Page 1


Ah ti očka, očka mili moj, kam se na noč s to sabljo odpravljaš? Ah ti mati, mamica moja, zakaj se očku obrv črna mršči, zakaj škrta z zobmi belimi? Tiho, dete, detece moje, mirno sedi, da ti kito spletem, kito tvojo rusolaso spletem, blazino zrahljam za glavico tvojo, da boš očke črne zaprla, vso noč da boš v miru prespala, po nepotrebnem več ne spraševala.


Toda dekle ni moglo zaspati. Iz daljave se je slišal silen hrup, rezge­ tanje konj in divje kričanje. Planila je pokonci in se v grozi oklenila matere, ko je zaslišala presunljiv smrtni krik, zmagoslavno rjovenje moških glasov in divji konjski topot, ki se je vse bolj bližal domači hiši. – Mati, so to razbojniki, o katerih nam je pripovedoval stari Stepan? je tiho jokaje vprašala.


A mati ji ni več utegnila odgovoriti. Tolpa podivjanih moških je vdrla vrata in se razkropila po hiši. Mater so z okovanimi škornji poteptali v tla, planili na dekle, strgali z nje obleko in jo do ranega jutra posiljevali na domačem pragu. Dekle se je zbudilo iz nezavesti šele čez dolge ure v mlaki krvi. S poslednjimi močmi se je splazila do materinega trupla in naslonila glavo na njene prsi. Dolgo je tako nepremično ležala in s suhimi očmi strmela v jutro. Šele tretji dan se je z muko postavila na noge, se odvlekla na vrt in nakopala nekaj vedric zemlje, s katero je potre­ sla materino truplo. Potem se je zavila v materino ogrinjavko in se odpravila iz hiše. Šla je mimo breze, s katere je viselo razmesarjeno truplo njenega očeta. Poskušala je zajokati, a ni mogla. Šla je po ste­ zi skozi gozd, ne vedoč, kam gre in zakaj. Sčasoma je pozabila tudi svoje ime in ime svoje domače vasi.

Balada o Sneguročki  

Svetlana Makarovič piše baladne pravljice za odrasle, v katerih se loteva predelav starodavnih mitov in zgodb. Tokrat je izpisala srhljivo l...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you