Page 1

The Bunnehtree Ontwerpverslag

Emma Bijl Guido Crolla Immersive Space 25 april 2011


Inhoud Idee 4 Ruimte 11 Vormgeving 13 Story 13 Animatie 13 50 Immersive vragen 13 Bijlage 16

2


“Een Immersive Space is een virtuele, interactieve wereld waar een gebruiker in kan duiken, en helemaal in onder kan gaan. Het is één van de snel opkomende en dominante vormen van nieuwe media, de media die op computers zijn gebaseerd. Een Immersive Space is een complexe vorm want daarin maken beeld en geluid, navigatie en interactie samen een ervaring (user experience) mogelijk. Een ontwerper bedenkt de wereld waarin die ervaring plaats heeft en geeft die wereld vorm.” Bij het krijgen van deze opdracht was ik zeer enthousiast; ik heb totaal geen ervaring met het creëren in flash, maar dit stond al zeer lang op mijn verlanglijstje. De opdracht is inhoudelijk ook zeer uitdagend. Een ‘Immersive space’ een ruimte waarin je wordt ondergedompeld. Ik ben zelf van mening dat alle films, animaties, commercials, en zelfs gesprekken van hoge kwaliteit zijn, wanneer ze ‘Immersive’ zijn. Dat er buiten wat je nu ervaart, niets anders bestaat. Een hoge lat dus. Het verhaal moet goed zijn, de wereld en de stijl van animeren moet kloppen en ook moeten de audioeffecten ondersteunen en verbreden. Het geheel moet meer zijn dan de som der delen. So here goes.

3


Idee Het eerste waar ik aan dacht tijdens mijn brainstorms was dat het iets moest zijn voor kinderen. Kinderen zijn aan de ene kant lasting te plezieren, maar het ook een groot vermogen om ergens in ondergedompeld te worden, ze hebben veelal een rijke fantasie. Tijdens het uitzoeken van diverse voorbeelden van Immersive Spaces, bleef ik dan ook hangen op een ruim 25-jaar oude Japanse animatiefilm voor kinderen “My Neighbour Totoro”. Het is een ontzettend vriendelijke film die zich grotendeels afspeelt in de fantasie van de hoofdpersonen: 2 kinderen. Bij het zoeken van voorbeelden van Immersive Space heb ik het wel zo breed mogelijk willen aanpakken. Ik ben van mening dat veel fims van Stanley Kubrick een Immersive Space zijn, evenald de film “Black Swan” van Darren Aronovsky. Ook zijn er in de natuur heel typische en veelzeggende Immersive Spaces te vinden. (Lastig om te zeggen dat de natuur een Immersive Space is, maar ik probeer het toch met beelden te illustreren.)

My Neighbour Totoro, Studio Ghibli

4


5


A Clockwork Orange, Stanley Kubrick

6


Black Swan, Darren Aronovsky

7


8


Kozyndan

9


De beelden uit de film “My Neighbour Totoro� en de kunstwerken van Kozyndan bleken het meest geschikt voor mijn idee van een Immersive Space. Ik ben hierop gaan brainstormen en bleef hangen bij het beeld van konijntjes die als bloesem in een boom zitten. Wat ik hier verder mee wilde wist ik niet. Ik ben met vrienden over mijn idee gaan praten en beetje bij beetje groeide mijn plan.

10


Ruimte De vorm voor deze animatie moet in mijn ogen simpel zijn. Het perspectief is vlak, een gevoel van ruimte wordt gecreërd door transparatie in de achtergrond, terwijl de ‘werkbare onderdelen’ niet transparant zijn. De kleuren zijn zacht en lief, knuffelbaar. Ook het camera standpunt is eenvoudig. De kijker zien een zijaanzicht van de scene, en is op gelijke hoogte met het karakter. Stage-design: Ik ben, om een beeld te krijgen van mijn stage, buiten gaan fotograferen met een kartonnen konijntje, en een acryl-toy. Hierdoor kreeg ik een duidelijker beeld hoe de stage eruit zou kunnen zien. Hierna ben ik in Illustrator gaan schetsen om een idee te krijgen van de vlakverdeling en de look en feel. De eerste illustrator schets met de konijnenboom vind ik persoonlijk wel leuk, maar heeft te weinig een eigen identiteit. Door de transparantie in mijn tweede illustratorschets komt er meer diepte in het beeld, en aangezien ik de belangrijke elementen niet transparant zal maken zullen deze er echt uitspringen.

11


12


Vormgeving Ik wil alle elementen uit mijn Immersive Space zelf tekenen, dit zal grotendeels in Illustrator gebeuren, en ook in flash zelf. De elementen die ik gebruik zijn eenvoudig, een opstapeling van cirkels, ovalen, en andere basisvormen. Voor het sounddesign zal ik samen met mijn goede vriend Jaap Berends een middagje in de studio gaan zitten. Ik kan er nog niet al te veel over zeggen, maar ik hoop dat het mooi wordt!

Story Het verhaal opent met een een boom. Aan deze boom hangen veel groene konijntjes, nog niet rijp om geplukt te worden. Ook hangt er een roze konijntje tussen, en wanneer je aan de boom schudt, valt deze er uit. Het konijntje is dan wel rijp, maar hij is nog niet klaar! Aan de speler de taak om het konijntje compleet te maken. Hiervoor moeten zijn oren en pootjes gezocht worden. Deze oortjes en pootjes groeien aan planten in de omgeving. Wanneer je hiermee klaar bent, kan het konijntje naar China graven, om daar het jaar van het konijn te vieren.

Animatie De animatie zal ik niet volledig in Flash doen. Ik zal in Illustrator verschillende stadia van een beweging maken, om zo een natuurlijker beweging te krijgen..

50 Immersive vragen Waar zijn we? We zijn in een landelijke omgeving, waar onderdelen van konijnen aan planten en bomen groeien. Wat zien we? We openen op een groen en fris landschap, met een konijnenboom op de voorgrond. Van waaruit zien we? Normaal perspectief Door wiens ogen zien we? We zijn beschouwers Verandert je point of view gedurende de productie? Nee Ga je als gebruiker anders tegen het onderwerp aankijken? Nee Of verandert de inhoud van het onderwerp gaandeweg? Meer is beter. Je begint met een ‘onaf‘ konijn, en eindigt met een complete! Welk moment van de dag is het? Kwart over 12 ‘s middags Hoe is het licht, welk seizoen?

13


Lente Hoe is het weer? Mooi Hoe is de stemming? Vrolijk Blijft dat zo? Ja Zit er een lijn in? Wat een rare vraag, wat bedoel je? Welke objecten kunnen we zien? Een boom met rijpe en onrijpe konijnen Welke objecten gaan een rol spelen in het verhaal? Een konijn uit de boom Welke objecten zijn belangrijk, vallen ons direct al op? De boom met konijnen, de planten met overige onderdelen van het konijn. Speelt het in het heden, verleden, toekomst? Geen aangeduide tijd Hoe zien de 4 verschillende scènes eruit? Openingsscherm, scherm 1 met konijnenboom, scherm 2 met oortjes, scherm 3 met voetjes, scherm 4 china Hoe ga je van de ene scène naar de andere? Dat weet ik nog niet Welke metaforen gebruik je in je productie? Geen, zover ik weet Welke verassingen heb je voor de gebruiker in petto? Je eindigt in China Hoe ga je om met het begrip ontdekken? Ik laat de speler een onderzoek uitvoeren waarbij het niet direct duidelijk is wat de bedoeling is Maar snel genoeg wordt dit duidelijk. Wat kan de gebruiker in je productie gaan veranderen? Ik snap deze vraag niet Wat wil je daarmee bereiken? Idem Hoe past je idee binnen de definitie van Immersive Space? Immersion arises when artwork and technologically advanced apparatus, message and medium are perceived to merge inseperably. Ik hoop door een grappig verhaal en animaties en geluiden die de sfeer van het verhaal ondersteunen een Immersive space te maken Hoe visualiseer je achtergrond? Met veel transparante lagen Hoe ga je om met coulissenwerking? Daar creeer ik diepte mee Welke rol speelt kleur? De pastelkleuren ondersteunen het verhaal, maakt het extra cute en knuffelachtig Welke rol speelt contrast? Ik gebruik contrast tussen transparant en niet transparant om werkbare objecten mee aan te geven

14


Werk je figuratief? Ja Of werk je fotorealistisch? Nee Of werk je cartoonesk? Ook Hoe ziet je planning eruit? Goed? Planning is niet geheel aan mij, afhankelijk van lessen. Waar gaat volgens jou het meeste werk in zitten? Ontwerpen - produceren van assets – ‘assemblen’ in flash – Het produceren van assents en de assembly Waar ligt jouw kracht in deze productie? Het verhaal en de geluidseffecten Hoe komt jouw passie voor het onderwerp tot uiting? Eenvoudige vraag, lastig antwoord. Raincheck? Op welke manier kun jij je creativiteit hierop botvieren? Ik kan beter leren tekenen in illustrator en leren animeren Hoe geef je blijk van je nieuwsgierigheid over het onderwerp? Veel studeren over animatietechnieken omgevingen en beweging Hoe komt je daadkracht m.b.t. flash tot uiting? Vreemde vraag. Ik kijk online tutorials en heb een lesboekbesteld dat ik doorwerk. Bedoel je dat? Wanneer ben jij tevreden over het resultaat? Waarschijnlijk nooit, maar ik hoop dat ik tevreden ben als ik ‘m inlever Hoe kijk je er tegenaan dat je nu individueel werkt? Dat vind ik prima Welke sfeer wil je oproepen? Een ongedwongen, knusse, lieve sfeer Welke muziek past het beste bij de sfeer die je wilt oproepen? Kinderlijke muziek, en grappige geluidseffecten. Wie gaat er helemaal lyrisch worden over je eindproduct? Ik hoop kinderen! Hoe stel je je docenten tevreden? te tonen dat ik meerdere dingen probeer, en door hard te werken en kritiek te verwerken Wat zijn je leerdoelen op technisch vlak? Ik wil flash beter leren kennen om later ook zelf te gebruiken Wat zijn je leerdoelen op creatief vlak? Ik wil beter leren illustreren met Illustrator Wat zijn je leerdoelen op gebied van planning, deadlines? Nooit uitstellen! Hoe komt je pro-actieve houding naar buiten? Ehm, ik doe een deeltijdopleiding? Welke extra’s kun jij inbrengen in deze course? Ik hoop een beetje humor

15


konijn ziet struik met pootjes

En kies je oren!

Konijn ziet struik met oren

Pagina 1

Space 3 pootjes en exit

Klik op struik

Space 2: Oren

Schud de boom en een konijn valt eruit

Opening op boom met onrijpe konijnen

123456

The Bunnehtree

Muziek: Happeh Happeh

Taaknr.

Titel

Schudden

Ipsum 30

Immersive space

Space 1: De Boom

Spot

Client

Openingsscherm

The Bunnehtree

16


Konijn kiest pootjes

The Bunnehtree

Konijn is naar China gegraven

123456

The Bunnehtree

En kruipt in gat

Taaknr.

Titel

Shot 5: Einde: China!

Ipsum 30

Immersive space

Konijn kan na kiezen pootjes graven

Spot

Client

Pagina 2

Ontwerpverslag  
Ontwerpverslag  

Ontwerpverslag voor mijn immersive space