Page 1


Knjižne novosti od 17. do 24. decembra 2010

Kazalo 1.

DOMAČE KNJIGE ........................................................................................... 3 

PRAVKAR IZŠLO ........................................................................................... 3 Slikanice ....................................................................................................... 3 Mladinsko leposlovje ...................................................................................... 5 Priročniki za otroke in mladino ....................................................................... 5 Leposlovje ..................................................................................................... 6 Poezija .......................................................................................................... 9 Eseji in zborniki ............................................................................................ 10 Literarna teorija in jezikoslovje ..................................................................... 11 Monografije in zborniki .................................................................................. 11 Turistika ....................................................................................................... 12 Šport ........................................................................................................... 12 Priročniki ...................................................................................................... 13 Osebna rast in ezoterika ............................................................................... 14 Pedagogika in didaktika ................................................................................ 15 Filozofija ...................................................................................................... 16 Religija ........................................................................................................ 18 Etnologija ..................................................................................................... 19 Zgodovina .................................................................................................... 20 Sociologija ................................................................................................... 21 Politika ......................................................................................................... 22 Ekologija ...................................................................................................... 22 Ekonomija .................................................................................................... 23 Pravo ........................................................................................................... 23 Umetnost ..................................................................................................... 24 Multimedia ................................................................................................... 27

 2.

PONATISI ...................................................................................................29 TUJE KNJIGE............................................................................................... 33

NAPOVEDUJEMO .........................................................................................33

2


Knjižne novosti od 17. do 24. decembra 2010

1. DOMAČE KNJIGE  PRAVKAR IZŠLO Slikanice

Medved in mali Katja Gehrmann MKZ ISBN/EAN: 9789610114598 Redna cena z DDV: 16,95 EUR Prisrčna slikanica. Veliki medved je zbegan. Kako naj dopove malemu gosaku, da ni mama, ki jo išče? Konec koncev je velik in močan, pleza, teče in plava! Toda to zna tudi mali. Poleg tega pa je še presenetljivo močan. Tako močan, da opravi tudi z lisjakom! Je mogoče, da je mali pravzaprav res medved?

Hrči Smrči Franci Rogač Koščak ISBN/EAN: 9789619225080 Redna cena z DDV: 16,50 EUR »Pravljica vam pove, da veliko ljudi nima doma zaradi naravnih nesreč ali drugih okoliščin. Tudi vi lahko storite veliko dobrega, če jim pomagate. Tako boste sami spoznali, da je lepo priskočiti na pomoč ljudem v stiski," pravi avtor, ki je svojo odisejado od brezdomca do pisatelja popisal v avtobiografski knjigi Ključ brezdomca.

Kar seješ, to žanješ Urška Mitrovid Biser ISBN/EAN: 9789619251768 Redna cena z DDV: 19,99 EUR Poučna in vzgojna zgodba, tako za male kot velike. Bine je bil devetletni fant, s katerim ni bilo dobro grozdja zobati. Vedno je izzival in iskal težave, nikoli pa ni razumel posledic. Kot vsak dan po šoli je tudi tega dne ob štirih popoldan pritekel k dedku Martinu. Po vratu je bil ves moder, majico pa je imel na ovratniku raztrgano.

3


Knjižne novosti od 17. do 24. decembra 2010

V Nedovo sobo je treščila bomba Urška Mitrovid Biser ISBN/EAN: 9789619251737 Redna cena z DDV: 19,99 EUR Ned je zaslišal očeta, kako se bliža vratom njegove sobe ... »Tristo kosmatih!« je zarenčal oče Maks, ko je stopil v Nedovo sobo. »A je v to sobo treščila bomba, pa o tem nič ne vem?!« Ned je pod posteljo trepetal kot šiba na vodi. Mama Majda mu je že prejšnji teden rekla, da mora pospraviti sobo, a je vedno našel izgovor. Oče Maks ni bil tako popustljiv kot mama, zato je bilo Neda upravičeno strah.

Vsak dan, v vsakem pogledu napredujem Andreja Pleničar Biser ISBN/EAN: 9789619251751 Redna cena z DDV: 19,99 EUR Poučna in vzgojna zgodba tako za male kot velike. Zgodbica se dogaja na deželi, v kokošnjaku. Sporočilo pa je naslednje: Otroci potrebujejo varnost domačega gnezda, a ne za vsako ceno. Starši, pustite jim tudi leteti in odleteti. Ne zadušite njihove posebnosti. Vzpodbujajte jih. Zavedajte se, da je življenje čudovita izkušnja, za vsakega drugačna, a nihče ga ne more živeti namesto nas, niti mi namesto svojih otrok. Zato pogumno. Sreča je na strani pogumnih.

Štrk Viki odkrije dom Žiga X. Gombač Simbol ISBN/EAN: 9789619295410 Redna cena z DDV: 13,90 EUR Ko se je izvalil iz edinega jajca v gnezdu, je štrk Viki opazil, da je v njegovem svetu vse tako veliko. Že izvalil se je kot velik ptičji mladič. Imel je dolg oranžen kljun, iz dneva v dan daljše oranžne noge, dolg vrat, velikanske pa so bile tudi njegove peruti.

4


Knjižne novosti od 17. do 24. decembra 2010 Mladinsko leposlovje

Smeš svet Igor Palčič Mohorjeva d. o. o. ISBN/EAN: 9783708605425 Redna cena z DDV: 24,00 EUR

Tanja in Uroš sta se do poznega večera igrala v svoji sobi. Morala bi se že odpraviti v kopalnico in si umiti zobe, a sta bila tako zatopljena v računalniško igrico, da sta pozabila, kar jima je naročila mama. Ob njunih nogah je počival Cevko, prijazen, nizek pes podolgovate, cevaste oblike, in razmišljal o dobrotah iz domačega hladilnika. Tudi ko se je mama znova pojavila na vratih njune sobe in zaklicala "Takoj umit zobe in v posteljo!", je Tanja in Uroš nista hotela slišati ...

Rdečehlačka: vesele zgodbe zelo male deklice Vinko Möderndorfer Mladika ISBN/EAN: 9789612051662 Redna cena z DDV: 23,90 EUR

Zgodbe o navihani deklici Rdečehlački.

Priročniki za otroke in mladino

Glej, mladički! Stephane Frattini Tehniška založba Slovenije ISBN/EAN: 9789612512361 Redna cena z DDV: 12,99 EUR

Kdo se skriva v maminem žepu? V kaj se bo spremenila gosenica, ko bo odrasla? Ali se v jajcih skrivajo samo ptički? Kakšen je majhen tjulenj? Kaj naredijo mladi zajčki, da jih ne zebe? Če te zanima, dvigni zavihek in ... odpri oči!

5


Knjižne novosti od 17. do 24. decembra 2010 Leposlovje

Gospa X Tess Gerritsen MKZ ISBN/EAN: 9789610112310 Redna cena z DDV: 32,96 EUR Patologinja Maura Isles in kriminalistka Jane Rizzoli rešujeta nov primer. Med pregledovanjem rentgenskih posnetkov Gospe X v bostonskem muzeju Crispin, ki naj bi bila na novo odkrita egipčanska mumija, se izkaže, da gre pravzaprav za nedavno umorjeno osebo, ki jo je nekdo razmeroma dobro mumificiral. Rizzolijeva v zvezi s tem preiskuje arheologinjo dr. Josephine Pulcillo, ki jo je muzej nedavno najel. Sledijo novi, nenavadni umori, Pulcillova izgine, in naši junakinji jo morata najti, preden bo to uspelo morilcu. Tess Gerritsen je avtorica izjemno priljubljenih medicinskih trilerjev Žetev, Grešnik, Izginule, Kirurg, Težnost in mnogih drugih. Njeni romani so prevedeni v 33 jezikov, prodanih je več kot 20 milijonov njenih knjig.

Tujka: 2. del (trda vezava) Diana Gabaldon Anu Elara ISBN/EAN: 9789616837118 Redna cena z DDV: 29,95 EUR

Tujka: 2. del (mehka vezava) Diana Gabaldon Anu Elara ISBN/EAN: 9789616837125 Redna cena z DDV: 19,95 EUR Piše se leto 1945. Claire Randall, bivša vojna bolničarka, se vrne iz vojne in se zopet snide s svojim soprogom na drugih medenih tednih. V enem od starodavnih kamnitih krogov, ki poseljujejo britansko otočje, stopi skozi stoječi kamen. Nenadoma je Saksonka - 'tujka' - sredi Škotske, razklane od vojne in vojskujočih višavskih klanov, v letu našega gospoda … 1743. Vržena nazaj v čas, s pomočjo sil, ki jih ne razume, se Claire znajde ujeta v spletke in nevarnosti, ki lahko ogrozijo njeno življenje … in strejo njeno srce. Tu namreč spozna Jamesa Fraserja, mladega, postavnega škotskega bojevnika, in postane ženska, ki je razpeta med zvestobo in poželenjem … in med dvema povsem različnima možema v dveh nezdružljivih življenjih.

6


Knjižne novosti od 17. do 24. decembra 2010

Danes se raje ne bi srečala Herta Mueller Študentska založba ISBN/EAN: 9789612423223 Redna cena z DDV: 24,00 EUR »Naročena sem.« Mlada ženska se s tramvajem pelje na še eno v dolgi vrsti zaslišanj na tajni policiji, kjer se mora zglasiti natanko ob desetih. Med vožnjo se pred njenim duhovnim očesom odvije življenje: otroštvo v majhnem mestecu, napol erotična sla po očetu, deportacija starih staršev, naiven zakon s sinom »parfumskega komunista«, sreča z drugim možem Paulom, ki kdaj pa kdaj vznikne, čeprav njuno ljubezen obremenjuje njegovo nagnjenje k pijači. Zunaj: odreveneli čas, postaje, osebe, ki vstopajo in izstopajo, ulice, ki se bežijo mimo. Vse to naj bi jo zamotilo, a se vendarle vselej izteče v nujnost: »Naročena sem.« Skoraj že pride na cilj, ko se v vagonu razvname prepir in tramvaj odpelje natanko mimo tiste postaje, na kateri bi morala izstopiti. Znajde se v neznanem predelu mesta. Na nekem dvorišču zagleda Paula v družbi sumljivega starca. Sklene, da ne bo šla na zaslišanje.

Francoski roman Frederic Beigbeder Vale-Novak ISBN/EAN: 9789612590857 Redna cena z DDV: 24,99 EUR »To je zgodba o Emmi Bovary iz sedemdesetih, ki je med ločitvijo obnovila tišino prejšnje generacije o nesreči med obema vojnama. Je zgodba o moškem, ki je postal uživač, da bi se maščeval, ker so ga zapustili, o očetu, ki je postal ciničen, ker je imel zlomljeno srce. Je zgodba o starejšem bratu, ki je naredil vse, da ne bi bil podoben svojim staršem, in o mlajšem, ki je naredil vse, da ne bi bil podoben starejšemu bratu. Je zgodba o dveh otrocih, ki sta uresničila sanje svojih staršev, da bi maščevala njuno razočaranje v ljubezni. Je zgodba o dečku, ki je bil melanholičen, ker je odraščal v svetu, ki je naredil samomor, in so ga vzgajali starši, ki jih je zamoril neuspeh njunega zakona. Je zgodba o smrti velike kultivirane provincialne buržoazije in o izgubi vrednot starega viteškega plemstva. Je zgodba o državi, ki ji je uspelo izgubiti dve vojni in se pretvarjati, da je zmagala, in potem izgubiti svoj kolonialni imperij in se pretvarjati, da to nima nobenega vpliva na njeno pomembnost. Je zgodba o novi družbi ali o tem, kako so monarhistični katoliki postali svetovljanski kapitalisti. To je moje življenje: francoski roman.«

7


Knjižne novosti od 17. do 24. decembra 2010

Henrik IV. Luigi Pirandello DZS ISBN/EAN: 9789610201755 Redna cena z DDV: 15,50 EUR Gre za nov prevod Pirandellove drame in s tem tudi prvo knjižno izdajo dela, ki je po novem gimnazijskem učnem načrtu umeščeno med obvezna besedila. Hkrati pa je predstavljen Pirandello kot eden vodilnih, odločilnih dramatikov 20. stoletja.

Zgodbe iz oddaljenega predmestja Shaun Tan Miš ISBN/EAN: 9789612720179 Redna cena z DDV: 25,95 EUR Zbirka kratkih zgodb je nekakšno "stopanje po robu" zunanjega in notranjega sveta, v katerih avstralski pisatelj in slikar z tenkočutnim spoštovanjem do bralca razgrinja kot haiku prefinjene in krhke zgodbe, stkane iz besed in podob. Vrata in ceste v teh zgodbah našega vsakdana brez opozorila in brez ovir peljejo iz zavestnega v podzavestni svet in nazaj in s presenetljivimi ključi odklepajo povezave obeh svetov ter jih soočajo z našim odnosom do okolice, v kateri živimo in do soljudi, ki so nam dani v sožitje. S tehnologijo pripovedovanja se vključuje v rod novejših »skriptovizijskih« pripovedovalcev (kot npr. Selznick: Hugo Cabret, Lechermeier: Princeske), ki sodobnega bralca že razumejo kot domačina video-sveta.

V iskanju Theodorja in Brine Terri-ann White Društvo Mohorjeva družba Celje ISBN/EAN: 9789612189099 Redna cena z DDV: 26,00 EUR Terri-ann White, profesorica na zahodnoavstralski univerzi, je začela brskati po skritih sledeh svoje rodbine v petih rodovih. Po vztrajnem raziskovanju je našla začetnika svojega rodu, ki sta po prihodu v Avstralijo ustvarila novo rodbino. Zavedala se je, kako nevarno je ustvariti in razkriti dramatično rodbinsko biografijo, tudi njene temne strani, ki so jih doslej hote zamolčali. Želela je obuditi spomin na začetnika njene rodbine. Theodor Krakouer je prispel v Avstralijo na ladji Sirena kot kaznjenec leta 1851, dvaindvajset let po britanski zasedbi celine. V domovini je bil obtožen kraje oblek in denarja. Brina Israel, avtoričina praprababica, pa je prispela dve leti kasneje po svoji lastni volji s svojo nosečo sestro. Takrat je tam živela le peščica Judov, kar ni bilo dovolj, da bi oblikovali svojo skupnost.

8


Knjižne novosti od 17. do 24. decembra 2010

Dnevnik: 1953-2000 Janez Menart Društvo Mohorjeva družba Celje ISBN/EAN: 9789612189242 Redna cena z DDV: 33,00 EUR

Dnevniki Janeza Menarta se razpredajo od zgodnjega leta 1953, ko je bil še študent, pa vse do konca minulega stoletja. Po Menartovi smrti (2004) in ob urejanju njegove zapuščine seveda ni bilo mogoče spregledati njegove obsežne dnevniške bere v številnih beležnicah. Pri tem je zanimivo, da pesnik, ki je bil sicer zelo zgoden privrženec in praktični uporabnik računalniškega pisanja, pri svojem dnevniku ni nikoli hotel uporabljati tega pripomočka. Vse svoje dnevne beležke je izpisal ročno. Ob natančnejšem pregledu je bilo treba najti in prebrati vse, kar sodi v ta okvir. Odločitev, da izbor založba objavi, je bila seveda usklajena s pesnikovimi najbližjimi (predvsem z njegovo soprogo). Izbiranja in priprave gradiva so se lotili z mislijo na vsebinsko zanimivost in kulturnozgodovinsko relevantnost, pozorni pa so bili tudi na jezikovno-stilistično podobo ter etično občutljivost besedila, ki ga objavljajo.

Zbrano delo 2: Zofka Kveder Založba ZRC ISBN/EAN: 9789612542283 Redna cena z DDV: 35,00 EUR

Ema hoče v svet Ivanka Mestnik Samozaložba ISBN/EAN: 9789619295601 Redna cena z DDV: 17,50 EUR

Poezija

Da bi prst ostala čista Jan F. Jarc Študentska založba ISBN/EAN: 9789612423261 Redna cena z DDV: 23,00 EUR

9


Knjižne novosti od 17. do 24. decembra 2010

So pesniki, ki so v trendu časa, taki, ki očarajo s svojo besedno virtuoznostjo in raziskavo jezika, in oni, ki poskušajo z liričnostjo zarezati do globin bralčevega srca. Zbirka Da bi prst ostala čista pa ni pesnikova poslanica bralcu: Jan F. Jarc poezijo razume kot nenehno spraševanje, ali lahko v sodobnem svetu, obsedenem z diktaturo prepričevalne moči govora ter oropanem smisla in resnice, besede še ostanejo nepoškodovane, brez prask in brazd, bele in čiste kot list nepopisanega papirja. Avtorju zbirke Da bi prst ostala čista uspeva prav to. S prvinskim občutenjem pozabljene lepote človekovega bivanja ter z nepretencioznim iskanjem dandanes docela zavržene božje bližine bralca očarujoče popelje k samemu izvoru in ne nazadnje tudi edinemu smislu umetnosti. Vodi ga v izgubljeni svet upanja, dobrega in lepega, v katerem se, očiščen skoz pesnikove besede, korak za korakom znova uči ljubezni kot volje do življenja.

Epigrami Janez Menart Društvo Mohorjeva družba Celje ISBN/EAN: 9789612189259 Redna cena z DDV: 22,00 EUR Izbrane pesmi Janeza Menarta, ki jih je zbral in uredil njegov prijatelj Tone Pavček.

Geheimnisse Niko Grafenauer Mohorjeva d. o. o. ISBN/EAN: 9783708605753 Redna cena z DDV: 18,90 EUR

Pesmi o Marjah Vanja Strle Edina ISBN/EAN: 9789616364447 Redna cena z DDV: 19,00 EUR

Eseji in zborniki

Balkanska brv: eseji o književnosti jugoslovanske Atlantide Aleš Debeljak Študentska založba ISBN/EAN: 9789612423247 Redna cena z DDV: 29,00 EUR

10


Knjižne novosti od 17. do 24. decembra 2010

Balkanska brv predstavlja najbolj osebno knjigo esejev Aleša Debeljaka. S pomočjo spominov na mladost v “jugoslovanski Atlantidi” nam Aleš Debeljak odpira poljudno napisan in informativno celovit dostop do izbranih pisateljev, ki so ga zaznamovali in s katerimi prijateljuje. Gre za avtorjevo osebno in posebno prisvojitev jugoslovanske dediščine, mnogokulturnosti in trans-nacionalnosti, ki se iz analitične razlage književnih del preliva v privatni zemljevid spominov in tovarištva v pisateljskih krogih bivše Jugoslavije. Tukaj predstavljeni pisatelji se v svojih mednarodno odmevnih zgodbah in pesmih sklicujejo na skupni vir navdiha, na delo Danila Kiša, častnega »poslednjega jugoslovanskega pisatelja«, ki ga »moj mojster« imenuje tudi Debeljak v svoji »Balkanski brvi«, napisani v privlačni mešanici kulturne in osebne zgodovine, kritičnega premisleka in iskrive anekdote.

Literarna teorija in jezikoslovje

Tvorjenke slovenskega jezika med slovarjem in besedilom Irena Stramljič Breznik Filozofska fakulteta Maribor ISBN/EAN: 9789616656504 Redna cena z DDV: 20,99 EUR

Satira in groteska v slovenski literaturi: študije o slovenski književnosti Franc Zadravec Franc-Franc ISBN/EAN: 9789612550219 Redna cena z DDV: 20,00 EUR

Slovenska krajevna imena na avstrijskem Koroškem Pavel Zdovc Slovenska akademija znanosti in umetnosti Redna cena z DDV: 30,00 EUR

Monografije in zborniki

Tlak živih ur: Niku Grafenauerju za 70. rojstni dan Študentska založba ISBN/EAN: 9789612423216 Redna cena z DDV: 29,00 EUR

11


Knjižne novosti od 17. do 24. decembra 2010

Misel, naj bo slavljenec počaščen ne le z buteljko in s prijateljskim objemom, temveč še s šopkom zabeležk in opomenjenj o njem in njegovem delu, seveda ni izvirna, a treba jo je vsakokrat na novo udejanjiti. Pri Študentski založbi so staknili glave in združili sile Aleš Berger, ki jo je prvi izrekel, Mitja Čander, ki jo je poprijel in zagotovil gostoljubje Študentske založbe, in Nela Malečkar, ki je prevzela skrb za stike s sodelavci in zbiranje njihovih prispevkov. Skupaj smo sestavili spisek povabljencev, za katere smo pomislili, da bi morda radi vsak po svoje še dodatno voščili jubilantu. Na jesen so se začeli prispevki zbirati in tisti, ki jih niso bili poslali, so bili še enkrat prijazno opozorjeni na naše pričakovanje; naposled se je s pomočjo petintridesetih sodelujočih oblikovala knjižica, ki jo imate v rokah. Naslov je citaten, seveda pesnikov, in sicer iz pesmi, ki je bila prvič natisnjena v njegovi knjigi Diham, da ne zaide zrak. Mislimo, da posrečeno in natančno povzema marsikaj, kar so Niku Grafenauerju tako ali drugače izražali voščilci v teh prijateljskih vezilih.

Turistika

Polhograjsko hribovje: planinski vodnik Božidar Lavrič Planinska zveza ISBN/EAN: 9789616156899 Redna cena z DDV: 17,95 EUR

V vodniku so opisane poti v Polhograjskem hribovju, ki se zahodno od Ljubljane dviga nad Sorškim poljem. Poljanska Sora ga na severu loči od Škofjeloškega hribovja. Marsikdo hribovje še vedno poimenuje Polhograjski Dolomiti po kamnini, ki se zlasti v višjih delih gorstva večkrat prikaže na plan. V vodniku so opisane poti iz doline Gradaščice, iz doline Horjulščice, iz Medvod, Poljanske doline in iz Ljubljane. Pri opisih so upoštevane vse poti, ki so markirane s Knafelčevo markacijo in vpisane v register planinskih poti pri Planinski zvezi Slovenije.

Šport

91`: slovenski waka waka v Južni Afriki Jaka Lucu Delo ISBN/EAN: 9789616570459 Redna cena z DDV: 7,50 EUR 91' (enaindevetdeseta minuta) je nadaljevanje knjige Poljub sreče in razkriva dogajanje v in ob slovenski nogometni reprezentanci v Južni Afriki.

12


Knjižne novosti od 17. do 24. decembra 2010

Poljub sreče in 91`: slovenski waka waka v Južni Afriki (komplet) Redna cena z DDV: 18,90 EUR

Priročniki

Kuharica za dušo in telo: domače jedi po načelih makrobiotike Ica Krebar Leon ISBN/EAN: 9789612693022 Redna cena z DDV: 29,00 EUR

Posebnost Kuharice za dušo in telo, je v tem, da je avtorica vse svoje znanje o starodavni makrobiotični in o sodobni zdravi prehrani združila z znanjem in izkušnjami svoje babice, ki je kuhala po stari tradicionalni slovenski kuhinji, ki je v resnici, kakor Ica pravi, bila čista makrobiotika. Ica Krebar je ena prvih ljudi v Sloveniji, ki si je sama doma skuhala sojino mleko in tofu, že skoraj 20 let pa predava in izvaja kuharske delavnice po celi Sloveniji, zaradi katerih je nastalo tudi mnogo dobrih receptov, ki so tako preizkušeni v praksi. Torej, z Icino Kuharico smo dobili odlične in enostavne recepte domače zdrave hrane po načelih makrobiotike! Takšne knjige do sedaj nismo imeli, naj pa bi jo imela vsaka družina! V knjigi najdemo veliko odličnih receptov za pripravo domačega sojinega mleka, domačega tofuja in sejtana, kot tudi toliko dobrih in enostavnih receptov za pripravo jedi iz sejtana in tofuja (domačega ali kupljenega). Mnogi kupci vidijo tofu in sejtan v trgovini, pa ne vedo kaj bi z njim! Ica Krebar pa nam predstavi vse mogoče sejtanove in tofujeve jedi na razne načine - na slano in na sladko, za zajtrk ali za kosilo, za zahtevnejše slavnostne trenutke in tudi za hitre prigrizke in malice.

Hitri in okusni grižljajčki za domačo zabavo Andreas Furtmayr Pisanica ISBN/EAN: 9789616754316 Redna cena z DDV: 4,50 EUR Novi recepti za drobne prigrizke, ki jih celo v velikih količinah pripravimo hitro in preprosto. Za prijetno popoldansko druženje ali večerno zabavo!

Neprodirna skrivnost intime Christian Gostečnik Brat Frančišek ISBN/EAN: 9789616326919 Redna cena z DDV: 18,00 EUR

13


Knjižne novosti od 17. do 24. decembra 2010

Kar po navadi najbolj preseneti partnerje, je dejstvo, da se ravno tisto, kar sta drug od drugega najbolj želela, namreč, da bo drugi uresničil vse najgloblje sanje in želje, ne bo zgodilo, ampak ravno nasprotno. Največkrat postanejo sanje in hrepenenja nelgodna resničnost, ki je nista hotela niti pričakovala. S svojim vedenjem oziroma odnosom drug do drugega ne ustvarjata samo vzhičenih, nežnih in ljubečih odnosov intime, ampak si pred tem na novo prebudita vse največje travme, bolečine, razočaranja in frustracije iz mladosti. Tu pa je sedaj dana možnost razreševanja; tokrat lahko poskusita znova, vendar z veliko mero sočutja, razumevanja in vživljanja drug v drugega. Partnerstvo je zato verjetno eden izmed najbolj uspešnih načinov razrešitve bolečih zapletov iz mladosti. Knjiga govori o tem, kako naj partnerja pristopita k tej izredno vznemirljivi igri odnosov, ki tokrat obetajo drugačen konec, vendar le, če se partnerja za to resnično odločita. Bistveno temo, ki ji lahko sledimo skozi celotno knjigo, bi lahko povzeli v eni smi misli, in sicer, da je partnerski odnos vedno arena intime, v kateri se razrešujejo najpomembnejše teme, občutja, afekti, ki so bili vzpostavljeni v odnosu starši v najzgodnejši mladosti in se tokrat na novo prebudijo z namenom, da se razrešijo. Zato je knjiga lahko v dragoceno pomoč vsakomur, ki se podaja ali pa ki že hodi po poti partnerskega odnosa, in želi, da bi na tej poti našel srečo tako zase kot za partnerja.

Osebna rast in ezoterika

Ljubezen: izbrani citati Paulo Coelho Učila ISBN/EAN: 9789610012542 Redna cena z DDV: 19,90 EUR Ljubezen je bistvo življenja. Ta knjižica je zanosna zbirka citatov o ljubezni izpod peresa enega najbolj branih avtorjev sodobnega časa: Paula Coelha.

Moč ljubezni Anselm Grün Vox nova ISBN/EAN: 9789616759298 Redna cena z DDV: 6,99 EUR

Ljubezen je božanska krepost, v kateri vse kreposti dosežejo svoj vrh. O skoraj nobeni temi se ne piše in ne govori toliko kot o ljubezni. A vsakdo razume pod pojmom ljubezen kaj drugega. Za mnoge je postala le obrabljena beseda. Nekateri so na ta izraz alergični. Spominjajo se mnogih pozivov iz svoje mladosti, naj drug drugega ljubijo. Druge prizadenejo pretirano povzdignjene besede o ljubezni. Ne ujemajo se z njihovimi izkušnjami. Sami so namreč spoznali krhkost ljubezni. Vanjo so položili vse svoje upanje in bili nato grenko razočarani.

14


Knjižne novosti od 17. do 24. decembra 2010

Pamet v krizi: razmišljanja o miselnih, čustvenih in duhovnih izzivih sodobnega človeka Miro Cerar Tempo Trade ISBN/EAN: 9789612693688 Redna cena z DDV: 16,00 EUR

Pedagogika in didaktika

Povezanost rezultatov pri nacionalnem preverjanju znanja s socialnokulturnim okoljem učencev, poukom in domačimi nalogami Amalija Žakelj, Milena Ivanuš-Grmek Zavod Republike Slovenije za šolstvo ISBN/EAN: 9789612349189 Redna cena z DDV: 20,50 EUR

Knjiga opisuje izsledke raziskave o povezanost med družbenim okoljem, iz katerega prihajajo učenci, in njihovimi dosežki v šoli. Cilj knjige je ugotoviti dejavnike, ki pomembno vplivajo na uspešnost učencev v šoli in posledično na poklicni poti. Knjiga obsega dva dela: prvi, teoretični del in drugi del, v katerem je predstavljena empirična raziskava. Izredna profesorica dr. Mara Cotič je v recenziji knjige zapisala: »Znanstvena monografija predstavlja zelo aktualno temo na področju edukacije. Verjetno bi na podlagi vsega zapisanega lahko trdili, da pristopi učenja in poučevanja v šoli in spodbudno ali nespodbudno socialno-kulturno okolje iz katerega prihaja učenec, sami po sebi niso naddoločnica uspeha učenca v šoli. Če na znanje pogledamo v širšem kontekstu, se ne moremo izogniti interpretaciji, ki znanje postavlja v širši kontekst, ko na t. i. izkazano znanje ne vpliva zgolj šola oz. kakovost pouka, temveč se tej spremenljivki pridružijo še številne druge, kot so kakovost učenčevega življenja, spodbudno ali nespodbudno okolje, iz katerega prihaja do intelektualnih sposobnosti posameznika. Izobraženost in z njo povezana ustvarjalnost ter družbeni kontekst se med sabo prepletajo in tvorijo široko paleto dejavnikov, ki vplivajo na uspešnost posameznika v šoli in pozneje na poklicni status.«

Psihološki korelati učenja učenja: študije metakognicije in samoregulacije Karin Bakračevič Vukman Filozofska fakulteta Maribor ISBN/EAN: 9789616656436 Redna cena z DDV: 14,99 EUR

15


Knjižne novosti od 17. do 24. decembra 2010

Monografija dr. Karin Bakračevič Vukman Psihološki korelati učenja učenja definira pojme samoregulacije, metakognicije in učenja učenja, jih umešča v razvojno psihološke in kognitivno psihološke teoretične okvire. Natančno opredeljenost teh pojmov dopolni povezovalni pogled in celovito umeščanje v prakso. Izsledki slovenskega dela mednarodne raziskave s področja učenja učenja so ustrezno dopolnilo teoretičnega pojasnjevanja in povezovanja. Rezultati raziskave dajejo jasne smernice razvoja koncepta učenje učenja in povezanih pojmov samoregulacije ter metakognicije. Poleg tega pa dobijo tudi pomembno mesto v pedagoški praksi, saj lahko usmerjajo delo učiteljev pri razvijanju teh ključnih spretnosti.

Tudi mi smo bili tukaj: drobir spominov ljubljanskih pedagoških svetovalcev Jutro ISBN/EAN: 9789616746403 Redna cena z DDV: 16,00 EUR

Filozofija

Čisto in nevarno: analiza konceptov nečistosti in tabuja Mary Douglas Študentska založba ISBN/EAN: 9789612423254 Redna cena z DDV: 27,00 EUR Knjiga razvija dve temi. Prva predstavlja tabu kot spontano orodje za varovanje posebnih kategorij sveta. Tabu varuje lokalni konsenz o tem, kako je svet organiziran, in zmanjšuje intelektualni in družbeni nered. Toda zakaj je prvinske ločnice sveta sploh potrebno zavarovati in zakaj so tabuji tako nenavadni? Druga tema odgovarja na to vprašanje z razmislekom o kognitivnem nelagodju, ki ga povzročajo nejasnosti. Nejasne stvari se zdijo izredno grozeče. Tabu se z nejasnim sooča in ga potiska v kategorijo svetega. Razprava o ideji nečistega in okužbe Čisto in nevarno velja za temeljno delo socialne antropologije in sodobno antropološko mojstrovino, ki je pomembnost antropoloških zanimanj predstavila občinstvu zunaj ozkih akademskih krogov, bila pogosto citirana v neantropoloških delih ter imela izjemen vpliv na številna področja razprave, od religije do družbene teorije.

Hvalnica norosti Erazem Rotterdamski Studia humanitatis ISBN/EAN: 9789616798129 Redna cena z DDV: 22,00 EUR

16


Knjižne novosti od 17. do 24. decembra 2010

Norost in Mir sta ženski, ki v prvi osebi tožita nad neizmerljivo nespametjo človeškega rodu in nad svojo nesrečno usodo. Vsa tri dela skupaj pa so zelo značilna za velikega renesančnega misleca: za njegov humanizem, ki poudarja vrednost posameznika in zagovarja človekovo svobodo, za pojmovanje odgovornosti do skupnosti in strpnosti do drugih. Hvalnica Norosti še vedno velja za primer nenadkriljevega humorja in jedke ironije, pa tudi pra prefinjenega sarkazma. Erazem pravi: "Vsa druga bitja so zadovoljna z mejami narave, samo človek sili čez ojnice svoje usode. "

Kje smo? Kam gremo?: za politično epistemologijo odrešitve Darko Suvin Sophia ISBN/EAN: 9789616768191 Redna cena z DDV: 20,80 EUR V knjigi Kje smo? Kam gremo? Za politično epistemologijo odrešitve se Darko Suvin spoprime z večino sodobnih perečih vprašanj s poglobljeno in pronicljivo teoretsko analizo. Avtor se v svojem podjetju opira in sklicuje na širok razpon teoretikov in umetnikov z emancipatornim predznakom in razdeljuje naša globalna družbena razmerja, v katerih dominirata postfordistični kapitalizem in vse bolj zasvojljiva potrošnja, katere matrico po njegovem mnenju najbolje povzame Disneyland. Ko poskuša kritično misliti procese in dogodke, ki zaznamujejo našo vsakdanjost, od vse večje eksploatacije in naraščajočega razkoraka med revnimi in bogatimi, do razraščanja konfliktov in vojn ter človeštvo ogrožajočih podnebnih sprememb, si prizadeva iznajti epistemološka orodja, ki nam bi omogočila minimum dostojnega življenja. Pri tem se zaveda, da teorija kot taka ne živi v vakuumu, temveč jo je treba postaviti v politični kontekst, in upa, da bi bila trajektorija, ki jo opisujejo njegovi eseji, »od poziva za preusmeritev utopizma in prvega popisa razumevanj 20. stoletja do razčlenitve naše globalne distopije in ponovnega osredotočenja na neumrljivi ogenj živega dela – mogoče prepoznana kot primerna za udeležbo v kolektivni razpravi, ki jo levica (še vedno edina šibka sila, ki lahko reši naš svet) danes mora začeti in jo je na nek način že tudi neodločno začela«.

Transkritika: o Kantu in Marxu Kojin Karatani Krtina ISBN/EAN: 9789612600372 Redna cena z DDV: 25,00 EUR V delu Transkritika je Karatani predstavil nov »transkritični« pristop k filozofiji, ki ga je utemeljil v Kantovi obravnavi antinomij čistega uma in v Marxovi transverzalni obravnavi neskladij klasičnih ekonomistov ter ga neposredno uporabil za navzkrižno razlago obeh omenjenih avtorjev. Temu branju Kanta skozi Marxa in Marxa skozi Kanta v akademskih krogih priznavajo inovativno, bolj naklonjeni kritiki celo prelomno vrednost, še zlasti v odnosu do Marxove teorije, saj je Karatani ponudil

17


Knjižne novosti od 17. do 24. decembra 2010

povsem novo razlago izvora presežne vrednosti in nujnosti krize v kapitalističnem sistemu, ki je vsekakor bližja sodobnim ekonomskim kategorijam.

Religija

Moč upanja Anselm Grün Vox nova ISBN/EAN: 9789616759274 Redna cena z DDV: 6,99 EUR

Leta 1964 je evangeličanski teolog Jürgen Moltmann objavil svojo Teologijo upanja. V kratkem času je doživela več izdaj. Šestdeseta leta prejšnjega stoletja so bila leta upanja. V Katoliški cerkvi je upanje v središče postavil koncil, denimo v konstituciji Veselje in upanje. Takrat so krščansko držo upanja povezovali z odgovornostjo kristjanov za svet. Za Jürgena Moltmanna je križ upanje sveta. Pokaže, da se mora upanje zavzeti za uničeno zemljo in za izkoriščanega človeka. Obstajala je prava evforija upanja. Tako katoliški kot evangeličanski teologi so razvijali teologijo upanja v dialogu z velikim delom ateističnega filozofa Ernsta Blocha Princip upanje. Bloch je upanje opisal kot temeljni človekov eksistencial. V vsem njegovem delovanju je pravo gibalo upanje. Karl Rahner in drugi teologi so si prizadevali za dialog z marksističnimi filozofi. V dvogovoru z njimi je poskušala teologija krščansko upanje opisati kot odločilno silo pri prenovi in pri delu za bolj človeško prihodnost. Danes je ta evforija že zdavnaj mimo. Upanje je znova postalo postranska tema. Prav zaradi tega se mi zdi pomembno premišljevati o tej pristno krščanski kreposti. Tudi danes se vprašanje našega krščanstva odloča ob tem, ali živimo v upanju in ga v tem svetu širimo.

Moč vere Anselm Grün Vox nova ISBN/EAN: 9789616759281 Redna cena z DDV: 6,99 EUR V pogovornem jeziku besedo verjeti pogosto uporabljamo v smislu: »Verjamem ti. Verjamem, kar praviš. Zaupam, da mi govoriš resnico.« Vera je torej vsekakor temeljna drža človekovega življenja. Če si medsebojno ne bi verjeli, bi bilo sobivanje zelo težko. Vladalo bi zgolj nezaupanje. K veri sodi zaupanje. Psiholog Erik Erikson govori o prazaupanju, ki ga otrok predvsem ob srečevanju z materjo pridobi od vsega začetka. Kdor to prazaupanje razvije, se v svetu počuti dobrodošlega. Ima občutek, da je dobro živeti in biti na tem svetu. Svet, kakršen je, je dober. Komur to prazaupanje manjka, gre v svet z nekim temeljnim

18


Knjižne novosti od 17. do 24. decembra 2010

nezaupanjem. Ne zaupa ljudem, okoliščinam, prihodnosti. Živi v strahu, da se lahko vse »sfiži«. Prazaupanje je temeljni pogoj za to, da človeško življenje uspe.

Mašne in svetne ustanove na Kranjskem 1863 do 1891 Jože Maček Društvo Mohorjeva družba Celje ISBN/EAN: 9789612189143 Redna cena z DDV: 32,00 EUR V tej zgodovinski monografiji, ki je nekakšno nadaljevanje leta 2005 (od nastanka prvih ustanov do leta 1809), 2008 (obdobje 1810 do 1853) in leta 2009 (obdobje 1854 do 1862) izdanih del, je na podlagi arhivskih virov po župnijah znotraj dekanij prikazan nastanek ustanov, njihovo delovanje, državno urejanje, državni nadzor in premoženje na Kranjskem od leta 1863 do 1891, strnjeno pa seveda problematika ustanavljanja in delovanja teh ustanov, njihovo število, poklicni profili ustanovnikov in ne nazadnje njihovo premoženje, ki je bilo presenetljivo veliko. Knjigo uvaja avtorjev predgovor, sledi navedba virov in literature ter seznam kratic. V uvodu podaja avtor zasnovo dela in ob koncu pripiše metodične opombe ter slovarček manj znanih izrazov. Prvi del knjige prinaša strnjen splošen prikaz duhovnih in svetnih ustanov: zgodovinski pregled, diskurz o mašnih ustanovah, prikazani so motivi za oblikovanje duhovnih (in svetnih) ustanov, oblike duhovnih ustanov, skupine prebivalcev, ki so utemeljevale duhovne ustanove, vrste duhovnih ustanov po namenu ter razmislek o oblikovanju duhovnih ustanov. Dodan je še sumarni pregled ustanov, zanje zbranega kapitala, obresti ter ustanovnih obveznosti. Drugi del, ki predstavlja glavnino knjige, zajema podrobne opise duhovnih (mašnih) in svetnih ustanov pri cerkvenih enotah Ljubljanske škofije. Knjigo zaključujejo povzetek v slovenskem in nemškem jeziku ter krajevno kazalo.

Etnologija

Lüčka sred jive sveti: povedke s širšega Kozjanskega Društvo Mohorjeva družba Celje ISBN/EAN: 9789612189228 Redna cena z DDV: 20,00 EUR

V knjigi so pravljice in povedke ločene. Slednje so glede na motive razvrščene v dvanajst razdelkov – bajčne povedke, strašljive povedke, coprniške povedke, vražljive povedke, razlagalne povedke, legendne povedke, zgodovinske povedke, socialne povedke, roparske povedke, etnološke pripovedi, anekdote in šaljive povedke. V zbranem gradivu je nekaj variant istih pripovedi, ki skupaj bralcu omogočijo širšo, bolj celovito predstavo o snovi. Folklorne pripovedi so zapisane v narečju in poleg vsebine odkrijejo tudi narečno podobo pokrajine. Območje raziskovanja je zajelo govore srednještajerskega in kozjansko-bizeljskega narečja.

19


Knjižne novosti od 17. do 24. decembra 2010 Zgodovina

Dirigent s pištolo Roman Leljak Društvo za raziskovanje polpretekle zgodovine OZNA ISBN/EAN: 9789619289129 Redna cena z DDV: 28,00 EUR Dne 31.08.1950 je znani slovenski glasbenik Bojan Adamič na Bledu ustrelil v hrbet prijatelja svoje ljubice Brede Kruh, Zdravka Rusa. Zdravko Rus je bil nečak ustanovitelja OF Josipa Rusa. Bojan Adamič je bil za zločin obsojen pred Okrajnim sodiščem v Ljubljani na pogojno kazen v trajanju enega leta.

Od stavke do stranke France Tomšič Nova Obzorja ISBN/EAN: 9789619298602 Redna cena z DDV: 37,00 EUR

France Tomšič je s svojim političnim poslanstvom začel leta 1986, ko se je v domačem Kamniku s sokrajani uprl nameravanim partijskim razlastitvam zemlje na Kamniškem. Naslednji uspešni poskus organiziranja zunaj sistema oblasti je izvedel v Litostroju leta 1987, ko je od 9. do 15. decembra 1987 vodil stavko 5.000 litostrojskih delavcev, med katero sta bila sprejeta sklep o ustanovitvi neodvisnih sindikatov Slovenije in pobuda za ustanovitev socialdemokratske stranke, Iniciativni odbor Socialdemokratske zveze Slovenije. Spomladi leta 1989 je ustanovil stranko s socialdemokratskim programom in postal njen predsednik. Jeseni istega leta je vodenje stranke prepustil dr. Jožetu Pučniku in se vključil v organiziranje Demosa. Na prvih svobodnih demokratičnih volitvah aprila 1990 je bil izvoljen za delegata v družbenopolitični zbor republiške skupščine in v njem aktivno deloval en mandat. Prevzel je organiziranje prvega sindikata, ki ni izhajal iz takratne monopolne slovenske sindikalne organizacije. Sindikat Neodvisnost je bil ustanovljen spomladi 1990 in France Tomšič je bil njegov predsednik do leta 1997. Na volitvah 6. decembra 1992 je kandidiral za predsednika države. Umrl je 25. marca 2010 v Kamniku, kjer je tudi pokopan.

Blagoslovljeni in prekleti: 1. del: plemiške rodbine 19. in 20. stoletja na Slovenskem Mariano Rugále, Miha Preinfalk Viharnik ISBN/EAN: 9789616057776 Redna cena z DDV: 49,00 EUR

20


Knjižne novosti od 17. do 24. decembra 2010

Knjiga je prvi poskus genealoškega pregleda štiridesetih plemiških rodbin na Slovenskem, ki so v 19. in v začetku 20. stoletja svoj plemiški naziv pridobile pogosto kar avtomatično (npr. po 30-ih letih neprekinjene službe v vojski ali državni upravi). Te rodbine niso tako znane kot starejše (npr. Auerspergi, Herbersteini, Valvasorji, Zoisi, ...), so pa v glavnem (če niso izumrle) ostale na Slovenskem tudi po drugi svetovni vojni. Seveda so zaradi družbenih razmer svoje plemiško poreklo skrbno skrivale, saj so imeli družinski člani običajno zaradi njega velike težave. Zato so te rodbine v današnji družbi neznane oz. jih običajno ne povezujemo z njihovim plemiškim poreklom. Če nam je po eni strani še v zavesti, da so Bleiweisi, torej potomci Janeza Bleiweisa, dejansko tudi vitezi Trsteniški, po drugi strani le redko kdo ve, da so imele plemiški naziv tudi rodbine Gspanov, Miklošičev, Grassellijev, Gorupov, Šukljetov, Tomšetov, Vesselov in Hofbauerjev, ...

O prerokovanju Mark Tulij Ciceron Institutum Studiorum Humanitatis ISBN/EAN: 9789616192484 Redna cena z DDV: 17,00 EUR

9. zbornik osme mednarodne konference Izvor Evropejcev Jutro ISBN/EAN: 9789616746472 Redna cena z DDV: 19,50 EUR

Sociologija

Pravice drugih: tujci, rezidenti in državljani Seyla Benhabib Krtina ISBN/EAN: 9789612600389 Redna cena z DDV: 22,00 EUR V knjigi Pravice drugih avtorica zastavlja ključno vprašanje pravic vseh, ki so ostali zunaj meja in pravne zaščite nacionalnih držav, in ki v nove domovine vstopajo kot drugi: tujci, ki si morajo šele izboriti pravico do pravice. Seyla Benhabib vprašanje naslovi kot vprašanje pravičnosti, ki ga vgradi v koncept kozmopolitstva. Avtorica, ki se pri formulaciji kozmopolitske politike opira na Kanta in Arendtovo, dokazuje, da globalna »moralnost zakona« ne more biti samo vprašanje globalne etike, kulturnih izbir in drže. Kantova kozmopolitska pravica, Welterbürgerrecht, zahteva dolžnost »gostoljubja«. Gostoljubje tako ni stvar dobre volje in filantropije: je vprašanje pravice. Knjiga odpira ključno in za EU, ki se usmerja k vse bolj restriktivni imigracijski politiki, aktualno politično temo. Ko se danes razmišlja o evropskem državljanstvu in pripadnosti, se pogosto ustvarja

21


Knjižne novosti od 17. do 24. decembra 2010

vtis, kot da je vprašanje človekovih pravic podrejeno vprašanju kulturnih sorodnosti, na podlagi katerih se določa prepustnost mej. Z Seylo Benhabib je nasprotno mogoče skleniti, da je razprava o migracijah danes osrednje polje, na katerem se odvijajo spopadi za evropsko identiteto, njen izid pa odločujoč za moralni ustroj evropskega subjekta.

Politika

Nafta in voda Tomo Križnar Samozaložba ISBN/EAN: 9789619003473 Redna cena z DDV: 39,00 EUR Zadnjih štirideset let je v Sahelu padlo povprečno trideset odstotkov manj dežja. Zaradi klimatskih sprememb se Sahara širi s hitrostjo sedem kilometrov na leto. Petdeset milijonov domačinov ne more več preživeti od dela svojih rok. Vojne za vodo med ljudstvi in plemeni velike tuje sile izkoriščajo za vojno za nafto in druge naravne vire. Afričani so najcenejši vojaki. Smrt je v Afriki zastonj. Afričani so ponovno sužnji tujih gospodarskih vojn. Najbolj učinkovita pomoč pomoč nedolžnim žrtvam na žrtveniku sveta so miniaturne video kamere in satelitske povezave, ki ženam in otrokom pomagajo kričati na pomoč. Iz vrtalne naprave za iskanje vode, ki domačinom pomagajo do največjega podzemeljskega jezera pitne vode na planetu.

Ekologija

Človek in ekološka kriza: kaj lahko prispevam k izboljšanju Vid Pečjak Društvo Mohorjeva družba Celje ISBN/EAN: 9789612189273 Redna cena z DDV: 22,00 EUR Knjiga prikazuje škodljivo poseganje posameznikov, gospodarskih panog in organizacij v naravno okolje. Če se bo tak malomaren odnos nadaljeval, bo ogrožen obstoj človeštva in življenja nasploh. Čeprav je kriv človek, pa avtor v njem vidi tudi rešitev.

22


Knjižne novosti od 17. do 24. decembra 2010 Ekonomija

Poslovne finance s praktičnimi primeri Primož Dolenc, Igor Stubelj Samozaložba ISBN/EAN: 9789612760151 Redna cena z DDV: 29,00 EUR Knjiga "Poslovne finance s praktičnimi primeri" obsega ključna poglavja iz poslovnih financ. Napisana je z namenom, da omogoči dojemanje znanj iz poslovnih financ skozi praktične primere. V vsakem poglavju so podane teoretične osnove, ki so v nadaljevanju bolj podrobno razložene na praktičnih primerih. Knjiga je koristno orodje za vse, ki želijo osvojiti znanja iz poslovnih financ. Po zahtevnosti je primerna študentom na prvi stopnji študija ter za ponovitev-osvojitev znanj pred študijem na drugi stopnji.

Pravo

Drugo strokovno srečanje Aktualna vprašanja insolvenčnega prava GV založba ISBN/EAN: 9789612471644 Redna cena z DDV: 52,00 EUR

Prvo strokovno srečanje Novosti pri javnih naročilih GV založba ISBN/EAN: 9789612471637 Redna cena z DDV: 52,00 EUR V zborniku je zbranih 12 prispevkov, ki so bili predstavljeni na 1. strokovnem srečanju Novosti pri javnih naročilih.

Lokalni zločinci-univerzalni zločini: odgovornost zaščititi Vasilka Sancin GV založba ISBN/EAN: 9789612471583 Redna cena z DDV: 38,00 EUR

23


Knjižne novosti od 17. do 24. decembra 2010

Ob grozodejstvih, kot so genocid, etnično čiščenje, vojna hudodelstva in hudodelstva zoper človečnost, mednarodna skupnost vsakič znova razglaša, ne bo stala križem rok, a stvarnost je žal prevečkrat drugačna. Članice OZN so leta 2005 na svetovnem vrhu sprejele sklepni dokument, v katerem so se zavezale k uresničevanju odgovornosti zaščititi. Knjiga prvič v slovenščini, hkrati pa tudi v svetovnem merilu izvirno in celovito z zgodovinskega, teoretičnokonceptualnega in praktičnega vidika obravnava vprašanja, povezana z odgovornostjo zaščititi. Avtorji tematiko postavljajo v širšo perspektivo in obravnavajo vsebino odgovornosti zaščititi, z opisom grozodejstev, na katere se nanaša, in dolžnostmi ter ukrepi, ki izhajajo iz primarne odgovornosti države, sodelovanja države z mednarodno skupnostjo in samostojnih ukrepov mednarodne skupnosti. Med drugim postavljajo tudi vprašanje odgovornosti po mednarodnem pravu ter opozarjajo na problematiko množičnega pojava beguncev in notranje razseljenih oseb. Na podlagi izbranih primerov držav kritično analizirajo spoštovanje in izvajanje te doktrine v praksi 21. stoletja. Poleg izčrpnega stvarnega kazala, imenskega kazala in slovarčka izrazov ima knjiga tudi daljši povzetek vsebine v angleškem jeziku.

Umetnost

Likovne kuharije: uporabne likovne tehnike Beatriz Tomšič-Čerkez MKZ ISBN/EAN: 9789610113379 Redna cena z DDV: 21,40 EUR

Likovne kuharije je knjiga o uporabnih likovnih tehnikah, razdeljena na poglavja: risanje, slikanje, grafika, kiparstvo, arhitektura. - Opis posameznih tehnik, od manj do bolj znanih, npr. risanje z grafitnim svinčnikom in risanje z naravnimi tekočinami; oblikovanje lepljenke s trganje in oblikovanje mozaikov iz keramičnih ploščic, tisk s pečatniki in vrisovanje v aluminijasto folijo, žganje gline in kaširanje z vato, izdelava maket ipd. - Izbrani materiali, postopnost procesov in primeri izdelkov so ob vsaki tehniki prikazni z jedrnatim opisom, seznamom potrebnih pripomočkov in nazornimi fotografijami. - Izvrstna knjiga za vse, ki si želijo ustvarjati z izbranimi materiali, komponirati barve za sliko, oblikovati okrasni predmete, darilo idr. - Več kot 1500 fotografij, 200 str., slovenski avtorici (dr. Tomšič Čerkez s Pedagoške fakutlete se tudi strokovno ukvarja s pedagogiko likovne vzgoje).

24


Knjižne novosti od 17. do 24. decembra 2010

Najlepše slovenske prenovljene hiše Živa Deu Delo ISBN/EAN: 9789616155205 Redna cena z DDV: 19,95 EUR Knjiga odpira vrata dvajsetih domov, ki so jim lastniki znali vdihniti novo življenje tako, da ohranjajo najboljše od starega in z občutkom vnašajo novo. To so hiše, posejane po celi Sloveniji, ki v svojih zidovih nosijo zapisane pripovedi o znanjih starih mojstrov, hkrati pa harmonično sobivajo s sodobnimi gradbenimi tehnikami, ki so jim podaljšale življenje. V knjigi bodo številni lastniki hiš lahko dobili navdih, ki bo pomagal kakovostno obnoviti še kakšno od častitljivih arhitekturnih in stavbarskih pričevanj minulih časov v različnih slovenskih pokrajinah.

Pictura poesis: eseji Andrej Medved Študentska založba ISBN/EAN: 9789612423186 Redna cena z DDV: 38,00 EUR

Čeprav poznamo vrednosti Pilona in Jakopiča pa tudi bratov Kralj, je slika po mejniku druge svetovne vojne prinesla skorajda neustavljiv razvoj v pristopu in vsebini, v sporočilu umetnine, ko lahko spregovorimo o evropskosti slikarstva avtorjev kot so Pregelj, Mušič, Stupica, Bernard, Marušič, ki so svojo optiko in znanjem presegli nacionalno mejo umetnostnega izdelka in jih bo zato v prihodnosti potrebno šele uveljaviti kot mednarodno priznane ustvarjalce. Knjiga odkriva tudi pozabljene slikarje, kot je Šuštaršič, ki mu je bila odvzeta vloga in pomen znotraj slovenske likovne umetnosti. Kritična ost bo v tem kontekstu naperjena tudi proti nekaterim preveč povzdignjenim slikarjem, kot sta Bernik in Gnamuš, pa tudi Šušnik, ki jih je sočasna kritika pretirano opredeljevala za začetnike modernizma. Predvsem pa bo tekst skušal preveriti razlage za pozni nastop visokega modernizma, ki ga Medved z izvirnimi stališči opredeli na novo z avtorji kot sta Tomo Podgornik in zgodnji Bernard.

Ne: Via Negativa 2002-2008 Maska ISBN/EAN: 9789616572200 Redna cena z DDV: 19,00 EUR NE, je zbornik o delu gledališke skupine Via Negativa iz Ljubljane. Delo te skupine je bistveno zaznamovalo eksperimentalno gledališče prvega desetletja 21. stoletja. Knjiga prinaša izčrpno tekstovno in vizualno kronologijo dela skupine, pogovor z ključnimi ustvarjalci skupine ter 6 esejev domačih in mednarodnih strokovnjakov s področja teorije scenskih umetnosti. Knjiga

25


Knjižne novosti od 17. do 24. decembra 2010

je dokument ne samo dela skupine Via Negativa, ampak tudi dokument gledališča v času velikih sprememb. Knjigo je uredil zagrebški teoretik scenskih umetnosti Marin Blaževid.

Estetika reportažne fotografije Uroš Hočevar Maska ISBN/EAN: 9789616572217 Redna cena z DDV: 16,00 EUR

Knjiga Estetika reportažne fotografije, prvenec uveljavljenega fotoreporterja Dela, Uroša Hočevarja, obravnava polje reportažnih fotografij, kot nosilk spomina z možnostjo prestopanja v polje ikoničnih podob. Slednje zanj predstavljajo edinstveno zgostitev časa in kulminacijo ustvarjalne energije ustvarjalca, ki je zavestno pritisnil na sprožilec fotoaparata v natančno določenem “odločilnem trenutku”, kar je popolno nasprotje digitalnim fotografskim navedkom ali fotografijam mučenja iz Abu Graiba. V knjigi avtor popisuje in hkrati reflektira zgodovinsko evolucijo reportažne fotografije od njene izvorne razpetosti med brezčasnostjo umetnosti do dokumentarnega lovljenja trenutka v dvajsetih letih 20. stoleja, pa vse do današnje vpetosti v množične medije, ki ji neizogibno podeljujejo politično dimenzijo in odpirajo vprašanja o režimih gledanja. Posebno pozornost avtor nameni tudi fotografijam samim, tako da se v delu nahajajo analitični opisi in razmisleki o nekaterih najbolj znanih (ter v več primerih tudi razvpitih) podobah iz časa obstoja medija.

Podoba knjige … knjiga podob Cankarjev dom ISBN/EAN: 9789616157421 Redna cena z DDV: 17,00 EUR V zborniku so zbrana dela skoraj šestdesetih razstavljalcev Bienala slovenske ilustracije 2008. Med njimi najdemo nekatera znana imena s področja ilustracije, nekaj imen s širšega področja likovnega ustvarjanja in nekatere mlajše obraze, ki prinašajo nove likovne rešitve, svežo avtorsko poetiko, inovativne slikarske tehnike ter uvajajo elemente filma, stripa, animiranega filma, elektronskih medijev in drugih sodobnih tehnologij. Ilustratorji v svoje delo vnašajo tudi veliko humorja in vitalnosti, kar danes vse bolj pogrešamo v sodobnih likovnih praksah.

Niko Kralj Jasna Hrovatin Politron ISBN/EAN: 9789619296202 Redna cena z DDV: 49,70 EUR

26


Knjižne novosti od 17. do 24. decembra 2010

Knjiga je razdeljena na dva dela: V prvem delu, ki je sestavljen iz poglavij: Zgodovinsko ozadje Kraljevega ustvarjalnega obdobja, Življenjepis Nika Kralja, Kralj kot pedagog in oblikovalec in Značilnosti Kraljevega designa, so čas, vloga in delo arhitekta – oblikovalca ne samo predstavljeni, ampak tudi s časovnim odmikom kritično ovrednoteni. Drugi del pa nas seznani z obsegom njegovega dela. V poglavju Kronološki pregled so dela predstavljena urejeno po času in vrednosti. Celotna monografija je zaključena s kratkimi orisi, s spomini, utrinki in videnji Nika Kralja skozi oči njegovih najbližjih, od hčerke, sošolcev, prijateljev do dolgoletnih sodelavcev.

Design for All, All for Design Jasna Hrovatin Politron ISBN/EAN: 9789619261927 Redna cena z DDV: 36,00 EUR Monografija Nika Kralja v angleščini. Zajema poglavja kot so: zgodovinsko ozadje Kraljevega kreativnega ustvarjanja, biografija Nika Kralja, Kralj kot pedagog in oblikovalec, pregled pomembnejših Kraljevih del, zaključni del monografije pa sloni na kratkih orisih, spominih, utrinkih in videnjih drugih o Niku Kralju.

Multimedia

Ne povej, kaj si sanjala (zvočna) Feri Lainšček Študentska založba ISBN/EAN: 9789612423292 Redna cena z DDV: 16,00 EUR Edi je brezdomec, ki so ga leta 1971 kot dojenčka našli pred marketom v nakupovalnem vozičku. Galina je mlada ženska iz bogatega primestnega predela v Čertu. Kot pacienta se srečata v psihiatrični bolnišnici in med njima se splete ljubezen, ki nam zastavlja številna eksistecialna vprašanja. Ljubezen je lahko tudi neobičajna, nam pove knjiga, ki obenem na svojevrsten način spregovori v duhu našega časa. Ljubezenska zgodba romana Ne povej, kaj si sanjala pa bo všeč tako mlajšim kot starejšim bralcem.

Štirje letni časi/The Four Seasons 1 – CD Vedun Sventovid ISBN/EAN: 3830017743389 Redna cena z DDV: 25,00 EUR

27


Knjižne novosti od 17. do 24. decembra 2010

Pred vami je zvok nenavadne zgoščenke, ki jo je na letni solsticij – to je 21. junija, ustvaril ansambel Vedun. Zvok za samozdravljenje, razvijanje zavesti in uglaševanje s t.i. kozmično zavestjo, po kateri hrepeni vsaka duša, h kateri se gibljejo vsa naša življenja in prizadevanja. Za učinkovito poslušanje glasbe je potrebno upoštevati priložena navodila.

Štirje letni časi/The Four Seasons 2 – CD Vedun Sventovid ISBN/EAN: 3830052170003 Redna cena z DDV: 22,00 EUR Zvok je tkalec kozmične mreže ali preje, ki poraja snovno življenje. Zvoki so bili posneti v galeriji Equrna na jesensko enakonočje ali ekvinokcij, 22. septembra 2009. Torej v času, ko je naš planet deležen izjemne kozmične frekvenčno vibracijske podpore, ki odpira kozmični most ali portal v spiralno širjenje človekove zavesti v brezmejne možnosti in nezamejne sposobnosti duha. Za učinkovito absorbcijo glasbe, zvokov upoštevajte navodila za uporabo.

Pravljični zvok pastirice – CD Vedun Sventovid ISBN/EAN: 3830052170010 Redna cena z DDV: 16,00 EUR

Pozabljene stare slovenske otroške ljudske pesmi in pesmi za otroke so oživljene z barvitostjo naših starodavnih ljudskih glasbil. V zvočno igro urejajočega zdravilnega »improviziranega« zvoka, ki se je pri muziciranju v transcendentalnem stanju zavesti spustil skozi glasbenike, pa so vpletena tudi glasbila in napevi drugih kultur. Poslušanje prijetnih zvokov – od živahnejših do vse bolj ponotranjenih – celostno sprošča, osvešča slovensko bitnost, širi zavest in otrokove sposobnosti ter zaziblje v globok mir, domišljijski svet ali sen.

28


Knjižne novosti od 17. do 24. decembra 2010

 PONATISI

Kuhinja za prave moške Boštjan Napotnik Cankarjeva založba ISBN/EAN: 9789612317737 Redna cena z DDV: 24,94 EUR Ponatis letošnje uspešnice. Kuharska knjiga, ki ni le zbirka receptov, pač pa sočno napisan kuharski credo za sodobnega človeka, ki ceni žlahtne kuharske in kulturne tradicije našega prostora. Boštjan Napotnik že 3 leta na blogu kruhinvino.com piše o svojih kulinaričnih raziskovanjih, v tv oddaji Desetka pa se je pred časom učil od mojstra Urbana Demšarja.

Odprto srce Urška Lunder MKZ ISBN/EAN: 9789610112372 Redna cena z DDV: 22,95 EUR Ponatis letošnje uspešnice. Zdravnico Urško Lunder je dogajanje ob očetovem umiranju navdihnilo za preobrat na njeni poklicni poti. Svoje dragocene izkušnje in spoznanja o smrti in umiranju je strnila v knjigo – zato da bi živeli bolj polno. V knjigi razkriva najbolj intimna doživetja ob koncu življenjskih poti iz bogatih izkušenj v domačem okolju, v bolnišnicah in tudi v drugačni kulturi v tujini. V času, ko bolni doživlja svojo nemoč, so spoznanja najgloblja. Avtorica jih na sproščen način s prepletenostjo vsakodnevnih dogodkov in premislekov ponuja kot najbolj samoumevna darovanja.

Ptica v duši Michal Snunit MKZ ISBN/EAN: 9788611164854 Redna cena z DDV: 9,95 EUR Tretji ponatis. Ta nežna, poetična pripoved je bila napisana za otroke, a je pozneje kot svetovna uspešnica začarala bralce vseh starosti. Govori o vezeh med nami in našo dušo, kjer živi posebna ptica. Ta ptica odpira in zapira predale duše, v katerih so spravljena naša občutja: predale ljubosumja, sreče, ljubezni … Edino ona ima ključe od teh predalov in jih odpira, kadar jo prosimo. Kaj storiti, da bi slišali klic te ptice in zvedeli več o tem, kdo v resnici smo? Ptica v duši podobno kot Mali princ s preprostim otroškim jezikom odstira globlja spoznanja o človeku. Lepa darilna knjiga.

29


Knjižne novosti od 17. do 24. decembra 2010

Transurfing realnosti 3. Nazaj v preteklost Vadim Zeland Maat, založba za boljšo kakovost življenja ISBN/EAN: 9789619238530 Redna cena z DDV: 21,00 EUR Zadnji del trilogije Transurfing realnosti bo nedvomno zadovoljil vašo radovednost, ker na vprašanja iz vsakdanjega življenja odgovarja s povsem nepričakovanega vidika. Izvedeli boste, da se cilji ne dosegajo s trudom in odločnostjo, ampak se večinoma uresničijo kar sami. Ključ do uspeha se ne skriva v boju, ampak v izbiri cilja, ki je resnično vaš. Svet vam začne prihajati nasproti z odprtimi rokami. Pri transurfingu ne gre za tehniko, ampak za to, da se začnete zavedati svoje notranje svobode in za občutek, da ste gospodar svoje plasti sveta. Avtor v knjigi tudi svetuje, kako uporabiti načela transurfinga na različnih področjih v vsakdanjem življenju, v medsebojnih odnosih, iskanju službe, soočanju z boleznijo ter predstavi nekatere nove in razburljive tehnike upravljanja z realnostjo, kot so koordinacija, transakcija in frejling. Naprej v preteklost vam bo približala razumevanje časa in prostora na nekoliko drugačen način. Ali dejansko lahko potujete v času nazaj in naprej? Se lahko vrnete nazaj na srečne življenjske linije, ki so vas nekoč vodile k vašemu cilju?

Boljše življenje brez očal Christopher Markert Mavrica ISBN/EAN: 9789619034880 Redna cena z DDV: 12,85 EUR V tej knjigi so zbrane enostavne vaje za izboljšanje vida. Bralca knjiga seznanja z vzroki za napake vida, tako da se bo lahko v bodoče izogibal neustreznemu načinu razmišljanja in neprimernim življenjskim navadam. Ker so na koncu koncev oči del možganov, se bo z izboljšanjem vida izboljšala tudi vaša sposobnost razmišljanja, spomin, sposobnost predstavljanja, zdravje in splošno počutje. S tem treningom vida, ki je plod dolgoletnega razvoja in raziskovalnega dela, boste ugodno vplivali na vse duševne in telesne funkcije.

Mala flora Slovenije: ključ za določanje praprotnic in semenk Andrej Martinčič in drugi Tehniška založba Slovenije ISBN/EAN: 9789612510268 Redna cena z DDV: 63,00 EUR

30


Knjižne novosti od 17. do 24. decembra 2010

Oblast brez obraza Mojca Širok Zbirka: Premiki MKZ ISBN/EAN: 9789610112709 Redna cena z DDV: 24,94 EUR

Knjiga ima podnaslov "Zgodbe o italijanski mafiji". Je reportažno delo o tipu, strukturi in načinu delovanja kriminalnih organizacij, ki imajo svoje korenine v južnih italijanskih deželah: mafije na Siciliji, camorre v Kampanji (Neapelj), ‘ndranghete v Kalabriji in, najmlajše med njimi, sacre corone unite v Apuliji na peti italijanskega škornja. Italija je verjetno edina država na svetu, ki pozna kaznivo dejanje sodelovanja z mafijo in celo kaznivo dejanje podpiranja mafije. Posebnost italijanskih kriminalnih organizacij je namreč ta, da so na območju, na katerem delujejo in ki obsega skoraj tretjino ozemlja Italije, globoko zasidrane v družbeno tkivo; ne le da nadzorujejo obsežne dele gospodarstva, gospodarijo tudi nad področji javnih naročil in zdravstva, za veliko večino prebivalcev pa pomenijo edino pravo oblast. Mojca Širok se z mafijo novinarsko ukvarja skoraj dvajset let, pisala je obsežne reportaže za tednik Mladina in o tem posnela dokumentarec in številne reportaže za Televizijo Slovenija. V knjigi so zbrani podatki, pripovedi in osebna pričevanja ter policijska in tožilska odkritja, ki jih je v vseh teh letih dobila na terenu: med ljudmi, ki jim je boj proti mafiji služba, in ljudmi, ki jo, kot sami pravijo, vsrkajo z materinim mlekom.

Človekove pravice in ustavna demokracija Ciril Ribičič Študentska založba ISBN/EAN: 9789612423117 Redna cena z DDV: 29,00 EUR Knjiga v sedmih poglavjih prvega dela govori o posameznih vidikih ustavnosodnega odločanja, pri čemer izstopa obravnava najboljših, »veličastnih« odločb Ustavnega sodišča. V drugem delu so objavljena avtorjeva ločena mnenja iz obdobja, ko je bil ustavni sodnik (2000-2009). Po avtorjevi oceni so ločena mnenja podobna ameriškim, so podpisana, subjektivno obarvana, osvobojena oblikovnih spon in vsebinskih šablon, značilnih za odločbo. Odločba ob njih izpade kot formalna, preveč brezosebna, formalizirana in neinventivna. Zaton ločenih mnenj bi pomenil začetek konca poslanstva ustavnega sodnika in smisla obstoja Ustavnega sodišča. Spremno besedo je prispeval evropski sodnik dr. Boštjan M. Zupančič. Knjiga vsebuje tudi imensko in stvarno kazalo, pregled uporabljene literature in podatke o avtorju.

31


Knjižne novosti od 17. do 24. decembra 2010

Ena je groza Tine Hribar Študentska založba ISBN/EAN: 9789612422882 Redna cena z DDV: 32,00 EUR To je knjiga o grozi in grozodejstvih 20. stoletja, obenem pa o navajenosti n ata grozodejstva v našem 21. stoletju. Groza, o kateri pripoveduje pesem Srečka Kosovela, ki je dala knjigi naslov, je brez časovnih določil in omejitev. Je trans-epohalna. Knjiga akademika dr. Tineta Hribarja jo jemlje kot izhodišče analize, ki v nadaljevanju s kritičnim pogledom obravnava stališča vodilnih slovenskih mislecev - od Edvarda Kocbeka in Dušana Pirjevca do Slavoja Žižka in Gorazda Kocijančiča - o ključnih dogodkih slovenstva ob koncu druge svetovne vojne. Poudarek je na njihovem pogledu na sprepletenost triumfalnih in tragičnih vidikov slovenske zgodovine.

Motorno vozilo, učbenik Max Bohner Tehniška založba Slovenije ISBN/EAN: 9788636505182 Redna cena z DDV: 32,13 EUR Knjiga Motorno vozilo na slovenskem knjižnem trgu predstavlja temeljno delo s področja znanj o tehniki motornih vozil. Obilica slik, risb, tabel in diagramov čudovito dopolnjuje jedrnato besedilo. Že drugič prenovljena knjiga je posodobljena z obravnavo področij, ki so v zadnjih letih v avtomobilizmu doživela največji razcvet. Opisano je elektronsko krmiljenje na skoraj vseh napravah, ki jih srečamo v sodobnem avtomobilu. Seveda nismo pozabili na elektroniko za izboljšanje udobnosti in varnosti vožnje ter navigacijske sisteme, ki bodo v bližnji prihodnosti najverjetneje vgrajeni v vsa serijsko izdelana vozila.

32


Knjižne novosti od 17. do 24. decembra 2010

2. TUJE KNJIGE  NAPOVEDUJEMO

The Blind Spy Alex Dryden Headline ISBN/EAN: 9780755373352 Redna cena z DDV: 10,99 EUR Nova ruska oblast si želi, da bi se vrnili časi Sovjetske zveze, ko je bila velika in močna in vsaj delno imela vpliv na Evropo, zato grozi, da bo zavzela Ukrajino, ki je za Zahod pomembna zaradi plina. V Odesi poskušata to preprečiti dva agenta CIA-e Logan Patterson in bivša agentka KGB Ana Resnikov. Za to potrebujeta informacije, ki jih iščeta na ulicah Odese, med agenti CIA-e in MI6, ki tokrat nista ravno zaveznika. Ključ za vse odgovore ima Slepi vohun. Ampak kdo ali kaj je lahko to? The Blind Spy je prvenec avtorja Alexa Drydena, ki je mnogo let delal v obveščevalni službi in ki je tu spretno in prepričljivo izrazil svojo zaskrbljenost nad ruskimi ekspanzionističnimi težnjami. Napet vohunski triler.

33


Knjižne novosti od 17. do 24. decembra 2010

KNJIGARNE IN PAPIRNICE MLADINSKE KNJIGE TRGOVINE D.D. Mladinska knjiga Ajdovščina, Goriška cesta 20a, 5270 Ajdovščina Mladinska knjiga Citycenter Celje, Mariborska cesta 100, 3000 Celje Mladinska knjiga, Mestna knjigarna Celje, Stanetova ulica 3, 3000 Celje Mladinska knjiga Domžale, Ljubljanska cesta 83, 1230 Domžale Mladinska knjiga, Knjigarna Dom knjige, Pristaniška cesta 56, 6000 Koper Mladinska knjiga, Mestna knjigarna Kranj, Maistrov trg 1, 4000 Kranj Mladinska knjiga Qlandia Kranj, Cesta 1. maja 77, 4000 Kranj Mladinska knjiga Kolodvor, Miklošičeva cesta 40, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga, Knjigarna Konzorcij, Slovenska cesta 29, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga, Papirnica Konzorcij, Slovenska cesta 29, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga, Knjigarna Ekonomist, Kardeljeva ploščad 17, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga, Knjigarna Pravica, Poljanski nasip 2, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga, Knjigarna Matica, Kongresni trg 8, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga, Knjigarna Wolfova, Wolfova 8, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga, Knjigarna Citypark, Šmartinska 152g, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga Nebotičnik, Slovenska cesta 37, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga Miklošičeva, Miklošičeva cesta 16, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga Vič, Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga Moste, Zaloška cesta 33, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga, Center Oxford, Kopitarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga, Papirnica Kopitarjeva, Kopitarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga, Trubarjev antikvariat, Mestni trg 25, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga, Galerija Ars, Jurčičev trg 2, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga Čopova, Čopova ulica 3, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga BTC, Dvorana A, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana Mladinska knjiga Lucija, Obala 107, 6320 Portorož Mladinska knjiga Europark, Pobreška cesta 18, 2000 Maribor Mladinska knjiga Jurčičeva, Jurčičeva ulica 8, 2000 Maribor Mladinska knjiga, Mestna knjigarna Maribor, Ulica 10. oktobra 4, 2000 Maribor Mladinska knjiga Gosposka, Gosposka ulica 24, 2000 Maribor Mladinska knjiga Murska Sobota, Ul. Štefana Kovača 43, 9000 Murska Sobota Mladinska knjiga, Mestna papirnica Nova Gorica, Kidričeva ulica 20, 5000 Nova Gorica Mladinska knjiga, Mestna knjigarna Nova Gorica, Rejčeva ulica 12, 5000 Nova Gorica Mladinska knjiga Qlandia Nova Gorica, Cesta 25. junija 1a, 5000 Nova Gorica Mladinska knjiga, Mestna knjigarna Novo mesto, Glavni trg 9, 8000 Novo mesto Mladinska knjiga Ptuj, Novi trg 4, 2250 Ptuj Mladinska knjiga Radovljica, Gradnikova cesta 1b, 4240 Radovljica Mladinska knjiga Ravne, Prežihova ulica 24, 2390 Ravne na Koroškem Mladinska knjiga Slovenj Gradec, Glavni trg 8, 2380 Slovenj Gradec Mladinska knjiga Slovenska Bistrica, Žolgarjeva ulica 12, 2310 Slovenska Bistrica Mladinska knjiga Šempeter, C. Prekomorskih brigad 4, 5290 Šempeter pri Gorici Mladinska knjiga Tolmin, Trg maršala Tita 19, 5220 Tolmin Mladinska knjiga, Knjigarna Trbovlje, Ulica 1. junija 15, 1420 Trbovlje Mladinska knjiga, Papirnica Trbovlje, Ulica 1. junija 36, 1420 Trbovlje Mladinska knjiga Velenje, Šaleška cesta 19a, 3320 Velenje Mladinska knjiga, Cankarjeva knjigarna Vrhnika, Lošca 5, 1360 Vrhnika Mladinska knjiga Zagorje, Cesta zmage 27, 1410 Zagorje Mladinska knjiga Žalec, Šlandrov trg 38, 3310 Žalec

Predstavljene knjige so na voljo v izbranih knjigarnah Mladinske knjige. Za podrobnejše informacije o posameznem naslovu nas kontaktirajte na Facebooku!

34


Knji탑ne novosti od 17. do 24. decembra 2010

35

Knjižne novosti  

Knjižne novosti