Issuu on Google+

DEVELOPMENT, FDI & INVESTMENT TREATIES IN LATIN AMERICA Tuesday, April 8, 2014 9:00am - 6:00pm Enrique V. Iglesias Conference Center Inter-American Development Bank 1330 New York Avenue, N.W., Washington DC

PROGRAM 9:00am-9:25am (25 minutes) Opening Event  Welcoming remarks by Nathalie Cely, Ambassador of Ecuador (5 minutes)  “The Challenges of Attracting Foreign Direct Investment for Latin America´s Sustainable and Diversified Economy: Lessons Learned from Ecuador,” Nathalie Cely, Ambassador of Ecuador (20 minutes)

9:25am-11:20am (115 minutes) Session I: Globalization, Development, and FDI Moderator: Rogerio Studart, Alternate Executive Director, The World Bank (10 minutes) 09:35-10:00 Ha-Joon Chang, University of Cambridge, ‘An overview on the evolution of the global economy and economic development’ (25 minutes) 10:05-10:30 Richard Kozul-Wright, UNCTAD, ‘FDI and economic development in historical perspective’ (25 minutes) 10:35-11:00 Timothy Sturgeon, MIT, ‘"Global Value Chains, Investment, and Compressed Development." (25 minutes) 11:00-11:20 Discussion (20 minutes) COFFEE BREAK 11:20am-11:35am 11:35am-13:30pm (115 minutes) Session II: Investment Treaties Moderator: Mark Bravin, Winston & Strawn LLP, Georgetown University (10 minutes) 11:45-12:10 Kevin Gallagher (Boston University), ‘The political economy of investment treaties’ (25 minutes) 1


12:15-12:40 Gus van Harten (York University), ‘The legal and the institutional dimensions of investment treaties’ (25 minutes) 12:45-13:10 Todd Tucker (University of Cambridge), ‘Recent evolutions in dispute settlement practices in investment treaties’ (25 minutes) 13:10-13:30 Discussion (20 minutes) LUNCH 13:30pm-14:45pm 14:45pm-16:40pm (115 minutes) Session III: Investor-State Arbitration: Experiences and Impacts Moderator: Martins Paparinskis, University College London, (10 minutes) 14:55-15:20 Andrea K. Bjorklund, McGill University “The role of Subsequent agreement and subsequent practice in Investment Treaty Law” (25 minutes) 15:25-15:50 Julian Arato, Vale Columbia Center on Sustainable International Investment, Columbia University, "Corporations as Lawmakers" (25 minutes) 15:55-16:20 José Daniel Amado, University of Cambridge,“From Investors’ Arbitration to Investment Arbitration”, (25 minutes) 16:20-16:40 Discussion (20 minutes)

BREAK 16:40pm-17:00pm 17:00pm-18:00pm (60 minutes) Session IV Closing Roundtable  Cristel Gaibor, Office of the Ecuador’s Attorney General, “Lessons learned in the Chevron Case” (20 minutes)  Marco Albuja, Ecuador’s Ambassador to the OAS, UNASUR, Arbitrage Center (20 minutes)  Ha-Joon Chang: Looking for synergies in Investment, Trade and Industrial policy. (20 minutes) CLOSING REMARKS Julian Arato, Vale Columbia Center on Sustainable International Investment, Columbia University (10 minutes)

2


AGENDA FOR PANEL ON DEVELOPMENT, FDI & INVESTMENT TREATIES IN LATIN AMERICA