Page 2

divje živali

Živalski

Mame so običajno zelo zaščitniške, ljubeče, razumevajoče, nežne … vendar ne smemo posploševati, saj v naravi srečamo zelo različne mame, od zelo skrbnih do zelo brezbrižnih in celo takšnih, ki niti ne počakajo, da se mladiči izležejo. Najlepše je seveda odraščati v družbi, kjer so na voljo tete, ki poskrbijo za mladičkovo varnost, za kratek čas nadomestijo mamo, predvsem pa so tu še drugi mladiči, vedno pripravljeni na igranje in raziskovanje.

Labodi Labodji pari ostanejo skupaj vse življenje in družno skrbijo za dom in naraščaj. Mladiči sicer že nekaj ur po izvalitvi sami hodijo in plavajo, vendar so ves čas v bližini staršev, ki jih skrbno varujejo pred različnimi vsiljivci. Če se jim preveč približaš, te lahko hitro napadejo in odženejo z divjim mahanjem kril ali bolečim kljuvanjem. Pri petih mesecih se labodi osamosvojijo, vendar radi ostanejo s starši do naslednje gnezdilne sezone. Največkrat mora že odrasle potomce nagnati od doma kar samec. Brezskrbno življenje s starši se mora enkrat končati.

Prerijski psi so zelo družabne živali, ki živijo v zelo velikih skupinah. Njihovi mladiči so varni pred plenilci, saj so skriti v prepletenih rovih, ki se lahko raztezajo na površini enega kvadratnega kilometra ali še več. Samica se pred kotitvijo skrije v enega od podzemnih rovov in v miru skoti. V rovu ostane z mladički približno šest tednov, saj so ti zelo nebogljeni, slepi in gluhi, nato pa jih spozna s širšo družino. V tako imenovanem mestu se živali družijo v manjše skupine, ki sodelujejo med seboj in družno branijo ozemlje. 4

Levi Odraščanje v družbi je zelo zabavno in predvsem varno, vendar levinja prvi mesec z mladički preživi sama v skrivališču. V tem času naraščaj večkrat preseli in mladičke varuje pred plenilci. Levinje so zelo skrbne matere, sicer pa pozneje pri vzgoji in varovanju sodeluje celo krdelo. Če ni mame, poskrbijo za levje mladičke druge levinje. Kot večina domačih muckov se tudi levčki radi crkljajo. Z igro se učijo loviti in prav kmalu v varni razdalji spremljajo levinje na lovu. Na mladičke v naravi preži veliko nevarnosti, smrtno nevarni so zanje lahko odrasli levi. Samičke ostanejo pri materah in tetah, samci pa morajo pri dveh letih oditi.

Mp 9  
Mp 9  

magazine for kids about nature, animals and space.