Page 1

? snälla Hjälp MIG i denna p-djungel!

En bok om

Preventivmedel


v i t n e ev

l e d e m

R E L ? L I P P

Pr

START

Vad är P-PILLER? P-piller är ett preventivmedel i form av tabletter som du tar varje dag. De innehåller två olika hormoner, östrogen och gestagen. Det är samma hormoner som finns i p-ring och p-plåster. P-piller gör ett säkert skydd mot graviditet då det bland annat gör att du inte får ägglossning. Du tar en tablett vid samma tillfälle varje dag i minst tre veckor. Efter detta gör du sedan ett uppehåll (eller äter sockerpillren som finns längst ned på kartan) i cirka 2-7 dagar. När du gör detta uppehåll får du mens och den brukar komma 2-3 dagar efter du tagit det sista aktiva pillret. Under dessa dagar är du likt innan skyddad mot graviditet. Vill du inte ha mens struntar du i uppehållet och istället för att äta sockerpiller påbörjar du istället en ny karta direkt efter det sista hormonpillret. På detta sätt kan du därför flytta mensen. Glömmer du äta en tablett och det tar 36 timmar mellan två tabletter finns det risk att du inte längre är skyddad mot graviditet.

Olika

FÖR- OCH NACKDELAR DECEMBER

M

E

SOCKERPILLER

N

S

H

Ä

R

1 Piller PER DAG

P E A R L- I N D E X 0,1–0,5

08 0,5–1,5 Många sorter att välja

Regelbundna blödningar

Skjuta upp mensen

0,5–1,5

0,5–1,5 Humörsvävningar

Risk för blodpropp

Huvudvärk

0,2–0,6/ 0,7–1,0


e r P

G N ? I R -

v i t n e v

P

l e d e m

Vad är P-RING?

Mjuk & genomskinlig plast

P-ring är ett preventivmedel som du själv sätter in i slidan. P-ingen är gjord utav mjuk, genomskinlig plast och är ungefär fem centimeter i diameter. Likt p-piller innehåller p-ringen två hormoner: östrogen och gestagen. Den ger en mer jämn upptagning av hormonerna, än om man använder p-piller. P-ringen gör att du inte får någon ägglossning, vilket ger ett säkert skydd mot graviditet. Du sätter in p-ringen i slidan, likt du sätter in en tampong. När den väl är på plats känns inte p-ringen, den känns inte heller under samlag. P-ringen ska sitta i slidan i tre veckor. Den fjärde veckan tar du ut p-rinen och då får du mens. Även denna vecka är du skyddad mot graviditet. Efter en vecka sätter du sedan in en ny p-ring.

5 CM i diameter. östrogen och gestagen

Olika

FÖR- OCH NACKDELAR

P E A R L- I N D E X 0,1–0,5

Påverkas ej av magsjuka

Regelbunda blödningar

Jämn fördelning av hormoner

0,5–1,5

0,5–1,5 +800

0,5–1,5 Risk för finnar

Risk för blodpropp

Viktökning

0,2–0,6/ 0,7–1,0


e r P

P

v i t n ve

l e d e m

p S -

a t u r

Vad är P-spruta?

?

Injektion var 3:e månad

P-spruta tas var tredje månad i av en sjuksköterska, barnmorska eller läkare på en barnmorskemottagning eller vårdcentral. Den innehåller en hög dos av hormonet gestagen och ger ett mycket säkert skydd mot graviditet. P-sputan ges fyra gånger om året och vanligast är att man får sprutan i skinkan. När du använder p-spruta kan du få oregelbundna blödningar i upp till ett halvår. Efter det försvinner ofta mensen så länge användning av p-spruta sker. Du bör inte använda p-sputa om du är under 18 år då den höga dosen kan riskera att du förlorar benmassa (där risken är högst framförallt om du är ung). Hormonet i p-sprutan påverkar kroppen och det kan ta en tid att vänja sig. I början kan du få besvär som senare försvinner. Det kan vara till exempel blödningar, ont i huvudet, finnar, nedstämdhet eller mindre sexlust.

utförs av läkare/barnmorska

Olika

FÖR- OCH NACKDELAR

P E A R L- I N D E X 0,1–0,5

0.5 0.3

0,5–1,5 Låg dos östrogen

Påverkas ej av magsjuka

Oftast ingen mens alls

0,5–1,5

0,5–1,5

Risk för benskörhet

Dröjer innan ägglossning kommer igång

Nedstämdhet

0,2–0,6/ 0,7–1,0


5x5 cm

v e r P

m v i t en

Å L P P

l e ed

R E T S

Vad är P-Plåster?

?

P-plåster är ett preventivmedel som du sätter på huden. Plåstret är beigefärgat, tunt och ungefär fem gånger fem centimeter. Det innehåller likt p-piller två olika hormoner: östrogen och gestagen. Dessa gör att du inte får någon ägglossning och ger således ett bra skydd mot graviditet. Du sätter plåstret någonstans på huden och låter det sitta kvar i sju dagar. Efter detta byter du plåster. När plåstret suttit i tre veckor sammanlagt ska du vara utan i en vecka. Under denna vecka är du skyddad mot graviditet och du får en mensliknande blödning. Den fjärde veckan sätter du på ett nytt plåster. Då plåstret sitter på huden hela tiden ges hormon ut direkt i kroppen. Detta gör att kroppen får en mer jämn upptagning av hormon, än om du tar p-piller.

Sätts på ARm, axel eller mage Byts 1 gång /vecka

Olika

FÖR- OCH NACKDELAR

P E A R L- I N D E X 0,1–0,5 0,5–1,5

Regelbundna blödningar

Byta 1 gång/vecka

Jämn fördelning av hormoner

0,5–1,5 +90

0,5–1,5 Risk för blodpropp

Huden kan bli irriterad

Ger ej skydd vid vikt över 90 kg

0,2–0,6/ 0,7–1,0


e r P

L A ? R I P

v i t n e v

S

l e d e m

Vad är spiral? Spiral är ett preventivmedel som förs in i livmodern av en barnmorska eller läkare. Just när spiralen sätts på plats kan det göra ont. Du kan ta smärtstillande tabletter innan spiralen sätts in om du vill. Det finns två olika sorters spiraler: hormonspiral och kopparspiral. Hormonspiralen innehåller hormonet gestagen som gör sekret i livmoderns segt och tjock, vilket gör att spermier inte kan tränga in i livmodern. Det finns två olika sorters hormonspiraler: en som håller i 5 år och en som håller i 3år. Kopparspiral innehåller inga hormoner. Spiralen påverkar miljön i livmodern och förhindrar på så sätt befruktning. Kopparspiralen byts ut efter 5 år.

Olika

FÖR- OCH NACKDELAR

Finns både Koppar och hormonspiral

Några CM LÅNg

Byts vart 5e ÅR eller 3e år

P E A R L- I N D E X 0,1–0,5

DECEMBER

2021 0,5–1,5 Inga hormoner (koppar)

Håller 3-5 år

Lite mens eller ingen alls

0,5–1,5

0,5–1,5 Kan vara smärtsam insättning

Skyddar ej mot könssjukdomar

Oregelbunden mens i början

0,2–0,6/ 0,7–1,0


Snäll hjälp mig i denna p-djungel!  

En guide genom preventivmedelsvärlden, för-och nackdelar, för att bidra till kunskap om dessa piller och medel.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you