Page 1

MESEČNIK • LETNIK 13 • 4,08

€ za naročnike v šoli, 4,30 € za naročnike na domu, 5,11 € v prosti prodaji

2018 • MAJ

9

ojplanet

inska.com/m

www.mlad

AVNO

NJE JE ZAB

RAZISKOVA

Pasji i k č b polju

Pomagajmo ježkom Moj TEST Slastne češnje POSTER Svetovni dan čebel Kaj je dednost?


ljubljencĚŒki

6

Zakaj

PSI dajejo


? E K Č B POLJU Ra

dt

e im

am

!

Lizanje je za pse sproščujoče – če ližejo sebe, druge ali morda predmete okrog sebe, se počutijo dobro, lizanje jih pomirja in sprosti. Kadar vas štirinožni prijatelj nežno poliže po obrazu, to lahko pomeni marsikaj, tudi naklonjenost. Psi imajo veliko prirojenih naravnih razlogov, zakaj ližejo: z lizanjem pokažejo, da so lačni, izražajo podrejenost ali sporočajo svoje navdušenje nad nami.


Lizanje pasje mame Ko psi pridejo na svet, jih mama liže – liže jih, da jih očisti, pa tudi da spodbuja delovanje telesnih funkcij, denimo prebave. Psi imajo torej od malega pozitivne izkušnje z lizanjem in ga povezujejo z nečim prijetnim.

Spoznavanje in sporazumevanje Ko psi odraščajo, svet okrog sebe po večini raziskujejo z usti, lizanje drugih psov pa postane način sporazumevanja. Četudi vedo, da mi nismo psi, uporabljajo isti način za pogovarjanje z nami. Če nas torej kuža liže po obrazu, je to verjetno znak naklonjenosti. Z lizanjem nas psi pozdravijo, namen te geste pa je, da z nami ustvarijo čim tesnejšo vez. Včasih se nam zdi, da se nam psi z lizanjem opravičijo, kot bi želeli reči: »Ne bodi hud, žal mi je.«

Telesna govorica Pasje lizanje si običajno razlagamo kot dajanje poljubčkov. Psi z lizanjem resda lahko izražajo svojo naklonjenost, lahko pa pomeni še kaj drugega. Opazujmo, kako nas kuža poliže, kaj

8


Izražanje ljubezni Pasji poljubčki pa niso edini način pasjega izražanja ljubezni. Kadar se kuža nasloni na vas ali na vas položi glavo ali tačko, to pomeni, da je do ušes zaljubljen v vas! Opazujte, kdaj se pes pretegne v poklon pred vami, četudi ni pravkar počival, kajti to pasje dejanje je izraz globoke naklonjenosti. Prav kakor ljudje so tudi psi različni in na različne načine izražajo ljubezen. Tisti najbolj sramežljivi denimo tako, da se tiho uležejo poleg nas.

Rad te imam

ILUSTRACIJE: DAMIJAN STEPANČIČ

Kadar kuža maha z repom in vam želi dati poljubček, sprejmite njegov izraz ljubezni. Če boste ob tem zaprli oči, malce zabrundali in obrnili glavo stran, boste svojemu pasjemu prijatelju sporočili, da sprejmete njegovo ponudbo prijateljstva.

ob tem počne s telesom. Kadar nas poliže z dolgimi, mokrimi poljubčki in ob tem zvija svoje telo ter maha z repom, si to zagotovo lahko razlagamo kot izraz nežnosti in ljubeznivosti. Kuža nam sporoča, da smo mu všeč in bi se rad crkljal. Poglej si filmček s pasjim jezikom.

PROSIM, NE

Nekateri psi pa z lizanjem sporočajo, da potrebujejo več prostora okrog sebe, več zasebnosti. Ni jim všeč, da tiščimo vanje. Če je pes med lizanjem izmuzljiv in se ne pusti božati, nas z lizanjem prijazno prosi, da se odmaknimo. To se običajno zgodi, kadar preveč rinemo v psa in mu postane neprijetno.

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Potrebujem prostor

Vsem ljudem pasji poljubčki niso všeč – nekaterim ni prijetna mokrota pasje sline ali si ne želijo biti s psom dobesedno iz oči v oči. Psa, ki si želi naše bližine, ne odrinimo stran, ampak poskušajmo najti način izkazovanja ljubezni, ki bo prijeten za oba. Večina psov se rada boža in tudi ljudem je všeč dotik svilnate pasje dlake. Psu, ki bi nas rad zasul z mokrimi poljubčki, lahko ponudimo priboljšek ali igračo in tako tkemo vezi med nami. Pes, ki ga poznamo, je zdrav in veterinarsko pregledan, nas s pasjo slino ne bo okužil, zato je strah, da se bomo zastrupili, odveč. Maja Ogrizek 9


drevesa in plodovi

š e č e n t s a l S

Češnja žari v svojih barvah kar trikrat na leto. Mogoče veš, v katerih? Prvič jo vidimo spomladi. Takrat se njeno cvetje bohoti v beli barvi. Poleti vidimo njene žareče rdeče plodove. A tretjič je jeseni, ko vsa krošnja zablesti v rumeno oranžni barvi. Cela barvna lestvica, kajne?

Priljubljeno sadno drevo

V Sloveniji velja češnja za eno od najbolj priljubljenih in razširjenih sadnih dreves! Vse današnje gojene oz. plemenite sorte so vzgojili iz divje češnje. Ta je razširjena 10

v listnatih in mešanih gozdovih skoraj po vsej Evropi. Češnja (Prunus avium) je zelo visoko drevo, sega tudi do 30 metrov v višino! Ima široko krošnjo in podolgovate liste. Hkrati ko rastejo listi, tudi cveti. Cvetovi so beli in petštevni.


FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

šnje Ali so češnje zdrave?

Debele, sočne ali hrustljave

Sladka češnja je koščičast plod. Dozori v juniju. Poznamo rdeče in črne češnje oz. plodove. Rdeče ali tudi rumene so hrustljave in imajo brezbarven sok. Črne pa so mehke in zelo sočne ter imajo temno rdeč sok. Plod divje češnje je precej manjši in nekoliko grenek.

Ali veš?

ajo zelo sladke. Neverjetno, a im Češnje so po okusu zelo češenj g 0 10 oz. . Ena skodelica ki je nizko kalorično vrednost zo, kto fru je bu 70 kcal! Vse ima namreč samo okoli orne bolnike. primerna celo za sladk

Razmnoževanje divje češnje poteka s semeni. Seme, ki leži na gozdnih tleh, mora preležati vsaj eno leto, preden vzklije! Zanimivo je, da seme iz češnje, ki jo pogoltne velika ptica s koščico vred in potuje skozi njen želodec, lahko vzklije že takoj prvo leto! Gojena češnja se razmnožuje s cepljenjem na divjo češnjo.

Češnja je prava bomba vitaminov in mineralov! Vsebuje vitamine A, C, B1, B2, B6 ter veliko mineralov železa, silicija, cinka, kalija, tudi kalcija, magnezija in fosforja. Zaradi visoke vsebnosti kalija in pravega razmerja med kalcijem in magnezijem so češnje odličen sadež za ljudi s težavami srca in ožilja. Znižujejo namreč holesterol v krvi! Zanimivo je tudi, da je češnja dobila posrečeno ime – čistilni sadež! Je namreč diuretik in čisti jetra ter ledvice. Bogata in zdrava češnja pa poleg vsega vsebuje tudi antioksidante! Ti telo čistijo škodljivih prostih radikalov in ga varujejo pred veliko boleznimi, celo pred rakavimi obolenji! Kar od 80 do 90 % češnje je voda. Presenetljivo je še, da so zdravilno učinkoviti tudi peclji češnje! Čaj iz češnjevih pecljev namreč pomaga lajšati artritis.

Češnje so občutljive, zato je zelo pomembno njihovo shranjevanje. Kadar jih ne moremo pojesti sproti, jih je najbolje zamrzniti ali predelati v marmelado, kompot, sok ... spečemo pec ivo. drugače Nenavadno je tudi, da sladke sveže češnje avljajo odpr je češn ke Slad . kisle kot telo na ejo deluj morejo k pripo pa kisle t, anos telesno in duševno izčrp volji. i dobr in nju olože boljšemu razp

Tina Pavlovič

11


ogrožene živali

Pomagaj ježkom, da ne bodo izumrli pred našimi očmi!

Ježki so zaščitene živali. V članku boš izvedel, kako lahko pomagaš ježkom preživeti. To je zelo pomembno, saj ima vsaka žival svoje posebno mesto v ekosistemu našega planeta. Vsaka žival je del mreže našega življenja. 12

Zakaj izumirajo?

s posegi v naravo, Ježkom uničujemo njihove domove ovanjem dvorišč in tlak s elij, nas ih z gradnjo cest in nov zastrupljamo z različnimi uničevanjem travnikov. Hrano jim pi za polže. Hrane jim kemičnimi sredstvi, gnojili in stru oženi so zaradi milih zim, primanjkuje tudi zaradi suše. Ogr ajo. Z avtomobili jih nim ko se na pol prebudijo, hrane pa povozijo prehitri vozniki.


Kje živijo? Obožujejo vrtove, grmičke, kupe listja, vejevja, kompostnike, votla debla, čim več zelenja, zarasle travnike. Dan bodo radi prespali v lesenem zabojniku ali hiški za muce. Vanjo nastelji seno.

Katero hrano pripravimo? Zvečer jim na miren in suh prostor nastavi nizki skodeli z vodo in hrano. Primerna hrana je: • hrana za ježke iz trgovin s hrano za živali (pločevinke), • mokra hrana za mačke (vrečke, pločevinke) in suhi mačji briketi (ne okusa ribe), • suho sadje, mehko in sladko koščičasto sadje, brusnice, zdrobljeni oreščki, mokarji. Ne marajo: jabolk, hrušk in paradižnika! Prepovedano je mleko!

Ali se ježki sončijo?

Pomagajmo ježkom!

Kako poskrbiš za ježka, ki potrebuje pomoč? S čisto brisačo ga nežno položi v škatlo, ki ima luknje za zrak. Na dno lahko daš seno ali tkanino. Postrezi mu z vodo. Čim prej pokliči strokovnjaka za navodila. Za prostoživeče živali skrbijo v Zavetišču Muta. Dali ti bodo navodila, kaj storiti z ježkom, ali pa ga bodo prevzeli. Vse to se boš dogovoril po telefonu. Zbrali smo telefonske številke, kamor lahko pokličeš in ti bodo pomagali poskrbeti za ježka ali ježjo družinico.

Pomembne telefonske številke

Če potrebuješ pomoč pri reševanju ježka, ptice ali druge divje živali, pokliči, da boš dobil navodila strokovnjaka: • Zavetišče za divje živali Muta: (02) 876 12 85 ali dr. vet. Golob 041 518 939 • Ambulanta za ptice, kunce, glodavce in plazilce Ljubljana: 01 477 92 51 do 15h • Veterinarska ambulanta Pika Maribor: 0591 784 78 • Veterinarska bolnica Ptuj: 02 749 36 50

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

• Nasadimo čim več grmovja, zelenja. • Ne pokosimo vse trave, ob strani pustimo otočke za ježke in druge živali – zaraščena trava je raj za živali. • Na vrtu pospravimo mreže, vsak dan zjutraj preglejmo ograjo, da se ježek ni zapletel ali zagozdil. • Plastične lončke in drugo plastiko dobro zapremo v zabojnik za embalažo. • Smeti je treba zavezati, da ne bi jež zlezel v vrečko in bi ga odnesli v zabojnik, kjer bi se zadušil. • K ribnikom, zbiralnikom vode in bazenom nastavimo veje, kamenje, ovire, deske – da jež lahko spleza iz vode (sicer se bo utopil). • Pred košnjo dobro preverimo, ali ni kje v travi žival, ki spi. • Pred uporabo komposta pregledamo, ali v njem ne spi ježek. • Pred kurjenjem ognja dobro pregledamo listje in veje, da ježka ne bomo živega sežgali. • Ježka lahko poškoduje tudi pes brez povodca.

Ježi so nočne živali. Če ga opaziš podnevi, je z njim nekaj narobe. Verjetno je bolan, poškodovan ali podhranjen, da se ne more umakniti. Muhe bodo na njegovem telesu, v očeh, v ustih in ušesih legla jajčeca, ki se bodo razvila v črve. Ti ga bodo pojedli do smrti.

Mojca Furlan Društvo Reks in Mila 13


človeško telo Ali znaš pokazati jezik? To ni nobena umetnost. Kaj pa to: ali znaš zviti jezik? Ga lahko spremeniš v žlebič? Tega ne zmore vsak. Sposobnost zvijanja jezika je namreč podedovana od enega od nagajivih prednikov.

Kaj je dednost?

Eden najpametnejših ljudi vseh časov, grški filozof Aristotel, se je hudo motil, ker je bil prepričan, da ljudje podedujemo telesne in značajske značilnosti le po očetu. Hipokrat, ki je bil tako znamenit zdravnik, da zdravniki ob koncu študija medicine še danes prisegajo v njegovem imenu, pa je brez mikroskopov sklepal, da moško in žensko telo vsebuje med sabo različni tekočini, ki se pomešata in tako določita, katere lastnosti bo otrok podedoval po starših. Danes vemo, da mešanje tekočin ni tako pomembno, kot je pomembna združitev moške semenčice in ženskega jajčeca.

Oploditev

delitev oplojene celice

Ko semenčica prodre v jajčece, se zgodi oploditev. V tem hipu je vse, kar se dedovanja tiče, določeno in dokončno. Spolni celici, očetova semenčica in mamino jajčece, sta namreč posebni celici. V primerjavi z drugimi telesnimi celicami jima nekaj manjka. Mogoče se prav zaradi tega, ker jima nekaj manjka, iščeta, združita in ustvarita novo živo bitje, ki bo mogoče podedovalo barvo oči po materi, velikost nosu pa po očetu. Le kaj imajo spolne celice manj od drugih celic? 40


Kromosomi

Samo celice, imenovane rdeče krvničke, so brez kromosomov, medtem ko je v jedru vsake celice, ki z izdelavo beljakovin skrbi za rast, obnovo in zdravje posameznega dela telesa, 46 kromosomov. V spolnih celicah pa je samo 23 kromosomov. Ko semenčica oplodi jajčece, se kromosomi semenčice združijo s kromosomi jajčeca. Tako dobi oplojeno jajčece 46 kromosomov, ki bodo poskrbeli za rast in razvoj novega človeškega bitja.

Spolni kromosom

Kromosom spominja na prepleteni klobasi. V njem je čudovita, skrivnostna receptura življenja.

Mešanica genov

Telesne značilnosti, številne značajske lastnosti in tudi nekatere dedne bolezni pri vsakem človeku določajo geni, ki jih je dobil od staršev ob oploditvi. Oplojeno jajčece vsebuje 46 kromosomov oziroma 23 parov kromosomov. V vsakem paru je en kromosom materin, en očetov. Zaradi tega človek del svojih lastnosti podeduje od matere, del pa od očeta. Človekovi geni so mešanica genov matere in očeta, s tem pa tudi mešanica genov starih staršev. Zaradi tega smo pogosto lahko celo bolj podobni enemu od starih staršev kot pa staršem.

DNK

Kromosomi tvorijo neverjetno, skorajda neskončno dolgo in dvojno spiralno zavito molekulo: deoksiribonukleinsko kislino. Tako je dolga, da ji na kratko rečemo DNK. V mikroskopsko majhni celici doseže dolžino dveh metrov. Dolžina celotne DNK v telesu pa znaša vesoljskih 300 bilijonov kilometrov. Vsaka molekula DNK je sestavljena kakor zavita lestev iz vrvi. Prečke na lestvi sestavljajo baze, ki se med seboj povezujejo. Te baze so: adenin, citozin, gvanin in timin. Adenin se povezuje s timinom, citozin pa z gvaninom. Razporeditev teh parov ustvarja navodila, po katerih celice izdelujejo beljakovine.

Ali veš?

ILUSTRACIJA: DAMIJAN STEPANČIČ, FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Jajčece in semenčica imata poseben kromosom, ki mu pravimo spolni kromosom. Spolni kromosom v jajčecu je zmeraj kromosom X, semenčica pa ima bodisi kromosom X bodisi kromosom Y. Semenčica je namreč tista, ki določi spol. Če oplodi jajčece semenčica s kromosomom X, bo na svet prijokala junakinja, če pa ga oplodi semenčica s kromosomom Y, bo na svet prijokal junak. Oče torej otroku določi spol, ne pa vseh lastnosti, kot je mislil Aristotel.

• Genetika je znanost. Genetik je biolog, ki proučuje gene. • Gen je nosilec dednih lastnosti in je del molekule DNK. • Živali in rastline imajo drugačno število kromosomov kakor ljudje. • Nekatere človekove lastnosti so določene samo z dedovanjem (npr. krvna skupina), na mnoge lastnosti pa poleg dedovanja vpliva okolje, v katerem živimo. Zaradi tega si tudi enojajčni dvojčki med sabo niso v vsem podobni.

Krištof Dovjak 41


planetov strip

44


45


Aljin kotiček

Veš, o j e d i r p od kod

jajca?

Slovenci vsako leto pojemo povprečno 10,7 kg jajc na osebo oziroma okrog 180 srednje velikih jajc. Jajca, ki jih jemo, so najpogosteje kokošja. Znesejo jih kokoši nesnice.

Domača kokoš je udomačena žival, ki smo jo ljudje udomačili pred več tisoč leti. Udomačevanje je dolgotrajen proces, v katerem neka vrsta postane odvisna od človeka in ga potrebuje za preživetje. Udomačene in divje živali se razlikujejo po videzu in po obnašanju. Domače in divje kokoši se razlikujejo na primer po tem, koliko jajc znesejo. Domače lahko znesejo tudi 300 jajc na leto, njihove divje sorodnice pa le okoli 15.

Ljudje domače kokoši vzrejamo predvsem za hrano zaradi njihovega mesa in jajc. Vzrejamo tiste kokoši, ki znesejo več jajc, da bi bile za nas čim bolj koristne in proizvodnja jajc čim cenejša. Intenzivna proizvodnja slabo vpliva na počutje in zdravje kokoši.

Poznamo štiri različne oblike reje kokoši: baterijsko, hlevsko oziroma talno, pašno ali prosto ter ekološko rejo. Razlikujejo se po razmerah, v katerih živali živijo. V baterijski reji kokoši vse življenje živijo strpane v kletke. Na enem kvadratnem metru jih živi kar 13, jajca pa nesejo v kletki. V takih kletkah se težko gibajo in se ne počutijo dobro. Ne morejo se umakniti in sprehajati.

52


FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Podobno je v hlevski ali talni reji, le da tu kokoši ne živijo v kletkah, ampak so prosto spuščene v hlevu. Imajo tudi ločen prostor, kjer lahko nesejo jajca. V hlevu je velika gneča, saj na enem kvadratnem metru živi kar 9 kokoši.

Zakaj je pomembno, kako živijo kokoši?

Bolje je v pašni ali prosti reji. Ponoči kokoši še vedno bivajo v hlevu, podnevi pa imajo izhod na prosto. Zunaj lahko brskajo in se prosto gibajo, na voljo imajo tudi prašne kopeli.

Vsaka žival ima svoje potrebe, tako kot človek. To pomeni, da morajo početi določene stvari, da se dobro počutijo. Kokoši na primer rade raziskujejo, brskajo po tleh, hodijo okrog, kopljejo po pesku, gnezdijo, spijo dvignjene od tal ... Če tega ne morejo početi, jim lahko začne odpadati perje, zbolijo ali pa razvijejo različne vedenjske težave – na primer poškodujejo sebe ali druge kokoši okoli njih.

Kokoši imajo svoj »jezik«. Med seboj se sporazumevajo z različnimi zvoki in gibi telesa.

Ekološka reja je od vseh štirih oblik do kokoši najbolj prijazna. Tudi tu so ponoči živali zaprte v hlev, vendar so na enem kvadratnem metru največ štiri kokoši. Podnevi se pasejo na travniku, imajo več možnosti za naravno kokošje vedenje, pa tudi njihova prehrana je kvalitetnejša.

Vsako jajce je označeno s kodo. Prva številka te kode nam pove, iz katere vrste reje prihaja. 0 pomeni, da jajce izvira iz ekološke reje, 1 iz pašne, 2 iz hlevske in 3 iz baterijske.

Slabše ko so razmere pri reji kokoši, slabše se počutijo živali. V Sloveniji kar 61 % kokoši živi v baterijski reji, 36 % pa v hlevski. Le 3 % kokoši živi v pašni in ekološki reji. Velika večina kokoši tako celo življenje preživi zaprta v hlevu ali celo kletki. Predstavljaj si, da vse življenje živiš v svoji sobi brez igrač, knjig, računalniških igric in telefonov, brez možnosti igre s prijatelji, brez sprehodov ... Prepričana sem, da se ne bi počutil dobro. Tudi kokošim tako življenje ni všeč in prav je, da njihove življenjske razmere vsaj malo izboljšamo.

Kaj lahko storimo?

Prav vsak med nami lahko odločno reče »NE!« bateri jski reji. Nekatere trgovine pri nas takih jajc sploh ne prodajajo več. Ko kupujemo jajca, bodimo pozorni na njihov izvor. Namesto tistih z oznako 3, ki prihajajo iz baterijske reje, raje kupimo jajca iz reje, ki je prijazna do kokoši. Zdaj veš, kako jih prepoznati.

Alja Willenpart

Društvo za zaščito živali Ljubljana, www.dzzz.si 53

Mp 9  

Magazine for kids about nature

Mp 9  

Magazine for kids about nature