Page 1

PROJEKT DAKAR

UVOD Ovim uvodom se san nekolicine automobilističkih zanesenjaka pretvara u Projekt. Jednostavno je nazvan Projekt Dakar. Zašto je poseban? Posljednjeg desetljeća nekoliko je hrvatskih posada nastupalo na ovom najvećem, najzahtjevnijem, najspektakularnijem i daleko najtežem automobilističkom događanju na svijetu. Bez obzira na veliki uspjeh što su uopće nastupili na toj velikoj utrci s najvećim svjetskim automobilistima, zajednički nazivnik njihovih nastupa bio je iznajmljeni automobil i servisna ekipa. Što se mijenja ovim projektom? Novi nastup na Dakar Rallyju hrvatske će posade voziti u automobilu osmišljenom od strane domaćih stručnjaka, izrađenom od vrhunskih komponenti najboljih svjetskih proizvođača trkaćih auto dijelova i taj će automobil biti sastavljen u Hrvatskoj od potvrđenih stručnjaka u auto moto sportu. 1


DAKAR TEAM CROATIA

SUDIONICI PROJEKTA Zlatko Kvočić, dipl. ing. – stručni konzultant Kvočić d.o.o. Pobjede: na preko 120 utrka u zemlji, 15 za prvenstvo Europe Plasmani: 4. i 3. mjesto u prvenstvu Europe za kamione 2008. i 2009. • Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu Katedra za motore i vozila Prof. dr. sc. Ivan Mahalec – voditelj projekta Goran Šagi, dipl. ing. – FEM analize Rudolf Tomić, dipl. ing. – 3D CAD Tomislav Petričević, dipl. ing. – ovjes Petar Ilinčić, dipl. ing. – mjerenja Denis Gračanin, ing. – konfiguracija pogonskog sustava Alen Kovačević, ing. – nosiva rešetka Studenti završnog semestra diplomskoga studija Fakulteta strojarstva i brodogradnje, usmjerenja Motori i vozila 2


Dario Dropučić, Master of Transportation Design – dizajn vozila

Ivan Šantić, MOTH3R – animacija Žarko Šepetavc – direktor projekta Damir Gruičić, dipl. ing. – PR manager Marin Frčko – predsjednik Auto kluba “CroDakarTeam” (četverostruki sudionik Dakar rallyja)

MEĐUNARODNA KOOPERACIJA na projektu: • GM Powertrain (USA) • Sadev (France) • Xtrac (Great Britain) • GKN (Austria) • Brembo (Italy)

3


CILJEVI PROJEKTA • Hrvatski project • Hrvatska posada • Plasman među prvih deset

4


KONCEPCIJA VOZILA Motor: GM LS7 – benzinski, sa slobodnim usisom kroz restriktor Trkaća varijanta – 7.008 cm3, V-8 cilindara, oko 650 Nm s oko 400 KS

Mjenjač: SADEV Diferencijal: X-TRACK 24

5


DIZAJN AUTOMOBILA Dizajn automobila potpisuje Dario Dropučić

TRI DESETLJEĆA DAKARSKOG RALLYJA Od svojih početaka 1979. Dakar je poticao mnoge snove i strastveni entuzijazam. Već od prvog dana dakarski je reli postao mitska utrka, pravi fenomen suvremenog društva. Tokom godina Dakar je ostao vjeran svojim fundamentalnim vrijednostima i rastao je na pustolovnom duhu i strasti iskazanoj od onih koji su ga iskusili - u srcu Afrike - te se održao kao jedinstveno sportsko nadmetanje u kojemu su sudjelovali mnogi: amateri i profesionalci podjednako - kao neobično ljudsko iskustvo. Nažalost, zbog danas svezemaljskog problema, tereorističke prijetnje, morao je biti otkazan jubilarni trideseti Dakar rally. Prvi je puta organizator morao pokleknuti pred ozbiljnim terorističkim prijetnjama, ali je odmah naglašeno da se avantura nastavlja. I više od očekivanog, reli se potvrdio i na južnoameričkom tlu, u Argentini i Chileu s devizom “Ista avantura, nova mjesta”.

6


PUSTOLOVINA ZAPOČINJE Hrvatski Dakar Tim ponovno planira sudjelovati na ovom jedinstvenom globalnom sportskom i društvenom zbivanju. Međutim, ovaj put to će biti s nekim razlikama u pristupu i konceptualnoj promociji za vrijeme izrade automobila, testiranja trkaćeg automobila i samog nastupa na utrci. Hrvatski će tim ući u utrku s trkaćim automobilom izrađenim u Hrvatskoj i osiguran u tijeku utrke organiziranom servisnom ekipom koja je i sastavljala automobil. Gore spomenuta servisna ekipa omogućit će respektabilno sudjelovanje u utrci i, naravno, bolje rezultate na kraju utrke. Nadalje, to znači bolje i snažnije medijsko pokrivanje hrvatske ekipe tokom utrke, stoga i veće zanimanje u Hrvatskoj.

7


SPECIFIČNI PROJEKTI - NOVE MARKETINŠKE MOGUĆNOSTI DAKAR TEAM CROATIA osmišljen je kao marketinški projekt koji nudi brojne mogućnosti sponzorima koji žele proaktivno sudjelovati. Čitav niz posebno kreiranih akcija i promotivnih mehanizama, koji će se održavati tokom same izrade i pripreme automobila za utrku, tokom testiranja automobila, prije same utrke, osigurat će kvalitetnu i originalnu promociju proizvoda i usluga gradeći snažan image. Uključivanje sponzora bio bi glavni cilj i njihovo sudjelovanje u projektu odredilo bi različite promidžbene modele.

NEKONVENCIONALNI MARKETING Projekt Dakar nudi danas zasićenom medijskom tržištu nove i nekonvencionalne promotivne aspekte i brandove svojom potrebom za direktnim oglašavanjem i promidžbom proizvoda (BTC - Jedan na jedan). Uočivši pomanjkanje fleksibilnosti i neprimjerenost tradicionalnih medija u traženju kvalitetne i direktne promidžbe visoko specijaliziranih brandova, hrvatski Dakar tim okupit će različite grupe interesa unutar projekta, a radi promocije zajedničkih proizvoda, usluga i imidža. Moderni potrošač vrlo dobro razumije kako tradicionalne metode reklamiranja zadovoljavaju njegove potrebe i stoga je teško privući nejgovu pažnju u tradicionalnom medijskom oglašavanju. Moderni potrošač se mijenja, razvija i dozrijeva, dok marketinški alati ostaju isti. Veliki brandovi nude širok dijapazon proizvoda dok proizvođači istovremeno biraju manje proizvoda koji ima složeniju marketinšku filozofiju te su vjerojatno više orijentirani uslugama.

8


SPECIFIČNI PROJEKTI DONOSE SPECIFIČNE REZULTATE Stoga je zamisao ovog projekta bila da funkcionira kao klasična marka koja se može marketinški oblikovati i mijenjati zadovoljavajući visoko profiliranu ciljnu grupu. Različiti CRM alati definirat će zajedničke ciljane grupe i kreirati specijalizirane akcije i mehanizme koji nude "novi život" novim potrošačima samog branda. Recipročni prijenos pozitivnog imidža, uzorkovanje / konzumiranje proizvoda, kvalitetan direktan kontakt s potrošačem i konačno generiranje novih konzumenata proizvoda ili usluga krajnji je cilj ovog projekta.

9


PROJEKT DAKAR Projekt će se razvijati u nekoliko različitih faza. Svaka faza ima svoje vlastite ciljeve i stoga krajnji učinak svake faze kumulira optimalni marketinški učinak. 1. faza Predstavljanje projekta javnosti putem PR mehanizama. 2. faza Sastavljanje automobila 3. faza Dakarska utrka

PRVA FAZA (01.11.2010. – 31.12.2010.) Hrvatski Dakar tim bit će predstavljen javnosti kroz čitav niz samopromocija i tiskovnih konferencija kojima će se promovirati sportske i pustolovne aspekte tima. Javnost će biti upoznata s brandom i svim njegovim osobitostima. (U ovoj fazi hrvatski Dakar tim neće više biti samo tim sportskih entuzijasta nego će postati visoko kvalitetni brand koji se može dobro pozicionirati na tržištu.) Pustolovan Hrabar Originalan Egzotičan Zanimljiv i zabavan Neobičan Human Pametan 10


S ovim atributima hrvatski će Dakar tim kreirati akcije i pojave u medijima. Unutar ovih inicijalnih događanja (tiskovne konferencije, male promocije) sponzori će biti predstavljani i najavljivat će buduće faze projekta. U međuvremenu, cilj je stvoriti snažne veze s medijima, novinarima i reporterima koji će biti od najveće važnosit u budućim fazama projekta.

PROMOTIVNE AKTIVNOSTI U PRVOJ FAZI U toku tiskovnih konferencija ponajprije će se predstavljati napredak projekta uz predstavljanje sponzora i njihovog pojavljivanja unutar njega. Tiskovne će konferencije pratiti brojni novinari dok PR aktivnosti budu preuzimale vodeću ulogu.

KOMUNIKACIJSKI KANALI Radio emisije, TV isječci, dnevni i periodični tisak Sve pozitivne vrijednosti projekta, njegova jedinstvenost i privlačnost, bit će predstavljeni kroz sve komunikacijske kanale. I sponzori koji su uključeni u projekt bit će predstavljeni kroz iste komunikacijske kanale. Svi ključni elementi koji provode projekt (sudionici, organizatori i sponzori) bit će, proaktivno, uključeni u realizaciju projekta pri čemu će se izbjeći klasični model neaktivnih sudionika koji stoje po strani, pojavljuju se samo vizualno i nemaju nikakvih pozitivnih učinaka na sam brand.

11


DRUGA FAZA (01.01.2011. – 31.12.2011.) IZRADA HRVATSKOG AUTOMOBILA ZA DAKAR RALLY Ovo je vrlo posebna faza jer je nova i vrlo specifična u samoj realizaciji. Samo praćenje izrade trkaćeg automobila s konstrukcijskog stola, pa do faze testiranja predstavljat će novost koja još nije marketinški upotrebljena u našoj zemlji. Kamere u svakoj fazi izrade i stručni komentari u automobilističkim časopisima pratiti će cijelo razdoblje do spremnosti automobila za utrku. U tom razdoblju treba pripremiti javnost na spoznaju izrade hrvatskog automobila za utrku i kroz razne marketinške aktivnosti (nagradne igre) omogućiti sretnim dobitnicima sudjelovanje u testnim vožnjama, i kao krunu, sudjelovanje na startu utke. Napraviti turneju po pet gradova Hrvatske sa trkaćim automobilom koji je već nastupao na dakarskoj utrci i omogućiti ljudima da se upoznaju s pravilima utrke, s natjecateljskim posadama i svime vezano uz prvi nastup hrvatskog trkaćeg automobila u utrci.

12


NAGRADNA IGRA Koncept U svakom gradu u sklopu turneje tim će biti najavljen nekoliko dana unaprijed. Svi zainteresirani mogu se pribilježiti za nagradnu igru koja će se sastojati od širokog niza testova fizičkih i psihičkih sposobnosti svakog natjecatelja koji će se naći u različitim situacijama i uvjetima. Natjecanje će se odvijati cijeli dan na posebno odabranom terenu koji će biti sav "urešen" reklamama - logotipima svih sponzora. Sreća će igrati važnu ulogu u odabiru pobjednika cijelog natjecanja u svakom gradu. Finaliste iz svakog grada birat će građani u toku završne faze natjecanja. Svaki će finalist biti predstavljen gledateljima, zajedno sa svojim rezultatima i bodovima. Gledatelji će pljeskom izabrati pobjednika. Prva nagrada svakog lokalnog natjecanja je pozivnica za veliku završnicu, koja će se održati u Zagrebu. Postojat će i posljednja stanica turneje na kojoj će pobjednik također biti izabran na sličan način. Prva nagrada, razumljivo, je sudjelovanje na dakarskoj utrci. Nju još treba definirati i odrediti ovisno o ruti utrke.

13


ITINERER TURNEJE Prvi dan 1. 2. 3. 4. 5. 6.

dolazak hrvatskog Dakar tima stvaranje logora u središtu grada okupljanje i procjena natjecatelja koji promoviraju sponzore odlazak natjecatelja na teren natjecanje popraćeno trenutnom dodjelom nagrada sponzora povratak u logor i predstavljanje finalista popraćeno trenutnom dodjelom nagrada sponzora

Drugi dan 1. rano ujutro - informiranje posjetitelja logora, predstavljanje turneje - objašnjenje njenog funkcioniranja 2. poslijepodnevni program za posjetitelje (vozačka škola i sl.) 3. trenutna dodjela nagrada 4. kasnoposlijepodnevni finale 5. objava pobjednika i show program za gledatelje (uključujući sponzore) Oba će se dana filmski dokumentirati i bit će skupljeni najzanimljiviji događaji; show će biti prikazan u TV emisiji. Posljednji noćni show u Zagrebu treba biti prenošen uživo i bit će popraćen glamuroznim glazbenim programom uz sudjelovanje zabavnih i sportskih gostiju.

14


KOMUNIKACIJSKI KANALI WEB, radio, TV, dnevni i periodični tisak WEB - aktivno pratiti sve događaje na terenu i objavljivati sve informacije na svojim WEB stranicama. Prethodno snimljeni materijali sa svim glavnim sudionicima bit će stavljeni na WEB, čime će se privlačiti posjetitelje turneje. RADIO - svi događaji vezani za projekt bit će objavljivani na lokalnim i nacionalnim stanicama. Turneja će biti praćena kroz PR aktivnosti. Klasično oglašavanje putem radija - lokalnih stanica kojim se promiče turneja i njena privlačnost. Vabi se javnost da sudjeluje u nagradnim igrama. TV - jedna od nacionalnih mreža priključit će se proaktivno, prenoseći sve događaje i aktivnosti svojstvene timu i turneji. Nakon svake faze turneje emitirat će se kolaž inserata koji će promovirati sponzore. DNEVNI TISAK - afirmativnim člancima i obavijestima pratit će aktivnosti tima; ujedno će i reklamama oglašavati i pratiti turneju. PERIODIČNI TISAK - objavljivat će članke, intervjue, prikaze i retrospektive publicirajući zanimljive detalje turneje. Nadalje, objavljivat će sve detalje o glavnim sudionicima i njihove priče kao i anegdote i druge zanimljivosti sa same dakarske utrke.

PROMIDŽBENA PODRŠKA TURNEJI Leci, posteri, transparenti, zastave, promo deskovi, darovi i sponzorski materijali. TREĆA FAZA Treća faza počinje u onom trenutku kada hrvatski Dakar tim krene na start utrke. Javni ispraćaj tima s glavnog trga u Zagrebu. Ekipa se sastoji od članova tima, kamermana i pobjednika nagradne igre DAKAR TEAM CROATIA. Kreću na start utrke.

15


MEHANIZAM Utrka počinje na samu Novu godinu i traje puna dva tjedna. Start prati nekoliko stotina tisuća gledatelja uživo. O ovom se spektakularnom događaju izvještava putem TV emisija diljem svijeta. Naš će se tim otisnuti na put par dana ranije uz kratki program i primjeren vatromet. Televizija će izvijestiti o ovom događaju u emisiji Croatia Dakar Show. DIREKTNO S UTRKE Da bi se podigla razina atraktivnosti, TV emisije će se proizvoditi svakodnevno te će se komentirati utrka i događaji u vezi s našim timom. Reporter / kamerman na terenu s našom posadom svaki će dan preko satelita odašiljati video reportaže napravljene toga dana. Da bi se izbjegla jednoličnost dnevnih izvještaja uključit će se i brojni zanimljivi detalji oko same ture.

16


ATRAKTIVAN SAŽETAK Uključivat će intervjue sa sudionicima iz različitih ekipa, mehaničarima, organizatorima, svim ljudima uzduž trase (zanimljivi detalji iz afričkih sela), osvrte na opasne dijelove staze, naknade lokalnim "vlastima" za prelazak mostova i granica, sve riskantne situacije gdje je naša posada morala riskirati sve da bi preživjela bliske susrete s divljim životinjama, mračnim noćima, pustinjskim olujama i lokalnim banditima. Tih 15 dana utrke bit će prepuno situacija mrtve trke i zanimljivosti života u divljini afričkog kontinenta. U svojim izvještajima pobjednik nagradne igre izražavat će svoje dojmove i izvještavati o pustolovinama u utrci i događajima u logorima. Promidžba sponzora bit će naglašena u svakom logoru i uključena u dnevne izvještaje.

IZVJEŠTAJI DAKAR TEAM CROATIA Snimljeni će se materijali svakog dana obrađivati u Zagrebu i emitirati s pomakom od samo 24 sata, što će događaju osigurati atraktivnost. Kod kuće, u TV studiju, gost komentator (netko iz svijeta sporta tko se razumije u automobilski sport) komentirat će sportske i popratne događaje. Emisija neće biti duža od 15 minuta a predstaljat će hrvatsku momčad. Treća faza projekta ne završava na posljednji dan utrke nego na dan povratka hrvatske ekipe kući. Izvještaj s dočeka uključivt će dolazak i prve dojmove članova ekipe. Sve će to biti prikazano u zadnjem izvještaju, sa svim članovima posade, i iznimno će trajati 30 minuta a uključivat će i pojavu sponzora (igre, promidžbene aktivnosti). I izvještaj i projekt će završiti s najavom slijedeće dakarske utrke. 17


KOMUNIKACIJSKI KANALI WEB, radio, TV, dnevni i periodični tisak, PR aktivnosti Svi komunikacijski kanali bit će korišteni na sličan način kao i u drugoj fazi projekta. Iznimno, televizija će svakodnevno pratiti cijeli projekt i događaje u obliku kratkih emisija - reality show izvještaja. Po završetku službenog projekta, aktivnosti koje uključuju hrvatsku momčad i njihove sponzore neće zamrijeti zbog snažnih PR aktivnosti koje će trajati sve dok novi projekt Dakar ne izađe na svjetlo dana.

18


SPONZORSTVO SPONZORI I NAČINI DJELOVANJA Zbog složenosti i dugotrajnosti projekta od presudne je važnosti da se osiguraju kvalitetni sponzori koji mogu dugoročno pratiti projekt i pronaći u njemu marketinške vrijednosti. Sam projekt nudi različite modele investiranja i korištenja svojih elemenata. Sponzori mogu različitim mehanizmima i akcijama, u toku sve tri faze projekta, aktivirati svoje prisustvo, ovisno o svojim proizvodima i / ili uslugama. Specifični modeli suradnje mogu se dogovoriti osobno sa sponzorima, sve sa ciljem da se iznađe optimum između prednosti i mogućnosti projekta (nagradne igre, instant igre, posebni događaji, posebne emisije, posebni načini sudjelovanja unutar različitih faza projekta, uporaba službenih materijala i ideja hrvatskog Dakar tima u njihove promotivne svrhe, mogućnosti brandiranja automobila u promidžbene svrhe (automobil koji je već dva puta nastupio na dakarskoj utrci), škola vožnje van ceste (za klijenta ili TBA), promotivne vožnje, pojavljivanje na sajmovima, promocija proizvoda i / ili usluga itd.).

19


SPONZORSKA PIRAMIDA ZA REKLAME NA TRKAĆEM AUTOMOBILU I NA ODIJELIMA VOZAČA

____________________eura ♦ 80% površine trkaćeg auta (ne uključujući vrata vozača i suvozača) prekriveno bojama i logotipima ♦ prsni i leđni dio trkaćeg odijela ♦ trkaća kaciga u bojama i logotipima ♦ pamučne majice kratkih rukava (T-majice) ♦ baseball kape i druga promotivna odjeća ____________________eura ♦ 50% površine trkaćeg auta (ne uključujući vrata vozača i suvozača) prekriveno bojama i logotipima ♦ prsni dio trkaćeg odijela ♦ logotipi na kacigi ♦ pamučne majice i baseball kape ____________________ eura ♦ bokovi trkaćeg auta (ne uključujući vrata vozača i suvozača) pod logotipima - 80cm ♦ logotip na pokrivalu motora - 100 cm ♦ logotip na stražnjim vratima - 100 cm ♦ prsni dio trkaćeg odijela - 15 cm ♦ pamučne majice i baseball kape _____________________ eura ♦ bokovi trkaćeg auta (ne uključujući vrata vozača i suvozača) pod logotipima - 60cm ♦ logotip na pokrivalu motora - 80 cm ♦ prsni dio trkaćeg odijela - 12 cm ♦ pamučne majice i baseball kape

20


MEDIJSKA POKRIVENOST DAKARSKOG RALLYJA Dakarski se reli smatra globalnim događajem među utrkama motorističkog sporta i uživa gotovo mitsku važnost. Raznolikost krajolika: od snježnih vrhova Visokog Atlasa u Maroku do zelenih oaza usred Burkine Fasso. Spektakularni prijelazi senegalske rijeke, mauritanijski saharski pjesci u svim bojama i cilj utrke u Dakru. Argentinske pampe, Ande i sve ljepote pustinje Atacame. Ove trenutke nije lako opisati niti slikama a kamoli riječima. Jednostavna kakva jesu, ova se iskustva nose u srcu. Zbog ovakvih atributa ovaj je reli postao besmrtan a njegovo je postojanje stavilo u prvi plan brojne globalne zvijezde među kojima su: Ari Vatanen, Colin McRea, Juha Kankunen, Miki Biasion, Jacky Ickx, Princ Albert od Monaka, Kenjiro Shinozuka, Jean Louis Schlesser, Luc Alphand, Bruno Saby, Juta Kleinsmith, pa i neki ekscentričniji likovi kao Johnny Halliday, Claude Brasseur ili Paul Belmondo jr. Svi oni osiguravaju dugovječnost dakarskog relija.

DAKARSKI RELI U BROJKAMA ♦ preko 80 milijuna klikova na službenu internet stranicu diljem svijeta za vrijeme zadnjeg relija ♦ preko 180 TV stanica aktivno pratilo događaj ♦ preko 6000 članaka o reliju ♦ preko 550 sati TV programa posvećeno utrci 21


Za sve ostale oblike uključivanja sponzora osigurat ćemo personalizirane projekte u vezi s posebnim potrebama i interesima sponzora. Financijski modeli odredit će se ugovorom. Nadamo se da smo vam uspješno predstavili dimenzije i marketinšku privlačnost našeg projekta, a sve s ciljem da biste vi mogli pronaći odgovarajući model vašeg angažmana i aktivnu ulogu u projektu.

KONTAKTI MARIN FRČKO

MOB: 098 22 79 86 E-MAIL: marin@crodakarteam.hr

ŽARKO ŠEPETAVC MOB: 091 33 22 650 DAMIR GRUIČIĆ

MOB: 098 21 11 94 E-MAIL: damir@crodakarteam.hr

22

DAKAR PROJEKT  

Dakar project

Advertisement