Page 1

CHRISTOPHE DE-KORVER

34 5 949992 750119

1,1 lei

ANUL VI , NR. 7/2012(55)

IULIE 2012

Managing Directorul Gefco Rom창nia

TIR MAGAZIN | IULIE 2012 | www.tirmagazin.ro

1


Ca orice mic dictator, Silviu Prigoană are atenţia distributivă: taie panglici şi în acelaşi timp ne scapă de maidaneze. Da, fă, proasto, spală copilul şi fă ceva de mâncare până vin acasă că altfel iar o încasezi cu pliciul!

Băi, Udrea, ţi-ai promovat toţi delfinii! Uite unde am ajuns! Trebuia să îţi promovezi şi rechinii, caşaloţii şi bibanii!!!

Mens Sana, “...şi alte alea...”, "Coloana a cincea" şi "Let

materialele publicate în această revistă reprezintă

the party begin" sunt pamflete şi vor fi tratate ca atare.

proprietatea grupului de presă Investigatorul şi sunt

Pentru a vă abona la publicaţia INVESTIGATORUL,

protejate de legile dreptului de autor. Reproducerea

vă puteţi adresa oricărui oficiu poştal din ţară. Preţul

lor se face doar cu acordul scris al Investigatorul SRL.

de 1,1 lei se aplică doar pentru revistele vândute prin

Rubricile Playback, Departamentul Securităţii Presei,

intermediul reţelelor de distribuţie.

2

INVESTIGATORUL TIR Magazin plus | IULIE 2012 | www.investigatorul.ro

INVESTIGATORUL

Investigatorul este o marcă înregistrată. Toate

®

Vasile Blaga, noul preşedinte al PD-L, a lansat un atac furibund la adresa Elenei Udrea.

Investigatorul SRL , str. 11 iunie nr. 7, et.1, ap.2, sector 4, Bucureşti Director General: Emil POP mobil: 0722-55.44.72 director@investigatorul.ro ISSN 1584-6202 tiraj: 20.000 exemplare Tel/fax 021-317.90.74


Lideri Un interviu cu Managing Directorul Gefco România

CHRISTOPHE DE-KORVER: "SUNT CÂTEVA AFACERI CARE NU SE VOR OPRI NICIODATĂ ŞI TRANSPORTUL ESTE UNA DINTRE ELE!" Cum a decis Gefco să intre pe piaţa românească? Cum a simţit că este oportun? Este vorba de un timp lung acum, pentru că au trecut deja şase ani. Nu am fost în management la acel moment şi nici nu pot explica cum, în mod istoric, Gefco a intrat în Europa Centrală şi de Est. Cel mai adesea, în baza cererilor unor anumiţi clienţi dar şi datorită faptului că devenea o piaţă cu creştere explozivă, unde Gefco opera în principal prin intermediul partenerilor. Şi, pentru că volumele au început să crească cu adevărat, Gefco a decis să îşi deschidă propriile centre de activitate. Avem anumite ţări, ca de exemplu cea pe care am manageriat-o înainte, Republica Cehă, unde erau nişte proiecte foarte mari, ca, de exemplu, proiectul Peugeot-Citroen-Toyota, ceea ce ne-a determinat să lansăm propria activitate acolo şi să ne oprim să mai lucrăm cu parteneri. În România a fost puţin diferit pentru că nu am avut niciun proiect mare dar volumul afacerii creştea cu adevărat. De asemenea, intrarea României în Uniunea Europeană a reprezentat un mare avantaj. De obicei, după ce vii după un astfel de moment eşti întotdeauna întârziat. De aceea, Gefco a decis să vină în România în avans şi să se pregătească pentru o creştere a afacerii, în baza sporirii numărului de schimburi economice, care era aşteptat după intrarea României în UE. Aşadar, de aceea, în 2006, Gefco a decis să intre pe această piaţă.

Deci nu i-aţi urmat pe unii dintre clienţii dumneavoastră din Vest aici? Nu. Ceea ce trebuie să ştiţi, dintr-o perspectivă istorică, în anul 2002, Gefco a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni la KN Elan, care era activitatea de gru-

paj a Kuehne Nagel în Germania. Astfel, Germania a devenit rampa de lansare a tuturor afacerilor Gefco spre Est. Şi am folosit Kuehne Nagel ca partener pentru aceste ţări. Deci, deja existau o serie de afaceri care se făceau în România, cu clienţi pe care îi aveam în Germania, în Franţa, în Marea Britanie, în Spania, în Italia. Totul era făcut prin reţeaua Kuehne Nagel, deci în general se trimitea totul prin Germania, prin Gefco-Kuehne Nagel (a avut loc o fuziune şi după un an am cumpărat totul). Atunci lucram cu parteneri ai Kuehne Nagel în ţară. Aveam deja ceva activitate şi, din ziua în care s-a decis să intrăm în România, am preluat business-ul pas cu pas. Dar depindea şi de afacere, pentru că Kuehne Nagel se ocupa doar cu transportul de mărfuri. Pentru transportul autovehiculelor nu exista nimic, legătura se făcea prin intermediul Trust Motors, importatorul Peugeot în România. Noi am preluat acea afacere. Pas cu pas am crescut. Ce este important să spunem despre România este că aici am avut prima dată volume serioase de activitate cu Renault Group.

Acum 10-15 de ani, Gefco avea multe dificultăţi pentru că în general clienţii noştri nu acceptau ca noi să lucrăm şi cu competitorii lor. Nu vedeau prea mult sinergiile. Nu erau dornici să lucreze cu acelaşi partener ca şi competitorii lor. Renault se concurează cu Citroen şi Peugeot în Franţa şi, cum noi eram partenerul Citroen-Peugeot, ei au spus că nu vor lucra niciodată cu Gefco. Pas cu pas, întreaga gândire s-a schimbat şi azi este foarte obişnuit să vezi un partener, acelaşi partener, pentru competitori diferiţi. Pentru că Renault Group este foarte mare aici, au fost foarte multe activităţi de vânzări şi inovaţii, au căutat să găsească soluţii pentru ei pe care noi le putem oferi. Şi am avut succes. Deci, putem spune că aceasta este prima ţară în care Gefco a oferit importante servicii stabile, pe termen lung pentru Renault Group.

Aţi făcut fuziunea la nivel operaţional în România între Gefco şi Kuehne Nagel? Acum această chestiune s-a încheiat.

INVESTIGATORUL TIR Magazin plus | IULIE 2012 | www.investigatorul.ro

3


Lideri Kuehne Nagel şi-a creat o nouă reţea. Tot ce au vândut către Gefco este acum Gefco Germania. Kuehne Nagel a devenit din nou un competitor. Chiar deseară plec în Germania. Această ţară este un partener comercial important pentru România şi noi lucrăm cu Gefco Deutschland.

pe Rusia. Ne-am focusat mult pe Constanţa, deoarece credem că portul poate deveni, cel puţin pentru afacerile cu autovehicule, un punct important de tranzit.

Cum a început acest an pentru Gefco?

Care a fost ritmul de dezvoltare a Gefco România în ultimii cinci ani? Ritmul de dezvoltare a fost foarte, foarte puternic. În ultimii şase ani cifra de afaceri a crescut de opt ori. Desigur, în 2009, am resimţit criza. Am reuşit să stabilizăm cifra de afaceri. Aceasta înseamnă că, pentru un an, am avut o dezvoltare liniară. Dar, în afară de acel an, avem un trend de creştere de aproximativ 20-25%. Nu cred că aceasta va continua deoarece, cu cât cifra de afaceri este mai mare, cu atât mai dificil este să ţii acel pas. Dar, cum spun mereu, marele avantaj al României este că sunt încă multe proiecte ale unor potenţiali clienţi pentru Gefco. Atâta timp cât suntem într-o ţară în care industria se dezvoltă şi investiţiile internaţionale continuă, cred că putem să rămânem la un ritm de dezvoltare destul de înalt. Poate nu atât de înalt cum avem azi, dar un ritm destul de bun. Este important să vedem că am pornit de la nimic şi ne-am specializat la început în anumite produse, cum ar fi utilizarea căii ferate pentru transportul autovehiculelor, am lucrat mult cu aeroportul Otopeni şi cu portul Constanţa precum şi la Arad. Am ales să fim la Arad şi nu la Timişoara, unde avem foarte multă activitate, ca principală poartă de intrare dinspre Vest. Acestea au fost principalele produse pe care le-am folosit la început şi care ne-au făcut să creştem. Acum avem cel puţin 10 clienţi mari, cărora le oferim servicii multiple. Aceştia au crescut destul de bine şi noi am fost avantajaţi de acest lucru. Avem foarte multe cereri de transport internaţional, deci nu suntem prea sensibili la dezvoltarea României. Specific pentru România este că, deşi piaţa locală este foarte jos şi nu se mişcă prea repede, exporturile au crescut în ultimii trei ani foarte mult. Se poate vedea că

4

sunt tot mai multe afaceri create aici pentru alte ţări. Şi nu numai pentru Vest. Am observat că a existat, în ultimii trei ani, o focusare puternică pe Rusia, iar acum a apărut o focusare pe Orientul Mijlociu. Există multe afaceri create în România pentru Irak. Ştim că Europa de Vest nu va fi o piaţă în creştere, dar România este un loc interesant pentru Rusia şi Orientul Mijlociu şi cred că aceasta ne va ajuta să continuăm să creştem. Nu în ultimul rând, nu am renunţat la speranţa că România va deveni o ţară mai bogată, pentru că se creează locuri de muncă în industrie. Facem tot timpul studii de piaţă pentru a şti cum să ne dezvoltăm afacerea şi să investim în România.

Cum a fost 2011 pentru grupul Gefco şi cum a fost pentru Gefco România? Pentru grup nu pot vorbi prea mult, sunt alţi oameni care fac acest lucru în locul meu, avem un kit de presă cu toate informaţiile importante şi putem să vi-l oferim. Pentru Gefco România a fost un an foarte bun, cu o mare dezvoltare, cu stabilizarea unor clienţi de-ai noştri la un nivel permanent. Anul trecut am pornit noi afaceri, cu electrocasnice, care s-au dezvoltat foarte mult. Am continuat afacerile pe relaţia Rusia. Le-am început în ultimii trei ani, dar anul trecut a fost un mare boom

INVESTIGATORUL TIR Magazin plus | IULIE 2012 | www.investigatorul.ro

Acest an a început normal, puţin afectat de către problemele economice din Vestul Europei, deci aşteptăm puţin mai mult de acolo dar, pe de altă parte, în noile proiecte, Rusia continuă să fie puternică. Avem noi proiecte pentru Orientul Mijlociu, deci sunt foarte încrezător pentru finalul anului. Pentru moment nu avem date făcute public oficial. Vom avea unele pentru întregul grup pentru primele şase luni ale anului, dar nu vom avea date oficiale despre Gefco România.

Care este cea mai importantă divizie a Gefco România, cea care vă aduce cele mai mari venituri? Încercăm să nu avem o astfel de situaţie pentru că, datorită volatilităţii pieţei, ceva poate creşte sau scădea. De exemplu, afacerea cu autovehicule a făcut mai mult pentru noi decât restul dar, dacă vânzările de maşini vor scădea, vom avea probleme. Încercăm să evităm aceasta. Ce este clar este că am separat două divizii, una pentru mărfuri şi alta pentru autovehicule, în mod principal pentru că sunt tratate diferit. Am să fiu foarte simplistic. Logistica unui autovehicul este să păstrezi produsul perfect, să nu îl deteriorezi. Dacă îţi ia o zi în plus nu este o mare problemă. Dacă se deteriorează îţi ia mult mai multe zile. Pentru marfă, ne gândim tot timpul cum să reducem timpul, cum să fim mai rapizi, cum să reducem stocurile. Avem aceste două divizii, am separat toate aceste activităţi şi în România sunt foarte egale. Ceea ce este adevărat este că pentru marfă utilizăm în continuare mult transportul rutier, nu prea mult transportul aerian sau naval. Pentru autovehicule folosim cel mai mult transportul pe căile ferate şi cel naval. Cel rutier nu este prea important.


Lideri Care sunt cele mai importante companii de transport de marfă din România cu care lucraţi? Practic, nu avem parteneri principali. Avem unii parteneri pentru anumite proiecte importante dar ideea Gefco este de a lucra întotdeauna cu companii de dimensiuni limitate. Ceea ce încercăm să le propunem este ca noi să ne ocupăm de toate vânzările. Deci noi găsim afacerea, noi îi ajutăm să îşi păstreze calitatea şi îi plătim la timp. Ceea ce este pentru ei cu adevărat important. Pe de altă parte, toate aceste companii reprezintă Gefco. Atunci când ei merg la un client de-al nostru, acestuia nu îi pasă dacă este o companie de transport oarecare. Pentru el, este Gefco. Încercăm să lucrăm cu ei şi încercăm să îi facem să gândească puţin ca Gefco. De exemplu, pentru şoferi organizăm traininguri despre cum trebuie să se comporte. Acum am pornit un training despre "soft skills", despre cum să se comporte cum se cuvine în faţa unui client, inclusiv când acesta din urmă este furios. În acest sens, avem mult mai multe dificultăţi atunci când lucrăm cu companiile mari. Nu în ultimul rând, încercăm să avem grijă ca o companie să nu depindă foarte mult de noi. Aceasta poate deveni periculos dacă, de exemplu, ne reducem afacerile. Nu vrem să transferăm problemele noastre transportatorului. Am avut în alte ţări controverse în legătură cu transportatori care au falimentat pentru că noi nu le-am mai dat comenzi. Avem o bază de date cu toţi transportatorii noştri, care este deschisă. Aceasta înseamnă că ei introduc datele, nu noi. Ei ştiu că obiectivul nostru este ca Gefco să nu depăşească 50% din afacerile lor. Când acest procent este depăşit, vorbim cu ei cum să lucrăm cu altcineva şi să limităm colaborarea.

Cum sunt veniturile din transportul aerian şi naval? Transportul naval este acum o chestiune importantă. În special transportul dintre Asia şi Europa a luat-o razna. Mulţi transportatori navali au decis să îşi redu-

că din capacitate pentru că pierdeau bani din cauza scumpirii combustibililor. Sunt multe vase lăsate acum la mal. În ultimele două-trei luni, în transportul maritim este foarte multă presiune. Preţurile au devenit cu mult, mult mai mari şi, desigur, clienţii nu acceptă. Deci a devenit foarte complicat. Cea mai bună situaţie este aceea în care avem contracte de transport maritim pentru un an. La transportul maritim "on spot" (pe loc) preţurile cresc cu 20-40%. Pentru transportul aerian situaţia este puţin diferită. Nu vedem o reducere a capacităţii. Ceea ce vedem este că toţi clienţii încearcă în continuare să renunţe la transportul aerian, din cauza diferenţei de preţ. Aşadar, lucrăm mult împreună cu clienţii noştri pentru a găsi o mai bună logistică, în aşa fel încât lanţul de aprovizionare să nu depindă prea mult de transportul aerian. De aceea, spunem că transportul aerian se reduce din dorinţa clienţilor.

Cât de mult din flota de transport rutier este în proprietatea Gefco şi cât de mult lucraţi cu transportatori rutieri? Politica Gefco este foarte simplă. Noi avem propriile semiremorci, dar nu avem propriile camioane. Avem diferite niveluri de parteneriat. Cel mai înalt nivel de parteneriat este ceea ce numim "flota manageriată". Acestea sunt camioane cu cu-

lorile noastre, şoferul poartă uniformele noastre şi pentru aceste camioane noi îi plătim transportatorului doar preţul pe kilometru. Noi le spunem unde să meargă, noi suntem responsabili pentru toţi kilometrii, cu sau fără încărcătură. Ce aşteptăm de la ei este să păstreze calitatea camionului, să păstreze bunul comportament al şoferului şi asta e tot. Acest sistem îl folosim mult în activitatea curentă sau pentru marile noastre proiecte, pentru că acesta este parteneriatul cel mai solid. Ştim că transportatorul îşi va face munca în mod adecvat, este întotdeauna acelaşi şofer. Avem apoi ceea ce numim "cărăuş preferat". Aceştia sunt cărăuşi care au lucrat deja mult pentru noi. Nu îi obligăm să lucreze sub culorile Gefco, dar le garantăm un anumit nivel al cifrei de afaceri. Nu le garantăm un anumit număr de kilometri şi nici în mod obligatoriu curse de retur, dar le garantăm un nivel mare de afaceri, deci ei pot vedea cât de mult un camion de-al lor va fi ocupat de Gefco. Unii dintre ei doresc să aibă culorile Gefco, deci şi le pun pe camion, dar noi nu le cerem acest lucru. Cea din urmă categorie este cea a transportatorilor pe care îi folosim ocazional. Relaţia cu aceştia este bilaterală. Uneori ne sună şi ne spun că au un camion într-o zonă şi întreabă dacă avem vreo comandă, alteori îi contactăm noi, când avem nevoie de un transport. Este o relaţie bilaterală dar nu există un mare

INVESTIGATORUL TIR Magazin plus | IULIE 2012 | www.investigatorul.ro

5


Lideri foarte multe piese de schimb pentru frigidere şi are foarte multe probleme cu ele. El dorea să ştie cum fac cei din industria auto. Chiar dacă nu are 150.000 de itemi diferiţi, are cel puţin 70.000. Are multe branduri, multe tipuri şi, în final, sunt foarte multe. Deci, ei se inspiră din logistica auto şi nu invers.

Aveţi de gând să faceţi investiţii în viitorul apropiat?

angajament şi de aceea există multe negocieri pentru acest gen de expediţii.

Putem vorbi de procentaje din activitatea dumneavoastră atunci când vorbim de cele trei grupuri de companii de transport rutier? Aş spune că, în termeni de cifră de afaceri şi achiziţii, 30-35% este flota manageriată, 40-45% reprezintă cărăuşii preferaţi, iar genul de transport din categoria de transport ocazional este de doar 1020%. În termeni de volum, aceasta nu este în mod necesar adevărată, pentru că, pentru transporturi mici, utilizăm mult cea de-a treia categorie pe care o găsim în zonă, dar care în termeni de cifră de afaceri înseamnă foarte puţin.

De ce marile grupuri producătoare de autovehicule lucrează cu dumneavoastră? De ce serviciile dumneavoastră de logistică sunt preferate? Nu vreau să par pretenţios. Ceea ce este adevărat este că, din punct de vedere istoric, faptul că am crescut cu PeugeotCitroen înseamnă că în Gefco este o cultură a autovehiculelor. Aceasta este important pentru că, aşa cum vă spuneam, în logistica unui autovehicul trebuie să ai o mentalitate diferită faţă de cea din logistica mărfurilor. Dar chiar şi cu producătorii de autovehicule şi industria de autovehicule lucrăm foarte mult pe par-

6

tea de piese de schimb. Aceasta a ajutat foarte mult alţi producători de autovehicule să aibă încredere în noi. Apoi, ce este foarte interesant de observat este că (eu personal am lucrat cu Toyota, cu Peugeot-Citroen, am lucrat cu Ford, am lucrat cu Renault) toţi au o foarte diferită concepţie despre propria logistică. Este foarte interesant că le place atunci când companii ca Gefco le pot propune alternative. Uneori le acceptă, alteori nu! Uneori alternativa este foarte complicată pentru producţia lor, încât nu ar fi capabili să se adapteze la ea. Dar caută firme care au experienţă cu alte branduri de autovehicule. Ce este adevărat, de exemplu, este că, pentru afacerea cu autovehicule, nu poţi să iei concepte din logistica bunurilor de consum sau electrocasnice, sau concepte din logistica farmaceutică. Ei s-ar putea să se inspire din industria auto, dar aceasta nu înseamnă că se aplică şi în sens invers. Deci, în prezent, un producător de autovehicule caută în mod special un partener care are experienţă în domeniul producţiei auto. De exemplu, cei din industria electrocasnicelor sunt foarte interesaţi de modul în care se lucrează în industria autovehiculelor. De exemplu, am avut o discuţie cu unul dintre clienţii noştri din domeniul electrocasnicelor. El este interesat de modul în care un producător de autovehicule se raportează la logistica pieselor de schimb. Am fost surprins de întrebare. De fapt, sunt

INVESTIGATORUL TIR Magazin plus | IULIE 2012 | www.investigatorul.ro

Nu am făcut mari investiţii în acest an. Ceea ce dezvoltăm este activitatea noastră din vamă, care cred că este foarte importantă. Când România a intrat în UE, vama aproape a dispărut. Aceasta a fost de fapt o greşeală, deoarece România face foarte multe afaceri cu ţări din afara UE. Pentru că este puţin la margine, este aproape de Rusia, aproape de Turcia. În ultimii doi ani, am constatat că nu facem unele afaceri corect pentru că nu cunoaştem foarte bine sistemul vamal. Am lucrat la aceasta anul trecut, anul acesta am investit, avem oameni acum şi am început să oferim propriile servicii în vamă. Dorim acum să propunem şi un antrepozit vamal (bonded warehouse) pentru că noi credem că România poate fi un bun punct de intrare pentru toată Uniunea Europeană. Un astfel de depozit le-ar permite clienţilor noştri să aducă în UE produse, să nu plătescă taxe până când nu le vând şi să le depoziteze în România. Ne gândim în continuare la investiţii în Constanţa. După un an de analize, credem că la Constanţa este mai bine să avem un partener sigur, care ştie cum să opereze şi să se ocupe de tot. Căutăm mai mult un partener exclusiv. La aceasta lucrez acum şi sper să finalizăm foarte repede. Pentru a putea spune, până la finalul lui 2012, că suntem complet operaţionali în Constanţa, sub brandul Gefco, chiar dacă este vorba de un parteneriat exclusiv. Pentru alte investiţii în ţară vrem să aşteptăm să vedem că piaţa creşte. De exemplu, nu avem o activitate prea mare în Transilvania, pentru moment. Ştim că trebuie să investim acolo. De asemenea, nu avem o prea mare activitate în Moldo-


Lideri va, deci trebuie să investim şi acolo.

Cum aţi fost afectaţi de criza economică? Aveţi discuţii despre ce se va întâmpla în viitor dacă, de exemplu, criza grecească va exploda? Să fiu foarte onest, sunt mult mai îngrijorat de ce se întâmplă în Spania acum

această criză va afecta piaţa locală. În fiecare an spunem că piaţa locală se va îmbunătăţi, dar ceea ce este adevărat acum este că nu ştim când piaţa locală se va întoarce la o mare dezvoltare, aşa cum a fost în 2006 sau 2007. Suntem gata să investim dacă piaţa locală va ajunge la acel nivel, ceea ce nu este cazul acum. Investiţia înseamnă con-

dezvoltate. Dacă România ar fi început cu mulţi ani în urmă să îşi îmbunătăţească reţeaua, ar fi fost mult mai bine. Sunt foarte încrezător în viitorul României. Mai întâi, este una dintre cele mai mari ţări din Europa unită, în populaţie, în dimensiuni. Este foarte mult pământ. Forţa de muncă este foarte competentă. Când o compar cu cele din alte ţări, forţa de muncă românească este foarte adaptabilă. În foarte multe ţări (Franţa este un bun exemplu, dar se întâmplă acelaşi lucru şi în Europa Centrală!), ei fac ceva într-un singur fel. Dacă vii şi le ceri să o facă diferit, e nevoie de foarte mult pentru a face schimbarea. În România, dacă ei văd că este cu adevărat mai bine pentru toată lumea, vor schimba imediat. Aceasta înseamnă că ţara se va dezvolta întotdeauna mai repede decât altele. Deci, cred în dimensiuni, în această adaptabilitate şi în poziţionarea României. Am această regulă pe care am învăţat-o cu mulţi ani în urmă: sunt câteva afaceri

decât de ce se întâmplă în Grecia. Cred că Spania va fi o chestiune mult mai serioasă decât Grecia. Am fost afectaţi de reducerea consumului în Vestul Europei. Acest lucru este sigur. S-a redus activitatea din România spre Vestul Europei. Din moment ce există o capacitate de producţie în România, fabricile trebuie să producă şi să vândă în altă parte. Deci, totul se îndreaptă acum mai mult spre Est decât spre Vest. Pentru viitor, din nou, România, în comparaţie cu alte ţări, nu este încă prea dependentă de Vestul Europei. Deci, în mod evident, impactul nu va fi foarte mare. Când te uiţi unde este situată România în Europa, este foarte posibil să priveşti spre altceva, ceea ce nu este posibil atunci când eşti în Germania sau în Republica Cehă. Lucrăm să găsim alternative şi să propunem alte produse, care să nu fie atât de focusate pe Vestul Europei. De ce suntem dezamăgiţi este faptul că

struirea sau închirierea de depozite şi angajarea de oameni în Transilvania şi Moldova, pentru a ne dezvolta reţeaua în România.

Cum este afacerea Gefco afectată de lipsa autostrăzilor şi de calitatea precară a infrastructurii rutiere din România? Sunt foarte iritat de faptul că sunt bani, foarte mulţi bani, disponibili pentru infrastructură şi nu înţeleg de ce guvernul, regiunile, nimeni nu îi foloseşte. În Banat şi în vestul Transilvaniei există multă industrie, multe produse intră şi ies din această regiune. Multe produse vin pe mare. În prezent avem o mare afacere în Koper, în Slovenia, şi avem Constanţa. Am făcut calcule că este mai rapid şi mai ieftin să importăm prin portul Koper decât prin portul Constanţa, când avem o fabrică în vestul ţării. Şi aceasta se întâmplă deoarece România nu are o infrastructură rutieră şi una feroviară bine

care nu se vor opri niciodată şi transportul este una dintre ele. Întotdeauna va fi nevoie să aduci bunuri şi persoane dintrun loc în altul. Aceasta nu se schimbă, indiferent de ce se întâmplă. Aşa cum trebuie să avem grijă întotdeauna de sănătatea noastră, acest lucru nu se va schimba niciodată. Pentru viitor cred că portul Constanţa este un foarte important punct de tranzit şi cred că regiunea de vest a României va deveni din ce în ce mai puternică în industrie, pentru că este foarte aproape de pieţele vestice şi forţa de muncă este de încredere şi încă foarte eficientă din punct de vedere al costurilor. Cred că este greşit să crezi în proasta reputaţie care încearcă să acrediteze ideea că forţa de muncă din România este mai rea. În mod cert, nu este adevărat!

A consemnat, Emil POP

INVESTIGATORUL TIR Magazin plus | IULIE 2012 | www.investigatorul.ro

7


TUBERCULOZA, O BOALĂ "LA MODĂ" ÎN ROMÂNIA Radu Alexandru Chiotan, medic pneumolog- Institutul "Profesor dr. Marius Nasta" din Bucureşti: "Ne ferim de tuberculoză dacă avem o viaţă echilibrată." Medicul primar în Pneumologie, Radu

dieze. Medicina, însă, l-a atras încă de

pacienţii pentru că fiecare este o entita-

Alexandru Chiotan, de la Institutul "Pro-

la vârsta de doi ani. Nu şi-a dorit să facă

te. Norma mea întreagă este la Univer-

fesor dr. Marius Nasta" din Bucureşti,

oricum această profesie, ci să se ocupe

sitatea de Medicină şi Farmacie Carol

provine dintr-o familie de medici. Tatăl,

de Medicina Clinică, la patul pacientu-

Davila din Bucureşti, unde îi ajut pe stu-

Mircea Chiotan, este infecţionist, iar

lui. Pe vremea aceea, tatăl său, Mircea

denţi să înţeleagă Pneumoftiziologia. La

mama, Florica Chiotan, e dermatolog.

Chiotan, medita elevi la anatomie pentru

ora actuală, când priveşti ce ni se cere

Bunicul său, Constantin Chiotan, a fost

a-i pregăti să intre la Facultatea de Me-

la universitate, ai senzaţia că partea de

chimist şi s-a numărat printre cei care au

dicină. La un moment dat, vedea că uşa

predare este cea mai puţin importantă.

înfiinţat Institutul de Fizică Atomică din

era întredeschisă. Mergea să o închidă şi

Se pune accent pe cercetare şi lucrul cu

Bucureşti, unde a fost şeful colectivului

Radu Chiotan era în prag, foarte atent la

postuniversitarii. Dacă studenţii nu înva-

Secţiei de Chimie-Fizică.

ceea ce auzea. Îşi aminteşte şi acum că

ţă, nu este o problemă, ceea ce e tragic

Radu Chiotan a fost sfătuit de profesorul

tatăl său avea o tablă neagră, mică, pe

pentru sistemul sanitar. Eu am avut un

care îl pregătea la matematică în timpul

care repeta. Deoarece îl observa intere-

avantaj: când am dat examenul de intra-

liceului să se îndrepte către cercetare

sat, îl aşeza pe un fotoliu. Radu Chiotan

re la Medicină eram zece candidaţi pe un

în matematică. Nu a insistat, pentru că

asculta până la final tot ceea ce le expli-

loc. Cine lua examenul se număra printre

a înţeles că medicina rămâne o variantă

ca tatăl său elevilor.

cei mai buni candidaţi. În ultimii ani, se

mai viabilă pentru el. În momentul în care

"Tata este un om de ştiinţă. I-a plăcut

înscriu la examenul pentru Facultatea de

nu a mai avut nevoie de matematică,

întotdeauna să scrie. Eu nu sunt atras

Medicină aproximativ doi candidaţi pe un

Radu Chiotan a renunţat să o mai stu-

de cercetare. Mie îmi place să lucrez cu

loc. Cine ştie să scrie şi să citească intră

8

INVESTIGATORUL TIR Magazin plus | IULIE 2012 | www.investigatorul.ro


Lideri la această facultate, ceea ce alterează

său. Ca să se îndrepte către această spe-

risc foarte scăzut să facă tuberculoză.

mult calitatea studenţilor. Universităţile

cializare ar fi însemnat să obţină un post

Deoarece suntem vaccinaţi la naştere,

care solicită un examen de admitere au

în provincie şi să îşi facă stagiul în Repu-

organismele reuşesc să stăpânească in-

studenţi de o calitate superioară celor

blica Moldova. Din aceste considerente

fecţia care poate fi sterilizată sau ţinută

care merg în privat. Am îndrumat un sta-

a renunţat la idee şi s-a îndreptat către

sub control o viaţă. Fumătorii, consuma-

giar care făcuse o facultate privată şi am

Pneumologie, mai ales că avea în plan

torii cronici de alcool sau dependenţii de

avut senzaţia că nu deschisese vreoda-

căsătoria. În momentul în care a ajuns să

droguri sunt mai expuşi la infecţia tuber-

tă un manual. Avantajul este că aceştia

practice Pneumologia, a constatat că i se

culoasă. Sarcina scade imunitatea (altfel

trebuie, totuşi, să treacă de examenul

potriveşte mai bine această specializare,

mama nu ar suporta copilul!) şi mama

de rezidenţiat. Dacă nu au cunoştinţele

care presupune şi vindecarea unor boli

este predispusă la tuberculoză. Alte stări

corespunzătoare, nu primesc drept de

infecţioase. Consideră că Pneumologia

induse medicamentos pot provoca, de

practică şi nu au cum să lucreze. Cei

este cea mai dificilă ramură a Medicinii

asemenea, declanşarea acestei boli.

care iau licenţa dar nu iau examenul de

Interne. Pentru a fi practicată, sunt ne-

Peste tot în lume, se întâlnesc aceste

Rezidenţiat pot practica această profesie

cesare cunoştinţe multiple din afara spe-

stări, doar că diferă numărul de cazuri.

la nivelul de medic de şcoală. Examene-

cialităţii. După cei cinci ani de rezidenţi-

Conform ultimelor statistici, România se

le de intrare în specialitate pot fi cu post

at şi alţi cinci necesari pentru obţinerea

află în topul ţărilor europene în privinţa

sau fară. Reţeaua este subnormată în

primariatului, Radu Chiotan crede că a

cazurilor de tuberculoză înregistrate. To-

privinţa medicilor şi e bine să se ocupe

ajuns să poată aborda orice caz la un

tuşi, cifrele scad anual, ceea ce înseamnă

locurile care se scot la concurs. Cei care

nivel superior. Fără să ia în considerare

un progres pentru populaţia de la noi din

pleacă să practice meseria în alte ţări nu

doctoratul, a învăţat 23 de ani pentru a

ţară. Cu toate acestea, tuberculoza este

sunt asimilaţi localnicilor niciodată. Am

ajunge în acest punct. Încă din faculta-

considerată o boală a civilizaţiei. Dacă

prieteni care sunt cetăţeni în astfel de

te i s-a spus că nu tratează boli, ci bol-

acceptăm dovezile, se pare că boala a

ţări şi au doar amici români. Poate că di-

navi. Fiecare caz trebuie să fie analizat

apărut cu aproximativ 15 mii de ani în

ferenţele culturale sunt definitorii. Oame-

cu atenţie. Bolnavii cronici trebuie să fie

urmă, când s-a făcut trecerea de la cule-

nii pleacă acolo pentru salarii mai mari,

susţinuţi să ia tratamentul prescris şi să

gător la vânător şi crescător de animale.

condiţii de lucru mai bune, respectul

înţeleagă că vor avea parte de ameliora-

Acestea erau cea mai importantă avere

acordat de autorităţi pentru profesia de

re, nu de vindecare.

a comunităţii şi se creşteau în casă. Boa-

medic, însă se dezrădăcinează şi devin

"În perioadele în care trebuie să realizez

la s-a adaptat de la animale la oameni.

o rotiţă într-un mecanism care trebuie să

o gardă, ajung să muncesc în spital 31

Astfel, oamenii s-au infestat de tubercu-

funcţioneze perfect, ceea ce nu este rău

de ore. După programul din ziua respec-

loză. De-a lungul istoriei am devenit mai

neapărat. Oricum, fiecare ia decizii după

tivă urmează garda şi activitatea din ziua

puţin sensibili la infecţia tuberculoasă,

ce cântăreşte, ce câştigă şi ce pierde.

următoare. Se realizează patru gărzi pe

dar oamenii nu sunt la fel de rezistenţi

Eu am avut oferte, dar am considerat că

lună. Când am lucrat în secţia de Cardio-

în faţa infecţiei când există o sensibilitate

am rădăcinile de aici prea adânci şi mă

logie, dacă am avut o jumătate de oră de

genetică. Un exemplu de linie genetică

simt obligat, inclusiv faţă de animalele de

odihnă, aceea s-a numit o gardă uşoară.

sensibilă la infecţia tuberculoasă ar fi

companie. Am un fost coleg de generală

Acum nu aş mai fi în stare de asemenea

familia de´ Medici, care a fost, aproape

şi liceu care face Pneumologie în SUA.

eforturi. Alte probleme întâlnite sunt lega-

în întregime, compusă din tuberculoşi.

Câştigă de 20 de ori mai mult ca mine. E

te de faptul că orele de gardă nu sunt so-

Chiar ultimul principe de´ Medici a murit

propriul lui stăpân. Are un contract cu un

cotite vechime în muncă, nu au spor de

din aceeaşi cauză.", a adăugat medicul

spital şi lucrează direct cu casele de asi-

periclitate şi nici de noapte. Cei care stu-

primar în Pneumologie.

gurări. Cu toate acestea, îşi vede părinţii

diază Medicina nu îşi doresc să aibă con-

Când tuberculoza ajunge în locuri în care

o dată la patru ani şi are nevoie de un

tact cu tuberculoza, deşi aceasta nu este

indivizii au fost izolaţi genetic de restul

milion de dolari pentru ca fiecare dintre

foarte contagioasă. Cândva s-a spus că

lumii, îmbolnăvirile sunt frecvente, cu for-

cei cinci copii ai săi să facă un colegiu.

ar fi boala săracilor, însă aş spune că e

me grave.

Trebuie să economisească aceşti bani,

boala vieţii dezechilibrate. Când cineva

Se pare că 2% din cei care se îmbolnă-

ceea ce nu e uşor. Salariile sunt mari

are discordanţe între orele de muncă,

vesc de tuberculoză se vindecă singuri.

acolo, dar şi cheltuielile pe măsură.", a

cele de somn şi alimentaţie şi are parte

La investigaţii clinice, se identifică leziuni

explicat Radu Chiotan.

de stres, se expune tuberculozei. Noi ne

sechelare la pacienţi care nu au avut ni-

În copilărie şi în timpul facultăţii şi-a dorit

infectăm frecvent, dar nu facem tuber-

ciodată identificată boala. S-au infectat,

să vindece boli infecţioase, la fel ca tatăl

culoză. Omul modern, echilibrat, are un

au dezvoltat tuberculoza, dar sistemul

INVESTIGATORUL TIR Magazin plus | IULIE 2012 | www.investigatorul.ro

9


Lideri imunitar şi-a revenit şi a reuşit să stăpâ-

cie medicamente. Le-a administrat după

tivă. Sunt alte boli importante care pre-

nescă infecţia. Celalţi oameni dezvoltă o

cum a crezut. Am constat că bacilul cu

zintă exact aceeaşi simptomatologie,

formă de tuberculoză care are perioade

care era infectată câştigase rezistenţă la

ceea ce complică lucrurile. E foarte im-

mai bune sau mai proaste şi ar evolua

cinci medicamente. Am reuşit să o pun

portant să se dea diagnosticul corect.

natural, în absenţa tratamentului către

pe picioare. Alţii sunt infectaţi de câte un

Dacă o persoană nu mai mănâncă, pier-

deces, după cum explică medicul. De

părinte iresponsabil care nu e capabil

când s-a introdus tratamentul antituber-

să ia tratamentul corect. Pe când eram

de în greutate, are febră sau subfebră,

culos, boala se vindecă, dar pacientul

rezident, am avut o altă pacientă de 20

trebuie să fie conştient că se întâmplă

de ani bolnavă de tuberculoză. Tatăl

aşa numai dacă respectă întocmai pre-

murise din acelaşi motiv. Sora fusese

scripţiile medicului. Tratametul poate

operată şi stabilizată. Aceleaşi medica-

dura, în mod obişnuit câteva luni, iar în

mente sunt disponibile oriunde în ţară,

cazuri speciale ani de zile. Fiecare priză

însă nu s-a tratat. Cazul era disperat în

contează. Dacă se respectă recoman-

afara resurselor terapeutice, oriunde în

dările cu privire la alimentaţie, odihnă şi

lume. Acesta este motivul pentru care

tratament, posibilitatea este foarte mare

sunt foarte atent la investigaţiile clinice

tuşeşte, poate expectorează cu sânge, atunci este posibil să fie bolnavă de tuberculoză la plămâni. În cazul în care un pacient tuşeşte purulent poate avea tuberculoză, cancer sau SIDA. E bine de ştiut că tuberculoza infectează ca gripa. Picăturile care conţin bacili se usucă şi se depun ca praf. Acesta se poate ridica în aer şi poate fi inhalat până la nivelul în care poate produce infecţia. Cel mai mai mare duşman al bacilului tuberculos este radiaţia UV naturală. Dacă ne asigurăm că avem parte de iluminare naturală a spaţiilor în care trăim sau muncim şi aerisim cât mai bine camerele, scade riscul de îmbolnăvire. Aproximativ 30% dintre cei care locuiesc în aceeaşi casă cu cel bolnav de tuberculoză (cu o formă contagioasă, deoarece nu orice formă de tuberculoză e contagioasă) se îmbolnăvesc după două-trei luni de coabitare. O locuinţă insalubră slăbeşte organismul şi, dacă unul dintre membrii familiei va face tuberculoză, din aceleaşi motive sunt expuşi cei cu care trăieşte. Dacă o locuinţă nu este luminată, aerisită şi curăţată corespunzător, boala se va transmite cu uşurinţă, deoarece va creşte cantitatea de bacili din mediu. De aceea, le trasmit cititorilor TIR Magazin şi Investigatorul TIR Magazin Plus să îşi facă toate con-

ca pacientul să se vindece. Dacă nu se

pentru fiecare pacient în parte. Nu pot

acceptă respectarea tratamentului, se

să-mi asum riscul de a greşi. Ne ferim de

poate reactiva tuberculoza.

tuberculoză dacă avem o viaţă echilibra-

"Am întâlnit o fată de 21 de ani care a

tă. Trebuie să evităm excesele de orice

născut un copil pe care l-a dat în adop-

natură. Tuberculoza produce necroză,

ţie. Ulterior, a intrat în depresie. Pe acest

adică moartea ţesutului. Cu cât avansea-

fond, a dezvoltat tuberculoză. A început

ză mai mult, distrugerile sunt mai mari.

să tuşească şi soţul a remarcat că avea

Depistarea precoce a bolii ne asigură,

simptome similare cu cele ale fratelui său

ulterior, o viaţă mai bună şi mai aproape

care fusese bolnav de tuberculoză. A tra-

de normalitate.

tat-o singur şi a cumpărat de la farma-

Noi numim tuberculoza boală comsump-

10

INVESTIGATORUL TIR Magazin plus | IULIE 2012 | www.investigatorul.ro

troalele periodice de sănătate, măcar anual, la medicul de familie. În plus, se recomandă controalele speciale, cele ginecologice la femei şi de prostată la bărbaţi, controalele la colon, dacă există istoric în familie. O boală depistată întrun stadiu incipient poate să se trateze mult mai uşor decât dacă este depistată tardiv.", spune medicul pneumolog Radu Alexandru Chiotan.

Alina ANTON


Lideri Vinul rose - o vedetă a verii 2012

CRISTIAN GRIGORE: "OAMENII MODEŞTI, DE SUCCES, NU ÎŞI DORESC EXTRAVAGANŢĂ, CI LOCURI SPECIALE UNDE SĂ BENEFICIEZE DE SERVICII ALESE, MÂNCĂRURI ŞI VINURI DE CALITATE." Cristian Grigore, managerul unui restaurant bucureştean, a devenit somelier datorită intuiţiei. A continuat, astfel, activitatea pe care a depus-o în industria ospitalităţii, a restaurantelor. În 2004, a beneficiat, în Italia, de o bursă de studiu în turism, finanţată din Fonduri Europene. Acolo şi-a perfecţionat abilităţile pe care le deţinea cu privire la managementul restaurantelor, timp de 10 luni. "Am descoperit, astfel, ceea ce mă atrăgea în România şi nu exista la vremea respectivă, ca aplicaţie, somelieria. În timp ce mă specializam, am reuşit să aprofundez şi să descopăr valenţe noi ale meseriei mele, pe care în România le intuiam dar nu le regăseam. Acolo, am urmat cursurile de somelier timp de trei ani şi am reuşit să îmi deschid orizonturile din lumea vinului. Somelieria este chintesenţa meseriei, în industria ospitalităţii. Vinul trebuie să fie asociat cu mâncarea, ceea ce nu este uşor, deoarece trebuie cunoscută activitatea bucătarilor. De asemenea, trebuie stăpânită arta de a aborda un client. Nu în ultimul rând, este imperios necesar să se cunoască domeniul vânzărilor, pentru că trăim într-o lume în care partea economică este foarte importantă.", ne-a spus somelierul. Cristian Grigore şi-a dorit mult să se întoarcă în România. A avut o propunere să preia conducerea unui restaurant şi, pentru că se declara un fin cunoscător al produselor şi bucătăriei mediteraneene, a acceptat să pună în practică tot ceea ce îşi însuşise în timpul studiului din Italia. Acum gestionează un restaurant cu specific italienesc.

"Am ajuns să lucrez în industria ospitalităţii în timpul studenţiei, la 24 de ani. Eram familist încă de pe atunci şi câştigam bani suficienţi pentru a trăi decent şi a-mi plăti studiile. Am absolvit Ştiinţele Juridice şi Administrative, ceea ce m-a ajutat în activitatea de manager de restaurant, dar şi în cea de somelier. Am fost şef de sală încă de la început, apoi am devenit manager destul de rapid, iar aceste satisfacţii profesionale m-au determinat să rămân în branşă. Cred că am convins prin implicarea în ceea ce am făcut şi faptul că am respectat regulile. Cred că şi norocul joacă un rol important în construirea unei cariere. Sunt importante alegerile, deoarece direcţia în care ne îndreptăm trebuie să fie cea care să aibă o finalitate. Nu trebuie să ne învârtim într-un cerc, fără să avem deschise orizonturi. Cred că fiecare îşi doreşte să evolueze, să devină mai bun în ceea ce face. Este important să ne perfecţionăm continuu. Sacrificiile sunt destul de mari, cel puţin în prima parte a evoluţiei profesionale, însă satisfacţiile sunt pe măsură. Activitatea de somelier trebuie să fie înţeleasă în mai multe direcţii. Somelierul de

restaurant nu poate supravieţui pe o piaţă în care orizonturile nu sunt foarte clare. El poate avea proiecte periodice sau ocazionale dacă oferă consiliere sau realizează prezentări. De aceea, am migrat în zona de management, iar restaurantul pe care îl conduc are nouă somelieri. Am hotărât să le susţin cursurile de calificare şi le-am oferit posibilitatea de a evolua. Am preferat să-i implic în proiectele pe care le-am dezvoltat, iar astfel a crescut calitatea serviciilor. Aceste investiţii în profesionişti au dat roade. În prezent, se vinde mai mult vin de calitate ca în trecut. Este binecunoscut că, în multe situaţii, vinul este mai bun cu cât este mai vechi. Nu cantitatea contează, ci calitatea lui. Ne poate da o stare bună, mai ales dacă e însoţit de o mâncare bine aleasă. Astăzi, clasa mijlocie a societăţii alege să bea un vin bun. Oamenii modeşti, de succes, nu îşi doresc extravaganţă, ci locuri speciale unde să beneficieze de servicii alese şi vinuri rafinate.", a adăugat managerul. Grigore a ales să investească în vinurile româneşti, tocmai pentru că el consideră România o ţară cu un potenţial extraordinar. Italienii i-au explicat că adoră teh-

INVESTIGATORUL TIR Magazin plus | IULIE 2012 | www.investigatorul.ro

11


Lideri

nologia noastră şi oamenii. Consideră că vinurile ne reprezintă, de aceea preferă şi soiurile româneşti. Din aceste considerente, somelierul le asociază cu preparate specifice româneşti. Dintre ele, preferă carnea de căprioară sau raţa. Somelierul trebuie să fie un bun psiholog, să analizeze profilul clientului, pentru a-i putea recomanda exact vinul şi mâncarea potrivite pentru un anume moment al zilei sau ceea ce sărbătoreşte. Dacă ar fi să recomande un prânz de afaceri unei doamne rafinate, ar alege un rose sec dintr-o Fetească Neagră, pentru că este prietenos, uşor fructat, la care ar adăuga un somon într-un sos din fructe de pădure. Dacă doamna ar mânca seara, ar oferi un medalion din urs cu sos de mure şi cu garnitură din gălbiori de pădure, lângă care ar oferi un vin roşu românesc, un Negru de Purcari din 2005, care are o corpolenţă ridicată, tanini rotunzi, echilibraţi, evoluaţi, un gust din fructe de pădure, ciocolată şi tutun. "Miracolul producerii vinului nu se poate compara cu nimic altceva. În prezent, îmi amenajez acasă o cramă de apartament. Am 60 de vinuri, dar o cantitate mai mare e depozitată într-o altă cramă, pentru a se conserva în cele mai bune condiţii. Vinul e foarte sensibil. El evoluează şi se transformă foarte bine dacă nu este transportat, dacă e păstrat în întuneric. Aerul trebuie să aibă umiditatea de 70%, iar temperatura să fie cuprinsă între 13 şi 14 grade. Eu încerc să creez acest spaţiu acasă. Rafturile vor fi din lemn, deoarece acesta este un material care amortizează vibraţiile. Vinul se va odihni în poziţia "culcat" pentru a fi în contact cu dopul.

12

Astfel, nu va pătrunde oxigenul. Vinul are momente de evoluţie. După ce ajunge la maximum de calitate, dacă aciditatea

nu-i mai permite, poate intra în zona descendentă şi nu va mai fi recomandat ca un vin de calitate. În funcţie de soi, de stilul de vinificare, de zona şi clima din anul producerii, un vin alb poate fi indicat pentru consum un an sau doi. După treipatru ani, poate fi considerat vechi. Vinul roşu se poate păstra 15-20 de ani, dar nu în toate cazurile. Stuctura strugurelui alb nu are aceeaşi complexitate ca a celui roşu, iar de aici vine şi calitatea vinului.

INVESTIGATORUL TIR Magazin plus | IULIE 2012 | www.investigatorul.ro

Eu investesc în câteva sortimente, deoarece respect vinul. Când vorbim despre lichidul bahic, dicutăm despre stări diferite. Ambientul perfect în care putem savura un vin bun este cel care ne face să ne simţim bine. M-aş bucura ca fiecare dintre noi să găsescă acea linişte în care să se regăsescă. Este important să ne cunoaştem pe noi înşine, să ştim ce preferăm şi să avem o relaţie personală cu vinul. ", crede Cristian Grigore. Somelierul se simte cel mai bine acasă, alături de soţie. Când are timp liber, adoră să gătească. Mâncarea ideală pentru el este pâinea de casă pe care o frământă diferit întotdeauna. Nu alege niciodată aceeaşi făină pentru prepararea ei, iar seminţele sunt altele, de fiecare dată. Alături de pâinea pe care o savurează cel mai bine a doua sau a treia zi, adaugă ulei de măsline, busuioc, brânză afumată sau caş de ţară. Vinul alb şi rece va întregi festinul, iar cel roşu va fi preferat iarna. "Pentru că ne aflăm în anul vinului rose, le recomand cititorilor TIR Magazin să încerce să-l cunoască mai bine. Acesta a fost descoperit de curând în România, la

adevăratul potenţial. El ne poate face să privim vara cu alt tonus. Având în vedere că piaţa vinurilor este în creştere, iar cea de consum a evoluat şi s-a sofisticat, îi sfătuiesc pe oamenii de afaceri să transporte cât mai mult vin de calitate. Iar pentru a cunoaşte mai bine acest produs, să se transforme în consumatori de vinuri fine.", a completat somelierul.

Alina ANTON


Coloana a cincea Poşta redacţiei

5

Am primit pe adresa redacţiei un e-mail prin care un angajat al Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier îi cere disperat sprijinul ministrului Transporturilor, Ovidiu Silaghi. Am decis să publicăm integral mesajul, cu precizarea că nu am verificat exactitatea informaţiilor de mai jos. Punctul de vedere prezentat îi aparţine în totalitate autorului scrisorii şi nu reprezintă poziţia oficială a revistei TIR Magazin sau a altor publicaţii sau site-uri asociate: "Domnule Ministru Silaghi, se pare că nu aveţi nici puterea şi nici capacitatea de a SCĂPA de cei mai şmecheri PD-L-işti de la ISCTR. Sebastian Buşi, director la Direcţia Juridică şi Resurse Umane, aşa vă face pe toţi! Ia întrebaţi-l cum a fost cu ŞPAGA de la Cluj şi cum a luat el bani pentru şefii de inspectorat! Sau cum se plimbă cu maşina ISCTR pe banii şi benzina statului! Ia întrebaţi-l CUM ESTE posibil ca fiind un simplu consilier juridic să ai SALARIU DE DIRECTOR? Ia întrebaţi-l pe satrapul de IMOBILIARE cum s-a bătut cu Petricu că nu s-au înţeles la bani la angajare şi s-a DECLANŞAT un control de mama focului. Vai, dacă aţi şti cum s-au făcut concursurile gestionate şi orchestrate de domnul Buşi! Cum şi-a făcut el propria LUCRARE noaptea în birou la ISCTR împreună cu domnişoara Ştefania (Stoican, n.red) şi tot a greşit-o. Cum a schimbat subiectele şi i-a pus pe candidaţii preferaţi să le refacă. PETRICU ştie. Ia verificaţi lucrarea lui cu cea a lui Toader, cel care contestă, mamă-mamă! Ia întrebaţi-l cum fură bonuri de benzină de la ISCTR împreună cu Birău şi Baghina, oho şi de când, ia întrebaţi-l cui dă benzină? Cum era afacerea cu autocarele prin ţară către...? Are să vă spună foarte multe domnul Buşi, DAR pentru că v-a scăpat din MÂNĂ o să plătiţi scump, domnule ministru, că băiatul trimite banii şi autocarele la cei care l-au promovat. Ia întrebaţi-l de ce a venit la ISCTR, că nu are nevoie de bani. A venit doar să ajute PD-L, DAR vroia să facă şpăgi din control că doar era consilier juridic şi nu şef. 6 luni s-a umflat personal de bani furaţi din controale, că la partid nu a mai apucat să dea. Imobiliarele nu mai merg, dar petrecerile de la PD-L da şi e mare foame de euro. El şi cu Birău nu au nevoie de banii statului, DAR fură de rup pe acte. Ia să se facă un audit în contabilitate să vedem cine semnează bonurile şi nu numai. Sau afacerea cu telefonia mobilă? Hoţi la drumul mare! Nu mai merge afacerea cu terenuri DAR merge cea cu ISCTR. Domnule Ministru aveţi lupul paznic la oi.

Cea mai tare afacere este că şi-a propus să-i scurteze lanţul domnului HAGIU, cel mai mare incompetent în transporturi în opinia lui BUŞI (dacă aţi şti că el habar nu are de cabotaj şi cu ce se mănâncă direcţia pe care o conduce, că nu a lucrat în viaţa lui), pentru că se ia de ISCTR şi-l deranjează în furt. Se fură la ISCTR în draci, de gâsca PDL-istă, triumviratul BUŞI-BIRĂU-BAGHINA susţinuţi de candida şi veşnica INCOMPETENTĂ (ex-iubita domnului Petricu de la Corpul de Control al MTI). Ce mai gaşcă! Şi vă întrebaţi, domnule Ministru, de ce nu merg lucrurile bine la ISCTR?! Păi, cu bandiţii ăştia, cu hoţii ăştia, cu PDL-iştii ăştia! Când veţi scăpa de ei, poate se va mişca şi ISCTR. Nu uitaţi, domnule Ministru, că ăsta, Buşi, l-a îngropat şi pe Cucliciu. Numai probleme îi făcea, că este cârcotaş rău, DUCE VORBA şi inventează. Domnule Ministru, aveţi cale legală să-i demiteţi de pe funcţii pe impostorii ăştia pedelişti şi încă multe soluţii. Şi mai daţi credibilitate şi celor care vă scriu sub această formă şi citiţi printre rânduri. Oameni buni, scăpaţi-ne de aceşti paraziţi învăţaţi să NU muncească dar să PRIMEASCĂ! Cu stimă, Florian Georgescu" În loc de concluzie: Aşteptăm un punct de vedere al ministrului Ovidiu Silaghi şi poziţia celor incriminaţi de Florian Georgescu.

Altă infracţiune a Macaronelei

Pe data de 16 martie 2012, Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) decidea reducerea personalului companiei cu 622 de oameni. A doua zi, pe 17 martie, Daniela Aureliana "Macaronela" Drăghia a angajat 17 pedelei în companie. În loc de concluzie: Cuplul de comici Macaronela-Boagiu au fost pentru unii ciumă, pentru pedelei mumă!

Aroganţa lui Lab

Şi nu bine a ajuns Augustin "Lab" Hagiu (din "mare reprezentant al transportatorilor") consilier al directorului general al Autorităţii Rutiere Române, Sorin Supuran, că s-a şi transformat în "aspirator de bani". Cu maximum de nesimţire, după ce a urlat ani de zile despre lipsa de profesionalism a celor care merg la examinările din învăţământul profesional, a început el să meargă şi el, contra cost, la examinări. Potrivit unui Ordin al Ministrului Transporturilor mai vechi, toţi examinatorii din învăţământul profesional ar trebui să deţină un certificat de competenţă. Lab nu are un astfel de do-

cument, dar are motocicletă şi îi plac banii foarte mult! :) Numai după ce am publicat în revista TIR Magazin că s-a făcut "pe şest" consilier al directorului general al ARR, Sorin Supuran, Lab "a catadicsit" să se "autosuspende"! :) Într-un comunicat emis pe data de 27 iunie 2012, aflăm "post-mortem" că "începând cu data de 15.06.2012, Augustin Hagiu s-a autosuspendat din funcţiile de preşedinte al Federaţiei Operatorilor Români de Transport şi preşedinte al Confederaţiei Naţionale Rutiere". Această aşa-zisă "autosuspendare" este în fapt o mare şmechereală. Calitatea de preşedinte al unei asociaţii sau fundaţii se câştigă sau se pierde doar prin sentinţă judecătorească. La data la care a fost numit consilier al directorului general ARR, Lab figura încă în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor ca preşedinte al FORT. Adică "Lab" Hagiu se află într-o crasă incompatibilitate! Mai mulţi transportatori ne-au sunat, pe data de 16 iunie, să ne spună că, deşi era consilier al şefului ARR, Lab dădea declaraţii la televiziune în legătură cu noua formă de plată a TVA,din postura de reprezentant al transportatorilor. În loc de concluzie: Trimis de piticul Tecesică Snagoveanu la produs, Lab trece peste orice urmă de legalitate sau bun simţ.

Scuze

În ediţia din luna martie a revistei TIR Magazin am publicat în interiorul pamfletului "Cazul Oprea" o serie de documente în facsimil care probează o angajare ilegală la CNADNR. Dintr-o eroare regretabilă, politica revistei noastre de ştergere de pe documente a datelor cu caracter personal a fost încălcată. Datorită calităţii foarte bune a tiparului, cu o lupă sau un microscop se pot citi datele cu caracter personal ale persoanei care face obiectul pamfletului. În loc de concluzie: Ne cerem scuze în mod oficial pentru că, din neatenţie, am încălcat propria politică editorială şi nu am şters datele cu caracter personal, aşa cum facem în mod obişnuit!

Le mulţumim celor care au avut amabilitatea să ne trimită informaţii de calitate premium pentru realizarea acestei rubrici de pamflet. Ne cerem, de asemenea, scuze pentru că, datorită spaţiului extrem de restrâns din această ediţie, o serie de documente şi de informaţii nu au mai avut loc. news@tirmagazin.ro

INVESTIGATORUL TIR Magazin plus | IULIE 2012 | www.investigatorul.ro

13


umr umr umr umr Întrebare între studenţi: Câte fete are o petrecere de la Politehnică? Răspuns: 20 de GB.

JJJJJJJJ Un inginer traversa un drum când broasca din basme îi sare în faţă şi îi spune: - Dacă mă săruţi voi deveni o prinţesă frumoasă. Inginerul ia broasca şi o bagă în buzunar. Broasca repetă mai tare: - Auzi, dacă mă săruţi, voi rămâne cu tine toată săptămâna. Inginerul o scoate din buzunar, îi zâmbeşte şi o vâră înapoi. Frustrată broasca a strigă: - Fii atent, domnule! Dacă mă săruţi, voi deveni o prinţesă frumoasă, voi rămâne toată săptămâna cu tine şi voi face ORICE vrei. Inginerul o scoate din buzunar, îi zâmbeşte şi îi spune: - Auzi, bă, eu sunt inginer. N-am timp de muieri, dar să dai de o broască vorbitoare... asta chiar e interesant din punct de vedere ştiinţific!

JJJJJJJJ …pentru înţelegerea mai uşoară a unor noţiuni şi sisteme: -creştin democrat: Tu eşti proprietarul a două vaci. Vecinul tău n-are nici una. Păstrezi una şi o dăruieşti vecinului tău sărac pe-a doua. După aceea regreţi.... -socialist: Tu eşti proprietarul a două vaci. Vecinul tău n-are nici una. Guvernul îţi ia una şi o dă vecinului. Tu eşti obligat, prin lege, să te întovărăşeşti cu vecinul tău, ca să-l ajuţi la creşterea animalelor. -social democrat: Tu eşti proprietarul a două vaci. Vecinul tău n-are nici una. Te simţi vinovat pentru succesul muncii tale. Îţi dai votul la alegeri pentru formarea unui Guvern care să te impoziteze. Aceasta te obligă să vinzi una din vaci ca să poţi plăti impozitul. Guvernul, pe care l-ai ales, cumpără cu banii obţinuţi din impozit o vacă şi o dăruieşte vecinului tău. Te simţi acum împăcat... -liberal democrat: Tu eşti proprietarul a două vaci. Vecinul tău n-are nici una. Na, şi?!!! -comunist: Tu eşti proprietarul a două vaci. Vecinul tău n-are nici una. Guvernul îţi confiscă vacile şi-ţi vinde ţie laptele. Tu stai ore întregi la coadă pentru

14

lapte. Eşti acrit! -capitalist pur: Tu eşti proprietarul a două vaci. Vinzi una, mai iei eventual şi-un credit de la bancă şi-ţi cumperi un taur, urmărind să obţii o turmă întreagă de vaci. -întreprinzator american: Tu eşti proprietarul a două vaci. Vinzi una şi o închiriezi înapoi (leasing). Capitalul obţinut din vânzare îl măreşti înfiinţând o societate pe acţiuni. Obligi cele două vaci să dea de patru ori mai mult lapte. Te minunezi că una cade moartă. Dai un comunicat de presă în care comunici scăderea costurilor societăţii cu 50%. Acţiunile

INVESTIGATORUL TIR Magazin plus | IULIE 2012 | www.investigatorul.ro

societăţii cresc. -întreprinzator francez: Tu eşti proprietarul a două vaci. Faci grevă pentru că tu-ţi doreşti trei. Între timp faci pauza de masă. La vie est belle! -întreprinzator japonez: Tu eşti proprietarul a două vaci. Prin tehnică modernă de genetică reuşeşti să “redesign” animalele la o zecime din mărimea lor originală şi totuşi să dea de douăzeci de ori mai mult lapte. -întreprinzator german: Tu eşti proprietarul a două vaci. Prin tehnică modernă de genetică reuşeşti să “redesign” animalele astfel încât ele devin blonde, beau


umr umr umr umr - Ba da, dar aia e discriminare şi rasism.

JJJJJJJJ

M-am săturat de mania asta a vitezei. E pentru a treia oară când era cât pe ce să mă omori!, se răsteşte soţul înfuriat la culme. - Iubitule, te rog, mai dă-mi o şansă!

JJJJJJJJ Doi studenţi la inginerie mergeau prin campus când unul dintre ei spune: - De unde ai bicicleta asta superbă? Al doilea răspunde: -Să vezi, ieri mergeam pe aici gândindu-mă la referatele mele, când a apărut în faţa mea o femeie foarte frumoasă pe această bicicletă. Şi-a scos toate hainele şi mi-a spus: "Ia de la mine orice pofteşti". Celălalt dă din cap înţelegător şi zice: - Ai făcut o alegere bună... Hainele ei probabil nu ţi se potriveau!

JJJJJJJJ Un beţiv se întoarce noaptea acasă. Când intră în curte, câinele a sărit din coteţ şi a început să latre. Supărat beţivul îi şopteşte: - Linişte, prostule! Dacă se trezeşte nevastă-mea, tu unde o să dormi?

JJJJJJJJ

o groază de bere, dau lapte de cea mai bună calitate şi pot să alerge cu 160 km/h. Din păcate, vacile cer 13 săptămâni de concediu pe an. -întreprinzator Italian: Tu eşti proprietarul a două vaci, însă nu ai habar unde sunt. În timp ce le cauţi întâlneşti o femeie frumoasă. Laşi căutatul baltă şi o inviţi la masă. La dolce vita! -întreprinzator rus: Tu eşti proprietarul a două vaci. La numărare îţi rezultă mereu 5. Bei şi mai multă vodcă! Le numeri din nou şi ajungi acum la 42. Bucuros, numeri încă o dată şi acum sunt 12. Dezamăgit, laşi număratul şi deschizi o nouă sticlă de vodcă... Mafia apare şi-ţi ia vacile în mod egal, câte vor fi... -întreprinzator elveţian: Tu dispui de 5.000 vaci din care însă nici una nu-ţi aparţine. Tu ai doar grijă de ele pentru alţii. Cât lapte dau vacile nu povesteşti nimănui...

JJJJJJJJ

Intuiţia este o calitate a femeii care o ajută să-şi contrazică bărbatul înainte ca acesta să apuce să deschidă gura...

JJJJJJJJ Potrivit unor cercetări recente, femeile spun că se simt mai confortabil dacă se dezbracă în faţa unui bărbat, decât dacă ar face-o în faţa unei femei. Aceasta din cauză că femeile sunt foarte critice, în timp ce bărbaţii sunt doar recunoscători.

JJJJJJJJ Banii n-aduc fericirea, dar e mai confortabil să plângi într-un Porsche decât pe bicicletă.

JJJJJJJJ Puradelu' îl întreabă pe bulibaşă ce este democraţia: - Atunci când cheltuim ajutorul social în două zile şi apoi mergem şi luăm ce-i al altuia, aia e democraţia. - Şi ăla nu zice nimic?

Comunicat de presă dat de poliţia unui mic oraş de provincie: "Ieri seară, automobilul unui procuror s-a tamponat cu clădirea bibliotecii municipale. Poliţia a constatat că în timpul accidentului clădirea bibliotecii mergea pe contrasens.".

JJJJJJJJ Un oltean se duce în vizită la un prieten din Moldova. Ies la o terasă şi văd doi muncitori: unul săpa un şanţ, iar, la câţiva metri, în spatele lui, celălalt astupa groapa. Olteanul nu se poate abţine şi-i întreabă pe cei doi care-i treaba. - Dom'le, în mod normal echipa noastră e formată din trei oameni: unul sapă groapa, altul pune cablul, iar cel de-al treilea o astupă, numai că ăla de punea cablul este în concediu...

JJJJJJJJ Un oltean coboară o pantă într-un taxi, maşina având o viteză destul de mare. Deodată, şoferul exclamă: - Suntem pierduţi! - De ce?, întreabă olteanul. - Nu mai funcţionează frânele şi nu pot opri. - Măi, neică, opreşte măcar aparatul de taxat !

INVESTIGATORUL TIR Magazin plus | IULIE 2012 | www.investigatorul.ro

15


Indiferent de ce se întâmplă, în politica românească esenţial este să îţi păstrezi calmul şi buna dispoziţie.

Domnu' preşedinte, am pierdut Bucureştiul, majoritatea primăriilor şi consiliilor judeţene din ţară, ne-au trădat toţi membrii de partid, sediul PD-L a fost ras de pe faţa pământului de o bombă atomică, Nuţi Udrea a căzut pe scări şi şi-a rupt gâtul, iar pe dumneavoastră v-au suspendat useliştii!

Ferească Dumnezeu de mai rău!

Sunt convins că mesajul pozitiv de a folosi o maşină second-hand pe care nu ai dat niciun ban şi consumă şi mai puţin va trece de faza de contestare şi va ajunge la toţi ca mesaj de protejare a mediului... de afaceri corupt!

Gaddafi, conducătorul "unei anumite Adept al social-democraţiei "de acaviar", premieruldeVictor părţi" a Libiei, avut o întâlnire lucru Ponta a pus imediat la o limuzină de lux Mercedes, cu "boticul" cei doi foşti preşedinţi francezi: Jac oferită "dezinteresat" şi Rac.de un dealer român de maşini.

16

INVESTIGATORUL TIR Magazin plus | IULIE 2012 | www.investigatorul.ro

Investigatorul TIR Magzin Plus - iulie 2012  

Investigatorul TIR Magzin Plus - iulie 2012