEΛ. 4 - 5

Διαβεβαιώσεις πριν το Συνέδριο της ΕΝΑΕ για τον «Καλλικράτη» ότι δεν αλλάζουν τα όρια της Περιφέρειας

Χθες στην Ουτζά, στο χώρο όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το νέο Κέντρο Μεταναστών

ΣEΛ. 7


2

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009

Tα ∆ηκτικά

HMEPOλόγιο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Σελ.22 ημ. Aνατ. 07.26 ∆ύσ. 17.53

5

Σαν σήµερα Γιορτάζουν: Αγαθή

Αγάθης, Θεοδούλης μαρτ. Θεοδοσίου Σκοπέλου

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Γεγονότα 1597: Γιαπωνέζοι χριστιανοί («Κιρισιτάν» στα ιαπωνικά) σκοτώνονται με διαταγή των Αρχών, ως απειλή για την κοινωνία. 1927: Ο Γάλλος παράγοντας Ανρί Ντελονέ ρίχνει την ιδέα για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου (Euro) στο πρότυπο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Θα υλοποιηθεί από την ΟΥΕΦΑ το 1960. 1959: Αρχίζουν στη Ζυρίχη ελληνοτουρκικές συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. 1971: Ανοίγει το Καζίνο της Πάρνηθας. 1971: Το διαστημόπλοιο «Απόλλων 14», η τρίτη και τελευταία επανδρωμένη αποστολή των Αμερικανών στο φεγγάρι, προσεδαφίζεται στην περιοχή Φρα Μάουρο της Σελήνης. 1991: Αεροσκάφος C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συντρίβεται στο όρος Όθρυς, κατά τη διάρκεια της προσέγγισης στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου. Νεκροί και οι 63 επιβαίνοντες, εκ των οποίων 19 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί και 44 στρατεύσιμοι. Γεννήσεις 1840: Τζον Μπόιντ Ντάνλοπ, Σκωτσέζος κτηνίατρος και εφευρέτης που ανακάλυψε το ελαστικό με σαμπρέλα και ίδρυσε τη βιομηχανία που φέρει το όνομά του [θαν. 23/10/1921] 1878: Αντρέ Γκουστάβ Σιτροέν, Γάλλος αυτοκινητοβιομήχανος [θαν. 3/7/1935] 1919: Ανδρέας Παπανδρέου, ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός [θαν. 23/6/1996] Θάνατοι 1863: Ζαν Γκαμπριέλ Εϋνάρ, γνωστότερος ως Ιωάννης Γαβριήλ Εϋνάρδος, Ελβετός φιλέλληνας [γεν. 28/12/1775] 1988: Έμερικ Πρεσμπέργκερ, Ουγγροβρετανός σκηνοθέτης που συγκρότησε δίδυμο επιτυχιών με τον ομότεχνό του Μάικλ Πάουελ [γεν. 5/12/1902] 1993: Τζόζεφ Μάνκιεβιτς, Αμερικανός σεναριογράφος και σκηνοθέτης («Όλα για την Εύα») [γεν. 11/2/1909]

Πίσω από όλα η Τράπεζα

ωρίς λόγια. Γιατί Χσαμε… από λόγια χορτά-

O HµεροΛόγος

Από το Δεκέμβριο και μετά, η ΝΕΛ δείχνει ότι έχει αναλάβει να κάνει κάποιες σημαντικές κινήσεις προκειμένου να συμμαζέψει ό,τι μπορεί να συμμαζέψει. Στην ουσία, η εταιρεία δίνει μάχη για την επιβίωσή της σε ένα περιβάλλον που μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο αντίξοο. Αν προσπαθήσει κανείς να δει το στοιχείο που ενώνει όλες αυτές τις επιμέρους κινήσεις, θα διαπιστώσει την αγωνιώδη προσπάθεια να μην απαξιωθεί πλήρως η εταιρεία. Ο φορέας που έχει άμεσο ενδιαφέρον να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι η Τράπεζα Millennium, η οποία είναι ο μεγάλος δανειοδότης της εταιρείας. Τα κεφάλαια που έχει βάλει στη ΝΕΛ είναι πάρα πολλά και αν η εταιρεία καταρρεύσει, θα χάσει πάρα πολλά. Αν διασωθεί, θα καταφέρει να σώσει ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων της. Ν.Μ.

Να καθαριστεί το πάρκο Γεγονός είναι ότι το πάρκο Χατζηδήμου στην Κουλμπάρα στο οποίο αναφερόμασταν προχθές, στην κατάσταση που είναι δεν τιμά κανέναν. Ο δήμος έχει υποσχεθεί ότι θα γίνουν εργασίες για να αποκτήσει ξανά ζωή, όμως δεν έχουν άδικο και οι κάτοικοι που θέλουν πρώτα να δουν το πάρκο τους ν’ ανασαίνει από τα αυτοκίνητα και τα άγρια χόρτα που το πνίγουν κυριολεκτικά, να καθαριστεί από τα μπάζα και τα σκουπίδια, να φωτιστεί σωστά, και μετά να γίνουν άλλες παρεμβάσεις. Ίσως θα πρέπει ο δήμος ν’ ακούσει τις αντιδράσεις τους και να πράξει αναλόγως. Αν όλα τα παραπάνω είναι απλά ένα πρόσχημα - όπως πιστεύουν στο δήμο - για να καθυστερήσουν οι εργασίες και να μείνει το πάρκο ως πάρκινγκ, αυτό θα φανεί στην πορεία. Πελ.Γ.

Κέρδισε η Λήμνος

Η Ένωση πότε θα μιλήσει;

Τις νέες αντιστοιχίες των πανεπιστημιακών τμημάτων δημοσιοποίησε τις προάλλες η εφημερίδα «Τα Νέα», επιβεβαιώνοντας το θετικό αποτέλεσμα που πέτυχαν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου για το νεοϊδρυθέν Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής της Λήμνου. Στο οποίο και δε δόθηκε αντιστοιχία με τη Σχολή Διατροφολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου Αθηνών, όπως κάποιοι ήλπιζαν, πίεζαν - ή και μεθόδευαν - να γίνει. Ακόμη και στο δημοσίευμα της εφημερίδας, έτσι όπως είναι διατυπωμένη η πληροφορία, φαίνεται σα να μην το πιστεύουν πως για το τελευταίο στη σειρά ίδρυσης τμήμα δεν υπήρξε αντιστοιχία για μετεγγραφή. Πάντως, χαλώντας τα σχέδια όποιων άλλα ήθελαν για τη Λήμνο, δε χαλά η προοπτική του Τμήματος, που αν μη τι άλλο θα κρατήσει τους φοιτητές του στη Μύρινα. ΜΑΡ.ΠΛ.

Είναι οριστικό, όπως γράφαμε προχθές πως το πυρηνελαιουργείο της Ένωσης στα Πάμφιλα δεν ανοίγει. Αυτό λίγο έως πολύ ήταν αναμενόμενο εδώ και λίγες εβδομάδες. Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι η σιωπή της ΕΑΣ Λέσβου. Λες και η μονάδα των Παμφίλων είναι ένα ζήτημα που δεν την αφορά. Ο Αλέκος Γιαζιτζόγλου και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. πρέπει να αντιληφθούν ότι η επιμονή τους να τηρούν πολιτικές ισορροπίες ζημιώνει την Ένωση και κατ’ επέκταση και τους ίδιους τους αγρότες. Και σε τελική ανάλυση, το θέμα δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη του χωρίς να υπάρχει στοιχειώδες σχέδιο για το τι μέλλει γενέσθαι. Ν.Μ.

Μιλώντας για τους εφήβους Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» της προηγούμενης εβδομάδας, που αφορούσε στην αυτοκτονία ενός 17χρονου μαθητή της Αθήνας από τον τρίτο όροφο του σχολείου του και σχολίαζε τα αδιέξοδα που βιώνουν οι έφηβοι, φιλοξενήθηκε μεταξύ άλλων και δήλωση του επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και υπεύθυνου του Συμβουλευτικού Σταθμού, Ευστράτιου Παπάνη. Παρ’ όλο που, όπως αναφέρεται στο άρθρο, ο ίδιος έχει μελετήσει σε βάθος το θέμα της κατάθλιψης και της αυτοκτονίας στην εφηβική ηλικία, είναι σημαντικό το ότι «ακούγεται» ένας καθηγητής του δικού μας Τμήματος Κοινωνιολογίας, δεδομένου μάλιστα ότι στη χώρα λειτουργούν συνολικά επτά αντίστοιχα τμήματα, τα τρία από τα οποία βρίσκονται στην Αθήνα. Β.Χρ.

Το Μάρτη Οι νέοι αγρότες που μπήκαν στο πρόγραμμα την προηγούμενη άνοιξη αναμένεται να λάβουν το πρώτος μέρος της προκαταβολής της εφάπαξ αποζημίωσής τους τον προσεχή Μάρτιο. Αυτό σημαίνει ότι όσοι μπήκαν στην πρώτη φάση, είναι σίγουρο ότι δε θα βγουν εκτός προγράμματος, οι υπόλοιποι όμως θα συνεχίσουν να περιμένουν. Ν.Μ.

Τα μπαλώσαμε και φέτος Ασθμαίνοντας και αγκομαχώντας ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση των αγροκτημάτων και ανοίγει ο δρόμος για την πληρωμή των επιδοτήσεων. Αντί για τους γνωστούς πανηγυρισμούς που βλέπουμε στο διαδίκτυο από διάφορους συνδικαλιστές, ας φροντίσουν οι αρμόδιοι να δώσουν λύσεις στο ζήτημα των επιλέξιμων εκτάσεων. Κυρίως, όμως, οφείλει η κυβέρνηση να κάνει σωστούς χάρτες και να κάνει σωστή καταχώρηση των αγροκτημάτων στα ηλεκτρονικά της συστήματα. Το χρωστάει στους Έλληνες αγρότες που τρεις δεκαετίες τώρα βλέπουν τις επιδοτήσεις να γίνονται αντικείμενο ρουσφετιού ανάμεσα στην εκάστοτε κυβέρνηση και τη συνεταιριστική νομενκλατούρα. Ν.Μ.

Μανιταροκολάζ Ένα… κολάζ με χειμωνιάτικα μανιτάρια που βρέθηκαν, καταγράφηκαν και φωτογραφήθηκαν από την ομάδα συλλογής μανιταριών Μολύβου - Πέτρας, έχει αναρτήσει ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Λέσβου στην ιστοσελίδα του. Σε αυτήν έχουν καταγραφεί εξάλλου όλες οι καρποφορίες του χειμώνα, έτσι όπως τις έχουν εντοπίσει τα μέλη του Συλλόγου, που συνεχίζουν με συνέπεια το… χόμπυ τους. Β.Χρ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΠEΛΛH ΓIAKOYMH NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΜΑΡΙΝOΣ OΡΦΑΝOΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)) ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΠΥΡΙ∆ΑΚΗ (ΛΗΜΝOΣ) TAΞIAPXOYΛA ΛA∆A (AΘΗΝΑ) EΦH ΣTPABOΣKOYΦH (ΑΓΟΡΑ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ))

ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑ MAPIA KOP∆EPA ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO : ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΛΛΗ ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ:: ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.


3

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009

Ενώνει η… συνένωση

Βραχύβιος θεσμός

Για την επόμενη Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου μετατέθηκε τελικά η συνάντηση που καλεί ο δήμος Πλωμαρίου με θέμα τη διοικητική μεταρρύθμιση. Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί οι όμοροι δήμοι Πολιχνίτου, Γέρας και Ευεργέτουλα, ενώ ήδη ο δήμος Αγιάσου έχει δηλώσει πως δε θα συμμετάσχει. Ενδιαφέρον, πάντως, έχει ο λόγος της αναβολής, που δεν ήταν άλλος απ’ τη διεξαγωγή την ίδια ώρα προχθές το απόγευμα ολομέλειας της δημοτικής οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Πλωμαρίου. Κι επειδή η δημοτική αρχή ήθελε να συμμετάσχει και η αντιπολίτευση, που αντικειμενικά λόγω της κομματικής εκδήλωσης δεν μπορούσε, αναβλήθηκε η συνάντηση. Θα πρέπει όμως, με την ευκαιρία, να παρατηρήσουμε ότι στο δήμο, που απ’ την αρχή του 2007 υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο «Καλλικράτης» έχει λειτουργήσει καταλυτικά, ενώνοντας τις παρατάξεις του Δημήτρη Βαρβαγιάννη και του Παναγιώτη Θεοδωρίδη στον κοινό στόχο, που δεν είναι άλλος απ’ το να κρατήσει έδρα δήμου το Πλωμάρι. Σε αυτή την κοινή πλεύση, η της Ν.Δ. πλειοψηφία αναβάλλει σύσκεψη για να συμμετάσχουν και οι του ΠΑΣΟΚ… ΜΑΡ.ΠΛ.

Απ’ το 1995 που ίσχυσε η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου, έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2010, που όλα δείχνουν πως θα καταργηθεί, ο θεσμός θα έχει ζήσει όλα κι όλα μόλις 16 χρόνια, ή τέσσερις τετραετίες. Κι επειδή το παρόν Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου θεωρητικά θα είναι το τελευταίο, ίσως θα έπρεπε τα μέλη του να πάρουν «κομμάτι» πιο σοβαρά το ρόλο τους και τουλάχιστον να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις. Είναι απογοητευτικό, εξαιρουμένων των Λημνιών, που για αντικειμενικούς λόγους πολλές φορές δεν μπορούν να παραστούν, να βλέπει κανείς τα άδεια έδρανα των μελών, κυρίως της πλειοψηφίας. ΜΑΡ.ΠΛ.

Αδελφοποίηση… Τερπάνδρου Μια παλιά του πρόταση επανέφερε με επιστολή του προς το δήμαρχο Ερεσού - Αντίσσης, Σωτήρη Καρδαρά, ο Τάκης Ιορδάνης. Ο οποίος, πριν την εφαρμογή του «Καλλικράτη», προτρέπει το δήμαρχο να προχωρήσει σε αδελφοποίηση της Άντισσας με την πρωτεύουσα του νομού Λακωνίας, Σπάρτη. Ο συνδετικός κρίκος Άντισσας και Σπάρτης είναι, σύμφωνα με την πρόταση, ο κιθαρωδός Τέρπανδρος, που γεννήθηκε στην Άντισσα, έζησε στη Σπάρτη και τιμήθηκε απ’ τους Σπαρτιάτες. Ο κ. Ιορδάνης, στην επιστολή του προς τον κ. Καρδαρά, προσφέρεται να είναι και ο εισηγητής του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, εξηγώντας γιατί κατά την άποψή του πρέπει να γίνει η αδελφοποίηση. ΜΑΡ.ΠΛ.

Πάει για… λαβράκι Με καταθέσεις μαρτύρων και απ’ τη Λέσβο, λόγω αρμοδιότητας, συνεχίζεται η δικαστική διερεύνηση του θέματος πιθανής κατευθυνόμενης συνταγογραφίας γιατρού απ’ τη Λήμνο, σε φαρμακείο συγγενικού της προσώπου, θέμα που είχε αποκαλύψει πέρυσι το καλοκαίρι το «Ε». Μόνο εύκολη δεν είναι μια τέτοια πολύπλοκη έρευνα, που κάποιοι πιστεύουν μετά βεβαιότητας πως με την ολοκλήρωσή της, όσο κι αν χρειαστεί να κρατήσει, θα… βγει λαβράκι. Κι όχι μόνο οικονομικής, αλλά και πολιτικής φύσης. Ίδωμεν. ΜΑΡ.ΠΛ.

Γιοκ βοήθημα Πολλοί δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από τη Λήμνο δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ αν και έχουν όλες τις προϋποθέσεις. Απευθύνθηκαν στα ΚΕΠ των δήμων, απευθύνθηκαν στην Εφορία, αλλά απάντηση δεν πήραν. Κατά τα φαινόμενα, το πρόβλημα είναι τα άδεια ταμεία. Ν.Μ.

Σημείο απόβασης… Ούτε μια, ούτε δυο, αλλά 12 συνολικά ξύλινες και πλαστικές βάρκες μάζεψαν συνεργεία του δήμου Μυτιλήνης από την παραλία της Κάτιας μετά το αεροδρόμιο. Χρειάστηκαν επίσης δυο μικρά φορτηγά για να μαζέψουν τα σκουπίδια που υπήρχαν στην παραλία. Όπως φαίνεται, η «Κάτια» είναι τόπος «απόβασης» για τους μετανάστες που φθάνουν από τα απέναντι παράλια και το γεγονός ότι βρέθηκαν τόσες βάρκες μαζεμένες σε ένα σημείο, δείχνει ότι τελικά δεν έρχονται «στα τυφλά» από τα απέναντι παράλια, αλλά υπάρχουν καθορισμένα από τα κυκλώματα δουλεμπόρων συγκεκριμένα σημεία απόβασης στο νησί. Πελ.Γ.

«Πράσινο» στο «Μπαλτατζής» Εγκρίθηκε και τυπικά η αναθεώρηση του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», ώστε αυτό να προσαρμοστεί στα δεδομένα της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ελπίζουμε τώρα, επιτέλους, να ανοίξουν κάποια από τα προγράμματά του και να διευκρινιστεί τι θα γίνει με τα υπόλοιπα. Ν.Μ.

Τρίτεκνοι, αλλά… Στο λογικό ερώτημα που κατ’ επανάληψη είχαμε διατυπώσει τα προηγούμενα χρόνια «πώς γίνεται να υπάρχουν τόσοι τρίτεκνοι σε μια χώρα που δοκιμάζεται δημογραφικά;», ήρθε να απαντήσει αποκάλυψη του υπουργείου Παιδείας ότι πολλοί τρίτεκνοι ήταν… «μαϊμούδες». Κύκλωμα που δρούσε μία πενταετία τώρα, όσο δηλαδή και η νομοθετική ρύθμιση που διευκολύνει τη μετεγγραφή τριτέκνων φοιτητών σε σχολές που έχουν αντιστοιχία, «εμφάνισε» μοναχοπαίδια ως παιδιά πολυμελών οικογενειών, έναντι 50.000 ευρώ. Η αποκάλυψη, που θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα «επιστρέψει» (και πόσους) φοιτητές και στη Μυτιλήνη - αν το μαχαίρι φτάσει στο κόκκαλο, όπως άφησε να εννοηθεί η υπουργός Παιδείας -, χρήζει σίγουρα και κοινωνιολογικής ανάλυσης.

… «μαϊμούδες» Διότι αποδεικνύει πως οι Έλληνες κατ’ ουσία δεν ενδιαφέρονται για το επίπεδο σπουδών των παιδιών τους, αλλά νοιάζονται μόνο και μόνο να τα κρατήσουν κοντά τους. Γιατί αν κάποιος «αμφέβαλλε», π.χ. για το επίπεδο σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, δε θα έδινε 50.000 ευρώ για να σπουδάσει το παιδί του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά θα το έστελνε μια και καλή στο… Κέιμπριτζ, δίνοντας μάλλον λιγότερα. Οπότε το κύκλωμα ήξερε πού στόχευε, στήνοντας ολόκληρη μηχανή για μοναχοπαίδια που δεν ήθελαν οι γονείς τους να τα αφήσουν να φύγουν απ’ την οικογενειακή εστία. ΜΑΡ.ΠΛ.

Ένα έκτακτο δρομολόγιο η λύση Είναι πραγματικά απίστευτα μεγάλο πρόβλημα η μεταφορά ζώντων ζώων από τη Λήμνο προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι κτηνοτρόφοι του νησιού χάνουν πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ επειδή δεν υπάρχει ένα πλοίο που θα μεταφέρει έγκαιρα τα ζώα στις περιοχές που θέλουν οι έμποροι. Το ζήτημα μπορεί να λυθεί, αρκεί να υπάρχει διάθεση εκ μέρους των αρμόδιων πολιτικών παραγόντων να ασχοληθούν με αυτό. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι κάθε περίοδο που υπάρχει αυξημένη ζήτηση να πραγματοποιείται έκτακτο δρομολόγιο οχηματαγωγού πλοίου τύπου Ro-Ro, το οποίο μπορεί να μεταφέρει πάρα πολλές νταλίκες μαζί. Έτσι, και οι επιβάτες των πλοίων που πιάνουν στη Λήμνο δε θα έρχονται αντιμέτωποι με τη δυσοσμία των κοπαδιών που μεταφέρονται με φορτηγά, και οι κτηνοτρόφοι θα εξυπηρετούνται. Ν.Μ.

Μετά το διάγγελμα Σβήνουν οι ελπίδες των ελαιοπαραγωγών να πάρουν αποζημίωση για την καρπόπτωση μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης που κινούσαν το ζήτημα, εμφανίζονται τώρα εντελώς απογοητευμένοι. Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς πιστεύουν ότι τελικά δε θα δοθεί αποζημίωση ούτε στους ελαιοπαραγωγούς των περιοχών που ανακοίνωσε η κ. Μπατζελή. Ν.Μ.

Η βροχή δημιουργεί ουρές… Κάθε φορά που βρέχει δημιουργείται το αδιαχώρητο στο κέντρο της Μυτιλήνης, με ουρές αυτοκινήτων. Σε πολλά σημεία, μάλιστα, λόγω της βροχής μπλοκάρουν και οι φωτεινοί σηματοδότες και δε λειτουργούν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εις διπλούν κομφούζιο στους δρόμους. Θα έπρεπε, λοιπόν, και η Τροχαία τις ημέρες που υπάρχει αυξημένη κίνηση να διαχειρίζεται την κατάσταση. Άλλωστε, τότε επιβάλλεται η παρουσία της για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας. Πελ.Γ.

Ψυχοτοµές Γράφει ο ΓIΩPΓOΣ KΩMAΪTHΣ*

Κοινωνική μελαγχολία Στην κλασσική ψυχιατρική, η μελαγχολία είναι μία ατομική βιωματική διαταραχή. Χαρακτηρίζεται από αυτοϋποτίμηση, έλλειψη βούλησης για δράση, αίσθηση ότι όλα είναι τελειωμένα και χωρίς ελπίδα, έλλειψη βεβαιότητας ότι οι άλλοι μας αγαπούν και από ενοχές για εκείνα που συμβαίνουν. Πιστεύω ως κοινωνικά προσανατολισμένος ψυχίατρος ότι υπάρχει και δρα στους καιρούς μας, παράλληλα με την ατομική, μια ευρύτερη, ομαδική, κοινωνική μελαγχολία. Ολόκληρες ομάδες πληθυσμού παραπαίουν και εξαντλούνται μέσα σε μια κατάσταση κατάθλιψης. Και φυσικά για την ατομική μελαγχολία πιστεύουμε ότι η αιτία είναι η απώλεια, κάθε απώλεια στη ζωή μας. Θεωρώ ότι για την κοινωνική μελαγχολία βασικό αίτιο είναι η απώλεια της ελπίδας. Ιδιαίτερα εκείνο που έχω επιβεβαιώσει παρακολουθώντας τις κοινωνικές και ομαδικές συμπεριφορές των φτωχών ομάδων πληθυσμού, είναι ότι έχουν όλες τη σφραγίδα της μελαγχολίας. Η σιωπή των αμνών γίνεται ταυτόσημη με τη μελαγχολία των φτωχών. Εδώ ολόκληροι πληθυσμοί έχουν βυθιστεί σε μια σιωπηλή, απελπισμένη αποδοχή αυτών που συμβαίνουν. Νιώθουν ανίσχυροι να αντιδράσουν. Έχουν βυθιστεί σ’ ένα τέλμα απελπισίας και απραξίας και καρτερικά ζουν το δράμα τους χωρίς την παραμικρή βουλητική δραστηριότητα. Παρακολουθούν την ακρίβεια, τον εξευτελισμό τους, τη βιαιοπραγία απέναντί τους, τη σύνθλιψη και τον κατακερματισμό τους από τα μανιακά αρπακτικά χωρίς καμμιά, έστω και σπασμωδική ή αντανακλαστική, κίνηση. Η διαφθορά και η διαπλοκή, θύματα της οποίας είναι αυτοί οι ίδιοι, τους φέρνουν ένα βαθύ συναίσθημα λύπης για τον εαυτό τους, ανημποριά και αδυναμία. Κοπαδιαστά οδηγούνται σε μια «πολιτική σφαγή», θύματα μιας κοινωνικής χειραγώγησης, μηχανικοί θεατές αυτών που συμβαίνουν, με ριζωμένη μέσα τους τη βεβαιότητα: «Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, όλα είναι τελειωμένα και για μας η ελπίδα είναι χαμένη υπόθεση.» Το άγχος και ο φόβος του θανάτου, που υπαρξιακά λειτουργούν στην ατομική μελαγχολία, είναι βιώματα της κοινωνικής αυτής διαταραχής. Όλα είναι έτσι δομημένα που η δική τους παρέμβαση θεωρείται από αυτούς ενέργεια χωρίς αποτέλεσμα. Κάποτε «αυτοκτονούν» με την περιθωριοποίηση τις ώρες της απέραντης κοινωνικής μοναξιάς, της αυτοεγκατάλειψης, της παρακμής και της αχρήστευσης των δραστηριοτήτων τους. Άνθρωποι που μοιρολατρικά αποσύρονται στη σύνταξη των 300 ευρώ, που κρυώνουν, που πεινούν, που βλέπουν τα χωριά τους να ρημάζουν, και αυτοί βιώνουν τον πόνο στην ψυχή τους, βρισκόμενοι σε μια «κατατονία», ώρες ολόκληρες αδρανείς, σιωπηλοί, χωρίς επικοινωνία, χωρίς επανάσταση. Πολλές φορές θαυμάζουν τα είδωλα του πλούτου, τα θεοποιούν, παραδίδονται στη γοητεία των κέρινων ομοιωμάτων της τηλεόρασης υποτιμώντας τον εαυτό τους, την αξία τους και ζώντας «διά πληρεξουσίου» όλες τους τις φαντασιώσεις. Ζωντανοί-νεκροί άνθρωποι, που έντεχνα έχουν απομυζήσει τα παράσιτα του πλούτου κάθε ικμάδα ζωής από μέσα τους. Αυτή η πτώση της κοινωνικής άμυνας έχει, όπως συμβαίνει και στο άτομο, την ανάλογη επίπτωση στην κοινωνικοσωματική τους υγιεινή. Αρρώστιες, λοιμώδη, ψυχοσωματικές, καρκίνος, φυματίωση, καχεξία, αβιταμίνωση μαστίζουν το κοινωνικό σώμα των φτωχών. Συχνά άθλιο το περιβάλλον όπου ζουν, τα γεμάτα υγρασία ανθυγιεινά τους καταλύματα χωρίς θέρμανση, χωρίς αισθητική, ή χωρίς χώρους αναψυχής ή άθλησης, πόλειςγκέτο. Σύγνεφα από το τοξικό νέφος, ρυάκια με λύματα δίπλα σε κατοικίες, ζωώδεις συνθήκες ζωής στις πόλεις του τρίτου κόσμου, στην Αφρική αλλά και κοντά μας, κοντά σε απαστράπτουσες γειτονίες. Παραγκουπόλεις δίπλα σε κατοικίες-παλάτια 2.000 τ.μ.. Αναρωτιέται κανείς αν πρέπει να «ψεκάσει» με αντικαταθλιπτικό φάρμακο όλο τον πλανήτη. Αλλά ακόμα και αν επιδοθεί ατομική αντικαταθλιπτική αγωγή σε αυτούς τους τεράστιους πληθυσμούς, το κόστος των φαρμάκων είναι απογοητευτικό. Η κοινωνική μελαγχολία είναι παγίδευση κοινωνικών δημιουργικών δυνάμεων, αχρήστευση ανθρώπινης ενέργειας. Οδηγεί σε μια αναπόφευκτη ηθική ερήμωση του πλανήτη, κατάργηση της επιβίωσης του είδους, καθώς εκείνοι που θα κινήσουν το όχημα του μέλλοντος αδρανούν. Εκείνο που διανθίζει τον κόσμο αυτόν είναι τα ναρκωτικά, η βία, η σκληρότητα, η μοναξιά. Πού θα βρεθούν οι ηγέτες που θα αντιληφθούν το κακό που διογκώνεται και πώς θα το σταματήσουν; Ποια κοινωνική αναγκαιότητα θα γεννήσει τους πολιτικούς που θα γιατρέψουν αυτήν τη μελαγχολία;

Ο

* O Γιώργος Kωµαΐτης είναι ψυχίατρος.


4

EI∆HΣEIΣ

Ξεκινά η διαδικασία για την ανέγερση του νέου Ανοικτού Κέντρου

Άρθρο

Έπεσαν

Γράφει ο ΜΑΝΟΛΗΣ ΜΑΝΩΛΑΣ

Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών

Ζητείται συνεννόηση χωρίς εμμονές και τετελεσμένα Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η Λέσβος έγινε γνωστή στη διεθνή κοινή γνώμη όχι τόσο για τις ομορφιές της, αλλά για την ντροπή της Παγανής, το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών, γεγονός που πέρα από την ουσία της ανθρωπιστικής του πλευράς, προκάλεσε τεράστια δυσφήμιση στο νησί και στους κατοίκους του. Αποκορύφωμα όλης αυτής της ιστορίας ήταν η καλοκαιρινή συνάντηση ακτιβιστών απ’ όλο τον κόσμο για πολλές μέρες στη Μυτιλήνη, που συγκεντρώθηκαν διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησης στην Παγανή. Το κέντρο της Παγανής έκλεισε και μεταξύ των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης ήταν η δρομολόγηση και δημιουργία ενός νέου κέντρου υποδοχής, σε χώρο που παραχώρησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην περιοχή της Ουτζάς, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα φορέων του νησιού. Όμως, η δημιουργία κέντρου υποδοχής μεταναστών εκ των πραγμάτων και λόγω της ιστορίας που κουβαλά, δεν είναι υπόθεση εύκολα αποδεκτή, κυρίως απ’ όσους επηρεάζονται από την παρουσία ενός τέτοιου κέντρου. Λογικό είναι, απ’ τη στιγμή που η δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου είναι επιβεβλημένη, να επιδιωχθεί αυτό να προκαλεί τη μικρότερη όχληση στον κοινωνικό ιστό, γεγονός που δεν πρέπει να υποτιμηθεί απ’ όσους εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, γιατί τυχόν αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις κάθε άλλο παρά υπηρετούν το στόχο της υποδοχής των ανθρώπων αυτών που κάτω από άσχημες συνθήκες καταφθάνουν στη χώρα μας. Αν στόχος και επιδίωξη είναι η άμβλυνση ξενοφοβικών συνδρόμων, επιβάλλεται να αναζητηθεί η καλύτερη δυνατή λύση, χωρίς εμμονές και τετελεσμένα. Εν προκειμένω, λοιπόν, και ανεξαρτήτως του τι προβλέπει για τις χρήσεις γης το Γ.Π.Σ. για την περιοχή της Ουτζάς, το ζητούμενο είναι αν η συγκεκριμένη περιοχή ενδείκνυται για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, πρότυπου, ανοικτού, ή όπως αλλιώς σχεδιάζεται να είναι! Και αυτό γιατί στην εν λόγω περιοχή, και σε μικρή απόσταση απ’ την οικοπεδική έκταση που προορίζεται να γίνει το κέντρο, ήδη έχει δρομολογηθεί η ανέγερση του νέου διοικητηρίου που προωθεί η νομαρχία, ενώ στην ευρύτερη περιοχή, στου Καλαμάρη, ο δήμος Μυτιλήνης σχεδιάζει το νέο του δημαρχείο. Επιπλέον, στην περιοχή ήδη λειτουργούν μια σειρά εμπορικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων, οι οποίες σήμερα αντιδρούν στην προοπτική γειτνίασης μ’ ένα τέτοιο κέντρο, κάτι που δεν πρέπει να αφήνει αδιάφορους όσους σχεδιάζουν τη δημιουργία του. Αν, λοιπόν, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς επιθυμούν τη δημιουργία κέντρου υποδοχής στη Μυτιλήνη, θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη όλες τις πτυχές αυτής της υπόθεσης και να μην περιοριστούν μόνο στο γεγονός της ύπαρξης της συγκεκριμένης οικοπεδικής έκτασης, αλλά να αναζητηθούν κι άλλες λύσεις, χωρίς κωλύματα. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος από την «ντροπή» της Παγανής να πάμε στο αδιέξοδο της Ουτζάς και αυτό θα πρέπει να είναι απευκταίο. Αν στόχος είναι να γίνει το Κέντρο, θα πρέπει πέρα απ’ την οικοπεδική έκταση να αναζητηθεί και η μέγιστη δυνατή συναίνεση που δε θα διαχωρίζει την κοινωνία σε λιγότερο ή περισσότερο ευαίσθητους με τους πρόσφυγες... ανοίγοντας μια διελκυστίνδα που διχάζει την κοινή γνώμη και δαιμονοποιεί την παρουσία των προσφύγων. Πριν το θέμα διογκωθεί και πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης μεταξύ του υπουργείου, των τοπικών φορέων και των όποιων άλλων ενδιαφερομένων.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009

της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH κάθεκτο προχωρά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις διαδικασίες για τη δημιουργία του νέου Πρότυπου Ανοικτού Κέντρου Καταγραφής Μεταναστών στην Ουτζά. Χθες η σύμβουλος του υπουργού σε θέματα μεταναστών, Αφροδίτη Αλ Σαλέχ, βρέθηκε στη Μυτιλήνη μαζί με ομάδα υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου που συνυπέγραψαν με το διοικητή της 98 ΑΔΤΕ την παραχώρηση του οικοπέδου των 90 στρεμμάτων στην περιοχή της Ουτζάς. «Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της μεταβίβασης της εκτάσεως των 80 στρεμμάτων στην Ουτζά, με τις υπογραφές μεταξύ του στρατηγείου και υπηρεσιακών εκπροσώπων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οπότε και τυπικά έγινε η μεταβίβαση», δήλωσε η σύμβουλος του υπουργείου κ. Αφροδίτη Αλ Σαλέχ. Για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ιδιοκτησιακό ζήτημα σε περίπτωση που τα Φιλανθρωπικά διεκδικήσουν να πάρουν πίσω την παραχώρηση του οικοπέδου από το Στρατό με το αιτιολογικό ότι δε χρησιμοποιείται πλέον για σκοπούς του Στρατού -, η ίδια ήταν κατηγορηματική: «Το οικόπεδο ανήκει στο Στρατό. Έχει α-

Α

Από τη χθεσινή επίσκεψη στο χώρο όπου θα φτιαχτεί το νέο Κέντρο

γοραστεί με ένα χαμηλό συμβολικό ποσό, ανήκει στο υπουργείο Άμυνας», σημείωσε.

Ξεκινούν οι εργασίες Μετά την παραχώρηση του οικοπέδου, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ξεκινά αμέσως τις διαδικασίες για την εγκατάσταση του Κέντρου, το οποίο θα είναι προκάτ και θα κατασκευαστεί μέσα σε διάστημα μερικών μηνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και δε θα επιβαρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό. Όσον αφορά στη δομή και τον τρόπο λειτουργίας του, η κ. Αλ Σαλέχ είπε: «Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει δη-

μιουργήσει μαζί με τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών μια ομάδα εργασίας για αλλαγή του τρόπου λειτουργίας όλων αυτών των κέντρων. Θα έχουν ενιαία δομή, ενιαία διοίκηση και προσωρινός τίτλος τους θα είναι “Κέντρα Καταγραφής και Διαχείρισης μη νόμιμα εισερχομένων αλλοδαπών”. Δηλαδή τα γνωστά διεθνώς ως screening centers. Στην Ουτζά θα γίνει το πρώτο, που θα λειτουργήσει ως πρότυπο. Θα υπάρχει φύλαξη από την Αστυνομία αλλά περιφερειακά, δε θα υπάρχουν μέσα κελιά, δε θα φυλάσσονται δηλαδή οι φιλοξενούμενοι εκεί. Θα είναι περιφερειακά η Αστυνομία για πάρα πολλούς λόγους, για να μην μπορεί ο καθένας να έχει

πρόσβαση στο Κέντρο. Ο οποιοσδήποτε, που μπορεί να είναι trafficker μέχρι και smuggler (λαθρέμποροι). Μέσα στο χώρο αυτό θα γίνεται το περίφημο screening, δηλαδή θα εντοπίζονται οι ευαίσθητες ομάδες, τα ασυνόδευτα, τα θύματα βασανισμού, τα θύματα trafficking - όλα αυτά με ιατρικές μεθόδους - και εκεί θα ξεκαθαρίζονται ποιοι χρήζουν προστασίας και παροχής ασύλου. Από εκεί όλοι θα παραπέμπονται σε ανοικτές δομές στην ενδοχώρα. Δηλαδή η διαμονή των ανθρώπων αυτών στο νησί θα είναι το πολύ για 15 ημέρες. Εποπτεύουσα αρχή, τουλάχιστον για αυτό το πρώτο Κέντρο, θα είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.»

Μόνιμο παράρτημα της Frontex στην Ελλάδα Μεπρσοτβόλχήομταητνοςανττηιμς επταώρπάινσοημτηοςυ μετανάστευσης εγκαθίσταται μόνιμα στην Ελλάδα, με έδρα τον Πειραιά και πεδίο «δράσης» όλο το Αιγαίο, η Frontex. Η δημιουργία του πρώτου πανευρωπαϊκού παραρτήματος αποφασίστηκε ύστερα από ψηφοφορία στο Συμβούλιο που απαρτίζεται από εκπροσώπους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Φεβρουαρίου 2010 στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο της Ισπανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Με τη θέσπιση του πρώτου επιχειρησιακού παραρτήματος του διεθνούς οργανισμού Frontex στον Πειραιά, η χώρα μας θωρακίζει ακόμα περισσότερο τα εξωτερικά σύνορά της, αποκτά άλλο ένα “ισχυρό όπλο” στη μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης, ενώ πλέον οι Ευρωπαίοι εταίροι θα έ-

χουν ιδία εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική πλευρά για την αντιμετώπισή του», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Αυτό αποτελεί μια τεράστια επιτυχία για την Ελλάδα», συνεχίζει η ανακοίνωση, «δεδομένου ότι οι επιχειρησιακές ικανότητες της Frontex αναβαθμίζονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στο πλαίσιο φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. αλλά και της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης.»

Παραμένει το Αιγαίο… Σύμφωνα με αναλύσεις κινδύνου της Frontex, «[…] σε απόλυτους αριθμούς, το Αιγαίο Πέλαγος αναμένεται να παραμείνει και κατά το 2010 το κύριο σημείο εισόδου των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων […]» των κρατών-μελών. Ενώ, όπως επανειλημμένως έχουν διαβε-

βαιώσει αξιωματούχοι του Οργανισμού, η Ελλάδα διαχειρίζεται πλέον το 75% του συνόλου των μεταναστών, που συλλαμβάνονται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω παράνομης διέλευσης συνόρων. Το Διεθνές Συντονιστικό Κέντρο αυτής της σύνθετης και γιγαντιαίας ευρωπαϊκής επιχείρησης είναι εγκατεστημένο στο Κέντρο Επιχειρήσεων του αρχηγείου Λιμενικού Σώματος και συντονίζει σε άμεση συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, τα συμμετέχοντα κράτη-μέλη και το Frontex Situation Centre (μέσω τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετέχουν και τα Τοπικά Συντονιστικά Κέντρα), ένα στόλο από περιπολικά σκάφη, αεροπλάνα, ελικόπτερα, κινητές μονάδες επιτήρησης και μεγάλο αριθμό συνοριοφυλάκων, εμπειρογνωμόνων, διερμηνέων από συνολικά 22 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009

5

Καταγραφής Μεταναστών από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην Ουτζά

οι υπογραφές! Αποκλειστικές δηλώσεις του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Σπύρου Βούγια, στο «Ε»:

«Καμμιά σχέση με την Παγανή…» την υπογραφή της Μετά μεταβίβασης του οικοπέδου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο υφυπουργός κ. Σπύρος Βούγιας δήλωσε μιλώντας αποκλειστικά στο «Ε»: « Έγινε το πρώτο τυπικό βήμα μετά τη συμφωνία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο δρομολογεί στην πράξη το νέο Πρότυπο Κέντρο Καταγραφής και Διάκρισης σε κατηγορίες των παράνομων μεταναστών. Τα επόμενα θα είναι η ποιοτική

αναβάθμιση των υπόλοιπων σημερινών κέντρων, που βρίσκονται κυρίως στον Έβρο και στην Πάτρα.» Όσον αφορά στις αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί από φορείς, ο κ. Βούγιας δήλωσε: «Τις παρακολουθούμε, αλλά είμαστε αποφασισμένοι, πάντοτε κινούμενοι σε πλαίσια νομιμότητας, να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε και να προετοιμάσουμε μέχρι καλοκαίρι ένα κέντρο που δε θα έχει καμμιά σχέση με την Παγανή.

Το τελευταίο για να καθησυχάσουμε τους ανησυχούντες.» Ο κ. Βούγιας συμπλήρωσε ότι η δημιουργία της συγκεκριμένης δομής στην περιοχή «δεν έρχεται σε αντίφαση με χρήσεις γης που είχαν καθοριστεί με προεδρικό διάταγμα του 1987 και προβλέπουν χώρους πρόνοιας, χωρίς φυσικά από τότε να προέβλεπε χώρους για μετανάστες, αφού τότε δεν υπήρχε μεταναστευτική κίνηση». Ο κ. Βούγιας συμπλήρωσε μάλιστα ότι «η μέχρι

Ανακοίνωση στην Αθήνα, σε συνέντευξη σχετικά με το Λιμενικό Σώμα

τώρα στάση της κοινωνίας του νησιού απέναντι στο πρόβλημα της μετανάστευσης είναι στάση υποστήριξης», ενώ διαβεβαίωσε ότι το νέο Κέντρο δε θα επιβαρύνει καθόλου την περιοχή και το νησί.

Για 350 άτομα Όπως τόνισε ο υφυπουργός, το νέο Κέντρο θα είναι χωρητικότητας 350 ατόμων το μέγιστο, ενώ θα διαθέτει όλες τις πολεοδομικές και λειτουργικές προδιαγραφές. Θα έχει πολύ ελεύθερο χώρο, χώρο συνάντησης, σίτισης και υπαίθριους χώρους

άθλησης. Ήδη είναι έτοιμοι να σταλούν στη Μυτιλήνη 100 ελαφράς κατασκευής οικίσκοι, οι οποίοι είχαν χρησιμοποιηθεί για να φιλοξενηθούν αστυνομικοί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Σε κάθε ένα χωρούν τέσσερα με πέντε άτομα. Οι μετανάστες δε θα φιλοξενούνται πλέον σε ενιαίους χώρους. Θα υπάρχουν μόνο βοηθητικοί ενιαίοι χώροι για σίτιση και άθληση. «Θα μοιάζει περισσότερο με υπαίθρια κατασκήνωση», είπε χα-

ρακτηριστικά ο κ. Βούγιας. Και ο κ. υφυπουργός κατέληξε: «Πιστεύουμε ότι χρόνο με το χρόνο οι μεταναστευτικές ροές θα μειώνονται στην Ελλάδα και μ’ αυτή την έννοια τα κέντρα αυτά θα έχουν όλο και λιγότερους φιλοξενουμένους με μια προοπτική έλλειψης της ανάγκης λειτουργίας τους. Οπότε θα επιστραφεί στο υπουργείο Άμυνας το συγκεκριμένο οικόπεδο, το οποίο παραχωρήθηκε για χρήση για όσο χρειαστεί.»

Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο:

Στη Μυτιλήνη ο Χρυσοχοΐδης «… πνεύμα κατανόησης η Μυτιλήνη θα επισκεφθεί έχει προκύψει με τα φαρμακεία και συνεργασίας»

Τ

μετά τις 10 Φεβρουαρίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο πλαίσιο επισκέψεων που προγραμματίζει σε λιμεναρχεία της χώρας, με πρώτο σταθμό την Πάτρα. Την επίσκεψη ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προχθές στην Αθήνα. Η Μυτιλήνη θα είναι ο δεύτερος σταθμός των επισκέψεων που ξεκινά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ αμέσως μετά θα επισκεφθεί τη Σάμο και πιθανόν και άλλα λιμεναρχεία της χώρας, προκειμένου να καταγράψει τα προβλήματα και τις ανάγκες. Ο υπουργός, στη συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λιμενικοί με την αγορά επί πιστώσει φαρμάκων λόγω της καθυστέρησης στην καταβολή των οφειλομένων.

Λύση στο πρόβλημα με τα φαρμακεία Προχθές, στη συνέντευξη Τύπου, τόνισε σχετικά με το ζήτημα που

ότι το θέμα έχει αναλάβει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Θανάσης Χριστόπουλος, ενώ υποσχέθηκε ότι μέχρι τέλους του μήνα - πιθανόν και νωρίτερα - θα έχουν εξοφληθεί οι οφειλές του 2008 (το 30% των οφειλών), οπότε οι φαρμακοποιοί σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Θεσσαλονίκη, Αττική, Βόλο και σε άλλες περιοχές θα αρχίσουν να εξυπηρετούν κανονικά το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος. Τέλος, όσον αφορά στις επισκευές των αεροπλάνων, ελικοπτέρων και τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος που παραμένουν ακινητοποιημένα λόγω βλάβης, ο κ. Χρυσοχοΐδης ήταν κατηγορηματικός. Τόνισε ότι θα επισκευαστούν όλα ώστε σε ένα χρονικό ορίζοντα μέχρι το καλοκαίρι το Λιμενικό Σώμα να αποκτήσει έναν αξιόμαχο στόλο.

ε ανακοίνωσή της Μ χθες η Κίνηση «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» χαιρετίζει το κλείσιμο της Παγανής διά της υλοποίησης, όπως σημειώνει, της εξαγγελίας του υφυπουργού Σπύρου Βούγια μετά την επίσκεψή του τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία και σηματοδοτήθηκε από την παραλαβή χθες επίσημα του οικοπεδικού χώρου που παραχωρήθηκε απ’ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Ουτζά. Οι εξελίξεις αυτές, σύμφωνα με τη «Συνύπαρξη»,

προδιαγράφουν μια νέα, βελτιωμένη διαχείριση του τεράστιου σύγχρονου προβλήματος της μετανάστευσης, το οποίο λόγω της γεωγραφικής της θέσης βιώνει έντονα η χώρα και το νησί της Λέσβου ιδιαίτερα. Αφού η Κίνηση δηλώνει ότι με τα μέλη της οπότε της ζητηθεί θα συνδράμει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του νέου Κέντρου, καλεί «τις Αρχές του τόπου, τους αιρετούς άρχοντες,

την Εκκλησία και τους πολίτες να επιδείξουν πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας και να υποστηρίξουν ενεργά την όλη προσπάθεια. Σε καμμιά περίπτωση», τονίζεται, «το θέμα δεν πρέπει να “κολλήσει” σε δευτερεύουσες αντιρρήσεις και στη γραφειοκρατία, αλλά να προχωρήσει γρήγορα, τόσο προς όφελος των μεταναστών όσο και της ομαλότητας στην καθημερινή ζωή της τοπικής κοινωνίας.».


EI∆HΣEIΣ

6

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009

Στα χέρια της Αστυνομίας περισσότερα από 650 γραμμάρια ηρωίνης, 750 γραμμάρια χασίς, 38 γραμμάρια κοκαΐνης και τέσσερις διακινητές σε Πέτρα και Μυτιλήνη

Γερό χτύπημα στο «λευκό θάνατο» της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH ημαντικό πλήγμα στα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών στη Μυτιλήνη πέτυχε η Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομίας, που σε δυο ξεχωριστές επιχειρήσεις την Τετάρτη και χθες το πρωί εντόπισε συνολικά πάνω από μισό κιλό ηρωίνης, 750 γραμμάρια χασίς και 38,2 γραμμάρια κοκαΐνης, ενώ συνέλαβε και τέσσερα άτομα. Στη μια περίπτωση, μάλιστα, οι αστυνομικοί χρειάστηκαν να κυνηγήσουν στο δρόμο με κινηματογραφικό τρόπο δυο αδέλφια διακινητές, μέχρι να καταφέρουν να τους ακινητοποιήσουν. Οι πληροφορίες που εί- βγάλουν συμπεράσματα χαν εδώ και αρκετό καιρό για το πόσο καιρό έχουν οι αστυνομικοί, σε συν- στήσει αυτή την «επιχείδυασμό με πολυήμερη ρηση» στο βόρειο τμήμα παρακολούθηση, έφεραν του νησιού και αν υπάραποτέλεσμα για την εξάρ- χουν «συνεργάτες» τους. θρωση σχεδόν ταυτόχρο- Στο σπίτι του 20χρονου να δύο κυκλωμάτων που βρέθηκαν 10 νάυλον συ«δρούσαν» στην Πέτρα σκευασίες οι οποίες πεκαι τη Μυτιλήνη. ριείχαν ποσότητες ηρωίΤην Τετάρτη, στη 1:30 το νης συνολικού μικτού μεσημέρι, οι αστυνομικοί βάρους 440 γραμμαρίων, έκαναν έφοδο σε σπίτια έξι νάυλον συσκευασίες στην Πέτρα όπου κατοι- που περιείχαν κοκαΐνη κούσαν δυο αλλοδαποί, συνολικού μικτού βάρους υπήκοοι Αλβανίας, ένας 38,2 γραμμαρίων, μια ζυ20χρονος και ένας γαριά ακριβείας, το χρη23χρονος. Οι δύο είχαν ματικό ποσό των 850 ευαπασχολήσει και άλλες ρώ και δυο κινητά τηλέφορές τις Αρχές, ενώ ο έ- φωνα. νας είχε απελαθεί δυο Στο σπίτι του 23χρονου φορές και είχε επιστρέ- βρέθηκαν μια νάυλον συψει στη χώρα. Από τις σκευασία η οποία περιείΑρχές τώρα εξετάζεται το χε ποσότητα ηρωίνης συσυνολικό χρονικό διά- νολικού μικτού βάρους στημα που βρίσκονται 1,7 γραμμαρίου και δυο στο νησί, προκειμένου να κινητά τηλέφωνα.

Σ

Ναρκωτικά από αυτά που κατασχέθηκαν χθες

Στη Χρυσομαλλούσα «Παλιοί γνώριμοι» στην Αστυνομία, όμως, ήταν και δυο αδέλφια 26 και 28 ετών, χρόνιοι χρήστες ουσιών, οι οποίοι - όπως προέκυψε με βάση τα όσα εντόπισαν οι αστυνομικοί - κάνουν και εμπόριο ναρκωτικών. Μετά από πολυήμερη παρακολούθηση, οι αστυνομικοί είχαν στηθεί έξω από το σπίτι των δυο αδελφών στη Χρυσομαλλούσα. Μόλις εκείνοι πλησίασαν με το αυτοκίνητό τους και αντιλήφθηκαν την παρουσία των αστυνομικών, ανέπτυξαν ταχύτητα και προσπάθησαν να διαφύγουν. Ήδη, όμως, περιπολικά της Αστυνομίας είχαν προλάβει να στή-

σουν μπλόκα και στους γύρω δρόμους. Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, τα δυο αδέλφια μπήκαν σε μονόδρομο όπου και συγκρούσθηκαν με διερχόμενο ταξί, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί, ενώ ξέφυγαν και από αυτό το σημείο κάνοντας ελιγμούς με το αυτοκίνητό τους, για να μπλοκαριστούν ωστόσο από περιπολικά, μέσα σε στενά λίγα μέτρα παρακάτω. Μέσα στο αυτοκίνητο οι αστυνομικοί βρήκαν μια νάυλον συσκευασία, η οποία περιείχε ποσότητα ηρωίνης συνολικού μικτού βάρους 216 γραμμαρίων, ενώ σε παρακείμενο οικόπεδο οι νεαροί είχαν προλάβει να πετά-

ξουν μια νάυλον σακκούλα που περιείχε ποσότητα χασίς συνολικού μικτού βάρους 750 γραμμαρίων. Τα δυο αδέλφια έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν την Αστυνομία. Ο ένας απ’ αυτούς ήταν στρατιωτικός ΕΠΟΠ και όταν είχε συλληφθεί με ναρκωτικά οδηγήθηκε στο στρατοδικείο, το οποίο τον απέπεμψε από το

Στρατό, και εξέτισε ποινή φυλάκισης μαζί με τον αδελφό του πάλι για υποθέσεις ναρκωτικών. Οι δυο Αλβανοί και τα αδέλφια κάτοικοι της Μυτιλήνης οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα, ενώ αναμενόταν να παραπεμφθούν στον ανακριτή με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για εμπόριο ναρκωτικών.

«Ποντικός» σε ψιλικατζίδικο κλοπή έπεσε μια 84χρονη ηλικιωμέΘ ύμα νη στη Βρίσα. Όπως κατήγγειλε στο Αστυνομικό Τμήμα Πολιχνίτου, τις νυχτερινές ώρες της Τρίτης προς Τετάρτη άγνωστος, αφού μπήκε από ανασφάλιστο παράθυρο στο κατάστημα ψιλικών της, έκλεψε το ποσό των 800 ευρώ και τρεις κούτες τσιγάρα.

48ωρη αποχή από χθες για το Εφετείο, ενώ ενδέχεται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Κοντράρουν οι δικηγόροι της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ενική συνέλευση στην οποία και θ α αποφασίσο υν αν θα κλιμακώσουν περαιτέρω τις κινητο ποιήσεις τους για το θέμα το υ Εφετείου, θα έχουν σήμερα το πρωί οι Δικηγόροι τ η ς Λ έ σβ ο υ . Ο ι ο π ο ί ο ι α π ό χθ ες πραγματοποιούν την πρώτη 48ω ρη κινητοποίησή τους για το 2010, απέχοντας απ’ τις δικαστικές αίθουσες. Πρόγευση του τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, σε εναρμόνιση και με τις πολύμηνες κινητοποιήσεις που έχουν σε εξέλιξη οι δικηγόροι του Ηρακλείου, ίσως να αποτέλεσε η πρώτη διήμερης διάρκειας κινητοποίηση που αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, με αίτημα την ίδρυση Εφετείου Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη. Στην πράξη, δεδομένου και του γεγονότος ότι δεν τοποθετήθηκαν νέοι δικαστές στο Εφετείο Αιγαίου, οι αποφάσεις

Γ

που είχαν ληφθεί κι ανακοινώθηκαν προεκλογικά απ’ την προηγούμενη κυβέρνηση, ως ικανοποίηση του λεσβιακού αιτήματος, δεν μπόρεσαν να υ-

λοποιηθούν. Οπότε, η κατάσταση παρέμεινε η ίδια, όπως και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας που περιμένουν να ιδρυθούν έδρες εφετείων.

Και θέμα Αθανασίου Το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης είναι να ακολουθηθεί το παράδειγμα του

Έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου από τον εισαγγελέα Εφετών

Νέα τροπή στην υπόθεση Ντουζόν Α νκταιτμηέγτοωρποούςμεξναονςά γμιεα τταοιθσάόνβαιατοβτροίσυκ2ε0ταχιροονου Αυστραλού Ντουζόν Ζαμίτ, 26χρονος Μάριος Σωσίπατρος Αντωνόπουλος, μετά την έφεση που άσκησε κατά της πρόσφατης απόφασης του Μικτού Ορκωτού Κακουργιοδικείου στη Μυτιλήνη ο εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου. Μετά από αίτηση της οικογένειας του θύματος και του εισαγγελέα της έδρας, Φίλιππου Παπαδόπουλου, ασκήθηκε έφεση κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Μυτιλήνης, το οποίο είχε καταδικάσει τους κατηγορούμενους για το θάνατο του Ντουζόν Ζαμίτ για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, μετατρέποντας το κατηγορητήριο που αρχικά ήταν για «ανθρωποκτονία από

πρόθεση». Έτσι, ο μεν πρώτος κατηγορούμενος Μάριος Αντωνόπουλος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 χρόνων και φυλάκιση επτά ετών και έξι μηνών, οι δε άλλοι δυο κατηγορούμενοι σε κάθειρξη έξι ετών και φυλάκιση δυο ετών και τριών μηνών ο πρώτος και ενός έτους και έξι μηνών ο δεύτερος. Ο εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου ζήτησε να τροποποιηθεί η κατηγορία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Μυτιλήνης και να καταδικαστούν οι κατηγορούμενοι για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, όπως ήταν αρχικά. Σε αυτή την περίπτωση ο Μάριος Αντωνόπουλος μπορεί να καταδικαστεί σε ισόβια, ενώ οι δυο άλλοι σε κάθειρξη από 10 μέχρι 20 χρόνια. Πελ.Γ.

Ηρακλείου και να υπάρξουν κινητοποιήσεις έως τη δικαίωση της προσπάθειας. Κάποιοι, μάλιστα, δικηγόροι υπενθυμίζουν τις δεσμεύσεις και του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου πέρυσι στο Ηράκλειο, όπως και πολλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που είχαν υποσχεθεί πως η ίδρυση των Εφετείων θα είναι απ’ τις πρώτες κυβερνητικές αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ. Στη σημερινή συνέλευση, που θα ξεκινήσει στις 10 η ώρα, αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της απαράδεκτης επίθεσης που έγινε απ’ το Δικηγορικό Σύλλογο Σύρου κατά του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπου Αθανασίου, για την έως τώρα στάση του στήριξης του αιτήματος για την ίδρυση εφετείων. Εξ αιτίας της αποχής αναβλήθηκαν δεκάδες υποθέσεις του Τριμελούς χθες, και αναμένεται να αναβληθούν και του Πολυμελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης, σήμερα.


EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009

7

Διαβεβαιώσεις πριν το Συνέδριο της ΕΝΑΕ για τον «Καλλικράτη» ότι δεν αλλάζουν τα όρια της Περιφέρειας

Ως έχει… το Βόρειο Αιγαίο της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Άσκηση ετοιμότητας της Πυροσβεστικής στο κέντρο της Μυτιλήνης

αρά τις αντιρρήσεις των Σαμιωτών που επέμεναν ότι πρέπει να πάνε με τις Κυκλάδες, η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται σε αλλαγή των ορίων των Περιφερειών και ειδικά για το Βόρειο Αιγαίο ο αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε το βράδυ της Τετάρτης, σε στελέχη απ’ το χώρο του ΠΑΣΟΚ, πως δεν πρόκειται να «χωρίσουν» οι τρεις νομοί Λέσβου, Χίου και Σάμου, οι οποίοι και στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση θα συνεχίσουν να αποτελούν ενιαία Περιφέρεια, το Βόρειο Αιγαίο. Ήδη από χθες το απόγευ«Κόκκινη γραμμή» μα ξεκίνησε στην Αθήνα Παραμονή του Συνεδρίτο 14ο Τακτικό Συνέδριο ου, όπως συνηθίζεται, έτης Ένωσης Νομαρχιακών γιναν συγκεντρώσεις των Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας παρατάξεων που μετέ(ΕΝΑΕ) με τίτλο «“Καλλι- χουν στην ΕΝΑΕ. Στην κράτης” - Ισχυρή Περιφε- προσκείμενη στη Ν.Δ. παρειακή Αυτοδιοίκηση με ράταξη, που έχει και την αρμοδιότητες και πό- πλειοψηφία της ΕΝΑΕ, αρους» και θέμα τη διοικη- ποφασίστηκε, όπως φάτική μεταρρύθμιση. νηκε και απ’ τη συνέντευΣτο Συνέδριο, που πραγ- ξη Τύπου που έδωσε ο ματοποιείται στο ξενοδο- πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Δηχείο «Divani Caravel» και μήτρης Δράκος, αφενός θα διαρκέσει έως και το να στηριχθεί η προωθούΣάββατο 6 Φεβρουαρίου, μενη μεταρρύθμιση, αφεμετέχουν οι σύνεδροι απ’ τέρου να τεθεί σθεναρά το τη νομαρχιακή αυτοδιοίθέμα της χρηματοδότηκηση Λέσβου, Παύλος Βοσης. Ή, όπως ειπώθηκε γιατζής, Θεόδωρος Βαλχαρακτηριστικά, να τεθεί σαμίδης και Ιωάννα Κατανάκη απ’ την πλειοψηφία, «κόκκινη γραμμή» για το και ο Ηρακλής Βερβέρης ύψος της χρηματοδότηαπ’ την αντιπολίτευση. Ως σης που θα εξασφαλιστεί παρατηρητές συμμετέ- για τη μεταρρύθμιση. χουν η αντινομάρχης Μα- «Οι πάντες πλην του ρία Τσουβελεκάκη - Τσι- Κ.Κ.Ε. συμφωνούν να φτσή, ο Μιχάλης Μαμάκος, ο Δημήτρης Βουνάτσος και οι σύμβουλοι της ΝΑΣ Βαγγέλης Παλαιολόγος και Ελένη Βουλβούλη.

Π

Σενάριο η «φωτιά σε κεντρικό ξενοδοχείο» της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH ωτιά ξέσπασε χθες το πρωί σε δωμάτιο του δευτέΦ ρου ορόφου του ξενοδοχείου «Σαπφώ» στην προκυμαία της Μυτιλήνης. Κινητοποιήθηκε αμέσως η Πυροσβεστική, η οποία απεγκλώβισε έναν τραυματία και ένα ακόμη άτομο που βρισκόταν στο φλεγόμενο δωμάτιο. Η φωτιά έσβησε έγκαιρα χωρίς να προλάβει να επεκταθεί σε άλλους χώρους του ξενοδοχείου. Αυτό ήταν το σενάριο της άσκησης ετοιμότητας που πραγματοποίησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης, «αναστατώνοντας» το κέντρο της πόλης. Έγινε μεγάλη κινητοποίηση από οχήματα της Πυροσβεστικής αλλά και ασθενοφόρο για τη μεταφορά του τραυματία. Εντυπωσιακός ήταν ο απεγκλωβισμός των ατόμων με κλιμακοφόρο όχημα της Πυροσβεστικής από το δεύτερο όροφο του ξενοδοχείου. Στην άσκηση συμμετείχαν και εθελοντές πυροσβέστες του Συλλόγου Εθελοντών Μυτιλήνης. Μιλώντας στο «Ε» ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης, κ. Μιχάλης Λαζάρου, τόνισε ότι η χθεσινή άσκηση πραγματοποιήθηκε μετά από σχετικές εντολές από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής και εντάσσεται σε μια σειρά ασκήσεων που θα γίνουν στη διάρκεια του έτους, με στόχο τον έλεγχο της φυσικής κατάστασης του προσωπικού, αλλά και την κατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού και των αυτοκινήτων που διαθέτει η Πυροσβεστική. Ανάλογες ασκήσεις θα γίνουν και για δασικές πυρκαγιές. « Ήταν μια καλή άσκηση, θεωρούμε ότι τα πήγαμε καλά στους χρόνους και στους υπολογισμούς που είχαμε κάνει και βοήθησε στο να διορθώσουμε πιθανά λάθη που εντοπίσαμε», τόνισε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Συνέντευξη Τύπου για… μηχανικούς ΚπόγοθεαιυνήδμώασσυσοντέυηννΜτσευυήτξμιηλερήΤανύηπτοοουαπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθηγητής Κώστας Μουτζούρης, και ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ, Παναγιώτης Πιττός, με αντικείμενο τα διπλώματα και την επαγγελματική δραστηριότητα των μηχανικών. Οι κύριοι Μουτζούρης και Πιττός θα μιλήσουν για τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να δρομολογηθούν ώστε να αναγνωριστούν τα διπλώματα των πανεπιστημιακών σπουδών πενταετούς διάρκειας ως ισοδύναμα με το ευρωπαϊκό Μaster, αλλά και για την κατάταξη των αποφοίτων στο ενιαίο πλαίσιο προσβάσεως σε επαγγελματικές δραστηριότητες. Τα θέματα αυτά θα

συζητηθούν στη 12η Συνάντηση Πρυτάνεων Πολυτεχνείων και Κοσμητόρων Πολυτεχνικών Σχολών Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα στην Αθήνα, στο ΕΜΠ, παρουσία του προέδρου του ΤΕΕ και του πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (επίσης με πενταετείς σπουδές). Τα πολυτεχνεία και οι πολυτεχνικές σχολές πιέζουν προκειμένου οι απόφοιτοί τους να καταταγούν στο επίπεδο επτά (δηλαδή των κατόχων Μaster) στην οκτάβαθμη κλίμακα των επαγγελματικών προσόντων, αίτημα που προκαλεί τις αντιδράσεις των ΤΕΙ, γιατί ομοίως τα πολυτεχνεία ζητούν οι απόφοιτοι των ΤΕΙ να καταταγούν σε κατώτερο επίπεδο. Η σύνοδος διοργανώνεται εν όψει του νομοσχεδίου του υπουργείου Παι-

δείας για τη διά βίου εκπαίδευση, το οποίο διαβαθμίζει τα επαγγελματικά προσόντα των εργαζομένων σε οκτώ επίπεδα, με βάση τον τίτλο σπουδών. Θυμίζουμε ότι η πρώτη σύνοδος για το θέμα της εξομοίωσης των πτυχίων των πολυτεχνείων με μάστερ πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2008 στο Μόλυβο, κι έκτοτε, παρά τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί σχετικά, δεν υπήρξε καμμία πρόοδος.

προχωρήσει η μεταρρύθμιση», ανέφερε ο νομάρχης Παύλος Βογιατζής μετά τη σύσκεψη της παράταξης στην οποία συμμετέχει, ο οποίος συνεχίζοντας σημείωσε: «Όλοι όμως θέλουν σαφή και συγκεκριμένα πράγματα. Υπάρχουν σκέψεις, αν δε δοθούν αυτές οι διευκρινίσεις για τα σημεία που μένουν ασαφή κι είχα εντοπίσει και στη δική μου εισήγηση, να μην καταλήξουμε σε αποφάσεις, αλλά να μείνει το Συνέδριο ανοικτό και να τοποθετηθούμε μόλις απαντήσει η κυβέρνηση.» Ένα απ’ τα σημεία που ανέφερε ο νομάρχης ήταν και το χωροταξικό, αφού τουλάχιστον ο νομός Λέσβου δηλώνει κάθετα αντίθετος σε αλλαγές των ορίων των Περιφερειών.

Ήθελαν Κυκλάδες Για το ίδιο ζήτημα στη σύσκεψη που είχε η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ παράταξη, ομοίως το βράδυ της Τετάρτης, υπήρξαν σύμφωνα με πληροφορίες - τις οποίες δε θέλησε να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει ο κ. Βερβέρης που συμμετείχε - διαβε-

βαιώσεις απ’ το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη και τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιώ ργο Ντόλιο πως δε θα αλλάξουν τα όρια του Βορείου Αιγαίου. Η συζήτηση ειδικά για το Βόρειο Αιγαίο ξεκίνησε, βάσει των ίδιων πληροφοριών, από συνέδρους του νομού Σάμου, οι οποίοι κι έθεσαν ζήτημα να αλλάξουν τα όρια και να «συνενωθούν» με τις Κυκλάδες, αφού όπως τόνισαν δεν υπάρχει σύνδεση με την έδρα της Περιφέρειας τη Μυτιλήνη. Η ίδια πρόταση για το Αιγαίο άφηνε μόνο του σε μία Περιφέρεια το νομό Δωδεκανήσων, αλλά ένωνε τους νομούς Λέσβου και Χίου σε μία περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Από τον κ. Ντόλιο, σε απάντηση του αιτήματος των Σαμιωτών, υπήρξε σαφής διαβεβαίωση πως δε θα αλλάξουν τα όρια του Βορείου Αιγαίου, κι αυτό συν τοις άλλοις και λόγω ΕΣΠΑ, αφού την παρούσα εποχή δεν υπάρχει δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Συνεδριάζει η ΤΕΔΚ συνολικά θέματα θα εξετάσει στην προσεχή συΟκτώ νεδρίασή του, το απόγευμα της επόμενης Τρίτης, το διοικητικό συμβούλιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Ν. Λέσβου. Το Συμβούλιο θα απασχολήσουν ζητήματα της ΕΤΑΛ Α.Ε., τα προγράμματα ΘΗΣΕΑΣ και «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για τα οποία και θα ζητηθεί συνάντηση με την περιφερειάρχη, καθώς και θέματα συμβασιούχων όπως και η οικονομική συμμετοχή της ΤΕΔΚ στη νομαρχιακή επιτροπή Τουριστικής Προβολής Νομού Λέσβου για το 2010. Στην ίδια συνεδρίαση θα γίνει ο ορισμός των εκπροσώπων της ΤΕΔΚ στη νομαρχιακή επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ) και στην ειδική επιτροπή Ελέγχου της Νομιμότητας των Αποφάσεων των ΟΤΑ, ενώ τέλος θα υπάρξει συζήτηση και για οικονομικά ζητήματα της Ένωσης.


8

EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009

Μετά από δύο αναβολές, βραβεύτηκαν οι διακριθέντες μαθητές του 1ου Παλλημνιακού Διαγωνισμού Φυσικών Επιστημών

Στα σκαριά… νέος θεσμός της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY νας μαθητής από κάθε γυμνάσιο της Λήμνου διακρίθηκε στον 1ο Παλλημνιακό Διαγωνισμό Φυσικών Επιστημών, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι τον Ιούνιο με τη συμμετοχή 23 μαθητών της Γ΄ τάξης και από τα τρία Γυμνάσια της Λήμνου. Η τελετή βράβευσης των διακριθέντων που τώρα φοιτούν στην Α΄ τάξη του λυκείου έγινε την Τετάρτη, μετά από δύο αναβολές, στο κινηματοθέατρο Μαρούλα, ενώ οι εκπαιδευτικοί της Λήμνου θα προσπαθήσουν ο Διαγωνισμός να καθιερωθεί σε ετήσια βάση. Η βράβευση των μαθητών είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 9 Δεκεμβρίου του προηγούμενου χρόνου, αλλά εξ αιτίας της γρίπης κρίθηκε σκόπιμο να αναβληθεί, μια και εκφράστηκε φόβος ότι μπορεί να νοσήσουν όλοι οι μαθητές της Γ΄ τάξης των τριών Γυμνασίων του νησιού, που είχε αποφασιστεί να την παρακολουθήσουν. Για δεύτερη φορά, η εκδήλωση προγραμματίστηκε την προηγούμενη βδομάδα, όμως και πάλι εξ αιτίας των κακών καιρικών συνθηκών κρίθηκε σκόπιμο να μην πραγματοποιηθεί. Τελικά, η εκδήλωση έγινε την Τετάρτη το πρωί, και μετά τις βραβεύσεις - όπως ανέφερε μιλώντας στο «Ε» ο προϊστάμενος του Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου Μανώλης Ρόκος - οι μαθητές και οι καθηγητές των Γυμνασίων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ντοκυμαντέρ «HOME» του Yann Arthus-Bertrand. Το έπαθλο που συνόδευσε τη διάκριση των τριών πρώτων μαθητών, ήταν ένα Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια του οποίου και επισκέφτηκαν το πλανητάριο αλλά και το Γενικό Χημείο του Κράτους, ενώ χθες μετά τη βράβευση οι συμμετέχοντες στο Διαγωνισμό πήραν δώρα που είχαν αγοράσει οι

Έ

Από τη βράβευση στη Λήμνο

τρεις Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Γυμνασίων Μύρινας, Μούδρου και Λιβαδοχωρίου.

Για θετικές επιστήμες Όπως είχε δηλώσει ο κ. Κώστας Σκούρας, διευθυντής του Γυμνασίου Μούδρου, σε σχέση με το Διαγωνισμό, η όλη προσπάθεια ξεκίνησε τη σχολική χρονιά 1993 - 1994 και μέχρι το 2007 αφορούσε αποκλειστικά στο μάθημα της Χημείας. Το 2007 προστέθηκε στο Διαγωνισμό και η Βιολογία, ενώ από τη σχολική χρονιά 2008 - 2009 με την εισαγωγή του μαθήματος της Φυσικής ο Διαγωνισμός εξελίχθηκε σε διαγωνισμό για όλες τις φυσικές επιστήμες. Στόχος του Διαγωνισμού, που θα γίνει προσπάθεια να διεξάγεται κάθε χρόνο και να καθιερωθεί ως θεσμός για τους μαθητές της Λήμνου, είναι να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους για τις φυσικές επιστήμες και ταυτόχρονα να τους δώσει την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και να διακριθούν. «Με το Διαγωνισμό», τόνισε ο κ. Σκούρας, «προσπαθούμε παράλληλα να αναπτύξουμε τη συλλογική δράση και τη συνεργασία των εκπαιδευτικών που διδάσκουν τα

μαθήματα των φυσικών επιστημών στα σχολεία της Λήμνου.»

Ίδια θέματα… Οι καθηγητές που διδάσκουν στα Γυμνάσια Μύρινας, Μούδρου και Λιβαδοχωρίου τα τρία μαθήματα (Χημεία, Φυσική, Βιολογία) στην Γ΄ τάξη γυμνασίου, συμφωνούν σε κοινή εξεταστέα ύλη για τις ενδοσχολικές εξετάσεις του Ιουνίου. Συνήθως ορίζουν και την ίδια μέρα εξέτασης των μαθημάτων και στα τρία Γυμνάσια, ενώ το απόγευμα

κάποιας εξεταστικής οι μαθητές που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο Διαγωνισμό συγκεντρώνονται σε κάποιο σχολείο όπου διαγωνίζονται στα ίδια θέματα. Στον 1ο Διαγωνισμό Φυσικών Επιστημών θυμίζουμε ότι τα θέματα έθεσαν οι Ελένη Νικολάου - Κουρτζή, φυσικός του Πειραματικού Γυμνασίου Μυτιλήνης, και Γαβριήλ Νίκος, βιολόγος του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, σε συνεργασία με το σχολικό σύμβουλο Φυσικών Επιστημών του νομού Λέσβου κ. Κρέτζα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού, την καλύτερη επίδοση (81/90) είχε ο Θεοχάρης Ζολώτας απ’ το Γυμνάσιο Μούδρου, δεύτερος ήρθε ο Φοίβος Καλογιάννης (72/90) απ’ το Γυμνάσιο Μύρινας και τρίτος ο Χρ ήστος Λ ουλάκης (71/90) απ’ το Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου. Σημειωτέον ότι τα κορίτσια που συμμετείχαν ήταν πολύ περισσότερα απ’ τα αγόρια που πήραν μέρος στο Διαγωνισμό. Συμπαραστάτες στη διοργάνωση των εκπαιδευτικών της Λήμνου, τόσο οικονομικά όσο και ηθικά, ήταν η Ένωση Ελλήνων Χημικών Βορείου Αιγαίου, καθώς και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των τριών Γυμνασίων της Λήμνου.

Συγχαρητήρια Μ. Κοντέλλη στο Ν. Βλαστό

«Άξιος πρεσβευτής του Άι-Στράτη» Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου συγΗουΠεριφερειακή χαίρει το μαθητή της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Αγίου ΕυστρατίΝίκο Βλαστό, για το δεύτερο βραβείο το οποίο κατέκτησε επάξια στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Έκθεσης, που προκηρύχθηκε με αφορμή την ημέρα του Ελληνικού Εμπορικού Ναυτικού και είχε ως κεντρικό θέμα την κατάσταση που διαμορφώνεται στην καθημερινότητα των κατοίκων των νησιών από τα προβλήματα στη σύνδεσή τους με την ηπειρωτική χώρα. Η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης, Ματούλα Κοντέλλη, σημειώνοντας ότι αυτά τα προβλήματα αποτέλεσαν το έναυσμα για το νεαρό μαθητή, ο οποίος, «με υποδειγματική ωριμότητα και κριτική ματιά, αποτύπωσε στην έκθεσή του τις αντιξοότητες που βιώνουν οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού και, παρά το νεαρό της ηλικίας του, κατάφερε να γίνει ένας άξιος πρεσβευτής του τόπου του», εύχεται στο Νίκο Βλαστό να διαπρέψει σε όλους τους τομείς της ζωής του.

Απ’ το ίδρυμα «Δημοσθένη Ραπτέλλη» για την επαγγελματική εκπαίδευση

Βραβεία σε αριστούχους πως κάθε χρόνο ανήμερα των Τριών Ιεραρχών, ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Δημοσθένη Ραπτέλλη», Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιάκωβος, βράβευσε για μια ακόμα χρονιά τους αριστούχους απόφοιτους μαθητές των σχολείων της επαγγελματικής εκπαίδευσης της Λέσβου, στην εκδήλωση που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Ο Μητροπολίτης παρέδωσε το χρηματικό ποσό των 305 ευρώ στον καθένα από τους συνολικά 29 μαθητές που αρίστευσαν κατά το σχολικό έτος 2008 - 2009. Το Κληροδότημα Ραπτέλλη επιχορήγησε τις Σχολικές Επιτροπές των Σχολείων της Τεχνικής κι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, καθώς και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λέσβου με το συνολικό ποσό των 20.595 ευρώ, για την κάλυψη έκτακτων αναγκών και την προμήθεια συμπληρωματικού εργαστηριακού εξοπλισμού. Το Γραφείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Λέσβου, αναγνωρίζοντας ότι οι ενέργειες αυτές συμβάλλουν σημαντικά στη στήριξη της εκπαίδευσης, αλλά και στην οικονομική και ηθική στήριξη των μαθητών, ευχαριστεί θερμά τον πρόεδρο του Ιδρύματος, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ιάκωβο, και τη Διοικητική και Διαχειριστική Επιτροπή

Ό

του Κληροδοτήματος «Δημοσθένη Ραπτέλλη» για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια που παρέχουν στα σχολεία και στους μαθητές, εκπληρώνοντας την επιθυμία του αείμνηστου ευεργέτη Δημοσθένη Ραπτέλλη.

Οι βραβευθέντες Οι αριστούχοι ανά σχολείο που βραβεύτηκαν είναι: Απ’ το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) Μυτιλήνης οι Μιχάλης Μανδαμαδιώτης και Αντώνης Βερβενιώτης. Απ’ το 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης οι Βαρβάρα Τυριακίδη, Ευαγγελία Δρακάτου και Μυρσίνη Δουβαλέτα. Απ’ το Εσπερινό ΕΠΑΛ Μυτιλήνης οι Χρυσή Μαμουλέλλη, Αγγέλα Μαραγκοπούλου και Ιωάννης Σαρόγλου. Απ’ την Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ) Μυτιλήνης οι Σταύρος Αθηνιώτης, Δέσποινα Βασουρή, Αλεξάνδρα Βασιλέλλη, Αριστέα Γερακέλλη, Χρήστος Κουντσούρος, Γεωργία Κρομύδα, Μαγδαληνή Λούπου, Μαρία Μακρή, Αικατερίνη Παππά, Ελισάβετ Πασχαλίδου, Μαρία Πλιάκα, Σάββας Τσαλίκης και Ειρήνη Ψωμά. Απ’ το ΕΠΑΛ Γέρας οι Περσεφόνη Βουλαλά και ο Γεώργιος Ραφτέλης. Απ’ το ΕΠΑΛ Καλλονής οι Αικατερίνη Αντωνοπούλου, Μαρία Γκαγκούλη και Δέσποινα Μαιάκη. Απ’ το ΕΠΑΛ Πλωμαρίου οι Δημήτρης Αθανασίου, Νικόλας Καμπάνης και Ευστάθιος Καραμπέτσος.

Ξεκίνησε να λειτουργεί το Τμήμα Αθλητικής Διευκόλυνσης, μέσα στο Φεβρουάριο θα λειτουργήσει και το Σχολ Δεύτερης Ευκαιρίας

Δομές παιδείας! Ξτμενήκαμίανληετισοτεου,υΓαρυπγμεόνίατωησςνίοΤαυεθτλΜάηρύττιρηκιόν3ατςΦο. εΜσβχρεετοτάυικααόρ

μία μεγάλη καθυστέρηση τεσσάρων και πλέον μηνών και μετά από προσπάθειες νέας περιφερειακής διευθύντριας Εκπα δευσης Βορείου Αιγαίου, Ματούλας Κο λη, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαί σης προχώρησε στην πρόσληψη ενός γ μναστή με ειδικότητα στην κωπηλασία. Από το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρο ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ματος Αθλητικής Διευκόλυνσης του Γυμ ου της Μύρινας είχε επανειλημμένως δράσει στην απόφαση να μη λειτουργε αθλητικό το συγκεκριμένο τμήμα, που δ ουργήθηκε πριν από δύο χρόνια μετά αλλεπάλληλα αιτήματα. Οι γονείς δέχθ με ανακούφιση την πρόσληψη του γυ στή, αλλά εκφράζουν την ανησυχία του το αν όλη αυτή η καθυστέρηση συμβε τη νέα σχολική χρονιά. Τους φόβους των γονέων έρχεται να κ συχάσει η περιφερειακή διευθύντρια Εκ δευσης, Ματούλα Κοντέλλη, η οποία δ σε στο «Ε» ότι «επιλύθηκε το ζήτημα μ πρόσληψη του γυμναστή και λειτουργε νονικά ως τμήμα αθλητικής διευκόλυν Βέβαια, τα παιδιά ταλαιπωρήθηκαν και που συνέβη και τις δύο χρονιές, με τη θυστέρηση που παρουσιάστηκε, δε θα τρέψουμε να ξανασυμβεί. Από τη νέα σ κή χρονιά θα ακολουθήσαμε το νέο στο μα που έχει βάλει η υπουργός Παιδείας 1η Σεπτεμβρίου 2010 τούς μαθητές θα περιμένουν στα σχολεία οι εκπαιδευ και τα βιβλία.».

Καταγραφή κενών

Ήδη με εντολή της υπουργού Παιδεία νέα περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδε προχώρησε στην καταγραφή όλων των κ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Για τ νέργειες που θα ακολουθηθούν η κ. Κο λη δήλωσε ότι «έχουμε πια στα χέρια μ λο το πλάνο με τα κενά και τις ελλείψει όλα τα νησιά της Περιφέρειάς μας. Τα που έχουμε εντοπίσει αφορούν κυρίως τεχνική εκπαίδευση. Από τη νέα χρονι καλυφθούν όλα τα κενά, από την αρχή σχολικού έτους, και για μας είναι πολύ μαντικό να πετύχουμε αυτόν το στόχο.» Η κ. Κοντέλλη κλήθηκε να αντιμετωπίσ κόμη ένα πρόβλημα που αφορά στην εκ δευση στη Λήμνο και συγκεκριμένα αφ στη λειτουργία του Σχολείου Δεύτερης καιρίας. Περισσότεροι από 70 ενδιαφερ νοι περιμένουν να ξεκινήσει τη λειτου του το συγκεκριμένο σχολείο, ενώ όσο χαν παρακολουθήσει τα μαθήματα την π γούμενη σχολική χρονιά αναμένουν να κληρώσουν τον κύκλο μαθημάτων και ν ποκτήσουν τίτλο σπουδών. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του αρμό οργανισμού, το παράρτημα του Σχολ Δεύτερης Ευκαιρίας στη Λήμνο θα λειτ γήσει μέσα στο Φεβρουάριο, ενώ έχει φασιστεί και το πρόγραμμα που θα ακο θηθεί, καθώς ήδη χάθηκε αρκετός χρ Συγκεκριμένα, οι μαθητές που παρακο θησαν πέρυσι το Σχολείο Δεύτερης Ε ρίας θα ξεκινήσουν με μηδέν απουσίε γίνει επέκταση του ωραρίου και παρά κατά δύο εβδομάδες του σχολικού έτου μία εβδομάδα στις γιορτές του Πάσχα, να καλυφθεί όλη η διδακτέα ύλη. Α


9

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΤΑΧΥΦΑΓΕΙΟ ΠΕΡΑΣΜΑ

ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΗΜΕΤΕΡΟΝ Λαδάδικα Ανοιχτά από Τετάρτη έως Σάββατο Τηλ. 22510 45100 Κιν. 6932-520999

EΣTIATOPIA ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ Ξενοδοχείο, μπαρ, εστιατόριο Καθημερινά ανοιχτά μεσημέρι βράδυ Παρασκευή - Σάββατο βραδιές πιάνου Τηλ. για reserve 22510 45857, 44466

EMΠYPIEΣ Zυθεστιατόριο Από Τετάρτη έως Κυριακή Λαδάδικα Tηλ. 22510 45100

ΛEMBOYPΓEIO Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 Kιν. 6948580463

ΤΑΚΗΣ Ψαροταβέρνα Παναγιούδα Τηλ. 22510 31342

FOUR SEASONS by MAYOTE Bistro - piano restaurant Tηλ. 6979325911

ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΑ Κομνηνάκη 30 Τηλ. 22510 29613

ΝΑΥΑΓΙΟ (ΤΟ) Στον α΄ όροφο Εστιατόριο με ζωντανή μουσική Παρασκευή & Σάββατο: ελληνικό έντεχνο Τηλ. 22510 42609

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 22510 28177

ΒΑΓΙΕΣ Ταβέρνα Ακρωτήρι Τηλ. 22510 43532

ΠΑΡΑΜΥΘΙ (ΤΟ) Οδυσσέως 4 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 91212 & 22510 46161

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ Πηγαδάκια Γέρας. Ζωντανή Μουσική κάθε Παρασκευή και Σάββατο Τηλ. 2251093484 & 6973741809

ΤΑΡΑΤΣΑ Ταβέρνα Φίλια Καλλονής 22530 98606

ΤΟ ΧΑΝΙ Ταβέρνα Ζωντανή Μουσική κάθε Σάββατο Φίλια καλλονής τηλ. 22530 98812

ΒΑΦΕΙΟΣ Ταβέρνα Ανοιχτά κάθε Σάββατο βράδυ, Κυριακή μεσημέρι & γιορτές μεσημέρι. Tηλ. 22530 71752

ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ Ψαροταβέρνα Σκάλα Σκαμνιάς Τηλ. 22530 55360

CAFÉ-BAR FOUR SEASONS by MAYOTE Kανόνι Θερμής Tηλ. 22510 71971

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 6932520999

OCEANIS Πλωμάρι Τηλ. 22520 31925

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ ΑΣΤΡΟ (ΤΟ) Ερμού 5 Τηλ. 22510 44540

ΠΙΤΑ ΜΑΚΗΣ Πλατεία Αλυσίδας Delivery: 22510 42397 & 42597 Tώρα και online παραγγελίες www.pita-makis.gr

Ζ. Πηγής & Πύρρας 1 Τηλ. 22513 00265 6986-116676 What’s up 6947-160520 CU 6933-172551 F2G

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΜΑΣΚΩΤΙΤΣΑ ΑΛΚΑΙΟΥ 2 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 26181 2o κατάστημα: Π. Κουντουριώτη 11 και Ερμού 16 Τηλ. 22510 47700

ΛΙΤΣΑ Λήμνου 9, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45651

ΑΙΘΟΥΣΕΣ EKΔHΛΩΣEΩN CATERING LESVOS INN Πύργοι Θερμής Tηλ. 22510 71781-4 Fax. 22510 71711

ΛEMBOYPΓEIO Παναγιούδα, Mυτιληνής Tηλ. 22510 32222 Kιν. 6948580463

ΞENOΔOXEIO ZAΪPA - KTHMA EΛIA & ΘAΛAΣΣA Σκάλα Λουτρών Tηλ. 22510 91100

EΔEΣMATOΠOIEIO Catering and fast services Aλυφαντά, Tηλ. 22510 41122

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ Μεσότοπος Τηλ. για παραγγελίες: 22530 96490 - 96090 info@mesotoposwomen.com

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΆΓΡΑΣ Άγρα Τηλ. για παραγγελίες 22530 95568

KABEΣ - ΠOTOΠOIIEΣ ΚΑΒΑ ΣΑΝΤΟ Παράκαμψη Μόριας Τηλ. 22510 32810 Ηλ. Βενέζη 10, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 43543 Πέτρα τηλ: 22530 41830 E-mail: SANTO1@OTENET.GR

ΣΠΟΡ

Λακέρδα Αλυφαντών, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 46446 - 22510 46776 Φαξ 22510 46756

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ EΡΓΑΣΙΕΣ ΚΟΚΩΝΗΣ ΒΛΑΣΗΣ Αναλαμβάνουμε κάθε είδους οικοδομική εργασία από κτισίματα έως πέργκολες. Τηλ. 6932-392591

ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΣΥΣΚΕΥΩΝ Service και επιδιορθώσεις μικρών ηλεκτρικών συσκευών, αλυσοπρίονων, μηχανών πετρελαίου, βενζινοκινητήρων κ.λπ.. Παραλαβή και παράδοση στο χώρο σας. Πληρ. τηλ. 6949079052, κ. Γιώργος.

ΓΕΝΙΚΕΣ EΠΙΣΚΕΥΕΣ FAST REPAIRS ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ, ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ, ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ, ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ, ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΣΙΔΗΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΚΗΣ Γ. Βοστάνη 2, Μυτιλήνη (Αλυσίδα) Τηλ. 22510 20852 Κιν .6976-373537 e.fastfakhs@hotmail.com

ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΜΟΛΒΑΛΗΣ ΝΙΚΟΣ Αναλαμβάνουμε ελαιοχρωματισμούς και σπατουλαρίσματα κάθε είδους. Έδρα Μυτιλήνη. Τηλ. 6974616021

EURO 2004 Γήπεδα ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8 Βαρειά Μυτιλήνης τηλ. 22510 46884 & 6977987994

SPANOS Γήπεδα Ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8 Εθν. Οδός Μυτιλήνης - Παναγιούδας Tηλ. 22510 32774 & 6948591839

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΟΜΗΣΗ & Κιν. 6942964208 KATAΣKEYAΣTIKEΣ ETAIPEIEΣ ΠPAΞIΣ A.E. Πωλήσεις κατασκευές Tηλ. 22510 44242

ΣΓOYPEΛΛHΣ Aργύρη Eφταλιώτη 13 Tηλ. 22510 26777

BLUE LINE A. Kαλλονή Τηλ. 22530 29277 B. Xίος, Kαρφά 34, Kοντάρι Tηλ. 22710 33470

ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Ικτίνου 2, Τηλ. 22510 41244 & 6947202221

ΕΤΟΙΜΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ STAR BETON Βιομηχανία έτοιμου σκυροδέματος και δομικών υλικών με πιστοποίηση ISO-9001

ΤΥΡΑΝΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ & ΑΝΤΩΝΗΣ Πλωμάρι Πληρ. τηλ. 22520 31172

ΤΕΝΤΕΣ ΚΑΦΑΛΟΥΚΟΣ Τέντες με τυπωμένο το εταιρικό σας logo, περγοτέντες, προβολικό στέγαστρο Πολιχνίτος Τηλ. 22520 42052 & Κιν. 6978-370334

ΣΙΜΕΛΗ Aεροπόρου Γιανναρέλλη Τηλ./Fax: 22510 24523 Κιν. 6932214752

EIΔH YΓIEINHΣ OIKOΣ

AL-DECO Χατζημανωλάκης Σταύρος 8ο χλμ Περιφ. οδού Μόριας Τηλ. 22510 32855

IGNIS ΠETPA Aφεντούλης Iωάννης Nέες Kυδωνιές Τηλ. 22510 94040, 94101

ΕΥ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ Πόρτες, Παράθυρα. Συνθετικά Κουφώματα KÖMMERLING Αερ. Γιανναρέλλη 44α Τηλ. 22510 27833 Καυσόξυλα, Μετακομίσεις, Μεταφορές, Πέτρες Mυστεγνών, Εξέδρες εκδηλώσεων, Επικουρικές υπηρεσίες θεαμάτων, οικοδομικά υλικά, γενικές επισκευαστικές εργασίες. Τηλ. 6942261001, 6946004444 & 22510 43129.

ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ/ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικό εργοστάσιο παραγωγής με υπερσύγχρονα μηχανήματα (CNC). Κουφώματα Γερμανικού Τύπου - Εσωτ. Πόρτες - Θωρακισμένες Πόρτες - Σκάλες Εσωτ. Χώρου Αλυφαντά. Τηλ. 22510 46307

KΛEIΣTHKATE EΞΩ; ΚΛΕΙΔΙΑ ΔΑΡΔΑΓΟΣ Γ. ΒΑΣΙΛΗΣ Κλειθροποιός από το 1974 Αξιόπιστα Επώνυμα Προϊόντα Γερμανικά: Abus, Burk, Dom Ισραήλ: Yardeni Γαλλικά: Iaperce Frofaux Ιταλικά: Cisa όλη την γκάμα Ελβετικά: Ceso Αγ. Ειρήνης 2, Μυτιλήνη 22510 20317, 942420803

ΕΝΔΥΜΑΤΑ PROTAGONISTI Γυναικεία & Ανδρικά Ενδύματα Εισαγωγής Σαπφούς 5, τ. 22510 37966

ΚΑΛΥΜΝΙΟΣ ΑΒΕΕ Διασταύρωση Αγ. Παρασκευής Καλλονής Τηλ. 22530 22685 & 23420

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Καθαρισμοί χώρων - καταπολέμηση εντόμων, τρωκτικών, επαγγελματική διαχείριση κτηρίων Καβέτσου 10 (β΄ όροφος) 22510 37415, 6937-407221 e-mail: es-karag@otenet.gr

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ Συνεργείο Kαθαρισμού Kαθάρισμα κτηρίων, εμπορία απορρυπαντικών Aκρωτήρι Mυτιλήνης 22510 46540, 6974801110

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52 Μυτιλήνη 22510 32400

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΕΙΣ ΣΤΥΛ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ Γεωργαντέλη Άντζελα Διακοσμήτρια Ε. Βοστάνη 3, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 46935 Κιν. 6972661883

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΕΔΟΥΣΑ Aγ. Συμεών 3, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 28036, 22530 22921

ΕΠIΠΛO GIANNOULIS INTERIORS Αγ. Ειρήνης 8α Τηλ. 22510 45830

ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Casa Ideale Λάρσος, τηλ. 22510 42222

ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Ideal strom Kαβέτσου 13 τηλ. 22510 41271

EΠIΓPAΦEΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΣIMOΣ Aερ. Γιανναρέλλη 61 Tηλ. 22510 41805

KOPNIZEΣ AFISORAMA Ερμού 60, Tηλ. 22510 45019

ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ Κορνίζες, επεξεργασία σε ξύλο και καμβά Καβέτσου 44, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45449

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γεωργικές - περιβαλλοντικές μελέτες Καβέτσου 10 (2ος όροφος) Τηλ. 22510 37415 & 6937407221 Email: es-karag@otenet.gr

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ Αριστειδοπούλου Ρούλα Ερμού 193 - 195 Τηλ. 22510 22753

ΦΩTIOY Ερμού 164 δίπλα στη Μητρόπολη Τηλ. 22510 22026

ΝΥΜΦΕΣ Σέρεσλη Μαριάνθη Eρμού 151 Τηλ. 22510 28547

Η/Υ

ΠANTAZOΠOYΛOΣ Aγ. Θεράποντος 7 Τηλ. 22510 41488

ΓΕΩΠΟΝΟΙ

ΝΥΦΙΚΑ

Mητροπόλεως 7, Nέο κατάστημα στην Παγανή Τηλ. 22510 24788

MOYTZOYPEΛΛHΣ KΩN/NOΣ

YΛIKA ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

ΜΗΛΙΟΡΕΛΛΗΣ ΝΙΚΟΣ

5x5

ΑΛΟΥΜΙΝΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΙΔΗΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

AΓOPA-EΞOΠΛIΣMOΣ USHOP MYTIΛHNHΣ Aγ. Eιρήνης 7, Tηλ. 22510 45453

ANAKYKΛΩΣH ANAΛΩΣIMA THE PRINTER SHOP

ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παγανή Μυτιλήνης ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 60 ΙΠΠΟΥΣ KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO (FORKLIFT - ΚΛΑΡΚ) Τηλ. 22510 29419 & 6944324667

IVECO ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ Δημήτριος Κομνηνός Πρινέρι Mόριας Tηλ. 22510 43262

MHXANAΓPOTIKH A.E. Λάρσος, Πλησίον KTEO Eπαρ. δρ. Mόριας - Kαλλονής Tηλ. 22510 22211

ΓEΩPΓIKA MHX/TA ΣΩTHPAKHΣ Παπάδος Γέρας Tηλ. 22510 84400

H μεγαλύτερη Γερμανική Eταιρεία αναγόμωσης μελανιού στη Mυτιλήνη Ίμβρου 2, Tηλ. 22510 23540

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΙΦΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ BIBΛIO

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Tηλ. 22510 41450, 41364, 26920 FAX: 22510 26910

TAXYMETAΦOPEΣ

ΠAΠAΣΩTHPIOY Eρμού 211 Στον επάνω όροφο θα βρείτε και σχολικά βοηθήματα! Tηλ. 22510 23388 Fax. 22510 23317

ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ - ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ Τηλ. 6979-224966

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ AVANTI Όμιλος Χρηματοασφαλιστικών προϊόντων Παναγιώτης Λιόλιος Πλωμάρι Τηλ. 22520 33751 & 22520 33753 Κιν. 6944508686

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA KATEPNEΛHΣ ΛEYTEPHΣ KOMNHNOΣ OΔYΣΣEAΣ Μητροπόλεως 29, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 41120, 41912 Fax 22510 41411

MANΩΛAKEΛΛHΣ MIXAΛHΣ Hρ. Πολυτεχνείου 4, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40833, 41833

ΜΥΡΙΤΖΗΣ Π. ΙΑΤΡΕΛΛΗΣ Ι. Ο.Ε.

Αεροπόρου Γιανναρέλλη 76 Τηλ. 22510 45144 & 42600 Κιν. 6932627300 Φαξ 22510 21666 www.elta-courier.gr

SUPER ΤΑΧΥ-ΔΙΑΝΟΜΕΣ Αερ. Γιανναρέλλη 50 22510 45912, 37731 Εκτός από ταχυμεταφορές Αναλαμβάνουμε τη ΔΙΑΝΟΜΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΦΥΛΛΑΔΙΩΝ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΛYΣIMO ΣTO XΩPO ΣAΣ Mε δικό μας ρεύμα και νερό, Kαλέστε στο 6939-276505

ENOIKIAΣEIΣ LESVOS CAR rentals Στρατής Λόγγιος Λουτρά Mυτιλήνη Τηλ. 22510 27825 Fax. 22510 44280 Kιν. 6932896712 www.lesvos-carrentals.com info@lesvos-carrentals.com

Αρίονος 17, Μυτιλήνη Τηλ: 22510 27430 Fax: 22510 43185

ΠANΣEΛHNAΣ ΣTPATHΣ Αλκαίου 26, Μυτιλήνη Τηλ/Fax: 22510 28017

ΡΑΒΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. Bοστάνη 14, Τηλ. 22510 42028

KAΛΛIΠOΛITHΣ BAΣIΛHΣ Πέτρα Λέσβου Τηλ. 22530 42455 Κιν. 6934018535 Fax 2253042483

ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ ΡΑΝΙΑ Κομνηνάκη 7, Μυτιλήνη Τηλ. 2251040813 φαξ 2251037416

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ FUN TOURS Γραφείο Γενικού Tουρισμού Π. Kουντουριώτη 87-89 Τηλ: 22510 40802 Kιν.: 6945344240 e-mail: funtours@otenet.gr www.funtours.gr

MYTONIΣ Γραφείο Γενικού Tουρισμού Παναγιούδα, 81100 Τηλ: 22510 31777 Fax: 22510 37614 Kουντουριώτη 87 Τηλ: 22510 37500 Kιν.: 6942424121

OLIVEGROOVE

ΘΕΡΜΑΝΣΗ KΛIMATIΣMOΣ MANTZΩPOΣ Eλ. Bενιζέλου 10 Τηλ. 22510 42248

ΕΚΛΗΣΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Μητροπόλεως 12 Τηλ. 22510 24445

OIKONOMIKOI ΣYMBOYΛOI Π.MYPITZHΣ & ΣYNEPΓATEΣ Eρεσσού 5, Mυτιλήνη Tηλ. 22510 40377

Π. Kουντουριώτου 11 & Aργύρη Eφταλιώτη 3, Mυτιλήνη Τηλ: 22510 37533 -534 Fax: 22510 37535 e-mail: olivemjt@otenet.gr www.olive-groove.gr


10

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Υ Γ Ε Ι Α EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος

Καβέτσου 40 Τηλ.: 22510 41210 Κιν.: 6932703093 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία

Ερεσού 2, 1ος Όρ. Tηλ. 22510 37192 Κιν. 6973303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Γρηγοράκης Παναγιώτης

Καβέτσου 36 Τηλ. 22510 42109 Κιν. 6932251120 Μαλλιαρός Ιωάννης

Αερ. Γιανναρέλλη 13 Iατρείο: 22510 46002 Κιν.: 6932906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος

Καβέτσου 5, (Ισόγειο) Iατρείο: 22510 47788 Κιν.: 6944696854

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος

Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 Tηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη

Αγίας Ειρήνης 1 Tηλ. 22510 48105 Κιν. 6936406140 Κατανάκης Σ. Μιχαήλ

Καβέτσου 24, 3ος Όρ. Tηλ. & Fax: 22510 40778 Κιν. 6932460966 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης-Ορέστης

Καβέτσου 32 Iατρείο: 22510 43377 Kιν.: 6974117849

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γιανναδάκης Εμμανουήλ

Καβέτσου 5 - 1ος όροφος Ιατρείο: 22510 24846 Κιν: 6945682747 Γαλής Νάσος

Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 Tηλ. 22510 42505 Kιν. 6932303873 Γιαννίκος Π. Στρατής

Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) Tηλ. 22510 41125 Kιν. 6976654509

Ζερδελής Γιάννης

Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α

Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη Τηλ. 22510 25070 Κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία

Σμύρνης 7 Iατρείο: 22510 43874 Oικία. 22510 22589 Περγαμηνού Άννα

Καβέτσου 40 (γ΄ όροφ.) Τηλ. 22510 41110 Κιν. 6945-394202

NEYPOΛOΓOI

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ

Δάμης Παναγιώτης

Kων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 40538, Κιν. 6974799090

Μπομπότη Στ. Πολυξένη

Καβέτσου 5 Tηλ. 22510 44010 Kιν. 6977649458 Fax. 22510 44027

Λαμπούσης Π. Ραφαήλ

Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 23933 Κιν. 6972 853790

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI

Aμπατζής Πολύδωρος

Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 28222

Βιτούλιας Γεώργιος

Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη

Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. Τηλ. 22510 42101 Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος

(Στρατιωτικός Ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού Τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα

Ηρώων Πολυτεχνείου 4 Τηλ. 22510 29996 Κιν. 6937293661

Καβέτσου & Ξενοφώντος Tηλ. 22510 44704 Κιν. 6977393637

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης

Kαβέτσου 27 Tηλ. 22510 43456, 6972122738 (Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη

Καβέτσου 11 (πλησίον χαρτ. “Eιρμός”) Ιατρείο: 22510 42312 Οικ. 22510 41487 Κιν. 6944434811 Αγ. Θεράποντος 5 Τηλ. 22510 44664 Κιν. 6944363959

Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα

Τουρβάς Θ. Γεώργιος

Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος Τηλ. 22510 23818 Κιν. 6944-564159 Κυριακίδης Π. Στρατής

Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 37477 Κιν. 6976980830

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καβέτσου 27, 3ος όροφος Δέχεται με ραντεβού Ιατρείο: 22510 23661 Κιν. 6932404602

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία

Oυζουνέλλη Θ. Kλειώ

Aλκαίου 27 Tηλ. & Fax: 22510 46930 Kιν. 6937218711 Σάκης Ευστράτιος

Αερ. Γιανναρέλλη 13 Τηλ. 22510 40250 Τηλ. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI Γρίβας Κων/νος

Καβέτσου 24 Τηλ. 22510 28561 Φεβρωνία Γ. Κανταρτζή M.D.

Καβέτσου 32, (Πάνω από

Καβέτσου 5 (3ος όροφος) Tηλ. 22510 44020 Κιν. 6932204318 Fax. 22510 44027

Α Λ Λ Α

Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ

Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 25338 Κιν. 6946465866

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία

Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 21030 Βογιατζή Μπέσσυ

Ερεσού 2, Μυτιλήνη Tηλ. 22510 43033 Κιν. 6947422066 Βογιατζής Ιωάννης

Καβέτσου 3, Tηλ. 22510 46868 Κιν. 6945901518 Δημηρούδης Γεώργιος

Αγίας Ειρήνης 2 Tηλ. 22510 22233 Κιν. 6973236406 Καπτανής Ευστράτιος

Καβέτσου 22 Τηλ .2251044314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης

Καβέτσου 22, 1ος όροφος Τηλ. 22510 45977 Κιν. 6977-881899

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να

Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 Σταμάτη Κωνσταντίνα

Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα Tηλ. 22510 22696

ΓYMNAΣTHPIA Ελευθερίου Βενιζέλου 85 Τηλ. 22510 23473

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSC Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 BODY SPA

Aλκαίου & Αρίωνος Tηλ. 22510 25852 Κιν. 6957329664

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ

Κουνιαρέλλη Η. Ευστρατία

Μουτζούρη Κατερίνα

Τηλ. 22530 61572 Κιν. 6936-960693

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος

Καβέτσου 29 Μυτιλήνη Τηλ. 2251041696 Κιν. 6944304116 Xατζησάββα Aλεξάνδρα

Kων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 42225, Κιν. 6972225125

ΨYXOΛOΓOI Ζητιανέλλη Μαρίνα

Αλκαίου 1 (πρώην Μεγ.Βρετάνια) Tηλ. Ιατ. 22510 45150 Κιν. 6974020648 Κιστάνη Σοφία

Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. Ιατ. 22510 41923 Κιν. 6937540523

Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη Tηλ. 22510 41868 Κιν. 6938802270 Χατζηδημητρίου Αντώνης

Σμύρνης 7 (Υπεραστικά ΚΤΕΛ) Τηλ 2251037633 Κιν. 6945792823 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης

Καβέτσου 13 Tηλ. 22510 29802, Κιν. 6932420297

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ

BODY SPA

Eλευθ. Bενιζέλου 31 Tηλ.: 22510 29393 Διαιτολόγοι: Kαραφασούλη Δήμητρα Δούκα Eιρήνη

Παπουτσή Βαρβάρα

Κουτζά Χριστίνα

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI

Κ Α Ι

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Κουντουριώτη 17 & Αλκαίου 1 (πρώην Μεγάλη Βρετανία) Τηλ. 22510 28512 κιν. 6936447893 Κουτρολού Κ. Χαρά

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη Tηλ/Fax. 22510 21374 Κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη

Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη Tηλ./Fax. 22510 42011 Κιν. 6944513511

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗ Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ

Αλεξανδρή Μαρία

Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, Τηλ. 22510 47714

OΠTIKA Oπτικά Γιαλούρη

Πλατεία Yπεραστικών KTEΛ, Mυτιλήνη Τηλ. 22510 25985 Πουλέλλης Vision Αντωνίου Μαρία Γαβριέλα EYE COM

Αερ. Γιανναρέλλη 11-13 Τηλ. 22510 44886 ΠΟΥΛΕΛΛΗΣ VISION Οπτικά Πουλέλλη

Ερμού 50 Τηλ. 22510 28893

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΘΗΝΑ Kόρακας Γεώργιος

Συρακουσών 52, Λαμπρινη Τηλ. 210 2920064 Τηλ/Fax. 210 2133951 Kιν. 6932538488 Aναλαμβάνουμε τη μεταφορά προς την ιδιαίτερη πατρίδα Eιδικές τιμές στους συμπατριώτες

MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική

Αγ. Συμεών 4 Τηλ. 22510 42687 29504 Κιν. 6932486155 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: 22510 82808

O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΛΗΜΝΟΥ 3420585, 3416595

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ART COIFFURE Μύρινα, Τηλ. 22540 25990

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΣΑ GYM Μύρινα, 22540 25938

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΥIOI ΝIK. ΦΥΛΛΑΔΙΤΗ Γενικές Μεταφορές Ι.Μ.Ε Ε.Π.Ε Αποθήκη Λήμνου: Τηλ. 22540 23087, 25039 Αποθήκη Αθηνών: Τηλ. 210 3420506,

PETRIDES Travel Tourism & Car Rental Tηλ. 22540 22039, 22998 Φαξ 22540 22129 Κιν. 6947601516 e-mail: petrides@otenet.gr

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ CRYSTAL CLEAN Eθνικής Αντιστάσεως Σούμπρα Μύρινας Τηλ./Φαξ 22540 25830, 29576 Κιν. 6979357201

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ FLOWER STUDIO Μαρουλάς 37 Μύρινα Τηλ. 22540 26141

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

...σημαίνει courier Μύρινα Λήμνου Τηλ. 22540 23429, 25140

ΦΑΓΗΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ Εστιατόριο, Snack Bar ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254300948

CENTRO Ψησταριά Άγ. Δημήτριος Τηλ. 22540 61993 Με κρέατα παραγωγής τους και διανομή κατ’ οίκον

ΓΛΑΡΟΣ Ψαροταβέρνα Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 22220

ΛΙΜΑΝΙ Ψητοπωλείο Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 23809

ΜΑΣΤΕΡ Εστιατόριο - Πιτσαρία Μύρινα τηλ. 22540 22828 ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Εστιατόριο - Πιτσαρία Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ 22540 22540 Διανομή κατ’ οίκον

ΖΕΦΥΡΟΣ Εστιατόριο - Catering Πλατύ, Τηλ 22540 22540

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Café–Club Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ. 22540 24055

ΚΑΒΕΙΡΟΙ Tαβέρνα - Oυζερί Κοντοπούλι, Τηλ. 22540 41755

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ MΠΟΥΛΟΥΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ Τηλ. 22540 23536, 23113

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε. Άγιος Δημήτριος Λήμνου Τηλ. 22540 92655, 22540 51656

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΤΖΑΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 25690, 25936 Fax: 2254025691

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ Ενοικιαζόμενα Δωμάτια ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254093329


11

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 Ζη τε ί τα ι για αγορά δυάρι ή μικρή μονοκατοικία, μέχρι 100.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

ση, μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, πολυτελής κου ζί να, 2 άνε τα Υ/Δ μεγάλο μπάνιο, WC, εξωτε ρι κή αποθήκη, μεγάλη βεράντα με πέτρινες επενδύσεις και θέα, διπλά τζαμιά. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Ενοικιάζεται πολυτελής μεζονέτα 145τ.μ., με θέα στη θάλασσα, στο Κουμκό. Μεγάλο σαλόνι με τζάκι, τραπεζαρία, κουζίνα, 4 υπνοδωμάτια, 3 μπάνια, 2 μεγάλα μπαλκόνια, εσωτερική αποθήκη, μεγάλη αυλή, 2 θέσεις στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr

Ενοικιά ζετα ι πλήρως ανακαινισμένο δυάρι στον γ΄ όροφο στη Χρυσομαλλούσα, αυτόνομη θέρμανση, άνετο σαλόνι, μικρό χωλ, ξεχωριστή κουζίνα, υπνοδωμάτιο, μπάνιο και μεγάλο μπαλκόνι. Ελεύθερο από τέλος Ιανουρίου. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Ενοικιάζε ται δυάρι 58τ.μ., α΄ ορόφου στη Χρυσομαλλούσα. Άνετο σαλόνι, κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, μπάνιο, αποθήκη, 2 πατάρια, μεγάλο μπαλκόνι, καινούργια κουφώματα με διπλά τζαμιά και σήτες, πόρτα ασφαλείας, κεντρική θέρμανση, κλιματιστικό, ήσυχη περιοχή, λίγα κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr

Ενοικιά ζετα ι νεόδμητη επιπλωμένη γκαρσονιέρα-στούντιο 35τ.μ., στη Σουράδα. Διαμπερής, φωτεινή, μεγάλο μπαλκόνι, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται δυάρι στο κέντρο της πόλης πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη για την οποία δεν απαιτείται ειδική άδεια λειτουργίας. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ.

Ε νο ι κι ά ζ ε τ α ι διαμπερές οροφοδιαμέρισμα 4αρι 135 τ.μ. στο Ναυτικό Όμιλο, στον πρώτο όροφο 3οροφής ιδιωτικής κατοικίας με κοινόχρηστη αυλή. 3 άνετα υ/δ, μεγάλη σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, ξεχωριστή μεγάλη κουζίνα με μπαλκόνι που επικοινωνεί με αυλή, ξεχωριστή αποθήκη για πλυντήριο, άνετο μπάνιο, αυτόνομη

Μετακομίσεις - Μεταφορές Συσκευασία Αμπαλάζ Αντικειμένων Μ Ε ΤΑ Κ Ο Μ Ι ΣΕ Ι Σ - Α Ν Υ Ψ Ω Σ Ε Ι Σ - Ε Ξ Ε Ι Δ Ι Κ Ε Υ Μ Ε Ν Ο Σ Υ Ν Ε Ρ Γ Ε ΙΟ

www.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918 22510 45181, 6945-935806. Ενοικιάζε ται τριάρι 77τ.μ., β΄ ορόφου στη Χρυσομαλλούσα, με μεγάλη κουζίνα με πάσο - ενιαίος χώρος με σαλόνι -, 2 άνετα Υ/Δ, μπάνιο, μεγάλο μπαλκόνι, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό, A/C, σε ήσυχη περιοχή. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr Στην Αθήνα ενοικιάζεται δυάρι διαμπερές, υπερυψωμένο ισόγειο, σε άριστη κατάσταση και πρόσφατα ανακαινισμένο, με κεντρική θέρμανση, 150μ. από την πλατεία Κυψέλης. Πληρ. τηλ. 22510 24040 πρωϊνές ώρες & 6945-753996. Ενοικιάζεται στον Κράτηγο καινούργια μεζονέτα, 145τ.μ.. Σαλόνι ενιαίος χώρος με κουζίνα, 4 υπνοδωμάτια (3 στον όροφο και 1 στο ισόγειο), 3 μπάνια, 3 μεγάλα μπαλκόνια με πανοραμική θέα στη θάλασσα, μεγάλη αυλή, ηλιακός θερμοσίφωνας, αυτόνομη θέρμανση, γκαράζ, κουφώματα αλουμινίου με δίπλα τζάμια και σήτες. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται καινούργιο σύγχρονο οροφοδιαμέρισμα, επιπλωμένο ή μη, τριάριμ 130τ.μ.μ στο δρόμο Λουτρών - Αγ. Ερμογέ νη. Ιδιωτικός χώρος στάθμευσης σε 4στρέμ. γης, αυτόνομη θέρμαν-

θέρμανση, μπαλκόνια. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr Εν ο ι κι ά ζ ε τ α ι 3αρι 90 τ.μ. στην Καβέτσου. Άνετο σαλόνι, μεγάλη ξεχωριστή κουζίνα με πολλά ντουλάπια, 2 υ/δ, μπάνιο, 2 μπαλκόνια, κεντρική θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Ε ν ο ι κ ι ά ζ ε τ α ι κ α ι ν ο ύρ γ ι ο δ υ ά ρ ι 5 5 τ .μ ., σ τ ο Α κ ρ ω τ ή ρ ι, μ ε α υ τ ό ν ο μ η θ έ ρ μ α ν σ η , δ ιπ λ ά τ ζ ά μ ι α μ ε σ ή τ ε ς , ι δ ι ω τ ι κ ό ς χώ ρ ο ς στ άθμε υ σης . Πληρ. τ ηλ. 22 510 411 96, 6 974- 47 2262 , www. rea lh ous es. gr

Ενοι κιά ζε ται διαμέρισμα 45τ.μ. στον α΄ όροφο, καινούργιο, στο Κιόσκι - Δικαστήρια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ε νο ι κ ι ά ζ ε τ α ι διαμέρισμα 75τ.μ., σε καλή κατάσταση, α΄ όροφος, στο κέντρο της αγοράς (πλησίον Κτηρίου «Παπαρίσβα»). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ε νο ι κ ι ά ζ ε τ α ι διαμέρισμα 115τ.μ., α΄ όροφος, περιοχή Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

22510 47456 359251.

Ενοικιάζεται καινούργια γκαρσονιέρα 32τ.μ., με χώρο στάθμευσης στη Σουράδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 50τ.μ., ισόγειο, περιοχή Παλιό Μουσείο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα 95τ.μ., γ΄ όροφος, επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα, 55 τ.μ., πολυτελές, σε αρχοντικό, με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, διαμπερές (μπρος - πίσω μπαλκόνι), θέα σε κήπο και στη θάλασσα, πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο. Διαθέτει χώρο πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικι άζε ται μεζονέτα 180τ.μ. στο Χάλικα, σε άριστη κατάσταση, φωτεινή (βεράντες με καταπληκτική θέα), με αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, τζάκι, μεγάλο σαλόνι, 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC και αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775. Ενοικιάζονται επιπλωμένα διαμερίσματα δίχωρα περίπου 40 τ.μ. σε νεόκτιστο τριώροφο (2004/2005) στο κέντρο της πόλης, κοντά στην αγορά, με βεράντα, αυτονομία θέρμανσης, νερού, πετρελαίου, καλοριφέρ, κλιματισμό, πολυκουζινάκι, ψυγείο, φούρνο μικροκυμάτων, λουτρό με μπανιέρα. Πληρ. τηλ. 6976-974600. Ενοικιάζε ται τριάρι οροφοδιαμέρισμα στο κέντρο της πόλης (πλησίον προκυμαίας) β΄ ορόφου, χωρίς κοινόχρηστα θέρμανση με κλιματιστικά. Τιμή 400 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζε ται διαμπερές, υπερλούξ διαμέρισμα, 89τ.μ., με μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, WC, μπάνιο, 2 υπνοδωμάτια και αποθήκη. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919. Ενοικιάζε ται ρετιρέ οροφοδιαμέρισμα, 140τ.μ., σε διπλοκατοικία, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας. Μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα με πάσο, 3 άνετα υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, 2 μπαλκόνια, διαμπερές, φωτεινό, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr Ενοικιάζε ται μεζονέτα 125τ.μ., με αυλή και θέα, στο Κιόσκι. Μεγάλο σαλόνι, άνετη κουζίνα με πάσο, 3 υπνοδωμάτια, 2 μεγάλα μπάνια, εσωτερική αποθήκη, μεγάλη βεράντα 18τ.μ. και μπαλκόνι, αυτόνομη θέρμανση, παράθυρα με σήτες, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr

Ενοι κιάζ ε ται πλήρως επιπλωμένο τριάρι ισογείου, με αυλή, στο Κιόσκι. Μεγάλο χωλ, σαλόνι, κουζίνα με πάσο, 2 άνετα υπνοδωμάτια, 1 WC, 1 μπάνιο, κεντρική θέρμανση, αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοι κιάζ ε ται διαμέρισμα στον γ΄ όροφο, Βουτζά 43 & Σεβαστόπουλου 16, Καισαριανή (Πανεπιστημιούπολη), με υπνοδωμάτιο, καθιστικό - κουζίνα, μπάνιο Πληρ. τηλ. 22510 44429 & 6974-123799. Ενοι κιάζ ε ται πολυτελές διώροφο κτήριο στην Παγανή, 800τ.μ.. Ο κάθε όροφος είναι 400τ.μ. και μισθώνεται ξεχωριστά. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com Ενοι κιάζ οντ αι τριάρι, δυομισάρι, δυάρι στο Ν. Όμιλο, ε΄ όροφος ρετιρέ, διαμπερή, με εκπληκτική θέα στη θάλασσα και μεγάλες βεράντες. Πληρ. τηλ. 22510 24809. Εν ο ι κ ι ά ζ ε τ α ι δυάρι 57 τ.μ., στον Άγιο Παντελεήμονα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Εν ο ι κ ι ά ζ ε τ α ι αρχοντικό 150 τ.μ., στο Κιόσκι, έναντι υπουργείου Αιγαίου και στο Δικαστήριο. Ενδείκνυται για γραφεία. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλε ίτ αι μονοκατοικία 80τ.μ. έκαστον. Βρισκόμενη σε οικόπεδο 250τ.μ., στο κέντρο της Μυτιλήνης, σε άριστη κατάσταση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται μεζονέτα τριών Υ/Δ, στην περιοχή της Θερμής, διαθέτει υπόγειο γκαράζ. Τιμή 240.000 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πω λε ίτ αι τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με 2 μπάνια, αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση μεγάλες βεράντες. Τιμή 230.000 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται καινούργια γκαρσονιέρα 30τ.μ., α΄ ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. 60.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6937-277315. Πωλείται στην Καλλονή και στη θέση «Μαλταίδενα» τριάρι 84τ.μ., με 12τ.μ. ημιυπαίθριο και 14τ.μ. αποθήκη, στον α΄ όροφο διώροφης οικοδομής, σχεδόν καινούργιο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλείται στην Άντισσα διώροφη μονοκατοικία 120τ.μ., με μαγαζί 100τ.μ. και υπόγειο 70τ.μ., με απέραντη θέα, διαμορφωμένο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ.

&

6977-

Πωλείται στην περιφέρεια «Κάμπος» Άντισσας μονοκατοικία 70τ.μ., σε άριστη κατάσταση, με όλο τον οικιακό εξοπλισμό, σε οικόπεδο 400μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλε ί τα ι στην Άντισσα μικρή ανακατασκευασμένη μονοκατοικία με θέα. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977359251. Πωλείται στη Μυτιλήνη, στο Βουναράκι και 500μ. από τον Άγ. Ιωάννη τον Καλυβίτη, πέτρινη ανακατασκευασμένη διώροφη μονοκατοικία 75τ.μ., με 300μ. οικόπεδο-αυλή. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλείται στην αγροτική περιοχή «Βουναράκι» (Αρχαία Άντισσα) Σκαλοχωρίου μονοκατοικία 85τ.μ., σε άριστη κατάσταση, με 6στρέμ. κτήμα με ελαιόδεντρα, οπωροφόρα, αμπέλι, πηγάδι και γεώτρηση με πόσιμο νερό. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251.

ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΥ ΤΙΛ ΗΝ Η ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456 6977 359251

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450 κιν. 6932622045

KOYNEΛΛHΣ MAPKOΣ EPMOY 278 Τηλ. 22513 00984 KIN 6943472073 mkounellis@hotmail.com

ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181 Κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr

ΛΕΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Αθ. Μητρέλια 1 & Ικαρίας Τηλ. 22510 23781 www.leonisrealestate.com e-mail: info@leonisrealestate.com

ΠΑΡΑΣΧΗ ΚΑΤΙΟΥΣΑ Καβέτσου 17 Τηλ. 22510 44243 Κιν. 6936626775 paraschi_k@yahoo.gr

ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr

XΩPIATEΛΛHΣ ΣTYΛIANOΣ Πωλείται τριάρι 75τ.μ., στην περι οχή Χρυσομαλλούσας, κουζίνα από ξύλο iroko με πάσο, 2 άνετα Υ/Δ, σαλόνι, μεγάλο μπαλκόνι, μπ άνι ο, α υ τό νομ η θέ ρ μαν ση, ηλι ακός, air conditi on. Πληρ. τη λ . 2 2 5 1 0 4 1 1 9 6 , 6 9 7 4 472262, www.realhous es.gr Πωλούνται 2 γκαρσονιέρες, με ξεχωριστό υπνοδωμάτιο, σε πολύ καλή τιμή, στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr

Iκτίνου 2 Kιν. 6977241294

CASA IDEALE Καβέτσου 13 Τηλ. 22510 22220 Κιν. 6948-172413 - 6947406990 - 6973-655735 e-mail: lesvostegasis@hotmail.com

REALHOUSES Ερμού 254 Τηλ. 22510 41196 Κιν.6974-472262 www.realhouses.gr

REALPRO Hλία Bενέζη 2 81 100 Tηλ. 22510 40074 Kιν. 6938477850 www.realpro.gr

REMAX Πωλείται διαμέρισμα 75τ.μ., με 2 Υ/Δ, σε καλή τιμή, στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr

Πωλείται καινούργια γκαρσονιέρα 42τ.μ., χαμηλά στο Λαζαρέτο. Ξεχωριστή κουζίνα, ενιαίος χώρος σαλόνι-τραπεζαρία, Υ/Δ με ξύλινο πάσο - βιβλιοθήκη, αυτόνομη θέ ρμανση, σε τριπλοκατο ικ ία . Τιμ ή 45. 0 00 ε υρ ώ. Πλη ρ. τη λ. 22 51 0 4 11 96, 6974-472262, www.realhous es.gr

Πωλείται τριάρι 89τ.μ., με θέα, στην περιοχή Ν. Ομίλου, στον α΄ όροφο 2ώροφης πολυκατοικίας με 6 διαμερίσματα. Σαλονοτραπε ζαρία με τζάκι, ξεχωριστή άνετη κουζίνα, 2 Υ/Δ, 2 μπαλκόνια, αποθήκη εσωτερική και εξωτε ρική, άνετο μπάνιο, A/C, κεντρική θέ ρμανση, καινού ργια παράθυρα με σ ήτ ε ς κ α ι αν ά κ λ η ση. Πλη ρ. τη λ. 22 51 0 4 11 96, 6974-472262, www.realhous es.gr

Φανάρας Θωμάς Κιν. 6948-172413, 6973-655735 e-mail: fanarastom@gmail.com

LESVOSESTATE Ζαχαρούλα Παπαγή - Πρωτούλη 6947 021559 Ελευθ. Βενιζέλου 21 Agora Center, 1ος όροφος Μυτιλήνη 22510 41770 www.lesvosestate.gr e-mail: contact@lesvosestate.gr

ΠΛ Ω MAP I ΚΑΛΔΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΑ Τηλ. 22520 31711 KIN 6974142661 www.lesvos-realestate.com e-mail: m-estate@otenet.gr

ΜΑΜΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Τηλ. 22520 33335 Κιν. 6973-887531 www.mamakos.net info@plomari-houses.com

Π ΟΛ IΧΝ ΙΤΟΣ ΚΟΥΡΒΑΝΙΟΥ ΜΠΑΛΚΙΖΑ ΔΗΜΗΤΡΑ Τηλ. 22520 41885 Κιν. 6945-479497 e-mail: lesvosproperties@yahoo.co.uk

E P E ΣO Σ LESVOSESTATE Ζαχαρούλα Ππγή Πρωτούλη 6947 021559 Σκάλα Ερεσού 22530 52170 www.lesvosestate.gr e-mail: contact@lesvosestate.gr

SAPPHO ESTATE Πωλείται πλήρως ανακαινισμένο δυ άρι 48τ.μ., στην πε ριοχή Συνοι κι σμ ού. Σαλό νι , ξε χω ρι στ ή κ ο υζ ί ν α , μ ε γ ά λ ο υ π ν ο δ ω μ ά τ ι ο

Σάββα Ιωάννα Σκάλα Ερεσού 22530 52333 6972-502630 e-mail: info@sapphoestate.com www.sapphoestate.com


12 με με γάλη ντουλάπα, μπάνιο με καμπίνα, αυλή με πέτρα Καρύστου και παραδοσιακή βρύση, υπέροχη θέα, 2 A/C, άνετο πάρκινγκ, ξύλινη πέργκολα, παράθυρα με δι πλά τζάμι α με ανάκληση και σήτε ς από PVC, καθώς και πόρτα από PVC με εξωτερική σήτα. Τιμή 65.000 ευ ρώ, συζητίσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται στη Λαγκάδα οροφοδιαμέρισμα τριάρι, ρετιρέ, 67τ.μ., σε διπλοκατοικία. Άνετο σαλόνι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, μεγάλο μπάνιο, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα, μεγάλη βεράντα, εξωτερική αποθήκη, κοινόχρηστη αυλή, αυτόνομη θέρμανση, κουφώματα αλουμινίου, άνετο παρκινγκ. Ήσυχη περιοχή, πρόσφατα ανακαινισμένο. Πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Π ω λ εί τ α ι μ ο ν ο κ α τ ο ι κ ί α 2 0 0 τ . μ . , σε οικόπεδο 1στρέμ. , στην περιοχή Γέρας Λέσβου, 100τ.μ. βοηθητικοί χώροι, 100τ.μ. υπόγειο, μεγάλη αυλή. Κάτω: W/C, 2 δωμάτια, ξεχωριστή κου ζίνα, βεράντα. Πάνω: χωλ, 2 Υ/Δ, μπάνιο που ε πικοι νωνεί με το Υ/Δ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται συγκρότημα 11 δωματίων, εμβαδού 270τ.μ., σε οικόπεδο 500τ.μ., πέτρινης κατασκευής, στο Μόλυβο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλού νται διαμέρισμα-γκαρσονιέρα 40τ.μ., α΄ όροφος, με θέα και 45τ.μ. ισόγειο προνομιούχο, στη Βίγλα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 82τ.μ., α΄ όροφος, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχα παραδοσιακή κατοικία, 65τ.μ., με βοηθητικούς χώρους, σε οικόπεδο 1.000τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο πολυτελές, καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 150τ.μ., σε διπλοκατοικία, με απεριόριστη θέα και αυλή στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πω λεί τα ι γωνιακό διαμέρισμα σε μικρή πολυκατοικία, 50τ.μ., γ΄ όροφος, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλεί ται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α΄ ορόφ., πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Π ω λ ε ί τ α ι π ρ ο ν ο μ ι ο ύχ ο ο ρ ο φ ο διαμέρισμα 80τ.μ., γ΄ όροφος, με αυτόνομη θέρμανση, στην περιοχή γηπέδου, Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Π ω λ ε ί ται π λ ήρω ς ε πι πλ ω μέ ν ο δ υ ά ρ ι , 4 7 τ . μ . , σ τ η ν π ε ρ ιο χ ή Χρυ σομα λλο ύσα ς. Ενιαί ος χώρος, σαλονοτραπε ζαρία, ξε χωριστό Υ/ Δ, άνετο μπάνιο, αυ τόνομη θέ ρμανση, A/C (18), ηλ. συ σκευ ές (ψυγείο, κουζίνα, πλυντήρι ο), χωρίς κοινόχρηστα, παράθυ ρα με σήτε ς. Τιμή 55.000 ε υ ρώ. Πληρ. τηλ . 2 25 10 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται μεζονέτα 90 τ.μ. στη Σουράδα, με 2 Υ/Δ, καθιστικόσαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, αποθήκη. Άψογη κατάσταση, φωτεινό, βλέπει θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775.

Π ω λ ε ί τ α ι κ α ι ν ο ύρ γ ι α δ ι ώ ρ ο φ η μονοκατοικία 165τ.μ., στην περιοχή Βουναράκι . Κάτω: σαλονοτραπεζαρί α με τζάκι, κουζίνα, αποθήκη, αυ τόνομη θέρμανση. Πάνω: 3 άνετα ΥΔ με μπαλκόνια, μεγάλο μπάνιο. Σοφίτα 45τ.μ., με εμφανή ξύ λινη σκεπή και μεγάλη τζαμαρία με θέ α. Πληρ. τη λ . 2 2 5 1 0 4 1 1 9 6 , 6 9 7 4 472262, www.realhouses.gr

Πωλείται πολυτελής, αυτόνομη μεζονέτα 3 υπνοδωματίων, με 3 μπάνια, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα & 2 ενεργειακά τζάκια. Νεόδμητη, με χώρο στάθμευσης 2 αυτοκινήτων, αποθήκη και κήπο (191τ.μ.), στους Πύργους Θερμής. Πληρ. τηλ. 6949014861..

Πωλείται προνομιού χο γωνιακό 3αρι 78 τ. μ. δεύτερου ορόφου στ η Καλλ ιθ έ α. Άνε τ ο σ αλό νι , χολ, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, δυο μεγάλα υπνοδωμάτια, μπάνιο, μεγάλο μπαλκόνι, αυτόνομη θέρμανση, ηλι ακός θερμοσίφωνας, 1 θέση πάρκινγκ στην πιλοτή της πολυ κατοικίας. Πολύ καλή τ ιμ ή. Πληρ. τ ηλ. 2 25 10 40074, 6938-477850, www.realpro. gr

Πωλε ίται πέτρινη, ανακαινισμένη μονοκατοικία 80 τ.μ. στον Πλάτανο. Άνετο σαλόνι με τζάκι, κουζίνα, μπάνιο, δυο υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, εξωτερική αποθήκη. Τιμή 80.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 - 477850, www.realpro.gr Πω λεί τα ι διώροφη οικία υπό ανέγερση κοντά στην πλατεία της Ερεσού. Πληρ. τηλ. 22530 52170, 22510 41770 και 6947-021559, www.lesvosestate.gr

Π ω λ ε ί τ α ι π ρ ο ν ο μ ι ο ύχ ο ς κ α τ ο ι κία, 140τ.μ., δύο επιπέ δων, στη Νεάπολη, με ηλιακό, τζάκι , μεγάλε ς βεράντες, 200τ.μ. αυλή, στο ημι ισόγειο υπάρχει τριάρι δ ι α μ έ ρ ι σ μ α 6 0 τ . μ . , μ ε α υτ ο ν ο μία, 100μ. από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528, www. inter-les vos.gr

Π ω λ ε ί τ α ι καινούργιο τριάρι στην περιοχή Ακλειδιού, με θέα στη θάλασσα. Διαθέτει ανεξάρτητη αποθήκη. Τιμή 180.000 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πω λε ίτ αι ολοκαίνουργιο δυάρι στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε διώροφη οικοδομή. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πω λε ίτ αι μονοκατοικία 85τ.μ. στην Ακαδημία. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πω λε ίτ αι γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα, 43τ.μ., σε καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6977241294. Π ω λ ε ί τ α ι διαμέρισμα τριάρι 85τ.μ., στην περιοχή Ολυμπιακής. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πω λε ίτ αι μονοκατοικία 80τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Π ω λ ε ίτ α ι α ν α κ α ιν ισ μ έ ν η μ ο ν ο κ ατ οι κ ί α 2 0 0 τ. μ. , στ ο κ έ ν τ ρο τ η ς Μ υ τ ι λ ή ν η ς . Απ ο τ ε λ ε ί τ α ι α π ό 7 δ ια μ ε ρ ίσ μ α τ α , π λ ή ρ ω ς ε πι πλ ωμέ ν α , με Α / C κ α ι ηλ ε κ τ ρ ι κ έ ς σ υ σ κ ε υ ές . Μ η ν α ί ο ε ι σό δη μα 2. 30 0 ε υ ρ ώ. Επ εν δυ τ ική ε υ και ρί α . Πλη ρ. τ ηλ. 2 25 10 41196, 6 974 - 472 262, ww w. rea lh ou s es. gr

Π ω λ εί τ α ι η μ ι υπ ό γ ε ιο δ υά ρ ι 4 5 τ . μ . σ ε γ ω ν ια κ ή π ο λ υ κ α τ ο ικ ί α , π ε ρ ι ο χ ή Χ ρ υσ ο μ α λ λ ο ύ σ α . Ξ ε χ ω ρ ι σ τ ή κ ο υ ζ ί ν α , σ α λό ν ι , Υ/ Δ, μ ι κρό χ ωλ, μπ άνι ο, φωτ ε ινό. Τι μή ε υκ αι ρί ας . Πλη ρ. τη λ. 22510 4119 6, 697447 22 62, www.r ea lh ou se s. gr

Πω λε ίτ αι διαμέρισμα 107τ.μ. 2 Υ/Δ με γκαράζ και 20τ.μ. αποθήκη, στην περιοχή Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Π ω λ εί τα ι μονοκατοικία 186τ.μ., σε οικόπεδο 340τ.μ. με τζάκι, ηλιακό και θέα, πλήρως ανακαινισμένο και με επιπλέον συντελεστή δόμησης 180τ.μ., περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλε ί ται μονοκατοικία 160τ.μ. + 160τ.μ. υπόγειο, με 500τ.μ. αυλή, 3 Υ/Δ και πολλά έξτρα, 5ετίας με αυτονομία, περιοχή Καλαμιάρης - Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλεί ται μεζονέτα υπό κατασκευή 115τ.μ. + 65τ.μ. υπόγειο, 200τ.μ. αυλή, τζάκι, επάνω στη θάλασσα, περιοχή Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλε ίται τριάρι 80τ.μ., με αυτονομία, στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη, 7ετίας. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλε ίται μονοκατοικία 192τ.μ. και 60τ.μ. γκαράζ, με αποθήκη, 3 Υ/Δ, κουζίνα, καθιστικό, απεριόριστη θέα, 5ετίας, σε εξαιρετική κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλού νται 4 γκαρσονιέρες, καινούργιες, πίσω από την Τoyota. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλε ίται στην Καλλιθέα διαμπερές οροφοδιαμέρισμα, τριάρι, 80τ.μ., σε μικρή οικογενειακή πολυκατοικία, φωτεινό σαλόνι, χωλ, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο, 2 μπαλκόνια με θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, άριστη κατάσταση.

Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πωλού νται στη Χρυσομαλλούσα, σε διώροφη οικοδομή, διαμέρισμα τριάρι 88 τ.μ., διαμπερές, με καινούργια ντουλαπάκια κουζίνας, με εντοιχισμένες συσκευές, καινούργιες ντουλάπες στα υπνοδωμάτια, αποθήκη 17 τ.μ. και γκαρσονιέρα 44 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλε ίται μονοκατοικία 86τ.μ., στα Λουτρά, με αυλή. Αποτελείται από 2 ορόφους. Ισόγειο πλήρες ανακαινισμένο: κουζίνα ενιαίος χώρος με σαλόνι, μπάνιο. Το υπόλοιπο σπίτι είναι ημιτελές. Στον όροφο: 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο και μεγάλη βεράντα με πανοραμική θέα στη θάλασσα. Μεγάλη αυλή, καινούργια κουφώματα, καινούργια πλάκα, 2 είσοδοι. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πωλε ίται παλαιό κτίσμα με οικόπεδο κατάλληλο για 2 δυάρια + 6 γκαρσονιέρες, στο κέντρο της Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr Πωλε ίται παραδοσιακή μονοκατοικία 180τ.μ., στο κέντρο της αγοράς, βρισκόμενη σε οικόπεδο 280τ.μ.. Κατάλληλη για εμπορική εκμετάλλευση (ενοικιαζόμενα δωμάτια-γκαρσονιέρες). ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλε ίται καινούργια προνομιούχα, ανεξάρτητη μεζονέτα, 130τ.μ., με 55τ.μ. ημιισόγειο, απεριόριστη θέα, στη Σουράδα. Υπάρχει αυλή 350τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Π ω λ εί τ α ι π ρ ο ν ο μ ι ο ύ χ ο ς κ α τ ο ι κί α, 14 0τ .μ . , δ ύ ο ε πι π έ δω ν, στη Νε άπολη, μ ε ηλι ακό, τζάκι , μ εγ ά λ ε ς β ερ ά ν τ ες , 2 0 0 τ . μ . α υ λ ή , σ τ ο η μ ι ι σ ό γ ε ι ο υπ ά ρ χ ε ι τ ρ ι ά ρ ι δ ι α μ έρ ι σ μ α 6 0 τ . μ . , μ ε α υ τ ο ν ο μ ία , 1 0 0 μ . α π ό τ η θ ά λ α σ σ α . Πληρ. τ ηλ. 22510 44245 κα ι 22510 42528, www.i nter-les vos.gr

Πω λ ε ί τ αι ν ε ό δ μ ητ η , π α ρ αθ α λάσσι α με ζονέτ α 125τ. μ., στην Παναγιού δα, με διαμορ φωμέ νο υπ ό γ ε ι ο 7 0 τ . μ . κ α ι ο ι κ ό π ε δ ο 300τ. μ., μεγάλη σ αλονοτραπε ζαρί α με τζάκι, πλήρως ε ντοι χι σ μ έν η κ ο υ ζ ί ν α , W C , 3 Υ / Δ , μ π ά ν ι ο κ α ι μ ε γ ά λ ες β ε ρ ά ν τ ες . Δεκτέ ς μόνο σοβαρέ ς προτάσ ε ι ς . ΛΕ ΩΝ Η Σ. Πλ η ρ. τη λ . 2 25 1 0 23 7 8 1 & 6 9 32 315919, www.l eonis reale state. com

Π ω λ εί τ α ι σ τ η Σ κ ά λ α Ε ρ ε σ ο ύ π έ τρ ινη οι κία εντός οικοπέ δου 1 στρέμ. πε ρίπου. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜ ΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ . Πληρ. τηλ. 22510 4 7456 & 6977- 359251.

Πωλεί ται μο νο κα τοικί α σε άρι σ τη κ α τ άσ τ α ση 1 4 0 τ . μ. + 50τ.μ . βοηθητι κό χώρ ο, δ ιαμπε ρής, με πα νο ραμική θέα , στα Λο υ τ ρά . Π λ ηρ. τ η λ . 2 25 1 0 44245 κα ι 42 528, www.i nter-les vos.gr

Πωλεί ται νεόδμητη πολυτελής, παραθαλάσσια μεζονέτα, 125 τ.μ., στην Παναγιούδα και υπόγειο 70 τ.μ. και 3 υπνοδωμάτια. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πω λ ε ί τ α ι ισόγειο διαμέρισμα 75 τ.μ. νεόδμητο, άριστης κατασκευής, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλε ίτ αι μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής, ολοκαίνουργια, 128 τ.μ., με γκαράζ, στην πανέμορφη περιοχή Αγίας Μαρίνας του δήμου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλε ίτ αι μεζονέτα υπερπολυτελούς κατασκευής, στη Νεάπολη Μυτιλήνης, 125 τ.μ., με υπόγειο 90 τ.μ., 100μ. από την παραλία και θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλε ί ται διαμέρισμα α΄ ορόφου, 75 τ.μ., με υπέροχη θέα, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλε ίτ αι μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής, στο πανέμορφο τοπίο του ΑΚΟΘ στα Λουτρά, συνολικής επιφάνειας κτίσματος 209 τ.μ., με απεριόριστη θέα, τεράστιο εξωτερικό χώρο με ελαιόδενδρα. Απέχει 200 μ. από τη θάλασσα του κόλπου Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλε ίτ αι πολυτελής μεζονέτα 144 τ.μ., με απεριόριστη θέα και πλήρη αυτοτέλεια, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλού ντ αι 3 καινούργιες γκαρσονιέρες από 28 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλού ντ αι 3 γκαρσονιέρες από 38 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλού ντ αι 2 γκαρσονιέρες από 34,5 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλε ίτ αι νεόδμητη διώροφη οικία 140 τ.μ. ο κάθε όροφος, με οικοπεδικό χώρο καλλιεργήσιμο (θερμοκήπιο-φυτώρια), συνολικής έκτασης 5.000 τ.μ., με γεώτρηση. Το ακίνητο εφάπτεται του κεντρικού δρόμου Παπάδου - Περάματος Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλού ντ αι πολυτελείς μεζονέτες, άριστης κατασκευής, σε προνομιακό μέρος της Παναγιούδας Μυτιλήνης. Βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής. Εμβαδόν κάθε κτίσματος 100 τ.μ. (ισόγειο και όροφος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλε ίτ αι παλαιό αρχοντικό που κατοικείται, στην περιοχή της Σουράδας Μυτιλήνης, συνολικού εμβαδού 220 τ.μ. (ισόγειο και όροφος), με υπέροχη θέα, κεντρική θέρμανση, σε οικόπεδο εμβαδού 860 τ.μ.. Υπάρχει και έτερο κτίσμα (κατοικία) ισόγειο 75 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλε ίτ αι συγκρότημα ενοικιαζόμενων αυτόνομων κατοικιών, πολυτελούς κατασκευής, με δι-

πλή πισίνα, σε προνομιακή θέση στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλε ίτ αι οροφοδιαμέρισμα 72 τ.μ., στο β΄ όροφο, με ημιυπαίθριο 13 τ.μ., υπό κατασκευή, στο Βουναράκι Μυτιλήνης, με πολύ καλή θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πω λε ί τ αι μεζονέτα 100 τ.μ. (ισόγειο & όροφος) με γκαράζ 67 τ.μ., στους Πύργους Θερμής, σε εξαιρετικά καλό σημείο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλε ί τ αι μεζονέτα στην Κράτηγο Μυτιλήνης, με υπέροχη θέα, 128 τ.μ. (ισόγειο & όροφος), με υπόγειο γκαράζ 80 τ.μ. και οικοπεδικό χώρο 500 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλε ί τ αι μεζονέτα στο Καγιάνι Μυτιλήνης, 133 τ.μ., με υπόγειο 65 τ.μ., υπό κατασκευή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλε ί τ αι μεζονέτα 166 τ.μ. (α΄ & β΄ όροφος) με ισόγειο γκαράζ 91 τ.μ., στην περιοχή Άγαλμα Ελευθερίας στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλο ύ ντ αι υπό ανέγερση διαμερίσματα στα Βατερά Πολιχνίτου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Π ω λε ί τ α ι διώροφη κατοικία, γωνιακή, στην οδό Ιακωβίδου στη Μυτιλήνη. Εμβαδόν οικοπέδου στο οποίο είναι κτισμένη 270 τ.μ.. Ισόγειο: 85 τ.μ. και αυτοτελές, έχει 2 εισόδους και περιλαμβάνει κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι, WC και 2 υπνοδωμάτια. Επίσης υπάρχει γραφείο 40 τ.μ.. Όροφος: αυτοτελής, 104 τ.μ. και περιλαμβάνει κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι, 3 υπνοδωμάτια, μπάνιο και μεγάλες βεράντες. Το εν λόγω ακίνητο πωλείται είτε ενιαίο είτε ξεχωριστά. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλο ύ ντ αι διαμερίσματα νεόδμητα, 99 τ.μ. το καθένα (2 ισόγεια και 2 στον α΄ όροφο) με 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, λουτρό. Στο υπόγειο της οικοδομής υπάρχουν γκαράζ και αποθήκη για το καθένα. Η οικοδομή βρίσκεται στα Παπιανά του δήμου Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλε ί τ αι οροφοδιαμέρισμα διπλοκατοικίας, 140 τ.μ., με 3 Υ/Δ, μπάνιο, μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, χωλ, κουζίνα και αποθήκη. Διαμπερές, βεράντες με θέα. Περιοχή γηπέδου. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Πωλε ί τ αι μονοκατοικία 90 τ.μ. στην Καλλιθέα, βρισκόμενη σε οικόπεδο 150 τ.μ., με σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, 2 μεγάλα υπνοδωμάτια, αποθήκη, μπάνιο και υπόγειο διαμορφωμένο σε μικρή γκαρσονιέρα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Π ω λ ε ί τα ι οροφοδιαμέρισμα 140 τ.μ., β΄ όροφος, στην Καλλιθέα, με μεγάλες βεράντες, σαλονοτραπεζαρία, χωλ, κουζίνα, 3 υπνοδωμάτια και μπάνιο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate.com


13

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Πωλ εί τ αι μεζονέτα 125τ.μ., υπό κατασκευή, στα σχέδια, στην Aγ. Μαρίνα Μυτιλήνης. Σε ιδιαίτερα προνομιακή τιμή. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλε ί ται διαμέρισμα 60τ.μ., στη Μυτιλήνη. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413. Πωλείται μονοκατοικία 100τ.μ., στα Πάμφιλα Μυτιλήνης. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλ εί τ αι κατάστημα 78τ.μ., στη Μυτιλήνη. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413. Πωλείται οικόπεδο στη Μυτιλήνη (Καρά Τεπέ), κατάλληλο για Πω λεί ται μονοκατοικία 120 τ.μ. στο Βουναράκι, σε άριστη κατάσταση, βρισκόμενη σε οικόπεδο 240 τ.μ.. Υπολείπονται άλλα 120 τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πω λεί ται πέτρινη οικία πολυτελούς κατασκευής 114+64 τ.μ., με αυλή 1 στρέμμα, στο Μόλυβο, με πανοραμική θέα, πισίνα, γήπεδο τέννις κ.ά.. Τιμή από 255.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450 και 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr Πω λεί ται μονοκατοικία 83 τ.μ. στη Σκάλα Καλλονής, κοντά στη θάλασσα, με οικόπεδο 800 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6943-744611, 210 8814715. Π ω λο ύ ντ α ι διαμερίσματα και μεζονέτες πολυτελούς κατασκευής, σε Βαρειά, Ακρωτήρι και Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661. Πω λεί ται οικία 75 τ.μ., σε οικόπεδο 136 τ.μ., χτίζει 163 τ.μ. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πω λεί ται ολοκαίνουργιο τριάρι 82 τ.μ., στην Αγ. Μαρίνα. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661. Πω λεί ται στη Βαρειά, μετά την καφετέρια “Status”, μονοκατοικία 125 τ.μ., σε οικόπεδο 350 τ.μ. και με υπόλοιπο συντελεστή δόμησης. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251.

Π ω λ ο ύ ν τ α ι δ ι α μ ε ρ ίσ μ α τ α α π ό 6 8 τ . μ . , 7 1 τ .μ . , 8 6 τ . μ . κ α ι 9 2 τ. μ. , όλ α με γ κ αρ άζ κ αι απο θήκ η , σ τ ι ς π ε ρ ι ο χ ές Δ ά φ ν η ς κ α ι Ταύ ρο υ Αθ ήνας , κο ντά σ ε Η λεκτρι κό κα ι μ ετρ ό. Αφοί Αση μάκη Χα τζη μανω λάκη. Π ληρ. τ ηλ. 22 510 4124 4, 6 947- 2 0222 1. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤ ΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

κάθε επαγγελματική χρήση, με πρόσοψη σε εθνική και δημοτική οδό. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413. Πωλείται 20 στρέμ. έκταση παραθαλάσσια, με δική του παραλία, στην Κάγια Συκαμνιάς. Πρόσοψη σε δημοτική οδό. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλείται 4 στρέμ. έκταση στη Σκάλα Συκαμνιάς. Πρόσοψη σε δημοτική οδό. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413. Ζητού νται για αγορά ή αντιπαροχή οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα στη Μυτιλήνη, για την εξυπηρέτηση των πελατών του γραφείου μας. RE/MAX Presti-

Π ω λ ο ύν τ α ι 4 α ν ε ξ ά ρ τ η τ ε ς μ ε ζ ο ν έ τ ε ς , σ τ α Π ά μ φ ιλ α , α π ό 9 5 ε ώ ς 1 3 5 τ . μ . , ό λ ες μ ε ι δ ι ό χ ρ η στ η α υ λή, α πο θή κη 5 0 τ . μ. , α π ε ρ ι ό ρ ισ τ η θ έ α σ τ η θ ά λ α σ σ α . Α φ οί Α ση μά κ η Χα τζ ημ αν ω λ άκ η . Π λ η ρ. τ η λ. 2 2 5 1 0 4 1 2 4 4 , 69 47 -20 222 1. ΚΑΤΑΣΚΕ ΥΑΣ ΤΙΚΗ ΕΤΑΙ ΡΕΙΑ.

Π ω λ ο ύ ν τ α ι σ τ ο υ ς Π ύ ρ γο υ ς Θ ε ρ μ ή ς μ ε ζ ο ν έ τ ε ς κ α ι δ ια μ ε ρ ίσ μ α τ α α π ό 6 3 τ . μ . - 7 5 τ .μ . 1 0 0 τ . μ ., ό λ α μ ε ιδ ι ό χ ρ η σ τ η αυ λ ή , α ποθ ήκ ε ς κ αι θ έ α. Α φ ο ί Ασημάκη Χατζημανωλάκ η Π λ η ρ. τ η λ. 2 2 5 1 0 4 1 2 4 4 , 69 47 -20 222 1. ΚΑΤΑΣΚΕ ΥΑΣ ΤΙΚΗ ΕΤΑΙ ΡΕΙΑ.

Π ωλ ε ί τ α ι οικία στα Πάμφιλα 100 τ.μ. και μία γκαρσονιέρα καινούργια. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πω λε ίτ αι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 103 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, όλο ανακατασκευασμένο. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πω λού ντ αι 2 τριάρια, 65 τ.μ. το καθένα, 40 τ.μ. βεράντα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Π ω λ ε ί τ α ι σπίτι με οικόπεδο στον Άγιο Ευδόκιμο, με συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πω λε ίτ αι στην Άναξο παραθαλάσσιο διαμέρισμα, στον α’ όροφο, με θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, Ζαχαρούλα Πρωτούλη. Πω λε ίτ αι διώροφη οικία στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, 90 τ.μ. και γκαράζ, με θέα στο Πλωμάρι και τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, Ζαχαρούλα Πρωτούλη.

ge. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413. Πωλείται στη μαγευτική παραλία Βίγλας Παμφίλων, με τα καταγάλανα και κρυστάλλινα νερά, 7χλμ. από τη Μυτιλήνη, παραθαλάσσιο οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, 7.017τ.μ.. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλείται αγρόκτημα με ελιές, 5.000τ.μ., στο Δ. Λουτρόπολης Θερμής, τοποθεσία Πύργοι Θερμής, με πρόσβαση στην εθνική οδό. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413. Ε ν ο ικ ι ά ζ ο ν τ α ι γκαρσονιέρες 35τ.μ. στη Μυτιλήνη, στο κέντρο και εντός του δήμου Μυτιλήνης. RE/MAX Prestige. Πληρ. Πωλε ί ται παραθαλάσσια μονοκατοικία στο Ταβάρι, με πιλοτή, 2 υπνοδωμάτια, σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα και μπάνιο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, Ζαχαρούλα Πρωτούλη. Πω λε ίτ αι προνομιούχο διαμέρισμα α’ ορόφου, 100 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Παντελεήμονος στο Βουναράκι (διπλοκατοικία υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.

τηλ. 210 3232017, 6973655735 & 6948-172413. Ενοικιάζονται επιπλωμένα δυάρια 50τ.μ., στη Βαρειά Μυτιλήνης, με θέα τη θάλασσα, επάνω από την ταβέρνα «Αχιβάδα». RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Ζητούνται για ενοικίαση ή αγορά γκαρσονιέρες - διαμερίσματα - μονοκατοικίες στη Μυτιλήνη, σε καλή κατάσταση, για την εξυπηρέτηση των πελατών του γραφείου μας. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413. Ενοικι άζεται γραφείο-κατάστημα στη Μυτιλήνη επί της οδού Ερμού. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413. Πω λε ί τ α ι καινούργιο διαμέρισμα 90 τ.μ., α’ ορόφου, στη Λαγκάδα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www. lesvosestate.gr Πω λε ίτ αι διαμέρισμα 110 τ.μ., στον α’ όροφο, στη Λαγκάδα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr

Πω λε ίτ αι διαμέρισμα υπό κατασκευή, α’ ορόφου, 75 τ.μ., με αποθηκούλα 15 τ.μ., στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.

Πω λού ντ αι προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πω λε ίτ αι προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.

Πω λε ίτ αι οικία 350 τ.μ. παλαιή, διατηρητέα, στο κέντρο της πόλης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6977241294.

Πω λε ίτ αι προνομιούχο καινούργιο (υπό κατασκευή) διαμέρισμα, α’ ορόφου, 110 τ.μ., με γκαράζ 30 τ.μ., στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.

Πω λε ίτ αι προνομιούχα μονοκατοικία 95 τ.μ., με μεγάλη αυλή σε 2 στρέμ. οικόπεδο και πανοραμική θεά, στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πω λε ί τ α ι καινούργιο διαμέρισμα 90 τ.μ., α’ ορόφου, πλησίον πάρκου Επάνω Σκάλας. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.

Πω λε ίτ αι διώροφη μονοκατοικία 108 τ.μ. στον Πλάτανο, σε άριστη κατάσταση, με μεγάλη βεράντα και αυλή, απεριόριστη θέα, καλοριφέρ και διπλά τζάμια. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974-142661.

Πω λε ίτ αι σπίτι στη Μόρια 159 τ.μ. κι αυλή 150 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770 και 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πω λε ίτ αι οικία στο Κάτω Χωριό Πλωμαρίου, καινούργια, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 22510 41770, 6947 - 021559, www.lesvosestate.gr Πω λε ίτ αι τριώροφη οικία στα Μιστεγνά, 150 τ.μ. τα σπίτια και 250 τ.μ. η αυλή. Τιμή ευκαιρίας! Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr

Πω λε ίτ αι διαμέρισμα 122 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, με 3 υπνοδωμάτια, WC, τζάκι, αποθήκη. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πω λε ίτ αι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 120 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, WC, αποθήκη, 3 υπνοδωμάτια. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πω λ ε ί τ αι διαμέρισμα διαμπερές, 85 τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πω λε ίτ αι κατοικία 100 τ.μ., με αυλή 500 τ.μ., στην Αεροπό-

Πωλούνται διάφορες επιχειρήσεις σε τιμή ευκαιρίας στη Μυτιλήνη. Για περισσότερες λεπτομέρειες επικοινωνήστε με το γραφείο μας. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413.

Πωλε ίται στο κέντρο της Αθήνας: Στο πιο εμπορικό κομμάτι της οδού Ερμού γραφειακός χώρος 39τ.μ., α΄ ορόφου. 165.000 ευρώ. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413.

Πωλείται στα Νησέλια Παμφίλων αγροτεμάχιο 4στρεμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στα σύνορα του οικισμού (υπό ένταξη στο σχέδιο), με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, 150.000 ευρώ. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973655735 & 6948-172413.

Πωλε ίται στο κέντρο της Αθήνας: Στο πιο εμπορικό κομμάτι της οδό Ερμού γραφειακός χώρος 110τ.μ., β΄ ορόφου. 370.000 ευρώ. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413.

Πωλείται στο κέντρο της Αθήνας: Μισθωμένο κατάστημα 34τ.μ., με καλή απόδοση, πλησίον Εθνικού Θεάτρου. 190.000 ευρώ. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413.

Πωλού νται στο κέντρο της Αθήνας: Μόλις 200μ. από το σταθμό του μετρό Πανεπιστήμιο, 2 γραφεία 130τ.μ., α΄ ορόφου, μισθωμένα σε επώνυμη εφημερίδα, 360.000 ευρώ. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413.

ρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

22510 42528.

Π ω λ είτ α ι οροφοδιαμέρισμα 120 τ.μ., με απεριόριστη θέα στον Κόλπο Γέρας. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλε ίτ αι διώροφη μονοκατοικία 150 τ.μ., με αυλή, αποτελούμενη από 2 ανεξάρτητα διαμερίσματα, στην περιοχή γηπέδου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661.

Πωλε ίτ αι οικία στην Παναγιούδα, 100 τ.μ., με αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλε ίτ αι διαμέρισμα στην Αγία Φωτεινή, 100 τ.μ., με αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Π ωλ ο ύ ν τ α ι 2 οροφοδιαμερίσματα, 150 τ.μ. το καθένα. Περιοχή Μακρύ Γιαλού. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλε ίτ αι καινούργια μονοκατοικία 90 τ.μ., στην περιοχή του Συνοικισμού, με θέα, 4 δωμάτια, καλοριφέρ, 2 υπνοδωμάτια. Υπολείπονται 80τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com Πωλε ίτ αι προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528. Πωλε ίτ αι αρχοντικό 200 τ.μ., υπόγεια και βοηθητικοί χώροί 100 τ.μ., σε άριστη κατάσταση. Έτος κατασκευής 1890. Βρίσκεται σε οικόπεδο 600 τ.μ. με ψηφιδωτές αυλές, το δε κτήριο σε καλή κατάσταση και σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919.

44245

&

22510

Πωλε ίτ αι μεζονέτα 100 τ.μ. και 50 τ.μ. γκαράζ-αποθήκη, με αυλή και απεριόριστη θέα, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528. Πωλού ντα ι καινούργιες, προνομιούχες, πολυτελείς μεζονέτες 125 τ.μ., με ισόγειο χώρο 65 τ.μ. (γκαράζ-αποθήκη), με θέα και μικρή αυλή. Περιοχή Ακαδημίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

Π ω λ ε ίτ α ι π ρ ο ν ο μ ι ο ύ χ α , π ο λ υ τ ε λ ή ς , αυ τό ν ομ η μ ο ν ο κ α τ ο ι κ ί α μ ε ζο ν έ τα , 1 4 0 τ. μ . , μ ε ι σ ό γ ε ι ο 9 0 τ . μ . , α π ε ρ ι ό ρ ι στ η θ έα , α υ λή , η λι α κ ό, τ ζ ά κ ι , αυ τ ο μ α τ ι σμ ο ύ ς . Π ε ρ ι ο χ ή “ Κ α γ ι ά ν ι ” . Πληρ. τη λ. 2251 0 4 4245 και 4252 8, www. int er-l es vos.gr

Π ω λ ού ν τα ι πρ ον ομ ι ού χ α ο ρο φο δι αμε ρί σματ α 60 τ. μ., υπ ό κ α τ α σ κ ευ ή , κ α τ ά λ λ η λ α κ α ι γ ι α επ α γ γ ε λ μ α τ ι κ ή σ τ έ γ η , π λ η σ ί ο ν Κα βέ τσο υ. Π ληρ. τηλ. 2251 0 4424 5 κ α ι 2251 0 4252 8, www. int er-l es vos.gr

Πωλε ίτ αι αρχοντικό 120 τ.μ., μεγάλης προβολής, στα Πάμφιλα, επί οικοπέδου εκτάσεως 300 τ.μ., με παραδοσιακό φούρνο, 4 κύριων δωματίων και μεγάλη αποθήκη. ΛEΩNHΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Π ω λ ε ίτ α ι π ρ ο ν ο μ ιο ύ χ α δ ι ώ ρ ο φη μονο κατο ικί α 90 τ. μ. , αν ακ α ι ν ι σ μ έ ν η , μ ε α π ε ρ ι ό ρι σ τ η θέ α, σ την Αγ. Μ αρί να, σε οι κόπε δ ο 1 8 0 τ . μ . . Π λ η ρ. τ η λ. 22 5 1 0 4 4 2 4 5 & 2 2 5 1 0 4252 8, www. int er-l es vos.gr

Πωλε ίτ αι ημιισόγειο πολυτελές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ.

Π ω λ ε ί τα ι μ ο ν ο κ α τ ο ι κ ί α σ τ η ν Αγία Μαρ ίνα , 90 τ .μ ., με μ εγ ά-


14

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

λ η α υλ ή κ α ι π α ν ο ρ α μ ι κ ή θ έ α . Α π ο τ ε λ ε ί τ α ι α π ό δ ύο υ π ν ο δ ω μ ά τ ι α , σ α λ ο ν ο τ ρ α π εζ α ρ ί α , κ α λορ ιφέ ρ και κλι ματ ισ τικ ό. ΛΕΩΝΗΣ . Π ληρ. τηλ. 225 10 23 781 κ αι 6 932- 3 1591 9, www.l eoni s real es tat e. com

Π ω λ ού ν ται πά ν ω στ η θ άλ ασσ α, σ τη ν Π α ν α γ ι ού δα , υ πό κ α τ ασ κ ε υ ή ν π ο λ υ τ ε λ ε ί ς μ εζ ο ν έ τ ε ς , μ ε μ εγ ά λ η α υ λ ή , μ ε λ έ τ η κ α ι επ ί βλ ε ψ η αρ χ ι τέ κ το ν α. Λ Ε Ω Ν Η Σ. Π λ ηρ. τ η λ. 2 25 1 0 2 3 7 8 1 , 69 32- 31 5919 , www.l eoni s real es tat e. com

Πω λεί τα ι καινούργιο προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα, διαμπερές, 85 τ.μ., σε διώροφο κτίσμα, με αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό, στο κέντρο της Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Πω λεί ται καινούργιο υπό κατασκευή διαμέρισμα, 67 τ.μ., πλησίον πάρκου Eπάνω Σκάλας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Πω λεί ται προνομιούχα γκαρσονιέρα 35 τ.μ., β’ ορόφου – υπό ανέγερση – στα Πάμφιλα. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Π ω λο ύ ντ α ι διαμερίσματα α’ ορόφου, 47 τ.μ., με γκαράζ 25 τ.μ., αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Πω λεί ται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528. Π ω λο ύ ντ α ι διαμερίσματα α’ ορόφου, 75 τ.μ., με γκαράζ 30 τ.μ., αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528. Πω λού νται καινούργια πολυτελή διαμερίσματα, 45 – 50 τ.μ., σε μικρό συγκρότημα με θέα (υπό ανέγερση), στην Kαλλονή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται κατάστημα 140τ.μ., με μεγάλο πεζοδρόμιο, στη Χρυσομαλλούσα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται αποθήκη υπόγεια στα Πυργέλλια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλού νται γραφείο-διαμέρισμα 120τ.μ., ι΄ όροφος, προνομιούχα, μισθωμένα, πλησίον Μητροπόλεως. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται πολύ μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πω λε ίτ αι κατάστημα στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης στην περιοχή «ΜΠΑΣ ΦΑΝΑΡ», που περιλαμβάνει: Υπόγειο ισόγειο - πατάρι και α΄ όροφο. Συνολικά 169,60 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 20625. Π ω λ ο ύ ν τ α ι γραφεία 141τ.μ. (σύνολο) στην προκυμαία Μυτιλήνης, με πολύ καλή απόδοση ενοικίου. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919, www.leonisrealestate.com Π ω λ ε ί τ α ι ισόγειο κατάστημα 100 τ.μ. στην οδό Ζωοδόχου Πηγής, στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Π ω λ ε ί τ α ι ισόγειο κατάστημα 130 τ.μ., με πατάρι 60 τ.μ., επί της οδού Λυκούργου, στην Καλλιθέα Αθηνών. Είναι μισθωμένο και λειτουργεί ως καφενείο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πω λε ίτ αι ξενοδοχειακή μονάδα στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου, αποτελούμενη από 16 αυτόνομα μονόχωρα δωμάτια λουξ. Έτος κατασκευής 2000. Κτίσμα 400 τ.μ. σε οικόπεδο 700 τ.μ., συνδεδεμένο με το βιολογικό καθαρισμό του δήμου Πλωμαρίου. Ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ. Απέχει 100 μ. από την πλαζ Αγίου Ισιδώρου, μια από τις καθαρότερες και ομορφότερες παραλίες της Λέσβου, που έχει ψηφισθεί ως η 7η καλύτερη της Ελλάδας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πω λε ίτ αι αποθήκη υπό κατασκευή στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη, 144 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πω λε ίτ αι μαγαζί 152 τ.μ. στο Σκόπελο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, Ζαχαρούλα Πρωτούλη. Π ωλε ίτ α ι κτήριο στην αγορά της Μυτιλήνης. Δεχόμαστε σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559. Π ω λο ύ ν τ α ι καταστήματα από 280 τ.μ. έως 335 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πω λε ίτ αι ένα κατάστημα, 140 τ.μ. στον Ποταμό. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πω λε ίτ αι γωνιακό προνομιούχο γραφείο 65 τ.μ.. Πάροδος Καβέτσου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πω λε ίτ αι κτήριο κατάλληλο για επαγγελματική χρήση, περίπου 600 τ.μ., με πάρκινγκ. Δεχόμαστε μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6947-021559, 22530 52170 και 22510 41770, www.lesvosestate.gr Πω λε ίτ αι καινούργιος ισόγειος χώρος 40 τ.μ., κατάλληλος και για γραφείο, στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Π ω λού ντ αι καταστήματα 125 τ.μ., στο δρόμο για τη χωματερή. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται γκαράζ-αποθήκη, εμβαδού 49τ.μ., στην περιοχή Μαύρα Σίδερα. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλού νται αποθήκες στη Χρυσομαλλούσα, από 45 τ.μ. μέχρι 90 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977241294.

Π ω λε ί τ α ι αποθήκη-συνεργείο, καινούργια, 135τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται προνομιούχο γκαράζ 50 τ.μ. (με 12 μ. πρόσοψη), στην περιοχή Μαύρα Σίδερα –

Καλλιθέα. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλού νται σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή στο Μακρύ Γιαλό (απέναντι από τη μαρίνα): α) Κατάστημα προσόψεως, 130 τ.μ., με υπόγειο 120 τ.μ. και β) Κατάστημα 70 τ.μ., με υπόγειο 70 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 26738 & 6932-533880. Πω λε ί τ αι επαγγελματικός χώρος: εμπορικές αποθήκες 300 τ.μ., 800 τ.μ. χώρος στάθμευσης, στον περιφερειακό Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται κατάστημα στη Μυτιλήνη, Χρυσοστόμου Σμύρνης 21, 22τ.μ. ανά όροφο (διώροφο). Πληρ. τηλ. 6973-384691. Ενοικιάζεται κατάστημα 42τ.μ., στη συμβολή Ερμού & Τυρταίου 1, στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 210 6890660, 6973-401710, 6944-335291. Ενοικιάζεται κατάστημα 65τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, πληροί προδιαγραφές υγειονομικού κανονισμού. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Ενοικιάζεται κατάστημα 90τ.μ. σε ισόγειο της Καβέτσου 5. Πληρ. τηλ. 6937-204896 και 22510 26036.

Ενοικιάζε ται κατάστημα 155τ.μ. στο 1ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής (Παγανή πρώην « Αρτόζα») . Πληρ. τηλ. 6973-013287.

με τον παραλιακό δρόμο Αγίου Ισιδώρου - Αγίας Βαρβάρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζε ται προνομιούχο κατάστημα, κεντρικό, 75 τ.μ., με 25 τ.μ. πατάρι, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Ενο ι κι ά ζε τ α ι επαγγελματικός χώρος, 360 τ.μ. και 500 τ.μ. προαύλιο χώρο. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Ενο ι κι ά ζε τ α ι επαγγελματικός χώρος στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, 60 τ.μ., με 2 τουαλέτες, κατάλληλο και για υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, Ζαχαρούλα Πρωτούλη. Ενο ι κι ά ζο ντ α ι 2 καταστήματα πολυτελή, έναντι μεγάλου super market, σε κεντρικό σημείο στην Καλλονή, εξαιρετικής προβολής. Α) 195 τ.μ., γωνιακό, β) 130 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947021559, 22530 52170 και 22510 41770, www. lesvosestate.gr Ενοι κιά ζε ται γραφείο γ’ ορόφου, 50 τ.μ., με πρόσοψη, στο πάρκο, Ικτίνου 2. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Ενοι κιάζε ται προνομιούχο νέο κατάστημα 160 τ.μ. με 100 τ.μ. ημιυπόγειο, πλησίον Ζωοδόχου Πηγής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Ενοικιάζε ται ισόγειο κατάστημα 60 τ.μ., στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, δίπλα στην παραλία, με πάρκινγκ, κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661.

Ε ν οι κ ι ά ζ ε τα ι γ ρ αφ ε ί ο 2 6 τ. μ . , στον α΄ όροφο, επί της κε ντρική οδού Καβέτσου, τιμή 200 ευ ρώ. Πλ ηρ. τ ηλ . 22 51 0 41 1 96 , 6974-472262, www. real hous es.gr

Ενοικιάζονται σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή στο Μακρύ Γιαλό (απέναντι από τη μαρίνα): α) Κατάστημα 70 τ.μ. με υπόγειο 70 τ.μ. και β) κατάστημα προσόψεως στον όροφο, 87 τ.μ., με βεράντα 50 τ.μ., πανοραμικής θέας, ιδανικό για μπαρ-εστιατόριοκαφετέρια. Πληρ. τηλ. 22510 26738 & 6932-533880.

Ενοικιάζε ται σε κεντρική πολυκατοικία, στην αρχή της Καβέτσου, γραφείο 24τ.μ., στον α΄ όροφο. Πληρ. τηλ. 22510 40548, 6944-959278.

Ενοικιάζε ται ισόγειο κατάστημα 110 τ.μ., πίσω από την κεντρική αγορά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

Ενοικιάζονται προς επαγγελματική χρήση - περιοχή Χάνια Καλλονής - διώροφο κτήριο 122τ.μ., με 47τ.μ. υπόγειο και επιπλέον τριώροφο 106τ.μ., ενιαία, ανεξάρτητα ή μεμονωμένα. Έτοιμη οικοδομική άδεια. Πληρ. τηλ. 6947-183232. Εν οι κι ά ζ ε τα ι κατάστημα 211 τ.μ., στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 20887, 22510 24264, 22510 48008. Εν οι κι ά ζ ε τα ι επαγγελματικός χώρος 99τ.μ., α΄ ορόφου, Π. Βοστάνη 12. Προσφάτως ανακαινισμένος. Πληρ. τηλ. 6970216246, 22510 44656. Ενοικιάζε ται κεντρικό περίπτερο στην προκυμαία Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 41186 & 6947-842565. Εν οι κι ά ζ ε τα ι κατάστημα 110 τ.μ. στη Ζωοδόχου Πηγής 3 (Πλάτανος). Πληρ. τηλ. 22510 27456, 6977-272969. Ενοικιάζε ται πλήρως εξοπλισμένο κατάστημα που λειτουργούσε ως ταβέρνα-ουζερί, στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου, σε επαφή

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πω λε ίτ αι επιχείρηση-ανθοπωλείο στο Μόλυβο. Στην περιοχή δεν υπάρχει παρόμοια επιχείρηση. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πωλεί ται επιχείρηση-εστιατόριο στο Μόλυβο, σε κεντρικό σημείο, με πλήρη εξοπλισμό. Πληρ. τηλ. 22530 52170, 22510 41770 & 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πωλ εί τ αι επιχείρηση ψητοπωλείο-ταβέρνα, στη Μυτιλήνη, λόγω συνταξιοδότησης. Πληρ. τηλ. 22510 45922. Πωλείται ταβέρνα-καφετέρια στο Κανόνι Θερμής, πάνω στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 6972548681. Πωλείται γωνιακό μαγαζί υγειονομικού ενδιαφέροντος, 26τ.μ., με 3μ. πρόσοψης, στο κέντρο της αγοράς, στην περιοχή Παπάδου Γέρας, τιμή 14.000 ευρώ, διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ.

22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr Πωλε ί τα ι επιχείρηση café-bar στην πλατεία της Σκάλας Καλλονής. Λειτουργεί χειμώνα - καλοκαίρι. Πληρ. τηλ. 6989847286. Πωλε ίτα ι επιχείρηση 350τ.μ., με πλήρως επιπλωμένα 9 διαμερίσματα, σε οικόπεδο 4,1 στρεμμάτων, στη Σκάλα Καλλoνής. Τα διαμερίσματα βρίσκονται σε μια ήσυχη περιοχή, 800μ. μακριά από το μαγευτικό υδροβιότοπο του κόλπου της Καλλονής. Το συγκρότημα είναι εξοπλισμένο με όλες τις ανέσεις, όπως κουζίνα, ψυγείο, κλιματισμό και TV, μπάνιο με ντους και ιδιωτικό πάρκινγκ, κεντρική θέρμανση. Κατάλληλο για τουριστική επένδυση. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Π ωλ ε ί τ α ι σ ύ γ χ ρ ο νη δ ι ώρ ο φ η επ ι χ ε ί ρ η σ η 1 8 0 τ . μ . , υ γ ε ι ο ν ο μ ι κού ε νδι αφέ ροντ ος, σ το Μ. Γι αλό. Πλήρ ως ε ξ οπλι σμ έν η και π ρ ό σ φ α τ α α ν α κ α ι ν ισ μ έ ν η . Μ η να ί ο ε ι σ όδ η μα 5. 0 00 ε υ ρ ώ. Μ ό ν ο σ οβ α ρ έ ς π ρ οτ ά σ ε ι ς. Π λη ρ. τ η λ . 2 2 5 1 0 4 1 1 9 6, 6974 - 4722 62, www. real ho use s.gr

Πωλε ίτ αι επιχείρηση στην Ελ. Βενιζέλου, 108 τ.μ., με πατάρι, αυτούσια ή χωρίς το εμπόρευμα. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλε ίτ αι μίνι μάρκετ σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6999210183. Πω λε ί τ α ι επιχείρηση ψαροταβέρνα στο λιμανάκι της Ευρειακής, πλήρως εξοπλισμένη, με τζάκι, για χειμερινή και θερινή σαιζόν. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλε ίτ αι στα Λαδάδικα Μυτιλήνης επιχείρηση ταβέρνα, πλήρως εξοπλισμένη. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Στην Ευ ρε ι ακή πω λεί ται επιχείρηση «καφέ-μπαρ» σε λειτουργία, πλήρως εξοπλισμένο, πάνω στο κύμα, 300τ.μ.. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλε ί ται επιχείρηση νυφικών στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 41770, 6947 021559, www. lesvosestate.gr Πωλε ίτ αι παλιό ελαιοτριβείο, με οικόπεδο 4,5 στρεμμάτων, εντός οικισμού Περάματος, πάνω στη θάλασσα, κατάλληλο και για τουριστική αξιοποίηση. Πληρ. τηλ. 22510 26738 & 6932533880.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πωλε ίτ αι εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Τραπεζοκαθίσματα εσωτερικού & εξωτερικού χώρου, ψυγεία, λάντζες διπλές

ανοξείδωτες, παγομηχανή, καφετιέρα, φριτέζα διπλή, επαγγελματικός φούρνος, απορροφητήρας 2,5μ. μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988907798, κ. Ντίνα.

Π ω λ ε ίτ α ι ε ξ ο π λ ισ μ ό ς γ ια κ α φ ε τ έ ρ ια - μ π α ρ ( τ ρ α π ε ζ ο κ α θ ί σμ α τ α , 2 ε π α γ γ ελ μ α τ ι κ ά η χ ε ί α , ψ υ γ ε ί α , σκαμπ ό, ε ξαε ρι σμο ί και καν άλ ια , φ ώ τ α π ί σ τ α ς , κ α ν α π έ δ ε ς , κ αρέ κ λ ε ς με μπ ράτσ α, μηχ α ν ή καπνού, ντ ου λάπι α, ρ άφια αρτ οποι ία ς). Τι μή ε υκα ιρ ίας . Πληρ. τηλ . 2 2 5 1 0 9 3 3 1 4 κ α ι 6 9 3 9 2765 05.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλού νται 2 επίπεδα οικόπεδα, 4 στρεμ. το καθένα, στο Ακρωτήρι. Οικοδομούνται 160τ.μ. + 80τ.μ. υπόγειο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται στην Άντισσα και σε πλεονεκτική θέση επίπεδο οικόπεδο 6στρεμ., κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251.

Πωλεί ται οικόπεδο 6 στρ. στο Καγιάνι. Υπέ ροχη θέα στο λι μάνι , 30μ. πρόσοψη στο δρόμο με ρε ύ μ α. Πλη ρ. τη λ. 2 2 51 0 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλεί ται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλεί ται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400τ.μ.. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Π ω λ ο ύ ν τ α ι σ τ η Ν υ φ ίδ α Π ο λ ι χ ν ί τ ο υ 3 ο ικ ό π ε δ α ά ρ τ ια κ α ι ο ι κ ο δομή σι μα , 1 .50 0 πε ρί που τ .μ. το καθέ να, ε ντό ς οικι σμ ού, π άνω στο κύμ α. ΚΤΗ ΜΑΤΟΜΕΣ ΙΤΕΙΕΣ ΑΜ ΠΑΤΖ ΗΣ ΚΥΡΙ ΑΚΟΣ. Πληρ. τη λ. 2251 0 4 7456 και 6977 - 3592 51.

Π ω λ ε ίτ α ι ο ικ ό π ε δ ο 1 4 0 τ . μ ., επ ί τ η ς κ ε ν τ ρ ι κ ή ς ο δ ο ύ σ τ η Λο υτρ όπολη Θε ρμή ς, με άδε ι α ο ι κ ο δ ο μ ή ς π ο υ χ τ ί ζ ει 2 μ εζ ο ν έ τε ς, 80 τ.μ . εκά στη. Π ληρ. τηλ. 22 5 1 0 23 7 8 1 & 6 9 3 2 3159 19.

Πωλεί ται προνομιούχο οι κόπε δο 160τ. μ. στο κέ ντρο της Παναγιούδας, χτίζε ι 205τ.μ.. Τιμή δι απρ αγ μα τ ε ύ σι μη . Πλ ηρ. τη λ. 22 51 0 4 4 24 5 & 2 2 51 0 42528, www.i nter-lesvos.gr

Πωλε ίται παραλιακό οικόπε δο 8στρεμ. στο Μόλυβο, σε ένα υπέροχο καταπράσινο πε ριβάλλον, με κατ απληκτική θέ α. Πρόσοψ η στην παραλί α κατά μήκος 40μ. , μι α από της καλύτερε ς


15

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 παραλίες του Μολύβου, κοντά σε έ να υπέ ροχο ξε νοδοχείο και μια καντίνα. Πληρ. τηλ. 22510 411 96, 697 4-472262, www. realhouses.gr Υπε ύθυ νη: Μαρίνα Περγαμηνού

Πωλού νται 2 οικόπεδα με καταπληκτική θέα, εμβαδού 375,64 τ.μ. και 663,31 τ.μ., στον Προφήτη Ηλία Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται οικόπεδο 5,5στρεμ., στην περιοχή Μυχού Δ. Ευεργέτουλα, 5 λεπτά από την παραλία της Γέρας, καταπληκτική θέα στον κόλπο, με νερό και ρεύμα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www. realhouses.gr

Πω λε ί τ α ι οικόπεδο εμβαδού 5.251,52 τ.μ., εκτός οικισμού, στα Μαγγούφικα ή Γαϊδαρανήφορο Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο 136τ.μ. με άδεια οικοδομής 160τ.μ., στην περιοχή Λουτρόπολη Θερμής. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο 120τ.μ. στο κέντρο των Μιστεγνών. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλείται οικόπεδο 6.000τ.μ., με οικοδομή 90τ.μ., νερό ελαιόδεντρα και οπωροφόρα, περιοχή Άγ. Γεώργιος Θερμής. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλείται οικόπεδο 4στρεμ. με υπέροχη θέα στη θάλασσα, πάνω στο δημοτικό δρόμο Κομκό Καγιάνι. Το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ελαφρώς ανισόπεδο με εύκολη πρόσβαση, για χωματουργικά μηχανήματα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 - 477850, www.realpro.gr Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 10.000τ.μ., στην Πέτρα Λέσβου. Ιδανικό για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com Στην Ευ ρειακή πωλείται οικόπεδο 500τ.μ., με σπίτι 80τ.μ. και γεώτρηση, εντός οικισμού. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Στο Κιόσκι πωλείται οικόπεδο 340τ.μ., με δυνατότητα δόμησης 340τ.μ. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλείται οικόπεδο 526,85 τ.μ. εντός σχεδίου πόλεως, στην περιοχή του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίουν άρτιο και οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Π ωλε ί τ α ι οικόπεδο εμβαδού 7.884 τ.μ., στη θέση Αυλάκι Ανάξου δήμου Πέτρας, εφαπτόμενο της παραλίας, κατά μήκος 47 μέτρα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλε ίται οικόπεδο με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, εφαπτόμενο του επαρχιακού δρόμου Πλωμαρίου Μελίντας, 5.785,90 τ.μ.. Πληρ τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλε ίται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου, συνολικής έκτασης 1.600 τ.μ., με δικαίωμα δόμησης 400 τ.μ.. Απέχει 100 μ. από τη θάλασσα και εφάπτεται δημοτικού δρόμου πλάτους 4 μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλε ίται στη Σκάλα Καλλονής, θέση «Τσιπέρια», οικόπεδο 30 στρεμ. περίπου, εφαπτόμενο της παραλίας του κόλπου Καλλονής, σε μήκος 110 μ., κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Τιμή προσιτή. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλε ίται οικόπεδο (εντός σχεδίου) 1.150 τ.μ. στα Πηγαδάκια, Δήμου Ευεργέτουλα, 100 μ. από τη θάλασσα, δίπλα στον παραλιακό δρόμο του χωριού. Με οπωροφόρα δένδρα, γεώτρηση, ρεύμα και ένα παλιό κτίσμα. Χτίζονται 200 μ.. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr

200 μέτρα από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται οικόπεδο στην Αγ. Μαρίνα 1.200 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974-142661. Πωλείται οικόπεδο 1.800 τ.μ., επί επαρχιακού δρόμου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Δεχόμαστε μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται οικόπεδο στην Αρίσβη, 265 τ.μ., εντός οικισμού, με άδεια οικοδομής. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο στη Βαρειά, εντός οικισμού, 1 στρέμμα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο στη Νυφίδα, 100 μ. από τη θάλασσα, μέσα στον οικισμό, περίπου 1 στρεμ., χτίζει 400 τ.μ.. Ενδιαφέρον και για 2 άτομα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, Ζαχαρούλα Πρωτούλη. Πωλεί ται οικόπεδο στη θέση “Σκυδιά” Μανταμάδου, 8 στρεμ., με πανοραμική θέα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται οικόπεδο 270 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στις Καμάρες, με θέα. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται οικόπεδο 10,5 στρεμ. στον Κάτω Χάλικα. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλε ίτα ι οικόπεδο 270 τ.μ., στις Καμάρες. Πληρ. τηλ. 6977241294.

Πωλεί ται οικόπεδο 290 τ.μ., στην περιοχή του Δικαστηρίου. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλε ίται οικόπεδο παραθαλάσσιο 225 στρεμ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6977241294.

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338.

Πωλε ίται οικόπεδο 1.000 τ.μ. στην περιοχή Αγ. Μαρίνας. Επίπεδο με πανοραμική θέα. Οικοδομούνται 500 τ.μ.. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919. Πωλε ίται οικόπεδο στα Τσόνια 281 τ.μ., εντός οικισμού, 200 μ. από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770 και 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πωλε ίται οικόπεδο στα Τσόνια 865 τ.μ., εντός οικισμού, με δυνατότητα δόμησης 400 τ.μ.,

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 27.000 τ.μ. στη θέση “Φάρος” – Εφταλού Μήθυμνας, με μεγάλη πρόσοψη στον κεντρικό δρόμο και στην παραλία. Κατάλληλο για ξενοδοχειακή μονάδα και εξοχική κατοικία. Έχει καθοριστεί αιγιαλός και παραλία. Έχει πιστοποιητικά μη δασικού χαρακτηρισμού και έχει ελεγχθεί από αρχαιολογική υπηρεσία. Πληρ. τηλ.

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Γνωστό ξενοδοχε ίο της Πέτρας ζητά προσωπικό, με την ειδικότητα του μάγειρα, του σερβιτόρου και της reception. Πληρ. τηλ. 6974-725031.

8π.μ. έως 8μ.μ., στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 6973-012484.

Εται ρεί α Εμπορί ας Γεωργικών Εφοδίω ν στην Καλλονή ζητά τεχνολόγο Φυτ ικής Παρα γω γή ς ή γ ε ω π ό ν ο γ ια μ ό ν ιμ η α π α σ χ ό λ η σ η. Πληρ. τηλ. 225 30 23800 & 6 944- 818938.

Ζητείται κοπέλα για γραμματειακή υποστήριξη σε κέντρο ξένων γλωσσών. Για μερική απασχόληση, με προοπτική πλήρους απασχόλησης. Ώρες εργασίας πρωινές. Απαραίτητη η γνώση της αγγλικής γλώσσας, επιθυμητό πτυχίο Proficiency. Πληρ. τηλ. 6955-697060.

Από κομμω τήριο στη Μυτιλήνη ζ ητεί ται προσωπικό με εμπειρία ή χωρίς. Πληρ. τηλ. 22510 23482.

Ζ η τε ίτ α ι έμπειρη κυρία για φροντίδα μεσήλικης κυρίας με κινητικά προβλήματα, για 1 ή 2 φορές την εβδομάδα, από

Η Εταιρεία Βρεφικών Ειδών ΗΡΑ ζ ητά υπεύθυνη καταστήματος για τη Μυτιλήνη. Απαραίτητα προσόντα: προϋπηρεσία σε θέ-

ση διοίκησης καταστήματος λιανικής πώλησης, διοικητικά προσόντα & γνώσεις τεχνικών πωλήσεων, γνώση H/Y και αγγλικών, τυχόν πτυχίο διοίκησης & μάρκετινγκ. Πληρ. τηλ. 210 9885747. Αποστολή βιογραφικών: φαξ 210 9885706, e-mail: info@ira.bebe.gr Ζητείται πωλητής/-τρια για κατάστημα επίπλων στη Μυτιλήνη, με γνώσεις αγγλικών και Η/Υ. Πληρ. τηλ. 22710 78488. Ζητείται προσωπικό (ρεσεψιόν καμαριέρες - σερβιτόρες πρωινού) για καινούργιο ξενοδοχείο Α΄ κατηγορίας, εντός πόλεως Μυτιλήνης. Προτιμούνται απόφοιτοι τουριστικών σχολών με

22510 23781 315919.

και

6932-

Πωλείται οικόπεδο κατάλληλο για κατοικία, επαγγελματική χρήση (τουριστικά καταλύματα) ή εμπορική εκμετάλλευση, εκμετάλλευση για γκαρσονιέρες. Υπάρχει μελέτη στην περιοχή της Κουλμπάρας. Συντελεστής 250 τ.μ. + υπόγεια. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται προνομιούχο, μοναδικό οικόπεδο, επί της παραλίας της Πέτρας, 4.500 τ.μ.. Χτίζει 2.500 τ.μ.. Απεριόριστη θέα. Τιμή διαπραγματε ύ σι μη. Πλη ρ. τ ηλ. 22510 44245, 22510 42528.

Πωλείται οικόπεδο στη Mόρια. Χτίζονται 320 τ.μ., με θέα στον κόλπο της Παναγιούδας. Ευκαιρία. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919.

Πωλείται οικόπεδο 6.500 τ.μ., στο Χάλικα (κοντά στην πόλη), με πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919. Πωλείται στη Σκάλα Καλλονής προνομιακό οικόπεδο 880 τ.μ., 30 μ. από την παραλία. Χτίζει 400 τ.μ. για κατοικία και 600 τ.μ. για τουριστική εκμετάλλευση. Πληρ. τηλ. ΛΕΩΝΗΣ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρ. στη Σκάλα Συκαμινέας, με πανοραμική θέα προς το χωριό και τη θάλασσα, κατάλληλο για τουριστική εκμετάλλευση αλλά και για παραθεριστικές κατοικίες. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932-315919, www.leonisrealestate.com

ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Δίδεται οικόπεδο 1 στρ. εντός οικισμού, στα Αλυφαντά για αντιπαροχή. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ Πωλείται ελαιόκτημα 2,5 στρεμ. πλησίον Ασώματου Δ. Ευεργέτουλα. Το κτήμα είναι καθαρισμένο, κλαδεμένο, με σέτια, έχει 87 δέντρα που βγάζουν πο-

λύ καλό λάδι (0,6 - 1,0), 200 μ. από το δρόμο. Τιμή 3.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πω λ ε ί τ αι κ τή μα π ε ρί π ου 100στρεμ., στην περιοχή Σκοπέλου Γέ ρας. Αποτελεί ται από 2 παράλληλα κτήματα με ι διωτικό δρόμο 1χλμ., καθένα έχει 2 κτί σματα μέ σα με απερι όριστη θέ α το Αι γαί ο, με περίπου 2.500 ελιές, 250μ. από τον κε ντρικό δρόμο. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τη λ . 2 2 5 1 0 4 1 1 9 6 , 6 9 7 4 472262, www.realhous es. gr

Πωλούνται διάφορα ελιοκτήματα 40στρεμ., 8στρεμ., 7στρεμ., 2στρεμ, 18στρεμ, 1,5στρέμ., περιοχή Γέρας. Ιδιωτικοί δρόμοι και περίφραξη στο κάθε κτήμα. Καθώς και 4 μικρά αγροτεμάχια, περιοχή Μεσαγρού, θέση Σορόκος, με απεριόριστη θέα στο Αιγαίο και στη Τουρκία. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www.realhouses.gr Πωλεί ται κτήμα 11στρεμ. στην περιοχή Βρυσά (Βατερά). Επίπεδο με ελιόδεντρα, δυνατότητα γεώτρησης. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www. realhouses.gr Πωλ εί τ αι ελαιόκτημα 4στρεμ. στη Μόρια, πάνω σε αγροτικό δρόμο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251.

250 ελαιόδενδρα, απόδοση 15 μοδι ών. ΛΕΩΝΗΣ. Π λη ρ. τηλ. 22510 23781, 6932-315919.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται AUDI A6, του 2004, με 52.000 χλμ. και φουλ έξτρα, σε άριστη κατάσταση. Δεκτός κάθε έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6937204896 και 22510 26036. Πωλεί ται Piagio Sfaira 80 κ.ε.. Σε άριστη κατάσταση. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6993-526530. Από την Hertz Autohellas πωλού νται μεταχειρισμένα αυτοκίνητα διετίας-τριετίας μικρού και μεγάλου κυβισμού. Πληρ. τηλ. 22510 37355 & 6936173447.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΚΑΦΩΝ Πωλεί ται επαγγελματικό σκάφος (καΐκι), τρεχαντήρι, σε άριστη κατάσταση, μήκους 9,5 μ., με άδεια 4,02 GT, ξύλινο, με μηχανή 85 ίππων, πλήρως εξοπλισμένο (βυθόμετρο 2.000 μ. GPS, VHF, ραντάρ, βίντσι), καθώς και όλα τα εργαλεία επαγγελματικού ψαρέματος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!!

Πωλεί ται στον Άργενο έκταση 240στρεμ., κατάλληλη για νέους αγρότες κ.λπ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

Πωλού νται έπιπλα εξωτερικού χώρου (καναπέδες, πολυθρόνες, σκαμπό) 90 θέσεων, από το κατάστημα παγωτών «Δωδώνη», σε άριστη κατάσταση, λόγω ανακαίνισης. Πληρ. τηλ. 6944-800500.

Πωλεί ται αγρόκτημα 100 μ. από τη θάλασσα, με απεριόριστη θέα, αμαξιτό δρόμο, γεώτρηση, ηλεκτρικό ρεύμα στα όριά του, συνολικής έκτασης 35 στρεμ., στο Λιγουνάρι Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται αντίκα τραπεζαρία με 6 καρέκλες και μπουφέ, χειροποίητη του 1948, καρυδιά ψημένη, σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6976-331127, 22510 45046, Έφη.

Πω λε ί τ αι ελαιόκτημα άριστα καλλιεργημένο, βιολογικό, εφαπτόμενο περιμετρικά με αγροτικούς αμαξιτούς δρόμους, με 2 πηγές νερού και 2 παλαιά κτίσματα συνολικής έκτασης 57 στρεμ., στην περιοχή Κριθάρι, Αύλωνας Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλεί ται κτήμα στη Mόρια 10 στρεμ. , 50μ. από τ ο δρόμο, με

ΠΛΥΣΙΜΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πλένουμε το αυτοκίνητο σας μέσα-έξω με δικά μας εργαλεία, ρεύμα και νερό. Ερχόμαστε οπουδήποτε βρίσκεστε. Πληρ. τηλ. 6939-276505.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ARAMIS Στην Αθήνα. Πληρ. Τηλ 210 6540308 Αυτοκίνητο από 30 ευρώ, 9θέσιο λεωφορείο από 70 ευρώ.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ προϋπηρεσία στο χώρο των ξενοδοχείων. Για αποστολή βιογραφικών: mytilana@otenet.gr ή στο φαξ: 22510 26572. Πληρ. τηλ. 6944-800500. Ζητούνται α) πεπειραμένος ψυκτικός καταρτισμένος στην επαγγελματική ψύξη, κάτοχος διπλώματος αυτοκινήτου, β) υπάλληλος γραφείου με γνώσεις Κεφαλαίου, πρόγραμμα Office, δίπλωμα μοτοποδηλάτου. Πληρ. τηλ. 22510 48108.

Ζητούνται σε ρβιτόρε ς από το ε στια τόριο «Ma rtano» . Πληρ. τ η λ . 225 10 24 700 .

Ζ ητείτ αι κοπέλα για εργασία σε καφετέρια στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 6970-311187. Από το Studio Ιdea, ζητούνται άτομα για μόνιμη εργασία σε διανομές, Βαλαωρίτου 32. Πληρ. τηλ. 22510 44289.

ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Επαγγελμ ατίας οδηγός ζ ητά εργασία. Πληρ. τηλ. 6932763801. Κοπέλα 37 ετώ ν ζη τά εργασία για κουζίνα σε εστιατόριο-ταβέρνα, με εμπειρία και προϋπηρεσία ως βοηθός μάγειρα. Πληρ. τηλ. 6980-673887, 22510 71718.

Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει την φύλαξη παιδιών αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα Δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945985466.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Αγγ λίδ α κα θη γήτρ ια, κάτοχος πτυχίου διδασκαλίας από το Λονδίνο και γνώστης της ελληνικής γλώσσας, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα αγγλικών για όλα τα επίπεδα - Proficiency - άμεση εισαγωγή στα ξένα πανεπιστήμια. Πληρ. τηλ. 6942-235380.


16

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

ΧΡΗΣΙΜΑ ΦΑ Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 07.45 - 20.30

ΣΥΣ.ΦΑΡ.ΚΟΥΝΤΣΟΥΡΟΣ Δ. & ΕΛ. Καβέτσου 8, πλατεία Πάρκου Τηλ. 22510 22113

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 20.30 - 07.45

ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ ΜΑΡΙΑ Παπαδιαμάντη 19, Χρυσσομαλούσα Τηλ. 22510 29642 ΣΗΜΕΙ ΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

Π Α ΡΑ Σ Κ Ε Υ Η : 5 . 2 . 2 0 1 0 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “ΜΥΤΙΛΗΝΗ” 19.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

“ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 18.30 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “ΛΙΣΣΟΣ”

08.00 ΠΡΟΣ ΛΗΜΝΟ-ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

ΑΠΟ ΛΗΜΝΟ “ΘΕΟΦΙΛΟΣ”

- -.- -

ΠΡΟΣ

-

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώ στε ς μας να επικοινωνούν με τις ε ταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορε ία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία 22510 22776 Αστυνομία 22510 41911 Πυροσβεστική 199 Νομαρχία 156 Νοσοκομείο 22510 57700 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Δημ.Θέατρο 22510 37194 Υπ. Αιγαίου 22510 38200 Δικαστήριο 22510 45489 TEΔK 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 2251025670 6973245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α.Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Επαρχείο Αegean Airlines

22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700 -1 22540 22214 -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

Ε Λ Ε Γ Χ Ο Σ

Κ Τ Ε Ο

∆HMOΣIEYΣEIΣ- ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ- ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ - ∆HMOΣIEYΣEIΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ∆ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Το Πανεπιστήµιο Αθηνών ανακοινώνει ότι στο ΦΕΚ 30/22-1-2010 τ. Γ΄ δηµοσιεύτηκαν οι προκηρύξεις τεσσάρων (4) κενών θέσεων ∆.Ε.Π. ως εξής: Τµήµα Κοινωνικής Θεολογίας (τηλ. 7275871) Τοµέας: Θρησκειολογίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας Αριθµός προκήρυξης: 09100 11845/22-12-2009 - Μία (1) κενή θέση ∆ΕΠ στη βαθµίδα του Επίκουρου Καθηγητή µε γνωστικό αντικείµενο «Ιστορία Θρησκευµάτων - Ισλάµ». Tµήµα Χηµείας (τηλ. 7274947) Τοµέας: Ανόργανης Χηµείας, Ανόργανης Χηµικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Χηµείας Αριθµός προκήρυξης: 09100 11862/22-12-2009 - Μία (1) κενή θέση ∆ΕΠ στη βαθµίδα του Λέκτορα µε γνωστικό αντικείµενο «Ανόργανη Χηµεία - Βιοανόργανη Χηµεία». Αριθµός προκήρυξης: 0910011860/22-12-2009 - Μία (1) κενή θέση ∆ΕΠ στη βαθµίδα του Λέκτορα µε γνωστικό αντικείµενο «Ανόργανη Χηµεία - Υπολογιστική Χηµεία». Τοµέας: Οργανικής Χηµείας, Οργανικής Χηµικής Τεχνολογίας, Χηµείας Τροφίµων, Βιοχηµείας και Κλινικής Χηµείας Αριθµός προκήρυξης: 09100 11863/22-12-2009 - Μία (1) κενή θέση ∆ΕΠ στη βαθµίδα του Λέκτορα µε γνωστικό αντικείµενο «Οργανική Χηµεία - Σύνθεση και µελέτη βιοδραστικών ενώσεων». Η προθεσµία υποβολής υποψηφιοτήτων λήγει την 29-32010. Καλούνται οι ενδιαφερόµενοι, που έχουν τα νόµιµα προσόντα, να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας µαζί µε όλα τα αναγκαία για την κρίση δικαιολογητικά, όπως αυτά αναφέρονται στο ΦΕΚ των προκηρύξεων, στις Γραµµατείες των ενδιαφερόµενων

Τµηµάτων, όπου µπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες. Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2010 Ο Πρύτανης ∆ηµοσθένης Ν. Ασηµακόπουλος

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ∆ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Το Πανεπιστήµιο Αθηνών ανακοινώνει ότι στο ΦΕΚ 31/22-1-2010 (τ.Γ΄) δηµοσιεύτηκαν οι προκηρύξεις δύο (2) κενών θέσεων ∆.Ε.Π. ως εξής: Ιατρική Σχολή Μ. Ασίας 75, Τ.Κ. 11527 Γουδή, Τηλ. 2107462045 Τοµέας: Μορφολειτουργικός Αριθµός προκήρυξης: 09100 11818/23-12-09 - Μία (1) θέση ∆.Ε.Π. στη βαθµίδα του Επίκουρου Καθηγητή µε γνωστικό αντικείµενο: «Ιστολογία-Εµβρυολογία» Tµήµα Βιολογίας Πανεπιστηµιούπολη, Τ.Κ. 15784 - Ζωγράφου, Τηλ. 210 7274248 Τοµέας: Γενετικής και Βιοτεχνολογίας Αριθµός προκήρυξης: 09100 11804/23-12-2009 - Μία (1) θέση ∆.Ε.Π. στη βαθµίδα του Επίκουρου Καθηγητή µε γνωστικό αντικείµενο «Γενετική-Μοριακή Μικροβιακή Γενετική» Η προθεσµία υποβολής υποψηφιοτήτων λήγει στις 28-32010. Καλούνται οι ενδιαφερόµενοι, που έχουν τα νόµιµα προσόντα, να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας µαζί µε όλα τα αναγκαία για την κρίση δικαιολογητικά, όπως αυτά αναφέρονται στο ΦΕΚ των Προκηρύξεων, στις Γραµµατείες των ενδιαφεροµένων Τµηµάτων, όπου µπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες. Αθήνα, 28-1-2010 Ο Πρύτανης ∆ηµοσθένης Ν. Ασηµακόπουλος

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ∆ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Το Πανεπιστήµιο Αθηνών ανακοινώνει ότι στο ΦΕΚ 39/26-1-2010 τ.Γ΄ δηµοσιεύτηκε η προκήρυξη µίας (1) θέσης ∆ΕΠ ως εξής: ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (Μ. Ασίας 75 Γουδή τηλ. 7462045) ΤΟΜΕΑΣ ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ Αριθ. Προκήρυξης: 09100 11819/23-12-2009 - Μία θέση ∆ΕΠ στη βαθµίδα του Επίκουρου Καθηγητή µε γνωστικό αντικείµενο «Παθολογική Ανατοµική». Η προθεσµία υποβολής υποψηφιοτήτων λήγει στις 29-32010. Καλούνται οι ενδιαφερόµενοι, που έχουν τα νόµιµα προσόντα, να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας µαζί µε όλα τα αναγκαία για την κρίση δικαιολογητικά, όπως αυτά αναφέρονται στο ΦΕΚ της προκήρυξης, στη Γραµµατεία της Ιατρικής Σχολής, όπου µπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες. Αθήνα, 28-1-2010 Ο Πρύτανης ∆ηµοσθένης Ν. Ασηµακόπουλος

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ∆ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Το Πανεπιστήµιο Αθηνών ανακοινώνει ότι στο ΦΕΚ 32/22-1-2010 τ.Γ΄ δηµοσιεύτηκαν οι προκηρύξεις τεσσάρων (4) θέσεων ∆ΕΠ ως εξής: ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (Μ. Ασίας 75 Γουδή τηλ. 7462045) ΤΟΜΕΑΣ ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ Αριθ. Προκήρυξης: 09100 11815/23-12-09 - Μία θέση ∆ΕΠ στη βαθµίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή µε γνωστικό αντικείµενο «Αιµατολογία»

SUDOKU ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.”

E Θ N I K H T PA Π E ZA 415/470156-97

A LP HA BA NK 601-00-2002-008741

∆ΥΣΚΟΛΟ

T PA Π E Z A Π E I PA I Ω Σ 5709-017817-954

Γ E N I K H T PA Π E Z A 9800145525-7

E M Π O P I K H T PA Π E Z A 85231511

Σ Υ Ν Ε ΤΑ Ι Ρ Ι Σ Τ Ι Κ Η T PA Π E Z A ΛEΣBOY - ΛHMNOY 000432850013

M A R F I N E G N AT I A B A N K 0266727426

ΛYΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛ Ο

Μ ΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟ ΛΟ

ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ Αριθ. Προκήρυξης: 09100 11816/23-12-2009 - Μία θέση ∆ΕΠ στη βαθµίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή µε γνωστικό αντικείµενο «Ψυχιατρική» Αριθ. Προκήρυξης: 0910011820/23-12-2009 - Μία θέση ∆ΕΠ στη βαθµίδα του Επίκουρου Καθηγητή µε γνωστικό αντικείµενο «Κλινική Ψυχολογία Παιδιού και Εφήβου» ΤΜΗΜΑ Ο∆ΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ (Θηβών 2 Γουδή τηλ. 2107461119) ΤΟΜΕΑΣ Ο∆ΟΝΤΙΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ Αριθ. Προκήρυξης: 09100 11798/22-12-2009 - Μία θέση ∆ΕΠ στη βαθµίδα του Καθηγητή µε γνωστικό αντικείµενο «Περιοδοντολογία µε επιπρόσθετες γνώσεις Μικροβιολογίας» Η προθεσµία υποβολής υποψηφιοτήτων λήγει στις 29-32010. Καλούνται οι ενδιαφερόµενοι, που έχουν τα νόµιµα προσόντα, να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας µαζί µε όλα τα αναγκαία για την κρίση δικαιολογητικά, όπως αυτά αναφέρονται στο ΦΕΚ των προκηρύξεων, στις Γραµµατείες των ενδιαφερόµενων Τµηµάτων, όπου µπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες. Αθήνα, 28-1-2010 Ο Πρύτανης ∆ηµοσθένης Ν. Ασηµακόπουλος

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ∆ΑΣΩΝ Ν. ΛΕΣΒΟΥ Αρ. πρωτ. ταυτάριθµης πράξης: 477/2721/4-12010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η ∆/νση ∆ασών Ν. Λέσβου ανακοινώνει ότι: Με την ταυτάριθµη πράξη του ∆/ντή ∆ασών Ν. Λέσβου, που στάλθηκε και εκτίθεται στο ∆ήµο Καλλονής, χαρακτηρίσθηκε µετά από αίτηση του Σαχτούρη Σπυρίδωνα έκταση µε εµβαδόν 55,574 στρεµ. που βρίσκεται στη θέση «Λευκά - Πράσινος» του ∆. ∆. Άγρας ∆ήµου Καλλονής. Ως γεωργικώς καλλιεργούµενη έκταση συνολικού εµβαδού 33,186 στρ. κατά την έννοια της παρ. 6α του άρθρου 3 του Ν. 998/79 περί προστασίας δασών κ.λπ. µη υπαγόµενη στις διατάξεις της ∆ασικής νοµοθεσίας. Ως χορτολιβαδική έκταση εµβαδού 22,388 στρ. κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου

3 του Ν. 998/79 από άποψη θέσης στο άρθρο 4 παρ. 2β από άποψη ωφελιµότητας στο άρθρο 4 παρ. 1ε του ίδιου νόµου εποπτεύεται από την δασική νοµοθεσία και διαχειρίζεται ως δασική. Κατά της πράξης αυτής και εντός δύο µηνών από την τελευταία δηµοσίευση µπορούν να εκφέρουν αντιρρήσεις ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Β.Α. καθώς και κάθε φυσικό και νοµικό πρόσωπο που έχει έννοµο συµφέρον, ενώπιον της Α΄/θµιας E.E.∆.Α. Ν. Λέσβου. Μυτιλήνη 4-01-2010 Ο Αναπληρωτής ∆/ντής ∆ασών Ν. Λέσβου Φώτιος Κράλης ∆ασολόγος MSc

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ∆ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Το Πανεπιστήµιο Αθηνών ανακοινώνει ότι στο ΦΕΚ 31/22-1-2010 τ. Γ΄ δηµοσιεύτηκαν οι προκηρύξεις δύο (2) κενών θέσεων ∆.Ε.Π. ως εξής: Τµήµα Πολιτικής Επιστήµης και ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης (τηλ. 3688984) Αριθµός προκήρυξης: 09100 11859/22-12-2009 Τοµέας: Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνιολογίας - Μία (1) κενή θέση ∆ΕΠ στη βαθµίδα του Λέκτορα µε γνωστικό αντικείµενο «Ποσοτικές και ποιοτικές µέθοδοι της Κοινωνικής Έρευνας». Tµήµα Χηµείας (τηλ. 7274947) Τοµέας: Οργανικής Χηµείας, Οργανικής Χηµικής Τεχνολογίας, Χηµείας Τροφίµων, Βιοχηµείας και Κλινικής Χηµείας Αριθµός προκήρυξης: 09100 11864/22-12-2009 - Μία (1) κενή θέση ∆ΕΠ στη βαθµίδα του Λέκτορα µε γνωστικό αντικείµενο «Οργανική Χηµεία - Οργανοκατάλυση». Αριθµός προκήρυξης: 09100 11860/22-12-2009 Η προθεσµία υποβολής υποψηφιοτήτων λήγει την 29-32010. Καλούνται οι ενδιαφερόµενοι, που έχουν τα νόµιµα προσόντα, να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας µαζί µε όλα τα αναγκαία για την κρίση δικαιολογητικά, όπως αυτά αναφέρονται στο ΦΕΚ των προκηρύξεων, στις Γραµµατείες των ενδιαφερόµενων Τµηµάτων, όπου µπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες. Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2010 Ο Πρύτανης ∆ηµοσθένης Ν. Ασηµακόπουλος


λείο

ρίου, ό από ι ς τ ις αίοντέλίδευγ υ. ονιάς, υ Τμήμνασίαντιεί ως δημιά από θηκαν υμναυς για εί και

καθηκπαίδήλωμε την εί κανσης. αυτό ην καα επισχολιοίχης: την α τους υτικοί

ας, η ευσης κενών τις εοντέλμας όις για κενά ς στην ιά θα ή του ύ ση». σει ακπαίφορά ς Ευρόμευργία οι είπροηα ολονα α-

όδιου λείου τουραποολουρόνος. ολούΕυκαιες, θα άταση υς και ώστε

Α.Σπυ

EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009

17

Χιλιάδες σπάνια πουλιά στους υγροτόπους της Λήμνου

Ο παράδεισος των φλαμίνγκο της ANAΣTAΣIAΣ ΣΠYPI∆AKH ερισσότερα από 12 χιλιάδες σπάνια πουλιά φιλοξενούνται αυτόν το χειμώνα στους υγροτόπους της Λήμνου. Τα μοναδικής ομορφιάς φλαμίνγκο, οι πάπιες και πολλά άλλα σπάνια μεταναστευτικά πουλιά, βγήκαν αυτόν το χειμώνα καταφύγιο στους υγροτόπους της Αλυκής, της Χορταρόλιμνης και της Ασπρόλιμνης. Οι κυριότεροι λόγοι που οι επιστήμονες αποδίδουν την «προτίμησή τους» για τους συγκριμένους υγροτόπους είναι κυρίως λόγω των κλιματικών συνθηκών, αλλά και σε διάφορους άλλους παράγοντες που έχουν οδηγήσει τα μεταναστευτικά πουλιά να χαράξουν νέους δρόμους. Περισσότερα από 3.800 φλαμίνγκο, 6.000 πάπιες και διάφορα άλλα υδρόβια παρυδάτια πουλιά φιλοξενήθηκαν και στις τρεις λίμνες Αλυκή, Χορταρόλιμνη και Ασπρόλιμνη. Φέτος το χειμώνα, παρατηρήθηκε μια μεγάλη αύξηση των φλαμίνγκο, καθώς καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός των τελευταίων τουλάχιστον πέντε χρόνων, ενώ εντοπίστηκαν και δύο σπάνια είδη πουλιών, ένα είδος πάπιας που ονομάζεται «φερεντίνη» και ένα αρπακτικό που ονομάζεται «χειμωνογερακίνα». Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, αν η μια από τις λίμνες αποτελούσε καταφύγιο άγριας ζωής (ΚΑΖ), θα μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι και 30.000 είδη πουλιών. Θετικά καταγράφεται και το γεγονός ότι στην περιοχή δεν υ-

Π

Φλαμίνγκο στην αλυκή της Λήμνου

πάρχει ανεξέλεγκτη λαθροθηρία, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται προσπάθειες για να αξιοποιηθεί τουριστικά η περιοχή, προβάλλοντας το συγκριτικό της πλεονέκτημα.

«Μοναδικό θέαμα…» Ο υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του δήμου Μούδρου, Νάσος Παπαστυλιανού, μίλησε στο «Ε» για το μοναδικό θέαμα που προσφέρουν τα χιλιάδες σπάνια πουλιά στην περιοχή, αναφέροντας και τους λόγους που επέλεξαν τους υγροτόπους της Λήμνου. «Είναι», τόνισε ο κ. Παπαστυλιανού, «τα καιρικά φαινόμενα που οδήγησαν ένα τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστευτικών πουλιών, αλλά είναι και άλλοι παράγοντες που έχουν μεταβάλει τις οδούς μετανάστευσης των

πουλιών και τα έχουν οδηγήσει στους δικούς μας υγροτόπους. Δικό μας μέλημα είναι να φροντίζουμε για την καλή κατάσταση των υγροτόπων και να παρέχουμε κάθε βοήθεια, αν χρειαστεί, στους φτερωτούς επισκέπτες μας. Το θετικό είναι ότι δεν είχαμε κραυγαλέες περιπτώσεις λαθροθηρίας και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την προστασία των υγροτόπων και την εικόνα που παρουσιάζουμε προς τον υπόλοιπο κόσμο και τους μελλοντικούς μας επισκέπτες.» Την περασμένη εβδομάδα στελέχη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας επισκέφτηκαν την περιοχή, όπου έγιναν μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις, ενώ υπήρξε συνεργασία με το δήμο Μούδρου, όπου κατατέθηκαν προτάσεις για συνεργα-

σία σε συγκεκριμένα προγράμματα. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχει αναλάβει, το τελευταίο χρονικό διάστημα, τη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στην Καλλιόπη του δήμου Μούδρου.

Αξιοποίηση Η προστατευόμενη περιοχή NATURA έχει αξιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια από τη δημοτική αρχή Μούδρου, ενώ υπάρχει στενή συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για την εκπόνηση συγκεκριμένων δράσεων και προγραμμάτων, με στόχο την ανάδειξη του σημαντικού αυτού περιβαλλοντικού πλούτου. «Θα εργαστούμε προς την κατεύθυνση της προστασίας, ανάδειξης και προβολής της εκπληκτικής αυτής περιοχής που μας χάρισε

η φύση», δήλωσε στο «Ε» ο δήμαρχος Μούδρου, Κώστας Αδαμίδης, και συνέχισε τονίζοντας: «Θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε την περιοχή, ώστε να γίνει περισσότερο γνωστή στους παρατηρητές πουλιών. Η συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία μάς βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.» Κάθε χρόνο, το μήνα Ιανουάριο, από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία γίνεται μια λεπτομερής καταγραφή των ειδών και του αριθμού που έχουν ως σταθμό τις λίμνες της Λήμνου. Σύμφωνα με τη WWF, ο υγρότοπος της Λήμνου είναι ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος υγρότοπος του Αιγαίου, καθώς λειτουργεί συμπληρωματικά με το Δέλτα του Έβρου.

Έφτασαν οι κάδοι ανακύκλωσης της νομαρχίας για τα σχολεία της Λέσβου

277 κάδοι σε σχολεία και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ λοκληρώθηκε η αγορά από τη νομαρχία Λέσβου, κάδων ανακύκλωσης που προορίζονται για τα σχολεία του νησιού, προσπάθεια που είχε ξεκινήσει ήδη από πέρυσι, με αφορμή το πρόγραμμα ανακύκλωσης που εντάσσεται στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου. Εδώ και δέκα περίπου μέρες, 277 κάδοι για αλουμίνιο και πλαστικό βρίσκονται στη Μυτιλήνη, φυλασσόμενοι στον αύλειο χώρο του ΚΤΕΟ, ενώ αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της νομαρχίας και των δύο εταιρειών ανακύκλωσης του νησιού, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία συλλογής και αποκομιδής των απορριμμάτων. Το όλο εγχείρημα είχε ξε- μάδα έφτασαν τελικά στη κινήσει με περσινό αίτημα Μυτιλήνη 143 κάδοι των των υπευθύνων Περιβαλ- 240 λίτρων για χαρτί και λοντικής Εκπαίδευσης 134 κάδοι των 360 λίτρων της Δευτεροβάθμιας, στο για αλουμίνιο, συνολικού πλαίσιο του τοπικού θε- κόστους περίπου 22.000 ματικού δικτύου Περιβαλ- ευρώ, οι περισσότεροι αλοντικής Εκπαίδευσης πό τους οποίους πρόκειΛέσβου «Απορρίμματα: ται να τοποθετηθούν ανά τα χρήσιμα… άχρηστα», δύο στα δημοτικά, τα γυκαι οικονομική και τεχνι- μνάσια και τα λύκεια του κή μελέτη που είχε ανα- νησιού, προκειμένου να λάβει ο υπεύθυνος Περι- συλλέγονται τα αντίστοιβαλλοντικής Εκπαίδευσης χα απορρίμματα τόσο από της Δευτεροβάθμιας, Αλέ- το σχολείο, όσο και από κος Κιουρέλλης. τα σπίτια των μαθητών. Την προηγούμενη εβδο- Οι 30 περίπου από αυ-

Στην αυλή του ΚΤΕΟ βρίσκονται, εδώ και κάποιες μέρες, οι κάδοι που η νομαρχία Λέσβου έχει προμηθευτεί - μπλε για το χαρτί και κίτρινοι για το αλουμίνιο -, περιμένοντας την τοποθέτησή τους στα σχολεία του νησιού και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντινομάρχη Σταύρο Ψαρρόπουλο, η διανομή τους θα ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα μέχρι τα μέσα του μήνα

Ο

τούς τους κάδους, τόσο για χαρτί, όσο και για πλαστικό, προορίζονται για το λόφο «Ξενία» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στην αυλή του ΚΤΕΟ Προς το παρόν, οι κάδοι μπλε για το χαρτί και κίτρινοι για το αλουμίνιο παραμένουν στον αύλειο χώρο του ΚΤΕΟ, αφού δεν έχει γίνει ακόμη η διανομή τους στα σχολεία από τη νομαρχία. Εκκρεμεί α-

κόμη, εξάλλου, η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της νομαρχίας και των δύο εταιρειών του νησιού «Ανακύκλωση Αιγαίου - Αφοί Σαμιώτη Ο.Ε.» και «Χαρίκλεια & Δημήτριος Βουνάτσος Ο.Ε.», που έχουν δεχτεί να αναλάβουν τη συγκέντρωση των απορριμμάτων των κάδων από τα σχολεία. Σύμφωνα με το σχέδιο που υπάρχει, μάλιστα, τό-

σο η πόλη της Μυτιλήνης όσο και ολόκληρο το νησί θα χωριστεί σε «ζώνες», που θα αναλάβουν ξεχωριστά οι δύο εταιρείες. Έτσι, θα υπάρχει η ζώνη της βόρειας και νότιας Μυτιλήνης, καθώς και τέσσερις ζώνες του νησιού, με ισοκατανομή των σχολείων, ώστε να είναι ισόποση και ισόχρονη και η κατανομή, αντίστοιχα, των δρομολογίων που θα πρέπει να πραγματοποι-

ούν οι εταιρείες ανακύκλωσης.

Μέχρι 15 του μήνα στα σχολεία Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντινομάρχη Σταύρο Ψαρρόπουλο, η σύμβαση ήταν να υπογραφεί μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε, ωστόσο λόγω ορισμένων δυσχερειών μετατέθηκε για την επόμενη εβδομάδα. Εντός των επόμενων ημερών, επίσης, αναμένεται και η διανομή των κάδων στα σχολεία της Λέσβου και στο χώρο του Πανεπιστημίου. «Αυτήν τη στιγμή, οι κάδοι φυλάσσονται στον αύλειο χώρο του ΚΤΕΟ», αναφέρει ο ίδιος. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχουν συμπληρωθεί όλες οι απαραίτητες λεπτομέρειες στη σύμβαση με τις δύο εταιρείες και θα έχει υπογραφεί η τελευταία, ενώ πιστεύω ότι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα αρχίσουν να μοιράζονται οι κάδοι στα σχολεία.»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

18

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009

Τα ούζα της Λέσβου μπορούν να κερδίσουν τη γερμανική αγορά…

Ισχνό ενδιαφέρον για προώθηση τoυ NIKOY MANABH ικρό είναι το ενδιαφέρον για την προώθηση στη γερμανική αγορά των ούζων που παράγονται στη Λέσβο. Η δυνατότητα που έχουν οι τοπικές επιχειρήσεις του κλάδου να προωθήσουν τα προϊόντα τους αξιοποιώντας την παρουσία ενός Λέσβιου διπλωμάτη στο Βερολίνο, δε φαίνεται να έχει συγκινήσει πολλούς επιχειρηματίες. Πριν από 10 ημέρες, το «Ε» δημοσίευσε άρθρο του συμπατριώτη μας Γιάννη Σαλαβόπουλου, ο οποίος είναι γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Βερολίνο και μέλος του Δ.Σ. του Club Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων Βερολίνου. Στο άρθρο ο κ. Σαλαβόπουλος σημείωνε ότι τα αναγνωρισμένα ποιοτικά ούζα της Λέσβου έχουν τη δυνατότητα περαιτέρω διάδοσης στις αγορές του εξωτερικού και κυρίως στη μεγαλύτερη παγκοσμίως αγορά, τη γερμανική, με βάση τα θετικά στοιχεία των τελευταίων ετών, λόγω και της σχετικά καλύτερης γνώσης του προϊόντος από το γερμανικό καταναλωτικό κοινό σε σχέση με εκείνο άλλων χωρών (όπως αυτό των ΗΠΑ), αλλά και λόγω της ανώτερης ποιότητάς του που το κατατάσσει στα απεριτίφ. Προκειμένου, ωστόσο, αυτό να επιτευχθεί, απαιτείται, πέραν μιας οργανωμένης εθνικής κλαδικής στρατηγικής για το συγκεκριμένο προϊόν, μεγαλύτερη εξωστρέφεια από τις μυτιληνιές ποτοποιίες, συμμετοχή στις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του κλάδου (στη Γερμανία η Prowein), αξιοποίηση προωθητικών ενεργειών εξαγωγικού μάρκετινγκ και διαφήμισης (roodshows, διοργάνωση εκδηλώσεων κ.λπ.) και σταθερή παρουσία στην αγορά.

Μ

Ρωτήσαμε… Χθες, θέλοντας να δούμε αν υπάρχει ενδιαφέρον για την προώθηση του ούζου στη γερμανική αγορά, επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου των Ποτοποιών της Λέσβου, Στάθη Βαρβαγιάννη, ο οποίος μας είπε ότι ο ίδιος πρόκειται να θέσει το ζήτημα της

Το Επιμελητήριο στην IFDT ε δικό του περίπτερο συμμετέχει το ΕΜ πιμελητήριο Λέσβου στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων Ποτών και Τεχνολογίας, που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα. Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Γιώργος Ορφανός, το περίπτερο πλαισιώνεται από 14 επιχειρήσεις της Λέσβου και της Λήμνου που θέλησαν να προβάλουν τα προϊόντα τους εκεί.

Προβλήματα στη μεταφορά ζώντων ζώων από τη Λήμνο

Πνιώονντλαύκιαμσιετκγιαςάτλμσαεικτπιαώρφονοβ)ρλαέήπςμόαζώτταηντπΛωαήνρμοζνυώοσωπινάρζο(οας-ρκοινής προώθησης των ούζων της Λέσβου στη Γερμανία στην προσεχή συνάντηση των μελών του Συνδέσμου. Παράλληλα, όμως, μας ανέφερε ότι κάθε επιχείρηση προωθεί τα προϊόντα της με το δικό της τρόπο και γι’ αυτό είναι δύσκολο να προωθηθούν όλα τα ούζα μαζί, καθώς είναι διαφορετικά προϊόντα τα εξ αποστάξεως 100% από αυτά που περιέχουν απόσταγμα 20%. Στη συνέχεια, επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου, Γιώργο Ορφανό, ο οποίος με τη σειρά του μας είπε ότι πριν από αρκετό καιρό είχε επικοινωνήσει μαζί του τηλεφωνικά ο κ. Σαλαβόπουλος και τον ενημέρωσε ότι θα ήθελε να συναντηθούν για να συζητήσουν το θέμα αυτό. Εκείνη την περίοδο, ο κ. Σαλαβόπουλος βρισκόταν για ολιγοήμερες διακοπές στη Λέσβο. Τελικά η συνάντηση δεν έγινε κι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναμένει την επόμενη ανάλογη ευκαιρία. Κατά την άποψη του κ. Ορφανού, το Επιμελητήριο θα μπορούσε να βοηθήσει τις ποτοποιίες σε μια τέτοια προσπάθεια μέσα από κάποιο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, αρκεί βέβαια να υπάρξει ενδιαφέρον από τη δική τους πλευρά.

Κυρίαρχο, αλλά… Αξίζει να σημειωθεί ότι το ούζο κατέχει τη δεύτερη θέση στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών στη χώρα μας, καθώς καλύπτει το 25% των πωλήσεών του. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το

ουίσκι με 40% της αγοράς. Το ούζο είναι το βασικό αλκοολούχο ποτό που παράγεται στη χώρα μας και φυσικά κυριαρχεί στην παραγωγή αλκοολούχων ποτών στη Λέσβο, από το 2000 και μετά όμως, σύμφωνα με μελέτη της ICAP, παρουσιάζει σταδιακή κάμψη η κατανάλωση του εγχωρίως. Αυτό οφείλεται απ’ τη μια στη συνολική μείωση της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών στη χώρα μας, η οποία είναι αποτέλεσμα της επικράτησης τάσεων υγιεινής διατροφής. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται προς την κατανάλωση ποτών χαμηλού αλκοολικού βαθμού. Ένα δεύτερος παράγοντας που μειώνει την κατανάλωση του ούζου, είναι η αύξηση της κατανάλωσης τσίπουρου κατά την τελευταία δεκαετία, το οποίο είναι ένα προϊόν ευθέως ανταγωνιστικό που τώρα γίνεται γνωστό στο ευρύ καταναλωτικό κοινό των μεγάλων αστικών κέντρων. Κατά συνέπεια, οι ποτοποιίες που παράγουν ούζο για να αντιμετωπίσουν τις πτωτικές τάσεις της αγοράς θα πρέπει να στραφούν με μεγαλύτερη έμφαση στις εξαγωγές. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια στην ανάπτυξη δικτύων πώλησης και στην προβολή των προϊόντων τους στις αγορές του εξωτερικού, δίνοντας προτεραιότητα στις αγορές που το ούζο έχει πολύ μεγάλη ζήτηση, όπως είναι η γερμανική αγορά. nman@emprosnet.gr

Αιτήσεις συμμετοχής στο Διαγωνισμό Βιολογικού Ελαιολάδου «Biol International 2010» έως τις 5 Μαρτίου

Βιοκαλλιεργητές… σπεύσατε! Σμεττγιηαςνλ5ύελτΜελρηαονριτδκίοιήαυγσωλυήνμγιμσεεμιτόηοχβπήιροοσλθτοοεγσιδκμιώίεανθνυεώλπαςοιβκοοαλλτάαήδξςωιωναίμBτέηioνσοlηςκαγιια International 2010. Η συμμετοχή πρόκρισης στο διαγωνισμό (Biolgrecia) διοργανώνεται επίσημα και φέτος υπό την αιγίδα του ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου) και της οργανοληπτικής ομάδας «Κότινος» της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου «Φίλαιος», με σύμπραξη και παρουσία της ιταλικής αντιπροσωπείας γευσιγνωστών του παγκοσμίου ακτινοβολίας βραβείου Βiol Prize. Tα δύο προηγούμενα χρόνια στο Διαγωνισμό αυτό, τυποποιημένα βιολογικά ελαιόλαδα της Λέσβου είχαν πετύχει σημαντικές διακρίσεις. Ορισμένα από αυτά, μετά την επιτυχία τους στο ελληνικό τμήμα του Διαγωνισμού, συμμετείχαν στο διαγωνισμό Biol International που κάθε χρόνο πραγματοποιείται στην Ιταλία.

Όσοι ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στο Διαγωνισμό, μπορούν να αποστείλουν τις αιτήσεις τους στη διεύθυνση: Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου «Φίλαιος», Ξενοφώντος 15Α, 105 57 Αθήνα, με την ένδειξη: «Για το Διαγωνισμό Βiol Prize». Τα ελαιόλαδα που θα διακριθούν, θα λάβουν ειδικό πιστοποιητικό από το διοργανωτή ιταλικό φορέα. Όσα, δε, προκριθούν, θα περάσουν απ’ ευθείας στο μεγάλο τελικό του Διεθνούς Δια-

γωνισμού Βiol Prize 2010, που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο του 2010 στην Ιταλία. Για οποιαδήποτε πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα της «Φίλαιος» 210 3238856, στη γραμματεία υποστήριξης του Biolgrecia (κ. Μ. Παπαθεοδώρου, τηλ. 6957-837871), είτε στον τεχνικό υπεύθυνο της οργανοληπτικής ομάδας Biolgrecia «Κότινος», Βασ. Καμβύση (τηλ. 6974085205).

την ηπειρωτική Ελλάδα. Σε κάθε δρομολόγιο πλοίου μπορούν να μεταφέρονται δύο με τρία φορτηγά με ζώα, όμως τα υπάρχοντα δρομολόγια είναι λίγα και αυτό έχει ως συνέπεια να παρατηρούνται πολυήμερες καθυστερήσεις στις μεταφορές. Το πρόβλημα αυτό γίνεται μεγαλύτερο τις περιόδους αιχμής, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να μην μπορούν να προωθήσουν εγκαίρως στις αγορές τα αρνιά και τα κατσίκια τους. Σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Σπύρος Γαληνός προς την υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, τονίζει ότι το πλοίο που καλύπτει τις μεταφορικές ανάγκες της Λήμνου είναι ανοιχτού τύπου και κατά συνέπεια μπορεί να μεταφέρει περισσότερα φορτηγά χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα για τους επιβάτες. Παράλληλα, καλεί την υπουργό να προβεί σε όποιες ενέργειες είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη μεταφορά των αρνιών και των κατσικιών της Λήμνου. Το πρόβλημα αυτό είναι σημαντικό για τους κτηνοτρόφους του γειτονικού νησιού, ειδική αυτή την περίοδο που έχουν μεγάλη ζήτηση τα αρνιά και τα κατσίκια τους από εμπόρους κρέατος που θέλουν να τα σφάξουν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Εκεί υπάρχουν μεγάλα βιομηχανικά σφαγεία και μπορούν να σφάξουν τα ζώα που έχουν προμηθευτεί από τη Λήμνο την εποχή που θεωρούν κατάλληλη (π.χ. το Πάσχα) και στη συνέχεια να τα διαθέσουν στις αγορές των περιοχών αυτών. Αντιθέτως, η σφαγή των αρνιών και των κατσικιών στη Λήμνο τις περιόδους αιχμής είναι αρκετά δύσκολη, διότι η δυναμικότητα των τοπικών σφαγείων είναι μικρή. Επιπλέον, το μικρό χρονικό διάστημα που υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας, είναι πολύ δύσκολη η μεταφορά των σφαγίων σε ψυγεία από τη Λήμνο προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρωτογενή τομέα ανασυγκρότησης του αγροτιΤλέχηηνκούανάγκη συνδικαλισμού διαπίστωσαν τα στετου ΣΥΡΙΖΑ στη μικρή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Καλλονή, την Τετάρτη το απόγευμα. Λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας που έχουν αυτή την περίοδο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, η συγκέντρωση ήταν μικρή. Ωστόσο, όλοι συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να προχωρήσει η συγκρότηση συνδικαλιστικών οργάνων που να εκφράζουν τους αγρότες.


ΠOΛITIΣMOΣ ● ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα Κάθε μέρα (εκτός Τρίτης) από τις 10:00 έως τις 17:00 στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου Έκθεση φωτογραφιών του Αριστοτέλη Ζάχου (1871 - 1939): «Αρχιτεκτονικές Αντιστίξεις από τον Ζάχο στο σήμερα»

Σήμερα Παρασκευή το απόγευμα στο χώρο της ΦΕΜ (Πιττακού 15) Έκθεση φωτογραφίας του David LaChapelle στις 18:00 στο Πολύκεντρο Σκοπέλου Η παράσταση «Ο Καραγκιόζης και ο Μαγεμένος Πύργος», από το Θέατρο Σκιών Αθανασίου στις 18:00 στο Πολύκεντρο Μανταμάδου Η παράσταση κουκλοθέατρου «Φακιρίσματα», από την ομάδα «Τα Ζλουχτήρια» στις 21:00 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη Η θεατρική παράσταση «Πορεία προς τα πίσω» στις 22:30 στο café «Πανελλήνιον» Το μουσικό συγκρότημα «Αλχημιστές»

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου στις 18:00 στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής Η παράσταση «Ο Καραγκιόζης στο Πιθάρι», από το Θέατρο Σκιών Αθανασίου στις 20:30 στις «Νοσταλγίες» Συνεστίαση του πολιτιστικού συλλόγου «Αγία Τριάδα» στις 20:30 στο ξενοδοχείο «Ζαΐρα», στη Σκάλα Λουτρών Κοπή πίτας και χοροεσπερίδα του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης στις 20:30 στο Συνεδριακό Κέντρο Μήθυμνας Προβολή της ταινίας «The color purple» από την Κινηματογραφική Ομάδα Μήθυμνας στις 22:30 στο café «Πανελλήνιον» Το μουσικό συγκρότημα «Αλχημιστές»

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στις 11:00 και στις 18:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Η παράσταση «Ο Καραγκιόζης στο Πιθάρι», από το Θέατρο Σκιών Αθανασίου στις 20:00 στο κέντρο εστίασης «Το κουκί και το ρεβύθι» Αποκριάτικος χορός από το Σύλλογο Γυναικών Παμφίλων

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου στις 19:30 στο χώρο της ΦΕΜ (Πιττακού 15) Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας του φωτορεπόρτερ Γιώργου Μουτάφη, με θέμα «Η θάλασσα του Αιγαίου» στις 19:30 στο Δημοτικό Σχολείο Σιγρίου Μάθημα παραδοσιακών χορών

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως Σάββατο 6 Φεβρουαρίου «Η λευκή κορδέλα», του Μίκαελ Χάνεκε (κοινωνικό) Πρωταγωνιστούν: Ούλριχ Τουκούρ, Σουζάνε Λόταρ Ώρες προβολής: Παρασκευή και Σάββατο στις 21:30 (Αίθ. 2) Έως Σάββατο 13 Φεβρουαρίου «Σέρλοκ Χολμς», του Γκάι Ρίτσι (περιπέτεια) Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Τζουντ Λο Ώρες προβολής: Παρασκευή (5/2), Σάββατο (6/2) και Κυριακή στις 19:15 και στις 22:00 (Αίθ. 1), Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στις 20:00 (Αίθ. 2) και στις 22:00 (Αίθ. 1) Έως Κυριακή 14 Φεβρουαρίου «Ο Άρθουρ και η εκδίκηση του Μαλτάζαρ», του Λικ Μπεσόν (παιδικό μεταγλωττισμένο) Ώρες προβολής: Παρασκευή (5/2) στις 18:30 (Αίθ. 2), Σάββατο (6/2) και Κυριακή (7/2) στις 17:00 (Αίθ. 1) και στις 18:30 (Αίθ. 2), Σάββατο (13/2) στις 17:00 (Αίθ. 1) Κυριακή 7 Φεβρουαρίου «Τα μάθατε για τους Μόργκαν;», του Μαρκ Λόρενς (κωμωδία) Πρωταγωνιστούν: Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, Χιου Γκραντ Ώρες προβολής: Κυριακή στις 21:30 (Αίθ. 2)

Από το Σύλλογο «ΑΚΡΑ-ΣΙΩΝ»

Απόκριες και γιορτή των ερωτευμένων τον αποκριάτικο χορό του, που θα γιορτάσει μαζί με την Ημέρα Σφίλους των Ερωτευμένων, προσκαλεί όλους τους Ακρασιώτες και τους του Ακρασίου την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, παραμονή της Καθαράς Δευτέρας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΑΚΡΑ-ΣΙΩΝ». Ο χορός θα πραγματοποιηθεί στο εστιατόριο «Φίλεμα», δίπλα στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης, συνοδεία ζωντανής μουσικής και με πολλά δώρα! Όσοι ενδιαφέρονται για επιπλέον πληροφορίες, μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 6977-033166.

!

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009 Δεκαπέντε ευρώ με ποτό, θα είναι η είσοδος σήμερα και αύριο το βράδυ, για όσους παρακολουθήσουν τη συναυλία των «Αλχημιστών» στο café «Πανελλήνιον».

Σπύρος Γαληνός προς υπουργό Πολιτισμού για τους αρχαιολογικούς χώρους του νομού που παραμένουν κλειστοί

«Πώς θα λυθεί άμεσα το πρόβλημα;» της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ο πρ όβλ ημα των αρχαιολογικών χώ ρων που παρ αμένουν κλειστοί ή υπολειτο υργούν στο νο μό Λέσβου και το οποίο επιδεινώ θηκε από την 31η Δεκεμβρίου, οπότε και έληξαν οι συμβάσε ις εργασίας ορισμένου χ ρόνου του απασχολούμενου προσωπικού, έθιγε σε επιστολή που απέστειλε την προηγούμενη εβδ ομάδα προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, ο βουλευτής Λέσβ ου Σπύρος Γαλ ηνός. Την ίδια ώρα, η Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων από πρ οχθ ές αναμένουν τις σχετικές προκηρύξεις θέσεων συμβασιούχων, που είχαν ανακληθεί μέσα στον περασμένο μήνα. Στην εν λόγω επιστολή του, ο κ. Γαληνός τονίζει πως η προγενέστερη έλλειψη προσωπικού στην Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει επιφέρει σοβαρά προβλήματα στην οικονομική ανάπτυξη της Λέσβου, ενώ «η επιπλέον καθυστέρηση που προκαλείται από τη μη επαναπροκήρυξη των θέσεων καθιστά πλέον την κατάσταση δραματική, με αποτέλεσμα πολλοί αρχαιολογικοί χώροι στη Λέσβο και τη Λήμνο αυτήν τη στιγμή να παραμένουν κλειστοί». Κάνει λόγο, μάλιστα, για τη διακοπή της λειτουργίας τόσο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης στο Κιόσκι, όσο και του Προϊστορικού Οικισμού της Θερμής, της Συλλογής της Νάπης και των αρχαιολογικών χώρων Καβειρίων και Ηφαιστίας της Λήμνου, καθώς και την υπολειτουργία των Κάστρων της Μυτιλήνης και του Μολύβου, του «Αρχοντικού της Βαρελτζίδαινας» στην Πέτρα και του αρχαιολογικού χώρου της Πολιόχνης στη Λήμνο.

Τ

Ακόμη αναμένονται οι προκηρύξεις συμβασιούχων Τις σχετικές προκηρύξεις ανέμεναν ήδη από προχθές τόσο η Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, όσο και η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στις οποίες υπάγονται οι αρχαιολογικοί χώροι και τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία του νησιού. Θέσεις συμβασιούχων είχαν προκηρυχθεί και για τις δύο υπηρεσίες στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, οι οποίες μάλιστα αφορούσαν σε 25 θέσεις στην Κ΄ ΕΠΚΑ και 24 στη

Πότε θα ανοίξει το Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο; (φωτό αρχείου)

14η ΕΒΑ. Ωστόσο οι προκηρύξεις αυτές ανακλήθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού προκειμένου να επανεκδοθούν, προβλέποντας επιλογή των υποψηφίων με κριτήρια του ΑΣΕΠ κι αφήνοντας χωρίς προσωπικό χώρους πολιτισμικής κληρονομιάς του νησιού που έκτοτε υπολειτουργούν ή παραμένουν κλειστοί. «Περιμένουμε να γίνουν καινούργιες προσλήψεις, κυρίως των νέων ωρομίσθιων φυλάκων, αφού εδώ και καιρό παραμένουν κλειστά τόσο το Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο, όσο και το Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης και η Συλλογή της Νάπης», λέει η προϊστάμενη της Κ΄ ΕΠΚΑ, Όλγα Φιλανιώτου. «Οι νέες προσλήψεις δε θα γίνουν πλέον, για καμμία θέση, με τα αξιοκρατικά κριτήρια που εξέταζε τριμελής επιτροπή της Εφορείας και αφορούσαν προσόντα όπως η πείρα ή οι γνώσεις των υποψηφίων, αλλά αποκλειστικά με τα κριτήρια του

ΑΣΕΠ. Ελπίζουμε ότι μέσα στις επόμενες 10 - 15 μέρες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία», συμπληρώνει. Τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει η αργοπορία αυτή από το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει και η προϊστάμενη της 14ης ΕΒΑ, Χριστιάννα Λούπου: «Υπάρχει πρόβλημα σε όλα τα μνημεία των βυζαντινών αρχαιοτήτων, αφού αυτήν τη στιγμή υπηρετούν μόνο τρεις φύλακες σε δύο νησιά. Προσπαθούμε να τους λειτουργούμε ακόμη κι αν έτσι, το πρόβλημα εντείνεται όμως εάν ένας φύλακας αρρωστήσει. Όσο είναι χειμώνας και δεν υπάρχουν ακόμη πολλοί επισκέπτες, μπορούμε να δουλέψουμε. Αν εξακολουθήσει η ίδια κατάσταση μέχρι το Πάσχα ωστόσο, θα έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα.» Να σημειωθεί ότι μέχρι προχθές νωρίς το απόγευμα δεν είχε ανακοινωθεί ακόμη καμμία σχετική προκήρυξη από το υπουργείο.

Μαθήματα παραδοσιακών χορών στο Σίγρι αθήματα παραδοσιακών χορών, πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα, στις 7:30 το απόγευμα, στο χώρο Μ του Δημοτικού Σχολείου του οικισμού. Έχοντας ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο ως μια πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Ομίλου «Θεοφάνης Σιγριανής» και με την εθελοντική προσφορά της δασκάλας του σχολείου, Μαρίας Πεσκελίδου, οι «μαθητές» μέχρι τώρα είχαν την ευκαιρία να μάθουν χασάπικο, μπάλο, συρτό, καλαματιανό, ικαριώτικο κ.λπ.. Αυτήν τη στιγμή γίνονται μαθήματα μπαϊντούσκας, ράικου Μακεδονίας και αντικριστού, με περίπου 15 άτομα να συμμετέχουν, μόνιμους κατοίκους και μη. Πρόκειται, αν μη τι άλλο, για μια ευχάριστη ενασχόληση, χρήσιμη για όσους δεν ξέρουν χορό, αλλά και για όσους θέλουν να βελτιώσουν τις χορευτικές τους δυνατότητες. Σημειώνεται ότι τα μαθήματα είναι δωρεάν.


20

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009

Νέα προσπάθεια Σηφουνάκη για το Μουσείο Τεριάντ

Θα προλάβει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ; έα εκκίνηση φαίνεται πως παίρνει το θέμα της οριστικοποίησης της μελέτης για την ανακαίνιση του Μουσείου Τεριάντ. Σε σύσκεψη που συγκάλεσε την προηγούμενη Παρασκευή ο υφυπουργός Νίκος Σηφουνάκης, με παρόντες το νομάρχη Λέσβου, Παύλο Βογατζή, το διευθυντή του Μουσείου Τεριάντ, Κώστα Μανιατόπουλο, και άλλων εμπλεκομέενων, συζητήθηκε η πρόθεση επίσπευσης της διαδικασίας που η μελέτη απαιτεί, προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα να ενταχθούν τα προβλεπόμενα έργα στο αναπτυξιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που λήγει το 2013. Η σχετική προμελέτη είχε εκπονηθεί και παραδοθεί από την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του υπουργείου Αιγαίου το 2004, με σκοπό να ενταχθεί στην προγραμ-

Ν

ματική περίοδο του Γ΄ Κ.Π.Σ.. Ωστόσο, ο νέος τότε υπουργός Αιγαίου Αριστοτέλης Παυλίδης, που ανέλαβε το 2005, δε συνέχισε τις διαδικασίες. Έκτοτε, το Μουσείο παραμένει με όλες τις ανάγκες και τα προβλήματα άλυτα, ενώ εκκρεμεί η δημιουργία νέων χώρων και η ανακαίνιση των ήδη υπαρχόντων.

Στόχος του υφυπουργού Μεταφορών είναι να ξεκινήσουν και πάλι οι προσπάθειες, ώστε να υπάρξει ολοκλήρωση της οριστικής μελέτης εγκαίρως και να ενταχθούν τα έργα στο ΕΣΠΑ. «Πρέπει να γίνει αφενός ανακαίνιση του Μουσείου Τεριάντ, ώστε να προσαρμοστεί η κτηριακή του κατάσταση στις απαιτήσεις ενός

σύγχρονου μουσείου», λέει ο κ. Σηφουνάκης. «Το δεύτερο κομμάτι του έργου αφορά τη δημιουργία νέων χώρων, νέων κτηριακών εγκαταστάσεων, που σύμφωνα με την προμελέτη περιλαμβάνουν ένα μεγάλο χώρο πολλαπλών χρήσεων, καθώς και χώρους συντήρησης των έργων τέχνης, αποθήκευσης, ψυχαγωγίας κ.λπ., και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του, προκειμένου να γίνει πλέον ένα μουσείο δρων. Προσπαθούμε να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο και στόχος μας είναι να έχουμε την οριστική μελέτη εγκαίρως για ένταξη στο ΕΣΠΑ. Ωστόσο, δεδομένου ότι για την οριστικοποίηση θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια, βασιζόμαστε αρκετά στο ενδεχόμενο παράτασης της προγραμματικής περιόδου.» Β.Χρ.

Ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Μουτάφης, στη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης

Με φόντο τα νερά του Αιγαίου, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ΈκπθόερστεηρφΓωιώτοργγροαυφΜίαοςυττοάυφηγ,νωμεστθοέύμαφω«Ητορθεά-λασσα του Αιγαίου», διοργανώνει η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης από την ερχόμενη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, ημέρα και των εγκαινίων στις 7:30 το απόγευμα, και μέχρι την Παρασκευή 12 του μήνα. Στο πλαίσιο της έκθεσης, σχολιάζεται το ότι η θάλασσα του Αιγαίου έχει γίνει, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η μεγαλύτερη πύλη εισόδου μεταναστών στην ανατολική Ευρώπη. Μέσω αυτής, ομάδες ταλαιπωρημένων ανδρών, γυναικών και παιδιών από χώρες μακρινές, όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ και διάφορες άλλες χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, φτάνουν στην Ελλάδα, οι περισσότεροι από αυτούς παρατημένοι σε διάφορα νησιά από λαθρεμπόρους που μεταφέρουν ανθρώπινα φορτία από τη γειτονική Τουρκία. «Η μετανάστευση στην Ελλάδα είναι μια ανοιχτή πληγή», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Φωτογραφική Εταιρεία, εξηγώντας το χρόνιο και πολύπλοκο ζήτημα των μεταναστών. «Υπο-

λογίζεται ότι ένας στους τέσσερις μετανάστες που έχουν συλληφθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει συλληφθεί στην Ελλάδα. Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου. Η Ελλάδα σήμερα έχει το μεγαλύτερο αριθμό εισόδου μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (το 2008 δέχτηκε πάνω από 146.000 μετανάστες), ενώ ακολουθούν η Ιταλία και η Ισπανία. Ωστόσο, οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επισημάνει ότι η Ελλάδα δε διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για να μπορέσει να τους αφομοιώσει. Οι μετανάστες τυπικά κρατούνται σε κέντρα κράτησης για ορισμένους μήνες και αργότερα απελευθερώνονται, με την εντολή να φύγουν από τη χώρα μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων. Πολλοί, όμως, αποφασίζουν να μείνουν στη χώρα. Συχνά καταλήγουν να μένουν σε μικρά διαμερίσματα, ασφυκτικά γεμάτα με κόσμο, στην Αθήνα ή σε άλλες πόλεις, σε άθλιες συνθήκες.»

Λίγα λόγια για το φωτογράφο Ο Γιώργος Μουτάφης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Η πρώτη του επαφή με τη φωτογρα-

φία ήταν το 2006, με τη φωτογραφική ομάδα των «18+». Αποφοίτησε από τη Σχολή Φωτογραφίας Focus το 2007 και από τότε δουλεύει ως φωτορεπόρτερ, με βάση την Αθήνα, για τα πιο γνωστά περιοδικά της Ελλάδας. Η δουλειά του έχει δημοσιευτεί επίσης στους «Times (Europe)», στο «Panorama», στο «Die Zeit» και στους «New York Times». Το 2009 πήρε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό «Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι» και την ίδια χρονιά βραβεύτηκε από την Unesco (Ελλάδας), ενώ ήταν ένας από τους 12 φωτογράφους που επιλέχθηκαν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο «Vilnius Photo Festival». Τα τελευταία δύο χρόνια δουλεύει σε ένα μακροπρόθεσμο project για τη μετανάστευση και συνεργάζεται με πολλές Μ.Κ.Ο. («Γιατροί χωρίς Σύνορα», «Γιατροί του Κόσμου» κ.ά.). Από το 2009 εκπροσωπεί το πρακτορείο Anzenberger. Η έκθεση θα βρίσκεται στο χώρο της Φωτογραφικής Εταιρείας, στην οδό Πιττακού 15, και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. Β.Χρ.

Παράσταση κουκλοθεάτρου

«Φακιρίσματα» για τους μαθητές του Μανταμάδου Τκοητυανκ»λποθαπαραάπισχαττρώαοσνυη«σ«ΤιάαΦσαΖεκλι ιοηρυίοσχμτμήάα-δ-α ρια» για τους μικρούς μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Μανταμάδου, σήμερα Παρασκευή στις 6 το απόγευμα, στο Πολύκεντρο του δήμου. Πρόκειται για μια παράσταση που η ομάδα «Τα Ζλουχτήρια» είχε παρουσιάσει τον περασμένο Οκτώβριο, στο διαγωνιστικό τμήμα της Διεθνούς Συνάντησης Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας, στο Κιλκίς, αποσπώντας ενθουσιώδεις αντιδράσεις από το κοινό και ερχόμενη σχεδόν πρώτη στη βαθμολογία των κριτών. Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο του αποκριάτικου χο-

ρού που ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου έχουν διοργανώσει για εκείνη τη μέρα στο Πολύκεντρο Μανταμάδου. Να σημειωθεί ότι η ομάδα «Τα Ζλουχτήρια» είχε παρουσιάσει τόσο τα «Φακιρίσματα», όσο και την παράσταση «Όποιος έχει τη… μύγα» στη γιορτή Κάστανου της Αγιάσου τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς και σε διάφορα σημεία της πόλης της Μυτιλήνης και για λογαριασμό ορισμένων πολιτιστικών συλλόγων, ενώ από το Δεκέμβριο μέχρι σήμερα διοργανώνει παραστάσεις και για τους μαθητές των δημοτικών και των νηπιαγωγείων του νησιού. Β.Χρ.

«Τα Ζλουχτήρια»

Σαββατοκύριακο σωματικού θεάτρου από την «Άτροπο» ο δεύτερο εργαστήριο σωματικού θεάτρου, από μία σειρά εργαστηρίων που θα πραγματοποιούνται ένα Σαββατοκύριακο κάθε μήνα, διοργανώνει η ομάδα «Άτροπος» το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου στο χώρο του «TangoLesvos». Με συντονιστή το Σταμάτη Ευσταθίου, ιδρυτή της «Ατρόπου», τα εργαστήρια έρχονται να διδάξουν το πώς συνδέεται η ενέργεια με το σώμα, πώς το δεύτερο μεταμορφώνεται ποιητικά και γεννά τον ήχο και πώς ο ήχος, τελικά, οδηγείται στο τραγούδι, το άσμα, το λόγο, τη σιωπή. Οι άξονες δράσης της «Ατρόπου» είναι, από τη μια, η εκπαίδευση και η έρευνα και, από την άλλη, η δημιουργία. Στον πρώτο άξονα εντάσσονται και τα συγκεκριμένα εργαστήρια, αντίστοιχα των οποίων διοργανώνονται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το δημιουργικό κομμάτι αντανακλάται στις τέσσερις μέχρι τώρα δουλειές της ομάδας, στο «Σκοπό» (2004) και στις «Ορέξεις» (2005), όπου διερευνήθηκε το δίπολο άντρας γυναίκα στην αρχετυπική του διάσταση, και στις δύο εκδοχές του « Έλα…» (2007), το οποίο παίχτηκε και στη Μυτιλήνη, όπου ο άνθρωπος αναμετράται με την κοινωνία και την παραμόρφωσή της, δοκιμάζοντας τα όριά του και την υπαρξιακή του αγωνία. Ακολούθησε το σόλο του Σταμάτη Ευσταθίου «Εκτός εαυτού» (2008), ενώ την ίδια χρονιά παρουσιάστηκε και το δρώμενο-περιπλάνηση «Αρκαδία» και τα δύο από τα οποία παρουσιάστηκαν και στη Μυτιλήνη.

Τ

Ανοικτό για όλους Στόχος της ομάδας «Άτροπος», που από το περασμένο φθινόπωρο έχει επιλέξει ως βάση των δραστηριοτήτων της τη Μυτιλήνη, είναι να καθιερωθούν τα εργαστήρια σωματικού θεάτρου και να πραγματοποιούνται ένα Σαββατοκύριακο κάθε μήνα. Σε αυτά μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως εμπειρίας. Έχουν χαρακτήρα εισαγωγής στο θεατρικό κώδικα της «Ατρόπου», ενώ το υλικό δουλειάς είναι αυτόνομο, αλλά και εξελικτικό από μήνα σε μήνα. Να σημειωθεί ότι η κράτηση θέσης είναι απαραίτητη. Για το λόγο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν στο 6947-132894. Μπορούν, επίσης, να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα «Άτροπος» στην ιστοσελίδα www. atropos-art.gr/. Β.Χρ.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009

Άρθρο Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ*

Το δημόσιο χρέος και η περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου Ελλάδα είναι χώρα με συγκριτικά υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο, μετά το δημοσιονομικό εκτροχιασμό των τελευταίων ετών, ανέρχεται σε περίπου 110% του ΑΕΠ. Ουδείς όμως έχει ασχοληθεί με την άλλη πλευρά του ισολογισμού, δηλαδή με την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου. Η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες του ΟΟΣΑ, ίσως η μοναδική, όπου δεν έχει καταγραφεί η περιουσία του Δημοσίου στο σύνολό της. Και όταν λέμε Δημόσιο εννοούμε όχι μόνο την κεντρική διοίκηση, αλλά και όλους τους οργανισμούς όπου μαζί απαρτίζουν τη γενική κυβέρνηση σύμφωνα με τον ορισμό της συνθήκης. Στην τελευταία του έκθεση (φέτος το καλοκαίρι) για την Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.) έκανε μία πρώτη απόπειρα έμμεσης εκτίμησης της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου. Αν και ατελής και ελλιπής, είναι μία πρώτη εκτίμηση της «καθαρής θέσης» του, δηλαδή της διαφοράς μεταξύ ενεργητικού και παθητικού. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό: Το Ελληνικό Δημόσιο το 2008 διέθετε ρευστά περιουσιακά στοιχεία (π.χ. μετοχές, καταθέσεις κ.λπ.) της τάξης του 30% του ΑΕΠ και απόθεμα κεφαλαίου 51% του ΑΕΠ. Εφόσον το δημόσιο χρέος το 2008 ήταν 102,6% του ΑΕΠ, η καθαρή θέση του Δημόσιου ήταν αρνητική και ίση με -22% του ΑΕΠ περίπου. Σύμφωνα με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε, δεν περιλαμβάνεται η αξία της γης, ενώ η αξία του αποθέματος του κεφαλαίου υπολογίστηκε εμμέσως ως το συσσωρευμένο αποτέλεσμα επενδύσεων από το 1960 μέχρι σήμερα.

Η

Διαπιστώσεις Μία πρώτη διαπίστωση που προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη και αντίστοιχες μελέτες για άλλες χώρες, είναι ότι η εκτίμηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας στην Ελλάδα είναι, συγκριτικά με τις λοιπές χώρες του ΟΟΣΑ, υψηλή. Αν μάλιστα η αποτίμηση της περιουσίας γίνει με άμεσο τρόπο και συμπεριλάβει και την αξία της γης (η οποία περιλαμβάνει τουλάχιστον 60 εκατομμύρια στρέμματα), ενδεχομένως να καταλήξει σε αρκετά υψηλότερη εκτίμηση. Με άλλα λόγια, η κατάταξη με βάση την καθαρή θέση του Δημοσίου ως ποσοστού του ΑΕΠ, θα ήταν πολύ πιο ευνοϊκή για την Ελλάδα απ’ ό,τι η κατάταξη με βάση το δημόσιο χρέος ως ποσοστού του ΑΕΠ. Αυτή η μεθοδολογία, αν και πιο ορθή, δεν έχει επισήμως υιοθετηθεί ακόμα από τους διεθνείς οργανισμούς και τους παράγοντες της διεθνούς αγοράς χρεογράφων, κερδίζει όμως συνεχώς έδαφος και ενδεχομένως να υιοθετηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να αρχίσει η καταγραφή της περιουσίας της γενικής κυβέρνησης το συντομότερο δυνατόν. Μία δεύτερη διαπίστωση που προκύπτει από τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα στοιχεία του γενικού κρατικού προϋπολογισμού του 2009 καθώς και του κοινωνικού προϋπολογισμού του 2009, είναι ότι οι πρόσοδοι από ακίνητη περιουσία της κεντρικής διοίκησης και των φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης (δηλαδή του μεγαλύτερου μέρους της γενικής κυβέρνησης) δεν ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ. (κεντρική διοίκηση: 20 εκατ. ευρώ περίπου, ταμεία: 30 εκατ. ευρώ περίπου). Με δεδομένο το απόθεμα κεφαλαίου των φορέων αυτών, απόδοση αυτής της τάξης μεγέθους θέτει άμεσα και επιτακτικά το θέμα της αξιοποίησης της περιουσίας της γενικής κυβέρνησης. Αυτό το ζήτημα ξεπερνά, βέβαια, το απλό θέμα της προσόδου των υπαρχόντων ακινήτων (η οποία παραμένει, χωρίς αμφιβολία, πολύ χαμηλή αν συγκριθεί με την αντίστοιχη πρόσοδο του ιδιωτικού τομέα) και θέτει επί τάπητος την κατάλληλη στρατηγική αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και της δημόσιας γης. Αυτή η στρατηγική αφορά, μεταξύ άλλων, στον τουρισμό και την «πράσινη» ανάπτυξη.

Το ασφαλιστικό Η σημαντικότερη, όμως, διαπίστωση που προκύπτει, είναι η ταχύτατη χειροτέρευση της καθαρής θέσης της γενικής κυβέρνησης από το 2015 και μετά εξ αιτίας της αύξησης του δημοσίου χρέους από ένα και μόνο λόγο: Την εξέλιξη του ασφαλιστικού. Αυτό θέτει άμεσα και επιτακτικά το ζήτημα (α) της αναλογιστικής αποτίμησης των ασφαλιστικών εξελίξεων στη χώρα μας μετά την τελευταία νομοθετική ρύθμιση και (β) το είδος των παρεμβάσεων που απαιτούνται σε περίπτωση που οι αναλογιστικές μελέτες επιβεβαιώσουν αυτή τη ραγδαία χειροτέρευση. Το ασφαλιστικό φαίνεται ότι αναδεικνύεται στον κυρίαρχο παράγοντα καθορισμού των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών εξελίξεων στη χώρα μας, ο οποίος επισκιάζει όλες τις άλλες προσπάθειες βελτίωσης της καθαρής θέσης του Δημοσίου, όσο επιτυχημένες και αν είναι αυτές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσουμε να συζητούμε το θέμα αυτό, με νηφαλιότητα και χωρίς προκαταλήψεις. Λύσεις υπάρχουν. Όσο πιο νωρίς εφαρμοστούν, τόσο λιγότερο επώδυνες θα είναι. * Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας είναι καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ. Το άρθρο του προέρχεται από εισήγησή του στην έκθεση Property.

REAL ESTATE

21

Σχέδια για… ελληνοαμερικανικό παραθεριστικό κέντρο

«Καλωσήλθατε - Welcome” Τ

ο άκρως φιλόδοξο σχέδιο της δημιουργίας του πρώτου ελληνοαμερικανικού χωριού - του «Ολυμπιακού Παραθεριστικού Κέντρου» όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται - στην Ελλάδα ανήκει σε Ελληνοαμερικανούς δεύτερης και τρίτης γενιάς που επιθυμούν να κάνουν τις θερινές τους διακοπές στην Ελλάδα με τις οικογένειες και τους φίλους τους. Το σχέδιο του Παναμερικανικού Οργανισμού «Τrip to Homeland» (αν φυσικά υλοποιηθεί σύμφωνα με το σχεδιασμό, αφού είναι γνωστό το ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν όλες οι οργανωμένες αναπτύξεις στην Ελλάδα), θα είναι καινοτόμο, αφού ουσιαστικά θα πρόκειται για το πρώτο οργανωμένο παραθεριστικό κέντρο με τις ανέσεις ενός πολυτελούς resort. «Πρόθεσή μας ήταν να έχουμε όσο το δυνατόν χαμηλότερα κόστη λειτουργίας και συντήρησης, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει την ποιότητα των υπηρεσιών και των παροχών», αναφέρει ο κ. Πέτρος Κουγιεντάκης, πρόεδρος του Οργανισμού «Trip to Homeland», ο οποίος διαθέτει πολύχρονη εμπειρία στις κατασκευαστικές επιχειρήσεις σε ΗΠΑ και Ελλάδα. «Το χωριό θα έχει 216 οικίες παρέχοντας όλες τις ανέσεις ενός πολυτελούς ξενοδοχείου, δηλαδή πισίνα, εστιατόριο, lobby, café, παιδότοπο, καταστήματα αλλά και business center. Στόχος είναι κάθε επενδυτής να έχει ένα εισόδημα της τάξεως των 5.000 ευρώ ανά μονάδα, με όλα τα κόστη να ανέρχονται στα 2.500 ευρώ. Το κόστος για την ενοικίαση ανά ημέρα θα είναι περίπου 200 ευρώ, με διάφορα εκπτωτικά πακέτα προσφορών για τους Ελληνοαμερικανούς. Το τελευταίο διάστημα λιγοστεύουν οι Ελληνοαμερικανοί που έρχονται στην Ελλάδα. Ο οργανισμός μας, που μετρά ήδη 10 χρόνια λειτουργίας, έκανε αρχικά εκδρομές στην Ελλάδα και λίγο αργότερα αγόρασε ένα ξενοδοχείο στην Κρήτη προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των Ελληνοαμερικανών επισκεπτών. Τώρα πλέον έχει πουληθεί το ξενοδοχείο και με τα κεφάλαια που εξασφαλίσθηκαν, αγοράστηκε η έκταση στην Κάρυστο.»

Η επένδυση Αναλυτικότερα, η επένδυση στην περιοχή της Κα-

Δηλαδή δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι προορισμοί στην Ελλάδα που να λειτουργούν ως «βάση» για τις διακοπές τους και ταυτόχρονα να υπάρχει η σχετική υποδομή και οργάνωση που θα ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Τι ζητούν οι ομογενείς στην Ελλάδα;

ρύστου Ευβοίας (δύο ώρες περίπου από την Αθήνα και το αεροδρόμιο των Σπάτων) θα γίνει σε εννέα παραθαλάσσια οικόπεδα των δύο στρεμμάτων έκαστο και θα υλοποιηθεί σταδιακά. Κάθε κτήριο θα έχει σπίτια στον πρώτο και το δεύτερο όροφο. Όλες οι κατοικίες θα είναι ομοιόμορφες και θα παρέχουν όλες τις ανέσεις μίας πολυτελούς κατοικίας και ενός πολυτελούς ξενοδοχείου. Εκτιμάται ότι το κόστος για κάθε επενδυτή δε θα ξεπερνά τις 75 χιλ. ευρώ, ποσό το οποίο περιλαμβάνει και το ποσό των 15 χιλ. ευρώ που αναλογεί από την αγορά της έκτασης. Η επένδυση χρηματοδοτείται κατά 42% από τον Αναπτυξιακό Νόμο 3229/2004, ενώ και ο φόρος 19% επί της κατασκευής επιστρέφεται. Στην παρούσα φάση, από τα 48 σπίτια της πρώτης φάσης, τα 34 έχουν ήδη προπωληθεί και τα υπόλοιπα 14 είναι ακόμη διαθέσιμα, με στόχο η κατασκευή τους να ξεκινήσει εντός του 2010. Οι επενδυτές μέσου όρου 35 - 45 ετών ανέλαβαν την υποχρέωση να προσκαλούν συγγενείς, φίλους ή συνεργάτες τους στο «Karystos Resort», αφενός για να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του έργου και αφετέρου για να προσελκύσουν και νέους επενδυτές.

Έρευνα Πώς όμως ξεκίνησε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία; Η ανάγκη δημιουργίας παραθεριστικών κέντρων για τους ομογενείς και η βιωσιμότητά τους προκύπτουν από την εκτενή έρευνα που έχουν διεξαγάγει τα μέλη του οργανισμού. Ο οργανισμός έχει οργανώσει ομογενειακές διακοπές στην Ελλάδα και τακτικές συναντήσεις και εκδηλώσεις ομογενών με θέμα τις ομογενειακές διακοπές και την ανάγκη δημιουργίας ομογενεια-

Κατ’ αρχάς οι ομογενείς θεωρούν τους εαυτούς τους Έλληνες και κατά συνέπεια δεν επιθυμούν να αντιμετωπίζονται ως «ξένοι» και ως «τουρίστες» στη χώρα τους. Η νοοτροπία τους, ωστόσο, είναι διαφορετική από τους Ευρωπαίους τουρίστες. Επιθυμούν οικογενειακό περιβάλλον και αναζητούν μία «βάση» για να τη χρησιμοποιούν ως εφαλτήριο για τις εξορμήσεις τους στην υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης, επιθυμούν να βρίσκονται με ομάδες ομογενών ώστε τα παιδιά τους να γνωρίζονται και να συναναστρέφονται μεταξύ τους. Επιπλέον, επιθυμούν οι διακοπές τους να λαμβάνουν επιμορφωτικό χαρακτήρα για τα παιδιά τους σε σχέση με την ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό. Κάπως έτσι δικαιολογείται και το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις σε ομογενειακά παραθεριστικά κέντρα (resorts). Η πλειοψηφία των ομογενών της δεύτερης και τρίτης γενιάς είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων, επιτυχημένοι επαγγελματικά και ευκατάστατοι οικονομικά. Συνεπώς είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στη δημιουργία ομογενειακών παραθεριστικών κέντρων, ως την ιδανική λύση για τις διακοπές τους. Στην έρευνα που πραγματοποίησε ο οργανισμός, πρότειναν τα ομογενειακά παραθεριστικά κέντρα να δημιουργηθούν σε περιοχές προσβάσιμες σε συγκοινωνιακά κέντρα, ώστε να πραγματοποιούν εκδρομές και σε άλλες περιοχές, να βρίσκονται σε «παρθένες» παράκτιες περιοχές, απαλλαγμένες από το μαζικό τουρισμό, ενώ η κατασκευή των συγκεκριμένων χωριών να ευνοεί την ανάπτυξη κοινωνικότητας ανάμεσα στους παραθεριστές.

κών παραθεριστικών κέντρων. Από την έρευνα προέκυψαν τα ακόλουθα συμπεράσματα: Κατά το παρελθόν ένα από τα κύρια μελήματα των μεταναστών στην Αμερική ήταν να βελτιώσουν το πατρικό τους σπίτι στην Ελλάδα και να κτίσουν νέο για τις θερινές τους διακοπές. Τα ταξίδια τους στην Ελλάδα ήταν περισσότερο «νοσταλγικά» ή «συναισθηματικά». Οι ομογενείς ταξίδευαν για να δουν τους συγγενείς και φίλους τους, ενώ στα ταξίδια αυτά συχνά συμπαρέσυραν και άλλους φίλους τους από την Αμερική. Οι νεώτερες γενιές Ελληνοαμερικανών ταξιδεύουν στην Ελλάδα για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετικούς όρους: Ταξιδεύουν κυρίως για να ανακαλύψουν την Ελλάδα και να τη γνωρίσουν στα παιδιά τους. Οι νεώτεροι Ελληνοαμερικανοί που αποτελούν ένα από τα δυναμικότερα κομμάτια της αμερικανικής κοινωνίας, απαιτούν και δαπανούν πολλά για ποιοτικό οικογενειακό τουρισμό. Δε θέλουν να μένουν εγκλωβισμένοι στην ιδιαίτερη πατρίδα των γονιών τους και συνήθως νοικιάζουν τα πατρικά τους ακίνητα. Δεν κτίζουν νέα, διότι δεν επιθυμούν την ευθύνη της συντήρησής τους, δεν τα βγάζουν πέρα με τη γραφειοκρατία και γενικότερα δεν κατανοούν εύκολα την ελληνική νοοτροπία. Υπάρχουν περίπου 300.000 οικογένειες (αρκετές μικτών γάμων, δηλαδή περίπου ένα εκατομμύριο άτομα) που ανήκουν στο τμήμα αυτό του Ελληνισμού στις ΗΠΑ, με ηλικίες από 35 έως 45 ετών. ΑΡΘΡA ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Ενώ υπάρχει ζήτηση ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ για οργανωμένες διαΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ κοπές ομογενών στην Ελλάδα, δεν υπάρχει η αντίστοιχη προσφορά στην αγορά.


AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται ο MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ και ο MAPINOΣ OPΦANOΣ

ΑΕΛΚ

!

Με καλή ψυχολογία από τα τελευταία επιτυχή αποτελέσματα, η Καλλονή πάει στο ντέρμπυ για να χτυπήσει την Προοδευτική και να κάνει το αποφασιστικό βήμα για την κορυφή

Τώρα ή ποτέ... ΑΕΛΚ καλείται το μεσημέρι της Κυριακής, στην πιο δύσκολη έδρα του πρωταθλήματος, τον Κορυδαλλό, να καταφέρει να... αποδράσει με ένα θετικό αποτέλεσμα που θα της επιτρέψει να παραμείνει στο κόλπο του τίτλου. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ελπίδες που τρέφει για το στόχο της ανόδου θα ελαχιστοποιηθούν, γεγονός που δε θέλουν ούτε να σκέφτονται οι παίκτες του Σωτήρη Αντωνίου. Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώ- τέσσερα επόμενα παιχνίδια, ρα, λοιπόν, για τους Καλλο- όλα με το νέο έτος, η αντίνιάτες, οι οποίοι έχουν παλος της ΑΕΛΚ πανηγύριπροετοιμαστεί και έχουν σε ισάριθμες νίκες, σημειώ«φτιαχτεί» για τις ανάγκες νοντας μάλιστα 16 γκολ χωτου σπουδαίου αυτού αγώ- ρίς να δεχθεί κανένα! Η ανα, τον οποίο - δεν είναι λί- ντεπίθεση που έψαχναν όγοι αυτοί που - τον χαρα- λοι στην ομάδα του Κορυκτηρίζουν ως αγώνα ζωής ή δαλλού άρχισε και η κορυθανάτου. Οι συνθήκες μοιά- φή απέχει μόλις ένα βαθμό. ζουν ιδανικές, η ομάδα Το πλάνο για το ντέρμπυ κρατάει το αήττητο από το Ο Σωτήρης Αντωνίου είναι ντέρμπυ με τον Αιολικό, που από τους προπονητές που είχε διεξαχθεί το Δεκέμ- κάνει πολλές δοκιμές κατά βριο, προέρχεται μάλιστα κι τη διάρκεια της εβδομάδας. από δίκαιη νίκη με καλή α- Δεν παύει, ωστόσο, στην άπόδοση κόντρα στον Ολυ- κρη του μυαλού του να έχει μπιακό Λαυρίου. Με όπλο, το πλάνο που θα χρησιμολοιπόν, την καλή ψυχολο- ποιήσει στο ντέρμπυ με την γία, αλλά και τη μεταγραφι- Προοδευτική. Το κυριακάτική ενίσχυση του χειμώνα, η κο ντέρμπυ μόνο εύκολο ΑΕΛΚ είναι σε θέση να απο- δεν είναι, ειδικά σε ένα γεδράσει από τον Κορυδαλλό μάτο από κόσμο γήπεδο, με ένα θετικό αποτέλεσμα. που αναμένεται να λειτουργήσει ως «κολαστήριο» για Αήττητη κι η «Πρόο» Ένα ισχυρό σοκ μπορεί πολ- τους Καλλονιάτες. Ο προλές φορές να... ξυπνήσει πονητής της ΑΕΛΚ βρίσκεμια δύναμη που βρίσκεται ται σε μεγάλο δίλημμα για εν υπνώσει. Και για την α- τη θέση του τερματοφύλαντίπαλο της Καλλονής το κα, αφού εκτός του Λευτέρη σοκ αυτό είχε έρθει στις 20 Πέτκαρη μπορεί να υπολοΔεκεμβρίου, με την εντός έ- γίζει στις υπηρεσίες και του δρας ήττα από το Κερατσίνι, Λευτέρη Μάππα, που δείπου αποτέλεσε τελικά την α- χνει ετοιμοπόλεμος να υπεφορμή προκειμένου οι παί- ρασπιστεί τα γκολπόστ. Ο κτες του Στέλιου Βογιατζή Βαλλιός ξεπέρασε το πρόνα αντιληφθούν σε ποιο βλημα τραυματισμού και τέσύλλογο βρίσκονται και θηκε στη διάθεσή του, ενώ ποιο στόχο κυνηγούν. Στα μοναδικός απόντας θα είναι

Η

Τη νίκη αναζητούν την Κυριακή, ο καθένας για τους δικούς του στόχους, οι τρεις εκπρόσωποί μας στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα

ο Νίκος Κάλφας, που παραμένει τραυματίας. Διαθέσιμος, τέλος, είναι και το άλλο μεταγραφικό απόκτημα, ο Μηνάς Ιωσήπου, που δεν αποκλείεται να πάρει λεπτά συμμετοχής, αν χρειασθεί.

με στον Κορυδαλλό να πάρουμε θετικό αποτέλεσμα...», δήλωσε για το κυριακάτικο ντέρμπυ ο προπονητής της ΑΕΛΚ, Σωτήρης Αντωνίου.

«Δε φοβόμαστε»

Για ακόμη μια φορά η ΑΕΛΚ θα έχει τη συμπαράσταση των φίλων της, όπως άλλωστε συνηθίζουν να κάνουν από το ξεκίνημα της χρονιάς στα εκτός έδρας ματς. Έτσι οι Καλλονιάτες θα νιώσουν τη θερμή τους υποστήριξη και στον Κορυδαλλό, στην προσπάθεια για την κατάκτηση ενός θετικού αποτελέσματος. Στον Α΄ γύρο, η Προοδευτική είχε περάσει με σπουδαία νίκη μέσα από το Στάδιο «Κώστας Κεντέρης» (1-2). Το παιχνίδι της Κυριακής, που θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Στάδιο της Νίκαιας, θα ξεκινήσει στις 14:00, με διαιτητή το Χ. Βρακά από το Σύνδεσμο της Εύβοιας και βοηθούς τους Α. Μεϊντάνα και Κ. Κοσμά από το Σύνδεσμο Αθηνών.

«Απομένουν πολλά παιχνίδια μέχρι τη λήξη του Πρωταθλήματος, τα κοιτάμε ένα-ένα ξεχωριστά. Την Κυριακή αντιμετωπίζουμε την Προοδευτική, το ματς είναι κομβικό και εάν δεν πάρουμε θετικό αποτέλεσμα, μένουμε εκτός. Όμως, ακόμα και μετά από νίκη, σημασία έχει να δείξουμε σοβαρότητα και να έχουμε συνέχεια, αφού αν κερδίσεις την Προοδευτική και την επομένη χάσεις από το Κερατσίνι, είναι το ίδιο. Τα ματς είναι όλα κρίσιμα και καθοριστικά. Κανένα λάθος, από τώρα και μέχρι το τέλος, δε συγχωρείται. Τόσο εγώ, όσο και οι παίκτες μου, δε φοβόμαστε την Προοδευτική, τη σεβόμαστε όμως και φυσικά την υπολογίζουμε. Πά-

Με κόσμο

Με την πλάτη στον τοίχο Χ

Στη βασική 11άδα της Καλλιθέας ξεκίνησε ο Λημνιός Μαθιός Μαρουκάκης, στον αγώνα Κυπέλλου με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, που έληξε με σκορ 2-0 υπέρ του «Τριφυλλιού». Ο επιθετικός της Καλλιθέας αγωνίστηκε για 63 λεπτά κι ήταν μάλιστα πρωταγωνιστής στην πιο κλασσική φάση της ομάδας του, στο 49ο λεπτό, όταν νικήθηκε σε τετ-α-τετ από τον Γκαλίνοβιτς, χάνοντας την ευκαιρία να ανοίξει το σκορ.

ΑΙΟΛΙΚΟΣ Το εντός έδρας «τρίποντο» που του λείπει, ψάχνει την Κυριακή ο Αιολικός (15:00) κόντρα στον αξιόμαχο Ωρωπό

Ζητούμενο, η νίκη!

ΔΙΑΓΟΡΑΣ Αποφασισμένοι οι παίκτες του Διαγόρα να μην πετάξουν λευκή πετσέτα ώστε η νίκη στη Χίο να έχει και συνέχεια, και η παραμονή να είναι ακόμη πιο κοντά ωρίς περιθώρια για βαθμολογική απώλεια, ο Διαγόρας αντιμετωπίζει την Κυριακή, στο γήπεδό του, την ομάδα της Αμφιάλης, έχοντας ως μοναδικό στόχο τη νίκη, που θα τον κρατήσει ζωντανό στο κυνήγι της παραμονής. Η εκτός έδρας νίκη στην Χίο, την αγωνιστική που πέρασε, αναπτέρωσε τις ελπίδες της ομάδας για σωτηρία και πλέον επιδίωξή της είναι να συνεχίσει νικηφόρα και σε αυτόν το δύσκολο αγώνα, παρ’ όλα τα προβλήματα που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος. Με τη Δάφνη, η ομάδα της Αγ. Παρασκευής έδειξε πολλές δυνατότητες, οι παίκτες της είχαν ενθουσιασμό, πάθος, ψυχή αλλά και λίγη τύχη, που στο ποδόσφαιρο εξάλλου χρειάζεται. Η νίκη ήρθε την κατάλληλη στιγμή, τόνωσε το ηθικό των παικτών και σίγουρα λειτούργησε θετικά στην ψυχο-

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009

λογία της ομάδας.

Μόνο νίκη «Νίκη πάση θυσία» είναι το σύνθημα που ακούει κανείς όταν παρακολουθεί τις προπονήσεις της ομάδας και στα πρόσωπα όλων βλέπει τη σιγουριά, που πηγάζει από τον ενθουσιασμό μετά την εκτός έδρας νίκη στη Χίο. Την Κυριακή στο δρόμο του Διαγόρα θα βρεθεί η Αμφιάλη, μια ομάδα την οποία ο Διαγόρας την είχε κερδίσει στον Α΄ Γύρο (2-3), ύστερα από πολύ καλή εμφάνιση, με τον τέως τεχνικό Φώτη Κοκκινέλλη στον πάγκο. Κάτι ανάλογο θέλει και τώρα η Αγία Παρασκευή, ώστε οι ελπίδες της να παραμείνουν ζωντανές και να μη σβήσουν με τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα.

Με Μάττα στον πάγκο Ο Γιάννης Μανούσος μπορεί να μη συμφώνησε τελικά να αναλάβει την τεχνική ηγεσία, ωστόσο δεν αποκλεί-

εται να τον δούμε και πάλι εκτός αγωνιστικού χώρου να δίνει εντολές και να βοηθά τον καλό του το φίλο, Νίκο Μάττα, ο οποίος θα έχει την επίβλεψη και την ευθύνη και στο παιχνίδι αυτό. Από το απουσιολόγιο σβήστηκαν δύο παίκτες-κλειδιά, που επανέρχονται και θα ενισχύουν την ομάδα. Πρόκειται για το Βαγγέλη Σεραφίγγο και το Γιάννη Ρούμπο, που εξέτισαν τις ποινές τους και θα είναι στην 11άδα. Άλλο πρόβλημα δεν υπάρχει, με τη διοίκηση να κάνει προσπάθειες ώστε να επιστρέψουν και οι παίκτες που έχουν αποχωρήσει για οικονομικούς λόγους, εκτός φυσικά από το Σωκράτη Νταφόπουλο, που μεταγράφηκε στον Ασπρόπυργο. Η αναμέτρηση της Κυριακής έχει ώρα έναρξης στις 15:00. Διαιτητής θα είναι ο Ι. Μπουγιουκλής από το Σύνδεσμο Μακεδονίας, με βοηθούς τους Π. Πάτρα και Κ. Ιωακειμίδη από τον ίδιο Σύνδεσμο.

Νσμααθτεατσ,ικυάμνεετχάίσαοτπηυοντνελίκτέηακόντρα στην Ελλάδα Ποντίων και την ισοπαλία στο Κορωπί, ευελπιστούν άπαντες στον Αιολικό, εν όψει της κυριακάτικης αναμέτρησης με τον Ωρωπό στον «Ταρλά», η οποία θα ξεκινήσει στις 15:00. Η ομάδα Την έκδοση του δελτίου της Μυτιλήνης επιτου τερματοφύλακα Αντώνη στρέφει μπροστά στο Λυκουρή αναμένουν στον Αιολικό κοινό της μετά τα δύο συνεχόμενα εκτός έδρας παιχνίδια, στοχεύοντας μόνο στη νίκη, που θα την απομακρύνει από την επικίνδυνη ζώνη και θα δώσει χαρά στο φίλαθλο κόσμο της. Τα προβλήματα, ωστόσο, δε λείπουν... Για τον Αιολικό, το εντυπωσιακό ξεκίνημα στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου με τις τέσσερις σερί εντός έδρας νίκες δεν είχε ανάλογη συνέχεια, αφού πλέον «τρέχει» ένα αρνητικό σερί τεσσάρων αγώνων χωρίς να έχει πανηγυρίσει στην έδρα του - τους τρεις βαθμούς της νίκης, κάτι που υποδηλώνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια νέας απώλειας. Είναι χαρακτηριστικό πως η τελευταία νίκη στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης ήταν κόντρα στον Ολυμπιακό Λαυρίου, στις 25 Οκτωβρίου!

Αμφίβολος ο Καραβασίλης Ο Δημήτρης Γαβαλάς μπορεί να υπολογίζει και πάλι στις υπηρεσίες του Γιώργου Τσετιροκλή, ο οποίος εξέτισε την ποινή των δύο αγωνιστικών που του είχε επιβληθεί και επιστρέφει στο βασικό σχήμα για την αναμέτρηση με αντίπαλο τον Ωρωπό. Ο προπονητής του Αιολικού πονοκεφαλιάζει, ωστόσο, για τη συμμετοχή του Μιχάλη Καραβασίλη, ο οποίος αντιμετωπίζει μυϊκό πρόβλημα τραυματισμού και δεν προπονήθηκε την Πέμπτη, αφού ένιωθε ενοχλήσεις και προτιμήθηκε να προστατευθεί. Αμφίβολος είναι επίσης και ο Μάριος Λουτραγώτης, ενώ στα προβλήματα απουσιών προστίθεται και ο τιμωρημένος Αλέξης Δάρας, που έχει συμπληρώσει κάρτες. Σε ότ,ι αφορά στη θέση του τερματοφύλακα, ο Δημήτρης Γαβαλάς θα περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή να δει αν ο Καραβασίλης είναι ετοιμοπόλεμος, και σε διαφορετική περίπτωση κάτω από τα δοκάρια θα καθίσει ο Πέτρος Γόμος, αφού για γραφειοκρατικούς λόγους η διοίκηση δεν προλαβαίνει να πάρει στα χέρια της το δελτίο του νεοαποκτηθέντα Αντώνη Λυκούρη.

Χωρίς Κολοβό Από την άλλη μεριά, στον Ωρωπό πρέπει πλέον να μάθουν να αγωνίζονται χωρίς το μεγάλο τους ταλέντο, τον 17χρονο Δημήτρη Κολοβό, που μεταγράφηκε στον Πανιώνιο! Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νεαρός επιθετικός είχε «οργιάσει» στο παιχνίδι του Α΄ Γύρου (3-1), πετυχαίνοντας το πρώτο γκολ της ομάδας και σερβίροντας το δεύτερο. Διαιτητής του αγώνα ορίστηκε ο Δ. Νεντίδης, με βοηθούς τους Ν. Τυριακίδη και Π. Καρατάκη, άπαντες από το Σύνδεσμο Μακεδονίας.


Γράφει ο ΣYMEΩN AΛEΞANΔPIΔHΣ Δημοσιογράφος της NET

Σούπερ Λίγκα είναι με διαφορά το πρωτάθλημα της προτίμησής μας. Αυτή την αγωνιστική το ενδιαφέρον μας εστιάζεται σε δύο under, τα οποία βασίζονται κυρίως στα στατιστικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Από εκεί και έπειτα θα στηριχθούμε στη γνώριμή μας Πρέμιερ Λιγκ και θα συμπεριλάβουμε την ανεβασμένη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο παρολί μας. Θα ολοκληρώσουμε τα προγνωστικά μας με τη Λίβερπουλ, η οποία δείχνει μια συνέπεια στα τελευταία παιχνίδια και μπορεί να κερδίσει την Έβερτον στο ντέρμπυ του Μερσεϊσάιντ.

Η

ΑΕΚ - ΞΑΝΘΗ Η ΑΕΚ μπορεί να έχει δυσκολευτεί με πολλές ομάδες στο Πρωτάθλημα, ωστόσο στα ντέρμπυ καταφέρνει και παίρνει αποτελέσματα με περισσότερη ευκολία. Το ματς με την Ξάνθη είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, καθώς ο δικέφαλος θα βρει πολύ λιγότερους κενούς χώρους για να κάνει το παιχνίδι του. Ο Ματζουράκης ειδικεύεται στην υπερ-αμυντική τακτική και θεωρούμε πως το under έχει καλές πιθανότητες. Εκτίμηση: Under

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡ.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ. - ΠΟΡΤΣΜΟΥΘ

...+ ΤΟ ΕΞΤΡΑ

Οι Κρητικοί είναι σε πτώση και δε φαίνονται σε καμμία περίπτωση ικανοί να επαναλάβουν το κατόρθωμα του πρώτου γύρου, όταν και κέρδισαν τον Αστέρα Τρίπολης με 4-2. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Οι φιλοξενούμενοι έχουν τύχη στον αγώνα και δεν πρόκειται να χαριστούν στον Εργοτέλη. Τα λίγα γκολ είναι η επιλογή μας στο παιχνίδι του Παγκρήτιου. Εκτίμηση: Under

Η φόρμα του Γουέιν Ρούνεϋ είναι… ευλογία για τη Γιουνάιτεντ, τη στιγμή που ο σύλλογος βρίσκεται σε αρκετά δύσκολη θέση λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Η Πόρτσμουθ δεν έχει ιδιαίτερη τύχη στον αγώνα και έχει άλλα προβλήματα να λύσει. Το ματς στο «Ολντ Τράφορντ» αναμένεται εξαιρετικά άνισο και τα πολλά γκολ μοιάζουν… εφικτός στόχος. Εκτίμηση: Οver

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ - ΕΒΕΡΤΟΝ Το κλασσικό ντέρμπυ του Μερσεϊσάιντ. Οι «Λιβερπούλντιανς» δείχνουν πως έχουν βελτιωθεί. Κέρδισαν στον πρώτο γύρο την Έβερτον και θέλουν να κάνουν ακόμα μια νίκη, ούτως ώστε να μη μείνουν αρκετά πίσω από την τέταρτη Τότεναμ. Τα προβλήματα τραυματισμών δε βοηθούν καμμία από τις δύο ομάδες και στη Λίβερπουλ κάνουν αγώνα δρόμου με τον Τόρες… Η φόρμα της Έβερτον μας προβληματίζει, αλλά η Λίβερπουλ, όπως άλλωστε και όλες οι μεγάλες ομάδες όταν βρεθούν στα δύσκολα, θα βρει τον δρόμο της ανάκαμψης… Εκτίμηση: 1

ΠΡΟΣΕΞΤΕ Το «κυνήγι» του Φάμπρεγας από την Μπαρτσελόνα δεν έχει σταματημό. Ο παίκτης έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη πως δεν τον καλύπτουν οι φιλοδοξίες της Άρσεναλ και αναμένεται αργά ή γρήγορα να φορέσει τη φανέλα των «μπλαουγκράνα». Ο Αρούνα Ντιντάν είναι πολύ καλός παίκτης, όμως απ’ ό,τι φαίνεται ήταν άτυχος όταν επέλεξε την ομάδα που θα συνεχίσει την καριέρα του. Ο παίκτης της Πόρτσμουθ αναμένεται να αλλάξει πολύ γρήγορα ομάδα εάν οι «πομπέι» δεν καταβάλλουν τέσσερα εκατομμύρια στη Λανς. Τσέλσι, Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης πολιορκούν ανελέητα το Φρανκ Ριμπερί. Ο Γάλλος σταρ θα αλλάξει φανέλα, αλλά ακόμα όλα είναι ρευστά όσον αφορά στον επόμενο προορισμό του.


XPONOΓPAΦHMA

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009

µέρα νύχτα

Παρεξήγηση;

w Μια εναλλακτική βραδιά οργάνωσε χθες για την Τσικνοπέμπτη το «Fisheye», στην Επάνω Σκάλα, σερβίροντας ρακόμελο και οινόμελο! w Άρχισαν και τα μασκέ πάρτυ και μάλιστα από σχολεία. Το 3ο Λύκειο οργανώνει πάρτυ την Παρασκευή στο «MyClub», στην προκυμαία. w «Τσουκάλι» είναι το όνομα του νέου εστιατορίου (στο πρώην «Il Gousto»), στην προκυμαία, με σπιτικές μαγειρευτές γεύσεις. w Όμορφη ατμόσφαιρα για καφέ ή ποτό στο «Loft», στον πάνω όροφο του εμπορικού κέντρου της προκυμαίας. w Χειμωνιάτικα απογεύματα στο όμορφο περιβάλλον του «Κήπου». Εκεί μπορείτε, πίνοντας τον καφέ σας, να σερφάρετε στο ίντερνετ και να δοκιμάσετε και σπιτικά γλυκά και αλμυρά. w Ο Νικηφόρος στο «Λεμόνι και Πράσινο Πιπέρι» σερβίρει τις γνωστές γεύσεις που τον κάνουν να ξεχωρίζει, με μοναδικά φιλέτα που συνοδεύονται από λαχταριστές σάλτσες, καθώς και πλούσιες σαλάτες. w Νόστιμο χειροποίητο σουβλάκι σερβίρει το ψητοπωλείο «Μάκης», στην Αλυσίδα, που διατηρεί εδώ και χρόνια την ποιότητά του.

Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»

Ο ANKYR απουσιάζει εκτάκτως

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

24

Οι καλοί μας φίλοι εράσανε χρόνια. Θυμάσαι αυτά τα δυο τεράστια καστανά μάτια μια φούχτα συναιστήματα γιομισμένα; Αγωνία, λύπη προσμονή, φόβος, πόνος και λαχτάρα! Και το καρτερικό του ύφ ο ς; Σφιχτοδεμένο κουβάρι καμωμένος, ανάσαινε γλήγορα, κι έπιανε μια σπιθαμούλα γης όλο κι όλο. Όξω· στο προαύλιο. Δίπλα στην είσοδο, κοντά στα λιγοστά δέντρα και το χορτάρι. Πεταγόταν άξαφνα ορθός, στύλωνε ορθάνοιχτα τα κουρασμένα του μάτια στην τζαμόπορτα σαν άκουγε με τεντωμένα αυτιά πατημασιές ανθρώπου, και σωριαζόταν πάλι χάμω. Δεν ήτανε· ούτε αυτός! Κι απάντεχε. Ως τις ξανάκουγε, φτυστά ίδιες με τη στάμπα τους στον εγκέφαλό του, πάλι σαΐτα γινότανε. Ξανά, και ξανά. Μα άδικα. Έκανε, ζωντανός οργανισμός βλέπεις, μια μικρή βόλτα, και πάλι η στάση η καρτερικιά και η ματιά του η θλιμμένη στη μεγάλη τζαμόπορτα. Αυτήν που, τον είδε, την άνοιξε και μπήκε μέσα πριν από πέντε μήνες. Έπρεπε, λέει, να εγχειριστεί. Η μοίρα το ‘θελε, να μην ξαναβγεί από την ίδια πόρτα. Μα ο σκύλος του ο πιστός δεν είδε ποτέ τις φρίκης αυτές σκηνές, κι απάντεχε. Μήνες πολλούς· και χρόνους. Εκεί. Να περιμένει· με τις νοσοκόμες και τους γιατρούς να τον

Π

ταΐζουνε. Όσοι κι αν τον πήρανε με αγάπη και στοργή σπίτι τους για καλύτερη ζωή, μαρτυρήσανε. Σε πρώτη ευκαιρία, τους έφευγε, και, στο νοσοκομείο. Αντικριστά τη μεγάλη τζαμόπορτα. Να περιμένει τον αφέντη του. Εκεί του κάνανε το καινούργιο του σπιτάκι. Εκεί πέθανε κι αυτός. Το άλλο; Μη μου πεις, δεν το ‘δες; Ολόκληρη επιχείρηση στήσανε! Ελικόπτερα, ανιχνευτές, αλπινιστές και ναυαγοσώστες επιστρατεύτηκαν. Εκεί, στην Καλιφόρνια, που με τις πλημμύρες, πρόσφατα, ένα σκυλάκι παρασύρθηκε το καημένο, κι έμεινε αβοήθητο στα επικίνδυνα νερά. Κρεμαστήκανε οι κομάντος με σκοινιά, το σώσανε· μπράβο τους. Στερνό αφήκα τον Άργο τον περήφανο και πιστό σκύλο του Οδυσσέα, που σαν έφυγε ο αφέντης του στη Τροία, απόμεινε σε

ξένα χέρια, καταφρονεμένος, να κοιμάται στην κοπριά απάνω και να προσμένει μοναχά το γυρισμό του, και, όταν γύρισε, τον αναγνώρισε και πέθανε ήρεμος. «… σκυλί που κοίτουνταν, τ’ αυτιά και το κεφάλι ορθώνει, ο Άργος, που ο αντρόψυχος Δυσσέας τον είχε θρέψει, όμως δεν τόνε χάρηκε, γιατ’ είχε φύγει εκείνος στη Τροία τότες την ιερή· σ’ άλλους καιρούς οι νέοι τον παίρνανε, να κυνηγούν λαγούς, ζαρκάδια, γίδια. Τώρα, π’ αφέντης έλειπε, τον άφηναν πεσμένο στην σωριασμένη την κοπριά βοδιών και μουλαριώνε, … … όμως τον Άργο θάνατος μαύρος κι αχνός τον πήρε, σαν είδε τον αφέντη του, στα είκοσι χρόνια απάνω.» Και θαμάζουμε τούτο το ψυχικό αγκάλιασμα αν-

θρώπου και ζώου! Του καλού ανθρώπου και του καλού ζώου το δεσμό. Είναι να μη ζηλεύεις! Γιατί όχι και στους ανθρώπους; Ρωτάνε. Κι απορείς. Είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι, όλοι οι άνθρωποι, να σκοτώνουν ο εις τον άλλον; Προ πάντων τον αθώο; Και τα παιδιά; Αποκλείεται. Τώρα αν ο ένας βγάζει τα μάτια του αλλουνού, αν κερατώνονται και μαχαιρώνονται αδέρφια, κι αν πέφτει καμμιά βομβούλα, ή πάει στρατός αρματωμένος στο πουθενά όπως οι φάμπρικες του θανάτου το προστάζουν, γνοιάζονται, λέει, για το καλό μας. Του, ποιου συνανθρώπου μας άραγες το καλό; Δεν έχει ομορφιές άλλες η ζωή; Μηδέ αξίες, εκτός τα πλούτη; Ρωτάνε οι άλλοι. Γιώργος Καμβυσέλλης Giorgiok1936@yahoo.gr

ένας τύπος σε έΠτο άει να φαρμακείο, που έχουν δυο αδελφές φαρμακοποιοί, και πλησιάζει τη μία και λέει με σιγανή φωνή: - Καλημέρα σας, μήπως υπάρχει κανένας άνδρας συνάδελφός σας στο φαρμακείο, να τον ρωτήσω κάτι ιδιαιτέρως; Του απαντά η φαρμακοποιός: - Κοιτάξτε, κύριε, αυτή είναι η δουλειά μας, το φαρμακείο το έχουμε με την αδελφή μου 15 χρόνια κι έχουμε ακούσει τα πάντα. Μην ντρέπεστε λοιπόν, πέστε μου το πρόβλημά σας, όποιο κι αν είναι, και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Τι να κάνει ο άνθρωπος, αρχίζει δειλά και ψιθυριστά: - Να, ξέρετε, το παθαίνω συχνά. - Τι, κύριέ μου; - Να, ήθελα να σας ρωτήσω... τι δίνετε όταν κάποιος έχει στύση συνεχώς επί δυο μέρες; - Μισό λεπτό να ρωτήσω και την αδελφή μου, λέει η φαρμακοποιός. Πηγαίνει στην αδελφή της, συζητάνε για λίγο χαμηλόφωνα, και μετά από λίγο επιστρέφει και του λέει: - Δυο διαμερίσματα στο Κολωνάκι και το μισό φαρμακείο!!!!

Εμπρός 3013  

Ημερήσια εφημερίδα Ν.Λέσβου