Page 1

2013

Emilkraftbladet # 2

...ända till Mariannelund

Lyckad världspremiär

Emil och Ida © 2013 Filmlance & PennFilm

Oerhört hög nivå

Ovan till vänster ses Gustav Föghner, Allan Svensson och Tilda Ramde. Överst till höger foto från världspremiären av Emil & Ida på Marainnelunds biograf. Nederst från vänster ses Maja Berg, Nils Nyman och Lena Wisborg Candinger mingla i Barnfilmbyhuset före filmpremiären. I mitten ses Per Åhlin och till höger Georg Riedel. Foto: Örjan Karlsson

Initiativet att premiärvisa ”Emil & Ida i Lönneberga” på Mariannelunds biograf kom från Emilkraften och Barnfilmbyn. – Vi kände direkt att det skulle vara fantastiskt att få världspremiären till Mariannelund, men förstod också att det skulle vara ett stort jobb att nå dit, säger Anna Mellergård, som skrev det första brevet redan på nyårsdagen. Därefter följde intensiv mejlkorrespondens, täta telefonkontaktar och flera personliga möten med Saltkråkan, Svensk Filmindustri och produktionsbolaget Filmlance. Beslutet kom först i oktober och sedan dess har ett febrilt arbete pågått i Mariannelund. Den redan beslutade biografrenoveringen påskyndades och stora och små detaljer planerades noga. – Med hjälp av engagerade kommunala tjänstemän, lokala hantverkare och ideella krafter kan man uträtta underverk på några veckor, utan det hade vi inte lyckats genomföra premiären, konstaterar Robert Glader. På den stora premiärdagen var det kändistätt på röda mattan utanför Mariannelunds Bio. Tack vare ett gediget pressarbete från SF:s sida fanns en rad journalister på plats. Presskonferensen i Barnfilmbyhuset direktsändes på TV4:s webbtv och filmvisningen uppmärksammades i en rad rikstäckande media. Efterfesten, med tabberas och underhållning arrangerades i samarbete med Astrid Lindgrens Värld och hölls i den nya Emilmiljön.

Eva Svendenius, chef för biografdistributionen på SF Film, är väldigt glad att premiärvisningen kunde hållas i Mariannelund. – När det finns en naturlig koppling mellan en film och en ort lägger vi gärna premiären lokalt. Rätt inramning ger en speciell känsla och extra värme i hjärtat . Det här var första gången vi arrangerade en sådan premiär för en animerad film. Jag tycker att det var ett bra initiativ från Barnfilmbyns sida, säger Eva som är mycket nöjd med arrangemanget. – Det var lyckat rakt igenom. Allt, från pressinformationen till festen, höll en Eva Svendenius, SF oerhört hög nivå.

Årets julklapp Vad köper man till den som redan har allt? Svaret på den frågan är en aktie i Snickerboa Mariannelund AB. Alla aktieägare får fri entré till Barnfilmbyhuset och kommande Filmernas Hus livet ut! Varje aktie har ett värde av 1000 kronor och tecknas på ett speciellt teckningsbrev som kan hämtas eller beställas från Emilkraften. Pengarna betalas in till bankgiro 196-1101. – Se nu till att skaffa aktier till alla barn och barnbarn, uppmanar Claes Markstedt i styrelsen. Givetvis kan man teckna aktier med samma villkor även efter jul.

>>>


>>> Malin Billing, Saltkråkan AB

Var det självklart för er att premiären skulle vara i Mariannelund? Premiärdatum och plats är förstås en fråga för SF, det är SF som distribuerar filmen och fattar den typen av beslut. Men på Saltkråkan tycker vi att det var ett roligt förslag som vi så klart har stöttat.

Vad minns du bäst från dagen i Mariannelund? Det är tydligt att det finns en härlig glädje och energi bland dem som jobbar med Emilkraften och Barnfilmbyn. Den lokala förankringen kändes stark och genuin. Filmen hade jag sett i en något mindre färdig version innan premiären, så jag var mer nyfiken på publikens reaktioner än filmens innehåll. Filmen håller en mycket hög kvalitet, och jag vet hur genomarbetad den är. Därför var det roligt att känna värmen och höra skratten från publiken, jag tror de gillade det de såg. Mariannelunds lilla biograf (som överlevt åtskilliga nedläggningshot genom åren och nu digitaliserats och rustats upp) fick vara värd för den högtidliga premiärvisningen. Vilken är den viktigaste skillnaden mellan en sådan premiär och en mer traditionell galapremiär i Stockholm?

Den viktigaste aspekten av att ha premiär i Mariannelund är nog att den lokala förankringen blir så påtaglig. Det finns ett mycket större engagemang för filmen i sig, och kopplingen till Astrid Lindgren framstår tydligt. Det ligger mycket arbete bakom arrangemanget. Hur har samarbetet mellan de olika aktörerna fungerat? Emilkraften, Astrid Lindgrens Värld och SF har gjort ett verkligt bra jobb med planering och genomförande. Det blev en väldigt fin dag för både journalister och andra gäster, från både när och fjärran. Hela evenemanget var mycket professionellt och trevligt. Tror du att det blir fler animerade Emilfilmer framöver? Det vore förstås roligt med fler filmer som baseras på Astrid Lindgrens böcker, men ingenting är bestämt. Vi får börja med att njuta av den här filmen. Helt kort, vad tror du om Barnfilmbyns betydelse för Astrid Lindgrens filmskatt i framtiden? Jag har förstått att Barnfilmbyn hade en ansenlig mängd besökare redan i år – sin första sommar – utan att ha haft så mycket marknadsföring, så det båda gott för framtiden. Jag tror och hoppas att det stora engagemanget för Barnfilmbyn består och planerna för framtiden bådar gott för svensk barnfilm i stort!

Första stegen mot Filmernas hus Filmernas Hus i Mariannelund blir världens första barnfilmmuseum och ett viktigt ben i den regionala kulturella triangel som bildas med Spira i Jönköping och Vandalorum i Värnamo. Verksamheten ska inrymmas i ett nybyggt hus vid rastplatsen vid Spilhammars camping, granne med det nya karamellkokeriet. Emilkraften driver projektet medan det nya icke vinstdrivande bolaget, Snickerboa i Mariannelund AB, skapar det finansiella kapitalet för investeringen samt äger byggnaden. I mitten av november mötte tre av styrelsemedlemmarna potentiella finansiärer på lokal, kommunal och regional nivå. Trojkan från styrelsen bestod av Claes Markstedt, före detta kommunchef, Ulf Fransson, före detta regiondirektör, och Allan Larsson, före detta finansminister.

Lokalt engagemang en förutsättning Ulf Fransson bor i Södra Vixen, i västra delen av Eksjö kommun och ser sitt engagemang i Barnfilmbyn som sin del i den lokala landsbygdsutvecklingen. I sina tidigare yrkesroller har han med liknande arbetssätt varit med och skapat Träcentrum i Nässjö och Vandalorum i Värnamo. –I båda fallen rörde det sig om betydligt fler miljoner men där finns flera lärdomar att dra, säger Fransson och betonar att det lokala engagemanget är nyckeln till framgång. – När vi kan visa att x antal personer i närområdet tror på idén och är beredda att satsa pengar blir det logiskt för kommunen att investera i projektet. Med den basen är det lättare att gå till nästa nivå med länsstyrelse, regionförbund och deras bidragspotter. Därifrån kan vi ta investeringsfrågan vidare till nationella stiftelser, fonder och det privata näringslivet. – Jag ser det inte alls omöjligt att plocka ihop 20 miljoner till Barnfilmbyn om vi har ett brett lokalt engagemang, säger Ulf Fransson. Allan Larsson är övertygad – Det finns alltid pengar för riktigt bra projekt. Barnfilmbyn är ett riktigt, riktigt bra projekt. Jag är övertygad om att vi kan hitta den finansiering som krävs och jag är glad att få delta i arbetet. Det säger Allan Larsson, en av styrelsemedlemmarna i det nybildade, icke vinstdrivande svb-bolaget Snickarboa i Mariannelund AB. Han vet vad han talar om, den före detta finansministern. Som sommargotlänning har

han varit med och skapat finansiella förutsättningar för bland annat Bergmancenter på Fårö. Kultudralen S:t Nicolai i Visby och Vamlingbo Prästgård är ytterligare exempel på projekt i mångmiljonklassen där Allan Larsson tillsammans med några hundra människor gått samman och ”slantat i” som han uttrycker det. Med ett brett lokalt engagemang och ett grundläggande aktiekapital finns goda förutsättningar att få medel både från kommunal, regional och nationell nivå. – Har vi lyckats med våra projekt på Gotland kommer Barnfilmbyn lyckas i kubik, säger Allan Larsson. Det var i samband med regiondagarna i Jönköping i fjol som Allan Larsson fick höra Anna Mellergårds sju minuter långa presentation av Barnfilmbyn. – Efter tre och en halv minut visste jag att detta var det bästa projektet i världen och att jag själv ville satsa tid och pengar i processen.


Det händer i Barnfilmbyn Barnfilmbyhuset slog upp portarna i juni. Tanken var att använda Emils jubileumsår till att informera om ett framtida Filmernas hus samt att visa en liten del av all den kunskap som Barnfilmbyn hittills samlat på sig om Emilfilmerna. – Genom våra besökare har vi förstått hur överraskande stora Emilfilmerna och Astrid Lindgren faktiskt är. Det finns många Emilfans i världen! Och lokalbefolkningen har väntat länge på en satsning kring Emil, säger Anna Mellergård, som bara kan konstatera att Barnfilmbyn är på rätt spår. – Jag har aldrig träffat så många positiva människor på en och samma gång! Under hösten hölls Barnfilmbyhuset öppet både under danskarnas potatislov och under vårt eget höstlov. I ett framtida Filmernas hus är tanken att barn och unga från när och fjärran ska kunna spela in film i en modern filmstudio. Redan nu genomförs filmpedagogiska projekt i samarbete med Kulturskolan och filmpedagoger i Jönköpings län. Genom filmfestivalen FILM X i november fick barn och unga i vårt område, för tredje året i rad, se och samtala om filmer från hela världen.

Ny anslagstavla Den nya anslagstavlan på torget i Mariannelund är försedd med lås och belysning. – Nu kan vi vara säkra på att affischerna får sitta kvar och dessutom syns de även under mörka kvällspromenader, konstaterar Hans Månsson, ordförande i samhällsföreningen, som haft dialogen med Eksjö kommun om tavlans placering och utformning. Kriterierna för att affischera på den nya tavlan är att informationen kan betraktas som samhällsinformation och riktar sig till föreningar och/eller allmänheten. Vill du affischera? Ta kontakt med Emilkraften eller samhällsföreningens sekreterare Eva-Lena Hangren.

Hyr isdubbarna hos oss

FAKTARUTA Med utgångspunkt från Astrid Lindgrens filmer i synnerhet och med fokus på barnfilm i allmänhet ska besöksmålet Filmernas Hus omfatta starka upplevelser, nya kunskaper och eget skapande. Utställning och studio byggs upp med modern teknik med målet att locka familjer med små och stora barn. Här finns även café och shop.

Roland Samuelsson och Terry Frost var två av alla dem som försåg sig med material för att kunna teckna aktier i det nya bolaget.

Beräknad investering: 20 miljoner kronor inklusive utställning Beräknad driftskostnad: 3 miljoner kronor/år Antal besökare inom tre år: 30 000 personer/år (lika många som Bullerbyn och Astrid Lindgrens Näs) Planerad byggstart: Hösten 2015 Invigning: Försommaren 2016

Under kalla vintrar finns goda möjligheter till både skridskoåkning och isfiske på sjöarna kring Mariannelund. Se bara till att ha rätt utrustning! Emilkraften hyr ut ispaket med två par tisdubbar, hansalina, ispik och säkerhetsföreskrifter. Kostnaden är 20 kronor/dygn och 100 kronor/vecka. En billig livförsäkring! Samma utrustning hyrs ut i Prästängshallen och säkerhetsdepåerna är ett led i arbetet för ”en vattensäker kommun”.

130 000 till Cancerfonden Andra upplagan av ”En vecka för livet” omfattade bland annat musikquiz, allsång, loppis och allehanda insamlingar. Den stämningsfulla konserten, med skickliga musiker och Jennie Edwardssons gripande berättelse om hennes egen kamp mot cancern blev en fin avslutning – som dessutom inbringade drygt hälften av totalsumman. Veckan blev ytterligare ett minne för livet och dessutom sprider hela arrangemanget värme, stolthet och värdefull uppmärksamhet kring Mariannelund.


På www.emilkraften.se kan du alltid läsa om Emilkraften, våra projekt och de frågor som är aktuella just nu. Här presenteras också evenemang via evenemangskalendern alltsomsker.nu.

Nu hittar du Emilkraften på Facebook!

...ända till Mariannelund

Lokal utvecklingsplan omsätts i praktiken Vad gör ni egentligen på Emilkraften? Den frågan får vi ibland. Vi brukar svara att vi jobbar med allt från medborgarservice till lokal utveckling. Bland annat när det gäller: hittegods, bostadstillägg, konsumentrådgivning, skattefrågor, utbildningar, kurser, studiecirklar, handledarutbildning, företagssamordning, biljettservice, dator, internet, möteslokaler, teknisk ­konferensutrustning, kontaktvägar till kommun och myndigheter, samordning av föreningslivet och lokala arrangemang, utvecklingsfrågor inom turism, föreläsningar...

Robert Glader Verksamhetsledare

Maria Norrwie Samhällsväg- ledare

Britt Svensson Samhällsvägledare

Emilkraften ekonomisk förening Besöksadress/postadress........ Verdandigatan 5 Postadress............................ 598 97 Mariannelund Telefon.....................................................0496-216 90 Fax............................................................ 0496-216 92 e-post........................................info@emilkraften.se Hemsida, medborgarkontor.....www.emilkraften.se Hemsida, turism.........www.visitmariannelund.se Produktion: ......................................Emilkraften i Mariannelund Ansvarig Utgivare ....................................................Robert Glader Texter: ..................................................................... Carina Engqvist Foto, om inget annat anges: .......................................Emilkraften Tryck: ........................................................Printfabriken 12/2013

Emilkraften Mariannelunds bibliotek

Med stöd av Leader Astrid Lindgrens Hembygd genomförde Emilkraften tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan för ett par år sedan projektet ”Lokala utvecklingsplaner i Eksjö kommun”. Många eldsjälar deltog i processen och resultatet blev konkreta handlingsplaner för vart och ett av samhällena Mariannelund, Ingatorp, Bellö, Bruzaholm, Hult, Höreda/Ingarp samt Mellby/Värne. Vinsterna var flera. Förutom nya grupperingar och ökat engagemang för respektive ort kunde Eksjö kommun direkt översätta många av medborgarnas förslag i den nya översiktsplanen.

- Det var helt suveränt för oss. Naturligtvis hade vi ändå åkt runt och lyssnat in åsikter i hela kommunen. Men genom de lokala utvecklingsplanerna fick vi genomarbetade tankar från dem som kan sin bygd bäst, säger Mikael Klaesson, planarkitekt. - Målsättningen är att använda dokumenten för att checka av att vi jobbar med rätt saker. Självklart kan inte Eksjö kommun ta ansvar för allt som står i planerna, mycket ligger på andra aktörer. Men genom att fånga upp de stora dragen kan vi göra insatser som långsiktigt leder åt rätt håll, säger Mikael. Ett exempel är åpromenaden från Herrgårdsparken till Parkgatan, som är ett av målen 2016 i Mariannelunds utvecklingsplan. - I dagsläget finns inga konkreta planer på gångstråket. Men när vi nu gör nytt dammfäste i Herrgårdsparken vet vi att invånarna tycker att det här är en viktig sträcka.

På den nya bron ersätts stålstaketet med korsräcke. Det är ett steg på vägen. Exempel på genomförda mål LUP: Anslagstavla på torget, parkering och bättre skyltning till Herrgårdsparken, återkommande större arrangemang (filmfestival, sommar marknad etc.), torgunderhållning sommarkvällar, filmklubb och digitalisering av bion, lägre hastighetsbegränsning, etableringen av Barnfilmbyn. Exempel på ej genomförda mål (2014 -2016): Utveckla Mariannelunds stationsområde (på gång), interaktiva små barnfilmsutställningar, utveckla gamla Folkets park för friluftsliv, bruna turistskyltar, årligt motionslopp, rastplats i mysig miljö, vandringsled längs Bruzaån med infotavlor och vilobänkar.

För varje punkt finns en eller flera ansvariga aktörer. Samtliga LUP finns på www. emilkraften.se I dagarna tillsätts en arbetsgrupp med uppdrag att revidera planen. Gruppens förslag ska under våren presenteras för samtliga föreningar i Mariannelund.

0496-21690, info@emilkraften.se 0496-10969, mariannelundsbibliotek@eksjo.se

Emilkraftbladet nr2 2013  

Emilkraftens nyhetsbrev nr 2013