Page 1

Emilie Dafg책rd Portfolio

1


2


Table of contents

4. 6. 12. 22. 26. 36. 42.

3

CV Pavillion Visserijhรถfe 25 m2 student apartment In-Between Landscapes Market hall Visualisations


CV

Education

2005-2008 High school Natural science with focus on language and international exchanges Malmö Borgarskola 2009-2012 Bachelor of Science in Architecture University of Lund, Sweden 2013-2014 Exchange programme MSc Architecture TU Delft, Netherlands

Work experience

2012 Development of plan, MKB Malmö, Sweden A commission for the largest real estate owner in Malmö, rearranging the plan of a small apartment to make it more efficent and attractive. 2012-2013 Internship White Architects, Malmö, Sweden Working with numerous projects in the dwelling department including concept development, visualisations, model building and drawings.

Competitions

2013 Second prize Europan 12 Urban planning project for Rinkabyholm in the outskirts of the city of Kalmar, Sweden. 2013 Second prize Lilla Kakelpriset Competition for elaborating the possibilites of using ceramic tiles. 2013 Second prize Hållbarthetshuset, Lund A competition to create a sustainable visitor centre in the campus of Lund. 2011 Second prize and honorary mention Ungbo12 An initiative from Malmö Municipality intivitng young people to create small student dwellings.

2

UngBo12

Construction of pavillion Djupröra, Sweden

2010

2011

Bachelor of Science in Architecture University of Lund, Sweden

4

2012


Computer skills Adobe Photoshop Adobe InDesign Adobe Illustrator Adobe Dreamweaver Google SketchUp Autodesk Maya Rhinoceros AutoCAD Architecture ArchiCAD VRay for SketchUp Podium for SketchUp iMovie Basic HTML knowledge

Languages

Other

Swedish native language English fluent German proficient French basic knowledge

Spanish basic knowledge

2013 Framtidens Kolonistuga, Landskrona, Sweden My design of a garden pavillion was selected to be built for the garden exhibition Framditens Kolonistuga, where it was exhibited from april to september 2013.

E-MAIL emilie@emiliedafgard.com

2011 Construction of pavillion, Djupröra, Sweden Design and construction of a small wooden pavillion within two weeks.

WEB www.emiliedafgard.com

Web design www.jorgendafgard.com www.knoosvvs.com www.jonathandafgard.com www.kedingmusic.com www.veronicakeding.com

Framtidens Kolonistuga, Landskrona

2

Development of plan MKB Malmö, Sweden

Hållbarhetshuset

2

Lilla Kakelpriset

2

2013 Internship White Architects, Malmö, Sweden

Europan12

2014 Exchange programme MSc Architecture TU Delft, Netherlands

5

PHONE +46 722-25 03 16

ADDRESS Hässleholmsgatan 3A 214 43 Malmö SWEDEN


Pavillion

Summer 2011 Emilie Dafgård & René Andersson

This garden pavillion is located in Bjällerviken in northern Sweden, overlooking the lake of Holmsjön. We wanted to create a space that is sheltered from the wind and sun, without loosing all contact with the surroundings. The main challenge with the project was to work with an organic form within a limited time frame and set of tools.The pavillion was designed and constructed during two weeks. The design process was from an early stage focused on the importance of fast production of the building elements and finding a set of simple rules to follow in both making of the elements as well as their relation to each orter.

6


7


Bj채llerviken

Lengths of the wooden elements adjusted depending on the diameter of the layers.

8


Building process

9


10


11


ure

ween

Visserijhöfe I. Main block structure

II. Courtyards

III. Inside/Outside

IV. In-between

V. Openings

III. Inside/Outside

IV. In-between

V. Openings

II. Courtyards

IV. In-between

V. Openings

VI. Inner movement

TU Delft fall 2013 Individual project

III. Inside/Outside

V. Openings

IV. In-between

V. Openings

This housing project with 62 apartments, a library, community centre and a sports centre is located on the square Visserijplein in the outskirts of the city center of Rotterdam. The area hosts a big variety of nationalities and a VI. Inner movement weekly market takes place on thw square, attracting people from the whole city.

With inspiration from the network of courtyards of Hackeschen Höfe in Berlin the goal of this new housing block is to create a well defined public space that allows people to explore a walk between four intimate courtyards. A dense concrete facade that melts together with the surroundings conceales the inner public spaces that are covered with ceramic tiles in strong colors, making the courtyards bath in colored light. The eastern courtyard, located VI. Inner movement on top of the new sportshall, offers a view over the whole square as well as a big, welcoming stair with intergrated seating facing the south – a great place to be on a sunny day. Apartments are accessed from galleries in the courtyards and bridges binding the courtyards together allows the dwellers to experience the walk between the different atmospheres of the courtyard also on higher levels. There are a variety of dwellings to allow different family constellations and people of different age to live close to each other. Larger family dwellings located on ground level has an entrance floor that can be used either as a living room or transformed into galleries, offices, shops or cafés, allowing small business to grow in the area, ainimg for a lively environment around the courtyards and the square.

VI. Identity

12

VI. Inner movement


13


I. Hackeschen Hรถfe overlayed on the site for scale comparison.

II. Placement of building in the north creates good sun conditions.

III. Relationship between Park 1943 and Visserijplein.

IV. Courtyards.

14

V. Openings in the block connects the courtyards.

VI. Movement inside the block.

VII. Inner rooms.


I. Main block structure

VII. Inner movement Inner movement

II. Courtyards

III. Inside/Outside

IV. In-between

IX. Gallery circulation Gallery circulation

X. Public functions Public functions 15

V. Openings

VI. Identity

XI. Possible shop/gallery/café Possible shop/gallery/café


F

F

Dwellings Adaptability has been a key word in the planning of the dwellings, to enable different uses. Circulation and sliding doors allows plans that can be opened up or completely closed off if needed, a feature that is for instance useful in the dwellings for starters. The two rooms can then be used either as a connected bedroom + living room for a couple or as two seperate bedrooms with seperate entrances for two friends sharing the apratment.

Type A F

F

F

F

IV.

S-01

F

F

F

F

F

III.

S-01

S-01 F

F

F

F

F

F

II.

S-01

Sport hall in basement level + extended sports center on 1st floor F

Community center with cafĂŠ S-01

Library with cafĂŠ

16

F

I.

1:200


F

F

Type B

F

F

Family Dwellings

Starters dwellings

Type A: 154 sqm 4 stories 4 bedrooms 2 bathrooms roof terrace Ground floor level can be partly or fully used as a shop, cafĂŠ, gallery, office etc.

F

F

F

F

II.

52 sqm 1 or 2 bedrooms 1 bathroom

F

F

F

Sutable for a couple with shared bedroom + living room or for two people wirh seperate bedrooms.

I. 1:100

Type B: 102 sqm 2 stories 3 bedrooms 2 bathrooms

F

Elderly dwellings

I. F

56 sqm 1 bedroom 1 bathroom balcony

F

1:100 F

F

Sliding doors allow the bedroom, living room and kitchen to be opened up to one big space or closed off completely.

I. S-01

1:100

17

F


F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

A

S-01

F

F

A F

F

F

F

F

F F

Ground plan 1:400

Facade north 1:400

18

F


F

F F

F

F

F

F

F

F

A F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

A F

F

F

F

F

F

F

F F

F

F

F

F

F

F

F

2nd floor 1:400

Section 1:400

19


Facade concept

Outside

Inside

In-between

Pre-fabricated concrete elements

Ceramic tiles

Translucent glass blocks

Neutral colors Heavy Rough texture Deep windows

Strong colors Warm, welcoming atmosphere Light reflecting Smooth surface WIndows aligned with facade contour

Light, transparent feeling Provides much daylight without insight Pre-fabricated concrete frames

20


I.

II.

III.

I. Facade towards street 1: 50 100 Pre-fabricated concrete elements 50 air pocket 150 insulation II. Facade family house in four stories 1: 50 Double layer of pre-fabricated concrete frames 80 translucent glass blocks 200 air cavity 80 translucent glass blocks III. Facade towards courtyard 1: 50 15 Ceramic tiles 50 Inuslation 100 insulation + wood bearing structure

21


25 m2 student apartment

2nd prize in UngBo12 Competition entry fall 2011 Individual project

This apartment module of 25 square meters holds a compact dwelling that can be placed on top of the flat roofs of the large functionalistic buildings in the district Rosengรฅrd in Malmรถ.The big tilted window and the generous ceiling height along with an efficient floor plan provide qualities of a spacious apartment. Despite its small size the dwelling holds a lot of storage since a whole wall is used as a bookshelf and closet. More storage are to be found in the begining of the stairs. The apartment is made of cheap materials and will be easy to pre-fabricate to be built on numerous places. The contribution was awarded with second prize in UngBo12 as well as got an honorary mention from MKB, a municipal real estate owner in Malmรถ.

22


23


Exterior view

24


Plan 1:50

Section 1:50

25


In-Between Landscapes

2nd prize in Eurpoan12 - Kalmar/Rinkabyholm Competition entry summer 2013 Marco Pusterla, Edvin Bylander, RenĂŠ Andersson, Madeleine Heckler and Emilie DafgĂĽrd http://kalmar-europan.blogspot.com

Climate change and consequent landscape transformations are reshaping our waterfronts. The project for Kalmar finds its meaning in the reading of these phenomena and establishes a resilient relation between urbanity and nature. The in-between landscape connects a new development and an existing one with the natural landscape. As the water level rises, the character of the landscape will change and it will slowly transform over the next 100 years into a new waterfront. Around the landscape-park, three unique and strongly defined parts are created. Together with the existing neighborhood they form a stronger relationship to Kalmar, both spatially and cognitively. The proposal uses boundaries as the key element for negotiating relationships between private and public space. Clear boundaries between landscape/neighborhood, blocks and plots create a framework that can allow different kind of housing typologies and individual buildings, and provide high quality public space. The variation of plots in each block gives multiple possibilities for development, as some blocks might be fully built at once; others might only to be developed to a certain degree, leaving room for densification over time. Just as the conditions for landscape will change due to geology and climate, conditions for buildings will change due to economical fluctuations and cultural influence. The success of Rinkabyholm is about creating a resilient configuration that releases the qualities of the whole site, rather than emphasizing only one of its capacities.

26


27


Connections

Park merging with the nature

Continuous landscape

Rise of water level within the next 100 years

Nodes Urban Leisure Retail

Local and global connections and attractors

Reaching out to and inviting the landscape

28

Borders City - landscape


Aerial view towards north-west 29


Rise of the water level within the next 100 years

30


Plan 1:4000 31


Deinsity over time

Planning of typical housing block Fist phase

First phase About 70% of the final density.

Second phase

32

Second phase Mix of different dwelling types allows a variation of age groups and household constellations.


33


34


35


Market hall Ongoing work TU Delft spring 2014 Individual project

The Bergoss Hall was an old carpet factory located in the now central parts of the city of Oss in the Netherlands. As a part of the development of the old instustrial city it is going to be remade into a market hall. The idea is to construct a market hall with a big variety of fresh food as well as a place to eat and hang out. The program contains except the market area a big restaurant and a lunch area. The main concept is to create a light, open interior with market stalls and shopsin-shops located freely within the space. Two big squares carved inside the ground function as central meeting points, inviting visitors to have a seat for a coffee or lunch. A glass roof provides the space with a richness of light and slender columns allows an open and free plan at the same time as defines the space.

36


37


Site 38


Plan 39


Plan 1:100

Restaurant area

Section 1:100 40


Main squares

Delivery area

Main axis

Emilie Daf책grd 4333934 MSc1 Architecture of the Interior

Section 1:100

41


Visualisations 2012-2014

Various visualtsations for own projects and projects for White architects, Malmรถ. Made with VRay for Sketchup, Podium for SketchUp and PhotoShop.

42


43


1.

2.

1. Entry for the competition Bo2049 2. Visualisation competition, Malmรถ municipality 3. Slussplan, White architects 4. Karlshamn, White architects 5. Sรถlvesborg harbour, White architects 6. Furnishing of student apartment, MKB 44


3.

4.

5.

6.

45


+46 722-25 03 16

emilie@emiliedafgard.com

46

www.emiliedafgard.com

Emilie Dafgård portfolio  

MSc Architecture

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you