Issuu on Google+

Emily Kruse Interior Architecture and Product Design Portfolio


01 02 03 04 05

Un[seen] Rehabilitation Center

Canvas Speaks Digital Media

Dirt Restaurant and Bar

Poppy Occasional chair

Unifying a Diverse Urban Community A thesis in progress


It starts with a place and a problem... Design should respond to the needs of the user. It should be inviting and communicate with the culture and context that surrounds it. Design should spark curiosity. It should encourage the user to ask questions and continue to learn. Design is the synthesis of :

People Place & Program . Design should consider the health and well-being of the user and the earth. Design should be beautiful while solving a problem. It should be inventive and make the life of the user easier.

MY PHILOSOPHY

...it ends with an experience and a simple solution.


The Peace Center: The final destination in Un[seen], designed to lead soldiers to their long lost souls.


Un[seen]

Rehabilitation Center The Problem... Propose a rehabilitation center designed specifically for the needs of men and women returning from war with mental and physical injuries. Keeping in mind that these people may be sensitive to bright lights, colors and loud noises, the facility should be warm and welcoming. It should be a place not only used to receive treatments but a place for patients to come and socialize with their family and base community.


“My soul stood next to ...The Solution

“Seen + Unseen” Architecture that heals those wounded by palpable and incorporeal human health. Seen: Proper treatment of Physical injuries

+ Unseen: Proper treatment of Mental injuries

= A new found soul: A holistic state of health and immersion back into the community

me. We looked. There was a huge hole in the roof over that section of the mess. My blue chair was blown to Kingdom Come. If I’d stayed any longer at breakfast, I’d be in the other world. That was it. The End. I saw my soul shake its head. There was no way it was gonna move back inside my body.”

-War and the Soul by Edward Tick


The entrance of Un[seen] looking down the main axis towards the Peace Center


Front Entrance FORT RILEY

JUNCTION CITY


Central Axis:

Form Parti:

Natural Light:

A visual connection from the entrance to the Peace Center pictured on the first page.

The concept translated into an architectural form that expresses the idea that Seen and Unseen illness treatments come together to protect the soul.

Exterior reveals and clerestory windows maximize the amount of natural daylight in the public spaces of the facility.

Site Section


Physical Therapy

Color + Wayfinding

Sensory Treatment Waiting Room


N Rendered Floor Plan


Zen Uncommon Ground LVT by Shaw Contract Group

Adirondak Uncommon Ground LVT by Shaw Contract Group

Sherwin Williams Harmony wall paint in Krypton

Provence Uncommon Ground LVT by Shaw Contract Group

Abstract Edge Carpet Tile by Shaw Contract Group

Board Form Concrete

Materials + Furniture

Enea Lottus Side Chair by Coalesse

Ballet Table by Coalesse

Bix Furniture Family by Coalesse

Enea Lottus Table by Coalesse

Bindu Chair by Steelcase


Alternative Art Therapy Studio


Treatment can be taken outside to the patio for physical therapy in the balance garden or peaceful time in nature


Meditation Studio

Treatment + Healing

Exam Room


“We can try to make your body and this life a safe place for your soul to move back into. If we can get you off combat alert, if you can learn to trust a little bit, we can find ways of talking, not just to you but to your soul over there, maybe we can bring you two closer together.�

-War and the Soul by Edward Tick


CSpeaks anvas Digital Media The Problem... Develop a digital media firm that connects with its downtown Austin Texas location and provides an interactive and inspiring workspace for its employees.


...The Solution Raw Communication: Employees connect in provided break away spaces and near the atrium where local graffiti art hangs, connecting the eighth through tenth floors. The art also acts as a partition obscuring views of the workspace from the corridor and public spaces. A connection to the community is made in the evenings when the public is invited to visit Canvas Speaks Studio after it turns into a gallery space.

Community

Artist’s space & pulley

Galleryy

Gallery

Gallery


Ninth floor atrium in the evening when the office transforms into a gallery


“Let’s meet at the


Breakaway Spaces

The “Cul-de-sac�

Work Containers

A graphic entrance off the elevators

Firm Personality & Graphics


UP

UP

Workplace + Wellness UP

Floor


UP

UP

UP UP

UP

9

Floor10 F llo loo oo o o1 10 0

N

Roof


“Graffiti is some form of a personal signature. Some form of saying ‘I’m here, this is who I am.’” -John Clarke, Art Professor in Austin TX


D irt Restaurant and Bar The Problem... Create a restaurant that appeals to the Boulder Colorado community and provides unique and exciting dining experience.


Food + Flowers to

Planters Planters in Dirt Resttaurant

Colorado` o`s natural growiing edible plants ts s

to Mouths of hungry guests

to

Gar Gardens of happ happy guests t


...The Solution Bringing the outside in: Guests are invited to step out of their comfort zone and add flavors of Colorado’s native edible flowers and plants to their dishes. Guests can purchase their favorite herb to plant at home, and learn to recognize edible plants for their next outdoor adventure.

Existing building modified to include operable garage doors and appropriate signage


N

Rendered Floor Plan + Parti Iterations


Open Air Dining

Main dining room with operable garage door


Guests sit at the bar with a view into the kitchen, admiring the chef prepare their meal


Conceptual Waiting Area Sketch


Native Edible Flowers:

African marigold Black-eyed susan Calendula Daylily Grape hyacinth Hollyhock Lilac Marsh skullcap Nasturtiums Pansies Pasque flower Prairie goldenbean Pinks Sego Lily Spreading daisy Sunflower Tulip Violet Western blue flax


Poppy

An Occasional Chair The Problem... Design and Build an original piece of furniture that solves a problem, serves a purpose, makes a statement, or fits a user.


Design

Iterations


Step One: Bend Plywood using a

Step Three: TIG weld the aluminum together and grind for a seamless connection.

vacuum and cut with ban saw to desired shape. Veneer both sides with Rosewood veneer.

Step Four: Bolt the aluminum back and seat support together. Use an electric sander for a finished look.

Step Two: Cut aluminum to desired length and bend to desired angle.

Step Five: Use a dual threaded insert to attach the back and seat pan to the aluminum without breaking through the wood.


...The Solution Poppy is a design inspired by the wild poppies seen growing during my time studying abroad in Tuscany Italy. The goal was to bring a piece of the beautiful Italian landscape back to the equally beautiful Kansas landscape. Like the leaves of a flower, the seat pan and back curve to hug the user for a sense of protection and comfort. The chair is big enough to a accommodate many sitting positions and can be used as an occasional seat or for lounging.


Photo by Chad Jackson


U nifying a diverse urban community A thesis in progress The Problem... Redefine the “American Dream� by revitalizing the segregated urban core of Kansas City. By engaging, inspiring, and motivating the broad array of populations, an increased unity, coherence, and equality will be achieved to create an overall harmonious quality of life. What role can Interior Architecture play in uniting people and strengthening personal and cultural identities in a community?


Kansas City is Ranked 29th most sprawling & 23rd most segregated metro city in the United States measured by Smart Growth America


Integrating a Community Social Center to celebrate individuals and their cultural groups Client and User

Relighting the lantern of the Power and light building, a symbol of regained energy and empowerment. The light spilling through the city streets entices the suburban dwellers and overall community to revisit the long vacant iconic building.

Existing Building

Program within the building (social services, classrooms, a library, cultural venues, ect.) allow users to celebrate their personal identity and begin to learn and accept differences in others. Filling the gaps between users and ensuring to provide availability and acceptance to all people.


Concept: A Chasm Coalesced Creating and glorifying common ground that mends parts of a formally kindred whole.


Interface. Silence begging for words. White space encouraging a creative mind. A crack, waiting to be filled. An opportunity for journeys to be travelled, while incomparable physically, leading to similar spiritual places. The path, illuminated after mending differences and incompatibilities allowing separate worlds to intermingle and merge to become a whole once again. The path, in equilibrium, is a mediator that absorbs disparities, empowering the world below while humbling the world above. Challenging and changing expectations to reflect a new, while familiar, unity. The power and light building, once a beacon of light that connected people through a maze of infrastructure, now extinguished by overwhelming sprawl. Relighting the hub and restoring energy within the building, those who visit represent a mobile reincarnation of this long dead infrastructure. Like Prometheus, carriers spill light into the paths that once divided. Now illuminated, the paths are celebrated, allowing people to move from one world to another. Inside the building the path will be articulated vertically, noticeably puncturing floor plates as a connecting element between floors and spaces. Transparent and illuminated, the path will noticeably attract users and serve as a common ground. Initially a large gaping opening, the path will give users enough space to move without a need to interact with one another. As it meanders up the building, the path becomes sculptural and tighter as if mending the building into a working whole. The gradual mend unknowingly places users in one another’s personal space and encourages interaction. The path extends horizontally on each floor, serving a circulation between various functional spaces. Visibly dividing the space while connecting users to the spaces and each other. Symbolizing the need for users to expose their personal identities and learn each other’s, transparent and layered materials instill a sense of clarity and understanding as well as encouraging curiosity of the working parts. Simple modern materials will harmoniously juxtapose the ornate historic shell and existing interior. Special attention will be given to the connection details between the contrasting materials insuring a smooth transition. Colors will correspond to the revived energy in the community and will motivate and empower the users. Finally, overall design will be driven by the journey rather than the destination, and the celebration of unity derived from the expression of individual identity.


Schematic Design library

Kitchens

Ch

as

Chasm

m

Dining

Kitchens

Lounge

Cafe

Dining

Lounge

library Floor 5: Community Living Room

Waiting

Kitchens

Floor 4: Community Kitchen

Kitchens

Large cooking station


Storage & Repacking Volunteer

Shopping Pantry

Offices

Chasm Shopping Pantry Reception

Waiting

Intake Office

Floor 3: The Food Basket

Conference


...The Solution? The best is yet to come!


Photo by Dave Kaup


Emily Kruse Kansas State University, Manhattan KS M. Interior Architecture and Product Design May 2014 1671 S. Logan Pass, Andover KS 67002 emilyp91@ksu.edu 316.641.2839 Skype name: emilypk91


Emily Kruse portfolio 2014