Page 16

ΠOΛITIΣMOΣ

!

ΤΡΙΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 Βραδιά αργεντίνικου τάνγκο διοργανώνει η ομάδα «TangoLesvos» την Παρασκευή 5 Απριλίου, στις 10 το βράδυ, στο καφέ-μπαρ «Πανελλήνιον».

«Τα δώρα του βασιλιά» και πάλι στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Έκλεισε ο κύκλος παραστάσεων Στρατής Π. Πάντας Γιατί; Η τραγική ιστορία μιας προσφυγικής οικογένειας και ειδικότερα του ευέλπιδος μοναχογιού της Εκδόσεις Αιολίδα Μυτιλήνη 2012, σελ. 122

την μακροχρόνια έρευνα και Σγιακαταγραφή που επιχείρησα τα ηρώα πεσόντων και γενικά για όλα τα γλυπτά του νησιού μας, αναγράφονται 1.574 νεκροί που έπεσαν στα πεδία των μαχών. Ο κόσμος «ο μικρός, ο μέγας» αυτών των αγνών πατριωτών δεν προξενεί πια κανενός το ενδιαφέρον να αποτυπωθεί. Από όσο γνωρίζω ελάχιστοι έχουν ασχοληθεί με αυτό το θέμα. Πριν από χρόνια μια τέτοια μελέτη για τους ηρωικούς βλαστούς της Καλλονής δημοσίευσε ο Στρατής Μισγίρης. Πρόσφατα εκδόθηκε ένα καλαίσθητο βιβλίο από το Στρατή Πάντα με τίτλο «Γιατί;», στο οποίο περιγράφεται η σύντομη αλλά ηρωική ζωή μιας ιστορικής μορφής του Πολιχνίτου, του 19χρονου Γεωργίου Νικολάου Κουβελίδη. Ο πόθος του οτρηρού συγγραφέα και ο αγώνας του για να μη μείνει στη λησμονιά του χρόνου αυτή η αγνή μορφή του Πολιχνίτου έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στο βιβλίο περιγράφεται με περισσή μαεστρία η τραγική ιστορία μιας προσφυγικής οικογένειας, του Νικολάου Κουβελίδη, που εγκαταστάθηκε και ξεκίνησε τη νέα της ζωή στον Πολιχνίτο. Βήμα - βήμα ξετυλίγεται στις σελίδες του βιβλίου όλη η δράση του νεαρού Γ. Κουβελίδη και μαζί η αγωνία των γερόντων για το μονάκριβο γιο τους. Γνώστης μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας αυτής της τραγικής ιστορίας, ο Σ. Πάντας έδειξε ένθερμο ενδιαφέρον για την καταγραφή και ανάδειξη αυτής της πονεμένης ιστορίας. Ένα διαρκές «τάμα» με συνεχή έρευνα αλλά και πράξεις, όπως η πρότασή του για ονοματοδοσία οδού της γενέτειρας του Ήρωα με το όνομά του. Με υπόδειξη του συγγραφέα, στρατόπεδο του Πολιχνίτου πήρε το όνομα του νεαρού ευέλπιδος. Με συνεχείς διαλέξεις αναζωπύρωνε τη μνήμη του Ήρωα. Μεγάλη προσπάθεια κατέβαλε για την ανέγερση της προτομής του Γ. Κουβελίδη, το πρόπλασμα της οποίας φιλοτέχνησε η γνωστή και καταξιωμένη γλύπτρια Μαρία Καλλιπολίτη και ήδη είναι έτοιμο για χύτευση. Αναμένεται όμως το στοιχειώδες ενδιαφέρον της Πολιτείας και κυρίως της τοπικής κοινωνίας, γιατί μεταξύ των άλλων ο πατέρας του τιμωμένου ήταν και ευεργέτης της κωμόπολης. Το λόγο, όμως, έχει κυρίως ο Δήμος Λέσβου. Ο Στρατής Πάντας έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να αισθάνεται δικαιωμένος και γεμάτος από ψυχική ανακούφιση για το Γεώργιο Κουβελίδη, που «πολέμησε κατά του φασιστικού ναζισμού, κατά των απάνθρωπων Γερμανών και έπεσε ηρωικά μαχόμενος, στα υψώματα της περιοχής Κολυμπαρίου Χανίων στην Κρήτη. Πολέμησε και έπεσε αυτός, που ήταν ένα μοναχοπαίδι, ένα χαρισματικό παιδί, ένα φυντάνι, ένας βλαστός μαζί του ίσα - ίσα μόνο δεκαεννιά Μαΐους της νεανικής και ακριβής ζωής του, πιστός στο “τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος”. Οι ήρωες όμως είναι αθάνατοι. Ζουν “εις τους αιώνας των αιώνων”, για να παραδειγματίζουν τις επερχόμενες γενιές, για να διδάσκουν πως οι αμυντικοί πόλεμοι, που διεξάγονται για την τιμή και την σωτηρία της πατρίδας είναι ιεροί. Πεθαίνουν δε οι ήρωες αυτοί, μόνον αν ξεχασθούν απ’ τους ζωντανούς.» Προκόπης Ι. Παπάλας

ύο επιτυχημένες παραστάσεις ήταν αυτές του έργου «Τα δώρα του βασιλιά», που ανέβασε για δεύτερη φορά το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης η θεατρική ομάδα τού ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος». Μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν τα χρωματιστά σκηνικά και κοστούμια, αλλά και τη διδακτική ιστορία της παράστασης, που τόνιζε τη μικρή σημασία που έχουν στη ζωή μας τα υλικά αγαθά στο δρόμο της αναζήτησης της ευτυχίας. Ο «πρωταγωνιστής» Βασι- λείου του και των υπηκόων λιάς είχε τα πάντα. Παιχνί- του. δια και δώρα που είχε συ- Η γνωριμία του με την αέριγκεντρώσει κατά τη διάρ- νη Παπλωματού, που τη συκεια της ζωής του, που ό- νόδευε πάντα στο έργο της μως δεν τον έκαναν να νιώ- η νεράιδα του παραμυθιού, θει ευτυχισμένος, όσο κι αν ήταν αυτή που του άλλαξε αυτά αυξάνονταν με τη βοή- τη ζωή, αφού παρά τις ενθεια των κατοίκων του βασι- στάσεις και τις τιμωρίες

Δ

του, κατάφερε στο τέλος να τον πείσει ότι έπρεπε να δώσει τα δώρα που τόσα χρόνια έπαιρνε, πίσω στους κατοίκους του βασιλείου του που τα χρειάζονταν, προκειμένου και η ίδια να του φτιάξει το πάπλωμα που θα τον έκανε πραγματικά χαρούμενο. Δίνοντας όμως ένα - ένα τα δώρα και τα υπάρχοντά του, ο Βασιλιάς κατάλαβε πως η προσφορά ήταν που τον έκανε πραγματικά χαρούμενο. Κι έγινε αχώριστος με την Παπλωματού, μακριά α-

πό τα πολλά υλικά αγαθά, που για χρόνια δεν είχαν καταφέρει να του φέρουν την ευτυχία. «Η παράσταση πήγε πάρα πολύ καλά, η προσέλευση του κόσμου βέβαια δεν ήταν αυτή που είχαμε το φθινόπωρο, αλλά εμείς είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, τόσο από την ανταπόκριση, όσο και από την απόδοση των παιδιών, αφού ακούσαμε τα καλύτερα σχόλια», είπε μιλώντας στο «Ε» η σκηνοθέτιδα Κατερίνα Κουτσομύτη. Β.Χρ.

«Προς το παρόν υγειαίνω» στη Θεσσαλονίκη

Παρουσίαση, συνοδεία μουσικής… ο βιβλίο του Ξενοφώντα Μαυραγάνη «Προς το παρόν υγειαίνω» παTρουσιάστηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στην αίθουσα του βιβλιοπωλείου «Πρωτοπορία» στη Θεσσαλονίκη. Πρώτος μίλησε ο επίκουρος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής τού Α.Π.Θ. και κριτικός λογοτεχνίας Δημήτρης Κόκκορης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ικανότητα του συγγραφέα να συνδυάζει την πραγματικότητα με μυθοπλαστικά στοιχεία και «να συνθέτει ιστορίες που μπορούν να αναγνωσθούν ως μυθοποιημένη πραγματικότητα ή ως εκφραστική αποτύπωση του μύθου». Ο ίδιος μίλησε ακόμα για τη δημιουργία ή την επεξεργασία ηρώων, γήινων, πραγματικών, ανθρώπων της καθημερινότητας, που συναντάμε κάθε μέρα και που, όπως τόνισε, ο συγγραφέας «ως αριστερός, σέβεται, εκτιμά και αγαπά», ενώ έκανε λόγο για γλώσσα «ρέουσα, χωρίς οίηση και έπαρση, ώστε να είναι ευχάριστη και κατανοητή από όλους, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιεί ελεγχόμενα τόσο τη λόγια γλώσσα, όσο και την ιδιωματική ντοπιολαλιά.

Ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος ανάμεσα στο ζεύγος Μαυραγάνη και ο μουσικός Βασίλης Βέτσος με το ούτι του

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Απόστολος Λυκεσάς, που διέκρινε στο λόγο του Μαυραγάνη «παπαδιαμάντειες καταβολές» και τόνισε την πλήρη αποστασιοποίησή του από το ύφος και τη μονοτονία των νομικών κειμένων, που λόγω επαγγέλματος χρησιμοποιούσε ο συγγραφέας, και ποίκιλε την εισήγησή του με αποσπάσματα κειμένων, τα οποία αναφέρονται στις γαστριμαργικές συνήθειες των απλών και φτωχών ανθρώπων.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα Παρασκευή 5 και Σάββατο 6 Απριλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων «Ιωάννης Παυλακέλλης» του Επιμελητηρίου Λέσβου Διημερίδα για τα οθωμανικά μνημεία της Λέσβου

Κυριακή 7 Απριλίου στις 11:30 στο Συνεδριακό - Πολιτιστικό Κέντρο του Νέου Δημαρχιακού Μεγάρου Περιστερίου στην Αθήνα Παρουσίαση του βιβλίου «Ήρθε η Ελλάδα στο νησί. Ένας αιώνας από την απελευθέρωση της Λέσβου», από το Σύλλογο Σκαμνιωτών Λέσβου «Παναγιά η Γοργόνα»

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως αύριο Τετάρτη 3 Απριλίου «Ο Όλυμπος έπεσε», το Αντουάν Φουκουά (περιπέτεια) Πρωταγωνιστούν: Τζέραρντ Μπάτλερ, Μόργκαν Φρίμαν, Άαρον Έκχαρτ, Άσλεϊ Τζαντ Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Τρίτη και Τετάρτη στις 21:45

Η εκδήλωση έκλεισε με θερμές ευχαριστίες του συγγραφέα στον κόσμο που τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του, στους εισηγητές, αλλά και στο διευθυντή των εκδόσεων «Νησίδες», Βασίλη Τομανά, και το βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία», που για δεύτερη φορά φιλοξένησαν την παρουσίαση βιβλίου του. Τη βραδιά πλαισίωσε μουσικά με το ούτι και την κιθάρα του ο Λέσβιος μουσικός Βασίλης Βέτσος, καθηγητής στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.

Σύλλογος Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι»

Με νέο διοικητικό συμβούλιο έο διοικητικό συμβούλιο έχει - στα θέματα Περιβάλλοντος: Δηαπό την περασμένη Κυριακή ο NΣύλλογος μήτρης Παπαχρυσός, Τζένη ΠαλΜικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι». Η σύνθεση του νέου συμβουλίου, όπως προέκυψε μετά τις αρχαιρεσίες, έχει ως εξής: Δημήτρης Παπαχρυσός (πρόεδρος), Μαρία Δασκάλου (γενική γραμματέας), Τζένη Παλκανίκου (ταμίας), Μιχάλης Τουρλής, Δώρα Βέντου, Βαγγελίτσα Λημναίου (μέλη), Φραντζέσκα Κρητικού, Βικτωρίτσα Λιόφλου, Αγγελική Σταματέλλη (αναπληρωματικά μέλη).

Οι υπεύθυνοι των τομέων Ειδικότερα, στους διάφορους τομείς δράσης του Συλλόγου, ορίστηκαν οι εξής: - στον Πολιτιστικό Τομέα: Νάσια Δαφιώτη, Έλπις Λέλεκας, Μιχάλης Τουρλής, Βικτωρίτσα Λιόφλου και Βαγγελίτσα Λημναίου.

κανίκου, Αγγελική Σταματέλλη, Δώρα Βέντου και Φραντζέσκα Κρητικού. - στη Βιβλιοθήκη: Δημήτρης Παπαχρυσός, Δώρα Βέντου και Φραντζέσκα Κρητικού. - στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922: Σταύρος Βαλαχής, Ευθαλία Τουρλή, Στράτης Καραμάνης και Φραντζέσκα Κρητικού. - στα Μουσικά Τμήματα: Δημήτρης Παπαχρυσός και Τζένη Παλκανίκου. - στο Παιδικό Τμήμα: Τζένη Παλκανίκου, Φραντζέσκα Κρητικού και Αγγελική Σταματέλλη. Τέλος, για τις εισπράξεις συνδρομών καθορίστηκαν ως βοηθοί του ταμία οι: Μιχάλης Τουρλής, Δημήτρης Παπαχρυσός και Αγγελική Σταματέλλη.

Εμπρός 3783  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Εμπρός 3783  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Advertisement