Page 1

Κ. κατάστημα Μυτιλήνης

Ο πρόεδρος του Οργανισμού διαβεβαιώνει πως δε φεύγει ο ΕΦΕΤ, αλλά...

Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη προσωπικού

ΣEΛ. 6

TPITH 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY www.emprosnet.gr

5

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3602 TIMH €1,00

ΣΕΛΙ∆ΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-12, 17

Έξι θέσεις ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, δύο νοσηλευτές στο Δήμο Λήμνου, ειδικός συνεργάτης στις Οινούσσες

Σε συνθήκες τρόμου ζουν οι κάτοικοι της Λέσβου στη Μυτιλήνη και την ύπαιθρο Λήστεψαν δύο ηλικιωμένες αδελφές, από τις οποίες πήραν 4,5 χιλ. ευρώ

ΣABBATOKYPIAKO

15 θέσεις στην Αρχαιολογία

ΣEΛ. 18

Σήμερα μαζί με το «ΕΜΠΡΟΣ» με όλη την αθλητική δραστηριότητα του Σαββατοκύριακου

Κουκουλοφόροι στο Σκαλοχώρι! Λήστεψαν δύο αδελφές, 71 και 74 ετών, στο Σκαλοχώρι, το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Γυρνώντας στο σπίτι τους, δέχτηκαν επίθεση από δράστες που φορούσαν κουκούλες και οι οποίοι κατάφεραν να τους αποσπάσουν 4,5 χιλ. ευρώ, ποσό

που προερχόταν από μικρό κατάστημα που διαθέτουν. Το περιστατικό αυτό, ένα από τα αρκετά που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα, δείχνει την κατάσταση από πλευράς αισθήματος ασφαλείας που επικρατεί στο νησί. ΣEΛ. 4

Ανάστατη η εκπαιδευτική κοινότητα με τα πλαστά πιστοποιητικά δυσλεξίας που δίνονταν από την Αθήνα

Ο Μακρύς Γιαλός ξανά ναυτοπροσκοπική βάση της Μυτιλήνης

Νέα Προσκοπική Εστία με την προσφορά της κοινωνίας

Μία η περίπτωση της Λέσβου ΣEΛ. 8

Ένας όμορφος χώρος για τους νέους εγκαινιάσθηκε την Κυριακή, ενώ τα παιδιά των τιμωμένων αποκάλυψαν τις επιγραφές με τα ονόματα ιστορικών στελεχών της τοπικής Προσκοπικής Κίνησης

ΣEΛ. 8


2

ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Αναλαμβάνει ευθύνες… Θα αξιοποιηθεί απ’ τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Σπύρος Γαληνός, σε τομέα που όμως ακόμη δεν έχει αποφασιστεί, μια και υπάρχει ενδιαφέρον, και απ’ το κόμμα, και απ’ τον ίδιο απ’ ό,τι φαίνεται, σε μια σειρά από διαφορετικούς τομείς. Η πρώτη «ομάδα» ευθύνης αφορά στο Αιγαίο, στη Νησιωτική Πολιτική και στη Ναυτιλία, ενώ ακολουθούν ο τουρισμός όπως και η αυτοδιοίκηση.

… και η Κουντουρά, Λέσβο

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Απόσπασμα της εφημερίδας «Σάλπιγξ», της Πέμπτης 25 Ιουνίου 1909. Τα τελευταία τηλεγραφήματα και ειδήσεις από την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα.

Tα ∆ηκτικά HMEPOλόγιο

Νοικοκυρεμένα… Καθαρή ήταν η Ερεσός το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, εικόνα που έμοιαζε σχεδόν εξωπραγματική. Οι κάδοι ήταν άδειοι από σκουπίδια και γενικότερα επικρατούσε μια αίσθηση καθαριότητας σε όλο το χωριό, που είναι από τα τουριστικότερα μέρη της Λέσβου. Όπως μας επεσήμανε κάτοικος της περιοχής, εκτός του ότι γίνεται αρκετά καλή καθαριότητα από τους αρμοδίους, πολλοί κάτοικοι φροντίζουν από μόνοι τους να διατηρούν το μέρος καθαρό, κρατώντας τις σακούλες σκουπιδιών, για παράδειγμα, μερικές μέρες παραπάνω στα μπαλκόνια τους αντί να τις πηγαίνουν στους γεμάτους κάδους, ώστε να μη δημιουργείται άσχημη εικόνα στους επισκέπτες. Πάλι καλά… Γ.Σαρ.

TPITH ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ Aνατ. 05.07 ∆ύσ. 19.51

3 Υακίνθου μάρτ., Ανατολίου Κων/πόλεως, ιερομάρτ.

ΙΟΥΛΙΟΥ

Γνωριμίας και αιτημάτων Όλα τα σημαντικά θέματα που «καίνε» τους περιφερειάρχες, περιλήφθηκαν στην ατζέντα της χθεσινής πολύωρης συνάντησης γνωριμίας που είχαν με τον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, και τον αναπληρωτή υπουργό, Χαράλαμπο Αθανασίου. Ο Νάσος Γιακαλής, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση έθεσε δύο βασικά αιτήματα-εκκρεμότητες, που αφορούν σε οικονομικά θέματα, και πιο συγκεκριμένα την αποπληρωμή της δακοκτονίας και την εξόφληση των οφειλών για τη μεταφορά των μαθητών. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, μέχρι να υπάρξει συντονισμός του Υπουργείου Εσωτερικών με το Υπουργείο Οικονομικών, όχι μόνο αυτά, αλλά και σε άλλα πολλά ζητήματα οικονομικής φύσης που αφορούν και στη λειτουργία των περιφερειών, μάλλον δε θα υπάρχουν σύντομα απαντήσεις. ΜΑΡ.ΠΛ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο πρώην βουλευτής του Νομού Λέσβου θα συνεργάζεται και θα υποστηρίζει το βουλευτή που θα είναι σε κοινό τομέα ευθύνης. Ομοίως, όμως, θα υποστηρίζει και τη βουλευτή της Α΄ Αθήνας Έλενα Κουντουρά, η οποία μαζί με τους τομείς του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, ανέλαβε κυρίως, απ’ τους Ανεξάρτητους Έλληνες, και την ευθύνη για τα θέματα του Νομού Λέσβου. ΜΑΡ.ΠΛ.

Ανταγωνισμός… Όλες αυτές οι δράσεις που αποσκοπούν στην τροφοδότηση του νησιού με φτηνά προϊόντα, τελικά φαίνεται πως λειτουργούν διπλά υπέρ των καταναλωτών. Διότι όχι μόνο μοιράζονται κάποιες ποσότητες πατάτας, ρυζιού ή οποιουδήποτε άλλου προϊόντος σε πιο καλή τιμή απ’ ό,τι συνήθως επικρατεί, αλλά και γιατί πετυχαίνουν να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να πέσουν γενικά οι τιμές σε είδη ευρείας κατανάλωσης. Για παράδειγμα, το Σάββατο, που με ενέργειες του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας ήρθε ρύζι τύπου «νυχάκι» προς ένα ευρώ το κιλό από παραγωγό της Λαμίας, πουλιόταν σε μεγάλο σούπερ μάρκετ ρύζι απ’ τις Σέρρες, τύπου «καρολίνα», σε τιμή προσφοράς, ομοίως προς ένα ευρώ το κιλό. Σε άλλο σούπερ μάρκετ της Μυτιλήνης, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η διάθεση πατάτας Καλλονής προς 0,40 λεπτά το κιλό, πουλιόταν εξαιρετική πατάτα Εύβοιας προς 0,43 λεπτά το κιλό. Άλλες μέρες, της ίδιας ποιότητας προϊόντα, στα ίδια σούπερ μάρκετ, είχαν πολύ πιο υψηλές τιμές, για να μην πούμε διπλάσιες ή και τριπλάσιες. Και ο άγιος φοβέρα θέλει… ΜΑΡ.ΠΛ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΡΑΦΗ ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ

ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΗΛΕΚ/ΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO: MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ ΣΤΕΛΛΑ ΗΛΙΑ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.


3

ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Kοινή Λογική Γράφει ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΟΥΠΟΣ*

Με μια όμορφη τελετή στο χώρο τού μπάσκετ του Σχολείου, έληξε η σχολική χρονιά για το Α΄ Γυμνάσιο Μυτιλήνης. Ένα Σχολείο που με τη συμβολή όλων των στελεχών της σχολικής κοινότητας, γίνεται κάθε μέρα και καλύτερο.

Το ΣΕΜΜΕΛ στηρίζει την ΕΣΗΕΠΗΝ Με ανακοίνωσή του, το ΣΕΜΜΕΛ στηρίζει τη δράση τής ΕΣΗΕΠΗΝ για την αντιμετώπιση της παραδημοσιογραφίας και καλεί τις αρμόδιες αρχές να επιτελέσουν τον εντεταλμένο ρόλο τους και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, διασφαλίζοντας την τήρηση της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά στα μέσα ενημέρωσης. Ο αγώνας κατά της παραδημοσιογραφίας δεν αφορά μόνο το μεροκάματο των δημοσιογράφων, αλλά και τη δημοκρατία. Διότι έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση απαιτεί συγκροτημένα μέσα ενημέρωσης και σωστά αμειβόμενους επαγγελματίες δημοσιογράφους. Ν.Μ.

Μοιράζονται οι… επιταγές Λίγες μέρες μετά την έκδοση του μητρώου δικαιούχων επιταγών κατάρτισης (training voucher), ξεκίνησε χθες από τον ΟΑΕΔ στη Μυτιλήνη και η επίδοσή τους σε όσους ανέργους εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, και με «εισιτήριο» αυτές τις επιταγές θα καταρτιστούν στην Πληροφορική και τις Νέες Τεχνολογίες. Η κατάρτιση θα πραγματοποιηθεί σε πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) και αφορά συνολικά στο Βόρειο Αιγαίο 1.096 δικαιούχους, εκ των οποίων περίπου 300 θα είναι στη Λέσβο. Πάντως, δεδομένου του ενδιαφέροντος που υπάρχει και απ’ τους ανέργους, αλλά και απ’ τα ΚΕΚ, φαίνεται πως πολύ σύντομα θα «εξαργυρωθούν» στο σύνολό τους όλα τα vouchers του ΟΑΕΔ. ΜΑΡ.ΠΛ.

Έρχονται οι εγκρίσεις Πολύ σύντομα, ίσως και εντός του μήνα, αναμένονται οι εγκρίσεις των σχεδίων βελτίωσης, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές μας. Μέσα στην πρώτη «φουρνιά» θα περιλαμβάνεται και μεγάλος αριθμός αιτήσεων από τη Λέσβο. Πιθανότατα να είναι η μόνη ευχάριστη είδηση για τους αγρότες της Λέσβου αυτή την περίοδο. Ν.Μ.

Ήρθε; Ήρθε, έρχεται ή θα έρθει το «Blue Star Patmos» στην Ελλάδα. Οι τελευταίες πληροφορίες ήθελαν το πλοίο να βρίσκεται στο Σουέζ. Οπότε είναι ζήτημα ημερών να έρθει στο Αιγαίο. Ας ελπίσουμε σύντομα να μάθουμε και τον ακριβή χρόνο έναρξης των δρομολογίων του. Ν.Μ.

Χαλασμένοι… σύρτες Δύο ευρώ είσοδος, αλλά όταν πάει κανείς στα αποδυτήρια για να αλλάξει, βρίσκει τα… μάνταλα χαλασμένα. Ο λόγος για την πλαζ «Τσαμάκια», όπου η «ταρίφα» ναι μεν πέφτει στο ταμείο, αλλά οι βασικές υποδομές χρήζουν περαιτέρω μέριμνας. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους οι αρμόδιοι, γιατί το να επισκευάσουν ή να αντικαταστήσουν ορισμένους σύρτες, δεν είναι δα και κανένα μεγάλο έξοδο! Στις καντίνες των παραλιών που βρίσκονται γύρω από τη Μυτιλήνη, πώς κλείνουν οι πόρτες των αποδυτηρίων; Β.Χρ.

Για οδηγούς και λουόμενους Και μια που γράφουμε για καντίνες, καλά θα κάνουν οδηγοί και λουόμενοι που κινούνται στις καντίνες και τις παραλίες από το αεροδρόμιο μέχρι και την Κράτηγο, να προσέχουν, αφού από τα μεσημέρια και μετά και ειδικά τα Σαββατοκύριακα, γίνεται ένας ψιλοχαμός. Άλλοι τρέχουν, άλλοι κινούνται με 10 χλμ. ψάχνοντας να παρκάρουν, άλλοι διασχίζουν αμέριμνοι το δρόμο… και το πότε θα πέσουν οι μεν πάνω στους δε, είναι κάποιες φορές θέμα χρόνου. Β.Χρ.

Άρεσε το ρύζι Εξαιρετικής ποιότητας τόνισαν όσοι δοκίμασαν, ότι ήταν το ρύζι που πουλήθηκε με πρωτοβουλία του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, από τν παραγωγό στον καταναλωτή. Αν και ακούστηκαν γκρίνιες για την τιμή του, καθώς πολλοί σημείωσαν ότι δεν ήταν ιδιαίτερα χαμηλά, αρκετός κόσμος έσπευσε να προμηθευτεί το προϊόν. Μάλιστα, όσοι δοκίμασαν, έμειναν απολύτως ικανοποιημένοι από την ποιότητά του και τόνισαν πως σίγουρα σε ανάλογη δράση θα ξαναπρομηθευτούν από το προϊόν. Γ.Σαρ.

Τις μέρες που πέρασαν, κατέρρευσαν δύο μύθοι. Από τους πολύ διαδεδομένους σε ένα λαό που αποδεδειγμένα το παραμύθι (και το παραμύθιασμα γενικώς) τον εξιτάρει. *** Μύθος πρώτος. Τι τα θέλουμε - και τι τα θέλαμε από μιας αρχής - τα Δ.Ν.Τ. και τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Στήριξης; Εδώ υπήρχαν στην ουρά Ρώσοι και Κινέζοι έτοιμοι να μας δανείσουν! *** Όσοι υποστήριζαν το συγκεκριμένο μύθο, θεώρησαν ότι ήρθε η ώρα της δικαίωσης όταν αναπτύχθηκε η φιλολογία ότι η υπερήφανη ηγεσία της αδελφής μας χώρας (Κύπρου) είχε εξασφαλίσει ευνοϊκό δάνειο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της από Ρωσία. *** Για να αποδειχθεί σύντομα ότι η κυπριακή ηγεσία προσέφυγε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης γιατί οι φίλοι Ρώσοι είτε δεν ήταν διατεθειμένοι να δανείσουν είτε, για να το κάνουν, γύρευαν - που λέει και η διαφήμιση - τον πατέρα τους και τη μάνα τους! *** Και όλα αυτά για 4 ψωροδίς και όχι τα πολλαπλάσια που ψάχναμε εμείς. *** Μύθος δεύτερος. Μα καλά, η λύση στα οικονομικά μας προβλήματα δεν είναι στην αξιοποίηση των πετρελαίων; Επομένως στην άμεση οριοθέτηση της ΑΟΖ; *** Ε λοιπόν, οι Κύπριοι που το έχουν ήδη κάνει, και έχουν προχωρήσει ήδη σε μελέτες και αναθέσεις, περιμένουν τα πρώτα χρήματα μετά από 7 χρόνια και βλέπουμε. *** Τι είπατε; Τώρα θα βουβαθούν οι ετερόκλητοι μυθομανείς; Πού τέτοια τύχη. Θα κάνουν πως δεν κατάλαβαν και θα συνεχίσουν τα παραμύθια τους. Μέχρι να βρουν καινούργια. *** Είπαμε, σ’ αυτόν τον τόπο, το να υποσχεθείς «αίμα, δάκρυα και ιδρώτα» για να βγει από την κρίση, δεν πουλάει. Πρέπει να χαϊδεύεις αυτιά. Τι διάβολο άλλωστε. Μη γίνουμε και κρυόκωλοι Εγγλέζοι. *** Στην προεκλογική περίοδο του Μαΐου, η δημοσιογραφία της λαμογιάς των χειροκροτητών και των παρατρεχάμενων έκανε μπαμ από μακριά στο Νομό μας. *** Σε σημείο που όποιος προσπαθούσε να τηρήσει τη δημοσιογραφική δεοντολογία, να θεωρείται γραφικός. *** Και βέβαια, επειδή ο τόπος είναι μικρός, ακούστηκαν μεγάλα νούμερα που ξεκοκαλίστηκαν για αμφιλεγόμενες υποστηρίξεις. *** Αν και βέβαια, επειδή μιλάμε για πραγματικούς λιγούρηδες, ήθελαν τα πολλά, αλλά έφταναν να ζητάνε μέχρι και... τζάμπα σουβλάκια! Για τέτοια πείνα μιλάμε. *** Ευτυχώς που ακόμα και όσοι έπεσαν θύματα τέτοιων τύπων, έστω και εκ των υστέρων, - λένε ότι - κατάλαβαν πού έμπλεξαν και δε σκοπεύουν να κάνουν το ίδιο λάθος στο μέλλον. *** Αν πράγματι είναι έτσι, μικρό το κακό. Η γνώση είναι που μετράει, και τα λεφτά ξαναγίνονται! *** Εκείνη η είδηση ότι η κ. Βίκυ Σταμάτη ετοιμάζεται να ζητήσει διαζύγιο από τον Τσοχατζόπουλο γιατί, λέει, δεν ήξερε ότι η - κοινή - χλιδάτη ζωή τους οφειλόταν σε παράνομες δραστηριότητες, πραγματικά μάς σοκάρισε. *** Για το πού μπορεί να φτάσει ο αδίστακτος άνθρωπος. Όσο για τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο; Μου φαίνεται ότι, από όσες τιμωρίες τον περιμένουν, είναι η πιο δίκαιη. Να καταλάβει πόσο - και γιατί - τον μετρούσε το έτερόν του ήμισυ. *** Εκείνα τα δάνεια έναντι της κρατικής επιχορήγησης, μέχρι το... 2017, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., τελικά είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο. Και κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή. *** Η απονομή δικαιοσύνης όμως για τις ατασθαλίες του παρελθόντος, δε σημαίνει και... κατάρα στο παρόν! Το ξαναλέμε, το πρόβλημα της Ελλάδας έχει ξεφύγει από το ποιος είναι στην κυβέρνηση. *** Γιατί είναι φανερό ότι ή όλοι μαζί θα σωθούμε, ή όλοι μαζί θα βουλιάξουμε.


EI∆HΣEIΣ

4

Άρθρο Γράφει ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΚΗΣ*

Σε συνθήκες τρόμου ζουν οι κάτοικοι της Λέσβου στη Μυτιλήνη και την ύπαιθρο Λήστεψαν δύο ηλικιωμένες αδελφές, από τις οποίες πήραν 4,5 χιλ. ευρώ

Κουκουλοφόροι στο Σκαλοχώρι!

ΔΗΜΑΡ, so far… ετά την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, η Δημοκρατική Αριστερά έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους: Ο πρώτος ήταν να συνεργαστεί με τις δυνάμεις που στήριξαν τα Μνημόνια Ι και ΙΙ, υιοθετώντας μια μεταρρυθμιστική, αντιλαϊκιστική και ρητά φιλοευρωπαϊκή (με ό,τι όλα αυτά μπορεί να σημαίνουν σήμερα) προσέγγιση του προβλήματος διακυβέρνησης της χώρας. Επιμέρους επιδιώξεις αυτής της επιλογής ενδεχομένως είναι να συμμετέχει η ΔΗΜΑΡ ενεργά και από θέση κυβερνητικής επιρροής στην πιθανολογούμενη διαδικασία ανασύνταξης του λεγόμενου χώρου της κεντροαριστεράς, με στρατηγικό στόχο τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού και οικολογικού πολιτικού σχήματος, σε συνεργασία με ό,τι θα έχει απομείνει από το «όλον» ΠΑΣΟΚ και ολίγη από οικολογικές συνιστώσες. Είναι πρόδηλο ότι σε αυτό το εγχείρημα θα είχε να αντιμετωπίσει ισχυρότατες αντιδράσεις από εκείνους που θα θεωρούσαν ότι η στάση του κόμματος εκπορεύεται από υστεροβουλία και προσωπικές επιδιώξεις και πάντως αντιφάσκει με την προγενέστερη στάση του. Η άλλη επιλογή για τη ΔΗΜΑΡ θα ήταν να παραμείνει στο ασφαλές λιμάνι της αντιπολίτευσης και να επιλέξει μια στάση «αντιοξειδωτική», που δε θα την έφθειρε με την ανάληψη πολιτικού κόστους, ιδίως στην περίπτωση που η «Κυβέρνηση των Τριών Κομμάτων» δεν καταφέρει αξιοσημείωτα αποτελέσματα στις (επανα)διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για τους όρους δανειακής ενίσχυσης της χώρας μας και δεν μπορέσει να προωθήσει τις θεσμικές και πολιτειακές μεταρρυθμίσεις τις οποίες ευαγγελίστηκε. Αυτή η επιλογή είναι προφανώς χαμηλού ρίσκου, όμως θα συνέδραμε στην ανάδειξη ενός αμείλικτου ερωτήματος: Σε τι διαφέρουν τελικά οι στρατηγικές τής ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ; Η εσωκομματική πλάστιγγα τελικά έγειρε - όχι πάντως χωρίς αντιδράσεις - προς την πρώτη επιλογή και τελικά θα την κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος. Στο πεδίο, όμως, της τρέχουσας πολιτικής δράσης μένει να αποδειχτεί αν η επιλογή της συγκυβέρνησης με τους πάλαι ποτέ εταίρους του δικομματισμού θα επιφυλάξει ένα καλύτερο μέλλον για τον πολιτικό χώρο που εκφράζει η ΔΗΜΑΡ ή θα οδηγήσει σε διχοτόμησή του ανάμεσα στο σχήμα που θα διαδεχτεί το παλαιό ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά για τη ΔΗΜΑΡ, so far…

Μ

* Ο Θεόδωρος Κουτρούκης είναι επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου.

ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

ήστεψαν δύο αδελφές, 71 και 74 ετών, στο Σκαλοχώρι, το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Γυρνώντας στο σπίτι τους, δέχτηκαν επίθεση από δράστες που φορούσαν κουκούλες και οι οποίοι κατάφεραν να τους αποσπάσουν 4,5 χιλ. ευρώ, ποσό που προερχόταν από μικρό κατάστημα που διαθέτουν. Το περιστατικό αυτό, ένα από τα αρκετά που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα, δείχνει την κατάσταση από πλευράς αισθήματος ασφαλείας που επικρατεί στο νησί. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες, που ήταν τουλάχιστον τρεις, είχαν μπει στο σπίτι των δύο ηλικιωμένων γυναικών νωρίτερα παραβιάζοντας ένα από τα παράθυρα, και τις περίμεναν να επιστρέψουν. Μόλις οι δύο αδελφές μπήκαν στο σπίτι, οι δράστες κατάφεραν, ασκώντας σωματική βία, να τους πάρουν το τσαντάκι που κρατούσαν, μέσα στο οποίο βρίσκονταν όλα τα χρήματα από το μικρό παντοπωλείο που διαθέτει η μία από αυτές στο Σκαλοχώρι και το οποίο «πηγαινοερχόταν», από το μαγαζί, στο σπίτι. Τα θύματα κατήγγειλαν το συμβάν στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλονής, ωστόσο οι δράστες δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη. Όπως φαίνεται, πάντως, γνώριζαν για τη δραστηριότητα των γυναικών, αφού είχαν υπολογίσει με λεπτομέρειες το χρόνο που θα επέστρεφαν σπίτι τους.

Λ

Τι γίνεται στο νησί Το παραπάνω περιστατικό είναι ένα μόνο από τα αρκετά που έχουν σημειωθεί τον τελευταίο ένα μήνα περίπου σε όλο το νησί. Η οικονομική κρίση φαίνεται πως έχει αρχίσει να οδηγεί σε αύξηση των κλοπών, ακόμα και των άγνωστων μέχρι πρότινος ληστειών, και στη Λέσβο, ενώ είναι η πρώτη φορά μέσα στα τελευταία πολλά χρόνια, που τέτοιο περιστατικό σημειώνεται στο Σκαλοχώρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολλές και οι απόπειρες κλοπής που σημειώνονται τόσο στη

Μυτιλήνη, όσο και στα χωριά. Τις περισσότερες από αυτές, οι ιδιοκτήτες των κατοικιών δεν τις καταγγέλλουν, μη επιθυμώ-

ντας να βρεθούν μπλεγμένοι σε χρονοβόρες διαδικασίες. Σε αυτή την κατεύθυνση ωθούνται και από τα στελέχη της Αστυνο-

μίας, μια και έτσι κρατούνται χαμηλά τα λεγόμενα στατιστικά. Κάπως έτσι θεωρείται η αστυνόμευση και πετυχημένη.

Δράση δύο ανήλικων Τσιγγάνων με… αυτοκίνητο!

Κλέφτες αλουμινίου… ανήλικους τσιγγάνους, ηλι13 και 15 ετών, συνέλαβαν Δτο ύοκίας πρωί του Σαββάτου οι Αρχές, στην περιοχή του αεροδρομίου Μυτιλήνης. Οι ανήλικοι είχαν στην κατοχή τους διάφορα μεταλλικά αντικείμενα, συνολικής αξίας περίπου τριών χιλιάδων ευρώ, τα οποία είχαν κλέψει πριν από λίγη ώρα από αγρόκτημα ιδιοκτησίας ενός 54χρονου στη Χαραμίδα και προφανώς προόριζαν να πουλήσουν. Ο 13χρονος και ο 15χρονος συνελήφθησαν πάνω στο φορτηγάκι τους στην περιοχή του αεροδρομίου, επιστρέφοντας από τη Χαραμίδα και κατόπιν καταγγελίας στην Α-

στυνομία από τον ιδιοκτήτη του αγροκτήματος, ο οποίος έκπληκτος ανακάλυψε πως τα κομμάτια από αλουμίνιο που είχε αφήσει στο χωράφι του και σκόπευε να χρησιμοποιήσει, είχαν «εξαφανιστεί». Οι ίδιοι ισχυρίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, πως τα αντικείμενα ήταν δικά τους, δεν έπεισαν όμως τις Αρχές, που τους συνέλαβαν και επρόκειτο να τους οδηγήσουν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης. Την ίδια στιγμή τα αντικείμενα κατασχέθηκαν και επεστράφησαν στον ιδιοκτήτη τους, ενώ η Ασφάλεια διενεργεί προανάκριση για το συμβάν.

Κλέβουν ό,τι γυαλίζει παραπάνω φαινόμενο είναι γνωστό στις αστυνομικές αρχές, αλλά και Tρέςοσεέχουν ιδιώτες και σε δημόσιους φορείς της Μυτιλήνης, που ουκ ολίγες φοδει χρήσιμα στους ίδιους μεταλλικά αντικείμενα να «κάνουν φτερά», προκειμένου να μετατραπούν σε πρώτη ύλη σε κάποιο χυτήριο. Πίσω από αντίστοιχες περιπτώσεις «εξαφάνισης» μεταλλικών αντικειμένων βρίσκονται σχεδόν πάντα Τσιγγάνοι, και ιδίως ανήλικα Τσιγγανόπουλα. Η Αστυνομία κάνει λόγο για αυξημένη εγκληματική δραστηριότητα εκ μέρους των νεαρών Αθίγγανων.

Σύλληψη 32χρονου για ναρκωτικά ναν 32χρονο άνδρα συνέλαβε το πρωί του Σαββάτου η λιμενική αρχή Έκάνναβης. Μυτιλήνης στο λιμάνι της πόλης, για κατοχή 20 γραμμαρίων ινδικής Η ανίχνευση της παραπάνω ποσότητας έγινε κατά την αποβίβαση του 32χρονου από επιβατηγό πλοίο, με χρήση ειδικά εκπαιδευμένου αστυνομικού σκύλου. Η κάνναβη βρισκόταν σε μια πλαστική συσκευασία, η οποία και κατασχέθηκε.

«Κόλλησε» στην άμμο ε αμμώδη περιοχή στη θάλασσα Σμεσημέρι της Παναγιούδας προσάραξε το της Παρασκευής σκάφος με την ονομασία «Όλγα». Πλωτό περιπολικό σκάφος της λιμενικής αρχής Μυτιλήνης έσπευσε άμεσα για να βοηθήσει την κατάσταση. Σύμφωνα με δήλωση του

κυβερνήτη, το σκάφος παρασύρθηκε από τον άνεμο λόγω μηχανικής βλάβης και προσάραξε ομαλά στο σημείο, έχοντας στο κατάστρωμά του τέσσερα άτομα. Από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός, ούτε παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Αυτοκίνητο τραυμάτισε 7χρονο ροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην περιοχή Tδρας, του Περάματος, όταν Ι.Χ. αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 39χρονος άνπαρέσυρε και τραυμάτισε ελαφρά ένα εφτάχρονο παιδί. Ο μικρός μεταφέρθηκε στο Βοστάνειο, ενώ ο 39χρονος οδηγός συνελήφθη.

Πνιγμός γυναίκας στα Πάμφιλα ωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε από τη θάλασσα των Παμφίλων, το ΧΑμέσως πρωί της περασμένης Παρασκευής, μια 75χρονη γυναίκα. διεκομίσθη στο Νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.


Ο Δ. Βελούτσος ζητά άμεσα παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία:

«Θα μείνετε καρδινάλιοι…» ασχοληθούν πραγματικά με τους εγκαταλελειμΝαμένους αγροτικούς δρόμους στις Δημοτικές Ενότητες Πέτρας και Μήθυμνας ζητά απ’ τη δημοτική αρχή, με ερώτησή του, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Λέσβος, Δημιουργική πορεία» Δημήτρης Βελούτσος. Ο κ. Βελούτσος καταγγέλλει την εξυπηρέτηση, με σκανδαλώδη τρόπο όπως υποστηρίζει, συγκεκριμένων ιδιωτικών αναγκών σε δρόμους και καλεί τους δημοτικούς άρχοντες να αφήσουν τις συμπεριφορές καρδιναλίων και να κάνουν κάτι ουσιαστικό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Στην ερώτησή του που απευθύνει στο δήμαρχο Δημήτρη Βουνάτσο και τον αντιδήμαρχο Γιάννη Βατό, ο κ. Βελούτσος εξηγεί γιατί είναι κρίσιμο να συντηρηθούν οι αγροτικοί δρόμοι της ευρύτερης περιοχής της βόρειας Λέσβου, που στο μεγαλύτερο μέρος τους παραμένουν δίχως καμμία παρέμβαση απ’ το 2009. Χαρακτηρίζει, μάλιστα, ως «ανάλγητη» τη δημοτική αρχή, που επί δύο χρόνια δεν έχει κάνει τίποτα στο συγκεκριμένο τομέα, «με συνέπεια κτηνοτρόφοι και ελαιοπαραγωγοί να μην μπορούν να προσεγγίσουν τις κτηνοτροφικές τους εγκαταστάσεις και τα κτήματά τους». Ο ίδιος προκρίνει ως αναγκαίο να συγκροτηθούν άμεσα ολιγάριθμα κλιμάκια μηχανημάτων, οχημάτων και χειριστών που ήδη έχει στη διάθεσή του ο Δήμος, ώστε να εργασθούν ανά δημοτική ενότητα στην αγροτική οδοποιία. Μόνο έτσι, όπως λέει ο κ. Βελούτσος, θα αποδείξει η δημοτική αρχή πως οι όποιες ενέργειές της δεν είναι μόνο για το θεαθήναι, αλλά επί της ουσίας για τη λύση των προβλημάτων. «Οι δημότες ακούνε να λέτε ότι “δεν υπάρχουν χρήματα”, αλλά αγοράζετε ακριβά υλικά από λατομεία τη στιγμή που υπάρχουν υλικά ορυχείων σε όλες σχεδόν τις δημοτικές ενότητες, και επιδίδεστε σε ένα σκανδαλώδη αγώνα εξυπηρέτησης ιδιωτικών δρόμων και οικοπέδων», τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Πατερέλλη, καλώντας τη δημοτική αρχή «να εξετάσετε, λοιπόν, επιτέλους, τα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους και βιοπαλαιστές της λεσβιακής υπαίθρου. Θα επιλέξετε να μείνετε στην ανένδοτη συμπεριφορά καρδιναλίων που συνηθίζετε, ή θα προχωρήσετε σε γενναία επίλυση της κατάστασης;».

Στο Πανηγύρι του Ταύρου και στο Θερινό Σχολείο

Παντού ο δήμαρχος! που πραγματοποιήθηκαν εντός κι εΣεκτόςεκδηλώσεις Μυτιλήνης, παρέστη τις προηγούμενες μέρες ο δήμαρχος Λέσβου. Ο Δημήτρης Βουνάτσος την Παρασκευή το απόγευμα παρευρέθηκε στην τελετή αποφοίτησης που πραγματοποίησε το Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στην αίθουσα τελετών του Λυκείου, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποίησε συνάντηση γνωριμίας με καθηγητές και φοιτητές του διεθνούς Θερινού Σχολείου με θέμα «Πολιτισμοί, μεταναστεύσεις, σύνορα», που πραγματοποιείται στο Πλωμάρι. Την Κυριακή το απόγευμα, ο κ. Βουνάτσος παρακολούθησε τις ιπποδρομίες που έγιναν στην Αγία Παρασκευή, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το Πανηγύρι του Ταύρου.

5

EI∆HΣEIΣ

ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Μειώνεται σε Μυτιλήνη και έξι δημοτικές ενότητες, ενώ αυξάνεται σε πέντε

Ενιαίος ΤΑΠ σ’ όλη τη Λέσβο της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ποφάσεις με τις οποίες επιχειρείται να εκλείψουν οι διαφορές από χωριό σε χωριό και να υπάρξει ενιαία πολιτική απ’ την πλευρά του Δήμου απέναντι στους δημότες σε όλο το νησί, πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο προχώρησε στον καθορισμό ενιαίου συντελεστή Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) για όλη τη Λέσβο, ενώ προσδιόρισε και μειωμένες τιμές για τις εκτός οικισμών περιοχές που δεν υπόκεινται σε αντικειμενικές αξίες. Όλες αυτές οι αποφάσεις επηρεάζουν οικονομικά τους δημότες, γιατί αναλόγως αυξομειώνουν έστω και με μικροποσά της τάξης του ενός ευρώ για μια μέση κατοικία - τα τέλη που πληρώνουν με τους λογαριασμούς τής ΔΕΗ. Σύμφωνα και με τις κατά πλειοψηφία αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου αποφάσισε τον καθορισμό ενιαίου συντελεστή ΤΑΠ για όλο το Δήμο Λέσβου σε 0,30‰. Μέχρι τώρα, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Νίκος Κατράνης, υπήρχαν περιοχές όπως ο πρώην Δήμος Μυτιλήνης και ακόμη έξι δημοτικές ενότητες, που ο συντελεστής ήταν 0,35‰, πέντε δημοτικές ενότητες (Αγιάσου, Γέρας, Μανταμάδου, Πέτρας και Πολιχνίτου), που ήταν 0,25‰, και του Ευεργέτουλα, που ήταν και διατηρείται στα 0,30‰. Όπως είπε ο αντιδήμαρχος με τα νέα δεδομένα κατεβαίνει ο συντελεστής στο 70% περίπου του νησιού, ενώ υπάρχουν και οι προαναφερόμενες περιοχές που ανεβαίνει. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης πρότειναν να υπάρξει ενιαίος συντελεστής της τάξης τού 0,25‰, ενώ η Οικονομική Υπηρεσία είχε εισηγηθεί ο ενιαίος συντελεστής ΤΑΠ να είναι 0,35‰.

Α

Απαλλαγές Η Οικονομική Επιτροπή ακό-

μη αποφάσισε κατά πλειοψηφία την απαλλαγή από την επιβολή των τελών καθαριότητας, φωτισμού και ΤΑΠ των εξωστών (μπαλκόνια) των ημιτελών και των ερειπωμένων κτισμάτων, όπως και την απαλλαγή από την επιβολή τού ΤΑΠ στους κοινόχρηστους χώρους των κτηρίων (μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες κ.λπ.), με την προϋπόθεση ύπαρξης πράξης σύστασης ακινήτου (σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο). Στην περίπτωση που δεν έχει γίνει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, θα πρέπει να συνυπολογίζεται η συνολική επιφάνειά τους (μετά τυχόν κλιμακοστασίου και λοιπών παρόμοιων χώρων) μειωμένη κατά ποσοστό 10% στην περίπτωση που περιλαμβάνονται κοινόχρηστοι χώροι.

Μείωση στα εκτός Μια ακόμη απόφαση του Δή-

μου αφορά στον καθορισμών των αξιών ακινήτων πάνω στο νησί, σε περιοχές εκτός του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού. Όπως μας είπε ο κ. Κατράνης, σύμφωνα με εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας, που βασίστηκε και σε μελέτη-πρόταση την οποία υπέβαλε ο υπάλληλος της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Γιώργος Γαλέτσας, αποφασίστηκε μείωση όλων των συντελεστών κατά 10 μονάδες. Δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι δημότες λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως συνέχισε ο αντιδήμαρχος, και στις πέντε ζώνες στις οποίες χωρίζονται οι εκτός οικισμών περιοχές, εκεί δηλαδή που δεν υπάρχουν καθορισμένες αντικειμενικές αξίες, οι υπολογισμοί των τελών θα γίνονται με μειωμένους συντελεστές.

Και Τέλος Διαμονής Παρεπιδημούντων… παντού στην ίδια πολιτική ενιαίας αντιμετώπιΟγέςμοίως σης των δημοτών, σύμφωνα και με τις επιτατου «Καλλικράτη ΙΙ», ο Δήμος Λέσβου προχωρά για λόγους ισονομίας και ισότητας, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, στην επιβολή Τέλους Διαμονής Παρεπιδημούντων σε όλο το νησί, με αρχή τον Ιανουάριο του 2013. Το τέλος είναι της τάξης τού 0,5% (μέχρι το 2007 ήταν 2%) επί του μισθώματος κλίνης σε όλα τα καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα, ξενοδοχεία, camping, bungalows, επιπλωμένα διαμερίσματα, ξενώνες κ.λπ.) και εισπράττεται απ’ τους ιδιοκτήτες τους για να αποδοθεί στη συνέχεια στο Δήμο. Έως τώρα, Τέλος Διαμονής Παρεπιδημούντων είχε επιβληθεί με απόφαση δημοτικού συμβουλίου των πρώην Δήμων σε όλη τη γεωγραφική περιφέρεια Πλωμαρίου, Θερμής, Καλλονής, Ερεσού - Αντίσσης και Μυτιλήνης, στις περιοχές Πέτρα, Άναξο και Σκουτάρο του πρώην Δήμου Πέτρας, αλλά και σε Μήθυμνα, Βαφειό, Σκάλα Συκαμνιάς και Συκαμνιά του πρώην Δήμου Μήθυμνας. Ομοίως το ίδιο Τέλος ίσχυε έως και το 2007 στον πρώην Δήμο Πολιχνίτου και καταργήθηκε από το 2008 και μετά, για να επανέλθει, όπως και σε όλο το νησί, απ’ τον προσεχή Ιανουάριο.


6

EI∆HΣEIΣ

ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Ο πρόεδρος του Οργανισμού διαβεβαιώνει πως δε φεύγει ο ΕΦΕΤ, αλλά...

Ενημέρωση για το Leader Αλιείας

Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη προσωπικού τoυ NIKOY MANABH εν υπάρχει απόφαση, ούτε σχεδιασμός, ούτε πρόθεση να κλείσει το γραφείο τού ΕΦΕΤ στο Βόρειο Αιγαίο, μας δήλωσε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος του οργανισμού, Γιάννης Μίχας, στο ερώτημα που θέσαμε το Σάββατο στο πρωτοσέλιδο του «Ε». Είναι θετικό ότι ο κ. Μίχας αντέδρασε αμέσως, ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το θέμα έχει τεθεί προς συζήτηση εδώ και αρκετό καιρό. Φυσικά, από το σημείο να ανοίξει μια συζήτηση μέχρι να ληφθεί μια απόφαση, υπάρχει απόσταση. Γι’ αυτό και θέσαμε το θέμα ως ερώτημα. Ο κ. Μίχας επιβεβαίωσε ότι ο ΕΦΕΤ Βορείου Αιγαίου αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού. Οι προσπάθειες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα να καλυφθούν τα κενά με μετατάξεις προσωπικού από άλλες

Δ

υπηρεσίες, ήταν άκαρπες. Έτσι, η διοίκηση του ΕΦΕΤ προσανατολίζεται να προτείνει στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να συγκροτούνται μικτά κλιμάκια για τη διεξαγωγή των ελέγχων, από τους ελεγκτές τού ΕΦΕΤ και τα στελέχη των τοπικών υπηρεσιών. Πρόκειται για μια καλή λύση, εφόσον φυσικά οι συναρμόδιες υπηρεσίες έχουν το αναγκαίο προσωπικό. Από την εποχή που λειτουργούσε η Συντονιστική Επιτροπή Ελέγχου Τροφίμων (ΣΕΕΤ), η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, η Διεύθυνση Εμπορίου, η Διεύθυνση Υγιεινής και το Γενικό Χημείο του Κράτους τόνιζαν ότι δεν έχουν το προσωπικό που απαιτείται για να υποστηρίξουν τους αναγκαίους ελέγχους. Από τότε μέχρι τώρα, το προσωπικό των εν λόγω υπηρεσιών έχει μειωθεί κι άλλο. Κατά συνέπεια, η συγκρότηση μικτών κλιμακίων που προτείνει ο ΕΦΕΤ, ελάχιστα πράγμα-

τα μπορεί να προσφέρει. Δρομολογείται λύση στην αδυναμία του τοπικού ΕΦΕΤ να επιβάλλει πρόστιμα, με απόφαση του κ. Μίχα. Συγκεκριμένα, θα οριστούν δύο στελέχη από την κεντρική υπηρεσία τού ΕΦΕΤ στην Αθήνα, που θα έρχονται στη Μυτιλήνη και θα συγκροτούν τριμελή επιτροπή μαζί με έναν υπάλληλο της τοπικής υπηρεσίας. Αυτή η επιτροπή θα επικυρώνει τα πρόστιμα που επιβάλλουν οι ελεγκτές της Περιφερειακής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου. Όπως γράφαμε στο φύλλο του Σαββάτου, η επιβολή προστίμων είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο που διαθέτει ο ΕΦΕΤ για την αντιμετώπιση όσων παραβαίνουν τη νομοθεσία. Η λύση που βρέθηκε στο πρόβλημα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, είχε προταθεί εδώ και αρκετό καιρό από την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΦΕΤ στη Μυτιλήνη.

νημερωτική εκδήλωση για το Leader Αλιείας διοργανώνεται την Εσβου. Τετάρτη 4 Ιουλίου, στις 7 το απόγευμα, στο Επιμελητήριο ΛέΚατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει ενημέρωση των λεπτομερειών εφαρμογής και θα καταγραφούν απόψεις και ερωτήματα που τυχόν θα ανακύψουν. Το τοπικό Πρόγραμμα Leader Αλιείας δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας μικρών επιχειρήσεων στα νησιά μας. Το Πρόγραμμα, με τη διαδικασία της τοπικής διαχείρισης και διασφάλισης πόρων, ενισχύει σε ποσοστό 60 έως 65% μια μεγάλη ποικιλία μικρών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Οι επιχειρήσεις στη Λέσβο θα πρέπει να δημιουργηθούν στον Παλαιόκηπο, το Πέραμα, το Μεσαγρό, το Σίγρι, την Καλλονή, το Κεράμι, τα Παράκοιλα, την Κλειώ, τη Μήθυμνα, τη Συκαμνιά, τη Μυτιλήνη, την Πέτρα, τα Βασιλικά και τον Πολιχνίτο. Επίσης το Πρόγραμμα χρηματοδοτεί επιχειρήσεις της Λήμνου που θα δημιουργηθούν στην Καλλιόπη, το Κοντοπούλι, την Παναγιά, την Πλάκα, τον Κοντιά, τα Τσιμάνδρια, και του Άι-Στράτη.

Πουλάει εξοπλισμό η Συνεταιριστική θες το μεσημέρι δόθηκε στη δηΧταιριστικής μοσιότητα ανακοίνωση της ΣυνεΤράπεζας, σύμφωνα με την οποία πωλείται ο πλεονάζων εξοπλισμός της Τράπεζας, που προφανώς προέρχεται από τα υποκαταστήματα και τις θυρίδες που έκλεισαν. Η εκποίηση θα ξεκινήσει στις 9 Ιουλίου. Ο εξοπλισμός που θα εκποιηθεί, είναι γραφεία, συρταριέρες, ντουλάπες, διαφόρων ειδών καθίσματα και πολυθρόνες, καναπέδες, ντουλάπια διαφόρων μεγεθών, μικρά ψυγεία, χρηματοκιβώτια διαφόρων

μεγεθών, κλιματιστικά τοίχου και δαπέδου, υαλότουβλα κ.λπ.. Επίσης εκποιείται εξοπλισμός αποτελούμενος από προσωπικούς υπολογιστές, εκτυπωτές, μηχανές καταμέτρησης χαρτονομισμάτων, υλικά συστημάτων καταγραφής και συναγερμού, φωτοτυπικά μηχανήματα, τηλεφωνικές συσκευές, fax κ.λπ.. Τα προς εκποίηση αντικείμενα είναι σε άριστη κατάσταση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στο επί της προκυμαίας της Μυτιλήνης κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας.

Οι εξ ανατολών... γείτονες Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΟΘΑΣ

Μνημείο για τους πρόσφυγες στο Κουτσούκκουγιού ο Κουτσούκκουγιού είναι μια παραθαλάσσια κωμόπολη-ψαρολίμανο, απέναντι απ’ τη Σκαμνιά της Λέσβου. Η ονομασία σου στα τουρκικά σημαίνει «μικρό πηγάδι» , απ’ το πηγάδι που υπήρχε εκεί και υδρεύονταν οι ψαράδες πριν κατοικηθεί η περιοχή, ως τις αρχές του 20ού αιώνα. Ως τότε λειτουργούσε ως επίνειο (σκάλα) του χωριού Αντά Τεπέ στις πλαγιές τού Καζ Νταγ, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τη θάλασσα. Το Αντά Τεπέ έχει κηρυχθεί διατηρητέος οικισμός, για να σωθούν τα πολυάριθμα ελληνικά σπίτια, πολλά από τα οποία αγοράζονται συνήθως από Κωνσταντινουπολίτες και μετατρέπονται σε εξοχικές κατοικίες ή μικρές πανσιόν. Το σημερινό λοιπόν Κουτσούκκουγιού είναι σε ό,τι αφορά την κοινωνική του σύνθεση, οικισμός προσφύγων (ανταλλαγέντων, βάση της Συνθήκης της Λωζάννης). Ο Δήμος Κουτσούκκουγιού, για να τιμήσει τους αρχικούς κτήτορες του οικισμού, αλλά και το ιστορικό γεγονός της ανταλλαγής πληθυσμών το 1924, ανήγειρε μνημείο, που κοσμείται από ορειχάλκινο θεματικό άγαλμα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στο μνημείο αναγράφεται σε δύο γλώσσες η επιγραφή: «Στη μνήμη όλων των ανταλλαγέντων και απ’ τις δύο πλευρές». Ίσως το μνημείο του Κουτσούκκουγιού να είναι μοναδικό σ’ όλη την Τουρκία, που εκπέμπει μάλιστα μήνυμα ειρήνης. Ο δήμαρχος Τσενκίζ Μπαλκάν και η αντιδήμαρχος Σεχέρ Σοζέν, που είχε έλθει στη Μυτιλήνη για το πρόσφατο Ελληνοτουρκικό Φεστιβάλ, κάλεσε να παραστούν στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος που θα γίνουν στις 15/7/12, και τους γείτονες από τη Λέσβο.

T

Φεστιβάλ Περγάμου

Ένα αλλιώτικο ενυδρείο στη Σμύρνη

λοκληρώθηκαν, προχθές Oδηλώσεις Κυριακή, οι τετραήμερες εκτού Kermesi Festival,

να ενυΈαντικαθιστά δρείο που

που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Πέργαμο και θεωρείται το παλαιότερο φεστιβάλ στην Τουρκία, αφού πρωτοξεκίνησε το 1937, με την παρουσία μάλιστα τότε τού Κεμάλ Ατατούρκ! Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, κονσέρτα, θέατρα κ.λπ. συνήθως φιλοξενούνται στην Ακρόπολη και στο Ασκληπιείο, ενώ διάφορα άλλα δρώμενα γίνονται στο κέντρο της πόλης. Φέτος, το παλιό μπεντεστένι (οθωμανική αγορά) φιλοξενεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ εικαστική έκθεση (ζωγραφική, χαρακτική, κολλάζ, φωτογραφία κ.ά.) των αποφοίτων της δεκαετίας τού ‘80 της Σχολής Καλών Τεχνών της Πόλης. Η δεκαετία τού ‘80 ήταν η περίοδος της χούντας του Εβρέν

στην Τουρκία και σημαδεύτηκε απ’ την έντονη δράση του φοιτητικού κινήματος. Οι απόφοιτοι αυτοί διατήρησαν δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ τους και κάθε χρόνο παρουσιάζουν σε διαφορετικό μέρος τη δουλειά τους. Η έκθεση που αυτές τις μέρες γίνεται στην Πέργαμο, θα έλθει απ’ την Κίνηση «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» και στη Μυτιλήνη, στα μέσα του Σεπτεμβρίου 2012.

Εγκαινιάστηκε Μουσείο του Εμπορίου στο Αϊβαλί ην Παρασκευή που μας πέρασε, ένα καινούργιο μουσείο άνοιξε στο Αϊβαλί. Πρόκειται για το Μουσείο του Εμπορίου της πόλης, που καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 1922 έως το 1960. Παρουσιάζεται με μοντέρνο τρόπο η ιστορία του αϊβαλιώτικου εμπορίου, με φωτογραφίες εποχής και πολλά ντοκουμέντα, που στην πλειοψηφία τους αφορούν το κυρίως παραγόμενο προϊόν της περιοχής, που είναι το ελαιόλαδο. Το Μουσείο στεγάζεται σε μισθωμένο αναστηλωμένο παλιό κτήριο, πίσω απ’ το Επιμελητήριο Αϊβαλιού, κοντά στο παλιό λιμάνι. Είναι ανοικτό-επισκέψιμο καθημερινά, αλλά όλες οι επιγραφές είναι ακόμη στα τουρκικά και έτσι δεν είναι «φιλικό» στους ξένους. Στο κτήριο του Μουσείου λειτουργεί παράλληλα και χημικό εργαστήριο, όπου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δίνει για μέτρηση δείγμα του ελαιόλαδου που παράγει. Μία απ’ τις αίθουσες του κτηρίου θα χρησιμοποιηθεί ως γκαλερί για εκθέσεις και θα υπάρχει και πωλητήριο αναμνηστικών και ειδών χειροτεχνίας. Χορηγός της αναστύλωσης είναι ο πλούσιος επιχειρηματίας απ’ τ’ Αϊβαλί κ. Salih Μadra.

Τ

τον αυλότοιχο του σπιτιού του κατασκεύασε ο μηχανικός, ερασιτέχνης ιχθυολόγος Μεχμέτ Αλί Γκιοκτσέκ, απ’ τον Τσεσμέ. Ήταν, λέει, όνειρο ζωής το ενυδρείο αυτό και τώρα καμαρώνει που αποτελεί αξιοθέατο για τους τουρίστες της περιοχής. Το ενυδρείο τροφοδοτείται με θαλασσινό νερό με σωλήνα μήκους 400 μέτρων, και φιλοξενεί 500 περίπου ψάρια από εννέα διαφορετικά είδη. Δεν έγινε γνωστό αν τα ψάρια τα τρώει η οικογένειά του, αλλά όπως διαπίστωσε ο Μεχμέτ, μεγαλώνουν δυο φορές περισσότερο απ’ ό,τι τα άλλα των ιχθυοτροφείων της ανοιχτής θάλασσας.

Αλλαγές στο ψωμί της Τουρκίας ε πρόΜ σφατη διάταξη του τουρκικού Υπουργείου Εμπορίου, από χθες επήλθαν αλλαγές στον τρόπο παρασκευής του ψωμιού. Δηλαδή θα χρησιμοποιείται αλεύρι τύπου 65% έναντι του 55% που ήταν μέχρι σήμερα, δηλαδή θα έχει πιο μαύρο χρώμα. Επίσης από 1,75% σε αλάτι, υποχρεωτικά θα είναι πλέον 1,00 έως 1,50%, σε μια πανεθνική προσπάθεια να ελαττωθεί η ποσότητα αλατιού που καταναλώνεται. Οι επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι όταν ο οργανισμός καταναλώνει ένα γραμμάριο λιγότερο αλάτι ημερησίως, αυξάνεται η αντοχή του στις διάφορες ασθένειες κατά 5%! Στους παραβάτες φουρνάρηδες που δε θα συμμορφώνονται, επιβάλλεται πρόστιμο 11.750 λιρών!


EI∆HΣEIΣ

ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου

Γενική συνέλευση χωρίς εκπλήξεις X

Μαύρα μαντάτα… είναι οι προβλέψεις για την πορεία του τουρισμού στη Λήμνο και ειδικότερα του εσωτεριΔκούυσοίωνες τουρισμού, καθώς ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά

Προσφορές… Στο γραφείο του προέδρου έγινε η γενική συνέλευση της εταιρείας το Σάββατο το πρωί

ουλίου, δηλαδή πιθανότατα μετά τη δρομολόγηση του «Blue Star Patmos» στη γραμμή Πειραιάς Χίος - Μυτιλήνη. Η μόνη αναφορά που έκανε, ήταν στο καυτό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα και όλες οι επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα είπε: «Αν δε λυθεί το πρόβλημα ρευστότητας της χώρας, θα βρεθεί σε εξαιρετικά

δύσκολη θέση όλος ο κλάδος των μεταφορών.» Το θέμα «καίει» τη ΝΕΛ και το σύνολο των ναυτιλιακών εταιρειών, διότι είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν τοις μετρητοίς τα καύσιμα που αγοράζουν, την ώρα που οι πληρωμές τους για τις άγονες γραμμές γίνονται μετά από επτά η οκτώ μήνες. nman@emprosnet.gr

«Αίολος Κεντέρης»

Μέσα Ιουλίου, και βλέπουμε… ις προηγούμενες εβδομάδες, το «Blue Star Patmos», όμως, η Tηλεκτρονικό) στον τοπικό Τύπο (γραπτό και ΝΕΛ σκέπτεται να ακυρώσει τη της Λέσβου δόθηδρομολόγηση του πλοίου, του οκε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόθεση της ΝΕΛ να δρομολογήσει στη γραμμή Πειραιάς - Χίος Μυτιλήνη, για δύο περίπου μήνες, το «Αίολος Κεντέρης». Εξαίρεση αποτέλεσε το «Ε», το οποίο απέφυγε να δώσει ιδιαίτερη διάσταση στη συγκεκριμένη πρόθεση της Ναυτιλιακής. Οι λόγοι για όσους γνωρίζουν την κατάσταση στην ακτοπλοΐα είναι προφανείς. Ακόμη κι αν δρομολογηθεί το πλοίο, θα κάνει περιορισμένα δρομολόγια, μια και το κόστος των καυσίμων καθιστά απαγορευτικό να μπει δυναμικά στη γραμμή. Επιπλέον, από την αρχή ήταν σαφές πως με αυτή την κίνηση η ΝΕΛ ήθελε να δείξει ότι έχει τη δυνατότητα να υπερκαλύψει τη γραμμή, ώστε να μην υπάρχει καμμία δικαιολογία για την αδειοδότηση του «Blue Star Patmos». Μετά τη θετική γνωμοδότηση για

Σε κάθετη πτώση ο εσωτερικός τουρισμός στη Λήμνο Μόνο η κρουαζιέρα παρουσιάζει αύξηση

του καλοκαιριού, δεν έχει εκδηλωθεί ακόμη ενδιαφέρον για κρατήσεις. Τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας από την έρευνα που διεξήχθη εκ μέρους του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κατατάσσουν τη Λήμνο, όπως και τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ως την περιοχή που θα έχει τη μεγαλύτερη πτώση, καθώς εκτιμάται ότι θα φτάσει ή και σε ορισμένα νησιά θα ξεπεράσει το 50%. Οι προηγούμενοι μήνες ήταν πλέον απογοητευτικοί σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς, ενώ ιδιαιτέρως αρνητική θα είναι και η πορεία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων, που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εσωτερική αγορά και τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.

τoυ NIKOY MANABH ωρίς να ληφθεί απόφαση για το πιο σημαντικό θέμα της ημερήσιας διάταξης, το συμψηφισμό μέρους του μετοχικού κεφαλαίου με ζημίες προηγούμενων χρήσεων, ολοκληρώθηκε η γενική συνέλευση της ΝΕΛ το Σάββατο το μεσημέρι. Το θέμα δε συζητήθηκε, καθώς δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία. Για το συγκεκριμένο ζήτημα θα γίνει επαναληπτική γενική συνέλευση στις 14 Ιουλίου, και πάλι στα γραφεία τής ΝΕΛ στη Μυτιλήνη. Η πρόταση του Δ.Σ. προ- Οι μικτές αμοιβές, τα έβλέπει μείωση του μετο- ξοδα και οι αποζημιώσεις χικού κεφαλαίου κατά των μελών τού Δ.Σ. ανέρπερίπου σε 25.545.960,00 ευρώ με χονται συμψηφισμό ισόποσων 500.000 ευρώ για το ζημιών παρελθουσών 2011. Ωστόσο, με απόφαχρήσεων και ακύρωση α- ση του Δ.Σ., από τον Αύντίστοιχων μετοχών. Με- γουστο του 2011 δεν κατά τη μείωση, το μετοχικό ταβάλλονται οι αμοιβές κεφάλαιο θα ανέρχεται σε στα μέλη του. 76.637.880,00 ευρώ, δι- Οι αμοιβές τού 2012 πααιρούμενο σε ραμένουν σταθερές στα ε255.459.600 μετοχές, ο- πίπεδα του 2011. νομαστικής αξίας 0,30 η Σε αντίθεση με προηγούμενες γενικές συνελεύκάθε μία. Στη συνέλευση παρέστη- σεις, αυτήν τη φορά ο δισαν μέτοχοι που εκπρο- ευθύνων σύμβουλος της σωπούν το 42,85% των ΝΕΛ, Γιάννης Αβραντίμετοχών τής ΝΕΛ. Όλες νης, δεν έκανε ανακοινώοι προτάσεις τού Δ.Σ. ε- σεις, για τις οποίες επιφυλάχθηκε για τις 14 Ιγκρίθηκαν ομόφωνα.

7

ποίου η δρομολόγηση σε πρώτη φάση μεταφέρθηκε από τα τέλη Ιουνίου για τα μέσα του Ιουλίου. Τα παραπάνω ισχύουν και για τη δρομολόγηση του «Αίολος Κεντέρης 1» στη γραμμή Πειραιάς Ικαρία - Σάμος. Σε αυτήν τη γραμμή η ΝΕΛ προσπαθούσε να αποτρέψει τη δρομολόγηση του «Νήσος Μύκονος». Υπό τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά την τελευταία συνεδρίαση του ΣΑΣ, η ΝΕΛ έχει κάθε λόγο να παγώσει τη δρομολόγηση των δύο υπερταχυπλόων της. Εκτός κι αν θέλει να πραγματοποιήσουν κάποια δρομολόγια προκειμένου να δείξει σε υποψήφιους αγοραστές ότι παραμένουν αξιόπλοα. Διακαής πόθος για τη ΝΕΛ παραμένει η πώληση αυτών των πλοίων προκειμένου να ανασάνει οικονομικά. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως η ε-

ταιρεία εντείνει τις προσπάθειές της σε αυτή την κατεύθυνση.

Ψάχνει πλοίο Ένα πλοίο με μεγάλη «κοιλιά», για να μπορεί να μεταφέρει περισσότερα φορτηγά, αναζητά η ΝΕΛ. Πρόθεσή της είναι να το δρομολογήσει στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη, ώστε να αυξήσει τον τζίρο της από τη μεταφορά φορτηγών. Οι μεταφορές φορτηγών δίνουν έργο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Ο ρόλος τους στο συνολικό τζίρο των ακτοπλοϊκών εταιρειών αναβαθμίζεται σημαντικά από τη στιγμή που φέτος το καλοκαίρι παρατηρείται μείωση της επιβατικής κίνησης στα νησιά του Αιγαίου κατά 20% περίπου. Επιπλέον, η αύξηση της δυνατότητας μεταφοράς φορτηγών εκ μέρους τής ΝΕΛ θα μειώσει τον τζίρο που κάνει το πλοίο Ro-Ro «Πελαγίτης». Μία εξέλιξη που είναι πιθανό να το οδηγήσει εκτός γραμμής.

Οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων της Λήμνου προσπαθούν με προσφορές να συγκρατήσουν την πτώση, καθώς οι προκρατήσεις δωματίων για την καλοκαιρινή περίοδο εμφανίζονται κατά πολύ μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2011. Όπως τονίζουν οι ξενοδόχοι, το γεγονός αυτό αποδίδεται στο χαμηλό αριθμό Ελλήνων που έχουν προγραμματίσει θερινές διακοπές αυτήν τη στιγμή. Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο καταγράφεται στις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων, όπου υπάρχει αύξηση, καθώς για όλη τη σαιζόν έχουν προγραμματιστεί 20 προσεγγίσεις στη Λήμνο, σε σχέση με 15 που έγιναν την προηγούμενη χρονιά. Η τουριστική πράκτορας και αντιπρόεδρος της «Λήμνος Τουριστική», Χρύσα Καραϊσκάκη, μιλώντας στο «Ε» αναφέρθηκε στις προοπτικές για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στο νησί. «Η Λήμνος είναι πρώτο λιμάνι εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε», δήλωσε η κ. Καραϊσκάκη και συνέχισε: «Υπάρχει αύξηση της κρουαζιέρας στη Λήμνο και αν προχωρήσουμε στη λύση κάποιων προβλημάτων, θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος Λήμνου, ξεκινάει η χαρτογράφηση του λιμανιού, όπως και η διαδικασία ώστε το λιμάνι της Μύρινας να γίνει ασφαλείας. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την κρουαζιέρα και την αναπτύξουμε, με την κατάλληλη πάντα υποδομή.» Σε ό,τι αφορά στις πτήσεις τσάρτερ από Αγγλία, Τσεχία και Φινλανδία, δεν υπάρχει μείωση στις προσεγγίσεις, καθώς κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα, έχει όμως μειωθεί αισθητά ο αριθμός των τουριστών. Η τουριστική πράκτορας Μαρία Πετρίδου δήλωσε στο «Ε»: «Είναι μια δύσκολη χρονιά και καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια ώστε να έχουμε τις λιγότερες απώλειες. Βρισκόμαστε και σε κατάσταση αναμονής σχετικά με τον εσωτερικό τουρισμό, και να δούμε πώς θα κινηθούμε και πόσο θα επηρεαστούμε από την κρίση.» Όμως η κατάσταση περιγράφεται πιο δυσοίωνη για τον εσωτερικό τουρισμό, καθώς δεν έχει εκδηλωθεί παρά ελάχιστο ενδιαφέρον. Τόσο η οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει στο μεγαλύτερο βαθμό σημειώνοντας κάθετη πτώση στον τουρισμό, όσο και οι τιμές των εισιτηρίων, οι οποίες είναι από τις ακριβότερες στην Ελλάδα, δίνουν μια απογοητευτική εικόνα για το φετινό καλοκαίρι. Ο τουριστικός πράκτορας Σωτήρης Χασάπης σημειώνει: «Μέχρι σήμερα υπάρχει ελάχιστο ενδιαφέρον και όσοι θα αποφασίσουν για ταξίδι, θα κινηθούν την τελευταία στιγμή ψάχνοντας προσφορές. Στη Λήμνο έχουμε καλές προσφορές και ελπίζω να δουλέψουμε κάπως με τουρίστες από τη βόρεια Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.»


EI∆HΣEIΣ

8

Ανάστατη η εκπαιδευτική κοινότητα με τα πλαστά πιστοποιητικά δυσλεξίας που δίνονταν από την Αθήνα

Μία η περίπτωση της Λέσβου της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ άλος έχει επικρατήσει στην εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας με το θέμα των πλαστών πιστοποιητικών δυσλεξίας που δόθηκαν σε μαθητές, για να απαλλάσσονται από τις γραπτές εξετάσεις. Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, στην υπόθεση που έφεραν στο φως η Οικονομική Αστυνομία και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εμπλέκεται και η Λέσβος. Όπως όμως υποστηρίζει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού, στη μία και μοναδική περίπτωση που εντοπίστηκε, απαγορεύτηκε στο μαθητή να συμμετάσχει ως δυσλεξικός στις εξετάσεις. Την υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών δυσλεξίας άρχισε να διερευνά η Οικονομική Αστυνομία τον περασμένο Οκτώβριο.

Σ

Τι ζητήθηκε από τη Δευτεροβάθμια Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου, Βασίλη Κοντάρα, η τοπική υπηρεσία είχε ενημερωθεί μέσα στον περασμένο Φεβρουάριο από την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που της ζητούσε εγγράφως να αποστείλει στοιχεία για όσους μαθητές και μαθήτριες είχαν αποκτήσει την ιδιότητα του δυσλεξικού από το 2006 μέχρι και την περίοδο εκείνη. Παρ’ όλο που τοπικά αρμόδιο για την έκδοση πιστοποιητικών δυσλεξίας είναι το Κέντρο Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) Λέσβου, από τη Δευτεροβάθμια ζητήθηκαν στοιχεία παιδιών που εξετάστηκαν και πήραν γνωμάτευση από τα διαγνωστικά Κέντρα Σισμανόγλειο και Παίδων Πεντέλης. Η επιλογή των συγκεκριμένων Κέντρων δεν ήταν τυχαία, όπως αποδεικνύουν τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών. Η Οικονομική Αστυνομία και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξάρθρωσε κύκλωμα που εξέδιδε πλαστά πιστοποιητικά δυσλεξίας σε μαθητές, εγκέφαλος του οποίου αποδείχθηκε πως ήταν μια 73χρονη συνταξιούχος δημόσιου νοσοκομείου, που διατηρεί κέντρο λογοθεραπείας σε προάστιο της Αττικής. Η ίδια, από κοινού με μια 56χρονη ψυχολόγο και μια 48χρονη γραμματέα σε δημόσιο νοσοκομείο, φαίνεται, σύμφωνα με τη σχετική είδηση που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, να έχουν εκδώσει 121 πλαστά πιστοποιητικά δυσλεξίας, έναντι 300 έως 900 ευρώ, τα οποία είχαν κατατεθεί από μαθητές και μαθήτριες σε σχολεία κυρίως της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην Αττική, τη Λέρο, αλλά και τη Λέσβο. Ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα, ενώ για την υπόθεση ενημερώθηκε και το Υπουργείο Παιδείας, λόγω του ότι ορισμένα από τα πλαστά πιστοποιητικά αφορούσαν και σε μαθητές της Γ΄ λυκείου, που θα τα χρησιμοποιούσαν για να απαλλαγούν από τη γραπτή διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η μυτιληνιά περίπτωση Στην κατηγορία αυτή εμπίπτει, σύμφωνα με τον κ. Κοντάρα, η μία και μοναδική περίπτωση πλαστού πιστοποιητικού δυσλεξίας που εντοπίστηκε στη Λέσβο. «Όταν μας ζητήθηκε, στείλαμε τα χαρτιά και ό,τι γνωματεύσεις είχαμε, και λίγο πριν τις Πανελλαδικές μάς ενημέρωσαν πως υπάρχει μια περίπτωση μαθητή, σε σχολείο της Μυτιλήνης», εξηγεί ο ίδιος. Όπως υποστηρίζει, η Δευτεροβάθμια ενημέρωσε αμέσως το σχολείο και ο μαθητής, που ήταν απόφοιτος λυκείου και θα διαγωνιζόταν για δεύτερη φορά φέτος, έχοντας προμηθευτεί το πλαστό πιστοποιητικό πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια, εξετάστηκε με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για όλους τους υπόλοιπους υποψηφίους. Αυτή ήταν και η μόνη «ποινή» που επιβλήθηκε, όπως φαίνεται, στο μαθητή, αφού, σύμφωνα με τον κ. Κοντάρα, δε δόθηκαν οδηγίες για άλλες κυρώσεις ούτε προβλέπεται κάτι τέτοιο.

ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Ο Μακρύς Γιαλός ξανά ναυτοπροσκοπική βάση της Μυτιλήνης

Νέα Προσκοπική Εστία με την προσφορά της κοινωνίας δημιουργία μιας νέας Προσκοπικής Εστίας στη θέση της παλιάς στο Μακρύ Γιαλό αποτελούσε πάντα όνειρο για την τοπική Προσκοπική Κίνηση. Κι όμως, την Κυριακή το πρωί το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Η νέα Προσκοπική Εστία στο Μακρύ Γιαλό φτιάχτηκε σε ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες και παραδόθηκε στα παιδιά και τους νέους της Μυτιλήνης. Παρόντες στην παρουσίαση του «θαύματος», εκπρόσωποι της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου και φυσικά ανήλικα και ενήλικα στελέχη της τοπικής Προσκοπικής Κίνησης. «Ούτε ο γιαλός είναι στραβός, ούτε στραβά αρμενίζουμε… Ξανακάνουμε το Μακρύ Γιαλό βάση των Ναυτοπροσκόπων της Μυτιλήνης» έλεγε η πρόσκληση και πραγματικά η εικόνα που έχει πια ο παραδοσιακός εδώ και 35 χρόνια τόπος συνάντησης των προσκόπων της Μυτιλήνης, αποτελεί βάση για ναυτοπροσκοπικές νεολαιίστικες δραστηριότητες.

H

Με τη συμβολή της κοινωνίας Ο χώρος διαμορφώθηκε με την εθελοντική συμβολή της Ιωάννας αρχιτεκτόνισσας Βαλλίνα σε δυο επίπεδα. Το «πάνω», με είσοδο από την οδό Σκαμανδρίου και με την ονομασία Προσκοπική Εστία «Νίκος Κοκκίνης», θα στεγάσει την Ομάδα των Ναυτοπροσκόπων. Ενώ το «κάτω» επίπεδο, με την ονομασία Προσκοπική Εστία «Γιάννης Σκουρκέας», θα στεγάσει την Αγέλη των Λυκοπούλων του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων και τα γραφεία της Περιφερειακής Εφορείας των Προσκόπων της Λέσβου. Η νέα Προσκοπική Εστία στο Μακρύ Γιαλό αποτελείται εκτός των άλλων από ένα προκατασκευασμένο κτίσμα 50 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο είχε αγορασθεί εδώ και πολλά χρόνια από το Δήμο Μυτιλήνης για να στεγάσει Τσιγγάνους και έκτοτε βρισκόταν κυριολεκτικά «εγκαταλελειμμένο» στις αποθήκες του Δήμου στο Γαϊδαρανήφορο. Μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε στο οικόπεδο όπου βρισκόταν η κατεδαφισθείσα παλιά Προσκοπική Εστία, οι-

Από την αποθήκη του Δήμου, όπου επί 12 σχεδόν χρόνια ήταν πεταμένη (επάνω), στολίδι στο Μακρύ Γιαλό, που εγκαινιάστηκε προχθές (αριστερά)

κόπεδο που παραχωρήθηκε στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων το 1977 από το Δήμο Μυτιλήνης, επί δημαρχίας του αείμνηστου Απόστολου Αποστόλου, μέλους των πρώτων προσκοπικών ομάδων του νησιού, και συγκεκριμένα της Ομάδας του Μανταμάδου. Συνώνυμο της ιστορίας του νησιού, ο «Δάσκαλος» Αποστόλου φρόντισε στο τελευταίο διάστημα της θητείας του για την παραχώρηση στους Προσκόπους του νησιού αυτού, του μοναδικής αξίας, και πλέον και ιστορικής, χώρου. Με την ενίσχυση κυρίως του Δήμου Λέσβου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Προσκυνήματος Ταξιαρχών Μανταμάδου, κατασκευάσθηκαν όλες οι απαραίτητες υποδομές, μια σύγχρονη Εστία που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Προσκοπισμού τον 21ο αιώνα.

Με ονόματα «βαριά» Ας σημειωθεί ότι οι Προσκοπικές Εστίες «Γιάννης Σκουρκέας» και «Νίκος Κοκκίνης» προστίθενται στην Εστία «Κωνσταντίνος Μελάς» στα Τσαμάκια, που στεγάζει το 2ο Σύστημα Προσκόπων Μυτιλή-

νης, και στην Εστία «Πέτρος Γκεργκέτσος και Γεώργιος Ζλατόγλου», την Εστία των Ανιχνευτών στη Φυκιότρυπα, όπου τα έργα στον περιβάλλοντα χώρο συνεχίζονται. Τα αποκαλυπτήρια των επιγραφών με τα ονόματα των δύο ιστορικών εφόρων έκαναν οι οικογένειές τους, οι οποίες και προσέφεραν στην Περιφερειακή Εφορεία προσωπικά τους αντικείμενα για τις ανάγκες του υπό δημιουργία Προσκοπικού Μουσείου. Εκτός από τα εγκαίνια της Εστίας, πραγματοποιήθηκε και μια όμορφη εκδήλωση στη μνήμη των «μικρών ηρώων» προσκόπων που εκτελέσθηκαν στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας, και όλων των προσκόπων των ομάδων της Μικρασίας στο χρονικό διάστημα 1919 - 1922. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, ο βουλευτής Λέσβου Παύλος Βογιατζής, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλής Βερβέρης, ο δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος, ο αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ενότητας Δήμων Βορείου Αιγαίου Παντελής Πατερέλλης, οι αντι-

Για τη δημιουργία των Προσκοπικών Εστίων «Γιάννης Σκουρκέας» και «Νίκος Κοκκίνης» βοήθησαν: Ο Δήμος Λέσβου και προσωπικά ο δήμαρχος, Δημήτρης Βουνάτσος, και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Βατός. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και προσωπικά ο εκτελεστικός γραμματέας, Παναγιώτης Καπάρας. Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και προσωπικά ο γενικός γραμματέας, Δημήτρης Χαλκιώτης. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και προσωπικά ο αντιπρύτανης Νίκος Σουλακέλλης. Η αρχιτέκτονας Ιωάννα Βαλλίνα. Οικονομικά βοήθησαν: Το Προσκύνημα Ταξιαρχών Μανταμάδου Λέ-

δήμαρχοι Γιάννης Βατός και Γιάννης Τσακίρης, ο στρατιωτικός διοικητής Λέσβου υποστράτηγος Αναστάσιος Μανώλας, ο αστυνομικός διευθυντής Λέσβου Δημήτρης Κουρσουμπάς και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων, καθώς και αντιπροσωπεία του αδελφού Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού. Ας σημειωθεί ότι πολλοί από τους παραπάνω συμμετείχαν στην εκδήλωση και με την ιδιότητα του παλιού προσκόπου. Παρόντες ήταν ακόμα ο γενικός έφορος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Θοδωρής Κεφαλάς, ο έφορος Περιοχής Αιγαίου Δημήτρης Κούτσιας, ο Νίκος Χαραλαμπόπουλος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Σώματος, ο Σωτήρης Μαρούδας, έφορος του Κλάδου Ανιχνευτών, ο Γιώργος Ασημακόπουλος, πρώην γενικός έφορος, και πολλοί άλλοι. Συγκινητική για μια ακόμα χρονιά, η παρουσία του Βασίλη Παπαδόπουλου ως του παλιότερου εν ζωή προσκόπου της Λέσβου. Ο Βασίλης Παπαδόπουλος έδωσε την Προσκοπική του Υπόσχεση το 1934.

σβου Μέλη του Σωματείου «Φίλοι της Μητρόπολης Μυτιλήνης» Το έργο υλοποίησαν: Συνεργεία του Νίκου Μηλιορέλλη, της Ελένης Μανταμαδιώτου, του Νίκου Μονιούδη και οι Μπάμπης Ζαχαρίου, Θόδωρος Πασαλής, Γιώργος Δήμα και Γιάννης Καρδαμίλας Επίσης συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου με χορηγίες και ειδικές τιμές: Οι Γιάννης και Κυριάκος Αφεντούλης, η ΕΙΣΑΝΤΕΞ Α.Β.Ε.Ε. και προσωπικά ο Απόστολος Παπαγεωργίου και η επιχείρηση υλικών οικοδομών της Χρυσούλας Βερβέρη, η «Επικοινωνία Αιγαίου Α.Ε.», ο Γιάννης Φλωρίδης και ο «Οινοφόρος Μεγαλοχωρίου». Όλους η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου θερμά τούς ευχαριστεί.

Οι οικογένειες των αείμνηστων Νίκου Κοκκίνη και Γιάννη Σκουρκέα αποκάλυψαν τις επιγραφές με τα ονόματα των Εστιών


ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

9

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Ενοικιάζεται διαμέρισμα δυάρι 69 τ.μ., με μεγάλο υπνοδωμάτιο, μεγάλη κουζίνα, σαλονοτραπεζαρία, χωλ και μπάνιο. Καινούργια κουφώματα αλουμινίου, μεγάλες βεράντες, χωρίς κοινόχρηστα, περιοχή Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 21585, 6945453997. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 48 τ.μ., σε υπερυψωμένο ισόγειο, επιπλωμένο και κλιματιζόμενο, πολύ όμορφο, ήσυχο, σε μικρό κτήριο, σύγχρονη κατασκευή. Θα σας αρέσει. Πληρ. τηλ. 6932-299135. Ενοικιάζεται δίχωρη γκαρσονιέρα σε άριστη κατάσταση, πλήρως επιπλωμένη και εξοπλισμένη με πλυντήριο, TV και κλιματισμό, χωρίς κοινόχρηστα, στην περιοχή του Δικαστηρίου. Ενοίκιο 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6945-952562. Ενοικιάζονται α) Ανεξάρτητο διαμέρισμα στη Σουράδα, με 2 υπνοδωμάτια, χώρο υποδοχής, πλήρες μπάνιο, 2 βεράντες με θέα και ησυχία. Σύγχρονη κατασκευή, κουφώματα αλουμινίου, διπλά τζάμια, θέση αυτοκινήτου, αυτόνομη θέρμανση. β) Διαμέρισμα με 1 Υ/Δ, σαλόνι, μπάνιο κ.τ.λ.. Πληρ. τηλ. 6972-136903. Ενοικιάζονται α) διαμέρισμα ανακαινισμένο, ρετιρέ, διαμπερές, με θέα, 120 τ.μ., στην Καλλιθέα Μυτιλήνης, β) διαμέρισμα ισόγειο, νεόδμητο, 110 τ.μ., με απεριόριστη θέα, στο Μεσαίο Χάλικα. Πληρ. τηλ. 22510 41186, 46141, 6947842565, 6977-018289. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 3ου ορόφου, τριάρι, με 2 υπνοδωμάτια, σαλανοτραπεζαρία, κουζίνα, μπάνιο. Διαμπερές με βεράντες, στο Παγκράτι (Φορμίωνος). Κατάλληλο και για φοιτητές. Πληρ. τηλ. 6945-930207.

Ενοικιάζεται δίχωρη, επιπλωμένη γκαρσονιέρα, 40 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Ξεχωριστός χώρος κουζίνα, υπνοδωμάτιο με μεγάλη ντουλάπα, μπάνιο, μπαλκόνι, κεντρική θέρμανση, κλιματιστικό, λίγα κοινόχρηστα. Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936440105, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται μονοκατοικία στο Κιόσκι. Αποτελείται από κουζίνα, καθιστικό, WC, 2 υπνοδωμάτια και μπάνιο. Αυτόνομη θέρμανση, μεγάλες βεράντες. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργια μονοκατοικία 3 υπνοδωματίων, στο Ακρωτήρι. Μεγάλη αυλή, μεγάλος χώρος στάθμευσης, τζάκι, ηλιακός, μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται δυάρι 60 τ.μ., επιπλωμένο, με κεντρική θέρμανση, στο κέντρο της πόλης, κατάλληλο για συγκατοίκηση φοιτητών. Πληρ. τηλ. 6974640422.

Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρισμα καινούργιας διπλοκατοικίας, πλησίον Λουτρών, εμβαδού 120 τ.μ., με μπάνιο και WC, πολύ μεγάλη αυλή. Τιμή 450 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στον Άγιο Νικόλαο δυάρι, καινούργιο, 1ου ορόφου, διαμπερές, ήσυχο, με αυτόνομη θέρμανση, air-condition, μπαλκόνι και θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 26358, 6947-337488.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία με αυλή, στα Πάμφιλα. Άριστη κατάσταση. Τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζονται μεζονέτα και γκαρσονιέρα στην Παναγιούδα, επιπλωμένες, με αυτόνομη θέρμανση, κλιματισμό, ιδιωτικό πάρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 31336.

Ενοικιάζεται μονόχωρη καινούργια γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, στ’ Ακλειδιού. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στο κέντρο. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία αποτελούμενη από σαλονοκουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο και μπάνιο. Διαθέτει αυλή και τζάκι. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181

Ενοικιάζεται τριάρι αρίστης κατάστασης, στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη, δίχωρη γκαρσονιέρα, σε όροφο, στη Χρυσομαλλούσα, με τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μεγάλο τριάρι οροφοδιαμέρισμα, με αυλή, στις Καμάρες, πλησίον 2ου Δημοτικού Σχολείου. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσάρι οροφοδιαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό. Τιμή 370 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα με τζάκι, στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία με αυλή στην Αγία Μαρίνα. Σαλονοκουζίνα, 2 μπάνια, 1 WC, 2 υπνοδωμάτια, αποθήκη και σοφίτα 50 τ.μ.. Τιμή 390 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μεγάλο καινούργιο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων στη Σουράδα, με τζάκι, κήπο, ηλιακό θερμοσίφωνα, θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται τριάρι στη Θεσσαλονίκη, περιοχή Ιπποκρατείου με Σχολή Τυφλών. Ανακαινισμένο, θέρμανση με φυσικό αέριο, κλιματιστικό, πόρτα ασφαλείας. Κατάλληλο για φοιτητές και για οικογένεια. Πληρ. τηλ. 22510 31832, 6942840670, 6976-408285.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στη Βαρειά. Τιμή 190 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται δυάρι στο Ακρωτήρι. Πολυτελής κατασκευή, με αυτόνομη θέρμανση, αυλή, χώρο στάθμευσης και απεριόριστη θέα, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 210 6130706, 22510 24264, 6939564527, 6972-623625.

Ενοικιάζεται στην Παναγιούδα νεόδμητη, δίχωρη γκαρσονιέρα 35 τ.μ., επιπλωμένη (με πλυντήριο ρούχων, ηλεκτρική κουζίνα και ψυγείο). Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση και μπαλκόνι. Πληρ. τηλ. 22530 23434 και 6932-291584.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στο κέντρο. Δεν έχει κοινόχρηστα.Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Μετακομίσεις - Μεταφορές Συσκευασία Αμπαλάζ Αντικειμένων ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ - ΑΝΥΨΩΣΕΙΣ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

www.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

Ενοικιάζεται καινούργιο τεσσάρι οροφοδιαμέρισμα, στο κέντρο. Αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός. Τιμή 480 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ευρύχωρη γκαρσονιέρα 42 τ.μ., στην Αθήνα, 250 ευρώ ή ανταλλάσσεται με σπίτι για διαμονή στη Μυτιλήνη. Άνω Πατήσια, δεύτερος όροφος, 100 μ. από το μετρό, σε γειτονιά και πολυκατοικία με Έλληνες. Πληρ. τηλ. 6978231291. Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες από 180 ευρώ, δυάρια από 250 ευρώ, τριάρια από 280 ευρώ και μονοκατοικίες από 390 ευρώ. ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (υπεύθυνος Λουκιανός Ραλλίδης). Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι σε μικρή νεόδμητη πολυκατοικία (2 ετών), φωτεινό, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση, σε ήσυχη περιοχή, με θέα και κήπο, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 6979-972865. Ενοικιάζεται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 2 δωματίων, στην Παναγιούδα. Αυτόνομη θέρμανση, air-condition, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 31080, 6932752308. Ενοικιάζεται τριάρι στο Κιόσκι με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, με αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-053532.

Ενοικιάζονται α) πολυτελές διαμέρισμα 90 τ.μ. σε μονοκατοικία στο Ακλειδιού, με αυτονομία θέρμανσης, A/C, ηλιακό, διπλά τζάμια, χωρίς κοινόχρηστα, με μεγάλο κήπο και πανοραμική θέα και β) διαμέρισμα 50 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, με αυτονομία θέρμανσης και κλιματισμό. Πληρ. τηλ. 6973647763. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 80 τ.μ. στη Θερμή, στο δρόμο προς Άγιο Ραφαήλ. Διαθέτει 2 Υ/Δ, κουζινοτραπεζαρία, μεγάλη αυλή, αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 71121, 6972 - 932539 (What’s up). Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι 45 τ.μ., στη Βαρειά, σε μονοκατοικία, νεόκτιστο, με 1 Υ/Δ, ενιαίο χώρος κουζίνα - καθιστικό και μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, θερμοσίφωνα, μεγάλη αυλή και θέση πάρκινγκ. Κατάλληλο για φοιτητές και στρατιωτικούς. Πληρ. τηλ. 6979228312, 22510 71732. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 35 τ.μ. στο Χάλικα, με αυτόνομη θέρμανση, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, καθαρή, με θέα. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζονται στο κέντρο της πόλης - Παρθεναγωγείο, παραδίπλα από την «Καραμπόλα», καινούργια δίχωρα διαμερίσματα, επιπλωμένα, εξοπλισμένα ή μη, με μπαλκόνι. Αυτονομία ρεύματος, νερού, πετρελαίου, κεντρική θέρμανση, κλιματιστικά, εξαιρετική θερμομόνωση, ηχομόνωση και υγρομόνωση. Πληρ. τηλ. 6976-974600. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 2ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη με τηλεόραση, κουζινάκι, ψυγείο και air-condition στη Χρυσομαλλούσα, με ελάχιστα κοινόχρηστα. Τιμή: 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6942-084107, 22510 43518. Ενοικιάζεται τριάρι διαμπερές, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, προσφάτως ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ. 6972696486 Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 25 τ.μ. στην περιοχή Πυργί, 1ου ορόφου, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα και με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα μονόχωρη, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με κλιματισμό. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 28294, 6937248623. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα, ρετιρέ, διαμπερές, φωτεινό, με αυτόνομη θέρμανση και θέση πάρκινγκ, πάνω από το γήπεδο (Ηλία Βενέζη). Πληρ. τηλ. 22510 26292, 6995314832. Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα 130 τ.μ., με θέα, αυτόνομη θέρμανση και τζάκι, στα Μαύρα Σίδερα (πλησίον γηπέδου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται τριάρι 85 τ.μ., στην οδό Ορέστη Κανέλλη 3, περιοχή Καλλιθέα, έτος κατασκευής 2005, με αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, air-condition, ξεχωριστή αποθήκη κοινόχρηστη, εξωτερικό χώρο στάθμευσης, σήτες στα παράθυρα, τέντες, μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6936 - 028694, 6936028695. Ενοικιάζεται τριάρι 80 τ.μ. 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Μεγάλο σαλόνι, άνετη κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, γραφείο, μπάνιο, μεγάλο μπαλκόνι, αυτόνομη θέρμανση με συσσωρευτές, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται καινούργιο, διαμπερές δυάρι 54 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Μεγάλο σαλόνι, ενιαίος χώρος με κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, μπάνιο, 2 μπαλκόνια, αυτόνομη θέρμανση, ήσυχη περιοχή. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936 - 440105, 6938477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται μονοκατοικία στα Πάμφιλα με αυλή και θέα στη θάλασσα, δίπλα σε παιδικό σταθμό. Πληρ. τηλ. 6979976908. Ενοικιαζεται γκαρσονιέρα στο κέντρο, δίχωρη, επιπλωμένη. Πληρ. τηλ. 6973-011446. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 30 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, ισόγεια, με κήπο, αυτόνομη θέρμανση, νεόδμητη, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 32 τ.μ., στην Καλλιθέα, πλήρως επιπλωμένη, σε καινούργιο κτήριο. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6942-222288. Ενοικιάζεται ευρύχωρη γκαρσονιέρα στο Λόφο του Πανεπιστημίου, πολύ οικονομική, με αυτόνομη θέρμανση, δωρεάν internet, πλήρως επιπλωμένη (ψυγείο, πλυντήριο, κουζινάκι, τηλεόραση κ.λπ.). Πληρ. τηλ. 6932-580508.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δίχωρη στο Κιόσκι, επιπλωμένη, με καλοριφέρ. Πληρ. τηλ. 22510 27767. Ενοικιάζεται καινούργια μονόχωρη γκαρσονιέρα 32 τ.μ. (κατασκευής 2011), 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζονται διαμερίσματα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνοδωματίων, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22196, 6951-796634 και 6972844003. Ενοικιάζεται δυάρι και γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, στη Σίμου Χουτζαίου 11, Αγία Φωτεινή, Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 6947242954. Ενοικιάζεται στη Σουράδα μεζονέτα 185 τ.μ., 3 επιπέδων. 2ος όροφος: σαλόνι με τζάκι, κουζίνα, WC. 1ος όροφος: 3 υπνοδωμάτια, μπάνιο, πατάρι. Ισόγειο: κλειστό garage, χώρος για playroom, 1 δωμάτιο. Διαθέτει κεντρική θέρμανση, εξωτερικό χώρο για parking, 3 βεράντες, 2 μικρούς κήπους, εντοιχισμένες ντουλάπες, ξύλινα δάπεδα, θέα στη θάλασσα κ.ά.. Προσφάτως βαμμένο. Πληρ. τηλ. 6944-272029. Ενοικιάζονται από τον ιδιοκτήτη πλήρως επιπλωμένα ή μη, σε άριστη κατάσταση: α) διαμπερές γωνιακό τριάρι οροφοδιαμέρισμα, 85 τ.μ., β) γωνιακό οροφοδιαμέρισμα 65 τ.μ. και γ) ισόγειο δυάρι 45 τ.μ.. Στη Μυτιλήνη, περιοχή Μαύρα Σίδερα, οδός Μαρκοπούλου 4, κοντά στο γήπεδο. Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946011338. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 45 τ.μ. (κατασκευής 2005) πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται καινούργια, δίχωρη, επιπλωμένη γκαρσονιέρα, 45 τ.μ., σε μονοκατοικία στην περιοχή Ακλειδιού, Λόφος Πανεπιστημίου. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση και χώρο στάθμευσης, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6936-184468. Ενοικιάζεται τριάρι 73 τ.μ., ένα δυαράκι 27 τ.μ. και δυάρι 55 τ.μ. στο γήπεδο, καθώς και γκαρσονιέρα 22 τ.μ., στη Βαρειά. Όλα είναι πλήρως επιπλωμένα, με πλυντήριο. Πληρ. τηλ. 22510 27512, 22510 28306, 6973-076611. Ενοικιάζεται στο Μακρύ Γιαλό άνετο τριάρι, 70 τ.μ., ισόγειο, με αυλή μπροστά - πίσω, καλοριφέρ, θέρμανση, αυτονομία. Ενοίκιο 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 25521, 6949140649. Ενοικιάζεται δυάρι 48 τ.μ., σε πέτρινο παραδοσιακό σπίτι, με αυτόνομη θέρμανση και χωρίς κοινόχρηστα, επί της οδού Ζωοδόχου Πηγής (πλησίον ΟΤΕ). Πληρ. τηλ. 6974702027, 22510 28583.


10

ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Ενοικιάζεται στη Βαρειά καινούργια, επιπλωμένη γκαρσονιέρα-στούντιο, 38 τ.μ., με θέα στη θάλασσα και πάρκινγκ. Σύγχρονη γραμμή, πλήρως επιπλωμένη, φωτεινή, με αυτόνομη θέρμανση, κλιματιστικό, σήτες, αυλή, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936 - 440105, 6938477850. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989869651. Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι 45 τ.μ. (κατασκευής 2011), με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πύργοι Θερμής, οι καλύτερες νεόκτιστες, ανεξάρτητες μονοκατοικίες, για 1 έως 5 άτομα, μισθώνονται με την ημέρα ή κατά έτος. Πληρ. τηλ. 6946280702. Ενοικιάζονται επιπλωμένα studios και διαμερίσματα, λουξ, με air-condition, αυτόνομη θέρμανση, πλυντήριο ρούχων, πάρκινγκ και ίντερνετ, στη Βαρειά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6948-506877, 6944 646034, 22510 44985, www.sapphostudios.gr Ενοικιάζεται ισόγεια, σε διπλοκατοικία, δίχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα 45 τ.μ., με κεντρική θέρμανση. Διαθέτει 1 υπνοδωμάτιο, κουζινοτραπεζαρία, χωλ, λουτρό και αυλή, στην Καλλιθέα, κοντά στην Αστυνομία και τα σχολεία. Πληρ. τηλ. 22510 24974 και 6980 - 854487, 6974016419. Ενοικιάζεται στον Επάνω Χάλικα δυάρι επιπλωμένο, 50 τ.μ., ημιυπόγειο, με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ

Πωλείται καινούργια μεζονέτα στη Νεάπολη. Τιμή 220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργιο δυάρι οροφοδιαμέρισμα, στο Συνοικισμό, με μεγάλα μπαλκόνια, θέα στη θάλασσα και στην πόλη. Ηλιακός, αυτονομία και πολλά άλλα έξτρα. Πληρ. τηλ. 6945-935806. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 65 τ.μ. (2 υπνοδωμάτια, σαλοκουζίνα), με θέα, στο Ακρωτήρι. Πληρ. τηλ. 22510 27312, 6948-501728. Πωλείται μεζονέτα στη Σουράδα, 127 τ.μ., νεόδμητη, με δικό της λέβητα, 2 μπάνια, 3 υπνοδωμάτια και γκαράζ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται γκαρσονιέρα 25 τ.μ., στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, πλήρως επιπλωμένη και μισθωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolian estate.gr Πωλείται προνομιούχα μικρή μεζονέτα 45 τ.μ., με 25 τ.μ. υπερυψωμένο ισόγειο-βοηθ. χώρο, στη Βαρειά, με αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλούνται μονοκατοικίες, μεζονέτες, διαμερίσματα, καταστήματα, οικόπεδα, αποθήκες νεόδμητα ή παλαιά, σε λογικές τιμές, στη Μυτιλήνη και στα περίχωρά της. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www. lesvos-realestate.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα διώροφη μονοκατοικία 90 τ.μ., ανακαινισμένη, με απεριόριστη θέα, στην Αγ. Μαρίνα, σε οικόπεδο 180 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ανακαινισμένο οροφοδιαμέρισμα 180 τ.μ., στην περιοχή του Νοσοκομείου, με θέα. Τιμή ευκαιρίας 230.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www. lesvos-realestate.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 95 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παλιά μονοκατοικία 74 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Τιμή 30.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 65 τ.μ., 1ου ορόφου, σε άριστη κατάσταση, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 150 τ.μ., με θέα, μεγάλη αυλή και 2 χώρους στάθμευσης, στη Βαρειά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ευκαιρία! Πωλείται τριάρι ισόγειο, υπερυψωμένο, στην περιοχή της πρώην «Ολυμπιακής» (κεντρικό), 75 τ.μ.. Χρήζει ανακαίνισης. Τιμή 75.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450 και 6932 - 622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχα, ανακαινισμένη μονοκατοικία 150 τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οικόπεδο, εντός οικισμού και με απεριόριστη θέα (υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 250 τ.μ.), περιοχή Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, αυτοτελές, διώροφο αρχοντικό-παραδοσιακό, με 150 τ.μ. και 75 τ.μ. βοηθητικό χώρο αποθήκη, με αυλή, στο Κιόσκι, πλησίον Δικαστηρίων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα. Έχει αυτόνομη θέρμανση, βλέπει σε κεντρικό δρόμο. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα με απεριόριστη θέα, 65 τ.μ., 1ου ορόφου, στο Ακρωτήρι. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές, καινούργιο διαμέρισμα 55 τ.μ., 1ου ορόφου, με θέα, περιοχή Παιδικού Σταθμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται γκαρσονιέρα 30 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Δάφνης, 2ου ορόφου. Απέχει 150 μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με ωραία θέα στη θάλασσα. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 50 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διπλοκατοικία με 2 οροφοδιαμερίσματα (70 τ.μ. το καθένα), στο Βουναράκι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 100 τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα, πλησίον γηπέδου. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα (3 υπνοδωματίων) στην περιοχή του Υφαντήριου, πλησίον Λυκείων. Αυτόνομη θέρμανση. Αρίστη κατάσταση. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται πολυτελές προνομιούχο διαμέρισμα 100 τ.μ., 1ου ορόφου, με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Βουναράκι. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα (σε διπλοκατοικία, 1ου ορόφου), 80 τ.μ., στη Νεάπολη (πλησίον πλαζ), με χώρους στάθμευσης, αποθήκη και αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 40 τ.μ. (υπό κατασκευή), πρώτου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

Πωλείται καινούργια πολυτελής, προνομιούχα και αυτοτελής μονοκατοικία 125τ.μ., με 45τ.μ. σοφίτα, με τζάκι και ηλιακό, στο κέντρο της πόλης, πλησίον ΟΤΕ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια μεζονέτα στην περιοχή της Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ισόγειο δυάρι 50 τ.μ., νεόδμητο, με αυλή και αυτόνομη θέρμανση, κοντά στον Πλάτανο. Τιμή 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτικούς χώρους και θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 1ου ορόφου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 140 τ.μ. στη Σουράδα, με γκαράζ 25 τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, χωρίς αυλή, πλησίον περιοχής Πλατάνου. Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμπερές προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 180 τ.μ., με απεριόριστη θέα, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμπερές τεσσάρι διαμέρισμα 1ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο, με 3 Υ/Δ, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, στην οδό Μητροπολίτου Ιακώβου 32. Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338.

Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

Πωλείται ολοκαίνουργιο δυάρι στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε τριώροφη οικοδομή. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια, προνομιούχα, πολυτελής μεζονέτα, 105 τ.μ., με 55 τ.μ. ισόγειο/βοηθητικό χώρο, θέα, στ’ Ακλειδιού. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170 τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διπλοκατοικία 250 τ.μ. στο Κιόσκι (125 τ.μ. ισόγειο και 125 τ.μ. πρώτος όροφος), με αυλή. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφ., πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται ημιισόγειο πολυτελές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πωλείται πολυτελές διαμέρισμα στη Μυτιλήνη, 110 τ.μ., 1ου ορόφου, διαμπερές, προσόψεως. Διαθέτει μεγάλο σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, 3 Υ/Δ, WC και ένα κυρίως μπάνιο, βεράντα, μικρή αυλή, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, ηλιακό θερμοσίφωνα, χωρίς κοινόχρηστα. Θέα στη θάλασσα, ήσυχη περιοχή. Έτος κατασκευής 2009. Τιμή 205.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, με δική του αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται γωνιακό, πολυτελές, προνομιούχο διαμέρισμα δευτέρου ορόφου, 125 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Υπάρχει και χώρος στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται τριώροφο κτήριο στο Καγιάνι. Αποτελείται από υπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο 107 τ.μ. (δυάρι και 1 γκαράζ), όροφο 107 τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρισμα). Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται στο Νέο Κόσμο Αθήνας ολοκαίνουργιο δυάρι, 45 τ.μ., κατάλληλο για επένδυση, κοντά σε μετρό, τραμ και πανεπιστήμιο. Εξαιρετική κατασκευή, προσιτή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-202221.

Πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ. πρώτου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται (τιμή διαπραγματεύσιμη) αυτοτελές, ημιτελές διώροφο κτίσμα 340 τ.μ. (170 τ.μ. πάνω όροφος με 170 τ.μ. ημι-ισόγειο/βοηθητικό χώρο), με απεριόριστη θέα και αυλή, στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο πολυτελές, καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 150τ.μ., σε διπλοκατοικία, με απεριόριστη θέα και αυλή στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο καινούργιο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται υπό κατασκευή τριάρι 85 τ.μ., με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται από ιδιώτη διαμπερές διαμέρισμα 110 τ.μ., επί της οδού Ε. Βοστάνη 5Α, Μυτιλήνη. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6974-702027 και 22510 28583. Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 255 τ.μ., πλησίον Λουτρών, ευρισκόμενη σε οικόπεδο εμβαδού 8 στρεμ.. Έχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης για να κτιστεί και άλλο ένα μεγάλο σπίτι. Τιμή 400.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ., με επιπλέον βοηθητικούς χώρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα, με καταπληκτική θέα. Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 75 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 2ου ορόφου, 80 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr


11

ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012 Πωλείται διαμέρισμα υπερυψωμένου ισογείου, σε άριστη κατάσταση, 90 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα (μαζί με τα έπιπλα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται στους Πύργους Θερμής νεόκτιστη μεζονέτα, 3 επιπέδων, 3 υπνοδωματίων, με τζάκι, καθώς και αύλειο χώρο, περίπου 400 τ.μ.. Επίσης πωλείται στα Πάμφιλα, νεόκτιστη μεζονέτα, 97 τ.μ., με αυλή και 2 υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πωλήσεις - Aντιπαροχές (Ικτίνου, 2). Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6948172730. Πωλείται διαμέρισμα 3ου ορόφου 110 τ.μ., με θέα, σε καλή κατάσταση, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κατάστημα στην περιοχή Ποταμός Λαγκάδας Μυτιλήνης, κατάλληλο για συνεργείο και άλλες παρεμφερείς χρήσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται κατάστημα-γραφείο 30 τ.μ. περίπου, επί της Καβέτσου. Τιμή 85.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο κατάστημα 190 τ.μ. στα Πάμφιλα. Είναι μισθωμένο με ενοίκιο 1.200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900 τ.μ. επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου: 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ανακαινισμένο γραφείο 3ου ορόφου, 35 τ.μ., πλησίον προκυμαίας-Εφορία. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείται μεζονέτα 100 τ.μ., με 2 Υ/Δ, 2 μπάνια, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, βεράντες, θέα απεριόριστη στη θάλασσα, 170.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE212468). Μυτιλήνη, αεροδρόμιο. Πωλείται μεζονέτα 245 τ.μ., με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, A/C, ηλιακό θερμοσίφωνα, θέα, σε οικόπεδο 4 στρεμ., 500.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-177007). Μυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλείται μεζονέτα 270 τ.μ., με 5 Υ/Δ, 2 μπάνια, WC, τζάκι ενεργειακό, αυτόνομη θέρμανση, θέα, 350.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-202933). Μυτιλήνη, Ακλειδιού. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 77 τ.μ., νε-

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ζητείται για ενοικίαση χώρος για ουζερί (όχι ιδιαίτερα μεγάλος), στο κέντρο της πόλης, κατά προτίμηση στην Κουμιδιά. Πληρ. τηλ. 6975978067. Ενοικιάζεται κατάστημα στην οδό Κομνηνάκη της Μυτιλήνης, 40 τ.μ.. Τιμή 250 ευρώ. Χρειάζεται επισκευές. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δίχωρο γραφείο 40 τ.μ., επί της προκυμαίας Μυτιλήνης, πλησίον της Εφορίας. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 33 τ.μ., επί της Καβέτσου. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 62 τ.μ., 1ου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται μεγάλο κατάστημα στο Μακρύ Γιαλό Μυτιλήνης, κατάλληλο και για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Διαθέτει υπαίθριο χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και μεγάλη αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται εμπορικά καταστήματα στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής, 170 τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο κατάστημα 52 τ.μ. πλησίον Καβέτσου. Είναι μισθωμένο και προσφέρεται ως επενδυτική λύση. πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλείται μεζονέτα 170 τ.μ., νεόδμητη, 5 Υ/Δ, με 2 μπάνια, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, 2 θέσεις πάρκινγκ κλειστές, θέα σε βουνό - θάλασσα, 360.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE215050).

Πωλείται μικρό κατάστημα επί της προκυμαίας Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

όδμητο, με 2 Υ/Δ, μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, βεράντες, αποθήκη, 230.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-192335). Μυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 120 τ.μ., διαμπερές, με 3 Υ/Δ, 2 μπάνια, τζακούζι, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι ενεργειακό, ηλιακό θερμοσίφωνα, βεράντες, τέντες ηλεκτρικές, αποθήκη, 1 θέση parking, 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-223384). Μυτιλήνη, Χάλικας. Πωλείται διαμέρισμα 103 τ.μ., νεόδμητο, με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, τζάκι ενεργειακό, αυτόνομη θέρμανση, βεράντες, αποθήκη, 240.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE197163). Μυτιλήνη, Καλλιθέα. Πωλείται διαμέρισμα 65 τ.μ., 2ου ορόφου, με 1 Υ/Δ, μπάνιο, κεντρική θέρμανση, βεράντες, 80.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE226147). Μυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλείται μεζονέτα 140 τ.μ. + 60 τ.μ. υπόγειο, με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμαν-

Ενοικιάζεται μεγάλο κατάστημα στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα 40 τ.μ. (20 τ.μ. στο ισόγειο και 20 τ.μ. στον όροφο) στην Ερμού. Τιμή 900 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Eνοικιάζεται συγκρότημα 2 ολοκαίνουργιων γραφείων, χωρίς κοινόχρηστα, είτε συνολικά είτε μεμονωμένα, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται προνομιούχο κεντρικό κατάστημα 120τ.μ., με 60τ.μ. πατάρι, στην περιοχή της μαρίνας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος, Υακίνθου και Χρυσομαλλούσης, κατάλληλος για φαρμακείο, 90 τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκη και εσωτερική επικοινωνία στο ισόγειο. Διαθέτει ένα χώρο στάθμευσης και 15 μ. πρόσωπο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται μαγαζί στη γωνία Καβέτσου και Ξενοφώντος 2. Ισόγειο, 80 τ.μ., με πατάρι 50 τ.μ., υπόγειο 70 τ.μ. και τουαλέτα. Πληρ. τηλ. 22510 27357. Ενοικιάζεται κατάστημα 216 τ.μ., με περιφραγμένο αύλειο χώρο 3,5 στρεμ., στην παραλία Παμφίλων. Υγειονομικού ενδιαφέροντος, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 6947-202221. Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 160 τ.μ., στο 6ο χλμ. επαρχιακής οδού Μυτιλήνης Καλλονής, με ιδιωτικό πάρκινγκ και γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται τριώροφο (ισόγειο, 1ος, 2ος) παραδοσιακό κτήριο, σε άριστη κατάσταση, 140 τ.μ. ο κάθε όροφος, με εγκατεστημένο δίκτυο ίντερνετ, για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση, στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6972-210895. Ενοικιάζεται αποθήκη στην Καλλιθέα, 170 τ.μ., σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5 μ., μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλείται επιχείρηση (περίπτερο) στην προκυμαία της Μυτιλήνης, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6951-799242.

Επώνυμο, υγιές και κερδοφόρο εκπαιδευτικό κέντρο ξένων γλωσσών στη Μυτιλήνη ανακοινώνει την πώληση της επιχείρησης, της επωνυμίας, καθώς και της γεωγραφικής αποκλειστικότητας, λόγω οικογενειακής μετακόμισης. Η επιχείρηση προσφέρει σταθερά κέρδη και συμπεριλαμβάνει ολόκληρο το πελατολόγιο, τον εξοπλισμό, το προσωπικό, το knowhow, την εκπαιδευτική υποστήριξη και την επιχειρησιακή συνεργασία, με στόχο τη διατήρηση, την αύξηση και ανάπτυξη του πελατολογίου και των υπηρεσιών. Η τιμή πώλησης διατίθεται κατόπιν λήψης e-mail. Παρέχεται δυνατότητα διακανονισμού κάτω από προϋποθέσεις. Η αξιολόγηση των προσφορών θα βασιστεί σε δύο παραμέτρους: α) το ποσό προσφοράς και β) τη συμφωνία τήρησης των βασικών προδιαγραφών της επιχείρησης. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με email επισυνάπτοντας: 1) βιογραφικό του ενδιαφερομένου, 2) επιστολή όπου θα αναγρά-

φεται η πρόθεση και οι λόγοι ενδιαφέροντος και 3) στοιχεία επικοινωνίας για περαιτέρω συζήτηση. Προσφορές χωρίς την τήρηση των παραπάνω επισυνάψεων, δε θα ληφθούν υπόψη. Θα τηρηθεί πλήρης εχεμύθεια. Υπόψη Α. Παπαδόπουλος. e-mail: plirofories@ hotmail.com

Πωλείται επιχείρηση ταβέρναεστιατόριο στη Φίλια, μαζί με τον επαγγελματικό εξοπλισμό. Πληρ. τηλ. 6977-676491 Πωλείται επιχείρηση εστίασης επί της προκυμαίας. Περισσότερες πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται πολύ γνωστή επιχείρηση εστίασης πλησίον της Μυτιλήνης, στον οδικό άξονα Μυτιλήνης - Αεροδρομίου. Πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται στην Πέτρα 5 ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αυτόνομη θέρμανση, σε 4 στρέμ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolianestate. gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Eνοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4 στρεμ. επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης - Παναγιούδας, στο ύψος του Καρά Τεπέ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλούνται οικόπεδα 6 στρεμ. (με πρόσωπο 50 μ.) στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 - Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560 ση, ηλιακό θερμοσίφωνα, θέα, 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE225925). Μυτιλήνη, 2 λεπτά από το κέντρο. Πωλείται μονοκατοικία 180 τ.μ., με 3 Υ/Δ, 2 μπάνια, 1 WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, A/C, ηλιακό θερμοσίφωνα, μπόιλερ, θέα απεριόριστη, σε οικόπεδο 6,6 στρεμ, με γεώτρηση, κήπο, δέντρα, 550.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE225014). Μυτιλήνη, Κιόσκι. Πωλείται μονοκατοικία πέτρινη 150 τ.μ., με 4 Υ/Δ, σε οικόπεδο 160 τ.μ., 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-227189). Παναγιούδα. Πωλείται μεζονέτα 120 τ.μ. + 60 τ.μ. υπόγειο + 20 τ.μ. αποθήκη, με 4 Υ/Δ, 2 μπάνια, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, θέα, 340.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE215416). Μυτιλήνη, Βουναράκι. Πωλείται διαμέρισμα 67 τ.μ., με 1 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, 95.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-

realestate.gr (κωδικός: LE209593). Μυτιλήνη, κέντρο, Καβέτσου. Πωλείται γραφείο 36 τ.μ., δίχωρο, πλήρως ανακαινισμένο, σε κεντρικότατο σημείο της πόλης, 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-204502). Μυτιλήνη, Παγανή. Πωλείται βιομηχανικό κτήριο, 183,82 τ.μ., 220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-166385). Μόρια. Πωλείται βιομηχανικό κτήριο, 147 τ.μ., 160.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE227255). Μυτιλήνη, Ερμού. Πωλείται κατάστημα, 137 τ.μ., 200.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE212630). Μυτιλήνη. Πωλείται γραφείο 35 τ.μ., δίχωρο, πλήρως ανακαινισμένο, σε κεντρικότατο σημείο της πόλης, 60.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE203077). Μυτιλήνη, Αγία Μαρίνα. Πωλεί-

ται οικόπεδο 900 τ.μ.. Χτίζει 4 μεζονέτες 100 τ.μ. η κάθε μία, με θέα στη θάλασσα, 110.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE203601). Μυτιλήνη, παραλιακή. Πωλείται οικόπεδο 4.090 τ.μ., με θέα σε θάλασσα και Κάστρο, 220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE227065). Μυτιλήνη, Λάρσος. Πωλείται οικόπεδο 1.176 τ.μ., με άδεια για χτίσιμο 400 τ.μ. εμπορικής αποθήκης, 80.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-224010). Μυτιλήνη, 3 λεπτά από το κέντρο. Πωλείται οικόπεδο 4.350 τ.μ., με θέα απεριόριστη, 90.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE225010). Μυτιλήνη, Λουτρά-Χαραμίδα. Πωλείται οικόπεδο 9.000 τ.μ., με οικοδομική άδεια για μεζονέτες, 90.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-213918). Μυτιλήνη, βόρεια προάστια. Πωλείται οικόπεδο 288 τ.μ., χτίζει 120 τ.μ., 80.000 ευρώ.

Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-225403). Γέρα, Πύργοι Περάματος. Πωλείται οικόπεδο 2.300 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με θέα, 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE181519). Μυτιλήνη, Πληγώνι. Πωλείται οικόπεδο με θέα στη θάλασσα, 623 τ.μ.. Χτίζει 498 τ.μ., 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE176040). Μυτιλήνη, Ταξιάρχης-Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 2.350 τ.μ.. Χτίζει 160 τ.μ., 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE199879). Μυτιλήνη, αεροδρόμιο. Πωλείται οικόπεδο 2,8 στρεμ., χτίζει 160 τ.μ. (υπό προϋπόθεση), 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE182064). Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 200 τ.μ., με παλιά οικία και υπόλοιπο συντελεστή δόμησης, 80.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-215021).


12 Πωλείται οικόπεδο 2.465 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, επί της Ε.Ο. Μόριας - Μυτιλήνης, κατάλληλο για ανέγερση κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 126 τ.μ. στις Καμάρες, με καταπληκτική θέα. Κτίζει 126 τ.μ. κύρια κατοικία και 70 περίπου τ.μ. βοηθητικούς χώρους, ήτοι συνολικά περίπου 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ελαιόκτημα στην περιοχή Κέδρο Μυτιλήνης (όπισθεν ξενοδοχείου «Silver Bay»), έκτασης 8 στρεμ., σε απόσταση 160 μ. από τη θάλασσα. Βρίσκεται πάνω στο δρόμο, άρτιο και οικοδομήσιμο, με γεώτρηση και αυτόνομο ρεύμα. Πληρ. τηλ. 6946554121. Πωλούνται οικόπεδα στον Επάνω Χάλικα, τα Λουτρά, την Παναγιούδα. Τιμές λογικές. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στην Καλλιθέα, 170 τ.μ., γωνιακό και σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλούνται οικόπεδα στο Χάλικα και εντός πόλης, σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή του Μολύβου, με άδεια οικοδόμησης για πέτρινη κατοικία, με μοναδικά πανοραμική θέα από την Πέτρα έως το δίαυλο Τουρκίας, με θέα ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο. Στοιχεία κατοικίας: α) 114τ.μ. κύριοι χώροι, β) 64τ.μ. βοηθητικοί χώροι, γ) πισίνα 7,5μ. Χ 4,5μ., δ) οικόπεδο περί τα 900τ.μ.. Τιμή για το οικόπεδο 39.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται μεγάλο οικόπεδο έκτασης 25.000 τ.μ., στην αγροτική περιοχή Ταξιαρχών, πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 10 στρεμ., πλησίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδού Μυτιλήνης - Μόριας), κατάλληλο για κάθε χρήση. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 210τ.μ., στα Αλυφαντά. Χτίζει 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο προνομιούχο οικόπεδο 3 στρεμ., στην παραλία Θερμής, πλησίον Άι-Γιώργη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο με πανοραμική θέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200 μ.), εντός οικισμού, στο Καγιάνι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο στην Παγανή-Πυργί, άρτιο και οικοδομήσιμο, με εμβαδό 6 στρεμ., θέα, οικοδομεί 160 τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας 90.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή ΑΚΟΘ, 4 στρεμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, τιμή 60.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, πλησίον θέσης «Γαϊδαρανήφορος». Τιμή 135.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 216 τ.μ. εντός του οποίου υπάρχει παλιά μονοκατοικία εμβαδού 86 τ.μ., στον Πλακάδο Λέσβου. Κτίζει 200 τ.μ.. Έχει ωραία θέα. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται μικρό οικόπεδο στο Βουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μικρό οικόπεδο στο Βουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εντός οικισμού στους Πύργους Θερμής Καταπληκτική θέα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, ευρισκόμενο εντός οικισμού στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, έκτασης 1 στρέμ. περίπου. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ. στη Θερμή, 250 μ. από πλαζ Αγίου Γεωργίου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 250 τ.μ., κοντά στο Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας, όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού Περάματος Γέρας, άρτιο και οικοδομήσιμο, Διαθέτει γεώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 7.500 τ.μ. επί της Εθνικής Οδού Μυτιλήνης - Καλλονής (πλησίον διακλάδωσης Αγίας Παρασκευής). Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εκτός σχεδίου στην περιοχή της Λάρσου, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση ή και για ανέγερση κατοικίας. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 4,5 στρεμ. στο 10ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής, περιοχή Λάρσος. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Νέα, έμπειρη κοπέλα με προϋπηρεσία, αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών. Πληρ. τηλ. 6942-663305. Ζητώ εργασία ως αποκλειστική ή για φροντίδα ηλικιωμένων ή ασθενών. Πληρ. τηλ. 6972-998243. Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει κατ’ οίκον νοσηλευτική φροντίδα. Πληρ. τηλ. 6970-143538. Κυρία από τη Βουλγαρία, με προϋπηρεσία, ζητά απασχόληση για φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες (πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984710605. Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτι-

κή φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945985466. Κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων, καθώς και οικιακές εργασίες κατόπιν συνεννόησης. Πληρ. τηλ. 22513 00544. ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Ζητείται καλλιεργητής για περιβόλι 2 στρεμμάτων στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 6977969597. Ζητούνται συνεργάτες στα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία για τη στελέχωση του Τμήματος Πωλήσεων του νέου ηλεκτρονικού ταξιδιωτικού οδηγού «ΝΕ AEGEAN» (www.

Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ., στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτίζει περίπου 100 τ.μ., σε δύο επίπεδα (50 τ.μ. και 50 τ.μ.). Τιμή 15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται Mazda MX-5 Nardi Torino, full extra (φιμέ τζάμια, καινούργια ζαντολάστιχα), μοντέλο 2002, 1.600 κυβικά, λευκό. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6976-848895.

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρεμ. (250 μ. από παραλία Μιστεγνών), στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται Mercedes 560 SEC, 1990 μοντέλο, clima, δερμάτινο σαλόνι, δίπορτο, με ηλεκτρική ηλιοροφή, αυτόματο, 18´´ ζάντες, full extra, τιμή 5.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6986-702169.

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338.

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., με πανοραμική θέα, στο Γαϊδαρανήφορο. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ., στους Πύργους Θερμής, εκτός οικισμού (χτίζει 200 μ.). Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται Alfa Romeo 147, του 2004, τετράπορτο, σε άριστη κατάσταση, με 17άρες ζάντες. Τιμή 3.600 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6982-770592. Πωλείται αυτοκίνητο τζιπ μάρκας Ford Maverick, 3.000 cc, 45.000 χλμ., μοντέλο 2007, ολοκαίνουργιο, ατρακάριστο, χρώματος μαύρου. Πολλά έξτρα, ολοκληρωμένο service, με ηλιοροφή. Δεκτός κάθε έλεγχος. Τιμή 12.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6977-289989. Πωλείται VW Polo, μοντέλο 2005, 58.000 χλμ., 1.400 cc, 75 hp, πεντάπορτο, με air-condition, CD player, καινούργια λάστιχα, βιβλίο service. Τιμή: 4.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6943-781054. Πωλείται Smart, μαύρο, μοντέλο 2000, 600cc, με φουλ έξτρα. Τιμή 3.700 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Θα θέλατε μια όμορφη σχέση; Μια σχέση διακριτική επιπέδου συμβίωσης/γάμου; Μπορεί να γίνει άμεσα, με σοβαρότητα και εχεμύθεια. Φωτογραφίες, εξυπηρέτηση πανελλαδικώς. Πληρ. τηλ. 6975764343, 210 5239191, 210 5239427. Πωλούνται έπιπλα σε καλή κατάσταση (κάποια καινούργια) και ηλεκτρικές συσκευές, σε τιμή ευκαιρίας, λόγω μετακόμισης. Πληρ. τηλ. 22510 43235, 6976-881587, 6979-458641. Πωλείται από φοιτήτρια η οικοσκευή και τα έπιπλα γκαρσονιέρας. Όλα είναι σε άριστη κατάσταση. Τιμή δελεαστική. Πληρ. τηλ. 6977-166549.

Μερεμέτια στο σπίτι ή στο γραφείο, οικοδομικές εργασίες, ελαιοχρωματισμοί, ηλεκτροσυγκολλήσεις, υδραυλικά κ.λπ.. Πληρ. τηλ. 6996791925 (Σάββας).

Πωλείται το ιστιοφόρο «Sarakina». Ξύλινο, 7,90 μ. (26 ft), με μηχανή Kubota 20 HP. Πλήρης εξοπλισμός (πιλότος, wind deck, φωτοβολταϊκό, ανεμογεννήτρια, GPS, εργάτης κ.τ.λ.). Πρόσφατη ολική ανακατασκευή (2011, ύφαλα, deck, σαλόνι, μηχανή). Χαμηλό τεκμήριο. Συλλεκτικό, έτος κατασκευής 1969, δεύτερο χέρι. Τιμή 26.000,00 ευρώ. Extra συλλεκτικά κομμάτια εξοπλισμού (δεν περιλαμβάνονται στην τιμή). Πληρ. τηλ. 6948-207647.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ

ne-aegean.gr). Απαραίτητο μεταφορικό μέσο και καλή γνώση υπολογιστή και ίντερνετ. Αποστολή βιογραφικών στο info@rweb.gr . Πληρ. τηλ. 22510 48527, 6975594443. Ζητείται web developer, με γνώσεις PHP, MySQL, HTML, CSS, Javascript (jQuery) για μόνιμη απασχόληση (πενθήμερο, οκτάωρο) στη Μυτιλήνη. Επιθυμητή προηγούμενη εμπειρία σε CMS, SEO και ηλεκτρονική διαφήμιση. Αποστολή βιογραφικών στο info@ mks.gr (υπόψη Εριέττας Μυλωνάδη). Πληρ. τηλ. 22510 40377. Ζητείται κοπέλα για φύλαξη παιδιών στην Πέτρα. Μισθός ικανοποιητικός και παροχή στέγης, εάν χρειαστεί. Πληρ. τηλ.

22530 663345.

41366,

6908-

Το Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης «Πράξη» ζητά καθηγητή Φυσικής. Πληρ. τηλ. 22510 54070. Ζητείται πτυχιούχος (ΑΕΙ - ΤΕΙ) με κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ, για υπάλληλος γραφείου ασφαλιστικής εταιρείας. Παρακαλούμε αποστείλατε βιογραφικό σημείωμα στο fax: 2310 778715 ή στο e-mail: pazarlis@otenet. gr . Πληρ. τηλ. 2310 778714.

Μαθηματικά - Φυσική - Χημεία. Ιδιαίτερα μαθήματα κατ' οίκον, από έμπειρο καθηγητή, σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Πληρ. τηλ. 6936577837.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου - λυκείου - ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για πανελλαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717.

Ισπανόφωνη κοπέλα παραδίδει μαθήματα ισπανικών. Εφαρμόζοντας δημιουργική και επιτυχημένη μέθοδο διδασκαλίας, εγγυάται εύκολη και γρήγορη μάθηση. Πληρ. τηλ. 6976900504.

Πτυχιούχος πανεπιστημίου με μεταπτυχιακό παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού, καθώς αναλαμβάνει και τη φύλαξή τους (εάν χρειάζεται). Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6937657223.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947949150 ASPIS REAL ESTATE ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560 ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251 BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη τηλ. 22510 40188 www.investinlesvos.com ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045 ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr REALPRO ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑ Ηλία Βενέζη 2 Τηλ. 22510 40074, κιν. 6938-477850 www.realpro.gr


ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

EΠIΣTHMH

ΣTHN KAΘHMEPINOTHTA

Σκοτεινή ύλη συγκρατεί το σύμπαν ι αποστάσεις ανάμεσα στους γαλαξίες και τα άστρα θα έπρεπε κανονικά να μεγαλώνουν συνεχώς. Τα αστρικά συστήματα, όμως, παραμένουν στη θέση τους, κι αυτό ίσως οφείλεται στη βαρύτητα μιας μυστηριώδους μορφής ύλης, που επιδρά πάνω τους. Οι αστρονόμοι βρίσκονται σήμερα στα ίχνη της. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι αστρονόμοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ύλη που βλέπουμε με τη μορφή άστρων, δεν αποτελεί παρά ένα πολύ μικρό μέρος της μάζας του σύμπαντος. Το υπόλοιπο, κατά πολύ μεγαλύτερο μέρος αποτελείται από σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια. Παρ’ όλο που το μεγαλύτερο τμήμα του σύμπαντος είναι αόρατο, καθώς δεν εκπέμπει φως, ο ρόλος του είναι καθοριστικός. Οι έρευνες των ειδικών εστιάζονται τα τελευταία χρόνια στη σκοτεινή ύλη, που θεωρείται βασικό συστατικό στοιχείο του σύμπαντος. Ομάδα επιστημόνων από διάφορες χώρες κατέγραψε πέρσι, για πρώτη φορά, την κατανομή της σκοτεινής ύλης σε ένα τμήμα του Διαστήματος. Διαπιστώθηκε ότι η σκοτεινή ύλη λειτουργεί σαν ένα είδος σκελετού, που συγκρατεί την ορατή ύλη στη θέση της. Χωρίς τη μάζα της σκοτεινής ύλης, οι γαλαξίες θα απομακρύνονταν ο ένας από τον άλλο, προς κάθε κατεύθυνση. Μπορούμε, επομένως, να πούμε ότι η σκοτεινή ύλη είναι η δομή που υποβαστάζει το Σύμπαν. Η χαρτογράφηση της σκοτεινής ύλης θεωρείται ένα μεγάλο επιστημονικό επίτευγμα, ακριβώς επειδή δεν είναι εύκολο να γίνουν παρατηρήσεις σε μια μορφή ύλης που είναι αόρατη. Είναι σα να προσπαθούμε να καταγράψουμε τη ρυμοτομία μιας μεγαλούπολης με βάση αεροφωτογραφίες τραβηγμένες τη νύχτα. Θα εντοπίζαμε ενδεχομένως τους κεντρικούς δρόμους από τα φώτα τους, καθώς και κάποια μεγάλα κτήρια, εφόσον ήταν φωταγωγημένα, αλλά για όλα τα υπόλοιπα μόνο υποθέσεις θα μπορούσαμε να κάνουμε. Για να χαρτογραφηθεί η κατανομή της σκοτεινής ύλης, χρειάστηκαν πράγματι μαραθώνιες προσπάθειες. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τον ειδικό εικονολήπτη ΑCS του τηλεσκόπιου «Hubble», σε συνδυασμό με δεδομένα από μεγάλα επίγεια τηλεσκόπια. Με το όργανο ACS πήραν 575 εικόνες, που εν μέρει ήταν ταυτόσημες. Μόνο για τη λήψη

13

Σε σ υ νεργασία με το περιοδικό

Λουλούδια χρησιμοποιούν τα πέταλά τους σαν ομπρέλα

Ο

Με τη βοήθεια του τηλεσκόπιου «Hubble», μια ομάδα αστρονόμων κατάφερε να αναπαραστήσει με αυτό τον τρόπο τη σκοτεινή ύλη σε μια τομή του διαστήματος

των εικόνων διέθεσαν εκθέσεις διάρκειας μεγαλύτερης από 1.000 ώρες. Σχηματίστηκε, έτσι, μια ολοκληρωμένη εικόνα ενός τμήματος του ουρανού. Στις φωτογραφίες αναγνωρίστηκαν πάνω από μισό εκατομμύριο απομακρυσμένοι γαλαξίες και καταγράφηκε η μορφή τους. Οι επιστήμονες κατάφεραν να αναπαραστήσουν την κατανομή της σκοτεινής ύλης αναλύοντας τη μεταβολή της μορφολογίας των γαλαξιών την οποία προκαλεί η διέλευση του φωτός τους από τα βαρυτικά πεδία της σκοτεινής ύλης που υπάρχει ανάμεσά τους. Συνδυάζοντας τα αποτελέσματα αυτά με την απόσταση που έχουν οι γαλαξίες, μετρημένη με φασματοσκοπικές μεθόδους από επίγειο τηλεσκόπιο, κατόρθωσαν να δημιουργήσουν έναν τρισδιάστατο χάρτη, που μας πάει πίσω μέχρι τα μισά του χωροχρόνου από τη γένεση του σύμπαντος. Ο χάρτης δείχνει επίσης ότι η σκοτεινή ύλη συμπυκνώνεται όλο και πιο πολύ σε μεγάλους όγκους, όσο περισσότερος χρόνος έχει κυλήσει από τη Μεγάλη Έκρηξη. Αφού καταγράφηκε η κατανομή της σκοτεινής ύλης, οι αστρονόμοι σχεδίασαν και ένα χάρτη της κατανομής συνηθισμένων φωτεινών γαλαξιών στην ίδια περιοχή του Διαστήματος. Συγκρίνοντας τους δύο χάρτες, διαπίστωσαν ότι η συνηθισμένη ύλη συσσωρεύεται εκεί που η πυκνότητα σκοτεινής ύλης είναι μεγαλύτερη. Αυτό σημαίνει ότι η σκοτεινή ύλη συγκρατεί την ορατή ύλη στη θέση της. Ο χάρτης δείχνει μια χαλαρή νηματοειδή δομή, που διασταυρώνεται σε πυκνές δομές στα μέρη όπου υπάρχουν σμήνη γαλαξιών. Με τους χάρτες αυτούς, οι κοσμολόγοι έχουν τώρα μια χειροπιαστή απόδειξη για την επίδραση της σκοτεινής ύλης στη δομή του Σύμπαντος. Μέχρι σήμερα, οι μελέτες της σκοτεινής ύλης βασίζονταν ουσιαστικά σε προσομοιώσεις, οι οποίες

γίνονταν με τη βοήθεια ειδικών προγραμμάτων σε υπολογιστές.

Ψυχρή και θερμή σκοτεινή ύλη Για να καταλάβουν τις ιδιότητες της σκοτεινής ύλης, οι αστρονόμοι ανατρέχουν στην εξέλιξη της δομής της μεγάλης κλίμακας του Σύμπαντος μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Μεταξύ άλλων, παρατηρούν πολύ απομακρυσμένους γαλαξίες, γυρίζοντας έτσι πίσω στο χρόνο, αλλά μελετούν και το νέο τρισδιάστατο χάρτη. Και στις δύο περιπτώσεις, το συμπέρασμα είναι ότι η ύλη έχει την τάση, με την πάροδο του χρόνου, να «σβολιάζει», να συσσωρεύεται δηλαδή σε μεγαλύτερους όγκους. Αυτό υποδηλώνει, πάντως, ότι ορισμένες από τις ιδιότητες της σκοτεινής ύλης μοιάζουν με εκείνες της συνηθισμένης ύλης. Η ιδιότητα της σκοτεινής ύλης να συσσωρεύεται σε μεγαλύτερους όγκους παίζει ρόλο και στη διάκριση ανάμεσα σε ψυχρή και θερμή σκοτεινή ύλη που κάνουν συνήθως οι κοσμολόγοι. Παρά την ονομασία τους, οι χαρακτηρισμοί αυτοί δεν έχουν να κάνουν με τη θερμοκρασία της ύλης, αλλά με την ταχύτητα των σωματιδίων. Η θερμή σκοτεινή ύλη περιέχει σωματίδια που κινούνται με ταχύτητα παραπλήσια εκείνης του φωτός. Η ύλη αυτού του τύπου δύσκολα συνενώνεται σε μεγάλες μάζες, αλλά, όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, δημιουργούνται πάρα πολύ πυκνά συστήματα - π.χ., σμήνη γαλαξιών που, σε χαρακτηριστικές περιπτώσεις, αντιστοιχούν σε 1.016 ηλιακές μάζες -, διαφορετικά τα σωματίδια θα διέφευγαν γρήγορα ξανά στο διάστημα. Και το αντίστροφο: Ψυχρή σκοτεινή ύλη, που τα σωματίδιά της έχουν ταχύτητα πολύ μικρότερη από το φως, μπορεί εύκολα να συγκεντρωθεί σε δομές που αντιστοιχούν σε 108 έως 1.015 ηλιακές μάζες, όσο περίπου οι μάζες των νάνων γαλαξιών.

Τα άνθη του μαντηλόδεντρου προσελκύουν έντομα για επικονίαση, αλλά προστατεύουν και από τη βροχή.

γνώριζαν εδώ και πολύ καιρό ότι το σχήΟτους.ιμαεπιστήμονες των λουλουδιών έχει σημασία για την επικονίασή Τώρα, βιολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Επαρχίας Wuhan της Κίνας ανακάλυψαν ότι το δέντρο Davidia involucrata (ή Περιστερόδεντρο) χρησιμοποιεί τα πέταλά του και σαν ομπρέλα. Πριν από εκατομμύρια χρόνια, η οικογένεια αυτών των φυτών ήταν ευρέως εξαπλωμένη, αλλά σήμερα εκπροσωπείται μόνο από ένα είδος. Το δέντρο έχει ύψος 20 μέτρα και φυτρώνει στις ορεινές περιοχές της Κίνας. Ονομάζεται και μαντηλόδεντρο, καθώς το άνθος του θυμίζει μαντήλι. Οι βιολόγοι ήθελαν να δουν αν τα πέταλα απλώς προσελκύουν έντομα ή λειτουργούν και ως μέσο προστασίας από τη βροχή. Έκαναν πειράματα με 16 ανθισμένα δέντρα, στα οποία τροποποίησαν τη μορφή των λουλουδιών. Σε μερικά άνθη αφαίρεσαν εντελώς τα πέταλα, ενώ σε άλλα πρόσθεσαν πράσινα ή λευκά πέταλα από χαρτί. Αφού τα λουλούδια εκτέθηκαν τόσο σε επικονίαση μέσω εντόμων όσο και σε βροχή, οι ερευνητές μέτρησαν τους βιώσιμους κόκκους γύρης. Τα λευκά άνθη είχαν δεχτεί την επίσκεψη των εντόμων, όχι όμως και εκείνα που δεν είχαν πέταλα ή είχαν πράσινα πέταλα. Αποδείχθηκε επίσης ότι τα άνθη χωρίς πέταλα, αν και είχαν εξίσου μεγάλο αριθμό κόκκων γύρης, είχαν κατά πολύ μειωμένη ικανότητα ανάπτυξης, λόγω της βροχής.

Αλλόκοτα ζώα στο βυθό της Ανταρκτικής

ατά τη διάρκεια μιας αποστολής στην Ανταρκτική, ΑυΚγάλου στραλοί βιολόγοι συνέλεξαν αρκετά μυστηριώδη ζώα μεμεγέθους από το θαλάσσιο πυθμένα της περιοχής. Σε βάθος 1.500 μέτρων, ανακάλυψαν, μεταξύ άλλων, τεράστια σκουλήκια και θαλάσσιες αράχνες μεγάλες όσο ένα πιάτο. Μια από τις πλέον αλλόκοτες μορφές ζωής που βρήκαν, είναι μια φούσκα που μοιάζει με γυάλινο λουλούδι. Ο γιγαντισμός είναι ένα φαινόμενο που απαντάται κατά κόρον στις θάλασσες της Ανταρκτικής. Πολλά ζώα εδώ διαθέτουν, μεταξύ άλλων, μεγάλα μάτια, προκειμένου να βλέπουν στο λιγοστό φως - και αυτό τα κάνει να δείχνουν πολύ παράξενα. Αρκετά από τα ζώα που συνέλεξαν οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.


ΠOΛITIΣMOΣ Ολοκληρώθηκε η έκθεση έργων φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η Πινακοθήκη τούς ενέπνευσε …

!

ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012 Μαθήματα ζωγραφικής για παιδιά και στο Μόλυβο παραδίδει το φετινό καλοκαίρι η ΠΟΛΙΑΝΑ.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα Έως Παρασκευή 13 Ιουλίου στο Αρχοντικό Γεωργιάδη Έκθεση ζωγραφικής της Blanca Galvez Díaz / Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Βαριά

Έως Κυριακή 15 Ιουλίου στο Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο Έκθεση Γραμματοσήμων με τίτλο «Το Αιγαίο μέσα απ’ τα γραμματόσημα», από τα ΕΛΤΑ στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Έκθεση γλυπτικής του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με θέμα «Η θάλασσα κι εγώ»

Έως Τρίτη 28 Αυγούστου Τα έργα των φοιτητών στο χώρο της Πινακοθήκης

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ιστορία του κτηρίου τού Χαλήμ Μπέη είναι γνωστή, όπως γνωστή είναι και η ιστορία της ίδρυσης κι εξέλιξης της Δημοτικής Πινακοθήκης και της συλλογής του Γιώργου Σίμου - Πετρή, που φιλοξενεί. Μέχρι τώρα, όμως, η Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης δεν είχε τη δική της «ταυτότητα». Αυτό τουλάχιστον διαπίστωσαν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που την Παρασκευή και το Σάββατο εξέθεταν τη δημιουργική δουλειά που έκαναν στο πλαίσιο του μαθήματος της Γραφιστικής. Μια έκθεση από την οποία ίσως τελικά η Πινακοθήκη αποκτήσει το δικό της «πρόσωπο» για το κοινό. Για να κατανοήσει κανείς το τι εννοούσαν οι φοιτητές με τον τίτλο «Μια ταυτότητα για τη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης», που δόθηκε στην έκθεση, είναι απαραίτητες ορισμένες εξηγήσεις. Ή ίσως η περιγραφή τού τι αντίκριζε κανείς μπαίνοντας στο ισόγειο και ανεβαίνοντας στη συνέχεια στον όροφο του κτηρίου.

H

«Πάντρεμα» Τεχνολογίας και Πολιτισμού Η σύνδεση της Τεχνολογίας με τον Πολιτισμό ξεκινούσε από τη διαδραστική επαφή που μπορούσε να έχει κανείς και τις μουσικές επιλογές που μπορούσε να κάνει, μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή που είχε τοποθετηθεί στον κεντρικό χώρο του ισογείου. Οι ήχοι απέπνεαν ατμόσφαιρα Ανατολής, συνδέοντας το «τώρα» με την οθωμανική ιστορία του κτηρίου. Στον επάνω όροφο, όπου φιλοξενήθηκαν τα έργα των φοιτητών, μπορούσε κανείς να δει ανηρτημένα σε ειδικά σταντ, αλλά και σε πάγκο που βρισκόταν στο χώρο, μια σειρά από κάρτες, επιστολόχαρτα, φακέλους και ενημερωτικά φυλλάδια, που ανά ομάδα αποτελούσαν τη δουλειά ενός διαφορετικού φοιτητή ή φοιτήτριας, που είχε αναλάβει να δημιουργήσει το δικό του λογότυπο για τη Δημοτική Πινακοθήκη. Το τελικό αποτέλεσμα προέκυψε μετά

από μελέτη των ιδιαιτεροτήτων του χώρου, αλλά και των εκθεμάτων του, προκειμένου να καταλήξουν οι σπουδαστές σε συμπεράσματα για το χαρακτήρα της συλλογής της Πινακοθήκης, καθώς και την επίδραση που ασκεί σε αυτήν το ιστορικό για την πόλη της Μυτιλήνης κτήριο στο οποίο φιλοξενείται. Η βραδιά των εγκαινίων έκλεισε με ζωντανή μουσική από μέλη του Κέντρου Σπουδών Ανατολικής Μουσικής του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, που παρουσίασε ο κ. Παπαγεωργίου, καλωσορίζοντας κι αυτός τον κόσμο που παρευρέθηκε. Με φόντο τα «υπερυψωμένα» πήλινα κιούπια, την εικαστική εγκατάσταση που είχε κάνει ο Γιώργος Πέρρος πριν από τρία χρόνια, ο Νίκος Ανδίκος (λάφτα), ο Αλέκος Καφούνης (λάφτα), η Γιάννα Μαϊστρέλλη (βιολί) και ο Στρατής Σκουρκέας (κρουστά) παρουσίασαν μια σειρά από γνωστούς μυτιληνιούς σκοπούς. Μουσικά ντύθηκε η έκθεση και το Σάββατο, με ένα αφιέρωμα στο Χατζή.

Αρχίζουν συνεργασία Τους φοιτητές και τις φοιτήτριες συνόδευαν την περασμένη Παρασκευή στα εγκαίνια της έκθεσης ο διευθυντής τού Π.Μ.Σ. του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας κι Επικοινωνίας, Δημήτρης Παπαγεωργίου, και η διδάσκουσα Γραφιστικής Ελισάβετ Κελίδου. Η τελευταία εξήγησε τη φιλοσοφία της συγκεκριμένης δουλειάς, προσθέτοντας παράλληλα τα εξής: «Θα θέλαμε τις προτάσεις μας να τις δει και το κοινό της πόλης, αυτός ήταν ο στόχος και ο δικός μας, και του Δήμου Λέσβου. Ανοίγουμε μαζί τις πόρτες της Πινακοθήκης.» Εκτός από τους υπευθύνους της Πινακοθήκης, Παναγιώτη Λενέτη και Αργύρη Χατζημαλλή, στο χώρο παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου, Κώστας Αστυρακάκης, που δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι ευτύχημα που φιλοξενούμε τη συγκεκριμένη έκθεση του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας κι Επικοινωνίας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σκοπεύουμε να συνεργαστούμε γενικότερα και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του Τμήματος κι ελπίζουμε από τη συνεργασία αυτή να προκύψουν πολύ καλά αποτελέσματα.» Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, πως όλη η δουλειά θα παραμείνει στη διάθεση του Δήμου Λέσβου, προκειμένου να την αξιοποιήσει όπως επιθυμεί.

κάθε Τρίτη, από τις 10:00 έως τις 14:00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης Μαθήματα ζωγραφικής για παιδιά, από την ΠΟΛΙΑΝΑ

Έως 1ης Σεπτεμβρίου στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης Κοντιά Λήμνου Έκθεση γλυπτικής του Δημοσθένη Σωτηρούδη, με τίτλο «Θήλυ»

Σήμερα Τρίτη 3 Ιουλίου στο ισόγειο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου Ετήσια έκθεση μαθητών, από τη «Στέγη Θεοφίλου» στις 21:00 στο Κάστρο του Μολύβου Το θέατρο «Άρμα» παρουσιάζει την παράσταση «Ο γάμος του Καραγκιόζη», με τη συμμετοχή του Αγάθωνα και της ορχήστρας του στις 21:00 στην καντίνα «Mojito» της Μυτιλήνης Μουσική βραδιά με πανσέληνο, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Μαρίνας

Αύριο Τετάρτη 4 Ιουλίου στις 21:00 στο Κάστρο Μυτιλήνης Το θέατρο «Άρμα» παρουσιάζει την παράσταση «Τρεις εξαμαρτείν», του Αλέκου Σακελλάριου στις 21:00 στον αύλειο χώρο του Πολύκεντρου Πολιχνίτου

Μουσικοχορευτική εκδήλωση «Αιγαιοπελαγίτικες μελωδίες στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου», με το μουσικό σχήμα των Γιώργου Αδαμπατά, Απόστολου Μυρογιάννη, Λευτέρη Παπαμακαρίου και το χορευτικό του Δήμου Λέσβου, με τον Κώστα Αγκοπιάν

Πέμπτη 5 Ιουλίου στις 21:00 στο Κάστρο Μυτιλήνης Το θέατρο «Άρμα» παρουσιάζει την παράσταση «Ο γάμος του Καραγκιόζη», με τη συμμετοχή του Αγάθωνα και της ορχήστρας του στις 21:00 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη Προβολή της ταινίας «Τα μήλα του Αδάμ»

Παρασκευή 6 και Σάββατο 7 Ιουλίου στο αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου Λέσβου Διακρατικό Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Δύο Χώρες - Μία Ιστορία;» και με αντικείμενο τη διαχείριση και ανάδειξη των Μνημείων Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς Νήσων ΒΑ Αιγαίου - Μεγάλης Ελλάδας, Βένετο & Πομπηίας

Σάββατο 7 Ιουλίου στις 20:00 στο Πολύκεντρο Σκοπέλου Η παράσταση κουκλοθέατρου «Η νεράιδα και το σαλιγκάρι», από το θέατρο κουκλοπαραμυθάδων «Λαχταρού»

Κυριακή 8 Ιουλίου στις 18:00 στο ξενοδοχείο «Kalloni Village», στη Σκάλα Καλλονής Ένα ταξίδι μικρασιατικών και λεσβιακών γεύσεων, με έκθεση εδεσμάτων φιλοτεχνημένων με γούστο και φαντασία, από τις γυναίκες των αγροτοτουριστικών συνεταιρισμών του νησιού. Χορευτικό πρόγραμμα από την Άγρα. Επίσημος προσκεκλημένος: Δημήτρης Σκαρμούτσος (Διοργάνωση: Ένωση Μικρασιατών Δημοτικής Ενότητας Καλλονής)

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως Κυριακή 8 Ιουλίου «Προμηθέας», του Ρίντλεϊ Σκοτ (περιπέτεια, σε 3D προβολή) Πρωταγωνιστούν: Ναούμι Ραπάσε, Μίκαελ Φασμπέντερ, Γκάι Πιρς, Σαρλίζ Θερόν, Ίντρις Έλμπα Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:45 «Η Χιονάτη και ο Κυνηγός», του Ρούπερτ Σάντερς (περιπέτεια) Πρωταγωνιστούν: Κρίστεν Στιούαρτ, Σαρλίζ Θερόν, Κρις Χέμσγουορθ Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:30, Παρασκευή και Σάββατο στις 19:00 και στις 21:30, Κυριακή και Δευτέρα στις 21:30


Πολιτιστικό καλοκαίρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Τον Ιούλιο στο Αρχοντικό Γεωργιάδη, με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Αιγαίου

1ο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Μυτιλήνης Μυτιλήνη φιλοξενεί το ντοκυμαντέρ, το κινηματογραφικό είδος που γνωρίζει μεγάλη απήχηση τα τελευταία χρόνια. Από την Παρασκευή 13 έως και την Τετάρτη 18 Ιουλίου, στο Αρχοντικό Γεωργιάδη και σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ της Θεσσαλονίκης, το Θερινό Σχολείο στις Οπτικοακουστικές Τέχνες και την Επικοινωνία του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα διοργανώσει το 1ο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Μυτιλήνης, με προβολές επιλεγμένων, αναγνωρισμένων ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους. Το Θερινό Σχολείο πάνω στις Οπτικοακουστικές Τέχνες και την Επικοινωνία έχει ξεκινήσει ήδη από χτες Δευτέρα 2 Ιουλίου, με τον πρώτο κύκλο μαθημάτων και υπό το γενικό τίτλο «Οπτικοακουστικές Τέχνες και Επικοινωνία: Η πραγματικότητα μέσα από το φακό».

Η

Ειδικές προβολές Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που θα διαρκέσει έως και τις 28 Ιουλίου, εντάσσεται το 1ο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Μυτιλήνης, που ανοίγει στις 13 του μή-

15

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

να με την ταινία «Ελλάδα… είμαι σε δύσκολη θέση», του Σεραφείμ Ντούσια, μεταπτυχιακού φοιτητή στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου και αποφοίτου του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. Ο ίδιος θα παρευρεθεί στην προβολή και θα προλογίσει την ταινία του. Τη Δευτέρα 16 Ιουλίου, το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει το σκηνοθέτη και παραγωγό Λάκη Παπαστάθη, ο οποίος είναι επίτιμος προσκεκλημένος εισηγητής και στον κύκλο μαθημάτων «Σχεδιάζοντας Ντοκυμαντέρ Θεωρία και Έρευνα» του Θερινού Σχολείου. Την ημέρα εκείνη, θα προβληθούν στο Αρχοντικό Γεωργιάδη τα ντοκυμαντέρ που έχει δημιουργήσει στο πλαίσιο της εκπομπής «Παρασκήνιο», η οποία προβάλλεται εδώ και δεκαετίες από την ΕΡΤ, ενώ ο ίδιος ο σκηνοθέτης θα μιλήσει για τη δουλειά του.

Όλο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Εκτός των δύο παραπάνω, άλλα επτά μικρού και μεγάλου μήκους ντοκυμαντέρ θα φιλοξενη-

θούν στο Φεστιβάλ. Πρόκειται για τα: «Sayome» (Σαγιόμι) του Νίκου Νταγιαντά και το «ΜΕΤΑΧΑ ακούγοντας το χρόνο» του Σταύρου Ψυλλάκη, που θα προβληθούν το Σάββατο 14 Ιουλίου στις 9 και στις 10:10 το βράδυ αντίστοιχα, για τα «Docville - Λασκαρέως 99 Αθήνα» της Κατερίνας Πατρώνη και «Lion Souls» («Λιονταρίσιες Ψυχές») των Ιταλών Salva Munoz & Manu Gerosa, που θα προβληθούν την Κυριακή 15 Ιουλίου στις 9 και στις 10 το βράδυ αντίστοιχα, τα «Αμπελόκηποι» της Ομάδας Ντοκυμαντέρ του Δήμου Αθηναίων και «My Sweet Canary» («Καναρίνι μου γλυκό»), του Ισραηλινού Roy Sher, που θα προβληθούν την Τετάρτη 18 Ιουλίου στις 9:30 και στις 10:15, και το «Trans» του Αμερικανού Chris Arnold, που θα προβληθεί την Τετάρτη 18 Ιουλίου στις 9:30 το βράδυ, κλείνοντας και το Φεστιβάλ. Σημειώνεται πως η πρωτοβουλία αυτή του Πανεπιστημίου Αιγαίου φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως θεσμός στο νησί. Β.Χρ.

Τετραήμερο σεμινάριο «AcroYoga», στην παραλία των Φαρών

Συνδυάζοντας γιόγκα με ακροβατικά… τετραήμερο σεμινάριο «AcroYoga» με διαμοστην παραλία Φαρά και με δάσκαλο τον ΝτάΈνιελνήνα Άνερ, πρόκειται να διοργανωθεί στη Λέσβο από τις 26 έως τις 29 Ιουλίου. Η «AcroYoga» συνδυάζει την πνευματική σοφία τής Yoga, τη φροντίδα του Thai Massage και τη δυναμική των Ακροβατικών, τριών αρχαίων πρακτικών, που σε συνδυασμό καλλιεργούν την εμπιστοσύνη, την ένωση και το παιχνίδι μεταξύ των συμμετεχόντων. Στο πλαίσιο του τετραημέρου θα πραγματοποιηθούν επίσης διάφορες δράσεις όπως διαλογισμός, μουσική kirtans, χορτοφαγικά γεύματα, αλλά και διασκέδαση στην παραλία. Η διαμονή των συμμετεχόντων, που μπορεί να είναι και αρχάριοι, χωρίς προηγούμενη εμπειρία σε Γιόγκα ή «AcroYoga», θα γίνει σε τοπική οικία στην παραλία Φαρών. Η τιμή του σεμιναρίου ανέρχεται στα 250 ευρώ, ενώ για όσους δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 10 Ιουλίου, θα υπάρχει μειωμένη τιμή 220 ευρώ και θα περιλαμβάνει διαμονή, μετακινήσεις, τρία ημερήσια γεύματα και ροφήματα. Η μετακίνηση προς την παραλία θα κανονιστεί από τους διοργανωτές.

Για εγγραφές και πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο e-mail: aliki. dourmazer@yahoo.gr και στα τηλέφωνα 6971952885, 6941-666903 και 6974-239779.

Ανακοίνωση του Συλλόγου «Χορωδία Μυτιλήνης» Πέντε τμήματα από Σεπτέμβρη έντε τμήματα θα λειτουργήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ο Σύλλογος «Χορωδία ΜυτιΠλήνης» και οι εγγραφές αρχίζουν ήδη από τώρα. Πιο συγκεκριμένα, θέλοντας να ανασυγκροτήσει τα υπάρχοντα τμήματά του, ο Σύλλογος θα λειτουργήσει την επόμενη χρονιά: τη Χορωδία (παιδικό κι ενηλίκων), τη Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής, τη Θεατρική Σκηνή, τη Φιλαρμονική, καθώς και τα Τμήματα Παραδοσιακού Χορού, Κουκλοθέατρου και Θεάτρου Σκιών. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 6972-218818.

έτος το καλοκαίρι, στην παραλία της Λουτρόπολης Θερμής θα υπάρχει έντονη πολιτιστική αύρα. Κάθε Τετάρτη, μέχρι και το Φ Σεπτέμβριο, στις 9:30 το βράδυ στην καφετέρια «Ιανός» θα φιλοξενούνται διάφορες εκδηλώσεις από την ομάδα «Θέατρο η Ζωή μου». Η συγκεκριμένη ομάδα ασχολείται με θέατρο, τραγούδι, ποίηση, χορό, αφιερώματα, εκθέσεις και διάφορες άλλες δράσεις. Τον καλλιτεχνικό συντονισμό της έχει ο Μιχαήλ Δουκάκης, ηθοποιός του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» και πτυχιούχος της Κατεύθυνσης Εικαστικών του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών κι Επιστημών της Τέχνης, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ο ίδιος έχει διατελέσει πρόεδρος της Θεατρικής Συντροφιάς του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΘΕΣΠΙ) επί σειρά ετών, ενώ διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φοιτητικού Θεάτρου και διοργάνωσε με τη ΘΕΣΠΙ το 7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Φοιτητικού Θεάτρου. Έχει γράψει το θεατρικό έργο «Να σ’ αγαπώ με μέτρο» και παίζει συστηματικά θέατρο τα τελευταία 12 χρόνια. Όλες οι εκδηλώσεις που θα γίνουν στη Θερμή, θα είναι ελεύθερες για το κοινό.

Ξεκίνησε η έκθεση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

«Η θάλασσα κι εγώ»

Έργα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που φιλοξενούνται στο Μουσείο του Σιγρίου

εκίνησε χτες Δευτέρα 1η ΙουΞΓιώργου λίου η έκθεση γλυπτικής του Παπακωνσταντίνου με θέμα «Η θάλασσα κι εγώ», που θα φιλοξενηθεί μέχρι και τις 15 Ιουλίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε στο χωριό Παλιουριά του Νομού Γρεβενών το 1956 και από μικρός άρχισε να ανακαλύπτει τα φυσικά υλικά, αλλά και τη μουσική. Σε ηλικία 14 ετών μετακόμισε στην Αθήνα, όπου και εργάστηκε ως επιπλοποιός, για να παρακολουθήσει αργότερα μαθήματα σχεδίου στη «Διπλάρειο» Σχολή. Ασχολήθηκε με τη γλυπτική, τη μουσική και τη σύνθεση, δημιουργώντας από ένστικτο, προσωπική ανάγκη και αγάπη προς την τέχνη, ακολουθώντας την ψυχή σε αρμονία, όπως λέει και ο ίδιος. Ατομικές εκθέσεις του έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ωστόσο τα συγκεκριμένα έργα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου εκτίθενται για πρώτη φορά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Χρη-

σιμοποιώντας υλικά ταξιδεμένα στον αφρό της θάλασσας και υλικά από τον πλούτο της γης, τα οποία έχει συλλέξει από μοναχικούς περιπάτους σε ερημικούς αιγιαλούς, ο καλλιτέχνης ξεδιπλώνει τα συναισθήματά του με έναν πολύ ιδιαίτερο και αφαιρετικό τρόπο. Η έκθεση αποτυπώνει έτσι το «αγκάλιασμα» ξύλου, πέτρας, γυαλιού, μετάλλου και πηλού, υλικών σμιλευμένων από το κύμα και την αρμύρα της θάλασσας, αναδεικνύοντάς τα σε έργα σύγχρονα και χρηστικά, μέσα από την εικαστική σύνθεση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Σημειώνεται πως η έκθεση εντάσσεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Γιορτές της Γης 2012», που διοργανώνει το Μουσείο σε συνεργασία με το Σωματείο «Οι Φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου». Όσοι ενδιαφέρονται για επιπλέον πληροφορίες, μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 22530 54434 και 22510 47033, στο e-mail: lesvospf@ otenet.gr καθώς και να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες www. lesvosmuseum.gr και www. petrifiedforest.gr/.


16

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Η Λέσβος αποχαιρετά το Γιάννη Πασπάτη, τον τελευταίο της Λεσβιακής Άνοιξης

«Έφυγε» ένας ντόμπρος…

Φώτης Κόντογλου Αδάμαστες ψυχές Φιλολογική επιμέλεια Διόρθωση κειμένου: Βασίλης Μαλισιόβας Εκδόσεις Άγκυρα Αθήνα 2012, σελ. 454

ουρσάροι και ταξιδευτάδες, που τραβήξανε στη ζωή τους πολλές αναποδιές και βάσανα, μα που παλέψανε με τέτοια αφοβιά, ώστε να μπορούν να σταθούνε σαν παράδειγμα για μας, για να μη χάνουμε το θάρρος μας σε κάθε περίπτωση της ζωής μας, αδιάφορο αν κάποιοι απ’ αυτούς ήτανε κακούργοι και φονιάδες.» Μ’ αυτά τα λόγια ο Φώτης Κόντογλου προλόγιζε τη συλλογή διηγημάτων που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1963 με τον τίτλο «Αδάμαστες ψυχές». Στην παρούσα νέα έκδοση, που είναι η έκτη, έγιναν από τον επιμελητή ορισμένες ορθογραφικές αλλαγές που κρίθηκαν αναγκαίες, αφού στο αρχικό κείμενο υπήρχαν πάμπολλες γραφές που εδώ και 30 χρόνια δεν ισχύουν πλέον, καθώς και πολλές ορθογραφικές ασυνέπειες μέσα στο ίδιο κείμενο. Οι τίτλοι των διηγημάτων είναι: Περιπέτειες απίστευτες του Μέντεθ Πίντο, Αντώνης Πιγκαφέτας, ο Ρόδιος ιστορικός του Μαγκελάνου, Ο Πέτρος Κρητικός που πρωτοπάτησε στο Περού, Βασανισμένα καράβια, Μπουκανιέροι και φλιμπουστιέροι, Οι νέγροι και το σκλαβοεμπόριο, Σκληρή περιπέτεια στον ωκεανό κ.ά.. Τα κείμενα πλαισιώνουν ζωγραφιές του ίδιου του Φώτη Κόντογλου. Π.Σ.

«Κ

Δημήτριος Ι. Χατζηλίας Το Ελληνικό Σχολείο της Μονής Λειμώνος Λέσβου και η Λειμωνιάτις Επαρχιακή Σχολή (1836 - 1914) Μυτιλήνη 2012, σελ. 110

Δημήτριος Χατζηλίας, επίτιμος Oστάμενος σχολικός σύμβουλος, πρ. προϊΔιεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με πλούσιο συγγραφικό έργο εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού ε νδιαφέροντος, έχει στρέψει τα τελευταία χρόνια την έρευνά του στην ιστορία του γενέθλιου τόπου και της Λέσβου γενικότερα. Καρπός αυτής της προσπάθειας, ένα βιβλίο για το Σκαλοχώρι και η παρούσα μελέτη για το Ελληνικό Σχολείο της Μονής Λειμώνος και τη Λειμωνιάτιδα Επαρχιακή Σχολή. Ο συγγραφέας ερεύνησε τη φτωχή σχετικά βιβλιογραφία, καθώς και πρωτογενείς πηγές, και έφερε στο φως νέα στοιχεία που ξεχωρίζουν αυτά τα δύο σχολεία που γεννήθηκαν σε ανόμοιες ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες. Όπως διαβάζουμε στον πρόλογο: Το πρώτο, το Ελληνικό Σχολείο, που ήταν συνέχεια των σημαντικών-ιστορικών σχολείων της Μονής, κράτησε και συνέχισε μέχρι το 1875 την παράδοση της ελληνικής παιδείας στη Λέσβο, συντηρώντας την ελληνική γλώσσα και συνείδηση. Παρ’ ότι, όπως θα δούμε, τα τελευταία χρόνια υπολειτουργούσε, δεν έπαψε να έχει την αίγλη ενός τυπικού μοναστηριακού σχολείου. Το δεύτερο, η Λειμωνιάτις Επαρχιακή Σχολή, ανεγέρθηκε εκτός Μονής την περίοδο 1882 - 1883, άρχισε να λειτουργεί το 1888, και μετά το 1897 ως τοπικό σχολείο, έκλεισε το 1914 και κατεδαφίστηκε αργότερα. Η έρευνα δεν έχει μέχρι σήμερα αξιολογήσει και εκτιμήσει την προσφορά του σχολείου αυτού. Δεν έχουν, ακόμη, μελετηθεί τα κοινωνικά και εκκλησιαστικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν πριν και μετά την ανέγερσή του στην Επαρχία Μηθύμνης. Οι δημοσιευμένες για το Μοναστηριακό (Λειμωνιακό) Ζήτημα εργασίες, βασισμένες σε περιορισμένο αριθμό σχετικών πηγών, παρουσιάζουν ελλιπή ερευνητική προσέγγιση και καταλήγουν σε μονομερή συμπεράσματα. Ο συγγραφέας χωρίζει το βιβλίο του σε δύο κεφάλαια: Στο πρώτο εξετάζει το Ελληνικό Σχολείο και στο δεύτερο τη Λειμωνιάτιδα Σχολή. Σε παράρτημα δίνει ένα μέρος του υλικού που μελέτησε: πρακτικά, επιστολές, κώδικες, κατάστιχα, ημερολόγια. Ενδιαφέρουσα και χρήσιμη μελέτη για ένα σημαντικό κεφάλαιο της εκκλησιαστικής και εκπαιδευτικής μας ιστορίας. Π.Σ.

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ λλος ένας εκπρόσωπος της Λεσβιακής Άνοιξης, ο Γιάννης Πασπάτης, έφυγε την Κυριακή από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών, αφήνοντας πίσω του μεγάλη παρακαταθήκη στον πολιτιστικό τομέα του νησιού και προκαλώντας τη συγκίνηση όσων των γνώριζαν και τον αγάπησαν μέσα από την πολύπλευρη δράση του. Ο Γιάννης Πασπάτης γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου τού 1920 στα Βουρλά της Μικράς Ασίας, από γονείς που κατάγονταν από τη Μάνη και από την Κρήτη. Ο ίδιος και η μητέρα του διασώθηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη στιγμή που όλοι οι υπόλοιποι της οικογένειας σκοτώθηκαν στη μάχη του Αϊδινίου. Έφτασε, έτσι, στη Λέσβο ως πρόσφυγας σε ηλικία μόλις δύο ετών. Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα. Μεγαλώνοντας, αναγκάστηκε να μάθει την τέχνη του τυπογράφου, εργαζόμενος στα διάφορα τυπογραφεία της Μυτιλήνης, όντας πάντα, σύμφωνα με το βιογραφικό σημείωμα που έχει συντάξει ο Κώστας Μίσσιος, φιλότιμος κι εργατικός. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, συνελήφθη από τους Γερμανούς και εξορίστηκε στη Λήμνο, απ’ όπου και κατάφερε να δραπετεύσει και να επιστρέψει στη Μυτιλήνη.

Ά

Τυπογράφος, συγγραφέας και θεατράνθρωπος Το 1950 άνοιξε το πρώτο του τυπογραφείο, στην οδό Αρίονος. Παρ’ όλα τα δύσκολα χρόνια που πέρασε, η αγάπη του για την τυπογραφία τον έκανε να εξελιχθεί γρήγορα στη δουλειά του και να φτιάξει άλ-

λο ένα σύγχρονο για την εποχή του τυπογραφείο, στην οδό Αγίου Θεράποντος. Όταν πια συνταξιοδοτήθηκε και αποχώρησε από το επάγγελμα, είχε «βγάλει στη δουλειά» τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του, που συνέχισαν την πορεία της επιχείρησης. Άλλωστε, ο ίδιος δίδαξε την τέχνη του σε πολλούς νέους τότε, που σήμερα διαπρέπουν ως τυπογράφοι σε διάφορες περιοχές της χώρας. Παρ’ όλο που είχε τελειώσει μόνο το δημοτικό, το επάγγελμά του συνετέλεσε στο να ζήσει από κοντά με τους πνευματικούς ανθρώπους της Μυτιλήνης και να αναδειχθεί γρήγορα σε ένα από τα πιο εξέχοντα μέλη της πολιτιστικής και πνευματικής ζωής του τόπου. Η Χορωδία της Μυτιλήνης, ο Φιλοτεχνικός Όμιλος (ΦΟΜ) «Ο Θεόφιλος» και η θεατρική ομάδα «Το

Μπουρίνι» ήταν τρεις σημαντικοί φορείς της πόλης των οποίων υπήρξε συνιδρυτής και στέλεχος αντίστοιχα, μαζί με άλλους της εποχής του. Ως ιδρυτικό μέλος του «Μπουρινιού», τιμήθηκε με χρυσό μετάλλιο, ενώ η ενασχόλησή του με τα καλλιτεχνικά και ιδιαίτερα με το ερασιτεχνικό θέατρο, τον έκανε γνωστό και αγαπητό στον κόσμο. Ο Γιάννης Πασπάτης έπαιξε θέατρο, έγραψε σατιρικά σκετς κι επιθεωρήσεις, ενώ το τρίπτυχο έργο του «Γι’ ανάπουδους», που εκδόθηκε το 1985, ανέβηκε ως θεατρικό το 1982, ενώ το 1988 ακολούθησε το μυθιστόρημα «Καταφρόνιου» και το 1996 «Τα χουρατά μας», με αφηγήματα από χωρατά που σκάρωνε ο ίδιος με την παρέα του. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε όλα τα έντυπα του νησιού, κυρίως στην ντοπιολαλιά, και το 1982 ο ίδιος τύπωσε μια συλλογή διηγημάτων και χρονογραφημάτων, με τίτλο «Λεσβιακοί αντίλαλοι».

«Πέρασα καλά…» «Πέρασα καλά, διασκέδασα, ευχαριστήθηκα τη ζωή μου, νιώθω ικανοποιημένος», έλεγε ο Γιάννης Πασπάτης σε συνέντευξη που είχε δώσει στον Παναγιώτη Σκορδά το 2002 και σε ηλικία 80 ετών. «Δεν κορόιδεψα τους συνανθρώπους μου, δεν είπα ψέματα, δεν εξαπάτησα κανέναν. Ήμουν ευθύς και τίμιος. Ντόμπρος. Ντόμπροι ήταν όλοι στην οικογένειά μου στα Βουρλά. Ντόμπρος ήμουν κι εγώ. Να, δες τι μου γράφει ο Αναστασέλλης σ’ ένα βιβλίο που μου δώρισε: “Στο φίλο μου το Γιάννη Πασπάτη, τον ντόμπρο…”» Η κηδεία του επρόκειτο να γίνει χθες στη Μυτιλήνη, παρουσία συγγενών και φίλων.

Εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους, στο Μουσείο Βρανά

«Ο πλανήτης Γη μέσα από τα γραμματόσημα» πλανήτης Γη μέσα από τα γραμματόσημα» στα παραπάνω ερωτήματα (αλλά και σε πολλά είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργα- άλλα), θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέ«Ο νώνουν αύριο Τετάρτη 4 Ιουλίου, στις 7 το απόγευμα στο Μουσείο Βρανά στον Παπάδο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου. Πώς δημιουργήθηκε το Σύμπαν; Πότε εμφανίστηκε η ζωή στον πλανήτη Γη; Γιατί εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι; Πώς εξελίχθηκε ο άνθρωπος; Τις απαντήσεις που δίνει σήμερα η επιστήμη

σω των παραστάσεων πολυάριθμων γραμματοσήμων, απ’ όλο τον κόσμο, όσοι μικροί και μεγάλοι θα παρευρεθούν στην εκδήλωση. Με ελεύθερη είσοδο, η τελευταία εντάσσεται στις παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης γραμματοσήμου «Το Αιγαίο μέσα από τα γραμματόσημα», που διοργανώνουν στον ίδιο χώρο τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, συμμετέχοντας στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Λέσβου.


17

ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 τηλ. 22510 41210 κιν. 6932-703093 Κατσαβέλλης Ε. Ιωάννης

Αγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφος τηλ. 22510 54568 κιν. 6932-482412 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος όροφος. τηλ. 22510 37192 κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 ιατρείο: 22510 46002 κιν. 6932-906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5 (ισόγειο) ιατρείο: 22510 47788 κιν. 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 τηλ. 22510 42505 κιν. 6932-303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) τηλ. 22510 41125 κιν. 6976-654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 ιατρείο: 22510 43874 Oικία: 22510 22589 Λαγουτάρη Δήμητρα

τ. Επιμελήτρια Ογκολογικής Κλινικής Ιατρικού Αθηνών Καβέτσου 10, 3ος όροφος τηλ./φαξ: 22510 55636 κιν. 6932-089054 Μακρή Στέλλα Καβέτσου 27 τηλ. 22510 47448 κιν. 6978-697793 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (3 όροφος) τηλ. 22510 41110 κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 τηλ. 22510 44010 κιν. 6977-649458 fax 22510 44027

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 28222 Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. τηλ. 22510 42101 Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (στρατιωτικός ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΟΜΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΟΝΗΡΕΛΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΙΠΛ. ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. Τοπογραφικά διαγράμματα, Διορθώσεις Κτηματολογίου, Νομιμοποιήσεις γεωτρήσεων, Έκδοση οικοδομικών αδειών Λεπετύμνου 2 τηλ. 22510 24427, κιν. 6948-017131 e-mail: Georgiaponirelli@

Χατζηκυριάκου - Γρηγοράκη Έλσα

Ακτινολογικό Υπερηχοδιαγνωστικό Εργαστήριο Ναυμάχου Αποστόλη 17 (κάθετος της Καβέτσου 22 24) τηλ. 22510 47773 και κιν. 6932-616601

ΚΑΛΛΟNH Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος τηλ. 22510 54038 κιν. 6973-821145

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Κεχαγιάς Αθ. Ευάγγελος Μέλος της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας & της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης Υπ. διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βουρνάζων 17 τηλ. 6977-375962 e-mail: vagelis_kechagias@yahoo.gr

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη τηλ. 22510 25070 κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος τηλ. 22510 23818 κιν. 6944-564159 Κυριακίδης Π. Στρατής Πλατεία Κων/πόλεως 5 τηλ. 22510 37477 κιν. 6976 980830 Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 τηλ. 22510 21275 Σκανέλης Π. Ευστράτιος Στρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 27702 κιν. 6936-667657

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ Ρεκλείτη Άννα

Καβέτσου 40, 5ος όροφος τηλ. 22510 55516 κιν. 6944-662304 Ψιάχου Ελένη Αιματολόγος, τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Αγγλίας Καβέτσου 3, 1ος όροφος τηλ. 22510 23952, 6972439364 e-mail: epsiachou@doctors.org.uk

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου

gmail.com

ΧΗΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΟΚΚΩΝΗΣ Ι. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. M.Sc. Περιβαλλοντικές μελέτες, χημικοτεχνικές μελέτες και άδειες καταστημάτων Μίμη Γαληνού 3Β τηλ./φαξ: 22510 25448 κιν. 6932-117458

ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ ΚΑΡΑΤΖΑ Ι. ΑΛΚΜΗΝΗ Δασολόγος, M.Sc. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

ιατρείο: 22530 29233 κιν. 6979-070772

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 τηλ. 22510 43456, κιν. 6972 122738 (Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον βιβλ. “Eιρμός”) ιατρείο: 22510 42312 οικία: 22510 41487 Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10 τηλ. 22510 44664 κιν. 6944363959 Τουρβάς Θ. Γεώργιος Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καβέτσου 27, 3ος όροφος Δέχεται με ραντεβού ιατρείο: 22510 23661 κιν. 6932 404602

ΑΘΗΝΑ Μάλλιας Ιωάννης Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65 Νέα Σμύρνη τηλ. 210 9320215

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 τηλ. 22510 40250 κιν. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) τηλ. 22510 44020 κιν. 6932 204318 φαξ 22510 44027 Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή τηλ. 22510 25338 κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ. Θεοδοσίου - Πασχαλίδη Γ. Μαρία Καβέτσου 44 τηλ. 22510 22217, κιν. 6948-309834 Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. τηλ. 22510 29342, κιν. 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης Πασχαλίδης Π. Γιάννης Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καβέτσου 44 τηλ. 22510 22217 κιν. 6944-586587

KAΛΛΟΝΗ Κρέτζας Π. Δημήτριος

Εμπορικό Κέντρο Αλβανού τηλ. - φαξ: 22530 23256 κιν. 6944-523748

ΑΘΗΝΑ Ρουμελιώτης Δημήτρης Χειρουργός Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων - Παίδων Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκης Φωτοερμηνείες - επίλυση δασικών αμφισβητήσεων - δασικές/περιβαλλοντικές μελέτες αρχιτεκτονική τοπίου - διαμόρφωση κήπων Γεωργίου Τερτσέτη 4 τηλ. 22510 54764 κιν. 6973-538302 karatzaalkmini@hotmail.com

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις,

Υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Πράσινου Λόφου 13 & Πολυτεχνείου, Ν. Ηράκλειο Αττικής. Συνεργάζεται με όλα τα ταμεία τηλ. 210 2833368, κιν. 6944-141359

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος Καβέτσου 29 Μυτιλήνη τηλ. 2251041696 κιν. 6944304116

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 21030 Βογιατζή Μπέσσυ Αγ. Ειρήνης 3Α, Μυτιλήνη τηλ. 22510 43033 κιν. 6947422066 Βογιατζής Ιωάννης Καβέτσου 3, τηλ. 22510 46868 κιν. 6945-901518 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 τηλ. 22510 44314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος τηλ. 22510 45977 κιν. 6977-881899

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ Μουτζούρη Κατερίνα τηλ. 22530 61572 κιν. 6936-960693

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 τηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 τηλ. 22510 48105 κιν. 6936406140 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης - Ορέστης Καβέτσου 32 ιατρείο: 22510 43377 κιν. 6974117849

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Βερβέρη Μαρία Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

ΨYXOΛOΓOI Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού Ζακύνθου 34 τηλ. 22510 43394 κιν. 6973-312860 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας

μυοκτονίες Μόρια Λέσβου τηλ. 225103 2192 κιν. 6942-625198

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52, Μυτιλήνη τηλ. 22510 32400

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών,

Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, κιν. 6970-095950 (24 ώρες/24ωρο) Παραδείσης Γιώργος Ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού Μπούχλια 10 τηλ. 22510 41803, κιν. 6971-736667 (24 ωρών) Σαμιώτου Κατερίνα Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια Ψυχοθεραπεία Παιδιών, Εφήβων, Ενηλίκων Βίγλα - Νεάπολη τηλ. 2251041285, 6937-294235 e-mail: katsam_@hotmail.com Ταμτάμη Γιώτα Σύμβουλος Ψυχολόγος M.Sc. Δέχεται κατόπιν ραντεβού Θεοδώρου Αλκαίου 6 (πλησίον Άγ. Ιωάννη Καλυβίτη) τηλ. 6945-199064

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 τηλ. 22510 29996 κιν. 6937293661 Αναγνώστου Πελαγία

Αργύρη Εφταλιώτη 11 (έναντι Αγάλματος Ελευθερίας) τηλ. 22510 54538 κιν. 6980-266109 e-mail: pelagia_ana@yahoo.gr ΛΕΞΗΜΑ Χατζηεμμανουήλ Αδριανή Χρυσομαλλούσης 25 τηλ. 22510 55109 κιν. 6973-565403 e-mail: adriani_xatziemmanouil @hotmail.com Χατζόγλου Ελένη Ερεσού 13 τηλ. 22510 48986 κιν. 6946684555

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Θαλασσέλλη Μαρία Φυσικοθεραπεία Χειροθεραπεία Μυοσκελετικές παθήσεις / κακώσεις, αθλητικές κακώσεις Καβέτσου 29 τηλ. 22513 00320 κιν. 6946-564929 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη τηλ. 22510 41868 κιν. 6938802270 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 τηλ. 22510 29802, κιν. 6932420297 Χατζηδημητρίου Αντώνης Αγ. Ειρήνης 3Α τηλ. 2251037633 κιν. 6945792823

φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών τηλ./φαξ: 22510 48604

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ Γεωργικές - Περιβαλλοντικές Μελέτες Βιολογική Γεωργία - Κτηνοτροφία, Νέοι Αγρότες Καταπολεμήσεις Εντόμων και Τρωκτικών Επαγγελματικοί καθαρισμοί χώρων Καβέτσου 10 (2ος όροφος) τηλ. 22510 37415, κιν. 6937-407221 e-mail: es_karag@otenet.gr

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος M.Sc. Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 21374 κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 42011 κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 BEAUTY HOUSE Ολοκληρωμένες προτάσεις περιποίησης Περιποίηση προσώπου, σώματος, άνω & κάτω άκρων Ειδικές θεραπείες Ε. Βοστάνη & Βαλαωρίτου γωνία, Μυτιλήνη τηλ. 22510-48869 Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Αλεξανδρή Μαρία Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, τηλ. 22510 47714 Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, τηλ. 22510 45542

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ Αθηνών Σκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989 κιν. 6973-036163

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική Αγ. Συμεών 4 τηλ. 22510 42687 - 29504 κιν. 6932486155, 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: τηλ. 22510 82808

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παρελκόμενα, σκαπτικά χειρός & ανταλλακτικά Παγανή Μυτιλήνης KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO τηλ. 22510 29419 κιν. 6944-324667


18 ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Φύλακες, νυχτοφύλακες, καθαριστές σε Λέσβο, Λήμνο και Χίο

15 θέσεις στην Κ´ Εφορεία της έγκρισης στις αρΣ680εχέςσυνέχεια Απριλίου της πρόσληψης ατόμων, διαφόρων ειδικοτήτων, σε όλη τη χώρα για τους αρχαιολογικούς χώρους, θα γίνουν τις επόμενες μέρες 15 συνολικά προσλήψεις στην Κ΄ Εφορεία Κλασσικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων. Πιο συγκεκριμένα, καλούνται μέχρι και τις 5 Ιουλίου να υποβάλουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι για 15 συνολικά θέσεις φυλάκων, νυχτοφυλάκων και καθαριστών, σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία σε Λέσβο, Λήμνο και Χίο. Οι προσλήψεις θα γίνουν για διάστημα πέντε μηνών, για το οποίο και θα συναφθούν συμβάσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, προκειμένου να καλυφθούν επείγουσες και επιτακτικές ανάγκες φύλαξης και καθαρισμού. Οι θέσεις που εγκρίθηκαν να καλυφθούν στην Κ΄ Εφορεία, είναι οκτώ ημερήσιοι φύλακες, τέσσερις νυχτοφύλακες και τρεις καθαριστές, και αφορούν τους εξής

χώρους: - Αρχαιολογικά Μουσεία Μυτιλήνης και Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης - Λέσβος: Δ.Ε. Ημερήσιοι Φύλακες - Αρχαιολογική Συλλογή Ερεσού (Λέσβος): Δ.Ε. Ημερήσιοι Φύλακες - Αρχαιολογική Συλλογή Νάπης (Λέσβος): Δ.Ε. Ημερήσιοι Φύλακες - Προϊστορικός Οικισμός Θερμής Λέσβου (Λέσβος): Δ.Ε. Ημερήσιοι Φύλακες - Προϊστορικός Οικισμός Μύρινας Λήμνου (Λήμνος): Δ.Ε. Ημερήσιοι

Φύλακες - Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου (Χίος): Δ.Ε. Ημερήσιοι Φύλακες - Προϊστορικός Οικισμός Θερμής Λέσβου (Λέσβος): Δ.Ε. Νυκτοφύλακες - Αρχαιολογικός χώρος Καβειρίου Λήμνου (Λήμνος): Δ.Ε. Νυκτοφύλακες - Αρχαιολογικός Πολιόχνης Λήμνου (Λήμνος): Δ.Ε. Νυκτοφύλακες - Αρχαιολογικός Χώρος Βολισσού Χίου (Χίος): Δ.Ε. Νυκτοφύλακες

Αιτήσεις μέχρι την Κυριακή

Ειδικός συνεργάτης στο δήμαρχο Οινουσσών το πλαίσιο υποστήριξης και ανάπτυξης Σπροκηρύσσει δραστηριοτήτων του, ο Δήμος Οινουσσών τη στελέχωση θέσης ειδικού συνεργάτη του δημάρχου, με στόχο, όπως αναφέρει η προκήρυξη, την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του νησιού και την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του. Οι αρμοδιότητες του ειδικού συνεργάτη θα είναι, ανάμεσα σε άλλες, η παρακολούθηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ κ.λπ.) και η προετοιμασία προτάσεων για την ένταξη έργων του Δήμου σε αυτά. Ακόμη, η παροχή υποστήριξης σε ειδικά θέματα που απασχολούν τις υπηρεσίες και τις οργανωτικές δομές του Δήμου, η επιτόπια καθημερινή (και επομένως μόνιμη διαμονή στο νησί) παρακολούθηση της προόδου και της εκτελέσεως των έργων που αναλαμβάνει ή αναθέτει ο Δήμος (project management), όπως και η μέριμνα για την ταχεία, ομαλή, συντονισμένη λειτουργία των υπηρεσιών, ώστε ο Δήμος να είναι ανταγωνιστικός, αποδοτικός (efficient) και αποτελεσματικός. Στα προσόντα των ενδιαφερομένων περιλαμβάνονται η επιτυχημένη προϋπηρεσία και

πείρα τουλάχιστον πέντε ετών στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα με αντίστοιχες αρμοδιότητες, το πτυχίο ανωτέρας ή ανωτάτης σχολής, η άριστη γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών και σύγχρονων τεχνολογιών, η άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας, γραπτώς και προφορικώς. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι μέχρι 45 ετών. Σημειώνεται πως ο ειδικός συνεργάτης θα προσληφθεί αμέσως προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα από 1ης Αυγούστου 2012, με σύμβαση η οποία θα λήξει τον Ιούνιο του 2014. Στη συνέχεια, υπάρχουν δυνατότητες είτε να συνεχίσει ενδεχομένως ως ειδικός συνεργάτης και του επομένου δημάρχου, είτε να αξιοποιηθεί σε διεθνείς εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν τα βιογραφικά τους στο δήμαρχο Οινουσσών, Ευάγγελο Ηλ. Αγγελάκο (cosmoin @ath.forthnet.gr) μέχρι και την Κυριακή 8 Ιουλίου 2012. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να απευθύνονται στο Δήμο Οινουσσών, τηλέφωνο 22713 51300, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: oinouses@0814. syzefxis.gov.gr

Προκηρύχθηκαν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Έξι θέσεις ΔΕΠ ε ανακοίνωση του πρύM τανη, καθηγητή Πάρι Τσάρτα, προκηρύχθηκε την Παρασκευή η κάλυψη έξι συνολικά θέσεων ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Οι τρεις θέσεις στο Τμήμα Κοινωνιολογίας αφορούν στη βαθμίδα του: - Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση». - Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Κοινωνική Δημογραφία και Στατιστική». - Αναπληρωτή Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Κοινότητα και Ψυχική Υγεία». Μία ακόμη θέση είναι για

το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή, με γνωστικό αντικείμενο «Ανθρωπολογία του Υλικού Πολιτισμού». Μία θέση ομοίως για τη Μυτιλήνη είναι για το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή, με γνωστικό αντικείμενο «Τεχνολογίες Διαδικτύου και Διάχυτου Υπολογισμού». Τέλος, μία θέση είναι για τη Χίο, για το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης στη βαθμίδα

του αναπληρωτή καθηγητή, με γνωστικό αντικείμενο «Διοίκηση Λειτουργιών». Οι παραπάνω προκηρύξεις δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ και στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου: http:// www.aegean.gr/aegean/gr eek/news/jobs.htm Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά λήγει στις 28 Αυγούστου 2012. Περισσότερες πληροφορίες δίνονται για τις πέντε θέσεις στη Μυτιλήνη στο τηλ. 22510 36911 και για τη θέση στη Χίο, στο τηλ.: 22710 35402.

- Αρχαιολογικοί χώροι Μυτιλήνης (Λέσβος) Υ.Ε. Καθαριστές/ -στριες - Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστίας και αρχαιολογικός χώρος Καβειρίου Λήμνου (Λήμνος): Υ.Ε. Καθαριστές/στριες - Αρχαιολογικοί Χώροι Ψαρών: Υ.Ε. Καθαριστές/-στριες Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση ΣΟΧ. 2 και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας, στη διεύθυνση: Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ), Σαπφούς 22, Τ.Κ. 81100 - Μυτιλήνη, υπ’ όψιν κ.κ. Β. Σαραντινού και Ε. Σγουρέλλη (τηλ. επικοινωνίας 22510 40716). Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει την Πέμπτη 5 Ιουλίου.

Για το «Βοήθεια στο Σπίτι» σε Νέα Κούταλη και Ατσική

Πρόσληψη δύο νοσηλευτών ην πρόσληψη δύο νοσηλευτριών με δίμηνη T«Βοήθεια σύμβαση για τις δομές του προγράμματος στο Σπίτι» και συγκεκριμένα για τις Δημοτικές Ενότητες Νέας Κούταλης και Ατσικής, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λήμνου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσκομίσουν μέχρι και την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012, στα γραφεία του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, στον πρώτο όροφο του κτηρίου τής ΕΑΣ Λήμνου, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, που είναι: τίτλος σπουδών Νοσηλευτικής ΤΕΙ ή ΙΕΚ, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, βεβαίωση ΟΑΕΔ για το χρόνο ανεργίας, βεβαίωση μόνιμης κατοικίας και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Η πρόσληψη θα γίνει μέσα στον Ιούλιο.

Επαναπροκηρύχθηκαν για το Νομό Λέσβου

17 κενά αγροτικών γιατρών Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πρόσκληση Tσειςοενδιαφέροντος για κενές και κενούμενες θέκέντρων υγείας-περιφερειακών ιατρείων άγονων και νησιωτικών περιοχών, που προέκυψαν μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων της προηγούμενης προκήρυξης. Με τη νέα πρόσκληση γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν 17 συνολικά κενά στο Νομό Λέσβου και πιο συγκεκριμένα, δύο στο Κέντρο Υγείας Άντισσας, δύο στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου, δύο στο Αγροτικό Ιατρείο Βρίσας και από μία κενή θέση αγροτικού γιατρού στα Περιφερειακά Ιατρεία Αγίας Παρασκευής, Αγίου Ευστρατίου, Άγρας, Ακρασίου, Ανεμότιας, Βασιλικών, Βατούσας, Κάπης, Μεσοτόπου, Σκαλοχωρίου και Φίλιας. Δικαίωμα συμμετοχής στη νέα προκήρυξη έχουν μόνο οι γιατροί επί θητεία, καθώς και οι γιατροί υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αναζητήσει τα έντυπα αιτήσεων και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου: www. yyka.gov.gr Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 5 Ιουλίου και αποστέλλονται στη διεύθυνση: Υπουργείο Υγείας, Γενική Διεύθυνση Υγείας, Διεύθυνση Προσωπικού Ν.Π. - Τμήμα Γ΄, Αριστοτέλους 17, Τ.Κ. 10187.


19

ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Γράμματα Αναγνωστών

ΧΡΗΣΙΜΑ

Ο κ. Ζώρας επανέρχεται... πό τον πρ. αντιπρύτανη Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγητή Κώστα Ζώρα, λάβαμε την παρακάτω απάντηση μ’ αφορμή δικό μας σχόλιο. Η απάντηση Ζώρα έχει ως εξής:

Α

«Κύριε Διευθυντά, ιδιαιτέρως με ενδιαφέρει πάντοτε η αλληλογραφία με την έγκριτη εφημερίδα σας. Και ως προς το νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, αυτός, όπως έχω προβλέψει εδώ και ένα χρόνο, ουδαμού

Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

εφαρμόζεται στα πανεπιστήμια της χώρας και όπως ασφαλώς ενημερώνεστε και εσείς, επίκειται η αλλαγή του. Σχετικώς με τις έσχατες πολιτικές συμπεριφορές των κομμάτων τής ΔΗΣΥ και της ΔΗΜΑΡ, θεωρώ τον όρο “πολιτικό αμοραλισμό”, τον οποίο εχρησιμοποίησα σε πρόσφατη επιστολή προς την εφημερίδα σας, ως άκρως επιεική. Τα αυστηρότερα εκ μέρους μου πάντοτε έρχονται με τη

μορφή άρθρων και συνεντεύξεων. Παρακαλώ για τη δημοσίευση της παρούσας. Με ιδιαίτερη τιμή, Καθηγητής Κώστας Ζώρας πρ. αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου» σ.σ. Ασφαλώς και είναι δικαίωμα του καθένα να έχει τις όποιες απόψεις, και μάλιστα να τις διατυπώνει δημόσια με το δικό του

τρόπο. Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει να υποτιμά και να ξεχνά το γεγονός ότι πέρα απ’ τις πολιτικές συμπεριφορές των κομμάτων, και τα πρόσωπα κρίνονται απ’ τη δική τους συμπεριφορά και διαδρομή. Και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για όσους κατά καιρούς δεν έχουν μόνο... ακαδημαϊκή ενασχόληση με την πολιτική, αλλά ενεργή σε κόμματα και κινήσεις, όπως εν προκειμένω ο πρ. αντιπρύτανης.

ΤΡΙΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 07.45 - 21.00

ΖΕΡΔΕΛΗ ΕΥΑ Π.Κουντουριώτου 87-89, Ξεν. BLUE SEA Τηλ. 22510 21213

ΤΡΙΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 18.00 - 07.45

ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ Ζαλόγγου 33 Τηλ. 22510 42455 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

ΤΡΙΤΗ: 3.7.2012

∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ - ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ: 23720 / ΤΔ 2011 ΑΔΑ: Β4ΛΧ7ΛΩ-ΜΜ0

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ 1. Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου: «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ Δ.Ε. ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ», προϋπολογισμού εκατόν εξήντα τριών χιλιάδων ευρώ (163.000,00€) με Φ.Π.Α.. Η κατηγορία του έργου είναι «ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ», με προϋπολογισμό 140.517,24€ (δαπάνη εργασιών, Γ.Ε. και Ο.Ε., απρόβλεπτα και απολογιστικά). 2. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν τα συμβατικά τεύχη του διαγωνισμού (Διακήρυξη, Συγγραφή Υποχρεώσεων κ.λπ.) από την έδρα της υπηρεσίας (Δ.Τ.Ε.Π.Ε. Λέσβου, Π. Βοστόνη 2 - Μυτιλήνη Τ.Κ. 81100) μέχρι την 12/07/2012. Η διακήρυξη του έργου έχει συνταχθεί κατά το εγκεκριμένο από τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. υπόδειγμα τύπου Β. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2251353841/53845, & 2251353800, FAX επικοινωνίας 2251041700 αρμόδιος υπάλληλος για επικοινωνία κα Ειρήνη Ζούρου. 3. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την 17/7/2012 ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00 π.μ. και το

σύστημα υποβολής προσφορών είναι με το σύστημα προσφοράς με επιμέρους ποσοστά έκπτωσης του άρθρου 6 του Ν. 3669/2008. 4. Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτοί: α) ημεδαποί διαγωνιζόμενοι, μεμονωμένοι ή σε κοινοπραξία, εγγεγραμμένοι στο Μ.Ε.ΕΠ. που καλύπτουν τις κατηγορίες και τάξεις του έργου, ήτοι στην Α2 ή 1η τάξη με έδρα οπουδήποτε στην Ελλάδα ή στην 2η τάξη με έδρα ή δεύτερη δηλωθείσα έδρα το Νομό Λέσβου, ή σε κοινοπραξία στην Α1 τάξη του ΜΕΕΠ (αναβάθμιση ορίου λόγω κοινοπραξίας), για έργα κατηγορίας ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ και β) αλλοδαποί διαγωνιζόμενοι που αποδεικνύουν ότι κατά την τελευταία πενταετία έχουν εκτελέσει έργα παρόμοια (ποιοτικά και ποσοτικά) με το δημοπρατούμενο. 5. Για την συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής ύψους δύο χιλιάδων οκτακοσίων δέκα ευρώ και τριάντα τεσσάρων λεπτών (2.810,34 €) και θα έχει τουλάχιστον χρόνο ισχύος μεγαλύτερο των έξι μηνών και 30 ημερών από την ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού. 6. Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (2009ΚΑΠ/3200028) «Αντιπλημμυρικά έργα Λέσβου». 7. Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Μυτιλήνη 18 Ιουνίου 2012 Ο Πρόεδρος Αθ. Γιακαλής Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 2ηΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ «ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ»

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΩΣ 2ης ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΔΟΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ Τα Διοικητικό Συμβούλιο των Κληροδοτημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης «ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ», διακηρύσσει ότι εκτίθεται σε 2η επαναληπτική πλειοδοτική δημόσια δημοπρασία για εξαετή ενοικίαση αγροτεμαχίου στη θέση «Νεάπολη», περιφέρειας Μυτιλήνης, για επαγγελματική μίσθωση, ιδιοκτησίας του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης «ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ» Κληροδοτήματος Γ.Α. Βοστάνη, με ελάχιστο όρο προσφοράς 5.500 € μηνιαίως. Όποιος έχει την πρόθεση να διαγωνισθεί κατά τη δημοπρασία πρέπει για να γίνει δεκτός σ’ αυτήν, οφείλει να καταθέσει λόγω εγγυοδοσίας για τη συμμετοχή του, γραμμάτιο παρακαταθήκης χρηματικού ποσού ίσου με το 1/10 του ελάχιστου όρου προσφοράς υπολογιζόμενο για ολόκληρη τη μισθωτική περίοδο, ή ισόποση εγγυητική επιστολή Τράπεζας αναγνωρισμένης στην Ελλάδα. Για να γίνει δεκτή προσφορά, πρέπει να υπερβαίνει τον ελάχιστο όρο, ή μετά την έναρξη της δημοπρασίας το εκάστοτε αποτέλεσμα αυτής,

κατά δύο τοις εκατό (2%) τουλάχιστον. Η δημοπρασία θα διενεργηθεί στο Γραφείο των Κληροδοτημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης στις 08/07/2012 ημέρα Κυριακή και ώρα 10:00 π.μ. έως 12:00 μ.. Τους όρους των σχετικών διακηρύξεων, καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες, μπορούν να πληροφορηθούν οι ενδιαφερόμενοι από το Γραφείο Κληροδοτημάτων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, οδός Ε. Βοστάνη 48, στη Μυτιλήνη και στο τηλέφωνο 22510 - 29753 κ. Ορφανό Νικόλαο. Μυτιλήνη 2/7/2012 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Αριθμός 252/2012 Α΄ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΤΑΣΧΕΤΗΡΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΓΙΑ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥ Εγώ η Δικαστική Επιμελήτρια του Πρωτοδικείου Χίου, Αγγελική Ιωαν. Κανδιόγλου, που κατοικοεδρεύω στην πόλη της Χίου, οδός Τσελεπή αριθμός 14. Σας γνωρίζω ότι: Στις 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012, ημέρα Τετάρτη και από ώρα 4η έως 5η απογευματινή στο Ειρηνοδικείο Χίου, θα βγει στον πλειστηριασμό, ενώπιον της Συμβολαιογράφου Χίου κας Καλλιόπης Τριανταφύλλου ή του νόμιμου αναπληρωτή της σε περίπτωση κω-

λύματός της, με επίσπευση του Ιωάννη Μενή του Στεφάνου, συνταξιούχου, κατοίκου Χίου, οδός Εσπερίδων αρ. 12, ακίνητο ιδιοκτησίας της καθ’ ης - οφειλέτριας Αργέττας Τσόλα του Εμμανουήλ, κατοίκου πόλεως Χίου, οδός Λέτσαινας αρ. 89, και είναι το εξής: Μια αυτοτελής και ανεξάρτητη οριζόντια ιδιοκτησία-κατοικία του πρώτου πάνω από το ισόγειο ορόφου, η οποία ευρίσκεται στη θέση και ενορία «Παναγία Λέτσαινα» και επί της οδού Λετσαίνης αρ. 89 της πόλης και Δήμου Χίου, έχει εμβαδό 92,94 τ.μ., ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της καθέτου ιδιοκτησίας στην οποία βρίσκεται 50% εξ αδιαιρέτου και συνορεύει ανατολικά και δυτικά με ακάλυπτο χώρο οικοπέδου, βόρεια με άλλη κάθετη ιδιοκτησία του αυτού οικοπέδου και νότια εν μέρει με κλίμακα και εν μέρει με ιδιοκτησία Δημητρίου Μαυριάνου. Το οικόπεδο εντός του οποίου έχει συσταθεί η κάθετη ιδιοκτησία έχει συνολική έκταση 234,87 τ.μ. και συνορεύει ανατολικά με οδό Λέτσαινας, δυτικά με ιδιοκτησίες Δημητρίου Μαυριάνου, και Κυριακής και Μιχαήλ Ζουμή, βόρεια με ιδιοκτησία Κυριακής και Μιχαήλ Ζουμή και οδό Λέτσαινας και νότια με ιδιοκτησία Δημητρίου Μαυριάνου, εμφαίνεται δε στο Εθνικό Κτηματολόγιο με ΚΑΕΚ 510400215056/2/2. Τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό ορίζεται το ποσό των 96.000 ευρώ. Σύμφωνα με το Πιστοποιητικό του Κτηματολογικού Γραφείου Χίου, στο παραπάνω ακίνητο υπάρχουν εγγεγραμμένες τέσσερις Προσημειώσεις Υποθήκης. Περισσότερες λεπτομέρειες και όροι συμμετοχής υπάρχουν στην υπ’ αριθμόν 252/2012 Α΄ Επαναληπτική Περίληψη Κατασχετήριας Έκθεσής μου Ακινήτου για διενέργεια Πλειστηριασμού. Χίος 2 Ιουλίου 2012 Η Δικαστική Επιμελήτρια ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΝΔΙΟΓΛΟΥ Τσελεπή 14 - Χίος Τηλ. 22710-27840

SUDOKU

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “Ε.EXPRESS”

18.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “ΘΕΟΦΙΛΟΣ”

18.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία Αστυνομία Πυροσβεστική Περιφέρεια Β. Αιγαίου Νοσοκομείο

22510 22776 22510 41911 199

22510 37080 22513 51100 22513 51200 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Αεροδρόμιο 22510 38722 2251038700 Δημ. Θέατρο 22510 37194 Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής 22510 41161 Δικαστήριο 22510 45489 ΠΕΔ Β. Αιγαίου 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη Μυτιλήνης 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 22510 25670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Δημαρχείο Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α. Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Περιφερειακή Ενότητα Αegean Airlines

22543 50000 22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700, -1 22540 22214, -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.”

EΘNIKH TPAΠEZA ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

415/470156-97

ALPHA BANK 601-00-2002-008741

ΛYΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ ∆ΥΣΚΟΛΟ

5709-017817-954

ΓENIKH TPAΠEZA 9800145525-7

EMΠOPIKH TPAΠEZA 85231511

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ TPAΠEΖA ΛΕΣΒΟΥ ΛΗΜΝΟΥ 000432850013

MARFIN EGNATIA BANK 0266727426


XPONOΓPAΦHMA

ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

µέρα νύχτα w Σήμερα στην Παναγιούδα αισθανθείτε τη θαλασσινή αύρα, γευθείτε εκλεκτούς μεζέδες και απολαύστε τους «Feeling Good», που με τη ζωντανή μουσική τους ανοίγουν το δρόμο για τη γαστρονομική απόλαυση και την ατμοσφαιρική έκσταση του «Λεμβουργείου». w Στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, ή κατά το πιο γνωστό, Μπαλτζίκι, ο γραφικός «Βράχος» χρόνια τώρα προσφέρει μεγάλη ποικιλία μεζέδων και φαγητών από φρέσκες πρώτες ύλες, όπως το ψάρι και το κρέας, καθημερινά μεσημέρι - βράδυ. w Δεν αποτελεί απλά ένα ακόμη ουζερί της πόλης. Το «Απάγκιο» είναι μέρος της κουλτούρας και της καθημερινότητας του νησιού και της πόλης. Καθημερινά, με ό,τι πιο φρέσκο έχει να προσφέρει η αγορά σε ψάρι ή κρέας, μερακλήδικα μαγειρεμένο ή ψημένο, αποτελεί το μεζέ για κάθε επισκέπτη που θέλει να απολαύσει το ούζο του με τον τρόπο που ξέρουν μόνο οι Λέσβιοι. w Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του «Παράσχου», παραγγείλετε on-line και είναι θέμα λεπτών να έχετε από μια μεγάλη ποικιλία μαγειρευτά φαγητά, ψητά κρέατα και σουβλάκια, στο τραπέζι σας.

Του Πάνου Μαραγκού από την εφημερίδα «Έθνος»

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

20

Αναμνήσεις ενός επαναστατημένου χημικού άποια στιγμή ανησύχησα γιατί τώρα τελευταία τα αρθρίδιά μου τείνουν να είναι πιο αυτοβιογραφικά από αυτά του παρελθόντος. Με καθησύχασε η ανάγνωση του προλόγου του βιβλίου μου «Θίγοντας τα κακώς κείμενα», όπου ξεκαθαρίζω ότι το αυτοβιογραφικό περιεχόμενο των άρθρων μου δεν οφείλεται σε μια τάση έπαρσης, αλλά στην παιδεία μου στις Θετικές Επιστήμες, όπου βασικό κριτήριο της ποιότητας ενός κειμένου είναι το πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, είναι να γράφεις βασιζόμενος στις δικές σου εμπειρίες. Θα αρχίσω από τη μέση της καριέρας μου, αυτό που έχω ονομάσει το «μεγάλο σάλτο» (σάλτο=πήδημα στο επτανησιακό ιδίωμα). Το δίπλωμα του κεντρικού Πολυτεχνείου της Μελβούρνης (το δεύτερο-fellowship στην περίπτωσή μου) της Εφαρμοσμένης Χημείας σού εξασφάλιζε τότε δουλειά στη χημική βιομηχανία. Οι εργοδότες προτιμούσαν τους διπλωματούχους από τους πτυχιούχους των πανεπιστημίων, γιατί με την έμφαση των σπουδών τους στις εργαστηριακές ασκήσεις, απέδιδαν στα εργαστήρια και στα εργοστάσια της βιομηχανίας από την πρώτη μέρα. Σχεδόν πάντα η προαγωγή από τον εργαστηριακό πάγκο γινόταν προς τις διοικητικές θέσεις. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, η προαγωγή προς το ερευνητικό εργαστήριο ήταν εξαιρετικά δύσκολη, γιατί η περισσότερη έρευνα γινόταν στο εξωτερικό και οι λίγες θέσεις στην Αυστρα-

Κ

λία προορίζονταν για χημικούς με μεταπτυχιακές σπουδές. «Μια ωραία πρωία» συνέβηκε το αναπόφευκτο. Παρ’ ότι είχα πληροφορήσει τα αφεντικά ότι έγινα χημικός γιατί μ’ αρέσει η χημεία, κι ότι φιλοδοξούσα να κάνω έρευνα, μου είπαν ότι είναι πολύ ευχαριστημένοι με μένα και γι’ αυτό με διάλεξαν μαζί με άλλους τέσσερις συναδέλφους για να επιλέξουν έναν από τους πέντε, με στόχο να εκπαιδευτεί για να γίνει διοικητικό στέλεχος της εταιρείας. Με έπιασε σύγκρυο γνωρίζοντας ήδη πολλά από τα άπλυτα της εταιρείας, μερικά από τα οποία θα αναφέρω παρακάτω. Δεν τόλμησα να πω «όχι», γιατί ήξερα καλά ότι αμέσως θα έμπαινα στη μαύρη λίστα. Σκέφτηκα ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος. Πήγα στη συνάντηση με καθημερινά ρούχα ενώ οι άλλοι ήρθαν κουστουμαρισμένοι και διάλεξα για συζήτηση ένα επίμαχο θέμα: Η ευθύνη των επιστημόνων για την ύπαρξη και τη χρήση των πυρηνικών όπλων. Προσπάθησα, δηλαδή, να πάω κόντρα στις συνήθειες, τη νοοτροπία, τα «πιστεύω» των ανθρώπων του κατεστημένου. Αποτέλεσμα: Διάλεξαν εμένα από τους πέντε υποψήφιους για να με κάνουν στέλεχος της εταιρείας! Το μαρτύριο της εκπαίδευσης (πλήξη, βλακείες αλλά και επαλήθευση όσων υποψιαζόμουν για τα άπλυτα της εταιρείας) έλαβε χώρα σε ένα πολυώροφο κτήριο του Σύδνεϋ. Με πηγαίναν από τμήμα σε τμήμα (απ’ τον Άννα στον Καϊάφα) για να μάθω πώς δουλεύουν τα γρανάζια της πολυεθνικής εταιρείας. Άπλυτα: 1. Η σαπουνό-

σκονη Ρ είχε την ίδια χημική σύσταση με τη σαπουνόσκονη R (το άρωμα διαφορετικό). 2. Η συνθετική σκόνη S (άσπρη) είχε την ίδια χημική σύσταση με τη σκόνη D (μπλε). 3. Όλα τα σαπούνια, τα πιο ακριβά και τα πιο φτηνά, ακόμη και σαπούνια ανταγωνιστών, από το ίδιο καζάνι-αντιδραστήρα… απάτες, απάτες, απάτες… Τα προϊόντα αυτά διαχειρίζονταν διαφορετικές θυγατρικές εταιρείες. Σε ερώτησή μου γιατί γίνονται όλα αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν τα προϊόντα πολύ πιο ακριβά, ο ερωτώμενος με κοίταξε με οίκτο και απεφάνθη: «Με τον τρόπο αυτό οι σαπουνόσκονες P και R θα πιάσουν διπλό χώρο στα ράφια του σούπερ μάρκετ!» Αποκορύφωμα της εκπαίδευσης που προκάλεσε και τη διακοπή κάθε μου σχέσης με τη βιομηχανία, ήταν μια φιέστα! Κάποιος ανόητος έφτιαξε ένα πραγματάκι που όταν το τοποθετήσεις στο στόμιο μιας άσπρης οδοντόκρεμας και πιέσεις, η οδοντόκρεμα βγαίνει με κόκκινες ρίγες! Η εταιρεία υιοθέτησε το «πραγματάκι» και δημιούργησε τεράστιο σάλο, ίσως μεγαλύτερο απ’ αυτόν που δημιούργησε η ανακάλυψη της πενικιλίνης! Η φιέστα που ακολούθησε, ήταν το «κάτι άλλο!» Οι πάμπολοι πωλητές της εταιρείας, από όλες τις πολιτείες της Αυστραλίας, συγκεντρώθηκαν στο Σύδνεϋ. Εμείς τα… αγόρια φορούσαμε όλοι άσπρες γραβάτες με κόκκινες ρίγες. Τα ίδια χρώματα και σχήματα είχε και η κιλότα της χορεύτριας, η οποία φαινότανε σχεδόν συνεχώς όταν αυτή χόρευε… Ακόμα και τώρα, μετά από 50 χρόνια,

αισθάνομαι ντροπή όταν κοιτάζω τη φωτογραφία των… αγοριών με τις γραβάτες. Πήρα την απόφαση για το τελικό διαζύγιο με τη βιομηχανία και πολύ σύντομα υλοποιήθηκε η απόφασή μου. Ο K.S., Άγγλος, απόφοιτος της Οξφόρδης και ανερχόμενο… αγόρι της εταιρείας, με κάλεσε να φάμε στο σπίτι του. Μεταξύ «τυρού και αχλαδίου» άρχισε να με… ψαρεύει. Διαισθάνθηκα ότι ήταν ρουφιάνος της εταιρείας και τα ξέρασα όλα! Σε λίγες μέρες το διαζύγιο ήταν οριστικό! Επέστρεψα στη Μελβούρνη και πήγα να δω στο Πολυτεχνείο τον πρώην δάσκαλό μου και σύντροφο Κ.Ε.. Του είπα τα πάντα και τον ρώτησα αν υπήρχε καμμιά δουλειά στο Τμήμα της Εφαρμοσμένης Χημείας. Μου είπε ότι χρειάζεται ένα βοηθό (research officer). Κι έτσι έγινε το… «σάλτο». Χρειάστηκε σκληρή δουλειά για να καλυτερέψω τα τυπικά, αλλά και ουσιαστικά μου προσόντα, δύο ακόμα πτυχία, αλλά ήμουν πολύ ευχαριστημένος από το… «σάλτο». Λίγο καιρό μετά αποκάλυψα σε μια διακομματική επιτροπή τα άπλυτα της βιομηχανίας, μερικά απ’ τα οποία αναφέρω σ’ αυτό μου το άρθρο. Το ‘πιασαν οι εφημερίδες για μια δυο μέρες και μετά θάφτηκε (μην ξεχνάμε ότι τα Μ.Μ.Ε. εισπράττουν εκατομμύρια από τις διαφημίσεις). Αισθάνομαι ευτυχής που το όνομά μου είναι και σε μια ακόμα μαύρη λίστα, αυτή της βιομηχανίας. Διονύσης Συκιώτης Χημικόςπεριβαλλοντολόγος

Χριστός και ο Έλληνας... ο Χριστός στη Γη για να δει πώς Κπάνεατεβαίνει τα πράγματα. Πηγαίνει σε ένα μπαρ όπου μέσα έπιναν ένας Γάλλος, ένας Γερμανός και ένας Έλληνας. Οι άντρες κερνάνε το Χριστό σφηνάκια κι αυτός τα πίνει και μεθάει... Έτσι ακουμπάει αρχικά πάνω στο Γάλλο. Τότε εκείνος λέει: «Μα εσύ είσαι ο Χριστός!!!» Χριστός: «Μα που το κατάλαβες;» Γάλλος: «Το πόδι μου πονούσε και μόλις με άγγιξες, έγινε καλά!»... Κάποια στιγμή ο Χριστός γυρίζει προς στο Γερμανό και τον ακουμπάει στον ώμο, και τότε κείνος αναφωνεί: «Είμαι κι εγώ σίγουρος ότι είσαι ο Χριστός!!!» Χριστός: «Πού το κατάλαβες!;» Γερμανός: «Γιατί μόλις με άγγιξες, μου πέρασε το άσθμα!!!» Τέλος, πάει ν’ ακουμπήσει και τον Έλληνα. Έλληνας: «Ααααα, όχι τέτοια σε μένα!!! Ξέρεις πόσο καιρό μου πήρε για να βγάλω αναπηρική;!!!»

J

22510 44242

Εμπρός 3602  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Εμπρός 3602  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Advertisement