Page 1

λίδες

Σε

10

MIKPEΣ

Φοβούνται αποδιάρθρωση των υπηρεσιών στα νησιά και απολύσεις

Διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι στις νομαρχίες

AΓΓEΛIEΣ ΣEΛ. 8

& OΔHΓOΣ AΓOPAΣ

ΣEΛ. 11-18 25-26

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3170

www.emprosnet.gr

TIMH €1,3

Σταμάτησαν φορτηγά, χθες το πρωί στο λιμάνι, οι φορτηγατζήδες

«Ξεμείναμε από ζωοτροφές» Συνεχίζονται τα προβλήματα στον τομέα των μεταφορών, με τα σημαντικότερα από αυτά να εντοπίζονται στον εφοδιασμό των συνεταιρισμών της Λέσβου με ζωοτροφές. Οι περισσότεροι από τους συνεταιρισμούς της Λέσβου παραπονιούνται ότι έχουν αδειάσει οι αποθήκες τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να απευθύνονται σε ιδιώτες εμπόρους ζωοτροφών, ορισμένοι από τους οποίους έχουν ιδιόκτητα φορτηγά αυτοκίνητα και μεταφέρουν μόνοι τους ζωοτροφές από την ηπειρωτική Ελλάδα.

«Θέλω να αποδείξω ότι μπορώ…» Η Κατερίνα Αλεξάνδρου, πρώτη και μοναδική στη Λέσβο γυναίκα μηχανολόγος μηχανικός αυτοκινήτων, μιλάει στο «Ε»

ΣEΛ. 4

Επισημοποιήθηκε χθες η συνεργασία στις προσεχείς δημοτικές εκλογές

Η Βάσω Χοχλάκα με τον Πατερέλλη

ΣEΛ. 4 ΣEΛ. 9

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Οι αρχαίοι Αλλιανοί λίγο πριν τη βύθισή τους Γράφει ο ΣΕΦΑ ΤΑΣΚΙΝ

Με αφορμή την υπόθεση των αρχαίων Αλλιανών

Ας μεταφέρουμε το παρελθόν στο μέλλον

Αρχή του προεκλογικού αγώνα με παρουσίαση του ψηφοδελτίου Λέσβου του Παύλου Βογιατζή

«Διεκδικούμε ό,τι μας αξίζει» ΣEΛ. 10

ΣEΛ. 19


2

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Κανένα σχολείο; Το Δημοτικό Σχολείο Αγιάσου και το θέμα που προέκυψε με τη χωροθέτηση ενός νέου κτηρίου στην αυλή του, ξαναφέρνει στο προσκήνιο την ανοιχτή πρόσκληση που υπάρχει για έργα εκπαιδευτηρίων στο ΕΣΠΑ. Δυστυχώς, όμως, παρ’ ότι υπάρχουν ελλείψεις σε σχολική στέγη, παρ’ ότι υπάρχουν χρήματα για να ενταχθούν νέα έργα, όπως είχε επισημάνει πριν λίγο καιρό και ο νομαρχιακός σύμβουλος Βαγγέλης Παλαιολόγος, καμμία πρόταση απ’ τη Λέσβο δεν είναι ώριμη για να προχωρήσει προς ένταξη. ΜΑΡ.ΠΛ.

Αυξήθηκαν οι επιτυχίες…

Απόσπασμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Λόγος», της Κυριακής 26 Σεπτεμβρίου 1926. Το μνημόσυνο των δολοφονημένων Ελλήνων του Αδραμυττινού Κόλπου.

Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών μεγάλες ποσότητες χασίς έχουν εντοπιστεί από Αστυνομία και Λιμενικό στη Λέσβο, ενώ έχουν γίνει και πολλές συλλήψεις για εμπορία ναρκωτικών. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε δυο συμπεράσματα: Ή ότι έχουν αυξηθεί οι ποσότητες ναρκωτικών που διακινούνται στο νησί ή ότι κάποιοι άρχισαν τώρα να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Όπως και να έχει, ελπίζουμε ότι αυτή η σοβαρή έρευνα, ιδιαίτερα από την πλευρά της Αστυνομίας που μέχρι προσφάτως δε μας είχε συνηθίσει σε τέτοιες επιτυχίες, θα έχει και συνέχεια. Πελ.Γ.

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Tα ∆ηκτικά HMEPOλόγιο

Αρχίζει η «Ακαδημία» Σήμερα το απόγευμα στις 6, στο κτήριο της γενικής γραμματείας Αιγαίου, ξεκινούν τα μαθήματα της «Ακαδημίας Πολιτών Αιγαίου». Οι πληροφορίες θέλουν τους κατοίκους της Λέσβου που έχουν δηλώσει συμμετοχή για τον πρώτο κύκλο εισηγήσεων, που θα έχει σχέση με ψυχολογία και συμβουλευτική, να έχουν φτάσει τους 200. Τελικά, το νέο εγχείρημα έχει όντως πολλή ζήτηση. Αύριο θα πάρουν οι «μαθητές» και την πρώτη γεύση. Β.Χρ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Σελ. ΤΕΛΕΥΤ. ΤΕΤΑΡΤΟ Aνατ. 06.20 ∆ύσ. 18.09

1 Ανανίου του αποστόλου Ρωμανού του Μελωδού

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

«Έφυγε» το γκράφιτι Ολοκληρώθηκε το βάψιμο του τοίχου του ιδιωτικού κτηρίου απέναντι από το δήμο Μυτιλήνης, όπου μέχρι χθες ακόμα υπήρχε το εντυπωσιακό γκράφιτι, που το 2002 είχε φιλοτεχνήσει η ομάδα «Carpe Diem» στο πλαίσιο της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας» και του Φεστιβάλ «Χρωμόπολις». Η Μυτιλήνη ήταν τότε μια από τις 10 πόλεις της Ελλάδας που είχε περιληφθεί στη δράση, ενώ το εν λόγω γκράφιτι έχει φιλοξενηθεί σε ρεπορτάζ αθηναϊκών εφημερίδων και έχει περιληφθεί και σε σχετικές εργασίες.

«Έφυγε» το γκράφιτι (2) Τότε, τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για έργα που αποτελούσαν «σημείο αναφοράς για τους νέους της κάθε πόλης και όχι μόνο» και μια αφορμή για να γίνουν κι άλλες παρόμοιες δράσεις, αλλά και για έργα «εκτεθειμένα στη φθορά του χρόνου και στο εφήμερο». Άραγε, στις άλλες πόλεις τα έργα τέχνης που έγιναν υπάρχουν ακόμη ή έχουν σβηστεί και αυτά χάριν ανακαίνισης των κτηρίων όπου είχαν γίνει; Β.Χρ.

Άφησαν τα σκουπίδια Εδώ και δυο μήνες περίπου έχουν φύγει οι Τσιγγάνοι από τη Βόρεια Παράκαμψη όπου είχαν στήσει έναν πρόχειρο καταυλισμό, όμως τα σκουπίδια που άφησαν πίσω τους ακόμη δεν έχουν μαζευτεί. Η περιοχή, στις άκρες του κεντρικού αυτού δρόμου, μοιάζει με μικρή χωματερή από σκουπίδια που είναι πεταμένα παντού. Καλό θα ήταν να στείλουν ένα συνεργείο να καθαρίσει το σημείο, γιατί η εικόνα που δημιουργεί αυτήν τη στιγμή είναι πολύ άσχημη. Πελ.Γ.

Παράπονα για τη ΝΕΛ Πολλά παράπονα εκφράζονται για τη μετοχή της ΝΕΛ από τους μικρομετόχους. Ο λόγος είναι ότι η μετοχή έχει πάρει την κατηφόρα και κανείς δεν ξέρει πού θα σταματήσει. Όλοι παραπονιούνται ότι θα χάσουν τα χρήματα που έχουν επενδύσει σε αυτή. Κανείς από τους παραπονούμενους, ωστόσο, δε λαμβάνει υπόψη σε ποιο οικονομικό κλίμα σημειώνεται η πτώση της μετοχής. Φυσικά τα παράπονα είναι δικαιολογημένα από τη στιγμή που υπάρχουν άνθρωποι που χάνουν τα χρήματα που είχαν επενδύσει στη ΝΕΛ. Δεν είναι λίγοι οι Μυτιληνιοί που βλέπουν να εξευτελίζεται η μετοχή της εταιρείας την οποία είχαν αγοράσει σε πολύ υψηλές τιμές, στις χρυσές εποχές του Χρηματιστηρίου. Ν.Μ.

Συνέχεια στις αντιδράσεις Δεν έχουν τέλος οι αντιδράσεις για τα ποσά που λαμβάνουν οι παραγωγοί της Λέσβου και της Λήμνου ως επιδοτήσεις. Για ακόμη μια φορά επαναλαμβάνουμε τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Αν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι παραγωγοί έχουν πάρει πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που λέει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, θα τα δημοσιεύσουμε για να αποκαταστήσουμε τις όποιες λανθασμένες εντυπώσεις έχουν δημιουργηθεί. Ο βασικός λόγος, όμως, που θα τα δημοσιεύσουμε, είναι για να δείξουμε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ μάς παραπλανά όλους δίνοντας στη δημοσιότητα λανθασμένα στοιχεία. Ν.Μ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΠEΛΛH ΓIAKOYMH NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΠΥΡΙ∆ΑΚΗ (ΛΗΜΝOΣ) TAΞIAPXOYΛA ΛA∆A (AΘΗΝΑ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ

ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗ ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΘΗΝΑΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ: ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΓΕΙΡΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO : MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΛΛΗ ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.


3

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Ψυχοτοµές Γράφει ο ΓIΩPΓOΣ KΩMAΪTHΣ*

Το γκρέμισμα των ειδώλων κυριαρχεί το χώρο της πολιτικής, της τέχνης και του αθλητισμού, όπου τα είδωλα-«stars» έχουν θορυβώδη και εκτυφλωτική, λόγω της δημοσιότητας, πορεία, πολύ συχνά ακολουθεί απρό-

Σ

Η παραλία της Επάνω Σκάλας, προχθές το πρωί. Ψαρεύοντας… σακούλες.

Μας κοροϊδεύουν;

Φτου κι απ’ την αρχή…

Σα να μην έφτανε που απ’ την επόμενη βδομάδα η Ολυμπιακή κόβει τη σύνδεση της Μυτιλήνης με τη Θεσσαλονίκη, σα να μην έφτανε που με το νέο χειμερινό πρόγραμμα δρομολογίων περιορίζονται και οι καθημερινές συνδέσεις Μυτιλήνης με Αθήνα, η εταιρεία μάς στέλνει και ενημερωτικά e-mails για εισιτήρια μόλις με 15 ευρώ. Τα οποία αν σπεύσεις να τα αναζητήσεις (διότι αν αφήσεις να περάσουν δυο - τρεις μέρες, δε βρίσκεις ούτε για δείγμα), διαπιστώνεις ότι δεν περιλαμβάνουν τους φόρους αεροδρομίων, οπότε το 15 μπορεί να γίνει και 35, και φυσικά αφορούν αποκλειστικά στις πρώτες πρωινές πτήσεις, στο ενδιάμεσο της βδομάδας, μόνο Τετάρτη ή Πέμπτη. Κοινώς, μένεις με τη χαρά ότι πρόκειται να ταξιδέψεις με φτηνό εισιτήριο. Το έχουμε ξαναγράψει. Απ’ την ημέρα που ξεκίνησε η διαδικασία συγχώνευσης των δύο μεγαλύτερων ελληνικών αεροπορικών εταιρειών, άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση για τα φτηνά αεροπορικά εισιτήρια. Μόνη ελπίδα, η απάντηση που περιμένει το υπουργείο Μεταφορών απ’ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού περί εναρμονισμένων πρακτικών, απάντηση που, όπως είχαν πει οι Δημήτρης Ρέππας και Νίκος Σηφουνάκης, περιμένει η χώρα μας μέχρι το τέλος του χρόνου. Διότι, αν δε ληφθούν μέτρα συγκεκριμένα, φτηνά - κατ’ ευφημισμόν - αεροπορικά εισιτήρια μόνο σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα έχουμε. ΜΑΡ.ΠΛ.

Με απόφαση που υπέγραψε η περιφερειάρχης Σοφία Θεολογίτου, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το έργο «Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) Δήμου Καλλονής νομού Λέσβου», προϋπολογισμού 286.286 ευρώ. Το οποίο είχε ενταχθεί και στο Γ΄ Κ.Π.Σ., αλλά, όπως κι όλα τα ομοειδή έργα, δεν πρόλαβε καν να ξεκινήσει. Για αυτό επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία ξανά απ’ την αρχή. Απ’ ό,τι φαίνεται, μάλιστα, και απ’ τη δήλωση της κ. Θεολογίτου πως το ΣΧΟΟΑΠ «είναι ένα σημαντικό έργο που βοηθά στην καλύτερη οργάνωση των μικρών πόλεων και των οικισμών και με αυτές τις παρεμβάσεις επιδιώκουμε να αναβαθμίσουμε και να προστατέψουμε το φυσικό και δομημένο περιβάλλον των νησιών μας», θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες μελέτες, με αναφορά στους υφιστάμενους σήμερα δήμους και στα όριά τους. Ανεξαρτήτως αν τα σχέδια αυτά θα ολοκληρωθούν σε λίγα χρόνια, όταν πλέον ο ένας δήμος Λέσβου δε θα είναι μόνο στα χαρτιά όπως σήμερα. ΜΑΡ.ΠΛ.

Πάρκινγκ και αλλού Η δημιουργία των περιφερειακών πάρκινγκ είναι βέβαιο ότι θα δώσει ανάσα στην πόλη, αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι στάθμευσης και τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στοιβάζονται στους δρόμους. Ήδη το πρώτο πάρκινγκ στα Υφαντήρια θα βοηθήσει σημαντικά την περιοχή και θ’ απαλλαγούν οι γύρω δρόμοι από οχήματα. Καλό θα ήταν το μέτρο αυτό να προχωρήσει και σε άλλες περιοχές στην πόλη της Μυτιλήνης, όπως για παράδειγμα στη Χρυσομαλλούσα. Σε αυτή την τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή, οι κάτοικοι αγανακτούν καθημερινά για μια θέση στάθμευσης, αφού στους στενούς χώρους με τις πολλές πολυκατοικίες δεν υπάρχει χώρος για όλους. Το δύσκολο θα είναι, βέβαια, να εξασφαλιστεί οικόπεδο για αυτό το σκοπό, όμως είναι βέβαιο ότι ένα τέτοιο έργο θα είχε πολύ μεγάλη σημασία. Πελ.Γ.

Θα… ξεβολεύονται Τελειώνει η εξεταστική των φοιτητών και αρχίζουν τα μαθήματα του νέου εξαμήνου. Αυτήν τη χρονιά, χωρίς Λέσχη μέσα στην πόλη. Παρ’ όλο που πολλοί έχουν ήδη συμβιβαστεί με την ιδέα αυτή, είναι αρκετοί οι φοιτητές που νιώθουν να περιορίζονται από τη λειτουργία μόνο της Λέσχης του Λόφου «Ξενία», που, όπως και να το κάνουμε, δίπλα στα σπίτια τους δεν είναι. Ελπίζουμε να βοηθήσουν σε αυτό τα συχνά δρομολόγια που έχουν ανακοινωθεί από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου ότι θα γίνονται, μετά και από σχετική σύμβαση με τα Αστικά ΚΤΕΛ Μυτιλήνης. Μόνο που θα πρέπει να… ξεβολεύονται λίγο παραπάνω οι φοιτητές, με πιο συχνά πήγαινε - έλα στο Λόφο πέρα από τις ώρες μαθημάτων τους. Β.Χρ

Ποιος θα τους απαντήσει; Με κινητοποιήσεις θα προσπαθήσουν οι γονείς του 5ου Δημοτικού Σχολείου να πιέσουν πλέον τους αρμοδίους για να ενδιαφερθούν για το Σχολείο. Ποιος θα είναι όμως, άραγε, εκείνος που θα εξηγήσει στους μαθητές για ποιο λόγο το Σχολείο τους, που το εγκατέλειψαν για να το… επισκευάσουν, έχει καταντήσει σήμερα να μοιάζει με σχολείο-«φάντασμα»; Ποιος, άραγε, θ’ αναλάβει την ευθύνη για τις εκτεταμένες φθορές που προκλήθηκαν στο εντελώς αφύλακτο και ορθάνοικτο κτήριο και τώρα έχουν εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος επισκευής του; Πελ.Γ.

σμενη πτώση. Τα στατιστικά δεδομένα των δημοσκοπήσεων δείχνουν ένα παράδοξο. Άνθρωποι με τεράστια δημοτικότητα εκπίπτουν εν ριπή οφθαλμού. Αντίθετα, άγνωστοι, άσημοι σχεδόν, στατιστικά ασήμαντοι, εκτινάσσονται ξαφνικά πολύ ψηλά στην ηγετική ιεραρχία. Πέρα από τις ικανότητες και τις πράξεις των ηγετών, η ψυχολογική αιτιολογία της πτώσης των ειδώλων χάνεται μέσα στη φοβερά σύνθετη, ομιχλώδη και πέρα από την κοινή λογική λειτουργία των ταυτίσεων, προβολών, προσδοκιών, ματαιώσεων, ενοχών και επιθετικότητας της ανθρώπινης ψυχής. Ο ηγέτης μέσω της ταύτισης εξυπηρετεί το φιλόδοξο «alter ego» των ανθρώπων. Καθηλώνει πάνω του τις ναρκισσιστικές του φαντασιώσεις περί παντοδυναμίας. Ο ηγέτης-star είναι ο μάγος θαυματοποιός της φυλής. Η ύπαρξή του είναι συνδεδεμένη με ιδιότητες και δυνάμεις θεϊκές. Μπορεί και πρέπει να κάνει θαύματα. Να ανατρέψει καμπύλες πορείες στην οικονομία και την κοινωνική εξέλιξη, μακροχρόνιες και ασυμπίεστες, σε χρόνο μηδέν. Η αποτυχία, η εκδήλωση αδυναμίας, η μη ανταπόκριση, στον παντοδύναμο ηγέτη επιφέρει έντονο τραυματικό πλήγμα στην ψυχή. Η ταπείνωση του αρχηγού βιώνεται από το άτομο σαν προσωπική ταπείνωση και πτώση της αυτοεκτίμησης. Ο πατέρας ντροπιάζεται στα μάτια του γιου, γίνεται μισητός. Γιατί είχε την υποχρέωση να δικαιώσει τη φιλοδοξία του γιου στο φαντασιωτικό κόσμο του παιδιού. Ο ποδοσφαιριστής που χάνει το γκολ, ξεσηκώνει ένα τεράστιο «αχ» στην κερκίδα, για να ακολουθήσει ένας ορυμαγδός από βρισιές, προπηλακισμούς, ταπεινώσεις. Η απομυθοποίηση του ηγέτη τον σκοτώνει στη συνείδηση του οπαδού. Γιατί φέρνει απελπισία, φόβο για το μέλλον και οργή. Και το τραύμα αυτό που φυσιολογικά ακολουθείται από την αναζήτηση του νέου ειδώλου, στρεβλώνει την πραγματικότητα περισσότερο. Μεγαλύτερες απαιτήσεις, μεγαλύτερος παραλογισμός και μεγαλύτερη ενδοτικότητα στις ψεύτικες υποσχέσεις του επόμενου. Και συνεχώς το χάσμα ανάμεσα στις άλογες εξεργασίες της αναζήτησης του μάγου και στη λογική δυνατότητα των ηγετών προκαλεί ένα φαύλο κύκλο θαυμασμού, ανόδου στα ύψη, ματαίωσης και απογοήτευσης. Χάνεται η λογική προσέγγιση της αποδοχής του ηγέτη ως ατόμου με πεπερασμένες δυνατότητες. Οι ηγέτες γίνονται απ’ τη μια στιγμή στην άλλη θεοί - δαίμονες και από τα σύννεφα διώχνονται στο πυρ το εξώτερο, γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι της δικής μας βιωματικής προσέγγισης της πραγματικότητας. Δε θα αναλύσουμε τις επιπτώσεις της πτώσης στην ψυχολογία του ηγέτη. Μπορεί να τον τρελάνει, να τον οδηγήσει στην αυτοκτονία ή αντίθετα στην εκδικητικότητα και την αρνητική, καταστροφική δράση, ως αντιπολίτευση ας πούμε, πάνω στην κοινωνική ευθύνη που έχει. Ηγέτες που παρέμειναν είδωλα, όπως ο Φιντέλ Κάστρο, και πέθαναν σαν είδωλα, όπως ο Γιάσερ Αραφάτ, ποτέ δεν επέτρεψαν τη μυθοποίησή τους. Είχαν καθημερινές, λαϊκές πρακτικές προσέγγισης των οπαδών τους. Δεν ήταν κάτι ξεχωριστό από αυτούς, αλλά ένας από αυτούς. Φυσικά η κοινωνική ενοχή μεταθανάτια αποκαθιστά, πολλές φορές, ιστορικά τους αληθινούς ηγέτες. Η μετά θάνατον αναγνώριση των άξιων ηγετών είναι μία άλλη βαθιά ψυχολογική διαδικασία αποκατάστασης, που έχει τη δική της ψυχολογική ερμηνεία και είναι περισσότερο αντικειμενική. * O Γιώργος Kωµαΐτης είναι ψυχίατρος.


EI∆HΣEIΣ

4

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Kοινωνιόγραµµα Γράφει ο ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΝΗΣ*

Θεωρίες για τα κίνητρα της εργασίας(ή γιατί η μείωση των μισθών είναι καταστροφική) ι θεωρίες των κινήτρων αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα σημεία της οργανωσιακής θεωρίας, με ιδιαίτερη σημασία για τη διαμόρφωση ερμηνευτικών μοντέλων απόδοσης των εργαζομένων, επειδή συσχετίζονται με την εργασιακή αποτελεσματικότητα και στους παράγοντες που τη μεγιστοποιούν. Ο κοινωνικός ψυχολόγος Douglas McGregor (1960) διατύπωσε τη διπολική θεωρία Χ και Υ. Σύμφωνα με την πρώτη, οι άνθρωποι εκ φύσεως αποστρέφονται της εργασίας και επακολούθως μόνο τιμωρητικές μέθοδοι μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα. Τα άτομα που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία νιώθουν ασφαλή και ικανοποιημένα, μόνο όταν αποφεύγουν να αναλάβουν ευθύνες και πρωτοβουλίες. Αντίθετα, όσοι περιγράφονται από τη θεωρία Υ, χαρακτηρίζονται από έντονη αυτονομία και δημιουργικότητα. Αν το εργασιακό τους περιβάλλον τούς εξασφαλίσει κλίμα εμπιστοσύνης, τότε δράττονται της ευκαιρίας να ξεδιπλώσουν τις ικανότητές τους και να εναρμονίσουν τις φιλοδοξίες τους με τους στόχους της εταιρείας. Ο Schein (1988), δίνοντας μια πιο κοινωνική προσέγγιση, υποστήριξε ότι η συμπεριφορά ενός ανθρώπου επηρεάζεται από τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, οι οποίες μπορούν να καθορίσουν την ταυτότητα και την προσωπικότητά του, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις μετα-αντιλήψεις, στην ποιότητα δηλαδή των σχέσεων που αναπτύσσονται στο εργασιακό περιβάλλον. Η θεωρία της ισότητας έχει άμεση σχέση με αυτήν της γνωστικής ασυμφωνίας τού Festinger και τη θεωρία της κοινωνικής ανταλλαγής. Η θεωρία της γνωστικής ασυμφωνίας (Festinger, Abelson, Aronson, McGuire, Newcomb, Rosenberg & Tanncnbaum, 1968) αναφέρεται στην εναρμόνιση των πεποιθήσεων του ατόμου, ώστε να μην είναι συγκρουσιακές, προκαλώντας ψυχολογική ένταση. Για να αισθανθεί κάποιος εργαζόμενος ικανοποίηση, θα πρέπει οι αντιλήψεις του για τη συνεισφορά του στην εργασία να συνάδουν με την προσδοκώμενη αμοιβή. Αν αυτό δε συμβαίνει, ο εργαζόμενος δεν μπορεί να δικαιολογήσει την προσπάθεια που καταβάλλει για να ικανοποιήσει τις εργασιακές απαιτήσεις και κατά συνέπεια αρχίζει να αμφιβάλλει για την αξία της αμοιβής του. Παράλληλα, η θεωρία της κοινωνικής ανταλλαγής (Simpon, 1972) αναφέρεται στα οφέλη που προσδοκούν οι άνθρωποι κατά τη διαμόρφωση των κοινωνικών τους σχέσεων, τα οποία αναμένουν να είναι μεγαλύτερα από το κόστος τής μη σύναψης σχέσεων ή της διατήρησής τους. Συγκρίνουν δηλαδή τη δική τους συνεισφορά και τα αποκομιζόμενα οικονομικά ή κοινωνικά οφέλη με τα αντίστοιχα άλλων ανθρώπων, με τους οποίους διατηρούν κοινωνικές επαφές και σχέσεις. Η θεωρία της ισότητας (Adams & Rosenbaum, 1962) διατείνεται ότι, εάν ο εργαζόμενος αντιληφθεί μια υπαρκτή ή υποτιθέμενη αδικία εις βάρος του, όπως ότι εργάζεται κάτω από ένα πλαίσιο ανισοτήτων, μειώνει την απόδοσή του. Στην απόδοση του ατόμου περιλαμβάνονται όλα εκείνα που το άτομο κρίνει ότι συνεισφέρει στην εργασία, όπως για παράδειγμα ο κόπος του, τα προσόντα του, η πείρα του κ.ά.. Σύμφωνα με τους Huseman, Hatfield και Miles (1987:222), όταν η αναλογία που προκύπτει από τη σύγκριση είναι άνιση, τότε το άτομο νιώθει αδικία και διακατέχεται από ψυχολογική ένταση, που ο βαθμός της είναι ανάλογος με το βαθμό της θεωρούμενης ανισότητας. Όσο αυξάνεται η ψυχολογική ένταση, τόσο μειώνεται η απόδοση στην εργασία και το άτομο ψάχνει τρόπους για να μειώσει την ανισότητα. Σύμφωνα με τη θεωρία, όταν το άτομο νιώσει ότι αδικείται προσπαθεί να αλλάξει συμπεριφορά, έτσι ώστε να αισθάνεται ότι αυτά που προσφέρει είναι ίσα με αυτά που λαμβάνει. Συνήθως, εάν ο εργαζόμενος πιστεύει ότι αυτά που προσφέρει είναι περισσότερα από αυτά που λαμβάνει, τότε είτε προσφέρει λιγότερα προκειμένου να εξασφαλίσει την άρση της ανισότητας είτε προσπαθεί να αποκομίσει περισσότερα, δηλαδή να μεταβάλει τις αμοιβές προς όφελος του. Τα άτομα αποφασίζουν να μειώσουν την ανισότητα στην οποία υπόκεινται, εγκαταλείποντας το χώρο εργασίας τους ή σταματώντας να προσφέρουν. «Η ανάγκη για επίτευξη ορίζεται ως γενική προδιάθεση του ατόμου για την επιδίωξη της επιτυχίας και αποτελεί χαρακτηριστικό του ατόμου, που διαμορφώνεται από τη παιδική ηλικία», (Κάντας, 1993). Σύμφωνα με το Murray (1938) τα άτομα που έχουν υψηλή ανάγκη για επίτευξη, επιδιώκουν «να υπερπηδήσουν τα εμπόδια», «να ασκήσουν εξουσία» και «να επιτύχουν ένα δύσκολο στόχο όσο καλύτερα μπορούν και όσο γρηγορότερα γίνεται» (Murray, 1938. Landy & Becker, 1987). Συνήθως, οι στόχοι που θέτουν είναι μέτριας δυσκολίας, ούτε πολύ εύκολοι αλλά ούτε και ακατόρθωτοι. Αποφεύγουν τους εύκολους στόχους, διότι δεν αποτελούν πρόκληση, ενώ αντίθετα οι δύσκολοι εμπεριέχουν υψηλές πιθανότητες αποτυχίας και επομένως αποφεύγονται για να μη ναρκοθετήσουν την υψηλή ανάγκη για επίτευξη. Η θεωρία της προσδοκίας μελετά τη σύνδεση απόδοσης - αμοιβής, η οποία γίνεται καθοριστική για τους εργαζομένους όταν η κουλτούρα και το οικονομικό σύστημα στηρίζει την υψηλή παραγωγή και ενώ ταυτόχρονα το υψηλό οικονομικό επίπεδο συνεπάγεται αυξημένη κοινωνική επιρροή (Cammann, Lawler, 1973). Πρόσφατες έρευνες υποστήριζαν ότι η παραγωγικότητα είναι υψηλότερη όταν στηρίζονται στην ατομική και συλλογική παραγωγή και όχι μόνο στη συλλογική (Weinstein & Holzbach, 1973). Από την άλλη μεριά, υπάρχουν ενδείξεις ότι όταν οι χρηματικές απολαβές συνδέονται άμεσα με την απόδοση, μειώνουν τη φυσική υποκίνηση των ατόμων (Deci, 1972). * Ο Ευστράτιος Παπάνης είναι επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ο

Κάνοντας έλεγχο καυσαερίων στο Ιδιωτικό ΚΤΕΟ Μυτιλήνης. «Η δουλειά μου στην πράξη δεν είναι “ανδρική”, χρειάζεται απλά γνώσεις», λέει

Η Κατερίνα Αλεξάνδρου, πρώτη και μοναδική στη Λέσβο γυναίκα μηχανολόγος - μηχανικός αυτοκινήτων, μιλάει στο «Ε»

«Θέλω να αποδείξω ότι μπορώ…» της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ργάζεται κάθε μέρα πάνω από ανοιχτά καπό αυτοκινήτων, ελέγχοντας τα καυσαέρια, τα λάστιχα, τα φώτα, τα φρένα και ό,τι άλλο προβλέπεται από μια τέτοια διαδικασία, υποδεχόμενη πελάτες με τα οχήματά τους και αποχαιρετώντας τους με το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου στην πινακίδα τους. Η 28χρονη Κατερίνα Αλεξάνδρου, από τον Παπάδο της Γέρας, υπάλληλος του Ιδιωτικού ΚΤΕΟ Μυτιλήνης που άνοιξε πριν από λίγο καιρό στον Καρά Τεπέ, είναι η πρώτη και μοναδική - μέχρι στιγμής - γυναίκα σε αυτήν τη θέση σε όλη τη Λέσβο. Και, όπως φαίνεται, την έχει κερδίσει με την αξία της. Γεννημένη το 1982, η Κα- Όπως είναι φυσικό, όταν τερίνα Αλεξάνδρου έφυγε μέσα στον περασμένο στα 18 της για να σπου- χειμώνα έμαθε ότι επρόδάσει τεχνολόγος - μηχα- κειτο να ανοίξει ιδιωτικό νικός στο ΤΕΙ Ηρακλείου. ΚΤΕΟ στη Μυτιλήνη, έ«Η αλήθεια είναι πως έ- σπευσε να στείλει το βιοτυχε να σπουδάσω εκεί. γραφικό της χωρίς να Ωστόσο και οι πρώτες σκεφτεί και πολύ τον «αμου επιλογές ήταν Αστυ- νταγωνισμό» από τους νομία και Στρατιωτικές άνδρες συναδέλφους Σχολές. Ήθελα να ασχο- της. ληθώ με κάτι τέτοιο, όχι «Ήμουν αισιόδοξη», λέει. με τα κλασσικά “γυναι- «Μου πέρασε από το κεία” επαγγέλματα», εξή- μυαλό ότι ίσως θα προτιγησε η ίδια στο «Ε». μούσαν άντρες για τη δουλειά, αλλά ήμουν α«Είδαμε πως είναι ποφασισμένη και είχα ε“αντράκι”» μπιστοσύνη στις γνώσεις Τελειώνοντας τη Σχολή μου.» της το 2006 και αφού έ- Ο ίδιος ο διευθυντής του κανε την πρακτική της Ιδιωτικού ΚΤΕΟ Μυτιλήστη Διεύθυνση Μεταφο- νης, Γιώργος Τσιφτσής, ρών και Επικοινωνιών της παραδέχεται τις αρχικές νομαρχιακής αυτοδιοίκη- επιφυλάξεις της εταιρείσης Ηρακλείου, η Κατερί- ας για τη γυναικεία αυτή να επέστρεψε κατ’ ευθεί- «υποψηφιότητα» στο νέο αν στη Λέσβο, αφού, ό- εγχείρημα: πως εξηγεί, ήθελε να «Όταν ψάχναμε κόσμο, δουλέψει στον τόπο της. μαζί με τους άντρες έΩστόσο, δεν κατάφερε να στειλαν βιογραφικό και βρει αμέσως δουλειά στον τομέα της και για δύο - τρεις κοπέλες. Ωμεγάλο διάστημα εργά- στόσο, η μητρική εταιρεία στηκε σε θέσεις που δεν που συνεργάζεται μαζί είχαν σχέση με το αντι- μας, η VTC Service - Mr. κείμενό της, ανάμεσα σε KTEO, μας είχε πει “μην αυτές και αυτή του χαρτο- προσλάβετε γυναίκα”. Είγράφου στην Ένωση Α- χαμε, έτσι, τις επιφυλάγροτικών Συνεταιρισμών ξεις μας αρχικά. Όταν όμως είδαμε την Κατερίνα Λέσβου.

Ε

να επιμένει τόσο, μετά και από τη συνέντευξη που κάναμε, είδαμε πως είναι “αντράκι” και ο ίδιος ο διευθυντής της επιτροπής από την Αθήνα μάς παρότρυνε να την πάρουμε», μας εξήγησε ο ίδιος.

Άψογη συνεργάτης Έτσι, από τα τέλη του περασμένου μήνα, η Κατερίνα βρέθηκε στο Ιδιωτικό ΚΤΕΟ Μυτιλήνης ως μια από τους τέσσερις ελεγκτές οχημάτων, αναπληρώτρια τεχνική διευθύντρια και υπεύθυνη γραμμής. Όπως και οι συνάδελφοί της, αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία του τεχνικού ελέγχου των οχημάτων που φτάνουν στις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΟ, υποδεχόμενη τους πελάτες που έχουν κλείσει ραντεβού και φροντίζοντας για την έκδοση της κάρτας τους. Κάθε μέρα, μάλιστα, πηγαινοέρχεται από και προς τον Παπάδο με το αυτοκίνητό της μέχρι τον Καρά Τεπέ, χωρίς όμως να δυσανασχετεί. «Δεν είναι κουραστικό για μένα, η οδήγηση είναι κάτι που μου αρέσει. Αλλά και στη δουλειά δεν υπάρχουν ιδιαίτερες δυσκολίες. Το πιο δύσκολο είναι, ίσως, το πώς θα εξηγήσεις σε πελάτη που δεν είχε τα αποτελέσματα που περίμενε από τον έλεγχο του οχήματός του, τα προβλήματα που παρουσιάζει το τελευταίο», λέει η ίδια. Έχει τύχει διαφορετικής μεταχείρισης από τους συναδέλφους της ή από τους πελάτες του ΚΤΕΟ;

Η Κατερίνα είναι κατηγορηματική: «Όχι. Οι πελάτες μού φέρονται όπως και στους άλλους, το ίδιο και οι συνάδελφοί μου. Με τους τελευταίους, μάλιστα, αλλά και με τη διοίκηση, έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Τα πράγματα είναι όπως τα περίμενα και καλύτερα ακόμη. Μπορεί πολύς κόσμος να θεωρεί ότι κάνω “αντρική” δουλειά, αλλά στην πράξη κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη σωματική δύναμη και αν έχεις γνώσεις όπως οι άντρες, μπορείς να την κάνεις πολύ εύκολα», προσθέτει. Τι κάνει στον ελεύθερο χρόνο της; «Είμαι πολύ “της οικογένειας”» απαντά, εξηγώντας πως προτιμάει να ξεκουράζεται περνώντας χρόνο με τους δικούς της ανθρώπους, που χάρηκαν με την καινούργια της δουλειά. Η Κατερίνα αυτήν τη στιγμή δεν κάνει, όπως λέει, κάποια σχέδια για το άμεσο μέλλον: «Ο καθένας ευελπιστεί σε κάτι καλύτερο που θα τον αναδείξει επαγγελματικά, ωστόσο εγώ προς το παρόν απολαμβάνω αυτό που έχω. Θέλω να είμαι μια καλή μηχανικός και εδώ μαθαίνω πολλά πράγματα.» Και στην ερώτηση αν πιστεύει πως θα καταφέρει να ανταποκριθεί σε ακόμη περισσότερη δουλειά που ενδέχεται να προκύψει από εδώ και πέρα, η απάντησή της είναι: «Πάντα. Ακριβώς επειδή υπήρχαν ενδοιασμοί για μένα, θέλω να αποδείξω στους άλλους και σε μένα ότι μπορώ.»


Εκλέγονται οι αιρετοί εκπρόσωποι στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας

Το νέο Δημοτικό Σχολείο Κάπης - Κλειούς

Οι εκπαιδευτικοί ψηφίζουν… της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ους αιρετούς εκπροσώπους τους για τα επόμενα δύο χρόνια στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Λέσβου, θα αναδείξουν οι εκπαιδευτικοί του νομού στις 3 Νοεμβρίου. Ήδη οι υποψηφιότητες έχουν υποβληθεί και θα ανακηρυχθούν οι υποψήφιοι την επόμενη Παρασκευή 8 Οκτωβρίου. Με εγκύκλιο της υφυ- σε μόνιμες θέσεις) της πουργού Παιδείας τονί- δημόσιας πρωτοβάθμιας ζεται πως οι εκλογές για ή δευτεροβάθμιας εκπαίτα Περιφερειακά Υπηρε- δευσης κατά περίπτωση, σιακά Συμβούλια Πρωτο- καθώς και οι προσωρινοί βάθμιας Εκπαίδευσης αναπληρωτές. Δικαίωμα (ΠΥΣΠΕ) νομού Λέσβου, του εκλέγεσθαι έχουν μόΔευτεροβάθμιας Εκπαί- νο οι τακτικοί εκπαιδευτιδευσης (ΠΥΣΔΕ) νομού κοί πλην των υπηρετούΛέσβου, καθώς και τα Α- ντων σχολικών συμβούνώτατα (ΑΠΥΣΠΕ και Α- λων. ΠΥΣΔΕ) του Βορείου Αι- Εκπαιδευτικοί που κατέγαίου, θα διεξαχθούν ό- χουν θέσεις στελεχών της πως και σε όλη τη χώρα εκπαίδευσης, καθώς και την Τετάρτη 3 Νοεμβρί- εκπαιδευτικοί που υπηρεου. Δικαίωμα του εκλέ- τούν με απόσπαση σε υγειν έχουν οι τακτικοί εκ- πηρεσίες των περιφερειαπαιδευτικοί (διορισμένοι κών διευθύνσεων Εκπαί-

Τ

5

EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

δευσης, των διευθύνσεων και γραφείων Εκπαίδευσης, ψηφίζουν - όπως και στις αντίστοιχες αρχαιρεσίες του 2008 - στις εφορευτικές επιτροπές των περιοχών όπου υπηρετούν. Συνολικά στο νομό Λέσβου δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 2.500 εκπαιδευτικοί, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές, αν και η μαζικότητα δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 2.000.

Κλειστά τα σχολεία Οι υποψηφιότητες εκ μέρους συνδυασμών υποψηφίων ή μεμονωμένων υποψηφίων υπεβλήθησαν την προηγούμενη βδομάδα στους διευθυντές Εκπαίδευσης και στην περιφερειακή διευθύντρια Βορείου Αιγαίου,

και σύμφωνα με την εγκύκλιο «οι αποδέκτες των υποψηφιοτήτων θα ανακηρύξουν τους υποψηφίους μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2010». Στη συνέχεια, θα συγκροτηθούν οι εφορευτικές εκλογές, ενώ για τη διευκόλυνση των εκλογέων και τη διασφάλιση της ευρύτερης δυνατής συμμετοχής τους, απ’ το υπουργείο Παιδείας χορηγείται άδεια μιας ημέρας σε όλους τους εκπαιδευτικούς που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, οπότε και τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. Η θητεία των δύο αιρετών μελών που θα αναδειχθούν σε κάθε όργανο, θα έχει διάρκεια διετή, απ’ τον Ιανουάριο του 2011 έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2012.

Εγκαινιάζεται αύριο Σάββατο εγκαινιάζεται το νέο Δημοτικό ΣχοΑμεύριο λείο Κάπης - Κλειούς, που ξεκίνησε να λειτουργεί την καινούργια σχολική χρονιά. Το Σχολείο χρηματοδοτήθηκε απ’ το Γ΄ Κ.Π.Σ. και το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, με φορέα υλοποίησης τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου. Στην πρόσκληση των εγκαινίων, που υπογράφουν ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, ο δήμαρχος Μανταμάδου, Στέφανος Αποστόλου, και ο διευθυντής του Σχολείου, Κώστας Χατζέλλης, αναφέρεται ότι η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί.

Νέα χρονιά για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας ην ερχόμενη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, στις 6 το απόΤαφορμή γευμα, θα πραγματοποιηθεί η τελετή αγιασμού με την έναρξη του νέου σχολικού έτους στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Μυτιλήνης. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών του Σχολείου προσκαλεί στον αγιασμό, καθώς και στη γιορτή που θα ακολουθήσει την εκδήλωση, όλους τους αποφοίτους όλων των ετών, τους εκπαιδευτικούς και διευθυντές που υπηρέτησαν σε αυτό. Ακόμη, ο Σύλλογος προσκαλεί όσους θέλουν να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στην εκπαίδευση, μια ευκαιρία που θα τους βοηθήσει να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση, να εγγραφούν στο Σχολείο, «να έρθουν να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό περιβάλλον, προκειμένου να φύγουν κάθε ενδοιασμοί που ενδεχομένως έχουν». Οι εγγραφές συνεχίζονται για λίγο καιρό ακόμα στα γραφεία του Σχολείου, που στεγάζεται στην οδό Πιττακού 44 (παλιό Παρθεναγωγείο).

Στους δρόμους βγαίνουν τη Δευτέρα το πρωί γονείς και μαθητές του 5ου Δημοτικού

Διαμαρτυρία για το Σχολείο που ρημάζει της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH τα χέρια τους παίρνουν για άλλη μια φορά οι γονείς του 5ου Δημοτικού Σχολείου την τύχη του σχολικού κτηρίου τους, που εδώ και χρόνια ρημάζει από την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων, στην Επάνω Σκάλα. Τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, το πρωί, οργανώνουν διαμαρτυρία έξω από το εγκαταλελειμμένο Σχολείο τους, καλώντας το δήμο και όλους τους υποψήφιους για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να δουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το κτήριο. Τέσσερα χρόνια μετά την εκκένωση του 5ου Δημοτικού Σχολείου, προκειμένου να γίνουν εργασίες επισκευής του, το κτήριο σήμερα έχει «στοιχειώσει», όπως άλλωστε και το διαβόητο έργο, ο φάκελος του οποίου σκονίζεται σε κάποια συρτάρια. Διαπιστώνοντας ότι οι επισκέψεις στο δήμο και οι πιέσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν φέρει αποτελέ-

Κινητοποιήσεις και στο παρελθόν

Σ

σματα, οι γονείς μαζί με τους μαθητές βγαίνουν στο δρόμο, σε μια ύστατη προσπάθεια να πιέσουν για λύση. «Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Σχολείου μας, για την οποία ενημερώσαμε το διευθυντή και διδακτικό προσωπικό, από αύριο (σ.σ. σήμερα) θα αναρτηθεί ανακοίνωση που θα ενημερώνει και τους μαθητές, για την κινητοποίηση που θα οργανώσουμε τη Δευτέρα το πρωί για το Σχολείο μας. Οι μαθητές μαζί με τους γονείς

και τους δασκάλους θα ξεκινήσουμε από τα λυόμενα αμέσως μετά την πρωινή προσευχή, προς το Σχολείο μας στην Επάνω Σκάλα, με πανό και θα πραγματοποιήσουμε συγκέντρωση εκεί, όπου θα καλέσουμε και τους τοπικούς φορείς και τους υποψηφίους να δουν ποια είναι η κατάσταση του Σχολείου μας αυτήν τη στιγμή», τόνισε μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου, κ. Παναγιώτης Καρέκος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου βγαίνουν στους δρόμους για το Σχολείο τους. Το 2006, με πορείες στους δρόμους προς τη νομαρχία και το δήμο, αλλά και με συσκέψεις που είχαν γίνει ειδικά για αυτό το θέμα, είχαν πετύχει όχι απλά να στραφεί το ενδιαφέρον στο Σχολείο, αλλά και να υπάρξει και πρωθυπουργική δέσμευση για την επισκευή του, ενώ οι κινητοποιήσεις τότε είχαν γίνει η αιτία να σταλθούν άμεσα τα νέα λυόμενα δίπλα από το πρώην υπουργείο Αιγαίου. Πρόεδρος τότε του Συλλόγου Γονέων ήταν ο Παύλος Μιχαλακέλλης. Ο ίδιος θυμάται: «Και τότε η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη, αφού και πάλι ακούγαμε υποσχέσεις αλλά δεν είχε βρεθεί καν εναλλακτική στέγη για να εκκενωθεί το Σχολείο, τα παιδιά είχαν μοιραστεί στα υπόγεια και στη Δημοτική Πινακοθήκη. Με τις

πορείες διαμαρτυρίας που κάναμε τότε, έγινε η αιτία να έρθουν άμεσα τα λυόμενα, ενώ είχαν εξασφαλιστεί χρήματα από το υπουργείο Αιγαίου για τις πρώτες μελέτες. Μάλιστα και ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός, που είχε επισκεφθεί εκείνη την εποχή το νησί, είχε αναφερθεί στο Σχολείο μας και είχε δεσμευτεί για την άμεση υλοποίηση του έργου», δήλωσε στο «Ε» ο κ. Μιχαλακέλλης. Την πολιτική κινητοποιήσεων είχε συνεχίσει και ο επόμενος πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Απόστολος Τζανής. Και τότε οι αντιδράσεις είχαν γίνει η αφορμή να έρθουν στο νησί μηχανικοί του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να προχωρήσουν τις μελέτες για την επισκευή του. Έκτοτε το έργο «ξεχάστηκε» και οι διαδικασίες μοιάζουν να έχουν βαλτώσει. Οι γονείς με την κινητοποίηση της Δευτέρας κάνουν γνωστό ότι θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες προκειμένου να «σωθεί» το Σχολείο τους.


EI∆HΣEIΣ

6

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Σταμάτησαν φορτηγά, χθες το πρωί στο λιμάνι, οι φορτηγατζήδες

«Ξεμείναμε από ζωοτροφές» τoυ NIKOY MANABH υνεχίζονται τα προβλήματα στον τομέα των μεταφορών, με τα σημαντικότερα από αυτά να εντοπίζονται στον εφοδιασμό των συνεταιρισμών της Λέσβου με ζωοτροφές. Οι περισσότεροι από τους συνεταιρισμούς της Λέσβου παραπονιούνται ότι έχουν αδειάσει οι αποθήκες τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να απευθύνονται σε ιδιώτες εμπόρους ζωοτροφών, ορισμένοι από τους οποίους έχουν ιδιόκτητα φορτηγά αυτοκίνητα και μεταφέρουν μόνοι τους ζωοτροφές από την ηπειρωτική Ελλάδα. Πολύ μεγάλο πρόβλημα αντιμε-

Σ

τωπίζουν κι όσοι συνεταιρισμοί θέλουν να φέρουν ζωοτροφές με επιδοτούμενο το κόστος μεταφοράς. Επειδή οι ζωοτροφές αυτές ελέγχονται πολύ στενά από τις κρατικές υπηρεσίες, το χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο καλούνται να γίνουν οι μεταφορές είναι περιορισμένο. Έτσι, η μεγάλη διάρκεια της απεργίας έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να έρθουν στο νησί επιδοτούμενες ζωοτροφές.

Δραματική η κατάσταση Ο διευθυντής του Συνεταιρισμού Στύψης, Στρατής Σλουμάτης, μας είπε χθες το μεσημέρι: «Από σήμερα έχουμε πρόβλημα και εμείς όπως και όλοι οι συνε-

ταιρισμοί. Έχουμε ξεμείνει από καλαμπόκι, από ζαχαρόπιτα, από σιτάρι και κριθάρι. Οι μόνες ζωοτροφές που μας έχουν μείνει είναι λιόπιτα, βαμβακόπιτα και τριφύλλι. Δεν μπορούμε να φέρουμε ζωοτροφές από την ηπειρωτική Ελλάδα γιατί δεν κινείται τίποτα, ούτε καν ένα φορτηγό πλοίο δεν μπορεί να φορτωθεί.» Εξίσου δραματική είναι η εικόνα που μας δίνει ο διευθυντής του Συνεταιρισμού Αγίας Παρασκευής, Παράσχος Καλίτσης: «Οι αποθήκες μας είναι άδειες, δεν έχουν καθόλου ζωοτροφές. Κι όπως πάνε τα πράγματα δε βλέπω να σταματάει η απεργία, κι είναι άγνωστο πότε εμείς θα πάρουμε ζωοτροφές. Καταλαβαίνουμε ότι

οι φορτηγατζήδες έχουν τα δίκια τους, αλλά κι εκείνοι πρέπει να καταλάβουν ότι εμείς καταστρεφόμαστε. Σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί ήρθαν δύο φορτηγά με ζωοτροφές από τη βόρειο Ελλάδα, αλλά τα σταμάτησαν μέσα στο λιμάνι της Μυτιλήνης οι φορτηγατζήδες.»

Συνάντηση με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Χθες το μεσημέρι, ο πρόεδρος τον Ιδιοκτητών Δημόσιας Χρήσης Φορτηγών, Άκης Χατζηαργυρίου, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου, Γιώργο Ορφανό, στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι και από τις μεταφορικές εταιρεί-

ες ΕΦΑΜ και «Μεταφορική». Ο κ. Χατζηαργυρίου ζήτησε για ακόμη μια φορά τη στήριξη του Επιμελητηρίου και υπογράμμισε ότι οι μεταφορείς της Λέσβου δείχνουν μεγάλη κατανόηση και δε δημιουργούν προβλήματα στον εφοδιασμό του νησιού με τα προϊόντα που είναι πρώτης ανάγκης, όπως είναι φάρμακα, τρόφιμα και καύσιμα. Ο κ. Ορφανός έδειξε κατανόηση για τα αιτήματα των Ιδιοκτητών Δ.Χ. Φορτηγών, ωστόσο σημείωσε ότι και τα καταστήματα της αγοράς βρίσκονται πραγματικά σε δεινή θέση, ως αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων των φορτηγατζήδων. nman@emprosnet.gr

Άρχισε χθες το Συνέδριο «Μέρες Αναλυτικής Χημείας στο Αιγαίο»

Στη Μυτιλήνη 300 επιστήμονες από όλο τον κόσμο εκίνησε επίσημα χθες το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Ξτιληνιού Μυτιλήνης, με βραβεύσεις εκτός άλλων και του Μυχημικού Απόστολου Γρημάνη, το 7ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Μέρες Αναλυτικής Χημείας στο Αιγαίο», που διοργανώνουν το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Περιφερειακό Τμήμα Βορείου Αιγαίου της Ένωσης Ελλήνων Χημικών. Το Συνέδριο, που θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 3 Οκτωβρίου, παρακολουθούν περίπου 300 επιστήμονες από τις ΗΠΑ έως τη Νότια Κορέα και από την Ιρλανδία έως τη Λιβύη και τη Σαουδική Αραβία. Πρόκειται για το έβδομο νωσης το Αιγαίο, στοχεύμιας σειράς συνεδρίων ουν στην ανταλλαγή γνώπου, έχοντας κοινό όνομα σεων πάνω στην επιστήμη και ως κοινό τόπο διοργά- της Χημείας, αλλά και στην

Ετήσιο Μνημόσυνο Στις 3 Οκτωβρίου, ημέρα Κυριακή, τελείται ετήσιο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων στη Μυτιλήνη, υπέρ του ΒΛΑΣΙΟΥ ΣΚΑΡΛΑΤΟΥ Ο γιος Η αδελφή και λοιποί συγγενείς

καλλιέργεια των ανθρώπινων σχέσεων, ανεξάρτητα από την εθνικότητα των συνέδρων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεματικές όπως: Παρουσίαση νέων τάσεων και εξελίξεων στην Αναλυτική Χημεία, Συζήτηση νέων εφαρμογών στην ανάλυση τροφίμων, στην περιβαλλοντική και βιομηχανική ανάλυση με έμφαση σε θέματα διασφάλισης ποιότητας, Προώθηση και βράβευση του έργου νέων επιστημόνων, Τιμητικές βραβεύσεις επιφανών επιστημόνων του χώρου και Ανταλλαγή ιδεών και προώθηση συνεργασιών για κοινά ερευνητικά προγράμματα. Ήδη, κατά τη χθεσινή επίσημη έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν τιμητικές βραβεύσεις πέντε επιστημό-

νων, Ελλήνων και μη, για την προσφορά τους στην επιστήμη της Αναλυτικής Χημείας. Επίσης, στο πλαίσιο της έμφασης που δίνεται στην κοινωνικοποίηση των συνέδρων κατά τη διαμονή τους στη Λέσβο, προβλέπονται και επισκέψεις σε διάφορα μέρη του νησιού, περιηγήσεις στην πόλη της Μυτιλήνης και τα αξιοθέατά της, αλλά και γεύμα με τοπικές γεύσεις. Το Συνέδριο πραγματοποιείται, άλλωστε, με τη συμβολή της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και την αρωγή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου, το δήμο Μυτιλήνης και το δήμο Γέρας, ενώ θερμά ευχαριστεί η οργανωτική

Από το λιμεναρχείο Μυτιλήνης στις 8 Οκτωβρίου

Άσκηση ετοιμότητας για αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης σκηση ετοιμότητας για αντιμετώπιση Ά της θαλάσσιας ρύπανσης οργανώνει το λιμεναρχείο Μυτιλήνης, την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου ή εναλλακτικά 15 Οκτωβρίου, από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1:30 το μεσημέρι, στο εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης. «Στόχος είναι η εξάσκηση του προσωπικού, η βελτίωση του επιπέδου συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων της Λέσβου, η καταγραφή τυχόν αδυναμιών - ελλείψεων σε υλικά ή μέσα και η λήψη μέτρων για την α\ποκατάστασή τους». αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

επιτροπή τις επιχειρήσεις τοπικών προϊόντων της

Λέσβου και της Λήμνου για τη συνεισφορά τους.

Βραβεύτηκε ένας «δικός μας» χημικός χημικός Απόστολος Γρημάνης ήταν αΟπουΜυτιληνιός νάμεσα στους πέντε Έλληνες και μη επιστήμονες, βραβεύτηκαν για το έργο τους χθες το πρωί στο Δημοτικό Θέατρο, στο πλαίσιο του Συνεδρίου Αναλυτικής Χημείας. Ο Απόστολος Γρημάνης, που στο παρελθόν έχει βραβευτεί και από την Ένωση Ελλήνων Χημικών, εργάστηκε πρώτα στο πυριτιδοποιείο του Μποδοσάκη και κατόπιν, αφού, ειδικεύτηκε στη Ραδιοχημεία και την Ανάλυση με Νετρονική Ενεργοποίηση, στο Πυρηνικό Κέντρο των ΗΠΑ (Oak Ridge TN). Για 32 χρόνια, μέχρι και το 1994, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε, υπήρξε ερευνητής και διευθυντής του Ραδιοαναλυτικού Εργαστηρίου του Ινστιτούτου Φυσικοχημείας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Κατά τη διάρκεια της καριέρας του δημοσίευσε σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά πάνω από 150 επιστημονικές εργασίες, ενώ εκπροσώπησε τη χώρα πολλές φορές σε διεθνείς επιστημονικές επιτροπές και έχει επιβλέψει πολλές διδακτορικές διατριβές. Έχει μελετήσει δείγματα της Σελήνης, καθώς και το νερό του Καματερού, ενώ έχει βρεθεί στην Αμερική και ως καλεσμένος πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Υπήρξε, επιπλέον, υποψήφιος για το Διεθνές Βραβείο «Hevesy» το 1987 και το 1988, ενώ έχει τιμηθεί με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα. Στην επαγγελματική του διαδρομή συνεργάτης του και σύντροφός του ήταν η σύζυγός του Μαρία Βασιλάκη - Γρημάνη, ηλεκτρονικός στο «Δημόκριτο». Ο ίδιος, χθες το πρωί, ευχαρίστησε τους διοργανωτές του Συνεδρίου για τη βράβευση που του έγινε, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει και ένα σχόλιο για τον τουρισμό της Λέσβου, που συσχέτισε με τις πολλές ημέρες ηλιοφάνειας που έχει το νησί. Μιλώντας στο «Ε», ο Μυτιληνιός χημικός δήλωσε για τη χθεσινή τιμητική του βράβευση: «Ο λόγος που έκανα τη δουλειά που έκανα, ήταν γιατί ήθελα να μπορέσω να προσδιορίσω ορισμένα στοιχεία που σήμερα εξακολουθούν να είναι ενδιαφέροντα. Όσο ήμουν στο εξωτερικό ένιωθα πολύ καλά και χαιρόμουν που ήμουν Έλληνας και ειδικά από τη Λέσβο. Είναι μεγάλη τιμή για μένα το ότι με βράβευσαν σήμερα (σ.σ. χθες) εδώ και ευχαριστώ τους διοργανωτές.»


EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Ομόφωνα και απ’ την ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου

Όχι στην «Εγνατία Α.Ε.» της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY άθετα αντίθετη στην εμπλοκή της «Εγνατίας Α.Ε.» στα έργα των δήμων της Λέσβου δηλώνει η τοπική αυτοδιοίκηση, με ομόφωνη απόφαση που έλαβε το βράδυ της Τετάρτης το διοικητικό συμβούλιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Ν. Λέσβου. Βασικό θέμα μιας εκ των τελευταίων συνεδριάσεων της ΤΕΔΚ ήταν η ενημέρωση απ’ τον πρόεδρο του περιφερειακού τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ, Παναγιώτη Πιττό, για την ανάθεση μεγάλων έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην εταιρεία «Εγνατία Α.Ε.». Μετά την ενημέρωση και τη συζήτηση που ακολούθησε στο όργανο - απ’ το οποίο και απουσίαζαν μέλη της διοίκησης, υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές -, αποφασίστηκε ομόφωνα να συμφωνήσουν με το ψήφισμα που πρόσφατα εξέδωσε το ΤΕΕ δηλώνοντας την αντίθεσή του στην εμπλοκή της εταιρείας στα δημόσια έργα των νησιών.

Κ

Αρνητική εικόνα… Η απόφαση της ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου έρχεται να προστεθεί στις παρόμοιες αποφάσεις που ήδη έχουν ληφθεί και απ’ την ΤΕΔΚ και τη νομαρχία Χίου, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Πιττός «είναι γνωστές οι ανάλογες θέσεις που έχουν εκφραστεί και απ’ τους βουλευτές Σπύρο Γαληνό και Κώστα Μουσουρούλη με ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή». Ομοίως έχει ενημερωθεί απ’ το ΤΕΕ ο αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης κι έχουν παρέμβει για το θέμα και οι Βαγγέλης Παλαιολόγος και Δημήτρης Βουνάτσος, ζητώντας συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ενώ το ψήφισμα του ΤΕΕ έχει ήδη φτάσει και στο γραφείο του πρωθυπουργού. «Στη συνεδρίαση της ΤΕΔΚ», ανέφερε ο κ. Πιττός, «μεταφέρθηκε απ’ το δημοτικό σύμβουλο Αγιάσου Ηρακλή Κουντουρέλλη και η αρνητική εικόνα που υπήρξε απ’ τη συνεργασία με την “Εγνατία Α.Ε.” στη γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, σε μελέτες στο πρόγραμμα για τα Μικρά Νησιά που είχε αναλάβει, κι είχαν προβλήματα,. Τελικά όλοι στο Βόρειο Αιγαίο είναι αντίθετοι με την εμπλοκή της εταιρείας, που αν η κυβέρνηση ήθελε θα μπορούσε να την αξιοποιήσει σε άλλους τομείς, κι όχι στην Περιφέρειά μας.»

7

Πιλοτικά ξεκίνησε ο δήμος Μυτιλήνης από τα Υφαντήρια, το πρώτο από τα τέσσερα περιφερειακά πάρκινγκ στις εισόδους της πόλης

Ολοκληρώνεται το πρώτο… της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH να από τα τέσσερα πάρκινγκ που έχει δρομολογήσει ο δήμος Μυτιλήνης στις τέσσερις εισόδους της πόλης, με στόχο, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του δικτύου των μίνι μπας, να συμβάλει στη μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος στο κέντρο, έχει ξεκινήσει ήδη να κατασκευάζεται. Πρόκειται για το πάρκινγκ στην Καλλιθέα, από το οποίο θα ξεκινήσει πιλοτικά η εφαρμογή του προγράμματος. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες περίπου και ήδη έχει κατασκευαστεί η περίφραξη του χώρου με τσιμέντο, έχει εγκατασταθεί και φωτισμός και μένουν να γίνουν εργασίες διαμόρφωσης (ασφαλτοστρώσεις και διαγραμμίσεις) μέσα στο χώρο του πάρκινγκ, το οποίο θα είναι χωρητικότητας περίπου 150 θέσεων. Το έργο αναμένεται να δώσει «ανάσα» στην πυκνοκατοικημένη περιοχή της Καλ-

Έ

λιθέας και θα εξυπηρετήσει τόσο το σχολικό συγκρότημα των Υφαντηρίων, όσο και την Πολεοδομία και την Αστυνομία, αφού πολίτες που μετακινούνται εκεί θα έχουν τη δυνατότητα να αφήνουν το αυτοκίνητό τους στο νέο χώρο στάθμευσης που δημιουργείται. Αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες στο πάρκινγκ, εκεί θα δημιουργηθεί μια επιπλέον στάση και μίνι μπας της γραμμής

της Λαγκάδας, που κινείται προς το κέντρο και θα περνάει σε τακτά διαστήματα από εκεί για να εξυπηρετεί τους πολίτες. Το έργο υλοποιείται με χρηματοδότηση από τη ΣΑΤΑ, ενώ τα τρία άλλα περιφερειακά πάρκινγκ που θα δημιουργηθούν: στους παλιούς στάβλους της Επάνω Σκάλας, στο Ναυτικό Όμιλο στη Σουράδα και στα παλιά νταμάρια προς Παγανή, θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα των Αστικών Παρεμβάσεων. «Πρόκειται για μια πιλοτική εφαρμογή του οράματός μας για τα περιφερειακά πάρκινγκ, η οποία ξεκινά από τα Υφαντήρια. Είναι ένα έργο που πιστεύουμε ότι θα εξυπηρετήσει πάρα πολύ τους πολίτες και θα δώσει διέξοδο στο ασφυκτικό πρόβλημα έλλειψης χώρου στάθμευσης στην πόλη», δήλωσε μιλώντας στο «Ε» ο αντιδήμαρχος Έργων, Παντελής Πατερέλλης. Το έργο του περιφερειακού πάρκινγκ της Καλλιθέας αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Καθυστέρηση στο δήμο Πέτρας, όπου τα χρήματα της μισθοδοσίας διατέθηκαν για άλλο σκοπό του προγράμματος

Καταβάλλονται οι μισθοί για το «Βοήθεια στο Σπίτι» της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH εκίνησε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η καταβοΞδοσία λή χρημάτων για την κάλυψη των οφειλών για τη μισθοτου προσωπικού που εργάζεται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Συγκεκριμένα, έχουν ήδη κατατεθεί συνολικά 454.218 ευρώ σε αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες του βορείου Αιγαίου για την εφαρμογή του προγράμματος. Στη Λέσβου έχουν κατατε- ευρώ. θεί τα εξής: Όπως αναφέρει σε σχετική Στην Αστική Μη Κερδοσκο- ανακοίνωσή της η Περιφέπική Εταιρεία Γέρας 88.751 ρεια, όσες δημοτικές κοιευρώ, στη Δημοτική Κοινω- νωφελείς επιχειρήσεις ή αφελή Επιχείρηση Καλλονής στικές μη κερδοσκοπικές 41.839 ευρώ, στην Αστική εταιρείες δε συμπεριλαμμη Κερδοσκοπική Εταιρεία βάνονται στις πληρωμές, δήμου Μανταμάδου δεν έχουν αποστείλει μέχρι 26.162 ευρώ, στη Δημοτική σήμερα τα δικαιολογητικά Κοινωφελή Επιχείρηση Ε- τους στις αρμόδιες υπηρερεσού - Αντίσσης 37.472 σίες της Περιφέρειας Βοευρώ. ρείου Αιγαίου. Επίσης, χθες κατατέθηκαν Από τη Λέσβο, οι μόνοι δήστους λογαριασμούς της μοι με προγράμματα «ΒοήΚοινωφελούς Επιχείρησης θεια στο Σπίτι» στους οποίΜήθυμνας 20.125 ευρώ, ους δεν έχουν ακόμη κατατης Κοινωφελούς Επιχεί- βληθεί τα οφειλόμενα στο ρησης Μυτιλήνης 92.575 προσωπικό, είναι ο δήμος ευρώ, της Κοινωφελούς Ε- Πολιχνίτου και ο δήμος πιχείρησης Πλωμαρίου Πέτρας. Για το μεν δήμο 58.362 ευρώ και της Κοι- Πολιχνίτου η καθυστέρηση νωφελούς Επιχείρησης Α- οφείλεται σε ένα τυπικό γίας Παρασκευής 40.250 ζήτημα έγκρισης των προ-

σλήψεων του προσωπικού από το ΑΣΕΠ, κάτι που αναμένεται σύντομα να διευθετηθεί. Ζήτημα διαχείρισης, όμως, των πόρων του προγράμματος από πλευράς δήμου δημιουργείται με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στο δήμο Πέτρας. Όπως προκύπτει από στοιχεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, είχαν σταλεί στην Κοινωφελή Επιχείρηση δήμου Πέτρας, μέσα σε διάστημα έξι μηνών, τέσσερις επιταγές των 24.000 ευρώ, 12.675, 10375 και 20.000 ευρώ, για τις πληρωμές τις μισθοδοσίας προσωπικού Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου. Τα χρήματα αυτά, όμως, δε δόθηκαν στο προσωπικό και οι επιταγές διατέθηκαν από το δήμο ως εγγυητικές για την κάλυψη δαπανών του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» - όπως τονίζει ο

δήμαρχος Πέτρας, κ. Αλατζάς. Η Γενική Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας, με επιστολή της στις 25 Αυγούστου προς την Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου Πέτρας, ζητά να σταλούν άμεσα τα παραστατικά πληρωμής του προσωπικού που δόθηκαν από την Περιφέρεια, επισημαίνοντας ότι δεν επιτρέπεται ούτε η διάθεση των χρημάτων για άλλο σκοπό, ούτε η παρακράτησή τους. Διαφορετικά, τονίζει ότι θα ζητηθεί η ανάκληση της χρηματοδότησης. «Τα χρήματα διατέθηκαν και πάλι για το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” και με τη σύμφωνη γνώμη του προσωπικού. Τώρα πληρώσαμε ένα μήνα μισθοδοσίας και θα πληρωθούν σύντομα και για τα υπόλοιπα», τόνισε ο κ. Αλατζάς.


8

EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Φοβούνται αποδιάρθρωση των υπηρεσιών στα νησιά και απολύσεις

Διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι στις νομαρχίες ο καμπανάκι του κινδύνου κρούουν οι υπάλληλοι των νομαρχιών του Βορείου Αιγαίου για την αυτοδιοικητική Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που θα δημιουργηθεί το καινούργιο έτος. Ζητούν την απόσυρση του σχεδίου του οργανισμού, καθώς δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα του Αιγαίου. Χαρακτηριστικά σημειώνουν ότι το συγκεκριμένο σχέδιο οργανισμού είναι ολόιδιο με τα σχέδια των Περιφερειών που δημιουργούνται στις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Ακόμη ζητούν ενίσχυση οικήσεων Χίου, Σάμου και των υπηρεσιών στις περι- Λέσβου, σημειώνουν πως φερειακές ενότητες και ει- «είναι φανερό ότι πρόκειται δική διάταξη για ορθή αξιο- για έναν οργανισμό που ποίηση όλων των υπαλλή- δεν έχει λάβει καθόλου υλων των νομαρχιών, πάντα πόψη ούτε τις ανάγκες της μέσα στα όρια των νησιών νησιωτικής περιφέρειας, μονίμου κατοικίας τους. ούτε την υφισταμένη κατάΣτην ουσία, εκείνο που φο- σταση προσωπικού στις νοβούνται οι εργαζόμενοι εί- μαρχίες του Βορείου Αιγαίναι ότι αρκετές από τις αρ- ου. Παρατηρείται ένας υμοδιότητες που είχαν οι περσυγκεντρωτισμός υπηνομαρχίες και δε μεταφέ- ρεσιών στην έδρα της Περιρονται στους δήμους, θα φέρειας, καθώς στις περιμεταφερθούν στις περιφε- φερειακές ενότητες δεν προβλέπονται Διευθύνσεις ρειακές διοικήσεις. Το δεύτερο και πιο σημα- Προγραμματισμού ή Τεχνιντικό ζήτημα είναι πως φο- κές Υπηρεσίες, με ό,τι αυτό βούνται ότι με το σχέδιο συνεπάγεται για την υλοοργανισμού που παρουσιά- ποίηση των έργων και την σθηκε, ανοίγει ο δρόμος προώθηση των ζητημάτων που απασχολούν τις τοπιγια απολύσεις μόνιμου κές κοινωνίες πέραν της προσωπικού. Γι’ αυτό και Λέσβου. Η εφαρμογή του σε πολλά σημεία της διασυγκεκριμένου σχεδίου σημαρτυρίας που έστειλαν μαίνει άμεση υποβάθμιση, στον υπουργό Εσωτερικών, τόσο των νησιών μας όσο σημειώνουν ότι θα πρέπει και των υπαλλήλων που υνα αξιοποιηθεί όλο το υ- πηρετούν στις νομαρχίες. πάρχον προσωπικό. Δε γίνεται καμμία αναφορά

Τ

Για τις ιδιαίτερες ανάγκες

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Σύλλογοι Υπαλλήλων Νομαρχιακών Αυτοδι-

στο ρόλο της αντιπεριφέρειας (αρμοδιότητες, χωροθέτηση κ.λπ.). Η προχειρότητα στην κατάρτιση του σχεδίου οργανισμού της

Περιφέρειας αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα σχέδια που αφορούν τις άλλες Περιφέρειες της χώρας. Πρόκειται για έναν οργανισμό που δεν αποτελεί προϊόν μελέτης, αλλά αποτέλεσμα copy/ paste!» Σε άλλο σημείο υπογραμμίζουν ότι το σχέδιο του οργανισμού δημιουργεί εκ των πραγμάτων φόβους για αναγκαστικές μετακινήσεις προσωπικού και σύσταση προσωποπαγών θέσεων. Θεωρούν ότι η επιλογή αυτή εντάσσεται στο οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα.

Τι θα έπρεπε να περιλαμβάνει Η αιρετή Περιφέρεια, κατά την άποψη των εργαζομένων, πρέπει να συνδυάζει: - τον επιτελικό ρόλο των υπηρεσιών στην έδρα της, - τη στελέχωση των υπηρεσιών της, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά, - την πολύπλευρη αξιοποίηση του υπηρετούντος προσωπικού και - τον κομβικό ρόλο των περιφερειακών της ενοτήτων, όπως αυτές έχουν οριστεί από το νόμο, ως στοιχεία δημοκρατικής νομιμοποίησης και εκπροσώπησης των τοπικών κοινωνιών. Το νέο σχέδιο οργανισμού

Το άλλο Σάββατο στο Βόλο

Γενική συνέλευση του ΕΟΑΕΝ ο Σάββατο 9 Οκτωβρίου θα Τγενική πραγματοποιηθεί η 27η συνέλευση του ΕΟΑ-

τα όπως: α) η αίτηση του Επιμελητηρίου Καβάλας για την εγγραφή του ως μέλλος του ΕΝ, στο Βόλο, με την παρου- ΕΟΑΕΝ, β) η τροποποίηση σία βουλευτών των νησιωτιτου καταστατικού, γ) παρουκών περιοχών και των τοπισίαση των προγραμμάτων κών αρχών. Στη γενική συνέ- που υλοποιεί ο ΕΟΑΕΝ και δ) λευση θα συζητηθεί το θέμα θέματα οικονομικής διαχεί«Οι επιπτώσεις της οικονορισης. μικής κρίσης στις νησιωτικές Επίσης, στις εργασίες της γεεπιχειρήσεις και τρόποι αντι- νικής συνέλευσης έχουν μετώπισής τους», με εισηγη- προσκληθεί η υφυπουργός τή τον Παναγιώτη ΛαμπρόΘαλασσίων Υποθέσεων, Νήπουλο, οικονομολόγο, συσων και Αλιείας, Ελπίδα νεργάτη του ΕΟΑΕΝ. Τσουρή, ο γενικός γραμματέΗ περιφερειάρχης Βορείου ας Αιγαίου και Νησιωτικής Αιγαίου, Σοφία Θεολογίτου, Πολιτικής, Δημήτρης Χαλθα παρουσιάσει το ειδικό α- κιώτης, και η επικεφαλής του ναπτυξιακό πρόγραμμα «Βό- Γραφείου Αθηνών της Ευρωρειο Αιγαίο: Βιώσιμη και χω- παϊκής Τράπεζας Επενδύσερίς Αποκλεισμούς Ανάπτυ- ων, Φωτεινή Κουτζούκου, ξη» και ο επίκουρος καθηγη- προκειμένου να κάνουν σχετής του Πανεπιστημίου Αι- τικές τοποθετήσεις για θέμαγαίου κ. Ι. Σπιλάνης, τα απο- τα της αρμοδιότητάς τους τελέσματα της μελέτης για τα που αφορούν στις νησιωτιευρωπαϊκά νησιά. κές περιοχές και ιδιαίτερα τις Επίσης θα συζητηθούν θέμα- νησιωτικές επιχειρήσεις.

της Περιφέρειας - κατά την άποψη των σωματείων - θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη νησιωτικότητα, να αποτυπώνει την υφιστάμενη κατάσταση των νομαρχιών και της Περιφέρειας, να καταγράφει τις ανάγκες και να αξιοποιεί τις υφιστάμενες ειδικότητες με τη δημιουργία τουλάχιστον τόσων θέσεων ανά κλάδο και ειδικότητα, όσες ο αριθμός του υπηρετούντος προσωπικού στους καταργούμενους οργανισμούς. Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση των υπηρεσιών στα επιμέρους νησιά, τονίζουν ότι πρέπει να γίνει διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας στις κατά τόπους περιφερειακές ενότητες, ώστε να καλύπτονται εντός των νησιών οι αρμοδιότητες των σημερινών νομαρχιών που δε μεταφέρονται στους δήμους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των νησιωτών. Να προβλεφθεί με ειδική διάταξη (και όχι μόνο στα λόγια) η ορθή αξιοποίηση-διαχείριση όλων των υπαλλήλων των νομαρχιών στις περιφερειακές ενότητες ή με τη σύμφωνη γνώμη τους σε κενές θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ανάλογα με τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα και πάντα μέσα στα όρια των νησιών μονίμου κατοικίας τους, για να μη διαλυθούν οικογένειες.

Παρέμβαση Γαληνού για τις αεροπορικές συνδέσεις των αεροπορικών συνδέσεων Λέσβου Υ ποβάθμιση και Λήμνου καταγράφει με ερώτησή του ο βουΣπύρος Γαληνός

λευτής της Νέας Δημοκρατίας και ζητά από τους υπουργούς Οικονομίας και Υποδομών να λάβουν μέτρα ώστε να επανέλθουμε στα προηγούμενα επίπεδα. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η υποβάθμιση της αεροπορικής σύνδεσης της Λέσβου με την Αθήνα είναι φαινόμενο που τείνει να αποκτήσει χαρακτήρα μόνιμο, με εποχικές εξάρσεις. Η αφετηρία του προβλήματος καταγράφεται με την προαναγγελία της συγχώνευσης των αεροπορικών εταιρειών Olympic Air και Aegean Airlines, που οδήγησε σε διακοπές γραμμών του εσωτερικού, παρά τη δέσμευσή τους να εκτελέσουν αυτά τα δρομολόγια. Ο νομός Λέσβου είναι νησιωτικός και ακριτικός. Η αποτελεσματική διασύνδεσή του με αεροπορικές γραμμές με τα πολιτικά και οικονομικά κέντρα της χώρας, καθώς και η καταπολέμηση της απομόνωσης και των συνεπειών της είναι όχι μόνο παλλαϊκό αίτημα των κατοίκων, αλλά και υποχρέωση της Πολιτείας. Το τέλος της τουριστικής περιόδου οδήγησε σε περαιτέρω υποβάθμιση των αεροπορικών συνδέσεων του νομού Λέσβου. δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες στην κοινωνία και την οικονομία. Το ζήτημα είναι επείγον και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο ΙΚΑ Μυτιλήνης ο ΙΚΑ της Μυτιλήνης επισκέΤ«Λαϊκής φθηκε χθες κλιμάκιο της Συσπείρωσης», με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο του συνδυασμού, Βαγγέλη Παλαιολόγο. Ο κ. Παλαιολόγος και τα μέλη του συνδυασμού είχαν συζήτηση με τους εργαζομένους, τους γιατρούς, αλλά και τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ Μυτιλήνης, για την κατάσταση που επικρατεί εκεί. «Το ΙΚΑ Μυτιλήνης αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, έχει πολύ μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Αυτό έχει ως συνέπεια οι υπηρεσίες υγείας που προσφέρει στους εργαζομένους της Μυτιλήνης και όλης της Λέσβου να είναι δραματικά υποβαθμισμένες. Είναι και αυτό αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκείται από την παρούσα κυβέρνηση, όπως και από τις προηγούμενες» δήλωσε στο «Ε» ο κ. Παλαιολόγος. Χθες το απόγευμα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» επρόκειτο να πραγματοποιήσει εξόρμηση στα χωριά της Λέσβου.

Ο Βουνάτσος στην Καλλονή υποψήφιος δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος, συνοΟδευόμενος από κλιμάκιο του συνδυασμού του, επισκέφθηκε χθες την Καλλονή, όπου στο Δημοτικό Θέατρο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με στελέχη της τοπικής κοινωνίας για τα προβλήματα του - για περίπου ένα μήνα ακόμη - δήμου Καλλονής και ανάλυση των ρυθμίσεων του «Καλλικράτη». Ο κ. Βουνάτσος επανέλαβε τη θέση του συνδυασμού του, που ανακοινώθηκε κατά την παρουσίαση των γενικών κατευθυντήριων αρχών της πολιτικής του για το δήμο Λέσβου την προηγούμενη Τρίτη, στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, και εγγυήθηκε προσωπικά ότι το πρόβλημα του ενός και μόνο δήμου στη Λέσβο δεν έχει κλείσει, παραμένει ανοιχτό και θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για την αποδοχή από την κυβέρνηση της πρότασης της ΤΕΔΚ για δημιουργία τριών δήμων, το ελάχιστον, ή την πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι ο επιστημονικός σύμβουλος της ΚΕΔΚΕ και προτείνει πέντε δήμους.

Οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. Ρόδη Κράτσα και Γιώργος Παπανικολάου σήμερα σε εκδήλωση στη Μυτιλήνη

«Οι προκλήσεις για τα νησιά» νοιχτή εκδήλωση διοργανώνουν σήμερα στη Ακοινοβουλίου Μυτιλήνη η αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού και ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα και ο ευρωβουλευτής Γιώργος Παπανικολάου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Οι δύο ευρωβουλευτές της Ν.Δ. και μέλη της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα μετάσχουν σε εκδήλωση με θέμα «Δημιουργία - Ευκαιρίες - Ανάπτυξη. Ώρα για νέα πορεία. Οι προκλήσεις για τα νησιά», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο «Σινέ Αρίων» στις 19.30΄. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, ο τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ανδρέας Τρούμπης και ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Παναγιώτης Γρηγορίου. Θυμίζουμε ότι η κ. Κράτσα έχει τιμηθεί απ’ το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την υποστήριξη που παρείχε στη δημιουργία του Κέντρου Έρευνας και Σπουδών για την Ανατολική Μεσόγειο και γενικότερα σε προσπάθειες ανάπτυξης στρατηγικών συνεργασιών του ιδρύματος.


EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

9

Επισημοποιήθηκε χθες η συνεργασία στις προσεχείς δημοτικές εκλογές

Η Βάσω Χοχλάκα με τον Πατερέλλη της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH ια συνεργασία, που μόλις μια μέρα πριν είχε αρχίσει να «διαρρέει» στα πολιτικά «πηγαδάκια», επισημοποιήθηκε χθες με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της τέως αντιδημάρχου Μυτιλήνης Βάσως Χοχλάκα με το συνδυασμό του υποψήφιου δημάρχου Παντελή Πατερέλλη. Οι δυο πρώην συνεργάτες ως αντιδήμαρχοι στο δήμο Μυτιλήνης θα συνεργαστούν και στις εκλογές για το νέο δήμο Λέσβου. Η τελική συμφωνία ανά- πωσε την πρόταση, που μεσα στις δυο πλευρές έ- όπως είπε - είναι και επιγινε χθες, σε συνάντηση θυμία όλων των συνεργαπου είχαν με πρωτοβου- τών του στο συνδυασμό λία του Π. Πατερέλλη. Ο «Λέσβος, Δημιουργική υποψήφιος δήμαρχος συ- Πορεία», να συνεργαζήτησε με την πρόεδρο σθούν και σε αυτές τις ετης Δημοτικής Κοινωφε- κλογές. Η κ. Χοχλάκα, αλούς Επιχείρησης Μυτι- πό την πλευρά της, απολήνης (ΔΗΚΕΜΥ) για τις δέχθηκε την πρόταση και εξελίξεις στην τοπική αυ- δήλωσε ότι θα ενισχύσει τοδιοίκηση μετά την ε- με την παρουσία της το φαρμογή του «Καλλικρά- ψηφοδέλτιο και θα συμτη» και αντάλλαξαν από- βάλει και η ίδια ενεργά ψεις για τη νέα πραγματι- στον αγώνα για την επικότητα που θα προκύψει κράτηση των δυνάμεων μετά τις δημοτικές εκλο- της προόδου και της δημιουργίας, στις εκλογές γές. Ο κ. Πατερέλλης διατύ- του Νοεμβρίου.

λουμε στην ανάπτυξη και την πρόοδο του νησιού μας. Αγωνιζόμαστε για μια ισχυρή και νικηφόρο διαδρομή μέχρι τις εκλογές του Νοέμβρη. Δίνουμε την υπόσχεση ότι ο συνδυασμός μας “Λέσβος δημιουργική πορεία” έρχεται να φέρει έναν αέρα δημιουργίας, προοπτικής και ανάπτυξης για τον τόπο μας.»

Μ

Με τον Παντελή Πατερέλλη η Βάσω Χοχλάκα

Προφανής ενίσχυση «Η αποδοχή της πρότασής μου απ’ την κ. Χοχλάκα, έχει ξεχωριστή σημασία και έρχεται σε μία συγκυρία που πραγματικά θεωρείται “ενίσχυση” του ψηφοδελτίου μας», τόνισε μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο υποψήφιος δήμαρχος Παντελής Πατερέλλης. Η κ. Βάσω Χοχλάκα δήλωσε με τη σειρά της: «Η επιλογή μου να υποστηρί-

ξω το ψηφοδέλτιο του Παντελή Πατερέλλη έρχεται μέσα από την πορεία μου στο χώρο της αυτοδιοίκησης, καθώς και την ουσιαστική και γόνιμη συνεργασία μαζί του τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ως νέος άνθρωπος, με διάθεση προσφοράς, αποφάσισα να ασχοληθώ με την τοπική αυτοδιοίκηση και το νέο δήμο Λέσβου, υποστηρίζοντας το πιο αξιόπιστο ψηφοδέλτιο, ώστε όλοι μαζί να συμβά-

Οι φημολογίες Το όνομα της κ. Χοχλάκα είχε συζητηθεί έντονα το προηγούμενο διάστημα, καθώς οι πληροφορίες την ήθελαν να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του Νάσου Γιακαλή στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Η παρουσία της, μάλιστα, την περασμένη Τρίτη στη συγκέντρωση του συνδυασμού Γιακαλή στο ξενοδοχείο «Λώριετ», ενίσχυσε αυτήν τη φημολογία. Ανατράπηκε, όμως,

χθες με τις επίσημες ανακοινώσεις συνεργασίας με το ψηφοδέλτιο Πατερέλλη. Η υποψηφιότητά της με το συνδυασμό του Παντελή Πατερέλλη ανατρέπει και σχόλια που είχε προκαλέσει η παρουσία του πατέρα της, πρώην δημάρχου Μυτιλήνης, Θεόδωρου Χοχλάκα, πριν από λίγες ημέρες στη συγκέντρωση του συνδυασμού του Δημήτρη Βουνάτσου. Πληροφορίες από το περιβάλλον της οικογένειας αναφέρουν ότι η παρουσία του πρώην δημάρχου εκεί είχε να κάνει καθαρά με τις προσωπικές σχέσεις που συνδέουν εδώ και χρόνια το Θ. Χοχλάκα με το Δ. Βουνάτσο, χωρίς αυτό όμως να καθορίζει και τη στάση που θα κρατήσει ο πρώην δήμαρχος στις εκλογές, αφού θεωρείται δεδομένο ότι θα στηρίξει την κόρη του.

Διήμερη επίσκεψη Θανάση Νάκου στη Μυτιλήνη κατ’ εντολήν του κόμματος, για να μην υπάρξουν διαρροές στελεχών της Ν.Δ. σε… αλλότρια ψηφοδέλτια

Κανείς έξω απ’ το… μαντρί της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY λογική «των φρονίμων τα Σ τηπαιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», η Ν.Δ. στέλνει στη Μυτιλήνη το Θανάση Νάκο, προκειμένου να μιλήσει και να προσπαθήσει να μεταπείσει στελέχη του κόμματος, που έχουν σηκώσει «μπαϊράκι» και κινούνται να συμμετάσχουν σε άλλα ψηφοδέλτια, πλην εκείνων που στηρίζει η Ν.Δ.. Η επιλογή τού τέως υφυπουργού Εσωτερικών φαίνεται να υπαγορεύτηκε απ’ το γεγονός ότι η πλειοψηφία εκείνων που είναι διατεθειμένοι να πάνε σε άλλους συνδυασμούς που έχουν το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ ή είναι ανεξάρτητοι, προέρχεται απ’ την αυτοδιοίκηση. Το «Ε», προχθές, σε σχόλιό του επεσήμανε ότι η Ν.Δ., διά της νομαρχιακής της οργάνωσης, στηρίζει έμπρακτα τους συνδυασμούς που έχουν το χρίσμα της, «τροφοδοτώντας» τους με στελέχη του κομματικού μηχανισμού. Οι εξελίξεις δείχνουν πως δε μένει μόνο σε αυτό και εν όψει της μάχης των αυτοδιοικητικών εκλογών, το κόμμα έγκαιρα προσπαθεί να προλάβει «αποστασίες». Ή, ό-

πως σχολίαζε διαφωνών με κάποιες κομματικές επιλογές και χειρισμούς, «να μαζέψει τα απόνερα απ’ τα λάθη που έγιναν όλη την προηγούμενη περίοδο, απ’ τα οποία και κάποιοι οδηγούνται σε άλλα ψηφοδέλτια».

Επιστράτευση… Όποιος κι αν είναι ο λόγος, φαίνεται πως η Ρηγίλλης έχει ενημερωθεί ότι στελέχη της, κατ’ εξοχήν αυτοδιοικητικοί, προσανατολίζονται να συμμετάσχουν ή να στηρίξουν έμμεσα άλλα ψηφοδέλτια. Για αυτό και προγραμματίστηκε σήμερα και αύριο ο βουλευτής Μαγνησίας και υφυπουργός Εσωτερικών για όλη την τελευταία κυβερνητική θητεία των πεντέμισι χρόνων της Ν.Δ., Θανάσης Νάκος, που θεωρητικά τουλάχιστον γνωρίζει τους αυτοδιοικητικούς, να βρίσκεται στη Λέσβο. Δεν έχει γίνει γνωστό αν έχουν ήδη ενημερωθεί ή όχι εκείνοι που θα κληθούν να συναντηθούν με τον κ. Νάκο, αλλά υπολογίζεται πως κατ’ ελάχιστο πέντε πρόσωπα, νυν και τέως δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, θα προσκληθούν στα γραφεία της ΝΟΔΕ Λέσβου για

μια κουβέντα με το Θανάση Νάκο και στελέχη της Νομαρχιακής.

Και διαγραφή; Η είδηση της έλευσης του κομματικού στελέχους, όπως και το βασικό θέμα της επίσκεψής του στο νησί, έγινε χθες γνωστό σε διάφορους κύ-

κλους, μεταξύ των οποίων και σε αυτοδιοικητικό απ’ το χώρο της Ν.Δ., ο οποίος φέρεται ότι σκοπεύει να εκτεθεί σε άλλο ψηφοδέλτιο και που σχολίασε: «Όπως τα έκανε η Ν.Δ., ας έχει μαζί του ο Νάκος και τη διαγραφή μου». Οι επαφές Νάκου, εκτός απ’

τους «επίδοξους» αντάρτες, δεν αποκλείεται να επεκταθούν και σε όσους έχουν ήδη ανακοινώσει συμμετοχή σε «αλλότρια» ψηφοδέλτια, ενώ θεωρείται σίγουρο πως με την ευκαιρία της επίσκεψης θα συζητηθούν και γενικότερα εκλογικά θέματα.

Η Ν.Δ. εξορμά σε όλη την επικράτεια στη Χίο θα μεταβεί το επόμενο διά- βουλευτών, τα μέλη της πολιτικής επιτροπής, Σίγουρα στημα ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμα- έτσι ώστε «να φθάσουμε σε κάθε σημείο της ράς, που έχει τεθεί επικεφαλής των πολιτικών χώρας μας, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. δραστηριοτήτων του κόμματος εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στο πρόγραμμα του κ. Σαμαρά, που ουσιαστικά άνοιξε απ’ τα Γιάννενα και τη Μυτιλήνη την προεκλογική περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών, δε φαίνεται κατ’ αρχάς να είναι η Λέσβος, αν και δεν αποκλείεται στο πλαίσιο της εξόρμησης του κόμματος, που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης για όλη την επικράτεια, να περιληφθεί και η πρωτεύουσα του Βορείου Αιγαίου. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του τη Σάμο, ενώ εξορμήσεις θα γίνουν και απ’ τον έτερο αντιπρόεδρο, Σταύρο Δήμα, τους γενικούς γραμματείς του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ., τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, τον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, το σύνολο των

Όλοι μαζί να μεταδώσουμε το μήνυμα της ελπίδας, να ενισχύσουμε τις προσπάθειες των υποψηφίων τους οποίους στηρίζουμε. Τους υποψήφιους περιφερειάρχες και τους υποψήφιους δημάρχους στους νέους δήμους, οι οποίοι ιδρύθηκαν με το σχέδιο “Καλλικράτης”.». Λεπτομέρειες του προγράμματος της Ν.Δ. θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες, ενώ βάσει των αρχικών ανακοινώσεων τη Χίο θα επισκεφτεί το επόμενο διάστημα και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κώστας Καραμανλής», Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Στις επισκέψεις αυτές των υψηλών στελεχών της Ν.Δ. σε Χίο και Σάμο εκ των ουκ άνευ θα βρίσκεται και ο Παύλος Βογιατζής, την υποψηφιότητα του οποίου και στηρίζει και με αυτό τον τρόπο το κόμμα.


10

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Αρχή του προεκλογικού αγώνα με παρουσίαση του ψηφοδελτίου Λέσβου του Παύλου Βογιατζή

«Διεκδικούμε ό,τι μας αξίζει» η παρουσίαση του ψηφοδελτίου.

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ετά τη Σάμο και τη Λήμνο, ο «Αγώνας για τα νησιά μας» άνοιξε κι επίσημα την προεκλογική περίοδο και στη Λέσβο, με την εκδήλωση παρουσίασης των περισσότερων υποψηφίων που θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού. Το παρών στην τελετή έδωσαν και πρόσωπα που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τις δύο νομαρχιακές θητείες του Παύλου Βογιατζή, ενώ διακριτική ήταν και η συμμετοχή κομματικών στελεχών της Ν.Δ.. Η παρουσίαση έγινε στο ξενοδο- διεκδικήσεις μας για τον τόπο χείο «Ηλιοτρόπιο», όπου ο νο- μας, το μέλλον μας, τα παιδιά μάρχης Λέσβου και υποψήφιος μας. Με αυτόν τον τρόπο θα πεπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου τύχουμε η Περιφέρεια Βορείου ξεκίνησε μιλώντας για την πολι- Αιγαίου να λειτουργεί ως μια τοτική του οικογένεια, που δεν εί- πική κυβέρνηση, με παρουσία, ναι άλλη απ’ όλους όσοι χρόνια ρόλο και λόγο στον εθνικό σχετώρα έχουν μοιραστεί μαζί του διασμό, αλλά και στις ευρωπαϊτο όραμα για την ανάπτυξη των κές περιφερειακές πολιτικές που νησιών. σχεδιάζονται», είπε ο επικεφαΕξηγώντας τους στόχους που θέ- λής της παράταξης, για να προτει για την περιφερειακή αρχή, σθέσει, δίνοντας και το στίγμα την οποία και διεκδικεί στις ε- της αυτοδιοικητικής προσπάθεικλογές της 7ης Νοεμβρίου, ο άς του: «Είμαστε εδώ για να δηΠαύλος Βογιατζής ανέφερε ότι μιουργούμε την ατζέντα των θεβασικό ζητούμενο για τα νησιά μάτων, να ιεραρχούμε, να διεκδιείναι η διεκδίκηση ίσων ευκαι- κούμε και να κερδίζουμε. Δε ριών ανάπτυξης με την ηπειρωτι- συμβιβαζόμαστε με τίποτε λιγόκή Ελλάδα. «Ο συνδυασμός μας τερο απ’ ό,τι μας αξίζει.» “Αγώνας για τα νησιά μας” αυτό Ακολούθησε η κατάθεση των αρτο στόχο έχει. Να δυναμώσει τη χών και θέσεων του συνδυαφωνή μας, να δυναμώσει τις σμού, ενώ αμέσως μετά έγινε και

Μ

Παρουσίες Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο βουλευτής και τέως νομαρχιακός σύμβουλος με το συνδυασμό, Σπύρος Γαληνός, όπως και ο τέως βουλευτής Γιάννης Γιαννέλλης. Ακόμη, ήταν παρόντες οι τρεις αντινομάρχες που δε θα μετάσχουν στις περιφερειακές εκλογές, Σταύρος Ψαρρόπουλος, Χάρης Γραμμός και Μαρία Τσουβελεκάκη - Τσιφτσή, τους οποίους και ευχαρίστησε, όπως και όλους τους συνεργάτες του στη νομαρχία, ο Παύλος Βογιατζής. Σε αυτή την κατηγορία ήταν και ο παρών στην εκδήλωση Παναγιώτης Καλλονιάτης, που, θυμίζουμε, θα είναι υποψήφιος με τον Άρη Χατζηκομνηνό. Ακόμη παρέστησαν ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου, Αλέξανδρος Κουτσαντώνης, και στελέχη της Ν.Δ., όπως και ο επιχειρηματίας Γιάννης Παγίδας, οι σύζυγοι των υποψήφιων περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη, όπως και αρκετών άλλων υποψηφίων, καθώς και πολλοί φίλοι τους.

Θοδωρος Βαλσαμίδης:

«Συμμετοχή στην προσπάθεια ανάπτυξης» θες, με γραπτή δήλωσή του, ο υποψήφιος Θεόδωρος ΒαλσαμίΧδηςαντιπεριφερειάρχης χαρακτηρίζει ιδιαίτερη τιμή την επιλογή του απ’ τον Παύλο Βογιατζή, τον οποίο κι ευχαριστεί για τη σημαντική αυτή ευκαιρία που του δίνει, προκειμένου «να συνεχίσει να συμβάλλει στην προσπάθεια για την ανάπτυξη του τόπου μας από το μετερίζι της περιφερειακής αυτοδιοίκησης». Στην ίδια δήλωση ο κ. Βαλσαμίδης αναφέρει: «Τα χρόνια που πέρασαν δώσαμε μαζί τη μάχη για τη δρομολόγηση και υλοποίηση μικρών και μεγάλων αναπτυξιακών παρεμβάσεων για τη Λέσβο, τη Λήμνο και τον Άι-Στράτη, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Τα χρόνια που έρχονται, μας δίνεται η ευκαιρία να συνεχίσουμε τον Αγώνα για τα Νησιά μας. Με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη. Με δράσεις και έργα που θα στηρίζουν την ύπαιθρο. Αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών μας, το μοναδικό φυσικό πλούτο, την πλούσια πολιτιστική παράδοση και κληρονομιά και τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα. Έχοντας πάντα ως κύριο άξονα την ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο. Στην προσπάθεια αυτή καλούμε όλους τους νησιώτες, πέρα από χρώματα και κόμματα. Αφήνοντας πίσω όλα όσα μας χωρίζουν. Γιατί ο τόπος μας χρειάζεται τη φωνή μας. Αυτή είναι η δύναμή μας.»

Με έμπειρα στελέχη, αλλά και νέα πρόσωπα, το ψηφοδέλτιο Λέσβου

«“Φρέσκια” και ισορροπημένη ομάδα» ε τα καλύτερα λόγια προλόγισε ο κ. Βογιατζής τους συνεργάτες τους, για τους οποίους είχε να πει, για Μ όλους μαζί και ξεχωριστά για τον καθένα, μόνο καλά λόγια. Ευχαριστώντας τους εκ προοιμίου που ανταποκρίθηκαν στο προσκλητήριο δυνάμεων που τους απηύθυνε ο υποψήφιος περιφερειάρχης, τόνισε ότι πρόκειται για «μια νέα, φρέσκια και ανανεωμένη ομάδα, η οποία συνδυάζει την εμπειρία στη διοίκηση, στην τοπική αυτοδιοίκηση, με φρεσκάδα ιδεών και διάθεση για δουλειά. Παράλληλα, όμως, είναι μια ισορροπημένη ομάδα. Με μεγάλη γεωγραφική εκπροσώπηση, με γνώση των προβλημάτων του νησιού μας.». Λέγοντας πως ο «Αγώνας ρος και για χρόνια διετέγια τα νησιά μας» γίνεται λεσε πρόεδρος του Λιμενιακόμα πιο μαζικός, ο κ. κού Ταμείου Λέσβου, για Βογιατζής ανέφερε πως η τον Κώστα Αρώνη, γιατρό, εμπειρία, η εντιμότητα, η προσέθεσε ότι είναι απ’ ειλικρίνεια, η αποτελεσμα- τους νέους νομαρχιακούς τικότητα, το ανοιχτό μυα- συμβούλους, για τη Βασιλό και γενικότερα η ανανέ- λική Αψόκαρδου, εργολήωση, είναι τα χαρακτηρι- πτρια δημόσιων έργων, αστικά που διατρέχουν την νέφερε ότι έχει εργασιακή ομάδα των υποψηφίων, εμπειρία και στην Περιφέπου εκπροσωπούν έναν ι- ρεια, για το Γιώργο Βατή, διαίτερα διευρυμένο κατά- συνταξιούχο δημόσιο υλογο επαγγελματικών κα- πάλληλο, θύμισε την εμπειρία του στη νομαρχιατηγοριών. κή επιτροπή Τουρισμού, Οι υποψήφιοι… αλλά και στην πρωτοβάθΞεκινώντας με τον αντιπε- μια αυτοδιοίκηση, για τον ριφερειάρχη Λέσβου, ο κ. Ταξιάρχη Βέρρο, πολιτικό Βογιατζής ανέφερε ότι ο μηχανικό, επεσήμανε την νυν αντινομάρχης Έργων, πολύχρονη παρουσία του Θεόδωρος Βαλσαμίδης, η- στην πρωτοβάθμια αυτοδιλεκτρολόγος μηχανικός οίκηση, αλλά και τη συμκαι Τεχνολογίας Υπολογι- μετοχή του στην ΑΕΛΚ της στών, είναι χρόνια τώρα οποίας είναι πρόεδρος την στενός συνεργάτης του, ε- τελευταία διετία, για το νώ παρουσιάζοντας τους Νίκο Καλαμποκά, ρπιχειυποψήφιους περιφερεια- ρηματία στο Πλωμάρι, υκούς συμβούλους είπε για πογράμμισε μεταξύ άλλων τον Απόστολο Αλατζά ότι ότι το λάδι που τυποποιεί είναι καθηγητής Φυσικής έχει φέρει διακρίσεις στη Αγωγής και δήμαρχος Πέ- Λέσβο, για την Ευλαλία τρας, για την Πέλλα Αν- Κατσαμάτσα, οικονομολόδριώτου ότι είναι δικηγό- γο απ’ την Άντισσα, σημεί-

«Δύναμη, η φωνή μας»

ωσε ότι εργάζεται στο Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης», για τον Κώστα Κουνέλη, εκπαιδευτικό απ’ τη Θερμή, μίλησε για την εμπειρία του στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, για τον Ηλία Κουρτζή, προϊστάμενο της Χημικής Υπηρεσίας, θύμισε τις μάχες που χρόνια τώρα έδωσε για την προστασία των καταναλωτών ως πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Ελέγχου Τροφίμων, για το Χρήστο Κουτσοτάσιο, απ’ την Πέτρα, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα νεαρό πολύ καλό αρχιτέκτονα, για τη Γιούλη Κουφού, υπάλληλο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, ανέφερε πόσο σημαντική δουλειά έχει κάνει με τους γυναικείους συνεταιρισμούς, για την Πόπη Λίβανου, δικηγόρο απ’ τον Ευεργέτουλα, επεσήμανε τη συμμετοχή της στα Συμβούλια Νέων, για το

Μιχάλη Πολυπαθέλλη, υπάλληλο του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, στάθηκε στην επιτυχημένη δημαρχιακή του θητεία, για το Στρατή Πολυχρόνη, συνταξιούχο αστυνομικό, επεσήμανε ότι έχει διατελέσει αντιδήμαρχος Μανταμάδου, για τη φίλη εδώ και πολλά χρόνια, όπως την αποκάλεσε, Πόπη Πρωτογεράκη - Γόμου, επιχειρηματία, μίλησε για την άψογη προεδρία της στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, για το Στρατή Τζιμή, καθηγητή και μέχρι πρότινος περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, έκανε μνεία στις διοικητικές του ικανότητες, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν τον τοποθέτησε διευθυντή σε σχολείο, για το Στρατή Τσισλάκη, οικοδόμο, εκθείασε την εργατικότητα και τη μαχητικότητά του, για τον

Παναγιώτη Τσουκαρέλλη, κοινωνικό λειτουργό, με καταγωγή απ’ την Αγιάσο, είπε ότι έχει δώσει αγώνες στη μάχη κατά των ναρκωτικών, για την Παναγιώτα Σουλακέλλη - Κέλμαλη, έμπορο, στην Αγιάσο μίλησε για το επιχειρηματικό της μυαλό, σημειώνοντας ότι είναι σύζυγος ενός πολύ καλού του φίλου, για τον Παρασκευά Φραντζέσκο, ασφαλιστή, ανέφερε ότι είναι μαζί πολλά χρόνια, απ’ την εποχή που ήταν ο ίδιος δήμαρχος Γέρας και εκείνος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ τέλος για το Δημήτρη Χατζηδιάκο, το νεαρότερο του ψηφοδελτίου, φοιτητή Διοίκησης και Οικονομίας που απουσίαζε στις Σέρρες, εξήγησε ότι τον γνώρισε ως πρόεδρο του 15μελούς να διεκδικεί για το σχολείο του κι έκτοτε υπάρχει μια πολύ καλή σχέση αλληλοσεβασμού.

Κλείνοντας, ο κ. Βογιατζής καλωσόρισε και επίσημα στο συνδυασμό τους παλιούς και νέους συνεργάτες του, στους οποίους και ευχήθηκε καλό αγώνα και καλή επιτυχία. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους παλιούς του συνεργάτες, οι οποίοι για προσωπικούς λόγους δε θα βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο, μνημονεύοντας και όσους ήταν εκεί, ενώ κάλεσε όλη την παράταξη να αγωνιστεί «ενωμένα, με αλληλεγγύη, με τόλμη, με περηφάνεια, με αυτοπεποίθηση, με ψυχή και να κερδίσουμε». «Εμείς είπαμε και λέμε μόνο αλήθειες. Επιλέγουμε να είμαστε χρήσιμοι και όχι αρεστοί. Επιλέγουμε το δρόμο της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας», υπογράμμισε ο επικεφαλής του συνδυασμού, τονίζοντας την ανάγκη «να δώσουμε τη μάχη, όπως πάντα, με επιχειρήματα, με ιδέες, με κουλτούρα διαλόγου, με συναινετικό κλίμα και πνεύμα, με διάθεση συνεννόησης, αλλά πάνω απ’ όλα με πολιτικό πολιτισμό». «Η φωνή μας είναι η δύναμή μας», είπε καταλήγοντας ο Παύλος Βογιατζής, ξεκινώντας κι επίσημα την προεκλογική του πορεία στη Λέσβο.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

11

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα. Διαθέτει πάρκινγκ. Τιμή 370 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ Ενοικιάζεται δυάρι 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση και internet, πλησίον OTE. Πληρ. τηλ. 6947-072445. Ενοικιάζεται μεζονέτα στο Μουσείο Θεοφίλου, με πισίνα και ιδιόκτητο χώρο στάθμευσης, ηλιακό, ευρύχωρα μπαλκόνια με απεριόριστη θέα, μεγάλο living-room, 3 Υ/Δ, 2 WC και αποθήκη. Πληρ. τηλ. 6976437844 και 6942-506197. Ενοικιάζεται διαμέρισμα τριάρι με αυλή, υπερυψωμένο ισόγειο χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση, στη Νεάπολη (κοντά στο Λασία) 22520 93342. Ενοικιάζεται καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέρα 33 τ.μ., 1ου ορόφου, πλησίον γηπέδου. Άνετος ενιαίος χώρος με 2 μπαλκόνια, θέρμανση με μετρητή κατανάλωσης πετρελαίου, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 260 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα επιπλωμένη με κεντρική θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, σε νεόδμητη οικοδομή σε κήπο αρχοντικού στην Ε. Βοστάνη. Πληρ. τηλ. 6944-794165 και 22510 28427. Ενοικιάζεται μεζονέτα στην Αγία Μαρίνα, με μικρή αυλή, 2 υπνοδωμάτια συν σοφίτα, 2 μπάνια, 1 WC. Τιμή 480 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι στο Ακρωτήρι, με αυτόνομη θέρμανση, αποθήκη. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα με τζάκι στη Χρυσομαλλούσα. Είναι σε 2 ορόφους (μεζονέτα). Έχει 2 μπάνια. Τιμή 450 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο τριάρι διαμέρισμα, στην Επάνω Σκάλα, πλησίον Αγίου Νικολάου, με αυτονομία, θέα στη θάλασσα. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλη γκαρσονιέρα πλησίον «Γαρδένιας», με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονόχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα στα Μαύρα Σίδερα. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο μικρό δυάρι στην περιοχή Ακλειδιού, με αυτόνομη θέρμανση, διπλά τζάμια, θέα στη θάλασσα. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στο κέντρο, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονόχωρη γκαρσονιέρα στη Βαρειά. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μεγάλη μεζονέτα 3 υπνοδωματίων, στη Σουράδα, πλησίον Ακαδημίας, με τζάκι, γκαράζ για 2 αυτοκίνητα, θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργια γκαρσονιέρα στο κέντρο, με διπλά τζάμια, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο δυάρι στον Άνω Χάλικα, με αυτονομία. Τιμή 330 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται εναμισάρι διαμέρισμα, καινούργιο, με Υ/Δ, κουζίνα, μπάνιο, επιπλωμένο, κατάλληλο για στρατιωτικούς και φοιτητές, στη Βαρειά, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, με μεγάλο πάρκινγκ. Τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 71194, 6979-228312. Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρισμα 1ου ορόφου, 130 τ.μ., με 3 Υ/Δ, κουζίνα, μπάνιο, σαλόνι και καθιστικό, αυτόνομη θέρμανση, πλησίον γηπέδου. Πληρ. τηλ. 22510 61432. Ενοικιάζεται ρετιρέ, πλήρως ανακαινισμένη επιπλωμένη γκαρσονιέρα, στην περιοχή Καλλιθέας, Α/C, TV, ημιξεχωριστή μικρή κουζίνα, θέρμανση, μεγάλη ταράτσα. Τιμή 260 €. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr Ενοικιάζεται άνετη επιπλωμένη γκαρσονιέρα σε μονοκατοικία, στο κέντρο της Μυτιλήνης. Μπαλκόνι με θέα στην πόλη, χωρίς κοινόχρηστα, ανακαινισμένο μπάνιο, 2 A/C, φρεσκοβαμμένο, τιμή 250 €. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr Ενοικιάζεται στην Παναγιούδα καινούργιο διαμέρισμα 55 τ.μ., 2 Υ/Δ, έναντι γηπέδου Παναγιούδας, με αυτόνομη θέρμανση και χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 32361, 6974-564510. Ενοικιάζεται στο Πληγώνι νεόκτιστο δυάρι, με ενιαίο χώρο κουζίνα-σαλόνι, 2 Υ/Δ, μπάνιο, αποθήκη, βεράντες με απεριόριστη θέα και κεντρική θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6976200987. Ενοικιάζονται 2 δυάρια, με ή χωρίς επίπλωση, στα Μαύρα Σίδερα, 50 και 60 τ.μ., φρεσκοβαμμένα, με αυτονομία θέρμανσης. Πληρ. τηλ. 6974-569803. Ενοικιάζεται καινούργιο τριάρι, διαμπερές, στην περιοχή Χρυσομαλλούσας (Ασκληπιού και Πρωτοπάτση γωνία), με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6977-073936, 22530 23378, 22530 23911. Ενοικιάζεται στην Καλλονή γκαρσονιέρα επιπλωμένη και χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 300 €. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Μετακομίσεις - Μεταφορές Συσκευασία Αμπαλάζ Αντικειμένων ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ - ΑΝΥΨΩΣΕΙΣ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

www.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ

Ενοικιάζεται καινούργιο ρετιρέ τριάρι 70 τ.μ., στην Επάνω Σκάλα. Κουζίνα με πάσο, ενιαίος χώρος με σαλόνι, 2 άνετα υπνοδωμάτια, μεγάλο μπαλκόνι με θέα, αυτόνομη θέρμανση, 2 κλιματιστικά, σήτες, άνετο πάρκινγκ, ήσυχη περιοχή. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται επιπλωμένη, δίχωρη γκαρσονιέρα, 40 τ.μ., στη Σουράδα. Ξεχωριστός χώρος κουζίνα, διάδρομος, μεγάλο υπνοδωμάτιο, μπάνιο, κεντρική θέρμανση, ανεξάρτητη είσοδος, αυλή, χωρίς κοινόχρηστα, πλήρως ανακαινισμένη. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στην περιοχή Επάνω Σκάλα (κοντά στη Σχολή «Παπαρίσβα»). Πληρ. τηλ. 6937-226143. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 40 τ.μ., 1ου ορόφου, στο Ναυτικό Όμιλο σε ιδιωτική μικρή τριπλοκατοικία, με 4 διαμερίσματα. Ξεχωριστή κουζίνα με ανακαινισμένα ντουλάπια, άνετο δωμάτιο με πολλά ντουλάπια, μικρό χωλ, μπάνιο με μπανιέρα, μπαλκόνι, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 260 €. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι 60 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Ενιαίος μεγάλος χώρος, σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα με πάσο, φωτεινό Υ/Δ, μπάνιο, παράθυρα με ανάκλιση και σήτες, διπλά τζάμια, αυτόνομη θέρμανση, ιδιωτικό πάρκινγκ με ράμπα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr Ενοικιάζονται δίχωρα διαμερίσματα, πλήρως επιπλωμένα, λουξ, σε διπλοκατοικία στους Πύργους Θερμής, παραλιακά, με μεγάλο κήπο, πάρκινγκ, A/C, αυτόνομο καλοριφέρ, πλυντήριο, ηλεκτρική κουζίνα, βεράντα. Πληρ. τηλ. 6945604300. Ενοικιάζεται ημιεπιπλωμένη γκαρσονιέρα στη Νεάπολη, με βεράντα, σε μονοκατοικία. Πληρ. τηλ. 22510 40420, 6946-950523. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 135 τ.μ., 4ου ορόφου, γωνιακό, πολύ άνετο, φωτεινό, φρεσκοβαμμένο, με εξαιρετική θέα και 3 Υ/Δ, μεγάλο καθιστικό, τζάκι, αποθήκη κ.ά., γωνία Καβέτσου και Ναυμάχου Αποστόλη 2. Πληρ. τηλ. 22510 25714. Ενοικιάζεται καινούργια μονοκατοικία με 3 Υ/Δ, 2 WC, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, μεγάλο ιδιωτικό πάρκινγκ, στην είσοδο της Μόριας. Πληρ. τηλ. 6977299527, 22510 32664.

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

Ενοικιάζεται δυάρι 40 τ.μ., ισόγειο, επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση, περιοχή Χρυσομαλλούσα. Τιμή 300 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή Καλλιθέας καινούργια οικία, με αυτόνομη θέρμανση, και χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή Χάλικα επιπλωμένη γκαρσονιέρα, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση και με μία θέση πάρκινγκ, τιμή 280 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται δυάρι στην περιοχή Βουναράκι, 60 τ.μ., με χωριστά το δωμάτιο και το καθιστικό, τιμή 350 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται τριάρι στην περιοχή Χρυσομαλλούσα, 4ου ορόφου, με 2 υπνοδωμάτια και ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή Αεροπόρου Γιανναρέλλη, γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, 25 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 250 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στο Πυργί γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, 30 τ.μ., δωρεάν νερό, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 270 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή του Νοσοκομείου γκαρσονιέρα επιπλωμένη, 2ου ορόφου, 40 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, επιπλωμένη & πλυντήριο, τιμή 300 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι 60 τ.μ., στο Βουναράκι, με χωριστό το δωμάτιο από την κουζίνα, τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα 36 τ.μ. ισόγειο, με χωριστό υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή 280 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 2 δωματίων, καινούργια, πλήρως επιπλωμένη και πολύ καθαρή, με αυτόνομη θέρμανση, τηλεόραση, μεγάλο μπαλκόνι. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 26447. Ενοικιάζεται ανεξάρτητη επιπλωμένη γκαρσονιέρα - στούντιο, 30 τ.μ., πρώτου ορόφου, στο κέντρο της Μυτιλήνης, με κλιματιστικό, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζονται πλήρως επιπλωμένα studios-δωμάτια με TV, θέρμανση, κουζίνα, ψυγείο, κλιματισμό, internet, θέα. Περιοχή Βαρειά, δίπλα από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Λόφος «Ξενία». Μέχρι και Ιούνιο. Πληρ. τηλ. 6944-816271.

Ενοικιάζεται επιπλωμένο 3άρι 1ου ορόφου στην Επάνω Σκάλα (πλησίον 8ου Δημοτικού) με ηλεκτρικές συσκευές, ιδανικό και για συγκατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, κάτω από το γήπεδο (Σκαμανδρίου 10). Πληρ. τηλ. 6941-599083.

Ενοικιάζεται διαμπερές πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο 3άρι, 2ου ορόφου στη Χρυσομαλλούσα, με ηλεκτρικές συσκευές, ιδανικό και για συγκατοίκηση. Διαθέτει αυτόνομο καλοριφέρ και air-condition. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται ισόγειο 3άρι διπλοκατοικίας στη Χρυσομαλλούσα, ανεξάρτητο καυστήρα καλοριφέρ, χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέρες επιπλωμένες, με κεντρική θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, σε νεόδμητη οικοδομή σε κήπο αρχοντικού, στην Ε. Βοστάνη. Πληρ. τηλ. 6944794165 και 22510 28427. Ενοικιάζεται δίχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα, 35 τ.μ., πρώτου ορόφου, στην Καλλιθέα. Ξεχωριστός χώρος κουζίνα, ένα άνετο υπνοδωμάτιο, μπάνιο, μπαλκόνι, αυτόνομη θέρμανση, κλιματιστικό, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 260 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται δίχωρη γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, ανακαινισμένη, κοντά στο γήπεδο. Πληρ. τηλ. 6979551360. Ενοικιάζονται δυάρι 55 τ.μ. και τριάρι 73 τ.μ., επιπλωμένα, διαμπερή, στο γήπεδο. Πληρ. τηλ. 6973076611, 22510 28306, 22510 27512. Ενοικιάζεται δυάρι 40 τ.μ., στην περιοχή της Καλλιθέας (Υφαντήριο), σε διπλοκατοικία, χωρίς κοινόχρηστα. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188. Ενοικιάζεται δυάρι στη Χρυσομαλλούσα 35 τ.μ., 1ου ορόφου, επιπλωμένο, τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα, 50 τ.μ., υπερυψωμένο ισόγειο, τιμή 330 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται τριάρι με κεντρική αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, στη Σουράδα, Ελ. Βενιζέλου 95. Πληρ. τηλ. 22510 24502.

Eνοικιάζεται δυάρι, πλήρως επιπλωμένο & εξοπλισμένο, διαθέτει πάρκινγκ, στην Ε. Βοστάνη 59, έναντι Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 94550 & 42296, 6945-544386. Ενοικιάζονται διαμερίσματα 1 ή 2 υπνοδωματίων, επιπλωμένα, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22196, 6972-844003 και 6944533866. Ενοικιάζεται δυάρι 60 τ.μ., καινούργιο, 1ου ορόφου, στην κεντρική αγορά (Ερμού). Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέρες, καινούργιες και επιπλωμένες, στην περιοχή Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, φρεσκοβαμμένο, με μπάνιο και WC, σε κεντρική περιοχή με θέα στο λιμάνι. Διατίθεται με πλήρη επίπλωση ή χωρίς. Κατάλληλο και για συγκατοίκηση. Πληρ. τηλ. 6937145614. Ενοικιάζεται δυάρι πλήρως επιπλωμένο & εξοπλισμένο, διαθέτει πάρκινγκ, στην Ε. Βοστάνη 50, έναντι Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 94550, 6945-544386. Ενοικιάζεται στην Αθήνα φωτεινή γκαρσονιέρα, κοντά στην τρίτη στάση Ιλισίων - Ζωγράφου, οδός Ξενάρχου 13, με air-condition και βεράντα. Πληρ. τηλ. 6939-459814.

Ενοικιάζεται ανεξάρτητη κατοικία 100 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη και εξοπλισμένη, με αυτόνομη θέρμανση, κλιματισμό, ηλιακό χωρίς κοινόχρηστα, γκαράζ, κήπο στη περιοχή Ναυτικού Ομίλου Μυτιλήνης, κατάλληλη για φοιτητές και για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 6974063916 (11:00 - 13:00 και 18:00 - 22:00).

Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στους Πύργους Θερμής, χωρίς κοινόχρηστα, με parking και θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 6937239160(-62). Ενοικιάζεται στην περιοχή Χρυσομαλλούσας οικία 4ου ορόφου, με 2 υπνοδωμάτια και ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται εξαιρετικό ανεξάρτητο διαμέρισμα 110 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια (μάστερ υπνοδωμάτιο με δικό του μπάνιο), έξτρα δεύτερο μπάνιο, πάνω από το Ακρωτήρι, σε ιδιόκτητη πολυτελή οικοδομή. Ήσυχο περιβάλλον με απεριόριστη πανοραμική θέα. Αυτόνομη θέρμανση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία με 4 υπνοδωμάτια πίσω από το «Μουσικό Καφενείο», πλήρως επιπλωμένη και εξοπλισμένη, με 2 μπάνια, TV, ψυγείο πλυντήριο κτλ. Ιδανική για συγκατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται διαμπερές τριάρι 70 τ.μ., υπερυψωμένου ισογείου, με αυλή. Σαλόνι, ενιαίος χώρος με κουζίνα, 2 άνετα υπνοδωμάτια, μπάνιο, ιδιωτική αυλή (18 τ.μ.), κεντρική θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται μεζονέτα ολοκαίνουργια 95 τ.μ., συν 45 τ.μ. αποθήκη, με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, μεγάλες βεράντες και αυλή, χωρίς κοινόχρηστα, λίγο πριν τα Πάμφιλα. Τιμή ενοικίου 500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-202221.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη ρετιρέ γκαρσονιέρα 5ου ορόφου, με ολοκαίνουργια κουφώματα, στη Βοστάνη. Διαθέτει καλοριφέρ και air-condition και μεγάλη βεράντα με θέα στη θάλασσα. Τιμή χαμηλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζονται στη Μυτιλήνη γκαρσονιέρα επιπλωμένη, 33 τ.μ., με κεντρική αυτόνομη θέρμανση, στο ισόγειο καινούργιας πολυκατοικίας, β) τριάρι 78 τ.μ., με κεντρική θέρμανση και θέα, στον 4ο όροφο πολυκατοικίας. Περιοχή Ναυτικός Όμιλος. Πληρ. τηλ. 22510 28518 (εργάσιμες ήμερες και ώρες).

Ενοικιάζεται ευρύχωρη γκαρσονιέρα στην περιοχή Λόφου Πανεπιστημίου, πλήρως επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, οικονομική και με δωρεάν internet. Πληρ. τηλ. 6932-580508.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην Επάνω Σκάλα, 30 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 270 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται δυάρι στην Καλλιθέα, με αυλή, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 47810 και 6948769966.

Ενοικιάζεται τριάρι, μονοκατοικία, επιπλωμένο, με αυλή, στην περιοχή Συνοικισμός Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα πλήρως επιπλωμένη, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6945-621400, 6972253534.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη μονοκατοικία 40 τ.μ., με air-condition, 2 αποθήκες, αυλή 100 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, περιοχή Λαγκάδα. Πληρ. τηλ. 6951-849793.

ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Ενοικιάζεται στο κέντρο γκαρσονιέρα 30 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, πλήρως εξοπλισμένη. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται ανεξάρτητο πλεονεκτικό 2άρι πάνω ορόφου, στην Κράτηγο (πέρα από το αεροδρόμιο) με αυτόνομο καλοριφέρ και πανοραμική θέα στη θάλασσα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται δυάρι 55 τ.μ., επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση, περιοχή γηπέδου. Πληρ. τηλ. 6974836688.


12

Ενοικιάζεται διαμέρισμα ισόγειο στην περιοχή Μαύρα Σίδερα στη Μυτιλήνη, 52τ.μ., πλήρως ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα άριστης κατασκευής, σε εξαιρετική θέση, στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης, 120τ.μ., με μεγάλο οικοπεδικό χώρο. Το ισόγειο αποτελείται από κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι, WC, τζάκι, βεράντες μεγάλες. Ο όροφος αποτελείται από 4 υπνοδωμάτια, μπάνιο, μεγάλες βεράντες. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Πωλείται πύργος διατηρητέος στην Ελευθερίου Βενιζέλου, στο Μακρύ Γιαλό στη Μυτιλήνη, τριώροφος, 175τ.μ. ο κάθε όροφος, με μεγάλη αυλή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο κτίσμα στο Πλωμάρι, κατάλληλο για κατάστημα στον κεντρικό δρόμο, 30 τ.μ και με υπόγειο χώρο 30 τ.μ., σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής, ολοκαίνουργια, 128τ.μ., με γκαράζ, στην πανέμορφη περιοχή Αγία Μαρίνα του δήμου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου 75τ.μ., στην οδό Κ. Βάρναλη στη Χρυσομαλλούσα στη Μυτιλήνη, με χώρο πάρκινγκ, σε πολύ καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα στην περιοχή Παπά Χατζή στο Πλωμάρι, 120 τ.μ., κατάλληλο για βιοτεχνικό εργαστήριο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου, συνολικής έκτασης 1.600τ.μ., με δικαίωμα δόμησης 400τ.μ.. Απέχει 100μ. από τη θάλασσα και εφάπτεται δημοτικού δρόμου πλάτους 4μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα στην οδό Ευρυδάμαντος στον Άγιο Σώστη στην Αθήνα, 217τ.μ. με πατάρι 106 τ.μ., κτισμένο το 1979. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο εμβαδού 879,78τ.μ. εντός οικισμού, στο Μεσαγρό Γέρας. Στο οικόπεδο υπάρχει αποθήκη 16,90τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα επί του κεντρικού δρόμου Μυτιλήνης-Αεροδρόμιου, 55τ.μ. σε οικόπεδο 500τ.μ. Τιμή πώλησης 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο με καταπληκτική θέα στο Αιγαίο στη θέση Καλάμι Μελίντας Παλαιοχωρίου, εμβαδού 7.188,90τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα σε πάροδο της Ερμού στη Μυτιλήνη (Μπας Φανάρ) πλήρως ανακαινισμένο και με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος, συνολικού εμβαδού 60 τ.μ. (30 ισόγειο και 30 όροφος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται 2 οικόπεδα με καταπληκτική θέα, εμβαδού 375,64τ.μ. και 663,31τ.μ. στον Προφήτη Ηλία Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής, νεόδμητη, 120τ.μ., στην πανέμορφη περιοχή Αγία Μαρίνα του δήμου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα σε εξαιρετική θέση στην Παναγιούδα, 115τ.μ. και υπόγειο 90τ.μ.. Το ισόγειο αποτελείται από κουζίνα, τραπεζαρία, καθιστικό, WC. Ο όροφος αποτελείται από 3 υπνοδωμάτια. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα υπερπολυτελούς κατασκευής στη Νεάπολη Μυτιλήνης 125τ.μ., με υπόγειο 90τ.μ., 100μ. από την παραλία και θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται μονοκατοικία σε καλή κατάσταση, διώροφη, 160τ.μ., στον Άγιο Ευδόκιμο Μυτιλήνης, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής στη Νεάπολη Μυτιλήνης. Απέχει 100μ. από τη θάλασσα, με πανέμορφη θέα, συνολικού εμβαδού 260τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 40τ.μ. στην Αγία Φωτεινή Μυτιλήνης, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ημιυπόγειο διαμέρισμα 89τ.μ., στην Αγία Φωτεινή Μυτιλήνης, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα ολοκαίνουργια, πολυτελούς κατασκευής, στη Νεάπολη Μυτιλήνης. Απέχει 100μ. από τη θάλασσα, με καταπληκτική θέα, συνολικού εμβαδού 260τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται μεζονέτες υπό κατασκευή στα Αλυφαντά, σε εξαιρετικό σημείο, 130τ.μ. με 65τ.μ. υπόγειο και 120τ.μ. αύλειο χώρο. Χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2011. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται μεζονέτες σε προνομιακό σημείο στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης, 135τ.μ με 65τ.μ. υπόγειο και 120τ.μ. αύλειο χώρο. Χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2011. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου στο Χάλικα Μυτιλήνης, με εξαιρετική θέα και άριστη κατασκευή, 67τ.μ. και 10τ.μ. αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται μεζονέτες 133τ.μ. εκάστη στο Σκόπελο της Γέρας, με 300τ.μ. αύλειο χώρο. Χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2011. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται διώροφη παλαιά οικία 110τ.μ., με οικοδομική άδεια επισκευής, στον Άγιο Γεώργιο Μυτιλήνης, σε πολύ καλή τοποθεσία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο νεόδμητο διαμέρισμα 67τ.μ., άριστης κατασκευής, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται παλαιά οικία στην οδό Πατριάρχου Κυρίλλου στη Μυτιλήνη, σε οικόπεδο 125 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 56τ.μ., νεόδμητο, άριστης κατασκευής, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται μεζονέτες στην οδό Θεοκρίτου στη Μυτιλήνη (Πλάτανος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται διώροφη οικία 71,24τ.μ., στην Αγία Παρασκευή Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται διαμέρισμα 75τ.μ., 1ου ορόφου, νεόδμητο, άριστης κατασκευής, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα υπό κατασκευή, 110τ.μ., με ισόγειο γκαράζ 27τ.μ. και ημιυπαίθριους 30τ.μ., καθώς και με αυλή αποκλειστικής χρήσης, στη Βαρειά Μυτιλήνης, σε πολύ καλό σημείο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγεια οικία υπό κατασκευή, 70τ.μ., με ισόγειο γκαράζ 24τ.μ., ημιυπαίθριους 14τ.μ. και αυλή αποκλειστικής χρήσης, στην περιοχή Βαρειά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 115,10τ.μ., στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 3.288τ.μ., στην περιοχή Τρούπια Μανταμάδου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο στο Μεγαλοχώρι, 500τ.μ., σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα 1.200τ.μ., έκαστο, σε πολύ καλό σημείο επί της οδού Πλωμαρίου - Αγίας Βαρβάρας. Χτίζει έκαστο 400τ.μ. οικία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται προνομιακά οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα, στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου, εφαπτόμενα στον επαρχιακό δρόμο Πλωμαρίου - Μυτιλήνης, σε πολύ καλές τιμές. Θέα απεριόριστη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα στην περιοχή Πλατάνι Πλωμαρίου, σε πολύ καλές τιμές. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται στην περιοχή Βάγιες - Ακρωτήρι Μυτιλήνης οικόπεδο 700τ.μ., με παλαιά οικία (χρήζει γενικής επισκευής) διώροφη, 80τ.μ. ο κάθε όροφος, με απίστευτη θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

κού δρόμου Πλωμαρίου - Μελίντας, εμβαδού 5.785,90τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται τριώροφη οικία σε πολύ καλή κατάσταση, κατοικήσιμη, με πολύ καλή θέα, 35τ.μ. ο κάθε όροφος, στην περιοχή Πλάτανος Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται πολυτελείς μεζονέτες, άριστης κατασκευής, σε προνομιακό μέρος της Παναγιούδας Μυτιλήνης. Βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής. Εμβαδόν κάθε κτίσματος 100τ.μ. (ισόγειο και όροφος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλούνται διαμερίσματα υπό κατασκευή στην περιοχή Ακρωτήρι Μυτιλήνης, συνολικού εμβαδού 100τ.μ. το καθένα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται μεζονέτα άριστης κατασκευής 115 τ.μ. (ισόγειο-όροφος) με υπόγειο και γκαράζ, στην περιοχή Ακαδημία Μυτιλήνης. Σε πολύ καλό σημείο και με άριστη θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικία στη Βρίσα Πολιχνίτου, 120τ.μ., πλήρως ανακαινισμένη με τιμή πώλησης 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται προνομιακή οικία 100τμ. με οικοπεδικό χώρο 4.000τ.μ, δενδροφυτεμένο στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μονοκατοικία 150 τ.μ. με υπόγειο 80τ.μ. και οικοπεδικό χώρο 500τ.μ. στα Βατερά του Πολιχνίτου. Είναι σε πολύ καλό σημείο, 50μ. από τη θάλασσα και την παραλιακή επαρχιακή οδό. Είναι άριστης κατασκευής και με άριστα διαμορφωμένο τον εξωτερικό χώρο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται στην Παναγιούδα, μεζονέτες 100 και 115 τ.μ. με υπόγεια 50 και 75τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται παλαιό αρχοντικό, κατοικήσιμο, με πανέμορφη θέα στο Μεγαλοχώρι, με δενδρόφυτο οικόπεδο 2.000τ.μ.. Το οίκημα είναι 80τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται διαμερίσματα στη Λαγκάδα Μυτιλήνης, 110τ.μ.στον 1ο όροφο, άριστης κατασκευής με πολύ καλή θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται συγκρότημα ενοικιαζόμενων αυτόνομων κατοικιών πολυτελούς κατασκευής, με διπλή πισίνα, σε προνομιακή θέση στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται διαμέρισμα 2ου ορόφου 90 τ.μ. στη περιοχή Ταρσανάς Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται παλαιά οικία 84τ.μ. με αυλή 10τ.μ. στη Μυτιλήνη (περιοχή Δικαστήρια). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλούνται διαμερίσματα νεόδμητα, 99τ.μ. το καθένα (2 ισόγεια και 2 στον πρώτο όροφο) με 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, λουτρό. Στο υπόγειο της οικοδομής υπάρχουν γκαράζ και αποθήκη για το καθένα. Η οικοδομή βρίσκεται στα Παπιανά του δήμου Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται παλαιά οικία εμβαδού 70τ.μ. μετά του οικοπέδου της, εμβαδού 700τ.μ., στο Μεσαγρό Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται 4 μεζονέτες εμβαδού 99,65τ.μ. η κάθε μια, στο Σκόπελο Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται διώροφη οικία 150τ.μ., στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου, επί του επαρχιακού δρόμου Μυτιλήνης - Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλούνται πολυτελέστατες μεζονέτες παραδοτέες άμεσα, νεόδμητες, πλήρως εξοπλισμένες 160τ.μ. (ισόγειο-όροφος) και υπόγειο 80τ.μ., στην πανέμορφη περιοχή της Νεάπολης Μυτιλήνης. Απέχουν 100μ. από τον κεντρικό δρόμο Μυτιλήνης - Αεροδρομίου. Έχουν πλήρη αυτοτέλεια. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται νεόδμητη οικία στο Αμουδέλι Πλωμαρίου, 80τ.μ., με άριστη θέα, σε προνομιακή θέση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειος οικία 30Χ2=60τ.μ. με αυλή, κατοικήσιμη στο καταπράσινο και πανέμορφο Μεγαλοχώρι, προσβάσιμο σε αυτοκίνητο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται παλαιά οικία, με ισόγειο 50τ.μ., όροφο 50τ.μ., που βρίσκεται στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης στην οδό Λορ. Μαβίλη, με αυλή 30τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ξενοδοχειακή μονάδα στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου αποτελούμενη από16 αυτόνομα μονόχωρα δωμάτια λουξ. Έτος κατασκευής 2000. Κτίσμα 400 τ.μ. σε οικόπεδο 700 τ.μ., συνδεδεμένο με το βιολογικό καθαρισμό του δήμου Πλωμαρίου. Ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ. Απέχει 100 μ. από την πλαζ Αγίου Ισιδώρου, μια από τις καθαρότερες και ομορφότερες παραλίες της Λέσβου, που έχει ψηφισθεί ως η 7η καλύτερη παραλία της Ελλάδας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγειο κατάστημα 100 τ.μ. στην οδό Ζωοδόχου Πηγής στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται διώροφο κτίσμα κατασκευής 2002, επί του επαρχιακού δρόμου Περάματος-Πύργοι Περάματος, άριστης κατασκευής, πλήρως εξοπλισμένο, που αποτελείται από ισόγειο κατάστημα (ταβέρνα) 100τ.μ. με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό και τον 1ο όροφο που αποτελείται από 3 αυτόνομες γκαρσονιέρες υπερλούξ με βεράντες, συνολικά 100τ.μ. Το ακίνητο έχει οικοπεδικό χώρο 1.600 τ.μ. Έχει απεριόριστη θέα τον κόλπο Γέρας και απέχει 20 μ. από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διώροφο κτίσμα με απεριόριστη θέα τον κόλπο Γέρας επί του επαρχιακού δρόμου Πηγαδάκια-Πέραμα με οικόπεδο 2.500 τ.μ., που λειτουργεί ως Ενοικιαζόμενα Δωμάτια και είναι πλήρως εξοπλισμένο. Είναι προνομιακό και σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται αποθήκη στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη, 144τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 300τ.μ. στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα στο 5ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Καλλονής - Πέτρας, 130τ.μ., κατάλληλο και για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Έχει μεγάλο αύλειο χώρο για πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται αποθήκη στον Καρά Τεπέ, 144τ.μ. επί του επαρχιακού δρόμου Μυτιλήνης - Παναγιούδας. Τιμή ενοικίασης 850 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 37,5στρεμ. στη Γέρα, με χαραγμένη γραμμή αιγιαλού και παραλίας, χωρισμένο σε 7 επιμέρους οικόπεδα, άρτια και οικοδομήσιμα. Στην ακτή εφάπτεται σε μήκος 250μ.. Έχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και γεώτρηση. Περιέχει 850 ελαιόδεντρα και 100 οπωροφόρα. Έχει απεριόριστη θέα σε ένα πανέμορφο τοπίο του κόλπου Γέρας. Πραγματική πρόκληση για σοβαρό επενδυτή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 15στρεμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, εφαπτόμενο στη θάλασσα, στο Μόλυβο Λέσβου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. οικόπεδο εμβαδού Πωλείται 4.280,30τ.μ. στα Βατερά Πολιχνίτου (περιοχή Πηγαδούλι ή Άγιος Ιωάννης). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο 526,85τ.μ. εντός σχεδίου πόλεως στην περιοχή του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίου, άρτιο και οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εμβαδού 333,66τ.μ., στη θέση Προφήτης Ηλίας Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο εμβαδού 7.884τ.μ., στη θέση Αυλάκι Ανάξου δήμου Πέτρας, εφαπτόμενο της παραλίας κατά μήκος 47μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στον Άγιο Ισίδωρο, εμβαδού 1.202τ.μ.. Απόσταση από τον επαρχιακό δρόμο Πλωμαρίου - Μυτιλήνης 90μ.. Έχει συντελεστή δόμησης 0,6 και κάλυψη 40%. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο συνολικής έκτασης 390τ.μ., σε άριστη θέση στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου, με συντελεστή δόμησης 0,6 και κάλυψη 40%. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εμβαδού 300τ.μ., σε άριστη θέση. Απέχει 60μ. από τον επαρχιακό δρόμο Πλωμαρίου - Μυτιλήνης και κτίζει οικία 180τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην περιοχή Κλίβανος Πλωμαρίου, πάνω στον περιφερειακό δρόμο, εμβαδού 484,03τ.μ.. Κτίζει 290,4τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, εφαπτόμενο του επαρχια-

Πωλείται οικόπεδο με καταπληκτική θέα εμβαδού 448,47τ.μ., στον Προφήτη Ηλία Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται κήπος-οικόπεδο 770τ.μ. με ημιτελές κτίσμα (καρά γιαπί) ισόγειο 100τ.μ., στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο επί του επαρχιακού δρόμου Πλωμάρι - Μεγαλοχώρι, συνολικής έκτασης 2.830τ.μ. στην περιοχή Ροδαφνίδια Πλωμαρίου. Έχει οικοδομική άδεια και χτίζει 2 οικίες από 100τ.μ. εκάστη. Στα όρια του οικοπέδου υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 2στρεμ. με εξοχικό σπίτι 75τ.μ. και αποθήκη 30τ.μ. στην Ευρειακή δήμου Γέρας. Το οικόπεδο απέχει από τη θάλασσα 250μ., έχει 2 γεωτρήσεις, 30 οπωροφόρα δένδρα και βρίσκεται εντός του οικισμού. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται οικόπεδα 4 στρεμμάτων εφαπτόμενα στην παραλία Μελίντας Πλωμαρίου, άρτια και οικοδομήσιμα. Σε πολύ προνομιακή θέση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 450τ.μ. με οικία 60τ.μ. στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης, σε πολύ καλό σημείο και σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 4.700τ.μ. στην Αγία Μαρίνα στη Μυτιλήνη, σε πολύ καλή τοποθεσία. Κτίζει οικία 200τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. οικόπεδο εμβαδού Πωλείται 5.251,52τ.μ. εκτός οικισμού στα Μαγγούφικα ή Γαϊδαρανήφορο Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο στη Λάρσο 6.500τ.μ., εφαπτόμενο του εθνικού δρόμου Μυτιλήνης - Καλλονής, άρτιο και οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 6.053τ.μ. στη Λάρσο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο 4.700τ.μ. στα Βατερά Πολιχνίτου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 68,12 τ.μ. στον Άγιο Ευδόκιμο (ΙΚΑ) στη Μυτιλήνη. Κτίζει 166,56τ.μ. οικία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην οδό Γιαννιτσών στη Μυτιλήνη, 252τ.μ. και κτίζει οικία 250τ.μ. και υπόγειο 135τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στο Πληγώνι Μυτιλήνης, 160τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στο Συνοικισμό στη Μυτιλήνη, 166,79τ.μ. σε εξαιρετική θέση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται έκταση 5.000τ.μ. στο Πυργί της Μυτιλήνης, σε πολύ καλό σημείο και το οποίο οικοδομεί 196τ.μ. οικία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα-οικόπεδο με παλαιό κτίσμα εμβαδού 1.226,46 και 2.474,88 τ.μ. στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ελαιόκτημα 80στρεμ. στην περιοχή Κάραβος Μεγαλοχωρίου, εφαπτόμενο σε αγροτικό δρόμο. Περιέχει 800 ελαιόδεντρα. Είναι κατάλληλο για αγροτοτουριστική μονάδα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται αγρόκτημα 100μ. από τη θάλασσα με απεριόριστη θέα, με αμαξιτό δρόμο, με γεώτρηση, με ηλεκτρικό ρεύμα στα όριά του, συνολικής έκτασης 35στρεμ., στο Λιγουνάρι Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται κήπος στα όρια του οικισμού Παπάδου. Έχει γεώτρηση, ηλεκτρικό ρεύμα και μικρή αποθήκη. Έχει συνολική έκταση 7στρεμ. και είναι προσβάσιμος με αυτοκίνητο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 20στρεμ. στην περιοχή Λιώτα Άντισσας, άριστα περιποιημένο και περιφραγμένο, επί του επαρχιακού δρόμου Γαβαθάς - Λιώτα, κατάλληλο για οικοδόμηση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ημιτελής οικοδομή (σκελετός από μπετόν), ολικής επιφάνειας ορόφων 396τ.μ. σε οικόπεδο εμβαδού 654τ.μ.. Το κτίσμα έχει και υπόγειο. Το ακίνητο βρίσκεται στον Τρύγονα επί του επαρχιακού δρόμου Πλωμαρίου - Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα εμβαδού 20στρεμ. περίπου, στη θέση Άνω Χωριό Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα εμβαδού 25στρεμ., εφαπτόμενο παραλίας με αμμουδιά 100μ., πολυεπίπεδο με ιδιωτικό αγροτικό δρόμο μέχρι την παραλία και με καταπληκτική θέα, στη θέση Αγριλιά Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα άριστα καλλιεργημένο, βιολογικό, εφαπτόμενο περιμετρικά με αγροτικούς αμαξιτούς δρόμους, με 2 πηγές νερού και 2 παλαιά κτίσματα, συνολικής έκτασης 60στρεμ., στην περιοχή Κριθάρι, Αύλωνας Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ελαιόκτημα 1στρέμ. στη Μελίντα Παλαιοχωρίου Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 4στρεμ. στη Μελίντα Παλαιοχωρίου Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 150στρεμ., στην περιοχή Στροβήλια Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα εμβαδού 6.034,945τ.μ. στη θέση Κόκαλα Αγίου Ισιδώρου δήμου Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 48στρεμ., στην περιοχή Άγιος Γρηγόριος Σκοπέλου Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ελαιόκτημα 8στρεμ., με 2 στάβλους στη θέση Τσιπ’ριά Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. αγρόκτημα εμβαδού Πωλείται 3,8στρεμ. στον Καρυώνα Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 10στρεμ. στο Φτέλι Γέρας, κατάλληλο και για ανέγερση κατοικίας, εφαπτόμενο αγροτικού δρόμου με μικρό οικίσκο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται φορτηγό αγροτικό αυτοκίνητο σε άριστη κατάσταση, 3 τόνων, DAIHATSU. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται σκάφος ξύλινο, τύπου LIBERTY, με ερασιτεχνική άδεια, μηχανή πετρελαίου VOLVO 25 ίππων υδρόψυκτη και ολικό μήκος επάνω 6μ.. Έτος κατασκευής το 2000. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται επαγγελματικό σκάφος (καΐκι) τρεχαντήρι, σε άριστη κατάσταση, μήκους 9,5μ. με άδεια 4,02 GT, ξύλινο, με μηχανή 85 ίππων, πλήρως εξοπλισμένο (βυθόμετρο 2.000μ. GPS, VHF, ραντάρ, βίντσι), καθώς και όλα τα εργαλεία επαγγελματικού ψαρέματος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.


13

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 Ενοικιάζεται δυάρι 55 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6982-481677. Ενοικιάζεται δυάρι 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση και internet, πλησίον OTE. Πληρ. τηλ. 6947-072445. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα, με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6973-516347, 22510 45206. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη, καινούργια γκαρσονιέρα, με υπέροχη θέα, πάρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα και με αυτόνομη θέρμανση, στην Αγ. Μαρίνα. Πληρ. τηλ. 6946334198. Ενοικιάζονται επιπλωμένες γκαρσονιέρες με αυτόνομη θέρμανση, φρεσκοβαμμένες, με κλιματιστικό, στο ισόγειο και το 2ο όροφο, κοντά στο Γήπεδο. Πληρ. τηλ. 22510 24224, 6938-675464. Ενοικιάζονται (α) στη Μυτιλήνη γκαρσονιέρα, περιοχή Αγ. Συμεών, χωρίς κοινόχρηστα, επιπλωμένη, με αυτονομία θέρμανσης. (β) Στην Αθήνα, γκαρσονιέρα, περιοχή Κυψέλη, πέντε στάσεις από Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Πληρ. τηλ. 6977086597. Ενοικιάζονται (α) γκαρσονιέρα 20 τ.μ., (β) γκαρσονιέρα 35 τ.μ., (γ) μονοκατοικία 45 τ.μ. στο κέντρο της πόλης, πρόσφατα ανακαινισμένες. Πληρ. τηλ. 6944-680682.

Ενοικιάζονται επιπλωμένα διαμερίσματα («Sourada Studios») πλησίον Πανεπιστημίου (Λόφος «Ξενία»), πλήρως εξοπλισμένα, με internet wi-fi, air-condition, τηλεόραση, αυτόνομη θέρμανση και τηλεφωνικό κέντρο. Κατάλληλο για φοιτητές. Πληρ. τηλ. 22510 25981, www. souradastudios.gr

Ενοικιάζεται τριάρι επιπλωμένο, 2ου ορόφου, πάνω από το γήπεδο, σε διπλοκατοικία, κατάλληλο και για συγκατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Ενοικιάζεται μεγάλη γκαρσονιέρα 40τ.μ., στα Πυργέλια, σε ιδιόκτητη οικοδομή χωρίς κοινόχρηστα, πλήρως εξοπλισμένη και επιπλωμένη με καλοριφέρ, air-condition και ηλιακό. Εξαιρετική τιμή στην οποία συμπεριλαμβάνονται όλοι οι λογαριασμοί (ΔΕΗ, ΔΕΥΑΜ, καλοριφέρ κ.τ.λ.). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη ανεξάρτητη γκαρσονιέρα πάνω ορόφου, διώροφης οικοδομής, με αυτόνομο καλοριφέρ και θέα στο λιμάνι, 150μ. από παλιά Αστυνομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται μεγάλο άνετο τριάρι, 90τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, 2ου ορόφου, σε άριστη κατάσταση και αυτόνομο καλοριφέρ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται ισόγεια γκαρσονιέρα ενιαίου χώρου στη Χρυσομαλλούσα με αυτόνομο καλοριφέρ. Έχει μεγάλη, άνετη βεράντα. Δυνατότητα να επιπλωθεί. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται ανεξάρτητη ισόγεια επιπλωμένη γκαρσονιέρα σε μονοκατοικία στην οδό Θησέως 6 (πάνω από τον Πλάτανο - 5 λεπτά από τον Άγιο Θεράποντα) με αυλή και χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή χαμηλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται πλησίον «Γαρδένιας», μεγάλο άνετο οροφοδιαμέρισμα, 2 υπνοδωματίων, 100τ.μ., στον πάνω όροφο μικρής οικοδομής με 3 διαμερίσματα. Διαθέτει τζάκι, βοηθητικό WC, αυτόνομο καλοριφέρ και άνετη βεράντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται δυάρι 57 τ.μ., στον Άγιο Παντελεήμονα. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Ενοικιάζεται άνετο δυάρι 3ου ορόφου, σε πολύ καλή κατάσταση, με πάρκινγκ, απέναντι από το Φροντιστήριο Πλάτωνα, στη Γυμν. Δαυίδ, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 6944-472977, 6978-610855, 22510 82461, 44453.

Ενοικιάζεται μεζονέτα 140τ.μ., στη Νεάπολη. Σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, 3 μεγάλα υπνοδωμάτια, WC, μπάνιο, μεγάλη αυλή, αποθήκη-γκαράζ. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonisrealestate.com

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα καινούργια, 1ου ορόφου με αυτόνομη θέρμανση, κοντά στην αγορά της Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6972-732918, 22520 42377.

Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες, δυάρια, τριάρια, μονοκατοικίες, σε λογικές τιμές, στη Μυτιλήνη και τα περίχωρά της. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www.lesvosrealestate.gr

Ενοικιάζεται δίχωρη, επιπλωμένη γκαρσονιέρα, με αυλή, στην περιοχή Ακλειδιού. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188. Ενοικιάζονται από τον ιδιοκτήτη πλήρως επιπλωμένα και σε άριστη κατάσταση α) γωνιακά οροφοδιαμερίσματα, δυάρι 65τ.μ. και τριάρι 85τ.μ. στην οδό Μαρκοπούλου 4, Μαύρα Σίδερα - γήπεδο και β) ισόγειο δυάρι, 45τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338. Ενοικιάζεται στο Κουμκό καινούργιο δυάρι ρετιρέ 60τ.μ., με υπέροχη θέα στη θάλασσα. Άνετο σαλόνι, ενιαίος χώρος με κουζίνα, μεγάλο υπνοδωμάτιο, μπάνιο, γωνιακό μπαλκόνι με θέα. Αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 - 477850, www. realpro.gr Ενοικιάζετται 1 δίχωρη γκαρσονιέρα ορόφου, ευάερη, με μπαλκόνι, ευήλη, 36τ.μ. έκαστη, στην περιοχή Μακρύς Γιαλός. Πληρ. τηλ. 22510 26200. Ενοικιάζεται στου Ζωγράφου, οδός Πολυφήμου, κάθετος Λ. Παπάγου, 3η στάση, τριάρι, 70τ.μ., γωνιακό, με θέα το Λυκαβηττό. Ιδανικό για 2 φοιτητές. Πληρ. τηλ. 6934145890 και 6936-694299. Eνοικιάζεται ισόγειο διαμέρισμα 90τ.μ., πλησίον Ν. Ομίλου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Eνοικιάζεται ισόγεια γκαρσονιέρα, ανακαινισμένη, 30τ.μ., επιπλωμένη, πλησίον Ν. Ομίλου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται αρχοντικό 150 τ.μ., στο Κιόσκι, έναντι υπουργείου Αιγαίου και στο Δικαστήριο. Ενδείκνυται για γραφεία. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781. Ενοικιάζεται επιπλωμένη, δίχωρη γκαρσονιέρα, 42τ.μ., στην Καλλιθέα. Κουζίνα με καθιστικό, άνετο υπνοδωμάτιο, μπάνιο, πλυντήριο ρούχων, κοινόχρηστη αυλή, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, δίχωρη, πλήρως επιπλωμένη, αυτόνομη θέρμανση, άνετη, μπαλκόνι με θέα όλη την πόλη. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δίχωρη, με αυτόνομη θέρμανση, άνετη, σε πολύ καλή κατάσταση, στο κέντρο της πόλης Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζεται στο Βουναράκι καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέραστούντιο, 28τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση και κλιματιστικό, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται πολυτελές διώροφο κτήριο στην Παγανή, 800τ.μ.. Ο κάθε όροφος είναι 400τ.μ. και μισθώνεται ξεχωριστά. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 - 23781 & 6932 315919, www.leonisrealestate. com

Πύργοι Θερμής. Οι καλύτερες νεόκτιστες, ανεξάρτητες, επιπλωμένες μονοκατοικίες. Μισθώνονται με την ημέρα ή και κατ’ έτος. Πληρ. τηλ. 6937-052647. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989-869651. Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται παλαιά πέτρινη διώροφη οικία στο Σκόπελο, 37,53 τ.μ. έκαστος όροφος. Με 2 βοηθητικά κτίσματα: Α. 10 τ.μ. και Β. 18 τ.μ.. Συνολικό εμβαδόν οικοπέδου 138 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 20409. Πωλείται στο Καγιάνι καινούργια lux (πλήρως ανακαινισμένη) πολυτελής οικία, 95 τ.μ., συν σοφίτα 20 τ.μ., με πανοραμική θέα στη θάλασσα και αυλή. Μεγάλο σαλόνι με τζάκι, ημιξεχωριστός χώρος κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο στο ισόγειο και 1 στη σοφίτα, 2 μπάνια, αυλή (35 τ.μ.) με πέργκολα, κτιστό φούρνο και BBQ, μπαλκόνι 15 τ.μ. με θέα στη θάλασσα, 2 εισόδους, αυτόνομη θέρμανση, κλιματισμό, δορυφορική κεραία και πολλά άλλα extra. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πωλείται μεγάλο δυάρι στην περιοχή Χρυσομαλλούσης. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεζονέτα 72 τ.μ., με θέα, 30 μέτρα από τη θάλασσα 20 χλμ. από τη Μυτιλήνη (Μπαλτζίκι). Ενιαίος χώρος σαλονοτραπεζαρία, 2 μπαλκόνια, διαμπερές, μεγάλο Υ/Δ, WC, ιδιωτικός χώρος στάθμευσης, αυτόνομη θέρμανση, κατασκευή του 2005. Τιμή 100.000 €. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr/, info@realhouses.gr

Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, ενιαίου χώρου, στην οδό Βύρωνος, πάνω από την Ερμού, σε ιδιόκτητη διώροφη οικοδομή με 3 γκαρσονιέρες. Χωρίς κοινόχρηστα, διαθέτει και πλυντήριο. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Eνοικιάζεται ισόγειο επιπλωμένο διαμέρισμα 70τ.μ. (με αυλή), σε διπλοκατοικία στην Επάνω Σκάλα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Ενοικιάζεται τριώροφη μονοκατοικία 160τ.μ., κοντά στην οδό Καβέτσου, με 6 κύρια δωμάτια και χωλ. Ενδείκνυται για επαγγελματική χρήση (γραφείο, ιατρείο, δημόσια υπηρεσία, τμήματα του Πανεπιστημίου και άλλες δραστηριότητες) και για κατοικία. Σε καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonisrealestate. com

Μυτιλήνη, Καμάρες, πωλείται μονοκατοικία, 99τ.μ., 2 Υ/Δ, θέα, διαμπερές, 150.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-167635).

Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται διαμέρισμα, 60τ.μ., κατασκευής 2009, 1 Υ/Δ, 115.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-173969).

Μυτιλήνη, Παναγιούδα, πωλείται μεζονέτα, 165τ.μ., κατασκευής 2010, 3 Υ/Δ, αποθήκη, τζάκι, 260.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE-170133).

Μυτιλήνη, Καμάρες, πωλείται οικόπεδο, 312τ.μ., με συντελεστή δόμησης 1, 180.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-180035).

Μυτιλήνη, Καμάρες, πωλείται μονοκατοικία, 120τ.μ., 150.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE-168046).

Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται διαμέρισμα, 60τ.μ., 1ου ορόφου, κατασκευής 2009, 1 Υ/Δ, 117.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE-173972).

Καλλονή, πωλείται οικόπεδο, 4.900τ.μ., ηλεκτρικό, νερό, 250.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE173659).

Καλλονή, Παράκοιλα, πωλείται μονοκατοικία, 110τ.μ., 3 Υ/Δ, με θέα, 75.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-179849).

Μυτιλήνη, Βίγλα, πωλείται γκαρσονιέρα, 29τ.μ., 1ου ορόφου, 40.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE-169323).

Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται διαμέρισμα, 60τ.μ., 2ου ορόφου, κατασκευής 2009, 1 Υ/Δ, 125.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE-173976).

Μυτιλήνη, Κουλμπάρα, πωλείται οικόπεδο, 93τ.μ., εντός σχεδίου, 85.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE-170720).

Μυτιλήνη, Άγ. Ιωάννης Καλυβίτης, πωλείται διαμέρισμα, 52τ.μ., κατασκευής 2010, 1 Υ/Δ, 125.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE-171023).

Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται διαμέρισμα, 76τ.μ., 2ου ορόφου, 2 Υ/Δ, 130.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE174012).

Μυτιλήνη, Καλλιθέα, πωλείται μονοκατοικία, 80τ.μ., 2 Υ/Δ, ανακαινισμένη κουζίνα, αυλή, ηλιακός θερμοσίφωνας, αποθήκη, θέα, βεράντες, 130.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE180566).

Μυτιλήνη, Επάνω Σκάλα, πωλείται διαμέρισμα, 53τ.μ., κατασκευής 2010, 1 Υ/Δ, 125.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-171025).

Μυτιλήνη, Σκάλα Νέων Κυδωνιών, πωλείται οικόπεδο, 275τ.μ., 80μ. από τη θάλασσα, χτίζει 100τ.μ., 40.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE175284).

Μυτιλήνη, πωλείται μονοκατοικία στα Πυργέλια, 90τ.μ., 2 Υ/Δ, κουφώματα από ξύλο καστανιάς, με αυλή, 170.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-179879).

Μυτιληνη, Σουράδα, πωλείται νεόδμητη μεζονέτα, 104τ.μ., 3 Υ/Δ, 290.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE165237).

Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται διαμέρισμα, 60τ.μ., κατασκευής 2008, 1 Υ/Δ, 95.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-173961).

Μυτιλήνη, Παναγιούδα, πωλείται μεζονέτα, 110τ.μ., κατασκευής 2010, 2 Υ/Δ, 230.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-167557).

Μυτιλήνη, Ταξιάρχες, πωλείται μονοκατοικία, 78τ.μ., 2 Υ/Δ, απεριόριστη θέα, θέλει επισκευές, 52.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE-180580).

Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται διαμέρισμα, 60τ.μ., 1ου ορόφου, κατασκευής 2008, 1 Υ/Δ, 120.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE-173964).

Μυτιλήνη, Παναγιούδα, πωλείται μεζονέτα, 145τ.μ., κατασκευής 2010, 3 Υ/Δ, αποθήκη, βεράντες, ηλιακός θερμοσίφωνας, 270.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE-170951).

Ενοικιάζεται τριάρι 75τ.μ. περίπου, 2ου ορόφου, στην Οικ. Τάξη, σε καλή κατάσταση και χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται γραφείο, 101τ.μ., 170.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-173246). Μυτιλήνη, Καρά Τεπές, πωλείται αποθηκευτικός χώρος, 146τ.μ,, 265.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE168966). Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται κατάστημα 150τ.μ., 140.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-170141). Καλλονή, πωλείται μονοκατοικία, 100τ.μ., 2 Υ/Δ, αποθήκη, κυρίως μπάνιο, κουζίνα, 100.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE-173755). Μυτιλήνη, Καλλιθέα, πωλείται μονοκατοικία, 85τ.μ., 2 Υ/Δ, αποθήκη, θέα, βεράντες, 140.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE-173673).

Μυτιλήνη, Σκάλα Νέων Κυδωνιών, πωλείται οικόπεδο, 550τ.μ., 80μ. από τη θάλασσα, χτίζει 200τ.μ., 80.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE175289). Μυτιλήνη, Λάρσος, πωλείται οικόπεδο, 2.792τ.μ., 135.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE-174389). Μυτιλήνη, Λάρσος, πωλείται οικόπεδο, 8.700τ.μ., με δυνατότητα κόμβου, 150.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-177610).

Πωλούνται διαμερίσματα με γκαράζ και αποθήκη, καινούργια, στην περιοχή Χάλικα. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073.

Μυτιλήνη, Λουτρά, πωλείται οικόπεδο, 422τ.μ., 60.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis(κωδικός: LErealestate.gr 178144). Μυτιλήνη, Επάνω Σκάλα, πωλείται μονοκατοικία, 156τ.μ., 3 Υ/Δ, τζάκι, A/C, αυτόνομη θέρμανση, με αυλή, 120.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-178160). Μυτιλήνη, πωλείται διαμέρισμα 80τ.μ., 3 Υ/Δ, 155.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis(κωδικός: LErealestate.gr 179777). Μυτιλήνη, 5 λεπτά από το κέντρο, πωλείται νεόδμητη μονοκατοικία 230τ.μ., υπερπολυτελείας, με πι-

Πωλούνται καινούργια παραλιακά διαμερίσματα στη Σκάλα Μιστεγνών, 1ου και 2ου ορόφου, από 25 μέχρι 65 τ.μ., με βεράντες και μπαλκόνια με θέα, επιπλωμένα με A/C, TV, 20 μ. από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www.realhouses.gr/, info@realhouses.gr Πωλούνται δυάρι 52 τ.μ., 1ου ορόφου, με θέση πάρκινγκ, διαμπερές. Επίσης στον ίδιο όροφο γκαρσονιέρα 38 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Πληρ. τηλ. 6982-013267. Πωλείται δυάρι 50 τ.μ., 3ου ορόφου, στην περιοχή Χρυσομαλλούσας. Χωλ, ξεχωριστό Υ/Δ, άνετο σαλόνι, ξεχωριστή κουζίνα, μπάνιο, μπαλκόνι με τέντα και θέα, ηλιακός. Τιμή 53.000 €. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr Πωλείται μονοκατοικία 90 τ.μ., με μικρή αυλή στην περιοχή Βουναράκι. Κάτω: μπάνιο, κουζίνα, σαλόνι. Πάνω: 3 δωμάτια, χωλ. Οικόπεδο 68 μ., Σ.Δ. 1,6. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr Πωλείται γωνιακό τριάρι 76 τ.μ., σε άριστη κατάσταση, 1ου ορόφου στη Χρυσομαλλούσα. Καινούργια κουζίνα με πάσο, μεγάλο σαλόνι, 2 υπνοδωμάτια,, μακρόστενο γωνιακό μπαλκόνι, αυτόνομη θέρμανση, 1 θέση στάθμευσης. Τιμή 110.000 ευρω. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr

σίνα, 5 Υ/Δ, 7 μπάνια, 2 κουζίνες, 2 τζάκια, μπόιλερ, ηλιακό, αυτόνομη θέρμανση, air-condition, 300τ.μ. βεράντες, οικόπεδο 1.972τ.μ., 600.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-164943). Βατερά, πωλείται οικόπεδο 4.270τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με απεριόριστη θέα σε όλη την παράλια των Βατερών, 90.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis(κωδικός: LErealestate.gr 168284). Μυτιλήνη, ενοικιάζεται γραφείο, 42τ.μ., κατασκευής 1980, WC, 420 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-167298). Μυτιλήνη, πωλείται κατάστημα, 695τ.μ., 1.150.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-173906). Μυτιλήνη, πωλείται μονοκατοικία, 385τ.μ., κατασκευής 2006, 6 Υ/Δ, αποθήκη, θέα, βεράντες, πισίνα, 4 μπάνια, ισόγειο 290τ.μ., 1ος όροφος, 165τ.μ., εμβαδόν οικοπέδου 3.200, 1.700.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-168888). Μυτιλήνη, Πληγώνι, πωλείται οικόπεδο, απεριόριστη θέα στη θάλασσα, 623τ.μ., χτίζει 498τ.μ., 180.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE176040).


14

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Πωλείται παλιά μονοκατοικία 27 τ.μ. συν υπόγειο 27 τ.μ., με καταπληκτική θέα, στην Αγία Μαρίνα. Εξωτερική αποθήκη 14 τ.μ., ρεύμα, νερό, κτίζει 2 ορόφους. Τιμη 35.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr

Πωλείται στα Πυργέλια, μονοκατοικία 70 τ.μ. περίπου, σε ένα επίπεδο, με δύο υπνοδωμάτια και αυλή. Εξαιρετική δυνατότητα για περεταίρω εκμετάλλευση. Έχει υπόλοιπο Συντελεστή Δόμησης για 40 τ.μ. στον όροφο. Μεγάλη ταράτσα με θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται καινούργιο, πλήρως επιπλωμένο δυάρι, 56 τ.μ., με καταπληκτική θέα, στην Παναγιούδα. Διαμπερές, ρετιρέ, πλάκα και σκεπή, 2 μεγάλα μπαλκόνια, ηχομόνωση, θερμομόνωση, μπαλκόνια με θεα. Ξεχωριστή κουζίνα, ξεχωριστό σαλόνι, 1 Υ/Δ, μπάνιο, ηλεκτρικές συσκευές, εύκολος χώρος στάθμευσης. Ενοίκιο 340 ευρώ για 4 χρόνια. Τιμή 110.000 €. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Πωλούνται στο Ακρωτήρι, δύο πολυτελέστατες μεζονέτες ιδιωτικής κατασκευής, με επιπλέον ημιτελές διαμέρισμα 150 τ.μ. Βρίσκονται σε 1.500 τ.μ. οικόπεδο με καταπληκτική πανοραμική θέα, 3 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια με ROCA ήδη υγιεινής, μάρμαρα σε όλα τα δάπεδα, τζάκια, μεγάλες extra ντουλάπες και πολλά επιπλέον ντουλάπια κουζίνας. Εξαιρετική περίπτωση επένδυσης. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται στα Βατερά, μεζονέτα επάνω στη θάλασσα, 100 τ.μ. με οικόπεδο 150 τ.μ., τιμή 250.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται γκαρσονιέρα ισόγεια, 36 τ.μ., μονόχωρη, με πάρκινγκ και μικρή αυλή, στο Μουσείο Θεοφίλου (περιοχή Ακρωτήρι). Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 6974-269683, 6978-186090.

Πωλείται στον Παιδικό Σταθμό γκαρσονιέρα 24 τ.μ., νεόδμητη, με αυτόνομη θέρμανση και επιπλωμένη. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται μονοκατοικία 190 τ.μ., με αυλή και κλειστό γκαράζ, περιοχή Κιόσκι. Κάτω: μεγάλος χώρος κουζίνα-τραπεζαρία, με τζάκι, ξεχωριστό καθιστικό, χωλ, αυλή, WC. Πάνω: 3 Υ/Δ (το 1 επικοινωνεί με άνετο μπάνιο), μεγάλο χωλ, μπαλκόνι. Αυτόνομη θέρμανση, 3 A/C, ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr

Πωλείται μονοκατοικία 186 τ.μ., σε οικόπεδο 340 τ.μ., με τζάκι, ηλιακό και θέα, πλήρως ανακαινισμένη και με επιπλέον συντελεστή δόμησης 180 τ.μ., περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073.

Πωλείται γωνιακή πέτρινη παλιά μονοκατοικία, σε οικόπεδο 120 τ.μ., με καταπληκτική θέα στο κάστρο, στο Συνοικισμό. Εντός σχεδίου, νερό, ρεύμα, κτίζει 155 τ.μ., 2 ορόφους συν υπόγεια (από την κάτω πλευρά ισόγειο). Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr

Πωλούνται 2 ξεχωριστές μονοκατοικίες με αυλές, στα Μιστεγνά. Καινούργια παράθυρα, σκεπές, κουζίνες, μπάνια, ανακαινισμένες, με τζάκι, εξωτερικός φούρνος, 800 μ. από τη θάλασσα. Πωλούνται ή μαζί ή χώρια. Σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr Πωλείται καινούργια μεζονέτα 20 μ., από την παραλία, στα Βατερά. Εξωτερική αποθήκη, 2 Υ/Δ, μεγάλο έξτρα σαλόνι, σαλόνι - κουζίνα ενιαίος χώρος, διαμπερής, 2 μεγάλες βεράντες, 2 WC. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr

Πωλείται ολοκαίνουργιο άνετο 4άρι με 3 υπνοδωμάτια, 120 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, 3ου ορόφου, με τζάκι, δρύινα πατώματα, βοηθητικό W.C., αποθήκη, αυτονομία και μεγάλη βεράντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται τριώροφη κατοικία στην Αγιάσο Λέσβου. Περιοχή Αμπουτζαλιά, 100 μ. από αγορά. Έτος κατασκευής 1959, 150 τ.μ. (ημιυπόγειο, ισόγειο, 1ος - 50 τ.μ. ανά όροφο). Τιμή: 100.000 €. Πληρ. τηλ. 6944-694005, 210 5706711. Πωλείται μονοκατοικία 192 τ.μ. και 60 τ.μ., γκαράζ, αποθήκη, 3 υπνοδωμάτια, κουζίνα, καθιστικό, απεριόριστη θέα, πενταετίας, σε εξαιρετική κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται μεζονέτα 140 τ.μ., καινούργια, με 3 υπνοδωμάτια και θέα, στην περιοχή Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλείται μονοκατοικία 158 τ.μ. με 4 υπνοδωμάτια, στην περιοχή Αγ. Θεράποντος. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται δυάρι 60 τ.μ., μονοκατοικία, κτίζει άλλα 20 τ.μ., στην περιοχή Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται παλιά οικία 110 τ.μ., με αυλή και θέα το Κάστρο, στην περιοχή Συνοικισμός. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται δυάρι 46 τ.μ., με αυτονομία, στην περιοχή Νοσοκομείου, τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073.

Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 76 τ.μ., με ημιυπόγειο 25 τ.μ. και αυλή, στον Πολιχνίτο. Καινούργια παράθυρα, ανακαινισμένη κουζίνα και μπάνιο, πέτρες Καρύστου στην αυλή, πλακάκια στο ημιυπόγειο και ντουλάπα, άνετη βεράντα με πλακάκια, μπόιλερ, εξωτερική αποθήκη. Κάτω: σαλόνι, ξεχωριστή κουζίνα, μπάνιο, μικρή αποθήκη. Πάνω: χωλ με ντουλάπα, 1 Υ/Δ, βεράντα. Τιμή 75.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr

Πωλείται δυάρι 72 τ.μ., 1ου ορόφου, στην περιοχή Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073.

Πωλείται δυάρι στον Επάνω Χάλικα 47 τ.μ., νεόχτιστο, επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 50.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται στο Χάλικα, δυάρι ημιυπόγειο, 45τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, επιπλωμένο, μισθωμένο. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται δυάρι 55τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου Μυτιλήνης και στον 4ο όροφο πολυκατοικίας. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται γκαράζ στη Μυτιλήνη 23τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται επιχείρηση βουλκανιζατέρ, με όλο τον εξοπλισμό (ξεμονταριστής φορτηγών corch, με 2 μοτέρ, κομπρεσέρ 1000lit HP7,5 + 7,5 και πίνακας αστέρας τρίγωνο, ζυγο-

Πωλείται διαμέρισμα 78 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, 1ου ορόφου, σε πολύ καλή κατάσταση, περιοχή Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073.

στάθμιση επί αυτοκινήτου και σταθερή, γρύλοι, αμορτισέρ, λάστιχα μασόν κ.λπ. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στο Πυργί οικόπεδο 4στρεμ., με θέα τον κόλπο Γέρας, με οικοδομική άδεια για ανέγερση 200τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται, στη θέση Πέδη, οικόπεδο εντός οικισμού, 2.725τ.μ., με δυνατότητα δόμησης 800τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑ-

Πωλείται στους Λάμπου Μύλους μονοκατοικία 190 τ.μ. και 22 τ.μ. σοφίτα, σε οικόπεδο 2στρεμ., νεόχτιστο, με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μεζονέτα στην περιοχή Σουράδας, 120 τ.μ., με υπόγειο 70 τ.μ. και δικό του λέβητα, νεόδμητη με 2 μπάνια, 3 υπνοδωμάτια και τζάκι. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στο Χάλικα μεγάλο δυάρι υπόγειο 67 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 87.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται στην περιοχή Επάνω Χάλικα τριάρι 68 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, με θέα και 1 γκαράζ, ετοιμοπαράδοτο σε λίγους μήνες. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται διαμέρισμα δυάρι στις προσφυγικές κατοικίες, 2ου ορόφου, πρόσφατα ανακαινισμένο, με αυτόνομη θέρμανση, σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται κτήριο με 2 δυάρια, νεόδμητο, ημιτελές, συνολικού εμβαδού 77,5 τ.μ. και υπόγειο 27,5 τ.μ., στην περιοχή του Πλάτανου, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται διαμέρισμα 75 τ.μ., στην οδό Αεροπόρου Γιανναρέλλη, 1ου ορόφου, νεόδμητο, με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 165.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στην περιοχή Καμάρες παλιά μονοκατοικία διώροφη, 105 τ.μ., τιμή 75.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα, 1ου ορόφου, 117 τ.μ., με 2 WC, ενιαίο χώρο κουζίνα-καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση, 28 ετών. Τιμή 155.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλούναι στην Πέτρα 5 ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αυτόνομη θέρμανση, σε 4 στρέμ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται νεόδμητο διαμέρισμα 1ου ορόφου, 60 τ.μ., στην περιοχή Τρία Κυπαρίσσια, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 120.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα 3ου ορόφου, με θέα στη Χρυσομαλλούσα, επί της Μυρογιάννη, 77 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση και δικό του πάρκινγκ. Τιμή 140.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μεζονέτα στην περιοχή Ακρωτήρι 138 τ.μ. και 35 τ.μ. γκαρσονιέρα και 22 τ.μ. γκαράζ, αυτόνομη θέρμανση, 3 υπνοδωμάτια, μεγάλο καθιστικό, μεγάλη κουζίνα και τζάκι. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται δυάρι 45 τ.μ., στην περιοχή Ζωοδόχου Πηγής, πλήρως επιπλωμένο και μισθωμένο, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται μονοκατοικία στο Συνοικισμό, νεόδμητη, 105 τ.μ. και υπόγειο 55 τ.μ., με αυτόνομη και ανεξάρτητη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

ΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται μονοκατοικία στην πλατεία του Αγ. Ευδοκίμου. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Στο Κιόσκι πωλείται οικόπεδο 340τ.μ., με δυνατότητα δόμησης 340τ.μ. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλούνται στο Κουμκό οικόπεδο 360 και 1070 ρ.μ., αντίστοιχα εντός οικισμού, 500τ.μ., με θέα το λι-

Πωλείται νεόδμητο διαμέρισμα στην περιοχή Χάλικα, 75 τ.μ., 1ου ορόφου και 10 τ.μ. αποθήκη, νεόδμητο, με αυτόνομη θέρμανση και μπαλκόνι με θέα. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται κτήριο ημιτελές, στην περιοχή Πλάτανος, με 2 δυάρια, συνολικό εμβαδό 100 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση και λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μεζονέτα στον Επάνω Χάλικα 140 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, με δικό της λέβητα και απεριόριστη θέα. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα 75 τ.μ., σε διπλοκατοικία, 1ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, 2 υπνοδωμάτια και αποθήκη 40 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 83 τ.μ. 1ου ορόφου στην περιοχή Γηπέδου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 31711 και 6974 - 142661, www.lesvos-realestate.com Πωλείται στο Κιόσκι, μεγάλη ανεξάρτητη μονοκατοικία αποτελούμενη από ισόγειο υπερυψωμένο όροφο 125 τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια και δύο μισθωμένα άνετα δυάρια στον πάνω όροφο, 62 τ.μ. και 59 τ.μ. αντίστοιχα. Βρίσκεται σε 290 τ.μ. οικόπεδο και υπάρχει υπόλοιπο Συντελεστή Δόμησης 39 τ.μ., για ανέγερση προσθήκης ή μιας ανεξάρτητης γκαρσονιέρας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται προνομιούχα νεόδμητη μεζονέτα, 120τ.μ., με 65τ.μ. ισόγειο, στη Βαρειά. Υπάρχει και γκαράζ, τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο νεόδμητο, ισόγειο, ημιτελές οροφοδιαμέρισμα, 115τ.μ., με αυλή, στη Νέαπολη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 3ου ορόφου, 80τ.μ., με θέα στην Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται προνομιούχο καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 1ου ορόφου, 105τ.μ., περιοχή Βαρειάς (υπάρχουν 3 Υ/Δ, γκαράζ και αποθήκη 12τ.μ.). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 160τ.μ., σε καλή κατάσταση, περιοχή Αγ. Ευδοκίμου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

μάνι & το κάστρο της Μυτιλήνης. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλούνται στην Πέτρα 25 στρέμ. πάνω στη θάλασσα. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλείται στη Χρυσομαλλούσα ισόγειο τριάρι 98τ.μ., σε άριστη κατάσταση, σαν καινούργιο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

Πωλείται στην Καλλιθέα διαμπερές τριάρι, 87τ.μ., 2ου ορόφου, με θέα. Μεγάλο σαλόνι, χωλ, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, 2 άνετα υπνοδωμάτια, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα, κεντρική θέρμανση, σε πολύ καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πωλούνται 2 ξεχωριστές ανακαινισμένες μονοκατοικίες, με αυλή, στα Μιστεγνά. 1) Διώροφη μονοκατοικία 60τ.μ., με 1 Υ/Δ, τζάκι, σαλόνι κουζίνα ενιαίος χώρος. 2) 30τ.μ., με μπάνιο, Υ/Δ, σε στυλ σοφίτας (πέτρινη). Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr Πωλείται μεζονέτα 1ου ορόφου 117τ.μ., κατασκευής 2005, με 3 Υ/Δ και 2 μπάνια, στη Βαρειά, τιμή 215.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο νεόδμητο ρετιρέ 2ου ορόφου, 70τ.μ., με 2 Υ/Δ, στο κέντρο της πόλης. Τιμή 140.000. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλούνται 2 οροφοδιαμερίσματα, 70τ.μ. το καθένα, σε διπλοκατοικία, με δυνατότητα εσωτερικής επικοινωνίας. 4 Υ/Δ, 2 κουζίνες, 2 σαλόνια, 2 μπάνια, μεγάλος χώρος αυλής - κήπου, στο Μεσαίο Χάλικα, τιμή 245.000. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οροφοδιαμέρισμα νεόδμητο, 105τ.μ., με 3 μεγάλα Υ/Δ, WC, μπάνιο, μεγάλο σαλόνι με τζάκι, κουζίνα με πάσο, με 30τ.μ. μπαλκόνια, 25τ.μ. γκαράζ και πανοραμική θέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια μεζονέτα, περιοχή Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 145τ.μ., με επιπλέον βοηθητικούς χώρους, εμβαδού 80τ.μ., στην Αγία Μαρίνα, με καταπληκτική θέα. Τιμή 350.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μονοκατοικία 2 Υ/Δ, με αυλή, στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 150.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλη μονοκατοικία 6 κύριων δωματίων, πλησίον κεντρικής αγοράς. Διατηρητέο κτήριο. Τιμή 180.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 2 Υ/Δ στον Αφάλωνα. Τιμή 150.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, με δική του αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 120.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται πλήρως ανακαινισμένο δυάρι, 1ου ορόφου, στο Συνοικισμό, με θέα στη θάλασσα. Τιμή 80.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806.

Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 220.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μεζονέτα, 4 Υ/Δ, στην περιοχή Νεάπολη. Τιμή 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται τριάρι διαμέρισμα, πλησίον γραφείων «Ολυμπιακής». Τιμή 85.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται καινούργιο τριάρι στην περιοχή Ακλειδιού, με θέα στη θάλασσα. Διαθέτει ανεξάρτητη αποθήκη. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με 2 μπάνια, αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση, μεγάλες βεράντες Τιμή 230.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουριο δυάρι στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε τριώροφη οικοδομή. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται τριάρι οροφοδιαμέρισμα στο Καγιάνι. Πανοραμική θέα. Μεγάλη βεράντα. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουργια μονοκατοικία. 3 Υ/Δ. στα Πάμφιλα. Διαθέτει αυλή. Θέα στη θάλασσα. Δυνατότητα επεκτάσεως καθ’ ύψος, ενός ακόμη διαμερίσματος 100τ.μ. περίπου. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται γκαρσονιέρα 30τ.μ. στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Δάφνης, 2ου ορόφου. Απέχει 150μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων στην περιοχή Καμάρες Μυτιλήνης. Πανοραμική θέα της πόλης. Μικρή αυλή. Τιμή 80.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 3 Υ/Δ, στην περιοχή των Πύργων Θερμής. Διαθέτει υπόγειο γκαράζ, τιμή 220.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργιο προνομιούχο πολυτελές διαμέρισμα υπερυψωμένου ισογείου, 55τ.μ., με αυλή, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται διπλοκατοικία 240τ.μ. (120τ.μ. ο κάθε όροφος), με αυλή, στα Μαύρα Σίδερα. Υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης. Πωλείται και κάθε όροφος χωριστά. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188. Πωλείται καινούργιο προνομιούχο πολυτελές διαμέρισμα 60τ.μ., 1ου ορόφου, με υπέροχη θέα, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται στο Συνοικισμό πλήρως ανακαινισμένο οροφοδιαμέρισμα, ρετιρέ, 65τ.μ., με αυλή και θέα στη θάλασσα. Μεγάλο σαλόνι με εμφανή πέτρα, ενιαίος χώρος με κουζίνα, άνετο υπνοδωμάτιο, ευρύχωρο μπάνιο, ιδιωτική αυλή 40τ.μ., ανεξάρτητη είσοδος. Τιμή 75.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 - 477850, www.realpro.gr Πωλούνται νεόδμητα διαμερίσματα στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης, 56, 61 και 68τ.μ.. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188. Πωλούνται 2 οροφοδιαμερίσματα, 150 τ.μ. το καθένα. Περιοχή Μακρύ Γιαλού. Πληρ. τηλ. 6977241294.

Πωλείται στη Μυτιλήνη, στο Βουναράκι και 500μ. από τον Άγ. Ιωάννη τον Καλυβίτη, πέτρινη ανακατασκευασμένη διώροφη μονοκατοικία 75τ.μ., με 300μ. οικόπεδο-αυλή. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251.

Πωλείται στα Μιστεγνά διώροφη κατοικία, με θέα και με ανεξάρτητο ισόγειο δυάρι, συνολικής επιφάνειας 185τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251.

Πωλείται στην Καλλονή και στη θέση «Μαλταίδενα» τριάρι 84τ.μ., με 12τ.μ. ημιυπαίθριο και 14τ.μ. αποθήκη, στον α´ όροφο διώροφης οικοδομής, σχεδόν καινούργιο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251.

Πωλείται στην περιοχή Ζωοδόχου Πηγής και πίσω από την ομώνυμη εκκλησία διώροφο κτήριο με τέσσερις γκαρσονιέρες, επιπλωμένες και νοικιασμένες. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.


15

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 Πωλείται στον Κάτω Χάλικα διώροφη μονοκατοικία 100τ.μ. (οικόπεδο 390τ.μ.). Σαλόνι με τζάκι, 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας, 3 είσοδοι, μεγάλη αυλή με πρόσβαση για αυτοκίνητο. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 140τ.μ., στην Καλλιθέα, με θέα. Σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, 3 υπνοδωμάτια με δρύινα πατώματα, μπάνιο, WC, θέρμανση: καλοριφέρ, air-conditioner, ηλιακός. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 104τ.μ., στην περιοχή Σουράδα Ακλειδιού, μεγάλη σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, 3 μεγάλα υπνοδωμάτια, WC, μπάνιο. Πολυτελής Κατασκευή. Αυτόνομη θέρμανση. Γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www. leonisrealestate.com

Πωλείται νεόδμητη κατοικία στην περιοχή Πυργί Μυτιλήνης, εμβ. 120τ.μ., άριστης κατασκευής, με πολυτελή υλικά και πανοραμική θέα στον κόλπο Γέρας, άμεσα κατοικήσιμη, τιμή 250.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται πέτρινη κατοικία στην περιοχή Μόριας Μυτιλήνη, εμβ. 134τ.μ., με κήπο 1 στρεμ., διαμορφωμένο (γκαράζ, εξωτ. φούρνο), αυλή με επιπλέον δόμηση 266τ.μ., σε άριστη κατάσταση. άμεσα κατοικήσιμη, τιμή 250.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται νεόδμητη κατοικία στην περιοχή Καγιάνι Μυτιλήνης, εμβ. 100τ.μ., και 50τ.μ. βοηθητικοί χώροι. Έχει πανοραμική θέα, τιμή 225.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www.lesvosrealestate.gr

Πωλείται νεόδμητη ισόγεια κατοικία, στην περιοχή Λουτρών Μυτιλήνης, εμβαδού 100τ.μ., με αυλή, άριστης κατασκευής. Παραδίδεται σε 5 μήνες. Τιμή 200.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται ισόγειο κτήριο στο κέντρο της Μυτιλήνης (πολύ κοντά στην Ερμού), εμβαδού 130τ.μ., με αυλή, κατάλληλο για χρήση καταστήματος, οικίας, ενοικιαζόμενων δωματίων. Τιμή 220.000. Πληρ. τηλ. 6932622045, 22510 46450, www. lesvos-realestate.gr

Πωλείται κατοικία 55τ.μ., με 50τ.μ. υπόγειο, σε προνομιούχο γωνιακό οικόπεδο 735τ.μ., με απεριόριστη θέα, στις Νέες Κυδωνιές. Δυνατότητα επιπλέον δόμησης 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6974-778561.

Πωλείται παραδοσιακή μονοκατοικία στο κέντρο της πόλης, 232τ.μ., με υπόλοιπο συντελεστή δόμησης. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188.

Πωλείται καινούργιο δυομισάρι, 65τ.μ., στο Βουναράκι. Σαλόνι ενιαίος χώρος με κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, άνετο μπάνιο, μεγάλη αποθήκη (που μπορεί να γίνει δεύτερο υπνοδωμάτιο), βεράντα 30τ.μ. με θεά στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, ανεξάρτητη είσοδο;, άνετο παρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 477850, www.realpro.gr Πωλείται πολυτελής νεόδμητη μονοκατοικία, με θέα, στην περιοχή της Ακαδημίας Μυτιλήνης. Εμβαδού 114τ.μ., με αυλή, 3 κρεβατοκάμαρες και υπόγειο 52τ.μ., αρίστης κατασκευής. Τιμή 290.000. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvos-realestate.gr

Πωλούνται 5 διαμερίσματα στην Καλλονή Λέσβου (40, 43, 50, 50 & 107τ.μ.), πολύ καλής κατασκευής, με δυνατότητα διακανονισμού. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188. Πωλείται διώροφο σπίτι στα Βατερά, 300μ. από τη θάλασσα, με θέα, συνολικού εμβαδού 260τ.μ.. 130τ.μ. ο όροφος (ισόγειο: δυάρι και τριάρι και 1ος όροφος: μεγάλο τεσσάρι με τζάκι), σε οικόπεδο 900τ.μ., οικοδομήσιμο άλλα 250τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 61193, 6974-949625. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 2ου ορόφου, 110τ.μ., με 3 Υ/Δ, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 - 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται νεόδμητο σε όροφο δυάρι διαμέρισμα, 50τ.μ., αρίστης κατασκευής, στο κέντρο της Μυτιλήνης, κατάλληλο για εκμετάλλευση, με θέα. Τιμή 110.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 6932622045, 22510 46450, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται πέτρινη μονοκατοικία 60τ.μ., με αυλή, σε καλή κατάσταση, στο κέντρο της Μυτιλήνης, κατάλληλο για εκμετάλλευση. Τιμή 75.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 - 46450, www.lesvosrealestate.gr

Πωλείται στου Καλαμάρη Παναγιούδας εξαιρετική παραθαλάσσια μεζονέτα, 130τ.μ., ανεξάρτητη, με 3 Υ/Δ, βοηθητικό WC, τζάκι, διαμορφωμένο ημιυπόγειο 70τ.μ., αυλή, σε ιδανική τοποθεσία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλείται γκαρσονιέρα δεκαετίας, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, εμβαδού 29τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας 49.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932622045, 22510 46450, www. lesvos-realestate.gr

Πωλείται γωνιακό διαμέρισμα 2ου ορόφου, 85τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται εξαιρετική ιδιόκτητη μεζονέτα 150τ.μ. στο Ακρωτήρι, με σχεδόν 1στρέμ. αυλή (μπρος - πίσω), με extra υπόγειο 80τ.μ. και 130τ.μ. περίπου βεράντες. 3 υπνοδωμάτια και 3 μπάνια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται 3 γκαρσονιέρες από 38 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται εξαιρετική παραθαλάσσια μεζονέτα στη Νεάπολη (επί της Κεντρικής Οδού). Με 3 Υ/Δ, extra βοηθητικό WC, τζάκι, διαμορφωμένους όλους τους βοηθητικούς χώρους στο ημιισόγειο με μάρμαρα, εγκαταστάσεις κ.τ.λ.. Μεγάλες άνετες βεράντες και απεριόριστη θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται καινούργια πολυτελής, προνομιούχα και αυτοτελής μονοκατοικία 125τ.μ., με 45τ.μ. σοφίτα, με τζάκι και ηλιακό, στο κέντρο της πόλης, πλησίον ΟΤΕ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου 75τ.μ., με αποθήκη, ξεχωριστή αυτόνομη θέρμανση, μισθωμένο ισόγειο 15τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οικία 350 τ.μ. παλαιή, διατηρητέα, στο κέντρο της πόλης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται πλησίον Γηπέδου οροφοδιαμέρισμα 80τ.μ., γ´ ορόφου, με θέα και αυτονομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται στην Καλλιθέα προνομιούχα διπλοκατοικία 250τ.μ. (ισόγειο διαμέρισμα 125τ.μ. και διαμέρισμα 125τ.μ. 1ου ορόφου), με αυλή. Διαθέτει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 125τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται πολυτελέστατη βίλα 180 τ.μ., με έξτρα βοηθητικές αποθήκες και γκαράζ, πολύ υψηλή ποιότητα κατασκευής, καταπληκτική απεριόριστη θέα, σε 6 στρεμ. οικόπεδο. Μάστερ-ρουμ με ιδιαίτερο μπάνιο, ξυλείες μασίφ από δρυ, γρανίτες κ.λπ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μεγάλη μονοκατοικία, διαμορφωμένη σε 4 ανεξάρτητες γκαρσονιέρες, με δυνατότητα επέκτασης, 1 λεπτό από Άγ. Θεράποντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλούνται πολυτελείς ανεξάρτητες γκαρσονιέρες/δυάρια/τριάρια, σε υπερυψωμένο πλεονεκτικό οικόπεδο, με πανοραμική θέα, 6 λεπτά από την Ερμού. Διαμπερείς, άνετες οικίες, με ξεχωριστές εισόδους και τζάκι, από 36 έως 97τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται ολοκαίνουργιο νεόκτιστο διαμέρισμα 102τ.μ., 3 υπνοδωματίων, άριστης κατασκευής, βοηθητικό WC, στην περιοχή της Bαρειάς. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μεζονέτα στον Aφάλωνα 90τ.μ. και 500τ.μ. αυλή, σε πολύ καλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλούνται ανεξάρτητες μεζονέτες στην Παναγιούδα, από 108τ.μ. έως 130τ.μ., με αυλή. Αρίστης κατασκευής σε εξαιρετικές τιμές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στη Σουράδα διαμέρισμα 85τ.μ., με εξτρά 85τ.μ. αποθήκη. 2 επιπέδων, με εσωτερική σκάλα. Δυνατότητα 4 υπνοδωματίων. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται διατηρητέα μονοκατοικία, 120τ.μ. περίπου, σε άριστη κατάσταση εξωτερικά (επισκευές μόνο εσωτερικά). Με αυλή, έξτρα αποθήκη και υπόγειο, σε τιμή ευκαιρίας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στη Βερναρδάκη διατηρητέα οικία 210τ.μ. περίπου στο σύνολο, με αυλή. Δυνατότητα 2 εισόδων, ιδανική για μετατροπή σε επαγγελματικές στέγες, γραφεία ή γκαρσονιέρες. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται μονοκατοικία στην Kυπαρισσίων, μερικώς ανακαινισμένη, σε πολύ καλή τιμή. Xωρίς αυλή, με 2 υπνοδωμάτια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται διατηρητέα διώροφη μονοκατοικία 120τ.μ. (συν 50τ.μ. υπόγειο), με αυλή, στο κέντρο της Μυτιλήνης. Ισόγειο 60τ.μ., πάνω όροφος 60τ.μ., υπόγειο 50τ.μ., αυλή 40τ.μ.. Χρήζει ανακαίνισης. Πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 - 477850, www. realpro.gr

Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 120τ.μ., στην περιοχή Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται νεόδμητο διαμέρισμα 70τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, στην περιοχή Χάλικα, με μεγάλες βεράντες και πανοραμική θέα. Έτος κατασκευής 2007. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923 - 15919, www.leonisrealestate. com Πωλείται μικρό τριάρι 68τ.μ., γ´ όροφου στα Μαύρα Σίδερα, διαμπερές, με θέα, σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια και αυτόνομη θέρμανση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923 15919, www.leonisrealestate.com Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 130τ.μ., με 70τ.μ. ημιισόγειο και 400 τ.μ. αυλή, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται καινούργιο προνομιούχο διαμέρισμα 60τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργιο προνομιούχο διαμέρισμα 100τ.μ., σε διπλοκατοικία με αποθήκη 30τ.μ. και γκαράζ, στη Σκάλα Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργιο προνομιούχο διαμέρισμα 110τ.μ., α´ ορόφου, σε διπλοκατοικία στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 75τ.μ., α´ ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση και χώρο στάθμευσης, πλησίον Ναυτικού Ομίλου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Στη Σκάλα Ν. Κυδωνιών (Μπαλτζίκι) πωλούνται ετοιμοπαράδοτες παραθαλάσσιες εξοχικές κατοικίες πάνω στο κύμα, 30, 50, 70, 80 και 100τ.μ., σε διαμερίσματα & μεζονέτες από 2.000τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-807567 & 210 6395044, 22510 31747. Πωλείται μονοκατοικία 80τ.μ. έκαστον. Βρισκόμενη σε οικόπεδο 250τ.μ., στο κέντρο της Μυτιλήνης, σε άριστη κατάσταση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 315919, www.leonisrealestate. com Πωλείται συγκρότημα 11 δωματίων, εμβαδού 270τ.μ., σε οικόπεδο 500τ.μ., πέτρινης κατασκευής, στο Μόλυβο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχα παραδοσιακή κατοικία, 650τ.μ., με βοηθητικούς χώρους, σε οικόπεδο 1.000τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται μονοκατοικία 85τ.μ. στην Ακαδημία. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα, 43τ.μ., σε καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται διαμέρισμα τριάρι 85τ.μ., στην περιοχή Ολυμπιακής. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται μονοκατοικία 80τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται διαμέρισμα στην Αγία Φωτεινή, 100 τ.μ., με αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται παραδοσιακή μονοκατοικία 180τ.μ., στο κέντρο της αγοράς, βρισκόμενη σε οικόπεδο 280τ.μ.. Κατάλληλη για εμπορική εκμετάλλευση (ενοικιαζόμενα δωμάτια-γκαρσονιέρες). ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 315919, www.leonisrealestate. com Πωλείται αρχοντικό 200 τ.μ., υπόγεια και βοηθητικοί χώροί 100 τ.μ., σε άριστη κατάσταση. Έτος κατασκευής 1890. Βρίσκεται σε οικόπεδο 600 τ.μ. με ψηφιδωτές αυλές, το δε κτήριο σε καλή κατάσταση και σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919.

Πωλείται νεόδμητη, παραθαλάσσια μεζονέτα 125τ.μ., στην Παναγιούδα, με διαμορφωμένο υπόγειο 70τ.μ. και οικόπεδο 300τ.μ., μεγάλη σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, πλήρως εντοιχισμένη κουζίνα, WC, 3 Υ/Δ, μπάνιο και μεγάλες βεράντες. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλούνται 3 καινούργιες γκαρσονιέρες από 28 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλούνται 2 γκαρσονιέρες από 34,5 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται μονοκατοικία 90 τ.μ. στην Καλλιθέα, βρισκόμενη σε οικόπεδο 150 τ.μ., με σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, 2 μεγάλα υπνοδωμάτια, αποθήκη, μπάνιο και υπόγειο διαμορφωμένο σε μικρή γκαρσονιέρα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www. leonisrealestate.com Πωλείται μονοκατοικία 120 τ.μ. στο Βουναράκι, σε άριστη κατάσταση, βρισκόμενη σε οικόπεδο 240 τ.μ.. Υπολείπονται άλλα 120 τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonisrealestate.com Πωλούνται διαμερίσματα και μεζονέτες πολυτελούς κατασκευής, σε Βαρειά, Ακρωτήρι και Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661. Πωλείται οικία 75 τ.μ., σε οικόπεδο 136 τ.μ., χτίζει 163 τ.μ. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται ολοκαίνουργιο τριάρι 82 τ.μ., στην Αγ. Μαρίνα. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974-142661, www.lesvos-realestate.com Πωλείται οικία στα Πάμφιλα 100 τ.μ. και μία γκαρσονιέρα καινούργια. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 103 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, όλο ανακατασκευασμένο. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται προνομιούχα μονοκατοικία 95 τ.μ., με μεγάλη αυλή σε 2 στρέμ. οικόπεδο και πανοραμική θεά, στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 108 τ.μ. στον Πλάτανο, σε άριστη κατάσταση, με μεγάλη βεράντα και αυλή, απεριόριστη θέα, καλοριφέρ και διπλά τζάμια. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974-142661. Πωλείται διαμέρισμα 122 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, με 3 υπνοδωμάτια, WC, τζάκι, αποθήκη. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 120 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, WC, αποθήκη, 3 υπνοδωμάτια. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται διαμέρισμα διαμπερές, 85 τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται κατοικία 100 τ.μ., με αυλή 500 τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 120 τ.μ., με απεριόριστη θέα στον Κόλπο Γέρας. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται οικία στην Παναγιούδα, 100 τ.μ., με αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 90 τ.μ., στην περιοχή του Συνοικισμού, με θέα, 4 δωμάτια, καλοριφέρ, 2 υπνοδωμάτια. Υπολείπονται 80τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate. com Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528. Πωλείται ημιισόγειο πολυτελές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πωλείται προνομιούχα διώροφη μονοκατοικία 90 τ.μ., ανακαινισμένη, με απεριόριστη θέα, στην Αγ. Μαρίνα, σε οικόπεδο 180 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μονοκατοικία στην Αγία Μαρίνα, 90 τ.μ., με μεγάλη αυλή και πανοραμική θέα. Αποτελείται από δύο υπνοδωμάτια, σαλονοτραπεζαρία, καλοριφέρ και κλιματιστικό. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932 - 315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται καινούργιο προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα, διαμπερές, 85 τ.μ., σε διώροφο κτίσμα, με αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό, στο κέντρο της Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528.

Πωλείται προνομιούχο πολυτελές, καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 150τ.μ., σε διπλοκατοικία, με απεριόριστη θέα και αυλή στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται σπίτι με οικόπεδο στον Άγιο Ευδόκιμο, με συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλούνται διαμερίσματα α’ ορόφου, 47 τ.μ., με γκαράζ 25 τ.μ., αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφ., πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα α’ ορόφου, 100 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Παντελεήμονος στο Βουναράκι (διπλοκατοικία υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.

Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

Πωλούνται 2 τριάρια, 65 τ.μ. το καθένα, 40 τ.μ. βεράντα. Πληρ. τηλ. 6977-241294.


16

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται στον Άνω Χάλικα, ημιυπόγειο 46 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 50.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται γκαράζ 50 τ.μ., στην περιοχή Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται γκαράζ πλησίον εκκλησίας Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται γκαράζ-αποθήκη, εμβαδού 49τ.μ., στην περιοχή Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κατάστημα εκμισθωμένο στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900τ.μ., επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου 8στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται αποθήκη-συνεργείο, καινούργια, 135τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται πολύ μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επιχείρηση εμπορίας τροφίμων (μετά από 10ετή λειτουργία), ευρισκόμενη εντός κεντρικής αγοράς Μυτιλήνης (μετά τη Μητρόπολη). Εμβαδόν καταστήματος 24τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται γκαράζ 23τ.μ., στην περιοχή της Καλλιθέας, 22.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται κτήριο στην αγορά επί της Πιττακού, που έχει χρήση εμπορικού καταστήματος με εμβαδόν: ισόγειο 50τ.μ., όροφος 50τ.μ., υπόγειο 50τ.μ.. Τιμή συζητήσιμη. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται ανεξάρτητο κατάστημα 20τ.μ. ισόγειο, με 20τ.μ. πατάρι, πλησίον Ερμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται κατάστημα 140τ.μ., με μεγάλο πεζοδρόμιο, στη Χρυσομαλλούσα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www. leonisrealestate.com Πωλείται αποθήκη υπόγεια στα Πυργέλλια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλούνται γραφείο-διαμέρισμα 120τ.μ., ι´ όροφος, προνομιούχα, μισθωμένα, πλησίον Μητροπόλεως. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται κατάστημα στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης στην περιοχή «ΜΠΑΣ ΦΑΝΑΡ», που περιλαμβάνει: Υπόγειο - ισόγειο - πατάρι και α´ όροφο. Συνολικά 169,60 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 20625. Πωλούνται γραφεία 141τ.μ. (σύνολο) στην προκυμαία Μυτιλήνης, με πολύ καλή απόδοση ενοικίου. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932 - 315919, www.leonis realestate.com Πωλούνται καταστήματα από 280 τ.μ. έως 335 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται ένα κατάστημα, 140 τ.μ. στον Ποταμό. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλούνται καταστήματα 125 τ.μ., στο δρόμο για τη χωματερή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλούνται αποθήκες στη Χρυσομαλλούσα, από 45 τ.μ. μέχρι 90 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται καινούργιο κεντρικό προνομιούχο κατάστημα στη Μυτιλήνη, Αιγαίου 5 πάροδος Ερμού, 50 τ.μ. ανά όροφο (τριώροφο), εξοπλισμένο, με ανελκυστήρα, κεντρική θέρμανση, ψύξη ανεξάρτητη ανά όροφο, ηλιακό θερμοσίφωνα, τριφασικό ρεύμα, 2 WC (ο 3ος όροφος είναι εξοπλισμένος και ως γκαρσονιέρα). Πληρ. τηλ. 22510 22762, 32137, 6945-795779. Ενοικιάζεται κατάστημα στην Πιττακού 28 (παράδρομος της αγοράς, Μπας Φανάρ), 39 τ.μ., με τουαλέτα, μικρή αποθήκη-δοκιμαστήριο. Άμεσα διαθέσιμο. Πληρ. τηλ. 6944272029. Ενοικιάζεται γραφείο στην Αγ. Θεράποντος 5, κατάλληλο για ιατρείο ή για οποιαδήποτε άλλη χρήση. Πληρ. τηλ. 22510 28371, 6974497854. Ενοικιάζεται κατάστημα πίσω από το Νοσοκομείο, προσαρμόζεται σε τετραγωνικά από 70 έως 130 για αποθήκη. Πληρ. τηλ. 6975559072. Ενοικιάζεται αποθήκη στην Παγανή, τιμή 100 €. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται ισόγειο για επαγγελματικό χώρο, 57 τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου. Τιμή 450 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην Παγανή επαγγελματικός χώρος 1.200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζονται γραφεία 30 και 75 τ.μ., προσφάτως ανακαινισμένα, στην Πλατεία Κυπρίων Πατριωτών (ΟΧΙ ΙΚΤΙΝΟΥ). Κατάλληλα για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, γιατρούς, λογιστές. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ 22510 40188. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 76 τ.μ., δευτέρου ορόφου, στο κέντρο της Μυτιλήνης, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση (ιατρείο, γραφείο), οικογένεια ή συγκατοίκηση φοιτητών. Πληρ. τηλ. 6949-472708, 22510 44068. Ενοικιάζεται υπερυψωμένο ισόγειο για επαγγελματικό χώρο 57 τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου, τιμή 450 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται αποθήκη στην Παγανή, τιμή 100 €. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στον Άνω Χάλικα, ημιυπόγειο 50 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 250 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται γραφείο γ’ ορόφου, 50 τ.μ., με πρόσοψη, στο πάρκο, Ικτίνου 2. Πληρ. τηλ. 6977241294. Ενοικιάζονται 2 καταστήματα-επαγγελματικοί χώροι, 70 & 40 τ.μ. αντίστοιχα, μαζί ή και μεμονωμένα, στη Χρυσομαλλούσα, Θουκυδίδη & Κανάρη, πρώην αξονικός τομογράφος «Ιατρική Διάγνωση». Πληρ. τηλ. 22510 47474 6978-292195. Ενοικιάζεται γραφείο 1ου ορόφου, 62,5τ.μ., Ελευθερίου Βενιζέλου 5, δίπλα στο πρώην «Ατλάντικ». ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΣΒΟΥ. Πληρ. τηλ. 22510 43200. Eνοικιάζεται μεγάλη μονοκατοικία, 145τ.μ., στο κέντρο της πόλης, κατάλληλη για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται γραφείο 75τ.μ., πλησίον προκυμαίας, κατάλληλο για λογιστικό, δικηγορικό γραφείο και λοιπές παρεμφερείς επιχειρήσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται κατάστημα (βιοτεχνικό κτήριο) 100τ.μ. με 40τ.μ. πατάρι στο Γαϊδαρανήφορο, ιδανικό για συνεργείο, βαφείο και εμπόριο αλουμινίων κ.τ.λ. Τιμή πολύ χαμηλή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αποθήκη. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται γραφείο 26τ.μ. 2ου ορόφου, στην Ικτίνου. Σε χαμηλή τιμή, ιδανικό για κάθε χρήση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται κατάστημα 143τ.μ. στον Καρά Τεπέ, για βιοτεχνική χρήση. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188. Ενοικιάζεται καινούργια κεντρικά προνομιούχα καταστήματα 450τ.μ. (3Χ150) στο 3ο χιλιόμετρο Μυτιλήνης - Θερμής (ενοικιάζονται και μεμονωμένα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 160τ.μ. στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα, κεντρικό, 75 τ.μ., με 30 τ.μ. πατάρι, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος, 360 τ.μ. και 500 τ.μ. προαύλιο χώρο. Πληρ. τηλ. 6977241294. Ενοικιάζεται προνομιούχο νέο κατάστημα 160 τ.μ. με 100 τ.μ. ημιυπόγειο, πλησίον Ζωοδόχου Πηγής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 60 τ.μ., στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, δίπλα στην παραλία, με πάρκινγκ, κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 110 τ.μ., πίσω από την κεντρική αγορά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενοικιάζεται περίπτερο σε λειτουργία στην προκυμαία, μπροστά από την καφετέρια «Πάνθεον». Πληρ. τηλ. 22510 26314, 6982441156. Ενοικιάζεται το εστιατόριο «Χρυσή Άμμος», στο κέντρο της παραλίας της Ανάξου, με όλο τον εξοπλισμό του. Διαθέτει επίσης ιδιωτικό πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 22530 42221. Ενοικιάζεται προνομιούχο γραφείο 35τ.μ., 1ου ορόφου, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται προνομιούχο κεντρικό κατάστημα 120τ.μ., με 60τ.μ. πατάρι, στην περιοχή της μαρίνας. Πληρ. τηλ. 22510 44245&22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλείται επιχείρηση καφέ-οβελιστήριο, σε πολύ καλή θέση, στο κέντρο της παραλίας Βατερών, που διαθέτει και ενοικιαζόμενα. Πληρ. τηλ. 6973-526986, 22520 61836.

Ενοικιάζεται συγκρότημα 2 ολοκαίνουργιων γραφείων, χωρίς κοινόχρηστα, είτε συνολικά είτε μεμονωμένα, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται επιχείρηση κλειθροποιίας ή ξεχωριστά ο εξοπλισμός σε τιμή πολύ χαμηλή λόγω συνταξιοδότησης, κομπλέ μηχανήματα immobilizer & τηλεκοντρόλ και εξτρά πράγματα. Αγ. Ειρήνης 2 & Καβέτσου 14. Πληρ. τηλ. 22510 20317.

Ενοικιάζεται κατάστημα στη Χρυσομαλλούσα, εμβαδού 75τ.μ., πλησίον εκκλησίας Χρυσομαλλούσας. Τιμή 500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται επιχείρηση εμπορίας ασημένιων κοσμημάτων στο κέντρο της αγοράς στη Μήθυμνα. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6936918550.

Πωλείται επικερδής επιχείρηση franchise, στη Χρυσομαλλούσα, μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6978-647002.

Πωλείται ποσοστό (50%) γνωστής αλυσίδας στεγνοκαθαριστηρίου στη Μυτιλήνη, λόγω έκτακτης αναχώρησης. Αποκλειστικότητα περιοχής, μεγάλο πελατολόγιο, δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Ευκαιρία! Πληρ. τηλ. 6974-506658.

Πωλείται επιχείρηση βίντεο-κλαμπ, σε κεντρικό σημείο της πόλης, σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται κεντρικό κατάστημα 100τ.μ., με 60τ.μ. αποθήκη, σε εμπορικό σημείο της αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οπωροπαντοπωλείο - πρατήριο άρτου, επί της Αεροπόρου Γιανναρέλλη, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6989-919130, 22510 42346. Πωλείται επιχείρηση εστίασης στην περιοχή του Μολύβου. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται επιχείρηση fast food (καφέ, σάντουιτς, τυρόπιτα, κρέπα κ.λπ.) στο κέντρο της πόλης, Ερμού 80, λόγω αναχωρήσεως. Τιμή προσιτή. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6980-785927.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πωλείται μπετονιέρα και αναβατόριο Ρομπόκα βαρέως τύπου, με μηχανές Diesel - Μαλκότσι, 12 & 15 ΗΡ αντίστοιχα. Πληρ. τηλ. 6936897033. Πωλείται βυτίο μεταφοράς καυσίμων για πρατήριο, χωρητικότητας 2.350 λίτρων, τύπος Mazda T2500, με αντλία, μετρητή και 120μ. λάστιχο. Δεκτός κάθε μηχανολογικός έλεγχος. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6948-601773. Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίουταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5μ. μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Ενοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4στρεμ., επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης - Παναγιούδας, στο ύψος του Καρά Τεπέ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μικρό οικόπεδο, στη θέση Βουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4 στρεμμάτων επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης - Παναγιούδας, στο ύψος του Καρα Τεπέ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλείται οικόπεδο 120 τ.μ., στο κέντρο των Μιστεγνών. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται στο Μόλυβο οικόπεδο 220 τ.μ., με πανοραμική θέα στον Κάμπο, εντός σχεδίου πόλεως. Πληρ. τηλ. 210 3612581, κ. Διονύσης (από Δευτέρα έως Παρασκευή 8:00 - 17:00).

Πωλείται οικόπεδο 4.600 στρ., στον Ε. Χάλικα. Κοντά ρεύμα και νερό, περιφραγμένο, δε χρειάζονται επιπλέον εργασίες, αρκετό μέρος του οικόπεδου φλατ, κτίζει 150 τ.μ. συν 150 υπόγεια (ισόγειο από την κάτω πλευρά), με πανοραμική θέα σε κάστρο, λιμάνι, Βαρειά, Χάλικα, βουνά, πόλη. Πρόσοψη στον κεντρικό δρόμο. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr

Πωλείται οικόπεδο 3.000 τ.μ. στο Πυργί επί της κεντρικής οδού, με θέα στον κόλπο της Γέρας. Άρτιο, οικοδομήσιμο και επίπεδο. Με άδεια οικοδομής. Μπορούν να χτιστούν 200 τ.μ. Σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932 - 315919, www. leonisrealestate.com Πωλείται επίπεδο προνομιακό οικόπεδο 317 τ.μ. στην Σκάλα Σικαμινιάς. Οικοδομούνται 127 τ.μ. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932 - 315919, www. leonisrealestate.com Πωλείται οικόπεδο 136 τ.μ., με την άδεια οικοδομής 160 τ.μ., στην περιοχή Λουτρόπολη Θερμής. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλείται οικόπεδο 2 στρεμ., στην περιοχή Πύργοι Θερμής, άρτιο, κτίζει 200 τ.μ., με απεριόριστη θέα. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλείται οικόπεδο 4.000 τ.μ. άρτιο και οικοδομήσιμο, στην περιοχή Νεάπολη Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο 300 τ.μ. εντός οικισμού, περιοχή Βουναράκι, με απεριόριστη θέα, κατάλληλο για επένδυση. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο στο Μπαλτζίκι, περιοχή Κάλαμος, 4 στρεμ., χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο 1 στρέμ. εντός οικισμού, κτίζει 400 τ.μ., στη Θερμή, τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλούνται 2 οικόπεδα 4 στρεμ., πάνω σε δημοτικό δρόμο, με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Λάρσος, 8,5 στρέμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στα Βατερά οικόπεδο 20στρεμ., επάνω στο δρόμο, μπροστά στη θάλασσα, μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται οικόπεδο στη Νεάπολη 4 στρεμ., με 200 τ.μ. συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στην Παγανή οικόπεδο 6 στρεμ., με βιοτεχνικό κτήριο 550 τ.μ. και με μεγάλο υπόλοιπο συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται οικόπεδο στο Μόλυβο στην περιοχή Φάρος 13 στρεμ., με θέα στη θάλασσα, κατάλληλο για ξενοδοχειακή μονάδα. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στο Μάρμαρο Γέρας, 1.200 τ.μ., με 12 μ. πρόσοψη, επάνω στη θάλασσα, άρτιο και οικοδομήσιμο, 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Νέων Κυδωνιών 850 τ.μ., με 200 τ.μ. συντελεστή δόμησης, τιμή 75.000 €. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται οικόπεδο 873 τ.μ., εντός σχεδίου, περιοχή (Ντουσεμές) Καλλονής Λέσβου, σε ήσυχο σημείο. Πληρ. τηλ. 6948-706400. Πωλείται οικόπεδο 250τ.μ. (χτίζει 250τ.μ.), στην Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο στους Πύργους Θερμής, εκτός σχεδίου, άρτιο και οικοδομήσιμο. Τιμή 110.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στην περιοχή του Περάματος, εντός οικισμού. Χτίζει 200τ.μ.. Δεν απαιτούνται χωματουργικές εργασίες. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 7στρεμ. στη Λακέρδα. Θέα στη θάλασσα. Διαθέτει γεώτρηση, ρεύμα. Κτίζει 260τ.μ.. Τιμή 170.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806.

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 400στρεμ. περίπου, στη θέση Μάλαθρα Παρακοίλων Λέσβου. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται περιφραγμένο οικόπεδο 372τ.μ., επί κεντρικού δρόμου στο Ίππειος, με παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Έχει μέσα μικρή παλιά μονοκατοικία και μεγάλη αυλή με δέντρα. Πληρ. τηλ. 22510 31167 και 6976-601192. Πωλείται οικόπεδο 400τ.μ., εντός οικισμού, στην περιοχή Καγιάνι. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073.

Πωλείται προνομιακό οικόπεδο στο Μόλυβο, 11.000τ.μ., με γεώτρηση. Κατάλληλο για επαγγελματική χρήση, με πρόσοψη σε κεντρικό οδικό άξονα. Πληρ. τηλ. 6948202060.

Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Λουτρών, εμβαδού 1.900τ.μ., με άδεια οικοδόμησης για 100τ.μ. ισογείου και 100τ.μ. υπογείου. Τιμή 90.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 - 46450, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται οικόπεδο 75τ.μ. στην περιοχή του Δικαστηρίου. Χτίζει 75τ.μ. και επιπλέον αποθήκη-υπόγειο. Ιδανικό για επένδυση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο 5στρεμ. στη Νεάπολη, πάνω από το «Ολύμπικο». ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181 Πωλείται οικόπεδο 5,5 στρεμ., με 130 ρίζες ελιές, στην περιοχή Κώμη, θέση Τάψα. Πληρ. τηλ. 6972442460. ωλείται στα Βατερά προνομιακό παραθαλάσσιο οικόπεδο 2,5 στρεμ., με οικοδομική άδεια για 3 πολυτελείς πέτρινες μεζονέτες. Σύνολο δόμησης 400τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται μοναδικό οικόπεδο στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης 4.650τ.μ., με θέα από το Λιμάνι έως το Αεροδρόμιο. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188. Πωλείται οικόπεδο 136τ.μ., με την άδεια οικοδομής 160τ.μ., στην περιοχή Λουτρόπολης Θερμής. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλείται οικόπεδο 300τ.μ., εντός οικισμού, στην περιοχή Βουναράκι, με απεριόριστη θέα, κατάλληλο για επένδυση. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο στο Μπαλτζίκι, περιοχή Κάλαμος. 4στρέμ., χτίζει 200τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο 1στρέμ., εντός οικισμού, χτίζει 400τ.μ., στη Θερμή. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλούνται 2 οικόπεδα 4στρεμ., πάνω σε δημοτικό δρόμο. Απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Κουκμό Μυτιλήνης, εμβ. 4 στρεμ., με οικοδομική άδεια για 200τ.μ. οικία και πανοραμική θέα. Τιμή 185.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www.lesvosrealestate.gr


17

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 Πωλείται στην περιοχή Αγ. Μαρίνας, πάνω από το αεροδρόμιο, οικόπεδο 3 στρεμ., άρτιο & οικοδομήσιμο, επίπεδο και με θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 31711 και 6974 - 142661, www.lesvosrealestate.com

Πωλείται οικόπεδο 4.200τ.μ. στην Κράτηγο, κοντά στη θάλασσα, με θέα και άδεια οικοδομής, γεώτρηση, ρεύμα και παροχή νερού δήμου. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www. leonisrealestate.com

Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο στο Καγιάνι, 320τ.μ., εφαπτόμενο σε δύο δρόμους, με απεριόριστη πανοραμική θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μοναδικό οικόπεδο 450τ.μ. περίπου, στην περιοχή Γηπέδου, με εξαιρετική προοπτική εκμετάλλευσης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται εξαιρετικό γωνιακό οικόπεδο στην Παναγιούδα εντός οικισμού, με μεγάλο συντελεστή δόμησης. Xτίζει περίπου 290τ.μ. με έξτρα υπόγεια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο στην Παγανή, 4 στρεμμάτων, με έτοιμες εκσκαφές και διαμορφώσεις, πλησίον κεντρικής οδού. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στη θέση Λακέρδα - Χριστός, 200μ. περίπου από τη θάλασσα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο 6 στρεμμάτων, στα Βατερά Λέσβου, πλησίον ξενοδοχείου «Ειρήνη». Ιδανικό για κάθε επένδυση (ξενοδοχείο - δωμάτια κ.λπ.). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται οικόπεδο 6.500 τ.μ., στο Χάλικα (κοντά στην πόλη), με πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919.

Πωλείται εξαιρετικό οικόπεδο 4 στρεμμάτων στα Βατερά Λέσβου, 100μ. από τη θάλασσα. ΔΕΗ ΔΕΥΑΜ - ΟΤΕ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στην περιοχή της Aγ. Mαρίνας, άρτιο και οικοδομήσιμο, εκτός οικισμού. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο στη Νεάπολη 4στρεμ., με 200τ.μ. συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στο Πυργί 3.500τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με αρκετή θέα στον κόλπο της Γέρας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται επίπεδο οικόπεδο 4.700τ.μ., στην περιοχή Ακλειδιού, με πανοραμική θέα τη Μυτιλήνη. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923 - 15919, www. leonisrealestate.com Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμμάτων, στην Παγανή (επί του κεντρικού δρόμου). Κατάλληλο για επαγγελματική χρήση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923 - 15919, www.leonisrealestate.com Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 210τ.μ., στα Αλυφαντά. Χτίζει 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οικόπεδο 4στρεμ. με υπέροχη θέα στη θάλασσα, πάνω στο δημοτικό δρόμο Κομκό - Καγιάνι. Το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ελαφρώς ανισόπεδο με εύκολη πρόσβαση, για χωματουργικά μηχανήματα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή του Μολύβου, με άδεια οικοδόμησης για πέτρινη κατοικία, με μοναδικά πανοραμική θέα από την Πέτρα έως το δίαυλο Τουρκίας, με θέα ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο. Στοιχεία κατοικίας: α) 114τ.μ. κύριοι χώροι, β) 64τ.μ. βοηθητικοί χώροι, γ) πισίνα 7,5μ. Χ 4,5μ., δ) οικόπεδο περί τα 900τ.μ.. Τιμή για το οικόπεδο με την άδεια οικοδόμησης 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvosrealestate.gr

Πωλείται οικόπεδο 2στρεμ. στα Πάμφιλα, εντός οικισμού, άρτιο και οικοδομήσιμο, με εκπληκτική θέα. Πληρ. τηλ. 22520 31711 και 6974 - 142661, www.lesvosrealestate.com

Πωλείται αγροτεμάχιο 4στρεμ. άρτιο και οικοδομήσιμο στην περιοχή μεταξύ αεροδρομίου και Αγ. Μαρίνας, θέση Χασάν Αγά (πλησίον Τούμπας Βουρνάζου). Πληρ. τηλ. 210 6719532, 6972-228721, 6945-482614.

Πωλούνται 2 επίπεδα οικόπεδα, 4 στρεμ. το καθένα, στο Ακρωτήρι. Οικοδομούνται 160τ.μ. + 80τ.μ. υπόγειο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 140 τ.μ., επί της κεντρικής οδού στη Λουτρόπολη Θερμής, με άδεια οικοδομής που χτίζει 2 μεζονέτες, 80 τ.μ. εκάστη. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919.

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 10.000τ.μ., στην Πέτρα Λέσβου. Ιδανικό για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται οικόπεδο 270 τ.μ., στις Καμάρες. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 27.000 τ.μ. στη θέση “Φάρος” – Εφταλού Μήθυμνας, με μεγάλη πρόσοψη στον κεντρικό δρόμο και στην παραλία. Κατάλληλο για ξενοδοχειακή μονάδα και εξοχική κατοικία. Έχει καθοριστεί αιγιαλός και παραλία. Έχει πιστοποιητικά μη δασικού χαρακτηρισμού και έχει ελεγχθεί από αρχαιολογική υπηρεσία. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919. Πωλείται οικόπεδο στη Βαρειά, εντός οικισμού, 1 στρέμμα. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Ι Δ Ι Α Ι Τ Ε Ρ Α ΑΓΓΛΙΚΑ. Καθηγήτρια με πολύχρονη πείρα και ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά επιτυχίας στις εξετάσεις παραδίδει μαθήματα όλων των επιπέδων, σε μεμονωμένα άτομα ή γκρουπ, σε πολύ λογικές τιμές. Πληρ. τηλ. 22510 43829, 6942-446638. Πτυχιούχος καθηγήτρια Ισπανικής Φιλολογίας, με πολυετή πείρα, παραδίδει μαθήματα ισπανικών. Προετοιμασία για πτυχία DELE (Inicial, Intermedio, Superior). Τμήματα ολιγομελή ή ατομικά. Πληρ. τηλ. 6932-434235. Καθηγήτρια γαλλικών παραδίδει μαθήματα όλων των επιπέδων, ατομικά/ομαδικά, με εποπτικά μέσα διδασκαλίας, σε προσιτές τιμές. Πληρ. τηλ. 6984-503679.

Καθηγήτρια αγγλικών, απόφοιτη Αγγλικής Φιλολογίας Α.Π.Θ., με πολυετή πείρα σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα αγγλικών για όλα τα επίπεδα. Πληρ. τηλ. 6974-359186, 22510 47161.

κής, Χημείας, Μαθηματικών, σε μαθητές γυμνασίου - λυκείου. Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6942-540232. Καθηγητής Γερμανικών, απόφοιτος του Goethe, παραδίδει μαθήματα Γερμανικών για όλα τα επίπεδα. Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6984-505902.

Παραδίδονται μαθήματα Ιταλικών από καθηγήτρια πτυχιούχο ιταλικής φιλολογίας (ΑΠΟ) με προϋπηρεσία για όλα τα επίπεδα, σε μαθητές, φοιτητές, αλλά και ενήλικες (ορολογία, προφορική εξάσκηση). Προετοιμασία για τα CELI, ΚΠΓ, DIPLOMA, ιταλικά πανεπιστήμια. Ειδικές τιμές αναλόγως γκρουπ και επιπέδου. Πληρ. τηλ. 6946-316679 και 22510 47247, italianamente@ gmail.com

Καθηγήτρια Γαλλικών, απόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διδακτική και πολυετή πείρα σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Αθήνας, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα και αναλαμβάνει την προετοιμασία μαθητών για εξετάσεις όλων των επιπέδων: Delf Sorbonne I & II, Κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας. Πληρ. τηλ. 6973-033861.

Φυσικός παραδίδει μαθήματα Φυσι-

Καθηγήτρια Φιλόλογος με πολυετή εμ-

Α Γ Ο Ρ Α Θέλετε να αυξήστε το εισόδημά σας; Όσοι ανήκετε στα σώματα ασφαλείας (Αστυνομία - Λιμενικό - Πυροσβεστική) και εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, καλέστε στο 6972-770670.

στικής, με προϋπηρεσία σε λογιστήριο. Πληρ. τηλ. 210 28 24 808, 6937358079, κυρία Βερβέρη.

Σπουδές στη Βρετανία. Απευθείας εισαγωγή - εγγραφές, αιτήσεις στα καλύτερα βρετανικά πανεπιστήμια (χωρίς δίδακτρα)! Lower, Proficiency, Ielts. Πληρ. τηλ. 22510 45544, 6947 242954, www.anglia.gr, www. studiesinuk.net

Ζητείται έμπειρος εργοδηγός. Πληρ. τηλ. 22514 084370.

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Η εταιρεία «Αιολικός ΑΕΒΕΤ», βιομηχανία παράγωγης τυροκομικών προϊόντων στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, ζητά βοηθό λογιστή, απόφοιτο ΤΕΙ Λογι-

Ζητείται κομμωτής/-τρια, με εμπειρία, για πλήρη απασχόληση, με βασικές αποδοχές και ΙΚΑ. Πληρ. τηλ. 22510 43175. Ζητείται κυρία έως 40 ετών για οικιακή εργασία, μόνο απόγευμα Δευτέρα έως Σάββατο, 6 - 10, με δικό της μεταφορικό μέσο. Πληρ. τηλ. 6976974955 (9:00 - 13:00 και 18:00 21:00). Ζητείται υπάλληλος γραφείου με προ-

ϋπηρεσία στα λογιστικά. Πληρ. τηλ. 22510 45288. Ζητείται βοηθός ζαχαροπλάστη από εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, εντός Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6984-411839 (09:00-21:00). Ζητείται από το ξενοδοχείο «Loriet» υπάλληλος γραφείου. Πληρ. τηλ. 22510 43111. Το εστιατόριο «Φίλεμα» ζητά α) άτομα για κουζίνα, β) σερβιτόρους για καφέ, με προϋπόθεση 2 χρόνια προϋπηρεσία και όρεξη για δουλειά. Πληρ. τηλ. 6973-809282. Ζητείται νέος με δίπλωμα οδήγησης έως 25 ετών, για μόνιμη εργασία, σε κατάστημα αντιπροσωπείας διανομών τροφίμων. Πληρ. τηλ. 22510 21596.

Πωλείται προνομιούχο, μοναδικό οικόπεδο, επί της παραλίας της Πέτρας, 4.500 τ.μ.. Χτίζει 2.500 τ.μ.. Απεριόριστη θέα. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528.

Πωλείται οικόπεδο παραθαλάσσιο 225 στρεμ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ Πωλείται κτήμα 23 στρεμ., περιοχή Τσόνια Καλλονής Λέσβου, έτοιμη οικοδομική άδεια για πολυτελείς κατοικίες, εγκεκριμένη από ΕΟΤ, περιλαμβάνει τεχνητή λίμνη ιδανική για ιχθυοκαλλιέργειες. Πληρ. τηλ. 6947-183232.

Πωλείται οικόπεδο 1.000 τ.μ. στην περιοχή Αγ. Μαρίνας. Επίπεδο με πανοραμική θέα. Οικοδομούνται 500 τ.μ.. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919. Πωλείται οικόπεδο στην Αγ. Μαρίνα 1.200 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974-142661. Πωλείται οικόπεδο στην Αρίσβη, 265 τ.μ., εντός οικισμού, με άδεια οικοδομής. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται οικόπεδο 270 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στις Καμάρες, με θέα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο 290 τ.μ., στην περιοχή του Δικαστηρίου. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο 10,5 στρεμ. στον Κάτω Χάλικα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946011338. Πωλείται στη Σκάλα Καλλονής προνομιακό οικόπεδο 880 τ.μ., 30 μ. από την παραλία. Χτίζει 400 τ.μ. για κατοικία και 600 τ.μ. για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932- 315919, www.leonisrealestate. com Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρ. στη Σκάλα Συκαμινέας, με πανοραμική θέα προς το χωριό και τη θάλασσα, κατάλληλο για τουριστική εκμετάλλευση αλλά και για παραθεριστικές κατοικίες. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932315919, www.leonisrealestate. com

ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Δίδεται οικόπεδο 1 στρ. εντός οικισμού, στα Αλυφαντά για αντιπαροχή. Πληρ. τηλ.6977-241294.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Από τη Hertz Autohellas πωλούνται μεταχειρισμένα αυτοκίνητα διετίας τριετίας, μικρού και μεγάλου κυβισμού. Πληρ. τηλ. 22510 37355 & 6936-173447.

Πωλούνται φορτηγά α) Mercedes 817, μοντέλο ‘94, με ανατροπή και γερανό, 8,5 μ., τιμή 14.800. β) Mitsubishi Canter FH 100, 6 τόνων μικτό βάρος, ανατροπή, μοντέλο του ‘95, τιμή 13.500. γ) Φορτηγό Οm, ανατρεπόμενο, σπαστά πλαϊνά, 4 τόνοι μικτό βάρος, τιμή 3.800. δ) Μηχανήματα i) τσάπα GCB, μοντέλο του ‘90, 12.500 ευρώ, ii) φορτοτάκι Bobcat 843, τιμή 9.500, iii) Φορτοτάκι στενό, 90 εκ. φάρδος, βενζινοκίνητο, ειδικό για οικοδόμους-σοβατζήδες, 3.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6945-797607. Πωλείται μηχανή Honda Varadero 1.000 κ.κ., σε άριστη κατάσταση (γκαράζ). Πληρ. τηλ. 6932455112. Πωλείται μηχανή TDM 900, σε άριστη κατάσταση, με 35.000 χλμ. και σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6948-582225. Πωλείται αγροτικό Fiat, 1.700cc, πετρελαίου, σε πολύ καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6946-167995.

Πωλείται μηχανή Υamaha Fazer 1.000 cc, έκδοση FZ1S, μοντέλο 2007, 15.000 χιλιόμετρα, σε άριστη κατάσταση, φυλασσόμενη σε κλειστό γκαράζ, έξτρα μανιτάρια Υamaha, bagster, εργοστασιακός συναγερμός Abus, όλα τα service σε αντιπροσωπεία, τιμή 8.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973-403114, 22510 45046, Νίκος. Πωλείται μηχανή Kawasaki Ninja 1.000cc, μοντέλο 2008, χρώματος πράσινου, από τις λίγες που κυκλοφορούν στο νησί. Σε άριστη κατάσταση, 10.000χλμ.. Πληρ. τηλ. 22530 22116, 22530 22132, 6973-044717, 6978-856427. Πωλείται Fiat Bravo 1.400cc, μοντέλο 7/1996, 80HP, ΚΤΕΟ 7/2009, ΠΡΟΣΦΑΤΟ service, ηλεκτρικά παράθυρα, υδραυλικό τιμόνι, σε πολύ καλή κατάσταση, τιμή 1.500. Πληρ. τηλ. 6944-608211.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΚΑΦΩΝ Πωλείται φουσκωτό Jocker 370 γαστράτο, με στρατιωτικές προδιαγραφές (ύφασμα Orca 1670 Denier, μεταλλικές βαλβίδες, 4 αεροθάλαμοι, γάστρα βαρέως τύπου), Yamaha 25ΗΡ, κονσόλα, κάθισμα, τρέιλερ, τέντα, φωτισμό. Το σύνολο είναι άβρεχτο. Πληρ. τηλ. 6936897033.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Πωλείται μισή άδεια ταξί (50%) με έδρα τη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 6937-239160.

Πωλούνται χειροποίητα κυνηγετικά όπλα. Πληρ. τηλ. 6936-897033.

Πωλούνται Boxer κουτάβια λευκά ή κανελί, καθαρόαιμα, εμβολιασμένα και αποπαρασιτωμένα, με κομμένες ουρές, εξαιρετικής μορφολογίας. Επίσης ζητείται αρσενικό Beagle καθαρόαιμο ως επιβήτορας. Πληρ. τηλ. 6945-658426. Πωλείται αντίκα τραπεζαρία με 6 καρέκλες και μπουφέ, χειροποίητη του 1948, καρυδιά ψημένη, σε άριστη κατάσταση. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6976-331127, 22510 45046, Έφη.

Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α πειρία στη διδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών, Λατινικών, Ιστορίας κι Έκθεσης παραδίδει μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου - λυκείου. Τιμές λογικές. Πληρ. τηλ. 6973-746278.

νο πρόγραμμα σε όλα τα επίπεδα. Μοναδικό πρόγραμμα για παιδιά προσχολικής ηλικίας: Πώς να μάθουν αγγλικά σα να είναι η μητρική τους γλώσσα. Πληρ. τηλ. 6937-145614.

Φιλόλογος με πείρα και μεταδοτικότητα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου - λυκείου. Πλούσιο υλικό σημειώσεων, παράδοση μαθημάτων με υπολογιστή, ιδιαίτερη πείρα σε μαθητές με δυσλεξία στο μάθημα της Έκθεσης. Δυνατότητα οργάνωσης μικρών γκρουπ μαθητών. Τιμές φιλικές. Δυνατότητα μαθημάτων και στις περιοχές Γέρας, Πολιχνίτου. Πληρ. τηλ. 6976-595767.

Γερμανικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών & Goethe Institut. Παραδίδει μαθήματα γερμανικών σε όλα τα επίπεδα, για όλα τα πτυχία, σε μαθητές, φοιτητές, ενηλίκους. Παράδοση μαθημάτων και με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης (internet). Πληρ. τηλ. 6937012529, 22510 48545.

Έμπειρη καθηγήτρια με μητρική γλώσσα τα αγγλικά εφαρμόζει εξειδικευμέ-

Χημικός με φροντιστηριακή πείρα, παραδίδει μαθήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας σε μαθητές Γυμνασίου Λυκείου. Πληρ. τηλ. 6944-311831

ας, Μαθηματικών και Πληροφορικής σε παιδιά και ενήλικες. Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6973-055407. Καθηγήτρια αγγλικής και ιταλικής γλώσσας, παραδίδει μαθήματα σε αρχάριους και προχωρημένους μαθητές. Πληρ. τηλ. 6974-124128

Φιλόλογος με 12ετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου, λυκείου, ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση - Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για Πανελλαδικές Εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717.

Παραδίδονται μαθήματα Φυσικοχημεί-

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Ζητείται πωλήτρια για προώθηση ειδών κομμωτικής, με δίπλωμα αυτοκινήτου και μοτοποδηλάτου. Πληρ. τηλ. 6979003732, 22510 43034.

Ζητείται πεπειραμένος ψυκτικός, καταρτισμένος στην επαγγελματική ψύξη, κάτοχος διπλώματος αυτοκινήτου. Πληρ. τηλ. 22510 48108.

Ζητούνται ψήστης με εμπειρία και τυλιχτής ή τυλίχτρια. Πληρ. τηλ 22510 45516.

Από Κ. Ξ. Γλωσσών στη Γέρα ζητούνται καθηγήτριες Αγγλικών - Γαλλικών - Γερμανικών και Πληροφορικής για συνεργασία από το Σεπτέμβρη. Πληρ. τηλ. 6944-450982, 6946-167995.

Ζητούνται για ψητοπωλείο, τυλιχτής ψήστης και διανομέας, για μόνιμη εργασία. Πληρ. Τηλ. 22510 46266, 6946-286919. Το κέντρο ξένων γλωσσών «Anglia Foundation», ζητά γραμματέα και καθηγήτριες αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών, τούρκικων, ρουμανικής και βουλγαρικής γλώσσας. Αποστολή βιογραφικών Σίμου Χουτζαίου 11. Πληρ. Τηλ. 22510 45544, 6947-242954.

ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Ελληνίδα, έμπειρη καθαρίστρια αναλαμβάνει σπίτια, γραφεία, πολυκατοικίες στη Μυτιλήνη και τις γύρω περιοχές. Λογικές τιμές. Πληρ. τηλ. 6976326711. Έμπειρη σχεδιάστρια - μηχανικός αρχιτεκτονικού και ηλεκτρολογικού σχεδίου (Autocad & στο χέρι) ζητεί συνεργα-

σία με τεχνικό γραφείο. Πληρ. Τηλ. 6948-523077 (απογευματινές ώρες). Άνδρας 47 ετών ζητά εργασία χωρίς ασφαλιστικές εισφορές. Πληρ. τηλ. 6998-443598. Κυρία ζητά εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων ή μικρών παιδιών μέχρι 2 ετών, ή για λαντζιέρισσα. Έχει εμπειρία. Πληρ. τηλ. 6974-472262. Κυρία Ελληνίδα ζητά εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων ή παιδιών. Πληρ. τηλ. 22510 43349. Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945-985466.


18

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

∆HMOΣIEYΣEIΣ- ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ- ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ

ΧΡΗΣΙΜΑ Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 07.45 - 21.00

ΛΑΜΠΟΥΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ Αερ. Γιανναρέλλη 28 Τηλ. 22510 40001

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 18.00 - 07.45

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΙΡ. & ΧΡΙΣ. Χυσομαλλούσας 30, Εκκλησία Τηλ. 22510 42922 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 01.10.2010 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “ΜΥΤΙΛΗΝΗ” 19.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

“ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 12.30 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “ΛΙΣΣΟΣ”

08.00 ΠΡΟΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΠΟ ΛΗΜΝΟ “ΘΕΟΦΙΛΟΣ”

08.10 ΠΡΟΣ

ΚΑΒΑΛΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία 22510 22776 Αστυνομία 22510 41911 Πυροσβεστική 199 Νομαρχία 156 Νοσοκομείο 22510 57700 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Δημ.Θέατρο 22510 37194 Υπ. Αιγαίου 22510 38200 Δικαστήριο 22510 45489 TEΔK 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 2251025670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α.Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Επαρχείο Αegean Airlines

22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700 -1 22540 22214 -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

Ε Λ Ε Γ Χ Ο Σ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΔΗΜΟΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΠΛΩΜΑΡΙ 20 - 09 - 2010 ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 5309

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ 1. Ο Δήμος Πλωμαρίου, προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου με τίτλο «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ Ν. ΛΕΣΒΟΥ», με προϋπολογισμό 57.700,00 ΕΥΡΩ (με Φ.Π.Α.). Το έργο είναι κατηγορίας εργασιών: οδοποιίας, με προϋπολογισμό 50.173,91 € (δαπάνη εργασιών, ΓΕ και ΟΕ, απρόβλεπτα και απολογιστικά). 2. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν τα συμβατικά τεύχη του διαγωνισμού (Διακήρυξη, Συγγραφή Υποχρεώσεων κ.λπ.) από την έδρα της υπηρεσίας δηλ. από τα γραφεία του Δήμου στο Πλωμάρι Λέσβου, μέχρι τις 14-10-2010. Η διακήρυξη του έργου έχει συνταχθεί κατά το εγκεκριμένο από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ υπόδειγμα τύπου Β. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2252032200-2252350119, FAX επικοινωνίας 2252032641, αρμόδιος υπάλληλος για επικοινωνία Κ. Πανσεληνάς ή Ν. Περγάμαλης. 3. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 19-10-2010, ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00 π.μ. και το σύστημα υποβολής προσφορών είναι με ενιαίο ποσοστό έκπτωσης του άρθρου 5 του Ν. 3669/08 (ΚΔΕ). 4. Στο διαγωνισμό δικαιούνται να συμμετάσχουν: (1) Μεμονωμένες εργοληπτικές επιχειρήσεις: α. Εγγεγραμμένες στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.ΕΠ.) που τηρείται στη Γ.Γ.Δ.Ε. του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., εφόσον ανήκουν στην ανήκουν στην Α1, Α2 ή 1η τάξη για έργα κατηγορίας οικοδομικών ή εγγεγραμμένες στα Νομαρχιακά

Μητρώα του Νομού Λέσβου για έργα κατηγορίας οικοδομικών εφόσον το πτυχίο τους καλύπτει τον προϋπολογισμό του έργου β. Προερχόμενες από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) ή από κράτη που έχουν υπογράψει την συμφωνία για τις Δημόσιες Συμβάσεις (Σ.Δ.Σ.) του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (Π.Ο.Ε.), στα οποία τηρούνται επίσημοι κατάλογοι αναγνωρισμένων εργοληπτών, εφόσον είναι εγγεγραμμένες στους καταλόγους αυτούς και σε τάξη και κατηγορία αντίστοιχη με τις καλούμενες του Ελληνικού Μητρώου Μ.Ε.Ε.Π.. γ. Προερχόμενες από ως ανωτέρω β΄ κράτη, στα οποία δεν τηρούνται επίσημοι κατάλογοι αναγνωρισμένων εργοληπτών, εφόσον αποδεικνύουν ότι έχουν εκτελέσει έργα παρόμοια με το δημοπρατούμενο, από ποιοτική και ποσοτική άποψη. (2) Κοινοπραξίες Εργ. Επ. των παραπάνω περιπτώσεων α, β και γ σε οποιονδήποτε συνδυασμό μεταξύ τους, υπό τους όρους του άρθρου 16 παρ. 7 του Ν. 3669/08 (ΚΔΕ) (Κοινοπραξία στην ίδια κατηγορία) και υπό τον όρο ότι κάθε Εργοληπτική Επιχείρηση θα συμμετέχει στο κοινοπρακτικό σχήμα με ποσοστό όχι μικρότερο του 25% της καλούμενης κατηγορίας. (3) Κοινοπραξίες εργοληπτικών επιχειρήσεων για την κάλυψη των διαφόρων κατηγοριών των εργασιών του έργου υπό τους όρους της παρ. 3 του άρθρου 16 του Ν. 3669/08 (ΚΔΕ). Το ποσοστό συμμετοχής της κάθε επιχείρησης στο κοινοπρακτικό σχήμα προκύπτει από τον προϋπολογισμό της κατηγορίας για την οποία αυτή συμμετέχει και δεν είναι απαραίτητο να αναγράφεται. Κατηγορία εργασιών με ποσοστό κάτω του 10% του προϋπολογισμού του έργου (χωρίς αναθεώρηση και Φ.Π.Α.), εφόσον δεν καλείται στη δημοπρασία, αθροίζεται στον προϋπολογισμό της μεγαλύ-

τερης κατηγορίας. (5) Κάθε εργοληπτική επιχείρηση συμμετέχει είτε μεμονωμένα είτε ως μέλος ενός κοινοπρακτικού σχήματος. Γίνονται επίσης δεκτές και μεμονωμένες εργοληπτικές επιχειρήσεις ή κοινοπραξίες εργοληπτικών επιχειρήσεων κατ’ εφαρμογή της παρ. 9 του άρθρου 16 του ν. 3669/08 («κύρια κατηγορία»). Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις για τη συμμετοχή εργοληπτικών επιχειρήσεων σε διαγωνισμούς για την κατασκευή Δημοσίων Έργων. 5. Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής ύψους 1.003,48 ΕΥΡΩ και ισχύ τουλάχιστον έξι (6) μηνών και 30 ημερών, από την ημερομηνία δημοπράτησης. Ο χρόνος ισχύος των προσφορών είναι έξι μήνες. 6. Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του πρώην Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και του Δήμου Πλωμαρίου. Προκαταβολή δε θα χορηγηθεί. 7. Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα εγκριθεί από τη Δημαρχιακή Επιτροπή του Δήμου Πλωμαρίου. Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ν. ΛΕΣΒΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Δ/νση Δασών Ν. Λέσβου ανακοινώνει ότι: Με την αρ. 34363/4212/2109-10 Πράξη Χαρακτηρισμού του Δ/ντή Δασών Ν. Λέσβου, που στάλθηκε και εκτίθεται στο δημοτικό κατάστημα Ευεργέτουλα, χαρακτηρί-

SUDOKU ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

ρούν να εκφέρουν αντιρρήσεις ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Β.Α. καθώς και κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον, ενώπιον της Α΄/θμιας Ε.Ε.Δ.Α. Ν. Λέσβου. Μυτιλήνη 21-9-2010 Ο Δ/ντής Δασών Ν. Λέσβου Φώτιος Κράλης Δασολόγος, MSc

ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ REALHOUSES

ΜΥΤΙΛΗΝΗ AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947-949150

Περγαμηνού Μαρίνα Ερμού 254 Τηλ. 22510 41196, κιν.6974472262 www.realhouses.gr

REALPRO

ASPIS REAL ESTATE ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560

ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ

Μποσταντά Άντζελα Hλία Bενέζη 2 Tηλ. 22510 40074, κιν. 6938477850 www.realpro.gr

REMAX Φανάρας Θωμάς Κιν. 6948-172413, 6973-655735 e-mail: fanarastom@gmail.com

ΙΚΤΙΝΟΥ 2, ΙΣΟΓΕΙΟ 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181

ΠΑΡΑΣΧΗ ΚΑΤΙΟΥΣΑ Καβέτσου 17 Τηλ. 22510 44243, κιν. 6936-626775 paraschi_k@yahoo.gr

ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ

ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251

Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr

BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

XΩPIATEΛΛHΣ ΣTYΛIANOΣ

ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Iκτίνου 2 Kιν. 6977241294

Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη τηλ. 22510 40188 www.investinlesvos.com

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045

KOYNEΛΛHΣ MAPKOΣ EPMOY 278 Τηλ. 22513 00984, κιν 6943-472073 mkounellis@hotmail.com

ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΠΛΩMAPI ΚΑΛΔΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΑ Τηλ. 22520 31711, κιν 6974-142661 www.lesvos-realestate.com e-mail: m-estate@otenet.gr

ΜΑΜΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Τηλ. 22520 33335, κιν. 6973-887531 www.mamakos.net info@plomari-houses.com

ΠΟΛIΧΝΙΤΟΣ HIBISCUS REAL ESTATE SERVICES ΚΟΥΡΒΑΝΙΟΥ ΜΠΑΛΚΙΖΑ ΔΗΜΗΤΡΑ Κ. Δεληγιάννη 6, Ψαράδικα - Πολιχνίτος Τηλ. 22520 41885 Κιν. 6945-479497 www.buy-greek-property.co.uk info@buy-greek-property.co.uk

Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr

EPEΣOΣ

LESVOSESTATE Ζαχαρούλα Παπγή - Πρωτούλη 6947-021559 Ελευθ. Βενιζέλου 21 Agora Center, 1ος όροφος Μυτιλήνη 22510 41770 www.lesvosestate.gr e-mail: contact@lesvosestate.gr

Κ Τ Ε Ο

ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

ΛΕΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Αθ. Μητρέλια 1 & Ικαρίας Τηλ. 22510 23781 www.leonisrealestate.com e-mail: info@leonisrealestate.com

“EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.”

E Θ NI KH TPAΠ E ZA

σθηκε, μετά από αίτηση του Πράτσου Χρήστου, έκταση εμβαδού 4.183,50 τ.μ. στη θέση «ΧΑΡΖΑΝΙ» Δήμου Ευεργέτουλα ως μη δασική (παρ. 6α του άρθρου 3 του Ν. 998/79 «Περί προστασίας των δασών κ.λπ.»). Κατά της πράξης αυτής και εντός δύο μηνών από την τελευταία δημοσίευση μπο-

∆ΥΣΚΟΛΟ

415/470156-97

A LP HA BA NK

LESVOSESTATE Ζαχαρούλα Παπγή Πρωτούλη 6947-021559 Σκάλα Ερεσού 22530 52170 www.lesvosestate.gr e-mail: contact@lesvosestate.gr

SAPPHO ESTATE Σάββα Ιωάννα Σκάλα Ερεσού 22530 52333 6972-502630 e-mail: info@sapphoestate.com www.sapphoestate.com

601-00-2002-008741

TPAΠ EZA Π E IPA IΩ Σ

Δ Ρ Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ι Α AT H E N S A I R WAYS ΛYΣΕΙΣ

5709-017817-954

ΓE NI KH TPA ΠE ZA 9800145525-7

E MΠO P IKH TPA ΠE ZA 85231511

ΣΥ ΝΕ ΤΑΙ ΡΙ ΣΤΙ ΚΗ TPA ΠE ZA ΛEΣBOY - ΛHMNOY 000432850013

MA RFI N E GN ATI A BA NK 0266727426

ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ∆ΥΣΚΟΛΟ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ 13:00 - 13:50

ΑΘΗΝΑ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ 19:10 - 20:00

ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΑΘΗΝΑ 20:30 - 21:20

ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 14:20 - 15:10


ΠOΛITIΣMOΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

!

Οι αρχαίοι Αλλιανοί λίγο πριν τη βύθισή τους ην περασμένη Κυριακή, Έλληνες και Τούρκοι, στελέχη της αυτοδιοίκησης, άνθρωποι των γραμμάτων και ακτιβιστές προσπάθησαν να φτάσουν μέχρι τους αρχαίους Αλλιανούς 18 χιλιόμετρα από την Πέργαμο, προκειμένου να δουν από κοντά την αρχαία πόλη που απειλείται να θαφτεί για πάντα κάτω από το υπό ολοκλήρωση φράγμα του Γιορτανλί. Στρατοχωροφύλακες με σιάζει αποκλειστικά φωπροτεταμένα τα πολυβό- τογραφίες της αρχαίας λα και ένα οδόφραγμα πόλης λίγες μέρες πριν τη βύθισή της. Φανερά τους σταμάτησε. Το «Ε» σήμερα παρου- είναι τα έργα που έγιναν,

Τ

το κουρασάνι στην επιφάνεια των λιθοδομών, αλλά και οι τεράστιοι γερανοί που δουλεύουν για το υπό ολοκλήρωση φράγμα. Μαζί με τις φωτογραφίες, δημοσιεύουμε και ένα άρθρο του γνωστού στη Μυτιλήνη πρώην δημάρχου της Περγάμου Σεφά Τασκίν, σχετικό με το θέμα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 Από την άλλη εβδομάδα, αρχίζουν τα προγράμματα στην «Πάραλο» και στο Σύλλογο «Αρίων» Μυτιλήνης, με μαθήματα παραδοσιακών χορών και διαφόρων ειδών γυμναστικής.

Με αφορμή την υπόθεση των αρχαίων Αλλιανών

Ας μεταφέρουμε το παρελθόν στο μέλλον Γράφει ο ΣΕΦΑ ΤΑΣΚΙΝ*

την Ιστορία, ο Σμυρνιός Αριστείδης, γνωστός ως ΑέΣπικότητα. λιος Αριστείδης, ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα προσωΑυτός ο Έλληνας σοφός έζησε το 2ο μ.Χ. αιώνα στη Μικρά Ασία, που ήταν υπό ρωμαϊκή κυριαρχία. Λέγεται ότι γεννήθηκε στο Ορχάνγκαζί της Προύσσας, ιστορικά γνωστό ως Αδριανοί της Μυσίας. Εκπαιδεύτηκε κοντά στον Αλέξανδρο από την Κιουτάχεια, βιογράφο του σοφού Ρωμαίου αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου. Η εκπαίδευσή του ολοκληρώθηκε σε ηλικία 26 ετών, οπότε και ταξίδεψε στη Ρώμη όπου όμως αρρώστησε, πιθανά από κάποια ψυχική ασθένεια. Ας σημειωθεί ότι η μόρφωσή του περιστράφηκε γύρω από την εκφώνηση ωραίων λόγων, δηλαδή τη ρητορική, το δε επάγγελμα του συνέχεια στη ΣEΛ. 21


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

20

Μια βόλτα με το Σύλλογο Φίλων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων

Περπατώντας στη διαχρονική Μυτιλήνη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

● ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Περιοδική έκθεση με θέμα «Απολιθώματα στο Αιγαίο - Βιοποικιλότητα θηλαστικών: Από το Δεινοθήριο της Λέσβου στον Άνθρωπο των Πετραλώνων»

Έως Σάββατο 2 Οκτωβρίου στο Τσαρσί Χαμάμ Έκθεση ζωγραφικής της Έλενας Ναβροζίδου με τίτλο «Σαπφικοί Έρωτες»

Έως Κυριακή 10 Οκτωβρίου στη Λέρο Η 22η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου με συμμετοχή πέντε ομάδων της Λέσβου και της Λήμνου

Έως Κυριακή 31 Οκτωβρίου στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα Η έκθεση «Θεόφιλος: Έργα από τη Συλλογή της Εμπορικής Τράπεζας»

Αύριο Σάββατο 2 Οκτωβρίου στις 20:00 στο Άνω Κάστρο (πύργος Βασιλίσσης) Εκδήλωση στα πλαίσια του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Γεωπάρκων, με συμμετοχή των σαντουριών του Αναγνωστηρίου Αγιάσου

Οι αρχαιολόγοι Χριστιάνα Λούπου και Γιάννης Κουρτζέλλης μιλούν στους παρισταμένους έξω από το ναό του Αγίου Θεράποντα

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Οι συμμετέχοντες στον περίπατο, έξω από την καθολική εκκλησία των Φραγκισκανών στην οδό Ερμού

ρετούσαν ανέκαθεν το «σώμα», την «ψυχή» και ερίπου 40 άτομα συγκεντρώθηκαν προχθές το α- το «πνεύμα»: το παλιό πόγευμα στην αυλή του Αγίου Θεράποντα, με α- Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ο ίδιος ο ναός και το Γυφορμή το κάλεσμα του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, για έναν πε- μνάσιο που χτίστηκε τόρίπατο στο κέντρο της πόλης, με σκοπό τη γνωριμία τε. Οι παρευρισκόμενοι είμε τα σημαντικά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της. Νεώτεροι και μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοι- χαν στη συνέχεια την ευκοι της Μυτιλήνης, διαφόρων επαγγελμάτων και εν- καιρία να ακούσουν διάδιαφερόντων, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν, πολ- φορα ιστορικά στοιχεία λοί μάλλον για πρώτη φορά, ενδιαφέροντα στοιχεία για το ναό του Αγίου Θεγια την τοπογραφία της Μυτιλήνης, από τους ρωμαϊ- ράποντα, αλλά και την κούς μέχρι τους βυζαντινούς, αλλά και τους νεώτε- πρόσφατη συντήρηση ρους χρόνους. που του έγινε με χρημαΕξάλλου, όπως εξήγησε, Λούπου άρχισε να αφη- τοδότηση της γενικής στην έναρξη της «περιή- γείται το πώς χτίστηκε το γραμματείας Αιγαίου, γησης» στους παρευρι- «νησάκι» της Μυτιλή- καθώς και για τα προσκομένους η αρχαιολό- νης, ενώ ο κ. Κουρτζέλ- βλήματα που εξακολουγος και προϊσταμένη της λης θύμισε την παλαιό- θεί να αντιμετωπίζει. 14ης Εφορείας Βυζαντι- τερη «ταλαιπωρία», ό- Πολύ ενδιαφέροντα ήταν νών Αρχαιοτήτων, Χρι- πως είπε, της Καβέτσου και τα στοιχεία που αστιάνα Λούπου, σκοπός και της Βοστάνη, όταν, κούστηκαν για τις διατης συνάντησης ήταν η κατά τα έργα του βιολο- φορές στον πληθυσμό απόδειξη της διαχρονι- γικού, αποκαλύφθηκε το Ελλήνων και Τούρκων κής ζωής της πόλης και τείχος που έκλεινε την κατά τις δύο απογραφές του πώς κάθε περίοδος πόλη και βρέθηκε η αρ- που έγιναν το 19ο αιώνα, καθώς και για τις γειακολουθεί τα στοιχεία χαία νεκρόπολη που άρτονιές της περιόδου ετης προηγούμενης, δε- χιζε σε εκείνο το σημείο. κείνης και τα δύο καταδομένων των ανατροπών Η προϊσταμένη της 14ης στροφικά γεγονότα που φέρνουν στις εκά- ΕΒΑ μίλησε, επιπλέον, (πυρκαγιά και σεισμός), στοτε γνώσεις οι αποκα- για τα ψηφιδωτά που που μαζί με την οικονολύψεις μιας ανασκαφής. βρίσκονται κάτω από τα μική άνθιση έδωσαν την Φιλανθρωπικά ΚαταστήΑπό τον Άγιο ματα και την πλατεία του αφορμή να επεκταθεί η θεράποντα Αγίου Θεράποντα, για τα πόλη και εκτός των τειΗ ίδια, ο φιλόλογος οποία προέκυψαν σημα- χών. Στρατής Αναγνώστου, ντικότερα στοιχεία λίγο Στη Μητρόπολη αλλά και ο αρχαιολόγος πριν θαφτούν κάτω από και τη ρωμαϊκή Αγορά της Κ΄ Εφορείας Προϊ- την τσιμεντόστρωση, α- Μετά από τη μεγάλης στορικών και Κλασσικών φού είχε ήδη δοθεί η ά- διάρκειας στάση στην Αρχαιοτήτων Γιάννης δεια για την τελευταία. πλατεία του Αγίου ΘεράΚουρτζέλλης, ως «έκτα- Σημείο στο οποίο παρε- ποντα, ο περίπατος συκτη» συμμετοχή, αποτέ- νέβη και ο κ. Παναγιώ- νεχίστηκε μέσα από την λεσαν τους βασικούς ο- της Παρασκευαΐδης, κά- Ερμού - τον παλιό Εύριδηγούς της περιήγησης. νοντας λόγο για τα τρία πο. Με μια σύντομη στάΧρησιμοποιώντας ένα κτήρια της περιοχής του ση στην καθολική εκκληχάρτη της Μυτιλήνης Αγίου Θεράποντα που α- σία των Φραγκισκανών, του παρελθόντος, η κ. πό το 19ο αιώνα εξυπη- οι συμμετέχοντες έφτα-

Π

σαν στη Μητρόπολη Μυτιλήνης. Εκεί έμαθαν για την ιστορία αυτής της παλιάς εκκλησίας της πόλης, ενώ τόσο η κ. Λούπου όσο και ο κ. Αναγνώστου μίλησαν για το διαχωρισμό που γινόταν μεταξύ μουσουλμανικών και χριστιανικών γειτονιών (Επάνω Σκάλα και Κιόσκι - περιοχή Αγίου Θεράποντα αντίστοιχα), για τη σχέση που είχαν οι δύο θρησκευτικές κοινότητες και για τον εξίσου σαφή διαχωρισμό των μαγαζιών της αγοράς της πόλης, ανάλογα με τις συντεχνίες. Παρακάμπτοντας τους Αγίους Θεοδώρους, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, η περιήγηση στη Μυτιλήνη κατέληξε στη ρωμαϊκή Αγορά της Επάνω Σκάλας, όπου ο κ. Κουρτζέλλης εξήγησε στους συμμετέχοντες την ιστορία των ευρημάτων. Μιλώντας στο «Ε», ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Κλεομένης Τζανέτος, είπε για την προχθεσινή «βόλτα»: «Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι, δεν περιμέναμε ότι θα συγκεντρωθεί και πάλι τόσος κόσμος. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τα υπόλοιπα μνημεία που δεν προλάβαμε να δούμε, στο εγγύς μέλλον, κάτι που θα ανακοινώσουμε σύντομα.»

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως αύριο Σάββατο 2 Οκτωβρίου «Γράμματα στην Ιουλιέτα», του Γκάρι Γουίνικ (αισθηματική κομεντί) Πρωταγωνιστούν: Αμάντα Σέιφριντ, Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Κρις Ίγκαν, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Μάρσια ντε Μπόνις Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Παρασκευή και Σάββατο στις 21:30 Αύριο Σάββατο 2 και Κυριακή 3 Οκτωβρίου «Σρεκ 4: Κι εμείς καλύτερα», του Κρις Μίλλερ (κινούμενα σχέδια μεταγλωττισμένα και με υπότιτλους) Δανείζουν τις φωνές τους: Λυκούργος Μακρούδης, Σπύρος Μπιμπίλας, Γιάννης Στεφανόπουλος, Τηλέμαχος Κρεβάικας, Μαρία Ζερβού, Τάσος Κωστής Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Σάββατο και Κυριακή στις 19:15 Έως Σάββατο 9 Οκτωβρίου «Step Up 3», του Γιόν Τσου (μουσικό χορευτικό) Πρωταγωνιστούν: Ρικ Μάλαμπρι, Σάρνι Βίνσον, Άλισον Στόουνερ, Χάρι Σαμ Τζούνιορ Ώρες προβολής: Παρασκευή (1/10) στις 21:45 (Αίθ. 1), Σάββατο (2/10) στις 19:00 και στις 21:45 (Αίθ. 1), Κυριακή στις 19:00 (Αίθ. 1) και στις 21:45 (Αίθ. 1), Δευτέρα και Τρίτη στις 21:45 (Αίθ. 2), Τετάρτη στις 19:00 και στις 21:45 (Αίθ. 2), Πέμπτη στις 21:45 (Αίθ. 2), Παρασκευή (8/10) και Σάββατο (9/10) στις 19:00 (Αίθ. 1) Από Κυριακή 3 έως Σάββατο 9 Οκτωβρίου «Οι κυνηγοί», του Νίμροντ Άνταλ (περιπέτεια - θρίλερ) Πρωταγωνιστούν: Έιντριεν Μπρόντι, Λόρενς Φίσμπερν, Τόφερ Γκρέις, Άλις Μπράγκα, Γουόλτον Γκόγκινς, Ντάνι Τρέχο Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στις 22:00, Τετάρτη στις 19:30 και στις 22:00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 22:00


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

21

Ας μεταφέρουμε το παρελθόν στο μέλλον συνέχεια από ΣEΛ. 19

ρήτορα την εποχή εκείνη ήταν φημισμένο. Η σοφία του Αριστείδη βαθμηδόν, αλλά με ταχύτητα, μεγάλωνε και αφού περιόδευσε σε πολλά μέρη της Ασίας και της Αφρικής, εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη, γνωστή τότε ως Σμύρνα. Ανάπνευσε τον μπάτη της, ανατρίχιασε στο βοριά της και ξεκουράστηκε στη σκιά των μαρμάρινων στοών της. Το 178 μ.Χ. η Σμύρνη έζησε ένα μεγάλο σεισμό που ταρακούνησε όλο το Αιγαίο. Στη διάρκειά του σκοτώθηκε μεγάλος αριθμός πολιτών και διαλύθηκε η ομορφιά της μαρμάρινης πολιτείας. Οι κάτοικοί της, άστεγοι και πληγωμένοι, υπέφεραν. Τότε, ο αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος, προκειμένου να δει τις ζημιές, έφτασε στη Μικρά Ασία. Όταν δε ο Αριστείδης συνάντησε και γνωρίστηκε με το Μάρκο Αυρήλιο, πέτυχε να τον επηρεάσει με μια συγκινητική ομιλία. Ήταν δε τόσο δυνατή και συγκινητική η

ομιλία του ρήτορα, που ο Μάρκος Αυρήλιος πνίγηκε στα δάκρυα και για να αναστηλωθεί η καταστραφείσα Σμύρνη προσέφερε απλόχερη οικονομική βοήθεια. Με τα χρήματα αυτά, οι Σμυρνιοί σε μικρό χρονικό διάστημα ξανάχτισαν την πόλη τους και επειδή ήταν υποχρεωμένοι στον Αριστείδη, τοποθέτησαν χάλκινο άγαλμά του στη φημισμένη αγορά της πόλης και τον ανακηρύξαν ιδρυτή της. Θέλησαν να του προσφέρουν και άλλες τιμές, αλλά αυτός προτίμησε μόνο να γίνει εκπρόσωπος του θεού Ασκληπιού, διότι ήταν για τον Αριστείδη ο μεγαλύτερος θεός, ο θεός της υγείας, που με την κόρη του Υγεία γλύτωσαν το μανιώδη σοφό από τα προβλήματα υγείας. Για τούτο ο Αριστείδης επισκεπτόταν συχνά την Πέργαμο, όπου υπήρχε το Ασκληπιείο. Στο εν λόγω «νοσοκομείο» της εποχής εφήρμοζαν ενδιαφέρουσες μεθόδους θεραπείας, που, κατά τον μετά τον Ιπποκράτη

μεγαλύτερο γιατρό, το Γαληνό, «οι ασθενείς δεν πίστευαν στις θεραπείες που τους προσέφεραν οι γιατροί, αν όμως τους έλεγες ότι τις θεραπείες αυτές τις είπε ο θεός, τις εφήρμοζαν και γιατρευόντανε». Στο Ασκληπιείο οι θεοί έρχονταν στα όνειρα των ασθενών και έδειχναν το δρόμο της θεραπείας. Ο Αριστείδης, τακτικός επισκέπτης του Ασκληπιείου, σε κάθε ευκαιρία έρχονταν και ξεκουράζονταν και παράλληλα κατέγραφε όλες τις θεραπείες που γνώριζε από τα μέρη που είχε επισκεφθεί, με τον τίτλο δε «θεϊκοί λόγοι» σώθηκαν μέχρι σήμερα. Ο Αριστείδης στα γραπτά του έκανε λόγο και για ένα χώρο υγείας με το όνομα Αλλιανοί. Πράγματι, 18 χιλιόμετρα βόρεια της Περγάμου υπάρχει τοποθεσία Paşa Ilιcasι («Το λουτρό του Πασά») με θερμά νερά 47 βαθμών Κελσίου, ενώ πλάι στο αρχαίο ποτάμι αποκαλύφθηκαν αρχαία ερείπια. Αυτή η θερμή πηγή, από τον ποταμό Ilιca, θα εξαφανιστεί όταν κατα-

σκευαστεί το φράγμα ύδρευσης Yortanlι, προς τούτο οι αρχαιότητες θα πρέπει να αποκαλυφθούν και να διασωθούν. Με την πρόοδο των ανασκαφών διαπιστώθηκε ότι οι αρχαιότητες είναι συνεχόμενες και αξιόλογες και τελικά παρουσιάστηκε μια αρχαία πόλη. Ανακαλύφθηκε επίσης μια λεκάνη νερού μαρμάρινη, που κρατά μια νύμφη, νεράιδα του νερού. Ήλθαν στο φως επίσης λιθόστρωτοι δρόμοι με ωραίες γέφυρες, θερμά λουτρά με μωσαϊκά, χαβούζες θερμού νερού, πέτρινα τούνελ, λεπτεπίλεπτοι κίονες και ωραίες βρύσες, που δείχνουν το υψηλό επίπεδο του πολιτισμού και τον πλούτο της πόλης. Σε μια αξιοθαύμαστη γεωγραφική θέση, αυτή η πόλη, κέντρο της Ιατρικής, πρέπει να έχει σχέση με τον πολιτισμό της Περγάμου. Αν και δεν υπάρχουν σχετικές επιγραφές και ιστορικές αποδείξεις, με βάση τα γραπτά του Αριστείδη ταυτίστηκε η πόλη με τους αρχαίους Αλλια-

νούς. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και οι ελπίζοντες να αρδευτούν τα χωράφια τους αγρότες της κοιλάδας είναι υπέρ της κατασκευής του φράγματος. Αντίθετα, οι κάτοικοι της Περγάμου, άνθρωποι του πνεύματος και καλλιτέχνες, καθώς και ιδιόκτητες κτημάτων από το γειτονικό χωριό Πασάκιοϊ, προκειμένου να προστατευτεί η πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και οι αρχαιότητες που θα αναδειχθούν με την πρόοδο των ανασκαφών, ενεργοποιήθηκαν και παρουσίασαν ένα πρωτόγνωρο και αναπτυσσόμενο στη χώρα αίσθημα προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. «Μην εγκαταλείψετε τη νεράιδα του νερού κάτω από τα νερά του φράγματος». «Ας μεταφέρουμε το παρελθόν στο μέλλον». «Πριν 150 χρόνια έκλεψαν από την Πέργαμο το βωμό του Δία, ας σώσουμε σήμερα τους Αλλιανούς», είναι μερικά από τα συνθήματα τα οποία διαδόθηκαν παντού. Δικαστήρια,

συζητήσεις, διαφωνίες, ακόμα και συγκρούσεις, προχωρούν και φεύγουν. Πρέπει να μάθουμε να κινητοποιούμαστε καλύτερα, για να προστατεύουμε τις ιστορικές αξίες και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αυτές οι πέτρες, αυτά τα εδάφη είναι δικά μας. Ανήκουν σε όλους μας. Θα δείξουμε στις απαρχές του 21ου αιώνα το επίπεδο του πολιτισμού μας με το να μην επιτρέψουμε το θάψιμο των Αλλιανών; Με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που μας άφησαν οι άνθρωποι που έζησαν στην περιοχή; Αλλά και την εξεύρεση λύσης για την υδροδότηση των αγροτών; Άραγε, τα όσα μας άφησε παρακαταθήκη ο εκ Σμύρνης Αριστείδης μάς θυμίζουν τίποτε; * Ο Σεφά Τασκίν είναι συγγραφέας, πρώην δήμαρχος Περγάμου. Το άρθρο γράφτηκε και δημοσιεύθηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού του «Πανεπιστημίου της 9ης Σεπτεμβρίου» της Σμύρνης (μετάφραση άρθρου Στρατής Χαραλάμπους).

Λεσβιακό Βιβλίο Βλάζια Φαϊδά

Λάψαρνα ΙΙ Ποίηση Μυτιλήνη 2009, σελ. 75 Βλάζια Φαϊδά γεννήθηκε στη Μυτιλήνη. Έχει ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό και έχει ταξιδέψει πολύ στον κόσμο. Σήμερα ζει μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών του Αττικού Πνευματικού Ομίλου Γλυφάδας και της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων. Έχει ασχοληθεί με τις τέχνες και τα γράμματα πολλά χρόνια, συμμετέχοντας σε ανθολογίες ποίησης και έχει διακριθεί με βραβεία και επαίνους. Έχει εκδώσει τη συλλογή ποιημάτων με τον τίτλο «Λάψαρνα» και υπό έκδοση έχει μία ακόμη συλλογή, που θα έχει τίτλο «Κάβο Νιρβάνα». Η παρούσα συλλογή, που πήρε το όνομά της από την περιοχή της δυτικής Λέσβου, όπου στην αρχαιότητα υπήρξε οικισμός, αφιερώνεται από την ποιήτρια στα αγαπημένα Λάψαρνα «που αιώνες τώρα κουβαλούν στην αγκαλιά τους το όμορφό τους όνομα και την παλιά τους ιστορία, αντικρίζοντας από μακριά τα βουνά της Τρωάδας και ακούγοντας από τα Ορφίκια τη λύρα του Ορφέα». Περιέχει 34 ποιήματα μοιρα-

Η

σμένα σε τρεις ενότητες, με τους τίτλους: Ανεμοψιθυρίσματα της ζωής, Ανεμοψιθυρίσματα της ζωής και της περιπέτειας, Ανεμοψιθυρίσματα της ζωής και του κόσμου. Ως μικρό δείγμα γραφής παραθέτουμε το ποίημα «Δύο παλιόφιλοι (Η Θάλασσα και ο Λαψαρνόβραχος)»: «- Την είπαν μάγισσα τρελλή, την είπαν ξελογιάστρα, / που μεσ’ τα σπλάχνα της κρατά πόλεις, στοιχειά και κάστρα, / που η καρδιά της είναι σίδερο, πασπαλισμένο μέλι / αγύρτισσα, αθεόφοβη, σαν ξωτικό πλασμένη. / - Τον είπαν λεβεντόκορμο, πέτρινο στυλοβάτη, / της μάννας γης στερνό παιδί, του κύκλωπα το χάδι, / των μοναχών η μοναξιά, των δυνατών η εικόνα, / αδάμαστο, πικρόκαρδο, απ’ την αιώνια σιωπή πιο σιωπηλό ακόμα. // - Οι δύο μαζί στεριώσανε, και πάνε χρόνια μύρια, / εκείνη του φιλά τα γόνατα, εκείνος της φιλά τα χείλια… / Και φεύγουν διαβατάρικα πουλιά, φεύγουν γενιές ανθρώπων, / οι μοίρες γράφουν, σβήνουνε, ζωές φτωχών και αρχόντων. / - Μα αυτοί μένουν πάντα μαζί, και είναι πάντα οι ίδιοι, / γράφουν αιωνιότητα στα χρόνια και στα λήθη, / εκείνη η αδυσώπητη, η θάλασσα, η πλανεύτρα, / και ο βράχος, ο Λαψαρνόγονος, αθανασίας στέμμα.» Π.Σ.

Ειρήνη Σιδερή - Κουτσκουδή

Σκόρπια φύλλα της ψυχής μου Μυτιλήνη 2010, σελ. 188 Σιδερή - Κουτσκουδή έχει στο ενεργητιΗκόΕιρήνη της επτά βιβλία («Φτιάξε φτερά και… πέταξε!», «Η Μάνα», «Παρά θιν’ αλός», «Οδύσσεια αγάπης», «Στης Αγιάσου τις ανηφοριές», «Θεολογία Γιανναρέλλη», «Στο Μάτι του κυκλώνα»), αλλά και μια τακτική παρουσία στον ημερήσιο Τύπο και στα συντοπίτικα περιοδικά, με χρονογραφήματα, αφηγήματα και ποιήματα. Στο παρόν βιβλίο συγκέντρωσε 90 περίπου χρονογραφήματα δημοσιευμένα στις εφημερίδες «Αιολικά Νέα», «Δημοκράτης» και «Δημοκράτης Μυτιλήνης» την τριετία 2007 - 2009. «Σκόρπια φύλλα της ψυχής γεννήματα, παιδιά δικά μου γνήσια, τα μάζεψα με τρυφερότητα και προπαντός με αλήθεια και τα χαρίζω σε σένα αναγνώστη, νέο ή και σε μεγάλη ηλικία, να μη χαθούν μα να ζεσταίνουν και να συγκινούν ίσως κάποιες ευαίσθητες ψυχές, λάτρεις του πνεύματος ενάντια στην ύλη Π.Μ. Σωτήρχος

Το Δεύτερον Πάσχα των Ελλήνων (Χαίρε, η κεχαριτωμένη) Εκδόσεις Ορθόδοξος Κυψέλη Θεσσαλονίκη 2009, σελ. 30 κλητή και αγία ημέρα, η νέα και πανέμορφη σε χάρες και χαρές, η μέρα της 15ης Αυγούστου, βρίσκει τα επίγεια και τα επουράνια να συνεορτάζουν και να λαμπροφορούν, να χαίρονται και να πανηγυρίζουν», γράφει ο Π.Μ. Σωτήρχος στο βιβλίο του, που είναι αφιερωμένο στην «Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου». Με βάση τα ιερά βιβλία των Αγίων Πατέρων και της Αγίας Εκκλησίας συνέταξε 33 κεφάλαια ευλάβειας, «προς τιμήν

«Η

της εποχής της νέας, που δεν κατόρθωσε, παρ’ όλο, που το θέλησε πολύ να σβήσει τη δίψα της κούφιας απόλαυσης, των νέων ιδεών και μηνυμάτων… Έτσι τα σκόρπια που τα στροβίλισε ο άνεμος ενωμένα όλα μαζί σ’ ένα βιβλίο, που τόσο αποδιώχτηκε απ’ τη ζωή μας, θα φέρνουν στην ψυχή μηνύματα ζωογόνα, θαρρώ, αυλοσύνης και αιωνιότητας, κόντρα στο πνεύμα των καιρών, που ζητά όλα τούτα να τα σαρώσει και μες στην άβυσσο της φθοράς και του αφανισμού να τα πετάξει, σαν κάτι άχρηστο ίσως και επιζήμιο. Όμως το πνεύμα μ’ οποιαδήποτε μορφή τρέφει της ψυχής τα φτερά και την κάνει πανίσχυρη αρχόντισσα της ζωής που ‘ναι “το μέγα τ’ αγαθό, το πρώτο”. Να μην τα καταπιεί της λησμονιάς η μισητή χοάνη και τα πετάξει στου αφανισμού το σκοτεινό βασίλειο…», γράφει στον πρόλογο.

της αριθμητικής ηλικίας του Υιού της και Θεού μας Κυρίου Ιησού Χριστού». Για τη γιορτή της Παναγίας διαβάζουμε στην εισαγωγή: «“Σημαίνει η γης, σημαίνει ο ουρανός” σημαίνουν και οι καρδιές μας με τις αμέτρητες καμπάνες της χαράς και πανηγυρίζουν την πάνσεπτη και ιερή Κοίμησιν της Αειπαρθένου Δεσποίνης ημών Θεοτόκου Μαρίας, όχι πένθιμα και περίλυπα, αλλά χαρμόσυνα και φωτεινά, σαν Πάσχα Κυρίου Σαβαώθ, που εστεφάνωσε την δόξαν της Κυρίας Θεοτόκου με την υπέρτιμη έξοδό Της από τον κόσμον τούτο, και μας χάρισε μετά την Ανάστασιν του Θεανθρώπου την λαμπρή, την Ανάστασιν της Θεομήτορος. Δίκαια λοι-

πόν η καρδιά του Ορθοδόξου Γένους μάς καθιέρωσε τον Δεκαπενταύγουστο σαν Δεύτερον Πάσχα των Ελλήνων και γιορτάζει πασίχαρα, με την ασυγκράτητη ανάτασι της ψυχής, ορμητική και πολύφωνη, έτσι, που παρασύρει μαζί της τα πάντα. Την γη, την θάλασσα, τον ήλιο και τ’ αστέρια, τα πουλιά και τα λουλούδια κι’ όλα τα πλάσματα του Θεού, σ’ ένα μεγάλο και απερίγραπτο γιορτάσι!» Π.Σ.


22

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Γράφει ο ΣYMEΩN AΛEΞANΔPIΔHΣ Δημοσιογράφος της NET

λα πήγαν εξαιρετικά για τους παίκτες του στοιχήματος στο μεσοβδόμαδο κουπόνι. Το Τσάμπιονς Λιγκ κύλισε εξαιρετικά και τα μόνα ματς που δε βρήκαν... στόχο ήταν ο «άσσος» του Παναθηναϊκού και το «διπλό» της Μπαρτσελόνα στο Καζάν. Το νέο κουπόνι θα είναι πολύ δύσκολο και δεν περιμένουμε άλλα δώρα από τους μπουκ. Προσεγγίζουμε και πάλι με προσοχή την ελληνική Σούπερ Λιγκ αλλά και την Πρέμιερσιπ της Αγγλίας. Όσο και αν ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε πτώση, οι διώκτες του δεν είναι ακόμα έτοιμοι για να τον ανατρέψουν, οπότε ας μην μπερδεύουμε το πρωτάθλημα με την Ευρώπη. Οι «πράσινοι» αγωνίζονται στο «Παγκρήτιο» και πολλοί πιστεύουν πως η ομάδα του Νίκου Νιόπλια δεν έχει πολλές πιθανότητες για να περάσει αλώβητη. Ο Εργοτέλης σε γενικές γραμμές δεν έχει καλή παράδοση με το «τριφύλλι» και θεωρούμε πως ο Παναθηναϊκός θα περάσει εύκολα ή δύσκολα από την Κρήτη.

Ό

ΚΕΡΚΥΡΑ - ΗΡΑΚΛΗΣ Θετική αύρα έχει η Κέρκυρα, η οποία είναι από τις ομάδες που έχουν ξεκινήσει εξαιρετικά στο πρωτάθλημα. Ο Ηρακλής είναι μαχητικός και δεν πτοείται από την ήττα στο «Καυτανζόγλειο» απέναντι στην Καβάλα. Θεωρούμε πως ο «γηραιός» έχει καλές πιθανότητες για να φύγει αήττητος από το φιλόξενο για την Κέρκυρα «Παμπελοποννησιακό». Εκτίμηση: Χ

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡ. - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ

ΠΑΟΚ - ΑΡΗΣ Μια... γροθιά στο τραπέζι θέλει να δώσει ο ΠΑΟΚ, ο οποίος ψάχνει απαντήσεις σε όλους τους τομείς. Ο «δικέφαλος του Βορρά» δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και αυτό φάνηκε και στον αγώνα με την Ξάνθη στα «Πηγάδια». Η ομάδα του Παύλου Δερμιτζάκη μπορεί να αναγεννηθεί από τις στάχτες της στον αγώνα με το «μισητό» Άρη. Οι «κίτρινοι» χάνουν από τα αποδυτήρια τα τελευταία χρόνια στην Τούμπα. Εκτίμηση: 1

ΠΡΟΣΕΞΤΕ O Άλεξ Φέργκιουσον υποκλίνεται στο ταλέντο του Χαβιέ Ερνάντεζ. Ο Μεξικανός απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του προπονητή του και αποδεικνύει πως μπορεί να εξελιχθεί στο νέο Σόλσκιερ για τη Γιουνάιτεντ. Η Λίβερπουλ ενδιαφέρεται για το μέσο της Σεντ Ετιέν Ντιμίτρι Παγιέ, ο οποί-

ος υπολογίζεται πως κοστίζει περίπου επτά εκατομμύρια λίρες. Ο Γιέλε Φαν Ντάμε δεν αντέχει μακριά από την πατρίδα του και επιθυμεί να επιστρέψει στην Άντερλεχτ. Ο διεθνής αμυντικός έχει εξαντλήσει μόλις τους τέσσερις μήνες στο τριών ετών συμβόλαιό του με τη Γουλβς.

...+ ΤΟ ΕΞΤΡΑ

Ο Ατρόμητος προσπάθησε στο «Καραϊσκάκη», αλλά ήταν αδύνατο να σταματήσει τον Ολυμπιακό. Η ομάδα του Βαγγέλη Βλάχου δεν πτοείται και στοχεύει στο επόμενο παιχνίδι με τον Ατρόμητο. Οι φιλοξενούμενοι έχουν αρκετά προβλήματα συνοχής, ενώ η άμυνά τους δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Ο «άσσος» είναι σε αποδεκτές τιμές και θα τον προτιμήσουμε σε σχέση με το over. Εκτίμηση: 1

ΤΣΕΛΣΙ - ΑΡΣΕΝΑΛ Δε συνηθίζουμε να καταφεύγουμε στην τακτική της... στρουθοκαμήλου στα δύσκολα παιχνίδια. Στο ντέρμπυ του Λονδίνου, η Τσέλσι είναι η επιλογή μας. Η Άρσεναλ έχει δείξει πως μπορεί να ζει άνετα με τις απουσίες της, αλλά το ματς στο «Στάμφορντ Μπριτζ» θα παραμείνει ένας άλυτος γρίφος. Εκτίμηση: 1


!

AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται ο MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ και ο ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ

ΑΙΟΛΙΚΟΣ

«Χρειάζεται πάθος και ψυχή για τη νίκη» ο πάθος και την ψυχή που δεν έδειξαν οι παίκτες του στον αγώνα της περασμένης αγωνιστικής κόντρα στο Φωστήρα, θέλει να βγάλουν στο μεθαυριανό παιχνίδι με το Αιγάλεω στο γήπεδο «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης», ο Φώτης Κοκκινέλλης. «Είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι που θα δώσουμε, και επιβάλλεται να δείξουμε το καλό μας πρόσωπο, για να πάρουμε καλό αποτέλεσμα», δήλωσε ο ίδιος. Από τον αγώνα με το Φωστήρα, ο τεχνικός του Αιολικού, κράτησε μόνο το δεύτερο ημίχρονο, όπου δημιουργήθηκαν κάποιες ευκαιρίες, όμως δεν κατακτήθηκε η νίκη, από μια ομάδα που τελείωσε τον αγώνα με εννιά παίκτες. Ο Κοκκινέλλης ζήτησε από τους παίκτες να ξεχάσουν το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής και να συγκεντρωθούν, για να προετοιμαστούν για το δύσκολο πέρασμα από το Αιγάλεω. Ο Αιολικός μπορεί να πάρει την πρώτη του νίκη, αρκεί οι παίκτες του να το πιστέψουν και να παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις τους, απέναντι σε έναν αντίπαλο,

Τ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 Στην απόκτηση του τερματοφύλακα Χρήστου Παπαδάτου, ο οποίος ήταν ελεύθερος, προχώρησε ο Αστέρας Νίκης, καλύπτοντας μια θέση που ήταν κενή εδώ και καιρό.

Ο Μποντάκης στο ντέρμπι της Θερμής Μιχάλης Μποντάκης ορίσθηκε από την επιτροπή Ο διαιτησίας της ΕΠΣΛ, να σφυρίξει το ντέρμπι α-

νάμεσα στον Αστέρα Νίκης και το Διαγόρα, που θα γίνει το Σάββατο στο Ενωσιακό Γήπεδο Θερμής. Στο άλλο σημαντικό παιχνίδι που θα διεξαχθεί στη Μόρια, μεταξύ του Βύρωνα και της Αναγέννησης Γέρας, διαιτητής θα είναι ο Παναγιώτης Κουλουδής. Αναλυτικά, οι διαιτητές και βοηθοί θα είναι οι εξής: Α΄ Κατηγορία ΑΕΜ-Δόξα (διαιτητής Βερρής, βοηθοί Μπάλιακα, Κολαμπάς). Βύρων-Αναγέννηση Γέρας (διαιτητής Κουλουδής, βοηθοί Βασιλακάκης, Σιβρής). Αιγέας-Όλυμπος (διαιτητής Πούλος, βοηθοί Παξιμαδάς, Πάνου). Αρίων Μήθ.-Ατρόμητος (διαιτητής Π. Βουλγαρέλλης, βοηθοί Πελέκος, Σαρλής). Αετός Λ-Φίλια (διαιτητής Βουρανής, βοηθοί Τατάς, Φαναρτζής). Αστέρας Νίκης-Διαγόρας (διαιτητής Μποντάκης, βοηθοί Καρμίρης, Μολυβιάτης). Θύελλα-Αλκιβιάδης (διαιτητής Βασιλακάκης, βοηθοί Μποντάκης, Σιβρής).

Β΄ Κατηγορία

Την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα, θα επιδιώξει να πάρει ο Αιολικός στο δύσκολο πέρασμά του από το Αιγάλεω

που σε καμία περίπτωση δεν είναι ανώτερος από την ομάδα της Μυτιλήνης.

Όλοι μέσα Στα αγωνιστικά, ο τεχνικός του Αιολικού, έχει στη διάθεση του όλους τους παίκτες, μεταξύ αυτών και τον Αλέξη Δάρρα, το θέμα του οποίου έληξε την περασμένη Δευτέρα με την συγνώμη που ζήτησε ο ποδοσφαιριστής για την αναταραχή που δημιουργήθηκε παραμονές του παιχνιδιού με το Φωστήρα. Μάλιστα ο

Κοκκινέλλης υπολογίζει τον ποδοσφαιριστή, για το κέντρο της άμυνας και έτσι θα απελευθερωθεί ο Γιώργος Τσετιροκλής, ο οποίος θα παίξει στη φυσική του θέση, στο κέντρο. Στο Αιγάλεω θα βρεθεί και ο Σύνδεσμος Φιλάθλων Αθήνας, για να συμπαρασταθεί στους παίκτες και να πάρουν το θετικό αποτέλεσμα. Διαιτητής της αναμέτρησης ορίσθηκε ο Σταύρος Δημητρόπουλος από τη Δ. Αττική, με βοηθούς, τους Φούρκα και Φωτιά-

δη, επίσης από τον ίδιο σύνδεσμο.

Ταξιάρχης-Παπανικολής (διαιτητής Τατάς, βοηθοί Παξιμαδάς, Σιβρής). Ατρόμητος Αν.-Βασιλικά (διαιτητής Φαναρτζής, βοηθός Μπάλιακα). Μεσότοπος-Αχιλλέας (διαιτητής Πούλος, βοηθός Πάνου). Έφηβος-Παλλεσβιακός (διαιτητής Μποντάκης, βοηθοί Μολυβιάτης, Κολαμπάς). Αρίων Παλ.-Αστέρας Ιππ. (διαιτητής Καρμίρης, βοηθός Βασιλακάκης). Αίας-Ποσειδώνας (διαιτητής Βουλγαρέλλης, βοηθός Χ. Βουλγαρέλλης). Αναγέννηση-Λιονταράκια (διαιτητής Σαρλής, βοηθός Πελέκος). Άναξος-Καραβαγγέλης (διαιτητής Βουρανής, βοηθοί Μπάλιακα, Βερρής). Ανδρονικάς-Μακαρέας (διαιτητής Παξιμαδάς, βοηθοί Πελέκος, Πάνου). Εθνικός-Ερμής (διαιτητής Φαναρτζής, βοηθοί Κολαμπάς, Σαρλής).

Σήμερα η Γ.Σ. Ο Σύνδεσμος Φιλάθλων Αιολικού Μυτιλήνης, πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή στις 20:30 στα γραφεία του στην οδό Ηλία Βενέζη, την ετήσια γενική συνέλευση με τα εξής θέματα: α. Διοικητικός και οικονομικός απολογισμός β. Εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. γ. Προτάσεις και ενέργειες για το μέλλον του συνδέσμου.

ΑΕΛΚ

Προετοιμασία ενόψει Σερρών η 4η αγωνιστική να διεΜ πορεί ξάγεται κανονικά την Κυριακή, η ομάδα της Καλλονής όμως, έχει ρεπό. Έτσι λοιπόν ο Μιχάλης Κασάπης θα έχει την ευκαιρία να δουλέψει περισσότερο με τους παίκτες του, ώστε να διορθωθούν λάθη τα οποία έχουν γίνει αλλά δεν έχουν στοιχίσει. Η ισοπαλία με τον Τύρναβο, δεν απογοήτευσε κανέναν, απεναντίας το αποτέλεσμα έκανε ακόμη πιο δυνατή την ΑΕΛΚ, να παλέψει περισσότερο στα δύσκολα παιχνίδια που έρχονται. Ο Κασάπης δείχνει αισιόδοξος και πιστεύει ότι με την εξέλιξη του πρωταθλήματος, η εικόνα της Καλλονής θα είναι ακόμη καλύτερη και τα αποτελέσματα θα είναι θετικά. Μάλιστα αυτό το μήνυμα πέρασε και στους παίκτες του, οι οποίοι ετοιμάζονται για την αντεπίθεση τους.

«Θα είναι δύσκολο» Ο αντίπαλος της ερχόμενης Τετάρτης, Οδυσσέας Αναγέννησης Σερρών, αντιμετωπίζει την Κυριακή, τον Αετό Σκύδρας, με στόχο

λογίσιμη αν και νεοφώτιστη στην κατηγορία. Δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για την αντίπαλο μας, τη θεωρώ όμως μια καλή ομάδα, που θα παίξει για να μας νικήσει ώστε να επανέλθει στις νίκες. Για μας προέχει ο αγώνας της Κυριακής με τον Αετό Σκύδρας και στη συνέχεια θα κοιτάξουμε την επόμενη ομάδα.».

Γεννητούρια...

Την αισιοδοξία ότι η ομάδα του θα νικήσει §την ερχόμενη Τετάρτη, τον Οδυσσέα Σερρών, εκφράζει ο προπονητής της ΑΕΛΚ, Μιχάλης Κασάπης

τη νίκη, που θα τον φέρει ακόμη πιο ψηλά στη βαθμολογία. Ο Χρήστος Φράγκος, προπονητής της ομάδας των Σερρών και παλιός παίκτης του Απόλλωνα Καλαμαριάς, με δηλώσεις του για το παιχνίδι με την ΑΕΛΚ, δήλωσε: «Μας περιμένει ένα δύσκολο παιχνίδι, με μια ομάδα αρκετά καλή και υπο-

Ένα χαριτωμένο αγοράκι έφερε στον κόσμο, η σύζυγος του αρχηγού της ΑΕΛΚ, Προκόπη Καρτάλη και ο ίδιος πετούσε από τη χαρά του. Μάλιστα ο τεχνικός του έδωσε άδεια να βρεθεί κοντά στην γυναίκα του και στο νεογέννητο παιδί του, αλλά από προχθές βρίσκεται και πάλι στην ομάδα και προπονείται κανονικά. Στα αγωνιστικά, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα για την ώρα και αυτό προκαλεί ευχάριστο πονοκέφαλο στην τεχνική ηγεσία. Ο Κασάπης δεν θα δώσει ρεπό την Κυριακή στους παίκτες αλλά απεναντίας θα γίνει κανονικά προπόνηση για τον αγώνα της ερχόμενης Τετάρτης.

ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΟ

Οι πρώτες καμπάνες πρωταγωνιστές των επεισοδίων που έλαβαν Τ ους χώρα μετά το τέλος του παιχνιδιού Παπανικολής - ΑΟ Ανάξου στην πρεμιέρα της Β΄ Κατηγορίας, τιμώρησε η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΣΛ βάσει του φύλλου αγώνα και τα όσα έγραψε σ’ αυτό, ο διαιτητής κ. Πάνου. Με πέντε αγωνιστικές τιμωρήθηκαν ο Κοντέλος της γηπεδούχου ομάδας της Ερεσού και ο Δημήτρης Ορφανίδης της ομάδας της Ανάξου. Τρεις αγωνιστικές επεβλήθησαν στους Σ. Τσίλια, Γιαννακέλλο, Πέτρου, Χατζηγεωργίου, και Λαμπρινίδη, ενώ η ΕΠΣΛ κάλεσε τα δύο σωματεία να απολογηθούν την επόμενη εβδομάδα και να δώσουν εξηγήσεις για τα όσα διαδραματίστηκαν το περασμένο Σάββατο στο γήπεδο της Ερεσού. Με δύο αγωνιστικές τιμωρήθηκε ο Φώντας Σταμάτης του Διαγόρα, για την αποβολή του με τη Δόξα, ενώ με μία αγωνιστική, τιμωρήθηκαν εννιά ποδοσφαιριστές, οι Χαλακατέβας, Λουπέλλης, Κουρβανιός, Ελευθερίου, Σαρέλλης, Χατζηκλειδαράς, Τσεκούρας, Τσομπανέλλης, και Κουρσουμπάς. Ακόμη η πειθαρχική επιτροπή κάλεσε σε απολογία το φυσιοθεραπευτή της ομάδας του Εφήβου, Παναγιώτη Πατσόγλου, για τα αναγραφόμενα από το διαιτητή στο παιχνίδι με τον Αστέρα Ιππείου, καθώς και το σωματείο της Δόξας Πλαγιάς για τον αγώνα με το Διαγόρα.


24

REAL ESTATE

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Η Αθήνα απωθεί την επιχειρηματικότητα της ΣΤΕΦΑΝΙΑΣ ΣΟΥΚΗ πό το κακό στο... χειρότερο πάνε οι επιδόσεις της Αθήνας, η οποία την τελευταία δεκαετία χειροτερεύει διαρκώς τη θέση της στη λίστα με τις ελκυστικότερες ευρωπαϊκές πόλεις για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Έτσι, στη φετινή ετήσια έρευνα «European Cities Monitor 2010» της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield (την 21η κατά σειρά), η Αθήνα κατατάσσεται στην τελευταία θέση σε σύνολο 36 συνολικά ευρωπαϊκών πόλεων, όσον αφορά στις «καλύτερες πόλεις για να αναπτύξει κανείς επιχειρηματική δραστηριότητα». Η έρευνα έγινε με ερωτηματολόγια που εστάλησαν στις 500 μεγαλύτερες εταιρείες στην Ευρώπη, όπου κορυφαία στελέχη κλήθηκαν να ψηφίσουν τα καλύτερα επιχειρηματικά κέντρα της Γηραιάς Ηπείρου. Και πέρυσι η ελληνική πρωτεύουσα βρισκόταν τελευταία (34η θέση), ενώ φέτος οι δύο νέες εντάξεις στη λίστα (Εδιμβούργο και Μπρατισλάβα) κατάφεραν να την ξεπεράσουν. Στην πρώτη θέση της συνολικής κατάταξης βρίσκεται το Λονδίνο και ακολουθούν το Παρίσι και η Φρανκφούρτη. Η ελληνική πρωτεύουσα ουσιαστικά απουσιάζει από τις προτιμήσεις των στελεχών, ενώ μόνο στην περίπτωση του κόστους προσωπικού ανεβαίνει στην πρώτη 10άδα και συγκεκριμένα στην όγδοη θέση (από 11η πέρυσι). Ενδεχομένως, βέβαια, με την... κατιούσα

Α

που έχουν πάρει οι μισθοί στη χώρα μας, του χρόνου οι επιδόσεις ως προς το συγκεκριμένο κριτήριο να είναι ακόμη καλύτερες!

Το… θετικό! Το μόνο θετικό στοιχείο για την ελληνική πρωτεύουσα αποτελεί το γεγονός ότι για την επόμενη πενταετία προτίθενται να ανοίξουν γραφεία 13 ξένες επιχειρήσεις, έναντι 10 που είχαν απαντήσει πέρυσι. Τις περισσότερες ξένες επιχειρήσεις, πάντως, πανευρωπαϊκά θα προσελκύσει τα επόμενα χρόνια η Μόσχα (47 συνολικά σκοπεύουν να ανοίξουν στη ρωσική πρωτεύουσα γραφεία) και ακολουθεί η Βαρσοβία με 30 επιχειρήσεις, η Κωνσταντινούπολη με 29 και το Βουκουρέστι με 27. Θετικό, συνολικά, αποτελεί το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις ακόμη επιδιώκουν να επεκτείνονται ανά την Ευρώπη - μάλιστα ο σχετικός αριθμός είναι μεγαλύτερος φέτος απ’ ό,τι πέρυσι, γεγονός που επιβεβαιώνει την αναστροφή της ψυχολογίας. Οι πόλεις που καταφέρνουν να βελτιώνονται συνεχώς είναι κατ’ αρχάς το Βερολίνο και ακολουθεί η Βαρκελόνη, το Λονδίνο, η Μαδρίτη, το Παρίσι, η Πράγα, η Βαρσοβία, το Μόναχο, η Βουδαπέστη και το Μιλάνο, ενώ στην τριάδα των ευρωπαϊκών πόλεων με τις καλύτερες προσβάσεις στις αγορές και τα προϊόντα παραμένουν το Λονδίνο, το Παρίσι και η Φρανκφούρτη.

Οι προτεραιότητες Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που καθορίζουν

ουσιαστικά αν μία πολυεθνική θα αποφασίσει να ανοίξει γραφεία σε μία πόλη; Με σειρά προτεραιότητας: - Εύκολη πρόσβαση σε αγορές και πελάτες - Διαθέσιμο εξειδικευμένο προσωπικό - Ποιότητα των τηλεπικοινωνιών - Μεταφορικές συνδέσεις με άλλους διεθνείς προορισμούς - Καλή σχέση ποιότητας - ενοικίων γραφείων - Κόστος προσωπικού - Διαθέσιμοι γραφειακοί χώροι - Κυβερνητικό κλίμα (φορολογία, κίνητρα) - Γλώσσα - Μεταφορά/μετακίνηση μέσα στην πόλη - Ποιότητα ζωής των εργαζομένων - Έλλειψη ρύπανσης

Η ακίνητη περιουσία και η... ψυχολογία To θέμα της ακίνητης περιουσίας και οι δυνατότητες αξιοποίησής της εν μέσω κρίσης φαίνεται ότι δεν απασχολεί την Ελλάδα μόνο, αλλά συνολικά όλη την Ευρώπη. Έτσι, στο ερώτημα «ποια θα είναι η στρατηγική σας όσον αφορά στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της επιχείρησής σας ή τι θα κάνετε με τα ακίνητα που μισθώνετε για το διάστημα 2010 - 2011;», ποσοστό 20% των ερωτηθέντων απάντησε ότι κατ’ αρχάς θα προχωρήσει σε μείωση χώρων και γενικά ανακατανομή και εξοικονόμηση των γραφείων τους, ένα 25% έκανε λόγο για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όσον αφορά στην εκμετάλλευση των χώ-

ρων, 23% έκανε λόγο για επέκταση, 11% ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε μεταφορά για μείωση του κόστους, ένα 9% έκανε λόγο για αναβάθμιση, ενώ ποσοστά 4% και 3% αντίστοιχα ανέφεραν ότι θα εκμεταλλευθούν την ακίνητη περιουσία για να εξοικονομήσουν κεφάλαια και ότι θα διαθέσουν κεφάλαια για να αγοράσουν νέα ακίνητα. Το θέμα της... ψυχολογίας εν μέσω κρίσης είναι επίσης στο επίκεντρο της έρευνας, με τα στελέχη να ερωτούνται πώς βλέπουν τις προοπτικές των επιχειρήσεών τους για τα επόμενα χρόνια. Σχεδόν ένας στους πέντε από τους ερωτηθέντες απάντησαν ότι τώρα είναι πολύ πιο αισιόδοξοι σε σχέση με πριν από ένα 12μηνο, ενώ πάνω από δύο στους τρεις απάντησαν ότι είναι συνολικά πιο αισιόδοξοι. Μόνο

ΑΡΘΡA ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ένα 11% (πιθανώς όσοι έχουν δραστηριότητα στην Ελλάδα;) απάντησε ότι είναι λιγότερο αισιόδοξοι. Ποιοι θα είναι οι παράγοντες που θα έχουν την επόμενη πενταετία το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην επιχειρηματικότητα; Οι ευκαιρίες από τις αναδυόμενες αγορές για νέα προϊόντα και υπηρεσίες είναι ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας, ενώ ένα 18% θεωρεί ότι ο ανταγωνισμός από τις συγκεκριμένες αγορές θα επηρεάσει τις δραστηριότητές τους. Ακολουθούν οι αλλαγές στο δημογραφικό και το προσωπικό, αφού σχεδόν ένας στους πέντε (18%) θεωρεί το συγκεκριμένο παράγοντα πολύ σημαντικό και ακολουθούν το οικονομικό κλίμα και θέματα αειφορίας, οι τεχνολογικές εξελίξεις και η τρομοκρατία. souki@kerdos.gr

«Φθινοπωρινή Κατοικία» στις 2 - 10 Οκτωβρίου ε 17 χρόνια σταθερής πορείας στο χώρο του σπιτιού και της Μ διακόσμησης, η έκθεση «Φθινοπωρινή Κατοικία 2010» πραγματοποιείται στις 2 - 10 Οκτωβρίου 2010 στο χώρο του πρώην ανατολικού αεροδρομίου. Η έκθεση προσφέρει στο κοινό μία μεγάλη ποικιλία από είδη επίπλωσης και σπιτιού. Οι επισκέπτες της έκθεσης «Φθινοπωρινή Κατοικία 2010» θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά μία μεγάλη συλλογή από έπιπλα, καναπέδες, κρεβάτια, είδη εσωτερικής και εξωτερικής διακόσμησης, φωτιστικά για όλους τους χώρους του σπιτιού, καθώς επίσης και λευκά είδη, οικιακό εξοπλισμό, όπως μεταξύ άλλων ηλεκτρικές συσκευές, σερβίτσια, κουρτίνες, ριχτάρια, υφάσματα επίπλωσης. Η έκθεση παρουσιάζει όλες τις νέες τάσεις της διακόσμησης, καλύπτοντας τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του σύγχρονου καταναλωτή. Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης είναι 16:30 - 21:30 καθημερινά και 10:00 - 21:30 Σάββατο και Κυριακή, ανατολικό αεροδρόμιο (Ελληνικό).

∆HMOΣIEYΣEIΣ- ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ- ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ - ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ν. ΛΕΣΒΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Δ/νση Δασών Ν. Λέσβου ανακοινώνει ότι: Με την αρ. 2593/18-06-2003 Πράξη Χαρακτηρισμού του Δ/ντή Δασών Ν. Λέσβου, που στάλθηκε και εκτίθεται στο δημοτικό κατάστημα Μηθύμνης, χαρακτηρίσθηκε, μετά από αίτηση του Μπαλιδά Γεώργιου, έκταση 7,874 τ.μ., στη θέση «Πρόβασμα» δ.δ. Μηθύμνης Δήμου Μήθυμνας ως μη δασική (παρ. 6α του άρθρου 3 του Ν. 998/79 «Περί προστασίας των δασών κ.λπ.»). Κατά της πράξης αυτής και εντός δύο μηνών από την τελευταία δημοσίευση μπορούν να εκφέρουν αντιρρήσεις ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Β.Α. καθώς και κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον, ενώ-

πιον της Α΄/θμιας Ε.Ε.Δ.Α. Ν. Λέσβου. Μυτιλήνη 18-06-2003 Ο Διευθυντής Δασών Ν. Λέσβου Φώτιος Κράλης Δασολόγος, MSc

ΠΕΡΙΛΗΨΗ (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ) Της υπ’ αριθμόν 865/8-9-2010 Β΄ Επαναληπτικής Περίληψής μου, της με αριθμό 778/18-11-2009 έκθεσής μου αναγκαστικής εκτέλεσης [κατάσχεση διώροφης οικίας] για τη διενέργεια Δημοσίου αναγκαστικού πλειστηριασμού, στις 20 Οκτωβρίου 2010. Εγώ η Δικαστική Επιμελήτρια του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, Βασιλική Μ. Δεμερτζή, που έχω την έδρα μου στη Μυτιλήνη, Κομνηνάκη 20, σας γνωρίζω ότι στις 20-10-2010, ημέρα Τετάρτη και ώρα 16:00 έως 17:00 ενώπιον της Συμβολαιογράφου Μυτιλήνης Λέσβου, Εριφύλης Τατά - Βασιλικάκη, ως υπαλλήλου του πλειστηριασμού, ή ενώπιον του νομίμου αναπληρωτή αυτής σε

περίπτωση κωλύματός της, στο κατάστημα του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης και εντός ή εκτός αυτού, θα διενεργηθεί Δημόσιος αναγκαστικός πλειστηριασμός του ακινήτου του οφειλέτη Κωνσταντίνου Μαμώλη του Παναγιώτη, κατοίκου Δ. Δ. Λουτρών του Δήμου Μυτιλήνης, για ποσό υπολειπόμενης οφειλής 22.328,52€, πλέον τόκων και εξόδων, με επισπεύδοντες τους: 1) Χριστοφίδη Μιχαήλ του Στυλιανού, κάτοικο Μυτιλήνης, επί της Α΄ Παρόδου Μαντζάρου αριθμός 6, 2) Στυλιανό Χριστοφίδης του Μιχαήλ, κάτοικο Μυτιλήνης, επί της Α΄ Παρόδου Μαντζάρου αριθμός 6, 3) Σοφία σύζ. Στυλιανού Χριστοφίδη, κάτοικο Μυτιλήνης, επί της Α΄ Παρόδου Μαντζάρου αριθμός 6 και 4) Φωτεινή Χριστοφίδη του Στυλιανού, κάτοικο Μυτιλήνης, επί της Α΄ Παρόδου Μαντζάρου αριθμός 6. Πλειστηριαζόμενο ακίνητο: Μία διώροφη κεραμοσκεπής οικία συνολικού εμβαδού 143,72 τ.μ. κτισμένη επί οικοπέδου συνολικού εμβαδού 5.087,87 τ.μ., που βρίσκεται στη θέση «ΑΓΚΑΘΑΡΑ» ή «ΚΑΜΠΟΣ» της Κτηματικής Περιφέρειας Λουτρών της ομώνυμης Κοινότητας Λέσβου, εντός του

οποίου υπάρχουν δέκα τέσσερα ελαιόδεντρα, το οποίο συνορεύει Ανατολικά με αγροτικό δρόμο προς Σκάλα Λυτρών, Δυτικά με ιδιοκτησία Φραντζέσκου, Νότια με ιδιοκτησία Ιωάννη Σκουρκέα και Βόρεια με ιδιοκτησία Σαπφώς Μαμωλή. Η ανωτέρω διώροφη οικία αποτελείται από ισόγειο εμβαδού μ.τ. 86,82 και πρώτο υπέρ του ισογείου όροφο εμβαδού 56,90 τ.μ.. Στο χώρο του ισογείου υπάρχει κουζίνα, σαλόνι - τραπεζαρία, WC, υπνοδωμάτιο και χώρος στάθμευσης (γκαράζ). Στον πρώτο όροφο υπάρχουν δύο (2) υπνοδωμάτια και WC. Το ως άνω περιγραφέν ακίνητο είναι περιφραγμένο κατά το ήμισυ περίπου των ορίων του, με αγροτικό δικτυωτό συρματόπλεγμα και κατά το υπόλοιπο είναι περιφραγμένο με πετρόκτιστο τοιχίο επί του οποίου έχει τοποθετηθεί αγροτικό δικτυωτό συρματόπλεγμα. Τιμή πρώτης προσφοράς για την έναρξη του Δημοσίου αναγκαστικού πλειστηριασμού, ορίζεται το ποσό των (160.000,00 €). Προσκαλούνται λοιπόν όσοι θέλουν να γίνουν αγοραστές του παραπάνω ακινήτου, να βρίσκονται την ημέρα και ώρα που προανέφερα στον τόπο του πλει-

στηριασμού για να πάρουν μέρος σ’ αυτόν συμμορφούμενοι με τα παραπάνω και τους όρους των σχετικών άρθρων του Κωδ. Πολ. Δικ., όπως αυτά τροποποιήθηκαν και ισχύουν σήμερα. Σε βεβαίωση των παραπάνω εγώ η Δικαστική Επιμελήτρια έγραψα το παρόν απόσπασμα περίληψης σήμερα στις τριάντα (30) Σεπτεμβρίου 2010, το υπογράφω και το σφραγίζω νόμιμα.H Δικαστική Επιμελήτρια Βασιλική Μ. Δεμερτζή

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΣΒΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΔΕ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Μυτιλήνη 9-08-2010 Αρ. Πρωτ. 2115

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Σας γνωρίζουμε ότι εκδόθηκε η αριθμ. 1300/11/14.394/907-2010 Απόφαση της

Δ/ΝΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΝΟΜ/ΚΗΣ ΑΥΤ/ΣΗΣ ΛΕΣΒΟΥ που αφορά στην Ανανέωση Τροποποίηση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων βιοτεχνίας οίνων & αποσταγμάτων ιδιοκτησίας της εταιρείας «Σαββόγλου Ι. - Τσιβόλας Π. Ο.Ε.» στην περιοχή «Μαυραμπέλια» του Δ.Δ. Κάσπακα του Δήμου Μύρινας Λήμνου. Φορέας έκτασης έργου: «Σαββόγλου Ι. - Τσιβόλας Π. Ο.Ε.» Πληροφορίες για το περιεχόμενο της απόφασης, μπορείτε να ζητάτε από την Νομ/κή επιτροπή της Νομ/κής Αυτ/σης Λέσβου Κουντουριώτη 1 Μυτιλήνη. Η απόφαση έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Νομ/κής Αυτ/σης Lέσβου (www.lesvos.gr). Η ανακοίνωση δημοσιεύεται στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ». Η δαπάνη θα πληρωθεί από την «Σαββόγλου Ι. - Τσιβόλας Π. Ο.Ε.». O Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ


25

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΞENOΔOXEIO ZAΪPA - KTHMA EΛIA & ΘAΛAΣΣA Σκάλα Λουτρών Tηλ. 22510 91100

EΣTIATOPIA ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ Ξενοδοχείο, pool-μπαρ, εστιατόριο Καθημερινά ανοιχτά μεσημέρι βράδυ Τετάρτη-Παρασκευή βραδιές πιάνου Τηλ. για reserve 22510 45857, 44466,6976974610, Βαριά-Βίγλα Μυτιλήνης

ΦΙΛΕΜΑ Restaurant-Μεζεδοπωλείο Αεροδρόμιο Τηλ. 6973809282

EΔEΣMATOΠOIEIO Catering and fast services Aλυφαντά, Tηλ. 22510 41122

KABEΣ - ΠOTOΠOIIEΣ ΚΑΒΑ ΣΑΝΤΟ Παράκαμψη Μόριας Τηλ. 22510 32810 Ηλ. Βενέζη 10, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 43543 Πέτρα τηλ: 22530 41830 E-mail: SANTO1@OTENET.GR

ΣΠΟΡ

ΤΣΟΥΚΑΛΙ Π. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 49 τηλ. 2251048660

ΛEMBOYPΓEIO ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 Kιν. 6948580463

ΤΑΚΗΣ

5x5 SPANOS Γήπεδα Ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8 Εθν. Οδός Μυτιλήνης - Παναγιούδας Tηλ. 22510 32774 & 6948-591839

Ψαροταβέρνα Παναγιούδα Τηλ. 22510 31342

FOUR SEASONS by MAYOΤTE Bistro - piano restaurant Tηλ. 2251071971, 6972548681

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ Κομνηνάκη 30 Τηλ. 22510 29613

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474

ΒΑΓΙΕΣ Ταβέρνα Ακρωτήρι Τηλ. 22510 43532

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ Πηγαδάκια Γέρας Τηλ. 2251093484 & 6973-741809

ΒΑΦΕΙΟΣ Ταβέρνα Tηλ. 22530 71752

CAFÉ-BAR ENVY Κουντουριώτη 78 Τηλ. 22541021102

FOUR SEASONS by MAYOΤTE Kανόνι Θερμής Tηλ. 22510 71971

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474

OCEANIS Πλωμάρι Τηλ. 22520 31925

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ ΑΣΤΡΟ (ΤΟ) Ερμού 5 Τηλ. 22510 44540

ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΩΝΙΑ Ελ. Βενιζέλου 10 Τηλ. 22510 45508

ΤΑΧΥΦΑΓΙΑ ΦΕΥΓΑΤΟΣ ΚΑΒΕΤΣΟΥ 16 τηλ. 22510 40271

DREAM COFFEE Αρίονος 16 22510 48880

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΜΑΣΚΩΤΙΤΣΑ ΑΛΚΑΙΟΥ 2 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 26181 2o κατάστημα: Π. Κουντουριώτη 11 και Ερμού 16 Τηλ. 22510 47700

ΑΙΘΟΥΣΕΣ EKΔHΛΩΣEΩN CATERING ΛEMBOYPΓEIO Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 Kιν. 6948580463

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΟΜΗΣΗ

YΛIKA ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ AL-DECO Χατζημανωλάκης Σταύρος 8ο χλμ Περιφ. οδού Μόριας Τηλ. 22510 32855

IGNIS ΠETPA Aφεντούλης Iωάννης Nέες Kυδωνιές Τηλ. 22510 94040, 94101

ΜΗΛΙΟΡΕΛΛΗΣ ΝΙΚΟΣ Καυσόξυλα, Μετακομίσεις, Μεταφορές, Πέτρες Mυστεγνών, Εξέδρες εκδηλώσεων, Επικουρικές υπηρεσίες θεαμάτων, οικοδομικά υλικά, γενικές επισκευαστικές εργασίες. Τηλ. 6942261001, 6946004444 & 22510 43129.

ΠPAΞIΣ A.E.

Τεχνικες εταιρείες Παλαιόκηπος Γέρας Τηλ. 22510 84370

BLUE LINE A. Kαλλονή Τηλ. 22530 29277 B. Xίος, Kαρφά 34, Kοντάρι Tηλ. 22710 33470

ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Ικτίνου 2, Τηλ. 22510 41244 & 6947202221

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ν. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΠΛ. ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. Έκδοση οικοδ. αδειών, Μελέτες - Επιβλέψεις, Τοπογραφικά - Κτηματολόγιο Κρήνης & Κισθήνης 6Α, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 20264 & 6945-900730 nikolakog@tee.gr

ΕΤΟΙΜΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ STAR BETON Βιομηχανία έτοιμου σκυροδέματος και δομικών υλικών με πιστοποίηση ISO-9001 Λακέρδα Αλυφαντών, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 46446 - 22510 46776 Φαξ 22510 46756

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ EΡΓΑΣΙΕΣ ΚΟΚΩΝΗΣ ΒΛΑΣΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΚΤΗΡΙΑ (ΝΕΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ, ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ) Τηλ. 6932392591

ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣ EΡΓΑΣΙΕΣ Αφοί Αγριτέλλη Χώμα για κήπους Πέτρες για λιθόκτιστα τηλ. 22510 48119 κιν. 6976-056463, 6946364408

ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΣΥΣΚΕΥΩΝ Service και επιδιορθώσεις μικρών ηλεκτρικών συσκευών, αλυσοπρίονων, μηχανών πετρελαίου, βενζινοκινητήρων κ.λπ.. Παραλαβή και παράδοση στο χώρο σας. Πληρ. τηλ. 6949079052, κ. Γιώργος.

Απολυμάνσεις - αποφρακτικά συνεργείο καθαρισμού - υπηρεσίες φύλαξης ISO 9001:2000 Πληρ. τηλ. 6978-186090 & 6974-269683

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ

MOYTZOYPEΛΛHΣ KΩN/NOΣ

Ξυλουργικό εργοστάσιο παραγωγής με υπερσύγχρονα μηχανήματα (CNC). Κουφώματα Γερμανικού Τύπου - Εσωτ. Πόρτες - Θωρακισμένες Πόρτες Σκάλες Εσωτ. Χώρου Αλυφαντά. Τηλ. 22510 46307 Ξυλουργικά μερεμέτια και παντός τύπου αναπαλαιώσεις επίπλων τηλ.: 6947-153832

KΛEIΣTHKATE EΞΩ; ΚΛΕΙΔΙΑ ΔΑΡΔΑΓΟΣ Γ. ΒΑΣΙΛΗΣ Κλειθροποιός από το 1974 Αξιόπιστα Επώνυμα Προϊόντα Γερμανικά: Abus, Burk, Dom Ισραήλ: Yardeni Γαλλικά: Iaperce Frofaux Ιταλικά: Cisa όλη την γκάμα Ελβετικά: Ceso Αγ. Ειρήνης 2, Μυτιλήνη 22510 20317, 942420803

ΘΕΡΜΑΝΣΗ KΛIMATIΣMOΣ MANTZΩPOΣ Eλ. Bενιζέλου 10 Τηλ. 22510 42248

ΑΛΟΥΜΙΝΟΚΑΤΣΚΕΥΕΣ ΣΙΔΗΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΤΥΡΑΝΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ & ΑΝΤΩΝΗΣ Πλωμάρι Πληρ. τηλ. 22520 31172

ΤΕΝΤΕΣ ΚΑΦΑΛΟΥΚΟΣ Τέντες με τυπωμένο το εταιρικό σας logo, περγοτέντες, προβολικό στέγαστρο Πολιχνίτος Τηλ. 22520 42052 & Κιν. 6978-370334

ΣΙΜΕΛΗ Aεροπόρου Γιανναρέλλη Τηλ./Fax: 22510 24523 Κιν. 6932214752

Συνεργείο Kαθαρισμού Kαθάρισμα κτηρίων, εμπορία απορρυπαντικών Aκρωτήρι Mυτιλήνης 22510 46540, 6974801110

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52 Μυτιλήνη 22510 32400

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΕΔΟΥΣΑ Aγ. Συμεών 3, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 28036, 22530 22921

ΕΠIΠΛO GIANNOULIS INTERIORS Αγ. Ειρήνης 8α Τηλ. 22510 45830

ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Casa Ideale Λάρσος, τηλ. 22510 42222

ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Ideal strom Kαβέτσου 13 τηλ. 22510 41271

EΠIΓPAΦEΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΣIMOΣ Aερ. Γιανναρέλλη 61 Tηλ. 22510 41805

KOPNIZEΣ AFISORAMA Ερμού 60, Tηλ. 22510 45019

ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ Κορνίζες, επεξεργασία σε ξύλο και καμβά Καβέτσου 44, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45449

Mητροπόλεως 7, Παγανή Μυτιλήνης Τηλ. 22510 24788

Μητροπόλεως 12 Τηλ. 22510 24445

ΕΝΔΥΜΑΤΑ PROTAGONISTI Γυναικεία & Ανδρικά Ενδύματα Εισαγωγής Σαπφούς 5, τ. 22510 37966

ΠANTAZOΠOYΛOΣ Aγ. Θεράποντος 7 Τηλ. 22510 41488

ΚΑΛΥΜΝΙΟΣ ΑΒΕΕ Διασταύρωση Αγ. Παρασκευής Καλλονής Τηλ. 22530 22685 & 23420

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Καθαρισμοί χώρων - καταπολέμηση εντόμων, τρωκτικών, επαγγελματική διαχείριση κτηρίων Καβέτσου 10 (β´ όροφος) 22510 37415, 6937-407221 e-mail: es-karag@otenet.gr

U SHOP MYTIΛHNHΣ Aγ. Eιρήνης 7, Tηλ. 22510 45453

ANAKYKΛΩΣH ANAΛΩΣIMA THE PRINTER SHOP H μεγαλύτερη Γερμανική Eταιρεία αναγόμωσης μελανιού στη Mυτιλήνη Ίμβρου 2, Tηλ. 22510 23540

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ BIBΛIO ΠAΠAΣΩTHPIOY Eρμού 211 Στον επάνω όροφο θα βρείτε και σχολικά βοηθήματα! Tηλ. 22510 23388 Fax. 22510 23317

ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παγανή Μυτιλήνης ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 60 ΙΠΠΟΥΣ KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO (FORKLIFT - ΚΛΑΡΚ) Τηλ. 22510 29419 & 6944324667

IVECO ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ Δημήτριος Κομνηνός Πρινέρι Mόριας Tηλ. 22510 43262

MHXANAΓPOTIKH A.E. Λάρσος, Πλησίον KTEO Eπαρ. δρ. Mόριας - Kαλλονής Tηλ. 22510 22211

ΓEΩPΓIKA MHX/TA ΣΩTHPAKHΣ Παπάδος Γέρας Tηλ. 22510 84400

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Καμάτσος Ιωάννης Τηλ. 6958-356027, 22510 54126 jvkamatsos@gmail.com http://basiko-grammiko .webs.com

ΚΙΦΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Tηλ. 22510 41450, 41364, 26920 FAX: 22510 26910

TAXYMETAΦOPEΣ

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ AVANTI Όμιλος Χρηματοασφαλιστικών προϊόντων Παναγιώτης Λιόλιος Πλωμάρι Τηλ. 22520 33751 & 22520 33753 Κιν. 6944508686

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών Τηλ. & Φαξ: 22510 48604

KATEPNEΛHΣ ΛEYTEPHΣ KOMNHNOΣ OΔYΣΣEAΣ Μητροπόλεως 29, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 41120, 41912 Fax 22510 41411

MANΩΛAKEΛΛHΣ MIXAΛHΣ Hρ. Πολυτεχνείου 4, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40833, 41833

ΜΥΡΙΤΖΗΣ Π. ΙΑΤΡΕΛΛΗΣ Ι. Ο.Ε. Αρίονος 17, Μυτιλήνη Τηλ: 22510 27430 Fax: 22510 43185

ΠANΣEΛHNAΣ ΣTPATHΣ Αλκαίου 26, Μυτιλήνη Τηλ/Fax: 22510 28017

Αεροπόρου Γιανναρέλλη 76 Τηλ. 22510 45144 & 42600 Κιν. 6932627300 Φαξ 22510 21666 www.elta-courier.gr

SUPER ΤΑΧΥ-ΔΙΑΝΟΜΕΣ Αερ. Γιανναρέλλη 50 22510 45912, 37731 Εκτός από ταχυμεταφορές Αναλαμβάνουμε τη ΔΙΑΝΟΜΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΦΥΛΛΑΔΙΩΝ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ENOIKIAΣEIΣ LESVOS CAR rentals Στρατής Λόγγιος Λουτρά Mυτιλήνη Τηλ. 22510 27825 Fax. 22510 44280 Kιν. 6932896712 www.lesvos-carrentals.com info@lesvos-carrentals.com

GOLDEN SUN Ενοικιάσεις αυτοκινήτων Τζ. Αριστάρχου, έναντι Τουριστικής Αστυνομίας Τηλ. 22510 41779, 6977-616830 Δωρεάν παράδοση σε αεροδρόμιο & λιμάνι

Π. Bοστάνη 14, Τηλ. 22510 42028

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

KAΛΛIΠOΛITHΣ BAΣIΛHΣ

ΒΥΖΑΝΤΙΟ

EIΔH YΓIEINHΣ OIKOΣ

AΓOPA-EΞOΠΛIΣMOΣ

ΡΑΒΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΕΚΛΗΣΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Η/Υ

ΝΙΚΟΣ ΑΔ. ΜΟΝΙΟΥΔΗΣ

ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΣΓOYPEΛΛHΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΚΑΤΖΟΥΡΙΔΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΑΔ. ΜΟΝΙΟΥΔΗΣ

ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ/ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Πωλήσεις κατασκευές Tηλ. 22510 44242 Aργύρη Eφταλιώτη 13 Tηλ. 22510 26777

Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες Μόρια Λέσβου Τηλ. 225103 2192 & 6942625198

Απολυμάνσεις - Αποφρακτικά Συνεργείο Καθαρισμού Υπηρεσίες φύλαξης Πληρ. τηλ. 6978-186090 & 6974-269683

ΓΕΩΡΓΑΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

KATAΣKEYAΣTIKEΣ ETAIPEIEΣ

ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ

ΝΥΦΙΚΑ-ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ Αριστειδοπούλου Ρούλα Ερμού 193 - 195 Τηλ. 22510 22753

ΦΩTIOY Ερμού 164 δίπλα στη Μητρόπολη Τηλ. 22510 22026

ΝΥΜΦΕΣ Σέρεσλη Μαριάνθη Eρμού 151 Τηλ. 22510 28547

LESVOS BAGS Πιττακού 13 Πληρ. τηλ. 22510 40540

Πέτρα Λέσβου Τηλ. 22530 42455 Κιν. 6934018535 Fax 2253042483

ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ ΡΑΝΙΑ Κομνηνάκη 7, Μυτιλήνη Τηλ. 2251040813 φαξ 2251037416

OIKONOMIKOI ΣYMBOYΛOI Π.MYPITZHΣ & ΣYNEPΓATEΣ Eρεσσού 5, Mυτιλήνη Tηλ. 22510 40377

BUSINET Μαλαματίνας Ηλίας, Χατζάρας Παναγιώτης Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40188 & 37214 www.businet.gr

FUN TOURS Γραφείο Γενικού Tουρισμού Π. Kουντουριώτη 87-89 Τηλ: 22510 40802 Kιν.: 6945344240 e-mail: funtours@otenet.gr www.funtours.gr

MYTONIΣ Γραφείο Γενικού Tουρισμού Παναγιούδα, 81100 Τηλ: 22510 31777 Fax: 22510 37614 Kουντουριώτη 87 Τηλ: 22510 37500 Kιν.: 6942424121

OLIVEGROOVE Π. Kουντουριώτου 11 & Aργύρη Eφταλιώτη 3, Mυτιλήνη Τηλ: 22510 37533 -534 Fax: 22510 37535 e-mail: olivemjt@otenet.gr www.olive-groove.gr

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γεωργικές - περιβαλλοντικές μελέτες Καβέτσου 10 (2ος όροφος) Τηλ. 22510 37415 & 6937407221 e-mail: es-karag@otenet.gr

ΚΑΛΛΟΝΗ NATURA Γραφείο Γενικού Τουρισμού Ελένη Βαρδαξή τηλ.: 22530 24024 κιν.: 6974-022292 e-mail: evarda.natura@gmail.com


26

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Υ Γ Ε Ι Α EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος

Καβέτσου 40 Τηλ.: 22510 41210 Κιν.: 6932703093 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία

Ερεσού 2, 1ος Όρ. Tηλ. 22510 37192 Κιν. 6973303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Γρηγοράκης Παναγιώτης

Καβέτσου 36 Τηλ. 22510 42109 Κιν. 6932251120

Παπαδόπουλος Αναστάσιος

ΚΑΛΛΟNH

Καλλονή Λέσβου Τηλ. 22530 29233 (ιατρείο) Κιν. 6979-070772

Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας Τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI

ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ

Μουτζούρης Βασίλης Γιάννης Δ. Χατζηλίας

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος Τηλ. 22510 54038 6973-821145

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI

Μαλλιαρός Ιωάννης

Αερ. Γιανναρέλλη 13 Iατρείο: 22510 46002 Κιν.: 6932906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος

Καβέτσου 5, (Ισόγειο) Iατρείο: 22510 47788 Κιν.: 6944696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γιανναδάκης Εμμανουήλ

Καβέτσου 5 - 1ος όροφος Ιατρείο: 22510 24846 Κιν: 6945682747

Γ.Φεβρωνία Κανταρτζή M.D.

Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη Τηλ. 22510 25070 Κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Καμάτσου Π. Ευφροσύνη

Γιαννίκος Π. Στρατής

Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) Tηλ. 22510 41125 Kιν. 6976654509 Ζερδελής Γιάννης

Σμύρνης 7 Iατρείο: 22510 43874 Oικία. 22510 22589 Μακρή Στέλλα

Καβέτσου 27 Τηλ. 22510 47448 Κιν. 6978-697793 Περγαμηνού Άννα

Καβέτσου 40 (γ´ όροφ.) Τηλ. 22510 41110 Κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη

Καβέτσου 5 Tηλ. 22510 44010 Kιν. 6977649458 Fax. 22510 44027

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Aμπατζής Πολύδωρος

Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 28222 Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη

Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. Τηλ. 22510 42101 Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος

(Στρατιωτικός Ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού Τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

Kαβέτσου 27 Tηλ. 22510 43456, 6972122738 (Μόνο Απογεύματα) Πελέκος Μιχάλης

Χειρουργός ουρολόγος Καβέτσου 10 - 1ος όροφος τηλ. 22510 40883 6934-877441

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη

Καβέτσου 11 (πλησίον χαρτ. “Eιρμός”) Ιατρείο: 22510 42312 Οικ. 22510 41487 Κιν. 6944434811 Κουτζά Χριστίνα

Αγ. Θεράποντος 5 Τηλ. 22510 44664 Κιν. 6944363959

Η. Ηλίου 5, Πλατεία Κωνσταντινουπόλεως τηλ. 22510 20014, 6941-676971

Τουρβάς Θ. Γεώργιος

Γαλής Νάσος

Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 Tηλ. 22510 42505 Kιν. 6932303873

Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α

Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα

Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος Τηλ. 22510 23818 Κιν. 6944-564159 Κυριακίδης Π. Στρατής

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καβέτσου 27, 3ος όροφος Δέχεται με ραντεβού Ιατρείο: 22510 23661 Κιν. 6932404602

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία

Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 37477 Κιν. 6976980830

Αερ. Γιανναρέλλη 13 Τηλ. 22510 40250 Τηλ. 6932449588

Oυζουνέλλη Θ. Kλειώ

Aλκαίου 27 Tηλ. & Fax: 22510 46930 Kιν. 6937218711 Σάκης Ευστράτιος

Καβέτσου 24 Τηλ. 22510 28561

PEYMATOΛOΓOI Γρίβας Κων/νος

Καβέτσου 5 (3ος όροφος) Tηλ. 22510 44020 Κιν. 6932204318 Fax. 22510 44027 Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ

Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 25338 Κιν. 6946465866

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 Τηλ. 22510 21275

Στρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 27702 6936-667657

NEYPOΛOΓOI Δάμης Παναγιώτης

Kων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 40538, Κιν. 6974799090 Λαμπούσης Π. Ραφαήλ

Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 23933 Κιν. 6972 853790

Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος ωτορρινολαρυγγολόγος Καβέτσου 40 Τηλ. 22510 29342, 6942290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης Πασχαλίδης Π. Γιάννης Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217 Κιν. 6944-586587

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI

Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 21030

Βιτούλιας Γεώργιος

Βογιατζή Μπέσσυ

Καβέτσου & Ξενοφώντος Tηλ. 22510 44704 Κιν. 6977393637

Βογιατζής Ιωάννης

Καβέτσου 3, Tηλ. 22510 46868 Κιν. 6945901518 Δημηρούδης Γεώργιος

Αγίας Ειρήνης 2 Tηλ. 22510 22233 Κιν. 6973236406 Καπτανής Ευστράτιος

Καβέτσου 22 Τηλ .2251044314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης

Καβέτσου 22, 1ος όροφος Τηλ. 22510 45977 Κιν. 6977-881899 Παπουτσή Βαρβάρα

Aλκαίου & Αρίωνος Tηλ. 22510 25852 Κιν. 6957329664

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ Μουτζούρη Κατερίνα

Τηλ. 22530 61572 Κιν. 6936-960693

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος

Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 Tηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη

Αγίας Ειρήνης 1 Tηλ. 22510 48105 Κιν. 6936406140 Κατανάκης Σ. Μιχαήλ

Καβέτσου 24, 3ος Όρ. Tηλ. & Fax: 22510 40778 Κιν. 6932460966 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης-Ορέστης

Καβέτσου 32 Iατρείο: 22510 43377 Kιν.: 6974117849

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα

Ηρώων Πολυτεχνείου 4 Τηλ. 22510 29996 Κιν. 6937293661 Χατζόγλου Ελένη

Ερεσού 13 Τηλ. 22510 48986 Κιν. 6946684555

ΠΑΙΔΟΨYXIATPOI

Ω.Ρ.Λ.

Σκανέλης Π. Ευστράτιος

Κ Α Ι

Ερεσού 2, Μυτιλήνη Tηλ. 22510 43033 Κιν. 6947422066

Κορκολή Έφη

τ. επιμελήτρια Γ.Ν. Μυτιλήνης Καβέτσου 44, ημιώροφος Τηλ. 22510 48915 & 6977369387

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος

Καβέτσου 29 Μυτιλήνη Τηλ. 2251041696 Κιν. 6944304116 Xατζησάββα Aλεξάνδρα

Kων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 42225, Κιν. 6972225125

ΨYXOΛOΓOI Βερβέρη Μαρία

Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

Α Λ Λ Α Ζητιανέλλη Μαρίνα

Αλκαίου 1 (πρώην Μεγ.Βρετάνια) Tηλ. Ιατ. 22510 45150 Κιν. 6974020648 Κιστάνη Σοφία

Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. Ιατ. 22510 41923 Κιν. 6937540523 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, 6970095950 (24 ώρες/24ωρο)

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη Tηλ. 22510 41868 Κιν. 6938802270 Χατζηδημητρίου Αντώνης

Σμύρνης 7 (Υπεραστικά ΚΤΕΛ) Τηλ 2251037633 Κιν. 6945792823 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης

Καβέτσου 13 Tηλ. 22510 29802, Κιν. 6932420297

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSC Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 BODY SPA

Eλευθ. Bενιζέλου 31 Tηλ.: 22510 29393 Διαιτολόγοι: Kαραφασούλη Δήμητρα Κουνιαρέλλη Η. Ευστρατία

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Κουντουριώτη 17 & Αλκαίου 1 (πρώην Μεγάλη Βρετανία) Τηλ. 22510 28512 κιν. 6936447893 Κουτρολού Κ. Χαρά

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη Tηλ/Fax. 22510 21374 Κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη

Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη Tηλ./Fax. 22510 42011 Κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να

Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 Σταμάτη Κωνσταντίνα

Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα Tηλ. 22510 22696

ΓYMNAΣTHPIA BODY SPA

Ελευθερίου Βενιζέλου 85 Τηλ. 22510 23473

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Αλεξανδρή Μαρία

Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, Τηλ. 22510 47714 Ορθοπεδική Λέσβου

Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45542

OΠTIKA Οπτικά Κάσδαγλη

Ερμού 7 Τηλ. 22510 24400 Oπτικά Γιαλούρη

Πλατεία Yπεραστικών KTEΛ, Τηλ. 22510 25985 Πουλέλλης Vision Αντωνίου Μαρία Γαβριέλα EYE COM

Αερ. Γιανναρέλλη 11-13 Τηλ. 22510 44886 ΠΟΥΛΕΛΛΗΣ VISION Οπτικά Πουλέλλη

Ερμού 50 Τηλ. 22510 28893

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΘΗΝΑ Kόρακας Γεώργιος*

Συρακουσών 52, Λαμπρινή Τηλ. 210 2920064 Τηλ/Fax. 210 2133951 Kιν. 6932538488 Aναλαμβάνουμε τη μεταφορά προς την ιδιαίτερη πατρίδα * Καταγόμενος από τα Κεραμειά Λέσβου

MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική

Αγ. Συμεών 4 Τηλ. 22510 42687 - 29504 Κιν. 6932486155 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: 22510 82808

O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΛΗΜΝΟΥ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ ART COIFFURE Μύρινα, Τηλ. 22540 25990

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΣΑ GYM Μύρινα, 22540 25938

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΥIOI ΝIK. ΦΥΛΛΑΔΙΤΗ Γενικές Μεταφορές Ι.Μ.Ε Ε.Π.Ε Αποθήκη Λήμνου: Τηλ. 22540 23087, 25039 Αποθήκη Αθηνών: Τηλ. 210 3420506, 3420585, 3416595

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ PETRIDES Travel Tourism & Car Rental Tηλ. 22540 22039, 22998 Φαξ 22540 22129 Κιν. 6947601516 e-mail: petrides@otenet.gr

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ CRYSTAL CLEAN Eθνικής Αντιστάσεως Σούμπρα Μύρινας Τηλ./Φαξ 22540 25830, 29576 Κιν. 6979357201

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ FLOWER STUDIO Μαρουλάς 37 Μύρινα Τηλ. 22540 26141

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

CENTRO Ψησταριά Άγ. Δημήτριος Τηλ. 22540 61993 Με κρέατα παραγωγής τους και διανομή κατ’ οίκον

ΓΛΑΡΟΣ Ψαροταβέρνα Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 22220

ΛΙΜΑΝΙ Ψητοπωλείο ...σημαίνει courier Μύρινα Λήμνου Τηλ. 22540 23429, 25140

ΦΑΓΗΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ Εστιατόριο, Snack Bar ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254300948

Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 23809

ΜΑΣΤΕΡ Εστιατόριο - Πιτσαρία Μύρινα τηλ. 22540 22828 ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Εστιατόριο - Πιτσαρία Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ 22540 22540 Διανομή κατ’ οίκον

ΖΕΦΥΡΟΣ Εστιατόριο - Catering

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ

Πλατύ, Τηλ 22540 22540

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Café–Club Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ. 22540 24055

ΚΑΒΕΙΡΟΙ Tαβέρνα - Oυζερί Κοντοπούλι, Τηλ. 22540 41755

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ MΠΟΥΛΟΥΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ Τηλ. 22540 23536, 23113

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε. Άγιος Δημήτριος Λήμνου Τηλ. 22540 92655, 22540 51656

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΤΖΑΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 25690, 25936 Fax: 2254025691

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ Ενοικιαζόμενα Δωμάτια ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254093329


27

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

∆HMOΣIEYΣEIΣ- ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ- ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ - ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ Γ.Α. ΒΟΣΤΑΝΗ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΠΌ 1η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2009 ΕΩΣ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΒΟΣΤΑΝΗ ΦΟΡΕΑΣ: ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΔΡΑ: Ε. ΒΟΣΤΑΝΗ 48 ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΟΠΤΙΚΗ ΑΡΧΗ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ: ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ: ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ: ΜΕΛΟΣ: ΜΕΛΟΣ: ΜΕΛΟΣ: ΜΕΛΟΣ: ΜΕΛΟΣ:

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΨΗΜΜΑ ΜΑΡΙΑ ΧΟΝΔΡΟΝΙΚΟΛΑΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΣΠΥΡΙΑΔΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΒΕΓΙΑΝΗΣ ΜΑΡΙΑ ΓΕΡΑΛΗ ΜΑΡΙΑ

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 31/12/2009

Σκοπός του Κληροδοτήματος σύμφωνα με τη βούληση του Γ.Α. Βοστάνη είναι η διάθεση των εισοδημάτων του για την συντήρηση και λειτουργία του Γ.Ν. Μυτιλήνης. Ο προσδιορισμός της αξίας των ακινήτων γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του α.ν. 1521/1950 «περί φόρου μεταβίβασης ακινήτων» και των άρθρων 41 και 41Α΄ του ν. 1249/1982, όπως ισχύουν. Ο ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΟΡΦΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ) Της υπ’ αριθμόν 866/8-9-2010 Α΄ Επαναληπτικής Περίληψής μου, της με αριθμό 812/10-03-2010 έκθεσής μου αναγκαστικής εκτέλεσης [κατάσχεση διώροφης οικίας] για τη διενέργεια Δημοσίου αναγκαστικού πλειστηριασμού, στις 20 Οκτωβρίου 2010. Εγώ η Δικαστική Επιμελήτρια του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, Βασιλική Μ. Δεμερτζή, που έχω την έδρα μου στη Μυτιλήνη, Κομνηνάκη 20, σας γνωρίζω ότι στις 20/10/2010, ημέρα Τετάρτη και ώρα 16:00 -17:00 ενώπιον της Συμβολαιογράφου Μυτιλήνης Εριφύλης Τατά, ως υπαλλήλου του πλειστηριασμού, ή ενώπιον του νομίμου αναπληρωτή αυτής σε περίπτωση κωλύματός της, στο Κατάστημα του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης, επί της οδού Μικράς Ασίας 5 και μέσα ή έξω απ’ αυτό, θα διενεργηθεί Δημόσιος αναγκαστικός πλειστηριασμός του ακινήτου του οφειλέτη Γεωργίου Γραμματά του Ασημάκη και της Αδαμαντίας, κατοίκου Δ. Δ. Παμφίλων του Δήμου Μυτιλήνης, για ποσό 10.766,35 €, πλέον τόκων και εξόδων κατάσχεσης και προγράμματος πλειστηριασμού, με επίσπευση της Ανώνυμης Τραπεζικής Εταιρείας με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ Ε.F.G. EUROBANK ERGASIAS (I ΕΦ ΤΖΙ ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ ΕΡΓΑΣΙΑΣ) Ανώνυμη Εταιρεία» και το δ.τ «Eurobank Ergasias», που εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Όθωνος 8, νομίμως εκπροσωπούμενης. Πλει-

στηριαζόμενο ακίνητο: μία διώροφη οικία συνολικού εμβαδού 74,98 τ.μ., η οποία αποτελείται από ισόγειο εμβαδού 34,40 τ.μ., με εφαπτόμενη ισόγεια αποθήκη εμβαδού μ.τ. 6,18 και πρώτο πάνω από το ισόγειο όροφο εμβαδού 34,40 τ.μ., που βρίσκεται στη θέση «Ταξιάρχες» του Δ. Δ. Παμφίλων του διευρυμένου Δήμου Μυτιλήνης Λέσβου, με τα παραρτήματα, προσαυξήματα, τα παρακολουθήματα της, κτισμένης επί οικοπέδου συνολικού εμβαδού 59,95 και συνορεύει Βόρεια με ιδιοκτησία Μ. Λυκιαρδοπούλου, Νότια εν μέρει με ιδιοκτησία Γεωργίου Αντωνέλλη και εν μέρει έτερη με ιδιοκτησία καθ’ ου, Ανατολικά με ιδιοκτησία του καθ’ ου και Δυτικά με Δημοτική οδό και ιδιοκτησία Δεληγιάννη. Τιμή πρώτης προσφοράς για την έναρξη του Δημοσίου αναγκαστικού πλειστηριασμού, ορίζεται το ποσό των 35.000,00€. Προσκαλούνται λοιπόν όσοι θέλουν να γίνουν αγοραστές του παραπάνω ακινήτου, να βρίσκονται την ημέρα και ώρα που προανέφερα στον τόπο του πλειστηριασμού για να πάρουν μέρος σ’ αυτόν συμμορφούμενοι με τα παραπάνω και τους όρους των σχετικών άρθρων του Κωδ. Πολ. Δικ.. Σε βεβαίωση των παραπάνω εγώ η Δικαστική Επιμελήτρια έγραψα το παρόν απόσπασμα περίληψης σήμερα στις τριάντα (30) Σεπτεμβρίου 2010, το υπογράφω και το σφραγίζω νόμιμα.Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΙΧ. ΔΕΜΕΡΤΖΗ

40ήμερο Μνημόσυνο Στις 3/10 θα τελεστεί 40ήμερο μνημόσυνο του ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ Δ. ΣΟΥΡΛΑΓΚΑ στον Ιερό Ναό Αγ. Παντελεήμονα στο Πέραμα, όπως ήταν η επιθυμία του ίδιου, όπου θα δεχθεί συλλυπητήρια η οικογένεια και οι συγγενείς του εκλιπόντος.

ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ Γ.Α. ΒΟΣΤΑΝΗ ΤΟΥ Γ.Ν. ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΣΟΔΩΝ - ΕΞΟΔΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 2009 ΕΣΟΔΑ ΚΕΦ ΑΡΘ. ΚΑΤΟΝΟΜΑΣΙΑ Α. 1. 2. 3. Β. 1. 2. Γ. 1. 2. 3. Δ. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Ε. 1. ΣΤ. 1.

ΠΡΟΣΟΔΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Μισθώματα Αστικών Ακινήτων Μισθώματα Αγροτικών Ακινήτων Προϊόντα Αγροτικών Ακινήτων ΤΟΚΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ Τόκοι καταθέσεων προθεσμίας Τόκοι καταθέσεων ταμιευτηρίου ΛΟΙΠΑ ΕΣΟΔΑ Προϊόντα Αγροτικών ακινήτων προηγούμενων εσοδειών Μισθώματα Αγροτικών ακινήτων προηγούμενων ετών. Λοιπά έσοδα ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΡΙΤΩΝ Εισφορές ΙΚΑ εργοδότη και ασφαλισμένων Εισφορές Ταμείου Φαρμακοϋπαλλήλων εργοδότη και ασφαλισμένου Φόρος αμοιβών Ελευθέρων Επαγγελματιών Χαρτόσημο μισθωμάτων Λοιποί Φόροι Κρατήσεις Δημοσίου-ΜΤΠΥ-Ταμ.ΑρωγήςΧαρτοσήμου &ΟΓΑ χαρτ. Φόρος μισθωτών υπηρεσιών ΕΚΤΑΚΤΑ ΕΣΟΔΑ Λοιπά έκτακτα έσοδα ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣ. ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Πωλήσεις ακινήτων ΣΥΝΟΛΟ 31/12/2009 Ταμειακό υπόλοιπο 31/12/2008 ΣΥΝΟΛΟ

7. ΠΟΣΑ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 199.093,01

ΠΟΣΑ ΚΑΤΑ ΑΡΘΡΟ 182.049,05 1.950,00 15.093,96

Β. 1. 2. 3. 4. Γ.

49,65

1. 2. 3. 4.

49,65 10.254,46 Δ. 10.254,46

1. 2. 3. 4. 5.

71.711,47 59.560,83

Ε.

2.008,72

ΣΤ.

1. 1.289,17 1.408,16

1. 2. Ζ.

1.276,53 6.168,06

1. 2.

15.300,00

3. 4. 5. 6.

15.300,00

296.408,59 12.490,39 308.898,98

7. Η.

ΕΞΟΔΑ ΚΕΦ ΑΡΘ. ΚΑΤΟΝΟΜΑΣΙΑ Α. 1. 2. 3. 4. 5. 6.

ΔΑΠΑΝΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Μισθοί προσωπικού Αμοιβές νομικών συμβούλων Αποζημιώσεις εκτάκτων υπηρεσιών Οδοιπορικά και εκτός έδρας Γενικά έξοδα διαχείρισης Αποζημιώσεις Προέδρου, Αντιπροέδρου και μελών του Δ.Σ.

ΠΟΣΑ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

1. 2. 3.

ΠΟΣΑ ΚΑΤΑ ΑΡΘΡΟ

55.344,79

Θ. 50.172,91

1.

Πρόσθετες αμοιβές προσωπικού ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Επισκευές αστικών ακινήτων Συντήρηση αγροτικών ακινήτων Ασφάλιστρα Διάφορες δαπάνες συντήρησης ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Αμοιβές μηχανικών Σύνταξη μελετών Έργα υποδομής Διάφορα έξοδα αξιοποίησης περιουσίας ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ Μισθοί Γεωπόνου και επιστατών Καλλιέργειες ελαιοκτημάτων Έξοδα ελαιοσυλλογής Έξοδα λοιπών καλλιεργειών Διάφορα έξοδα αγροτικής περιουσίας. ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ & ΟΡΩΝ ΔΙΑΘΗΚΗΣ Συντήρηση και λειτουργία του Νοσοκομείου ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ Εργοδοτικές εισφορές ΙΚΑ Εργοδοτικές εισφορές ταμείου Φαρμακοϋπαλλήλων ΑΠΟΔΟΣΗ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΦΟΡΩΝ-ΤΕΛΩΝ-ΕΙΣΦΟΡΩΝ Εισφορές ΙΚΑ εργοδότη-ασφαλισμένου Εισφορές ταμείου Φαρμακοϋπαλλήλων εργοδότη και υπαλλήλων Φόρος αμοιβών ελευθέρων επαγγελματιών Χαρτόσημο μισθωμάτων Λοιποί Φόροι Κρατήσεις Ταμείων Δημοσίου-ΜΤΠΥ-Ταμ. Αρωγής-ΟΓΑ χαρτόσημου. Φόρος μισθωτών υπηρεσιών ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ Φόρος και Συμπληρωματικός Φόρος εισοδήματος Ενιαίο Τέλος Περιουσίας (ΕΤΑΚ) Χαρτόσημο και ΟΓΑ χαρτόσημου μισθωμάτων με μισθωτές το Δημόσιο ΕΚΤΑΚΤΑ ΕΞΟΔΑ Λοιπά έκτακτα έξοδα ΣΥΝΟΛΟ 31/12/2009 Ταμειακό υπόλοιπο 31/12/2009 ΣΥΝΟΛΟ

2.598,25

37.561,02 31.609,10 3.200,00 2.751,92 78.823,33 78.823,33 42.231,79 41.446,94 784,85 65.114,18 55.665,83 1.543,71 195,80 1.232,84 141,12 6.334,88 6.263,90 6.263,90

285.339,01 23.559,97 308.898,98

2.573,63 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣ Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ


28

XPONOΓPAΦHMA

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

µέρα νύχτα w Γλυκόξινη σάλτσα και σάλτσα λεμονιού συνοδεύει τις μερίδες των κρεατικών στο ψητοπωλείο «Ο Τρικαλινός», στη Χρυσομαλλούσα, χωρίς επιπλέον χρέωση. Νέες πρωτότυπες γεύσεις στον «Τρικαλινό», που συνεχώς ανανεώνεται. w Το «Hott Spott», στην προκυμαία, αποτελεί διαχρονικό all season στέκι της προκυμαίας, από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. w Άφθονες αλμυρές και γλυκές γεύσεις σε κρέπες, hot dogs, σάντουιτς, σφολιάτες στο «Mezzo», στην προκυμαία, όλες τις ώρες. w Το «Loft», με θέα την προκυμαία, σερβίρει διάφορα είδη καφέ, απολαυστικά κοκτέιλ, αλλά και γευστικά σνακ και πρωτότυπες σαλάτες. w Μοναδικές γεύσεις σε σάντουιτς, αλλά και λαχταριστές πίτες, θα βρείτε στο «Neverest», στην προκυμαία. w Μικρό, φιλικό και στέκι για όλες τις ώρες, για καφέ ή ποτό, το «Μπρίκι», στα Λαδάδικα. w Μπιφτέκι λαχανικών και κυπριακή πίτα, αλλά και σεφταλιά, θα βρείτε στη «Θεσσαλική γωνιά», στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου.

Του Πάνου Μαραγκού από το «Έθνος»

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

Ερωτήσεις

«Τ

ι είναι αυτό που αρχίζει από Π, έχει μήκος 16cm και αρέσει πολύ στις γυναίκες;» «Το πεντακοσάευρο!...»

J

Εύθυμα, αλλά σοβαρά

Οι εξυπνάκηδες εν κάνουν εξαιρέσεις. Οι εξυπνάκηδες. Κι αρέσκονται να παρανομούν· έτσι από μαγκιά· ή καπρίτσιο· ή κακή ανατροφή και συνήθεια. Ή απλά γιατί η παρανομία είναι στο αίμα τους. Είναι αυτοί που καταστρέφουν από την απλή σειρά προτεραιότητας στην τράπεζα και στο λεωφορείο, ως τα σοβαρά εθνικά μας θέματα. Δεν εκπλήσσομαι. Το έχω ξαναδεί. Σε υποανάπτυκτα κράτη. Όχι όλα. Εκεί μόνο που ο σεβασμός στον συνάνθρωπο, ο ομαλός κοινωνικός βίος με άλλα λόγια, είναι είδος άγνωστο. Δεν το μπορώ όμως, φρίττω, όταν το βλέπω σε μας που οι πρόγονοί μας (καλά που ήτανε κι αυτοί) σκόρπισαν τα εκτυφλωτικά φώτα του πολιτισμού στην οικουμένη ολάκερη. Θαρρώ πως έχουν την αφέλεια να πιστεύουν ότι είναι δυο σκαλιά πάνω από μας τους «βλάκες», χωρίς να ξέρουν πως, απλά, βρίσκονται δυο σκαλιά πιο πίσω κι απ’ τα μουλάρια. Κι ας μην γελάνε τώρα που με διαβάζουν, αν διαβάζουν ποτέ σοβαρά κείμενα, γιατί όλοι οι «άλλοι», οι κατ’ αυτούς

Δ

«βλάκες», εκεί τους έχουμε κατατάξει, κι ας μην το καταλαβαίνουν. Λέγανε οι παλιοί να έχουμε το «γνώθι σαυτόν». Μα για τούτο το απλό, αλλά σπουδαίο προσόν, χρειάζεται και λίγο νιονιό, που αυτοί το στερούνται. Τελευταία, με χαρά μου βλέπω να «ξυπνάνε» επιτέλους όλο και πιο πολλοί από εμάς τα θύματα, και διαμαρτύρονται. Όπως προχθές βραδάκι έξω από το πλοίο, στο λιμάνι, όταν ουρά οι πληβείοι περιμέναμε τη σειρά μας καρτερικά να πάρουμε το εισιτήριο και το, κατά φαντασίαν, σαΐνι, ξετρύπωσε πρώτος απ’ όλους. «Πού πάτε κύριε;», φώναξε ο πίσω. «Κάτι λεφτά θέλω να δώσω.» «Κι εμείς λεφτά θέλουμε να δώσουμε.» «Ναι, αλλά εγώ βιάζομαι.» «Γιατί βιάζεσαι;» «Μη χάσω το πλοίο.» «Με το ίδιο πλοίο θα πάμε κι εμείς, κύριε.» Οπότε ξύπνησε το από μέ-

σα του κι άρχισε, κατά το λεγόμενο, τσαμπουκά. «Α παράτα με, ρε φίλε. Εγώ θα κάνω ένα λεφτό…» Κι αυτό αποτέλεσε μια μικρή πυριτιδαποθήκη που ξεσήκωσε όλους εμάς πίσω, του βάλαμε τις φωνές, ακούστηκαν και κάτι κοσμητικά επίθετα που αποφεύγω να αναφέρω, και μπροστά στο «φωνή λαού οργή Θεού», τον βλέπω τον καλό μου σαν μαδημένη αναψοκοκκινισμένη γαλοπούλα να μην βρίσκει θέση, και να καταλήγει τελευταίος στη ουρά. Πιο πίσω απ’ αυτό που θα πετύχαινε αν ήταν σωστός. Ή, σαν την «κυρία», που χρειάστηκε να θυσιαστούν δεκάδες άκακα γλυκά ζωάκια για να γίνει το πανωφόρι που φορούσε, η οποία παριστάνοντας τη θρήσκα ήθελε να κοινωνήσει. Πήγε στην εκκλησία, και στο «μετά φόβου Θεού…» έσπρωξε μικρούς και μεγάλους, παραμέρισε τα παιδιά τα αναμάρτητα που ήταν μπροστά, και θέλησε να πάει πρώτη στον

ιερέα που κρατούσε το Άγιο Δισκοπότηρο. «Συγγνώμη», της είπε ο παπάς, «πρώτα θα κοινωνήσουν τα παιδιά.» Τραβήχτηκε απογοητευμένη κι εκνευρισμένη η «καθώς πρέπει κυρία», αλλά δεν άντεξε και σε λίγο χώθηκε ξανά ανάμεσα στα παιδιά, σπρώχνοντας μάλιστα κάτι κοριτσάκια, ήταν δεν ήταν οχτάχρονα, λίγο έλειψε να τα ρίξει κάτω, και στήθηκε πάλι πρώτη. Ψύχραιμος αλλά δίκαιος και αυστηρός ο γέροντας ιερέας, δεν έδειξε καμμιά ταραχή, τα Άγια των Αγίων κρατούσε, και πολύ ήρεμα της είπε: «Πρώτα τα παιδιά. Εσάς, θα σας κοινωνήσω τελευταία. Περιμένετε παρακαλώ.» Κι είδανε όλοι την ασεβή κι απολίτιστη αυτή γουνοφορεμένη γυναίκα να φεύγει χωρίς να κοινωνήσει, τιμωρώντας έτσι, νόμισε, τον γέροντα μύστη. Μήπως, αλήθεια, πρέπει οι τύποι αυτοί κάπου να βάζουνε και το μυαλό τους να δουλεύει; Για να μην επαναλάβω αυτό που είπε ένας φτωχικά ντυμένος ανθρωπάκος στον αλαζόνα γραβατωμένο που έκανε φτηνή επίδειξη γνώσεων στην ομήγυρη μιας σύναξης λογοτεχνών: «Μπας και πουλάνε πουθενά μυαλό να σου αγοράσω;» Γιώργος Καμβυσέλλης Giorgiok1936@yahoo.gr

22510 44242

Εμπρός 3170  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Εμπρός 3170  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Advertisement