Page 1

ΠEMΠTH 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

λίδες

Σε

Σήμερα με το «Ε» το περιοδικό «Νησιωτικό Αγρόκτημα» με αφιέρωμα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

10

MIKPEΣ

AΓΓEΛIEΣ

& OΔHΓOΣ

AΓOPAΣ ΣEΛ. 15-22 33-34

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY www.emprosnet.gr

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3193

ΣYNENTEYΞΕΙΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ:

«Για να προσφέρω στο συνάνθρωπο…»

TIMH €1,3

Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΤΕΡΕΛΛΗΣ, τρία 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, μιλά στο «Ε»

«Δεν ήρθα ουρανοκατέβατος στην τοπική αυτοδιοίκηση» ΣEΛ. 4 - 5

ΠΟΠΗ ΠΡΩΤΟΓΕΡΑΚΗ - ΓΟΜΟΥ: Μείον 12,67% οι αφίξεις τουριστών με τσάρτερ «Οραματιζόμαστε από τις ευρωπαϊκές χώρες μια ζωντανή ΣABBATOKYPIAKO 6.433 αφίξεις Τούρκων επισκεπτών σε τρεις μήνες Περιφέρεια»

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΛΑΤΖΑΣ:

«Περνάμε στην Ευρώπη των Περιφερειών» ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΕΡΕΛΛΗΣ:

«Ανάπτυξη μέσα από το νέο θεσμό» ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ:

«Σύνθεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων» ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΠΑΒΕΑΣ:

«Είναι καιρός για ανάπτυξη»

ΣEΛ. 6 - 8, 10 - 12

Εξ Ανατολών η σωτηρία του τουρισμού Ο Άρης Χατζηκομνηνός κάλεσε τους δημότες της Λέσβου να πάρουν μέρος στις εκλογές

«Ψήφο θετική, ψήφο ευθύνης» ΣEΛ. 24

Η τουριστική περίοδος για τη Λέσβο ολοκληρώθηκε, τυπικά, στις 22 Οκτωβρίου 2010, με την αναχώρηση της τελευταίας πτήσης τσάρτερ από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης. Ουσιαστικά, όμως, η τουριστική περίοδος έχει επιμηκυνθεί, καθώς συνεχίζονται οι αφίξεις Τούρκων τουριστών. Όπως έγραψε το «Ε» στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου, 172 Τούρκοι τουρίστες ήρθαν στη Λέσβο για το τριήμερο 29 έως 31 Οκτωβρίου 2010, ενώ στις 16 Νοεμβρίου αναμένεται να έρθουν πολλοί περισσότεροι.

ΣEΛ. 26


2

ΠEMΠTH 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Ο 328ος…

Απόσπασμα της εφημερίδας «Ελεύθερη Λέσβος», του Σαββάτου 21 Οκτωβρίου 1944. Εντυπώσεις από το 1ο Δασκαλικό Συνέδριο που έγινε στο Μανταμάδο το 1944.

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Άπειρα «ευχαριστώ» σε ανθρώπους που τον στηρίζουν μέτρησε κλείνοντας την ομιλία του ο Άρης Χατζηκομνηνός, ζητώντας απ’ το ακροατήριο να του επιτρέψει και κάποιες ονομαστικές αναφορές σε παρισταμένους, τους οποίους και κατ’ εξοχήν ευχαρίστησε. Στο βουλευτή της Ν.Δ. Σπύρο Γαληνό, που απ’ την πρώτη στιγμή τον στήριξε κι έγινε - όπως είπε ο κ. Χατζηκομνηνός - «ο 328ος υποψήφιος του συνδυασμού μας». «Στρατευμένο» στην προσπάθειά του χαρακτήρισε το Σταύρο Ψαρρόπουλο, που - όπως είπε ο κ. Χατζηκομνηνός -, αν και δεν είναι υποψήφιος, στηρίζει τον προεκλογικό αγώνα της «Επόμενης Μέρας», ενώ τέλος ανέφερε την παρουσία και τη στήριξη του πρώην δημάρχου Πολιχνίτου Στρατή Γιαννέλλη. Ειδική μνεία έγινε και στους πολλούς υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους του Παύλου Βογιατζή, που, όπως και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, έδωσαν το παρών στη συγκέντρωση, θυμίζοντας ταυτόχρονα, με την εμφάνισή τους, στους ψηφοφόρους της Μυτιλήνης και την υποψηφιότητά τους. ΜΑΡ.ΠΛ.

Παρέμβαση Σκοπελίτη

Tα ∆ηκτικά HMEPOλόγιο

Ούτε ένας… Την ίδια ώρα που απ’ τη Ν.Δ. υπήρξε -να το πούμε όσο πιο κομψά γίνεται- «παρέλαση» από κεντρικά στελέχη, στο ΠΑΣΟΚ δεν εμφανίστηκε ούτε ένα -πλην του Νίκου Σηφουνάκη, που έδωσε το παρών και στη συγκέντρωση του Νάσου Γιακαλή, και στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του Παντελή Πατερέλλη- για να στηρίξει τους υποψήφιους περιφερειάρχη και δήμαρχο Λέσβου. Αν αυτό ήταν καλό ή κακό, θα το μάθουμε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, όπως θα μας το αποκαλύψει η κάλπη. ΜΑΡ.ΠΛ.

ΠΕΜΠΤΗ Σελ.28. ημ. Aνατ. 06.54 ∆ύσ. 17.23

4 Νικάνδρου επισκ. Μύρων Πορφυρίου μάρτυρος

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Οικογενειακή υπόθεση (1) Όχι για πρώτη φορά, η μικρότερη αδελφή του Θεόδωρου Χοχλάκα, η Χρυσούλα Χοχλάκα, μετακομίζει απ’ την Θεσσαλονίκη στη Μυτιλήνη προκειμένου με την παρουσία αλλά και τις υπηρεσίες της να στηρίξει την οικογένεια σε κάποια εκλογική αναμέτρηση. Αυτήν τη φορά, η πολύτιμη χείρα βοηθείας παρέχεται στην υποψήφια δημοτική σύμβουλο με τον Παντελή Πατερέλλη Βάσω Χοχλάκα, που σε κάθε δύσκολη στιγμή, εκτός απ’ τους γονείς και τα παιδιά της, έχει και την αγαπημένη θεία Χρυσούλα, για ό,τι κυριολεκτικά κι αν τη χρειαστεί.

Οικογενειακή υπόθεση (2) Οικογενειακή, όμως, στήριξη έχει και ο Στρατής Κυρατζής, που στο πλευρό του απ’ την πρώτη στιγμή που αποφάσισε να είναι υποψήφιος με τον Άρη Χατζηκομνηνό, στέκεται εκτός απ’ τη δική του, και η οικογένεια του αδελφού του και τέως δημάρχου Καλλονής, Γιώργου Κυρατζή. Ανέκαθεν ο Γιώργος Κυρατζής μιλούσε για το «μικρό» με τη στοργή του μεγαλύτερου αδελφού και η αγάπη αυτή είναι ακόμη πιο έκδηλη, αλλά και «έμπρακτη», τώρα στις εκλογές. Στις εκλογές - και πρέπει να το σημειώσουμε αυτό - όσοι είναι οι υποψήφιοι, τόσες εθελοντικές επιστρατεύσεις οικογενειών μπορούμε να μετρήσουμε. Είτε πρόκειται για σπίτια με παράδοση στην αυτοδιοίκηση, όπως τα προαναφερόμενα, είτε όχι. ΜΑΡ.ΠΛ.

Ως ελαιοπαραγωγός ο Σταύρος Σκοπελίτης είναι πάντα ευαίσθητος στα θέματα που αφορούν στην ελαιοκομία της Λέσβου. Έτσι, με το που έμαθε ότι έγινε ζημιά σε ελαιώνες μεταξύ Βασιλικών και Λισβορίου, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που έπεσαν θύματα της χαλαζόπτωσης. Αλλά, σύμφωνα με δηλώσεις του στην «Τηλεόραση Μυτιλήνης», δεν ελπίζει ότι θα δοθούν αυτές οι αποζημιώσεις, καθώς οι διατάξεις του νέου νόμου για τον ΕΛΓΑ βγάζουν πολλούς παραγωγούς εκτός. Ν.Μ.

Μετά τις εκλογές οι ανακοινώσεις Μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές πρόκειται να ολοκληρωθεί η διαδικασία πληρωμής τής εφάπαξ πριμοδότησης των νέων αγροτών (πρώτη δόση) στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Τότε αναμένεται να γίνει και η ανακοίνωση των ονομάτων παραγωγών που επιδοτούνται. Ν.Μ.

Συμφώνησαν Υπογράφηκε συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και των εφοπλιστικών οργανώσεων. Η αύξηση στους μισθούς των ναυτικών είναι 1,7% αναδρομικά από την αρχή του έτους. Με την υπογραφή της Σ.Σ.Ε., αποτρέπεται ο κίνδυνος να κηρύξει απεργία η ΠΝΟ για την περίοδο αμέσως μετά τις γιορτές. Ν.Μ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΠEΛΛH ΓIAKOYMH NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΠΥΡΙ∆ΑΚΗ (ΛΗΜΝOΣ) TAΞIAPXOYΛA ΛA∆A (AΘΗΝΑ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ

ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗ ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΘΗΝΑΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ: ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΓΕΙΡΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO : MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΛΛΗ ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.


3

ΠEMΠTH 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Λαξευτής Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΥΡΙΚΟΣ ΕΡΓΑΣ*

Ιστορίες για σοφούς και για καλόγερους ταν κάποτε ένας σάχης, δυνατός και πλούσιος, με αυλή και αυλικούς, με πλούτη αμύθητα και αμέτρητους υπηκόους. Αυτός, λοιπόν, ήθελε να πάει στην Αμερική, αλλά φοβότανε πολύ τα πλοία, φοβότανε και τα αεροπλάνα περισσότερο. Κάλεσε, λοιπόν, τους συμβουλάτορες του παλατιού και τους πρόσταξε να του φτιάξουν ένα δρόμο από το Μαρόκο μέχρι την Αμερική. «Θέλω να πάω στην Αμερική με την άμαξά μου», τους είπε επί λέξει. «Βρείτε τρόπο να γίνει ο δρόμος.» Οι συμβουλάτορες πήγαν να πάθουν ποδάγρα από τη στεναχώρια τους. Πώς θα το κατάφερναν ένα τόσο παράλογο αίτημα; Φώναξαν, λοιπόν, ένα μεγάλο σοφό και του είπαν τον πόνο τους. Τον παρουσίασαν και μπροστά στο σάχη. «Βασιλέα τρανέ», είπε ο σοφός, «γίνεται ο δρόμος που θέλεις αλλά θα σου στοιχήσει όλο σου το βασίλειο και όλα σου τα πλούτη. Μεγάλο το έργο, μεγάλες και οι δαπάνες!» Ο σάχης έκατσε και έξυνε το κεφάλι του και σκέφτηκε πως προκειμένου να χάσει όλο του το έχει, καλύτερα να μην έβλεπε ποτέ την Αμερική. «Καλά, ας ξεχάσουμε το δρόμο μέχρι την Αμέρικα», είπε του σοφού. «Μιας όμως και κουβαλήθηκες μέχρι εδώ, ας μη φύγεις αχρείαστος. Για πες μου, μεγάλε σοφέ, και απάντα μου στην εξής ερώτηση: θέλω να μου πεις τι σκέφτεται αυτήν τη στιγμή η γυναίκα μου.» Ο Σοφός έμεινε για πολλή ώρα σιωπηλός και όταν μίλησε είπε: «Σάχη μου, το δρόμο τον θέλεις με τρεις ή με τέσσερις λωρίδες;» Ήτανε πάλι ένας άλλος, Μυτιληνιός στην Πόλη, ο Στρατής, και μέθυσε πολύ σε μια ταβέρνα. Τόσο πολύ, που έβαζε όποιο στοίχημα να ‘ναι. «Εγώ», φώναζε, «δέχομαι όποια πρόκληση έχετε να μου προτείνετε. Είμαι τόσο παλληκάρι και τόσο κοφτερό μυαλό, που όλα τα καταφέρνω. Εμπρός! Βάλτε στοιχήματα!» Τον άκουσε ένας και του λέει: «Βάζω στοίχημα πως δεν μπορείς να πιεις όλη τη θάλασσα». Ο Στρατής ανασκουμπώθηκε και είπε με περηφάνεια πως μπορεί να πιει μόνος του όλη τη θάλασσα. Πανεύκολο πράγμα. Πήγανε οι δυο τους και υπογράψανε σε συμβολαιογράφο συμφωνία και βάλανε και βούλες και υπογραφές του δικαστή πως ο Στρατής θα τα κατάφερνε. Ο ένας στοίχημα έβαλε ένα κάρο χρυσάφι και ο Στρατής έβαλε το σπίτι, τα χωράφια του και όλο το βιος του που είχε πίσω στη Λέσβο. Την άλλη μέρα, όμως, όταν ο Στρατής ξεμέθυσε, είδε τη βλακεία που είχε κάμει, είδε και τα συμβόλαια και άρχισε να κλαίει. Πήγε και παρακάλεσε το δεύτερο να ακυρώσουν τη συμφωνία, μα ο άλλος, παλιάνθρωπος, ήθελε να ισχύσει το στοίχημα. Είχε και το νόμο με το μέρος του. Πήγε, λοιπόν, ο καλός μας Στρατής και βρήκε έναν περίφημο καλόγερο και του ζήτησε συμβουλές. «Έχει γίνει και παλιότερα αυτή η ίδια γκάφα», είπε ο καλόγερος. «Ξέρω εγώ κάτι που θα σε σώσει.» Του παρήγγειλε, λοιπόν, ο καλόγερος τι να κάμει. Το άλλο πρωί ο Στρατής πήγε και στήθηκε καμαρωτός στο λιμάνι της Πόλης και γύρω του μαζεύτηκε κόσμος να τον δει που θα έπινε όλη τη θάλασσα. «Φέρτε μου ένα ποτήρι», φώναξε ο Στρατής, «και εσύ, που μαζί βάλαμε το στοίχημα, φέρε έναν κουβά και γέμιζέ τον νερό θαλασσινό μέχρι να τελειώσει όλη η θάλασσα!» Έτσι και έγινε. Ο Στρατής πήρε το ποτήρι χαμογελαστός, μα πριν πιει, κοίταξε καλά-καλά το νερό και το πρόσωπό του συννέφιασε. «Απάτη!», φώναξε με όλη του τη δύναμη. «Αυτό δεν είναι θαλασσινό νερό. Εγώ έβαλα στοίχημα να πιω όλη τη θάλασσα. Όχι τους χειμάρρους και τους ποταμούς. Πηγαίνετε πρώτα και βουλώστε όλους τους χειμάρρους και τα ποτάμια να μη χύνονται στη θάλασσα και έπειτα φέρτε μου καθαρό θαλασσινό νερό να το πιω. Δε δέχομαι απάτες.» Έτσι το στοίχημα θεωρήθηκε άκυρο. Αυτά μου είπε ένας παππούς, ο μαστρο-Γιάννης και προσέθεσε: «Ξέρεις τι πρέπει να ξοδεύουν οι πολιτικοί μετά τις εκλογές; Σάλιο και παντελόνια. Γιατί πηγαίνεις και τους λες, “Πού είναι αυτά που μας έταξες;” Και εκείνοι απαντούν, “Φτου! Το ξέχασα” και χτυπούν τα μπούτια τους, τάχα θυμωμένοι.

Ή

Παρά το φόρτο των ημερών, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Παύλος Βογιατζής βρήκε το χρόνο και παρακολούθησε χθες το μεσημέρι, στο Κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης, τον αγώνα μπάσκετ μεταξύ των ομάδων της Γέρας και της Χαλκίδας. Κι όπως φάνηκε απ’ το αποτέλεσμα, αποδείχτηκε και γουρλής για την ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του

Φόβος για τον αμίαντο

Κίτρινο… νερό

Κομμάτια από αμίαντο, που μας ζήτησε να φωτογραφίσουμε χθες το πρωί αναγνώστρια της εφημερίδας μας. Όπως μας είπε η ίδια, κάποιοι γείτονές της έφτιαξαν στέγη από ελενίτ (αμιαντοτσιμέντο) και στη συνέχεια άφησαν ό,τι απέμεινε στη μέση του δρόμου, χωρίς καμμία προστασία. Η ίδια, που φοβάται για τις αρνητικές επιπτώσεις της κίνησης αυτής, είχε ζητήσει ήδη από το δήμο να τα μαζέψει. Καλό θα είναι να υπάρχει έγκαιρη μέριμνα από τους αρμοδίους για τέτοιες περιπτώσεις, καθώς ο αμίαντος κατηγορείται έντονα για πρόκληση, εκτός άλλων, καρκίνου των πνευμόνων και σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων, και αν μη τι άλλο δεν επιτρέπεται να μένει εκτεθειμένος σε μια γειτονιά όπου παίζουν παιδιά. Β.Χρ.

Κίτρινο έβγαινε το νερό προχθές σε μερικά σπίτια της Μυτιλήνης. Οι κάτοικοι θορυβήθηκαν, μη ξέροντας αν αυτό οφείλεται στο δικό τους δίκτυο νερού ή στο δίκτυο της ΔΕΥΑΜ, μετά και τις τελευταίες εργασίες που έγιναν για να επισκευαστούν οι σοβαρές βλάβες που είχαν εμφανιστεί πριν από κάποιες μέρες. Καλό θα είναι, πάντως, να διερευνηθεί το θέμα, καθώς το νερό αυτό σίγουρα δεν ήταν πόσιμο. Β.Χρ.

Στο σύζυγό της τα οικόπεδα Με το μοίρασμα της περιουσίας του ζεύγους Μενεγάκη - Λάτσιου ασχολήθηκαν προχθές οι κουτσομπολίστικες εκπομπές. Αυτό που έχει τοπικό ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η γνωστή παρουσιάστρια παραχώρησε στο σύζυγό της τα δυο οικόπεδα που είχαν στην ιδιοκτησία τους στη Μυτιλήνη και συγκεκριμένα στην περιοχή Πυργί. Έτσι, μαζί με το γάμο της «έκλεισε» και η Μυτιλήνη για εκείνη. Πελ.Γ.

Άλλη πύλη εισόδου «Έκρηξη» εισόδου παράνομων μεταναστών παρατηρείται στον Έβρο από το καλοκαίρι, ενώ τα νησιά, σε αντίθεση με αυτό που συνέβαινε τα τελευταία χρόνια, φέτος είχαν τη μικρότερη προσέλευση. Οι Αρχές θεωρούν ότι το «πέρασμα» από τον Έβρο είναι πιο οικονομικό για τους μετανάστες, καθώς οι «τιμές» που βάζουν οι δουλέμποροι είναι σαφώς μικρότερες από εκείνες που απαιτούνταν αν χρειαζόταν να ταξιδέψουν στη θάλασσα. Από την άλλη μεριά, όμως, τίποτα δεν προδιαγράφει ότι αυτή η «πύλη εισόδου» θα παραμείνει η ίδια για πολύ καιρό. Πελ.Γ.

Κανένας έλεγχος για το κάπνισμα Χωρίς να υπάρχει έλεγχος και χωρίς οι υπηρεσίες να έχουν καλά-καλά ξεκαθαρίσει τις αρμοδιότητές τους στο θέμα αυτό, το κάπνισμα καλά κρατεί στα καφέ-μπαρ της προκυμαίας. Κανείς δεν πιστεύει, βέβαια, ότι εν όψει εκλογών θα γίνουν έλεγχοι, όμως τα σταχτοδοχεία έχουν ήδη επιστρέψει στα τραπέζια και είναι απορίας άξιον πώς μετά τις εκλογές, και μέσα στο χειμώνα - όταν οι πόρτες των μαγαζιών θα είναι κλειστές -, θα προσπαθήσουν να επιβάλουν τα μέτρα για το κάπνισμα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν, πάντως, ότι τα μέτρα - όπως και τα προηγούμενα - θα γίνουν… καπνός. Πελ.Γ.

«Ανοιχτό» Πανεπιστήμιο Συνεχίζει κάθε Τετάρτη το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής της Λήμνου τις ανοιχτές για την τοπική κοινωνία διαλέξεις για τα τρόφιμα και τη διατροφή. Χθες το θέμα ήταν η καινοτομία στη βιομηχανία τροφίμων, ενώ θα ακολουθήσουν διαλέξεις για τη διαχείριση εργοστασίων τροφίμων και για τη δημιουργία οικογενειακών επιχειρήσεων. Αν και «μικρό» σε ηλικία, το Τμήμα έχει ανοιχτεί για τα καλά στην τοπική κοινωνία και αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι και για το μεν και για τους δε. Β.Χρ.

Πάμε «καλά» Πριν από λίγο καιρό γράφαμε για τα προβλήματα και τις ελλείψεις του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης. Χθεσινό δημοσίευμα μεγάλης αθηναϊκής εφημερίδας παρουσιάζει τα πολύ μεγαλύτερα προβλήματα του Μουσικού Σχολείου της Θεσσαλονίκης, όπου, όχι μόνο λείπουν καθηγητές ή γίνεται αποσπασματική διδασκαλία, αλλά στους μαθητές δεν παρέχεται ούτε σίτιση, ενώ ορισμένοι από αυτούς κλήθηκαν από την Αστυνομία να δώσουν κατάθεση ως… κατηγορούμενοι για καταλήψεις που έγιναν στο Σχολείο. Εδώ, τουλάχιστον, δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε τέτοιο σημείο, αφού οι μαθητές επέλεξαν την οδό της απευθείας συζήτησης, ενώ λίγες μέρες πριν τοποθετήθηκαν στο Σχολείο και καθηγητές Μουσικής. Β.Χρ.

Χωρίς επισκέψεις… Ενώ στη Λέσβο η «παρέλαση» στελεχών συνεχίζεται από τη Ν.Δ., από το ΠΑΣΟΚ δε φαίνεται μέχρι τις εκλογές να πραγματοποιείται κάποια επίσκεψη. Η νομαρχιακή επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος όλο το προηγούμενο διάστημα έχει ασκήσει πιέσεις στην Ιπποκράτους προκειμένου να οργανωθεί μια επίσκεψη υπουργού που θα ενισχύσει τους υποψηφίους που στηρίζει το κόμμα, χωρίς όμως να βρει την ανάλογη ανταπόκριση. Τίποτα δεν αποκλείει, όμως, στο δεύτερο γύρο να υπάρξει κάποια επίσκεψη. Πελ.Γ.

* Ο Γιώργος Τυρίκος Εργάς είναι φιλόλογος με DEA στη Συγκριτική Λογοτεχνία, υποψήφιος διδάκτορας Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


4

ΠEMΠTH 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Απόψεις Γράφει ο ΣΠΥΡΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ

Η μάχη του σταυρού ις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές της Τ«πόλεμος» 7ης Νοεμβρίου έχει ενταθεί ένας ιδιότυπος ανάμεσα στους υποψήφιους συμβούλους, που αποκαλείται από τους ίδιους «η μάχη του σταυρού». Είμαι σίγουρος ότι όλοι όσοι θα ψηφίσουμε στις εκλογές της Κυριακής (και σίγουρα όσοι διαβάζουν αυτήν εδώ την εφημερίδα) έχουμε προβληματισθεί και για το ποιος υποψήφιος δήμαρχος ή περιφερειάρχης είναι ο καταλληλότερος, αλλά και ποιον υποψήφιο σύμβουλο να σταυρώσουμε. Εδώ, λοιπόν, τίθεται ένα μεγάλο ζήτημα. Ποιοι πρέπει να εκλεγούν; Το ζήτημα είναι όντως μεγάλο, διότι αφορά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Αφορά το παρελθόν διότι οι νέοι άνθρωποι που τολμούν να ζητήσουν την ψήφο μας δεν είχαν καμμία ουσιαστική συμμετοχή στο πολιτικό κύκλωμα (δεξιό, κεντρώο ή αριστερό) το οποίο οδήγησε τη χώρα μας στο χάλι που είναι σήμερα και συνεπώς είναι αθώοι για το βάρος που ρίξαμε στις πλάτες τους. Αφορά το παρόν διότι σήμερα το στοίχημα της Ελλάδας είναι η ανατροπή της καθεστωτικής-κομματικής νοοτροπίας που καλλιέργησαν όλα τα κόμματα από το 1974 μέχρι σήμερα. Τη λύση μπορούν να δώσουν όσοι δεν εμποτίσθηκαν (ή εμποτίσθηκαν λιγότερο) με τη νοοτροπία αυτή. Ακόμα, η λύση πρέπει να δοθεί άμεσα από ανθρώπους που καταλαβαίνουν τη σημερινή εποχή, έχουν διάθεση και τη φιλοδοξία να προσφέρουν και που εκτός των άλλων δεν είναι «κουρασμένα παλληκάρια». Και, τέλος, αφορά το μέλλον διότι το μέλλον τούς ανήκει. Αυτές και αυτοί θα ζήσουν σε αυτό και υπό την έννοια αυτή, έχουν το αυτονόητο δικαίωμα να είναι αυτοί που θα λύσουν το σημερινό γόρδιο δεσμό και θα καθορίσουν το μέλλον τους. Το ελάχιστο, λοιπόν, που μπορούμε να κάνουμε όταν θα φθάσει η ώρα που θα σταυρώνουμε το ψηφοδέλτιο που θα κρατάμε στα χέρια μας, είναι να επιλέξουμε νέους ανθρώπους και να τους δείξουμε ότι με αυτό τον τρόπο τούς εμπιστευόμαστε. Εξάλλου, έτσι όπως είναι τα πράγματα, και να θες, χειρότερα δε γίνονται.

O ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΤΕΡΕΛΛΗΣ, τρία 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, μιλά στο «Ε» υποψήφιος δήμαρχος Λέσβου Παντελής Πατερέλλης, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, μιλάει για την κάθοδό του στις εκλογές, τονίζοντας ότι «δεν είναι ουρανοκατέβατος» στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μιλάει για το σχέδιό του να ξεπεράσει τους χωροταξικούς «μπελάδες» του «Καλλικράτη», ενώ στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, λέγοντας ότι η λογική τού «yes man» απέναντι στην όποια εξουσία, δε συνάδει με τις αρχές του συνδυασμού του. Καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν αυτοδιοικητικά και όχι πολιτικά, ενώ «καρφώνει» τους αντιπάλους του, λέγοντας ότι «στο συνδυασμό του, σε αντίθεση με άλλους, δεν υπάρχουν διαγκωνισμοί για το μοίρασμα των καρεκλών». τη φορά στις εκλογές ως ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην επικεφαλής συνδυασμού. Τι σημαίνει για ΠΕΛΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ σας αυτή η εκλογική αΜετά από πολλά χρόνια ναμέτρηση; εμπειρίας ως δημοτικός «Για μένα η διεκδίκηση σύμβουλος και ως αντιτης δηδήμαρχος, κατεβαίνετε για πρώ-

Ο

μαρχίας είναι μια λογική συνέχεια της πολυετούς ενασχόλησής μου με την τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα με το δήμο Μυτιλήνης. Δεν ήλθα ουρανοκατέβατος, ούτε επειδή δεν είχα τίποτε άλλο να “περάσω την ώρα μου”. Το ζητούμενο για μένα είναι το εκλογικό σώμα να με αξιολογήσει αυστηρά, αλλά δίκαια, με βάση την ως τώρα προσφορά μου στα κοινά και το πρόγραμμα δράσηςδιοίκησης του ενιαίου πια δήμου Λέσβου, που εγώ και οι συνεργάτες μου στο συνδυασμό “Λέσβος, δημιουργική πορεία” θέσαμε ήδη στην κρίση του λεσβιακού λαού.» Τι μέτρησε στην επιλογή των προσώπων που συγκροτούν το ψηφοδέλτιό σας; «Πρώτα απ’ όλα, η διάθεσή τους για προσφορά στα κοινά και η απόφασή τους να συμβάλουν ώστε κάτι να αλλάξει στον ευλογημένο, αλλά και ξεχασμένο τόπο μας. Επεδίωξα, επίσης, το ψηφοδέλτιο να είναι πλουραλιστικό, χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις, για να δοθεί πράγματι η ευκαιρία “σε όλα τα λουλούδια ν’ ανθίσουν”. Επίσης, κάθε αντικειμενικός κριτής αβίαστα διαπιστώνει ότι συνυπάρχουν στο ψηφοδέλτιό μας η

εμπειρία και ο νεανικός ενθουσιασμός.»

«Τρία διοικητήρια» Έχετε πει για τον «Καλλικράτη» ότι στην καλύτερη περίπτωση είναι πρόκληση και στη χειρότερη ένας μπελάς. Πώς ο νέος δήμαρχος Λέσβου θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα μαζί του; «Σας διαφεύγει, νομίζω, ότι χαρακτήρισα τον “Καλλικράτη” και ως τομή στην κουτσουρεμένη και ταλαιπωρημένη ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση! Το “μπελάς” αφορά τη χωροταξία που τελικά επιβλήθηκε εδώ στη Λέσβο, με την οποία ρητά διαφώνησα. Και, για να μη μου πει κανείς, κατά τη λαϊκή ρήση, “είσαι και με την Κική και με την Κοκό”, θέλω να επισημάνω ότι οι συνεργάτες μου κι εγώ έχουμε ήδη δεσμευθεί για τα τρία, ουσιαστικά, διοικητήρια, που θα ιδρύσουμε και θα λειτουργήσουμε στο νησί, όταν βέβαια τύχουμε της επιλογής και εμπιστοσύνης του λαού. Δηλαδή, στην πράξη, έχουμε τη φόρμουλα να ξεπεράσουμε τον “μπελά” του “Καλλικράτη”.» Αίσθηση έκανε στα εγκαίνια του εκλογικού σας κέντρου η φράση που χρησιμοποιήσατε, «δεν κωλώνουμε και δε θα κωλώσουμε πουθενά». Τι εννοούσατε με αυτό; «Ήθελα να καταστήσω κατηγορηματική την απόφασή μας να υπηρετήσουμε τα κοινά χωρίς οποιαδήποτε δέσμευση, παρά μόνο με αυτήν που με το πρόγραμμά μας θέσαμε υπόψη του λεσβιακού λαού. Η λογική τού


5

ΠEMΠTH 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

«Δεν ήρθα ουρανοκατέβατος στην τοπική αυτοδιοίκηση» “yes man” στην όποια εξουσία, ή του να λειτουργεί η δημοτική αρχή σα δεκανίκι αλλότριων συμφερόντων, πολιτικών και μη, δε συνάδει με τις αρχές συγκρότησης της παράταξής μας.»

Επισκέπτες από την Τουρκία Μετά την κατάργηση της visa για τους κατόχους «πράσινων διαβατηρίων», η κίνηση από τα απέναντι παράλια προς το νησί έχει αυξηθεί σημαντικά. Έχετε δώσει έμφαση στις ομιλίες σας στην ανάγκη στήριξης αυτής της προσπάθειας. Με ποιον τρόπο θα το πετύχετε αυτό; «Πρώτα απ’ όλα, το νέο μέτρο συμβάλλει στην αποκατάσταση της αμοιβαιότητας στις κάθε λογής σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Ελπίζουμε, σύμφωνα με τις κυβερνητικές διακηρύξεις, ότι

σύντομα θα βρεθεί τρόπος ώστε και οι άλλοι Τούρκοι πολίτες, που έχουν τα απλά διαβατήρια, να μπορούν να μας επισκέπτονται χωρίς τη γραφειοκρατία της βίζας. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, σύντομα ανοίγει μια τεράστια αγορά στο κατώφλι μας, που όλοι εκτιμούν ότι την έχει ανάγκη η δοκιμαζόμενη λεσβιακή οικονομία. Θα ήταν λάθος, νομίζω, από προκατάληψη, εμπάθεια ή κακώς νοούμενη φιλοπατρία (για μικροπαραταξιακό όφελος) να κλείσουμε τα μάτια μας. Πρωτίστως η νέα δημοτική αρχή πρέπει να συμβάλει στη διαφήμιση των δυνατοτήτων και του κάλλους του νησιού, να δημιουργήσει υποδομές και να προωθήσει τις καλές σχέσεις με φορείς στη γειτονική μας χώρα.»

Αυτοδιοικητικές οι εκλογές Έχετε πει πολλές φορές ότι οι εκλογές αυτές δεν είναι πολιτικές, αλλά αυτοδιοικητικές. Και όμως, τόσο ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όσο και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, δίνουν έντονο πολιτικό χαρακτήρα στις εκλογές. Εσείς πώς το σχολιάζετε αυτό; «Ασφαλώς και επιμένω στην άποψή μου για τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών της Κυριακής, όμως κατανοώ και τη στάση του πρωθυπουργού στην ισοπέδωση που επιχειρεί η αντιπολίτευση για να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία.» Πιστεύετε ότι το κλίμα που δημιουργούν στους πολίτες οι συνέπειες του μνημονίου, θα επηρεάσουν και τη στάση τους στις εκλογές; Ποια είναι τα μηνύματα που ει-

σπράττετε από την επαφή σας με τους πολίτες στις περιοδείες σας; «Ενδεχομένως και να υπάρχει μια μερίδα πολιτών (ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα), που να σκέπτεται ή την οδήγησαν να σκέπτεται έτσι. Προσωπικά εκτιμώ πως ακόμη κι αυτοί που σκέπτονται έτσι, ενδιαφέρονται επίσης και για το ποιος θα διοικήσει, ποιος θα διαχειριστεί το δήμο, την καθημερινότητα και τα προβλήματά του (καθαριότητα, νερό, έργα κ.λπ.). Συνεπώς, πιστεύω, και απ’ τις επαφές μου με τον κόσμο καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ότι η “αντιμνημονιακή” ψήφος δε θα θολώσει την κρίση του κόσμου και ότι οι πολίτες, έχοντας συναίσθηση της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας, θα ψηφίσουν “αυτοδιοικητικά”.»

Έργα με υπογραφή Κάνοντας τον απολογισμό σας στο δήμο Μυτιλήνης, για ποιο έργο υπερηφανεύεστε και ποιο είναι το έργο που θεωρείτε ότι δεν προχώρησε όπως θα θέλατε; «Ασφαλώς η συμβολή μου στα έργα της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, του Δημοτικού Θεάτρου, καθώς και η επιτυχής (κατά τη γνώμη των περισσότερων πολιτών) αντιμετώπιση του οξυμμένου κυκλοφοριακού προβλήματος στην πόλη. Στενοχωριέμαι πράγματι που υπήρξε υστέρηση στη Σχολική Στέγη, όπου όμως υπήρξαν προβλήματα συνεργασίας με τις υπηρεσίες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.» Ποιο είναι το σύνθημά σας για αυτές τις εκλογές; Για ποιο λόγο θα πρέπει οι πολίτες να στηρίξουν το συνδυασμό

σας; «Το σύνθημά μας είναι “μαζί χαράζουμε πορεία”, επιδιώκοντας να καταστήσουμε σαφή τη βούλησή μας να κάνουμε τον πολίτη κοινωνό της διαχείρισης των δημοτικών πραγμάτων, στα οποία επίσης πρέπει να υπάρξει αλλαγή πορείας για να πάει μπροστά ο τόπος. Εκτιμούμε ότι το εκλογικό σώμα θα μας εμπιστευθεί, αφενός για την εμπειρία μας και αφετέρου για το πλήθος των νέων, ικανών ανθρώπων που πλαισιώνουν το συνδυασμό μας. Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι στο συνδυασμό μας δεν υπάρχει ανταγωνισμός ή διαγκωνισμός για το μοίρασμα των “καρεκλών”, όπως διαπιστώνει κανείς ότι υπάρχει αλλού, με τους γνωστούς σε όλους πια “πολυθεσίτες”.»


6

ΠEMΠTH 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Λέσβου, μιλά στο «Ε» για τα όνειρά του σχετικά με τα γηροκομεία και τα άλλα προνοιακά προγράμματα σε όλο το νησί

«Για να προσφέρω στο συνάνθρωπο…» χοντας ήδη πολύτιμη εμπειρία απ’ την έως τώρα πολυετή θητεία του στην αυτοδιοίκηση, ο απερχόμενος δήμαρχος Πλωμαρίου και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, Δημήτρης Βαρβαγιάννης, δηλώνει έτοιμος να δώσει τη μάχη για το καλύτερο «αύριο» του τόπου του, και στο νέο δήμο Λέσβου. Στον οποίο και θα επιδιώξει να συμμετάσχει σε ό,τι σχετίζεται με τα γηροκομεία και τα προνοιακά προγράμματα, αντικείμενα που και ως δήμαρχο, αλλά και ως γιατρό, τον έχουν έντονα απασχολήσει. «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να προσφέρω στο συνάνθρωπο, για να είμαι αποτελεσματικός σε ό,τι αφορά τη βοήθεια του δήμου στους δημότες του που χρειάζονται στήριξη», μας είπε ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, εξηγώντας στην ίδια συνέντευξη γιατί έκανε τη μεγάλη έκπληξη των εκλογών επιλέγοντας να στρατευθεί μαζί με τον Παντελή Πατερέλλη κι όχι με το συνδυασμό που στηρίζει το κόμμα του. ενός υπερδήμου, επέλεξα να συνεχίσω την προσπάΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη θεια και το έργο που έχω ξεΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΛΑΤΟΥ κινήσει ως δήμαρχος ΠλωΉσαστε, όπως και το σύνο- μαρίου, να συνεχίσω να δίλο των δημοτικών συμβού- νω τον αγώνα τον καλό για λων Πλωμαρίου, ενάντιοι την αυτοδιοίκηση, να συνεστο σχέδιο «Καλλικράτης» χίσω να παλεύω με ανιδιοκι ανάμεσα στους πιο δυνα- τέλεια και συνέπεια για τον μικούς πολέμιούς του, κι ει- τόπο μας και τους ανθρώδικά στο θέμα του χωροτα- πους του. ξικού. Παρ’ όλα αυτά, είστε Όχι ρίψασπις υποψήφιος και σε αυτές τις »Θεωρώ ότι σε κάθε περίδημοτικές εκλογές. Πώς το πτωση, όσο δύσκολες κι αν αποφασίσατε; είναι οι συνθήκες που έ«Παρά τις μεγάλες αλλαγές χουν διαμορφωθεί, οφείπου έφερε ο “Καλλικράτης” λεις κατ’ αρχήν σε όσους σε στην αυτοδιοίκηση, ιδίως έχουν στηρίξει, αλλά και στη Λέσβο με τη δημιουργία στον ίδιο σου τον εαυτό, να

Έ

μη φανείς ρίψασπις, να μην καταθέσεις τα όπλα και να φανείς αντάξιος των όποιων προσδοκιών είχε δημιουργήσει η έως τώρα πορεία σου. Άλλωστε, στα κρίσιμα πρέπει κανείς να αποδείξει, και μάλιστα στην πράξη, ότι έχει τη δύναμη να διεκδικήσει, αν μη τι άλλο να προσπαθήσει, για ό,τι πιστεύει. Κι εγώ πιστεύω στην αυτοδιοίκηση και στις δυνατότητες που ως θεσμός έχει, και κυρίως με το πλήθος των αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνουν οι νέοι δήμοι από την 1η Ιανουαρίου, για να παραγάγει έργο και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των δημοτών.»

Μαζί με τον Πατερέλλη… Αλήθεια, γιατί δε συμμετέχετε στο συνδυασμό που στηρίζει το κόμμα σας; «Διάλεξα τον αγώνα αυτό να τον δώσω έξω και πέρα από κόμματα, μαζί με ένα δοκιμασμένο αυτοδιοικητικό. Με έναν υποψήφιο δήμαρχο που ξέρει να ασκεί διοίκηση και έχει σημαντικότατη εμπειρία στην υλοποίηση

έργων, αλλά και στη διαχείριση κοινοτικών προγραμμάτων. Με έναν άνθρωπο που, και γνωρίζει, αλλά και μπορεί να κρατήσει το τιμόνι στα δύσκολα στον υπερδήμο Λέσβου. Με έναν επικεφαλής που ήδη έχει δεσμευτεί να αποκεντρώσει αρμοδιότητες στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες, σε όλα τα χωριά. Είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Παντελή Πατερέλλη και το συνδυασμό «Λέσβος, δημιουργική πορεία» και ζητώ και αυτήν τη φορά την ψήφο των συμπολιτών μου, προκειμένου με το ίδιο μεράκι, τις ίδιες αρχές, την ίδια διάθεση για προσφορά, να θέσω τον εαυτό μου στην κοινή προσπάθεια για ένα καλύτερο “αύριο” για τα παιδιά και τον τόπο μας.» Με τι καθήκοντα θα επιθυμούσατε να ασχοληθείτε ως δημοτικός σύμβουλος; «Πέρα απ’ τα μεγάλα και τα μικρότερα έργα, πέρα απ’ τις αναπτυξιακές δράσεις ή καίρια ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος, θεωρώ πως ένας δή-

μος του μεγέθους και των δυνατοτήτων που θα είναι ο δήμος Λέσβου πρέπει να ασχοληθεί, και μάλιστα πολύ σοβαρά, με τους ανθρώπους του που χρειάζονται βοήθεια. Σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις ηλικίες. Ξεκινώντας απ’ την προσχολική και φτάνοντας έως την τρίτη ηλικία, πιστεύω ότι ο δήμος Λέσβος πρέπει να δημιουργήσει ένα πλέγμα δομών υποστήριξης και συνδρομής όσων έχουν ανάγκη. Κάποτε τα λέγαμε προνοιακά προγράμματα, γηροκομεία, μετά δομές, στο μέλλον ίσως υπάρξει άλλη ονομασία. Το ζητούμενο είναι, και το έχω βιώσει και ως γιατρός,

η αυτοδιοίκηση να βοηθά τους δημότες της. Με κάθε τρόπο. Προσωπικά έχω την εμπειρία και απ’ το Μιχαλέλλειο Γηροκομείο και δεσμεύομαι, αν μου ανατεθούν φυσικά και απ’ το συνδυασμό μου τέτοια καθήκοντα, να κάνω ό,τι μπορώ για να προσφέρω στο συνάνθρωπο, για να είμαι όσο πιο αποτελεσματικός γίνεται σε ό,τι αφορά τη βοήθεια του δήμου στους δημότες του που χρειάζονται στήριξη.»


7

ΠEMΠTH 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

H ΠΟΠΗ ΠΡΩΤΟΓΕΡΑΚΗ - ΓΟΜΟΥ, απερχόμενη πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λέσβου και υποψήφια σύμβουλος με τον Παύλο Βογιατζή, μιλά στο «Ε»

«Οραματιζόμαστε μια ζωντανή Περιφέρεια» απερχόμενη πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λέσβου και γνωστή επιχειρηματίας, Πόπη Πρωτογεράκη - Γόμου, είναι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον Παύλο Βογιατζή. Κι όπως δηλώνει στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, οραματίζεται «μια ζωντανή Περιφέρεια, κυψέλη δημιουργίας και πολιτισμού, ανοιχτή σε όλους τους πολίτες». Έχοντας η ίδια πολύχρονη εμπειρία απ’ την ανάληψη πολλαπλών ρόλων και τις δύσκολες απαιτήσεις που έχει από μια γυναίκα αυτοδιοικητικό η καθημερινότητα, η κ. Γόμου εξηγεί γιατί είναι πιο δύσκολη υπόθεση η ενασχόληση με τα κοινά για τις γυναίκες. Η ίδια, όμως, έχοντας και το μεράκι της προσφοράς, αποτελεί παράδειγμα του πώς μπορεί να καταφέρει κανείς να δουλεύει όλη μέρα, να μεγαλώνει δυο παιδιά και μαζί να «κουμαντάρει» και το 25μελές Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου. με την εμπειρία, την επαΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη φή με τον κόσμο αλλά και ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΛΑΤΟΥ τη γνώση των προβλημάτων, θα αγωνιστώ με μαΠώς πήρατε την απόφαση χητικότητα και αξιοπιστία να συμμετάσχετε στις για μια καλύτερη ζωή στα πρώτες περιφερειακές ε- νησιά μας.» κλογές; Τι έχετε αποκομίσει απ’ «Πιστεύω ότι μπορώ να την οκτάχρονη θητεία σας συμβάλω ουσιαστικά με στη νομαρχιακή αυτοδιόλες μου τις δυνάμεις οίκηση; στο δύσκολο αυτό αυτο- «Εκτός απ’ την πολύτιμη, διοικητικό εγχείρημα και ομολογουμένως, εμπει-

Η

ρία που μου προσέφερε η συμμετοχή μου στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, και μάλιστα από διαφορετικές θέσεις, μερικές φορές βίωσα και κάποιες δύσκολες καταστάσεις. Η διάθεση, όμως, για προσφορά σε κάνει να παίρνεις δύναμη, να αντλείς κουράγιο και να συνεχίζεις την προσπάθεια, τον αγώνα να διεκδικήσεις την επίτευξη των στόχων που έχεις θέσει. Σε κάθε περίπτωση, όταν ασχολείσαι με τα κοινά και ο κόσμος αναγνωρίζει την προσπάθεια που καταβάλλεις, κατακλύζεσαι από ένα υπέροχο συναίσθημα ικανοποίησης, που αποτελεί και την καλύτερη ανταμοιβή και δικαίωση.»

Ξέρουμε, θέλουμε, μπορούμε Γιατί με το συγκεκριμένο συνδυασμό;

«Γιατί μετά από οκτώ χρόνια αυτοδιοικητικής εμπειρίας, και ξέρουμε, και θέλουμε, και μπορούμε. Όραμά μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Θα διεκδικήσουμε και θα κερδίσουμε τα μέγιστα για τα νησιά μας, με περισσότερα έργα υποδομής, για να βελτιώσουμε τη ζωή των κατοίκων και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ουσιαστική ανάπτυξη του τόπου μας ή της Περιφέρειάς μας.» Είναι δυσκολότερη η ενασχόληση των γυναικών με τα κοινά και ειδικότερα με την αυτοδιοίκηση; «Πράγματι, η ενασχόληση των γυναικών με τα κοινά είναι όντως δυσκολότερη υπόθεση, γιατί πολύ απλά η γυναίκα έχει πολλαπλούς ρόλους στους οποίους παράλληλα πρέπει να αντεπεξέλ-

θει. Πρέπει να είναι καλή σύζυγος, καλή εργαζόμενη και ταυτόχρονα να παίξει και το ρόλο που η φύση τής έχει αναθέσει, το ρόλο της καλής μητέρας, ρόλο που πάντα μια γυναίκα την κάνει περήφανη, αλλά παράλληλα της δημιουργεί και επιπλέον υποχρεώσεις και ευθύνες.

Μαχητικότητα γυναικών »Για να τα πετύχει όλα αυτά, χρειάζεται κατασυνέχεια στη ΣEΛ. 35


8

ΠEMΠTH 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΛΑΤΖΑΣ, απερχόμενος δήμαρχος Πέτρας και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Παύλο Βογιατζή, μιλάει στο «Ε»

«Περνάμε στην Ευρώπη των Περιφερειών» τελευταίος δήμαρχος Πέτρας, Απόστολος Αλατζάς, συνεχίζει την αυτοδιοικητική του πορεία στο νέο θεσμό, θέτοντας υποψηφιότητα περιφερειακού συμβούλου με το συνδυασμό «Αγώνας για τα νησιά μας», με επικεφαλής τον Παύλο Βογιατζή. Ο κ. Αλατζάς είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής, διορισμένος με οργανική θέση στη Χίο και υπηρετεί μία δεκαετία συνολικά το δήμο Πέτρας ως σύμβουλος και ως δήμαρχος. Εξηγώντας γιατί επέλεξε να είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια κι όχι στο δήμο, αναφέρει τα σημαντικότερα έργα της θητείας του, αλλά και τα σχέδιά του για την Περιφέρεια. Όπως επισημαίνει δε, απ’ την Ευρώπη των κρατών, περνάει και η Ελλάδα στην Ευρώπη των περιφερειών, θεσμός που ο κ. Αλατζάς θεωρεί πως θα δώσει τη δυνατότητα στους αιρετούς του να συμβάλουν βάζοντας ο καθένας το δικό του λιθαράκι στην προσπάθεια ανάπτυξης του τόπου. με τα δημοτικά πράγματα ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη με διάθεση να βιώσει τέΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΛΑΤΟΥ τοιες καταστάσεις. Οπότε κι ήταν αναμενόμενο να Μετά τα όσα προηγήθη- προβληματιστώ ιδιαίτερα καν στην εκλογική αναμέ- για τη συνέχεια. Όμως, τρηση του δήμου Πέτρας, μετά την τιμητική πρότασας δυσκόλεψε η απόφα- ση που μου έκανε ο Παύση να συμμετάσχετε ξανά λος Βογιατζής, πήρα την σε μία νέα εκλογική ανα- απόφαση να κατέλθω ως μέτρηση στην αυτοδιοί- υποψήφιος περιφερειακηση; κός σύμβουλος.» «Ό,τι προηγήθηκε στο Γιατί επιλέξατε να είστε δήμο Πέτρας σίγουρα δεν υποψήφιος περιφερειαήταν ό,τι το καλύτερο, για κός σύμβουλος κι όχι δηκανέναν. Άλλωστε, κανείς μοτικός; δεν ξεκινά να ασχολείται «Έτσι όπως διαμορφώθη-

Ο

κε ο χάρτης της Λέσβου με τον “Καλλικράτη”, θεωρώ ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ο ένας δήμος να διοικηθεί, τουλάχιστον στην αρχή, σωστά. Έτσι, κάποιος που επιθυμεί να προσφέρει στα κοινά και στην αυτοδιοίκηση, όσο καλές προθέσεις και να έχει, δεν μπορεί να παραγάγει ουσιαστικό έργο. Εν αντιθέσει με την Περιφέρεια, που ως περιφερειακός σύμβουλος θα έχω τη δυνατότητα να βάλω το δικό μου λιθαράκι στην αναπτυξιακή της προοπτική. Για μένα ισχύει αυτό που λέγεται, ότι θα ξεφύγουμε απ’ την Ευρώπη των κρατών και θα περάσουμε στην Ευρώπη των Περιφερειών. Οπότε, άξιοι άνθρωποι τους οποίους θα επιλέξει ο κόσμος στις εκλογές, θα προσπαθήσουν με όλη τη δύναμή τους να δώσουν πνοή και ανάπτυξη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.» Πώς καταφέρνετε παράλληλα με τις υποχρεώσεις

σας στο δήμο να ασχολείστε και με την προεκλογική δραστηριότητα; «Έχετε απόλυτο δίκιο, γιατί πραγματικά είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Ξεκινώ πρωί-πρωί απ’ το δήμο προκειμένου να δώσω τις κατευθύνσεις και δουλεύω σε συνεργασία με τα στελέχη της δημοτικής μας αρχής, αντιδημάρχους και συμβούλους, για τα δημοτικά θέματα. Θεωρώ ότι είμαι και τυχερός που ο ένας αντιδήμαρχος Πέτρας δεν είναι υποψήφιος και έχει επωμιστεί όλο το βάρος των ζητημάτων της καθημερινότητας, κι ευτυχώς έχει την εμπειρία να αντεπεξέλθει. Οπότε, κι εγώ μπορώ, απ’ το μεσημέρι έως το βράδυ, να ασχοληθώ και με τις προεκλογικές μου υποχρεώσεις.»

Θέματα της καθημερινότητας… Υπάρχουν έργα και δράσεις που υλοποιήσατε ή δρομολογήσατε στο δήμο Πέτρας και σας κάνουν να αισθάνεστε υπερήφανος; «Κατά πρώτον αντιμετωπίσαμε τα θέματα της καθημερινότητας σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό ανοίξαμε τα παλιά κοινοτικά γραφεία σε Στύψη, Σκουτάρο, Λαφιώνα και Υψηλομέτωπο, που εξυπηρέτησαν τους δημότες για να μην αναγκάζονται να έρχονται στην Πέτρα. Άνοιξα το Πολιτιστικό Κέντρο στο Σκουτάρο που συγκεντρώνει τους νέους, προσφέροντάς τους δυνατότητες ψυχαγωγίας, όπως και στη Στύψη, ό-

που διαμορφώθηκε αίθουσα στο ίδιο κτήριο όπου πλέον στεγάζεται και το αγροτικό ιατρείο του χωριού. Σημειωτέον ότι με το ανακαινισμένο αυτό διώροφο κτήριο, καταφέραμε να φέρουμε στο κέντρο του οικισμού το ιατρείο που ήταν έξω απ’ το χωριό, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν σε ταλαιπωρία για τους ηλικιωμένους.

… για τους νέους »Ακόμη, στην Πέτρα μεταφέραμε, και το φιλοξενούμε στο κτήριο της παλιάς αστυνομίας, το Ιστορικό Αρχείο της Πέτρας, που κυριολεκτικά ήταν πεταμένο σε μια αποθήκη, ενώ σήμερα έχει τοποθετηθεί και αρχειοθετηθεί σε βιβλιοθήκη κι είναι ανά πάσα στιγμή προσβάσιμο στο κοινό. Επίσης, μετά την κατασκευή γηπέδου 5Χ5 στο Σκουτάρο, δημιουργήθηκε και η Ακαδημία Ποδοσφαίρου του δήμου Πέτρας που είχε παρουσία και στο τοπικό πρωτάθλημα pro-junior. Όλα αυτά, όπως και τα άλλα μικροζητή-

ματα της καθημερινότητας, αιτήματα των δημοτών που έπρεπε να αντιμετωπιστούν, ήταν ειλικρινά στην πρώτη μας προτεραιότητα και εκεί κάναμε, πιστεύω, μια αρκετά σοβαρή προσπάθεια, που βλέπω ότι έχει και αντίκρισμα στους πολίτες του δήμου Πέτρας.

… για το περιβάλλον »Το κυριότερο, βέβαια, έργο που υλοποιούμε είναι ο βιολογικός καθαρισμός, στο πλαίσιο του οποίου έγινε απεμπλοκή της διαδικασίας κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων και η δημοπράτηση-ανάθεσή της σε εργοληπτική εταιρεία. Πιστεύω ότι μετά τις εκλογές, το έργο θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί. Κι αυτό το έργο ήταν το βασικότερο για την ανάπτυξη του δήμου μας. Θέλω ακόμη να αναφέρω το έργο του συνέχεια στη ΣEΛ. 35


10

ΠEMΠTH 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΕΡΕΛΛΗΣ, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το συνδυασμό «Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο», μιλάει στο «Ε»

«Ανάπτυξη μέσα από το νέο θεσμό» ουβαλώντας πολύχρονη εμπειρία στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πλωμαρίου και μέλος τού Δ.Σ. τής ΤΕΔΚ, Θεολόγος Πατερέλλης, βάζει στόχο να υπηρετήσει το νέο θεσμό της περιφερειακής διοίκησης ως υποψήφιος με το συνδυασμό «Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο» του Νάσου Γιακαλή. Έχει την πεποίθηση ότι ο νέος θεσμός, με τις αρμοδιότητες που προβλέπει, μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης στο παραμελημένο Βόρειο Αιγαίο, εκφράζει όμως και τη διαφωνία του στο χωροταξικό του «Καλλικράτη», τονίζοντας ότι συνεχίζει να υποστηρίζει τη θέση δημιουργίας τριών δήμων στη Λέσβο.

Κ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην ΠΕΛΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

Τι σημαίνει για σας η ενασχόληση με το νέο θεσμό της περιφερειακής διοίκησης; «Ο νέος θεσμός της αιρετής περιφερειακής διοίκησης μπορεί και πρέπει, μέσα από τις ουσιαστικά κυβερνητικές νέες αρμοδιότητές της, να αλλάξει την πορεία του τόπου μας, δημιουργώντας τις προοπτικές ανάπτυξης, που τόσο χρειάζεται το παραμελημένο Βόρειο Αιγαίο. Για μένα, μετά από την αρκετών χρόνων ενασχόλησή μου με τα κοινά, από τις θέσεις του δημοτικού συμβούλου και του μέλους τού Δ.Σ.

τής ΤΕΔΚ, αποτελεί μία πρόκληση για μία νέα αφετηρία αγώνων για την προώθηση της φωνής της περιφέρειας και των απομακρυσμένων χωριών μας.» Ποια είναι η άποψή σας για τον «Καλλικράτη»; «Από πολύ νωρίς, ήδη από το 2008, είχαμε ως παράταξη διατυπώσει τις απόψεις μας συμφωνώντας κατ’ αρχήν με το υπό διαμόρφωση τότε σχέδιο της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, ξεκαθαρίζοντας όμως τη θέση μας για τη δημιουργία τριών δήμων στη Λέσβο. Τη θέση αυτή πάλεψα μέχρι και την οριστική απόφαση χωροθέτησης, προωθώντας την τόσο στις αποφάσεις του Δη-

μοτικού Συμβουλίου Πλωμαρίου, όσο και στα άλλα όργανα που συμμετείχα. Συμμετέχοντας τώρα στα κοινά, ως περιφερειακός σύμβουλος, αυτό θα παραμείνει κυρίαρχος στόχος μου. Η όσο το δυνατόν αποκεντρωμένη διοίκηση, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή της επαρχίας στις κεντρικές αποφάσεις.»

Προβλήματα στο Πλωμάρι Ποια είναι τα προβλήματα ή έργα του Πλωμαρίου που θα θέλατε να προωθήσει η νέα περιφερειακή διοίκηση; «Η αποπεράτωση τους φράγματος Σεδούντα, ενός έργου πνοής που θα λύσει το πρόβλημα της άρδευσης και ύδρευσης ολόκληρης της περιοχής Πλωμαρίου. Η άρση της απομόνωσης της επαρχίας Πλωμαρίου με τη δημοπράτηση της μελέτης για την κατασκευή του νέου δρόμου Γέρας Λαγκάδας - Πλωμαρίου, που τόσα χρόνια ταλαιπωρείται στα συρτάρια του νομάρχη, κ. Βογιατζή, ο οποίος έχει άπει-

ρες φορές “ολοκληρώσει” το έργο αυτό (πάντα προεκλογικά εννοείται). Το απίστευτα ταλαιπωρημένο όνειρο του Πλωμαρίου και της Αγιάσου για τη μεταξύ τους σύνδεση με ένα δρόμο, καθώς και ο δρόμος Αμπελικού Σταυρού για τη σύνδεση του Πλωμαρίου με τον Πολιχνίτο είναι έργα που θα δώσουν ανάπτυξη και προοπτική σε όλη την Περιφέρεια. Και τόσα άλλα μικρά και μεγάλα έργα, απαραίτητα για τους ανθρώπους που αποφάσισαν να ζήσουν σ’ αυτό τον τόπο, διεκδικώντας μόνο τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια.»

Για το νέο θεσμό Από την επαφή σας με τους πολίτες στις περιοδείες, ποια είναι τα κυριότερα ζητήματα που τους απασχολούν; «Οι χαμηλές τιμές των ντόπιων αγροτικών προϊόντων, η ανύπαρκτη ανάδειξή τους, η εγκατάλειψη στην τύχη τους των μικρών Κοινοτήτων,

η ανεργία για τους νέους αποτελούν μερικά μόνον από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια. Μόνος δρόμος για τη λύση αυτών των προβλημάτων, για να αποφευχθεί η ερήμωση στην οποία οδηγείται ο τόπος μας, είναι να δημιουργήσουμε μέσα από το νέο αυτοδιοικητικό θεσμό τις συνθήκες για μια

άλλη αναπτυξιακή πορεία, να μπορέσουμε παίρνοντας στα χέρια μας και εξαντλώντας τις αρμοδιότητες της νέας αιρετής διοίκησης να δώσουμε μια νέα ώθηση στην αγροτική και στην τουριστική προοπτική του τόπου μας. Ο αγώνας για το μεταφορικό ισοδύναμο (την εξομοίωση, δηλαδή, του κόστους των μεταφορικών με την υπόλοιπη Ελλάδα), που ήδη ως ΤΕΔΚ είχαμε ξεκινήσει και που ο συνδυασμός μας το θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα, είναι σημαντική ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή.»


11

ΠEMΠTH 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Παύλο Βογιατζή, μιλάει στο «Ε»

«Σύνθεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων» Παρασκευάς Φραντζέσκος, στέλεχος του επιμελητηριακού κινήματος αλλά και παιδί της αυτοδιοίκησης, συμμετέχει και σε αυτές τις εκλογές. Αυτήν τη φορά στο πλευρό του Παύλο Βογιατζή, θέλοντας να συμβάλει με τον τρόπο του στην ανάπτυξη του τόμου διαμέσου αυτού του καινούργιου θεσμού. το μηδέν. Σήμερα είμαι ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στο νομαρχιακός σύμβουλος ΝΙΚΟ ΜΑΝΑΒΗ εκλεγμένος με το συνδυασμό “Αγώνας για τα Κύριε Φραντζέσκο, σε άλ- νησιά μας”. Πρόκειται για λη μια εκλογική μάχη σάς ένα συνδυασμό που έχει βρίσκουμε στο πλευρό σχέδιο και όραμα για τα του Παύλου Βογιατζή. νησιά μας, δεν κάνει αΠοιος είναι ο λόγος που πλή διαχείριση των τοπιεπιδιώκετε να εκλεγείτε κών ζητημάτων. Με τη περιφερειακός σύμβου- δράση του έχει συμβάλει λος Βορείου Αιγαίου; Για- στην ανάπτυξη των νητί συνεργάζεστε και πάλι σιών μας (της Λέσβου, με τον Παύλο Βογιατζή; της Λήμνου και του Άι«Πρέπει να σας πω ότι Στράτη) και έχει δώσει συνεργάζομαι με τον λύσεις σε σημαντικά προΠαύλο Βογιατζή από τη βλήματα. δεκαετία του 1990. ΔιετέΣύνδεση με τον λεσα επί τέσσερα χρόνια πρόεδρος του Δημοτικού επιχειρηματικό κόσμο Συμβουλίου της Γέρας, ό- »Σε ό,τι αφορά τη δική ταν δήμαρχος ήταν ο κ. μου υποψηφιότητα, επιΒογιατζής. Μαζί δουλέ- διώκω να εκλεγώ για να ψαμε για να συγκροτή- αποτελέσω το συνδετικό σουμε το δήμο Γέρας από κρίκο της περιφερειακής

Ο

αυτοδιοίκησης που τώρα δημιουργείται, με τον επιχειρηματικό κόσμο του νομού μας. Τα επόμενα χρόνια θα είναι εξαιρετικά κρίσιμα για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ και την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής ύφεσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και τα νησιά μας. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο να υπάρχουν άνθρωποι όπως εγώ, που γνωρίζουν τα προβλήματα της τοπικής οικονομίας και θα μπορούν να φέρουν κοντά τον επιχειρηματικό κόσμο με την περιφερειακή αρχή που θα εκλεγεί.» Είστε αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου και, μια και ανοίξατε αυτό το ζήτημα, θα θέλαμε να μας πείτε πώς μπορεί η Περιφέρεια να συνεργαστεί με το Επιμελητήριο και οι δύο φορείς να συμ-

βάλουν στη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων; «Το Επιμελητήριο είναι ο επίσημος φορέας που συμβουλεύει το κράτος για τα ζητήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο. Ταυτόχρονα, όμως, έχει τη δυνατότητα να ενημερώνει τους επιχειρηματίες για τους σχεδιασμούς των κυβερνητικών οργάνων και των τοπικών αρχών. Εγώ είμαι εννέα χρόνια στο Επιμελητήριο Λέσβου και τον τελευταίο χρόνο έχω αναλάβει τα καθήκοντα του Α΄ αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου. Έχω πολύ καλή επικοινωνία με τον επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο της Λέσβου, τόσο γιατί κι εγώ είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, όσο και γιατί προέρχομαι από εμπορική οικογένεια. Το Επιμελητήριο, στα χρόνια που εγώ είμαι εκλεγμένος στο Δ.Σ., έχει

αναδείξει ορισμένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές επιχειρήσεις, όπως είναι το υψηλό κόστος μεταφοράς των προϊόντων από και προς τα νησιά μας. Χάρη στις προσπάθειες του δικού μας Επιμελητηρίου (σε συνεργασία με άλλα νησιωτικά επιμελητήρια) έχει αναδειχθεί το θέμα

του μεταφορικού ισοδύναμου. Δηλαδή η ανάγκη το κόστος μεταφοράς των προϊόντων στα νησιά να είναι ίσο με το κόστος μεταφοράς στις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Επιπλέον, ως επιμελητήριο έχουμε κάνει σειρά παρεμβάσεων για ζητήματα συνέχεια στη ΣEΛ. 35


12

ΠEMΠTH 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΠΑΒΕΑΣ, υποψήφιος με το Νάσο Σκαμάγκη για το δήμο Λήμνου, μιλά στο «Ε»

«Είναι καιρός για ανάπτυξη» χει υπηρετήσει 20 και πλέον χρόνια και τον πρώτο και το δεύτερο βαθμός αυτοδιοίκησης. Ο γιατρός Θόδωρος Μπαβέας, με πλούσια κοινωνική δράση και προσφορά στον εθελοντισμό, αποφάσισε σ’ αυτές τις εκλογές να ολοκληρώσει τον κύκλο του από κει που ξεκίνησε. Μεγάλη πρόκληση γι’ αυτόν, όπως δηλώνει στο «Ε», ο νέος μεγάλος δήμος της Λήμνου και η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο του Νάσου Σκαμάγκη.

Έ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ

Οκτώ χρόνια εκλεγμένος στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, την προηγούμενη τετραετία ως έπαρχος Λήμνου, αλλά και ως αντινομάρχης, θα περίμεναν όλοι να ασχοληθείτε με τις εκλογές στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Πώς αποφασίσατε να συμμετάσχετε στις δημοτικές εκλογές με το συνδυασμό του Νάσου Σκαμάγκη; «Γιατί ξεκίνησα από την αυτοδιοίκηση ως δημοτικός σύμβουλος και ως υποψήφιος δήμαρχος Μύρινας το 1990 και θέλω να τελειώσω την πολιτική μου καριέρα με τη συμμετοχή μου στο νέο μεγάλο δήμο της Λήμνου, γιατί για

μένα είναι πρόκληση για προσφορά ακόμη μια φορά προς τους συμπολίτες μου, μέσα από την εμπειρία που απέκτησα από την πολύχρονη θητεία μου στο δήμο και τη νομαρχία.» Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι μπορείτε να βοηθήσετε για την ανάπτυξη της Λήμνου και την εύρυθμη λειτουργία του ενιαίου δήμου αν εκλεγείτε; «Πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω στον τομέα της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, με τη στενή και ευρεία έννοια αυτής. Μέσα από την πρόληψη και την ενημέρωση των νέων, αλλά και των πολιτών γενικά, για τα ιατροκοινωνικά προβλήματα, την πρόνοια, την ποιότητα ζωής, στην προστασία του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, τη φροντίδα του νησιού μας και ειδικά σε θέματα καθαριότητας.

Εναλλακτικές μορφές τουρισμού »Ένας άλλος σημαντικός τομέας που μπορώ να προσφέρω είναι αυτός της προβολής του νησιού μέσα από εναλλακτικές μορφές τουρισμού (θερμαλισμός, αθλητικός κ.ά.) και μέσα από τον πολιτισμό, τη μυθολογία και την ιστορία. Τέλος, στον τομέα της

πληροφόρησης και επικοινωνίας που καθορίζουν την αυτοδιοικητική προσωπικότητα του δήμου, ενώ μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης γίνονται γνωστές στους δημότες οι δραστηριότητες του δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου.» Πιστεύετε ότι η νέα δημοτική αρχή του ισχυρού και ενός πλέον δήμου στο νησί θα βοηθήσει στην επίλυση και άλλων σημαντικών προβλημάτων, όπως είναι το ακτοπλοϊκό; «Πολλά χρονίζοντα θέματα όπως το ακτοπλοϊκό δύσκολα θα λυθούν, γιατί το συγκριμένο πρόβλημα είναι σύνθετο, για το οποίο έχω τοποθετεί ως έπαρχος.

Νησιωτική πολιτική »Πιστεύω ότι ο νέος δήμος θα είναι πιο ισχυρός, πιο διεκδικητικός και πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί η νησιωτική πολιτική. Τα έργα ζωτικής σημασίας και τα έργα υποδομής να τελειώνουν πια! Δεν αντέχουμε άλλους δημοκρατικούς προγραμματισμούς. Είναι πλέον γνωστό ότι θέλουμε σχολεία, νοσο-

κομεία, προσωπικό, συγκοινωνίες, προστασία των αγροτοκτηνοτρόφων, των ψαράδων. Είναι καιρός για ανάπτυξη. Μέχρι πότε θα μελετούμε; Είναι καιρός να παράγουμε έργο. Και τίθεται ασφαλώς το ερώτημα πού θα βρούμε χρήματα... “συν Θεώ”, όπως λέμε εμείς οι γιατροί! Πιστεύω σε έναν αξιοπρεπή προεκλογικό αγώνα και οι πολίτες χρειάζεται να επιλέξουν αυτούς που κατόρθωσαν να τους ενημερώσουν πραγματικά και όχι με διλήμμ α τ α και θεωρητικές υποσχέσεις.»

Δημαράς στηρίζει Βουνάτσο και υποψήφιος περιφερειάρχης ΑτOτικήςβουλευτής Γιάννης Δημαράς, με δήλωση του, κάνει γνωστή τη στήριξή του στο συνδυασμό του Δημήτρη Βουνάτσου. Στη δήλωσή του αυτή, ο κ. Δημαράς σημειώνει: «Εκφράζω τους πιο θερμούς μου χαιρετισμούς στο φίλο μου Δημήτρη Βουνάτσο! Είναι σπάνιος αγωνιστής και εκφραστής, εδώ και πολλά χρόνια, ενός πατριωτισμού, που τόσο πολύ χρειάζεται η περιοχή του, η περιοχή μας. Θα είναι φτωχά τα λόγια μου για να περιγράψουν τις προσπάθειές του και τον αγώνα του για την πανέμορφη Λέσβο, τόσο μέσα από την πολιτική, όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο Δημήτρης Βουνάτσος έχει διανύσει και διανύει μία πορεία έντιμη, με ήθος και αξιοπρέπεια. Αντιστέκεται, όσο λίγοι, στα συμφέροντα, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος και το έχει αποδείξει έμπρακτα. Θαρρώ ότι η δύσκολη και “φουρτουνιασμένη” εποχή μας χρειάζεται τέτοιους ανθρώπους στο τιμόνι του πλοίου. Του εύχομαι ολόψυχα δύναμη και επιτυχία σε αυτήν τη νέα μεγάλη του προσπάθεια!»


13

ΠEMΠTH 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Λέσβου με τον «Οικολογικό Άνεμο», μιλάει στο «Ε»

«Αρχή μου, “ν’ αγαπάς την ευθύνη”» επικεφαλής της Πολιτικής Κίνησης Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Μπάκας, είναι ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Λέσβου με τον «Οικολογικό Άνεμο». Γνωστός στη Λέσβο για τις παρεμβάσεις του στα οικολογικά ζητήματα του τόπου, μας μιλάει σήμερα για τη συμμετοχή του στις εκλογές, για τα θέματα που θα προσπαθήσει να αλλάξει, αλλά και για τη συνεργασία του με τον υποψήφιο περιφερειάρχη του συνδυασμού, Ηλία Γιαννίρη.

Ο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Η παρουσία σας στα οικολογικά θέματα του τόπου είναι συνεχής εδώ και καιρό και δείχνει ότι δεν πρόκειται για κάτι που σας απασχολεί απλά στη θεωρία. Κατά πόσο, κατά τη γνώμη σας, έχει «περάσει» αυτό στη συνείδηση του κόσμου; «Η ενασχόλησή μου με τα κοινά θεωρώ ότι είναι μια υποχρέωσή μου ως πολίτη του νησιού μας. Ήμασταν παρόντες στα θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, στους αγώνες των πολιτών για τα τυροκομεία και τα πυρηνεργοστάσια του νησιού μας, στην αντίκρουση του σχεδίου για ιδιωτικό λιμένα στον Κάμπο του Γαββαθά, στο κίνημα των ποδηλατιστών και των πεζών, στον αγώνα των πολιτών για την απομάκρυνση του πλοίου “Cihan” από τη Σκάλα Λουτρών, στους αγώνες για την προστασία των μεταναστών, αλλά και σε πολλά άλλα ζητήματα της Λέσβου. Από τηΝ καθημερινή μου συναναστροφή με τους συμπολίτες, πιστεύω ότι η δράση μας είναι πλέον γνωστή κι α-

κόμα και εάν κάποιοι δε συμφωνούν με τις θέσεις μας, τουλάχιστον αναγνωρίζουν ότι παλεύουμε τίμια, καλοπροαίρετα και με ήθος και πως η δράση μας δεν εξαντλείται στηΝ προεκλογική περίοδο.»

«Συντάσσονται με τις θέσεις μας…» Θεωρείτε ότι θα είναι δύσκολα τα καθήκοντα και οι ευθύνες που θα προκύψουν από την ανάληψη της περιφερειακής αρχής; Τι σας κάνει να θέλετε να προσπαθήσετε προς αυτή την κατεύθυνση και πόσο σας έχει ενθαρρύνει στην απόφασή σας αυτή η εμπειρία σας από τη συμμετοχή των Οικολόγων Πράσινων Λέσβου στις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές εκλογές τού 2009; «Τα αποτελέσματα των Οικολόγων Πράσινων στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις έδειξαν ότι υπάρχουν πάρα πολλοί συμπολίτες μας που συντάσσονται με τις θέσεις μας. Οι περιφερειακές εκλογές μάς δίνουν την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις θέσεις μας σε τοπικό επίπεδο στα ζητήματα αυτά και να προβάλουμε κάτι καινούργιο και θετικό για τα νησιά μας. Απαιτείται πρώτα από όλα

να κάνουμε ένα σχέδιο, να καθορίσουμε τη στρατηγική για τα νησιά μας. Να προωθήσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για τα νησιά του Β. Αιγαίου, που να οδηγεί σε διαμόρφωση “πράσινων” πολιτικών για τη νησιωτική οικονομία, δημιουργία νέων βιώσιμων θέσεων εργασίας στα νησιά, ανάδειξη υπεύθυνης κοινωνικά, “πράσινης” επιχειρηματικότητας. Για να στραφεί η παραγωγή στη μικρή, εξειδικευμένη και υψηλής ποιότητας παραγωγή, με βασική της κατεύθυνση τη βιολογική γεωργία.» Ποια από τα περιβαλλοντικά και άλλα θέματα «καίνε», κατά τη γνώμη σας, αυτήν τη στιγμή περισσότερο τη Λέσβο, τη Λήμνο και τον Άι-Στράτη και τι προτίθεστε να κάνετε για τη διευθέτησή τους; «Δυστυχώς, τα προβλήματα είναι πολλά και ο μεγάλος φυσικός πλούτος των νησιών μας κάνει την πολιτική ανυπαρξία σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής να είναι ιδιαίτερα εμφανής. Και αναφέρομαι στα ζητήματα της διαχείρισης των αποβλήτων ελαιοτριβείων, τυροκομείων και πυρηνελαιουργείων, όπου μικροσυμφέροντα και η ανυπαρξία κεντρικής πολιτικής έχουν εντείνει το πρόβλημα για τους αγρότες μας. Στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε για να κλείσουμε τις χωματερές, να δουλέψει σωστά ο ΧΥ-

ΤΑ και να προχωρήσουμε την ανακύκλωση και την οικιακή κομποστοποίηση.

Για το ενεργειακό πρόβλημα» »Το ενεργειακό είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, με τη λειτουργία του εργοστασίου τής ΔΕΗ στη Μυτιλήνη, αλλά και τα κυοφορούμενα σχέδια για ανάπτυξη ανεμογεννητριών μεγάλης κλίμακας στη Λέσβο και τη Λήμνο. Εμείς υποστηρίζουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά με μέτρο και προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και του φυσικού περιβάλλοντος. Το σχέδιο “Άι-Στράτης ‘Πράσινο’ Νησί” πρέπει να προχωρήσει και να συζητήσουμε την επέκταση ανάλογου σχεδίου για όλο το Β. Αιγαίο. Τέλος, η διαχείριση των προστατευόμενων φυσικών περιοχών είναι ένα ακανθώδες ζήτημα, που μας απασχολεί για πολλά χρόνια.» Η τοποθέτηση του Ηλία Γιαννίρη στη θέση του υποψήφιου περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κατά πόσο εκφράζει τις δικές σας θέσεις; Θεωρείτε ότι θα είναι γόνιμη η συνεργασία σας; «Ο Ηλίας Γιαννίρης ε ί ν α ι γ ν ω στός γ ι α

τους αγώνες του ως ενεργού πολίτη και επιστήμονα, σε πολλά μέτωπα. Έχει ασχοληθεί ενεργά με τα ζητήματα των δημοσίων χώρων της ανάπτυξης των νησιών και τυχαίνει να είναι ο “απόλυτος” Αιγαιοπελαγίτης, λόγω της καταγωγής του. Αυτό που μας έκανε, όμως, να του προτείνουμε να ηγηθεί του συνδυασμού μας, είναι το γεγονός ότι γνωρίζει πολύ καλά τα ζητήματα των νησιών μας. Η συνεργασία μας είναι άψογη και χαίρομαι πραγματικά για την ευκαιρία που έχουμε να δουλεύουμε μαζί. Ως Ικαριώτης, εκφράζει τη σημασία που δίνουμε και στα μικρότερα νησιά, καθώς είναι ο μόνος μη Λέσβιος επικεφαλής. Αποδεικνύουμε ότι για εμάς κριτήριο για

τις πολιτικές μας επιλογές δεν είναι οι μικροψηφοθηρικές σκοπιμότητες, αλλά η επιλογή του καλύτερου για τα νησιά μας.» Ποια είναι η βασικότερη αρχή σας; Το μήνυμα, που φέρετε στη δουλειά σας, την πολιτική σας δράση, τις καθημερινές σας σχέσεις με ανθρώπους και το οποίο θα προσπαθήσετε να εφαρμόσετε και μετά την εκλογή σας. «Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, είναι και κοινωνική και περιβαλλοντική. Οι πολίτες πρέπει να ενεργοποιηθούν και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Ο Νίκος Καζαντζάκης στην “Ασκητική” γράφει “Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.” Ας αναλογιστούμε τα λόγια του μεγάλου μας συγγραφέα και ας σηκωθούμε από τις πολυθρόνες μας για να απαιτήσουμε, στις δύσκολες αυτές στιγμές που ζούμε, κάτι καλύτερο για εμάς και τα παιδιά μας.»


14

ΠEMΠTH 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

ΕΚΛΟΓΙΚΟ Βαρόμετρο

● Τώρα

τι να κάνω; Να μιλήσω ή να… βουβαθώ; Δεν υπάρχει πιο ανόητη απαγόρευση από αυτήν της προεκλογικής δημοσίευσης δημοσκοπήσεων. Κυρίως γιατί επιτρέπει στον κάθε πικραμένο, να διαδίδει ό,τι τον συμφέρει. Αυτό ακριβώς γίνεται αυτές τις μέρες. Το τι τερατολογία έχουμε ακούσει, δε λέγεται. ● Όλοι είναι στο δήμο Λέσβου από πρώτοι έως τρίτοι (έναν εκ των φερόμενων ως διεκδικητών τον ακούσαμε από τους αντιπάλους του και για… τέταρτο) και οι μονάδες της διαφοράς εκτοξεύονται ανάλογα με τη μυθοπλαστική ικανότητα του εκάστοτε συνομιλητή. Από τη συγκέντρωση του Παντελή Πατερέλλη στο Πλωμάρι

Ομοίως στην Περιφέρεια, οι μεν διαδίδουν για πρωτιά και οι δε για σαφές προβάδισμα - εδώ και διψήφια διαφορά σε άλλα νησιά.

● Αφού, όμως, ο νόμος απαγορεύει, εμείς, που ξέρουμε, ένα μόνο μπορούμε να πούμε. Στο δήμο Λήμνου η κατάσταση που επικρατούσε στην αρχή της προεκλογικής περιόδου συνεχίζεται μέχρι σήμερα, για να μην πούμε… επιτείνεται!

Αντίθετα, τόσο στο δήμο Λέσβου, όσο και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, άλλα φαίνονταν προ 15νθημέρου και άλλη εικόνα διαμορφώνεται όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές.

Και μερικές παρατηρήσεις επί των συνδυασμών. Οι υποψήφιοι του Νάσου, έστω και καθυστερημένα, αποφάσισαν να κινηθούν πιο έντονα, ενώ μέχρι πρότινος άφηναν το πεδίο ελεύθερο στους αντίστοιχους του Παύλου.

Στον Πατερέλλη, οι υποψήφιοι συναγωνίζονται σε τρέξιμο τον επικεφαλής· στο Βουνάτσο, υπάρχει αόρατο… διά γυμνού οφθαλμού, τρέξιμο από τους υποψηφίους, στο δε Χατζηκομνηνό, ένα είναι το σίγουρο.

● Ότι ο επικεφαλής έχει πολύ μικρή βοήθεια από υποψηφίους και υποστηρικτές,

αλλά τουλάχιστον την όποια επιτυχία του δε θα τη χρωστά σε κανέναν. ● Και ένα τελευταίο. Εντυπωσιακή η κίνηση Πατερέλλη να χτυπήσει μέσα στο υποτιθέμενο κάστρο ενός εκ των εκλογικών του αντιπάλων. Μεγάλη - σε κόσμο, κλίμα και με πολλαπλά μηνύματα - συγκέντρωση στο Πλωμάρι.

O Πατερέλλης στο Πλωμάρι εγάλη συγκέντρωση πραγματοποίησε ο υποψήφιος δήμαρχος Λέσβου Παντελής Πατερέλλης, την Τρίτη το βράδυ, στο Πλωμάρι. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στις αρχές και το πρόγραμμα του συνδυασμού του. Το πρωί της ίδιας ημέρας, ο κ. Πατερέλλης συναντήθηκε στο εκλογικό του κέντρο με το νεοεκλεγέν διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου των Ταξί Μυτιλήνης. Η συζήτηση για τα προβλήματα του κλάδου έγινε σε φιλικό κλίμα και ο πρόεδρος του Συλλόγου, Πρ. Ψαρρός, ευχήθηκε να υπάρχει καλή

Μ

συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ εκ μέρους τού Δ.Σ. εξέφρασε τις ευχές του στον υποψήφιο δήμαρχο για καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του. Από την πλευρά του, ο κ. Πατερέλλης διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων τους, μέσα στο πλαίσιο πάντα του γενικότερου συμφέροντος του κοινωνικού συνόλου. Τη Δευτέρα, ο κ. Πατερέλλης και οι συνεργάτες του περιόδευσαν στα χωριά της Γέρας Πλακάδο, Παλαιόκηπο και Παπάδο και πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις και ομιλίες.


ΠΕΜΠΤΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

15

Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέρες, καινούργιες και επιπλωμένες, στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ Ενοικιάζεται ανακαινισμένο τεσσάρι 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, κοντά στο ζαχαροπλαστείο «Γαρδένια», με καλοριφέρ, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 23426, 6955-646222. Ενοικιάζεται τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα. Ανεξάρτητη μεγάλη κουζίνα, 3 Υ/Δ, αποθήκη. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο τριάρι, στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση, κλιματισμός. Τιμή 430 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία στις Καμάρες. Διαθέτει πάρκινγκ, καλοριφέρ, αυλή, ηλιακό. Τιμή 370 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα, στην περιοχή του γηπέδου, ρετιρέ. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο δυάρι, στον Άνω Χάλικα, με αυτονομία. Τιμή 330 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στο κέντρο. 2ου ορόφου, με διπλά τζαμιά. Δεν έχει κοινόχρηστα. Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλη μεζονέτα 3 υπνοδωματίων, στη Σουράδα, πλησίον Ακαδημίας. Τζάκι, γκαράζ για 2 αυτοκίνητα, θέα στη θάλασσα. Τιμή 600 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονόχωρη γκαρσονιέρα, στη Βαρειά, τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα. Διαθέτει πάρκινγκ, τιμή 370 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλη γκαρσονιέρα, πλησίον ζαχαροπλαστείου «Γαρδένιας». Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στο κέντρο. Αυτόνομη θέρμανση, τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι 55 τ.μ., 3ου ορόφου, στην περιοχή του γηπέδου. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073.

Ενοικιάζεται επιπλωμένο μεγάλο δυάρι, ρετιρέ, στην οδό Καβέτσου. Ξεχωριστή κουζίνα, άνετο σαλόνι, ξεχωριστό Υ/Δ, μπαλκόνι, μπάνιο. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www. realhouses.gr/, info@ realhouses.gr Ενοικιάζεται τριάρι 90 τ.μ., 3ου ορόφου, στην οδό Καβέτσου. Άνετο σαλόνι, μεγάλη, ξεχωριστή, ανακαινισμένη κουζίνα με πολλά ντουλάπια, 2 Υ/Δ, 2 μπαλκόνια, κεντρική θέρμανση, σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www. realhouses.gr/, info@ realhouses.gr Ενοικιάζεται τεσσάρι 110 τ.μ., 3ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση και τζάκι, στη Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6944-303504. Ενοικιάζεται καινούργια μονοκατοικία 110 τ.μ., με αυλή μπρος πίσω, στο Δ. Μυτιλήνης, με 3 Υ/Δ, άνετο χώρο σαλονοτραπεζαρία, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό, μεγάλες ντουλάπες, ιδιωτικό χώρο στάθμευσης, μπάνιο, WC. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr/, info@realhouses.gr Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο, καινούργιο, μικρό δυάρι, 35 τ.μ., στην περιοχή Χρυσομαλλούσας, 3ου ορόφου. Αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, ηλεκτρικές συσκευές, πλυντήριο, ξεχωριστό Υ/Δ, ενιαίος χώρος σαλόνι - κουζίνα, μπαλκόνι, άνετη περιοχή, εύκολος χώρος στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr/, info@realhouses.gr Ενοικιάζεται ανακαινισμένη επιπλωμένη γκαρσονιέρα στην περιοχή Χρυσομαλλούσας, με καινούργια έπιπλα, καινούργιες ηλεκτρικές συσκευές, αυτόνομη θερμανση. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www. realhouses.gr/, info@ realhouses.gr Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην Επάνω Σκάλα, 30 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 270 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται τεσσάρι 3ου ορόφου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια και μεγάλο καθιστικό, τραπεζαρία, διαμπερές, με 3 μπαλκόνια. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή Νεάπολης δυάρι, επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση και χωρίς κοινόχρηστα, με κήπο. Θα είναι διαθέσιμο από 20 Νοεμβρίου. Τιμή 280 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Μετακομίσεις - Μεταφορές Συσκευασία Αμπαλάζ Αντικειμένων ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ - ΑΝΥΨΩΣΕΙΣ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

www.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

Ενοικιάζονται γκαρσονιέρα επιπλωμένη και ανακαινισμένη, στην Ιπποκράτους (Αθήνα) και ένα δυάρι στο κέντρο της Μυτιλήνης, οδός Μητροπόλεως. Πληρ. τηλ. 6932039201.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σκαμανδρίου, κάτω από το γήπεδο, καινούργια, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή 270 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται μικρό δυάρι, επιπλωμένο, στη Ζωοδόχου Πηγής, καινούργιο, επιπλωμένο, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή 230 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στο Πυργί γκαρσονιέρα επιπλωμένη, 30 τ.μ., με δωρεάν νερό, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 220€. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στην Καλλονή γκαρσονιέρα, επιπλωμένη και χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 280 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται οικία στην περιοχή Χρυσομαλλούσας, 4ου ορόφου, με 2 υπνοδωμάτια και ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται τριάρι στην περιοχή του γηπέδου, 70 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, προσφάτως ανακαινισμένο, με αυτόνομη θέρμανση από δικό του λέβητα και χωρίς κοινόχρηστα τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται μεζονέτα 10 χλμ. έξω από την πόλη, 190 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, τζάκι, 2 μπάνια, με αυτόνομη θέρμανση, μέσα σε οικόπεδο 3 στρεμ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή Καλλιθέας, οικία 4ου ορόφου, διαμπερής, με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται καινούργια δίχωρη, επιπλωμένη γκαρσονιέρα, 32 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Ξεχωριστός χώρος κουζίνας, άνετο υπνοδωμάτιο, μεγάλο μπάνιο με πλυντήριο ρούχων, μπαλκόνι, αυτόνομη θέρμανση. λίγα κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα πλήρως επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση και θέση πάρκιγκ. Περιοχή Ακλειδιού Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6944-582127. Ενοικιάζονται καινούργια διαμερίσματα δυάρια στη Χρυσομαλλούσα, με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 61529, 6932282346, 6936-834441. Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα, με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 61529, 6932-282346. Ενοικιάζονται στη Χρυσομαλλούσα 1) γκαρσονιέρα δίχωρη 2ου ορόφου, με ανεξάρτητη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, επιπλωμένη ή όχι και 2) τεσσάρι 88 τ.μ., ισόγειο, διαμπερές, με ανεξάρτητη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 24051, 6930-966796. Ενοικιάζεται δυάρι με αυτόνομη θέρμανση, σε διπλοκατοικία, στον Κάτω Χάλικα (ιδιώτης). Πληρ. τηλ. 22510 45684.

Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι 56 τ.μ., στη Βαρειά, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό, air-condition και πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6979-461282, 6974412790. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη, καινούργια γκαρσονιέρα, με υπέροχη θέα, πάρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα και με αυτόνομη θέρμανση, στην Αγ. Μαρίνα. Πληρ. τηλ. 6946-334198.

Ενοικιάζεται διώροφη μεζονέτα 115 τ.μ., με μεγάλους εξωτερικούς χώρους, ηλιακό θερμοσίφωνα, αυτόνομη θέρμανση και πάρκινγκ. 50 μ. πριν τη Μόρια. Πληρ. τηλ. 6977-299527, 22510 32664.

Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο ή μη τριάρι γωνιακό/διαμπερές οροφοδιαμέρισμα, με ωραία θέα και πολύ καλή δυνατότητα στάθμευσης, στην οδό Μαρκοπούλου 4 (Μαύρα Σίδερα), κοντά στο γήπεδο. Πληρ. τηλ. 22510 24690 και 6946-011338. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα, ανεξάρτητη, καινούργια, πλήρως επιπλωμένη, πάνω στη θάλασσα, στο Λόφο του Πανεπιστημίου, με πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6972-301282. Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα 55 τ.μ. (χωλ, κουζίνα, καθιστικό, υπνοδωμάτιο, μπάνιο με 2 μπαλκόνια), στο κέντρο της Μυτιλήνης στην περιοχή Πλάτανος, οδός Θεοκρίτου 19, στον 1ο όροφο. Πληρ. τηλ. 22510 91635, 6947660403. Ενοικιάζεται δυομισάρι 65 τ.μ., στο 2ο όροφο τριώροφης πολυκατοικίας, στη Χρυσομαλλούσα. Μεγάλο σαλόνι, χωλ, κουζίνα, 1 άνετο υπνοδωμάτιο και 1 μικρό δωμάτιο (που μπορεί να γίνει παιδικό, ξενώνας ή αποθήκη). Κεντρική θέρμανση, κλιματιστικό. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στο Κιόσκι, με θέρμανση και ζεστό νερό. Πληρ. τηλ. 22510 26894, 22510 29315. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 36 τ.μ., στην Καλλιθέα, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6971-696328, κ. Ελένη. Ενοικιάζεται τριάρι πλήρως ανακαινισμένο, σε διώροφη οικοδομή στη Σουράδα, με θέα τη θάλασσα. Διαθέτει εσωτερική θέρμανση & τζάκι. Πληρ. τηλ. 6945-051340, 6970-404758. Ενοικιάζεται ανεξάρτητη μεζονέτα στη Σουράδα 65 τ.μ., δίπλα στο «Θεοπίστη». Πληρ. τηλ. 6944181009. Ενοικιάζεται μεγάλο ημιεπιπλωμένο δυάρι, 70 τ.μ., 3ου ορόφου, πλησίον γηπέδου. Μεγάλο σαλόνι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, 1 άνετο υπνοδωμάτιο, μπάνιο, κεντρική θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr

Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα ισογείου 25 τ.μ., με ιδιωτική αυλή, στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 190 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζονται διαμερίσματα 1 ή 2 υπνοδωματίων, επιπλωμένα, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22196, 6972-844003 και 6944-533866. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα, με μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, 2 Υ/Δ, αποθήκη, κουζίνα, τουαλέτα, μπαλκόνι και βεράντα, αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό θερμοσίφωνα. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζεται διαμπερής ισόγεια οικία 93 τ.μ., με ανεξάρτητη είσοδο και αυλή, 2 Υ/Δ, σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, τουαλέτα, αποθήκη, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, Ασκληπιού 31 - Χρυσομαλλούσα. Τιμή 480 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6974-104739 (ώρες επικ. 9:00 - 14:00 & 18:00 - 20:00). Ενοικιάζονται δυάρι και γκαρσονιέρα, πλήρως επιπλωμένα, με αυτόνομη θέρμανση και internet, χωρίς κοινόχρηστα, πλησίον OTE. Πληρ. τηλ. 6947-072445. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 32 τ.μ. (κοντά στην παλιά αστυνομία) δίχωρη, πλήρως επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση. Γύρω-γύρω μπαλκόνια με θέα την πόλη της Μυτιλήνης και το λιμάνι. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775. Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα (χωλ, κουζίνα, καθιστικό, Υ/Δ, τουαλέτα) κοντά στο 7ο Σχολείο. Πολύ μεγάλες βεράντες και μπαλκόνια, με προνομιακή θέα. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775. Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα σε διπλοκατοικία, 68 τ.μ., με καθιστικό, Υ/Δ, μεγάλη κουζίνα, μπάνιο, WC, αποθήκη αυλή-κήπο. Διαθέτει ψυγείο, τραπέζι με 4 καρέκλες, κρεβάτι, ντιβάνι και τραπεζάκι τηλεόρασης. Με αυτόνομη θέρμανση με δικό του λέβητα, όχι κοινόχρηστα. Τιμή προσιτή, κατάλληλο και για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι, 56 τ.μ., στη Βαρειά, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό, air-condition και πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6979-461282, 6974412790. Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες, δυάρια, μονοκατοικίες, σε λογικές τιμές, στη Μυτιλήνη και στα περίχωρά της. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-realestate. gr Ενοικιάζεται επιπλωμένο 3άρι 1ου ορόφου στην Επάνω Σκάλα (πλησίον 8ου Δημοτικού) με ηλεκτρικές συσκευές, ιδανικό και για συγκατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα ισόγεια σε διώροφο κτήριο, οδός Οικονόμου Τάξη 1, κάτω από το Γηροκομείο, διαμπερές, τελείως ανεξάρτητη, 2 δωμάτια και χωλ, με αυτόνομη κεντρική θέρμανση, με αυλή και δέντρα, βεράντα, 2 πρόσωπα (επί της κεντρικής οδού και επί της αυλής), καλυμμένους βοηθητικούς χώρους. Πληρ. τηλ. 6934623586 και 22510 24121. Ενοικιάζεται ισόγειο 3άρι διπλοκατοικίας στη Χρυσομαλλούσα, ανεξάρτητο καυστήρα καλοριφέρ, χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται διαμπερές τριάρι 90 τ.μ., 3ου ορόφου, στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου. Μεγάλο σαλόνι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, χωλ, 2 ευρύχωρα υπνοδωμάτια, μπάνιο, 2 μπαλκόνια με θέα στη θάλασσα, κεντρική θέρμανση, 1 θέση στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται προνομιούχο γωνιακό τεσσάρι 105 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Καινούργια κουζίνα με πάσο, ενιαίος χώρος με σαλόνι, 3 μεγάλα υπνοδωμάτια, άνετο μπάνιο, εσωτερική αποθήκη, μεγάλο γωνιακό μπαλκόνι, κεντρική θέρμανση, κλιματιστικό. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται καινούργιο τριάρι, διαμπερές, στην περιοχή Χρυσομαλλούσας (Ασκληπιού και Πρωτοπάτση γωνία), με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6977-073936, 22530 23378, 22530 23911. Ενοικιάζεται επιπλωμένη, δίχωρη γκαρσονιέρα, 40 τ.μ., στη Σουράδα. Ξεχωριστός χώρος κουζίνα, διάδρομος, μεγάλο υπνοδωμάτιο, μπάνιο, κεντρική θέρμανση, ανεξάρτητη είσοδος, αυλή, χωρίς κοινόχρηστα, πλήρως ανακαινισμένη. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται ανεξάρτητο πλεονεκτικό 2άρι πάνω ορόφου, στην Κράτηγο (πέρα από το αεροδρόμιο) με αυτόνομο καλοριφέρ και πανοραμική θέα στη θάλασσα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία με 4 υπνοδωμάτια πίσω από το «Μουσικό Καφενείο», πλήρως επιπλωμένη και εξοπλισμένη, με 2 μπάνια, TV, ψυγείο πλυντήριο κτλ. Ιδανική για συγκατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη ρετιρέ γκαρσονιέρα 5ου ορόφου, με ολοκαίνουργια κουφώματα, στη Βοστάνη. Διαθέτει καλοριφέρ και aircondition και μεγάλη βεράντα με θέα στη θάλασσα. Τιμή χαμηλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται διαμπερές πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο 3άρι, 2ου ορόφου στη Χρυσομαλλούσα, με ηλεκτρικές συσκευές, ιδανικό και για συγκατοίκηση. Διαθέτει αυτόνομο καλοριφέρ και air-condition. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.


16

Ενοικιάζεται διαμέρισμα ισόγειο στην περιοχή Μαύρα Σίδερα στη Μυτιλήνη, 52τ.μ., πλήρως ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα άριστης κατασκευής, σε εξαιρετική θέση, στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης, 120τ.μ., με μεγάλο οικοπεδικό χώρο. Το ισόγειο αποτελείται από κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι, WC, τζάκι, βεράντες μεγάλες. Ο όροφος αποτελείται από 4 υπνοδωμάτια, μπάνιο, μεγάλες βεράντες. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Πωλείται πύργος διατηρητέος στην Ελευθερίου Βενιζέλου, στο Μακρύ Γιαλό στη Μυτιλήνη, τριώροφος, 175τ.μ. ο κάθε όροφος, με μεγάλη αυλή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο κτίσμα στο Πλωμάρι, κατάλληλο για κατάστημα στον κεντρικό δρόμο, 30 τ.μ και με υπόγειο χώρο 30 τ.μ., σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής, ολοκαίνουργια, 128τ.μ., με γκαράζ, στην πανέμορφη περιοχή Αγία Μαρίνα του δήμου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου 75τ.μ., στην οδό Κ. Βάρναλη στη Χρυσομαλλούσα στη Μυτιλήνη, με χώρο πάρκινγκ, σε πολύ καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα στην περιοχή Παπά Χατζή στο Πλωμάρι, 120 τ.μ., κατάλληλο για βιοτεχνικό εργαστήριο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου, συνολικής έκτασης 1.600τ.μ., με δικαίωμα δόμησης 400τ.μ.. Απέχει 100μ. από τη θάλασσα και εφάπτεται δημοτικού δρόμου πλάτους 4μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα στην οδό Ευρυδάμαντος στον Άγιο Σώστη στην Αθήνα, 217τ.μ. με πατάρι 106 τ.μ., κτισμένο το 1979. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο εμβαδού 879,78τ.μ. εντός οικισμού, στο Μεσαγρό Γέρας. Στο οικόπεδο υπάρχει αποθήκη 16,90τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα επί του κεντρικού δρόμου Μυτιλήνης-Αεροδρόμιου, 55τ.μ. σε οικόπεδο 500τ.μ. Τιμή πώλησης 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο με καταπληκτική θέα στο Αιγαίο στη θέση Καλάμι Μελίντας Παλαιοχωρίου, εμβαδού 7.188,90τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα σε πάροδο της Ερμού στη Μυτιλήνη (Μπας Φανάρ) πλήρως ανακαινισμένο και με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος, συνολικού εμβαδού 60 τ.μ. (30 ισόγειο και 30 όροφος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται 2 οικόπεδα με καταπληκτική θέα, εμβαδού 375,64τ.μ. και 663,31τ.μ. στον Προφήτη Ηλία Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής, νεόδμητη, 120τ.μ., στην πανέμορφη περιοχή Αγία Μαρίνα του δήμου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα σε εξαιρετική θέση στην Παναγιούδα, 115τ.μ. και υπόγειο 90τ.μ.. Το ισόγειο αποτελείται από κουζίνα, τραπεζαρία, καθιστικό, WC. Ο όροφος αποτελείται από 3 υπνοδωμάτια. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα υπερπολυτελούς κατασκευής στη Νεάπολη Μυτιλήνης 125τ.μ., με υπόγειο 90τ.μ., 100μ. από την παραλία και θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται μονοκατοικία σε καλή κατάσταση, διώροφη, 160τ.μ., στον Άγιο Ευδόκιμο Μυτιλήνης, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής στη Νεάπολη Μυτιλήνης. Απέχει 100μ. από τη θάλασσα, με πανέμορφη θέα, συνολικού εμβαδού 260τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 40τ.μ. στην Αγία Φωτεινή Μυτιλήνης, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ημιυπόγειο διαμέρισμα 89τ.μ., στην Αγία Φωτεινή Μυτιλήνης, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα ολοκαίνουργια, πολυτελούς κατασκευής, στη Νεάπολη Μυτιλήνης. Απέχει 100μ. από τη θάλασσα, με καταπληκτική θέα, συνολικού εμβαδού 260τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται μεζονέτες υπό κατασκευή στα Αλυφαντά, σε εξαιρετικό σημείο, 130τ.μ. με 65τ.μ. υπόγειο και 120τ.μ. αύλειο χώρο. Χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2011. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται μεζονέτες σε προνομιακό σημείο στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης, 135τ.μ με 65τ.μ. υπόγειο και 120τ.μ. αύλειο χώρο. Χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2011. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου στο Χάλικα Μυτιλήνης, με εξαιρετική θέα και άριστη κατασκευή, 67τ.μ. και 10τ.μ. αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται μεζονέτες 133τ.μ. εκάστη στο Σκόπελο της Γέρας, με 300τ.μ. αύλειο χώρο. Χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2011. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται διώροφη παλαιά οικία 110τ.μ., με οικοδομική άδεια επισκευής, στον Άγιο Γεώργιο Μυτιλήνης, σε πολύ καλή τοποθεσία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο νεόδμητο διαμέρισμα 67τ.μ., άριστης κατασκευής, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται παλαιά οικία στην οδό Πατριάρχου Κυρίλλου στη Μυτιλήνη, σε οικόπεδο 125 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 56τ.μ., νεόδμητο, άριστης κατασκευής, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται μεζονέτες στην οδό Θεοκρίτου στη Μυτιλήνη (Πλάτανος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται διώροφη οικία 71,24τ.μ., στην Αγία Παρασκευή Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται διαμέρισμα 75τ.μ., 1ου ορόφου, νεόδμητο, άριστης κατασκευής, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα υπό κατασκευή, 110τ.μ., με ισόγειο γκαράζ 27τ.μ. και ημιυπαίθριους 30τ.μ., καθώς και με αυλή αποκλειστικής χρήσης, στη Βαρειά Μυτιλήνης, σε πολύ καλό σημείο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγεια οικία υπό κατασκευή, 70τ.μ., με ισόγειο γκαράζ 24τ.μ., ημιυπαίθριους 14τ.μ. και αυλή αποκλειστικής χρήσης, στην περιοχή Βαρειά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 115,10τ.μ., στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 3.288τ.μ., στην περιοχή Τρούπια Μανταμάδου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο στο Μεγαλοχώρι, 500τ.μ., σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα 1.200τ.μ., έκαστο, σε πολύ καλό σημείο επί της οδού Πλωμαρίου - Αγίας Βαρβάρας. Χτίζει έκαστο 400τ.μ. οικία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται προνομιακά οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα, στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου, εφαπτόμενα στον επαρχιακό δρόμο Πλωμαρίου - Μυτιλήνης, σε πολύ καλές τιμές. Θέα απεριόριστη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα στην περιοχή Πλατάνι Πλωμαρίου, σε πολύ καλές τιμές. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται στην περιοχή Βάγιες - Ακρωτήρι Μυτιλήνης οικόπεδο 700τ.μ., με παλαιά οικία (χρήζει γενικής επισκευής) διώροφη, 80τ.μ. ο κάθε όροφος, με απίστευτη θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

κού δρόμου Πλωμαρίου - Μελίντας, εμβαδού 5.785,90τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται τριώροφη οικία σε πολύ καλή κατάσταση, κατοικήσιμη, με πολύ καλή θέα, 35τ.μ. ο κάθε όροφος, στην περιοχή Πλάτανος Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται πολυτελείς μεζονέτες, άριστης κατασκευής, σε προνομιακό μέρος της Παναγιούδας Μυτιλήνης. Βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής. Εμβαδόν κάθε κτίσματος 100τ.μ. (ισόγειο και όροφος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλούνται διαμερίσματα υπό κατασκευή στην περιοχή Ακρωτήρι Μυτιλήνης, συνολικού εμβαδού 100τ.μ. το καθένα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται μεζονέτα άριστης κατασκευής 115 τ.μ. (ισόγειο-όροφος) με υπόγειο και γκαράζ, στην περιοχή Ακαδημία Μυτιλήνης. Σε πολύ καλό σημείο και με άριστη θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικία στη Βρίσα Πολιχνίτου, 120τ.μ., πλήρως ανακαινισμένη με τιμή πώλησης 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται προνομιακή οικία 100τμ. με οικοπεδικό χώρο 4.000τ.μ, δενδροφυτεμένο στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μονοκατοικία 150 τ.μ. με υπόγειο 80τ.μ. και οικοπεδικό χώρο 500τ.μ. στα Βατερά του Πολιχνίτου. Είναι σε πολύ καλό σημείο, 50μ. από τη θάλασσα και την παραλιακή επαρχιακή οδό. Είναι άριστης κατασκευής και με άριστα διαμορφωμένο τον εξωτερικό χώρο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται στην Παναγιούδα, μεζονέτες 100 και 115 τ.μ. με υπόγεια 50 και 75τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται παλαιό αρχοντικό, κατοικήσιμο, με πανέμορφη θέα στο Μεγαλοχώρι, με δενδρόφυτο οικόπεδο 2.000τ.μ.. Το οίκημα είναι 80τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται διαμερίσματα στη Λαγκάδα Μυτιλήνης, 110τ.μ.στον 1ο όροφο, άριστης κατασκευής με πολύ καλή θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται συγκρότημα ενοικιαζόμενων αυτόνομων κατοικιών πολυτελούς κατασκευής, με διπλή πισίνα, σε προνομιακή θέση στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται διαμέρισμα 2ου ορόφου 90 τ.μ. στη περιοχή Ταρσανάς Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται παλαιά οικία 84τ.μ. με αυλή 10τ.μ. στη Μυτιλήνη (περιοχή Δικαστήρια). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλούνται διαμερίσματα νεόδμητα, 99τ.μ. το καθένα (2 ισόγεια και 2 στον πρώτο όροφο) με 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, λουτρό. Στο υπόγειο της οικοδομής υπάρχουν γκαράζ και αποθήκη για το καθένα. Η οικοδομή βρίσκεται στα Παπιανά του δήμου Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται παλαιά οικία εμβαδού 70τ.μ. μετά του οικοπέδου της, εμβαδού 700τ.μ., στο Μεσαγρό Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται 4 μεζονέτες εμβαδού 99,65τ.μ. η κάθε μια, στο Σκόπελο Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται διώροφη οικία 150τ.μ., στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου, επί του επαρχιακού δρόμου Μυτιλήνης - Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλούνται πολυτελέστατες μεζονέτες παραδοτέες άμεσα, νεόδμητες, πλήρως εξοπλισμένες 160τ.μ. (ισόγειο-όροφος) και υπόγειο 80τ.μ., στην πανέμορφη περιοχή της Νεάπολης Μυτιλήνης. Απέχουν 100μ. από τον κεντρικό δρόμο Μυτιλήνης - Αεροδρομίου. Έχουν πλήρη αυτοτέλεια. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται νεόδμητη οικία στο Αμουδέλι Πλωμαρίου, 80τ.μ., με άριστη θέα, σε προνομιακή θέση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειος οικία 30Χ2=60τ.μ. με αυλή, κατοικήσιμη στο καταπράσινο και πανέμορφο Μεγαλοχώρι, προσβάσιμο σε αυτοκίνητο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται παλαιά οικία, με ισόγειο 50τ.μ., όροφο 50τ.μ., που βρίσκεται στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης στην οδό Λορ. Μαβίλη, με αυλή 30τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ξενοδοχειακή μονάδα στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου αποτελούμενη από16 αυτόνομα μονόχωρα δωμάτια λουξ. Έτος κατασκευής 2000. Κτίσμα 400 τ.μ. σε οικόπεδο 700 τ.μ., συνδεδεμένο με το βιολογικό καθαρισμό του δήμου Πλωμαρίου. Ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ. Απέχει 100 μ. από την πλαζ Αγίου Ισιδώρου, μια από τις καθαρότερες και ομορφότερες παραλίες της Λέσβου, που έχει ψηφισθεί ως η 7η καλύτερη παραλία της Ελλάδας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγειο κατάστημα 100 τ.μ. στην οδό Ζωοδόχου Πηγής στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται διώροφο κτίσμα κατασκευής 2002, επί του επαρχιακού δρόμου Περάματος-Πύργοι Περάματος, άριστης κατασκευής, πλήρως εξοπλισμένο, που αποτελείται από ισόγειο κατάστημα (ταβέρνα) 100τ.μ. με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό και τον 1ο όροφο που αποτελείται από 3 αυτόνομες γκαρσονιέρες υπερλούξ με βεράντες, συνολικά 100τ.μ. Το ακίνητο έχει οικοπεδικό χώρο 1.600 τ.μ. Έχει απεριόριστη θέα τον κόλπο Γέρας και απέχει 20 μ. από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διώροφο κτίσμα με απεριόριστη θέα τον κόλπο Γέρας επί του επαρχιακού δρόμου Πηγαδάκια-Πέραμα με οικόπεδο 2.500 τ.μ., που λειτουργεί ως Ενοικιαζόμενα Δωμάτια και είναι πλήρως εξοπλισμένο. Είναι προνομιακό και σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται αποθήκη στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη, 144τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 300τ.μ. στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα στο 5ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Καλλονής - Πέτρας, 130τ.μ., κατάλληλο και για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Έχει μεγάλο αύλειο χώρο για πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται αποθήκη στον Καρά Τεπέ, 144τ.μ. επί του επαρχιακού δρόμου Μυτιλήνης - Παναγιούδας. Τιμή ενοικίασης 850 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 37,5στρεμ. στη Γέρα, με χαραγμένη γραμμή αιγιαλού και παραλίας, χωρισμένο σε 7 επιμέρους οικόπεδα, άρτια και οικοδομήσιμα. Στην ακτή εφάπτεται σε μήκος 250μ.. Έχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και γεώτρηση. Περιέχει 850 ελαιόδεντρα και 100 οπωροφόρα. Έχει απεριόριστη θέα σε ένα πανέμορφο τοπίο του κόλπου Γέρας. Πραγματική πρόκληση για σοβαρό επενδυτή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 15στρεμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, εφαπτόμενο στη θάλασσα, στο Μόλυβο Λέσβου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. οικόπεδο εμβαδού Πωλείται 4.280,30τ.μ. στα Βατερά Πολιχνίτου (περιοχή Πηγαδούλι ή Άγιος Ιωάννης). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο 526,85τ.μ. εντός σχεδίου πόλεως στην περιοχή του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίου, άρτιο και οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εμβαδού 333,66τ.μ., στη θέση Προφήτης Ηλίας Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο εμβαδού 7.884τ.μ., στη θέση Αυλάκι Ανάξου δήμου Πέτρας, εφαπτόμενο της παραλίας κατά μήκος 47μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στον Άγιο Ισίδωρο, εμβαδού 1.202τ.μ.. Απόσταση από τον επαρχιακό δρόμο Πλωμαρίου - Μυτιλήνης 90μ.. Έχει συντελεστή δόμησης 0,6 και κάλυψη 40%. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο συνολικής έκτασης 390τ.μ., σε άριστη θέση στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου, με συντελεστή δόμησης 0,6 και κάλυψη 40%. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εμβαδού 300τ.μ., σε άριστη θέση. Απέχει 60μ. από τον επαρχιακό δρόμο Πλωμαρίου - Μυτιλήνης και κτίζει οικία 180τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην περιοχή Κλίβανος Πλωμαρίου, πάνω στον περιφερειακό δρόμο, εμβαδού 484,03τ.μ.. Κτίζει 290,4τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, εφαπτόμενο του επαρχια-

Πωλείται οικόπεδο με καταπληκτική θέα εμβαδού 448,47τ.μ., στον Προφήτη Ηλία Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται κήπος-οικόπεδο 770τ.μ. με ημιτελές κτίσμα (καρά γιαπί) ισόγειο 100τ.μ., στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο επί του επαρχιακού δρόμου Πλωμάρι - Μεγαλοχώρι, συνολικής έκτασης 2.830τ.μ. στην περιοχή Ροδαφνίδια Πλωμαρίου. Έχει οικοδομική άδεια και χτίζει 2 οικίες από 100τ.μ. εκάστη. Στα όρια του οικοπέδου υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 2στρεμ. με εξοχικό σπίτι 75τ.μ. και αποθήκη 30τ.μ. στην Ευρειακή δήμου Γέρας. Το οικόπεδο απέχει από τη θάλασσα 250μ., έχει 2 γεωτρήσεις, 30 οπωροφόρα δένδρα και βρίσκεται εντός του οικισμού. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται οικόπεδα 4 στρεμμάτων εφαπτόμενα στην παραλία Μελίντας Πλωμαρίου, άρτια και οικοδομήσιμα. Σε πολύ προνομιακή θέση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 450τ.μ. με οικία 60τ.μ. στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης, σε πολύ καλό σημείο και σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 4.700τ.μ. στην Αγία Μαρίνα στη Μυτιλήνη, σε πολύ καλή τοποθεσία. Κτίζει οικία 200τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. οικόπεδο εμβαδού Πωλείται 5.251,52τ.μ. εκτός οικισμού στα Μαγγούφικα ή Γαϊδαρανήφορο Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο στη Λάρσο 6.500τ.μ., εφαπτόμενο του εθνικού δρόμου Μυτιλήνης - Καλλονής, άρτιο και οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 6.053τ.μ. στη Λάρσο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο 4.700τ.μ. στα Βατερά Πολιχνίτου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 68,12 τ.μ. στον Άγιο Ευδόκιμο (ΙΚΑ) στη Μυτιλήνη. Κτίζει 166,56τ.μ. οικία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην οδό Γιαννιτσών στη Μυτιλήνη, 252τ.μ. και κτίζει οικία 250τ.μ. και υπόγειο 135τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στο Πληγώνι Μυτιλήνης, 160τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στο Συνοικισμό στη Μυτιλήνη, 166,79τ.μ. σε εξαιρετική θέση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται έκταση 5.000τ.μ. στο Πυργί της Μυτιλήνης, σε πολύ καλό σημείο και το οποίο οικοδομεί 196τ.μ. οικία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα-οικόπεδο με παλαιό κτίσμα εμβαδού 1.226,46 και 2.474,88 τ.μ. στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ελαιόκτημα 80στρεμ. στην περιοχή Κάραβος Μεγαλοχωρίου, εφαπτόμενο σε αγροτικό δρόμο. Περιέχει 800 ελαιόδεντρα. Είναι κατάλληλο για αγροτοτουριστική μονάδα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται αγρόκτημα 100μ. από τη θάλασσα με απεριόριστη θέα, με αμαξιτό δρόμο, με γεώτρηση, με ηλεκτρικό ρεύμα στα όριά του, συνολικής έκτασης 35στρεμ., στο Λιγουνάρι Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται κήπος στα όρια του οικισμού Παπάδου. Έχει γεώτρηση, ηλεκτρικό ρεύμα και μικρή αποθήκη. Έχει συνολική έκταση 7στρεμ. και είναι προσβάσιμος με αυτοκίνητο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 20στρεμ. στην περιοχή Λιώτα Άντισσας, άριστα περιποιημένο και περιφραγμένο, επί του επαρχιακού δρόμου Γαβαθάς - Λιώτα, κατάλληλο για οικοδόμηση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ημιτελής οικοδομή (σκελετός από μπετόν), ολικής επιφάνειας ορόφων 396τ.μ. σε οικόπεδο εμβαδού 654τ.μ.. Το κτίσμα έχει και υπόγειο. Το ακίνητο βρίσκεται στον Τρύγονα επί του επαρχιακού δρόμου Πλωμαρίου - Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα εμβαδού 20στρεμ. περίπου, στη θέση Άνω Χωριό Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα εμβαδού 25στρεμ., εφαπτόμενο παραλίας με αμμουδιά 100μ., πολυεπίπεδο με ιδιωτικό αγροτικό δρόμο μέχρι την παραλία και με καταπληκτική θέα, στη θέση Αγριλιά Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα άριστα καλλιεργημένο, βιολογικό, εφαπτόμενο περιμετρικά με αγροτικούς αμαξιτούς δρόμους, με 2 πηγές νερού και 2 παλαιά κτίσματα, συνολικής έκτασης 60στρεμ., στην περιοχή Κριθάρι, Αύλωνας Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ελαιόκτημα 1στρέμ. στη Μελίντα Παλαιοχωρίου Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 4στρεμ. στη Μελίντα Παλαιοχωρίου Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 150στρεμ., στην περιοχή Στροβήλια Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα εμβαδού 6.034,945τ.μ. στη θέση Κόκαλα Αγίου Ισιδώρου δήμου Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 48στρεμ., στην περιοχή Άγιος Γρηγόριος Σκοπέλου Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ελαιόκτημα 8στρεμ., με 2 στάβλους στη θέση Τσιπ’ριά Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. αγρόκτημα εμβαδού Πωλείται 3,8στρεμ. στον Καρυώνα Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 10στρεμ. στο Φτέλι Γέρας, κατάλληλο και για ανέγερση κατοικίας, εφαπτόμενο αγροτικού δρόμου με μικρό οικίσκο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται φορτηγό αγροτικό αυτοκίνητο σε άριστη κατάσταση, 3 τόνων, DAIHATSU. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται σκάφος ξύλινο, τύπου LIBERTY, με ερασιτεχνική άδεια, μηχανή πετρελαίου VOLVO 25 ίππων υδρόψυκτη και ολικό μήκος επάνω 6μ.. Έτος κατασκευής το 2000. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται επαγγελματικό σκάφος (καΐκι) τρεχαντήρι, σε άριστη κατάσταση, μήκους 9,5μ. με άδεια 4,02 GT, ξύλινο, με μηχανή 85 ίππων, πλήρως εξοπλισμένο (βυθόμετρο 2.000μ. GPS, VHF, ραντάρ, βίντσι), καθώς και όλα τα εργαλεία επαγγελματικού ψαρέματος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.


17

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010 Ενοικιάζεται δυάρι 40 τ.μ., στην περιοχή της Καλλιθέας (Υφαντήριο), σε διπλοκατοικία, χωρίς κοινόχρηστα. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188. Ενοικιάζεται δυάρι πλήρως επιπλωμένο & εξοπλισμένο, διαθέτει πάρκινγκ, στην Ε. Βοστάνη 50, έναντι Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 94550, 6945-544386. Ενοικιάζεται εξαιρετικό ανεξάρτητο διαμέρισμα 110 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια (μάστερ υπνοδωμάτιο με δικό του μπάνιο), έξτρα δεύτερο μπάνιο, πάνω από το Ακρωτήρι, σε ιδιόκτητη πολυτελή οικοδομή. Ήσυχο περιβάλλον με απεριόριστη πανοραμική θέα. Αυτόνομη θέρμανση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται δυάρι 57 τ.μ., στον Άγιο Παντελεήμονα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Ενοικιάζεται τριάρι 75τ.μ. περίπου, 2ου ορόφου, στην Οικ. Τάξη, σε καλή κατάσταση και χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται μεγάλο άνετο τριάρι, 90τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, 2ου ορόφου, σε άριστη κατάσταση και αυτόνομο καλοριφέρ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται μεγάλη γκαρσονιέρα 40τ.μ., στα Πυργέλια, σε ιδιόκτητη οικοδομή χωρίς κοινόχρηστα, πλήρως εξοπλισμένη και επιπλωμένη με καλοριφέρ, air-condition και ηλιακό. Εξαιρετική τιμή στην οποία συμπεριλαμβάνονται όλοι οι λογαριασμοί (ΔΕΗ, ΔΕΥΑΜ, καλοριφέρ κ.τ.λ.). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Μυτιλήνη, Καγιάνι, ΕΥΚΑΙΡΙΑ. Πωλείται μονοκατοικία, κατασκευής 2002, 57 τ.μ., 1 Υ/Δ, με 30 τ.μ. ταράτσα, απεριόριστη θέα, σε άριστη κατάσταση, 90.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE187043). Μυτιλήνη, Καγιάνι, ΕΥΚΑΙΡΙΑ. Πωλείται μονοκατοικία, 70 τ.μ., 2 Υ/Δ, με αποθήκη, σε άριστη κατάσταση, δυνατότητα δόμησης επιπλέον ορόφου 70 τ.μ., 130.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE187036). Μυτιλήνη, Μαύρα Σίδερα, ΕΥΚΑΙΡΙΑ! Πωλείται διαμέρισμα 4ου ορόφου, 105 τ.μ., πλήρως ανακαινισμένο, με 3 Υ/Δ, κουζίνα με πάσο, διαμπερές, με θέα βουνό και θάλασσα, 150.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE181157). Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα, ΕΥΚΑΙΡΙΑ! Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου, 70 τ.μ., με μεγάλη κουζίνα, άνετο σαλόνι, 1 Υ/Δ, μπάνιο και χωλ, σε καλή κατάσταση, 70.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE- 175706). Μυτιλήνη, Ακλειδιού, πωλείται διαμέρισμα 75 τ.μ., με 2 Υ/Δ, απεριόριστη θέα, μπόιλερ, ηλιακό, 2 θέσεις στάθμευσης, σε άριστη κατάσταση, κατασκευής 2005, 200.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-185162). Μυτιλήνη, πωλείται διαμέρισμα 48 τ.μ., σε καλή κατάσταση,

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα καινούργια, 1ου ορόφου με αυτόνομη θέρμανση, κοντά στην αγορά της Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6972732918, 22520 42377. Ενοικιάζεται επιπλωμένη ανεξάρτητη γκαρσονιέρα πάνω ορόφου, διώροφης οικοδομής, με αυτόνομο καλοριφέρ και θέα στο λιμάνι, 150μ. από παλιά Αστυνομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται τριάρι επιπλωμένο, 2ου ορόφου, πάνω από το γήπεδο, σε διπλοκατοικία, κατάλληλο και για συγκατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται ισόγεια γκαρσονιέρα ενιαίου χώρου στη Χρυσομαλλούσα με αυτόνομο καλοριφέρ. Έχει μεγάλη, άνετη βεράντα. Δυνατότητα να επιπλωθεί. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται ανεξάρτητη ισόγεια επιπλωμένη γκαρσονιέρα σε μονοκατοικία στην οδό Θησέως 6 (πάνω από τον Πλάτανο - 5 λεπτά από τον Άγιο Θεράποντα) με αυλή και χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή χαμηλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται πλησίον «Γαρδένιας», μεγάλο άνετο οροφοδιαμέρισμα, 2 υπνοδωματίων, 100τ.μ., στον πάνω όροφο μικρής οικοδομής με 3 διαμερίσματα. Διαθέτει τζάκι, βοηθητικό WC, αυτόνομο καλοριφέρ και άνετη βεράντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, ενιαίου χώρου, στην οδό Βύρωνος, πάνω από την Ερμού, σε ιδιόκτητη διώροφη οικοδομή με 3 γκαρσονιέρες. Χωρίς κοινόχρηστα, διαθέτει και πλυντήριο. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται άνετο δυάρι 3ου ορόφου, σε πολύ καλή κατάσταση, με πάρκινγκ, απέναντι από το Φροντιστήριο Πλάτωνα, στη Γυμν. Δαυίδ, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 6944-472977, 6978-610855, 22510 82461, 44453. Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες, δυάρια, τριάρια, μονοκατοικίες, σε λογικές τιμές, στη Μυτιλήνη και τα περίχωρά της. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www. lesvos-realestate.gr Eνοικιάζεται ισόγειο διαμέρισμα 90τ.μ., πλησίον Ν. Ομίλου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται δίχωρη, επιπλωμένη γκαρσονιέρα, με αυλή, στην περιοχή Ακλειδιού. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188. Ενοικιάζεται στου Ζωγράφου, οδός Πολυφήμου, κάθετος Λ. Παπάγου, 3η στάση, τριάρι, 70τ.μ., γωνιακό, με θέα το Λυκαβηττό. Ιδανικό για 2 φοιτητές. Πληρ. τηλ. 6934-145890 και 6936694299. Ενοικιάζεται στο Βουναράκι καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέραστούντιο, 28τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση και κλιματιστικό, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr

Eνοικιάζεται ισόγεια γκαρσονιέρα, ανακαινισμένη, 30τ.μ., επιπλωμένη, πλησίον Ν. Ομίλου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται αρχοντικό 150 τ.μ., στο Κιόσκι, έναντι υπουργείου Αιγαίου και στο Δικαστήριο. Ενδείκνυται για γραφεία. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781.

50.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-185627).

al Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-180580).

Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα, πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου, 67 τ.μ., 2 Υ/Δ, σε πολύ καλή κατάσταση, 130.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-181235). Μυτιλήνη, Επάνω Σκάλα, πωλείται μονοκατοικία 95 τ.μ., με 2 Υ/Δ και δυνατότητα για 3, πλήρως ανακαινισμένη, με αυλή, σε άριστη κατάσταση, 155.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE181203). Καλλονή, πωλείται μονοκατοικία 100 τ.μ., με 2 Υ/Δ, αποθήκη, κυρίως μπάνιο, κουζίνα, 100.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE173755). Μυτιλήνη, Καλλιθέα, πωλείται μονοκατοικία, 85 τ.μ., με 2 Υ/Δ, αποθήκη, θέα, βεράντες, 140.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-173673). Μυτιλήνη, Καλλιθέα, πωλείται μονοκατοικία 80 τ.μ., με 2 Υ/Δ, ανακαινισμένη κουζίνα, αυλή, ηλιακό θερμοσίφωνα, αποθήκη, θέα, βεράντες, 130.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE180566). Μυτιλήνη, Ταξιάρχες, πωλείται μονοκατοικία 78 τ.μ., με 2 Υ/Δ, απεριόριστη θέα. Θέλει επισκευές. 52.000 ευρώ. Aspis Re-

Μυτιλήνη, Καμάρες, πωλείται μονοκατοικία 99 τ.μ., με 2 Υ/Δ, θέα, διαμπερής, 150.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE167635). Μυτιλήνη, Καμάρες, πωλείται μονοκατοικία 120 τ.μ., 150.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE168046). Μυτιλήνη, Βίγλα, πωλείται γκαρσονιέρα 29 τ.μ., 1ου ορόφου, 40.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-169323). Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται διαμέρισμα, 60 τ.μ., κατασκευής 2009, με 1 Υ/Δ, 115.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE173969). Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ., 1ου ορόφου, κατασκευής 2009, με 1 Υ/Δ, 117.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-173972). Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ., 2ου ορόφου, κατασκευής 2009, με 1 Υ/Δ, 125.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-173976). Μυτιλήνη, Παναγιούδα, πωλείται μεζονέτα 110 τ.μ., κατασκευής 2010, με 2 Υ/Δ, 230.000 ευρώ.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989-869651. Ενοικιάζεται πολυτελές διώροφο κτήριο στην Παγανή, 800τ.μ.. Ο κάθε όροφος είναι 400τ.μ. και μισθώνεται ξεχωριστά. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 - 23781 & 6932 - 315919, www.leonis realestate.com Πύργοι Θερμής. Οι καλύτερες νεόκτιστες, ανεξάρτητες, επιπλωμένες μονοκατοικίες. Μισθώνονται με την ημέρα ή και κατ’ έτος. Πληρ. τηλ. 6937-052647. Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται μονοκατοικία 86 τ.μ., με 2 Υ/Δ, σε 2 επίπεδα, με αυλή και θέα, στην περιοχή Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται μονοκατοικία 192 τ.μ. και 60 τ.μ. γκαράζ, με αποθήκη, 3 υπνοδωμάτια, κουζίνα, καθιστικό, απεριόριστη θέα. 5ετίας, σε εξαιρετική κατάσταση, στην περιοχή Συνοικισμός Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ., καινούργια, με 3 υπνοδωμάτια και θέα, στην περιοχήτης Παναγιούδας, τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται μονοκατοικία 158 τ.μ., με 4 υπνοδωμάτια, στην περιοχή του Αγ. Θεράποντος. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE167557). Μυτιλήνη, Παναγιούδα, πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ., κατασκευής 2010, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, βεράντες, ηλιακό θερμοσίφωνα, 270.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-170951).

Πωλείται 60 τ.μ. μονοκατοικία, με 1 Υ/Δ. Χτίζει άλλα 20 τ.μ., στην περιοχή Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται παλιά οικία 110 τ.μ., με αυλή και θέα στο Κάστρο, στην περιοχή του Συνοικισμού. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται δυάρι 46 τ.μ., με αυτονομία, στην περιοχή του Νοσοκομείου, τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται μονοκατοικία 190 τ.μ., με μεγάλη αυλή και κλειστό γκαράζ, στην περιοχή Κιόσκι. Κάτω: μεγάλος χώρος κουζίνα, τραπεζαρία με τζάκι, ξεχωριστό καθιστικό, χωλ, αυλή, WC. Πάνω: 3 Υ/Δ (1 επικοινωνεί με άνετο μπάνιο), μεγάλο χωλ, μπαλκόνι. Αυτόνομη θέρμανση, 3 A/Cs, ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www. realhouses.gr/, info@ realhouses.gr Πωλείται μονοκατοικία 75 τ.μ., με 2 Υ/Δ, ισόγεια, σε οικόπεδο 136 τ.μ. και χτίζει επιπλέον 75 τ.μ., στο Συνοικισμό Μυτιλήνης Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλούνται διαμερίσματα με γκαράζ και αποθήκη, καινούργια, στο Χάλικα. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται διαμέρισμα 78 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, 1ου ορόφου, σε πολύ καλή κατάσταση, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται δυάρι 72 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλείται μονοκατοικία στην περιοχή της Ακαδημίας, 85 τ.μ., με 2 Υ/Δ και αυλή. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται μεζονέτα 2 Υ/Δ στον Αφάλωνα. Τιμή 150.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE164943). Μυτιλήνη, πωλείται μονοκατοικία 385 τ.μ., κατασκευής 2006, με 6 Υ/Δ, αποθήκη, θέα, βεράντες, πισίνα, 4 μπάνια. 290 τ.μ. ισόγειο, 165 τ.μ. 1ος όροφος, εμβαδόν οικοπέδου 3.200 τ.μ., 1.700.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-168888).

Μυτιλήνη, Παναγιούδα, πωλείται μεζονέτα 165 τ.μ., κατασκευήs 2010, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, τζάκι, 260.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-170133).

Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται γραφείο 101 τ.μ., 170.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE173246).

Καλλονή, Παράκοιλα, πωλείται μονοκατοικία 110 τ.μ., με 3 Υ/Δ, θέα, 75.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-179849).

Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται κατάστημα 150 τ.μ., στην περιοχή του Γηπέδου, 140.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-170141).

Μυτιλήνη, πωλείται μονοκατοικία στα Πυργέλια, 90 τ.μ., με 2 Υ/Δ, κουφώματα από ξύλο καστανιάς, με αυλή, 170.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-179879).

Μυτιλήνη, πωλείται κατάστημα 695 τ.μ., 1.150.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE173906).

Μυτιλήνη, πωλείται διαμέρισμα 80 τ.μ., 3 Υ/Δ, 155.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE179777). Μυτιλήνη, 5 λεπτά από το κέντρο, πωλείται νεόδμητη μονοκατοικία 230 τ.μ., υπερπολυτελείας, με πισίνα, 5 Υ/Δ, 7 μπάνια, 2 κουζίνες, 2 τζάκια, μπόιλερ, ηλιακό, αυτόνομη θέρμανση, air-condition, 300 τ.μ. βεράντες, σε οικόπεδο 1.972 τ.μ., 600.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ.

Καλλονή, πωλείται οικόπεδο 4.900 τ.μ., με ηλεκτρικό, νερό, 250.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-173659). Μυτιλήνη, Κουλμπάρα, πωλείται οικόπεδο 93 τ.μ., εντός σχεδίου, 85.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE170720). Μυτιλήνη, Σκάλα Νέων Κυδωνιών, πωλείται οικόπεδο 275 τ.μ., 80 μ. από τη θάλασσα, χτίζει 100

Πωλούνται στην Πέτρα 5 ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αυτόνομη θέρμανση, σε 4 στρεμ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται τριάρι 75 τ.μ., 2ου ορόφου, στην Καλλιθέα. Τιμή 130.000 ευρώ. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate. com Πωλείται τριάρι 76 τ.μ., 3ου ορόφου, με μεγάλη βεράντα. Τιμή 125.000 ευρώ. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate. com Πωλείται διαμέρισμα 64 τ.μ., 1ου ορόφου, με πρόσοψη στην Καβέτσου (Αγία Ειρήνη). ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonisrealestate. com Πωλείται νεόδμητο διαμέρισμα 1ου ορόφου, 50 τ.μ., στην περιοχή Τρία Κυπαρίσσια, με αυτόνομη θέρμανση, ετοιμοπαράδοτο από μέσα Αυγούστου. Τιμή 95.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. τ.μ., 40.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-175284). Μυτιλήνη, Σκάλα Νέων Κυδωνιών, πωλείται οικόπεδο 550 τ.μ., 80 μ. από τη θάλασσα, χτίζει 200 τ.μ., 80.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-175289). Μυτιλήνη, Λάρσος, πωλείται οικόπεδο 2.792 τ.μ., 135.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE174389). Μυτιλήνη, Λάρσος, πωλείται οικόπεδο 8.700 τ.μ., με δυνατότητα κόμβου, 150.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-177610). Μυτιλήνη, Λουτρά, πωλείται οικόπεδο 422 τ.μ., 60.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE178144). Βατερά, πωλείται οικόπεδο 4.270 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με απεριόριστη θέα σε όλη την παραλία των Βατερών, 90.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-168284). Μυτιλήνη, Πληγώνι, πωλείται οικόπεδο, με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, 623 τ.μ., χτίζει 498 τ.μ., 180.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-176040).


18 Πωλείται μεζονέτα 72 τ.μ., με θέα και μικρή αυλή στο πλάι, 20 μ. από τη θάλασσα, 20 χλμ. από τη Μυτιλήνη. Ενιαίος χώρος σαλονοτραπεζαρία, 2 μπαλκόνια, διαμπερής, μεγάλο Υ/Δ, WC, ιδιωτικός χώρος στάθμευσης, αυτόνομη θέρμανση, κατασκευή τού 2005. Τιμή 85000 €. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr/, info@ realhouses.gr

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010 Πωλείται ένα κτήριο ημιτελές, στην περιοχή Πλάτανου, με 2 δυάρια, συνολικό εμβαδό 100 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται τους Λάμπου Μύλους μονοκατοικία, 190 τ.μ. και 22 τ.μ., σοφίτα σε οικόπεδο 2 στρεμ., νεόχτιστη, με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται στα Βατερά μεζονέτα, επάνω στη θάλασσα, 100 τ.μ., σε οικόπεδο 150 τ.μ.. Τιμή 250.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται μεζονέτα στην περιοχή Σουράδα, 120 τ.μ., με υπόγειο 70 τ.μ. και δικό του λέβητα, νεόδμητη, με 2 μπάνια, 3 υπνοδωμάτια και τζάκι. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Πωλείται διαμέρισμα πλήρως ανακαινισμένο, πολυτελούς κατασκευής, στον 1ο όροφο, 100 τ.μ., περιοχή Χρυσομαλλούσας. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται μεζονέτα στον Άνω Χάλικα, 140 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση με δικό της λέβητα και απεριόριστη θέα. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται διαμέρισμα στο Χάλικα 68 τ.μ., νεόδμητο, με αυτόνομη θέρμανση, θέα, 1 θέση πάρκινγκ, 7 τ.μ. αποθήκη και 2 υπνοδωμάτια. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στον Παιδικό Σταθμό μια γκαρσονιέρα 24 τ.μ., νεόδμητη, με αυτόνομη θέρμανση και επιπλωμένη. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα, 1ου ορόφου, 117 τ.μ., με 2 WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση 32 ετών. Τιμή 155.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα 3ου ορόφου, με θέα, στη Χρυσομαλλούσα, επί της Μυρογιάννη. 77τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση και δικό του πάρκινγκ. Τιμή 135.000 €. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλούνται μεζονέτα, στην περιοχή Ακρωτηρίου, 138 τ.μ. και 35 τ.μ. γκαρσονιέρα και 22 τ.μ. γκαράζ, με αυτόνομη θέρμανση, 3 υπνοδωμάτια, μεγάλο καθιστικό, μεγάλη κουζίνα και τζάκι. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται δυάρι 45 τ.μ., στη Ζωοδόχου Πηγής, πλήρως επιπλωμένο και μισθωμένο, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται μονοκατοικία στο Συνοικισμό, νεόδμητη, 105 τ.μ. και υπόγειο 55τ.μ., αυτόνομη και ανεξάρτητη. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται διαμέρισμα στην περιοχή Χάλικα, 70 τ.μ., 1ου ορόφου + 10 τ.μ. αποθήκη, με αυτόνομη θέρμανση και μπαλκόνι με θέα. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στο Χάλικα μεγάλο δυάρι, υπόγειο, 67 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 87.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα 75 τ.μ., σε διπλοκατοικία, 1ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, 2 υπνοδωμάτια και αποθήκη 40 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στον Άνω Χάλικα ημιυπόγειο 46 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 52.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλούνται μονοκατοικίες, μεζονέτες, διαμερίσματα, καταστήματα, οικόπεδα, αποθήκες νεόδμητα ή παλαιά, σε λογικές τιμές, στη Μυτιλήνη και στα περίχωρά της. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 622045, www.lesvosrealestate.gr

Πωλείται δίχωρη γκαρσονιέρα 7ετίας, 2ου ορόφου, με μπαλκόνι και αυτονομία θέρμανσης, σε μικρή οικοδομή διαμερισμάτων. Σε κεντρικό σημείο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 74 τ.μ., 3ου ορόφου, στην Π. Κουντουριώτου 1, ενδείκνυται και για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 6972319890. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα στη Στρατή Μυριβήλη 60 - 62, σε κτήριο 4 διαμερισμάτων, 116 τ.μ., με αποθήκη 36 τ.μ. στο υπόγειο, διαμπερές, μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, 3 Υ/Δ, 220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6972-422195, 6939667220. Πωλείται μεγάλο δυάρι στην περιοχή Χρυσομαλλούσης. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές, καινούργιο διαμέρισμα, ημιωρόφου, 75 τ.μ., στον Άνω Χάλικα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρισμα 110 τ.μ. σε διπλοκατοικία. Περιοχή πρώην γραφεία «Ολυμπιακής». ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251

condition, ηλιακό, μεγάλο πατάρι, 3 Υ/Δ και γεώτρηση, σε οικόπεδο (κήπο) 1.150 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

Ενοικιάζεται στην Επάνω Σκάλα, περιοχή Αγίου Νικολάου, γκαρσονιέρα δίχωρη 38 τ.μ., στο 2ο όροφο, με αυτονομία, μεγάλα μπαλκόνια με θέα τη θάλασσα και το κάστρο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251.

Πωλείται στον Παλαιόκηπο διώροφη μονοκατοικία με 4 Υ/Δ, τραπεζαρία, καθιστικό, κουζίνα, αυλή. Τιμή 48.000 €. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

Πωλείται μονοκατοικία 140 τ.μ., στο 12ο χλμ. εθνικής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, με 80 τ.μ. βοηθητικούς χώρους, γκαράζ, καλοριφέρ με γερμανικό λέβητα, air-

Πωλείται στην Πέτρα οροφοδιαμέρισμα του επάνω ορόφου διπλοκατοικίας, 96 τ.μ., με 3 Υ/Δ, σαλονοτραπεζαρία, αποθήκη, καλοριφέρ καινούργιο (αυτονομία) και ηλιακό, σε άριστη κατάσταση.

Πωλείται πολυτελές, πλήρως ανακαινισμένο οροφοδιαμέρισμα, δίπατο, 120 τ.μ., στην περιοχή Λαζαρέτου. Κάτω: Ενιαίος χώρος σαλόνι-τραπεζαρία με τζάκι, κουζίνα από άριστα υλικά, με πάσο και σποτάκια στο ταβάνι, ενσωματωμένες ηλεκτρικές συσκευές AEG (κουζίνα, φούρνος μικροκυμάτων, ψυγείο), μεγάλο μπάνιο με υδρομασάζ, 2 Υ/Δ, μπαλκόνι. Πάνω: 1 Υ/Δ, WC, μεγάλη βεράντα 40 τ.μ., με υπέροχη θέα. Ιδιωτικός χώρος στάθμευσης, αυτόνομη θέρμανση, 3 Α/C. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www. realhouses.gr/, info@ realhouses.gr (κωδ. 267). Πωλείται δυάρι 50 τ.μ., 3ου ορόφου, στην περιοχή Χρυσομαλλούσας. Χωλ, ξεχωριστό Υ/Δ, άνετο σαλόνι, ξεχωριστή κουζίνα, μπάνιο, μπαλκόνι με τέντα και θέα, ηλιακός. Τιμή 53.000 €. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr Πωλείται πλήρως ανακαινισμένο οροφοδιαμέρισμα, δυάρι 75 τ.μ., στην περιοχή Λαζαρέτου. Μεγάλος χώρος σαλόνι - τραπεζαρία, γωνιακή κουζίνα, άνετο Υ/Δ με 2 ντουλάπες, ευρύχωρο μπάνιο με γωνιακή μπανιερά (υδρομασάζ), έξτρα ντουλάπα, αυτόνομη θέρμανση, 2 A/C, μπαλκόνι, αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr/, info@realhouses.gr (κωδ. 268) Πωλείται στο Καγιάνι καινούργια lux (πλήρως ανακαινισμένη), πολυτελής οικία, 95 τ.μ., συν σοφίτα 20 τ.μ.. Μεγάλο σαλόνι με τζάκι, ημιξεχωριστός χώρος κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο στο ισόγειο και 1 στη σοφίτα, 2 μπάνια, αυλή (35 τ.μ.) με πέργκολα, κτιστό φούρνο και BBQ, μπαλκόνι 15 τ.μ. με πανοραμική θέα στη θάλασσα, 2 είσοδοι, αυτόνομη θέρμανση, κλιματισμός, δορυφορική κεραία και πολλά άλλα extra. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr

Πωλείται μεζονέτα 120 τ.μ., με 50 τ.μ. ισόγειο χώρο, στη Βαρειά (επί του παραλιακού δρόμου), τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται ανακαινισμένο πολυτελές διαμέρισμα, 95 τ.μ., 4ου ορόφου, με μεγάλες βεράντες, στην περιοχή του γηπέδου (Καλλιθέα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται μονοκατοικία 2 Υ/Δ, με αυλή, στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 150.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μεζονέτα, περιοχή Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται μονοκατοικία 70 τ.μ., περιοχή Λαγκάδας, με αυλή και θέα. Τιμή 65.000 €. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται τριάρι διαμέρισμα στη Μυρογιάννη - Μακρύς Γιαλός, γωνιακό, 1ου ορόφου, 103 τ.μ., με μπαλκόνια και σε πολύ καλή κατάσταση. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλείται δυάρι 55 τ.μ. στην περιοχή του γηπέδου Μυτιλήνης,

Πωλείται παλιά μονοκατοικία 27 τ.μ. συν υπόγειο 27 τ.μ., με καταπληκτική θέα, στην Αγία Μαρίνα. Εξωτερική αποθήκη 14 τ.μ., ρεύμα, νερό, κτίζει 2 ορόφους. Τιμη 35.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr Πωλείται καινούργια μεζονέτα, 4 Υ/Δ, στην περιοχή Νεάπολη. Τιμή 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται γωνιακή πέτρινη παλιά μονοκατοικία, σε οικόπεδο 120 τ.μ., με καταπληκτική θέα στο κάστρο, στο Συνοικισμό. Εντός σχεδίου, νερό, ρεύμα, κτίζει 155 τ.μ., 2 ορόφους συν υπόγεια (από την κάτω πλευρά ισόγειο). Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Πωλούνται 2 ξεχωριστές μονοκατοικίες με αυλές, στα Μιστεγνά. Καινούργια παράθυρα, σκεπές, κουζίνες, μπάνια, ανακαινισμένες, με τζάκι, εξωτερικός φούρνος, 800 μ. από τη θάλασσα. Πωλούνται ή μαζί ή χώρια. Σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www. realhouses.gr Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 140τ.μ., στην Καλλιθέα, με θέα. Σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, 3 υπνοδωμάτια με δρύινα πατώματα, μπάνιο, WC, θέρμανση: καλοριφέρ, air-conditioner, ηλιακός. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 315919, www.leonis realestate.com Πωλείται ολοκαίνουργιο άνετο 4άρι με 3 υπνοδωμάτια, 120 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, 3ου ορόφου, με τζάκι, δρύινα πατώματα, βοηθητικό W.C., αποθήκη, αυτονομία και μεγάλη βεράντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 76 τ.μ., με ημιυπόγειο 25 τ.μ. και αυλή, στον Πολιχνίτο. Καινούργια παράθυρα, ανακαινισμένη κουζίνα και μπάνιο, πέτρες Καρύστου στην αυλή, πλακάκια στο ημιυπόγειο και ντουλάπα, άνετη βεράντα με πλακάκια, μπόιλερ, εξωτερική αποθήκη. Κάτω: σαλόνι, ξεχωριστή κουζίνα, μπάνιο, μικρή αποθήκη. Πάνω: χωλ με ντουλάπα, 1 Υ/Δ, βεράντα. Τιμή 75.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Πωλούνται στο Ακρωτήρι, δύο πολυτελέστατες μεζονέτες ιδιωτικής κατασκευής, με επιπλέον ημιτελές διαμέρισμα 150 τ.μ. Βρίσκονται σε 1.500 τ.μ. οικόπεδο με καταπληκτική πανοραμική θέα, 3 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια με ROCA ήδη υγιεινής, μάρμαρα σε όλα τα δάπεδα, τζάκια, μεγάλες extra ντουλάπες και πολλά επιπλέον ντουλάπια κουζίνας. Εξαιρετική περίπτωση επένδυσης. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται τριάρι διαμέρισμα, πλησίον γραφείων «Ολυμπιακής». Τιμή 85.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλούνται 3 γκαρσονιέρες από 38 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται στο Κιόσκι, μεγάλη ανεξάρτητη μονοκατοικία αποτελούμενη από ισόγειο υπερυψωμένο όροφο 125 τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια και δύο μισθωμένα άνετα δυάρια στον πάνω όροφο, 62 τ.μ. και 59 τ.μ. αντίστοιχα. Βρίσκεται σε 290 τ.μ. οικόπεδο και υπάρχει υπόλοιπο Συντελεστή Δόμησης 39 τ.μ., για ανέγερση προσθήκης ή μιας ανεξάρτητης γκαρσονιέρας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται προνομιούχα νεόδμητη μεζονέτα, 120τ.μ., με 65τ.μ. ισόγειο, στη Βαρειά. Υπάρχει και γκαράζ, τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο νεόδμητο, ισόγειο, ημιτελές οροφοδιαμέρισμα, 115τ.μ., με αυλή, στη Νέαπολη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλούνται 2 οροφοδιαμερίσματα, 150 τ.μ. το καθένα. Περιοχή Μακρύ Γιαλού. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 3ου ορόφου, 80τ.μ., με θέα στην Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται στα Πυργέλια, μονοκατοικία 70 τ.μ. περίπου, σε ένα επίπεδο, με δύο υπνοδωμάτια και αυλή. Εξαιρετική δυνατότητα για περεταίρω εκμετάλλευση. Έχει υπόλοιπο Συντελεστή Δόμησης για 40 τ.μ. στον όροφο. Μεγάλη ταράτσα με θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται προνομιούχο καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 1ου ορόφου, 105τ.μ., περιοχή Βαρειάς (υπάρχουν 3 Υ/Δ, γκαράζ και αποθήκη 12τ.μ.). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

στον 4ο όροφο πολυκατοικίας. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

ΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

Πωλείται στην Καλλονή και στη θέση «Μαλταίδενα» τριάρι 84 τ.μ., με 12 τ.μ. ημιυπαίθριο και 14 τ.μ. αποθήκη, στον 1ο όροφο διώροφης οικοδομής, σχεδόν καινούργιο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλείται ψιλικατζίδικο σε κεντρικό σημείο της Μυτιλήνης, με όλο τον εξοπλισμό και το εμπόρευμα. Δεκτός κάθε λογιστικός έλεγχος. Τιμή 27.000 ευρώ. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑ-

Πωλείται γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα, 43τ.μ., σε καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται πριν την Αρίσβη και πάνω στην εθνική οδό Μυτιλήνης Καλλονής οικόπεδο 4 στρεμμάτων, 130.000 €. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στη Λακέρδα, 70 μ. από κεντρικό δρόμο, οικόπεδο 10 στρεμ., με δυνατότητα δόμησης 185 τ.μ. και με θέα τον κόλπο της Γέρας. Τιμή 110.000 €. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται οικόπεδο στον κεντρικό δρόμο της Αρίσβης οικόπεδο 160

Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 160τ.μ., σε καλή κατάσταση, περιοχή Αγ. Ευδοκίμου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, με δική του αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 120.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 1ου ορόφου 117τ.μ., κατασκευής 2005, με 3 Υ/Δ και 2 μπάνια, στη Βαρειά, τιμή 215.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο νεόδμητο ρετιρέ 2ου ορόφου, 70τ.μ., με 2 Υ/Δ, στο κέντρο της πόλης. Τιμή 140.000. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλούνται 2 οροφοδιαμερίσματα, 70τ.μ. το καθένα, σε διπλοκατοικία, με δυνατότητα εσωτερικής επικοινωνίας. 4 Υ/Δ, 2 κουζίνες, 2 σαλόνια, 2 μπάνια, μεγάλος χώρος αυλής - κήπου, στο Μεσαίο Χάλικα, τιμή 245.000. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οροφοδιαμέρισμα νεόδμητο, 105τ.μ., με 3 μεγάλα Υ/Δ, WC, μπάνιο, μεγάλο σαλόνι με τζάκι, κουζίνα με πάσο, με 30τ.μ. μπαλκόνια, 25τ.μ. γκαράζ και πανοραμική θέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται μεζονέτα 145τ.μ., με επιπλέον βοηθητικούς χώρους, εμβαδού 80τ.μ., στην Αγία Μαρίνα, με καταπληκτική θέα. Τιμή 350.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλη μονοκατοικία 6 κύριων δωματίων, πλησίον κεντρικής αγοράς. Διατηρητέο κτήριο. Τιμή 180.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται πλήρως ανακαινισμένο δυάρι, 1ου ορόφου, στο Συνοικισμό, με θέα στη θάλασσα. Τιμή 80.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. τ.μ., με δυνατότητα δόμησης 230 τ.μ.. Τιμή 120.000 €. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στο Πυργί μετά την Coca-Cola και πάνω στο δρόμο οικόπεδο 4 στρεμ., με θέα τον κόλπο της Γέρας και με οικοδομική άδεια για ανέγερση 200 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Στο Κιόσκι πωλείται οικόπεδο 340 τ.μ. με δυνατότητα δόμησης 340 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251.


19

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010 Πωλείται καινούργιο τριάρι στην περιοχή Ακλειδιού, με θέα στη θάλασσα. Διαθέτει ανεξάρτητη αποθήκη. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με 2 μπάνια, αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση, μεγάλες βεράντες Τιμή 230.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουριο δυάρι στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε τριώροφη οικοδομή. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται τριάρι οροφοδιαμέρισμα στο Καγιάνι. Πανοραμική θέα. Μεγάλη βεράντα. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουργια μονοκατοικία. 3 Υ/Δ. στα Πάμφιλα. Διαθέτει αυλή. Θέα στη θάλασσα. Δυνατότητα επεκτάσεως καθ’ ύψος, ενός ακόμη διαμερίσματος 100τ.μ. περίπου. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται γκαρσονιέρα 30τ.μ. στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Δάφνης, 2ου ορόφου. Απέχει 150μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων στην περιοχή Καμάρες Μυτιλήνης. Πανοραμική θέα της πόλης. Μικρή αυλή. Τιμή 80.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 3 Υ/Δ, στην περιοχή των Πύργων Θερμής. Διαθέτει υπόγειο γκαράζ, τιμή 220.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργιο προνομιούχο πολυτελές διαμέρισμα υπερυψωμένου ισογείου, 55τ.μ., με αυλή, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργιο προνομιούχο πολυτελές διαμέρισμα 60τ.μ., 1ου ορόφου, με υπέροχη θέα, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται κατοικία 55τ.μ., με 50τ.μ. υπόγειο, σε προνομιούχο γωνιακό οικόπεδο 735τ.μ., με απεριόριστη θέα, στις Νέες Κυδωνιές. Δυνατότητα επιπλέον δόμησης 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6974778561. Πωλείται στον Κάτω Χάλικα διώροφη μονοκατοικία 100τ.μ. (οικόπεδο 390τ.μ.). Σαλόνι με τζάκι, 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας, 3 είσοδοι, μεγάλη αυλή με πρόσβαση για αυτοκίνητο. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 104τ.μ., στην περιοχή Σουράδα Ακλειδιού, μεγάλη σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, 3 μεγάλα υπνοδωμάτια, WC, μπάνιο. Πολυτελής Κατασκευή. Αυτόνομη θέρμανση. Γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www. leonisrealestate.com Πωλείται καινούργιο δυομισάρι, 65τ.μ., στο Βουναράκι. Σαλόνι ενιαίος χώρος με κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, άνετο μπάνιο, μεγάλη αποθήκη (που μπορεί να γίνει δεύτερο υπνοδωμάτιο), βεράντα 30τ.μ. με θεά στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, ανεξάρτητη είσοδο;, άνετο παρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 477850, www.realpro.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 2ου ορόφου, 110τ.μ., με 3 Υ/Δ, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510-42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται νεόδμητο σε όροφο δυάρι διαμέρισμα, 50τ.μ., αρίστης κατασκευής, στο κέντρο της Μυτιλήνης, κατάλληλο για εκμετάλλευση, με θέα. Τιμή 110.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται γκαρσονιέρα δεκαετίας, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, εμβαδού 29τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας 49.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται εξαιρετική ιδιόκτητη μεζονέτα 150τ.μ. στο Ακρωτήρι, με σχεδόν 1στρέμ. αυλή (μπρος - πίσω), με extra υπόγειο 80τ.μ. και 130τ.μ. περίπου βεράντες. 3 υπνοδωμάτια και 3 μπάνια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται γωνιακό διαμέρισμα 2ου ορόφου, 85τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται εξαιρετική παραθαλάσσια μεζονέτα στη Νεάπολη (επί της Κεντρικής Οδού). Με 3 Υ/Δ, extra βοηθητικό WC, τζάκι, διαμορφωμένους όλους τους βοηθητικούς χώρους στο ημιισόγειο με μάρμαρα, εγκαταστάσεις κ.τ.λ.. Μεγάλες άνετες βεράντες και απεριόριστη θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται νεόδμητη κατοικία στην περιοχή Πυργί Μυτιλήνης, εμβ. 120τ.μ., άριστης κατασκευής, με πολυτελή υλικά και πανοραμική θέα στον κόλπο Γέρας, άμεσα κατοικήσιμη, τιμή 250.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 622045, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται πέτρινη κατοικία στην περιοχή Μόριας Μυτιλήνη, εμβ. 134τ.μ., με κήπο 1 στρεμ., διαμορφωμένο (γκαράζ, εξωτ. φούρνο), αυλή με επιπλέον δόμηση 266τ.μ., σε άριστη κατάσταση. άμεσα κατοικήσιμη, τιμή 250.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 622045, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται διώροφο σπίτι στα Βατερά, 300μ. από τη θάλασσα, με θέα, συνολικού εμβαδού 260τ.μ.. 130τ.μ. ο όροφος (ισόγειο: δυάρι και τριάρι και 1ος όροφος: μεγάλο τεσσάρι με τζάκι), σε οικόπεδο 900τ.μ., οικοδομήσιμο άλλα 250τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 61193, 6974949625.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται μεγάλη μονοκατοικία, διαμορφωμένη σε 4 ανεξάρτητες γκαρσονιέρες, με δυνατότητα επέκτασης, 1 λεπτό από Άγ. Θεράποντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 120 τ.μ., με απεριόριστη θέα στον Κόλπο Γέρας. Πληρ. τηλ. 6977241294.

Πωλείται στου Καλαμάρη Παναγιούδας εξαιρετική παραθαλάσσια μεζονέτα, 130τ.μ., ανεξάρτητη, με 3 Υ/Δ, βοηθητικό WC, τζάκι, διαμορφωμένο ημιυπόγειο 70τ.μ., αυλή, σε ιδανική τοποθεσία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται καινούργια πολυτελής, προνομιούχα και αυτοτελής μονοκατοικία 125τ.μ., με 45τ.μ. σοφίτα, με τζάκι και ηλιακό, στο κέντρο της πόλης, πλησίον ΟΤΕ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου 75τ.μ., με αποθήκη, ξεχωριστή αυτόνομη θέρμανση, μισθωμένο ισόγειο 15τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οικία 350 τ.μ. παλαιή, διατηρητέα, στο κέντρο της πόλης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται σπίτι με οικόπεδο στον Άγιο Ευδόκιμο, με συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλούνται 3 καινούργιες γκαρσονιέρες από 28 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται πλησίον Γηπέδου οροφοδιαμέρισμα 80τ.μ., γ´ ορόφου, με θέα και αυτονομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλούνται ανεξάρτητες μεζονέτες στην Παναγιούδα, από 108τ.μ. έως 130τ.μ., με αυλή. Αρίστης κατασκευής σε εξαιρετικές τιμές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στη Σουράδα διαμέρισμα 85τ.μ., με εξτρά 85τ.μ. αποθήκη. 2 επιπέδων, με εσωτερική σκάλα. Δυνατότητα 4 υπνοδωματίων. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται διατηρητέα μονοκατοικία, 120τ.μ. περίπου, σε άριστη κατάσταση εξωτερικά (επισκευές μόνο εσωτερικά). Με αυλή, έξτρα αποθήκη και υπόγειο, σε τιμή ευκαιρίας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στη Βερναρδάκη διατηρητέα οικία 210τ.μ. περίπου στο σύνολο, με αυλή. Δυνατότητα 2 εισόδων, ιδανική για μετατροπή σε επαγγελματικές στέγες, γραφεία ή γκαρσονιέρες. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 120τ.μ., στην περιοχή Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οικία 75 τ.μ., σε οικόπεδο 136 τ.μ., χτίζει 163 τ.μ. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται νεόδμητο διαμέρισμα 70τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, στην περιοχή Χάλικα, με μεγάλες βεράντες και πανοραμική θέα. Έτος κατασκευής 2007. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923 - 15919, www.leonisrealestate. com

Πωλείται στην Καλλιθέα προνομιούχα διπλοκατοικία 250τ.μ. (ισόγειο διαμέρισμα 125τ.μ. και διαμέρισμα 125τ.μ. 1ου ορόφου), με αυλή. Διαθέτει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 125τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μικρό τριάρι 68τ.μ., γ´ όροφου στα Μαύρα Σίδερα, διαμπερές, με θέα, σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια και αυτόνομη θέρμανση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923 - 15919, www.leonisrealestate. com

Πωλείται ολοκαίνουργιο νεόκτιστο διαμέρισμα 102τ.μ., 3 υπνοδωματίων, άριστης κατασκευής, βοηθητικό WC, στην περιοχή της Bαρειάς. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται πολυτελέστατη βίλα 180 τ.μ., με έξτρα βοηθητικές αποθήκες και γκαράζ, πολύ υψηλή ποιότητα κατασκευής, καταπληκτική απεριόριστη θέα, σε 6 στρεμ. οικόπεδο. Μάστερ-ρουμ με ιδιαίτερο μπάνιο, ξυλείες μασίφ από δρυ, γρανίτες κ.λπ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 130τ.μ., με 70τ.μ. ημιισόγειο και 400 τ.μ. αυλή, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα στον Aφάλωνα 90τ.μ. και 500τ.μ. αυλή, σε πολύ καλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μονοκατοικία στην Kυπαρισσίων, μερικώς ανακαινισμένη, σε πολύ καλή τιμή. Xωρίς αυλή, με 2 υπνοδωμάτια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλούνται πολυτελείς ανεξάρτητες γκαρσονιέρες/δυάρια/τριάρια, σε υπερυψωμένο πλεονεκτικό οικόπεδο, με πανοραμική θέα, 6 λεπτά από την Ερμού. Διαμπερείς, άνετες οικίες, με ξεχωριστές εισόδους και τζάκι, από 36 έως 97τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται καινούργιο προνομιούχο διαμέρισμα 60τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται καινούργιο προνομιούχο διαμέρισμα 100τ.μ., σε διπλοκατοικία με αποθήκη 30τ.μ. και γκαράζ, στη Σκάλα Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 122 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, με 3 υπνοδωμάτια, WC, τζάκι, αποθήκη. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται καινούργιο προνομιούχο διαμέρισμα 110τ.μ., α´ ορόφου, σε διπλοκατοικία στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 75τ.μ., α´ ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση και χώρο στάθμευσης, πλησίον Ναυτικού Ομίλου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Στη Σκάλα Ν. Κυδωνιών (Μπαλτζίκι) πωλούνται ετοιμοπαράδοτες παραθαλάσσιες εξοχικές κατοικίες πάνω στο κύμα, 30, 50, 70, 80 και 100τ.μ., σε διαμερίσματα & μεζονέτες από 2.000τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-807567 & 210 6395044, 22510 31747. Πωλείται οικία στην Παναγιούδα, 100 τ.μ., με αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται συγκρότημα 11 δωματίων, εμβαδού 270τ.μ., σε οικόπεδο 500τ.μ., πέτρινης κατασκευής, στο Μόλυβο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχα παραδοσιακή κατοικία, 650τ.μ., με βοηθητικούς χώρους, σε οικόπεδο 1.000τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται προνομιούχο πολυτελές, καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 150τ.μ., σε διπλοκατοικία, με απεριόριστη θέα και αυλή στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφ., πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται μονοκατοικία 85τ.μ. στην Ακαδημία. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται διαμέρισμα τριάρι 85τ.μ., στην περιοχή Ολυμπιακής. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται μονοκατοικία 80τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται διαμέρισμα στην Αγία Φωτεινή, 100 τ.μ., με αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται παραδοσιακή μονοκατοικία 180τ.μ., στο κέντρο της αγοράς, βρισκόμενη σε οικόπεδο 280τ.μ.. Κατάλληλη για εμπορική εκμετάλλευση (ενοικιαζόμενα δωμάτια-γκαρσονιέρες). ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonisrealestate. com Πωλείται αρχοντικό 200 τ.μ., υπόγεια και βοηθητικοί χώροί 100 τ.μ., σε άριστη κατάσταση. Έτος κατασκευής 1890. Βρίσκεται σε οικόπεδο 600 τ.μ. με ψηφιδωτές αυλές, το δε κτήριο σε καλή κατάσταση και σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919. Πωλείται μονοκατοικία 90 τ.μ. στην Καλλιθέα, βρισκόμενη σε οικόπεδο 150 τ.μ., με σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, 2 μεγάλα υπνοδωμάτια, αποθήκη, μπάνιο και υπόγειο διαμορφωμένο σε μικρή γκαρσονιέρα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται διαμέρισμα διαμπερές, 85 τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 90 τ.μ., στην περιοχή του Συνοικισμού, με θέα, 4 δωμάτια, καλοριφέρ, 2 υπνοδωμάτια. Υπολείπονται 80τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonis realestate.com

Πωλείται νεόδμητη, παραθαλάσσια μεζονέτα 125τ.μ., στην Παναγιούδα, με διαμορφωμένο υπόγειο 70τ.μ. και οικόπεδο 300τ.μ., μεγάλη σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, πλήρως εντοιχισμένη κουζίνα, WC, 3 Υ/Δ, μπάνιο και μεγάλες βεράντες. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλούνται 2 γκαρσονιέρες από 34,5 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται μονοκατοικία 120 τ.μ. στο Βουναράκι, σε άριστη κατάσταση, βρισκόμενη σε οικόπεδο 240 τ.μ.. Υπολείπονται άλλα 120 τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 315919, www.leonis realestate.com Πωλείται οικία στα Πάμφιλα 100 τ.μ. και μία γκαρσονιέρα καινούργια. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 103 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, όλο ανακατασκευασμένο. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλούνται 2 τριάρια, 65 τ.μ. το καθένα, 40 τ.μ. βεράντα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα α’ ορόφου, 100 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Παντελεήμονος στο Βουναράκι (διπλοκατοικία υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται προνομιούχα μονοκατοικία 95 τ.μ., με μεγάλη αυλή σε 2 στρέμ. οικόπεδο και πανοραμική θεά, στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 120 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, WC, αποθήκη, 3 υπνοδωμάτια. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται κατοικία 100 τ.μ., με αυλή 500 τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται ημιισόγειο πολυτελές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πωλείται προνομιούχα διώροφη μονοκατοικία 90 τ.μ., ανακαινισμένη, με απεριόριστη θέα, στην Αγ. Μαρίνα, σε οικόπεδο 180 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται καινούργιο προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα, διαμπερές, 85 τ.μ., σε διώροφο κτίσμα, με αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό, στο κέντρο της Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528.


20

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Πωλούνται διαμερίσματα α’ ορόφου, 47 τ.μ., με γκαράζ 25 τ.μ., αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται κατάστημα 150 τ.μ. στην κεντρική αγορά. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate. com Πωλείται στον Άνω Χάλικα, ημιυπόγειο 46 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 50.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται γκαράζ 50 τ.μ., στην περιοχή Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται γκαράζ πλησίον εκκλησίας Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται γκαράζ-αποθήκη, εμβαδού 49τ.μ., στην περιοχή Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κατάστημα εκμισθωμένο στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900τ.μ., επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου 8στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται αποθήκη-συνεργείο, καινούργια, 135τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται πολύ μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επιχείρηση εμπορίας τροφίμων (μετά από 10ετή λειτουργία), ευρισκόμενη εντός κεντρικής αγοράς Μυτιλήνης (μετά τη Μητρόπολη). Εμβαδόν καταστήματος 24τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται γκαράζ 23τ.μ., στην περιοχή της Καλλιθέας, 22.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται ανεξάρτητο κατάστημα 20τ.μ. ισόγειο, με 20τ.μ. πατάρι, πλησίον Ερμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται κατάστημα 140τ.μ., με μεγάλο πεζοδρόμιο, στη Χρυσομαλλούσα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται αποθήκη υπόγεια στα Πυργέλλια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλούνται γραφείο-διαμέρισμα 120τ.μ., ι´ όροφος, προνομιούχα, μισθωμένα, πλησίον Μητροπόλεως. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται κατάστημα στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης στην περιοχή «ΜΠΑΣ ΦΑΝΑΡ», που περιλαμβάνει: Υπόγειο - ισόγειο - πατάρι και α´ όροφο. Συνολικά 169,60 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 20625.

Πωλούνται γραφεία 141τ.μ. (σύνολο) στην προκυμαία Μυτιλήνης, με πολύ καλή απόδοση ενοικίου. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932 - 315919, www.leonisrealestate.com Πωλούνται καταστήματα από 280 τ.μ. έως 335 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται ένα κατάστημα, 140 τ.μ. στον Ποταμό. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλούνται καταστήματα 125 τ.μ., στο δρόμο για τη χωματερή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλούνται αποθήκες στη Χρυσομαλλούσα, από 45 τ.μ. μέχρι 90 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται κατάστημα 75 τ.μ., στην οδό Ζωοδόχου Πηγής. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα επί της προκυμαίας, κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλη μονοκατοικία κατάλληλη για επαγγελματική στέγη, 145 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται συγκρότημα 2 ολοκαίνουργιων γραφείων, χωρίς κοινόχρηστα, είτε συνολικά είτε μεμονωμένα, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται αποθήκη ή επαγγελματικός χώρος 85 τ.μ., με WC, στην οδό Γρηγορίου Παπαμιχαήλ 13. Πληρ. τηλ. 6944-060509, κ. Γιώργος. Ενοικιάζεται στην Παγανή επαγγελματικός χώρος 1.200 τ.μ., Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος 90 τ.μ. + πατάρι, στην Ελ. Βενιζέλου. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται υπερυψωμένο ισόγειο για επαγγελματικό χώρο, 57 τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου. Πληρ. τηλ 6947-949150. Ενοικιάζεται κατάστημα 108 τ.μ. για οποιαδήποτε χρήση, με αυλήπάρκιγκ, στο 12ο χλμ. Μυτιλήνης Πλωμαρίου, περιοχή Ντίπι, δίπλα στο πρατήριο ΕΚΟ. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα. Ενοικιάζεται γραφείο 1ου ορόφου, 62,5 τ.μ., στην Ελευθερίου Βενιζέλου 5, δίπλα στο πρώην «Ατλάντικ». ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΣΒΟΥ. Πληρ. τηλ. 22510 43200. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 106 τ.μ., με επιπλέον πατάρι, στην Ελ. Βενιζέλου 29 - Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 6976-626973, 22510 29206. Ενοικιάζεται μαγαζί στην κεντρική αγορά, 43 τ.μ.. Πέτρινοι τοίχοι, δυνατότητα δημιουργίας παταριού. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος 40 τ.μ., με τουαλέτα, στο κέντρο της πόλης (Σμύρνης 1 στον 1ο όροφο), πλησίον πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6973-011446 Ενοικιάζεται στην περιοχή της Καλλονής εμπορική αποθήκη 500 τ.μ., με αύλειο χώρο 1.300 τ.μ.. Υπάρχει δυνατότητα ενοικίασης σε μικρότερα τμήματα. Πληρ. τηλ. 6972-603847. Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος, 360 τ.μ. και 500 τ.μ. προαύλιο χώρο. Πληρ. τηλ. 6977241294.

Ενοικιάζεται καινούργιο κεντρικό προνομιούχο κατάστημα στη Μυτιλήνη, Αιγαίου 5 πάροδος Ερμού, 50 τ.μ. ανά όροφο (τριώροφο), εξοπλισμένο, με ανελκυστήρα, κεντρική θέρμανση, ψύξη ανεξάρτητη ανά όροφο, ηλιακό θερμοσίφωνα, τριφασικό ρεύμα, 2 WC (ο 3ος όροφος είναι εξοπλισμένος και ως γκαρσονιέρα). Πληρ. τηλ. 22510 22762, 32137, 6945795779. Ενοικιάζεται γραφείο 26τ.μ. 2ου ορόφου, στην Ικτίνου. Σε χαμηλή τιμή, ιδανικό για κάθε χρήση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται κατάστημα (βιοτεχνικό κτήριο) 100τ.μ. με 40τ.μ. πατάρι στο Γαϊδαρανήφορο, ιδανικό για συνεργείο, βαφείο και εμπόριο αλουμινίων κ.τ.λ. Τιμή πολύ χαμηλή - μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αποθήκη. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζονται γραφεία 30 και 75 τ.μ., προσφάτως ανακαινισμένα, στην Πλατεία Κυπρίων Πατριωτών (ΟΧΙ ΙΚΤΙΝΟΥ). Κατάλληλα για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, γιατρούς, λογιστές. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ 22510 40188. Ενοικιάζεται γραφείο γ’ ορόφου, 50 τ.μ., με πρόσοψη, στο πάρκο, Ικτίνου 2. Πληρ. τηλ. 6977241294. Ενοικιάζονται 2 καταστήματαεπαγγελματικοί χώροι, 70 & 40 τ.μ. αντίστοιχα, μαζί ή και μεμονωμένα, στη Χρυσομαλλούσα, Θουκυδίδη & Κανάρη, πρώην αξονικός τομογράφος «Ιατρική Διάγνωση». Πληρ. τηλ. 22510 47474 6978-292195. Ενοικιάζεται καινούργια κεντρικά προνομιούχα καταστήματα 450τ.μ. (3Χ150) στο 3ο χιλιόμετρο Μυτιλήνης - Θερμής (ενοικιάζονται και μεμονωμένα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 160τ.μ. στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα, κεντρικό, 75 τ.μ., με 30 τ.μ. πατάρι, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Ενοικιάζεται προνομιούχο νέο κατάστημα 160 τ.μ. με 100 τ.μ. ημιυπόγειο, πλησίον Ζωοδόχου Πηγής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 60 τ.μ., στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, δίπλα στην παραλία, με πάρκινγκ, κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974-142661. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 110 τ.μ., πίσω από την κεντρική αγορά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενοικιάζεται προνομιούχο γραφείο 35τ.μ., 1ου ορόφου, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται προνομιούχο κεντρικό κατάστημα 120τ.μ., με 60τ.μ. πατάρι, στην περιοχή της μαρίνας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλείται κατάστημα 45 τ.μ. στην Ερμού, περιοχή της Επάνω Σκάλας. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται επιχείρηση-πλυντήριο αυτοκινήτων, με τον εξοπλισμό της, έναντι νέας εισόδου Νοσοκομείου, με σταθερή πελατεία, σε τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 22510 29910 & 6945-460750. Πωλείται επικερδής επιχείρηση καφετέρια-πιτσαρία στην πλατεία Καλλονής. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22530 22755 6976-837749, κ. Νίκος. Πωλείται εστιατόριο-πιτσαρία-fried chicken στην Κουντουριώτου 83, προκυμαία Μυτιλήνης. Σε τιμή ευκαιρίας, πενταετούς λειτουργίας, με αυξανόμενη πελατεία. Πλήρως εξοπλισμένο-άψογο, καθίσματα εντός και στην πρασιά. Ενοίκιο 1.900ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41712, 6972-512736, κ. Νίκος (8:00 - 12:00 και 18:00 - 19:00).

Πωλείται στεγνοκαθαριστήριο γνωστής αλυσίδας, λόγω αναχώρησης. Αποκλειστικότητα περιοχής, μεγάλο πελατολόγιο, δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Ευκαιρία! Πληρ. τηλ. 6974-506658, Γιώργος.

Πωλείται επικερδής επιχείρησηψητοπωλείο, στο κέντρο της πόλης. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6973371491. Πωλείται επιχείρηση βίντεο-κλαμπ, σε κεντρικό σημείο της πόλης, σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται κεντρικό κατάστημα 100τ.μ., με 60τ.μ. αποθήκη, σε εμπορικό σημείο της αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οπωροπαντοπωλείο πρατήριο άρτου, επί της Αεροπόρου Γιανναρέλλη, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6989-919130, 22510 42346. Πωλείται επιχείρηση fast food (καφέ, σάντουιτς, τυρόπιτα, κρέπα κ.λπ.) στο κέντρο της πόλης, Ερμού 80, λόγω αναχωρήσεως. Τιμή προσιτή. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6980785927.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Ενοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4 στρεμμάτων επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης - Παναγιούδας, στο ύψος του Καρα Τεπέ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλείται μικρό οικόπεδο, στη θέση Βουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 136 τ.μ. με την άδεια οικοδομής 160 τ.μ., στην περιοχή της Λουτρόπολης Θερμής. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλούνται 2 οικόπεδα 4 στρεμ. πάνω σε δημοτικό δρόμο και με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο 4.000 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στην περιοχή Νεάπολη Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλείται οικόπεδο 2 στρεμ., στην περιοχή των Πύργων Θερμής, άρτιο, χτίζει 200 τ.μ., με απεριόριστη θέα. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο 7 στρεμ., που χτίζει 230 τ.μ., στην περιοχή των Πύργων Θερμής. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο 1 στρέμ., εντός οικισμού, που χτίζει 400 τ.μ., στη Θερμή. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλείται οικόπεδο 300 τ.μ., εντός οικισμού, περιοχή Βουναράκι, με απεριόριστη θέα, κατάλληλο για επένδυση. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο 270 τ.μ., στις Καμάρες. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται την Παγανή οικόπεδο 6 στρεμ., με βιοτεχνικό κτήριο 550 τ.μ. και με μεγάλο υπόλοιπο συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στο Μόλυβο, στην περιοχή Φάρος, 13 στρεμ., με θέα στη θάλασσα, κατάλληλο για ξενοδοχειακή μονάδα. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στο Μάρμαρο Γέρας, 1.200 τ.μ., με 12 μ. πρόσοψη, επάνω στη θάλασσα, άρτιο και οικοδομήσιμο, 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται υπερσύγχρονη ελαιουργική μονάδα, δυναμικότητας επεξεργασίας 5 τόνων ελαιοκάρπου την ώρα (Alfa Laval). Πληρ. τηλ. 6972-278100.

Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Νέων Κυδωνιών, 850 τ.μ., με 200 τ.μ. συντελεστή δόμησης, τιμή 75.000 €. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Πωλείται μπετονιέρα και αναβατόριο Ρομπόκα βαρέως τύπου, με μηχανές Diesel - Μαλκότσι, 12 & 15 ΗΡ αντίστοιχα. Πληρ. τηλ. 6936-897033.

Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή της Λάρσου, 8.5 στρεμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται βυτίο μεταφοράς καυσίμων για πρατήριο, χωρητικότητας 2.350 λίτρων, τύπος Mazda T2500, με αντλία, μετρητή και 120μ. λάστιχο. Δεκτός κάθε μηχανολογικός έλεγχος. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6948-601773. Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίουταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5μ. μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα.

Πωλείται οικόπεδο στη Νεάπολη, 4 στρεμ., με 200 τ.μ. συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Πωλείται στα Λουτρά οικόπεδο 410 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο (εντός σχεδίου). Το οικόπεδο είναι επίπεδο, αρδεύσιμο, βρίσκεται πάνω στο δημοτικό δρόμο, σε ήσυχη περιοχή, με εύκολη πρόσβαση (άκρη του οικισμού). Χτίζει 340 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr Πωλείται οικόπεδο 7 στρεμμάτων στην περιοχή Πέτρας (Πετρί), με πανοραμική θέα, μεγάλη πρόσοψη στο δρόμο. Τιμή 90.000 ευρώ και συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6977637313, 6974-123430. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.500 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Νεάπολη, με θέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 4.600 στρ., στον Ε. Χάλικα. Κοντά ρεύμα και νερό, περιφραγμένο, δε χρειάζονται επιπλέον εργασίες, αρκετό μέρος του οικόπεδου φλατ, κτίζει 150 τ.μ. συν 150 υπόγεια (ισόγειο από την κάτω πλευρά), με πανοραμική θέα σε κάστρο, λιμάνι, Βαρειά, Χάλικα, βουνά, πόλη. Πρόσοψη στον κεντρικό δρόμο. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Πωλείται οικόπεδο στους Πύργους Θερμής, εκτός σχεδίου, άρτιο και οικοδομήσιμο. Τιμή 110.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται περιφραγμένο οικόπεδο 372τ.μ., επί κεντρικού δρόμου στο Ίππειος, με παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Έχει μέσα μικρή παλιά μονοκατοικία και μεγάλη αυλή με δέντρα. Πληρ. τηλ. 22510 31167 και 6976601192. Πωλείται οικόπεδο 3.000 τ.μ. στο Πυργί επί της κεντρικής οδού, με θέα στον κόλπο της Γέρας. Άρτιο, οικοδομήσιμο και επίπεδο. Με άδεια οικοδομής. Μπορούν να χτιστούν 200 τ.μ. Σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932 - 315919, www. leonisrealestate.com Πωλείται οικόπεδο 250τ.μ. (χτίζει 250τ.μ.), στην Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στην περιοχή του Περάματος, εντός οικισμού. Χτίζει 200τ.μ.. Δεν απαιτούνται χωματουργικές εργασίες. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 7στρεμ. στη Λακέρδα. Θέα στη θάλασσα. Διαθέτει γεώτρηση, ρεύμα. Κτίζει 260τ.μ.. Τιμή 170.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945935806. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 400στρεμ. περίπου, στη θέση Μάλαθρα Παρακοίλων Λέσβου. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται στα Βατερά οικόπεδο 20 στρεμ., επάνω στο δρόμο, μπροστά στη θάλασσα. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται επίπεδο προνομιακό οικόπεδο 317 τ.μ. στην Σκάλα Σικαμινιάς. Οικοδομούνται 127 τ.μ. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932 - 315919, www. leonisrealestate.com

Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181.


21

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010 Πωλείται οικόπεδο 5,5 στρεμ., με 130 ρίζες ελιές, στην περιοχή Κώμη, θέση Τάψα. Πληρ. τηλ. 6972442460.

Πωλείται προνομιακό οικόπεδο στο Μόλυβο, 11.000τ.μ., με γεώτρηση. Κατάλληλο για επαγγελματική χρήση, με πρόσοψη σε κεντρικό οδικό άξονα. Πληρ. τηλ. 6948-202060.

Πωλείται οικόπεδο παραθαλάσσιο 225 στρεμ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο 75τ.μ. στην περιοχή του Δικαστηρίου. Χτίζει 75τ.μ. και επιπλέον αποθήκη-υπόγειο. Ιδανικό για επένδυση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο 5στρεμ. στη Νεάπολη, πάνω από το «Ολύμπικο». ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181 Πωλείται στα Βατερά προνομιακό παραθαλάσσιο οικόπεδο 2,5 στρεμ., με οικοδομική άδεια για 3 πολυτελείς πέτρινες μεζονέτες. Σύνολο δόμησης 400τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο 4στρεμ. με υπέροχη θέα στη θάλασσα, πάνω στο δημοτικό δρόμο Κομκό - Καγιάνι. Το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ελαφρώς ανισόπεδο με εύκολη πρόσβαση, για χωματουργικά μηχανήματα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 210τ.μ., στα Αλυφαντά. Χτίζει 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 4.200τ.μ. στην Κράτηγο, κοντά στη θάλασσα, με θέα και άδεια οικοδομής, γεώτρηση, ρεύμα και παροχή νερού δήμου. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www. leonisrealestate.com

Πωλείται οικόπεδο στη Βαρειά, εντός οικισμού, 1 στρέμμα. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο στο Καγιάνι, 320τ.μ., εφαπτόμενο σε δύο δρόμους, με απεριόριστη πανοραμική θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται οικόπεδο 6.500 τ.μ., στο Χάλικα (κοντά στην πόλη), με πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919. Πωλείται μοναδικό οικόπεδο 450τ.μ. περίπου, στην περιοχή Γηπέδου, με εξαιρετική προοπτική εκμετάλλευσης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στη θέση Λακέρδα - Χριστός, 200μ. περίπου από τη θάλασσα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται εξαιρετικό γωνιακό οικόπεδο στην Παναγιούδα εντός οικισμού, με μεγάλο συντελεστή δόμησης. Xτίζει περίπου 290τ.μ. με έξτρα υπόγεια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο στην Παγανή, 4 στρεμμάτων, με έτοιμες εκσκαφές και διαμορφώσεις, πλησίον κεντρικής οδού. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο 6 στρεμμάτων, στα Βατερά Λέσβου, πλησίον ξενοδοχείου «Ειρήνη». Ιδανικό για κάθε επένδυση (ξενοδοχείο - δωμάτια κ.λπ.). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρ. στη Σκάλα Συκαμινέας, με πανοραμική θέα προς το χωριό και τη θάλασσα, κατάλληλο για τουριστική εκμετάλλευση αλλά και για παραθεριστικές κατοικίες. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932 - 315919, www.leonis realestate.com Πωλείται εξαιρετικό οικόπεδο 4 στρεμμάτων στα Βατερά Λέσβου, 100μ. από τη θάλασσα. ΔΕΗ ΔΕΥΑΜ - ΟΤΕ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλείται οικόπεδο 290 τ.μ., στην περιοχή του Δικαστηρίου. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στην περιοχή της Aγ. Mαρίνας, άρτιο και οικοδομήσιμο, εκτός οικισμού. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο στο Πυργί 3.500τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με αρκετή θέα στον κόλπο της Γέρας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμμάτων, στην Παγανή (επί του κεντρικού δρόμου). Κατάλληλο για επαγγελματική χρήση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923 15919, www.leonis realestate.com Πωλείται στη Σκάλα Καλλονής προνομιακό οικόπεδο 880 τ.μ., 30 μ. από την παραλία. Χτίζει 400 τ.μ. για κατοικία και 600 τ.μ. για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932 - 315919, www.leonis realestate.com Πωλείται οικόπεδο 1.000 τ.μ. στην περιοχή Αγ. Μαρίνας. Επίπεδο με πανοραμική θέα. Οικοδομούνται 500 τ.μ.. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919. Πωλούνται 2 επίπεδα οικόπεδα, 4 στρεμ. το καθένα, στο Ακρωτήρι. Οικοδομούνται 160τ.μ. + 80τ.μ. υπόγειο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 10.000τ.μ., στην Πέτρα Λέσβου. Ιδανικό για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή του Μολύβου, με άδεια οικοδόμησης για πέτρινη κατοικία, με μοναδικά πανοραμική θέα από την Πέτρα έως το δίαυλο Τουρκίας, με θέα ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο. Στοιχεία κατοικίας: α) 114τ.μ. κύριοι χώροι, β) 64τ.μ. βοηθητικοί χώροι, γ) πισίνα 7,5μ. Χ 4,5μ., δ) οικόπεδο περί τα 900τ.μ.. Τιμή για το οικόπεδο με την άδεια οικοδόμησης 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932622045, 22510 46450, www. lesvos-realestate.gr

Ι Δ Ι Α Ι Τ Ε Ρ Α Φιλόλογος με μεταδοτικότητα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου - λυκείου. Πολύ καλές τιμές. Πληρ. τηλ. 6938312590, 22510 23531. Φιλόλογος με 12ετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου - λυκείου - ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-

Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για πανελλαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974478717. Φιλόλογος παραδίδει μαθήματα σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου. Επίσης αναλαμβάνει τη δημιουργική απασχόληση και μελέτη παιδιών με ειδικές μαθησια-

Η εταιρεία ΣΑΜΑΡΑ ΟΙΝΩΝ & ΠΟΤΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε. ζητά να προσλάβει πωλητή/-τρια X-Van Επιθυμητά προσόντα: ● Ηλικία έως 35 ετών ● Προϋπηρεσία σε πωλήσεις τροφίμων & ποτών ● Απόφοιτος/-η λυκείου ● Κάτοχος διπλώματος αυτοκινήτου ● Εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις ● Καλή γνώση Η/Υ και Αγγλικών ● Άριστη ικανότητα επικοινωνίας ● Ομαδικό πνεύμα Πρόσθετα προσόντα θα συνεκτιμηθούν. Προσφέρονται: ● Μισθός αναλόγως προσόντων ● Bonus πωλήσεων ● Εταιρικό αυτοκίνητο & κινητό τηλέφωνο ● Άριστο εργασιακό περιβάλλον-προοπτικές εξέλιξης Για την αποστολή αναλυτικού βιογραφικού σημειώματος: fax: 22510 82262, e-mail: samara@otenet.gr Υπόψη κ. Αναγνώστου Δημήτρη

κές δυσκολίες. Πληρ. τηλ. 6976974533. Φιλολογίας, με πολυετή πείρα, παραδίδει μαθήματα ισπανικών. Προετοιμασία για πτυχία DELE (Inicial, Intermedio, Superior). Τμήματα ολιγομελή ή ατομικά. Πληρ. τηλ. 6932-434235. Καθηγήτρια αγγλικών, απόφοιτη

Πωλείται οικόπεδο στην Αρίσβη, 265 τ.μ., εντός οικισμού, με άδεια οικοδομής. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται αγροτεμάχιο 4στρεμ. άρτιο και οικοδομήσιμο στην περιοχή μεταξύ αεροδρομίου και Αγ. Μαρίνας, θέση Χασάν Αγά (πλησίον Τούμπας Βουρνάζου). Πληρ. τηλ. 210 6719532, 6972-228721, 6945-482614.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 140 τ.μ., επί της κεντρικής οδού στη Λουτρόπολη Θερμής, με άδεια οικοδομής που χτίζει 2 μεζονέτες, 80 τ.μ. εκάστη. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919.

Πωλείται οικόπεδο 270 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στις Καμάρες, με θέα. Πληρ. τηλ. 6977241294.

Πωλείται προνομιούχο, μοναδικό οικόπεδο, επί της παραλίας της Πέτρας, 4.500 τ.μ.. Χτίζει 2.500 τ.μ.. Απεριόριστη θέα. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528.

Πωλείται οικόπεδο 10,5 στρεμ. στον Κάτω Χάλικα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338.

ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Δίδεται οικόπεδο 1 στρ. εντός οικισμού, στα Αλυφαντά για αντιπαροχή. Πληρ. τηλ.6977241294.

Ζητείται νέος με καλή γνώση Η/Υ, για το κατάστημα ηλεκτρολογικού υλικού «Προδρόμου», στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22530 23743. Πολυεθνική εταιρεία, πρωτοπόρος στον τομέα διατροφής-ευεξίας, ζητά άμεσα άτομα άνω των 23 ετών για στελέχωση τμημάτων μάρκετινγκ, & διοικητικής οργάνωσης. Δεν απαιτείται προϋπηρεσία. Επιθυμητή γνώση διαδικτύου. Παρέχεται εκπαίδευση - υψηλές αποδοχές - προοπτική καριέρας. Πληρ. τηλ. 6988-954483, www. extraxrima.gr

Πωλείται φουσκωτό Jocker 370 γαστράτο, με στρατιωτικές προδιαγραφές (ύφασμα Orca 1670 Denier, μεταλλικές βαλβίδες, 4 αεροθάλαμοι, γάστρα βαρέως τύπου), Yamaha 25ΗΡ, κονσόλα, κάθισμα, τρέιλερ, τέντα, φωτισμό. Το σύνολο είναι άβρεχτο. Πληρ. τηλ. 6936-897033.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται μηχανή Υamaha Fazer 1.000 cc, έκδοση FZ1S, μοντέλο 2007, 15.000 χιλιόμετρα, σε άριστη κατάσταση, φυλασσόμενη σε κλειστό γκαράζ, έξτρα μανιτάρια Υamaha, bagster, εργοστασιακός συναγερμός Abus, όλα τα service σε αντιπροσωπεία, τιμή 8.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973-403114, 22510 45046, Νίκος. Πωλούνται φορτηγά α) Mercedes 817, μοντέλο ‘94, με ανατροπή και γερανό, 8,5 μ., τιμή 14.800. β) Mitsubishi Canter FH 100, 6 τόνων μικτό βάρος, ανατροπή, μοντέλο του ‘95, τιμή 13.500. γ) Φορτηγό Οm, ανατρεπόμενο, σπαστά πλαϊνά, 4 τόνοι μικτό βάρος, τιμή 3.800. δ) Μηχανήματα i) τσάπα GCB, μοντέλο του ‘90, 12.500 ευρώ, ii) φορτοτάκι Bobcat 843, τιμή 9.500, iii) Φορτοτάκι στενό, 90 εκ. φάρδος, βενζινοκίνητο, ειδικό για οικοδόμους-σοβατζήδες, 3.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6945-797607.

Από τη Hertz Autohellas πωλούνται μεταχειρισμένα αυτοκίνητα διετίας - τριετίας, μικρού και μεγάλου κυβισμού. Πληρ. τηλ. 22510 37355 & 6936-173447.

Πωλείται Daihatsu Terios, μοντέλο 2003, full extra, σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6936-897033

Πωλείται μηχανή Honda Varadero 1.000 κ.κ., σε άριστη κατάσταση (γκαράζ). Πληρ. τηλ. 6932-455112. Πωλούνται Kia Picanto 1.000cc τού 2006 και Peugeot 107 1.000cc τού 2007, σε καλή κατάσταση και καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6979914157.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Επισκεφθείτε τώρα το νέο online κατάστημα παιδικών ρούχων της Sam 0-13 στο www.sam0-13.gr/. Κάντε γρήγορα και εύκολα τις αγορές από το σπίτι σας και σας τις στέλνουμε στην πόρτα σας. Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 50 €.

Άμεσα, δάνεια (έκδοση-συμβουλές-υποδείξεις-μελέτες), ρυθμίσεις δανείων, καρτών, αναχρηματοδοτήσεις, μάζεμα, αναστολές, διακανονισμοί πλειστηριασμών, ρυθμίσεις ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-Εφορία. Νόμος 3869/10 υπερχρεωμένα νοικοκυριά, από εξειδικευμένους στη διαχείριση χρέους νομικούς - οικονομολόγους (πανελλαδική εξυπηρέτηση). Πληρ. τηλ. 2310 501797 (Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 17:00).

5.000 - 20.000 ευρώ δάνεια μόνο με Α.Φ.Μ. και ταυτότητα, ανεξαρτήτως δυσμενών στοιχείων. Πληρ. τηλ. 6985709202, κ. Θανάσης. Πωλείται μισή άδεια ταξί (50%). Αυτοκίνητο Scoda Octavia, με έδρα τη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 6945-544290.

Πωλούνται χειροποίητα κυνηγετικά όπλα. Πληρ. τηλ. 6936897033.

Πωλείται αντίκα τραπεζαρία με 6 καρέκλες και μπουφέ, χειροποίητη του 1948, καρυδιά ψημένη, σε άριστη κατάσταση. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6976-331127, 22510 45046, Έφη.

Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α Αγγλικής Φιλολογίας Α.Π.Θ., με πολυετή πείρα σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα αγγλικών για όλα τα επίπεδα. Πληρ. τηλ. 6974-359186, 22510 47161. Καθηγήτρια Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών, Λατινικών, Ιστορίας κι

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΚΑΦΩΝ

Έκθεσης παραδίδει μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου - λυκείου. Τιμές λογικές. Πληρ. τηλ. 6973746278.

κους. Παράδοση μαθημάτων και με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης (internet). Πληρ. τηλ. 6937012529, 22510 48545.

Γερμανικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών & Goethe Institut. Παραδίδει μαθήματα γερμανικών σε όλα τα επίπεδα, για όλα τα πτυχία, σε μαθητές, φοιτητές, ενηλί-

Παραδίδονται μαθήματα Φυσικοχημείας, Μαθηματικών και Πληροφορικής σε παιδιά και ενήλικες. Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6973055407.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ

Ζητείται πεπειραμένη κομμώτρια για μερική ή ολική απασχόληση. Πληρ. τηλ. 22510 47400, 6971846750.

Ζητούνται για ψητοπωλείο, τυλιχτής - ψήστης και διανομέας, για μόνιμη εργασία. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 6946-286919.

Το κατάστημα «Παράδοση», στην Ερμού 161, ζητά πεπειραμένη πωλήτρια και πεπειραμένη γαζώτρια, ειδικευμένη στο ράψιμο κουρτίνας-κατασκευή ρομάν. Πληρ. τηλ. 22510 44567, 6972834554.

Ζητείται πεπειραμένος ψυκτικός, καταρτισμένος στην επαγγελματική ψύξη, κάτοχος διπλώματος αυτοκινήτου. Πληρ. τηλ. 22510 48108.

Ζητείται οδηγός και πωλητής/πωλήτρια με δίπλωμα αυτοκινήτου για εμπορική εταιρεία στον Καρά Τεπέ. Πληρ. τηλ. 22510 44737.

Κυρία από τη Βουλγαρία, με προϋπηρεσία, ζητά απασχόληση για φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες (πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984-

ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

710605. Έμπειρη σχεδιάστρια - μηχανικός αρχιτεκτονικού και ηλεκτρολογικού σχεδίου (Autocad & στο χέρι) ζητά συνεργασία με τεχνικό γραφείο. Πληρ. τηλ. 6948523077 (απογευματινές ώρες). Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945985466.


22

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

ΧΡΗΣΙΜΑ Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 07.45 - 21.00

ΕΥΡΙΠΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ερμού 203 Τηλ. 22510 24888

ΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 18.00 - 07.45

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΤΟΥΡΟΥΤΣΙΚΑ-ΒΑΛΤΑ Κωνσταντινουπόλεως 5, ΚΤΕΛ ΥΠΕΡ Τηλ. 22510 20310 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ: 4.11.2010 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “ΛΙΣΣΟΣ”

17.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗΛΗΜΝΟΣ-ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

“ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 12.30 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

“EUROPEAN EXPRESS”

19.30 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “ΜΥΤΙΛΗΝΗ” 18.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

“ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 22.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΠΟ ΛΗΜΝΟ “ΛΙΣΣΟΣ”

01.00 ΠΡΟΣ

ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία 22510 22776 Αστυνομία 22510 41911 Πυροσβεστική 199 Νομαρχία 156 Νοσοκομείο 22510 57700 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Δημ.Θέατρο 22510 37194 Υπ. Αιγαίου 22510 38200 Δικαστήριο 22510 45489 TEΔK 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 2251025670 6973-245453

∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ - ∆HMOΣIEYΣEIΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 2η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ «ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ» Μυτιλήνη 27.10.2010 Αρ. Πρωτ.: 17386

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 21η/4-10-2010 (θέμα 38ο) απόφαση του Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης «Βοστάνειο» και την υπ’ αριθμ. πρωτ. Υ10α/Γ.Π.οικ. 129525/19-10-2010 Τροποποίηση Απόφασης - Απόφαση Προκήρυξης θέσεων του κλάδου Ιατρών του Ε.Σ.Υ., του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκηρύσσουμε - μία (1) θέση ειδικευμένου ιατρού, επί θητεία, κλάδου ΕΣΥ, στον εισαγωγικό βαθμό Επιμελητή Β΄ ειδικότητας Αναισθησιολογίας, για το Γ.Ν. Μυτιλήνης - μία (1) θέση ειδικευμένου ιατρού, επί θητεία κλάδου ΕΣΥ, στον εισαγωγικό βαθμό Επιμελητή Β΄ ειδικότητας

Αιματολογίας ή Ιατρικής Βιοπαθολογίας ή Παθολογίας, για το Γ.Ν. Μυτιλήνης Η αίτηση - δήλωση μαζί με τα δικαιολογητικά των υποψηφίων, υποβάλλονται σε τρία (3) αντίτυπα (το ένα επικυρωμένο και τα άλλα δύο απλές φωτοτυπίες) και μέσα στην προθεσμία από 5-11-2010 έως 24-11-2010.

22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700 -1 22540 22214 -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

Ε Λ Ε Γ Χ Ο Σ

Κ Τ Ε Ο

ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.”

E Θ NI KH TPAΠ E ZA 415/470156-97

A LP HA BA NK 601-00-2002-008741

TPAΠ EZA Π E IPA IΩ Σ 5709-017817-954

ΓE NI KH TPA ΠE ZA 9800145525-7

E MΠO P IKH TPA ΠE ZA 85231511

ΣΥ ΝΕ ΤΑΙ ΡΙ ΣΤΙ ΚΗ TPA ΠE ZA ΛEΣBOY - ΛHMNOY 000432850013

MA RFI N E GN ATI A BA NK 0266727426

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947-949150

ASPIS REAL ESTATE ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

Δ Ρ Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ι Α A T H E N S A I R W AY S ΠΕΜΠΤΗ ΑΘΗΝΑ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ 19:10 - 20:00

Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560

ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΙΚΤΙΝΟΥ 2, ΙΣΟΓΕΙΟ 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181

11:30 - 12:45* ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 28-06-10

ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΑΘΗΝΑ 20:30 - 21:20

ΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ

09:55 - 11:00* ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 28-06-10 13:15 - 14:00

ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ

08:40 - 09:25

ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ 13:00 - 13:50

Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη τηλ. 22510 40188 www.investinlesvos.com

ΑΘΗΝΑ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ

19:10 - 20:00

WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045

ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΑΘΗΝΑ 20:30 - 21:20

ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 14:20 - 15:10

KOYNEΛΛHΣ MAPKOΣ

SUDOKU

EPMOY 278

ΕΥΚΟΛΟ

Τηλ. 22513 00984, κιν 6943-472073 mkounellis@hotmail.com

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α.Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Επαρχείο Αegean Airlines

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Προσωπικού του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, στην κ. Ε. Ζαφειρίου και στο τηλέφωνο 22510-42667 κατά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες.

ΛYΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

REALHOUSES Περγαμηνού Μαρίνα Ερμού 254 Τηλ. 22510 41196, κιν.6974472262 www.realhouses.gr

REALPRO Μποσταντά Άντζελα Hλία Bενέζη 2 Tηλ. 22510 40074, κιν. 6938477850 www.realpro.gr

REMAX Φανάρας Θωμάς Κιν. 6948-172413, 6973-655735 e-mail: fanarastom@gmail.com

ΠΑΡΑΣΧΗ ΚΑΤΙΟΥΣΑ Καβέτσου 17 Τηλ. 22510 44243, κιν. 6936-626775 paraschi_k@yahoo.gr

ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr

XΩPIATEΛΛHΣ ΣTYΛIANOΣ Iκτίνου 2 Kιν. 6977241294

ΠΛΩMAPI ΚΑΛΔΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΑ Τηλ. 22520 31711, κιν 6974-142661 www.lesvos-realestate.com e-mail: m-estate@otenet.gr

ΜΑΜΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Τηλ. 22520 33335, κιν. 6973-887531 www.mamakos.net info@plomari-houses.com

ΠΟΛIΧΝΙΤΟΣ HIBISCUS

ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

REAL ESTATE SERVICES

Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr

ΚΟΥΡΒΑΝΙΟΥ ΜΠΑΛΚΙΖΑ ΔΗΜΗΤΡΑ Κ. Δεληγιάννη 6, Ψαράδικα - Πολιχνίτος Τηλ. 22520 41885 Κιν. 6945-479497 www.buy-greek-property.co.uk info@buy-greek-property.co.uk

LESVOSESTATE

EPEΣOΣ

Ζαχαρούλα Παπγή - Πρωτούλη 6947-021559 Ελευθ. Βενιζέλου 21 Agora Center, 1ος όροφος Μυτιλήνη 22510 41770 www.lesvosestate.gr e-mail: contact@lesvosestate.gr

Ζαχαρούλα Παπγή Πρωτούλη 6947-021559 Σκάλα Ερεσού 22530 52170 www.lesvosestate.gr e-mail: contact@lesvosestate.gr

ΛΕΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Αθ. Μητρέλια 1 & Ικαρίας (Λαδάδικα) Τηλ. 22510 23781, 6932-315919 www.leonisrealestate.com e-mail: info@leonisrealestate.com

LESVOSESTATE

SAPPHO ESTATE Σάββα Ιωάννα Σκάλα Ερεσού 22530 52333 6972-502630 e-mail: info@sapphoestate.com www.sapphoestate.com


23

ΠEMΠTH 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Κεντρική εκδήλωση του «Αγώνα για τα νησιά μας» στη Μύρινα

«Θέλουμε να προσφέρουμε, όχι να πάρουμε» μιλία του επικεφαλής του συνδυασμού Παύλου Βογιατζή και παρουσίαση των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων περιελάμβανε η κεντρική προεκλογική εκδήλωση του «Αγώνα για τα νησιά μας» την Τρίτη το απόγευμα, στο κινηματοθέατρο «Μαρούλα», στη Μύρινα. Στην ομιλία του, ο κ. Βογιατζής αναφέρθηκε εκτενώς στα πολλά και σημαντικά έργα της οκταετίας 2003 - 2010 που ήταν νομάρχης Λέσβου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι λάθη και παραλείψεις δεν κάνουν μόνο όσοι δεν κάνουν τίποτα. Ο ίδιος εξήγησε την ανάγκη να υπάρξει περιφερειακή συνείδηση, δηλώνοντας πως ο συνδυασμός του θέλει να προσφέρει και όχι να πάρει. Αναφορικά με τις τρέχου- συμβιβαζόμαστε με τίποσες πολιτικές εξελίξεις, ο τα λιγότερο από αυτό που κ. Βογιατζής τόνισε: «Δε δικαιούμαστε. Δε θα πλη-

Ο

Ο Παύλος Βογιατζής, ομιλητής στην εκδήλωση στη Λήμνο

ρώσουμε εμείς τα σπα-

Τα έργα για Λήμνο και Άι-Στράτη την ίδια εκδήλωση, ο υποψήφιος Σναφερθεί περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να ακαι στα έργα που θα απασχολήσουν την πρώτη θητεία της νέας αιρετής Περιφέρειας. Ανάμεσα στα άλλα, ο κ. Βογιατζής δήλωσε ότι αποτελούν προτεραιότητες για τη Λήμνο και τον Άι-Στράτη τα εξής έργα και δράσεις: - Κατασκευή χερσαίων εγκαταστάσεων στο λιμάνι της Μύρινας - Εκπόνηση Σχεδίου Οικιστικής Ανάπτυξης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΑΑΠ) εδώ στη Λήμνο - Παράκαμψη του οικισμού του Θάνους και βελτίωση του οδικού άξονα Κορνού - Σαρδές - Προώθηση των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης και Ανακύκλωσης Στερεών Αποβλήτων, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τις εθελοντικές οργανώσεις - Στήριξη του δήμου Λήμνου για την κατασκευή σύγχρονων δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης - Υποστήριξη του δήμου Λήμνου στην προσπάθεια για σύγχρονα και λειτουργικά σχολεία - Στήριξη της προσπάθειας του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη βελτίωση των υποδομών του - Αναβάθμιση των αγροτικών ιατρείων σε όλο το νησί

- Ενίσχυση των μικρών μονάδων παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων - Προβολή και προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων - Κατασκευή φραγμάτων για άρδευση - Βελτίωση των υποδομών στα υφιστάμενα αλιευτικά καταφύγια - Ολοκλήρωση των υποδομών για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, με την κατασκευή ΧΥΤΑ Αδρανών στη Λήμνο - Βελτίωση του λιμανιού στον Άι-Στράτη - Προβολή και προώθηση της Λήμνου και του Άι-Στράτη ως τόπων εναλλακτικού τουρισμού (θρησκευτικός, καταδυτικός, ιαματικός, γαστρονομικός, συνεδριακός) σε στενή συνεργασία με Επιμελητήριο και συλλογικούς φορείς - Κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Άι-Στράτη - Ολοκλήρωση και εφαρμογή της δράσης «Άι-Στράτης - “Πράσινο” Νησί» - Οδός πρόσβασης προς τον αρχαιολογικό χώρο της Ηφαιστίας - Συντήρηση, ανάδειξη και προβολή των σημαντικών μνημείων Λήμνου, σε συνεργασία με υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού - Στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων και συλλόγων

σμένα. Δε θα πληρώσει το Βόρειο Αιγαίο για τα παιχνίδια εξουσίας που παίζονται στην Αθήνα. Δε θα πληρώσει το Βόρειο Αιγαίο το μνημόνιο.» Ο υποψήφιος περιφερειάρχης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη διαμόρφωσης περιφερειακής συνείδησης με το χαρακτηριστικό σύνθημα «10 νησιά, μία Περιφέρεια - Ισόρροπη ανάπτυξη όλων των νησιών μας - Ίσες ευ-

καιρίες με την ηπειρωτική Ελλάδα - Καθιέρωση νησιωτικού ισοδύναμου». Εκτενώς και με έμφαση αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία που υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθώς και στην ανάγκη ενίσχυσης της Σχολής της Λήμνου.

Θετική ψήφο «Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Χρειαζόμαστε λίγο ακόμα δρόμο να δια-

νύσουμε. Έχουμε δύσκολη δουλειά μπροστά μας, αλλά θέλουμε να προσφέρουμε κι όχι να πάρουμε. Γιατί εμείς… χρωστάμε στον τόπο μας κι όχι εκείνος σε μας. Έχουμε την ανάγκη των πολλών. Έχουμε την ανάγκη τη δική σας. Και στην κοινή αυτή προσπάθεια, πολύ ταπεινά, ζητώ τη στήριξή σας. Ζητώ τη θετική σας ψήφο. Σας ζητώ ευθέως στήριξη και έκταση δύναμης για την επόμενη μέρα», τόνισε ο υποψήφιος περιφερειάρχης και παρουσίασε τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους του συνδυασμού «Αγώνας για τα νησιά μας», που είναι οι Καφαλτής Αλέξανδρος, Μαρκάκη - Σκοπελίτη Δέσποινα, Παλαιολόγου Στενού Ευαγγελία, Παπαδόπουλος Ιάκωβος, Σάραγκας Δημήτρης και Χατζόγλου - Σαράντη Σοφία.


24

ΠEMΠTH 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Ο Άρης Χατζηκομνηνός κάλεσε τους δημότες της Λέσβου να πάρουν μέρος στις εκλογές

Γιώργος Πάλλης για το δήμο Λέσβου:

«Ψήφο θετική, ψήφο ευθύνης»

«Θα αξιοποιηθεί όλο το ανθρώπινο δυναμικό»

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ε τη νεολαία του συνδυασμού να τον συνοδεύει φωνάζοντας συνθήματα, όπως: «Άρη μαζί, στη νέα εποχή» και «Άρη γερά, η νίκη είναι κοντά», ο επικεφαλής της «Επόμενης Μέρας» εμφανίστηκε απ’ το φουαγέ του Δημοτικού Θεάτρου και κατέβηκε τα σκαλιά φτάνοντας στη σκηνή, όπου και για δύο περίπου ώρες παρουσίασε τις αρχές, το πρόγραμμα και τους υποψηφίους του συνδυασμού του. Ο Άρης Χατζηκομνηνός ζήτησε απ’ το λαό της Λέσβου να ψηφίσει για το «αύριο» του τόπου του, δίνοντας ψήφο θετική, ψήφο ευθύνης στην «Επόμενη Μέρα». Με μικρή καθυστέρηση, ώ- ξη και την εμπιστοσύνη στε να κλείσει η αγορά της τους απέναντι στο συνδυαΜυτιλήνης και να δοθεί η σμό, αλλά υπογράμμισε πως δυνατότητα σε όλους να πα- αν χρειαστεί για το συμφέρακολουθήσουν την εκδή- ρον του τόπου, θα υπάρξει λωση, ξεκίνησε η κεντρική σύγκρουση με οποιοδήποτε προεκλογική συγκέντρωση κόμμα κι αν είναι στην κυτης «Επόμενης Μέρας», σε βέρνηση, αφού τα προβλήένα θέατρο ήδη γεμάτο από ματα όπως και η διεκδίκηση κόσμο, που όσο προχωρού- της επίλυσής του δεν έχουν σε η ώρα γέμιζε ασφυκτικά χρώμα. και από όρθιους. Με ενθου- Ο ομιλητής έκανε εκτενή ασιασμό και παλμό στη φωνή ναφορά στη μεταπολιτευτιτου, ο Άρης Χατζηκομνηνός κή περίοδο και στην αντιμεξεκίνησε διαψεύδοντας τις τώπιση που είχε όλα αυτά τα διάφορες φήμες για δημο- 36 χρόνια η Λέσβος, οι ανάσκοπήσεις που έχουν κυ- γκες και οι άνθρωποί της, κλοφορήσει και κάλεσε διαπιστώνοντας πως ο τότους δημότες της Λέσβου πος έμεινε παραμελημένος. να απαντήσουν δυναμικά σε Ζήτησε, λοιπόν, μακριά από όλα αυτά τα ψεύτικα σενά- προσωπικές αντεκδικήσεις ρια με την ψήφο τους. Ψή- και πικρίες, να υπάρξει από φο που, όπως είπε, δε θα εί- όλους ψήφος ευθύνης, η οναι πικρίας ή εκδίκησης, αλ- ποία και θα καθορίσει ποιος λά θετική για το «αύριο» θα αναλάβει το «αύριο» του τόπου, τη διαχείριση των του τόπου. τοπικών υποθέσεων, αλλά Έξω από κόμματα Αμέσως μετά, ο κ. Χατζηκο- και των χρημάτων που θα μνηνός έκανε μια σύντομη πέσουν στο νησί. Μακριά απ’ τη μιζέρια αναδρομή στην οκτάχρονη πορεία και στις αρχές του Μεγάλο μέρος στην ομιλία συνδυασμού του οποίου εί- αφιερώθηκε απ’ τον κ. Χαναι επικεφαλής, τονίζοντας τζηκομνηνό στην παράθεση ότι πρεσβεύει την ανεξάρτη- παραδειγμάτων, βάσει των τη αυτοδιοίκηση. Επανέλα- οποίων θέλησε να δείξει βε, δε, όπως και σε άλλες πως δε φταίνε μόνο οι άλλοι δημόσιες εμφανίσεις του, για την υπανάπτυξη κάποιπως όλα τα στελέχη του ων τομέων, για το γεγονός συνδυασμού του έχουν κομ- ότι δεν έγινε ό,τι μπορούσε ματικές ταυτότητες τις οποί- να έχει γίνει όλα τα προηες και αφήνουν έξω απ’ την γούμενα χρόνια. «Φταίμε παράταξη. Δεν παρέλειψε, και εμείς» κατά τον επικεβέβαια, να ευχαριστήσει τη φαλής του συνδυασμού και Ν.Δ. και τον πρόεδρό της, Α- κυρίως φταίει η μιζέρια με ντώνη Σαμαρά, για τη στήρι- την οποία αντιμετωπίστηκαν

τους εργαζόμενους στο δήμο ΜυτιΜ ελήνης και στη ΔΕΗ, αλλά και στα Κε-

Μ

Ο Άρης Χατζηκομνηνός με τους υποψηφίους του, προχθές, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

μια σειρά από ζητήματα, απομακρύνοντας τη Λέσβο απ’ την πρόοδο που θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί βάσει των προτερημάτων που έχει το νησί. Στον αντίποδα της μιζέριας και του ελλείμματος αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, ο κ. Χατζηκομνηνός ανέφερε παραδείγματα που ξεχωρίζουν, όπως το έργο κάποιων ανθρώπων που όντως έκαναν τη διαφορά τα τελευταία χρόνια για το νησί της Λέσβου. Ως τέτοιο χειροπιαστό παράδειγμα ανέφερε το απολιθωμένο δάσος και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ένα έργο τόσο σημαντικό για τον τόπο που ανέδειξε, προώθησε και δημιούργησε - όπως είπε - άκρως επιτυχημένα ο Νίκος Ζούρος. Ο κ. Χατζηκομνηνός ολοκλήρωσε την ομιλία του με πολλές και αναλυτικές αναφορές στο πρόγραμμά του, για να παρουσιάσει στη συνέχεια έναν - έναν και τους 70 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του κεντρικού ψηφοδελτίου, αλλά και τους υποψηφίους της δημοτικής κοινότητας Μυτιλήνης και τους τοπικούς συμβούλους των δημοτικών διαμερισμάτων, λέγοντας: «Αυτοί είναι η δύναμή μου. Αυτή είναι η

δύναμη της “Επόμενης Μέρας”, αυτοί είναι το “αύριο” του τόπου, αυτοί είναι η δύναμη, η φωνή και η δυναμική ολόκληρου του νησιού και των πολιτών του, για να αλλάξουμε επιτέλους αυτό τον τόπο. Στηρίξτε τους για να μπορέσουν να προσφέρουν. Στηρίξτε τους για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα, στηρίξτε τους για να μπορέσουμε επιτέλους να περάσουμε τη Λέσβο μας σε μια νέα εποχή, ανάπτυξης και ευημερίας. Για το μέλλον των παιδιών και των παιδιών των παιδιών μας.» Καταλήγοντας και εν μέσω ένθερμων και παρατεταμένων χειροκροτημάτων, ο υποψήφιος δήμαρχος Λέσβου δήλωσε πως δε θα κουραστεί να λέει ότι η νίκη του συνδυασμού του «θα είναι νίκη όλων των πολιτών της Λέσβου, χωρίς καμμία απολύτως διάκριση». Και συνέχισε: «Θα είναι νίκη της Λέσβου και μια πρώτη μάχη κερδισμένη κατά του “Καλλικράτη” και του μνημονίου. Ας δώσουμε, λοιπόν, όλοι μαζί αυτήν τη μάχη, με όλες μας τις δυνάμεις. Τέλος στην ελεημοσύνη της Λέσβου. Δε θέλουμε ελεημοσύνες. Διεκδικούμε δυναμικά αυτά που μας αναλογούν.»

ντρικά Λύκεια της πόλης όπου διεξαγόταν η ψηφοφορία των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, βρέθηκε χθες το πρωί ο επικεφαλής της «Αλλαγής Πορείας», Γιώργος Πάλλης. «Η “Αλλαγή Πορείας” διεκδικεί το δήμο Λέσβου βλέποντας τη διοικητική του λειτουργία από μια εντελώς διαφορετική σκοπιά», δήλωσε ο ίδιος αμέσως μετά την επίσκεψή του στο δήμο. Ο υποψήφιος δήμαρχος έκανε λόγο για δημοτικές υπηρεσίες προσανατολισμένες στην εξυπηρέτηση του πολίτη, για διαδικασίες συλλογικής στοχοθεσίας των επιμέρους τμημάτων και διευθύνσεων του δήμου και για πλήρη απασχόληση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω εργασιακών σχέσεων που θα πρέπει να αποτελούν υπόδειγμα για το υπόλοιπο νησί. Χθες το απόγευμα ο Γιώργος Πάλλης θα περιόδευε στην Καλλονή. Σήμερα θα περιοδεύσει το πρωί σε δημόσιες υπηρεσίες της Μυτιλήνης και το απόγευμα στην Αγία Παρασκευή, την Πέτρα και το Μόλυβο, ενώ αύριο Παρασκευή θα ακολουθηθεί το ίδιο πρόγραμμα, με περιοδείες αυτήν τη φορά στα χωριά του Πλωμαρίου και κεντρική ομιλία του στο Πλωμάρι. Σήμερα το μεσημέρι, η «Αλλαγή Πορείας» θα παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου τις θέσεις της για την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

… και για την υγεία δραματικές ελλείψεις του ΝοσοκοΤιςμείου Μυτιλήνης σχολιάζει με δήλωσή του ο υποψήφιος δήμαρχος Λέσβου με την «Αλλαγή Πορείας», Γιώργος Πάλλης. Ο ίδιος επισκέφτηκε χθες το Βοστάνειο και συνομίλησε με το νοσηλευτικό, ιατρικό και διοικητικό προσωπικό, ενώ είχε και μια ολιγόλεπτη συνάντηση με το διοικητή του Νοσοκομείου. «Δεν είναι δυνατόν, εν έτει 2010 τα νοσοκομεία μας να λειτουργούν με τόσο δραματικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό, ιατρικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό. Ήρθε η ώρα να τους απαντήσουμε! Στις 7 Νοέμβρη να ψηφίσουμε “ναι” στη δωρεάν, ποιοτική, δημόσια υγεία και περίθαλψη», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδυασμού μετά την επίσκεψή του.


EI∆HΣEIΣ

ΠEMΠTH 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Το βήμα των υποψηφίων Γράφει η ΜΥΡΣΙΝΗ ΨΩΜΟΥ - ΓΑΒΡΙΗΛ*

Αλλαγή πορείας ε ξεθωριασμένη προ πολλού την Μ κομματική μου ταυτότητα και με καθαρή συνείδηση για όσα κατάφερα να κάνω, με άξιους συνεργάτες που ανήκαν στη μειοψηφία ή την πλειοψηφία των συλλογικών οργάνων στα οποία συμμετείχα (δήμαρχος Πλωμαρίου, νομαρχιακή σύμβουλος, μέλος της Δ.Ε. της ΤΕΔΚ νομού Λέσβου κ.λπ.), πήρα την απόφαση να στηρίξω το συνδυασμό «Αλλαγή πορείας» του Γιώργου Πάλλη, από τη θέση της υποψήφιας δημοτικής συμβούλου της εκλογικής περιφέρειας Μυτιλήνης. Τούτο ήταν προϊόν ωρίμου σκέψεως και αποτελεί συνειδητή απόφασή μου. Είναι τιμή για μένα να βρίσκομαι μεταξύ των 100 υποψηφίων που πλαισιώνουν την προσπάθεια του Γιώργου, που διαθέτει αυτοδιοικητική σκέψη και όραμα και βλέπει γύρω του χωρίς ιδιοτέλεια. Στην ηλικία του εκλέχθηκα δήμαρχος Πλωμαρίου, αγωνίστηκα, έτρεξα, θέλω να πιστεύω πως συνετέλεσα ώστε να μπει πέτρα πάνω στην πέτρα, και στο δήμο, αλλά και στη Λέσβο ολόκληρη μέσα, από τις θέσεις και τη μαχητική στάση μου σε πολλά συλλογικά όργανα του νομού, όπου και συμμετείχα. Αν αυτά αξιολογήθηκαν θετικά από τους Λέσβιους πολίτες, ας πριμοδοτήσουν το συνδυασμό μας, που απαρτίζεται από αξιόμαχα και έντιμα άτομα της κοινωνίας. Εμείς διαβεβαιώνουμε όλους ότι, όχι μόνο προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά, θα μας έχουν δίπλα τους στους κοινωνικούς αγώνες, θα συμβάλλουμε στην εξυγίανση των θεσμών, στην περιφρούρηση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος από βάναυσες παρεμβάσεις και σε τόσα άλλα. Μας ενδιαφέρει να δούμε την κοινωνία τού «αύριο» καλύτερη και την προκοπή του τόπου μας. Δώστε μας την ευκαιρία να το αποδείξουμε! * Η Μυρσίνη Ψώμου - Γαβριήλ είναι γιατρός, πρώην δήμαρχος Πλωμαρίου και υποψήφια με το συνδυασμό «Αλλαγή Πορείας» με επικεφαλής το Γιώργο Πάλλη.

25

Οριστικοποιείται η μελέτη του λιμένα Σιγρίου απ’ τη Λιμενική Επιτροπή, που αποφασίζει αύριο για την «Εγνατία Α.Ε.»

Αυτό το λιμάνι… ποιος θα το κάνει; της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ίγες ώρες πριν οι κάλπες ανοίξουν, είναι ενδεικτική της σοβαρότητας των προβλημάτων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν σε λίγο καιρό οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές του τόπου η αυριανή συνεδρίαση της Λιμενικής Επιτροπής Λέσβου, στις 11 το πρωί. Συνεδρίαση στην οποία αφενός θα οριστικοποιηθεί η μελέτη του λιμένα Σιγρίου, προκειμένου να προωθηθεί άμεσα, και μετά από 13 χρόνια αναμονής, η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, και αφετέρου θα ληφθεί απόφαση για το ποιος φορέας θα το αναλάβει. Θα είναι η «Εγνατία Α.Ε.» ή όχι; Έναν ακριβώς χρόνο απ’ την ώρα που είχε πλήρως ωριμάσει και θα μπορούσε να είχε ήδη ενταχθεί στο ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, το έργο του λιμένα Σιγρίου συζητείται αύριο στη Λιμενική Επιτροπή προκειμένου να γίνει η οριστικοποίηση της μελέτης του έργου. Της μελέτης έτσι όπως άλλαξε μετά τις τροποποι-

Λ

ήσεις που έγιναν, οι οποίες και προέβλεπαν σημαντική μείωση της χερσαίας ζώνης του λιμένα σε σχέση με την προηγούμενη εγκεκριμένη μελέτη, ώστε να συνάδει και με την ευρύτερη περιοχή. «Ένας απ’ τους λόγους για τους οποίους ανέλαβα την προεδρία του Λιμενικού Ταμείου ήταν και το έργο του λιμένα Σιγρίου. Τώρα μπορώ να πω ότι μετά από 13 χρόνια μπήκαμε επιτέλους στο τελικό στάδιο λίγο πριν την ένταξη του έργου», υποστήριξε ο Κώστας Κορδώνης, ο οποίος και εκτιμά πως δίχως κανένα πρό-

βλημα, αύριο η Επιτροπή θα εγκρίνει την οριστική μελέτη. Σύμφωνα με αυτήν, το κόστος του λιμένα, μετά και τις αλλαγές που προκάλεσε η τέως υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, που είχε συστήσει «περιορισμό» της δαπάνης για το έργο, θα είναι της τάξης των 17 εκατ. ευρώ.

Αγώνας ταχύτητας Μετά την έγκριση της μελέτης, θα πρέπει να υπάρξουν οι εγκρίσεις τεσσάρων συναρμόδιων υπουργείων (Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Εθνικής Άμυνας, Αγροτικής Ανάπτυ-

Ψήφισμα της κεντρικής αντιπροσωπείας του ΤΕΕ κατά της ανάθεσης στην «Εγνατία Α.Ε.» δημοσίων έργων από πέντε Περιφέρειες

«Όχι στα “ερμαφρόδιτα” σχήματα» ετά τις καταγγελίες περιφερειακών τμημάτων του ΤΕΕ, με το θέμα της «Εγνατίας Μ Α.Ε.» ασχολήθηκε στην πρώτη τακτική της συνεδρίαση πριν λίγες μέρες και η κεντρική αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, που με ψήφισμά της δηλώνει κάθετα αντίθετη στην εμπλοκή τέτοιων «ερμαφρόδιτων σχημάτων» στα δημόσια έργα. Στο ψήφισμα, η αντιπροσωπεία του ΤΕΕ εκφράζει αφενός την πλήρη αντίθεσή της και αφετέρου την απόλυτη δυσαρέσκεια των μελών της σχετικά με τις πέντε Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, με τις οποίες και ανατίθενται στην «Εγνατία Οδό Α.Ε.» αρμοδιότητες μελέτης και κατασκευής έργων υποδομών που ανήκουν στις αντίστοιχες Περιφέρειες. «Με τις αποφάσεις αυτές, ακυρώνεται το έργο των κατ’ εξοχήν αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών των αντίστοιχων περιφερειακών διοικήσεων της χώρας, διαψεύδοντας πανηγυρικά την κυρίαρχη κυβερνητική πολιτική για την επιτυχία του “Καλλικράτη” και τη δήθεν αποκέντρωση αρμοδιοτήτων της κεντρικής διοίκησης, μόλις δύο μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλο-

γές», σημειώνεται στο ψήφισμα για τις ΚΥΑ που υπογράφτηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια το ίδιο κείμενο εκφράζει τις απορίες των Μηχανικών για την ανάγκη που ώθησε στη λήψη απόφασης ώστε απ’ τη Θεσσαλονίκη να επιβλέπονται έργα, και μάλιστα ήσσονος σημασίας, σε κάποια μικρονήσια (π.χ. μονοπάτια στη Δονούσα ή περιβάλλων χώρος Δημοτικού Σχολείου Λειψών). Ομοίως η αντιπροσωπεία του ΤΕΕ αναρωτιέται γιατί τα έργα αυτά δεν μπορούν να υλοποιηθούν απ’ τους μηχανικούς του Δημοσίου, ενώ με το ίδιο ψήφισμα καλείται η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Υποδομών και Οικονομίας «να ακυρώσουν τις πέντε Υπουργικές Αποφάσεις και από κοινού να σχεδιάσουμε τον προσφορότερο τρόπο για την έντεχνη, έγκαιρη και οικονομικότερη υλοποίηση, όχι μόνο των συγκεκριμένων έργων, αλλά και άλλων που σχεδιάζεται να ανατεθούν σε άλλες ανώνυμες εταιρείες, αναδεικνύοντας μια συνολική αντίληψη για την παραγωγή των δημοσίων έργων με τέτοιου τύπου “ερμαφρόδιτα” σχήματα».

ξης, Πολιτισμού και Τουρισμού), διαδικασία που συντονίζει αρμόδια επιτροπή του νεοσύστατου υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων. Παρ’ ότι, όμως, στην ατζέντα της αρμόδιας επιτροπής που θα εξετάσει το θέμα, ο κ. Κορδώνης έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι το λιμάνι Σιγρίου βρίσκεται πολύ ψηλά, είναι αμφίβολο αν η όλη διαδικασία θα έχει τελειώσει έως το τέλος του μήνα. Αν μέχρι και τις 26 Νοεμβρίου το λιμάνι Σιγρίου δεν έχει πάρει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις και έως την ίδια ημερομηνία δεν έχουν γίνει και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, τότε θα κλείσει άγονη η πρόσκληση για τα λιμάνια, που έχει ανοιχτή η Περιφέρεια μέσω του προγράμματός της στο ΕΣΠΑ. Κι έτσι θα πρέπει να υπάρξει νέα πρόσκληση, με απόφαση της περιφερειάρχη Σοφίας Θεολογίτου, ώστε να υποβληθεί πρόταση και το έργο να ενταχθεί. Υπό ευνοϊκές συνθήκες, όλα δείχνουν πως θα υπάρξει ένα κρίσιμο ακόμη διάστημα, ίσως και ενός διμήνου, πριν δρομολογηθεί η δημοπράτηση του έργου.

Ποιος φορέας; Ποιος, όμως, θα είναι ο φορέας που θα κάνει τα τεύχη δημοπράτησης και θα υλοποιήσει το έργο; Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη την 1η Σεπτεμβρίου, φορέας θα αναλάβει η «Εγνατία Α.Ε.», για την οποία όμως είναι γνωστές οι αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί από τοπικούς φορείς, αλλά και απ’ το φορέα των Μηχανικών, το ΤΕΕ. Η Λιμενική Επιτροπή στην αυριανή της συνεδρίαση - όπως είπε ο κ. Κορδώνης - «καλείται να αποφασίσει για το θέμα. Πιστεύω, κι αυτό θα εισηγηθώ, ότι οφείλουμε να συνταχθούμε με την ΚΥΑ και όχι να την απορρίψουμε.» Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου επεσήμανε πως «το συμφέρον του τόπου δεν είναι υποχρεωτικό πάντα να συμπίπτει και με το συμφέρον κάποιων δημοσίων υπαλλήλων ή κάποιων ιδιωτών εργολάβων, αλλά είναι σίγουρο ότι υπερτερεί έναντι όλων των συμφερόντων. Προσωπικά θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να μη ναυαγήσει το νέο λιμάνι κι ευελπιστώ και η απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής να είναι προς αυτή την κατεύθυνση και να συνταχθεί με την ΚΥΑ, που ορίζει ως φορέα τού μάνατζμεντ του έργου την “Εγνατία Α.Ε.”.» Σημειωτέον ότι για το θέμα αυτό το ΤΕΕ και δη ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου, Παναγιώτης Πιττός, έχει εκφράσει την άποψη ότι φορέας υλοποίησης του έργου μέσω προγραμματικής σύμβασης μπορεί να είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, όπως και πριν την εμπλοκή της εταιρείας επρόκειτο να οριστεί.


26

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠEMΠTH 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Μείον 12,67% οι αφίξεις τουριστών με τσάρτερ από τις ευρωπαϊκές χώρες 6.433 αφίξεις Τούρκων επισκεπτών σε τρεις μήνες

Εξ Ανατολάς η σωτηρία του τουρισμού τoυ NIKOY MANABH τουριστική περίοδος για τη Λέσβο ολοκληρώθηκε, τυπικά, στις 22 Οκτωβρίου 2010, με την αναχώρηση της τελευταίας πτήσης τσάρτερ από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης. Ουσιαστικά, όμως, η τουριστική περίοδος έχει επιμηκυνθεί, καθώς συνεχίζονται οι αφίξεις Τούρκων τουριστών. Όπως έγραψε το «Ε» στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου, 172 Τούρκοι τουρίστες ήρθαν στη Λέσβο για το τριήμερο 29 έως 31 Οκτωβρίου 2010, ενώ στις 16 Νοεμβρίου αναμένεται να έρθουν πολλοί περισσότεροι. Το άνοιγμα των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους Τούρκους πολίτες που έχουν «πράσινα διαβατήρια», αν και έγινε στις αρχές του Αυγούστου, εξελίχθηκε σε μια μικρή, αλλά σημαντική τονωτική ένεση για τον τουρισμό της Λέσβου. Η τουρκική τουριστική αγορά είναι πηγή ελπίδας για τον τουριστικό τομέα του νησιού, καθώς τόσο οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών με τσάρτερ όσο και οι αφίξεις Ελλήνων τουριστών με πλοία καταγράφουν πτώση. Χθες ανακοινώθηκαν τα στοιχεία των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, τα οποία δείχνουν ότι η μείωσή τους έφθασε στο 12,67%, από την αρχή του χρόνου. Σε απόλυτους αριθμούς, το 2010 οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στη Λέσβο ήταν μειωμένες κατά 9.051 άτομα, σε σχέση με το 2009. Η τουριστική κίνηση του νησιού, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται και τις μεγάλες δαπάνες τουριστικής προβολής, ακολουθεί σταθερά πτωτική πορεία από το 2007 και μετά και πιο συγκεκριμένα: το 2007 οι αφίξεις έφθασαν στις 76.747, το 2008 υ-

Η

ποχώρησαν στις 74.234, το 2009 βρέθηκαν ακόμη πιο χαμηλά, στις 71.417, και το 2010 «προσγειώθηκαν» στις 62.366 αφίξεις. Να σημειωθεί ότι οι αφίξεις τού 2010 είναι λιγότερες και από εκείνες του 2005 ακόμα. Εκείνη τη χρονιά είχαν επισκεφθεί το νησί 66.400 τουρίστες.

κε άλλη μια αγορά, αυτή της Σλοβακίας. Το 2011 αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότε-

Χάνουμε τους Ευρωπαίους Το 2010 ο τουρισμός της Λέσβου δέχθηκε ένα πολύ ισχυρό πλήγμα. Συγκεκριμένα, οι τουρίστες του νησιού προήλθαν από 12 χώρες, μία λιγότερη από το 2009 (την Ελβετία). Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού χάθη-

σερις περιπτώσεις καταγράφεσυνέχεια στη ΣEΛ. 35

Αφίξεις τουριστών με τσάρτερ 2009 - 2010 Χώρα Αγγλία Αυστρία Βέλγιο Γερμανία Δανία Ελβετία Νορβηγία Ολλανδία Σουηδία Σλοβακία Σλοβενία Τσεχία Πολωνία Φινλανδία Κύπρος ΣΥΝΟΛΑ

Κάτω και οι Έλληνες Για τους Έλληνες τουρίστες που επισκέπτονται τη Λέσβο δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία. Ωστόσο, οι πληροφορίες από ναυτιλιακούς κύκλους αναφέρουν ότι η επιβατική κίνηση τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο ήταν μειωμένη κατά 10% περίπου. Σε ό,τι αφορά στις αφίξεις Τούρκων τουριστών, δείχνουν ότι τον Αύγουστο τού 2010 ανήλθαν στις 3.683, το Σεπτέμβριο σε 2.065 και τον Οκτώβριο σε 685. Συνολικά, δηλαδή, μέσα σε διάστημα τριών μηνών έφθασαν στη Λέσβο 6.433 Τούρκοι τουρίστες. Αν σε αυτούς προσθέσουμε και τους επισκέπτες του Νοεμβρίου, είναι βέβαιο ότι θα ξεπεράσουμε τους 7.000. Ο αριθμός των αφίξεων Τούρκων επισκεπτών του νησιού είναι μεγάλος, όμως οι περισσότεροι από αυτούς διαμένουν στο νησί είτε μια ημέρα είτε δύο με τρεις. Για το 2011 θα πρέπει να γίνει προσπάθεια προκειμένου να αυξηθούν οι αφίξεις Τούρκων τουριστών και παράλληλα να αυξηθούν και οι μέρες διαμονής τους στη Λέσβο.

ρο οι χώρες προέλευσης των τουριστών του νησιού. Συν τοις άλλες, από τις 13, μόλις σε τέσ-

Χώρα Αγγλία Αυστρία Βέλγιο Γερμανία Δανία Ελβετία Νορβηγία Ολλανδία Σουηδία Σλοβακία Σλοβενία Τσεχία Πολωνία Φινλανδία Κύπρος ΣΥΝΟΛΑ

Οκτ. '09 598 0 40 205 0 0 157 771 0 0 0 0 0 0 0 1.771

Ιούν. '09 3.176 533 421 1.013 1.141 0 1.377 2.581 829 111 262 1.721 0 0 0 13.165

Οκτ. '10 533 0 0 14 0 0 273 502 0 0 0 0 0 0 0 1.322

Ιούν. '10 3.164 544 210 1.324 964 0 1.248 2.289 579 92 50 975 0 0 0 11.439

Σεπτ. '09 3.008 627 557 1.291 923 0 1.243 2.764 787 101 73 1.309 0 0 0 12.683 Μάιος '09 3.421 0 405 969 0 709 1.023 2.854 427 0 0 0 0 0 0 9.808

Σεπτ. '10 3.412 485 363 1.162 874 0 1.167 2.260 276 0 26 740 0 0 0 10.765 Μάιος '10 3.267 93 465 792 819 0 795 2.346 150 0 0 0 0 0 0 8.727

Αύγ. '09 3.549 695 778 1.150 1.421 0 1.320 3.011 820 186 292 2.131 0 0 0 15.353

Απρ. '09 650 0 93 0 0 0 191 811 0 0 0 0 0 0 152 1.897

Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος ΣΥΝΟΛΑ

2006 1.296 10.253 13.150 15.457 15.714 11.045 1.935 68.850

2007 1.174 11.729 13.886 17.567 17.977 13.169 1.245 76.747

2008 1.906 10.460 14.378 17.953 16.093 12.049 1.395 74.234

2009 1.897 9.808 13.165 16.740 15.353 12.683 1.771 71.417

Απρ. '10 598 0 40 205 0 0 157 771 0 0 0 0 0 0 0 1.771

Ιούλ. '09 3.416 630 616 1.651 1.140 0 1.876 3.873 1.047 163 324 2.004 0 0 0 16.740 Σύνολα '09 17.818 2.485 2.910 6.279 4.625 709 7.187 16.665 3.910 561 951 7.165 0 0 152 71.417

Ιούλ. '10 3.915 694 386 1.294 1.077 0 1.800 3.195 744 0 196 1.279 0 0 0 14.580 Σύνολα '10 18.118 2.509 2.051 6.040 5.060 0 6.590 14.427 2.341 92 485 4.223 0 0 430 62.366

Διαφορά 300 24 -859 -239 435 -709 -597 -2.238 -1.569 -469 -466 -2.942 0 0 278 -9.051

Αφίξεις τουριστών με τσάρτερ 2009 - 2010

Αφίξεις τουριστών με τσάρτερ ανά μήνα 2005 1.225 10.214 12.968 14.624 13.448 11.961 1.960 66.400

Αύγ. '10 3.229 693 587 1.249 1.326 0 1.150 3.064 592 0 213 1.229 0 0 430 13.762

2010 1.771 8.727 11.439 14.580 13.762 10.765 1.322 62.366

Χώρα Αγγλία Αυστρία Βέλγιο Γερμανία Δανία Ελβετία Νορβηγία Ολλανδία Σουηδία Σλοβακία Σλοβενία Τσεχία Πολωνία Φινλανδία Κύπρος ΣΥΝΟΛΑ

Σύνολα '09 17.818 2.485 2.910 6.279 4.625 709 7.187 16.665 3.910 561 951 7.165 0 0 152 71.417

Σύνολα '10 18.118 2.509 2.051 6.040 5.060 0 6.590 14.427 2.341 92 485 4.223 0 0 430 62.366

Διαφορά 300 24 -859 -239 435 -709 -597 -2.238 -1.569 -469 -466 -2.942 0 0 278 -9.051


27

ΠEMΠTH 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Ποιότητα και άψογο σέρβις, σε ένα «ιστορικό» εστιατόριο της Μυτιλήνης

24 χρόνια «Καλαμιές» Tη σελίδα επιµελείται η ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ

«Slim Belly» αποκλειστικά στα «Body Spa»

ία νέα πρωτοποριακή μέθοδος αδυνατίσματος έΜ φτασε και στη Μυτιλήνη και εφαρμόζεται στο γνωστό γυμναστήριο της πόλης «Body Spa» του Μιχάλη Τσαουσέλλη, κατ’ αποκλειστικότητα. Αυτό που κάνει το «Slim Belly», όπως ονομάζεται το πρωτοποριακό αυτό σύστημα αδυνατίσματος, είναι να βοηθά τον ενδιαφερόμενο να χάσει πόντους στην περιοχή της κοιλιάς. Κάνοντας γυμναστική, λοιπόν, με το «Slim Belly», κατορθώνετε εύκολα να αυξήσετε την κυκλοφορία του αίματος στα συγκεκριμένα σημεία. Ποια είναι τα αποτελέσματα; Μείωση της περιφέρειας κατά μέσο όρο 8,5 εκ. σε μόλις τέσσερις εβδομάδες. Παράλληλα, η επιδερμίδα αναζωογονείται και ανακτά τη χαμένη ελαστικότητά της, ενώ οι ραγάδες της εγκυμοσύνης μπορούν να εξαλειφθούν. Δεν έχετε, λοιπόν, παρά να επισκεφτείτε το «Body Spa» στην Ελ. Βενιζέλου 85 και να δοκιμάσετε τα αποτελέσματα του «Slim Belly». Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 22510 23473.

ταν πριν 24 χρόνια όταν ξεκίνησε να λειτουργεί το εστιατόριο «Καλαμιές» λίγο μετά το αεροδρόμιο. Τότε στεγαζόταν σε ένα μικρό ενοικιαζόμενο χώρο. Σήμερα, στο δικό τους ιδιόκτητο χώρο, οι «Καλαμιές» αποτελούν σημείο αναφοράς για τους καλοφαγάδες. Στόχος της οικογένειας Σαμιακού, μια και πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση, ήταν από την αρχή η ποιότητα και το καλό σέρβις. Στόχος που επιτεύχθηκε από την αρχή και αποτελεί μέχρι και σήμερα βασικό οδηγό στην πορεία του εστιατορίου, του οποίου οι ιδιοκτήτες στιγμή δεν επαναπαύονται. Δεν είναι τυχαίο το γεγο- ρευτά πιάτα και ποικιλία νός ότι το εστιατόριο έχει από μεζέδες είναι οι σπεμόνιμους πελάτες απ’ ό- σιαλιτέ του καταστήμαλη την Ελλάδα εδώ και τος. Ωστόσο, στο μενού χρόνια. «Πελάτες μας εί- θα βρείτε και κρεατικά, ναι όλοι οι ταξιδιώτες αλλά και ψαρικά, που καπου έρχονται στη Μυτι- λύπτουν όλα τα γούστα. λήνη για δουλειά εδώ και Είναι σημαντικό να τονίχρόνια, καθώς και παρα- σουμε ότι η κουζίνα του θεριστές που επιλέγουν μαγαζιού γευστικά διατο νησί μας για τις διακο- μορφώνεται ανάλογα με πές τους κάθε χρόνο», την εποχή, μια και, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά προείπαμε, στόχος είναι ο κ. Παντελής Σαμιακός, πάντα η ποιότητα. Ό,τι ένας εκ των ιδιοκτητών καλό, λοιπόν, έχει να μας του εστιατορίου. προσφέρει κάθε εποχή, Πέραν αυτού, σε καθημε- σερβίρεται στο μαγαζί. ρινή βάση, πολλοί Μυτι- Δεδομένου, μάλιστα, ότι ληνιοί και όχι μόνο επι- οτιδήποτε φτάνει στο λέγουν τις «Καλαμιές» πιάτο παρασκευάζεται αγια να απολαύσουν ένα ποκλειστικά στην κουζίνα γευστικό και ποιοτικό του μαγαζιού, μπορεί εύγεύμα σε ένα όμορφο πε- κολα κανείς να πει ότι ριβάλλον. στις «Καλαμιές» θα φάει Ο χώρος διατίθεται επί- νόστιμα, ποιοτικά και γεσης και για συνεστιάσεις, μάτα μεράκι πιάτα. εκδηλώσεις, γάμους και Έμφαση στο σέρβις βαφτίσια. Πρόκειται για Είναι επίσης σημαντικό έναν πολύ άνετο χώρο, και εσωτερικά και εξωτερικά, μια και στο εσωτερικό του μαγαζιού χωρούν έως και 150 άτομα, ενώ στην αυλή έως και 300. Αν, μάλιστα, λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι το εστιατόριο βρίσκεται λίγα βήματα μόνο από τη θάλασσα, τότε σίγουρα αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για μία ιδανική επιλογή προκειμένου να ξεφύγει κανείς - και όχι μόνο γευστικά - από την καθημερινότητά του.

Ή

Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα Στις «Καλαμιές» θα γευτεί κανείς ελληνική παραδοσιακή κουζίνα κατά κύριο λόγο. Πολλά μαγει-

να σημειωθεί ότι στις «Καλαμιές» έμφαση δε δίνεται μόνο στο φαγητό, αλλά και στο σέρβις. Γρήγορο, εξυπηρετικό και με φιλική διάθεση, δεν πρόκειται ποτέ να σας απογοητεύσει. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το ότι στο μαγαζί ερ-

γάζεται το ίδιο προσωπικό πάνω από 20 χρόνια. Οι «Καλαμιές» λειτουργούν καθημερινά, μεσημέρι και βράδυ. Για περισσότερες πληροφορίες ή για κρατήσεις επικοινωνήσετε με τα τηλέφωνα 22510 61457 και 22510 61666.


ΠOΛITIΣMOΣ «Ακέφαλη», με την καθαρίστρια και τον οδηγό της, έχει μείνει η Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης

!

● ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα

Κράτος… να ντρέπεσαι! της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ο «καμπανάκι» είχε αρχίσει να σημαίνει από καιρό για το ότι η Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης θα έμενε χωρίς προσωπικό, αφού έληγαν οι συμβάσεις των εργαζομένων. Αλλά και χωρίς διεύθυνση, αφού η - τέως πλέον - διευθύντρια του ιδρύματος, Μύρνα Μπλάνη, επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί με το που θα έληγε ο Οκτώβριος. Η απάντηση που πήρε η τελευταία από το υπουργείο Παιδείας, σε επίσκεψη που πραγματοποίησε μέσα στον προηγούμενο μήνα, ήταν πως θα υπάρξει άμεσα μέριμνα για την αντικατάστασή της. Ωστόσο, ούτε αυτή η υπόσχεση τηρήθηκε. Τελικά, ο δανεισμός των βιβλίων γίνεται από το μοναδικό μόνιμο αυτήν τη στιγμή στέλεχος, την… καθαρίστρια της Βιβλιοθήκης! «Κάνουμε ό,τι μπορούμε», λέει η κ. Μαρία Δεμερτζή, που από μόνιμη καθαρίστρια της Βιβλιοθήκης τα τελευταία δύο χρόνια, βρέθηκε ξαφνικά τις τελευταίες μέρες να εκτελεί καθήκοντα… γραμματείας και δανεισμού. «Δανείζω, ξεχρεώνω, βάζω τα βιβλία στα ράφια. Κάθομαι αναγκαστικά στη γραμματεία. Δεν έχω πρόβλημα με αυτό, αλλά όσον αφορά στην καθαριότητα, κάνω ό,τι προλάβω το πρωί μέχρι να αρχίσει να έρχεται ο κόσμος», συμπληρώνει. Η ίδια είναι ταυτόχρονα και κλητήρας της Βιβλιοθήκης, που σημαίνει ότι κάθε τόσο χρειάζεται να πηγαίνει ως το Ταχυδρομείο για να παραλαμβάνει την αλληλογραφία του ιδρύματος. Ποιος την αντικαθιστά όσο λείπει; Ο… οδηγός της Βιβλιοθήκης, κ. Δημήτρης Σταθέλλης. «Φυλάμε Θερμοπύλες», λέει ο ίδιος. «Η δική μου αρμοδιότητα ήταν τυπικά η διανομή βιβλίων σε σχολεία της Λέσβου που δεν έχουν πρόσβαση σε κάποια δημόσια βιβλιοθήκη, μέσω σχετικού προγράμματος του ΕΠΕΑΕΚ, που όμως έχει λήξει εδώ και καιρό. Άρα, χω-

ΠEMΠTH 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010 Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία θα ανοίγει για το κοινό το Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6984-541529 και 6945-184530.

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Περιοδική έκθεση με θέμα «Απολιθώματα στο Αιγαίο - Βιοποικιλότητα θηλαστικών: Από το Δεινοθήριο της Λέσβου στον Άνθρωπο των Πετραλώνων»

Έως Κυριακή 28 Νοεμβρίου στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης Κοντιά Λήμνου Επετειακή έκθεση «Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο αγώνας - το δράμα - η σάτιρα», με φιλοξενία φωτογραφιών και έργων ζωγραφικής, αλλά και γελοιογραφιών του Κ.Ε.Μ.

Τ

Χρέη δανεισμού και διαχείρισης της βάσης δεδομένων εκτελεί, ελλείψει προσωπικού, η κ. Μαρία Δεμερτζή, που τυπικά είναι αρμόδια για την καθαριότητα του χώρου της Βιβλιοθήκης

Ο οδηγός, κ. Δημήτρης Σπανέλλης, δίπλα στο λεωφορείο της Βιβλιοθήκης που μετέφερε βιβλία στα σχολεία των χωριών. Σήμερα, οδηγός και όχημα, κάθονται άπραγα

ρίς κάποιο βιβλιοθηκονόμο μαζί μου, δεν μπορώ να κάνω αυτήν τη δουλειά. Και είναι κρίμα, γιατί το πρόγραμμα είχε επιτυχία, γινόταν δουλειά στα σχολεία. Τώρα, παρ’ όλο που δεν έχω αρμοδιότητα, κάνω ενίοτε και δανεισμό.»

ντρια της Βιβλιοθήκης Μύρνα Μπλάνη συνεχίζει να είναι «υπ’ ατμόν» για ό,τι χρειαστεί. «Έχω το νου μου ανά πάσα στιγμή, σε περίπτωση που χρειαστεί να κατέβω. Προχθές, για παράδειγμα, έπεσε το ρεύμα και όπως είναι φυσικό το προσωπικό που έχει παραμείνει δεν ήξερε πώς να επαναφέρει τους υπολογιστές», λέει η ίδια. «Πέρα από αυτό, συνεχίζω να έχω την ευθύνη για όλα τα θέματα ασφαλείας: συναγερμούς, κωδικούς κ.λπ.. Όλα αυτά θα παραδοθούν στο νέο προϊστάμενο. Μέχρι τότε, έχω ζητήσει στο υπάρχον προσωπικό να είναι πολύ αυστηρό και να μη δανείζει πολύτιμα βιβλία.» Όπως προσθέτει, μία από τις υπαλλήλους που εργάζονταν στη Βιβλιοθήκη μέσω stage «χρωστάει» ακόμη εννιά ημέρες υπηρεσίας, που χρησιμοποίησε ως άδεια. Ωστόσο, ακόμη και αυτή, η μια επιπλέον εβδομάδα ουσιαστικά, που θα υπάρξει άλλο ένα άτομο στο ίδρυμα, δεν είναι προφανώς επαρκής για να καλυφθούν τα κενά. «Θέλω να πιστεύω πως οι συνάδελφοί μου στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας θα κάνουν το καλύτερο», λέει κλείνοντας η κ. Μπλάνη. «Ελπίζω ότι εντός δύο μηνών το αργότερο τα κενά θα έχουν αποκατασταθεί. Ως τότε, παρακαλούμε τον κόσμο να δείξει κατανόηση και να βοηθήσει την κατάσταση όσο μπορεί.»

Ανάγκη διεύθυνσης «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για διευθυντή ή διευθύντρια και λοιπό προσωπικό. Έχουμε περίπου 8.000 μέλη, ανάμεσά τους και πολλούς που έρχονται τακτικά, που κάνουν εργασίες και είναι προφανές ότι με μια καθαρίστρια δε γίνεται να λειτουργεί η Βιβλιοθήκη της Μυτιλήνης», συνεχίζει η κ. Δεμερτζή. «Κάποια πράγματα δεν ξέρουμε πώς να τα διαχειριστούμε», προσθέτει. «Για παράδειγμα, ξέρω πώς να κάνω αναζήτηση στις βάσεις δεδομένων και να εξυπηρετήσω κάποιο μέλος μας, αλλά εγώ προσωπικά δεν αναλαμβάνω την ευθύνη να δανείσω βιβλία που έχουν μεγάλη αξία και δε δανείζονται για μέρες. Πέρα από αυτό, όταν θα μας επισκεφτεί κάποιο σχολείο, δε θα υπάρχει κάποιος να εξηγήσει στα παιδιά τι ακριβώς ισχύει με όλα τα τμήματα της Βιβλιοθήκης. Προσπαθούμε, πάντως, όσο μπορούμε, να μην κλείσει η Βιβλιοθήκη. Αυτό είναι το κύριο μέλημά μας.»

Υπολειτουργώντας μέχρι… νεωτέρας Για τον ίδιο λόγο, παρ’ όλο που στις 31 του περασμένου μήνα συνταξιοδοτήθηκε, η τέως διευθύ-

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως σήμερα Πέμπτη 4 Νοεμβρίου «Buried», του Ροντρίγκο Κόρτες (θρίλερ αγωνίας) Πρωταγωνιστούν: Ράιαν Ρέυνολντς, Ιβάνα Μίνο, Στίβεν Τομπολόφσκι Ώρα προβολής (Αιθ. 1): Πέμπτη στις 22:00 Έως Κυριακή 7 Νοεμβρίου «Inception», του Κρίστοφερ Νόλαν (περιπέτεια) Πρωταγωνιστούν: Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Λάικλ Κέιν, Τομ Μπέρεντζερ, Μαριόν Κοτιγιάρ, Κίλιαν Μέρφι, Κεν Γουατάναμπι, Έλεν Πέιτζ, Τζότζεφ Γκόρντον Λέβιτ, Τομ Χάρντι Ώρες προβολής (Αιθ. 2): Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:30 Από αύριο Παρασκευή 5 έως Τρίτη 9 Νοεμβρίου «Eat Pray Love», του Ράιαν Μέρφι (αισθηματική κομεντί)* Υπόθεση: Η Λιζ Γκίλμπερτ (Τζούλια Ρόμπερτς), στα 30 της είχε όλα όσα θα επιθυμούσε μία σύγχρονη γυναίκα: ένα σύζυγο, ένα ωραίο σπίτι, μια πετυχημένη καριέρα! Όμως, όπως και πολλές άλλες, ένιωθε χαμένη, μπερδεμένη, προσπαθώντας να βρει τι πραγματικά ήθελε στη ζωή της. Με φρέσκο το διαζύγιό της και τον εαυτό της μπροστά σε ένα μεγάλο «σταυροδρόμι» στη ζωή της, η Λιζ αποφασίζει να ταρακουνήσει τα νερά. Ξεκινάει για ένα ταξίδι στον κόσμο, αναζητώντας τα τρία πράγματα που της λείπουν περισσότερο: την απόλαυση, την πίστη και την ισορροπία. Στην Ιταλία, ανακαλύπτει την αληθινή ευχαρίστηση στο φαγητό, τη δύναμη της προσευχής στην Ινδία και εντελώς αναπάντεχα, την εσωτερική ηρεμία και ισορροπία της αληθινής αγάπης, στο Μπαλί. Πρωταγωνιστούν: Τζούλια Ρόμπερτς, Τζέιμς Φράνκο, Χαβιέ Μπαρδέμ, Μπίλι Κρούνταπ, Βαϊόλα Ντέιβις Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Παρασκευή στις 21:15, Σάββατο και Κυριακή στις 18:30 και στις 21:15, Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15 * Οι προβολές συνεχίζονται.


29

ΠEMΠTH 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010 Ιωάννα Σκαρλάτου

α βιβλία παίζει Γράφει και επιμελείται ο Παναγιώτης Σκορδάς

Μια συναχωμένη φράουλα... το χειμώνα Εικονογράφηση: Άννα Γιαρμενίτη Εκδόσεις Ακρίτας Αθήνα 2009, σελ. 31 (για παιδιά από τεσσάρων ετών περιέχει CD)

φουντωτό χωράφι, 27 «Πράσινο, Δεκεμβρίου 2009. Γεια σας! Μόλις γεννήθηκα! Είμαι μια μικρή κατακόκκινη φραουλίτσα, που μόλις άνοιξε τα ματάκια της άρχισε να κρυώνει και να φτερνίζεται! Αφού έπρεπε να γεννηθώ την άνοιξη, γιατί «ξεφύτρωσα» στις αρχές του χειμώνα; Μμμμ.... μην ανησυχείτε, φίλοι Σταυρούλα Κάτσου - Καντάνη

Στο νησί με τα κρυμμένα μυστικά Εικονογράφηση: Caroline O’Neal Εκδόσεις Ψυχογιός Αθήνα 2010, σελ. 192 (για παιδιά από εννέα ετών)

υο αγόρια, ο Μάνθος και ο Δημήτρης, γνωρίζονται το καλοκαίρι στο νησί. Ωστόσο, κάποιο μυστήριο κρύβεται πίσω από τη θεία που φιλοξενεί το δεύτερο αγόρι. Η αινιγματική συμπεριφορά της κάνει τη φαντασία των δύο αγοριών να καλπάζει, ενώ ταυτόχρονα τα οδηγεί σε περιπέτειες και αγωνία. Ποια είναι η πριγκίπισσα της θάλασσας; Τι κρύβουν τα αρχαία νομίσματα, τα ζύγια; Ποιο είναι το μυστικό της σπηλιάς; Ποιος είναι ο Αρχέλων και τι ρόλο παίζει; Ένα μυθιστόρημα γεμάτο μυστήριο, περιπέτεια και δράση. Ένας ύμνος στη φύση, την ομορφιά, τη φιλία, τη ζωή. Η συγγραφέας είναι καθηγήτρια Θεολογίας και έχει βραβευτεί για το συγγραφικό της έργο στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας.

Δ

Φώτω Σκορδά

Ο κλέφτης του παραδείσου Εικονογράφηση: Χρήστος Γουσίδης Εκδόσεις Ακρίτα Αθήνα 2010, σελ. 77 (για παιδιά από έξι ετών)

είναι ένα ιδιΟΓιάννης αίτερο παιδί που μοιάζει με άγγελο. Τι λιγουρεύεται, που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει και να του το δώσει; Πώς ξέφυγε από τον κλέφτη που τον απήγαγε και ποια σχέση έχουν όλα αυτά με τον Παράδεισο; Ποιος τον έκλεψε, πώς τον έκλεψε και τι πήρε; Ένα βιβλίο για την περιπέτεια του αυτισμού, αφιερωμένο στους γονείς με «ιδιαίτερα» παιδιά. Η συγγραφέας έχει σπουδάσει Γαλλική Φιλολογία και απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα. Στο ενεργητικό της έχει 10 βιβλία παιδικής λογοτεχνίας.

μου, μόλις περάσουν λίγες μέρες θα σηκωθώ από το κρεβατάκι μου και θα ανακαλύψω τι συμβαίνει στον κόσμο μας και γιατί κάποιοι επεμβαίνουν στη γέννησή μας! Η περιπέτεια αρχίζει... Πάρτε θέσεις! Με αγάπη, η φίλη σας, η συναχωμένη φράουλα.» Έτσι ξεκινάει το παραμύθι της δημοσιογράφου Ιωάννας Σκαρλάτου, που σκοπό έχει να δείξει με παιχνιδιάρικο τρόπο στα παιδιά τα φρούτα και τα λαχανικά της κάθε εποχής και πώς μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συντελέσει στην ομαλή ανάπτυξή τους.

Ρέα - Ελευθερία Καρκαβάτσου

Καλοί τρόποι για μικρές κυρίες και μικρούς κυρίους Εκδόσεις Ψυχογιός Αθήνα 2009, σελ. 160 (για παιδιά από επτά ετών)

Ρέα - Ελευθερία Καρκαβάτσου έχει Ησπουδάσει Γαλλική Γλώσσα και Πολιτισμό στην Ελβετία. Ασχολείται ενεργά με τις δημόσιες σχέσεις και τις καλές τέχνες. Το παρόν βιβλίο είναι γεμάτο τρυφερές ιστοριούλες με πολύ ευγενικούς πρωταγωνιστές και πανέμορφες εικόνες. Ένα βιβλίο διαφορετικό, που βοηθάει τα παιδιά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και εκτίμηση στις μικρές καθημερινές συνήθειες. Να ένα μικρό δείγμα με πρωταγωνιστή τον Ευγένιο: Ζαν - Φιλίπ Αρρού - Βινιό, Ολιβιέ Ταγιέκ

Η Ρίτα και ο Μπελάς Μετάφραση: Κυριακή Χρα Εκδόσεις Αρμονία Αθήνα 2010, σελ. 32 Ζαν - Φιλίπ Αρρού - Βινιό, Ολιβιέ Ταγιέκ

Περιέχει CD με διαδραστικό παιχνίδι.

Ο Ευγένιος φορά πάντοτε καθαρά ρούχα. Έχει συνηθίσει και αλλάζει τα ρούχα του, όταν επιστρέφει στο σπίτι. Κάνει ντους τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Βουρτσίζει τα δόντια του το πρωί και το βράδυ. Λούζει συχνά τα μαλλιά του. Τα νύχια του είναι περιποιημένα και καθαρά. Χρησιμοποιεί πάντα ψαλιδάκι για να τα κόψει. Πλένει τα χέρια του τακτικά και πάντα πριν από κάθε γεύμα. Χρησιμοποιεί το μαντηλάκι του για να σκουπίσει τη μύτη του. Ξεσκονίζει κάθε μέρα τα παπούτσια του και δεν τα σέρνει όταν περπατά. Δεν τα βγάζει σε δημόσιους χώρους. Εύα Καραντινού (κείμενα - εικόνες)

Άγιος Γεώργιος, Άγιος Δημήτριος Η ζωή τους σαν παραμύθι Εκδόσεις Άγκυρα Αθήνα 2010, σελ. 29 (για παιδιά από πέντε ετών)

Η Ρίτα και ο Μπελάς στην παραλία

ΚαραντιΗΕύα νού είναι ζω-

Μετάφραση: Κυριακή Χρα Εκδόσεις Αρμονία Αθήνα 2010, σελ. 32

γράφος, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας. Ασχολείται επαγγελματικά με τη βυζαντινή αγιογραφία, το σχεδιασμό και τη μελέτη εσωτερικών χώρων, όπως και με την εικονογράφηση και συγγραφή παιδικών βιβλίων. Με το παρόν βιβλίο δίνεται η ευκαιρία στους νεαρούς αναγνώστες να μάθουν ένα σωρό πληροφορίες για τη συγκλονιστική ζωή του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δημητρίου, δύο από των πιο γνωστών, σημαντικών και αγαπημένων αγίων σ’ όλον το χριστιανικό κόσμο.

παιδικών βιΜιαβλίωννέα γιασειράπαιδιά από τεσσάρων ετών κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αρμονία». Πρωταγωνιστές είναι ένα μικρό κοριτσάκι και ο φίλος της, το σκυλάκι ο Μπελάς. Στο πρώτο βιβλίο, η Ρίτα λατρεύει τις μεταμφιέσεις, της αρέσει να τρέχει και να κάνει τον αρχηγό. Ο Μπελάς όλο κάτι θέλει να μασουλάει, του αρέσει να κοιμάται και να κλέβει στο σκάκι. Με τέτοια απίθανη παρέα, λίγο δύσκολο να βαρεθεί κανείς. Στο δεύτερο βιβλίο, η Ρίτα και ο Μπελάς πάνε στην παραλία. Θα κολυμπήσουν ήσυχα ή θα ζήσουν μια περιπέτεια; Κυκλοφορούν ακόμα: «Η Ρίτα και ο Μπελάς στο σχολείο», «Η Ρίτα και ο Μπελάς πάνε για ψώνια», «Το πικνικ της Ρίτας και του Μπελά».


EI∆HΣEIΣ

30

ΠEMΠTH 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Πρόταση του Λιμενικού Ταμείου να μετακινηθεί προσωρινά το πλοίο στην εξωτερική πλευρά της μαρίνας

Στη μαρίνα το «Κωνσταντίνος Γ.»; της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH υνεχίζει τις προσπάθειες το Λιμενικό Ταμείο προκειμένου ν’ απομακρυνθεί από την προκυμαία της Μυτιλήνης το πλοίο «Κωνσταντίνος Γ.», που εδώ και ένα χρόνο έχει μείνει «αμανάτι» λόγω δικαστική διαμάχης του πληρώματος του πλοίου με την εταιρεία. Χθες το πρωί, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Κώστας Κορδώνης, συναντήθηκε με το διευθυντή της μαρίνας Μυτιλήνης και συζήτησε το ενδεχόμενο να μετακινηθεί το πλοίο στην εξωτερική της πλευρά. Θετικός ήταν ο διευθυντής να γίνει σε ένα χρόνο, της μαρίνας Μυτιλήνης, κ. μπορεί έστω προσωρινά η Γιάννης Τσαμποδήμος, μαρίνα να «φιλοξενήσει» στο αίτημα του προέδρου σε εξωτερικό χώρο της το του Λιμενικού Ταμείου να πλοίο, μέχρι να βρεθεί λύμετακινηθεί προσωρινά το ση απομάκρυνσής του από πλοίο στην εξωτερική το νησί. Δεσμεύθηκε, μάπλευρά της μαρίνας, σε λιστα, ότι σε περίπτωση σημείο που δε θα εμποδί- που προκύψει ανάγκη να ζει τη λειτουργία της, ώστε ελευθερωθεί ο χώρος, ανα δοθεί μια λύση στο α- μέσως θα μετακινήσει το σφυκτικό πρόβλημα που πλοίο από το σημείο αυτό. δημιουργεί η παρουσία Στη μετακίνηση του «Κωντου πλοίου στη «βιτρίνα» σταντίνος Γ.» φέρεται να συναινεί πλέον και το λιτης πόλης. Ο κ. Κορδώνης είπε ότι μεναρχείο Μυτιλήνης, το μέχρι να βρεθεί ιδιώτης ε- οποίο στην αρχή είχε δηπενδυτής να λειτουργήσει μιουργήσει εμπόδια μπροτη μαρίνα, κάτι που μπορεί στά σε ένα τέτοιο ενδεχό-

Συλλήψεις για κατοχή χασίς στις 5 το απόγευμα της Τρίτης, στη Συνελήφθησαν Μυτιλήνη, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, δύο νεαροί ηλικίας 26 και 20 ετών αντίστοιχα, γιατί σε έλεγχο που έγινε, μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία των αστυνομικών, πέταξαν στο έδαφος μια νάυλον συσκευασία με μικροποσότητα κάνναβης. Σε σωματική έρευνα, δε, που έγινε στον 26χρονο, βρέθηκε να κατέχει μία χάρτινη συσκευασία, η οποία επίσης περιείχε μικροποσότητα κάνναβης.

Σ

μενο, αφού ήθελε να έχει τη δυνατότητα να ελέγχει το πλοίο, το οποίο σήμερα βρίσκεται σχεδόν μπροστά από το κτήριο των υπηρεσιών του.

Σε συνεδρίαση Ο διευθυντής της μαρίνας Μυτιλήνης υποσχέθηκε να φέρει το θέμα σε συνεδρίαση της διοίκησης της ΕΤΑ που διαχειρίζεται τη μαρίνα και εφόσον γίνει δεκτή η πρόταση, τότε το πλοίο θα μετακινηθεί εκεί. «Καταβάλλουμε κάθε δυ-

Για την αξιοποίηση της εμπειρίας απ’ το Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό

Σεμινάριο για καθηγητές Κέντρο Συμβουλευτικής και φερόμενο που επιθυμεί να παΤοΠροσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) ραστεί ως παρατηρητής. Μυτιλήνης υλοποιεί σήμερα επιμορφωτικό σεμινάριο με αντικείμενο το θεσμό του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΣΕΠ). Το σεμινάριο ξεκινά στις 11.30΄ στο ΠΕΚ Μυτιλήνης κι αποσκοπεί στην αξιοποίηση εμπειριών των καθηγητών-καθηγητριών από την εφαρμογή του ΣΕΠ στα σχολεία. Η συνάντηση απευθύνεται σε όσους εκπαιδευτικούς εφαρμόζουν το θεσμό στη Γ΄ γυμνασίου ή πρόκειται να τον εφαρμόσουν στην Α΄ λυκείου, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη σε γονείς, φοιτητές και κάθε ενδια-

Aστυνοµικά

Εισηγήσεις θα γίνουν απ’ την υπεύθυνη ΣΕΠ του ΚΕΣΥΠ Μυτιλήνης, Ευγενία Τοροσιάδου, τη Μαρία Κουτσκουδή, καθηγήτρια ΣΕΠ στο 3ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, την Hillary Pearce, καθηγήτρια ΣΕΠ στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, το Γρηγόρη Καλδέλη, υπεύθυνο του Γραφείου ΣΕΠ του Γυμνασίου Πλωμαρίου, και τον Κώστα Τσουγκράνη, ειδικό πληροφόρησης του ΚΕΣΥΠ Μυτιλήνης. Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί με την κατάθεση του προβληματισμού και των προτάσεων απ’ τους συμμετέχοντες.

νατή προσπάθεια ώστε να βρεθεί μια λύση - έστω προσωρινή - με το συγκεκριμένο πλοίο, που παραμένει τόσο καιρό τώρα στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Παράλληλα, βέβαια, πιέζουμε το υπουργείο και για μόνιμη λύση, αφού σε καμμιά περίπτωση δεν μπορεί να παραμείνει επ’ αόριστον εδώ και να σαπίζει στη Μυτιλήνη», τόνισε μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Κώστας Κορδώνης.

CDs και DVDs «μαϊμού» 8:30 το βράδυ της Τρίτης συνελήφθη 29χρονος ΣτιςΠακιστανός, γιατί σε έλεγχο που έγινε πιάστηκε να έχει στην κατοχή του και να διαθέτει προς πώληση 59 κλεψίτυπα CDs και 144 DVDs, τα οποία είχαν αναπαραχθεί και αντιγραφεί παράνομα και δεν έφεραν ειδική ταινία ασφάλειας και γνησιότητας.

Επιχείρηση «σκούπα» Τρίτη, στο πλαίσιο εξόρμησης της Αστυνομίας, Τηνσυγκροτήθηκαν συνεργεία ελέγχου παράνομης διαμονής αλλοδαπών και συνελήφθησαν συνολικά 14 αλλοδαποί (12 υπήκοοι Αλβανίας, ένας Αφγανιστάν και ένας Πακιστάν), γιατί όπως διαπιστώθηκε παρέμεναν παράνομα στη χώρα. Οι αλλοδαποί κρατήθηκαν για να εφαρμοσθεί σε βάρος τους το μέτρο της διοικητικής απέλασης.

Συμβουλευτική Κάηκε ολοσχερώς συνάντηση συζύγων μονοκατοικία στο Σκόπελο συνάντηση συζύγων ορυρκαγιά εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, Σ8 τουμβουλευτική γανώνει το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, στις Π χθες, και συγκεκριμένα στις 3:10 μετά τα μεσάνυβράδυ, η Ορθόδοξη Κοινότητα «Η Οσία Θωμαΐς» στην αίθουσα συγκεντρώσεών της, πίσω από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Είναι η τρίτη συνεχή χρονιά που πραγματοποιείται η ιδιαίτερη αυτή «κατηχητική σύναξη». Η διαφορά της συγκεκριμένης συνάντησης από τις προηγούμενες έγκειται στο ότι οι συμμετέχοντες ανώνυμα ή επώνυμα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ερωτήσεις και προβληματισμούς που προκύπτουν μέσα στη συζυγική τους ζωή και σχέση. Την ευθύνη για τη συμβουλευτική συνάντηση έχει ο π. Αθανάσιος Γιουσμάς, πρόεδρος της Ορθόδοξης Κοινότητας. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα στις 8 μ.μ..

χτα της Τρίτης προς Τετάρτη, σε μια παλιά μονοκατοικία στο Σκόπελο της Γέρας, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς. Παρ’ ότι το σπίτι κατοικείται, ευτυχώς την ώρα της πυρκαγιάς δεν ήταν κανένας μέσα. Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και κατέστρεψε ολοσχερώς το παλιό σπίτι, ενώ κάηκαν επίσης μαγειρικά σκεύη ήδη ρουχισμού, ηλεκτρικές συσκευές. Στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν δυο οχήματα της Πυροσβεστικής, με έξι άνδρες. Τη μονοκατοικία είχε νοικιάσει μια γυναίκα, ενώ από τις πρώτες έρευνες που έκανε το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής, δεν προέκυψαν στοιχεία για τα αίτια της φωτιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Π.Υ. θα ορίσει πραγματογνώμονα προκειμένου να ερευνήσει την υπόθεση και να διαπιστωθεί αν η φωτιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα ή άλλη αιτία.


31

ΠEMΠTH 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Εκλογές χωρίς διαδίκτυο δε γίνονται

Ηλεκτρονική προεκλογική εκστρατεία Tη σελίδα επιμελείται ο ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ e-mail: stagianna@emprosnet.gr

Ξανά «απαγορευμένο» το YouTube στην Τουρκία

στερα από δύο ημέρες, με απόφαση τουρκικού δικαστηρίου, απαγορεύτηκε και πάλι η λειτουργία της ιστοσελίδας YouTube. Ο λόγος είναι ότι μέσω της ιστοσελίδας προβάλλονται βίντεο τα οποία θεωρούνται άσεμνα και προσβλητικά για τα ήθη και την ιστορία της χώρας. Συγκεκριμένα, υπήρξαν αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να παρέμβει το τουρκικό Συμβούλιο Τηλεπικοινωνιών για την προβολή ενός βίντεο που δείχνει πρώην πρόεδρο της αντιπολίτευσης, δίχως να κατονομάζεται για ποιον πρόκειται, σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου με μία γυναίκα. Η Τουρκία είχε δώσει πριν από τρεις ημέρες άδεια λειτουργίας, ύστερα από την έντονη κριτική που της είχε ασκηθεί από την Ε.Ε. αλλά και τις πιέσεις γερμανικής εταιρείας υπηρεσιών διαδικτύου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή». Πηγή: http://www.enet.gr

Ύ

αρχή έγινε από τον Μπαράκ Ομπάμα. Η προεκλογική του εκστρατεία ανέδειξε την επιρροή των νέων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Με το Facebook, το Twitter, το YouTube, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατόρθωσε να αυξήσει σημαντικά, όχι μόνο τις δωρεές στην καμπάνια του, αλλά και την προσέλευση των Αμερικανών στις κάλπες. Η παρουσία του στα ηλεκτρονικά media ήταν τόσο εκτεταμένη, αλλά και τόσο έντονη και οργανωμένη, ώστε εκατομμύρια άνθρωποι να αισθάνονται προνομιούχα μέλη μιας μεγάλης κοινότητας. Έκτοτε, εκλογές χωρίς διαδίκτυο δε γίνονται - ούτε καν εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα.

Η

Αποτελέσματα και πληροφορίες

Οι περισσότεροι από τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες, ακόμη και συμβούλους, είτε είναι οι ίδιοι εξοικειωμένοι είτε όχι με τις υπηρεσίες του διαδικτύου, φαίνεται να αναγνωρίζουν τη χρησιμότητά του, ή έστω, στη μάχη για το σταυρό, δε θέλουν να υστερούν, ειδικά στα μάτια των νεαρότερων

Φέτος, μπορείτε να δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τα έσοδα και τα έξοδα υποψηφίων και συνδυασμών, να έχετε από τώρα στη διάθεσή σας λίστα των υποψηφίων στο smartphone σας και εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων από την SingularLogic στη διεύθυνση http://ekloges.ypes.gr/diafaneia/ index.html/. Πληροφορίες για το πού και πώς ψηφίζεις, μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση www.ypes.gr/.

Αδιαφορούν για την ασφάλεια των δεδομένων τους οι περισσότεροι χρήστες κινητών ιδιαίτερα με το θέμα. πλειοψηφία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν υΗ Juniper αναφέρει ότι Ηείναιπολογιστή γνωρίζουν ότι ένα πρόγραμμα antivirus τον τελευταίο χρόνο οι αεκ των ων ουκ άνευ για την προστασία των δεδομένων. Ωστόσο, φαίνεται ότι η επαγρύπνηση του κοινού περιορίζεται στους υπολογιστές και δεν έχει περάσει ακόμα στο χώρο των κινητών τηλεφώνων, όπως προκύπτει από διεθνή έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Juniper Networks. Τα συμπεράσματα της έ- μένα, όπως τραπεζικά ρευνας είναι αποκαλυπτι- στοιχεία, χωρίς να λαμκά. Από τα 6.000 άτομα βάνει κανένα απολύτως που ερωτήθηκαν, το 70% μέτρο προστασίας. Το εείπε ότι αποθηκεύει στο ντελώς παράδοξο είναι όκινητό του κρίσιμα δεδο- τι το 80% των ανθρώπων

Περιβάλλον - Ενέργεια - Οικολογία

Ηλιακό πληκτρολόγιο από τη Logitech! τελευταίο της τεχνολογικό επίτευγμα συμβατικά πληκτρολόγια. Είναι λεπτό και Τ οπαρουσίασε η Logitech. Πρόκειται για το διατίθεται σε μαύρο χρώμα με άσπρο περίασύρματο ηλιακό πληκτρολόγιο «Wireless Solar Keyboard K750», το οποίο έχει ενσωματωμένες ηλιακές κυψέλες και δε λειτουργεί με μπαταρίες. Η εταιρεία, μάλιστα, υποστηρίζει ότι, αν φορτιστεί πλήρως, το ηλιακό πληκτρολόγιο λειτουργεί για τρεις μήνες, ακόμα και στο σκοτάδι! Εξωτερικά έχει ελάχιστες διαφορές με τα

ψηφοφόρων. Έχουν, λοιπόν, επιστρατεύσει επαγγελματίες ή «βετεράνους» χρήστες του είδους, προκειμένου να προσεγγίσουν το δύσκολο κοινό του laptop, του smart phone και του i-pad.

γραμμα. Επιπλέον, διαθέτει κουμπί on/off, έτσι ώστε να μη χάνεται άσκοπα ενέργεια, ενώ ειδοποιεί σε περίπτωση χαμηλής φόρτισης. Το ασύρματο ηλιακό πληκτρολόγιο Κ750 αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά στα τέλη Νοεμβρίου, στην τιμή των 79,99 δολλαρίων. Πηγή: www.econews.gr

που ερωτήθηκαν, υποστήριξαν ότι η ασφάλεια ήταν ένας καθοριστικός παράγοντας στην αγορά του κινητού τους. Με άλλα λόγια, οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τους κινδύνους, αλλά επιλέγουν να μην ασχοληθούν

πειλές για τα smartphones αυξήθηκαν σε απόλυτο αριθμό κατά 250%. Το 61% των απειλών είναι spyware που παρακολουθεί την επικοινωνία δεδομένων, ενώ το 17% είναι trojans που επιβαρύνουν το λογαριασμό με υπέρογκα ποσά. Πηγή: www.e-pcmag.gr

Εντοιχισμένο δίκτυο στη Νέα Υόρκη να διαφορετικό δίκτυο ανταλλαγής Έτέχνης αρχείων έχει δημιουργήσει ο καλλιAram Bartholl στη Νέα Υόρκη. Έχει ενσωματώσει σε τοίχους, σε διάφορους δρόμους της πόλης, συσκευές αποθήκευσης USB, όπου ο κάθε περαστικός μπορεί να συνδέσει το φορητό του υπολογιστή και να μοιραστεί αρχεία. Η παρέμβαση αυτή ονομάζεται «Dead Drops» και μέχρι στιγμής υπάρχουν πέντε τέτοιες συσκευές αποθήκευσης USB εγκατεστημένες σε τοίχους. «Πρόκειται για ένα ανώνυμο δίκτυο ανταλλαγής αρ-

χείων, μη συνδεδεμένο στο ίντερνετ, σε δημόσιο χώρο», σχολιάζει ο Bartholl. Πηγή: http://tvxs.gr


!

AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται ο MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ και ο ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ

TAE KWON DO

ΛΗΜΝΟΣ

ΠEMΠTH 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010 Την τέταρτη συνεχόμενη νίκη της στο Πρωτάθλημα της Γ´ Εθνικής πέτυχε η Electronet Γέρα, νικώντας με 68-62 την ομάδα της Α.Ε. Παναγίτσας Χαλκίδας. Αναλυτικό ρεπορτάζ στο αυριανό φύλλο.

Μετάλλια από Κούρσα για… τέσσερις τον Α.Σ. Μυτιλήνης Κ ύο χρυσά, τρία ασημένια και ένα χάλκινο μετάλλιο, ήταν ο απολογισμός των αθλητών του Α.Σ. Tae Kwon Do Μυτιλήνης στο 15ο Πρωτάθλημα Νοτίου Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στη Χαλκίδα. Στο πρωτάθλημα συμμετείχαν 1.000 περίπου αθλητές, που αγωνίσθηκαν σε όλες τις κατηγορίες και ο συναγωνισμός ήταν πολύ μεγάλος. Ο Α.Σ. Μυτιλήνης κατάφερε και αυτή τη φορά να κερδίσει τις εντυπώσεις για τις αγωνιστικές επιδόσεις και το ήθος των αθλητών του και παράλληλα να δείξει την καλή δουλειά που γίνεται στα τμήματα που διαθέτει.

Δ

Τα μετάλλια Οι αθλητές που κέρδισαν τα μετάλλια, ήταν οι Κωνσταντίνος Σουβατζόγλου χρυσό στα -33kg μαύρες ζώνες, Χρήστος Βαλέλλης χρυσό στα 57kg έγχρωμες ζώνες, Νίκος Κα-

Πολύ καλή παρουσία είχε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της Χαλκίδας ο Α.Σ. Μυτιλήνης, κατακτώντας μετάλλια. Στιγμιότυπο από τους αγώνες

ραμβάλης ασημένιο στα 49kg μαύρες ζώνες, Νίκος Χούσος ασημένιο στα -53kg μαύρες ζώνες, Τάσος Παπαδόπουλος ασημένιο στα 87kg έγχρωμες ζώνες και Σταύρος Γεωργακάκης χάλκινο στα 87kg μαύρες ζώνες. Επίσης στους αγώνες έλαβαν μέρος και οι Μανώλης Γκιγκιλίνης, Δημήτρης Δάλλας, Γιάννης Λεωνής, Βασίλης και Στέφανος Κωσταράς, Δέσποινα Σπανού, Χρήστος Τσάκωνας, Χρύσα Τσελεμπή.

«Τα καταφέραμε» «Μεγάλη επιτυχία δεν είναι τα μετάλλια, αλλά η παρουσία των παιδιών στη διοργάνωση. Σίγουρα τα έξι μετάλλια είναι επιτυχία για το άθλημα και αυτό θεωρώ ότι είναι μόνο η αρχή. Οι αγώνες είχαν επιτυχία και υψηλό επίπεδο, αφού κανένας δεν ήθελε να χάσει. Τα παιδιά έδειξαν ήθος, ομαδικότητα και τα κατάφεραν να διακριθούν», δήλωσε ο προπονητής του συλλόγου, κ. Ανδρέας Αλιφραγκής.

εραυνός και Διαγόρας, παρέμειναν για πέμπτη αγωνιστική, αήττητοι στο πρωτάθλημα και δείχνουν από νωρίς πως θα είναι αυτοί που μαζί με τον Ηρακλή και την ΑΕΛΚ που είχαν ρεπό, θα διεκδικήσουν το φετινό τίτλο στη Λήμνο. Ο Διαγόρας κέρδισε με 0-4 μέσα στην έδρα του Αγίου Γεωργίου, ενώ ο Κεραυνός δεν είχε προβλήματα στο γήπεδο της Ηφαιστίας, επικρατώντας με 1-4. Στα υπόλοιπα παιχνίδια, ξεχώρισε η μεγάλη νίκη του Θάνους με 4-3 επί του άλλοτε κραταιού Κάσπακα, αλλά και το «διπλό» των Αργοναυτών με 04 επί του Αητού.

Τα αποτελέσματα Α´ Όμιλος Προποντίδα - Άρης Αστραπή - Αργοναύτες Άγιος Γεώργιος - Διαγόρας Ρεπό: Ηρακλής

2-1 0-4 0-4

Β´ Όμιλος

Θάνος - Κάσπακας Ηφαιστία - Κεραυνός Αητός - Φιλοκτήτης Ρεπό: ΑΕΛ

4-3 1-4 3-0

Η βαθμολογία Α´ Όμιλος 1. Ηρακλής 2. Διαγόρας 3. Αργοναύτες 4. Άγιος Γεώργιος 5. Άρης 6. Προποντίδα 7. Αστραπή

12 12 6 3 3 0 0

26-2 15-1 5-3 2-12 3-11 6-8 0-21

Η βαθμολογία Β´ Όμιλος 1. ΑΕΛ 2. Κεραυνός 3. Αητός 4. Θάνος 5. Κάσπακας 6. Ηφαιστία 7. Φιλοκτήτης

12 10 7 5 4 3 1

19-5 15-2 10-8 7-12 11-12 6-15 2-16

Στον αέρα τα πρωταθλήματα στο γειτονικό νησί;

Στα χαρακώματα στις σχέΠρόβλημα σεις ΕΠΣ και διαιτητών, οι οποίοι με υπεύθυνες δηλώσεις παραιτούνται από διαιτητές λόγω προσωπικών προβλημάτων!!! Μαζί τους παραιτήθηκε και η επιτροπή διαιτησίας της ΕΠΣ Χίου. Στον αέρα τα πρωταθλήματα στο γειτονικό νησί αν οι διαιτητές δεν κάνουν πίσω. Παίρνει θέση η Ένωση και αποφασίζει. Νέα αναστάτωση στο τοπικό ποδόσφαιρο της Χίου, αποτελεί η απόφαση των διαιτητών να παραιτηθούν λόγω προσωπικών προβλημάτων, όπως ανακοινώθηκε από τους ίδιους το μεση-

μέρι της περασμένης Δευτέρας. Με υπεύθυνες δηλώσεις, 30 διαιτητές, ενεργεία και μη, εκτός από το Θανάση Γιάχο, που είναι αξιολογημένος στη Σούπερ Λίγκα, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Στην ανακοίνωση δεν αναφέρουν τους λόγους για τους οποίους αναγκάστηκαν να προβούν σε αυτή την ενέργεια, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις των διαιτητών με την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων (ΕΠΣ ΧΙΟΥ). Εκτός όμως από τους διαιτητές, την παραίτηση τους υπέβαλαν

και όλα τα μέλη της επιτροπής διαιτησίας, δηλαδή οι κύριοι Ρούλης, Μαχαίρας και Αναστασιάδης. Πάντως χθες οι αγώνες του τοπικού σε Α΄ και Β΄ Κατηγορία, που είχαν προγραμματιστεί από την Ένωση, έγιναν κανονικά, αφού οι διαιτητές δεν ήθελαν να δημιουργηθεί πρόβλημα στις ομάδες. Χθες αναμενόταν να τοποθετηθούν επίσημα και να υπάρξει αναλυτική ανακοίνωση, όπου θα αναφέρουν τους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να δηλώσουν την παραίτηση τους από την ενεργό δράση.


33

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ EΣTIATOPIA ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ Ξενοδοχείο, pool-μπαρ, εστιατόριο Καθημερινά ανοιχτά μεσημέρι βράδυ Παρασκευή - Σάββατο βραδιές πιάνου Τηλ. για reserve 22510 45857, 44466,6976974610, Βαριά-Βίγλα Μυτιλήνης

ΑΙΘΟΥΣΕΣ EKΔHΛΩΣEΩN CATERING ΛEMBOYPΓEIO Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 Kιν. 6948580463

ΞENOΔOXEIO ZAΪPA - KTHMA EΛIA & ΘAΛAΣΣA Σκάλα Λουτρών Tηλ. 22510 91100

EΔEΣMATOΠOIEIO ΦΙΛΕΜΑ Restaurant-Μεζεδοπωλείο Αεροδρόμιο Τηλ. 6973809282

ΤΣΟΥΚΑΛΙ Π. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 49 τηλ. 2251048660

ΛEMBOYPΓEIO Μεζεδοπωλείο Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 Kιν. 6948580463

Catering and fast services Aλυφαντά, Tηλ. 22510 41122

KABEΣ - ΠOTOΠOIIEΣ ΚΑΒΑ ΣΑΝΤΟ Παράκαμψη Μόριας Τηλ. 22510 32810 Ηλ. Βενέζη 10, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 43543 Πέτρα τηλ: 22530 41830 E-mail: SANTO1@OTENET.GR

ΤΑΚΗΣ Ψαροταβέρνα Παναγιούδα Τηλ. 22510 31342

FOUR SEASONS by MAYOΤTE Bistro - piano restaurant Tηλ. 2251071971, 6972548681

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ Κομνηνάκη 30 Τηλ. 22510 29613

ΣΠΟΡ 5x5 SPANOS Γήπεδα Ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8 Εθν. Οδός Μυτιλήνης - Παναγιούδας Tηλ. 22510 32774 & 6948-591839

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ)

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΟΜΗΣΗ

Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474

ΒΑΓΙΕΣ Ταβέρνα Ακρωτήρι Τηλ. 22510 43532

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ Πηγαδάκια Γέρας Τηλ. 2251093484 & 6973-741809

ΒΑΦΕΙΟΣ Ταβέρνα Tηλ. 22530 71752

CAFÉ-BAR ENVY Κουντουριώτη 78 Τηλ. 22541021102

FOUR SEASONS by MAYOΤTE Kανόνι Θερμής Tηλ. 22510 71971

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474

OCEANIS Πλωμάρι Τηλ. 22520 31925

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ ΑΣΤΡΟ (ΤΟ) Ερμού 5 Τηλ. 22510 44540

ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΩΝΙΑ Ελ. Βενιζέλου 10 Τηλ. 22510 45508

ΤΑΧΥΦΑΓΙΑ ΦΕΥΓΑΤΟΣ ΚΑΒΕΤΣΟΥ 16 τηλ. 22510 40271

DREAM COFFEE Αρίονος 16 22510 48880

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΜΑΣΚΩΤΙΤΣΑ ΑΛΚΑΙΟΥ 2 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 26181 2o κατάστημα: Π. Κουντουριώτη 11 και Ερμού 16 Τηλ. 22510 47700

KATAΣKEYAΣTIKEΣ ETAIPEIEΣ ΠPAΞIΣ A.E. Πωλήσεις κατασκευές Tηλ. 22510 44242

ΣΓOYPEΛΛHΣ Aργύρη Eφταλιώτη 13 Tηλ. 22510 26777

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΚΑΤΖΟΥΡΙΔΗΣ Τεχνικες εταιρείες Παλαιόκηπος Γέρας Τηλ. 22510 84370

ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Ικτίνου 2, Τηλ. 22510 41244 & 6947202221

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ν. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΠΛ. ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. Έκδοση οικοδ. αδειών, Μελέτες - Επιβλέψεις, Τοπογραφικά - Κτηματολόγιο Κρήνης & Κισθήνης 6Α, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 20264 & 6945-900730 nikolakog@tee.gr

ΕΤΟΙΜΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ STAR BETON Βιομηχανία έτοιμου σκυροδέματος και δομικών υλικών με πιστοποίηση ISO-9001 Λακέρδα Αλυφαντών, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 46446 - 22510 46776 Φαξ 22510 46756

ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣ EΡΓΑΣΙΕΣ Αφοί Αγριτέλλη Χώμα για κήπους Πέτρες για λιθόκτιστα τηλ. 22510 48119 κιν. 6976-056463, 6946-364408

YΛIKA ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ AL-DECO Χατζημανωλάκης Σταύρος 8ο χλμ Περιφ. οδού Μόριας Τηλ. 22510 32855

IGNIS ΠETPA Aφεντούλης Iωάννης Nέες Kυδωνιές Τηλ. 22510 94040, 94101

ΜΗΛΙΟΡΕΛΛΗΣ ΝΙΚΟΣ Καυσόξυλα, Μετακομίσεις, Μεταφορές, Πέτρες Mυστεγνών, Εξέδρες εκδηλώσεων, Επικουρικές υπηρεσίες θεαμάτων, οικοδομικά υλικά, γενικές επισκευαστικές εργασίες. Τηλ. 6942261001, 6946004444 & 22510 43129.

ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ/ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικό εργοστάσιο παραγωγής με υπερσύγχρονα μηχανήματα (CNC). Κουφώματα Γερμανικού Τύπου - Εσωτ. Πόρτες - Θωρακισμένες Πόρτες - Σκάλες Εσωτ. Χώρου Αλυφαντά. Τηλ. 22510 46307

ΓΕΩΡΓΑΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ξυλουργικά μερεμέτια και παντός τύπου αναπαλαιώσεις επίπλων τηλ.: 6947-153832

KΛEIΣTHKATE EΞΩ; ΚΛΕΙΔΙΑ ΔΑΡΔΑΓΟΣ Γ. ΒΑΣΙΛΗΣ Κλειθροποιός από το 1974 Αξιόπιστα Επώνυμα Προϊόντα Γερμανικά: Abus, Burk, Dom Ισραήλ: Yardeni Γαλλικά: Iaperce Frofaux Ιταλικά: Cisa όλη την γκάμα Ελβετικά: Ceso Αγ. Ειρήνης 2, Μυτιλήνη 22510 20317, 942420803

ΘΕΡΜΑΝΣΗ KΛIMATIΣMOΣ MANTZΩPOΣ Eλ. Bενιζέλου 10 Τηλ. 22510 42248

ΤΕΝΤΕΣ

ΝΙΚΟΣ ΑΔ. ΜΟΝΙΟΥΔΗΣ Απολυμάνσεις - αποφρακτικά συνεργείο καθαρισμού υπηρεσίες φύλαξης ISO 9001:2000 Πληρ. τηλ. 6978-186090 & 6974-269683

EIΔH YΓIEINHΣ OIKOΣ Mητροπόλεως 7, Παγανή Μυτιλήνης Τηλ. 22510 24788

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Καθαρισμοί χώρων καταπολέμηση εντόμων, τρωκτικών, επαγγελματική διαχείριση κτηρίων Καβέτσου 10 (β´ όροφος) 22510 37415, 6937-407221 e-mail: es-karag@otenet.gr

ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες Μόρια Λέσβου Τηλ. 225103 2192 & 6942625198

THE PRINTER SHOP H μεγαλύτερη Γερμανική Eταιρεία αναγόμωσης μελανιού στη Mυτιλήνη Ίμβρου 2, Tηλ. 22510 23540

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

ΝΙΚΟΣ ΑΔ. ΜΟΝΙΟΥΔΗΣ Απολυμάνσεις - Αποφρακτικά Συνεργείο Καθαρισμού Υπηρεσίες φύλαξης Πληρ. τηλ. 6978-186090 & 6974-269683

MOYTZOYPEΛΛHΣ KΩN/NOΣ Συνεργείο Kαθαρισμού Kαθάρισμα κτηρίων, εμπορία απορρυπαντικών Aκρωτήρι Mυτιλήνης 22510 46540, 6974801110

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52 Μυτιλήνη 22510 32400

ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΜΑΤΣΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Τηλ. 6958-356027, 22510 54126 jvkamatsos@gmail.com http://basiko-grammiko. webs.com

ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 60 ΙΠΠΟΥΣ KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO (FORKLIFT - ΚΛΑΡΚ) Τηλ. 22510 29419 & 6944324667

IVECO ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ Δημήτριος Κομνηνός Πρινέρι Mόριας Tηλ. 22510 43262

MHXANAΓPOTIKH A.E. Λάρσος, Πλησίον KTEO Eπαρ. δρ. Mόριας - Kαλλονής Tηλ. 22510 22211

ΓEΩPΓIKA MHX/TA ΣΩTHPAKHΣ Παπάδος Γέρας Tηλ. 22510 84400

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

AVANTI Όμιλος Χρηματοασφαλιστικών προϊόντων Παναγιώτης Λιόλιος Πλωμάρι Τηλ. 22520 33751 & 22520 33753 Κιν. 6944508686

ΚΙΦΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Tηλ. 22510 41450, 41364, 26920 FAX: 22510 26910

TAXYMETAΦOPEΣ ΕΠIΠΛO

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA

GIANNOULIS INTERIORS Αγ. Ειρήνης 8α Τηλ. 22510 45830

ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Casa Ideale Λάρσος, τηλ. 22510 42222

ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Ideal strom Kαβέτσου 13 τηλ. 22510 41271

EΠIΓPAΦEΣ

ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών Τηλ. & Φαξ: 22510 48604

KATEPNEΛHΣ ΛEYTEPHΣ KOMNHNOΣ OΔYΣΣEAΣ Μητροπόλεως 29, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 41120, 41912 Fax 22510 41411

Αεροπόρου Γιανναρέλλη 76 Τηλ. 22510 45144 & 42600 Κιν. 6932627300 Φαξ 22510 21666 www.elta-courier.gr

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

MANΩΛAKEΛΛHΣ MIXAΛHΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΣIMOΣ Aερ. Γιανναρέλλη 61 Tηλ. 22510 41805

Hρ. Πολυτεχνείου 4, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40833, 41833

AFISORAMA Ερμού 60, Tηλ. 22510 45019

ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ Κορνίζες, επεξεργασία σε ξύλο και καμβά Καβέτσου 44, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45449

ΠANΣEΛHNAΣ ΣTPATHΣ Αλκαίου 26, Μυτιλήνη Τηλ/Fax: 22510 28017

ΡΑΒΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. Bοστάνη 14, Τηλ. 22510 42028

KAΛΛIΠOΛITHΣ BAΣIΛHΣ

ΕΚΛΗΣΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Μητροπόλεως 12 Τηλ. 22510 24445

ΕΝΔΥΜΑΤΑ

Πέτρα Λέσβου Τηλ. 22530 42455 Κιν. 6934018535 Fax 2253042483

Γυναικεία & Ανδρικά Ενδύματα Εισαγωγής Σαπφούς 5, τ. 22510 37966

ΝΥΦΙΚΑ-ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ Αριστειδοπούλου Ρούλα Ερμού 193 - 195 Τηλ. 22510 22753

ΦΩTIOY Ερμού 164 δίπλα στη Μητρόπολη Τηλ. 22510 22026

LESVOS BAGS Πιττακού 13 Πληρ. τηλ. 22510 40540

Η/Υ

Κομνηνάκη 7, Μυτιλήνη Τηλ. 2251040813 φαξ 2251037416

Π.MYPITZHΣ & ΣYNEPΓATEΣ Eρεσσού 5, Mυτιλήνη Tηλ. 22510 40377

BUSINET Μαλαματίνας Ηλίας, Χατζάρας Παναγιώτης Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40188 & 37214 www.businet.gr

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γεωργικές - περιβαλλοντικές μελέτες Καβέτσου 10 (2ος όροφος) Τηλ. 22510 37415 & 6937407221 e-mail: es-karag@otenet.gr

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

AΓOPA-EΞOΠΛIΣMOΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ U SHOP MYTIΛHNHΣ Aγ. Eιρήνης 7, Tηλ. 22510 45453

Στρατής Λόγγιος Λουτρά Mυτιλήνη Τηλ. 22510 27825 Fax. 22510 44280 Kιν. 6932896712 www.lesvos-carrentals.com info@lesvos-carrentals.com

GOLDEN SUN Ενοικιάσεις αυτοκινήτων Τζ. Αριστάρχου, έναντι Τουριστικής Αστυνομίας Τηλ. 22510 41779, 6977-616830 Δωρεάν παράδοση σε αεροδρόμιο & λιμάνι

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ ΡΑΝΙΑ

OIKONOMIKOI ΣYMBOYΛOI

PROTAGONISTI

ENOIKIAΣEIΣ LESVOS CAR rentals

ΜΥΡΙΤΖΗΣ Π. - ΑΤΡΕΛΛΗΣ Ι. Ο.Ε. Αρίονος 17, Μυτιλήνη Τηλ: 22510 27430 Fax: 22510 43185

KOPNIZEΣ

ΣΙΜΕΛΗ Aεροπόρου Γιανναρέλλη Τηλ./Fax: 22510 24523 Κιν. 6932214752

ANAKYKΛΩΣH ANAΛΩΣIMA

Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παγανή Μυτιλήνης

FUN TOURS Γραφείο Γενικού Tουρισμού Π. Kουντουριώτη 87-89 Τηλ: 22510 40802 Kιν.: 6945344240 e-mail: funtours@otenet.gr www.funtours.gr

MYTONIΣ Γραφείο Γενικού Tουρισμού Παναγιούδα, 81100 Τηλ: 22510 31777 Fax: 22510 37614 Kουντουριώτη 87 Τηλ: 22510 37500 Kιν.: 6942424121

OLIVEGROOVE Π. Kουντουριώτου 11 & Aργύρη Eφταλιώτη 3, Mυτιλήνη Τηλ: 22510 37533 -534 Fax: 22510 37535 e-mail: olivemjt@otenet.gr www.olive-groove.gr

ΚΑΛΛΟΝΗ NATURA Γραφείο Γενικού Τουρισμού Ελένη Βαρδαξή τηλ.: 22530 24024 κιν.: 6974-022292 e-mail: evarda.natura@gmail.com


34

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Υ Γ Ε Ι Α EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 Τηλ.: 22510 41210 Κιν.: 6932703093 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος Όρ. Tηλ. 22510 37192 Κιν. 6973303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Γρηγοράκης Παναγιώτης Καβέτσου 36 Τηλ. 22510 42109 Κιν. 6932251120 Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 Iατρείο: 22510 46002 Κιν.: 6932906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5, (Ισόγειο) Iατρείο: 22510 47788 Κιν.: 6944696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γιανναδάκης Εμμανουήλ Καβέτσου 5 - 1ος όροφος Ιατρείο: 22510 24846 Κιν: 6945682747 Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 Tηλ. 22510 42505 Kιν. 6932303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) Tηλ. 22510 41125 Kιν. 6976654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 Iατρείο: 22510 43874 Oικία. 22510 22589 Μακρή Στέλλα Καβέτσου 27 Τηλ. 22510 47448 Κιν. 6978-697793 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (γ´ όροφ.) Τηλ. 22510 41110 Κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 Tηλ. 22510 44010 Kιν. 6977649458 Fax. 22510 44027

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 28222 Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. Τηλ. 22510 42101 Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (Στρατιωτικός Ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού Τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

ΚΑΛΛΟNH

Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI

Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας Τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 Tηλ. 22510 43456, 6972122738 (Μόνο Απογεύματα)

ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος Τηλ. 22510 54038 6973-821145

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI Γ.Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη Τηλ. 22510 25070 Κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Καμάτσου Π. Ευφροσύνη Η. Ηλίου 5, Πλατεία Κωνσταντινουπόλεως τηλ. 22510 20014, 6941-676971 Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος Τηλ. 22510 23818 Κιν. 6944-564159 Κυριακίδης Π. Στρατής Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 37477 Κιν. 6976980830

Πελέκος Μιχάλης Χειρουργός ουρολόγος Καβέτσου 10 - 1ος όροφος τηλ. 22510 40883 6934-877441

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον χαρτ. “Eιρμός”) Ιατρείο: 22510 42312 Οικ. 22510 41487 Κιν. 6944434811 Κουτζά Χριστίνα Αγ. Θεράποντος 5 Τηλ. 22510 44664 Κιν. 6944363959 Τουρβάς Θ. Γεώργιος Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καβέτσου 27, 3ος όροφος Δέχεται με ραντεβού Ιατρείο: 22510 23661 Κιν. 6932404602

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 Τηλ. 22510 40250 Τηλ. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) Tηλ. 22510 44020 Κιν. 6932204318 Fax. 22510 44027

Oυζουνέλλη Θ. Kλειώ Aλκαίου 27 Tηλ. & Fax: 22510 46930 Kιν. 6937218711 Σάκης Ευστράτιος Καβέτσου 24 Τηλ. 22510 28561

Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 25338 Κιν. 6946465866

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 Τηλ. 22510 21275

Ω.Ρ.Λ.

Σκανέλης Π. Ευστράτιος Στρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 27702 6936-667657

Θεοδοσίου - Πασχαλίδου Μαρία Καβέτσου 44 Πληρ. τηλ. 22510 22217, 6948-309834 Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος ωτορρινολαρυγγολόγος Καβέτσου 40 Τηλ. 22510 29342, 6942290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης

NEYPOΛOΓOI Δάμης Παναγιώτης Kων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 40538, Κιν. 6974799090 Λαμπούσης Π. Ραφαήλ Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 23933 Κιν. 6972 853790

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI

Πασχαλίδης Π. Γιάννης Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217 Κιν. 6944-586587

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI

Βιτούλιας Γεώργιος Καβέτσου & Ξενοφώντος Tηλ. 22510 44704 Κιν. 6977393637

Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 21030

Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου Τηλ. 22530 29233 (ιατρείο) Κιν. 6979-070772

Βογιατζή Μπέσσυ Ερεσού 2, Μυτιλήνη Tηλ. 22510 43033 Κιν. 6947422066

Κ Α Ι

Βογιατζής Ιωάννης Καβέτσου 3, Tηλ. 22510 46868 Κιν. 6945901518 Δημηρούδης Γεώργιος Αγίας Ειρήνης 2 Tηλ. 22510 22233 Κιν. 6973236406 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 Τηλ .2251044314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος Τηλ. 22510 45977 Κιν. 6977-881899 Παπουτσή Βαρβάρα Aλκαίου & Αρίωνος Tηλ. 22510 25852 Κιν. 6957329664

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ Μουτζούρη Κατερίνα Τηλ. 22530 61572 Κιν. 6936-960693

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 Tηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 Tηλ. 22510 48105 Κιν. 6936406140 Κατανάκης Σ. Μιχαήλ Καβέτσου 24, 3ος Όρ. Tηλ. & Fax: 22510 40778 Κιν. 6932460966 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης-Ορέστης Καβέτσου 32 Iατρείο: 22510 43377 Kιν.: 6974117849

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 Τηλ. 22510 29996 Κιν. 6937293661 Χατζόγλου Ελένη Ερεσού 13 Τηλ. 22510 48986 Κιν. 6946684555

ΠΑΙΔΟΨYXIATPOI Κορκολή Έφη τ. επιμελήτρια Γ.Ν. Μυτιλήνης Καβέτσου 44, ημιώροφος Τηλ. 22510 48915 & 6977-369387

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος Καβέτσου 29 Μυτιλήνη Τηλ. 2251041696 Κιν. 6944304116 Xατζησάββα Aλεξάνδρα Kων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 42225, Κιν. 6972225125

ΨYXOΛOΓOI Βερβέρη Μαρία Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

Α Λ Λ Α Ζητιανέλλη Μαρίνα Αλκαίου 1 (πρώην Μεγ.Βρετάνια) Tηλ. Ιατ. 22510 45150 Κιν. 6974020648 Κιστάνη Σοφία Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. Ιατ. 22510 41923 Κιν. 6937540523 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, 6970095950 (24 ώρες/24ωρο)

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη Tηλ. 22510 41868 Κιν. 6938802270 Χατζηδημητρίου Αντώνης Σμύρνης 7 (Υπεραστικά ΚΤΕΛ) Τηλ 2251037633 Κιν. 6945792823 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 Tηλ. 22510 29802, Κιν. 6932420297

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSC Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 BODY SPA Eλευθ. Bενιζέλου 31 Tηλ.: 22510 29393 Διαιτολόγοι: Kαραφασούλη Δήμητρα Κουνιαρέλλη Η. Ευστρατία Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Κουντουριώτη 17 & Αλκαίου 1 (πρώην Μεγάλη Βρετανία) Τηλ. 22510 28512 κιν. 6936447893 Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη Tηλ/Fax. 22510 21374 Κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη Tηλ./Fax. 22510 42011 Κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα Tηλ. 22510 22696

ΓYMNAΣTHPIA BODY SPA Ελευθερίου Βενιζέλου 85 Τηλ. 22510 23473

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Αλεξανδρή Μαρία Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, Τηλ. 22510 47714 Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45542

OΠTIKA Οπτικά Κάσδαγλη Ερμού 7 Τηλ. 22510 24400 Oπτικά Γιαλούρη Πλατεία Yπεραστικών KTEΛ, Τηλ. 22510 25985 Πουλέλλης Vision Αντωνίου Μαρία Γαβριέλα EYE COM Αερ. Γιανναρέλλη 11-13 Τηλ. 22510 44886 ΠΟΥΛΕΛΛΗΣ VISION Οπτικά Πουλέλλη Ερμού 50 Τηλ. 22510 28893

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΘΗΝΑ Kόρακας Γεώργιος* Συρακουσών 52, Λαμπρινή Τηλ. 210 2920064 Τηλ/Fax. 210 2133951 Kιν. 6932538488 Aναλαμβάνουμε τη μεταφορά προς την ιδιαίτερη πατρίδα * Καταγόμενος από τα Κεραμειά Λέσβου

MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική Αγ. Συμεών 4 Τηλ. 22510 42687 - 29504 Κιν. 6932486155 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: 22510 82808

O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΛΗΜΝΟΥ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ ART COIFFURE Μύρινα, Τηλ. 22540 25990

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ PETRIDES Travel Tourism & Car Rental Tηλ. 22540 22039, 22998 Φαξ 22540 22129 Κιν. 6947601516 e-mail: petrides@otenet.gr

CENTRO Ψησταριά

FLOWER STUDIO Μαρουλάς 37 Μύρινα Τηλ. 22540 26141

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Άγ. Δημήτριος Τηλ. 22540 61993 Με κρέατα παραγωγής τους και διανομή κατ’ οίκον

ΓΛΑΡΟΣ Ψαροταβέρνα Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 22220

ΖΕΦΥΡΟΣ Εστιατόριο - Catering Πλατύ, Τηλ 22540 22540

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Café–Club Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ. 22540 24055

ΚΑΒΕΙΡΟ Tαβέρνα - Oυζερί Κοντοπούλι, Τηλ. 22540 41755

ΑΝΑΣΑ GYM Μύρινα, 22540 25938

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΥIOI ΝIK. ΦΥΛΛΑΔΙΤΗ Γενικές Μεταφορές Ι.Μ.Ε Ε.Π.Ε Αποθήκη Λήμνου: Τηλ. 22540 23087, 25039 Αποθήκη Αθηνών: Τηλ. 210 3420506, 3420585, 3416595

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ CRYSTAL CLEAN Eθνικής Αντιστάσεως Σούμπρα Μύρινας Τηλ./Φαξ 22540 25830, 29576 Κιν. 6979357201

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ

...σημαίνει courier Μύρινα Λήμνου Τηλ. 22540 23429, 25140

ΦΑΓΗΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ Εστιατόριο, Snack Bar ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254300948

ΛΙΜΑΝΙ Ψητοπωλείο Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 23809

ΜΑΣΤΕΡ Εστιατόριο - Πιτσαρία Μύρινα τηλ. 22540 22828

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ - ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ MΠΟΥΛΟΥΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ Τηλ. 22540 23536, 23113

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Εστιατόριο - Πιτσαρία Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ 22540 22540 Διανομή κατ’ οίκον

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε. Άγιος Δημήτριος Λήμνου Τηλ. 22540 92655, 22540 51656

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΤΖΑΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 25690, 25936 Fax: 2254025691

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ Ενοικιαζόμενα Δωμάτια ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254093329


35

ΠEMΠTH 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Εξ Ανατολάς η σωτηρία του τουρισμού συνέχεια από ΣEΛ. 26

ται οριακή αύξηση των αφίξεων. Πρόκειται για την Αγγλία, την Αυστρία, τη Δανία και την Κύπρο. Σε όλες τις περιπτώσεις καταγράφουμε μεγάλη κάμψη. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η Ολλανδία, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες τουριστικές αγορές για τη Λέσβο. Το 2010 οι αφίξεις Ολλανδών τουριστών ήταν 14.427, όταν ένα χρόνο πριν ήταν 16.665 - δηλαδή μέσα ένα χρόνο χάσαμε 2.238 τουρίστες. Ακόμη πιο μεγάλες ήταν οι απώλειες Τσέχων τουριστών. Το 2010 ήρθαν στο νησί 2.942 λιγότεροι Τσέχοι τουρίστες και πιο συγκεκριμένα από 7.165 τουρίστες το 2009, το 2010 έφθασαν μόλις 4.223. Αλλά και από τη Σουηδία οι αφίξεις τουριστών κατέγρα-

ψαν μεγάλη πτώση κατά 1.569 τουρίστες μέσα σε ένα χρόνο (οι 3.910 τουρίστες τού 2009 έγιναν 2.341 το 2010). Πέρα από τις αδυναμίες που έχει ο τουριστικός τομέας της Λέσβου, οι απώλειες τουριστών οφείλονται και στη γενικότερη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Ευρώπης. Χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία ακολουθούν προγράμματα λιτότητας και η Γερμανία συνεχίζει την πολιτική παγώματος των μισθών. Οπότε είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι η μείωση της τουριστικής κίνησης θα συνεχιστεί. Οι διαφημιστικές καμπάνιες που γίνονται στις αγορές τις δυτικής Ευρώπης, το καλύτερο που

«Σύνθεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων»

μπορούν να πετύχουν είναι μείωση του ρυθμού πτώσης των αφίξεων. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να γίνουν ανοίγματα σε νέες αγορές όπως είναι η Τουρκία και η Ρωσία. Επιπλέον, είναι διαπιστωμένο ότι η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των Τούρκων και των Ρώσων τουριστών είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των Ευρωπαίων. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση των αφίξεων από την Τουρκία και το άνοιγμα της ρωσικής αγοράς θα αποδειχθεί πολλαπλά επωφελής για την τοπική τουριστική «βιομηχανία», μια και θα ανασχέσει όχι μόνο την πτώση των αφίξεων, αλλά και την πτώση του τζίρου. Η οποία από τους επιχειρηματίες του κλάδου εκτιμάται πως για το 2010 κυμάνθηκε μεταξύ 30% και 50%.

συνέχεια από ΣEΛ. 11

όπως είναι: οι έλεγχοι φορολογικών αρχών, οι έλεγχοι των καταστημάτων και επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, η αύξηση του Φ.Π.Α. στα νησιά μας, η απομάκρυνση τμημάτων και λειτουργιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου από το κέντρο της Μυτιλήνης και ιδιαίτερα από την περιοχή της παλιάς αγοράς. Συμμετέχουμε σε εκθέσεις που αφορούν τον τουρισμό και τα τοπικά μας προϊόντα και διοργανώνουμε επιχειρηματικές συναντήσεις για να στηρίξουμε την εξωστρέφεια των επιχειρήσεών μας.

Σημαντικός φορέας »Όπως αντιλαμβάνεστε, το Επιμελητήριο Λέσβου είναι ένας πολύ σημαντικός φορέας, που πρέπει να εκφράζεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η συνεργασία των δύο φορέων μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για την ανάπτυξη στα νησιά μας και αυτό θα είναι η βασική μου επιδίωξη. Η ανάπτυξη θα φέρει οφέλη για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζομένους. Ακόμη κι όσοι εργάζονται στο δημόσιο

τομέα θα επωφεληθούν από την ανάπτυξη. Διότι εμείς δεν την αντιμετωπίζουμε ως στενά οικονομική διαδικασία.» Διαπιστώνουμε ότι έχετε μια μακρόχρονη παρουσία στα κοινά, μέσω του δήμου Γέρας στην αρχή, στη συνέχεια μέσα από το Επιμελητήριο Λέσβου και τη νομαρχία. Τα νησιά μας είναι μια περιοχή με μεγάλα και οξυμμένα προβλήματα. Πώς πιστεύετε ότι μπορούν να επιλυθούν; «Πράγματι, έχω τη δική μου πορεία στην τοπική πολιτική σκηνή. Αυτό οφείλεται στην πρόθεσή μου να προσφέρω στον τόπο μου και τους συμπατριώτες μου. Σε αυτά τα χρόνια έχω διαπιστώσει ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, απαιτούν τη συνεργασία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αναλώνουμε τις δυνάμεις σε ανούσιες διενέξεις. Απαιτείται συνεννόηση και συνεργασία και με αυτό το πνεύμα θα λειτουργήσω μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Τις καλές ιδέες συναδέλφων από άλλες παρατάξεις θα τις αξιοποιήσουμε δημιουργικά.»

«Περνάμε στην Ευρώπη των περιφερειών» συνέχεια από ΣEΛ. 8

ταχυδιυλιστηρίου στη Λιγώνα, που σε συνεργασία με τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου και το δήμο Μήθυμνας προωθείται προς ένταξη στο ΕΣΠΑ και θα επιλύσει το υδρευτικό πρόβλημα, καθώς και τα έργα ηλεκτροφωτισμού, ομοίως απ’ τη νομαρχία, που έγιναν σε όλη την παραλιακή ζώνη από Πέτρα προς Μόλυβο. Τέλος, πάλι

με τη βοήθεια και τη χρηματοδότηση της νομαρχίας, επίκειται η μετατροπή του παλιού Δημοτικού Σχολείου Υψηλομετώπου σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, μουσείου και πολιτιστικού κέντρου.» Θεωρείτε πως θα εκτιμήσουν οι συνδημότες σας τη θητεία σας στο δήμο και θα εισπράξετε σε σταυρούς προτίμησης αυτή την εκτίμηση; Γενικά

αισιοδοξείτε για το αποτέλεσμα του συνδυασμού, αλλά και προσωπικά το δικό σας, στις περιφερειακές εκλογές; «Πιστεύω ότι οι συνδημότες μου θα ενισχύσουν και θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο συνδυασμό και στον Παύλο Βογιατζή, κι αυτό με ενδιαφέρει και επιδιώκω. Ελπίζω να εκτιμηθεί και η δική μου προσφορά, αλλά, πραγματικά

«Οραματιζόμαστε μια ζωντανή Περιφέρεια» συνέχεια από ΣEΛ. 7

νόηση πρωτίστως από το οικογενειακό της περιβάλλον, αλλά και γενικότερα από όλους, αφού σε περιορισμένο χρόνο καλείται να διεκπεραιώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλα τα καθήκοντά της. Η φροντίδα, λοιπόν, που δίνει απλόχερα η γυναίκα πιστεύω ότι πρέπει να της επιστρέφεται μέσω της αναγνώρισης των κόπων και της προσφοράς της, αλλά και μέσω της έμπρακτης επιβράβευσής της όταν επιδιώκει να προσφέρει με τη συμμετοχή της στο κοινωνικό σύνολο. Όταν, δηλαδή, αναλαμβάνει έναν πρόσθετο ακόμη ρόλο, στον οποίο και πασχίζει, έχοντας και τον αντρικό ανταγωνισμό, να τα καταφέρει. Ο “Αγώνας για τα νησιά μας”, όπως και τα προηγούμενα χρόνια στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου, χρειάζεται και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τη δυναμικότητα, την αισιοδοξία και τη μαχητικότητα των γυναικών, στις ο-

ποίες και δίνει ένα ιδιαίτερο ρόλο.» Προσωπικά με τι θα επιδιώξετε να ασχοληθείτε ως περιφερειακή σύμβουλος; «Απ’ όποια θέση κι αν μου ζητηθεί θα προσπαθήσω να προσφέρω τα μέγιστα, γιατί ο συνδυασμός μας “Αγώνας για τα νησιά μας”, ο επικεφαλής μας Παύλος Βογιατζής, όλοι μας, οραματιζόμαστε μια ζωντανή Περιφέρεια, κυψέλη δημιουργίας και πολιτισμού, που θα είναι ανοιχτή σε όλους τους πολίτες (όπως βέβαια μέχρι σήμερα είναι η νομαρχία), χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, με επίκεντρο τον άνθρωπο και με έμφαση στο περιβάλλον και στην προστασία του. Σε κάθε περίπτωση, η όποια θέση δεν είναι για μένα αυτοσκοπός, αλλά μια ευκαιρία να βοηθήσω τον τόπο μου σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο και να συμβάλω στη βελτίωση της ζωής των πολιτών, ώστε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο “αύριο” για τα παιδιά μας.»

σας λέω, αυτό δεν είναι το πρωτεύον αυτήν τη στιγμή.»

Αθλητισμός Ποιος τομέας απ’ τις περιφερειακές αρμοδιότητες θεωρείτε πως σας ταιριάζει και θα επιδιώξετε να ασχοληθείτε με αυτόν; «Ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής, άνθρωπος του αθλητισμού αλλά και γονιός, που ασχολείται με τα παιδιά και γενικότερα με τη νεολαία, κι έχοντας φυσικά στα πρώτα μου ενδιαφέροντα και τον τουρισμό, θεωρώ ότι μπορώ να προσφέρω ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τον αθλητισμό και τον τουρισμό. Με την εμπειρία και απ’ τον Όμιλο Αντισφαίρισης Λέσβου, που έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος, σκέ-

φτομαι μια σειρά από πρωτοβουλίες, που με την κατάλληλη οργάνωση και τον προγραμματισμό μπορούν να καταστήσουν το Βόρειο Αιγαίο πόλο έλξης τουριστών και αθλητών απ’ όλο τον κόσμο. Δε θέλω να καταχραστώ το χώρο σας, αλλά υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες σκέψεις για διεθνείς διοργανώσεις, και μάλιστα για ηλικίες πολύ μικρές αθλητών, από παιδικές ομάδες, που θα στοχεύουν στη δημιουργία εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Μην ξεχνάτε ότι ως δήμαρχος μιας κατ’ εξοχήν τουριστικής περιοχής υπάρχει και ολοκληρωμένη άποψη για την προώθηση κι άλλων μορφών τουρισμού, όπως και των τοπικών προϊόντων. Εν κατακλείδι, όμως, το

πού θα αξιοποιηθώ και πώς δεν είναι δικό μου θέμα, αλλά του επικεφαλής του συνδυασμού που έχει την ευθύνη και ξέρει καλύτερα απ’ τον καθένα πώς θα καταμεριστούν οι αρμοδιότητες στους περιφερειακούς συμβούλους, ανάλογα με τις ικανότητες και τα προσόντα τους, που εκείνος φυσικά θα κρίνει και θα αξιολογήσει. Προσωπικά είμαι διαθέσιμος να προσφέρω όπου κι όπως μου ζητηθεί. Καλώ, λοιπόν, τους συμπολίτες μας απ’ όλη τη Λέσβο να υπερψηφίσουν το συνδυασμό του Παύλου Βογιατζή κι αν επιλεγώ, θα προσπαθήσω να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, ώστε να τιμήσω την επιλογή τους και να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης τους.»

∆HMOΣIEYΣEIΣ- ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ- ∆HMOΣIEYΣEIΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Ν. ΛΕΣΒΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Δ/νση Δασών Ν. Λέσβου ανακοινώνει ότι: Με την αρ. 2011/12-07-2001 Πράξη Χαρακτηρισμού του

Δ/ντή Δασών Ν. Λέσβου, που στάλθηκε για να αναρτηθεί στο δημοτικό κατάστημα Πολιχνίτου, χαρακτηρίσθηκε, μετά από αίτηση της Ευαγγελίας Πελέκου, έκταση εμβαδού 1.428,46 τ.μ. στη θέση «Πλατάνια» Δημοτικού διαμερίσματος Βρίσας, Δήμου Πολιχνίτου, ως μη δασική (παρ. 6α του άρθρου 3 του Ν. 998/79 «Περί προστασίας των δασών κ.λπ.»). Κατά της πράξης αυτής και ε-

ντός δύο μηνών από την τελευταία δημοσίευση μπορούν να εκφέρουν αντιρρήσεις ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Β.Α. καθώς και κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον, ενώπιον της Α΄/θμιας Ε.Ε.Δ.Α. Ν Λέσβου. Μυτιλήνη 3-11-2010 Ο Δ/ντής Δασών Ν. Λέσβου Φώτιος Κράλης Δασολόγος, MSc


36

XPONOΓPAΦHMA

ΠEMΠTH 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

µέρα νύχτα w Ο δημιουργός του smash hit του καλοκαιριού «Together for ever», o «Reckless», θα βρίσκεται για μια μοναδική βραδιά σήμερα στα decks του «Monkey» με live performance. w Ελληνική βραδιά οργανώνει σήμερα το «De Facto», με δυνατούς χορευτικούς ρυθμούς και τον DJ Sera στα decks. Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»

w Διήμερο πάρτυ με guest DJs οργανώνει την Παρασκευή και το Σάββατο το καφέμπαρ «Oceanis», στο Πλωμάρι. w Λαχταριστά πιάτα ετοιμάζει ο Χρήστος Μοσχώβης στο «Φίλεμα», δίπλα στο αεροδρόμιο. w Το «Πάρκο», στην καρδιά του πάρκου Αγίας Ειρήνης, αποτελεί σημείο συνάντησης όλες τις ώρες για καφέ, φαγητό και ποτό. w Βραδιές διασκέδασης με χορευτική μουσική στο νέο «Sugar», στην προκυμαία. w Νόστιμες γεύσεις ιταλικής κουζίνας θ’ απολαύσετε στο ιταλικό εστιατόριο «Dolce Vita», στην Επάνω Σκάλα.

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

Του γάμου - Γιατί σε βλέπω στενοχωρημένο; - Άσε, παραλίγο να πατήσω την πεθερά μου. - Τι έγινε, δεν έπιασαν τα φρένα; - Όχι, το γκάζι.

J

Η Επιστροφή άθε φορά που τελειώνει το καλοκαίρι στην Πέτρα, όπως και κάθε φορά που σκέφτομαι τη μάνα μου, συνειδητοποιώ πόσο γρήγορα περνά ο καιρός, πόσο εύκολα τελειώνει και χάνεται μέσα από τα χέρια μας η ευτυχία. Κι αυτή είναι η πιο δυνατή πολιτική δήλωση, ειδικά τώρα που μας έχουν τρελάνει με μηνύματα και προσκλήσεις! Δυο μήνες πριν, Κυριακή μεσημέρι, με την ελπίδα ενός τελευταίου έστω καύσωνα που θα άφηνε ανοιχτή την εκδοχή της αναζωπύρωσης του καλοκαιριού, ενός ευκταίου, πλην ανέφικτου πρωθύστερου, οδηγώ προς το Μόλυβο, με την ελπίδα να προλάβω την τελευταία «Καθημερινή» της περιοχής. Ο ήλιος λάμπει, ο ήλιος δεν καίει. Θα μπορούσε να αποτελεί απόσπασμα από τη μελέτη ενός μικρού παιδιού, η αλήθεια ωστόσο γράφεται πάντα σύντομα κι απλά. Η αλήθεια πληγώνει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, την ανάγκη μου για να μεταθέσω σε ένα απροσδιόριστο μέλλον τη φυγή. Και την επιθυμία μου να παρατείνω την ουτοπία ότι η Πέτρα θα έχει πάντα καλοκαίρι κι εγώ θα ατενίζω το πέλαγος κάθε πρωί από το

Κ

μπαλκόνι μου χωρίς έννοιες και προβλήματα, με ένα φλιτζάνι καφέ, παρατηρώντας τα δελφίνια που κολυμπούν προς το ανατολικό ακρωτήρι. Το φως του ήλιου παραήταν σκληρό τη μέρα εκείνη, σκληρό και αψευδές μέσα στην ησυχία του: έμπαινε το φθινόπωρο! Μια μουντή λάμψη, μια χλιαρή ζέστη κι ύστερα από λίγες ώρες το φεγγάρι που φάνηκε πολύ γρήγορα, μ’ έκανε να ξαναθυμηθώ αυτό που επέλεξα χρόνια να είμαι: αποδημητικό πουλί από την πατρίδα μου, που κάθε Σεπτέμβρη ταξι-

δεύει σε πιο αστικά κλίματα! Για να συναντήσει, εκτός από το πεπρωμένο του, και τις καθημερινές του επιλογές. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν περάσει εβδομήντα ημέρες: ασφαλώς και τις μετρώ! Παρά τα μαστόρια και την κούραση, το περασμένο καλοκαίρι ήταν από τα ωραιότερα, ύστερα από πολλά χρόνια! Το μυαλό μου ήταν στοχοπροσηλωμένο στις εκλογές, που ευτυχώς επέβαλαν την επιστροφή στη γενέτειρα, για να εξασκηθεί το εκλογικό δικαίωμα… Δυο εβδομάδες τώρα δε σκέφτομαι τίποτα άλλο: ετοιμάζω τη βαλίτσα μου, κάνω τις αγορές μου, ειδοποιώ φίλους, μπριζώνω το μάστορα που μου φτιάχνει πράγματα στο σπίτι, φορτώνω τον παραγγελιοδόχο και παίρνω με το καλό το διευθυντή μου, γιατί θα λείψω λιγουλάκι καιρό. Σήμερα μπορώ να σας το πω με βεβαιότητα: Αύριο το απόγευμα αναχωρώ! Μυτιλήνη είναι αυτή: με τις μυρωδιές, τους ήχους από την προεκλογική εκστρατεία, τη ραστώνη του ούζου, την ευλογία κάποιου χειμερινού μπάνιου (πάντως χαμάμ θα πάμε που να σκάσουν μερικές ψυχές), κι εκείνο το λαδοπράσινο χρώμα,

που παίρνουν τα φύλλα της ελιάς Κυριακή μεσημέρι, όταν οδηγείς προς την Πέτρα. Φτάνω, ενώ φτάνουν στ’ αυτιά μου ονόματα κι υποψηφιότητες. Με μαθηματική ακρίβεια, οι περισσότεροι φίλοι και γνωστοί μου τυγχάνουν υποψήφιοι: ευήκοα ώτα για αιτήματα. Πέρασα από ένα μοναστήρι πριν δυο βδομάδες και ζήτησα τα ρουσφέτια μου από τον Ύψιστο! Τι να ζητήσω από τους τωρινούς υποψηφίους; Να φέρουν πίσω το χρόνο; Και να ‘θελαν, πράγμα που αγνοώ, δεν ξέρω αν θα το ήθελα εγώ! Αρκούμαι στην ασφάλεια ότι του κύκλου τα γυρίσματα δεν ανεβοκατεβαίνουν… Τι μένει; Το μέλλον λαμπερό, διαυγές κι ελπιδοφόρο, ο ήλιος του φθινοπώρου, ο πρόεδρος Γιώργος με τις διακαναλικές του κι όλοι εμείς που θα συναντηθούμε για άλλη μια φορά να γιορτάσουμε τη δημοκρατία και την επιλογή μας ως ψηφοφόρων, ελπίζοντας ότι οι επιλογές μας, όσο κι αν ταλανίσουν, δε θα εξαφανίσουν την ομορφιά του τόπου που μας περιβάλλει και μας ανέχεται… Καλυψώ Λάζου kalypsodj@yahoo.gr

Εμπρός 3193  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you