Page 1

slaščice že v otroštvu, in sicer v babičini

kuhinji na družinski

kmetiji v Pensilvaniji.

Danes mojstrovine, med katerimi so tudi dobrote, pripravljene po starih družinskih receptih, prodaja v svoji spletni prodajalni Sweet McBirdie’s Confectioneries and Cakes.

Za praznike, rojstne dneve, obletnice in druga praznovanja bodo slastne, doma narejene dobrote v privlačni darilni

embalaži zagotovo najbolj dobrodošlo darilo. Ker vse več ljudi ponovno odkriva tradicionalne kuharske veščine in

ročne spretnosti, je vse večje tudi zanimanje za podarjanje izvirnih daril z osebno noto. Domiselno, drugačno darilo po meri in okusu obdarovanca je vedno dokaz posebne

pozornosti ali naklonjenosti darovalca. Darila po receptih

v tej knjigi boste z malo dobre volje pripravili, tudi če nimate veliko kulinaričnih izkušenj, prijatelji in najbližji pa bodo

zagotovo znali ceniti trud in čas, ki ste ga vložili v izdelavo. Knjiga Slastna darila je bogat vir ustvarjalnih idej za

pripravo najrazličnejših dobrot, ki so prava paša za oči

in usta. Med recepti, ki jih odlikujejo hitra in preprosta priprava, bogate arome in odlični okus, boste zagotovo

našli zamisel za čudovito darilo, s katerim boste nekomu pokazali, koliko vam pomeni. Vsi recepti so opremljeni z lepimi fotografijami in lahko razumljivimi napotki, ki vas bodo korak za korakom vodili skozi pripravo. In da bo presenečenje ob prejemu darila še večje,

vam ponujamo tudi nekaj predlogov za izdelavo darilne

SLASTNA DARILA

se je naučila pripravljati

Jess McCloskey

SLASTNA DARILA Mojstrovine iz domače kuhinje

S knjigo Slastna darila boste pripravili edinstvena darila za vsakogar, od čokoholika do ljubitelja čilijev. Med izvrstnimi recepti so tudi: • arašidove kroglice • cimetove tortice • čokoladni tartufi • jabolčni žele s čilijem • limonina krema • marelice, nadevane z marcipanom

JESS McCloskey

Jess McCloskey ­

• marmelada iz kivijev in limete • namaz iz artičok in špinače • pesto iz posušenih paradižnikov in orehov

embalaže. Knjiga je skratka idealen vodnik in pomočnik pri ustvarjanju zapeljivih dobrot iz domače kuhinje.

19,95 €

SLASTNA DARILA oprema.indd 1

Pralineji, piškoti, marmelade, namazi, olja, omake in še kaj 9/5/11 1:36:13 PM


VSEBINA UVOD

7

Kuhinjski pripomoËki in oprema

8

Uæitne dekoracije

10

Uporaba in kraπenje steklenih kozarcev

14

Izdelovanje in oblaganje darilnih πkatel

16

TARTUFI IN »OKOLADNI BONBONI

28

BISKVITNI ZALOGAJ»KI S »OKOLADNIM OBLIVOM

42

MEHKE SLA©»ICE

56

SLADKOR»KI IN KARAMELE

70

MARMELADE IN ÆELEJI

84

NAMAZI IN »ATNIJI

98

OLJA, KISI IN OMAKE

112

SLANI KULINARI»NI UÆITKI

126

STVARNO KAZALO

140


Uvod Doma narejena darila so vedno v veselje. Lahko so osebna, ljubeča, domiselna in izvirna, vedno pa pomenijo, da je nekdo žrtvoval svoj čas in se potrudil, da jih je naredil. Lastnoročno izdelano darilo, ki ga dobite, je vedno izraz pozornosti in jasen znak, da ste nekaj posebnega.

Posebno veselje pa občuti tudi tisti, ki takšno darilo naredi in podari. Ustvarjanje darila z lastnimi rokami daje namreč notranje zadovoljstvo in osrečuje. Kdo ne uživa ob tem, ko s trakcem, vrvico ali čopičem polepša navaden kozarec ali iz barvne lepenke ustvari darilno škatlo in ju napolni s slastno skušnjavo, pripravljeno v lastni kuhinji? To nas popelje nazaj v čas preprostosti, v čas neobvezujočega spontanega druženja in pristnih čustev. Seveda je veliko hitreje in brez dvoma tudi veliko lažje kupiti darilni kupon ali naročiti darilo po spletu, vendar to ni primerljivo z veseljem, ki ga prinaša izdelovanje in podarjanje – ali sprejemanje – lepega, z lastnimi rokami narejenega darila. Nekaj najboljših daril iz kuhinje je narejenih iz tistega, kar imate pri roki, in ne iz dragih sestavin ali sestavin, ki jih je težko najti. Moji recepti na primer ne terjajo najboljše in najkakovostnejše čokolade. Če želite prihraniti denar s tem, da uporabite nekoliko slabšo kakovost, poskusite – vsaka čokolada ima svoj čar!

Za ustvarjanje kulinaričnih dobrot po receptih iz te knjige ni treba veliko praktičnih izkušenj ali posebnih kulinaričnih spretnosti. Med njimi je sicer tudi nekaj nekoliko bolj zapletenih in zahtevnejših (ne bom jih navajala, da vas ne prestrašim in vas oropam slastnega užitka), a boste tudi tem zlahka kos, če boste natančno sledili napotkom. Ne trudite se biti »popolni« – radost ob ustvarjanju in prejemanju doma narejenega darila prekaša vse, kar lahko kupite v trgovinah. Predstavljene recepte lahko brez posebnih težav prilagodite lastnemu okusu ali temu, kar imate na voljo. Posamezne sestavine lahko po želji in okusu spreminjate. Zamenjajte eno vrsto čokolade z drugo, dodajte najljubše oreške, eksperimentirajte z različnimi dišavami, poskusite nekaj novega – izkoristite predlagane recepte za navdih in vodilo ter naredite nekaj res čudovitega za svoje najdražje. Ustvarjanje slastnih prigrizkov naj vam bo v čim večje veselje in užitek, ne v nadlego. Lotite se dela, poskušajte in preizkušajte ter pokažite nekomu, kako ga cenite!

7


Uvod

OBLAGANJE OKROGLE ©KATLE ‡ NADALJEVANJE

4 Na dno škatle nanesemo lepilo, položimo nanj krog za dno

in ga prilepimo. Nato se lotimo pokrova. Narišemo in izrežemo vse dele za oblogo – torej dva kroga in dva ozka pravokotna trakova.

5 Nanesemo lepilo na zunanjo stran pokrova,

pritrdimo ozek pravokotnik na robove oziroma zunanji obod pokrova, en krog pa na zunanjo stran.

NASVET Če imamo za delo na voljo samo neprivlačno lepenko, jo obložimo z okrasnim papirjem.

26

6 Postopek ponovimo, nanesemo lepilo ter

pritrdimo drugi krog na notranjost pokrova, drugi pravokotni trak pa na notranji obod pokrova.


Izdelovanje in oblaganje darilnih škatel

VMESNE PREGRADE IN OJA»ITVE Izdelava vmesne pregrade za škatlo Po navodilih s strani 16 izdelamo preprosto zgibano pravokotno škatlo. Ko se škatla popolnoma posuši, naredimo vmesne pregrade in jih vstavimo vanjo.

1 Po predstavljeni predlogi narišemo na trdo lepenko obris

3 Srednja dela obeh plošč zlepimo.

2 Obe plošči za pregrado na koncih preganemo v obliki črke T.

4 Pregrado vstavimo v škatlo in jo namestimo na sredino.

za pregrado in pregrado 2-krat izrežemo.

NASVET V veliko škatlo z vmesnimi pregradami lahko naložimo več slaščic, darilo pa bo videti bogato in razkošno. In da z darilom naredimo čim boljši vtis, naložimo v škatlo dve vrsti slaščic v kontrastnih barvah. Kombiniramo lahko na primer mehke karamele z belo čokolado in borovnicami ter mehke čokoladne karamele z meto. Neprekosljivo!

5 Vsako od »krilc« na obeh koncih zapognemo nazaj, nanesemo

nanj lepilo in ga narahlo pritisnemo ob stranico škatle. Počakamo, da se lepilo posuši, nato škatlo napolnimo s slaščicami.

27


PRVO POGLAVJE

Tartufi in čokoladni bonboni Bogati, razkošni in zapeljivi … Le kdo se ne bi razveselil doma narejenih tartufov ali čokoladnih bonbonov? Za tartufe, eno najbolj klasičnih slaščic, ne potrebujete posebnih kulinaričnih izkušenj, z malo spretnosti in potrpljenja pa lahko darilu vdihnete osebno noto.


BELI »OKOLADNI TARTUFI Tudi če ponavadi ne izberete bele čokolade, boste ob teh kremastih in zapeljivih poslasticah veseli, da ste jo. Tartufi s prijetnim okusom po vanilji in z bogato aromo vrhunske bele čokolade se kar topijo v ustih. Če jih za posebno priložnost odišavite z likerjem Bailey’s Irish Cream ali kavnim izvlečkom, se darilu preprosto ne bo mogoče upreti.

1 Koščke bele čokolade stresemo v nepregorno

stekleno skledo.

2 V kozico damo maslo, prilijemo sladko smetano

in pristavimo na zmeren ogenj. Tik preden mešanica zavre, kozico odstavimo z ognja. Primešamo vaniljin izvleček (ali drugo dišavo).

3 Smetanovo mešanico prelijemo po beli čokoladi

in pustimo nekaj minut stati, da vroča mešanica prodre skozi čokolado. Rahlo mešamo, da se čokolada stopi in nastane slastna krema, imenovana ganaš.

4 Kremo damo vsaj za 4 ure v hladilnik,

da se strdi. Če posodo nepredušno zapremo, se krema v hladilniku ohrani do 2 tedna.

5 Glede na želeno velikost tartufov zajemamo

strjeno kremo z žličko ali žlico in jo z rokami oblikujemo v gladke kroglice (od velikosti frnikole do žogice za golf ). Kroglice povaljamo v sladkorju v prahu (ali kosmičih, zdrobljenih oreških ali kakavu) tako, da so popolnoma prevlečene.

6 Tako pripravljene kroglice naložimo v darilno

škatlo. V nepredušno zaprti posodi se v hladilniku ohranijo do 2 tedna.

NASVET

ZA 12‡24 KOSOV 250 g nalomljene bele čokolade (ali drobcev bele čokolade) 80 g masla 80 ml sladke smetane 1 žlička vaniljinega izvlečka (ali kavnega, metinega, cimetovega ali pomarančnega izvlečka ali likerja Bailey’s Irish Cream) sladkor v prahu za posipanje (ali kokosovi kosmiči, zdrobljeni oreški ali grenki kakav v prahu)

Te kroglice iz bele čokolade so prava paša za oči in usta, vendar je priprava nekoliko zahtevnejša. Če želimo pripraviti več kroglic, pazimo, da razmerje med sestavinami ostane enako. Če se mešanica noče strditi, povečamo količino stopljene bele čokolade.

29


Tartufi in čokoladni bonboni

TEMNI »OKOLADNI TARTUFI Temni čokoladni tartufi upravičeno sodijo med najbolj priljubljene klasične slaščice, ki se jim tudi najbolj razvajeni čokoljubci ne morejo upreti. Z nekaj preprostimi spremembami pričaramo poseben kulinarični užitek in tako obdarjenki ali obdarjencu izkažemo naklonjenost. Če čokoladni kremi ganaš dodamo izbrane dišave ali spremenimo posip, v katerem povaljamo pripravljene kroglice, bo vsak tartuf postal prava mala mojstrovina.

Za 12‡24 KOSOV 300 g nalomljene temne čokolade (ali čokoladnih drobcev) 2 žlici masla 180 ml sladke smetane 1 žlica (ali po okusu) kavnega izvlečka, konjaka ali druge dišave (po želji) grenki kakav v prahu za posip (ali zdrobljeni oreški, kokosovi kosmiči ali čokoladne mrvice)

1 Koščke čokolade stresemo v nepregorno stekleno

skledo.

2 V kozico damo maslo, prilijemo sladko smetano

in pristavimo na zmeren ogenj. Tik preden mešanica zavre, kozico odstavimo z ognja. Po želji primešamo izbrano dišavo.

3 Smetanovo mešanico prelijemo po čokoladi in

pustimo nekaj minut stati, da vroča mešanica prodre skozi čokolado. Nato rahlo mešamo, da se čokolada stopi in nastane slastna čokoladna krema, imenovana ganaš.

4 Kremo damo vsaj za 4 ure v hladilnik,

da se strdi. Če posodo s kremo nepredušno zapremo, se krema v hladilniku ohrani do dva tedna.

5 Glede na želeno velikost kroglic zajemamo

strjeno kremo z žličko ali žlico in jo z rokami oblikujemo v gladke kroglice (od velikosti frnikole do žogice za golf ). Kroglice povaljamo v kakavu (ali zdrobljenih oreških, kokosovih kosmičih ali čokoladnih mrvicah) tako, da so popolnoma prevlečene. V nepredušno zaprti škatli se v hladilniku ohranijo do dva tedna.

NASVET Krema iz temne čokolade dopušča več svobode kot krema iz bele čokolade. Če želimo pripraviti več okusnih kroglic, količino kreme preprosto povečamo. Če povečamo samo količino sladke smetane, bo krema redkejša, zato jo lahko uporabimo kot preliv in z njo oblijemo poljuben kolač.

30


31


32


Tartufi in čokoladni bonboni

ARA©IDOVE KROGLICE, OBLITE Z MLE»NO »OKOLADO Kombinacija sladke čokolade in rahlo slanega okusa arašidovega masla spada med klasične. S kroglicami, ki jih pripravite po tem receptu, pa se tradicionalne dobrote iz čokolade in arašidovega masla spremenijo v vrhunski izdelek, ki se topi v ustih in ki se ga bo tisti, ki mu boste namenili darilo, spominjal še dolgo potem, ko bo z užitkom pospravil zadnji košček.

1 Arašidovo maslo, zmehčano maslo in vaniljin

izvleček damo v skledo ter na hitro zmešamo, da se vse sestavine spojijo.

2 V masleno zmes postopoma – skodelico

za skodelico – vmešamo sladkor v prahu. Glede na to, da je količina sladkorja, ki jo potrebujemo, odvisna od konsistence arašidovega masla, vlažnosti v kuhinji in okusa, dodajamo sladkor počasi, da dobimo čvrsto zmes. Zmes ne sme biti drobljiva, temveč čvrsta in suha na dotik, tako da jo lahko držimo v rokah, ne da bi se prijela kože.

3 Pripravljeno zmes postavimo za 4 ure ali čez

noč v hladilnik, da se popolnoma strdi. Nato z žličko zajemamo koščke in jih z rokami oblikujemo v poljubno velike kroglice.

4 Kroglice v stopljeno čokolado ali čokoladni

obliv potopimo v celoti ali pa samo delno, da dobimo lisaste ali marogaste slaščice.

5 Oblite kroglice položimo na pladenj in pustimo,

da se čokolada strdi. Hitreje bo, če jih postavimo v hladilnik. Kroglice po želji okrasimo s stopljeno belo ali temno čokolado. Ko se čokolada strdi, jih predenemo v darilne škatle. V nepredušno zaprti posodi se na hladnem ohranijo do dva tedna.

NASVET Če delamo počasi in se maslena zmes segreje na sobno temperaturo ter postane lepljiva, jo preprosto ponovno ohladimo. Čokolado za obliv pa stopimo, tik preden oblikujemo kroglice.

ZA 24‡48 KOSOV 400 g mehkega arašidovega masla 225 g zmehčanega masla 1 žlička vaniljinega izvlečka 375 g sladkorja v prahu 250 g stopljene mlečne, temne ali bele čokolade ali čokoladnega obliva (ali manj, če ne bomo oblili vse količine)

SHRANJEVANJE Iz sestavin bo nastalo precej arašidove maslene kreme. Če jo pokrijemo s folijo, se v zamrzovalniku ohrani več mesecev.

33


Tartufi in čokoladni bonboni

MARELICE, NADEVANE Z MARCIPANOM Recept za marelice, nadevane z marcipanom in oblite s čokolado, kot jih pripravlja dr. Chuw, je edini, ki ni nastal po moji zamisli, vendar je nekaj tako posebnega, da sem ga preprosto morala uvrstiti v knjigo poleg svojih najljubših receptov. Mamljiva mojstrovina je preprosta, hkrati pa tako okusna in enkratna, da zadovolji še tako prefinjen okus in razveseli tudi najbolj razvajenega sladokusca.

ZA 12‡24 KOSOV 12–24 celih suhih marelic marcipanova surova zmes (v količini, ki zadostuje za 12 ali 24 koščkov oziroma 45 ali 90 g – odvisno od tega, koliko so marelice napolnjene) stopljena temna čokolada ali čokoladni obliv (približno 90 g)

1 Marelice razpremo vzdolž njihove naravne

3 Nadevane marelice prevlečemo s temno

brazde ter jim s prsti narahlo razširimo vdolbine, ki jih bomo napolnili z marcipanom. Najlažje je, če najprej odpremo vse marelice in jih šele nato začnemo polniti z marcipanom.

2 Od marcipana odrežemo majhne koščke

čokolado ali čokoladnim oblivom in počakamo, da se čokolada strdi. Hitreje gre, če jih damo v hladilnik.

4 Ko se čokolada strdi, lahko nadevane marelice

(npr. v velikosti grozdne jagode) in jih potisnemo v vdolbine razprtih marelic. Nato nadevane marelice zapremo in stisnemo ter jih z rokami narahlo pogladimo, da so privlačnejše.

naložimo v primerno darilno škatlo. V nepredušno zaprti posodi se na hladnem ohranijo do dva tedna. V stiku z vlago postane čokolada lepljiva in sivkasta.

po želji vinjak (približno 60–120 ml)

NASVET Če so slaščice namenjene odraslim, marelice, preden jih nadevamo z marcipanom, namakamo v vinjaku, da vsrkajo vso tekočino – to lahko traja od 4 do 12 ur. Da dobijo poseben okus in aromo, jih za spremembo namočimo v poljuben drug liker.

34


35


slaščice že v otroštvu, in sicer v babičini

kuhinji na družinski

kmetiji v Pensilvaniji.

Danes mojstrovine, med katerimi so tudi dobrote, pripravljene po starih družinskih receptih, prodaja v svoji spletni prodajalni Sweet McBirdie’s Confectioneries and Cakes.

Za praznike, rojstne dneve, obletnice in druga praznovanja bodo slastne, doma narejene dobrote v privlačni darilni

embalaži zagotovo najbolj dobrodošlo darilo. Ker vse več ljudi ponovno odkriva tradicionalne kuharske veščine in

ročne spretnosti, je vse večje tudi zanimanje za podarjanje izvirnih daril z osebno noto. Domiselno, drugačno darilo po meri in okusu obdarovanca je vedno dokaz posebne

pozornosti ali naklonjenosti darovalca. Darila po receptih

v tej knjigi boste z malo dobre volje pripravili, tudi če nimate veliko kulinaričnih izkušenj, prijatelji in najbližji pa bodo

zagotovo znali ceniti trud in čas, ki ste ga vložili v izdelavo. Knjiga Slastna darila je bogat vir ustvarjalnih idej za

pripravo najrazličnejših dobrot, ki so prava paša za oči

in usta. Med recepti, ki jih odlikujejo hitra in preprosta priprava, bogate arome in odlični okus, boste zagotovo

našli zamisel za čudovito darilo, s katerim boste nekomu pokazali, koliko vam pomeni. Vsi recepti so opremljeni z lepimi fotografijami in lahko razumljivimi napotki, ki vas bodo korak za korakom vodili skozi pripravo. In da bo presenečenje ob prejemu darila še večje,

vam ponujamo tudi nekaj predlogov za izdelavo darilne

SLASTNA DARILA

se je naučila pripravljati

Jess McCloskey

SLASTNA DARILA Mojstrovine iz domače kuhinje

S knjigo Slastna darila boste pripravili edinstvena darila za vsakogar, od čokoholika do ljubitelja čilijev. Med izvrstnimi recepti so tudi: • arašidove kroglice • cimetove tortice • čokoladni tartufi • jabolčni žele s čilijem • limonina krema • marelice, nadevane z marcipanom

JESS McCloskey

Jess McCloskey ­

• marmelada iz kivijev in limete • namaz iz artičok in špinače • pesto iz posušenih paradižnikov in orehov

embalaže. Knjiga je skratka idealen vodnik in pomočnik pri ustvarjanju zapeljivih dobrot iz domače kuhinje.

19,95 €

SLASTNA DARILA oprema.indd 1

Pralineji, piškoti, marmelade, namazi, olja, omake in še kaj 9/8/11 10:24:41 AM

Slastna darila  

Doma narejena darila so vedno v veselje. Lahko so osebna, ljubeča, domiselna in izvirna, vedno pa pomenijo, da je nekdo žrtvoval svoj čas in...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you