Projekt Dakar 2010 novi

Page 1

projekt dakar

team croatia

Posada Martinčević/Frčko Maroko 2004.g. Copyright: CroDakarTeam

Poštovane/poštovani, zahvaljujemo Vam što ste iskazali zanimanje za PROJEKT DAKAR TEAM CROATIA. Na sljedećim stranicama nastojali smo Vas upoznati s ljudima i idejama oko kojih su se oni okupili. Radi se o nekolicini automobilističkih znalaca sportskog, obrtničkog i znanstvenog opredjeljenja. Ono što nas sve veže u homogeni tim jest – entuzijazam. Izazov je, pak, velika motivacija. Izazov koji proizlazi iz našeg ponosa i vjere u sebe – PROJEKTOM DAKAR želimo dokazati da i u Hrvatskoj možemo proizvesti trkaće vozilo koje će ravnopravno konkurirati bolidima kakve na Dakar rally šalje svjetska automobilska industrija. Posljednjeg desetljeća nekoliko je hrvatskih posada nastupalo na najvećem, najzahtjevnijem, najspektakularnijem i daleko najtežem automobilističkom natjecanju na svijetu. Sve su one u utrku s najboljim svjetskim vozačima kretale u unajmljenim automobilima, s posuđenim posadama mehaničara. Mi to želimo promijeniti. DAKAR TEAM CROATIA nastupit će na najtežem rallyju na svijetu s automobilom nastalim u Hrvatskoj, koji su konstruirali, dizajnirali i sastavili naši stručnjaci.

3


projekt dakar

team croatia

KLJUČNI SUDIONICI PROJEKTA CEO - voditelj projekta:

Žarko Šepetavc, dugogodišnji natjecatelj i višestruki automobilistički prvak Hrvatske.

Projektiranje, konstrukcija i izvedbeno projektiranje automobila:

nastavni i studentski timovi Katedre za motore i vozila Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, koje vodi prof.dr.sci. Ivan Mahalec. U stručnom dijelu izrade konstrukcijskih analiza i konfiguracija sustava posebna mjesta u timovima završnog semestra dodiplomskog studija imaju Goran Šagi, dipl.ing; Rudolf Tomić, dipl.ing.; Tomislav Petričević, dipl.ing; Petar Ilinčić, dipl.ing; Denis Gračanin, ing. i Alen Kovačević, ing.

Izvedbeni radovi (proizvodnja i sklapanje vozila) i stručne projektne konzultacije:

Poduzeće Kvočić d.o.o. na čelu sa Zlatkom Kvočićem, dipl.ing., koji ima više od 20 godina iskustva u izradi i pripremi natjecateljskih automobila i kamiona, te više od 150 pobjeda na raznim utrkama, uključivo i natjecanja za europsko prvenstvo.

Dizajn automobila:

DD Sign, projektni studio za industrijski dizajn iz Milana, na čijem je čelu hrvatski dizajner Dario Dropučić (diplomirao dizajn vozila na Scuola Politecnica di Design u Milanu, nakon studija na zagrebačkom Fakultetu za strojarstvo, te je autor nagrađivanih dizajna za Lamborghini).

Računalne animacije:

Studio za animacijski dizajn MOTH3R, s animatorom Ivanom Šantićem na čelu; dobitnici međunarodnih nagrada za animacijski računalni dizajn.

Stručni asistent za tehničku komunikaciju:

Damir Gruičić, dipl.ing; bivši dugogodišnji auto-moto natjecatelj. projekt dakar team croatia

Promocije, prezentacije i organizacije PR aktivnosti:

Marin Frčko, predsjednik Auto kluba “CroDakarTeam” i četverostruki sudionik Dakar rallyja.

hrvatski tim

hrvatski proizvod 4


projekt dakar

team croatia

ZAŠTO HRVATSKI PROIZVOD?

CILJEVI? • međunarodna promocija na najvišoj sportskotehničkoj razini: - hrvatskih sportaša - hrvatske opreme - hrvatskih stručnjaka • plasman u “tOP 10” utrke

• zato što želimo • zato što znamo • zato što možemo

Parc Ferme Buenos Aires 2010.g.

Posada Šaškin/Frčko Mađarska 2008.g. Copyright: CroDakarTeam

Marin Frčko Mauritanija 2006.g. Cpoyright: CroDakarTeam Posada Šaškin/Frčko Dakar (Senegal) 2005.g. Copyright: CroDakarTeam

5


projekt dakar

team croatia

KONSTRUKCIJA AUTOMOBILA je u potpunosti razvijena i proračunata u Hrvatskoj od provjerenih stručnjaka uz kontrolu i nadzor doktora strojarstva sa Sveučilišta u Zagrebu.

Tehnička dokumentacija je izrađena u obliku opsežnog elaborata koji je razrađen do najsitnijeg detalja. Osnovne karakteristične grupe su: pogonska grupa, ovjes, upravljački mehanizam, kočioni sustav, električni i elektronski sustavi, nosiva rešetkasta šasija i nadgradnja automobila (vanjski dizajn). Poz.

Pogonska grupa; Naziv, tip, opis:

Referentni dokumenti:

1.

http://archives.media.gm.com/us/powertrain/en/product_services/2010/gmna/10car_us.htm, .Motor GM LS7 (4T-Otto, slobodni usis: Ø36) 7.008 cm3, ca. 632 Nm kod 3.000- 2007_Gen_IV_LS7_Car.xls, 3.000 min-1, ca.248 kW (337KS) kod ca.4.100 (2010-03-15)_Fw LS7 Dakar information.msg; Motor_LS7_za_D2011_Specifikacije_Pe_Me_n.pdf

2.

Mjenjač Sadev SC 90-24/1702, maks. 750 Nm, 6 stupnjeva: 1.(31/12), FT SC9024-170 A 061109 A.pdf 2.(31/17), 3.(29/21), 4.(29/26), 5.(26/28), 6.(24/30), TC(61/38) gearbox-1.xls (varijanta:Mj-5).

3.

Xtrac 247 Differential Specifikation 2003 1 web format.pdf Diferencijal prednji Xtrac 247, (31/9) najduži produžetak, razmak prirubnica: 247-975-00B_5_1_marked_up_090410.tif RE Xtrac - request No 2.msg 123+360=483 mm (izlazni moment ukupno 4.000 Nm) gearbox-1.xls (varijanta:Mj-5)

4.

Diferencijal stražnji Xtrac 247, (31/9)

5.

Ihre Anfrage Gakar 2011 (FIA Klasse T1).msg . Pogonsko vratilo 1 (mjenjač – difer.) GKN VL2900 (CV joint No. 13), zglob 13: Kardanwelle_Gelenkwelle.TIF max 2.900 Nm Pogonska_vratila_Sadev-Xtrac-Kotaci_(3)

6.

IIhre Anfrage Gakar 2011 (FIA Klasse T1).msg Pogonsko vratilo 2 (do kotača): GKN UF4600i + VL125 (cv joint No.21), zglob VL125.TIF 21 kod diferenc.max. 6.000 Nm 2860001290.pdf Pogonska_vratila_Sadev-Xtrac-Kotaci_(3)

7.

http://www.bfgoodrichtires.com/tire-selector/name/all-terrain-t-a-ko-tires Guma BF Goodrich All-Terrain T/A KO LT265/75R16/E, 123S, Ø804, rstat=390 BFGoodrich Tires_All_Terrain TA_KO.pdf mm,rdin=393 mm Opsegi_polumjer_gume.xls

8.

Naplatak 7x16 Evocorse ET 45, 6 rupa na Ø139,7 (5,5”)

evo@evocorse.com (naplatak za Mitsubishi pajero) 7x16-dakar-mitsu-pajero-did-et45 Model81).pdf

9..

Kočnice Brembo - radna: 6 klipova, tip XA3.40.91/94 - parkirna: tip 22.5882.11/21 - diskovi Ø328 (320) x28

Brembo - Catalogo200901.pdf, str. 68 Brembo - Catalogo200901.pdf, str. 71 Brembo - Catalogo200902senzapads, str. 86

Izradu tehničkog elaborata potpisuje tehničko - znanstveni tim stručnjaka Sveučilišta u Zagrebu

6


projekt dakar

team croatia

Nosiva sigurnosna rešetkasta šasija (sastoji se od 190 metara čelićnih cijevi različitih debljina i profila, vrlo precizno zavarenih) NAJRIGOROZNIJI ZAHTJEVI

• kokpit za vozače prema definiciji FIA • sigurnosni spremnik za gorivo 500 lit. • 3 pričuvna kotača • težište vozila što niže • veća težina na stražnjoj osovini • što veća krutost šasije uz što manju masu • minimum različitih cjevastih profila za rešetku • vrata i okvir vrata od serijskog vozila (npr. Opel Antara ili slično)

DIZAJN AUTOMOBILA Dizajn automobila potpisuje Dario Dropučić i Studio DD Sign iz Milana. Obuhvaća oblik karoserije koji je izrađen tek nakon dobivenih konstrukcijskih rješenja podvozja, zaštitne rešetkaste šasije i ugradnje svih komponenti prema tehničkom projektu. ZAHTJEVI • aerodinamika • što manji prevjesi • omogućiti efikasno hlađenje pogonske grupe • omogućiti lak pristup svim vitalnim dijelovima • minimalna težina • omogućiti maksimalnu preglednost iz kokpita • estetski izgled

7


projekt dakar

team croatia

TRI DESETLJEĆA DAKARSKOG RALLYJA Od svojih početaka 1979., Dakar je poticao mnoge snove i strastveni entuzijazam. Već od prvoga dana Dakarski je rally postao mitska utrka, pravi fenomen suvremenog društva. Tijekom godina Dakar je ostao vjeran svojim osnovnim načelima i rastao je na pustolovnom duhu i strasti iskazanoj od onih koji su ga iskusili u srcu Afrike. Održao se kao jedinstveno sportsko nadmetanje u kojemu su sudjelovali mnogi: amateri i profesionalci podjednako, ali uvijek kao neobično ljudsko iskustvo.

Atacama pustinja Čile Rally Dakar 2010.g.

Nažalost, zbog globalnog problema - terorističke prijetnje -morao je biti otkazan jubilarni trideseti Dakar rally. Prvi je put organizator pokleknuo pred teroristima, ali je odmah najavljeno da se avantura nastavlja. I više od očekivanog, rally se potvrdio na južnoameričkom tlu, u Argentini i Čileu, s krilaticom “Ista avantura, nova mjesta”.

PUSTOLOVINA ZAPOČINJE DAKAR TEAM CROATIA ponovno planira sudjelovati na tom jedinstvenom globalnom sportskom i društvenom zbivanju. Međutim, ovaj put uz bitne razlike u pristupu i konceptualnoj promociji za vrijeme izrade automobila, testiranja i samog nastupa u utrci. Hrvatski će se tim natjecati s trkaćim automobilom izrađenim u Hrvatskoj i tijekom utrke servisiran od ekipe koja je sastavljala automobil. To će omogućiti respektabilan nastup i, dakako, bolje rezultate. Nadalje, to podrazumijeva bolje i snažnije medijsko praćenje DAKAR TEAMA CROATIA tijekom utrke, sukladno tome i veće zanimanje u Hrvatskoj.

Posada Martinčević/Frčko Mali 2005.g. Copyright: CroDakarTeam

Posada Martinčević/Frčko rijeka Niger u Maliju 2005.g. Copyright: CroDakarTeam

Posada Martinčević/Frčko Burkina Faso 2004.g. Copyright: CroDakarTeam

8


projekt dakar

team croatia

SPECIFIČNI PROJEKTI - NOVE MARKETINŠKE MOGUĆNOSTI DAKAR TEAM CROATIA osmišljen je kao marketinški projekt koji nudi brojne mogućnosti sponzorima koji žele aktivno sudjelovati. Čitav niz posebno kreiranih promotivnih akcija održavat će se tijekom izrade i pripreme automobila za utrku, tijekom testiranja, uoči same utrke. To će omogućiti kvalitetnu i originalnu promociju proizvoda i usluga stvarajući snažan imidž. Uključivanje sponzora glavni je cilj i njihovo sudjelovanje u projektu odredit će različite promidžbene modele.

NEKONVENCIONALNI MARKETING PROJEKT DAKAR, danas zasićenom medijskom tržištu, nudi nove i nekonvencionalne promotivne aspekte i brendove s potrebom za direktnim oglašavanjem i promidžbom proizvoda (BTC - jedan na jedan). Uočivši pomanjkanje fleksibilnosti i neprilagođenost tradicionalnih medija traženju kvalitetne i izravne promidžbe visokospecijaliziranih brendova, DAKAR TEAM CROATIA okupit će različite interesne skupine unutar projekta, a radi promocije zajedničkih proizvoda, usluga i stvaranja imidža. Suvremeni potrošač vrlo dobro zna koliko malo tradicionalne metode reklamiranja zaokupljaju njegovo zanimanje i stoga je teško privući pažnju uobičajenim medijskim oglašavanjem. Potrošač se mijenja, razvija i dozrijeva, dok marketinški alati ostaju isti.

Atacama pustinja Čile Rally Dakar 2010.g.

9


projekt dakar

team croatia

SPECIFIČNI PROJEKTI DONOSE SPECIFIČNE REZULTATE Cilj PROJEKTA DAKAR TEAMA CROATIA je da funkcionira kao klasična marka koja se može oblikovati i mijenjati zadovoljavajući visoko profiliranu ciljnu skupinu. Različiti CRM alati definirat će zajedničke ciljane grupe i kreirati specijalizirane akcije i mehanizme koji nude “novi život” novim potrošačima samog brenda. Recipročni prijenos pozitivnog imidža, uzorkovanje/konzumiranje proizvoda, kvalitetan direktan kontakt s potrošačem i, konačno, stvaranje novih korisnika proizvoda ili usluga krajnji je cilj ovog projekta.

PROJEKT DAKAR Projekt će se razvijati u nekoliko faza. Svaka ima svoje ciljeve i stoga krajnji učinak svake faze kumulira optimalni marketinški učinak: 1. faza - predstavljanje projekta javnosti putem PR mehanizama, 2. faza - izrada automobila, 3. faza - dakarska utrka.

Copyright: Dario Dropučić i studio DD Sign - Milano

10


projekt dakar

team croatia PRVA FAZA

CROATIA DAKAR TEAM bit će predstavljen javnosti kroz čitav niz akcija i konferencija za novinare gdje će se promovirati sportski i pustolovni aspekti natjecanja. Javnost će biti upoznata s brendom i svim njegovim osobitostima. (U ovoj fazi CROATIA DAKAR TEAM neće više biti samo tim sportskih entuzijasta nego će postati visokokvalitetni brend koji se može dobro pozicionirati na tržištu).

Pustolovan Hrabar Originalan Egzotičan Zanimljiv i zabavan Neobičan Human Pametan S ovim će atributima CROATIA DAKAR TEAM kreirati akcije i pojave u medijima.

Copyright: Dario Dropučić i studio DD Sign - Milano

Unutar ovih inicijalnih događanja (konferencije za novinare, male promocije) sponzori će biti predstavljani i najavljivat će sebuduće faze projekta. U međuvremenu, cilj je stvoriti snažne veze s medijima - novinarima i reporterima - koji ćebiti najvažniji u budućim fazama projekta.

PROMOTIVNE AKTIVNOSTI U PRVOJ FAZI U tijeku konferencija za novinare ponajprije će se pratiti napredak projekta uz predstavljanje sponzora. Pratit će ih brojni novinari, a PR aktivnosti preuzimat će vodeću ulogu.

KOMUNIKACIJSKI KANALI Radio emisije, TV isječci, dnevni i periodični tisak. Sve pozitivne vrijednosti projekta, njegova jedinstvenost i privlačnost, bit će predstavljani kroz sve komunikacijske kanale. I sponzori uključeni u projekt, zajedno sa sudionicima, uvijek će u predstavljanjima aktivno sudjelovati.

11


projekt dakar

team croatia DRUGA FAZA

IZRADA HRVATSKOG AUTOMOBILA ZA DAKAR RALLY Praćenje izrade trkaćeg automobila, od konstrukcijskog stola do faze testiranja, bit će novost kakva još nije marketinški rabljena u našoj zemlji. Kamere u svakoj fazi izrade i stručni komentari u automobilističkim časopisima pratit će cijeli tijek do spremnosti automobila za utrku. U tom razdoblju valja obavijestiti javnost o izradi hrvatskog automobila za utrku i kroz razne marketinške aktivnosti (nagradne igre, npr.) omogućiti sretnim dobitnicima sudjelovanje u testnim vožnjama, a kao krunu, prisutnost na startu utrke. S automobilom Copyright: Dario Dropučić i studio DD Sign - Milano koji je sudjelovao na Dakarskom rallyju organizirat ćemo turneju po pet hrvatskih gradova, te ljude upoznati s pravilima utrke, natjecateljskim posadama i ostalim aktivnostima vezanim uz prvi nastup hrvatskog trkaćeg automobila .

NAGRADNA IGRA Koncept

U svakom gradu u sklopu turneje tim će biti najavljen nekoliko dana unaprijed. Svi zainteresirani mogu se predbilježiti za nagradnu igru koja će se sastojati od niza testova fizičkih i psihičkih sposobnosti u različitim uvjetima. Natjecanje će trajati cijeli dan na posebno odabranom terenu, koji će biti dekoriran reklamama - logotipom svih sponzora. Svaki će finalist biti predstavljen gledateljima, uz njegove rezultate i bodove. Oni će pljeskom izabrati pobjednika. Prva nagrada svakog lokalnog natjecanja je pozivnica za veliku završnicu, koja će se održati u Zagrebu. Bit će i posljednja stanica turneje, na kojoj će pobjednik također biti izabran na sličan način. Prva nagrada, razumljivo, je sudjelovanje na Dakarskom rallyju.

Argentina Dakar Rally 2010.g.

12

Argentina Dakar Rally 2010.g.


projekt dakar

team croatia

ITINERER TURNEJE Prvi dan

• dolazak DAKAR TEAMA CROATIA • gradnja logora u središtu grada • okupljanje i procjena natjecatelja koji promoviraju sponzore • odlazak natjecatelja na teren • natjecanje popraćeno dodjelom nagrada sponzora • povratak u logor i predstavljanje finalista uz dodjelu nagrada sponzora

Drugi dan

• rano ujutro - informiranje posjetitelja logora, predstavljanje turneje - objašnjenje njenog funkcioniranja • poslijepodnevni program za posjetitelje (vozačka škola i sl.) • dodjela nagrada • finale kasno poslijepodne • objava pobjednika i program za gledatelje (uključujući sponzore) Oba će se dana filmski dokumentirati i bit će skupljeni najzanimljiviji događaji; šou će biti prikazan u TV emisiji. Posljednji noćni šou u Zagrebu bit će prenošen uživo, popraćen glamuroznim glazbenim programom uz sudjelovanje sportaša i zabavljača.

Posada Šaškin/Frčko Mađarska 2008.g. Copyright: CroDakarTeam

13


projekt dakar

team croatia

KOMUNIKACIJSKI KANALI

WEB, radio, TV, dnevni i periodični tisak

WEB - aktivno pratiti sve događaje na terenu i objavljivati sve informacije na svojim WEB stranicama. Prethodno snimljeni materijali sa svim glavnim sudionicima bit će preneseni na WEB, čime će se privlačiti posjetitelje turneje. RADIO - svi događaji vezani uz projekt bit će objavljivani na lokalnim i nacionalnim stanicama. Turneja će biti

praćena kroz PR aktivnosti. Klasično oglašavanje putem radija - lokalnih stanica - čime se promiče turneja i njena privlačnost. Poziva se javnost da sudjeluje u nagradnim igrama.

TV - jedna od nacionalnih mreža priključit će se prenoseći sve događaje i aktivnosti. Nakon svake faze turneje

emitirat će se kolaž snimaka koji će promovirati sponzore.

DNEVNI TISAK - afirmativnim člancima i obavijestima pratit će aktivnosti tima; ujedno će i reklamama oglašavati i pratiti turneju.

PERIODIČNI TISAK - objavljivat će članke, intervjue, prikaze i retrospektive publicirajući zanimljive detalje turneje. Objavljivat će detalje o glavnim sudionicima i njihove priče, kao i anegdote i druge zanimljivosti sa samog Dakarskog rallyja.

PROMIDŽBENA PODRŠKA TURNEJI

Leci, posteri, transparenti, zastave, promo deskovi, darovi i sponzorski materijali.

Damir Bruner (navigator) Dakar Rally 2009.g. Copyright: Šaškin/Bruner

Daniel Šaškin (vozač) Dakar Rally 2009.g. Copyright: Šaškin/Bruner

14


projekt dakar

team croatia TREĆA FAZA

Treća faza počinje u onom trenutku kada DAKAR TEAM CROATIA krene na start utrke. Javni ispraćaj s glavnog trga u Zagrebu. Ekipa se sastoji od članova tima, kamermana i pobjednika nagradne igre DAKAR TEAM CROATIA. Kreću na start utrke.

MEHANIZAM Utrka počinje na samu Novu godinu i traje puna dva tjedna. Start prati nekoliko stotina tisuća gledatelja uživo. O ovom se spektakularnom događaju izvještava putem TV emisija diljem svijeta. Naš će se tim otisnuti na put nekoliko dana ranije, uz kratki program i vatromet. Televizija će izvijestiti o ovom događaju u emisiji Croatia Dakar Show.

Posada Šaškin/Frčko Rumunjska 2008.g. Copyright: CroDakarTeam

IZRAVNO S UTRKE Kako bi se podigla razina atraktivnosti, TV emisije će se emitirati svakodnevno te će se komentirati utrka i događaji u vezi s našim timom. Reporter / kamerman s nama na terenu svaki će dan putem satelita odašiljati video reportaže snimljene toga dana. Ne bi li se izbjegla jednoličnost dnevnih izvješća, uključit će se i brojni zanimljivi detalji.

ATRAKTIVAN SAŽETAK Uključivat će intervjue sa sudionicima iz različitih ekipa, mehaničarima, organizatorima, ljudima uzduž trase (zanimljivi detalji iz afričkih sela), osvrte na opasne dijelove staze, naknade lokalnim “vlastima” za prelazak mostova i granica, sve situacije gdje je naša posada morala riskirati kako bi preživjela bliske susrete s divljim životinjama, pustinjskim olujama i lokalnim banditima. Tih 15 dana utrke bit će prepuno zanimljivostima iz života u divljini afričkog kontinenta. U izvješćima će pobjednik nagradne igre izražavati svoje dojmove o pustolovinama u utrci i događajima u logorima. Promidžba sponzora bit će naglašena u svakom logoru i uključena u dnevna izvješća.

VW pobjednik Rallya Dakar 2010.g.

IZVJEŠĆA DAKAR TEAMA CROATIA Snimljeni će se materijali svakoga dana obrađivati u Zagrebu i emitirati s pomakom od samo 24 sata, što će događaju osigurati atraktivnost. Kod kuće, u TV studiju, gost (netko iz svijeta sporta, tko se razumije u automobilizam) komentirat će sportske i popratne događaje. Emisija neće biti dulja od 15 minuta, a predstavljat će hrvatsku momčad.

15


projekt dakar

team croatia

Treća faza projekta ne završava na posljednji dan utrke, nego na dan povratka kući. Izvještaj s dočeka prikazat će prve dojmove članova ekipe. Događaj će biti prikazan u trajanju 30 minuta, a uključivat će i sponzore (igre, promidžbene aktivnosti). Projekt će završiti najavom slijedećeg Dakarskog rallyja.

Marin Frčko s beduinima u Sahari 2004.g. Copyright: CroDakarTeam

Marin Frčko i Daniel Šaškin Mađarska 2008.g. Copyright: CroDakarTeam

KOMUNIKACIJSKI KANALI WEB, radio, TV, dnevni i periodični tisak, PR aktivnosti. Svi komunikacijski kanali bit će korišteni na sličan način kao i u drugoj fazi projekta. Iznimno, televizija ćesvakodnevno pratiti cijeli projekt i događaje u obliku kratkih emisija - reality show izvještaja. Nakon završetka službenog projekta, aktivnosti koje uključuju hrvatski tim i njihove sponzore neće zamrijeti zahvaljujući snažnim PR aktivnostima koje će trajati sve dok novi PROJEKT DAKAR ne bude pokrenut.

Daniel Šaškin pješćane dine u Argentini 2009.g. Copyright: Šaškin/Bruner

16


projekt dakar

team croatia

SPONZORSTVO SPONZORI I NAČINI DJELOVANJA Zbog složenosti i dugotrajnosti projekta od presudne je važnosti da se osiguraju kvalitetni sponzori koji mogu dugoročno pratiti projekt i pronaći u njemu marketinške vrijednosti. Sam projekt nudi različite modele investiranja i korištenja elemenata. Sponzori mogu biti prisutni pokretanjem različitih mehanizama i akcija, u tijeku sve tri faze projekta, ovisno o svojim proizvodima i / ili uslugama. Specifični modeli suradnje mogu se dogovoriti izravno sa sponzorima, sve radi pronalaženja optimuma između prednosti i mogućnosti projekta - nagradne igre, instant igre, posebni događaji, posebne emisije, načini sudjelovanja unutar različitih faza projekta, uporaba službenih materijala i ideja DAKAR TEAMA CROATIA u njihove promotivne svrhe, mogućnosti brendiranja automobila u promidžbene svrhe (automobil koji je već dva puta nastupio na Dakarskom rallyju), škola vožnje izvan ceste (za klijenta ili TBA), promotivne vožnje, pojavljivanje na sajmovima, promocija proizvoda i / ili usluga itd.

Posada Martinčević/Frčko Maroko 2006.g. Copyright: CroDakarTeam

17


projekt dakar

team croatia

SPONZORSKA PIRAMIDA ZA REKLAME NA TRKAĆEM AUTOMOBILU I NA TRKAĆIM ODIJELIMA VOZAČA

Copyright: Dario Dropučić i studio DD Sign - Milano

____________________ eura • 80% površine trkaćeg automobila (ne uključujući vrata vozača i suvozača) prekriveno bojama i logotipom • prsni i leđni dio trkaćih odijela • kacige u bojama i logotipu • pamučne majice kratkih rukava (T-majice) • baseball kape i druga promotivna odjeća ____________________ eura • 50% površine trkaćeg automobila (ne uključujući vrata vozača i suvozača) prekriveno bojama i logotipom • prsni dio trkaćih odijela • logotip na kacigama • pamučne majice i baseball kape ____________________ eura • bokovi trkaćeg automobila (ne uključujući vrata vozača i suvozača) pod logotipom - 80cm • logotip na pokrivalu motora - 100 cm • logotip na stražnjim vratima - 100 cm • prsni dio trkaćih odijela - 15 cm • pamučne majice i baseball kape _____________________ eura • bokovi trkaćeg automobila (ne uključujući vrata vozača i suvozača) pod logotipom - 60cm • logotip na pokrivalu motora - 80 cm • prsni dio trkaćih odijela - 12 cm • pamučne majice i baseball kape

18


projekt dakar

team croatia

MEDIJSKA POKRIVENOST DAKARSKOG RALLYJA Dakarski se rally smatra globalnim događajem u automoto utrkama i uživa gotovo mitski ugled. Značajka je i raznolikost krajolika - od snježnih vrhova Atlasa u Maroku do zelenih oaza usred Burkine Fasso, spektakularni h prijelaza senegalskih rijeka, mauritanijskog saharskog pijeska u svim bojama do cilja utrke u Dakru. Ili, pak, argentinske pampe, Ande i sve ljepote pustinje Atacama. I zbog takvih ljepota rally je poseban, a njegova atraktivnost privukla je brojne globalne zvijezde, među kojima su: Carlos Sainz, Ari Vatanen, Colin McRae, Juha Kankkunen, Miki Biasion, Jacky Ickx, princ Albert od Monaka, Kenjiro Shinozuka, Jean Louis Schlesser, Luc Alphand, Bruno Saby, Juta Kleinschmidt, pa i neke ekscentričnije Johnnyja Hallidaya, Claudea Brasseura ili Paula Belmonda jr.

DAKARSKI RALLY U BROJKAMA - više od 80 milijuna klikova na službenu internet stranicu sa svih krajeva svijeta registrirano je za vrijeme posljednjeg rallyja - više od 180 TV stanica aktivno je pratilo događaj - objavljeno je više od 6000 članaka o natjecanju - više od 550 sati TV programa posvećeno je utrci

Posada Martinčević/Frčko Maroko 2004.g. Copyright: CroDakarTeam

19


projekt dakar

team croatia

Za sve ostale oblike uključivanja sponzora osigurat ćemo personalizirane projekte prema potrebama i interesima naručitelja. Financijski modeli odredit će se ugovorom. Nadamo se da smo Vam zorno predstavili osobitosti i marketinšku privlačnost PROJEKTA DAKAR TEAM CROATIA. Također se nadamo da ćete pronaći model angažmana i Vama odgovarajuću aktivnu ulogu u projektu.

Posada Šaškin/Bruner Argentina 2009.g. Copyright: Šaškin/Bruner

Djevojčica iz Malija 2005.g. Copyright: CroDakarTeam

20


projekt dakar

team croatia

KONTAKTI ŽARKO ŠEPETAVC CEO - voditelj projekta:

dugogodišnji natjecatelj i višestruki automobilistički prvak Hrvatske MOB: 091 33 22 650 E-MAIL: zarko@crodakarteam.hr

MARIN FRČKO promocije, prezentacije i organizacije PR aktivnosti:

predsjednik Auto kluba “CroDakarTeam” i četverostruki sudionik Dakar rallyja MOB: 098 22 79 86 E-MAIL: marin@crodakarteam.hr

DAMIR GRUIČIĆ stručni asistent za tehničku komunikaciju

Damir Gruičić, dipl.ing; bivši dugogodišnji auto-moto natjecatelj MOB: 098 21 11 94 E-MAIL: damir@crodakarteam.hr

Atacama pustinja Čile 2010.g.

21


projekt dakar

team croatia

BILJEĹ KE

22