Page 1

PORTFOLIO

Émilie Printemps

Projet 2019 @Studio804


Émilie PRINTEMPS March 21th, 1995 (24 years old) 1702 Ohio Street, Lawrence KS 66044 (785)-592-0751 printemps-emilie@hotmail.fr


WORK

EDUCATION 2019 MASTER DEGREES’S OF ARCHITECTURE 2019 2017

The University of Kansas (UNITED STATES)

2017 National Architecture Award of Academy of Fine Arts 2017 DEGREE IN ARCHITECTURE STUDIES 2017 2014

National Architecture School of Paris Val de Seine (FRANCE) 2014 BACHELOR ECONOMIC & SOCIAL

2014 2013 2013 2011

Lycée Jean Dautet (FRANCE) French School of Ireland (IRELAND)

Rockhill and Associates Various work, construction

2019 2018

STUDIO 804 Design, project management and construction

2017 2016

ABP Architecte Internship in architecture agency

2016 2014

GADOUD Braud Internship in painting & site construction

NOW 2014

SCI ANTEMI Founder, Co-manager of rental Administrative and financial management

2013 2011

Sailing Sport Club ASPTT Instructor assistant of saisling

COOL FEATURES

LANGUAGES

Revit 75%

2019

FRENCH Monther tongue

SPORT Sailing, windsurfing, running...

ENGLISH Fluent

TRAVEL Discover new cultures and landscapes...

SPANISH Fluent

ART Museum, painting, pictures.

Autocad 95%

Sketchup 95%

Rhinoceros 90%

Grasshopper 70%

Indesign 95%

Illustrator 95%

Photoshop 85%

Twinmotion 95%


DESIGN BUILT: STUDIO 804 2019

4

5

URBAN PLANNING: BIKE LOOP & ART CENTER DESIGN BUILT: OUTDOOR CLASSROOM

EXPERIMENTAL: CULTURAL CENTER REHABILITATION: OLD SCHOOL TO COMMUNITY SPACE

3

2 HISTORY: LOUVRE MUSEUM’S PAVILLON HEALTHCARE: FUNCTIONAL REHABILITATION CENTER

CONTE NT E

LIVE & WORK

1


#ONE LIVE & WORK This project is the culmination and convergance of the first year projects. I was asked to design three housing units on a plot located in the 10th arrondissement of Paris. For this project, I adopted an approach of environmental analysis, as well as the concept of a vertical urban garden. This project was unique in that it was designed to accommodate people with disabilities as well as able-bodied people, which is particularly important for me in all projects. The pattern in the background is inspired by Braille. The building was thought of as a sensory element, which can be apprehended by a large part of the handicaps. This project was animated by a great desire for spatial equality both for the practical use of the spaces and for the sensations that they can create.

01

LIVE & WORK


LIVE & WORK

02


SITE ANALYSIS

CONCEPTION

1. FILL

1.VEGETATION & HYDROGRAPHY

2. DIVIDE

2. BUILDING TYPOLOGY 3. EXTRUDE (Urban fault)

4. CONNECT 3. PEDESTRIAN AND AUTOMOBILE FLOW

5. PROTECT (Double skin facade)

4. SYNTHESIS The park is attractive which allows businesses to develop and confirms the possibility of setting up a restaurant on the plot. The layout must take into account the conservation of visual clearance for the entire neighborhood.

03

LIVE & WORK

6. SEE, SIGHT, HIDE


MOUCHARABY

+

BRAILLE

METRIC

LINK AND CIRCULATION

PUBLIC ROAD

VERTICAL CIRCULATION LATERAL BREAKTHROUGHT VISUAL BREAKTHROUGHT

LIVE & WORK

04


#TWO LOUVRE’S PAVILLON This exercise was dedicated to grammatology and narratology. I was asked to create a showcase representive of a cultural department of the Louvre. I chose the department of the arts of South America. I therefore focused my project on the discovery of the Aztec civilization in a pedagogical approach, but also with the desire to integrate my project onto the central courtyard according the sun and the mouvement of the crowd.

GROUND PLAN

05

LOUVRE’S PAVILLON


LOUVRE’S PAVILLON

06


SITE ANALYSIS

YEARLY SHADOW ANALYSIS

Yearly Shadow analysis SOLAR STONE The pavilion has been sized from our glyph, can extend to infinity, and taking the proportions of the sun’s stone whose diameter is 3.60m.

CROWD MOVEMENT ANALYSIS

If we follow the strategy of implantation of the Aztecs and that we put in relation their logic of implantation of the frame and the study of the most luminous zones of the Place Napoléon, a zone seems to correspond to these two criteria: it s ‘inscribed in the perspective of the buildings of Tenochtitlan and the Louvre and is one of the sunniest in the square.

07

LOUVRE’S PAVILLON

LOUVRE VS TENOCHTITLAN


GRAMMATOLOGY 1. LINES Directions

2. SWIVEL SQUARE Scaling

3. CONSCRIPT CIRCLE Circulation

FLOOR PLAN

10,4 m

10,4 m

3,60 mètres

1,50 m

0,5 m

3,46 m

3,46 m

2,4 m

0,9 m

1m

2,01 m

10,4 m

4,2 m

2,4 m

6 motifs de hauteur 1,80 m ZONE BANCS

ZONE BANCS

28 motifs de longueur

LOUVRE’S PAVILLON

08


CONCEPTION

ACCESSIBILITY & POSITION

09

LOUVRE’S PAVILLON


RENDERS

LOUVRE’S PAVILLON

10


#THREE FUNCTIONAL REHABILITATION CENTER For this exercise, we were asked to selected the main users of the project, that will define th eprogram. With a desire for an architecture accessible to all and being particularly attached to designing spaces allowing an equality for everyone, we decided to design a functional rehabilitation center. In order to demonstrate his strong will for equality, the project turned into a ramp building, wich prompted us to read and understand the regulations concerning access for handicaps, all while bringing a sensory and emotinal dimension.

11

FUNCTIONAL REHABILITATION CENTER


FUNCTIONAL REHABILITATION CENTER

12


SITE ANALYSIS

SITE PLAN

AIR FLOW

13

FUNCTIONAL REHABILITATAION CENTER

YEARLY THERMOGRAPHY ANALYSIS


SPACES ORGANISATION

CIRCULATION LOOP CONCEPTION

PUBLIC SEMI-PUBLIC

RAMP FLAT

PRIVATE

Moreover, the presence of this building on the platforms, requires sharing and the inclusion of walkers, workers ... By the ramp create for internal users, the roof comes a walk in full share this curve and opening on a new perspective.

Because the handicap born of the situation of difficulty and not of the person, the project is defined around an infinite circlation, which allows a movement when by the topography than by the use of the space without presence of obsatacles such as steps.

FUNCTIONAL REHABILITATION CENTER

14


RESEARCHES

SPACE AND ACCESSIBILITY ARM

RAMP ACCESS

A LAP MOBILITY

15

FUNCTIONAL REHABILITATION CENTER

VISUAL ACCESSIBILITY


DISPOSITIFS

WINDOWS HEIGHT AND POSITION

RELATION AND COMMUNICATION

AUTONOMY AND PRIVACY FUNCTIONAL REHABILITATION CENTER

16


#FOUR ART FORUM For this project, we have established ourselves on the site of a new urban project called Ivry Confluences. The aim is to create a cultural center, with a complementary program of our choice, which we chose to be an alternative school. This work focuses on a strong bioclimatic analysis in order to put in place devices encouraging energy conservation.

AIR FLOW

YEARLY THERMOGRAPHY ANALYSIS 17

ART FORUM


ART FORUM

18


CONCEPTS

BIOMIMETISM: PHOTOSYNTHESIS

AIR CLEANING PROCESS

The orientation, inclination and curvature of the hulls were modeled by the wind and the sun’s rays, depending on their orientation, for the treatment of the air but also for the interior atmospheres.

BIOMIMETISM: THE VORTEX OF TOURBILLONS 19

ART FORUM

BIOCLIMATIC OPERATION OF SHELLS


CONCEPTION

BIOCLIMATIC DESIGN

Interested in air flow and the sanitation of the air to reduce the rate of pollution, via the biomimetism of the leaves of a tree, which allowed us to dimension, orient, incline and choose the materials for the facade: the convex faces direct and distribute the wind, the concave faces welcome and treat it. The programmatic concept is based on double circulation, the principle of the double helix, which allows a safe pathway for the children of the school, who never cross paths or meet with the visitors, but may see each other and participate in the life of the building. In addition, the two ramps create a vortex movement within the building, which sucks the air treated by the facade, directs it under the hollowed-out ramp which channels it and drags it until it is evacuated through the roof. This air circuit creates a natural and permanent aspiration / exhalation cycle. The holes in the faรงade correspond to the voronoi diagram, represented here as the result of programming on the Grasshopper software, to allow for an optimum full / empty ratio, in order to putify a maximum amount of air.

ENERGETICS MANAGEMENT CENTER

ART FORUM

20


AXONOMETRY

21

ART FORUM

FLOOR PLAN


RENDERS

ART FORUM

22


#FIVE REHAB: SCHOOL TO COMMINUTY CENTER On the occasion of a large urban project of rahabilitataion d’ivry sur Seine in the suburbs of Paris. An old historical school raises attention to a veil of rehabilitation in the center of citizenship. For this, a real desire to preserve the authenticity of the building while providing a new dynasmism respectieux of the time. Moreover in order to appeal to a mix of use the project was flowing housing. Two major axes have been developed: the bioclimatic and the visual handicap. For the school we propose a total opening of the space with a mutlipolarisation. The outdoor lessons cover also allows a space of sharing for covered gathering but participating in the volonrisation of the outside spaces. Each space was thought of in the approach of different sensibilities and to allow the approach of each.

23

REHABILITATION: OLD SCHOOL TO COMMUNITY SPACE


REHABILITATION: OLD SCHOOL TO COMMUNITY SPACE

24


ELEVATION

FLOOR PLANS

CONCEPTION

25

REHABILITATION: OLD SCHOOL TO COMMUNITY SPACE


REHABILITATION: OLD SCHOOL TO COMMUNITY SPACE

26


NORTH ELEVATION

FLOOR PLAN

CONCEPTION

27

REHABILITATION: OLD SCHOOL TO COMMUNITY SPACE


REHABILITATION: OLD SCHOOL TO COMMUNITY SPACE

28


#SIX BIKE LOOP: ART CENTER This project involves an urban project to develop cycling ciruclation, and in a will of coordination between the different districts of the city. The project is centered around the development of an already existing art center, although it is abandoned because of lack of eeccssibility, mobility and adaptation. The project is part of a desire to keep the existing structures of the many hangers and to install different modules for different artists. In addition, modular spaces also make it possible to develop leisure classes, but also exhibitions, with spaces that can accommodate musical, sports, artistic or community events.

29

BIKE LOOP & ART CENTER


BIKE LOOP & ART CENTER

30


CONCEPTION

SECTION

31

BIKE LOOP & ART CENTER


BIKE LOOP & ART CENTER

32


#SEVEN OUTDOOR CLASSROOM: PARC The P.A.R.C Project is a testament to the natural landscape and topography of Kansas that formerly sprawled across what it today the University of Kansas campus. As the guiding force for our design, we have chosen to draw upon the existing Prairie Acre, the last swath of this natural landscape on the KU Larence campus, designated in 1932 by KU alumnae and biochemistry professor C.F. Neslon and restored by the Environmental Studies department in 2014. 509 Design + Build Studio have been tasked with developing an outdoor classroom space for the KU Center of Sustainability that is complementary to the Prairie Acre itself, while also facilitating educational and recreational programming related to the natural landmark. In doing so, it is our mission to create a space that caters to both group and individual study, while also achieving maximum accessibility for patrons whether they be students, faculty or visitors to campus. It is also of priority that we are mindful in drawing parallels between the existing landscape and the one that we are developing through the use of flora, fauna, and materiality. We wish to incorporate natural and locally sourced materials into the space, as a means of community investment and enhancing the overall beauty of campus. Furthermore, this space is in fact the first outdoor classroom at the University of Kansas, which according to various studies has proven to be a beneficial and productive variation on the classroom setting. 33

OUTDOOR CLASSROOM: PARC


OUTDOOR CLASSROOM: PARC

34


EXPLOSED AXONOMETRY

35

OUTDOOR CLASSROOM: PARC


CONSTRUCTION DOCUMENT

OUTDOOR CLASSROOM: PARC

36


PERSPECTIVE ELEVATION

37

OUTDOOR CLASSROOM: PARC


CONCEPTS

OUTDOOR CLASSROOM: PARC

38


#EIGHT DESIGN BUILD: STUDIO 804 Sustainability, urban infill, affordability, and assimilation to the site are among the driving forces behind the design of the Oak Hill Avenue homes. Side-by-side yet independent dwellings, each boasts the accommodations necessary for comfortable and modern living in East Lawrence. At 600 square feet, 1501 Oak Hill Avenue sitson the northwest corner of the site. This flexible one bedroom dwelling is a modest and expressive form for contemporary living. On the southeast corner sits 1503 Oak Hill Avenue. As the larger of the companion houses at 950 square feet, 1503 hosts residents in an elongated two bedroom. Similar in language, the two houses differ in capacity and orientation, providing privacy on the shared corner lot. In an effort to address the shortage of affordable mid-income housing, each property will be deeded and marketed independently.

39

DESIGN BUILD: STUDIO 804


DESIGN BUILD: STUDIO 804

40


SMALL HOUSE FLOOR PLAN

41

DESIGN BUILD: STUDIO 804


SOUTH ELEVATION CD’s

SOUTH ELEVATION

DESIGN BUILD: STUDIO 804

42


BIG HOUSE FLOOR PLAN

43

DESIGN BUILD: STUDIO 804


SOUTH ELEVATION CD’s

SOUTH ELEVATION CD’s

DESIGN BUILD: STUDIO 804

44


45

DESIGN BUILD: STUDIO 804


DESIGN BUILD: STUDIO 804

45


WHATEVER GOOD THINGS WE BUILD END UP BUILDING US... Jim Rohn

Profile for Emilie Printemps

Portfolio & Resume_ 2019 Emilie Printemps  

I am an architecture student from France who graduated in May with a master’s degree from the University of Kansas. This year I studied unde...

Portfolio & Resume_ 2019 Emilie Printemps  

I am an architecture student from France who graduated in May with a master’s degree from the University of Kansas. This year I studied unde...