Issuu on Google+


VERTIVAL FARM (BLOMSTRA) GK 7

FALL 2012 PAGE 2-7

Collaborative project with Gina Michelle Kønigsen and MaGNUS ASKER PETTERSEN

CONFUSES CENTRE OSLO GK 7

FALL 2012 PAGE 7-13

HOTEL WHITH BOTANICAL GARDEN GK 6

SPRING 2011 PAGE 14-25

URBAINISM SYCLE CITY GK 5

FALL 2010 PAGE 20-25

Collaborative project with Gina Michelle Kønigsen and Mari Heum

PEDESTRIAN TUBEBRIDGE GK 4

SPRING 2010 PAGE 26-31

EMIL.PIRA@STUD.AHO.NO PHONE NR 15110020255

Collaborative project with Jon Kåre Mannsåker.

STUDENT HOUSING HERSLEBS GATE GK 3

FALL 2009 PAGE 32-35

Collaborative project with Hans martin Frostad Halleraker

WOOD CABIN ON GRESSHOLMEN GK 3

FALL 2009 PAGE 36-39

Collaborative project with Aleksander Stein Engvoll.

120 hours 2011 21-23 04

PAGE 40-43

Collaborative project with HENRIK FLÅTE POULSSON

1


VERTIVAL FARM (

GK 7 2012

BLOMSTRA)

In the future, the practice of conventional farming will become increasingly difficult. The lack of farmland, combined with the growth of population creates a demand for other ways of farming. The BLOMSTRA has all the features of the vertical farm, the scale of the conventional green house, and in addition it has mobility, flexibility and efficiency. The BLOMSTRA can be put into larger structures, it can be a part of a medium scale farm and a family can use it as a personal farm. The BLANK can also be used as a farming system for areas with drought, famine or natural disasters. The 798 vertical farm displays how the BLOMSTRA can function in a larger scale urban farming system. Combining the flexibility of the BLOMSTRA with a high-rise structure, the 798 farm functions as an easily controllable farming system, with the ability to feed up to 1400 people in an urban situation. Situated in the south of the 798 district of Beijing, the 798 farm takes the flexibility of the BLOMSTRA and combines it with the qualities of what a large scale vertical farming system can add to create a highly efficient urban farm. The roofing of the food court consists of solar panels, creating energy for the farm, and the aquaculture provides an efficient water filtration system for the BLANK units in the high-rise structure. In addition to these functions, the 798 farm also contains a food court, shops, restaurants, an educational centre and a hotel. The BLOMSTRA has the ability to act as a fully functional hotel room, with the main essentials needed for a basic hotel experience. The 798 farm acts as an example of how the small-scale vertical farming system BLOMSTRA can be put into a large-scale urban situation. The 798 farm joins together the different parts of the 798 district, while giving the district a new unique feature in the urban landscape of Beijing.

Collaborative project with Gina Michelle Kønigsen and Magnus Asker Pettersen

2


3


ROOF + 140 M

总平面 1:5000 Site plan 1:5000

Master plan

office / education center

Breaking the conventions of a normal green house

info center

restaurant

store

VERTICAL FARMING

Combining social life, culture and industry

S

STACKED VERTICAL FARMING

L

stacked vertical farming

market

restaurant café

aquaculture

aquaculture

Water filtration- Air filtration- Solar Power store

Air filtration : reversed factory chimney

restaurant

ROOF + 15,5 M

4

Long section.

aquacultural information center


office / education center

info center

restaurant

store

market

restaurant cafĂŠ

aquaculture

aquaculture aquacultural information center

store restaurant

Ground floor

5


In situation: farm land

In situation: food marked

In situation: emergency Response

6

In situation: urban context

Instructions for assembly of Cell


=

Pvc水箱 water tank Pvc

电池组

x

private farming

165

=

battery Pack

hotel

industrial farming

= 70 M2 art

research / education SPF 钻石珑 三层墙 聚碳酸酯 qunn SPF diamond Sheet triPle wall Polycarbonate

铝箱 aluminum boxeS

=

Pvc水箱 water tank Pvc

电池组 battery Pack

x

165

=

= 70 M2

=

镀锌钢剖面 galvanized Steel ProFile

铝制散热器 aluminum radiator

How much one cell produce

不锈钢扶手 StainleSS Steel railS

= 20 020 M2=

= 20 020 M2=

镀锌钢剖面

galvanized Steel ProFile

Pvc水箱 water tank Pvc

电池组 battery Pack

= 70 M2

封闭的箱子 Closed box

=

铝箱 aluminum boxeS

开放的箱 Open box

封闭的箱子 Closed box

铝箱 aluminum boxeS

= 70 M2

Closed box

=

不锈钢扶手 StainleSS Steel railS

不锈钢扶手 StainleSS Steel railS

020 M2=

镀锌钢剖面 galvanized Steel ProFile

= 20 020 M2=

封闭的箱子 Closed box

Open box

镀锌钢剖面 galvanized Steel ProFile

开放的箱 Open box

开放的箱 Open box

Exploded cell

7


CONFUSES CENTRE OSLO GK 7 2012

The Confuses school its placed in a abandoned house in the centre of the city of Oslo. The area have been heavily modernised with both cultural and educational institutions. They create a cultural hub alongside Akerelva river in Oslo. Implementation of Chinese culture and traditions in the Norwegian context is the main focus for this project, and how to reinterpret Chinese architectural traditions in to a temporary context. The use of wood became a strong leading element since both china and Norway has long traditions in the use of wood. Therefore, wooden constructions from both countries were merged and created a new structure. This was going to be the spine for the project. The brick walls were the only elements that did not need replacement, and became a symbiotic element with the wooden construction. To make the communication flow between the different programs the firewalls needed to be perforated. This was done with the traditional Chinese round door as an idea. The architectural volume frames a courtyard that is protected from the street. The most extroverted programs use the courtyard as an arena for its activities. The vertical communication is placed in between the courtyard and the program inside so you feel the change of program and the perception of the nature when you are moving in the vertical direction. The biggest and most active programs its placed as a part of the communication inside so the use of corridors is minimised. The new facade will expose the wooden structure and work as a lamp that will change expressions from day to night. The semitransparent panelling its placed at the more private areas.

8


9


BB

N

AA

BB

AA

Situation plan

BACK YARD

EXTENTION

EXISTING

SIGHT

Sight diagram

10

Using wood as a binding element between China and Norway

Extention of exsisting volume


Exploded axonometric of perforation of the the existing structure

Exploded axonometric of what to keep and not keep

New wood structure, using the old facade as a structuricing element

Exploded axonometric of supplement to the existing structure

11


12

Ground floor plan

1 floor plan

4 floor plan

5 floor plan

West elevation


2 floor plan

3 floor plan

Section AA

East elevation

13


14


HOTEL WHITH BOTANICAL GARDEN

GK 6 2011

Tøyen need to enhance the existing cultural institutions. Botanical gardens are struggling financially to realize the planned greenhouse, My proposal allows for a realization of a botanical adventure center, of an implementation of a planned greenhouse to the hotel. The Green House has been added in the center of the building with the surrounding programs that takes advantage of the placement of the green hardt in the center of the structure. The public programs are loaded at ground level and hotel rooms are uplifted, and are experiencing both introverted and extroverted view.

Nominated for AHO Works 2011

15


+

INNTROVERT AND EXTROVERT VIWE

HOTEL

OPEN FIRST PLAN

=

A VIEW BUT NO DISCLOSURE

ÅPEN FØRSTE PLAN

APPROPRIATE PLANTS LEVELS

Tilleggsprogrammet er et tenkt veksthus tilknyttet Botanisk hage. Botanisk hage sliter økonomisk med realisering av et planlag Ved og legge det til en annen funksjon er det mulig og realisere et styrket prosjekt. De omkringliggende programmene vill også som ligger i senter av bygningsvolumet. OPEN FIRST PLAN OPEN FIRST PLAN

A VIEW BUT NO DISCLOSURE INNTROVERT AND EXTROVERT VIWE CORRIDOR WORKING AS A NOISE BUFFER OPEN FIRST PLAN A VIEW BUT NO DISCLOSURE

A VIEW BUT NO DISCLOSURE

Inndeling av bygningsmassen. Bygningsmassen er vertikalt inndelt med parkering, varelevering og tekniske rom i kjeller plane sjonene på bakkeplan med en felles foajé og begynnelsen av den botaniske opplevelsereisen. Hotellrommene ligger på andre plan, løftet opp fra bakkeplan for og unngå innsyn, forsterke den ekstroverte utsikten og få direk ske sonene. Veksthuset strekker seg fra førsteplan til øverste nivå for og dele opp i forskjellige termiske soner som gjenskaper klimatiske son ÅPEN FØRSTE PLAN

INNTROVERT AND EXTROVERT VIWE

INNTROVERT AND EXTROVERT VIWE

INNTROVERT AND EXTROVERT VIWE

APPROPRIATE PLANTS LEVELS

Plassering av program. Den nordlige delen av tomten, fra sirkustomten til Munch-museet, einer seg best for programmene forh etrene for Tomtevalg. Med vekt på Infrastruktur, støynivå, eksponerings muligheter og nærhet til aktuelle kulturelle aktiviteter. Også et ønske om og h felles tomt. Dette for og generere aktivitet på alle tider av døgnet. CORRIDOR WORKING AS A NOISE BUFFER

ÅPEN FØRSTE PLAN

ÅPEN FØRSTE PLAN

ÅPEN FØRSTE PLAN

APPROPRIATE PLANTS LEVELS

APPROPRIATE PLANTS LEVELS

APPROPRIATE PLANTS LEVELS

Orientering av program på tomt. Hotell lobbyen/ inngangspartiet til Vekthuset har en direkte kontakt med inngangen/ utgan lokaler er orientert mot hovedveien i øst der det er høyest konsentrasjon av kritisk masse. Kontor programmet er orientert med e direkte eksponering av sol. Hotell programmet er splittet i to forskjellige bolker, Den offentlige som består av Restaurant, bar, lob for størst eksponering og tilgjenglighet. Andre bolk er hotellrommene som er utpåliggende på vest og øst fasaden av Vesthuset kontakt med utsikten og innsiden av byggningsmassen. CORRIDOR WORKING AS A NOISE BUFFER

CORRIDOR WORKING AS A NOISE BUFFER

ground floor plan

16

Secund floor plan

CORRIDOR WORKING AS A NOISE BUFFER


STRUCTURE

TERTIARY GRID WHITH BARS FOR FASTENING PROFILES FOR GLASS

SECONDDARY CONSTRUCTION IS CONSTRUCTIVE MAINSTAY FOR THE GLASS CEILING

THE TRUSS BEAMES WORKS AS THE PRIMARY STRUCTURE OF GREENHOUSE ROOFS

PROGRAM

SKY BAR

SUPPORTING WALS IN CAST ON SITE CONCRETE FORMS A BEAM, AS ARE UNDERPINNED BY COLUMS

OFFICE

HOTEL ROOM CURTAIN WALL IN A WIRE CONSTRUCTION WORKS AS A CLIMATE SEPARATION BETWEEN THE DIFFERENT CLIMATE ZONES BOTANICAL EXPERIENCE CENTRE

HORIZONTAL UP SCALED BRAIDED COPPER MESH COVER FOR VIEW BUT ALLOW A VIEW F ROM THE INSIDE AND SUN EXPOSURE BAR

1 PLAN: OFFICES, CONFERENCE

CURTAIN WALL, CC 1200 AND WHITH SUPPORTING COLUMS IN FACADE.

KITCHEN COMMERCIAL

RESTAURANT FOR HOTEL AND BOTANICAL GARDEN BUBBLEDECK 450 mm UNDERPINNED BY COLUMS LOBBY / ARCTIC CLIMATE ZONE

PARKING

CAST ON SITE STAIRCASE WORKS AS SUPPORTING AND STABILIZING FOR THE CONSTRUCTION

STORAGE FOR HOTEL AND BOTANICAL EXPERIENCE CENTRE

SUPPORTING ELEVATOR CORES WHITH COMMUNICATIONS AND TECHNICAL ROOMS

Exploded axonometric of construction and program

17


Short section

View from hotel rom Arctic climate

View from hotel rom Mediterranean climate

ARCTIC CLIMATE / LOBY

18

Long section.

MEDITERRANEAN CLIMATE

View from hotel rom carnivorous plants

CARNIVOROUS PLANTS

TROPICAL CLIMATE


Illustration of restaurant situation whith pathway sone

View from hotel rom Tropical climate

DESERT CLIMATE

View from hotel rom Desert climate

SKY BAR

C+ 19,350

C+ 14,150

C+ 10,850

C+ 7,550

C+ 3,950

C+ 0

19


URBANISM- CYKLE CITY GK 5 2010

Fredrikstad is a city 100km south of Oslo. The site/plot is a former important shipyard in the city center, Fredrikstad Mekaniske Verksted (FMV). The Sycle City intend to be a supplement and an extension of the existing city center and aims to attract industry, entertainment, housing and pedestrian life to the center. The existing city structure its dependent of the new part of the city to achieve carbon neutrality in 2050. The new district converts the organic waste from the region to biogas for public transport and fertilizer for the two new greenhouses. The consequence of dealing with, and reusing waste, reduces carbon emission and provide the whole city with vegetables. We create the sycle. The north part of the plot must have a flood protection due to differences in height, so we create an artificial landscape with a biogas plant, water purifying plant, info center and parking on the ground level. Greenhouses, a park with cultivated fields, sports facilities and a promenade along the river on the upper level. This creates an interaction between industry and environmental living in an urban context. In addition to the “park”, the project also incorporates sustainable technologies in the built area with use of solar power, rainwater harvesting, focus on materials etc.

Nominated for AHO Works 2010 Collaborative project with Gina Michelle Kønigsen and Mari Heum

20


21


INFO CENTER

GREENHOUSE

HOTEL

GREEANHOUSE

CITY BATH

K

CULTURE PAR

Site plan of FMV in Fredrikstad

22

Diagram: Eco System.


Diagram : less food transport.

Diagram : The sycle.

Balance between energi production and industry.

Problem and solution.

Gråvann

Svartvann

Drikkevann

Gråvann

Kverning av biologisk avfall

Energi Biogass

Gjødsel

Organisk rensing

Diagram: Eco System.

23


Section of housing.

a

Diagram : Section of dry dock

Illustration of info center/ water purification plant.

24

Site section.


Illustration of main street meeting between the park and buildings.

Illustration of Greenhouse path.

25


26


PEDESTRIAN TUBEBRIDGE

GK 4 2010

On Harestua is 80% of the inhabitants are commuters to Oslo. The prognoses of the population growth form 2800 in 2010 to 7000 in 2020. As a consequence of this prognosis, Harestua will need to improve the infrastructure from the new city center to the train station to meet the universal design requirements and have an option for the car as transport. The distance has a height difference of 39 m, and 275 m in linear distance and gets precluded by roads and ski slopes three places. This and the topography were the main parameters for the project. The tubebrige consist of tree vertical towers, with a horizontal link between them represented by the walkway. The movement in, over and through the landscape gives a diversified sett off experiences and situations framed inn by the architecture. Some of the architectural elements in use to be opening, closing, pull in and hide the landscape; this is to make a diverse experience each time.

Collaborative project with Jon K책re Manns책ker

27


Master plan.

28

Diagram of design principle steps.


Elevation of entrance.

Section of the walk way with look out platfom and square.

Section under the train brige.

Section of the stasjon entrance from road level.

29


Model photo of the structure.

1 GLAS 2 PLASTIC PLATE 3 TENSION ROD 4 WOOD PANELING 5 CAST 6 LAMINATED TIMBER 7 FOUNDATION

4 6 5

3 2

7

1

30

Explosion of brige module.


Rigid corners become variable expression.

Explosion of elevator tower

Model photo of walk way.

31


32


STUDENT HOUSING HERSLEBS GATE GK 3 2009

The student housing are localized on a infill plot in the bustling town Tøyen in Oslo. The apartments intend to give the students a high quality of living to an affordable price. To archive this quality’s, the apartments are throughout, whit a narrow plan. The bedroom it’s facing the quiet street Herslebsgate and gets the morning sun, while the living room its facing the sunny tranquil backyard

Published in AHO Works 2010 Collaborative project with Hans martin Frostad Halleraker

33


Site plan of Herslebsgate

1:800 Shopping

Kindergarten

Illustration of facade towards the street.

34

Site section

School

Busstop

Motzfeldts gate

Illustration of the opening between the street backyard.

Heimdals gate

Herslebs gate

Illustration of the facade towards the backyard.


5493

12560

400

1200

O V E N

O V E N

O V E N

O V E N

840

BALCONIE BALCONIE BALCONIE BALCONIE

3797 Second floor plan.

Elevation of facade towards the street.

Illustration of structure principle.

Fasade mot gaten 1:100

35


WOOD CABIN ON GRESSHOLMEN GK 3 2009

The cabin it’s plotted on a rocky beach on Gressholmen in Oslo. A un insulated small cabin that at a few people could build without heavy machinery, with a smal footprint to leave minimal damage to the protected natural aria. The cabin is lifted up form the ground on a les attractive part of the plot to make the beach accessible and un privatized. Also avoid disturbing of the vacationers. The building volumes are in front of a dense tree and utilize its placement for wind, sun and interferes protection.

Collaborative project with Aleksander Stein Engvoll.

36


37


Site plan of Gressholmen

38

Elevation of facade towards the beatch.


Master plan.

Photos of the model.

Elevation of facade towards south.

39


120 hours

CONSEPTUAL COMPETITION 2011

We want to expand the public use of Tullinløkka, make the space more attractive to all social groups, and expand the range of activities at the site. It would therefore be against our intention to confiscate the square with a permanent building with a locked program. The project is not a building, but a framing of, and preparation for, any activity that is initiated at the site. A structure to be able to accommodate the unforeseen and temporary. The structure is designed to provide flexibility in spatial layout to optimize for the given program. Yhe square is given an extra dimension, it is no longer just an empty plot in the urban landscape, but a stage for city residents to adopt. The design consists of twelve trussframes. The frames are attached to rails on the ground and are mobile in the east-west axis. The framework consists of telescopic pillars carrying a trussframe. The telescoping columns makes it possible to raise and lower the height of each frame. Between the frames a membrane stretches that is stored in a roll in each beam and allows the membrane to always be in tension despite the varying distance of the frames. The membrane can also be unhooked of frame at one end, and open up the structure at selected locations. The structure will be able to accommodate everything from food market, art exhibitions and concerts, to sports events.

Exhibitiond at the 120 Hours exhibition Collaborative project with Henrik FlĂĽte Poulsson

40


41


Exploded axonometric

42


Elevation of the structure as a concert hall

Elevation of the structure as a basketball and volyball turnument arena

Elevation of the structure as a marked hall

Elevation of the open square with “triumphal arch�

43



Portefolio Emil Pira