Page 1

1


Pastahörnan AB www.pastahornan.se © Pastahörnan AB, Norrköping 2012 Formgivning, text och illustration: Emma Svartholm & Emma Uddenberg Fotografi: Susanna Turesson Wohlin Tryck: Tryckeri AB, Norrköping, 2012


SKRUVAR, fjärilar eller snäckor? Vad slår ditt hjärta lite extra för? Hos oss på Pastahörnan slår hjärtat för alla! Stora som små, smala som tjocka, röda som gröna. Med 72 pastasorter fyllda på hyllorna i vår butik garanterar vi att det finns minst en som passar just dig eller din rätt.

3


5

pastahörnan

6

Affärsidé Målgrupp Vision Kärnvärden

8 8 8 10

UTBUD

word of mouth

28

12

INSPIRATIONSKORT

32

Butik Vad passar till vad?

14 16

Segment Mål med kampanjen

35 35

grafisk profil

18

BUTIKSEVENT

36

Logotyp Färger Teckensnitt Symboler

20 22 24 26

Segment Mål med kampanjen

39 40

Kontakt

43


pastahรถrnan 6


Idén till att starta en pastabutik dök upp under en lunchrast år 1985 då jag, Annelie Sundquist, lärde känna min kära vän Masimo della Bella Casa. Gemensamt intresse: kärleken till pasta. Förra året gick vår dröm i uppfyllelse då vi i september öppnade butik­en Pastahörnan i Knäppingsborg i Norrköping. Idag har vi en mindre etablerad kundkrets som handlar hos oss regelbundet.   Allt vi gör är närodlat, det vill säga att alla ingredienser kommer från Östergötland. Självklart är allt tillverkat med kärlek och enligt italiensk tradition.

7


Affärsidé Pastahörnan erbjuder närproducerad pasta, som är gjord enligt äkta italiensk tradition, till kvinnor och män mellan 30-50 år genom ett stort och varierat utbud.

8

Målgrupp

Vision

Trendmedvetna kvinnor och män mellan 30-50, som är beredda att lägga lite mer pengar för att få pasta med hög kvalitet.

Vår vision är att erbjuda expertis inom pasta och på så sätt hjälpa kunderna att få till den perfekta pastarätten.


9


K채rnv채rden 10


Variation Pastahörnan erbjuder ett stort och varierat utbud med 72 olika pastasorter. Dessa har olika former, smaker, färger, densiteter och ytor. Allt för att kunna få till den bästa pastarätten. Alla varor är även närproducerade då vi är måna om miljön. På så vis kan vi på Pastahörnan garantera att det finns en pastasort för alla kunder och alla tillfällen.

11

Expertis Efter flera decennier av kärlek till pasta har intresset av att lära sig allt om denna basvara bara blivit större och större. Därför erbjuder vi på Pasta­ hörnan expertis på hög nivå till våra kunder.


UTBUD 12


Alla människor är olika och har olika smaker. Därför lägger vi på Pastahörnan stor vikt på att ha ett varierat utbud av pasta i vår butik.   Alla de ingredienser som vi använder i vår högkvalitativa pasta är 100 procent närproducerade. Detta innebär att vi garant­erar att alla råvaror är odlade i Östergötland, vilket sparar på både på energi och miljö.   Traditionell italiensk pasta är gjord av durumvete, ägg, vatt­ en och, naturligtvis, massor med kärlek. Det finns även pasta som är gjord utan ägg som bas och som därför blir mindre gul i färgen. Vi erbjuder även pastasorter för er som är gluten­ allergiker, vilket innebär att durumvetet byts ut mot bovete eller majsmjöl.

13


BUTIKEN Vår butik är den plats där kund möter expertis och inspiration till goda pastarätter. Den ljusa och fräscha lokalen är lokaliserad i hjärtat av Norrköpings centrum, Knäppingsborg, där trend och miljömedvetenhet genomsyrar hela området.

15


Vad passaR till vad? Att pastan har olika former har inte bara med det estetiska att göra. Faktum är att pastans form, densitet och yta är några av de saker som är oerhört vikt­iga för hur hela maträtten upplevs av smaklökarna. Här är några av våra tips för att uppnå bästa möjliga smakupplevelse.

16

Mezze Maniche

FARELLE Farelle, eller fjärilar som det också kallas, får en fast­are mitt när de kokas. Det samlas mycket sås i den veckade ytan, vilket lyft­ er fram smaken i tunnare såser och passar bra till allt ifrån vegetariskt till fisk och skaldjur.

Maniche är den perfekta pastan för tjocka och gräddiga såser. Gorgonzola eller andra ostdrömmar lägger sig i röret för att lyfta fram smaken till en helt ny nivå. Pastan behöver inte vara färsk, utan fungerar lika bra torkad på grund av den spänstiga formen.


SPAGETTI TAGLIATELLE Denna platta och breda pastasort görs ofta som färsk pasta vilket ger den en porös och karaktärisk konsistens. Tjocka såser med större bitar, exempel bacon, skaldjur och svamp, gör sig därför utmärkt med tagliatelle då matbitarna har lätt för att fastna på den breda ytan. Pasta Carbonara är exempel på en rätt som bör göras med tagliatelle för bästa smakupplevelse.

17

Spagettin är en av världens mest köpta pastasort. Den långa, tunna spagettin pass­ ar perfekt till tomatsåser och andra såser som inte innehåller för stora bitar.

Fusilli Pastan fusilli är spiralformad och passar därför utmärkt med tjocka såser som lägg­ er sig i vingarna på spiralen och ger rätten en krämig smak. Fusilli passar även utmärkt till kalla rätter, bland annat till pastasallader.


Grafisk profil 18


Logotyp, färger, teckensnitt och symboler. Profilen som förstärker och förgyller Pastahörnans varumärke.

19


Logotyp Logotypen konnoterar känslan av någonting som är kvalitets­ märkt och genomsyrar hela den grafiska profilen. Logotypen får endast användas på dessa två angivna sätt, mot ljus och mot mörk bakgrund. Detta innebär att den inte får roteras, färg­ ändras, skuggas, skevas eller annat som ändrar dess identitet­.

20


21


FÄRGschema De tre färger som genomsyrar den grafiska profilen är gul, orangeröd och grön. Dessa färger har valts då de förkinppas med pastans vanligaste färger: gult från äggulan, orange från tomater och grönt från spenat.

SPENAT RGB: 168 / 183 / 96 CMYK: 44 / 13 / 77 / 0

ÄGGULa RGB: 252 / 236 / 143 CMYK: 0 / 5 / 56 / 0

TOMAT RGB: 214 / 124 / 64 CMYK: 0 / 61 / 81 / 0

22


detaljfärgER Den svarta färgen används som detaljfärg i den grafiska profil­ en, då den återkommer i symbolerna och i all text som igen­ känningsfärg. Den gråa färg­en används som komplement. Den återfinns som bakgrund i allt bildmaterial och som tonplattor.

sVART RGB: 0 / 0 / 0 CMYK: 40 / 40 / 0 / 100

GRÅ RGB: 207 / 207 / 207 CMYK: 0 / 0 / 0 / 25

23


TECKENSNITT BEBAS NEUE Det kraftfulla teckensnittet Bebas Neue används i rubriker. Rubrikerna används i två olika storlekar; huvudrubrik (24pt) och underrubrik (15pt).

abcdefghijklmN opqrstuvxyzåäö 0123456789 24


Futura LT light Futura LT light används endast i brödtext (8,5pt). Detta tunna teckensnitt ger stor kontrast mot Bebas Neues svärta.

ABCDEFGHIJKLMN OPQRSTUVXYZÅÄÖ

abcdefghijklmnopqrstuvxyzåäö 0123456789

25


SYMBOLER De svarta markanta pastasymbolerna är återkommande i hela den grafiska profilen, detta för att trycka på utbud och trend. Här är exempel på fem symboler.   Den svarta tunna linjen (0,5pt) används också som ett åter­ kommande grafiskt element.

26


27


WORD OF MOUTH 28


Pastahörnans främsta marknadsföringskanal är word of mouth. De vill genom sin expertis och trevliga bemötande få nöjda kunder, vilka i sin tur ska dela med sig av sina erfarenheter och sprida vidare Pastahörnans varumärke till andra.

29


Word of mouth, kontaktn채t

30


Word of mouth är en mycket effektiv metod då människor har

en tendens att lita mer på omdömen de hör från vänner och bekanta jämfört med budskapet i traditionell marknadsföring. Dessutom är Pastahörnan idag ett litet företag som endast finns etablerat i Norrköping, det räcker därför med word of mouthmetoden till att börja med. Efter något år då Pastahörnan har expanderats kommer självklart även andra marknadsföringskanaler att användas.

31


INSPIRATIONSKORT 32


För att kunna sprida kännedom om och profilera varumärket hos målgruppen ska Pastahörnan använda sig av så kallade inspirationskort. Det kommer att finnas 72 olika sådana, det vill säga en för varje pastasort som butiken erbjuder. Varje kort ska innehålla en beskrivning om en speciell pastasort samt vilka typer av maträtter denna sort är bäst lämpad till. På baksidan av kortet kommer det även att finnas ett recept som är speciellt framtaget för den pastasort som det handlar om.   Korten kommer vara designade för att på bästa sätt visualisera vad Pastahörnan står för och lyfta fram deras grafiska profil. Detta görs genom användning av bland annat svarta pastasymboler, teckensnitten Bebas Neue och Futura Light, samt med smala textspalter.   Butiksbiträdet kommer vid ett pastaköp att fråga om kunden vill ha med sig ett inspirationskort, och kort beskriva vad kort­ en är tänkta att användas till och att de ska fungera som en samlings­kortlek.

33


FRAMSIDA

BAKSIDA

Kräftstjärtar Indienne 1 Äpple 2 Vitlöksklyftor 1 Röd paprika tärnad Currypasta 500g Kräftstjärtar 2 dl Vitt vin 2 dl Grädde Honung

FARELLE Farelle, eller fjärilar som det också kallas, får en fastare mitt när den kokas. Det samlas mycket sås i den veckade ytan, vilket lyfter fram smaken i tunnare såser och passar bra till allt ifrån vegetariskt till fisk och skaldjur.

1. Värm en panna med olja i, lägg i löken och äpple med curry 2. Fräs tills det mjuknar och fått lite färg 3. Lägg i paprika och slå på vin, hummer fond låt koka upp och häll i grädde 4. Koka upp och slå på maizena utrört i lite vatten så det blir tjockare 5. Smaka av med salt, peppar och cayenne, klart för servering 6. Servera med ris och isbergssalladen under Indienne.

www.pastahornan.se

34


SEGMENT Inspirationskorten riktar sig framförallt till Pastahörnans målgrupp; trendmedvetna kvinnor och män mellan 30-50 år som är bredda att lägga en extra peng på högkvalitativ pasta. Kort­ en kommer att delas ut till den mindre redan befintliga kund­ kretsen som Pastahörnan har idag.

MÅL MED KAMPANJEN Målet med inspirationskorten är att öka varumärkesmed­ vetenheten hos kunderna och därigenom öka varumärkesvärdet. Detta genom att fungera som word-of-mouth-marknadsföring för Pastahörnan. Att få någonting extra när man handlar, och framför allt gratis, anses av många vara positivt. Förhoppnings­vis kommer korten att bli en ”snackis” hos konsumenterna, då de berättar om dem och kanske till och med byter kort med varandra för att få ny inspiration och nya recept att prova hemma.   Tanken är att målgruppen ska se korten som någonting extra utöver den service som erbjuds i butiken. Kunden får nämligen med sig två saker hem; expertis i form av fakta om en pastasort och ett recept som passar utmärkt till, samt variation då kunden kan samla på sig en bunt kort efter att ha handlat där några gånger. Pastahörnans två kärnvärden är expertis och variation, och det genomsyrar hela denna kampanjen. Kunden upplever det i butiken samt får med sig det hem, vilket är ett mycket bra sätt att förstärka varumärket och dess uppfattning hos kunden.

35


BUTIKSEVENT 36


Eftersom Pastahörnan i dagsläget bara har en något mindre etablerad kundkrets behövs ett kampanjkoncept för att locka framtida och förhoppningsvis trogna kunder till butiken. Denna kampanj kommer att gestaltas i form av ett event som arrangeras utanför butiken på Knäppingsborgs innegård. Eventet ska fungera som en mingel- och inspirationskväll där det bjuds på pastarätter i miniatyr, gott sällskap, skratt och ett eller ett annat glas vin. Allt för att inspirera målgruppen om möjligheterna med pasta. Annelie och Masimo kommer givetvis att vara på plats för att erbjuda sin expertis inom området och på så sätt charma gästerna. Kvällen erbjuder även musikunderhållning i form av ett lokalt band som ska stå för njutningsfull bakgrundsmusik. Känslan med eventet ska vara italienskt, men i en mer modern och svensk tappning.

37


38


SEGMENT För att locka besökare till eventet behövs en informationssprid­ ning genom marknadsföring och det kommer att ske på olika sätt i och runtomkring Norrköpingsområdet. Först och främst så kommer Annelie och Massimo att utnyttja sitt breda kontaktnät i Norrköping då deras nära och kära bjuds in till denna trevliga sommarafton i Knäppingsborg. De tar i sin tur med sig sina vänner och familjer. Huvudmålgruppen är kvinnor och män mellan 30-50 år, men eventet vänder sig alltså även till en något bredare åldersspann.

39


MÅL MED KAMPANJEN Tanken med kampanjen är den ska nå den målgrupp som Pasta­hörnan riktar sig till. Pastahörnan kommer genom eventet att spridas lokalt genom word-of-mouth, vilket är en av de viktigaste marknadsföringskanalerna för Pastahörnan i dagsläget. Det kommer att delas ut flyers, vilket är ett strategiskt och medvetet val. Detta på grund av att den som delar ut dessa flyers får en personlig och fysisk kontakt med konsumenten som inte går att åstadkomma via till exempel affischering eller via internet. Detta är en stor del av det som Pastahörnan står för; expertis till alla kunderna genom personligt bemötande. Det kommer även att delas ut flyers i butiken till Pastahörnans nuvarande kunder, på så vis kan de också ta med sig sina nära och kära till eventet.

40


BAKSIDA

FRAMSIDA

skruvar, fjärilaR eller snäckor? Vad slår ditt hjärta lite extra för?

Den 8 juli (17:00 - 20:00) kommer vi att anordna ett event i Knäppingsborg i Norrköping. Ta med dig dina nära och kära och njut av trevligt mingel, liveband och pastarätter i miniatyr. Besök oss på Skolgatan 1 och hitta din personliga favorit. Hos oss slår hjärtat för alla /Annelie & Masimo

För mer info gå in på: www.pastahornan.se

41


42


Adress Pastahรถrnan Skolgatan 1 602 25 Norrkรถping

KONTAKT 011 - 26 76 90 info@pastahornan.se

HEMSIDA pastahornan.se

43


Hos Pastahörnan slår hjärtat för alla / Annelie & Masimo

Pastahörnan  

Varumärkesmanual

Pastahörnan  

Varumärkesmanual

Advertisement