Page 1

λίδες

7

σε

Σήμερα μαζί με το «ΕΜΠΡΟΣ» με όλη την αθλητική δραστηριότητα του Σαββατοκύριακου

MIKPEΣ

AΓΓEΛIEΣ

& OΔHΓOΣ

AΓOPAΣ

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3028

σε

7

www.emprosnet.gr

λίδες

ΣEΛ. 9-16

TPITH 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

TIMH €1,3 MIKPEΣ

Ξαφνική παραίτηση-διαμαρτυρία από τον Ανδρέα Τρούμπη για την AΓΓEΛIEΣ απαξίωση & OΔHΓOΣ του δημόσιου πανεπιστημίου και την επιστροφή του στη «λίθινη» εποχή, AΓOPAΣ επειδή το κράτος δεν πλήρωσε συνδρομές στις διεθνείς βιβλιοθήκες ΣEΛ. 7-14

«Ακαδημαϊκή» παραίτηση Τρούμπη

ΣEΛ. 7

ΑΥΤΟΧΕΙΡΑΣ 24 χρονών, που ζούσε χρόνια στη Μυτιλήνη όπου σπούδαζε

ΣΟΚ από την αυτοκτονία 24χρονου ναύτη Με τις ευλογίες της δικαστικής εξουσίας…

ΣEΛ. 4

Για να μη χαθεί το Κέντρο Έρευνας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού

Ξεσηκώνεται η Βρίσα

Ένα βήμα πιο κοντά το Εφετείο

ΣEΛ. 5

ΣEΛ. 6

Προσλήψεις στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων έως μεθαύριο

«Άνοιξαν» … θέσεις ΣEΛ. 17

Αλυσιδωτές αντιδράσεις από εργαζομένους και στελέχη κομματικών σχηματισμών για το κλείσιμο της εφημερίδας «Αιολικά Νέα»

«Βροχή» από «ΟΧΙ» ΣEΛ. 17

Παρεμβάσεις του δήμου Μυτιλήνης στα πάρκα Χατζηδήμου και Καραπαναγιώτη, με στόχο να τα μετατρέψει σε χώρους αναψυχής

Αναψυκτήρια σε πάρκα ΣEΛ. 6


2 TPITH 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

ΜΑΡ.ΠΛ.

Βγάζει δεύτερο βιβλίο

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Ελεύθερη Λέσβος», του Σαββάτου 2 Μαρτίου 1946. Αναφορά σε προβλήματα αλλά και ατασθαλίες στη διανομή ρουχισμού. Μαζί και άλλες ειδήσεις από τα χωριά Κώμη, Μεγαλοχώρι και Μόλυβο.

Tα ∆ηκτικά HMEPOλόγιο

Μόνο προβληματισμός «Με έχει απασχολήσει πολύ το πρόβλημα των ιδιαιτέρων. Τι κάνεις; Συμβιβάζεσαι και τους επιβάλλεις τουλάχιστον να κόβουν αποδείξεις; Κάνεις ελέγχους και απολύεις αυτόματα όσους συλλαμβάνονται να διδάσκουν τους μαθητές τους;» Αυτά δήλωσε σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, δίχως να προχωρήσει σε περισσότερες διευκρινίσεις για το τι θα πράξει. Αρκεί, όμως, απλά ο… προβληματισμός για ένα τέτοιο μείζον θέμα; Η υπουργός θα όφειλε να έχει εδώ και καιρό διαμορφώσει πιο ξεκάθαρες θέσεις για το πώς θα το αντιμετωπίσει, μια και πανελλαδικά έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Σε κάποιες, μάλιστα, περιοχές όπως η Αθήνα, είναι σαφώς πιο γιγαντωμένο απ’ ό,τι στη Λέσβο, ενώ οι «επίορκοι» ιδιαιτερατζήδες λαμβάνουν αστρονομικά και πολλαπλάσια ποσά των τιμών που ισχύουν στη Μυτιλήνη για κάθε ώρα μαθήματος. Και με τέτοιες δηλώσεις, όπως της υπουργού, ίσως να τους δοθεί η ευκαιρία ακόμη και να αυξήσουν το κασέ τους, μια και φαίνεται πως μακάρι να διαψευστούμε - κατά τα ειωθότα όλων των τελευταίων χρόνων δεν πρόκειται να γίνει απολύτως τίποτε για την πάταξη της παραπαιδείας.

Ψήλωσαν…

TPITH Σελ. 17 ημ. Aνατ. 06.56 ∆ύσ. 18.39

2 Ευθαλίας παρθενομάρτυρος

ΜΑΡΤΙΟΥ

Νέο πλοίο στη γραμμή της Λήμνου

Αντικαταστάθηκαν μέσα στις προηγούμενες μέρες τα κολωνάκια στην πλατεία Κυπρίων Πατριωτών που εμποδίζουν την ευθεία πορεία των οχημάτων από την Ερμού στην Καβέτσου. Αυτήν τη φορά, μάλιστα, τα κολωνάκια που τοποθετήθηκαν είναι πιο ψηλά από τα προηγούμενα, ώστε να είναι και πιο δύσκολο να τα… «καβαλάνε» και να τα καταστρέφουν τα αυτοκίνητα, οι οδηγοί πολλών από τα οποία είχαν καθιερώσει αυτόν τον τρόπο ως πάγια τακτική, προκειμένου να γλυτώσουν τον κύκλο που έπρεπε να κάνουν στο ύψος της πλατείας Αλυσίδας.

Το πρώτο του ταξίδι στη Λήμνο και τον Άι-Στράτη πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή το νέο πλοίο της ΝΕΛ «Aqua Jewel», το οποίο θα αντικαταστήσει το πλοίο «Ταξιάρχης» για όσο χρονικό διάστημα παραμείνει στα ναυπηγεία για δεξαμενισμό. Το νέο πλοίο άφησε καλές εντυπώσεις στους Λημνιούς, καθώς είναι καινούργιο, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που σχολίασαν ότι η εταιρεία θα πρέπει να σκεφτεί να το αξιοποιήσει για μια πιο μόνιμη δρομολόγηση για τα δύο νησιά. Οι εκδρομείς του Πάσχα που θα επιλέξουν τη Λήμνο και τον Άι-Στράτη για τις διακοπές τους, θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια σημαντικά αναβαθμισμένη εικόνα στα σαλόνια και τις καμπίνες σε σχέση με τον «Ταξιάρχη», καθώς το νέο πλοίο είναι μόλις πέντε ετών!

Β.Χρ.

Α.Σπυ

Το δεύτερο βιβλίο του βγάζει ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός, με τίτλο «Η άλλη γεωργία και το περιβάλλον». Θα παρουσιαστεί σήμερα Τετάρτη στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο βουλευτής Β΄ Αθηνών της Ν.Δ., πρώην υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ, συγγραφέας κ. Μίμης Ανδρουλάκης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διευθυντής του «National Geographic», κ. Νίκος Μάργαρης, ο δημοσιογράφος κ. Τάσος Τέλλογλου και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, κ. Βασίλης Γιαννόπουλος. Υποθέτουμε ότι το βιβλίο στηρίχθηκε στις γνώσεις που απεκόμισε ο κ. Κοντός κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης του μεταπτυχιακού προγράμματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του οποίου προεδρεύει ο κ. Μάργαρης. Ν.Μ.

Στη Λήμνο για τα υδροπλάνα Ο ιδιοκτήτης και τα στελέχη της αεροπορικής εταιρείας Κ2 επισκέφτηκαν την περασμένη Πέμπτη τη Λήμνο, για να εξετάσουν τις δυνατότητες προσέγγισης υδροπλάνων στο νησί. Συγκεκριμένα, επισκέφτηκαν το δήμο Μούδρου, όπου είχαν και συνεργασία με το δήμαρχο, Κώστα Αδαμίδη, ενώ συνεργάστηκαν και με το δήμαρχο Μύρινας και πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Λήμνου για το θέμα της κατασκευής στο λιμάνι του Μούδρου απαραίτητων υποδομών για την προσέγγιση υδροπλάνων. Η ίδια εταιρεία έχει δείξει ανάλογο ενδιαφέρον και για τον Άγιο Ευστράτιο, αρκεί να προχωρήσουν σύντομα οι διαδικασίες και να μη μείνει πάλι υπόσχεση η σύνδεση με υδροπλάνα. Α.Σπυ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΠEΛΛH ΓIAKOYMH NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΠΥΡΙ∆ΑΚΗ (ΛΗΜΝOΣ) TAΞIAPXOYΛA ΛA∆A (AΘΗΝΑ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)) ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ))

ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑ MAPIA KOP∆EPA ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO : ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΛΛΗ ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ:: ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.


3 TPITH 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Οι κρίσεις στην ΕΛΑΣ

Για Ταμείο Συνοχής…

Σε «αναμμένα κάρβουνα» βρίσκονται οι αξιωματικοί της Αστυνομίας, καθώς από χθες αναμενόταν να ξεκινήσουν οι τακτικές κρίσεις στην ΕΛΑΣ. «Σενάρια» για πιθανές αποχωρήσεις ή αναβαθμίσεις προς το παρόν δεν «κυκλοφορούν» καθόλου στους διαδρόμους του Αστυνομικού Μεγάρου, καθώς όπως είναι γνωστό σε τέτοιες περιπτώσεις τα πάντα είναι ανοιχτά. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να υπάρξουν, πάντως, και οι όποιες εξελίξεις.

Κλιμάκιο στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται από χθες στη Λέσβο για έλεγχο των έργων που έγιναν ή γίνονται με χρηματοδότηση απ’ το Ταμείο Συνοχής. Η επιτόπια εξέταση ξεκίνησε απ’ την Ερεσό και το έργο των δικτύων ύδρευσης - αποχέτευσης και επρόκειτο να συνεχιστεί στο έργο του κεντρικού ΧΥΤΑ στη θέση Κλεφτόβιγλα. Σήμερα, με την ολοκλήρωση των επισκέψεων, αναμένεται να υπάρξει σύσκεψη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου όπου και θα κατατεθούν τα συμπεράσματα-παρατηρήσεις των ελέγχων.

Πελ.Γ.

Να καθαριστεί κιόλας Μπορεί να ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εγκατάστασης του αναψυκτηρίου στο πάρκο Χατζηδήμου, όμως αυτό συνεχίζει να παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, αφού κυριολεκτικά έχει πνιγεί από τα άγρια χόρτα και τα συνθήματα. Οι κάτοικοι που διαφωνούσαν με το έργο, προέβαλλαν ως αίτημα την ανάπλασή του που θεωρούν απαραίτητη προτού τοποθετηθεί αναψυκτήριο. Σίγουρα θα γίνει αυτό, γιατί δεν μπορεί κανένας επιχειρηματίας να λειτουργήσει ένα αναψυκτήριο μέσα στα σκουπίδια… καλό είναι όμως να γίνει σύντομα, για ν’ αλλάξει η άθλια εικόνα που παρουσιάζει σήμερα. Πελ.Γ.

Πραγματικό μεράκι «Ιντερνετικό» ραντεβού για του χρόνου έχουν δώσει ήδη ορισμένοι από τους διοργανωτές και συμμετέχοντες στο φετινό Αγιασώτικο Καρναβάλι. Μάλιστα, αναφέροντας ότι το 2011 η Καθαρά Δευτέρα πέφτει στις 7 Μαρτίου, τονίζουν ευδιάθετα ότι έχουν ένα χρόνο και περισσότερο για την προετοιμασία της. Μεράκι και διάθεση άξια θαυμασμού, δεδομένου ότι πριν λίγες μέρες ακόμη υπήρχε ο απόηχος της Αποκριάς! Β.Χρ.

Επιχειρηματική συνάντηση Στα μέσα τις προηγούμενη εβδομάδας ακούσαμε ότι θα γίνει επιχειρηματική συνάντηση με στόχο τη δημιουργία των «Lesvos Store». Στη συνάντηση αυτή είχαν κληθεί να πάρουν μέρος πολλοί τοπικοί επιχειρηματίες. Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας μάθαμε ότι η συνάντηση αυτή αναβλήθηκε. Όλα τούτα τα πληροφορούμαστε από μισόλογα και φήμες που κυκλοφορούν στην πόλη της Μυτιλήνης. Μέχρι τώρα δεν έχουμε δει καμμία επίσημη ανακοίνωση ή πρόσκληση από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Ν.Μ.

Και στη Χίο… Μπορεί στη Μυτιλήνη ακόμη να μην έχει κοπάσει ο θόρυβος από το ξαφνικό κλείσιμο της εφημερίδας «Αιολικά Νέα», όμως και στη γειτονική Χίο άλλη μια εφημερίδα, η «Δημοκρατική», ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι διακόπτει την ημερήσια έκδοση και συνεχίζει με εβδομαδιαία κυκλοφορία. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα «Αιολικά Νέα» έκλεισαν μετά από 20 χρόνια και η ημερήσια «Δημοκρατική» ολοκληρώνει τη λειτουργία της μετά από 22 χρόνια κυκλοφορίας! Πελ.Γ.

… για το ΕΣΠΑ Πάντως, μέσα στη βδομάδα αναμένεται να γίνουν πολλές τεχνικές συσκέψεις στην Περιφέρεια, αφού η γενική γραμματέας, Σοφία Θεολογίτου, ξεκινά τις συνεργασίες με τους φορείς για τα έργα που ο καθένας θέλει να εντάξει στο ΕΣΠΑ. Η αρχή θα γίνει με τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου και θα ακολουθήσει ο δήμος Μυτιλήνης, καθώς και οι άλλοι δήμοι και φορείς. Άντε, να τελειώνει η αναμόρφωση, να ανοίξουν προσκλήσεις και να τρέξει το καθηλωμένο στην απραξία εδώ και μία διετία πρόγραμμα. ΜΑΡ.ΠΛ.

Αντιρατσιστική αποχή Στην κίνηση «1η Μαρτίου: 24 ώρες χωρίς εμάς» συμμετείχαν χτες, μαζί με χιλιάδες άλλους Έλληνες, και πολλοί κάτοικοι της Λέσβου ή πολίτες άλλων περιοχών που κατάγονται από το νησί, απέχοντας από οποιαδήποτε αγορά αγαθών για ολόκληρη τη χτεσινή μέρα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία Ευρωπαίων πολιτών και μεταναστών, που έχει ως στόχο να βάλει φραγμό στην ξενοφοβία και τα ρατσιστικά φαινόμενα που εκδηλώνονται. Τα 6.139 μέλη της μόνο στην Ελλάδα έχουν οργανωθεί μέσω του γνωστού Facebook και περιλαμβάνουν και πολλούς ευαισθητοποιημένους συντοπίτες μας. Β.Χρ.

Τη διάβασαν σε blog Το έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης του 2010 δημοσιεύθηκε πρώτα σε blog που έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και μετά στάλθηκε στους ενδιαφερόμενους. Μέχρι χθες το μεσημέρι το έγγραφο δεν είχε σταλεί στις ενώσεις συνεταιρισμών (για να ενημερώσουν τα μέλη τους) κι ούτε είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αργά το απόγευμα έφθασε στα χέρια των δημοσιογράφων. Κι αυτοί πήραν το έγγραφο αξιοποιώντας τα παράλληλα δίκτυα που διαθέτουν. Δεν έχουμε κανένα λόγο να στενοχωριόμαστε για τις διαρροές εγγράφων. Το αντίθετο, θα λέγαμε ότι μας βολεύει, αφού διευκολύνει τη δουλειά μας. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ όμως είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο που λειτουργούν οι υπηρεσίες του; Ν.Μ.

Λακκούβες-χαντάκια Γράφαμε και πριν λίγες ημέρες για τις λακλούβες-χαντάκια που έχουν ανοίξει στους δρόμους της Μυτιλήνης μετά τις τελευταίες βροχές. Τέτοιες λακκούβες άνοιξαν αυτές τις ημέρες στην οδό Οικονόμου Τάξη και είναι απαραίτητο άμεσα να καλυφθούν, γιατί είναι βέβαιο πως ειδικά τις νυχτερινές ώρες ή κάποιος πεζός θα σπάσει το πόδι του ή θα γίνει ατύχημα με μηχανάκι ή αυτοκίνητο. Πελ.Γ.

Eπίκαιρα θέµατα Γράφει ο ∆HMHTPHΣ ΣAPANTAKOΣ*

Το ιστορικό ενός κουλού αγάλματος ια από τις ελάσσονες θεότητες των αρχαίων Ελλήνων ήταν, μαζί με τη Νέμεση και την Άτη, και η Ύβρις. Η Ύβρις τιμωρούσε όποιον ξεπερνούσε τα όρια αντιστρέφοντας εναντίον του την καθιερωμένη τάξη των πραγμάτων. Με τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα, οι γερμανοί, τόσο οι επίσημοι (υπουργοί, τραπεζίτες κ.λπ.) όσο και οι ανεπίσημοι (δημοσιογράφοι και τηλεπαρουσιαστές), ξύπνησαν την Ύβριν και τα πράγματα πάνε να γυρίσουν εναντίον τους! Ως τώρα, με τους υποταγμένους στα κελεύσματά τους έλληνες πολιτικούς, είχαν καταφέρει, να έχει επισήμως ξεχαστεί η τρομερή ληστεία που είχαν διαπράξει οι γερμανοί κατά την κατοχή σε βάρος της Ελλάδας. Μια ληστεία, που δεν περιορίστηκε στην αρπαγή του χρυσού της Τράπεζας της Ελλάδος και στον αναγκαστικό «δανεισμό» τεραστίων χρηματικών ποσών, αλλά και στην καταλήστευση όλων των τροφίμων, που τα αγόραζαν οι γερμανοί στρατιώτες δίνοντας πλαστά, χωρίς αντίκρισμα μάρκα, με αποτέλεσμα τον λιμό των πρώτων χρόνων της Κατοχής, που στοίχισε χιλιάδες νεκρούς στον ελληνικό λαό! Για να μη μιλήσουμε για τις σφαγές και τα ολοκαυτώματα του Δίστομου, του Χορτιάτη και πλήθος άλλων χωριών, σ’ όλη την Ελλάδα… Εκεί λοιπόν που κομπάζανε, αγέρωχοι τιμητές των «μπατακτσήδων» Ελλήνων, οι ίδιοι, οι υποδειγματικοί διαχειριστές της οικονομίας τους, έκαναν το μέγα λάθος να μας φέρουν στο Φιλότιμο. Και να μη φέρεις τον Έλληνα στο φιλότιμο! Η Ελληνική κοινή γνώμη αντέδρασε έντονα και υποχρέωσε και τους πολιτικούς να πάρουν θέση. Ως τώρα, τα μόνα κόμματα που κατά καιρούς έβαζαν θέμα για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων ήταν τα δυο κόμματα της Αριστεράς και μια Επιτροπή αντιστασιακών με επικεφαλής το Μανώλη Γλέζο. Τώρα, μετά την Ύβρη των γερμανών, θυμήθηκαν πολλοί τα φοβερά εγκλήματα των χιτλερικών, επί Κατοχής, σε βάρος της Ελλάδας. Ο Πάγκαλος πήρε πρώτος αμπάριζα και τους τα είπε χοντρά. Άλλωστε δε θα περίμενε κανείς… λεπτότητες από μέρους του! Από κοντά και ο τηλεπαρουσιαστής κ. Χαρδαβέλλας, που αφιέρωσε την εκπομπή «Αθέατος Κόσμος» της 23ης Φεβρουαρίου στα εγκλήματα των γερμανών στην Ελλάδα, επισημαίνοντας το γεγονός πως για τις χιλιάδες νεκρούς και τις εκατοντάδες τα καμένα χωριά δεν πλήρωσαν ούτε ένα μάρκο! Και να σκεφτείτε πως τα τελευταία πενήντα χρόνια όλοι οι πολιτικοί που πέρασαν από το Υπουργείο Εξωτερικών, μηδενός εξαιρουμένου, αποφεύγανε και να αναφέρουν καν το θέμα των επανορθώσεων και είχαν καταχωνιάσει στα υπόγεια του υπουργείου, όλα τα σχετικά με μας γερμανικές οφειλές ντοκουμέντα! Ένας μάλιστα υπουργός, ο Παπαληγούρας (πατήρ) τα είχε χαρακτηρίσει άκρως απόρρητα! Όταν δε το «Έθνος» ξεκίνησε σχετική εκστρατεία για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων, ο τότε πρωθυπουργός, ο γίγας του εκσυγχρονισμού, πήρε στο τηλέφωνο τον διευθυντή της εφημερίδας και αξίωσε να σταματήσει αμέσως η σχετική εκστρατεία! Η σταγόνα που έκανε το ποτήρι μας ελληνικής υπομονής να ξεχειλίσει ήταν το ανθελληνικό άρθρο μιας γερμανικής εφημερίδας, που το συνόδευε ένα χυδαίο φωτομοντάζ, με το, ήδη, κακοποιημένο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου. Τι να πει κανείς; «Έξεστιν Κλαζομενίοις ασχημονείν», που λέγανε και οι Αρχαίοι ημών. Και ξέρετε πώς έσπασαν και τα δύο χέρια του αγάλματος της θεάς της ομορφιάς; Όταν κάποιοι γάλλοι, «φιλέλληνες» μεν, αρχαιοκάπηλοι δε, πήγαν να το φορτώσουν στο καράβι τους για να το φυγαδεύσουν στην πατρίδα τους, οι Μηλιοί, για να σώσουν το άγαλμα, αντιδράσανε βίαια, οι «άξεστοι», με αποτέλεσμα στον καβγά που ακολούθησε να σπάσουν και τα δύο χέρια του… Σχετικά, τώρα, με τους γερμανούς αναφέρω ενδεικτικά τι είπαν επί του προκειμένου δυο (γερμανοί παρακαλώ) φιλόσοφοι: «Έχοντας υπόψη μου το θάνατό μου, εξομολογούμαι πως περιφρονώ βαθύτατα το γερμανικό έθνος, για την άμετρη βλακεία και χυδαιότητά του και ντρέπομαι που ανήκω σ’ Σοπενχάουερ: «Συγγραφείς και ύφος») αυτό.» (Σ «Αν θέλω να σκεφτώ κάτι το βαρύ, το χοντρό και το χυδαίο, Νίτσε: «Χαρούμεένας γερμανός προβάλει μπροστά μου.» (Ν νη φιλοσοφία») Και μη θεωρήσετε, αγαπητοί αναγνώστες, ρατσιστικά, τα όσα γράφω πιο πάνω! Σε αντίθεση με τον Νίτσε και τον Σοπενχάουερ, εκτιμώ βαθύτατα τη γερμανική Επιστήμη και τη γερμανική Τέχνη, αλλά ως εδώ και μη παρέκει… Όχι και να μας ζητάνε και τα ρέστα αυτοί που μας χρωστάνε δισεκατομμύρια! Ή όπως λένε και στο νησί της γυναίκας μου: - Εκεί που μας χρωστάγανε το γάιδαρο, κοντεύουν να μας πάρουν και το βόδι! * O ∆ηµήτρης Σαραντάκος γεννήθηκε στη Mυτιλήνη, σπούδασε χηµικός µηχανικός και µετά τη συνταξιοδότησή του εκδίδει το σατιρικό περιοδικό «Το Φιστίκι» και κάνει τον συγγραφέα. Το τελευταίο (ενδέκατο στη σειρά) βιβλίο του “Οι Αρχαίοι είχαν την πλάκα τους” - Μυτιλήνη 2008 - κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Γνώση”.

Μ


EI∆HΣEIΣ

4

Θέσεις Γράφει ο ΤΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛ. ΙΟΡΔΑΝΗΣ*

Ηλεκτροπαραγωγή με υβριδικό σύστημα απ’ το «πράσινο» φράγμα της Ερεσού ρο ημερών, σε συνάντησή μου με Λέσβιο ενεργό πολίτη και ευπατρίδη, έγινα δέκτης ερώτησής του σε σχέση με την κάλυψη των ηλεκτροενεργειακών αναγκών του νησιού μας με το υβριδικό σύστημα στην Ερεσό, ύστερα από την πρόσφατη δημοσιότητα στον Τύπο του νησιού μας επ’ αυτού. Τούτο, λέγοντάς μου, με το δεδομένο ότι πλέον των άλλων, επί μία περίπου 20ετία ήμουν μέλος ή και επιμελητής της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), που αποτελεί το συμβουλευτικό σώμα της διοίκησης και του προέδρου του σε θέματα ενεργειακά. Επ’ ακριβώς, το εάν ο συνδυασμός της αξιοποιήσεως της Αιολικής Ενέργειας στο νησί μας και της Υδροδυναμικής Ενέργειας με την αξιοποίηση των νερών του φράγματος στην Ερεσό θα λύσει το πρόβλημα της ενεργειακής πενίας του τόπου μας. Με μια υπερφιλόδοξη σκέψη, 64 ολόκληρα MW (!!) να εγκατασταθούν στο φράγμα της Ερεσού. Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ, όσο σχεδόν όλη η εγκατεστημένη ισχύς ηλεκτροπαραγωγής με πετρέλαιο στο νησί μας σήμερα. Γνωρίζοντας την υπερεικοσαετή προσπάθεια της ΔΕΗ για τη δημιουργία ενός τέτοιου υβριδικού συστήματος στην Ικαρία, που είναι της τάξεως των 7 μόνο MW και που ως σήμερα ουδέν το συγκεκριμένο έχει καταφέρει, του απήντησα ότι είναι κρίμα για το νησί μας να γίνεται δέκτης φρούδων ελπίδων. Κάθε φορά δεν μπορώ να καταλάβω πώς και με πόση ευκολία κάποιοι χρησιμοποιούν το νησί μας ως πειραματόζωο. Κατά πως λέμε, προσπαθούν να μάθουν «μπαρμπέρηδες στου κασίδη στο κεφάλι». Το ζήσαμε με εξαγγελίες και διαμάχες προ ετών σε σχέση με το ότι το ενεργειακό πρόβλημα του νησιού μας θα μπορούσε να λυθεί μόνο από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, χωρίς να χρειάζεται εργοστάσιο βάσεως με καύσιμο το πετρέλαιο (back up). Το ζήσαμε σε όλο του το μεγαλείο με τη μεγαλεπήβολη πρόταση να εγκατασταθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ανεμογεννήτριες δυναμικότητας 1.600 MW (!!!) (όπου φυσικά η Λέσβος θα είχε τη μερίδα του λέοντος). Βεβαίως ίσως να ήμουν επιφυλακτικός σε μία τέτοια τοποθέτηση, αν δεν είχα υπόψη μου τη θέση του ΤΕΕ που είχε γραφεί στο Ενημερωτικό Δελτίο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας το Σεπτέμβρη του 2008 όταν σ’ αυτό αναγγελλόταν ότι ξεκίνησε από την εταιρεία ΕΝΕΤ (με την οποία είχε υπογράψει η ΔΕΗ σχετική σύμβαση) η δημιουργία του υβριδικού αυτού συστήματος στην Ικαρία προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, που θα έπρεπε συμβατικά να παραδώσει το έργο σε 18 μήνες. Η ακροτελεύτια παράγραφος του σχετικού άρθρου ήταν: «Το έργο είναι ερευνητικό. Αν πετύχει θα μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα νησιά». Ένα ερευνητικό έργο, κατά πρώτο και κύριο λόγο, δεν έχει οικονομικά στοιχεία που μπορούν να ληφθούν ως μπούσουλας για συσχέτιση με άλλα όμοια έργα άλλης δυναμικότητας και πολύ περισσότερο άλλης τάξεως μεγέθους. Ακόμη, όντας ερευνητικό, πολλά θέματα περί τεχνολογίας, τεχνικής ακόμη και επιστήμης πρέπει να ερευνηθούν, να σταθμιστούν και να δοθούν οι όποιες λύσεις. Δηλαδή, κατά το δελτίο του ΤΕΕ, με δυο λέξεις, «να πετύχει το έργο». Όταν απ’ ό,τι πληροφορούμαι το έργο στην Ικαρία ακόμη δεν ξεκίνησε (εκτός από τη χάραξη κάποιων δρόμων!!!), πώς μπορεί να έχει κιόλας πετύχει;;!! Σ’ αυτό το δεδομένο, λοιπόν, στηρίχθηκε η απάντησή μου κατά τα πιο πάνω. Οι πνευματικοί άνθρωποι, οι άνθρωποι των γραμμάτων και της επιστήμης κατ’ ουδένα τρόπο δεν πρέπει να γίνονται θεραπαινίδες της κάθε μορφής εξουσίας και σκοπιμότητας. Είτε αυτή είναι η πολιτική εξουσία, είτε είναι η οικονομική εξουσία. Γιατί, γιατί είναι οι κάτοχοι της επιστημονικής αλήθειας. Και η επιστημονική αλήθεια που έχει προκύψει μέσα από τον ανά τους αιώνες προβληματισμό και ταλανισμό στην προκρούστια κλίνη «της δοκιμής και του σφάλματος» (trial and error κατά τους Αγγλοσάξονες) δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Έτσι ως επιστήμονας, για την περίπτωση αυτή, η συνείδησή μου μού υπαγορεύει να πω ότι είναι κρίμα και πάλι για μια ακόμη φορά να κοροϊδεύεται ο Λεσβιακός Λαός. Αν θα μπορούσε να δώσει λύσει στο πρόβλημά μας το υβριδικό της Ερεσού είναι κάτι που θα μπορούσαμε να το ξέρουμε σε 20 - 30 χρόνια. Δηλαδή και η επόμενη τουλάχιστον γενεά Λεσβίων ακόμη θα βρίσκεται πιασμένη στα βρόχια της ενεργειακής πενίας αν περιμένει να επιτύχει το Υβριδικό της Ερεσού, όπως και αυτή της δικής μας γενιάς, που τη βίωσε κατά τον πλέον τραγικό τρόπο αφ’ ότου έγινε συνείδηση ότι θα έπρεπε να μετεγκατασταθεί το εργοστάσιο της ΔΕΗ εκτός Μυτιλήνης στα τέλη της δεκαετίας του ‘80. Ηλιούπολη 26.2.2010

Π

* Ο Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης είναι τ. διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΟ, τ. πρόεδρος του Πανελλ. Συλλ. Μεταλλειολόγων Μηχανικών.

TPITH 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

ΑΥΤΟΧΕΙΡΑΣ 24 χρονών, που ζούσε χρόνια στη Μυτιλήνη όπου σπούδαζε

ΣΟΚ από την αυτοκτονία 24χρονου ναύτη της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH οκ προκάλεσε στην κοινωνία της Μυτιλήνης ο θάνατος του 24χρονου ναύτη του Πολεμικού Ναυτικού Νίκου Κακλιδάκη Παπούλια, που βρέθηκε απαγχονισμένος στην Αμαλή. Ο νεαρός του οποίου η οικογένεια ζει στην Αθήνα με καταγωγή από την Κρήτη, ήταν ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός στη Μυτιλήνη αφού ζούσε στο νησί τουλάχιστον τα τελευταία εφτά χρόνια. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και υπηρετούσε τώρα και τη θητεία του στο Ναυτικό. Το νεαρό βρήκε απαγχονισμένο σε δέντρο στην Αμαλή, ένα χιλιόμετρο από το Ναυτικό Παρατηρητήριο της Αγριελιάς - όπου υπηρετούσε -, ένας περίοικος που είχε βγάλει το σκύλο του βόλτα λίγο πριν τις 8 το πρωί της Κυριακής, ειδοποιώντας αμέσως την Αστυνομία. Η σορός του μεταφέρθηκε την Κυριακή το α-

Σ

πόγευμα στην Ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών για νεκροψία και νεκροτομή.

Μετά από διασκέδαση Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 24χρονος φορούσε πολιτικά - δε βρισκόταν δηλαδή σε υπηρεσία και μόλις λίγες ώρες πριν, το Σάββατο το βράδυ, διασκέδαζε σε καφέ-μπαρ της προκυμαίας. Εκτιμάται ότι η αυτοκτονία θα πρέπει να έγινε γύρω στις 5 το πρωί της Κυριακής, δηλαδή αμέσως μετά τη νυχτερινή του έξοδο. Όσοι τον είδαν το τελευταίο βράδυ μένουν άφωνοι από την είδηση του θανάτου του, αφού ο νεαρός κουβέντιαζε σα να μη συμβαίνει τίποτα και η συμπεριφορά του δεν έδειξε να αντιμετωπίζει κάποιο τόσο σοβαρό πρόβλημα που να τον οδηγήσει στο να δώσει τέλος στη ζωή του. Οι πρώτες πληροφορίες που «κυκλοφόρησαν» στην πόλη θέλουν το

Σύλληψη για κατοχή χασίς να 17χρονο που είχε στην κατοχή του μικροποσότητα χασίς συνέλαβαν λιμενικοί το πρωί της Παρασκευής, στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Σε έλεγχο που του έγινε στις 8 το πρωί, με τη βοήθεια αστυνομικού σκύλου, βρέθηκε επιμελώς κρυμμένη μέσα στις αποσκευές του ποσότητα χασίς βάρους 4,58 γραμμαρίων.

Έ

Τραυματισμός 17χρονου σε τροχαίο τις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής, στη Μυτιλήνη, Σαυτοκίνητο που οδηγούσε 45χρονος συγκρούσθηκε με μοτοποδήλατο με οδηγό ένα 17χρονο, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του δευτέρου. Ο 17χρονος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Βγήκε απ’ την πορεία του… ίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής προς ΛΣάββατο, στο 10ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Μυτιλήνης - Θερμής, αυτοκίνητο που οδηγούσε 26χρονος βγήκε από την πορεία του και προσέκρουσε σε δέντρο, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του οδηγού. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Ανήλικοι διαρρήκτες ια τσάντα προσπάθησαν να κλέψουν δυο ανήλικοι ΜΑθίγγανοι από κεντρικό φαρμακείο της Μυτιλήνης, στις 6 περίπου το απόγευμα της Παρασκευής. Οι ανήλικοι έγιναν αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη του φαρμακείου, καθώς ο ένας προσπάθησε ν’ αρπάξει την τσάντα και ο άλλος βρισκόταν απ’ έξω από το μαγαζί παίζοντας το ρόλο του «τσιλιαδόρου». Λόγω του ότι οι ανήλικοι ήταν κάτω των 13 ετών, η Αστυνομία συνέλαβε σύμφωνα με το νόμο τους γονείς τους και τους οδήγησε στον εισαγγελέα.

νεαρό να οδηγήθηκε στην αυτοκτονία λόγω μιας ερωτικής απογοήτευσης. Όμως άλλες πηγές διαψεύδουν κατηγορηματικά κάτι τέτοιο, αφού ο 24χρονος, αν και είχε πρόσφατα χωρίσει, βρισκόταν ήδη σε άλλη σχέση. Ας σημειωθεί ότι είχε προγραμματίσει ήδη την 15νθήμερη άδειά του για το Πάσχα και επρόκειτο να πάει στην Αθήνα, ενώ σχεδίαζε μόλις πάρει το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική. Ο αυτόχειρας καταγόταν από μια ευκατάστατη οικογένεια στην Αθήνα και κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει για ποιο λόγο εντελώς ξαφνικά οδηγήθηκε στην αυτοκτονία. Οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές διενεργούν προανάκριση, ενώ τη λύπη τους για το χαμό του άτυχου ναύτη εξέφρασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και το Πολεμικό Ναυτικό.

Άσκηση επί χάρτου για δασικές πυρκαγιές Άσκήκηοσνηομεπασί ίχαάρ«τΠουυρμσεόςτη»ν, σκτωοδιπλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας για τη νέα αντιπυρική περίοδο, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου σε όλη την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων στη δασοπυρόσβεση φορέων. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στις 8:30 το πρωί και περιελάμβανε κλιμακωτά σενάρια έναρξης δασικών πυρκαγιών που υποθετικά έπληξαν τα τέσσερα νησιά της Περιφέρειας (Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο) και προκάλεσαν ξεχωριστής φύσεως έκτακτα επεισόδια, όπως πυρκαγιές πλησίον οικιστικών περιοχών, πυρκαγιές σε δύσβατες τοποθεσίες, εγκλωβισμένα άτομα από την πυρκαγιά κ.ά.. Αντικειμενικός σκοπός της άσκησης ήταν η βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η καλυτέρευση της μεταξύ τους συνεργασίας, ο εντοπισμός των αδυναμιών και γενικότερα η όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο.


EI∆HΣEIΣ

TPITH 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

5

Για να μη χαθεί το Κέντρο Έρευνας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού

Ξεσηκώνεται η Βρίσα Την άμεση ένταξη στο ΕΣΠΑ του Κέντρου Έρευνας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού Βρίσας ζητούν οι φορείς της περιοχής, που διοργάνωσαν σύσκεψη την Κυριακή, στην οποία κι έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με το έργο

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ποφασισμένοι να διεκδικήσουν με κάθε τρόπο, ακόμη και με δυναμικές κινητοποιήσεις, την υλοποίηση του έργου, οι φορείς της Βρίσας και της ευρύτερης περιοχής Πολιχνίτου ξεσηκώνονται διεκδικώντας να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του Κέντρου Έρευνας Εκπαίδευσης και Πολιτισμού. Το θέμα θα συζητηθεί σε σύσκεψη που διοργανώνει ο δήμος Πολιχνίτου το Σάββατο, ενώ δεν αποκλείεται την επόμενη Τετάρτη να υπάρξει ακόμη και διαμαρτυρία πολιτών απ’ την περιοχή στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Ήδη, πάντως, έχει ξεκινήσει η συλλογή υπογραφών απ’ τους κατοίκους, που δηλώνουν ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για τον τόπο. Την Κυριακή το απόγευμα, στην αί-

Α

θουσα «Αγροτολέσχη» της Βρίσας και με πρωτοβουλία των δύο Συλλόγων Βρισαγωτών, της Αθήνας και του χωριού, έγινε ενημερωτική συγκέντρωση όπου και κλήθηκαν να μιλήσουν οι εμπλεκόμενοι με το έργο φορείς. Η εκδήλωση άνοιξε με το γραμματέα του Συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας, Κώστα Σταυρινό, και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρίσας, Νίκο Μαυρουδή, κι εν συνεχεία πήραν

το λόγο ο αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, ο αντιδήμαρχος Πολιχνίτου Στρατής Κακάμπουρας και ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Αθηνών Κώστας Ταξείδης, οι οποίοι και αναφέρθηκαν στις έως τώρα εξελίξεις για το έργο. Σημειωτέον ότι οι προαναφερόμενοι φορείς ήδη έχουν λάβει την επιστολή του νομάρχη Λέσβου, Παύλου Βογιατζή, προς τη γενική γραμματέα της Περιφέρειας Βο-

ρείου Αιγαίου, Σοφία Θεολογίτου, με την οποία και της ζητά να προχωρήσει άμεσα η ένταξη του έργου στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Κρήτης και Νήσων Αιγαίου. Στην ενημέρωση που έγινε, αναφέρθηκε ότι θα επιδιωχθεί με κάθε τρόπο να υπάρξει πλήρης ενημέρωση της κ. Θεολογίτου για το θέμα, πέραν εκείνης που έχει απ’ τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ενώ θα ζητηθεί να υπάρξει παρέμβαση και απ’ το Πανεπιστήμιο Αθηνών προς την ίδια κατεύθυνση.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Λίγες ώρες πριν τη συγκέντρωση είχε προηγηθεί ενημέρωση και του Δημοτικού Συμβουλίου Πολιχνίτου και το Σάββατο, με πρωτοβουλία του δήμου, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή σύσκεψη για το θέμα, στην οποία θα κληθούν οι βουλευτές, η περιφερειάρχης, ο νομάρ-

χης, το Πανεπιστήμιο Αθηνών κι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. «Στο Δημοτικό Συμβούλιο», ανέφερε ο δήμαρχος Γιάννης Συκάς, «καταλήξαμε σε ψήφισμα με το οποίο κι εκφράζουμε την απαίτηση των κατοίκων του δήμου μας να μη χαθούν τα λεφτά απ’ την περιοχή μας.» «Εμείς», ανέφερε ο κ. Σταυρινός, που έχει παραμείνει στη Βρίσα, «ξεκινήσαμε τη συλλογή υπογραφών πάνω σε υπόμνημα με το οποίο και διεκδικούμε την υλοποίηση των υπεσχημένων εδώ και χρόνια απ’ την Πολιτεία. Διαφορετικά, οι κινητοποιήσεις για το έργο θα είναι μονόδρομος κι ήδη σχεδιάζουμε, αν δεν υπάρξει ανταπόκριση με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, να προχωρήσουμε στις 10 του μήνα σε διαμαρτυρία πολιτών στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.»

Ξανά στην επικαιρότητα το πεδίο βολής στην Ατσική

Οι κάτοικοι αντιδρούν… της ANAΣTAΣIAΣ ΣΠYPI∆AKH

ΕδήπγμίαοανυςέρΑτοχτυεστιπακεήι δςσί,τοηκυναβθεώοπλςικήοαςιδρσήότημτηνοτςπαεκτραοιιοθοχέιήμκαΦάτατοηλιςακκολριεάιττηοτςουυπρ-ε-

σπάθεια με την εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης, για να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά στοιχεία της περιοχής και κυρίως τα σπάνια, στον ελλαδικό χώρο, πετρώματα, ενώ για τη συνέχεια έχει αποφασιστεί να διεκδικήσουν νομικά την απομάκρυνση του πεδίου. Ένας ακόμη στόχος είναι να υπάρξει κινητοποίηση από πλευράς κατοίκων και να ενημερωθούν όλοι οι φορείς και οι σύλλογοι που δραστηριοποιούνται για θέματα προ-

στασίας της φύσης. Ήδη έχει εκδηλώσει την υποστήριξή του ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας και ο πρόεδρός του, Σεραφείμ Σταύρου, μαζί με τον καθηγητή Γεωλογικής Φυσικής των Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Αιγαίου Νίκο Δαναλάτο και την καθηγήτρια Φυσικής Σπυράνα Βαλεντή, που επισκέφτηκαν το Σαββατοκύριακο τη Λήμνο και το δήμο Ατσικής για την ενημέρωση των φορέων και των κατοίκων. Το κλιμάκιο των επιστημό-

ριοχής εμμένουν στην απόφασή τους να απομακρυνθεί. Ήδη όμως τις προηγούμενες ημέρες, από τη στρατιωτική διοίκηση Λήμνου, στάλθηκε στο δήμο Ατσικής επιστολή με την οποία ανακοινώνεται η πραγματοποίηση βολών για το τριήμερο 9, 10 και 11 Μαρτίου. Όμως, το περασμένο Σάβ- λαμπο Μουστάκα, αποφάβατο 27 Φεβρουαρίου, πε- σισε να κινηθεί σε τρία μέριβαλλοντολόγοι και φυσι- τωπα, για να ξεκινήσει η κοί, μαζί με τον πρόεδρο διεκδίκηση για την απομάτου Ομίλου Φίλων Βουνού κρυνση του πεδίου. και Θάλασσας, επισκέφτη- Αρχικά αποφασίστηκε να καν την Ατσική και την πε- στηριχθεί όλη αυτή η προριοχή όπου γίνονται οι βολές και στη συνέχεια ενημέΕπίκαιρη επερώτηση για τις ΑΠΕ από 20 βουλευτές της Ν.Δ. ρωσαν τους κατοίκους, σε ανοικτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββουλευτής νομού Λέσβου Σπύ- ντιμετωπίζει στο σύνολό του και επικαιβατο το βράδυ στο δημαρρ ος Γαληνός μαζί με άλλους ροποιημένα το θέμα των ανανεώσιμων χείο Ατσικής, για τα θέματα 19 βουλευτές της Νέας Δημοκρα- πηγών ενέργειας, καθώς και μόνο το γετης περιβαλλοντικής επιβάτίας κατέθεσαν επίκαιρη επερώτηση γονός ότι τέθηκε σε δημόσια διαβούλευρυνσης από τη λειτουργία προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέρ- ση μόνο για τέσσερις εργάσιμες ημέρες του πεδίου. γειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά δημιουργεί ήδη τις πρώτες αμφιβολίες. Σε τρία μέτωπα με το σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση της α- Ειδική μνεία γίνεται στο θέμα των φωτοΗ τριμελής επιτροπή του νάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών βολταϊκών και στην πρόθεση της κυβέρδήμου Ατσικής, που έχει Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλι- νησης - όπως επισημαίνουν οι βουλευσυσταθεί για το θέμα του ματικής αλλαγής». Οι βουλευτές θέτουν τές - να μειωθεί η τιμή πώλησης της παπεδίου βολής και αποτελείεννέα συνολικά ερωτήματα προς την κ. ραγόμενης από αυτά τα συστήματα ηλεται από τον αντιδήμαρχο Μπιρμπίλη, με τα οποία κι εκφράζουν κτρικής ενέργειας, γεγονός που θα πεΓιώργο Σκαφίδα και τους την ανησυχία και τον προβληματισμό ριορίσει τα οφέλη των επενδυτών που δημοτικούς συμβούλους τους για το κατά πόσο το νομοσχέδιο α- δραστηριοποιούνται σε αυτά. Μάκη Χρυσάφη και Χαρά-

«Τι γίνεται με τα φωτοβολταϊκά;»

Ο

νων επισκέφτηκε όλη την περιοχή όπου διεξάγονται οι βολές και συγκεκριμένα από την τοποθεσία Τρυγές μέχρι την περιοχή Φαλακρά, μια απόσταση έξι περίπου χιλιομέτρων. Αυτό το σημείο αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος της παραλιακής περιοχής του δήμου Ατσικής, μέχρι το Γομάτι. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έγινε η χαρτογράφηση και βιντεοσκόπηση όλης της περιοχής του πεδίου βολής, ενώ αποφασίστηκε άμεσα να ξεκινήσει η εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσής της τους επόμενους τρεις μήνες.

Σπάνια πετρώματα Ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της τριμελούς επιτροπής Μάκης Χρυσάφης, μιλώντας στο «Ε» μετέφερε την πρώτη εικόνα που αποκόμισαν οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο πεδίο βολής. «Από την πρώτη εκτίμηση», τόνισε ο κ. Χρυσάφης, «υ-

πήρξε η διαπίστωση από πλευράς των επιστημόνων ότι τα συγκεκριμένα πετρώματα είναι σπάνια και δε συναντούνται πουθενά στην Ελλάδα. Θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι βολές και, όπως είπαν οι επιστήμονες, αυτά τα πετρώματα δε θα πρέπει να τα πυροβολούμε αλλά ούτε καν να τα ακουμπάμε. Υπάρχει και μια αγανάκτηση από τον κόσμο για να μετακινηθεί το πεδίο βολής. Εμείς θα το συζητήσουμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά μας ζήτησαν να κάνουν βολές και εμείς δε θα τους επιτρέψουμε.» Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την παραλαβή του εγγράφου από τη στρατιωτική διοίκηση, για την πραγματοποίηση βολών μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο για να αποφασίσει τη στάση που θα κρατήσει τις ημέρες πραγματοποίησης των βολών.


EI∆HΣEIΣ

6

TPITH 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Με τις ευλογίες της δικαστικής εξουσίας…

Ένα βήμα πιο κοντά το Εφετείο Α πβέόρλνυητησηπ,ραολτλεάρακιαόιτητιτςαδγιικαατσητνικκέυςαρχές της χώρας, αποτελεί η ίδρυση εφετείου στη Μυτιλήνη, όπως επιβεβαιώθηκε χθες κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο κι επικεντρώθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης. Όπως ανακοινώθηκε απ’ το γραφείο του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκου Σηφουνάκη, στη συ-

νεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα, συζητήθηκαν, με την παρουσία της ηγεσίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θέματα που αφορούν στην αναβάθμιση της Δικαιοσύνης. Στην εισήγησή του, ο πρωθυπουργός Γιώ ρ γο ς Παπανδ ρέου αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης και απλοποίησης των διοικητικών διαδικασιών της απονομής

της και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου συνηγορώντας έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την ανάγκη ίδρυσης των Εφετείων Λέσβου και Χαλκίδας. Ο κ. Σηφουνάκης είχε τη δυνατότητα να συζητήσει με την παριστάμενη ηγεσία της Δικαιοσύνης και να τη συγχαρεί για την εισήγησή της και μετά το τέλος της συνεδρίασης δήλωσε πως η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να καλέσει σε κοινή συνεδρίαση την ηγεσία της Δικαιοσύνης υπήρξε καινοτόμος,

αλλά και ουσιαστική. Ειδικότερα, ο κ. Σηφουνάκης επεσήμανε πως θεωρεί σημαντικές τις θέσεις που εξέφρασε η ηγεσία της Δικαιοσύνης για όλα τα θέματα και κυρίως «η συνηγορία της για την ανάγκη ίδρυσης εφετείου στο Βόρειο Αιγαίο, που είναι σύμφωνη και με την πρόθεση του σημερινού υπουργού Δικαιοσύνης. Είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα γίνει πράξη η κοινή βούληση της Εκτελεστικής και της Δικαστικής εξουσίας».

Διαδραστικοί πίνακες στην εκπαίδευση πιμορφωτική συνάντηση για τους διαδραστικούς πίναΕγητών κες στην εκπαίδευση διοργανώνουν ο Σύλλογος ΚαθηΑγγλικής δημόσιας εκπαίδευσης νήσου Λέσβου

Στο πάρκο Καραπαναγιώτη

... και στο πάρκο Χατζηδήμου

Παρεμβάσεις του δήμου Μυτιλήνης στα πάρκα Χατζηδήμου και Καραπαναγιώτη, με στόχο να τα μετατρέψει σε χώρους αναψυχής

Αναψυκτήρια σε πάρκα της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH υο νέα αναψυκτήρια σε πάρκα της Μυτιλήνης εγκατέστησε το Σαββατοκύριακο ο δήμος Μυτιλήνης, με στόχο να συμβάλλει στην αναβάθμισή τους και στη μετατροπή τους ως χώρων αναψυχής. Μετά το πάρκο της Επάνω Σκάλας, όπου ήδη έχει ανατεθεί η λειτουργία του αναψυκτηρίου στο Σύλλογο «Κυψέλη», τοποθετήθηκαν αναψυκτήρια στο πάρκο Χατζηδήμου στην περιοχή της Κουλμπάρας και στο πάρκο Καραπαναγιώτη στο Μακρύ Γιαλό. Στους στόχους της δημοτικής αρχής είναι μέσα στο επόμενο κιόλας διάστημα να γίνουν παρεμβάσεις ανάπλασης σε πολλά κεντρικά πάρκα της Μυτιλήνης, ενώ τέλος του μήνα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τη δημιουργία και οχτώ νέων πάρκων. Παρά τις αντιδράσεις που συ- ταλελειμμένα πλήρως, έχουν γίνάντησε από μερίδα κατοίκων η νει στέκια περιθωριακών, ενώ αρχική πρωτοβουλία του δήμου θα μπορούσαν να δώσουν ζωή να εγκαταστήσει αναψυκτήριο στην περιοχές αυτές και ν’ αποστο πάρκο Χατζηδήμου στην τελέσουν πόλο έλξης κατοίκων. Κουλμπάρα, οι εργασίες προχώ- Γι’ αυτόν το λόγο πιστεύαμε από ρησαν κανονικά το Σάββατο και την αρχή ότι αν λειτουργήσουν αφού διαμορφώθηκαν οι βά- αναψυκτήρια θα μπορέσουν να σεις, εγκαταστάθηκε μια προκάτ συμβάλουν στην κατεύθυνση κατασκευή, όπου θα λειτουργή- αυτή. Θα υπάρχει ένας χώρος όσει το αναψυκτήριο και χημικές που θα μπορεί ο επισκέπτης να τουαλέτες. Άμεσα θα προχωρή- κάνει τη βόλτα του να πιει τον σουν και εργασίες ανάπλασης καφέ ή το αναψυκτικό του. του πάρκου με καθαρισμό από Θα λέγαμε ότι μοιάζουν οι χώτα άγρια χόρτα και τα συνθήμα- ροι αυτοί - σε μικρογραφία βέτα, καθώς και εγκατάσταση φω- βαια - με το παράδειγμα των τισμού. Ο δήμος θα προχωρή- πάρκων Αγίας Ειρήνης και του σει σύντομα και το έργο πλακό- Δημοτικού Κήπου, όπου τέτοιοι στρωσης της οδού Κομνηνάκη, χώροι λειτουργούν με επιτυχία ώστε ο δρόμος να ενοποιηθεί και αποτελούν σημείο συνάντησης», δήλωσε στο «Ε» ο αρμόμε την είσοδο του πάρκου. Αναψυκτήριο τοποθετήθηκε και διος αντιδήμαρχος Παντελής στο πάρκο Καραπαναγιώτη στην Πατερέλλης. περιοχή του Μακρύ Γιαλού. Δημοπρατείται η χρήση «Πρόκειται για δυο πάρκα τα ο- Ήδη ο δήμος ξεκίνησε άμεσα ποία εδώ και χρόνια είναι εγκα- και τις διαδικασίες προκειμένου

Δ

να δημοπρατηθεί η χρήση των δυο αναψυκτηρίων. Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα τεθεί προς ψήφιση η έγκριση της δημοπράτησης και μέχρι το καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα είναι όλα έτοιμα προκειμένου να λειτουργήσουν. Σε εξέλιξη, πάντως, βρίσκονται ήδη οι εργασίες στο πάρκο Αγίας Ειρήνης όπου θα ενισχυθεί ο φωτισμός και θα τοποθετηθούν νέα όργανα παιδικής χαράς, ενώ ολοκληρώνονται και οι τελευταίες παρεμβάσεις στο Δημοτικό Κήπο. Παρεμβάσεις, όμως, πρόκειται να γίνουν άμεσα και στα πάρκα της Καλλιθέας και της Χρυσομαλλούσας, όπου θ’ αντικατασταθούν τα όργανα παιδικής χαράς και θα τοποθετηθούν νέα φωτιστικά. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες και στο πάρκο που βρίσκεται στις εργατικές κατοικίες Χρυσομαλλούσας, ενώ μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για δημιουργία οχτώ νέων πάρκων στο Συνοικισμό, τις Καμάρες, την Καλλιθέα και τη Λαγκάδα. «Πρόκειται για χώρους που σήμερα είναι χωματερές και μέσα από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν θέλουμε να δημιουργήσουμε χώρους πρασίνου και αναψυχής για τους κατοίκους», δήλωσε ο κ. Πατερέλλης.

«Κ.Α.ΛΕΣ.ΜΑ.» και ο Εκδοτικός Οίκος «Εxpress Publishing», στις 11 το πρωί της Κυριακής 7 Μαρτίου, στο 4ο Λύκειο Μυτιλήνης, Στρατή Μυριβήλη 106. Θα παρουσιαστούν οι δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα της χρήσης του διαδραστικού πίνακα (interactive white board) στη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας, καθώς και τα βιβλία που συνοδεύονται από το αντίστοιχο λογισμικό. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους τους καθηγητές, δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Παράρτημα ΚΕΔΔΥ στη Λήμνο

ΣριξτνηητρςδοΕηυιμδΔιιοικαυώφρνγοΕίρακοππδααιάιρδγαενρυωττήσικμηώας,ντοΔΑςινάσαγτγνηκωώΛσνήημς(ΚνκοΕαΔιτΔοΥΥυπ)οΚΛσέτ-έή-σβου προχώρησε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, επιλύοντας ένα σημαντικό πρόβλημα για δεκάδες παιδιά και γονείς που αναγκάζονταν να ταξιδέψουν σε περίπτωση διαπίστωσης προβλήματος μέχρι τη Μυτιλήνη. Στο μεταξύ, ακόμη μια σημαντική εξέλιξη για την εκπαίδευση στη Λήμνο αφορά στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, το οποίο ξεκινούσε τη λειτουργία του χθες Δευτέρα. Περισσότεροι από 60 κάτοικοι της Λήμνου, αποφάσισαν να δώσουν μια «δεύτερη ευκαιρία» στη γνώση, παίρνοντας το απολυτήριο γυμνασίου που κάποτε είχαν στερηθεί.

Προχωρά η στελέχωση Σ’ ό,τι αφορά στη λειτουργία του ΚΕΔΔΥ, ήδη έχει προχωρήσει η διαδικασία για τη στελέχωσή του, με την πρόσληψη ενός λογοθεραπευτή και ενός ψυχολόγου, ενώ θα προσληφθεί άμεσα και ένας δάσκαλος ειδικής αγωγής. Το σχολείο δημιουργήθηκε και στελεχώθηκε για να καλύψει τις ανάγκες 50 περίπου μαθητών, που μέχρι σήμερα, για να αξιολογηθούν, μετέβαιναν στη Μυτιλήνη. Σχετικά με τη στέγαση του παραρτήματος του ΚΕΔΔΥ στη Λήμνο, είχε μια πρόσφατη συνεργασία η διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Ματούλα Κοντέλλη, με το δήμαρχο Μύρινας, Νάσο Σκαμάγκη, ο οποίος υποσχέθηκε στην Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου ότι θα παραχωρήσει συγκεκριμένο χώρο για το σκοπό αυτό. Για την απόφασή της να προχωρήσει στη δημιουργία παραρτήματος ΚΕΔΔΥ στη Λήμνο, μίλησε στο «Ε» η διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Ματούλα Κοντέλλη, «Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου», είπε, «διαπίστωσα αυτό το σημαντικό έλλειμμα για τη Λήμνο. Είναι πολύ σημαντικό να ανιχνευτούν οι μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών από τη πρώτη δημοτικού, γιατί αν περάσουν την τρίτη δημοτικού τότε εδραιώνονται και τα μαθησιακά κενά και οι μαθησιακές δυσκολίες, και είναι δύσκολος ο χειρισμός τους. Με τη δημιουργία του παραρτήματος σταματάει και η οικονομική ταλαιπωρία των γονέων που αναγκάζονταν να έρθουν στη Μυτιλήνη, αλλά κυρίως η ταλαιπωρία των παιδιών σε τόση μικρή ηλικία.» Σκοπός των ΚΕΔΔΥ είναι η προσφορά υπηρεσιών διάγνωσης, αξιολόγησης και υποστήριξης των μαθητών και κυρίως εκείνων που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και υποστήριξης, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών, των γονέων και της κοινωνίας.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

TPITH 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

7

Ξαφνική παραίτηση-διαμαρτυρία από τον Ανδρέα Τρούμπη για την απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου και την επιστροφή του στη «λίθινη» εποχή, επειδή το κράτος δεν πλήρωσε συνδρομές στις διεθνείς βιβλιοθήκες

«Ακαδημαϊκή» παραίτηση Τρούμπη της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY εραυνός εν αιθρία απετέλεσε η χθεσινή ανακοίνωση απ’ τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου της παραίτησής του τόσο απ’ την πρυτανεία του ιδρύματος όσο και απ’ τη θέση του προεδρεύοντα της Συνόδου Πρυτάνεων. Ο λόγος που επικαλείται ο κ. Τρούμπης, σε επιστολή που έστειλε στους συναδέλφους του πρυτάνεις, είναι αποκλειστικά «ακαδημαϊκός» και αφορά στην απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου και την επιστροφή του - όπως επισημαίνει - στη λίθινη εποχή, αφού από χθες, εξ αιτίας της μη πληρωμής της συνδρομής των ελληνικών ιδρυμάτων, διεκόπη η δυνατότητά τους να έχουν πρόσβαση στις διεθνείς βιβλιοθήκες.

Κ

«Πώς θα αντικρίσω τους μεταπτυχιακούς μας φοιτητές; Πώς θα συνεχιστεί η έρευνα, αλλά και πώς θα υλοποιηθούν οι στόχοι μας για “ανοιχτό” πανεπιστήμιο, πώς θα υπάρξουν δημοσιεύσεις, πώς θα γίνει αξιολόγηση, όταν καθίσταται πλέον αδύνατη η πρόσβαση στις διεθνείς βιβλιοθήκες;», αναρωτήθηκε ο Ανδρέας Τρούμπης, μιλώντας χθες στο «Ε» κι εξηγώντας γιατί προέβη στην υποβολή παραίτησης. Η παραίτηση για καθαρά «ακαδημαϊκούς», όπως επικαλέστηκε ο πρύτανης, λόγους κυριολεκτικά ξάφνιασε και τους πλέον στενούς συνεργάτες του στη Μυτιλήνη, ακόμη και τα υπόλοιπα μέλη της πρυτανικής αρχής, αφού δεν είχε προηγηθεί καμμία μεταξύ τους επικοινωνία. Ο Ανδρέας Τρούμπης βρισκόταν χθες στη Λήμνο και στο Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, όταν εξεδόθη το Δελτίο Τύπου με το οποίο και ανακοίνωνε, μόλις ενάμιση μήνα πριν, τη Σύνοδο Πρυτάνεων που θα φιλοξενήσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην Κω, ότι παραιτείται, και από πρύτανης, και από προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων.

32 εκατομμύρια ευρώ… Παρ’ ότι δεν έλειψαν διάφορες υποθέσεις από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας της Μυτιλήνης για τους λόγους που τον ώθησαν σε παραίτηση, ο ίδιος ανακοίνωσε την παραίτησή του από τις θέσεις ευθύνης του, ως πραγματικά στάση ευθύνης, αφού τη χαρακτηρίζει «ως ύστατη έκκληση προς την Ελληνική Πολιτεία προς αντιμετώπιση του μείζονος θέματος απαγόρευσης πρόσβασης των ελληνικών πανεπιστημίων και

ερευνητικών ιδρυμάτων στις διεθνείς βιβλιοθήκες, λόγω αδυναμίας ή αδιαφορίας του Ελληνικού Κράτους να ανταποκριθεί στην πληρωμή των συνδρομών σε αυτές». Όπως υπογράμμισε, μάλιστα, σε γραπτή επιστολή του προς τους πρυτάνεις και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, το γεγονός αυτό «συμβολίζει την αγωνία της ακα-

δημαϊκής κοινότητας για την ουσία της πολιτικής, διαχρονικώς, έναντι της Παιδείας και της επιστημονικής έρευνας της χώρας. Η βία κατά και εντός των πανεπιστημίων δεν εκφράζεται μόνο διά της “χειροδικίας”, ως τούτο προβάλλεται διαρκώς· κατά ιδιαιτέρως πιο κρίσιμο τρόπο, εκφράζεται διά της συνεχούς, άμεσης και έμμεσης, απαξίωσής τους». Ο κ. Ανδρέας Τρούμπης, ως πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αδυνατεί - όπως τονίζεται στην ανακοίνωση που εξεδόθη απ’ το Πανεπιστήμιο - «να αποδεχθεί την επιστροφή του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου στη “λίθινη” εποχή, λόγω της αδυναμίας της Δημόσιας Διοίκησης να ανταποκριθεί στο έργο της, και ανα-

λαμβάνει τις όποιες ευθύνες του έναντι των συναδέλφων του, των υποψηφίων διδακτόρων και προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Ιδρύματός του». Πόσο όμως είναι αυτό το «κονδύλι» που θα επέτρεπε την πρόσβαση των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων, αλλά και της Ακαδημίας Αθηνών, όπως και της Βουλής, στις διεθνείς βιβλιοθήκες; «Δυόμισι χρόνια», ανέφερε ο κ. Τρούμπης, «ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο θέμα στη Σύνοδο Πρυτάνεων, διότι οι συνδρομές που δεν πληρώθηκαν δεν αφορούν το σήμερα, αλλά μια περίοδο χρόνων πριν και μετά, και συνολικά ανέρχονται σε 32 εκατ. ευρώ.»

Ο από μηχανής θεός… Ομοίως χθες ο κ. Τρού-

μπης, ως προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων, απέστειλε επιστολή προς τους συναδέλφους του πρυτάνεις στους οποίους και εξήγησε τους λόγους της παραίτησής του. « Όπως όλοι ενημερωθήκαμε», αναφέρει στην επιστολή του, «δυστυχώς από σήμερα 1η Μαρτίου 2010 η πρόσβαση της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας στο “μαγικό” αλλά και απαραίτητο κόσμο των διεθνών ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών διεκόπη, σχεδόν πλήρως. Η διακοπή οφείλεται στην αδυναμία της Ελληνικής Πολιτείας να πληρώσει τη συνδρομή της στις υπηρεσίες αυτές.» Ακολούθως εξηγεί ποιες είναι οι ευθύνες της πρώην ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, αλλά και της καλά κρατού-

Αποφασίζουν υπουργείο Παιδείας και Σύγκλητος

Θα γίνει αποδεκτή; Έως και νωρίς χθες το απόγευμα τα περισσότερα μέλη της Συγκλήτου δεν είχαν ενημερωθεί για την παραίτηση του πρύτανη Α νδρέα Τρούμπη. Η Σύγκλητος, όμως, θα είναι εκείνη που στην επόμενη συνεδρίασή της, που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 18 Μαρτίου στη Μυτιλήνη, θα κληθεί να εκλέξει το διάδοχο του Ανδρέα Τρούμπη. Υπό την προϋπόθεση πως το υπουργείο Παιδείας, που με διαπιστωτική πράξη είχε κάνει αποδεκτό το αποτέλεσμα των πρυτανικών εκλογών του 2007 στο Πανεπιστήμιο

Αιγαίου, κι είχε διορίσει τον καθηγητή στη θέση του πρύτανη, θα κάνει αποδεκτή την παραίτησή του. Αν κρίνουμε απ’ ό,τι έχει προηγηθεί προ μηνών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με την παραίτηση του Χρήστου Κίττα και την ανάληψη καθηκόντων απ’ τον πρώτο αντιπρύτανη, Δημοσθένη Α σημακόπουλο, το πλέον πιθανόν είναι για το επόμενο επτάμηνο, έως και την 1η Σεπτεμβρίου, την πρυτανεία να αναλάβει ο νυν αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Κώστας Ζώρ ας.

Ανακοινώθηκε υποψήφιο πρυτανικό σχήμα με τους Πάρι Τσάρτα για πρύτανη και Νίκο Σουλακέλλη, Αγγελική Δημητρακοπούλου και Ιωάννη Κάλλα για αντιπρυτάνεις

Ετοιμάζεται η διάδοχη κατάσταση χθες και ανακοινώΠρωτομηνιά θηκε το πρώτο - και δεν αποκλείεται και μοναδικό - υποψήφιο πρυτανικό σχήμα για τις εκλογές που θα γίνουν τέλη Μαΐου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Του σχήματος, που χαρακτηρίζεται η διάδοχη κατάσταση της παρούσας πρυτανικής αρχής, ηγείται ο Πάρις Τσάρτας, που θα ζητήσει την ψήφο του εκλεκτορικού σώματος ώστε από κοινού με τους Νίκο Σουλακέλλη, Αγγελική Δημητρακοπούλου και Ιωάννη Κάλλα να αναλάβουν τις υποχρεώσεις, τις ευθύνες και τα καθήκοντα της πρυτανικής αρχής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Κι αυτό - όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους - «προκειμένου να λειτουργήσουμε μέσα από την προσέγγιση ενός παραδοσιακά Ακαδημαϊκού και ουσιαστικά Δημοκρατικού Πανεπιστημίου, όπου δίνεται έμφαση στην ενεργή συμ-

μετοχή και στο σεβασμό όλων των μελών του, στην ισονομία, στη διαφάνεια, στην αξιοκρατία, στην ευφυή και δημιουργική οργάνωση της Πανεπιστημιακής μας Κοινότητας». Το υποψήφιο πρυτανικό σχήμα, που κατέθεσε ήδη 20σέλιδο πλαίσιο αρχών και θέσεων, δηλώνει πως αυτές οι εκλογές χρειάζεται να αξιοποιηθούν μέσα στην Κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου ως μια περίοδος συζήτησης και οικοδόμησης συνοχής, αντί για τις συνήθεις σύντομες γενικές τοποθετήσεις των υποψηφίων σχημάτων, λίγες μόνο ημέρες πριν από τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Για αυτό και ξεκινά το επόμενο διάστημα συναντήσεις-συζητήσεις με τις ακαδημαϊκές κοινότητες των νησιών, ώστε να υπάρξει η αναγκαία αμφίδρομη και συμμετοχική διαδικα-

σία πριν την τελική διαμόρφωση προτεραιοτήτων και αναλυτικών προτάσεων. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, στη Μυτιλήνη θα γίνουν οι συζητήσεις αυτές το διήμερο 17 και 18 Μαρτίου και στη Μύρινα στις 20 Απριλίου. «Εύχομαι από καρδιάς η διαδικασία των πρυτανικών εκλογών να αποτελέσει μια γόνιμη και παραγωγική περίοδο για όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας», δηλώνει ο κ. Πάρις Τσάρτας, υποψήφιος πρύτανης, που σημειώνουμε είναι καθηγητής, πρόεδρος της προσωρινής γενικής συνέλευσης του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού που εδρεύει στη Χίο. Απ’ τους υποψήφιους αντιπρυτάνεις, οι δύο, οι κύριοι Σουλακέλλης και Κάλλας, διδάσκουν στη Μυτιλήνη, ενώ η κ. Δημητρακοπούλου στη Ρόδο.

σας γραφειοκρατίας στη χώρα μας για το γεγονός ότι δεν πληρώθηκαν οι συνδρομές για να προσθέσει πως «πεποίθησή του είναι ότι το ζήτημα, ως διαχειριστικό πρόβλημα, αργά ή γρήγορα, θα ξεπερασθεί». «Ο από μηχανής θεός θα εμφανισθεί εκ νέου επ’ ωφελεία του πολιτισμού που τον εφηύρε… Άλλωστε, η συγκυρία είναι ευνοϊκή, με την παρουσία ενός άκρως αξιόπιστου ακαδημαϊκού στελέχους στη θέση του ειδικού γραμματέα Ανωτάτης Εκπαιδεύσεως (σ.σ. του κ. Βασίλη Παπάζογλ ου), με γνώση και υψηλό ενδιαφέρον για την ουσία της ακαδημαϊκής λειτουργίας. Αυτό που δεν μπορεί να παρακαμφθεί είναι ο αποκαλυπτικός συμβολισμός του γεγονότος ότι, εν έτει 2010, το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο αφήνεται, για οίους γραφειοκρατικούς λόγους, να αποκοπεί από το διεθνές ακαδημαϊκό γίγνεσθαι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τρούμπης. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, έχει συγκροτήσει, όπως λέει ο πρύτανης, και ακολουθεί πιστά «μια πολυετή στρατηγική ανάπτυξης γύρω από τους άξονες της ποιότητας σπουδών, της εξωστρέφειας, της διεθνοποίησης και της έρευνας. Πώς θα γίνονται αυτά χωρίς βιβλιοθήκες; Χωρίς στελέχη; Κάθε άνθρωπος και κάθε θεσμός έχουν τα όριά τους, όταν μάλιστα αυτά συντίθενται, στενεύουν, όση κι αν είναι η φυσική ανοχή και αντοχή τους. Δε δύναμαι να αποδεχθώ ως πρύτανης την απώλεια των αυτονόητων ακαδημαϊκών προϋποθέσεων λειτουργίας που κατεκτήθησαν όταν ήμουν ακόμα επίκουρος καθηγητής. Δεν είναι δυνατό να αποδεχθώ την επιστροφή του Πανεπιστημίου μου στη “λίθινη” εποχή του, επί της θητείας μου. Υποστηρίξαμε σθεναρά τη θέση υπέρ των “ανοικτών” πανεπιστημίων, υπό σκληρές συνθήκες. Τι θα πούμε τώρα για τα εν τοις πράγμασι “κλειστά”; Η προοπτική του επαρχιώτη δημοδιδασκάλου των ‘50s προκαλεί ρίγη… οργής.».


9

ΤΡΙΤΗ 2 MΑΡΤΙΟΥ 2010

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΤΑΧΥΦΑΓΕΙΟ ΠΕΡΑΣΜΑ

ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΗΜΕΤΕΡΟΝ Λαδάδικα Ανοιχτά από Τετάρτη έως Σάββατο Τηλ. 22510 45100 Κιν. 6932-520999

EΣTIATOPIA ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ Ξενοδοχείο, μπαρ, εστιατόριο Καθημερινά ανοιχτά μεσημέρι βράδυ Παρασκευή - Σάββατο βραδιές πιάνου Τηλ. για reserve 22510 45857, 44466

EMΠYPIEΣ Zυθεστιατόριο Από Τετάρτη έως Κυριακή Λαδάδικα Tηλ. 22510 45100

ΛEMBOYPΓEIO Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 Kιν. 6948580463

ΤΑΚΗΣ Ψαροταβέρνα Παναγιούδα Τηλ. 22510 31342

FOUR SEASONS by MAYOTE Bistro - piano restaurant Tηλ. 6979325911

ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΑ Κομνηνάκη 30 Τηλ. 22510 29613

ΝΑΥΑΓΙΟ (ΤΟ) Στον α΄ όροφο Εστιατόριο με ζωντανή μουσική Παρασκευή & Σάββατο: ελληνικό έντεχνο Τηλ. 22510 42609

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 22510 28177

ΒΑΓΙΕΣ Ταβέρνα Ακρωτήρι Τηλ. 22510 43532

ΠΑΡΑΜΥΘΙ (ΤΟ) Οδυσσέως 4 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 91212 & 22510 46161

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ Πηγαδάκια Γέρας. Ζωντανή Μουσική κάθε Παρασκευή και Σάββατο Τηλ. 2251093484 & 6973741809

ΤΑΡΑΤΣΑ Ταβέρνα Φίλια Καλλονής 22530 98606

ΤΟ ΧΑΝΙ Ταβέρνα Ζωντανή Μουσική κάθε Σάββατο Φίλια καλλονής τηλ. 22530 98812

ΒΑΦΕΙΟΣ Ταβέρνα Ανοιχτά κάθε Σάββατο βράδυ, Κυριακή μεσημέρι & γιορτές μεσημέρι. Tηλ. 22530 71752

ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ Ψαροταβέρνα Σκάλα Σκαμνιάς Τηλ. 22530 55360

CAFÉ-BAR FOUR SEASONS by MAYOTE Kανόνι Θερμής Tηλ. 22510 71971

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 6932520999

OCEANIS Πλωμάρι Τηλ. 22520 31925

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ ΑΣΤΡΟ (ΤΟ) Ερμού 5 Τηλ. 22510 44540

ΠΙΤΑ ΜΑΚΗΣ Πλατεία Αλυσίδας Delivery: 22510 42397 & 42597 Tώρα και online παραγγελίες www.pita-makis.gr

Ζ. Πηγής & Πύρρας 1 Τηλ. 22513 00265 6986-116676 What’s up 6947-160520 CU 6933-172551 F2G

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΜΑΣΚΩΤΙΤΣΑ ΑΛΚΑΙΟΥ 2 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 26181 2o κατάστημα: Π. Κουντουριώτη 11 και Ερμού 16 Τηλ. 22510 47700

ΛΙΤΣΑ Λήμνου 9, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45651

ΑΙΘΟΥΣΕΣ EKΔHΛΩΣEΩN CATERING LESVOS INN Πύργοι Θερμής Tηλ. 22510 71781-4 Fax. 22510 71711

ΛEMBOYPΓEIO Παναγιούδα, Mυτιληνής Tηλ. 22510 32222 Kιν. 6948580463

ΞENOΔOXEIO ZAΪPA - KTHMA EΛIA & ΘAΛAΣΣA Σκάλα Λουτρών Tηλ. 22510 91100

EΔEΣMATOΠOIEIO Catering and fast services Aλυφαντά, Tηλ. 22510 41122

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ Μεσότοπος Τηλ. για παραγγελίες: 22530 96490 - 96090 info@mesotoposwomen.com

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΆΓΡΑΣ Άγρα Τηλ. για παραγγελίες 22530 95568

KABEΣ - ΠOTOΠOIIEΣ ΚΑΒΑ ΣΑΝΤΟ Παράκαμψη Μόριας Τηλ. 22510 32810 Ηλ. Βενέζη 10, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 43543 Πέτρα τηλ: 22530 41830 E-mail: SANTO1@OTENET.GR

ΣΠΟΡ

Λακέρδα Αλυφαντών, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 46446 - 22510 46776 Φαξ 22510 46756

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ EΡΓΑΣΙΕΣ ΚΟΚΩΝΗΣ ΒΛΑΣΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΚΤΗΡΙΑ (ΝΕΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ, ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ)

ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΣΥΣΚΕΥΩΝ Service και επιδιορθώσεις μικρών ηλεκτρικών συσκευών, αλυσοπρίονων, μηχανών πετρελαίου, βενζινοκινητήρων κ.λπ.. Παραλαβή και παράδοση στο χώρο σας. Πληρ. τηλ. 6949079052, κ. Γιώργος.

ΓΕΝΙΚΕΣ EΠΙΣΚΕΥΕΣ FAST REPAIRS ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ, ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ, ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ, ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ, ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΣΙΔΗΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΚΗΣ Γ. Βοστάνη 2, Μυτιλήνη (Αλυσίδα) Τηλ. 22510 20852 Κιν .6976-373537 e.fastfakhs@hotmail.com

ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΜΟΛΒΑΛΗΣ ΝΙΚΟΣ Αναλαμβάνουμε ελαιοχρωματισμούς και σπατουλαρίσματα κάθε είδους. Έδρα Μυτιλήνη. Τηλ. 6974616021

YΛIKA ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ AL-DECO Χατζημανωλάκης Σταύρος 8ο χλμ Περιφ. οδού Μόριας Τηλ. 22510 32855

IGNIS ΠETPA Aφεντούλης Iωάννης Nέες Kυδωνιές Τηλ. 22510 94040, 94101

ΕΥ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ Πόρτες, Παράθυρα. Συνθετικά Κουφώματα KÖMMERLING Αερ. Γιανναρέλλη 44α Τηλ. 22510 27833

ΜΗΛΙΟΡΕΛΛΗΣ ΝΙΚΟΣ

5x5 EURO 2004 Γήπεδα ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8 Βαρειά Μυτιλήνης τηλ. 22510 46884 & 6977987994

SPANOS Γήπεδα Ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8 Εθν. Οδός Μυτιλήνης - Παναγιούδας Tηλ. 22510 32774 & 6948591839

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΟΜΗΣΗ & Κιν. 6942964208 KATAΣKEYAΣTIKEΣ ETAIPEIEΣ ΠPAΞIΣ A.E. Πωλήσεις κατασκευές Tηλ. 22510 44242

ΣΓOYPEΛΛHΣ Aργύρη Eφταλιώτη 13 Tηλ. 22510 26777

BLUE LINE A. Kαλλονή Τηλ. 22530 29277 B. Xίος, Kαρφά 34, Kοντάρι Tηλ. 22710 33470

ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Ικτίνου 2, Τηλ. 22510 41244 & 6947202221

ΕΤΟΙΜΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ STAR BETON Βιομηχανία έτοιμου σκυροδέματος και δομικών υλικών με πιστοποίηση ISO-9001

Καυσόξυλα, Μετακομίσεις, Μεταφορές, Πέτρες Mυστεγνών, Εξέδρες εκδηλώσεων, Επικουρικές υπηρεσίες θεαμάτων, οικοδομικά υλικά, γενικές επισκευαστικές εργασίες. Τηλ. 6942261001, 6946004444 & 22510 43129.

ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ/ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικό εργοστάσιο παραγωγής με υπερσύγχρονα μηχανήματα (CNC). Κουφώματα Γερμανικού Τύπου - Εσωτ. Πόρτες - Θωρακισμένες Πόρτες - Σκάλες Εσωτ. Χώρου Αλυφαντά. Τηλ. 22510 46307

KΛEIΣTHKATE EΞΩ; ΚΛΕΙΔΙΑ ΔΑΡΔΑΓΟΣ Γ. ΒΑΣΙΛΗΣ Κλειθροποιός από το 1974 Αξιόπιστα Επώνυμα Προϊόντα Γερμανικά: Abus, Burk, Dom Ισραήλ: Yardeni Γαλλικά: Iaperce Frofaux Ιταλικά: Cisa όλη την γκάμα Ελβετικά: Ceso Αγ. Ειρήνης 2, Μυτιλήνη 22510 20317, 942420803

ΑΛΟΥΜΙΝΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΙΔΗΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΤΥΡΑΝΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ & ΑΝΤΩΝΗΣ Πλωμάρι Πληρ. τηλ. 22520 31172

ΤΕΝΤΕΣ ΚΑΦΑΛΟΥΚΟΣ Τέντες με τυπωμένο το εταιρικό σας logo, περγοτέντες, προβολικό στέγαστρο Πολιχνίτος Τηλ. 22520 42052 & Κιν. 6978-370334

ΣΙΜΕΛΗ Aεροπόρου Γιανναρέλλη Τηλ./Fax: 22510 24523 Κιν. 6932214752

EIΔH YΓIEINHΣ OIKOΣ

ΕΝΔΥΜΑΤΑ PROTAGONISTI Γυναικεία & Ανδρικά Ενδύματα Εισαγωγής Σαπφούς 5, τ. 22510 37966

Διασταύρωση Αγ. Παρασκευής Καλλονής Τηλ. 22530 22685 & 23420

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Καθαρισμοί χώρων - καταπολέμηση εντόμων, τρωκτικών, επαγγελματική διαχείριση κτηρίων Καβέτσου 10 (β΄ όροφος) 22510 37415, 6937-407221 e-mail: es-karag@otenet.gr

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ MOYTZOYPEΛΛHΣ KΩN/NOΣ Συνεργείο Kαθαρισμού Kαθάρισμα κτηρίων, εμπορία απορρυπαντικών Aκρωτήρι Mυτιλήνης 22510 46540, 6974801110

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52 Μυτιλήνη 22510 32400

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΕΙΣ ΣΤΥΛ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ Γεωργαντέλη Άντζελα Διακοσμήτρια Ε. Βοστάνη 3, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 46935 Κιν. 6972661883

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΕΔΟΥΣΑ Aγ. Συμεών 3, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 28036, 22530 22921

ΕΠIΠΛO GIANNOULIS INTERIORS Αγ. Ειρήνης 8α Τηλ. 22510 45830

ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Casa Ideale Λάρσος, τηλ. 22510 42222

ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Ideal strom Kαβέτσου 13 τηλ. 22510 41271

EΠIΓPAΦEΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΣIMOΣ Aερ. Γιανναρέλλη 61 Tηλ. 22510 41805

KOPNIZEΣ AFISORAMA Ερμού 60, Tηλ. 22510 45019

ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ Κορνίζες, επεξεργασία σε ξύλο και καμβά Καβέτσου 44, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45449

Γεωργικές - περιβαλλοντικές μελέτες Καβέτσου 10 (2ος όροφος) Τηλ. 22510 37415 & 6937407221 Email: es-karag@otenet.gr

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ Αριστειδοπούλου Ρούλα Ερμού 193 - 195 Τηλ. 22510 22753

ΦΩTIOY Ερμού 164 δίπλα στη Μητρόπολη Τηλ. 22510 22026

ΝΥΜΦΕΣ Σέρεσλη Μαριάνθη Eρμού 151 Τηλ. 22510 28547

Η/Υ

ΠANTAZOΠOYΛOΣ

ΚΑΛΥΜΝΙΟΣ ΑΒΕΕ

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΝΥΦΙΚΑ

Mητροπόλεως 7, Nέο κατάστημα στην Παγανή Τηλ. 22510 24788 Aγ. Θεράποντος 7 Τηλ. 22510 41488

ΓΕΩΠΟΝΟΙ

AΓOPA-EΞOΠΛIΣMOΣ USHOP MYTIΛHNHΣ Aγ. Eιρήνης 7, Tηλ. 22510 45453

ANAKYKΛΩΣH ANAΛΩΣIMA THE PRINTER SHOP

ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παγανή Μυτιλήνης ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 60 ΙΠΠΟΥΣ KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO (FORKLIFT - ΚΛΑΡΚ) Τηλ. 22510 29419 & 6944324667

IVECO ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ Δημήτριος Κομνηνός Πρινέρι Mόριας Tηλ. 22510 43262

MHXANAΓPOTIKH A.E. Λάρσος, Πλησίον KTEO Eπαρ. δρ. Mόριας - Kαλλονής Tηλ. 22510 22211

ΓEΩPΓIKA MHX/TA ΣΩTHPAKHΣ Παπάδος Γέρας Tηλ. 22510 84400

H μεγαλύτερη Γερμανική Eταιρεία αναγόμωσης μελανιού στη Mυτιλήνη Ίμβρου 2, Tηλ. 22510 23540

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΙΦΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ BIBΛIO

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Tηλ. 22510 41450, 41364, 26920 FAX: 22510 26910

TAXYMETAΦOPEΣ

ΠAΠAΣΩTHPIOY Eρμού 211 Στον επάνω όροφο θα βρείτε και σχολικά βοηθήματα! Tηλ. 22510 23388 Fax. 22510 23317

ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ - ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ Τηλ. 6979-224966

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ AVANTI Όμιλος Χρηματοασφαλιστικών προϊόντων Παναγιώτης Λιόλιος Πλωμάρι Τηλ. 22520 33751 & 22520 33753 Κιν. 6944508686

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA KATEPNEΛHΣ ΛEYTEPHΣ KOMNHNOΣ OΔYΣΣEAΣ Μητροπόλεως 29, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 41120, 41912 Fax 22510 41411

MANΩΛAKEΛΛHΣ MIXAΛHΣ Hρ. Πολυτεχνείου 4, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40833, 41833

ΜΥΡΙΤΖΗΣ Π. ΙΑΤΡΕΛΛΗΣ Ι. Ο.Ε.

Αεροπόρου Γιανναρέλλη 76 Τηλ. 22510 45144 & 42600 Κιν. 6932627300 Φαξ 22510 21666 www.elta-courier.gr

SUPER ΤΑΧΥ-ΔΙΑΝΟΜΕΣ Αερ. Γιανναρέλλη 50 22510 45912, 37731 Εκτός από ταχυμεταφορές Αναλαμβάνουμε τη ΔΙΑΝΟΜΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΦΥΛΛΑΔΙΩΝ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΛYΣIMO ΣTO XΩPO ΣAΣ Mε δικό μας νερό, Kαλέστε στο 6939-276505

ENOIKIAΣEIΣ LESVOS CAR rentals Στρατής Λόγγιος Λουτρά Mυτιλήνη Τηλ. 22510 27825 Fax. 22510 44280 Kιν. 6932896712 www.lesvos-carrentals.com info@lesvos-carrentals.com

Αρίονος 17, Μυτιλήνη Τηλ: 22510 27430 Fax: 22510 43185

ΠANΣEΛHNAΣ ΣTPATHΣ Αλκαίου 26, Μυτιλήνη Τηλ/Fax: 22510 28017

ΡΑΒΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. Bοστάνη 14, Τηλ. 22510 42028

KAΛΛIΠOΛITHΣ BAΣIΛHΣ Πέτρα Λέσβου Τηλ. 22530 42455 Κιν. 6934018535 Fax 2253042483

ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ ΡΑΝΙΑ Κομνηνάκη 7, Μυτιλήνη Τηλ. 2251040813 φαξ 2251037416

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ FUN TOURS Γραφείο Γενικού Tουρισμού Π. Kουντουριώτη 87-89 Τηλ: 22510 40802 Kιν.: 6945344240 e-mail: funtours@otenet.gr www.funtours.gr

MYTONIΣ Γραφείο Γενικού Tουρισμού Παναγιούδα, 81100 Τηλ: 22510 31777 Fax: 22510 37614 Kουντουριώτη 87 Τηλ: 22510 37500 Kιν.: 6942424121

OLIVEGROOVE

ΘΕΡΜΑΝΣΗ KΛIMATIΣMOΣ MANTZΩPOΣ Eλ. Bενιζέλου 10 Τηλ. 22510 42248

ΕΚΛΗΣΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Μητροπόλεως 12 Τηλ. 22510 24445

OIKONOMIKOI ΣYMBOYΛOI Π.MYPITZHΣ & ΣYNEPΓATEΣ Eρεσσού 5, Mυτιλήνη Tηλ. 22510 40377

Π. Kουντουριώτου 11 & Aργύρη Eφταλιώτη 3, Mυτιλήνη Τηλ: 22510 37533 -534 Fax: 22510 37535 e-mail: olivemjt@otenet.gr www.olive-groove.gr


10

ΤΡΙΤΗ 2 MΑΡΤΙΟΥ 2010

Υ Γ Ε Ι Α EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος

Καβέτσου 40 Τηλ.: 22510 41210 Κιν.: 6932703093 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία

Ερεσού 2, 1ος Όρ. Tηλ. 22510 37192 Κιν. 6973303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Γρηγοράκης Παναγιώτης

Καβέτσου 36 Τηλ. 22510 42109 Κιν. 6932251120 Μαλλιαρός Ιωάννης

Αερ. Γιανναρέλλη 13 Iατρείο: 22510 46002 Κιν.: 6932906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος

Καβέτσου 5, (Ισόγειο) Iατρείο: 22510 47788 Κιν.: 6944696854

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος

Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 Tηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη

Αγίας Ειρήνης 1 Tηλ. 22510 48105 Κιν. 6936406140 Κατανάκης Σ. Μιχαήλ

Καβέτσου 24, 3ος Όρ. Tηλ. & Fax: 22510 40778 Κιν. 6932460966 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης-Ορέστης

Καβέτσου 32 Iατρείο: 22510 43377 Kιν.: 6974117849

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γιανναδάκης Εμμανουήλ

Καβέτσου 5 - 1ος όροφος Ιατρείο: 22510 24846 Κιν: 6945682747 Γαλής Νάσος

Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 Tηλ. 22510 42505 Kιν. 6932303873 Γιαννίκος Π. Στρατής

Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) Tηλ. 22510 41125 Kιν. 6976654509

Ζερδελής Γιάννης

Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α

Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη Τηλ. 22510 25070 Κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία

Σμύρνης 7 Iατρείο: 22510 43874 Oικία. 22510 22589 Περγαμηνού Άννα

Καβέτσου 40 (γ΄ όροφ.) Τηλ. 22510 41110 Κιν. 6945-394202

NEYPOΛOΓOI

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ

Δάμης Παναγιώτης

Kων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 40538, Κιν. 6974799090

Μπομπότη Στ. Πολυξένη

Καβέτσου 5 Tηλ. 22510 44010 Kιν. 6977649458 Fax. 22510 44027

Λαμπούσης Π. Ραφαήλ

Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 23933 Κιν. 6972 853790

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI

Aμπατζής Πολύδωρος

Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 28222

Βιτούλιας Γεώργιος

Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη

Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. Τηλ. 22510 42101 Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος

(Στρατιωτικός Ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού Τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα

Ηρώων Πολυτεχνείου 4 Τηλ. 22510 29996 Κιν. 6937293661

Καβέτσου & Ξενοφώντος Tηλ. 22510 44704 Κιν. 6977393637

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης

Kαβέτσου 27 Tηλ. 22510 43456, 6972122738 (Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη

Καβέτσου 11 (πλησίον χαρτ. “Eιρμός”) Ιατρείο: 22510 42312 Οικ. 22510 41487 Κιν. 6944434811 Αγ. Θεράποντος 5 Τηλ. 22510 44664 Κιν. 6944363959

Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα

Τουρβάς Θ. Γεώργιος

Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος Τηλ. 22510 23818 Κιν. 6944-564159 Κυριακίδης Π. Στρατής

Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 37477 Κιν. 6976980830

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καβέτσου 27, 3ος όροφος Δέχεται με ραντεβού Ιατρείο: 22510 23661 Κιν. 6932404602

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία

Oυζουνέλλη Θ. Kλειώ

Aλκαίου 27 Tηλ. & Fax: 22510 46930 Kιν. 6937218711 Σάκης Ευστράτιος

Αερ. Γιανναρέλλη 13 Τηλ. 22510 40250 Τηλ. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI Γρίβας Κων/νος

Καβέτσου 24 Τηλ. 22510 28561 Φεβρωνία Γ. Κανταρτζή M.D.

Καβέτσου 32, (Πάνω από

Καβέτσου 5 (3ος όροφος) Tηλ. 22510 44020 Κιν. 6932204318 Fax. 22510 44027

Α Λ Λ Α

Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ

Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 25338 Κιν. 6946465866

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία

Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 21030 Βογιατζή Μπέσσυ

Ερεσού 2, Μυτιλήνη Tηλ. 22510 43033 Κιν. 6947422066 Βογιατζής Ιωάννης

Καβέτσου 3, Tηλ. 22510 46868 Κιν. 6945901518 Δημηρούδης Γεώργιος

Αγίας Ειρήνης 2 Tηλ. 22510 22233 Κιν. 6973236406 Καπτανής Ευστράτιος

Καβέτσου 22 Τηλ .2251044314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης

Καβέτσου 22, 1ος όροφος Τηλ. 22510 45977 Κιν. 6977-881899

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να

Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 Σταμάτη Κωνσταντίνα

Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα Tηλ. 22510 22696

ΓYMNAΣTHPIA Ελευθερίου Βενιζέλου 85 Τηλ. 22510 23473

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSC Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 BODY SPA

Aλκαίου & Αρίωνος Tηλ. 22510 25852 Κιν. 6957329664

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ

Κουνιαρέλλη Η. Ευστρατία

Μουτζούρη Κατερίνα

Τηλ. 22530 61572 Κιν. 6936-960693

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος

Καβέτσου 29 Μυτιλήνη Τηλ. 2251041696 Κιν. 6944304116 Xατζησάββα Aλεξάνδρα

Kων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 42225, Κιν. 6972225125

ΨYXOΛOΓOI Ζητιανέλλη Μαρίνα

Αλκαίου 1 (πρώην Μεγ.Βρετάνια) Tηλ. Ιατ. 22510 45150 Κιν. 6974020648 Κιστάνη Σοφία

Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. Ιατ. 22510 41923 Κιν. 6937540523

Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη Tηλ. 22510 41868 Κιν. 6938802270 Χατζηδημητρίου Αντώνης

Σμύρνης 7 (Υπεραστικά ΚΤΕΛ) Τηλ 2251037633 Κιν. 6945792823 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης

Καβέτσου 13 Tηλ. 22510 29802, Κιν. 6932420297

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ

BODY SPA

Eλευθ. Bενιζέλου 31 Tηλ.: 22510 29393 Διαιτολόγοι: Kαραφασούλη Δήμητρα Δούκα Eιρήνη

Παπουτσή Βαρβάρα

Κουτζά Χριστίνα

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI

Κ Α Ι

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Κουντουριώτη 17 & Αλκαίου 1 (πρώην Μεγάλη Βρετανία) Τηλ. 22510 28512 κιν. 6936447893 Κουτρολού Κ. Χαρά

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη Tηλ/Fax. 22510 21374 Κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη

Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη Tηλ./Fax. 22510 42011 Κιν. 6944513511

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗ Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ

Αλεξανδρή Μαρία

Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, Τηλ. 22510 47714

OΠTIKA Oπτικά Γιαλούρη

Πλατεία Yπεραστικών KTEΛ, Mυτιλήνη Τηλ. 22510 25985 Πουλέλλης Vision Αντωνίου Μαρία Γαβριέλα EYE COM

Αερ. Γιανναρέλλη 11-13 Τηλ. 22510 44886 ΠΟΥΛΕΛΛΗΣ VISION Οπτικά Πουλέλλη

Ερμού 50 Τηλ. 22510 28893

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΘΗΝΑ Kόρακας Γεώργιος

Συρακουσών 52, Λαμπρινη Τηλ. 210 2920064 Τηλ/Fax. 210 2133951 Kιν. 6932538488 Aναλαμβάνουμε τη μεταφορά προς την ιδιαίτερη πατρίδα Eιδικές τιμές στους συμπατριώτες

MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική

Αγ. Συμεών 4 Τηλ. 22510 42687 29504 Κιν. 6932486155 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: 22510 82808

O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΛΗΜΝΟΥ 3420585, 3416595

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ART COIFFURE Μύρινα, Τηλ. 22540 25990

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΣΑ GYM Μύρινα, 22540 25938

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΥIOI ΝIK. ΦΥΛΛΑΔΙΤΗ Γενικές Μεταφορές Ι.Μ.Ε Ε.Π.Ε Αποθήκη Λήμνου: Τηλ. 22540 23087, 25039 Αποθήκη Αθηνών: Τηλ. 210 3420506,

PETRIDES Travel Tourism & Car Rental Tηλ. 22540 22039, 22998 Φαξ 22540 22129 Κιν. 6947601516 e-mail: petrides@otenet.gr

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ CRYSTAL CLEAN Eθνικής Αντιστάσεως Σούμπρα Μύρινας Τηλ./Φαξ 22540 25830, 29576 Κιν. 6979357201

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ FLOWER STUDIO Μαρουλάς 37 Μύρινα Τηλ. 22540 26141

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

...σημαίνει courier Μύρινα Λήμνου Τηλ. 22540 23429, 25140

ΦΑΓΗΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ Εστιατόριο, Snack Bar ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254300948

CENTRO Ψησταριά Άγ. Δημήτριος Τηλ. 22540 61993 Με κρέατα παραγωγής τους και διανομή κατ’ οίκον

ΓΛΑΡΟΣ Ψαροταβέρνα Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 22220

ΛΙΜΑΝΙ Ψητοπωλείο Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 23809

ΜΑΣΤΕΡ Εστιατόριο - Πιτσαρία Μύρινα τηλ. 22540 22828 ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Εστιατόριο - Πιτσαρία Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ 22540 22540 Διανομή κατ’ οίκον

ΖΕΦΥΡΟΣ Εστιατόριο - Catering Πλατύ, Τηλ 22540 22540

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Café–Club Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ. 22540 24055

ΚΑΒΕΙΡΟΙ Tαβέρνα - Oυζερί Κοντοπούλι, Τηλ. 22540 41755

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ MΠΟΥΛΟΥΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ Τηλ. 22540 23536, 23113

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε. Άγιος Δημήτριος Λήμνου Τηλ. 22540 92655, 22540 51656

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΤΖΑΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 25690, 25936 Fax: 2254025691

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ Ενοικιαζόμενα Δωμάτια ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254093329


11

ΤΡΙΤΗ 2 MΑΡΤΙΟΥ 2010 Ζη τε ί τα ι για αγορά δυάρι ή μικρή μονοκατοικία, μέχρι 100.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ Ενοικιάζεται τριάρι 90τ.μ., κατάλληλο για επαγγελματική στέγη, στο κεντρικό της Χρυσομαλλούσας, με πρόσοψη στο δρόμο. Πληρ. ηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Ενοικιάζεται επιπλωμένο διαμέρισμα 60τ.μ. σε άρι στη κατάσταση, στο 10ο όροφο τριώροφης οικοδομής, με κεντρική θέρμανση, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6974-640422.

Ενοικιάζεται διώροφη μονοκατοικία δύο Υ/Δ, πλησίον πρώην Ακαδημίας. Τιμή 450 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Ενοικιάζεται τεσσάρι οροφοδιαμέρισμα (υπερυψωμένο ισόγειο) στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 500 ευρώ. Πληρ. τηλ 22510 45181, 6945-935806. Ενοικιάζεται δυάρι στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 300 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510

με ηλεκτρικέ ς συσκε υές, φρεσκοβαμ μένο, ξ εχωρι στό υπ νοδωμάτιο, σαλόνι, μικρό χωλ, ξεχωριστή κουζίνα, μπάνιο, 2 A/C. Πλη ρ. τ ηλ. 2 25 10 41 196 , 6974-472262, www.realhouses.gr

Ενοικι άζεται πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα 35τ.μ., στην περιοχή Λαγκάδα, με ηλεκτρικές συσκευές, ξεχωριστή κουζίνα, μικρό μπαλκόνι με θέα, 2 A/C, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr Ενοικι άζεται καινούργια επιπλωμένη ή μη γκαρσονιέρα, περιοχή Χρυσομαλλούσα, με ιδιωτικό χώρο στάθμευσης εξωτερική αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση, μεγάλο μπαλκόνι, τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr Ενοικι άζεται μια μικρή γκαρσονιέρα, πλήρως επιπλωμένη και με ηλεκτρικές συσκευές, στο β΄ όροφο, περιοχή Επάνω Σκάλα. Τιμή 190 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr Ενοικι άζεται καινούργια μεγάλη γκαρσονιέρα-στούντιο 38τ.μ., στο κέντρο της Μυτιλήνης, με μεγάλο μπαλκόνι, κλιματιστικό, επιπλωμένη ή μη. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850,

Μετακομίσεις - Μεταφορές Συσκευασία Αμπαλάζ Αντικειμένων Μ Ε ΤΑ Κ Ο Μ Ι ΣΕ Ι Σ - Α Ν Υ Ψ Ω Σ Ε Ι Σ - Ε Ξ Ε Ι Δ Ι Κ Ε Υ Μ Ε Ν Ο Σ Υ Ν Ε Ρ Γ Ε ΙΟ

www.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918 45181, 6945-935806.

www.realpro.gr

Ενοικιάζεται δίχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα πρώτου ορόφου στα Μαύρα Σίδερα. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806.

Ενοι κιάζ ετ αι γωνιακό διαμέρισμα δ΄ ορόφου, 85τ.μ., σε άριστη κατάσταση, με θέα, στη Ε. Βοστάνη (πλησίον Νοσοκομείου) Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα σε μονοκατοικία στη Νεάπολη, ημιεπιπλωμένη, με αυλή. Πληρ. τηλ 22510 40420, 6946-950523. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα σε μονοκατοικία στη Νεάπολη, ημιεπιπλωμένη, με αυλή. Πληρ. τηλ 22510 40420, 6946-950523.

Ε ν ο ι κ ιά ζ ε τ α ι αν α κ αι ν ι σ μέ ν η γκαρσονιέρα 30τ.μ., χαμηλά στο Κι όσκι, κοντά στο λιμάνι, με ξεχ ω ρ ι σ τ ή α ν α κ α ιν ισ μ έ ν η μ ι κ ρ ή κου ζίνα, μικρό μπάνιο, 1 δωμάτ ιο, αν ακα ιν ισ μέ νο π άτ ωμα . Πλ ηρ. τ ηλ. 2 25 10 41 196 , 6974-472262, www.realhouses.gr

Ε ν ο ι κ ι ά ζ ε τ α ι δ ι α μ π ε ρ ές τ ρ ι ά ρ ι 90τ. μ., σε άριστη κατάσταση, σε τριώροφη πολυκατοι κία 12 διαμερισμάτων στη Χρυ σομαλλούσα, με μεγάλη ξεχωρι στή κουζίνα με μπαλκόνι, άνετο σαλόνι, 2 ευ ρύ χωρα Υ/Δ, μεγάλο μπάνιο. Πλ ηρ. τ ηλ. 2 25 10 41 196 , 6974-472262, www.realhouses.gr

Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο δυάρι 55τ.μ., στο κέ ντρο της Μυτιλήνης, κοντά στην αγορά,

Ενοι κιάζετα ι δυάρι 58τ.μ., α΄ ορόφου στη Χρυσομαλλούσα. Άνετο σαλόνι, κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, μπάνιο, αποθήκη, 2 πατάρια, μεγάλο μπαλκόνι, καινούργια κουφώματα με διπλά τζαμιά και σήτες, πόρτα ασφαλείας, κεντρική θέρμανση, κλιματιστικό, ήσυχη περιοχή, λίγα κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr Ενοικιάζε ται τριάρι 77τ.μ., β΄ ορόφου στη Χρυσομαλλούσα, με μεγάλη κουζίνα με πάσο - ενιαίος χώρος με σαλόνι -, 2 άνετα Υ/Δ, μπάνιο, μεγάλο μπαλκόνι, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό, A/C, σε ήσυχη περιοχή. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr Στην Αθήνα ενοι κιάζεται δυάρι διαμπερές, υπερυψωμένο ισόγειο, σε άριστη κατάσταση και πρόσφατα ανακαινισμένο, με κεντρική θέρμανση, 150μ. από την πλατεία Κυψέλης. Πληρ. τηλ. 22510 24040 πρωϊνές ώρες & 6945-753996.

Ενοικι άζεται καινούργιο σύγχρονο οροφοδιαμέρισμα, επιπλωμένο ή μη, τριάριμ 130τ.μ.μ στο

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

δρόμο Λουτρών - Αγ. Ερμογένη. Ιδιωτικός χώρος στάθμευσης σε 4στρέμ. γης, αυ τόνομη θέ ρμανση, μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, πολυτελής κουζίνα, 2 άνετα Υ/Δ μεγάλο μπάνιο, WC, εξωτε ρική αποθήκη, μεγάλη βεράντα με πέτρινες επενδύσεις και θέ α, διπλά τζαμιά. Πληρ. τηλ. 22510 4119 6, 6974-4 72262, w ww. realhouses.gr

Εν ο ι κι ά ζ ε τ α ι 3αρι 90 τ.μ. στην Καβέτσου. Άνετο σαλόνι, μεγάλη ξεχωριστή κουζίνα με πολλά ντουλάπια, 2 υ/δ, μπάνιο, 2 μπαλκόνια, κεντρική θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr Ενοι κιά ζε ται διαμέρισμα 45τ.μ. στον α΄ όροφο, καινούργιο, στο Κιόσκι - Δικαστήρια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Εν ο ι κ ι ά ζ ε τ α ι διαμέρισμα 75τ.μ., σε καλή κατάσταση, α΄ όροφος, στο κέντρο της αγοράς (πλησίον Κτηρίου «Παπαρίσβα»). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Εν ο ι κ ι ά ζ ε τ α ι διαμέρισμα 115τ.μ., α΄ όροφος, περιοχή Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 50τ.μ., ισόγειο, περιοχή Παλιό Μουσείο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα 95τ.μ., γ΄ όροφος, επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα, 55 τ.μ., πολυτελές, σε αρχοντικό, με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, διαμπερές (μπρος - πίσω μπαλκόνι), θέα σε κήπο και στη θάλασσα, πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο. Διαθέτει χώρο πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικι άζε ται μεζονέτα 180τ.μ. στο Χάλικα, σε άριστη κατάσταση, φωτεινή (βεράντες με καταπληκτική θέα), με αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, τζάκι, μεγάλο σαλόνι, 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC και αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775. Ενοικιάζε ται διαμπερές, υπερλούξ διαμέρισμα, 89τ.μ., με μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, WC, μπάνιο, 2 υπνοδωμάτια και αποθήκη. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919. Ενοικιάζε ται ρετιρέ οροφοδιαμέρισμα, 140τ.μ., σε διπλοκατοικία, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας. Μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα με πάσο, 3 άνετα υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, 2 μπαλκόνια, διαμπερές, φωτεινό, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr Ενοι κιά ζε ται διαμέρισμα στον γ΄ όροφο, Βουτζά 43 & Σεβαστό-

πουλου 16, Καισαριανή (Πανεπιστημιούπολη), με υπνοδωμάτιο, καθιστικό - κουζίνα, μπάνιο Πληρ. τηλ. 22510 44429 & 6974-123799. Ενοι κιάζ ε ται πολυτελές διώροφο κτήριο στην Παγανή, 800τ.μ.. Ο κάθε όροφος είναι 400τ.μ. και μισθώνεται ξεχωριστά. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com Εν ο ι κ ι ά ζ ε τ α ι δυάρι 57 τ.μ., στον Άγιο Παντελεήμονα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Εν ο ι κ ι ά ζ ε τ α ι αρχοντικό 150 τ.μ., στο Κιόσκι, έναντι υπουργείου Αιγαίου και στο Δικαστήριο. Ενδείκνυται για γραφεία. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται μεγάλο διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, πλησίον εκκλησίας Αγ. Κωνσταντίνου, κατάλληλο τόσο για κατοικία όσο και για επαγγελματική στέγη. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται ολοκαίνουργια μονοκατοικία 3 Υ/Δ, στα Πάμφιλα. Διαθέτει αυλή. Θέα στη θάλασσα. Δυνατότητα επεκτάσεως καθ’ ύψος ενός ακόμη διαμερίσματος 100τ.μ. περίπου. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται καινούργιο τριάρι στην περιοχή Ακλειδιού, με θέα στη θάλασσα. Διαθέτει ανεξάρτητη αποθήκη. Τιμή 180.000 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλε ίται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230τ.μ.. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείτα ι γκαρσονιέρα 30τ.μ., στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Δάφνης, β΄ ορόφου. Απέχει 150 μέτρα από το μετρό. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πω λε ίτ αι μονοκατοικία δύο υπνοδωματίων στην περιοχή Καμάρες Μυτιλήνης. Πανοραμική θέα της πόλης. Μικρή αυλή. Τιμή 80.000. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία με αυλή, στη Βρίσα, 2χλμ. από τα Βατερά. Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται ανακαινι σμένη μονοκατοι κία 190τ.μ., με μεγάλη αυλή και κλειστό γκαράζ, στο κέντρο της Μυ τιλήνης. Κάτω: κουζίνα με πάσο, χωλ, άνε τη σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, έ ξτρα σαλόνι , WC. Πάνω: άνετο χωλ, 1 μεγάλο μπάνιο 3 Υ/ Δ, 2 μπαλκόνια, 3 κλιματιστικά, αυτόνομη θέ ρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλε ίτα ι μονοκατοικία 80τ.μ. έκαστον. Βρισκόμενη σε οικόπεδο 250τ.μ., στο κέντρο της Μυτιλήνης, σε άριστη κατάσταση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται μεζονέτα τριών Υ/Δ, στην περιοχή της Θερμής, διαθέτει υπόγειο γκαράζ. Τιμή 240.000 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλ εί τ αι τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με 2 μπάνια, αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση μεγάλες βεράντες. Τιμή 230.000 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται καινούργια γκαρσονιέρα 30τ.μ., α΄ ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. 60.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6937-277315. Πωλείται στην Καλλονή και στη θέση «Μαλταίδενα» τριάρι 84τ.μ., με 12τ.μ. ημιυπαίθριο και 14τ.μ. αποθήκη, στον α΄ όροφο διώροφης οικοδομής, σχεδόν καινούργιο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλείται στην Άντισσα διώροφη μονοκατοικία 120τ.μ., με μαγαζί 100τ.μ. και υπόγειο 70τ.μ., με απέραντη θέα, διαμορφωμένο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977359251. Πωλείται στην περιφέρεια «Κάμπος» Άντισσας μονοκατοικία 70τ.μ., σε άριστη κατάσταση, με όλο τον οικιακό εξοπλισμό, σε οικόπεδο 400μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλε ί τα ι στην Άντισσα μικρή ανακατασκευασμένη μονοκατοικία με θέα. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977359251. Πωλείται στη Μυτιλήνη, στο Βουναράκι και 500μ. από τον Άγ. Ιωάννη τον Καλυβίτη, πέτρινη ανακατασκευασμένη διώροφη μονοκατοικία 75τ.μ., με 300μ. οικόπεδο-αυλή. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλείται στην αγροτική περιοχή «Βουναράκι» (Αρχαία Άντισσα) Σκαλοχωρίου μονοκατοικία 85τ.μ., σε άριστη κατάσταση, με 6στρέμ. κτήμα με ελαιόδεντρα, οπωροφόρα, αμπέλι, πηγάδι και γεώτρηση με πόσιμο νερό. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251.

ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΥ ΤΙΛ ΗΝ Η ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456 6977 359251

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450 κιν. 6932622045

KOYNEΛΛHΣ MAPKOΣ EPMOY 278 Τηλ. 22513 00984 KIN 6943472073 mkounellis@hotmail.com

ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181 Κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr

ΛΕΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Αθ. Μητρέλια 1 & Ικαρίας Τηλ. 22510 23781 www.leonisrealestate.com e-mail: info@leonisrealestate.com

ΠΑΡΑΣΧΗ ΚΑΤΙΟΥΣΑ Καβέτσου 17 Τηλ. 22510 44243 Κιν. 6936626775 paraschi_k@yahoo.gr

ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr

XΩPIATEΛΛHΣ ΣTYΛIANOΣ Iκτίνου 2 Kιν. 6977241294

CASA IDEALE Καβέτσου 13 Τηλ. 22510 22220 Κιν. 6948-172413 - 6947406990 - 6973-655735 e-mail: lesvostegasis@hotmail.com

REALHOUSES Ερμού 254 Τηλ. 22510 41196 Κιν.6974-472262 www.realhouses.gr

REALPRO Hλία Bενέζη 2 81 100 Tηλ. 22510 40074 Kιν. 6938477850 www.realpro.gr

REMAX Φανάρας Θωμάς Κιν. 6948-172413, 6973-655735 e-mail: fanarastom@gmail.com

LESVOSESTATE Ζαχαρούλα Παπγή - Πρωτούλη 6947 021559 Ελευθ. Βενιζέλου 21 Agora Center, 1ος όροφος Μυτιλήνη 22510 41770 www.lesvosestate.gr e-mail: contact@lesvosestate.gr

ΠΛ Ω MAP I ΚΑΛΔΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΑ Τηλ. 22520 31711 KIN 6974142661 www.lesvos-realestate.com e-mail: m-estate@otenet.gr

ΜΑΜΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Τηλ. 22520 33335 Κιν. 6973-887531 www.mamakos.net info@plomari-houses.com

Π ΟΛ IΧΝ ΙΤΟΣ Πωλείται τριάρι 75τ.μ., στην περι οχή Χρυσομαλλούσας, κουζίνα από ξύλο iroko με πάσο, 2 άνετα Υ/Δ, σαλόνι, μεγάλο μπαλκόνι, μπ άνι ο, α υ τό νομ η θέ ρ μαν ση, ηλι ακός, air conditi on. Πληρ. τη λ . 2 2 5 1 0 4 1 1 9 6 , 6 9 7 4 472262, www.realhouses.gr Πωλούνται 2 γκαρσονιέρες, με ξεχωριστό υπνοδωμάτιο, σε πολύ καλή τιμή, στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-02155 9, www. lesvosestate.gr

ΚΟΥΡΒΑΝΙΟΥ ΜΠΑΛΚΙΖΑ ΔΗΜΗΤΡΑ Τηλ. 22520 41885 Κιν. 6945-479497 e-mail: lesvosproperties@yahoo.co.uk

E P E ΣO Σ LESVOSESTATE Ζαχαρούλα Παπγή Πρωτούλη 6947 021559 Σκάλα Ερεσού 22530 52170 www.lesvosestate.gr e-mail: contact@lesvosestate.gr

SAPPHO ESTATE Σάββα Ιωάννα Σκάλα Ερεσού 22530 52333 6972-502630 e-mail: info@sapphoestate.com www.sapphoestate.com


12 Πωλείται διαμέρισμα 75τ.μ., με 2 Υ/Δ, σε καλή τιμή, στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr

Πωλείται καινούργια γκαρσονιέρα 42τ.μ., χαμηλά στο Λαζαρέτο. Ξεχωριστή κου ζίνα, ενιαίος χώρος σαλόνι-τραπε ζαρία, Υ/ Δ με ξύλινο πάσο - βιβλιοθήκη, αυτόνομη θέρμανση, σε τριπλοκατ οι κί α. Τι μή 45 . 000 ε υ ρώ. Πλ ηρ. τ ηλ. 2 25 10 41 196 , 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται τριάρι 89τ.μ., με θέα, στην περιοχή Ν. Ομίλου, στον α΄ όροφο 2ώροφης πολυ κατοικίας με 6 διαμερίσματα. Σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, ξεχωριστή άνετη κου ζίνα, 2 Υ/Δ, 2 μπαλκόνια, αποθήκη ε σωτερική και εξωτερική, άνετο μπάνιο, A/C, κεντρική θέρμανση, καινούργια παράθυρ α μ ε σή τε ς κ αι α ν άκ λ ηση . Πλ ηρ. τ ηλ. 2 25 10 41 196 , 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται πλήρως ανακαινισμέ νο δυάρι 48τ.μ., στην περιοχή Συνο ικ ισ μο ύ. Σα λόνι , ξ εχ ωρι σ τή κ ο υ ζ ίν α , μ ε γ ά λ ο υ π ν ο δ ω μ ά τ ιο με με γάλη ντουλάπα, μπάνιο με καμπίνα, αυλή με πέτρα Καρύστου και παραδοσιακή βρύση, υπέροχη θέα, 2 A/C, άνετο πάρκινγκ, ξύλινη πέργκολα, παράθυρα με δι πλά τζάμι α με ανάκληση και σήτε ς από PVC, καθώς και πόρτα από PVC με εξωτερική σήτα. Τιμή 65.000 ευ ρώ, συζητίσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται στη Λαγκάδα οροφοδιαμέρισμα τριάρι, ρετιρέ, 67τ.μ., σε διπλοκατοικία. Άνετο σαλόνι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, μεγάλο μπάνιο, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα, μεγάλη βεράντα, εξωτερική αποθήκη, κοινόχρηστη αυλή, αυτόνομη θέρμανση, κουφώματα αλουμινίου, άνετο παρκινγκ. Ήσυχη περιοχή, πρόσφατα ανακαινισμένο. Πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Π ω λ εί τ α ι μ ο ν ο κ α τ ο ι κ ί α 2 0 0 τ . μ . , σε οικόπεδο 1στρέμ. , στην περιοχή Γέρας Λέσβου, 100τ.μ. βοηθητικοί χώροι, 100τ.μ. υπόγειο, μεγάλη αυλή. Κάτω: W/C, 2 δωμάτια, ξεχωριστή κου ζίνα, βεράντα. Πάνω: χωλ, 2 Υ/Δ, μπάνιο που ε πικοι νωνεί με το Υ/Δ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται συγκρότημα 11 δωματίων, εμβαδού 270τ.μ., σε οικόπεδο 500τ.μ., πέτρινης κατασκευής, στο Μόλυβο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλού νται διαμέρισμα-γκαρσονιέρα 40τ.μ., α΄ όροφος, με θέα και 45τ.μ. ισόγειο προνομιούχο, στη Βίγλα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 82τ.μ., α΄ όροφος, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχα παραδοσιακή κατοικία, 650τ.μ., με βοηθητικούς χώρους, σε οικόπεδο 1.000τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510

ΤΡΙΤΗ 2 MΑΡΤΙΟΥ 2010 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλε ίται προνομιούχο πολυτελές, καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 150τ.μ., σε διπλοκατοικία, με απεριόριστη θέα και αυλή στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πω λε ίτ αι μονοκατοικία 85τ.μ. στην Ακαδημία. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πω λε ίτ αι γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα, 43τ.μ., σε καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6977241294. Π ω λ ε ί τ α ι διαμέρισμα τριάρι 85τ.μ., στην περιοχή Ολυμπιακής. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

δο 280τ.μ.. Κατάλληλη για εμπορική εκμετάλλευση (ενοικιαζόμενα δωμάτια-γκαρσονιέρες). ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλε ίται καινούργια προνομιούχα, ανεξάρτητη μεζονέτα, 130τ.μ., με 55τ.μ. ημιισόγειο, απεριόριστη θέα, στη Σουράδα. Υπάρχει αυλή 350τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α΄ ορόφ., πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πω λε ίτ αι μονοκατοικία 80τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλε ίται προνομι ούχο οροφοδιαμέ ρι σμα 80τ.μ., γ΄ όροφος, με αυτόνομη θέρμανση, στην περιοχή γηπέδου, Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-l es vos. gr

Π ω λ ε ίτ α ι α ν α κ α ιν ισ μ έ ν η μ ο ν ο κ ατ οι κ ί α 2 0 0 τ. μ. , στ ο κ έ ν τ ρο τ η ς Μ υ τ ι λ ή ν η ς . Απ ο τ ε λ ε ί τ α ι α π ό 7 δ ια μ ε ρ ίσ μ α τ α , π λ ή ρ ω ς ε πι πλ ωμέ ν α , με Α / C κ α ι ηλ ε κ τ ρ ι κ έ ς σ υ σ κ ε υ ές . Μ η ν α ί ο ε ι σό δη μα 2. 30 0 ε υ ρ ώ. Επ εν δυ τ ική ε υ και ρί α . Πλη ρ. τ ηλ. 2 25 10 41196, 6 974 - 472 262, ww w. rea lh ou s es. gr

Π ω λ εί τ α ι π ρ ο ν ο μ ι ο ύ χ ο ς κ α τ ο ι κί α, 14 0τ .μ . , δ ύ ο ε πι π έ δω ν, στη Νε άπολη, μ ε ηλι ακό, τζάκι , μ εγ ά λ ε ς β ερ ά ν τ ες , 2 0 0 τ . μ . α υ λ ή , σ τ ο η μ ι ι σ ό γ ε ι ο υπ ά ρ χ ε ι τ ρ ι ά ρ ι δ ι α μ έρ ι σ μ α 6 0 τ . μ . , μ ε α υ τ ο ν ο μ ία , 1 0 0 μ . α π ό τ η θ ά λ α σ σ α . Πληρ. τ ηλ. 22510 44245 κα ι 2 25 1 0 42 5 28 , w w w. i n t e rles vos.gr

Π ω λ εί τ α ι η μ ι υπ ό γ ε ιο δ υά ρ ι 4 5 τ . μ . σ ε γ ω ν ια κ ή π ο λ υ κ α τ ο ικ ί α , π ε ρ ι ο χ ή Χ ρ υσ ο μ α λ λ ο ύ σ α . Ξ ε χ ω ρ ι σ τ ή κ ο υ ζ ί ν α , σ α λό ν ι , Υ/ Δ, μ ι κρό χ ωλ, μπ άνι ο, φωτ ε ινό. Τι μή ε υκ αι ρί ας . Πλη ρ. τη λ. 22510 4119 6, 697447 22 62, www.r ea lh ou se s. gr

Πω λ ε ί τ αι ν ε ό δ μ ητ η , π α ρ αθ α λάσσι α με ζονέτ α 125τ. μ., στην Παναγιού δα, με διαμορ φωμέ νο υπ όγει ο 70τ. μ. και ο ικόπε δο 300τ. μ., μεγάλη σ αλονοτραπε ζαρί α με τζάκι, πλήρως ε ντοι χι σ μ έν η κ ο υ ζ ί ν α , W C , 3 Υ / Δ , μ π ά ν ι ο κ α ι μ ε γ ά λ ες β ε ρ ά ν τ ες . Δ εκ τ έ ς μ ό ν ο σ ο β α ρ έ ς π ρ ο τ ά σ ε ι ς . ΛΕ ΩΝ Η Σ. Πλ η ρ. τη λ . 2 25 1 0 23 7 8 1 & 6 9 32 315919, www.l eonis reale state. com

Π ω λ ε ί ται π λ ήρω ς ε πι πλ ω μέ ν ο δ υ ά ρ ι , 4 7 τ . μ . , σ τ η ν π ε ρ ιο χ ή Χρυ σομα λλο ύσα ς. Ενιαί ος χώρος, σαλονοτραπε ζαρία, ξε χωριστό Υ/ Δ, άνετο μπάνιο, αυ τόνομη θέ ρμανση, A/C (18), ηλ. συ σκευ ές (ψυγείο, κουζίνα, πλυντήρι ο), χωρίς κοινόχρηστα, παράθυ ρα με σήτε ς. Τιμή 55.000 ε υ ρώ. Πληρ. τηλ . 2 25 10 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται μεζονέτα 90 τ.μ. στη Σουράδα, με 2 Υ/Δ, καθιστικόσαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, αποθήκη. Άψογη κατάσταση, φωτεινό, βλέπει θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775.

Π ω λ ε ί τ α ι κ α ι ν ο ύρ γ ι α δ ι ώ ρ ο φ η μονοκατοικία 165τ.μ., στην περιοχή Βουναράκι . Κάτω: σαλονοτραπεζαρί α με τζάκι, κουζίνα, αποθήκη, αυ τόνομη θέρμανση. Πάνω: 3 άνετα ΥΔ με μπαλκόνια, μεγάλο μπάνιο. Σοφίτα 45τ.μ., με εμφανή ξύ λινη σκεπή και μεγάλη τζαμαρία με θέ α. Πληρ. τη λ . 2 2 5 1 0 4 1 1 9 6 , 6 9 7 4 472262, www.realhous es.gr

Πωλείται προνομιού χο γωνιακό 3αρι 78 τ. μ. δεύτερου ορόφου στ η Καλλ ιθ έ α. Άνε τ ο σ αλό νι , χολ, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, δυο μεγάλα υπνοδωμάτια, μπάνιο, μεγάλο μπαλκόνι, αυτόνομη θέρμανση, ηλι ακός θερμοσίφωνας, 1 θέση πάρκινγκ στην πιλοτή της πολυ κατοικίας. Πολύ καλή τ ιμ ή. Πληρ. τ ηλ. 2 25 10 4007 4, 6938 -4 77850, www. realpro.gr

Πωλε ίται πέτρινη, ανακαινισμένη μονοκατοικία 80 τ.μ. στον Πλάτανο. Άνετο σαλόνι με τζάκι, κουζίνα, μπάνιο, δυο υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, εξωτερική αποθήκη. Τιμή 80.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 - 477850, www.realpro.gr Πω λεί τα ι διώροφη οικία υπό ανέγερση κοντά στην πλατεία της Ερεσού. Πληρ. τηλ. 22530 52170, 22510 41770 και 6947-021559, www.lesvosestate.gr Π ω λ ε ί τ α ι καινούργιο τριάρι στην περιοχή Ακλειδιού, με θέα στη θάλασσα. Διαθέτει ανεξάρτητη αποθήκη. Τιμή 180.000 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πω λε ίτ αι ολοκαίνουργιο δυάρι στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε διώροφη οικοδομή. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πω λε ίτ αι διαμέρισμα 107τ.μ. 2 Υ/Δ με γκαράζ και 20τ.μ. αποθήκη, στην περιοχή Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Π ω λ εί τα ι μονοκατοικία 186τ.μ., σε οικόπεδο 340τ.μ. με τζάκι, ηλιακό και θέα, πλήρως ανακαινισμένο και με επιπλέον συντελεστή δόμησης 180τ.μ., περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλε ί ται μονοκατοικία 160τ.μ. + 160τ.μ. υπόγειο, με 500τ.μ. αυλή, 3 Υ/Δ και πολλά έξτρα, 5ετίας με αυτονομία, περιοχή Καλαμιάρης - Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλεί ται μεζονέτα υπό κατασκευή 115τ.μ. + 65τ.μ. υπόγειο, 200τ.μ. αυλή, τζάκι, επάνω στη θάλασσα, περιοχή Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλε ίται τριάρι 80τ.μ., με αυτονομία, στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη, 7ετίας. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλε ίται μονοκατοικία 192τ.μ. και 60τ.μ. γκαράζ, με αποθήκη, 3 Υ/Δ, κουζίνα, καθιστικό, απεριόριστη θέα, 5ετίας, σε εξαιρετική κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλού νται 4 γκαρσονιέρες, καινούργιες, πίσω από την Τoyota. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλού νται στη Χρυσομαλλούσα, σε διώροφη οικοδομή, διαμέρισμα τριάρι 88 τ.μ., διαμπερές, με καινούργια ντουλαπάκια κουζίνας, με εντοιχισμένες συσκευές, καινούργιες ντουλάπες στα υπνοδωμάτια, αποθήκη 17 τ.μ. και γκαρσονιέρα 44 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλε ίται παλαιό κτίσμα με οικόπεδο κατάλληλο για 2 δυάρια + 6 γκαρσονιέρες, στο κέντρο της Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr Πωλε ίται παραδοσιακή μονοκατοικία 180τ.μ., στο κέντρο της αγοράς, βρισκόμενη σε οικόπε-

Π ω λ εί τ α ι σ τ η Σ κ ά λ α Ε ρ ε σ ο ύ π έ τρ ινη οι κία εντός οικοπέ δου 1 στρέμ. πε ρίπου. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜ ΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ . Πληρ. τηλ. 22510 4 7456 & 6977- 359251.

Πωλεί ται μο νο κα τοικί α σε άρι σ τη κ α τ άσ τ α ση 1 4 0 τ . μ. + 50τ.μ . βοηθητι κό χώρ ο, δ ιαμπε ρής, με πα νο ραμική θέα , στα Λο υ τ ρά . Π λ ηρ. τ η λ . 2 25 1 0 44245 και 42528 , www. interles vos.gr

Πωλεί ται νεόδμητη πολυτελής, παραθαλάσσια μεζονέτα, 125 τ.μ., στην Παναγιούδα και υπόγειο 70 τ.μ. και 3 υπνοδωμάτια. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πω λ ε ί τ α ι ισόγειο διαμέρισμα 75 τ.μ. νεόδμητο, άριστης κατασκευής, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλε ίτ αι μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής, ολοκαίνουργια, 128 τ.μ., με γκαράζ, στην πανέμορφη περιοχή Αγίας Μαρίνας του δήμου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλε ίτ αι μεζονέτα υπερπολυτελούς κατασκευής, στη Νεάπολη Μυτιλήνης, 125 τ.μ., με υπόγειο 90 τ.μ., 100μ. από την παραλία και θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλε ίτ αι πολυτελής μεζονέτα 144 τ.μ., με απεριόριστη θέα και πλήρη αυτοτέλεια, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλού ντ αι 3 καινούργιες γκαρσονιέρες από 28 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλού ντ αι 3 γκαρσονιέρες από 38 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλού ντ αι 2 γκαρσονιέρες από 34,5 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλε ίτ αι νεόδμητη διώροφη οικία 140 τ.μ. ο κάθε όροφος, με οικοπεδικό χώρο καλλιεργήσιμο (θερμοκήπιο-φυτώρια), συνολικής έκτασης 5.000 τ.μ., με γεώτρηση. Το ακίνητο εφάπτεται του κεντρικού δρόμου Παπάδου - Περάματος Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλού ντ αι πολυτελείς μεζονέτες, άριστης κατασκευής, σε προνομιακό μέρος της Παναγιούδας Μυτιλήνης. Βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής. Εμβαδόν κάθε κτίσματος 100 τ.μ. (ισόγειο και όροφος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλε ίτ αι παλαιό αρχοντικό που κατοικείται, στην περιοχή της Σουράδας Μυτιλήνης, συνολικού εμβαδού 220 τ.μ. (ισόγειο και όροφος), με υπέροχη θέα, κεντρική θέρμανση, σε οικόπεδο εμβαδού 860 τ.μ.. Υπάρχει και έτερο κτίσμα (κατοικία) ισόγειο 75 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλε ίτ αι συγκρότημα ενοικιαζόμενων αυτόνομων κατοικιών, πολυτελούς κατασκευής, με διπλή πισίνα, σε προνομιακή θέση στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλε ίτ αι οροφοδιαμέρισμα 72 τ.μ., στο β΄ όροφο, με ημιυπαίθριο 13 τ.μ., υπό κατασκευή, στο Βουναράκι Μυτιλήνης, με πολύ καλή θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πω λ ε ί τ αι μεζονέτα 100 τ.μ. (ισόγειο & όροφος) με γκαράζ 67 τ.μ., στους Πύργους Θερμής, σε εξαιρετικά καλό σημείο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλ εί τ αι μεζονέτα στην Κράτηγο Μυτιλήνης, με υπέροχη θέα, 128 τ.μ. (ισόγειο & όροφος), με υπόγειο γκαράζ 80 τ.μ. και οικοπεδικό χώρο 500 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλ εί τ αι μεζονέτα στο Καγιάνι Μυτιλήνης, 133 τ.μ., με υπόγειο 65 τ.μ., υπό κατασκευή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλ εί τ αι μεζονέτα 166 τ.μ. (α΄ & β΄ όροφος) με ισόγειο γκαράζ 91 τ.μ., στην περιοχή Άγαλμα Ελευθερίας στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλε ί ται διαμέρισμα α΄ ορόφου, 75 τ.μ., με υπέροχη θέα, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλ ού ντ αι υπό ανέγερση διαμερίσματα στα Βατερά Πολιχνίτου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλε ίτ αι μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής, στο πανέμορφο τοπίο του ΑΚΟΘ στα Λουτρά, συνολικής επιφάνειας κτίσματος 209 τ.μ., με απεριόριστη θέα, τεράστιο εξωτερικό χώρο με ελαιόδενδρα. Απέχει 200 μ. από τη θάλασσα του κόλπου Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Π ω λ ε ί τ α ι διώροφη κατοικία, γωνιακή, στην οδό Ιακωβίδου στη Μυτιλήνη. Εμβαδόν οικοπέδου στο οποίο είναι κτισμένη 270 τ.μ.. Ισόγειο: 85 τ.μ. και αυτοτελές, έχει 2 εισόδους και περιλαμβάνει κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι, WC και 2 υπνοδωμάτια. Επίσης υπάρχει γραφείο 40 τ.μ.. Όροφος: αυτοτε-

λής, 104 τ.μ. και περιλαμβάνει κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι, 3 υπνοδωμάτια, μπάνιο και μεγάλες βεράντες. Το εν λόγω ακίνητο πωλείται είτε ενιαίο είτε ξεχωριστά. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλο ύ ντ αι διαμερίσματα νεόδμητα, 99 τ.μ. το καθένα (2 ισόγεια και 2 στον α΄ όροφο) με 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, λουτρό. Στο υπόγειο της οικοδομής υπάρχουν γκαράζ και αποθήκη για το καθένα. Η οικοδομή βρίσκεται στα Παπιανά του δήμου Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλε ί τ αι οροφοδιαμέρισμα διπλοκατοικίας, 140 τ.μ., με 3 Υ/Δ, μπάνιο, μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, χωλ, κουζίνα και αποθήκη. Διαμπερές, βεράντες με θέα. Περιοχή γηπέδου. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Πωλε ί τ αι μονοκατοικία 90 τ.μ. στην Καλλιθέα, βρισκόμενη σε οικόπεδο 150 τ.μ., με σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, 2 μεγάλα υπνοδωμάτια, αποθήκη, μπάνιο και υπόγειο διαμορφωμένο σε μικρή γκαρσονιέρα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Π ω λ ε ί τα ι οροφοδιαμέρισμα 140 τ.μ., β΄ όροφος, στην Καλλιθέα, με μεγάλες βεράντες, σαλονοτραπεζαρία, χωλ, κουζίνα, 3 υπνοδωμάτια και μπάνιο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλε ίτ αι μονοκατοικία 120 τ.μ. στο Βουναράκι, σε άριστη κατάσταση, βρισκόμενη σε οικόπεδο 240 τ.μ.. Υπολείπονται άλλα 120 τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλε ίτ αι πέτρινη οικία πολυτελούς κατασκευής 114+64 τ.μ., με αυλή 1 στρέμμα, στο Μόλυβο, με πανοραμική θέα, πισίνα, γήπεδο τέννις κ.ά.. Τιμή από 255.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450 και 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλε ίτ αι μονοκατοικία 83 τ.μ. στη Σκάλα Καλλονής, κοντά στη θάλασσα, με οικόπεδο 800 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6943-744611, 210 8814715. Πω λ ο ύ ν τ α ι διαμερίσματα και μεζονέτες πολυτελούς κατασκευής, σε Βαρειά, Ακρωτήρι και Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661. Πωλε ίτ αι οικία 75 τ.μ., σε οικόπεδο 136 τ.μ., χτίζει 163 τ.μ. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλε ίτ αι ολοκαίνουργιο τριάρι 82 τ.μ., στην Αγ. Μαρίνα. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661, www.lesvos-realestate.com Πωλε ίτ αι στη Βαρειά, μετά την καφετέρια “Status”, μονοκατοικία 125 τ.μ., σε οικόπεδο 350 τ.μ. και με υπόλοιπο συντελεστή δόμησης. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251.

Πωλ ού ν τ αι δ ι αμ ε ρί σμ ατ α απ ό 6 8 τ .μ ., 7 1 τ . μ ., 8 6 τ .μ . κ α ι 9 2 τ .μ ., ό λ α μ ε γ κ α ρ ά ζ κ α ι α π ο θ ή κ η, σ τι ς πε ρι οχ έ ς Δ άφ ν η ς κ αι Ταύ ρου Αθήν ας, κοντά σε Ηλε κτρ ικό και με τρό. Αφοί Ασημ άκη Χατ ζημα νωλάκη . Πληρ. τηλ. 2251 0 412 44, 694 7- 202 221. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙ ΡΕΙΑ.


13

ΤΡΙΤΗ 2 MΑΡΤΙΟΥ 2010

Ζητείται για αγορά διαμέρισμα 90τ.μ., στην περιοχή Ακλειδιού. RE/MAX Prestige Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλείται μεζονέτα 125τ.μ., υπό κατασκευή, στα σχέδια, στην Aγ. Μαρίνα Μυτιλήνης. Σε ιδιαίτερα προνομιακή τιμή. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλείτ αι διαμέρισμα 60τ.μ., στη Μυτιλήνη. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413. Πωλείται μονοκατοικία 100τ.μ., στα Πάμφιλα Μυτιλήνης. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλείται κατάστημα 78τ.μ., στη Μυτιλήνη. RE/MAX Prestige.

Π ω λ ο ύ ν τα ι 4 α ν ε ξά ρ τη τε ς μ ε ζο ν έ τε ς , στ α Π άμφ ι λ α, από 9 5 ε ώ ς 1 3 5 τ .μ . , ό λ ε ς μ ε ι δ ιό χ ρ η στ η αυ λ ή, α πο θή κ η 5 0 τ. μ. , α πε ρι όρ ι στ η θέ α στ η θ άλ α σσα . Α φ ο ί Α ση μά κ η Χα τζ ημ αν ω λ άκ η . Π λ η ρ. τ η λ . 2 2 5 1 0 4 1 2 4 4 , 69 47 -20 222 1. ΚΑΤΑΣ ΚΕΥΑΣ ΤΙΚΗ ΕΤΑΙ ΡΕΙΑ.

Π ω λ ο ύ ντ α ι σ τ ο υ ς Π ύ ρ γ ο υ ς Θ ε ρ μ ή ς μ ε ζ ο ν έ τ ε ς κ α ι δ ι α μ ε ρ ίσ ματ α α πό 6 3 τ. μ. - 7 5 τ . μ. 1 0 0 τ .μ ., ό λ α μ ε ιδ ι ό χ ρ η σ τ η α υλ ή , α π ο θ ή κ ε ς κ α ι θ έ α . Α φ ο ί Ασημάκη Χ α τ ζ η μ α νω λ ά κ η Π λ η ρ. τ η λ . 2 2 5 1 0 4 1 2 4 4 , 69 47 -20 222 1. ΚΑΤΑΣ ΚΕΥΑΣ ΤΙΚΗ ΕΤΑΙ ΡΕΙΑ.

Π ωλ ε ί τ α ι οικία στα Πάμφιλα 100 τ.μ. και μία γκαρσονιέρα καινούργια. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πω λε ί τα ι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 103 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, όλο ανακατασκευασμένο. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πω λού ν ται 2 τριάρια, 65 τ.μ. το καθένα, 40 τ.μ. βεράντα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Π ω λ ε ί τ α ι σπίτι με οικόπεδο στον Άγιο Ευδόκιμο, με συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πω λε ί τα ι στην Άναξο παραθαλάσσιο διαμέρισμα, στον α’ όροφο, με θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, Ζαχαρούλα Πρωτούλη. Πω λε ί τα ι διώροφη οικία στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, 90 τ.μ. και γκαράζ, με θέα στο Πλωμάρι και τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, Ζαχαρούλα Πρωτούλη. Πω λεί ται παραθαλάσσια μονοκατοικία στο Ταβάρι, με πιλοτή, 2 υπνοδωμάτια, σαλονοτραπε-

Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413. Πωλείται οικόπεδο στη Μυτιλήνη (Καρά Τεπέ), κατάλληλο για κάθε επαγγελματική χρήση, με πρόσοψη σε εθνική και δημοτική οδό. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413. Πωλείται 20 στρέμ. έκταση παραθαλάσσια, με δική του παραλία, στην Κάγια Συκαμνιάς. Πρόσοψη σε δημοτική οδό. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλείται 4 στρέμ. έκταση στη Σκάλα Συκαμνιάς. Πρόσοψη σε δημοτική οδό. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413. ζαρία, κουζίνα και μπάνιο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, Ζαχαρούλα Πρωτούλη. Πω λε ίτ αι προνομιούχο διαμέρισμα α’ ορόφου, 100 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Παντελεήμονος στο Βουναράκι (διπλοκατοικία υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πω λε ίτ αι διαμέρισμα υπό κατασκευή, α’ ορόφου, 75 τ.μ., με αποθηκούλα 15 τ.μ., στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πω λε ίτ αι προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πω λε ίτ αι προνομιούχο καινούργιο (υπό κατασκευή) διαμέρισμα, α’ ορόφου, 110 τ.μ., με γκαράζ 30 τ.μ., στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Π ωλε ίτ α ι καινούργιο διαμέρισμα 90 τ.μ., α’ ορόφου, πλησίον πάρκου Επάνω Σκάλας. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πω λε ίτ αι σπίτι στη Μόρια 159 τ.μ. κι αυλή 150 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770 και 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πω λε ίτ αι οικία στο Κάτω Χωριό Πλωμαρίου, καινούργια, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 22510 41770, 6947 - 021559, www.lesvosestate.gr Πω λε ίτ αι τριώροφη οικία στα Μιστεγνά, 150 τ.μ. τα σπίτια και 250 τ.μ. η αυλή. Τιμή ευκαιρίας! Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr Π ωλε ίτ α ι καινούργιο διαμέρισμα 90 τ.μ., α’ ορόφου, στη Λαγκάδα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www. lesvosestate.gr

Ζητούνται για αγορά ή αντιπαροχή οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα στη Μυτιλήνη, για την εξυπηρέτηση των πελατών του γραφείου μας. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413. Πωλείται στη μαγευτική παραλία Βίγλας Παμφίλων, με τα καταγάλανα και κρυστάλλινα νερά, 7χλμ. από τη Μυτιλήνη, παραθαλάσσιο οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, 7.017τ.μ.. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλείται αγρόκτημα με ελιές, 5.000τ.μ., στο Δ. Λουτρόπολης Θερμής, τοποθεσία Πύργοι Θερμής, με πρόσβαση στην εθνική οδό. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973655735 & 6948-172413. Πω λε ίτ αι διαμέρισμα 110 τ.μ., στον α’ όροφο, στη Λαγκάδα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πω λού ντ αι προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πω λε ίτ αι οικία 350 τ.μ. παλαιή, διατηρητέα, στο κέντρο της πόλης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πω λε ίτ αι προνομιούχα μονοκατοικία 95 τ.μ., με μεγάλη αυλή σε 2 στρέμ. οικόπεδο και πανοραμική θεά, στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πω λε ίτ αι διώροφη μονοκατοικία 108 τ.μ. στον Πλάτανο, σε άριστη κατάσταση, με μεγάλη βεράντα και αυλή, απεριόριστη θέα, καλοριφέρ και διπλά τζάμια. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974-142661. Πω λε ίτ αι διαμέρισμα 122 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, με 3 υπνοδωμάτια, WC, τζάκι, αποθήκη. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πω λε ίτ αι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 120 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, WC, αποθήκη, 3 υπνοδωμάτια. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Π ωλ ε ί τ αι διαμέρισμα διαμπερές, 85 τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πω λε ίτ αι κατοικία 100 τ.μ., με αυλή 500 τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Π ω λ εί τα ι οροφοδιαμέρισμα 120 τ.μ., με απεριόριστη θέα στον Κόλπο Γέρας. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλε ί ται οικία στην Παναγιούδα, 100 τ.μ., με αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Ζητούνται για ενοικίαση ή αγορά γκαρσονιέρες - διαμερίσματα μονοκατοικίες στη Μυτιλήνη, σε καλή κατάσταση, για την εξυπηρέτηση των πελατών του γραφείου μας. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413. Ενοικιάζεται κατάστημα 200τ.μ. στην οδό Ερμού (στο κέντρο της αγοράς, σε προνομιακή θέση). RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Ενοικιάζεται γραφείο-κατάστημα στη Μυτιλήνη επί της οδού Ερμού. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973655735 & 6948-172413. Πωλούνται διάφορες επιχειρήσεις σε τιμή ευκαιρίας στη Μυτιλήνη. Για περισσότερες λεπτομέρειες επικοινωνήστε με το γραΠωλε ίτ αι διαμέρισμα στην Αγία Φωτεινή, 100 τ.μ., με αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Π ωλ ο ύ ν τ α ι 2 οροφοδιαμερίσματα, 150 τ.μ. το καθένα. Περιοχή Μακρύ Γιαλού. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

φείο μας. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413. Πωλείται στα Νησέλια Παμφίλων αγροτεμάχιο 4στρεμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στα σύνορα του οικισμού (υπό ένταξη στο σχέδιο), με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, 150.000 ευρώ. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλείται στο κέντρο της Αθήνας: Μισθωμένο κατάστημα 34τ.μ., με καλή απόδοση, πλησίον Εθνικού Θεάτρου. 190.000 ευρώ. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413. Πωλείται στο κέντρο της Αθήνας: Στο πιο εμπορικό κομμάτι της οδού Ερμού γραφειακός χώΠωλού ντ αι καινούργιες, προνομιούχες, πολυτελείς μεζονέτες 125 τ.μ., με ισόγειο χώρο 65 τ.μ. (γκαράζ-αποθήκη), με θέα και μικρή αυλή. Περιοχή Ακαδημίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

Πωλε ίτ αι καινούργια μονοκατοικία 90 τ.μ., στην περιοχή του Συνοικισμού, με θέα, 4 δωμάτια, καλοριφέρ, 2 υπνοδωμάτια. Υπολείπονται 80τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com

Π ω λ ού ν τα ι πρ ον ομ ι ού χ α ο ρο φ ο δ ι α μ ε ρ ί σ μ α τ α 6 0 τ . μ . , υπ ό κ α τ α σ κ ε υή , κ α τ ά λ λ η λ α κ α ι γ ι α επ α γ γ ε λ μ α τ ι κ ή σ τ έ γ η , π λ η σ ί ο ν Καβέ τσο υ. Πληρ. τηλ. 225 10 4424 5 κ α ι 225 10 4252 8, www. in ter-l es vos. gr

Πωλε ίτ αι προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

Π ω λ ε ί τ α ι π ρ ο ν ο μ ι ο ύχ α δ ι ώ ρ ο φ η μ ο ν ο κ α τ ο ικ ί α 9 0 τ . μ . , α ν α κα ι ν ι σ μ έ νη , μ ε α π ε ρ ι ό ρ ι σ τ η θέ α, σ την Αγ. Μ αρί να, σε οι κόπ ε δ ο 1 8 0 τ . μ . . Π λ η ρ. τ η λ. 2 25 1 0 44 2 4 5 & 2 2 5 1 0 4252 8, www. i nter-l es vos. gr

Πωλε ίτ αι αρχοντικό 200 τ.μ., υπόγεια και βοηθητικοί χώροί 100 τ.μ., σε άριστη κατάσταση. Έτος κατασκευής 1890. Βρίσκεται σε οικόπεδο 600 τ.μ. με ψηφιδωτές αυλές, το δε κτήριο σε καλή κατάσταση και σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919. Πωλε ίτ αι αρχοντικό 120 τ.μ., μεγάλης προβολής, στα Πάμφιλα, επί οικοπέδου εκτάσεως 300 τ.μ., με παραδοσιακό φούρνο, 4 κύριων δωματίων και μεγάλη αποθήκη. ΛEΩNHΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλε ίτ αι ημιισόγειο πολυτελές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Π ωλ ε ί τ α ι μ ο ν ο κ ατ ο ι κ ί α σ τ η ν Αγί α Μαρ ίνα , 90 τ.μ ., με με γάλ η α υ λ ή κ α ι π α ν ο ρ α μ ι κ ή θ έα . Α π ο τ ε λ εί τ α ι α π ό δ ύ ο υ π ν ο δ ω μ ά τ ια , σ α λ ο ν ο τ ρ α π ε ζ α ρ ί α , κ α λορι φέρ και κλιμ ατι στι κό. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τ ηλ. 2 2510 237 81 κ αι 69 32- 31 5919 , www. le oni sre al es tate.co m

Π ω λ ού ν τ αι πάν ω στη θάλ α σσα, σ τ η ν Π α ν α γ ιο ύ δ α , υ π ό κ α τ α σ κ ε υή ν π ο λ υ τ ε λ ε ί ς μ ε ζ ο ν έ τ ε ς , μ ε μ ε γ ά λ η α υ λ ή , μ ε λ έτ η κ α ι ε π ί β λ ε ψ η α ρ χ ι τ έκ τ ο ν α . Λ Ε Ω Ν Η Σ . Π λη ρ. τ η λ . 2 2 5 1 0 2 3 7 8 1, 6932 - 3159 19, www. le oni sre al es tate.co m

Πωλε ίτ αι διώροφη μονοκατοικία 150 τ.μ., με αυλή, αποτελούμενη από 2 ανεξάρτητα διαμερίσματα, στην περιοχή γηπέδου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661.

Πωλε ί ται καινούργιο προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα, διαμπερές, 85 τ.μ., σε διώροφο κτίσμα, με αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό, στο κέντρο της Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528.

Πωλε ίτ αι μεζονέτα 100 τ.μ. και 50 τ.μ. γκαράζ-αποθήκη, με αυλή και απεριόριστη θέα, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

Πωλε ίτ αι καινούργιο υπό κατασκευή διαμέρισμα, 67 τ.μ., πλησίον πάρκου Eπάνω Σκάλας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528.

ρος 39τ.μ., α΄ ορόφου. 165.000 ευρώ. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413. Πωλείται στο κέντρο της Αθήνας: Στο πιο εμπορικό κομμάτι της οδό Ερμού γραφειακός χώρος 110τ.μ., β΄ ορόφου. 370.000 ευρώ. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413. Πωλούνται στο κέντρο της Αθήνας: Μόλις 200μ. από το σταθμό του μετρό Πανεπιστήμιο, 2 γραφεία 130τ.μ., α΄ ορόφου, μισθωμένα σε επώνυμη εφημερίδα, 360.000 ευρώ. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλε ίτ αι προνομιούχα γκαρσονιέρα 35 τ.μ., β’ ορόφου – υπό ανέγερση – στα Πάμφιλα. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Πω λ ο ύ ν τ α ι διαμερίσματα α’ ορόφου, 47 τ.μ., με γκαράζ 25 τ.μ., αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Πωλε ίτ αι προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528. Πω λ ο ύ ν τ α ι διαμερίσματα α’ ορόφου, 75 τ.μ., με γκαράζ 30 τ.μ., αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528. Πωλού ντα ι καινούργια πολυτελή διαμερίσματα, 45 – 50 τ.μ., σε μικρό συγκρότημα με θέα (υπό ανέγερση), στην Kαλλονή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα στην Παγανή Μυτιλήνης. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806.

Πωλείται πλήρως ανακαινισμένο γωνι ακό κατάστημα (υγειονομικ ο ύ ε ν δ ια φ έ ρ ο ν τ ο ς ) 1 2 5 τ .μ ., υπερυψωμένο ισόγειο, στην περιοχή Χρυσομαλλούσας - Ναυτικός Όμιλος, 11μ. πρόσοψη, σε κεντρικό δρόμο, με μεγάλη τζαμαρ ί α, συ να γε ρμό, τρ ιφα σικ ό ρε ύμα, 2 WC, μεγάλη αποθήκη, γυψοσανίδες με σποτάκια, κλιματ ιστ ικό. Πληρ. τηλ. 2251 0 41196, 6974-472 262, www. realhouses.gr

Πωλείται κατάστημα 140τ.μ., με μεγάλο πεζοδρόμιο, στη Χρυσομαλλούσα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ.


14 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate. com Πωλείται αποθήκη υπόγεια στα Πυργέλλια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλού νται γραφείο-διαμέρισμα 120τ.μ., ι΄ όροφος, προνομιούχα, μισθωμένα, πλησίον Μητροπόλεως. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται πολύ μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται γκαράζ-αποθήκη, εμβαδού 49τ.μ., στην περιοχή Μαύρα Σίδερα. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Π ω λε ί τ α ι αποθήκη-συνεργείο, καινούργια, 135τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πω λε ί τα ι κατάστημα στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης στην περιοχή «ΜΠΑΣ ΦΑΝΑΡ», που περιλαμβάνει: Υπόγειο ισόγειο - πατάρι και α΄ όροφο. Συνολικά 169,60 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 20625. Π ω λ ο ύ ντ α ι γραφεία 141τ.μ. (σύνολο) στην προκυμαία Μυτιλήνης, με πολύ καλή απόδοση ενοικίου. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919, www.leonisrealestate.com Π ω λ ε ί τ α ι ισόγειο κατάστημα 100 τ.μ. στην οδό Ζωοδόχου Πηγής, στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Π ω λ ε ί τ α ι ισόγειο κατάστημα 130 τ.μ., με πατάρι 60 τ.μ., επί της οδού Λυκούργου, στην Καλλιθέα Αθηνών. Είναι μισθωμένο και λειτουργεί ως καφενείο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πω λε ί τα ι ξενοδοχειακή μονάδα στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου, αποτελούμενη από 16 αυτόνομα μονόχωρα δωμάτια λουξ. Έτος κατασκευής 2000. Κτίσμα 400 τ.μ. σε οικόπεδο 700 τ.μ., συνδεδεμένο με το βιολογικό καθαρισμό του δήμου Πλωμαρίου. Ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ. Απέχει 100 μ. από την πλαζ Αγίου Ισιδώρου, μια από τις καθαρότερες και ομορφότερες παραλίες της Λέσβου, που έχει ψηφισθεί ως η 7η καλύτερη της Ελλάδας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πω λε ί τα ι αποθήκη υπό κατασκευή στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη, 144 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πω λε ί τα ι μαγαζί 152 τ.μ. στο Σκόπελο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, Ζαχαρούλα Πρωτούλη. Π ωλ ε ί τα ι κτήριο στην αγορά της Μυτιλήνης. Δεχόμαστε σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559. Π ω λ ο ύ ν τ α ι καταστήματα από 280 τ.μ. έως 335 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πω λε ί τα ι ένα κατάστημα, 140 τ.μ. στον Ποταμό. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πω λε ί τα ι κτήριο κατάλληλο για επαγγελματική χρήση, περίπου 600 τ.μ., με πάρκινγκ. Δεχόμαστε μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6947-021559, 22530 52170 και 22510 41770, www.lesvosestate.gr

ΤΡΙΤΗ 2 MΑΡΤΙΟΥ 2010 Πω λε ίτ αι καινούργιος ισόγειος χώρος 40 τ.μ., κατάλληλος και για γραφείο, στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Π ω λού ντ αι καταστήματα 125 τ.μ., στο δρόμο για τη χωματερή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλού νται αποθήκες στη Χρυσομαλλούσα, από 45 τ.μ. μέχρι 90 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται προνομιούχο γκαράζ 50 τ.μ. (με 12 μ. πρόσοψη), στην περιοχή Μαύρα Σίδερα – Καλλιθέα. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλού νται σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή στο Μακρύ Γιαλό (απέναντι από τη μαρίνα): α) Κατάστημα προσόψεως, 130 τ.μ., με υπόγειο 120 τ.μ. και β) Κατάστημα 70 τ.μ., με υπόγειο 70 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 26738 & 6932-533880. Πω λε ί τ α ι επαγγελματικός χώρος: εμπορικές αποθήκες 300 τ.μ., 800 τ.μ. χώρος στάθμευσης, στον περιφερειακό Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικι άζεται κατάστημα 56τ.μ., στη Σκάλα Ερεσού. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www. lesvosestate.gr Ενοικι άζονται νεόδμητοι χώροι, κατάλληλοι για γιατρούς, μηχανικούς, λογιστές, μεσίτες κ.τ.λ.. Στην οδό Ερεσού 13 (πρώην κτήριο Σαλά). Πληρ. τηλ. 6944206723, 6977-073399. Ενοικι άζεται κατάστημα στη Μυτιλήνη, Χρυσοστόμου Σμύρνης 21, 22τ.μ. ανά όροφο (διώροφο). Πληρ. τηλ. 6973-384691. Ενοικι άζεται κατάστημα 42τ.μ., στη συμβολή Ερμού & Τυρταίου 1, στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 210 6890660, 6973-401710, 6944-335291. Ενοικι άζεται κατάστημα 65τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, πληροί προδιαγραφές υγειονομικού κανονισμού. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806.

Ενοι κιάζε ται κατάστημα 155τ.μ. στο 1ο χλμ. Μυτι λήνης - Καλλονής (Παγανή πρώην « Αρτόζα» ). Πληρ. τηλ. 6973-013287.

Ε ν οι κ ι ά ζ ε τα ι γ ρ αφ ε ί ο 2 6 τ. μ . , στον α΄ όροφο, επί της κε ντρική οδού Καβέτσου, τιμή 200 ευ ρώ. Πλ ηρ. τ ηλ . 22 51 0 4 11 96 , 6974-472262, www. real houses.gr

Ενοι κιάζε ται σε κεντρική πολυκατοικία, στην αρχή της Καβέτσου, γραφείο 24τ.μ., στον α΄ όροφο. Πληρ. τηλ. 22510 40548, 6944-959278. Εν οι κι ά ζ ε τα ι κατάστημα 211 τ.μ., στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 20887, 22510 24264, 22510 48008. Εν οι κι ά ζ ε τα ι επαγγελματικός χώρος 99τ.μ., α΄ ορόφου, Π. Βοστάνη 12. Προσφάτως ανακαινισμένος. Πληρ. τηλ. 6970216246, 22510 44656. Ενοι κιάζε ται κεντρικό περίπτερο στην προκυμαία Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 41186 & 6947-842565.

Εν οι κι ά ζ ε τα ι κατάστημα 110 τ.μ. στη Ζωοδόχου Πηγής 3 (Πλάτανος). Πληρ. τηλ. 22510 27456, 6977-272969. Ενοικιάζε ται πλήρως εξοπλισμένο κατάστημα που λειτουργούσε ως ταβέρνα-ουζερί, στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου, σε επαφή με τον παραλιακό δρόμο Αγίου Ισιδώρου - Αγίας Βαρβάρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζε ται προνομιούχο κατάστημα, κεντρικό, 75 τ.μ., με 25 τ.μ. πατάρι, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Εν οι κι ά ζ ε τα ι επαγγελματικός χώρος, 360 τ.μ. και 500 τ.μ. προαύλιο χώρο. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Εν οι κι ά ζ ε τα ι επαγγελματικός χώρος στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, 60 τ.μ., με 2 τουαλέτες, κατάλληλο και για υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, Ζαχαρούλα Πρωτούλη. Εν οι κι ά ζ ον τα ι 2 καταστήματα πολυτελή, έναντι μεγάλου super market, σε κεντρικό σημείο στην Καλλονή, εξαιρετικής προβολής. Α) 195 τ.μ., γωνιακό, β) 130 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947021559, 22530 52170 και 22510 41770, www. lesvosestate.gr Ενοι κιά ζε ται γραφείο γ’ ορόφου, 50 τ.μ., με πρόσοψη, στο πάρκο, Ικτίνου 2. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Ενο ικιάζ εται προνομιούχο νέο κατάστημα 160 τ.μ. με 100 τ.μ. ημιυπόγειο, πλησίον Ζωοδόχου Πηγής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Ενοικιάζε ται ισόγειο κατάστημα 60 τ.μ., στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, δίπλα στην παραλία, με πάρκινγκ, κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661. Ενοι κι άζ ονται σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή στο Μακρύ Γιαλό (απέναντι από τη μαρίνα): α) Κατάστημα 70 τ.μ. με υπόγειο 70 τ.μ. και β) κατάστημα προσόψεως στον όροφο, 87 τ.μ., με βεράντα 50 τ.μ., πανοραμικής θέας, ιδανικό για μπαρ-εστιατόριοκαφετέρια. Πληρ. τηλ. 22510 26738 & 6932-533880. Ενοικιάζε ται ισόγειο κατάστημα 110 τ.μ., πίσω από την κεντρική αγορά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλείται επιχείρηση-καφετέρια, πλήρως επιπλωμένη, στην Καλλονή σε προσιτή τιμή. Πληρ. τηλ. 6970-311187. Πωλεί ται επιχείρηση-εστιατόριο στο Μόλυβο, σε κεντρικό σημείο, με πλήρη εξοπλισμό. Πληρ. τηλ. 22530 52170, 22510 41770 & 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται ταβέρνα-καφετέρια στο Κανόνι Θερμής, πάνω στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 6972548681. Πωλείται γωνιακό μαγαζί υγειονομικού ενδιαφέροντος, 26τ.μ., με 3μ. πρόσοψης, στο κέντρο της αγοράς, στην περιοχή Παπάδου Γέρας, τιμή 14.000 ευρώ, διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλ εί τα ι επιχείρηση café-bar στην πλατεία της Σκάλας Καλλονής. Λειτουργεί χειμώνα - καλοκαίρι. Πληρ. τηλ. 6989847286. Πωλε ίτ αι επιχείρηση 350τ.μ., με πλήρως επιπλωμένα 9 διαμερίσματα, σε οικόπεδο 4,1 στρεμμάτων, στη Σκάλα Καλλoνής. Τα διαμερίσματα βρίσκονται σε μια ήσυχη περιοχή, 800μ. μακριά από το μαγευτικό υδροβιότοπο του κόλπου της Καλλονής. Το συγκρότημα είναι εξοπλισμένο με όλες τις ανέσεις, όπως κουζίνα, ψυγείο, κλιματισμό και TV, μπάνιο με ντους και ιδιωτικό πάρκινγκ, κεντρική θέρμανση. Κατάλληλο για τουριστική επένδυση. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Π ωλ ε ί τ α ι σ ύ γ χ ρ ο ν η δ ι ώ ρο φ η επ ι χ ε ί ρ η σ η 1 8 0 τ . μ . , υ γ ε ι ο ν ο μ ι κού ε νδι αφέ ροντ ος, στο Μ . Γι αλό. Πλήρ ως ε ξ οπλι σμ έ νη κα ι π ρ ό σ φ α τ α α ν α κ α ι ν ισ μ έ ν η . Μ η να ί ο ε ι σ όδ η μα 5 .0 0 0 ε υ ρ ώ. Μ ό ν ο σ ο βα ρ έ ς π ρ οτ ά σ ε ι ς . Π λη ρ. τ η λ . 2 2 5 1 0 4 1 1 9 6 , 697 4- 4722 62, www. real ho us es.gr

Πωλε ίτ αι επιχείρηση στην Ελ. Βενιζέλου, 108 τ.μ., με πατάρι, αυτούσια ή χωρίς το εμπόρευμα. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλε ίτ αι μίνι μάρκετ σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6999210183. Πω λε ί τ α ι επιχείρηση ψαροταβέρνα στο λιμανάκι της Ευρειακής, πλήρως εξοπλισμένη, με τζάκι, για χειμερινή και θερινή σαιζόν. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλε ίτ αι στα Λαδάδικα Μυτιλήνης επιχείρηση ταβέρνα, πλήρως εξοπλισμένη. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Στην Ευ ρε ι ακή πω λεί τα ι επιχείρηση «καφέ-μπαρ» σε λειτουργία, πλήρως εξοπλισμένο, πάνω στο κύμα, 300τ.μ.. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλε ί τα ι επιχείρηση νυφικών στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 41770, 6947 021559, www. lesvosestate.gr Πωλε ίτ αι παλιό ελαιοτριβείο, με οικόπεδο 4,5 στρεμμάτων, εντός οικισμού Περάματος, πάνω στη θάλασσα, κατάλληλο και για τουριστική αξιοποίηση. Πληρ. τηλ. 22510 26738 & 6932533880.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πωλείται εξοπλισμός για καφετέρια-μπαρ (δυο επαγγελματικά ηχεία, εξαερισμοί και κανάλια, φώτα πίστας, καναπέδες, καρέκλες με μπράτσα, μηχανή καπνού, ντουλάπια, ράφια αρτοποιίας). Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6939-276505 και 22510 93314. Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Καθίσματα εσωτερικού χώρου, ψυγείο τρίπορτο,

λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5μ. μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα.

Πωλού νται ψυγε ία παστών ζαχαροπλαστικής, καταψύξε ις παγωτού, καθώς και μηχανήματα ε ργαστηρίου ζαχαροπλαστικής λόγω ανα καί νι ση ς. Π ληρ. τ ηλ. 22510 28588, 6947-073972.

Πωλείται φίλτρο καπνού τελευταίας τεχνολογίας για ψησταριές, εστιατόρια κ.λπ.. Πληρ. τηλ. 6942-627869.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλείται οικόπεδο στη θέση Λακέρδας Μυτιλήνης 7 στρεμμάτων, χτίζει 260 τ.μ..Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6982-687211. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 400 στρεμμάτων περίπου, στη θέση Μάλαθρα Παρακοίλων Λέσβου. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945935806. Πωλε ίτ αι οικόπεδο στη θέση Βουναράκι Μυτιλήνης. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Καμάρες 135τ.μ., με θέα στη θάλασσα και στην πόλη. Πληρ. τηλ. 6982-687211. Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εντός οικισμού στην Αγία Μαρίνα, στην άκρη του χωριού, με πολύ ελαφρά κλίση, θέα στη θάλασσα. Οικοδομεί 400τ.μ. συν υπόγεια. Κατάλληλο για ανέγερση δύο έως τεσσάρων ανεξάρτητων κατοικιών. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945935806. Πωλείται οικόπεδο 420τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στην περιοχή της Σουράδας. Οικοδομούνται 200τ.μ.. Βρίσκεται 80μ. από τη θάλασσα. Έχει πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com Πωλ εί τ αι οικόπεδο 410τ.μ., στην περιοχή Ακλειδιού. Οικοδομούνται 205τ.μ., με πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται οικόπεδο 420τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στην περιοχή της Σουράδας. Οικοδομούνται 200τ.μ.. Βρίσκεται 80μ. από τη θάλασσα. Έχει πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com Πωλ εί τ αι οικόπεδο 410τ.μ., στην περιοχή Ακλειδιού. Οικοδομούνται 205τ.μ., με πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται αγροτεμάχιο 4στρε μ. άρτιο και οικοδομήσιμο στην περι οχή μεταξύ αεροδρομίου και Αγ. Μαρίνας, θέση Χασάν Αγά (πλησίον Τούμπας Βουρνάζου). Πλη ρ. τη λ. 21 0 671 95 32, 6972-228721, 6945-482614.

Πωλού νται 2 επίπεδα οικόπεδα, 4 στρεμ. το καθένα, στο Ακρωτήρι. Οικοδομούνται 160τ.μ. + 80τ.μ. υπόγειο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται στην Άντισσα και σε πλεονεκτική θέση επίπεδο οικόπεδο 6στρεμ., κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251.

Πωλεί ται οικόπεδο 6 στρ. στο Καγιάνι. Υπέ ροχη θέα στο λι μάνι , 30μ. πρόσοψη στο δρόμο με ρε ύ μ α. Πλη ρ. τη λ. 2 2 51 0 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλεί ται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλεί ται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400τ.μ.. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Π ω λ ο ύ ν τ α ι σ τ η Ν υ φ ίδ α Π ο λ ι χ ν ί τ ο υ 3 ο ικ ό π ε δ α ά ρ τ ια κ α ι ο ι κ ο δομή σι μα , 1 .50 0 πε ρί που τ .μ. το καθέ να, ε ντό ς οικι σμ ού, π άνω στο κύμ α. ΚΤΗ ΜΑΤΟΜΕΣ ΙΤΕΙΕΣ ΑΜ ΠΑΤΖ ΗΣ ΚΥΡΙ ΑΚΟΣ. Πληρ. τη λ. 2251 0 4 7456 και 6977 - 3592 51.

Π ω λ ε ίτ α ι ο ικ ό π ε δ ο 1 4 0 τ . μ ., επ ί τ η ς κ ε ν τ ρ ι κ ή ς ο δ ο ύ σ τ η Λο υτρ όπολη Θε ρμή ς, με άδε ι α ο ι κ ο δ ο μ ή ς π ο υ χ τ ί ζ ει 2 μ εζ ο ν έ τε ς, 80 τ.μ . εκά στη. Π ληρ. τηλ. 22 5 1 0 23 7 8 1 & 6 9 3 2 3159 19.

Πωλεί ται προνομιούχο οι κόπε δο 160τ. μ. στο κέ ντρο της Παναγιούδας, χτίζε ι 205τ.μ.. Τιμή δι απρ αγ μα τ ε ύ σι μη . Πλ ηρ. τη λ. 22 51 0 4 4 24 5 & 2 2 51 0 42528, www.i nter-lesvos.gr

Πωλε ίται παραλιακό οικόπε δο 8στρεμ. στο Μόλυβο, σε ένα υπέροχο καταπράσινο πε ριβάλλον, με κατ απληκτική θέ α. Πρόσοψ η στην παραλί α κατά μήκος 40μ. , μι α από της καλύτερε ς παραλίε ς του Μολύβου, κοντά σε ένα υ πέροχο ξενοδοχε ίο και μια καντίνα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472 262, www. real hous es. gr Υπεύ θυνη: Μαρίνα Περγαμηνού

Πωλεί ται οικόπεδο 5,5στρεμ., στην περιοχή Μυχού Δ. Ευεργέτουλα, 5 λεπτά από την παραλία της Γέρας, καταπληκτική θέα στον κόλπο, με νερό και ρεύμα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www. realhouses.gr Πωλεί ται οικόπεδο 136τ.μ. με άδεια οικοδομής 160τ.μ., στην περιοχή Λουτρόπολη Θερμής. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλεί ται οικόπεδο 120τ.μ. στο κέντρο των Μιστεγνών. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλεί ται οικόπεδο 6.000τ.μ., με οικοδομή 90τ.μ., νερό ελαιόδεντρα και οπωροφόρα, περιο-


15

ΤΡΙΤΗ 2 MΑΡΤΙΟΥ 2010 χή Άγ. Γεώργιος Θερμής. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073.

δημοτικού δρόμου πλάτους 4 μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο 4στρεμ. με υπέροχη θέα στη θάλασσα, πάνω στο δημοτικό δρόμο Κομκό Καγιάνι. Το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ελαφρώς ανισόπεδο με εύκολη πρόσβαση, για χωματουργικά μηχανήματα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 - 477850, www.realpro.gr

Πωλε ίται στη Σκάλα Καλλονής, θέση «Τσιπέρια», οικόπεδο 30 στρεμ. περίπου, εφαπτόμενο της παραλίας του κόλπου Καλλονής, σε μήκος 110 μ., κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Τιμή προσιτή. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251.

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 10.000τ.μ., στην Πέτρα Λέσβου. Ιδανικό για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com Στην Ευ ρειακή πωλείται οικόπεδο 500τ.μ., με σπίτι 80τ.μ. και γεώτρηση, εντός οικισμού. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Στο Κιόσκι πωλείται οικόπεδο 340τ.μ., με δυνατότητα δόμησης 340τ.μ. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλείται οικόπεδο 526,85 τ.μ. εντός σχεδίου πόλεως, στην περιοχή του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίουν άρτιο και οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Π ωλε ί τ α ι οικόπεδο εμβαδού 7.884 τ.μ., στη θέση Αυλάκι Ανάξου δήμου Πέτρας, εφαπτόμενο της παραλίας, κατά μήκος 47 μέτρα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλού νται 2 οικόπεδα με καταπληκτική θέα, εμβαδού 375,64 τ.μ. και 663,31 τ.μ., στον Προφήτη Ηλία Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Π ωλε ί τ α ι οικόπεδο εμβαδού 5.251,52 τ.μ., εκτός οικισμού, στα Μαγγούφικα ή Γαϊδαρανήφορο Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, εφαπτόμενο του επαρχιακού δρόμου Πλωμαρίου Μελίντας, 5.785,90 τ.μ.. Πληρ τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου, συνολικής έκτασης 1.600 τ.μ., με δικαίωμα δόμησης 400 τ.μ.. Απέχει 100 μ. από τη θάλασσα και εφάπτεται

Πωλε ίτα ι οικόπεδο 270 τ.μ., στις Καμάρες. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλε ίται οικόπεδο παραθαλάσσιο 225 στρεμ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλε ίται οικόπεδο 1.000 τ.μ. στην περιοχή Αγ. Μαρίνας. Επίπεδο με πανοραμική θέα. Οικοδομούνται 500 τ.μ.. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919. Πωλε ίται οικόπεδο στα Τσόνια 281 τ.μ., εντός οικισμού, 200 μ. από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770 και 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πωλε ίται οικόπεδο στα Τσόνια 865 τ.μ., εντός οικισμού, με δυνατότητα δόμησης 400 τ.μ., 200 μέτρα από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται οικόπεδο στην Αγ. Μαρίνα 1.200 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974-142661. Πωλείται οικόπεδο 1.800 τ.μ., επί επαρχιακού δρόμου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Δεχόμαστε μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται οικόπεδο στην Αρίσβη, 265 τ.μ., εντός οικισμού, με άδεια οικοδομής. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο στη Βαρειά, εντός οικισμού, 1 στρέμμα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο στη Νυφίδα, 100 μ. από τη θάλασσα, μέσα στον οικισμό, περίπου 1 στρεμ., χτίζει 400 τ.μ.. Ενδιαφέρον και για 2 άτομα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, Ζαχαρούλα Πρωτούλη. Πωλεί ται οικόπεδο στη θέση “Σκυδιά” Μανταμάδου, 8 στρεμ.,

με πανοραμική θέα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 22510 41770, 6947-021559, www. lesvosestate.gr Πωλείται οικόπεδο 270 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στις Καμάρες, με θέα. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται οικόπεδο 10,5 στρεμ. στον Κάτω Χάλικα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλεί ται οικόπεδο 290 τ.μ., στην περιοχή του Δικαστηρίου. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 27.000 τ.μ. στη θέση “Φάρος” – Εφταλού Μήθυμνας, με μεγάλη πρόσοψη στον κεντρικό δρόμο και στην παραλία. Κατάλληλο για ξενοδοχειακή μονάδα και εξοχική κατοικία. Έχει καθοριστεί αιγιαλός και παραλία. Έχει πιστοποιητικά μη δασικού χαρακτηρισμού και έχει ελεγχθεί από αρχαιολογική υπηρεσία. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919. Πωλείται οικόπεδο κατάλληλο για κατοικία, επαγγελματική χρήση (τουριστικά καταλύματα) ή εμπορική εκμετάλλευση, εκμετάλλευση για γκαρσονιέρες. Υπάρχει μελέτη στην περιοχή της Κουλμπάρας. Συντελεστής 250 τ.μ. + υπόγεια. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται προνομιούχο, μοναδικό οικόπεδο, επί της παραλίας της Πέτρας, 4.500 τ.μ.. Χτίζει 2.500 τ.μ.. Απεριόριστη θέα. Τιμή διαπραγματ εύ σι μη. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528.

Πωλείται οικόπεδο στη Mόρια. Χτίζονται 320 τ.μ., με θέα στον κόλπο της Παναγιούδας. Ευκαιρία. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919.

Πωλείται οικόπεδο 6.500 τ.μ., στο Χάλικα (κοντά στην πόλη), με πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919.

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Από κατάστημα στην Καλλονή ζ η τ εί τ α ι πωλητής/πωλήτρια. Πληρ. τηλ. 22530 29022. Zητείται προσωπικό από αναψυκτήριο στο κέντρο της Μυτιλήνης, για πρωϊνή εργασία. Πληρ. τηλ. 22510 40271 & 6974-913937 (απογευματινές ώρες). Ζητείται νέος λογιστής/-στρια με άδεια τουλάχιστον Γ΄ τάξεως, προκειμένου να αναλάβει κατόπιν συμφωνίας λογιστικό γραφείο εν ενεργεία, λόγω συνταξιοδότησης. Πληρ. τηλ. 6974569862 (πρωί 10:00 - 13:00 και απόγευμα 18:00-21:00). Από ξενοδοχείο στη Σκάλα Καλλο νής ζη το ύ ντα ι για εργασία σερβιτόροι άνδρες ή γυναίκες με γνώσεις αγγλικών. Πληρ. τηλ. 6972-955464. Εταιρεία φύλαξης security ζητά προσωπικό ασφαλείας για το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 210 2757907, 210 2757477.

Από εταιρεία κατασκε υής ξύλιν ων προ κατ ασκε υ ών, ζητ ε ίτ αι για εργασία ηλεκτρολόγος και υ δραυλικός. Πληρ. τηλ. 22510 46890, από τις 6-8 μ.μ.. Υπεύθυνος κ. Χρήστος.

Ζητε ίται πωλητής-πωλήτρια με προϋπηρεσία στις πωλήσεις. Αποστολή βιογραφικών: casaidea@otenet.gr

Η ASPIS Real Estate - Κτηματομεσιτικές Συ ναλλαγέ ς ζητά συνεργάτες ως συμβούλους ακί νητης περιουσί ας για το νέ ο κατάστημα στη Μυτιλήνη. Αποστολή βιογραφικών: με κωδικό θέσης ΣΑΠ στο e-mail: mitilini@ as pis r ea le s tat e. gr κ αι στο φαξ 2 25 10 46 94 6. Π ληρ. τη λ. 22510 22220, 210 6106560.

Ζητείται πωλητής/-τρια για είδη κομμωτικής και εξοπλισμό κομμωτηρίων. Πληρ. τηλ. 6993361867, 222510 43034, κ. Μιχάλης. Γνωστό ξε νοδοχείο της Πέ τρας ζητά προσωπικό, με την ειδικότητα του μάγειρα, του σερβιτόρου και της reception. Πληρ. τηλ. 6974-725031.

Πωλείται στη Σκάλα Καλλονής προνομιακό οικόπεδο 880 τ.μ., 30 μ. από την παραλία. Χτίζει 400 τ.μ. για κατοικία και 600 τ.μ. για τουριστική εκμετάλλευση. Πληρ. τηλ. ΛΕΩΝΗΣ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρ. στη Σκάλα Συκαμινέας, με πανοραμική θέα προς το χωριό και τη θάλασσα, κατάλληλο για τουριστική εκμετάλλευση αλλά και για παραθεριστικές κατοικίες. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932-315919, www.leonisrealestate.com

ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Δίδεται οικόπεδο 1 στρ. εντός οικισμού, στα Αλυφαντά για αντιπαροχή. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ Πωλείται ελαιόκτημα 2,5 στρεμ. πλησίον Ασώματου Δ. Ευεργέτουλα. Το κτήμα είναι καθαρισμένο, κλαδεμένο, με σέτια, έχει 87 δέντρα που βγάζουν πολύ καλό λάδι (0,6 - 1,0), 200 μ. από το δρόμο. Τιμή 3.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πω λ ε ί τ αι κ τή μα π ε ρί π ου 100στρεμ. , στην περιοχή Σκοπέλου Γέ ρας. Αποτελεί ται από 2 παράλληλα κτήματα με ι διωτικό δρόμο 1χλμ., καθένα έχει 2 κτί σματα μέ σα με απε ρι όριστη θέ α το Αι γαί ο, με περί που 2.500 ελιές, 250μ. από τον κε ντρικό δρόμο. Τιμή συζ ητήσιμη. Πληρ. τη λ . 2 2 5 1 0 4 1 1 9 6 , 6 9 7 4 472262, www.realhous es. gr

Πωλού νται διάφορα ελιοκτήματα 40στρεμ., 8στρεμ., 7στρεμ., 2στρεμ, 18στρεμ, 1,5στρέμ., περιοχή Γέρας. Ιδιωτικοί δρόμοι και περίφραξη στο κάθε κτήμα. Καθώς και 4 μικρά αγροτεμάχια, περιοχή Μεσαγρού, θέση Σορόκος, με απεριόριστη θέα στο Αιγαίο και στη Τουρκία. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www.realhouses.gr Πωλε ίται κτήμα 11στρεμ. στην περιοχή Βρυσά (Βατερά). Επίπεδο με ελιόδεντρα, δυνατότητα γεώτρησης. Τιμή 25.000 ευρώ.

Πωλ εί τ αι ελαιόκτημα 4στρεμ. στη Μόρια, πάνω σε αγροτικό δρόμο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλεί ται στον Άργενο έκταση 240στρεμ., κατάλληλη για νέους αγρότες κ.λπ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλεί ται αγρόκτημα 100 μ. από τη θάλασσα, με απεριόριστη θέα, αμαξιτό δρόμο, γεώτρηση, ηλεκτρικό ρεύμα στα όριά του, συνολικής έκτασης 35 στρεμ., στο Λιγουνάρι Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πω λε ί τ αι ελαιόκτημα άριστα καλλιεργημένο, βιολογικό, εφαπτόμενο περιμετρικά με αγροτικούς αμαξιτούς δρόμους, με 2 πηγές νερού και 2 παλαιά κτίσματα συνολικής έκτασης 57 στρεμ., στην περιοχή Κριθάρι, Αύλωνας Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλεί ται κτήμα στη Mόρια 10 στρεμ. , 50μ. από τ ο δρόμο, με 250 ελαιόδενδρα, απόδοση 15 μοδι ών. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τη λ. 22510 23781, 6932-315919.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται Fiat Bravo 1.400cc, μοντέλο 7/1996, 80HP, ΚΤΕΟ 7/2009, ΠΡΟΣΦΑΤΟ service, ηλεκτρικά παράθυρα, υδραυλικό τιμόνι, σε πολύ καλή κατάσταση, τιμή 1.500. Πληρ. τηλ. 6944608211. Πωλείται AUDI A6, του 2004, με 52.000 χλμ. και φουλ έξτρα, σε άριστη κατάσταση. Δεκτός κάθε έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6937204896 και 22510 26036. Πωλείται Piagio Sfaira 80 κ.ε.. Σε άριστη κατάσταση. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6993-526530. Από την Hertz Autohellas πωλούνται μεταχειρισμένα αυτοκίνητα διετίας-τριετίας μικρού και μεγάλου κυβισμού. Πληρ. τηλ. 22510 37355 & 6936173447.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΚΑΦΩΝ Πωλ ε ί τ αι πλαστική βάρκα 4,85μ., με μηχανή 30 ίππων Tohatsou, με τιμονιέρα. Τιμή 5.000 ευρώ, Πληρ. τηλ. 22510 21126, 6947-151209. Πωλείται επαγγελματικό σκάφος (καΐκι), τρεχαντήρι, σε άριστη κατάσταση, μήκους 9,5 μ., με άδεια 4,02 GT, ξύλινο, με μηχανή 85 ίππων, πλήρως εξοπλισμένο (βυθόμετρο 2.000 μ. GPS, VHF, ραντάρ, βίντσι), καθώς και όλα τα εργαλεία επαγγελματικού ψαρέματος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

ΧΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ Χρειάζεστε μετρητά; Έχουμε τη λύση. Άμεση εξυπηρέτηση 9:00 π.μ. - 9:00 μ.μ.. Πληρ. τηλ. 6985-890727, κ. Δήμος.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Πωλο ύ ντ αι διάφορα έπιπλα, όπως σιφονιέρα, σύνθετο, κρεβατοκάμαρα κομπλέ, όλα σε άριστη κατάσταση, τραπέζι με καρέκλες, ηλεκτρική κουζίνα Bosch, σε πολύ λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6980-739748. Πωλούνται έπιπλα εξωτερικού χώρου (καναπέδες, πολυθρόνες, σκαμπό) 90 θέσεων, από το κατάστημα παγωτών «Δωδώνη», σε άριστη κατάσταση, λόγω ανακαίνισης. Πληρ. τηλ. 6944-800500. Πωλείται αντίκα τραπεζαρία με 6 καρέκλες και μπουφέ, χειροποίητη του 1948, καρυδιά ψημένη, σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6976-331127, 22510 45046, Έφη.

ΠΛΥΣΙΜΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πλένουμε το αυτοκίνητο σας μέσα-έξω με δικά μας εργαλεία, ρεύμα και νερό. Ερχόμαστε οπουδήποτε βρίσκεστε. Πληρ. τηλ. 6939-276505.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ARAMIS Στην Αθήνα. Πληρ. Τηλ 210 6540308 Αυτοκίνητο από 30 ευρώ, 9θέσιο λεωφορείο από 70 ευρώ.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Ζητείται προσωπικό (ρεσεψιόν καμαριέρες - σερβιτόρες πρωινού) για καινούργιο ξενοδοχείο Α΄ κατηγορίας, εντός πόλεως Μυτιλήνης. Προτιμούνται απόφοιτοι τουριστικών σχολών με προϋπηρεσία στο χώρο των ξενοδοχείων. Για αποστολή βιογραφικών: mytilana@otenet.gr ή στο φαξ: 22510 26572. Πληρ. τηλ. 6944-800500.

Εταιρεία Εμπορ ίας Γεωργι κώ ν Εφοδ ίων σ την Καλλονή ζ ητά τεχνο λόγο Φυτικής Π αραγωγής ή γεωπό νο για μ όνι μη απασχόληση. Πληρ. τη λ. 2 2530 2380 0 & 6944- 81893 8.

Ζητούνται α) πεπειραμένος ψυκτικός καταρτισμένος στην επαγγελματική ψύξη, κάτοχος διπλώματος αυτοκινήτου, β) υπάλληλος γραφείου με γνώσεις Κεφαλαίου, πρόγραμμα Office, δίπλωμα μοτοποδηλάτου. Πληρ. τηλ. 22510 48108.

Από κομ μωτήριο στη Μυτι λήνη ζητείται προσωπικό με εμπειρία ή χωρίς. Πληρ. τηλ. 22510 23482.

Ζητούνται σε ρβιτόρε ς από το ε στια τόριο «Ma rtano» . Πληρ. τ η λ . 225 10 24 700 .

Ζητείται πωλητής/-τρια για κατάστημα επίπλων στη Μυτιλήνη, με γνώσεις αγγλικών και Η/Υ. Πληρ. τηλ. 22710 78488.

Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www. realhouses.gr

Ζη τείτα ι κοπέλα για εργασία σε καφετέρια στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 6970-311187.

Από το Studio Ιdea, ζητούνται άτομα για μόνιμη εργασία σε διανομές, Βαλαωρίτου 32. Πληρ. τηλ. 22510 44289.

ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπει ρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945985466. Κυρία ζητά εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων-παιδιών, καθώς και την καθαριότητα. Πληρ. τηλ. 22510 43471, 6934-310879. Κοπέ λα 35 ετών ζητά εργασία μόνο για απογευματινές ώρες, στην περιοχή της Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 41770 & 6947-021559.

Επαγγελμ ατίας οδηγός ζ ητά εργασία. Πληρ. τηλ. 6932763801.

Κοπέλα 37 ετών ζητά εργασία για κουζίνα σε εστιατόριο-ταβέρνα, με εμπειρία και προϋπηρεσία ως βοηθός μάγειρα. Πληρ. τηλ. 6980-673887, 22510 71718.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Παραδίδονται μαθήματα Πληροφορικής για την απόκτηση πτυχίων Core/Expert, καθώς και εξειδικευμένων προγραμμάτων. Πληρ. τηλ. 6973-055407. Παραδίδονται μαθήματα Φυσικοχημείας - Μαθηματικών σε παιδιά δημοτικού & γυμνασίου. Πληρ. τηλ. 6973-055407.

Αγγ λίδ α κα θη γήτρ ια, κάτοχος πτυχίου διδασκαλίας από το Λονδίνο και γνώστης της ελληνικής γλώσσας, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα αγγλικών για όλα τα επίπεδα - Proficiency - άμεση εισαγωγή στα ξένα πανεπιστήμια. Πληρ. τηλ. 6942-235380.


16

ΤΡΙΤΗ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

ΧΡΗΣΙΜΑ

∆HMOΣIEYΣEIΣ- ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ- ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ - ∆HMOΣIEYΣEIΣ

ΦΑ Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΤΡΙΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 07.45 - 20.30

ΣΥΣ.ΦΑΡ.ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ Μ. & ΑΣ. Καβέτσου 36 Τηλ. 22510 25870

ΤΡΙΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 20.30 - 07.45

ΜΥΛΩΝΑΔΗ ΜΑΡΙΡΕΝΑ Ερμού 16 Τηλ. 22510 28447 ΣΗΜΕΙ ΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

Τ Ρ ΙΤ Η : 2 . 3. 2 0 10 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “ΛΙΣΣΟΣ”

19.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 13.30 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

“ΜΥΤΙΛΗΝΗ” 18.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΠΟ ΛΗΜΝΟ “ΘΕΟΦΙΛΟΣ”

04.00 ΠΡΟΣ

ΒΑΘΥ ΣΑΜΟΥ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώ στε ς μας να επικοινωνούν με τις ε ταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορε ία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία 22510 22776 Αστυνομία 22510 41911 Πυροσβεστική 199 Νομαρχία 156 Νοσοκομείο 22510 57700 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Δημ.Θέατρο 22510 37194 Υπ. Αιγαίου 22510 38200 Δικαστήριο 22510 45489 TEΔK 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 2251025670 6973245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α.Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Επαρχείο Αegean Airlines

22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700 -1 22540 22214 -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

Ε Λ Ε Γ Χ Ο Σ

Κ Τ Ε Ο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΘΝΙΚΟ METΣΟBIO ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

ANΑΚΟΙΝΩΣΗ To Ε.Μ. Πολυτεχνείο ανακοινώνει ότι στα ΦΕΚ 89/11.2.2010 τ.Γ΄, ΦΕΚ 91/11.2.2010 τ.Γ΄, ΦΕΚ 76/9.2.2010 Τ,Γ΄ και ΦΕΚ 77/9.2.2010 τ.Γ΄ δηµοσιεύθηκαν Προκηρύξεις έξι (β) θέσεων ∆ΕΠ ως εξής: ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ

ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. ΤΟΜΕΑΣ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. Αριθµ.Προκήρυξης 1297/18. 1.2010 (ΦΕΚ 89/11.2.2010 τ.Γ΄) - Μία (1) θέση ∆.Ε.Π. στη Βαθµίδα του Λέκτορα, µε γνωστικό αντικείµενο: «Παράλληλος προγραµµατισµός µε επίγνωση της Αρχιτεκτονικής (Architecture-aware parallel programming)». Αριθµ.Προκήρυξης 1280/18.1.2010 (ΦΕΚ 91/11.

2.2010 τ.Γ΄) - Μία (1) θέση ∆.Ε.Π. στη Βαθµίδα του Επίκουρου Καθηγητή, µε γνωστικό αντικείµενο: «Αυτοµατοποίηση Σχεδίασης Υλικού». ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. ΤΟΜΕΑΣ: 4 «ΣΥΝΘΕΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΧΜΗΣ». Αριθµ.Προκήρυξης 1278/18. 1.2010 (ΦΕΚ 89/11.2.2010 τ.Γ΄) - Μία (1) θέση ∆.Ε.Π. στη Βαθµίδα του Λέκτορα, µε γνωστικό αντικείµενο: «Περιβαλλοντικές επιδράσεις των

SUDOKU ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.”

E Θ N I K H T PA Π E ZA 415/470156-97

A LP HA BA NK 601-00-2002-008741

∆ΥΣΚΟΛΟ

T PA Π E Z A Π E I PA I Ω Σ 5709-017817-954

Γ E N I K H T PA Π E Z A 9800145525-7

E M Π O P I K H T PA Π E Z A 85231511

Σ Υ Ν Ε ΤΑ Ι Ρ Ι Σ Τ Ι Κ Η T PA Π E Z A ΛEΣBOY - ΛHMNOY 000432850013

M A R F I N E G N AT I A B A N K 0266727426

ΛYΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛ Ο

Μ ΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟ ΛΟ

δοµικών υλικών που υπεισέρχονται στο σχεδιασµό και χρησιµοποιούνται στην κατασκευή αρχιτεκτονικών έργων». Αριθµ.Προκήρυξης 41257/23. 12.2009 (ΦΕΚ 76/9.2.2010 τ.Γ΄) - Μία (1) θέση ∆.Ε.Π. στη Βαθµίδα του Καθηγητή, µε γνωστικό αντικείµενο: «Αρχιτεκτονική Τεχνολογία και Σχεδιασµός σε Υφιστάµενα και Νέα Κτήρια». ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. ΤΟΜΕΑΣ: ΦΥΣΙΚΗΣ. Αριθµ.Προκήρυξης 1276/18. 1.2010 (ΦΕΚ 89/11.2.2010 τ.Γ΄) - Mία (1) θέση ∆.Ε.Π. στη Βαθµίδα του Επίκουρου Καθηγητή, µε γνωστικό αντικείµενο: «Πειραµατική φυσική υψηλών ενεργειών µε εµπειρία σε ανιχνευτικές και επιταχυντικές διατάξεις και τις εφαρµογές τους». ΤΟΜΕΑΣ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ. Αριθµ.Προκήρυξης 41249/23. 12.2009 (ΦΕΚ 77/9.2.2010 τ.Γ΄) - Mία (1) θέση ∆.Ε.Π. στη βαθµίδα του Επίκουρου Καθηγητή ή Λέκτορα, µε γνωστικό αντικείµενο: « Γεωµετρικές Απεικονιστικές Μέθοδοι». Η προθεσµία υποβολής υποψηφιοτήτων µε τα απαραίτητα δικαιολογητικά λήγει την 16-4-2010. Καλούνται οι ενδιαφερόµενοι που έχουν τα νόµιµα προσόντα, να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας µαζί µε όλα

τα αναγκαία για την κρίση δικαιολογητικά, όπως αυτά αναφέρονται στις δηµοσιευθείσες στα ΦΕΚ Προκηρύξεις, στις Γραµµατείες των Σχολών όπου µπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες. Τηλ. Επικοινωνίας: Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχ/κών & Μηχανικών Υπολογιστών: 210 - 772 3999. Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχ/κών: 210 - 772 3333. Σχολής Εφαρµοσµένων Μαθηµατικών & Φυσικών Επιστηµών: 210 - 772 1684. Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ Κ. Ι. ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ∆ΗΜΟΣ ΜΟΥ∆ΡΟΥ Μούδρος 23-2-2010 Αριθ. Πρωτ.: 918

∆ΙΑΚΗΡΥΞΗ Ο ∆ήµαρχος του ∆ήµου Μούδρου της Επαρχίας Λήµνου Νοµού Λέσβου εκθέτει σε ανοικτή δηµοπρασία την ανάδειξη αναδόχου για την εκτέλεση του έργου: «Τσιµεντοστρώσεις δρόµων-Αντ/σεις παλαιών δικτύων ύδρευσης Τ.∆. Ρεπανιδίου, Τ.∆. Κοντοπουλίου και Τ.∆. Καλλιόπης» προϋπολογισµού 85.000,00 € συνέχεια στη ΣEΛ. 23


EI∆HΣEIΣ

TPITH 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

17

Αλυσιδωτές αντιδράσεις από εργαζομένους και στελέχη κομματικών σχηματισμών για το κλείσιμο της εφημερίδας «Αιολικά Νέα»

«Βροχή» από «ΟΧΙ» ναν καταιγισμό από «όχι στο λουκέτο», τόσο από σωματεία εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε., όσο και από λοιπά σωματεία και ενώσεις και σχήματα της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, έχει προκαλέσει η απόφαση των εκδοτών των «Αιολικών Νέων» την προηγούμενη εβδομάδα να αναστείλουν τη λειτουργία της εφημερίδας. Ύστερα από την Πανελλή- νων», εκμεταλλευόμενοι νια Ομοσπονδία Ενώσεων τα προγράμματα του Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και ΟΑΕΔ, τα νέα προγράμματην Ένωση Συντακτών τα Stage και το ΕΣΠΑ, αΗμερησίων Εφημερίδων ναφέρουν πως σήμερα, Πελοποννήσου - Ηπείρου «χρησιμοποιώντας ψέμα- Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), με τα, πέταξαν, στην κυριοανακοίνωση που εξέδωσε λεξία, τους εργαζομένους την περασμένη Παρα- στο δρόμο», ενώ τονίζουν σκευή το διοικητικό συμ- πως «από τις ενέργειες βούλιο της Πανελλήνιας του ιδρυτή της “ανεξάρΟμοσπονδίας Συλλόγων τητης” εφημερίδας “ΑιοΠροσωπικού Επιχειρήσε- λικά Νέα“ και όσα αφήνει ων Ραδιοφωνίας - Τηλεό- να εννοηθούν για τη συρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ), κα- νέχεια των δραστηριοτήταγγέλλει με τη σειρά του των των “Αιολικών Εκδότην απόφαση των ιδιο- σεων”, αβίαστα συμπεκτητών των «Αιολικών Νέ- ραίνεται προς τα πού πάει ων» να κλείσουν την εφη- η υπόθεση». μερίδα, εκφράζοντας και Στο πλαίσιο αυτό, «καλεί το ίδιο το ερωτηματικό τους εργαζομένους όλων που κρύβεται πίσω από των κλάδων να δείξουν έαυτή την απόφαση, δεδο- μπρακτα τη συμπαράσταμένης της οικονομικής σή τους στους εργαζόμεβιωσιμότητας της επιχεί- νους στις “Αιολικές Εκδόσεις” και να σηκώσουν ρησης και δηλώνοντας κίνημα αντεπίθεσης, ώστε παράλληλα συμπαράστανα μην περάσουν τα σχέση στους εργαζομένους. δια του επιχειρηματία κ. Καταγγέλλουν Κονδυλούδη και Σια». οι εργαζόμενοι Την «εργοδοτική τρομοΩς «εκβιασμό» χαρακτη- κρατία» του ιδιοκτήτη των ρίζει την απόφαση των εκδόσεων «Αιολικά Νέα» εκδοτών των «Αιολικών καταγγέλλει, με τον πιο Νέων» το Παλλεσβιακό κατηγορηματικό τρόπο σε Εργατοϋπαλληλικό Κέ- σχετικό του ψήφισμα συντρο. Κατηγορώντας τους μπαράστασης και αλληεκδότες ότι «επί 20 χρό- λεγγύης στους εργαζομένια έστησαν μια κερδο- νους, και το μετωπικό φόρα επιχείρηση με τον σχήμα της «Μαχόμενης ιδρώτα των εργαζομέ- Αρχαιολογίας Συμβασιού-

Έ

χων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού», που στην ανακοίνωσή του τονίζει πως «αν η εργοδοτική τρομοκρατία του κ. Κονδυλούδη περάσει, ο εργασιακός μεσαίωνας για όλους τους υπαλλήλους, ειδικότερα του ιδιωτικού, αλλά και του δημόσιου τομέα, θα ενταθεί ακόμη περισσότερο στο νησί της Λέσβου». Το κλείσιμο των «Αιολικών Νέων» καταδικάζει και το Σωματείο Συμβασιούχων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Νομού Λέσβου (ΣΣΕΤΑΛ), δηλώνοντας πως στηρίζει τον αγώνα των απολυμένων της εφημερίδας «Αιολικά Νέα». Την αλληλεγγύη τους στους απολυμένους εργαζομένους των «Αιολικών Νέων» εκφράζουν με ανακοινώσεις τους και η Αγωνιστική Παρέμβαση Ανεξάρτητων Καθηγητών

Για τη μετακίνηση υπαλλήλου της νομαρχίας

Διαμαρτυρία και χαρακτηρισμοί η δυσαρέσκειά της για τη μετακίνηση υπαλλήλου μέλους της, από μία υπηρεσία της νομαρχίας σε άλλη, εκφράζει η Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (ΕΕΤΕΜ), καλώντας το νομάρχη να προβληματιστεί για το πώς αντιμετωπίζεται ένας υπάλληλος με 30χρονη προσφορά. Απ’ την πλευρά της νομαρχίας για τη συγκεκριμένη μετακίνηση τονίζεται πως έγινε στο πλαίσιο αλλαγών για την εξυπηρέτηση υπηρεσιακών αναγκών. Η ΕΕΤΕΜ, στην ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ν. Λέσβου, Αποστόλης Τζαννής, χαρακτηρίζει απαράδεκτη την απόφαση του αντινομάρχη Θεόδωρου Βαλσαμίδη «να μετακινήσει αναίτια και αιφνίδια το μηχανικό Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, Τμηματάρχη του τμήματος Συντηρήσεων-Εποπτείας οδών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Γρηγόρη Συρόπουλο, στη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της νομαρχίας Λέσβου».

Τ

Όπως συνεχίζει η ανακοίνωση, η μετακίνηση αυτή σε έναν υπάλληλο που επί 30 χρόνια υπηρετεί στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή του «είναι τουλάχιστον προκλητική και άδικη για την προσφορά του στην υπηρεσία. Καλούμε τον κ. νομάρχη να προβληματιστεί για το θέμα αυτό.». Η απόφαση μετακίνησης λήφθηκε απ’ το νομάρχη Παύλο Βογιατζή, με εισήγηση του αντινομάρχη κ. Βαλσαμίδη, που απαντώντας στο ερώτημα γιατί έγινε αυτή η υπηρεσιακή αλλαγή, και μάλιστα πριν ένα μήνα, υπογράμμισε: «Στο πλαίσιο αναγκών της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Προγραμματισμού, που λόγω ΕΣΠΑ χρειάζεται να ενισχυθεί σε μόνιμο προσωπικό, κρίθηκε απαραίτητο να μετακινηθεί έμπειρο προσωπικό. Όσο για το Τμήμα Συντηρήσεων - Εποπτείας Οδών, τοποθετήθηκε τμηματάρχης η πολιτική μηχανικός Μαρία Τσακίρη, οπότε κι εκεί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.»

Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, που καλεί και τις άλλες παρατάξεις της ΕΛΜΕ να συνυπογράψουν το κοινό κείμενο έκφρασης αλληλεγγύης, καθώς και τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ).

ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι Πράσινοι Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης υπέβαλε χτες ο ΣΥΡΙΖΑ ,ζητώντας να μάθει μεταξύ άλλων σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν και με ποιους τρόπους θα εξασφαλίσουν όλα τα δικαιώματα των απολυμένων. «Η εφημερίδα γιόρτασε πριν δύο μήνες τα 20 της

χρόνια με μια μεγαλόπρεπη τελετή-δεξίωση, στην οποία ήταν καλεσμένοι πάνω από 400 άνθρωποι και η οποία προφανώς κόστισε πολλές χιλιάδες ευρώ. Πρόσφατα πήρε βραβείο από το πρώην υπουργείο Τύπου ως η καλύτερη επαρχιακή εφημερίδα. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές, οι εκδότες σχεδιάζουν αναβάθμιση της εκδοτικής τους δραστηριότητας με επενδύσεις μέσω ΕΣΠΑ. Είναι, λοιπόν, μια υγιής επιχείρηση και προφανώς οι λόγοι που κλείνει δεν είναι οικονομικοί. Όλα δείχνουν πως πρόκειται για εκβιασμό και απαράδεκτο ελιγμό, ώστε να ξανανοίξει στο μέλλον απαλλαγμένη από τους “ανεπιθύμητους”», αναφέρει στην ανακοίνωσή του, όπου, λαμβάνοντας υπό-

ψη και παρόμοια περιστατικά που πρόσφατα σημειώθηκαν στην Πάτρα και τη Χίο, ζητάει να μάθει επιπλέον τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση για την ισχύουσα κατάσταση στον Τύπο. Με χθεσινή της ανακοίνωση, τη συμπαράστασή της στους εργαζομένους της εφημερίδας εκφράζει και η Πολιτική Κίνηση Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων. «Μας εκπλήσσει τόσο η απόφαση, όσο και η πρακτική των ιδιοκτητών της εφημερίδας, όσον αφορά το κλείσιμο μιας επικερδούς (κατά τους ιδίους) εφημερίδας, μέσω ενός Δελτίου Τύπου. Να μην ξεχνάμε ότι η “προβληματική” αυτή εφημερίδα πριν δύο χρόνια είχε βραβευθεί ως η καλύτερη επαρχιακή εφημερίδα στην Ελλάδα», αναφέρουν χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η στήριξη της άμεσης επαναλειτουργίας της είναι σημαντική, τόσο για την ελευθεροτυπία στη Λέσβο, όσο και για την άρνηση αποδοχής πιέσεων της εργοδοσίας προς κεκτημένα δικαιωμάτων των εργαζομένων. Την αλληλεγγύη τους στους εργαζομένους της εφημερίδας εκφράζουν, τέλος, η Οργάνωση Λέσβου του Νέου Αριστερού Ρεύματος (ΝΑΡ), καθώς και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η συνδικαλιστική παράταξη «Ταξική Πορεία».

Προσλήψεις στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων έως μεθαύριο

«Άνοιξαν»… θέσεις

ΕτηνπωτρπάοερμθαέίσσσθεμιιέοςνυσηπυΠρμοέβμσαπωστιπηοιύκ2χο5ωύΦνπεωρβοςρκοέηκυρταύαρχκίθτοηουυκαα-ν πό το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, για την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου. Πρόκειται για μια θέση αρχιτέκτονα μηχανικού για τα γραφεία της Υπηρεσίας στη Μυτιλήνη, μία θέση Τ.Ε. συντηρητή και μία θέση Δ.Ε. συντηρητή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης για έργα συντήρησης σε μνημεία και έργα τέχνης στο νησί της Λέσβου, για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 990 ωρών, καθώς και για μία θέση πολιτικού μηχανικού και μία θέση τοπογράφου μηχανικού για τα γραφεία της Υπηρεσίας στη Μυτιλήνη, μία θέση εργάτη για τον Άγιο Ευστράτιο και μία θέση εργάτη για τη Μυτιλήνη, ειδικότητες που θα προσληφθούν για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 495 ωρών και όχι μετά τις 30 Απριλίου. Για τις προϋποθέσεις, τα ειδικά προσόντα πρόσληψης ανάλογα με την ειδικότητα, τα δικαιολογητικά, καθώς και τη διαδικασία και τα

κριτήρια πρόσληψης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα του υπουργείου www.yppo.gr/. Η προθεσμία υποβολής έντυπης αίτησης, που άρχισε την προηγούμενη Παρασκευή, λήγει μεθαύριο Πέμπτη 4 Μαρτίου. Οι αιτήσεις θα κατατίθενται από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, στο λογιστήριο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου, στην οδό Βουρνάζων 19 στη Μυτιλήνη. Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να προμηθευτούν από εκεί και τα σχετικά έντυπα αιτήσεων.


18

OIKONOMIA

TPITH 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

«Χειρόφρενο» σήμερα και αύριο τραβούν τα ταξί

48ωρη απεργία για το φορολογικό…

ΧναωθσώρυίςμςομτιεατΟξάίδσθηχαγοομυίενΤίνσαετξιηίσ4κήα8μιωετρραηαΑπκγααοινρεααλύίλρααιοΤδαικκξαήίιααηππΛοεφρέγσάίβσαοισσςα,τινκςα2-

Κοπή πίτας των Εμπόρων της Καλλονής (αριστερά) και κλήρωση ενός αυτοκινήτου(δεξιά)

Βασιλόπιτα, κλήρωση αυτοκινήτου και σημαντικές ανακοινώσεις από τον Εμπορικό Σύλλογο Καλλονής

Στην Καλλονή η 13η Εμπορική Έκθεση ε επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή των μελών του έκοψε τη βασιλόπιτά του, το πρωί της περασμένης Κυριακής, ο Εμπορικός Σύλλογος Καλλονής. Παράλληλα με την κοπή της πίτας, που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, έγινε και ο απολογισμός έργου του Συλλόγου για το 2009, καθώς και η κλήρωση ενός αυτοκινήτου «Matiz». Περίπου 130 άτομα, μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Καλλονής και μη, παρευρέθηκαν στην εκδήλωση κοπής πίτας, που ο Σύλλογος διοργάνωσε προχθές το πρωί. Παρουσία του αντινομάρχη Θεόδωρου Βαλσαμίδη, του προέδρου του Επιμελητηρίου Λέσβου, Γιώργου Ορφανού, της προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Μάρως

Μ

Βερβενιώτου, και του δημάρχου Καλλονής, Δημήτρη Φαναραδέλλη, τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Καλλονής έκοψαν τη βασιλόπιτά τους, το φλουρί-χρυσή λίρα της οποίας, προσφορά του καταστήματος «Kalloni Gold» του Χρήστου Βασιλείου, κέρδισε ο έμπορος γεωργικών ειδών Γιάννης Αλβανός.

Δώρο ένα «Matiz» Ακολούθησε η κλήρωση, παρουσία συμβολαιογράφου, ενός αυτοκινήτου «Matiz», δώρου του διαγωνισμού που διοργάνωνε ο Εμπορικός Σύλλογος Καλλονής και ο οποίος έληξε την περασμένη εβδομάδα, έχοντας ξεκινήσει από τις 15 Δεκεμβρίου. Τυχερός αριθμός είναι ο 72871, που διατέθηκε από το κατάστημα εσωρούχων «Free Style» της Τασούλας Καραγρηγορίου.

Παράλληλα με τον πρώτο, κληρώθηκαν και τέσσερις επιλαχόντες αριθμοί, για την περίπτωση που μέσα σε διάστημα δύο μηνών δεν εμφανιστεί ο πρώτος δικαιούχος. Οι επιλαχόντες αριθμοί είναι, με σειρά προτεραιότητας, ο 36304 από το κατάστημα «Φάρμα Κρεάτων Αφοί Γουδέλη», ο 14100 από το κατάστημα «MDS» του Στέφανου Καράβολου, ο 64262 από το κέντρο ξένων γλωσσών «Δοκτωρίδου» και ο 26527 από το πρακτορείο ΟΠΑΠ του κ. Χρυστοφίδη Μιλτιάδη. Οι δικαιούχοι του διαγωνισμού, που κρατούν στα χέρια τους έναν από τους τυχερούς αριθμούς, καλούνται να επικοινωνήσουν με το Σύλλογο στα τηλέφωνά του 22530 23800 και 22530 29281. Β.Χρ.

H 13η έκθεση… ετά από 12 χρόνια παρουσίας στο λιμάνι της Μυτιλήνης, η Έκθεση Εμπορικής και Παραγωγικής Φυσιογνωμίας της Λέσβου μεταφέρεται στην Καλλονή, όπως δήλωσε στο «Ε» ο διοργανωτής της Έκθεσης, Μιχάλης Μακαρίου. Για τη φετινή διοργάνωση της Έκθεσης, ο κ. Μακαρίου θα συνεργαστεί με τον Εμπορικό Σύλλογο της Καλλονής, με στόχο την ανάδειξη του εμπορικού και παραγωγικού δυναμικού της. Επιπλέον, η μεταφορά της Έκθεσης στο κέντρο της Λέσβου την κάνει πιο προσιτή στους κατοίκους του βόρειου και δυτικού κομματικού του νησιού. Ο Μιχάλης Μακαρίου, ση αυτή, δήλωσε στο «Ε»: σχολιάζοντας την απόφα- « Ήταν κάτι που το θέλαμε

Μ

εμείς και το ήθελε και ο Εμπορικός Σύλλογος της Καλλονής. Λέσβος δεν είναι μόνο η Μυτιλήνη. Πιστεύω ότι η μεταφορά της έκθεσης στην Καλλονή θα της δώσει μια διαφορετική δυναμική. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλλονής, Χρήστος Γώγος, αναφερόμενος στην έκθεση, δήλωσε στο «Ε» ότι «η 13η Έκθεση Εμπορικής και Παραγωγικής Φυσιογνωμίας θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 10 Μαΐου στο Δημοτικό Στάδιο της Σκάλας Καλλονής». Και συνέχισε: «Για την Καλλονή, η διοργάνωση αυτή είναι πολύ σημαντική και σημαίνει μια μεγάλη προβολή των εμπορικών επιχειρήσεων και των παραγωγών. Καλούμε

τα μέλη μας, αλλά και όλους τους εμπόρους του νησιού, τόσο από την Καλλονή, όσο και από τη Μυτιλήνη, να πλαισιώσουν την Έκθεση, ώστε να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία, και για το καλό το δικό τους, και για το καλό της Καλλονής γενικότερα.» Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Καλλονής, όσοι έμποροι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στη 13η Έκθεση Εμπορικής και Παραγωγικής Φυσιογνωμίας μπορούν να επικοινωνούν, για οποιαδήποτε πληροφορία ή για δήλωση συμμετοχής, τόσο με το Σύλλογο στα τηλέφωνα 22530 23800 και 29281 όσο και με το «Studio Idea», στα τηλέφωνα 22510 44289 και 29073.

και 3 Μαρτίου. Οι ιδιοκτήτες ταξί διαμαρτύρονται για τις αλλαγές στη φορολόγησή τους. Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί και Αγοραίων κατηγορεί την κυβέρνηση για «δογματισμό που οδηγεί σε σύγκρουση και αφανισμό των ταξί», ενώ απειλεί με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του κλάδου με την πραγματοποίηση απεργίας διαρκείας κατά την κατάθεση προς ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξί Μυτιλήνης, κ. Κωνσταντίνος Νέστορας, μιλώντας στο «Ε» είπε για την κινητοποίηση. «Η συμμετοχή ήταν καθολική στις προηγούμενες κινητοποιήσεις και θα συνεχίσουμε και σε αυτήν τη 48ωρη απεργία. Δυο εκπρόσωποί μας συμμετείχαν στο κλαδικό συμβούλιο που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και υπάρχει ενδεχόμενο να συνεχίσουμε και σε απεργία διαρκείας, ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν.» Ο Σύνδεσμος Ταξί Μυτιλήνης ενημερώνει ότι τις ημέρες της απεργίας οχήματα επιφυλακής θα εξυπηρετούν μόνο έκτακτες περιπτώσεις, όπως πχ. μετακίνηση στο Νοσοκομείο νεφροπαθών για αιμοκάθαρση κ.λπ..

Συγκέντρωση Επαγγελματοβιοτεχνών στο Επιμελητήριο

ΤμποσόβρΔοο.υΣυ.ςκτατηηλςενίΟΤόμελοτοάσυρπςτοητνο3δυίΜαςςεαπΕρπατίαγογγυεγ,λεσλμτμαιατςίτε6ιςώ,τνοβΒιαοιποτέότχεγχνενευςώμνακα,Λιόέε--που θα μιλήσει μέλος της γραμματείας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Επαγγελματοβιοτεχνών. Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλονται για κινητοποίηση των επαγγελματοβιοτεχνών ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Λέσβου σημειώνει: «Μόνη μας ελπίδα αυτήν τη στιγμή είναι ο ενωμένος αγώνας για να μπορέσουμε να σταματήσουμε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει αυτή η κυβέρνηση και όσες άλλες πέρασαν. Γιατί όλοι μας ζούμε στην ανασφάλεια, προσπαθώντας να ζήσουμε τις οικογένειές μας, έχοντας να αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό των πολυκαταστημάτων, των μεγαλοεισαγωγέων, των μεγαλοκατασκευαστών, τα χρέη στις τράπεζες, την εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας.»

Οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων

Επιδότηση για πατάτα και ξηρά φασόλια

ΗθέσΔδοιιαευύφνθεαυρινότσήμησεενΑιοςγυργςοιαπτιακτρηήαςλγήΑωψνγάηοπύττςωυνξπηόεςτπειεδνθοηατμπήεσρρέεώπωνενειιγντιααουκτςαητνεαν-πατάτα και τα ξερά φασόλια. Πρόκειται για επιδοτήσεις που δίνονται μέσα από το ειδικό πρόγραμμα για τα νησιά του Αιγαίου. Για τους πατατοπαραγωγούς οι προθεσμίες που ισχύουν είναι: - Μέχρι τις 10 Μαρτίου για τις πατάτες, η συγκομιδή των οποίων προβλέπεται ότι θα γίνει κατά την περίοδο από 1ης Απριλίου έως 31ης Ιουλίου του ιδίου έτους. - Μέχρι τις 15 Μαΐου για τις πατάτες, η συγκομιδή των οποίων προβλέπεται ότι θα γίνει κατά την περίοδο από 1ης Αυγούστου έως 31ης Οκτωβρίου του ιδίου έτους. - Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για τις πατάτες, η συγκομιδή των οποίων προβλέπεται ότι θα γίνει κατά την περίοδο από 1ης Νοεμβρίου έως 31ης Μαρτίου του επόμενου έτους. Για τους παραγωγούς ξηρών φασολιών (ενδιαφέρει κυρίως τους παραγωγούς της Λήμνου), μέχρι τις 15 Ιουνίου κάθε έτους. Η αίτηση ενίσχυσης θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από τα παρακάτω δικαιολογητικά: 1. Φωτοτυπία και των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας 2. Φωτοτυπία του βιβλιαρίου τραπέζης 3. Φωτοτυπία του εκκαθαριστικού της Εφορίας ή δήλωση άλλου φορολογικού εγγράφου, όπου θα αναγράφεται ο Α.Φ.Μ. του δικαιούχου 4. Παραστατικά κατοχής τεμαχίων (τίτλοι ιδιοκτησίας ή το Ε9 - για μισθωμένες εκτάσεις, ιδιωτικό συμφωνητικό όπου θα σημειώνεται η ένδειξη «Θεωρήθηκε», η χρονολογία θεώρησης, υπογεγραμμένο από υπάλληλο). 5. Αντίγραφο της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης του έτους για το οποίο αιτείται ο παραγωγός ενίσχυση. Εάν την περίοδο υποβολής της αίτησης δεν έχουν την ενιαία ενίσχυση, οφείλουν να την προσκομίσουν αργότερα.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

TPITH 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

19

Παρέμβαση από την Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας

Οι περιβαλλοντολόγοι για το τυρόγαλο έση για τη ρύπανση που προκαλείται από το τυρόγαλο, αλλά και για την πιλοτική μονάδας επεξεργασίας τυρόγαλου που έχει εγκαταστήσει η Biotev στην περιοχή της Βατούσας, πήρε το Περιφερειακό Παράρτημα του Βορείου Αιγαίου της Ένωσης Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας.

Θ

Το πιο ενδιαφέρον σημείο της ανακοίνωσης είναι αυτό που αναφέρεται στη λειτουργία της μονάδας Biotev. Συγκεκριμένα υπογραμμίζεται ότι, έστω και αν λειτουργεί πιλοτικά, θα έπρεπε να διαθέτει άδεια λειτουργίας και να πληροί εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, διαφορετικά δεν είναι δυνατόν: - να αξιολογηθεί η απόδοσή της αλλά και οι πιθανοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να προκύψουν κατά τη διάρκεια λειτουργίας της και - να βελτιστοποιείται μέσω της συνεχούς παρακολούθησής της. Παράλληλα, καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες να εφαρμόσουν άμεσα όσα αναφέρονται στην κείμενη νομοθεσία για όσες εγκαταστάσεις λειτουργούν χωρίς τις απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων στον νομό Λέσβου και ιδιαίτερα όταν αυτές προκαλούν επαναλαμβανόμενα επεισόδια ρύπανσης στο περιβάλλον του νησιού, καθώς η απόρριψη του τυρόγαλου στους ποταμούς, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Σκαλοχωρίου, είναι αντίθετη με το νόμο.

Για τη διαχείριση Τα κρίσιμα σημεία για τη διαχείριση κατά την επιστημονική άποψη της Ένωσης Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας είναι τα εξής: - Η διαχείριση του τυρόγαλου, όταν αυτό δε χρησιμοποιείται για την παραγωγή τυριών και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων και απορρίπτεται ως απόβλητο, είναι ένα σύνθετο πρόβλημα. Το τυρόγαλο ως απόβλητο φέρει υψηλό ρυπαντικό φορτίο και προκαλεί σημαντικά

προβλήματα ρύπανσης εάν απορριφθεί στο περιβάλλον χωρίς την απαραίτητη πρότερη επεξεργασία του. Γι’ αυτό απαγορεύεται η απόρριψή του, χωρίς καμμίας μορφής πρότερη

επεξεργασία, σε ποτάμια, λίμνες και άλλους φυσικούς αποδέκτες και φυσικά προβλέπονται διοικητικές και ποινικές ευθύνες για τους υπαιτίους της ρύπανσης. - Οποιαδήποτε προτεινόμενη καινούργια ή βελτιωμένη μέθοδος διαχείρισης αποβλήτων θα πρέπει να δημοσιοποιείται στην επιστημονική κοινότητα και να δίνονται απαραιτή-

τως στοιχεία τόσο για την ίδια τη μέθοδο όσο και τα εκτιμώμενα αποτελέσματα που αυτή μπορεί να επιτύχει. Ο έλεγχος μίας νέας ή βελτιωμένης μεθόδου διαχείρισης οποιασδήποτε μορφής αποβλήτων θα πρέπει να ελέγχεται κατ’ αρχάς σε εργαστηριακή κλίμακα, έπειτα σε πιλοτικό επίπεδο και να δέχεται την κριτική και τον έλεγχο της επιστημονικής κοινό-

τητας, πριν να τεθεί σε πλήρη λειτουργία και σε πραγματικές συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρείται η κείμενη νομοθεσία. Είναι προφανές ότι όλα τα παραπάνω αναφέρονται στην πιλοτική μονάδα της Biotev. - Εάν αποδειχτεί ότι μία νέα ή βελτιωμένη μέθοδος αποτελεί βέλτιστη διαθέσιμη τεχνολογία για τη διαχείριση των συγκε-

κριμένων κατά περίπτωση αποβλήτων, τότε συνήθως ενσωματώνεται στην κείμενη νομοθεσία ως μία εκ των εναλλακτικών μεθόδων διαχείρισης των συγκεκριμένων αποβλήτων και προτείνεται έναντι άλλων όταν αυτή λαμβάνει μέτρα μείωσης παραγωγής των αποβλήτων, επανάχρησης-ανακύκλωσης και ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Οι Σκαλοχωρίτες για τον ποταμό της Κάτω Πέτρας

«Η ρύπανση συνεχίζεται» Οπκορύόεσδυρλολςόγτοουυ «πΔερρυιςβ»α,λλΔοηνμτήι-τ ρ η ς Κ ό ν σο υ λ α ς , δ ή λ ω σ ε στ ο «Ε» ότι η ρύπανση του ποταμού της Κάτω Πέτρας συνεχιζόταν όλες τις προηγούμενες ημέρες, παρά τους ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών, παρά τις μηνύσεις, παρά την παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης. Διαφορετική, ωστόσο, ήταν η εικόνα που είχε η νομαρχία. Ο αρμόδιος αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης μάς είπε ότι, σύμφωνα με τη δική του πληροφόρηση, η ρύπανση έχει σταματήσει, καθώς όλα τα τυροκομεία μεταφέρουν το τυρόγαλο στη μονάδα της Biotev. Όμως συμπλήρωσε ότι θα δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες μέσα στην επόμενη εβδομάδα να κάνουν νέους ελέγχους. Την Παρασκευή έληξε η πενθήμερη προθεσμία, που είχε δοθεί στις επιχειρήσεις Biotev και Βενε-

στε να ξεκινήσει η διαδικασία νομιμοποίησης και αδειοδότησης της μονάδας.

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι

τσάνου να καταθέσουν τις απόψεις τους για τη ρύπανση που είχε προκληθεί στον ποταμό της Κάτω Πέτρας τις προηγούμενες ημέρες. Χθες δε, αναμενόταν οι αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους για το ζήτημα στον αντινομάρχη, ο οποίος θα έχει τον τελι-

κό λόγο για το αν θα κλείσουν οι επιχειρήσεις ή αν θα τους επιβληθεί πρόστιμο. Επίσης, σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας, τη Δευτέρα πρέπει να κατατεθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Biotev στη Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας, ώ-

Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Δρυς», κ. Κόνσουλας, την Παρασκευή, σε δηλώσεις του στο «Ε» υποστήριξε ότι η ρύπανση συνεχίζεται στον ποταμό της Κάτω Πέτρας. Έκανε σαφές ότι είναι απόφαση του Συλλόγου να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειες για να αντιμετωπισθεί τόσο το συγκεκριμένο ζήτημα, όσο και όλα τα άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή τους. Επίσης είπε ότι πλέον ο Σύλλογος δε θα καταθέτει μόνο στις τοπικές αρχές τα στοιχεία που έχει για τη ρύπανση του περιβάλλοντος, μια και έχει ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με τους ελεγκτές περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος. Έτσι το θέμα πλέον φεύγει από τα τοπικά πλαίσια.

Στο Γιώργο Κατζανό περνάει ο έλεγχος του υποκαταστήματος της Biotev στη Βατούσα

Νέα συμφωνία για τη διαχείριση του τυρόγαλου τoυ NIKOY MANABH τρεις τυροκομικές εΟιπιχειρήσεις της δυτικής Λέσβου «Λεσβιγάλ», «Θυμέλης» και «Φάνης Ρόδος», ο ιδιοκτήτης της Biotev, Τ ιμο λέων Βενετσάνος, και ο ελαιοτριβέας Γιώ ργος Κατζανό ς συμφώνησαν σε ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας για τη διαχείριση του τυρόγαλου από την πιλοτική μο-

νάδα της Βατούσας. Το σημαντικότερο στοιχείο αυτής της συμφωνίας είναι ότι ο κ. Βενετσάνος παύει να είναι ο ιδιοκτήτης της μονάδας, η οποία μεταβιβάσθηκε πλήρως στον κ. Κατζανό και ο κ. Βενετσάνος στο εξής θα είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος της μονάδας. Ο κ. Κατζανός σε συνεργασία με το μελετητή Χρι-

στόφορο Μανδυλά, χθες Δευτέρα, επρόκειτο να καταθέσει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μονάδας στη Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας ώστε να δρομολογηθούν οι υπόλοιπες διαδικασίες για την αδειοδότησή της. Ο τυροκόμος Ιγνάτης Θυμέλης μάς είπε σχετικά πως «η συμφωνία αυτή έχει επιτευχθεί εδώ και

τρεις μέρες. Η μονάδα της Βατούσας λειτουργεί κανονικά και παραλαμβάνει όλο το τυρόγαλο από τα τυροκομεία μας.». Τα προβλήματα που είχαν εμφανιστεί όλο το προηγούμενο διάστημα μεταξύ των τυροκόμων και του κ. Βενετσάνου, όπως και μεταξύ του κ. Βενετσάνου και των κυρίων Κατζανού και Μανδυλά, φαίνεται ότι αποτελούν παρελθόν.

Αυτά τα προβλήματα ήταν που είχαν οδηγήσει στη μη ενεργοποίηση της υπό σύσταση εταιρείας «Τυροζωμός», αλλά και στη ρύπανση του ποταμού της Κάτω Πέτρας. Το επόμενο διάστημα θα φανεί αν η νέα συμφωνία είναι λειτουργική ή αν θα οδηγηθούμε σε νέο αδιέξοδο. nman@emprosnet.gr


EI∆HΣEIΣ

20

TPITH 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Καίτη Μεσσηνέζη, «Ματίνα» Ακουαρέλα 25x32 εκ.

Ημέρα της Γυναίκας στα Πάμφιλα

Από την εκδήλωση της περασμένης Παρασκευής

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας

Αρχή με κοσμοσυρροή… ε εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία, την οποία σηματοδότησε και η μεγάλη συμμετοχή του κοινού, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, η εκδήλωση που το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είχε διοργανώσει για το Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας, που έχει οριστεί να είναι το 2010.

Υμνώντας τη βιοποικιλότητα

ότι η προστασία της βιοποικιλότητας δεν αφορά μόνο στην προστασία των ειδών, αλλά θα πρέπει να επικεντρωθεί πρωτίστως στη μελέτη των διαδικασιών. Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το φυτοπλαγκτόν «Emiliania Huxleyi», η μελέτη του οποίου συμβάλλει στην έρευνα για την κλιματική αλλαγή, τόνισε τη σημασία της μελέτης των οικοσυστημάτων και των διεργασιών για την οικολογική ισορροπία του πλανήτη, αναφέροντας παράλληλα ότι η προστασία της βιοποικιλότητας προσφέρει στον άνθρωπο προϊόντα και υπηρεσίες που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή του. Ο κ. Τρούμπης επεσήμανε, επιπλέον, ότι στον τομέα αυτό το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και ειδικότερα το Τμήμα Περιβάλλοντος, πρωτοπορούν από την ίδρυσή τους, περιλαμβάνοντας όλους τους ειδικούς επιστήμονες που μπορούν να συμβάλλουν στην πρόοδο της έρευνας στους αντίστοιχους τομείς.

Ακολούθησε διάλεξη από τον καθηγητή Ανδρέα Τρούμπη, ο οποίος ξεκίνησε προβληματίζοντας το κοινό με την πρότασή του «Όχι άλλα Πάντα», θέλοντας να επισημάνει

Ακολούθησε η προβολή του ντοκυμαντέρ «Βιοποικιλότητα στο Βόρειο Αιγαίο», το οποίο δημιουργήθηκε από το Εργαστήριο Βιοποικιλότητας του

Μ

Επρόκειτο για την εναρκτήρια μιας σειράς αντίστοιχων εκδηλώσεων που πρόκειται να διοργανώσει το Μουσείο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Βιοποικιλότητας, με αρχικό καλεσμένο ομιλητή το μέχρι και χθες πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Α νδ ρέα Τ ρο ύμπη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας και της εκπαίδευσης, ανάμεσα στους οποίους ο αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Παντελής Πατερέλλης, η αντιδήμαρχος Μαρία Λόζου, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Ιω ά ν ν η ς Αιγαίου, Μαντής, η περιφερειακή διευθύντρια ΕκπαίδευΑ δ α μα ν τ ί α σης, Κοντέλλη, ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Αθανάσιος Φραγκόπουλος, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Αιγαίου ΓΕΩΤΕΕ, Γιάννης Τσακίρ ης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτης Πιττός, εκπρόσωπος της Ένωσης

Ξεναγών, αλλά και πολλοί πανεπιστημιακοί, ευαισθητοποιημένοι πολίτες, φοιτητές και μαθητές. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την αναφορά από το διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, αναπληρωτή καθηγητή Νικόλαο Ζούρο, στη σημασία της ανακήρυξης από τον ΟΗΕ του 2010 ως Διεθνούς Έτος Βιοποικιλότητας, «μια γιορτή της ζωής πάνω στη γη». Ο κ. Ζούρος αναφέρθηκε, επίσης, στην πρωτοβουλία του Μουσείου να οργανώσει κατά τη διάρκεια του έτους σειρά εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Το είδος του μήνα», οι οποίες θα περιλαμβάνουν την παρουσίαση εκθέσεων, βιβλιοπαρουσιάσεις, διαλέξεις και προβολές.

Και το ντοκυμαντέρ

Τμήματος Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αιγαίου με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Τρούμπη, ενώ για πρώτη φορά στην Ελλάδα προβλήθηκε και το ντοκυμαντέρ του BBC «Aristotle’s lagοon», το οποίο αποτελεί έναν «ύμνο στη φύση και τη βιοποικιλότητα της Λέσβου». Μάλιστα, το ντοκυμαντέρ «Βιοποικιλότητα στο Βόρειο Αιγαίο» θα προβάλλεται καθημερινά στο Μουσείο, ενώ ειδικές προβολές θα γίνονται για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και για φοιτητές. Στην εκδήλωση απέστειλαν τους χαιρετισμούς τους και ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης, ο βουλευτής Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης, η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σοφία Θεολογίτου, και ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, οι οποίοι εκτός άλλων τόνισαν τη σημασία της για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών της Λέσβου για τον πλούτο της βιοποικιλότητας του νησιού.

Εουκν, δοσυήτνλιςωα6σπηότογκιαοαπιντόοηγύνε,υΗτμημανέ,ρεοαρΣχτόύηλμςλεΓονυηγνοαΚςίυκΓραυιςανκαδήιικο7ώρνγΜαΠαναώρμτ-ί-φίλων και το Λύκειο Παμφίλων. Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Παμφίλων, θα ξεκινήσει με ομιλία της παιδιάτρου Μαρίας Λόζου - Βερβέρη, με θέμα «Παιδική παχυσαρκία - Ο ρόλος της μητέρας στη διατροφή». Θα ακολουθήσει στις 6 και μισή η ομιλία της δικηγόρου Νατάσας Γαζηδέλλη - Αβαγιανού, με θέμα «Ποια η σημασία του εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας σήμερα». Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την προβολή, στις 6:45, ταινιών από το παραδοσιακό σπίτι του Λαογραφικού Μουσείου Παμφίλων, γυρισμένες από ομάδα μαθητών και καθηγητών του Λυκείου Παμφίλων, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Παμφίλων. Οι ταινίες θα έχουν ως θέματα τη «Γυναίκα εργαζόμενη στο σπίτι στα παλαιότερα χρόνια» και το «Νυφοστόλι».

Ο Βασίλης Λέκκας με το Μουσικό Σχολείο

ΟγΒναωσσίλτηόςς Λτρέακγκοαυςδθιαστεήμςφανιστεί την Τετάρτη 10 Μαρτίου, στις 9 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, μαζί με συνεργάτες του, αλλά και με μαθητές του Μουσικού Σχολείου της πόλης. Ο Βασίλης Λέκκας, που έγινε γνωστός αρχικά μέσω της συνεργασίας του με το Μάνο Χατζιδάκι, έρχεται στη Μυτιλήνη την επόμενη Ο Βασίλης Λέκκας βδομάδα για μία και μόνο συναυλία, από κοινού με τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου. Πρόκειται για μια διοργάνωση που έχει αναλάβει το ίδιο το Μουσικό Σχολείο, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να έρχονται κάθε τόσο οι μαθητές του Σχολείου σε επαφή με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες. Εξάλλου, ανάλογες συναυλίες είχαν διοργανωθεί στο παρελθόν, με εμφανίσεις καλλιτεχνών όπως ο Δημήτρης Μπάσης ή ο Παντελής Θαλασσινός, τους οποίους συνόδευαν τα μουσικά σύνολα του Σχολείου. Λόγω του ότι δεν υπήρχε αρκετός χρόνος προετοιμασίας, στη φετινή εκδήλωση ο Βασίλης Λέκκας θα εμφανιστεί με τους δικούς του μουσικούς, ενώ το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης θα πλαισιώσει το πρόγραμμα για 15 περίπου λεπτά, με την εμφάνιση του τζαζ συνόλου του υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Παναγιώτη Σαλάνη και του συνόλου ροκ και σύγχρονου ρεπερτορίου υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Ηλία Κεχαγιώτη, με την εκτέλεση τριών μουσικών κομματιών από το καθένα. Εισιτήρια για τη συναυλία - χορηγός επικοινωνίας της οποίας είναι και το «Ε» - θα προπωλούνται στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης από το Σάββατο 6 Μαρτίου, από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 έως τις 8 το απόγευμα. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 15 ευρώ.


● ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα

ΠOΛITIΣMOΣ Έως Δευτέρα 15 Μαρτίου, κάθε μέρα (εκτός Τρίτης) από τις 10:00 έως τις 1 7 : 00 σ τ ο Μ ο υ σ ε ί ο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου Έκθεση φωτογραφιών του Αριστοτέλη Ζάχου: «Αρχιτεκτονικές Αντιστίξεις από τον Ζάχο στο σήμερα»

Σήμερα 2 Μαρτίου στις 11:30 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Η παιδική παράσταση «Το απαγορευμένο δάσος»

Αύριο Τετάρτη 3 Μαρτίου στις 19:00 στην αίθουσ α δ ι δ α σκ α λ ί α ς τ η ς ΝΕΛΕ Λέσβου Συνάντηση με θέμα «Προετοιμασία για την καλοκαιρινή περίοδο 2010», από το Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού στις 11:30 στην Καλλονή Η παιδική παράσταση «Το απαγορευμένο δάσος»

Πέμπτη 4 Μαρτίου στις 11:30 στην Καλλονή Η παιδική παράσταση «Το απαγορευμένο δάσος»

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως Πέμπτη 4 Μαρτίου «Ανίκητος», του Κλιντ Ίστγουντ (κοινωνική ιστορική) Πρωταγωνιστούν: Μόργκαν Φρίμαν, Ματ Ντέιμον, Τόνι Γκόροτζ, Πάτρικ Μόφοκενγκ, Ματ Στερν, Τζούλιαν Λιούις, Τζόυνς, Αντζόα Άντο, Μάργκεριτ Γουίτλει Ώρες προβολής: Τρίτη στις 21:30, Τετάρτη στις 18:45 και στις 21:30, Πέμπτη στις 21:30 «Ο Μικρός Νικόλας», του Λορέν Τιράρ (κωμωδία) Πρωταγωνιστούν: Βαλερί Λεμερσιέ, Καντ Μεράντ, Βενσάν Κλόν, Μαξίμ Γκοντάρ Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Τρίτη στις 21:45 (με υπότιτλους), Τετάρτη στις 19:30 και στις 21:45 (με υπότιτλους), Πέμπτη στις 21:45 (με υπότιτλους)

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔOY να διαγωνισμό με τρεις άξονες - ποίηση, πεζό κείμενο και ζωγραφική - και με θέμα-ομπρέλα «Ανακύκλωση: δίνει στη Γη ανάσες», διοργάνωσε και ολοκλήρωσε με επιτυχία την προηγούμενη εβδομάδα το Λύκειο Πολιχνίτου. Επρόκειτο ουσιαστικά για διαγωνισμό της σχολικής βιβλιοθήκης του Λυκείου Πολιχνίτου, αντίστοιχο με αυτόν που είχε γίνει την περσινή σχολική χρονιά και είχε θέμα «Ο τόπος που ζω». Πιστοί στο ραντεβού που είχαν δώσει κατά την απονομή των βραβείων του προηγούμενου διαγωνισμού, οι υπεύθυνοι του Λυκείου Πολιχνίτου πρότειναν φέτος ως θέμα την «ανακύκλωση», λόγω του ότι είναι κάτι επίκαιρο και θα έδινε τη δυνατότητα στους μαθητές να εκφραστούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, εμπνεόμενοι από την αναγκαιότητά της και τη σημασία της για το περιβάλλον. Όπως προέκυψε, τελικά, ο διαγωνισμός είχε στο σύνολό του πολύ μεγάλη επιτυχία, τόσο όσον αφορά στον αριθμό των συμμετοχών, όσο και στην ποιότητα των έργων. Με όλα τα σχολεία του δήμου να έχουν συμμετάσχει, τόσο της πρωτοβάθμιας, όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατατέθηκαν συνολικά 24 ποιήματα, 55 πεζά κείμενα και 69 έργα ζωγραφικής από τα Δημοτικά, το Γυμνάσιο και το Λύκειο του δήμου, καθώς και 41 έργα ζωγραφικής-σκίτσα από παιδιά του Νηπιαγωγείου.

!

TPITH 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, μέσα στο προηγούμενο Σαββατοκύριακο, το 4ο Σεμινάριο Θεωρίας και Πράξης Λαϊκής Μουσικής από την «Πάραλο».

Έ

«Οικολογικές βραβεύσεις» Οι μαθητές είχαν προθεσμία να ολοκληρώσουν τις δημιουργίες τους μέχρι τις αρχές του προηγούμενου μήνα, ενώ την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκε και η διαδικασία της αξιολόγησης από τριμελείς επιτροπές, αναδεικνύοντας συνολικά 21 έργα που βραβεύτηκαν και αρκετά άλλα που πήραν επαίνους. Οι επιτροπές που αξιολόγησαν τα έργα των μαθητών δημοτικού, ανέδειξαν τρεις μικρούς… ποιητές, τρεις συγγραφείς πεζού διηγήματος και τρεις… οικολόγους ζωγράφους, που εμπνεύστηκαν από την ανακύκλωση και τη σημασία της για τη φύση. Πιο συγκεκριμένα, με επιτροπή αξιολόγησης ποίησης και πεζού κειμένου για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση τη φιλόλογο του Γυμνασίου Πολιχνίτου Θεοδώρα Βουτσά, τη δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Λισβορίου Όλγα Μπούκλα και τη δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Πολιχνίτου Κυριακούλα Παχατίρογλου, στο διαγωνισμό ποίησης βραβεύτηκαν με τη σειρά ο Παναγιώτης Καραευαγγέλου και η Σοφία Δαλβαδάνη, μαθητές του Δημοτικού

Το πρώτο βραβείο της πρωτοβάθμιας και το πρώτο βραβείο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στον άξονα της ζωγραφικής. «Ανακύκλωση… γιατί μπορούμε!», ένα από τα συνθήματα των μαθητών

«Οικο»-διαγωνισμός από το Λύκειο Πολιχνίτου

Πολιτισμός και ανακύκλωση Σχολείου Λισβορίου, και η Γεωργία Μαυρέλλη, μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου Βρίσας. Στο διαγωνισμό πεζού κειμένου, αντίστοιχα, οι βραβεύσεις δόθηκαν στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πολιχνίτου Στέλιο Πανσεληνά, Ιωάννα - Ειρήνη Κεφαλά και Παναγιώτη Σταυρακέλλη, ενώ στο διαγωνισμό ζωγραφικής η επιτροπή κρίσης, αποτελούμενη από το διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Λισβορίου, π. Γεώργιο Αλεντά, το δάσκαλο του Δημοτικού Σχολείου Πολιχνίτου Κώστα Καλαθά, το διευθυντή του Γυμνασίου Πολιχνίτου, Χρήστο Μακρή, και τη δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Βρίσας Αθανασία Παπανικολάου, έδωσε το πρώτο και το δεύτερο βραβείο στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πολιχνίτου Ιωάννη Βελάη και Ξένια Κρητικού αντίστοιχα και το τρίτο βραβείο στη μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου Λισβορίου Στέλλα Μοιρασγεντή. Η ίδια επιτροπή βράβευσε για τα έργα ζωγραφικής τους τούς μαθητές του Λυκείου και του Γυμνασίου Πολιχνίτου Ευαγγελία Φρύσα, Γρηγόρη Κατρακάζα και Δημήτρη Ματέλλη, καθώς και τους μαθητές των Νηπιαγωγείων Πολιχνίτου και Βρίσας Λουκά Κρικλάνη, Βασίλη Καγκάρα και ένα ανώνυμο έργο «λιλιπούτειου» μαθητή του ίδιου Νηπιαγωγείου. Τέλος, στο διαγωνισμό ποίησης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης βραβεύτηκαν οι μαθητές του Λυκείου Πολιχνίτου Δήμητρα και Φρόσω Κατρακάζα, Αφροδίτη Αδαλή και Ταξιαρ χούλα Ρ ηγοπούλου, ενώ στον αντίστοιχο διαγωνισμό πεζού κειμένου τα βραβεία απέσπασαν οι μαθητές Γεωργία Τσο υκαλ οχ ωρ ίτη, Γ ε ω ρ γ ία Κανδηλ ανάπτη και Βασίλ ης Μαριάμος. Και στις δύο κατηγορίες την επιτροπή αξιολόγησης των έργων αποτελούσαν η δασκάλα

του Δημοτικού Σχολείου Πολιχνίτου Μαρία Ανεστίδου, ο φιλόλογος του Λυκείου Πολιχνίτου Σταύρος Νικοκύρης και η φιλόλογος του Γυμνασίου Πολιχνίτου Κατερίνα Σελάχα.

Και τρίτο ραντεβού «Οι μαθητές εκφράστηκαν, ο καθένας με το δικό του εκφραστικό μέσο, για την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι όλα σχεδόν τα σχολεία της περιοχής μας υλοποιούν προγράμματα ανακύκλωσης - ιδιαίτερα μπαταριών, χαρτιού, αλουμινίου και ηλεκτρονικών συσκευών - δίνει ελπίδες για ένα καλύτερο περιβάλλον που θα διαμορφώσουμε για τα παιδιά μας», αναφέρει ο διευθυντής του Λυκείου Πολιχνίτου, Ευστράτιος Νικέλης, τονίζοντας παράλλη-

λα την αναγκαιότητα του συντονισμού των προσπαθειών που κάνουν τα σχολεία για ανακύκλωση από ένα φορέα, που θα διαθέτει αποθηκευτικό χώρο και μεταφορικό μέσο. Η απονομή των βραβείων θα γίνει στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου στα τέλη του ερχόμενου Απριλίου, μαζί με παράσταση της θεατρικής ομάδας του Σχολείου. Ωστόσο, η δημιουργία δε θα τελειώσει εκεί, καθώς το φετινό διαγωνισμό της σχολικής βιβλιοθήκης του Λυκείου Πολιχνίτου θα ακολουθήσει και τρίτος, την επόμενη χρονιά, με τον οποίο και θα κλείσει ο πρώτος τριετής κύκλος, που θα έχει ως αποτέλεσμα την έκδοση σε ειδικό βιβλίο του συνόλου των έργων που θα έχουν βραβευτεί.

Ροκ περιοδείες στη Λέσβο Ξεσκυινναουύλνί,εαςπρόοτκηνσευργχκόρμοετνηημάΠταωρνασσκτεαυήχω5ρΜιάαρττηίςουΛ, έο-ι σβ ο υ , στ ο π λ α ί σ ι ο τ ο υ « Ρ ο κ γ ι α τ η ν Α ϊ τ ή » . Την Παρασκευή στις 9 το βράδυ, στο μπαρ «Cutty Shark» του Περάματος, θα εμφανιστούν οι «Blueprint» και οι «Method X». Το Σάββατο 6 του μήνα, οι «Group Therapy» και οι «Alchemy» θα παίξουν στο Πολιτιστικό Κέντρο Άντισσας, ενώ θα ακολουθήσει η εμφάνιση, την Κυριακή 7 Μαρτίου στο μπαρ «Ωκεανίς» στο Πλωμάρι, των συγκροτημάτων «Barcode» και «Soultaker». Την Παρασκευή 12 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής θα εμφανιστούν τα συγκροτήματα «Vour», «Laura Wood Band» και «Magma», ενώ το Σάββατο 13 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Μολύβου, θα παίξουν οι «Nemesis» και οι «Toulahistone». Όλες οι συναυλίες ξεκινούν στις 9 το βράδυ, με εξαίρεση τη συναυλία στο Πλωμάρι που θα ξεκινήσει στις 8. Η διάρκεια των συναυλιών, θα είναι τρεις ώρες. Τέλος, στις 18 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο της Μυτιλήνης, θα γίνει η τελική μεγάλη συναυλία με την εμφάνιση όλων των συμμετεχόντων συγκροτημάτων, μαζί με τον Αϊτινό μουσικό Τζο ντι Μάρκο, κατά την οποία και θα παραδοθεί στους «Γιατρούς του Κόσμου» το ποσό οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων της Αϊτής, που θα έχει συγκεντρωθεί. Β . Χρ.


22 TPITH 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

H ΠΑΣΠ στο «Marush»!

… «μέθυσε τον ήλιο»

ROCK N BLUES LIVE ΣΤΟ FISHEYE

ελπίδας και Μήνυμα αισιοδοξίας στις δύσκολες μέρες που διανύουμε έδωσε την περασμένη Τρίτη η φοιτητική νεολαία της ΠΑΣΠ, σε ένα κατά γενική ομολογία άκρως επιτυχημένο πάρτυ, που διοργάνωσε η παράταξη και πραγματοποίησε στο «Marush»! Τα ακούσματά του… ελληνικά και μόνο ελληνικά! Οι μπάρες και τα τραπέζια πήραν φωτιά, αφού το κατάμεστο μαγαζί δεν έδινε και πολλά περιθώρια για χορό στο έδαφος! Το ποτό έρρεε άφθονο και τα μέλη, οι υποστηρικτές και οι φίλοι της ΠΑΣΠ… «μέθυσαν τον ήλιο», δίνοντας δυναμικό παρών σε ένα event με πολύ κέφι και ομαδικό κλίμα που... θα μείνει στην ιστορία! Και όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, δε θα μπορούσαν να λείπουν τα συνθήματα υπέρ της παράταξης τα οποία δεν έλεγαν να σταματήσουν ακόμα και μετά το κλείσιμο του μαγαζιού!

ΜΟΥΣΙΚΗ BPAΔIA ΣTΟ LIGHTHOUSE

Με το Monsieur Minimal στο «Marush»!

Μουσικό ταξίδι να laptop, μία κιθάρα, ένα μεγαλόφωνο και η φωνή του Monsieur Minimal ήταν αρκετά για να μαγέψουν το κοινό της Μυτιλήνης! Ο ταλαντούχος καλλιτέχνης από τα Γιαννιτσά φιλοξενήθηκε την Πέμπτη για μία μόνο νύχτα στο «Marush», όπου παρουσίασε ζωντανά τα πολυβραβευμένα κομμάτια του στον πολύ κόσμο, που δε θα έχανε την ευκαιρία να απολαύσει αυτή την ιδιόρρυθμη indie pop «ρομαντική» μουσική! Το «Silk» και το «Love is a circle» είναι δύο από τα κομμάτια που ακούστηκαν σε αυτό το live, με τα οποία μάλιστα ο Monsier Minimal διακρίθηκε το 2007 στο διαγωνισμό του Coca-Cola Sound Wave και συμμετείχε με σημαντική επιτυχία στη συλλογή «The sound of everything»! Το «Smile», ένα από τα τραγούδια του άλ-

Έ

μπουμ «Lollipop» που επίσης απολαύσαμε ζωντανά, χρησιμοποιείται στο διαφημιστικό της μεγαλύτερης διατροφικής αλυσίδας Safeway σε Αμερική και Καναδά, ενώ το MTV πρόκειται να χρησιμοποιήσει όλα τα κομμάτια του Minimal σε μία επερχόμενη τηλεοπτική εκπομπή! Με απλές όμορφες μελωδίες, γλυκά pop φωνητικά και με άριστες κριτικές, τόσο από το εσωτερικό όσο και απ’ το εξωτερικό, o συνθέτης και τραγουδιστής τριγυρίζει ανά την Ελλάδα με σκοπό να αναδείξει τη μουσική του και να κάνει τους ανθρώπους που τον ακούν, να χαμογελούν, να ταξιδεύουν και να ερωτεύονται μέσα από αυτή... Οι ιδιοκτήτες του «Marush», όπως δήλωσαν, ένιωσαν τιμή που είχαν την ευκαιρία να φιλοξενήσουν τον πιο ραγδαία ανερχόμενο Έλληνα καλλιτέχνη που μας κάνει υπερήφανους και εκτός Ελλάδας...

Με το Steven Cordoba στο «Marush»!

Τρία χρόνια «Adagio» έσβησε το τρίτο της κεράκι και το γιόρταΗ«Adagio» σε την προηγούμενη Παρασκευή το βράδυ, με ένα καθ’ όλα χορευτικό πάρτυ και με guest το Steven Cordoba. Ο 20χρονος - Κολομβιανός στην καταγωγή, αλλά με χιώτικες ρίζες - κατέθεσε τα μουσικά του διαπιστευτήρια από τα decks του «Μarush»! Και ενώ τα κορμιά λικνίζονταν στο ρυθμό των R’n’B επιλογών του πολυτάλαντου Steven, η εορταστική τούρτα ξεσήκωσε… πόλεμο! Οι ρυθμοί ανέβηκαν και μέλη της «Adagio» δεν παρέλειψαν να σκαρφαλώσουν στις μπάρες και να δώσουν κίνηση στον ήχο… τραβώντας τα βλέμματα όσων ήταν εκεί! Και επειδή ο χορός είναι ο λόγος του… σώματος, η δράση του Steven στο νησί μας δε σταματά στα πλατό του «Marush» και αυτές τις ημέρες οι απανταχού fans της R’n’B - φοιτητές και μη - θα έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν από τον ίδιο χορευτικές φιγούρες και τεχνικές για αυτό το μοναδικό νεανικό μουσικό είδος! Φυσικά, όλα αυτά πάντα υπό την αιγίδα της «Adagio»! Από το event δεν έλλειψε και η ιδρύτρια και χορογράφος της «Adagio», Τέση Ευελπίδου, που... μπήκε στο χορό, σε μπάρες και πατώματα...


EI∆HΣEIΣ

TPITH 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

23

∆HMOΣIEYΣEIΣ- ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ- ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ - ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ συνέχεια από ΣEΛ. 16

µε το Φ.Π.Α., από πιστώσεις Σ.Α.Τ.Α.. Για την δηµοπράτηση του έργου, την εκτέλεση της σύµβασης και την κατασκευή του, θα ισχύουν οι παρακάτω διατάξεις: Ο Ν. 3669/08 «Κύρωση της Κωδικοποίησης της νοµοθεσίας κατασκευής έργων» {Κ.∆.Ε.}. Το άρθρο 20 παρ. 7 του Ν. 3669/08 {Κ.∆.Ε.} περί ονοµαστικοποίησης των µετοχών των εργοληπτικών επιχειρήσεων µε µορφή Α.Ε. Οι διατάξεις Ν. 1642/86 για το Φ.Π.Α. (Φ.Ε.Κ. Α΄ 25/86) και - Το άρθρο 27 του Ν. 2166/93 για κράτηση 6‰ στο Τ.Σ.Μ.Ε.∆.Ε. (Φ.Ε.Κ. Α΄ 137/24-8-93) Οι σε εκτέλεση των ανωτέρω διατάξεων εκδοθείσες κανονιστικές πράξεις {εφόσον δεν περιλαµβάνονται στην κωδικοποίηση}, καθώς και λοιπές διατάξεις που αναφέρονται ρητά ή απορρέουν από τα οριζόµενα στα συµβατικά τεύχη της παρούσας εργολαβίας και γενικότερα κάθε διάταξη (Νόµου, Προεδρικού διατάγµατος, Υπουργικής απόφασης κ.λπ.} και ερµηνευτική εγκύκλιος που διέπει την εκτέλεση του έργου της παρούσας σύµβασης, έστω και αν δεν αναφέρονται ρητά παραπάνω, επιλεγοµένου του συστήµατος προσφοράς µε ενιαίο ποσοστό έκπτωσης πάνω στις τιµές του τιµολογίου της Μελέτης που αναφέρονται σε ακέραιες µονάδες επί τοις εκατό, σύµφωνα µε τον Ν. 3669/08 {Κ.∆.Ε.}. Με τον συνοπτικό τίτλο της παρ. 1 προβλέπονται να εκτελεσθούν οι παρακάτω εργασίες: Γενικές εκσκαφές, εκσκαφή

θεµελίων και ορυγµάτων, Σκυρόδεµα κατηγορίας C16/20 επιστρώσεις, σιδηρούς οπλισµός, πλαστικοί σωλήνες από πολυαιθυλένιο, χυτοσιδηρά καλύµµατα φρεατίων, επιχώσεις ορυγµάτων, κατασκευή παροχής ύδρευσης, κατασκευή φρεατίων κ.τ.λ.. Η ∆ηµοπρασία θα διενεργηθεί στα γραφεία του ∆ήµου Μούδρου στο Μούδρο Λήµνου την 23-03-2010 ηµέρα Τρίτη και ώρα λήξης παραλαβής προσφορών την ώρα 10:00 π.µ.. Στην δηµοπρασία γίνονται δεκτές εργοληπτικές επιχειρήσεις: α. Εγγεγραµµένες στο Ελληνικό Μητρώο Μ.Ε.Ε.Π. του Υ.ΠΕ.ΧΩ.∆.Ε., για έργα Οδοποιϊας κατηγορίας Α1, Α2, 1ης τάξης και κατά τα νόµιµα. β. Προερχόµενες από κράτη µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονοµικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) ή από κράτη που έχουν υπογράψει την συµφωνία για τις ∆ηµόσιες Συµβάσεις {Σ.∆.Σ.} του Παγκόσµιου Οργανισµού Εµπορίου {Π.Ο.Ε.}, στα οποία τηρούνται επίσηµοι κατάλογοι αναγνωρισµένων εργοληπτών, εφόσον είναι εγγεγραµµένες σε αυτούς και σε τάξη και κατηγορία αντίστοιχη µε τις καλούµενες του Ελληνικού Μητρώου ΜΕΕΠ. γ. Προερχόµενες από ως ανωτέρω β΄ κράτη στα οποία δεν τηρούνται επίσηµοι κατάλογοι αναγνωρισµένων εργοληπτών, εφόσον αποδεικνύουν ότι έχουν εκτελέσει, παρόµοια µε το δηµοπρατούµενο, από ποιοτική και ποσοτική άποψη. Κοινοπραξίες Εργοληπτικών Επιχειρήσεων των παραπάνω περιπτώσεων α, β και γ σε οποιονδήποτε συνδυασµό µεταξύ τους, υπό τους όρους

του άρθρου 16 παρ. 7 του Ν. 3669/08 {Κ∆Ε}, {κοινοπραξία στην ίδια κατηγορία}, υπό τον όρο ότι κάθε Εργοληπτική Επιχείρηση θα συµµετέχει στο κοινοπρακτικό σχήµα µε ποσοστό όχι µικρότερο του 25% της καλούµενης κατηγορίας. Κοινοπραξίες εργοληπτικών επιχειρήσεων για την κάλυψη των διαφόρων κατηγοριών των εργασιών του έργου και υπό τους όρους της παρ. 3 του άρθρου 16 του Ν. 3669/08 {Κ.∆.Ε.}. Το ποσοστό συµµετοχής της κάθε επιχείρησης στο κοινοπρακτικό σχήµα προκύπτει από τον προϋπολογισµό της κατηγορίας για την οποία αυτή συµµετέχει και δεν είναι απαραίτητο να αναγράφεται. Κατηγορία εργασιών µε ποσοστό κάτω του 10% του προϋπολογισµού του έργου {χωρίς αναθεώρηση και Φ.Π.Α.}, εφόσον δεν καλείται στη δηµοπρασία, αθροίζεται στον προϋπολογισµό της µεγαλύτερης κατηγορίας. Κάθε Εργοληπτική επιχείρηση συµµετέχει, είτε µεµονωµένα, είτε ως µέλος ενός κοινοπρακτικού σχήµατος. Κατά τα λοιπά εφαρµόζονται οι ισχύουσες διατάξεις για την συµµετοχή εργοληπτικών επιχειρήσεων σε διαγωνισµούς για την κατασκευή ∆ηµοσίων Έργων. Εγγύηση συµµετοχής στο διαγωνισµό κατά Νόµο ορίζετε σε ποσό «1.473,98» € κατά τους όρους του άρθρου 24 του Ν. 3669/08 {Κ.∆.Ε. }. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του ∆ήµου Μούδρου στα τηλέφωνα 22543-5070650719 και στο ΦΑΞ 2254350721 και στην Τ.Υ.∆.Κ. Λήµνου στο τηλ. 22540-23233. Ο ∆ΗΜΑΡΧΟΣ Κων/νος Αδαµίδης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΘΕΣΗΣ ∆.Ε.Π. Το Πανεπιστήµιο Πειραιώς ανακοινώνει ότι στο ΦΕΚ 117/τ.Γ΄/19-2-2010 δηµοσιεύθηκε η προκήρυξη της παρακάτω θέσης ∆.Ε.Π. του Τµήµατος ∆ιεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, ως εξής: - Μία (1) θέση ∆ΕΠ στη βαθµίδα του Λέκτορα ή του Επίκουρου Καθηγητή στο γνωστικό αντικείµενο «Τουρκία: Οικονοµία και Στρατηγική» Η προθεσµία γιο την υποβολή υποψηφιοτήτων λήγει στις 23-4-2010. Πληροφορίες για τα απαιτούµενα δικαιολογητικά παρέχονται τις εργάσιµες ηµέρες και ώρες στο Τµήµα ∆ιεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο τηλ. 210-4142394: Ο Πρύτανης Καθηγητής Γεώργιος Σπ. Οικονόµου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ∆ΑΣΩΝ Ν. ΛΕΣΒΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η ∆/νση ∆ασών Ν. Λέσβου ανακοινώνει ότι: Με την αρ. 159/731/22-01-2010 Πράξη Χαρακτηρισµού του ∆/ντή ∆ασών Ν. Λέσβου, που στάλθηκε και εκτίθεται στο δηµοτικό κατά-

στηµα Μύρινας, χαρακτηρίσθηκε, µετά από αίτηση της Vodafone ΑΕΕΤ, έκταση 625,00 τ.µ. στη θέση «Ράχη - Σκόπια» δ.δ. Κορνού ∆ήµου Μύρινας ως µη δασική (παρ. 6α του άρθρου 3 του Ν. 998/79 «Περί προστασίας των δασών κ.λπ.»). Κατά της πράξης αυτής και εντός δύο µηνών από την τελευταία δηµοσίευση µπορούν να εκφέρουν αντιρρήσεις ο Γ. Γ. της Περιφέρειας Β.Α. καθώς και κάθε φυσικό και νοµικό πρόσωπο που έχει έννοµο συµφέρον, ενώπιον της Α΄/θµιας Ε.Ε.∆.Α. Ν. Λέσβου. Μυτιλήνη 22-01-2010 Ο Αναπληρωτής ∆/ντής ∆ασών Ν. Λέσβου Φώτιος Κράλης ∆ασολόγος, MSc

ΕΛΛHΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑTIΑ ΝΟΜΛΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟ∆ΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΣΒΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟ∆ΟΤΟΥΜΕ ΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Π∆Ε & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Μυτιλήνη 16-02-2010 Αρ. Πρωτ.: 423

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Σας γνωρίζουµε ότι εκδόθηκε η αριθ. πρ. 43/11/14.152/9-2-2010 Απόφαση της ∆/ΝΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟ∆ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΛΕΣΒΟΥ που αφορά στην Ανανέωση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ελαιοτριβείου, ιδιοκτησίας Λαϊκού Αγροτικού Συν/σµού Παλαιοκήπου στον Παλαιόκηπο Λέσβου. Φορέας εκτέλεσης έργου: Λαϊκός Αγροτικός Συν/σµός Παλαιοκήπου. Πληροφορίες για το περιεχόµενο της απόφασης, µπορείτε να ζητάτε από την Νοµ/κή Επιτροπή της Νοµ/κής Αυτ/σης Λέσβου Κουντουριώτη 1, Μυτιλήνη. Η απόφαση έχει αναρτηθεί στην επίσηµη ιστοσελίδα της Νοµ/κής Αυτ/σης Λέσβου (www.lesvos.gr).

Η ανακοίνωση δηµοσιεύεται στην εφηµερίδα «ΕΜΠΡΟΣ». Η δαπάνη θα πληρωθεί από τον Λαϊκό Αγροτικό Συν/σµό Παλαιοκήπου. Ο Πρόεδρος της Νοµαρχιακής Επιτροπής ΘΕΟ∆ΩΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙ∆ΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 2η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ «ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ» Μυτιλήνη 23-2-2010 Αρ. Πρωτ. 3302

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Το ∆.Σ. του Γενικού Νοσοκοµείου Μυτιλήνης, διά της υπ’ αριθµ. 25/8-10-2009 απόφασής του προκηρύσσει Πρόχειρο ∆ιαγωνισµό µε κριτήριο κατακύρωσης την χαµηλότερη τιµή για την προµήθεια συσκευών ανάκτησης αργύρου και κάδων απαργύρωσης. Προϋπολογισµός δαπάνης 15.600,00 ευρώ συµπεριλαµβανοµένου Φ.Π.Α. 13%. Ο διαγωνισµός θα διενεργηθεί από αρµόδια επιτροπή στις 17-3-2010 ηµέρα Τετάρτη και ώρα 12:οο µ. στα γραφεία του Νοσοκοµείου. Οι ενδιαφερόµενοι, για περισσότερες πληροφορίες, µπορούν να απευθύνονται στο Νοσοκοµείο και στον αρµόδιο υπάλληλο κ. Πετρίδη Σαράντο τηλ. 22510-28787 κατά τις εργάσιµες ηµέρες και ώρες. Ο ∆ΙΟΙΚΗΤΗΣ ΧΑΤΖΗΚΟΜΝΗΝΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙ∆ΗΣ


24 TPITH 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

µέρα νύχτα

w Σε… «New YorkNew York» παραπέμπει το νέο look του «Monkey», στην προκυμαία. Η τελευταία ανακαίνισή του αρέσει πολύ και φέρει την υπογραφή του αρχιτέκτονα Γιάννη Ζουμπούλη. w Η Ελπίδα στο «Λεμβουργείο», σε μεγάλα κέφια, στην κουζίνα της δημιουργεί νέες γεύσεις που προσαρμόζονται και στις απαιτήσεις της Σαρακοστής. Το σπιτικό παγωτό με ταχίνι (!) γίνεται ανάρπαστο και πρέπει να το δοκιμάσετε.

w Δοκιμάστε τη σπέσιαλ πίτσα στο «Spicy», τα Λαδάδικα. Τις γεύσεις του «Spicy» θα βρείτε τώρα και στο διαδίκτυο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.spicyfood.gr/. w Στο ουζερί του «Αντώνη», στο Καγιάνι, θ’ απολαύσετε μαζί με την καταπληκτική θέα της πόλης άφθονα ψαρικά, θαλασσινά, όσπρια, αλλά και σπιτικούς μεζέδες. Μετά το φαγητό μην παραλείψετε να δοκιμάσετε σπιτικό γλυκό του κουταλιού. w Νέες γεύσειςπραγματικό πειρασμό προσθέτει συνεχώς το «Le chocolat», στην οδό Πιττακού. Εκεί θα βρείτε γνήσια αμερικάνικα «Dunkin Donuts» και χειροποίητα βελγικά σοκολατάκια! w Όμορφη ατμόσφαιρα για καφέ ή ποτό στο «Mayfair», στην προκυμαία. Εκεί οργανώνονται και live events, με μεγάλη επιτυχία. w Διασκέδαση μέχρι πρωίας στο «My Club». Στο after στέκι της προκυμαίας η διασκέδαση ξεκινά… μετά τις 3 τα ξημερώματα και συνεχίζεται μέχρι το πρωί.

Ο ANKYR απουσιάζει εκτάκτως

Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

Δεν το… έβαζε κάτω!

Η Σόνια και η Φαουστίνα… της προσφοράς δύνατο να μ’ αφήσει αδιάφορο μια είδηση που διάβασα πριν λίγες μέρες στην εφημερίδα «Listin Diario» του Santo Domingo. Μια τόση δα είδηση, λιτή, μα και τόσο σημαντική, έγραφε: «Η Σόνια Μαρμολέχος, ετών 28, μάνα ενός νεογέννητου μωρού, το άφησε στο σπίτι της, πήρε το λεωφορείο της γραμμής και πήγε στο νοσοκομείο Dario Contreras του Αγίου Δομήνικου για να θηλάσει τραυματισμένα μωράκια που είχαν μεταφερθεί εκεί μετά το φονικό σεισμό της Αϊτής. Αυτή η φτωχή Δομινικανή μητέρα, έδωσε το μητρικό της γάλα σε μερικά από τα 20 ορφανά της γειτονικής χώρας, που νοσηλεύονταν σ’ εκείνο το τραυματολογικό κέντρο.» Λίγες σειρές που θα πέρασαν - αν πέρασαν - απαρατήρητες στα ψιλά των εφημερίδων. Τέτοιες ειδήσεις, θα έλεγα, έπρεπε να δίνουν το γύρο του κόσμου. Λένε σε κείνα τα μέρη: «Κανένας δεν είναι τόσο φτωχός ώστε να μην μπορεί να χαρίσει ένα χαμόγελο και κανένας τόσο πλούσιος που να μη το χρειάζεται.» Αυτό διέθετε, μέσα στη φτώχεια της η Σόνια, αυτό προσέφερε. Δε χρειάζονταν παραπανίσια λόγια… Η πράξη της - έκφραση ανθρωπιάς - έφτανε. Σκέφτομαι, πόσο περήφανες θα πρέπει να αισθάνονται οι μάνες αυτής της χώ-

Α

ρας. Μιας χώρας που πέρασε από τόσα δεινά, με ξένες κατοχές, φυλετικές διαμάχες, κινήματα, διαπλοκές, αρρώστιες, φτώχεια… Και για μια στιγμή εμφανίζεται, απ’ το πουθενά, η Σόνια, μια φτωχή μητέρα, μια άγνωστη γυναίκα, απλή αλλά «pechua»! Προικισμένη με μια απίστευτη εσωτερική δύναμη, δίνει μια κλοτσιά στα 7,2 ρίχτερ, σηκώνει ψηλά το κεφάλι, τρέχει στο νοσοκομείο, μ’ ένα τεράστιο χαμόγελο ελπίδας και προτάσσει τα στήθη της να βυζάξουν τα ορφανά το ζεστό μητρικό της γάλα, αυτό που τους στέρησε η δική τους μάνα… χαμένη στα ερείπια. Και είναι παρήγορο πως υπάρχουν ακόμη τέτοιοι άνθρωποι, με τόσο περίσσευμα γενναιοδωρίας, μεγαλοσύνης και ανθρωπιάς, που μ’ ένα απλό «κάτι» μπορούν να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο. Μια άλλη ιστορία, παρόμοια μ’ αυτή της Σόνιας, είχα διαβάσει πριν μερικά χρόνια στο βιβλίο «Ούτε Τύμπανα Ούτε Τρομπέτες» του Γιάννη Τριάντη. Ήταν

κι αυτή - τι σύμπτωση - από κείνη τη χώρα της Καραϊβικής. Η ιστορία της «Φαουστίνας των κυμάτων»: «“Αρχές του 2001: Δεκαεπτά άνθρωποι πάλευαν δώδεκα μερόνυχτα με τα κύματα, για να φτάσουν με μια παλιόβαρκα από τον Άγιο Δομήνικο στο Πουέρτο Ρίκο. Στην αρχή χάλασε η πυξίδα, μετά άρχισαν να τελειώνουν οι προμήθειες σε βενζίνη, τρόφιμα και νερό. Η Φαουστίνα Μερσέντες, ετών 31, έσωσε τους συνεπιβάτες της με το μητρικό της γάλα: Έπειτα από 288 μαρτυρικές ώρες στη θάλασσα, οι επίδοξοι μετανάστες είδαν επιτέλους στεριά. Μόνο που δεν ήταν το Πουέρτο Ρίκο. ‘Τα ρεύματα τους είχαν παρασύρει πίσω στον Άγιο Δομήνικο…’” Τέτοια διαβάζεις και τυλίγεσαι στην “εύφορη σιγή” της συγκινήσεως… Κρυφά σκουπίζεις τα μάτια και βγαίνεις στον δρόμο για να πεις την ιστορία της Φαουστίνας στους περαστικούς. Της Δομινικανής που έδινε μεσοπέλαγα μεταλαβιά το

γάλα της στους δεκάξι ντεσπεράντος, οι οποίοι πάσχιζαν να ζήσουν ανάμεσα στα κύματα της Καραϊβικής, φρυγμένοι, βουλιαγμένοι στη μοίρα τους, απελπισμένοι… Σταγόνα - σταγόνα το γάλα της, λεχώνα-τροφός, άγγελος, γεννήτωρ για δεύτερη φορά, ρότα ζωής στο πουθενά, η Φαουστίνα των κυμάτων. Η αδερφή της, συνεπιβάτης στη σκουριασμένη βάρκα της ελπίδας, μεταλάβαινε τελευταία τις σταλιές της ζωής, το γάλα της αδερφής της. Και κρατούσε μια σταγόνα στο στόμα της για να την επιστρέψει στο στόμα της Φαουστίνας. Ένα φιλί ζωής, αντίδωρο, μια σταλίτσα γάλα, μαργαριτάρι που επέστρεφε στο κέλυφός του… Αργότερα, στο μπαλκόνι της Καραϊβικής, η Φαουστίνα κρατούσε σφιχτά την κόρη της στην αγκαλιά της, κοίταζε αμίλητη τη θάλασσα κι έλεγε στο παιδί της παραμύθια και τραγούδια της στιγμής πότε δακρύζοντας, πότε χαμογελώντας. Η Φαουστίνα των κυμάτων…» Έτσι, είναι κάποιες φορές που… αμίλητα - «πότε δακρύζοντας, πότε χαμογελώντας» - τέτοιες ειδήσεις και ιστορίες, σαν παραμύθια, χρειάζεται να τις διαβάζουμε. Αλλιώς περνάνε, φεύγουν και χάνονται μέσα στη ζούγκλα που φωλιάζει… η καθημερινότητά μας. Στράτος Δουκάκης

τύπος ξαπλώνει Έκανας το βράδυ με τη γυναίτου στο κρεβάτι και αρχίζει να μουρμουρίζει τρυφερά λόγια και να τη χαϊδεύει. Εκείνη, όμως, τον απογοητεύει λέγοντάς του: - Ξέχνα το, αγάπη μου, κι αύριο έχω ραντεβού με το γυναικολόγο. Τι να κάνει ο σύζυγος, στενοχωρημένος, γυρίζει πλευρό και προσπαθεί να κοιμηθεί, αλλά πού να του κολλήσει ύπνος! Οπότε, μετά από λίγο, λέει ψιθυριστά: - Αγάπη μου, δεν πιστεύω να έχεις αύριο ραντεβού και με τον οδοντογιατρό;!!!

22510 44242

Εμπρός 3028  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you