Page 1

Emmie Peitzu Huang


is to begin.


Portfolio Emmie Peitzu Huang Completed: 01-09-2011 Contact: empthuang@gmail.com Description A collection of my work at Lund University-School of architecture & University of North Carolina at Charlotte-School of architecture during the period 2008-2011


Emmie Peitzu Huang

8630 Ellington Park Dr. Charlotte, NC 28277 U.S.A

[cp]+1 704 497 0528 [@] empthuang@gmail.com [hp] empthuang.tumblr.com [dob] 4:th June 1986

Education aug 2002-jun 2004/Wenzao Ursuline College of Languages, English & French major, Kaohsiung, Taiwan aug 2004-jun 2006/Myers Park High, Honor program, Charlotte, NC, U.S.A. aug 2006-jun 2010/University of North Carolina, Architecture program, Charlotte, NC, U.S.A. aug 2010-jun 2011/Lund University, Architecture program, Lund, Sweden.

CV

Employment jun 2005-feb 2006/Chinese instructor, Charlotte Chinese Academy, Charlotte,NC jul 2005-aug 2007/Shoe Specialist, JcPenney, Charlotte, NC Activities aug 2002-jun 2004/Contestant for the city swimming league, Taiwan. aug 2004-jun 2005/Track and field at Myers Park High, Charlotte, NC. mar 2005/ volunteer at Habitat for humanity, Charlotte, NC. jun-jul 2009.2010/Independent study with site engineer of Barcelona Metro line 9, Barcelona, Spain. oct 2010/ Member of cultural heritage workshop, Berlin, Germany. apr 2011/ E-reporter for Fuorisalone, Milano. Italy.


Skills Computer Vectorworks AutoCAD Sketchup Pro Rhino V-ray Adobe Photoshop Adobe Illustrator Adobe Indesign Adobe Premiere Pro MS Office Linguistic

Mandarin Chinese-mother tongue English-fluent French-intermediate Spanish-basic

Workshop Standard wood and metal shop machineries Laser cutter 3D printer Drawing

Tablet sketching & rendering Marker and chalk rendering Watercolor & rendering Oil painting


INDEX


A RC HI TE C TURE

indoor + outdoor G y m n a s i u m [landscape design]

Theatre

[cultural heritage]

Museum Entrance [cultural heritage]

Train Station

[urban development]

F URNI TURE M A TE RI A L

Foyer table Coffee table Shadow Box


CREATIVE COMPETITION. SPRING 2011. project mentor. John Ross & Abelardo Gonzalez

The project conveys a dialog between the nature and built environment. Reconnecting the two divided neighborhoods in the west side of central Milan by transforming the gap between the railway and river into public playground/ sport center.

Emerge-n-city 11


URBAN FABRIC

contrast between city development

12

LOCUS

adjacency to the demands (homeless shelters)


Milano,Italy area: approx. 12,000m2 (300m long) 13


DISTRICTS

merging the 2 adjacent neighborhoods

14

EDGE

defined by hard boundaries: river & railway

ACCESSIBILITY

possible arrival path to the site


MASTER PLAN 0

10

20

40

100 m


Stimulating the site with movement by programming 2 indoor gymnasiums & 2 outdoor plazas. Embracing the southern neighborhood with park atmosphere, the river frontier plaza is surfaced with grass field continues to the roof. On the other end of the site, the building has its roof inclined to the concrete paved plaza facing the railway tracks. This introduces frontal conditions to the back of both neighborhoods. A. plaza condition & its engagement with the building faรงade. 16

B. relations of the horizontal planes with the built volume.


dia

g me

win e gro

S GRAS

nsiv exte L I O S OWS crete WIND d con e E c r T RE nfo CONCrs of rei e lay K

WOR

FORM

cture

stru RE UCTUcrete web R T S ROOF orced con reinf

N DESIG re ROOF le structu f f wa

AYS eams RAL Boncrete b U T C STRUnforced c 8 rei 17


SPATIAL FUNCTIONS

public

CIRCULATION

cars

service

pedestrian/bike

office/private

vertical connection

DIRECTION 2 plazas corresponding to 2 edge conditions

18

DENSITY main gathering plazas & their interconnection area


BUILT situating base on main plazas

ACCESS possible entries to the built

CIRCULATION (pedestrians vs. vehicles) direct & indirect path

NATURAL LIGHTING placed according to spatial usage

19


12 11 10 9 3

4 DETAIL B

1

2

3

1. laminated safety glass 2. fixing points 3. glass sealant 4. four steel mounting points 5. steel bar 6. steel pillar

4

8

A 1

6

5

DETAIL A 5

6

6

12 11 10 9

8

8

7

7

A

20

DETAIL B

1. laminated safety glass

A

1. grass 2. filtering layer DETAIL A 1. grass 3. gravel drainage 2. filtering layer 4. cover plate 3. gravel drainage 4. cover plate 5. wedge-shaped stripe 5. wedge-shaped stripe 6. glass framing 6. glass framing 7. laminated safety glasssafety glass 7. laminated 8. steel pillar 8. steel pillar 9. gravel drainage 9. gravel drainage 10. protection layer impermeable layer 10. protection 11. layer 12. reinforced 11. impermeable layer concrete 12. reinforced concrete DETAIL A

7

5

4

2 3

B

DETAIL B

1. laminated safety glass 2. fixing points 3. glass sealant 4. four steel mounting points 5. steel bar 6. steel pillar DETAIL B


A

B

21


OISTAT Teatre architecture Competition. SPRING 2011. project mentor. Milad Hossainzadeh & Abelardo Gonzalez

Renewing the interior of an existing Gothic church into a performance space. A performance is an endless spirit. From the origins of time the gathering place for celebration and interaction was the theater. First the actors faced the audience, now they are engulfed by it. The ideas of interaction and community reflect in the form, as the stage is wrapped in layers of spectators. With the senses plied and movement unrestricted, the performance evolves into a sensation to be experienced. Surrounded by the artificial and fabricated, a performer most natural and pure is ever present.

Decant

[Prague,Czech Republic] area: approx. 270m2 (9m x ~30m)

25


From decadence to humility, with passion and conviction, to the unexplored, from the foundation of time. Originating with a drop of wine. Embracing the worldly flow. With a movement of ideas. In a circle of equals. An untamed performer. An ancient tradition.

26


Floor Plan + Site

0

5

10

30m 27 11


starting with a drop the ripples fall outward rising to form a ring chaos forms to order a spectacle of movement the interaction push and shove drains away finds an open expression a new spectacle release from capture circulates back becomes a continuous flow. 28


the ancient amphitheater atmosphere is recaptured in the Gothic church (St.Anna's).

29


CULTURAL HERITAGE. AUTUMN 2010. project mentor. Ingela P. Skarin & Mats Edström

Malmöhus was originally a minor citadel built in 1434, which brought Norway, Sweden, and Denmark together under Erik of Pomerania, king of Kalmar Union. In the middle Ages, it was a Danish mint. Later in the 19th century, the castle served as a prison. Today Malmöhus is presented to the visitors in its 16th century state and forms part of Malmö Museer. The museum's permanent exhibits focus on history, natural history, and art. The natural history has an extensive collection in its aquarium exhibition. This museum administration is planning on an expansion of the aquarium space to attract local residents. Based on this knowledge, the objective of this project is to increase the accessibility of the museum to the city.

Malmöhus

Malmö, Sweden area: approx. 500m2 33


v

N

This garden located at the souther edge of Malmรถhus. It is a popular place for the local residents on daily basis during late spring to early autumn.

Concept An additional entrance from the south of the fortification brings the local residents (non-tourists) into the museum atmosphere. 34


Tunnel entrance to natural museum in Malmรถhus 35


1 2

3 4

5 6

7 8

DETAIL SECTION scale 1:50 1.low-emissivity glass, 50mm 2.tensile steel, 70mm 3.aluminum element, 90mm 4. lighting 5.tubular steel, 70mm 6.C beam anchor, 10mm 7.insulation, polystyrene foam, 50mm

9 10 11 11 12

13 14 15 21 20 19 18 17

36

16

8.insulation,rock wool, 35mm 9.corrugated steel roofing, 50mm 10.IPE beam, 20mm 11.waterproof insulation, 70mm 12.shatterproof glass, 85mm 13.concrete structure & water-depth, 250mm 14.waterproof insulation, 70mm

15.reinforced concrete pillar, 250mm 16.sheath, 10mm 17.mesh, 10mm 18.insulation, 80mm 19.Heating system 20.screed, 50mm 21.wooden flooring, 20mm


North-South Section

0

5

10

30m 37


16


URBAN DEVELOPMENT. AUTUMN 2009. project mentor. Michael Williams

The project locates between West 6th St. and West 8th St. along North Smith st., Charlotte, North Carolina. The goal of this project is not only to relocate the Amtrak station, but also to develop the surrounding area of the site. The project concept is to create a social environment at the park area for residents' daily usage. The building itself situates on West 7th St. that runs across N. Smith St. The advantage of this location is its elevation difference that enables the engagement of the park area and the coffee shop without interrupting the function of the train station. Moreover, this location is the end point from the view into W. 7th St., which allows the pedestrians to spot the station.

Amtrak railway station

Charlotte, U.S.A area: approx. 900m2 41


The site locates on the edge of the city grid. The neighborhoods around it are starting to alter the pattern

Major Highways & Rail line

42

Circulation from Downtown Charlotte to the site.

CITY CONTEXT the site is an edge in itself. Linking URBAN to PASTORAL


carved by men highways leave a built up wall around the perimeter of Charlotte

HILL -visible high point in cemetary 1900

2009

Historical Development

Over time, the size and number of buildings in the area has changed significantly. Apartments and larger homes have become the norm in the surroundings of the site. This has a visual effect as well as an immediate influence on the site's availability.

HIGHWAY

6TH STREET - cutting into earth

flowing like a snack

43


Shading by Hour

8 AM

10 AM

NOON

2 PM

4 PM

6 PM

N

Rising & setting of sun

June 21

September 21

Degree above horizon at point of transit

44

December 21

Summer sun


North view of the station 45


Vertical volume of the Entrance

Framing adjacent park views.

Overhang for outdoor protection also serves as a connection to the higher ground.

N Building axon

Diagram- entry conditions 46


East view of the station 47


THE MAKING


Furniture making. Autumn 2009. project mentor. Richard Presiss

material: cherry & spanish cider total components: 20 function: foyer table

50


51


Furniture design- JUNK DESIRABLE. Autumn 2010. project mentor. John Cramer & Abelardo Gonzalez.

material: rusted steel saw plate, aluminum & plastic glass total components: 17 function: coffee table

52


53


Structure II. Autumn 2009. project mentor. David Thaddeus

material: Quikrete (cement product), steel wire, cherry wood, copper plate, & shoji paper total components: 6

54


55


Emmie Pei. Huang [cp]+1 704 497 0528 [@] empthuang@gmail.com [hp] empthuang.tumblr.com [dob] 4:th June 1986


THANK YOU.


O. pei  

A collection of my work at Lund University & UNC-Charlotte during the period 2008-2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you