Page 1

Piep ini Groot

r u u NAt sel t u Kn

Wat gaan we doen Naar het strand met de hele afdeling! We gaan er kruien en zo de allerhande zeebeestjes van dichtbij bekijken. Garnalen, pietermannen, heremietkreeften, platen, zeesterren‌ Tijdens het kruien gaan we ook strandjutten. We lopen de vloedlijn af op zoek naar alle schelpjes die we een naam geven, een mooi plankje van maken om thuis op te hangen. En halskettingetjes kan je maken voor je lief.

rengt plezier in ouw afdeling

De wees Wie Waar

Wanneer Wat meebrengen

Piepers, ini’s en groten Aan zee! Kies een gezellig badstadje makkelijk bereikbaar met de trein: De Panne, Oostende... en neem de kusttram! Afhankelijk van de getijden, zie verder! Kleren die nat mogen worden Warme kleren (aan zee waait het altijd een beetje harder) Is het zomer: zwembroek en handdoek Watersandalen of laarzen Een plankje (ongeveer 20X30cmgroot)!

Kruien, strandjutten en knutselen aan zee activiteitenfiche voor jouw afdeling


HEt Kruien Wanneer?

Kruien doe je best bij laag water, bij opkomend water zal je niets vangen buiten wat garnalen (maar dit wil je niet, je wilt dikke soorten zoals schurftvis). Het ideale tijdstip is van 2 uur voor laagwater tot 1 uur na laagwater. Wil je weten wanneer het laagtij is, ga dan kijken in de getijtafels op www.vlaamsehydrografie.be

Het net opbouwen

Steek de 2 ijzers in elkaar tot 1 ijzer. Knoop het net eraan vast zodat het op onderstaande figuur begint te lijken. Het is echt niet zo moeilijk. Let er vooral op: • •

dat de ijzeren ketting die aan het net vastzit, over de bodem sleept. dat je de knopen nog los krijgt.

In zee ermee

Maak dat de knoop achteraan het net TOE is als je in het water gaat, anders vang je niet veel. Het net sleep je achter je aan. Loop eerst recht in zee tot de gewenste diepte, en vanaf dan loop je evenwijdig met de kustlijn. Pas op voor stroming en dergelijke.

Opgelet!

Dit is een kleine pieterman, die stekels op zijn rug zie je niet in rust, enkel als je hem pest. Let op de gele staart en algemene vorm (vooral die bek is erg duidelijk, de grootte varieert wat tussen 5 en 15 cm). Dit beest is echt gevaarlijk. Als iemand op 1 stampt, ga dan maar zo snel mogelijk naar het ziekenhuis!! Draag dus schoenen bij het kruien en loop ook niet blootsvoets rond waar je het net leegt. Kleine pietermannen neem je NIET met blote handen vast!!!

Smijt alles zo snel mogelijk terug in zee.

Was de netten na het kruien nog even af met zeewater en verwijder al het wier en zand. Hang ze te drogen als je thuiskomt. Zijn ze nog nat als je het gerief terug op het bondssec komt leggen, hang de netten dan daar open! Anders moeten we onmiddellijk nieuwe kopen.

Meer info? Voor als je boeken gebruikt: • •

“Zeeboek, determinatietabellen voor flora en fauna van de Nederlandse kust.” “Veldgids zeevissen” (Bestelcode in de jnm winkel: BESTELCODE : VISS002)

Nog vragen? Een mailtje naar de kustwerkgroep van jnm volstaat: kwg@jnm.be

Even geen inspiratie voor een originele activiteit in je afdeling? Kijk dan eens tussen de vele activiteitenfiches die andere afdelingen maakten. Je vindt ze allemaal samen op www.jnm.be/activiteitenfiches. Of heb je met je afdeling een succesvolle activiteit die je wil delen met andere afdelingen? Stuur ze dan zeker door naar aop@jnm.be!


jutten en knutselen Terwijl de bonken met net in zee zijn heeft de rest van de groep weinig te doen. Daarom gaan we strandjutten en knutselen. Strandjutten is het zoeken op het strand van aangespoelde spullen.vHet jutten is vroeger ontstaan uit pure armoede. Mensen zochten op het strand naar spullen die ze konden gebruiken. Wrakhout ging in de kachel of er werden schuren van gebouwd. Wij gaan strandjutten op zoek naar touw en schelpen en we knutselen er schelpenplankjes en kettingetjes mee. Timmer een haakje of touwtje aan het plankje voor de schelpen erop kleven. Breng de schelpen met de kinderen op naam en kleef ze één voor één op het plankje. Laat de kinderen de naam van het schelpje eronder schrijven. Voor de halskettingetjes zoek je schelpen met een gaatje in. Schelpen met gaatjes zijn gemaakt door carnivore zeeslakken. Ze zetten zich vast op een schelp en boren zeer traag een gaatje, waarna ze het weekdiertje opeten. Haal het touwtje erdoor en maak er een knoopje in. Vinden de kinderen touw tijdens het strandjutten, dan kan je dat gebruiken. Maar neem zeker reservetouw mee!

Benodigdheden Bij JNM kan je al het nodige materiaal ontlenen voor een geslaagde kruiactiviteit. Ga kijken om www.jnm.be/uitleensysteem! • • • •

Aan de slag Plan deze activiteit met je afdeling. Maak snel een aankondiging en plaats die op je kalender op de afdelingswebsite. Gebruik gewoon de ‘Wat gaan we doen’ en de ‘Wees’ die op de eerste pagina staan. Als dat niet gemakkelijk is?! Pas natuurlijk de Wees aan waar nodig!

• •

1 net 2 ijzers die je in elkaar kan steken tot 1 ijzer 1 waadpak Plastiek bakken en potjes, maar neem zelf nog veel meer potjes mee (Kwg heeft er nie veel) Touw Natuurstudiegidsen

Voor de schelpenplankjes en halskettingetjes: • • • • •

Sterke lijm Een alcoholstift of pennetje (om de schelpnamen op het hout te schrijven) Haakjes en een hamer (om de plankjes achteraf te kunnen ophangen) Een schelpengids Een bolletje wit touw (voor de halskettingetjes)

Bij het ophalen op het bondssecretariaat controleer je best of je alles mee hebt. Voor de veldgidsen en meer tips kan je terecht bij Kustwerkgroep. Mail ze op kwg@jnm.be. Even geen inspiratie voor een originele activiteit in je afdeling? Kijk dan eens tussen de vele activiteitenfiches die andere afdelingen maakten. Je vindt ze allemaal samen op www.jnm.be/activiteitenfiches. Of heb je met je afdeling een succesvolle activiteit die je wil delen met andere afdelingen? Stuur ze dan zeker door naar aop@jnm.be!

Activiteteitenfiche Kruien jutten en knutselen  

Knuts ini el activiteitenfiche voor jouw afdeling r Kleren die nat mogen worden Warmekleren(aanzeewaaithetaltijdeenbeetjeharder) Is het z...

Activiteteitenfiche Kruien jutten en knutselen  

Knuts ini el activiteitenfiche voor jouw afdeling r Kleren die nat mogen worden Warmekleren(aanzeewaaithetaltijdeenbeetjeharder) Is het z...