Page 1

λίδες

σε

7

Αίτημα και για το «μεταφορικό ισοδύναμο» απ' το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου

MIKPEΣ

AΓΓEΛIEΣ

«Μαγκωμένο» ναι στον «Καλλικράτη»

& OΔHΓOΣ

ΣEΛ. 5

AΓOPAΣ

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY

7

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3012

AΓΓEΛIEΣ

Πολλά προβλήματα σε Ι.Χ. και επαγγελματικά αυτοκίνητα, πιθανόν λόγω νερωμένων βενζινών!

& OΔHΓOΣ

AΓOPAΣ ΣEΛ. 7-14

ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ στα καύσιμα!

Χειμώνας στο Σίγρι

ΣABBATOKYPIAKO

Πάρα πολλά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί το φετινό χειμώνα σε Ι.Χ. αλλά και επαγγελματικά αυτοκίνητα από κακής ποιότητας ή νοθευμένες βενζίνες και πετρέλαια που πωλούνται από πρατήρια της Λέσβου. Το πρόβλημα είναι γνωστό στη Διεύθυνση Εμπορίου της νομαρχίας Λέσβου, η οποία έχει κάνει μέχρι τώρα οκτώ δειγματοληψίες για την ποιότητα των καυσίμων. Όμως τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών έρχονται μετά από

TIMH €1,3 MIKPEΣ

σε

www.emprosnet.gr

λίδες

ΣEΛ. 9-16

ΠEMΠTH 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Η ζωή έξι ανθρώπων, 92 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη… ΣEΛ. 8, 17

τρεις με τέσσερις μήνες, διότι η Διεύθυνση Εμπορίου παραδίδει τα δείγματα που λαμβάνει στη Χημική Υπηρεσία Μυτιλήνης και αυτή με τη σειρά της τα στέλνει για έλεγχο… στον Πειραιά! Στη Λέσβο δε λειτουργούν κινητά συνεργεία ελέγχου καυσίμων κι αυτό σημαίνει ότι στην πράξη η αγορά των καυσίμων είναι ανεξέλεγκτη, απ' τη στιγμή που δεν υπάρχουν άμεσα αποτελέσματα.

ΣEΛ. 7

Τελεσίγραφο για να απομακρυνθούν, από το δήμο Μυτιλήνης

«Καταυλισμός» Τσιγγάνων στο πάρκινγκ

Και μαθητές από την Κοζάνη… στη Λέσβο και το απολιθωμένο δάσος ΣEΛ. 17

ΣEΛ. 4

Η Χριστίνα Παπανικολάου διοικήτρια Υγείας Πειραιά και Νήσων

Το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης εκπροσωπεί την Ελλάδα στον Πρώτο Μαθητικό Διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για την κατασκευή κι εκτόξευση μοντέλου μετεωρολογικού δορυφόρου

Από τη Μυτιλήνη με στόχο το… διάστημα! «Διαστημική» εμπειρία θα αποκτήσουν 10 μαθητές απ' το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, που μαζί με τον καθηγητή τους θα φτιάξουν ένα μοντέλο δορυφόρου μεγέθους μεταλλικής συσκευασίας αναψυκτικού, τον οποίο και θα εκτοξεύσουν απ' τη μακρινή Νορβηγία στα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου. ΣEΛ. 6

Έρχονται και νέοι διοικητές στα νοσοκομεία

Η κ. Παπανικολάου

ΣEΛ. 5


HMEPOλόγιο

2

ΠEMΠTH 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Tα ∆ηκτικά Σαν σήµερα

ΠEMΠTH Σελ. 21 ημ. Aνατ. 07.27 ∆ύσ.17.51

4

Θεατρική παρουσία…

Γιορτάζουν: Ισίδωρος, Ισιδώρα Επέτειοι: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Γεγονότα

Ισιδώρου του Πηλουσιώτου

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

362: Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουλιανός εκδίδει έδικτο (διάταγμα), με το οποίο αναγνωρίζει ίσα δικαιώματα σε όλες τις θρησκείες στην επικράτειά του. 1900: Μολυσμένο βρέθηκε το νερό που πίνουν οι Αθηναίοι από το Αδριάνειο Υδραγωγείο. Το πρόβλημα προκαλεί τεράστιος βόθρος που βρέθηκε δίπλα στο υδραγωγείο. 1945: Αρχίζει η Συνδιάσκεψη της Γιάλτας, μεταξύ Ρούζβελτ, Στάλιν και Τσώρτσιλ, που καθόρισε το μέλλον του μεταπολεμικού κόσμου. 1956: Οι Άγγλοι κλείνουν στην Κύπρο επτά δημοτικά σχολεία επειδή είχαν υψώσει τη γαλανόλευκη. 1977: Κυκλοφορεί το άλμπουμ των «Fleedwood Mac» «Rumours», ένα από τα πιο επιτυχημένα όλων των εποχών. 1994: Με απόφαση των υπουργών Δημόσιας Τάξης Στέλιου Παπαθεμελή και Εργασίας Ευάγγελου Γιαννόπουλου απαγορεύεται η παράταση του ωραρίου λειτουργίας των νυχτερινών καταστημάτων πέραν της 2ας πρωινής. Το μέτρο αρχίζει να ισχύει από τις 16 Μαρτίου.

Γεννήσεις 1902: Τσαρλς Λίντμπεργκ, Αμερικανός αεροπόρος, ο πρώτος άνθρωπος που πέρασε με το αεροπλάνο του τον Ατλαντικό [θαν. 26/8/1974] 1940: Τζορτζ Ρομέρο, Αμερικανός σκηνοθέτης, ο «βασιλιάς» των B-Movies 1948: Άλις Κούπερ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Βίνσεντ Φέρνιερ, Αμερικανός ρόκερ («School’s out)

Θάνατοι 1843: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ηγέτης της Ελληνικής Επανάστασης [γεν. 4/4/1770] 1991: Ελένη Σκούρα, η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής [γεν. 1896] 2001: Ιάνης Ξενάκης, συνθέτης πρωτοποριακής μουσικής [γεν. 29/5/1922]

Είθισται όταν κάποιος απευθύνεται σε κοινό να το κοιτά στα μάτια, ή έστω να έχει το βλέμμα του προς αυτό. Στην προχθεσινή περί του «Καλλικράτη» συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ο Σταύρος Πολίτης, όρθιος, όπως το συνηθίζει, αντί να βλέπει αριστερά του, όπου κάθονταν και οι υπόλοιποι νομαρχιακοί σύμβουλοι, ήταν σχεδόν μονότονα στραμμένος δεξιά. Όπου δεν υπήρχε ουδείς, παρά μόνο οι άψυχες κάμερες των τηλεοπτικών τοπικών σταθμών. Το «θεατρικό» στυλ του μονολόγου του ενίσχυσε περαιτέρω το γεγονός της αντίφασης. Διότι, ναι μεν δήλωσε υπέρ της μεταρρύθμισης, ο λόγος του δε, σε χροιά, τόνο και ένταση, εξέφραζε μάλλον το αντίθετο.

… και προσβολή Περί ορέξεως βέβαια… κολοκυθόπιτα κι ο καθείς κρίνεται όχι για το ύφος και το πώς λειτουργεί επικοινωνιακά, αλλά για αυτά που κάνει και λέει. Για αυτά και ακριβώς έχουμε τη μόνη μας ένσταση προς τον κ. Πολίτη, ο οποίος άκομψα κι έξω από κάθε έννοια πολιτικού τακτ, προσέβαλε εξόφθαλμα την πρόεδρο του οργάνου, Πόπη Πρωτογεράκη - Γόμου, όταν αυτή δήλωσε ότι δεν καταλαβαίνει αν η άποψη του κ. Πολίτη συμφωνεί με εκείνη του επικεφαλής της παράταξής του ή όχι. Κάτι που σημειωτέον δε ρώτησε η ίδια - κι αυτό θα μπορούσε να αντιπαραβάλει ο κ. Πολίτης αντί να θίξει προσβλητικά τη νοητική επάρκεια της προέδρου και το Σταύρο Ψαρρόπουλο, που την άποψή του μόνο ταυτισμένη με του νομάρχη δε θα μπορούσε κανείς να τη χαρακτηρίσει. ΜΑΡ.ΠΛ.

Ο… ποταμός

Ικτίνος - κτήνος

Κλαδιά, χώματα και πέτρες που παρέσυρε το νερό, έφραξαν το φρεάτιο στο τέλος του δρόμου που κατεβαίνει απ’ τ’ Ακλειδιού στην παραλία, με αποτέλεσμα εκεί στη γωνία, έξω απ’ τον πύργο Γιαννέλλη, τα νερά να έχουν σχηματίσει ποταμό. Αργά το απόγευμα ειδοποιήθηκε ο αντινομάρχης Σταύρος Ψαρρόπουλος, που με τη σειρά του ειδοποίησε τον αντιδήμαρχο Μυτιλήνης Παναγιώτη Μαγγούση, κι έτσι έσπευσε συνεργείο να ξεφράξει το φρεάτιο και να δώσει διέξοδο στον υδάτινο όγκο. Ανάλογα προβλήματα, βέβαια, υπήρξαν σε πολλά σημεία σε ολόκληρη τη Λέσβο, όπου πάντα με τις έντονες βροχοπτώσεις αποκαλύπτονται οι παρεμβάσεις των ανθρώπων κι οι επιπτώσεις τους.

Πετυχημένο ηχητικά κόλπο (και γνωστό ήδη απ’ τη βουλευτή του Κ.Κ.Ε. Λιάνα Κανέλλη, που ως ανέκδοτο με τον Τοτό το έχει πει σε τηλεοπτική της συνέντευξη) το να κόβεις το πρώτο φωνήεν απ’ το όνομα του Ικτίνου μετατρέποντάς τον σε… κτήνος. Οπότε, όπως είπε κι ο Σταύρος Ψαρρόπουλος καταθέτοντας τις σοβαρές αντιρρήσεις του για το σχέδιο «Καλλικράτης», «αν δε συντρέξουν μια σειρά από προϋποθέσεις, τότε το δίδυμο των αρχιτεκτόνων της Ακρόπολης, Ικτίνος και Καλλικράτης, στη σύγχρονη Ελλάδα θα γίνουν “το κτήνος ο Καλλικράτης”».

Για το έργο του βιολογικού καθαρισμού συζήτησαν η περιφερειάρχης με το δήμαρχο Ερεσού Αντίσσης, Σωτήρη Καρδαρά. Χθες, η Σοφία Θεολογίτου είχε συνάντηση με έναν ακόμη δήμαρχο της Λέσβου, το Γιάννη Συκά, ο οποίος κι έθεσε μια σειρά από αιτήματα του δήμου Πολιχνίτου για νέα και παλιά έργα. Άντε, μετά τις ενημερωτικές συσκέψεις και τις συναντήσεις, να τρέξει και κανένα καινούργιο έργο, διότι δυστυχώς η αγορά έχει για τα καλά στεγνώσει. Και σημαντικό μέρος της «αφυδάτωσης» οφείλεται και στην έλλειψη δημοσίων έργων. ΜΑΡ.ΠΛ.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Έργα και πάλι έργα Με τον Πατριάρχη στην Καλαμάτα Κι ήχοι στο ραδιόΠτηναγωνιά… φωνο. Έτσι, σαν ξόρκι για άσχημη μέρα… Λουλουδάκι μου άγριο και χρυσό πουκάμισο πώς θα πέσουμε αύριο στου καημού την άβυσσο Μ’ ένα μαύρο σίδερο τον καθρέφτη μου έσπασα κόσμε του Άδη σύνορο να θυμάμαι ξέχασα.

Στην Καλαμάτα είδαμε σε φωτογραφία, υποδεχόμενο τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, το Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο. Μαζί του και ο Λήμνου κ. Ιερόθεος.

Καλημέρα O HµεροΛόγος

Α.Ω.

Λογική… αδυναμία Το ‘πε ο Παύλος Βογιατζής ως φημολογούμενο σενάριο ότι κάποιοι κύκλοι σχεδιάζουν, σε εφαρμογή των χωροταξικών αλλαγών της μεταρρύθμισης, να «ενώσουν» το νομό Λέσβου με την ανατολική Μακεδονία - Θράκη σε ενιαία περιφέρεια. Βέβαια, η λογική λέει πως κάτι τέτοιο την παρούσα περίοδο θα είναι έως και αδύνατο, δεδομένης της έγκρισης που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει ήδη προ τριετίας για τα ΠΕΠ της περιόδου 2007 - 2013. Οπότε, κάθε χωροταξική αλλαγή στις Περιφέρειες θα επέφερε τουλάχιστον μια διετία ακόμη καθυστέρησης στη διαμόρφωση και έγκριση νέων περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων για το ΕΣΠΑ. Και μόνο αν κάποιος… στόχευε στην απόλυτη αποτυχία του Τέταρτου Πακέτου, θα άλλαζε τα χωρικά όρια των Περιφερειών. Επειδή όμως δε θα ήταν η πρώτη φορά που τα απίθανα και τα παράλογα θα γίνουν αποφάσεις του ελληνικού κράτους, δε χάνει τίποτε η νομαρχία στην απόφαση της προχθεσινής συνεδρίασης να συμπεριλάβει και την πρόταση του κ. Τεντόμα, να υπάρχει διατυπωμένο αίτημα να μην… ταξιδέψει ο νομός στα βόρεια.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΠEΛΛH ΓIAKOYMH NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΜΑΡΙΝOΣ OΡΦΑΝOΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)) ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΠΥΡΙ∆ΑΚΗ (ΛΗΜΝOΣ) TAΞIAPXOYΛA ΛA∆A (AΘΗΝΑ) EΦH ΣTPABOΣKOYΦH (ΑΓΟΡΑ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ))

ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑ MAPIA KOP∆EPA ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO : ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΛΛΗ ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ:: ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.


3

ΠEMΠTH 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Έργα «πολιτισμένων»

Aιρετικά

Το θλιβερό θέαμα της διπλανής φωτογραφίας μάς έστειλε ο αναγνώστης μας Γιάννης Σαραντάκος. Την εικόνα δυο νεκρών αλεπούδων, με κομμένες τις ουρές, πεταμένες στη μέση του δρόμου, αντίκρισε - μας λέει - «στις 26-01-2010 σε δρόμο της νότιας Λέσβου, λίγο έξω από το Ακράσι. Δεν είχαν χτυπηθεί κατά λάθος από διερχόμενο όχημα, αλλά είχαν θανατωθεί εσκεμμένα και αφού τους αφαιρέθηκε η ουρά, τοποθετήθηκαν στη μέση του δρόμου· ως ένδειξη ανδρισμού, παραδειγματισμού ή πολιτισμού; Νωρίτερα, σε διαφορετικό σημείο, άλλο ένα άτυχο ζώο είχε την ίδια μοίρα και είχε κρεμαστεί σε φράχτη. Τα κακόμοιρα θηλαστικά, λόγω του παγετού που επικρατούσε εκείνες τις ημέρες στο νησί, προφανώς αναγκάστηκαν να αναζητήσουν τροφή σε περιοχές όπου βασιλεύει ο νόμος του υπέρτατου και πλέον πολιτισμένου “ζώου”. Ελπίζω», καταλήγει ο αναγνώστης μας «οι συγκεκριμένες πράξεις να μην είναι απόρροια των δηλώσεων (πριν αρκετό καιρό), σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι, εκπροσώπου της τοπικής αυτοδιοίκησης ο οποίος έκρινε ότι ο πληθυσμός των αλεπούδων στη Λέσβο έχει αυξηθεί ανησυχητικά και πρέπει να ληφθούν μέτρα! Πραγματικά λυπάμαι που αυτοί οι άνθρωποι είναι συντοπίτες μου.». Αλήθεια, άδικο έχει ο συγκεκριμένος συμπατριώτης μας;

Γράφει ο ΞΕΝΟΦΩΝ Ε. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

Ο Απόμακρος Παρνασσός

Δ

Για την αντιγραφή Σ.ΜΠΑ

«Έλεγχοι όποτε θυμηθούν;»

Οι έπαρχοι για τον «Καλλικράτη»

Μια κλήση 200 ευρώ πήρε ένας οδηγός το βράδυ του Σαββάτου, επειδή είχε παρκάρει το αυτοκίνητό του πάνω στο πεζοδρόμιο της προκυμαίας. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος διαμαρτύρεται όχι γιατί του επιβλήθηκε το πρόστιμο (μια και εκείνος αναγνωρίζει ότι έκανε παράβαση), αλλά γιατί το Λιμενικό δεν τηρεί την ίδια αυστηρή στάση κάθε Σάββατο βράδυ που παρουσιάζεται το ίδιο «φαινόμενο» και απλά… «σποραδικά» κάποιοι «την πληρώνουν». «Αν έβγαζαν μια ανακοίνωση ότι στο εξής θα πέφτουν τσουχτερά πρόστιμα και αν έκαναν κάθε Σάββατο βράδυ ελέγχους, κανείς δε θα πάρκαρε πάνω στα πεζοδρόμια. Αφήνουν όμως την κατάσταση να γίνει ανεξέλεγκτη και όποτε το θυμηθούν, ρίχνουν και κάποια πρόστιμα.» Αυτά μας είπε ο άνθρωπος και, κατά τη γνώμη μας, δεν έχει άδικο. Και έτσι, το μόνο σίγουρο είναι τα πρόστιμα και όχι η αποτροπή της παράβασης!

Την ετήσια συνάντησή τους πραγματοποίησαν χθες στην Αθήνα οι έπαρχοι όλης της χώρας, όπου και συζήτησαν θέματα που αφορούν κυρίως στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση. Το σχέδιο «Καλλικράτης» έχει δημιουργήσει μια αναστάτωση μεταξύ των επάρχων και κυρίως στο σχήμα που θα προκύψει και στο ρόλο που θα κληθούν να παίξουν τα 19 επαρχεία της χώρας. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο έπαρχος Λήμνου, Δημήτρης Σάραγκας, ενώ οι προτάσεις των επάρχων θα κατατεθούν στο συνέδριο της ΕΝΑΕ που ξεκινά σήμερα στην Αθήνα και που στο σύνολό του θα ασχοληθεί με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση.

Πελ.Γ.

Παιδιά του… Αϊνστάιν Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, η γράφουσα έμεινε πάνω από μια ώρα στο Εργαστήριο Φυσικής και στο γραφείο των καθηγητών του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης, συνομιλώντας με τους 16χρονους «πρωταγωνιστές» της προσπάθειας κατασκευής ενός δορυφόρου. Ακούγοντας τις ιδέες τους, τις καινοτόμες, τις περίεργες, τις έξυπνες, ή ακόμη και τις αστείες προτάσεις τους, διαπιστώνοντας το κέφι, το αστείρευτο μεράκι τους για να δουλέψουν στο πρόγραμμα, να μάθουν, να κοπιάσουν, να προσπαθήσουν, αξιοποιώντας ό,τι γνώσεις έχουν ή θα πάρουν για το συγκεκριμένο αντικείμενο, αποκτάς τη σιγουριά πως αυτά τα πανέξυπνα παιδιά θα «στύψουν» εξαντλητικά το μυαλό τους για να τα καταφέρουν. Και μόνο για αυτό, για τις ατέλειωτες ώρες που θα διαθέσουν ως το καλοκαίρι για να πετύχει η ομάδα το στόχο της, τους αξίζουν προκαταβολικά αμέτρητα συγχαρητήρια. Άλλωστε, όπως θα τους έχουν ήδη πει και οι φιλόλογοί τους, το ταξίδι για την Ιθάκη είναι που μετράει. ΜΑΡ.ΠΛ.

εν μου συνέβη τίποτα την περασμένη Πέμπτη. Ένα κρυολόγημα και κακοδιαθεσία ως εκ τούτου, δεν μου επέτρεψαν να είμαι παρών στη στήλη μου. Γεγονός που ανησύχησε κάποιους φίλους μου. Σε έδιωξαν ή έφυγες; Ούτε το ένα, ούτε το άλλο, μια σημείωση της εφημερίδας για την προσωρινή μου απουσία, που παραλήφθηκε, κανόνας στις ανάλογες περιπτώσεις, δημιούργησε τα ερωτήματα. Ας είναι. Πριν μερικές μέρες, την προπερασμένη Κυριακή, αν θυμάμαι καλά, ο ΠΑΟΚ, η μεγάλη αγάπη των Μακεδόνων φιλάθλων, κέρδισε με 1-0 τον άλλοτε κραταιό Ολυμπιακό στη έδρα του. Φυσιολογικές εξελίξεις, θα μπορούσε να πει κανείς, μιας αθλητικής (;) διοργάνωσης, που για να είναι αξιόπιστη δεν μπορεί οι νίκες και οι ήττες να έχουν μόνιμους ιδιοκτήτες. Αλλιώς το παιχνίδι θα ήτανε σικέ. Ή μήπως είναι; Την άφιξη των παικτών του ΠΑΟΚ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» σημάδεψε η παρουσία εκατοντάδων οπαδών, κυρίως νέων, που μαζεύτηκαν μετά τα μεσάνυχτα για να πανηγυρίσουν τη νίκη, να ζητωκραυγάσουν και να επευφημήσουν τους παίκτες για την επιτυχία τους. Δηλαδή δόξαζαν μια ομάδα επαγγελματιών, αδρά αμειβομένων, που έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Γιατί, αν δεν απατώμαι, γι’ αυτό ακριβώς αμείβονται. Για να δουλεύουν και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αφού σε αντίθετη περίπτωση, απολύονται, ή εν πάση περιπτώσει διακόπτεται η προσφορά της εργασίας τους. Μπορεί να λειτούργησε και το σύνδρομο του περίπου ή σχεδόν μόνιμα ηττώμενου επαρχιώτη. Ίσως. Το γεγονός είναι ότι οι άνθρωποι, που γι’ αυτό πληρώνονται, αποθεώθηκαν ως ήρωες εκείνο το βράδυ. Την ίδια περίπου χρονική στιγμή ανακοινώθηκε πως το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος δόθηκε στο Θεσσαλονικιό Γιάννη Ατζακά, το βραβείο διηγήματος στον επίσης Θεσσαλονικιό Τόλη Νικηφόρου και το βραβείο λογοτεχνικού περιοδικού στο «Εντευκτήριο», πάλι της Θεσσαλονίκης. Η είδηση πέρασε στα ψιλά, ή μάλλον στις καλλιτεχνικές σελίδες των εφημερίδων, που πάλι ψιλά είναι για τους πολλούς, και δεν διαπίστωσα να συγκινείται κανείς απ’ αυτό το γεγονός. Συζητήθηκε ίσως σε κάποιες συντροφιές, το πληροφορήθηκαν οι ποντικοί των βιβλιοπωλείων και των χώρων όπου συχνάζουν άνθρωποι της τέχνης και πλέον ου. Κι έτσι όπως προχωρούσα, μου φάνηκε πως βρέθηκα στον χώρο υποδοχής ενός μεγάλου αεροδρομίου, όπου κόσμος πολύς με λουλούδια στα χέρια, με τραγούδια και χαρές περίμεναν κάποιους που ώρα με την ώρα θα ‘ρχονταν και θα ‘βγαιναν από την αίθουσα αφίξεων. Κάπως όπως στις προεκλογικές περιόδους που ο λαός, γεμάτος ελπίδες για το αύριο που θα ‘ρθει και θα ‘ναι καλύτερο από το σήμερα και το χτες, περιμένει τους ηγέτες του, τους λατρεμένους δημιουργούς της καινούργιας ζωής και της νέας πορείας. Ρωτώντας από δω κι από κει έμαθα. Έρχονται, λέει, οι συγγραφείς κι οι ποιητές στεφανωμένοι στον Παρνασσό και τους περίμεναν να τους ζητωκραυγάσουν, να τους επευφημήσουν, να τους ακούσουν ν’ απαγγέλλουν κάτι δικό τους. Μια φράση, ένα στίχο, μια ατάκα. Τρόμαξα. Είναι δυνατόν; Εδώ ούτε στους νομπελίστες μας τον Ελύτη, το Σεφέρη, δεν έγιναν τέτοιες υποδοχές. Ε, ήταν άλλες εποχές σκέφτηκα, αυτοπαρηγορούμενος. Τώρα ο κόσμος αναγνωρίζει το μόχθο αυτών που δουλεύουν όχι για το κέρδος, αλλά για την ψυχή τους, αυτών που αποτυπώνουν το σήμερα για να το γνωρίσουν αυτοί που έρχονται, που δεν θα έχουν ρίζες και μνήμες, γιατί όλα θα είναι τα ίδια και δεν θα υπάρχουν τα διαφορετικά, δεν θα υπάρχουν κυρίως αυτά που ριζώνουν και βλασταίνουν στο συναίσθημα, στην ψυχή. Κι όπως τα σκεφτόμουνα αυτά, βγήκα από το πλήθος και βρέθηκα σε μια απέραντη πλατεία, όπου δεν υπήρχαν άνθρωποι, δέντρα ή ζώα, αλλά μόνο μηχανές. Και φώτα, πολλά φώτα, εκτυφλωτικά, εκθαμβωτικά, που δεν σου επέτρεπαν να δεις τίποτα. Μια απέραντη αλάνα μόνο, άψυχη, άνευρη, σχεδόν νεκρή. Τότε κατάλαβα, πως είχα βγει από τον κόσμο των παραισθήσεων, των φαντασιώσεων, των επιθυμιών. Δεν υπήρξε τίποτα απ’ αυτό που νόμισα ότι είδα, δεν υπήρξαν βραβευμένοι ποιητές, δεν είχαν συγκεντρωθεί θαυμαστές, δεν θα μπορούσαν ποτέ «Τα παιδιά του Παρνασσού» να γίνουν αντικείμενα λατρείας και δόξας από τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο.

Α.Σπυ

Το πάρκο της Χρυσομαλλούσας Μέσα στο σχεδιασμό έργων που έχει προγραμματίσει ο δήμος στα πάρκα της πόλης, είναι και αυτό της Χρυσομαλλούσας. Το πάρκο της Χρυσομαλλούσας από τότε που φτιάχτηκε «υποφέρει» κυριολεκτικά από παρέες νεαρών που προκαλούν ζημιές και έχουν γίνει η αιτία να «ερημώνει» μόλις πέφτει η νύχτα. Έχει πολλές φορές ειπωθεί ότι σε όλα τα πάρκα είναι αναγκαίο να τοποθετηθούν ψηλά φωτιστικά ώστε να προστατεύονται από τους νεαρούς που τα σπάνε. Από την άλλη μεριά, όμως, πρέπει και η Δημοτική Αστυνομία να κάνει ελέγχους για να προστατεύει τη δημοτική περιουσία από τις φθορές. Πελ.Γ.

Υ.Γ. Μια ίσως ατελής απάντηση στον παλιό, από Μήθυμνα μεριά, φίλο Δημήτρη Δελήβεη.


EI∆HΣEIΣ

4

ΠEMΠTH 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Λίγα απ’ όλα

Τελεσίγραφο για να απομακρυνθούν, από το δήμο Μυτιλήνης

Σταράτες κουβέντες

«Καταυλισμός» Τσιγγάνων στο πάρκινγκ

Γράφει ο ΣTPATHΣ ∆EΛOΓKOΣ

Τα δίκαια και τα άδικα των αγροτών έγαμε παλιά, τη δεκαετία του ‘60 και μετά, ότι μια διαμαρτυρία εργαζομένων έχει επιτυχία όταν έχει και τη συμπαράσταση ή ανοχή της κοινωνίας. Σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης η τάξη των αγροτών είναι η πλέον αδικημένη, παρ’ όλο που η εργασία που προσφέρουν είναι πολύ κοπιαστική. Επειδή τα προϊόντα που παράγουν οι αγρότες έχουν σχέση με τη διατροφή του λαού, όλες οι κυβερνήσεις κρατούν τις τιμές χαμηλά για να ισορροπούν τις απαιτήσεις των καταναλωτών. Βέβαια, οι αγρότες της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας ουδεμία σχέση έχουν με τους αγρότες της Λέσβου, της Λήμνου, της Ευρυτανίας και των άλλων φτωχών περιοχών.

Λ

Τα δίκαια και τα άδικα των αγροτών (2) Και ενώ οι αγρότες της Ευρώπης προσάρμοσαν τις καλλιέργειες και τις εκσυγχρόνισαν όπου απαιτείτο, οι δικοί μας έμειναν σταθερά προσηλωμένοι στις παλαιές ασύμφορες και αντιπεριβαλλοντικές τοιαύτες. Εκμεταλλευόμενοι ένα άβουλο κράτος, όπου ο καθένας κάνει ό,τι θέλει ατιμωρητί, εισπράττοντας τις επιδοτήσεις που έχουν ημερομηνία λήξεως, ταλαιπωρούν τους πολίτες κλείνοντας τους δρόμους και εκβιάζοντας την Πολιτεία. Αυτήν τη φορά η Πολιτεία δεν πρέπει να ενδώσει σε ανθρώπους που δε σέβονται τους νόμους. Να στηριχθεί στους νέους αγρότες, να τους βοηθήσει να εκσυγχρονίσουν τις παλιές καλλιέργειες και να δημιουργήσουν νέες και, το κυριότερο, να εξυγιάνει το κράτος. Τέλος, διερωτηθήκατε γιατί οι αγρότες της Θεσσαλίας, Μακεδονίας κ.λπ. δε διαμαρτύρονται από άνοιξη μέχρι φθινόπωρο;

«Γι ατζίδα» Είναι σατιρική εφημεριδούλα, μηνιαίας έκδοσης, που γράφει, τυπώνει και διανέμει δωρεάν ο κ. Στρατής Δεδέκης από τον Πλακάδο της Γέρας. Και είναι να θαυμάζει κανείς τον άνθρωπο με τις περιορισμένες γραμματικές γνώσεις να έχει το χάρισμα να στιχουργεί με ευχέρεια και να σατιρίζει επίκαιρα θέματα με μεγάλη επιτυχία. Το τεύχος Φεβρουαρίου περιλαμβάνει: «Φλεβάρη’», «Επιτήρησ’», «Μπουκαδούρα», «Απουδείξεις», «Φουρουφυγάδις», Γιραγώτκα», «ΓΙ ΙΞΕΛΙΞ». Και τελειώνει ο κ. Δεδέκης: «Αμοιβή μου είναι η αγάπη σας.»

Και ο Αλέξης πάει στον Πρόεδρο Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας, επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Παπούλια, για να τον επαινέσει για τη θετική προσφορά του στην πενταετή θητεία του και να δηλώσει ότι δε θα τον ψηφίσει... Γιατί, λέει, δεν μπορεί να ταυτιστεί με την προτίμηση των δύο μεγάλων κομμάτων στο πρόσωπό του! «Άρμεγε και κούρευε... και δεμάτιαζε.» Τι αλαμπουρνέζικες πολιτικές είναι αυτές, κ. Τσίπρα; Αναρωτήθηκες ποτέ πώς αυτά τα «ήξεις αφήξεις» της πολιτικής σου τα εισπράττουν οι ψηφοφόροι και ο λαός;

Οι εξεταστικές και το παραδάκι Σε κάθε εξεταστική επιτροπή συμμετέχουν 19 βουλευτές. Σε κάθε συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής οι συμμετέχοντες βουλευτές αμείβονται με το ευκαταφρόνητο ποσό των 289 ευρώ! Η προηγούμενη εξεταστική επιτροπή της Ν.Δ. για το Βατοπέδι πραγματοποίησε 47 συνεδριάσεις, για τις οποίες ο κάθε βουλευτής-μέλος εισέπραξε 13.583 ευρώ! Και εγώ ο αφελής πολίτης πίστευα ότι οι βουλευτές αμείβονται με το ποσό των 6.500 ευρώ μηνιαίως για να διεκπεραιώνουν τις πάσης φύσεως υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το αξίωμά τους! Με κάτι τέτοια αλείφετε βούτυρο στο ψωμί των νεογενών τρομοκρατών, που νομίζουν οι ανόητοι ότι με τα καλάσνικωφ θ’ αλλάξουν τον κόσμο.

Ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ Η κυβέρνηση διόρισε πρόεδρο της ΕΡΤ τον κ. Γεώργιο Γαμπρίτσα, ηλεκτρολόγο μηχανικό, με μηνιαίες αποδοχές 16.500 ευρώ. Ο κ. Παναγόπουλος που είχε διορίσει η Ν.Δ., ελάμβανε 30.000 ευρώ μηνιαίως. Εγώ ο φτωχός δασκαλάκος, που είχα το ίδιο αφεντικό με τους παραπάνω κυρίους, ζαλίζομαι όταν διαβάζω αυτές τις αμοιβές. Διευκρινίζω ότι δεν εξισώνω τις αποδοχές όσων εργάζονται στο δημόσιο τομέα. Ο καθείς με την αξία του και την προσφορά του. Τις άσκοπες σπατάλες επισημαίνω.

Όταν λείπει ο έλεγχος Διάβασα στο «Εμπρός» του Σαββάτου ότι η ταμίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης άρχισε να παρακρατεί τις εισφορές των εργαζομένων προς το ΙΚΑ, όταν ατόνησε ο μηνιαίος έλεγχος της ΔΟΥ. Οι συνεταιρισμοί ανά την Ελλάδα άρχισαν να ολισθαίνουν στη διαφθορά με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους εργαζομένους, όταν το ΠΑΣΟΚ κατήργησε τον έλεγχο από τους επόπτες της ΑΤΕ. Η διαφθορά στην Αστυνομία άρχισε να παίρνει διαστάσεις όταν χαλάρωσε ο πειθαρχικός έλεγχος και οι επίορκοι αστυνομικοί έμειναν ατιμώρητοι. Με την ευκαιρία, και κάτι στον υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη. Σταματήστε τις συχνές εμφανίσεις στις τηλεοράσεις και τις εξαγγελίες σας για την «οργάνωση της Αστυνομίας σε νέες βάσεις», δεν έγινε καν αισθητή στις παρυφές της χώρας. Παπάδος 2-2-2010

της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH να μικρό «χωριό» μέσα στο κεντρικό πάρκινγκ της Μυτιλήνης έχουν δημιουργήσει Τσιγγάνοι εδώ και τρεις περίπου μήνες. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα φτιάχνουν παράγκες με ξύλα και λαμαρίνες, οι οποίες «ξεφυτρώνουν» κάθε μέρα η μια μετά την άλλη, ενώ έχουν μετατρέψει την περιοχή σε σκουπιδότοπο. Ο δήμος Μυτιλήνης, σε συνεργασία με την Αστυνομία, έστειλαν πριν μέρες τελεσίγραφο ώστε το αργότερο μέχρι σήμερα να εγκαταλείψουν την περιοχή, διαφορετικά από την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρξει επέμβαση για να εκκενωθεί ο χώρος. « Έχουν γεμίσει με σκουπίδια τον τόπο. Εκεί τρώνε, ανάβουν φωτιές, εκεί αφοδεύουν και όλα αυτά μέσα στην καρδιά της πόλης. Είναι αδιανόητο ο καθένας να πηγαίνει και να στήνει ένα παράπηγμα όπου θέλει και με την ανοχή όλων να παραμένει εκεί. Επεκτείνονται συνεχώς, ρυπαίνουν, δημιουργούν προβλήματα, πρέπει να φύγουν», δήλωσε στο «Ε» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Μαγγούσης.

Έ

Κίνδυνος ατυχήματος Στην περιοχή αυτή εκτιμάται ότι θα πρέπει να ζουν γύρω στα 70 με 80 άτομα. Τα μικρά παιδιά παίρνουν τα καροτσάκια από τα σούπερ μάρκετ και τα μεταφέρουν σε διάφορα σημεία χρησιμοποιώντας τα ως παιχνίδι, ενώ υπάρχει άμεσος κίνδυνος ατυχήματος αφού παίζουν ανάμεσα

«Σπίτι» Τσιγγάνων στο πάρκινγκ

στα αυτοκίνητα που παρκάρουν εκεί. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επισκέφθηκε τις οικογένειες των Αθίγγανων που έχουν εγκατασταθεί εκεί και τους ζήτησε το συντομότερο να φύγουν. Αρχικά το τελεσίγραφο που τους είχε δοθεί ήταν αυτό να γίνει μέχρι την Τρίτη, προχθές. Λόγω της κακοκαιρίας, όμως, τους δόθηκε παράταση μιας ημέρας. Χθες όμως, και παρά το ότι ο καιρός ήταν καλός, δεν είχαν μετακινηθεί από το σημείο. «Αν δεν τηρήσουν την υπόσχεσή τους να φύγουν από το πάρκινγκ, θα υποχρεωθούμε να ζητήσουμε την επέμβαση του εισαγγελέα και με την Αστυνομία, το Λιμενικό και τη Δημοτική Αστυνομία θα απομακρύνουμε τους Τσιγγάνους από το σημείο αυτό. Δε θα δεχθούμε να μείνουν άλλο εκεί. Όσο υπάρχει ανοχή, εκείνοι αυξάνονται. Θα φθάσουν να κάνουν ολόκληρο καταυλισμό μέσα στο πάρκινγκ», δήλωσε ο κ. Μαγγούσης. Ας σημειωθεί ότι κάποιοι από τους Τσιγγάνους αυτούς εγκαταστάθηκαν εκεί μετακινη-

θέντες από τις περιοχές των Λάμπου Μύλων και της Γέρας, ενώ άλλοι έφθασαν αυτές τις ημέρες από την Αθήνα.

Με τον πρόεδρό τους Ο δήμος ζήτησε τη βοήθεια και του προέδρου των Ρομά που ζουν στη Μυτιλήνη, του κ. Μανώλη Καμπέρη, προκειμένου να μεσολαβήσει ώστε να τους ενημερώσει για την υποχρέωσή τους να φύγουν. Ο κ. Καμπέρης μετέβη την

Τρίτη στον «καταυλισμό» του πάρκινγκ και μίλησε με τους Τσιγγάνους, οι οποίοι φέρονται να δέχθηκαν ν’ απομακρυνθούν από την περιοχή. «Συμφωνώ και εγώ ότι δεν πρέπει να παραμένουν εκεί. Τους μίλησα και μου είπαν ότι λόγω της κακοκαιρίας θα έμεναν για μια μέρα ακόμη. Πιστεύω όμως ότι θα φύγουν», δήλωσε στο «Ε» ο κ. Καμπέρης.

Εγκλωβίστηκαν στα χιόνια επιβάτες του ΚΤΕΛ έξω από τη Φίλια έμεινε ένα λεωΕτηςγκλωβισμένο φορείο του ΚΤΕΛ το μεσημέρι της Τρίτης, λόγω έντονης χιονόπτωσης που σημειώθηκε εκείνη την ώρα στα ορεινά του νησιού. Το περιστατικό συνέβη στις 3:20 το μεσημέρι της Τρίτης στο δρόμο Καλλονής - Άντισσας και ειδικότερα κοντά στη Φίλια. Στο λεωφορείο επέβαιναν γύρω στους οκτώ με δέκα επιβάτες και χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας προκειμένου να μετακινηθούν από το σημείο, αφού θα χρειαζόταν να παραμείνουν για αρκετή ώρα μέσα στο λεωφορείο, σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, μέχρι ν’ ανοίξει ο δρόμος. Δυο τζιπ της Αστυνομίας, καθώς και αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Καλλονής, μετέβησαν στο σημείο και παρέλαβαν τους επιβάτες για να τους μεταφέρουν στους προορισμούς τους.

Κοπή πίτας του δήμου Μυτιλήνης Εθελοντική αιμοδοσία ην ετήσια εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρο- στο δήμο Ευεργέτουλα Τ νιάτικης πίτας οργανώνει ο δήμος Μυτιλήνης αυτή την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει συναυλία με την ορχήστρα του δήμου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Τσιριγώτη. Ο δήμος απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους δημότες και τους τοπικούς φορείς να συμμετάσχουν στην εκδήλωση. Στην ίδια εκδήλωση θα γίνει κοπή της πίτας και του ΚΑΠΗ του δήμου Μυτιλήνης.

θελοντική αιμοδοσία οργανώνει ο Οργανισμός ΕτοΚοινωνικής Πολιτικής του δήμου Ευεργέτουλα Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ, στο Αγροτικό Ιατρείο Ιππείου. «Δώστε ζωή στο συγγενή σας, στο φίλο σας, στο συνάνθρωπό σας», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο δήμος Ευεργέτουλα, προσκαλώντας του δημότες να συμμετάσχουν στην εθελοντική αιμοδοσία.

Απεργούν οι καθηγητές ε απόφαση της γενικής συνέ- το νομοσχέδιο του υπουργείου Μ λευσης των προέδρων των ΕΛ- Παιδείας που βρίσκει τον κλάδο αΜΕ όλης της χώρας, οι καθηγητές ντίθετο. θα συμμετάσχουν στην 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία της ΑΔΕΔΥ που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Φεβρουαρίου, ενώ προσανατολίζονται και σε 24ωρη απεργία στις 8 Μαρτίου, εφόσον κατατεθεί

Στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Κυριακή, η ΕΛΜΕ Λέσβου, που συμμετείχε με οκτώ ψήφους, όσοι και οι αντιπρόσωποί της στο τελευταίο συνέδριο της Ομοσπονδίας, ψήφισε υπέρ

των κινητοποιήσεων. Ενδεχομένως οι κινητοποιήσεις των καθηγητών να κλιμακωθούν περαιτέρω, καθώς μετά τις 10 Μαρτίου αναμένονται νέες γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ της χώρας για εκτίμηση της κατάστασης και απεργίες που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του σχολικού έτους.


EI∆HΣEIΣ

ΠEMΠTH 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Αίτημα και για το «μεταφορικό ισοδύναμο» απ’ το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου

«Μαγκωμένο» ναι στον «Καλλικράτη» της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ε πολλές παρατηρήσεις κι άλλες τόσες απορίες, εξ αιτίας των ασαφειών που έχει το σχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου είπε «ναι» στον «Καλλικράτη». Στη συνεδρίαση που έγινε παραμονές του Συνεδρίου της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), εκφράστηκε κατά πλειοψηφία η πολιτική άποψη να προχωρήσει η μεταρρύθμιση, δίχως όμως να λείψουν και οι επιμέρους διαφωνίες, ακόμη και η αγωνία για ό,τι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει. Μια άλλη αγωνία που διατυπώθηκε στη συνεδρίαση αφορούσε στα οικονομικά ζητήματα της μεταρρύθμισης και το πώς θα χρηματοδοτηθεί, στα χρέη της αυτοδιοίκησης, αλλά και το «μεταφορικό ισοδύναμο». Στην ίδια πάντως συνεδρίαση, από τις παρεμβάσεις που έγιναν, αποτυπώθηκαν και οι προθέσεις των ενδιαφερομένων να είναι υποψήφιοι στην περιφερειακή ή την τοπική αυτοδιοίκηση, μεταξύ των νομαρχιακών συμβούλων. Ειδικότερα, παρούσης της γενικής γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σο-

φίας Θεολογίτου, η οποία στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στον κυβερνητικό στόχο για αποκέντρωση δηλώνοντας ότι συμμετέχει στη συζήτηση για να ακούσει τον προβληματισμό του συμβουλίου, ο νομάρχης κατέθεσε συγκεκριμένες παρατηρήσεις επί του σχεδίου «Καλλικράτης». Ο Παύλος Βογιατζής, όπως και ο επικεφαλής της μείζονος Μ ι χά λη ς αντιπολίτευσης, Μαμάκος, δήλωσαν πως θέλουν να προχωρήσει η μεταρρύθμιση, ενώ αντίθετοι για διαφορετικούς λόγους τάχθηκαν οι επικεφαλής των

δύο άλλων παρατάξεων, Δημήτρης Βουνάτσος και Βαγγέλης Παλαιολόγος.

Έμφαση σε νησιωτικότητα… Λόγω και της προεδρίας του στην Επιτροπή Νήσων και Νησιωτικής Πολιτικής, ο κ. Βογιατζής εξέτασε το σχέδιο «Καλλικράτης» υπό το πρίσμα της νησιωτικότητας, καταθέτοντας μεταξύ άλλων προτάσεις που αφορούν στη μεγαλύτερη χρηματοδότηση των νησιωτικών περιφερειών, αλλά και στις νησιωτικές συνέχεια στη ΣEΛ. 23

Απορίες για αδιευκρίνιστα σημεία του σχεδίου

«Καίει» η μεταρρύθμιση σχεδίου, αλλά και για το χωροταξικό, φάνηκε και στις τοποθετήσεις που έγιναν απ’ τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου, αλλά και από δημάρχους που παρέστησαν στη συνεδρίαση. - Ο αντινομάρχης Σταύρος Ψαρρόπουλος μέτρησε 13 σημεία στα οποία ο νομάρχης ανέφερε ότι το σχέδιο «δεν προβλέπει» και περίπου άλλα τόσα στα οποία ο Μιχάλης Μαμάκος τόνισε ότι «θα πρέπει να προβλέπει». Αυτές οι παρατηρήσεις κατά τον κ. Ψαρρόπουλο αποδεικνύουν πως «ο “Καλλικράτης” κρύβει λόγια και δε μας λέει ακριβώς τι θα κάνει». Κι όσο δεν είναι οριστικοποιημένο τι σχεδιάζει η κυβέρνηση, τότε - όπως είπε ο κ. Ψαρρόπουλος - «μιλάμε για μια έκθεση ιδεών, που στις παρούσες οικονομικές συγκυρίες, στις δύσκολες στιγμές της χώρας, δυστυχώς δεν είναι ό,τι το καλύτερο να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Με προχειρότητα και βιασύνη οδηγούμαστε σε αρνητικά αποτελέσματα. Για να γίνουμε κι

Η Χριστίνα Παπανικολάου διοικήτρια Υγείας Πειραιά και Νήσων

Έρχονται και νέοι διοικητές στα νοσοκομεία της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH

ΗνησανέενωτμίνσεττδάριοοτφιοκηηδτμιώοέρντιρσσητμσαόηντογηισναοΤτκροοίτμδηει,οίααρπιξσόεμκτόίη-ν

Μ

προβληματισμός Οίδιος για τις ασάφειες του

5

εμείς πιο συγκεκριμένοι δίχως να αοριστολογούμε, θα πρέπει να υπάρξει και πιο συγκεκριμένο σχέδιο.». - «Δε θα κλείσουν οι νομαρχίες» ήταν ένα απ’ τα σημεία στα οποία εστίασε ο αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, που τόνισε πως η διοικητική μεταρρύθμιση έχει ήδη καθυστερήσει. Ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη να είναι απολύτως διακριτοί οι ρόλοι της κάθε αυτοδιοικητικής βαθμίδας και σε επίπεδο αρμοδιοτήτων. - Ο Σταύρος Πολίτης, που έδωσε έμφαση στην ανάγκη συμμετοχής των πολιτών σε όλο το διακύβευμα της μεταρρύθμισης, μεταξύ άλλων σημείων ανέφερε ότι θα πρέπει η εκλογή των επικεφαλής να είναι άμεση, όπως ακριβώς γίνεται σήμερα με τους επάρχους όπου ο πρώτος σε σταυρούς εκλέγεται έπαρχος, και να μην αποφασίζει για παράδειγμα ο εκλεγμένος περιφερειάρχης για τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες. - Σε δύο βασικά σημεία στάθηκε ο Ηρακλής Βερβέρης, στα χρέη της αυτο-

διοίκησης εξ αιτίας των οποίων κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα ο «Καλλικράτης», αλλά και στο μεταφορικό ισοδύναμο. Για το θέμα των χρεών υπήρξε συζήτηση, συμπέρασμα της οποίας ήταν πως χρειάζεται η κυβέρνηση να μεριμνήσει για τον κανονισμό των χρεών. Στην ίδια συζήτηση τονίστηκε ότι η νομαρχία Λέσβου είναι απ’ τους λίγους αυτοδιοικητικούς φορείς που δεν έχουν χρέη. - Τις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ για τον «Καλλικρά-

τη» μετέφερε στο συμβούλιο ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και δήμαρχος Γέρας, Σωτήρης Ζαμτράκης. Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν και οι δήμαρχοι Θερμής Δημήτρης Καμενής, που δε θέλησε να τοποθετηθεί, και Ευεργέτουλα Μιχάλης Πολυπαθέλλης, ο οποίος στη σύντομη παρέμβασή του ανέφερε ότι δε θα πρέπει να υπάρξει βιασύνη και πίεση χρόνου για τη μεταρρύθμιση, να μη ληφθούν - όπως είπε - αποφάσεις «πάνω στην τούρλα του Σαββάτου».

υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, των νέων διοικητών των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας. Στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιά και Αιγαίου (όπου ανήκει το Βόρειο Αιγαίο) τοποθετήθηκε διοικητής η πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ Χριστίνα Παπανικολάου. Το όνομα της κ. Παπανικολάου είχε δημοσιεύσει πρώτο το «Ε» μετά από σημαντικές πληροφορίες πριν αρκετές ημέρες, που την ήθελαν ως επικρατέστερη για τη θέση. Η κ. Παπανικολάου διατηρεί άριστες σχέσεις με ανθρώπους στο χώρο της υγείας στη Λέσβο, ενώ η τοποθέτησή της έγινε δεκτή με ικανοποίηση στο νησί, δεδομένου ότι είναι ένα πρόσωπο που γνωρίζει καλά το χώρο της υγείας ενώ έχει υπηρετήσει και σε σημαντικά πόστα διοίκησης. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν, μάλιστα, ότι μπορεί η νέα ΥΠΕάρχης να παίξει το δικό της ρόλο στην επιλογή του νέου διοικητή στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Η τοποθέτηση των νέων ΥΠΕαρχών θα πρέπει να ψηφιστεί και από τη Βουλή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είναι πλέον ζήτημα ημερών μέχρι ν’ ανακοινωθούν τα ονόματα των νέων διοικητών. Την ίδια ώρα δείχνει να έχουν «ξεφουσκώσει» όλες οι συζητήσεις που γίνονταν μέχρι τώρα στους διαδρόμους του Βοστάνειου για τα ονόματα που «παίζουν» για τη θέση του διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Οι ενδιαφερόμενοι βρίσκονται σε στάση αναμονής, περιμένοντας πλέον τις επίσημες ανακοινώσεις, ενώ δε γίνεται πια καμμιά πρόβλεψη.

Ποια είναι… Χριστίνα Παπανικολάου γεννήθηκε το 1952, είναι Ηβιοπαθολόγος, ενώ έχει διατελέσει πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, γενική γραμματέας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, μέλος του Δ.Σ. του Θριασίου και είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

6

ΠEMΠTH 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης εκπροσωπεί την Ελλάδα στον Πρώτο Μαθητικό Διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για την κατασκευή κι εκτόξευση μοντέλου μετεωρολογικού δορυφόρου

Από τη Μυτιλήνη με στόχο το… διάστημα! της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ιαστημική» εμπειρία θα αποκτήσουν 10 μαθητές απ’ το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, που μαζί με τον καθηγητή τους θα φτιάξουν ένα μοντέλο δορυφόρου μεγέθους μεταλλικής συσκευασίας αναψυκτικού, τον οποίο και θα εκτοξεύσουν απ’ τη μακρινή Νορβηγία στα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου. Η ομάδα απ’ τη Μυτιλήνη επιλέχθηκε μεταξύ επτά ελληνικών σχολείων που είχαν δηλώσει συμμετοχή και μαζί με 11 ακόμη ομάδες από ισάριθμες χώρες της Ευρώπης, θα είναι οι πρώτες στην ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου των οποίων τα μέλη θα έχουν την ευκαιρία, πριν καν ολοκληρώσουν τη βασική εκπαίδευση, να στείλουν τις δημιουργίες τους-μοντέλα δορυφόρους ένα χιλιόμετρο πάνω απ’ τη γη! Όλα ξεκίνησαν πριν λίγες μέρες, στις 18 του περασμένου Ιανουαρίου, όταν ο διευθυντής του Σχολείου, Σταύρος Ανδρεαδέλλης, μεταξύ των άλλων ανακοινώσεων του υπουργείου

«Δ

Παιδείας διάβασε και αυτή για τη διεξαγωγή του πρώτου Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού CanSat, που διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency ESA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνέχεια του «Γαλιλαίου» Η ESA, κάτι σαν τη NASA της Ευρώπης, και συγκεκριμένα η υπηρεσία της ESA Education Office, ήταν εκείνη που με το διαγωνισμό της για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ηλικίας άνω των 16 ετών, ένωσε ξανά σε ένα νέο σκοπό τους μαθητές, που ήδη είχαν δουλέψει και συνέχιζαν να δουλεύουν στο παιχνίδι φυσικής «Γαλιλαίος». Το παιχνίδι αυτό, θυμίζουμε, ήταν το δημιούργημα του καθηγητή Φυσικής Γιώργου Κοντέλλη, με το οποίο κι έτυχε μιας τεράστιας σημασίας διάκρισης, αυτή του Πρωτοπόρου Δασκάλου, σε ομότιτλο διαγωνισμό της Microsoft. Οι μαθητές, οκτώ απ’ τη Β΄ τάξη και δύο απ’ την Α΄, που συγκρότησαν βάσει των όρων του Διαγωνισμού τη 10μελή ομάδα, από κοινού με τον κ. Κοντέλλη

Ο Γιώργος Κοντέλλης και μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον Πρώτο Μαθητικό Διαγωνισμό, τον οποίο διοργανώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος

πρόλαβαν την προθεσμία, δήλωσαν συμμετοχή και τελικά το 3ο Λύκειο Μυτιλήνης είναι πλέον ένα από τα 12 σχολεία της Ευρώπης που επελέγησαν και θα μετάσχουν στον τελικό του Πρώτου Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού CanSat. Τα 12 ευρωπαϊκά σχολεία διακρίθηκαν ανάμεσα στα σχολεία

που εκδήλωσαν ενδιαφέρον από τις 18 χώρες μέλη της ESA (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα απ’ το 1985) και τις τέσσερις συνεργαζόμενες με αυτήν χώρες, με σκοπό να φτιάξουν το δικό τους μικρό μοντέλο-δορυφόρο, το οποίο όπως προβλέπει ο Διαγωνισμός θα έχουν την ευκαιρία να εκτοξεύσουν με

πύραυλο από τη Νορβηγία. Οι 10 μαθητές που μετέχουν στη «διαστημική» ομάδα που ήδη ξεκίνησε δουλειά κάθε Τρίτη μεσημέρι και κάθε Σαββατοκύριακο, είναι οι Νικόλαος Αβαγιανός, Γαβριήλ - Ιωάννης Αϊβαλιωτέλλης, Πρόδρομος Γαβρ ιηλίδης, Λε ωνίδας Ζήσης, Χαρίλαος Ιατρέλλης, Νικόλαος Καζαντζής, Κλεάνθης Κρυσταλλίδης και Νικόλαος Βογιατζής, απ’ τη Β΄ τάξη και οι Γιάννης Μοριανός και Γρηγόρης Μελέτογλου απ’ την Α΄ τάξη. «Υπήρξε ενδιαφέρον», μας είπε ο καθηγητής Φυσικής Γιώργος Κοντέλλης, «από πάρα πολλούς μαθητές, που για διαφορετικούς λόγους, κυρίως λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων, ή γιατί ήταν κάτω των 16 ετών, δεν μπορούν να συμμετάσχουν. Μας εμψυχώνουν όμως και πολλά παιδιά δουλεύουν μαζί μας εξαντλητικά και σε βάρος του προσωπικού τους χρόνου, ώστε μέσα στον ελάχιστο χρόνο που έχουμε να καταφέρουμε να παρουσιάσουμε ένα πλήρες σχέδιο αντάξιο της σοβαρότητας της ESA.»

350 ml για όργανα μετρήσεων

Δορυφόρος σε συσκευασία… αναψυκτικού οργανώΟΔιαγωνισμός νεται απ’ την ESA σε συνεργασία με το Νορβηγικό Κέντρο για τη Διαστημική Εκπαίδευση (NAROM) και θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 19 Αυγούστου 2010. Οι 12 ομάδες που επελέγησαν θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό περίπου των 1.000 ευρώ η κάθε μία, έτσι ώστε έως τα μέσα Ιουνίου να έχουν κατασκευάσει ένα μοντέλο δορυφόρου, όγκου περίπου 350 ml, όσο κι ένα αλουμινένιο κουτί αναψυκτικού, στον οποίο και θα τοποθετήσουν όργανα μέτρησης της θερμοκρασίας και της ατμοσφαιρικής πίεσης. Λεπτομέρειες για την κατασκευή του μοντέλου θα δοθούν στους υπεύθυνους καθηγητές, εν προκειμένω για την ελληνική ομάδα στον κ. Κοντέλλη, το διάστημα από 12 έως 13 Φεβρουαρίου, στο Διαστημικό Κέντρο της Ολλανδίας. Ήδη, όμως, είναι γνωστό στους μαθητές πως πολλά απ’ τα όργανα και τα άλλα τμήματα του μοντέλου τους θα είναι πρωτογενούς κατασκευής απ’ τους ίδιους. Οι μαθητές της Μυτιλήνης, για να κάνουν τη δια-

φορά που θα προκρίνει τη δική τους κατασκευή συγκριτικά με τους υπόλοιπους 11 ως καλύτερη, έχουν καταθέσει διάφορες σκέψεις. Για παράδειγμα, υπάρχουν προτάσεις για εξειδικευμένα λογισμικά που θα επεξεργαστούν τα μετεωρολογικά δεδομένα, ή πρόσθετους αισθητήρες που θα αναζητήσουν ίχνη για το εάν στις συγκεκριμένες συνθήκες υπάρχει δυνατότητα υποστήριξης της ζωής (αέρας, νερό). Επίσης υπάρχει και σκέψη για την τοποθέτηση μικροσκοπικού βραχίονα ρομποτικής που θα συλλέγει επιπλέον στοιχεία.

Το κάτι παραπάνω… Όπως εξήγησε ο κ. Κοντέλλης, με τα δεδομένα που δίνονται και τις ικανότητες της ομάδας, όσα απρόβλεπτα κι αν μπορεί να κρύβει μια εκτόξευση στο διάστημα, είναι περίπου σίγουρο πως το μοντέλο τους που θα εκτοξευθεί με ρουκέτα θα φτάσει στον προορισμό του, ένα χιλιόμετρο πάνω απ’ την επιφάνεια της γης, και θα κάνει τις μετρήσεις που προβλέπονται στην κύρια αποστολή, δηλαδή θερμοκρασία και πίεση. «Εκείνο που αποτελεί

πρόκληση για μας και θα φανεί και το πώς είμαστε ικανοί να δουλέψουμε, είναι να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα για να κάνουμε το κάτι παραπάνω, το καινοτόμο και διαφορετικό πείραμα που θα μας διακρίνει», ανέφερε ο κ. Κοντέλλης. Ο ίδιος εκτιμά ότι η ομάδα επιλέγηκε απ’ τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, γιατί στην αίτησή της για εκδήλωση ενδιαφέροντος επέλεξε ως δευτερεύουσα αποστολή «την εξέταση πλανήτη, δορυφόρου ή μετεωρίτη με σκοπό να διαπιστώσουμε αν έχει τα αναγκαία στοιχεία για να στηρίξει τη ζωή ή αν έχει τα κατάλληλα στοιχεία για να δημιουργήσει ένα ελεγχόμενο περιβάλλον όπως ένα

εργαστήριο ή ένα σταθμό. Επίσης θα ψάξουμε για ίχνη ζωής παρόμοια με τις μορφές ζωής που έχουμε στη Γη. Προφανώς θεωρήθηκε από την ESA ιδιαίτερα σημαντική ώστε να μας προκρίνει στην τελική φάση.».

Σχολείο για το μέλλον Κάθε μήνα η ομάδα θα στέλνει αναφορές για την εξέλιξη του προγράμματος και τον Αύγουστο το πρόγραμμα θα φιλοξενήσει τον υπεύθυνο καθηγητή και τέσσερις μαθητές στη Νορβηγία για την εκτόξευση του μοντέλου δορυφόρου. Όπως σημειώνεται στα κείμενα του Διαγωνισμού, αποδεικνύοντας την αξία που έχει η συμμετοχή ενός σχολείου σ’ αυτόν, «ο ευρωπαϊκός ανταγωνι-

σμός CanSat είναι μέρος της πρωτοβουλίας της ESA να εμπνευστούν οι νέοι για να ακολουθήσουν μια σταδιοδρομία στην επιστήμη ή την εφαρμοσμένη μηχανική, με σκοπό την εξασφάλιση της διαθεσιμότητας ενός ιδιαίτερα καταρτισμένου δυναμικού στη διαστημική βιομηχανία του μέλλοντος. Ο ανταγωνισμός θα προσφέρει μια μοναδική εμπειρία με τη διευκόλυνση του διαλόγου και της αλληλεπίδρασης μεταξύ των σπουδαστών, καθώς επίσης και την ενθάρρυνση ενός στοιχείου του ανταγωνισμού μεταξύ των ομάδων από πολλές διαφορετικές χώρες. Θα παράσχει επίσης στους σπουδαστές ένα ευρύ φάσμα οφελών. Θα είναι σε θέση να συμμετέχουν σε όλες τις φάσεις ενός πραγματικού διαστημικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου CanSat, της ολοκλήρωσης, της δοκιμής, της έναρξης, της ανάλυσης στοιχείων και της παρουσίασης των αποτελεσμάτων. Άλλα πρακτικά οφέλη θα περιλάβουν τη γνώση συγκόλλησης, προγραμματίζοντας, τεχνικό σχέδιο, ομαδική εργασία

και παρουσίαση.».

Ζητούνται χορηγοί Μαζί με τη χαρά που έχει προκαλέσει η πρόκριση στο Διαγωνισμό, το Σχολείο αντιμετωπίζει και τη σκληρή πραγματικότητα, που έγκειται στην εξεύρεση χορηγών που θα συμβάλουν στην υλοποίηση του προγράμματος. Η ESA αναλαμβάνει να καλύψει τα έξοδα για το εισαγωγικό εργαστήριο για τους δασκάλους, που θα διοργανωθεί στις 12 έως τις 13 Φεβρουαρίου στην Ολλανδία, όπως και τη διαμονή μόνο τεσσάρων μαθητών απ’ τους 10 και του επιβλέποντος καθηγητή, στις 15 - 19 Αυγούστου 2010, στη Νορβηγία, απ’ που θα γίνει η εκτόξευση. Δυστυχώς δεν καλύπτει τα έξοδα ταξιδιού στη Νορβηγία ή και το σύνολο της φιλοξενίας για όλη την ομάδα. Το Σχολείο, σε μια προσπάθεια να μην επιβαρυνθούν οι συμμετέχοντες μαθητές, θα αναζητήσει ενίσχυση απ’ το υπουργείο Παιδείας ή άλλους κρατικούς φορείς και σε επόμενη φάση θα αναζητήσει ιδιωτικές χορηγίες, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο υψηλό κόστος της μετακίνησης.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠEMΠTH 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

7

Πολλά προβλήματα σε Ι.Χ. και επαγγελματικά αυτοκίνητα, πιθανόν λόγω νερωμένων βενζινών!

ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ στα καύσιμα τoυ NIKOY MANABH άρα πολλά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί το φετινό χειμώνα σε Ι.Χ. αλλά και επαγγελματικά αυτοκίνητα από κακής ποιότητας ή νοθευμένες βενζίνες και πετρέλαια που πωλούνται από πρατήρια της Λέσβου. Το πρόβλημα είναι γνωστό στη Διεύθυνση Εμπορίου της νομαρχίας Λέσβου, η οποία έχει κάνει μέχρι τώρα οκτώ δειγματοληψίες για την ποιότητα των καυσίμων. Όμως τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών έρχονται μετά από τρεις με τέσσερις μήνες, διότι η Διεύθυνση Εμπορίου παραδίδει τα δείγματα που λαμβάνει στη Χημική Υπηρεσία Μυτιλήνης και αυτή με τη σειρά της τα στέλνει για έλεγχο… στον Πειραιά! Στη Λέσβο δε λειτουργούν κινητά συνεργεία ελέγχου καυσίμων κι αυτό σημαίνει ότι στην πράξη η αγορά των καυσίμων είναι ανεξέλεγκτη, απ’ τη στιγμή που δεν υπάρχουν άμεσα αποτελέσματα. Εδώ ας σημειωθεί ότι ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εμπορίου, Παναγιώτης Κουτλής, ανέφερε

Π

προσφάτως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Καταναλωτών και εις απόδειξη της κατάστασης που αφορά στην αγορά καυσίμων στη Λέσβο, ότι στα οκτώ δείγματα καυσίμων που λήφθηκαν μέσα στον περασμένο χρόνο τα τέσσερα βρέθηκαν μη κανονικά. Το πρόβλημα είναι μεγάλο γι’ αυτό και η Ένωση Καταναλωτών Λέσβου με ανακοίνωση καλεί όσους ιδιοκτήτες Ι.Χ. έχουν πάθει κάποια βλάβη που προέρχεται από κακής ποιότητας καύσιμα (π.χ. χαλασμένη αντλία βενζί-

νης) να επικοινωνήσουν με το τηλεφωνικό της κέντρο και να αφήσουν μήνυμα. Το τηλέφωνο με το οποίο μπορούν να επικοινωνούν οι ενδιαφερόμενοι είναι το 22510 25738. Όπως μας είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Λέσβου, Γιάννης Καλλοντζής, το τελευταίο διάστημα έχουν δεχθεί αυξημένα παράπονα για βλάβες στις αντλίες βενζίνης αυτοκινήτων. « Έτσι αποφασίσαμε να ψάξουμε το θέμα λίγο περισσότερο. Γι’ αυτό καλούμε τους καταναλωτές να μας κάνουν καταγγελίες»,

όπως σημειώνει ο ίδιος. Να σημειώσουμε εδώ πως δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες συνεργείων αυτοκινήτων που το τελευταίο διάστημα αναφέρουν ότι παρατηρούν αυξημένες βλάβες στις αντλίες βενζίνης και πετρελαίου. Όμως υπάρχουν κι άλλοι που δηλώνουν ότι δεν παρατήρησαν καμμία σημαντική αλλαγή που να δικαιολογεί προβλήματα στην ποιότητα των καυσίμων. Τα τέσσερα μη κανονικά δείγματα καυσίμων που βρήκε η Διεύθυνση Εμπορίου έδειξαν ότι υπήρχε μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, ενώ μόλις ένα από τα τέσσερα δείγματα που αφορούσε αμόλυβδη βενζίνη 100 οκτανίων βρέθηκε να περιέχει σε ποσοστό άνω του 15% αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων.

Πού οφείλεται το πρόβλημα Επειδή δε γίνεται έλεγχος σε κάθε στάδιο της διακίνησης και εμπορίας των καυσίμων, είναι δύσκολο να αποφανθεί κανείς πού οφείλεται το πρόβλημα. Θα μπορούσε να φταίει η εισροή νερού στις δεξαμενές των καυσίμων των πρατηρίων λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων τους δύο

τελευταίους μήνες στη Λέσβο. Επίσης θα μπορούσε να οφείλεται και στη νόθευση των καυσίμων από τις εταιρείες εμπορίας, από τους μεταφορείς αλλά και από βενζινοπώλες. Επειδή σε αυτήν τη φάση δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει τι ή ποιος ευθύνεται, θα πρέπει να ελεγχθούν όλες οι πιθανές αιτίες. Δηλαδή θα πρέπει να ελεγχθούν τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν τα καύσιμα, να ελεγχθούν οι δεξαμενές των πρατηρίων και φυσικά να ελεγχθούν τα καύσιμα όταν φεύγουν από τις εγκαταστάσεις των εταιρειών εμπορίας για να μεταφερθούν στη Λέσβο. Κάποιοι από τους ελέγχους αυτούς μπορούν να γίνουν από τοπικές υπηρεσίες, αλλά κάποιοι άλλοι θα πρέπει να γίνουν από τις κεντρικές υπηρεσίες στην Αθήνα. Σε τοπικό επίπεδο, εκτός από τις δειγματοληψίες που κάνει η Διεύθυνση Εμπορίου, θα μπορούσαν να γίνουν έλεγχοι στις εγκαταστάσεις των πρατηρίων βενζίνης και από τη Διεύθυνση Μεταφορών. nman@emprosnet.gr

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα

Φεύγει από τις Κυκλάδες το «Αίολος Ι»

Συγκέντρωση αγροτών αύριο στη Λάρσο

Η ΝΕΛ παλεύει να επιβιώσει εμνά και ταπεινά» η διοίκηση της ΝΕΛ προσπαθεί τητα να χτυπήσει «στα ίνα επιτύχει καλύτερη διαχείριση των πλοίων της. Το σια» την ΑΝΕΚ, ώστε να «Σ σενάριο που θέλει να μετακινείται ένα ταχύπλοο πλοίο

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) Λέσβου διοργανώνει συγκέντρωση αύριο Παρασκευή στις 11 το πρωί, στον κόμβο της Λάρσου, με κύριο αίτημα τη διεκδίκηση της άμεσης καταβολής των επιδοτήσεων σε όλους τους αγρότες. Από τον αριθμό των αγροτών που θα συγκεντρωθούν θα εξαρτηθεί η μορφή που θα πάρει η κινητοποίηση. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, είναι πιθανό να γίνει προσωρινό κλείσιμο του δρόμου. Τα στελέχη της ΣΕΑ εκτιμούν ότι τα μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα έχουν ανεβάσει το αγωνιστικό φρόνημα και στη Λέσβο, γι’ αυτό τώρα υπάρχουν καλύτερες προϋποθέσεις να γίνουν επιτυχημένες κινητοποιήσεις στο νησί. Μεταξύ των αιτημάτων που έχει θέσει η ΣΕΑ, είναι τα παρακάτω: - Μη διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη». - Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και εγγυημένες τιμές στα προϊόντα. - Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα. - Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και κατάργηση όλων παρακρατήσεων. - Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του Φ.Π.Α. σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, με μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ και επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων κ.ά.. - «Πάγωμα» των αγροτικών χρεών για τρία χρόνια, με παραγραφή των πανωτοκίων. - Πλήρης ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους, με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ. - Να μην επιβληθεί Ειδικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας στα χωράφια. - Διπλασιασμός των συντάξεων του ΟΓΑ, μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Η

της ΝΕΛ στη Γαλλία ή την Πορτογαλία αναμένεται να επιβεβαιωθεί πολύ σύντομα. Πιθανότατα το πλοίο της ΝΕΛ θα καταλήξει στη Γαλλία και συγκεκριμένα σε γραμμή που συνδέει την ηπειρωτική χώρα με την Κορσική. Όμως το πλοίο που θα πά- ναι το 2003 και το μήκος ει στη Γαλλία δε θα είναι το του κυμαίνεται στα 110 «Αίολος Κεντέρης», αλλά μέτρα. ένα από τα δύο μικρότερα Στόχος των κινήσεων αυταχύπλοα της ίδιας σειράς τών είναι η καλύτερη αξιοκαι συγκεκριμένα το «Αίο- ποίηση του στόλου της λος Ι», το οποίο σήμερα ΝΕΛ προκειμένου να αυείναι δρομολογημένο στις ξηθούν τα έσοδά της. γραμμές των Κυκλάδων. Κι ο «Θεόφιλος»; Θυμίζουμε ότι η ΝΕΛ έχει Παράλληλα συνεχίζεται η πάρει με διαγωνισμό τις ά- προσπάθεια να βρεθεί γονες ενδοκυκλαδίτικες πλοίο που θα αντικαταστήγραμμές και τις εξυπηρετεί σει το «Θεόφιλος» στις άμε τα πλοία «Αίολος Ι» και γονες γραμμές που έχει «Αίολος ΙΙ». Τα δύο «Αίο- πάρει με 12ετείς συμβάλος, όμως, δεν κινούνται σεις. Πέρα από το ότι αυτό με ταχύτητες ταχύπλοων προβλέπεται από τις συμπλοίων και γι’ αυτό μπο- βατικές υποχρεώσεις που ρούν να αντικατασταθούν έχει αναλάβει η Ναυτιλιααπό νεότευκτα συμβατικά. κή, στόχος είναι το «ΘεόΠαράγοντες του ναυτιλια- φιλος» να επιστρέψει και κού χώρου αναφέρουν ότι πάλι στην κύρια γραμμή η ΝΕΛ έχει εντοπίσει και της εταιρείας. Φαίνεται θα δρομολογήσει στη θέση πως η διοίκηση πιστεύει τού «Αίολος Ι» νεότευκτο ότι με τα σημερινά δεδοπλοίο από τον ελλαδικό μένα που υπάρχουν στη χώρο, το οποίου το έτος γραμμή Πειραιάς - Χίος κατασκευής λέγεται ότι εί- Μυτιλήνη, έχει τη δυνατό-

πάρει πίσω το κομμάτι του τζίρου της γραμμής που έχασε όταν η τελευταία δρομολόγησε το «Λισσός». Όμως εκτιμούμε ότι οι σχεδιασμοί της εταιρείας λαμβάνουν υπόψη τους και το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον άλλων ναυτιλιακών ομίλων για τη γραμμή, αλλά και την πτώση του τζίρου. Αυτό σημαίνει ότι η ΝΕΛ αυτή την περίοδο σχεδιάζει να πάει κόντρα στο ρεύμα προκειμένου να κερδίσει τη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη και έτσι να αναβαθμιστεί το ειδικό βάρος της έναντι των άλλων ακτοπλοϊκών εταιρειών. Πρόκειται για ένα σχέδιο εξαιρετικά δύσκολο, αφού η εταιρεία βρίσκεται στο χείλος της

οικονομικής καταστροφής. Πραγματοποιείται δε σε μια εποχή που η οικονομική κρίση βρίσκεται στην κορύφωσή της και τα έσοδα των ακτοπλοϊκών εταιρειών δέχονται πολύ μεγάλο πλήγμα από τη μείωση του μεταφορικού έργου.

Η γενική συνέλευση Από την επιτυχία ή όχι των παραπάνω σχεδιασμών θα εξαρτηθούν και οι άλλες κινήσεις της ΝΕΛ. Δηλαδή το πότε η εταιρεία θα πραγματοποιήσει τη γενική συνέλευσή της, αλλά και πότε θα επιστρέψει η μετοχή της στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Η διοίκηση της ΝΕΛ πιστεύει ότι αν επιστρέψει η μετοχή στο Χρηματιστήριο αυτή την περίοδο, θα καταποντιστεί, καθώς η θέση της δεν είναι καθόλου καλή. nman@emprosnet.gr


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

8

ΠEMΠTH 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Η ζωή έξι ανθρώπων, 92 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη…

Χειμώνας στο της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗ ι δύο έζησαν όλη τους τη ζωή εκεί, χωρίς να έχουν εγκαταλείψει τον τόπο τους ποτέ. Οι δύο έφυγαν για χρόνια και επέστρεψαν κατ’ επιλογή στη γενέτειρά τους, δηλώνοντας ευχαριστημένοι από τη ζωή τους αυτήν τη στιγμή. Και είναι και δύο που βρέθηκαν στο Σίγρι αναγκαστικά, για δουλειά. Έξι κάτοικοι, μόνιμοι και μη, μας περιγράφουν πώς είναι η ζωή στον πιο απομακρυσμένο από τη Μυτιλήνη οικισμό της Λέσβου, ειδικά τους χειμερινούς μήνες που οι θερμοκρασίες πέφτουν, τα δρομολόγια μειώνονται, οι άνθρωποι λιγοστεύουν και τα έργα ακόμη αναμένονται… Με τα χιόνια να έχουν μόλις λειώσει στους γύρω λόφους, επισκεφτήκαμε το χειμωνιάτικο Σίγρι πριν από λίγες μέρες. Το τοπίο εντυπωσιακό, όπως όλη τη χρονιά άλλωστε, οι άνθρωποι όμως σαφώς λιγότεροι. Ακόμη λιγότερα τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ, που τους χειμερινούς μήνες είναι μόνο δύο την εβδομάδα. Και κρίσιμη η απουσία - ακόμη -, παρ’ όλο που είναι το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Λέσβου, του πολυπόθητου και πολύπαθου έργου του λιμανιού και πλοίου που θα το ενώνει απ’ ευθείας με την ηπειρωτική Ελλάδα, χωρίς να απαιτείται η χρονοβόρα οδική διαδρομή μέχρι τη Μυτιλήνη. Εκεί συναντήσαμε έξι κατοίκους, που ανά δύο μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά, ανάλογα με το χρόνο και το λόγο διαμονής τους στο Σίγρι, που αναπόφευκτα - όπως φάνηκε - καθορίζει και τη διάθεσή τους. Και μας μίλησαν, ανάλογα με την περίσταση, για τη ζωή τους πριν και σήμερα, απαριθμώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως «ακρίτες» της Λέσβου.

Ιωάννης Σούλιος,

Ο

«Το λιμάνι… δεν

Ιωάννη Οχονται σει όλ μό

του από νωνίας. «Το χωρι πολλούς τα γύρω σον είναι βόλτα του δώ. Στη Μυτιλήνη κατεβαί γκοινωνίας, αφού μέσα στ θε Δευτέρα και Πέμπτη. Ό καίρι που υπήρχε το πλοίο είχε νόημα να λειτουργούσ

Γιάννης Παπάς, συ

«Μόνο

Σταλμένοι από τη δουλειά… Μαρία Παπαδοπούλου, δασκάλα και διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Σιγρίου

«Για να έρθεις κοντά στο σπίτι σου, πρέπει πρώτα να φύγεις πολύ μακριά…» Μαρία Παπαδοπούλου ήρθε στη Μυτιλήνη από την Κατερίνη, απ’ όπου και κατάγεται, μόλις φέΗέχειτος, αφού διορίστηκε ως εκπαιδευτικός και διευθύντρια στο Δημοτικό Σχολείο Σιγρίου - το οποίο περίπου 20 μαθητές -, όπου έχει αναλάβει και τους μαθητές της Α΄ και της Β΄ τάξης. Όπως μας λέει κ. Παπαδοπούλου, που έχει σπουδάσει Παιδαγωγικά στη Γερμανία, η ίδια ζήτησε να μεταφερθεί εδώ, προκειμένου να συγκεντρώσει περισσότερα μόρια και να μπορέσει να βρεθεί κάποια στιγμή κοντά στο σύζυγό και το τριών χρόνων κοριτσάκι της. «Διορίστηκα εδώ πέρυσι, αλλά ήρθα πρώτη φορά φέτος. Δεν έχω συνηθίσει να μένω σε τόσο απομονωμένα μέρη και με δυσκολεύουν αρκετά πράγματα, σε αντίθεση με άλλους που μπορεί να ζουν εδώ χρόνια και να έχουν συνηθίσει. Η μέρα γεμίζει δύσκολα, αφού μετά τις 3 που φεύγω από το σχολείο και αφού τελειώσω την προετοιμασία για την τάξη, μένω κυρίως στο σπίτι, βλέποντας τηλεόραση, μη έχοντας πολλές επιλογές για έξοδο ή για χόμπυ. Αυτό που μου λείπει είναι ο κινηματογράφος. Βρίσκομαι με άλλους συναδέλφους ή κατοίκους της περιοχής, με τους οποίους κάνουμε βόλτες όταν ο καιρός το επιτρέπει. Το βασικό μου πρόβλημα, ωστόσο, είναι το ότι είμαι μακριά από το παιδί μου, που είναι τριών χρονών και το φροντίζουν ο σύζυγος και η μητέρα μου, αφού δεν είναι αρκετά μεγάλο για να το έχω μαζί μου στο σχολείο εδώ. Εγώ καταφέρνω να πάω να το δω μόνο στις γιορτές και τις αργίες, οι ίδιοι έρχονται όταν προλαβαίνουν. Εξάλλου, δεν είναι καθόλου εύκολη η μετάβαση από το Σίγρι στην Κατερίνη ή το αντίστροφο. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, πάντως, για μένα πιο δύσκολη είναι η μετακίνηση από το Σίγρι στη Μυτιλήνη, αφού η διαδρομή είναι μεγάλη και ο δρόμος πολύ κουραστικός. Και η Κατερίνη, απ’ όπου κατάγομαι, μπορεί να είναι επαρχία, αλλά εκεί δεν τίθεται το θέμα της πρόσβασης όπως εδώ, αφού εδώ μεσολαβεί πάντα και η θάλασσα. Αν είχε τουλάχιστον πλοίο που θα έφευγε από εδώ και το χειμώνα, η αίσθηση θα ήταν διαφορετική. Τίθεται και θέμα πρόσβασης σε υπηρεσίες, όπως το ότι το κοντινότερο κέντρο υγείας είναι στην Άντισσα ή το ότι για να βγάλουμε χρήματα από αυτόματο μηχάνημα πρέπει να πάμε ως την Ερεσό. Ήρθαμε εδώ ως εκπαιδευτικοί επειδή το Σίγρι έχει πολλά μόρια, προκειμένου να “φτάσουμε” κάποια στιγμή στο σπίτι μας, του χρόνου όμως ελπίζω να πάρω απόσπαση.»

Άννα Νεράντζου, συντηρήτρια απολιθωμάτων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου

«Τα πρώτα πέντε χρόνια ήταν δύσκολα» Άννα Νεράντζου, με καταγωγή από την Άντισσα, περνάει τους τελευταίους επτά χειμώνες της στο ΗΙστορίας Σίγρι εργαζόμενη με οκτάμηνες συμβάσεις από Ιούνιο μέχρι Φεβρουάριο στο Μουσείο Φυσικής Λέσβου, όπου ασχολείται με τον καθαρισμό, την αποκατάσταση και τη συντήρηση ευρημάτων. Αυτό που τη δυσκολεύει περισσότερο μετά από τόσα χρόνια διαμονής της εκεί, εξακολουθεί να είναι η απουσία συγκοινωνίας. «Μένω στο Σίγρι μόνιμα, αφού δεν έχω όχημα για να μετακινούμαι στο χωριό μου. Προσωπικά μού αρέσει το ήσυχο περιβάλλον του Σιγρίου, ειδικά το καλοκαίρι που είναι πολλοί οι επισκέπτες και μετά τη δουλειά έχω ανάγκη από ηρεμία. Το χειμώνα, ωστόσο, είναι πιο εμφανής η έλλειψη υπηρεσιών. Μας λείπει ένα κέντρο υγείας και ένα φαρμακείο, δεν υπάρχει κοντινό βενζινάδικο και για να προμηθευτούμε πετρέλαιο πρέπει να παίρνουμε από την Άντισσα ή την Ερεσό. Πολύ βασική είναι η ελλιπής συγκοινωνία με λεωφορεία το χειμώνα - αφού το να πας στη Μυτιλήνη με ταξί κοστίζει 90 ευρώ -, αλλά και η απουσία μόνιμων δρομολογίων με το καράβι από εδώ. Είναι, ωστόσο, πλέον, θέμα συνήθειας. Τα πέντε πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα, οι περισσότεροι πια είμαστε επαναπαυμένοι, είναι και η δουλειά κοντά στο σπίτι μας, είναι και η ανεργία. Πού να πηγαίνεις στο άγνωστο; Είναι δύσκολο να ξαναρχίσουμε από την αρχή.»

ε πιο… Γιάννη Μ «Το καλο

μεγάλη. Ο νούμαι, σ γει καθόλ νουμε, έχ γεννηθήκ

Οι

Παύλος Τσίκνας, συ

«Όταν θες να βρει

Παύλος Οεργαζόμεν να. Γύρι

των ανεμο του, όπου «Δε θα επ μου πήγαν μα πριν απ είναι γεμά θώ, αφού τί να φύγω; Όταν θες να βρε τη βάρκα μου ή ασχολούμαι

Αντώνης Χιώτης, ιδ

«Ο “Καλλικράτης”

Αντώνης χρόνια, Οανέπτυξε ε

το καφενεί Σύλλογο κα δίδει και τη παύει να εν «Αποφάσισ σφέρει. Έχ ποιος να π χω φίλους και παρέες, αφού πράγματα που σε γεμίζουν κ πάρει από κάτω. Ωστόσο, είν ζητήσεις να σου το φέρει κάπ ματα, που αν είσαι προνοητικ σερις μήνες.Υπάρχουν, όμως ναι το λιμάνι ή ο δρόμος. Τι ά άλλη μια μεγάλη απογοήτευσ να κάνουμε ολόκληρο ταξίδι.


9

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΤΑΧΥΦΑΓΕΙΟ ΠΕΡΑΣΜΑ

ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΗΜΕΤΕΡΟΝ Λαδάδικα Ανοιχτά από Τετάρτη έως Σάββατο Τηλ. 22510 45100 Κιν. 6932-520999

EΣTIATOPIA ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ Ξενοδοχείο, μπαρ, εστιατόριο Καθημερινά ανοιχτά μεσημέρι βράδυ Παρασκευή - Σάββατο βραδιές πιάνου Τηλ. για reserve 22510 45857, 44466

EMΠYPIEΣ Zυθεστιατόριο Από Τετάρτη έως Κυριακή Λαδάδικα Tηλ. 22510 45100

ΛEMBOYPΓEIO Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 Kιν. 6948580463

ΤΑΚΗΣ Ψαροταβέρνα Παναγιούδα Τηλ. 22510 31342

FOUR SEASONS by MAYOTE Bistro - piano restaurant Tηλ. 6979325911

ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΑ Κομνηνάκη 30 Τηλ. 22510 29613

ΝΑΥΑΓΙΟ (ΤΟ) Στον α΄ όροφο Εστιατόριο με ζωντανή μουσική Παρασκευή & Σάββατο: ελληνικό έντεχνο Τηλ. 22510 42609

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 22510 28177

ΒΑΓΙΕΣ Ταβέρνα Ακρωτήρι Τηλ. 22510 43532

ΠΑΡΑΜΥΘΙ (ΤΟ) Οδυσσέως 4 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 91212 & 22510 46161

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ Πηγαδάκια Γέρας. Ζωντανή Μουσική κάθε Παρασκευή και Σάββατο Τηλ. 2251093484 & 6973741809

ΤΑΡΑΤΣΑ Ταβέρνα Φίλια Καλλονής 22530 98606

ΤΟ ΧΑΝΙ Ταβέρνα Ζωντανή Μουσική κάθε Σάββατο Φίλια καλλονής τηλ. 22530 98812

ΒΑΦΕΙΟΣ Ταβέρνα Ανοιχτά κάθε Σάββατο βράδυ, Κυριακή μεσημέρι & γιορτές μεσημέρι. Tηλ. 22530 71752

ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ Ψαροταβέρνα Σκάλα Σκαμνιάς Τηλ. 22530 55360

CAFÉ-BAR FOUR SEASONS by MAYOTE Kανόνι Θερμής Tηλ. 22510 71971

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 6932520999

OCEANIS Πλωμάρι Τηλ. 22520 31925

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ ΑΣΤΡΟ (ΤΟ) Ερμού 5 Τηλ. 22510 44540

ΠΙΤΑ ΜΑΚΗΣ Πλατεία Αλυσίδας Delivery: 22510 42397 & 42597 Tώρα και online παραγγελίες www.pita-makis.gr

Ζ. Πηγής & Πύρρας 1 Τηλ. 22513 00265 6986-116676 What’s up 6947-160520 CU 6933-172551 F2G

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΜΑΣΚΩΤΙΤΣΑ ΑΛΚΑΙΟΥ 2 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 26181 2o κατάστημα: Π. Κουντουριώτη 11 και Ερμού 16 Τηλ. 22510 47700

ΛΙΤΣΑ Λήμνου 9, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45651

ΑΙΘΟΥΣΕΣ EKΔHΛΩΣEΩN CATERING LESVOS INN Πύργοι Θερμής Tηλ. 22510 71781-4 Fax. 22510 71711

ΛEMBOYPΓEIO Παναγιούδα, Mυτιληνής Tηλ. 22510 32222 Kιν. 6948580463

ΞENOΔOXEIO ZAΪPA - KTHMA EΛIA & ΘAΛAΣΣA Σκάλα Λουτρών Tηλ. 22510 91100

EΔEΣMATOΠOIEIO Catering and fast services Aλυφαντά, Tηλ. 22510 41122

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ Μεσότοπος Τηλ. για παραγγελίες: 22530 96490 - 96090 info@mesotoposwomen.com

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΆΓΡΑΣ Άγρα Τηλ. για παραγγελίες 22530 95568

KABEΣ - ΠOTOΠOIIEΣ ΚΑΒΑ ΣΑΝΤΟ Παράκαμψη Μόριας Τηλ. 22510 32810 Ηλ. Βενέζη 10, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 43543 Πέτρα τηλ: 22530 41830 E-mail: SANTO1@OTENET.GR

ΣΠΟΡ

Λακέρδα Αλυφαντών, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 46446 - 22510 46776 Φαξ 22510 46756

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ EΡΓΑΣΙΕΣ ΚΟΚΩΝΗΣ ΒΛΑΣΗΣ Αναλαμβάνουμε κάθε είδους οικοδομική εργασία από κτισίματα έως πέργκολες. Τηλ. 6932-392591

ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΣΥΣΚΕΥΩΝ Service και επιδιορθώσεις μικρών ηλεκτρικών συσκευών, αλυσοπρίονων, μηχανών πετρελαίου, βενζινοκινητήρων κ.λπ.. Παραλαβή και παράδοση στο χώρο σας. Πληρ. τηλ. 6949079052, κ. Γιώργος.

ΓΕΝΙΚΕΣ EΠΙΣΚΕΥΕΣ FAST REPAIRS ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ, ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ, ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ, ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ, ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΣΙΔΗΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΚΗΣ Γ. Βοστάνη 2, Μυτιλήνη (Αλυσίδα) Τηλ. 22510 20852 Κιν .6976-373537 e.fastfakhs@hotmail.com

ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΜΟΛΒΑΛΗΣ ΝΙΚΟΣ Αναλαμβάνουμε ελαιοχρωματισμούς και σπατουλαρίσματα κάθε είδους. Έδρα Μυτιλήνη. Τηλ. 6974616021

EURO 2004 Γήπεδα ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8 Βαρειά Μυτιλήνης τηλ. 22510 46884 & 6977987994

SPANOS Γήπεδα Ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8 Εθν. Οδός Μυτιλήνης - Παναγιούδας Tηλ. 22510 32774 & 6948591839

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΟΜΗΣΗ & Κιν. 6942964208 KATAΣKEYAΣTIKEΣ ETAIPEIEΣ ΠPAΞIΣ A.E. Πωλήσεις κατασκευές Tηλ. 22510 44242

ΣΓOYPEΛΛHΣ Aργύρη Eφταλιώτη 13 Tηλ. 22510 26777

BLUE LINE A. Kαλλονή Τηλ. 22530 29277 B. Xίος, Kαρφά 34, Kοντάρι Tηλ. 22710 33470

ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Ικτίνου 2, Τηλ. 22510 41244 & 6947202221

ΕΤΟΙΜΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ STAR BETON Βιομηχανία έτοιμου σκυροδέματος και δομικών υλικών με πιστοποίηση ISO-9001

ΤΥΡΑΝΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ & ΑΝΤΩΝΗΣ Πλωμάρι Πληρ. τηλ. 22520 31172

ΤΕΝΤΕΣ ΚΑΦΑΛΟΥΚΟΣ Τέντες με τυπωμένο το εταιρικό σας logo, περγοτέντες, προβολικό στέγαστρο Πολιχνίτος Τηλ. 22520 42052 & Κιν. 6978-370334

ΣΙΜΕΛΗ Aεροπόρου Γιανναρέλλη Τηλ./Fax: 22510 24523 Κιν. 6932214752

EIΔH YΓIEINHΣ OIKOΣ

AL-DECO Χατζημανωλάκης Σταύρος 8ο χλμ Περιφ. οδού Μόριας Τηλ. 22510 32855

IGNIS ΠETPA Aφεντούλης Iωάννης Nέες Kυδωνιές Τηλ. 22510 94040, 94101

ΕΥ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ Πόρτες, Παράθυρα. Συνθετικά Κουφώματα KÖMMERLING Αερ. Γιανναρέλλη 44α Τηλ. 22510 27833 Καυσόξυλα, Μετακομίσεις, Μεταφορές, Πέτρες Mυστεγνών, Εξέδρες εκδηλώσεων, Επικουρικές υπηρεσίες θεαμάτων, οικοδομικά υλικά, γενικές επισκευαστικές εργασίες. Τηλ. 6942261001, 6946004444 & 22510 43129.

ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ/ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικό εργοστάσιο παραγωγής με υπερσύγχρονα μηχανήματα (CNC). Κουφώματα Γερμανικού Τύπου - Εσωτ. Πόρτες - Θωρακισμένες Πόρτες - Σκάλες Εσωτ. Χώρου Αλυφαντά. Τηλ. 22510 46307

KΛEIΣTHKATE EΞΩ; ΚΛΕΙΔΙΑ ΔΑΡΔΑΓΟΣ Γ. ΒΑΣΙΛΗΣ Κλειθροποιός από το 1974 Αξιόπιστα Επώνυμα Προϊόντα Γερμανικά: Abus, Burk, Dom Ισραήλ: Yardeni Γαλλικά: Iaperce Frofaux Ιταλικά: Cisa όλη την γκάμα Ελβετικά: Ceso Αγ. Ειρήνης 2, Μυτιλήνη 22510 20317, 942420803

ΕΝΔΥΜΑΤΑ PROTAGONISTI Γυναικεία & Ανδρικά Ενδύματα Εισαγωγής Σαπφούς 5, τ. 22510 37966

ΚΑΛΥΜΝΙΟΣ ΑΒΕΕ Διασταύρωση Αγ. Παρασκευής Καλλονής Τηλ. 22530 22685 & 23420

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Καθαρισμοί χώρων - καταπολέμηση εντόμων, τρωκτικών, επαγγελματική διαχείριση κτηρίων Καβέτσου 10 (β΄ όροφος) 22510 37415, 6937-407221 e-mail: es-karag@otenet.gr

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ Συνεργείο Kαθαρισμού Kαθάρισμα κτηρίων, εμπορία απορρυπαντικών Aκρωτήρι Mυτιλήνης 22510 46540, 6974801110

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52 Μυτιλήνη 22510 32400

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΕΙΣ ΣΤΥΛ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ Γεωργαντέλη Άντζελα Διακοσμήτρια Ε. Βοστάνη 3, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 46935 Κιν. 6972661883

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΕΔΟΥΣΑ Aγ. Συμεών 3, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 28036, 22530 22921

ΕΠIΠΛO GIANNOULIS INTERIORS Αγ. Ειρήνης 8α Τηλ. 22510 45830

ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Casa Ideale Λάρσος, τηλ. 22510 42222

ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Ideal strom Kαβέτσου 13 τηλ. 22510 41271

EΠIΓPAΦEΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΣIMOΣ Aερ. Γιανναρέλλη 61 Tηλ. 22510 41805

KOPNIZEΣ AFISORAMA Ερμού 60, Tηλ. 22510 45019

ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ Κορνίζες, επεξεργασία σε ξύλο και καμβά Καβέτσου 44, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45449

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γεωργικές - περιβαλλοντικές μελέτες Καβέτσου 10 (2ος όροφος) Τηλ. 22510 37415 & 6937407221 Email: es-karag@otenet.gr

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ Αριστειδοπούλου Ρούλα Ερμού 193 - 195 Τηλ. 22510 22753

ΦΩTIOY Ερμού 164 δίπλα στη Μητρόπολη Τηλ. 22510 22026

ΝΥΜΦΕΣ Σέρεσλη Μαριάνθη Eρμού 151 Τηλ. 22510 28547

Η/Υ

ΠANTAZOΠOYΛOΣ Aγ. Θεράποντος 7 Τηλ. 22510 41488

ΓΕΩΠΟΝΟΙ

ΝΥΦΙΚΑ

Mητροπόλεως 7, Nέο κατάστημα στην Παγανή Τηλ. 22510 24788

MOYTZOYPEΛΛHΣ KΩN/NOΣ

YΛIKA ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

ΜΗΛΙΟΡΕΛΛΗΣ ΝΙΚΟΣ

5x5

ΑΛΟΥΜΙΝΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΙΔΗΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

AΓOPA-EΞOΠΛIΣMOΣ USHOP MYTIΛHNHΣ Aγ. Eιρήνης 7, Tηλ. 22510 45453

ANAKYKΛΩΣH ANAΛΩΣIMA THE PRINTER SHOP

ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παγανή Μυτιλήνης ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 60 ΙΠΠΟΥΣ KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO (FORKLIFT - ΚΛΑΡΚ) Τηλ. 22510 29419 & 6944324667

IVECO ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ Δημήτριος Κομνηνός Πρινέρι Mόριας Tηλ. 22510 43262

MHXANAΓPOTIKH A.E. Λάρσος, Πλησίον KTEO Eπαρ. δρ. Mόριας - Kαλλονής Tηλ. 22510 22211

ΓEΩPΓIKA MHX/TA ΣΩTHPAKHΣ Παπάδος Γέρας Tηλ. 22510 84400

H μεγαλύτερη Γερμανική Eταιρεία αναγόμωσης μελανιού στη Mυτιλήνη Ίμβρου 2, Tηλ. 22510 23540

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΙΦΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ BIBΛIO

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Tηλ. 22510 41450, 41364, 26920 FAX: 22510 26910

TAXYMETAΦOPEΣ

ΠAΠAΣΩTHPIOY Eρμού 211 Στον επάνω όροφο θα βρείτε και σχολικά βοηθήματα! Tηλ. 22510 23388 Fax. 22510 23317

ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ - ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ Τηλ. 6979-224966

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ AVANTI Όμιλος Χρηματοασφαλιστικών προϊόντων Παναγιώτης Λιόλιος Πλωμάρι Τηλ. 22520 33751 & 22520 33753 Κιν. 6944508686

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA KATEPNEΛHΣ ΛEYTEPHΣ KOMNHNOΣ OΔYΣΣEAΣ Μητροπόλεως 29, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 41120, 41912 Fax 22510 41411

MANΩΛAKEΛΛHΣ MIXAΛHΣ Hρ. Πολυτεχνείου 4, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40833, 41833

ΜΥΡΙΤΖΗΣ Π. ΙΑΤΡΕΛΛΗΣ Ι. Ο.Ε.

Αεροπόρου Γιανναρέλλη 76 Τηλ. 22510 45144 & 42600 Κιν. 6932627300 Φαξ 22510 21666 www.elta-courier.gr

SUPER ΤΑΧΥ-ΔΙΑΝΟΜΕΣ Αερ. Γιανναρέλλη 50 22510 45912, 37731 Εκτός από ταχυμεταφορές Αναλαμβάνουμε τη ΔΙΑΝΟΜΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΦΥΛΛΑΔΙΩΝ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΛYΣIMO ΣTO XΩPO ΣAΣ Mε δικό μας ρεύμα και νερό, Kαλέστε στο 6939-276505

ENOIKIAΣEIΣ LESVOS CAR rentals Στρατής Λόγγιος Λουτρά Mυτιλήνη Τηλ. 22510 27825 Fax. 22510 44280 Kιν. 6932896712 www.lesvos-carrentals.com info@lesvos-carrentals.com

Αρίονος 17, Μυτιλήνη Τηλ: 22510 27430 Fax: 22510 43185

ΠANΣEΛHNAΣ ΣTPATHΣ Αλκαίου 26, Μυτιλήνη Τηλ/Fax: 22510 28017

ΡΑΒΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. Bοστάνη 14, Τηλ. 22510 42028

KAΛΛIΠOΛITHΣ BAΣIΛHΣ Πέτρα Λέσβου Τηλ. 22530 42455 Κιν. 6934018535 Fax 2253042483

ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ ΡΑΝΙΑ Κομνηνάκη 7, Μυτιλήνη Τηλ. 2251040813 φαξ 2251037416

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ FUN TOURS Γραφείο Γενικού Tουρισμού Π. Kουντουριώτη 87-89 Τηλ: 22510 40802 Kιν.: 6945344240 e-mail: funtours@otenet.gr www.funtours.gr

MYTONIΣ Γραφείο Γενικού Tουρισμού Παναγιούδα, 81100 Τηλ: 22510 31777 Fax: 22510 37614 Kουντουριώτη 87 Τηλ: 22510 37500 Kιν.: 6942424121

OLIVEGROOVE

ΘΕΡΜΑΝΣΗ KΛIMATIΣMOΣ MANTZΩPOΣ Eλ. Bενιζέλου 10 Τηλ. 22510 42248

ΕΚΛΗΣΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Μητροπόλεως 12 Τηλ. 22510 24445

OIKONOMIKOI ΣYMBOYΛOI Π.MYPITZHΣ & ΣYNEPΓATEΣ Eρεσσού 5, Mυτιλήνη Tηλ. 22510 40377

Π. Kουντουριώτου 11 & Aργύρη Eφταλιώτη 3, Mυτιλήνη Τηλ: 22510 37533 -534 Fax: 22510 37535 e-mail: olivemjt@otenet.gr www.olive-groove.gr


10

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Υ Γ Ε Ι Α EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος

Καβέτσου 40 Τηλ.: 22510 41210 Κιν.: 6932703093 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία

Ερεσού 2, 1ος Όρ. Tηλ. 22510 37192 Κιν. 6973303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Γρηγοράκης Παναγιώτης

Καβέτσου 36 Τηλ. 22510 42109 Κιν. 6932251120 Μαλλιαρός Ιωάννης

Αερ. Γιανναρέλλη 13 Iατρείο: 22510 46002 Κιν.: 6932906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος

Καβέτσου 5, (Ισόγειο) Iατρείο: 22510 47788 Κιν.: 6944696854

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος

Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 Tηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη

Αγίας Ειρήνης 1 Tηλ. 22510 48105 Κιν. 6936406140 Κατανάκης Σ. Μιχαήλ

Καβέτσου 24, 3ος Όρ. Tηλ. & Fax: 22510 40778 Κιν. 6932460966 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης-Ορέστης

Καβέτσου 32 Iατρείο: 22510 43377 Kιν.: 6974117849

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γιανναδάκης Εμμανουήλ

Καβέτσου 5 - 1ος όροφος Ιατρείο: 22510 24846 Κιν: 6945682747 Γαλής Νάσος

Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 Tηλ. 22510 42505 Kιν. 6932303873 Γιαννίκος Π. Στρατής

Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) Tηλ. 22510 41125 Kιν. 6976654509

Ζερδελής Γιάννης

Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α

Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη Τηλ. 22510 25070 Κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία

Σμύρνης 7 Iατρείο: 22510 43874 Oικία. 22510 22589 Περγαμηνού Άννα

Καβέτσου 40 (γ΄ όροφ.) Τηλ. 22510 41110 Κιν. 6945-394202

NEYPOΛOΓOI

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ

Δάμης Παναγιώτης

Kων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 40538, Κιν. 6974799090

Μπομπότη Στ. Πολυξένη

Καβέτσου 5 Tηλ. 22510 44010 Kιν. 6977649458 Fax. 22510 44027

Λαμπούσης Π. Ραφαήλ

Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 23933 Κιν. 6972 853790

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI

Aμπατζής Πολύδωρος

Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 28222

Βιτούλιας Γεώργιος

Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη

Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. Τηλ. 22510 42101 Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος

(Στρατιωτικός Ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού Τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα

Ηρώων Πολυτεχνείου 4 Τηλ. 22510 29996 Κιν. 6937293661

Καβέτσου & Ξενοφώντος Tηλ. 22510 44704 Κιν. 6977393637

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης

Kαβέτσου 27 Tηλ. 22510 43456, 6972122738 (Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη

Καβέτσου 11 (πλησίον χαρτ. “Eιρμός”) Ιατρείο: 22510 42312 Οικ. 22510 41487 Κιν. 6944434811 Αγ. Θεράποντος 5 Τηλ. 22510 44664 Κιν. 6944363959

Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα

Τουρβάς Θ. Γεώργιος

Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος Τηλ. 22510 23818 Κιν. 6944-564159 Κυριακίδης Π. Στρατής

Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 37477 Κιν. 6976980830

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καβέτσου 27, 3ος όροφος Δέχεται με ραντεβού Ιατρείο: 22510 23661 Κιν. 6932404602

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία

Oυζουνέλλη Θ. Kλειώ

Aλκαίου 27 Tηλ. & Fax: 22510 46930 Kιν. 6937218711 Σάκης Ευστράτιος

Αερ. Γιανναρέλλη 13 Τηλ. 22510 40250 Τηλ. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI Γρίβας Κων/νος

Καβέτσου 24 Τηλ. 22510 28561 Φεβρωνία Γ. Κανταρτζή M.D.

Καβέτσου 32, (Πάνω από

Καβέτσου 5 (3ος όροφος) Tηλ. 22510 44020 Κιν. 6932204318 Fax. 22510 44027

Α Λ Λ Α

Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ

Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 25338 Κιν. 6946465866

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία

Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 21030 Βογιατζή Μπέσσυ

Ερεσού 2, Μυτιλήνη Tηλ. 22510 43033 Κιν. 6947422066 Βογιατζής Ιωάννης

Καβέτσου 3, Tηλ. 22510 46868 Κιν. 6945901518 Δημηρούδης Γεώργιος

Αγίας Ειρήνης 2 Tηλ. 22510 22233 Κιν. 6973236406 Καπτανής Ευστράτιος

Καβέτσου 22 Τηλ .2251044314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης

Καβέτσου 22, 1ος όροφος Τηλ. 22510 45977 Κιν. 6977-881899

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να

Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 Σταμάτη Κωνσταντίνα

Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα Tηλ. 22510 22696

ΓYMNAΣTHPIA Ελευθερίου Βενιζέλου 85 Τηλ. 22510 23473

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSC Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 BODY SPA

Aλκαίου & Αρίωνος Tηλ. 22510 25852 Κιν. 6957329664

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ

Κουνιαρέλλη Η. Ευστρατία

Μουτζούρη Κατερίνα

Τηλ. 22530 61572 Κιν. 6936-960693

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος

Καβέτσου 29 Μυτιλήνη Τηλ. 2251041696 Κιν. 6944304116 Xατζησάββα Aλεξάνδρα

Kων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 42225, Κιν. 6972225125

ΨYXOΛOΓOI Ζητιανέλλη Μαρίνα

Αλκαίου 1 (πρώην Μεγ.Βρετάνια) Tηλ. Ιατ. 22510 45150 Κιν. 6974020648 Κιστάνη Σοφία

Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. Ιατ. 22510 41923 Κιν. 6937540523

Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη Tηλ. 22510 41868 Κιν. 6938802270 Χατζηδημητρίου Αντώνης

Σμύρνης 7 (Υπεραστικά ΚΤΕΛ) Τηλ 2251037633 Κιν. 6945792823 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης

Καβέτσου 13 Tηλ. 22510 29802, Κιν. 6932420297

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ

BODY SPA

Eλευθ. Bενιζέλου 31 Tηλ.: 22510 29393 Διαιτολόγοι: Kαραφασούλη Δήμητρα Δούκα Eιρήνη

Παπουτσή Βαρβάρα

Κουτζά Χριστίνα

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI

Κ Α Ι

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Κουντουριώτη 17 & Αλκαίου 1 (πρώην Μεγάλη Βρετανία) Τηλ. 22510 28512 κιν. 6936447893 Κουτρολού Κ. Χαρά

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη Tηλ/Fax. 22510 21374 Κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη

Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη Tηλ./Fax. 22510 42011 Κιν. 6944513511

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗ Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ

Αλεξανδρή Μαρία

Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, Τηλ. 22510 47714

OΠTIKA Oπτικά Γιαλούρη

Πλατεία Yπεραστικών KTEΛ, Mυτιλήνη Τηλ. 22510 25985 Πουλέλλης Vision Αντωνίου Μαρία Γαβριέλα EYE COM

Αερ. Γιανναρέλλη 11-13 Τηλ. 22510 44886 ΠΟΥΛΕΛΛΗΣ VISION Οπτικά Πουλέλλη

Ερμού 50 Τηλ. 22510 28893

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΘΗΝΑ Kόρακας Γεώργιος

Συρακουσών 52, Λαμπρινη Τηλ. 210 2920064 Τηλ/Fax. 210 2133951 Kιν. 6932538488 Aναλαμβάνουμε τη μεταφορά προς την ιδιαίτερη πατρίδα Eιδικές τιμές στους συμπατριώτες

MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική

Αγ. Συμεών 4 Τηλ. 22510 42687 29504 Κιν. 6932486155 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: 22510 82808

O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΛΗΜΝΟΥ 3420585, 3416595

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ART COIFFURE Μύρινα, Τηλ. 22540 25990

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΣΑ GYM Μύρινα, 22540 25938

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΥIOI ΝIK. ΦΥΛΛΑΔΙΤΗ Γενικές Μεταφορές Ι.Μ.Ε Ε.Π.Ε Αποθήκη Λήμνου: Τηλ. 22540 23087, 25039 Αποθήκη Αθηνών: Τηλ. 210 3420506,

PETRIDES Travel Tourism & Car Rental Tηλ. 22540 22039, 22998 Φαξ 22540 22129 Κιν. 6947601516 e-mail: petrides@otenet.gr

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ CRYSTAL CLEAN Eθνικής Αντιστάσεως Σούμπρα Μύρινας Τηλ./Φαξ 22540 25830, 29576 Κιν. 6979357201

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ FLOWER STUDIO Μαρουλάς 37 Μύρινα Τηλ. 22540 26141

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

...σημαίνει courier Μύρινα Λήμνου Τηλ. 22540 23429, 25140

ΦΑΓΗΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ Εστιατόριο, Snack Bar ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254300948

CENTRO Ψησταριά Άγ. Δημήτριος Τηλ. 22540 61993 Με κρέατα παραγωγής τους και διανομή κατ’ οίκον

ΓΛΑΡΟΣ Ψαροταβέρνα Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 22220

ΛΙΜΑΝΙ Ψητοπωλείο Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 23809

ΜΑΣΤΕΡ Εστιατόριο - Πιτσαρία Μύρινα τηλ. 22540 22828 ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Εστιατόριο - Πιτσαρία Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ 22540 22540 Διανομή κατ’ οίκον

ΖΕΦΥΡΟΣ Εστιατόριο - Catering Πλατύ, Τηλ 22540 22540

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Café–Club Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ. 22540 24055

ΚΑΒΕΙΡΟΙ Tαβέρνα - Oυζερί Κοντοπούλι, Τηλ. 22540 41755

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ MΠΟΥΛΟΥΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ Τηλ. 22540 23536, 23113

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε. Άγιος Δημήτριος Λήμνου Τηλ. 22540 92655, 22540 51656

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΤΖΑΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 25690, 25936 Fax: 2254025691

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ Ενοικιαζόμενα Δωμάτια ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254093329


11

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 Ζη τε ί τα ι για αγορά δυάρι ή μικρή μονοκατοικία, μέχρι 100.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ Ενοικιάζεται δυάρι στο κέντρο της πόλης πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη για την οποία δεν απαιτείται ειδική άδεια λειτουργίας. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Ενοικιάζε ται τριάρι 77τ.μ., β΄ ορόφου στη Χρυσομαλλούσα, με μεγάλη κουζίνα με πάσο - ενιαίος χώρος με σαλόνι -, 2 άνετα Υ/Δ, μπάνιο, μεγάλο μπαλκόνι, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό, A/C, σε ήσυχη περιοχή. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr Στην Αθήνα ενοικιάζεται δυάρι διαμπερές, υπερυψωμένο ισόγειο, σε άριστη κατάσταση και πρόσφατα ανακαινισμένο, με κεντρική θέρμανση, 150μ. από την πλατεία Κυψέλης. Πληρ. τηλ. 22510 24040 πρωϊνές ώρες & 6945-753996. Ενοικιάζεται στον Κράτηγο καινούργια μεζονέτα, 145τ.μ.. Σαλόνι ενιαίος χώρος με κουζίνα, 4 υπνοδωμάτια (3 στον όροφο

ρής, φωτεινή, μεγάλο μπαλκόνι, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr

μονοκατοικία 75τ.μ., με 300μ. οικόπεδο-αυλή. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251.

Ε νο ι κι ά ζ ε τ α ι διαμπερές οροφοδιαμέρισμα 4αρι 135 τ.μ. στο Ναυτικό Όμιλο, στον πρώτο όροφο 3οροφής ιδιωτικής κατοικίας με κοινόχρηστη αυλή. 3 άνετα υ/δ, μεγάλη σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, ξεχωριστή μεγάλη κουζίνα με μπαλκόνι που επικοινωνεί με αυλή, ξεχωριστή αποθήκη για πλυντήριο, άνετο μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, μπαλκόνια. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Πωλείται στην αγροτική περιοχή «Βουναράκι» (Αρχαία Άντισσα) Σκαλοχωρίου μονοκατοικία 85τ.μ., σε άριστη κατάσταση, με 6στρέμ. κτήμα με ελαιόδεντρα, οπωροφόρα, αμπέλι, πηγάδι και γεώτρηση με πόσιμο νερό. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251.

Εν ο ι κι ά ζ ε τ α ι 3αρι 90 τ.μ. στην Καβέτσου. Άνετο σαλόνι, μεγάλη ξεχωριστή κουζίνα με πολλά ντουλάπια, 2 υ/δ, μπάνιο, 2 μπαλκόνια, κεντρική θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Ε ν ο ι κ ι ά ζ ε τ α ι κ α ι ν ο ύρ γ ι ο δ υ ά ρ ι 5 5 τ .μ ., σ τ ο Α κ ρ ω τ ή ρ ι, μ ε α υ τ ό ν ο μ η θ έ ρ μ α ν σ η , δ ιπ λ ά τ ζ ά μ ι α μ ε σ ή τ ε ς , ι δ ι ω τ ι κ ό ς χώ ρ ο ς στ άθμε υ σης . Πληρ. τ ηλ. 22 510 411 96, 6 974- 47 2262 , www. rea lh ous es. gr

Μετακομίσεις - Μεταφορές Συσκευασία Αμπαλάζ Αντικειμένων Μ Ε ΤΑ Κ Ο Μ Ι ΣΕ Ι Σ - Α Ν Υ Ψ Ω Σ Ε Ι Σ - Ε Ξ Ε Ι Δ Ι Κ Ε Υ Μ Ε Ν Ο Σ Υ Ν Ε Ρ Γ Ε ΙΟ

www.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918 και 1 στο ισόγειο), 3 μπάνια, 3 μεγάλα μπαλκόνια με πανοραμική θέα στη θάλασσα, μεγάλη αυλή, ηλιακός θερμοσίφωνας, αυτόνομη θέρμανση, γκαράζ, κουφώματα αλουμινίου με δίπλα τζάμια και σήτες. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται καινούργιο σύγχρονο οροφοδιαμέρισμα, επιπλωμένο ή μη, τριάριμ 130τ.μ.μ στο δρόμο Λουτρών - Αγ. Ερμογέ νη. Ιδιωτικός χώρος στάθμευσης σε 4στρέμ. γης, αυτόνομη θέρμανση, μεγάλη σαλονοτραπε ζαρία, πολυτελής κου ζίνα, 2 άνε τα Υ/ Δ μεγάλο μπάνιο, WC, εξωτερική αποθήκη, μεγάλη βεράντα με πέτρινες επενδύσεις και θέα, διπλά τζαμιά. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Ενοικι άζετ αι πλήρως ανακαινισμένο δυάρι στον γ΄ όροφο στη Χρυσομαλλούσα, αυτόνομη θέρμανση, άνετο σαλόνι, μικρό χωλ, ξεχωριστή κουζίνα, υπνοδωμάτιο, μπάνιο και μεγάλο μπαλκόνι. Ελεύθερο από τέλος Ιανουρίου. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr Ενοικι άζετ αι νεόδμητη επιπλωμένη γκαρσονιέρα-στούντιο 35τ.μ., στη Σουράδα. Διαμπε-

Ενοι κιά ζε ται διαμέρισμα 45τ.μ. στον α΄ όροφο, καινούργιο, στο Κιόσκι - Δικαστήρια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ε νο ι κ ι ά ζ ε τ α ι διαμέρισμα 75τ.μ., σε καλή κατάσταση, α΄ όροφος, στο κέντρο της αγοράς (πλησίον Κτηρίου «Παπαρίσβα»). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ε νο ι κ ι ά ζ ε τ α ι διαμέρισμα 115τ.μ., α΄ όροφος, περιοχή Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται καινούργια γκαρσονιέρα 32τ.μ., με χώρο στάθμευσης στη Σουράδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 50τ.μ., ισόγειο, περιοχή Παλιό Μουσείο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα 95τ.μ., γ΄ όροφος, επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα, 55 τ.μ., πολυτελές, σε αρχοντικό, με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, διαμπερές (μπρος - πίσω μπαλκό-

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

νι), θέα σε κήπο και στη θάλασσα, πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο. Διαθέτει χώρο πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικι άζε ται μεζονέτα 180τ.μ. στο Χάλικα, σε άριστη κατάσταση, φωτεινή (βεράντες με καταπληκτική θέα), με αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, τζάκι, μεγάλο σαλόνι, 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC και αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775. Ενοικιάζονται επιπλωμένα διαμερίσματα δίχωρα περίπου 40 τ.μ. σε νεόκτιστο τριώροφο (2004/2005) στο κέντρο της πόλης, κοντά στην αγορά, με βεράντα, αυτονομία θέρμανσης, νερού, πετρελαίου, καλοριφέρ, κλιματισμό, πολυκουζινάκι, ψυγείο, φούρνο μικροκυμάτων, λουτρό με μπανιέρα. Πληρ. τηλ. 6976-974600. Ενοικιάζε ται τριάρι οροφοδιαμέρισμα στο κέντρο της πόλης (πλησίον προκυμαίας) β΄ ορόφου, χωρίς κοινόχρηστα θέρμανση με κλιματιστικά. Τιμή 400 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζε ται διαμπερές, υπερλούξ διαμέρισμα, 89τ.μ., με μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, WC, μπάνιο, 2 υπνοδωμάτια και αποθήκη. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919. Ενοικιάζε ται ρετιρέ οροφοδιαμέρισμα, 140τ.μ., σε διπλοκατοικία, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας. Μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα με πάσο, 3 άνετα υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, 2 μπαλκόνια, διαμπερές, φωτεινό, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr Ενοικιάζε ται μεζονέτα 125τ.μ., με αυλή και θέα, στο Κιόσκι. Μεγάλο σαλόνι, άνετη κουζίνα με πάσο, 3 υπνοδωμάτια, 2 μεγάλα μπάνια, εσωτερική αποθήκη, μεγάλη βεράντα 18τ.μ. και μπαλκόνι, αυτόνομη θέρμανση, παράθυρα με σήτες, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr Ενοι κιά ζε ται πλήρως επιπλωμένο τριάρι ισογείου, με αυλή, στο Κιόσκι. Μεγάλο χωλ, σαλόνι, κουζίνα με πάσο, 2 άνετα υπνοδωμάτια, 1 WC, 1 μπάνιο, κεντρική θέρμανση, αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοι κιά ζε ται διαμέρισμα στον γ΄ όροφο, Βουτζά 43 & Σεβαστόπουλου 16, Καισαριανή (Πανεπιστημιούπολη), με υπνοδωμάτιο, καθιστικό - κουζίνα, μπάνιο Πληρ. τηλ. 22510 44429 & 6974-123799. Ενοι κιά ζε ται πολυτελές διώροφο κτήριο στην Παγανή, 800τ.μ.. Ο κάθε όροφος είναι 400τ.μ. και μισθώνεται ξεχωριστά. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-

315919, www.leonisrealestate.com Ενοι κιάζ οντ αι τριάρι, δυομισάρι, δυάρι στο Ν. Όμιλο, ε΄ όροφος ρετιρέ, διαμπερή, με εκπληκτική θέα στη θάλασσα και μεγάλες βεράντες. Πληρ. τηλ. 22510 24809. Εν ο ι κ ι ά ζ ε τ α ι δυάρι 57 τ.μ., στον Άγιο Παντελεήμονα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Εν ο ι κ ι ά ζ ε τ α ι αρχοντικό 150 τ.μ., στο Κιόσκι, έναντι υπουργείου Αιγαίου και στο Δικαστήριο. Ενδείκνυται για γραφεία. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλε ίτ αι μονοκατοικία 80τ.μ. έκαστον. Βρισκόμενη σε οικόπεδο 250τ.μ., στο κέντρο της Μυτιλήνης, σε άριστη κατάσταση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται μεζονέτα τριών Υ/Δ, στην περιοχή της Θερμής, διαθέτει υπόγειο γκαράζ. Τιμή 240.000 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πω λε ίτ αι τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με 2 μπάνια, αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση μεγάλες βεράντες. Τιμή 230.000 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται καινούργια γκαρσονιέρα 30τ.μ., α΄ ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. 60.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6937-277315. Πωλείται στην Καλλονή και στη θέση «Μαλταίδενα» τριάρι 84τ.μ., με 12τ.μ. ημιυπαίθριο και 14τ.μ. αποθήκη, στον α΄ όροφο διώροφης οικοδομής, σχεδόν καινούργιο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλείται στην Άντισσα διώροφη μονοκατοικία 120τ.μ., με μαγαζί 100τ.μ. και υπόγειο 70τ.μ., με απέραντη θέα, διαμορφωμένο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977359251. Πωλείται στην περιφέρεια «Κάμπος» Άντισσας μονοκατοικία 70τ.μ., σε άριστη κατάσταση, με όλο τον οικιακό εξοπλισμό, σε οικόπεδο 400μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλε ί τα ι στην Άντισσα μικρή ανακατασκευασμένη μονοκατοικία με θέα. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977359251. Πωλείται στη Μυτιλήνη, στο Βουναράκι και 500μ. από τον Άγ. Ιωάννη τον Καλυβίτη, πέτρινη ανακατασκευασμένη διώροφη

Πωλείται τριάρι 75τ.μ., στην περι οχή Χρυσομαλλούσας, κουζίνα από ξύλο iroko με πάσο, 2 άνετα Υ/Δ, σαλόνι, μεγάλο μπαλκόνι, μπ άνι ο, α υ τό νομ η θέ ρ μαν ση, ηλι ακός, air conditi on. Πληρ. τη λ . 2 2 5 1 0 4 1 1 9 6 , 6 9 7 4 472262, www.realhous es.gr Πωλούνται 2 γκαρσονιέρες, με ξεχωριστό υπνοδωμάτιο, σε πολύ καλή τιμή, στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr

ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΥ ΤΙΛ ΗΝ Η ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456 6977 359251

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450 κιν. 6932622045

KOYNEΛΛHΣ MAPKOΣ EPMOY 278 Τηλ. 22513 00984 KIN 6943472073 mkounellis@hotmail.com

ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181 Κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr

ΛΕΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Αθ. Μητρέλια 1 & Ικαρίας Τηλ. 22510 23781 www.leonisrealestate.com e-mail: info@leonisrealestate.com

ΠΑΡΑΣΧΗ ΚΑΤΙΟΥΣΑ Καβέτσου 17 Τηλ. 22510 44243 Κιν. 6936626775 paraschi_k@yahoo.gr

ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Πωλείται διαμέρισμα 75τ.μ., με 2 Υ/Δ, σε καλή τιμή, στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr

Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr

XΩPIATEΛΛHΣ ΣTYΛIANOΣ Iκτίνου 2 Kιν. 6977241294

CASA IDEALE Πωλείται καινούργια γκαρσονιέρα 42τ.μ., χαμηλά στο Λαζαρέτο. Ξεχωριστή κουζίνα, ενιαίος χώρος σαλόνι-τραπεζαρία, Υ/Δ με ξύλινο πάσο - βιβλιοθήκη, αυτόνομη θέ ρμανση, σε τριπλοκατο ικ ία . Τιμ ή 45. 0 00 ε υρ ώ. Πλη ρ. τη λ. 22 51 0 4 11 96, 6974-472262, www.realhous es.gr

Πωλείται τριάρι 89τ.μ., με θέα, στην περιοχή Ν. Ομίλου, στον α΄ όροφο 2ώροφης πολυκατοικίας με 6 διαμερίσματα. Σαλονοτραπε ζαρία με τζάκι, ξεχωριστή άνετη κουζίνα, 2 Υ/Δ, 2 μπαλκόνια, αποθήκη εσωτερική και εξωτε ρική, άνετο μπάνιο, A/C, κεντρική θέ ρμανση, καινού ργια παράθυρα με σ ήτ ε ς κ α ι αν ά κ λ η ση. Πλη ρ. τη λ. 22 51 0 4 11 96, 6974-472262, www.realhous es.gr

Καβέτσου 13 Τηλ. 22510 22220 Κιν. 6948-172413 - 6947406990 - 6973-655735 e-mail: lesvostegasis@hotmail.com

REALHOUSES Ερμού 254 Τηλ. 22510 41196 Κιν.6974-472262 www.realhouses.gr

REALPRO Hλία Bενέζη 2 81 100 Tηλ. 22510 40074 Kιν. 6938477850 www.realpro.gr

REMAX Φανάρας Θωμάς Κιν. 6948-172413, 6973-655735 e-mail: fanarastom@gmail.com

LESVOSESTATE Ζαχαρούλα Παπαγή - Πρωτούλη 6947 021559 Ελευθ. Βενιζέλου 21 Agora Center, 1ος όροφος Μυτιλήνη 22510 41770 www.lesvosestate.gr e-mail: contact@lesvosestate.gr

ΠΛ Ω MAP I ΚΑΛΔΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΑ

Πωλείται πλήρως ανακαινισμένο δυ άρι 48τ.μ., στην πε ριοχή Συνοι κι σμ ού. Σαλό νι , ξε χω ρι στ ή κ ο υζ ί ν α , μ ε γ ά λ ο υ π ν ο δ ω μ ά τ ι ο με μεγάλη ντουλάπα, μπάνιο με καμπίνα, αυλή με πέ τρα Καρύστου και παραδοσιακή βρύση, υπέροχη θέ α, 2 A/C, άνετο πάρκινγκ, ξύλινη πέ ργκολα, παράθυρα με διπλά τζάμια με ανάκληση και σήτες από PVC, καθώς και πόρτα από PVC με ε ξωτερική σήτα. Τιμή 65.000 ευρώ, συζητίσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhous es.gr

Πωλεί ται στη Λαγκάδα οροφοδιαμέρισμα τριάρι, ρετιρέ, 67τ.μ., σε διπλοκατοικία. Άνετο σαλόνι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, μεγάλο μπάνιο, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα, μεγάλη βεράντα, εξωτε-

Τηλ. 22520 31711 KIN 6974142661 www.lesvos-realestate.com e-mail: m-estate@otenet.gr

ΜΑΜΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Τηλ. 22520 33335 Κιν. 6973-887531 www.mamakos.net info@plomari-houses.com

Π ΟΛ IΧΝ ΙΤΟΣ ΚΟΥΡΒΑΝΙΟΥ ΜΠΑΛΚΙΖΑ ΔΗΜΗΤΡΑ Τηλ. 22520 41885 Κιν. 6945-479497 e-mail: lesvosproperties@yahoo.co.uk

E P E ΣO Σ LESVOSESTATE Ζαχαρούλα Ππγή Πρωτούλη 6947 021559 Σκάλα Ερεσού 22530 52170 www.lesvosestate.gr e-mail: contact@lesvosestate.gr

SAPPHO ESTATE Σάββα Ιωάννα Σκάλα Ερεσού 22530 52333 6972-502630 e-mail: info@sapphoestate.com www.sapphoestate.com


12 ρική αποθήκη, κοινόχρηστη αυλή, αυτόνομη θέρμανση, κουφώματα αλουμινίου, άνετο παρκινγκ. Ήσυχη περιοχή, πρόσφατα ανακαινισμένο. Πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Π ω λ εί τ α ι μ ο ν ο κ α τ ο ι κ ί α 2 0 0 τ . μ . , σε οικόπεδο 1στρέμ. , στην περιοχή Γέρας Λέσβου, 100τ.μ. βοηθητικοί χώροι, 100τ.μ. υπόγειο, μεγάλη αυλή. Κάτω: W/C, 2 δωμάτια, ξεχωριστή κου ζίνα, βεράντα. Πάνω: χωλ, 2 Υ/Δ, μπάνιο που ε πικοι νωνεί με το Υ/Δ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται συγκρότημα 11 δωματίων, εμβαδού 270τ.μ., σε οικόπεδο 500τ.μ., πέτρινης κατασκευής, στο Μόλυβο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλού νται διαμέρισμα-γκαρσονιέρα 40τ.μ., α΄ όροφος, με θέα και 45τ.μ. ισόγειο προνομιούχο, στη Βίγλα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 82τ.μ., α΄ όροφος, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχα παραδοσιακή κατοικία, 65τ.μ., με βοηθητικούς χώρους, σε οικόπεδο 1.000τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο πολυτελές, καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 150τ.μ., σε διπλοκατοικία, με απεριόριστη θέα και αυλή στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πω λεί τα ι γωνιακό διαμέρισμα σε μικρή πολυκατοικία, 50τ.μ., γ΄ όροφος, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλεί ται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α΄ ορόφ., πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Π ω λ ε ί τ α ι π ρ ο ν ο μ ι ο ύχ ο ο ρ ο φ ο διαμέρισμα 80τ.μ., γ΄ όροφος, με αυτόνομη θέρμανση, στην περιοχή γηπέδου, Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Π ω λ ε ί ται π λ ήρω ς ε πι πλ ω μέ ν ο δ υά ρ ι , 4 7 τ . μ . , σ τ η ν π ε ρ ι ο χ ή Χ ρ υ σ ο μ α λ λ ο ύσ α ς . Ε ν ι α ί ο ς χ ώ ρος, σαλονοτραπε ζαρία, ξε χωριστό Υ/Δ, άνετο μπάνι ο, αυτόνομη θέρμανση, A/C (18), ηλ. συσκε υές (ψυγείο, κουζίνα, πλυντήριο), χωρίς κοινόχρηστα, παράθυ ρα με σήτε ς. Τιμή 55.000 ε υ ρώ. Πλη ρ. τη λ. 225 10 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται μεζονέτα 90 τ.μ. στη Σουράδα, με 2 Υ/Δ, καθιστικόσαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, αποθήκη. Άψογη κατάσταση, φωτεινό,

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 βλέπει θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775.

Πω λε ίτ αι μονοκατοικία 80τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Π ω λ ε ί τ α ι κ α ι ν ο ύρ γ ι α δ ι ώ ρ ο φ η μονοκατοικία 165τ.μ., στην περιοχή Βουναράκι . Κάτω: σαλονοτραπεζαρί α με τζάκι, κουζίνα, αποθήκη, αυ τόνομη θέρμανση. Πάνω: 3 άνετα ΥΔ με μπαλκόνια, μεγάλο μπάνιο. Σοφίτα 45τ.μ., με εμφανή ξύ λινη σκεπή και μεγάλη τζαμαρία με θέ α. Πληρ. τη λ . 2 2 5 1 0 4 1 1 9 6 , 6 9 7 4 472262, www.realhouses.gr

Π ω λ ε ίτ α ι α ν α κ α ιν ισ μ έ ν η μ ο ν ο κ ατ οι κ ί α 2 0 0 τ. μ. , στ ο κ έ ν τ ρο τ η ς Μ υ τ ι λ ή ν η ς . Απ ο τ ε λ ε ί τ α ι α π ό 7 δ ια μ ε ρ ίσ μ α τ α , π λ ή ρ ω ς ε πι πλ ωμέ ν α , με Α / C κ α ι ηλ ε κ τ ρ ι κ έ ς σ υ σ κ ε υ ές . Μ η ν α ί ο ε ι σό δη μα 2. 30 0 ε υ ρ ώ. Επ εν δυ τ ική ε υ και ρί α . Πλη ρ. τ ηλ. 2 25 10 41196, 6 974 - 472 262, ww w. rea lh ou s es. gr

Πωλείται πολυτελής, αυτόνομη μεζονέτα 3 υπνοδωματίων, με 3 μπάνια, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα & 2 ενεργειακά τζάκια. Νεόδμητη, με χώρο στάθμευσης 2 αυτοκινήτων, αποθήκη και κήπο (191τ.μ.), στους Πύργους Θερμής. Πληρ. τηλ. 6949014861..

Πωλείται προνομιού χο γωνιακό 3αρι 78 τ. μ. δεύτερου ορόφου στ η Καλλ ιθ έ α. Άνε τ ο σ αλό νι , χολ, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, δυο μεγάλα υπνοδωμάτια, μπάνιο, μεγάλο μπαλκόνι, αυτόνομη θέρμανση, ηλι ακός θερμοσίφωνας, 1 θέση πάρκινγκ στην πιλοτή της πολυ κατοικίας. Πολύ καλή τ ιμ ή. Πληρ. τ ηλ. 2 25 10 40074, 6938-477850, www.realpro. gr

Πωλε ίται πέτρινη, ανακαινισμένη μονοκατοικία 80 τ.μ. στον Πλάτανο. Άνετο σαλόνι με τζάκι, κουζίνα, μπάνιο, δυο υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, εξωτερική αποθήκη. Τιμή 80.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 - 477850, www.realpro.gr Πω λεί τα ι διώροφη οικία υπό ανέγερση κοντά στην πλατεία της Ερεσού. Πληρ. τηλ. 22530 52170, 22510 41770 και 6947-021559, www.lesvosestate.gr

Π ω λ ε ί τ α ι π ρ ο ν ο μ ι ο ύχ ο ς κ α τ ο ι κία, 140τ.μ., δύο επιπέ δων, στη Νεάπολη, με ηλιακό, τζάκι , μεγάλε ς βεράντες, 200τ.μ. αυλή, στο ημι ισόγειο υπάρχει τριάρι δ ι α μ έ ρ ι σ μ α 6 0 τ . μ . , μ ε α υτ ο ν ο μ ία , 1 0 0 μ . α π ό τ η θ ά λ α σ σ α . Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528, www. inter-les vos.gr

Π ω λ ε ί τ α ι καινούργιο τριάρι στην περιοχή Ακλειδιού, με θέα στη θάλασσα. Διαθέτει ανεξάρτητη αποθήκη. Τιμή 180.000 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πω λε ίτ αι ολοκαίνουργιο δυάρι στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε διώροφη οικοδομή. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πω λε ίτ αι μονοκατοικία 85τ.μ. στην Ακαδημία. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πω λε ίτ αι γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα, 43τ.μ., σε καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6977241294. Π ω λ ε ί τ α ι διαμέρισμα τριάρι 85τ.μ., στην περιοχή Ολυμπιακής. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Π ω λ εί τ α ι η μ ι υπ ό γ ε ιο δ υά ρ ι 4 5 τ . μ . σ ε γ ω ν ια κ ή π ο λ υ κ α τ ο ικ ί α , π ε ρ ι ο χ ή Χ ρ υσ ο μ α λ λ ο ύ σ α . Ξ ε χ ω ρ ι σ τ ή κ ο υ ζ ί ν α , σ α λό ν ι , Υ/ Δ, μ ι κρό χ ωλ, μπ άνι ο, φωτ ε ινό. Τι μή ε υκ αι ρί ας . Πλη ρ. τη λ. 22510 4119 6, 697447 22 62, www.r ea lh ou se s. gr

Πω λε ίτ αι διαμέρισμα 107τ.μ. 2 Υ/Δ με γκαράζ και 20τ.μ. αποθήκη, στην περιοχή Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Π ω λ εί τα ι μονοκατοικία 186τ.μ., σε οικόπεδο 340τ.μ. με τζάκι, ηλιακό και θέα, πλήρως ανακαινισμένο και με επιπλέον συντελεστή δόμησης 180τ.μ., περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλε ί ται μονοκατοικία 160τ.μ. + 160τ.μ. υπόγειο, με 500τ.μ. αυλή, 3 Υ/Δ και πολλά έξτρα, 5ετίας με αυτονομία, περιοχή Καλαμιάρης - Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλεί ται μεζονέτα υπό κατασκευή 115τ.μ. + 65τ.μ. υπόγειο, 200τ.μ. αυλή, τζάκι, επάνω στη θάλασσα, περιοχή Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλε ίται τριάρι 80τ.μ., με αυτονομία, στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη, 7ετίας. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλε ίται μονοκατοικία 192τ.μ. και 60τ.μ. γκαράζ, με αποθήκη, 3 Υ/Δ, κουζίνα, καθιστικό, απεριόριστη θέα, 5ετίας, σε εξαιρετική κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλού νται 4 γκαρσονιέρες, καινούργιες, πίσω από την Τoyota. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλε ίται στην Καλλιθέα διαμπερές οροφοδιαμέρισμα, τριάρι, 80τ.μ., σε μικρή οικογενειακή πολυκατοικία, φωτεινό σαλόνι, χωλ, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο, 2 μπαλκόνια με θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πωλε ίται παλιά πέτρινη κατοικία 90τ.μ., εντός οικοπέδου 160τ.μ., στο χωρίο Βρίσα Μυτιλήνης, πλησίον εκκλησίας Αγ. Κωνσταντίνου. Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6944-340105, 6979-736895. Πωλού νται στη Χρυσομαλλούσα, σε διώροφη οικοδομή, διαμέρισμα τριάρι 88 τ.μ., διαμπερές, με καινούργια ντουλαπάκια κουζίνας, με εντοιχισμένες συσκευές, καινούργιες ντουλάπες στα υπνοδωμάτια, αποθήκη 17 τ.μ. και γκαρσονιέρα 44 τ.μ..

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλε ίται μονοκατοικία 86τ.μ., στα Λουτρά, με αυλή. Αποτελείται από 2 ορόφους. Ισόγειο πλήρες ανακαινισμένο: κουζίνα ενιαίος χώρος με σαλόνι, μπάνιο. Το υπόλοιπο σπίτι είναι ημιτελές. Στον όροφο: 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο και μεγάλη βεράντα με πανοραμική θέα στη θάλασσα. Μεγάλη αυλή, καινούργια κουφώματα, καινούργια πλάκα, 2 είσοδοι. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr

Πω λ ε ί τ α ι ισόγειο διαμέρισμα 75 τ.μ. νεόδμητο, άριστης κατασκευής, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλε ίτ αι μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής, ολοκαίνουργια, 128 τ.μ., με γκαράζ, στην πανέμορφη περιοχή Αγίας Μαρίνας του δήμου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλε ίτ αι μεζονέτα υπερπολυτελούς κατασκευής, στη Νεάπολη Μυτιλήνης, 125 τ.μ., με υπόγειο 90 τ.μ., 100μ. από την παραλία και θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλε ίται παλαιό κτίσμα με οικόπεδο κατάλληλο για 2 δυάρια + 6 γκαρσονιέρες, στο κέντρο της Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr

Πωλε ί ται διαμέρισμα α΄ ορόφου, 75 τ.μ., με υπέροχη θέα, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλε ίται παραδοσιακή μονοκατοικία 180τ.μ., στο κέντρο της αγοράς, βρισκόμενη σε οικόπεδο 280τ.μ.. Κατάλληλη για εμπορική εκμετάλλευση (ενοικιαζόμενα δωμάτια-γκαρσονιέρες). ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλε ίτ αι μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής, στο πανέμορφο τοπίο του ΑΚΟΘ στα Λουτρά, συνολικής επιφάνειας κτίσματος 209 τ.μ., με απεριόριστη θέα, τεράστιο εξωτερικό χώρο με ελαιόδενδρα. Απέχει 200 μ. από τη θάλασσα του κόλπου Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλε ίται καινούργια προνομιούχα, ανεξάρτητη μεζονέτα, 130τ.μ., με 55τ.μ. ημιισόγειο, απεριόριστη θέα, στη Σουράδα. Υπάρχει αυλή 350τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Π ω λ εί τ α ι π ρ ο ν ο μ ι ο ύ χ ο ς κ α τ ο ι κί α, 14 0τ .μ . , δ ύ ο ε πι π έ δω ν, στη Νε άπολη, μ ε ηλι ακό, τζάκι , μ εγ ά λ ε ς β ερ ά ν τ ες , 2 0 0 τ . μ . α υ λ ή , σ τ ο η μ ι ι σ ό γ ε ι ο υπ ά ρ χ ε ι τ ρ ι ά ρ ι δ ι α μ έρ ι σ μ α 6 0 τ . μ . , μ ε α υ τ ο ν ο μ ία , 1 0 0 μ . α π ό τ η θ ά λ α σ σ α . Πληρ. τ ηλ. 22510 44245 κα ι 22510 42528, www.i nter-les vos.gr

Πω λ ε ί τ αι ν ε ό δ μ ητ η , π α ρ αθ α λάσσι α με ζονέτ α 125τ. μ., στην Παναγιού δα, με διαμορ φωμέ νο υπ ό γ ε ι ο 7 0 τ . μ . κ α ι ο ι κ ό π ε δ ο 300τ. μ., μεγάλη σ αλονοτραπε ζαρί α με τζάκι, πλήρως ε ντοι χι σ μ έν η κ ο υ ζ ί ν α , W C , 3 Υ / Δ , μ π ά ν ι ο κ α ι μ ε γ ά λ ες β ε ρ ά ν τ ες . Δ εκ τ έ ς μ ό ν ο σ ο β α ρ έ ς π ρ ο τ ά σ ε ι ς . ΛΕ ΩΝ Η Σ. Πλ η ρ. τη λ . 2 25 1 0 23 7 8 1 & 6 9 32 315919, www.l eonis reale state. com

Π ω λ εί τ α ι σ τ η Σ κ ά λ α Ε ρ ε σ ο ύ π έ τρ ινη οι κία εντός οικοπέ δου 1 στρέμ. πε ρίπου. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜ ΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ . Πληρ. τηλ. 22510 4 7456 & 6977- 359251.

Πωλεί ται μο νο κα τοικί α σε άρι σ τη κ α τ άσ τ α ση 1 4 0 τ . μ. + 50τ.μ . βοηθητι κό χώρ ο, δ ιαμπε ρής, με πα νοραμική θέα , στα Λο υ τ ρά . Π λ ηρ. τ η λ . 2 25 1 0 44245 κα ι 42 528, www.i nter-les vos.gr

Πωλεί ται νεόδμητη πολυτελής, παραθαλάσσια μεζονέτα, 125 τ.μ., στην Παναγιούδα και υπόγειο 70 τ.μ. και 3 υπνοδωμάτια. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλε ίτ αι πολυτελής μεζονέτα 144 τ.μ., με απεριόριστη θέα και πλήρη αυτοτέλεια, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλού ντ αι 3 καινούργιες γκαρσονιέρες από 28 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλού ντ αι 3 γκαρσονιέρες από 38 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλού ντ αι 2 γκαρσονιέρες από 34,5 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλε ίτ αι νεόδμητη διώροφη οικία 140 τ.μ. ο κάθε όροφος, με οικοπεδικό χώρο καλλιεργήσιμο (θερμοκήπιο-φυτώρια), συνολικής έκτασης 5.000 τ.μ., με γεώτρηση. Το ακίνητο εφάπτεται του κεντρικού δρόμου Παπάδου - Περάματος Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλού ντ αι πολυτελείς μεζονέτες, άριστης κατασκευής, σε προνομιακό μέρος της Παναγιούδας Μυτιλήνης. Βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής. Εμβαδόν κάθε κτίσματος 100 τ.μ. (ισόγειο και όροφος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλε ίτ αι παλαιό αρχοντικό που κατοικείται, στην περιοχή της Σουράδας Μυτιλήνης, συνολικού εμβαδού 220 τ.μ. (ισόγειο και όροφος), με υπέροχη θέα, κεντρική θέρμανση, σε οικόπεδο εμβαδού 860 τ.μ.. Υπάρχει και έτερο κτίσμα (κατοικία) ισόγειο 75 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλε ίτ αι συγκρότημα ενοικιαζόμενων αυτόνομων κατοικιών, πολυτελούς κατασκευής, με διπλή πισίνα, σε προνομιακή θέση στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλε ίτ αι οροφοδιαμέρισμα 72 τ.μ., στο β΄ όροφο, με ημιυπαίθριο 13 τ.μ., υπό κατασκευή, στο Βουναράκι Μυτιλήνης, με

πολύ καλή θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πω λε ί τ αι μεζονέτα 100 τ.μ. (ισόγειο & όροφος) με γκαράζ 67 τ.μ., στους Πύργους Θερμής, σε εξαιρετικά καλό σημείο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλε ί τ αι μεζονέτα στην Κράτηγο Μυτιλήνης, με υπέροχη θέα, 128 τ.μ. (ισόγειο & όροφος), με υπόγειο γκαράζ 80 τ.μ. και οικοπεδικό χώρο 500 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλε ί τ αι μεζονέτα στο Καγιάνι Μυτιλήνης, 133 τ.μ., με υπόγειο 65 τ.μ., υπό κατασκευή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλε ί τ αι μεζονέτα 166 τ.μ. (α΄ & β΄ όροφος) με ισόγειο γκαράζ 91 τ.μ., στην περιοχή Άγαλμα Ελευθερίας στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλο ύ ντ αι υπό ανέγερση διαμερίσματα στα Βατερά Πολιχνίτου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Π ω λε ί τ α ι διώροφη κατοικία, γωνιακή, στην οδό Ιακωβίδου στη Μυτιλήνη. Εμβαδόν οικοπέδου στο οποίο είναι κτισμένη 270 τ.μ.. Ισόγειο: 85 τ.μ. και αυτοτελές, έχει 2 εισόδους και περιλαμβάνει κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι, WC και 2 υπνοδωμάτια. Επίσης υπάρχει γραφείο 40 τ.μ.. Όροφος: αυτοτελής, 104 τ.μ. και περιλαμβάνει κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι, 3 υπνοδωμάτια, μπάνιο και μεγάλες βεράντες. Το εν λόγω ακίνητο πωλείται είτε ενιαίο είτε ξεχωριστά. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλο ύ ντ αι διαμερίσματα νεόδμητα, 99 τ.μ. το καθένα (2 ισόγεια και 2 στον α΄ όροφο) με 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, λουτρό. Στο υπόγειο της οικοδομής υπάρχουν γκαράζ και αποθήκη για το καθένα. Η οικοδομή βρίσκεται στα Παπιανά του δήμου Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλε ί τ αι οροφοδιαμέρισμα διπλοκατοικίας, 140 τ.μ., με 3 Υ/Δ, μπάνιο, μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, χωλ, κουζίνα και αποθήκη. Διαμπερές, βεράντες με θέα. Περιοχή γηπέδου. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Πωλε ί τ αι μονοκατοικία 90 τ.μ. στην Καλλιθέα, βρισκόμενη σε οικόπεδο 150 τ.μ., με σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, 2 μεγάλα υπνοδωμάτια, αποθήκη, μπάνιο και υπόγειο διαμορφωμένο σε μικρή γκαρσονιέρα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Π ω λ ε ί τα ι οροφοδιαμέρισμα 140 τ.μ., β΄ όροφος, στην Καλλιθέα, με μεγάλες βεράντες, σαλονοτραπεζαρία, χωλ, κουζίνα, 3 υπνοδωμάτια και μπάνιο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλε ίτ αι μονοκατοικία 120 τ.μ. στο Βουναράκι, σε άριστη κατάσταση, βρισκόμενη σε οικόπεδο 240 τ.μ.. Υπολείπονται άλλα 120 τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com


13

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Πωλ εί τ αι μεζονέτα 125τ.μ., υπό κατασκευή, στα σχέδια, στην Aγ. Μαρίνα Μυτιλήνης. Σε ιδιαίτερα προνομιακή τιμή. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλε ί ται διαμέρισμα 60τ.μ., στη Μυτιλήνη. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413. Πωλείται μονοκατοικία 100τ.μ., στα Πάμφιλα Μυτιλήνης. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλ εί τ αι κατάστημα 78τ.μ., στη Μυτιλήνη. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413. Πωλείται οικόπεδο στη Μυτιλήνη (Καρά Τεπέ), κατάλληλο για Πω λεί ται πέτρινη οικία πολυτελούς κατασκευής 114+64 τ.μ., με αυλή 1 στρέμμα, στο Μόλυβο, με πανοραμική θέα, πισίνα, γήπεδο τέννις κ.ά.. Τιμή από 255.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450 και 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr Πω λεί ται μονοκατοικία 83 τ.μ. στη Σκάλα Καλλονής, κοντά στη θάλασσα, με οικόπεδο 800 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6943-744611, 210 8814715. Π ω λο ύ ντ α ι διαμερίσματα και μεζονέτες πολυτελούς κατασκευής, σε Βαρειά, Ακρωτήρι και Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661.

κάθε επαγγελματική χρήση, με πρόσοψη σε εθνική και δημοτική οδό. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413. Πωλείται 20 στρέμ. έκταση παραθαλάσσια, με δική του παραλία, στην Κάγια Συκαμνιάς. Πρόσοψη σε δημοτική οδό. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλείται 4 στρέμ. έκταση στη Σκάλα Συκαμνιάς. Πρόσοψη σε δημοτική οδό. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413. Ζητού νται για αγορά ή αντιπαροχή οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα στη Μυτιλήνη, για την εξυπηρέτηση των πελατών του γραφείου μας. RE/MAX PrestiΠ λ η ρ. τ η λ. 2 2 5 1 0 4 1 2 4 4 , 69 47 -20 222 1. ΚΑΤΑΣΚΕ ΥΑΣ ΤΙΚΗ ΕΤΑΙ ΡΕΙΑ.

Π ω λ ο ύ ν τ α ι σ τ ο υ ς Π ύ ρ γο υ ς Θ ε ρ μ ή ς μ ε ζ ο ν έ τ ε ς κ α ι δ ια μ ε ρ ίσ μ α τ α α π ό 6 3 τ . μ . - 7 5 τ .μ . 1 0 0 τ . μ ., ό λ α μ ε ιδ ι ό χ ρ η σ τ η αυ λ ή , α ποθ ήκ ε ς κ αι θ έ α. Α φ ο ί Ασημάκη Χατζημανωλάκ η Π λ η ρ. τ η λ. 2 2 5 1 0 4 1 2 4 4 , 69 47 -20 222 1. ΚΑΤΑΣΚΕ ΥΑΣ ΤΙΚΗ ΕΤΑΙ ΡΕΙΑ.

Π ωλ ε ί τ α ι οικία στα Πάμφιλα 100 τ.μ. και μία γκαρσονιέρα καινούργια. Πληρ. τηλ. 6977241294.

Πω λεί ται οικία 75 τ.μ., σε οικόπεδο 136 τ.μ., χτίζει 163 τ.μ. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πω λε ίτ αι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 103 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, όλο ανακατασκευασμένο. Πληρ. τηλ. 6977241294.

Πω λεί ται ολοκαίνουργιο τριάρι 82 τ.μ., στην Αγ. Μαρίνα. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661.

Πω λού ντ αι 2 τριάρια, 65 τ.μ. το καθένα, 40 τ.μ. βεράντα. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πω λεί ται στη Βαρειά, μετά την καφετέρια “Status”, μονοκατοικία 125 τ.μ., σε οικόπεδο 350 τ.μ. και με υπόλοιπο συντελεστή δόμησης. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251.

Π ω λ ο ύ ν τ α ι δ ι α μ ε ρ ίσ μ α τ α α π ό 6 8 τ . μ . , 7 1 τ .μ . , 8 6 τ . μ . κ α ι 9 2 τ. μ. , όλ α με γ κ αρ άζ κ αι απο θήκ η , σ τ ι ς π ε ρ ι ο χ ές Δ ά φ ν η ς κ α ι Ταύ ρο υ Αθ ήνας , κο ντά σ ε Η λεκτρι κό κα ι μ ετρ ό. Αφοί Αση μάκη Χα τζη μανω λάκη. Π ληρ. τ ηλ. 22 510 4124 4, 6 947- 2 0222 1. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤ ΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Π ω λ ο ύ ν τα ι 4 α ν ε ξά ρ τη τε ς μ ε ζο ν έ τε ς , στ α Π άμφ ι λ α, από 9 5 ε ώ ς 1 3 5 τ .μ . , ό λ ε ς μ ε ι δ ιό χ ρ η στ η αυ λ ή, α πο θή κ η 5 0 τ. μ. , α πε ρι όρ ι στ η θέ α στ η θ άλ α σσα . Α φ ο ί Α ση μά κ η Χα τζ ημ αν ω λ άκ η .

Π ω λ ε ί τ α ι σπίτι με οικόπεδο στον Άγιο Ευδόκιμο, με συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πω λε ίτ αι στην Άναξο παραθαλάσσιο διαμέρισμα, στον α’ όροφο, με θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, Ζαχαρούλα Πρωτούλη. Πω λε ίτ αι διώροφη οικία στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, 90 τ.μ. και γκαράζ, με θέα στο Πλωμάρι και τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, Ζαχαρούλα Πρωτούλη. Πωλε ί ται παραθαλάσσια μονοκατοικία στο Ταβάρι, με πιλοτή, 2 υπνοδωμάτια, σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα και μπάνιο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, Ζαχαρούλα Πρωτούλη.

ge. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413. Πωλείται στη μαγευτική παραλία Βίγλας Παμφίλων, με τα καταγάλανα και κρυστάλλινα νερά, 7χλμ. από τη Μυτιλήνη, παραθαλάσσιο οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, 7.017τ.μ.. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλείται αγρόκτημα με ελιές, 5.000τ.μ., στο Δ. Λουτρόπολης Θερμής, τοποθεσία Πύργοι Θερμής, με πρόσβαση στην εθνική οδό. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413.

τηλ. 210 3232017, 6973655735 & 6948-172413. Ενοικιάζονται επιπλωμένα δυάρια 50τ.μ., στη Βαρειά Μυτιλήνης, με θέα τη θάλασσα, επάνω από την ταβέρνα «Αχιβάδα». RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Ζητούνται για ενοικίαση ή αγορά γκαρσονιέρες - διαμερίσματα - μονοκατοικίες στη Μυτιλήνη, σε καλή κατάσταση, για την εξυπηρέτηση των πελατών του γραφείου μας. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413.

Ε ν ο ικ ι ά ζ ο ν τ α ι γκαρσονιέρες 35τ.μ. στη Μυτιλήνη, στο κέντρο και εντός του δήμου Μυτιλήνης. RE/MAX Prestige. Πληρ.

Ενοικι άζεται γραφείο-κατάστημα στη Μυτιλήνη επί της οδού Ερμού. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413.

Πω λε ίτ αι προνομιούχο διαμέρισμα α’ ορόφου, 100 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Παντελεήμονος στο Βουναράκι (διπλοκατοικία υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.

Πω λε ίτ αι διαμέρισμα 110 τ.μ., στον α’ όροφο, στη Λαγκάδα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr

Πω λε ίτ αι διαμέρισμα υπό κατασκευή, α’ ορόφου, 75 τ.μ., με αποθηκούλα 15 τ.μ., στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.

Πω λού ντ αι προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πω λε ίτ αι προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πω λε ίτ αι προνομιούχο καινούργιο (υπό κατασκευή) διαμέρισμα, α’ ορόφου, 110 τ.μ., με γκαράζ 30 τ.μ., στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πω λε ί τ α ι καινούργιο διαμέρισμα 90 τ.μ., α’ ορόφου, πλησίον πάρκου Επάνω Σκάλας. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πω λε ίτ αι σπίτι στη Μόρια 159 τ.μ. κι αυλή 150 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770 και 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πω λε ίτ αι οικία στο Κάτω Χωριό Πλωμαρίου, καινούργια, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 22510 41770, 6947 - 021559, www.lesvosestate.gr Πω λε ίτ αι τριώροφη οικία στα Μιστεγνά, 150 τ.μ. τα σπίτια και 250 τ.μ. η αυλή. Τιμή ευκαιρίας! Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πω λε ί τ α ι καινούργιο διαμέρισμα 90 τ.μ., α’ ορόφου, στη Λαγκάδα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www. lesvosestate.gr

Πω λε ίτ αι οικία 350 τ.μ. παλαιή, διατηρητέα, στο κέντρο της πόλης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πω λε ίτ αι προνομιούχα μονοκατοικία 95 τ.μ., με μεγάλη αυλή σε 2 στρέμ. οικόπεδο και πανοραμική θεά, στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πω λε ίτ αι διώροφη μονοκατοικία 108 τ.μ. στον Πλάτανο, σε άριστη κατάσταση, με μεγάλη βεράντα και αυλή, απεριόριστη θέα, καλοριφέρ και διπλά τζάμια. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974-142661. Πω λε ίτ αι διαμέρισμα 122 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, με 3 υπνοδωμάτια, WC, τζάκι, αποθήκη. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πω λε ίτ αι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 120 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, WC, αποθήκη, 3 υπνοδωμάτια. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πω λ ε ί τ αι διαμέρισμα διαμπερές, 85 τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977241294.

Πωλούνται διάφορες επιχειρήσεις σε τιμή ευκαιρίας στη Μυτιλήνη. Για περισσότερες λεπτομέρειες επικοινωνήστε με το γραφείο μας. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413.

Πωλε ίται στο κέντρο της Αθήνας: Στο πιο εμπορικό κομμάτι της οδού Ερμού γραφειακός χώρος 39τ.μ., α΄ ορόφου. 165.000 ευρώ. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413.

Πωλείται στα Νησέλια Παμφίλων αγροτεμάχιο 4στρεμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στα σύνορα του οικισμού (υπό ένταξη στο σχέδιο), με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, 150.000 ευρώ. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973655735 & 6948-172413.

Πωλε ίται στο κέντρο της Αθήνας: Στο πιο εμπορικό κομμάτι της οδό Ερμού γραφειακός χώρος 110τ.μ., β΄ ορόφου. 370.000 ευρώ. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413.

Πωλείται στο κέντρο της Αθήνας: Μισθωμένο κατάστημα 34τ.μ., με καλή απόδοση, πλησίον Εθνικού Θεάτρου. 190.000 ευρώ. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413.

Πωλού νται στο κέντρο της Αθήνας: Μόλις 200μ. από το σταθμό του μετρό Πανεπιστήμιο, 2 γραφεία 130τ.μ., α΄ ορόφου, μισθωμένα σε επώνυμη εφημερίδα, 360.000 ευρώ. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413.

Πωλε ίτ αι οικία στην Παναγιούδα, 100 τ.μ., με αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

δου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661.

Πωλε ίτ αι διαμέρισμα στην Αγία Φωτεινή, 100 τ.μ., με αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλε ίτ αι μεζονέτα 100 τ.μ. και 50 τ.μ. γκαράζ-αποθήκη, με αυλή και απεριόριστη θέα, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

Π ωλ ο ύ ν τ α ι 2 οροφοδιαμερίσματα, 150 τ.μ. το καθένα. Περιοχή Μακρύ Γιαλού. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλε ίτ αι καινούργια μονοκατοικία 90 τ.μ., στην περιοχή του Συνοικισμού, με θέα, 4 δωμάτια, καλοριφέρ, 2 υπνοδωμάτια. Υπολείπονται 80τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com Πωλε ίτ αι προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528. Πωλε ίτ αι αρχοντικό 200 τ.μ., υπόγεια και βοηθητικοί χώροί 100 τ.μ., σε άριστη κατάσταση. Έτος κατασκευής 1890. Βρίσκεται σε οικόπεδο 600 τ.μ. με ψηφιδωτές αυλές, το δε κτήριο σε καλή κατάσταση και σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919. Πωλε ίτ αι αρχοντικό 120 τ.μ., μεγάλης προβολής, στα Πάμφιλα, επί οικοπέδου εκτάσεως 300 τ.μ., με παραδοσιακό φούρνο, 4 κύριων δωματίων και μεγάλη αποθήκη. ΛEΩNHΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πω λε ίτ αι κατοικία 100 τ.μ., με αυλή 500 τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλε ίτ αι ημιισόγειο πολυτελές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Π ω λ εί τα ι οροφοδιαμέρισμα 120 τ.μ., με απεριόριστη θέα στον Κόλπο Γέρας. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλε ίτ αι διώροφη μονοκατοικία 150 τ.μ., με αυλή, αποτελούμενη από 2 ανεξάρτητα διαμερίσματα, στην περιοχή γηπέ-

Πωλού ντα ι καινούργιες, προνομιούχες, πολυτελείς μεζονέτες 125 τ.μ., με ισόγειο χώρο 65 τ.μ. (γκαράζ-αποθήκη), με θέα και μικρή αυλή. Περιοχή Ακαδημίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

Π ω λ ε ίτ α ι π ρ ο ν ο μ ι ο ύ χ α , π ο λ υ τ ε λ ή ς , αυ τό ν ομ η μ ο ν ο κ α τ ο ι κ ί α μ ε ζο ν έ τα , 1 4 0 τ. μ . , μ ε ι σ ό γ ε ι ο 9 0 τ . μ . , α π ε ρ ι ό ρ ι σ τ η θ έα , αυ λή , η λι α κ ό, τ ζ ά κ ι , αυ τ ο μ α τ ι σμ ο ύ ς . Π ε ρ ι ο χ ή “ Κ α γ ι ά ν ι ” . Πληρ. τη λ. 2251 0 4 4245 και 4252 8, www. int er-l es vos.gr

Π ω λ ού ν τα ι πρ ον ομ ι ού χ α ο ρο φο δι αμε ρί σματ α 60 τ. μ., υπ ό κ α τ α σ κ ευ ή , κ α τ ά λ λ η λ α κ α ι γ ι α επ α γ γ ε λ μ α τ ι κ ή σ τ έ γ η , π λ η σ ί ο ν Κα βέ τσο υ. Π ληρ. τηλ. 2251 0 4424 5 κ α ι 2251 0 4252 8, www. int er-l es vos.gr

Π ω λ ε ίτ α ι π ρ ο ν ο μ ιο ύ χ α δ ι ώ ρ ο φη μονο κατο ικί α 90 τ. μ. , αν ακ α ι ν ι σ μ έ ν η , μ ε α π ε ρ ι ό ρι σ τ η θέ α, σ την Αγ. Μ αρί να, σε οι κόπε δ ο 1 8 0 τ . μ . . Π λ η ρ. τ η λ. 22 5 1 0 4 4 2 4 5 & 2 2 5 1 0 4252 8, www. int er-l es vos.gr

Π ω λ ε ί τα ι μ ο ν ο κ α τ ο ι κ ί α σ τ η ν Αγία Μαρ ίνα , 90 τ .μ ., με μ εγ άλ η αυ λ ή κ αι παν ο ραμι κ ή θέ α. Απ οτε λεί τα ι απ ό δύ ο υ πνοδ ωμ ά τ ια , σ α λ ο ν ο τ ρ α π ε ζ α ρ ία , κ α λορι φέρ και κλιμ ατι στι κό. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τη λ. 2 2510 2378 1 κ αι 693 2- 315 919, www. leo ni sre al est ate. co m


14

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Π ω λ ού ν ται πά ν ω στ η θ άλ ασσ α, σ τη ν Π α ν α γ ι ού δα , υ πό κ α τ ασ κ ε υ ή ν π ο λ υ τ ε λ ε ί ς μ εζ ο ν έ τ ε ς , μ ε μ εγ ά λ η α υ λ ή , μ ε λ έ τ η κ α ι επ ί βλ ε ψ η αρ χ ι τέ κ το ν α. Λ Ε Ω Ν Η Σ. Π λ ηρ. τ η λ. 2 25 1 0 2 3 7 8 1 , 69 32- 31 5919 , www.l eoni s real es tat e. com

Πω λεί τα ι καινούργιο προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα, διαμπερές, 85 τ.μ., σε διώροφο κτίσμα, με αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό, στο κέντρο της Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Πω λεί ται καινούργιο υπό κατασκευή διαμέρισμα, 67 τ.μ., πλησίον πάρκου Eπάνω Σκάλας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Πω λεί ται προνομιούχα γκαρσονιέρα 35 τ.μ., β’ ορόφου – υπό ανέγερση – στα Πάμφιλα. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Π ω λο ύ ντ α ι διαμερίσματα α’ ορόφου, 47 τ.μ., με γκαράζ 25 τ.μ., αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Πω λεί ται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528. Π ω λο ύ ντ α ι διαμερίσματα α’ ορόφου, 75 τ.μ., με γκαράζ 30 τ.μ., αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528. Πω λού νται καινούργια πολυτελή διαμερίσματα, 45 – 50 τ.μ., σε μικρό συγκρότημα με θέα (υπό ανέγερση), στην Kαλλονή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται κατάστημα 140τ.μ., με μεγάλο πεζοδρόμιο, στη Χρυσομαλλούσα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται αποθήκη υπόγεια στα Πυργέλλια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλού νται γραφείο-διαμέρισμα 120τ.μ., ι΄ όροφος, προνομιούχα, μισθωμένα, πλησίον Μητροπόλεως. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται πολύ μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται γκαράζ-αποθήκη, εμβαδού 49τ.μ., στην περιοχή Μαύρα Σίδερα. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Π ω λε ί τ α ι αποθήκη-συνεργείο, καινούργια, 135τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πω λε ί τα ι κατάστημα στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης στην περιοχή «ΜΠΑΣ ΦΑΝΑΡ», που περιλαμβάνει: Υπόγειο ισόγειο - πατάρι και α΄ όροφο. Συνολικά 169,60 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 20625.

Π ω λ ο ύ ν τ α ι γραφεία 141τ.μ. (σύνολο) στην προκυμαία Μυτιλήνης, με πολύ καλή απόδοση ενοικίου. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919, www.leonisrealestate.com Π ω λ ε ί τ α ι ισόγειο κατάστημα 100 τ.μ. στην οδό Ζωοδόχου Πηγής, στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Π ω λ ε ί τ α ι ισόγειο κατάστημα 130 τ.μ., με πατάρι 60 τ.μ., επί της οδού Λυκούργου, στην Καλλιθέα Αθηνών. Είναι μισθωμένο και λειτουργεί ως καφενείο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

τάστημα προσόψεως, 130 τ.μ., με υπόγειο 120 τ.μ. και β) Κατάστημα 70 τ.μ., με υπόγειο 70 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 26738 & 6932-533880. Πω λε ί τ αι επαγγελματικός χώρος: εμπορικές αποθήκες 300 τ.μ., 800 τ.μ. χώρος στάθμευσης, στον περιφερειακό Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται κατάστημα στη Μυτιλήνη, Χρυσοστόμου Σμύρνης 21, 22τ.μ. ανά όροφο (διώροφο). Πληρ. τηλ. 6973-384691.

Πω λε ίτ αι ξενοδοχειακή μονάδα στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου, αποτελούμενη από 16 αυτόνομα μονόχωρα δωμάτια λουξ. Έτος κατασκευής 2000. Κτίσμα 400 τ.μ. σε οικόπεδο 700 τ.μ., συνδεδεμένο με το βιολογικό καθαρισμό του δήμου Πλωμαρίου. Ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ. Απέχει 100 μ. από την πλαζ Αγίου Ισιδώρου, μια από τις καθαρότερες και ομορφότερες παραλίες της Λέσβου, που έχει ψηφισθεί ως η 7η καλύτερη της Ελλάδας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Ενοικιάζεται κατάστημα 90τ.μ. σε ισόγειο της Καβέτσου 5. Πληρ. τηλ. 6937-204896 και 22510 26036.

Πω λε ίτ αι αποθήκη υπό κατασκευή στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη, 144 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Ενοικιάζε ται κατάστημα 155τ.μ. στο 1ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής (Παγανή πρώην « Αρτόζα») . Πληρ. τηλ. 6973-013287.

Πω λε ίτ αι μαγαζί 152 τ.μ. στο Σκόπελο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, Ζαχαρούλα Πρωτούλη. Π ωλε ίτ α ι κτήριο στην αγορά της Μυτιλήνης. Δεχόμαστε σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559. Π ω λο ύ ν τ α ι καταστήματα από 280 τ.μ. έως 335 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πω λε ίτ αι ένα κατάστημα, 140 τ.μ. στον Ποταμό. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πω λε ίτ αι γωνιακό προνομιούχο γραφείο 65 τ.μ.. Πάροδος Καβέτσου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πω λε ίτ αι κτήριο κατάλληλο για επαγγελματική χρήση, περίπου 600 τ.μ., με πάρκινγκ. Δεχόμαστε μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6947-021559, 22530 52170 και 22510 41770, www.lesvosestate.gr Πω λε ίτ αι καινούργιος ισόγειος χώρος 40 τ.μ., κατάλληλος και για γραφείο, στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Π ω λού ντ αι καταστήματα 125 τ.μ., στο δρόμο για τη χωματερή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλού νται αποθήκες στη Χρυσομαλλούσα, από 45 τ.μ. μέχρι 90 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται προνομιούχο γκαράζ 50 τ.μ. (με 12 μ. πρόσοψη), στην περιοχή Μαύρα Σίδερα – Καλλιθέα. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλού νται σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή στο Μακρύ Γιαλό (απέναντι από τη μαρίνα): α) Κα-

Ενοικιάζεται κατάστημα 42τ.μ., στη συμβολή Ερμού & Τυρταίου 1, στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 210 6890660, 6973-401710, 6944-335291. Ενοικιάζεται κατάστημα 65τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, πληροί προδιαγραφές υγειονομικού κανονισμού. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806.

τ.μ. πατάρι, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Ενο ι κι ά ζε τ α ι επαγγελματικός χώρος, 360 τ.μ. και 500 τ.μ. προαύλιο χώρο. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Ενο ι κι ά ζε τ α ι επαγγελματικός χώρος στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, 60 τ.μ., με 2 τουαλέτες, κατάλληλο και για υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, Ζαχαρούλα Πρωτούλη. Ενο ι κι ά ζο ντ α ι 2 καταστήματα πολυτελή, έναντι μεγάλου super market, σε κεντρικό σημείο στην Καλλονή, εξαιρετικής προβολής. Α) 195 τ.μ., γωνιακό, β) 130 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947021559, 22530 52170 και 22510 41770, www. lesvosestate.gr Ενοι κιά ζε ται γραφείο γ’ ορόφου, 50 τ.μ., με πρόσοψη, στο πάρκο, Ικτίνου 2. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Ενοι κιάζε ται προνομιούχο νέο κατάστημα 160 τ.μ. με 100 τ.μ. ημιυπόγειο, πλησίον Ζωοδόχου Πηγής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Ενοικιάζε ται ισόγειο κατάστημα 60 τ.μ., στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, δίπλα στην παραλία, με πάρκινγκ, κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661.

Ε ν οι κ ι ά ζ ε τα ι γ ρ αφ ε ί ο 2 6 τ. μ . , στον α΄ όροφο, επί της κε ντρική οδού Καβέτσου, τιμή 200 ευ ρώ. Πλ ηρ. τ ηλ . 22 51 0 41 1 96 , 6974-472262, www. real hous es.gr

Ενοικιάζονται σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή στο Μακρύ Γιαλό (απέναντι από τη μαρίνα): α) Κατάστημα 70 τ.μ. με υπόγειο 70 τ.μ. και β) κατάστημα προσόψεως στον όροφο, 87 τ.μ., με βεράντα 50 τ.μ., πανοραμικής θέας, ιδανικό για μπαρ-εστιατόριοκαφετέρια. Πληρ. τηλ. 22510 26738 & 6932-533880.

Ενοικιάζε ται σε κεντρική πολυκατοικία, στην αρχή της Καβέτσου, γραφείο 24τ.μ., στον α΄ όροφο. Πληρ. τηλ. 22510 40548, 6944-959278.

Ενοικιάζε ται ισόγειο κατάστημα 110 τ.μ., πίσω από την κεντρική αγορά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

Ενοικιάζονται προς επαγγελματική χρήση - περιοχή Χάνια Καλλονής - διώροφο κτήριο 122τ.μ., με 47τ.μ. υπόγειο και επιπλέον τριώροφο 106τ.μ., ενιαία, ανεξάρτητα ή μεμονωμένα. Έτοιμη οικοδομική άδεια. Πληρ. τηλ. 6947-183232. Εν οι κι ά ζ ε τα ι κατάστημα 211 τ.μ., στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 20887, 22510 24264, 22510 48008. Εν οι κι ά ζ ε τα ι επαγγελματικός χώρος 99τ.μ., α΄ ορόφου, Π. Βοστάνη 12. Προσφάτως ανακαινισμένος. Πληρ. τηλ. 6970216246, 22510 44656. Ενοικιάζε ται κεντρικό περίπτερο στην προκυμαία Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 41186 & 6947-842565. Εν οι κι ά ζ ε τα ι κατάστημα 110 τ.μ. στη Ζωοδόχου Πηγής 3 (Πλάτανος). Πληρ. τηλ. 22510 27456, 6977-272969. Ενοικιάζε ται πλήρως εξοπλισμένο κατάστημα που λειτουργούσε ως ταβέρνα-ουζερί, στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου, σε επαφή με τον παραλιακό δρόμο Αγίου Ισιδώρου - Αγίας Βαρβάρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζε ται προνομιούχο κατάστημα, κεντρικό, 75 τ.μ., με 25

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πω λε ίτ αι επιχείρηση-ανθοπωλείο στο Μόλυβο. Στην περιοχή δεν υπάρχει παρόμοια επιχείρηση. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πωλεί ται επιχείρηση-εστιατόριο στο Μόλυβο, σε κεντρικό σημείο, με πλήρη εξοπλισμό. Πληρ. τηλ. 22530 52170, 22510 41770 & 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πωλ εί τ αι επιχείρηση ψητοπωλείο-ταβέρνα, στη Μυτιλήνη, λόγω συνταξιοδότησης. Πληρ. τηλ. 22510 45922. Πωλείται ταβέρνα-καφετέρια στο Κανόνι Θερμής, πάνω στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 6972548681. Πωλείται γωνιακό μαγαζί υγειονομικού ενδιαφέροντος, 26τ.μ., με 3μ. πρόσοψης, στο κέντρο της αγοράς, στην περιοχή Παπάδου Γέρας, τιμή 14.000 ευρώ, διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr Πωλ εί τα ι επιχείρηση café-bar στην πλατεία της Σκάλας Καλλονής. Λειτουργεί χειμώνα - καλοκαίρι. Πληρ. τηλ. 6989847286.

Πωλε ίτα ι επιχείρηση 350τ.μ., με πλήρως επιπλωμένα 9 διαμερίσματα, σε οικόπεδο 4,1 στρεμμάτων, στη Σκάλα Καλλoνής. Τα διαμερίσματα βρίσκονται σε μια ήσυχη περιοχή, 800μ. μακριά από το μαγευτικό υδροβιότοπο του κόλπου της Καλλονής. Το συγκρότημα είναι εξοπλισμένο με όλες τις ανέσεις, όπως κουζίνα, ψυγείο, κλιματισμό και TV, μπάνιο με ντους και ιδιωτικό πάρκινγκ, κεντρική θέρμανση. Κατάλληλο για τουριστική επένδυση. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Π ωλ ε ί τ α ι σ ύ γ χ ρ ο νη δ ι ώρ ο φ η επ ι χ ε ί ρ η σ η 1 8 0 τ . μ . , υ γ ε ι ο ν ο μ ι κού ε νδι αφέ ροντ ος, σ το Μ. Γι αλό. Πλήρ ως ε ξ οπλι σμ έν η και π ρ ό σ φ α τ α α ν α κ α ι ν ισ μ έ ν η . Μ η να ί ο ε ι σ όδ η μα 5. 0 00 ε υ ρ ώ. Μ ό ν ο σ οβ α ρ έ ς π ρ οτ ά σ ε ι ς. Π λη ρ. τ η λ . 2 2 5 1 0 4 1 1 9 6, 6974 - 4722 62, www. real ho use s.gr

Π ωλ ε ί τ α ι επιχείρηση cafésnack bar στον κεντρικό δρόμο Αγ. Ισίδωρου. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6945-963921. Πωλε ίτ αι επιχείρηση στην Ελ. Βενιζέλου, 108 τ.μ., με πατάρι, αυτούσια ή χωρίς το εμπόρευμα. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλε ίτ αι μίνι μάρκετ σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6999210183. Πω λε ί τ α ι επιχείρηση ψαροταβέρνα στο λιμανάκι της Ευρειακής, πλήρως εξοπλισμένη, με τζάκι, για χειμερινή και θερινή σαιζόν. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλε ίτ αι στα Λαδάδικα Μυτιλήνης επιχείρηση ταβέρνα, πλήρως εξοπλισμένη. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Στην Ευ ρε ι ακή πω λεί ται επιχείρηση «καφέ-μπαρ» σε λειτουργία, πλήρως εξοπλισμένο, πάνω στο κύμα, 300τ.μ.. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλε ί ται επιχείρηση νυφικών στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 41770, 6947 021559, www. lesvosestate.gr Πωλε ίτ αι παλιό ελαιοτριβείο, με οικόπεδο 4,5 στρεμμάτων, εντός οικισμού Περάματος, πάνω στη θάλασσα, κατάλληλο και για τουριστική αξιοποίηση. Πληρ. τηλ. 22510 26738 & 6932533880.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πωλε ίτ αι εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Τραπεζοκαθίσματα εσωτερικού & εξωτερικού χώρου, ψυγεία, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, παγομηχανή, καφετιέρα, φριτέζα διπλή, επαγ-

γελματικός φούρνος, απορροφητήρας 2,5μ. μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988907798, κ. Ντίνα.

Π ω λ ε ίτ α ι ε ξ ο π λ ισ μ ό ς γ ια κ α φ ε τ έ ρ ια - μ π α ρ ( τ ρ α π ε ζ ο κ α θ ί σ μ α τ α , 2 ε π α γ γ ελ μ α τ ι κ ά η χ ε ί α , ψ υ γ ε ί α , σκαμπ ό, ε ξαε ρι σμο ί και καν άλ ια , φ ώ τ α π ί σ τ α ς , κ α ν α π έ δ ε ς , κ αρέ κ λ ε ς με μπ ράτσ α, μηχ α ν ή καπνού, ντ ου λάπι α, ρ άφια αρτ οποι ία ς). Τι μή ε υκα ιρ ίας . Πληρ. τηλ . 2 2 5 1 0 9 3 3 1 4 κ α ι 6 9 3 9 2765 05.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλού νται 2 επίπεδα οικόπεδα, 4 στρεμ. το καθένα, στο Ακρωτήρι. Οικοδομούνται 160τ.μ. + 80τ.μ. υπόγειο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται στην Άντισσα και σε πλεονεκτική θέση επίπεδο οικόπεδο 6στρεμ., κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251.

Πωλεί ται οικόπεδο 6 στρ. στο Καγιάνι. Υπέ ροχη θέα στο λι μάνι , 30μ. πρόσοψη στο δρόμο με ρε ύ μ α. Πλη ρ. τη λ. 2 2 51 0 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλεί ται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλεί ται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400τ.μ.. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Π ω λ ο ύ ν τ α ι σ τ η Ν υ φ ίδ α Π ο λ ι χ ν ί τ ο υ 3 ο ικ ό π ε δ α ά ρ τ ια κ α ι ο ι κ ο δομή σι μα , 1 .50 0 πε ρί που τ .μ. το καθέ να, ε ντό ς οικι σμ ού, π άνω στο κύμ α. ΚΤΗ ΜΑΤΟΜΕΣ ΙΤΕΙΕΣ ΑΜ ΠΑΤΖ ΗΣ ΚΥΡΙ ΑΚΟΣ. Πληρ. τη λ. 2251 0 4 7456 και 6977 - 3592 51.

Π ω λ ε ίτ α ι ο ικ ό π ε δ ο 1 4 0 τ . μ ., επ ί τ η ς κ ε ν τ ρ ι κ ή ς ο δ ο ύ σ τ η Λο υτρ όπολη Θε ρμή ς, με άδε ι α ο ι κ ο δ ο μ ή ς π ο υ χ τ ί ζ ει 2 μ εζ ο ν έ τε ς, 80 τ.μ . εκά στη. Π ληρ. τηλ. 22 5 1 0 23 7 8 1 & 6 9 3 2 3159 19.

Πωλεί ται προνομιούχο οι κόπε δο 160τ. μ. στο κέ ντρο της Παναγιούδας, χτίζε ι 205τ.μ.. Τιμή δι απρ αγ μα τ ε ύ σι μη . Πλ ηρ. τη λ. 22 51 0 4 4 24 5 & 2 2 51 0 42528, www.i nter-lesvos.gr

Πωλε ίται παραλιακό οικόπε δο 8στρεμ. στο Μόλυβο, σε ένα υπέροχο καταπράσινο πε ριβάλλον, με κατ απληκτική θέ α. Πρόσοψ η στην παραλί α κατά μήκος 40μ. , μι α από της καλύτερε ς


15

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 παραλίες του Μολύβου, κοντά σε έ να υπέ ροχο ξε νοδοχείο και μια καντίνα. Πληρ. τηλ. 22510 411 96, 697 4-472262, www. realhouses.gr Υπε ύθυ νη: Μαρίνα Περγαμηνού Πωλείται οικόπεδο 5,5στρεμ., στην περιοχή Μυχού Δ. Ευεργέτουλα, 5 λεπτά από την παραλία της Γέρας, καταπληκτική θέα στον κόλπο, με νερό και ρεύμα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www. realhouses.gr Πωλείται οικόπεδο 136τ.μ. με άδεια οικοδομής 160τ.μ., στην περιοχή Λουτρόπολη Θερμής. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο 120τ.μ. στο κέντρο των Μιστεγνών. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλείται οικόπεδο 6.000τ.μ., με οικοδομή 90τ.μ., νερό ελαιόδεντρα και οπωροφόρα, περιοχή Άγ. Γεώργιος Θερμής. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλείται οικόπεδο 4στρεμ. με υπέροχη θέα στη θάλασσα, πάνω στο δημοτικό δρόμο Κομκό Καγιάνι. Το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ελαφρώς ανισόπεδο με εύκολη πρόσβαση, για χωματουργικά μηχανήματα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 - 477850, www.realpro.gr Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 10.000τ.μ., στην Πέτρα Λέσβου. Ιδανικό για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com Στην Ευ ρειακή πωλείται οικόπεδο 500τ.μ., με σπίτι 80τ.μ. και γεώτρηση, εντός οικισμού. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Στο Κιόσκι πωλείται οικόπεδο 340τ.μ., με δυνατότητα δόμησης 340τ.μ. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλείται οικόπεδο 526,85 τ.μ. εντός σχεδίου πόλεως, στην περιοχή του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίουν άρτιο και οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Π ωλε ί τ α ι οικόπεδο εμβαδού 7.884 τ.μ., στη θέση Αυλάκι Ανάξου δήμου Πέτρας, εφαπτό-

μενο της παραλίας, κατά μήκος 47 μέτρα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

41770 και 6947-021559, www.lesvosestate.gr

Πωλού νται 2 οικόπεδα με καταπληκτική θέα, εμβαδού 375,64 τ.μ. και 663,31 τ.μ., στον Προφήτη Ηλία Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλε ίται οικόπεδο στα Τσόνια 865 τ.μ., εντός οικισμού, με δυνατότητα δόμησης 400 τ.μ., 200 μέτρα από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr

Πω λε ί τ α ι οικόπεδο εμβαδού 5.251,52 τ.μ., εκτός οικισμού, στα Μαγγούφικα ή Γαϊδαρανήφορο Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο στην Αγ. Μαρίνα 1.200 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974-142661.

Πωλε ίται οικόπεδο με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, εφαπτόμενο του επαρχιακού δρόμου Πλωμαρίου Μελίντας, 5.785,90 τ.μ.. Πληρ τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο 1.800 τ.μ., επί επαρχιακού δρόμου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Δεχόμαστε μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr

Πωλε ίται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου, συνολικής έκτασης 1.600 τ.μ., με δικαίωμα δόμησης 400 τ.μ.. Απέχει 100 μ. από τη θάλασσα και εφάπτεται δημοτικού δρόμου πλάτους 4 μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλε ίται στη Σκάλα Καλλονής, θέση «Τσιπέρια», οικόπεδο 30 στρεμ. περίπου, εφαπτόμενο της παραλίας του κόλπου Καλλονής, σε μήκος 110 μ., κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Τιμή προσιτή. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλε ίται οικόπεδο (εντός σχεδίου) 1.150 τ.μ. στα Πηγαδάκια, Δήμου Ευεργέτουλα, 100 μ. από τη θάλασσα, δίπλα στον παραλιακό δρόμο του χωριού. Με οπωροφόρα δένδρα, γεώτρηση, ρεύμα και ένα παλιό κτίσμα. Χτίζονται 200 μ.. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πωλε ίτα ι οικόπεδο 270 τ.μ., στις Καμάρες. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλε ίται οικόπεδο παραθαλάσσιο 225 στρεμ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλε ίται οικόπεδο 1.000 τ.μ. στην περιοχή Αγ. Μαρίνας. Επίπεδο με πανοραμική θέα. Οικοδομούνται 500 τ.μ.. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919. Πωλε ίται οικόπεδο στα Τσόνια 281 τ.μ., εντός οικισμού, 200 μ. από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510

Πωλείται οικόπεδο στην Αρίσβη, 265 τ.μ., εντός οικισμού, με άδεια οικοδομής. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο στη Βαρειά, εντός οικισμού, 1 στρέμμα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο στη Νυφίδα, 100 μ. από τη θάλασσα, μέσα στον οικισμό, περίπου 1 στρεμ., χτίζει 400 τ.μ.. Ενδιαφέρον και για 2 άτομα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, Ζαχαρούλα Πρωτούλη. Πωλεί ται οικόπεδο στη θέση “Σκυδιά” Μανταμάδου, 8 στρεμ., με πανοραμική θέα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται οικόπεδο 270 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στις Καμάρες, με θέα. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται οικόπεδο 10,5 στρεμ. στον Κάτω Χάλικα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλεί ται οικόπεδο 290 τ.μ., στην περιοχή του Δικαστηρίου. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 27.000 τ.μ. στη θέση “Φάρος” – Εφταλού Μήθυμνας, με μεγάλη πρόσοψη στον κεντρικό δρόμο και στην παραλία. Κατάλληλο για

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Γνωστό ξενοδοχε ίο της Πέτρας ζητά προσωπικό, με την ειδικότητα του μάγειρα, του σερβιτόρου και της reception. Πληρ. τηλ. 6974-725031.

8π.μ. έως 8μ.μ., στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 6973-012484.

Εται ρεί α Εμπορί ας Γεωργικών Εφοδίω ν στην Καλλονή ζητά τεχνολόγο Φυτ ικής Παρα γω γή ς ή γ ε ω π ό ν ο γ ια μ ό ν ιμ η α π α σ χ ό λ η σ η. Πληρ. τηλ. 225 30 23800 & 6 944- 818938.

Ζητείται κοπέλα για γραμματειακή υποστήριξη σε κέντρο ξένων γλωσσών. Για μερική απασχόληση, με προοπτική πλήρους απασχόλησης. Ώρες εργασίας πρωινές. Απαραίτητη η γνώση της αγγλικής γλώσσας, επιθυμητό πτυχίο Proficiency. Πληρ. τηλ. 6955-697060.

Από κομμω τήριο στη Μυτιλήνη ζ ητεί ται προσωπικό με εμπειρία ή χωρίς. Πληρ. τηλ. 22510 23482.

Ζ η τε ίτ α ι έμπειρη κυρία για φροντίδα μεσήλικης κυρίας με κινητικά προβλήματα, για 1 ή 2 φορές την εβδομάδα, από

Η Εταιρεία Βρεφικών Ειδών ΗΡΑ ζ ητά υπεύθυνη καταστήματος για τη Μυτιλήνη. Απαραίτητα προσόντα: προϋπηρεσία σε θέ-

ση διοίκησης καταστήματος λιανικής πώλησης, διοικητικά προσόντα & γνώσεις τεχνικών πωλήσεων, γνώση H/Y και αγγλικών, τυχόν πτυχίο διοίκησης & μάρκετινγκ. Πληρ. τηλ. 210 9885747. Αποστολή βιογραφικών: φαξ 210 9885706, e-mail: info@ira.bebe.gr Ζητείται πωλητής/-τρια για κατάστημα επίπλων στη Μυτιλήνη, με γνώσεις αγγλικών και Η/Υ. Πληρ. τηλ. 22710 78488. Ζητείται προσωπικό (ρεσεψιόν καμαριέρες - σερβιτόρες πρωινού) για καινούργιο ξενοδοχείο Α΄ κατηγορίας, εντός πόλεως Μυτιλήνης. Προτιμούνται απόφοιτοι τουριστικών σχολών με

ξενοδοχειακή μονάδα και εξοχική κατοικία. Έχει καθοριστεί αιγιαλός και παραλία. Έχει πιστοποιητικά μη δασικού χαρακτηρισμού και έχει ελεγχθεί από αρχαιολογική υπηρεσία. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919. Πωλείται οικόπεδο κατάλληλο για κατοικία, επαγγελματική χρήση (τουριστικά καταλύματα) ή εμπορική εκμετάλλευση, εκμετάλλευση για γκαρσονιέρες. Υπάρχει μελέτη στην περιοχή της Κουλμπάρας. Συντελεστής 250 τ.μ. + υπόγεια. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται προνομιούχο, μοναδικό οικόπεδο, επί της παραλίας της Πέτρας, 4.500 τ.μ.. Χτίζει 2.500 τ.μ.. Απεριόριστη θέα. Τιμή διαπραγματε ύ σι μη. Πλη ρ. τ ηλ. 22510 44245, 22510 42528.

Πωλείται οικόπεδο στη Mόρια. Χτίζονται 320 τ.μ., με θέα στον κόλπο της Παναγιούδας. Ευκαιρία. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919.

Πωλείται οικόπεδο 6.500 τ.μ., στο Χάλικα (κοντά στην πόλη), με πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919. Πωλείται στη Σκάλα Καλλονής προνομιακό οικόπεδο 880 τ.μ., 30 μ. από την παραλία. Χτίζει 400 τ.μ. για κατοικία και 600 τ.μ. για τουριστική εκμετάλλευση. Πληρ. τηλ. ΛΕΩΝΗΣ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρ. στη Σκάλα Συκαμινέας, με πανοραμική θέα προς το χωριό και τη θάλασσα, κατάλληλο για τουριστική εκμετάλλευση αλλά και για παραθεριστικές κατοικίες. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932-315919, www.leonisrealestate.com

ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Δίδεται οικόπεδο 1 στρ. εντός οικισμού, στα Αλυφαντά για αντιπαροχή. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ

Πω λ ε ί τ αι κ τή μα π ε ρί π ου 100στρεμ., στην περιοχή Σκοπέλου Γέ ρας. Αποτελεί ται από 2 παράλληλα κτήματα με ι διωτικό δρόμο 1χλμ., καθένα έχει 2 κτί σματα μέ σα με απερι όριστη θέ α το Αι γαί ο, με περίπου 2.500 ελιές, 250μ. από τον κε ντρικό δρόμο. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τη λ . 2 2 5 1 0 4 1 1 9 6 , 6 9 7 4 472262, www.realhous es. gr

Πωλούνται διάφορα ελιοκτήματα 40στρεμ., 8στρεμ., 7στρεμ., 2στρεμ, 18στρεμ, 1,5στρέμ., περιοχή Γέρας. Ιδιωτικοί δρόμοι και περίφραξη στο κάθε κτήμα. Καθώς και 4 μικρά αγροτεμάχια, περιοχή Μεσαγρού, θέση Σορόκος, με απεριόριστη θέα στο Αιγαίο και στη Τουρκία. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www.realhouses.gr Πωλεί ται κτήμα 11στρεμ. στην περιοχή Βρυσά (Βατερά). Επίπεδο με ελιόδεντρα, δυνατότητα γεώτρησης. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www. realhouses.gr Πωλ εί τ αι ελαιόκτημα 4στρεμ. στη Μόρια, πάνω σε αγροτικό δρόμο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλεί ται στον Άργενο έκταση 240στρεμ., κατάλληλη για νέους αγρότες κ.λπ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλεί ται αγρόκτημα 100 μ. από τη θάλασσα, με απεριόριστη θέα, αμαξιτό δρόμο, γεώτρηση, ηλεκτρικό ρεύμα στα όριά του, συνολικής έκτασης 35 στρεμ., στο Λιγουνάρι Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πω λε ί τ αι ελαιόκτημα άριστα καλλιεργημένο, βιολογικό, εφαπτόμενο περιμετρικά με αγροτικούς αμαξιτούς δρόμους, με 2 πηγές νερού και 2 παλαιά κτίσματα συνολικής έκτασης 57 στρεμ., στην περιοχή Κριθάρι, Αύλωνας Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται AUDI A6, του 2004, με 52.000 χλμ. και φουλ έξτρα, σε άριστη κατάσταση. Δεκτός κάθε έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6937204896 και 22510 26036. Πωλεί ται Piagio Sfaira 80 κ.ε.. Σε άριστη κατάσταση. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6993-526530. Από την Hertz Autohellas πωλού νται μεταχειρισμένα αυτοκίνητα διετίας-τριετίας μικρού και μεγάλου κυβισμού. Πληρ. τηλ. 22510 37355 & 6936173447.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΚΑΦΩΝ Πωλεί ται επαγγελματικό σκάφος (καΐκι), τρεχαντήρι, σε άριστη κατάσταση, μήκους 9,5 μ., με άδεια 4,02 GT, ξύλινο, με μηχανή 85 ίππων, πλήρως εξοπλισμένο (βυθόμετρο 2.000 μ. GPS, VHF, ραντάρ, βίντσι), καθώς και όλα τα εργαλεία επαγγελματικού ψαρέματος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Πωλού νται έπιπλα εξωτερικού χώρου (καναπέδες, πολυθρόνες, σκαμπό) 90 θέσεων, από το κατάστημα παγωτών «Δωδώνη», σε άριστη κατάσταση, λόγω ανακαίνισης. Πληρ. τηλ. 6944-800500. Πωλείται αντίκα τραπεζαρία με 6 καρέκλες και μπουφέ, χειροποίητη του 1948, καρυδιά ψημένη, σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6976-331127, 22510 45046, Έφη.

ΠΛΥΣΙΜΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πλένουμε το αυτοκίνητο σας μέσα-έξω με δικά μας εργαλεία, ρεύμα και νερό. Ερχόμαστε οπουδήποτε βρίσκεστε. Πληρ. τηλ. 6939-276505.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ARAMIS Πωλεί ται κτήμα στη Mόρια 10 στρεμ. , 50μ. από τ ο δρόμο, με 250 ελαιόδενδρα, απόδοση 15 μοδι ών. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τη λ. 22510 23781, 6932-315919.

Στην Αθήνα. Πληρ. Τηλ 210 6540308 Αυτοκίνητο από 30 ευρώ, 9θέσιο λεωφορείο από 70 ευρώ.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ προϋπηρεσία στο χώρο των ξενοδοχείων. Για αποστολή βιογραφικών: mytilana@otenet.gr ή στο φαξ: 22510 26572. Πληρ. τηλ. 6944-800500. Ζητούνται α) πεπειραμένος ψυκτικός καταρτισμένος στην επαγγελματική ψύξη, κάτοχος διπλώματος αυτοκινήτου, β) υπάλληλος γραφείου με γνώσεις Κεφαλαίου, πρόγραμμα Office, δίπλωμα μοτοποδηλάτου. Πληρ. τηλ. 22510 48108.

Ζητούνται σε ρβιτόρε ς από το ε στια τόριο «Ma rtano» . Πληρ. τ η λ . 225 10 24 700 .

Ζ ητείτ αι κοπέλα για εργασία σε καφετέρια στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 6970-311187. Από το Studio Ιdea, ζητούνται άτομα για μόνιμη εργασία σε διανομές, Βαλαωρίτου 32. Πληρ. τηλ. 22510 44289.

ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Επαγγελμ ατίας οδηγός ζ ητά εργασία. Πληρ. τηλ. 6932763801. Κοπέλα 37 ετώ ν ζη τά εργασία για κουζίνα σε εστιατόριο-ταβέρνα, με εμπειρία και προϋπηρεσία ως βοηθός μάγειρα. Πληρ. τηλ. 6980-673887, 22510 71718.

Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει την φύλαξη παιδιών αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα Δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945985466.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Αγγ λίδ α κα θη γήτρ ια, κάτοχος πτυχίου διδασκαλίας από το Λονδίνο και γνώστης της ελληνικής γλώσσας, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα αγγλικών για όλα τα επίπεδα - Proficiency - άμεση εισαγωγή στα ξένα πανεπιστήμια. Πληρ. τηλ. 6942-235380.


16

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

ΧΡΗΣΙΜΑ ΦΑ Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 07.45 - 20.30

ΠΑΤΕΡΕΛΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ Ερμού 4α Τηλ. 22510 28663

ΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 20.30 - 07.45

ΠΑΣΠΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ε. Βοστάνη 58, έναντι Νοσοκομείου Τηλ. 22510 25314 ΣΗΜΕΙ ΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

∆HMOΣIEYΣEIΣ- ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ- ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ - ∆HMOΣIEYΣEIΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ∆ΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Τµήµα ∆ιδακτικού Προσωπικού

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Για την πλήρωση θέσης ∆ΕΠ στο

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Το παρακάτω Τµήµα του Πανεπιστηµίου µας αποφάσισε την προκήρυξη της εξής θέσης ∆ΕΠ: ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ (τηλ. Γραµµατείας 2310 998120) - Μιας (1) λέκτορα, στο γνωστικό αντικείµενο «Μαγνητικές και Ηλεκτρικές Ιδιότητες της Ύλης» Η προκήρυξη δηµοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1074/31-12-2009 τ.

ΕΥΚΟΛΟ

17.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

“ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 18.30 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γ΄ και η προθεσµία υποβολής των δικαιολογητικών λήγει στις 26 Μαρτίου 2010. Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στην Γραµµατεία του παραπάνω Τµήµατος. Πληροφορίες στο αντίστοιχο τηλέφωνο. Θεσσαλονίκη, 25-1-2010 Η Προϊσταµένη της Γενικής ∆/νσης ∆ιοικητικών Υπηρεσιών ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΕΡΜΕΙ∆ΟΥ ΚΟΣΜΙ∆ΟΥ

SUDOKU

ΠΕ ΜΠ Τ Η: 4. 2 . 20 1 0 “ΛΙΣΣΟΣ”

Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης

ΜΕΤΡΙΟ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “ΜΥΤΙΛΗΝΗ” 18.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΠΟ ΛΗΜΝΟ “ΘΕΟΦΙΛΟΣ”

- -.- -

ΠΡΟΣ

-

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώ στε ς μας να επικοινωνούν με τις ε ταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορε ία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία 22510 22776 Αστυνομία 22510 41911 Πυροσβεστική 199 Νομαρχία 156 Νοσοκομείο 22510 57700 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Δημ.Θέατρο 22510 37194 Υπ. Αιγαίου 22510 38200 Δικαστήριο 22510 45489 TEΔK 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 2251025670 6973245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α.Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Επαρχείο Αegean Airlines

22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700 -1 22540 22214 -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

Ε Λ Ε Γ Χ Ο Σ

Κ Τ Ε Ο

ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.”

E Θ N I K H T PA Π E ZA 415/470156-97

A LP HA BA NK 601-00-2002-008741

T PA Π E Z A Π E I PA I Ω Σ 5709-017817-954

Γ E N I K H T PA Π E Z A 9800145525-7

E M Π O P I K H T PA Π E Z A 85231511

Σ Υ Ν Ε ΤΑ Ι Ρ Ι Σ Τ Ι Κ Η T PA Π E Z A ΛEΣBOY - ΛHMNOY 000432850013

M A R F I N E G N AT I A B A N K 0266727426

∆ΥΣΚΟΛΟ

ΛYΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛ Ο

Μ ΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟ ΛΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ∆ΑΣΩΝ Ν. ΛΕΣΒΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η ∆/νση ∆ασών Ν. Λέσβου ανακοινώνει ότι: Με την αρ. 502/2795/29-1-10 Πράξη Χαρακτηρισµού του ∆/ντή ∆ασών Ν. Λέσβου, που στάλθηκε και εκτίθεται στο δηµοτικό κατάστηµα Πολιχνίτου, χαρακτηρίσθηκε, µετά από αίτηση της Αναστασία Μητρούσκα, έκταση στη θέση «ΚΟΚΚΙΝΟΓΑ» δ.δ. Αντίσσης, ∆ήµου Ερεσού - Αντίσσης, ως εξής: α) η έκταση εµβαδού 8.964,61 τ.µ. ως µη δασική (παρ. 6α του άρθρου 3 του Ν. 998/79), β) η έκταση εµβαδού 3.889,4 τ.µ., ως δασική (παρ. 2 του άρθρου 3 του Ν. 998/79 όπως τροποποιήθηκε µε το Ν. 3208/03 και ισχύει σήµερα) υπαγόµενο στις διατάξεις της δασικής νοµοθεσίας. Κατά της πράξης αυτής και εντός δύο µηνών από την τελευταία δηµοσίευση µπορούν να εκφέρουν αντιρρήσεις ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Β.Α. καθώς και κάθε φυσικό και νοµικό πρόσωπο που έχει νόµιµο συµφέρον, ενώπιον της Α΄/θµιας Ε.Ε.∆.Α. Ν. Λέσβου. Μυτιλήνη 29-1-2010 Ο Αναπληρωτής ∆/ντής ∆ασών Ν. Λέσβου Φώτιος Κράλης ∆ασολόγος, MSc

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Στο ΦΕΚ 1074/31-12-2009 (τ. Γ΄) δηµοσιεύτηκε η αριθµ. 13592/20-3-2009 απόφαση του Πρύτανη, µε την οποία προκηρύσσεται η παρακάτω θέση ∆ΕΠ του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων, ως εξής: ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (Τηλ. Γραµµατ. 26510-07924 και 07201) - Μία (1) θέση ∆ΕΠ του Τοµέα Κοινωνικής Ιατρικής και Ψυχικής Υγείας στη βαθµίδα του Λέκτορα µε γνωστικό αντικείµενο «Ψυχιατρική». Η προθεσµία υποβολής υποψηφιοτήτων και δικαιολογητικών λήγει στις 18-3- 2010. Καλούνται οι ενδιαφερόµενοι, που έχουν τα τυπικά προσόντα να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας και όλα τα αναγκαία για την κρίση δικαιολογητικά στη Γραµµατεία του Τµήµατος Ιατρικής του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων. Για περισσότερες πληροφορίες οι υποψήφιοι να απευθύνονται στη Γραµµατεία του Τµήµατος Ιατρικής στα τηλέφωνα 26510-07924 και 07201 (∆ιεύθυνση: Παν/πολη Ιωαννίνων-451 10). Ιωάννινα, 18-1-2010 Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΡΟΘΑΝΑΣΗΣ


ΠEMΠTH 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

17

ο Σίγρι Εκεί μόνιμα ιδιοκτήτης ταβέρνας στο Σίγρι

ν το βλέπω να γίνεται»

ης Σούλιος, ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Κάβο Ντόρο» στο λιμάνι του Σιγρίου, έχει ζήλη του τη ζωή εκεί. Είναι πατέρας δύο παιδιών, που μένουν πλέον εκτός νησιού και έρόνο τις ημέρες των γιορτών και το καλοκαίρι. Δεν τον ενοχλεί η απόσταση του χωριού την πόλη, αλλά η απομόνωση που δημιουργείται από την έλλειψη επαρκούς συγκοι-

ιό μας ζωντανεύει από το Πάσχα μέχρι τον Οκτώβριο. Το καλοκαίρι μπορεί να έχουμε τουρίστες, αλλά το χειμώνα έρχονται μέχρι εδώ μεμονωμένοι επισκέπτες, κυρίως από χωριά ή από την Καλλονή και τη Μυτιλήνη, μόνο μέσα στα Σαββατοκύριακα και εφόι καλός ο καιρός, για να επισκεφτούν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ή να κάνουν τη υς. Οι πιο πολλοί κάτοικοι είναι μεγάλοι σε ηλικία, αφού οι νέοι δύσκολα κάθονται είνω σπάνια, μόνο για ψώνια και άλλες δουλειές. Μας δυσκολεύει πολύ η απουσία συτο χειμώνα υπάρχουν μόνο δύο δρομολόγια που ενώνουν το Σίγρι με τη Μυτιλήνη, κάΌσο για το λιμάνι, χρόνια τώρα το λένε, αλλά… δεν το βλέπω να γίνεται ποτέ. Το καλοο, ανέβαινε εδώ πολύς κόσμος, είδαμε πολύ μεγάλη διαφορά, ωστόσο δεν ξέρω αν θα σε και το χειμώνα, αφού δεν έχει κόσμο.»

υνταξιούχος αγρότης

ο παράπονα έχουμε…»

… μελανά χρώματα περιγράφει τη ζωή στο χωριό του ο συνταξιούχος κτηνοτρόφος ης Παπάς, το επάγγελμα του οποίου ακολουθεί σήμερα και ο γιος του. οκαίρι έχει κόσμο και ζωντανεύει το μέρος. Το χειμώνα είναι μαρτύριο, η μοναξιά είναι Ο γιατρός δεν έρχεται συχνά, συγκοινωνίες δεν έχει. Μόνο μέχρι το γιατρό μετακιστην Άντισσα ή τη Μυτιλήνη. Έχω και το γιο μου που είναι κι αυτός αγρότης, δε φεύλου από εδώ, πού να πάει να βρει τα καλύτερα; Όλοι εδώ τρέχουμε και τίποτα δεν κάχουμε λίγα ζώα ο καθένας, τα βγάζουμε έξω και τα γυρίζουμε πίσω. Πού να πάμε όσοι καμε εδώ;»

«επαναπατρισμένοι»

υντηρητής των ανεμογεννητριών

ις κάτι να κάνεις, θα το κάνεις»

ς Τσίκνας μεγάλωσε στην Αυστραλία και στη συνέχεια έζησε στην Αμερική και στην Αθήισε στο Σίγρι, από όπου και κατάγεται, το 1998 και έκτοτε ζει εκεί με την οικογένειά του, νος εδώ και δυόμισι χρόνια ως υπεύθυνος για τη συντήρηση και τη σωστή λειτουργία ογεννητριών. Μετά από τόση περιπλάνηση, συνειδητά έχει επιλέξει να μείνει στον τόπο παρά τις ελλείψεις νιώθει πλήρης. πέστρεφα ποτέ στην Αθήνα, με είχε κουράσει το άγχος της καθημερινότητας. Τα παιδιά ν εδώ σχολείο, δε μας έχει λείψει τίποτα. Δεν ένιωσα έλλειψη ούτε όταν έπαθα έμφραγπό 10 χρόνια και χρειάστηκε να νοσηλευτώ στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Η μέρα μου άτη και δε σκέφτομαι ποτέ ότι θέλω να φύγω. Ούτως ή άλλως, δεν μπορώ να απομακρυνπάω κάθε μέρα στις ανεμογεννήτριες και πρέπει να έχω το νου μου. Από την άλλη, γιαεις κάτι να κάνεις, θα το κάνεις. Εγώ, για παράδειγμα, όταν έχει καλές μέρες ψαρεύω με ι με κατασκευές.»

διοκτήτης καφενείου (και όχι μόνο)

” είναι μεγάλη απογοήτευση…»

ς Χιώτης κατάγεται από το Σίγρι. Επέστρεψε στον τόπο καταγωγής του πριν από δυόμισι μετά από μεγάλο διάστημα απουσίας στην Αθήνα, αλλά και διαμονής στη Μυτιλήνη, όπου ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων - ανάμεσα στις οποίες και συνεργασία με το «Ε». Εκτός από ίο που έχει στο χωριό, έχει οργανώσει και θεατρική ομάδα, ασχολείται με τον Πολιτιστικό αι με διάφορες άλλες δραστηριότητες - όπως η συγκέντρωση για τη «Eurovision» -, ενώ εκη διμηνιαία εφημερίδα «Σίγρι σήμερα». Όσο γεμάτη και αν είναι η καθημερινότητά του, δεν ντοπίζει τα προβλήματα του απομονωμένου Σιγρίου. ισα να επιστρέψω στο Σίγρι αφού ένιωθα ότι η Μυτιλήνη δεν είχε κάτι άλλο να μου προχω μια δουλειά δική μου, το καφενείο, ένα από τα τρία σημεία στο χωριό που μπορεί κάπιει καφέ, από την οποία βγάζω τα προς το ζην. Ασχολούμαι και με πολλά άλλα πράγματα, έυπάρχουν αρκετοί νέοι άνθρωποι, όπως οι δάσκαλοι ή τα νέα ζευγάρια. Μπορείς να κάνεις και να προσφέρεις όπου και να είσαι, αρκεί να έχεις ευαισθησία και να μην αφεθείς να σε ναι πολλές οι πρακτικές δυσκολίες. Αν θέλεις, για παράδειγμα, ένα φάρμακο, θα πρέπει να ποιος που έχει πάει στην Άντισσα ή την Καλλονή. Πρόκειται, όμως, για διαδικαστικά πράγκός δε θα σου λείψουν. Εμένα δε μου λείπει τίποτα από τη Μυτιλήνη, έχω να κατέβω τέσς, προβλήματα και υπάρχουν διεκδικήσεις και προσμονή για όσα πρέπει να γίνουν, όπως είάλλο πρέπει να περιμένουμε ώστε να προχωρήσουν τα έργα; Ο “Καλλικράτης”, τέλος, είναι ση για εμάς, αφού το “κέντρο” μεταφέρεται ακόμη πιο μακριά από την Ερεσό και θα πρέπει . Αναρωτιέμαι ποιος θα είναι ο πολιτικός, που θα διοικήσει ένα δήμο δυτικής Λέσβου…»

Από την Κοζάνη στο Μουσείο του Σιγρίου

Μαθητές από την Κοζάνη… στη Λέσβο και το απολιθωμένο δάσος η Λέσβο και το απολιθωμένο δάσος επισκέφτηκαν μαθητές από το ΕΠΑΛ Σιάτιστας, που βρίσκονται τις τελευταίες μέρες στο νησί, στο πλαίσιο προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με αντικείμενο τις ήπιες μορφές ενέργειας, που υλοποιούν στο ΚΠΕ Ευεργέτουλα. Οι μαθητές ακολούθησαν τη Διαδρομή της Λάβας, επισκέφτηκαν την προστατευόμενη περιοχή του απολιθωμένου δάσους και γνώρισαν τις δυνατότητες αξιοποίησης των ήπιων μορφών ενέργειας στη Λέσβο.

τηση με το γεωλογικό και τον ανθρώπινο χρόνο και τις επεμβάσεις του ανθρώπου σ’ αυτόν. Ιδιαίτερη αναφορά στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μαθητών, έγινε για τον τρόπο δημιουργίας των θερμών πηγών και ειδικά για τις θερμές πηγές στα Θέρμα, τον Πολιχνίτο, τη Θερμή και την Εφταλού, καθώς και για το γεωθερμικό πεδίο της Λέσβου, τη σημερινή και την εν δυνάμει εκμετάλλευσή του.

Από Μυτιλήνη μέχρι Σίγρι

Στην περιοχή της δυτικής Λέσβου οι μαθητές γνώρισαν την ηφαιστειακή φλέβα της Φίλιας και τον ηφαιστειακό δρόμο του Ορδύμνου, ενώ έζησαν μια μοναδική εμπειρία στον παραδοσιακό οικισμό της Βατούσας, αφού διέσχισαν τον κρατήρα του ηφαιστείου που δημιούργησε το α-

Τ

Την περασμένη Τρίτη, η ομάδα των 16 μαθητών και τριών εκπαιδευτικών που τους συνοδεύουν, γνώρισαν τα γεωλογικά και φυσικά μνημεία του νησιού, που βρίσκονται πάνω στον οδικό άξονα Μυτιλήνης Καλλονής - Σιγρίου, ενώ ενημερώθηκαν παράλληλα για τις ήπιες μορφές ενέργειας και την ανάπτυξή τους στη Λέσβο από τη γεωλόγο Δήμητρα Ματζούκα. Ενημερώθηκαν, επιπλέον, για τις γεωλογικές διεργασίες που διαμόρφωσαν το τοπίο της Λέσβου και γνώρισαν τη σχέση της ηφαιστειότητας με τις θερμές πηγές του νησιού και τη γεωθερμία. Ταυτόχρονα, ανακάλυψαν τη σχέση μεταξύ των πετρωμάτων και της βλάστησης, των σύγχρονων οικοσυστημάτων και των γεωλογικών διεργασιών που έλαβαν χώρα σε αυτή, ενώ κατά τη διάρκεια της διαδρομής είχαν επίσης τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τις μεταβολές στο φυσικό περιβάλλον, σε συνάρ-

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

πολιθωμένο δάσος της Λέσβου, ενός ηφαιστείου που λειτούργησε στην περιοχή πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Παράλληλα, ενημερώθηκαν για το αιολικό πάρκο που λειτουργεί στην περιοχή της δυτικής Λέσβου και τις δυνατότητες αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας. Τέλος, επισκεπτόμενη τις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, η ομάδα των μαθητών του ΕΠΑΛ Σιάτιστας γνώρισε αρχικά την ιστορία του απολιθωμένου δάσους και τον τρόπο δημιουργίας του με τη βοήθεια της νέας διαδραστικής εκπαιδευτικής εφαρμογής του Μουσείου «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου», ενώ οι μαθητές συμμετείχαν στη συνέχεια σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων στους χώρους του Μουσείου.


18 να νέο μαγειρείο άνοιξε πριν τρε ις πε ρίπου εβδομάδες στη Μυτιλήνη και συγκεκριμέ να στην οδό Π. Κουντουριώτου 49 (πρώην «Il Gusto»). Ιδιοκτήτριες του μαγαζιού που βαφτίστηκε στο όνομα του… σπιτικού φαγητού «Το τσουκάλι», είναι οι αδελφές Γεωργία και Ιουλία Τραχείλου. Έχοντας ήδη αρκετή εμπειρία στο χώρο του φαγητού - δεδομέ νου ότι διατηρούν το εστιατόριο «Χρυσή άμμος» στην Άναξο μαζί με τους γονείς τους - υπόσχονται μοναδικές γευστικές απολαύσεις. Πέρα όμως από καλό, σπιτικό φαγητό, οι αδελφές Τραχε ίλου θέλ ησαν να φέρουν στη Μυτιλήνη κάτι διαφορετικό κι έτσι δημιούργησαν ένα χώρο αισθητικά μοναδικό, που μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως . Μπαίνοντας στο «Τσουκάλι» νιώθεις έναν αλλιώτικο «αέρα», μια φινέτσα ξενόφερτη, με στοιχεία από την παραδοσιακή αρχοντιά των σπιτιών της Μυτιλήνης, που όμως αποπνέουν μοντέρνα διάθεση. Ξύλινα τραπέζια εμπνευσμένα από την country french αισθητική, τοποθετημένα δεξιά και αριστερά του μαγαζιού, σχηματίζουν ένα διάδρομο που οδηγεί στον υπόλοιπο χώρο, στον οποίο για να βρεθείς πρέπει να διαβείς το… κατώφλι μιας σιδερένιας, βαριάς πόρτας, σε πράσινο χρώμα, που σχηματίζει αμπέλια, σαν κι αυτές που συναντάμε σε πολλά παραδοσιακά σπίτια της Μυτιλήνης. Περνώντας την καγκελόπορτα, αριστερά σας θα δείτε ένα εντυπωσιακό έπιπλο σε country french ύφος και πάλι, διακοσμημένο με ζυμαρικά και όσπρια που χρωματίζουν τα τζάμια του, ενώ στον υπόλοιπο χώρο είναι μοιρασμένα περισσότερα τραπέζια. Η βιτρίνα με τις λιχουδιές και η κουζίνα που είναι ορατή από τους πε-

ΠEMΠTH 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Έ

Πλούσια κουζίνα...

Tη σελίδα επιµελείται η ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ

Στο 49 της Π. Κουντουριώτου

Σπιτικό φαΐ από «Το τσουκάλι» λάτες, κινούνται στις ίδιες γραμμές αισθητικά κι εντυπωσιάζουν με την καθαριότητά τους και την τάξη που επικρατεί σε αυτές. Βάζα με τουρσιά κοσμούν κάποια από τα ράφια της κουζίνας, ενώ άλλα τα κοσμούν κολοκύθες σε διάφορα σχήματα, μεγέθη και χρώματα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το χώρο ανέλαβε να διακοσμήσει ο αρχιτέκτονας κ. Γιώργος Ράλλης, που στόχο είχε να κάνει ένα χώρο που να διαφέρει από τους άλλους και παράλληλα να δίνει στον πελάτη την αίσθηση της πολυτέλειας, μιας πολυτέλειας προσιτής ωστόσο, μια και οι τιμές του μενού είναι ιδιαίτερα φιλικές.

Νόστιμη, σπιτική κουζίνα Πέρα όμως από τον ιδιαίτερα φινετσάτο χώρο,

«Το τσουκάλι» έχει ήδη αρχίσει να κερδίζει τις εντυπώσεις λόγω της πολύ γευστικής και συνάμα ποιοτικής κουζίνας του. Πιάτα μαγειρεμένα σα στο σπίτι σας, με παραδοσιακές συνταγές της Γεωργίας και της Ιουλίας, θα αφήσουν ικανοποιημένο και τον πιο απαιτητικό πελάτη. Φρεσκοκομμένες σαλάτες, σούπες, κρασομεζέδες, ουζομεζέδες, special πιάτα, όπως αστακομακαρονάδα και μυδοπίλαφο, πιάτα της ώρας και μαγειρευτά υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία στο «Τσουκάλι» καθημερινά. Αξίζει ακόμα να σημειώσουμε πως όλα τα πιάτα, ακόμα και οι αλοιφές (τζατζίκι, τυροκαυτερή κ.ά.) που σερβίρονται στο μαγαζί, παρασκευάζονται εκεί από τις δύο αδελφές και το… επιτε-

λείο τους. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε, μεταξύ άλλων, χοιρινό «στο τσουκάλι», καλαμαράκι γεμιστό, χοιρινό με λάχανο, γίγαντες με μοσχάρι στο νταβά, κόκορα στιφάδο και κουνέλι κρασάτο με μανιτάρια. «Το τσουκάλι» φροντίζει για να κλείσετε το γεύμα σας με επιτυχία, προσφέροντάς σας λικεράκι φτιαγμένο από τη μαμά Μαρία. Εμείς δοκιμάσαμε λικέρ ρόδι και λικέρ πικραμύγδαλο και πραγματικά μαγευτήκαμε. Εκτός όμως από λικεράκι, το κατάστημα κερνάει και γλυκό, φτιαγμένο από τα χεράκια της Γεωργίας. Εμείς προλάβαμε και δοκιμάσαμε ένα ελαφρύ, πεντανόστιμο εκμέκ κανταΐφι, ενώ πετύχαμε τη Γεωργία να παρασκευάζει και χαλβά

... και ωραίο περιβάλλον

Τυρνάβου.

Αγνά υλικά Μέχρι στιγμής μετράμε δύο παράγοντες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν και μυστικά επιτυχίας για ένα εστιατόριο, κι αυτοί είναι η διακόσμηση και τα νόστιμα πιάτα σε μεγάλη ποικιλία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι πέρα από εξαιρετική νοστιμιά τα πιάτα στο «Τσουκάλι» χαρακτηρίζονται κι από άριστη ποιότητα, μια και παρασκευάζονται με τα αγνότερα υλικά, τα οποία η Γεωργία και η Ιουλία προμηθεύονται από τον μπαμπά τους. Το λάδι που χρησιμοποιείται στο μαγαζί είναι βιολογικό, παραγωγής της οικογένειας Τραχείλου, καθώς και τα περισσότερα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κουζί-

να, όπως κρέας, αυγά κ.ά.. Διαπιστώνει κανείς εύκολα, λοιπόν, ότι «Το τσουκάλι» αποτελεί μία εξαιρετική πρόταση για φαγητό, μια και πληροί όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται. Ευχάριστη ατμόσφαιρα, νόστιμη κουζίνα και ποιοτική.

Και γκαλερί Ωστόσο, οι εκπλήξεις δε σταματούν εδώ. «Το τσουκάλι» έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί και ως γκαλερί. Έχουν τοποθετηθεί, μάλιστα, ειδικοί φωτισμοί, προκειμένου να εξυπηρετηθεί σωστά ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος. Ομολογουμένως, πρόκειται για μια πρωτότυπη ιδέα που ήταν εξ αρχής στη σκέψη των ιδιοκτητριών του μαγαζιού, αλλά και του διακοσμητή του χώρου. Αρκεί τώρα να υπάρξει ανταπόκριση, μια και το ύφος του χώρου ενδείκνυται για κάτι τέτοιο. Οι ενδιαφερόμενοι να εκθέσουν έργα τους στο χώρο, μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Γεωργία Τραχείλου στο τηλέφωνο 6972-112971. Για περισσότερες πληροφορίες ή για διανομή κατ’ οίκον, το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 22510 48660.


ΠOΛITIΣMOΣ ● ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα Κάθε μέρα (εκτός Τρίτης) Από τις 10:00 έως τις 17:00 στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου Έκθεση φωτογραφιών του Αριστοτέλη Ζάχου (1871 - 1939) «Αρχιτεκτονικές Αντιστίξεις από τον Ζάχο στο σήμερα»

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, με τους συντοπίτικους πολιτιστικούς συλλόγους

Εκδηλώσεις από όλη την Ελλάδα…

Σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή στο χώρο της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης (Πιττακού 15) Έκθεση φωτογραφίας του David LaChapelle

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου στις 18:00 στο Πολύκεντρο Σκοπέλου Η παράσταση «Ο Καραγκιόζης και ο Μαγεμένος Πύργος», από το Θέατρο Σκιών Αθανασίου στις 18:00 στο Πολύκεντρο Μανταμάδου Η παράσταση κουκλοθέατρου «Φακιρίσματα», από την ομάδα «Τα Ζλουχτήρια» στις 21:00 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη Η θεατρική παράσταση «Πορεία προς τα πίσω» στις 22:30 στο café «Πανελλήνιον» Το μουσικό συγκρότημα «Αλχημιστές»

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου στις 18:00 στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής Η παράσταση «Ο Καραγκιόζης στο Πιθάρι», από το Θέατρο Σκιών Αθανασίου στις 20:30 στις «Νοσταλγίες» Συνεστίαση του πολιτιστικού συλλόγου «Αγία Τριάδα» στις 20:30 στο Συνεδριακό Κέντρο Μήθυμνας Προβολή της ταινίας «The color purple» από την Κινηματογραφική Ομάδα Μήθυμνας στις 22:30 στο café «Πανελλήνιον» Το μουσικό συγκρότημα «Αλχημιστές»

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στις 11:00 και στις 18:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Η παράσταση «Ο Καραγκιόζης στο Πιθάρι», από το Θέατρο Σκιών Αθανασίου στις 20:00 στο κέντρο εστίασης «Το κουκί και το ρεβύθι» Αποκριάτικος χορός από το Σύλλογο Γυναικών Παμφίλων

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως Σάββατο 6 Φεβρουαρίου «Η λευκή κορδέλα», του Μίκαελ Χάνεκε (κοινωνικό) Πρωταγωνιστούν: Ούλριχ Τουκούρ, Σουζάνε Λόταρ, Κρίστιαν Φρίντε Ώρες προβολής: Πέμπτη στις 21:30 (Αίθουσα 1), Παρασκευή και Σάββατο στις 21:30 (Αίθουσα 2) Έως Κυριακή 7 Φεβρουαρίου «Τα μάθατε για τους Μόργκαν;», του Μαρκ Λόρενς (κωμωδία) Πρωταγωνιστούν: Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, Χιου Γκραντ, Σαμ Έλιοτ, Μέρι Στίνμπεργκεν, Ελίζαμπεθ Μος Ώρες προβολής: Πέμπτη στις 22:15, Κυριακή στις 21:30 (Αίθουσα 2) Από Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου έως Σάββατο 13 Φεβρουαρίου «Σέρλοκ Χολμς», του Γκάι Ρίτσι (περιπέτεια) Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Τζουντ Λο, Ρέιτσελ Μακ Άνταμς, Μαρκ Στρόνγκ, Κέλι Ράλι Ώρες προβολής: Παρασκευή (5/2), Σάββατο (6/2) και Κυριακή (7/2) στις 19:15 και στις 22:00 (Αίθουσα 1), Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στις 20:00 (Αίθουσα 2) και στις 22:00 (Αίθουσα 1), Παρασκευή (12/2) και Σάββατο (13/2) στις 19:00 και στις 22:00 (Αίθουσα 2) Από Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου έως Κυριακή 14 Φεβρουαρίου «Ο Άρθουρ και η εκδίκηση του Μαλτάζαρ», του Λικ Μπεσόν (παιδικό μεταγλωττισμένο) Ώρες προβολής: Παρασκευή (5/2) στις 18:30 (Αίθουσα 2), Σάββατο (6/2) Κυριακή (7/2) στις 17:00 (Αίθουσα 1) και στις 18:30 (Αίθουσα 2), Σάββατο (13/2) στις 17:00 (Αίθουσα 1), Κυριακή (14/2) στις 17:00 (Αίθουσα 1) και στις 18:30 (Αίθουσα 2)

!

ΠEMΠTH 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 Το βιβλίο του Βενιαμίν του Λεσβίου «Στοιχεία Μεταφυσικής», που δημοπρατήθηκε πρόσφατα από τον Πέτρο Βέργο, αγοράστηκε από το συλλέκτη κ. Μιχάλη Τσιπίδη και προσφέρθηκε στη Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», εις μνήμην του γυμνασιάρχη Πλωμαρίου Στρατή Ξ. Μαυραγάνη.

ε όλους τους συντοπίτικους συλλόγους συναντήθηκε χθες στο γραφείο του ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής. Ήταν η δεύτερη συνάντηση μεταξύ των συλλόγων και του δημάρχου, σε μια προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ τους σε διάφορους τομείς και με σκοπό την ανάδειξη των ιδιαίτερων πολιτιστικών χαρακτηριστικών των περιοχών από τις οποίες κατάγονται τα μέλη των συλλόγων αυτών. Ο κ. Γιακαλής είχε προσκαλέσει στο γραφείο του μέλη των συ-

Μ

ντοπίτικων συλλόγων Πελοποννησίων, Κρητών, Μακεδόνων, Ηπειρωτών, Θεσσαλών, Αιτωλοακάρνων, Κυπρίων και Ποντίων. Σύμφωνα με την πρόταση του δημάρχου Μυτιλήνης, στόχος είναι να προβληθεί η δράση των Συλλόγων αυτών και να πραγματοποιούνται σε μόνιμη βάση εκδηλώσεις στη Μυτιλήνη, δίνοντας έτσι και τη δυνατότητα στους Μυτιληνιούς να γνωρίσουν ακόμα καλύτερα τα πολιτιστικά, λαογραφικά, ιστορικά και άλλα στοιχεία των περιοχών αυτών της χώρας, από τα οποία

Αποκριάτικες εκδηλώσεις από το δήμο Μυτιλήνης

Με κλόουν και ταχυδακτυλουργούς και πολλά πάρτυ για τα παιδιά

Ξεκκριινάοτιύκνε,ς σετκοδητλέλώοσςειτςηπςοευποόμδεήνμηοςςεΜβδυοτμιλάήδναηςς οδιιοαρπγοα-νώνει για μικρούς και μεγάλους κάθε χρόνο, την τελευταία εβδομάδα της Απόκρ ιας και που φέτος θα διαρκέσουν από την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, μέχρι την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου. Στις φετινές εκδηλώσεις θα συμμετέχει ομάδα κλόουν, ταχυδακτυλουργών και ξυλοπόδαρων, ενώ θα διοργανωθεί και μία σειρά από παιδικά πάρτυ στη Μυτιλήνη και τα γύρω δημοτικά διαμερίσματα. Η κορύφωση των εκδηλώσεων θα λάβει χώρα την τελευταία μέρα, με μια μεγάλη συναυλία στην πλατεία Σαπφούς. Πιο αναλυτικά, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το πρωί της Παρασκευής, με παιδικό πάρτυ στους Ταξιάρχες και θα συνεχιστούν το ίδιο απόγευμα με παιδικό πάρτυ και στη Μόρια. Το Σάββατο το πρωί θα γίνει το κεντρικό παιδικό πάρτυ στο πάρκο της Αγίας Ειρήνης, με διαγωνισμούς, μασκαράδες, καθώς και ομάδα κλόουν, ταχυδακτυλουργών και ξυλοπόδαρων από την Αθήνα. Σε όλη τη διάρκεια του πάρτυ ειδικό συνεργείο θα χρωματίζει μικρούς και μεγάλους με αποκριάτικες μάσκες. Το απόγευμα του Σαββάτου, θα γίνει παιδικό πάρτυ στα Λουτρά. Το πρωί της Κυριακής της Αποκριάς, τελευταία μέρα των εκδηλώσεων, θα γίνει αντίστοιχα παιδικό πάρτυ στα Πάμφιλα και την Παναγιούδα, ενώ οι αποκριάτικες εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στις 4 το απόγευμα με αποκριάτικο πάρτυ με πολλές εκπλήξεις στην πλατεία Σαπφούς, όπου και θα κορυφωθούν στις 6, με τη συναυλία του γνωστού νεανικού συγκροτήματος «Δυτικός Άνεμος».

κατάγονται κάτοικοι της Μυτιλήνης σήμερα. Ο ίδιος συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι μέσω πολιτιστικών και άλλων ανταλλαγών με τη βοήθεια των συντοπίτικων συλλόγων από τις διάφορες περιοχές της χώρας, θα προβληθεί αντίστοιχα και η Λέσβος σε όλη την Ελλάδα.

Σχέδια για κοινές εκδηλώσεις Στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε, από το συντονιστή της όλης προσπάθειας και πρόεδρο της Πολιτιστικής Παρέμβασης συνέχεια στη ΣEΛ. 23

Αποκριάτικος χορός από το Σύλλογο Γυναικών Παμφίλων χορό διοργανώνει ο ΣύλΑποκριάτικο λογος Γυναικών Παμφίλων την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, στις 8 το βράδυ, στο κοσμικό κέντρο «Το Κουκί και το Ρεβύθι», στη Σκάλα Παμφίλων. Στην εκδήλωση θα περιλαμβάνεται ζωντανή μουσική, ενώ η τιμή της πρόσκλησης είναι 20 ευρώ.

Παιδικό πάρτυ στο δήμο Ευεργέτουλα ποκριάτικο πάρτυ για τα παιδιά συνΑνικής διοργανώνουν ο Οργανισμός ΚοινωΠολιτικής και το Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Ευεργέτουλα, το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα. Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Ιππείου, με τη συμμετοχή καλλιτεχνικής ομάδας που θα διασκεδάσει τα παιδιά με παιχνίδια και γλυκές εκπλήξεις.

Τμήματα χορών στην Άντισσα μήματα εκμάθησης παραδοσιακών Τπρόκειται χορών για παιδιά και για ενήλικες να δημιουργηθούν από τον Προοδευτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Άντισσας «Ο Τέρπανδρος». Για το σκοπό αυτό, ο Σύλλογος αναζητεί κάποιο δάσκαλο ή δασκάλα, που θα αναλάβει τη διδασκαλία των χορών. Όποιος ή όποια ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνεί στο τηλέφωνο 22530 56521.

Εκλογές και γιορτές από το Σύλλογο Βαρειάς «Ο Θεόφιλος»

ΤπρολαιγονμέεαοξτέοτλοπευοξίεδηιμσοεεικετηηκτνλικοΚόγυέσρςυιαπμκοβήυού2-4 Ιανουαρίου ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Βαρειάς «Ο Θεόφιλος», ο οποίος τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου πραγματοποίησε εκδήλωση για τον Άγιο Τρύφωνα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών, το νέο Δ.Σ. του

Συλλόγου απαρτίζουν οι: Βασίλης Παπαφίγκος (πρόεδρος), Φώτης Κουλουμαριέτος (αντιπρόεδρος), Μαρία Καραμπάλιου (γραμματέας), Αναστάσιος Ζεϊμπέκης (ταμίας), καθώς και Άγας Νικόλαος, Παναγιώτης Πολυχρόνης και Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας (μέλη). Την περασμένη Δευτέρα, ο Σύλ-

λογος πραγματοποίησε εκδήλωση με θεία λειτουργία στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής της Βαρειάς, για να τιμήσει τον Άγιο Τρύφωνα, προστάτη των κηπουρών και της ανθοκομίας. Μετά την εκδήλωση, έγινε συνεστίαση για τους αγρότες της περιοχής, στη Λέσχη του Συλλόγου.


20

ΠEMΠTH 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Ο οδηγός του ποιητή για τη ζωή Η σοφία του Ρίλκε

α βιβλία παίζει

Μετάφραση: Αλεξάνδρα Νικολακοπούλου Ανθολόγηση: Ulrich Baer Εκδόσεις Πατάκη Αθήνα 2009, σελ. 412

Γράφει και επιμελείται ο Παναγιώτης Σκορδάς

βιβλίο αυτό - που είναι Σκαιτοέναςπνευματικής θησαυρός σοφίας διορατικότητας - ο Ούλριχ Μπέερ συγκέντρωσε, επιλέγοντας μέσα από χιλιάδες σελίδες αμετάφραστης έως τώρα αλληλογραφίας, τα καλύτερα κείμενα και τις πιο εύστοχες φιλοσοφικές παρατηρήσεις ενός από τους μεγαΔιαβάζω Τεύχος 503/Ιανουάριος 2010

’ αυτό το τεύχος, το περιοδικό δίνει έμφαση στο ρόλο του παιδικού βιβλίου. Το παιδικό βιβλίο είναι ένας ολόκληρος κόσμος, με τις ιδιομορφίες του, τα ήθη και τα έθιμά του, τους καλλιτέχνες και τους τεχνίτες του, τους θεωρητικούς του, γιατί έχει να κάνει με ένα εξαιρετικά ζωντανό αντικείμενο κι ένα ευαίσθητο κοινό που του αξίζει το καλύτερο. Η κριτικός λογοτεχνίας Μαρίζα Ντεκάστρο αποτιμά τις τάσεις στο παιδικό βιβλίο για τη χρονιά που πέρασε και ο Γιάννης Σ. Παπαδάτος παρουσιάζει ης τελευταίες εκδόσεις στην αγορά του παιδικού βιβλίου. Ο Γιάννης Μπασκόζος γράφει για το πώς επιλέγουμε ένα βιβλίο για παιδιά. Στις σελίδες του επίσης βρίσκουμε ένα αφιέρωμα στο γνωστό συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου. Άθεος σε ένα έθνος καθολικών. Κομμουνιστής, ακόμα και σε μια αντικομμουνιστική εποχή. Απαισιόδοξος, που πιστεύει πως αν ο κόσμος τελικά αλλάξει, αυτό θα προκύψει από τον πεσιμισμό και όχι από τους αισιόδοξους Αγκάθι στα πλευρά της εξουσίας, ή, ίσως, ένας άνθρωπος που είναι πολύ μεγάλος πια για να αλλάξει μυαλό. Βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, είναι σήμερα ένας παράξενος γερο-σοφός προφήτης του μέλλοντος. Επιμέλεια αφιερώματος: Mαρία Ξυλούρη. Με ένα κείμενο του Χάρολντ Μπλουμ. Στο ίδιο τεύχος, ο Αλέξης Ζήρας γράφει για το νέο πολιτισμικό περιβάλλον που δημιουργείται στις νέες γενιές, από την αξιοσημείωτη επέκταση της ανάγνωσης, σε μια εποχή μεγάλων ανακατατάξεων, ο Γιώργος - Ίκαρος Μπαμπασάκης γράφει για την έντονη στροφή στο αστυνομικό μυθιστόρημα από παλιούς και νέους αναγνώστες και ο Κώστας Μποτόπουλος γράφει για το σπάνιο αστέρι της λογοτεχνικής σκηνής, το Χιλιανό Ρομπέρτο Αλιέντε. Το άνοιγμα σε άλλες τέχνες, όπως η ζωγραφική και το θέατρο, που έγινε με τη συνέντευξη στο ζωγράφο Εδουάρδο Σακαγιάν στο τεύχος Νοεμβρίου 2009 του «Διαβάζω», συνεχίζεται... Η πολυβραβευμένη Καναδέζα θεατρική συγγραφέας Carole Frechette έγραψε ένα χαμηλόφωνο διακριτικό έργο για τη διαλεκτική σχέση απώλειας και ζωής Η συγγραφέας επισκέφτηκε την Αθήνα στο πλαίσιο της επίσημης πρεμιέρας του έργου της «Το Κολιέ της Ελένης» από το θέατρο «Τρένο στο Ρουφ» και μίλησε στο Λευτέρη Καλοσπύρο.

Σ

λύτερους ποιητές του 20ού αιώνα, του Ράινερ Μαρία Ρίλκε. Το απότοκο της προσπάθειας αυτής είναι ι μια διεισδυτική ματιά στον τρόπο με τον οποίο η ανάγκη του ανθρώπου για νόημα και δημιουργία μπορεί να μας καθοδηγήσει κάθε στιγμή της ζωής μας. Χωρισμένες σε θεματικές ενότητες που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα, από την καθημερινή μας συνύπαρξη με τους άλλους ως το μεθύσι της αγάπης και τη συγκλονιστική εμπειρία της απώλειας, από την αντιμετώπιση των δοκιμασιών ως τη

φύση της έμπνευσης - σας παρουσιάζουμε τις σκέψεις του Ρίλκε ως προς το πώς πρέπει να ζούμε τη ζωή μας για να έχει αυτή νόημα. Τα επιμέρους κεφάλαια του βιβλίου είναι: Για το βίο και το ζην, Για τη συνύπαρξη, Για την εργασία, Για τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, Για την παιδική ηλικία και την εκπαίδευση, Για τη φύση, Για τη μοναξιά, Για την ασθένεια και την ανάρρωση, Για την απώλεια και το θάνατο, Για τη γλώσσα, Για την Τέχνη, Για την πίστη, Για την καλοσύνη και την ηθικότητα, Για τον έρωτα.

Γιάννης Φίλης Δυτικά του Ομήρου

Ιωσήφ Βεντούρας Κυκλώνιο

Ποίηση Εκδόσεις Μελάνι Αθήνα 2009, σελ. 76

Ποίηση Εκδόσεις Μελάνι Αθήνα 2009, σελ. 38

ποιητική συλλογή «Δυτικά Ηζήτηση του Ομήρου» είναι μια ανατου αρχέγονου πάθους

κυκλώνω παραπέΗυλικόλέξη μπει στο δηλητηριώδες «Zyklon Β» το οποίο

της ζωής που οδηγεί τον άνθρωπο μέσα από τις ιδιοτροπίες του χρόνου, σχεδόν με βιολογική αναγκαιότητα. Αυτό το πρωτογενές πάθος ξεδιπλώνεται στις δύο ενότητες που έχει το βιβλίο και σε τόπους που ο ποιητής έχει ζήσει: την Ασίνη, το Ναύπλιο, τα Χανιά, την Κεντρική και Βόρεια Αμερική. Το βιβλίο ξεκινάει με την πρώτη θάλασσα που ο ποιητής μικρός εβίωσε «τότε που οι πανταχόθεν λέξεις / εξηγούσαν τα έργα των ανθρώπων αλάθητα / και χώρος για αμφιβολία δε μου δόθηκε». Διατρέχει με εικόνες και μύθους την Ιστορία που με την ανυπέρβλητη δύναμή της καθορίζει τη θέση μας στον κόσμο, που πάντα όμως κρύβει την απόλαυση για τον ασκημένο. «Και το σώμα της ήταν τραχύ και λείο / και είχε τη γεύση από νησί... και μ’ έριξε έρμαιο / στου καλοκαιριού την αλητεία.» Η πάλη με το χρόνο γίνεται πάλη με τις επιθυμίες μας που οδηγούν στη βία, στην οικολογική κρίση και στην αναπόφευκτη τελική ήττα, όπου τους περισσότερους μας περιμένει η σύντομη μνήμη και η μακρά λήθη: «Ελπίζω μια μέρα ένα παιδί που θα χτίζει τον κόσμο / να πάρει τα έργα μου / και να τα δώσει γελώντας στον άνεμο.» Ποιήματα γραμμένα με ένταση όπου συναντώνται αρχαίοι και σύγχρονοι κόσμοι όπως αρχαίος και σύγχρονος είναι ο άνθρωπος. Ο Γιάννης Φίλης, καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης και επί δεκαετίας πρύτανης, έχει κυκλοφορήσει τέσσερις ποιητικές συλλογές, τρία μυθιστορήματα, δύο οικολογικά και τρία επιστημονικά βιβλία. Μιχάλης Γκανάς Ακάθιστος Δείπνος Ποίηση Εκδόσεις Καστανιώτης Αθήνα 2009, σελ. 46

ποιητική συλλογή «Ακάθιστος Δείπνος» του Μιχάλη Γκανά, ενός απ’ τους πιο σπουδαίους ποιητές μας, Ηπρωτοκυκλοφόρησε το 1978 από τις εκδόσεις «Κείμενα» και ήταν η πρώτη του εμφάνιση στα Ελληνικά Γράμματα με ολοκληρωμένη συλλογή. Το 2009 από τις εκδόσεις «Καστανιώτη» τυπώθηκε σε έκτη έκδοση. Αντιγράφουμε δυο ποιήματα. Το πρώτο έχει τίτλο «Αντίτιμο»: «Μόνο το φίδι ξέρει τι θα πει / ν’ αλλάζεις το πετσί σου, / γι’ αυτό που περισσεύει το φαρμάκι.» Το δεύτερο έχει τίτλο «Τραγούδι»: «Να σ’ έχω δίπλα μου, να σ’ ανασαίνω / σε δημητριακό Ιούλη μήνα, / να ‘σαι κοντά μου θημωνιά, πουλί / έκπληξη καθημερινή, έτσι που ανεβαίνεις / από τα μπάζα της φωνής σου / στο λυγμό. // Τραγούδι μου / κι εσύ μανάβη της φωνής μου, / ανάβεις σπίρτα μες στο αίμα μου, / ανάβεις το ξερό χορτάρι, / πέτρινο το γεφύρι πέτρινο, / δεν καίγεται μαυρίζει.»

οι Ναζί χρησιμοποιούσαν για τη δολοφονία των εγκλείστων στο Άουσβιτς με βιομηχανικό τρόπο. Η λέξη παραπέμπει επίσης στην καταστροφική θύελλα που ονομάζουμε στη Μετεωρολογία κυκλώνα. Στην προσωπικότητα του επιζήσαντος δημιουργείται μία σχάση με τρόπο που η μνήμη να φαίνεται ότι είναι κάποιου Άλλου. Κάποιος Άλλος είναι αυτός που πορεύτηκε διά μέσου του κυκλώνα και το ποίημα αρθρώνει την αποσπασματική αφήγηση αυτού του Άλλου, προσπαθώντας να αναδείξει ένα ελάχιστο από την οδύνη της διαδρομής του και εμμέσως από την ενοχή του για τη σωτηρία του. Ο Ιωσήφ Βεντούρας έχει αναφερθεί σε προηγούμενο ποιητικό του βιβλίο στο δράμα της εξόντωσης των Εβραίων της Κρήτης από τους Γερμανούς κατακτητές. Με το «Κυκλώνιο», ο Ι.Β. επανέρχεται στο τρομερό ιστορικό γεγονός της εξολόθρευσης των Εβραίων της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Ελλάδας στα στρατόπεδα θανάτου των Ναζί. Να ένα απόσπασμα: Και αν θαφτούν στη λήθη εκείνες οι εποχές / η τελευταία τους πνοή μας χαιρετάει / Και αν πνιγούν στο πέλαγος οι στάχτες σιωπές / ίδιος θα είσαι γυρολόγος που γυρνάει // Κέρινα πρόσωπα ατενίζω στο ναδίρ / στις μέρες μας η λάμψη ξεθωριάζει / Ψέλνω τους ύμνους σου Ελεάζαρ Μπεν Κιλλίρ / Μας άφησες Θεέ και η ψυχή σπαράζει» Φώφη Κορίδη Δημόσια γραφή Ποίηση Εκδόσεις Ιωλκός Αθήνα 2009, σελ. 40

δύο ποιήματα συνΤσιαριάντα θέτουν τη συλλογή «Δημόγραφή». Βαθιά πολιτικοποιημένος, ο ποιητικός λόγος της δημοσιογράφου Φώφης Κορίδη - άλλοτε τρυφερός και άλλοτε σκληρός - αποτυπώνει τους προβληματισμούς της νέας γενιάς που ακροβατεί ανάμεσα στις προ(σ)κλήσεις τού σήμερα και τις παρακαταθήκες (αλλά και τις περιχαρακώσεις) του παρελθόντος... Δείγμα γραφής: «Προεκλογική Περίοδος» «Ξανά από την αρχή οι υποθέσεις μας / Ένας πάκος η χαρτούρα / Ένας πουλημένος αρχηγός / Πολλοί επίδοξοι αντικαταστάτες / Φρούδες ελπίδες για αλλαγή / Χιλιοειπωμένα συνθήματα / Σ’ αυτήν την προεκλογική περίοδο / Όλα είναι όμοια με τις προηγούμενες»


21

ΠEMΠTH 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Τα Μ.Μ.Ε. θα προσδιορίσουν την επιτυχία του iPad πό τη στιγμή παρουσίασης του iPad, του νέου φορητού υπολογιστή tablet της Apple και, κυρίως, όταν ο αρχικός ενθουσιασμός έδωσε τη θέση του στη… συγκροτημένη σκέψη, ένα από τα βασικά θέματα γύρω από τα οποία περιστρέφεται η συζήτηση είναι η δυναμική του νέου μηχανήματος και η εκμετάλλευσή του από τα μέσα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστήριξαν ότι, ουσιαστικά, η Apple παρουσίασε ένα iPhone μεγαλύτερων διαστάσεων, που μάλιστα έχει το μειονέκτημα να μη χωράει στην τσέπη του παντελονιού. Σύμφωνα με άλλους, αυτή ακριβώς η διαφοροποίηση είναι που μεγεθύνει κυριολεκτικά την iPhone εμπειρία, δημιουργώντας παράλληλα ένα νέο είδος ηλεκτρονικών συσκευών, ή για να είμαστε πιο ακριβείς φέρνοντας νέα δυναμική στην αγορά των tablets. Ενώ τα μέσα ενημέρωσης έχουν πλέον στη διάθεσή τους μια νέα πλατφόρμα με ιδιαίτερες δυνατότητες παρουσίασης και διάθεσης του περιεχομένου τους. « Όποιος περιορίζει τη συζήτηση στο κατά πόσο το iPad διαθέτει νέα χαρακτηριστικά και εφαρμογές, χάνει την ουσία της υπόθεσης», επεσήμανε ο Κρεγκ Μόφετ, αναλυτής της Bernstein Research. «Είναι εννέα φορές μεγαλύτερο από ένα iPhone και κατά συνέπεια μια νέα συσκευή.» Όπως αναφέρουν οι «New York Times», το iPad δεν είναι μια συσκευή κατασκευασμένη αμιγώς για δουλειά, αλλά ένας υπολογιστής για προβολή και θέαση περιεχομένου. Οπότε, το ερώτημα που ανακύπτει είναι το εξής: Πόσο έτοιμοι είναι οι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης να εκμεταλλευτούν τη νέα πλατφόρμα που προσφέρει η Apple; Η απάντηση, αυτήν τη στιγμή, είναι «ναι και όχι». Ναι, γιατί ως συσκευή κατανάλωσης περιεχομένου το iPad ανοίγει νέους δρόμους για τους προγραμματιστές, τους developers και τους εκδότες. Όχι, γιατί έρχεται να προσθέσει νέες παραμέτρους στο ήδη φλέγον ζήτημα των επιχειρηματικών μοντέλων που περιλαμβάνουν τη μετα-

Α

Tη σελίδα επιμελείται ο ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ e-mail: stagianna@emprosnet.gr

Sony Ericsson Apsen, πράσινο smartphone να αποκτήσετε ένα κινητό τηλέΕνδιαφέρεστε φωνο με περιβαλλοντικές ευαισθησίες; Τότε το Apsen της Sony Er icsson είναι η επιλογή σας. Η διάσημη εταιρεία παρουσίασε το νέο smartphone, εμπλουτίζοντας την «πράσινη» σειρά κινητών Greeheart. Για αρχή, διαθέτει οθόνη αφής 2,4 ιντσών QVGA και πληκτρολόγιο τύπου QWERTY. Εφοδιάζεται με Wi-Fi, Bluetooth, GPS με Google Maps και κάμερα των 3,2 megapixel. Μάλιστα θα είναι το πρώτο smartphone που θα τρέχει με Windows Mobile 6.5.3. Στα οικολογικά χαρακτηριστικά του συμπεριλαμβάνεται λειτουργία power-saving mode, καθώς και η εφαρμογή Eco-mate που δίνει «πράσινες» συμβουλές που αξίζει να ακολουθούμε στην καθημερινότητά μας. Τόσο το κινητό, όσο και η συσκευασία του, είναι κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ ο φορτιστής που διαθέτει είναι χαμηλής κατανάλωσης. Το νέο Sony Ericsson Apsen αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2010, σε μαύρο και άσπρο χρώμα.

Πηγή: www.econews.gr

φορά του περιεχομένου από τα παραδοσιακά μέσα στην οθόνη του υπολογιστή. Για το gaming τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά, το iPad καταφέρνει να είναι ταυτόχρονα μία οθόνη ικανοποιητικών διαστάσεων και μεγάλος controller, ενώ τα ήδη υπάρχοντα παιχνίδια του App Store για το iPhone μπορούν να αποτελέσουν τον προάγγελο μιας νέας γενιάς παιχνιδιών, προσαρμοσμένης στα πλεονεκτήματα ενός tablet. Όταν όμως η συζήτηση αφορά άλλα δυναμικά μέσα, όπως η τηλεόραση και ο κινηματογράφος, το iPad προσκρούει σε σκοπέλους παραδοσιακών προβλημάτων. Αυτήν τη στιγμή, η Apple έχει περιορισμένες συμφωνίες με τα κινηματογραφικά στούντιο. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι ταινίες δεν ήταν κεντρικό σημείο της παρουσίασης του Τζομπς. Αναμφίβολα, η ταινία «Up» της Pixar έδειχνε εντυπωσιακή στην παρουσίαση, τα περισσότερα στούντιο όμως δεν έχουν ακόμη βρει τρόπους δημιουργίας εσόδων από το iPad. Επιπλέον, το iPad δεν μπορεί να προβάλει περιεχόμενο σε flash, το λο-

γισμικό στο οποίο στηρίζεται μεγάλο ποσοστό του οπτικού περιεχομένου στο ίντερνετ, γεγονός που περιορίζει σημαντικά τη χρησιμότητα της συσκευής για σερφάρισμα. Για παράδειγμα, ο χρήστης δεν μπορεί να δει περιεχόμενο στο Hulu, το γνωστό site που προσφέρει μεγάλη γκάμα από τηλεοπτικές εκπομπές. Από όλα τα μέσα, τα βιβλία ήταν εκείνα με την πιο εκτεταμένη στην παρουσίαση του Τζομπς, όχι χωρίς λόγο. Το iPad ως πλατφόρμα ανάγνωσης είναι το ίδιο, αν όχι περισσότερο ελκυστικό με τη χρήση της συσκευής για gaming. Οι χρήστες μπορούν με ευκολία να διαβάσουν το βιβλίο της επιλογής τους με ένα τρόπο που προσομοιάζει το ρομαντισμό ανάγνωσης ενός βιβλίου. Επιπλέον, η επερχόμενη υπηρεσία iBooks σημαίνει ότι η Amazon δε θα είναι πλέον ο κυρίαρχος παίκτης στην τιμολόγηση των e-books. Από την άλλη, η εκδοτική αγορά δε φαίνεται προετοιμασμένη να εκμεταλλευτεί τους νέους κόσμους που αποκαλύπτει το iPad. Αν και πέντε από τους έξι μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού έχουν συνάψει

συμφωνία με την Apple, δεν υπάρχουν ενδείξεις από την πλευρά τους για διάθεση εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων της συσκευής. Ένας αναγνώστης θα έπρεπε να περιμένει ότι όταν ξεφυλλίζει ένα βιβλίο μαγειρικής στο iPad, το περιεχόμενο θα συνοδεύεται από βίντεο εκτέλεσης της συνταγής για παράδειγμα, στοιχείο που μάλλον θα αργήσουμε να δούμε. Οι εφημερίδες θα έχουν λιγότερα προβλήματα για να προσαρμοστούν στα δεδομένα της νέας συσκευής, όπως φάνηκε από την παρουσίαση του αντιπροέδρου του τμήματος digital των «New York Times», ο οποίος έδειξε την «ευλυγισία» και το εύρος των δυνατοτήτων του iPad σε ό,τι αφορά στην προβολή περιεχομένου. Τα περιοδικά, πάντως, δεν αναφέρθηκαν σε κανένα σημείο της παρουσίασης, αν και ο Τέρι ΜακΝτόνελ, εκδότης του «Sports Illustrated», έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος με τα όσα είδε, πιθανότατα γιατί η συσκευή φαίνεται κατάλληλη να υλοποιήσει τις ιδέες του περιοδικού για την tablet multimedia εκδοχή του.

Πηγή: www.kathimerini.gr


AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται ο MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ και ο MAPINOΣ OPΦANOΣ

ΑΕΛΚ

Με Βαλλιό στο ντέρμπυ; την τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία της Καλλονής εν όψει του μεγάλου ντέρμπυ με την Προοδευτική, που θα κρίνει και το μέλλον της ΑΕΛΚ στο Πρωτάθλημα. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Σωτήρης Αντωνίου από το παιχνίδι με το Λαύριο ακούει στο όνομα Στρατής Βαλλιός, που τραυματίστηκε και αντικαταστάθηκε δέκα λεπτά πριν το τέλος. Εκφράστηκαν τότε φόβοι ότι ο μικρός υπέστη τράβηγμα στον τετρακέφαλο, πρόβλημα που πριν λίγο καιρό τον είχε αφήσει εκτός αγωνιστικών χώρων, που όμως τελικά δεν επαληθεύτηκαν και ο Βαλλιός χθες προπονήθηκε - χαλαρότερα από τους υπολοίπους αλλά δείχνοντας ότι μπορεί να δώσει το παρών στο κρίσιμο παιχνίδι της Κυριακής. Το τραύμα που αποκόμισε ήταν μια κράμπα που οφειλόταν στην υπερποσπάθεια από το βαρύ αγωνιστικό χώρο του «Κ. Κεντέρης», ανακουφίζοντας με τον τρόπο αυτό τον προπονητή του, ο οποίος θα τον έχει στη διάθεσή του. Ο μοναδικός απόντας θα είναι ο επίσης μικρός Νίκος Κάλφας, που έχει υποστεί διάστρεμμα από το παιχνίδι με τον Αήττητο και δεν είχε παίξει ούτε με τον Ολυμπιακό Λαύριου, ακολουθώντας θεραπευτική αγωγή.

!

Σ

ΠEMΠTH 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 Την προσεχή Δευτέρα το απόγευμα, στα γραφεία του, ο Σύνδεσμος Διαιτητών Ποδοσφαίρου Λέσβου θα κόψει την καθιερωμένη του βασιλόπιτα και θα τιμήσει ανθρώπους της διαιτησίας και του ποδοσφαίρου.

Από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης Ελλάδος θα τιμηθεί ο Θησέας Παναγιούδας για την προσφορά του στο γυναικείο μπάσκετ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Μεγάλη διάκριση διάκριση για το μπασκετικό Θησέα ΠαΗκή μεγαλύτερη ναγιούδας έφθασε. Την προσεχή Δευτέρα, η ΕλληνιΟμοσπονδία Καλαθοσφαίρισης Ελλάδος, στο πλαί-

Ο Στρατής Βαλλιός αναμένεται να δώσει το παρών στο ντέρμπυ με την Προοδευτική και η συμμετοχή του θα ξεκαθαρίσει σήμερα

βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες Η συνεχής βροχόπτωση των τελευ- και το γήπεδο είναι εν τάξει. ταίων ημερών έκανε ακόμη πιο δρα- Μετά από αίτημα της ομάδας, ο αματική την κατάσταση στο γήπεδο γώνας της Κυριακής θα ξεκινήσει της Καλλονής, που αναγκαστικά οι μια ώρα νωρίτερα από την καθοριυπεύθυνοι το έκλεισαν ώστε να μην σμένη (2 μ.μ.). Σήμερα, τέλος, θα επιβαρυνθεί περισσότερο το χόρτο. γίνει γνωστός ο αριθμός των φιλάΈτσι, η ομάδα αναγκαστικά μετακό- θλων που θα ακολουθήσουν την ομισε στο γήπεδο της Αγ. Παρασκευ- μάδα στον Κορυδαλλό και υπάρχει ής για να πραγματοποιηθούν οι το ενδεχόμενο - αν αυτός είναι μεπροπονήσεις και αναμένεται να επι- γάλος - να ναυλώσει η διοίκηση στρέψει στη φυσική της έδρα όταν τσάρτερ για τη μεταφορά τους.

Ακατάλληλο

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Πρεμιέρα για τους Άνδρες στις 21 Φεβρουαρίου ετά το Πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής των ΓυναιΜ κών, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη διανύοντας μια-μια της αγωνιστικές του, σειρά παίρνει τώρα και το Πρωτάθλημα των Ανδρών το οποίο ετοιμάζεται να κάνει πρεμιέρα στις 21 Φεβρουαρίου. Το φετινό Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή έξι ομάδων, τον Ερμή Παμφίλων, τον Αίαντα, τον ΑΟΜ Ίρις, τον Παπάδο Γέρας και τους Πυρραίους Βασιλικών. Η κλήρωση, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, δεν έβγαλε ντέρμπυ στην πρεμιέρα Στις 21 Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει το Πρωτάθλημα των Ανδρών, με τη συμμετοχή έξι ομάδων και μάλλον θα διεξαχθούν στην πορεία του ΠρωταθλήΟ πρόεδρος της τοπικής επιτροπής, Παναγιώτης Ζαματος. Τα παιχνίδια είναι Πυρραίοι - Ερμής, Αίαντας - φειρίου, τόνισε ότι και φέτος τα πρωταθλήματα αναμέΑΟΜ και Ίρις - Παπάδος Γέρας. νονται να έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και η μάχη για την Να σημειώσουμε ότι τις επόμενες μέρες θα πραγματο- κατάκτηση του Πρωταθλήματος θα διαρκέσει μέχρι τέποιηθούν και οι κληρώσεις για το Παιδικό Πρωτάθλη- λους σε όλες τις κατηγορίες, ενώ κάλεσε το φίλαθλο μα αλλά και αυτό των Κορασίδων. Στα πρωταθλήματα κόσμο να στηρίξει το άθλημα και να παρακολουθήσει αυτά συμμετοχή δήλωσαν Αίας, ΑΟΜ, Γέρα και Πυρραί- όσα περισσότερα παιχνίδια μπορεί στηρίζοντας και οι Βασιλικών. τους αθλητές.

σιο του All-Star Game Γυναικών που διοργανώνεται από την ίδια την Ομοσπονδία, στο κλειστό γήπεδο του Έσπερου Καλλιθέας, θα τιμήσει το λεσβιακό σωματείο για την προσφορά του στο γυναικείο μπάσκετ, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη γεωγραφικά περιοχή. Η απονομή θα γίνει τη Δευτέρα στις 17:00 και οι φίλοι του συλλόγου θα έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν από την «ΕΤ1» που θα μεταδώσει σε απευθείας μετάδοση. Ο Θησέας, στη μεγαλύτερη διάκριση της μακρόχρονης ιστορίας του, θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο κ. Ευάγγελο Βιόλατζη και την αρχηγό της γυναικείας ομάδας, Θέλκα Κουκουρουβλή.

Τον άλλο μήνα οι αποφάσεις για Δ΄ Εθνική ο θέμα της αναδιάρθρωσης του πρωταθλήματος στο Τπαγγελματική περιφερειακό, αλλά και η επόμενη ημέρα στην εκατηγορία, ήταν τα θέματα συζήτησης του Δ.Σ. της ΕΠΟ και οι σχετικές αποφάσεις για το μέλλον των δύο αυτών πρωταθλημάτων θα ανακοινωθούν το Μάρτιο. Ο Χιώτης πρόεδρος της επιτροπής πρωταθλήματος Δ΄ εθνικής, Γιώργος Σαρρής, παρουσίασε μια πρώτη εισήγηση, αναφερόμενος μάλιστα στις σχετικές προτάσεις που έχουν κάνει όλες οι Ενώσεις της χώρας μετά από αίτημα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, που τις κάλεσε να προτείνουν ποιες αλλαγές θέλουν. Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε όπως ανατεθεί στην Επιτροπή να ετοιμάσει αναλυτική εισήγηση, κάτι που θα γίνει το Μάρτιο. Οριστική, πάντως, απόφαση θα ληφθεί στη γενική συνέλευση το ερχόμενο καλοκαίρι, αλλά θεωρείται πια βέβαιο ότι την περίοδο 2011 - 2012 το Πρωτάθλημα δε θα διεξαχθεί με 10 ομίλους. Πρόταση της Επιτροπής θα είναι το Πρωτάθλημα να γίνει με δύο ομίλους στη Γ΄ Εθνική και τέσσερις στη Δ΄ Εθνική ή με έναν όμιλο στη Γ΄ και πέντε στη Δ΄. Με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΟ, οι ομάδες από τα νησιά που αγωνίζονται στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα θα πληρωθούν από την Ομοσπονδία και δεύτερη μετακίνηση από το νησί τους προς την Αθήνα.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Ο Βρακάς στο ντέρμπυ του Κορυδαλλού διαιτητής Γ΄ Εθνικής Χρυσοβαλάντης Βρακάς από το Σύνδεσμο της Εύβοιας ορίσθηΟκε αξιολογημένος από την Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΟ να σφυρίξει το ντέρμπυ Προοδευτικής - ΑΕΛΚ την ερχόμενη Κυριακή, στο γήπεδο του Κορυδαλλού. Αξιολογημένοι θα είναι και οι βοηθοί του Ευβοέως διαιτητή και πιο συγκεκριμένα οι κύριοι Ανδρέας Μεϊντάνας και Κώστας Κοσμάς, που ανήκουν στο Σύνδεσμο των Αθηνών. Από την Εύβοια θα είναι και ο παρατηρητής διαιτησίας, ο Θεοδωρόπουλος. Στους άλλους αγώνες, Μακεδόνες θα είναι οι διαιτητές του Αιολικού και του Διαγόρα, στην αναμέτρηση Αιολικός - Ωρωπός ορίσθηκε ο Νετίδης και στο παιχνίδι Διαγόρας - Αμφιάλη ρέφερι θα είναι ο Μπουγιουκλής.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠEMΠTH 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

23

«Μαγκωμένο» ναι στον «Καλλικράτη» συνέχεια από ΣEΛ. 5

συγκοινωνίες. «Συνοψίζοντας», κατέληξε ο κ. Βογιατζής, «το νέο θεσμικό πλαίσιο πρέπει να διέπεται από σαφήνεια σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες και τους πόρους. Παράλληλα, πρέπει να λάβει υπόψη του την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου και την ανάγκη ύπαρξης διοικητικής δομής σε κάθε νησί αλλά και εκπροσώπηση των κατοίκων των μικρών νησιών στα Περιφερειακά Συμβούλια.» Σύμφωνα με τον κ. Βογιατζή, επιβάλλεται στο πλαίσιο της νέας διοικητικής διαίρεσης να εξεταστεί παράλληλα και το ζήτημα της ακτοπλοϊκής και αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ των νησιών της ίδιας Περιφέρειας, αλλά και με την ηπειρωτική χώρα, οπότε και πρέπει να ε-

πανεξεταστεί το θέμα των άγονων γραμμών. Η συγκεκριμένη αρμοδιότητα, κατά τον κ. Βογιατζή, πρέπει να ασκείται από το Περιφερειακό Συμβούλιο των νησιωτικών Περιφερειών, ενώ ο ίδιος έθεσε και το ζήτημα του μεταφορικού ισοδύναμου, τονίζοντας πως «είναι καιρός να υιοθετηθεί». Προς το τέλος της συζήτησης, ο νομάρχης ανέφερε ότι στην πρόσφατη συνάντηση που διοργάνωσε η ΕΝΑΕ στην Κεφαλονιά για τα νησιά, ο υφυπουργός Οικονομίας Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το θέμα και προτίθεται να βρει τρόπο να ισχύσει το μεταφορικό ισοδύναμο, ώστε να μειωθεί το κόστος των μεταφορών αγαθών και προσώπων προς και από τα νησιά.

… και στην ανάπτυξη Ο κ. Μαμάκος στην εισήγησή του αναφέρθηκε κυρίως στην ανάγκη οι αιρετές Περιφέρειες να αναλάβουν το θέμα της αναπτυξιακής στρατηγικής, ενώ έμφαση έδωσε καταθέτοντας και τις σχετικές παρατηρήσεις στο ζήτημα των αρμοδιοτήτων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως θα πρέπει οι νέες αυτοδιοικητικές μονάδες να έχουν ξεκάθαρες αρμοδιότητες. Ο κ. Μαμάκος, πέραν της πρότασης για επανακαθορισμό των αρμοδιοτήτων, ζήτησε να διατηρηθούν οι αρμοδιότητες που και σήμερα έχουν οι κρατικές Περιφέρειες, αλλά και να δοθούν πρόσθετες αρμοδιότητες απ’ τα υπουργεία, καθώς και να μεταβιβαστούν αρμοδιότητες απ’ τις νομαρχίες στους δήμους, όπως π.χ. η με-

ταφορά των μαθητών, οι λειτουργικές δαπάνες της εκπαίδευσης, οι αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων, αλλά και οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Μεγάλο μέρος της εισήγησης του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης αφιερώθηκε στους πόρους που αφορούν στη μεταρρύθμιση, καθώς και σε βασικές οργανωτικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν το θεσμό, ενώ ο κ. Μαμάκος δεν παρέλειψε να αναφέρει και καίρια σημεία προετοιμασίας που θα πρέπει να προηγηθούν πριν εφαρμοστεί η περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Ποια αποκέντρωση; Στο πολιτικό σκέλος της μεταρρύθμισης εστίασε την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ), Βαγγέ-

Δε συμμετέχει η Αγιάσος στη σύσκεψη του δήμου Πλωμαρίου που «υπονομεύει την ενότητα της ΤΕΔΚ»

«Ευχαριστούμε… όχι» ΞετακιάθνααρσαυομμδεήτμάοσςχεΑιγσιάτησοσυύασρκνεεψίηπου είχε συγκαλέσει για χθες το απόγευμα ο δήμος Πλωμαρίου με αντικείμενο τον «Καλλικράτη», όπως και σε όποια άλλη σχετική συζήτηση, αν προηγουμένως δεν υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για το χωροταξικό των συνενώσεων. Ο δήμαρχος Αγιάσου, υποστηρίζοντας πως δεν είναι ώρα για επικαλύψεις του ρόλου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Ν. Λέσβου, τονίζει πως στην παρούσα φάση είναι άκαιρες και άσκοπες τέτοιες συζητήσεις. Πάντως, ο δήμαρχος δεν αποφεύγει να ασκήσει εμμέσως και κριτική στην πρωτοβουλία του δήμου Πλωμαρίου, λέγοντας ότι τέτοιες συσκέψεις υπονομεύουν το ρόλο και την ενότητα της ΤΕΔΚ. Ο δήμαρχος Δημήτρης Βαρβαγιάννης και το Δημοτικό Συμβούλιο Πλωμαρίου, με πρόσκλησή τους προς τους δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια των όμορων δήμων, τους καλούσαν σε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για το σχέδιο «Καλλικράτης» και κυρίως για το τι

μέλλει γενέσθαι στη συγκεκριμένη περιοχή. Χθες, λίγες ώρες πριν την καθορισμένη συνάντηση που κάλεσε ο δήμος Πλωμαρίου, ο δήμαρχος Αγιάσου, Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης, δημοσιοποίησε την αρνητική του απάντηση να συμμετάσχει ο δήμος του σε μια τέτοια συνάντηση. Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάσου, όπως θυμίζει ο κ. Χατζηπαναγιώτης, έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει την αντίθεσή του στην προτεινόμενη διοικητική μεταρρύθμιση και σε κάθε σχέδιο συνένωσης των δήμων της χώρας, θεωρώντας ότι «θα λειτουργήσει αρνητικά όχι μόνο για την περιοχή αυτή, αλλά και για όλη την επικράτεια, ιδιαίτερα για τους μικρούς δήμους». Τις αποφάσεις του έχει γνωστοποιήσει στην ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου, το συνδικαλιστικό όργανο όλων των δήμων του νομού, ενώ κάθε είδους διαδημοτικές επαφές και συζητήσεις καλό είναι, σύμφωνα πάντα με το δήμαρχο Αγιάσου, να διεξάγονται σε επίπεδο ΤΕΔΚ.

Υπονόμευση… Συνεχίζοντας ο κ. Χατζηπαναγιώτης

στην απάντησή του προς το δήμο Πλωμαρίου, σημειώνει: « Όπως γνωρίζετε, αποφάσισε (σ.σ. η ΤΕΔΚ) να μην τοποθετηθεί οριστικά, εάν δεν υπάρξουν περαιτέρω διευκρινίσεις από την κυβέρνηση, και δη στο χωροταξικό θέμα. Σ‘ αυτό το πλαίσιο, κάθε επιμέρους επαφή μεταξύ μεμονωμένων δήμων υπονομεύει την ενότητα και το ρόλο της ΤΕΔΚ.» Θεωρούμε ότι είναι άσκοπο και άκαιρο, τη στιγμή που δεν είναι γνωστός ο νέος διοικητικός χάρτης, να αρχίσουν επαφές και συζητήσεις σε επίπεδο Δημοτικών Συμβουλίων με τους όμορούς μας δήμους, με τους οποίους διατηρούμε άριστες σχέσεις, και να διατυπώνονται υποθετικά σενάρια για το τι μέλει γενέσθαι χωρίς την παραμικρή επίσημη ενημέρωση», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Αγιάσου, που ευχαριστώντας για την πρόσκληση δηλώνει ότι ο δήμος του παραμένει πρόθυμος να συνεργαστεί με το δήμο Πλωμαρίου σε οποιοδήποτε θέμα θα προωθήσει το συμφέρον των δήμων.

λης Παλαιολόγος, επισημαίνοντας ότι οι προωθούμενες αλλαγές «δεν είναι ξεκάρφωτες από τη γενικότερη πολιτική, που καθορίζεται από αντιλαϊκά χαρακτηριστικά». Ο κ. Παλαιολόγος, που έθεσε ως βασικό κριτήριο για την κάθε μορφής διοίκηση το σε ποιο βαθμό εξυπηρετεί τις βασικές ανάγκες του λαού και του τόπου, άσκησε κριτική στον «Καποδίστρια Ι» και συνοψίζοντας τόνισε ότι, παρά τα όσα ειπώθηκαν, δεν υπήρξε η αποκέντρωση και η περιφερειακή ανάπτυξη που κάποιοι περίμεναν. Στις παρατηρήσεις του σε σχέση με το σχέδιο, ο κ. Παλαιολόγος ανέφερε πως το συμβούλιο θα πρέπει να εκλέγει τον περιφερειάρχη και το νομάρχη-αντιπεριφερειάρχη, ενώ ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη σε όλες

τις εκλογές να ισχύσει το σύστημα της απλής αναλογικής. Ανάλογου περιεχομένου τοποθέτηση έγινε και απ’ την Ε λέν η Β ο υλβ ο ύλ η, που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο περιορισμός περαιτέρω του αριθμού των δήμων και γενικά της εκπροσώπησης της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, οι λιγότεροι αιρετοί, σημαίνουν στην πράξη και λιγότερη λαϊκή πίεση, γιατί οι αυτοδιοικητικοί είναι εκείνοι που έρχονται σε άμεση επαφή με το λαό. Με τις παρατηρήσεις που κατατέθηκαν και γραπτώς στο προεδρείο, θα διαμορφωθεί η πρόταση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου που θα υποβληθεί στο συνέδριο της ΕΝΑΕ, το οποίο και έχει ως θέμα το σχέδιο «Καλλικράτης».

Εκδηλώσεις από όλη την Ελλάδα… συνέχεια από ΣEΛ. 19

«Πάραλος», Δημήτρη Καρπούζη, η παρουσίαση του σχεδίου ενός διήμερου φεστιβάλ, που προγραμματίζεται για τα τέλη Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και θα έχει ως στόχο την προβολή όλων των Συλλόγων και των τοπικών πολιτιστικών χαρακτηριστικών των αντίστοιχων περιοχών της χώρας. Ο κ. Γιακαλής εξήγησε, με τη σειρά του, ότι το διήμερο αυτό θα περιλαμβάνει έκθεση στο φουαγέ του Δημοτικού Θεάτρου, με χαρακτηριστικά των περιοχών προέλευσης των Συλλόγων, που θα αφορούν γευσιγνωσία, μουσικοχορευτικά δρώμενα και παρουσίαση μέσα από πολυμέσα των δράσεων των Συλλόγων. Τόνισε, ακόμη, την ανάγκη συνεργασίας των εμπλεκομένων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ακόμη και μέσα στο Λεσβιακό Καλοκαίρι, με την πρόσκληση μέσω των συλλόγων που δραστηριοποιούνται στη Μυτιλήνη σχημάτων, καλλιτεχνών και φορέων από διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά και την επίσκεψη πολιτιστικών σχημάτων της Λέσβου στις περιοχές αυτές. Θετικότατη ήταν η αποδοχή των προτάσεων από πλευράς των εκπροσώπων των Συλλόγων, που κατέθεσαν και οι ίδιοι σειρά προτάσεων για την ενίσχυση αυτής της συνεργασίας. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, προκειμένου να αποφασιστεί η τελική μορφή, τόσο του διημέρου προβολής, όσο και του δικτύου περαιτέρω συνεργασίας. Β.Χρ.


XPONOΓPAΦHMA

Ακριβολογούσε

µέρα νύχτα w Τσικνοπέμπτη σήμερα και το «έθιμο» απαιτεί έξοδο με κρεατικά στα κάρβουνα. Πολλά στέκια της πόλης έχουν ετοιμάσει ειδικά μενού για την ημέρα, ενώ και τα café-bar της προκυμαίας έχουν τις προτάσεις για να συνεχίσετε τη διασκέδαση. w Το «Λεμβουργείο», στην Παναγιούδα, οργανώνει μια βραδιά με πλούσιο μενού και διασκέδαση με το γκρουπ του μαγαζιού. w Βραδιά Τσικνοπέμπτης στο «Πάρκο», με μενού πλούσιο σε κρεατικά και ζωντανή μουσική. w Το εστιατόριοταβέρνα «Φίλεμα», δίπλα από το αεροδρόμιο, σας προσκαλεί σε μια βραδιά Τσικνοπέμπτης για μια… πανδαισία τσικνίσματος. w Must την Τσικνοπέμπτη είναι η «Ψάθα», στην καρδιά της Ερμού, για άφθονα κρεατικά στα κάρβουνα και χύμα κρασί. w Το «Caldo», στην προκυμαία, οργανώνει ελληνική βραδιά για διασκέδαση… μέχρι τελικής πτώσης. w Το «Monkey» οργανώνει σήμερα μια disco night με τους Γιάννη Καράβη και Χρήστο Κουζέλη στα decks του. w Το «Marush» φιλοξενεί σήμερα το γνωστό DJ G-PAL στα decks του, σε ένα πάρτυ με χορευτικούς ρυθμούς.

ΠEMΠTH 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»

Ο ANKYR απουσιάζει εκτάκτως

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

24

ένα εστιατόριο ποΣπουελυτελείας, από εκείνα φημίζονται για τις μεγάλες τους τιμές και τις… μικρές μερίδες, πηγαίνει πάνω από ένα τραπέζι ένας στυλάτος σερβιτόρος και με ύφος μπλαζέ ρωτάει τον πελάτη: - Πώς βρήκε το μπιφτέκι του ο κύριος; Και ο πελάτης απτόητος: - Εντελώς τυχαία, κάτω από μια… πατάτα!!

Τρέχοντα και επίκαιρα

Ο «σοσιαλισμός» μιας βαρόνης και η βαρβαρότητα των αγορών πό καθημερινή αθηναϊκή εφημερίδα διαβάσαμε τις απόψεις της σημερινής υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τον αγροτικό ξεσηκωμό και τους αγρότες που συμμετέχουν σε αυτόν. Σύμφωνα με την κ. Μπατζελή «πρόκειται για ένα συνονθύλευμα χωρίς επαρκή νομιμοποίηση», «το πανελλαδικό συντονιστικό τους είναι αχταρμάς που αγγίζει τα όρια του αναρχοσυνδικαλισμού», «υποθέτουν ότι εκπροσωπούν τους αγρότες», «οι περισσότεροι είναι επιχειρηματίες», «τρελαίνονται από τη δημοσιότητα», «περιφρονούν την πολιτική ηγεσία της χώρας», «ορισμένοι μοιάζουν με τραμπούκους», «απειλούν και εκβιάζουν», «γενικώς παίζουν παιχνίδια εξουσίας». Όσον αφορά στη νομιμοποίηση, είναι ακριβές αυτό που λέει η υπουργός, αφού είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση κάνει διάλογο μόνο με την επαρκώς νομιμοποιημένη αγροτοσυνεταιριστική απονεκρωμένη γραφειοκρατία (ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ) που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την κρίση στον αγροτικό χώρο και τα σκάνδαλα στους συνεταιρισμούς.

Α

Άλλωστε, δικοί της άνθρωποι είναι. Τα σήματα του κόμματός της φορούν στο πέτο τους στις προεκλογικές περιόδους. Ούτε τραμπούκοι είναι, ούτε αναρχοσυνδικαλιστές σαν τους άλλους, ούτε περιφρονούν την πολιτική ηγεσία της χώρας, ούτε εκβιάζουν, αλλά γενικώς και παραδόξως παίζουν παιχνίδια εξουσίας κολλημένοι πάνω της. Αυτό μάλλον της ξέφυγε. Και αφού ξεσπάθωσε εναντίον των αγροτών, μας είπε ότι έχουν ένα δίκιο και τους κάλεσε σε διάλογο. Σε ένα διάλογο που δε θα συζητήσουν για λεφτά. Αυτά κατά την κυβέρνηση δεν υπάρχουν. Αυτό το «δεν υπάρχει μία» ή το «δεν υπάρχει σάλιο» θα είναι το σλόγκαν της σημερινής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και θα καταγραφεί ως ιστορική αναφορά, όταν με το καλό στο μέλλον θα τη

θυμόμαστε. Φέρτε στο μυαλό σας την προηγούμενη κυβέρνηση. Τι σας έμεινε από αυτή; Το σλόγκαν «σεμνά και ταπεινά» βουτηγμένο στα σκάνδαλα και ο τέως πρωθυπουργός ως «πρωθυπουργός της λαδόκολλας (ελέω Μπαϊρακτάρη) και του playstation». Τίποτε άλλο. Αλλά ας σοβαρευτούμε θέτοντας μερικά ερωτήματα. Ποιος δίνει το δικαίωμα σε μία υπουργό να βγάζει τόσο απερίσκεπτα τα απωθημένα της; Αυτή η Ευρωπαία με την τεχνοκρατική εμπειρία (αποδεδειγμένα δεν αρκεί για άσκηση πολιτικής), την αστική ευγένεια και τους καλούς τρόπους, έρχεται να διαλύσει την κοινωνική ειρήνη που επιδιώκει ο πρωθυπουργός; Γίνεται κοινωνική ειρήνη με συνονθυλεύματα και άξεστους; Στις 25/01/2010 η κυ-

βέρνηση βγήκε στη γύρα για δανεικά. Εξέδωσε πενταετές κοινοπρακτικό ομόλογο για οκτώ δισεκατομμύρια euro. Το επιτόκιο δανεισμού ήταν 6,22%, εξωφρενικό, που δείχνει ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει πάψει να διαπραγματεύεται και απλά συμμορφώνεται. Με τέσσερις μονάδες λιγότερο δανείζεται η Γερμανία και με δύο μονάδες λιγότερο η «αμαρτωλή» Ιρλανδία. Τη «δουλειά» της έκδοσης του ομολόγου, όπως συνηθίζεται, την αναλαμβάνουν τράπεζες. Το συγκεκριμένο ομόλογο ανέλαβε να το διεκπεραιώσει κοινοπραξία τραπεζών με επικεφαλής τρεις τράπεζες. Την Goldman Sachs (αμερικανική), τη Γερμανική Κεντρική Τράπεζα (είναι αυτή που μας απαξίωσε λέγοντας ότι η Ελλάδα θυμίζει την Αργεντινή του 2001 πριν την κατάρρευσή της) και τη δική μας Eurobank, επιβαρύνοντας την ελληνική οικονομία με 750 εκατ. euro. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι ζητήσαμε ελάχιστο ποσό δανεισμού πέντε δισεκατομμύρια, δανειστήκαμε τελικά οκτώ, με συνολική προσφορά από τις παραπάνω τράπεζες 25 δισεκατομμύρια. Δηλαδή, πρώτα μας απαξίωσαν και μετά, αφού έφεραν το επιτόκιο δανεισμού στα μέτρα τους, μας αγόρασαν κοψοχρονιά. Επειδή το θέμα είναι οι αγροτικές κινητοποιήσεις, τα αιτήματα των αγροτών, τουλάχιστον αυ-

τά που αφορούν την επιβίωσή τους, καλύπτονται με περίπου 500 εκατ. euro. Καλό είναι να συσχετίσουμε το παραπάνω ποσό των 750 εκατ. euro και το ποιος θα το οικειοποιηθεί, με τα 500 εκατ. εuro της κάλυψης των αιτημάτων των αγροτών. Έτσι, για να έχουμε μια αίσθηση του μέτρου για τα δύο προαναφερθέντα ποσά. Ότι οι δύο παραπάνω ξένες τράπεζες δεν έχουν κανένα λόγο να μη γδάρουν το Ελληνικό Δημόσιο, είναι προφανές. Από τη «δική μας», την Eurobank, θα περίμενε κανείς κάποια διαφορετική αντιμετώπιση, αφού στελέχη της είναι φίλοι και συνεργάτες του πρωθυπουργού μας, σύμφωνα με αυτά που έχουν κατά καιρούς ειπωθεί και γραφεί στον Tύπο. Υπενθυμίζω τη δήλωση του σημερινού πρωθυπουργού στις Σέρρες στις 08/01/2009, ότι από τα 28 δισ. euro που δόθηκαν στις τράπεζες, το ένα θα διοχετευόταν στον αγροτικό τομέα. Τότε ο Γ. Παπανδρέου ήταν αρχηγός αντιπολίτευσης, τώρα πρωθυπουργός. Τα 28 δισ. υπάρχουν στις τράπεζες και το ένα εξ αυτών πρέπει να πάει στον αγροτικό τομέα, αλλά δε θα πάει. Αλλιώς είναι οι αγρότες όταν είσαι αντιπολίτευση και αλλιώς όταν είσαι κυβέρνηση; Χαίρετε. Κεραμιδόγατος ο μαντουμανταδόρος (Β.Π.)

Εμπρός 3012  
Εμπρός 3012  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν.Λέσβου

Advertisement