Page 1

EMILIE O’NEILL

SELECTED WORKS

2016


EMILIE HOPE O’NEILL Email eoneill@hotmail.ca Telephone +1 647 381 3197 EDUCATION 2013 - 2015 Toronto, ON

Ontario Secondary School Diploma Branksome Hall

2013 - 2015 Toronto, ON

International Baccalaureate Diploma Branksome Hall

2015 - 2020 Cambridge, ON

Candidate for Bachelor of Architectural Studies University of waterloo

AWARDS 2015

President’s scholarship University of Waterloo Admissions average above 90%

2015 Duke of Edinburgh’s Award Gold level


PROFESSIONAL EXPERIENCE 2013 – 2015

Assistant art teacher at Marty Gross Studios Taught pottery, photography, print making, painting and drawing to children ages 7 - 16

2015 Toronto, ON

Program assistant at The Chef Upstairs Assistant at a childrens’ cooking camp

VOLUNTEER EXPERIENCE 2013 – 2015

Head of the Community Service Crafts Club Partnered with Sunnybrook Public School to build learning tools for physically disabled children

SKILLS Digital

Adobe Creative Suite (InDesign, Illustrator, Photoshop), Maxwell Render, Microsoft Office (Word, Excel) Rhino 3D Modeling

Analog

Hand drafting, laser cutting, physical modeling


Hello, my name is Emilie.

I’ve just completed my first year at the University of Waterloo’s School of Architecture.

My love for the simple pleasures of design motivates me to find excitement in every step of the creative process.

I’m happy and eager to share my collection of small joys in this selection of academic and personal work.


CONTENTS ACADEMIC WORK 01 Nocturnal 15 Oasis 19 Artist Residence 21 Aggregation 23 Platforms PERSONAL WORK 33

Paint


NOCTURNAL

Final studio project 1B

The defining feature of this library is its use as a nighttime space. This library provides a community space for people who do not have free time during the day or prefer to interact during night time hours. It provides a space for both academic and social pursuits during the hours when most working individuals or students have free time. During the day the screen that covers the entire building is closed up revealing no perforations in the façade. At night the screen draws back over the windows to reveal views into the library. Lighting is a key element in this library. The lighting is especially evident in section where it can be seen that each different ceiling height has a different lighting concept. This lighting is program specific in a manner that aids the user in each space and carefully considers the night time ambiance.

EMILIE O’NEILL

01


SITE PLAN

QUEEN STREET WEST

02

ACADEMIC WORK - NOCTURNAL


LIGHTING The most active spaces (social) receive dim diffuse lighting to create a quite nighttime atmosphere. The least active spaces (stacks) receive clinical spot lighting that does not affect the rest of the space and is simply utilitarian. The semi active spaces (study) are in relative darkness with task lighting to let the user work effectively without overwhelming them with bright lights in the night time. Each lighting condition reflects the level of activity and the mood of the unique time.

EMILIE O’NEILL

03


STRUCTURAL AXONOMETRIC

04

ACADEMIC WORK - NOCTURNAL


PLANS

QUEEN STREET WEST

Floor 01

EMILIE O’NEILL

Floor 02

05


Floor 03

06

ACADEMIC WORK - NOCTURNAL


DAY TIME ELEVATION

NIGHT TIME ELEVATION

EMILIE O’NEILL

07


08

ACADEMIC WORK - NOCTURNAL


REFLECTED CEILING PLANS

QUEEN STREET WEST

Floor 01 Fluorescent

Floor 02 Flood

Task

Bright

Diffuse

Bright spotlight

Dim diffuse

Semi bright spotlight

Hanging

EMILIE O’NEILL

09


Floor 03

10

ACADEMIC WORK - NOCTURNAL


SECTION

LIGHT VIGNETTES

STUDY

STACKS

EMILIE O’NEILL

11


SOCIAL

12

ACADEMIC WORK - NOCTURNAL


LIGHT SECTION

LIGHT VIGNETTES

STUDY

STACKS

EMILIE O’NEILL

13


SOCIAL

14

ACADEMIC WORK - NOCTURNAL


OASIS

In collaboration with Olivia Fetterly

The intention of this project was to create a small scale science lab and living quarters for two researchers who would be studying the wildlife and environment in a remote, off-grid location. The aim for the design was to minimize the building’s global ecological impact as well as the damage to the surrounding field of study. The location selected for this project was Rancheria Falls in Whitehorse, Y.T. where cold temperatures and dramatic seasonal shifts in sunlight are the main environmental obstacles.

EMILIE O’NEILL

15


PLAN

16

ACADEMIC WORK - OASIS


DIFFUSE LIGHT AND DIRECT GAIN Glazing and shading were key elements in the passive design strategy. The large floor to ceiling windows allow diffuse light to enter the space in the summer and direct gain in the winter. DECEMBER 21

JUNE 21

10:00

12:00

14:00

16:00 EMILIE O’NEILL

17


HEAT AND ALTERNATIVE SYSTEMS Small operable windows near the ceiling allow for the ventilation of rising hot air. Behind the south window a large concrete wall acts as a thermal mass that through direct gain in the winter absorbs heat and slowly reradiates it throughout the day. Mechanical systems were replaced with low impact self-sufficient alternatives. A Pelton wheel and a compostable toilet were implemented so the building would be self-sufficient and produce its own clean energy. COOLING DIAGRAM - JUNE 21

HEATING DIAGRAM - DECEMBER 21

18

ACADEMIC WORK - OASIS


ARTIST RESIDENCE This artist residence and studio was intended to maximize views to the surrounding site without compromising privacy. The main concentration of pedestrian traffic in the area is the walking path in the centre of the site. In order to allow the public views to the art work and shield the residence from public view the building engulfed the path. The tall height of the studio raised the residence away from the path enough that pedestrians could not look into the windows. This allowed there to be large windows framing views of nature in the living area. Furthermore the raised height allowed the primary view to focus on the site rather than the foot traffic bellow. From the ground level visitors are able to see whatever the artist selectively reveals in the 2 outdoor gallery spaces providing a balance between privacy and display.

EMILIE O’NEILL

19


20

ACADEMIC WORK - ARTIST RESIDENCE


AGGREGATION The aim of this project was to explore unique ways of using a singular material. The arrangement created explored how the rectilinear shape of wood could be manipulated into organic forms with-out compromising its geometric characteristics though the use of shingling. The shingling on the main body of the piece was random and chaotic but as it moved towards the breaks in the envelope it became rhythmic and organized. The envelope was thickened by layering concentric circles of material to explore a second way of creating undulations in the plane. Both methods realized a way to create a three dimensional rounded shell without the use of any curved pieces.

EMILIE O’NEILL

21


22

ACADEMIC WORK - MATERIAL EXPLORATION


PLAN

EMILIE O’NEILL

23


PLATFORMS The structure designed for this project is a proposition for the redevelopment of the old Downie District Railway station in Stratford Ontario. The project consists of a series of platforms varying in size and height unified though materiality and connecting bridges. The platforms hang from steel columns that apy homage to the steel structure of the historic building tying in the old with the new. Each platform features a void that frames a unique view to the open plane below. The platforms provide ambiguous social spaces on top for visitors to adapt and use to their

24

ACADEMIC WORK - STEEL COMPETITION


SECTION

STEEL CONNECTION DETAILS

EMILIE O’NEILL

25


STEEL CONNECTION DETAILS

26

ACADEMIC WORK - STEEL COMPETITION


STRUCTURAL AXONOMETIRC

EMILIE O’NEILL

27


AXONOMETIRC

28

ACADEMIC WORK - STEEL COMPETITION


PERSONAL WORK


ACRYLIC

7.6 cm x 20.3 cm

30

PERSONAL WORK - PAINT


10 cm x 10 cm

EMILIE O’NEILL

10 cm x 10 cm

31


10 cm x 10 cm

32

PERSONAL WORK - PAINT


98 cm x 180 cm

EMILIE O’NEILL

33


34

PERSONAL WORK - PAINT


THANK YOU.

Selected Works Emilie O'Neill  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you