Page 1

biblioteca municipal

elisenda de montcada

Amb la segona fase de Montcada Aqua, el nostre municipi disposa d’un equipament de la categoria que els montcadencs i montcadenques es mereixen. Montcada i Reixac és pionera a Catalunya en oferir a la ciutadania una instal·lació d’aquestes característiques, on s’uneix en un mateix eix vertebrador l’esport, la cultura i el lleure. Som conscients que aquest equipament serà, a partir d’ara, un model de referència per a altres ciutats. Ara ja serà possible veure com els pares i mares, quan portin els seus fills a la piscina a aprendre a nedar, podran apropar-se a la biblioteca a llegir el diari o a connectar-se a internet. Estem segurs que Montcada Aqua serà un dels elements més simbòlics de la nostra ciutat i un punt de trobada de tots els seus veïns i veïnes.


elisenda de montcada i reixac Mai cap membre del llinatge dels Montcada va arribar tant alt com Elisenda de Montcada. Filla de Pere II de Montcada i d’Elisenda del Pinós, va contraure matrimoni l’any 1322 amb Jaume II El Just de Catalunya i Aragó, esdevenint reina. El rei Jaume II el Just, després de diferents matrimonis de conveniència, malalt i vell, va decidir buscar la pau que mai havia tingut i, tot just al mes de la mort de la seva segona esposa li va demanar matrimoni a Elisenda, captivat per les seves qualitats físiques i morals. La boda es va celebrar el dia de Nadal del 1322 a Tarragona. De la reina Elisenda les cròniques en parlen com una dona molt bella i d’una “honestedat gran”, com la va descriure Bernat Metge. Elisenda de Montcada va morir el 19 de juliol de 1364, deixant com a principal legat el magnífic monestir de Santa Maria de Pedralbes, obra gòtica del segle XIV, del qual Le Corbusier deia que era l’obra més equilibrada i perfecta del gòtic europeu.

è Un dels gegants de Montcada i Reixac rep el seu nom

è Tomba de la reina al monestir de Pedralbes

è Detall de la tomba de l’Elisenda


història

de les biblioteques de montcada i reixac

La història de la Biblioteca de Montcada Centre està vinculada en els seus inicis a l’obra social de Caixa Sabadell. Aquesta entitat va ser la primera a obrir una oficina d’estalvis al nostre municipi l’any 1941. La seva seu va ser la Torre Vives, ubicada al carrer Colon cantonada Bogatell. La primera biblioteca es va inaugurar en una de les dependències de la torre l’1 de juliol de 1941 al mateix temps que la sucursal. La sala tenia capacitat per a 22 lectors i comptava amb un fons de 2.744 volums. Posteriorment la torre va ser substituïda per un edifici modern i un bloc de pisos, on es va ubicar la què es considera la segona seu de la biblioteca. Al 1981 i fruit d’un acord entre la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament i la Caixa Sabadell, la biblioteca va canviar d’ubicació i va passar a integrar-se dins la Xarxa de Biblioteques Populars. El nou local al carrer Montiu, el que ha ocupat fins ara, es va inaugurar 3 de març de 1982, amb 12.081 volums, fons que amb el pas dels anys s’ha anat incrementant i posant al dia. Actualment la biblioteca depèn de l’Ajuntament, que la gestiona en conveni amb la Diputació de Barcelona i està integrada a la Xarxa de Biblioteques Municipals.

è Detall de la sala de la primera biblioteca, a la Torre Vives

è Zona de préstec de la segona ubicació de la biblioteca

è Façana de l’antiga Caixa de Sabadell

è La biblioteca es va traslladar al carrer Montiu l’any 1981

è Interior de la biblioteca de Can Sant Joan

La Biblioteca de Can Sant Joan es va inaugurar l’any 1991. Part del seu fons inicial provenia de l’antiga biblioteca del barri, organitzada per l’associació de veïns i que va funcionar fins l’any 1986. La biblioteca va donar resposta a les reivindicacions dels veïns i veïnes del barri. 2

Aquest equipament ocupa una superfície de 350 m i disposa d’un total de 21.956 documents: 15.297 d’adults, 5.173 infantil i 1.425 de fons audiovisuals i electrònic.


montcada aqua

l’aigua, un element essencial en la història de montcada i reixac

L’aigua ha estat un dels elements més determinants de la història de Montcada i Reixac. El seu aprofitament va atraure les primeres comunitats pageses de l’Edat Mitjana. El mateix topònim de Monte Scatano, del qual deriva el nom de Montcada, segons alguns autors, vol dir muntanya de la qual hi brolla aigua.

A mitjans del segle XIX, l’aigua de Montcada es va convertir en un al·licient per a la burgesia barcelonina, que, atreta per la puresa de l’aire i les qualitats curatives de les nostres fonts, hi va crear una important colònia d’estiueig. L’any 1962 les pluges torrencials van provocar la crescuda espectacular del cabal del Ripoll i el Besòs, afectant de forma molt greu la major part del municipi. Els terrenys on s’ubica Montcada Aqua van estar ocupats durant els anys 60, i fins al 1982, per Levivier Ibérica SA, una empresa de fabricació de calderes industrials. Però abans de l’activitat industrial, a tota la zona coneguda com a Pla d’en Coll hi havia masies i horts. Ara l’agricultura i la indústria han donat pas a l’esport i la cultura.

è C-17, a finals de la dècada dels setanta

Durant la dominació romana, un dels aqüeductes que subministrava aigua a la ciutat de Barcelona s’abastia del Besòs, a l’altura de Montcada. Al segle XI, el comte Mir va manar construir el Rec Comtal, que recollia les aigües del Besòs i les conduïa a Barcelona pel marge dret del riu. En el seu recorregut regaven els camps i les aprofitaven els molins fariners i els tallers de drapers i adobers. El Rec, patrimoni reial, tenia gran importància econòmica i política. A partir del segle XVI, gràcies a l’aprofitament de les aigües del Besòs i del Ripoll, Montcada va ser pionera en la introducció de la indústria paperera a Catalunya.

è Fotografia de la zona, a finals de la dècada dels setanta

è Obres a la C-17, març de 2009

è Interior de la fàbrica Levivier Ibérica SA

è L’empresa es dedicava a la caldereria industrial

Les reduccions de cabal que patien els rius durant els anys de sequera impedien el funcionament dels molins i dificultaven l’abastament a Barcelona, cosa que va provocar diferents intents d’utilitzar el Rec Comtal per al subministrament d’aigua a la ciutat. L’any 1704 es va desviar una part del seu cabal per nodrir-ne les fonts, i el 1778 es va construir la Mina de Montcada, amb 1.430 metres de longitud, sota la llera del Besòs. El 1878 les sequeres prolongades van portar l’Ajuntament de Barcelona a construir el recinte de la Casa de les Aigües, una planta de captació i tractament d’aigües subterrànies del Besòs, joia de l’enginyeria industrial modernista.


la primera pedra i les obres inicials

è Primera pedra del centre esportiu, maig de 2002

è Inauguració del centre esportiu, 20 de desembre de 2003

è Primera pedra de la biblioteca i el teatre, 7 d’octubre de 2005

è Treballs inicials, primer semestre de 2006

è Primera pedra de la biblioteca i el teatre, 7 d’octubre de 2005

è Treballs inicials, primer semestre de 2006


el procés de

les obres

è Obres de construcció del teatre, abril de 2007

è Obres a l’àgora el setembre de 2007

è Instal·lació del parquet al teatre

è Aspecte de la façana el setembre de 2007

è Detall de l’escenari del teatre, abril de 2008

è Sala principal de la biblioteca, abril de 2008

è Visita d’obres l’abril de 2008

è Passadís per accedir al teatre


el procés de

les obres

è Obres a l’estructura de l’edifici, novembre de 2006

è Procés de construcció del sostre, febrer de 2007

è Evolució de les obres de constucció de l’estructura visible de l’edifici durant l’any 2007

è Imatges de la primera fase de les obres


dades de

l’edifici La Biblioteca Elisenda de Montcada està situada a la planta baixa i a la primera de l’edifici i disposa 2 de 2.310 m .

è Espai multimèdia

A la planta baixa, s’ubica una àgora, àrea d’informació, zona de revistes, àrea de fons general i col·lecció local, entre d’altres serveis, mentre que al segon nivell hi ha un vestíbul amb un bar, espai de música i imatge, espai multimèdia, sales de treball i de reunions, entre d’altres. La biblioteca disposarà, en el moment de la seva obertura, de 42.000 llibres; 5.000 documents d’àudio, 200 títols de revistes i 8 de diaris. El teatre està ubicat a la segona planta de l’edifici 2 i té capacitat per a 460 espectadors i 1.435 m . Aquest espai compta amb un foyer-sala d’exposicions, sala, escenari, magatzem i altres serveis. A 2 la darrera planta, de 590 m , se situen els camerinos i els vestidors. El projecte també preveu la construcció d’una planta d’aparcament.

è Una de les sales de treball

Les obres d’aquest equipament han estat finançades per la Generalitat de Catalunya, a través del Pla Únic d’Obres i Serveis, per la Diputació de Barcelona, dins de la Xarxa Barcelona Municipis de Qualitat, i per fons municipals.

è L’equipament disposa de 42.000 llibres

è Sala principal de la Biblioteca Elisenda de Montcada

è Detall de l’interior de la biblioteca


montcada aqua,

la biblioteca, el teatre i el centre esportiu è Àgora central i escales d’accés a la primera planta

è Àrea de lectura

è El teatre té una capacitat per a 460 espectadors

è Una de les piscines del centre esportiu

è Detall de l’interior de la biblioteca

è Sala de màquines del centre esportiu

è Detall de la façana de l’equipament

è Detall del pati de butaques


l’entorn de la biblioteca

La Biblioteca Elisenda de Montcada està ubicada a l’equipament Montcada Aqua, al costat de la C-17 (carrer Tarragona, 32, Pla d’en Coll). Aquesta via suporta un volum diari de prop de 55.000 vehicles al seu pas per plaça Espanya. Per aquest motiu, el seu soterrament és un dels projectes bàsics per al futur de Montcada i Reixac. Amb aquesta actuació no només s’aconseguirà reduir la contaminació atmosfèrica i acústica sinó que també, juntament amb el proper soterrament de la línia ferroviària Barcelona–Portbou, possibilitarà la transformació urbanística somniada per tots els montcadencs i montcadenques, donant cohesió al territori.

è Fotografia aèria de la C-17 abans de les obres

Les obres, amb un cost de 33,5 milions d’euros, van començar a finals del 2006 i inclouen el soterrament de 800 metres i la construcció de dues rotondes que reordenin el flux de vehicles, una a la mateixa plaça Espanya i una altra a l’alçada del CEIP Can Cuyàs. D’altra banda, es construirà un pas inferior sota la C-17, que facilitarà la connexió amb la BV-1411 cap a Ripollet i es millorarà l’actual encreuament amb semàfors entre la C-17 i la N-150, augmentant d’aquesta forma la seguretat dels vianants.

è El túnel de la C-17 ja està enllestit i els vehicles hi circularan des de l’abril

è Imatge virtual del resultat final de les obres de la C-17

Exposició inauguració Biblioteca Elisenda de Montcada  

Plafons per a l'exposició de la inauguració de la Biblioteca Elisenda de Montcada