Page 1

Kapitaali 3/2014

Fuksi-

numero!


Kapitaali 3/2014 Päätoimittaja: Emmi Peltonen

Sisältö

4 Pääkirjoitus

5 Oppiainevastaavalta

6

7 Tuutorivastaavalta

Toimittajat: Lauri Jauhiainen Satu Koskinen Mattias Lagerspetz Pyry Lehtonen Sini Liukkonen Ville Markkanen Antti Orlimo

Tulevia tapahtumia

8 Tuutoriesittelyt

11

12 Varjo-opinto-opas

16

Menossa mukana

18

KTTO:n hallitus 2014

20 Puheenjohtajalta

22

Taittajat: Sara Laurila Emmi Peltonen

Muistilista alkuun

Kansikuva: Mikko Virta Painopaikka: Picaset Oy

Kuinka toteuttaa

Painos: 80 kpl

oma opiskeluaika?

25

Maalta Helsinkiin

26 Sanasto

30

Kapitaali saa HYY:n lehtitukea

Valtsika for Dummies

3


Pääkirjoitus

Pian se alkaa Onneksi olkoon! Olet päässyt opiskelemaan yhtä kiinnostavimmista oppiaineista saatuasi oikeuden opiskella taloustiedettä Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa, eli tuttavallisemmin valtsikassa. Edessäsi odottaa liuta kiinnostavia kursseja ja matkallasi tulet kohtaamaan kasan mukavia, fiksuja ja ajoittain filmaattisia kanssaopiskelijoita. Tämän Fuksinumeron tarkoitus on antaa tietoa tulevan syksyn opinnoista ja tapahtumista sekä vastata jo joihinkin kysymyksiin, jotka ovat mieleesi ehtineet kummuta. Lehdessä sinua tervehtivät laitoksemme oppiainevastaava (s. 5), ainejärjestömme puheenjohtaja (s. 20) sekä rakkaat, tulevat tuutorisi tuutorivastaava Pyry Lehtosen johdolla (s. 7). Kaikkiin kysymyksiin ei kuitenkaan voi vastata yhdellä lehtisellä, joten älä pelkää kysellä asioita tuutoreiltasi tai muilta vanhemmilta opiskelijoilta. He ovat olleet kanssasi samassa asemassa ja auttavat enemmän kuin mielellään. Helppo tapa tutustua uusiin ihmisiin on lähteä mukaan erilaisiin tapahtumiin, joita on paljon ja joka lähtöön. Oman ainejärjestösi, KTTO:n, sitsien ja bileiden lisäksi olet tervetullut myös muiden valtsikan ainejärjestöjen tapahtumiin. Juhlia riittää, mutta ainejärjestöt tarjoavat myös muuta kivaa toimintaa, jonka kautta voi tutustua muihin opiskelijoihin rennommissa merkeissä. Urheilurintamalla KTTO:laiset pelaavat muun muassa jalkapalloa ja salibandyä, ja kulttuurin ystäville on järjestetty yhteislähtöjä teatteriesityksiin.Valtsikan mittakaavassa on taas käyty keväisin lenkillä ja tehty opiskelijamusikaalia. Täten olenkin aivan var-

ma, että laajasta tarjonnasta löytyy jokaiselle jotain hauskaa tekemistä opintojen oheen ja samanhenkisiä kavereita ympärille niiden läpi kulkemaan. Omassa fuksivuodessani parhainta olivat erilaisista tapahtumista huolimatta itse opinnot. Erityisesti oman pääaineen kursseilla kokee ajoittain asemansa jopa onnekkaaksi, kun pääsee kuuntelemaan luennoitsijan ajoittain suorasanaista analyysia ajankohtaisesta aiheesta. Käsitystä tulevista kursseistanne voitte hakea KTTO:n nettisivuiltakin vanhassa muodossa löytyvästä Varjo-opinto-oppaasta (s. 12). Omana vinkkinäni suosittelen panostamaan erityisesti pääaineen opintoihin lähtien siitä, missä istut luentosalissa. Ensimiitti on 16. elokuuta. Siellä nähdään!

Emmi Peltonen

4


Oppiainevastaavalta “Toivotan oppiaineen koko henkilökunnan puolesta kaikki uudet opiskelijat tervetulleiksi opiskelemaan taloustiedettä. Samalla haluan onnitella teitä pääsykoemenestyksestänne.” Olette tulleet Suomen johtavaan alan yksikköön, joka pystyy tarjoamaan tasokkaan ja monipuolisen opetusohjelman. Taloustieteen oppiaine on osa Helsingin taloustieteellistä tutkimuskeskusta (HECER), johon kuuluvat myös kanssamme samoissa tiloissa toimivat Aalto-yliopiston ja Hankenin taloustieteen laitokset ja joka on Suomen merkittävin akateemisen taloustieteilijöiden keskittymä. Tutkimusedellytysten paranemisen lisäksi tämä organisaatiorakenne mahdollistaa maan kattavimman taloustieteen kurssivalikoiman kaikilla opintojen tasoilla. Taloustiede on suhteellisen vaativa opinala, jonka opiskelu edellyttää hyviä menetelmällisiä valmiuksia. Tutkinto rakentuu kumuloituvasti siten, että keskeisten teoriakurssien sisältö perustuu tutkinnon eri vaiheissa aiemmin opitulle. Rakenteeltaan tutkintovaatimuksemme ovat selkeät ja lähes samanlaiset kaikissa taloustieteen koulutusohjelmissa myös kansainvälisesti. Opintojen rungon muodostavat eri tasoilla mikro- ja makrotalousteorian kurssit, joilla opittua sitten täydennetään kunkin oman kiinnostuksensa mukaan valitsemilla erikoiskursseilla. Varsinaisten taloustieteen opintojen lisäksi tutkintoon sisältyy Helsingin yliopistossa selvästi enemmän menetelmäopintoja kuin muissa suomalaisissa taloustieteen opinto-ohjelmissa. Näillä matemaattisten menetelmien ja ekonometrian kursseilla sekä matematiikan ja tilastotieteen sivuaineopinnoilla on suuri merkitys myös työllistymisen kannalta. Oppiaineen matemaattisuuden vuoksi opinnot muodostuvat pääasiassa luentokursseista harjoituksineen päinvastoin kuin useimmissa muissa Valtiotieteellisen tiedekunnan aineissa,

joissa kirjatentit voivat olla sopiva opintojen suoritustapa. Syynä kurssimaisuuteen on myös se, että keskeinen tavoite on taloustieteen käsitejärjestelmän ja taloudellisen ajattelutavan omaksuminen. Ilman harjoituksiin sisältyvää opitun tiedon soveltamista tätä tavoitetta on vaikea saavuttaa. Laajahkoiksi kursseiksi jaksotetun opinto-ohjelman tarkoitus on siis helpottaa opintojen etenemistä, ja kurssiohjelman ylläpitämiseen oppiaine käyttää perustellusti paljon resursseja. Olisikin toivottavaa, että opinnot suoritettaisiin suositellussa järjestyksessä ja ensimmäisen vuoden menetelmäopinnot otettaisiin vakavasti, vaikka niiden merkitys saattaakin kirkastua vasta opintojen myöhemmässä vaiheessa.

Markku Lanne

Valokuva: Mikko Virta

5


Tulevia tapahtumia Lukuvuosi on täynnä tapahtumia. Tähän olemme koonneet syksyn ehkä kiinnostavimmat bakkanaalit. Kannattaa seurata oman vuosikurssin fbryhmää ja KTTO:n tapahtumakalenteria syksyn varrella lisätietoja varten. 2.9. Fuksiaiset KTTO:n perinteiset fuksiaiset. Aloitetaan Kaisaniemen puistossa jo klo 14. Jatkot ovat VOO:n kanssa. Ota mukaan kravatti ja hyvä mieli!

16.8. Ensimiitti Täällä kohtaat ensimmäistä kertaa kurssikaverisi ja uudet tuutorisi. Kohtaaminen klo 16 Mantalla, josta sitten lähdetään yhdessä eteenpäin. Tunnistat tuutorisi punaisista haalareista.

4.9. Kannun fuksisuunnistus Klo 15 alkaa valtsikan yhteinen fuksisuunnistus. Erinomainen mahdollisuus tutustua myös muihin kuin KTTO:laisiin opiskelijoihin.

23.8. Kannugames Valtsikan yhteistä hauskaa Suomenlinnassa. Kohtaamispaikkana toimii Esplanadin puiston Kauppatorin puoleinen pääty, josta lähdetään yhdessä klo 13.55 ja 14.15 lähtevillä lautoilla Suokkiin. Jos myöhästyt, ota yhteyttä johonkin tuutoreistasi ja tule seuraavalla lautalla.

9.9. Fuksimökki KTTO:n perinteinen fuksimökki Porkkalan metsikössä. Paikalle järjestetään yhteinen bussikyyti ja siellä yövytään yksi yö. Lisäinfoa tulee lähempänä tapahtumaa.

26.8. Fuksien selvä tiistai Klo 18 alkaen rentoa hengailua kattosauna Sivistyksellä ensimmäisen orientoivan päivän päätteeksi.

19.9. (tai 20.9.) Fuksisitsit Syksyn ensimmäiset sitsit, joissa fukseille opetetaan valtsikan sitsaamiskulttuuria. Hanki valtsikan punainen laulukirja ennen näitä kestejä!

27.8. Peli-ilta Keskiviikkona suunnataan Café Mascotiin pelaamaan lautapelejä ja biljardia. Paikalle mennään suoraan TVT-perehdytyksestä ja siellä ollaan n. klo 18.30.

27.9. Integroitumisbileet Lauantaina integroidutaan moodilaisten kanssa Kuppalassa.

28.8. Fuksien futisottelu Fuksiviikon torstaina tutustutaan kurssikavereihin hieman urheilullisemmissä merkeissä, kun klo 17 jälkeen otellaan fuksikurssin mestaruudesta leikkimielisen futismatsin merkeissä. Paikka tarkentuu lähempänä ja lajikin voi olosuhteiden muuttuessa vaihtua.

8.10. Roomalaiset Roomalaisteemaiset sitsit VOO:n kanssa. Pääseköhän näissä viimein käyttämään omaa toogaa? 15.11. KTTO:n 55. vuosijuhlat Kauniita naisia, komeita miehiä, hyvää ruokaa ja hyvää mieltä. Näitä juhlia ei kannata missata!

6


Tuutorvastaavalta “Onnea vielä kerran pääsykoemenestyksestäsi!” Olet tehnyt hyvän päätöksen valitessasi taloustieteen opinnot valtsikassa ja toivottavasti muistat myös itse olla ylpeä opiskelupaikastasi kevään luku-urakan jäljiltä. Fuksina eli ensimmäisen vuoden opiskelijana sinulla on mielessä varmasti monia kysymyksiä, joihin et vielä ole saanut vastausta. Tässä vaiheessa näyttämölle astuu kahdeksan tuutoria, jotka johdattavat sinut yliopistoelämän saloihin Osalla teistä on varmasti jo jotain yliopisto-opintoja takana mutta ei kannata huolestua jos niitä ei vielä ole, sillä pian on. Tuutoreiden lisäksi opiskelijaelämään ja opintoihin sulautumisessa auttaa myös meidän mahtava ainejärjestömme KTTO ry eli Kansantaloustieteen opiskelijat ry sekä tietenkin kädessäsi juuri pitämäsi Fuksikapitaali. Opintojen suhteen ei fuksina kauheasti tarvitse stressailla, sillä fuksivuosi on varsin huoletonta aikaa. Kukaan ei tule sinulta ensimmäisenä vuotenasi utelemaan kandintyösi saatika gradusi aihetta, joten voit huoletta keskittyä muuhun

opiskelun oheistoimintaan. Heti syksyn alettua alkavat nimittäin myös kaikki fuksitapahtumat – sekä meidän ainejärjestömme omat että Kannunvalajien järjestämät fuksitapahtumat. Ja jottei mikään jäisi epäselväksi, niin Kannunvalajilla tarkoitetaan koko valtiotieteellisen tiedekunnan ainejärjestöjen ns. kattojärjestöä. Meidän tuutorien tehtävänä on auttaa teitä, oi ihanat ja rakkaat fuksimme, kaikissa ongelmissa mitä eteenne tulee. Jos et löydä reittiä luentosaliin tai jos Weboodi kiukuttelee, niin me autamme. Suosittelen kuitenkin kysymään apua, jos ongelmia tulee, jotta osaamme auttaa. Viimeiseksi muttei vähäisimmäksi sanoisin vielä sen, että fuksisyksy on tosi jees ja kannattaa ottaa siitä kaikki ilo irti! Ensimiitissä nähdään! Tai ainakin viimeistään syksyllä!

Pyry Lehtonen

Valokuva: Mikko Virta

7


Tuutorit 2014: Lauri, Mattias, Satu, Pyry, Sini, Ville, Emmi ja Antti!

8


Lauri Jauhiainen

Madde on kunnostautunut FC KTTO 59’n riveissä ja vapaa-aika kuluu tältä urheilumieheltä jalkapallopelien tuomaroimisessa.

Res. vänr. Jauhiainen on muiden KTTO:laisten onneksi päättänyt lykätä Maanpuolustuskorkeakouluun hakeutumista vielä ainakin vuodella. Uudet fuksit voivat siispä ottaa mallia ainakin laulunjohtajan roolissa skånskan puhumiseen, oikeaoppiseen ykkösoluen nauttimiseen sekä aina yhtä tyylikkäästi (Stockmannin) pikkutakkeihin pukeutumiseen. Lauri pääsee harjoittamaan toimintaa hierarkkisissa järjestöissä kuitenkin myös reservin puolella ja vastaakin Laajasalon vapaapalokunnan viestinnästä. Tämän lisäksi ”konsultti Jauhiainen” toimii myös KTTO:n hallituksessa pr-vastaavana ja suuntaa usein aamuisin ”Minä ja Jari” –kappaletta vislaten läntiseen naapurikuntaamme markkinointialan töihin.”Jauhilta” ei siis sanottava lopu kesken ja Pasilan residenssin parvekkeella tarjoamansa ykkösolut saattaa venäyttää illan jopa konjamiinin puolelle. Kuitenkin myös seuraavana aamuna kannattaa varoa jäämästä Laurin jalkoihin Keskuspuiston lenkkipoluilla.

Satu Koskinen KTTO:n suhdevastaava Satu suhteiden sotkemisen lisäksi sotkee mielellään myös omia opintojaan suorittamalla tentit mieluummin uusinnassa ja unohtamalla palauttaa laskarit. Satu suoriutuu opinnoistaan kuitenkin hyvin arvosanoin, sillä Satu on työmoraaliltaan tinkimätön aikaansaaja, joka hoitaa hommat ennen kuin muut ehtivät edes ajatella niitä. KTTO ja Valtsika ovat Satun itsensä mukaan yksiä parhaita asioita, joita hänelle on tapahtunut. Missä muualla Satu olisi muka päässyt opiskelemaan viidentoista nopan edestä todennäköisyyksiä ja luuttuamaan bileiden jälkeen lattiaa ensin fuksitoimikunnan ja sen jälkeen KTTO:n hallituksen kanssa? Todarin lisäksi kielten opiskelu on erittäin lähellä Sadun sydäntä. Satu opiskelee muun muassa italiaa, ja kolmen vuoden opiskelun jälkeen Satu osaa jo tilata ravintolassa pizzan ja viiniä. Italian lisäksi Satun voi erittäin suurella todennäköisyydellä tavata myös valtsikan tapahtumista seuranaan pullo viiniä. Viinin ystäväksi Satu tietää myös hämmentävän paljon tequilasta.

Mattias Lagerspetz Virossa nuoruutensa viettänyt Mattias Lagerspetz on tuutoreiden henkinen isähahmo – jo akateemisella urallaan pidemmälle ehtinyt kandidaattisherra. Mattias aloitti opintonsa Tarton yliopistossa, mutta siirtyi ensimmäisen vuoden jälkeen Helsingin yliopistoon. Yliopistojen lisäksi myös molempien maiden asevoimat hamusivat Mattiasta riveihinsä. Suomen onneksi valinta osui pohjoisempaan vaihtoehtoon, jossa Mattiaksesta muovautuikin isänmaanurho, viestimies LagersBetz. Helsingissä Mattias on kotiutunut vehreään Länsi-Pasilaan, jossa hän on vaikuttanut muun muassa legendaarisen Pasilan residenssin™ perustajajäsenenä. Mattiaksen monikulttuurisuus näkyy parhaiten hänen hoitamissaan hallitustehtävissä. Hänet tunnetaankin KTTO:n suurena Balkan-tietäjänä ja onnistuneet opintomatkat eteläisiin naapureihimme ovat antaneet hänelle emeritusmatkavastaavan tittelin. Tämän lisäksi

Pyry Lehtonen Pyry on Tampereelta Helsinkiin muuttanut toisen vuoden KTTO:lainen ja hallituksen opintovastaava. Tämä sulavaliikkeinen herrasmies sopii jokseenkin täydellisesti kuvaukseen ”monta rautaa tulessa”. Pyry tekee tunnollisesti hämmentävän monia asioita samanaikaisesti ja joidenkin väitteiden mukaan hän ei juurikaan arvosta nukkumista. Hän on myös myyntitykki, joka usuttaa sinut tanssilattialle saatuaan sinut ensin ottamaan kuvia tulevalle Tinder-tilillesi sekä kumoamaan absinttishotteja sillä seurauksella, että seuraavana aamuna heräät mistä tahansa muualta kuin kämpiltäsi. Biletyksen ja opintojen ohella Pyrylle on

9


kuitenkin tärkeää pitää huolta myös omasta kunnostaan. Intohimoisena penkkipunnertajana tunnetun Pyryn rintalihakset tulevat varmasti tutuiksi vuoden aikana ja nämä mannerlaatat komeilevat usein sosiaalisessa mediassa viikonloppuiltojen jälkeen. On huhuja siitä, että Pyry olisi myös juossut maratoneja, ja uhkaakin osallistua ensi syksyn Rantamaratoniin haalari päällä.

Uintia Sini harrastaa kuitenkin vain harvoin ja paikan täytyy olla tarkkaan valittu. Kriteerit on tähän mennessä täyttänyt ainakin kauppiksen suihkulähde, jonne Sini päätyi harjoittelemaan käsipohjaa epäonnisen suolausyrityksen jälkeen iPhone seuranaan. Sini osaa kuunnella intuitiotaan ja hän on varma valinta seuraksi, kun hauska ilta on tavoitteena!

Sini Liukkonen

Ville Markkanen

Sini on Vihdin metropolista Helsingin pitäjään eksynyt toisen vuoden opiskelija. Sinin löytää usein hajoilemasta laskuharjoituksiin Economicumilta. Hän opiskelee ahkerasti, mutta tuntuu löytäneen kultaisen keskitien juhlimisen ja opintojen väliltä. Kovatahtinen opiskelu saattaa tosin purkautua välillä käsittämättöminä naurukohtauksina. Naurukohtauksen on nähty tulevan luennoilla ja raitiovaunussa, mutta P(Sinin hepuli) on suurimmillaan Porkkalassa aamun sarastaessa. Sinin harrastuksiin kuuluu muun muassa biletanssiminen ja uinti.

Sanojensa mukaan “kiintiösavolainen” Ville saapui Helsinkiin akselilta Kuopio-Varkaus. Villen savolaiseen menneisyyteen kuuluu ammattimaista kiljun valmistusta sekä bändissä soittamista. Tämän tahdikkaan seuramiehen kanssa voit käydä luontevaa keskustelua mistä tahansa aiheesta ilman turhaa small talkia. Stoalaisen rauhallisen Villen tapaa päivisin joko luentorakennuksen edustalta lopettamasta tupakointia tai poistumassa luennolta lopettamaan tupakoinnin. Tällaisen Villen sijaan juhlissa voi havaita tanssilattiaa dominoivan, kenties koko Koskelan pehmeimmän lantion omaavan tissuttelun antiteesin. Tyhjien tequilapullojen taistelutantereelta voittajana nouseva Ville valitsee aamuyön menopelikseen taksin, mitä hän rituaalinomaisesti katuu seuraavana päivänä. Mikäli Ville ei ole moisesta sohvallaan toipumassa, kannattaa häneltä kysyä neuvoja matematiikassa tai elämässä muuten.

Fuksit Pikkulaskiaisessa. Valokuva: Samuli Salo

Antti Orlimo Antti on Lahden anarkiaa Pasilaan paennut toisen vuoden taloustieteen opiskelija. Tämän alfauroksen seurassa voit olla varma, että verbaalisia pommeja tippuu usein kuin tutti vauvan suusta. Muut huomioon ottavana gentlemannina Antti ei kuitenkaan koskaan personoi vitsejään kehenkään henkilöön, vaan onnistuu löytämään huumoria jopa After Kuppala aamuihin mitä villeimmistäkin asioista.

10


Kuten kaikilla suurmiehillä, on Antilla käsittämätön kyky keksiä luovia ja idearikkaita tempauksia. Mikäli et keksi päräyttävää asua seuraaville teemasitseille, kysy Antilta. Huomioithan kuitenkin, että asuvalinnat eivät yleensä ole sopivia herkimmille fukseille. Kaikin puolin reiluun ystävään Anttiin kannattaa tutustua ja lähteä yöhön hänen kanssaan. Saatat löytää itsesi Kallion Ruotsin laivalta, Städäristä, yön pikkutunneilla…

päässä. Älä myöskään anna ulkonäön pettää, vaikka kommarinpunaisia haalareita ei olekaan päällä. Sisältä paljastuu täysiverinen valtiotieteilijä. Otaniemi on onneksi juurtunut Emmiin kuitenkin niin hyvin, ettei käytännöllisyys ole kokonaan kadonnut valtsikamaisen abstrahoinnin tieltä. Emmi ei arkaile sanoa mielipiteitään, ja luennoilla hänen bravuurinaan on korjailla proffien virheitä luentokalvoista. Siinä onkin joskus työnsarkaa. Opiskelukaverina tämä mimmi on lyömätön, oli kyse sitten makrosta tai fuksiaisten pantomiimihaasteesta.

Emmi Peltonen Emmi on teekkari, joka teki onnekkaan syrjähypyn taloustieteen puolelle. Suuressa pääkaupungissa seikkailu jatkuu jo toista vuotta, mutta älä hämmästy, jos bongaat tämän tytön vappuna kahdeksatta päivää putkeen se kummallinen tupsulakki

Aloita näistä! 1. Opiskelupaikan vastaanottaminen Vastaanota opiskelupaikka annettujen ohjeiden mukaisesti. Huolehdi samalla ylioppilaskunnan jäsenmaksun maksamisesta, jos et vielä ole jäsen.

5. Opiskelijakalenteri HYY:n jäsenenä olet oikeutettu saamaan opiskelijakalenterin. Niitä jaetaan alkusyksystä päärakennuksella.

2. Opiskelijakorttihakemus Opiskelijakorttia kannattaa hakea mahdollisimman pian osoitteessa myfrank.fi. Ennen kortin saapumista joudut todistamaan opiskelijastatuksesi hyväksymistodistuksella.

6. Kursseille ilmoittautuminen Fuksina asiasta ei kannata hätäillä. Kursseille ilmoittaudutaan osoitteessa www.weboodi.helsinki.fi. Kurssi-ilmoittautumista harjoitellaan orientoivalla viikolla.

3. Hanki ATK-tunnukset Hanki tunnukset yliopiston tietojärjestelmiin saamiesi ohjeiden mukaisesti.

7. Sähköpostilistoille liittyminen Kaikkien kannattaa liittyä ainakin KTTO:n ja Kannunvalajien sähköpostilistoille. Ohjeest löytyvät esimerkiksi KTTO:n nettisivuilta: www.ktto.fi.

4. Hanki HSL:n opiskelija-alennus Opiskelija ajelee julkisilla puoleen hintaan. Hae siis tarvittava todistus päärakennuksen opiskelijaneuvonnasta ja toimita se HSL:n palvelupisteeseen.

8. Fuksien ensimiittiin tuleminen Katso tämän lehden kalenterista, milloin fuksit tapaavat ensi kerran ja mitä muuta syksyllä tapahtuu!

11


Varjo-opinto-opas Koska virallisen opinto-oppaan informaatioarvo lähestyy kaikissa kohdissa nollaa, olemme tehneet koosteen KTTO:n varjo-opintooppaasta kandivaiheen tärkeimpien kurssien osalta. Esitetyt mielipiteet ovat subjektiivista itkuvirttä. Anton Nikolenko, Satu Koskinen ja Pyry Lehtonen TA1 Taloustieteen perusteet

lyyn tai mikä oli desimaalin tarkkuudella maailmantalouden keskimääräinen kasvuvauhti vuosina 1000–1950. Usein kysymykset ovat kuitenkin suoraan Moodlen harjoituskysymyksiä, joten ne kannattaa tehdä kerran läpi tenttiin valmistautuessa.

Sisältö on pitkälti sama kuin sisäänpääsykokeessa, mutta opiskelua täydennetään laskuharjoituksilla. Tenttien tehtävät ovat samanlaisia kuin laskarit. Koska olet selvinnyt pääsykokeesta, selviät tästäkin vaikka lukematta. Ja niin suurin osa onkin tehnyt, jättänyt lukematta kun samaan aikaan on vaikeampia kursseja, ja päässyt läpi rimaa hipoen. Kurssi jatkuu koko syksyn, josta ensimmäisellä puoliskolla käsitellään mikroa (eli Matin dilemmaa, ostaako yksi vai kaksi suklaapatukkaa) ja toisessa periodissa makroa. Mikro-osuuden vetävällä Tervalalla on tapana laittaa tenttiin yksi parin pisteen kompakysymys, jonka oikeinsaamiseksi on hyvä ollut käynyt luennoilla.

TA2 Suomen talouselämän ja maailmantalouden esittely Tämä kurssi muistuttaa todennäköisesti eniten sitä mitä kansiksen opiskelu on unelmissasi ollut. Jokaiselle luennolla on eri luennoitsija ja he puhuvat valitsemastaan aiheesta. Luennoilla kannattaa käydä, koska suurin osa luennoitsijoista on hyviä ja paikalla olevat sivuaineopiskelijat nolaavat itsensä säännöllisesti tyhmillä kysymyksillä. Kurssin suorittaa tekemällä helpohkon tentin. Lukemalla luentomonisteet kerran tai kaksi ajatuksella läpi ennen tenttiä voit saada itsellesi ensimmäisen vitosen opintosuoritusotteeseen.

Globaali talous Kurssi on käytännössä johdatus taloushistoriaan. Luennoilla käydään läpi talouden vaiheita kivikaudesta toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan. Voit käydä luennolla jos aihe kiinnostaa, mutta tehokkaampaa ajankäyttöä olisi lukea mikä tahansa aiheesta tehty kirja. Kurssin arvostelu koostuu tentistä ja esseestä. Esseen saa kasaan parin päivän työskentelyllä ja ahkerasti googlettamalla. Tentistä pääsee läpi yleissivistyksellä ja lukemalla päivää ennen luentokalvot läpi. Jos jostain syystä haluat tavoitella kolmosta parempaa arvosanaa, joudut näkemään suhteettoman paljon vaivaa, koska tentissä saatetaan kysyä, mitä lajikkeita kuului Englannin 1800-luvun neljän kasvin vuorovilje-

TA3a Mikrotaloustieteen kurssi Pekka tykkää omenista ja päärynöistä. Niiden hinnat ovat sitä ja tätä. Sitten derivoidaan puoli tuntia monta muuttujaa sisältävää funktiota saadaksemme tietää kuinka monta niitä omenia ja päärynöitä Pekan Alepa-reissulla ostoskassiin oikein päätyy. Kurssin sisältö ei ole sinänsä vaikea, mutta laskarit ovat. Tämä johtuu lähinnä siitä, että kun teoria on käyty luennolla läpi, eteen lyödään harjoitustehtävät, joiden matemaattisista ratkaisu-

12


tavoista sinulla ei ole mitään käsitystä. Käyt katsomassa KTTO:n nettisivuilta edellisten vuosien tehtävien ratkaisut ja toteat tehtävien pysyneen täysin samoina. Kopioit vastaukset oppimatta mitään. Tästä kurssista selviät lukemalla kirjaa huolellisesti ja tekemällä laskuharjoitustehtävät. Laskareista saa lisäpisteitä tenttiin, mutta vain jos pääsee tentistä läpi. Tenttien tehtävät muistuttavat pitkälti laskareita ja samoja asioita kysytään vuodesta toiseen. Kysy tuutoriltasi enemmän tai katso KTTO:n tenttiarkistoa netissä.

TA4a Makrotaloustieteen kurssi Yksi kansiksen “bread and butter” kursseista, laskareilla höystettynä. Virallisen opinto-opas väittää, että on suoritettava TA4a, jotta tästä kurssista voi suoriutua, mutta se ei ole totta. Laskareista täytyy olla 50% tehtynä jotta pääsee tenttiin, 90 prosentilla saa yksikköä paremman arvosanan, jos pääsi tentistä läpi. Laskarit eivät ole mahdottomia, mutta edellyttävät kirjan huolellista lukemista. Ne ovat myös paljon mielenkiintoisemmat kuin TA3a:n, erityisesti näin pankki- ja valtiontalouskriisien aikaan. Kirja on iso ja sitä on hankalaa löytää kirjastoista. Sen lukeminen on yllättävän hidasta, kun jokaisella sivulla tuntuu olevan niin paljon asiaa ja pikkutärkeää kaavaa. Huomaat myös jääväsi lukemaan mielellään “bokseja”, joissa teoriaa tarkastellaan tosimaailmassa, vaikka se ei varsinaisesti auta sinua tenteissä yhtään. Itse tentissä pärjää ilman matikkaa lähes puolissa tehtävistä. Älä tee niinkuin minä ja jätä kirjan lukemista viimeiselle viikolle. Vaikka lukisit joka päivä kahdeksan tuntia viikossa, et ehdit lukemaan kaikkea, saatikaan kertaamaan laskareita. Luennot ovat saaneet kiitosta Juha Tervalan siirryttyä ohjaksiin, suosittelen käymään.

TA5 Erityisteemoja TA5 on yleisnimitys niille pienille kursseille, joissa paneudutaan jonkun tietyn aihealueen, kuten työmarkkinoiden tai julkisen talouden teorioihin. Ainoa kursseja yhdistävä tekijä on niistä saatavien opintopisteiden määrä. Jotkut ovat helppoja, jotkut ovat vaikeita. Jotkut ovat mielenkiintoisia, toiset ei. Kysy tuutoreilta neuvoja ja kokemuksia tai lue KTTO:n varjo-opinto-opasta netissä. Virallinen opinto-opas väittää monen TA5:n kohdalla, että edellytyksenä on TA4:n suorittaminen. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä tunnet mikroa riittävästi jo sisäänpääsykokeiden perusteella, joten voit ottaa näitä kursseja jo ensimmäisenä vuotena.


TA6 Taloustieteen matemaattiset menetelmät

helppo uusintatentti. Kurssi ei ole niin vaativa kuin makron ja mikron kurssit, mutta siihen kannattaa panostaa. Opit asioita joita tulet tarvitsemaan työelämässä ja maisterivaiheen opinnoissa.

Koko kurssi on käytännössä matemaattisen analyysin jatkon jatkokurssi. Tarkoitus olisi kait periaatteessa soveltaa opittua matematiikkaa taloustieteeseen, mutta se ei kovin helposti onnistu ja vuodesta toiseen tutkitaan mm. kettu- ja kanipopulaatioiden vaihteluja. Jos on luottavainen omiin matemaattisiin taitoihin, voi käydä kuuntelemassa luentoja. Jos analyysin kurssitkin tuottivat vaikeuksia, kannattaa hankkia itselleen aiheeseen liittyvä kirja ja panostaa laskareiden tekemiseen sen kanssa. Tehdyistä laskareista saa lisäpisteitä, mutta niiden avulla ei voi päästä läpi. Kurssilla on kaksi välikoetta, jotka ovat samansisältöisiä, mutta helpompia kuin laskarit. Jos tavoitteesi on ainoastaan päästä läpi, voit yrittää opetella laskutavat ulkoa ja toivoa parasta. Kahtena edellisenä vuonna osa opiskelijoista valitti, oikeutetusti, liian lyhyestä tenttiajasta ja seurauksena kaikille jaettiin lisäpisteitä. Tämä toi mukavaa windfall-efektiä niille, jotka eivät olleet tenttiin kunnolla lukeneet, mutta sen varaan ei kannata laskea. Tämä on vaikea kurssi ja vaatii työtä.

Matemaattisen analyysin kurssi Opiskellaan matematiikkaa sen itsensä vuoksi. Todistamista, induktiota, derivointia. Jos sait lukion pitkästä L:n niin tulet nauttimaan tästä kurssista, muuten et. Luennoitsija Juha Partanen on poikkeuksellisen innostunut ja motivoitunut yksilö, mutta se ei auta jos ja kun et tiedä/muista matematiikasta paljoa. Et yksinkertaisesti pysy kärryillä luennolla. Tässä välissä KTTO lähettää sinulle pelastavan enkelin: matematiikan tukikurssin. Tukikurssi on harhaanjohtava nimi, koska käytännössä kaikille KTTO:laisille tukikurssi on se varsinainen kurssi, jonka tunnilla opit vähintään sen mitä kurssin läpipääsy vaatii. Pääset kurssin läpi käymällä ”tukikurssilla” ja tekemällä laskuharjoitustehtävät. Laskarit ovat helvetin vaikeita. Niistä ei yksin selviä, joten kannattaa kokoontua porukalla jonnekin ratkomaan niitä. Laskareista kannattaa tehdä 80%, koska sillä määrällä saat sen verran lisäpisteitä, että sinun tarvitsee saada vain 25% tenteistä päästäksesi läpi. Tenttitehtävät ovat paljon helpompia kuin laskarit.

TA7 Ekonometrian johdantokurssi Tällä kurssilla pääset lähemmäksi sitä mitä ekonomistit oikeastaan tekevät. Alussa kerrataan tilastotiedettä ja sitten sitä sovelletaan tutkittavaan asiaan. Oikeastaan ”taloustieteen matemaattiset menetelmät”-nimi sopisi paremmin tälle kurssille TA6:a paremmin. Kuten muissakin kursseissa tarjolla ovat luennot ja laskarit. Laskareista ei saa pisteitä, mutta voi olla ihan hyvä ajatus käydä niissä varmistamassa että osaat laskea. Luennoista saatava hyöty on yksilöllistä, mutta kannattaa varmistaa että sinulla on ainakin yksi kaveri kuuntelemassa, koska siellä usein jaetaan sanallisesti hyviä vinkkejä tenttiin. Tentit ovat olleet jatkuvaa korjausliikettä liian helposta liian vaikeaan, mutta tämä ei ole ongelma – vaikeaa tenttiä seuraa aina

Matemaattisen analyysin jatkokurssi Jatketaan siitä mihin ensimmäinen kurssi jäi. Integrointia, derivointia, matriiseja. Jatkokurssi on teknisempi ja joidenkin mielestä helpompi. Muuten kaikki mitä on ensimmäisestä kurssista sanottu pätee myös tähän.

Lineaarialgebra ja matriisilaskenta 1 Helpohko ja selkeä kurssi, jonka aihealue on helpompi kuin analyysin. Käy luennolla, lue luentomateriaali ja tee laskarit lisäpisteiden takia. Tentin

14


tehtävät ovat helpompia kuin laskarit. Harva on yöunia menettänyt tämän kurssin takia, ja tuskin tulet sinäkään.

ymmärrettävästi vaikka kieliopissa olisi jatkuvia ja toistuvia virheitä. Koska vaatimustaso ei missään muussa kurssissa vaihtele niin paljon, kannattaa panostaa aikaa siihen, että selvität eri opettajien tavat kurssin jo suorittaneilta. Älä myöskään ”lähde kokeilemaan” vaativan opettajan kurssia, koska et mahtunut muille kursseille. Hän saattaa hyväksyä sinun suullisen taidon tulokset, mutta hylätä kirjallisen kokeen. Tämän jälkeen et voi enää vaihtaa opettajaa ja tutkintosi jää ikuisesti virkamiesruotsilimboon.

Data-analyysi R-ohjelmistolla R-ohjelmasta voisi sanoa sen verran, että se on excelille samaa kuin MS-DOS on Windowsille: Sinänsä pätevä ohjelma, jolla ei ole käyttöliittymää. Joudut opettelemaan koodaamista jotta voit tehdä yksinkertaisia asioita vaikeasti, niin kuin professorit ovat niitä tottuneet tekemään. Kurssilla on luentoja ja eräänlaisia vapaaehtoisia laskuharjoituksia. Ainakin laskareissa kannattaa käydä ja yrittää kirjoittaa itselleen ylös mitä varten kutakin koodia käytettiin. Kurssin arvosteluperuste ja suoritustapa on harjoitustyö, jossa annetusta tietokannasta sinun täytyy analysoida pyydettyjä asioita pyydetyllä tavalla ja kirjoittaa ylös kaikki koodit mitä käytit. Yhteistyötä muiden kanssa ei saisi tehdä, mutta koska tämä vaatimus on täysin absurdi, kaikki tekevät yhteistyötä. Tämä paljasti että työstä saatu arvosana on käytännössä satunnaismuuttuja, koska lähes identtisillä tavoilla tehty harjoitustyö antoi yhdelle arvosanan 3 ja toiselle 5. Kurssi ja harjoitustyö eivät ole teoreettisesti haastavia, mutta jos et ole kokenut koodaaja, kannattaa varata siihen aikaa.

Tutkintouudistuksen vuoksi kaikista kursseista ei ole kuvausta, sillä niiden sisältö ei ole vanhemmille opiskelijoille selvillä. Kurssien luonteeseen kannattaa kuitenkin tutustua aina etukäteen. Kun sinulla on käsitys eri kurssien vaativuudesta, osaat suunnitella opintoaikataulusi ja välttää periodit jossa opintotaakka on kestämätön tai olematon. Älä tyydy tämän tekstin tietoihin, vaan kysy aina tuutoriltasi tai muilta opiskelijoilta tietoa kurssista, jonka aiot suorittaa. Auta myös muita opiskelijoita kirjoittamalla jo suoritetuista kursseista KTTO:n varjo-opinto-oppaaseen netissä.

Toinen kotimainen aka virkamiesruotsi Koska et päätynyt Hankenille, lienee turvallista olettaa toisen kotimaisen tarkoittavan sinulle ruotsia. Jos koet osaavasi sitä, ainoa epämukavuus on se, että joudut puhumaan ja kuunteleman sitä muutamia tunteja. Jos, kuten enemmistö, et oikein hallitse ruotsia, kurssin suorittaminen saattaa muodostua infernaalisen pitkäksi ja rasittavaksi urakaksi. Ongelmana on se, että jotkut opettajat suhtautuvat ruotsin kieleen fanaattisella pieteetillä, eivätkä suostu uskomaan, että virkamiesruotsiin läpipääsyyn vaaditaan vain C2-tason osaamista eli se, että pystyt ilmaisemaan ajatuksesi jotenkuten

15


Menossa mukana

Syksyn tuutorit Antti ja Satu lähtivät fuksisyksynään rohkeasti mukaan tapahtumiin ja päätyivät nopeasti myös ainejärjestötoimintaan mukaan hakemalla Kannun fuksitoimikuntaan ja sittemmin KTTO:n hallitukseen. Nyt he kertovat kokemuksistaan niin tapahtumiin osallistumisen kuin niiden järjestämisen näkökulmasta. Antti Orlimo ja Satu Koskinen Satu: Hakeminen Fuksitoimikuntaan meinasi jäädä kokonaan välistä, mutta lopulta se osoittautui parhaaksi spontaaniksi päätökseksi koskaan. Ensimmäiset kokoukset aiheuttivat sekä epätoivon että naurunsekaisen kauhun tunteita, kun 14 toisilleen tuntematonta ihmistä yrittivät löytää yhteistä säveltä. Yllättäen onnistuimme kuitenkin järjestämään Halloween-kinkerit Kuppalassa. Antti nimesi bileet osuvasti Kuppaweeniksi. Vuoteen mahtui niin sponsorien anelua, haalarimaksujen karhuamisia, hajonneita sivupeilejä sitsien vuoksi (kyllä, myös Manskulta löytyy puita joihin törmäillä!) kuin mielenkiintoi-

Antti: Uusi opiskelija pääsee normaalisti nauttimaan illanviettomahdollisuuksien huomattavasta laajenemisesta. Perinteiset tuoppiin tuijottaminen ja yökerhossa raataminen saavat opintojen myötä kelpo haastajia, kun erilaiset illanistujaiset, kisat, karkelot, bakkanaalit ja tietenkin sitsit astuvat mukaan kuvioihin. Allekirjoittaneella oli syksyllä jonkinlainen ohjenuora sen suuntaan, että kannattaa käydä alkuun tutustumassa ennakkoluulottomasti mahdollisimman moneen tapahtumaan oman kisakuntonsa ja hyvän maun rajoissa. Tämän periaatteen noudattaminen osoittautui toivotulla tavalla erittäin hyväksi valinnaksi. Vaikkei tajunta tietenkään aivan täysin joka pippaloissa räjähtänytkään, ei voi väittää, etteikö opiskelijaelämästä saisi paljon rikkaampaa kuvaa sekä tulevaan bestseller -omaelämäkertaan muutamaa lukua lisää, kun vierailee muissakin kuin isoimmissa virstanpylväsbileissä, jotka tosin ovat usein syystäkin asemassaan. Ellei asiasta erikseen mainita ovat opiskelijatapahtumat aina avoimia eli tulla, minglailla ja mennä saa kuten halajaa. Hyvän porukan kanssa syvällä kartoittamattomalla bilealueella oli monen loisteliaan illan resepti fuksivuonna. Älä siis hämmenny vaikka löytäisit itsesi ja kaverisi odottamattomasta seurasta oudolta tuntuvassa paikassa. Kyseessä voi hyvinkin olla hunajaisen reissun - tai kiusallisen kokemuksen - alku, mutta jälkimmäisillekin voi nauraa makeasti jo ulos ovesta päästyään.

Keväällä järjestetyt alumnisitsit. Valokuva: Meri Sintonen

16


Antti: Satun tavoin fuksitoimikunnassa oleminen ja lämpimästi suositeltava tapahtumien omakätinen järkkääminen ei oikeastaan ikinä sammuttanut intoa tapahtumiin pidemmäksi aikaa. Enemmänkin se antoi uutta virtaa muiden juhlissa vierailemiseen, kun tieto siitä, ettei tarvitse ottaa vastuuta muusta kuin omasta hauskanpidostaan, kevensi fiilistä enemmän kuin sen ensimmäisen huoneenlämpöisen huurteisen hellä hyväily. Käy siis ihmeessä kokeilemassa erilaisia tapahtumia ja mikäli siltä tuntuu ole joskus mukana järjestämässä omanlaista iltaasi. Kun on käynyt ja nähnyt, mitä on tarjolla, ei toisen vuoden koittaessa tarvitse enää niin paljon arvuutella, milloin kotisohva on voittava valinta, ja milloin kotiin ei todellakaan kannata jäädä.

sia taidonnäytteitä tuntikausien keittiöurakoiden jälkeen. Bileistä käteen, tai siis vyötärölle, jääneet muistot kulutettiin Valtsikan Kympillä. Kommellukset ja onnistumiset kuitenkin tekivät neljäntoista fuksin ryhmästä enemmän kuin toimikunnan. Meistä tuli tiimi. Vuodenvaihteessa lähdin mukaan myös oman ainejärjestömme KTTO ry:n hallitukseen. Meidän kautemme on vasta puolessavälissä, mutta paljon on järjestetty silläkin puolella: sitsejä, kyykkäämistä, grillijuhlat ja kiinnostavia ekskursioita. Teesini on hyvin kliseinen ja kuulet sen vielä moneen kertaan, mutta aloitan rummutuksen nyt: lähde mukaan opiskelijatoimintaan, oli se sitten hallitukseen, johonkin toimikuntaan tai ihan vain seuraaviin bileisiin! Valtsika on täynnä tutustumisen arvoisia ihmisiä. Eikä fuksivuonna tarvitse murehtia henkisen pääoman kertymistä, kun sen sosiaalista puolta tulvii.

Tulevana lukuvuonna järjestetään KTTO:n 55. vuosijuhlat. Niihin kannattaa osallistua. Valokuva: Mikko Virta

17


KTTO:n hallitus 2014 KTTO:lla on tänä vuonna ennätyssuuri hallitus, jonka tehtävänä on ajaa jäsenistön etuja ja järjestää virkistystä opiskelun ohelle. Vaikka jokaisella hallituslaisella onkin oma tehtävänsä, on yleensä suuri osa hallituksesta mukana erilaisten ainejärjestön tapahtumien järjestämisessä. Valokuvat: Mikko Virta Hallituksen puheenjohtaja Miska Widgrén Puheenjohtajan johtaa puhetta hallituksen kokouksissa, sekä pitää muu hallitus kurissa.

Sihteeri Julius Rissanen Sihteerin tehtävänä on huolehtia, että hallituksen kokouksissa puhutut asiat päätyvät myös pöytäkirjaan.

Varapuheenjohtaja/vuosijuhlavastaava Meri Sintonen Vuosijuhlavastaava takaa sen, että KTTO:n 55. vuosijuhlat ovat aiempiakin vuosia loisteliaammat.

Alumnivastaava Joona Widgrén Alumnivastaava ylläpitää ja parantaa suhteita KTTO:n alumneihin (ks. sanasto) ja järjestää heille välillä kivaa ohjelmaa.

Taloudenhoitaja/tilavastaava Iida Piippo Taloudenhoitajan vastuulla on pitää huolta KTTO:n taloudesta eli hän hallinnoi ainejärjestömme järjettömän suurta kassaa ja laskuttaa ihmisiä innokkaasti. Lisäksi hänen vastuullaan on, että tapahtumia varten tarvittavat tilat tulevat varatuksi.

Web- ja tiedotusvastaava Juho Heinisuo Tiedotusvastaava ylläpitää KTTO:n nettisivuja ja hallinnoi ainejärjestön sähköpostilistoja. Tapahtumavastaava Nea Hänninen Tapahtumavastaava koordinoi tapahtumien järjestelyä. Tämän vuoden tapahtumavastaavan, Nean, intohimo on sitsiruokien valmistaminen.

Opintosihteerit Suni Tuomainen ja Pyry Lehtonen Opintosihteerit ylläpitävät yhteyttä laitoksemme henkilökuntaan ja pitävät muut ajan tasalla käynnissä olevasta opintouudistuksista.

“KTTO:n hallituksen vaihtumista ei tarvitse odottaa neljää vuotta vaan uusi hallitus hyppää ohjaksiin aina vuodenvaihteessa. Mukaan lähtee aina myös paljon fukseja, joten ei kannata epäröidä jos pesti kiinnostaa! Olkoon vahvuutesi luova mielikuvitus, treenattu haba tai tiimityöskentely, sinua tarvitaan.” -Satu 18


Juhla- ja ympäristövastaava Ilona Ylikoski Juhla- ja ympäristövastaava järjestää KTTO:laisille juhlia ja pitää huolen, että ainejärjestömme huolehtii ympäristöstä. Pr-vastaava Lauri Jauhiainen Pr-vastaavan tehtävänä on kiillottaa KTTO:n imagoa sekä markkinoida taloustieteen opiskelua lukiolaisille. Suhdevastaava Satu Koskinen Suhdevastaava vastaa siitä, että KTTO:n suhteet muihin valtsikan ainejärjestöihin pysyvät kunnossa. Yrityssuhdevastaava Pentti Jämsä Yrityssuhdevastaavan vastuulla on luoda suhteita yrityksiin ja hankkia sponsoreita esimerkiksi ainejärjestön tapahtumille.

HYY-/ulkosuhdevastaava Eemil Nuuttila Ulkosuhdevastaava pitää huolen KTTO:n suhteista valtsikan ulkopuolisiin ainejärjestöihin sekä HYY:hyn.

Työelämävastaava Juho Anttila Työelämävastaava järjestää excursioita alamme yrityksiin, jotta tietäisimme, mihin työelämässä tarvitsemme derivointia.

Tasa-arvovastaava/strategisten resurssien vastaava Janne Kolehmainen Tasa-arvovastaava kantaa huolta, että KTTO on tasa-arvoinen ainejärjestö ja että resurssit ovat tapahtumia varten kunnossa.

Urheiluvastaavat Toni Vuorinen ja Petteri Salo Järjestämällä liikunnallisia tapahtumia urheiluvastaavat pitävät huolen siitä, että KTTO:laiset ovat aina valmiina maratonille.

KV-vastaava Tatu Vesterinen KV-vastaava varmistaa, että kv-opiskelijoitakin muistetaan ja että he löytävät tiensä KTTO:n tapahtumiin.

Kulttuurivastaava Sini Liukkonen Kulttuurivastaava järjestää excuja korkeakulttuuri- ja opiskelijakulttuuritapahtumiin. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi teatterikäyntejä ja approja.

Kapitaalin päätoimittaja Miikka Päällysaho Kapitaalin päätoimittajan vastuulla on, että KTTO:laiset saavat lukea Kapitaalista neljä kertaa vuodessa tasokkaita artikkeleita, mielipidekirjoituksia ja haastatteluja.

19


Puheenjohtajalta “Tervehdys tuleva fuksi! KTTO ry:n hallituksen puolesta onnittelut sisäänpääsystä. Olet valinnut erinomaisen opiskelupaikan ja pääset liittymään taloustieteilijöiden mahtavaan joukkoon.” KTTO on lyhenne sanoista Kansantaloustieteen opiskelijat. Se on meidän kansislaisten oma, perinteinen ainejärjestö. KTTO:n tehtävänä on järjestää jäsenilleen tapahtumia kuten viihdettä, urheilua ja yritysvierailuja, mutta myös ajaa jäsentensä etua. Lisäksi järjestömme järjestää matematiikan tukikurssin, josta lisää myöhemmin. Alkusyksyllä KTTO:n pääasiallinen tarkoitus on järjestää runsaasti ryhmäytymiseen tähtäävää ohjelmaa. Näistä tapahtumista päävastuun kantaa tässäkin lehdessä esitellyt tuutorit, jotka ovat käyttäneet paljon aikaansa siihen, että yksikään teistä fukseista ei jäisi ilman opiskelutovereita. Tapahtumissa pyörii fuksien lisäksi varmasti monia vanhempia kansislaisia. Alkusyksy on siis hyvää aikaa tutustua ihmisiin, tai kuten kauppislainen kollega sanoisi, tilaisuus verkostoitua. Luvassa on muun muassa fuksiaiset, toogabileet ja mökkeilyä. Syksyn aikana on tulossa myös yritysvierailuita sekä vuoden odotetuin tapahtuma, vuosijuhlat, jossa juhlitaan sivistyneesti KTTO:n kunnioitettavaa 55 vuoden ikää. Kaiken tämän lisäksi Kannunvalajat, eli koko valtsikan tiedekuntajärjestö, järjestää omia tapahtumia. Kannunvalajien eli kannun tapahtumat ovat suurempia, koko valtsikan yhteen

kerääviä, rientoja, joissa on mahdollisuus tutustua muihin valtiotieteilijöihin. Muistakaahan siis nauttia fuksivuodestanne täysillä. En kannusta juhlimaan aamusta iltaan koko vuotta, mutta löydät varmasti hyvän suhteen opiskelun ja juhlimisen väliltä. Nähdään syksyllä!

Miska Widgrén

20


Kosketusta työelämään Kysyimme kolmelta taloustieteen opiskelijalta, mitä he tekevät työkseen ja miten he kokevat opintojensa tukeneen nykyisiä tehtäviään. Kimmo Nevanlinna, ZenRobotics “Työskentelen Research Assistant -nimikkeellä ZenRoboticsilla. ZenRobotics on suomalainen tekoälyfirma, jonka päätuote on automaattinen jätteenlajittelujärjestelmä ZRR. Työtehtäväni riippuvat hieman päivästä ja autankin tutkimus- ja tuotekehitystehtävissä eri projekteissa hieman riippuen tarpeesta. Pääasiassa vastaan tuotannon tilastoinnista sekä käsittelen dataa eräässä algoritmin kehitysprojektissa. Opintojen ohella työskently ei ole haitannut opiskeluani kiitos vapaiden työaikojen. Töitä teen noin 15-20 tuntia viikossa. Taloustieteen opintojen kvantitatiivisuudesta on ollut hyötyä, mutta vähintään yhtä tärkeää on ollut yhteistyötaitojen karttuminen opiskelijajärjestöissä.”

Nea Hänninen, Pohjola Markets “Olen kesätöissä Pohjola Marketsin back officella OTC-johdannais- ja valuuttaselvityksessä. Työssäni käsittelen johdannais- ja valuuttakauppojen maksuja ja vahvistuksia sekä teen niihin liittyviä selvitystöitä. Lisäksi hoidan kauppojen vakuuksien hallintaa. Kansiksen opinnot on auttaneet työn oppimisessa. Ryhmäni tuotteet olivat ainakin jonkin verran tulleet tutuiksi jo opinnoissa. Lisäksi yleisestä matikan osaamisesta, numerotarkkuudesta ja Excelin käyttötaidoista on ollut hyötyä työtehtävissä.”

Pyry Lehtonen, S-Business Oy “Olen lähes koko työurani ollut myyntialalla töissä ja tällä hetkellä teen työkseni toimeksiantoa S-Business Oy:lle. Käytännössä teen yrityskäyntejä, joilla markkinoin ja myyn yrityskorttiamme. Taloustieteen opinnoista on ollut työssäni jonkin verran hyötyä, sillä tapaamisissa yritysjohtajien kanssa taloudelliset termit tulee osata ja yritysten toimintamallit tulee ymmärtää.”

21


Kuinka toteuttaa oma opiskeluaika? Kokosimme yhteen tietoa opiskeluajan käytännöllisistä kysymyksistä asumiseen, toimeentuloon ja vapaa-aikaan liittyen. Kun perusasiat ovat kunnossa ja elämä tasapainossa, opiskelijaelämäänkin on helpompi heittäytyä täysillä.

22


Rahaa opintoihin

joudu maksamaan korkoa saamastasi ylimäärästä.

Opiskelujen rahoittamiseen on korkeakouluopiskelijalla useita vaihtoehtoja. Mikäli aiot opiskella täyspäiväisesti, yksinkertaisin vaihtoehto on mennä Kelan sähköiseen asiointipalveluun ja tehdä siellä tukihakemus. Kela tukee opiskelijaa myöntämällä opintorahaa, asumistukea sekä takauksen pankista haettavalle opintolainalle. Opintorahaan oikeutettu opiskelija on oikeutettu saamaan myös lainatakauksen opintolainalleen, mutta tämä ei silti tarkoita, että laina pitäisi nostaa. Halutessaan lainaa saa kuitenkin nostaa tästä syksystä alkaen 400 euroa tukikuukautta kohti. Opintotukea on uudistettu viime vuosina muutamaan otteeseen, joten kunkin opiskelijan käytössä olevat tukikuukaudet ja tarkka tuen määrä on hyvä tarkastaa Kelan nettisivuilta. Yleisesti ottaen tänä syksynä aloittavat opiskelijat saavat hieman korkeamman määrän kuukausittaista tukea kuin aiempina vuosina opintonsa aloittaneet. Toisaalta heillä on vähemmän tukikuukausia käytössä kokonaisuudessaan. Opintoraha ja asumislisä ovat yhteensä kuukaudessa noin 500 euron luokkaa, jos on oikeutettu täyteen asumistukeen eikä näin ollen ole vuokralla esimerkiksi omien vanhempiensa omistamassa asunnossa. Vuokran jälkeen tuosta summasta ei yleensä jää kovin paljoa jäljelle, joten ilman lainaa, säästöjä tai lisätuloja voi toimeentulo tehdä tiukkaa. Monet pyrkivätkin säästämään rahaa esimerkiksi kesätöistä ja osa tekee osa-aikaisia töitä myös lukuvuoden aikana. Töissäkäyvän on hyvä olla tietoinen opintotukeen liittyvistä tulorajoista. Jos nostat opintotukea normaalisti yhdeksänä kuukautena, vuositulorajasi on 11 850 euroa. Kelan sivuilta löytyy helppokäyttöisiä tulorajalaskureita oman rajan laskemiseen. Rajastaan on hyvä pysyä kartalla, koska tukien takaisinmaksu jälkikäteen on melko kypsää puuhaa. Jos kuitenkin huomaat, että olet nostanut liikaa tukea, kannattaa palauttaa ylimääräinen tuki vapaaehtoisesti Kelalle, jolloin et

Asuminen Toimeentulon kannalta yksi huomattavimmista menoista on asuminen. Pääkaupunkiseudulla asumismenot ovat vielä jonkin verran muuta maata korkeammat suuren kysynnän takia, mutta opiskelijan onneksi erilaiset säätiöt ja osakunnat tarjoavat opiskelijoille edullisia kämppiä. Vuodesta 1969 toiminut Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö (Hoas) vuokraa noin 9000 opiskelija-asuntoa. Hoasin asuntoja löytyy eri puolilta Helsinkiä, Espoota, Vantaata ja Kauniaista ja asuntotyypit vaihtelevat solusta perheasuntoon. Osa asunnoista on vanhempia, mutta tarjonnassa on myös viime vuosina valmistuneita kohteita. Opiskelija voi hakea asuntoa verkossa osoitteessa www.hoas.fi. Vaikka Hoas on ehkä suurin opiskelija-asuntojen tarjoaja pääkaupunkiseudulla, se ei ole suinkaan ainoa. Asuntoja voi löytyä myös esimerkiksi joidenkin osakuntien kautta, jotka vuokraavat asuntojaan jäsenilleen huokeaan hintaan, tai hyvällä tuurilla yksityiseltäkin puolelta. Asuntoasioissa kannattaa olla korvat höröllä, koska hyvällä tuurilla katto voi löytyä pään päälle lähipiirinkin kautta.

Ruoka ja vapaa-aika Kotoa pois muuttaessa suhtautuminen moneen asia voi muuttua. Yksi näistä asioista on ruoka. Suomessa ruoan hintataso on Euroopan mittakaavassakin korkea, joten opiskelijana saattaa nopeasti huomata valikoivansa kaupassa tuotteensa hyvinkin tarkkaan. Onneksi pelkällä puurolla ja makaronilla ei tarvitse pärjätä, sillä Helsingissä on lukuisia opiskelijaravintoloita, joista saa lounaan opiskelijakorttia näyttämällä huokeaan 2,60 euron hintaan. Helsingin yliopiston opiskelijoille tutuimmaksi tullee Unicafé, mutta sillekin löytyy, onneksi, vaihtoehtoja esimerkiksi Musiikkitalolta, Hankenilta

23


tai Hämäläis-Osakunnan Osakuntabaarista. Asumisen ja syömisen lisäksi olisi mukavaa myös harrastaa jotain. Ylioppiolaskunnan kautta on mahdollista kuulua erilaisiin kerhoihin ja järjestöihin, joiden toiminnassa kuluttaa luppoaikansa. Valtsikapiireissä voit olla mukana vaikka tekemässä lehteä tai opiskelijamusikaalia eli speksiä. Opintojen tohinassa ei kannata unohtaa myöskään täysin liikuntaa. Opiskelijoiden onneksi opiskelijaliikuntaa tuetaan huomattavasti, ja vuoden oikeus salilla ja ryhmäliikunnassa käyntiin maksaa pääkaupunkiseudun Unisporteissa vain 98 euroa. Sama maksu oikeuttaa käynteihin kaikissa kuudessa eri toimipisteessä, jotka sijaitsevat Helsingin keskustakampuksella, Kumpulassa, Meilahdessa, Töölössä, Viikissä ja Espoon Otaniemessä. Tämän vuoden tuutoreista Emmi ja Satu ovat myös liikuntatuutoreita. Heidän tehtävänään on tutustuttaa fuksit Unisportin toimintaan järjestämällä tutustumiskäyntejä sekä mahdollisia

lajikokeiluja yhteistyössä Unisportin kanssa. KTTO:n kanssa urheilua harrastetaan porukalla myös esimerkiksi osallistumalla valtsikan sählyturnaukseen ja pelaamalla kesällä jalkapalloa. Tänä kesänä joukko taloustieteilijöitä lähti Jukolan viestiin ja yhteislähtöjä erinäisiin juoksutapahtumiin on myös kokeiltu. Toivottavasti näistä vinkeistä on ollut jotain hyötyä. Opiskelijaelämä on täynnä mahdollisuuksia, joista toivottavasti löydät itseäsi kiinnostavimmat jutut. Opiskeluaika on monille vapauden aikaa. Siitä vapaudesta kannattaa ottaa kaikki irti.

Harrastuksista voi löytää oman henkisiä kavereita. Kuvassa valtsikan speksi 2014. Valokuva: Mikko Virta

24


Maalta Helsinkiin “Abivuotenani aloin kapinalliseksi. Siinä missä keskiverto lukio-opintonsa päättävä haapavetisnuori olisi todennäköisesti suunnannut sadan kilometrin päässä sijaitsevaan Oulun yliopistoon, minä päätin hakea Helsinkiin. Sympaattisen pieni Oulu ei minua houkutellut.” Jaakko Meriläinen oli toisin. Meri-Rastila sijaitsi metrolinjan varrella, joten metron käyttö tuli opeteltua ensimmäisenä. Varsin nopeasti ymmärsin, kummalta puolelta kulkevaan metrojunaan kannatti mennä. Ymmärsin myös sen, että ”Mellunmäki”-tekstillä varustetulla metrolla ei päässyt kotiin. Bussit ja raitiovaunut tuottivat eniten vaikeuksia. Niitä vaikutti olevan liikaa. Opin kuitenkin hallitsemaan liikennejärjestelmän. Siksi uskon vahvasti, että kuka tahansa muu voi oppia käyttämään Helsingin joukkoliikennettä moitteettomasti. Kunhan muistaa seisoa metron liukuportaissa oikealla, kaikki menee hyvin. Liikenteen lisäksi moneen muuhunkin asiaan tottuu aikanaan. Helsinkiläisten, erityisesti nuorten, nasaaliääni pistää aluksi korvaan pahasti, mutta pian sitä ei enää huomaakaan. Myös kielen rakenteet ja sanat saattavat kuulostaa ikävältä. Korva sopeutuu niihin kyllä aikanaan. Kannattaa hyväksyä sekin tosiasia, että Helsinki on Stadi, ei Hesa. Helsingillä on valtavan paljon tarjottavaa. Harrastus- ja vapaa-ajan mahdollisuudet ovat valtavat: on musiikkia, taidetta, teatteria, ravintoloita, urheilupaikkoja... Tähän tarjontaan kannattaa tutustua vaikkapa omien fuksitovereiden kanssa.

Kesäkuun 2008 alussa pakkasin laukkuni ja lähdin suureen maailmaan pääsykoeonneani koettamaan. Ilman suuria ongelmia tieni kävi oikeaan koepaikkaan ja vieläpä ajoissa, täysin vastoin kaikkia odotuksia. Varsinaisten opintojen alettua koepaikan löytäminen ja ajoissa oleminen osoittautui myöhemmin pääsykoerutistusta vaikeammaksi, mutta tähän liittyvät tarinat jääkööt tällä kertaa kertomatta. Odotukset ylittyivät myös koesuorituksessa: opiskelupaikka heltisi heti tuolla ensimmäisellä yrittämällä. Opintojen aloittaminen sai kuitenkin odottaa vielä tovin: maanpuolustuksellisten velvollisuuksien vuoksi lykkäsin opintojeni aloittamista vuodella. Loppukesästä 2009 pakkasin isäni auton täyteen tavaraa ja suuntasin taas kohti suurta maailmaa. HOAS tarjosi minulle varsinaisen luksusasunnon viehkeässä Meri-Rastilassa. Meri-Rastila teki minuun ikävä kyllä oitis lähtemättömän vaikutuksen. En mielelläni muistele Itä-Helsingin aikojani, mutta mainittakoon, että jääkaapin sisällä oli muuttaessani muun muassa puoli vuotta vanhaa maitoa -- jo kiinteässä muodossa --, vihreitä nakkeja ja juustoa sekä kaksi vuotta vanhaa einesmaksalaatikkoa. Ensimmäiset päivät Helsingissä kuluivat sutjakkaasti. Suurin haaste oli kenties liikenteen opetteleminen. Haapavedellä julkista liikennettä ei ollut nimeksikään. Ruuhkiakin syntyi vain harvoin, kun kaksi traktoria sattui yhtä aikaa siihen ainoaan kiertoliittymään, ja ainokaiset liikennevalot löytyivät ABC:n autopesulan kyljestä. Helsingissä kaikki

Kirjoittaja opiskeli valtiotieteellisessä silloin kun taloustieteen oppiaine tunnettiin vielä kansantaloustieteenä ja valmistelee nykyään tohtorin tutkintoa Tukholman yliopistossa.

25


Sanasto Haalari – Opiskelijan biletysunivormu. Hylkii mutaa ja oksennusta. Varoittaa tavallisia ihmisiä aloittamasta minkäänlaista kanssakäymistä kanssasi.

Aleksandria – Ryhmätyötiloja, tietokoneita ja muuta opiskelijalle tarpeellista pientä kivaa. Kaikki samassa rakennuksessa Helsingin keskustassa. Alkoholi – Kiitos, mielelläni.

Humanisti – Nisti mikä nisti. Toteuttaa itseänsä muiden rahoilla opiskelemalla taidehistoriaa, estetiikkaa ja folkloristiikkaa. Valmistuttuaan pääsee ylikoulutetuksi siivoojaksi.

Alina-sali – Uudella ylioppilastalolla sijaitseva juhlatila ja Helsingin paras salakapakka. Sitsejä ja opiskelijabileitä lähes joka päivä. Tulee tutummaksi kuin oma keittiö.

HYY – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta. Hallinnoi YTHS:ää, UniCafea ja kaikkea muuta sen monen miljoonan omaisuutta.

Arkku – KTTO:n erittäin viihtyisä virkistystila Economicumissa. Siellä kansislaiset keittävät itselleen kahvia ennen luentoa ja pähkäilevät yhdessä laskareita.

HYY-vaalit – Kerran kahdessa vuodessa opiskelijalla on mahdollisuus tulla valituksi HYY:n edustajistoon, seuraavan kerran syksyllä 2014. Kampusten kadut täyttyvät sadoista opiskelijoista, jotka yrittävät lahjoa karkeilla ja kortsuilla ohikulkevia opiskelijoita äänestämään heitä. Hämis – Unicafea paremmin brändätty opiskelijasyöttölä Kampissa. Pihviperjantai.

Casa Academica - Tuttavallisesti Casa, valtsikalaisten toinen koti Hietaniemenkadulla, josta tosin harvoin jää muistikuvia. Täällä järjestetään usein isompia sitsejä ja bileitä. Economicum – Taloustieteen Mekka sijaitsee Arkadianmäen katveessa heti Luonnontieteellisen museon vieressä. Economicumiin on pakkautunut verraton määrä taloustieteilijöitä yliopistolta, kauppakorkeakoulusta, Hankenilta ja eri tutkimuslaitoksista. Rakennuksessa pidetään suurin osa kansiksen luennoista ja laskareista, löydät sieltä myös kaikki rakastetut professorimme.

Juomapelit – Kansiksen opiskelijoiden omaehtoista peliteorian opiskelua. Kaisa-talo – Kaksi vuotta sitten avattu yliopiston uusi pääkirjasto. Valkoista, designia, isoja ikkunoita ja ryhmätyötiloja. Symbioosissa Aleksandrian ja Kaisaniemen metroaseman kanssa (jonka päättäjät ovat keksineet nimetä tulevaisuudessa Helsingin Yliopisto - Helsingfors Universitetiksi ilmeisesti auttaakseen fuksiparkoja löytämään perille kirjaston syövereihin ja Partasen luennoille), tienylityksen matkan päässä Kaislasta. Toimii keväisin suuren draaman miljöönä, kun abit tulevat ja vievät oikeiden opiskelijoiden lempi-istumapaikat.

Flamma – Yliopiston hämmentävä yritys yhdistää kaikki olemassaolevat päällekkäiset järjestelmät verkossa. Tuloksena yksi päällekkäinen, hämmentävä järjestelmä lisää. Tuurilla voit tosin löytää täältä tietoa esim. kielikursseista. Fuksi – Ensimmäisen vuoden opiskelija. Aina kun mokaat, muista sanoa: ”Antakaa minulle anteeksi, olen fuksi”.

Kaisla – Olutravintola Kaisaniemessä. Suosittu paikka laskareiden tekemiseen ryyppäämisen

26


Valokuva: Mikko Virta Kylteri – Aka kauppislainen. Opiskelee kauppakorkeakoulussa. Näkee usein opiskelijajuhlissa. Ulospäin vaikuttavat oikein mukavilta ihmisiltä. Älä kuitenkaan imartele itseäsi, jos joku kauppislainen yrittää lähestyä sinua: he haluavat vain ”verkostoitua”. Varo erityisesti markkinointia pääaineenaan opiskelevia. Pahempia paskaa puhuvia pseudotieteilijöitä ei yliopistomaailmasta löydy.

ohella. Jätä työt ja opiskelut väliin, kun ”kaikki hanajuomat 3,5e” -tarjouspäivä osuu kohdalle. Kannunvalajat – Kavereiden kesken ”Kannu”, valtsikalaisten katto-opiskelijajärjestö. Järjestää paljon tapahtumia. Kansantaloustiede – Oppiaineemme nimi aina vuoteen 2011 saakka. Silloin tajuttiin, että etuliite ”kansan” on yleensä huono enne, vrt. kansandemokratia, kansanmurha, kansanopisto ja kansanedustaja. Niinpä nykyään opiskellaan pelkistetysti taloustiedettä. Nimitys kuitenkin elää ainejärjestömme nimessä, KTTO – Kansantaloustieteen opiskelijat.

Laskarit – Laskuharjoitukset. Ominainen piirre kansantaloustieteen opiskelussa. Laskaribileet – Opiskelukaverit kerääntyvät vapaavalintaiseen paikkaan ja yrittävät ratkoa laskareita. Behavioristista pedagogiikkaa mukaillen on suositeltavaa, että kun tehtävät on tehty, on alettava ryyppäämään. Se kannustaa tekemään laskarit.

Kehari – Kehitysmaatutkimuksen opiskelija (ainejärjestö Keho). Eksyvät usein muiden valtsikalaisten juhliin, kun eivät omalla pienellä porukalla saa paljoa aikaiseksi (vähän niin kuin työelämässäkin joskus myöhemmin). Kehareiden vuosijuhlissa on kaksi ateriavaihtoehtoa: kasvis ja vegaani. Kaikesta huolimatta keharit ovat kivoja, tutustu. Mutta älä ota vastaan kahvia tai viiniä, se on aina sitä ”reilu kauppa”-skeidaa.

Magneettiavain – Aka fleksi. Taikavarpu, jolla valtsika ja Aleksandria aukenee myös aamuyöllä. Medialainen – Viestinnän opiskelija (ainejärjestö Media). KTTO:laisen parhaita kavereita yliopistomaailmassa. Ainejärjestöjen välistä rakkautta osoitetaan paitsi pienin arkisin huomionosoituksin, myös vuosittain pidettävin KTTO <3 Media -sitsein. ”Olet kliseinen medialainen” on kauneinta mitä KTTO:lainen mies osaa naiselle sanoa.

Kuppala – Entinen sukupuolitautiklinikka, siitä nimi. Nykyään valtsikalaisten opiskelijoiden biletyspaikka tiedekunnan takapihalla. Paikka, jossa tuore fuksi ottaa elämänsä ensimmäiset perskännit, saa turpaansa ja menettää neitsyytensä.

Metsätalo U40 – Valtsikan vieressä sijaitseva yliopiston monitoimitalo.

27


Moodilainen – Tilastotieteen opiskelija (ainejärjestö Moodi). Se toinen valtsikan ainejärjestö, jossa harrastetaan matikkaa. Kannattaa tutustua, heistä tulee erinomaisia alaisia sinulle valmistuttuasi. Joudut tutustumaan kuitenkin matikan laskareissa.

Opiskelijaelämä – ”Kun et opiskele, eikä sinulla ole elämää, voi viettää opiskelijaelämää.” Presidendi – ”Nestemäistä ruisleipää”. Eurolla yli 6 cl puhdasta alkoholia. Päärakennus – Täältä voit tulla hakemaan opiskelijakalenterin ja anoa opiskelijatukea. Isoissa saleissa on usein tenttejä. Muuten täysin turha rakennus.

Noppa – Opintopiste. Think Pokemon. Kaikki kerätään, kaikki kerätään! Tai sitten ei. Ns. toimii – Toimii toimii! Perinteinen dominointi ja haltuunotto fyysisellä preesensillä.

Teekkari – Teknillisen korkeakoulun opiskelija. Asustavat lähinnä Otaniemessä, mutta rohkeimmat yksilöt tekevät vaelluksia myös pääkaupungin puolelle. Yleensä harmittomia.

Oikislainen – Aka pykälisti (ainejärjestö Pykälä). Opiskelevat oikeustiedettä. Kovia ryyppäämään, kaikkina kolmena kertana vuodessa kun pääsevät irti pykälien ulkoa opettelusta. Hämmentävän samanlainen ajatusmaailma KTTO:laisten kanssa. Oikein mukavia ihmisiä, eikä kenelläkään ole koskaan ollut liian montaa juristiystävää.

Sitsit – Akateeminen pöytäjuhla. Opiskelijat pukeutuvat hienosti ja istuvat pöytään. Sitten lauletaan ryyppäämisestä niin kauan että ruoka jäähtyy ja alkoholi höyrystyy laseista.

KTTO:n edustus valtsikan BeerPong-kilpailussa. Valokuva: Ville Voutilainen

28


Valtsika U37 – Valtiotieteellisen tiedekunnan päärakennus. Iso ja kivinen. Metafora sille kuinka väärässä seurassa kansiksen opiskelijat valtikassa ovat. Sinulla tuskin tulee olemaan luentoja tai mitään muutakaan asiaa sinne.

Sillis – Aka silliaamiainen. Vuosijuhlien jälkeisenä päivänä pidettävä tapahtuma, jossa krapula korjataan sillä millä se on tullutkin. Sosiologia – ”Ei sosiologia mitään tiedettä ole. Siinä kyllä kerrotaan, miten ihminen syö, juo ja nussii – varmaan mielenkiintoista, mutta ei se mitään tiedettä ole.” Tämän viiltävän tieteenfilosofisen analyysin teki sodanjälkeisten vuosikymmenten vahva vaikuttaja, kansanedustaja, ministeri ja Suomen Pankin varapääjohtaja Aarre Simonen joskus 1970-luvun alussa. S-tieteilijä – Yleisnimitys sosiologian, sosiaalipsykologian ja sosiaalityön opiskelijoille. Eivät ymmärrä matikasta mitään ja pyrkivät tekemään havaintoja ympäröivästä maailmasta ilman käyriä. Saattavat joskus käyttäytyä vihamielisesti KTTO:laisia kohtaan, mutta s-tieteilijän haukku ei haavaa tee.

Vanha Ylioppilastalo – HYY:n omistama rakennus Kolmen sepän patsaan vieressä. Harvoin bileitä. Älä suunnittele vanhan valtaamista vaikka olisit kuinka vihainen jostain. Se on niin kulunut läppä. Vappu – Vähintään kolmen päivän aukko muistissasi. Viro – Opiskelijan Alko. Kts. Presidendi. Voolainen – Valtio-opin opiskelija (ainejärjestö VOO). Niitä on kaikkialla. Toisaalta ymmärtävät peliteoriaa, toisaalta opiskelevat marxilaisia ja feministisiä teorioita. Tykkäävät väitellä, mutta vastakohtana s-tieteilijöille ovat ihan päteviä siinä.

Suomen Wildlife Ry – Mystinen salaseura. Invite only.

Vuosijuhla – KTTO:n juhlista suurin ja kaunein, täynnä pukuloistoa ja puheita. Älä jätä väliin!

Unicafe – HYY:n ruokalaketju, joka tarjoaa kaloreita lautaselta elimistöön reippaasti alle markkinahinnan. Kuten teoria ennustaa, joudut maksamaan osan hinnasta jonottamalla. Ruuanlaatu heikkoa, koska HYY:n vihervasemmisto haluaa välttämättä suosia lähiruokaa ja luomua.

Yksi – Luku joka ei usein pidä paikkansa, esimerkiksi ”käydään yksillä”. Yliopistoliikunta - Ahkerinkaan opiskelu ei kuluta kaloreita. Pidä perseesi kiinteänä tämän avulla. www.helsinki.fi/opiskelu/yliopistoliikunta

Uusi ylioppilastalo – Tarkoitetaan käytännössä yhtä rappua Vanhan vieressä sijaitsevasta rakennuksesta. Täältä löytyy HYY:n toimisto, josta voit noutaa opiskelijakorttisi, sekä paljon opiskelijoiden tiloja, kuten Alina- ja Mannerheim-salit.

YTHS – Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö. Pääset siellä opiskelijana vähän nopeammin kuin tavallinen kuolevainen kunnan terveydenhoitolaitoksissa. Hammaslääkäriajoista on kuitenkin turha unelmoida, valmistut ennen kuin vuorosi tulee.

Valtsikan kirjasto U35 – Unioninkatu 35:ssa sijaitseva tiedekuntakirjasto. Paljon kirjoja, mutta vähän opiskelutiloja. Vähemmän tungosta kuin Aleksandriassa.

Weboodi – Netissä oleva järjestelmä, jossa voit ilmoittautua kursseille ja nähdä omat arvosanasi. Sinulla ei vielä ole tunnuksia, joten älä hätäile. Tuutori opastaa kädestä pitäen sitten, kun on sen aika.

29


Valtsika for Dummies Tuntuuko,ettätulevavuosituomukanaanpelottavanmääränsudenkuoppia? Ei hätää! Onneksi on tumpeloita, jotka ovat jo kompuroineet ne läpi. Tämän kompaktin elämäntaito-oppaan luettuasi strömsöläiset ovat vihreitä kateudesta. Satu Koskinen Hypoteesi: Taloustieteen perusteet ovat lasten leikkiä! Miksi siis lukisin sen tenttiin. Tai mihinkään muihinkaan tentteihin. Realiteetti: Järkytys oli suuri, kun kävi ilmi, että tentit pitää myös läpäistä. Hypoteesi: Luennolla puhutaan käsittämätöntä hepreaa, mutta en voi myöntää, etten tajua. Päätän opiskella asiat itsenäisesti heti, kun pääsen kotiin, kunhan olen tehnyt laskarit ja vain käväissyt fuksiriennoissa. Realiteetti: Homma venähtää, ja kurssin lopussa ei ole enää muistikuvaa, mistä silloin olikaan kyse. Hämmästytä proffa ja kysy tarkentava kysymys! Heillekin luo virkistävää vaihtelua välillä keskustella aiheesta monotonisen monologin sijaan. Vierustoverin hiha -kortti on myös hyvin käyttökelpoinen. Hypoteesi: Hei, eihän pikkujoulut ole mitään ilman absinttia! Realiteetti: On helpompiakin tapoja saada pojat siivoamaan. Hypoteesi: Kaislassa on kallista kahvia, ja oluen hintakin saa itkemään. Ei sinne voi mennä kärsimään kollektiivisesti analyysistä. Realiteetti: Ovelat iskevät paikalle keskiviikkoisin 16-18. Skumppatarjous saa aikaan epäilyttävien tarjottimien ilmestymisen pöytään (ja lompakon kevenemisen, kuitenkin). Eikä laskareista taas tule mitään.

30


Profile for Emmi Peltonen

Kapitaali 3/2014 | Fuksinumero  

Kansantaloustieteen opiskelijat (KTTO) ry:n Kapitaali-lehden fuksinumero

Kapitaali 3/2014 | Fuksinumero  

Kansantaloustieteen opiskelijat (KTTO) ry:n Kapitaali-lehden fuksinumero

Advertisement