Page 15

EI∆HΣEIΣ

ΤΡΙΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι στα σφαγεία της Λέσβου

Δημοτικό Σφαγείο Καλλονής … έτσι, χωρίς άδεια λειτουργίας! τoυ NIKOY MANABH τις 21 Μαρτίου, η ΑΔΕΛ με έγγραφό της ζητούσε από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου να ελέγξει το Δημοτικό Σφαγείο Καλλονής και να εγκρίνει την έναρξη λειτουργίας του από την 1η Απριλίου 2013. Ο έλεγχος δεν έγινε και η άδεια δε δόθηκε, μετά από την απόφαση που λήφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη σύσκεψη που κάλεσε ο περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής. Χθες, ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, Μιχάλης Σαχσαμάνογλου, μας διευκρίνισε πως πέρα από την απόφαση που λήφθηκε στη σύσκεψη, το αίτημα της ΑΔΕΛ για το Σφαγείο Καλλονής δε συνοδευόταν από κανένα από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Κι ήταν πρακτικά αδύνατο πως μας διευκρίνισε ο να υπάρχει οποιοδήποτε προϊστάμενος, Παναγιώδικαιολογητικό, διότι από της Παρασκευάς. τη Διεύθυνση Βιομηχανίας Μελέτη Περιβαλλοντικών δεν έχει εκδοθεί άδεια λει- Επιπτώσεων του σφαγείου τουργίας του. Κι άδεια δεν έχει κατατεθεί στη Διεύέχει εκδοθεί, επειδή δεν έ- θυνση ΠΕΧΩ της Αποκεχει υποβληθεί αίτημα, ό- ντρωμένης Διοίκησης Αι-

Σ

γαίου, αλλά δεν έχει εγκριθεί. Το πιθανότερο είναι πως σύντομα θα διαβιβαστεί στη Διεύθυνση Βιομηχανίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η οποία και φαίνεται να είναι αρμόδια. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το Σφαγείο Καλλονής μόνο παράνομα μπορεί να λειτουργήσει άμεσα, παρά τα όσα δηλώνει ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ, Αριστείδης Ταξείδης, ο οποίος τις δύο προηγούμενες εβδομάδες υποστήριζε πως είναι ζήτημα ημερών η λειτουργία του Σφαγείου.

Άρχισαν οι έλεγχοι Στο μεταξύ, την Παρα-

σκευή ξεκίνησαν οι έλεγχοι στα λειτουργούντα σφαγεία του νησιού. Το πρώτο που ελέγχθηκε ήταν αυτό του Σκαλοχωρίου, σήμερα Τρίτη έχει προγραμματισθεί να γίνει έλεγχος στο σφαγείο του Μανταμάδου και Τετάρτη ή Πέμπτη θα γίνει έλεγχος στο σφαγείο του Σκοπέλου. Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει έλεγχος στα Βιομηχανικά Σφαγεία Λέσβου, στην Καλλονή, και στο σφαγείο της Ερεσού. Τα αποτελέσματα των ελέγχων θα κρίνουν ποια θα συνεχίσουν να λειτουργούν και ποια όχι.

Αλληλοκατηγορίες λίγες ώρες πριν τον πλειστηριασμό

Αυλαία για το Συνεταιρισμό Πηγής - Κώμης τα αίματα το απόγευμα του σμού δείχνουν, λίγα 24ωρα πριν τον χρόνο της προεδρίας του, κανείς δεν Σαββάτου στη γενική συνέλευση πλειστηριασμό, πως ακόμη κι αν δια- τον εμπιστευόταν, γι’ αυτό και τα μέΆ ναψαν σωθεί το ελαιοτριβείο, «αύριο» για του Συνεταιρισμού Πηγής - Κώμης. Όλες οι πλευρές δήλωναν πως πρόθεσή τους είναι να διασωθεί το ελαιοτριβείο από τον πλειστηριασμό, ο οποίος πρόκειται να γίνει σήμερα, όμως δεν έδειξαν ότι μπορούν να βρουν ένα πλαίσιο συνεργασίας. Στη συνέλευση ορίσθηκε τετραμελής επιτροπή αντικείμενο της οποίας είναι να αποτρέψει τον πλειστηριασμό και στη συνέχεια να βάλει ορκωτό λογιστή να ελέγξει τα βιβλία του Συνεταιρισμού για ενδεχόμενες ατασθαλίες. Επίσης η επιτροπή θα κινήσει τις νομικές διαδικασίες προκειμένου να αναζητηθούν ποινικές και αστικές ευθύνες για την ουσιαστική διάλυση του Συνεταιρισμού. Μέλη της επιτροπής είναι οι Μιλτιάδης Αντωνίου, Νίκος Γιαϊτζόγλου, Θεόδωρος Ορφανέλλης, Χρήστος Τσιβγούλης. Χθες η επιτροπή είχε συνάντηση με το χονδρέμπορο ελαιολάδου Παναγιώτη Κωστέλλη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι είναι διατεθειμένος να περιμένει ως το απόγευμα της Τετάρτης να του καταβληθεί το ποσό που του οφείλεται (περίπου 35.000 ευρώ). Αν δε γίνει αυτό, είναι αποφασισμένος ο ίδιος να διεκδικήσει και να πάρει το ελαιοτριβείο μέσω του πλειστηριασμού. Η απάντησή του δείχνει ότι πλέον δεν έχει καμμία εμπιστοσύνη στο Συνεταιρισμό, καθώς έχει εξαντληθεί η υπομονή του. Έτσι, μόνο ένα θαύμα μπορεί να διασώσει το ακίνητο του Συνεταιρισμού. Οι εκατέρωθεν κατηγορίες που ανταλλάσουν τα μέλη του Συνεταιρι-

το Συνεταιρισμό δεν υπάρχει. Χθες μίλησαν στο «Ε» τα μέλη της επιτροπής Νίκος Γιαϊτζόγλου και Μιλτιάδης Αντωνίου, οι οποίοι κατηγορούν τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού, Κώστα Πλωμαρίτη, ότι εσκεμμένα συγκάλεσε τη γενική συνέλευση τρεις ημέρες πριν τον πλειστηριασμό, ώστε να μην είναι δυνατό το πάγωμά του. Εκείνος απαντά ότι είχε καλέσει γενική συνέλευση το 2010 δύο φορές, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε επειδή εμφανίστηκαν μόλις τρία άτομα. Επίσης είχε καλέσει γενική συνέλευση του Συνεταιρισμού πριν τον ορισμό πλειστηριασμού (για πρώτη φορά) και πάλι δεν έγινε λόγω έλλειψης απαρτίας.

Κι άλλες κατηγορίες Τα μέλη της επιτροπής κατηγορούν τον κ. Πλωμαρίτη πως εκείνος ευθύνεται που έπεσε έξω ο Συνεταιρισμός, θέτοντας ζήτημα διαχειριστικής ανεπάρκειάς του. Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού απαντά ότι παρέλαβε ένα Συνεταιρισμό με μηδενικό ταμειακό υπόλοιπο και απαιτήθηκε να γίνει σειρά δαπανών σε μηχανήματα, ζυγαριές, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κ.λπ. προκειμένου να λειτουργήσει το ελαιοτριβείο την πρώτη χρονιά. Έτσι, στο τέλος της χρήσης αυτής, έμεινε ένα χρέος 16.000 ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να μειωθεί ή να αποπληρωθεί αν τα μέλη στήριζαν το Συνεταιρισμό και συνεχιζόταν κανονικά η λειτουργία του. Στα παραπάνω, τα μέλη της επιτροπής αντιτείνουν ότι μετά τον πρώτο

λη του Συνεταιρισμού άλεθαν τις ελιές τους σε άλλα ελαιοτριβεία. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, κατηγορήθηκε ο κ. Πλωμαρίτης ότι πήρε δάνεια για τον εκσυγχρονισμό του ελαιοτριβείου ύψους 30.000 ευρώ από την ΑΤΕ, χωρίς την έγκριση του Δ.Σ.. Στην παραπάνω κατηγορία απαντά με τα πρακτικά δύο γενικών συνελεύσεων, όπου ρητά αναφέρεται ότι θα λαμβανόταν δάνειο για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής της επένδυσης, χωρίς να αναφέρεται περιορισμός στο ύψος του δανείου. Αντιπαράθεση των δύο πλευρών έλαβε χώρα και για τον εξοπλισμό του ελαιοτριβείου. Στη συνέλευση ακούστηκε ότι έχει γίνει «πλιάτσικο» και έχουν εξαφανιστεί μηχανήματα και εξοπλισμός. Ο κ. Πλωμαρίτης απαντά ότι δεν έχει βγει τίποτα από το ελαιοτριβείο και αν διαπιστωθεί πως κάτι έχει κλαπεί, θα γίνει μήνυση. Οι συνολικές οφειλές του Συνεταιρισμού, σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής, ανέρχονται στα 120.000 ευρώ περίπου. Όμως ο κ. Πλωμαρίτης αναφέρει πως δεν ξεπερνούν τα 60.000 ευρώ. Άσχετα με το αν θα διασωθεί ή όχι το ακίνητο, η επιτροπή θα στραφεί νομικά κατά του προέδρου και παντός άλλου υπευθύνου. Ο κ. Πλωμαρίτης δήλωσε στο «Ε» πως θα ζητήσει ο ίδιος να γίνει διαχειριστικός έλεγχος από ελεγκτές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και χαρακτηρίζει αβάσιμες όλες τις κατηγορίες που ξεστομίζονται σε βάρος του. N.M.

15

Οι προτάσεις του Δήμου Λήμνου για την καταπολέμηση του αγριοκούνελου

Σήμερα σύσκεψη στον ΕΛΓΑ του για την καταπολέμηση T ηντουπρότασή υπερπληθυσμού των αγριοκούνελων κατέθεσε την Παρασκευή ο Δήμος Λήμνου. Συγκεκριμένα, η πρόταση υποβλήθηκε στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, εν όψει της σημερινής συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία τού οργανισμού προκειμένου να συζητηθούν όλες οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί. Η τελική πρόταση διαμορφώθηκε μετά από συνεδρίαση της αρμόδιας Ομάδας Εργασίας του Δήμου κι έγινε ομόφωνα δεκτή και από τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτών. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Λήμνου Δημήτρη Μπουλώτη, «έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες που θα επιτρέψουν τη δρομολόγηση οριστικής λύσης για τη μάστιγα που πλήττει τον πρωτογενή τομέα του νησιού μας. Ελπίζουμε να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς η υλοποίηση των δράσεων που θα ανακουφίσουν τους αγρότες.». Σύμφωνα με την πρόταση που υποβλήθηκε, ο Δήμος Λήμνου προτείνει για το θέμα της οργάνωσης του προσωπικού να γίνει μετάκληση τεχνικού και εκπαίδευση προσωπικού με επιτόπια πιλοτική δράση. Την πρώτη περίοδο της δράσης, αφού γίνει η επιλογή της περιοχής παρέμβασης, η χαρτογράφηση των σημείων παρέμβασης και επιλογή μεθόδου (μηχανική ή χημική), να γίνει η εξασφάλιση υλικών και μέσων και η δράση των συνεργείων. Παράλληλα να υπάρχει συνεχής επισκόπηση των αποτελεσμάτων κατά την πρόοδο των εργασιών, με χαρτογράφηση των σημείων παρέμβασης στην επόμενη περιοχή και επιλογή μεθόδου. Να γίνεται επανέλεγχος των σημείων στα οποία ήδη εφαρμόστηκε η παρέμβαση, και πρώτη αξιολόγηση. Τέλος, να γίνει η εφαρμογή παράλληλων ενεργειών στην υπόλοιπη Λήμνο, με το επιδοτούμενο νυχτερινό κυνήγι, παγίδευση κ.τ.λ.. Στις υπόλοιπες περιόδους θα πρέπει να υπάρχει αυστηρή επιτήρηση των περιοχών, με παρεμβάσεις στα σημεία στα οποία εμφανίζεται ανάκαμψη του πληθυσμού. Η ανάληψη του σχεδίου θα απαιτήσει χρόνο για την ολοκλήρωσή του, αν και τα αποτελέσματα στις περιοχές παρέμβασης θα είναι άμεσα. Στο διάστημα που απαιτείται μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιο, οι δράσεις που είχαν ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια πρέπει να συνεχιστούν και, όπου είναι δυνατόν, να ενισχυθούν. Οι δράσεις αυτές είναι το επιδοτούμενο νυκτερινό κυνήγι, όπου προτείνεται η αύξηση του προϋπολογιζόμενου ποσού ώστε να αντιστοιχεί σε περισσότερα νεκρά αγριοκούνελα, και η δυνατότητα επιδότησης πειστηρίων που δεν έχουν θανατωθεί με πυροβόλο όπλο ή μέσω συνεργείων, αλλά από μεμονωμένα άτομα και με σύλληψη. Επίσης, η παγίδευση αγριοκούνελων, η οποία μπορεί να δώσει καθαρό προϊόν και κατά συνέπεια κίνητρο για πιθανή εμπορική εκμετάλλευση του θηράματος. Τέλος, η επέκταση της περιόδου κυνηγίου του αγριοκούνελου, ώστε να δοθεί ευκαιρία σε κυνηγούς από άλλες περιοχές να εξασκήσουν τη δραστηριότητά τους στη Λήμνο στις «νεκρές» κυνηγετικά περιόδους. Ο προϋπολογισμός της κύριας παρέμβασης ανέρχεται στις 230.000 ευρώ με επιπλέον 50.000 ευρώ για το επιδοτούμενο κυνήγι και 10.000 ευρώ για τις παγίδες.

Εμπρός 3783  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Εμπρός 3783  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Advertisement