Issuu on Google+

EMILY RAE SCHMUCK INTERIOR ARCHITECTURE PORTFOLIO


HI. I’M EMILY I am a designer, student, and artist with a passion for architecture and interior design. After completely my Bachelors of Science in Architectural Studies at the University of Missouri, I traded my spacious apartment in Missouri for a tiny studio in downtown Chicago and haven’t looked back since. I am currently workings towards my Master’s in Interior Architecture at the School of the Art Institute of Chicago. My days consist long hours of studio work, consuming large amounts of coffee, and exploring the breathtaking city of Chicago. I am eager to complete my Master’s degree and work towards becoming a licensed architect in the coming years. I strive to expand my knowledge and professional experience and continue to evolve as a designer. Please enjoy my work from throughout my undergraduate and graduate career.

Enjoy!

(316) 461-7698

emilyraeschmuck@gmail.com

7 W Madison St. Chicago, IL


Hong Kong Columbarium GRADUATE STUDIO III FALL 2016


Hong Kong commonly incorporates columbarium’s into their culture as a way to honor those that have passed. As a requirement for the studio, implementing an additional program to these columbarium’s was the issue that needed to be addressed. I progressed with the idea of implementing agriculture and recycling as an additional program to my columbarium in Hong Kong, because all but 0.3% of their agricultural products are imported from China (as shown in the map above). Considering this issue along with the space constraints HK is facing, I designed my layout based on a series of intersecting volumes (each holding a set program). The additional program added being aquaponics, as it can pull in the agriculture and farming aspect. I continued with these ideas by detailing out the design for the site on Pok Fu Lam Road in HK. Given the sharp angle of the site, it was sliced to keep the idea of the shape of the intersecting volumes and allow a visual section to show the use of the building. You can tell on the exterior which programs are located where based which areas are solid (niche spaces) and which spaces house the aquaponics (curtain wall with wooden slats). The design addresses the conflict of space restrictions and agricultural imported products.


NICHES SPACES

RITUAL BURNING AREAS

'1

83

* MAIN ENTRANCE AQUAPONICS

83

'1

LEVEL 4

FLOWER/JOSS PAPER SHOP

LOUNGE

EMPLOYEE AREA

83 '1



BASEMENT %$6(0(17   



LEVEL 1 /HYHO

  



LEVEL 2 /HYHO   



LEVEL 3 /HYHO

  

LEVEL 5

LEVEL 6

LEVEL 7


*

exterior rendering


Undergraduate Thesis SPRING 2016


PROCESS:

1

4

CAPTURE VIEWS OF SURROUNDING AREAS

2

ANGLED AND TRANSPARENT EXTERIOR WALLS

3

GLASS CUBE BEACON GIVES VIEWS TO COLUMNS-CREATES A LANDMARK BUILDING

7 CREATE A SCULPTURAL FACADE TO REFLECT USE OF BUILDNG AND BECOME A LANDMARK BUILDING

5

REUSE SHELL OF EXISTING BUILDING AND HAVE SCULPTURAL FACADE GROW INTO IT

6

CONTRAST FACADE WITH GLASS EXTERIOR. CREATE GREEN SPACE IN OPEN EXTERIOR AREAS

The transparent and sculptural facade creates an inviting atmosphere that captures the attention of pedestrians and residents of the area, specifically students and local artists. Introducing the component of art into the setting of a wine bar, will enhance the environment by providing the uniquespaces not currently offered nearby. By incorporating multiple angles in the design, this allows for multiple views to be captured from various areas of the space. The transparency allows for one to see the surrounding landmarks and also for those passing by to be aware of the uses of the building. Capturing these views takes a priority in the design to imply the significance of the site and the surrounding area. The coexistence of art and a wine bar in a single space sets the use of this building apart from buildings offering only one or the other.


FIRST FLOOR (ART GALLERY)

SECOND FLOOR (WINE BAR)

4/25/2016 8:54:56 PM

4/25/2016 8:55:39 PM

DN

CLASS SPACE

DN

UP

OPEN GALLERY SPACE SELF-SERVE WINE BAR DWREF.

KITCHEN UP

DN

WINE BAR

EMPLOYEE AREA/ STORAGE OPEN GALLERY SPACE

FLOOR 1 ART GALLERY

DN

FLOOR 2 WINE BAR

*


360 CARNEGIE UPHOLSTERY

IN THE DEEP FLOR AREA RUG

SEASONED WOOD-AUTUMN WOOD DALTILE

ARROYO RED BENJAMIN MOOR PAINT

MAXWELL STREET CARNEGIE UPHOLSTERY

* INDUPLO MIDBAK HIGHTOWER

TENTON STAND HIGHTOWER

FOREST BAR STOOL BERNHARDT

RUNWAY HIGHTOWER


EAST/WEST SECTION

* **

NORTH/SOUTH SECTION


* **


Interior Design Firm & Residence SPRING 2015


INTERIOR DESIGN FIRM ACCORDIAN DOORS?MODULAR

OPENABLE FOR LARGE EVENTS TRANSPARENT FACADE

COLLABORATIVE

CONFERENCE ROOM CENTERED (”FOCAL POINT”) CLOSED FOR SMALL MEETINGS

INVITING TO PUBLIC

INTERIOR

ENTRANCE TO RESIDENT SEPERATE

OPEN PLAN SEMI-PRIVATE OFFICE SPACE BACK OF OFFICE FURTHER FROM PUBLIC

VISIBLE ART GALLERY

EXTERIOR

VISIBLE FRONT WAITING AREA

POPS OF ENERGETIC COLORS

RESIDENCE JOURNEY THROUGH SPACE

CENTER “FOCAL POINT’ CENTER OF PLAN KITCHEN ISLAND? (ALIGNED WITH PARTITION? CONFERENCE ROOM)

OPEN PLAN OPEN PLAN POPS OF ENERGETIC COLORS

BEDROOMS ON OPPOSITE ENDS

AROUND CORNERS-NO NEED FOR DORS? HIDEABLE POCKET DOORS

In the thriving downtown area of Jefferson City, Missouri this space provides an interior design firm on the first level, and a residential loft on the second level. Taking advantage of the linear space by utilizing an open plan is an important concept of the design. This open plan, as well as incorporating aspects of transparency, encourages collaboration between the users of the space. This creates an inviting space and a sense of honesty in design for not only the firm, but the public. Using bright materials gives the spaces an energetic feel to promote a healthy work environment. Each floor contains a central design feature that acts as the focal point to attract people’s attention. The first level has the central, modular, glass accordion conference room. This creates a transparent and multifunctional space that can be opened up for large events, or closed off for more private meetings. On the second level, the full height partition and large kitchen island/dining table is the central feature. The panel “separates” the space between the kitchen and living areas while still maintaining an open plan. Throughout both levels, full height pocket doors divide each space to provide the option of more privacy while still providing the illusion of being completely open. Pulling through pops of color, transparency, and openness on both levels, successfully creates a cohesive design concept and provides an ideal space for the location it resides in.


FLOORPLANS

11

5 8

10

7 2 1 4 6

9

3

5

N

FLOOR 1 3/16” = 1’-0”

10

6

10

1

10 9

10 7 5 8

N

FLOOR 2 3/16” = 1’-0”

1:ENTRANCE 2:WAITING AREA 3:RECEPTION 4:CONFERENCE ROOM 5:GALLERY 6:STORAGE 7:BATHROOM 8:KITCHENETTE 9:RESOURCE LIBRARY 10:OPEN OFFICE SPACE 11:BACK EXIT

4

3

2

1:ENTRANCE 2:BEDROOM 3:BATHROOM 4:KITCHEN/DINING 5:LIVING ROOM 6:ROOF ENTRANCE 7:MASTER BEDROOM 8:MASTER BATHROOM 9:LAUNDRY ROOM 10:STORAGE


ATELIER-FIREWORKS KNOLL TEXTILES

UP-RUSH HOUR ORANGE WOLF GORDON

PECAN MOLASSES ARMSTRONG

HARDWOOD FLOORING

BIRCH

ARMSTRONG

ATELIER-FIREWORKS KNOLL TEXTILES

AQUAMARINE MAYER FABRICS

TROPHY-EMBER

ELCAT-WEAVE

WHITE CLAY

PUMICE

TILE

TILE

KNOLL TEXTILES

FIRECLAY

KNOLL TEXTILES

FIRECLAY

HIGH LINE PETUNIA

WOLF GORDON

CANYON SUEDE WOLF GORDON


Airstream Trailer

UNDERGRADUATE STUDIO IV FALL 2015


PUBLIC VS. PRIVATE

Airstream trailers have been an iconic product for many decades. This design creates a collaborative environment to accommodate a musical group. By emphasizing a unity between each space with contrasts between curves and geometric shapes, it creates a dynamic area that promotes work and relaxation. This is done by focusing on multi-functional space and a transparent work environment. To make use of the linear space, the floorplan is open with no dividing walls. The curved dining area faces the entire space to allow for many functions and encourage a collaborativeenvironment. The three lounge chairs have the ability to turn 360 degrees to enhance this environment and openness of the design. As you move to the opposite end of the trailer, the toilet room and shower have curved walls to invite the transition from public to private without fully closing off the space. As you continue past these rooms you enter the sleeping area, which contains three bunk beds and a wardrobe space. By creating an open and collaborative area, this design is ideal for being used my multiple people.


FLOORPLANS

FLOORPLAN 3/16” = 1’-0”

SECTION 3/16” = 1’-0”

EXTERIOR 3/16” = 1’-0”


SOLID METAL WOLFGORDON

QUARTZ

CELESTE

BLACK MATTE

RADIANCE-RASIN

DESIGNTEX

F585 LOUNG CHAIR GEOFFREY HARCOURT 1967

NOCE FINISH STONE SOURCE PORCELAIN TILE

WILSONART

CFSTINSTON

ANATOLIA-AU NATURAL ATLAS


Equality Church

UNDERGRADUATE STUDIO I FALL 2013


SITE MAP

SITE PHOTO

CONCEPT SKETCHES

SITE PHOTO

The site of this church is on Stephan’s College campus in Columbia, Missouri. The space exhibits qualities that welcomes people of all religions. The use of equilateral triangles throughout the design represents the equality of all religions represented in the space. The heavy use of natural lighting indicates the presence of a higher power (light coming from above). The natural lighting can be accessed from nearly every space within the building. The elevating end of the building allows the windows along the main wall of the sanctuary to capture southern light for a greater impact of lighting in the highest used area of the church. The abstract design stands out in the open area of its location. The church is situated near a highly populated street to capture the interest of pedestrians and people driving by.


SIDE ELEVATION

TOP ELEVATION



Interior Architecture Portfolio