Page 1


contact Emma Dannhausen-Brun University of Illinois at Urbana-Champaign BSAS + SEE Fellows Program edannhausenbrun@gmail.com +34 605 565 588 (EU only, valid through May 2020)


1 Modular Housing

4

2 Sails

10

3 Boardwalk Retreat

16

4 Urban Condenser

22

5 Photography

24

3


1

modular housing Location: Barcelona, Spain Academic: Fall 2019 In partnership with David Figueroa Type: Mixed-Use Housing 3,200 square meters Software: Revit, AutoCAD, Illustrator, Lumion

Modular Housing is inspired by precedents of modular apartment housing found throughout Barcelona, Spain. The development was designed to adapt to the modern lifestyles of Spanish citizens who are increasingly working from home. The principle of the "adaptable" housing type is that the residents decide how many "flex modules" they need, how to arrange them and how to use them. The modules in this development are 3.5 meters wide by 3.5 meters long by 3.5 meters high, a comfortable room size that can accomodate a bedroom, kitchen, office, dining room, or a half module bath. The difficult site consisted of two irregularly shaped plots on opposite corners of Placa del Carme. The project was designed as a flexible live-where-you-work building consisting of the same module that could be linked indefinitely and serve any purpose the inhabitant designated to it. The floor plans have infinite variations. We made the decision to present the most radical of the variations where the working modules are incorporated into the living space. The module maintains its flexbility with the option to have all offices confined to one floor and completely separate living spaces. Residents may also adapt their unit by adding or subtracting modules as their needs change. Not only is construction of such a building cheaper, faster, and more sustainable, it can be applied to any site across the world. 2 SOLID PANELS = PRIVATE LIVING SPACES -BEDROOMS ON ALL LEVELS, LIVING SPACES ON FIRST FLOOR, ENTRANCE TO LIVING UNITS ON FIRST FLOOR

=

+

=

+

TWO LOUVER PANELS = NON-PRIVATE LIVING SPACES ON LEVELS 2-5

=

+

+

=

+

=

+

+

=

=

TWO GLASS PANELS WITH NO LOUVERS = OFFICE SPACES ON ALL LEVELS

ONE SOLID PANEL, ONE LOUVER PANEL = ENTRANCE TO LIVING UNITS FROM CIRCULATION - LEVELS 2-5

Site Section

=


Vicinity Plan


Ground Floor Plan Site A North Elevation


Large Unit Plan


Site B Level 4 Floorplan Site B Patio

Site B Typical Floorplan


Site A Typical Floorplan

Site A Structural Plan Site A Courtyard

Site Elevations


Location: Chicago, Illinois Academic: Spring 2019 Individual Type: Cultural Center 15,000 square feet Software: Revit, AutoCAD, Illustrator, Photoshop

Sails is a unique Scandinavian Cultural Center that creates a dramatic break from typical Chicago architecture in the South Loop. Located in the Printer’s Row Neighborhood and across the street from the historic Dearborn Station, the multi-use building will serve as a hub for residents and a design destination for visitors. The shape comes from the sight of sailboats on the horizon. The countries of Scandanavia are connected by water and almost every coastal city is designed around its harbor. Water transportation is part of everyday life. The Baltic and the North Sea are filled with sailboats and freighters transporting people and goods between Norway, Sweden, Finland and Denmark. Scandinavian design is characterized by clean lines, minimalism, functionality, and more recently, sustainability. These aspects are emphasized in Sails through its exposed timber structure, monochrome glass and wood facade, and a green roof. With the exception of the concrete core, the structure is heavy framed timber using cross-laminated beams, columns and floor slabs. This type of construction is cost-effective, sustainable, and significantly reduces construction times. Concerns about the fire safety around a timber structure are halted by the use of Shou Sugi Ban wood. The old Japanese technique transforms wood into a rich black textured finish by charring its outside. The resulting finish is weatherproof and flame retardant because of the thick layer of char. The building also has a green roof, and an effective heating and cooling strategy that redistributes hot air from the top of the atrium to the rest of the building.

< N

Vicinity Plan

Section


Site Axon


Extruded silhouette of sailboat elevation

Extruded shape is duplicated twice to fill site

Shapes are offset to allow for side entrances

Space between triangles filled in to allow for more square footage

Atrium is created at main facade of the building


Section Perspective


SERVICE ELEVATOR

SERVICE/ LOADING DOCK

DN

ELEVATOR

UP

UP

DN

GALLERY HALL

RECEPTION

KITCHEN

RESTAURANT

FIRST FLOOR PLAN

SERVICE ELEVATOR

SERVICE ELEVATOR

DN

ELEVATOR

UP

KITCHENETTE

WORK ROOM

KITCHENETTE

UP

DN

DN

ELEVATOR

UP

UP

DN

UP

DN

LARGE ASSEMBLY ROOM

SMALL ASSEMBLY ROOM

SECOND FLOOR PLAN

THIRD FLOOR PLAN

SERVICE ELEVATOR

SERVICE ELEVATOR

VOLUNTEER ROOM

BREAK ROOM/ RECEPTION DN

UP

ELEVATOR

UP

DN

DN

ELEVATOR

UP

ASSISTANT ACCOUNTING OFFICE

CONFERENCE ROOM

FOURTH FLOOR PLAN

LIBRARY

FIFTH FLOOR PLAN


CROSS LAMINATED TIMBER SLAB

CROSS LAMINATED TIMBER COLUMN

Structural Axon STRUCTURAL AXON SCALE: 3/16 = 1 0

CROSS LAMINATED TIMBER BEAM

CONCRETE CORE


3

boardwalk retreat Location: Monticello, Illinois Academic: Fall 2018 Individual Type: Artists' Retreat 4,200 square feet Software: Revit, AutoCAD, Illustrator, Photoshop

The Artistsâ&#x20AC;&#x2122; Retreat is inspired by boardwalks; structures that allow us to hover above water and land in different environments. The building is situated in a secluded valley on the shoreline of the Sangamon River. Guests experience the forest and river from a new height with minimal impact on the environment. The entrance to The Boardwalk is a twenty-minute walk from the Music Barn on the southern end of Allerton Park. Upon entrance, guests see a wooden ramp extending down towards the river and the main building that contains the studio, dining area, and porch. The main path continues back away from the river into the small valley where the dwellings are placed. The angles, of the river designed to The gardens cross it, the

16

floor plans, and windows of the buildings are positioned to maximize views and forest while maintaining privacy from the main path. The Boardwalk is provide a unique modern experience to a less frequented area of the park. and mansion are on the northside of the river and with only one bridge to artistâ&#x20AC;&#x2122;s retreat will serve as a new attraction at the southern end of the park.


< N


Public Dining and Studio Space

Typical Cabin

18 Valley Section


4

urban condenser Location: Wrigley Plaza, Chicago, Illinois Internship: Summer 2019 In partnership with Elizabeth Heldridge Type: Urban Park and Attraction Software: Rhino, Revit, AutoCad, Lumion

The Urban Condenser was designed during a day-long exercise for interns at Perkins and Will. The open-ended project called for a design intervention in or around the Wrigley Building. We decided to redesign the plaza to connect pedestrians to the river. The new terrace mirrors the completed riverwalk on the southern shore of the river. My partner and I were inspired by the works of Janet Echelman, an artist who creates sculptural forms from colorful netting and fibers. We first designed the stepped terraces and gardens that overlook the river. We then connected the terraces with supports for the canopy. The points which anchor the netting act as a drain for rainwater the canopy collects. It is then dispersed to the gardens. The plaza is a destination for design lovers, a self-supporting garden, and an extension of the widely successful Chicago Riverwalk.

22


23


5

24

p h o t o g r a p h y 2018-2019 Spanning six countries over two years, this collection highlights natural beauty and architecture from around the world. These photos attempt to capture the interaction between the built environment and the natural one, whether it be mountains, forests, or bodies of water.


Profile for Emma Dannhausen-Brun

Architecture Portfolio 2016-2019 Emma Dannhausen-Brun  

Architecture Portfolio 2016-2019 Emma Dannhausen-Brun  

Profile for emmad-b
Advertisement