Issuu on Google+

Architecture Portfolio

Emmet Morris Dublin School of Architecture

Curriculum Vitae



Dublin Institute of Technology

Autodesk AutoCAD


Adobe Photoshop

Good Counsel College, New Ross

Adobe Illustrator




Freehand Drawing

Bannow Construction, Bannow, Co. Wexford

Physical Model Making

Bachelor of Architecture [Hons]

Leaving Certificate [575 Points]

Emmet Morris +353 89 2584529 Ceol-na-Mara Vernegly, Bannow Co. Wexford

General Labourer

May-August 2013

Doyle Design, Bridgetown, Co. Wexford

Photographer June 2012

Autodesk Revit Adobe InDesign Sketchup Pro Microsoft Office Architectural Drafting



Table of Contents


Cabra Hills


Urban Infill

City Within A City









Fabric. Object. Garden.


Meditative Space

Event Space






6 2013


Cabra Hills

Carnlough Road, Cabra, Dublin Fourth Year Studio 2016

Responding to the current housing crisis in Dublin, the primary focus of this project’s brief is to provide housing. The site, which is located in Cabra in North Dublin City, is an untamed piece of urban wasteland which has been entirely reclaimed by nature. I propose to maintain this landscape and to develop it into a public parkland. The guiding concept behind the site strategy is that of ‘enclosure’. The proposed built form ties in with the existing housing which together form a ‘wall’ which captures and encloses the wild landscape. At certain points this wall becomes permeable or is broken, allowing movement through. The proposal consists of three blocks, one of social housing and two of student housing. The second to fourth floors consist wholly of apartments whereas the ground and first floors accommodate a fluctuating program of socially useful functions. There is also a proposed train station at the centre of the scheme 4



The proposed built form ties in with the existing housing and together they form a ‘wall’ which captures and encloses the wild landscape, and separates it from the formal, urban environment.



Social housing plan

Section through student housing


Detail Study


Section through skatepark


Section through pool


Section through train station


Urban Infill

John Dillon Street, Liberties, Dublin Third Year Studio 2015

This project is located on a small site in The Liberties, situated between Francis Street and John Dillion Street, and bounded to the north by two-story terraced housing and to the south by the dominant St. Nicholas church. The site is currently the location of Francis Street C.B.S. which is to be replaced by a new sixteen classroom school to serve a population of 400 students. The brief required a library, a multipurpose hall, a special needs room, a school office, a principal’s office, a staff room and an outdoor play space. My approach with this project was to locate the majority of accommodation along three edges of the site, forming a central courtyard which opens to the south and functions as the heart of the school. Cloistered circulation wraps around this courtyard to bring life and activity to the space. The building is constructed using red brick, reflecting the materiality of the neighboring terraced houses. 14



John Dillon Street Elevation

Progression of form


Classroom Detail Study

Section through courtyard


City Within A City

Hoogstraten Begijnhof, Belgium Third Year Studio 2014

This project was preceded by a trip to Belgium wherein we carried out architectural documentation and surveying work as part of a three-year research project conducted by the Dublin School of Architecture. The subjects of our investigation were the Begijnhoven of Western Flanders. The Begijnhoven are semi-monastic settlements which were founded in the 12th and 13th centuries by the Beguines. These were women who wished to devote their lives to God while rejecting the oppressive patriarchy prevalent in the church at the time. The Begijnhoven are an architectural ensemble, composed of churches, houses, ancillary buildings and open green spaces. Our research work was presented as highly detailed drawings and models, aiming not simply to document the buildings, but to capture their essential character.




Fabric. Object. Garden

Hoogstraten Begijnhof, Belgium Third Year Studio 2014

Following on from the surveying and detailed documentation of the Begijnhof, we were then tasked with making an intervention into the highly sensitive context. ‘How do you make a new piece of architecture in a UNESCO World Heritage Site?’ was the question posed by the brief. The typology of the Begijnhof can be divided into three separate elements. - Fabric. [Housing] - Object. [Public buildings] - Garden. [Communal green space] Reflecting this triad, the brief required housing intended for families, a creche to serve the local community, and a playground. My aim with this project was to create a piece of architecture which responds to materiality and construction of the existing buildings and pays respect to the urban fabric and culture of the Begijnhof. 24



Creche Detail Study

Creche Elevation


Render of living space

Housing Elevation


Meditative Space

Sodermalm, Stockholm, Sweden Second Year Studio 2014

This brief for this project called for a pastoral center to serve the Lutheran community in Sodermalm, Stockholm. The complex is to incorporate a chapel in addition to a community center containing a crèche, meeting rooms, a large multi-purpose room and parish offices. This site for this project is a small urban park north of Folkungagatan in Sodermalm. My approach for this project was to separate the functions of chapel and community center into two distinct volumes. The chapel is located underground, thus leaving much of the site free to be used as a public park. Large light cannons penetrate the park and illuminate the chapel underneath. The small community center is located at the corner of the site, meeting the street line to engage with the urban environment. Inspired by the Post Vatican II churches of Stockholm, the chapel is an austere, introverted space focused on the acts of meditation and worship. 30




Section through chapel


Event Space

The Plots, Galway

Second Year Studio 2013

The brief for this project was to rejuvenate a disused site on the outskirts of Galway city by bringing an alternative sport to the area, which I proposed to be skateboarding. The brief also required an outdoor movie theatre to be used during the Galway Film Festival. The site for the project is locally known as the Plots as it has historically been used for allotments. Currently used as playing fields, the site is bounded to the north by a former railway embankment. The skate park takes the location of this embankment which is excavated in places, and built upon in other locations in order to create the complex curvilinear forms required for skateboarding. A central feature of the skatepark is an underground tunnel which connects two of the skatepark’s bowls. The proposal occupies much of the remainder of the site with an urban forest. A clearing in the forest marks the location of the open air cinema, with the back of the central half-pipe being utilized a movie screen. 36




Depiction of movement through tunnel

Section through tunnel


Thank You For Your Consideration +353 85 1219157

Architecture Portfolio | Emmet Morris | Dublin School of Architecture