Page 1

EMILIA HADJIKYRIAKOU PORTFOLIO


CV

Date of Birth: 10/11/1988 Address: 125A Greenwich South Street, Greenwich, London, SE10 8NX, UK

SHORT COURSES

IT-SKILLS

2009 Scenic Art Summmer course, Royal Academy of Dramatic Art, London, UK

MS Office AutoCAD Photoshop Illustrator In Design 3DS MAX Sketchup Rhinoceros Premiere Pro After Effects Vray

Email: emilia.hadjikyriakou@gmailcom Mobile: +44 (0)7835595664

EDUCATION 2011-2012 Scuola Politecnica di Design, Milan, Italy, MA Interior Design (28/30) 2007-2010 The Bartlett: Faculty of the Built Environment, University College London, UK BSc (Hons) Architectural Studies (2.1)

2009 Set Design Summer course, Central Saint Martin’s School of Design, London, UK 2005 Introduction to Foundation Art and introduction to Interior Design, PRATT Institute, New York, USA

CREATIVE PROJECTS AND WORK EXPERIENCE Sept 2012 - Dec 2012

Interior Architecture - Internship at Andrea Caputo SLR, Milano, Italy, Interior Architecture Intern

April 2011 - June 2011

Fine Arts - Internship at White Cube Gallery, London, UK. Art and Exhibition department.

Jan 2010 - March 2010

Fine Arts - Internship at the V&A Museum with resident artist Laurence Kavanagh, London, UK. Sculpture. Greek: Native English: Fluent French: Working Language Italian: Conversational

Sept 2010 - Dec 2010

Interior Architecture / Installation - INK Project, University College London (UCL), UK Temporary exhibition for UCL Museums & Collections department.

Sept 2009 - Sept 2010

Choreography - Collaborative choreographic project, public performances, London, UK

Nov 2008

Creative workshop with sound artist Brandon LaBelle,

OTHER WORK EXPERIENCE June 2009 - Aug 2009

LANGUAGES

Phanos N. Epiphaniou Public Ltd, Nicosia, Cyprus, Construction company

June 2008 - Aug 2008

Osmaco Ltd, Nicosia, Cyprus, Construction company

June 2007 - Aug 2007

V&V Consultancy Services Ltd, Nicosia, Cyprus, Interior Design

PUBLICATIONS 2011

Architect’s Journal, Issue May

2008

Sensing Cities, Tokyo Japan,

2005

Great Minds Shaping Today, UK,

INTERESTS fine arts creative writing. contemporary dance choreography


CONTEXT

ACADEMIC

WORKSHOPS

PROFESSIONAL

PERSONAL /COMPETITIONS

1.0 DENSITIES, La Feltrinelli bookshop Piazza Portello, Milan

2.0 HOUSE IN THE ALPS, Mies Van der Rohe Workshop, Milan

3.0 INK Temporary Exhibition, London

4.0 ROOM ‘331b’, performance art and installation, London

1.1 CLOUD, EXPO 2015 The Supermarket of the Future, Milan 1.2 TIME AND IDENTITY, Maison Martin Margiela, temporary restaurant, Milan

2.1 FLASH Workshop, Milan

3.1 CARHARTT shop, Dusseldorf 3.2 SPECIAL skateboard shop, Milan 3.3 WIP office extension, Milan

4.1 THE RESOURCEFUL ARCHITECT Competition, London 4.2 VIGORELLI STADIUM Competition, Milan


1.0

DENSITIES La Feltrinelli, a renowned Italian bookstore, is a place where you express yourself through the books you read and the music you listen to.Therefore, it should be a place where you feel comfortable to be yourself; messy or not, neat or tidy, loud or quiet, cultural or trendy.The design is based on research and analysis of the character of la Feltrinelli, and its customers. Different groups of customers express different habits and feel comfortable in different environments.This custom-made bookshop embraces the irregular densities created inside the shop today. 1.

shelving system / BROWSING

2.

1.

2.

conceptual study of densities found in nature

Bookshop proposal for la Feltrinelli Piazza Portello, Milan, 2011-12


The space is divided into two different types of shelving, one for browsing and the other one for quick services, such as picking up online orders, or displaying new releases. The shop offers both a playful and a more composed atmosphere. Each category of books is based on a careful observation of the actual Feltrinelli clients who visit the bookstore. Each Feltrinelli character represents a different book category.

1. THE INTELLECTUAL

shelving system / FAST SERVICE

LITERATURE

2. THE SHOPAHOLIC MOTHER

ROMANCE

OPTION 1 3. THE BORED FATHER

SPORTS

4. THE SPOILED TEENAGER ADVENTURE

5. THE SCREAMING BOY VIDEO GAMES

Bookshop proposal for la Feltrinelli Piazza Portello, Milan, 2011-12

OPTION 2


1.1

C L O U D The Supermarket of the Future - CLOUD for EXPO 2015 offers a unique experience and introduces an old and almost forgotten approach to feeding oneself. The aim is to remind the shopper of the traditional way of obtaining food - hunting This primitive experience is part of a human being’s first instinct to feed himself. It is an activity which is active, fun, rewarding and offers a great adrenaline rush. By bringing a touch of primitive into the future we hope to raise awareness and to bring consciousness back into the decision-making process of the consumer.

..JUMP

..REACH

..CATCH

underground kitchen

Supermarket of the Future for EXPO 2015, Milan, 2012


The peep holes are spread around the EXPO site revealing a live video of the CLOUD underground kitchen. The colour scheme is inspired by the chef ’s menu: molecular gastronomy recipes with unexpected ingredients and indicates how far away you are from the CLOUD site. Once you arrive at CLOUD, you have to follow a number of steps in order to obtain a meal. The visitors push the installation, which looks like a floating hot air baloon, until they manage to bring to the edge the helium baloon-like food containers. As the installation is pushed around, it changes shape creating a floating landscape for the modern day hunter.

Supermarket of the Future for EXPO 2015, Milan, 2012

200M

50M

20M

10M


1.2

TIME AND

IDENTITY

Time and Identity is a concept restaurant for Maison Martin Margiela. The site of this project is in Via Ventura 15, a very important design destrict in Milan. The concept for the restaurant is inspired by the idea of the passing of time and movement. As the sun circulates the building a system of electrical curtains moves very slowly throughout the restaurant creating corners of space which define the three different service areas breakfast, lunch and dinner. The chairs and tables are placed at a random order allowing the visitors to shape their own version of dining in the space.

BREAKFAST

LUNCH

DINNER

concept restaurant for Maison Martin Margiela, Milan, 2012


The triangular tables in the space fit together like a puzzle around the bar-kitchen, which is the centrepiece in the restaurant. The size of the table accomodates one person, however the shape of the table is designed in a way that multiple tables can fit together for more people dining together. The curtains sourrounding the space are printed with a Victorian house interior graphic. This effect of Trompe L’oeil is something which Margiela often uses in his designs. The chairs are all different corresponding to the different identities that walk into the restaurant. Each person can choose their own chair to dine at the restaurant. The inspiration for the design of the chairs comes from Margiela’s own design identity, which is often quite provocative.

1. CHAIR/ ‘INTIMATE’

2. CHAIR/ ‘BALANCE’

3. CHAIR/ ‘IDENTITY’

4. CHAIR/ ‘WRAP’

concept restaurant for Maison Martin Margiela, Milan, 2012


2.0

HOUSE

IN THE

ALPS

This was a one-week long group project where we were asked to re-interpret the unrealized Mountain House of Mies Van der Rohe, which was according to studies intended to be built in Merano, South Tyrol, Italy. Following Mies Van der Rohe’s principle of “less is more” we came up with a lightweight and simple design based on his sketch of the Mountain House. The transparent façade gives the impression that the building is floating above the ground while the flat concrete ceiling gives it a volumetric yet elegant character. In this way we tried to imitate the architect’s design process: a celebration of space juxtaposed with a strong sense of rigour and discipline. Mies was intensely conscious of materials when he was designing a building. Having this in mind, we used materials that transform the strong into fragile and the solid into ethereal.

Workshop, Interpretation of Mies Van der Rohe’s ‘Mountain House’, Milan, 2011


The concrete floor, which looks like its floating above the ground, is supported by traditional alpine construction columns . On the contrary, the brick wall around the courtyard raised up from the uneven ground very organically. The division of space inside the house is defined by three free-standing walls, just as Mies would have done. The plan is designed in this way so that all the rooms have a view of the interior courtyard of the house and the beautiful landscape of the Alps extending in the background.

Workshop, Interpretation of Mies Van der Rohe’s ‘Mountain House’, Milan, 2011


2.1

2 PM WALLPAPER Flash workshop was made in collaboration with SCI-Arch Southern California Institute of Architecture, L.A. The aim of this one-day long workshop was to translate the visual impact of a two-dimensional design into a three-dimensional context by developing a skin for a section of the building ‘LUNA’ in the district Ventura, Lambrate in Milan. After srudying the subtle movement of the shadows on the exterior walls of the building, our team decided to reproduce the shadows that the objects in front of the east façade made during 2pm onto the east wall. We imagined that the shadows could be made out of wallpaper stickers. This effect creates a distorted two-dimensional image of the three-dimensional environment in front of the wall. This wallpaper could then be reproduced from any shadow of any object and applied to any environment, interior or exterior.

1.

14:10

14:15 2.

14:20

14:25 Flash Workshop, Milan, 2012

14:30


3.0

INK

EXHIBITION

INK was a collborative project with Mobile Studio (Art + Architecture). It was a temporary exhibition inside University College London. The white boxes exhibited objects from a pathology museum that were related to ink. Visitors treated this space as a temporay museum. Being involved from the design stage through to the installation of this project was very rewarding.The attention to details such as material finishing during the construction of the exhibition was very important since this was a very small and delicate space. Working side by side with the curator for this exhibition was also very educational in the sense that we, as designers, had to consider the object being exhibited with a lot of respect.

INK temporary exhibition, London 2010


INK could be described as an eclectic collection of 120 objects all relating to the history of ink. It drew extensively from the remarkable museums, archives and the work of staff at University College London. Contemporary artworks sat along side a fossiled squid, a 15th century German prayer book, and Francis Galton’s fingerprints. ‘Live correspondents’ including Guardian cartoonist Martin Rowson visited the exhibition every day, producing new objects to be added to the ever growing repository of ink.

INK temporary exhibition, London, 2010


3.1

CARHARTT DUSSELDORF As part of my most recent internship in the architecture studio Andrea Caputo SLR in Milan, I was involved in the design process, furniture detailing and material sourcing of a new Carhartt shop in Dusseldorf, Germany. The design of the shop was based on the client’s simple and clean design philosophy, focusing the attention on the display of different products. The design process involved a close collaboration with everyone working on this project; artists, contractors and visual merchandisers. The studio that I worked in was responsible for the design of the concrete panels covering most of the existing walls, the clothes racks, the design of the display tables, the shelving, the new stairs construction, the lighting design and the front window. design.

CARHARTT shop, Dusseldorf, 20I2


The two storey retail store combines two very different materials, concrete and wood (birch) in order to achieve an environment, which is industrial and intimate. at the same time. The free-standing furniture for displaying clothes, shoes and accessories varies in shape style and size allowing the visual merchandisers to be flexible and playful with the product arrangement.The fluidity of shelves and racks, crossing the space in a precise manner provide a sense of depth to the vibrant colour palette of clothes bringing them to the foreground..

CARHARTT shop, Dusseldorf, 20I2


3.2

SPECIAL MILANO As part of my internship at studio Andrea Caputo, I helped design and produce this one month long project for the launch of a new sports shop in a busy shopping district in Milan. Some of my responsibilites included the preparation of drawing packages and over-looking the installation on site.The interior skateboard structure was pre-fabricated and assembled on site; it is made by a layer of plywood ribs, plywood skin and the final layer of skateboards, including the ones for sale.The different parts of the skateboard, such as wheels and tracks are also fixed onto the interior skin of skateboards.

SPECIAL shop, Milan, 20I2


All of the furniture inside the shop was designed by our team at studio Andrea Caputo. The shop has a two-level steel rack for the display of clothes and a donutshaped steel couch for trying on shoes. The shelves are incorporated onto the skateboard structure and are held by metal brackets. The cash desk is also custom-made and can be used for snowboard display.The mirror on the back wall doubles the tunnel effect of the structure.

SPECIAL shop, Milan, 20I2


3.3

WIP

OFFICE

EXTENSION

Carhartt Work In Progress (Carhartt WIP) is the avant-garde way of living the Carhartt brand, reshaping the outstanding Carhartt legacy.. Ever since 1994, when the retail brand initiated a distribution network for Carhartt across Europe, they opened new headquarters in Basel, Germany. This project aimed to recycle a lot of the unused space inside Carhartt’s existing offices in Basel. The open plan of the space enabled us to create spacious corners in order to separate the area into different functions. The semi-transparent glass partitions and floating wooden platforms help make clear the division of space whilst keeping the lightness and neutral character of the white interior. Some of my responsibilities included 3D modelling, image postproduction and plan development.This project was also part of my work experience at studio Andrea Caputo.

WIP OFFICE EXTENSION Milan, 20I2


We wanted to keep the colour scheme monochromatic with occasional splashes of colour. The reason for doing this was to allow the character of the Carhartt products be dominant inside the space,. We tried to be as functional as possible with the space distribution aiming for the lowest demolition costs. The white laquer finished shelves inside the working space work both as partitions and storage space for books,files etc.

WIP OFFICE EXTENSION Milan, 20I2


4.0

PERFORMANCE

MATTERS

Performace art is a spatial critical practice which has helped me throughout my studies to better understand space and its use. My undergraduate thesis is based on the experimentation of inhabiting space in art and architectcure throughout the years.Inspired by my background in contemporary dance I choreographed sevral performances in different settings.Through these performances, which are like short stories, I develop an understanding of space in relation to people. As an interior designer I believe that understanding the way one inhabits a space is the first step towards a successful design.Therefore,studying human behaviour and movement through space is an important part of my design aesthetic.

4.1

Personal work, performance art, 2008-2010


4.2 NUOVA PIAZZA VIGORELLI Una porzione della pista Schuermann viene rilocalizzata e valorizzata: entrambe le curve paraboliche vengono smontate e rimontate sulla grande piazza antistante lo stadio per realizzare un parco ludico e diventare elemento focale di attrazione, una “stanza verde” aperta e disponibile agli usi collettivi della città.

A B C D E

ABACO ATTIVITA’ -

accesso alle tribune accesso alle curve ingresso carrabile rampe carrabili e pedonali percorso pubblico sopraelevato

pallacanestro

+9,00 La scelta di usare il manufatto come elemento vivo e non solo come oggetto di memoria statica, porta alla creazione di un nuovo ambito urbano, una vera e propria piazza che connette, sia visivamente che pedonalmente, il parco del nuovo quartiere CityLife con il velodromo.

1 2 3 4 5 6 7 8

centro commerciale

integrazione col parco CityLife apertura al pubblico piazza city lounge

Y’

attività commerciali attività complementari area eventi

5

area sportiva

B

B

7

pallavolo C

C D

D

calcio a 5 A

percorso pubblico sopraelevato

tennis

L’area del campo sportivo, utilizzando quello che era lo spazio della storica pista Schuermann, viene sensibilmente allargata per garantire la massima multifunzionalità e accogliere un programma articolato che comprenda l’alternarsi di sport minori e sport più popolari, tale da garantire un uso dell’impianto anche nelle ore meno affollate.

scuola statale

servizi igienici: 300mq

AREA SPORTIVA

X

A

8

4

X’

A

beach volley

+4,50

6

A

A

rugby

PIANTA LIBERA

city lounge: 1000mq football americano

attività complementari: 700mq

2

B

attività commerciali: 950mq

TERRACE VERTIGO

B

Le tribune del vecchio Vigorelli vengono ridotte smantellandone i gradoni più bassi in modo da rendere visivamente permeabili le zone sottostanti destinate a varie funzioni (CityLounge e attività complementari).

La copertura esistente sopra le tribune viene mantenuta e viene realizzato un collegamento tra questa e il limite superiore della gradonata con un elemento che ha contemporaneamente funzione di schermo acustico e di ampio cavedio per il passaggio degli impianti.

E

velodromo temporaneo

+0,00

E

PERCORSO PUBBLICO SOPRAELEVATO

1

Un percorso sopraelevato, eventualmente rimovibile, viene realizzato sulle tribune; si viene a creare un percorso attrezzato per attività, sportive e non, tipo jogging, pattinaggio a rotelle, passeggio, sosta, ristoro, in un ambiente coperto e illuminato, in grado di agevolare l’accessibilità del grande pubblico all’interno dell’impianto.

+4,50

pista su ghiaccio

depositi e spazi di servizio: 350+350mq servizi igienici: 100mq spogliatoi: 750mq

PROGRAMMA

palco concerti Pianta quota -3,00: spazio per spogliatoi, impianti tecnici e depositi.

-3,00

3

+0,00

Pianta quota +0,00: attività culturali e d’intrattenimento (conferenze, eventi pubblici, aule polifunzionali, ecc.); attività complementari (bar, caffetterie, ristoranti, servizi, ecc.); spazio pubblico per usi molteplici (attività e manifestazioni collettive legate al mondo della bici amatoriale e della mobilità alternativa); attività commerciali.

Y

-3,00

X

evento indoor

( ... )

X’

CONCORSO INTERNAZIONALE DI PROGETTAZIONE VELODROMO MASPES-VIGORELLI

VIGORELLI STADIUM, Competition, Milan, 2012

Y

Y’

Andrea Caputo Studio (mandatario) / ICIS s.r.l. / arch. Mario Kaiser / Studio Ossola / Studio Lazzerini / Studio E.L. / ing. Wiliam Marsero / dott. argr. Laura Gatti / arch. Maddalena De Ferrari / arch. Davor Popovic


emilia.hadjikyriakou@gmail.com +44 (0)7835595664

CV + PORTFOLIO 2013  

A collection of my work demonstrating my passion for interior design as well as my skills and abilities in 3D visualising, technical drawing...