Page 1

Emilie R. Schmitz

EmilieRSchmitz@gmail.com

651.470.3317


Healthcare Everywhere

Healthcare Everywhere’s concept pushed the boundary of a traditional hospital type in both design and program. Its main goal is to provide the region both a community base state of the art building and the ability administrate care everywhere. By introducing the mobile care pods that can be used at the hospital or go into rural communities, our system can help anyone, anywhere. This was a partner Master’s studio thesis project. I used Revit, AutoCAD, Rhino, Photoshop, Illustrator and Indesign.

Georgia Institute of Technology

Spring 2012

Partner Project


Park Ramp View


Service

Patient

ED

Public

Surgery

Staff

Imaging

Patient

Heart Center

Administration

In-patient


Atrium View


PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT


M or gu e Se rv ice

t an Pl

d Po

Ra Tr pi ia d ge

er w Po

St aff Pa / S rk erv in ic g e

Level One

ne Zo


ED La b

R O g

in

rs

Nu

m s

t

aff

St

en

m

rt

pa

g

in

Im ag

Ro om

at io n

St

ED

De

io n

St at

nc y

g

in

ge

er

Em

g tin ai w

Nu rs

ED

ge

ia

Tr

ED

Level Two In

k-

ec

Ch

ce

pa

lS

el

Sh

ED & Pa Dr rk op in -o g ff


e

ne Zo Fa Zo mil ne y

g in rs Nu

p el ap Ch

ne Zo Po

Pr e/ Zo Po ne st Op

Nu r

Pr eO

OR Su s rg er y

Br ea kA re a

Ce nt St er ile

Nu rs in g

Zo ne

Sh el lS pa ce

ily m e Fa on Z

fe Ca

e or St

d Po

Level Three

Lo bb y


Level Six

Medical Office Building

Labor and Delivery

Women’s Lobby

y er rg Su 's en om W M ai n

n tio ra st in m Ad

Lo bb y

Re ce pt io n Ad m in st ra tio n

Dr. Area

N


Mobile Care Units The Plug-n-Care pods provided preventive healthcare, primary care, imagining, urgent care and disaster relief to those in rural communities.

imagery p.o.d.s.

health care everywhere pavilion p.o.d.s. station

level 2 - option one open

level 2 - option one open

level 2 - option one closed

perspective

level 1 - option one closed

level 1 - option one closed

level 2 - option one open elevation

level 1 - option one open

level 1 - option one open plan

elevation

level 1 - option one closed

imagery clinic p.o.d.s.p.o.d.s.

level 2 - option one closed

level 2 - option one closed

level 1 - option one open closed

open

level 2 - option one open

section

y p.o.d.s.

section level 2 - option one open

perspective

level 1 - option one closed

level 1 - option one closed

perspective level 1 - option one open

food truck p.o.d.s.

level 1 - option one open

section


clinic p.o.d.s.

level 1 - option one closed

level 1 - option one closed

level 1 - option one open

level 1 - option one open

closed

open

section

section

perspective

perspective

surgery food truckp.o.d.s. p.o.d.s.

level 2 - open

level 2 - closed

open

section

perspective level 1 - open

section

section level 1 - closed


Healthy Living Community Heath Service Center

M

M

Commercial Education Center Metro Stop Park Site

M

M

I used Revit, AutoCAD, Rhino, Photoshop, Illustrator and Indesign.

M

Georgia Institute of Technology

This Project was done in Shanghai, China for my thesis. In addition to the design, I also wrote a thesis paper. Through research of growing urban health problems in China, the effect the built environment has on human health and healthy living initiatives, my thesis proposed to retroďŹ t a current Community Health Service Center (CHC). Integrating the CHC with additional Healthy Living programs and spaces, will help activate the community residents, reestablish urban communities and, more importantly, help prevent growing health problems that are occurring in China’s large cities..

Spring 2012

Partner Project


Existing Closed off Corner

Proposed


Existing

Proposed Cooking Classes Exercise Classes

Community Rehab

s Thre tion e Main CHC Fun

Disease Prevention

Stress Control Classes

Healthy Living Center

Healthy Food Education Health Education

TCM education

Dieting Support

N

Proposed

Active zone is placed on the front sidewalk of site with a variety of exercising equipment available to the public all the time. At the corner of the sidewalk and community garden lays a small garden shop and help center. Where fresh food could be sold and help support the wellness programs. The Active plaza on the corner serve as a demonstration zone or for the neighborhood daily dancing exercises. Lastly the Healthy Living Center provides a wide range of wellness programs that the community members are encouraged to take by their doctors. These programs will be able to adapt with the needs of the community.

Active Area

Active Area Community Garden

Healthy Living Center


Building Renovation Diagram

Existing

Proposed


PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

Second Floor Roof Garden

Existing First floor plan

Unused

Security Immunization Storage

Cleaning Supplies

Check in/Payment area

Children Healthcare Area

Pharmacy

1332 SF

Support

Check Up UP

Check Up

Storage Drip Transfusion Room

Resuscitation Room

Storage Staff

1450 SF

Check Up

Department Legend Administration Pharmacy

Surgical Dressing Change Room

Blood Test

Check up Internal Med

Public Staff Only Treatment

Test

Radiology

UP

Obstetrics and Gynecology Department

Gastroenteritis Clinic

Radiology

Children Check up

ENT & Eyes Department Family Planning

Toilet

Admin

UP

Drug Storage General Work

Common Area


PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

Security

Community Garden Drink Shop

Garden storage and Food stand Check in/Payment area

Children Healthcare Area

Retail

Pharmacy

1332 SF

Support

Department Legend Administration

Toilet Medical Retail

Resuscitation Surgical Dressing Staff Change Room Room

Commerical

Check Up

Toilet

Drip Transfusion Room

Bathrooms

Check Up UP

Check Up Blood Test

Check up Internal Med

Healthy Living Pharmacy Public

UP

Drink Stand

Test

Radiology

Childern Check up

UP

Staff Only Treatment

Obstetrics and Ears, Nose,Thoart Gynecology & Eyes Department Department

Retail

Family Planning Radiology Cook Class Healthy Restaruant UP

Drug Storage

Cleaning Supplies

Gastroenteritis Clinic

General Work

Storage 410 SF

Immunization General Work Storage

Activity Zone

Toilet Toilet

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

Second Floor Roof Garden

Proposed First floor plan


Existing

This roof deck is converted, with some EBHCD principles, into a wellness garden with a designated roof deck for just staff. The other areas will have mix uses and a variety of shading and textures to help with rehabilitation programs. Proposed


Existing

Proposed


The Genome Campus The concept of the Genome Campus came from a conversation with one of the lead researcher in the ďŹ eld. He told me that the greatest threats to genome research is the lack of funding caused by the public’s lack of awareness. The more the public knows about what can be done with this research and how it can greatly improve their lives, the more likely the research will be ďŹ nancially supported. The Genome Campus is a state-of-the-art research facility where the public can come to absorb herself into the world of genomics.This Campus integrates both Emory and Georgia Tech research teams and addresses the needs of the surrounding residents with an active community center. Additionally, it is environmentally sensitive, as it captures the site resources; sun light, rain water, etc. Additional programs like restaurants, and event spaces are built in to help absorb the cost of running and maintaining this lab. The Genome Campus encourages the integration between the city and the lab. I used Revit, AutoCAD, Rhino, Photoshop, Illustrator, Ecotect and Indesign to design this project.

Georgia Institute of Technology

Spring 2011


EXISTING PROGRAM

PRIVATE PUBLIC

SITE

LAND

BREAKDOWN

INTEGRATION

URBAN Peachtree Street

VEGETATION Residential areas


System Diagram - Solar Energy

System Diagram - Heat Source

System Diagram - Rainfall Retention System


Level One


East-West Section Cut Courtyard View

Large Learning Lab View

North-South Section Cut


Section Axon Cut Showing the Vegetation Wells

6 3

2 7 5

4

Sub - Level 2 Library/Computer Lab 3 Storage/future data space 4 Mechanical 5 Data Racks 6 Receiving Dock 7 Restaurant


Entrance from Peachtree Street

Courtyard

Lecture Hall

Research Lab

Restaurant View


Proclaiming Music This studio project was based on the growing need for a designated music program space on the Georgia Institute of Technology campus.The program needs included; non-traditional experimental spaces, music labs, galleries, two performance halls, rehearsal spaces for traditional music (band, jazz, vocal and orchestra), administrative, and faculty spaces. The non-traditional programs required spaces that could continued to adapt and change. These spaces were placed in a flexible base where the walls are movable. By stacking the rehearsal elements in the tower, we were able to create practice spaces that could open up to the campus and allow a passerby to enjoy the music. Its broadcasting featured was inspired by the double slide (an experimental instrument), a pipe organ, and the concept of spaces creating and releasing music. In the end, the tower became an interpretation of a bell tower, which would ring out and permeate Georgia Tech with an arts culture and fully integrate the School of Music into the student, faculty, and visitor experience. This partner project used Revit, AutoCAD, Rhino, Photoshop, Illustrator and Indesign.

Georgia Institute of Technology

Fall 2011

Partner Project


AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

oor 2” = 1’

Wall Section Scale 3/16” = 1’

-

---

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

Exterior Perspective

-


Level Two

Offices + Research Classrooms + Labs

Performance

Rehearsal

Level One


PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

Main Floor Gallery

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

box” design and has both a movable floor and seating. Our building performs to the Georgia Tech community. It draws the visitor in and up through the big hall onto a beautiful roof terrace where outdoor music and multi media events can take place. By stacking the rehearsal elements in the tower, we were able to create practice spaces that can open up to the campus and allow a passerby to enjoy the music. Its broadcasting features are inspired by the double slide (an experimental instrument), a pipe organ, and the concept of spaces creating and releasing music. In the end, the tower became an interpretation of a bell tower, which rings out and permeates Georgia Tech with an arts culture and fully integrate the School of Music into the student, faculty, and visitor experience.

PRODUCED BY AN AUTODESK STUD

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

Practice Room

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

Recital Hall

Practice Room

Faculty/Research Studio

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

Vocal Rehearsal Conference

Vocal Sheet Music Lib Vocal Storage

Kitchen

Cafe

Bathroom

Bathroom

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

Vocal Conference/Study

Faculty/ Research Studio

Faculty/Research Studio

Bathroom

Bathroom

Faculty/Research Studio

Faculty/ Research Studio

Faculty/ Research Studio

Faculty/ Research Studio Voice Technology/vocal Research Ad. Office Ad Office Faculty/ Research  Studio

Ad. Office

Ad. Office

Ad Office

Ad. Office

Ad Office

Faculty/ Research Studio

Film and Video Lab

Ad Office Director's Office

Faculty/ Research Studio

Add. Data Storage

Ad. Asst. Director Ad. Coordinator Ad.Coordinator Ad. Asst. Director

Recital Hall Scale 3/32” = 1’

Kitchenette/Storage

Faculty/ Research Studio

Data Closet/Web Production

Add. Date Closet

Faculty/Research Studio Faculty/Research Studio

Faculty/Research Studio

Student Records/Storage Faculty/Research Studio

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

Level Four

Faculty/Research Studio

Level Five Black

ENT PRODUCT

Central Data, Video, Internet2, Access Grid

AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

Acoustics Lab

Level Three

Faculty/ Research Studio Faculty/Research Studio

Conference Room Storage/Mech


A-A

Loading Dock 1

D-D Lighting and Sound Booth

B-B

Bathroom

Bathroom

N Loading Dock 2

Ground Floor Scale 1/32” = 1’

Plaza View

Site Plan


PRO PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

ED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

Large Percussion Practice Room

Small Ensemble/Percussion Rehearsal

Percussion Practice Room

Eleventh Floor Level Eleven

Scale 1/32” = 1’ PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

Practice Room

Practice Room

Practice Room

Practice Room

Cut atrium opening Add Louvres between ramp & Building Shorten parapet, add glass Show classroom TenthTen Floor Level Scale 1/32” = 1’ Pedestals w art People Drop Ceiling Circles for radiant heating Practice Room

Practice Room

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

Orchestra/ String Storage Orchestra Rehearsal

Bathroom Bathroom

Northwe

East - West Section Orchestra Sheet Music Library

NinthNine Floor Level

Scale 1/32” = 1’

Proclaiming M

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

Faculty/ Research Studio

Practice Room

Practice Room

Practice Room

Practice Room Practice Room Faculty/Research Studio

PracticeRoom

Emilie Schmitz & Kjersten Tucker PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

Practice Room

Storage

Practice Room

Practice Room

Scale 1/32” = 1’ Main Floor Gallery

Wall Section Scale 3/16” = 1’

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK S

Level EighthEight Floor

UTODESK STUDENT PRODUCT

Practice Room

PRODUCED BY AN AUTODESK S

UTODESK STUDENT PRODUCT

Practice Room

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT

io

Percussion Storage

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

io

DUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT


Northwest - Southeast Section

g Music

This studio project was based on the growing need for a designated music program space on the Georgia Institute of Technology campus. The program needs include: non-traditional experimental spaces, music labs, galleries, two performance halls, rehearsal spaces for traditional music (band, jazz, vocal and orchestra), administrative, and faculty spaces. The non-traditional programs require spaces that can continue to adapt and change. These are placed in a flexible base where the walls can be moved or removed completely. The flexibility continues into the performances halls. The big


Recital Hall Scale 3/32” = 1’

Recital Hall Scale 3/32” = 1’

Black Box

Black Box Black Box Support

Experimental Hall Scale 3/32” = 1’

Black Box Support

Experimental Hall The flexibility into the performances halls. The big hall, which is inspired by the New World Symphony, allows musical and contemporary performance pieces to Scale 3/32” =continues 1’ be performed in a variety of configurations. The experimental hall is inspired by a “black box” design and has both a movable floor and seating. Our building performs to the Georgia Tech community. It draws the visitor in and up through the big hall onto a beautiful roof terrace where outdoor music and multi media events can take place.

Recital Hall

Recital Hall

Experimental Hall

Experimental Hall


Moving Inside Out This concept look towards our moving bodies and how we connect to our spirit within. The GloATL dance group highlights this basic concept while actively trying to engage the community they are within. This building took the traditional dance theater and changed it into a place that created a home for this unique group. It also engages the community with spaces that can be used for programs such as dancing classes for underprivileged children and dancing therapy. I used Revit, AutoCAD, Rhino, Photoshop, Illustrator and Indesign to create this project.

Georgia Institute of Technology

Fall 2010


Theater

Practice space Gallery/Ofďƒžces/Ramp

0' - 0"

Therapy/Cafe/ Classrooms Theater Seating

Mechanical/ Theater Support/Storage


-

DN UP

DN

UP

Third Floor Plan Second Floor Plan

Third Floor Plan


Courtyard View

DN

Sixth Floor Plan Third Floor Plan


Organic Village Shanghai Downtown

The concept of organic village was to promote harmony between human habitation and the natural world. The design took inspiration from the site and integrated with new programs to become part of a unified, interrelated composition. The design process started with identifying conceptual ideas, site axis and shape. Then site program and schematic design emerged. The conceptual keywords were green, water, energy, integration, and organic. The shape of the site, which is soft boundary,t is influenced by the perpendicular axis the site shares with to the nearby three islands. The shape of the site appears as if it is reaching out to hug the islands. Finally, the program and design kept the fishing village intact while adding tourism and commercial revenue with a landmark that symbolizes the growing of New Jinshan City. This design is based off a concept I came up with. It was chosen as one of five concepts, out of 22 concepts. I was put in charge as a group leader. I used Rhino, AutoCAD, Illustrator, Sketch-up, Photoshop and Indesign in this project.

Site

Tongji University

Fall 2012

Group Project


Master Plan

程序键 绿色空间/公园 鱼/虾养殖场 水 住宅楼房 商用 社区花园 码头 娱乐 市场 地铁站 停车 医院 运动区 学校 文化中心 政府 旅游/酒店 沼泽 海滩 办事处 工业港

Program Key Green space/park Fish/shrimp farms Water Residental Commerical Community Gardens Pier Entertainment Market Metro stop Parking Hospital Sporting Area School Culture Center Government Tourism/Hotel Marsh Beach Offices Industrial port

N


Private Roads Sidewalks Boulevards Secondry Rds Tertiary Rds Alley ways Underground Hwy

Road Diagram

Land Infill Diagram

Industrial 产业

Farming 对虾养殖

Fishing Village 渔村

New Area of the City 城市新区

Commerce 商业

Residental 住宅 Tourism 旅游

2

200

20

Scale

Island Inspiration Diagram

Program Diagram

Market 市场

Entertainment 娱乐 New Village 新村 Program Key

程序

Green space/park Fish/shrimp farms Water Residental Commerical Community Gardens Pier Entertainment Market Metro stop Parking Hospital Sporting Area School Culture Center Government T rism/Hotel Tou Marsh Beach

绿色空间/公园 鱼/虾养殖场 水 住宅楼房 商用 社区花园 码头 娱乐 市场 地铁站 停车 医院 运动区 学校 文化中心 政府 旅游/酒店 沼泽 海滩 办事处 工业港

Industrial port


NAL A C ER

WAT

H

Road Section and Diagram

LK/B

WA

Y A W IGH

Y A W IKE

M

P

RA G O R

ING

K PAR

Y A L ICAL L A W A N I KE I NT ER CA MER E B / D I K IER L P A RES WAT COM W EAN C O AY W H HIG


Park View

Southern View

Hotel View

Market View


Master of Architecture - Georgia Institute of Technology Spring 2013 issuu.com/emilierschmitz Master of Chinese Architecture -Tongji University Spring 2013 Bachelor of Science in Architecture-University of Minnesota Spring 2009 linkedin.com/in/emilieschmitz

Emilie R Schmitz Portfolio  

This is an updated portfolio of my work done that has been done in recent years.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you