Page 1

INDEX

Corbes 01|06 Sant Joan Hotel 07|18 The Canopy 19|26 Gaudi Museum 27|32 The Vanity 33|38 Palm Springs 39|46 The Spine 47|54

Index|00


Corbes Restaurant Hospitality Gaudi’s unique and distinctive architectural style was greatly influenced by forms of nature, Catalonia, family and his religion; this is reflected by the use of carved curve stone, twisted iron sculptures, and organic like forms. The mosaics, and art nouveau are found through out Gaudi’s work. The modernista style of gaudi’s masterpieces will influence the space and it will consist of curvaceous and organic flowing structures. The shapes and colors will reflect upon the warm sun drenched architecture and bold accents, with a touch of reminiscence of Art Nouveau and mosaic sculptures.

Corbes|01


7 3

6

5

2 1

8

4

Floor Plan NTS 1. Host 4. Office 7. Private Dining

2. Bar 5. Coat Room 8. Private Dining

3. Restroom 6. Dining room

Corbes|02


Entry

Corbes|03

Host Stand


Bar

Corbes|04


Dining Room

Corbes|05


Materials|Furniture|Finishes 1. Booth seating |Knoll Textiles 2. Dining room pendant |Lightology 3. Flooring Through out | Dal Tile

1

5

4. Wall covering in dining room | Knoll Textiles

8

5. Pendant over banquette seating | Lightology

3

6

10

6. Dining room chair | Holly Hunt 7. Tile detail at Ceiling in dining room | Dal Tile

2

9

8. Private dining Chair | Zuo Mod 9. Wallcovering in bar | Wolf Gordon

4

7

10. Dining room chairs | Jim Thompson

Corbes|06


Sant Joan Hotel Hospitality Once every year Barcelona is exploding with fireworks, large fires full of furniture and people bathing in local waters. Is it the end of the world? No it’s festa de Sant Joan. On this day Barcelona is celebrating the summer solstice which is the longest day of the year. Summer solstice was considered the most important event of the year in ancient times and today is one of the most important festivals for Catalans. The symbols of Sant Joan is fire, and water. Fire culturally symbolizes purity, water symbolizes healing. The most important tradition is the fireworks. Each barrio in Barcelona has its own firework display. People are running through the streets with firecrackers or “petartdos� the streets are lit up and exploding with enjoyment. Inspired from Festa de Sant Joan, the space of the hotel will consist of organic curves taken reminiscence of waves in water and the flicker of a flame. The warm and bold colors will bring in the guest and the cool colors will have a relaxing impression, while maintaining a modern feel.

Sant Joan Hotel|07


4

5

6 1 2

7 3 8

Hotel Lobby Floor Plan NTS 1. Reception 4. Office 7. Waiting Area

2. Concierge Desk 5. Restrooms 8. Lounge

3. Bell desk 6. Bar

Sant Joan Hotel|08


Reception desk

Sant Joan Hotel|09


Bar

Sant Joan Hotel|10


Waiting Area

Sant Joan Hotel|11


Materials|Furniture|Finishes 1. Wood through out|GLveneer

2. Lobby concierge desk lighting |Lightology

3. Accent Flooring at Reception | Dal Tile 1

88

4

4. Flooring at bar & waiting area |Armstrong

5. Seating in lounge| Custom

6

6. Pendant at reception | Lightology 2

5 7. Counter top at bar & reception| Dal Tile

3

7

8. Lighting in waiting area |Lightology

Sant Joan Hotel|12


Guest Suite Floor Plan NTS

Sant Joan Hotel|13

Guest Suite

Reflected Ceiling Plan NTS


Head board wall

Sant Joan Hotel|14


Adjacent Head Board Wall

Sant Joan Hotel|15


Window Wall

Sant Joan Hotel|16


Bath Room

Sant Joan Hotel|17


Materials|Furniture|Finishes 1. Pendant above bed in guest suite |Lightology

2. Tile in guest suite bath at vanity|The tile Gallery

3. Pendant above dining table | LIghtology 1

8

5

4. Rug in bed room of guest suite |Armstrong

5. Tile in guest suite bath at shower| Artistic Tile 3

6

6. Seating in bed room of guest suite |Christopher Guy

9

2

7. Wall treatment in guest suite| Innovative accents

8. Artwork |Jordan Eagles [David Weinberg Gallery]

4

7

9. Artwork |Eric Blum [David Weinberg Gallery]

Sant Joan Hotel|18


The Canopy Restoration The Town of Keokuk Iowa wanted to bring back to life the train depot which once was the hub of the town. As a class we went and surveyed the depot, did a site analysis and came up with a plan that would bring the people of Keokuk back together. We designed a restoration project that turned the depot into The Canopy Bar & Billiard Restaurant. The Canopy brought to the town the idea of providing a space for every generation to eat, drink and have a good time. The Canopy was fully designed to be a restaurant and bar, but also provides a place for the town to come together shoot some pool, and play darts.

The Canopy|19


restore existing To

Our Goal the ticket booth, any hardware,

millwork, and wood work. To

paneling,

restore

the original terrazzo in the waiting room,

clean

and restore

existing

brick. To utilize railroad ties for flooring, and

reuse any demolition materials

The Canopy|20


Site Analysis The Canopy|21


Floor Plan NTS The Canopy|22


Section Through Building

The Canopy|23


Booth Wall Elevation

Bar Elevation

The Canopy|24


Dining Room

The Canopy|25


Materials|Furniture|Finishes 1. Wood Throughout |GLveneer

2. Pendant above billiards|New Metal Crafts

3. Billiard table | Brunswick 1

5

4. Existing Brick|Existing

5. Oak wood throughout| Existing 7

3

9

6. Pendant above bar |New Metal Crafts

7. Door hardware|Al Bar Wilmette

2

6 8. Tile in restroom|Restoration Hardware

4

8

9. Bar stool |Powell

The Canopy|26


Gaudi Museum

Commercial Inspired by Gaudi’s Architecture this exhibit space is going to include the principles that he has used with in his design, including the use of mosaics. Gaudi uses many materials including prolific use of mosaic glass tiles. Throughout the exhibit, there will be winding halls and walls full of mosaic sculptures. The name of the exhibit will be “Corbes,” which translates from Catalonian to mean curves. The exhibit will reflect upon the usage of organic forms that is a distinct feature within Gaudi’s architecture.

Gaudi Museum|27


First Floor Plan NTS

Second Floor Plan NTS Gaudi Museum|28


First Floor RCP NTS

Second Floor RCP NTS Gaudi Museum|29


Front & Rear Facade Elevations Gaudi Museum|30


Section Through Building

Gaudi Museum|31


INTERACTIVE DISPLAY PEDESTAL, ALLOWS PEOPLE TO TOUCH THE MOSAICS AND EVEN MOVE THE MOSAIC PIECES

HATCHED AREA INDICATES PORTION OF DEMISING WALL THAT IS EXISTING CONSTRUCTION

MOSAIC TILE & CONCRETE

MTL. STUD @ 16” O.C. MIN 22 GA. SEE PLAN FOR SIZE

STORAGE BELOW

RUNNER ATTACHED TO STRUCTURE / MIN. 1-1/2” LONG FLANGES

WALL BRD ATTACHMENT-DO NOT ATTACH WALL BRD. TO RUNNERS MOVEMENT DETAIL: 1/2” SEALANT & BACKER ROD AT CEILING WALL

WOOD VENEER FINISH CONT. ACOUSTICAL SEALANT AT EACH LAYER OF GYP. BRD.

20 GA RUNNER SET IN ACOUSTIC SEALANT

Interactive Display

BASE & FLOORING - SEE APPLICABLE DETAILS

ANCHOR @ 16” O.C. MAX.

Wall Detail

Gaudi Museum|32


Model

Gaudi Museum|33


Materials|Furniture|Finishes 1. Conference table |GLveneer

2. Pendant|Lightology

3. Stainless Steel finish throughout | Hardware

4

4. Concrete paint|Benjamin Moore 6

2

5. Ottoman| Custom 1

5

7 6. Woof Throughout |GLveener

3

7. Track Lighting |Lightolier

Gaudi Museum |34


The Vanity Furniture Design Inspired by grandeur, glamour, and Marilyn Monroe, The Vanity was created to be in front of a large, over the top luxurious chair. Its purpose is for what any glamorous girl needs: a place to sit in front of a mirror and indulge her beauty. The Vanity reflects the feminine curves of Marilyn while having a spot for every girls essential glamour needs.

The Vanity|35


Development Sketches

Study Model

The Vanity|36


1

8

7

6

9

5

4

3

10

11 2

12

13

14 15

16

Cut Sheet Drawings

The Vanity|37

1. Table Top 4. Leg 7. Leg 10. Shelve divider 13. Extra divider 16. Extra divider

2. Dividing top 5. Leg 8. Extra leg 11. Shelve divider 14. Extra sanding block

3. table Bottom 6. Leg 9. Shelve divider 12. Shelve divider 15. Extra sanding block


Construction Drawings

The Vanity|38


Final Piece

The Vanity|39


Materials|Furniture|Finishes 1. Study Model |Basswood

2. Birch Plywood|Home Depot

1

2 3. Red Mahogany Stain |Minwax

3

4. Semi-Gloss Finish |Minwax Polycrylic Semi-Gloss

The Vanity |40


Palm Springs Residential Tom and Nancy Barr live in Libertyville, Illinois and have recently found a winter home in Palm Springs, California. The home is in the up-scale, historic Vista Palmas area and expresses Mid Century Modern design. The client has requested a new interior design that is sensitive to Mid Century Modern, and their passion to cook. The house will reflect upon the mid century personality that is seen through out the home, while being sensitive to the needs of the Barrs.

Palm Springs|41


Floor Plan NTS

Palm Springs|42


Living Room

Palm Springs|43


Dining Room

Master Bedroom

Palm springs|44


Casita

Palm Springs|45


Materials|Furniture|Finishes 1. Dining room chair |Kravet

2. Pillow and art work|Jim Thompson

1

3. Master bedroom side chair| Hardware

4

4. Tile at casita

bar|Daltile

3 5. Stone| existing 6 6. Pendant in dining room |Modernicas

2

5

7 7. Artwork in living room|mid century artwork

Palm Springs |46


The Spine Library Lighting The human spine creates a naturally beautiful curve. This unique bend has inspired the redesign of the Illinois Institute of Art-Chicago Library. From the soft flow along the mezzanine walls to the elegant archways and the curved stair case, the human spine can be seen throughout the space.

The Spine |47


4 8

2

3

5

7

6 1

1. Entry 4. Stack Area 7. Work Room

2. Lounge 5. Office 8. Desk Area

3. Circulation Desk 6. Office

First Floor Plan NTS

The Spine|48


1

Mezzanine Floor Plan NTS 1. Computer Area

The Spine|49


First Floor RCP

The Spine|50


Mezzanine RCP

The Spine|51


Inverted Sections

The Spine|50


Lounge & Book Shelves

The Spine|51


Materials|Furniture|Finishes 1. Entry pendant |Lightolier

2. Pendant throughout|Focal Point

3. 6� Can lighting|Focal Point

4

1

4. Pin hole throughout|Focal Point 3 5. 2x2 Office lighting|Focal point 6 6. Desk chair |Zuo Mod

2

5

7 7. Working desk |find info

The Spine |52

Portfolio  

A composition of my work through out school at The Illinois Institute of Art- Chicago