Page 1


Knjižne novosti

04. februar 2011

Št. 5

Kazalo 1.

DOMAČE KNJIGE ........................................................................................... 3 

PRAVKAR IZŠLO ........................................................................................... 3 Slikanice ....................................................................................................... 3 Mladinsko leposlovje ...................................................................................... 6 Priročniki za otroke in mladino ....................................................................... 8 Leposlovje .................................................................................................... 10 Poezija ......................................................................................................... 19 Turistika ....................................................................................................... 21 Priročniki ...................................................................................................... 21 Osebna rast in ezoterika ............................................................................... 24 Psihologija .................................................................................................... 25 Pedagogika in didaktika ................................................................................ 26 Filozofija ...................................................................................................... 26 Religija ........................................................................................................ 27 Etnologija ..................................................................................................... 28 Zgodovina .................................................................................................... 28 Politika ......................................................................................................... 29 Medicina ....................................................................................................... 29 Pravo ........................................................................................................... 30 Umetnost ..................................................................................................... 32

 

PONATISI ...................................................................................................34 NAPOVEDUJEMO .........................................................................................35

2


Knjižne novosti

04. februar 2011

Št. 5

1. DOMAČE KNJIGE  PRAVKAR IZŠLO Slikanice

Čričkova pesem Joanne Barkan MKZ ISBN/EAN: 9789610114291 Redna cena z DDV: 14,95 EUR Pritisni na črička, da bosta začirikala! Ko se na travnik spusti večer, začnejo črički gosti svojo pesem. Samo mali čriček si ne upa peti. Ampak z mamino spodbudo se kmalu nauči veselo črikati.

Žabice in prijatelji Joanne Barkan MKZ ISBN/EAN: 9789610114307 Redna cena z DDV: 14,95 EUR Pritisni na žabici, da bosta zakvakali! Pomlad je in živali se prebujajo iz zimskega sna. Žabice v ribniku z glasnim regljanjem zabavajo prijatelje. Pridruži se jim na sprehodu skozi letne čase!

Zlatolaska in trije medvedi Pomurska založba ISBN/EAN: 9789612490973 Redna cena z DDV: 12,50 EUR Zlatolaska v gozdu naleti na hišico in sklene pogledati noter. Kaj najde? Se bodo stanovalci vrnili domov preden bo odšla? Priredba znane zgodbe s svežimi ilustracijami je namenjena najmlajšim za prve korake v svet pravljic in branja. Seveda v spremstvu staršev ali vzgojiteljev, ki bodo na koncu knjige našli tudi nekaj namigov za pomoč na tej poti.

Janko in Metka Pomurska založba ISBN/EAN: 9789612490980 Redna cena z DDV: 12,50 EUR Janko in Metka tavata po gozdu in naletita na hišico iz samih slaščic. Bo otrokoma uspelo spet najti pot domov?

3


Knjižne novosti

04. februar 2011

Št. 5

Priredba znane zgodbe s svežimi ilustracijami je namenjena najmlajšim za prve korake v svet pravljic in branja. Seveda v spremstvu staršev ali vzgojiteljev, ki bodo na koncu knjige našli tudi nekaj namigov za pomoč na tej poti.

Pi – zadnji polarni medvedek Alenka in Tomaž Klopčič Samozaložba ISBN/EAN: 9789619296424 Redna cena z DDV: ?

Pi – The Last Polar Bear Alenka in Tomaž Klopčič Samozaložba ISBN/EAN: 9789619296431 Redna cena z DDV: ? Zgodbica govori o polarnem medvedku, ki skupaj s prijateljem Pingom obtiči na odlomljeni ledeni plošči, ki ju popelje daleč na odprto morje. Zbegana dvojica ima na nepredvidenem popotovanju zelo zanimive dogodivščine in srečanja, med drugim spoznata tudi človeka - v vseh njegovih pojavnostih. In kot se za pravo eko knjigo spodobi, je tudi Pi - zadnji polarni medvedek izdan na recikliranem papirju, 1 evro od prodanega izvoda pa bo namenjen azilu za divje živali na Muti.

Črt in Lena Alenka Klopčič Samozaložba ISBN/EAN: 9789619296417 Redna cena z DDV: ? »Morda imata ljubezen in predanost opraviti s številom tačk. Pes premore štiri, človek pa je na tleh zadržal le dve. To mu je dalo možnost, da je na primer zgrabil za svinčnik in napisal zgodbico o predanosti štirih pasjih tačk. Zgodbo o spoštovanju zdavnaj sklenjene pogodbe o prijateljstvu, zapečatene s štirimi odtisi in podpisom. Uganete, kateri pečat bolj drži?!« Tamara Vonta, urednica POP TV Celoten dobiček od prodaje je namenjen Obalnemu društvu proti mučenju živali – zavetišču Koper.

4


Knjižne novosti

04. februar 2011

Št. 5

Izgubljena ovca Juliet David Ognjišče ISBN/EAN: 9789612630478 Redna cena z DDV: 5,90 EUR Jezusova prilika o izgubljeni ovci je v tej slikanici prirejena za malčke. V knjigi s trdimi platnicami je veliko zavihkov, da jih lahko otroci raziskujejo in tako odkrivajo priljubljeno zgodbo o dobrem pastirju, ki je šel iskat izgubljeno ovco. Starši pa bodo otroke s pomočjo te zgodbe lahko vodili k edinemu Dobremu pastirju – Jezusu.

Brez zmede do abecede Zvezdana Majhen Didakta ISBN/EAN: 9789612611897 Redna cena z DDV: 14,99 EUR Ob prebiranju mladi bralec spoznava, da se določena črka lahko nahaja na različnih mestih v besedi, in odkriva strukturo besed ter vlogo posamezne črke v njej. Pesmice imajo le štiri verze, kar bralca začetnika razbremeni strahu pred obsežnostjo teksta.

Jaz živim tako, kako pa ti? Norbert Golluch Didakta ISBN/EAN: 9789612611750 Redna cena z DDV: 12,90 EUR Ljudje po vsem svetu živijo v najrazličnejših bivališčih. V hišah, na vodi, celo na drevesih! S slikanico bodo otroci spoznali domovanja nekoč, danes in v prihodnosti. Knjiga Jaz živim tako, kako pa ti? na zanimiv način predstavlja najrazličnejša domovanja sveta in kulture.

Danes gremo v baletno šolo Susa Hämmerle Didakta ISBN/EAN: 9789612611767 Redna cena z DDV: 12,90 EUR Julija je kot vrtavka. Kar naprej poskakuje in poplesuje. Nekega dne ji mamica in očka pripravita presenečenje: odpeljeta jo v baletno šolo, kjer se prvič sreča z baletno umetnostjo. Danes gremo v baletno šolo

5


Knjižne novosti

04. februar 2011

Št. 5

je knjiga za vse radovedneže, ki jih zanima, kaj je baletna šola in kaj se v njej učijo. Všeč pa bo tudi nadebudnim mladim balerinam in baletnikom, ki že obvladajo osnovne korake.

Zemlja se je prehladila Roxane Marie Galliez Morfem ISBN/EAN: 9789616773850 Redna cena z DDV: 20,62 EUR Gre za ekološko zgodbo, ki govori o Zemlji, ki je razočarana nad našim početjem. Bruha lavo, dela orkane, ustvarja poplave ... vse v želji, da bi nas opozorila na svoje slabo počutje in v upanju, da ji bomo prisluhnili.

Mavrična školjka: izbrane in nove štirivrstičnice Miroslav Košuta Društvo Mohorjeva družba Celje ISBN/EAN: 9789612189402 Redna cena z DDV: 18,00 EUR Miroslav Košuta je mojster jezika, kar je mogoče opaziti v vseh njegovih delih. Zaznaven je njegov izraziti posluh za zvočne posebnosti besedja in za besedne igre. Na lahkotnost in igrivo izbiranje izrazja kažejo že nekateri naslovi njegovih zbirk za mladino: Na Krasu je krasno, Kavka s Kavkaza, Kriško kraške ipd.. Še najbolj pa njegove besedne umetnije prihajajo do izraza v puščicah in priložnostnih pesniških zapisih. Nekaterim izmed njih lahko sledimo tudi v srednjih dveh razdelkih zbirke Mavrična školjka.

Mladinsko leposlovje

Korenčkovi Mateja A. Kegel Samozaložba ISBN/EAN: 9789612760304 Redna cena z DDV: 15,00 EUR Korenčkovi je prva od knjig, ki jo je avtorica postavila na knjižne police, pripoveduje pa o družini korenčkov, ki je prevzela človeške lastnosti in se sooča s sodobnimi težavami, ki jih imajo otroci in njihovi starši na poti odraščanja. Skozi prijetno druženje s Kokom, Katarinco in drugimi družinskimi člani ter njihovimi prijatelji boste v njih morda prepoznali tudi sami sebe in svoje bližnje … 1 evro od vsakega prodanega izvoda dobi Društvo za zaščito živali Kranj.

6


Knjižne novosti

04. februar 2011

Št. 5

Čudni časi Slavko Pregl Didakta ISBN/EAN: 9789612611989 Redna cena z DDV: 19,99 EUR Slavko Pregl, priljubljen slovenski pisatelj, nam v Čudnih časih postreže s humornimi in zabavnimi basnimi o človeških šibkostih, ki jih predstavi na duhovit in hkrati poučen način. Basni odlično dopolnjujejo izvrstne ilustracije izpod čopiča Bojana Jurca.

Pohorske pravljice Jože Tomažič Studio RO-Humar ISBN/EAN: 9789616097352 Redna cena z DDV: 39,00 EUR V zakladnici našega izročila je biser, ki čaka, da ga odkrijemo. Da ga prinesemo na dan, kjer naj zasveti in nam odseva duhovno luč, ki jo tudi danes potrebujemo, mogoče bolj kot kdaj koli. Nekaj takega ali nekaj podobnega lahko zapišemo ob novi izdaji pohorskih pravljic, bajk in legend, ki so po prvih izdajah pred in med drugo svetovno vojno ostale pozabljene. Slovenci, in ne samo Pohorci, smo bili s tem prikrajšani za vrednoto, ki je bila pomemben del našega kulturnega bogastva in narodne istovetnosti. Biser s Pohorja ima svoje sporočilo, namenjeno vsem, ki v sedanjem času mimo globalizacije iščejo duhovno življenje in notranje doživetje in ga ob njegovi luči lahko najdejo.

Zgodbe za mlade Božo Rustja Ognjišče ISBN/EAN: 9789612630577 Redna cena z DDV: 6,90 EUR Gre za izbor štirinajstih zgodb, ki so izšle v knjigah zbirke Zgodbe za dušo. Izbor, ki ga bodo popestrile ilustracije Mladena Mrčele, je namenjen predvsem mladostnikom, obogatile pa bodo bralce vseh starosti. Zgodbam je dodana iskriva misel, ki bo bralcu približala sporočilo pripovedi. Zgodbe, zbrane v knjigi: Najmodrejši od vseh, Kristus brez rok, Pohlepni Teo, Drevo, korenina in zemlja, Žito skrbi, Dobri in slabi sosedje, Buče in želod, Prijazen in ljubezniv prijem, Sovražim te! Ljubim te!, Ptica v vodnjaku, Tonijeve bergle, Deček in televizija, Drvar in misijonar, Orlič.

7


Knjižne novosti

04. februar 2011

Barvice Feri Lainšček Franc-Franc ISBN/EAN: 9789612550233 Redna cena z DDV: ?

Poplava in podočnik Marcus Sedgwick Miš ISBN/EAN: 9789612720346 Redna cena z DDV: 25,95 EUR

Plastika Sarah Harvey Miš ISBN/EAN: 9789612720339 Redna cena z DDV: 18,95 EUR

Priročniki za otroke in mladino

Tomaž in prijatelji: moja prva pobarvanka MKZ ISBN/EAN: 9789610114512 Redna cena z DDV: 5,95 EUR Zabava s Tomažem in njegovimi prijatelji! V pobarvanki najdeš veliko risb, zato vzemi v roke barvice in se brž loti barvanja! Priložene so 4 voščenke.

Tomaž in prijatelji: oblike in nasprotja MKZ ISBN/EAN: 9789610114529 Redna cena z DDV: 4,95 EUR Zabavno učenje z lokomotivčkom Tomažem! Knjiga je zasnovana posebej za predšolske otroke. Vsebuje zabavne naloge, ki bodo otroku pomagale osvojiti oblike, velikosti in nasprotja ter koristne nasvete za reševanje nalog.

8

Št. 5


Knjižne novosti

04. februar 2011

Št. 5

Tomaž in prijatelji: Tomaž hiti na pomoč MKZ ISBN/EAN: 9789610114574 Redna cena z DDV: 5,95 EUR Slikopis z več kot 45 nalepkami. Na vsaki strani dopolni zgodbico z nalepkami, ki se ujemajo z obrisom, in Tomaževa dogodivščina bo oživela pred tvojimi očmi.

Kako postaneš princesa Caitlin Matthews MKZ ISBN/EAN: 9789610114321 Redna cena z DDV: 24,94 EUR Ta knjiga te bo s pomočjo strokovnih nasvetov princese Flore in slavnega kraljevega Društva princes, katerega članici sta tudi Pepelka in Motovilka, naučila vsega, kar moraš vedeti. Od praktičnih nasvetov o lepem videzu do tega, kako najdeš svojo Vilinsko botrico, kako se ubraniš urokov, kako najdeš svojega pravega princa in kako dobro vladaš svojemu kraljestvu. In še veliko več. Zakaj bi se sprijaznila s povprečnostjo, ko pa si lahko princesa?

Račka Nana: super knjiga z zabavnimi vajami Grahovac ISBN/EAN: 9789616795241 Redna cena z DDV: 6,90 EUR Ta knjiga je velik zaklad za vaš mali zaklad! Je resnično najboljše darilo za vašega otroka. Risbe so zasnovane tako, da razvijajo otrokove ročne spretnosti in koordinacijo oko-roka, sposobnosti, zelo pomembne za šolo. Pri dopolnjevanju in dokončevanju risb otroka spodbuja k uporabi domišljije.

Moj prvi otroški slikovni slovar: spoznaj prve angleške besede Sybille Brauer Učila ISBN/EAN: 9789610012283 Redna cena z DDV: 13,90 EUR V tej knjigi bo vaš otrok spoznaval prve angleške besede. Vsaka stran prinaša določen prizor z znanimi in manj znanimi besedami, s katerimi se otrok sreča v prvih letih življenja; posamezne stvari pa so še enkrat narisane na robu ter poimenovane v slovenščini in angleščini. Kdo jih najde na veliki sliki? In kdo ve, kako se imenujejo v obeh jezikih? 9


Knjižne novosti

04. februar 2011

Št. 5

Leposlovje

Molji živijo v prahu Nataša Sukič ŠKUC ISBN/EAN: 9789616751346 Redna cena z DDV: 19,00 EUR Iz vsebine: »Moški na vogalu trgovine z železnino je po turško sedel na tleh, stegoval tresočo roko in mimoidočim nastavljal dlan. Ob njem je ležal koščen pes z oguljeno dlako in zagnojenimi očmi. Ljudje so jezno obračali glave stran, le tu in tam je kdo v njegovo temno dlan položil bleščeč kovanec …«

Večno vojno stanje Urška Sterle ŠKUC ISBN/EAN: 9789616751353 Redna cena z DDV: 15,00 EUR Iz vsebine: »Petnajst let kasneje sem sedela v lezbični kavarni in brala svoje zgodbe in ko sem pogledala skozi okno, je na drugi strani stal zamaskiran fant, ki je v rokah držal kamen in baklo. Bil mi je tako znan, kot tisti, ki so prodajali in kupovali mojo številko in kot so tista dekleta, ki so jih poljubljala. Naslednji dan smo se lezbijke vrnile nazaj na svoja mesta ob šanku in na svojih mestih smo obsedele tudi potem, ko je padla prva molotovka, pa druga, in sedele smo, ko so domoljubno prepleskali pročelje z vsemi slovničnimi napakami vred. Tako sedimo vsak dan, pišemo svoje zgodbe, jih beremo in ni zadosti kamenja na tem svetu, ki bi to lahko spremenilo.«

Sovraži me, rad me ima, dvori mi, ljubezen da, mož in žena sva Alice Munro Litera ISBN/EAN: 9789616780346 Redna cena z DDV: 21,90 EUR Kanadčanka Alice Munro piše kratke zgodbe že trideset let in je ena redkih pisateljev, ob katerih si kdo drzne namigniti na vzporednice z mojstrom Čehovom. Tako je eden od kritikov zapisal, da je kratka zgodba v njenih rokah, tako kot je bila pri Čehovu, dovolj velika, da drži cel svet. V njenih zgodbah se "malo zgodi", vse je utemeljeno na epifaničnem trenutku, nenadni razsvetlitvi, konciznem in subtilnem detajlu. Njene zgodbe se ukvarjajo z ljubeznijo in z delom, in s propadom obeh. S Čehovom jo veže tudi obsesivno ukvarjanje s časom, z našo nezmožnostjo, da bi ustavili njegovo nezadržno napredovanje. Stalna tema njenih zgodnjih del so bile dileme odraščajočih deklet, v poznejših delih, tudi v Sovraži me, rad me ima, dvori mi, ljubezen da, mož in žena sva (njena deseta, za mnoge najboljša knjiga kratkih zgodb) pa so v središču pozornosti dileme srednjih let, ženske in njenega staranja.

10


Knjižne novosti

04. februar 2011

Št. 5

Tovarna muholovk Andrzej Bart Litera ISBN/EAN: 9789616780308 Redna cena z DDV: 24,00 EUR Tovarna muholovk je prvi roman v poljski literaturi, ki za opis holokavsta uporabi metafikcijske postopke - dejstva se ne izgubijo, realnost ostane, tudi moralno vprašanje je še zmeraj postavljeno, vendar je vse preneseno v drug, paralelni svet, v katerem je mogočih več interpretacij. Inscenacija sodnega procesa proti Chaimu Rumkowskemu, predsedniku sveta judovskih starešin v loškem getu, je osupljiva mojstrovina. " Kralju Cahimu", ki je kljub strašljvi moči nad usodo Judov končal v Auschwitzu, sodijo v tem kafkovskem procesu drugi znani mrtvi Judi (od Kafkovih sester do Hannah Arendt), na eni strani tehtnice je človekovo življenje in na drugi v kulturi obvezujoče etične norme.

Vaserkeber in druge dogodbe Peter Kolšek Litera ISBN/EAN: 9789616780315 Redna cena z DDV: 21,00 EUR V tej knjigi "z nekoliko čudaškim naslovom" (naslov je avtorjev, oznaka pa tudi) je zbranih sedemdeset besedil, ki pripadajo klasičnima novinarskima žanroma, komentarju in kolumni. V knjižno zbirko, ki se med drugim ponaša s častitljivo esejistično bero, so uvrščena zato, ker so najboljši dokaz za naslednjo razvojno tezo: res dobri komentarji in kolumne (in Kolškovi so taki) demokratizirajo sicer odmaknjeno esejistično zvrst - to so eseji za vsakdanjo rabo.

Pobočje sončnega griča Štefan Kardoš Litera ISBN/EAN: 9789616780322 Redna cena z DDV: 23,00 EUR »V tisti nesrečni Dolski vasi nikdar ni bilo ne deklet ne žensk. Še danes jih ni, žensk, so le postarani samski moški, ki jim ni uspelo pravočasno pobegniti od tam. Spomnim se ene same deklice, bila je veliko upanje vseh nas, a so jo odpeljali od tam, še preden je odrasla v dekle. In tudi redke gospodične, ki jih je morda kdaj vendarle zaneslo v zatohlo grapo, se v tamkajšnji senci nikoli niso poskušale odpočiti. Še manj v objemu katerega od moških. Že kot otrok si zato vedel, da je življenje lahko le drugje ... tam, kjer so tudi ženske. Pot do tja pa je vodila čez pobočja sončnih gričev, ki so obdajali dolinico in zastirali pogled v prihodnost.«

11


Knjižne novosti

04. februar 2011

Št. 5

Mi, živi Ayn Rand Modrijan ISBN/EAN: 9789612414924 Redna cena z DDV: 33,70 EUR Mi, živi je prvi roman ameriške pisateljice in filozofinje ruskih korenin Ayn Rand. Zgodba pripoveduje o mladi ženski Kiri iz razlaščene meščanske družine, ki skuša v sovražnih okoliščinah sovjetske Rusije v dvajsetih letih prejšnjega stoletja obdržati svoje vrednote in rešiti moškega, ki ga ljubi. Zaradi tega se zaplete v zvezo z idealističnim komunistom, ki pa ne prinese rešitve, nasprotno: ljubezenski trikotnik vse vpletene dokončno potegne v usodni vrtinec. Mi, živi je predvsem knjiga o diktaturi, katerikoli diktaturi kjerkoli in kadarkoli, ter zgodba o Človeku proti Državi. In o ljubezni, ki je po svoji naravi prevratna, saj deluje mimo norm in pravil, pa četudi objektivizem – filozofija Ayn Rand – ne goji nikakršnih sentimentalnosti. Delo se je v (literarno) zgodovino zapisalo tudi kot prva avtentična osebna izpoved o življenju po oktobrski revoluciji in razmerah v Sovjetski zvezi. Ayn Rand je o strahovitih pogojih »nove Rusije« torej spregovorila veliko prej, kot sta o njih pisala Pasternak in Solženicin. Slovensko izdajo je finančno podprla Javna agencija za knjigo RS.

Unfun. Skandinavska mizantropija 3 Mathias Faldbakken Didakta ISBN/EAN: 9789612612108 Redna cena z DDV: 19,99 EUR Lucy se je učila anarhizma v nigerijskih slumih. Ne akademskega, šminkerskega anarhizma, o katerem toliko govorijo evropski razvajenčki, ampak krutega, organiziranega anarhizma, ki ga ustvarja neobvladljiva revščina. To je za vedno ostalo v njeni duši. Tudi ko je dovolila, da je Klavc umoril njunega otroka. Zdaj Lucy živi v Skandinaviji in nastopa v slasherskem filmu. Roditi trojčke pri petnajstih in gledati, kako enega z injekcijo usmrtijo kot nezaželenega kužka, je bila dovolj travmatična izkušnja, da je dobila eno izmed glavnih vlog. Drugo je dobil Klavc s pomočjo svoje krvave računalniške igrice. Stranske vloge so si razdelili gromozanski nubijski črnec z veličastnim spolnim udom, plešast Američan na invalidskem vozičku in dva debilna otroka, ki sta preživela Klavčevo poporodno morijo. Unfun je izjemna romaneskna igra genialnega pisatelja. Prava škoda, da gre za Faldbakknov zadnji roman.

Mislim, da te ljubim Allison Pearson Učila ISBN/EAN: 9789610010036 Redna cena z DDV: 12,90 EUR

12


Knjižne novosti

04. februar 2011

Št. 5

Petra in Sahon sta najboljši prijateljici, zaljubljeni v istega moškega – Davida Cassidyja, najstniškega idola, ki je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja povzročil pravo histerijo. Revija Vse o Davidu Cassidyju je zanju kot Sveto pismo in zapomnita si sleherno besedo v njej. Pri tem pa ne vesta, da David pisem v reviji ne piše sam. Ključ do skrivnosti ima pop novinar Bill Finn, ki je pripravil tudi veliki kviz o Davidu Cassidyju. Glavna nagrada: sanjsko potovanje, na katerem bo srečna izžrebanka spoznala svojo edino in večno ljubezen ... Zgodba se nadaljuje dobri dve desetletji pozneje, ko Petra, ki sama živi s svojo trinajstletno hčerko, zaljubljeno v svojega najstniškega idola, ugotovi, da so vprašanja, s katerimi se je tako zavzeto ubadala davnega leta 1974, še kako živa.

Osvajalec 4: imperij srebra Conn Iggulden Učila ISBN/EAN: 9789610010043 Redna cena z DDV: 12,90 EUR Veliki kan Džingis je umrl, vendar njegova legenda živi naprej. Njegov sin Ogedaj je zgradil belo mesto Karakorum in s tem ustvaril prestolnico novega naroda. Mongolski imperij je dve leti živel v miru, zdaj pa so se zbrale vojske, da bi videle, kateri od Džingisovih sinov ima moč in voljo postati novi kan. Kdorkoli bo prevzel vodenje, se bo moral soočiti z grozečim nasprotnikom, kitajsko dinastijo Song. Veliki general Cubodaj se odpravi na zahod – skozi Rusijo, čez Karpate in vse do Madžarske. Ko porazi madžarskega kralja in viteze templjarje, ki so mu priskočili na pomoč, se zdi, da na vsem svetu ni ne kralja ne vojske, ki bi ga lahko ustavila. Vendar v trenutku Cubodajevega največjega zmagoslavja pride do preobrata – general mora sprejeti odločitev, ki bo za vedno spremenila zgodovino. Težko pričakovani četrti del zbirke Osvajalec bralce popelje na pot od prostranih mongolskih planjav vse do Evrope, kjer Mongoli grozijo, da bodo uničili vse, kar so različni narodi dolga leta gradili in ustvarjali.

Morilec s križem Chris Carter Učila ISBN/EAN: 9789610010050 Redna cena z DDV: 12,90 EUR Roberta Hunterja, policista na Oddelku za rope in umore pri Losangeleški policiji sredi noči zbudi nujni klic. V neobljudeni hiši v gozdu so našli grozljivo iznekaženo truplo mlade ženske. Robertov novi partner, zagnani mladi kriminalist Carlos, je že na kraju zločina. Tam pa je tudi njun nadrejeni, ki Robertu z grozo in nejevero v očeh pokaže znak na vratu trupla. Dvojni križ, vrezan z nožem – znak, s katerim je svoja trupla označeval eden najrazvpitejših serijskih morilcev zadnjega časa, Morilec s križem. Robert in njegov bivši partner Scott sta ga lovila več let in nato končno ujela. Vsaj mislila sta tako, saj so možaka, ki je priznal serijo umorov, pred dvema letoma obsodili na 13


Knjižne novosti

04. februar 2011

Št. 5

smrt. Je bila to zgolj ena od morilčevih igric? Je bila obsojena napačna oseba? Se je pravi morilec po kratkem predahu vrnil, da bi svojo veliko igro nadaljeval v še grozljivejšem tonu?

Dnevniki Carrie Bradshaw Candace Bushnell Učila ISBN/EAN: 9789610011965 Redna cena z DDV: 12,90 EUR Pred Seksom v mestu je bila Carrie Bradshaw dekle iz malega mesta z velikimi sanjami. Zgodba se začne v zadnjem letniku srednje šole. Carrie je na pragu odraslosti, prosti čas pa preživlja s svojimi najboljšimi prijateljicami, s katerimi je že od otroštva nerazdružljiva. Toda nato na njihovo šolo pride Sebastian Kydd in boleča izdaja prijateljice postavi na glavo Carriejino razumevanje sveta in življenja. Roman Dnevniki Carrie Bradshaw je s svojimi nepozabnimi liki zgodba o tem, kako začne povsem navadno dekle razmišljati s svojo glavo in kako se razvije v bistroumno ter pronicljivo pisateljico. Spoznali boste njeno družino in izvedeli, kako je začela pisati, zakaj so ji njena mladostniška prijateljstva in odnosi pustili neizbrisen pečat ter vse o prelomnih dogodkih in ganljivih trenutkih, ki so Carrie pripeljali v njen ljubljeni New York, kjer bo začela novo življenje.

Jaz sem bog Georgio Faletti Učila ISBN/EAN: 9789610011972 Redna cena z DDV: 12,90 EUR Prav tistega večera, ki bi ga morala policistka Vivien Leigh preživeti s svojo nečakinjo na koncertu skupine U2, eksplodira ena od stavb v središču New Yorka. Odgovornosti za atentat ne prevzame nihče. Prebivalci mesta so zgroženi in prestrašeni, saj še niso pozabili katastrofalnega terorističnega napada 11. septembra, policisti pa aktivirajo vse svoje sile, da bi odkrili krivca tragedije. Tudi Vivien Leigh se loti raziskovanja, pri tem pa ji pomaga Russell Wade, propadli kontroverzni novinar, ki po čudnem naključju odkrije indic, ki bi ju znal pripeljati do človeka, ki je nastavil bombo. A eksplozije se začnejo kar vrstiti in samo vprašanje časa je, kdaj bo v zraku ves New York. Bo Vivien in Russllu uspelo ujeti storilca?

Svetišče Raymond Khoury Učila ISBN/EAN: 9789610011996 Redna cena z DDV: 12,90 EUR

14


Knjižne novosti

04. februar 2011

Št. 5

Vojaška enota v Iraku na svojem pohodu naleti na grozljivo odkritje – skrit laboratorij z ostanki ljudi, ki so umrli kot žrtve strašnega eksperimenta. Skrivnostni znanstvenik, ki so mu na sledi in ki naj bi razvijal novo biološko orožje, uide in s seboj odnese vse pomembne podatke. Tri leta kasneje v Bejrutu neznanci ugrabijo profesorico arheologije Evelyn Bishop, ki je pred davnimi leti v jamah blizu Al-Hilaha naletela na vznemirljivo odkritje. Zdi se, da sta dogodka povezana, saj ju povezuje podoba kače, ki jé svoj rep – podobe, ki je bila narisana na steno laboratorija v Iraku in vpraskana v stene jame. Reševanja zapletenega primera se loti Jim Corben, Cijin agent v Libanonu, ki mu na pomoč priskoči hči ugrabljene arheologije. Napeto!

Če bi me videla Cecilia Ahern Učila ISBN/EAN: 9789610011903 Redna cena z DDV: 12,90 EUR Elizabeth je hladna in zadržana irska gospodična, ki je po odhodu matere skrbela za mlajšo sestro, zdaj pa vzgaja še njenega sina, saj se sestra po materinem vzoru raje kot starševstvu posveča razvratnemu veseljačenju in nočnemu popivanju. Njen odnos do sveta se spremeni, ko spozna Ivana, brezskrbnega, veselega in družabnega gospodiča, ki predstavlja njeno pravo nasprotje. In nasprotja se privlačijo, mar ne? Težava je le v tem, da tega nenavadnega prišleka vidita zgolj Elizabeth in njen nečak. Ali Ivan resnično obstaja ali je le plod njune domišljije?

Knjiga jutrišnjega dne Cecilia Ahern Učila ISBN/EAN: 9789610011989 Redna cena z DDV: 12,90 EUR Tamara Goodwin živi le za današnji dan. Kot hči zelo premožnih staršev ima vse, kar si zaželi in še več. Toda z očetovim samomorom se vse spremeni. Ne izgubi le očeta, ne sooča se le s krivdo, ki jo preveva ob misli na njuno zadnje srečanje, izgubi tudi svoj način življenja. Oče je namreč zabredel globoko v dolgove in banka zaseže vse njegovo imetje. Mama in hči sta se prisiljeni zateči k Tamarinemu stricu in teti, v njuno vratarsko hišico, ki stoji ob vhodnih vratih obzidja gradu Kilsaney. Tamara bolj kot karkoli drugega potrebuje mamo, a mamo je popolnoma preplavilo žalovanje, in čeprav ji teta Rosaleen dopoveduje, da ni razloga za skrb, je Tamara prepričana, da gre za več kot le to. Tamara je nenadoma sama kot še nikoli. Osamljena je in hrepeni po vrnitvi v Dublin, pravzaprav hrepeni po svojem starem življenju. Takrat pa se pri njih ustavi potujoča knjižnica in v njej opazi čudovito knjigo z zlato zaponko in ključavnico. To, kar ji prinaša, ji vzame sapo. V njej namreč najde dnevniški zapis, napisan z njeno pisavo, toda zapis jutrišnjega dne! So dogodki določeni vnaprej ali ji knjiga prinaša globlje sporočilo? Zdi se, da je v Tamarino življenje pripotovala s prav posebnim namenom … Vse več je namreč nenavadnih dogodkov in stvari, ki ostanejo brez pojasnila, čudaško obnašanje Rosaleen pa vse bolj nujno zahteva 15


Knjižne novosti

04. februar 2011

Št. 5

pojasnila. Tamara prične odkrivati dolgo dobro varovane skrivnosti, pri čemer se v nevarnosti znajde tudi sama …

8. priznanje James Patterson, Maxine Paetro Učila ISBN/EAN: 9789610011910 Redna cena z DDV: 12,90 EUR Medtem ko se najbolj glamurozni milijonarji San Francisca družijo na zabavah, jih nekdo opazuje in čaka priložnosti za maščevanje. Popolni umori za seboj ne puščajo nobenih dokazov. In medtem ko Lindsay Boxer preiskuje prvi odmevni umor, najdejo brutalno usmrčenega pridigarja s sporočilom, da obstaja upanje za brezdomce. Njegov primer že zaključijo kot nerešenega, ko novinarka Cindy Thomas med brskanjem po žrtvini preteklosti ugotovi, da morda le ni bil tako svetniški, kot so vsi mislili. Ko lov na dva zločinca preizkuša meje članic Kluba preiskovalk umorov, Lindsay vidi iskrice med Cindy in svojim partnerjem Richem Conklinom. Klub se zdaj sooča s svojo najhujšo preizkušnjo: bo ljubezen uničila vse, kar so štiri prijateljice zgradile? James Patterson v novem adrenalinskem romanu postreže z dvojnim odmerkom vratolomnih preobratov in šokantnih odkritij, kakor zna le on.

Se me spomniš Sophie Kinsella Učila ISBN/EAN: 9789610011927 Redna cena z DDV: 12,90 EUR Kaj če bi se zbudili in ugotovili, da je vaše življenje nenadoma popolno? Lexi se zbudi v bolnišnici in misli, da je še vedno stara petindvajset let, da ima grozne zobe in kup ljubezenskih težav. Toda kmalu izve, da so od takrat minila že tri leta! Zdaj je odlični formi in vodja svojega oddelka, poleg vsega pa je celo poročena! In to z zelo čednim milijonarjem! Še bolj pa je navdušena, ko vidi njuno čudovito in razkošno stanovanje. Prepričana je, da bo v zakonu presrečna. A Lexi kmalu ugotovi, da njeno sanjsko življenje ni tako popolno, kot se zdi. Vsi sodelavci jo sovražijo in njen največji tekmec ji hoče prevzeti službo. Nato pa se v njenem življenju pojavi privlačen tip in ji pove nekaj, kar ji spodmakne tla pod nogami. Kako, za vraga, se je njeno življenje tako zelo spremenilo? Se bo njen spomin sploh kdaj vrnil? In kaj se bo zgodilo, če se bo?

3096 dni Natascha Kampusch Učila ISBN/EAN: 9789610011934 Redna cena z DDV: 10,90 EUR

16


Knjižne novosti

04. februar 2011

Št. 5

Drugega marca 1998 je neznanec desetletno Natascho Kampusch ugrabil na dunajskih ulicah. Ure pozneje se je znašla na tleh v kleti, zavita v odejo. Ko je leta 2006 ušla, potem ko je preživela eno najdaljših ugrabitev, je bilo njeno otroštvo izgubljeno. Njena zgodba je osupnila ves svet. Svoja najobčutljivejša leta je preživela skrita v kleti navadne predmestne hiše. Kako ji je uspelo preživeti? V kakšno žensko se je razvila? Kakšen človek je bil njen ugrabitelj? V knjigi 3096 dni Natascha prvič razkrije svojo neverjetno zgodbo: težko otroštvo pred ugrabitvijo, kaj se je zgodilo na tisti usodni dan, svoje dolgo ujetništvo v majhni ječi ter telesno in duševno zlorabljanje, ki ju je prenašala. Njena izpoved je dokaz njene moči in zmagoslavje človeškega duha. Opisuje, kako je Natascha v nevzdržni situaciji uspela manipulirati s svojim ugrabiteljem in si s tem morda rešila življenje. Razkriva, kako ji je uspelo zbežati, njen duh pa je ostal nepoškodovan. Leta 2009 je Natascha Kampusch postala članica organizacije PETA, ki se bojuje za pravice živali. Ustanovila je svojo lastno spletno stran in celo postala voditeljica svoje pogovorne oddaje Natascha Kampusch trifft … na avstrijski televiziji PLUS 4.

Noči v haremu Jillian Lauren Učila ISBN/EAN: 9789610011958 Redna cena z DDV: 10,90 EUR Pri osemnajstih je bila Jillian Lauren študentka igralstva, ki je dobila zanimiv namig o najnovejši "avdiciji". Bogati poslovnež iz Singapurja naj bi iskal lepa ameriška dekleta, 20.000 dolarjev je ponujal vsaki, ki bi dva tedna obiskovala njegove zabave. Seveda je bila resnica popolnoma drugačna – Jillian se je znašla na letu proti Borneu, kjer je naslednjih osemnajst mesecev preživela v haremu brunejskega princa. Svoje majhno zanikrno stanovanje je zamenjala za razkošno palačo. Svoje prijatelje je zamenjala za množico hinavskih lepotic, ki so si neusmiljeno prizadevale za prinčevo pozornost. Zgodba ni le seksi in hipnotična pripoved o eksotični deželi, temveč tudi zgodba o uporniški najstnici, ki je končno našla svojo pot.

Načrt za srečo Gretchen Craft Rubin Učila ISBN/EAN: 9789610011842 Redna cena z DDV: 10,90 EUR Gretchen ni nesrečna: ima ljubečega moža, dva čudovita otroka in uspešno pisateljsko kariero. Pa vendar se ji zdi, da bi lahko bila srečnejša. To je povod za njen nenavaden projekt: eno leto življenja posvetiti temu, da na vseh področjih življenja poveča svojo srečo. Duhovito besedilo, polno konkretnih navodil ter fascinantnih znanstvenih podatkov, v katerem avtorica analizira nasvete, teorije in znanstvena spoznanja, ki naj bi posameznika vodila na poti do srečnejšega življenja.

17


Knjižne novosti

04. februar 2011

Št. 5

Pra$ec Martin Kihn Učila ISBN/EAN: 9789610011859 Redna cena z DDV: 10,90 EUR Se vam zdi, da ste preveč prijazni? Da vas drugi vedno preglasijo? Se vrinejo v vrsto pred vas? Niste edini. Marty Kihn je bil najprijaznejši človek na svetu – in to ga je razžiralo. Na štirideseti rojstni dan se je odločil, da bo spremenil življenje – in postal zlobnejši. Dovolj mu je bilo vsakodnevnega sprehajanja sosedove psice, nespoštovanja tipa, ki mu je prodajal jutranjo kavico, in tega, da so ga v službi spregledali pri napredovanju. Podal se je na pot, na kateri se je iz prijazneža prelevil v prasca, ki krši pravila, ukazuje in hlepi po oblasti.

Resnica o Melody Brown Lisa Jewell Učila ISBN/EAN: 9789610011897 Redna cena z DDV: 10,90 EUR Ko je bila Melody stara devet let, je njen dom zgorel v požaru, ki je uničil tudi vse njene igrače, fotografije in stare božične voščilnice. V požaru pa Melody ni izgubila le vse svoje lastnine, temveč tudi spomin. Zdaj triintridesetletna Melody s svojim sedemnajstletnim sinom stanuje v majhnem stanovanju v središču Londona. Svoje starše je nazadnje videla pri petnajstih, ko je odšla od doma. Ne pogreša jih, saj je povsem zadovoljna z življenjem, ki si ga je ustvarila. Nekega večera pa Melody med ogledom predstave hipnotizerja omedli – in ko se znova zbudi, se ji začne vračati spomin. Prvih drobcev si najprej ne zna razložiti, nato pa jih počasi začne sestavljati v pravo zgodbo svojega otroštva. Raziskovanje preteklosti jo pripelje v obmorsko mestece Broadstairs, kjer se ji določene hiše zdijo nenavadno znane, spozna pa tudi nekaj tujcev, ki se do nje vedejo, kot bi bila del njihove družine. A ko Melody razreši eno skrivnost, se pojavi nova, in z vsakim odgovorom se porodi novo vprašanje. Melody dvomi, da bo sploh kdaj izvedela resnico o svoji preteklosti ...

Konec igre Adele Parks Učila ISBN/EAN: 9789610010029 Redna cena z DDV: 12,90 EUR Cas si ne želi trajne zveze z moškim. Ko je oče nekega dne zapustil njeno mater in njo, je sklenila, da trajna zveza, ljubezen, zakon in podobne zadeve kratko malo niso vredni srčnih bolečin. Cas bi lahko opisali kot večinoma nemoralno in brez vesti. Tudi v svoji novi oddaji Seks z bivšim brezobzirno manipulira z 18


Knjižne novosti

04. februar 2011

Št. 5

vsakomer, ki ji stopi na pot. Dokler ne sreča Darrena. Zelo privlačnega moškega. Težava je v tem, da ima ta moški močna etična načela. Verjame v ljubezen, zakon, zvestobo in stalnost. Ali je mogoče, da bi verjel tudi v Cas? Ali je mogoče, da je svet boljši, kot si je predstavljala doslej? Je njen strah nepotreben? Morda bi lahko prenehala s svojimi igricami – če to odkritje le ni prišlo prepozno?

Rdeča ogrlica Sally Gardner Miš ISBN/EAN: 9789612720353 Redna cena z DDV: 28,95 EUR

Godbe Miha Mazzini Družba Piano ISBN/EAN: 9789616693547 Redna cena z DDV: 12,90 EUR

Modri trikotnik Robert Prebil Družba Piano ISBN/EAN: 9789616693554 Redna cena z DDV: 12,90 EUR

Srebrnik Alojz Ihan Družba Piano ISBN/EAN: 9789616693530 Redna cena z DDV: 12,90 EUR

Poezija

Mednožje misli Petra Hrovatin ŠKUC ISBN/EAN: 9789616751322 Redna cena z DDV: 15,01 EUR

19


Knjižne novosti

04. februar 2011

Št. 5

Dimenzije maja Marko Rijavec Ognjišče ISBN/EAN: 9789612630553 Redna cena z DDV: 8,90 EUR V tej pesniški zbirki spremljamo simbolično pot »od septembra do maja«, pot preko mesecev zorenja, umiranja in odločanja za življenje, pot zorenja človekovega duha. Pesmi so razmišljanje in doživljanje ob tej poti, torej ob vsem, kar mora človek prehoditi in spoznati (pre)živeti, preden se prebije do maja, ki je za avtorja metafora za lepo, dobro, resnično, po katerem hrepeni človek.

Otroštvo neba Franci Novak MKZ ISBN/EAN: 9789610115045 Redna cena z DDV: 22,95 EUR Pesniški prvenec mladega avtorja Francija Novaka ambiciozno in prepričljivo izpiše pesniško pokrajino.

Drevo in zvezda + CD Tomaž Pengov Sanje ISBN/EAN: 9789616767842 Redna cena z DDV: 24,95 EUR Tomaž Pengov, zamišljeni iskalec minule skladnosti, ki sta jo poznala antična Grčija in renesansa, se je pred modernizmom zatekel v tišino intimizma, asociativno lahkotnost nadrealizma, med skrivnostne podobe simbolizma in celo krhke privide baroka. Tomaževe pesmi so zato blizke Koviču, Udoviču, Vodušku, Gradniku, Lorci in Eluardu, prijateljujejo s slikami de Chirica, Stupice, Lapajneta, Kraševčeve, Slavca in Aleksija Kobala, sorodne so glasbi impresionistov, Ralpha Townerja, Jacquesa Brela, Juliette Greco, skandinavskih jazzistov, skupin Oregon ali Return to Forever, Joni Mitchell, Leonarda Cohena, Franeta Milčinskega - Ježka. Tomaž Pengov je bil – in je še vedno – popotnik, ki ne išče asfaltnih avtocest do prestolnic, ampak prašne kolovoze do pozabljenih in zapuščenih krajev. Na obrobju sveta, malikujočega hitrost in hrup, so morda še skriti kraji, kjer je mogoče poslušati roso, iskati pogled drevesa, se pogovoriti s klateži, romarji in begunci, videti barvo tišine.

20


Knjižne novosti

04. februar 2011

Št. 5

Ob vodi in kruhu 2 Zlatka Obid-Lokatos ZTT=EST ISBN/EAN: 9788871741260 Redna cena z DDV: 12,00 EUR

Rojena v Srednji Kanomlji, pri Lagovcu, ob Kanomljici, v času žetve, leta 1951. Shodila je pred rojstno hišo, kjer se je srečala s poezijo (beseda, barva in lik... kakor iz mavrice vzeta skrivnostna življenjska usoda), ki jo je nenehno spremljala na potovanjih po širni Sloveniji, leta 1970 pa še čez mejo: v Trebče, na Opčine, kjer trenutno živi. Leta 1987 je ZTT - v Trstu izšla njena pesniška zbirka Ob vodi in kruhu. Ukvarja se tudi s slikarstvom. Nestrpno pričakuje čas, ko se bo (lahko) popolnoma posvetila pisanju in risanju.

Podobe neizrekljivega Metka Lokar Zbirka: Misel o slovenski besedi Franc-Franc ISBN/EAN: 9789612550288 Redna cena z DDV: ?

Turistika

Slovenska Istra, Čičarija, Brkini, Kras 1 : 50 000 – planinska karta Planinska zveza ISBN/EAN: 9789616156929 Redna cena z DDV: 8,10 EUR Planinska karta Slovenska Istra, Čičarija, Brkini, Kras v merilu 1: 50 000 pokriva na zahodu celotno slovensko Primorje na severu seže do Brestovice, Vremščice na jugu pa do meje s Hrvaško. Z novo karto bo usklajen tudi vodnik Slovenska Istra, Čičarija, Brkini in Kras, ki bo izšel v letu 2011.

Priročniki

Pasme psov od A do Ž Horst Hegewald-Kawich Narava ISBN/EAN: 9789616582766 Redna cena z DDV: 14,90 EUR

21


Knjižne novosti

04. februar 2011

Št. 5

Pasme psov od A do Ž vam nudijo več kot 200 priljubljenih pasem psov z vsega sveta in dodatek, kako najti primernega mladiča. Priročna knjižica za prepoznavanje pasem, izbiro in nakup psa vsebuje več kot 300 odličnih barvnih fotografij. Opisi pasem so razporejeni po abecednem redu. Kratke informacije in opisi potrebnih življenjskih pogojev omogočajo enostavno ugotavljanje primerne pasme. Knjižica nudi zadosti informacij o pasmah in njihovih posebnostih, da boste našli ustreznega psa. Poleg tega so zbrani tudi pomembni strokovni izrazi s pasjih razstav.

Obrezovanje David Squire Narava ISBN/EAN: 9789616582698 Redna cena z DDV: 9,00 EUR Ta praktični in bogato ilustrirani priročnik bralca z natančnimi navodili zanesljivo vodi do najboljših načinov obrezovanja vrtnih rastlin, od posaditve do goboke starosti. Kdor je podedoval ali kupil star vrt, bo našel podrobne nasvete za pomladitev zanemarjenih rastlin, od grmov in vzpenjavk do sadnega drevja in jagodičja. Zabavnejši del knjižnice opisuje načine umetelnega striženja rastlin – le malokateri vrtnar se namreč upre skušnjavi, da bi s striženjem preoblikoval rastline v geometrijske like ali v ptiča oziroma drugačno obliko. Osnovni priročnik o oskrbi okrasnih grmov in dreves, vzpenujavk, živih mej, vrtnic in sadnega drevja vsebuje pomen obrezovanja, skupine rastlin, reševanje zanemarjenega vrta, orodje in pribor, pripravo rastlin za obrezovanje, pravilne reze, vse o obrezovanju okrasnih grmov, dreves in vzpenjavk, oblikovane žive meje, obrezovanje vrtnic, pritlikave grmičaste in miniaturne vrtnice, sadno drevje, malinjaki, črni ribez in vinsko trto.

Kompost David Squire Narava ISBN/EAN: 9789616582704 Redna cena z DDV: 9,00 EUR Ta praktični priročnik vas bo z natančnimi navodili zanesljivo vodil do najboljših načinov predelave in vnovične uporabe kuhinjskih in vrtnih odpadkov, poleg tega pa vam bo svetoval pri izbiri ali domači pripravi kompostov (prsti) za sejanje semen in sajenje lončnic. Osnovni priročnik o pripravljanju in uporabljanju vrtnega komposta ter o uporabi lončnega in setvenega komposta vsebuje opise privabljanja koristnih žuželk in drugih bitij, listovk in humusa, opise kaj je in kaj ni primerno za kompostiranj, načine uporabe lesnatih odpadkov, opise doma izdelanih kompostnikov in vzdrževanje kompostnika.

22


Knjižne novosti

04. februar 2011

Št. 5

Zapeljive slaščice Pisanica ISBN/EAN: 9789616754323 Redna cena z DDV: 4,20 EUR Nebeško dobrim slaščicam, ki so tudi izvrstno darilo za Valentinovo, materinski dan ali rojstni dan, se preprosto ni mogoče upreti.

100 pravil za uspešno starševstvo Richard Templar Učila ISBN/EAN: 9789610011866 Redna cena z DDV: 10,90 EUR Nekateri starši v še tako zapletenih okoliščinah vedo, kako ravnati. Pa se je tega mogoče naučiti? Seveda! Preberite Templarjevih 100 pravil za uspešno starševstvo in ugotovili boste, da je z njihovo pomočjo marsikaj laže. Tokrat je zbral 100 pravil, ki vam bodo omogočila, da boste v starševstvu še bolj uživali. Z njihovo pomočjo boste pri vzgoji še bolj uspešni in izpolnili boste svojo najpomembnejšo nalogo: otrokom boste pomagali razviti vse njihove zmožnosti in vzgojili boste srečne, samozavestne, neodvisne in čustveno trdne otroke. Avtor vas bo najprej poučil, kako ohraniti razum in mirno kri, sledijo pravila za ustrezen odnos do otrok in napotki, kako uspešno vzgajati sorojence in jih spodbuditi, da bodo zgradili iskrene odnose in medsebojno povezanost. Prebrali boste lahko pravila za vsak dan in za vzgojne ukrepe, glede šole, za čas krize in za izzivov poln čas najstništva … ter nazadnje tudi pravila za nadgradnjo čudovitega odnosa, ki ga imate s svojimi zdaj že odraslimi otroki. Pravočasno ste jih namreč naučili, kako naj skrbijo zase, kako naj uživajo v življenju in spoštujejo druge, pomagali ste jim, da so si izoblikovali trdna stališča, naučili ste jih, kako naj se spopadejo z neuspehom in kako naj ravnajo premišljeno. Vzgojili ste srečne, samozavestne, neodvisne in čustveno trdne otroke.

Naj naši otroci ne postanejo tirani Michael Winterhoff Učila ISBN/EAN: 9789610011873 Redna cena z DDV: 10,90 EUR Nova knjiga Michaela Winterhoffa Naj naši otroci ne postanejo tirani dosledno nadaljuje uhojeno pot prve knjige Zakaj postajajo naši otroci tirani. Tokrat z izbranimi primeri iz vsakdanjega življenja opozarja, kako sta se dojemanje otrok in sporazumevanje o njih in z njimi nevarno spremenila, kar so povzročile predvsem motnje v odnosih med današnjimi odraslimi in otroki. Analizira različne pristope k vzgoji oziroma vzgojne koncepte, ki ovirajo otrokovo duševno zorenje. Zaradi teh motenj v odnosih in sporazumevanju ni mogoča razprava, ki bi ponudila razvoj ustreznih pristopov k izhodom iz krize. Posledice bodo lahko katastrofalne za celotno našo družbo. Avtor je

23


Knjižne novosti

04. februar 2011

Št. 5

prepričan, da še vedno ni prepozno, in nam svetuje, kako otrokom lahko vrnemo njihovo otroštvo in jim omogočimo svetlo prihodnost.

Bi radi napisali knjigo?: priročnik za vse, ki bi radi postali pisatelji, ali bi radi kar koli napisali za javnost Jože Debevc Samozaložba ISBN/EAN: 9789612458959 Redna cena z DDV: 15,01 EUR Knjiga je nastala kot rezultat avtorjevega prizadevanja, da se s pomočjo razpoložljive literature dokoplje do vseh tistih skrivnosti pisateljevanja, ki jih mora vedeti vsakdo, ki se pisanja loti. Avtor to knjigo objavlja v želji, da bi vzpodbudil k pisanju čim širši krog ljudi.

Kako razvijam kariero: 30 minut za vodenje Renata Mihalič Mihalič in partner ISBN/EAN: 9789619282069 Redna cena z DDV: 12,99 EUR V priročniku bomo na enostaven in hiter način spoznali temelje upravljanja sodobne kariere. Naučili se bomo načrtnega usmerjanja in sistematičnega razvoja lastne kariere ter kariere svojih zaposlenih. Poleg ukrepov kariernega menedžmenta in priložnosti kariernega razvoja, bomo spoznali tudi karierne načrte in razgovore, izzive napredovanja in stagniranja, osvojili sistem razvoja naslednikov in kariere talentov ter spoznali pomen izobraževanja za razvoj kariere. S pomočjo priročnika se bomo pripravili tudi na morebitne spremembe delovnega mesta, delovnega okolja ali poklica ter se izognili najpogostejšim pastem in napakam v kariernem razvoju. Knjiga je namenjena zlasti direktorjem, menedžerjem, kadrovikom in vodjem na vseh nivojih vodenja, podjetnikom, kariernim svetovalcem, pa tudi predavateljem in študentom na višjih in visokih strokovnih šolah ter fakultetah.

Osebna rast in ezoterika

Vdihi: skrivnosti samozdravljenja na delovnem mestu Marjan Muršič Pivec ISBN/EAN: 9789616817288 Redna cena z DDV: 25,00 EUR

24


Knjižne novosti

04. februar 2011

Št. 5

Knjiga je plod večletnega dela bioterapevta iz šole Marjana Ogorevca in je pisana za samopomoč in samozdravljenje duše na delovnem mestu, kajti duša za razliko od razdvojene osebnosti ve, kaj hoče. Ljudje na delovnem mestu preživijo največji del svojega življenja, zato je za njihovo zdravje zelo pomembno, kako delajo in ne toliko, kaj delajo. Avtor je spremljal in povezoval vzroke za nastanke bolezni, ne samo posameznikov temveč celotnega kolektiva in družbe. V knjigi se prepletajo njegova osebna razmišljanja in članki, ki jih je v letih 2005 do 2010 objavljal v internem glasilu ZMLETO Zavarovalnice Maribor. Pozoren bralec bo spoznal, kako padajo maske, kako padajo vloge, kako padajo namišljene elite, kako padajo zunanje podobe in oblike naših iluzij, in kako današnja civilizacija v skladu z doktrino ustvarja nezdrava delovna mesta, nezdrave medsebojne odnose, kako proizvaja nezdravo hrano, odvisnosti, in da generira bolne ljudi. Da pomanjkanja etike, morale in vzgoje niti ne omenjamo. Avtor je prepričan, da potrebujemo prebujenje duše, notranji mir, radost in lepoto življenja, ki izhajajo iz notranje biti in dobrega vsakega človeka ali vsakega bitja.

Zakon je za vse: razširjena razlaga in nastanek Knjige zakona Aleister Crowley Ibis ISBN/EAN: 9789619289709 Redna cena z DDV: 35,00 EUR Naslov je povzet po najbolj znani ameriški izdaji "Razširjenih komentarjev", ki jo je uredil pokojni ameriški psihoanalitik raichovske šole ter nekaj časa Crowleyev osebni tajnik Israel Regardie in je kot taka v vseh svojih ponatisih naletela na zelo širok in odobravajoč sprejem. Editorjev uvod v le-to je sicer malo preveč ameriški ter zelo oseben, zato ga ob tej naši slovenski izdaji založnik izpušča. Celoten fenomen Knjige zreducira na sicer zelo aktualen problem "seksa, drog in religije", dočim hoče založnik poudariti predvsem njeno filozofsko plat.

Po čem hrepeni tvoja duša? Rosa ISBN/EAN: 9789619162682 Redna cena z DDV: 20,00 EUR

Psihologija

A Model of the Supervised Practice of Psychologist Vlasta Zabukovec, Anja Podlesek Filozofska fakulteta ISBN/EAN: 9789612374020 Redna cena z DDV: 27,75 EUR

25


Knjižne novosti

04. februar 2011

Št. 5

Pedagogika in didaktika

Izvirni Piaget Ed Labinowicz DZS ISBN/EAN: 9789610201700 Redna cena z DDV: 27,50 EUR Namen knjige je bralcu predstaviti izvirno teorijo Piageta in hkrati opozoriti na vzorčne primere aplikacije te teorije in spoznanj v vzgojnoizobraževalnem delu. Piagetova dognanja so pomembna za vse, ki razmišljajo, se učijo in poučujejo. Avtor priročnika, Ed Labinowicz je ugledni ameriški znanstvenik, ki je študiral naravoslovje in pedagogiko ter doktoriral s področja Piagetove teorije v pedagoški praksi. Pri pisanju sta ga vodila Piagetovo pojmovanje človekove vedoželjnosti in njegova razlaga našega dojemanja. Avtor skuša Piagetovo teorijo bralcu čim bolj približati, hkrati pa od njega terja razmišljanje, zbrano branje, študij in iskanje lastnih primerov. V prvih šestih poglavjih so predstavljene osnove Piagetove teorije povezane s problemi učenja in poučevanja, nadaljna poglavja pa prinašajo nazorni prikazi aplikacije Piagetovih spoznanj v pedagoško prakso.

Filozofija

Nietzsche: biografija njegovega mišljenja Rüdiger Safranski Literarno-umetniško društvo Literatura ISBN/EAN: 9789616717472 Redna cena z DDV: 24,00 EUR Nietzsche: biografija njegovega mišljenja je prva obsežnejša monografija v slovenščini, posvečena kontroverzni celoti Nietzschejevega „življenja in dela“. Podnaslov knjige opozarja predvsem na to, da ima Nietzschejevo mišljenje svoje lastno življenje, svojo lastno življenjsko pot, tj. svojo lastno biografijo. Nietzsche, ki je bil „laboratorij mišljenja“, „elektrarna za proizvodnjo interpretacij“, je namreč na oder „postavil dramo tega, kar je mogoče misliti in kar je mogoče živeti”. Ena izmed intenc knjige je torej postopna izdelava, zapopadenje „Nietzscheja skozi Nietzscheja“. Safranski pripoveduje zgodbo Nietzschejeva življenja, kakor se je začela leta 1844 z Nietzschejevim rojstvom. Leta 1900, z Nietzschejevo smrtjo, je bilo konec njegove biografije. To pa ni bil konec biografije njegovega mišljenja. Safranski, tudi ko pregleduje Nietzschejev pomen za filozofijo 20. stoletja in še čez, temu pravi: „zgodba brez konca“. Ali kot je zapisal na koncu knjige: »Pri pisanju te knjige sem imel pred očmi sliko Casparja Davida Friedricha Menih ob morju. Na njej je človek, ki stoji sam na obali pred neznanskim obzorjem iz neba in morja. Je to neznansko mogoče misliti? Ali izkušnja neznanskega ne odpravi vsake misli? Nietzsche je bil tak menih ob morju; vselej je imel pred očmi neznansko, vselej je bil pripravljen pustiti misli potoniti v nedoločljivem, nato pa znova začeti misliti v novem poskusu oblikovanja. Kant je spraševal, ali naj zapustimo utrjeno kraljestvo uma in se

26


Knjižne novosti

04. februar 2011

Št. 5

podamo na odprto morje neznanega, in se zavzemal za to, da ostanemo tu. Nietzsche pa je odplul.«

Resničnost Peter Kingsley Zbirka: KUD Logos KUD Logos ISBN/EAN: 9789616519540 Redna cena z DDV: 30,00 EUR »Naš nemirni um se je pozabaval. Dopolnil je svojo krivuljo učenja. Naslednji ples bo za tiste, ki so pripravljeni odkriti, kaj pomeni gibati se v popolnem mirovanju. Če hočemo najti pravo smer, ki smo jo na Zahodu izgubili, se lahko ozremo na Vzhod. A če tam iščemo svobodo pred vrtincem Zahoda, bomo končali samo še bolj zvezani. Poleg lastne civilizacije ne ponuja prave rešitve. Bolj kot kadar koli je potrebno, da prodremo do korenin zahodnega sveta in osvobodimo modrost, ki nas tam čaka že predolgo.« Peter Kingsley

Religija

Zagovor proti Rufinu Hieronim Zbirka: KUD Logos KUD Logos ISBN/EAN: 9789616519533 Redna cena z DDV: 24,00 EUR Hieronimov Zagovor proti Rufinu je eden od polemičnih besedil s konca četrtega stoletja, zasnovan kot krčevit odgovor prijatelju Rufinu na obtožbo origenizma, ki je Hieronima doletela zaradi mladostnega zgledovanja po Origenu in prevoda njegovega dela O počelih. Pričujoče delo se zato dotakne tudi nekaterih spornih predpostavk Origenove teologije in spremlja Hieronimov odnos do aleksandrinskega teologa od mladostnega istovetenja do trenutka, ko se je pred cerkveno javnostjo od njegovega nauka distanciral. Ker je Zagovor hkrati tudi zgodba o koncu prijateljstva, polna medosebnega obračunavanja, se delo posveča tudi strategiji polemiziranja in na ta način razkriva manj znano podobo o Hieronimu ter celostno predstavi teološki spor, v katerem so našle prostor tudi medosebne zamere.

Spoved Anselm Grün Ognjišče ISBN/EAN: 9789612630560 Redna cena z DDV: 5,90 EUR

27


Knjižne novosti

04. februar 2011

Št. 5

Priljubljeni sodobni duhovni pisatelj v knjigi poskuša na novo odkriti pomen zakramenta svete spovedi. Ne žaluje za starimi časi, ampak išče novo razlago, s katero bi vernikom pokazal vrednost tega zakramenta. Avtor pravi, da je treba razlikovati med pravo krivdo in občutki krivde, ki so lahko nezdravi. Do izraza pride avtorjevo bogato psihološko znanje, ki omogoča širše razumevanje človekove krivde in zla, ki ga človek stori. Poudari tudi izreden psihološki pomen odpuščanja. Pisatelj slika Jezusovo podobo Boga kot usmiljenega Očeta, kot Boga, ki osvobaja in odrešuje.

Dekanija Braslovče Društvo Mohorjeva družba Celje ISBN/EAN: 9789612187941 Redna cena z DDV: 17,90 EUR

Etnologija

Ko baba dvigne krilo: prostor in čas v folklori Krasa Katja Hrobat Filozofska fakulteta ISBN/EAN: 9789612374037 Redna cena z DDV: 25,00 EUR

Zgodovina

Evropski kralji in kraljice: temačna zgodovina Brenda Ralph Lewis Morfem ISBN/EAN: 9789616773874 Redna cena z DDV: 44,90 EUR Monografija britanske zgodovinarke nas popelje skozi temačne predele zgodovine Evropskih dvorov. Razgali nore, okrutne in nečloveške voditelje, ki so skozi čas na različne načine grenili življenja ljudi okrog sebe. Spoznamo madžarsko grofico Elizabeto Bathory imenovano tudi »Krvava grofica«, ki je s svojimi pomagači mučila in pohabljala svoje služkinje, francoska razuzdana lahkoživca Ludvika XIV. in Ludvika XV., ki sta svojo oblast izkoriščala za potešitev svojih spolnih strasti in duševno motenega razsipneža Ludvika II. Bavarskega, ki je s svojo neracionalnostjo Bavarsko spravil v ogromne dolgove. Iz 19. stoletja avtorica izpostavi belgijskega kralja Leopolda II, ki je ob kolonizaciji Konga povzročil okruten genocid, iz novejše zgodovine pa monaško kraljevo družino – princa Rainerja III., njegovo ženo Grace Kelly in njune tri otroke, ki so s svojimi ekscesi polnili tabloide v drugi polovici 20. stoletja. Kljub temu, da je avtorica opisala zgodovinska dejstva, pa je slog lahkoten in berljiv ter bo knjigo približal tudi manj zagretim ljubiteljem zgodovine. 28


Knjižne novosti

04. februar 2011

Št. 5

Prispevki za novejšo zgodovino, letnik L 2010/2 Inštitut za novejšo zgodovino Redna cena z DDV: 15,01 EUR

Politika

Samo resnica Ana Politkovska Učila ISBN/EAN: 9789610011941 Redna cena z DDV: 12,90 EUR Radikalna ruska novinarka in borka za človekove pravice Ana Politkovska je pred umorom leta 2006 pisala za različne časopise. Samo resnica je izbor njenih člankov, ki jih je med letoma 1999 in 2006 napisala za Novo gazeto. Posamezni članki, ki se osredotočajo predvsem na krvavo dogajanje v Čečeniji in na kršitve človekovih pravic ruskih sil in proruskih oblasti v tej pokrajini, odražajo širino njenega angažmaja, saj govorijo tako o neuspešnem reševanju talcev v moskovskem gledališču in v beslanski osnovni šoli, o nečlovečnosti in neciviliziranem ravnanju ruskih vojakov, o mafijskih poslih, moralni izprijenosti oligarhov in skorumpiranosti sodstva, pa tudi o pomembnih evropskih voditeljih našega časa, ki se ne znajo, ne zmorejo ali pa ne upajo zoperstaviti novemu ruskemu diktatorju - Putinu.

Medicina

Bela omela: zdravljenje z Viscum album (VAE) Iva Ebner Grafika Gracer ISBN/EAN: 9789616487443 Redna cena z DDV: 25,00 EUR Zdravljenje z Viscum album ekstrakti je strokovno delo, ki opisuje zdravljenje raka z zdravili iz bele omele. Avtorica podkrepi izkušnje iz svoje ambulante s študijami in experimentalnimi pristopi iz drugih znanstvenoraziskovalnih institucij. V tem pripomočku boste našli pomembne informacije o omeli, njeni različni pridelavi, o vsebnosti učinkovin, opise gostiteljskih dreves omele, ekskurs v homeopatijo, predloge zdravljenja in podrobna navodila za izbiro in uporabo omelinih zdravil. Omela poskuša zgraditi most med tradicionalno in moderno onkološko medicino. Medtem, ko si bolniki injicirajo omeline ekstrakte doma, se z njimi zdravi ambulantno preko infuzij ali intratumorsko in v klinikah z instilacijami v telesne votline. Za enkrat velja bela omela za najbolj raziskano rastlino na svetu.

29


Knjižne novosti

04. februar 2011

Št. 5

Pravo

Zakon o motornih vozilih (ZMV) Uradni list ISBN/EAN: 9789612044688 Redna cena z DDV: 15,00 EUR Zakon o motornih vozilih (ZMV) ureja pogoje za dajanje motornih in priklopnih vozil na trg, njihovo registracijo in udeležbo v cestnem prometu in pri opravljanju kmetijskih ali gozdarskih del, pogoje za opravljanje nalog tehničnih služb, strokovnih in registracijskih organizacij, vodenje zbirk podatkov o vozilih in nadzor nad izvajanjem tega zakona ter dostop do informacij o popravilu in vzdrževanju vozil. Zakon je tudi uskladil slovenski pravni red s pravnim redom Evropske unije na področju vozil.

Zakon o cestah (ZCes-1) Uradni list ISBN/EAN: 9789612044695 Redna cena z DDV: 17,00 EUR Zakon o cestah (ZCes-1) določa in ureja: – status in kategorizacijo javnih cest – enotna pravila za gradnjo, upravljanje in vzdrževanje vseh javnih cest ter pogoje za uporabo nekategoriziranih cest, ki se uporabljajo za javni cestni promet, da bi bilo mogoče zagotavljati enake pogoje za varen cestni promet na celotnem cestnem omrežju, – obvezno gospodarsko javno službo za zagotavljanje stanja javnih cest za varen in neoviran promet, – upravljanje, gradnjo, vzdrževanje in varstvo javnih cest ter prometa na njih. Hkrati Zakon o cestah prenaša v slovenski pravni red direktivo Evropske unije o minimalnih varnostnih zahtevah za predore in direktivo o izboljšanju varnosti cestne infrastrukture.

Zakon o voznikih (ZVoz) Uradni list ISBN/EAN: 9789612044718 Redna cena z DDV: 19,00 EUR S tem zakonom se določajo načrtovanje in izvajanje nalog za preventivo in varnost v cestnem prometu, pravila in pogoji za udeležbo voznikov v cestnem prometu, pravila in pogoji za usposabljanje kandidatov za voznike motornih vozil, pogoji za delovanje šol vožnje, program vozniškega izpita, vozniški izpiti in pogoji opravljanja zdravstvenih pregledov ter dodatnih usposabljanj voznikov. Ob tem se z zakonom v pravni red Republike Slovenije prenašajo tudi predpisi Evropske unije.

30


Knjižne novosti

04. februar 2011

Št. 5

Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) Uradni list ISBN/EAN: 9789612044701 Redna cena z DDV: 22,00 EUR Z Zakonom o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) se določajo prometna pravila ravnanja v cestnem prometu ter pooblastila in sankcije, ki jih pri izvajanju tega zakona izrekajo pristojni organi. Zakon je usklajen s predpisi Evropske unije. Zakon začne veljati 1. aprila 2011, uporabljati pa se začne 1. julija 2011.

Materialno kazensko pravo: splošni del. Judikatura slovenskih sodišč Damjan Korošec Uradni list ISBN/EAN: 9789612044725 Redna cena z DDV: 52,00 EUR Leta 2000 je prvič izšel praktikum Materialno kazensko pravo, Splošni del: judikatura slovenskih sodišč. Ker se je izkazal za pomembno in koristno študijsko gradivo, je na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani postal obvezna študijska literatura pri predmetu Kazensko pravo. Uveljavitev novega Kazenskega zakonika (KZ-1), ki je začel veljati 1. novembra 2008, je zahtevala posodobitev praktikuma. Tako je pred nami nova, obširnejša izdaja knjige, v kateri so na pregleden, sistematičen in razumljiv način zajete sodne odločbe slovenskih kazenskih sodišč do 1. septembra 2009. Ker ni bilo mogoče pričakovati množične obravnave določb novega kazenskega zakonika, so avtorji nove izdaje praktikuma za zagotovitev didaktične uporabnosti v oglatih oklepajih v judikatih opozorili na kvalifikacijske pandane v novi zakonodaji.

Zakon o dedovanju (ZD). Zakon o dedovanju kmetijskih gospodarstev (ZDK) Uradni list ISBN/EAN: 9789612044749 Redna cena z DDV: 28,00 EUR Zakon o dedovanju (ZD) ureja načine in pogoje dedovanja. Prvi del zakona, ki govori o dednem pravu, obsega splošne določbe, dedovanje na podlagi zakona, dedovanje na podlagi oporoke, dednopravne pogodbe in prehod zapuščine na dediča. Drugi del zakona pa ureja postopek v dednih zadevah. Knjigi je dodan tudi Zakon o dedovanju kmetijskih gospodarstev (ZDKG), ki ureja posebnosti pri dedovanju kmetijskih gospodarstev (zaščitenih kmetij), preprečuje drobitev zaščitenih 31


Knjižne novosti

04. februar 2011

Št. 5

kmetij kot kmetijskih oziroma kmetijsko-gozdarskih gospodarskih enot, omogoča njihov prevzem pod pogoji, ki dediča preveč ne obremenjujejo, ter ustvarja možnosti za ohranitev in krepitev gospodarske, socialne in ekološke funkcije zaščitenih kmetij.

Umetnost

Hans Gerstner (1851-1939): življenje za glasbo Jernej Weiss Litera ISBN/EAN: 9789616780339 Redna cena z DDV: 25,00 EUR Monografija Hansa Gerstnerja prinaša izjemno pomemben vpogled v eno od belih lis slovenske glasbene preteklosti. Gre za presenetljiv opis glasbenega življenja nemškega umetnika, enega najpomembnejših glasbenikov druge polovice 19. in začetka 20. stoletja na Slovenskem, ki je v Ljubljani našel svoj drugi dom. Kot dolgoletni koncertni mojster in zadnji ravnatelj ljubljanske Filharomonične družbe je prijateljeval in si dopisoval s številnimi najpomembnejšimi glasbeniki svetovnega formata: Johannesom Brahmsom, Gustavom Mahlerjem, Eugenom d`Albertom, Richardom Straussom, Hansom Richterjem, Felixom Weingartnerjem in mnogimi drugimi.

Umetnost in revolucija: umetniški aktivizem v dolgem 20. stoletju Gerald Raunig Maska ISBN/EAN: 9789616572224 Redna cena z DDV: 19,00 EUR Najnovejša publikacija v Maskinih Transformacijah, ki je tudi že trideseta izdaja v tej zbirki, bralcem prinaša prevod dela Umetnost in revolucija priznanega avstrijskega filozofa in akademika Geralda Rauniga. Delo je bilo izdano pred petimi leti, v tem času pa je že doživelo veliko mednarodno odmevnost, ter postalo referenčna točka za nastajajoče umetniške projekte. Raunig, ki se ukvarja s teorijo umetnosti, še posebej pa z umetnostjo v navezavi na aktivizem in politični angažma, svoji raziskavi določi časovni okvir dolgega 20. stoletja, ki se začne »z boji pariške komune leta 1871 in se konča *…+ z nemirnim poletjem 2001 in protiglobalizacijskimi protesti ob vrhu G8 v Genovi.« Po sledi te časovne niti avtor v devetih historično strukturiranih poglavjih kritično analizira dosežke minulih revolucionarnih gibanj in različnih vlog, ki jih je v njih imela umetnost, hkrati pa na primeru KaravaneLjudskegaGledališča iz novejšega časa odkriva, kaj lahko revolucija še vedno nudi umetnosti danes.

32


Knjižne novosti

04. februar 2011

Št. 5

Opera na ljubljanskih odrih od klasicizma do 20. stoletja: izbrana poglavja Jože Sivec Založba ZRC ISBN/EAN: 9789612542405 Redna cena z DDV: 35,00 EUR Zbrana besedila med drugim obravnavajo delovanje glasbenega gledališča v določenih obdobjih, na primer italijanske opere v drugi polovici 18. stoletja, nemške gledališke družbe v obdobju klasicizma ter vzpon in propad nemške opere v stanovskem gledališču. Sivec se je v besedilih posvečal recepciji opernih del določenega repertoarja in del nekaterih največjih imen skladateljev, kot so Mozart, Rossini in Verdi. Zadnja poglavja pa so namenjena slovenski operni ustvarjalnosti.

Tin Pierinu: fotografo di Tercimonte Valentino Trinco Centro studi Nediža Redna cena z DDV: 30,00 EUR Datum izida: 03. 02. 2011

33


Knjižne novosti

04. februar 2011

Št. 5

 PONATISI

Iščem slike, najdem besede Sybille Brauer Učila ISBN/EAN: 9789610002352 Redna cena z DDV: 13,90 EUR Na straneh te knjige boste našli različne prizore in stvari, nekatere že znane, druge (še) neznane, s katerimi se sreča otrok v prvih dveh letih. Vsaka stran prinaša določen prizor, posamezne stvari pa so še enkrat narisane in poimenovane na robu. Kdo jih najde na veliki sliki? In kdo ve, kako se imenujejo?

Za vedno? Elizabeth Gilbert MKZ ISBN/EAN: 9789610113003 Redna cena z DDV: 13,95 EUR Nadaljevanje uspešnice Jej, moli, ljubi, v kateri se Elizabeth po dolgem iskanju notranjega miru zaljubi v privlačnega Brazilca. V romanu Za vedno? spremljamo nadaljevanje njune ljubezenske zgodbe.

Doktrina šoka Naomi Klein MKZ ISBN/EAN: 9789610110712 Redna cena z DDV: 15,95 EUR Šokantna in zelo aktualna knjiga znane publicistke, ki razkriva delovanje globalnega trga in korporativnega kapitalizma.

K** gleda: duhovna pot najvišje modrosti John C. Parkin MKZ ISBN/EAN: 9789610112631 Redna cena z DDV: 19,95 EUR Hudomušna knjiga, ki secira tisto, čemur pravimo 'duhovnost'. Opominja nas, da je vse, česar si želimo, že pred nami - če smo le pripravljeni videti, kar moramo, in se odpovedati vsemu, o čemer nas prepričujejo. Tako lahko najdemo resnično svobodo v preprostem sprejemanju življenjskih užitkov in drobnih načel, ki niso nič drugega kot zdrav razum.

34


Knjižne novosti

04. februar 2011

Št. 5

Toskana Reid Bramblett MKZ ISBN/EAN: 9789610106029 Redna cena z DDV: 16,95 EUR Toskana je znana po srednjeveških hribovskih mestih, slovečih vinih in renesančnih umetninah. Od tam prihaja chianti, v bližini Firenc se je rodil Leonardo da Vinci, v Pisi na Polju čudežev še stoji poševni stolp, zdaj se nanj lahko spet povzpnete! Od najboljših etruščanskih znamenitosti do najlepših hribovskih mest, vil, umetnin, vinogradov in letovišč – vsi podatki na enem mestu!

 NAPOVEDUJEMO

Prelomnica (mehka vezava) Danielle Steel Anu Elara ISBN/EAN: 9789616837187 Redna cena z DDV: 19,95 EUR

Prelomnica (trda vezava) Danielle Steel Anu Elara ISBN/EAN: 9789616837170 Redna cena z DDV: 29,95 EUR Plesna dvorana sanfranciškega hotela Ritz-Carlton toplega majskega večera razkošno blesti, ko se na dobrodelni večerji in plesu zbere lesketajoča se množica, polna slavnih oseb. Večer je popoln, dokler se dvorana tik pred polnočjone začne gugati ... Po potresu se zbližajo življenja štirih tujcev ... Sara Sloane, žena finančnega čudežnega dečka, vidi, kako razpada njen popolni svet ... Pevka Melanie Free, dobitnica Grammyja, doseže prelomni trenutek življenja in kariere ... Fotograf Everett Carson najde med razvalinami nov smisel življenja ... Sestra Maggie Kent, redovnica, ki dela z brezdomci, išče med razbitinami in ve, da mora veliko narediti ...

Spoštuj se (mehka vezava) Danielle Steel Anu Elara ISBN/EAN: 9789616837200 Redna cena z DDV: 19,95 EUR

35


Knjižne novosti

04. februar 2011

Št. 5

Spoštuj se (trda vezava) Danielle Steel Anu Elara ISBN/EAN: 9789616837194 Redna cena z DDV: 29,95 EUR Tisto mirno, sončno novembrsko dopoldne je Carola Barber dvignila pogled z računalnika in se zastrmela na vrt svojega doma na Bel Airu. Že petnajst let je živela v veliki, razpotegnjeni kamniti hiši. Sončni rastlinjak, ki ga je uporabljala za delovno sobo, je gledal na grme vrtnic, ki jih je posadila, na vodnjak in umetno jezerce, v katerem je odsevalo nebo. Prizor je izžareval mir in hiša je bila tiha. Zadnjo uro so se Carolini prsti komaj premaknili po tipkovnici. Bila je hudo razočarana. Kljub dolgi, uspešni karieri fi lmske igralke je poskušala napisati prvi roman. Čeprav je že leta pisala kratke zgodbe, ni nikoli nobene objavila. Nekoč se je preizkusila celo vpisanju fi lmskega scenarija. S pokojnim možem Seanom sta se ves čas zakona pogovarjala, da bosta nekega dne skupaj ustvarila film, pa se ga nista nikoli zares lotila. Oba sta imela preveč drugega dela.

36


Knjižne novosti

04. februar 2011

KNJIGARNE IN PAPIRNICE MLADINSKE KNJIGE TRGOVINE D.D. Mladinska knjiga Ajdovščina, Goriška cesta 20a, 5270 Ajdovščina Mladinska knjiga Citycenter Celje, Mariborska cesta 100, 3000 Celje Mladinska knjiga, Mestna knjigarna Celje, Stanetova ulica 3, 3000 Celje Mladinska knjiga Domžale, Ljubljanska cesta 83, 1230 Domžale Mladinska knjiga, Knjigarna Dom knjige, Pristaniška cesta 56, 6000 Koper Mladinska knjiga, Mestna knjigarna Kranj, Maistrov trg 1, 4000 Kranj Mladinska knjiga Qlandia Kranj, Cesta 1. maja 77, 4000 Kranj Mladinska knjiga Kolodvor, Miklošičeva cesta 40, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga, Knjigarna Konzorcij, Slovenska cesta 29, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga, Papirnica Konzorcij, Slovenska cesta 29, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga, Knjigarna Ekonomist, Kardeljeva ploščad 17, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga, Knjigarna Pravica, Poljanski nasip 2, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga, Knjigarna Matica, Kongresni trg 8, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga, Knjigarna Wolfova, Wolfova 8, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga, Knjigarna Citypark, Šmartinska 152g, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga Nebotičnik, Slovenska cesta 37, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga Miklošičeva, Miklošičeva cesta 16, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga Vič, Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga Moste, Zaloška cesta 33, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga, Center Oxford, Kopitarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga, Papirnica Kopitarjeva, Kopitarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga, Trubarjev antikvariat, Mestni trg 25, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga, Galerija Ars, Jurčičev trg 2, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga Čopova, Čopova ulica 3, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga BTC, Dvorana A, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga Lucija, Obala 107, 6320 Portorož Mladinska knjiga Europark, Pobreška cesta 18, 2000 Maribor Mladinska knjiga Jurčičeva, Jurčičeva ulica 8, 2000 Maribor Mladinska knjiga, Mestna knjigarna Maribor, Ulica 10. oktobra 4, 2000 Maribor Mladinska knjiga Gosposka, Gosposka ulica 24, 2000 Maribor Mladinska knjiga Murska Sobota, Ul. Štefana Kovača 43, 9000 Murska Sobota Mladinska knjiga, Mestna papirnica Nova Gorica, Kidričeva ulica 20, 5000 Nova Gorica Mladinska knjiga, Mestna knjigarna Nova Gorica, Rejčeva ulica 12, 5000 Nova Gorica Mladinska knjiga Qlandia Nova Gorica, Cesta 25. junija 1a, 5000 Nova Gorica Mladinska knjiga, Mestna knjigarna Novo mesto, Glavni trg 9, 8000 Novo mesto Mladinska knjiga Ptuj, Novi trg 4, 2250 Ptuj Mladinska knjiga Radovljica, Gradnikova cesta 1b, 4240 Radovljica Mladinska knjiga Ravne, Prežihova ulica 24, 2390 Ravne na Koroškem Mladinska knjiga Slovenj Gradec, Glavni trg 8, 2380 Slovenj Gradec Mladinska knjiga Slovenska Bistrica, Žolgarjeva ulica 12, 2310 Slovenska Bistrica Mladinska knjiga Šempeter, C. Prekomorskih brigad 4, 5290 Šempeter pri Gorici Mladinska knjiga Tolmin, Trg maršala Tita 19, 5220 Tolmin Mladinska knjiga, Knjigarna Trbovlje, Ulica 1. junija 15, 1420 Trbovlje Mladinska knjiga, Papirnica Trbovlje, Ulica 1. junija 36, 1420 Trbovlje Mladinska knjiga Velenje, Šaleška cesta 19a, 3320 Velenje Mladinska knjiga, Cankarjeva knjigarna Vrhnika, Lošca 5, 1360 Vrhnika Mladinska knjiga Zagorje, Cesta zmage 27, 1410 Zagorje Mladinska knjiga Žalec, Šlandrov trg 38, 3310 Žalec

Predstavljene knjige so na voljo v izbranih knjigarnah Mladinske knjige. Za podrobnejše informacije o posameznem naslovu nas kontaktirajte na Facebooku!

37

Št. 5


Knjižne novosti

04. februar 2011

38

Št. 5

Knjižne novosti  

Knjižne novosti

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you