Page 1

amen te knjige je znova od-

kriti tradicionalno kuhinjo in uzivati kot ˆ

nekoc. Nasli boste navdih za priˆ

pravo jedi za vsako priloznost in ˆ

okus - od najboljsih juh do ˆ

ˆ

ˆ

slastnih sladic. Z vec kot 350 recepti vam bomo pokazali, kako raznoˆ

vrstno je znala babica kuhati in peci. ˆ

ˆ

Poleg tega vam bomo postregli se s prakticnimi kuharskimi nasveti in zanimivostmi ˆ

iz dobrih starih casov.

Priljubljeni recepti

ˆ

nepogresljivih nedeljskih pecenk in

Sbabicine kuhinje

KRIVNOSTI iz dobrih ˆ

N

SKRIVNOSTI BABICINE KUHINJE

Page 1

ˆ

8:42

ˆ

22/5/09

ˆ

GKS-COVER-SLO-TISK:Layout 1

starih casov


Juhe

23

DOBRO JE VEDETI V trgovinah je sicer naprodaj nariban ementalec, toda sir je bolje kupovati v kosu in ga ribati doma. Tako se ohrani polni okus, ki se po ribanju hitro izgubi. Tudi ementalec, ki se je strdil, lahko brez oklevanja naribamo in uporabimo.

»ebulna juha

V NemËiji je veË receptov za Ëebulno juho. Ta prihaja iz Badna in odraæa bliæino alzaπke kuhinje, v kateri je kmeËka Ëebulna juha zelo priljubljena. »ebulo olupimo, nareæemo na rezine, te pa na enakomerne trakove. V loncu stopimo maslo, dodamo Ëebulo, pokrijemo in duπimo na πibki vroËini tako dolgo, da postekleni. Mesno juho (glejte str. 10) segrejemo, prilijemo Ëebulo in kuhamo 20 minut na πibki vroËini. Prilijemo vino, posolimo in popopramo. Po æelji dodamo nariban muπkatni oreπËek.

1 2 3

Za 4 osebe 500 g Ëebule 2 ælici masla 1 l mesne juhe 1 ælica belega vina sol, poper muπkatni oreπËek po æelji 150 g ementalca 4 rezine belega kruha

N

Z juho napolnimo veËjo ognjevarno skledo ali πe raje πtiri manjπe posodice. Sir drobno naribamo. Rezine kruha potresemo s sirom in jih damo na juho. V pribliæno 3 minutah jih popeËemo v peËici na visoki temperaturi ali pod æarom, da se sir stopi in postane zlato rumen.

4

5


134

Svinjska peËenka z omako Tako pripravljena svinjska peËenka je zelo priljubljena na Bavarskem. Poleg se podajo krompirjevi cmoki in zelena solata. juπno zelenjavo, Ëebulo, Ëesen, lovor Meso operemo, osuπimo in poprova zrna. Koæo premaæemo in natremo s soljo. PeËenko Za 5∑6 oseb s slano vodo, da postane poloæimo v pekaË tako, da je 1 kg svinjine hrustljava. Meso vzamemo iz koæa spodaj, in jo zalijemo sol peËice in postavimo na toplo. z vodo. 250 ml vode klinËki SpeËemo v peËici. Po Mesni sok zavremo 1 πopek juπne zelenjave 15 minutah obrnemo z malo mrzle vode 1 velika Ëebula in koæo mreæasto zareæemo. in omako pretlaËimo. 1 strok Ëesna Sem in tja vtaknemo klinËek Zmeπamo πkrob in 2 ælici 1 lovorov list in peËemo πe 45 minut. Vmes vode ter zgostimo omako. 5 poprovih zrn veËkrat prelijemo z mesnim Solimo in popramo. slana voda po potrebi sokom. 1 æliËka jedilnega πkroba sveæe zmlet poper Juπno zelenjavo oËistimo, operemo in grobo sesekljamo. N »ebulo in Ëesen olupimo. »ebulo grobo sesekljamo, Ëesen prereæemo na { ElektriËna peËica: 220 °C polovico. Po 20 minutah peËenja dodamo { Plinska peËica: stopnja 4∑5

1 2 3

DOBRO JE VEDETI Za svinjsko peËenko so primerni kosi mesa s koæo, na primer pleËe, vrat in rebra.

4


206

Babica

priporoËa

Por ohrani svojo krepko zeleno barvo, Ëe opranega pokapate z limoninim sokom in sok pustite delovati pribliæno 10 minut.

Porova prepeËenka s πunko Beseda por izvira iz stare francoπËine.

Porom odstranimo zunanje liste. dokler ne nastane gladka omaka. Pore operemo in poËez Omako zavremo in zaËinimo Za 4 osebe razpolovimo, da dobimo z muπkatnim oreπËkom. 4 debeli pori 8 kosov. V malo slane vode Peterπilj oplaknemo, sol jih v pokriti kozici kuhamo 12 do suhega popivnamo in 8 rezin kuhane πunke 2 ælici masla, 2 ælici moke minut, da se zmehËajo. Mehke drobno sesekljamo. Edamec nariban muπkatni oreπËek odcedimo, vodo prestreæemo. naribamo in ga skupaj s 3 stebelca peterπilja smetano dodamo omaki. Vsak kos pora ovijemo 50 g edamca Omako zlijemo na por z rezino πunke. Plitvo 2 ælici kisle smetane in potresemo s peterπiljem. nepregorno posodo namastimo maπËoba za posodo Jed prepeËemo v peËici. in zloæimo vanjo por. Iz masla N in moke naredimo svetlo { ElektriËna peËica: 200 ºC preæganje. Postopno mu prilivamo { Plinska peËica: stopnja 3∑4 vodo, v kateri smo kuhali por, in meπamo,

1

3

2


Pecivo

293

©arkelj ©arkelj peËemo v posebnem modlu, ki ima na sredini ≈dimnik«, zato se testo enakomerno peËe zunaj in znotraj. Mandlje prelijemo z vrelo vodo, Beljake stepemo v sneg pustimo nekaj minut, nato in rahlo primeπamo. Za 12∑20 kosov jim odstranimo koæico in jih Testo mora biti gosto tekoËe. 40 g mandljev, 3 jajca 2∑litrski model za πarkelj nareæemo na palËke. Jajca 1 rumenjak, 1 neπkropljena namastimo in ubijemo in rumenjake loËimo limona, 220 g masla pomokamo. Vanj od beljakov. Limono 120 g sladkorja v prahu 1 æliËka ruma, 40 g sultanin zlijemo testo in ga peËemo operemo in obribamo. 220 g moke, 45 g jedilnega πkroba Maslo, sladkor v prahu pribliæno 60 minut. 1 vreËka pecilnega praπka in vse 4 rumenjake PeËen πarkelj posujemo 125 ml mleka penasto umeπamo. Dodamo s sladkorjem v prahu. maslo in moka za model rum, limonino lupino, sladkor v prahu mandlje in oprane sultanine. N Moko, πkrob in pecilni praπek temeljito zmeπamo in menjaje { ElektriËna peËica: 175 ºC z mlekom po ælicah primeπamo masi. { Plinska peËica: stopnja 2

1

4

5

2 3

Babica

priporoËa

Okus πarklja lahko preprosto spreminjamo. Samo prevleËemo ga z glazuro izbranega okusa.


284

Ocvrti slivovi cmoki V vroËi maπËobi ocvrti slivovi cmoki iz kvaπenega testa so poznopoletna poslastica, ki tekne tako velikim kot majhnim. Damo ga na toplo in pustimo vzhajati Odvzamemo 3 ælice mleka, mu pribliæno 30 minut. primeπamo 1 æliËko sladkorja Za 15∑20 kosov in v njem razpustimo kvas. Moko Slive operemo, zareæemo Za kvaπeno testo: stresemo v skledo, naredimo in razkoπËiËimo. V vsako 250 ml mleka, 40 g sladkorja na sredini vdolbino in vlijemo damo kocko sladkorja. 15 g kvasa, 250 g moke vanjo razpuπËeni kvas. Testo tanko razvaljamo 1 neπkropljena limona Potresemo z malo moke in razreæemo na 8 x 4 cm 1 majhno jajce, 40∑50 g masla πËepec soli, maπËoba za cvrenje in pustimo vzhajati. velike pravokotnike. Oprani in obrisani limoni Na vsakega poloæimo slivo Za nadev: obribamo lupino, sok pa in jo ovijemo s testom. pribliæno 500 g sveæih sliv oæmemo. Kvasnemu nastavku Segrejemo maπËobo in pribliæno 250 g dodamo 1 æliËko limonine v njej slive v testu zlato sladkorja v kockah lupine, ½ æliËke limoninega rjavo ocvremo. Ocvrtke cimet, sladkor za posip soka, jajce, maslo, preostalo vzamemo iz maπËobe in N mleko, sol in preostali sladkor ter odcedimo. Posujemo jih vse skupaj ugnetemo v gladko testo. s cimetom in sladkorjem.

1 DOBRO JE VEDETI Ko na træiπËu ni sveæih sliv, namoËimo v rumu suhe slive in namesto kock sladkorja vtaknemo vanje mandljeva jedrca.

Babica

priporoËa

Na kos testa poloæite slivo, vogale upognite navznoter in Ëvrsto pritisnite. »e je treba, vogale namaæite z jajËnim rumenjakom.

2

3

4


amen te knjige je znova od-

kriti tradicionalno kuhinjo in uzivati kot ˆ

nekoc. Nasli boste navdih za priˆ

pravo jedi za vsako priloznost in ˆ

okus - od najboljsih juh do ˆ

ˆ

ˆ

slastnih sladic. Z vec kot 350 recepti vam bomo pokazali, kako raznoˆ

vrstno je znala babica kuhati in peci. ˆ

ˆ

Poleg tega vam bomo postregli se s prakticnimi kuharskimi nasveti in zanimivostmi ˆ

iz dobrih starih casov.

Priljubljeni recepti

ˆ

nepogresljivih nedeljskih pecenk in

Sbabicine kuhinje

KRIVNOSTI iz dobrih ˆ

N

SKRIVNOSTI BABICINE KUHINJE

Page 1

ˆ

8:42

ˆ

22/5/09

ˆ

GKS-COVER-SLO-TISK:Layout 1

starih casov

Skrivnosti babičine kuhinje  

Skrivnosti babičine kuhinje

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you