Issuu on Google+

0410 653 579

emsymington@gmail.com

Emma Symington

ortfoli


Dandenong State Government Offices Client: Grocon / EPC Partners Expertise: Commercial and Workplace Scale: 27,000 sqm Location: Melbourne, Victoria, Australia Status: Work in progress Details: The Government Services Offices development is one of the first key projects of the Revitalising Central Dandenong initiative, a major urban renewal initiative being led by VicUrban The project co-locates five different State Government departments into a single, high-quality, purpose-built 14,100 square metre office building with 202 car parks and associated retail space Community retail incubators located on the ground level will provide active and vibrant edges to the building and extensive landscaped internal and external public spaces have been designed for staff and visitors to enjoy The open plan office space itself will be serviced by underfloor ventilation, clad in fritted glass and will be linked through naturally ventilated pocket atria I contributed to this project from Design Development through to Construction Documentation - the tasks I was responsible for included drawing packages such as RCP plans, wet areas, lighting layouts, insulation layouts, column and finishes schedules, frit documentation in addition to answering RFI’s, document control/management and collaborating on the greenstar submission


Urban Action:

Dispersed program addressing issues of occupation and efficiency among vacant spaces

Project:

Combination of one and two bedroom apartments, Art Gallery, Community Art Studios, Artist Residences, Nursery/Florist

This proposal seeks to address issues of occupation of the inner city specifically looking at questions of density, communal space, and the adaptive re-use of existing buildings Based on identifying and developing infill sites located within the infrastructure of Melbourne’s CBD, the scheme operates as a dispersed system, carefully integrated into the existing urban condition in order to improve the efficiency of the site by extending its cycle of use The scheme responds to site particularities by introducing a network of carefully considered, interconnected programs designed to instigate a second phase of occupancy that complement the existing mode of occupation Programs specifically aim to introduce both regular fluctuation in transient inhabitants as well as an increase in permanent occupants This small scale development challenges the multilevel tower approach, responding to current pressure for increased density by improving the use of the existing building supply and occupation


Development: Conceptual Model - Facade System Media:

Computer Modelled (AutoCad, Rhino, Solidworks), plastic prototype

An exercise in Rapid Prototyping and 3d printing - this model represents the introduction of new elements woven into the existing condition The concept focuses on blurring the distinction between adjacent buildings, interior and exterior, wall and roof, and ground planes to give new meaning to the existing condition while honoring its integrity


Urban Action:

Consolidation of existing ‘Green Zones’ by implementing green corridors to address issues of sustainability and the preservation of Merri Creek

Project:

Urban Master plan, home office, housing

This proposal focuses on the sustainability and preservation of Merri Creek - the concept aims to implement green corridors to link the creek with existing green zones Opposing the extension of the urban growth boundary, this proposition critiques the efficiency of the site, exploring urban densification through sub division and the adaptive reuse of existing buildings The master plan begins by reducing minor road widths allowing the excess area to be converted into green corridors, filtering into existing parklands and recreation zones - the removal of front fences visually eliminates physical boundaries and allows properties to engage with the extended parkland, blurring the transition between public and private space and softening the streetscape A planting schedule has been devised to increase the number of local indigenous plant species which will be implemented gradually as foreign species die off - in addition to this, communal green houses have been provided to house foreign plant species, allowing the community to harvest their own produce 0

As a result of increasing the density of existing built up areas, it is critical that consideration be given to the effect this will have on the environment, in particular, the surface of the land, the quality of the air, soil and water, and the diversity of organisms

1

existing conidtion

Accordingly, this concept aims to reduce the impacts of urbanisation such as impermeable surfaces, the number of cars, energy use, pollution, and the inevitable reduction of green space - the implementation of permeable, soft surfaces throughout the minor suburban road network in addition to an indigenous planting scheme and upgrades to local public transport, work to counteract the effects of urbanisation and encourage sustainable living

0

proposed conidtion

10


Urban Action:

Provision of Civic Facilities

Project:

Student Accommodation, Artist Residences Homeless Shelter, Cafe

This proposal begins by examining the qualities of change and variation within the sites natural environment, aiming to intensify these “events� through an architecture that is mimetic and to highlight the unique conditions of the site The strategy aims to blur the thresholds between common boundaries formed through the addition of program, to create a site informed structure which promotes subtle slippage between thresholds, such as interior and exterior, pathway and building, building and landscape and landscape and pathway This was expressed through discreet shifts in materiality and scale, incorporated into a single timber entity which acts as skin, floor, roof, fence and ground Exploration of shifting contours and ground planes formed inter- connecting pathways and floor levels which were sculpted to the ground to become topographically expressive, extending on my reading of the existing programs of the site where occupation is fluid and the transition between programs blurs naturally


Development: Conceptual Model Media:

Cardboard

Dense with deciduous trees and located within a flood plain, the nature of the site transformed with the seasons and this concept focuses on recreating and exaggerating the experience of these natural occurances of change within the site


Urban Action:

To activate the Docklands and address issues of occupation and amenity by transforming Victoria Harbour into a beach

Project:

Hotel, Swimming Pool Complex, Public Amenity, Beach

Conceptually, this proposal considers Docklands as a gateway to the city and a backdoor to nature and is designed accordingly as a transitional space - the intention for the hotel and pool complex was developed to mimic the interior of a cave as the fusion of the natural and built environments Responding to specific site conditions, the form was generated to act as a shelter, protecting the beach from prevailing winds, and critically, not to overshadow the beach - this also intended to aid the connection between the proposal and existing buildings, addressing both the human and the oversized scale of the site, rising up at either end It was crucial that the proposal engaged directly with the local context and the greater city as well as offering amenity to the inhabitants - accordingly, the massing was adapted to ensure lines of sight were not obstructed and a connection with the water was maintained Underneath the hotel, an adaptable open space has been created to be used for a variety of functions - acting as an interactive space which reinforces the connections established with the surrounding buildings, this space was specifically intended for public use The concept was applied at all scales throughout the design, merging the functional and built form as the building adapts to become roof, floor, wall and furniture through one continuous surface The green space provided throughout the site and covering the buildings provides the residents with a ‘backyard’ - the landscape merges from concrete, to grass, to sand, to extend the transitional space and further blur the boundaries between built and natural forms


Project:

Hotel, Swimming Pool Complex, Public Amenity, Beach

Development: Design development through section - critiquing the form and the outcome CITY NATURE

Permanent Library

Health and Wellbeing

Studio Spaces

scale 1:50

Public Pool Childcare Centre

Multi-functional Space - Mobile Library / Market / Gallery

Conseptual Section 1:100


Hotel, Swimming Pool Complex, Public Amenity, Beach

100

Project:

Development: Site Analysis and massing studies Combination physical model and collage

PRIVATE

N

Media:

Entry Axis entry axis

Entry Axis entry axis

Entryaxis Axis entry

Steppedslope Slope stepped

High Points stepped slope

Throughways

Highest Points highest points

Highest Points highest points

Highest Points

Wind Direction wind direction

Wind Direction

Wind Direction wind direction

Sheltered sheltered Environment environment

Sheltered sheltered Environment environment

stepped slope highest points

wind direction

form development 1 1 Form Diagram

Sheltered sheltered Environment environment

form development 2 Form Diagram 2

form development 3 Form Diagram 3


Urban Action:

To activate a small site in Melbourne’s CBD by providing Community Amenity

Project:

Dance Studio, Public Space

The key strategy for this proposition was to design an urban playground with the brief focusing on a contemporary dance studio The strategy for this building developed by considering the streetscape as a scene, and providing the users with a platform to interact with the local environment The proposal allows inhabitants to experience the structure as an element of the site, combining the landscape and building into a unified interactive space


Project: Media:

Dance Studio, Public Space

Plaster, moulded mesh, cardboard, paint


Architecture Portfolio