Page 1

Handbok i e-marknadsföring Så här kommer du igång med marknadsföring på internet

emarketeer .com


Handbok i e-marknadsföring

förord

Kunskap - vägen till lyckad e-marknadsföring Marknadsföring på internet lyckas, när budskap är så pass intressanta att de får en plats i mottagarens filtrerade flöde av information. Relevanta budskap, perfekt tajmade till rätt mottagare är utmaningen för att höja sig över konkurrensen och vinna marknaden. Vilken tur att det finns verktyg som hjälper dig en bra bit på vägen :)

Lycka till! Lars Hundal och Robert Baldinger Follow-Up Systems AB

emarketeer .com


Handbok i e-marknadsföring

Innehållsförteckning

innehållsförteckning

Kapitel 1 Så här kommer du igång med e-marknadsföring Fyra steg till en e-marknadsplan Rätt verktyg Vad kan du göra idag? Lär dig automatisera Fortsättningen Kapitel 2 Så här lägger du grunden till din e-marknadsföring Arbeta med e-marknadsföring

emarketeer .com


kapitel 1

Handbok i e-marknadsföring

Kapitel 1 Så här kommer du igång med e-marknadsföring

emarketeer .com


Handbok i e-marknadsföring

Så här kommer du igång med e-marknadsföring

“E” i e-marknadsföring står för “elektronisk”, men idag framförallt “internetbaserad”. Dagens uppkopplade samhälle är rena drömmen för en företagare. Tekniken gör det möjligt för dig att vara personlig med både prospekts och kunder. Du kan ge dem service, sälja och informera, helt automatiskt och utan att du lyfter ett finger. Detta till ingen eller väldigt låg kostnad. Visst låter det fantastiskt? Det som krävs är att du planerar och behåller ditt fokus genom att inför varje aktivitetet ställa dig grundfrågan “Hur kommer detta ge mig fler kunder eller affärer?” och framförallt “Hur tar jag tillvara på de affärsmöjligheter som detta kommer att ge mig?”. Det är ju ingen idé att sätta upp en skylt vid vägen om den inte visar åt vilket håll du skall åka. I denna artikel kommer vi ge dig en knuff i rätt riktining och kanske får du till och med en ny kund redan idag.

emarketeer .com

kapitel 1

Som företagare har du ett mål: Att få in pengar genom att sälja dina tjänster eller produkter till andra människor. Därför kommer du spendera en stor del av din tid med att skaffa nya kunder och hålla befintliga kunder trogna. Att bemästra tekniken hur man gör detta mest effektivt och rationellt, kan vara skillnaden mellan framgång eller flopp i ditt företag.


Handbok i e-marknadsföring

kapitel 1

Fyra steg till en e-marknadsplan 1. Börja med målet Kommer du ihåg första meningen i denna artikel? Du är här för att sälja! Därför bör allt du gör i fortsättningen ha detta mål. Det första du gör är alltså att sätta upp målet. Detta är ofta ett formulär där kunden vill bli kontaktad eller lägga en beställning. Om du driver försäljning i en “offline” butik är ditt mål att kunden dyker upp i butiken och handlar. Allt du gör framöver handlar om att få dina besökare dit. 2. Lista dina mötesplatser Var finns dina kunder? Kommer de via din hemsida? Har du en FaceBook Fansida, Twitter eller en Blog? Kanske finns dina kunder sporadiskt i butiken, i telefon eller på e-post? Gör en lista på var du kan träffa dina kunder (även “offline”). 3. Be om lov När du har en kund på gång, som handlar eller inte, gäller det att få deras tillstånd att få återkomma med information, erbjudanden och nyheter. Det ger dig möjlighet att bygga upp en relation och generera affärer och lojalitet på lång sikt. Online är det enkelt att be om kundens epostadress eller telefonnummer, men glöm inte att samla kontaktinformation även offline.

emarketeer .com


Handbok i e-marknadsföring

4. Agera När du har dina mötesplatser och kontakter, så gäller det att löpande hålla dem varma med olika “anledningar”. Du kan skicka nyhetsbev, erbjudanden, intressant branchinfo. osv. Oavsett vad du informerar om, glöm inte att det måste finnas ett sätt för kunden att gå till nästa steg (till ditt mål). Det kan vara att bli kontaktad, lämna ett svar eller göra en beställning. Det är också viktigt att du kan mäta responsen på det du gör, så att du kan göra jämförelser och vet vad som fungerar bäst till nästa gång.

emarketeer .com

kapitel 1

Varje gång du talar med en ny kund på telefon, eller vid kassan, fråga om du får lov att skicka information eller speciella erbjudanden i fortsättningen. Ta helst informationen på plats, eller skicka med kunden ett visitkort - inte till din telefon, men till din hemsida, Facebook, Twitter eller Blog, där du löpande kan återkomma. Kom ihåg att du måste ha kundens medgivande för att få skicka marknadsmaterial online eller mobilt.


Handbok i e-marknadsföring

kapitel 1

Rätt verktyg Att vara aktiv online kan vara utmanande för många. Därför har eMarketeer fokuserat på att utveckla ett verktyg som är enkelt att använda, samtidigt som det är heltäckande för att skapa och underhålla kundrelationer i den onlinevärld som vi företagare lever i. Detta oavsett om du har en onlineshop, driver en smedja eller gör något annat. Med eMarketeer är det enkelt att skapa nyhetsbrev, kundtjänstfunktioner och automatiserade förlopp med epost, SMS, formulär och webbsidor. Du har färdiga mallar i systemet och inbyggd expertis i text och video som visar hur du gör. Med Automation hjälper eMarketeer dig också att ta hand om dina kunder, leverera information, konvertera leads osv. och du kopplas personligen in först när kunden är redo att plockas. Med olika “snubbeltlrådar” placerade på rätt ställen får du, via epost eller SMS, reda på när dina kunder gör saker som du vill agera på. Det kan vara ett länk-klick, ett speciellt svar i ett formulär eller ett besök på en speciell sida som är intressant för dig att känna till.

emarketeer .com


Handbok i e-marknadsföring

Vad du kan göra idag

Lär dig automatisera eMarketeer kan ta hand om de enkla men återkommande sysslorna i din onlineverksamhet som leverans av beställd information, påminnelser av inbjudningar, schemaläggning av utskick efter aktiviteter etc. Det är här eMarketeer verkligen kommer till sin rätt; att ta hand om dina affärsmöjligheter och leverera dem till dig när det är rätt läge. Automatisering är också ett sätt att kommunicera med dina kunder när de förväntar sig det. Mottagligheten och acceptansen hos dina besökare är många gånger högre när du kommunicerar i samband med en händelse som ett köp eller annan kontakt, än när du skickar sporadiska erbjudanden (massmail).

emarketeer .com

kapitel 1

När du loggat in på ditt eMarketeer-konto så kan du direkt skapa ditt första kontakt-formulär och publicera det på din hemsida, blog eller där du finns online. Redan då kan dina besökare registrera sig för kontakt och fortsatt information och du kan se resultatet i verktyget i realtid. Sedan skapar du enkelt den fortsatta kommunikation som du vill bearbeta dina kunder med. Det kan vara nyhetsbrev, inbjudningar, erbjudanden, undersökningar med mera. Detaljerade beskrivningar på scenarios och guider finns i hjälpsektionen på eMarketeer. Naturligtvis kan du importera befintliga kontakter om du redan är igång.


Handbok i e-marknadsföring

kapitel 1

Fortsättningen Som avslutning ger vi dig här ett par tips på aktiviteter du med fördel kan använda eMarketeer till för att generera affärer, eller att helt enkelt bli en bättre och mer konkurrenskraftig aktör i din bransch. Kunskap är makt! Referral-system Ge dina nöjda kunder möjligheten att tipsa sina vänner och knyt ett erbjudande till förmedlingen. Ingen kan övertyga andra mäniskor bättre än deras egna vänner. Men du kan göra det enkelt för dem. Nöjd-kund-index Efter varje köp, skicka en undersökning som ber kunden utvärdera produkten, din service och intrycket av dig som leverantör. Denna information är guld värd både i ditt förbättringsarbete och i din marknadsföring. Events Inget är smidigare än att administrera events med eMarketeer. Du kan skicka inbjudningar, ta in registreringar och deltagarinformation, skicka påminnelser och utvärdera eventet efteråt.

emarketeer .com


Handbok i e-marknadsföring

Kunskapsbyggande

Mobilmarknadsföring Kommunicera via SMS och mobila webbsidor. Ett kraftfullt sätt att nå kunderna där de är, just nu. Vårt bästa tips för att komma igång, är dock att fokusera på det väsentliga, ditt mål och börja med en aktivitet som främjar det. När den rullar, kan du ta nästa steg. Välkommen!

emarketeer .com

kapitel 1

Börja med en e-postadress eller mobilnummer och låt eMarketeer samla in resten som namn, adresser, intressen och preferenser om dina kunder.


kapitel 2

Handbok i e-marknadsföring

Kapitel 2 Så här lägger du grunden till din e-marknadsföring

emarketeer .com


Handbok i e-marknadsföring

Så här lägger du grunden till din e-marknadsföring

Läs förklaringar till varje nummer i illustrationen på kommande sidor.

emarketeer .com

kapitel 2

Din webbsida är navet för e-marknadsföring och kommer antagligen bli den viktigaste marknadsföringskanalen för ditt företag.


Handbok i e-marknadsföring

kapitel 2

1

Målformulär

Målet med din marknadsföring är att generera affärsmöjligheter som en säljare kan agera på. På Internet använder man ofta ett webbformulär för att registrera intresse för ett erbjudande. Detta webbformulär bör vara ett första steg i din satsning på e-marknadsföring. Några exempel på effektiva mål är: Registrering till en gratis rapport, en provköring, en provperiod av en mjukvara, en gratis utvärdering, en gratis instruktion, en kostnadsfri handbok, ett tidsbestämt erbjudande. Gemensamt för ett bra satt mål, är att det är ett riskfritt och enkelt beslut för besökaren att ta. (Använd “Add form” i eMarketeer)

2

Publicera ditt formulär

Gör ditt formulär tillgängligt för webbbesökare, antingen genom att länka från hemsidan till ditt formulär, eller att infoga webbformuläret på en befintlig webbsida. (Se “Publish Options” i eMarketeer)

emarketeer .com


Handbok i e-marknadsföring

3

Registrering till nyhetsbrev

kapitel 2

E-post har en viktig funktion för att skapa trafik till information och erbjudanden som du har på din hemsida. Dina besökare måste be om att få information via e-post, innan du kan skicka information till dem. Så ge dem en möjlighet att begära detta, via ett forulär som du publicerar på din hemsida. (Använd “Add Form” och “Publish Options” i eMarketeer).

4

Sociala medier

Utöka gärna kanalerna till din hemsida med att börja jobba med sociala medier så som Twitter, FaceBook Fanpage och LinkedIn. Att skapa konton hos dessa aktörer är gratis och har du något intressant att förmedla, så kan dessa kanaler ge dig mycket trafik till ditt erbjudande.

emarketeer .com


Handbok i e-marknadsföring

kapitel 2

5

Google Adwords

Google Adwords används för att skapa mer trafik från sökningar med Google. Om ditt företag är nystartat, så kan det vara en bra idé investera i sponsrade länkar. Det gör att du kan komma med på första sidan när man söker efter ord som överensstämmer med vad du gör. Du betalar till Google först när den som söker, klickar på länken i din annons. Du bestämmer själv hur mycket du är villig att betala dem för varje klick och vad din dagliga budget är. Om din dagliga budget är nådd, visas inte din annons mer den dagen.

(se http://www.google.com/adwords)

emarketeer .com


Handbok i e-marknadsföring

Arbeta med e-marknadsföring

För att lyckas med detta, måste du förutom ett bra och intressant budskap, också kunna förmedla kunskap, förtroende och kundservice till mottagarna. Sätt därför upp rutiner för hur ofta det ska produceras material och i vilka kanaler de ska spridas. Det vanligaste är att man informerar sin marknad minst en gång i månaden.

6

Nyheten / Informationen / Bloggen

Din marknadsföring bygger på information som du vill förmedla till marknaden. När du har något som du vill informera om, så skapa en artikel med rubrik, ingress, brödtext och gärna en bild som gör artikeln lättare att ta till sig. De som finner din information intressant, går till nästa steg - ditt mål. Observera att alla dina artiklar bör ha en tydlig länk till ditt målforumlär (enligt 1).

emarketeer .com

kapitel 2

Traditionell marknadsföring handlar mycket om annonsering och reklam. På internet handlar det mer om att vara så pass intressant att man får en plats i sökande personers filtrerade information.


Handbok i e-marknadsföring

kapitel 2

Att jobba smart för att få besökaren att ta “nästa steg”, kommer att bli avgörande för hur du lyckas. En grundregel är, att det för besökaren ska vara ett lätt och riskfritt beslut att ta. (Se “Add Web Page” för att skapa artiklar i eMarketeer)

Använd dina marknadskanaler för att generera trafik Fler kanaler till ditt innehåll, gör att du ökar chanserna att hitta fler som är intresserade. Ett tips är att installera Google Analytics för att se vilka av dina kanaler som ger dig mest trafik. (se http://www.google.com/analytics)

7

Din webbsida

Ofta belyser man sina nyheter på sin webbplats första sida. Återanvänd rubriken och ingressen och länka sedan till platsen där man kan läsa mer.

emarketeer .com


Handbok i e-marknadsföring

8

Nyhetsbrevet

kapitel 2

Samma rubrik och ingress kan användas i ditt nyhetsbrev för att driva trafik till artikeln via en länkning. (Se “Add email” i eMarketeer)

9

Sociala Medier

Återanvänd rubrik och ingress igen och publicera det på Facebook Fanpage, Twitter eller LinkedIn. Glöm sedan inte att länka till hela artikeln :)

emarketeer .com


Sätt igång redan idag! eMarketeer ger dig möjligheten att enkelt administrera marknadsföring på internet utan förkunskaper. För oss är våra kunders upplevelse i fokus, vilket har gjort verktyget enkelt och kul att använda.

Skapa ditt marknadsföringskonto - helt gratis. Gå till www.emarketeer.se

emarketeer .com

eMarketing Handbook  

Getting started with eMarketing

eMarketing Handbook  

Getting started with eMarketing

Advertisement