Page 1


Knjižne novosti

24. december 2010

Št. 51

Kazalo 1.

DOMAČE KNJIGE ........................................................................................... 3 

PRAVKAR IZŠLO ........................................................................................... 3 Slikanice ....................................................................................................... 3 Mladinsko leposlovje ...................................................................................... 4 Leposlovje ..................................................................................................... 5 Poezija ......................................................................................................... 10 Literarna teorija in jezikoslovje ..................................................................... 11 Turistika ....................................................................................................... 11 Filozofija ...................................................................................................... 11 Religija ........................................................................................................ 12 Etnologija ..................................................................................................... 12 Zgodovina .................................................................................................... 12 Sociologija ................................................................................................... 15 Politika ......................................................................................................... 16 Geografija .................................................................................................... 16 Matematika, fizika in tehnika ......................................................................... 17 Računalništvo in informatika ......................................................................... 17 Pravo ........................................................................................................... 17 Umetnost ..................................................................................................... 18 Multimedia ................................................................................................... 20

PONATISI ...................................................................................................21

2


Knjižne novosti

24. december 2010

1. DOMAČE KNJIGE  PRAVKAR IZŠLO Slikanice

Medo spoznava barve: na tržnici Antje Flad MKZ ISBN/EAN: 9788611169163 Redna cena z DDV: 5,95 EUR

Medo spoznava oblike: pri gasilcih Antje Flad MKZ ISBN/EAN: 9788611169170 Redna cena z DDV: 5,95 EUR

Medo spoznava števila: na kmetiji Antje Flad MKZ ISBN/EAN: 9788611169187 Redna cena z DDV: 5,95 EUR

Medo spoznava nasprotja: na gradbišču Antje Flad MKZ ISBN/EAN: 9788611169194 Redna cena z DDV: 5,95 EUR Štiri majhne slikanice s prisrčnimi zgodbicami o Medu.

Prišel je velikanski lev Kristina Brenk Sanje ISBN/EAN: 9789616767934 Redna cena z DDV: 14,95 EUR Tam, kjer sonce pesek peče, doma je velikanski lev. O, da, tisti lev, ki iz Afrike je prišel. Košata griva ve, kaj veli bonton, Maticu pozvoni, povabi ga na rompompom. Pot po pustinji pravi dečka brž premami, oreh zlat na

3

Št. 51


Knjižne novosti

24. december 2010

Št. 51

kokosovi palmi in tralali vseh sort popotnika v njem predrami. A Matiček si kmalu želel bo domov, k ljubi mami pod najmilejši krov. Drobcena, v hudomušne stihe oblečena pravljica o Maticu in velikanskem levu. Besedilce žlahtne Kristine Brenkove ožarijo mehke, navihane ilustracije Polone Lovšin.

Mladinsko leposlovje

Za devetimi gorami Anja Štefan MKZ ISBN/EAN: 9789610105282 Redna cena z DDV: 34,96 EUR Pravljičarka Anja Štefan je ustvarila knjigo več kot petdesetih slovenskih ljudskih pripovedi, ki že leta potujejo iz roda v rod tukajšnjih ljudi in po zaslugi mojstrskih pripovedovalcev ostajajo žive in aktualne. Zbirko zgodb sta bogato ilustrirala Ančka Gošnik Godec in Zvonko Čoh.

Brisingr: sedem obljub Eragona, Ubijalca senc in Saphire Bjartskular (trda vezava) Christopher Paolini Grlica ISBN/EAN: 9789612441357 Redna cena z DDV: 39,90 EUR Šele nekaj mesecev je preteklo od takrat, ko je Eragon prvič izrekel 'brisingr', starodavno besedo za ogenj. Medtem se je naučil ustvarjati magijo z besedami in izzvali so ga vse do obisti. V strahoviti bitki proti cesarskim vojakom na Gorečih planjavah sta si Eragon in Saphira komaj rešila življenji. In vendar Jezdeca in njegovo zmajevko čaka še veliko dogodivščin, ko se Eragon znajde v spletu obljub, ki jih morda ne bo mogel držati. Najprej je tu Eragonova prisega bratrancu Roranu, da mu bo pomagal rešiti ljubo iz krempljev kralja Galbatorixa. Vendar je Eragon prisegel zvestobo tudi drugim. Vardni potrebujejo njegovo nadarjenost in moč, prav tako vilini in škratje. Ko upornike kliče delo in iz vseh kotov kuka nevarnost, mora Eragon izbrati – bo šel čez vse Cesarstvo in prek njega? Bo njegova odločitev povzročila strašne žrtve?

Prižgimo si lučke Lenčak Kupper Mohorjeva d. o. o. ISBN/EAN: 9783708605845 Redna cena z DDV: 14,90 EUR

4


Knjižne novosti

24. december 2010

Št. 51

Bogat prispevek k otroški in mladinski glasbeni literaturi je zbirka otroških pesmi Lenčke Kupper pod naslovom Prižgimo si lučke. 4. aprila 1938 leta na Bistrici pri Pliberku rojeni in v Gorjah na Vrbi živeči Lenčki Kupper se še vedno rojevajo nove in nove pesmice, ki prevzamejo s preprostostjo, čistostjo, prisrčnostjo, vero in vedrino. Zbirka zajema vse segmente cerkvenega leta – tudi post in advent, ki sta v naši glasbeni literaturi slabše zastopana.

Leposlovje

Zapeljivčeva ponudba (mehka vezava) Stephanie Laurens Anu Elara ISBN/EAN: 9789616837149 Redna cena z DDV: 19,95 EUR

Zapeljivčeva ponudba (trda vezava) Stephanie Laurens Anu Elara ISBN/EAN: 9789616837132 Redna cena z DDV: 29,95 EUR Demon Cynster je prisegel, da ne bo nikoli podlegel ljubezni, ko se pred njim pojavi Felicity Parteger in ga prosi za pomoč. Čeprav se je spominja kot drobne deklice, mu zdaj stoji nasproti dama bujnih oblin in sijočih oči, ki je še kako vredna njegove pozornosti. Felicity se zaveda, da je Demon lahkoživec in zapeljivec, vendar ji lahko edino on pomaga rešiti prijatelja v težavah. Dobro ve, da ji elegantni in brezbrižni samec ne bo nikoli dal ljubezni, ki jo išče, čeprav ji povsem nepričakovano in brez potrebe ponudi poroko. Felicity zavrača zakon iz dolžnosti z njim, vendar čuti žgoče in neustavljivo poželenje, kadarkoli jo objame. Toda ali bi za uspešno zvezo zadoščala samo strast, pa čeprav je moški Demon?

Dobra znamenja Terry Prachett, Neil Gaiman Sanje ISBN/EAN: 9789616767804 Redna cena z DDV: 33,95 EUR Skoraj gotovo prva, mogoče tudi edina fantasy obravnava biblijske mitologije, natančneje zgodbe o koncu sveta (vključno s prihodom Antikrista). Zgodba je resda postavljena v Anglijo konec 20. stoletja, kar pa je le postranskega pomena – poglavitno referenco pa si deli vsa krščanska Evropa. Sveta bo namreč konec naslednjo soboto malo pred kosilom, tako vsaj zatrjujejo »Natančne in podrobne prerokbe coprnice Agnes Nutter«, ki se nikoli ne zmotijo … Vse je že pripravljeno, 5


Knjižne novosti

24. december 2010

Št. 51

Antikrist je na poti, potem pa se Božji načrt spotakne ob koordinirano akcijo angela in demona, ki sta pod imenoma Azirafal in Crawley že vse od izgona iz raja nadvse osebno in fizično vpletena v dogajanje na tem svetu. Tako zelo, da se jima je vmes že prav priljubil, saj za razliko od nebes in pekla ni prav nič dolgočasen.

Naj se širni svet vrti Colum McCann Sanje ISBN/EAN: 9789616767958 Redna cena z DDV: 33,95 EUR V avtorjev peti roman nas uvede vrvohodec, ki se avgusta 1974 v jutranji zarji sprehodi med dvojčkoma World Trade Centra. Ljudje na Manhattnu nemo obstanejo in nejeverno strmijo v zrak. Zgodba o Philippu Petitu, ki poskakuje, poplesuje in teče po vrvi, razpeti med nebotičnikoma, služi kot metafora o premagovanju neprijetnih situacij, ki nas spremlja v tem romanesknem portretu New Yorka in njegovih prebivalcev v 70-ih. McCann v njem preplete zgodbe številnih navidez nepovezanih posameznikov, ki jih nepričakovano združijo upanje, lepota in vrvohodčev ‘vizualni prekršek stoletja’, s tem pa ustvari izjemno alegorijo posledic 11. septembra. Za knjigo je leta 2009 prejel ameriško nacionalno knjižno nagrado za leposlovje, Amazon.com pa jo je proglasil za knjigo leta 2009.

Pankrtka iz Karoline Dorothy Ellison Škuc ISBN/EAN: 9789616751339 Redna cena z DDV: 18,00 EUR Ameriška pisateljica Dorothy Allison (1949) se je v uvodu h kratkoprozni zbirki Trash (1998) opisala kot "škilasta lezbijka iz delavskega razreda, odvisna od nasilja, jezika in upanja, ki se je odločila za življenje". Da je bilo soočanje z demoni in s krivicami iz preteklosti še kako pomembno tudi za njeno pisateljsko pot, priča odmevni roman Pankrtka iz Karoline (1992), avtobiografsko obarvana zgodba o osemletni deklici Bone, ki jo je mati rodila pri štirinajstih in ki odrašča v revni družini Boatwright iz ameriške bele sodrge v Južni Karolini v zgodnjih petdesetih letih. Če moški v tej družini radi popivajo, se pretepajo in streljajo, pa se ženske poročajo mlade, pogosto rojevajo in se prehitro starajo. Po materini drugi poroki Bone postane žrtev očimovega telesnega nasilja in spolne zlorabe, s čimer se dolga leta spoprijema sama, tudi tako, da sanjari o petju gospela in božji odrešitvi, prebira knjige in si izmišljuje grozljive zgodbe. Ob pomoči tet in stricev se pri trinajstih letih končno reši večletne more, a zaradi razbitja tabuja spolne zlorabe tudi veliko izgubi. Po romanu je leta 1996 nastal uspešen film v režiji Anjelice Huston.

6


Knjižne novosti

24. december 2010

Št. 51

Bournova izdaja Eric Lustbader Meander ISBN/EAN: 9789616790635 Redna cena z DDV: 34,00 EUR Jason Bourne je izgubil spomin, identiteto in preteklost. Ko ugrabijo namestnika direktorja Cie Martina Lindrosa, pa izgubi tudi edinega prijatelja. Zaobljubi se, da bo rešil še zadnjo vez, ki mu je omogočala življenje, vredno človeka. Odpravi se v Afriko, kjer odkrije globalno mrežo islamskih skrajnežev, ki se želi polastiti jedrskega orožja. Še več: ti skrajneži predvidijo vsak Bournov korak in ga skušajo izkoristiti v svoj prid, da bi uničili Ameriko.

Božično razpoloženje Jože Till Mohorjeva d. o. o. ISBN/EAN: 9783708605708 Redna cena z DDV: 17,50 EUR Vsako leto se ponovno vračata adventni in božični čas ter s tem tudi božičnice. Od taki priložnosti iščejo občutljivi in razmišljajoči sodobniki besedila, ki bi mogla razložiti stara izročila modernemu svetu. Tej zahtevi bodo ugodile zbrane pesmi in misli, ki v reducirani pesniški obliki prispevajo svoj delež k božičnemu razpoloženju.

Da bi sonce posijalo … Mirko Kumer Mohorjeva d. o. o. ISBN/EAN: 9783708605593 Redna cena z DDV: 26,00 EUR V tej knjigi so zbrani Kumrovi neobjavljeni zapiski. Avtor v kratkih novelah opisuje vsakdanjik tedaj izključno slovenskega prebivalstva svoje rojstne vasi Blato v Podjuni na Koroškem. Časovno težišče opisov je druga polovica 19. in prva 20. stoletja, zaobjema pa zlasti čas dveh svetovnih vojn in plebiscitno obdobje okoli leta 1920. Avtor nakazuje spremembe v vaški strukturi ter izgubljanje jezikovne in verske istovetnosti. V novelah oriše usodo domala vseh vaških rodbin, v katerih nastopajo najrazličnejši človeški značaji.

Valencia Michelle Tea Škuc ISBN/EAN: 9789616751315 Redna cena z DDV: 18,00 EUR

7


Knjižne novosti

24. december 2010

Št. 51

V začetku devetdesetih je v središču delavske četrti Misiion v san Franciscu zaživela literarna scena, prežeta z uporniškim duhom grrl panka, kvirovskim aktivizmom in raziskovanjem spolnosti, ki je radikalno prekinilo prekinilo s feminizmom drugega vala. To živahno obrobje lezbične in gejevske kulture je soustvarjala tudi Michelle Tea, ki je v roman Valencia prenesla divjo poezijo, opojno zaljubljenost in sočno spolnost noči na Valencii.

Filozofija v budoarju ali nemoralni učitelji: dialogi, namenjeni izobrazbi mladih deklet Sade Center za slovensko književnost ISBN/EAN: 9789616789141 Redna cena z DDV: 18,00 EUR Sade v knjigi jedernato povzame svoje osrednje teme: osebna svoboda, svoboda do užitka, mesto človeka v naravi in družbi, idealna vladavina. Napisana v obliki dramskega besedila z vmesnim pamfletom je zmes didaktičnega dela in političnega spisa. Delo je sicer odgovor na takratno politično dogajanje in posmeh malomeščanski družbi, a je zaradi provokativnih misli zanimivo tudi za današnjega bralca.

Ojdip v Kolonu Sofokles Društvo Mohorjeva družba Celje ISBN/EAN: 9789612189297 Redna cena z DDV: 29,00 EUR Z Ojdipom v Kolonu je grški tragik Sofokles premostil dogajanje v dveh svojih starejših dramah, Kralju Ojdipu in Antigoni, ter pri skoraj devetdesetih letih ustvaril labodji spev. Nekdanji kralj Ojdip, ki se je po razkritju nehotne vpletenosti v očetomor in incest sam oslepil, se po letih tavanja z Antigono ustavi v Atenah. Nemočni starec, antični kralj Lear, je prepuščen muham krajevnih veljakov in lastnih otrok, Antigone in Ismene ter Eteokla in Polinejka. A kdor vidi, je slep, ugotavlja Sofokles, in šele kdor je slep, v resnici vidi. Ojdip kot tebanski kralj ni bil tisto, kar so v njem videli someščani, kot berač in begunec pa po dolgem trpljenju ni to, za kar ga imajo zdaj. V Tebah je veljal za modrega vladarja, vendar ni vedel niti tega, kdo je, zaradi njega je po mestu začela pustošiti kuga. V očeh Atencev sprva obvelja za nadležnega pritepenca, a ga na koncu k sebi pokliče bog, mestu v blagoslov. Čas, v katerem je nastajala drama, je bil bridek tako za pisca kot za Atene, ki so se opotekale skozi zadnja leta že izgubljene peloponeške vojne. Ostarelega Sofokla je lastni sin na sodišču dolžil starostne neprištevnosti, ta izkušnja se najbrž zrcali v trpkem opisu Ojdipovega spora s Polinejkom. »Tedaj je baje starec sodnikom recitiral dramo, ki jo je imel ravno v rokah in jo je nazadnje napisal, Ojdipa v Kolonu,« pripoveduje Ciceron v svojem razmišljanju o starosti. »Nato je sodnike vprašal, ali lahko takšno pesem ustvari nekdo, ki je neprišteven. Po recitaciji so sodniki izrekli oprostilno sodbo.«

8


Knjižne novosti

24. december 2010

Št. 51

Potonjenec Thomas Bernhard Mohorjeva d. o. o. ISBN/EAN: 9783708605272 Redna cena z DDV: 14,00 EUR

Trije pianisti - Glenn Gould, Wertheimer in pripovedovalec zgodbe - se srečajo v Salzburgu na Mozarteuumu. Vsi trije so si duhovno sorodni, saj stremijo k najvišjemu obvladovanju klavirske igre. Njihova umetniška usoda se kmalu odloči. Medtem ko Gould zatre svojo osebnost in se prelevi v „popoln umetniški stroj”, se druga dva, kljub temu da sta izjemna pianista, ob soočenju s prijateljevo genialnostjo, odpovesta glasbeni karieri. Potonjenec je virtuozno napisana pripoved o virtuoznosti.

Zgodbe iz Vukovarja Siniša Glavaševid Slovenska matica ISBN/EAN: 9789612132040 Redna cena z DDV: 16,00 EUR Zgodbe iz Vukovarja so morda najpomembnejše literarno in tudi novinarsko pričevanje iz časa vojne na Hrvaškem. Avtor, mladi novinar hrvaškega radia, se je dan za dnem oglašal s svojimi poročili o težkem življenju in nazadnje kruti usodi prebivalcev. Njegov glas je ob padcu mesta utihnil in dolgo časa njegova usoda ni bila znana. Šele leta 1997 so njegove ostanke našli na Ovčari, prizorišču poboja mnogih vukovarskih ujetnikov. V knjigi so zbrani tako njegovi lirični zapisi, ki so nastajali v strašnem vojnem času, kakor tudi njegova radijska poročila. Gre za knjigo, ki je več kot poročilo, je knjiga o življenju, upanju in smrti sredi krutega zgodovinskega časa ob koncu stoletja.

Črnomaljska in metliška knjiga: pesmi, zgodbe in pričevanja Slovenska matica ISBN/EAN: 9789612132057 Redna cena z DDV: 37,00 EUR Knjiga obsega v eni knjigi dvoje belokranjskih mest. Razlog za tako odločitev je v tem, da se mesti velikokrat obravnavata in omenjata skupaj, največkrat tudi v kontekstu belokranjske dežele, ki daje mestecema svoj nespregledljiv pridih. Zato je urednik gradivo razporedil na tri poglavja: Bela krajina in njena bisera, Črnomelj, ter Metlika. Besedilo dopolnjujejo likovne reprodukcije. Jedru knjige je dodana urednikova kulturnozgodovinsko-spominska študija.

9


Knjižne novosti

24. december 2010

Št. 51

Poezija

Litanije za mir Neža Maurer Sanje ISBN/EAN: 9789612740139 Redna cena z DDV: 10,00 EUR Ob 80. letnici Neže Maurer je izšla njena nova pesniška zbirka vezana v zlato svilo.

Razigranke Barbara Gregorič Gorenc Rokus Klett ISBN/EAN: 9789612710897 Redna cena z DDV: 20,00 EUR

Razigranke (zlata obroba) Barbara Gregorič Gorenc Rokus Klett ISBN/EAN: 9789612710903 Redna cena z DDV: 29,90 EUR Zbirka skriti klasiki predstavlja svojo osmo knjigo, kjer smo zajeli ustvarjalni svet pesnice Barbare Gregorič Gorenc. Lani je izšel v zbirki ponatis otroške knjige Eda Deržaja Kapljice. Letošnja, ki ji po tematiki sledi pa je ustvarjena posebej za to zbirko. Predstavljene pesmi skozi letne čase na prijazen razkrivajo otroške radosti, zgode in nezgode. Poeziji verno sledi lirična ilustracija Andreje Gregorič.

Podobe zlodjev in svetnikov: stanje sveta od zgoraj in spodaj Bert Pribac KD Vilenica ISBN/EAN: 9789616685177 Redna cena z DDV: 15,00 EUR Bert Pribac s svojo novo pesniško zbirko poizkuša uravnavati, umiriti in uskladiti razburkanost.

10


Knjižne novosti

24. december 2010

Št. 51

Literarna teorija in jezikoslovje

Slovenska pravna terminologija: od začetkov 19. stoletja do danes Mateja Jemec Tomazin ZRC SAZU ISBN/EAN: 9789612542344 Redna cena z DDV: 17,00 EUR Znanstvena monografija predstavlja razvoj slovenske pravne terminologije od 19. stoletja do vstopa Slovenije v Evropsko unijo. Pravno izrazje se je ves čas močno oblikovalo pod vplivom drugih jezikov, sprva nemščine, potem srbohrvaščine in danes angleščine. Analiza glagolskih terminov, vključenih v terminološko zbirko Evroterm, opozarja na pomen glagola kot ene od terminoloških besednih vrst v humanističnih vedah, čeprav pod vplivom (pre)zvestega sledenja izvirniku prepogosto nastajajo nerazumljivi termini, ki otežujejo učinkovito (spo)razumevanje.

Turistika

Karavanke brez meja Gerhard Leeb Mohorjeva d. o. o. ISBN/EAN: 9783708604961 Redna cena z DDV: 28,00 EUR Avtor Gerhard Leeb se je podal na pot v kraje ob vznožju Karavank z namenom, da Karavankam odvzame njihovo politično ustvarjeno nepremostljivost. Knjiga v prvi vrsti ni vodič v gorski svet Karavank, temveč razkriva predvsem lepote, posebnosti, kulturnozgodovinske trenutke in čudovite izletniške cilje v krajih vzdolž Karavank in v njihovih višinah ter favno, floro in geologijo gorovja. Hkrati pa avtor poskuša ujeti skupno zgodovinsko tradicijo obeh strani Karavank.

Filozofija

Ethical gestures Nova revija ISBN/EAN: 9789616580717 Redna cena z DDV: 14,99 EUR

11


Knjižne novosti

24. december 2010

Št. 51

Religija

Credo: apostolska veroizpoved – razlaga vere za naš čas Hans Küng Društvo Znamenje ISBN/EAN: 9789619259214 Redna cena z DDV: ?

Etnologija

Glasnik 50/1,2/2010 distribucija Buča Redna cena z DDV: 10,00 EUR

O nedelji: zgibi časovnosti in nekaj etnografskih izhodišč Tina Volarič Slovensko etnološko društvo ISBN/EAN: 9789616775045 Redna cena z DDV: 15,01 EUR

Zgodovina

Odprte žile Latinske Amerike Eduardo Galeano Sanje ISBN/EAN: 9789616767965 Redna cena z DDV: 33,95 EUR V svojem eseju Odprte žile Latinske Amerike Eduardo Galeano analizira zgodovino Latinske Amerike kot celote od časov, ko so Evropejci odkrili novi svet, do sodobnosti. Knjiga ni urejena na podlagi kronologije, geografije ali političnih nasledstev, ampak kot pregled različnih plasti zgodovine Latinske Amerike v navezavi na vzorce petstoletnega izkoriščanja. Galeana torej zanima zlato in srebro, kakav in bombaž, kavčuk in kava, sadje, kože in volna, nafta, železo, nikelj, mangan, baker, aluminijeva ruda, nitrati in kositer – žile, ki prepredajo celoten kontinent in vodijo do skrinj, polnih bogastva, ki se nahajajo v Združenih državah in v Evropi. Galeano dejstva in podobe prepleta v bogato tapiserijo, v kateri znanstveno analizo združuje s strastmi zatiranih in trpečih narodov.

12


Knjižne novosti

24. december 2010

Št. 51

O rapalski meji: zbornik mednarodnega simpozija ob 90. letnici podpisa rapalske pogodbe Ad pirum ISBN/EAN: 9789619266595 Redna cena z DDV: 20,00 EUR Mednarodni simpozij se je zgodil 12. novembra 2010 v prostorih Muzeja Žiri, natančno na dan podpisa rapalske pogodbe pred 90. leti, ki je hudo posegla v življenja številnih Slovencev. Njeno zapuščino so živeli naši predniki in jo živimo še danes. Posebno spodbudo za organizacijo simpozija so predstavljale informacije, ki smo jih dobivali preko naše zahodne meje. Pojavljanje ponatisov starih zemljevidov izpred prve svetovne vojne, ki prikazujejo veliko Italijo z rapalsko mejo kot večna italijanska zemljišča, prikazovanje današnjih slovenskih ozemelj pod italijansko šolsko upravo, zlasti pa omenjanje Osimskega sporazuma kot nujnega zla, smo organizatorji prepoznali kot zadostne in dovolj zaskrbljujoče razloge za sklic mednarodnega posveta.

Kako so izumili judovsko ljudstvo Shlomo Sand *cf ISBN/EAN: 9789612570279 Redna cena z DDV: 30,00 EUR

Sand v knjigi Kako so izumili judovsko ljudstvo dokazuje, da judovsko ljudstvo nikoli ni bilo “narod” s skupnim izvorom, pač pa pisana mešanica skupin, ki so v različnih zgodovinskih obdobjih sprejele judovsko religijo. Večine Judov Rimljani sploh niso izgnali (mit okoli izgona Judov so razširili zgodnji kristjani, ker so hoteli, da se spreobrnejo v novo vero) in večina jih je ostala v Palestini (izgnancev da je bilo največ 10.000). Trdi tudi, da se je po arabskem zavzetju veliko Judov spreobrnilo v islam in asimiliralo. Skratka, njegova teza je, da so predniki palestinskih Arabcev Judje. Glede koncepta judovskega ljudstva Sand pravi, da so v 19. stoletju intelektualci judovskega rodu, na katere je vplival nemški nacionalizem, prevzeli nase nalogo, da “retrospektivno izumijo judovsko ljudstvo”. Z zgodovinarjem Heinrichom Graetzom (1817–1891) se je začela zgodovina judaizma kot nacije, ki je nekoč bila kraljestvo, potem postala “popotno/izvoljeno ljudstvo (Večni Jud) in se na koncu vrnila k svoji “zibelki”. Če imata obe skupini (Arabci in Judje) potemtakem iste “korenine”, potem se odpira vprašanje, zakaj je entiteta, ki je bila nekoč britanska Palestina, zdaj zatočišče ljudstva ene same religije, namesto da bi bila država, v kateri imata obe skupini državljanstvo in s tem zajamčeno enako pravno varstvo zakonov države, katere legitimnost ne bi več nihče spodkopaval.

13


Knjižne novosti

24. december 2010

Št. 51

Med kulturo in politiko: kulturnopolitična razhajanja v Sloveniji med svetovnima vojnama Ervin Dolenc Inštitut za novejšo zgodovino ISBN/EAN: 9789616386272 Redna cena z DDV: 23,00 EUR

Die Stellung der Slowenischen Landesregierung zum Land Kärnten 1918-1920 Tamara Griesser-Pečar Mohorjeva d. o. o. ISBN/EAN: 9783708605371 Redna cena z DDV: 32,00 EUR Tamara Griesser-Pečar je svobodna zgodovinarka, ki se ukvarja s preučevanjem obdobja od propada avstro-ogrske monarhije do prvih povojnih let po drugi svetovni vojni.

Zaton zahoda, 2. del Oswald Spengler Slovenska matica ISBN/EAN: 9789612132002 Redna cena z DDV: 30,50 EUR Avtor sodi med tiste svetovne pisce univerzalnih zgodovin, katerih dela so kljub novim dognanjem aktualna tudi desetletja po svojem izidu. Namesto ene same linearne zgodovine, nam Spengler predstavlja zgodovino človeštva kot dramo številnih mogočnih kultur. Po njegovem gredo vse velike kulture skozi življenjske cikle. Z metodo komparativne morfologije dokazuje, da se vsa civilizacija razvija neodvisno, ter ima izvirne in enkratne možnosti samopotrditve in samoizpolnitve. Propad Zahoda je bistvena knjiga za razumevanje današnje usode Evrope in sveta. Ker je knjiga zelo obsežna, je v slovenščini izšla v dveh knjigah: prva je izšla lansko leto, druga pa sedaj.

Kranjski zbornik 2010 Mestna občina Kranj Redna cena z DDV: 20,00 EUR Datum izida: 22. 12. 2010 Zbornik obeležuje 50-letno tradicijo. V tem času je pomembno prispeval k domoznanstveni zgodovini, raziskovanju preteklih dogodkov in osebnosti, ki so zaznamovali čas, in pomembnih dosežkov sedanjosti. Kranjski zbornik prinaša poglobljena 14


Knjižne novosti

24. december 2010

Št. 51

vsebinska poglavja o preteklosti, politiki, gospodarstvu, stavbnem razvoju in okolju, kulturni podobi mesta, šolstvu, skrbi za zdravje, podobah sedanjosti, športu, pomembnih ljudeh in kroniki dogodkov.

Sociologija

Made in India: eseji o razredu, spolu in kulturi Modhumita Roy *cf ISBN/EAN: 9789616789141 Redna cena z DDV: 15,00 EUR Večina tukajšnjih ljudi ob Indiji pomisli na prenaseljeno, revno deželo tretjega sveta. Orientalistično stališče, da je indijska podcelina prenaseljena in revna, vsebuje ne preveč skrito podmeno o kavzalni zvezi med obema, revni so, ker jih je preveč, in revni bodo ostali, dokler jih bo toliko. Vzhodnoindijska družba in britanska država sta pomembno, morda odločilno prispevali k indijski "zaostalosti". Od neodvisnosti Indije v letu 1947 naprej je Indija "država v razvoju"; ko se je otresla britanske nadvlade, je preživela nekaj desetletij trajajoče "razvojniško", neuvrščeno postkolonialno obdobje; v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pa je bil naslednik britanskega imperija, severnoameriški, prisiljen ustaviti razvojniške politike tretjega sveta z intenziviranjem in globalizacijo neoliberalnih gospodarskih paradigem.

V suženjstvo zakleti: (upor prekletih) Frantz Fanon *cf ISBN/EAN: 9789612570262 Redna cena z DDV: 23,00 EUR Evropejci, odprite to knjigo, stopite vanjo. Po nekaj korakih v temi boste zagledali tujce, ki sedijo okrog ognja, približajte se, prisluhnite: govorijo o usodi, ki so jo namenili vašim trgovinam in plačancem, ki jih varujejo. Morda vas bodo opazili, toda pogovarjali se bodo naprej in niti ne tiše.

Subkulture: prispevki za kritiko in analizo družbenih gibanj IX. Subkultruni azil Maribor ISBN/EAN: 97896166201549 Redna cena z DDV: 18,00 EUR

15


Knjižne novosti

24. december 2010

Št. 51

Politika

Mednarodni položaj Kitajske po koncu hladne vojne Marjan Cenjen FDV ISBN/EAN: 9789612354138 Redna cena z DDV: 25,00 EUR Avtor se v knjigi ukvarja z vlogo Kitajske v mednarodnih odnosih s poudarkom na obdobju po hladni vojni. Tehtnost delu daje službovanje dr. Cencena na Kitajskem med letoma 1995 in 2000 ter nato med letoma 2005 in 2009, ko je tam opravljal vlogo veleposlanika Republike Slovenije. Delo temelji na zajetni zbirki virov, ki jih je zbral v času službovanja v Pekingu, ter na številnih pogovorih s kitajskimi državnimi uradniki, uslužbenci in raziskovalci na inštitutih. Dr. Cencen ugotavlja, da je v Evropi kljub globalizaciji, ko naj bi svet postajal vse bolj povezan in vse manjši, precej stereotipov, izhajajočih iz nepoznavanja Kitajske. V knjigi obračunava s stereotipi ter bralcu ponuja poglobljeno razumevanje dogajanja na Kitajskem. Posledice nepoznavanja Kitajske so lahko daljnosežne, saj se le-ta vse bolj povezuje z deli sveta, v katerih je zaradi različnih razlogov bolje sprejeta in razumljena. Za Slovenijo je krepitev odnosov s Kitajsko pomembna tudi zaradi zelo aktualne gospodarske diplomacije in prav zato bi bilo, ugotavlja avtor, zelo modro, da Slovenija dvostranske odnose s Kitajsko vsestransko okrepi.

Geografija

Dinamika podzemne vode v kraškem zaledju izvirov Ljubljanice/Dinamics of Underground Water in the Karst Catchment Area of the Ljubljanica Springs Janez Turk ZRC SAZU ISBN/EAN: 9789612542337 Redna cena z DDV: 20,00 EUR Knjiga temelji na večletnih zveznih meritvah vodnih nivojev in temperatur v jamah med Planinskim poljem in izviri Ljubljanice. Primerjava med meritvami v jamah, ter meritvami pretokov reke Unice in meteorološkimi podatki, so avtorju omogočili nov vpogled v dinamiko polnjenja in praznjenja kraškega vodonosnika na tem območju, dinamiko gladine kraške podtalnice ter hidrološko vlogo Planinskega polja. Avtor v delu prikaže izjemen pomen jam, kot opazovalnih točk v kraški hidrologiji. Knjiga je v slovenskem in angleškem jeziku.

Characteristics of Percolation through the Karst Vadose Zone Janja Kogovšek ZRC SAZU ISBN/EAN: 9789612542252 Redna cena z DDV: 28,00 EUR

16


Knjižne novosti

24. december 2010

Št. 51

Knjiga razkriva dinamiko pretakanja in zadrževanja padavin tudi v večletnem merilu in nanjo vezan prenos kontaminantov, njihov vpliv na raztapljanje kamnine v vadozni coni ter vlogo vadozne cone v kraškem vodonosniku. Novo znanje, ki je bilo pridobljeno z dolgotrajnimi, multiparameterskimi, sočasnimi raziskavami je neposredno uporabno pri načrtnem dolgoročnem varovanju kakovosti kraških izvirov.

Matematika, fizika in tehnika

Računske metode za fizike Simon Širca, Martin Horvat DMFA ISBN/EAN: 9789612122270 Redna cena z DDV: 49,99 EUR

Računalništvo in informatika

Spoznajmo Office 2010 Flamingo ISBN/EAN: 9789616176897 Redna cena z DDV: 24,90 EUR

Pravo

Iz pravNega kotička: komentarji na pravni položaj Koroških Slovencev Rudi Vouk Mohorjeva d. o. o. ISBN/EAN: 9783708604947 Redna cena z DDV: 17,00 EUR Rudi Vouk velja na avstrijskem Koroškem za odvetnika dirkača. Ta neslavni naslov si je pridobil z akcijo prehitre vožnje s samoovadbo, da bi lahko po tej poti sprožil pravno diskusijo in nove razsodbe ustavnega sodišča o manjkajočih slovenskih napisih na krajevnih tablah. V nad petdesetih postopkih je dosegel za slovensko narodno skupnost novo razmišljanje pri avstrijskih pravnih instancah. Vendar ne samo v zvezi s slovenskimi krajevnimi napisi, ampak tudi v vprašanju slovenščine kot uradnega jezika na Koroškem je Vouk dosegel zgodovinske uspehe. Za zasebni Radio Korotan, od leta 2001 dalje Radio dva, že vrsto let prispeva hudomušne pravno-politične komentarje za „Pravni kotiček“. Teh komentarjev se je medtem nabralo skoraj šeststo, nekaj od njih pa jih lahko sedaj preberete v knjigi.

17


Knjižne novosti

24. december 2010

Št. 51

Ustava Republike Slovenije Delo ISBN/EAN: 9789616155212 Redna cena z DDV: 4,99 EUR Časnik Delo ob dvajsetletnici plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije izdaja Ustavo RS dr. Franceta Bučarja, očeta slovenske ustave.

Umetnost

Govorjeno telo: izbor besedil 1989-2009 Valere Novarina Mestno gledališče ljubljansko ISBN/EAN: 9789616369251 Redna cena z DDV: 18,00 EUR Valere Novarina je vsestranska gledališka žival: igralec, režiser, dramatik, slikar, fotograf in pohodnik. Gledališče je zanj mejno početje, ki mora biti nenehno na robovih, stičiščih in presekih umetnostnih izrazov, izdelano v oscilaciji med vidnim in slišnim, med svetlobo in temo, med teorijo in uprizoritvijo. Je dejaven filozof med živečimi francoskimi gledališči, V Sloveniji pa je bil doslej skorajda neznan. Knjiga Govorjeno telo je prva tovrstna predstavitev tega vsestranskega gledališkega avtorja na slovenskih tleh.

Pod bikovo glavo/Under the Bull`s Head Bogdan Borčič in drugi Cankarjev dom ISBN/EAN: 9789616157414 Redna cena z DDV: 15,01 EUR

Franc Kavčič, Caucig. Antične teme Ksenija Rozman Narodna galerija ISBN/EAN: 9789616743228 Redna cena z DDV: 30,00 EUR

Nazaj Valentin Oman Mohorjeva d. o. o. ISBN/EAN: 9783708605630 Redna cena z DDV: 49,00 EUR 18


Knjižne novosti

24. december 2010

Št. 51

Valentin Oman je nazaj. Po 13-letni razstavni odsotnosti na avstrijskem Koroškem, pogojeni od protesta do uradnih političnih odnosov do koroških Slovencev, se je umetnik Valentin Oman vrnil v rojstno Koroško z razstavami in novo umetniško monografijo Nazaj. Monografija vsebuje Omanova dela od l. 1997 do 2010. Človeška figura, človeštvo, preteklost, sedanjost in prihodnost so stalnica in vir ustvarjalnega navdiha Valentinu Omanu. To dokazuje njegov obširni likovni opus, sestavljen iz številnih ciklusov. Oman je doma v najrazličnejših medijih kakor v slikarstvu, grafiki in kiparstvu, njegov odnos do materiala in barve prežema močna tankočutnost. Izjemna so tudi njegova številna dela za javni prostor, ki pričajo o Omanovi zmožnosti vživetja v prostor in kraj. Besedilo je v slovenskem, nemškem in angleškem jeziku.

Franc Kavčič, Caucig. Themes of Antiquity Ksenija Rozman Narodna galerija ISBN/EAN: 9789616743235 Redna cena z DDV: 30,00 EUR

Manuscripta: Medieval Illumination in Manuscripts from the National and University Library Nataša Golob Narodna galerija ISBN/EAN: 9789616743211 Redna cena z DDV: 30,00 EUR

Einsteinova življenja: popotovanja skozi čas in zgodovino fizike Fiami DMFA ISBN/EAN: 9789612122317 Redna cena z DDV: 7,68 EUR

Galilejeva življenja: popotovanja skozi čas in zgodovino fizike Fiami DMFA ISBN/EAN: 9789612122324 Redna cena z DDV: 7,68 EUR

19


Knjižne novosti

24. december 2010

Št. 51

Križmanova orglarska delavnica: ob 250-letnici njegovih prvih orgel Edo Škulj Družina ISBN/EAN: 9789612228149 Redna cena z DDV: 29,00 EUR

Multimedia

Sewda – CD Sedef Sanje ISBN/EAN: 3830021920714 Redna cena z DDV: 13,81 EUR Trio izvrstnih glasbenikov je tokrat v goste povabil ščepec glasbenih prijateljev, ki so z različnimi inštrumenti ozaljšali njihove različice znanih in manj znanih sevdalink ter drugih pesmi. Kljub temu glasba niti najmanj ne zveni nasičeno ali prebohotno; nasprotno, Sedef je v aranžmajih in širši zvočni sliki ohranil temeljne prvine sevdalink, kot so zadržanost, introvertiranost ali poudarek na notranji, intimni dinamiki, ki podčrta svojevrstno skrivnostnost. Po drugi strani pa pesmi obenem zvenijo zelo odprto, naslavljajo nas neposredno in takoj. Pesmi delujejo, kot bi jih igrali za svoj »deif« (užitek), lahkotno, zračno, sproščeno, a spet do obisti čustveno in predano. Omenjena lahkotnost je kajpak varljiva, iz odigranega in odpetega je takoj jasno, kako zavzeti so glasbeniki, kako natančno in pozorno so odigrali in zapeli, s skrbjo in marljivostjo, ki ju ponavadi pripišemo odnosu do živih bitij, ne do pesmi ... Enako posvečenost do umetnosti bi pravzaprav pričakoval od vsakega glasbenika in seveda tudi poslušalca; videti in slišati je, da je v današnjem drvečem času tega vse manj, zato je toliko bolj dragoceno povabilo Sedefovcev, da si vzamemo čas in se potopimo v njihovo milino.

20


Knjižne novosti

24. december 2010

Št. 51

 PONATISI

Zgodovina 3, učbenik Janez Cvirn, Andrej Studen DZS ISBN/EAN: 9789610201120 Redna cena z DDV: 18,90 EUR Učbenik sledi vsebinskim spremembam učnega načrta, omogoča uresničevanje ciljev, ki jih predvideva učni načrt, opozarja na različne poglede o posameznih temah ali problemih. Odlomki iz zgodovinskih virov in literature, slikovno gradivo, sheme in zemljevidi omogočajo razbiranje dejstev in dokazov, oblikovanje sklepov, razlag, argumentov, interpretacij…, multiperspektivni viri pa razvijanje spretnosti kritičnega mišljenja.

21


Knjižne novosti

24. december 2010

KNJIGARNE IN PAPIRNICE MLADINSKE KNJIGE TRGOVINE D.D. Mladinska knjiga Ajdovščina, Goriška cesta 20a, 5270 Ajdovščina Mladinska knjiga Citycenter Celje, Mariborska cesta 100, 3000 Celje Mladinska knjiga, Mestna knjigarna Celje, Stanetova ulica 3, 3000 Celje Mladinska knjiga Domžale, Ljubljanska cesta 83, 1230 Domžale Mladinska knjiga, Knjigarna Dom knjige, Pristaniška cesta 56, 6000 Koper Mladinska knjiga, Mestna knjigarna Kranj, Maistrov trg 1, 4000 Kranj Mladinska knjiga Qlandia Kranj, Cesta 1. maja 77, 4000 Kranj Mladinska knjiga Kolodvor, Miklošičeva cesta 40, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga, Knjigarna Konzorcij, Slovenska cesta 29, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga, Papirnica Konzorcij, Slovenska cesta 29, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga, Knjigarna Ekonomist, Kardeljeva ploščad 17, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga, Knjigarna Pravica, Poljanski nasip 2, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga, Knjigarna Matica, Kongresni trg 8, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga, Knjigarna Wolfova, Wolfova 8, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga, Knjigarna Citypark, Šmartinska 152g, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga Nebotičnik, Slovenska cesta 37, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga Miklošičeva, Miklošičeva cesta 16, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga Vič, Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga Moste, Zaloška cesta 33, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga, Center Oxford, Kopitarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga, Papirnica Kopitarjeva, Kopitarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga, Trubarjev antikvariat, Mestni trg 25, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga, Galerija Ars, Jurčičev trg 2, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga Čopova, Čopova ulica 3, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga BTC, Dvorana A, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga Lucija, Obala 107, 6320 Portorož Mladinska knjiga Europark, Pobreška cesta 18, 2000 Maribor Mladinska knjiga Jurčičeva, Jurčičeva ulica 8, 2000 Maribor Mladinska knjiga, Mestna knjigarna Maribor, Ulica 10. oktobra 4, 2000 Maribor Mladinska knjiga Gosposka, Gosposka ulica 24, 2000 Maribor Mladinska knjiga Murska Sobota, Ul. Štefana Kovača 43, 9000 Murska Sobota Mladinska knjiga, Mestna papirnica Nova Gorica, Kidričeva ulica 20, 5000 Nova Gorica Mladinska knjiga, Mestna knjigarna Nova Gorica, Rejčeva ulica 12, 5000 Nova Gorica Mladinska knjiga Qlandia Nova Gorica, Cesta 25. junija 1a, 5000 Nova Gorica Mladinska knjiga, Mestna knjigarna Novo mesto, Glavni trg 9, 8000 Novo mesto Mladinska knjiga Ptuj, Novi trg 4, 2250 Ptuj Mladinska knjiga Radovljica, Gradnikova cesta 1b, 4240 Radovljica Mladinska knjiga Ravne, Prežihova ulica 24, 2390 Ravne na Koroškem Mladinska knjiga Slovenj Gradec, Glavni trg 8, 2380 Slovenj Gradec Mladinska knjiga Slovenska Bistrica, Žolgarjeva ulica 12, 2310 Slovenska Bistrica Mladinska knjiga Šempeter, C. Prekomorskih brigad 4, 5290 Šempeter pri Gorici Mladinska knjiga Tolmin, Trg maršala Tita 19, 5220 Tolmin Mladinska knjiga, Knjigarna Trbovlje, Ulica 1. junija 15, 1420 Trbovlje Mladinska knjiga, Papirnica Trbovlje, Ulica 1. junija 36, 1420 Trbovlje Mladinska knjiga Velenje, Šaleška cesta 19a, 3320 Velenje Mladinska knjiga, Cankarjeva knjigarna Vrhnika, Lošca 5, 1360 Vrhnika Mladinska knjiga Zagorje, Cesta zmage 27, 1410 Zagorje Mladinska knjiga Žalec, Šlandrov trg 38, 3310 Žalec

Predstavljene knjige so na voljo v izbranih knjigarnah Mladinske knjige. Za podrobnejše informacije o posameznem naslovu nas kontaktirajte na Facebooku!

22

Št. 51


Knjižne novosti

24. december 2010

23

Št. 51

Knjižne novosti  

Knjižne novosti

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you