Issuu on Google+


PLAY-IT-AGAIN OFFICE Description: “Wheel It” is the newest computer game that Play-It Again has been developing. Play-It-Again is a New York manufacture and distributor of innovative toys of gears for adults. Retailers will make pediodic visits to see the newest products.

5

Site & Existing Space: The office locates on West 34th Street, a 26-story steel and glass building. The leased space is on the 22nd floor with a panoramic views of the city.

6

7

4 2

8

8

9 10

3 1

1. Waiting Area 2. Reception 3. Break Room 4. Staff Office 5. Conference 6. Game Room 7. Executive Office 8. Restroom 9. Mail/Copy Room 10. Second Exit

Waiting Area with gears rotate during operating hours. ● Play-It-Again ● Small office in New York City ● Fall 2010 ●

Reception


Corridor With cove lighting, it creates shadow of the frieze on the wall, and will have another layer or gear shape below.

Executive Office ● Play-It-Again ● Small office in New York City ● Fall 2010 ●


HUMTER RESTAURANT Humter is a restaurant in New York City owned by Roger Waters who was a founding member of rock band Pink Floyd. It locates on Hudson Street in Tribeca. Waters said in one interview: “Some of us are gatherers and some of us are hunters. I’m a hunter. I need the mud of a river oozing between my toes.” Using the as my inspiration, Humter focuses on serving different kinds of game meat. The overall design takes the inspiration from the refraction of a prism, which was one of Pink Floyd’s album cover, in to the space. The intangible refraction of a prism is transformed into solid architectural structure and interlocks with each other. It creates a dynamic form in the space by using the design element of ‘color’ and design principle of ‘rhythm and repetition’. The remainder of the color palette is kept neutral to achieve sophistication.

10

8

9 8

7

Moore Street

6

11

5 6

8

4

12

2

13

1 3

Hudson Street

● Humter Restaurant ● Spring 2011 ●

N

1. Reception 2. Coat Room 3. Waiting Area 4. Private Dining 5. Main Dining 6. Restroom 7. Janitor’s Closet 8. Waiters’ Station 9. Lounge 10. Bar 11. Kitchen 12. Firestair 13. Building Lobby


Upon entering... to the main dining

On the left side of the “experience” corridor will be the main dining area with the refraction structure interlocks above, in order to create a dynamic yet sofisticated dining atmosphere.

On the right side of the “experience” corridor will be Litracon translucent concrete. Creating a fun moment that people in the dining area can see what other people are doing behind the wall. Decorative bamboo along with lighting behind them will be the leading path.

● Humter Restaurant ● Spring 2011 ●


Refraction Structure Plan

The solid architectural structure is inspired by the intangible prism refraction. Based on three (1-angled, 2-angeled, 3-angled) forms and interlock with each other in the dining area. ● Humter Restaurant ● Spring 2011 ●

Main Dining The fixed seating on the along the left side wall is combined with the refraction form.


Bar area locates at the end of the restaurant becomes a focal point where one’s eyes stop with the golden translucent counter being back-lit and various shapes of the back bar. ● Humter Restaurant ● Spring 2011 ●


VAANANEN RESIDENCE A sophisticated, classic, and elegant space for living Upper West Side Brownstone Apartment 125 W 81st St, New York, NY 10024

11

6 16

3 2

9

18

Open to below

17 15

14

Third Floor

4

10

Second Floor

12

Parlor Floor

Basement

5

8 1

17

18

7

13

1. Vestibule 2. Guest Room 3. Guest Bath 4. Foosball 5. Kitchen 6. Dining Room

● Vaananen Residence ● Browstone ● Fall 2011 ●

15

7. Vestibule 8. Lab Lounge 9. Lab 10. Restroom 11. Living Room 12. Storage

13. Master Bedroom 14. Walk-in Closet 15. Laundry Closet 16. Master Bath 17. Bedroom 18. Closet Room


Concept: The space is inspired by crystallization, tak ing the form of crystal growth and molecule form, how it disperses and how it clusters. Simplified the shape and form, mainly got the polygons of octagon and hexagon along with sphere to create a more organized design.

● Vaananen Residence ● Browstone ● Fall 2011 ●


Living Room

Living Room ● Vaananen Residence ● Browstone ● Fall 2011 ●


Living Room

Lab Lounge also called trippy

room, facing the lab and having the view of crystalization experiment.

● Vaananen Residence ● Browstone ● Fall 2011 ●


Dining Room

Wine Rack

Cabinet

Kitchen


Master Bathroom

Master Bedroom


NYC GERIATRIC OFFICE Description: America is growing older at an unprecedented rate. People of age 65 and older is larger than ever before, and those 85 and older constitute the fastest grow ing segment of the population.With this “graying of America,” comes the demand for health care expertise in geriatrics. Geriatrics is a branch of medicine that focuses on the the prevention and treatment of disease and disability in later life.

14

1

Site & Existing Space: The NYC Geriatric Medical Office locates in the Upper West Site. It shall consist of several separate areas within the approximately 3,000 square footage spaces.

13

2

12

5

11

11

4

3

9

5 10

15

6

7

7 8

1. Building Lobby 2. Reception 3. Waiting Area 4. Nurse’s Station 5. Restroom ● NYC Geriatrics ● Small medical office in New York City ● Spring 2012 ●

6. Storage 7. Exam Room 8. Break Room 9. Lab 10. Medical Waste

11. Doctor’s Office 12. Staff Office 13. File Room 14. Conference 15. Second Exit

N


Concept: Elders go to medical office in order to cure disease and ask for consultation. Their overall Purpose is to feel better. The most common way that makes people feel better is to take pills. Therefore, the shape of the pill became my inspiration of the design of the space.

Corridor Section having cove light

along the walking path directs elderly people to the right room faster and easier.

Reception ● NYC Geriatrics ● Small medical office in New York City ● Spring 2012 ●


Elevation of waiting area

Section of waiting area

Waiting Area taking the tubular shape of the pill surface and create a space that patients get to experience “hope”.

● NYC Geriatrics ● Small medical office in New York City ● Spring 2012 ●

Section of reception


Material - 3Form yellow translucent resin. Motif - Round shape with laminated flowers. Translucency of the resin material along with the motif create a sense of softness. Resin various in thickness allows different amount of light to go through, incorporating the lighting effect in to the motif as well. Plants which symbolize health, healing, love, courage, and hope will be laminated in the translucent resin.

● NYC Geriatrics ● Small medical office in New York City ● Spring 2012 ●


9 B.C. Fossil and Mineral Gallery Description: Considered the world’s most established fossil and mineral gallery. 9 B.C. The nearly 4,000 Square Foot showroom has thousands of minerals, fossils, specimens, and pieces of rare and unusual jewelry on display. 9 B.C. carries specimens suitable for the novice as well as the most advanced collector. It has everything from tumbled stones to 2000 lb amethyst geodes. Site & Existing Space: 9 B.C. is located on 426 Broome Street, in the in the heart of SOHO of New York City. It’s a nearly 4,000 Square Foot showroom.

Upon Entering...

10

11

12

9 2 7 8

1. Fossil Area 2. Mineral Area 3. Geode Area 4. Cash/Wrap 5. Elevator 6. Specimen Area 7. Large Fossil 8. Educational Screen 9. Storage 10. Restroom 11. Office 12. Mechanical Rm

6 2

5 4

2

3

1 1

First Floor ● 9 B.C. Fossil and Mineral Gallery ● Retail Store in New York City ● Spring 2012 ●

N


Concept: The interior-architectural design is inspired by ammonite’s spiral shape of its fossilized shell. The line/shape/form will follow the helical spirals on both 2-dimensional and 3-dimensional design, and it is also how the first and second floor is tight together. The interior will be mainly using natural materials, such as stone, wood, cement, and fossil stencil, in order to suggest the feeling of bringing visitors back to 9 B.C.

18 19

17 16 15

14

13. Gemstone 14. Fine Gemstone 15. Display 16. Screen 17. Storage 18. Fine Jewelry 19. VIP Room

13

Second Floor ● 9 B.C. Fossil and Mineral Gallery ● Retail Store in New York City ● Spring 2012 ●


South Elevation

Sale Area: Specimen custom display case is made with concrete, glass with magnifying effect, and water. Therefore, it is easily to view the detail of the products.

● 9 B.C. Fossil and Mineral Gallery ● Retail Store in New York City ● Spring 2012 ●

Sale Area: Specimen/Mineral

Wood branches follow the ceiling pattern design with decorative function.


North Elevation

Geode Cracker

Cash/Wrap & Geode Cracker & Fossil Sales Area

mostly made out of natural material, the railing is conrete with fossil engravings.

● 9 B.C. Fossil and Mineral Gallery ● Retail Store in New York City ● Spring 2012 ●


JEAN NOUVEL Descriptions: Creating a space within a 8”x8”x8” cube based on an architect that was assigned. Concept: Got inspired by Jean Nouvel’s “Vision Machine,” which is located in the Chelsea neiborghhood along the Hudson River. By using the three main elements of glass, steel, and light of this building and many of his work, I reconstructed my Jean Nouvel.

● Cube ● Model ● Fall 2009 ●


● Cube ● Model ● Fall 2009 ●



Emily Kao Portfolio