Page 6

zavarovane rastline Ob besedi orhideja navadno pomislimo na čudovite cvetove, ki nam krasijo okenske police, saj so mnoge vrste in sorte orhidej priljubljene okrasne rastline. Orhideje ali kukavičevke so ena največjih družin rastlin na svetu. Obsegajo kar okoli 25.000 vrst. Njihova pestrost je največja v tropskih predelih, razširjene pa so skoraj po vsem svetu. Tudi v slovenski naravi uspevajo orhideje – nenavadne, skrivnostne in zanimive.

Slovenske

Pri nas raste več kot šestdeset različnih vrst orhidej. Najbolj množično zacvetijo maja in junija, na kraških travnikih pa začno odpirati cvetove že konec marca. Rastejo predvsem na suhih ali vlažnih travnikih, nekaj vrst pa je gozdnih. Mnoge lahko občudujemo tudi v gorah, na alpskih tratah.

Murke dišijo po čokoladi in vaniliji. Rast ejo na gorskih travnikih.

Na sončnih suhih travnikih spomladi množično zacveti navadna kukavica.

Med evropskimi vrstami orhidej ima lepi čeveljc največje cvetove. Njihove rumene medene ustne spominjajo na čeveljčke.

Značilnosti

14

Navadna kukavica

V primerjavi z okrasnimi tropskimi vrstami imajo domače orhideje precej drobne cvetove, a če si jih ogledamo od blizu, bomo kaj kmalu opazili podobnosti: vsak cvet ima šest barvitih cvetnih listov, spodnji je nenavadno oblikovan in pogosto večji od drugih. Imenujemo ga medena ustna. Orhideje so žužkocvetke in medena ustna je nekakšno pristajališče za opraševalce. Cvet privablja žuželke z obliko, vonjem in barvo, pa tudi s sladko medičino. Po uspešni oprašitvi se iz cvetov razvijejo plodovi. Suhi so in vsebujejo množico drobcenih semen. Naokoli jih raznaša veter.

Mp 9  
Mp 9  

magazine for kids about nature, animals and space.