Page 1

Ξανά δημοτικές συγκοινωνίες

λίδες

Σε

10

Επέστρεψαν στους δρόμους τα μίνι-μπας με φθηνό εισιτήριο

MIKPEΣ

AΓΓEΛIEΣ ΣEΛ. 4

& OΔHΓOΣ AΓOPAΣ

ΣEΛ. 11-18 25-26

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΜΑΪΟΥ 2010

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY www.emprosnet.gr

ΣABBATOKYPIAKO

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3068

TIMH €1,5

Παλλεσβιακή κινητοποίηση την επόμενη Παρασκευή, με ομόφωνη απόφαση της αυτοδιοίκησης

ΛΟΥΚΕΤΟ στους ΔΗΜΟΥΣ πριν το βάλει ο «Καλλικράτης» Ποιοι εκλέγονται στην αντιπροσωπεία Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ

Ευνοούνται οι συνεργασίες… ΣEΛ. 8

Καθολικά «όχι» λένε οι αυτοδιοικητικοί της Λέσβου στον «Καλλικράτη» που ανακοινώθηκε και προχωρούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ώστε το νησί να στείλει ηχηρό μήνυμα διαμαρτυρίας. Την ερχόμενη Παρασκευή κλείνουν οι δήμοι της Λέσβου και προγραμματίζεται κινητοποίηση με τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων, ενώ μία μέρα πριν το Τεχνικό Επιμελητήριο καλεί σε κοινή σύσκεψη για το συντονισμό των κοινών ενεργειών προς κάθε κατεύθυνση.

Ο Νίκος Σηφουνάκης υπέρ των τριών δήμων στη Λέσβο

… αλλά και υπέρ του «Καλλικράτη»! ΣEΛ. 7

ΣEΛ. 7

Πανελλαδική πανεργατική απεργία την Τετάρτη

Ενάντια στα νέα μέτρα λιτότητας ΣEΛ. 8

ΕΠΙΤΥΧΙΑ του λιμεναρχείου

Ναρκωτικά… και όπλα στην Άναξο ΣEΛ. 27

Αντιδρά η οργάνωση του ΠΑΣΟΚ στην Καλλονή ΣEΛ. 6

Μαζί με το “E Σαββατοκύριακο” στους συνδρομητές Μυτιλήνης, Καλλονής και Μύρινας, και στα περίπτερα


2

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΜΑΪΟΥ 2010

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Τα γραφτά μένουν…

Απόσπασμα της εφημερίδας «Λέσβος», της Κυριακής 26 Απριλίου 1915. Εγκωμιαστικό σχόλιο για τον Ελ. Βενιζέλο με αφορμή την επίσκεψή του στη Λέσβο. Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Tα ∆ηκτικά HMEPOλόγιο

Κρίσιμη μάζα Στη Χημεία λένε ότι για να αρχίσει μια χημική αντίδραση, μια διεργασία, χρειάζεται να δημιουργηθεί η κρίσιμη μάζα των αντιδρώντων σωμάτων. Με βάση το συγκριτικό πλεονέκτημα, το μοναδικό Μνημείο της Φύσεως στο νησί μας, το Απολιθωμένο Δάσος, η πρόταση να δημιουργηθεί η Πανεπιστημιακή Σχολή Επιστημών Γης στην περιοχή του Ορδύμνου συνεχώς βρίσκει υποστηρικτές της. Έτσι, από το 2003 που πρωτοπαρουσιάστηκε η ιδέα αυτή από τον Τάκη Ιορδάνη, ο αριθμός των φορέων και των διακεκριμένων Λεσβίων συνεχώς πυκνώνει. Βουλευτές νυν και τέως, πολιτικοί και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, άνθρωποι των Γραμμάτων, ενεργοί πολίτες, έχουν ταχθεί με επιστολές τους ή ενέργειές τους υπέρ αυτής. Η ανοικτή στήριξη προς την πρόταση αυτή από τον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Κ. Μουτζούρη, με την αποστολή επιστολής προς τον ομόλογό του τού Πανεπιστημίου του Αιγαίου, κ. Ανδρέα Τρούμπη, που έγινε πρόσφατα, γράφοντάς του μεταξύ άλλων ότι μεταφέρει «την ένθερμη συνηγορία του για θετική εξέταση της δυνατότητας ιδρύσεως (αυτής)», θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπερκάλυψε την απαιτούμενη κρίσιμη μάζα για να αρχίσει η διεργασία της ίδρυσης της σχολής αυτής. A.Ω.

ΚΥΡΙΑΚΗ Σελ. 18 ημ. Aνατ. 05.28 ∆ύσ. 19.17

2 †Της Σαμαρείτιδος, Ανακ. λειψ. Αθανασίου Μεγάλου

ΜΑΪΟΥ

Υπέρβαση κάθε ευπρέπειας

Μέσα ή έξω;

Δυο ώρες κοντραρίζονταν Πάμφιλα και Μόρια στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης την περασμένη Τετάρτη, για το ποιο Γυμνάσιο θα δέχεται τους μαθητές της Παναγιούδας. Το θέμα αυτό, όμως, είχε τουλάχιστον σε διοικητικό επίπεδο αποφασιστεί ήδη πριν από μία διετία. Όταν και λήφθηκε η απόφαση για την ίδρυση Γυμνασίου Θερμής. Γιατί η διοίκηση της εκπαίδευσης, και διά του τότε περιφερειακού διευθυντή, Στρατή Τζιμή, και διά του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Θανάση Φραγκόπουλου, που διατηρεί την ίδια θέση, είχαν απόλυτα ξεκάθαρη άποψη. Σύμφωνα με την οποία, για να έχουν παιδιά και τα τρία Γυμνάσια, Θερμής, Παμφίλων και Μόριας, θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία για το σε ποιο Γυμνάσιο θα πηγαίνουν τα παιδιά της Παναγιούδας, κι αντί της Μόριας να πηγαίνουν στα Πάμφιλα. Τα παραπάνω είχαν γραφτεί διεξοδικά στις εφημερίδες κι ανά πάσα στιγμή - ανεξαρτήτως αν κάποιοι για ποικίλους λόγους δεν έχουν συμφέρον να τα θυμούνται μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να ανατρέξει στον τοπικό Τύπο και να τα βρει. Όσο για την ουσία του θέματος, όλοι οι παιδαγωγοί επιμένουν πως τα παιδιά είναι υγιές να πηγαίνουν σχολείο στη γειτονιά τους, ώστε να συναναστρέφονται τα ίδια πρόσωπα με τα οποία θα παίξουν το απόγευμα. Κι εννοείται πως η γειτονιά του Καλαμιάρη είναι τα Πάμφιλα κι όχι η Μόρια.

Με αιχμηρότατο σχόλιο κατά του Γιάννη Βαληνάκη επανήλθε ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κώστας Ζώρας, όταν μόλις χθες πληροφορήθηκε ότι ο τέως υφυπουργός Εξωτερικών, εδώ και ενάμιση μήνα, είναι επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο. Οπότε - όπως είπε ο κ. Ζώρας «η τοποθέτηση του σιτιζόμενου και απ’ το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κ. Βαληνάκη για αυτόνομο ίδρυμα στο νότιο Αιγαίο ξεπερνά κάθε όριο ευπρέπειας και ακαδημαϊκής δεοντολογίας, γιατί κρύβει και μια βαριά σκοπιμότητα. Ο υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου στις τελευταίες εκλογές προσπαθεί με τις δηλώσεις του να κάνει άγρα ψήφων και αυτό καταντά αχρειότητα.».

Χθες το πρωί, έξω από τους κώδωνες ανακύκλωσης του Λιμενικού Ταμείου, υπήρχαν αφημένες τρεις σακκούλες με πλαστικές συσκευασίες, παρ’ όλο που ο αντίστοιχος κώδωνας ήταν άδειος. Και μπορεί οι δύο από αυτές να ήταν ερμητικά κλειστές, η τρίτη όμως δεν ήταν. Όπως και να έχει, ακόμη και να ήταν, μολονότι η κίνηση αυτή δείχνει μια κάποια μέριμνα, ίσως λειτουργεί και αρνητικά, προκαλώντας και άλλους να αφήσουν τις σακκούλες τους έξω από τους κώδωνες και όχι μέσα σε αυτούς.

Στενοχωρήσαμε, δυστυχώς, τους κατοίκους των Παρακοίλων με το σχόλιο που κάναμε για το χώρο ανάπαυσης στην Αγιά Δροσιά. Η πρόθεσή μας, πάντως, δεν ήταν τέτοια, πόσο μάλλον το να δυσφημίσουμε το ίδιο το χωριό τους. Σαφώς και το τελευταίο έχει πολλά όμορφα στοιχεία, όπως όμορφος είναι στο σύνολό του και ο χώρος γύρω από την Αγιά Δροσιά, και η φύση που τον περιβάλλει. Χωρίς να θέλουμε να θίξουμε, λοιπόν, οποιονδήποτε έχει αναλάβει τον καθαρισμό τους -όπως και δεν κάναμε, άλλωστε, στο εν λόγω σχόλιο-, αυτό που επισημάναμε ήταν το πώς θα έπρεπε να αφήσουν το χώρο αυτό όσοι αποχωρούν -όπως ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο σημείο στην ύπαιθρο της Λέσβου, όπου συχνά καταφεύγουμε αναζητώντας τη φύση. Εξάλλου, αν λάβει κανείς υπόψη πόσο περιποιημένος ήταν ο οικισμός των Παρακοίλων, οι κάτοικοί του σίγουρα νοιάζονται για την εικόνα του και τη φροντίζουν.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Β.Χρ.

Β.Χρ.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Περί καθαριότητας

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΠEΛΛH ΓIAKOYMH NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΠΥΡΙ∆ΑΚΗ (ΛΗΜΝOΣ) TAΞIAPXOYΛA ΛA∆A (AΘΗΝΑ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)) ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ))

ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑ MAPIA KOP∆EPA ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO : ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΛΛΗ ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ:: ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.


3

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΜΑΪΟΥ 2010

ΚΑΚουργήµατα

Λαξευτής Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΥΡΙΚΟΣ ΕΡΓΑΣ*

Ανάντ εναντίον Τοπάλοφ : Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού τ αν αυτό το ηφαίστειο με το τεράστιο και παράξενο όνομα αποφάσισε να εκραγεί, ο Ινδός GM Βισουανάθαν Ανάντ ήταν κάπου στην κεντρική Ευρώπη, έτοιμος να ταξιδέψει μέχρι τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει εκεί, στη Σόφια συγκεκριμένα, το Βούλγαρο GM Βέσελιν Τοπάλοφ σε μια μάχη για τον τίτλο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Σκακιού. Ο Ανάντ, όμως, βρέθηκε πρώτα αντιμέτωπος με τη σκόνη στους αιθέρες και αποφάσισε να ζητήσει αναβολή των παρτίδων: δεν ήθελε να ταξιδέψει με τραίνο ή αυτοκίνητο για ευνόητους λόγους, καθώς οι σκακιστές δεν μπορούν να παίξουν όταν είναι κουρασμένοι. Τελικά το μεγάλο παιχνίδι αναβλήθηκε μόνο για μια μέρα και ο Ανάντ αναγκάστηκε να φτάσει στη Σόφια διά των επίγειων οδών. Όλοι περίμεναν πως αυτό θα του στοίχιζε ακριβά, μια και ο αντίπαλός του είχε τη «φρεσκάδα» της έδρας και την πολυτέλεια να μη χρειάζεται να συνέλθει από κάποιο ταξίδι. Κι όμως ο Ινδός γκραν-μαιτρ ήδη βρίσκεται μπροστά με προβάδισμα 2,5 - 1,5! Στους «Times» της Ινδίας ο Ανάντ περιέγραψε την προετοιμασία για τον τίτλο σα «μια μακρά περίοδο έξι μηνών χειμερίας νάρκης, κατά την οποία δεν σκέφτομαι παρά ένα μόνο πρόσωπο», εννοώντας τον αντίπαλό του και τις τακτικές που ακολουθεί. Ο Ανάντ φαίνεται πως κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών μελέτησε πράγματι καλά τον αντίπαλό του, καθώς, μέχρι στιγμής, στο Καταλανικό Άνοιγμα τουλάχιστον έχει βρει τα σημεία στα οποία μπορεί να βασιστεί για μια νίκη. Στο δεύτερο παιχνίδι, ο Τοπάλοφ υπό πίεση έκανε το μοιραίο λάθος, ενώ στο τέταρτο παιχνίδι η νίκη του νυν Παγκόσμιου Πρωταθλητή, Ανάντ, ήταν αριστουργηματική και καθαρότατη. Να το τέταρτο παιχνίδι, όπως μπορεί κανείς να το απολαύσει και on-line στην ιστοσελίδα http://www.anandtopalov.com/en/ results.html/. 1. d4 Nf6 2. c4 e6 3. Nf3 d5 4. g3 dxc4 5. Bg2 Bb4+ 6. Bd2 a5 7. Qc2 Bxd2+ 8. Qxd2 c6 9. a4 b5 10. Na3 Bd7 11. Ne5 Nd5 12. e4 Nb4 13. O-O O-O 14. Rfd1 Be8 15. d5 Qd6 16. Ng4 Qc5 17. Ne3 N8a6 18. dxc6 bxa4 19. Naxc4 Bxc6 20. Rac1 h6 21. Nd6 Qa7 22. Ng4 Rad8 23. Nxh6+ gxh6 24. Qxh6 f6 25. e5 Bxg2 26. exf6 Rxd6 27. Rxd6 Be4 28. Rxe6 Nd3 29. Rc2 Qh7 30. f7+ Qxf7 31. Rxe4 Qf5 32. Re7 1-0 Στον παραπάνω ιστότοπο που σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε από την FIDE, τη Διεθνή Ομοσπονδία Σκακιού, υπάρχει πολύ υλικό για τους αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Σκακιού, συνεντεύξεις, αναλύσεις, όλα τους δοσμένα με τρόπο φροντισμένο και εντυπωσιακό. Όλα δείχνουν πως, παρ’ όλες τις τρομαχτικές καινοτομίες στα υπολογιστικά προγράμματα σκακιού, οι αγώνες μεταξύ ανθρώπων θα κρατούν προσηλωμένα τα βλέμματα για πολύ καιρό ακόμα. Στον άνθρωπο παίζει ρόλο ο παράγοντας «ψυχολογία», η κούραση, τα λάθη, αλλά και μια απαράμιλλη αίσθηση της τεχνικής και της τέχνης που λείπει παντελώς από τους υπολογιστές. Οι άνθρωποι θα θυσιάσουν κομμάτια διαισθητικά σχεδόν, θα εκτιμήσουν την ομορφιά μιας θέσης με όλες τους τις αισθήσεις, θα ζήσουν το παιχνίδι, ενώ οι μηχανές απλά θα το υπολογίσουν. Αυτό το «ζω» είναι που κάνει τους συμβατικούς αγώνες κορυφής στο σκάκι τόσο μα τόσο ενδιαφέροντες, αλλά και τόσο ελκυστικούς σε κάθε σκακιστή, οποιουδήποτε επιπέδου. Από την άλλη, το κοινό πάντα ενδιαφέρεται για τις προσωπικότητες των παγκοσμίων πρωταθλητών, πάντα θα τις περιβάλλει με μια αίγλη σχεδόν υπερκόσμια: ποιος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι δεν απολαμβάνει τον τίτλο της «ιδιοφυΐας»; Στην πραγματικότητα το σκάκι σχετίζεται όχι αναγκαστικά με υψηλό δείκτη νοημοσύνης αλλά με ενός συγκεκριμένου είδους ευφυΐα που συνδυάζει σκέψη και αίσθηση σε ίσα, αρμονικά μέτρα. Κάτι, με λίγα λόγια, που μπορούμε και αξίζει όλοι να απολαύσουμε.

Ό

Και απ’ την Τουρκία…

Δεν το είδαν με καλό μάτι

Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο νομάρχης Χίου, Πολύδωρος Λαμπρινούδης, επικαλούμενος τη δύσκολη οικονομική συγκυρία ζητά να εξεταστεί το θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Όπως αναφέρει ο νομάρχης, στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία και στην πανεθνική προσπάθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα η ανάπτυξη του τομέα του τουρισμού. Και ειδικά για τα ακριτικά νησιά, η τουριστική ανάπτυξη αποτελεί σημαντική παράμετρο της συνολικής αναπτυξιακής προσπάθειας που καταβάλλεται από επιχειρήσεις και τοπικούς φορείς.

Η νομαρχία, το Επιμελητήριο Λέσβου και άλλοι φορείς συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια επιτροπή αγώνα. Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου έστειλε επιστολή στις παρατάξεις του Δ.Σ. για να ορίσουν η κάθε μία έναν εκπρόσωπό της. Η επικεφαλής του συνδυασμού της Λήμνου, Φωτεινή Στεφανιδάκη, δεν είδε με καλό μάτι αυτή την κίνηση, πιστεύοντας ότι στόχο έχει να δείξει ένα δημοκρατικό προσωπείο η παράταξη του κ. Ορφανού εν όψει των εκλογών. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι στα χρόνια της διοίκησης Ορφανού η παράταξή της δεν πήρε καμμία θέση στα όργανα που εκπροσωπείται το Επιμελητήριο, μόνο τώρα καλείται να πάρει θέση σε μια επιτροπή η οποία είναι άγνωστο αν θα καταφέρει να λειτουργήσει. Γκρίνιες και επισημάνσεις έτσι κι αλλιώς βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, όχι μόνο στο Επιμελητήριο, αλλά σχεδόν παντού!

… όπως και απ’ την Ρωσία « Ένα τέτοιο μέτρο θα είχε ευεργετική επίδραση στην τόνωση της τουριστικής κίνησης των νησιών μας, δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην τοπική οικονομία», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρινούδης. Ανάλογο, πάντως, ζήτημα εξετάζεται ήδη για τους τουρίστες που προσδοκά η χώρα και απ’ τη Ρωσία και εννοείται πως θα διευκολύνει εξίσου τα νησιά του Αιγαίου. Αρκεί φυσικά, οι όποιες αποφάσεις ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση, να παρθούν άμεσα κι όχι με το τέλος του καλοκαιριού, οπότε το «πουλάκι» της προσέλκυσης επισκεπτών θα έχει «πετάξει», και απ’ τη Χίο, και απ’ τη Λέσβο φυσικά, για άλλα μέρη. ΜΑΡ.ΠΛ.

Περί άλλων αντιδράσεων Δεν είναι μόνο η Λέσβος που ξεσηκώνεται για τον «Καλλικράτη». Για σαφώς υποδεέστερης σημασίας ζητήματα απ’ το γιγάντιο δήμο Λέσβου έχουν ήδη ξεσηκωθεί και σε άλλες περιοχές. Ο δήμαρχος Ελληνικού, Χρήστος Κορτζίδης, άρχισε απεργία πείνας ενάντια στη συνένωση του δήμου του με άλλον όμορο, η Σιάτιστα επαναστάτησε γιατί δε θα είναι η έδρα του νέου δήμου, ενώ στην Αλικαρνασσό Ηρακλείου άναψαν προχθές φωτιές κι έκλεισαν δρόμους, γιατί όπως ισχυρίζονται δεν έπρεπε να γίνει συνένωση με άλλους δήμους, αλλά συνεργασίες. Μήπως ήδη έχει αργήσει επικίνδυνα η τοπική αντίδραση, όπως και των άλλων νησιών που εναντιώνονται στο χωροταξικό; ΜΑΡ.ΠΛ.

Ν.Μ.

«Οι μεταλλαγές της Ν.Δ.» Την πρόσφατη διαγραφή Παυλίδη από τη Ν.Δ. σχολίασε, μετά από σχετική ερώτηση χθες, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης. Χωρίς να μπει στην ουσία της απόφασης, ο κ. Σηφουνάκης καυτηρίασε με το χαρακτηριστικό του τρόπο την τάση της Ν.Δ.… να μεταλλάσσεται. «Όταν η υπόθεση Παυλίδη έφθασε στη Bουλή», είπε, «σύσσωμη η Ν.Δ. στήριξε τον Παυλίδη και δεν τον παρέπεμψε στην εξεταστική επιτροπή. Λίγους μήνες μετά, τον απέκλεισαν από τα ψηφοδέλτιά τους και στη συνέχεια τον διέγραψαν. Αυτά μόνο η Ν.Δ. μπορεί να τα εξηγήσει.» Πελ.Γ.

Εγκρίθηκαν τα δρομολόγια του «Νήσος Χίος» Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου ισχύει η τροποποίηση των δρομολογίων του «Νήσος Χίος», η οποία εγκρίθηκε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Συγκεκριμένα, το πλοίο κατά το διάστημα αυτό δε θα προσεγγίζει τη Σύρο και τη Μύκονο. Τα δρομολόγια που ενδιαφέρουν τη Λήμνο, θα εξετασθούν στην επόμενη συνεδρίαση του ΣΑΣ, σε δύο εβδομάδες. Ν.Μ.

* Ο Γιώργος Τυρίκος Εργάς είναι υποψήφιος διδάκτορας Λαογραφίας του Παν. Ιωαννίνων κι έχει γράψει το βιβλίο «Οι Μίνες του Θαβώρ: 12 διηγήματα του φανταστικού», Εκδόσεις Αιολίδα.


4

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aπό το λάκκο των...

Επέστρεψαν στους δρόμους τα μίνι-μπας με φθηνό εισιτήριο, για Χρυσομαλλούσα, Συνοικισμό και Λαγκάδα

Λεόντων

Ξανά δημοτικές συγκοινωνίες

Η Εργατική Πρωτομαγιά! ατά το τέλος του περασμένου αιώνα, η μεγάλη μάχη πού δώσανε στο Σικάγο της Αμερικής οι εργάτες την πρωτομαγιά του 1886, έπαψε ή Πρωτομαγιά να γιορτάζεται σαν ημέρα των Λουλουδιών και γιορτάζεται απ’ τους συνειδητούς εργάτες όλου του κόσμου σαν μέρα που συμβολίζει τον απελευθερωτικό αγώνα του προλεταριάτου ενάντια στην κεφαλαιοκρατία. Όπως και στην Ευρώπη, έτσι και στις μεγάλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η εργατιά βρισκόταν κάτω από σκληρούς όρους εργασίας. Γι’ αυτό έγιναν το Νοέμβρη και Δεκέμβρη του 1886 εργατικά συνέδρια που πήραν απόφαση να αγωνιστούν για την επιβολή του Οκταώρου και την αύξηση του μεροκάματου. Στα συνέδρια αυτά αποφασίστηκε να προβάλουν οι Αμερικανοί εργάτες τα αιτήματα τους κατά την Πρωτομαγιά του 1886. Η απόφαση αυτή πραγματοποιήθηκε. Την Πρωτομαγιά του 1886 σταμάτησαν τη δουλειά τους και στις μεγάλες βιομηχανικές πόλεις διοργανώθηκαν διαδηλώσεις στους δρόμους και τις πλατείες με τα παρακάτω συνθήματα: Οχτώ ώρες δουλειά! Οχτώ ώρες μόρφωση και ψυχαγωγία! Οχτώ ώρες ύπνο! Απ’ εδώ και πέρα κανένας εργάτης δεν πρέπει να δουλέψει στις φάμπρικες παραπάνω από οχτώ ώρες. Σε λίγες μέρες, 125.000 εργάτες κέρδισαν το οχτάωρο. Ενώ λοιπόν οι εργοδότες άρχισαν ένας-ένας να κάνουν δεχτά τα αιτήματα των εργατών, η Αμερικανική Κυβέρνηση και οι πιο τρανοί εργοδότες άρχισαν φανερά ν’ αντιδρούν, έχοντας όργανά τους τούς ασυνείδητους εργάτες και την υποστήριξη της αστυνομίας. Στο Σικάγο, κατόρθωσαν οι εργοδότες να φέρουν από γειτονικές πόλεις αρκετούς κίτρινους εργάτες και έτσι έσπασαν την απεργία. Στις 3 του Μάη 1886 δέκα χιλιάδες απεργοί είχαν συγκεντρωθεί απ’ έξω σένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια και αποδοκίμαζαν τους κίτρινους απεργοσπάστες. Τότε οι αστυνομικοί επιτεθήκανε. Η μάχη άρχισε. Οι αστυνομικοί πυροβολούσαν όχι στον αέρα, αλλά χτυπούσαν στο κρέας. Χύθηκε πολύ αίμα. Οι απεργοί διαλύθηκαν άλλα η απεργία συνεχίστηκε. Η εργατική εφημερίδα δημοσίευε την άλλη μέρα προκήρυξη στην οποία οι ηγέτες των εργατών καλούσαν τους εργάτες σε παναμερικανική απεργία. Έγιναν και νέες επιθέσεις της αστυνομίας και νέοι σκοτωμοί. Η τρομοκρατία που άρχισε, έδειξε πως οι εργοδότες και η Κυβέρνηση ήταν αποφασισμένοι με την βία να διαλύσουν τα εργατικά συνδικάτα και να καταστήσουν τους εργάτες σκλάβους του κεφαλαίου. Όλοι οι ηγέτες των εργατών πιάστηκαν και φυλακίστηκαν. Ο φλογερός αρχηγός των απεργών Αύγουστος Σπιτς και οι σύντροφοί του, αντιμετωπίσανε με ατρόμητο θάρρος την αστική δικαιοσύνη και στο τέλος πεθάνανε στην κρεμάλα. Δεν έδωσαν όμως τη ζωή τους μάταια στον αγώνα που άρχισαν. Σ’ όλη την Αμερική και την Ευρώπη όχι μόνο η απεργία του Σικάγου, το αίμα που χύθηκε και ο ηρωισμός των ηγετών των εργατών κάνανε μεγάλη εντύπωση. Το ατρόμητο θάρρος των ηγετών της αμερικανικής εργατιάς, το υψηλό τους κριτήριο, η αποφασιστικότητά τους, συγκινήσανε εκατομμύρια εργάτες. Για πολύ καιρό τα αιματηρά γεγονότα του Σικάγου, οι δίκες που ακολούθησαν και η φρικτή εχτέλεση των ηγετών της αμερικανικής εργατιάς, θέρμαναν τις ψυχές των προλεταρίων της Ευρώπης. Ήταν η πρώτη φορά που μια απεργία από την επέμβαση των αστυνομικών εξελίχθηκε σε οδομαχίες. Και η πρώτη φορά που οι ηγέτες του αμερικάνικου προλεταριάτου όχι μόνο υπερασπίστηκαν με θάρρος και αποφασιστικότητα τις ιδέες τους μπροστά στην αστική δικαιοσύνη αλλά και αντίκρισαν την κρεμάλα με ηρωισμό που προκάλεσε τον θαυμασμό των προοδευτικών ανθρώπων όλου του κόσμου. Τρία χρόνια υστέρα από τα αιματηρά γεγονότα της Β. Αφρικής, το Διεθνές Σοσιαλιστικό Συνέδριο που έγινε στο Παρίσι, δέχτηκε την Πρωτομαγιά σαν ήμερα διαμαρτυρίας όλων των εργατών του κόσμου ενάντια στην κεφαλαιοκρατία και πήρε την απόφαση να γιορτάζεται από τους εργάτες με αποχή από την εργασία. Η απόφαση αυτή έγινε δεχτή από τα Εργατικά Συνδικάτα και έτσι από τότε ως τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Εργατική Πρωτομαγιά έδειχνε το διεθνιστικό πνεύμα των εργατών που αντιπροσώπευε την διεθνή αλληλεγγύη και αδελφικότητα της εργατιάς όλου του κόσμου, πάνω από σύνορα και ωκεανούς και ανεξάρτητα από χρώμα και φυλή. Από το τέλος όμως του Πρώτου Παγκόσμιου Πόλεμου και δώθε, σε πολλές χώρες οι κίτρινοι εργάτες και πολλοί συντελεστές που έγιναν όργανα της κεφαλαιοκρατίας άλλαξαν το χαραχτήρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Στις περισσότερες χώρες της Δύσης στην ηγεσία των Εργατικών Συνδικάτων έχουν διοριστεί ορισμένοι εργατοπατέρες που εξυπηρετούν φανερά και κρυφά τους κεφαλαιοκράτες. Γι’ αυτό κατά την ημέρα της Πρωτομαγιάς αρκούνται σε πλατωνικές διαμαρτυρίες.» Απρίλης του 1961, Γιάννης Κορδάτος! Για τη μεταφορά... ... ο Δανιήλ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΜΑΪΟΥ 2010

«Κ

της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH ανά στους δρόμους της Μυτιλήνης είναι από τη Δευτέρα τα δυο μίνι-μπας του δήμου Μυτιλήνης για τα δρομολόγια των Δημοτικών Συγκοινωνιών που ξεκίνησαν και πάλι, δυο μήνες μετά τη διακοπή του προγράμματος «Συν-Κοινωνία». Σε εφαρμογή της πρόσφατης ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να επιστραφούν οι πινακίδες στα δυο μίνι-μπας και να ξεκινήσουν τα δρομολόγια. Φθηνές και ευέλικτες με- νες για την περιοχή της τακινήσεις είναι ξανά στη Λαγκάδας, ενώ Χρυσοδιάθεση των δημοτών της μαλλούσα και ΣυνοικιΜυτιλήνης μετά τη συμ- σμός καλύπτονταν από τα φωνία που επιτεύχθηκε δρομολόγια του Αστικού μεταξύ δήμου Μυτιλήνης ΚΤΕΛ με εισιτήριο αξίας και Αστικών ΚΤΕΛ, που α- 90 λεπτών. ποφάσισαν να παρατεί- «Περίπου 40.000 πολίτες νουν τη συνεργασία τους μετακινούνται το μήνα με κού ΚΤΕΛ Μυτιλήνης, κ. μόδια αντινομάρχη κ. και μετά τη λήξη του προ- τα λεωφορεία της Δημοτι- Παρασκευάς Μολυβιάτης, Τσουβελεκάκη, για την γράμματος «Συν-Κοινω- κής Συγκοινωνίας, ενώ μιλώντας στο «Ε» είπε για πολύτιμη βοήθεια και νία». Η συνεργασία θα 1.000 άτομα που ανήκουν το πρόγραμμα: «Το πρό- στήριξή τους προκειμέσυνεχιστεί μέχρι το τέλος σε ειδικές κατηγορίες με- γραμμα των Δημοτικών νου το πρόγραμμα να ξετου έτους και ο δήμος κα- τακινούνται δωρεάν. Είναι Συγκοινωνιών ξεκίνησε α- κινήσει ξανά το συντομόταβάλλει προσπάθειες - μια πολύ σημαντική πα- πό πέρυσι, έχουμε μια ά- τερο.» στο πλαίσιο και σχετικής ρέμβαση που έχει γίνει ριστη συνεργασία με το Το Αστικό ΚΤΕΛ πρόκειται απόφασης της ΚΕΔΚΕ - να στην πόλη, στηρίχθηκε δήμο και ήδη μπορώ να να ξεκινήσει σύντομα εντάξει στο ΕΣΠΑ το πρό- και από την αντιπολίτευση πω φέτος - και παρά το ό- δυο νέες γραμμές στους γραμμα των δημοτικών στο Δημοτικό Συμβούλιο. τι είχαμε διακόψει το Χάλικες (περιοχή Νοσοσυγκοινωνιών για να συ- Έχει συμβάλει στην ανα- πρόγραμμα για δυο μήνες κομείου) και στην Καλλινεχίσουν να χρηματοδο- κούφιση του προβλήμα- -, με βάση τα στοιχεία, έ- θέα. Στο μεταξύ, ο δήμος τος του κυκλοφοριακού, χουμε 800 με 1.000 επι- δεν έχει σταματήσει τις τούνται. Σε αυτήν τη φάση ο δή- αφού πολύς κόσμος απο- βάτες παραπάνω να μετα- προσπάθειες, εφόσον μος έχει παραχωρήσει τα φεύγει να κατέβει πλέον κινούνται κάθε μήνα. Ο πάρει τις σχετικές εγκρίδυο μίνι-μπας που διαθέ- στο κέντρο με το αυτοκί- κόσμος στηρίζει πάρα πο- σεις που απαιτούνται από τει στα Αστικά ΚΤΕΛ, προ- νητό του και χρησιμοποι- λύ τις Δημοτικές Συγκοι- τη νομαρχία, και εξετάζει κειμένου να συνεχίσουν εί φθηνές συγκοινωνίες», νωνίες και θέλω να ευχα- τις δυνατότητες επέκτανα εκτελούν τα δρομολό- δήλωσε στο «Ε» ο αρμό- ριστήσω το δήμο Μυτιλή- σης του προγράμματος για των δημοτικών συ- διος αντιδήμαρχος Πα- νης, τον αρμόδιο αντιδή- και στις δύο αυτές περιομαρχο κ. Πατερέλλη αλλά χές, με φθηνές συγκοινωγκοινωνιών, χωρίς να ντελής Πατερέλλης. Ο αντιπρόεδρος του Αστικαι τη νομαρχία, την αρ- νίες. χρειάζεται να επιβαρύνεται οικονομικά ο δήμος. Από τη Δευτέρα ξεκίνησαν κανονικά οι γραμμές Χρυσομαλλούσας, Συνοιια σειρά θεμάτων που έχουν να ριασμένες, αλλά και για την ανάγκη κισμού και Λαγκάδας με κάνουν με παρεμβάσεις στο κέ να επισκευαστούν και να συντηρηκανονικό εισιτήριο 50 λεντρο της Μυτιλήνης, ζήτησε να τεθούν τα αποδυτήρια στις ακτές. πτά, μειωμένο εισιτήριο θούν προς συζήτηση στο Δημοτικό Ακόμη αναφέρεται στην οδό Οδυσ30 λεπτά για φοιτητές Συμβούλιο, με ερώτησή του, ο δημο- σέα Ελύτη, στο πάρκινγκ, που έχει αμαθητές και με κάρτες τικός σύμβουλος Μάκης Βενέτας . σφαλτοστρωθεί μόνο στη μισή πλευδωρεάν μετακινήσεων για Ειδικότερα, ο κ. Βενέτας αναφέρεται ρά του. ΑμΕΑ, μέλη ΚΑΠΗ, πολυστην κατάσταση του αγάλματος της Καταλήγοντας, μεταξύ άλλων, ο κ. Βετέκνους κ.ά.. Επίσης τα Σαπφούς στην ομώνυμη πλατεία, το νέτας αναφέρεται και στην κατασκευή τρία πρώτα δρομολόγια αοποίο χαρακτήρισε «βανδαλισμένο», στεγάστρου για την τοποθέτηση των πό τις 7 μέχρι τις 8:30 είμε τα μάρμαρα της βάσης σπασμένα μηχανημάτων ανακύκλωσης του δήναι εντελώς δωρεάν για και τα φώτα της πλατείας να μη λει- μου, το οποίο παρ’ ότι έχει παρθεί τους εργαζομένους, όπως τουργούν ουσιαστικά, αφού τα περισ- σχετική απόφαση, δεν έχει ακόμη ίσχυε και πριν. φτιαχτεί. Τέλος, ζητά ενημέρωση για σότερα δεν ανάβουν. Είχαν διακοπεί Στην ίδια επιστολή-ερώτηση αναφέ- το πόσοι υπάλληλοι απασχολούνται Τα δρομολόγια των Δημορεται στις πινακίδες σήμανσης στο ι- στη χωματερή και αν καλύπτεται το τικών Συγκοινωνιών είχαν στορικό κέντρο, οι οποίες είναι σκου- ωράριο των εργαζομένων. διακοπεί εδώ και δυο μή-

Ξ

Παρέμβαση Βενέτα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Μ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΜΑΪΟΥ 2010

5

Πρότυπο για τα δεδομένα της Μυτιλήνης το πάρκο Αγίας Ειρήνης

Πόλος έλξης για μικρούς και μεγάλους της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ια τελείως διαφορετική και σαφώς πιο όμορφη όψη παρουσιάζει πλέον η παιδική χαρά του πάρκου Αγίας Ειρήνης, που πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στους κατοίκους της πόλης και ήδη λειτουργεί ως πόλος έλξης για μικρούς και μεγάλους. Μάλιστα, στο πλαίσιο ενός γενικότερου «λίφτινγκ» που έχει ξεκινήσει ο δήμος Μυτιλήνης, έχουν ήδη γίνει και προβλέπονται επιπλέον ανάλογες επεμβάσεις στο σύνολο των πάρκων και των παιδικών χαρών της πόλης. Πριν από τρεις μήνες, ο δήμος Μυτιλήνης είχε ξεκινήσει διαδικασίες ανάπλασης του πάρκου Αγίας Ειρήνης, που στόχευαν στην ανακαίνιση τόσο της παιδικής χαράς που βρίσκεται στα όριά του όσο και του ίδιου του πάρκου στο σύνολό του, μέσω της ενίσχυσης του φωτισμού που κατά γενική ομολογία ήταν ανεπαρκής. Πριν α-

Μ

Σε πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους έχει εξελιχθεί το πάρκο και η παιδική χαρά της Αγίας Ειρήνης, που απέκτησε πλέον νέο πρόσωπο και αποτελεί πρότυπο, από άποψη τόσο σχεδιασμού όσο και υλικών που χρησιμοποιήθηκαν

πό λίγες μέρες, το έργο ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στους κατοίκους της πόλης, με τη νέα παιδική χαρά του κεντρικού πάρκου της Μυτιλήνης να αποτελεί πρότυπο, τόσο από άποψη σχεδιασμού όσο και από άποψη υλικών που χρησιμοποιήθηκαν. Οι μικροί κάτοικοι της πόλης μπο-

ρούν να παίζουν πλέον με μεγαλύτερη ασφάλεια, αφού στο δάπεδο έχει τοποθετηθεί αντικραδασμικός τάπητας από ανακυκλωμένο καουτσούκ, φιλικό προς το περιβάλλον, ενώ όλα τα παλιά όργανα έχουν αντικατασταθεί από νέα πολυαιθυλενίου, πιο ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες και τη φθορά,

σύμφωνα πάντα με τις προδιαγραφές ποιότητας για την ασφάλεια των παιδιών. Κάποια από αυτά, μάλιστα, όπως ο δεινόσαυρος με τα σχοινιά ή το τελεφερίκ, δε συναντώνται πουθενά αλλού στη Μυτιλήνη και αποτελούν πρωτόγνωρη εμπειρία για τους λιλιπούτειους κατοίκους της. Σαφώς πιο εντυπωσιακά και πιο ξεκούραστα είναι και τα καινούργια παγκάκια που έχουν τοποθετηθεί, ενώ γύρω από την παιδική χαρά έχουν γίνει πλακοστρώσεις και έχει μπει καλύτερος και επαρκής πλέον φωτισμός.

Σε δύο μήνες παντού «Ακούμε τα καλύτερα σχόλια από τους συνδημότες μας, ενώ στο πάρκο έχει δημιουργηθεί γενικά ένα διαφορετικό νυχτερινό τοπίο», λέει ο αντιδήμαρχος Έργων, Παντελής Πατερέλλης, για το νέο αυτό έργο, που κόστισε συνολικά 178 χιλιάδες ευρώ. Όπως συμπληρώνει, μάλιστα, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη το γενικότερο «λίφτινγκ» που έχει ξε-

κινήσει ο δήμος για το σύνολο των πάρκων και των παιδικών χαρών της Μυτιλήνης, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 500.000 ευρώ. «Μέχρι στιγμής έχουμε αντικαταστήσει τα φθαρμένα όργανα σε πάνω από 30 παιδικές χαρές του δήμου», υποστηρίζει ο κ. Πατερέλλης. « Ήδη έχουμε ολοκληρώσει αντίστοιχες ενέργειες σε συνοικίες, όπως η Χρυσομαλλούσα και η Καλλιθέα, αλλά και στα δημοτικά διαμερίσματα των Παμφίλων, της Μόριας και των Λουτρών, ενώ τώρα ξεκινούν παρεμβάσεις και αναπλάσεις πάρκων και παιδικών χαρών στο Συνοικισμό, στις εργατικές κατοικίες Χρυσομαλλούσας κ.α.. «Γίνεται ένα γενικότερο “λίφτινγκ” και ευελπιστούμε πως μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι παιδικές χαρές. Στόχος μας είναι να γίνουν καλύτερα τα πάρκα και οι παιδικές χαρές και να υπάρχει καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους συνδημότες μας.»

Και δυσκολίες στη συνολική ανάπλαση των παιδικών χαρών και των πάρκων της Μυτιλήνης

«Τείχος» από πράσινο Στωτπνοωπθςάέρ«μκβαωρτίνσοκκυαεκιι»ατθωηανπρπιρσαομισδοπιύκάώτθονευιχαςαγραιώπαόνσττυηανςοχλΜόιρκυτήταιαλφνήαάνίπηνλςεα,τασπιηου έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες από το δήμο. Η ανάληψη της εργολαβίας «σκοντάφτει» σε διαδικαστικά και νομοθετικά ζητήματα και μάλιστα σε μια περίοδο που η άνοιξη έχει ήδη μπει για τα καλά. Μαζί με αυτή και τα πολλά χόρτα στις παιδικές χαρές, πολλές από τις οποίες φέρουν έντονα τα σημάδια της εγκατάλειψης. Όχι μόνο όσον αφορά στα παιχνίδια τους - που σταδιακά αντικαθίστανται -, αλλά κυρίως στο ότι έχουν «πρασινίσει» πέραν του δέοντος και δεν προβλέπεται, δυστυχώς, να καθαριστούν άμεσα. Μια βόλτα σε παιδικές χα- που υπάρχει για άμεση ολορές της πόλης της Μυτιλή- κλήρωση της πρωτοβουλίας νης και των άλλων δημοτι- γενικότερου «λίφτινγκ» που κών διαμερισμάτων δείχνει έχει ξεκινήσει ο δήμος. το επιτακτικό της ανάγκης Και αυτό γιατί σε αρκετές

περιπτώσεις, όπως στην παιδική χαρά που βρίσκεται δίπλα στο ζαχαροπλαστείο «Γαρδένια» στη Χρυσομαλλούσα ή στην παιδική χαρά της Παναγιούδας, τα όργανα είναι πολύ φθαρμένα και χρειάζονται άμεση αντικατάσταση. Σε άλλες πάλι, δεν υπάρχει φωτισμός, αφού οι λάμπες έχουν σπάσει ή χρειάζονται αντικατάσταση.

«Πνιγμένες» στο πράσινο Σε άλλες παιδικές χαρές, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική και παραπέμπει σε εγκατά-

λειψη. Όπως, για παράδειγμα, στην παιδική χαρά που βρίσκεται στην πλατεία πίσω από τον Άι-Γιάννη τον Αρμένη, στην Κουλμπάρα, όπου πέρα από τα όργανα που χρειάζονται αντικατάσταση αυτό που προέχει να γίνει είναι να καθαριστεί ο όλος χώρος που παρουσιάζει όψη «ζούγκλας». Καθιστώντας αδύνατο - και όχι μόνο - τα μικρά παιδιά να χρησιμοποιήσουν τα παιχνίδια της. Ας σημειωθεί ότι ο ίδιος ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Μαγγούσης, υποστηρίζει πως η εικόνα αυτή επικρατεί στην πλειοψηφία των παιδικών χαρών και των πάρκων της πόλης. Όπως λέει, αυτό οφείλεται στο ότι, εκτός της έντονης ανάπτυξης των χόρτων μετά και τις τελευταίες βροχοπτώσεις, υπάρχει πρόβλημα έλλειψης προσωπικού καθαριότητας περιβάλλοντος. Κι αυτό παρά την πρόσφατη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε. « Έχουμε κάνει επεμβάσεις σε αρκετά σημεία, ωστόσο αντιμετωπίζουμε μεγάλο

Πνιγμένα στα χόρτα τα παιχνίδια στην παιδική χαρά του Άι-Γιάννη του Αρμένη, που δεν αφήνουν τα παιδιά να τα χρησιμοποιήσουν

πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, αφού αυτήν τη στιγμή διαθέτουμε μόνο δύο άτομα κι έναν οδηγό, και φυσικά δεν προλαβαίνουμε… Ο εργολάβος από τη Λήμνο στον οποίο είχε ανατεθεί το έργο από την επιτροπή δημοπρασίας, μετά από ενστάσεις απορρίφθηκε από το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Πολύ φοβάμαι πως θα ακολουθήσουν και νέες ενστάσεις και πως η διαδικασία δε θα λήξει εδώ. Δυστυχώς, παρ’ όλο που το θέμα της δημοπρασίας έχει ξεκινήσει από καιρό, μας δυσκολεύει η νομοθεσία», τονίζει ο αντιδήμαρχος Πε-

ριβάλλοντος. Υποστηρίζει, ωστόσο, πως έχουν γίνει ήδη επεμβάσεις σε παιδικές χαρές που βρίσκονται στην πλατεία της Χρυσομαλλούσας, στην Αγία Κυριακή και τον Άγιο Παντελεήμονα και γενικότερα σε παιδικές χαρές στον περίβολο των εκκλησιών, αλλά και στην Επάνω Σκάλα, το Βουναράκι, και άλλες συνοικίες της Μυτιλήνης. «Οι εργασίες που γίνονται είναι σποραδικές, αφού προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε όλες τις συνοικίες. Αν λυθεί το θέμα του εργολήπτη, θα προχωρήσουν όλα πιο γρήγορα.»


6

EI∆HΣEIΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΜΑΪΟΥ 2010

Σε μεγάλα έργα που αφορούν στη Λέσβο αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Νίκος Σηφουνάκης

Την Τετάρτη, ολομέλεια ΠΑΣΟΚ Καλλονής για τον «Καλλικράτη»

«Αγώνας δρόμου» για αεροδρόμιο, μαρίνα, οδικούς άξονες

«Τρεις δήμοι η Λέσβος»

της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH ε φόντο την κρίσιμη οικονομική κατάσταση της χώρας, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή το μεσημέρι αναφέρθηκε σε όλα τα τρέχοντα ζητήματα επικαιρότητας, αλλά και σε μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί στη Λέσβο. Σχολιάζοντας την οικονομική κρίση και την είσοδο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κ. Σηφουνάκης έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μεταπολεμικά. Επέκρινε, μάλιστα, σε υψηλούς τόνους τη στάση της Ν.Δ. για την αντιπολιτευτική τακτική της, λέγοντας «αναμασούν την ίδια καραμέλα περί καθυστέρησης λήψης μέτρων και ολιγωρίας της κυβέρνησης, σάματις η καθυστέρηση δεν αφορά αυτούς που κυβερνούσαν μερικούς μήνες πριν».

Μ

Στο ΕΣΠΑ το αεροδρόμιο Αισιόδοξα μηνύματα για το έργο του αεροδρομίου Μυτιλήνη έδωσε χθες ο κ. Σηφουνάκης, αναφερόμενος στις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως έκανε γνωστό, το νέο κτήριο του αεροδρομίου θα ξεπεράσει τα 12.000 τ.μ., από 2.500 τ.μ που είναι σήμερα. Θα είναι σύγχρονο, βιοκλιματικό, με οργανωμένο πάρκινγκ. «Αυτήν τη στιγμή», είπε, «γίνεται ένας αγώνας δρόμου να προλάβουμε

Ο Νίκος Σηφουνάκης και ο Δημήτρης Χαλκιώτης στη συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής

το χαμένο χρόνο και να εντάξουμε το έργο στο ΕΣΠΑ, δηλαδή να υπάρξει χωροθέτηση των λεγόμενων “κίτρινων” εγκαταστάσεων, διεύρυνση της πίστας στάθμευσης αεροπλάνων, να εκπονηθεί προμελέτη αρχιτεκτονική, στατική, μηχανολογική και στη συνέχεια, με τη μελέτη κατασκευής, να γίνει το νέο σύγχρονο κτηριακό συγκρότημα.»

Τρέχουν και για τη μαρίνα Έναν άλλο αγώνα δρόμου δίνει όμως το υπουργείο και για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ώστε να λειτουργήσει η μαρίνα Μυτιλήνης. Ο κ. Σηφουνάκης είπε ότι οι εγκαταστάσεις στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν από τότε που εγκαινιάστηκαν, έχουν υποστεί φθορές, ενώ η προσωρινή λειτουργία από την Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ) απαιτούσε νομοθετική ρύθμιση που δεν είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση. Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, ο αρμόδιος υπουργός πα-

ρουσίασε έτοιμη προς ψήφιση στη Βουλή τη σχετική διάταξη. Όπως τόνισε ο υφυπουργός, η ΕΤΑ θα λειτουργήσει προσωρινά τη μαρίνα μέχρι να γίνει - σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - ο διαγωνισμός

ανάθεσης μακροχρόνιας λειτουργίας. Επίσης θα πρέπει να γίνει και διαγωνισμός προμήθειας του εξοπλισμού που απαιτείται για τις εγκαταστάσεις (εστιατόρια, ιατρεία, βοησυνέχεια στη ΣEΛ. 27

Για την κόντρα με το Βγενόπουλο

«Κάνουμε τη δουλειά μας» δέχθηκε ερωτήσεις, βέβαια, Οματίαυφυπουργός και για τη γνωστή κόντρα με τον επιχειρηΑνδρέα Βγενόπουλο, η οποία πήρε μεγάλες διαστάσεις με τις καταγγελίες του δευτέρου για τα 50 εκατ. δραχμών που είχε διαθέσει ο επιχειρηματίας για τις φωτιές στη Σάμο. Ο κ. Σηφουνάκης απέδωσε τον «πόλεμο» στις ενέργειες που ξεκίνησε ο ίδιος από τον περασμένο Νοέμβριο με την απελευθέρωση των άγονων γραμμών, που όπως είπε σήμερα εξασφαλίζει στο Ελληνικό Δημόσιο περίπου 12,5 εκατ. ευρώ, αφού από 35 εκατ. ευρώ που ήταν μέχρι τώρα όταν ίσχυε το μονοπώλιο της Ολυμπιακής, έχει πέσει στα 22,5 εκατ. ευρώ. Επίσης αναφέρθηκε και στην απελευθέρωση του handling (επίγεια εξυπηρέτηση) στα αεροδρόμια. «Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας και δε θα σταματήσουμε να την κάνουμε, προτάσσοντας το συμφέρον της χώρας και των πολιτών, χωρίς να υποκύπτουμε σε πιέσεις», είπε χαρακτηριστικά. Κατηγόρησε, τέλος, τον επιχειρηματία για φθηνές συκοφαντίες, που εξέπεσαν αμέσως μετά τις δηλώσεις των εκπροσώπων της Τ.Α. της Σάμου, ενώ τόνισε ότι θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη όπου έχει προσφύγει ο υφυπουργός.

ΑνισπστόβικλοήυυτΕαδπηαιλτνρώτοίνθπεειήτμητεησςοτμηδόηδφμηωομτνιιοηκυήαρςπγοόίαρφγεαάνσνόήωςστδηηήςςμηΠουΑΣυΛΣνΟέτ-οΚΚαλλονής, που συγκαλεί την Τετάρτη στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής ολομέλεια των μελών και των φίλων της, προκειμένου να συναποφασιστεί η από δω και πέρα στάση της οργάνωσης σε ό,τι αφορά στο χωροταξικό της μεταρρύθμισης. Η συντονιστική επιτροπή της οργάνωσης Καλλονής συνεδρίασε μετά την ανακοίνωση του σχεδίου νόμου για την αυτοδιοίκηση και αποφάσισε ομόφωνα ότι κατ’ αρχήν το σχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση με στόχευση την αναβάθμιση και την εξυγίανση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως και προεκλογικά είχε υποσχεθεί το ΠΑΣΟΚ. Η οργάνωση «είναι απολύτως αντίθετη με την πρόβλεψη ότι ολόκληρη η Λέσβος θα γίνει ένας δήμος. Αντίθετα επιμένει στην προηγούμενη πρότασή της για τρεις δήμους αντίστοιχους των παλιών επαρχιών.». Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση ο γραμματέας της οργάνωσης, Λευτέρης Βακιρλής, αποφασίστηκε πριν οποιαδήποτε ενέργεια να προηγηθεί η διαβούλευση της κυβέρνησης με την ΚΕΔΚΕ, «ελπίζοντας ότι έστω και την τελευταία ώρα θα πρυτανεύσει η λογική». Τέλος, η οργάνωση δήμου Καλλονής του ΠΑΣΟΚ καλεί τα μέλη και τους φίλους της σε ολομέλεια την Τετάρτη 5 Μαΐου, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, για να συναποφασίσουν τη στάση τους στο εξής, όσον αφορά στο χωροταξικό σχεδιασμό των νέων δήμων της Λέσβου.

Κριτική Οικολόγων Πράσινων

«Πώς καταλήξαμε στο megaδήμο Λέσβου;»

ΑκίνότηορσύιησμτεΛηνέ,ωσχνβωοπρυόίςρτωωπννρ,οΟχσαιδκριοοαλρκόιτγσηωμρνέίζνΠεατρατάαισαύιπνψωόηνττηηωνονπιακοπολνιατοιι-κμήική στήριξη του σχεδίου «Καλλικράτης», ενώ στην κριτική που γίνεται εν γένει για τις αρμοδιότητες και τις χρηματοδοτήσεις του προγράμματος, κυριαρχεί και το θέμα του χωροταξικού, όπου ο δήμος Λέσβου χαρακτηρίζεται ως «megaδήμος». Τονίζοντας ότι μεγαλύτεροι δήμοι δε σημαίνει και καλύτερη λειτουργία, ο συντονιστής της κίνησης Μιχάλης Μπάκας σημειώνει: «Ας αναρωτηθούμε εάν ο δήμος Μυτιλήνης λειτουργούσε καλά μέχρι τώρα ή μήπως χρειαζόταν την εξάπλωσή του σε όλο το νησί για να ανακτήσει την αποτελεσματικότητα και την οργάνωσή του, την κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική που απουσιάζει, τη διαφάνεια και τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεών του», για να συνεχίσει υποστηρίζοντας πως με το παράδειγμα του megaδήμου Λέσβου αποδεικνύεται ότι οι συνενώσεις δεν είναι αποτέλεσμα μιας συστηματικής διαβούλευσης με τους φορείς της αυτοδιοίκησης και με την κοινωνία, όπως θα προϋπέθετε μια πραγματική μεταρρύθμιση. «Φοβούμαστε ότι βασικό κριτήριο για την επιλογή της Λέσβου ως ενός δήμου, αντίθετα με όλες τις προτάσεις, αποτέλεσαν εκλογικοί σχεδιασμοί για τον αποκλεισμό οποιασδήποτε αυτοδιοικητικής προσπάθειες ξένης προς το δικομματισμό», σημειώνει ο κ. Μπάκας, λέγοντας ότι από την πλευρά τους οι Οικολόγοι Πράσινοι επιμένουν στην ανάγκη να συνδεθεί η αυτοδιοίκηση με την τοπική δημοκρατία και την ποιότητα ζωής, λειτουργώντας και ως δίχτυ ασφαλείας σε καιρούς κρίσης και σε αυτήν την κατεύθυνση θα καταθέσουν και συγκεκριμένες προτάσεις.


EI∆HΣEIΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΜΑΪΟΥ 2010

7

Παλλεσβιακή κινητοποίηση την επόμενη Παρασκευή, με ομόφωνη απόφαση της αυτοδιοίκησης

ΛΟΥΚΕΤΟ στους ΔΗΜΟΥΣ πριν το βάλει ο «Καλλικράτης» της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY αθολικά «όχι» λένε οι αυτοδιοικητικοί της Λέσβου στον «Καλλικράτη» που ανακοινώθηκε και προχωρούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ώστε το νησί να στείλει ηχηρό μήνυμα διαμαρτυρίας. Την ερχόμενη Παρασκευή κλείνουν οι δήμοι της Λέσβου και προγραμματίζεται κινητοποίηση με τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων, ενώ μία μέρα πριν το Τεχνικό Επιμελητήριο καλεί σε κοινή σύσκεψη για το συντονισμό των κοινών ενεργειών προς κάθε κατεύθυνση. Το βράδυ της Πέμπτης, με χων, κάναμε σαφές πως ομόφωνη απόφαση του ως αυτοδιοίκηση δε δεδιοικητικού συμβουλίου χόμαστε αυτήν τη διοικητης ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου και το τική μεταρρύθμιση, τη σύνολο των δημάρχων χωρίς εξασφαλισμένους του νησιού της Λέσβου, οικονομικούς πόρους, τη αποφάσισε τη διοργάνω- χωρίς ιδιαίτερη μέριμνα ση παλλεσβιακής κινητο- για τα νησιά της περιφέποίησης την Παρασκευή ρειας, αυτήν τη μεταρρύθ7 Μαΐου, στις 10 το πρωί, μιση που φέρνει μαζικές στο Δημοτικό Θέατρο απολύσεις εργαζομένων, Μυτιλήνης. Στην πρό- που απομονώνει τον απλό σκληση που απευθύνει η δημότη και διαλύει την ΤΕΔΚ σε όλους τους φο- αυτοδιοίκηση. Λέμε ένα ρείς τούς καλεί να συμμε- μεγάλο “όχι” στην ερήτάσχουν «Για να πούμε μωση και στο μαρασμό μαζί: ΟΧΙ σ’ αυτόν τον της υπαίθρου.» “Καλλικράτη” που επιχει- «Εμείς», δήλωσε ο δήρούν να μας επιβάλλουν. μαρχος Μυτιλήνης, ΝάΟΧΙ ένας Δήμος το νησί σος Γιακαλής, «λέμε “όμας. Δε δεχόμαστε να α- χι” σ’ αυτόν τον “Καλλιποφασίζουν για εμάς χω- κράτη” και καλούμε όρίς εμάς. Δε δεχόμαστε λους τους φορείς να φωλύσεις που με μαθηματι- νάξουν μαζί μας, διεκδική ακρίβεια οδηγούν στην κώντας λειτουργικούς δήκαταστροφή τη Λέσβο». μους, που θα είναι δίπλα «Στην απόφαση που πή- στον πολίτη.» ραμε», δήλωσε ο πρόεΚαταψηφίζουν δρος της ΤΕΔΚ, Σωτήρης Ζαμτράκης, «με τη συμστην ΚΕΔΚΕ μετοχή όλων των δημάρ- Η πρώτη απόφαση που

Κ

18ος σε πληθυσμό όλης της χώρας, αλλά…

1ος σε έκταση δήμος η Λέσβος «έκτρωμα», όπως είχαμε περιγράψει όταν αποκαΤολύπταμε τη Λαμπροπέμπτη τα σχέδια της κυβέρνησης για δημιουργία ενός δήμου σε ολόκληρη τη Λέσβο, έρχεται να επιβεβαιωθεί απ’ τα ίδια τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών σε σχέση με τον πληθυσμό και την έκταση των νέων δήμων. Σύμφωνα με τα πληθυσμιακά κριτήρια όπως και κατά την παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο ανέφερε ο κ. Ραγκούσης, ο δήμος Λέσβου είναι ο 18ος σε πληθυσμό όλης της χώρας. Βάσει της έκτασής του, όπως προκύπτει απ’ την επεξεργασία που έκανε χθες η πρώην βουλευτής του νομού Χριστιάνα Καλογήρου, ο δήμος Λέσβου είναι ο μεγαλύτερος της χώρας με έκταση 1.630 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ακολουθεί με 1.581 τετραγωνικά χιλιόμετρα ο δήμος Κιλκίς, με 1.565 ο δήμος Ελασσόνας Λάρισας και τέταρτος με έκταση 1.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι ο δήμος Ρόδου.

λήφθηκε ομόφωνα απ’ την ΤΕΔΚ στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ήταν να καταψηφίσουν όλοι οι αντιπρόσωποι της Λέσβου, την προσεχή Δευτέρα στο έκτακτο συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, «αυτόν τον “Καλλικράτη” που επιχειρούν να μας επιβάλουν». Όμως, εκτός της ΤΕΔΚ, για τη διοικητική μεταρρύθμιση κινητοποιείται και το ΤΕΕ, που λίγες μέρες μετά τις εκλογές ο πρόεδρος του περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου, Παναγιώτης Πιττός, καλεί τους προέδρους των τοπικών

φορέων σε σύσκεψη την προσεχή Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, ώστε από κοινού με τη διοικούσα επιτροπή του Τμήματος «να συντονίσουμε κοινές ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση και να καταθέσουμε προτάσεις για τον “Καλλικράτη”». «Σαν αρχιτέκτονας ο Καλλικράτης», σημείωσε ο κ. Πιττός, δηλώνοντας στο «Ε» ότι το νησί της Λέσβου πρέπει να γίνει πάνω από ένας δήμος, «δεν επιτρέπεται να μην ξέρει από χωροταξία, γιατί το σχέδιο που ανακοινώθηκε αυτό αποκαλύπτει. Σαν

αρχιτέκτονας ο Καλλικράτης θα πρέπει να βλέπει ότι έτσι όπως δομείται η αυτοδιοίκηση, με τον πρώτο σεισμό, θα καταρρεύσει.» Τόσο ο κ. Πιττός όσο και πολλά στελέχη της αυτοδιοίκησης αναφέρουν ως προκλητικό για τη Λέσβο αυτό που έγινε με τις συνενώσεις στην Κρήτη, όπου το λιγότερο από εξαπλάσιας έκτασης νησί, σε σχέση με τη Λέσβο, «διαιρέθηκε» σε 22 δήμους. Αν και για τη νησιωτική Κρήτη ίσχυαν τα ίδια μέτρα και σταθμά που ίσχυσαν για τη Λέσβο, δε θα έπρε-

πε να είναι πάνω από τέσσερις δήμοι, όπως υποστηρίζει η ίδια άποψη.Καταλήγοντας, ο κ. Κυρατζής ανέφερε ότι ως πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου, που συνειδητά επέλεξε να μείνει στην ύπαιθρο του νησιού, και με τον «Καποδίστρια» και με τον «Καλλικράτη», βλέπει «το μαρασμός και τη με γοργά βήματα διάλυση της περιφέρειας, με μοναδικό στόχο τα κομματικά συμφέροντα μιας κυβέρνησης και ενός κόμματος που οδηγούν τη χώρα μας στην ανυποληψία και την καταστροφή».

«Έγκλημα» ο «Καλλικράτης» για το νησί, υποστηρίζει η ΝΟΔΕ Λέσβου της Ν.Δ.

«Διαλύεται η ύπαιθρος» ΧτικαβέάρςαραοκπτςηοτρφηίάζςσοΛνεέιτςσαςβγοιέαυγκττολιςνημκ«υαΚβαεελιρςλνιη- κράτη», η ΝΟΔΕ Λέσβου της Ν.Δ. με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει πως αν εφαρμοστεί αυτός ο σχεδιασμός, το νησί θα καταστραφεί, θα διαλυθεί η ύπαιθρος. «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο υ-

πουργός Εσωτερικών, αλλά και τα τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, και ειδικά αυτά που ζουν καθημερινά κοντά στους πολίτες, θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους τις αντιδράσεις των συμπολιτών μας, ακόμη και των ψηφοφόρων τους, πριν πάρουν τις οριστικές τους αποφάσεις», τονί-

ζει ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Στρατής Κυρατζής, που συμπληρώνει πως είναι ήδη πολλές οι αντιδράσεις σε αυτή την κατεύθυνση και ειδικά σε μια δύσκολη περίοδο για όλους, με την οικονομική κρίση να μαστίζει κάθε νοικοκυριό, «το κυβερνών κόμμα επιβάλλεται να είναι περισσότερο προσεχτικό».

Ο Νίκος Σηφουνάκης υπέρ των τριών δήμων στη Λέσβο

… αλλά και υπέρ του «Καλλικράτη»! Υόπτέιροτοίδυιοσςχεσδτίήορυιξ«εΚταηλνλπικρρόάτταησςη»γ-ιαανταρφειέςρδοήντμαοςυόςμπωοςυ προτάσσεται στη Λέσβο, στο πρότυπο των παλιών επαρχιών - τάχθηκε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης. «Το ζητούμενο στην υλοποίηση της προγραμματικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ με την εφαρμογή του σχεδίου “Καλλικράτης” είναι να οδηγηθούμε σε ισχυρούς δήμους στον α΄ βαθμό και σε εκλεγμένη απ’ το λαό Περιφέρεια, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, καταργούμενου του ενδιάμεσου βαθμού (νομαρχίες)», είπε ο Νίκος Σηφουνάκης. Ειδικότερα, όσον αφορά στα νησιά, είπε πως «η φιλοσοφία στα νησιά είναι διαφορετική, ο ένας προβλεπόμενος δήμος σε κάθε νησί μετατρέπεται σε ουσιαστικό κυβερνείο, ενώ οι ως τώρα λειτουργούντες δήμοι θα παραμεί-

νουν ως αντιδημαρχίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Θα έχουν λόγο και θα μπορούν να καλύπτουν δαπάνες τρεχουσών αναγκών. Πράγματι τη θέση για τη δημιουργία τριών δήμων στη Λέσβο την υποστήριξα, με τη λογική να λειτουργήσει η αυτοδιοίκηση κατά το παλαιότερο πρότυπο των επαρχιών. Όμως και η λογική του ενός δήμου-κυβερνείου για κάθε νησί, που θα ευθύνεται, θα επιλαμβάνεται και θα αποφασίζει για όλη την επικράτειά του, δεν είναι χωρίς ερείσματα, γι’ αυτό ίσως και στα άλλα ανάλογα με τη Λέσβο μεγάλα νησιά, κυρίως στη Ρόδο, την επέλεξαν ήδη οι εκπρόσωποι της σημερινής αυτοδιοίκησης.» Πάντως, ο υφυπουργός άφησε και ένα «παράθυρο διορθώσεων», λέγοντας ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, θα υπάρξει περαιτέρω συζήτηση και ίσως υπάρξουν αλλαγές.


8

EI∆HΣEIΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΜΑΪΟΥ 2010

Πανελλαδική πανεργατική απεργία την Τετάρτη

Ενάντια στα νέα μέτρα λιτότητας τoυ NIKOY MANABH

Ταερνγέααζομμέέτρνοαυπςρσωετονφέεαςνοαύπςερλγιτιαόκτηέτςακςινοηδτηογποούινήστοειυςς. Έτσι, μόλις δύο εβδομάδες μετά την απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 22 του μήνα, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν να προκηρύξουν νέα απεργιακή κινητοποίηση για την Τετάρτη 5 Μαΐου. Την ίδια ημέρα, σε απεργία κατέρχονται και οι δημοσιογράφοι όλων των ενώσεων συντακτών της χώρας, όπως και οι δικηγορικοί σύλλογοι όλης της χώρας αποφάσισαν αποχή από τις δικαστικές αίθουσες για την ημέρα αυτή. Αν και ως την Παρασκευή το μεσημέρι δεν είχαν εκδοθεί επίσημες ανακοινώσεις από τις κλαδικές ομοσπονδίες, αναμένεται την Τετάρτη να παρουσιαστούν προβλήματα στις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, να παραμείνουν κλειστοί οι δήμοι και να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία. Κλειστές θα παραμείνουν οι δικαστικές αίθουσες, με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν οι τράπεζες, δε θα μεταδίδονται δημοσιογραφικές εκπομπές από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τα ραδιόφωνα. Λόγω της απεργίας δε θα κυκλοφορήσουν οι εφημερίδες την Πέμπτη.

ΑΔΕΔΥ - ΠΑΜΕ Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι ο «αγώνας για να ανακληθούν τα αντιλαϊκά μέτρα και να μην καταργηθούν τα εισοδηματικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας θα είναι διαρκείας». Το ΠΑΜΕ, απευθυνόμενο στους εργαζομένους, τονίζει: «Τρομοκρατήστε με την κλιμάκωση των αγώνων και τη συμμετοχή σας στην 24ωρη πανεργατική, πανελλαδική απεργία στις 5 Μαΐου και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ τους τρομοκράτες της κυβέρνησης, της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ. και τους εργοδότες μεγαλοκαπιταλιστές. Ενιαία όλοι αυτοί που ευθύνονται για την κρίση, που ζουν παρασιτικά και πλουτίζουν από τη δική μας δουλειά στο όνομα της κρίσης και αξιοποιώντας την, προσπαθούν να ισοπεδώσουν κάθε εργατικό δικαίωμα και κατάκτηση. Για δεκαετίες να εξασφαλίσουν φτηνά και υποταγμένα εργατικά χέρια.»

Οι δημοσιογράφοι Η απεργία των δημοσιογράφων ξεκινάει στις 6 το πρωί της Τετάρτης 5 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 6 το πρωί της Πέμπτης 6 του μήνα. Σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ τονίζει μεταξύ άλλων: «Η επιδρομή σε βάρος θεμελιωδών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, η επιχειρούμενη υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η πλήρης απασχόληση, θέτουν σε εγρήγορση τους δημοσιογράφους όλης της χώρας. Παράλληλα, το μπαράζ απολύσεων και η επιδίωξη των εργοδοτών για περικοπές στους έτσι κι αλλιώς πενιχρούς μισθούς μας, σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση των δημοσιογραφικών ταμείων δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στον κλάδο και θέτουν σε κίνδυνο το ίδιο το αγαθό της ενημέρωσης του πολίτη.» nman@emprosnet.gr

Και πανελλαδική αποχή των δικηγόρων

ΌπκηωγςοαρνικαώκνοίΣνωυλσλεόηγωΣνυτνητοςνχισώτριακςή, ΕαππιοτρφοάπσήιστεωπναΔ-ινελλαδική αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους στις 5 Μαΐου για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δικηγόροι κατέρχονται σε αποχή επειδή «η κατάσταση στη Δικαιοσύνη επιδεινώνεται, οι υποθέσεις προσδιορίζονται το 2012 και το 2013, ο αριθμός των καθημερινά εκδικαζομένων συνεχώς μειώνεται και δεν υπερβαίνει κατά μέσο όρο τις τέσσερις, ενώ χιλιάδες παραμένουν οι ακαθαρόγραφες αποφάσεις. Η αρνησιδικία στο μεγαλείο της και η Πολιτεία κωφεύει και εθελοτυφλεί.». Ο θεσμικός ρόλος του δικηγόρου και των δικηγορικών συλλόγων, όπως τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων, «συστηματικά αμφισβητείται και υπονομεύεται. Το κύρος και η αξιοπρέπεια των δικηγόρων ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, ως επιστημόνων και ως ενεργών πολιτών, υποβαθμίζεται.».

Από τις εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο την περασμένη Κυριακή

Ποιοι εκλέγονται στην αντιπροσωπεία Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ

Ευνοούνται οι συνεργασίες… της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των εκλογών της περασμένης Κυριακής προέβη το ΤΕΕ, που μετά την καταμέτρηση και των σταυρών των υποψηφίων, δημοσιοποίησε τα ονόματα των εκλεγέντων στην κεντρική αντιπροσωπεία, αλλά και στην αντιπροσωπεία και το πειθαρχικό συμβούλιο του περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου. Απ’ τα 33 μέλη της περιφερειακής αντιπροσωπείας, τα 19 προέρχονται απ’ τη Λέσβο, ενώ υπάρχει εκπροσώπηση από συνολικά οκτώ παρατάξεις. Αυτός ο μεγάλος αριθμός συνδυασμών, όπως και οι γενικότερες συγκυρίες, ευνοούν τη σύναψη συνεργασιών για την ανάδειξη της διοικούσας επιτροπής και του προεδρείου του Τμήματος, διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί μετά την ανακοίνωση των επικυρωμένων και οριστικών αποτελεσμάτων, περίπου σε ένα μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία 108 σταυρούς, Προκοπίπου έδωσε το ΤΕΕ, στα ου Σαράντης με 94, Φραπέντε εκλογικά του τμή- ντζέσκος Στρατής με 58, ματα στο Βόρειο Αιγαίο Καλδέλ λης Αντώνης με ψήφισαν συνολικά 620 54, Κρητικόπουλος Φώμηχανικοί, εκ των οποίων της με 52, Προβατάς Νίτα έγκυρα ψηφοδέλτια ή- κος με 53, Χατζέλλης Μιταν 582. Στην κεντρική α- χάλης με 49, Παττακού ντιπροσωπεία από την Αικατερίνη με 46, Μανωπρώτη κατανομή εκλέγο- λακέλ λης Ευστρ άτιος νται από την ΠΑΣΚ ο Πα- Μιχαήλ με 44, Καλόγηρος ναγιώτης Πιττός, με 150 Γεώργιος με 43 (Σάμος), ψήφους και από τη Τριαντάφυλλος Δημήτρης Δ.Κ.Μ. ο Γιάννης Δεληο- με 41 (Χίος), Σιγάλας Νιγλάνης με 118 ψήφους, κόλαος με 29 (Χίος) και ενώ λόγω της απλής ανα- Χούλης Νικόλαος με 28 λογικής η τρίτη έδρα θα σταυρούς (Σάμος). κατανεμηθεί από τη δεύ- Δημοκρατική Κίνηση Μητερη ή τρίτη κατανομή. χανικών και ΣυνεργαζόμεΗ νέα αντιπροσωπεία νοι: 8 έδρες Σύμφωνα με τα αποτελέ- Σπανέλλης Γεώ ργιος με σματα που ανακοινώθη- 57 σταυρούς, Σταμούλας καν μετά την καταμέτρηση Αριστοτέλης με 33, Βερτης σταυροδοσίας, εκλέ- βενιώτης Νικόλαος με 31, γονται στη νέα αντιπρο- Τράικο ς Εμμανουήλ με σωπεία του περιφερεια- 29, Γλύκας Ιωάννης με 29 κού Τμήματος Βορειοανα- (Χίος), Κοτσιφάκης Ιωάντολικού Αιγαίου του ΤΕΕ νης με 29 (Χίος), Καλαανά συνδυασμό οι εξής φάτης Χρήστος με 28 και Σε ϊρλ ή Ιωάννα με 22 33 μηχανικοί: Αγωνιστική Συνεργασία σταυρούς (Σάμος). Μηχανικών Βορειοανατο- Ανεξάρτητη Κίνηση Μηλικού Αιγαίου «ΠΑΣΚ Ανε- χανικών Λέσβου: 3 έδρες ξάρτητοι»: 13 έδρες Μάντζαρης Δημήτρης με Πιττός Παναγιώτης με 42 σταυρούς, Μάντζαρης

Σ

Χ ρύσανθ ος με 23 ψήφους, ενώ ο τρίτος θα αναδειχθεί μετά από κλήρωση, καθώς ισοψήφησαν οι Ηρακλής Πιτσιλαδής και Βασίλης Τεντόμας με 19 σταυρούς. Χιώτες Μηχανικοί: 4 έδρες Χαβιάρας Παναγιώτης με 43 σταυρούς, Παπαλάνης Ελευθέριος με 39, Συνοδινός Χρήστος - Νεκτάριος με 36 και Γδύσης Στρατής με 32 σταυρούς. Ανε ξάρτητοι Μ ηχανικοί Σάμου: 2 έδρες Καρμανιώλος Εμμανουήλ με 35 σταυρούς και Κρυσταλλίδης Κωνσταντίνος με 22. ΑΚΜΗ Σάμου: 1 έδρα Ζάχαρης Νικόλαος με 13 σταυρούς. Συσπε ίρ ω ση Α ριστερ ών Μηχανικών: 1 έδρα Λ ουκάς Ιω άννης με 8 σταυρούς. Πανεπιστημονική: 1 έδρα Μαρία Τουρβαλή με 12 σταυρούς. Στις προηγούμενες διοικήσεις του Τμήματος, οι συνεργασίες ήταν περίπου επιβεβλημένες εξ αιτίας της αδυναμίας να έχει μία παράταξη την απόλυτη πλειοψηφία. Τώρα, διαφαίνονται συνεργασίες, όχι τόσο γιατί τις απατούν τα αριθμητικά δεδομένα - η ΠΑΣΚ έχοντας 13 έδρες, στην τρίτη προσπάθεια μπορεί να εκλέξει πρόεδρο -, αλλά επειδή τις επιβάλλουν οι συγκυρίες. Άλλωστε, στα περισσότερα συντεχνιακά ζητήματα των μηχανικών του ΤΕΕ δεν υπάρχουν ιδιαίτερα μεγάλες αντιθέσεις μεταξύ των θέσεων των περισσότερων παρατάξε-

ων. Σε ό,τι δε αφορά στο «χωροταξικό» των συνεργασιών, χρειάζεται να σημειώσουμε πως δε χρειάζεται να είναι απαραίτητα μεταξύ εκλεγέντων απ’ τον ίδιο νομό, όπως τις προηγούμενες φορές όπου οι αποφάσεις αφορούσαν κατ’ εξοχήν τη Μυτιλήνη.

Πειθαρχικό Τέλος, στο πειθαρχικό εκλέγονται: Από την «Αγωνιστική Συνεργασία Μηχανικών Βορειανατολικού Αιγαίου “ΠΑΣΚ Ανεξάρτητοι”» τακτικά μέλη οι Σκαρλάτος Αθανάσιος με 59 σταυρούς και Βουκλαρή - Παναγοπούλου Ιωάννα με 58 σταυρούς. Αναπληρωματικά μέλη οι Μουτάφης Παναγιώτης με 40 σταυρούς και Χονδρονικόλας Ιγνάτιος με 38. Από τη «Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών και Συνεργαζόμενοι» τακτικό μέλος ο Κακάμπουρας Γεώργιος με 65 σταυρούς και αναπληρωματικό μέλος η Δημητρίου Βικτώρια με 36 σταυρούς. Από την «Ανεξάρτητη Κίνηση Μηχανικών Λέσβου - Ανανεωτική Κίνηση Μηχανικών Σάμου - Ικαρίας» τακτικό μέλος η Ροδίτου Καλλιόπη με 52 σταυρούς και αναπληρωματικό μέλος ο Μαλακός Χρήστος με 50 σταυρούς. Από τους «Χιώτες Μηχανικούς» τακτικό μέλος ο Χέλιος Αντώνιος με 44 σταυρούς και αναπληρωματικό μέλος ο Κρητικός Ιωάννης με 40 σταυρούς.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΜΑΪΟΥ 2010

Νέα μεγάλη ταλαιπωρία για τους κατοίκους των χωριών

Κλείνουν τα πρακτορεία της ΑΤΕ τoυ NIKOY MANABH ρος κατάργηση οδεύει η συνεργασία της ΑΤΕ με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς στη λήψη καταθέσεων, καταφέροντας άλλο ένα πλήγμα για την οικονομική και κοινωνική ζωή της υπαίθρου. Εδώ και δεκαετίες οι αγροτικοί συνεταιρισμοί είχαν συνεργασία με την Αγροτική Τράπεζα και λειτουργούσαν ως πρακτορεία της. Σιγά-σιγά αυτή η δραστηριότητα ατόνησε, αφού έγιναν πιο εύκολες οι μετακινήσεις και αυξήθηκαν τα καταστήματα της ΑΤΕ. Παρ’ όλα αυτά, έμειναν ορισμένοι συνεταιρισμοί σε απομακρυσμένες περιοχές που συνεχίζουν αυτήν τη δραστηριότητα. Στη Λέσβο υπάρχουν οκτώ συνεταιρισμοί: οι Στύψης, Σκαλο-

Π

χωρίου, Πέτρας, Αγίας Παρασκευής, Ερεσού, Άντισσας, Μολύβου και Παρακοίλων. Στους Συνεταιρισμούς Στύψης και Σκαλοχωρίου έχει εγκατασταθεί σύστημα on-line από την ΑΤΕ, ενώ στους υπόλοιπους συνεταιρισμούς η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται με χειρόγραφο σύστημα. Ακόμη, στο Συνεταιρισμό της Στύψης εξυπηρετούνται οι κάτοικοι του χωριού αλλά και γειτονικών χωριών, όπως είναι η Πελόπη και το Υψηλομέτωπο, όπως μας είπε ο γραμματέας του, Στρατής Σλουμάτης. Η συνεργασία της ΑΤΕ με τους συνεταιρισμούς διευκολύνει τους επιχειρηματίες των χωριών που μπορούν πολύ εύκολα να πληρώσουν τους προμηθευτές τους, χωρίς αυτοί να χρειάζεται να μεταβούν στο κατάστημα της Τράπεζας στην Καλλονή.

Επίσης, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που πληρώνονται μέσω Τραπέζης, εξυπηρετούνται χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν από το χωριό τους, ενώ οι αγρότες του χωριού ενημερώνουν στο συνεταιρισμό τα βιβλιάριά τους για την κατάθεση των επιδοτήσεων, χωρίς να απαιτείται η μετάβασή τους στην Καλλονή.

Ζημιά Οι τραπεζικές εργασίες που εκτελούνται είναι καταθέσεις, αναλήψεις, ανανεώσεις προθεσμιακών καταθέσεων. Καθημερινά γίνεται κλείσιμο ημέρας και ο συνεταιρισμός ελέγχεται από την ΑΤΕ σε τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι προστατεύεται η ασφάλεια των συναλλαγών. Η παύση της συνεργασίας της ΑΤΕ με τους συνεταιρισμούς σημαίνει ότι όλοι οι κάτοικοι

των απομακρυσμένων χωριών (της Ερεσού, την Άντισσας, του Σκαλοχωρίου) θα πρέπει να κατεβαίνουν στην Καλλονή. Σημαντική οικονομική ζημιά θα υποστούν και οι συνεταιρισμοί οι οποίοι λάμβαναν μια προμήθεια που κυμαινόταν από οκτώ έως εννέα χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με τον τζίρο τους. Οι συνεταιρισμοί έχουν ενημερωθεί για το σταμάτημα της συνεργασίας τους με την ΑΤΕ, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχουν λάβει έγγραφο που να αναφέρει ποια ακριβώς ημερομηνία θα πρέπει να σταματήσουν τη συνεργασία. Οι πληροφόρηση που έχουν οι συνεταιρισμοί είναι πως το κλείσιμο των πρακτορείων της ΑΤΕ στους συνεταιρισμούς γίνεται με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος. nman@emprosnet.gr

9 Ερώτηση για τη δακοκτονία εγάλη καθυστέρηση στην Μ έγκριση των πιστώσεων για τη δακοκτονία επισημαίνει ο βουλευτής της Ν.Δ. Σπύρος Γαληνός στην ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή προς τον υπουργό Οικονομίας. Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής στην ερώτησή του αναφέρει: «Παρ’ ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες σε τοπικό επίπεδο για να ξεκινήσει έγκαιρα η καταπολέμηση του δάκου τη φετινή χρονιά, καμμία ενέργεια δεν έχει γίνει από μέρους του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να εγκριθούν οι πιστώσεις και να ξεκινήσει κανονικά το πρόγραμμα.» Τέλος, ζητά από το υπουργείο να προβεί στην έγκριση χωρίς άλλη καθυστέρηση των απαιτούμενων πιστώσεων για το πρόγραμμα δακοκτονίας για το νομό Λέσβου.

Ανοίγουν τα σχέδια βελτίωσης

«Μπαλτατζής»… προς τελική έγκριση ΣΑγτΕριυοςρταωικρπήχαςέϊςΑκήνΜάΕαππΐτοιυτυξρηοθςπαή«υΑπτολοέβαξλναηανθθδεερίωοπρςρηΜομςέπνέαογλκτπραριτσόζηγήρςσα»τμ.ημνα Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη Βουλή η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, ανοίγουν σύντομα τα σχέδια βελτίωσης. Ειδικότερα, κατά τη διάρ- γεωργοπεριβαλλοντικών κεια της συζήτησης επε- δράσεων. Φαντάζεστε ένα ρώτησης της Ν.Δ. στη Πρόγραμμα Αγροτικής ΑΒουλή, η υπουργός Αγρο- νάπτυξης χωρίς γεωργοτικής Ανάπτυξης ανέφερε περιβαλλοντικές δράσεις ότι το πρόγραμμα «Αλέ- για τα τρία ή πέντε χρόξανδρος Μπαλτατζής» έ- νια, διότι αυτοί σπαταλήχει επιβαρυνθεί με 800 ε- θηκαν με τον τρόπο με κατ. ευρώ για να πληρω- τον οποίο τους διαχειριθούν ανειλημμένες υπο- στήκατε (σ.σ. τα στελέχη χρεώσεις. της περασμένης κυβέρνηΣτα αγροπεριβαλλοντικά σης) στην πρώτη περίοδο προγράμματα (μεταξύ των και με τις μεταφορές από οποίων περιλαμβάνονται το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο η Βιολογική Γεωργία και η Στήριξης;» Βιολογική Κτηνοτροφία) Στα γεωργοπεριβαλλοντιυπάρχουν εκκρεμότητες κά μέτρα αυτά συμπεριαπό το Γ΄ Κ.Π.Σ. ύψους λαμβάνονται και χρηματο2,8 δισ. ευρώ. Αυτό έχει δοτήσεις αγροτών που ως συνέπεια να περιορί- δραστηριοποιούνται σε ζονται κατά πολύ οι δια- περιοχές Νatura. θέσιμοι πόροι για τα προ- Ας σημειωθεί ότι σχετικά γράμματα βιολογικής γε- με τις περιοχές Νatura, ήωργίας, βιολογικής κτη- δη έχουν εκπονηθεί ή νοτροφίας και εκτατικο- βρίσκονται στο στάδιο εκποίησης της κτηνοτρο- πόνησης 84 ειδικές μελέφίας που ενδιαφέρουν τες για περιοχές του Ευτους αγρότες των νησιών ρωπαϊκού Οικολογικού μας. Γι’ αυτό η κ. Μπατζε- Δικτύου. Από τις περιοχές λή υποστήριξε: «Αυτήν τη αυτές, οι 21 έχουν κηρυστιγμή δεν υπάρχουν ε- χθεί ως προστατευόμεπαρκείς διαθέσιμοι πόροι νες, ενώ έχουν επίσης για την προκήρυξη νέων κηρυχθεί 163 περιοχές

9,2 εκατ. ευρώ και 699 δικαιούχους επενδυτικών σχεδίων ζωικής παραγωγής 38,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή διατίθενται περίπου 40 εκατομμύρια από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους. Νέα προκήρυξη θα βγει για τα μικρά σχέδια βελτίωσης. Έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο νομότυπα και βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων.

Νέοι αγρότες του Δικτύου Νatura ως ζώνες ειδικής προστασίας. Επιπλέον, σχετικά με το πρόγραμμα των γεωργικών συμβούλων η κ. Μπατζελή ανέφερε ότι έχουν εγκριθεί 3.882 δικαιούχοι, συνολικής δημόσιας δαπάνης ύψους 3,4 εκατ. ευρώ. Οι πιστώσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους εντός του 2010, ωστόσο το υπουργείο θεωρεί ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αυτό και μετέφερε τους υπολειπόμενους πόρους σε προγράμματα ενίσχυσης των καπνοπαραγωγών.

Για σχέδια βελτίωσης Περί τα 700 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τα σχέδια βελτίωσης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η κ. Μπατζελή, έναντι 500 εκατ. ευρώ τα οποία είχαν δεσμευτεί από τη Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, οι ανειλημμένες υποχρεώσεις είναι ύψους 170 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, μένουν περίπου 530 εκατομμύρια που είναι για νέες αιτήσεις οι οποίες θα υποβληθούν. Στα σχέδια βελτίωσης εντάσσονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και η δυνατότητα μικρής κλίμακας καθετοποί-

ησης της παραγωγής. Δηλαδή, μικρές καλλιέργειες, μικροί παραγωγοί μπορούν πλέον να έχουν και καθετοποιημένη μονάδα, παραδείγματος χάριν στα οπωροκηπευτικά ή στα γαλακτοκομικά. Ενώ το μέγιστο ύψος των σχεδίων βελτίωσης στην προηγούμενη ήταν 250.000 ευρώ, με την προκήρυξη που θα δοθεί στη δημοσιότητα θα ανέλθει στα 500.000 ευρώ. Από τον Οκτώβριο του 2009 πληρώθηκαν για σχέδια βελτίωσης πιστώσεις σε 256 δικαιούχους επενδυτικών σχεδίων φυτικής παραγωγής, ύψους

Σε ό,τι αφορά στους νέους αγρότες, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε πως οι επιλαχόντες είναι 5.800 και συνολικά είναι γύρω στις 8.500. Η νέα πολιτική ηγεσία, λοιπόν, αποφάσισε την ένταξη του συνόλου των υποψηφίων που πληρούν τα κριτήρια της ένταξης, διότι δεν μπορούσε να δεχθεί ότι θα υπάρχουν νέοι αγρότες δύο ταχυτήτων, αυτών που είχαν υπογράψει τη σύμβαση και αυτών που δεν την είχαν υπογράψει. Και επιπλέον, για πρώτη φορά υπήρχαν σχέδια για τους νέους αγρότες που συνέχεια στ η ΣEΛ. 27


10

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΜΑΪΟΥ 2010

Tη σελίδα επιµελείται η ΤΑΞΙΑΡΧΟΥΛΑ ΛΑ∆Α

με τους Συντοπίτες

Ο κορυφαίος Έλληνας καρδιοχειρουργός Στρατής Παττακός από τον Πολιχνίτο της Λέσβου, μιλά στο «Ε»

«Το νησί μου είναι το κέντρο του κόσμου» Στρατής Παττακός είναι ένας από τους κορυφαίους καρδιοχειρουργούς στην Ελλάδα. Πάνω από όλα, όμως, είναι ο δικός μας άνθρωπος. Του μιλάς και σε αντιμετωπίζει σα φίλο καρδιακό, συγκινείται όταν μιλάει για τη γενέτειρά του τη Λέσβο και η ένταση της φωνής του υψώνει ελαφρά όταν αναφέρεται σε όλους αυτούς τους λόγους που κρατούν την ανάπτυξη του νησιού μας μερικές δεκαετίες πίσω. Πόσους ανθρώπους δεν έχει κρατήσει στη ζωή με τα «μαγικά» του χέρια ο Στρατής Παττακός; Έτσι θέλει να συμβεί και με τον τόπο του. Να κρατηθεί στη ζωή. Μιλήσαμε σχεδόν για όλα, με μία κούπα καφέ στο χέρι στο ιατρείο του στο Μαρούσι, μία συζήτηση φιλική και γεμάτη ουσία, λίγα λόγια αλλά καλά, για τον τόπο που λατρεύει, για το νησί που θεωρεί το κέντρο του κόσμου, για τη Λέσβο του!

Για τη μυτιληνιά νοοτροπία

Ο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην ΤΑΞΙΑΡΧΟΥΛΑ ΛΑΔΑ

Κύριε Παττακέ, θέλω να ξεκινήσουμε αυτή την κουβέντα με το Πνευματικό Κέντρο «Μίλτης Παρασκευαΐδης», καθώς όπως είναι γνωστό είστε στην επιτροπή πρωτοβουλίας για την ολοκλήρωση του έργου. «Θέλω να πιστεύω ότι με όλες αυτές τις ενέργειες που γίνονται, παρ’ όλη την περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύουμε, ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα. Ο Χριστόδουλος Τσακιρέλλης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, έχει αφιερωθεί σ’ αυτόν το σκοπό, ενώ όλοι μαζί, με τον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπο Αθανασίου, και τον επιχειρηματία Γιάννη Παγίδα, προσπαθούμε με τη δυναμική μας να υλοποιήσουμε το μεγάλο στόχο και να δούμε αυτή την εστία πολιτισμού να ολοκληρώνεται.» Μυτιλήνη. Ποια είναι πρώτη σκέψη που σας έρχεται; «Πραγματικά με πικραίνει που στη Μυτιλήνη δεν προωθήθηκε ο τουρισμός όπως σε άλλα νησιά, για παράδειγμα στην Κρήτη, στη Ρόδο, στις Κυκλάδες. Λυπάμαι που βλέπω τον Πολιχνίτο να αργοπεθαίνει, και δεν το λέω αυτό επειδή κατάγομαι από εκεί, αλλά δυστυχώς έτσι είναι η πραγματικότητα. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένα χωριό που έχει τα πάντα, δεν αναπτύχθηκε όπως άλλες περιοχές της Λέσβου. Περπάτησα στον Πολιχνίτο, στην

πλατεία δε βρήκα κανένα συγχωριανό να μου πει μια “καλημέρα”, μόνο μετανάστες - που διευκρινίζω, είναι καλοδεχούμενοι. Στον Πολιχνίτο, το χωριό μου, δεν ακούω πια την ελληνική γλώσσα!» Για να ερημώσει ο Πολιχνίτος ενώ σε άλλα χωριά της Λέσβου δε συμβαίνει αυτό, κάτι δε γίνεται σωστά... «Σαφώς κάτι δε γίνεται σωστά. Και όχι μόνο από τους φορείς του νησιού, αλλά από όλους μας. Όλοι μας ευθυνόμαστε, δεν μπορούμε να βγάλουμε τους εαυτούς μας απ’ έξω. Δε γίνεται να περιμένουμε τα πάντα από το δήμαρχο ή το νομάρχη, πρέπει ο καθένας μας να βοηθήσει.»

Ο θησαυρός Και δεν μπορώ να μην αναφερθώ στον ανεκμετάλλευτο θησαυρό του Πολιχνίτου που είναι οι ιαματικές πηγές. «Σας πληροφορώ ότι πρόκειται για τις πιο θερμές πηγές της Ευρώπης και όμως παραμένουν αναξιοποίητες. Σίγουρα δεν μπορώ να κάνω τον εμπειρογνώμονα και να αναφέρω το τι θα μπορούσε να γίνει, όμως όσοι αγαπάμε τον τόπο μας επιβάλλεται να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να αξιοποιηθεί αυτός ο φυσικός πλούτος. Δε σας κρύβω ότι μίλησα ακόμα και στο Γιώργο Παπανδρέου, πριν τις εκλογές, να πάμε ως περιηγητές στο νησί, να εστιάσουμε στα προβλήματά του. Και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτό επιθυμώ να το κάνω

με όλους τους πολιτικούς, τηρώ τις ίδιες αποστάσεις από τον καθένα τους, αφού για την πρόοδο του νησιού μας χρειάζεται ενωτικό πνεύμα.» Τι σημαίνει η Μυτιλήνη για εσάς; «Είναι τα πάντα, δεν μπορώ να αποκολληθώ από εκεί. Έχω μία ψύχωση με το νησί μου και θέλω να την έχει ο καθένας με τον τόπο του. Για μένα είναι το κέντρο του κόσμου! Η Λέσβος έχει πολύ πνεύμα, παράδοση. Και μπορεί να λένε για τις ιδιαίτερες ερωτικές προτιμήσεις της Σαπφούς, όμως για φανταστείτε, είχε κολλέγιο μουσικής τον 5ο - 6ο π.Χ. αιώνα, όταν οι Αμερικάνες πηδούσαν από κλαδί σε κλαδί! Ας μην ακουμπάμε, λοιπόν, τέτοια θέ-

Ετήσια Συνέλευση των Μυτιληνιών Αμαρουσίου ην 4η ετήσια Γενική Συνέλευσή του θα πραγματοποιήσει Ταίθουσα την επόμενη Κυριακή 9 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι, στην συνεδριάσεων που βρίσκεται στο ισόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου Αμαρουσίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μυτιληνιών Αμαρουσίου και Όμορων Δήμων «Ο Νόστος». Βασικό θέμα της συνέλευσης θα είναι η ενημέρωση των μελών του Συλλόγου για τη μέχρι τώρα πορεία του, καθώς και οι μελλοντικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες που θα προγραμματίσει. Στα μέλη θα δοθεί, επιπλέον, η δυνατότητα να συναντηθούν με φίλους και συμπατριώτες τους και να ανταλλάξουν πληροφορίες και σχόλια από τη γενέτειρά τους. Τη συνέλευση θα ακολουθήσει μπουφές με ούζο και ψαρομεζέδες.

ματα. Για τι να πρωτομιλήσω; Για τον πολιτισμό του νησιού; Τη μυρωδιά του πεύκου, τις ατελείωτες παραλίες, τη μουσική παράδοση; Πρέπει να πιστέψουμε στη Μυτιλήνη και να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της. Όταν εγώ χρειάζομαι ελικόπτερο που λέει ο λόγος, για να πάω στη Νυφίδα να δω τον πατέρα μου, όταν δε θέλουμε να παραχωρήσουμε μερικά μέτρα από το χωράφι μας για να γίνει ένας δρόμος, όταν ανοίγουμε καφενεδάκια της πλάκας και όχι κάτι όμορφο, όταν δεν υπάρχει στα Βατερά ένας φούρνος ή ένα κατάστημα για να αγοράσει ο επισκέπτης ένα σουβενίρ, δε θα αναπτυχθεί ο τόπος ποτέ όπως του αξίζει.»

Φταίει η νοοτροπία του Μυτιληνιού; «Είναι άνθρωποι που έχουν αποκοπεί από την έννοια του τουρισμού. Αν βρεθείς σε άλλα νησιά, ο ντόπιος θα προθυμοποιηθεί να σε βοηθήσει, γιατί ξέρει ότι ζει από τον τουρισμό. Ο Μυτιληνιός έχει βολευτεί με τη σύνταξη και το λάδι του, δεν τον ενδιαφέρει να δείξει το καλό του πρόσωπο στον επισκέπτη.» Για να ελαφρύνουμε λίγο και το κλίμα, ποια είναι, αλήθεια, τα πρώτα πράγματα που κάνετε φθάνοντας στο νησί; «Να φορέσω το μαγιό μου και να ρίξω μία βουτιά! Είναι τόσο συγκεκριμένα τα πρώτα πράγματα που κάνω, που αναλύοντας κάποιες φορές τον εαυτό μου βάζω τα γέλια! Δηλαδή πάω στο νησί με το πλοίο, όχι με το αεροπλάνο, με το που θα αποβιβαστώ θα πάω στο αεροδρόμιο να παραλάβω τη γυναίκα μου που θα έχει έρθει αεροπορικώς και στη συνέχεια θα περάσω από τον Πολιχνίτο να φάω μια μπουγάτσα. Έπειτα θα πάω στα Βατερά, θα ανοίξω τη βαλίτσα, φοράω το μαγιό μου και 11 η ώρα ρίχνω τη βουτιά μου. Όλες αυτές οι πρώτες κινήσεις, οι ίδιες κάθε καλοκαίρι, είναι προγραμματισμένες με το ρολόι! Δεν μπορώ να ξεφύγω από αυτά και ούτε να αλλάξω την ιεραρχία. Ε, μετά ξεκινάνε οι διακοπές μου στο νησί!»


ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΜΑΪΟΥ 2010

11

Ζητείται για αγορά δυάρι ή μικρή μονοκατοικία, μέχρι 100.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται διαμέρισμα δυάρι, ισόγειο, με αυλή, πλήρως επιπλωμένο, Μυρίνης 3 Επάνω Σκάλα. Πληρ. τηλ. 22510 24700 (πρωινές ώρες) και 25425 (απογευματινές ώρες).

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο δυάρι 57τ.μ., πλησίον Νοσοκομείου. Σαλόνι ενιαίος χώρος με κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, μπάνιο, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα, κεντρική θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται τεσσάρι οροφοδιαμέρισμα, στον 3ο όροφο νεόκτιστης μικρής πολυκατοικίας, χωρίς ασανσέρ, στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός. Δυνατότητα ενοικίασης γκαράζ-αποθήκης. Πληρ. τηλ. 22510 61408 & 6945-346984. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση, σε διπλοκατοικία, στην οδό Μητροπολίτου Δωροθέου 13. Πληρ. τηλ. 22510 23709.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 45τ.μ., στη Βαρειά, 500 μέτρα από το Πανεπιστήμιο. Επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, μεγάλο πάρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα, κατάλληλο για φοιτητές και στρατιωτικούς Πληρ. τηλ. 22510 71194 και 6979-228312. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989-869651. Ενοικιάζεται παραδοσιακή κατοικία με βοηθητικούς χώρους, κατάλληλη για επαγγελματική στέγη και γραφεία στην Ε. Βοστάνη. Επίσης δυάρι με αυτόνομη θέρμανση και αυλή με κήπο. Πληρ. τηλ. 6937-449634.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με αυτόνομη θέρμανση, κλιματισμό, επιπλωμένο ή χωρίς. Πληρ. τηλ. 6936865431.

Ενοικιάζονται από τον ιδιοκτήτη και σε άριστη κατάσταση α) ισόγειο δυάρι 45 τ.μ. στην Οδό Μαρκοπούλου 4, Μαύρα σίδερα-Γήπεδο, β) μικρή μονοκατοικία 65 τ.μ. στην οδό Αισχύλου 24 (1ος Παιδικός Σταθμός). Πληρ. τηλ. 22510-24690 & 6946011338.

Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο διαμέρισμα 60τ.μ., στο κέντρο της Μυτιλήνης, με κεντρική θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6974640422.

Ενοικιάζονται διαμερίσματα 1 ή 2 υπνοδωματίων, επιπλωμένα, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22156 και 6972-844003, 6944533866.

Μετακομίσεις - Μεταφορές Συσκευασία Αμπαλάζ Αντικειμένων Μ Ε ΤΑ Κ Ο Μ Ι ΣΕ Ι Σ - Α Ν Υ Ψ Ω Σ Ε Ι Σ - Ε Ξ Ε Ι Δ Ι Κ Ε Υ Μ Ε Ν Ο Σ Υ Ν Ε Ρ Γ Ε ΙΟ

www.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918 Ενοικιάζεται διαμέρισμα 100τ.μ. στην περιοχή Ακλειδιού, με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση και A/C. Πληρ. τηλ. 6934326540.

Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα 35τ.μ. στις Καμάρες, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6946-334198.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 45τ.μ., ισόγεια, επιπλωμένη, σε διπλοκατοικία, με κεντρική θέρμανση. 1 δωμάτιο, κουζινοτραπεζαρία, χωλ, μπάνιο και αυλή, στην Καλλιθέα, απέναντι απ’ τα σχολεία. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 24974, 6974-016419.

Eνοικιάζε ται καινούργιο δυάρι 45τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένο, στο γήπεδο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται διαμπερές οροφοδιαμέρισμα 3ου ορόφου 150.τ.μ, με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, A/C, κουζίνα, ψυγείο και πλυντήριο πιάτων εντοιχισμένα, στη Χρυσομαλλούσα (Ασκληπιού και Γυμνασιάρχου Δαυίδ γωνία). Πληρ. τηλ. 6974-104739. Ενοικιάζεται ανακαινισμένο διαμπερές οροφοδιαμέρισμα 2ου ορόφου, τεσσάρι, με ηλιακό και αυτονομία θέρμανσης, Σίμου Χουτζαίου 13, στην Αγ. Φωτεινή, απέναντι από το 4ο Γυμνάσιο. Πληρ. τηλ. 22510 43320, 6939542345. Ενοικιάζε ται καινούργιο δυάρι, πλήρως επιπλωμένο, με ηλεκτρικές συσκευές, αυτόνομη θέρμανση, A/C και πάρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6948-467542, 22510 21151. Ενοικιάζονται α) δυάρι επιπλωμένο με A/C, αυτόνομο καλοριφέρ, αυλή με θέα, έναντι εκκλησίας Ακλειδιού, β) γκαρσονιέρα με αυ-

τραπεζαρία κουζίνα με πάσο, σποτάκια στο ταβάνι, 2 Υ/δ με πρόσβαση στο μπαλκόνι, στο 1 υ/δ υπάρχει εξάφυλλη εντοιχισμένη ντουλάπα, αυτόνομη θέρμανση, χαμηλά στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www. realhouses.gr

τόνομη θέρμανση, Κορνάρου 47, πλησίον Σχολών Πανεπιστημίου (Κτήριο Παπαρίσβα). Πληρ. τηλ. 6944-767393.

Ενοικιά ζετα ι διαμέρισμα 2ου ορόφου σε διπλοκατοικία με κήπο, με 3 υπνοδωμάτια, σαλονοτραπεζαρία, μπάνιο και αποθήκη, κοντά στον Άγ. Θεράποντα, σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947772653, 22510 24240 & 210 9616927. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 52τ.μ., 1ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 35τ.μ., 2ου ορόφου (ενιαίος χώρος), στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται καινούργιο προνομιούχο, επιπλωμένο διαμέρισμα, 50τ.μ., με θέα, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιά ζετα ι μεζονέτα 98τ.μ., στη Σουράδα. Άνετο σαλόνι με τζάκι, ξεχωριστός χώρος κουζί-

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

να, 2 μεγάλα υπνοδωμάτια στον όροφο, εσωτερική αποθήκη, μεγάλη βεράντα και μπαλκόνι, αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζ εται διαμπερές δυάρι 48τ.μ., 2ου ορόφου, στο κέντρο της Μυτιλήνης. Σαλόνι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, άνετο υπνοδωμάτιο, μπάνιο, 2 μπαλκόνια, κεντρική θέρμανση, επιπλωμένο ή μη. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη δίχωρη γκαρσονιέρα, περίπου 35τ.μ., με μπαλκόνι και θέα, στη Λαγκάδα. Ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, φουρνάκι, ψυγείο), ανακαινισμένο μπάνιο, κλιματιστικό, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www. realhouses.g

Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα 35τ.μ., με ακάλυπτο χώρο, στη Χρυσομαλλούσα, καινούργια έπιπλα, καινούργιες η λ εκ τ ρ ι κ έ ς σ υ σ κ ευ ές , ά ν ε τ ο μπαλκόνι, με καθίσματα, πλακάκια στο πάτωμα, άνετο μπάνιο. Σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Ενοικιάζεται τεσσάρι με 3 Υ/Δ και τζάκι, άνετους χώρους, στην περιοχή Αγ. Φωτεινής. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη ανεξάρτητη γκαρσονιέρα πάνω ορόφου διώροφης οικοδομής, με αυτόνομο καλοριφέρ και θέα στο λιμάνι, 150μ. από την παλιά Αστυνομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

λασσα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται μεγάλο άνετο δυάρι 68τ.μ., στην Kαβέτσου, α΄ ορόφου, με άνετους χώρους. Πλησίον πάρκου Aγ. Eιρήνης. Tιμή 330 ευρώ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται μεγάλη γκαρσονιέρα 42τ.μ. πλησίον Aγ. Θεράποντα, χωρίς έπιπλα και κοινόχρηστα, α΄ ορόφου με 2 air-condition για ψύξη θέρμανση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται άνετο τριάρι 2 υπνδοδωματίων, στην περιοχή Γηπέδου. Mερικώς ανακαινισμένο, σε καλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία στην Κουλμπάρα, 2 υπνοδωματίων, με μικρή αυλή, σε χαμηλή τιμή. Κατάλληλη και για συγκατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται μεγάλο άνετο τριάρι 2 υπνοδωματίων, πλησίον Γηπέδου, με πανοραμική θέα στο λιμάνι. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται εξαιρετικό άνετο δυάρι γωνιακό, πάνω ορόφου, στη Xρυσομαλλούσα, με μπαλκόνια, τέντες, αυτόνομο καλοριφέρ, 1 air-condition. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται διαμπερές διαμέρισμα 120τ.μ., με 3 Υ/Δ, πλησίον Ναυτικού Ομίλου, ορόφου, με τζάκι. Αυτονομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται ολοκαίνουργια λουξ νεόκτιστη μεζονέτα, στον Άγ. Νεκτάριο, με 3 Υ/Δ, τζάκι, αυλή, αποθήκες, πανοραμική θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Ενοικιάζεται άνετο, ολοκαίνουργιο οροφοδιαμέρισμα δυάρι, πλήρως επιπλωμένο, α΄ ορόφου, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, ηλιακό, στην περιοχή του Χάλικα. Τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6986-985627.

Ενοικιάζεται δυομισάρι γ΄ ορόφου στη Χρυσομαλλούσα, με καινούργια κουζίνα και έξτρα δωμάτιο για γραφείο, άνετη βεράντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Ενοικιάζεται τριώροφη, λουξ μονοκατοικία, 200τ.μ., με μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, WC, 3 υπνοδωμάτια, μπάνιο, ημιισόγειο διαμορφωμένο με κουζίνα - καθιστικό μπάνιο, αυλή, στην περιοχή Πυργέλια. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923 - 15919, www. leonisrealestate.com

Ενοικιάζεται ολοκαίνουργια γκαρσονιέρα ορόφου στη Xρυσομαλλούσα (πλησίον Εκπαιδευτηρίων «Πλάτωνος») με αυτόνομο καλοριφέρ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων στην Eπάνω Σκάλα, με καινούργια κουζίνα, αυλή και καλοριφέρ. Tιμή χαμηλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα πλησίον Αγ. Συμεών (150μ. από Eρμού), σε χαμηλή τιμή, χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέρα πάνω ορόφου στον Άγ. Iωάννη Kαλυβίτη, με αυτόνομο καλοριφέρ, μπαλκόνι και θέα στη θά-

Ενοικιάζεται τριώροφη, νεοκλασσική μονοκατοικία 210τ.μ., στην Καβέτσου, με αυλή, σε άριστη κατάσταση, με καλοριφέρ. Κατάλληλη για επαγγελματική στέγη ή κατοικία. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923-15919, www.leonisrealestate. com Ενοικιάζεται καινούριο, νεόδμητο δυάρι 1ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, στην περιοχή Χρυσομαλλούσας. Τιμή 330€. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 35τ.μ, δίχωρη, 1ου ορόφου, στην περιοχή Χρυσομαλλούσας. Τιμή 250€. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται καινούριο οροφοδιαμέρισμα τριάρι 75 τ.μ. με άνετα μπαλκόνια και θέα, ενιαίος χώρος σαλόνι

Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο 3αρι ισογείου, 90τ.μ. με αυλή στο Κιόσκι. Μεγάλο χολ, σαλόνι, κουζίνα με πάσο, δυο άνετα υπνοδωμάτια, 1 WC, 1 μπάνιο, κεντρική θέρμανση, αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 - 477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται νεόδμητη γκαρσονιέρα με αυτόνομη θέρμανση στην περιοχή Καμάρες στον Παιδικό Σταθμό. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται νεόδμητη γκαρσονιέρα με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα στην περιοχή Βαρειά, πάνω από Πανεπιστήμιο Ξενία. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται δυάρι 60τ.μ., 1ου ορόφου, νεόδμητο με αυτόνομη θέρμανση στην περιοχή της Καλλιθέας. Τιμή 370 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται δυάρι επιπλωμένο, νεόδμητο και με αυτόνομη θέρμανση στην περιοχή του ΟΤΕ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην Παναγιούδα δυάρι με αυτονομία και A/C, στον α΄ όροφο, με θέα το λιμανάκι της Παναγιούδας. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΥ ΤΙΛ ΗΝ Η ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ ΙΚΤΙΝΟΥ 2, ΙΣΟΓΕΙΟ 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181

ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045

KOYNEΛΛHΣ MAPKOΣ EPMOY 278 Τηλ. 22513 00984, κιν 6943-472073 mkounellis@hotmail.com

ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr

ΛΕΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Αθ. Μητρέλια 1 & Ικαρίας Τηλ. 22510 23781 www.leonisrealestate.com e-mail: info@leonisrealestate.com

ΠΑΡΑΣΧΗ ΚΑΤΙΟΥΣΑ Καβέτσου 17 Τηλ. 22510 44243, κιν. 6936-626775 paraschi_k@yahoo.gr

ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr

XΩPIATEΛΛHΣ ΣTYΛIANOΣ Iκτίνου 2 Kιν. 6977241294

Ενοικιάζεται καινούργια πέτρινη μονοκατοικία 70τ.μ., με αυλή, στον Πολιχνίτο. Χτιστός φούρνος στην αυλή, ενιαίος χώρος σαλόνι-τραπεζαρία, υπερυψωμένο σαλόνι, ενεργειακό τζάκι, 1 Υ/Δ, μεγάλο μπάνιο, σύγχρονη κουζίνα. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β΄ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται καινούργιο πολυτελές προνομιούχο διαμέρισμα 50τ.μ., α΄ όροφος, πλησίον σχολής Παπαρίσβα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται διαμέρισμα 120τ.μ., γ΄ όροφος, στην περιοχή Μαύρα Σίδερα, στην Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στο Χάλικα, πλήρως επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται τριάρι 75τ.μ., στην περιοχή του Μεσαίου Χάλικα, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, με τζάκι και απεριόριστη θέα. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6941-584574

LESVOSESTATE Ζαχαρούλα Παπγή - Πρωτούλη 6947-021559 Ελευθ. Βενιζέλου 21 Agora Center, 1ος όροφος Μυτιλήνη 22510 41770 www.lesvosestate.gr e-mail: contact@lesvosestate.gr

REALHOUSES Περγαμηνού Μαρίνα Ερμού 254 Τηλ. 22510 41196, κιν.6974-472262 www.realhouses.gr

REALPRO Μποσταντά Άντζελα Hλία Bενέζη 2 Tηλ. 22510 40074, κιν. 6938477850 www.realpro.gr

REMAX Φανάρας Θωμάς Κιν. 6948-172413, 6973-655735 e-mail: fanarastom@gmail.com

ΠΛ Ω MAP I ΚΑΛΔΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΑ Τηλ. 22520 31711, κιν 6974-142661 www.lesvos-realestate.com e-mail: m-estate@otenet.gr

ΜΑΜΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Τηλ. 22520 33335, κιν. 6973-887531 www.mamakos.net info@plomari-houses.com

Π ΟΛ IΧΝ ΙΤΟΣ ΚΟΥΡΒΑΝΙΟΥ ΜΠΑΛΚΙΖΑ ΔΗΜΗΤΡΑ

Ενοικιάζεται μεζονέτα 72τ.μ. με θέα και με μικρή αυλή, 150 μέτρα από τη θάλασσα, 20χλμ. από τη Μυτιλήνη. Ενιαίος χώρος σαλονοτραπεζαρία, 2 μπαλκόνια, διαμπερής, μεγάλο Υ/Δ, WC, ιδιωτικός χώρος στάθμευσης, αυτόνομη θέρμανση, κατασκευή του 2005. Τιμή 380 €. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Ενοικιάζεται στην Καλλιθέα δυάρι 50τ.μ., νεόδμητο, α΄ ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Τηλ. 22520 41885, κιν. 6945-479497 e-mail:lesvosproperties@yahoo.co.uk

E P E ΣO Σ LESVOSESTATE Ζαχαρούλα Παπγή Πρωτούλη 6947-021559 Σκάλα Ερεσού 22530 52170 www.lesvosestate.gr e-mail: contact@lesvosestate.gr

SAPPHO ESTATE Σάββα Ιωάννα Σκάλα Ερεσού 22530 52333 6972-502630 e-mail: info@sapphoestate.com www.sapphoestate.com


12

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 2ου ορόφου 90τ.μ. στην οδό Βαλαωρίτου στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Ενοικιάζονται ολοκαίνουργιες γκαρσονιέρες ισόγειες και στον 1ο όροφο, στον Άγιο Ευδόκιμο στη Μυτιλήνη, πλήρως εξοπλισμένες. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται διαμέρισμα ολοκαίνουργιο 64 τ.μ., 2ου ορόφου στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται διαμέρισμα ισόγειο στην περιοχή Μαύρα Σίδερα στη Μυτιλήνη, 52τ.μ., πλήρως ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται πολυτελέστατες μεζονέτες παραδοτέες άμεσα, νεόδμητες, πλήρως εξοπλισμένες 160τ.μ. (ισόγειο-όροφος) και υπόγειο 80τ.μ., στην πανέμορφη περιοχή της Νεάπολης Μυτιλήνης. Απέχουν 100μ. από τον κεντρικό δρόμο Μυτιλήνης- Αεροδρομίου. Έχουν πλήρη αυτοτέλεια. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγειος οικία 30Χ2=60τ.μ. με αυλή, κατοικήσιμη στο καταπράσινο και πανέμορφο Μεγαλοχώρι, προσπελάσιμο σε αυτοκίνητο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται τριώροφη οικία σε πολύ καλή κατάσταση, κατοικήσιμη, με πολύ καλή θέα, 35τ.μ. ο κάθε όροφος στη περιοχή Πλάτανος Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής ολοκαίνουργια 128τ.μ. με γκαράζ στην πανέμορφη περιοχή Αγία Μαρίνα του Δήμου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής νεόδμητη 120τ.μ. στην πανέμορφη περιοχή Αγία Μαρίνα του Δήμου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μεζονέτα υπερπολυτελούς κατασκευής στη Νεάπολη Μυτιλήνης 125τ.μ. με υπόγειο 90 τ.μ., 100μ. από την παραλία και θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής στη Νεάπολη Μυτιλήνης. Απέχει 100μ. από τη θάλασσα με πανέμορφη θέα συνολικού εμβαδού 260 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μεζονέτα ολοκαίνουργια πολυτελούς κατασκευής στη Νεάπολη Μυτιλήνης. Απέχει 100 μ. από τη θάλασσα με καταπληκτική θέα συνολικού εμβαδού 260τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγειο νεόδμητο διαμέρισμα 67τ.μ., άριστης κατασκευής στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 56 τ.μ. νεόδμητο, άριστης κατασκευής στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διαμέρισμα 75 τ.μ.,1ου ορόφου, νεόδμητο, άριστης κατασκευής, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου 56 τ.μ. με υπέροχη θέα στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικία 50 τ.μ. με αυλή 55 τ.μ. στον Παπάδο Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται πολυτελείς μεζονέτες, άριστης κατασκευής, σε προνομιακό μέρος της Παναγιούδας Μυτιλήνης. Βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής. Εμβαδόν κάθε κτίσματος 100 τ.μ. ( ισόγειο και όροφος) Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλούνται διαμερίσματα υπό κατασκευή στην περιοχή Ακρωτήρι Μυτιλήνης, συνολικού εμβαδού 100 τ.μ. το καθένα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται μεζονέτα άριστης κατασκευής 115 τ.μ. (ισόγειο-όροφος) με υπόγειο και γκαράζ στην περιοχή Ακαδημία Μυτιλήνης. Σε πολύ καλό σημείο και με άριστη θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται παλαιό αρχοντικό κατοικήσιμο με πανέμορφη θέα στο Μεγαλοχώρι, με δενδρόφυτο οικόπεδο 2.000 τ.μ. Το οίκημα είναι 80 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΜΑΪΟΥ 2010

32319, 6973-887531. Πωλείται συγκρότημα ενοικιαζόμενων αυτόνομων κατοικιών πολυτελούς κατασκευής με διπλή πισίνα σε προνομιακή θέση στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται παλαιά οικία 84 τ.μ. με αυλή 10 τ.μ. στη Μυτιλήνη (περιοχή Δικαστήρια). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται μεζονέτα στην Κράτηγο Μυτιλήνης με υπέροχη θέα, 128 τ.μ. (ισόγειο & όροφος) με υπόγειο γκαράζ 80τ.μ. και οικοπεδικό χώρο 250 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται μεζονέτα στο Λιμάνι Μυτιλήνης (Αρχοντικό Μουζάλα) 156τ.μ. (1ος & 2ος όροφος) με ισόγειο γκαράζ 81τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικία 80 τ.μ. στον Πλάτανο Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ημιυπόγειο διαμέρισμα 47 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται διαμερίσματα νεόδμητα 99 τ.μ. το καθένα (2 ισόγεια και 2 στον πρώτο όροφο) με 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, λουτρό. Στο υπόγειο της οικοδομής υπάρχουν γκαράζ και αποθήκη για το καθένα. Η οικοδομή βρίσκεται στα Παπιανά του Δήμου Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται παλαιά οικία εμβαδού 70 τ.μ. μετά του οικοπέδου της εμβαδού 700 τ.μ. στο Μεσαγρό Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται 4 μεζονέτες εμβαδού 99,65 τ.μ. η κάθε μια στο Σκόπελο Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται μονοκατοικία διώροφη γωνιακή στην οδό Μουσών στη Μυτιλήνη, 84 τ.μ ο κάθε όροφος και με 40 τ.μ υπόγειο και αυλή 30 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διώροφη οικία 150 τ.μ., στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου επί του επαρχιακού δρόμου Μυτιλήνης-Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται νεόδμητη οικία στο Αμουδέλι Πλωμαρίου, 80 τ.μ., με άριστη θέα σε προνομιακή θέση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται παλαιά οικία ισόγειος 50τ.μ., όροφος 50τ.μ., που βρίσκεται στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης στην οδό Λορ. Μαβίλη με αυλή 30τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται γκαρσονιέρα 47 τ.μ. ισόγειος, στο κέντρο της Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται Πύργος διατηρητέος στην Ελευθερίου Βενιζέλου, στο Μακρύ Γιαλό στη Μυτιλήνη, τριώροφος, 175τ.μ. ο κάθε όροφος με μεγάλη αυλή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μονοκατοικία άριστης κατασκευής σε εξαιρετικά προνομιακό σημείο στο Συνοικισμό, 115 τ.μ, κατασκευής το 2003 με μικρή αυλή, άριστα διαμορφωμένη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου 75 τ.μ., στην οδό Κ. Βάρναλη στη Χρυσομαλλούσα στη Μυτιλήνη, με χώρο πάρκινγκ, σε πολύ καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικία σε καλή κατάσταση στην πλατεία Σκοπέλου Γέρας, 75τ.μ ισόγειο και 75τ.μ. όροφος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται μεζονέτες υπό κατασκευή στα Αλυφαντά, σε εξαιρετικό σημείο, 130 τ.μ. με 65 τ.μ υπόγειο και 120 τ.μ αύλειο χώρο. Χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2011. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται μεζονέτες σε προνομιακό σημείο στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης, 135τ.μ με 65τ.μ. υπόγειο και 120τ.μ. αύλειο χώρο. Χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2011. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται ολοκαίνουργιες γκαρσονιέρες 35τ.μ. εκάστη στην περιοχή Τρία Κυπαρίσσια στη Μυτιλήνη, 3ος όροφος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου στο Χάλικα Μυτιλήνης, με εξαιρετική θέα και άριστη κατασκευή, 67τ.μ. και 10τ.μ. αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται μεζονέτες 133τ.μ. εκάστη στο Σκόπελο της Γέρας, με 300τ.μ. αύλειο χώρο. Χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2011. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

55τ.μ. σε οικόπεδο 500τ.μ. Τιμή πώλησης 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγειο κατάστημα σε πάροδο της Ερμού στη Μυτιλήνη (Μπας Φανάρ) πλήρως ανακαινισμένο και με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος, συνολικού εμβαδού 60 τ.μ. (30 ισόγειο και 30 όροφος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ερειπωμένη οικία στην οδό Πατριάρχου Κυρίλλου στη Μυτιλήνη, σε οικόπεδο 125 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα 300τ.μ. στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται μεζονέτες στην οδό Θεοκρίτου στη Μυτιλήνη (Πλάτανος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται αποθήκη υπό κατασκευή στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη, 144τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται οικία στη Βρίσα Πολιχνίτου, 120τ.μ., πλήρως ανακαινισμένη με τιμή πώλησης 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται προνομιακή οικία 100τμ. με οικοπεδικό χώρο 4.000τ.μ, δενδροφυτεμένο στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται μονοκατοικία 150 τ.μ. με υπόγειο 80τ.μ. και οικοπεδικό χώρο 500τ.μ. στα Βατερά του Πολιχνίτου. Είναι σε πολύ καλό σημείο, 50μ. από τη θάλασσα και την παραλιακή επαρχιακή οδό. Είναι άριστης κατασκευής και με άριστα διαμορφωμένο τον εξωτερικό χώρο. Τηλ. 2252032319, 6973887531. Πωλούνται στην Παναγιούδα, μεζονέτες 100 και 115 τ.μ. με υπόγεια 50 και 75τ.μ. Τηλ. 2252032319, 6973887531. Πωλούνται διαμερίσματα στη Λαγκάδα Μυτιλήνης, 110τ.μ.στον 1ο όροφο, άριστης κατασκευής με πολύ καλή θέα. Τηλ. 2252032319, 6973-887531. Πωλείται διαμέρισμα 2ου ορόφου 90 τ.μ. στη περιοχή Ταρσανάς Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ξενοδοχειακή μονάδα στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου αποτελούμενη από16 αυτόνομα μονόχωρα δωμάτια λουξ. Έτος κατασκευής 2000. Κτίσμα 400 τ.μ. σε οικόπεδο 700 τ.μ., συνδεδεμένο με το βιολογικό καθαρισμό του δήμου Πλωμαρίου. Ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ. Απέχει 100 μ. από την πλαζ Αγίου Ισιδώρου, μια από τις καθαρότερες και ομορφότερες παραλίες της Λέσβου, που έχει ψηφισθεί ως η 7η καλύτερη παραλία της Ελλάδας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγειο κατάστημα 100 τ.μ. στην οδό Ζωοδόχου Πηγής στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται διώροφο κτίσμα κατασκευής 2002, επί του επαρχιακού δρόμου Περάματος-Πύργοι Περάματος, άριστης κατασκευής, πλήρως εξοπλισμένο, που αποτελείται από ισόγειο κατάστημα (ταβέρνα) 100τ.μ. με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό και τον 1ο όροφο που αποτελείται από 3 αυτόνομες γκαρσονιέρες υπερλούξ με βεράντες, συνολικά 100τ.μ. Το ακίνητο έχει οικοπεδικό χώρο 1.600 τ.μ. Έχει απεριόριστη θέα τον κόλπο Γέρας και απέχει 20 μ. από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διώροφο κτίσμα με απεριόριστη θέα τον κόλπο Γέρας επί του επαρχιακού δρόμου Πηγαδάκια-Πέραμα με οικόπεδο 2.500 τ.μ., που λειτουργεί ως Ενοικιαζόμενα Δωμάτια και είναι πλήρως εξοπλισμένο. Είναι προνομιακό και σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μαγαζί στον Παπάδο Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ισόγειο κτίσμα στο Πλωμάρι, κατάλληλο για κατάστημα στον κεντρικό δρόμο, 30 τ.μ και με υπόγειο χώρο 30 τ.μ., σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγειο κατάστημα στην περιοχή Παπά Χατζή στο Πλωμάρι, 120 τ.μ., κατάλληλο για βιοτεχνικό εργαστήριο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ισόγειο κατάστημα στην οδό Ευρυδάμαντος στον Άγιο Σώστη στην Αθήνα, 217τ.μ. με πατάρι 106 τ.μ., κτισμένο το 1979. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγειο κατάστημα επί του κεντρικού δρόμου Μυτιλήνης-Αεροδρόμιου,

Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 300τ.μ στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται κατάστημα 160τ.μ στην Ερμού στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα στο 5ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Καλλονής-Πέτρας, 130 τ.μ., κατάλληλο και για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Έχει μεγάλο αύλειο χώρο για πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται αποθήκη στον Καρά Τεπέ, 144 τ.μ. επί του επαρχιακού δρόμου Μυτιλήνης-Παναγιούδας. Τιμή ενοικίασης 850 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 37,5 στρεμμάτων στη Γέρα με χαραγμένη γραμμή αιγιαλού και παραλίας, χωρισμένο σε 7 επιμέρους οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα. Στην ακτή εφάπτεται σε μήκος 250μ. Έχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και γεώτρηση. Περιέχει 850 ελαιόδεντρα και 100 οπωροφόρα. Έχει απεριόριστη θέα σε ένα πανέμορφο τοπίο του κόλπου Γέρας. Πραγματική πρόκληση για σοβαρό επενδυτή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 15 στρεμμάτων, άρτιο και οικοδομήσιμο εφαπτόμενο στη θάλασσα, στο Μόλυβο Λέσβου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο εμβαδού 4.280,30 τ.μ. στα Βατερά Πολιχνίτου (Περιοχή Πηγαδούλι ή Άγιος Ιωάννης ). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 526,85 τ.μ. εντός σχεδίου πόλεως στη περιοχή του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίου, άρτιο και οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο εμβαδού 333,66 τ.μ. στη θέση Προφήτης Ηλίας Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο εμβαδού 7.884 τ.μ. στη θέση Αυλάκι Ανάξου Δήμου Πέτρας, εφαπτόμενο της παραλίας, κατά μήκος 47 μέτρα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στον Άγιο Ισίδωρο, εμβαδού 1.202 τ.μ. Απόσταση από τον επαρχιακό δρόμο Πλωμαρίου-Μυτιλήνης 90μ. Έχει συντελεστή δόμησης 0,6 και κάλυψη 40%. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο συνολικής έκτασης 390 τ.μ. σε άριστη θέση στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου με συντελεστή δόμησης 0,6 και κάλυψη 40%. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο εμβαδού 300 τ.μ. σε άριστη θέση. Απέχει 60 μ. από τον επαρχιακό δρόμο Πλωμαρίου-Μυτιλήνης και κτίζει οικία 180 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην περιοχή Κλίβανος Πλωμαρίου πάνω στον περιφερειακό δρόμο, εμβαδού 484,03 τ.μ. Κτίζει 290,4 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο με απεριόριστη θέα στη θάλασσα εφαπτόμενο του επαρχιακού δρόμου Πλωμαρίου-Μελίντας, εμβαδού 5.785,90τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου συνολικής έκτασης 1.600 τ.μ. με δικαίωμα δόμησης 400 τ.μ. Απέχει 100 μ. από τη θάλασσα και εφάπτεται δημοτικού δρόμου πλάτους 4μ. Πληρ. τηλ.

22520 32319, 6973-887531.

6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο εμβαδού 879,78 τ.μ. εντός οικισμού στο Μεσαγρό Γέρας. Στο οικόπεδο υπάρχει αποθήκη 16,90 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται ελαιόκτημα 80 στρεμμάτων στη περιοχή Κάραβος Μεγαλοχωρίου εφαπτόμενο σε αγροτικό δρόμο. Περιέχει 800 ελαιόδεντρα. Είναι κατάλληλο για αγροτουριστική μονάδα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο με καταπληκτική θέα στο Αιγαίο στη θέση Καλάμι Μελίντας Παλαιοχωρίου, εμβαδού 7.188,90 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλούνται δύο οικόπεδα με καταπληκτική θέα, εμβαδού 375,64 τ.μ. και 663,31 τ.μ. στον Προφήτη Ηλία Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο με καταπληκτική θέα εμβαδού 448,47 τ.μ. στον Προφήτη Ηλία Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται αγρόκτημα 100μ. από τη θάλασσα με απεριόριστη θέα, με αμαξιτό δρόμο, με γεώτρηση, με ηλεκτρικό ρεύμα στα όρια του, συνολικής έκτασης 35 στρεμμάτων στο Λιγουνάρι Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται κήπος στα όρια του οικισμού Παπάδου. Έχει γεώτρηση, ηλεκτρικό ρεύμα και μικρή αποθήκη. Έχει συνολική έκταση 7 στρέμματα και είναι προσβάσιμος με αυτοκίνητο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται κήπος-οικόπεδο 770 τ.μ. με ημιτελές κτίσμα (καρά γιαπί) ισόγειο 100τ.μ. στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται ελαιόκτημα 20 στρεμμάτων στην περιοχή Λιώτα Άντισσας, άριστα περιποιημένο και περιφραγμένο, επί του επαρχιακού δρόμου Γαβαθάς-Λιώτα, κατάλληλο για οικοδόμηση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο επί του επαρχιακού δρόμου Πλωμάρι-Μεγαλοχώρι, συνολικής έκτασης 2.830 τ.μ. στην περιοχή Ροδαφνίδια Πλωμαρίου. Έχει οικοδομική άδεια και χτίζει 2 οικίες από 100τ.μ. εκάστη. Στα όρια του οικοπέδου υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ημιτελής οικοδομή (σκελετός από μπετόν), ολικής επιφάνειας ορόφων 396τ.μ. σε οικόπεδο εμβαδού 654 τ.μ. Το κτίσμα έχει και υπόγειο. Το ακίνητο βρίσκεται στον Τρύγωνα επί του επαρχιακού δρόμου Πλωμαρίου-Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο εφαπτόμενο δημοτικού δρόμου συνολικής έκτασης 2.205 τ.μ. στην Ευρειακή Γέρας (Απιδιάς Λάκκος) 50 μ. από τον κεντρικό επαρχιακό δρόμο Μυτιλήνης-Περάματος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Π ωλ είται ελαιόκτημα εμβαδού 20 στρεμμάτων περίπου, στη θέση Άνω Χωριό Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο 2 στρεμμάτων με εξοχικό σπίτι 75 τ.μ. και αποθήκη 30 τ.μ. στην Ευρειακή Δήμου Γέρας. Το οικόπεδο απέχει από τη θάλασσα 250 μ., έχει 2 γεωτρήσεις, 30 οπωροφόρα δένδρα και βρίσκεται εντός του οικισμού. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλούνται οικόπεδα 4 στρεμμάτων εφαπτόμενα στην παραλία Μελίντας Πλωμαρίου, άρτια και οικοδομήσιμα. Σε πολύ προνομιακή θέση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 450τ.μ. με οικία 60τ.μ. στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης, σε πολύ καλό σημείο και σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 4.700τ.μ. στην Αγία Μαρίνα στη Μυτιλήνη, σε πολύ καλή τοποθεσία. Κτίζει οικία 200τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο εμβαδού 5.251,52 τ.μ. εκτός οικισμού στα Μαγγούφικα ή Γαϊδαρανήφορο Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο στη Λάρσο 6.500 τ.μ., εφαπτόμενο του εθνικού δρόμου Μυτιλήνης-Καλλονής, άρτιο και οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 6.053 τ.μ. στη Λάρσο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο 4.700τ.μ στα Βατερά Πολιχνίτου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 68,12 τ.μ. στον Άγιο Ευδόκιμο (ΙΚΑ) στη Μυτιλήνη. Κτίζει 166,56 τ.μ. οικία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην οδό Γιαννιτσών στη Μυτιλήνη, 252 τ.μ. και κτίζει οικία 250 τ.μ. και υπόγειο 135 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στο Πληγώνι Μυτιλήνης, 160 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στο Συνοικισμό στη Μυτιλήνη, 166,79τ.μ. σε εξαιρετική θέση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται έκταση 5.000τ.μ. στο Πυργί της Μυτιλήνης, σε πολύ καλό σημείο και το οποίο οικοδομεί 196τ.μ. οικία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα-οικόπεδο με παλαιό κτίσμα εμβαδού 1.226,46 και 2.474,88 τ.μ. στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319,

Π ωλ είται ελαιόκτημα εμβαδού 25 στρεμμάτων εφαπτόμενο παραλίας με αμμουδιά 100 μ., πολυεπίπεδο με ιδιωτικό αγροτικό δρόμο μέχρι την παραλία και με καταπληκτική θέα στη θέση Αγριλιά Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα άριστα καλλιεργημένο, βιολογικό, εφαπτόμενο περιμετρικά με αγροτικούς αμαξιτούς δρόμους, με 2 πηγές νερού και 2 παλαιά κτίσματα συνολικής έκτασης 60 στρεμμάτων, στην περιοχή Κριθάρι, Αύλωνας Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ελαιόκτημα 1 στρέμματος στη Μελίντα Παλαιοχωρίου Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ελαιόκτημα 4 στρεμμάτων στη Μελίντα Παλαιοχωρίου Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ελαιόκτημα 150 στρεμμάτων στη περιοχή Στροβήλια Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Π ωλ είται εμβαδού ελαιόκτημα 6.034,945 τ.μ. στη θέση Κόκαλα Αγίου Ισιδώρου Δήμου Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 48 στρεμμάτων στην περιοχή Άγιος Γρηγόριος Σκοπέλου Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 8 στρεμμάτων με δύο στάβλους στη θέση Τσιπ’ρια Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Π ωλ είται αγρόκτημα εμβαδού 3,8 στρεμμάτων στον Καρυώνα Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ελαιόκτημα 10 στρεμμάτων στο Φτέλι Γέρας, κατάλληλο και για ανέγερση κατοικίας, εφαπτόμενο αγροτικού δρόμου με μικρό οικίσκο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται φορτηγό αγροτικό αυτοκίνητο σε άριστη κατάσταση, 3 τόνων, DAIHATSU. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται σκάφος ξύλινο, τύπου LIBERTY, με ερασιτεχνική άδεια, μηχανή πετρελαίου VOLVO 25 ίππων υδρόψυκτη και ολικό μήκος επάνω 6μ. Έτος κατασκευής το 2000. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται επαγγελματικό σκάφος (καΐκι) τρεχαντήρι σε άριστη κατάσταση, μήκους 9,5 μ. με άδεια 4,02 GT, ξύλινο, με μηχανή 85 ίπποι, πλήρως εξοπλισμένο (βυθόμετρο 2000μ. GPS, VHF, ραντάρ, βίντσι) καθώς και όλα τα εργαλεία επαγγελματικού ψαρέματος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.


13

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΜΑΪΟΥ 2010 Ενοικιάζεται δυάρι 60τ.μ. στην περιοχή πριν το Γαϊδαρανήφορο, νεόδμητο, με αυτόνομη θέρμανση και με δική του θέση πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται μεζονέτα 115τ.μ., στην περιοχή Γαϊδαρανήφορος, με τζάκι, αυτόνομη θέρμανση και δικό του λέβητα, 3 υπνοδωμάτια, απεριόριστη θέα και 55τ.μ. γκαράζ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στο Βουναράκι καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέραστούντιο, 28τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση και κλιματιστικό, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται τριάρι οροφοδιαμέρισμα με τζάκι, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945935806. Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας και επιπλωμένο. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή της Καλλιθέας γκαρσονιέρα, νεόδμητη, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση στο ισόγειο. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας μεγάλο δυάρι, 60τ.μ., ισόγειο με κήπο, επιπλωμένο ή μη. Τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα δυάρι 55τ.μ., α΄ ορόφου, με κεντρική θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην περιοχή του Νοσοκομείου, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στο Πυργί μικρό δυάρι, επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην Καλλονή γκαρσονιέρα, επιπλωμένη και χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στο Κουμκό 110τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, ηλιακό, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, γκαράζ και θέα. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στο κέντρο γκαρσονιέρα 30τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, πλήρως εξοπλισμένη. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται τριάρι 75τ.μ., ε΄ ορόφου, με κεντρική θέρμανση, στην περιοχή του Γηπέδου. Τιμή 430ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή Χρυσομαλλούσας πεντάρι β΄ ορόφου, 120τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, 3 υπνοδωμάτια, WC, μπάνιο, αποθήκη. τιμή 450 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή Καλλιθέας 75τ.μ. νεόδμητο α΄ ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση και 2 υπνοδωμάτια. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται τεσσάρι οροφοδιαμέρισμα (υπερυψωμένο ισόγειο) στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 500 ευρώ. Πληρ. τηλ 22510 45181, 6945935806. Ενοικιάζεται δυάρι στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 300 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806.

Ενοικιάζεται ανακαινισμένη γκαρσονιέρα 30τ.μ., χαμηλά στο Κιόσκι, κοντά στο λιμάνι, με ξεχωριστή ανακαινισμένη μικρή κουζίνα, μικρό μπάνιο, 1 δωμάτιο, ανακαινισμένο πάτωμα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Ενοικιάζεται γωνιακό διαμέρισμα δ΄ ορόφου, 85τ.μ., σε άριστη κατάσταση, με θέα, στη Ε. Βοστάνη (πλησίον Νοσοκομείου) Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται διαμέρισμα 45τ.μ. στον α΄ όροφο, καινούργιο, στο Κιόσκι - Δικαστήρια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 75τ.μ., σε καλή κατάσταση, α΄ όροφος, στο κέντρο της αγοράς (πλησίον Κτηρίου «Παπαρίσβα»). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα 95τ.μ., γ΄ όροφος, επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα, 55 τ.μ., πολυτελές, σε αρχοντικό, με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, διαμπερές (μπρος - πίσω μπαλκόνι), θέα σε κήπο και στη θάλασσα, πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο. Διαθέτει χώρο πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζεται μεζονέτα 180τ.μ. στο Χάλικα, σε άριστη κατάσταση, φωτεινή (βεράντες με καταπληκτική θέα), με αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, τζάκι, μεγάλο σαλόνι, 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC και αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζεται διαμπερές, υπερλούξ διαμέρισμα, 89τ.μ., με μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, WC, μπάνιο, 2 υπνοδωμάτια και αποθήκη. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919. Ενοικιάζεται πολυτελές διώροφο κτήριο στην Παγανή, 800τ.μ.. Ο κάθε όροφος είναι 400τ.μ. και μισθώνεται ξεχωριστά. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com Ενοικιάζεται δυάρι 57 τ.μ., στον Άγιο Παντελεήμονα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Ενοικιάζεται αρχοντικό 150 τ.μ., στο Κιόσκι, έναντι υπουργείου Αιγαίου και στο Δικαστήριο. Ενδείκνυται για γραφεία. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται ανακαινισμένη μονοκατοικία 48τ.μ., στο κέντρο της Μυτιλήνης. Σαλόνι, κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, μπάνιο. Υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης για να χτιστεί δεύτερος όροφος. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr Πωλείται ένα δυάρι 75τ.μ., με μπαλκόνι και αυλή, στη Χρυσομαλλούσα. Ξεχωριστή κουζίνα, μεγάλο υπνοδωμάτιο, μικρή αποθήκη, μπάνιο, μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, καινούργια παράθυρα, A/C. Τιμή 75.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr Πωλείται νεόδμητη κατοικία στην περιοχή Πυργί Μυτιλήνης, εμβ. 120τ.μ., άριστης κατασκευής, με πολυτελή υλικά και πανοραμική θέα στον κόλπο Γέρας, άμεσα κατοικήσιμη, τιμή 250.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται πέτρινη κατοικία στην περιοχή Μόριας Μυτιλήνη, εμβ. 134τ.μ., με κήπο 1 στρεμ., διαμορφωμένο (γκαράζ, εξωτ. φούρνο), αυλή με επιπλέον δόμηση 266τ.μ., σε άριστη κατάσταση. άμεσα κατοικήσιμη, τιμή 270.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται διαμέρισμα 63,5τ.μ., σε άριστη κατάσταση, με αυλή, διαμπερές, ισόγειο, με αυτονομία, σαλόνι, κουζίνα, τουαλέτα και 1 κρεβατοκάμαρα, στην περιοχή της Παναγιούδας, πολύ κοντά στη θάλασσα. Τιμή 110.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται νεόδμητη κατοικία στην περιοχή Καγιάνι Μυτιλήνης, εμβ. 100τ.μ., και 50τ.μ. βοηθητικοί χώροι. Έχει πανοραμική θέα, τιμή 225.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www. lesvos-realestate.gr

Πωλείται νεόδμητη πέτρινη κατοικία στην περιοχή του Μολύβου, με πανοραμική θέα, πολυτελούς κατασκευής, με πισίνα, εμβ. 110τ.μ. και υπόγειο 62τ.μ.. Τιμή 265.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλούνται στην Πέτρα Λέσβου α) οικόπεδο με μοναδική θέα, 4στρεμ., με έκδοση οικοδομικής αδείας, 40.000 ευρώ και β) ολοκαίνουργιο δυάρι, με κήπο, εύκολη πρόσβαση, δίπλα στη θάλασσα, 100.000 ευρώ. Αναλαμβάνουμε τοπογραφικές οικοδομικές άδειες σε δικό σας οικόπεδο. Κατασκευές - Ανεγέρσεις κτηρίων από 600 ευρώ/τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6973-029150. Πωλεί ται νεόδμητο δυομισάρι 68τ.μ., στον Άνω Χάλικα. Σαλόνι ενιαίος χώρος με κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, γραφείο, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, εξωτερική αποθήκη (10τ.μ.), 1 θέση στάθμευσης στο γκαράζ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr Πωλείται στο Σκόπελο, πλησίον πλατείας, πέτρινη μονοκατοικία 120τ.μ. (συν υπόγειο), με μεγάλη αυλή (60τ.μ.) και θέα στη θάλασσα. Ισόγειο: Σαλόνι, τραπεζαρία, μεγάλη κουζίνα, μπάνιο, εσωτερική αποθήκη. Όροφος: 2 μεγάλα υπνοδωμάτια, μεγάλος ημιυπαίθριος χώρος (μπορεί να γίνει τρίτο υπνοδωμάτιο). Υπόγειο: Μεγάλη αποθήκη 50τ.μ.. Αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας, χτιστός φούρνος και πηγάδι. Τιμή 115.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πωλείται παλιά πέτρινη κατοικία 90τ.μ., εντός οικοπέδου 160τ.μ., στο χωρίο Βρίσα Μυτιλήνης, πλησίον εκκλησίας Αγ. Κωνσταντίνου. Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6944-340105, 6979-736895. Πωλε ίται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια πολυτελής, προνομιούχα και αυτοτελής μονοκατοικία 125τ.μ., με 45τ.μ. σοφίτα, με τζάκι και ηλιακό, πλησίον ΟΤΕ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου 75τ.μ., με αποθήκη, ξεχωριστή αυτόνομη θέρμανση, μισθωμένο ισόγειο 15τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται στην Καλλιθέα προνομιούχα διπλοκατοικία 250τ.μ. (ισόγειο διαμέρισμα 125τ.μ. και διαμέρισμα 125τ.μ. 1ου ορόφου), με αυλή. Διαθέτει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 125τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου, 68τ.μ. στον Άνω Χάλικα, με 2 υπνοδωμάτια, θέση γκαράζ και αποθήκη στο υπόγειο. Θέα απεριόριστη. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973-809282. Πωλεί ται τριάρι διαμέρισμα, 88τ.μ., πλήρως ανακαινισμένο, στην περιοχή Νοσοκομείου. Τιμή ευκαιρίας 143.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvos-realestate.gr Πωλεί ται γκαρσονιέρα δεκαετίας, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, εμβαδού 29τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας 49.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 220.000. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806.

Πωλείται παλιά πέτρινη κατοικία 90τ.μ. εντός οικοπέδου 160τ.μ., στο χωριό Βρίσα Μυτιλήνης, πλησίον εκκλησίας Αγ. Κωνσταντίνου. Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6944-340105, 6979-736895.

Πωλείται πλησίον Γηπέδου οροφοδιαμέρισμα 80τ.μ., γ΄ ορόφου, με θέα και αυτονομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλε ίται οροφοδιαμέρισμα 2 Υ/Δ (υπερυψωμένο ισόγειο με αυλή), στην περιοχή Επάνω Σκάλα. Πληρ. τηλ. 6986-985627.

Πωλείται μεζονέτα στον Aφάλωνα 90τ.μ. και 500τ.μ. αυλή, σε πολύ καλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται καινούργια μεζονέτα 4 Υ/Δ στην περιοχή Νεάπολη. Τιμή 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται ισόγειο κτήριο στο κέντρο της Μυτιλήνης (πολύ κοντά στην Ερμού), εμβαδού 130τ.μ., με αυλή, κατάλληλο για χρήση καταστήματος, οικίας, ενοικιαζόμενων δωματίων. Τιμή 220.000. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται καινούργια μεζονέτα 4 Υ/Δ στην περιοχή Νεάπολης. Τιμή 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται καινούργιο διαμπερές δυάρι 55τ.μ., με καταπληκτική θέα στο λιμάνι, στα Πυργέλια. Ενιαίος χώρος σαλόνι - τραπεζαρία, υπνοδωμάτιο, μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, μπόιλερ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr Πωλείται πολυτελέστατη βίλα 180 τ.μ., με έξτρα βοηθητικές αποθήκες και γκαράζ, πολύ υψηλή ποιότητα κατασκευής, καταπληκτική απεριόριστη θέα, σε 6 στρεμ. οικόπεδο. Μάστερ-ρουμ με ιδιαίτερο μπάνιο, ξυλείες μασίφ από δρυ, γρανίτες κ.λπ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται πλεονεκτική, ανεξάρτητη, παραθαλάσσια μεζονέτα, 120τ.μ., με 3 Υ/Δ, στη Βίγλα Βαρειάς. Έξτρα αποθήκες, γκαράζ, αυλή. Απεριόριστη θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μεγάλη μονοκατοικία, διαμορφωμένη σε 4 ανεξάρτητες γκαρσονιέρες, με δυνατότητα επέκτασης, 1 λεπτό από Άγ. Θεράποντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στη Χρυσομαλλούσα διαμέρισμα 85τ.μ., ορόφου, σε άριστη κατάσταση και λογική τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στου Καλαμάρη Παναγιούδας εξαιρετική παραθαλάσσια μεζονέτα, 130τ.μ., ανεξάρτητη, με 3 Υ/Δ, βοηθητικό WC, τζάκι, διαμορφωμένο ημιυπόγειο 70τ.μ., αυλή, σε ιδανική τοποθεσία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλούνται πολυτελείς ανεξάρτητες γκαρσονιέρες/δυάρια/τριάρια, σε υπερυψωμένο πλεονεκτικό οικόπεδο, με πανοραμική θέα, 6 λεπτά από την Ερμού. Διαμπερείς, άνετες οικίες, με ξεχωριστές εισόδους και τζάκι, από 36 έως 97τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται μονοκατοικία 3 δωματίων στις καφετέριες (Kιόσκι), με αυλή. Tιμή χαμηλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται τριάρι 80τ.μ., δ΄ ορόφου στην Kαλλιθέα - πάνω από το γήπεδο - σε καλή κατάσταση και χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται διαμέρισμα τριετίας, 80 τ.μ., πάνω ορόφου, πλησίον πλατείας Aλυσίδας. Tιμή ευκαιρίας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται ολοκαίνουργιο νεόκτιστο διαμέρισμα 102τ.μ., 3 υπνοδωματίων, άριστης κατασκευής, βοηθητικό WC, στην περιοχή της Bαρειάς. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλούνται ανεξάρτητες μεζονέτες στην Παναγιούδα, από 108τ.μ. έως 130τ.μ., με αυλή. Αρίστης κατασκευής σε εξαιρετικές τιμές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στη Σουράδα διαμέρισμα 85τ.μ., με εξτρά 85τ.μ. αποθήκη. 2 επιπέδων, με εσωτερική σκάλα. Δυνατότητα 4 υπνοδωματίων. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται γκαρσονιέρα δεκαετίας στη Χρυσομαλλούσα, άριστη κατάσταση. Ευκαιρία επένδυσης. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

6923-15919, www.leonisrealestate. com Πωλείται ανακαινισμένο διαμέρισμα 75τ.μ., ε΄ ορόφου επί της Βοστάνη. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 130τ.μ., με 70τ.μ. ημιισόγειο και 400 τ.μ. αυλή, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α΄ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργιο προνομιούχο διαμέρισμα 60τ.μ., α΄ ορόφου, στο Ακρωτήρι (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διατηρητέα μονοκατοικία, 120τ.μ. περίπου, σε άριστη κατάσταση εξωτερικά (επισκευές μόνο εσωτερικά). Με αυλή, έξτρα αποθήκη και υπόγειο, σε τιμή ευκαιρίας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται καινούργιο προνομιούχο διαμέρισμα 100τ.μ., σε διπλοκατοικία με αποθήκη 30τ.μ. και γκαράζ, στη Σκάλα Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται στη Βερναρδάκη διατηρητέα οικία 210τ.μ. περίπου στο σύνολο, με αυλή. Δυνατότητα 2 εισόδων, ιδανική για μετατροπή σε επαγγελματικές στέγες, γραφεία ή γκαρσονιέρες. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται καινούργια, προνομιούχα, πολυτελής διώροφη μονοκατοικία 120τ.μ., με θέα και μικρή αυλή 50τ.μ., περιοχή Αγίου Ευδόκιμου, Επάνω Σκάλα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται μονοκατοικία στην Kυπαρισσίων, μερικώς ανακαινισμένη, σε πολύ καλή τιμή. Xωρίς αυλή, με 2 υπνοδωμάτια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται παραθαλάσσια γκαρσονιέρα 35τ.μ., β΄ ορόφου, με θέα, στην παραλία Μιστεγνών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μονοκατοικία λίγο πιο πάνω από την αγορά, στον Παιδικό Σταθμό, Φαβιέρου 9, με δυνατότητα δόμησης και β΄ ορόφου. Πληρ. τηλ. 6992-254018.

Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται δυάρι στις εργατικές πολυκατοικίες Χρυσομαλλούσας, 47τ.μ.. Τιμή 35.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6986-985627.

Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 120τ.μ., στην περιοχή Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διατηρητέα διώροφη μονοκατοικία 120τ.μ. (συν 50τ.μ. υπόγειο), με αυλή, στο κέντρο της Μυτιλήνης. Ισόγειο 60τ.μ., πάνω όροφος 60τ.μ., υπόγειο 50τ.μ., αυλή 40τ.μ.. Χρήζει ανακαίνισης. Πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 - 477850, www. realpro.gr

Πωλείται καινούργιο προνομιούχο διαμέρισμα 110τ.μ., α΄ ορόφου, σε διπλοκατοικία στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεγάλη, πλήρως ανακαινισμένη, δίχωρη γκαρσονιέρα, β΄ ορόφου, στο Βουναράκι (Ιωάννη Καλυβίτη). Άνετη κουζίνα, μεγάλο υπνοδωμάτιο με θέα στη θάλασσα, εξωτερική αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Βρίσκεται στο στάδιο ανακαίνισης. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 - 477850, www. realpro.gr Πωλείται στο Βουναράκι (Ιωάννη Καλυβίτη) νεόδμητο δυάρι 47τ.μ., α΄ ορόφου, διώροφης οικοδομής, με θέα στη θάλασσα. Σαλόνι, ενιαίος χώρος με κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, εσωτερική αποθήκη, βεράντα με θέα, αυτόνομη θέρμανση. Διαθέσιμο από το Ιούνιο 2010. Τιμή 105.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 - 477850, www. realpro.gr Πωλείται νεόδμητο διαμέρισμα 70τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, στην περιοχή Χάλικα, με μεγάλες βεράντες και πανοραμική θέα. Έτος κατασκευής 2007. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923 - 15919, www.leonisrealestate.com Πωλείται μικρό τριάρι 68τ.μ., γ΄ όροφου στα Μαύρα Σίδερα, διαμπερές, με θέα, σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια και αυτόνομη θέρμανση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923 - 15919, www.leonisrealestate.com Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 50τ.μ., με αυλή, στη Σουράδα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 &

Πωλείται διαμέρισμα 75τ.μ., α΄ ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση και χώρο στάθμευσης, πλησίον Ναυτικού Ομίλου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Στη Μυτιλήνη, περιοχή Αγ. Ευδόκιμου πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., με ημιυπαίθριο και θέα προς το λιμάνι της Επάνω Σκάλας - Καλαμάρη. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Στη Βίγλα Βαρειάς δίπλα στο ξενοδοχείο «Ηλιοτρόπιο» πωλείται γκαρσονιέρα 35τ.μ., δίχωρη, στον α΄ όροφο, σε τιμή ευκαιρίας, μαζί με αποθήκη 35τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Στη Σκάλα Ν. Κυδωνιών (Μπαλτζίκι) πωλούνται ετοιμοπαράδοτες παραθαλάσσιες εξοχικές κατοικίες πάνω στο κύμα, 30, 50, 70, 80 και 100τ.μ., σε διαμερίσματα & μεζονέτες από 2.000τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-807567 & 210 6395044, 22510 31747.

Πωλείται μεζονέτα 72τ.μ. με θέα και με μικρή αυλή, 150 μέτρα από τη θάλασσα, 20χλμ. από τη Μυτιλήνη. Ενιαίος χώρος σαλονοτραπεζαρία, 2 μπαλκόνια, διαμπερής, μεγάλο Υ/Δ, WC, ιδιωτικός χώρος στάθμευσης, αυτόνομη θέρμανση, κατασκευή του 2005. Τιμή 100.000 €. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr


14 Πωλείται νεόδμητη κατοικία στην περιοχή Πυργί Μυτιλήνης, εμβαδού 120τ.μ., άριστης κατασκευής, με πολυτελής υλικά, έχει πανοραμική θέα στον κόλπο Γέρας, άμεσα κατοικήσιμο. Τιμή 265.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045 - 22510 46450, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται πέτρινη κατοικία στην περιοχή Μόριας Μυτιλήνης, εμβαδού 134τ.μ., με κήπο 1στρέμ., διαμορφωμένο (γκαράζ, εξωτ. φούρνος, αυλή), με επιπλέον δόμηση 266τ.μ., σε άριστη κατάσταση, άμεσα κατοικήσιμο. Τιμή 270.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045 22510 46450, www.lesvos-realestate. gr Πωλείται νεόδμητη κατοικία στην περιοχή Καγιάνι Μυτιλήνης, εμβαδού 100τ.μ. κύριοι χώροι και 50τ.μ. βοηθητικοί χώροι, έχει πανοραμική θέα. Τιμή 225.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045 - 22510 46450, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται διώροφη μονοκατοικία στον κεντρικό δρόμο επί της Ζωοδόχου Πηγής, σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μεζονέτα στο Πυργί, νεόδμητη, 120τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση και απεριόριστη θέα, σε οικόπεδο 200τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται δυάρι στη Χρυσομαλλούσα 35τ.μ., νεόδμητο, με αυτόνομη θέρμανση και αυλή. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται μεζονέτα τριών Υ/Δ, με γκαράζ, βοηθητικούς χώρους, στους Πύργους Θερμής. Τιμή 230.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα σε διπλοκατοικία, στην περιοχή Καλλιθέας, 120τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται στους Λάμπου Μύλους μονοκατοικία 190τ.μ. και 22τ.μ. σοφίτα, σε οικόπεδο 2στρεμ., νεόχτιστο με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μεζονέτα στην περιοχή Σουράδας, 120τ.μ., με υπόγειο 70τ.μ. και δικό της λέβητα, νεόδμητη με 2 μπάνια, 3 υπνοδωμάτια και τζάκι. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στο Χάλικα μεγάλο δυάρι υπόγειο, 67τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 87.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στα Βατερά μεζονέτα επάνω στη θάλασσα, 100τ.μ., με οικόπεδο 150τ.μ., τιμή 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στην περιοχή Κιόσκι δυάρι 37τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, ετοιμοπαράδοτο από Σεπτέμβρη. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλούνται στην περιοχή της Λαγκάδας 2 γκαρσονιέρες από 43τ.μ., στον α΄ όροφο, πλήρως επιπλωμένες και με ηλεκτρικές συσκευές, αυτόνομη θέρμανση και Α/C. Μισθωμένες. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται διαμέρισμα δυάρι στις προσφυγικές κατοικίες, β΄ ορόφου, πρόσφατα ανακαινισμένο, με αυτόνομη θέρμανση, σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται ένα κτήριο με 2 δυάρια, νεόδμητο, ημιτελές, συνολικού εμβαδού 77,5τ.μ. και υπόγειο 27,5τ.μ., στην περιοχή Πλάτανος, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα, α΄ ορόφου, 117τ.μ. με δύο WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση, 28 ετών. Τιμή 155.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα γ΄ ορόφου με θέα, στη Χρυσομαλλούσα, επί της Μυρογιάννη. 77τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση και δικό του πάρκινγκ. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μεζονέτα 138τ.μ. στην περιοχή Ακρωτήρι και 35τ.μ. γκαρσονιέρα και 22τ.μ. γκαράζ, με αυτόνομη θέρμανση, 3 υπνοδωμάτια, μεγάλο καθιστικό, μεγάλη κουζίνα και τζάκι. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΜΑΪΟΥ 2010 Πωλείται δυάρι 45τ.μ., στην περιοχή Ζωοδόχου Πηγής, πλήρως επιπλωμένο και μισθωμένο, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται μονοκατοικία στο Συνοικισμό, νεόδμητη, 105τ.μ., και υπόγειο 55τ.μ.. Αυτόνομη και ανεξάρτητη. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται νεόδμητο διαμέρισμα στην περιοχή Χάλικα 75τ.μ., α΄ ορόφου και 10τ.μ. αποθήκη, νεόδμητο, με αυτόνομη θέρμανση και μπαλκόνι με θέα. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται ένα κτήριο ημιτελές στην περιοχή Πλάτανος, με 2 δυάρια, συνολικό εμβαδό 100τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση και λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μεζονέτα στον Επάνω Χάλικα, 140τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση με δικό της λέβητα και απεριόριστη θέα. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα, 75τ.μ., σε διπλοκατοικία, α΄ ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, 2 υπνοδωμάτια και αποθήκη 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλούνται στην Πέτρα 5 ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αυτόνομη θέρμανση, σε 4στρέμ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μεγάλο διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, πλησίον εκκλησίας Αγ. Κωνσταντίνου, κατάλληλο τόσο για κατοικία όσο και για επαγγελματική στέγη. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945935806. Πωλείται ολοκαίνουργια μονοκατοικία 3 Υ/Δ, στα Πάμφιλα. Διαθέτει αυλή. Θέα στη θάλασσα. Δυνατότητα επεκτάσεως καθ’ ύψος ενός ακόμη διαμερίσματος 100τ.μ. περίπου. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται καινούργιο τριάρι στην περιοχή Ακλειδιού, με θέα στη θάλασσα. Διαθέτει ανεξάρτητη αποθήκη. Τιμή 180.000 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230τ.μ.. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945935806. Πωλείται γκαρσονιέρα 30τ.μ., στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Δάφνης, β΄ ορόφου. Απέχει 150 μέτρα από το μετρό. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία με αυλή, στη Βρίσα, 2χλμ. από τα Βατερά. Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται ανακαινισμένη μονοκατοικία 190τ.μ., με μεγάλη αυλή και κλειστό γκαράζ, στο κέντρο της Μυτιλήνης. Κάτω: κουζίνα με πάσο, χωλ, άνετη σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, έξτρα σαλόνι, WC. Πάνω: άνετο χωλ, 1 μεγάλο μπάνιο 3 Υ/Δ, 2 μπαλκόνια, 3 κλιματιστικά, αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www. realhouses.gr

Πωλείται μονοκατοικία 80τ.μ. έκαστον. Βρισκόμενη σε οικόπεδο 250τ.μ., στο κέντρο της Μυτιλήνης, σε άριστη κατάσταση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate. com Πωλείται μεζονέτα τριών Υ/Δ, στην περιοχή της Θερμής, διαθέτει υπόγειο γκαράζ. Τιμή 240.000 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με 2 μπάνια, αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση μεγάλες βεράντες. Τιμή 230.000 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται στην Καλλονή και στη θέση «Μαλταίδενα» τριάρι 84τ.μ., με 12τ.μ. ημιυπαίθριο και 14τ.μ. απο-

θήκη, στον α΄ όροφο διώροφης οικοδομής, σχεδόν καινούργιο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251.

Πωλούνται διαμέρισμα-γκαρσονιέρα 40τ.μ., α΄ όροφος, με θέα και 45τ.μ. ισόγειο προνομιούχο, στη Βίγλα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται στην Άντισσα διώροφη μονοκατοικία 120τ.μ., με μαγαζί 100τ.μ. και υπόγειο 70τ.μ., με απέραντη θέα, διαμορφωμένο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251.

Πωλείται προνομιούχα παραδοσιακή κατοικία, 650τ.μ., με βοηθητικούς χώρους, σε οικόπεδο 1.000τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται στην περιφέρεια «Κάμπος» Άντισσας μονοκατοικία 70τ.μ., σε άριστη κατάσταση, με όλο τον οικιακό εξοπλισμό, σε οικόπεδο 400μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλείται στην Άντισσα μικρή ανακατασκευασμένη μονοκατοικία με θέα. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλείται στη Μυτιλήνη, στο Βουναράκι και 500μ. από τον Άγ. Ιωάννη τον Καλυβίτη, πέτρινη ανακατασκευασμένη διώροφη μονοκατοικία 75τ.μ., με 300μ. οικόπεδο-αυλή. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλείται στην αγροτική περιοχή «Βουναράκι» (Αρχαία Άντισσα) Σκαλοχωρίου μονοκατοικία 85τ.μ., σε άριστη κατάσταση, με 6στρέμ. κτήμα με ελαιόδεντρα, οπωροφόρα, αμπέλι, πηγάδι και γεώτρηση με πόσιμο νερό. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251.

Πωλείται τριάρι 75τ.μ., στην περιοχή Χρυσομαλλούσας, κουζίνα από ξύλο iroko με πάσο, 2 άνετα Υ/Δ, σαλόνι, μεγάλο μπαλκόνι, μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός, air condition. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www. realhouses.gr

Πωλείται καινούργια γκαρσονιέρα 42τ.μ., χαμηλά στο Λαζαρέτο. Ξεχωριστή κουζίνα, ενιαίος χώρος σαλόνι-τραπεζαρία, Υ/Δ με ξύλινο πάσο βιβλιοθήκη, αυτόνομη θέρμανση, σε τριπλοκατοικία. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται τριάρι 89τ.μ., με θέα, στην περιοχή Ν. Ομίλου, στον α΄ όροφο 2ώροφης πολυκατοικίας με 6 διαμερίσματα. Σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, ξεχωριστή άνετη κουζίνα, 2 Υ/Δ, 2 μπαλκόνια, αποθήκη εσωτερική και εξωτερική, άνετο μπάνιο, A/C, κεντρική θέρμανση, καινούργια παράθυρα με σήτες και ανάκληση. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται πλήρως ανακαινισμένο δυάρι 48τ.μ., στην περιοχή Συνοικισμού. Σαλόνι, ξεχωριστή κουζίνα, μεγάλο υπνοδωμάτιο με μεγάλη ντουλάπα, μπάνιο με καμπίνα, αυλή με πέτρα Καρύστου και παραδοσιακή βρύση, υπέροχη θέα, 2 A/C, άνετο πάρκινγκ, ξύλινη πέργκολα, παράθυρα με διπλά τζάμια με ανάκληση και σήτες από PVC, καθώς και πόρτα από PVC με εξωτερική σήτα. Τιμή 65.000 ευρώ, συζητίσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται μονοκατοικία 200τ.μ., σε οικόπεδο 1στρέμ., στην περιοχή Γέρας Λέσβου, 100τ.μ. βοηθητικοί χώροι, 100τ.μ. υπόγειο, μεγάλη αυλή. Κάτω: W/C, 2 δωμάτια, ξεχωριστή κουζίνα, βεράντα. Πάνω: χωλ, 2 Υ/Δ, μπάνιο που επικοινωνεί με το Υ/Δ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται συγκρότημα 11 δωματίων, εμβαδού 270τ.μ., σε οικόπεδο 500τ.μ., πέτρινης κατασκευής, στο Μόλυβο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο πολυτελές, καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 150τ.μ., σε διπλοκατοικία, με απεριόριστη θέα και αυλή στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α΄ ορόφ., πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 80τ.μ., γ΄ όροφος, με αυτόνομη θέρμανση, στην περιοχή γηπέδου, Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται πλήρως επιπλωμένο δυάρι, 47τ.μ., στην περιοχή Χρυσομαλλούσας. Ενιαίος χώρος, σαλονοτραπεζαρία, ξεχωριστό Υ/Δ, άνετο μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, A/C (18), ηλ. συσκευές (ψυγείο, κουζίνα, πλυντήριο), χωρίς κοινόχρηστα, παράθυρα με σήτες. Τιμή 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται μεζονέτα 90 τ.μ. στη Σουράδα, με 2 Υ/Δ, καθιστικό-σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, αποθήκη. Άψογη κατάσταση, φωτεινό, βλέπει θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775.

Πωλείται καινούργια διώροφη μονοκατοικία 165τ.μ., στην περιοχή Βουναράκι. Κάτω: σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, κουζίνα, αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση. Πάνω: 3 άνετα ΥΔ με μπαλκόνια, μεγάλο μπάνιο. Σοφίτα 45τ.μ., με εμφανή ξύλινη σκεπή και μεγάλη τζαμαρία με θέα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται καινούργιο τριάρι στην περιοχή Ακλειδιού, με θέα στη θάλασσα. Διαθέτει ανεξάρτητη αποθήκη. Τιμή 180.000 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουργιο δυάρι στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε διώροφη οικοδομή. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μονοκατοικία 85τ.μ. στην Ακαδημία. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα, 43τ.μ., σε καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται διαμέρισμα τριάρι 85τ.μ., στην περιοχή Ολυμπιακής. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται μονοκατοικία 80τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται ανακαινισμένη μονοκατοικία 200τ.μ., στο κέντρο της Μυτιλήνης. Αποτελείται από 7 διαμερίσματα, πλήρως επιπλωμένα, με Α/C και ηλεκτρικές συσκευές. Μηναίο εισόδημα 2.300 ευρώ. Επενδυτική ευκαιρία. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www.realhouses.gr

Πωλείται ημιυπόγειο δυάρι 45τ.μ. σε γωνιακή πολυκατοικία, περιοχή Χρυσομαλλούσα. Ξεχωριστή κουζίνα, σαλόνι, Υ/Δ, μικρό χωλ, μπάνιο, φωτεινό. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται διαμέρισμα 107τ.μ. 2 Υ/Δ

με γκαράζ και 20τ.μ. αποθήκη, στην περιοχή Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται μονοκατοικία 186τ.μ., σε οικόπεδο 340τ.μ. με τζάκι, ηλιακό και θέα, πλήρως ανακαινισμένο και με επιπλέον συντελεστή δόμησης 180τ.μ., περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλείται μονοκατοικία 160τ.μ. + 160τ.μ. υπόγειο, με 500τ.μ. αυλή, 3 Υ/Δ και πολλά έξτρα, 5ετίας με αυτονομία, περιοχή Καλαμιάρης Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται μεζονέτα υπό κατασκευή 115τ.μ. + 65τ.μ. υπόγειο, 200τ.μ. αυλή, τζάκι, επάνω στη θάλασσα, περιοχή Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται τριάρι 80τ.μ., με αυτονομία, στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη, 7ετίας. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται μονοκατοικία 192τ.μ. και 60τ.μ. γκαράζ, με αποθήκη, 3 Υ/Δ, κουζίνα, καθιστικό, απεριόριστη θέα, 5ετίας, σε εξαιρετική κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλούνται 4 γκαρσονιέρες, καινούργιες, πίσω από την Τoyota. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλούνται στη Χρυσομαλλούσα, σε διώροφη οικοδομή, διαμέρισμα τριάρι 88 τ.μ., διαμπερές, με καινούργια ντουλαπάκια κουζίνας, με εντοιχισμένες συσκευές, καινούργιες ντουλάπες στα υπνοδωμάτια, αποθήκη 17 τ.μ. και γκαρσονιέρα 44 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται παραδοσιακή μονοκατοικία 180τ.μ., στο κέντρο της αγοράς, βρισκόμενη σε οικόπεδο 280τ.μ.. Κατάλληλη για εμπορική εκμετάλλευση (ενοικιαζόμενα δωμάτια-γκαρσονιέρες). ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται προνομιούχος κατοικία, 140τ.μ., δύο επιπέδων, στη Νεάπολη, με ηλιακό, τζάκι, μεγάλες βεράντες, 200τ.μ. αυλή, στο ημιισόγειο υπάρχει τριάρι διαμέρισμα 60τ.μ., με αυτονομία, 100μ. από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται νεόδμητη, παραθαλάσσια μεζονέτα 125τ.μ., στην Παναγιούδα, με διαμορφωμένο υπόγειο 70τ.μ. και οικόπεδο 300τ.μ., μεγάλη σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, πλήρως εντοιχισμένη κουζίνα, WC, 3 Υ/Δ, μπάνιο και μεγάλες βεράντες. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται στη Σκάλα Ερεσού πέτρινη οικία εντός οικοπέδου 1 στρέμ. περίπου. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251.

Πωλείται νεόδμητη πολυτελής, παραθαλάσσια μεζονέτα, 125 τ.μ., στην Παναγιούδα και υπόγειο 70 τ.μ. και 3 υπνοδωμάτια. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919,www.leonisrealestate.com Πωλούνται 3 καινούργιες γκαρσονιέρες από 28 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλούνται 3 γκαρσονιέρες από 38 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλούνται 2 γκαρσονιέρες από 34,5 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα διπλοκατοικίας, 140 τ.μ., με 3 Υ/Δ, μπάνιο, μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, χωλ, κουζίνα και αποθήκη. Διαμπερές, βεράντες με θέα. Περιοχή γηπέδου. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775.

Πωλείται μονοκατοικία 90 τ.μ. στην Καλλιθέα, βρισκόμενη σε οικόπεδο 150 τ.μ., με σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, 2 μεγάλα υπνοδωμάτια, αποθήκη, μπάνιο και υπόγειο διαμορφωμένο σε μικρή γκαρσονιέρα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 140 τ.μ., β΄ όροφος, στην Καλλιθέα, με μεγάλες βεράντες, σαλονοτραπεζαρία, χωλ, κουζίνα, 3 υπνοδωμάτια και μπάνιο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται μονοκατοικία 120 τ.μ. στο Βουναράκι, σε άριστη κατάσταση, βρισκόμενη σε οικόπεδο 240 τ.μ.. Υπολείπονται άλλα 120 τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται πέτρινη οικία πολυτελούς κατασκευής 114+64 τ.μ., με αυλή 1 στρέμμα, στο Μόλυβο, με πανοραμική θέα, πισίνα, γήπεδο τέννις κ.ά.. Τιμή από 265.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450 και 6932622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλούνται διαμερίσματα και μεζονέτες πολυτελούς κατασκευής, σε Βαρειά, Ακρωτήρι και Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661. Πωλείται οικία 75 τ.μ., σε οικόπεδο 136 τ.μ., χτίζει 163 τ.μ. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται ολοκαίνουργιο τριάρι 82 τ.μ., στην Αγ. Μαρίνα. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974-142661, www.lesvos-realestate.com Πωλείται στη Βαρειά, μετά την καφετέρια “Status”, μονοκατοικία 125 τ.μ., σε οικόπεδο 350 τ.μ. και με υπόλοιπο συντελεστή δόμησης. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλείται οικία στα Πάμφιλα 100 τ.μ. και μία γκαρσονιέρα καινούργια. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 103 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, όλο ανακατασκευασμένο. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλούνται 2 τριάρια, 65 τ.μ. το καθένα, 40 τ.μ. βεράντα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται σπίτι με οικόπεδο στον Άγιο Ευδόκιμο, με συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα α’ ορόφου, 100 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Παντελεήμονος στο Βουναράκι (διπλοκατοικία υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται οικία 350 τ.μ. παλαιή, διατηρητέα, στο κέντρο της πόλης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται προνομιούχα μονοκατοικία 95 τ.μ., με μεγάλη αυλή σε 2 στρέμ. οικόπεδο και πανοραμική θεά, στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 108 τ.μ. στον Πλάτανο, σε άριστη κατάσταση, με μεγάλη βεράντα και αυλή, απεριόριστη θέα, καλοριφέρ και διπλά τζάμια. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974-142661. Πωλείται διαμέρισμα 122 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, με 3 υπνοδωμάτια, WC, τζάκι, αποθήκη. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 120 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, WC, αποθήκη, 3 υπνοδωμάτια. Πληρ. τηλ. 6977-241294.


15

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΜΑΪΟΥ 2010

Ζητούνται για ενοικίαση ή αγορά γκαρσονιέρες - διαμερίσματα - μονοκατοικίες στη Μυτιλήνη, σε καλή κατάσταση, για την εξυπηρέτηση των πελατών του γραφείου μας. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Ενοικιάζεται τριάρι 92τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνης. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Ενοικιάζονται επιπλωμένα δυάρια 30τ.μ., στη Βαρειά Μυτιλήνης, με θέα τη θάλασσα, επάνω από την ταβέρνα «Αχιβάδα». RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλείται μεζονέτα 115τ.μ. υπό κατασκευή, στην Παναγιούδα Μυτιλήνης, σε ιδιαίτερα προνομιακή τιμή. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλείται μεζονέτα 125τ.μ. υπό κατασκευή στα σχέδια, στην Aγ. Μαρίνα Μυτιλήνης, σε ιδιαίτερα προνομιακή τιμή. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413.

Πωλείται διαμέρισμα διαμπερές, 85 τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται κατοικία 100 τ.μ., με αυλή 500 τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 120 τ.μ., με απεριόριστη θέα στον Κόλπο Γέρας. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται οικία στην Παναγιούδα, 100 τ.μ., με αυλή. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται διαμέρισμα στην Αγία Φωτεινή, 100 τ.μ., με αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλούνται 2 οροφοδιαμερίσματα, 150 τ.μ. το καθένα. Περιοχή Μακρύ Γιαλού. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 90 τ.μ., στην περιοχή του Συνοικισμού, με θέα, 4 δωμάτια, καλοριφέρ, 2 υπνοδωμάτια. Υπολείπονται 80τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528. Πωλείται αρχοντικό 200 τ.μ., υπόγεια και βοηθητικοί χώροί 100 τ.μ., σε άριστη κατάσταση. Έτος κατασκευής 1890. Βρίσκεται σε οικόπεδο 600 τ.μ. με ψηφιδωτές αυλές, το δε κτήριο σε καλή κατάσταση και σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919. Πωλείται αρχοντικό 120 τ.μ., μεγάλης προβολής, στα Πάμφιλα, επί οικοπέδου εκτάσεως 300 τ.μ., με παραδοσιακό φούρνο, 4 κύριων δωματίων και μεγάλη αποθήκη. ΛEΩNHΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται ημιισόγειο πολυτελές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 150 τ.μ., με αυλή, αποτελούμενη από 2 ανεξάρτητα διαμερίσματα, στην περιοχή γηπέδου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661.

Πωλούνται προνομιούχα οροφοδιαμερίσματα 70 τ.μ., υπό κατασκευή, κατάλληλα και για επαγγελματική στέγη, πλησίον Καβέτσου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 60τ.μ. στη Μυτιλήνη. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973655735 & 6948-172413. Πω λείται μονοκατοικία 114τ.μ., στo κέντρο της Μυτιλήνης. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλείται διαμέρισμα 65τ.μ., στo κέντρο της Μυτιλήνης. Ρετιρέ με μεγάλα μπαλκόνια και εξαιρετική θέα. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλείται μονοκατοικία 160τ.μ. συν ισόγειο 160τ.μ. μαζί με οικόπεδο 3.373 τ.μ., που χτίζει 640τ.μ. επιπλέον, στην Παναγιούδα Μυτιλήνης. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973655735 & 6948-172413. Πωλείται διαμέρισμα 40τ.μ., στην Αθήνα (Νέος Κόσμος). RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλείται διαμέρισμα 75τ.μ., στην Αθήνα (Βοτανικός). RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413.

Πωλείται προνομιούχα διώροφη μονοκατοικία 90 τ.μ., ανακαινισμένη, με απεριόριστη θέα, στην Αγ. Μαρίνα, σε οικόπεδο 180 τ.μ.. Πληρ. τ ηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μονοκατοικία στην Αγία Μαρίνα, 90 τ.μ., με μεγάλη αυλή και πανοραμική θέα. Αποτελείται από δύο υπνοδωμάτια, σαλονοτραπεζαρία, καλοριφέρ και κλιματιστικό. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932 - 315919, www. leonisrealestate.com

Πωλούνται πάνω στη θάλασσα, στην Παναγιούδα, υπό κατασκευήν πολυτελείς μεζονέτες, με μεγάλη αυλή, μελέτη και επίβλεψη αρχιτέκτονα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται καινούργιο προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα, διαμπερές, 85 τ.μ., σε διώροφο κτίσμα, με αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό, στο κέντρο της Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Πωλείται καινούργιο υπό κατασκευή διαμέρισμα, 55 τ.μ., πλησίον πάρκου Eπάνω Σκάλας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Πωλούνται διαμερίσματα α’ ορόφου, 47 τ.μ., με γκαράζ 25 τ.μ., αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται κτήριο στην αγορά επί της Πιττακού, που έχει χρήση εμπορικού καταστήματος με εμβαδόν: ισόγειο 50τ.μ., όροφος 50τ.μ., υπόγειο 50τ.μ.. Τιμή συζητήσιμη. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται ανεξάρτητο κατάστημα 20τ.μ. ισόγειο, με 20τ.μ. πατάρι, πλησίον Ερμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται βιοτεχνικό κτήριο στην περιοχή Παγανή Μυτιλήνης: α) εμβαδού 184τ.μ. (άμεσα διαθέσιμο), β) εμβαδού 225τ.μ. (διαθέσιμο σε 2

Πω λε ίται ρετιρέ διαμέρισμα 44τ.μ., στην Αθήνα (Καλλιδρομίου 27). Πρόσφατα ανακαινισμένο, με τζάκι, μεγάλη βεράντα με θέα την Ακρόπολη και το Λυκαβηττό. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413.

Πωλείται στο κέντρο της Αθήνας: Μισθωμένο κατάστημα 34τ.μ., με καλή απόδοση, πλησίον Εθνικού Θεάτρου. 170.000 ευρώ. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413.

Ενοικιάζετ αι γραφείο-κατάστημα στη Μυτιλήνη, επί της οδού Ερμού. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413.

Πωλείται στο κέντρο της Αθήνας: Στο πιο εμπορικό κομμάτι της οδού Ερμού, γραφειακός χώρος 39τ.μ., α΄ ορόφου. 165.000 ευρώ. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413.

Ενοικιάζονται - πωλούνται καταστήματα στη Μυτιλήνη επί της οδού Αεροπ. Γιανναρέλλη. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλείται κατάστημα 78τ.μ. στη Μυτιλήνη (οδός Ερμού). RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλείται κατάστημα 54τ.μ στη Μυτιλήνη (οδός Ερμού). RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλείται αποθήκη 186τ.μ. στη Μυτιλήνη, κατάλληλη για επαγγελματική στέγη (τγειονομικού ενδιαφέροντος). RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973655735 & 6948-172413.

μήνες), γ) εμβαδού 350 (διαθέσιμο). ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται προνομιούχο κεντρικό κατάστημα με 76τ.μ. ισόγειο και 66τ.μ. όροφο, στην Ερμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα στην Παγανή Μυτιλήνης. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806.

Πωλείται πλήρως ανακαινισμένο γωνιακό κατάστημα (υγειονομικού ενδιαφέροντος) 125τ.μ., υπερυψωμένο ισόγειο, στην περιοχή Χρυσομαλλούσας - Ναυτικός Όμιλος, 11μ. πρόσοψη, σε κεντρικό δρόμο, με μεγάλη τζαμαρία, τριφασικό ρεύμα, 2 WC, μεγάλη αποθήκη, γυψοσανίδες με σποτάκια, υποδοχή για κλιματιστικό. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www. realhouses.gr

Πωλείται κατάστημα 140τ.μ., με μεγάλο πεζοδρόμιο, στη Χρυσομαλλούσα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www. leonisrealestate.com Πωλείται αποθήκη υπόγεια στα Πυργέλλια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλούνται γραφείο-διαμέρισμα 120τ.μ., ι΄ όροφος, προνομιούχα, μισθωμένα, πλησίον Μητροπόλεως. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται πολύ μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται γκαράζ-αποθήκη, εμβαδού 49τ.μ., στην περιοχή Μαύρα Σίδερα. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται αποθήκη-συνεργείο, καινούργια, 135τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται κατάστημα στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης στην περιοχή «ΜΠΑΣ ΦΑΝΑΡ», που περιλαμβάνει: Υπόγειο - ισόγειο - πατάρι και α΄ όροφο. Συνολικά 169,60 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 20625. Πωλούνται γραφεία 141τ.μ. (σύνολο) στην προκυμαία Μυτιλήνης, με πολύ καλή απόδοση ενοικίου. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate. com

Πωλείται στο κέντρο της Αθήνας: Στο πιο εμπορικό κομμάτι της οδού Ερμού γραφειακός χώρος 110τ.μ., β΄ ορόφου. 370.000 ευρώ. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλούνται στο κέντρο της Αθήνας: Μόλις 200μ. από το σταθμό του Μετρό Πανεπιστήμιο 2 γραφεία 130τ.μ., α΄ ορόφου, μισθωμένα σε επώνυμη εφημερίδα, 360.000 ευρώ. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413.

Πωλούνται καταστήματα από 280 τ.μ. έως 335 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται ένα κατάστημα, 140 τ.μ. στον Ποταμό. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλούνται καταστήματα 125 τ.μ., στο δρόμο για τη χωματερή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλούνται αποθήκες στη Χρυσομαλλούσα, από 45 τ.μ. μέχρι 90 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Πωλούνται διάφορες επιχειρήσεις σε τιμή ευκαιρίας στη Μυτιλήνη. Για περισσότερες λεπτομέρειες επικοινωνήστε με το γραφείο μας. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Ζητούνται για αγορά ή αντιπαροχή οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα στη Μυτιλήνη, για την εξυπηρέτηση των πελατών του γραφείου μας. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλείται οικόπεδο στη Μυτιλήνη (Καρά Τεπέ), Ν. Λέσβου, κατάλληλο για κάθε επαγγελματική χρήση, με πρόσοψη σε εθνική και δημοτική οδό. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973655735 & 6948-172413. Πωλείται 20 στρέμματα έκταση, παραθαλάσσια, με δική της παραλία, στην Κάγια Συκαμνιάς, Ν. Λέσβου. Πρόσοψη σε δημοτική οδό. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλείται στη μαγευτική παραλία Βίγλα Παμφίλων, με τα καταγάλανα και κρυστάλλινα νερά, 7 χλμ. απο τη Μυτιλήνη, παραθαλάσσιο οικό-

Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος 40 τ.μ. στον 1ο όροφο, με εσωτερικό wc, στο κέντρο της πόλης (πλησίον πάρκινγκ). Πληρ. Τηλ. 6973011446, 22510 40880. Ενοικιάζεται γραφείο α΄ ορόφου, 35τ.μ. πλησίον Ερμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται κεντρικό προνομιούχο κατάστημα 100τ.μ. επί της Καβέτσου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται κεντρικό κατάστημα 120τ.μ. σε πάροδο Ερμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται γραφείο α΄ ορόφου 62,5τ.μ., στην Ελευθερίου Βενιζέλου 5, δίπλα στο πρώην «Ατλάντικ». Πληρ. τηλ. 22510 43200, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΣΒΟΥ.

Ενοικιάζεται καινούργια κεντρικά προνομιούχα καταστήματα 450τ.μ. (3Χ150) στο 3ο χιλιόμετρο Μυτιλήνης - Θερμής (ενοικιάζονται και μεμονωμένα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα Ικτίνου 2 κατάλληλο και για γραφείο. Πληρ. τηλ. 6973-023052.

Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 160τ.μ. στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται κατάστημα 70τ.μ. με 150τ.μ. εξωτερικό χώρο, με πάρκινγκ, στην παραλία της Πέτρας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος 237τ.μ. στο κέντρο της πόλης. Κατάλληλο για γραφεία - φροντιστήρια. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945935806.

Ενοικιάζεται στο 4ο χλμ. Καλλονής Πέτρας κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, 140τ.μ., με 50τ.μ. στεγασμένο χώρο, αποθήκη και ψυγείο-θάλαμο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Ενοικιάζεται συγκρότημα 2 ολοκαίνουργιων γραφείων, χωρίς κοινόχρηστα, είτε συνολικά είτε μεμονωμένα, πλησίον κεντρικής αγοράς. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945935806. Ενοικιάζεται κατάστημα στη Χρυσομαλλούσα, εμβαδού 75τ.μ., πλησίον εκκλησίας Χρυσομαλλούσας. Τιμή 550 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιο κεντρικό, προνομιούχο κατάστημα στη Μυτιλήνη, Αιγαίου 5 πάροδος Ερμού, 50τ.μ. ανά όροφο (τριώροφο), εξοπλισμένο με ανελκυστήρα, κεντρική θέρμανση - ψύξη, ανεξάρτητη ανά όροφο, ηλιακό θερμοσίφωνα, τριφασικό ρεύμα, 2 WC. Ο γ΄ όροφος είναι εξοπλισ μ έ ν ο ς κ α ι ω ς γ κ α ρ σ ο ν ι έρ α . Πληρ. τηλ. 22510 22762 & 32137, 6945-795779.

Ενοικιάζονται καταστήματα στο λιμάνι της Μήθυμνας. Πληρ. τηλ. 6945894579, 6946-334935. Ενοικιάζεται στο κέντρο της πόλης ένας χώρος 130τ.μ., στον δ΄ όροφο, κατάλληλο για ιατρείο. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται αποθήκη σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται βιοτεχνικό κτήριο 1.000τ.μ. με 2στρεμ. οικόπεδο, 4,5μ. ύψος, 2 διπλές γκαραζόπορτες, 5 λεπτά από Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr Ενοικιάζεται κατάστημα 65τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, πληροί προδιαγραφές υγειονομικού κανονισμού. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806.

Ενοικιάζεται γραφείο 26τ.μ., στον α΄ όροφο, επί της κεντρική οδού Καβέτσου, τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα, κεντρικό, 75 τ.μ., με 30 τ.μ. πατάρι, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τ ηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

πεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 7.017 τ.μ. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973655735 & 6948-172413 Πωλείται στη μαγευτική παραλία Αγ. Ερμογένη, με εξαιρετική θέα, 8 χλμ. απο τη Μυτιλήνη, παραθαλάσσιο οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 10.000 τ.μ. σε ιδιαίτερα προνομιακή τιμή. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413 Δίδεται αντιπαροχή 4.200τ.μ. οικόπεδο, στη Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνης. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973655735 & 6948-172413. Πωλε ίτ αι αγρόκτημα με ελιές, 5.000τ.μ., στα Πάμφιλα Μυτιλήνης. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλείται στα Νησέλια Παμφίλων αγροτεμάχιο 4στρεμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στα σύνορα του οικισμού (υπό ένταξη στο σχέδιο), με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, 150.000 ευρώ. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973655735 & 6948-172413.

Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος, 360 τ.μ. και 500 τ.μ. προαύλιο χώρο. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Ενοικιάζεται γραφείο γ’ ορόφου, 50 τ.μ., με πρόσοψη, στο πάρκο, Ικτίνου 2. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Ενοικιάζεται προνομιούχο νέο κατάστημα 160 τ.μ. με 100 τ.μ. ημιυπόγειο, πλησίον Ζωοδόχου Πηγής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 60 τ.μ., στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, δίπλα στην παραλία, με πάρκινγκ, κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 110 τ.μ., πίσω από την κεντρική αγορά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενοικιάζεται η επιχείρηση «Baracuda» στη Χαραμίδα, λόγω ψυχολογικής κόπωσης των ιδιοκτητών, τιμή πολύ λογική. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6948-178498.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλείται γνωστή αλυσίδα εστίασης-πιτσαρία, επικερδής, σε κεντρικό σημείο της πόλης, λόγω ασθενείας. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6909708568. Πωλεί ται επιχείρηση ψητοπωλείο-ταβέρνα στη Μυτιλήνη, λόγω συνταξιοδότησης. Πληρ. τηλ. 22510 45922. Πωλείται κατάστημα 50τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, μισθωμένο με ενοίκιο 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6986985627. Πωλείται κατάστημα 50τ.μ., στην περιοχή Λαδάδικα. Σε άριστη κατάσταση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923-15919, www. leonisrealestate.com Πωλείται εμπορική επιχείρηση Sex Shop με σταθερή πελατεία και ιστοσελίδα, σε κεντρικό σημείο της πόλης. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. Τηλ. 6944-655795. Πωλείται επιχείρηση με υπέροχη θέα στην προκυμαία Μυτιλήνης και σε προσιτή τιμή. Πληρ. τηλ. 6977269923.


16

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΜΑΪΟΥ 2010

Πωλείται επιχείρηση fast food (καφέ, σάντουιτς, τυρόπιτα, κρέπα κ.λπ.) στο κέντρο της πόλης, Ερμού 80, λόγω αναχωρήσεως. Τιμή προσιτή. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6980-785927. Πωλείται επιχείρηση βίντεο-κλαμπ, σε κεντρικό σημείο της πόλης, σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται γωνιακό μαγαζί υγειονομικού ενδιαφέροντος, 26τ.μ., με 3μ. πρόσοψης, στο κέντρο της αγοράς, στην περιοχή Παπάδου Γέρας, τιμή 14.000 ευρώ, διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr Πωλείται επιχείρηση 350τ.μ., με πλήρως επιπλωμένα 9 διαμερίσματα, σε οικόπεδο 4,1 στρεμμάτων, στη Σκάλα Καλλoνής. Τα διαμερίσματα βρίσκονται σε μια ήσυχη περιοχή, 800μ. μακριά από το μαγευτικό υδροβιότοπο του κόλπου της Καλλονής. Το συγκρότημα είναι εξοπλισμένο με όλες τις ανέσεις, όπως κουζίνα, ψυγείο, κλιματισμό και TV, μπάνιο με ντους και ιδιωτικό πάρκινγκ, κεντρική θέρμανση. Κατάλληλο για τουριστική επένδυση. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Πωλείται σύγχρονη διώροφη επιχείρηση 180τ.μ., υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο Μ. Γιαλό. Πλήρως εξοπλισμένη και πρόσφατα ανακαινισμένη. Μηναίο εισόδημα 5.000 ευρώ. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Πωλείται επιχείρηση στην Ελ. Βενιζέλου, 108 τ.μ., με πατάρι, αυτούσια ή χωρίς το εμπόρευμα. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται επιχείρηση ψαροταβέρνα στο λιμανάκι της Ευρειακής, πλήρως εξοπλισμένη, με τζάκι, για χειμερινή και θερινή σαιζόν. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στα Λαδάδικα Μυτιλήνης επιχείρηση ταβέρνα, πλήρως εξοπλισμένη. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Στην Ευρειακή πωλείται επιχείρηση «καφέ-μπαρ» σε λειτουργία, πλήρως εξοπλισμένο, πάνω στο κύμα, 300τ.μ.. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πωλούνται μηχανήματα ξυλουργείου μονοφασικά (σύνθετο, κορδέλα, radial & κομπρεσέρ). Σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6984-823467. Από το ξενοδοχείο «Λασία» στη Μυτιλήνη, λόγω γενικής ανακαίνισης, πωλείται η επίπλωση των δωματίων (πλήρες σετ, κρεβάτι - στρώμα, κομοδίνα, τουαλέτα, TV), σε πολύ καλή κατάσταση, τιμές ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 61642, 6970804931. Πωλείται βυτίο μεταφοράς καυσίμων για πρατήριο, χωρητικότητας 2.350 λίτρων, τύπος Mazda T2500, με αντλία, μετρητή και 120μ. λάστιχο. Δεκτός κάθε μηχανολογικός έλεγχος. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6948-601773. Πωλείται ρυμουλκούμενη καντίνα με πλήρη εξοπλισμό και άδεια λειτουργίας. Πληρ. τηλ. 6977 972017. Πωλείται πάγκος-ψυγείο σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται εξοπλισμός για καφετέριαμπαρ (δυο επαγγελματικά ηχεία, εξαερισμοί και κανάλια, φώτα πίστας, καναπέδες, καρέκλες με μπράτσα, μηχανή καπνού, ντουλάπια, ράφια αρτοποιίας). Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6939-276505 και

22510 93314. Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίουταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Καθίσματα εσωτερικού χώρου, ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5μ. μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα.

Πωλούνται ψυγεία παστών ζαχαροπλαστικής, καταψύξεις παγωτού, καθώς και μηχανήματα εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής λόγω ανακαίνισης. Πληρ. τηλ. 22510 28588, 6947-073972.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Ενοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4 στρεμμάτων επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης - Παναγιούδας, στο ύψος του Καρα-Τεπέ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Κουκμό Μυτιλήνης, εμβ. 4 στρεμ., με οικοδομική άδεια για 200τ.μ. οικία και πανοραμική θέα. Τιμή 185.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται οικοδομήσιμο οικόπεδο 6,5στρεμ., στην Κράτηγο. Έχει δίπλα νερό και ρεύμα, χτίζει 200τ.μ. συν 200τ.μ. ημιυπόγεια, με θέα, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr Πωλείται οικόπεδο 400τ.μ., με καταπληκτική θέα, στο Καγιάνι, εντός σχεδίου, με πρόσοψη στο δρόμο στη ζώνη οικισμού. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr Πωλείται προνομιακό οικόπεδο στο Μόλυβο, 11.000 τ.μ.. Γεώτρηση για επαγγελματική χρήση, σε κεντρικό οδικό άξονα. Πληρ. τηλ. 6948-202060.

έτοιμη βάση οικοδομής 50τ.μ. και οικοδομική άδεια εν ισχύ για κατοικία 100τ.μ.. Δυνατότητα δόμησης 400μ.. Πληρ. τηλ. 6973023831. Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο στο Καγιάνι, 320τ.μ., εφαπτόμενο σε δύο δρόμους, με απεριόριστη πανοραμική θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μοναδικό οικόπεδο 450τ.μ. περίπου, στην περιοχή Γηπέδου, με εξαιρετική προοπτική εκμετάλλευσης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται εξαιρετικό γωνιακό οικόπεδο στην Παναγιούδα εντός οικισμού, με μεγάλο συντελεστή δόμησης. Xτίζει περίπου 290τ.μ. με έξτρα υπόγεια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο στην Παγανή, 4 στρεμμάτων, με έτοιμες εκσκαφές και διαμορφώσεις, πλησίον κεντρικής οδού. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στη θέση Λακέρδα - Χριστός, 200μ. περίπου από τη θάλασσα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο 6 στρεμμάτων, στα Βατερά Λέσβου, πλησίον ξενοδοχείου «Ειρήνη». Ιδανικό για κάθε επένδυση (ξενοδοχείο - δωμάτια κ.λπ.). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται εξαιρετικό οικόπεδο 4 στρεμμάτων στα Βατερά Λέσβου, 100μ. από τη θάλασσα. ΔΕΗ ΔΕΥΑΜ - ΟΤΕ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στην περιοχή της Aγ. Mαρίνας, άρτιο και οικοδομήσιμο, εκτός οικισμού. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται οικόπεδο στην Αγία Μαρίνα, εντός οικισμού. Άρτιο και οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 6978283070.

Πωλείται οικόπεδο στο Πυργί 3.500τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με αρκετή θέα στον κόλπο της Γέρας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Πηγαδάκια, 440τ.μ., με δυνατότητα οικοδόμησης 200 τ.μ. οικίας, με πρόσωπο σε δρόμο, δίπλα από τη θάλασσα, επίπεδο και με θέα. Τιμή 55.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΉΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvosrealestate.gr

Πωλείται οικόπεδο 0,5 στρέμ. (άρτιο και οικοδομήσιμο) εντός των ορίων οικισμού Σκάλας Μιστεγνών, με ιδιωτικό δρόμο, σε απόσταση 200 μέτρα από τη θάλασσα. Χτίζει 100τ.μ. συν υπόγειο. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr

Πωλούνται α) Οικόπεδο 127τ.μ., με παλαιά πέτρινη οικία, στην περιοχή Τσας Μύρινας Λήμνου. Οικοδομούνται 127τ.μ., β) Οικόπεδο 280τ.μ. με παράδρομο σε κεντρικό δρόμο στη Μύρινα Λήμνου. Οικοδομούνται 280τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6948-514833 και 22510 23943. Πωλείται οικόπεδο στο Κουμκό, εντός σχεδίου, εντός οικισμού 1.300τ.μ. με γεώτρηση, γωνιακό πάνω στο δρόμο. Πληρ. τηλ. 6970-439276, 22510 26294. Πωλείται στην περιοχή Αγ. Μαρίνας, πάνω από το αεροδρόμιο, οικόπεδο 3 στρεμ., άρτιο & οικοδομήσιμο, επίπεδο και με θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 31711 και 6974-142661, www.lesvos-realestate.com

Πω λε ίτα ι οικόπε δο 4.200τ .μ. στην Κράτηγο, κοντά στη θάλασσα, με θέα και άδεια οικοδομής, γεώτρηση, ρεύμα και παροχή νερού δήμου. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 2 2510 23781 & 693 2315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται προνομιούχο γωνιακό οικόπεδο 735τ.μ., με απεριόριστη θέα, στις Νέες Κυδωνίες, με

Πωλείται οικόπεδο στη θέση Λακέρδας Μυτιλήνης, 7 στρεμάτων, χτίζει 260 τ.μ.. Τιμή 160.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6986-985627. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Καμάρες, 135τ.μ., με θέα στη θάλασσα και στην πόλη. Πληρ. τηλ. 6986-985627. Πωλείται οικόπεδο 4.500τ.μ., στην Κράτηγο, κοντά στη θάλασσα, με θέα και άδεια οικοδομής. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923 15919, www.leonisrealestate.com Πωλείται οικόπεδο επίπεδο 4.700τ.μ., στην περιοχή Ακλειδιού, με πανοραμική θέα τη Μυτιλήνη. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923 - 15919, www. leonisrealestate.com Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμμάτων, στην Παγανή (επί του κεντρικού δρόμου). Κατάλληλο για επαγγελματική χρήση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923-15919, www.leonisrealestate.com Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 210τ.μ., στα Αλυφαντά. Χτίζει 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται στην Αγ. Μαρίνα, πάνω σε δημοτικό δρόμο, οικόπεδο 3στρεμ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, 1.320 τ.μ., ακριβώς πάνω στο δρόμο. Πληρ. τηλ. 22510 46404 & 22513 53117 (ώρες γραφείου), κ. Κούρογλου Στέλιος. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Οτζάς Μυτιλήνης, εμβαδού 5,5στρεμ., με δυνατότητα οικοδόμησης 200τ.μ., επίπεδο, με δρόμο, νερό, ρεύμα (100μ.). Τιμή 34.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045 22510 46450, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή του Μολύβου, με άδεια οικοδόμησης για πέτρινη κατοικία, με μοναδικά πανοραμική θέα από την Πέτρα έως το δίαυλο Τουρκίας, με θέα ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο. Στοιχεία κατοικίας: α) 114τ.μ. κύριοι χώροι, β) 64τ.μ. βοηθητικοί χώροι, γ) πισίνα 7,5μ. Χ 4,5μ., δ) οικόπεδο περί τα 900τ.μ.. Τιμή για το οικόπεδο με την άδεια οικοδόμησης 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045 - 22510 46450, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Καλλιθέας Μυτιλήνης, με δυνατότητα οικοδόμησης 225τ.μ. οικίας συν πυλωτή, σε καταπληκτικό σημείο, κοντά στα σχολεία. Τιμή 185.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045 22510 46450, www.lesvosrealestate.g Πωλείται οικόπεδο 6στρεμ., εντός σχεδίου, στη Θερμή, επίπεδο, περιφραγμένο, με νερό και ρεύμα και 1 κτίσμα 90τ.μ., με θέα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www.realhouses.gr Πωλείται οικόπεδο στη Νεάπολη 4στρεμ., με 200τ.μ. συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο 2στρεμ. στα Πάμφιλα, εντός οικισμού, άρτιο και οικοδομήσιμο, με εκπληκτική θέα. Πληρ. τηλ. 22520 31711 και 6974 142661, www.lesvosrealestate.com Πωλούνται στην Πέτρα 25 στρέμ. πάνω στη θάλασσα. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στα Βατερά οικόπεδο 20στρεμ., επάνω στο δρόμο, μπροστά στη θάλασσα, μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται στο Κουμκό οικόπεδο εντός οικισμού, 500τ.μ., με θέα το λιμάνι & το κάστρο της Μυτιλήνης. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στο Κουμκό εντός οικισμού, 700τ.μ., με θέα το λιμάνι και το κάστρο της Μυτιλήνης. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στην Καλλονή, στη θέση Μαλτέδαινα, οικόπεδο περιφραγμένο, 6 στρεμ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στην Παγανή οικόπεδο 6 στρεμ., με βιοτεχνικό κτήριο 550τ.μ. και με μεγάλο υπόλοιπο συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στο Μόλυβο, στην περιοχή Φάρος, 13στρεμ., με θέα στη θάλασσα, κατάλληλο για ξενοδοχειακή μονάδα. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στο Μάρμαρο Γέρας, 1.200τ.μ., με 12 μέτρα πρόσοψη, επάνω στη θάλασσα, άρτιο και οικοδομήσιμο, 400τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Νέων Κυδωνιών, 850τ.μ., με 200τ.μ. συντελεστή δόμησης, τιμή 75.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 400 στρεμμάτων περίπου, στη θέση Μάλαθρα Παρακοίλων Λέσβου. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται οικόπεδο στη θέση Βουναράκι Μυτιλήνης. Κτηματεμπορική.

Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945935806. Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εντός οικισμού στην Αγία Μαρίνα, στην άκρη του χωριού, με πολύ ελαφρά κλίση, θέα στη θάλασσα. Οικοδομεί 400τ.μ. συν υπόγεια. Κατάλληλο για ανέγερση δύο έως τεσσάρων ανεξάρτητων κατοικιών. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806.

τεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται παραλιακό οικόπεδο 8στρεμ. στο Μόλυβο, σε ένα υπέροχο καταπράσινο περιβάλλον, με καταπληκτική θέα. Πρόσοψη στην παραλία κατά μήκος 40μ., μια από της καλύτερες παραλίες του Μολύβου, κοντά σε ένα υπέροχο ξενοδοχείο και μια καντίνα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www. realhouses.gr Υπεύθυνη: Μαρίνα Περγαμηνού

Πωλείται οικόπεδο 420τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στην περιοχή της Σουράδας. Οικοδομούνται 200τ.μ.. Βρίσκεται 80μ. από τη θάλασσα. Έχει πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919,www.leonisrealestate.com

Πωλείται οικόπεδο 5,5στρεμ., στην περιοχή Μυχού Δ. Ευεργέτουλα, 5 λεπτά από την παραλία της Γέρας, καταπληκτική θέα στον κόλπο, με νερό και ρεύμα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www. realhouses.gr

Πωλείται οικόπεδο 410τ.μ., στην περιοχή Ακλειδιού. Οικοδομούνται 205τ.μ., με πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate. com

Πωλείται οικόπεδο 136τ.μ. με άδεια οικοδομής 160τ.μ., στην περιοχή Λουτρόπολη Θερμής. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073.

Πωλείται οικόπεδο 420τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στην περιοχή της Σουράδας. Οικοδομούνται 200τ.μ.. Βρίσκεται 80μ. από τη θάλασσα. Έχει πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919,www.leonisrealestate. com Πωλείται οικόπεδο 410τ.μ., στην περιοχή Ακλειδιού. Οικοδομούνται 205τ.μ., με πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 315919, www. leonisrealestate.com

Πωλείται αγροτεμάχιο 4στρεμ. άρτιο και οικοδομήσιμο στην περιοχή μεταξύ αεροδρομίου και Αγ. Μαρίνας, θέση Χασάν Αγά (πλησίον Τούμπας Βουρνάζου). Πληρ. τηλ. 210 6719532, 6972-228721, 6945482614.

Πωλούνται 2 επίπεδα οικόπεδα, 4 στρεμ. το καθένα, στο Ακρωτήρι. Οικοδομούνται 160τ.μ. + 80τ.μ. υπόγειο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919,www. leonisrealestate.com Πωλείται στην Άντισσα και σε πλεονεκτική θέση επίπεδο οικόπεδο 6στρεμ., κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251.

Πωλείται οικόπεδο 6 στρ. στο Καγιάνι. Υπέροχη θέα στο λιμάνι, 30μ. πρόσοψη στο δρόμο με ρεύμα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400τ.μ.. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται στη Νυφίδα Πολιχνίτου 3 οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα, 1.500 περίπου τ.μ. το καθένα, εντός οικισμού, πάνω στο κύμα. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

Πωλείται οικόπεδο 140 τ.μ., επί της κεντρικής οδού στη Λουτρόπολη Θερμής, με άδεια οικοδομής που χτίζει 2 μεζονέτες, 80 τ.μ. εκάστη. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 160τ.μ. στο κέντρο της Παναγιούδας, χτίζει 205τ.μ.. Τιμή διαπραγμα-

Πωλείται οικόπεδο 120τ.μ. στο κέντρο των Μιστεγνών. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο 6.000τ.μ., με οικοδομή 90τ.μ., νερό ελαιόδεντρα και οπωροφόρα, περιοχή Άγ. Γεώργιος Θερμής. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο 4στρεμ. με υπέροχη θέα στη θάλασσα, πάνω στο δημοτικό δρόμο Κομκό - Καγιάνι. Το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ελαφρώς ανισόπεδο με εύκολη πρόσβαση, για χωματουργικά μηχανήματα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 - 477850, www. realpro.gr Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 10.000τ.μ., στην Πέτρα Λέσβου. Ιδανικό για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Στην Ευρειακή πωλείται οικόπεδο 500τ.μ., με σπίτι 80τ.μ. και γεώτρηση, εντός οικισμού. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977359251. Στο Κιόσκι πωλείται οικόπεδο 340τ.μ., με δυνατότητα δόμησης 340τ.μ. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλείται στη Σκάλα Καλλονής, θέση «Τσιπέρια», οικόπεδο 30 στρεμ. περίπου, εφαπτόμενο της παραλίας του κόλπου Καλλονής, σε μήκος 110 μ., κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Τιμή προσιτή. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977 359251. Πωλείται οικόπεδο 270 τ.μ., στις Καμάρες. Πληρ. τηλ. 6977 241294. Πωλείται οικόπεδο παραθαλάσσιο 225 στρεμ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6977 241294. Πωλείται οικόπεδο 1.000 τ.μ. στην περιοχή Αγ. Μαρίνας. Επίπεδο με πανοραμική θέα. Οικοδομούνται 500 τ.μ.. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919. Πωλείται οικόπεδο στην Αγ. Μαρίνα 1.200 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974-142661. Πωλείται οικόπεδο στην Αρίσβη, 265 τ.μ., εντός οικισμού, με άδεια οικοδομής. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο στη Βαρειά, εντός οικισμού, 1 στρέμμα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο 270 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στις Καμάρες, με θέα. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται οικόπεδο 10,5 στρεμ. στον Κάτω Χάλικα. Πληρ. τηλ. 6977-241294.


17

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΜΑΪΟΥ 2010

Πωλείται παλιό σπίτι σε τιμή ευκαιρίας στα Μιστεγνά. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 2251041770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr

Πωλείται παραθαλάσσια μονοκατοικία στην Πεδή. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τ ηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr

Super Προσφορά λόγω αναχώρησης! Πωλείται μονοκατοικία 57τ.μ. στην Επάνω Σκάλα, με καλό ενοίκιο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πωλούνται διαμερίσματα 45τ.μ. και 70τ.μ. στον Άνω Χάλικα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www. lesvosestate.gr Πωλείτ αι κτήριο αποτελούμενο από 3 γκαρσονιέρες και 1 δυάρι, στη Λαγκάδα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr Πωλείτ αι μονοκατοικία 90τ.μ., στον Πλάτανο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr Πωλε ίται οικόπεδο 290 τ.μ., στην περιοχή του Δικαστηρίου. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 27.000 τ.μ. στη θέση “Φάρος” – Εφταλού Μήθυμνας, με μεγάλη πρόσοψη στον κεντρικό δρόμο και στην παραλία. Κατάλληλο για ξενοδοχειακή μονάδα και εξοχική κατοικία. Έχει καθοριστεί αιγιαλός και παραλία. Έχει πιστοποιητικά μη δασικού χαρακτηρισμού και έχει ελεγχθεί από αρχαιολογική υπηρεσία. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919. Πωλείται οικόπεδο κατάλληλο για κατοικία, επαγγελματική χρήση (τουριστικά καταλύματα) ή εμπορική εκμετάλλευση, εκμετάλλευση για γκαρσονιέρες. Υπάρχει μελέτη στην περιοχή της Κουλμπάρας. Συντελεστής 250 τ.μ. + υπόγεια. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται προνομιούχο, μοναδικό οικόπεδο, επί της παραλίας

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 65τ.μ., στο Συνοικισμό. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται μονοκατοικία 80τ.μ., στον Άγ. Γεώργιο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr

Πωλούνται 2 γκαρσονιέρες, με ξεχωριστό υπνοδωμάτιο, σε πολύ καλή τιμή, στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate. gr

Πωλείται διαμέρισμα 75τ.μ., με 2 Υ/Δ, σε καλή τιμή, στην Καλλονή. Πληρ. τ ηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr

Πωλείται διώροφη οικία υπό ανέγερση κοντά στην πλατεία της Ερεσού. Πληρ. τηλ. 22530 52170, 22510 41770 και 6947 021559, www.lesvosestate.gr της Πέτρας, 4.500 τ.μ.. Χτίζει 2.500 τ.μ.. Απεριόριστη θέα. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528.

Πωλείται οικόπεδο στη Mόρια. Χτίζονται 320 τ.μ., με θέα στον κόλπο της Παναγιούδας. Ευκαιρία. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919.

Πωλείται οικόπεδο 6.500 τ.μ., στο Χάλικα (κοντά στην πόλη), με πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919. Πωλείται στη Σκάλα Καλλονής προνομιακό οικόπεδο 880 τ.μ., 30 μ. από την παραλία. Χτίζει 400 τ.μ. για κατοικία και 600 τ.μ. για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρ. στη Σκάλα Συκαμινέας, με πανοραμική θέα προς το χωριό και τη θάλασσα, κατάλληλο για τουριστική εκμετάλλευση αλλά και για παραθεριστικές κατοικίες. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932-315919, www.leonisrealestate.com

ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

Πωλείται παλαιό κτίσμα με οικόπεδο κατάλληλο για 2 δυάρια + 6 γκαρσονιέρες, στο κέντρο της Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr

Πωλείται τριώροφη οικία στα Μιστεγνά, 150 τ.μ. τα σπίτια και 250 τ.μ. η αυλή. Τιμή ευκαιρίας! Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 22510 41770, 6947-021559, www. lesvosestate.gr

Πωλείται στην Άναξο παραθαλάσσιο διαμέρισμα, στον α’ όροφο, με θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559.

Πωλείται καινούργιο διαμέρισμα 90 τ.μ., α’ ορόφου, στη Λαγκάδα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr

Πωλείται διώροφη οικία στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, 90 τ.μ. και γκαράζ, με θέα στο Πλωμάρι και τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559.

Πωλείται διαμέρισμα 110 τ.μ., στον α’ όροφο, στη Λαγκάδα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr

Πωλείται παραθαλάσσια μονοκατοικία στο Ταβάρι, με πιλοτή, 2 υπνοδωμάτια, σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα και μπάνιο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559. Πωλείται σπίτι στη Μόρια 150 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770 και 6947 021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται οικία στο Κάτω Χωριό Πλωμαρίου, καινούργια, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 22510 41770, 6947 021559, www.lesvosestate.gr Δίδεται οικόπεδο 1 στρ. εντός οικισμού, στα Αλυφαντά για αντιπαροχή. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ Κέ δρο Αλυφαντών. Πωλε ίται ελαιόκτημα 7.858τ.μ., εντός οικισμού, εκτός σχεδίου, 500μ. από Νέα Περιφερειακή Μυτιλήνης ,- Καλλονής περιφραγμένο, με 140 δέντρα, γεώτρηση, ρεύμα, σε αγροτική οδό, άσφαλτο. Πληρ. τηλ. 210 2696469-463, 210 2136712 (19:00-22:00), 6946-891934. Πωλεί ται παραλιακό κτήμα 60στρεμ. στο Μανταμάδο, με δυνατότητα τμηματικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www.realhouses.gr Πωλείται ελαιόκτημα 2,5 στρεμ. πλησίον Ασώματου Δ. Ευεργέτουλα. Το κτήμα είναι καθαρισμένο, κλαδεμένο, με σέτια, έχει 87 δέντρα που βγάζουν πολύ καλό λάδι (0,6 - 1,0), 200 μ. από το δρόμο. Τιμή 3.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-4778 50, www.realpro.gr

Πωλεί ται κτήμα περίπου 100 στρεμ., στην περιοχή Σκοπέλου Γέρας. Αποτελείται από 2 παράλληλα κτήματα με ιδιωτικό δρόμο 1χλμ., καθένα έχει 2 κτίσματα μέσα με απεριόριστη θέα το Αιγαίο, με περίπου 2.500 ελιές,

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Γε ρμανι κή χρη ματοοι κο νο μική εταιρεία στα πλαίσια της ανάπτυξης στο νησί μας ζητά συνεργάτες ΜΕΡΙΚΗΣ ή ΟΛΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ. Προσφέρονται υψηλές αποδοχές, bonus, ταξίδια, διά βίου εκπαίδευση, σύνταξη. Γερμανικό σχέδιο καριέρας. Βιογραφικά: fax: 210 4136837, e-mail: kontogr@gmail.com. Πληρ. τηλ. 6984-989944, υπ’ όψιν κ. Κοντογιάννη. Ζητείται φυσικός για φροντιστήριο στην Καλλονή. Ελάχιστες διαθέσιμες ώρες 15. Πληρ. τηλ. 22530 23451 & 6972623711. Από κομμωτήριο ζητείται τεχνικός και βοηθός βαφείου. Πληρ. τηλ. 22510 43175.

Ζητούνται καθηγητές και καθηγήτριες Αγγλικών, Γαλλικών, Γερμανικών, Ισπανικών και Τούρκικων ξένων γλωσσών, για διδασκαλία σε φροντιστήριο. Πληρ. τηλ. 6972-001524 και 6932259356. Ζητείται ψήστης και τυλιχτής, μόνο με εμπειρία. Πληρ. τηλ 22510 45516.

Ζητείται γυναίκα για βοηθός σε κουζίνα, σε εστιατόριο στην περιοχή του Μολύβου. Πληρ. τηλ. 6942-403545.

Ζητείται σερβιτόρος/-α σε εστιατόριο bistro, με εμπειρία, για εργασία στο Μόλυβο. Πληρ. τηλ. 6979-417361. Ζητείται υπάλληλος για σουπερμάρκετ 20 - 30 ετών. Πληρ. τηλ.

6945-544290, κ. Γρηγόρης. Ζητείται δεσποινίς βοηθός φαρμακείου που να διαθέτει μεταφορικό μέσο (μηχανάκι κ.λπ.). Επιθυμητή η γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή, αποστολή βιογραφικών στη Θυρίδα 96. Ζητείται υπάλληλος για χρωματοπωλείο. Πληρ. τηλ. 22510 45810. Ζητείται πωλητής από εταιρεία τροφοδοσίας καφέ και συναφών. Αποστολή βιογραφικών στο info@ blue-line.gr. Πληρ. τηλ. 22530 29277 Από το «Φούρνο με τα ξύλα» ζητείται έμπειρος αρτεργάτης. Πληρ. τηλ. 22510 20011. Ζητούνται κοπέλες για να εργαστούν στην έκθεση της Καλλονής από 5 έως 10 Μαΐου για το Studio Idea. Πληρ. τηλ. 22510 44289, κ. Αργυρώ και κ. Μαρίνα.

Πωλείται οικία 152 τ.μ. στο Σκόπελο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559.

Ενοικιάζεται κατάστημα 56τ.μ., στη Σκάλα Ερεσού. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, 60 τ.μ., με 2 τουαλέτες, κατάλληλο και για υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559. Πωλείται επιχείρηση-εστιατόριο στο Μόλυβο, σε κεντρικό σημείο, με πλήρη εξοπλισμό. Πληρ. τηλ. 22530 52170, 22510 41770 & 6947021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται οικόπεδο στα Τσόνια 281 τ.μ., εντός οικισμού, 200 μ. από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770 και 6947 - 021559, www.lesvosestate.gr

Πωλείται κτήριο στην αγορά της Μυτιλήνης. Δεχόμαστε σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559.

Πωλείται οικόπεδο στα Τσόνια 865 τ.μ., εντός οικισμού, με δυνατότητα δόμησης 400 τ.μ., 200 μέτρα από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr

Πωλείται κτήριο κατάλληλο για επαγγελματική χρήση, περίπου 600 τ.μ., με πάρκινγκ. Δεχόμαστε μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6947-021559, 22530 52170 και 22510 41770, www.lesvosestate.gr

Πωλείται οικόπεδο 1.800 τ.μ., επί επαρχιακού δρόμου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Δεχόμαστε μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www. lesvosestate.gr

250μ. από τον κεντρικό δρόμο. Τιμή συζ ητήσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www.realhouses.gr

22510 23781, 6932-315919.

Πωλούνται διάφορα ελιοκτήματα 40στρεμ., 8στρεμ., 7στρεμ., 2στρεμ, 18στρεμ, 1,5στρέμ., περιοχή Γέρας. Ιδιωτικοί δρόμοι και περίφραξη στο κάθε κτήμα. Καθώς και 4 μικρά αγροτεμάχια, περιοχή Μεσαγρού, θέση Σορόκος, με απεριόριστη θέα στο Αιγαίο και στη Τουρκία. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www. realhouses.gr Πωλείται κτήμα 11στρεμ. στην περιοχή Βρυσά (Βατερά). Επίπεδο με ελιόδεντρα, δυνατότητα γεώτρησης. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www.realhouses.gr Πωλείται ελαιόκτημα 4στρεμ. στη Μόρια, πάνω σε αγροτικό δρόμο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλ είται στον Άργενο έκταση 240στρεμ., κατάλληλη για νέους αγρότες κ.λπ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

Πωλείται κτήμα στη Mόρια 10 στρεμ., 50μ. από το δρόμο, με 250 ελαιόδενδρα, απόδοση 15 μοδι ών. ΛΕΩΝΗΣ. Πλη ρ. τηλ.

Πωλείται οικόπεδο στη Νυφίδα, 100 μ. από τη θάλασσα, μέσα στον οικισμό, περίπου 1 στρεμ., χτίζει 400 τ.μ.. Ενδιαφέρον και για 2 άτομα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559. Πωλείται οικόπεδο στη θέση “Σκυδιά” Μανταμάδου, 8 στρεμ., με πανοραμική θέα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται πέτρινη μονοκατοικία 154τ.μ. στην Αγ. Μαρίνα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www. lesvosestate.gr Πωλείται λόγω αναχώρησης πολυτελέστατη μονοκατοικία 140τ.μ. στα Μιστεγνά. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr Πωλούνται 3 οροφοδιαμερίσματα σε αυτόνομο κτήριο, 65τ.μ. το καθένα, στην Επάνω Σκάλα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www. lesvosestate.gr Πωλούνται οικόπεδα στη Λάρσο σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται μηχανή Υamaha Fazer 1.000 cc, έκδοση FZ1S, μοντέλο 2007, 15.000 χιλιόμετρα, σε άριστη κατάσταση, φυλασσόμενη σε κλειστό γκαράζ, έξτρα πλαϊνές βαλίτσες Υamaha μανιτάρια Υamaha bagster, εργοστασιακός συναγερμός Abus, όλα τα service σε αντιπροσωπεία, τιμή 9.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973403114, 22510 45046, Νίκος. Πω λε ίτ αι Yamaha Majesty 400cc, μοντ. 10/06, μαύρο, 11.500 χλμ., αυτόματο κιβώτιο, τετράχρονος κινητήρας, άριστη κατάσταση, μπαγκαζιέρα, καινούργια λάστιχα. Τιμή 5.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6972-993678. Πωλείται μηχανή Kawasaki Ninja 1.000cc, μοντέλο 2008, χρώματος πράσινου, από τις λίγες που κυκλοφορούν στο νησί. Σε άριστη κατάσταση, 10.000χλμ.. Πληρ. τηλ. 22530 22116, 22530 22132, 6973-044717, 6978-856427. Πωλείται Fiat Bravo 1.400cc, μοντέλο 7/1996, 80HP, ΚΤΕΟ 7/2009, ΠΡΟΣΦΑΤΟ service, ηλεκτρικά παράθυρα, υδραυλικό τιμόνι, σε πολύ καλή κατάσταση, τιμή 1.500. Πληρ. τηλ. 6944608211.

Πωλείται παιδικό δωμάτιο Neoset, χρώματος οξιάς, περιλαμβάνει κρεβάτι, βιβλιοθήκη, γραφείο. Τιμή πακέτου 600 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973-023052. Από το «Φούρνο με τα ξύλα» ζητούνται καυσόξυλα. Πληρ. τηλ. 22510 20011. Ηλεκτρολόγος αναλαμβάνει πάσης φύσεως ηλεκτρολογικές εργασίες και μικροεπισκευές. Πληρ. τηλ. 6983-624490. Πωλούνται μεταχειρισμένοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές H/Y, νέας τεχνολογίας, σε πολύ προσιτές τιμές. Πληρ. τηλ. 6939-288290.

Πωλούνται έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευ ές ελαφρώς μεταχει ρισμένα, όπως ψυγείο Sharp 300 ευρώ, κουζίνα με κεραμική εστία Pitsos τιμή 350, διθέσιος καναπές τιμή 150, μεγάλο έπιπλο τηλεόρασης 100 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6944-308701.

Πωλείται αντίκα τραπεζαρία με 6 καρέκλες και μπουφέ, χειροποίητη του 1948, καρυδιά ψημένη, σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6976-331127, 22510 45046, Έφη.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Ζητούνται σερβιτόροι για το εστιατόριο «Το Τσουκάλι». Σχετική εμπειρία θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα. Πληρ. τηλ. 22510 48660 και 6976-953553. Ζητείται πωλητής-πωλήτρια με προϋπηρεσία στις πωλήσεις. Αποστολή βιογραφικών: casaidea@otenet.gr

Η ASPIS Real Estate - Κτηματομεσιτικές Συναλλαγές ζητά συνεργάτες ως συμβούλους ακίνητης περιουσίας για το νέο κατάστημα στη Μυτιλήνη. Αποστολή βιογραφικών: με κωδικό θέσης ΣΑΠ στο e-mail: mitilini@aspisrealestate. gr και στο φαξ 22510 46946. Πληρ. τηλ. 22510 22220, 210 6106560.

Ζητείται πεπειραμένος ψυκτικός καταρτισμένος στην επαγγελματική ψύξη, κάτοχος διπλώματος αυτοκινήτου. Πληρ. τηλ. 22510 48108.

Ζητούνται κοπέλες για κουζίνα, με εμπειρία, από το εστιατόριο «Martano». Πληρ. τηλ. 22510 24700.

Από το Studio Ιdea, ζητούνται άτομα για μόνιμη εργασία σε διανομές, Βαλαωρίτου 32. Πληρ. τηλ. 22510 44289.

ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Κυρία ζητά εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων ή μικρών παιδιών μέχρι 2 ετών, ή για λαντζιέρισσα. Έχει εμπειρία. Πληρ. τηλ. 6974-472262.

λά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945985466. Κυρία ζητά εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων-παιδιών, καθώς και την καθαριότητα. Πληρ. τηλ. 22510 43471, 6934-310879. Κοπέλα 35 ετών ζητά εργασία μόνο για απογευματινές ώρες, στην περιοχή της Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 41770 & 6947-021559.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Κυρία Ελληνίδα ζητά εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων ή παιδιών. Πληρ. τηλ. 22510 43349.

Παραδίδονται μαθήματα Πληροφορικής για την απόκτηση πτυχίων Core/Expert, καθώς και εξειδικευμένων προγραμμάτων. Πληρ. τηλ. 6973-055407.

Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλ-

Παραδίδονται μαθήματα Φυσικοχημείας - Μαθηματικών σε παιδιά δημοτικού & γυμνασίου. Πληρ. τηλ. 6973-055407.


18

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΜΑΪΟΥ 2010

ΧΡΗΣΙΜΑ ΦΑ Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΣΑΒΒΑΤΟ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ ΣΥΣ.ΦΑΡ.ΤΟΥΡΟΥΤΣΙΚΑ-ΒΑΛΤΑ Κωνσταντινουπόλεως 5, ΚΤΕΛ Τηλ. 22510 20310 08.00 - 20.30

ΣΑΒΒΑΤΟ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 17.30 - 07.45

ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ζαλόγγου 33, Συνοικισμός

∆HMOΣIEYΣEIΣ- ANAKOINΩΣEIΣ - ∆HMOΣIEYΣEIΣ- ANAKOINΩΣEIΣ - ∆HMOΣIEYΣEIΣ- ANAKOINΩΣEIΣ - ∆HMOΣIEYΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 1.161/13-1-2009 ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΟΥ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ (οριζόντιας ιδιοκτησίας κατά ποσοστό ½ εξ αδιαιρέτου της πλήρης κυριότητας και ½ εξ αδιαιρέτου της ψιλής κυριότητας) Εγώ ο ∆ικαστικός Επιµελητής του

Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΜΜ. ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ, κάτοικος Μυτιλήνης (Ικτίνου αρ. 2 - τηλ. 47457), γνωστοποιώ ότι: Στις δέκα εννιά (19) Μαΐου 2010, ηµέρα Τετάρτη και από ώρας 16:00 - 17:00, της ίδιας µέρας, εντός του Καταστήµατος του Ειρηνοδικείου Παπάδου Γέρας Λέσβου, που βρίσκεται εντός του δ.δ. Παπάδου του ∆ήµου Γέρας Λέσβου και ενώπιον της Συµβολαιογράφου της περιφέρειας του Ειρηνοδικείου Παπάδου Λέσβου κ. Μαρίας Συκά, ή του νόµι-

µου αναπληρωτού της εφόσον αυτή έχει κώλυµα µε επίσπευση της: Εταιρείας Περιορισµένης Ευθύνης υπό την επωνυµία «KERAKOLL ΕΛΛΑΣ Ε.Π.Ε.» που εδρεύει στο Σχηµατάρι Βοιωτίας (1ο χιλ. Σχηµαταρίου Αυλίδας) και εκπροσωπείται νόµιµα, θα πλειστηριασθεί αναγκαστικά και υποχρεωτικά το, µε την µε αριθµό 1.161/13-1-2009 Έκθεσής µου αναγκαστικής κατάσχεσης ακινήτου (οριζόντιας ιδιοκτησίας κατά ποσοστό ½ εξ αδιαιρέτου της πλήρους κυριότητας και

Τηλ. 22510 42455

ΚΥΡΙΑΚΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 07.45 - 20.30

ΠΑΤΕΡΕΛΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ Ερμού 4α Τηλ. 22510 28663

ΚΥΡΙΑΚΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 17.30 - 07.45

ΠΑΣΠΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ε. Βοστάνη 58, έναντι Νοσοκομείου Τηλ. 22510 25314 ΣΗΜΕΙ ΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

½ εξ αδιαιρέτου της ψιλής κυριότητας), εµού του ιδίου ∆ικαστικού Επιµελητή, ακίνητο, που ανήκει κατά ποσοστό ½ εξ αδιαιρέτου της πλήρους κυριότητας και ½ εξ αδιαιρέτου της ψιλής κυριότητας στον οφειλέτη: Ευστράτιο Ζαργκλή του Παναγιώτη και της Βαρβάρας, κάτοικο του δ.δ. Παπάδου του ∆ήµου Γέρας Λέσβου, για ποσό απαίτησης (7.660,72), αφαιρουµένων εξ αυτών τα όσα κατέβαλε ο πιο πάνω οφειλέτης στην παραπάνω επισπεύδουσα, πλέον νόµιµων τόκων και εξόδων εκτέλεση και πλειστηριασµού, δυνάµει και σε εκτέλεση της µε αριθµό 3/19-1-2005 ∆ιαταγής Πληρωµής του Ειρηνοδικείου Παπάδου, ήτοι: Είναι η υπό στοιχεία ΕΝΑ (Ι) ισόγειος αυτοτελής και ανεξάρτητη οριζόντια ιδιοκτησία, διωρόφου οικοδοµής που κείται εντός του δ.δ. Παπάδου του ∆ήµου Γέρας του Νοµού Λέσβου και στη θέση «ΑΛΑΝΑ», εµβαδού µέτρων τετραγωνικών (85,00 τ.µ.) και όγκου µέτρων κυβικών (255,00 κ.µ.) η ανεξάρτητη αυτή ιδιοκτησία συνορεύει η µεν οικία µε δηµοτικούς δρόµους από δύο µέρη, µε ακάλυπτο χώρο οικοπέδου (ήτοι τµήµατα ΕΝΑ και ∆ΥΟ του οικοπέδου) και µε ιδιοκτησία Γεωργίου

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία

22510 22776

Αστυνομία

22510 41911

Πυροσβεστική

199

Νομαρχία

156

Νοσοκομείο

22510 57700

Δημαρχείο

22510 27777

Τελωνείο

22510 28311

Λιμεναρχείο

22510 24115

Δημ.Θέατρο

22510 37194

Υπ. Αιγαίου

22510 38200

Δικαστήριο

22510 45489

TEΔK

22510 27333

Ταχυδρομείο

22510 28823

Μητρόπολη

22510 40892

Ραδιοταξί

22510 25900

Σ Α Β Β ΑΤ Ο : 1 . 0 5 . 2 0 1 0 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 18.30 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “ΜΥΤΙΛΗΝΗ” --.--

“ΛΙΣΣΟΣ”

01.00 ΠΡΟΣ ΛΗΜΝΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΠΕΙΡΑΙΑ

“ΘΕΟΦΙΛΟΣ”

07.50 ΠΡΟΣ ΒΑΘΥ ΣΑΜΟΥ

ΑΠΟ ΛΗΜΝΟ

ΚΥΡ ΙΑ ΚΗ : 2 . 0 5. 2 0 10 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “ΛΙΣΣΟΣ”

19.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 13.30 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

22510 28873

“ΜΥΤΙΛΗΝΗ” 19.30 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΠΟ ΒΑΘΥ ΣΑΜΟΥ

22510 46436 “ΘΕΟΦΙΛΟΣ”

Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ

ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σταθμός Αστικών Λεωφ.

10.00 ΠΡΟΣ ΛΗΜΝΟ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας να επικοινωνούν με τις εταιρείες

2251025670

και τα κατά τόπους πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ

Δ Ρ Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ι Α AT H E N S A I R WAYS

22540 82000

Σ Α Β Β ΑΤ Ο

Πυροσβεστική

22540 22199

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ-ΛΗΜΝΟ

Αστυνομία

22540 22200

06:00 - 06:30

Λιμεναρχείο

22540 22225

ΛΗΜΝΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο.Α.Αεροδρόμιο

22540 92700 -1

07:00 - 08:50

Ο.Α.

22540 22214 -5

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΚΤΕΛ

22540 22464

12:50 - 13:20

Ταχυδρομείο

22540 22462

ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΧΙΟ

Επαρχείο

22540 22996

Νοσοκομείο

Αegean Airlines

Ο ∆ικαστικός Επιµελητής (Τ.Σ.Υ.) ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΜΜ. ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ-

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ

Μιχαηλάρα, και το τµήµα του οικοπέδου ΕΝΑ µε διώροφη οικία του οικοπέδου, µε δηµοτικό δρόµο, µε τµήµα ∆ΥΟ (ΙΙ) του οικοπέδου και ιδιοκτησία Γεωργίου Μιχαηλάρα.ΚΑΕΚ 330670603001/0/1.- Και γενικά όπως το ανωτέρω αναγκαστικά κατασχεθέν ακίνητο, όπως βρίσκεται σήµερα, µε όλα τα συστατικά, προσαρτήµατα, παρακολουθήµατα, προσαυξήµατα αυτού εκτιµήθηκε από εµένα αντί του ποσού των (100.000,00) ευρώ. Τα ποσοστά δε της πλήρους κυριότητας ½ εξ αδιαιρέτου και της ψιλής κυριότητας επίσης ½ εξ αδιαιρέτου που ανήκουν στον παραπάνω οφειλέτη (85.000,00) ευρώ. Πρώτη προσφορά (60.000,00) ευρώ {µεγαλύτερη από την αντικειµενική αξία του ακινήτου}.- Κατά τα υπόλοιπα ισχύουν οι όροι της µε αριθµό 1.322/2010 Β΄ Επαναληπτικής Περίληψής µου της πιο πάνω κατασχετήριας έκθεσης.- Προσκαλούνται λοιπόν όποιοι θέλουν να γίνουν αγοραστές του πιο πάνω εκπλειστηριαζοµένου ακινήτου να προσέλθουν να πλειοδοτήσουν.-

07:55 - 08:20

ΜΠΡΙΤΖ

22540 92720

ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΛΗΜΝΟ 13:45 - 14:15

ΛΥΣΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ

Ε Λ Ε Γ Χ Ο Σ

Κ Τ Ε Ο

14:40 - 15:10

ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

K YRI AK H ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΛΗΜΝΟ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

08:10 - 08:40

ΡΟΔΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ 11:30 - 12:20

ΛΗΜΝΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ 09:10 - 09:40

“EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.”

ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΛΗΜΝΟ

E Θ N I K H T PA Π E ZA

12:50 - 13:20

415/470156-97

ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΡΟΔΟ

A LP HA BA NK

10:10 - 11:00

601-00-2002-008741

ΛΗΜΝΟ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

T PA Π E Z A Π E I PA I Ω Σ

13:50 - 14:20

5709-017817-954

Γ E N I K H T PA Π E Z A 9800145525-7

E M Π O P I K H T PA Π E Z A 85231511

Σ Υ Ν Ε ΤΑ Ι Ρ Ι Σ Τ Ι Κ Η T PA Π E Z A ΛEΣBOY - ΛHMNOY 000432850013

ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΣΚΗΣΤΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΠΡΙΤΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ∆ΙΑ.

M A R F I N E G N AT I A B A N K

Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΜΠΡΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

0266727426

ΛΗΜΝΟ-ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ


Διεθνές εργαστήρι ερευνητικού θεάτρου στη Μυτιλήνη να καλοκαιρινό διεθνές εργαστήρι ερευνητικού θεάτρου με τίτλο «Προς ένα θέατρο της Σύνδεσης» διοργανώνει τον ερχόμενο Ιούλιο στη Μυτιλήνη η ομάδα σωματικού θεάτρου «Άτροπος». Το σεμινάριο, που θα έχει διάρκεια περίπου 36 ώρες, θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 11 μέχρι και την Παρασκευή 16 Ιουλίου και ετοιμάζεται να υποδεχθεί συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο. Το «Θέατρο της Σύνδεσης» αναζητά μορφές ενέργειας χτίζοντας γέφυρες: από την παρόρμηση στη δράση, από την απωθημένη ή κρυμμένη φύση μας στην εξωστρέφεια και από τους κοινωνικούς καθημερινούς κώδικες προς μια εξωκαθημερινή συμπεριφορά. Όσοι συμμετέχουν σε αυτό ενεργοποιούν, σε ένα πλαίσιο έρευνας, πειραματισμού και εξατομίκευσης της δουλειάς τους, πρώτα από όλα τη θέλησή τους για ανακάλυψη και εξέλιξη. Με συντονιστή του εργαστηρίου τον ιδρυτή και καλλιτεχνικό υπεύθυνο της «Ατρόπου», Σταμάτη Ευσταθίου, τα αντικείμενα που θα αποτελέσουν το υλικό των εργαστηρίων είναι: ενεργειακή και τεχνική προετοιμασία και έρευνα, οργανικό άσμα και τραγούδι και αναζήτηση ηχοσωματικών τοπίων, οργανικοί και κατευθυνόμενοι αυτοσχεδιασμοί, ενσωμάτω-

Η συμμετοχή στο σεμινάριο ανέρχεται στα 190 ευρώ. Ωστόσο, εάν η εγγραφή γίνει μέχρι τις 10 Μαΐου, το κόστος μειώνεται στα 160 ευρώ. Η προθεσμία εγγραφής λήγει στις 9 Ιουνίου. Σημειώνεται πως στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται η διαμονή, η διατροφή και τα έξοδα μετακίνησης, δίνεται ωστόσο η δυνατότητα διαμονής σε σπίτια φίλων με 6,5 ευρώ τη νύχτα (με χρήση κουζίνας, ψυγείου, ζεστού νερού). Παρέχεται, επιπλέον, βοήθεια τόσο στην εύρεση καταλύματος όσο και στο θέμα του φαγητού, καθώς και πληροφορίες σχετικά με το νησί της Λέσβου και τη μεταφορά από τα αστικά κέντρα.

Έ

Μάιος και Ιούνιος με την «Άτροπο» ση κειμένου, ατομική δράση, βραδινή και πρωινή πορεία στη φύση.

Συνοπτικό πρόγραμμα του εργαστηρίου Η διάρκεια του εργαστηρίου, που θα ξεκινήσει την Κυριακή 11 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 16 Ιουλίου, θα είναι συνολικά 30 με 36 ώρες, που σημαίνει πως κάθε μέρα θα γίνονται εργασίες για πέντε με έξι ώρες. Ως ημέρα άφιξης των συμμετεχόντων έχει οριστεί το Σάββατο 10 και ως ημέρα αναχώρησης το Σάββατο 17

του μήνα. Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν σε κλειστή αίθουσα και σε εξωτερικούς χώρους στη φύση, ενώ το υλικό θα προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να ξέρουν ένα μικρό κείμενο της επιλογής τους και ένα τραγούδι στη γλώσσα της επιλογής τους. Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν, επιπλέον, συζητήσεις και προβολές, ενώ θα υπάρχει καθημερινά χρόνος για ξεκούραση και μπάνια στη θάλασσα και σε θερμά λουτρά.

Το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο σεμινάριο σωματικού θεάτρου το οποίο εντάσσεται στον κύκλο σεμιναρίων που η ομάδα διοργανώνει στη Μυτιλήνη. Αυτήν τη φορά θα πραγματοποιηθεί στη φύση, σε ανοιχτό χώρο που θα γίνει γνωστός σύντομα. Προσεχώς θα οριστεί και η ακριβής ημερομηνία και ώρα της ανοιχτής παρουσίασης της δουλειάς της ομάδας, που έγινε μέσα στη χρονιά στη Μυτιλήνη. Β.Χρ.

Ευρύ πρόγραμμα από τους «Αεί Παίδες» για το Μάιο 15 και την Κυριακή 16 Μαΐου από τη ΝΕΛΕ. Μεδέέχνεαταειυτρού ΜπράόιογρηαμΚμααλλδιρτεάχσνειωκήν Ουπμοά-- Τοθα Σάββατο ακολουθήσει ένα σεμινάριο για γονείς Η ομάδα είναι ανοιχτή σε όποιον ενδιαδα «Αεί Παίδες» της ΝΕΛΕ Λέσβου, που και νηπιαγωγούς στη Μυτιλήνη, με θέμα από το 2006 ασχολείται με το Εκπαιδευτικό - Δημιουργικό Παιχνίδι στους τομείς του Θεάτρου, της Μουσικής, του Θεάτρου Σκιών και των Παραμυθιών, τόσο για γονείς όσο και για παιδιά. Το ερχόμενο Σάββατο 8 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του 15ου Δημοτικού Σχολείου μια εκδήλωση για γονείς και παιδιά με τίτλο «Τα παιδία παίζει…».

«Κατασκευή αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων από ταπεινά υλικά» και διδάσκοντα τον καθηγητή Νικόλα Τσαφταρίδη. Τέλος, από την Πέμπτη 27 μέχρι και το Σάββατο 29 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στη Μύρινα Λήμνου ένα σεμινάριο για γονείς και νηπιαγωγούς, με θέμα «Δώσ’ του κλότσο να γυρίσει - Στο βάθος… μύθος». Η συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες είναι δωρεάν, αφού το κόστος καλύπτεται

φέρεται, τόσο για να συμμετέχει σε αυτή, όσο και για νέες προτάσεις και συνεργασία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 22510 47453, 47437 Βασίλ ης Αναγνώκαι 6972-690636 (Β στου), καθώς και στα γραφεία της ΝΕΛΕ, στην οδό Αγίας Ειρήνης 16, Τ.Κ. 81100 Μυτιλήνη (Για την ομάδα «Αεί Παίδες». Β.Χρ.

Ένα βιβλίο για τον παπα-Φώτη

ΤοΓιοβυιβσλμίοά τ«οΠυαππ.άΑ-θαΦνώατσηίος,υο διά Χριστόν σαλός (1912 2010)», κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Ορθόδοξη Κοινότητα «Η Οσία Θωμαΐς». Ο συγγραφέας, μετά από προσωπική του σχέση με το μακαριστό «φτωχολάζαρο» της Λέσβου και μέσα από τις μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώρισαν και τον έζησαν, προσπαθεί να δώσει απάντηση σε γενικό ερώτημα αν ο παπα-Φώτης ήταν ένας σύγχρονος άγιος ή απλώς ένας τρελός, ιδιόρρυθμος και νευ-

ρικός ιερομόναχος. Έτσι, το 130 σελίδων βιβλίο του π. Αθανασίου χωρίζεται σε δύο νοητά μέρη, που αποτελούν και τα περιεχόμενα του βιβλίου. Στο πρώτο μέρος ο συγγραφέας προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε τρία ερωτήματα: « Ήταν άγιος ο παπά Φώτης;», «Τι σημαίνει “άγιος”;», « Ήταν τρελός ή “διά Χριστόν σαλός”;», ενώ στο δεύτερο μέρος αναφέρονται στοιχεία για τη ζωή του «παππούλη», μαρτυρίες και καταθέσεις ανθρώπων που τον γνώριζαν και η Εξόδιος Ακολουθία του.

Σημειώνεται πως τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν για την αγιογράφηση του Ιερού Ναού της Αγίας Θωμαϊδας της Λέσβου, στη Μυτιλήνη. Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ίδιο το συγγραφέα π. Αθανάσιο Γιουσμά στο τηλέφωνο 22510 21549, ενώ το βιβλίο διατίθεται στο βιβλιοπωλείο της Μητρόπολης Μυτιλήνης και στο βιβλιοπωλείο «Χατζηδανιήλ», στην κεντρική αγορά της πόλης.

● ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα

ΓPAMMATA & TEXNEΣ Τρίτη 4 Μαΐου στο χώρο «Da Sein», στην πλατεία Εξαρ χείων Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Urban Stories» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη, στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας στις 19:30 στο αίθριο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στην Αθήνα Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Η Μυτιλήνη στο γύρισμα του 19ου αιώνα μέσα από το φωτογραφικό φακό του Fritz Joseph Mraz

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως σήμερα Κυριακή 2 Μαΐου «Η Τιτανομαχία», του Λουί Λετεριέ (περιπέτεια) Πρ ωτ αγωνι σ τ ο ύν: Σαμ Γουόρθινγκτον, Λίαμ Νίσον, Ρέιφ Φάινς, Τζέμα Άρτερτον, Αλέξα Νταβάλος Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Κυριακή στις 19:45 και στις 22:15 Έως Κυριακή 9 Μαΐου «Αόρατος Συγγραφέας», του Ρομάν Πολάνσκι (περιπέτεια) Πρωταγωνιστούν: Γιουάν Μακ Γκρέγκορ, Πιρς Μπρόσναν, Τομ Γουίλκινσον, Τζέιμς Μπελούσι, Ολίβια Γουίλιαμς, Τίμοθι Χάντον, Κιμ Κάντραλ Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Κυριακή (2/5), Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30, Τετάρτη στις 19:00 και στις 21:30, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:30, Σάββατο και Κυριακή (9/5) στις 19:00 και στις 21:30 « Ε π ι κ η ρ ύ σ σ ον τ ας την πρώην», της Άντι Τέναντ (κωμωδία) Π ρ ωτ αγων ι σ τ ο ύν : Τζέραρντ Μπάτλερ, Τζένιφερ Άνιστον, Κρίστιν Μπράνσκι, Τζιοβάνι Περέζ, Τζέισον Κολοτούρος Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Κυριακή (2/5) στις 19:30 (Αίθ. 1), Δευτέρα και Τρίτη στις 22:00, Τετάρτη στις 19:30 και στις 22:00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 22:00, Σάββατο και Κυριακή (9/5) στις 19:30 και στις 22:00


ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΜΑΪΟΥ 2010

ΓPAMMATA & TEXNEΣ

21

Η γνωστή συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, μετά την παρουσίαση του βιβλίου της και τις διαλέξεις στους φοιτητές του Τμήματος Γεωγραφίας, μιλάει στο «Ε»

«Στους νέους λέω: σήκω και χόρεψε…» συζήτηση θα μπορούσε να κρατήσει ώρες αν δεν πίεζε ο χρόνος, αφού κάθε απάντηση της Σώτης Τριανταφύλλου θέτει ένα σωρό ζητήματα. Κάτι που φάνηκε, άλλωστε, και στην πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα που το κοινό της Μυτιλήνης είχε με τη συγγραφέα το βράδυ της Τρίτης, στο βιβλιοπωλείο «Χατζηδανιήλ», κατά την παρουσίαση του νέου της βιβλίου «Ο χρόνος πάλι», που κυκλοφορεί από τη σειρά «Η κουζίνα του συγγραφέα» των εκδόσεων «Πατάκη». Ωστόσο, όπως φάνηκε, η Σώτη Τριανταφύλλου ξέρει να δίνει συνεντεύξεις. Εργάζεται, άλλωστε, και ως δημοσιογράφος τα τελευταία 26 περίπου χρόνια. Στις ερωτήσεις που της κάναμε, μας απαντά αυτήν τη φορά όχι τόσο για το νέο της βιβλίο, αφού όπως η ίδια λέει σκοπός της επίσκεψής της δεν είναι τόσο να το προωθήσει, αλλά για την ίδια την «ανάγνωση», την εμπειρία της με τους φοιτητές του Τμήματος Γεωγραφίας, αλλά και την έννοια της προσωπικής «επανάστασης» και του τι σημαίνει να παίρνει κανείς τη ζωή στα χέρια του… μας είχαν όνειρα… της μεΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη τανάστευσης, της περιπέΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ τειας.» Τότε ήταν και ανάγκη βέΈχετε έρθει στη Μυτιλήνη βαια… και στο παρελθόν. Αυτήν τη « Ήταν και ανάγκη, αλλά υφορά ποια ήταν η αφορμή πήρχε μέσα τους και μια για να έρθετε, η παρουσία- δίψα για κάτι διαφορετικό. ση του βιβλίου σας ή οι Είχαν μεγάλες προσδοκίες διαλέξεις - για τρίτη χρο- σ’ αυτό, πολλές ήταν ψευνιά - στο Τμήμα Γεωγρα- δείς φυσικά, αλλά το ταξίφίας με το ρόλο του «ιστο- δι έχει σημασία, το ότι ξερικού των πόλεων»; κινάς να κάνεις κάτι στη «Αυτήν τη φορά και τα ζωή σου. Όχι να αποκαταδύο. Δε γίνονται, απ’ ό,τι έ- σταθείς, να βρεις δουλειά μαθα, πολλές συζητήσεις στο Δημόσιο, που για μένα για βιβλία στη Μυτιλήνη. είναι το πιο μίζερο πράγΉθελα να το δοκιμάσουμε μα…» και να δούμε πώς μπορεί Υπάρχει πάντα και κάποιος να δημιουργηθεί μια επι- φόβος, όμως… κοινωνία με αυτό τον τρό- «Ποιος φόβος; Μην πεθάπο. Υπάρχουν πολλά βιβλία νει κάποιος από την πείνα; για να συζητήσουμε, τα ο- Δεν υπάρχει περίπτωση να ποία μπορούν να αλλάξουν γίνει κάτι τέτοιο, ο τελευκαι τον τρόπο σκέψης μας. ταίος άνθρωπος που πέθαΚαι αυτός είναι και ο στό- νε από την πείνα ήταν το χος όλης αυτής της περιο- ‘44… Υπάρχουν πολλοί δείας που κάνω τα τελευ- φόβοι γιατί η ζωή είναι εύταία 20 χρόνια.» θραυστη, αλλά πάντα ήταν Τι σας έχει μείνει από τις εύθραυστη. Το να γυρίσουπροηγούμενες συναντή- με σε μια νοοτροπία λαϊσεις σας με τους φοιτητές κού μελοδράματος, το βρίτου Τμήματος Γεωγραφίας; σκω έξω από την πραγμαΑνταποκρίνονται στα ερε- τικότητα. Γι’ αυτό κάθε φοθίσματα των διαλέξεων; ρά που έρχομαι σε επαφή Πόσο ενδιαφέρονται οι νέ- με νέους, τους λέω “σήκω οι σήμερα για κοινωνικές και χόρεψε”…» και πολιτικές προσεγγίσεις Επιστροφή σε τέτοιου είδους αντικείστα βιβλία… μενα; Σ τ η ν π α ρ ο υσίαση του βι«Δε θυμάμαι αν ήταν πραγματικά χρήσιμες για κά- βλίου σας την περασμένη ποιον. Έχω την εντύπωση Τρίτη είπατε πως επισκέότι γενικά στο πανεπιστή- πτεστε διάφορα μέρη της μιο τα παιδιά δεν ενδιαφέ- Ελλάδας όχι τόσο για να ρονται για το διάβασμα και διαφημίσετε τα έργα σας, τη μάθηση και αυτό δεν εί- όσο για την ίδια την «ανάναι καινούργιο. Εγώ μπήκα γνωση». Πόσο λίγο ή πολύ στο πανεπιστήμιο το ‘75 διαβάζουν οι Έλληνες σήκαι το βρήκα διαλυμένο. Αν μερα και πώς μπορούν να ήθελες να βγεις αγράμμα- συμβάλουν οι συγγραφείς; τος, έβγαινες άνετα αγράμ- «Πάντα διάβαζαν λίγο. Υματος και αν ήθελες να μά- πάρχει μια πρόχειρη, μη θεις, γινόσουν αντικείμενο βεβαιωμένη στατιστική ότι σχολίων, χλευασμού, ότι διαβάζουν περισσότερο οι είσαι “φυτό” και “υποταγ- γυναίκες, αλλά μέσης ηλιμένος”. Αυτά υπάρχουν α- κίας. Αυτό σημαίνει πως κόμη και συμμετέχει και διαβάζουν περισσότερο πολύ μεγάλο μέρος του δι- άνθρωποι που έχουν μάθει δακτικού προσωπικού. Ε- να οργανώνουν το χρόνο πιπλέον, δυστυχώς οι τους - όχι όσοι έχουν πολύ προσδοκίες στους μαθη- χρόνο. Μπορεί να έχουν τές, λυκείου ας πούμε, εί- δουλειά, παιδιά και συζύναι συμβατικές και μειωμέ- γους, αλλά έχουν μάθει να νες. Ακόμη και οι γονείς επιζούν μέσα σε αυτό το

Η

πράγμα. Όποιος έχει πολύ χρόνο δε διαβάζει, κοιτάει τον τοίχο. Επίσης, απ’ ό,τι φαίνεται, διαβάζουν λιγότερο οι άντρες γιατί καταναλώνουν το χρόνο τους σε άλλες ασχολίες, όπως το ποδόσφαιρο και η τηλεόραση. Και οι νέοι καταναλώνουν πάρα πολύ χρόνο στις συναναστροφές, κάτι που είναι φυσικά στο πλαίσιο της νεότητας, απλά στην Ελλάδα έχει κάποια νοσηρή διάσταση, αφού αυτή η συναναστροφή γίνεται την ώρα που θα έπρεπε να βρίσκονται στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο κ.λπ., σε βάρος της δημιουργικότητας.» «Σε περίοδο κρίσης θα πρέπει να περικόψουμε οτιδήποτε άλλο, αλλά όχι το διάβασμα», αναφέρατε στην κουβέντα που έγινε. Πόσο σημαντική «τροφή» είναι για τον κόσμο που… φοβάται ότι θα πεινάσει, τα βιβλία; «Με το να αγωνιάς ότι θα πεινάσεις, δε σημαίνει ότι δε θα πεινάσεις. Η λύση για να ξεπεραστούν τέτοιες ανησυχίες είναι κάποιες έξυπνες κινήσεις μέσα στη ζωή: επιστροφή στη γη αν υπάρχει γη στην οικογένεια -, επιστροφή σε απλές διασκεδάσεις, όπως είναι το βιβλίο ή το σεξ που είναι δωρεάν, επιστροφή στη φιλία, στις ανθρώπινες σχέσεις, σε κάτι που μας αυτοτροφοδοτεί και όχι στην κατανάλωση. Αν ο καθένας από εμάς κάνει μερικά απλά πράγματα και οι πολιτικοί κάποια πιο σύνθετα, νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε. Πρέπει να αρχίσουμε να παράγουμε αγαθά, να επιστρέψουμε στη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα. Και στο διάβασμα, γιατί όλα αυτά χρειάζονται παιδεία.» Πώς έχουν σώσει τη δική σας ζωή το διάβασμα και η συγγραφή, όπως είπατε η ίδια; «Αν δε διάβαζα, δε θα είχα τα εφόδια να αντιμετωπίσω έναν εχθρικό κόσμο γύρω μου. Όμως τα είχα και τα απέκτησα, και στην πορεία αυτού του μεγάλου πολέμου, που άνοιξε πολύ νωρίς και που δεν έχει κλείσει ακόμη. Επίσης, μου έδωσε πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση - όχι ότι είμαι σπουδαία, αλλά ότι θα βρω έναν τρόπο να μην πεινάσω.»

Για την «επανάσταση» Ποια είναι τελικά η «κουζίνα» σας, το εργαστήρι μέσα στο οποίο φτιάχνετε τα βιβλία σας; «Οπωσδήποτε είναι το γραφείο μου, στο οποίο περνάω πάρα πολλές ώρες ανάμεσα στα βιβλία μου

και στις πληροφορίες που έχω ηλεκτρονικά, αλλά είναι και ολόκληρος ο κόσμος, που αποτυπώνεται καθημερινά σε μια σειρά από τετράδια όπου σημειώνω τι μου κάνει εντύπωση, ιδέες που κατεβαίνουν, όλη την παραξενιά που βλέπω γύρω μου. Έχει πολύ ενδιαφέρον ο κόσμος και εγώ είμαι και πολύ περίεργη και δεν πλήττω ποτέ.» Μιλήστε μας λίγο για το τελευταίο σας βιβλίο. Το χαρακτηρίσατε ως «το χρονικό ενός επαναστάτη ζωής». Πώς ορίζετε την έννοια της προσωπικής «επανάστασης;» «Δεν υπάρχει άλλο είδος επανάστασης. Δεν μπορείς να είσαι μέλος ενός κόμματος επαναστατικού και να μην είσαι επαναστάτης ο ίδιος, κοροϊδεύεις τον κόσμο και την κοινωνία. Και το αναφέρω γιατί είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Το πρόβλημα είναι ότι, όταν είσαι επαναστάτης ο ίδιος και έχεις ιδέες που τροφοδοτούνται από την καθημερινότητα και τα γεγονότα, είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμμετέχεις σε ομάδες.» Η ίδια αναφέρατε σχετικά πως «ο επαναστάτης αποφασίζει μόνος του την κάθε στιγμή πού θα πάει». Πόσο δύσκολο είναι να διατηρήσει τη συνύπαρξη που είναι η βάση του διαλόγου και να μην οδηγηθεί και ο ίδιος στον ατομικισμό; «Πιστεύω σε μια μορφή ατομικισμού, σε εκείνη που σε κάνει άνθρωπο φιλόδοξο και απαιτητικό από τον εαυτό σου. Στην Ελλάδα, που έχει αυτή την ιστορία και εμπνέεται από αυτές τις ιδέες ως κοινωνικό σώμα, η φιλοδοξία θεω-

ρείται ύποπτο χαρακτηριστικό. Συμπαθητικός άνθρωπος δεν είναι αυτός που θέλει να ανοίξει ένα ψιλικατζίδικο, αλλά που θέλει να είναι βοηθός ψιλικατζίδικου. Οι υπόλοιποι γίνονται αντιπαθητικοί. Όμως αυτοί είναι που θα πάνε μπροστά τον κόσμο, με την πρωτοβουλία και την προσωπική φιλοδοξία, όχι με την έννοια τού “πατώ επί πτωμάτων”, αυτούς τους ανθρώπους δεν τους συμπαθεί κανείς στο τέλος άλλωστε.»

«Έχουμε ανάγκη από επικοινωνία» Πόσο διαφορετικό είναι το να γράφει κανείς σε μια εφημερίδα από το να γράφει βιβλία; «Είναι πολύ διαφορετικά. Ξεκίνησα να δημοσιογραφώ από το 1983 και έχω περάσει από δημοσιογραφία πιο λογοτεχνική, που ουσιαστικά ήταν αυτή ενός συγγραφέα που δεν είχε εκδώσει ακόμη τα γραπτά του, μέσα από πάρα πολλά στάδια. Πολλά από αυτά που γράφω τώρα στην “Athens’ Voice”, αν δεν τα έγραφε κάποιος γνωστός δε θα είχαν καμμία απήχηση. Πριν από 20 χρόνια, δε θα είχα καμμιά υποστήριξη γράφοντάς τα. Όλα είναι συνάρτηση μιας εξέλιξης που έχουμε ως κοινωνία. Τα τελευταία χρόνια γράφω μόνο πολιτικά και για την πόλη. Είναι

ένα διαφορετικό είδος γραφής, που για μένα δεν είναι παρά η μεταφορά της προφορικής συζήτησης στο χαρτί. Μακάρι να με διαβάζουν και να επηρεάζω, και ας έχω την ευθύνη.» Υπάρχει περίπτωση να επισκεφτείτε και σχολεία του νησιού; «Έχω πάει σε πάρα πολλά σχολεία, είναι κάτι που το κάνω με πάρα πολύ κέφι. Έχουν γίνει και φοβεροί καβγάδες, φυσικά… Πάντως, αν με καλέσει κάποιο σχολείο εδώ, πολύ ευχαρίστως να έρθω, ενδεχομένως και μέσω του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.» Δεν είπαμε, πώς σας φάνηκε τελικά η συζήτηση που έγινε με τους αναγνώστες της Μυτιλήνης στο βιβλιοπωλείο «Χατζηδανιήλ»; «Θα μπορούσε να κρατήσει ως το πρωί. Είναι ένα πράγμα που το ζω παντού, οι άνθρωποι έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη από επικοινωνία και εγώ το ίδιο. Μου αρέσει να μαθαίνω τι τους απασχολεί, βρίσκω ότι έχουν μεγάλο έλλειμμα ευτυχίας, βασανίζονται για τα σοβαρά αλλά και για το τίποτα. Το μόνο που ελπίζω είναι μήπως τα βιβλία μας ταρακουνήσουν λιγάκι σε αυτό. Πιστεύω ότι το βιβλίο μου έχει ένα “μήνυμα”, παρ’ όλο που θεωρώ φριχτή αυτήν τη λέξη: πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου, αν θες να φύγεις άνοιξε την πόρτα και φύγε, κανείς δ ε ν πρόκε ιτ α ι να σε κρατήσει…»


22

ΥΓΕΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΜΑΪΟΥ 2010

«Καμπανάκι» η αιμορραγία κατά την κύηση Ο ι γυναίκες που εκδηλώνουν αιμορραγία στα πρώιμα στάδια της κύησης αλλά τελικά δεν αποβάλλουν, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και αυτός μεταφέρεται και στις επόμενες εγκυμοσύνες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Obstetrics and Gynecology» («Μαιευτική και Γυναικολογία»). Ο δρ Τζακομπ - Αλεξάντερ Λυκ από το Νοσοκομείο Ρόσκιλντ στη Δανία εξηγεί ότι η μελέτη δείχνει πως οι γιατροί θα πρέπει να παρακολουθούν στενότερα τις έγκυες γυναίκες που έχουν εκδηλώσει κολπική αιμορραγία στο πρώτο τρίμηνο της κύησης. Έχει διαπιστωθεί ότι οι μισές γυναίκες που έχουν εκδηλώσει κολπική αιμορραγία στο πρώτο τρίμηνο θα αποβάλουν μέχρι την 20ή εβδομάδα κυοφορίας, ενώ όσες αιμορραγούν αλλά δεν αποβάλλουν, είναι πιθανότερο να έχουν επιπλοκές. Στην παρούσα έρευνα, οι ερευνητές μελέτησαν κατά πόσο ο κίνδυνος αυτός εμμένει και στις επόμενες κυήσεις. Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του μελέτησαν ιατρικά αρχεία, σχεδόν 800.000 γυναίκες που είχαν αποκτήσει το πρώτο τους παιδί την περίοδο 1978 - 2007 και μια υποομάδα σχεδόν 540.000 γυναικών που είχαν επίσης αποκτήσει και δεύτερο παιδί στο παραπάνω χρονικό διάστημα. Περίπου το 2% των γυναικών και στις δυο ομάδες είχαν αιμορραγία πρώτου τριμήνου κατά τη διάρκεια των κυήσεών τους. Μεταξύ αυτών που είχαν αιμορραγία στην πρώτη κύηση, το 6% γέννησε μεταξύ 32ης και 36ης εβδομάδας κυοφορίας, συγκριτικά με το 4% των γυναικών που δεν είχε αιμορραγία. Ο πολύ πρόωρος τοκετός, μεταξύ 28ης και 31ης εβδομάδας, ήταν επίσης συχνότερος στις γυναίκες με αιμορραγία (0,3% έναντι 0,9%), όπως και η ρήξη πλακούντα (1% έναντι 1,4%). Επιπλέον, η πρόωρη ρήξη μεμβρανών εκδηλώθηκε στο 6% των γυναικών που είχαν αιμορραγία πρώτου τριμήνου και στο 5% των γυναικών χωρίς ανάλογο επεισόδιο.

Ιατρικό Βήμα °Ú¿ÊÂÈ Ô ª∞∆£∞π√™ ∫Àƒπ∞∫π¢∏™*

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την οστεοαρθρίτιδα

Η

Οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) αποτελεί τη συχνότερη πάθηση των αρθρώσεων. Αφορά κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες και προκαλεί σημαντικά προβλήματα πόνου και αναπηρίας. Το γόνατο είναι η πλέον συνήθης μεγάλη άρθρωση που προσβάλλεται, ενώ το ισχίο ακολουθεί. Η ΟΑ αυτών των δύο αρθρώσεων προσβάλλει περίπου το 10 - 25% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών.

Αίτια της οστεοαρθρίτιδας

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι γυναίκες που εκδηλώνουν πρώιμη αιμορραγία στην πρώτη αλλά όχι στη δεύτερη εγκυμοσύνη, εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο πρόωρου τοκετού και πρόωρης ρήξης μεμβρανών στους επόμενους τοκετούς. Το 8,2% των γυναικών αυτής της κατηγορίας γέννησε μεταξύ 32ης και 36ης εβδομάδας, συγκριτικά με το 2,2% των γυναικών που δεν είχε αιμορραγία. Ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού ήταν 4,8% και 2,7% αντίστοιχα. Το 4% των γυναικών που είχε αιμορραγία πρώτου τριμήνου στην πρώτη εγκυμοσύνη είχε πρόωρη ρήξη μεμβρανών στη δεύτερη, συγκριτικά με το 3% των γυναικών που δεν είχε αιμορραγία. Άρα οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η πρώιμη αιμορραγία, ο πρόωρος τοκετός, η ρήξη πλακούντα και η πρόωρη ρήξη μεμβρανών μπορεί να σχετίζονται μεταξύ τους και αυτό δίνει νέα στοιχεία για τα υποκείμενα αίτια των επιπλοκών αυτών. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο ύπνος βελτιώνει τη μνήμη και τη μάθηση

Ομε ύτόοπνννεοιερςγακμ,έεσφτύαάμλτφοηωννναεακθμμυάεμθάνητέασαιηακμμαιελαρύςιτκεναρένααι,ςκεήπφλέόρησερουοννφασουπρνοίαουςδδεβιύοαεηπτθία-άι στωσε ότι όσοι ονειρεύονται, ιδίως αναφορικά με τις νέες γνώσεις τους, τα καταφέρνουν καλύτερα όταν ξυπνήσουν, σε σχέση με όσους δεν κοιμούνται ή δεν ονειρεύονται. Η έρευνα του δρα Ρόμπερτ βυρίνθου σε υπολογιστή και Στίκγκολντ της Ιατρικής Σχο- να παίξουν με αυτόν, έτσι ώλής του Πανεπιστημίου Χάρ- στε, αρκετές ώρες αργότερα, βαρντ, δημοσιεύτηκε στο επι- να μπορούν να βρουν το δρόστημονικό έντυπο «Cell μο της εξόδου μέσα στον ειBiology» («Κυτταρική Βιολο- κονικό χώρο. Όσοι (οι μισοί) γία»), σύμφωνα με το BBC είχαν προηγουμένως πάρει έναν υπνάκο, ήταν εκείνοι που και το «Science». Η μελέτη επιβεβαιώνει προη- στη συνέχεια βγήκαν πιο γρήγούμενες έρευνες νευροεπι- γορα από το λαβύρινθο. στημόνων που έχουν δείξει Όμως εκείνοι που όχι μόνο ότι ο εγκέφαλος δεν «κοιμά- είχαν κοιμηθεί, αλλά επιπλέται» την ώρα του ύπνου και ον θυμούνταν ότι είχαν ονειότι ο ύπνος βοηθά τον εγκέ- ρευτεί το λαβύρινθο, ήταν αρφαλο να απορροφήσει νέες γότερα δέκα φορές πιο γρήγοροι, κατά μέσο όρο, σε πληροφορίες. Η νέα έρευνα όμως, παράλ- σχέση με όσους είχαν κοιμηληλα, παρέχει μερικές από θεί (και πολύ περισσότερο σε τις πρώτες πειραματικές εν- σχέση με όσους δεν είχαν δείξεις ότι ειδικότερα τα ό- καθόλου κοιμηθεί), στο να νειρα βελτιώνουν τη μαθησια- βρουν την έξοδο από το λαβύρινθο όταν πια ξύπνησαν. κή διαδικασία και τη μνήμη. Στο πλαίσιο του πειράματος, Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι εθελοντές-φοιτητές του τα όνειρα αποτελούν σημάδι Χάρβαρντ κλήθηκαν επί 45 ότι τα μη συνειδητά μέρη του λεπτά να μελετήσουν τη διά- εγκεφάλου εργάζονται σκληταξη ενός τρισδιάστατου λα- ρά στη διάρκεια του ύπνου, ε-

πεξεργαζόμενα τις πληροφορίες για να εκτελεστεί η «δουλειά» που πρέπει να γίνει. Όπως είπε ο δρ Στίκγκολντ, ο εγκέφαλος δουλεύει σε πολλά επίπεδα για να λύσει ένα πρόβλημα. Έτσι, το μη συνειδητό τμήμα του επεξεργάζεται τα πράγματα εκείνα που θεωρεί πιο σημαντικά. Η ιδέα ότι τα όνειρα σχετίζονται με την επεξεργασία των αναμνήσεων στη διάρκεια του ύπνου, ανάγεται στο Σίγκμουντ Φρόυντ και η νέα έρευνα παρέχει σαφείς ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο όντως συμβαίνει. Η έρευνα μπορεί να έχει και πρακτικά αποτελέσματα, καθώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να βοηθήσει ώστε να βρεθούν τρόποι βελτίωσης της μάθησης και της μνήμης. Για παράδειγμα, όπως είπαν, οι μαθητές και φοιτητές θα ωφελούνταν περισσότερο αν μελετούσαν εντατικά λίγο πριν κοιμηθούν ή αν έπαιρναν ένα σύντομο μεσημεριανό υπνάκο μετά το πρωινό διάβασμα. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καθώς η έρευνα σχετικά με την ΟΑ εξελίσσεται, καθίσταται σαφές ότι δεν υπάρχει ένα μόνο αίτιο της νόσου. Οι γενετικοί παράγοντες σαφώς παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της ΟΑ και έχει διαπιστωθεί ότι αδέλφια ασθενών με ΟΑ παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζουν πέντε φορές υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ΟΑ ισχίου και τρεις φορές υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ΟΑ γόνατος. Επίσης, ασθενείς που αναπτύσσουν οζίδια στις περιφερικές αρθρώσεις των δακτύλων, συχνά έχουν ισχυρό οικογενειακό ιστορικό παρόμοιων οζιδίων και κλινικής εικόνας ΟΑ. Η ανάπτυξη, μάλιστα, των οζιδίων Heberden λειτουργεί ως προγνωστικός δείκτης για την ανάπτυξη ΟΑ του γόνατος. Εκτός από τους κληρονομικούς, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της ΟΑ, οι κυριότεροι των οποίων είναι το τραύμα, η παχυσαρκία, ορισμένα μεταβολικά νοσήματα και μηχανικοί παράγοντες. Η ΟΑ θεωρείται πως είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας της άρθρωσης να επιδιορθώσει τη βλάβη μετά από τη δράση των διαφόρων αυτών παραγόντων. Αν και οι αρθρώσεις βρίσκονται σε μία συνεχή διαδικασία φθοράς και επιδιόρθωσης, τελικά για κάποιους λόγους η διαδικασία επιδιόρθωσης δεν μπορεί υπό ορισμένες συνθήκες να αντεπεξέλθει της φθοράς, οπότε και οδηγούμαστε στην αληθή ΟΑ.

Κύρια σημεία και συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας Οι αρθρώσεις που προσβάλλονται πιο συχνά από ΟΑ είναι το γόνατο, το ισχίο, οι περιφερικές αρθρώσεις των δακτύλων, η καρπομετακάρπια άρθρωση του αντίχειρα και η πρώτη μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση. Μία άρθρωση που πάσχει από ΟΑ τείνει να φαίνεται διογκωμένη σε σχέση με μία φυσιολογική. Αυτό οφείλεται στις οστικές μεταβολές που προκαλεί η ανάπτυξη των οστεοφύτων στα όρια της άρθρωσης. Σε επιδεινούμενη, σοβαρή ΟΑ μπορεί να υπάρξει επίσης παραμόρφωση, όπως ραιβό γόνατο, ή σύγκαμψη του ισχίου. Συχνά διαπιστώνεται ευαισθησία στο μεσάρθριο διάστημα, ενώ μπορεί να συνυπάρχει και ευαισθησία των μαλακών μορίων που συναποτελούν τις περιαρθρικές δομές, όπως ο χήνειος πόδας στο γόνατο. Η άρθρωση μπορεί να παρουσιάζει μειωμένο εύρος κίνησης και κριγμό, ο οποίος μπορεί να γίνει αντιληπτός κατά την ψηλάφηση ή και διά της ακοής. Επίσης, στην οξεία φάση της νόσου μπορεί να διαπιστωθεί θερμότητα της άρθρωσης, αν και αυτή εμφανίζεται χαρακτηριστικότερα στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα. Το κυρίαρχο, πάντως, σύμπτωμα της νόσου είναι ο πόνος, ο οποίος σχετίζεται με τη χρήση της άρθρωσης, εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της χρήσης ή αμέσως μετά και υποχωρεί με την ανάπαυση. Ο πόνος της ΟΑ έχει ύπουλη εμφάνιση και ποικίλλει από ημέρα σε ημέρα. Σε περισσότερο σοβαρές και επιδεινούμενες μορφές ΟΑ, ο πόνος επιμένει περισσότερο και είναι παρών ακόμα και κατά την ανάπαυση ή τη νύχτα. Βέβαια, θα πρέπει στο σημείο αυτό να τονιστεί πως υπάρχουν και άλλες καταστάσεις που μιμούνται την κλινική εικόνα της ΟΑ. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης θα πρέπει να γίνεται από ειδικό ιατρό ύστερα από τη λήψη ιστορικού, την κλινική εξέταση και τη διεξαγωγή απεικονιστικών εξετάσεων.

Θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας Οι πρώτες οδηγίες αντιμετώπισης της ΟΑ έχουν σχέση με την πρόληψη, τον τρόπο ζωής και τα φυσικά χαρακτηριστικά του ασθενή, όπως η αποφυγή καταπόνησης της πάσχουσας άρθρωσης και η απώλεια βάρους. Επίσης, ορισμένοι ασθενείς βρίσκουν σημαντική ανακούφιση με την τοπική εφαρμογή πάγου. Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει απλά αναλγητικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ) και COX-2 αναστολείς. Αυτά μπορούν να χορηγηθούν με διάφορους τρόπους, ενώ τελευταία έχουν κυκλοφορήσει και σκευάσματα ΜΣΑΦ που εφαρμόζονται τοπικά επάνω στην άρθρωση. Επίσης σκευάσματα γλυκοζαμίνης φαίνεται πως έχουν χονδροτροφική δράση, καθυστερούν την καταστροφή της άρθρωσης και βελτιώνουν την πρόγνωση κατά τα πρώιμα στάδια της νόσου. Χρήσιμη είναι σε ορισμένες περιπτώσεις και η ενδοαρθρική έγχυση ενέσιμων φαρμάκων. Η ενδοαρθρική έγχυση κορτικοστεροειδούς, σε συνδυασμό με τοπικό αναισθητικό, έχει εντυπωσιακά πλην όμως βραχυχρόνια αποτελέσματα. Η εφαρμογή της μεθόδου ενδείκνυται σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά θα πρέπει να αποφεύγεται η κατάχρηση (έως δύο - τρεις εγχύσεις ετησίως). Η δε ενδοαρθρική έγχυση σκευασμάτων υαλουρονικού αποσκοπεί στην καθυστέρηση της φθοράς της άρθρωσης, μέσω της λιπαντικής και χονδροτροφικής δράσης του υαλουρονικού. Η φυσικοθεραπεία έχει ρόλο σε όλες τις φάσεις εξέλιξης της νόσου, με κύριους στόχους την ταχύτερη λύση της φλεγμονώδους διεργασίας και τη μυϊκή ενδυνάμωση, η οποία σταθεροποιεί την άρθρωση και καθυστερεί τη φθορά. Σε προχωρημένα στάδια, η χειρουργική θεραπεία είναι συχνά αναπόφευκτη. Η ολική αρθροπλαστική, η αντικατάσταση δηλαδή της φθαρμένης άρθρωσης με συνθετικά υλικά, αποτελεί την κύρια μέθοδο αυτής της κατηγορίας. Η απόφαση, πάντως, για μία τέτοια επέμβαση δε θα πρέπει να λαμβάνεται αλόγιστα, καθώς, όπως και σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, υπάρχει κάποιος κίνδυνος για επιπλοκές. Επίσης, ο χειρουργός θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός σε περιπτώσεις νεαρότερων ασθενών με ΟΑ, καθώς η διάρκεια ζωής των υλικών κυμαίνεται από 15 με 25 έτη. Η διάρκεια αυτή έχει σχέση με τη χρήση της άρθρωσης από τον ασθενή, κυρίως όμως με το σωστό προεγχειρητικό σχεδιασμό και την άρτια χειρουργική τεχνική. Ιδιαίτερα, πάντως, για τις αρθροπλαστικές γόνατος και ισχίου, τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά, με σημαντική βελτίωση του πόνου, της λειτουργικότητας της άρθρωσης και της ποιότητας ζωής του ασθενή. * Ο Ματθαίος Π. Κυριακίδης MD MSc κατάγεται από τη Μυτιλήνη, είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικευθείς στο Νοσοκομείο ΚΑΤ και στα Νοσοκομεία Birmingham Heartlands και Queen’s Hospital της Μ. Βρετανίας.


ΓΙΑΤΑΚΙ

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΜΑΪΟΥ 2010

ΕΙΠΑΝ:

23

!

«Οι γάτες μάς βλέπουν σαν κατώτερους, οι σκύλοι σαν ανώτερους, αλλά σίγουρα τα γουρούνια, όταν μας κοιτούν, μας βλέπουν σαν ίσους» Ουίνστον Τσώρτσιλ

«Το Γιατάκι» επιμελείται η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑ ababoula@hotmail.com

Τρέφονταν από τη σάρκα της μάνας τους

Αποτρόπαια Εγκατάλειψη αλά με τα αδέσποτα σκυλιά που δεν έχουν ιδιοκτήτη και υπάρχει μεγάλη δυσκολία να στειρωθούν όλα... Καλά με τα νεογέννητα κουτάβια που κάποιος τα βάζει σε μια κούτα και τα αφήνει έξω από μια πόρτα ενός χριστιανού… Αλλά να εγκαταλείπουν ζωντανά σε ακατοίκητες περιοχές, «παρέχοντάς» τους ένα βέβαιο θάνατο, ε αυτό παραπάει! Την προηγούμενη βδομάδα τρία κουταβάκια φαγώθηκαν από άγρια ζώα στο δάσος της Αχλαδερής και τα αδελφάκια τους λιμοκτονούσαν όταν τα βρήκε η «Κιβωτός». Τούτη τη βδομάδα, πάλι, νέα αποτρόπαια εγκατάλειψη: στην περιοχή του Καρά Τεπέ, κοντά στο Παλαιο-

µήπως χρειάζεστε βοήθεια από ειδικούς; ΚΑΛΕΣΤΕ... ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΙΚΡΩΝ ΖΩΩΝ

Κ

Λίνα Τεντόµα - Ζερβού Θεοφιλοπούλου 6 τηλ. 22510-25200

Κτηνιατρικό Κέντρο www.ktiniatrikokentro. com Ερεσού 11, τηλ 22510-28250 Υποκατάστημα Σκόπελος Γέρας τηλ.: 22510 84250, 6944790131

Το κουφάρι της άψυχης σκυλίτσας (δεξιά) έγινε τροφή για τα τρία εγκαταλελειμμένα πανέμορφα κουταβάκια

πωλείο, άφησε κάποιος τρία κουτάβια και δίπλα ακριβώς την τεράστια χαρτοσακκούλα με την πεθαμένη σκυλίτσα μάνα τους. Τα ζώα, χωρίς νερό, τρέφονταν από τις σάρκες του κουφαριού όταν τα βρήκαν

μέλη του Συλλόγου. Γεμάτα τσιμπούρια, τρομαγμένα και εξαντλημένα, δεν έφευγαν δίπλα από τη νεκρή σκυλίτσα, της οποίας το πτώμα ο απαράδεκτος είχε βάλει στη χαρτοσακκούλα.

Ρίτα, γιατί σκότωσες τη μέλισσα; όσο δύσκολο έχει γίνει πια να ζούΠνοχλεί με σε αρμονία με τη φύση! Μας ετο κελάηδημα των πουλιών, το βουητό της μύγας, το κελάρυσμα του νερού. Με πόση μανία και βία θα σκοτώσουμε ένα κουνούπι μόλις το δούμε. «Σκότωσ’ το, σκότωσ’ το», θα φωνάξουμε στο διπλανό για ένα μαμούνι, μια αράχνη, ακόμη και μια πασχαλίτσα. Δεν ξέρουμε ποιο πλασματάκι είναι επικίνδυνο, ποιο τσιμπάει, τι πρέπει να κάνουμε αν τσιμπήσει. Η δε μέλισσα, αν τολμήσει η καημένη και μας τσιμπήσει, επειδή ένιωσε απειλή, είναι καταδικασμένη να πεθάνει. Ακόμα και κοντά σε μελίσσι να βρεθείτε, αν δεν πανικοβληθείτε και απομακρυνθείτε με ήσυχες κινήσεις, θα βγείτε εντελώς αλώβητοι από τσιμπήματα. Κι όμως, εμείς, φορτωμένοι από άγχη, σκοτούρες, τρεχάματα, με εγγεγραμμένη τη βία στα ένστικτά μας και ανίκανοι να διαχειριστούμε το θυμό

μας, να τον προλάβουμε ή να τον εκφράσουμε χωρίς επιθετικότητα, λες και ξεδίνουμε σκοτώνοντας ένα ζουζούνι, λες και αντί για αυτό παίρνουμε τη ζωή απ’ όλους τους εχθρούς μας. Και συ, ρε Ριτάκι, σκότωσες τη μελισσούλα μη με τσιμπήσει. Για να μην πονέσω. Και μου ‘δωσες την ευκαιρία να κάνω τούτες τις σκέψεις. Να αναλογιστώ τι τσιμπάει και τι όχι. Τι πονάει και τι όχι. Να ευγνωμονήσω την αλυσίδα της φύσης και να ξαναθαυμάσω την αυτοθυσία της μέλισσας. Να ευχαριστήσω και σένα που δεν ήθελες να πονέσω. Να πονέσω κι άλλο. Όπως προχτές μου ‘φερες το μέλι για να συνέλθει το στομάχι μου. Κι όπως ακούς κάθε μέρα τα ζόρια μου και με καταλαβαίνεις. Κι έτσι μέσα από τούτες τις γραμμές να σου πω «ευχαριστώ» για τη φιλία σου και για τη ζεστή σου παρουσία.

Βοήθεια Σοβαρή έκκληση κάνει, λοιπόν, ο Σύλλογος «Κιβωτός», μετά και απ’ αυτό το εξωφρενικό περιστατικό, ώστε όσοι έχετε τη δυνατότητα να φιλοξενήσετε κάποιο μικρό κουτάβι για λίγο καιρό, να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα του Συλλόγου. Τα ζωάκια αυτά παίρνουν τις πρώτες φροντίδες από τα μέλη της «Κιβωτού», αποπαρασιτώνονται εσωτερικά και εξωτερικά και μπαίνουν στη διαδικασία της υιοθεσίας, ώσπου μέσα από αγγελίες στις εφημερίδες και στο ίντερνετ να βρεθεί κάποιος να τα αναλάβει. Τα μέλη της «Κιβωτού» τα φιλοξενούν εν τω μεταξύ στα σπίτια τους. Τα κρούσματα όμως, όπως βλέπετε, είναι πάρα πολλά και οι οικονομικές δυσκολίες του Συλλόγου απτές. Αν κάποιος πολίτης θέλει να βοηθήσει, μπορεί επίσης και με την αγορά σε αμπούλες που μπορεί να παραδώσει στο Σύλλογο.

Γιατί το φίδι από την τρύπα το βγάζει μόνο η ανθρωπιά μας… Ήδη, απ’ ό,τι μας είπαν από την «Κιβωτό», έχουν αποπαρασιτώσει μέσα στο μήνα Απρίλιο 50 αδέσποτα ζώα της Μυτιλήνης και για τα υπόλοιπα δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν. Από το δήμο δεν έχουν ουδεμία βοήθεια. Μάλιστα σημειώνουν ότι από τον περσινό Μάιο μέχρι σήμερα έχουν φροντίσει καταγεγραμμένα με όλα τους τα στοιχεία (πού βρήκαν και τι έκαναν στο ζώο) 309 περιπτώσεις εγκαταλελειμμένων σκυλιών.

Δήμος απών Αλήθεια, υπάρχει κάποιος υπάλληλος του δήμου εντεταλμένος για τέτοια θέματα; Κι αν ναι, πού στο καλό βρίσκεται και τι κάνει για το ζήτημα των αδέσποτων; Θα γίνει κάποια σοβαρή ρύθμιση επιτέλους προς αυτή την κατεύθυνση; Ζητάμε απάντηση από το δήμο Μυτιλήνης και από τους αρμοδίους!

Πρότυπο Κτηνιατρείο Λέσβου ∆. Μαλάκης Β. Καρβέλλης Αερ. Γιανναρέλλη 66, τηλ. 22510-46488 e-mail: vetmed@otenet.gr

Τουρβαλή Μυρσίνη Βουρνάζων 15-17, τηλ. 22510-28838

Καλλωπισµοί µικρών ζώων ✓Πόλυ Βουλγαρέλη, Grooming - pet shop «Γιατάκι» Θεόφιλου Χατζηµιχαήλ 21, τηλ. 22510 22765 ✓Βίλλα Σίμπα Σιμούλη Εύα Καλλωπισμοί, φιλοξενία, νοσηλεία Παγανή Μυτιλήνης Τηλ. 22510-44471 & 6932-549955

PET GARDEN STORE Ψυρούκη Τσακύρη Μαριάνα Προϊόντα για ζώα συντροφιάς, παραγωγικά, εργασίας Γεωργικά προϊόντα, Είδη Κήπου Πώληση χονδρική - λιανική Πάμφιλα Τηλ. 2251028602 & 6985860279

Aγροτικά Kτηνιατρεία Πέτρας 22530-41142 Mανταµάδου 22530-61032 Πλωµαρίου 22520-32322 Kαλλονής 22530-22317 Aγιάσου 22520-22288 Άντισσας 22530-50351 Μυτιλήνης 22510-47428

Δίνονται από την «Κιβωτό»* Τηλ. 6937-400469

Φιλοζωικοί Σύλλογοι:

Πανέμορφος κούταβος 1,5 μηνός, βρέθηκε και ζητά οικογένεια. Θα γίνει μεγαλόσωμος (πιθανόν να είναι ημίαιμος μολοσσός).

Η Άμπερ είναι ήσυχη και γλυκιά, όμορφη, χαδιάρα, ιδανική σύντροφος! Μόλις 4 μηνών, και θα γίνει μεσαίου μεγέθους.

Ο Μπίλλυ, είναι ένα πανέμορφο γκριφόν μεσαίου μεγέθους. Είναι περίπου 5 μηνών τώρα και πετάχτηκε μέσα σε σκουπιδοτενεκέ πριν από ένα μήνα περίπου. Ζητά οικογένεια να τον υιοθετήσει.

* Η «Κιβωτός» δίνει τα ζώα με την προϋπόθεση ο νέος ιδιοκτήτης να τοποθετήσει μικροτσίπ.

✓Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων « Η ΚΙΒΩΤΟΣ» 6937400469 kivotosmytlgmail.com ✓Φιλοζωικός Σύλλογος Λέσβου “Ο ΠΑΝ” 22510-47710 ✓Ζωοκοµείο Λέσβου: Αγία Παρασκευή 22530-32006


!

AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται ο MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ και ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ

ΜΠΑΡΑΖ ΑΝΟΔΟΥ

Με φόντο το Περιφερειακό! πορεί Αναγέννηση Γέρας και Ηρακλής Ατσικής να κατέκτησαν απολύτως δίκαια το πρωτάθλημα, τώρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα και για τους δύο με τα μπαράζ ανόδου στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα. Ξεκάθαρο φαβορί σε αυτές τις δύο αναμετρήσεις δεν υπάρχει, αφού και οι δύο ομάδες έχουν τις ίδιες πιθανότητες να κερδίσουν το πολυπόθητο εισιτήριο. Η Γέρα έχει μπροστά της τη μεγάλη πρόκληση συμμετοχής σε ανώτερη κατηγορία, για πρώτη φορά στην ιστορία της, ενώ ο πρωταθλητής Λήμνου απέδειξε πριν λίγο καιρό με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Λέσβου, αλλά και με την εμφάνισή του κόντρα στο Κερατσίνι για το Κύπελλο Ερασιτεχνών, πως δεν αποτελεί εύκολη λεία για κανέναν!

Μ

Να κάνει το πρώτο βήμα Η Αναγέννηση Γέρας θα προσπαθήσει από σήμερα να πάρει το αποτέλεσμα που θα τη φέρει πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου. Ο τεχνικός της ομάδας, Φώτης Κοκκινέλλης, παρακολούθησε τον Ηρακλή στο ντέρμπυ με τον Κεραυνό Αγίου Δημητρίου, έχοντας καταστρώσει τα σχέδια για την εξουδετέρωσή του. Στην ομάδα του Παπάδου δεν έ-

κρυψαν ποτέ ότι θα ήθελαν το πρώτο παιχνίδι να γινόταν στην έδρα του αντιπάλου και όχι στο γήπεδό τους, ώστε με ένα καλό αποτέλεσμα και με τη βοήθεια των φιλάθλων τους να είχαν το πλεονέκτημα στο δεύτερο ματς. «Δε θα είναι εύκολα τα πράγματα, γιατί ο αντίπαλός μας είναι αρκετά δυνατός και δε θυμίζει σε τίποτα τις ομάδες της Λήμνου που στο παρελθόν αντιμετώπισαν οι πρωταθλητές του νησιού μας. Θα γίνουν δύο καλά παιχνίδια. Δεν έχει σημασία εάν το πρώτο παιχνίδι γίνεται στην έδρα μας. Σημασία έχει να παίξουμε καλά και να πάρουμε ένα καλό αποτέλεσμα, ώστε στη Λήμνο να παίξουμε με πλεονέκτημα για την άνοδό μας», δήλωσε στο

«Ε» ο αντιπρόεδρος της ομάδας της Γέρας, Γρηγόρης Σιμιτζής. Ο Κοκκινέλλης αντιμετωπίζει ένα μόνο πρόβλημα, αυτό του Κώστα Χατζέλλη, ο οποίος απουσιάζει για επαγγελματικούς λόγους εκτός νησιού και δεν υπολογίζεται στην αποστολή.

Ο γνωστός Ηρακλής... Ο πρωταθλητής Λήμνου θα προσπαθήσει κι αυτήν τη φορά να αποδείξει ότι δικαίως κατέκτησε τον τίτλο. Δεν κρύβουν, μάλιστα, ότι διακαής πόθος τους πλέον είναι η άνοδος στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα, ασχέτως εάν προς τα έξω όλο το προηγούμενο διάστημα έβγαινε η φημολογία πως στην Ατσική δεν επιθυμούν τη συμμετοχή τους σε εθνική κατηγορία, αφού δεν υπάρχουν οι α-

νάλογοι οικονομικοί πόροι. Στον Ηρακλή θέλουν όσο τίποτα άλλο να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους παρουσιάζεται και η Λήμνος να αποκτήσει και πάλι, μετά από χρόνια, εκπρόσωπο στην άλλοτε Δ΄ Εθνική. Ο τεχνικός της λημνιακής ομάδας, Κώστας Ψυρούκης, τόνισε σε δηλώσεις του πως προτιμούσε το πρώτο ματς να διεξαγόταν στη Λήμνο, θέλοντας προφανώς η ομάδα του να πάρει ασφαλές σκορ και να πάει με περισσότερες πιθανότητες στη ρεβάνς. Πλέον, είναι υποχρεωμένος να στήσει την ομάδα του με τέτοιο τρόπο, ώστε να διεκδικήσει ένα αποτέλεσμα που θα της δίνει ελπίδες ανόδου. Το σημερινό παιχνίδι θα διαιτητεύσει ο Βανδουλάκης, που σφυρίζει στα γήπεδα της Λήμνου και πριν λίγο καιρό είχε μεταγραφεί στο Σύνδεσμο της Λήμνου από εκείνον της Μακεδονίας, όπου ήταν ενταγμένος μέχρι πρόσφατα. Βοηθοί του ορίσθηκαν η Ανδριάνα Μπάλιακα και ο Στρατής Φαναρτζής από το Σύνδεσμο της Λέσβου. Στις 17:30 έχει ορισθεί η έναρξη του παιχνιδιού, που αναμένεται να το παρακολουθήσει αρκετός κόσμος, μεταξύ αυτών και αρκετοί Λημνιοί που θα έρθουν σήμερα στο νησί μας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

«Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» της Ε.Π.Σ. Χίου και Οπρόεδρος πρόεδρος της Επιτροπής ΠεριΓιώρ-

φερειακού Πρωταθλήματος, γος Σαρρής, απάντησε στις δηλώσεις του προέδρου του Αιολικού, Γιάννη Φλωρίδη, όμως δε θέλησε να μπει στην ουσία του θέματος και αναλώθηκε σε ήδη εκπεφρασμένες απόψεις του. Πιο αναλυτικά: «Να μας πει ο πρόεδρος του Αιολικού πόσες φορές η επιτροπή Δ΄ Εθνικής έκανε δεκτά αιτήματα του Αιολικού κατά τη φετινή σαιζόν για αλλαγή ημέρας και ώρας αγώνων της ομάδας του εκτός έδρας· π.χ. στη Χίο με τη Δάφνη τι ώρα έπαιξε; Και σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια; Και για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΟ και κατ’ επέκταση της Επιτροπής Δ΄ Εθνικής είναι να γίνονται δεκτά όλα τα αιτήματα των σωματείων που μετακινούνται, για να διευκολύνονται οικονομικά. Τα σωματεία που ευνοήθηκαν από αυτό είναι κατά κύριο λόγο τα σωματεία των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου και σε μικρότερο βαθμό τα σωματεία του κέντρου. Όσο για τους χαρα-

Ο κ. Γιάννης Φλωρίδης

κτηρισμούς προς το πρόσωπό μου, αλλά και ενάντια του προέδρου της ΕΠΟ, κ. Πιλάβιου, και τους προέδρους των Ενώσεων, είναι ένα θέμα για το οποίο θα επιληφθεί η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ.»

«Δυο μέτρα και δυο σταθμά» Ο πρόεδρος του Αιολικού, Γιάννης Φλωρίδης, σχολιάζοντας τη θέση του Γιώργου Σαρρή στο «Ε», ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι

δυνατό να μας λένε ότι στην ΕΠΟ βλέπουν όλες τις ομάδες με το ίδιο μάτι και την ίδια ώρα να διαψεύδουν με τις αποφάσεις τους τον ίδιο τους τον εαυτό. Προχθές πήραν απόφαση όλα τα ματς να ξεκινούν στις 5 και τελικά εμάς μας άλλαξαν ξανά ώρα διεξαγωγής για την Κυριακή. Μας θεωρούν ερασιτέχνες όποτε τους συμφέρει, αλλά μας συμπεριφέρονται ως επαγγελματίες σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα και τις ποινές. Είναι διαφορετικό να ζητάς μέσα στη χρονιά να παίξεις μια ώρα νωρίτερα από το κανονικό για να προλάβεις το αεροπλάνο επειδή έρχεσαι να αγωνιστείς από μακριά και διαφορετικό να παίζεις ποδοσφαιρικά χαράματα. Αν κάποιος θεωρεί ότι βλέπει με το ίδιο μάτι όλες τις ομάδες, χορηγώντας τη μία από τις τέσσερις μετακινήσεις προς τα νησιά στα σωματεία της Αθήνας και του Πειραιά και την ίδια ώρα κάνει το ίδιο μόνο για τις δύο από τις 14 μετακινήσεις των νησιωτικών ομάδων προς την Αθήνα, τότε χρειάζεται οφθαλμίατρο…»

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΜΑΪΟΥ 2010 Για την Αθήνα αναχωρεί αύριο η αποστολή της ομάδας κορασίδων του Ερμή Παμφίλων στο βόλεϋ, ο οποίος θα συμμετάσχει στην τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος που αρχίζει τη Δευτέρα, με τη συμμετοχή όσων ομάδων έχουν προκριθεί από την προκριματική φάση των ομίλων.

ΑΕΛΚ - ΑΙΟΛΙΚΟΣ Πρόβλημα προέκυψε σχετικά με το πού θα κάτσουν οι οργανωμένοι φίλαθλοι του Αιολικού στο στάδιο «Κώστας Κεντέρης» της Καλλονής

Θέμα από το πουθενά! Κυριακή, ΑΕΛΚ και Αιολικός ετοιμάζονται να αΤηνγωνιστούν σε ένα ματς που μπορεί να έχει μονόπλευρο βαθμολογικό ενδιαφέρον, ωστόσο φαίνεται ότι δυναμιτίστηκε πολύ πριν την έναρξή του, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να μετατραπεί σε γιορτή για το λεσβιακό ποδόσφαιρο. Αιτία, η μετακίνηση των φιλάθλων του Αιολικού από τη Μυτιλήνη στην Καλλονή, η φιλοξενία που θα τύχουν από τη γηπεδούχο ομάδα και η στάση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, που επιμένει πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των φιλάθλων! Λες και την Κυριακή στην Καλλονή θα βρεθούν οπαδοί του… Αχαρναϊκού, που έρχονται από το Μενίδι με μοναδικό σκοπό να παίξουν «καρεκλιές» με τους φίλους της ΑΕΛΚ ή την Αστυνομία... Μεσοβδόμαδα, μάλιστα, υπήρξε συνάντηση των ανθρώπων της ΑΕΛΚ με εκπρόσωπο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, χωρίς πάντως την παρουσία ανθρώπου του Αιολικού, στην οποία αποφασίστηκε οι οργανωμένοι φίλοι της ομάδας της Μυτιλήνης να σταθούν όρθιοι απέναντι από την κερκίδα του σταδίου, υπό την προστασία ισχυρής αστυνομικής δύναμης! Στην κερκίδα θα μπορέσουν να κάτσουν φίλοι της γηπεδούχου ομάδας, αλλά και… ουδέτεροι που θα πάνε στην Καλλονή για να παρακολουθήσουν ένα καλό ματς. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλάθλων Αιολικού Μυτιλήνης, Χρήστος Λάγος, τόνισε στο «Ε»: « Έγινε μια συνάντηση μεταξύ παραγόντων της ΑΕΛΚ και της Αστυνομίας, αναφορικά με τη μετακίνησή μας στην Καλλονή, για την οποία όμως ούτε ενημερωθήκαμε, ούτε και προσκληθήκαμε. Ο ΣΦΑΜ δε θα μετακινηθεί οργανωμένα, αφού αυτό απαγορεύεται, αλλά δυστυχώς δε μας επιτρέπεται να κάτσουμε ούτε στην κερκίδα φορώντας τα διακριτικά της ομάδας μας, γιατί η Αστυνομία ισχυρίζεται πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά μας. Έχουμε βρεθεί σε πολλά γήπεδα όλης της Ελλάδας και ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα, όμως φαίνεται ότι μέσα στο ίδιο μας το νησί δεν μπορούμε να δούμε τον Αιολικό, την ομάδα της Μυτιλήνης, απολαμβάνοντας όλα εκείνα τα προνόμια για τα οποία ένας φίλαθλος πληρώνει εισιτήριο. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του…» Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων της ΑΕΛΚ, Θανάσης Ελευθερίου, επεσήμανε: «Εμείς δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα να κάτσουμε όλοι μαζί στην κερκίδα. Το προτείναμε στην Αστυνομία, όμως εκείνη ήταν κάθετη στη στάση της και δε συζητούσε καν αυτό το ενδεχόμενο. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους φίλους του Αιολικού, θα είμαστε απλά αντίπαλοι για 90 λεπτά. Σε κουβέντα, μάλιστα, που είχα με τον πρόεδρο του ΣΦΑΜ, του εξήγησα τις προθέσεις μας, όμως την τελική απόφαση πήρε η Αστυνομία.» Ο αστυνομικός υποδιευθυντής Λέσβου, Δημήτρης Κουρσουμπάς, σε δήλωσή του στο «Ε» επεσήμανε για το θέμα: «Όπως γνωρίζετε, οι οργανωμένες μετακινήσεις οπαδών απαγορεύονται και ως εκ τούτου εμείς δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τη μία και μοναδική κερκίδα του σταδίου, ώστε να κάτσουν όλοι μαζί, εκεί. Αποφασίσαμε οι φίλοι του Αιολικού να παρακολουθήσουν το ματς από απέναντι για να μη δημιουργηθούν προβλήματα, ενώ θα υπάρχει έντονη αστυνομική παρουσία εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή του ματς.» Εμείς από την πλευρά μας, να ευχηθούμε απλά αυτό το ματς να είναι και το τελευταίο πάνω στο νησί στο οποίο δε θα επιτρέπεται σε φίλους τους ποδοσφαίρου να παρακολουθήσουν ανθρώπινα τον αγώνα από την κερκίδα, με το κλίμα να δυναμιτίζεται χωρίς κανένα λόγο και καμμία ουσιαστική αιτία…


25

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΜΑΪΟΥ 2010

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΑΙΘΟΥΣΕΣ EKΔHΛΩΣEΩN CATERING ΛEMBOYPΓEIO

ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΗΜΕΤΕΡΟΝ Λαδάδικα Ανοιχτά από Παρασκευή έως Σάββατο Τηλ. 22510 45100 Κιν. 6932-520999

Παναγιούδα, Mυτιληνής Tηλ. 22510 32222 Kιν. 6948580463

ΞENOΔOXEIO ZAΪPA - KTHMA EΛIA & ΘAΛAΣΣA Σκάλα Λουτρών Tηλ. 22510 91100

ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ Ξενοδοχείο, μπαρ, εστιατόριο Καθημερινά ανοιχτά μεσημέρι βράδυ Παρασκευή - Σάββατο βραδιές πιάνου Τηλ. για reserve 22510 45857, 44466

EMΠYPIEΣ Zυθεστιατόριο Κάθε μέρα εκτός Δευτέρας και μεσημέρι Λαδάδικα Tηλ. 22510 45100

ΛEMBOYPΓEIO Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 Kιν. 6948580463

ΤΑΚΗΣ Ψαροταβέρνα Παναγιούδα Τηλ. 22510 31342

FOUR SEASONS by MAYOΤTE Bistro - piano restaurant Tηλ. 6979325911

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ Κομνηνάκη 30 Τηλ. 22510 29613

Catering and fast services Aλυφαντά, Tηλ. 22510 41122

KABEΣ - ΠOTOΠOIIEΣ Παράκαμψη Μόριας Τηλ. 22510 32810 Ηλ. Βενέζη 10, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 43543 Πέτρα τηλ: 22530 41830 E-mail: SANTO1@OTENET.GR

ΣΠΟΡ

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ Πηγαδάκια Γέρας. Ζωντανή Μουσική κάθε Παρασκευή και Σάββατο Τηλ. 2251093484 & 6973741809

ΒΑΦΕΙΟΣ Ταβέρνα Ανοιχτά κάθε Σάββατο βράδυ, Κυριακή μεσημέρι & γιορτές μεσημέρι. Tηλ. 22530 71752

CAFÉ-BAR

EURO 2004 Γήπεδα ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8 Βαρειά Μυτιλήνης τηλ. 22510 46884 & 6977987994

SPANOS Γήπεδα Ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8 Εθν. Οδός Μυτιλήνης - Παναγιούδας Tηλ. 22510 32774 & 6948591839 & Κιν. 6942964208

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΟΜΗΣΗ KATAΣKEYAΣTIKEΣ ETAIPEIEΣ ΠPAΞIΣ A.E. Πωλήσεις κατασκευές Tηλ. 22510 44242

Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 6932520999

OCEANIS Πλωμάρι Τηλ. 22520 31925

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ ΑΣΤΡΟ (ΤΟ) Ερμού 5 Τηλ. 22510 44540

ΠΙΤΑ ΜΑΚΗΣ Πλατεία Αλυσίδας Delivery: 22510 42397 & 42597 Tώρα και online παραγγελίες www.pita-makis.gr

Aργύρη Eφταλιώτη 13 Tηλ. 22510 26777

BLUE LINE A. Kαλλονή Τηλ. 22530 29277 B. Xίος, Kαρφά 34, Kοντάρι Tηλ. 22710 33470

ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Ικτίνου 2, Τηλ. 22510 41244 & 6947202221

ΑΛΚΑΙΟΥ 2 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 26181 2o κατάστημα: Π. Κουντουριώτη 11 και Ερμού 16 Τηλ. 22510 47700

Καυσόξυλα, Μετακομίσεις, Μεταφορές, Πέτρες Mυστεγνών, Εξέδρες εκδηλώσεων, Επικουρικές υπηρεσίες θεαμάτων, οικοδομικά υλικά, γενικές επισκευαστικές εργασίες. Τηλ. 6942261001, 6946004444 & 22510 43129.

Ξυλουργικό εργοστάσιο παραγωγής με υπερσύγχρονα μηχανήματα (CNC). Κουφώματα Γερμανικού Τύπου - Εσωτ. Πόρτες - Θωρακισμένες Πόρτες - Σκάλες Εσωτ. Χώρου Αλυφαντά. Τηλ. 22510 46307

KΛEIΣTHKATE EΞΩ; ΚΛΕΙΔΙΑ ΔΑΡΔΑΓΟΣ Γ. ΒΑΣΙΛΗΣ Κλειθροποιός από το 1974 Αξιόπιστα Επώνυμα Προϊόντα Γερμανικά: Abus, Burk, Dom Ισραήλ: Yardeni Γαλλικά: Iaperce Frofaux Ιταλικά: Cisa όλη την γκάμα Ελβετικά: Ceso Αγ. Ειρήνης 2, Μυτιλήνη 22510 20317, 942420803

ΘΕΡΜΑΝΣΗ KΛIMATIΣMOΣ

Βιομηχανία έτοιμου σκυροδέματος και δομικών υλικών με πιστοποίηση ISO-9001 Λακέρδα Αλυφαντών, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 46446 - 22510 46776 Φαξ 22510 46756

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ EΡΓΑΣΙΕΣ ΚΟΚΩΝΗΣ ΒΛΑΣΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΚΤΗΡΙΑ (ΝΕΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ, ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ) Τηλ. 6932392591

ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΣΥΣΚΕΥΩΝ

Eλ. Bενιζέλου 10 Τηλ. 22510 42248

ΑΛΟΥΜΙΝΟΚΑΤΣΚΕΥΕΣ ΣΙΔΗΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΤΥΡΑΝΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ & ΑΝΤΩΝΗΣ Πλωμάρι Πληρ. τηλ. 22520 31172

ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Καθαρισμοί χώρων - καταπολέμηση εντόμων, τρωκτικών, επαγγελματική διαχείριση κτηρίων Καβέτσου 10 (β΄ όροφος) 22510 37415, 6937-407221 e-mail: es-karag@otenet.gr

ΚΑΦΑΛΟΥΚΟΣ Τέντες με τυπωμένο το εταιρικό σας logo, περγοτέντες, προβολικό στέγαστρο Πολιχνίτος Τηλ. 22520 42052 & Κιν. 6978-370334

ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες Μόρια Λέσβου Τηλ. 225103 2192 & 6942625198

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ Συνεργείο Kαθαρισμού Kαθάρισμα κτηρίων, εμπορία απορρυπαντικών Aκρωτήρι Mυτιλήνης 22510 46540, 6974801110

EIΔH YΓIEINHΣ OIKOΣ Mητροπόλεως 7, Παγανή Μυτιλήνης Τηλ. 22510 24788 Aγ. Θεράποντος 7 Τηλ. 22510 41488

ΚΑΛΥΜΝΙΟΣ ΑΒΕΕ Διασταύρωση Αγ. Παρασκευής Καλλονής Τηλ. 22530 22685 & 23420

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

LESVOS BAGS Πιττακού 13 Πληρ. τηλ. 22510 40540

Η/Υ AΓOPA-EΞOΠΛIΣMOΣ Aγ. Eιρήνης 7, Tηλ. 22510 45453

ANAKYKΛΩΣH ANAΛΩΣIMA THE PRINTER SHOP H μεγαλύτερη Γερμανική Eταιρεία αναγόμωσης μελανιού στη Mυτιλήνη Ίμβρου 2, Tηλ. 22510 23540

MOYTZOYPEΛΛHΣ KΩN/NOΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ BIBΛIO

ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παγανή Μυτιλήνης ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 60 ΙΠΠΟΥΣ KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO (FORKLIFT - ΚΛΑΡΚ) Τηλ. 22510 29419 & 6944324667

IVECO ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ Δημήτριος Κομνηνός Πρινέρι Mόριας Tηλ. 22510 43262

MHXANAΓPOTIKH A.E. Λάρσος, Πλησίον KTEO Eπαρ. δρ. Mόριας - Kαλλονής Tηλ. 22510 22211

ΓEΩPΓIKA MHX/TA ΣΩTHPAKHΣ Παπάδος Γέρας Tηλ. 22510 84400

ΠAΠAΣΩTHPIOY

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52 Μυτιλήνη 22510 32400

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΕΔΟΥΣΑ Aγ. Συμεών 3, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 28036, 22530 22921

ΕΠIΠΛO GIANNOULIS INTERIORS

Eρμού 211 Στον επάνω όροφο θα βρείτε και σχολικά βοηθήματα! Tηλ. 22510 23388 Fax. 22510 23317

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ AVANTI

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA

ΔIAMANTIΔHΣ A.E.

KATEPNEΛHΣ ΛEYTEPHΣ KOMNHNOΣ OΔYΣΣEAΣ

Casa Ideale Λάρσος, τηλ. 22510 42222

ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Ideal strom Kαβέτσου 13 τηλ. 22510 41271

EΠIΓPAΦEΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΣIMOΣ Aερ. Γιανναρέλλη 61 Tηλ. 22510 41805

KOPNIZEΣ AFISORAMA

Μητροπόλεως 29, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 41120, 41912 Fax 22510 41411

MANΩΛAKEΛΛHΣ MIXAΛHΣ Hρ. Πολυτεχνείου 4, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40833, 41833

ΜΥΡΙΤΖΗΣ Π. ΙΑΤΡΕΛΛΗΣ Ι. Ο.Ε.

ΕΚΛΗΣΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Μητροπόλεως 12 Τηλ. 22510 24445

ΕΝΔΥΜΑΤΑ

Αλκαίου 26, Μυτιλήνη Τηλ/Fax: 22510 28017

Γυναικεία & Ανδρικά Ενδύματα Εισαγωγής Σαπφούς 5, τ. 22510 37966

ΝΥΦΙΚΑ-ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ Αριστειδοπούλου Ρούλα Ερμού 193 - 195 Τηλ. 22510 22753

ΦΩTIOY Ερμού 164 δίπλα στη Μητρόπολη Τηλ. 22510 22026

ΝΥΜΦΕΣ Σέρεσλη Μαριάνθη

TAXYMETAΦOPEΣ

Αεροπόρου Γιανναρέλλη 76 Τηλ. 22510 45144 & 42600 Κιν. 6932627300 Φαξ 22510 21666 www.elta-courier.gr

SUPER ΤΑΧΥ-ΔΙΑΝΟΜΕΣ Αερ. Γιανναρέλλη 50 22510 45912, 37731 Εκτός από ταχυμεταφορές Αναλαμβάνουμε τη ΔΙΑΝΟΜΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΦΥΛΛΑΔΙΩΝ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ENOIKIAΣEIΣ LESVOS CAR rentals

Π. Bοστάνη 14, Τηλ. 22510 42028

KAΛΛIΠOΛITHΣ BAΣIΛHΣ Πέτρα Λέσβου Τηλ. 22530 42455 Κιν. 6934018535 Fax 2253042483

Στρατής Λόγγιος Λουτρά Mυτιλήνη Τηλ. 22510 27825 Fax. 22510 44280 Kιν. 6932896712 www.lesvos-carrentals.com info@lesvos-carrentals.com

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ ΡΑΝΙΑ Κομνηνάκη 7, Μυτιλήνη Τηλ. 2251040813 φαξ 2251037416

OIKONOMIKOI ΣYMBOYΛOI Π.MYPITZHΣ & ΣYNEPΓATEΣ

PROTAGONISTI

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Tηλ. 22510 41450, 41364, 26920 FAX: 22510 26910

ΠANΣEΛHNAΣ ΣTPATHΣ

ΡΑΒΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Κορνίζες, επεξεργασία σε ξύλο και καμβά Καβέτσου 44, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45449

ΚΙΦΑ

Αρίονος 17, Μυτιλήνη Τηλ: 22510 27430 Fax: 22510 43185

Ερμού 60, Tηλ. 22510 45019

ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Όμιλος Χρηματοασφαλιστικών προϊόντων Παναγιώτης Λιόλιος Πλωμάρι Τηλ. 22520 33751 & 22520 33753 Κιν. 6944508686

Αγ. Ειρήνης 8α Τηλ. 22510 45830

ΣΙΜΕΛΗ Aεροπόρου Γιανναρέλλη Τηλ./Fax: 22510 24523 Κιν. 6932214752

Eρμού 151 Τηλ. 22510 28547

U SHOP MYTIΛHNHΣ

ΤΕΝΤΕΣ

ΠANTAZOΠOYΛOΣ Service και επιδιορθώσεις μικρών ηλεκτρικών συσκευών, αλυσοπρίονων, μηχανών πετρελαίου, βενζινοκινητήρων κ.λπ.. Παραλαβή και παράδοση στο χώρο σας. Πληρ. τηλ. 6949079052, κ. Γιώργος.

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ

MANTZΩPOΣ

ΕΤΟΙΜΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΜΑΣΚΩΤΙΤΣΑ

Πόρτες, Παράθυρα. Συνθετικά Κουφώματα KÖMMERLING Αερ. Γιανναρέλλη 44α Τηλ. 22510 27833

ΣΓOYPEΛΛHΣ

STAR BETON ΠΑΡΚΟ (ΤΟ)

Aφεντούλης Iωάννης Nέες Kυδωνιές Τηλ. 22510 94040, 94101

ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

FOUR SEASONS by MAYOΤTE Kανόνι Θερμής Tηλ. 22510 71971

IGNIS ΠETPA

ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ/ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

5x5

Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 22510 28177 Ταβέρνα Ακρωτήρι Τηλ. 22510 43532

Χατζημανωλάκης Σταύρος 8ο χλμ Περιφ. οδού Μόριας Τηλ. 22510 32855

ΜΗΛΙΟΡΕΛΛΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΚΑΒΑ ΣΑΝΤΟ

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ)

ΒΑΓΙΕΣ

AL-DECO

ΕΥ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ EΔEΣMATOΠOIEIO

EΣTIATOPIA

YΛIKA ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

Eρεσσού 5, Mυτιλήνη Tηλ. 22510 40377

BUSINET Μαλαματίνας Ηλίας, Χατζάρας Παναγιώτης Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40188 & 37214 www.businet.gr

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γεωργικές - περιβαλλοντικές μελέτες Καβέτσου 10 (2ος όροφος) Τηλ. 22510 37415 & 6937407221 Email: es-karag@otenet.gr

FUN TOURS Γραφείο Γενικού Tουρισμού Π. Kουντουριώτη 87-89 Τηλ: 22510 40802 Kιν.: 6945344240 e-mail: funtours@otenet.gr www.funtours.gr

MYTONIΣ Γραφείο Γενικού Tουρισμού Παναγιούδα, 81100 Τηλ: 22510 31777 Fax: 22510 37614 Kουντουριώτη 87 Τηλ: 22510 37500 Kιν.: 6942424121

OLIVEGROOVE Π. Kουντουριώτου 11 & Aργύρη Eφταλιώτη 3, Mυτιλήνη Τηλ: 22510 37533 -534 Fax: 22510 37535 e-mail: olivemjt@otenet.gr www.olive-groove.gr


26

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΜΑΪΟΥ 2010

Υ EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος

Καβέτσου 40 Τηλ.: 22510 41210 Κιν.: 6932703093 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία

Ερεσού 2, 1ος Όρ. Tηλ. 22510 37192 Κιν. 6973303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Γρηγοράκης Παναγιώτης

Καβέτσου 36 Τηλ. 22510 42109 Κιν. 6932251120 Μαλλιαρός Ιωάννης

Αερ. Γιανναρέλλη 13 Iατρείο: 22510 46002 Κιν.: 6932906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος

Καβέτσου 5, (Ισόγειο) Iατρείο: 22510 47788 Κιν.: 6944696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γιανναδάκης Εμμανουήλ

Καβέτσου 5 - 1ος όροφος Ιατρείο: 22510 24846 Κιν: 6945682747 Γαλής Νάσος

Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 Tηλ. 22510 42505 Kιν. 6932303873 Γιαννίκος Π. Στρατής

Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) Tηλ. 22510 41125 Kιν. 6976654509 Ζερδελής Γιάννης

Σμύρνης 7 Iατρείο: 22510 43874 Oικία. 22510 22589 Μακρή Στέλλα

Καβέτσου 27 Τηλ. 22510 47448 Κιν. 6978-697793 Περγαμηνού Άννα

Καβέτσου 40 (γ΄ όροφ.) Τηλ. 22510 41110 Κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη

Καβέτσου 5 Tηλ. 22510 44010 Kιν. 6977649458 Fax. 22510 44027

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Aμπατζής Πολύδωρος

Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 28222

Γ

Ε

Ι

Α

Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη

Ο

Μ

Ο

Ρ

Παπαδόπουλος Αναστάσιος

Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. Τηλ. 22510 42101 Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος

(Στρατιωτικός Ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού Τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

Καλλονή Λέσβου Τηλ. 22530 29233 (ιατρείο) Κιν. 6979-070772

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης

Kαβέτσου 27 Tηλ. 22510 43456, 6972122738 (Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI

ΚΑΛΛΟNH Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας Τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI

Ζουμπούλη Δ. Ελένη

Καβέτσου 11 (πλησίον χαρτ. “Eιρμός”) Ιατρείο: 22510 42312 Οικ. 22510 41487 Κιν. 6944434811 Κουτζά Χριστίνα

Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα

Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος Τηλ. 22510 23818 Κιν. 6944-564159

Αγ. Θεράποντος 5 Τηλ. 22510 44664 Κιν. 6944363959 Τουρβάς Θ. Γεώργιος

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καβέτσου 27, 3ος όροφος Δέχεται με ραντεβού Ιατρείο: 22510 23661 Κιν. 6932404602

Κυριακίδης Π. Στρατής

Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 37477 Κιν. 6976980830

ΠAIΔIATPOI

Oυζουνέλλη Θ. Kλειώ

Aλκαίου 27 Tηλ. & Fax: 22510 46930 Kιν. 6937218711 Σάκης Ευστράτιος

Καβέτσου 24 Τηλ. 22510 28561

Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία

Αερ. Γιανναρέλλη 13 Τηλ. 22510 40250 Τηλ. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 Τηλ. 22510 21275

Γρίβας Κων/νος

Φεβρωνία Γ. Κανταρτζή M.D.

Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη Τηλ. 22510 25070 Κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία

NEYPOΛOΓOI Δάμης Παναγιώτης

Kων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 40538, Κιν. 6974799090 Λαμπούσης Π. Ραφαήλ

Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 23933 Κιν. 6972 853790

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI

Καβέτσου 5 (3ος όροφος) Tηλ. 22510 44020 Κιν. 6932204318 Fax. 22510 44027 Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ

Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 25338 Κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ.

Καβέτσου & Ξενοφώντος Tηλ. 22510 44704 Κιν. 6977393637

Ι

Α

Κ

Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος ωτορρινολαρυγγολόγος Καβέτσου 40 Τηλ. 22510 29342, 6942290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης Πασχαλίδης Π. Γιάννης Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217 Κιν. 6944-586587

Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία

Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 21030

Α

Βογιατζή Μπέσσυ

Ερεσού 2, Μυτιλήνη Tηλ. 22510 43033 Κιν. 6947422066 Βογιατζής Ιωάννης

Καβέτσου 3, Tηλ. 22510 46868 Κιν. 6945901518

Ι

Α

Λ

Λ

Α

Tηλ. Ιατ. 22510 45150 Κιν. 6974020648 Κιστάνη Σοφία

Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. Ιατ. 22510 41923 Κιν. 6937540523

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH

Δημηρούδης Γεώργιος

Αγίας Ειρήνης 2 Tηλ. 22510 22233 Κιν. 6973236406 Καπτανής Ευστράτιος

Καβέτσου 22 Τηλ .2251044314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης

Καβέτσου 22, 1ος όροφος Τηλ. 22510 45977 Κιν. 6977-881899 Παπουτσή Βαρβάρα

Aλκαίου & Αρίωνος Tηλ. 22510 25852 Κιν. 6957329664

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ Μουτζούρη Κατερίνα

Τηλ. 22530 61572 Κιν. 6936-960693

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος

Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 Tηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη

Αγίας Ειρήνης 1 Tηλ. 22510 48105 Κιν. 6936406140 Κατανάκης Σ. Μιχαήλ

Καβέτσου 24, 3ος Όρ. Tηλ. & Fax: 22510 40778 Κιν. 6932460966 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης-Ορέστης

Καβέτσου 32 Iατρείο: 22510 43377 Kιν.: 6974117849

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI

Βιτούλιας Γεώργιος

Φ

Αδαμπατά Κατερίνα

Ηρώων Πολυτεχνείου 4 Τηλ. 22510 29996 Κιν. 6937293661

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος

Καβέτσου 29 Μυτιλήνη Τηλ. 2251041696 Κιν. 6944304116 Xατζησάββα Aλεξάνδρα

Kων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 42225, Κιν. 6972225125

ΨYXOΛOΓOI Ζητιανέλλη Μαρίνα

Αλκαίου 1 (πρώην Μεγ.Βρετάνια)

Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη Tηλ. 22510 41868 Κιν. 6938802270 Χατζηδημητρίου Αντώνης

Σμύρνης 7 (Υπεραστικά ΚΤΕΛ) Τηλ 2251037633 Κιν. 6945792823 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης

Καβέτσου 13 Tηλ. 22510 29802, Κιν. 6932420297

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSC Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 BODY SPA

Eλευθ. Bενιζέλου 31 Tηλ.: 22510 29393 Διαιτολόγοι: Kαραφασούλη Δήμητρα Δούκα Eιρήνη Κουνιαρέλλη Η. Ευστρατία

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Κουντουριώτη 17 & Αλκαίου 1 (πρώην Μεγάλη Βρετανία) Τηλ. 22510 28512 κιν. 6936447893 Κουτρολού Κ. Χαρά

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη Tηλ/Fax. 22510 21374 Κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη

Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη Tηλ./Fax. 22510 42011 Κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να

Αισθητική, Φωτόλυση,

Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 Σταμάτη Κωνσταντίνα

Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα Tηλ. 22510 22696

ΓYMNAΣTHPIA BODY SPA

Ελευθερίου Βενιζέλου 85 Τηλ. 22510 23473

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Αλεξανδρή Μαρία

Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, Τηλ. 22510 47714 Ορθοπεδική Λέσβου

Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45542

OΠTIKA Oπτικά Γιαλούρη

Πλατεία Yπεραστικών KTEΛ, Mυτιλήνη Τηλ. 22510 25985 Πουλέλλης Vision Αντωνίου Μαρία Γαβριέλα EYE COM

Αερ. Γιανναρέλλη 11-13 Τηλ. 22510 44886 ΠΟΥΛΕΛΛΗΣ VISION Οπτικά Πουλέλλη

Ερμού 50 Τηλ. 22510 28893

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΘΗΝΑ Kόρακας Γεώργιος

Συρακουσών 52, Λαμπρινη Τηλ. 210 2920064 Τηλ/Fax. 210 2133951 Kιν. 6932538488 Aναλαμβάνουμε τη μεταφορά προς την ιδιαίτερη πατρίδα Eιδικές τιμές στους συμπατριώτες

MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική

Αγ. Συμεών 4 Τηλ. 22510 42687 29504 Κιν. 6932486155 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: 22510 82808

O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΛΗΜΝΟΥ 3420585, 3416595

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ART COIFFURE Μύρινα, Τηλ. 22540 25990

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΣΑ GYM Μύρινα, 22540 25938

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΥIOI ΝIK. ΦΥΛΛΑΔΙΤΗ Γενικές Μεταφορές Ι.Μ.Ε Ε.Π.Ε Αποθήκη Λήμνου: Τηλ. 22540 23087, 25039 Αποθήκη Αθηνών: Τηλ. 210 3420506,

PETRIDES Travel Tourism & Car Rental Tηλ. 22540 22039, 22998 Φαξ 22540 22129 Κιν. 6947601516 e-mail: petrides@otenet.gr

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ CRYSTAL CLEAN Eθνικής Αντιστάσεως Σούμπρα Μύρινας Τηλ./Φαξ 22540 25830, 29576 Κιν. 6979357201

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ FLOWER STUDIO Μαρουλάς 37 Μύρινα Τηλ. 22540 26141

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

...σημαίνει courier Μύρινα Λήμνου Τηλ. 22540 23429, 25140

ΦΑΓΗΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ Εστιατόριο, Snack Bar ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254300948

CENTRO Ψησταριά Άγ. Δημήτριος Τηλ. 22540 61993 Με κρέατα παραγωγής τους και διανομή κατ’ οίκον

ΓΛΑΡΟΣ Ψαροταβέρνα Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 22220

ΛΙΜΑΝΙ Ψητοπωλείο Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 23809

ΜΑΣΤΕΡ Εστιατόριο - Πιτσαρία Μύρινα τηλ. 22540 22828 ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Εστιατόριο - Πιτσαρία Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ 22540 22540 Διανομή κατ’ οίκον

ΖΕΦΥΡΟΣ Εστιατόριο - Catering Πλατύ, Τηλ 22540 22540

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Café–Club Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ. 22540 24055

ΚΑΒΕΙΡΟΙ Tαβέρνα - Oυζερί Κοντοπούλι, Τηλ. 22540 41755

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ MΠΟΥΛΟΥΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ Τηλ. 22540 23536, 23113

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε. Άγιος Δημήτριος Λήμνου Τηλ. 22540 92655, 22540 51656

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΤΖΑΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 25690, 25936 Fax: 2254025691

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ Ενοικιαζόμενα Δωμάτια ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254093329


EI∆HΣEIΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΜΑΪΟΥ 2010

ΕΠΙΤΥΧΙΑ του λιμεναρχείου

Εγκατέλειψε τον τόπο του ατυχήματος

Ναρκωτικά… και όπλα στην Άναξο

ναν οδηγό αυτοκινήτου, ο οποίος στις 10 ΈΚαλλονής το βράδυ της Πέμπτης στην εθνική οδό - Πέτρας συγκρούστηκε με μοτο-

ια σοβαρή υπόθεση ναρκωτικών εξιχνίασε το λιμεναρχείο Μυτιλήνης την Πέμπτη. Η αρχή του νήματος ξεκίνησε από έναν 30χρονο, τον οποίο λιμενικοί εντόπισαν και συνέλαβαν το πρωί της Πέμπτης στο λιμάνι της Μυτιλήνης να κατέχει μικροποσότητες ηρωίνης (1,37 γραμ.), κοκαΐνης (0,40 γραμ.) και δυο φιαλίδια μεθαδόνης 33ml το καθένα. Όλα κρυμμένα σε απόκρυφα σημεία του σώματός του. Οι έρευνες συνεχίστηκαν και νωρίς το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι λιμενικοί έφθασαν σε έναν 34χρονο, που φερόταν να ήταν ο παραλήπτης της μεθαδόνης στην Άναξο. Ο 34χρονος εντοπίστηκε σε επαρχιακή οδό της Ανάξου, ενώ σε έλεγχο που έγινε στο αυτοκίνητό του με τη βοήθεια του αστυνομικού σκύλου, βρέθηκαν μέσα σε κουτί αναψυκτικού βαμβάκια εμποτισμένα με ηρωίνη βάρους 29 γραμμαρίων. Η έρευνα συνεχίστηκε και σε ξενοδοχειακή μονάδα ιδιοκτησίας του 34χρονου, στην ίδια περιοχή, όπου βρέθηκαν δύο πιστόλια των 8mm (το ένα με γεμιστήρα), μία διόπτρα όπλου, καθώς και τρία δισκία Lonalgal των 30mg χωρίς ιατρική συνταγή.

Μ

Διάρρηξη στα «Τσαμάκια» ια τηλεόραση αξίας 500 ευρώ είναι η λεία αγνώστων που διέρρηξαν το κυλικείο της πλαζ «Τσαμάκια». Η διάρρηξη έγινε, σύμφωνα με τον 39χρονο που λειτουργεί το κυλικείο, από το πρωί της Δευτέρας μέχρι και τη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης.

Μ

Συλλήψεις για κατοχή χασίς συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών Δτη υοπραγματοποίησαν αστυνομικοί την Τετάρστο Πλωμάρι. Συγκεκριμένα, συνελήφθη ένας 39χρονος γιατί σε σωματική έρευνα που του έγινε βρέθηκε να κατέχει μια χάρτινη συσκευασία με μικροποσότητα κάνναβης. Ο ίδιος στη συνέχεια παρέδωσε στους αστυνομικούς άλλες τρεις συσκευασίες με ποσότητες κάνναβης, συνολικού μικτού βάρους 17,5 γραμμαρίων. Επίσης συνελήφθη μια 25χρονη, γιατί βρέθηκε μέσα σε τσαντάκι της ποσότητα κάνναβης συνολικού μικτού βάρους πέντε γραμμαρίων.

να διθέσιο καναπέ (!) έκλεψαν άγνωστοι Τα προβλήματα ΈΌπως διαρρήκτες από καφετέρια στη Μυτιλήνη. κατήγγειλε ο ιδιοκτήτης της, κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 2 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι 7 το πρωί της Τετάρτης άγνωστοι έκλεψαν από τον εξωτερικό χώρο του μαγαζιού του έναν καναπέ αξίας 200 ευρώ.

Οι πρώτες φωτιές… υο πυρκαγιές εκδηλώθηκαν την Πέμπτη, Δγευμα, την ίδια ακριβώς ώρα, στις 4:15 το απόστον Παλαιόκηπο της Γέρας και στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου. Η φωτιά στη Γέρα έκαψε γεωργική έκταση δύο στρεμμάτων περίπου, ενώ στην κατάσβεση πήραν μέρος τρία πυροσβεστικά οχήματα με έξι πυροσβεστικούς υπαλλήλους και ένα πεζοπόρο τμήμα με έξι άνδρες. Η πυρκαγιά σβήστηκε πλήρως στις 7:30 το απόγευμα. Στο Πλωμάρι η φωτιά εκδηλώθηκε σε καλάμια και έκαψε έκταση δυο στρεμμάτων. Στον τόπο της φωτιάς έσπευσαν δυο πυροσβεστικά οχήματα, καθώς και ένα εθελοντικό πυροσβεστικό όχημα. Η φωτιά σβήστηκε στις 8:20 το βράδυ.

Παράνομη παραμονή υπηκόους Αλβανίας και ένα ΜολδαΟχτώ βό υπήκοο συνέλαβαν αστυνομικοί στα πλαίσια εξόρμησης που πραγματοποίησαν την Πέμπτη στο νησί, γιατί όπως διαπιστώθηκε δεν είχαν ταξιδιωτικά έγγραφα και παρέμεναν παράνομα στη χώρα. Οι αλλοδαποί κρατήθηκαν και σε βάρος τους θα εφαρμοστεί το μέτρο της διοικητικής απέλασης.

«Μπαλτατζής»… προς τελική έγκριση συνέχεια από ΣEΛ. 9

έφθαναν το ύψος των 40.000 ευρώ, ενώ στις προηγούμενες προκηρύξεις και στο Γ΄ Κ.Π.Σ. δεν υπερέβαιναν τις 20.000 ευρώ. Το πρόγραμμα θα επαναπροκηρυχθεί, αφού σύμφωνα με τους ελέγχους που έγιναν το 35% των αγροτών που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα πρέπει να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα. Η μείωση των εφάπαξ ενισχύσεων που δίνονται από το πρόγραμμα στους νέους αγρότες έχει προξενήσει μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των νέων αγροτών. Πολλοί είναι οι νέοι αγρότες της Λέσβου που κα-

τέθεσαν επενδυτικά σχέδια με μεγάλο προϋπολογισμό επενδύσεων για να πάρουν την επιχορήγηση των 40.000 ευρώ και τώρα καλούνται να υλοποιήσουν τις επενδύσεις αυτές με 20.000 ευρώ επιχορήγηση. Πολλοί από τους δικαιούχους σκέπτονται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά του υπουργείου, καθώς έχουν υπογράψει συμβάσεις. Άλλοι νέοι αγρότες, που δεν έχουν υπογράψει έως τώρα συμβάσεις, σκέπτονται να αποχωρήσουν από το πρόγραμμα, καθώς θεωρούν πως τα επενδυτικά τους σχέδια έχουν γίνει ασύμφορα με τα νέα δεδομένα. Να σημειώσουμε πως η συνολική κατα-

EOAEN:

Έκλεψαν καναπέ

ποδήλατο και εγκατάλειψε το σημείο του τροχαίου ατυχήματος, αφήνοντας αβοήθητο τον 24χρονο οδηγό του, αναζητά η Αστυνομία. Ο νεαρός μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Καλλονής και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

27

νομή πόρων για το Βόρειο Αιγαίο που δόθηκε από το υπουργείο ανέρχεται στα 7,4 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, πολλοί είναι οι νέοι αγρότες που αναρωτιούνται αν θα καταφέρουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Τέλος, στις τοπικές δομές στήριξης (δηλαδή τις αναπτυξιακές εταιρείες που υπάρχουν σε κάθε νομό) θα δοθούν τα ΟΠΑΑΧ. «Διότι αυτές οι δομές είναι κοντά στον πολίτη, κοντά στον αγρότη, κοντά στην τοπική αυτοδιοίκηση», όπως είπε η κ. Μπατζελή. Άμεσα ξεκινάει και το πρόγραμμα Leader. nman@ empro snet.gr

της ακτοπλοΐας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΗτησΕΚηποιιττνηρονοβπαοήνυαλΑφίνοαουφρέάοκρταοώνυνε ΕδτοΟευκΑτΕΕήυΝπρρωσοχπςεατϊσικκυοάζύήμ-ε τα προβλήματα της ακτοπλοΐας στα ελληνικά νησιά και αποφάσισε να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας για τις διάφορες πλευρές του προβλήματος. Ο ΕΟΑΕΝ, έχοντας θέσει το προβλήματα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την επίτευξη του στόχου της ισόρροπης ανάπτυξης των νησιωτικών περιοχών της χώρας, στην τεκμηριωμένη αναφορά του επισημαίνει τα βασικά προβλήματα και εμπόδια που εδώ και χρόνια απασχολούν τους νησιώτες και τις νησιωτικές επιχειρήσεις, όπως: η ακρίβεια και κερδοσκοπία στις τιμές των εισιτηρίων (αυξήσεις μέχρι 150% τα τελευταία πέντε χρόνια), οι ακριβοί ναύλοι των εμπορευμάτων από και προς τα νησιά σε βάρος της ανταγωνιστικότητας των νησιωτικών επιχειρήσεων, η επιμήκυνση της διάρκειας του ταξιδιού λόγω της παλαιότητας των χρησιμοποιούμενων πλοίων (ηλικίας άνω των 40 ετών) ή η ακύρωση δρομολογίων λόγω των συχνών βλαβών. Ζητά έτσι τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να αντιμετωπιστεί το χρονίζον αυτό πρόβλημα, με βάση ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και πρακτικές στο χώρο των ακτοπλοϊκών μεταφορών, αλλά και το κοινοτικό δίκαιο.

«Αγώνας δρόμου» για αεροδρόμιο, μαρίνα, οδικούς άξονες συνέχεια από ΣEΛ. 6

θητικοί χώροι κ.λπ.). «Δεν ξέρω αν θα προλάβουμε να είμαστε έτοιμοι μέχρι τέλη Ιουνίου ή μέσα Ιουλίου», είπε ο κ. Σηφουνάκης. Ευχάριστες εξελίξεις γνωστοποίησε ο κ. Σηφουνάκης και για το έργο των οδικών αξόνων, για το οποίο δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ντρέπομαι που αναγκάζομαι να επισημάνω και πάλι ότι πρόκειται για έργο το οποίο βρήκαμε σχεδόν εκεί που το αφήσαμε το 2004. Μέσα στο εξάμηνο που πέρασε, ολοκληρώθηκε σχεδόν η μελέτη Καλλονής - Σιγρίου και Καλλονής - Πέτρας. Αυτές τις ημέρες επικυρώνονται οι μελέτες και αρχίζει η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης για να μπορέσουν τα έργα να ενταχθούν (όπως και το αεροδρόμιο Μυτιλήνης) στο θεματικό πρόγραμμα του υπουργείου. Η συνολική δαπάνη των αξόνων υπολογίζεται στα 70 εκατ. ευρώ.

Λέσβος και Μυτιληναίων Αιγιαλός συνέχεια από ΣEΛ. 28

ταθέσει στην Κύπρο, αλλά ο Σουλτάνος αντί να επιστρέψει τα κτήματα στους ιδιοκτήτες, τα χάρισε στην μητέρα του, την Σουλτάνα Mihr-i shah, η οποία ίδρυσε με αυτή φιλανθρωπικό κατάστημα. Αργότερα τα παιδιά του Μπεκήρ κατάφεραν να πάρουν τα καταπατημένα χωράφια των χριστιανών με την υποχρέωση να πληρώνουν νοίκι στο ταμείο της Σουλτάνας. - Καταφερτζήδες οι απόγονοι! Ξαναπήραν με σουλτανική βούλα τα ξένα κτήματα! - Ο παππούς μου, ο Δημητρός Καρέκος, έλεγε ένα πετυχημένο δίστιχο

που μου το μετέφερε η μικρότερη από τα έξι παιδιά του, η θεία μου, η Κατίνα Κεφάλα, εφέτος στα ενενήντα δύο της με την απαράμιλλη οξύνοιά της, με την οποία εύχομαι να ξεπεράσει και τα εκατό: *** Αδύνατο για να γενή χοίρου τριχιά μετάξι, μηδέ Μπεκήρ Αγά παιδί να ‘χη φρονή και τάξη. *** - Του πήραν κάποιο χωράφι, οι Μπεκήρηδες; - Οι Καρέκηδες, στα μέσα του 18ου αιώνα στην εποχή του προ-προπάππου του, του Γενάρχη - Δημητρού Καρέκου, έβοσκαν πρόβατα σε όλο το απέναντι βουνό της Ίσσας, την Ξηροκαστρινή και τις Ξη-

ρόλιμνες. Είχαν ελαιοκτήματα στην Ποταμιά της Καλής Λαγκάδας, τα καλύτερα του κάμπου. Σιγάσιγά και με τη βία, τους τα πήρε ο Γενάρχης - Εμπού Μπεκήρ Αγάς και τα παιδιά του. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 ένας καλοκάγαθος Αγάς, απόγονος του Εμπού Μπεκήρ που έβλεπε να δυσκολεύουν τα πράγματα για τους εδώ μουσουλμάνους είπε με συμπάθεια στον παππού μου: « Έκανες έξι παιδιά Δημητρό, έχεις ανάγκες κι είσαι καλός άνθρωπος, έλα να σου δώσω το χωράφι στην Ποταμιά, όσο όσο, πριν φύγουμε εμείς για την Τουρκία» και εκείνος του απάντησε: «Δεν

θα αγοράσω από Τούρκο τα γενοπατρικά μου!» Όμως μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών ο Ιγνάτης Καρ έκο ς, ο μικρότερος γιος του παππού μου, κατάφερε να αποκτήσει το ελαιόκτημα της Καυκάρας απέναντι από το εξοχικό του Μπεκήρ και περηφανευόταν που το έχει πάλι ένας Καρέκος! - Του το επέστρεψε το ελληνικό κράτος; - Δεν επιστρέφει το κράτος κτήματα! Το αγόρασε το 1951 από την Αγροτική Τράπεζα μαζί με τον Παναγιώτη Χατζη-Ευλογημένο, πενήντα στρέμματα εκείνος και πενήντα ο φίλος του. - Πήρε και τα βοσκοτόπια όπου: «Πάνω στην Καλή

Λαγκάδα στο πρώτο το σκαλί ο Μπεκήρ έχει χωμένο ένα κιούπι βενέτικο φλουρί;» - Δεν είχε χρήματα για το βουνό της Ίσσας, ωστόσο διάφοροι ψάχνουν ακόμα για φλουριά. Καταπώς μου είπε η δεύτερη εξαδέλφη μου, η κυρία Ραλίτσα Βαμβουκλή, κόρη της Αναστασίας Κατσαντώνη, ο μεγαλύτερος από τα πέντε αδέλφια του παππού μου, ο παππούς της, ο Στρατής Καρέκος, έβοσκε πρόβατα το 1880 στην Ξηροκαστρινή και πολλές φορές είδε σκαμμένους λάκκους από κυνηγούς θησαυρών. Αντίθετα οι γιοι της, οι επτά Βαμβουκλήδες, έσκαψαν στα παραθαλάσσια Καραβούλια

και έχτισαν μεγαλουργώντας τον δικό τους θησαυρό το «Kalloni Village», όπου διαμένουμε τα καλοκαίρια. - Είπες θησαυρέ μου, για τους απογόνους του Γενάρχη - Δημητρού Καρέκου, αλλά για τους απογόνους του Γενάρχη - Εμπού Μπεκήρ Αγά δεν είπες ακόμα! Όμως θα συνεχίσουμε στις επόμενες δεκαπενθήμερες επισημάνσεις. Σημείωση: Στην φωτογραφία του κειμένου εικονίζεται ο Σουλτάνος Selim III από πίνακα του Έλληνα ζωγράφου Konstantin Kapidagli. Άρης Κυριαζής astromereia@ath. forthnet.gr


28

XPONOΓPAΦHMA

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΜΑΪΟΥ 2010

µέρα νύχτα Στατιστική

w Το «Marush» επιδοτεί με το δικό του τρόπο τη διασκέδαση, που όλοι έχουμε ανάγκη αυτή την εποχή. Από Δευτέρα 3 Μαΐου το «Marush» καθιερώνει το «happy hour». Από Δευτέρα έως και Πέμπτη από τις 11:30μ.μ. μέχρι τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα όλα τα ποτά και τα κοκτέιλ θα σερβίρονται στην τιμή των πέντε ευρώ. Οι μπύρες στην τιμή των τεσσάρων ευρώ.

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

w Στο «Mayotte» την Κυριακή, daylight party από τους DJs Μπίλιας και Κούρας με R’n’B και mainstream και χορευτικό από το Πανεπιστήμιο, στο Κανόνι Θέρμης.

πό μια ερωτική πράξη» έλαβαν τα παρακάτω ποσοστά: Το 20% ανάβει τσιγάρο. Το 10% γυρίζει πλευρό. Και το 70% γυρίζει… σπίτι!

Λέσβος και Μυτιληναίων Αιγιαλός

w Το απόλυτο daylight party πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο 1η Μαΐου όπως κάθε χρόνο στο «Congas», στο Μόλυβο.

Και δεύτερος Μπεκήρ Αγάς Δεκαπενθήμερες επισημάνσεις γάς, που ήταν κι αυτός Δαφιώτης Οθωμανός και διετέλεσε Βοεβόδας Καλλονής στα μέσα του18ου αιώνα. - Τι σημαίνει Εμπού και τι Βοεβόδας; - Εμπού θα πει γενάρχης, πατέρας, πατριάρχης, αρχηγός δυναστείας! Βοεβόδας, εκείνος που διοικεί και εισπράττει φόρους μιας επαρχίας ως τοποτηρητής του τιτλούχου διοι-

w Έντεχνη και ελληνική ροκ μουσική σήμερα Κυριακή, όπως κάθε Κυριακή, στο «Hott Spott», στην προκυμαία.

w Λαχταριστή πίτσα και ζυμαρικά και άλλες νοστιμιές σερβίρει η πίτσα « Έλενα», στην προκυμαία, η πιο παλιά πιτσαρία της πόλης που διατηρεί διαχρονικά την ποιότητά της.

wΣτην Παναγιούδα, στον όμορφο χώρο του «Λεμβουργείου», η Ελπίδα και ο Βίκτωρας σερβίρουν εξαιρετικά πιάτα και απολαυστικά γλυκά. w Ατέλειωτες «διαδρομές» στα video games στη «Σπόντα», στην οδό Κομνηνάκη, και σε πολύ καλές τιμές για τους φοιτητές.

ε γκάλοπ που έγινε ΣΈλληνες για το «Τι κάνουν οι άντρες μετά α-

ημοσιεύουμε σήμερα το τέταρτο κείμενο της περιγραφής της εκδρομής μας, το περασμένο καλοκαίρι, στο γραφικό, μεγαλοπρεπές, ανατολίτικο, εγκαταλειμμένο, ερειπωμένο και χορταριασμένο εξοχικό, του Δαφιώτη Μπεκήρ Αγά. Περιδιαβήκαμε γύρω από το κτήριο και σε όλες τις κατευθύνσεις βρήκαμε χαλάσματα, ένας συνοικισμός που έπιανε όλη την πλαγιά του λόφου με φανερά τα θεμέλια από σπίτια, λουτρά, βοηθητικούς χώρους, αυλές, πλατείες και καλντερίμια, που συνέδεαν τις κατοικίες με τα χωράφια. Θαυμάζοντας την αντοχή του εξοχικού στο χρόνο και στην εγκατάλειψη, η Ερατώ με ρώτησε: - Όλα αυτά ήταν οι οντά-

Δ

δες του ληστή Ζορμπά Μπεκήρ Αγά και μάλιστα το εξοχικό του; - Εκείνος το χάρηκε τον 16ο αιώνα, αλλά το μεγάλωσε ο Εμπού Μπεκήρ Α-

22510 44242

κητού που διαμένει στην Κωνσταντινούπολη. - Ήταν κι αυτός σκληρός; - Κατά πώς καταγράφει ο Φώτης Δήμου στο βιβλίο του «Ιστορία της τουρκοκρατούμενης Λέσβου 1462 - 1912», ο Εμπού Μπεκήρ Αγάς ήταν επίσημος ληστής, έχοντας τη βούλα του Βοεβόδα και μάλιστα κορυφαίος. Κανένας νωρίτερα από αυτόν, ούτε αργότερα, δεν κατά-

φερε να είναι τόσο βίαιος στις αρπαγές και στα συστήματά του. Με μύριους τρόπους οι ιδιοκτησίες του μεγάλωναν σε ολόκληρη τη Λέσβο και από αυτή του την παράνομη δραστηριότητα αναγκάστηκε ο ίδιος Σουλτάνος, ο Selim III, να τον τρομάξει, να του κατασχέσει την περιουσία και να τον μεσυνέχεια στη ΣEΛ. 27

Εμπρός 3068  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you