Issuu on Google+


C O N T E N T S


E. 67 + ST. CLAIRE

6 8 16 22

EMMY OBER

SALVATORE FERRAGAMO

14 PRODUCT RUNWAY

REINVENTING THE TIRE

CAR CONDOMINIUM

AZRA

4 26


AZRA Imagine soft, dark lighting and walking through rich, heavy draperies of reds and white silk, emerging into a decision of dining or lounging, drenched in rich bold colors. Smelling the spicy linger of cayenne and the sweet smell of cinnamon; hearing the low beat of drums mixing with high clings of dancing bodies dripping in coins. Relax in a very mysterious and hidden culture that draws the curiosity of wealthy, young wanderers, a space that feels foreign but safe, somewhere

4

that is exciting and seductive. Let your mind travel to the land of spices, where dancers wrap around you and lighting takes you to another place, the safe haven of Azra. This utopic restaurant was created from the true reality of experience; dining always involves new people, new flavors, and new smells. An exposure to mystery in its very essence.

INSPIRATION PHOTOGRAPHY


HOOKAH LOUNGE

PRIVATE DINING

RECEPTION WAIT STAFF LOUNGE

BAR SEATING

MATERIAL PALATTE

BAR

DINING AREA RESTROOMS

FLOOR/ FURNITURE PLAN

SKETCHED PERSPECTIVE


E. 67 + ST. CLAIR Through the Cleveland Urban Design Collaborative, this project developed from an abandoned home located in a subset of Cleveland with an 80% crime rate. The house was down to bare bones when our class came into the project, our job was to develop a space that evolves the history of the area with a new, young feel. Green overgrowth which enveloped most of the surrounding abandoned areas inspired my design. We were given a $5,000 grant for metal work which I incorporated in all aspects of my design. Metal piping was used in the lighting,

6

kitchen shelving, bathroom shelving, as well as used in a decorative screen to protect windows. The crime in the area was a driver to aesthetically protect the building and challenged me as a designer. This design was developed to feel rustic and industrial but with the natural wood tones and organic gathering spaces it creates a comforting environment. The space is easily adaptable as a studio or as a family house.

INSPIRATION PHOTOGRAPHY


SECOND BEDROOM

MASTER BEDROOM

LIGHTING/ INSPIRATION

ENTRY

STAIRCASE KITCHEN

LIVING ROOM BASEMENT ENTRANCE

DINING ROOM

POWDER ROOM

SECTION/ FURNITURE PLAN


CAR CONDOMINIUM Every car garage has three things in common; an enthusiast, a muse, and the pin up. In a world controlled by men, it’s the woman who owns this paradise. This developed through a student project for Club Motor Estates, the instructions called for a car enthusiast in need of a home for their collector cars. Our job was to design our own collector and their collections. I took inspiration from Rolls-Royce, Bentley, Aston Martin, and most importantly the female body.

8

The space was a 60’ X 48’ garage with vaulted ceilings and the ability to build mezzanines. I fully took advantage of the gracious space and incorporated a kitchen, bathroom, display area for the collector’s prize car as well as a bar and private office. In such a large, open space the sound issue was a driver to push my limits with materials, working mostly with accoustic fabrics and wallcoverings while still creating a sultry get away for the powerful working woman.

INSPIRATION PHOTOGRAPHY


The One Hundred Body sketch directed the development of my stairs and overall layout of the space. The naked female body covers most car garages, but in this garage it is more than a clichĂŠ. It is an empowerment. By studying the curves of the female figure I worked my space into a beautifully curved and organic area that embodies the power of the female form. ONE HUNDRED BODY SKETCH

STAIRCASE DETAIL & AXONOMETRIC


OUTDOOR TERRACE SECOND ENTRANCE DOOR

CAR LIFT OPENING

3

LOUNGE SPACE

CAR LIFT BATHROOM

LOUNGING ROOM

BAR & GRILL

4 PRIVATE OFFICE

DINING

2

KITCHEN

1

FIRST LEVEL FURNITURE PLAN

SECOND LEVEL MEZZANINE FURNITURE PLAN

THIRD LEVEL MEZZANINE FURNITURE PLAN


LIGHTING SELECTION

FURNITURE & MATERIAL SELECTION

1 VIEW FROM OVERALL GARAGE


2 VIEW FROM FIRST LEVEL


3 VIEW FROM SECOND LEVEL

4 VIEW FROM BAR & GRILL


REINVENTING THE TIRE Getting your car fixed is always stressful and a hassle. But when the Tire Review magazine came to our class with the goal to redesign this experience, I immediately used my knowledge in psychology to fix common problems. The environments have always been an issue, thus why I developed the interactive store without any intereaction. The touchscreen walls in Cleveland’s Museum of Art inspired me to iniate an entire wall where the clients can look into tires and view what works best for their cars, even profiles

14

on each mechanic. If a client already knows what they need then they can skip a complicated process but if they need help, an attendent would still be there. I also used arcade race-car games to create an area where the clients can test drive various tires in different weather conditions. Another hurdle in my design was the personalities in the environment. The lemon inspired me to divide spaces into a young, bright space for children that is opposite of the calmer, quiet space that some people need.

INSPIRATION PHOTOGRAPHY


MOST KIDS AREA

HIGH

SHOP AREA LOW

RECEPTION

INTERACTIVE WALLS

LEAST

QUIET AREA

MODERATE ENTRANCE

NOISE & TRAFFIC STUDY

AREA STUDY

PSYCHOLOGY OF COLOR STUDY PEACE NATURE ENERGY PRODUCTIVITY

INNOCENCE PURITY

CALMING TRANQUILITY TRUST LOYALTY INTELLIGENCE

PSYCHOLOGY OF TEXTURE STUDY


1 INTERACTIVE WALL SYSTEM 4

1

3

2 ATTENDENT FOR HELP

2

3 DRIVING SIMULATOR

4 ACCOUSTIC BARRIER TO KIDS AREA

VIEW FROM ENTRANCE

6 5

5 INTERACTIVE WALL SYSTEM

6 ACCOUSTIC CEILING TILE 7 7 MULTI-AGE SPACES

VIEW INTO KIDS AREA


VIEW FROM MECHANIC SHOP INTO STORE


PRODUCT RUNWAY This IIDA sponsored event is typically for professional design firms but allowed a team of six Kent State students to join. Our team was sponsored by Zero Landfill, a company based on recycling design goods. Our team wanted to stay true to this company and design based from the ground and natural forms of Earth. From the dark, rough beginning of coal we polished this form into a shining, perfected diamond. By studying the forms and fractals of natural rock we designed a dress that

18

showed the evolution of time and pressure. We took inspiration from a broken glass form to construct the bodice, which was formed from recycled window shades. Our skirt was formed from folded paint samples, wallcoverings, plastics, and fabric samples. Evolving from the deepest colors of Earth to the purest hues of nature. In collaboration with mediums and multiple constraints our design developed into a dress that showcased the many talents of each student.

INSPIRATION PHOTOGRAPHY


DEVELOPMENT OF PRELIMINARY ILLUSTRATIONS


DEVELOPMENT OF DRESS STRUCTURE


FINAL PRODUCTION ON THE RUNWAY


SALVATORE FERRAGAMO While spending a semester in Florence, Italy I had the opportunity to work on Palazzo Spini Feroni, the current Salvatore Ferragamo store and museum. This project was driven by the dynamic relationship between Expressionism and Impressionism. Expressionism presented the world with radically distorted art which sought to express emotional experiences through moods and ideas. Impressionism presented the world with art which sought to impress the view of the physical reality through light and movement. The museum gave

22

patrons an experience to see the juxtaposition of the art. It confronts you with the realization that people can see and feel very differently. The project used specific flooring to act as wayfinding through the museum, a cracking created by the static collision of the art.

INSPIRATION PHOTOGRAPHY


Lighting in the space is comprised of accent lighting as well as the floor lighting, which serves as way finding throughout the museum. ASB Glass Flooring will be used for the illuminated floor. This product is extremely durable, resistant to corrosion and climate change. The LEDs have the ability to change color, with endless possibilities including warnings for closing time or emergencies; creating a functional and aesthetic design element.

ENTRANCE STAIR DETAIL

RECEPTION SPACE

COAT CHECK

RESTROOM EMPLOYEE SPACE

ENTRANCE

ENTRANCE DESIGN

SELF | LAST EXHIBIT BODY

STORAGE

CAFE

NATURE | FIRST EXHIBIT

CITY

SOCIETY

FLOOR PLAN


1

3 1 2 2


3

Materiality in the space is simplified to accentuate the beauty of the vaulted ceilings. The flooring will be half black stained concrete and white cement.

MARBLE FRAME WIRE CABLES TWO GLASS PANNELS 12 CM APART

LIGHTING FRAME DETAIL


E EMMY OBER A senior in Kent State University’s Interior Design program with a minor in Psychology, who recently spent an entire semester studying abroad in Florence, Itlay. Involved in the International Interior Design Assocation, as well as being the IIDA President for the Interior Design Student Collaborative on campus. A published student who sits on the Dean’s Student Advisory Council for the College of Architecture and Environmental Design. As well as an avid philanthropist and dedicated leader in and around her community.

26


“ To design is to communicate clearly by whatever means you can control or master.” -MILTON GLASER



Emmy Ober